Piaget in Zihinsel Gelis im Kuramı

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Piaget in Zihinsel Gelis im Kuramı"

Transkript

1 Piaget in Zihinsel Gelis im Kuramı Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL Çocuk ve Ergen Psikiyatristi Hasan Kalyoncu Psikoloji

2 Piaget in Zihinsel Gelis im Kuramı nın Temel Kavramları Piaget e göre zeka c evreye uyum sag lama becerisidir. Kis i ic inde bulundug u c evreye ne kadar c ok ve ne kadar hızlı uyum sag layabiliyorsa o kadar zekidir. Piaget e göre sadece c ocuklar du nyayı kendi zihinsel su rec lerinden algılarlar ör:masal kahramanlarının kendileriyle arkadas oldug unu sanarlar

3 S ema: O rg u tlenmis bilgi, du s u nce ve davranıs kalıplarına s ema denir. Sahip olunan her bilginin zihinde bir s eması vardır. S emalar en temel zihinsel yapılardır. Çevreyle etkiles im sonucunda olus an, organize olmus, kolaylıkla tekrar edilebilen davranıs ve du s u nce kalıplarıdırlar. Bireyin c evresinde bulunan nesne, olay ve olguları tanımak ic in zihninde olus turdug u algı c erc evesidir. Bebeklerde ilk s emalar: emme ve yakalama refleksleri

4 Piaget e göre bilis sel gelis im su reci Olgunlas ma, Yas antı, Toplumsal aktarma(sosyal etkiles im), Dengeleme, O rgu tleme ög eleri yoluyla gelis ir.

5 Olgunlas ma: Piaget e göre zihinsel gelis im olgunlas maya dayalı biyolojik temelli kis isel su rec lerle olus an bir gelis imdir. Bilis s el gelis im beyin ve sinir sisteminin olgunlas masına paralel olarak gelis ir. O nce fiziksel bu yu me olur. Fiziksel bu yu me de zihinsel gelis imi sag lar. Biyolojik olgunlas ma olmadan deneyim, sosyal gec is ve dengeleme ortaya c ıkmaz.

6 Yas antı (Deneyim): Nesnelerle ve olaylarla dog rudan ilis ki kurmaktır. Kis inin gec irdig i yas antı zenginlig i zihinsel gelis imi etkiler. Zengin uyaranlı ortamda yas amak bilis sel gelis imi hızlandırır. C ocuklar yas antıları ve c evreyle etkiles imleri sonucunda gelis irler. O r:çocug un kedilerle ilgs ili bir s ema gelis tirmesi ic in kedileri görmesi gerekir.

7 Sosyal etkiles im(toplumsal aktarma): Çocug un c evresinden anne-babadan, ög retmenden ya da dig er bireylerden ög rendig I bilgiler, kurallar ya da davranıs modellemeleri toplumsal aktarma yoluyla olur. O r: misafire hos c akal demek c atal bıcak kullanmak

8 Dengeleme: Zihin her zaman dengeleme yapmaya c alıs ır. Çu nku, her yeni bilginin olus turdug u dengesizlik bilis te gerilim(c elis ki) yaratır. Bu dengesizlik adaptasyon yoluyla giderilerek ög renme gerc ekles ir ve birey yeni denge durumuna kavus mus olur.

9 O rgu tleme: Piaget zihindeki du s u nce ya da bilgi parc alarının birbirinden bag ımsız halde bırakılmayarak c ocuk tarafından su rekli olarak ilis kilendirilmeye, bu tu nles tirilmeye c alıs ıldıg ını varsayar. Bu mekanizmaya örgu tleme denir.

10 Adaptasyon (Uyum sag lama): Bireyin c evresiyle etkiles erek, c evreye ve c evresindeki deg is melere uyum sag layabilmesidir. Adaptasyon su reci birbirini tamamlayan iki farklı su rec olan 1. özu mleme(asimilasyon veya özu mseme) ve 2. uyma- uyumsama(akomodasyon) su rec lerinden olus ur.

11 1. O zu mleme-o zu mseme(asimilasyon): Çocug un kars ılas tıg ı yeni olayı, fikri, objeyi kendisinde daha önce varolan bilis sel yapı ic ine alma su recidir. I nsanın yeni kars ılas tıg ı bir nesne, durum olay veya bilgiyi kendisinde var olan s emalarla ac ıklama ve daha önce var olan zihinsel yapının ic ine oturma c abasıdır. O r: Ekvator Du nyanın Kemeri, Su tlac - pirinc li, s ekerli su t

12 2. Uyumsama-Uyma-Uyum Kurma(Akodomasyon): Mevcut s emayı yeni olay ve duruma göre yeniden bic imlendirmektir. Eg er önceki s emalar bir nesneyi ve olayı anlamak ic in yeterli olmazsa, bu durumda s ema deg is tirilerek uyum sag lamaya gec ilir. Ayırt etme söz konusudur ve yeni bir s ema olus ur.

13 O rnekler Yalnızca bayanların yemek yaptıg ını bilen zihninde buna göre s ema olus turan bir c ocuk bir gu n babasını yemek yapar durumda göru nce, önce buna bir anlam verememis, sonra da s emasını erkekler de yemek yapar s eklinde yeniden du zenlemis tir. ( Uyumsama-uyum kurma) Ahmet evlerine ilk kez gelen misafir Aytac Bey in bas ını oks aması ve sevmesi sonrası dig er misafirlerin de onun bas ını oks amasını ve ilgilenmesini kendisini sevmeye yönelik bir davranıs olarak yorumlar. (O zu mleme)

14 O r: Ku c u k bir c ocuk ic in top s eması, yuvarlak olan ve zıplayan nesneleri ic erir, futbol topu, basket topu, pinpo topu hepsi bu s ema ic indedir. top s emasına sahip bir c ocuk ilk kez yumurta gördu g u nde ona da top der ve zıplaması ic in yere atar. Yumurta kırıldıg ında c ocuk s as ırır. S emaya uygun olmayan bir durumla kars ılas mıs olur.

15 Piaget e Göre Zihinsel Gelis imi Dönemleri ve O zellikleri 1. Duyusal(sensori)-motor(duyuhareket) dönemi (0-2 yas ) 2. I s lem öncesi dönem (2-7 yas ) 3. Somut is lemler dönemi (7-11 yas ) 4. Soyut is lemler dönemi (11-18 yas )

16 Duyusal(Sensori)-Motor Dönemi(0-2 yas ): Bu dönem sırasında bebek yakın c evresinde bulunan c es itli uyarıcıları kendince algılar. Birc ok hareketi önce ref leksif du zeyinde, sonra rastlantısal olarak daha sonra ise istemli (amac lara) dog ru tepkiler ortaya c ıkar. O nun ic in hers ey yeni bas tan olur ve duyu organlarının algıladıg ının dıs ında bir du nyanın varlıg ını kabul etmez. O r:bebek 6 aylık oluncaya kadar eline gec en topun ya da emzig in onbes dakika önce elinde olan top ya da emzikle aynı oldug unu anlayamaz.

17 Refleksif davranıs lardan amac lı davranıs lara(6-8. aylarda) gec er: Yeni dog an bir bebeg in dudag ına dokunuldug unda emmesi, Avucuna konan parmag ı tutması ilk bilis sel s emalarıdır ve reflekssif davranıs lardır. Bebek önceleri refleks olarak c evresine gu lme davranıs ı yapar. Daha sonra kendisini mutlu kılan bir olaya kars ılık vermek ic in bilinc li olarak gu ler.

18 Bebek en basit du zeyde taklit ve ög renme yas antısı olus turmaya bas lar. Bebekler zaman zaman bas ka bebeklerin ag lamalarını duyduklarında hos olmayan, tedirginlik verici bir durumun söz konusu oldug unu hissederek ag lamaya bas larlar. Bu durumda bebek ag lama sesi ile hos olmayan tedirginlik verici durum arasında bag kurmus tur. Buna ses bulus ması denir.

