SİİRT'TEKi MANASTIR ve KİLİSELER

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SİİRT'TEKi MANASTIR ve KİLİSELER"

Transkript

1 YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BU.İMLER ENSTİTÜSÜ DERGİSİ SA YI: 2 YIL: 2001 l.. SİİRT'TEKi MANASTIR ve KİLİSELER Yrd. Doç. Dr. Ali BORAN* yrd. Doç. Dr. Abdülhamit TÜFEKÇİOGLu Kültür Bakanlığı Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izni ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Araştırma Fonu'nun desteği ile yürütülen "Siirt ve Çevresindeki Sanat Eserlerini Araştırma Projesi' çerçevesinde tespit edilmiş Mfr Yalcub Manastırz, Hadrianus Kilisesi, Dilektepe Köyü Kilisesi ve Adakale Köyü Kilisesi, bu makale kapsamında incelenecektir. 1. MİR Y AKuB MANASTIRI Botan çayının kenarında, Siirt'in güneyinde ve Siirt'e 6 kın.'lik bir toprak yolla ulaşılmaktadır. Günümüzde bir köylünün özel mülkiyeti olan manastır, ev, ahır ve samanlık olarak kullanılmaktadır. Manastıra ait kitabe yakın zamanda çalınmıştır. Ancak / tarihli ve 422 numaralı Bitlis Şer'iyye Sicilli'ne göre yapının Keldfuıi milletine ait olduğu, Siirt'e bağlı Dir Maryakup Kö- Y.Y.Ü., Fen-Edebiyat Fak. Sanat Tarihi Bölümü. " Y.Y.Ü., İlılhiyat Fak. Türk İslam Sanatlan Tarihi Ana Bilim Dalı. 1 Maddi destekte bulunan Yllziincü Yıl Üniversitesi Araştuma Fonu'na teşekkür ederiz.

2 18 1 A. BORAN; A. TÜFEKÇİOGLU yü'nde yer aldığı,.. Dir Maryakub Manastırı" adıyla kaydedildiği, buna ait bağ-bahçe-tarla-değirmen gibi vakıf mallannın var olduğu belirtilmektedir. 2 Bu bilgilerle birlikte yapının plan ve malzemesini de dikkate alarak manastırı XVIT. Yüzyılın ortalarına kadar tarihlernek uygun düşmektedir. Mir Yakub Manastırı, ana kilise, kütüphane, keşiş odaları, misafirhane ve yemekhaneden oluşmaktadır. Günümüide ana kilisenin bir bölümü, keşiş odaları ve yemekhane bölümü yıkılmıştır (Resim, 1-2). Manastır; 4 ı.00x3 ı.00 m. ölçülerinde dikdqrtgen bir alana oturtulmuştur. Yapıda genel olarak kırma taş, kilise ve eyvanlı bölümde tuğla kullanılmıştır (Çizim, ı). İki katlı olarak düzenlenen yapının kuzeydoğu köşesinde merkezi planlı bir kilise, bunun güneyinde beşik tonozlu orta kısımdaki eyvanlı üç ayrı mekan ile beşik tonozlu llzlld 'bol kahntısı yer. almaktadır. Güney taraftaki girişin hemen üzerinde ( olduğu söylenen kitabe çalınmıştır. Bu girişin üzeri biriket malzeme ile örülerek ev haline dönüştürülmüştür. Kuzey taraftan ikinci kata çıkılmaktadır. İkinci kat, oda şeklinde düzenlenmiş olup bu kısımlar büyük bir tahribata uğramıştır. Batı taraftaki asıl giriş bölümünün iki yanında dikdörtgen planlı olan mekanlar ile bunların açıldığı işlevi tam aniaşılamayan yine dikdörtgen bir bölüm vardır (Resim, 3). Asıl giriş mekanının kuzey tarafında ince uzun beşik tonozlu bir bölüm daha vardır. Bu yöndeki diğer bölümler yıkılmıştır (Resim, 4-5). Ana kilise kuzeydoğuda yer almaktadır. Kilisenin bir bölümü yıkılmıştır (Resim, 6). Anıtsal bir taçkapı formu ile vurgulanan ana kilise, süsle~e ve malzemesi ile diğer mekanlardan ayrılmaktadır (Resim, 7). Taçkapının sütüncelerinde akantus yaprağı motifı ile üstte geometrik bir kuşak dqlaşmaktadır (Resim, 8). Köylüler, apsis yarım yuvarlağı ile kilisenin bazı bölümlerinin yakın zamanda yıkıldığını belirtmektedir(resim, 9). Ana kilisenin batı tarafındaki dikdörtgen planlı mekan büyük tahribata uğramıştır. Yine bu mekanın yanındaki bölümler de yıkıl numaralı Bitlis Şer'iyye Sicili'nde, manastı~ ve ona bağlı vakıf malları hakkındaki bilgiler için bkz. Naciye SUBAŞI, 422 Numaralı Bitlis Şer'iyye Siciline Göre Siirt H (1 & ), (Y.Y.Ü. Sosyal Bilimler EnstitUsU, Basılmamış YOksek Lisans Te.zi), Van, 1998, 120 ve 126.

3 Siirt'teki Manastır ve Kiliseler 1 19 Saman ve otla dolu olduğundan birinci kattaki bazı bölümlere m ı ştır. iirilememiştir.../ 2. HADRİANUS KİLİSESi Siirt'in güneybatı tarafında Kapalı Cezaevi'nin az ilerisinde, şehirden yaklaşık 3 km. uzaktadır (Resim, 1 0). Kilisenin etrafına, yakın zamanda besihaneler yapılmıştır.v apı il yıllığında ve bölge halkı arasında.bu isimle anılmaktadır. Kilise, tepenin yamacındaki düzlük üzerine inşa edilmiştir. Yapının beden duvarlannın büyük. bölümü günümüze sağ lam olarak u l aşmıştır. Kilisenin giriş kısmının yer aldığı güneydeki bölüm, temel seviyesine kadar yıkılmıştır. Ayrıca yapının kuzey tarafındaki beden duvarlannın batı kısmı ile batı yönündeki cephenin tamamı yık ı lmış durumdadır. Dıştan 16.30x6.10 m. ebatlarında, doğu-batı ekseninde dikdörtgen planlı asıl kilisenin iç mekanı iki bölümden meydana gelmektedir (Çizim; 2). Bunlardan birincisi, doğrudan dışarı ile bağlant ı lı nefbölümü, ikincisi nefden iki kap ı açıklığıyla geçilen doğudaki berna bölümüdür. Dış cepheler çok sade tutulmuş olup moloz taşla örülmüş duvarın üzeri sıvanmıştır. Güney cephede, batı tarafa kaydırılmış sivri kemerli bir girinti teşkil eden taşıntısız kapı yer almaktadır. Ası l kapı açıklığı dikdörtgen şeklindedir (Resim, 11-12). Batıdaki nef bölümünün üzerini beşik tonoz örtmektedir (Resim, 13). Doğudaki berna bölümü kare planlıdır. Doğu duvarının ortasına dikdörtgen planlı apsis nişi açılmıştır. Kutsal nişin yanındaki kuzey duvarmda yer alan dikdörtgen görünümlü pencere, ortada silmelerle sınırlandırılmıştır (Resim, 14). Bu bölümün küçük bir kapı olduğu, fakat daha sonraki dönemlerde kapatıldığı anlaşılmaktadır. Bunun yanında da basık kemerli dikdörtgen şekilde bir n iş açılmıştır. Kutsal nişin güney tarafındaki duvarda yine ortada basık kemerli dik-. dörtgen kapı ve bunun doğusunda basık kemerli dikdörtgen bir niş ile batı tarafta ayrıca ikinçi bir niş açılmıştır. Kutsal niş sivri kemer almlıklı ve dikdörtgen planlı olup, dışa taşıntı yapmaktadır (Resim, 15). Kilisenin iç mekfuunda, kapı ve nişlerin üzerinden geçen ve iki kademeli şerit şeklindeki silmeler dolanmaktadır.

