1-5 YAŞ DO NEMI ÇOCUKLARıN GENEL GELIŞIM O ZELLIKLERI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1-5 YAŞ DO NEMI ÇOCUKLARıN GENEL GELIŞIM O ZELLIKLERI"

Transkript

1

2

3 Kendi gu cu nu bilmek, kendini ortaya koymak ve bas arabileceklerini go rmek ister. Yu ru yebildig ini bilir, fakat ne kadar hızlı yu ru du g u nu go rmek ister, tırmanabildig ini bilir, fakat go rdu g u bir duvara tırmanıp tırmanamayacag ını merak eder. Bilek kuvvetiyle kaldıramadıg ı bir es yayı omzuna kuvvet vererek kaldırabileceg ini go ru r. Deneyimleri sonunda bizim ic in sıradan olan pek c ok s eyi kes feder. (O rneg in, ayaklarını biraraya getirerek topu durdurabileceg ini, avuc ic inde ıslak kumu tas ıyabileceg ini fakat kuru kumu tas ıyamayacag ını, bayır as ag ı kos abileceg ini oysa bayır yukarı kos amayacag ını yas ayarak o g renir. Bedeni ve zihni birlikte hareket ettig i ic in televizyonda do rtnala giden atları go rdu g u nde kendisi de odada o yle kos ar, bag ırır, zıplar ve yerinde duramaz. Duygularını da bir o lc u de bedeniyle ifade etmeye devam ettig i ic in kızınca ag layıp kendini yere atabilir. Sevgisini go stermek ic in gelip sık sık sizi o pebilir. Bu davranıs lar ic indeki bir c ocuk, o zellikle kalabalık yerlerde bu tu r duygu go sterimleri sebebiyle utandırılmamalıdır.bir okulo ncesi c ocug a sahip olmanın en zor tarafı, onun duygularını, du s u ncelerini ve davranıs larını kabul etmek ancak onu incitmeden bunların uygun bic imde nasıl ortaya konulacag ını o g retmektir.

4 1-5 YAŞ DO NEMI ÇOCUKLARıN GENEL GELIŞIM O ZELLIKLERI

5 0-2 YAŞ Bebeg in ihtiyaçlarının, algılarının ve anlatım şeklinin birincil olarak ag ız, dudaklar, dil (ag ız bo lgesi)ile ilgili oldug u en erken gelişim do nemidir. Oral do nemde çocug un kazanması beklenen duygu gu ven duygusudur. Bu da ancak annenin (ya da çocug a bakım veren kişinin) du zenli ve tutarlı bir şekilde çocug un ihtiyaçlarını karşılamasıyla mu mku ndu r. Çocuk,dog al du rtu lerin kontrolu altındadır. Dog al du rtu lerin hemen doyurulması, gerginlig in hemen giderilmesi çocug un en belirgin beklentisidir. C evreyi kes feder, dolapları, c ekmeceleri ac ar kapar, es yaları tas ır. Manipu le edebildig i hers eyle ilgilenir. Gu nde 1 kez uzun bir o g le uykusuna yatar. Kısa bir su re oyuncaklarıyla bırakılırsa kendi kendine oynar,tu m bedenini kes fetmeye c alıs ır.

6 2-3 YAŞ Kos ar, tırmanır, iter, cȩker, zıplar c ok aktiftir. Elleriyle ve kas ıkla yiyebilir, bardaktan icȩbilir. Elbiselerinin bazılarını c ıkarabilir Bu do nemde çocug un dışkılama kaslarının gelişmesiyle çocug un du nyasına yeni bir eylem yetisi katılmaktadır.(tuvalet eg itimi)-ilk sosyalleşme su recinin çatışması- su per ego gelişmeye başlar. Cinsel organını kes feder Daha az uyur, daha kolay uyanır Hersȩyi kendi kendine yapmak ister. Iṅatc ı ve kararsızdır. Sık sık fikir deg isţirir. Bu do nemde go ru len inatçı davranışların çocug un karakter o zellig i olarak go ru lmemesi gerekir. Ani duygu deg is imleri ve o fke no betleri go sterir Devamlı hayır der. Olumsuzdur

7 2-3 YAŞ Yetisķinleri taklit eder(o zdeşim kurmanın ilk adımları) Yas ıtlarıyla birlikte oynayamaz Tek so zcu kler ve kısa cu mleler kullanır Konus abildig inden daha fazlasını anlar Suyla oynamayı sever

8 3-4 YAŞ Kos ar, zıplar ve tırmanır Kendi kendine yemek yiyebilir, fincandan icȩbilir Bazı sȩyleri do kmeden tas ıyabilir Kendinin soyunup giydirilmesine yardımcı olabilir O g le uykusuna yatmayabilir fakat sessizce oynar Yetisķinlere cevap verebilir, onaylarını ister Onay go rmedig ini belirten ifadelere duyarlıdır(o zgu ven gelişimi) Iṡ birlig ine girer, basit isļer ic in bir yere go nderildig inde kos arak gider Ben de! do nemidir. Her sȩyin ic inde yer almak ister. Her sȩyi merak eder Hayal gu cu kuvvetlidir. Karanlıktan ve hayvanlardan korkabilir. Hayali arkadasļarı olabilir Konusķandır. Genellikle kısa cu mleler kurar. Bekleyebilir ama sabrı azdır

9 3-4 YAŞ Oyuncakları sepete toplama gibi ku c u k sorumluluklar alabilir Kendi kendine gayet iyi oynar fakat grup oyunlarında problemlerle kars ılas ılır Kars ı cinsten ebeveyne yakınlık duyar fakat zaman zaman deg isţirebilir.(oedipus&elektra kompleksi)(o zdeşim kurma) Kıskancţır. O zellikle yeni bir bebeg e tahammu l edemez Sucļuluk duyabilir.(vicdan ve ahlak kavramlarının temelleri atılır.) Su rekli sızlanarak, ag layarak ve sevgiyi garanti etmeye c alıs arak duygusal ac ıdan gu vensiz oldug unu go sterebilir Parmak emerek, tırnak yiyerek vb davranısļarla gerginlig ini azaltmaya c alıs abilir Kendini ifade etmeye c ok ac ıktır.

10 4-5 YAŞ Kilo almaya ve boyu uzamaya devam eder Hareketlerindeki koordinasyon artar Yeme, uyuma ve dısķılama alısķanlıkları du zenlidir C ok hareketlidir Sorgulama yaşıdır.(neden,niçin?) Beklemeyi o g renir,sırasını bekler. Mizah anlayışı gelişir. Bir sȩylere basļar ama her zaman basļadıg ını bitirmez Patron gibi davranır So ylendig inde elini yu zu nu yıkar Dig er c ocuklarla oynar fakat su rekli kendini savunur ve korur.kavgaları kısa su rer. Bu yu k bir filozof gibi gu zel konus ur

11 4-5 YAŞ Hika yeler anlatır ve abartır Geçmiş-şimdi ve gelecek kavramlarını bilir. Uygunsuz so zcu kleri yerli yersiz kullanır Heceleri bir araya getirerek anlamsız so zcu kler u retmekten hosļanır Gu ler, kikirder Her sȩyi ag ırdan alır. Etkin bir hayal gu cu vardır Akranlarına bag ımlılık go sterir

12 Dil gelişimini tam olarak destekleyebilmek için onunla konuşurken du zgu n ve tam cu mleler kurmaya o zen go sterin Tu m nesnelerin adlarını so yleyerek konuşun. Sorularını sabırla cevaplamanız gerekiyor. Ona zenginleştirilmiş bir ortam sunun ve ortamlarda birlikte vakit geçirin. Tiyatro, sinema, yu ru yu ş ve konser gibi ortak faaliyetlerde bulunun ve bu su reçleri olabildig ince onunla konuşarak ve açıklayarak paylaşın. Onunla yaptıg ınız faaliyetleri bir zorunluluk gibi deg il aksine çok keyif aldıg ınız duygusunu alması onun çok hoşuna gidecektir. Bo ylece o da bu paylaşımdan çok keyif alacaktır.