19 Nesnelerin su reklilig i(devamlılıg ı) kazanılır: Bir nesne veya kis inin görme alanının dıs ına c ıktıg ında bile dog ada yok olmadıg ının(kaybolmadıg ının) farkına varılması is lemidir. Bebek algılasa da algılamasa da nesnenin o anda var oldug unu anlar. 5 aylık bir bebek göznu nu n önu ndeki bir nesne kaldırıldıg ında, yok oldug unu böyle bir nesnenin evrende bulunmadıg ını du s u nu r. 9 aylık bir bebek ise gözu nu n önu nden kaldırılan nesnenin var oldug unu du s u nu r ve onu deg is ik s ekillerde aramaya c alıs ır.

20 Taklit: Bir davranıs ı model alır, takip eder ve aynısını yapar. O r: 6 aylık bir bebeg e yu z hareketi yapan bir anneye bebeg i aynı kars ılıg ı verir. Bu durum zihinsel is levlerin henu z bas ladıg ının bir is aretidir. Böylece bebek gördu g u bir davranıs ile ilgili zihinsel s ema olus turma yeteneg ini kazanır.

21 Ertelenmis taklit: Çocuk önceleri gördu g u modeli taklit ederken daha sonra model ortamda olmasa da(görmese de) taklidini yapabilir. Bu yetenek c ocukta dil gelis imi ve dig er pek c ok davranıs ic in önemlidir.

22 Döngu sel (Devresel) tepkiler ortaya c ıkar: Çocukların belli tu rdeki davranıs ları su rekli tekrarlaması döngu sel(devresel) tepki olarak adlandırılır. Çocuk önceleri tesadu fi rastlantı yaptıg ı davranıs ları daha sonra bilerek yapar. Rastlantı sonucu buldug u, zevk aldıg ı, bas ardıg ı hareketi bilerek su rekli olarak yapar.

23 C ocug un birinci devresel(do ngu sel) tepkisi (0-6 ay) Bas ı ve elleriyle yaptıg ı hareketlerdir. Çocuk su rekli emer. Çocuk su rekli olarak ellerini evirip, c evirir. Elini ag zına götu rmek ic in gerekli hareket uyumunu kazanır. Parmag ını tesadu fen ag zına götu rdu g u nde haz alır ve bunu tekrarlar. C ocuk bu tepkileri kendi vu cuduna odaklanarak gerc ekles tirir.

24 I kinci do ngu sellik (6-12 aylar) ise vu cudu ile bas ka bir nesneye yönelik olarak tesadu fi hareketi tekrar etmesidir. Çocug un tepkisi vu cudunun dıs ındaki nesnelere yönelir. Bebek c evreyi tanımaya yönelik eylemlerde bulunur. Bebek c evresinde rastlantı sonucu buldug u ilginc bir olayı tekrarlar. O rneg in; bes ig inde ellerini sallarken yukarıda bulunan bir c ıngırag a tesadu fen dokundug unda c ıkan sesi tekrar c ıkarmak ic in ellerini bilinc li olarak sallar.

25 U c u ncu do ngu sel tepkiler (12 aydan sonra) ise vu cut dıs ında, arac larla davranıs larını tekrarlamasıdır. Çocuk, kes fetme amacını tas ıyan davranıs lar yapar. O rneg in; bir c ubuk ile istedig i oyuncag ı almaya c alıs ır. Böylece davranıs lar giderek dıs arıya yönelir ve c ocuk amaca yönelik davranmaya bas lar.

26 Nesnelerin su reklilig I kazanılır. Refleksif davranıs lardan amac lı davranıs lara gec ilir ic e dönu k tepkilerden,dıs a dönu k tepkilere gec ilir. Döngu sel(devresel) tepkiler ortaya konur. Taklit ve ertelenmis taklit gerc ekles tirilir. Kendi bedenini dıs du nyadan ayırtedebilir. Du s u nmenin bas langıcı bu dönem kabuledilir. ilk deneme yanılma ög renmeleri ortaya c ıkar. Ses bulas ması göru lu r.

27 I s lem O ncesi Dönem (2-7 yas ): Bu dönemdeki c ocukların yetis kinlerden farklı, kendilerine özgu bir du s u nme ve akıl yu ru tme bic imleri vardır. Piaget is lem öncesi dönemi Sembolik Fonksiyon As aması(2-4 yas ), Sezgisel Du s u nme As aması (4-7 yas )

28 Sembolik Fonksiyon Evresi(2-4 yas ): Sembolik Du s u nme: Çocukta c evredeki nesneleri temsil etmek ic in semboller kullanma yeteneg i gelis ir. Sembolik is lemler zenginles ir. 2-4 yas ındaki c ocuk, gözu nu n önu nde bulunmayan ya da hic olmayan nesne, kis i ve olayı temsil eden semboller gelis tirir. O rneg in; bu yas taki bir kız c ocug u c ay bardag ını tac gibi kafasına gec irerek prenses oldug unu sanar.

29 I s aretsel I s lev: Çocug un sembolleri kullanma yeteneg idir. Sembolik Oyun ve Du s u nme: Çocuk hayal gu cu nu kullanarak du s u nu r. 2 yas ındaki c ocuk bir nesneyi örneg in oyuncak bebeg ini, annesini ya da ablasını sembolize etmek ic in kullanır. Çocuklar bu yu du kc e yemek pis irme, alıs veris yapma, hastadoktor olma ya da anne-baba olma gibi c es itli taklitleri oyunlarla gerc ekles tirirler. Oyun ic inde deneyimler ve ög renirler.

30 Oyunun c ocuk ic in önemi

31 Sezgisel Du s u nme Evresi(4-7 yas ): Canlandırmacılık: Yas ayan ve yas amayan nesneler arasında ayrım yapamama durumunda ortaya c ıkan karmas adır. Çocuk cansız nesnelere canlılık özelliklerini verir dig er taraftan hayvanlara da insani özellikleri yu kler. O rneg in; bu dönemdeki kız c ocuklarının oyuncak bebeklerine yemek yedirmeleri, gerc ek köpeg e davrandıkları gibi oyuncak köpeklere davranırlar.

32 Odaklanma(Tek boyutlu du s u nme, merkezlenme) Du s u nme Bic imi: Çocukların dikkatlerini kars ılas tıkları durumların yalnızca bir yönu ne ya da özellig ine ilis kin ayrıntıya odaklamaları dig er ayrıntılara dikkat etmeyis leridir. Çocug un dikkatini bir olay ya da nesne ile ilgili özelliklerden yalnızca birisine verebilmesidir.

33 Dil,hızla gelis ir. Sihirli du s u nce göru lu r. Sembolik oyun ve canlandırmacılık ortaya c ıkar. Yog un s ekilde ben merkezcilik(egosantrizm )gözlenir. Monolog, kolektif(toplu) monolog ve paralel oyun ortaya c ıkar. is aretsel is lev kazanılır. Kis ilerin su reklilig I kazanılır. Kalıp yargıların gelis tirildig I gözlenir. Devresel tepki belirgin bir s ekilde gözlenir. I lk kez akıl yu ru tme gözlenir. Odaktan uzaklas amaz Tersine c eviremez. Korunum henu z kazanılmamıs tır. Sayı uygunlug u bas arılamaz. Tek yönlu sınıflama ve tek yönlu sıralama yapabilir. Yapaycılık ortaya c ıkar.

34 Somut I s lemler Dönemi( 7-11 yas ): Olus lar ve nesneler hakkında mantıksal du s u nu r. Sayıları kullanmayı ve ku melemeyi ög renir. Problem c özmeyi ve muhakeme yapmayı ög renir. Objeleri birkac özellig ine göre sıralayabilir ve sınıflayabilir. (birkac yönlu mantık yu ru tme)

35 Tu me varımsal du s u nme gu cu ne ulas ılır. Tersine c evirebilir. Somut problemleri c özebilir Çocuk benmerkezcilig inden kurtulur Birden fazla özellig e dayanarak sıralayabilir ve sınıflayabilir.