4 20 1 A. BORAN; A. TÜFEKÇİOGLU Hadrianus Kilisesi'nin yapım tarihi ve yaptıranı ile ilgili herhangi bir bilgi bulunmamaktadır. Planı, örtü sistemi ve malzemesi açısından XVII. yüzyılda yapılmış olmalıdır. Ayrıca bu yapı, Nasturi kilisesi olduğu için diğer kiliselerden mekan ve kurgu bakımından ayrılmaktadır. ' 3. DiLEKTEPE KÖYÜ KİLİSESi Baykan ilçes!ne bağlı Dilektepe Köyü sınırları içinde, köye 3 ktri. mesafededir. Patika bir yolla ulaşılan kilise, tepenin yamacında olup bir kısın,ı.iarnanla toprak alt~nda kalmıştır ~esim, ı o). Doğu-batı doğrultusundaki kilise, dıştan 7.20x14.30 m. ebatlarında, dikdörtgen bir plana sahiptir (Resim; 4): Tek nefli kilisenin üzeri beşik tonozludur. Kilisenin apsisinin bir kısmı ile batı duvarı yıkılmıştır.... Yapının beden duvarlarında düzgün olmayan kesme taş malzeme, üst örtüde ise moloz taş malzeme kullanılmıştır. Naosun zemininde ise düzgün kesme taş malzeme kullanılmıştır. Dış ve iç cephelerde herhangi bir süslemeye yer verilmemiş, fakat iç kısımların sıvah olduğu kalan izlerden anlaşılmaktadır (Resim, 21 ). Tek nefli kilisenin iç mekanı, define avcılar"ı tarafından tahrip edilmiştir (Resim, 22). Beşik tönoz dıştan belli edilmiştir. Güney cephenin batı tarafın da kilisenin giriş kapısı açılmıştır. Kapı, dikdörtgen şekilde olup içten basık kemerle' vurgulanrnıştır. Apsis yarım yuvarlağı önünde karşılıklı dikdörtgen planlı birer niş açılmıştır./ Apsis yarım yuvarlağının başlangıcındaki sivri kemer, hem yönlendlrnıe amacıyla ve hem de strüktür amaçlı olarak yapılmış tır. Apsiste iki adet küçük birer niş daha mevcuttur. Apsisin kuzey yönüne doğru yapılmasında, zeminin kayalık olması etkili olmuş olmalıdır (Resim, 23). Yapının tarihlernesi ile ilgili herhangi bir bilgi ve belge mevcut değildir. Ancak yapım tekniği ve planı düşünülerek XV. yüzyıldan sonra yapıldığı söylenebilir. 4. ADAKALE (DERZİN) KÖYÜ KİLİSESi Baykan ilçesine bağlı Adakale Köyü'nün içinde yer almaktadır. Köye 12 km.lik bir toprak yolla ulaşılmaktadır. Köyün içinde ilkokulun güneyindeki kilise, xl2.00 m. ebatlarında, doğu-batı doğrul-

5 Siirt'teki Manastır ve Kiliseler 121 tusunda dikdörtgen planlıdır (Çiziın, 3; Resim, 16). Yapının bir bölümü günümüze yıkılmış vaziyette ulaşmış olup, bugün halen bir k1smı tandır, bir kısmı da depo olarak kullanılmaktadır. Ayrıca yapının kuzey tarafına yeni bölümler eklenmiştir. Kilisenin beden duvarlarında kesme taş malzeme, kemer geçiş elemanları ve örtü sisteminde ise tuğla malzeme kullanılmıştır (Resim, 17-18). Çok sade tutulan cephelerde herhangi bir süs ya da kabartmaya yer verilmemiştir. Batı taraftaki tek kapıdan naosa girilmektedir. Kapı, sivri kemer alınlıklıdır. Tuğla malzemeden yapılan sivri kemer Ierin desteklediği basık kubbenin eteğinde, tuğla malzemeden oluşturulan balık sırtı motifi yer almaktadır (Resim, 19). Dışa taşıntılı apsis yarım yuvarlağının önündeki kubbeli bölümün güney duvarında iç mekanı aydın latan mazgal pencere açılmıştır. Naosun içi samantarla doldurulduğu için ayrıntılı inceleme imkanı yoktur. DEGERLENDİRl\1E Siirt ve çevresinde yürütülen yüzey. araştırmasında tespit edilen Hadrianus Kilisesi, Dilektepe Köyü Kilisesi, Ada,lcale Köyü Kilisesi ve Mfr Yiikub Manastzrı incelenmiştir. Bunlardan Hadrianus Kilisesi 'nin XVII. yüzyılda yapı ldığı anlaşılmaktadır. Kilise, Haklctiri yöresindeki Kırıkdağ Vadisi Alagipe Kilisesi (Çizim, 5) gibi bazı kiliselerle ve Nasturi kiliseleri ile plan ve örtü sistemi bakımından benzerlik gösterdiğinden, bunun da Nesturi kilisesi o labileceği sonucuna u l aşılmıştır. Bilindiği gibi, Nesturi kiliseleri iki bölüm balinde düzenlenmiş olup doğudaki bölüme kanki (berna) denmektedir. Ayrıca apsis, doğu duvarı içine dikdörtgen niş şeklinde yapılmakta ve kutsal niş adı verilmektedir. Baykan ilçesine bağlı Dilektepe Köyü Kilisesi, doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planı ve topoğrafik nedenle düzgün olmayan apsisi ile Van-Murddiye Aziz Etienne Kilisesi'ne benzemektedir. 3 Adakale Köyü Kilisesi, tuğla malzemenin kullanımı ve planı itibariyle XVII. yüzyılda yapılmış olduğu düşünülen kiliseye, yakın 3 A. Uluçam, Ortaçağ ve Sonrasında Van Gölü Çevresi Mimôr'isi-1: Van, Ankara, 2000, 127; Y. Karaca, Van ve Çevresindeki Manastır Kiliselerı: (Yüzüncü Yıl ü niversitesi Sosyal Bilimler Enstittlsü, Basılmamış Yüksek Lisans Tesi), Van, 1996,31.

6 22 1 A. BORAN; A. TÜFEKÇİOGLU bölgedeki Van-Bahçesaray Santa Sauver (Beyaz) Kilisesi 4 plan ve kemer sistemi olarak benzemektedir. Botan çayının kenarında kurulan Mfr Yakub Manastırı, ana kilise, misafırhane, keşiş odaları, yemekhane gibi elemanları ile genel olarak Van-Çarpanak Manastzrı 'na b~mzemektedir. 5.. Siirt ve çevresindeki Mir Yakub Manastırı, Keldani, Hadrianus Kilisesi ise Nesturi kilisesidir. Bu kiliselerin hiçbirinin kimbesi olmamakla birlikte, sadece Mir Y akub Manastın hakkında 422 Numar~lı Bitlis Şer'iyye Sicili'nde bazı kayıtlar tesbit ediliq.iştir. Yapıların çoğunun, plan ve malzeme kullanımından, xvn. yüzyıldan sonra yapıldığı tahmin edilmektedir. Osmanlı Devleti sınırları içinde yaşayan bütün azınlıklar gibi Siirt'teki Ermeniler, Keldanller, Nastfirller ve diğer halklar, kendi dinlerini rahatlıkla yaşamışlar ve dini yapılarını inşa etmişlerdir. Tarihi süreç içinde-dinler arasındaki hoşgörü ve saygının bir örneği olarak Siirt'teki bu kiliseler büyük öneme sahiptir.... J 4 5 Uluçam, a.g.e., 246. Uluçam, a.g.e., 108.

7 Siirt'teki Manastır ve Kiliseler Çizirn 1: Mir Yakub Manastın (Z. Erdal, A. Tüfekçioğlu, A. Boran).

8 24/ A. BORAN; A~ Till:EKÇİOÖLU., o 111'1 ~!!~'!~~-.... ~--._J Çiziin 2: Hadrianus Kilisesi (Z. Erdal, A. Tüfekçioğlu)

9 Siirt'teki Manastır ve Kiliseler 1 25,.,.,--"-... 1;/., 1 ~,, ), ;l 1 \ / 1 ~--~"::::~=:.::~ O 1 ım. ~&-2.--~ ~~~!ii _ iiiiiiiiiii~' Z. Erdal-A.llaırı 2HUID Çiziın 3: Adakale Köyü Kilisesi (Z. Erdal, A. Boran).