13 5-6 YAŞ yaş, çocug un bebeksi o zelliklerinden neredeyse tamamen kurtulup mantıklı ve realist olmaya başladıg ı bir do nemdir. Bu do nemde çocuk anne-babasının birçok duygu ve du şu ncesini paylaşabilecek ve onlarla fikir alışverişinde bulunabilecek olgunluktadır. Hem anne-babasıyla arkadaş olabilir ama bir yandan da disipline ve kontrole ihtiyaç duyar. Sorumluluk alabilir. Evdeki ve okuldaki kurallara uyabilir. Kendini tanıma ve kanıtlama ihtiyacındadır. Bu nedenle başardıg ı ve çabaladıg ı konularda onu desteklemek ve o du llendirmek olumlu yo nlerini pekiştirmek açısından o nem taşır. Arkadaşlık çok o nemlidir. Sık sık yaşıtlarıyla birlikte olmak ister. Deg işik sosyal ortamlara ihtiyaç duyar.

14 5-6 YAŞ Ev içi ve dışı etkinliklerde çok canlıdır. Oyunlarda kız-erkek ayrımı go ru lmeye başlar.grup oyunlarına istek artmıştır. Çizgileri daha gerçekçidir.bir insan resmini,baş,go vde,kollar ve bacaklarını belirterek tan çizebilir. Şekilleri tanır eşleştirebilir.harfleri kopye edebilir;adını yazabilir.

15 Okul o ncesindeki c ocug un bebeklik do neminden farklı olarak 2 ayrı sosyal du nyası vardır.bunlar akranları ve yetişkinler ile olan ilişkileridir. Yetis kinlerle olan ilis kide gu c ve sınırlamalar genellikle yetis kinden gelir. Yetis kin, c ocug un davranıs larına rehber olur, onu yo nlendirir ve ona o g retir. C ocuk bu is birlig ine c og unlukla ihtiyaç duyar fakat bazen de bu tu r bir birliktelig e direnir. Akranlarla etkiles imde ise paylas ma, yardım etme ve sempati go sterme gibi olumlu davranıs lar daha az; saldırgan ve bencilce etkiles imler daha fazladır. Fakat akranlarla paylas ma ve dig er olumlu davranıs lar 4 12 yas ları arasında hızla gelis ir.

16 Okul o ncesindeki yıllar c ocukların hızla sosyalles tikleri yıllardır. C ocuklar c evrelerini aras tırmak, yeni beceriler gelis tirmek ve bag ımsızlıklarını ortaya koymak u zere programlanmıs lardır. Çocug un patronu olmak yerine onunla is birlig i ic inde olmaya c alıs malısınız. C ocug un davranıs larını sınırlama ve ona kurallar koyma kolay olmayacaktır. Fakat hers eye rag men c ocuklar, o zellikle kendi gu venliklerini sag lamayı o g renmede isteklidirler. Bir bas ka deyis le aslında disipline muhtac tırlar. Ancak disiplin, c ocug a emirler verme ve uymadıg ında cezalandırma deg ildir. Disiplin, sayısız farklı kos ulda ve durumda tekrarlarla c ocug a nasıl davranacag ını o g retme ve kontrolu sizden ona gec irme is lemidir. C ocug a ne yapacag ını o g retirken emir vermek yerine onaylayabileceg iniz sec enekler sunun ve emirlerinizle onu c ileden c ıkarmak yerine karar alma becerisini gelis tirin.

17 Siz de onun davranmasını istedig iniz gibi davranın: C ocuk sizin ona go sterdig inizden daha fazla anlayıs, is birlig i ve ilgiyi size go stermeyecektir. I yi davranıs ı o du llendirin, ko tu lerini deg il: Markette s eker ic in ag layan c ocug u susturmak amacıyla s eker almayın, fakat s eker ic in ag lamadıg ında o du llendirin. Genelde olumlu bir dil kullanın: Yap so zcu g u yapma so zcu g u nden daha etkilidir. C ocug unuza neyi yapmaması gerektig ini deg il, neyi yapması gerektig ini so ylemeye c alıs ın. O rneg in bisikletini koridorun ortasında bırakma yerine bisikletini kenara bırak bo ylece takılıp du s mezsin deyin. I letis iminizde ac ık ve anlas ılır olun: C ocug u yo nlendirici ifadeleriniz olumlu olsa bile ac ık deg ilse is e yaramaz. O rneg in, terbiyeli davran olumlu bir ifadedir. Ancak kastettig i s ey, sevmedig im s eyleri yapma dır. Bazen siz bile kararsız iken c ocuk neyi sevip neyi sevmedig inizi nereden bilecektir. Ac ıklama yapın: Yapmasını istedig iniz bir davranıs ın nedeni ic in c ocug a c u nku ben o yle istiyorum derseniz, c ocuk bu ac ıklamadan hic bir s ey o g renmeyecektir. Oysa Makası yerine koymalısın. Eg er koymazsan sivri oldug u ic in batabilir. Ac ıklaması o yas lardaki c ocuklara nasıl davranması gerektig ini anlatan bir ac ıklamadır.

18 Hayır demeden o nce du s u nu n: Bir davranıs a gerc ekten engel olmak ya da bir hareketi yasaklamak istedig inizde bir kez daha du s u nerek bu so zcu g u kullanın ve hayır dedikten sonra geri do nmeyin. C u nku bu so zcu k c ocuk ile aranızda en fazla c atıs ma yaratan so zcu ktu r. Sadece c ocug un gu venlig i ile ilgili konularda katı olmakta yarar vardır. Beklentileriniz c ocug a uygun olsun ve ona gu venin: C ocuktan yapabileceg inden daha fazlasını beklemeyin ve yapabilecekleri ic in de ona gu venin. O rneg in kendi kendine bakabileceg inden eminseniz bir arkadas ının evine gitmesine izin verin. Deg il ise go ndermeyin. Go nderirken yapacag ınız fazla uyarılarla onun is ini zorlas tırmayın. Tutarlı olun: Aile ic i yas amı du zenleyici temel kurallar getirin ve bunlara tu m ev halkı olarak uyun. Kararlı oldug unuz davranıs lar ic in de kesin kurallar koyabilirsiniz; ancak c ocuk, kos ullar deg is tig inde kuralı esnetmenizi bekleyebilir ve bunu, duruma o zgu bir deg is iklik olarak deg erlendirebilir. O rneg in, sizlerle yatması yasaklanmıs sa bu, o rneg in babaannesi geldig inde onunla da yatamayacag ı anlamına gelmemelidir. Hatalı oldug unuzda hatanızı kabul edin: Siz c ocug a model oldug unuz ic in hatanız oldug unda o zu r dilemeniz, ona da hatalı oldug unda o zu r dilemeyi o g retecektir.