36 Soyut(Formel) I s lemler Dönemi( yas ): Soyut kavram ve du s u nceler hakkında mantık gelis tirebilir. Göreceli du s u nme (kis iye, zamana, yere göre du s u nme): Bireyin kendine özgu ideal, deg er, duygu ve du s u ncelerinin du zenlemesi gerc ekles ir. Dig er bireylerin du s u ncelerine göre kendi du s u ncelerini gelis tirir. O rneg in; birey kendi ahlaki deg erlerini gelis tirir. Kendi dog ruları ile bas kalarının dog ruları arasındaki farkı anlar. U st du zey akıl yu ru tebilir ve bilimsel du s u nme gerc ekles ir.

37 Tu mden gelimsel du s u nme gu cu ne ulas ılır. Tu me varımsal ve tu mden gelimsel du s u nme aynı anda kullanılabilir. Soyut du s u nme yetisi ortaya c ıkar. Atasözleri,mecazi anlamtas ıyan deyis ler rahatlıkla anlas ılır hale gelir. Zihin denis lem yapabilir. Bir konuyla ilgili tez olus turup bunu savunabilir. Deg is kenlerar asındaki ilis kileri testeder (birles tirir) Hipotetik du s u nebilir. Ergen benmerkezcilig I ortaya c ıkar. Hayali seyirciler,as ırı idealizm,omnipotent du s u nce göru lu r. Göreceli kavramlar anlas ılabilir ve dog ru s ekilde kullanılabilir. Toplumsal konulara olan ilgiartar,bu konularda sorumluluk almaisteg i ortaya c ıkar.

... OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIFLAR ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

... OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIFLAR ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ... OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIFLAR ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI AY EYLÜL EYLÜL 1. (17-23) 2. (24-30) 3. (01-07) 4. (08-14) SB.5.1.1. Sosyal Bilgiler dersinin, Tu rkiye Cumhuriyeti nin etkin

Detaylı

ZİHİNSEL GELİŞİM KURAMLARI Piaget in Zihinsel Gelişim Kuramı Önce zekayı tanımlayarak işe başlamıştır. Piaget zekayı, çevreye uyum sağlama becerisi

ZİHİNSEL GELİŞİM KURAMLARI Piaget in Zihinsel Gelişim Kuramı Önce zekayı tanımlayarak işe başlamıştır. Piaget zekayı, çevreye uyum sağlama becerisi ZİHİNSEL GELİŞİM KURAMLARI Piaget in Zihinsel Gelişim Kuramı Önce zekayı tanımlayarak işe başlamıştır. Piaget zekayı, çevreye uyum sağlama becerisi olarak tanımlar. Kişi içinde bulunduğu çevreye ne kadar

Detaylı

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ SORUMLULUK SAHİBİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN KASIM 2017

OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ SORUMLULUK SAHİBİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN KASIM 2017 OKAN EĞİTİM KURUMLARI PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ SORUMLULUK SAHİBİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN KASIM 2017 SORUMLULUK SAHİBİ ÇOCUKLAR YETİŞTİRMEK İÇİN Bas arılı bir kimlik olus turmada o nemli

Detaylı

KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1

KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1 KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1 GİRİŞ Sabit yu klerden meydana gelen kesit tesiri fonksiyonlarından elde edilen grafiklere Kesit Tesir Diyagramları denir. Du zlem c ubuk sistemlerde M, N, T (V)

Detaylı

BĠLĠŞSEL GELĠŞĠM. Jean Piaget ve Jerome Bruner. Dr. Halise Kader ZENGĠN

BĠLĠŞSEL GELĠŞĠM. Jean Piaget ve Jerome Bruner. Dr. Halise Kader ZENGĠN BĠLĠŞSEL GELĠŞĠM Jean Piaget ve Jerome Bruner Biliş ne demektir? Biliş; düşünme, öğrenme ve hatırlama süreçlerine denir. Bilişsel gelişim neleri kapsar? Bireydeki akıl yürütme, düşünme, bellek ve dildeki

Detaylı

REFLEKS F HAREKETLER DÖNEM

REFLEKS F HAREKETLER DÖNEM REFLEKS F HAREKETLER DÖNEM A AMALAR Bilgi Toplama Evresi : D.Ö- 4. ay Bilgi Çözme Evresi: 4.ay sonras 1 ya Reflekslerin levleri B R NC L REFLEKSLER Moro R. A. Tonik Boyun R. Arama R. Emme R. Kavrama R.

Detaylı

LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV. Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR

LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV. Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR Liman Ekonomisi Limanların ekonomik o nemi ise, ulusal ve uluslararası ulas tırma sistemleri içindeki bir dag ıtım, bir bag lantı ve bir hizmet

Detaylı

BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI

BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI REYHAN SAĞLAM ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ BILIŞ NE DEMEKTIR? Biliş; düşünme, öğrenme ve hatırlama süreçlerine denir. Bilişsel gelişim neleri kapsar?

Detaylı

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları

Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Tasarım Psikolojisi (SEÇ356) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Saati Saati Saati Tasarım Psikolojisi SEÇ356 Seçmeli 2 0 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili

Detaylı

MENTOR BABY RealCare Total Parenting Experience

MENTOR BABY RealCare Total Parenting Experience MENTOR EĞİTİM DANIŞMANLIĞI MENTOR BABY RealCare Total Parenting Experience Y A Ş A Y A R A K Ö Ğ R E N M E N I N E N K E Y I F L I V E E T K I L I Y O L U L I V E I T L E A R N I T Amerika Liselerinde

Detaylı

21. YÜZYIL KÜTÜPHANECİLİĞİ EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU WEBİNAR SERİSİ-3

21. YÜZYIL KÜTÜPHANECİLİĞİ EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU WEBİNAR SERİSİ-3 21. YÜZYIL KÜTÜPHANECİLİĞİ EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU WEBİNAR SERİSİ-3 IFLA ve UNESCO IFLA (Uluslararası Ku tu phane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu) UNESCO (Birles mis Milletler Eg itim, Bilim ve Ku ltu

Detaylı

Okul Dönemi Çocuklarda

Okul Dönemi Çocuklarda Okul Dönemi Çocuklarda Fiziksel ve motor gelişim Bilişsel açıdan gelişim Psikososyal gelişim Doç. Dr. Şaziye Senem Başgül Hasan Kalyoncu Üniversitesi Okul Dönemi Çocuklarda (7-11 yaş) Gelişimin Görevleri

Detaylı

Bilişsel gelişim. Doç.Dr.Banu Yücel-Toy

Bilişsel gelişim. Doç.Dr.Banu Yücel-Toy Bilişsel gelişim Biliş, düşünme, öğrenme ve hatırlama süreçlerine denir. Bilişsel işlemler, akıl ve bilgi, bellek, akıl yürütme, anımsama, unutma, sorun çözme, kavramlar ve düşünce gibi zihinsel işlevleri

Detaylı

DUYU MOTOR DÖNEM(0-2 YAŞ)

DUYU MOTOR DÖNEM(0-2 YAŞ) DUYU MOTOR DÖNEM(0-2 YAŞ) Bebek doğuştan getirdiği duyusal özellikleriyle kendisini dış dünyada ayırt etme çabasındadır.çevreye duyular arasındaki etkileşim Dönemin özelliğidir. Duyu motor dönem altı aşamaya

Detaylı

Bilimin Doğası. Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN

Bilimin Doğası. Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN Bilimin Doğası Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN Bilimin Doğası ndan Ne Anlamalıyız? Bilimin dog ası, bilim ug ras ının tasviri, c es itli disiplinlerin kesis imi ile olus maktadır. Bunlar; Bilim felsefesi, Bilim