10 26 / A. BORAN; A. TÜFEKÇİOGLU.,., O 2m. 15iko-!5il.-5iiiiiiiiiiZ ' ~~-iiiiiiijij' "' J Çizim 4: Dilektepe Köyü Kilisesi (Z. Erdal, A. Boran)

11 Siirt'teki Manastır ve Kiliseler /27 ' r ',! --+_j ,. 1 M. TOP- E.KOÇ A-A' BOY KESiTi Çizim 5: Hakkari Kınkdağ Vadisi Alagipe Kilisesi (M. Top, E. Koç)

12 2X 1\. BOR/\N: /\. Tl'iFI.Kı_ jo(il.l ' i ı \lıı ) ah.ulı \l;ııı;ı...ıııı ilııı ııa ı:-.. ıı ;.:ı,,..: ril!:! ı-;-iı.

13 Siirı"ıl: k i i\. laııa sıır \l: Kilis.:lı:r 29...:...l ı \tir Y;ikııh \l;ııı ;"ı s ıırı"ııııı haıı ~iri~ hiih ı ıııii. -1 1!'dır Y<"ıkııb \laııa:--tır ı ı ıııı ij..iııci J..aıı.

14 ~ı \lir Y :.ı ku h \ L ı n:hıı r k ııı ıı b\iliıııık: r i ııtk ıı h ira~ rııııı. ''l \lır Yakıı. - \ l ; ı ıı: ı, ıı rı ııııı a ıı a ki l i,l..'ıı iı ı d.ığ.udaıı g.i ' rü ı ı ii~ i'ı.

15 Siirı ıı:ki lviana sı ır' L" Kili~ı:lı:r.ll ~ ı..- ı..._... 7) 1\lir Yiikub IVIan.asıırı nııı ana kilıscnin ım:kapısı..;- X) M ir 'ı';ikub i'vlaııastırı ııııı ana kilisenin ım; kapı s ıııdan a~ r ııııı.

16 ~ \.!~ORAN:/\. 'f'('lftkc..'io(i l.l ')J i\lir Yükub \l:ııı~ı;ıın'ııııı aııa kili:-.ı:ııiıı ~;ırııııd:ıl--.i biiliiıııkr. IOıl l:ıdriaııu-, Kıli:-.ı:-,i.ııiıı gı:ııl.'l giirliııii;:-i'ı.

17 ., Siirt'teki Manastır ve Kilisdcr! 33 7 ll) lladrianus Kilisesi'nin glinl ~doğudaıı genel glirlinü:;;ii. i_:j lladriaııu~ ı,ıiı~~.::-ı ııııı du~u \L: ı-.ut.~.:~ ~.:cplıd~.:ıı.

18 3-l 1\. BOR/\N: /\. TCIFEK~ io(;ur 1-1) ll<ıdriarııı~ 1\.i l i:-;l::-;i"ııiıı ht:nı:ı h\iliiıııii.

19 Siirı ıcki Manasıır v~: Kilisdcr ) lladrianus 1\.iliscsi niıı kutsal ni~i.

20

21 Siirt"t~ki Maııastır '~ 1\.ilis~kr.n....' ~ 19) /\dakall: Kü~l(Kilisı.:si.ııiıı ıuğla kubhı.:si. 20} Di khi i.:jıl: Ki i~ ii ı-: ı ı

22 ;:-; :\. IH>R.\N: t\. Ti': ı ll(~ ' i CJ(il.l. ~ 1) l>ild.il'p~o: Kii~ li 1\:ili!--L':-i 'ııiıı~.:o.:phd:ri.

23 j'... -

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 ULUDERE Mir (Cencekir) Kalesi:...9 Geramon Kilisesi...40 Halmun (Elamun) Kilisesi...4 Beyaz Köprü...46 Köprü...47 AVRUPA KONSEYİ DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ

Detaylı

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

BAYKAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları BAYKAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 75 3.3. BAYKAN İLÇESİ 3.3.1. VEYSEL KARANÎ TÜRBESİ Baykan ilçesine bağlı Ziyâret beldesindeki Veysel Karanî Câmii ve Türbesi nin ne zaman ve kimler tarafında

Detaylı

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

PERVARİ İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları PERVARİ İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 185 3.6. PERVARİ İLÇESİ 3.6.1. PALAMUT KÖYÜ UMURLU MEZRASI HANI Han Umurlu Mezrasının hemen dışındadır. Yapı üzerinde kim tarafından ve ne zaman yaptırıldığını

Detaylı

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ)

Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Muhammet ARSLAN KARS KÜMBET CAMİİ (ONİKİ HAVARİLER KİLİSESİ) Oniki Havariler Kilisesi olarak da bilinen Kümbet Camii, Kars Kalesi nin güneye bakan yamacında bulunmaktadır. Üzerinde yapım tarihini veren

Detaylı

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ

ADANA SEYHAN - ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ ULU CAMİ MEDRESESİ Ulu Cami Medresesi, kuzey-batı köşesine sokulmuş olan Küçük Mescit ve onun bitişiğindeki muhdes bir yapı sebebiyle düzgün bir plân şeması ve âbidevi bir görünüş arz etmez. Bununla beraber

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 SİLOPİ

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 SİLOPİ T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 990 SİLOPİ Yeşiltepe Höyüğü... Nuh Nebi Camii ve Medresesi... Şerif Camii...6 Görümlü Camii...7 Mart Şumuni Kilisesi...9 Dedeler Köyü Kilisesi...0 Han Kalıntısı... Tellioğlu Kasrı...

Detaylı

- 61 - Muhteşem Pullu

- 61 - Muhteşem Pullu Asaf Bey Çıkmazı Kabaltısı Sancak Mahallesindedir. Örtüsü sivri tonozludur. Sivri kemerle güneye ve ahşap-beton sundurmalı sivri kemerle kuzeye açılır. Üzerinde kesme ve moloz taşlardan yapılmış bir ev

Detaylı

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

KURTALAN İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları KURTALAN İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 163 3.5. KURTALAN İLÇESİ 3.5.1. ERZEN ŞEHRİ VE KALESİ Son yapılan araştırmalara kadar tam olarak yeri tespit edilemeyen Erzen şehri, Siirt İli Kurtalan İlçesi

Detaylı

ERUH İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

ERUH İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları ERUH İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 115 3.4. ERUH İLÇESİ 3.4.1. EMİR NASREDDİN KÜLLİYESİ Eruh a bağlı Kavaközü Köyü nde, vadi içindedir. Külliyeyi oluşturan yapıların hiç birisinin üzerinde kim tarafından

Detaylı

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi

Abd-i Kethüda (Cücük) Camisi Eski Mağara Camisi'ne Yeni Mağara Camisi'nin batı duvarının yanından gidilerek ulaşılmaktadır. Tamamen terk edilmiş olan yapının içinin ve cephesi her geçen gün daha fazla tahrip olduğu görülmektedir.

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI KORUMA BÖLGE KURULU KARAR T.. KÜLTÜR VE TURİZM AKANLIĞI İZMİR 1 NUMARALI KÜLTÜR VARLIKLARINI ÖLGE KURULU KARAR TOPLANTI TARİHİ VE NO : 30.01.20172 35.002/1 KARAR TARİHİ VE NO : 30.01.2011789 T ^ ' İZMİR İzmir İli, ııca İlçesi'nde

Detaylı

Rumkale Gaziantep İli, Yavuzeli İlçesi, Kasaba köyünün yakınında bulunan Rumkale; Gaziantep şehir merkezinden 62 km. Yavuzeli nden ise 25 km. uzaklıkta, Merzimen Çayı nın Fırat Nehri ile birleştiği yerde,

Detaylı

Kisleçukuru Manastırı: Antalya da Bilinmeyen Bir Bizans Manastırı. Dr. Ayça Tiryaki 24 Mart 2010. Dr. Ayça Tiryaki

Kisleçukuru Manastırı: Antalya da Bilinmeyen Bir Bizans Manastırı. Dr. Ayça Tiryaki 24 Mart 2010. Dr. Ayça Tiryaki Kisleçukuru Manastırı: Antalya da Bilinmeyen Bir Bizans Manastırı Dr. Ayça Tiryaki 24 Mart 2010 http://www.obarsiv.com/e_voyvoda_0910.html Osmanlı Bankası Arşiv ve Araştırma Merkezi'nde yapılan konuşma