19 CEZALANDıRMAYLA ILGILI OLARAK AS A G ıdakiler O NERILMEKTEDIR: Cezayı davranıs ın hemen u stu ne verin. Eg er aradan zaman gec erse c ocuk, hangi davranıs ının cezalandırıldıg ını hatırlamayacaktır. Fiziksel ceza vermeyin. Dayag ın kendisi bir saldırganlık go sterisidir ve u stelik dayak yiyen c ocuklar nic in do vu ldu klerini hatırlamamaktadırlar. Dayak, c ocuk ile olan is birlig inizi elinizden almaktadır. C ocug u aptal ve c aresiz hissettiren cezalar vermeyin. Sizin davranıs ını onaylamadıg ınızı belirten bir hareket veya ifade en iyi cezadır. Ceza olarak bir s eyi yasaklıyorsanız, bunu bag ırarak deg il, yavas c a ve kibar bir dille so yleyin. C ocug a verilecek en iyi cezalardan biri, c ocug u c ok kısa bir su re ic in aile ic i etkiles imden ya da yaptıg ı etkinlikten men etmedir. Bu cezada c ocuk, bag ırıp c ag ırmadan uyarıcısız bir ortama (kendi odası veya evin belirli bir ko s esi) go nderilir. C ocuktan bu sırada, yaptıkları hakkında du s u nmesi istenir.

20 Anne babaların c ocug a, onu oldug u gibi kabul ederek, anlayarak, sevgi go stererek ve destekleyerek yaklas tıkları, daha fazla ac ıklamada bulundukları kos ullarda c ocuklar, kuralları ve du zenlemeleri daha kolay ic selles tirmekte ve kendilerini kontrol etmeyi daha kolay bas armaktadırlar. Ayrıca bo yle bir tutum ebeveyn ile c ocug u yaklas tırmakta, etkiles imi artırmakta ve bo ylece c ocuktaki kaygı azalmaktadır. Ebeveyn-c ocuk ilis kisi daha az korkulu ve daha az gu c yo nelimli bir ilis ki haline gelmektedir. Bu kos ullarda c ocukların o z saygıları yu ksektir ve olumlu davranıs lar daha fazladır.

21 Psk.Ayşegül Aktürk Özkaya

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ SORUMLULUK SAHİBİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN KASIM 2017

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ SORUMLULUK SAHİBİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN KASIM 2017 OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ SORUMLULUK SAHİBİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN KASIM 2017 SORUMLULUK SAHİBİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN Bas arılı bir kimlik olus turmada o nemli

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI 3-6 YAŞLARINDAKİ ÇOCUKLARIN GELİŞİM DÖNEMLERİ ANAOKULU REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ EKİM 2007 1 3 YAŞINDA * Büyük kasları gelişmiştir. Koşar, zıplar ve tırmanır. Koşmayı

Detaylı

... OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIFLAR ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

... OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIFLAR ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ... OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIFLAR ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI AY EYLÜL EYLÜL 1. (17-23) 2. (24-30) 3. (01-07) 4. (08-14) SB.5.1.1. Sosyal Bilgiler dersinin, Tu rkiye Cumhuriyeti nin etkin

Detaylı

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö

GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği fiziksel, sosyal, zihinsel, cinsel, duygusal ve ahlaki gö 0-6 YAŞ GELİŞİM ÖZELLİKLERİ KÜÇÜK ADIMLAR ANAOKULU Mehmet Gökay İÇEL. Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmen GELİŞİMİN EN HIZLI OLDUĞU DÖNEMİ 0-3 YAŞTIR Fakat 0-6 yaşın her döneminde çocuğun öğreneceği

Detaylı

Prof. Dr. Melike Sayıl

Prof. Dr. Melike Sayıl OKULÖNCESİ DÖNEM* Okulöncesi Çocuğu Kimdir? Okulöncesi Dönemdeki Çocukların Gelişim Özellikleri Okulöncesinde Sosyalleşme ve Disiplin Sorunu Okulöncesi Çocuğunun Tipik Korkuları Yuvaya Hazır Olma Prof.

Detaylı

REHBERLİK SERVİSİ BABA-ÇOCUK İLİŞKİSİ

REHBERLİK SERVİSİ BABA-ÇOCUK İLİŞKİSİ REHBERLİK SERVİSİ BABA-ÇOCUK İLİŞKİSİ Okulöncesi dönemi oluşturan ilk yıllarda eğitimde ailenin önemi çok büyüktür. Çocuğun gelişiminde ailenin en etkili faktör olduğu bu dönemde anne-babaya pek çok görev

Detaylı

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ

8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ 8-9 YAŞ ÇCUKLARININ YAŞ DÖNEMİ ÖZELLİKLERİ VE OKUL-ÖDEV ÇALIŞMALARI ÖZEL ANTALYA ENVAR İLKOKULU 8-9 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM DÖNEMLERİ ÖZELLİKLERİ ÇOCUKLARIMIZIN GELİŞİM DÖNEMİ ÖZELLİKLERİNİ BİLMEK NE

Detaylı

Piaget in Zihinsel Gelis im Kuramı

Piaget in Zihinsel Gelis im Kuramı Piaget in Zihinsel Gelis im Kuramı Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Hasan Kalyoncu Psikoloji Piaget in Zihinsel Gelis im Kuramı nın Temel Kavramları Piaget e göre zeka c evreye

Detaylı

KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1

KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1 KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1 GİRİŞ Sabit yu klerden meydana gelen kesit tesiri fonksiyonlarından elde edilen grafiklere Kesit Tesir Diyagramları denir. Du zlem c ubuk sistemlerde M, N, T (V)

Detaylı

GENÇLİK VE BAĞIŞ KÜLTÜRÜ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ

GENÇLİK VE BAĞIŞ KÜLTÜRÜ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ İÇİNDEKİLER TABLOSU I çindekiler Ön Bilgilendirme 1 Katılımcı Profili 2 Gençlik Alanında Çalışan Bir STK ya daha önce bağış yaptınız mı ya da yapmayı düşünür müsünüz? 3 Faaliyet

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş arasını kapsayan ve okul öncesi dönem adını verdiğimiz süreç çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Okul öncesi dönem çocukta büyümenin ve gelişimin en hızlı

Detaylı

MENTOR BABY RealCare Total Parenting Experience

MENTOR BABY RealCare Total Parenting Experience MENTOR EĞİTİM DANIŞMANLIĞI MENTOR BABY RealCare Total Parenting Experience Y A Ş A Y A R A K Ö Ğ R E N M E N I N E N K E Y I F L I V E E T K I L I Y O L U L I V E I T L E A R N I T Amerika Liselerinde

Detaylı

ANNE-BABA TUTUMLARI. Aşırı Koruyucu Tutum

ANNE-BABA TUTUMLARI. Aşırı Koruyucu Tutum ANNE-BABA TUTUMLARI Anne-baba tutumu, anne-babanın, karşılıklı iletişim esnasında, çocuklarına yönelttikleri tutum ve davranışlarının bütünüdür. Çocukların bütün olarak sağlıklı bir gelişim göstermesi

Detaylı

Psikolojik Danışma & Rehberlik

Psikolojik Danışma & Rehberlik İSTEK ÖZEL ACIBADEM ANAOKULU Psikolojik Danışma & Rehberlik VELİ BÜLTENİ Ekim 2014 YAŞ DÖNEM ÖZELLİKLERİ 3-4 YAŞ (36-48 AY) Koşabilir. Merdivenlerden yukarı ayak değiştirerek çıkabilir, inerken her basamakta

Detaylı

21. YÜZYIL KÜTÜPHANECİLİĞİ EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU WEBİNAR SERİSİ-3

21. YÜZYIL KÜTÜPHANECİLİĞİ EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU WEBİNAR SERİSİ-3 21. YÜZYIL KÜTÜPHANECİLİĞİ EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU WEBİNAR SERİSİ-3 IFLA ve UNESCO IFLA (Uluslararası Ku tu phane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu) UNESCO (Birles mis Milletler Eg itim, Bilim ve Ku ltu

Detaylı

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08

Yönetici tarafından yazıldı Perşembe, 08 Ekim 2009 05:05 - Son Güncelleme Perşembe, 08 Ekim 2009 05:08 Söz Dinlemeyen Çocuklara Nasıl Yardımcı Olunmalıdır? Çocuklarda zaman zaman anne-babalarının sözünü dinlememe kendi bildiklerini okuma davranışları görülebiliyor. Bu söz dinlememe durumu ile anne-babalar

