Yardımcı Tesislerde Elektrik Tüketimlerinin Azaltılması

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Yardımcı Tesislerde Elektrik Tüketimlerinin Azaltılması"

Transkript

1 Yardımcı Tesislerde Elektrik Tüketimlerinin Azaltılması

2 kwh / ambarjant KONU SEÇİMİ I Chart of Spesifik Tüketim UCL=23, _ X=18, LCL=13,00 Ocak 17 Şubat 17 Mart 17 Nisan 17 Mayıs 17 aziran 17 Temmuz 17 Ağustos 17 Eylül 17 Ekim 17 Kasım 17 Aralık 17 Tarih 2017 Yılı birim jant başına düşen elektrik enerjisi tüketimleri 18,4 kwh/jant olarak gerçekleşmiştir. Tüm fabrika genelinde spesifik elektrik enerji tüketimlerinin düşürülmesi hedeflenmiştir bütçe döneminde hedeflenen %3 enerji tüketimi azaltabilmek için bu proje devreye alınmıştır.

3 EDEF BELİRLEME edef: Ambara teslim edilen spesifik elektrik tüketimini bir yıl içerisinde 18,4 kwh/amb.adet ten %13 lük bir iyileştirme yaparak 16,00 kwh/amb.adet değerine düşürmek. %13 lük iyileştirme elektrik tüketimi payı için, total tüketim değerinde %4,5 azaltma sağlayarak bütçe hedefini yakalayacaktır. * Proje dönemi Ekim 2017 Aralık 2017

4 EKİP BELİRLEME Sponsor: Oğuz ÖZMEN (Fabrika Direktörü) Şampiyon: Sema BİLİÇ (Özel Projeler ve Yatırım Müdürü) Proje Lideri: Durmuş EREN (Bakım ve Enerji Yöneticisi) Ekip Üyeleri: Cengiz ELİROĞLU (Teknik Ressam ve Enerji İzleme Teknikeri), Muammer ORAN (Kıdemli Bakım Mühendisi), Erdoğan DENİZ (Bakım Mühendisi) Yasin NURKAN (Elektrik Bakım rup Sözcüsü), Şerif ÖZER (Yardımcı Tesisler Elemanı), akan KARADAĞ (Arıza Teknik Veri iriş Elemanı) Proje ekibi çalışma zamanı : 6 saat /hafta Toplam çalışma zamanı : 72 saat Ekip gönüllü üyelerden oluşmaktadır.

5 YÖNETİM DESTEĞİ ve EKİP BELİRLEME Cevher Olarak Sürekli İyileştirme ve Yönetim Desteği Politikamız Cevher Sürekli İyileştirme faaliyetleri; Kaizen, Yalın6Sigma, 5S, TPM, Poka-Yoke, örsel Fabrika, QA, Obeya vd. konuları aktif olarak kapsamaktadır. Bu çalışmalar Kalite ve Sürekli İyileştirme Müdürlüğü altında organize edilmektedir. Cevher her bütçe döneminde kurumsal hedeflerine yönelik olarak hedeflerini belirler. KPI hedefleri bölümlere yıl başında aktarılır. Aylık olarak hedefler yönetimimiz tarafından takip edilir. Projelerimiz de, dönem başında verilen hedeflere uygun olarak proje havuzundan seçilir. KPI kapsamında ayrıca CI kazançları da gözden geçirilir. Ekip lideri ataması gerçekleştirilir. Ekipler, proje liderlerimizin belirlemesi ve iletişimi ile gönüllülerden oluşur. Ayrıca her projemizin firma içi rehber ataması yapılır. erekli destek (danışmanlık, eğitim, kaynak ihtiyaçları vd.) sağlanır. Mavi ve Beyaz yaka dengesine dikkat edilir. er dönem yaklaşık 10 Yeşil Kuşak, 10 Sarı Kuşak ve bunun yanında bölümlerin hedeflerinde de olan bir çok kaizen gerçekleştirilir. er dönem ihtiyaca göre sarı ve yeşil kuşak eğitimleri gerçekleştirilmektedir. Firmamızda 20 Yeşil Kuşak ve 2 Kara Kuşak bunun yanında bir çok Sarı Kuşak sahibi çalışanımız bulunmaktadır. Sürmekte olan ve tamamlanan projelerin Sürekli İyileştirme tarafından göstergeleri takip edilmekte ve sürekliliğin sağlanamadığı aylar ile ilgili geri dönüşler ilgililere sağlanarak aksiyon beklenmektedir. Ayrıca Cevher Öneri Sistemi ve Ödüllendirme sistemi, Sürekli İyileştirme kültürümüzü destekleyen faaliyetlerdir. Bütçe dönemimizde Sürekli İyileştirme için ayrı bir bütçe belirlenerek yönetimimiz kaynak ihtiyacını garantiye almaktadır.

6 PROJE PLANI TÖAİK ADIMI TANIMLAMA ÖLÇME-ANALİZ İYİLEŞTİRME KONTROL STANDARTLAŞTIRMA Sistem Plan Şirket Pozisyonu / 40 Sorumlusu Ekip oluşturulması Mevcut Durum Analizi Muhtemel Kök Sebeplerin Belirlenmesi Veri toplama ve rafiksel Analizler edef ve Kapsamın Belirlenmesi,, Ara Sunum yapılması ve Yönetim Onayı Alınması Kök Neden Analizlerinin Yapılarak Doğrulanması Ara Sunum erçekleştirilmesi Aksiyonların Devreye Alınması ve Tamamlanması Proje İzleme ve İstatistiksel Yöntemler İle Aksiyon Etkinliklerinin Kontrolü,Sonuç İzleme Standartlaştırma/Yaygınaştırma Faaliyetleri Çevreye Katkı Raporlaması FİNAL SUNUŞ Planlama Müdürü Planlama Müdürü Planlama Müh. DKM Operatörler Planlama Müh. DKM Operatörler Planlama Müdürü Planlama Müh. DKM Operatörler Planlama Müdürü Planlama Müh. DKM Operatörler Planlama Müh. DKM Operatörler Planlama Müh. DKM Operatörler Planlama Müh. DKM Operatörler Lider, Süreç Sahibi Ekip, Süreç Sahibi Ekip Ekip Ekip, Süreç Sahibi Ekip Ekip, Süreç Sahibi Ekip Ekip Ekip Ekip / :hedef veya gerçekleşen aftalar Yönetim Onayı Proje planı yönetim ile paylaşılmış ve onay alınmıştır.

7 MEVCUT DURUM ANALİZİ Elektrik Enerji Tüketim değerini etkileyen unsurlar pareto diyagramı ile önceliklendirilmiştir.

8 MEVCUT DURUM ANALİZİ Spesifik Kompresör Tüketimlerinin Değişkenlik östermesi Kompresör Bakımlarının Etkin Yapılamaması Sebep *1 Kompresörlerde Elektrik Tüketiminin Fazla Olması Sebep *2 Soğutma Su Sıcaklığının Yükselmesi İşletme İçi ava Kaçakları Balık kılçığı diyagramı kullanılarak Elektrik enerjisini etkileyen başlıklar ortaya çıkartılmıştır. Bu başlıklardan en önemli olanları tüm proje ekibinin onayı ile işaretlenmiştir. * işareti ile belirtilen sebeplerin şirket için gizlilik içeren kalemlerdir.

9 ANALİZ Tüm paydaşlara aksiyonlara geçmeden önce sunum yapılmış ve onayları alınmıştır. No Konu Aksiyon edefe Etki Derecelendirme Puanı Uygulama Uygulama Maliyeti Kolaylığı Uygulama ızı 1 Spesifik Kompresör Tüketimlerinin Değişkenlik östermesi Spesifik Tüketimlerin Kompresör Bazında Ölçülmesi Kompresör Bakımlarının Etkin Kompresör Bakımlarının Etkin 2 Yapılamaması Yapılması Boyahane Tesisleri Soğutma 3 Soğutma Su Sıcaklığının Yükselmesi Sistemi Optimizasyonu İşletme İçi ava Kaçakları Kaçakların iderilmesi Sebep * Sebep * Ağırlık Puanı Sorumlu Tarih Durum Cengiz ELİROĞLU afta Tamam Durmuş EREN afta Tamam Durmuş EREN afta Tamam Cengiz ELİROĞLU Sürekli Tamam Durmuş EREN afta Tamam Durmuş EREN afta Tamam edefe Etki Çok etkili 5 Etkili 3 Az etkili 1 Uygulama Maliyeti > > < Uygulama Kolaylığı Zor 1 Orta 3 Kolay 5 Uygulama ızı >1 ay 1 >1 hafta 3 <1 hafta 5

10 ANALİZ Spesifik Tüketimlerin Ölçülmesi Komresör No Ortalama Debi (nm3/dk) Toplam nm3 sm3 kwh kwh/nm3 kwh/sm3 KR01 67, ,82 0,111 0,101 KR02 63, ,89 0,119 0,109 KR03 33, ,99 0,095 0,086 KR04 55, ,13 0,137 0,125 KR05 69, ,29 0,102 0,093 KR04 Kompresörünün spesifik değerlerinin yüksek olması nedeniyle yedeğe çekilmiştir.