Detaylı

HALİÇ U NİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIS I AKADEMİK FAALİYET DESTEĞİ VE İZİN YO NERGESİ

HALİÇ U NİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIS I AKADEMİK FAALİYET DESTEĞİ VE İZİN YO NERGESİ HALİÇ U NİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIS I AKADEMİK FAALİYET DESTEĞİ VE İZİN YO NERGESİ Amac MADDE 1- Bu Yo nerge nin amacı, Haliç U niversitesi o g retim elemanlarının akademik faaliyetlerini destekleme,

Detaylı

1-5 YAŞ DO NEMI ÇOCUKLARıN GENEL GELIŞIM O ZELLIKLERI

1-5 YAŞ DO NEMI ÇOCUKLARıN GENEL GELIŞIM O ZELLIKLERI Kendi gu cu nu bilmek, kendini ortaya koymak ve bas arabileceklerini go rmek ister. Yu ru yebildig ini bilir, fakat ne kadar hızlı yu ru du g u nu go rmek ister, tırmanabildig ini bilir, fakat go rdu g

Detaylı

Yaşam Boyu Sosyalleşme

Yaşam Boyu Sosyalleşme Yaşam Boyu Sosyalleşme Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 5. Ders Kültür, Toplum ve Çocuk Sosyalleşmesi Sosyalleşme Nedir? Çocuklar başkalarıyla temasla giderek kendilerinin farkına varırlar ve insanlar hakkında

Detaylı

GENÇLİK VE BAĞIŞ KÜLTÜRÜ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ

GENÇLİK VE BAĞIŞ KÜLTÜRÜ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ İÇİNDEKİLER TABLOSU I çindekiler Ön Bilgilendirme 1 Katılımcı Profili 2 Gençlik Alanında Çalışan Bir STK ya daha önce bağış yaptınız mı ya da yapmayı düşünür müsünüz? 3 Faaliyet

Detaylı

GELİŞİM, KALITIM ÇEVRE ETKİLEŞİMİNİN BİR ÜRÜNÜDÜR.

GELİŞİM, KALITIM ÇEVRE ETKİLEŞİMİNİN BİR ÜRÜNÜDÜR. GELİŞİM İLKELERİ GELİŞİM, KALITIM ÇEVRE ETKİLEŞİMİNİN BİR ÜRÜNÜDÜR. Kalıtım bireyin anne babasından getirdiği gizil güçleri anlatır. Bu gizil güçlerin üst düzeyi kalıtsal olarak belirlenir. Bu düzeye ulaşma

Detaylı

Bilişsel Gelişim. Psikolojiye Giriş. Okuma raporu #1. Ders asistanım kim? (düzeltilmiş) Bebek Olmak Nasıl Bir Şey? Düşüncenin Gelişimi Ders 5

Bilişsel Gelişim. Psikolojiye Giriş. Okuma raporu #1. Ders asistanım kim? (düzeltilmiş) Bebek Olmak Nasıl Bir Şey? Düşüncenin Gelişimi Ders 5 Psikolojiye Giriş Bilişsel Gelişim Bebek Olmak Nasıl Bir Şey? Düşüncenin Gelişimi Ders 5 2 Okuma raporu #1 Alkolizm için Freudyen bir açıklama getirin. Daha sonra da davranışçı bir açıklama getirin. Son

Detaylı

Nisan 2015 20.04.2015 1

Nisan 2015 20.04.2015 1 Nisan 2015 20.04.2015 1 ininal nedir? Kısım 1 20.04.2015 2 Ininal, Türkiye nin fiziksel perakende noktalarında satın alınabilen ilk ön ödemeli kartıdır ininal Kart; MasterCard, ING Bank, Provus Bilis im

Detaylı

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ. Doç. Dr. Hakan KARATAŞ Eği;m Bilimleri Bölümü Eği;m Programları ve Öğre;m Anabilim Dalı

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ. Doç. Dr. Hakan KARATAŞ Eği;m Bilimleri Bölümü Eği;m Programları ve Öğre;m Anabilim Dalı EĞİTİM PSİKOLOJİSİ Doç. Dr. Hakan KARATAŞ Eği;m Bilimleri Bölümü Eği;m Programları ve Öğre;m Anabilim Dalı 4. BİLİŞSEL GELİŞİM Doç. Dr. Hakan KARATAŞ BİLİŞ VE BİLİŞSEL GELİŞİM Bilişsel gelişim kimi kaynaklarda

Detaylı

KADI R HAS U NI VERSI TESI O G RETI M U YELERI YURTI ÇI VE YURTDIS I AKADEMI K ETKI NLI K VE ÇALIS MALARA KATILMA DESTEG I VE I ZI N YO NERGESI

KADI R HAS U NI VERSI TESI O G RETI M U YELERI YURTI ÇI VE YURTDIS I AKADEMI K ETKI NLI K VE ÇALIS MALARA KATILMA DESTEG I VE I ZI N YO NERGESI KADI R HAS U NI VERSI TESI O G RETI M U YELERI YURTI ÇI VE YURTDIS I AKADEMI K ETKI NLI K VE ÇALIS MALARA KATILMA DESTEG I VE I ZI N YO NERGESI Amac Madde 1- Bu Yo nerge nin amacı, Kadir Has U niversitesi

Detaylı

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır.

KAVRAMLAR. Büyüme ve Gelişme. Büyüme. Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. KAVRAMLAR Büyüme ve Gelişme Büyüme ile Gelişme birbirlerinden farklı kavramlardır. Büyüme Büyüme, bedende gerçekleşen ve boy uzamasında olduğu gibi sayısal (nicel) değişikliklerle ifade edilebilecek yapısal

Detaylı

Doç. Dr. Tülin Şener

Doç. Dr. Tülin Şener Doç. Dr. Tülin Şener Giriş Biliş insanların dünyayı öğrenmeleri ve anlamalarına-anlamlandırmalarına kaynaklık eden zihinsel faaliyetleri ifade eder. Bilişsel gelişim, bireylerin zihinsel yapı, becerileri

Detaylı

I NI NAL KULLANICI SO ZLES MESI MADDE: 1 SO ZLES MENI N TARAFLARI

I NI NAL KULLANICI SO ZLES MESI MADDE: 1 SO ZLES MENI N TARAFLARI I NI NAL KULLANICI SO ZLES MESI MADDE: 1 SO ZLES MENI N TARAFLARI I s bu I ninal Kullanıcı So zles mesi ( So zles me ); I ninal O deme ve Elektronik Para Hizmetleri A.S ( I ninal )ve Kart Sahibi arasında

Detaylı

BİLİŞSEL GELİŞİM. Dr. Abdullah ATLİ

BİLİŞSEL GELİŞİM. Dr. Abdullah ATLİ BİLİŞSEL GELİŞİM Bireyin çevresindeki dünyayı anlama ve öğrenmesini sağlayan,zihinsel faaliyetlerdeki girişime bilişsel gelişim adı verilir. Bilişsel gelişim bebeklikten yetişkinliğe kadar bireyin,dünyayı

Detaylı

Kavram ortak özelliklere sahip birbirine benzeyen nesneleri ya da olayları bir araya getirerek bir ad altına toplamaktır.kavram;

Kavram ortak özelliklere sahip birbirine benzeyen nesneleri ya da olayları bir araya getirerek bir ad altına toplamaktır.kavram; KAVRAM OLUŞTURMA: Kavram ortak özelliklere sahip birbirine benzeyen nesneleri ya da olayları bir araya getirerek bir ad altına toplamaktır.kavram; ağaç,kedi,güzellik,gibi bir nesne ya da bir sembol olabilir.

Detaylı

İçinde x, y, z gibi değişkenler geçen önermelere açık önerme denir.