Detaylı

TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU GU VEN ENDEKSI ve REIDIN TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU FIẎAT BEKLENTI ENDEKSI CȨYREK DO NEM SONUCĻARI OCAK 2017

TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU GU VEN ENDEKSI ve REIDIN TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU FIẎAT BEKLENTI ENDEKSI CȨYREK DO NEM SONUCĻARI OCAK 2017 TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU GU VEN ENDEKSI ve REIDIN TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU FIẎAT BEKLENTI ENDEKSI 2017 1. CȨYREK DO NEM SONUCĻARI OCAK 2017 İÇİNDEKİLER REIDIN Tu rkiye Gayrimenkul Sekto rü Gu

Detaylı

EBRUDAN YEŞERENLER SERGİ KATALOĞU

EBRUDAN YEŞERENLER SERGİ KATALOĞU Hikmet Barutçugil Hikmet Barutçugil EBRUDAN YEŞERENLER SERGİ KATALOĞU ISBN: 978-605-83558-9-7 Sergi Kataloğu - 8 Genel Koordinatör Hikmet YILDIRIM Yayına Hazırlayanlar Servet GÜNGÖR Abdullah ÖZKAN Tasarım

Detaylı

Olgunlaşma: Bireyin herhangi bir çaba harcamaksızın doğuştan getirdiği özelliklerin zaman içinde kendiliğinden ortaya çıkmasını ifade eder.

Olgunlaşma: Bireyin herhangi bir çaba harcamaksızın doğuştan getirdiği özelliklerin zaman içinde kendiliğinden ortaya çıkmasını ifade eder. Rehberlik Postası Okul Öncesi Gelişim Dönemleri Sevgili Anne ve Babalar, Çocuğunuzun gelişimi ve eğitimi açısından okul öncesi dönem büyük önem taşımaktadır. Gelişim dediğimiz kavram doğum öncesi dönemden

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni. Çocuk ve Cinsellik

Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni. Çocuk ve Cinsellik Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Birimi Aile Bülteni Çocuk ve Cinsellik Cinsel kimlik kişinin ait olduğu cinsi bilme hissidir. Cinsel kimlik gelişimi, doğumla başlayan ve yetişkinliğe kadar devam eden

Detaylı

TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI

TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI Okul öncesi dönem genel anlamda tüm gelişim alanları açısından temellerin atıldığı

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak OYUN VE ÇOCUK Oyun oynamak çocukluk çağına özgü psikolojik, fizyolojik ve sosyal içerikli bir olgudur. Oyun hem zihinsel gelişimin aynası olan hem sosyal becerilerin öğrenildiği hem de duygusal boşalımın

Detaylı

HALİÇ U NİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIS I AKADEMİK FAALİYET DESTEĞİ VE İZİN YO NERGESİ

HALİÇ U NİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIS I AKADEMİK FAALİYET DESTEĞİ VE İZİN YO NERGESİ HALİÇ U NİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIS I AKADEMİK FAALİYET DESTEĞİ VE İZİN YO NERGESİ Amac MADDE 1- Bu Yo nerge nin amacı, Haliç U niversitesi o g retim elemanlarının akademik faaliyetlerini destekleme,

Detaylı

4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2- SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM 3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ

4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2- SOSYAL-DUYGUSAL GELİŞİM 3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ 4-6 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ GELİŞİM ALANLARI 1- PSİKOMOTOR GELİŞİM 2-3-ZİHİNSEL ALAN VE DİL GELİŞİMİ 4-4 YAŞINDAKİ ÇOCUĞUNUZ NELER YAPABİLİR? PSİKOMOTOR GELİŞİM Top oyunlarında iyice ustalaşmıştır..

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU YAŞ DÖNEM ÖZELLİKLERİ 5-8 YAŞ GRUBU YAŞ DÖNEM ÖZELLİKLERİ Bilişsel Gelişim Dil Gelişimi Fiziksel Gelişim

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları günlük bakımcıya veya kreşe gidecek olan vede başlamış olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 9-14 aylık çocuklar hakkında durum ve

Detaylı

B ilg i G Э ven liпi N asщl Гg Э d Э Haline Getirilir?

B ilg i G Э ven liпi N asщl Гg Э d Э Haline Getirilir? B ilg i G Э ven liпi N asщl Гg Э d Э Haline Getirilir? Murat Lostar 1 B ilgi G Э ven liпi ve A n a ж Пeleri Teknoloji Anti-virЭs, gэvenlik duvarщ, biyom etrik sistem ler, akщllщ kartlar, elektron ik im

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. Oyunun Aşamaları:

OYUN VE ÇOCUK. Oyunun Aşamaları: OYUN VE ÇOCUK Çocuklar oyunla dünyayı keşfederler, diğer kişilerle kuracakları ilişkileri öğrenirler, kendi yeteneklerini ve güçlerini test ederler, yeni fikirleri denerler ve farklı aktiviteleri deneyecek

Detaylı

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ 1 Su ÜRÜNLERİNE GENEL BAKIŞ 2011 yılında, du nyada su u ru nleri u retimi icşularda 11.5, denizlerde 78.9, yetis tiricilikte 63.6 milyon tona ve toplamda 154 milyon

Detaylı

01.01.2015 DOĞALGAZ YAPI MARKET İMALAT SAN.TİC

01.01.2015 DOĞALGAZ YAPI MARKET İMALAT SAN.TİC 01.01.2015 DOĞALGAZ YAPI MARKET İMALAT SAN.TİC ŞİRKET PROFİLİ 2010 Yılından itibaren DOĞ ALĞAZ SEKTO RU NDE o nemli kuruluşlardan biri olan RVC DOĞ ALĞAZ YAPI MARKET I MALAT SAN.TI C. KALI TELI U RETI

Detaylı

Yenilikçi Öncü. mu s terilerimize en iyi kalitede ve en uygun maliyetlerde u ru nler sunmaya odaklanmak tayız.

Yenilikçi Öncü. mu s terilerimize en iyi kalitede ve en uygun maliyetlerde u ru nler sunmaya odaklanmak tayız. 2 Yenilikçi Öncü Tekstil sekto ru nde katma deg er yaratabilmek ic in firma olarak, yaratıcılıg ı ve gu venilirlig i temel alan bir prensiple yol almaktayız. Sosyal ve c evresel sorumlulug umuzu da o n

Detaylı

ÖN ERGENLİK DÖNEMİ. Siz de Çocuktunuz. Sizde Ergendiniz

ÖN ERGENLİK DÖNEMİ. Siz de Çocuktunuz. Sizde Ergendiniz ÖN ERGENLİK DÖNEMİ Siz de Çocuktunuz Sizde Ergendiniz Çocuğum; Çok alıngan,derslerine olan ilgisi de azaldı. Son zamanlarda çok sinirli,her dediğime bağırarak cevap veriyor. Ve benzeri düşünceler içinde

Detaylı

LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV. Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR

LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV. Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR Liman Ekonomisi Limanların ekonomik o nemi ise, ulusal ve uluslararası ulas tırma sistemleri içindeki bir dag ıtım, bir bag lantı ve bir hizmet

Detaylı

REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ ve REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI

REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ ve REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ ve REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ 2017 2. CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI NİSAN 2017 İÇİNDEKİLER REIDIN Tu rkiye Gayrimenkul Sekto rü

Detaylı

REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖ RÜ GÜVEN ENDEKSİ ve FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI TEMMUZ 2017

REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖ RÜ GÜVEN ENDEKSİ ve FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI TEMMUZ 2017 REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖ RÜ GÜVEN ENDEKSİ ve FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ 2017 3. CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI TEMMUZ 2017 İÇİNDEKİLER REIDIN Tu rkiye Gayrimenkul Sekto rü Gu ven Endeksi & REIDIN Tu rkiye

Detaylı

Ölçek. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Ölçek. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Ölçek Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Ölçek Nedir? Bir yerin haritasını veya planını yapabilmek için o yer ku çu ltu lerek bir du zlem u zerine çizilebilir. C u nku, haritası veya planı çizilecek yerin bu yu

Detaylı

SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU

SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU SOSYAL MEDYA ARAŞTIRMASI SONUÇ RAPORU KUMLUCA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ REHBERLİ K VE PSİ KOLOJİ K DANİŞMA Hİ ZMETLERİ BO LÜ MÜ 2016 Bu araştırma Kumluca ilçesindeki MEB e bağlı resmi ortaokul ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ! Emniyet!