11 UYULAMA Kompresör Bakımlarının Etkin Yapılması ve Soğutma Su Sıcaklığının Yüksek Olması Arasoğutucu su hattında aşırı çamurlanma görüldü.tüm kompresörlerin su hattının girişine baypas yapılarak filitre konuldu. Ayrıca kule ile ilgili kimyasalcı ile görüşülerek bu çamurlaşma hakkında bilgi alındı. Kapak,gövde,gövde yuvaları ve bandılların temizliği yapıldı. Bandılların su giriş boruları harbilendi. Bandılların su girişleri ve hava geçiş yüzeyleri kimyasal ile yıkanıp, durulandı. övde, kapak contaları ve de bandılların Y ve K contaları yenileri ile değiştirildi. Bandıllar ve kapaklar yerlerine monte edildi. Kapaklar torklanarak montajı tamamlandı.su kollektör baglantıları, kondens tahliye bağlantıları ve de kondenstopların montajı yapıldı. Kompresörün alignment control ve ayarı yapıldı. Şaft montajı yapılıp, Şaft civataları torklandı ve muhafaza montajları yapıldı. Yazılım kontrol edildi. Kompresörün oransal valfinin ayarı auto unload olması gerekirken manuel unload olduğu görülüp düzeltildi.

12 İşletme ava Kaçaklarının iderilmesi UYULAMA Tezgah Kaçak DÖKÜM AB11 Calaskal hortumundaki TİM TT05 ava tabancasındaki DÖKÜM AB11 Calaskal Valfi arızalı çıkma takıldı TİM TT05 Kesici yağ valf çıkışında DÖKÜM SK07 Valf çıkış hortumu TİM ST07 Yan tarafında yerdeki jaktaki DÖKÜM AB13 Temizlik ava jakında TİM ST06 ava tabancasındaki DÖKÜM AB13 Calaskal hortumundaki TİM TB11 ava tabancasındaki DÖKÜM AB14 Soğutma kazanındaki TİM TT06 Markalama aletindeki DÖKÜM AB15 Calaskal hortumundaki TİM CA01 Arkadaki regülatör çıkışı hortumda DÖKÜM AB16 Soğutma kazanındaki TİM BÖ Tesviye kabinlerindeki jakların DÖKÜM AB17 Calaskal hortumundaki TİM ST01 ava tabancasındaki DÖKÜM AB17 Soğutma kazanındaki TİM TT07 Taret valfindeki DÖKÜM AB18 Pano içindeki TİM TT09 Markalama aletindeki DÖKÜM AB23 Calaskal Valf çıkış hortumundaki TİM TB09 Regülatör çıkışındaki DÖKÜM AB25 Soğutma kazanındaki valf çıkış hortumundaki TİM ST12 Kesici yağ pompasının ordaki DÖKÜM CA24 Jantı iten pistonun hortumu TİM TT08 ava tabancasındaki DÖKÜM AB23 Ocak altı şut hortumu DÖKÜM AB01 Calaskal hortumundaki patlak DÖKÜM AB11 Şut hortumu DÖKÜM AB01 Pano içindeki DÖKÜM AB05 Egsozlara giden hortum DÖKÜM AB03 Pano içindeki hortum DÖKÜM AB03 Şut valf çabuk geçme kırık DÖKÜM SK02 Valf çıkış hortumu TİM TB05 Temizlik hortumu DÖKÜM AB03 Temizlik ava jakında DÖKÜM CA26 Temizlik hortumu DÖKÜM AB04 Calaskal hortumundaki DÖKÜM D01 Matrix piston girişi çabuk geçme DÖKÜM AB04 Pano içindeki valf arasında DÖKÜM D02 ava tabancasındaki DÖKÜM AB05 Pano içindeki valf arasında TİM TT04 Markalama tabancasının çıkışında DÖKÜM AB06 Calaskal hortumundaki TİM TB04 ava tabancasındaki DÖKÜM SK03 ortumdaki TİM TT03 Kesici yağ valf çıkışında DÖKÜM AB07 Calaskal hortumundaki TİM TT03 ava tabancasındaki DÖKÜM AB09 Pano içindeki TİM TB03 ava tabancasındaki DÖKÜM SK05 Valf çıkış hortumu TİM TB03 Şartlandırıcı çıkışı DÖKÜM AB10 Calaskal hortumundaki TİM TT01 Markalama Tabancasında DÖKÜM AB11 Calaskal hortumundaki TİM TB01 Kollektörde bulunan jakta

13 İşletme ava Kaçaklarının iderilmesi UYULAMA DÖKÜM AB09 Şut pistonu boğaz keçesi değiştirildi. Mirmak Jant kaldırma Piston keçeleri değiştirildi DÖKÜM AB15 Regülatör hava kaçağı giderildi TİM BÖ Tesviye masası şartlandırıcı değiştirildi DÖKÜM AB23 Regülatör hava kaçağı giderildi TİM BÖ Ana ava giriş rekorundaki kaçak DÖKÜM AB26 Calaskal hortumundaki TİM BT26 Tesviye masası şartlandırıcı iptal edildi (Cihazlara manuel yağlama yapıldığı için) direk bağlandı DÖKÜM AB24 Calaskal el kumanda valfi değiştirildi TİM ST11 Kesici Yağ regülatörü değiştirildi DÖKÜM AB04 Şut pistonu çabuk geçme değiştirildi DÖKÜM AB08 Calaskal hortumundaki TİM TT04 CN02 taret hortumu patlak değiştirildi D01 ava kaçağı giderildi AB12 Calaskaldaki hortumlar yenilendi. Kaçak giderildi. AB20 Pnömatik basınç swichi değiştirildi AB10 Calaskaldaki hortumlar yenilendi. Kaçak giderildi. SK12 Boğaz keçe değiştirildi AB11 Calaskaldaki hortumlar yenilendi. Kaçak giderildi. AB19 Egsoz piston valfi çekirdeği değiştirildi AB01 Jakdaki hava kaçağı yenisiyle değiştirildi. AB15 Flowmetrelere hava veren regülatör değiştirildi SK13 Pistonda boğazdaki hava kaçağı vardı. Yenisiyle değiştirildi. AB26 Ana hava giriş rekoru gevşekti sıkıldı. SK12 Pistonda boğazdaki hava kaçağı vardı. Yenisiyle değiştirildi. AB25 Ana hava giriş basınç switch değiştirildi Soğutma Kazanın pistonu tek civata tutuyordu. AB07-AB08 Piston yerine savitlendi. ortumdaki kaçak onarıldı. AB24 Şu piston somunu sıkıldı AB27 Calaskaldaki hortumlar yenilendi. Kaçak giderildi. AB28 SK ve Calaskal hava giriş regülatör o-ring değiştirildi AB13 Calaskaldaki hortumlar yenilendi. Kaçak giderildi. AB15 SK ve Calaskal hava giriş vanası sıkıldı AB23 Egsoz hortumu gevşekti sıkıldı AB01-2 Şut Piston çabuk geçme değiştirildi AB05-06 Şut Piston çabuk geçme değiştirildi AB09-10 Şut Piston çabuk geçme değiştirildi AB11-12 Şut Piston çabuk geçme değiştirildi AB01 SK pistonu değiştirildi AB04 SK pistonu değiştirildi AB01 Soğutma borularının ana hava giriş çabuk geçmesi değiştirildi AB10 Soğutmaların ana hava giriş çabuk geçmesi değiştirildi