Detaylı

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 GÜÇLÜKONAK

T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 1990 GÜÇLÜKONAK T.C. ŞIRNAK VALİLİĞİ 990 GÜÇLÜKONAK Finik Kalesi...67 Finik İç Kalesi...69 Faki Teyran Camii...7 Finik Zaviyesi...76 Dağyeli Hanı...78 Türbe (Kubbe-i Berzerçio)...80 Pavan Köprüsü...8 Belkıs (Nebi Süleyman)

Detaylı

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS

SULTAN IZZETTIN KEYKAVUS TÜRBESİ, 1217, SİVAS SELÇUKLU MİMARİSİ Selçuklular Orta Asya dan Anadolu ve Ön Asya ya yolculuklarında Afganistan, İran, Irak, Suriye topraklarındaki kültürlerden ve mimari yapılardan etkilenmiş, İslam dinini kabul ederek

Detaylı

Van Gölü'nün güneydoğusunda

Van Gölü'nün güneydoğusunda Van Gölü'nün güneydoğusunda yüksek dağlarla çevrili bir plato üzerinde aynı adı taşıyan suyun kenarında kurulmuş olan Hoşap, Van'ın Gürpınar ilçesinin nahiye merkezlerinden biri durumundadır. Van-Hakkâri

Detaylı

AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI

AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI AYASULUK TEPESİ VE ST. JEAN ANITI (KİLİSESİ) KAZISI AYASULUK (SELÇUK) KALESİ Ayasuluk Tepesi nin en yüksek yerine inşa edilmiş olan iç kale Selçuk İlçesi nin başına konulmuş bir taç gibidir. Görülen kale

Detaylı

OSMANLI DÖNEMİ BİR GRUP HAMAM YAPISINDA MALZEME KULLANIMI

OSMANLI DÖNEMİ BİR GRUP HAMAM YAPISINDA MALZEME KULLANIMI OSMANLI DÖNEMİ BİR GRUP HAMAM YAPISINDA MALZEME KULLANIMI KADER REYHAN 1, BAŞAK İPEKOĞLU 2 ÖZET Osmanlı dönemi mimarisinde malzeme kullanımının; yapının işlevi, büyüklüğü ve inşa edildiği yerleşim yerinin

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ. Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ PEYZAJ MİMARLIĞI BÖLÜMÜ Konu:14.YÜZYIL BEYLİKLER DÖNEMİ MİMARİSİ İran üzerinden geçerek Batı Anadolu'ya yerleşen Türk boyların dan bir bölümü 13. yüzyıl sonlarında

Detaylı

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI

MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. 58.01.0.02 ÇİMENYENİCE KÖYÜ, KÖROĞLU TEPELERİ, I39-a4 MAĞARALARI VE YERLEŞİM ALANI İL SİVAS İLÇE HAFİK MAH.-KÖY VE MEVKİİ Çimenyenice Köyü GENEL

Detaylı

HOŞAP KALESİ KAZISI

HOŞAP KALESİ KAZISI HOŞAP KALESİ KAZISI - 2011 Giriş Van İli, Gürpınar İlçesi, Hoşap Kalesi ndeki 2011 yılı kazı çalışmaları, Başkanlığımda 16 kişilik bir ekip tarafından Bakanlık Temsilcisi Erzurum Müzesi nden Arkeolog Çetin

Detaylı

BOZDOĞAN ÇARŞI HAMAMI Şakir Çakmak

BOZDOĞAN ÇARŞI HAMAMI Şakir Çakmak Sanat Tarihi Dergisi Sayı/Number XIX/2 Ekim/ October 2010, 27-41 BOZDOĞAN ÇARŞI HAMAMI Şakir Çakmak Özet Aydın-Nazilli ye bağlı Bozdoğan da yer alan Çarşı Hamamı, günümüze büyük değişiklikler geçirerek

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Şahabettin OZTURK' - Yrd. Doç. Dr. Mehmet TOP** HAKKÂRİ MEYDAN MEDRESESİ

Yrd. Doç. Dr. Şahabettin OZTURK' - Yrd. Doç. Dr. Mehmet TOP** HAKKÂRİ MEYDAN MEDRESESİ Yrd. Doç. Dr. Şahabettin OZTURK' - Yrd. Doç. Dr. Mehmet TOP** HAKKÂRİ MEYDAN MEDRESESİ Hakkâri ili Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan oldukça engebeli bir coğrafi yapıya sahip yerleşim alanlarından biridir.

Detaylı

Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi Adresi İnceleme Tarihi Fotoğrafl ar ve çizimler Kat adedi Bahçede bulunan elemanlar Tanımı

Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi Adresi İnceleme Tarihi Fotoğrafl ar ve çizimler Kat adedi Bahçede bulunan elemanlar Tanımı Dr. Doğan DEMİRCİ Katalog No : 38 Evin veya sahibinin adı ve inşa tarihi: Sarıtepelerin Evi olarak bilinmektedir. 19. yüzyılın ikinci yarısında yapıldığı tahmin edilmektedir. Adresi: Emre Mahallesi, 3805.

Detaylı

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti

HALFETİ İLÇEMİZ. Halfeti HALFETİ İLÇEMİZ Halfeti Şanlıurfa merkez ilçesine 112 km mesafede olan ilçenin yüzölçümü 646 km² dir. İlçe; 3 belediye, 1 bucak, 36 köy ve 23 mezradan oluşmaktadır. Batısında Gaziantep iline bağlı Araban,

Detaylı

TİLLO İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları

TİLLO İLÇESİ. Siirt deki Kültür Varlıkları TİLLO İLÇESİ Siirt deki Kültür Varlıkları 43 3.2. TİLLO İLÇESİ 3.2.1. İBRAHİM HAKKI (İSMAİL FAKİRULLAH) TÜRBESİ Tillo merkezde İsmail Fakirullah mezarlığının içerisindedir. Üzerinde kim tarafından ve ne

Detaylı

T.C. KÜLTÜR BAKANLIGI ANITLAR VE MÜZELER GENEL MÜnÜRLÜGÜ 19. ARAŞTIRMA SONUÇLARI TOPLANTISI I.CILT. 28 MAYIS-Ol HAZİRAN 2001 ANKARA

T.C. KÜLTÜR BAKANLIGI ANITLAR VE MÜZELER GENEL MÜnÜRLÜGÜ 19. ARAŞTIRMA SONUÇLARI TOPLANTISI I.CILT. 28 MAYIS-Ol HAZİRAN 2001 ANKARA T.C. KÜLTÜR BAKANLIGI ANITLAR VE MÜZELER GENEL MÜnÜRLÜGÜ 19. ARAŞTIRMA SONUÇLARI TOPLANTISI I.CILT 28 MAYIS-Ol HAZİRAN 2001 ANKARA T.C. KÜLTÜR BAKANLIGI YAYıNLARı Yayın No: 2764 1 Anıtlar ve Muzeler Genel

Detaylı

ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ

ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ ZEYREK 2419 ADA 13 PARSEL RÖLÖVE ANALİZ RAPORU 1. YAPININ YERİ VE TANIMI 2. YAPININ MEVCUT DURUMU VE BOZULMALAR 3. SONUÇ 1-YAPININ YERİ VE TANIMI Proje konusu yapı grubu, İstanbul İli, Fatih İlçesi, Sinanağa

Detaylı

İZMİR, TİRE, YAVUKLUOĞLU (YOĞURTLUOĞLU) KÜLLİYESİ

İZMİR, TİRE, YAVUKLUOĞLU (YOĞURTLUOĞLU) KÜLLİYESİ İZMİR, TİRE, YAVUKLUOĞLU (YOĞURTLUOĞLU) KÜLLİYESİ Nadir TOPKARAOGLU-A.Yakup KESlCl TjTjİİj ülliye, Tire llçesi'nin batı ucunda, Turan Mahallesi, Beyler Deresi mevkiinde yeralmaktadır.^- ^ i Külliye; cami,

Detaylı

SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ

SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK ESKİ CUMA CAMİSİ (AHEİROPİİTOS KİLİSESİ) Ahiropiitos Kilisesi, Egnatia Caddesinin kuzeyinde Ayasofya Sokağında bulunuyor. M.S. 451 yılında Halkidona da Selanik

Detaylı

Yıl: 5, Sayı: 17, Haziran 2018, s

Yıl: 5, Sayı: 17, Haziran 2018, s Dr. Öğr. Üyesi Yalçın KARACA Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi, Sanat Tarihi Bölümü, ykaraca@yyu.edu.tr VAN GEVAŞ ALTINSAÇ (GANJAK) KÖYÜ KİLİSELERİ Özet Tarihi binlerce yıl öncesine dayanan Van

Detaylı

KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW. Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I ), Ankara 200 ı.

KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW. Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I ), Ankara 200 ı. KİTAP TANITIMI / BOOK REVIEW Şakir Çakmak, Erken Dönem Osmanlı Mimarisinde Taçkapılar (I 300-1500), Ankara 200 ı. Savaş YILDIRIM. Son yıllardaki Anadolu Türk Mimarisine yönelik araştırmalara bakıldığında

Detaylı

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ

ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ 34 ŞEYHÜLİSLÂMLIKTAKİ BİNALARIN MİMARÎ ÖZELLİKLERİ Şer iyye Sicilleri Arşivi XIX. yüzyılda inşa edilmiştir. Altındaki Bizans yapısının temellerine göre planı şekillenmiştir. İki katlı binanın ilk katında

Detaylı

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ OTEL

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ OTEL 868 KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ OTEL OTEL 869 AUGUSTOS OTELİ K onya İstasyon binasının karşısında bulunan yapı Bağdat demir yolu ile birlikte inşa edilmiştir. Oteli

Detaylı

KOZLUK UN EN ESKİ TAŞ YAPILARINDAN HIDIR BEY CAMİİ

KOZLUK UN EN ESKİ TAŞ YAPILARINDAN HIDIR BEY CAMİİ ISSN: 2148-0273 Cilt 4, Sayı 2, 2016 Vol. 4, Issue 2, 2016 KOZLUK UN EN ESKİ TAŞ YAPILARINDAN HIDIR BEY CAMİİ Ali AKTAN 1, Düzgün ÇAKIRCA 2*, Müslim ADSAN 3, Abdurrahman ÇAKAN 4 Özet Bu çalışmada; ait

Detaylı

ismiyle nahiye merkezi olmuştur. Bugün idari yapılanmasını gerçekleştirememiş

ismiyle nahiye merkezi olmuştur. Bugün idari yapılanmasını gerçekleştirememiş Hoşap, Van Gölü'nün güneydoğusunda yüksek dağlarla çevrili bir plato üzerinde kurulmuştur. Van'ın Gürpınar ilçesine bağlı nahiye merkezi durumundadır. Urartu'dan beri Vanîran yolu üzerinde yer alması buranın

Detaylı

2013 YILI TRİPOLİS ANTİK KENTİ KAZI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI

2013 YILI TRİPOLİS ANTİK KENTİ KAZI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI 1 2013 YILI TRİPOLİS ANTİK KENTİ KAZI VE RESTORASYON ÇALIŞMALARI Tripolis Antik Kenti, Denizli nin Buldan İlçesi ne bağlı Yenicekent kasabası sınırları içerisinde yer almaktadır. Büyük Menderes (Maiandros)

Detaylı

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi

PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi PRT 403 Geç Asur-Geç Babil Arkeolojisi 12. Babil Arkeolojisine giriş. Nabupolazar ve Nabukadnezar Dönemi Babil, İştar Kapısı Babil Kenti Kentin Geç Babil Dönemi plan şeması, 1.8 km. uzunluğunda şehrin

Detaylı

BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU

BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU BEÇİN KALESİ KAZISI KALE ÇEŞMESİ SONUÇ RAPORU Prof. Dr. Kadir PEKTAŞ* Muğla İli, Milas İlçesi, Beçin Kalesi nde 20.05.2013 tarihinde başlatılan kazı çalışmaları 24.12.2013 tarihinde tamamlanmıştır. Kazı

Detaylı

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ DÜKKÂNLAR

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ DÜKKÂNLAR 432 KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ DÜKKÂNLAR DÜKKÂNLAR ANITLAR 433 DÜKKÂN (Sephavan Mh. Dülgerler Sk. No:34) D ükkân, Dülgerler Sokakta, Kapı Camiinin güneyinde yer alır.

Detaylı

SANAT TARİHİ RAPORU II. TARİHÇE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ETÜD VE PROJELER DAİRE BAŞKANLIĞI TARİHİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ZEYREK 2419 ADA

SANAT TARİHİ RAPORU II. TARİHÇE İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ETÜD VE PROJELER DAİRE BAŞKANLIĞI TARİHİ ÇEVRE KORUMA MÜDÜRLÜĞÜ ZEYREK 2419 ADA II. TARİHÇE Osmanlı Devleti nin uzun tarihi boyunca farklı geleneklerin, coğrafi ve tarihi şartların oluşturduğu güçlü bir sivil mimari geleneği vardır. Bu mimari gelenek özellikle 19.yüzyılın ortalarına

Detaylı

BURSA-ORHANGAZİ YAKINLARINDA BİR YAPI KALINTISI; ORTAKÖY HAMAMI

BURSA-ORHANGAZİ YAKINLARINDA BİR YAPI KALINTISI; ORTAKÖY HAMAMI BURSA-ORHANGAZİ YAKINLARINDA BİR YAPI KALINTISI; ORTAKÖY HAMAMI The Remains of a Building; Ortakoy Bath, in Bursa-Orhangazi District A. Mehmet AVUNDUK I n this article, the building remains in the Marmara

Detaylı

BİLDİRİLER I (SALON-A/B)

BİLDİRİLER I (SALON-A/B) GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE GİRESUN DA DİNÎ VE KÜLTÜREL HAYAT SEMPOZYUMU-I (25-27 Ekim 2013) BİLDİRİLER I (SALON-A/B) EDİTÖR MEHMET FATSA GİRESUN İL ÖZEL İDARESİ KÜLTÜR SERİSİ-2 Eyüp NEFES * GİRESUN DA DOLMA GÖZLÜ

Detaylı

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur.

STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI. Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. STRATONIKEIA ANTİK KENTİ SU YAPILARI Antik kent Muğla Milas yolu üzerindedir. Aşağıda görüldüğü gibi Helenistik kurulmuştur. 1 2 MİLAS MÜZE MÜDÜRÜ HALUK YALÇINKAYA TARAFINDAN YAZILMIŞ RAPOR Muğla, Yatağan

Detaylı

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI

2419 ADA 45 PARSEL MİMARİ PROJE RAPORLARI UNESCO DÜNYA MİRASI ALANI İÇERİSİNDE YER ALAN ZEYREK BÖLGESİNDE 2419 ( 13,34,35,42,45,50,51,52,58,59,68 PARSELLER) NO'LU ADADA SİVİL MİMARLIK ÖRNEĞİ YAPILARIN RÖLÖVE, RESTİTÜSYON, RESTORASYON PROJELERİ

Detaylı

ULU CAMİ BATTALGAZİ - MALATYA

ULU CAMİ BATTALGAZİ - MALATYA ULU CAMİ BATTALGAZİ - MALATYA Ulu Cami / Malatya - Battalgazi YAPIM TARİHİ: İlk yapı muhtemelen I. Alaaddin Keykubat döneminde (1224 civarı ) yapılmıştır. Daha sonraları

Detaylı

T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NE

T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NE T.C KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ NE İLGİ: T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünün 24.06.2008 tarih 114783 sayılı yazısı.

Detaylı

2015 YILI YÜZEY ARAŞTIRMASI

2015 YILI YÜZEY ARAŞTIRMASI 1 2015 YILI YÜZEY ARAŞTIRMASI Türk Tarih Kurumu ve Cumhuriyet Üniversitesi tarafından desteklenen "Sivas İli Ortaçağ Kültür Varlıkları Yüzey Araştırması nın 2015 yılı çalışmaları Hafik ilçesinde yürütülmüştür.

Detaylı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Üç Şerefeli Camii. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Üç Şerefeli Camii Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Üç Şerefeli Cami......................... 4 0.1.1 Osmanlı Mimarisinde Çığır Açan İlklerin Buluştuğu Cami............................