İÇİNDEKİLER. ! Emniyet! İÇİNDEKİLER Kumanda paneli + kullanma talimatları Program 1A91 1:1 Program 1C91 2:1 Program 1M91 3:1 Program 1C01 4:1 Madeni para ö lçeri olmayan makine..5:1 Madeni para ile çalış tırılan makineler için..6:1

Detaylı

KASIM AYINDA NELER YAPTIK?

KASIM AYINDA NELER YAPTIK? KASIM AYINDA NELER YAPTIK? Değerli Velilerimiz; Kasım ayı projemiz Su ile keyifle geçen bir ayı daha geride bıraktık. 4 hafta süren proje çalışmalarımızda sınıfımız su hakkında çok detaylı bilgiler edindiler.

Detaylı

Nisan 2015 20.04.2015 1

Nisan 2015 20.04.2015 1 Nisan 2015 20.04.2015 1 ininal nedir? Kısım 1 20.04.2015 2 Ininal, Türkiye nin fiziksel perakende noktalarında satın alınabilen ilk ön ödemeli kartıdır ininal Kart; MasterCard, ING Bank, Provus Bilis im

Detaylı

AİLE GÖRÜŞME FORMU. Görüşme tarihi: Görüşme yeri: Öğrencinin adı, soyadı: Doğum tarihi: Okulu, sınıfı: Adresi ve telefon numarası: Geliş nedeni?

AİLE GÖRÜŞME FORMU. Görüşme tarihi: Görüşme yeri: Öğrencinin adı, soyadı: Doğum tarihi: Okulu, sınıfı: Adresi ve telefon numarası: Geliş nedeni? AİLE GÖRÜŞME FORMU Görüşme tarihi: Görüşme yeri: Öğrencinin adı, soyadı: Doğum tarihi: Okulu, sınıfı: Adresi ve telefon numarası: Geliş nedeni? Ne zaman başladı? Bu konuyla ilgili olarak neler yaptınız?

Detaylı

ÖZEL EMİNE ÖRNEK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ. Sorumluluk Duygusu Nedir; Nasıl Kazandırılır?

ÖZEL EMİNE ÖRNEK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ. Sorumluluk Duygusu Nedir; Nasıl Kazandırılır? ÖZEL EMİNE ÖRNEK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ Sorumluluk Duygusu Nedir; Nasıl Kazandırılır? Sorumluluk kişinin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve davranışlarının

Detaylı

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi

Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Çocukları çocuk bakım evi yolunda olan ebeveynlere Århus Kommune Børn og Unge Çocuğunuzun uyumu, öğrenimi ve gelişimi Tyrkisk, Türkçe 2-3 yaşındaki çocuk hakkında durum ve gelişim görüşmesi Çocuk bakım

Detaylı

Okul Dönemi Çocuklarda

Okul Dönemi Çocuklarda Okul Dönemi Çocuklarda Fiziksel ve motor gelişim Bilişsel açıdan gelişim Psikososyal gelişim Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül Hasan Kalyoncu Üniversitesi Okul Dönemi Çocuklarda (7-11 yaş) Gelişimin Görevleri

Detaylı

logo TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI KURUMSAL LOGO SUNU ARIYOR SON BAŞVURU TARI HI : 08 Mart 2015 BI RI NCI LI K ÖDU LU : 3.000TL

logo TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI KURUMSAL LOGO SUNU ARIYOR SON BAŞVURU TARI HI : 08 Mart 2015 BI RI NCI LI K ÖDU LU : 3.000TL logo TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI KURUMSAL LOGO SUNU ARIYOR tasarımı yarışması SON BAŞVURU TARI HI : 08 Mart 2015 BI RI NCI LI K ÖDU LU : 3.000TL www.turgutozal.edu.tr TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI

Detaylı

Psikomotor Gelişim ve Oyun

Psikomotor Gelişim ve Oyun Psikomotor Gelişim ve Oyun Oyun? Çocuğun, kendini, diğer insanları, doğayı ve nesneleri tanıma etkinliğidir. Çocuğun kendi deneyimleriyle öğrenme yoludur. Düşünülmeden, eğlence amacıyla yapılan hareketlerdir.

Detaylı

II. KADEME) 11 14 Yaş Dönemi Özellikleri (ERİNLİK BULUĞ ÇAĞI)

II. KADEME) 11 14 Yaş Dönemi Özellikleri (ERİNLİK BULUĞ ÇAĞI) II. KADEME) 11 14 Yaş Dönemi Özellikleri (ERİNLİK BULUĞ ÇAĞI) Fiziksel Gelişim Bu dönemdeki çocukta, ilköğretimin II. Kademesine geç uyum sağlama görülebilir. Hem bedensel hem de psikolojik açıdan birçok

Detaylı

Evde çalışırken yararlanabileceği bir yazı tahtası çok işe yarayabilir. Bu tahta, hem yapıcı bir oyuncak

Evde çalışırken yararlanabileceği bir yazı tahtası çok işe yarayabilir. Bu tahta, hem yapıcı bir oyuncak Evde çalışırken yararlanabileceği bir yazı tahtası çok işe yarayabilir. Bu tahta, hem yapıcı bir oyuncak (örneğin öğretmencilik oyununda) hem de kalem tutma ve yazı yazma becerisinin gelişimine katkıda

Detaylı

Promosyon modu lu ile magazada kullanülacak olan tu m promosyon tipleri parametrik olarak tanumlanabilmektedir.

Promosyon modu lu ile magazada kullanülacak olan tu m promosyon tipleri parametrik olarak tanumlanabilmektedir. PROMOSYON MODU LU Promosyon tanümlarünün yapülabilmesi Promosyon Modu lu nu n aktif hale getirilmesi gerekmektedir. Bu modu l ancak Genius Office 2.08 versiyonu ve sonrasünda desteklenmektedir. Promosyon

Detaylı

Evden getirdiğimiz yağmurluk, çizme ve şemsiyelerimizle bahçede sonbahar ın tadını çıkarıyoruz. Sınıfa dönünce yaşadıklarımızı resmediyoruz.