14 ANALİZ-UYULAMA Kompresör Tüketim Regresyon SUMMARY OUTPUT CDD: Cooling Degree Day Regression Statistics Multiple R 0, R Square 0, Adjusted R Square 0, Standard Error 55114,68823 Observations 11 ANOVA df SS MS F Significance F Regression 2 1,72844E , , Residual Total 10 1,97145E+11 Coefficients Standard Error t Stat P-value Lower 95% Upper 95% Lower 95,0% Upper 95,0% Intercept , ,1387 1, , , , , ,8608 CDD 534, , , , , , , , Ambara Teslim Jant 6, , , , , , , , Kompresör Elektrik Enerji Tük(kwh) = ,3+534,8347*CDD+6,21887*Jant Adeti

15 KW ENERJİ İNDEX SONUÇ VE KAZANIMLAR Yardımcı Tesisler EYİ ve Cusum rafiği Yrd.Tesisler indx(erçekleşen/beklenen) Ocak 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 Mayıs 18 aziran 18 Temmuz 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ocak 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 Mayıs 18 aziran 18 Temmuz 18 Ağustos 18 Eylül 18 Series AYLAR Yardımcı Tesisler_CUSUM(KW) 200, , ,000-1,300,000-1,800, , , , ,076-1,158,266-1,364,275-1,552,799-1,781,971-2,070,600-2,300,000 Ocak 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 Mayıs 18 aziran 18 Temmuz 18 Ağustos 18 Eylül 18 Series1-222, , , ,076-1,158,266-1,364,275-1,552,799-1,781,971-2,070, YILI

16 KW ENERJİ İNDEX Elektrik enel EYİ ve Cusum rafiği ELK ındx(erçekleşen/beklenen) SONUÇ VE KAZANIMLAR Ocak 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 Mayıs 18 aziran 18 Temmuz 18 Ağustos 18 Eylül 18 Ocak 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 Mayıs 18 aziran 18 Temmuz 18 Ağustos 18 Eylül 18 Series Series , , ,000-1,300,000-1,800,000-2,300,000-2,800, , , ,383 ELK _CUSUM(KW) -1,051,161-1,491,715-1,880,537-2,234,683-2,598,167-3,099,119-3,300,000 Ocak 18 Şubat 18 Mart 18 Nisan 18 Mayıs 18 aziran 18 Temmuz 18 Ağustos 18 Eylül 18 Series1-168, , ,383-1,051,161-1,491,715-1,880,537-2,234,683-2,598,167-3,099,119

17 SONUÇ VE KAZANIMLAR Alınan aksiyonlarla iyileşmeler grafikten de görüleceği üzere Ocak 2018 itibariyle görülmeye başlanmıştır.

18 STANDARTLAŞTIRMA/YAYINLAŞTIRMA Dönem Kazanç kwh Finansal Kazanç Toplam Alınan aksiyonlardan sonra şemada görüldüğü üzere Ocak 2018 itibariyle kazanımlar görülmeye başlanmıştır. Temmuz 2018 ayında fabrika duruşta olduğu için finansal kazanç üretim olmadından dolayı negatif çıkmıştır.

19 STANDARTLAŞTIRMA/YAYINLAŞTIRMA Kompresör Tesisinin işletilmesi sırasında ünlük Kontrol Kayıt listesi tutularak performanstaki anlık değişimlerden haberdar olunacaktır. Bu paremetrelerin trend analizleri yapılmaktadır.

20 STANDARTLAŞTIRMA/YAYINLAŞTIRMA Kompresör Tesisinin Bakımları için hazırlanmış bir form olup yardımcı tesisler operatörünün günlük kontrol listesidir.

Kalıp Bekleme ve Kalıp Ön Isıtma Kayıplarının Azaltılması -DÖKÜMHANE-

Kalıp Bekleme ve Kalıp Ön Isıtma Kayıplarının Azaltılması -DÖKÜMHANE- Kalıp Bekleme ve Kalıp Ön Isıtma Kayıplarının Azaltılması -DÖKÜMANE- KONU SEÇİMİ 2016 ALÇAK BASINÇLI DÖKÜM TEZALARI ÇALIŞMA ÜNÜ ~ 247,1 ün/ 28 Tezgah Kalıp Bekleme Süre(dk)/ün 498,6 ün/ 28 Tezgah %1,2

Detaylı

Boyahane Yükleme Seviyesinin Arttırılması

Boyahane Yükleme Seviyesinin Arttırılması Boyahane Yükleme Seviyesinin Arttırılması KONU SEÇİMİ 86,00% 84,00% UCL=85,00% 82,00% Boyahane OEE 80,00% 78,00% 76,00% 74,00% _ X=78,51% 72,00% LCL=72,02% 70,00% 1 1 Oca/15 Mar/15 May/15 Tem/15 Eyl/15

Detaylı

Konu Seçimi. Temmuz 2015 Arıza Grafiği. Temmuz Ayı Mekanik Arıza Grafiği. Mekanik Elektrik Kalıp Hidrolik Pnömatik. Kolon Arızaları.

Konu Seçimi. Temmuz 2015 Arıza Grafiği. Temmuz Ayı Mekanik Arıza Grafiği. Mekanik Elektrik Kalıp Hidrolik Pnömatik. Kolon Arızaları. Konu Seçimi Temmuz 2015 Arıza Grafiği Temmuz Ayı Mekanik Arıza Grafiği 250 200 229 212 140 120 100 124 150 80 100 102 90 60 50 55 40 20 34 24 7 5 0 Mekanik Elektrik Kalıp Hidrolik Pnömatik 0 Buhar Tesisatı

Detaylı

Rakiplerimizle rekabet için daha az enerji tüketimi Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir Dünya

Rakiplerimizle rekabet için daha az enerji tüketimi Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir Dünya NEDEN ENERJİYE ODAKLANDIK? Rakiplerimizle rekabet için daha az enerji tüketimi Gelecek kuşaklara yaşanabilir bir Dünya Ölçemediğimiz hiç bir şeyi iyileştiremeyiz Felsefesi ile yola çıkarak kullandığımız

Detaylı

SEÇİL KAUÇUK. Bumerang Kaizen Ekibi

SEÇİL KAUÇUK. Bumerang Kaizen Ekibi SEÇİL KAUÇUK Bumerang Kaizen Ekibi BUMERANG SMED KAİZENİ 120 lik ve 100 lük kalıplardan 85 lik kalıba geçiş sürelerinin azaltılması 11.02.2014 2 EKSTRÜZYON NEDİR? Extrüzyon yöntemi, EPDM (Etilen propilen

Detaylı

TBS 5 KUTULAMA PROSESİ ÜRETİM VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMA PROJESİ

TBS 5 KUTULAMA PROSESİ ÜRETİM VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMA PROJESİ TBS 5 KUTULAMA PROSESİ ÜRETİM VERİMLİLİĞİNİ ARTTIRMA PROJESİ 1. Adım: Konu Seçimi MUTLU AKÜ Montaj Bölümü 5.Hat TBS 5 Kutulama Prosesindeki üretim kayıpları ve kalite hatalarının önlenmesi projesi TBS5

Detaylı

«Hava Kompresörlerinde Enerji Tasarrufu Proje Çalışması» «Project Work: Energy Saving in Air Compressors»

«Hava Kompresörlerinde Enerji Tasarrufu Proje Çalışması» «Project Work: Energy Saving in Air Compressors» «Hava Kompresörlerinde Enerji Tasarrufu Proje Çalışması» «Project Work: Energy Saving in Air Compressors» Sedat Geveli (Demisaş Döküm Emaye Mamulleri Sanayi A.Ş.) 2.Oturum: Döküm Teknolojileri Demir -

Detaylı

FABRİKA ENERJİ MALİYETLERİNİN AZALTILMASI

FABRİKA ENERJİ MALİYETLERİNİN AZALTILMASI FABRİKA ENERJİ MALİYETLERİNİN AZALTILMASI 1.Problemin Seçimi Elba A.Ş. Bir ECA kuruluşudur. 2016 yılından itibaren şirketimizde yoğun olarak, Yalın Yönetim sistem araçlarını aktif bir şekilde kullanılmaya

Detaylı

Yaprak Yay Tanımı. Yaprak Yay Çeşitleri Konvansiyonel Yaprak Yaylar Parabolik Yaprak Yaylar Multiparabolik Yaprak Yaylar Z Tipi Yaprak Yaylar

Yaprak Yay Tanımı. Yaprak Yay Çeşitleri Konvansiyonel Yaprak Yaylar Parabolik Yaprak Yaylar Multiparabolik Yaprak Yaylar Z Tipi Yaprak Yaylar 2017 1 Yaprak Yay Tanımı Yaprak yaylar, yol koşulları nedeniyle ani olarak şasi ve aktarma organlarına gelen yüklerin oluşturduğu enerjiyi üzerinde depolayıp, daha sonra açığa çıkararak sürüş konforu ve