İçinde x, y, z gibi değişkenler geçen önermelere açık önerme denir. 2. Niceleme Mantığı (Yüklemler Mantığı) Önermeler mantığı önermeleri nitelik yönünden ele aldığı için önermelerin niceliğini göstermede yetersizdir. Örneğin, "Bazı hayvanlar dört ayaklıdır." ve "Bütün

Detaylı

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak

OYUN VE ÇOCUK. -Çocuğun iç dünyasını anlayabilmek. -Çocuğun olayları anlamasına yardım etmek. -Çocuğa olaylarla baş etme becerileri kazandırmak OYUN VE ÇOCUK Oyun oynamak çocukluk çağına özgü psikolojik, fizyolojik ve sosyal içerikli bir olgudur. Oyun hem zihinsel gelişimin aynası olan hem sosyal becerilerin öğrenildiği hem de duygusal boşalımın

Detaylı

1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ 1.1.SOSYAL GELİŞİM 1.2.BİLİŞSEL GELİŞİM

1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ 1.1.SOSYAL GELİŞİM 1.2.BİLİŞSEL GELİŞİM 1. İLK ÇOCUKLUK DÖNEMİ Anaokulu yıllarına denk düşen bu gelişim dönemi, bebekliğin sona ermesinden sonra beş ya da altı yaşlarına kadar devam eden süre içinde yaşanır. Bu dönemin en belirgin özelliği,

Detaylı

Yenilikçi Öncü. mu s terilerimize en iyi kalitede ve en uygun maliyetlerde u ru nler sunmaya odaklanmak tayız.

Yenilikçi Öncü. mu s terilerimize en iyi kalitede ve en uygun maliyetlerde u ru nler sunmaya odaklanmak tayız. 2 Yenilikçi Öncü Tekstil sekto ru nde katma deg er yaratabilmek ic in firma olarak, yaratıcılıg ı ve gu venilirlig i temel alan bir prensiple yol almaktayız. Sosyal ve c evresel sorumlulug umuzu da o n

Detaylı

REHBERLİK SERVİSİ BABA-ÇOCUK İLİŞKİSİ

REHBERLİK SERVİSİ BABA-ÇOCUK İLİŞKİSİ REHBERLİK SERVİSİ BABA-ÇOCUK İLİŞKİSİ Okulöncesi dönemi oluşturan ilk yıllarda eğitimde ailenin önemi çok büyüktür. Çocuğun gelişiminde ailenin en etkili faktör olduğu bu dönemde anne-babaya pek çok görev

Detaylı

ÇAĞDAŞ SİYASET DÜŞÜNCESİ (SBK204)

ÇAĞDAŞ SİYASET DÜŞÜNCESİ (SBK204) T.C. Bilecik Şeyh Edebali U3 niversitesi I:ktisadi ve I:dari Bilimler Faku ltesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yo netimi Bo lu mu ÇAĞDAŞ SİYASET DÜŞÜNCESİ (SBK204) 14. Hafta Ders Notları 08-09/02/2018 Yrd. Doç.

Detaylı

ÇOKLU ZEKA. Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Servisi

ÇOKLU ZEKA. Rehberlik Ve Psikolojik Danışma Servisi ÇOKLU ZEKA Zekanın ne olduğu yıllarca tartışıldıktan sonra üzerinde anlaşılan bir kavrama ve sonuca ulaşıldı. Artık zekanın bir iki cümleyle özetlenemeyecek kadar karmaşık bir sistem olduğu kabul ediliyor.

Detaylı

MICROSOFT EXCEL 2010 Ders Notları

MICROSOFT EXCEL 2010 Ders Notları MICROSOFT EXCEL 2010 Ders Notları Sayılara dayalı verileri hesaplama, is leme ve sonuc ları farklı go ru nu mlerle yansıtma ic in kullanılan bir programdır. Sayısal verileri is leme o zellig ine sahiptir.

Detaylı

ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA

ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA ÖZEL VEGA OKULLARI OYUN SANDIĞIM SORGULAMA ÜNİTESİ BÜLTENİ DİSİPLİNLERÜSTÜ TEMA KENDİMİZİ İFADE ETME BİÇİMİMİZ: Düşünceleri duyguları, doğayı, kültürü, inançları, değerleri keşfetme ve ifade etme yollarını

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Çocuklar oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade edip, yaşantılarını yansıtırlar ve dış dünyaya farketmeden hazırlık yaparlar.

Detaylı

BILISSEL GELISIMİ TANIMI ÖNEMİ

BILISSEL GELISIMİ TANIMI ÖNEMİ BİLİŞSEL GELİŞİM BILISSEL GELISIMİ TANIMI ÖNEMİ Yenı dogan cocugun yasadıgı dunyayı ogrenmesı ve anlamaya calısması bas etmesı gereken en buyuk problemdır.bu durum yetıskınler ıcın kolay gozukebılır ama

Detaylı

OTİZM NEDİR? becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğudur.

OTİZM NEDİR? becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğudur. OTİZM NEDİR? Otizm, sosyal ve iletişim Otizm, sosyal ve iletişim becerilerinin oluşmasını etkileyen gelişim bozukluğudur. GÖRÜLME SIKLIĞI Son verilere göre 110 çocuktan birini etkilediği kabul edilmektedir

Detaylı

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER

MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ ÇEKÜSH ŞUBESİ ÇOCUK GELİŞİMCİ DAMLA ATAMER BEBEKLİK DÖNEMİNDE (0 3 YAŞ) ERKEN TANI İÇİN KRİTİK DÖNEMLER Bebeklik dönemi, gelişimin en hızlı ilerlediği dönemdir. Çevrelerine

Detaylı

Psikomotor Gelişim ve Oyun

Psikomotor Gelişim ve Oyun Psikomotor Gelişim ve Oyun Oyun? Çocuğun, kendini, diğer insanları, doğayı ve nesneleri tanıma etkinliğidir. Çocuğun kendi deneyimleriyle öğrenme yoludur. Düşünülmeden, eğlence amacıyla yapılan hareketlerdir.

Detaylı

KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI)

KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI) KLASİK MANTIK (ARİSTO MANTIĞI) A. KAVRAM Varlıkların zihindeki tasarımı kavram olarak ifade edilir. Ağaç, kuş, çiçek, insan tek tek varlıkların tasarımıyla ortaya çıkmış kavramlardır. Kavramlar genel olduklarından

Detaylı

Kıble Yo nu nu n Belirlenmesi

Kıble Yo nu nu n Belirlenmesi Kıble Yo nu nu n Belirlenmesi er s ity yo nu nu referans alarak belirleyin. As ag ıdaki s emaya bakarak da kıble yo nu nu tarif edebilirsiniz. tre ch Kıble yo nu nu n belirlenmesi konusu I slam du nyasında

Detaylı

logo TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI KURUMSAL LOGO SUNU ARIYOR SON BAŞVURU TARI HI : 08 Mart 2015 BI RI NCI LI K ÖDU LU : 3.000TL

logo TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI KURUMSAL LOGO SUNU ARIYOR SON BAŞVURU TARI HI : 08 Mart 2015 BI RI NCI LI K ÖDU LU : 3.000TL logo TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI KURUMSAL LOGO SUNU ARIYOR tasarımı yarışması SON BAŞVURU TARI HI : 08 Mart 2015 BI RI NCI LI K ÖDU LU : 3.000TL www.turgutozal.edu.tr TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI

Detaylı

Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri

Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri Yaşam Dönemleri ve Gelişim Görevleri Havighurst'un çeşitli yaşam dönemleri için belirlediği gelişim görevleri Gelişim psikolojisi, bireylerin yaşam boyunca geçirdiği bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal

Detaylı

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS BORÇLAR HUKUKU 0102311 3 3+0 3 4. Ön Koşul Dersleri. Dersin Dili. Türkçe.