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken. Journal of World of Turks KAYSERİ-YUVALI KÖYÜ TÜRK DÖNEMİ MİMARLIK ESERLERİ

Zeitschrift für die Welt der Türken. Journal of World of Turks KAYSERİ-YUVALI KÖYÜ TÜRK DÖNEMİ MİMARLIK ESERLERİ KAYSERİ-YUVALI KÖYÜ TÜRK DÖNEMİ MİMARLIK ESERLERİ THE ARCHITECTURAL WORKS BUILT IN THE COURSE OF TURKISH PERIOD IN THE VILLAGE YUVALI OF KAYSERİ Sultan Murat TOPÇU Özet: Bu çalışmada, Kayseri nin 45 km

Detaylı

MYRELAION ROTUNDA SI. Gözden Kaçanlar. kerim altuğ. hazırlayan: arkeologlar derneği istanbul şubesi

MYRELAION ROTUNDA SI. Gözden Kaçanlar. kerim altuğ. hazırlayan: arkeologlar derneği istanbul şubesi hazırlayan: arkeologlar derneği istanbul şubesi Gözden Kaçanlar MYRELAION ROTUNDA SI Bu ay Laleli de, kendisini çevreleyen büyük yapılar tarafından ezilmiş olan Bodrum (Mesihpaşa) Camii veya bir zamanların

Detaylı

DOĞAL MATERYALLER TAŞ

DOĞAL MATERYALLER TAŞ DOĞAL MATERYALLER TAŞ TS 1910/2513 Dış mekan bordür ve döşemelerinde ; homojen, sert, damarsız, çatlaksız, yoğun yapılı, hava etkilerine karşı ve dona dayanıklı. Ocak nemini kaybetmiş darbe etkisi ile

Detaylı

Adından da anlaşılacağı gibi Roma mimarisinden etkilenmiştir.

Adından da anlaşılacağı gibi Roma mimarisinden etkilenmiştir. 800-1150 Romanesk; Avrupa'da Roman Üslubu, İngiltere'de ise Norman Üslubu olarak adlandırılan ortaçağ yapı sanatıdır. Adından da anlaşılacağı gibi Roma mimarisinden etkilenmiştir. Tam olarak bir başlangıç

Detaylı

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ MEZARLIKLAR

KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ MEZARLIKLAR 840 KONYA İL MERKEZİ TAŞINMAZ KÜLTÜR VE TABİAT VARLIKLARI ENVANTERİ MEZARLIKLAR MEZARLIKLAR 841 ALİYENLER MEZARLIĞI Karatay İlçesi, Yanık Camii Esiri Mehmet Sokakta yer almaktadır. 06.01.1989-370 Mezarlığa

Detaylı

YGS GEOMETRİ DENEME 1

YGS GEOMETRİ DENEME 1 YGS GTİ 1 G 1) G ) şağıdaki adımlar takip edilerek geometrik çizim yapıl- bir üçgen mak isteniyor = = m() = 7 o = 9 cm, = 1 cm, m() = 90 olacak şekilde dik üçgeni çiziliyor = eşitliğini sağlayan Î [] noktası

Detaylı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı

ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ. Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı ANKARA ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ Selçuklu Dönemi Yapıları ile Bahçe ve Peyzaj Sanatı Selçuklu Dönemi (1071-1308) Oğuzların devamı olan XI. yüzyılın yarısında kurulan, merkezi Konya olan Selçuklular

Detaylı

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER

SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER SİVEREK'TE TARİHİ ESERLER VE CAMİLER» Genel Bilgi» Ulu Camii» Gülabibey Camii» Sulu Camii» Haliliye Camii» Eski Hükümet Konağı ve Gazipaşa İlkokulu» Yeraltı Hamamı» Abdalağa Hamamı» Hanlar» Serap Çeşmesi...»

Detaylı

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kayseri K ültür V arlıklarını K orum a Bölge K urulu KARAR

T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kayseri K ültür V arlıklarını K orum a Bölge K urulu KARAR T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI Kayseri K ültür V arlıklarını K orum a Bölge K urulu KARAR Toplantı no ve tarih : 97-16.01.2015 Toplantı Yeri Karar no ve tarih : 1377-16.01.2015 KAYSERİ Kayseri ili, Özvatan

Detaylı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı

Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri. Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Roma ve Bizans Dönemi Tarihi Eserleri Ahmet Usal - Edirne Vergi Dairesi Başkanlığı Aralık 25, 2006 2 İçindekiler 0.1 Antik Yerleşimler......................... 4 0.2 Roma - Bizans Dönemi Kalıntıları...............

Detaylı

HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI

HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI HİERAPOLİS, 06/08/14-21/08/14 ÇALIŞMALARI MERMER RESTORASYONU ÇALIŞMALARI 1- Aziz Philippus Kilisesi ait mermerlerin üzerindeki restorasyon uygulamaları. Aziz Philippus Kilisesi nin mermer levhalarının

Detaylı

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks NEVŞEHİR DERİNKUYU İLÇESİNDE TÜRK-İSLAM DÖNEMİNE AİT İSLAMİ ANIT ÖRNEKLERİ (1839 1923)

Zeitschrift für die Welt der Türken Journal of World of Turks NEVŞEHİR DERİNKUYU İLÇESİNDE TÜRK-İSLAM DÖNEMİNE AİT İSLAMİ ANIT ÖRNEKLERİ (1839 1923) NEVŞEHİR DERİNKUYU İLÇESİNDE TÜRK-İSLAM DÖNEMİNE AİT İSLAMİ ANIT ÖRNEKLERİ (1839 1923) ISLAMIC MONUMENT SAMPLES THAT BELONGED TO TURKISH-ISLAM PERIOD IN NEVŞEHİR-DERİNKUYU COUNTY (1839 1923) Serap ERÇİN

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 1 632-1258 HALİFELER DÖNEMİ (632-661) Hz. Ebubekir, Hz. Ömer, Hz. Osman ve Hz. Ali, her biri İslam ın yayılması için çalışmıştır. Hz. Muhammed in 632 deki vefatından sonra Arap

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 2 SASANİLER-İSPANYA EMEVİLERİ-TULUNOĞULLARI SASANİLER (226-651) Sasaniler daha sonra Emevi ve Abbasi Devletlerinin hüküm sürdüğü bölgenin doğudaki (çoğunlukla Irak) bölümüne hükmetmiştir.

Detaylı

Adres: Atatürk Mah. 75.Yıl Kültür Merkezi ERZİNCAN Tlf: 0446 214 80 21 ERZİNCAN KEMALİYE OCAK KÖYÜ ÖZEL MÜZESİ

Adres: Atatürk Mah. 75.Yıl Kültür Merkezi ERZİNCAN Tlf: 0446 214 80 21 ERZİNCAN KEMALİYE OCAK KÖYÜ ÖZEL MÜZESİ ERZİNCAN MÜZESİ 75.Yıl Kültür Merkezi kompleksi içerisinde Müze bölümleri de yer almaktadır. Açık hava müzesi, teşhir salonu, depolar ve idari odaların fiziki inşaatı tamamlanmış olup, hizmete hazır durumdadır.