Evden getirdiğimiz yağmurluk, çizme ve şemsiyelerimizle bahçede sonbahar ın tadını çıkarıyoruz. Sınıfa dönünce yaşadıklarımızı resmediyoruz. ANADİL ETKİNLİKLERİ KAVRAM GELİŞİMİ Cumhuriyet Bayramı ile ilgili sunum, film ve görselleri izliyoruz, Akıl Grafiği oluşturuyoruz. Kırmızı, beyaz, Kare, daire, çember, yıldız, ay,kavramlarını kullanarak

Detaylı

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YALAN SÖYLEME DAVRANIŞI

ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YALAN SÖYLEME DAVRANIŞI ERKEN ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YALAN SÖYLEME DAVRANIŞI Yalan, insanları aldatmak amacı ile uydurulmuş kasıtlı davranış veya sözdür. Çocuğun yalana başvurması tıpkı yetişkin insanın yalana başvurması kadar kendini,

Detaylı

OKULA HAZIR MISINIZ? VELİ BÜLTENİ EYLÜL - 2012 ATA KOLEJİ REHBERLİK SERVİSİ

OKULA HAZIR MISINIZ? VELİ BÜLTENİ EYLÜL - 2012 ATA KOLEJİ REHBERLİK SERVİSİ OKULA HAZIR MISINIZ? VELİ BÜLTENİ EYLÜL - 2012 ATA KOLEJİ REHBERLİK SERVİSİ OKULA HAZIR MISINIZ? ÇOCUĞUNUZU KOLLARINIZA ALDIĞINIZ AN SANKİ DÜN GİBİ AKLINIZDAYKEN, MİNİK BEBEĞİNİZ BÜYÜDÜ VE BEBEĞİNİZİN

Detaylı

Yaşam Boyu Sosyalleşme

Yaşam Boyu Sosyalleşme Yaşam Boyu Sosyalleşme Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 5. Ders Kültür, Toplum ve Çocuk Sosyalleşmesi Sosyalleşme Nedir? Çocuklar başkalarıyla temasla giderek kendilerinin farkına varırlar ve insanlar hakkında

Detaylı

1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ 1.1.SOSYAL GELİŞİM 1.2.BİLİŞSEL GELİŞİM

1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ 1.1.SOSYAL GELİŞİM 1.2.BİLİŞSEL GELİŞİM 1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ Anaokulu yıllarına denk düşen bu gelişim dönemi, bebekliğin sona ermesinden sonra beş ya da altı yaşlarına kadar devam eden süre içinde yaşanır. Bu dönemin en belirgin özelliği,

Detaylı

İSTANBUL KENT U NİVERSİTESİ O G RENCİ KULU P VE TOPLULUKLARI YO NERGESİ

İSTANBUL KENT U NİVERSİTESİ O G RENCİ KULU P VE TOPLULUKLARI YO NERGESİ İSTANBUL KENT U NİVERSİTESİ O G RENCİ KULU P VE TOPLULUKLARI YO NERGESİ Amac MADDE 1 (1) Bu yo nerge, İstanbul Kent U niversitesi nin o g rencileri nin bilimsel, mesleki, sosyal, ku ltu rel, sportif ve

Detaylı

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Uyarınca Ayıptan Doğan Sorumluluk

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Uyarınca Ayıptan Doğan Sorumluluk 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Uyarınca Ayıptan Doğan Sorumluluk Malın ayıplı olması halinde tüketici kendisine kanunen tanınan dört haktan istediğini seçebilir. Satıcı tüketicinin tercih

Detaylı

İstanbul Vakıf Üniversiteleri Makine Mu hendislig i Programları Karşılaştırması

İstanbul Vakıf Üniversiteleri Makine Mu hendislig i Programları Karşılaştırması İstanbul Vakıf Üniversiteleri Makine Mu hendislig i Programları Karşılaştırması Erhan Erkut, Temmuz 2015 İncelenen program: Makine Mu hendislig i Karşılaştırılan grup: İstanbul vakıf u niversiteleri O

Detaylı

BÜYÜYORUM, DEĞĠġĠYORUM, GELĠġĠYORUM

BÜYÜYORUM, DEĞĠġĠYORUM, GELĠġĠYORUM BÜYÜYORUM, DEĞĠġĠYORUM, GELĠġĠYORUM ÇOCUĞUNUZ VE GELĠġĠMĠ NĠSAN 2014 İnsan, yaşamı boyunca sürekli bir gelişim ve değişim içindedir. Çocukların hangi gelişim döneminde neler yaşayacaklarını ve nasıl davranacaklarını

Detaylı

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARDA CİNSEL EĞİTİM

ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARDA CİNSEL EĞİTİM ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLARDA CİNSEL EĞİTİM Zihinsel engelli çocukların cinsel gelişim aşamaları normal çocukların cinsel gelişim aşamaları ile aynıdır. Cinsel eğitimin en büyük amacı,çocukluktan yaşamın

Detaylı

CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİM

CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ÖZEL MAVİ DÜŞLER ANAOKULU 2015-2016 EĞİTİM YILI CİNSEL GELİŞİM VE EĞİTİM Bilgi Bülteni Sayı:7 Toplum olarak sağlıklı nesiller yetiştirmek; bedensel, ruhsal, zihinsel, sosyal ve cinsel yönden kendisi ve

Detaylı

YAYLACIK İLKOKULU 0-18 (7-11 YAŞ MODÜLÜ) AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI YILLIK DERS PLANI(2.GRUP)

YAYLACIK İLKOKULU 0-18 (7-11 YAŞ MODÜLÜ) AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI YILLIK DERS PLANI(2.GRUP) ŞUBAT 24/02/2016 1. Programa ilişkin olumlu görüş geliştirmeye başlar. 2. Programın genel amaç ve işleyişi hakkında bilgi sahibi olur. 3. Programa devam etme konusunda motivasyonu artar. 4. Programdan

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız:

ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU. 2) Az sorunlu ya da çok sorunlu geçtiyse bu sorunların neler olduğunu kısaca yazınız: ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA ANAOKULLARI ÇOCUK BİLGİ FORMU Çocuğun adı, soyadı: Çocuğun doğum tarihi:.../.../... Formun doldurulduğu tarih:.../.../.. DOĞUM ÖNCESİ DÖNEM 1)Çocuğun doğum öncesi dönemi nasıl

Detaylı

Dil ve Oyun. Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama

Dil ve Oyun. Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama Dil ve Oyun Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama Biliyor muydunuz? Günlük ev işlerinizi yaparken çocuğunuza konuşmak veya şarkı söylemek çocuğunuzun yeni kelimeler ve alışkanlıklar öğrenmesine

Detaylı

T.C. I STANBUL MEDI POL U NI VERSI TESI I LETI ŞI M FAKU LTESI EG I TI M O G RETI M YO NERGESI * BI RI NCI BO LU M Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. I STANBUL MEDI POL U NI VERSI TESI I LETI ŞI M FAKU LTESI EG I TI M O G RETI M YO NERGESI * BI RI NCI BO LU M Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. I STANBUL MEDI POL U NI VERSI TESI I LETI ŞI M FAKU LTESI EG I TI M O G RETI M YO NERGESI * BI RI NCI BO LU M Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amac MADDE 1 - (1) Bu Yo nerge, I stanbul Medipol U

Detaylı

C ocuk Hekimlig inde Ebeveyn ile I letis im Yo ntemleri ve Sorumluluk Reddi

C ocuk Hekimlig inde Ebeveyn ile I letis im Yo ntemleri ve Sorumluluk Reddi C ocuk Hekimlig inde Ebeveyn ile I letis im Yo ntemleri ve Sorumluluk Reddi Prof. Dr. Mustafa Bakır Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi C ocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Ebeveyn ile etkili iletis

Detaylı

BİR ÇOCUĞUN OYUN TERAPİSİ HAKKINDAKİ İLK KİTABI

BİR ÇOCUĞUN OYUN TERAPİSİ HAKKINDAKİ İLK KİTABI BİR ÇOCUĞUN OYUN TERAPİSİ HAKKINDAKİ İLK KİTABI Ebeveynler için Notlar Bu kitap, yaklaşık 4 ila 12 yaş aralığındaki, psikoterapi düşünülmüş çocuklar için planlanmıştır. Kitabı çocuğunuza sizin okuyabileceğiniz