DERS BİLGİLERİ. Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS BORÇLAR HUKUKU 0102311 3 3+0 3 4. Ön Koşul Dersleri. Dersin Dili. Türkçe. DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Kredi AKTS Saat BORÇLAR HUKUKU 0102311 3 3+0 3 4 Ön Koşul Dersleri YOK Dersin Dili Dersin Seviyesi Türkçe Lisans Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Zorunlu

Detaylı

ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ

ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Ünite 10 ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Hatice Elif ALTUNTAŞLI ÇOCUKLARDA OYUN EVRELERİ VE OYUN ÇEŞİTLERİ Çocukların oyunla ilgili davranışları yaşlarına ve gelişim düzeylerine göre

Detaylı

22.09.2014 KONUNUN ANA HATLARI ÖĞRETİM KURAMLARI PIAGET ÖĞRENME KURAMI

22.09.2014 KONUNUN ANA HATLARI ÖĞRETİM KURAMLARI PIAGET ÖĞRENME KURAMI KONUNUN ANA HATLARI ÖĞRETİM KURAMLARI PIAGET ÖĞRENME KURAMI Öğrenme-Öğretme Kavramları Öğrenme Kuramları Piaget nin Bilişsel Gelişim Kuramı Bilişsel Gelişim Kuramıyla İlgili Temel Kavramlar Bilişsel Gelişimi

Detaylı

ÖZEL EGE LKÖ RET M OKULU DO RULARIN DANSI HAZIRLAYAN: YANKI TURGUT DANI MAN Ö RETMEN: AY EGÜL GÜRKAN

ÖZEL EGE LKÖ RET M OKULU DO RULARIN DANSI HAZIRLAYAN: YANKI TURGUT DANI MAN Ö RETMEN: AY EGÜL GÜRKAN ÖZEL EGE LKÖ RET M OKULU DO RULARIN DANSI HAZIRLAYAN: YANKI TURGUT DANI MAN Ö RETMEN: AY EGÜL GÜRKAN zmir,2009 1 TE EKKÜR Bu projede eme i geçen danı man ö retmenim Ay egül Gürkan a, sunum hazırlamamda

Detaylı

İstanbul Vakıf Üniversiteleri Makine Mu hendislig i Programları Karşılaştırması

İstanbul Vakıf Üniversiteleri Makine Mu hendislig i Programları Karşılaştırması İstanbul Vakıf Üniversiteleri Makine Mu hendislig i Programları Karşılaştırması Erhan Erkut, Temmuz 2015 İncelenen program: Makine Mu hendislig i Karşılaştırılan grup: İstanbul vakıf u niversiteleri O

Detaylı

UYGULAMALI REKABET HUKUKU SEMİNERLERİ SERTİFİKA PROGRAMI 2016 BAHAR DÖNEMİ

UYGULAMALI REKABET HUKUKU SEMİNERLERİ SERTİFİKA PROGRAMI 2016 BAHAR DÖNEMİ UYGULAMALI REKABET HUKUKU SEMİNERLERİ SERTİFİKA PROGRAMI 2016 BAHAR DÖNEMİ Uygulamalı rekabet hukuku seminerleri, I stanbul Bilgi U niversitesi SBE Ekonomi Hukuku yu ksek lisans programında 2006 yılından

Detaylı

UYGULAMALI REKABET HUKUKU SEMİNERLERİ SERTİFİKA PROGRAMI 2016 BAHAR DÖNEMİ

UYGULAMALI REKABET HUKUKU SEMİNERLERİ SERTİFİKA PROGRAMI 2016 BAHAR DÖNEMİ UYGULAMALI REKABET HUKUKU SEMİNERLERİ SERTİFİKA PROGRAMI 2016 BAHAR DÖNEMİ Uygulamalı rekabet hukuku seminerleri, I stanbul Bilgi U niversitesi SBE Ekonomi Hukuku yu ksek lisans programında 2006 yılından

Detaylı

FRANCHISE. Technokids nedir

FRANCHISE. Technokids nedir Technokids ne yapar Technokids nedir Technokids, Teknoloji ve bilgi çağının sunduğu olanakları çocuklarla paylaşan, geleceğin yaratıcı beyinlerini ortaya çıkaran, yeteneklerini keşfeden, onlara yeni yetenekler

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ! Emniyet!

İÇİNDEKİLER. ! Emniyet! İÇİNDEKİLER Kumanda paneli + kullanma talimatları Program 1A91 1:1 Program 1C91 2:1 Program 1M91 3:1 Program 1C01 4:1 Madeni para ö lçeri olmayan makine..5:1 Madeni para ile çalış tırılan makineler için..6:1

Detaylı

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X.

TEST 1. Hareketlilerin yere göre hızları; V L. = 4 m/s olarak veriliyor. K koşucusunun X aracına göre hızı; = 6 m/s V X. TEST 1 ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 40m a =3m/s 4m/s 3 1m/s 6m/s 4m/s ere göre yüzücünün hızı: = 5 m/s olur I yargı doğrudur a =3m/s y =4m/s + Hareketlilerin yere göre hızları; = 1 m/s = 6 m/s = 4 m/s olarak veriliyor

Detaylı

Ergenlikte Kimlik Gelişimi. Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL Hasan Kalyoncu Üniversitesi

Ergenlikte Kimlik Gelişimi. Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL Hasan Kalyoncu Üniversitesi Ergenlikte Kimlik Gelişimi Doç. Dr. Şaziye Senem BAŞGÜL Hasan Kalyoncu Üniversitesi Ergenlik ruhsal bir süreç olmasına karşın, bu süreci başlatan olgu bedensel, başka bir deyişle fizikseldir. Hipotalamustan

Detaylı

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA

EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları. Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA EĞİTİM BİLİMİNE GİRİŞ 1. Ders- Eğitimin Temel Kavramları Yrd. Doç. Dr. Melike YİĞİT KOYUNKAYA Dersin Amacı Bu dersin amacı, öğrencilerin; Öğretmenlik mesleği ile tanışmalarını, Öğretmenliğin özellikleri

Detaylı

BİLGİLENDİRME ve DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 02 Kasım 2018

BİLGİLENDİRME ve DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 02 Kasım 2018 BİLGİLENDİRME ve DEĞERLENDİRME TOPLANTISI 02 Kasım 2018 Prof. Dr. Yüksel ÖZDEMİR, Kalite Koordinatörü KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU (KİDR) KİḊR; kurumun bes yıl ic inde en az bir defa gerc ekles tirilecek

Detaylı

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ 1 Su ÜRÜNLERİNE GENEL BAKIŞ 2011 yılında, du nyada su u ru nleri u retimi icşularda 11.5, denizlerde 78.9, yetis tiricilikte 63.6 milyon tona ve toplamda 154 milyon

Detaylı

Tu rkiye C ag rı Merkezi Pazarı 2017 Verileri

Tu rkiye C ag rı Merkezi Pazarı 2017 Verileri Tu rkiye C ag rı Merkezi Pazarı 2017 Verileri ÜYELERİMİZ 2008 yılının Kasım ayında kurulan C ag rı Merkezleri Derneg i, bugu n bu nyesinde bulundurdug u 54 u ye ile sektöru n yu zde 90 ını temsil ediyor!

Detaylı

Dili nasıl öğreniriz? Piaget nin Bilişsel Gelişim Kuramı Vygotsky nin Gelişime Sosyokültürel Yaklaşımı Yetişkinlikte zeka nasıl gelişir?