Detaylı

ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ

ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ ISSN: 1302-9231 TÜRK ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ Yıl: 2011-2013 Sayı: 11 T.C. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI KÜLTÜR VARLIKLARI VE MÜZELER GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRK ARKEOLOJİ VE ETNOGRAFYA DERGİSİ YIL: 2011-2013

Detaylı

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları

Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı ve Çevresi Yüzey Araştırması 2013 Yılı Çalışmaları Yrd. Doç. Dr. Yiğit H. Erbil, Hacettepe Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Konya İli Beyşehir İlçesi Fasıllar Anıtı

Detaylı

Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler

Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler Tarihi Yarımada yı İnci Gibi Süsleyen Camiler 95 Sur içi Camisi Tek Kitapta! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., İstanbul un tarihsel ve mimari açıdan en zengin bölgesi Sur içini inci gibi süsleyen

Detaylı

KÜLTÜR ENVANTERİ (AKSARAY-GÜZELYURT 1) 2009

KÜLTÜR ENVANTERİ (AKSARAY-GÜZELYURT 1) 2009 T.. AKSARAY VALİĞİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ KÜLTÜR ENVANTERİ (AKSARAY-GÜZELYURT 1) 2009 BU KÜLTÜR ENVANTERİ T.. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANILIĞINA BASTIRILMIŞTIR 1 AKSARAY İLİ MERKEZ KÜLTÜR ENVANTERİ KOORDİNATÖRLER

Detaylı

Yard. Doç. Dr. (Mimar) Şahabettin OZTURK. Bitlis Merkez Meydan Camii

Yard. Doç. Dr. (Mimar) Şahabettin OZTURK. Bitlis Merkez Meydan Camii Yad. Doç. D. (Mima) Şahabettin OZTURK Bitlis Mekez Meydan Camii YARD. DOC. DR. fmimar) SAHABETTİN ÖZTIJRK bi keme içinde ye alan yuvalak bi ozet ye almaktadı. Minae güney cephede zeminden 2.21 cm. diğe

Detaylı

AYVALIK TA BİR KİLİSE RESTORASYONU

AYVALIK TA BİR KİLİSE RESTORASYONU AYVALIK TA BİR KİLİSE RESTORASYONU Özet: Araştırma konusu olan Faneromeni Kilisesi; Ege Bölgesi nde, Balıkesir ili,ayvalık İlçesi tarihi dokusu içinde yer almaktadır. Yapı; içinde varolduğu söylenen kutsal

Detaylı

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor?

Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? ADIYAMAN Adıyaman'ın İsmi Nereden Geliyor? Rivayete göre; Adıyaman şehrini doğu, batı ve güney yönlerinde derin vadiler çevirmiştir. Bu vadilerin yamaçları zengin meyve ağaçları ile kaplı olduğu gibi,

Detaylı

EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI

EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI EDİRNE DEKÎ ESKÎ ESER ONARIM ÇALIŞMALARI N.Cansen KIUÇÇOTE Rest.Uzm.Y.Mimar ayın Konuklar, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Eski Eser Onarım çalışmaları içerisinde Edime İlinde oldukça kapsamlı restorasyonlara

Detaylı

MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA

MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA : MİMAR SİNAN'IN KÜÇÜK AMA I j : Şemsi Paşa Camii Boğ az'a karşı Üsküdar iskelesinin solunda kurulmuştur. Cami medrese ile birlikte arsanın düzeni olmayan durumuna uyularak sınırlı boyutlar içinde, büyük

Detaylı

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA]

Ahşap İşçiliğinin 700 Yıllık Şaheseri: Eşrefoğlu Camii [Beyşehir/KONYA] Orta Asya'daki ağaç direkli ahşap camilerin Anadolu'daki örnekleri Selçuklu'nun ahşap ustalıkları ile 13.yy dan günümüze ulaşmıştır. Ayakta kalan örnekleri Afyon ve Sivrihisar Ulu Camileri, Ankara Arslanhane

Detaylı

RESULOĞLU YERLEŞİMİ VE MEZARLIK ALANI 2013 YILI KAZI RAPORU

RESULOĞLU YERLEŞİMİ VE MEZARLIK ALANI 2013 YILI KAZI RAPORU RESULOĞLU YERLEŞİMİ VE MEZARLIK ALANI 2013 YILI KAZI RAPORU Resuloğlu yerleşimi ve mezarlık alanı Çorum / Uğurludağ sınırları içinde, Resuloğlu (Kaleboynu) Köyü nün kuş uçumu 900 m kuzeybatısındadır. Yerleşim

Detaylı

Akustik Konut: Barbaros Evi

Akustik Konut: Barbaros Evi 42 Akustik Konut: Barbaros Evi DOĞANIN İÇİNDE, SESSİZ VE SAKİN BİR YAŞAM ORTAMI SAĞLAMA AMACIYLA YOLA ÇIKILAN BARBAROS EVİ TASARIMINDA, GELENEKSEL VE MODERN MALZEMELERİN BİR ARADA KULLANIMI İLE SES YALITIMI

Detaylı

ESKi VAN ŞEHRi'NDEKi SlJRP VARDAN KiLisESi

ESKi VAN ŞEHRi'NDEKi SlJRP VARDAN KiLisESi ESKi VAN ŞEHRi'NDEKi SlJRP VARDAN KiLisESi Özet Yrd.Doç. Dr. Şahabettin ÖZTÜRK' I\rş.GÖr.EylemGÜZEL" Surp Vardan Kilisesi, Eski Van Şehri'nin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Günümüzde yapının beden duvarlarının

Detaylı

TEKNİK RESİM 6. HAFTA

TEKNİK RESİM 6. HAFTA TEKNİK RESİM 6. HAFTA MİMARİ PROJELER Mimari Proje yapının Vaziyet (yerleşim) planını Kat planlarını En az iki düşey kesitini Her cephesinden görünüşünü Çatı planını Detayları ve sistem kesitlerini içerir.

Detaylı

KÜLTÜR ENVANTERİ (AKSARAY-GÜZELYURT-2) 2009

KÜLTÜR ENVANTERİ (AKSARAY-GÜZELYURT-2) 2009 T.. AKSARAY VALİĞİ İL KÜLTÜR VE TURİZM MÜDÜRLÜĞÜ KÜLTÜR ENVANTERİ (AKSARAY-GÜZELYURT-2) 2009 BU KÜLTÜR ENVANTERİ T.. KÜLTÜR VE TURİZM BAKANILIĞINA BASTIRILMIŞTIR 1 AKSARAY İLİ MERKEZ KÜLTÜR ENVANTERİ KOORDİNATÖRLER

Detaylı

KAPADOKYA DA KIZIL KİLİSE

KAPADOKYA DA KIZIL KİLİSE TP PT Volume 3, Issue 2, 2008 KAPADOKYA DA KIZIL KİLİSE Banu ÇELEBİOĞLU, 1 İsmet AĞARYILMAZ Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Yıldız-İSTANBUL bcelebi@yildiz.edu.tr ÖZET Kızıl

Detaylı

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER

KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER KRONOLOJİK İSLAM MİMARİSİ 3 FATIMİLER-GAZNELİLER Fatımiler Hz. Muhammed in kızı Fatma nın soyundan geldiklerine inanılan dini bir hanedanlıktır.tarihsel olarak Fatımiler İspanya Emevileri ile Bağdat taki

Detaylı

İRENE KULESİ NİN YAPILDIĞI DÖNEM VE İŞLEVİNE AİT TEORİLER sevcan ercan. Gözden Kaçanlar. hazırlayan: arkeologlar derneği istanbul şubesi

İRENE KULESİ NİN YAPILDIĞI DÖNEM VE İŞLEVİNE AİT TEORİLER sevcan ercan. Gözden Kaçanlar. hazırlayan: arkeologlar derneği istanbul şubesi İSTANBUL DA BİR ORTA BİZANS KULESİ: İRENE KULESİ ın son bölümünde İstanbul un suriçindeki Büyük Valide Han a yer vermiştik. Bu sayıda ise diziye hanın bir köşesinde unutulmuş İrene Kulesi ile devam ediyoruz.

Detaylı

AFYON DÖĞER KERVANSARAYININ FOTOGRAMETRİK RÖLÖVE ALIMI VE ÜÇ BOYUTLU MODELLENMESİ

AFYON DÖĞER KERVANSARAYININ FOTOGRAMETRİK RÖLÖVE ALIMI VE ÜÇ BOYUTLU MODELLENMESİ AFYON DÖĞER KERVANSARAYININ FOTOGRAMETRİK RÖLÖVE ALIMI VE ÜÇ BOYUTLU MODELLENMESİ M.Yakar a, M.Uysal b, A.S.Toprak c, N.Polat b a Selçuk Üniversitesi, Mühendislik-Mimarlık Fakültesi, Harita Mühendisliği

Detaylı

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI

TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI KORUMA ENVANTERİ ENV. NO. SİT ADI TÜRKİYE DOĞAL VE KÜLTÜREL VARLIKLARI ENVANTERİ ENV. NO. ZARA ŞEHİTLİĞİ İL SİVAS İLÇE ZARA MAH.-KÖY VE MEVKİİ GENEL TANIM: Sivas ili, Zara ilçe merkezinde bulunan ve Milli Savunma Bakanlığı, Zara Askerlik

Detaylı

lll. S YI V 00 VAKlFLAR GENEL MUDURLUGU YAYlNLARI ANKARA

lll. S YI V 00 VAKlFLAR GENEL MUDURLUGU YAYlNLARI ANKARA 1 lll. S YI 00 00 00 V 00 VAKlFLAR GENEL MUDURLUGU YAYlNLARI ANKARA - 2004 Yard. Doç. Dr. (Mimar) Şahabettin ÖZTÜRK Bitlis Merkez Meydan Camii BiTLiS MERKEZ MEYDAN CAMii Bitlis ili merkez Gazi Bey Mahallesinde

Detaylı

4. HAFTA TEMELLER, DUVARLAR, KEMERLER, TONOZLAR VE KUBBELER

4. HAFTA TEMELLER, DUVARLAR, KEMERLER, TONOZLAR VE KUBBELER ANKARA ÜNİVERSİTESİ UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ GAYRİMENKUL GELİŞTİRME VE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ GGY 214 YAPI BİLGİSİ VE MALİYET ANALİZLERİ DERSİ Dersin Sorumlu Öğretim Üyesi: Doç. Dr. Arzuhan Burcu GÜLTEKİN

Detaylı

FOSSATİ'NİN "AYASOFYA" ALBÜMÜ

FOSSATİ'NİN AYASOFYA ALBÜMÜ FOSSATİ'NİN "AYASOFYA" ALBÜMÜ Ayasofya, her dönem şehrin kilit dini merkezi haline gelmiştir. Doğu Roma İmparatorluğu'nun İstanbul'da inşa ettirdiği en büyük kilisedir. Aynı zamanda dönemin imparatorlarının

Detaylı

II. BEYAZIT HAMAMI RESTORASYONU TAMAMLAMA VE ÇEVRE DÜZENLEME İŞİ

II. BEYAZIT HAMAMI RESTORASYONU TAMAMLAMA VE ÇEVRE DÜZENLEME İŞİ II. BEYAZIT HAMAMI RESTORASYONU TAMAMLAMA VE ÇEVRE DÜZENLEME İŞİ Gökhan ERGÜVEN (Y.Mimar) Yapı Denetim Şefi Salih ÖZCİ (İnş.Müh.) Yapı Denetim Görevlisi Doğan GÜNDOĞAN (Mak.Müh.) Yapı Denetim Görevlisi

Detaylı

SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ

SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ BAKİ SARISAKAL SELANİK ALACA İMARET CAMİSİ (İSHAK PAŞA CAMİSİ) Selanik Alaca İmaret Camisi Alaca İmaret Camisi Selanik şehir merkezinin kuzey bölümünde bulunmaktadır. Aziz Dimitris

Detaylı

Seyitgazi Külliyesi, 13. yüzyılın başında

Seyitgazi Külliyesi, 13. yüzyılın başında SEYİTGAZİ KÜLLİYESİ Doç. Dr. Canan PARLA Anadolu Üniversitesi Ed. Fak. Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Seyitgazi Külliyesi, 13. yüzyılın başında Seyitgazi İlçesi, Üçler Tepesi nin güneydoğu yamacındaki

Detaylı

CAMÝÝ VE MESCÝTLER. Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez)

CAMÝÝ VE MESCÝTLER. Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez) CAMÝÝ VE MESCÝTLER Ekleyen kapadokya Pazartesi, 12 Mayýs 2008 Son Güncelleme Pazar, 24 Aðustos 2008 Nevþehirli Damat Ýbrahim Paþa Camisi (Kurþunlu Cami) (Merkez) Nevþehir il merkezinde bulunan Damat Ýbrahim

Detaylı

S C.F.

S C.F. Rif. 1449 Lionard Luxury Real Estate Via dei Banchi, 6 - ang. Piazza S. Maria Novella 50123 Firenze Italia Tel. +39 055 0548100 Fax. +39 Floransa - Hills Floransa yakın satılık muhteşem lüks villa satılık

Detaylı

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz.

görülen sanat görülmektedir? dallarını belirtiniz. Karahanlılar Dönemine ait Kalyan Minaresi (Buhara) Selçuklular Döneminden kalma bir seramik tabak Selçuklulara ait "Varka ve Gülşah adlı minyatür Türkiye Selçuklu halısı, XIII. yüzyıl İlk dönemlere Türk

Detaylı

BALIKLI TEKKESİNİN ÖN ARAŞTIRMASI

BALIKLI TEKKESİNİN ÖN ARAŞTIRMASI BALIKLI TEKKESİNİN ÖN ARAŞTIRMASI Emine (MÜDERRtSOĞLU) ALTINTAŞ Sanat Tarihçisi iihfiijii;; onuşmadaki amacım Kütahya Balıklı Tekkesinin halihazır durumunu tanıtmak, yapılan kazılarda ele jij»^iii geçen

Detaylı

I.BURDUR SEMPOZYUMU ARKEOLOJİ

I.BURDUR SEMPOZYUMU ARKEOLOJİ I.BURDUR SEMPOZYUMU ARKEOLOJİ 646 I.BURDUR SEMPOZYUMU I.BURDUR SEMPOZYUMU 647 ANADOLU SELÇUKLU DÖNEMİ EKONOMİK ORTAMINA, BURDUR-BUCAK TAN MİMARÎ BİR ÖRNEK: SUSUZ HAN A. Şevki DUYMAZ* Konum: Bucak-Antalya

Detaylı

C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI

C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI C. KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI UYGULAMA KOŞULLARI BÖLÜM 1 : Genel Hükümler AMAÇ Madde 1: Konya Karatay Belediyesi, Nakipoğlu Camii ve çevresi Koruma Amaçlı İmar Planı sınırları içindeki uygulamaların; 5226-3386

Detaylı

BURSA HANLAR BÖLGESİ NDE YER ALAN HANLAR, BEDESTEN VE ÇARŞILARIN DEPREM AÇISINDAN İNCELENMESİ

BURSA HANLAR BÖLGESİ NDE YER ALAN HANLAR, BEDESTEN VE ÇARŞILARIN DEPREM AÇISINDAN İNCELENMESİ BURSA HANLAR BÖLGESİ NDE YER ALAN HANLAR, BEDESTEN VE ÇARŞILARIN DEPREM AÇISINDAN İNCELENMESİ M. Bilal BAĞBANCI 1, Özlem K. BAĞBANCI 2 mbilal@uludag.edu.tr, ozlemkoprulu@yahoo.com Öz:Osmanlı nın ilk başkenti

Detaylı

AKHİSAR ULU CAMİÎ. H.Sibel ÇETİNKAYA

AKHİSAR ULU CAMİÎ. H.Sibel ÇETİNKAYA Sanat Tarihi Dergisi Sayı/ Number: XIV-1 Nisan/ April 2005, 45-60 AKHİSAR ULU CAMİÎ H.Sibel ÇETİNKAYA Akhisar, Ege Bölgesi nde, Manisa iline bağlı bir ilçe merkezidir. Geniş bir ova üzerine kurulmuş olan

Detaylı

HABERLER ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE ULUSLARARASI ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR PROJESİ: ÖZBEKİSTAN DA YERKURGAN MERKEZ TAPINAĞI 2013 YILI ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMASI

HABERLER ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE ULUSLARARASI ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR PROJESİ: ÖZBEKİSTAN DA YERKURGAN MERKEZ TAPINAĞI 2013 YILI ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMASI HABERLER ÖZBEKİSTAN-TÜRKİYE ULUSLARARASI ARKEOLOJİK ÇALIŞMALAR PROJESİ: ÖZBEKİSTAN DA YERKURGAN MERKEZ TAPINAĞI 2013 YILI ARKEOLOJİK KAZI ÇALIŞMASI İlk Özbekistan-Türkiye uluslararası arkeolojik çalışmalar

Detaylı

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi,

KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ. Sakarya Üniversitesi, KALIP TEKNOLOJİLERİ İP İSKELESİ Sakarya Üniversitesi, Tanım Bina köşe kazıklarının yerlerinin temel kazısı sırasında kaybolmaması, kazı alanının belirlenmesi, temel genişlikleri ile temel duvarına ait

Detaylı