Detaylı

ÇOCUK VE OYUN 4.HAFTA

ÇOCUK VE OYUN 4.HAFTA ÇOCUK VE OYUN 4.HAFTA Oyun Evreleri Çocukların, yaşlarına ve gelişim özelliklerine göre farklılık gösteren oyun evreleri birçok araştırmacı tarafından incelenerek farklı şekillerde açıklanmıştır. Bütün

Detaylı

Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni. «Okula Uyum»

Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni. «Okula Uyum» Deniz Kantarcıoğlu Anaokulu Rehber Öğretmeni «Okula Uyum» Hayatımızda yeni bir sayfa daha açılıyor. Bu başlangıç hem çocuğunuzun hem de sizlerin hayatında yepyeni bir dönemin başlangıcı... Çocuklar, okula

Detaylı

4 yaş grubu çocukların bu yıl içerisinde geçeceği bazı gelişim aşamalarını şu şekilde özetleyebiliriz:

4 yaş grubu çocukların bu yıl içerisinde geçeceği bazı gelişim aşamalarını şu şekilde özetleyebiliriz: AYLIK BÜLTENLER SERİSİ EYLÜL, 2011 SAYI : 1 KONU: 4 YAŞ ÇOCUĞUNUN GELİŞİM ÖZELLİKLERİ Sevgili Veliler, 0-6 yaş arasını kapsayan erken çocukluk dönemi, çocuğun en hızlı geliştiği dönemdir. Beyin yapısı

Detaylı

Hamileliğe başlangıç koşulları

Hamileliğe başlangıç koşulları Zeka aslında tek bir kavram değildir. Zekayı oluşturan alt yeteneklere bakıldığında bu yeteneklerin doğuştan getirilen yeteneklerin yanı sıra sonradan kazanılmış, gerek çocuğun kendi çabasıyla edindiği,

Detaylı

I NI NAL KULLANICI SO ZLES MESI MADDE: 1 SO ZLES MENI N TARAFLARI

I NI NAL KULLANICI SO ZLES MESI MADDE: 1 SO ZLES MENI N TARAFLARI I NI NAL KULLANICI SO ZLES MESI MADDE: 1 SO ZLES MENI N TARAFLARI I s bu I ninal Kullanıcı So zles mesi ( So zles me ); I ninal O deme ve Elektronik Para Hizmetleri A.S ( I ninal )ve Kart Sahibi arasında

Detaylı

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER BEBEKLİK DÖNEMİNDE (0 3 YAŞ) ERKEN TANI İÇİN KRİTİK DÖNEMLER Bebeklik dönemi, gelişimin en hızlı ilerlediği dönemdir. Çevrelerine

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ REHBERLİK POSTASI 2 14 Aralık 2012 Sayın Velimiz, İkinci rehberlik postamızda sizlerle Davranış ve Değerler Eğitimi Programımız kapsamında

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ A u ok na lu ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - MART 2014 ANAOKULLARI BÜLTENİ ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ Okul öncesi dönem, gelişimin hızlı olması ve

Detaylı

Oyunla çocuğunuzun günlük problemleri çözmesine, düşünceleri test etmesine ve hayal gücünü keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz.

Oyunla çocuğunuzun günlük problemleri çözmesine, düşünceleri test etmesine ve hayal gücünü keşfetmesine yardımcı olabilirsiniz. Çocuğumla Oyun Oynamalıyım Ama Nasıl Ebeveynler genelde oyunun çocuklar için içgüdüsel bir şey olduğuna inanırlar yani bir yetişkinin yardımı olmadan da çocuğun kendi kendine oyun oluşturabileceğini düşünürler.

Detaylı

ÇOCUK VE OYUN. Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç. Ç.Ü. Eğitim Fak. İlköğretim Böl. Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı

ÇOCUK VE OYUN. Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç. Ç.Ü. Eğitim Fak. İlköğretim Böl. Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı ÇOCUK VE OYUN Doç. Dr. Ayperi Sığırtmaç Ç.Ü. Eğitim Fak. İlköğretim Böl. Okul Öncesi Öğretmenliği Anabilim Dalı Çocuk için çok ciddi bir uğraş olan oyun, aynı zamanda bir eğlence ve öğrenme kaynağıdır.

Detaylı

ÖNSÖZ... IX 1. 10 12 13 10 14 2. 15 15 3. 20 20 24 27 28 29 30 30 33 34 36 39 40 41 42 III

ÖNSÖZ... IX 1. 10 12 13 10 14 2. 15 15 3. 20 20 24 27 28 29 30 30 33 34 36 39 40 41 42 III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... IX 1. Çocuklara Zarar Veren Anne-Baba Davranışları...1 Aşırı Koruyuculuk ve Kısıtlayıcılık...2 Reddetme; Maskelenmiş Mahrumiyet...4 Aşırı Hoşgörü ve Şımartma...5 Aşırı Beklentiler...6

Detaylı

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI OKUMA YAZMAYA HAZIRLIK ÇALIŞMALARI Okulöncesi eğitim çevresini merak eden, öğrenmeye ve düşünmeye güdülenmiş çocuğun bu özelliklerini yönetme, teşvik etme ve geliştirme gibi çok önemli bir görevi üstlenmiştir.

Detaylı

MICROSOFT EXCEL 2010 Ders Notları

MICROSOFT EXCEL 2010 Ders Notları MICROSOFT EXCEL 2010 Ders Notları Sayılara dayalı verileri hesaplama, is leme ve sonuc ları farklı go ru nu mlerle yansıtma ic in kullanılan bir programdır. Sayısal verileri is leme o zellig ine sahiptir.

Detaylı

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ

KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ KASIM AYI 4 YAŞ GRUBU AYLIK BÜLTENİ 10 KASIM ATATÜRK Ü ANMA ŞİİRLER 10 Kasım geldi işte Üzgünüz biz milletçe Atatürk! ü anarız O bizim kalbimizde 10 Kasım geldi işte Koşarız Anıtkabir e Atatürk ü anarız

Detaylı

Ç O C U K L U K T A A R K A D A Ş İLİŞ K İLERİ

Ç O C U K L U K T A A R K A D A Ş İLİŞ K İLERİ Ç O C U K L U K T A A R K A D A Ş İLİŞ K İLERİ Dr. Sirâl ÜLKÜ Çocuklar Arkadaşlığı Nasıl Tanımlıyorlar? Günümüzde, özellikle rehberlik gibi psikolojik hizmet alan- 'arında, hizmet götürülen bireylerin

Detaylı

SEMİNER NOTLARI CİNSEL EĞİTİM: KAVRAMLAR VE YAKLAŞIM

SEMİNER NOTLARI CİNSEL EĞİTİM: KAVRAMLAR VE YAKLAŞIM SEMİNER NOTLARI CİNSEL EĞİTİM: KAVRAMLAR VE YAKLAŞIM Cinsel eğitim Her kuşağa kültürel yapılarına uygun olarak verilen ve onların; Fiziksel gelişimlerini anlamalarına, Değerlerini ve beklentilerini tanımlamalarına,

Detaylı

Bilimin Doğası. Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN

Bilimin Doğası. Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN Bilimin Doğası Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN Bilimin Doğası ndan Ne Anlamalıyız? Bilimin dog ası, bilim ug ras ının tasviri, c es itli disiplinlerin kesis imi ile olus maktadır. Bunlar; Bilim felsefesi, Bilim

Detaylı

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir;

TANIM. Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; OTİZM TANIM Aşağıdaki gelişim alanlarının bir kaçında ağır ve yaygın yetersizlik ile karekterize edilir; Sosyal etkileşim becerileri, İletişim becerileri Basma kalıp ilgiler, aktiviteler ya da davranışların

Detaylı

14 12 Bu ifadenin ne zaman kaba olduğu ne zaman gerekli olduğu konusunda onunla konuşabilirsiniz. Annebaba yanındayken ona nazikçe teklif edilen bir şeyi istemediğini Hayır diye bağırarak ifade etmek doğru

Detaylı

HACETTEPE U NI VERSI TESI KALI TE POLI TI KASI I C I NDEKI LER Hacettepe U niversitesi Kalite Politikası... 2 Tanımlar Yo netim

HACETTEPE U NI VERSI TESI KALI TE POLI TI KASI I C I NDEKI LER Hacettepe U niversitesi Kalite Politikası... 2 Tanımlar Yo netim HACETTEPE U NI VERSI TESI KALI TE POLI TI KASI I C I NDEKI LER Hacettepe U niversitesi Kalite Politikası... 2 Tanımlar...2 1. Yo netim...3 1.1 Misyon ve Vizyon...3 1.2 Organizasyon yapısı...3 1.3 Amac,

Detaylı

Kıble Yo nu nu n Belirlenmesi

Kıble Yo nu nu n Belirlenmesi Kıble Yo nu nu n Belirlenmesi er s ity yo nu nu referans alarak belirleyin. As ag ıdaki s emaya bakarak da kıble yo nu nu tarif edebilirsiniz. tre ch Kıble yo nu nu n belirlenmesi konusu I slam du nyasında

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikoloji RPD 101 Not III Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Kişilik Gelişimi Kişilik Nedir? *Kişilik, bireyin iç ve dış çevresiyle kurduğu, diğer bireylerden ayırt edici,

Detaylı

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI

ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ÖZEL ATACAN EĞİTİM KURUMLARI ANAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK SERVİSİ VELİ BÜLTENİ MAYIS -2012 ÇOCUK VE KİTAP "EĞİTİM YAŞAM İÇİNDİR" 2 ÇOCUK VE KİTAP Önceleri çocuk için kitap bir oyuncaktır.

Detaylı

NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınkaynak. Prenatal motor gelişim-1: Prenatal motor gelişim-3. Prenatal motor gelişim-2

NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınkaynak. Prenatal motor gelişim-1: Prenatal motor gelişim-3. Prenatal motor gelişim-2 NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınknak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Prenatal motor gelişim-1: İlk hareketler, gebeliğin 7.-8. haftasında uyarıya konturlateral kaba fleksiyon şeklinde olur. 9. haftada

Detaylı

Hani annemin en büyük yardımcısı olacaktım? Hani birlikte çok eğlenecektik? Kardeşime dokunmama bile izin vermiyor. Kucağıma almak da yasak.

Hani annemin en büyük yardımcısı olacaktım? Hani birlikte çok eğlenecektik? Kardeşime dokunmama bile izin vermiyor. Kucağıma almak da yasak. Bu ayki rehberlik bülteni konumuz Kardeş Kıskançlığı hakkındadır. Sizlere çocuğunuza bu süreçte nasıl yardımcı olabileceğiniz ile ilgili önerilerimiz olacaktır. KARDEŞ KISKANÇLIĞI Neler olduğunu hiç anlamıyorum!

Detaylı

CİNSEL KİMLİK GELİŞİMİ

CİNSEL KİMLİK GELİŞİMİ CİNSEL KİMLİK GELİŞİMİ Yaşamımızın her alanında sürekli olarak gelişim ve değişim yaşarız. Yaşanan gelişim, biyolojik kültürel ve bireysel faktörlerin ortak ürünüdür. Gelişimsel değişimin bir parçası olarak

Detaylı

DİL GELİŞİMİ- BİR ORTAK SORUMLULUK 0-3 YAŞLARINDA ÇOCUK SAHİBİ OLAN EBEVEYNLERE BİLGİLENDİRME

DİL GELİŞİMİ- BİR ORTAK SORUMLULUK 0-3 YAŞLARINDA ÇOCUK SAHİBİ OLAN EBEVEYNLERE BİLGİLENDİRME DİL GELİŞİMİ- BİR ORTAK SORUMLULUK 0-3 YAŞLARINDA ÇOCUK SAHİBİ OLAN EBEVEYNLERE BİLGİLENDİRME ÇOCUĞUN ERKEN DİLİ YÜZ YÜZE GELİŞİR DİL GELİŞİMİ- BİR ORTAK SORUMLULUK 3 Çocuğunuzun doğumunda; onun birkaç

Detaylı

BAŞLARKEN Okul öncesi yıllar çocukların örgün eğitime başlamadan önce çok sayıda bilgi, beceri ve tutum kazandığı, hayata hazırlandığı kritik bir dönemdir. Bu yıllarda kazanılan bilgi, beceri ve tutumlar

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bu makine sadece su ile kullanılabilir. Asla kuru temizleme maddelerini kullanmayınız.

İÇİNDEKİLER. Bu makine sadece su ile kullanılabilir. Asla kuru temizleme maddelerini kullanmayınız. İÇİNDEKİLER Kumanda paneli + kullanma talimatları Program 2A01 1:1 Program 2G01 2:1 Program 2H11 3:1 Program 2L01 4:1 Program 2M01, 2M11, 2W01..5:1 Program 2H01 6:1 Program 2H01, 2H02, 2F01, 2F02, 2M11,

Detaylı

Tarihi Mekan... Çağdaş Konfor...

Tarihi Mekan... Çağdaş Konfor... Tarihi Mekan... Çağdaş Konfor... www.ipekyolubutikhotel.com GRY TURİZM TİCARET LTD. ŞTİ. Kayhan Mah. Cumhuriyet Cad. Batpazarı Sok. No: A-12 ( Eskişehirhan ) Osmangazi - BURSA T.: 0224 222 50 09 - F.:

Detaylı

ÖĞRETMEN ESRA AKKAYA 3-6 YAŞ ÇOCUK GELİŞİM DÖNEMLERİ VELİ EĞİTİMİ NOTLARI. 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı?

ÖĞRETMEN ESRA AKKAYA 3-6 YAŞ ÇOCUK GELİŞİM DÖNEMLERİ VELİ EĞİTİMİ NOTLARI. 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı? 3 Yaş Çocuğuna Yaklaşım Nasıl Olmalı? 3 yaşındaki çocuk elinden gelse dünyayı keşfetmeye çalışır. Kırılabilecek şeyleri kırmaya, kalemlerle bir yerleri çiz meye ihtiyacı vardır. Buna göre bir oda veya

Detaylı

EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI. 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE

EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI. 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE EĞİTİM KOÇLUĞU SERTİFİKA PROGRAMI 22-23 ve 29-30 KASIM 2014 TARİHLERİNDE CANİK BAŞARI ÜNİVERSİTESİ SÜREKLİ EĞİTİM MERKEZİ NDE Eğitim Koçluğu Sertifika programı öğrencilerin okul, aile ve özel yaşamındaki

Detaylı

Yaşına uygun beklentileri yerine getiren çocuk başarı ve kendine güven konusunda kendisini iyi hissedecektir.

Yaşına uygun beklentileri yerine getiren çocuk başarı ve kendine güven konusunda kendisini iyi hissedecektir. Sayın Veli Çocuklarımız, yaşları büyüdükçe farklı beceriler kazanmaktadırlar. Yaşına bağlı olarak değişen bu becerilerin neler olduğunu bilmeniz, çocuğunuzdan neler bekleyeceğinizi ve ona vereceğiniz desteğin

Detaylı

Microkontrolör Tabanl S cakl k Ölçümünde Termistör Kullan m

Microkontrolör Tabanl S cakl k Ölçümünde Termistör Kullan m Microkontrolör Tabanl S cakl k Ölçümünde Termistör Kullan m Prof. Dr. Doğan İbrahim Yak n Doğu Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, KKTC ÖZET Gu nu mu zde sicaklik senso ru olarak c ok deg is ik senso

Detaylı