Detaylı

2017_GB_JAN_09_Just-Do-It 5KM Üretim Adetlerinin Arttırılması

2017_GB_JAN_09_Just-Do-It 5KM Üretim Adetlerinin Arttırılması 2017_GB_JAN_09_Just-Do-It 5KM Üretim Adetlerinin Arttırılması 1. Adım: Konu Seçimi 5KM Ortalama Üretim Adet 100,0% 90,0% 6% 5KM OEE ve Kayıpları Trendi 9% 16% 16% 16% 13% 14% 18% 17% 23% Performans Kayıpları

Detaylı

Boyahane Doğalgaz Tüketiminin Azaltılması

Boyahane Doğalgaz Tüketiminin Azaltılması Boyahane Doğalgaz Tüketiminin Azaltılması NEDEN BOYAHANE ve NEDEN DOĞALGAZ TÜKETİMİNİN AZALTILMASI? ENERGY (KWH) BOYAHANE KASNAK HATLARI DİSK HATLARI MALZEME HAZIRLIK Other Percent Enerji Tüketimi Sıçramalı

Detaylı

KİLİM MOBİLYA. Yenilikçiler Kaizen Ekibi

KİLİM MOBİLYA. Yenilikçiler Kaizen Ekibi KİLİM MOBİLYA Yenilikçiler Kaizen Ekibi 2014 YENİLİKÇİLER KAİZENİ Berjer üretim hattı iyileştirmesi Baza - Berjer Hattı 10 Adımda Kobetsu Kaizen Berjer Nedir? "Berjer" arkası kabarık ve yüksek, oturulacak

Detaylı

DİŞ AÇMA HATTI EKİPMAN ARIZASI AZALTMA KAIZEN SUNUMU

DİŞ AÇMA HATTI EKİPMAN ARIZASI AZALTMA KAIZEN SUNUMU DİŞ AÇMA HATTI EKİPMAN ARIZASI AZALTMA KAIZEN SUNUMU Hema Endüstri, fabrika kayıp paretolarından hareketle ve kayıplara odaklı iyileştirme metodolojisi ile kaizen projelerini tetiklemektedir. Öncelikli

Detaylı

COCA-COLA İÇECEK, İZMİR FABRİKASI ENERJİ YÖNETİMİ

COCA-COLA İÇECEK, İZMİR FABRİKASI ENERJİ YÖNETİMİ COCA-COLA İÇECEK, İZMİR FABRİKASI ENERJİ YÖNETİMİ Enerji Yönetimi HEDEF : DÜNYADAKİ TÜM COCA-COLA FABRİKALARI ARASINDA ENERJİYİ EN İYİ YÖNETEN FABRİKA OLMAK ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ Kaynak Azaltımı Geri

Detaylı

ÖDÜL PUANLANDIRMA SİSTEMİ TALİMATI

ÖDÜL PUANLANDIRMA SİSTEMİ TALİMATI Ödül&Puan Kapsamı 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ÖDÜL PUANLANDIRMA SİSTEMİ TALİMATI Öneriler TPM hata kartlarının asılması TPM hata kartlarının indirilmesi Önce-Sonra Kaizen çalışmalar Tamamlanan 6 sigma

Detaylı

1- KONU SEÇİMİ KONU: BİANCALANİ VE PENTEK MAKİNALARINDA TEMİZLİK SÜRELERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ

1- KONU SEÇİMİ KONU: BİANCALANİ VE PENTEK MAKİNALARINDA TEMİZLİK SÜRELERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ 1- KONU SEÇİMİ KONU: BİANCALANİ VE PENTEK MAKİNALARINDA TEMİZLİK SÜRELERİNİN İYİLEŞTİRİLMESİ -Biancalanimakinasıkumaşa nihai tutum/yumuşaklık kazandırma amaçlı kullanılan özel bir makinadır. -Biancalani

Detaylı

TÜPRAG EFEMÇUKURU ALTIN MADENİ Mustafa TÜLÜ Kaizen No: 109 Tarih : 15/06/2018 YERALTI ENERJİ TÜKETİMİNİN %10 AZALTILMASI

TÜPRAG EFEMÇUKURU ALTIN MADENİ Mustafa TÜLÜ Kaizen No: 109 Tarih : 15/06/2018 YERALTI ENERJİ TÜKETİMİNİN %10 AZALTILMASI TÜPRA EFEMÇUKURU ALTIN MADENİ Mustafa TÜLÜ Kaizen No: 109 Tarih : 15/06/2018 YERALTI ENERJİ TÜKETİMİNİN %10 AZALTILMASI MADEN ÇALIŞMA DÖNÜSÜ Yeraltında delme, patlatma, nakliye ve tahkimat işleri ile üretim

Detaylı

ÖNCE-SONRA KAIZEN İÇERİK FORMU (Ek 2)

ÖNCE-SONRA KAIZEN İÇERİK FORMU (Ek 2) ÖNCE-SONRA KAIZEN İÇERİK FORMU (Ek 2) Kaizen Konusu : Ekstrüzyon Hatlarında Briket Yükleme Sürelerinin İyileştirilmesi Tarih : 07/03/2017 Takım Üyeleri ve Görevleri : Anıl Yıldırım Sürekli iyileştirme

Detaylı

Laminasyonda Kırışıklık ve Katlama Firelerinin Azaltılması. 14 Temmuz 2018

Laminasyonda Kırışıklık ve Katlama Firelerinin Azaltılması. 14 Temmuz 2018 Laminasyonda Kırışıklık ve Katlama Firelerinin Azaltılması 14 Temmuz 2018 PROJE EKİBİ Rehber: Yusuf Güröz Proje Lideri: Ahmet Gevrek-Hidayet Ceylan Sponsor: Tümer GÜRSES Ekip Üyeleri: Şeref Akyıldız, Kazım

Detaylı

Yüksek Basınç Pompaları -70-100 Bar 1 x 30lt/dk, Elektrik motor 380V 50Hz. 1 x 5.5 kw Basınç ayar regülatörleri ve Baypas Manometre 0-160 Bar. Giriş Suyu Kontrol Valfi Düşük Basınç Uyarı Switch 2. Su Filtre

Detaylı

Kaizen No: ITE Torque-Plate SMED Çalışması

Kaizen No: ITE Torque-Plate SMED Çalışması Kaizen No: 1046 ITE Torque-Plate SMED Çalışması 1 KONU SEÇİMİ Firmamızda 2017 yılına ait duruşların %26 sını Setup duruşları oluşturmaktadır. Tüm verimlilik duruşları içinde ikinci sırada yer almaktadır.

Detaylı

PROJE NEDEN SEÇİLDİ. Yalın Üretim: Planlama: Kapasite:

PROJE NEDEN SEÇİLDİ. Yalın Üretim: Planlama: Kapasite: PROJE NEDEN SEÇİLDİ Yalın Üretim: Disk 2 hattında üretilen ürünlerin çevrim zamanlarının net çevrim zamanlarına göre farklılık göstermesi bu nedenle montaj hattını bekletmesi Kasnak hatlarının disk hatlarına

Detaylı

DEBRİYAJ SAN. VE TİC. A.Ş. İlerlemenin Yolu...

DEBRİYAJ SAN. VE TİC. A.Ş. İlerlemenin Yolu... DEBRİYAJ SAN. VE TİC. A.Ş. FİRMA BİLGİLERİ Dönmez Debriyaj; 1986 yılında İzmir de, Mercedes otobüslerin debriyajları için disk ve baskı üretmek amacıyla kurulmuştur. Firma, bugün aralarında Mercedes, Man,

Detaylı

SKF Solution Factory İstanbul, TR

SKF Solution Factory İstanbul, TR SKF Solution Factory İstanbul, TR SF Müdürü: Burak Kasımoğlu Lokasyon: Merkez Mah. Sanayi Cd. No:23 Giris Kat 34197 Yenibosna - Istanbul Kuruluş : Eylül 2010 Kapalı Alan : 1300 m 2 Çalışan Sayısı :5 Tesis

Detaylı

Coca-Cola İçecek Ankara Fabrikası ABC Yüksek Basınç Kompresörü Yarım Yük Otomasyon Kaizen Projesi

Coca-Cola İçecek Ankara Fabrikası ABC Yüksek Basınç Kompresörü Yarım Yük Otomasyon Kaizen Projesi Coca-Cola İçecek Ankara Fabrikası ABC Yüksek Basınç Kompresörü Yarım Yük Otomasyon Kaizen Projesi 8 Ekim 2015 1 1.PROJENİN BELİRLENMESİ 2.EKİP ÜYELERİNİN BELİRLENMESİ 3.HEDEFİN BELİRLENMESİ 4.AKSİYON PLANI

Detaylı

HEMA ENDÜSTRİ. Gündüz Kalite Çemberi

HEMA ENDÜSTRİ. Gündüz Kalite Çemberi HEMA ENDÜSTRİ Gündüz Kalite Çemberi 2 GÜNDÜZ KALİTE ÇEMBERİ PROBLEMİN SEÇİLMESİ, TANIMLANMASI VE HEDEFİN BELİRLENMESİ Çember üyeleri, farkındalık eğitimleri ve beyin fırtınaları yaparak yeni proje konularını

Detaylı

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1

Sıvı soğutma takımları Grasso FX GC PP Soğutma gücü kw. Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 Soğutma gücü 260-1800 kw Bakım kitabı (Orijinal metnin Çeviri) L_202523_1 COPYRIGHT Tüm hakları saklıdır. Bu dokümantasyonun hiçbir bölümü, GEA Refrigeration Germany GmbH (bundan böyle Üretici olarak anılacak)

Detaylı

CVR 381/421 Model Jant Fire İyileştirmesi

CVR 381/421 Model Jant Fire İyileştirmesi CVR 381/421 Model Jant Fire İyileştirmesi PROJE İSMİ CVR 381 fire iyileştirme PROJE NO 2017_LT_03 SPONSOR PROJE LİDERİ ŞAMPİYON Oğuz Özmen (COO) Günay TEZER (Proses Kalite Uz.), Alper KAYA (Met.Lab.Kıd.Müh.)

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

ISO ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ (EnYS)

ISO ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ (EnYS) ISO 50001 ENERJİ YÖNETİM SİSTEMİ (EnYS) ÜST YÖNETİM ENERJİ POLİTİKASI EnYS İLANI ATAMALAR EnYS TEMSİLCİLERİ ENERJİ YÖNETİCİSİ SERTİFİKALI MÜHENDİS EnYS KURULUŞU SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ KOORDİNASYON ENERJİ ETÜTLERİ

Detaylı

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER

OREN3005 HİDROLİK VE PNÖMATİK SİSTEMLER ÖRNEK PROBLEMLER Boru çapı hesabı: Q: Debi litre/dak. A: Boru kesit alanı cm2 V: Ortalama akış hızı m/sn d: Boru iç çapı Örnek Problem: Pompa debisi 3 lt/sn olan bir hidrolik sistemde akışkan hızı ortalama

Detaylı

Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu

Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu Torna Hattı Üretim Verimliliğinin Arttırılması Kaizen Sunumu Hema Endüstri, yıllık sipariş adedi paretolarından hareketle ve kayıplara odaklı iyileştirme metodolojisi ile kaizen projelerini tetiklemektedir.

Detaylı

ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO FABRİKASI TÜRK A.Ş. ENERJİ KONTROLÜ KAYNAKLI RİSKLERİN SIFIRLANMASI

ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO FABRİKASI TÜRK A.Ş. ENERJİ KONTROLÜ KAYNAKLI RİSKLERİN SIFIRLANMASI ÇİMENTAŞ İZMİR ÇİMENTO FABRİKASI TÜRK A.Ş. ENERJİ KONTROLÜ KAYNAKLI RİSKLERİN SIFIRLANMASI 2015 1. ADIM: KONU SEÇİMİ 2 Hem Dünya da hem de ülkemizde, çimento sektöründe meydana gelen majör kazaların büyük

Detaylı

DAMLA SU SAPANCA Preform Verimliliğinin Artırılması Kaizen Ekibi

DAMLA SU SAPANCA Preform Verimliliğinin Artırılması Kaizen Ekibi DAMLA SU SAPANCA Preform Verimliliğinin Artırılması Kaizen Ekibi Serkan ERSOY Proje Sponsoru Üretim Şefi Hasan DİRİM Ekip Üyesi Elektrik Bakım Teknisyeni Murat ARSLAN Ekip Lideri Üretim Mühendisi Volkan

Detaylı

GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU

GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU simplifies predictive maintenance 25 Şubat 2010 GENEL MOTOR DURUM DEĞERLENDİRME RAPORU ARTESİS A.Ş. GOSB Üretim Tesisleri HAZIRLAYAN: Simge ÇAKIR ONAYLAYAN: Dr. İzzet Yılmaz ÖNEL The Institution of Engineering,

Detaylı

KÜÇÜK DİLMELERDE KESİK KAZALARININ ÖNLENMESİ

KÜÇÜK DİLMELERDE KESİK KAZALARININ ÖNLENMESİ KÜÇÜK DİLMELERDE KESİK KAZALARININ ÖNLENMESİ 01/02/2014 TPM İŞ GÜVENLİĞİ SÜTUNU KÜÇÜK DİLMELERDE OLUŞAN KESİK KAZALARI Takımın Konusu : Küçük dilmelerde oluşan kesik kazalarının sebeplerini araştırmaktır.

Detaylı

TOPLAM VERİMLİ BAKIMIN EKONOMİK ANALİZİ

TOPLAM VERİMLİ BAKIMIN EKONOMİK ANALİZİ TOPLAM VERİMLİ BAKIMIN EKONOMİK ANALİZİ Ekerim A., Evcimen N., Sezer R. Yıldız Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Esenler /İSTANBUL 1 SUNUM İÇERİĞİ GİRİŞ YÖNTEM ve PROBLEM SEÇİMİ

Detaylı

GIDA SEKTÖRÜNDE SUYUN ÖNEMİ, KONTROLÜ VE SU VERİMLİLİĞİ

GIDA SEKTÖRÜNDE SUYUN ÖNEMİ, KONTROLÜ VE SU VERİMLİLİĞİ GIDA SEKTÖRÜNDE SUYUN ÖNEMİ, KONTROLÜ VE SU VERİMLİLİĞİ PINAR SÜT AÇILIYOR Pınar Süt İzmir Fabrikası Temel Atma Töreni - 1973 Pınar Süt İzmir Fabrikası açılıyor - 1975 1973 TEN 2015 E İZMİR ESKİŞEHİR ŞANLIURFA

Detaylı

TİMFOG TERMOMEKANİK YÜKSEK BASINÇLI POMPA BAKIM TALİMATI

TİMFOG TERMOMEKANİK YÜKSEK BASINÇLI POMPA BAKIM TALİMATI TİMFOG TERMOMEKANİK YÜKSEK BASINÇLI POMPA BAKIM TALİMATI 1) POMPA KİMLİK KARTI VE ANLAMLARI: A) FİRMA ADI VE ADRESİ B) SERİ NUMARASI BARKODU C) MODELİ D) SERİ NUMARASI E) MAKSİMUM ÇIKIŞ DEBİSİ (L/DK) F)

Detaylı

Hasar Claimlerini Azaltma GM Depo Operasyonu

Hasar Claimlerini Azaltma GM Depo Operasyonu Hasar Claimlerini Azaltma GM Depo Operasyonu 16.10.2014 İzmir, Türkiye Hasar Claimlerini Azaltma Konu seçimi Hedefin konması Ekibin oluşturulması Mevcut durumun tespiti Proje planı Analiz Uygulamalar Doğrulama

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 4 Pnömatik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi 2 Bu Derste İşlenecek Konular Pnömatiğin Tanımı Ve Özellikleri Pnömatik İş Elemanlarının

Detaylı

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ

KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ KLİMA İÇ TESİSAT YIKAMA MAKİNASI SERVİS BÜLTENİ Satış Sonrası Hizmetler Yöneticiliği 1 / 13 02.2008 Rev 0 01/2008 02.2008 İÇİNDEKİLER 1. ÜRÜN TANITIMI... 3 2. MONTAJ ŞEMASI... 3 3. MONTAJ ŞEMASINDA BELİRTİLEN

Detaylı

ALAÇATI BAŞLIK MODELİNDE SSH MODÜLER ÜRETİM MD.LÜĞÜ ŞİKAYETLERİNİN AZALTILMASI

ALAÇATI BAŞLIK MODELİNDE SSH MODÜLER ÜRETİM MD.LÜĞÜ ŞİKAYETLERİNİN AZALTILMASI ALAÇATI BAŞLIK 2017 OCAK KPI SUNUMU MODELİNDE SSH MODÜLER ÜRETİM MD.LÜĞÜ ŞİKAYETLERİNİN AZALTILMASI 2018 KIRILMA PANEL AÇILMA KENAR FOLYO,KENAR BANT(EĞRİ KENAR BANTI) ÇİZİK AKSESUAR HATA MONTAJ DÜŞME AKSESUAR

Detaylı

K u r a l ı n a G ö r e M e k a n i k M E K A N O R M M Ü H E N D İ S L İ K S A N. T İ C. L T D. Ş T İ.

K u r a l ı n a G ö r e M e k a n i k M E K A N O R M M Ü H E N D İ S L İ K S A N. T İ C. L T D. Ş T İ. K u r a l ı n a G ö r e M e k a n i k Faaliyet Konularımız Soğutma tesisatları Isıtma tesisatları Sıhhi tesisat Yangından Korunma tesisatları Havalandırma tesisatları Enerji verimliliği Buhar tesisatları

Detaylı

1. Konu Ram Makinalarında En Ayar Millerinin Yağlama Sürelerinin Azaltılması

1. Konu Ram Makinalarında En Ayar Millerinin Yağlama Sürelerinin Azaltılması 1. Konu Ram Makinalarında En Ayar Millerinin Yağlama Sürelerinin Azaltılması 2. Takım : BOZKURTLAR EKİBİ (22.9.216) Sponsor Behçet GÜVEN Lider Üye Üye Üye Üye Üye Erden EKKAZAN Fehim HACIPEHLİVAN Yüksel

Detaylı

SEÇİL KAUÇUK AK GIDA. O-Ring Kaizen. Ekibi. Lüleburgaz. Kaizen Ekibi

SEÇİL KAUÇUK AK GIDA. O-Ring Kaizen. Ekibi. Lüleburgaz. Kaizen Ekibi SEÇİL KAUÇUK AK GIDA O-Ring Kaizen Lüleburgaz Ekibi Kaizen Ekibi YILDIZ MÜKEMMELLİK YOLU AK GIDA YILDIZ GELİŞTİRME TAKIMI SUNUMU Primodan Yoğurt Dolum Makinesi Folyo Değişim Sürelerinin Azaltılması METODOLOJİ

Detaylı

2016_GB_JAN_18_YAĞLA 2D LEIFELD YAĞLAMA SİSTEMİ OPTİMİZASYONU

2016_GB_JAN_18_YAĞLA 2D LEIFELD YAĞLAMA SİSTEMİ OPTİMİZASYONU 2016_GB_JAN_18_YAĞLA 2D LEIFELD YAĞLAMA SİSTEMİ OPTİMİZASYONU 1. Adım: Konu Seçimi Üretimdeki verim kaybını azaltmak Arızaları azaltmak, ısınmaya bağlı oluşabilecek diğer arızaların önüne geçmek, ısı alarmı

Detaylı

ÖNCE-SONRA KAIZEN İÇERİK FORMU (Ek 2)

ÖNCE-SONRA KAIZEN İÇERİK FORMU (Ek 2) ÖNCE-SONRA KAIZEN İÇERİK FORMU (Ek 2) Kaizen Konusu : TEL SEPET ÜRETİMİ SEKTÖR KESME GÜRÜLTÜSÜ AZALTMA Tarih :15.05.2017 Takım Üyeleri ve Görevleri : Anıl Yıldırım Sürekli İyileştirme Birim Lideri Serkan

Detaylı

SU N U M. 2-3 Aralık MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi - İZMİR.

SU N U M. 2-3 Aralık MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi - İZMİR. YARIŞMA SERGİ 3. KAIZEN PAYLAŞIMLARI ETKİNLİĞİ SU N U M 2-3 Aralık 2016 MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi - İZMİR http://kaizen.mmoizmir.org KAIZEN: Japonca Kai değişim Zen daha iyi anlamına gelmektedir.

Detaylı

SEÇİL KAUÇUK ERDEMİR. O-Ring Kaizen. Ekibi. Buhar Gücü. KaizenEkibi

SEÇİL KAUÇUK ERDEMİR. O-Ring Kaizen. Ekibi. Buhar Gücü. KaizenEkibi SEÇİL KAUÇUK ERDEMİR O-Ring Kaizen Buhar Gücü Ekibi KaizenEkibi Buhar Gücü İyileştirme Takımı Sunumu 5 No lu Buhar Kazanı Kollektör Kaçaklarının Giderilmesi Enerji Üretim ve Dağıtım Müdürlüğü Ekim 2015

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ekim - Aralık 2015 11/09/2015 Türkiye'nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

DAMLA SU Robot Ataçman Kaizen Ekibi

DAMLA SU Robot Ataçman Kaizen Ekibi DAMLA SU Robot Ataçman Kaizen Ekibi CAM HATTI ROBOT ŞİŞE TUTUCU TASARIMI İÇERİK Problem Seçimi ve Tanımı Ekip Oluşturulması ve Çalışması Hedef Belirleme Yönetimin Desteği Aksiyon Planı Çalışma Teknikleri

Detaylı

Orta Anadolu Leke Savar Kaizeni

Orta Anadolu Leke Savar Kaizeni Orta Anadolu Leke Savar Kaizeni Orta Anadolu Karamancı Holding şirketi olan Orta Anadolu, 1953 yılında bir entegre iplik ve dokuma fabrikası olarak Kayseri de kurulmuştur. Merkez ofisi İstanbul da yer

Detaylı

Soğutucu Sistem Gaz Sızıntı Kaçaklarının Onarım Kiti

Soğutucu Sistem Gaz Sızıntı Kaçaklarının Onarım Kiti Soğutucu Sistem Gaz Sızıntı Kaçaklarının Onarım Kiti Sızıntı Kaçak Yapıştırıcısı SUPER SEAL SETİ ACR ( 947 KİT) Soğutucu sistem onarım seti küçük sistemli cihazlar için kullanılmalıdır. 0.07kW/ H ile 5.30kW/h

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Ocak - Haziran 2015 07.01.2015 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI

HİDROLİK VALF. Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI HİDROLİK VALF Montaj ve Kullanma Kılavuzu AH-KUT-129 UYARI AKON HIDROLIK tarafından üretilen ürünlerin size en iyi performansı sunması amacıyla valfinizi monte etmeden önce kılavuzun tamamını dikkatle

Detaylı

Yeşil Körfez Su Birliği 2014 Yılı Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül Ayları Faaliyet Raporu

Yeşil Körfez Su Birliği 2014 Yılı Haziran-Temmuz-Ağustos-Eylül Ayları Faaliyet Raporu Ana Pompa İstasyonunda; Dönen çek valfler çalışır hale getirildi, salmastralar kontrol edildi. 4. Gurup pompa reostasındaki sigorta ve girişlerinin yanması sonucu bakımları yapıldı yağı değiştirildi. 4.Grup

Detaylı

TBG 50 LX PN. Low Nox Pnömatik Oransal Gaz Brülörü kw TEKNİK ÖZELLİKLER

TBG 50 LX PN. Low Nox Pnömatik Oransal Gaz Brülörü kw TEKNİK ÖZELLİKLER TBG 50 LX PN Low Nox Pnömatik Oransal Gaz Brülörü 100 550 kw Avrupa standardı EN676 ye uygun class III sınıfında cok duşuk Nox ve CO emisyon değerlerinde gaz bruloru. Pnömatik oransal calışma.elektronik

Detaylı

1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06

1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06 1. BAYLAN SU SAYAÇLARI TEST MASASI BTB-06 Baylan BTB-6 Test Masası ev tipi sayaçların ISO 4064/3 standardına göre performans testlerini gerçekleştirmek üzere Baylan Ölçü Aletleri bünyesinde tasarlanmıştır.

Detaylı

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim

Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR PAKETLEME ALANINDA VERİMLİLİK ARTIRMA KAİZENİ. Motivasyon&Eğitim&Gelişim İş Sağlığı & Güvenliği İsraf & Kayıp Analizi ler Saha Mükemmelliği Otonom Bakım Profesyonel Bakım Tedarik &Transfer Yerinde Kalite Motivasyon&Eğitim&Gelişim 00 Operasyonel Mükemmellik Sistemi AKSESUAR

Detaylı

SEÇİL KAUÇUK MESA İMALAT. O-Ring Kaizen. Ayışığı Kalite Ekibi Çemberi

SEÇİL KAUÇUK MESA İMALAT. O-Ring Kaizen. Ayışığı Kalite Ekibi Çemberi SEÇİL KAUÇUK MESA İMALAT O-Ring Kaizen Ayışığı Kalite Ekibi Çemberi AYIŞIĞI KALİTE ÇEMBERİ OLUŞUM SÜRECİ ÇEMBER ÜYELERİNİN TANITIMI FAALİYET PLANLANIMIZ ÇEMBER KONUSUNUN BELİRLENMESİ ÇEMBER KONUSUNUN

Detaylı

The Power to Save Energy.

The Power to Save Energy. The Power to Save Energy. SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU CT SERİSİ Soğutma CT serisi chiller cihazları sayesinde her enjeksiyon makinesinin kalıbında ayrı ayrı su sıcaklıkları ile çalışılabilir. Dolayısıyla

Detaylı

2m³ YATAY ÇİFTMİLLİ KARIŞTIRICI

2m³ YATAY ÇİFTMİLLİ KARIŞTIRICI 2m³ YATAY ÇİFTMİLLİ KARIŞTIRICI 1 KARIŞTIRICI PALET 2 SIYIRICI PALET SAĞ 3 SIYIRIYI PALET SOL 4 SIYIRICI PALET ORTA 5 KARIŞTIRICI KOL 6 SIYIRICI KOL 7 KOL KEPİ 8 ARA KEP TAKIMI 9 EĞRİ PLAKA 10 YAN DUVAR

Detaylı

Maxion İnci (Çelik) Çevre Yönetim Sistemi. Dış İletişim Konuları

Maxion İnci (Çelik) Çevre Yönetim Sistemi. Dış İletişim Konuları Maxion İnci (Çelik) Çevre Yönetim Sistemi Dış İletişim Konuları ÖNEMLİ ÇEVRE BOYUTLARI Maxion İnci Çelik Jant işletmesi, çevreye duyarlı bir şirket olmasından dolayı işletmede önemli çevre boyutlarına

Detaylı

PW1100. Kullanım ve Bakım Kılavuzu

PW1100. Kullanım ve Bakım Kılavuzu PW1100 Kullanım ve Bakım Kılavuzu 0 1 Değerli müşterimiz; Büyük titizlikle hazırladığımız ve en kaliteli malzemeler kullanarak ürettiğimiz cihazımızı, uzun süre ve en iyi verimlilikle kullanmanızı istiyoruz.

Detaylı

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır.

Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Cihazlar yalnızca soğutma modunda çalışmaktadır. Standart ürünlerde çevre dostu R407c soğutucu akışkan kullanılmaktadır. Su sıcaklık rejimine veya isteğe göre farklı soğutucu akışkan ile sistem oluşturulabilmektedir.

Detaylı

İleri Teknoloji - Profesyonel Destek

İleri Teknoloji - Profesyonel Destek İleri Teknoloji - Profesyonel Destek 2004 YILINDA KURULAN AKIŞ KONTROL ENDÜSTRİYEL TESİSLERE YÖNELİK; MALZEME TEMİNİ MÜHENDİSLİK DANIŞMANLIK TAAHHÜT KONULARINDA HİZMET VERMEKTEDİR. Uzman ve dinamik şirket

Detaylı

SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA DENGELENMESİ. üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M

SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA DENGELENMESİ. üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M DEÜ HASTANESİ KLİMA SANTRALLERİ SICAK SULU ISITMA SİSTEMLERİNİN N ISIL VE HİDROLİK DENGELENMESİ Burak Kurşun un / Doç.Dr.Serhan KüçüK üçüka Dokuz Eylül Üniversitesi Makina Müh. M BölümüB GİRİŞ Değişen

Detaylı

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR

ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMİ TALİMATLAR 05.08.2011 02 04.03.2016 1-8 ÜRT.01.01 TP 01 1.0 AMAÇ Eker Süt Ürünlerinde, ham madde olarak kabulü yapılan sütün, teknolojisine ve yasal zorunluluklara uygun olarak işlenebilmesi için etkin bir yöntem

Detaylı

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ

SÜREKLİ İYİLEŞTİRME PROSEDÜRÜ Sayfa No 1/5 1. AMAÇ: Kurulmuş olan kalite sisteminin etkinliğini arttırmak, bağımsız bakış açısı ile kalite sistemini sürekli olarak iyileştirmek ve geliştirmek amacıyla tüm bölümlerin kalite sistemine

Detaylı

AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU

AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU AYTEK COOLING SYSTEMS SU SOĞUTMALI CHILLER + TCU www.ayteksogutma.com CT SERİSİ SOĞUTMA CT serisi chiller cihazları sayesinde her enjeksiyon makinesinin kalıbında ayrı ayrı su sıcaklıkları ile çalışılabilir.

Detaylı

Kaizen No: 259. ITE Torque-Plate Yüzey Tırlama Kalite Problemi

Kaizen No: 259. ITE Torque-Plate Yüzey Tırlama Kalite Problemi Kaizen No: 259 ITE Torque-Plate Yüzey Tırlama Kalite Problemi 1 KONU SEÇİMİ 2017 yılı CNC hattı yeniden işleme oranı = %0,63 (yeniden işleme süresi/toplam çalışma süresi) 2017 yılı CNC hattı yeniden işleme

Detaylı

MONTAJ&OPERASYON VE BAKIM KILAVUZU. Pilot Tesirli Basınç Düşürücü MODEL: RE 3 MIYAWAKI INC. Osaka, Japan

MONTAJ&OPERASYON VE BAKIM KILAVUZU. Pilot Tesirli Basınç Düşürücü MODEL: RE 3 MIYAWAKI INC. Osaka, Japan OM No. E-R3-100724 MONTAJ&OPERASYON VE BAKIM KILAVUZU Pilot Tesirli Basınç Düşürücü MODEL: RE 3 MIYAWAKI INC. Osaka, Japan Türkiye Distribitörü: Genel Makina Ltd. Şti. www.genelmakina.com 1. Tanıtım 2

Detaylı

MANUAL DOLUM HATTI KOBETSU KAIZENİ

MANUAL DOLUM HATTI KOBETSU KAIZENİ 15.05.2018 MANUAL DOLUM HATTI KOBETSU KAIZENİ Site of Izmir 1- KONU SEÇİMİ Çalışmamız manuel dolum hattındaki ergonomik uygunsuzluklarını gidermek üzerinedir. İş Güvenliği ve İşçi Sağlığı Etmeni: Çalışanların

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Aralık 2014 - Ocak 2015 18.11.2014 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ

ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ ENERJİ VERİMLİLİĞİ EĞİTİM MERKEZİ SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİ Mayıs-Haziran 2015 14.04.2015 Türkiye nin ilk enerji verimliliği danışmanlık şirketlerinden ESCON, endüstriyel işletmelere yönelik enerji

Detaylı

Harman Hazırlama Ünitesindeki Toz ve Kir Kaynağını Azaltma Kaizeni

Harman Hazırlama Ünitesindeki Toz ve Kir Kaynağını Azaltma Kaizeni Harman Hazırlama Ünitesindeki Toz ve Kir Kaynağını Azaltma Kaizeni KONU SEÇİMİ Fabrika içerisinde iyileştirme çalışmaları başladığından itibaren en büyük kir kaynağı olan tozun önüne geçmek için çalışmalar

Detaylı

Proje Konusu : Dışarı kaynaklı akü firelerinin azaltılması. : Dışarı Firelerinin Azaltılması

Proje Konusu : Dışarı kaynaklı akü firelerinin azaltılması. : Dışarı Firelerinin Azaltılması Proje Konusu : Dışarı kaynaklı akü firelerinin azaltılması Proje Adı Proje Lideri : Dışarı Firelerinin Azaltılması : Hakan KETEN PROJE EKİBİ Proje Şampiyonu: Proje Lideri: Proje Ekip Üyeleri: Numan Alver

Detaylı

Enerji Verimlilik Kanunu

Enerji Verimlilik Kanunu Enerji Verimlilik Kanunu 2007 yılı itibariyle yürürlükte olan Enerji Verimliliği Kanunu sonucu, toplam inşaat alanı 2000 m 2 ve üzeri olan binalarda merkezi ısıtma sistemi kullanımı zorunlu hale gelmiştir.

Detaylı

REXAM KALĐTE KAIZEN

REXAM KALĐTE KAIZEN REXAM 2013-2014 KALĐTE KAIZEN EMEĞĐN MÜKEMMELLĐĞE DÖNÜŞTÜĞÜ YER HAZIRLAYAN : UĞUR ÖZÇELĐK GÖREVĐ : KALĐTE GÜVENCE YÖNETĐCĐSĐ 1 KONU SEÇİMİ HEDEF Kalıp çizilmesi kaynaklı bloke ürünlerin sayısındaki artış,

Detaylı

TOFAŞ VERİMLİLİK ARTTIRICI PROJELERİ ve UYGULAMA SÜREÇLERİ

TOFAŞ VERİMLİLİK ARTTIRICI PROJELERİ ve UYGULAMA SÜREÇLERİ TOFAŞ VERİMLİLİK ARTTIRICI PROJELERİ ve UYGULAMA SÜREÇLERİ Ömer GÜMÜŞ 21.12.2016 1 20 Novembre, 2010 Şirket İçi Verimlilik Arttırıcı Projeler Verimlilik Arttırıcı Projeler (VAP) nedir? Enerji etüt çalışması

Detaylı

TELESCH TOZSUZ ZIMPARALAMA SİSTEMLERİ SUPERSANDER 2009TE SUPERSANDER 2011TE BAKIM VE KULLANIM KILAVUZU

TELESCH TOZSUZ ZIMPARALAMA SİSTEMLERİ SUPERSANDER 2009TE SUPERSANDER 2011TE BAKIM VE KULLANIM KILAVUZU TELESCH TOZSUZ ZIMPARALAMA SİSTEMLERİ SUPERSANDER 2009TE SUPERSANDER 2011TE BAKIM VE KULLANIM KILAVUZU 1 (CAR EP MODELLER) ÜNİTENİZ YÜKSEK KALİTELİ BİR ENDÜSTRİYEL TOZ EMME CİHAZI VE OTOMATİK BİR SİVİÇTEN

Detaylı

Kaizen No: 266. Pres tezgahında gerçekleşen tip değişikliği işlemi sırasında yaşanan iş güvenliği risklerini sıfırlamak.

Kaizen No: 266. Pres tezgahında gerçekleşen tip değişikliği işlemi sırasında yaşanan iş güvenliği risklerini sıfırlamak. Kaizen No: 266 Pres tezgahında gerçekleşen tip değişikliği işlemi sırasında yaşanan iş güvenliği risklerini sıfırlamak. 1 Kaizen Konusu Pres tezgahında gerçekleşen tip değişikliği işlemi sırasında yaşanan

Detaylı

SERVĐS BÜLTENĐ BĐLGĐ C

SERVĐS BÜLTENĐ BĐLGĐ C SERVĐS BÜLTENĐ BĐLGĐ C Eylül 2010 MODEL: SERĐSĐ TRAKTÖRLER KONU: ÖZEL TAKIMLAR AÇIKLAMA: Servis işlemlerini kolaylaştırmak amacıyla üretilen ve kullanılması gerekli olan özel takımlar ekli listede verilmiştir.

Detaylı

Temel Semboller. Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir. Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir

Temel Semboller. Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir. Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Bir ünitedeki iki veya daha fazla fonksiyonu gösterir Daire - Yarımdaire Daire - Enerji çevrim

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Özet... 2. Çalışma özellikleri... 2. Ayar diyagramı... 3. Boyutlar... 4. Montaj talimatı... 5. Deneme-kontrol talimatı...

İÇİNDEKİLER. Özet... 2. Çalışma özellikleri... 2. Ayar diyagramı... 3. Boyutlar... 4. Montaj talimatı... 5. Deneme-kontrol talimatı... Sayfa 1 / 7 İÇİNDEKİLER Özet... 2 Çalışma özellikleri... 2 Ayar diyagramı... 3 Boyutlar... 4 Montaj talimatı... 5 Deneme-kontrol talimatı... 5 Ç Sayfa 2 / 7 Giriş Kopma valfi hidrolik hortumun kopması-delinmesi

Detaylı

Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Kesik Çizgi - Pilot veya drenaj hattını gösterir Daire - Yarımdaire Bir ünitedeki iki veya daha

Detaylı

Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri

Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Hidrolik devre sembolleri Hidrolik Devre Kontrol ve Ekipman Sembolleri Çizgi Temel Semboller Sürekli Çizgi - Akış hattını gösterir Daire - Yarımdaire Kare - Dikdörtgen Dörtgen Çeşitli Semboller Üçgen Pompa

Detaylı

BSH Bosch Siemens Ev Aletleri Satisfaction Kaizeni

BSH Bosch Siemens Ev Aletleri Satisfaction Kaizeni BSH Bosch Siemens Ev Aletleri Satisfaction Kaizeni DONDURUCU FLAP SIKI GEÇME PROBLEMİ Murat Balseven / Takım Lideri FIK/1 - N1 13.02.2012 B O S C H A N D S I E M E N S H O M E A P P L I A N C E S G R O

Detaylı

SEÇİL KAUÇUK YÜNSA. O-Ring Kaizen Ekibi. Otonom Bakım Ekibi

SEÇİL KAUÇUK YÜNSA. O-Ring Kaizen Ekibi. Otonom Bakım Ekibi SEÇİL KAUÇUK YÜNSA O-Ring Kaizen Ekibi Otonom Bakım Ekibi ŞAMPİYON MAKİNE RAM -2 OTONOM BAKIM 4. ADIMDA Şampiyon Makine Ram -2 Otonom Bakım 4. Adıma Geçti! Tam Otonom Bakım 7. Adım 6. Adım Standardizasyon

Detaylı

KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ

KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ KAYM KAMA AÇMA MAKİNESİ KULLANIM KILAVUZU VE TEKNİK ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER Teknik özellikleri....2 Makine ölçüleri..... 2 Kullanım kılavuzu 3 Kurulum ve yerleşim... 3 Makine kullanımı... 3 Kama broşu

Detaylı

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME

ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME ODTÜ KKK ANA YANGIN POMPA İSTASYONU PERİYODİK BAKIMI TEKNİK ŞARTNAME KAPSAM: Bakımı yapılacak Yangın Pompaları 1 adet Elektrikli Joker Pompa, 1 Adet Dizel Yangın Pompasıdır. Söz konusu iş, 6 ayda 1 defa

Detaylı

İpucu! Uygulanan bakım çalışmaları garanti süresi içinde belgelendirme yükümlülüğüne tabidir.

İpucu! Uygulanan bakım çalışmaları garanti süresi içinde belgelendirme yükümlülüğüne tabidir. %DNÕP SODQÕ GEA Grasso M Serie 1 1.1 BAKIM PLANI Vidalı kompresörler için bakım çalışmaları, bakım zamanları Kompresör için aşağıdaki tablolarda verilen bakım çalışmaları öngörülen bakım zamanlarında uygulanmalıdır.

Detaylı

WCM - Dünya Klasında Üretim. 7 Haziran 2014

WCM - Dünya Klasında Üretim. 7 Haziran 2014 WCM - Dünya Klasında Üretim 7 Haziran 2014 Üretimde yaşanan sorunlar İş kazaları Verimsizlik Kalitesizlik Arızalar Stoklar Uzun Temin Süreleri Çevresel Sorunlar TOFAŞ ın Sürekli İyileştirme Yolculuğu ALTIN

Detaylı

ENDÜSTRİ 4.0 VERİMLİ, EKONOMİK BASINÇLI HAVA ÜRETİMİ

ENDÜSTRİ 4.0 VERİMLİ, EKONOMİK BASINÇLI HAVA ÜRETİMİ ENDÜSTRİ 4.0 VERİMLİ, EKONOMİK BASINÇLI HAVA ÜRETİMİ DEĞİŞKEN HIZ KONTROLÜ 1 2 ISI GERİ DÖNÜŞÜM SİSTEMİ ORANSAL KONTROL VALF VERİMLİ MOTOR 3 4 5 ENERJİ TASARRUFU 6 MERKEZİ YÖNETİM SİSTEMİ VERİMLİ AKSESUAR

Detaylı

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ

AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ 2018 YILI UYGULAMA REHBERİ AHİ EVRAN ÜNİVERSİTESİ KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ YILI UYGULAMA REHBERİ KALİTE YÖNETİM KOORDİNATÖRLÜĞÜ SUNUŞ Üniversitemizin Kalite Yönetim Sistemi, 2017 yılı içerisinde Yüksek Öğretim Kurulu tarafından, Kurumsal

Detaylı