Dili nasıl öğreniriz? Piaget nin Bilişsel Gelişim Kuramı Vygotsky nin Gelişime Sosyokültürel Yaklaşımı Yetişkinlikte zeka nasıl gelişir? Dili nasıl öğreniriz? Piaget nin Bilişsel Gelişim Kuramı Vygotsky nin Gelişime Sosyokültürel Yaklaşımı Yetişkinlikte zeka nasıl gelişir? Doç.Dr. Hacer HARLAK - Psikolojiye Başka hiçbir hayvan bir dili

Detaylı

SANAT VE TASARIM GUAJ BOYA RESĠM MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI)

SANAT VE TASARIM GUAJ BOYA RESĠM MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) T.C. MĠLLÎ EĞĠTĠM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü SANAT VE TASARIM GUAJ BOYA RESĠM MODÜLER PROGRAMI (YETERLĠĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde sanat dallarının değişim ile karşı

Detaylı

YENİLİK DESTEK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

YENİLİK DESTEK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ. BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak YENİLİK DESTEK PROGRAMI UYGULAMA ESASLARI YÖNERGESİ BİRİNCİ KISIM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Yenilik Destek Programı ile gerc ek ve tu zel

Detaylı

2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ KELEBEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ

2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ KELEBEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ 2012-2013 EĞİTİM DÖNEMİ KELEBEK GRUBU HAZİRAN AYI BÜLTENİ YAZ MEVSİMİ TATİL BABALAR GÜNÜ V Yaz mevsimi panosu hazırlama. Yaz mevsiminde meydana gelen değişiklikleri söyleme. Yaz mevsiminin meyve ve sebzelerini

Detaylı

ÇİZGİ FİLM ve ANİMASYON BÖLÜMÜ

ÇİZGİ FİLM ve ANİMASYON BÖLÜMÜ Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi ÇİZGİ FİLM ve ANİMASYON BÖLÜMÜ Ders İçerikleri DERS İÇERİKLERİ BİRİNCİ YARIYIL (1. Sınıf, Güz Do nemi) İLET101 İletis ime Giris I letis im bilimlerinin gelis imi,

Detaylı

TUYUP MAGAZİN. Turizm Sektörüne Yönelik Pilot Eğitimler Tamamlandı. Yeşil Yıldız En İyi Uygulama Örneği Adayları Açıklandı

TUYUP MAGAZİN. Turizm Sektörüne Yönelik Pilot Eğitimler Tamamlandı. Yeşil Yıldız En İyi Uygulama Örneği Adayları Açıklandı TUYUP MAGAZİN Turizm Sektörüne Yönelik Pilot Eğitimler Tamamlandı T.C. Ku ltu r ve Turizm Bakanlıg ı is letme belgeli 11 turizm is letmesinden toplam 108 c alıs an; Proje faaliyetleri kapsamında 3 farklı

Detaylı

HACETTEPE U NI VERSI TESI KALI TE POLI TI KASI I C I NDEKI LER Hacettepe U niversitesi Kalite Politikası... 2 Tanımlar Yo netim

HACETTEPE U NI VERSI TESI KALI TE POLI TI KASI I C I NDEKI LER Hacettepe U niversitesi Kalite Politikası... 2 Tanımlar Yo netim HACETTEPE U NI VERSI TESI KALI TE POLI TI KASI I C I NDEKI LER Hacettepe U niversitesi Kalite Politikası... 2 Tanımlar...2 1. Yo netim...3 1.1 Misyon ve Vizyon...3 1.2 Organizasyon yapısı...3 1.3 Amac,

Detaylı

MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI. Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi

MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI. Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi Dersin İçeriği Matematiğin doğası / Matematiksel bilgi Matematik öğretiminin temel ilkeleri Matematikte başlıca kuramlar

Detaylı

uzman yaklaşımı gelişim psikolojisi Branş Analizi Dr. İbrahim KEKLİK

uzman yaklaşımı gelişim psikolojisi Branş Analizi Dr. İbrahim KEKLİK Branş Analizi gelişim psikolojisi Bu yılın gelişim psikolojisi soruları son yılların en kolay sorularıydılar demek herhâlde yerinde olur. Her ne kadar gelişim psikolojisi sorularının 12 tane olması öngörülmüşse

Detaylı

O Psiko-motor gelişim farklı değişikliklere uğrasa da bireyin tüm yaşamı boyunca devam eden bir süreçtir.

O Psiko-motor gelişim farklı değişikliklere uğrasa da bireyin tüm yaşamı boyunca devam eden bir süreçtir. PSİKOMOTOR GELİŞİM O Psiko-motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanması olarak tanımlanır. O Psiko-motor gelişim

Detaylı

Göstergebilim (GRT 311) Ders Detayları

Göstergebilim (GRT 311) Ders Detayları Göstergebilim (GRT 311) Ders Detayları Ders Adı Ders Dönemi Ders Uygulama Laboratuar Kredi AKTS Kodu Saati Saati Saati Göstergebilim GRT 311 Güz 2 0 0 2 3 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

İSTANBUL KENT U NİVERSİTESİ O G RENCİ KULU P VE TOPLULUKLARI YO NERGESİ

İSTANBUL KENT U NİVERSİTESİ O G RENCİ KULU P VE TOPLULUKLARI YO NERGESİ İSTANBUL KENT U NİVERSİTESİ O G RENCİ KULU P VE TOPLULUKLARI YO NERGESİ Amac MADDE 1 (1) Bu yo nerge, İstanbul Kent U niversitesi nin o g rencileri nin bilimsel, mesleki, sosyal, ku ltu rel, sportif ve

Detaylı

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı I Türkiye (UN SDSN I Turkey) Bahar ÖZAY UN SDSN I Türkiye Direktörü Antalya, 4 Kasım 2016

Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı I Türkiye (UN SDSN I Turkey) Bahar ÖZAY UN SDSN I Türkiye Direktörü Antalya, 4 Kasım 2016 Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı I Türkiye (UN SDSN I Turkey) Bahar ÖZAY UN SDSN I Türkiye Direktörü Antalya, 4 Kasım 2016 1 Birles mis Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri

Detaylı

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama 1 A370094 58*******92 MU*** KA*** SAĞLIK YÖNETİMİ, LİSANS TAMAMLAMA 94.50 94,5 PROGRAMI, 2 A372539 71*******12 NU***

Detaylı

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI İÇİNDEKİLER KISIM I VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI BÖLÜM 1 Vygotsky nin Yaklaşımına Giriş Zihnin Araçları... 4 Zihnin Araçları Niçin Önemlidir... 5 Vygostky Yaklaşımının Tarihçesi...

Detaylı

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı

Mutfak Etkinliği. Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı Türkçe Dil Etkinlikleri Sanat Etkinlikleri Oyunlar Şarkı Mutfak Etkinliği Sohbetler Yaşayan değerlerimizden Ailemizi, arkadaşımızı ve hayvanları sevmek ile ilgili sohbet ediyorum. Sevgi nedir? konulu sohbet

Detaylı

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri

Otizm Spektrum Bozukluğu. Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu Özellikleri Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların büyük bir bölümünde duyusal uyaranlara karşı abnormal tepki (örn. aşırı hassasiyet ya da tepkisizlik) gözlemlenmektedir. Yaygın

Detaylı

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DENEME SINAVI

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DENEME SINAVI İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI DENEME SINAVI A2 BÖLÜMÜ SORULARI Teorik Soru Sayısı: 30 İstenilen Başarı Oranı : % 70 ( 21 Soru ) 1 KONULAR İşe Alım Süreci İşyeri Ziyaretleri Personel İhtiyaç Analizi Meslek

Detaylı

İstek Özel Kemal Atatürk Anaokulu. 2015 2016 Eğitim Öğretim Yılı. Ocak Ayı Bülteni ÜNİTE BAŞLIĞI: Kendimizi İfade Etme Yollarımız (PYP) 4A 4B

İstek Özel Kemal Atatürk Anaokulu. 2015 2016 Eğitim Öğretim Yılı. Ocak Ayı Bülteni ÜNİTE BAŞLIĞI: Kendimizi İfade Etme Yollarımız (PYP) 4A 4B İstek Özel Kemal Atatürk Anaokulu 2015 2016 Eğitim Öğretim Yılı Ocak Ayı Bülteni ÜNİTE BAŞLIĞI: Kendimizi İfade Etme Yollarımız (PYP) 4A 4B Martılar-Leylekler Sınıfı İSTEK KEMAL ATATÜRK ANAOKULU Aralık

Detaylı

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler

1.Temel Kavramlar 2. ÆÍlemler 1.Temel Kavramlar Abaküs Nedir... 7 Abaküsün Tarihçesi... 9 Abaküsün Faydaları... 12 Abaküsü Tanıyalım... 13 Abaküste Rakamların Gösterili i... 18 Abaküste Parmak Hareketlerinin Gösterili i... 19 2. lemler

Detaylı

NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınkaynak. Prenatal motor gelişim-1: Prenatal motor gelişim-3. Prenatal motor gelişim-2

NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınkaynak. Prenatal motor gelişim-1: Prenatal motor gelişim-3. Prenatal motor gelişim-2 NÖROMOTOR GELİŞİM Prof. Dr. Sevin Altınknak Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Prenatal motor gelişim-1: İlk hareketler, gebeliğin 7.-8. haftasında uyarıya konturlateral kaba fleksiyon şeklinde olur. 9. haftada

Detaylı

Dil ve Oyun. Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama

Dil ve Oyun. Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama Dil ve Oyun Günlük İşlerinizi Yaparken Konuşma ve Oynama Biliyor muydunuz? Günlük ev işlerinizi yaparken çocuğunuza konuşmak veya şarkı söylemek çocuğunuzun yeni kelimeler ve alışkanlıklar öğrenmesine

Detaylı

01.01.2015 DOĞALGAZ YAPI MARKET İMALAT SAN.TİC

01.01.2015 DOĞALGAZ YAPI MARKET İMALAT SAN.TİC 01.01.2015 DOĞALGAZ YAPI MARKET İMALAT SAN.TİC ŞİRKET PROFİLİ 2010 Yılından itibaren DOĞ ALĞAZ SEKTO RU NDE o nemli kuruluşlardan biri olan RVC DOĞ ALĞAZ YAPI MARKET I MALAT SAN.TI C. KALI TELI U RETI

Detaylı

T.C. I STANBUL MEDI POL U NI VERSI TESI I LETI ŞI M FAKU LTESI EG I TI M O G RETI M YO NERGESI * BI RI NCI BO LU M Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C. I STANBUL MEDI POL U NI VERSI TESI I LETI ŞI M FAKU LTESI EG I TI M O G RETI M YO NERGESI * BI RI NCI BO LU M Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C. I STANBUL MEDI POL U NI VERSI TESI I LETI ŞI M FAKU LTESI EG I TI M O G RETI M YO NERGESI * BI RI NCI BO LU M Amac, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amac MADDE 1 - (1) Bu Yo nerge, I stanbul Medipol U

Detaylı

Evet evet yanlış duymadınız, Haydi matematik oynayalım... Bugünlerde. birçok çocuğun ağzından dökülen cümle bu, diğer birçok çocuğun aksine bu

Evet evet yanlış duymadınız, Haydi matematik oynayalım... Bugünlerde. birçok çocuğun ağzından dökülen cümle bu, diğer birçok çocuğun aksine bu 'HAYDİ MATEMATİK OYNAYALIM' Evet evet yanlış duymadınız, Haydi matematik oynayalım... Bugünlerde birçok çocuğun ağzından dökülen cümle bu, diğer birçok çocuğun aksine bu çocuklar için matematik, problem

Detaylı

ALGILAMA - ALGI. Alıcı organların çevredeki enerjinin etkisi altında uyarılmasıyla ortaya çıkan nörofizyolojik süreçler.

ALGILAMA - ALGI. Alıcı organların çevredeki enerjinin etkisi altında uyarılmasıyla ortaya çıkan nörofizyolojik süreçler. ALGILAMA Duyum Algı ALGILAMA - ALGI Duyum Alıcı organların çevredeki enerjinin etkisi altında uyarılmasıyla ortaya çıkan nörofizyolojik süreçler. Algılama Duyu verilerini örgütleyip yorumlayarak çevredeki

Detaylı

FEN VE TEKNOLOJI ÖĞRETIMINDE MODEL KULLANıMı MODELLER VE FEN EĞITIMI Soyut ve anlaşılması zor kavramların somutlaştırılmış şekli model olarak tanımlanabilir. Modeller, bilimsel düşünme ve çalışmanın bir

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE ETKİLİ EBEVEYN OLMA BECERİLERİ GELİŞTİRME PROGRAMI

OKUL ÖNCESİNDE ETKİLİ EBEVEYN OLMA BECERİLERİ GELİŞTİRME PROGRAMI OKUL ÖNCESİNDE ETKİLİ EBEVEYN OLMA BECERİLERİ GELİŞTİRME PROGRAMI GELİŞİM Öğrenme, yaşantı ve olgunlaşma sonucunda bireyde görülen düzenli ve sürekli değişikliklere gelişim denir. Bu üç etkenin etkileşimi

Detaylı

Bilişsel Gelişimle İlgili Kavramlar

Bilişsel Gelişimle İlgili Kavramlar Bilişsel gelişimi anlayabilmek için gizil güç, yetenek, algı, dikkat, kavram oluşturma, belek ve hatırlama gücü, akıl yürütme ve problem çözme ile yaratıcılık kavramlarının açıklaması gerekir. Gizil Güç:

Detaylı

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006.

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006. Faz lur Rah man: 21 Ey lül 1919 da Pa kis tan n Ha za ra şeh rin de doğ du. İlk öğ re ni mi ni Pa kis tan da Ders-i Niza mî ola rak bi li nen ge le nek sel med re se eği ti mi şek lin de biz zat ken di

Detaylı

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün www.urlsolar.com S L D-S K -6 0 W ile 1 5 0 W St an d art S o kak L a m ba sı F iya t K arşılaşt ırm a sı kw h Ü c reti Yıllık Tü ke tim Ü cre ti Y ıllık T ü ketim Fa rkı kw Sa at G ü n A y Stan d art

Detaylı

ÇOKLU ZEKÂ NEDİR? araştırmalarla birlikte yeniden çizilmeye başlandı.

ÇOKLU ZEKÂ NEDİR? araştırmalarla birlikte yeniden çizilmeye başlandı. ÇOKLU ZEKÂ NEDİR? Yıllarca insanların doğuştan geldiğine inanılan belli bir zekaya sahip olduğu, yaşamını onunla sürdürdüğü görüşü hakimken artık günümüzde insan zekasının sınırları, araştırmalarla birlikte

Detaylı

Çocuğun yeteneğini keşfetme ve geliştirmenin yolları

Çocuğun yeteneğini keşfetme ve geliştirmenin yolları On5yirmi5.com Çocuğun yeteneğini keşfetme ve geliştirmenin yolları Çocuğunuzdaki cevheri bu yaz tatilinde keşfedin! Yaz tatilinde anne babalara eşsiz bir fırsat! İster çocuk ister ergenlik döneminde olsun

Detaylı

BAŞLARKEN Okul öncesi yıllar çocukların örgün eğitime başlamadan önce çok sayıda bilgi, beceri ve tutum kazandığı, hayata hazırlandığı kritik bir dönemdir. Bu yıllarda kazanılan bilgi, beceri ve tutumlar

Detaylı

GELİŞİM PSİKOLOJİSİ. Murat CİVELEK (Rehberlik ve Eğitim Bilimleri Uzmanı) http://www.rehberlik.biz.tr. civelek.murat@gmail.com civelek_murat@yahoo.

GELİŞİM PSİKOLOJİSİ. Murat CİVELEK (Rehberlik ve Eğitim Bilimleri Uzmanı) http://www.rehberlik.biz.tr. civelek.murat@gmail.com civelek_murat@yahoo. GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Murat CİVELEK (Rehberlik ve Eğitim Bilimleri Uzmanı) http://www.rehberlik.biz.tr civelek.murat@gmail.com civelek_murat@yahoo.com 3. ÜNİTE BİLİŞSEL GELİŞİM 2 KPSS de bu bölümden her

Detaylı

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu

Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Fizik I (Fizik ve Ölçme) - Ders sorumlusu: Yrd.Doç.Dr.Hilmi Ku çu Bu bölümde; Fizik ve Fizi in Yöntemleri, Fiziksel Nicelikler, Standartlar ve Birimler, Uluslararas Birim Sistemi (SI), Uzunluk, Kütle ve

Detaylı

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ

GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ GELİŞİM DÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ 3-6 yaş arasını kapsayan ve okul öncesi dönem adını verdiğimiz süreç çocukların gelişimi açısından oldukça önemlidir. Okul öncesi dönem çocukta büyümenin ve gelişimin en hızlı

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı