Atasözleri ve Deyimler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Atasözleri ve Deyimler"

Transkript

1 On5yirmi5.com Atasözleri ve Deyimler Atasözleri ve deyimler, ikilemlerle beraber Türkçe söz öbekleri konusu içinde yer almaktadır. Yayın Tarihi : 4 Aralık 2013 Çarşamba (oluşturma : 8/3/2016) DEYİMLER Birden fazla sözcükten oluşmuş, bir kavramı karşılamak amacıyla kulllanılan ve bir durumu en kısa yoldan anlatıp, cümleye çekici anlatım özelliği katan, çoğu mecaz anlamlı kalıplaşmış söz öbeklerine "deyim" denir. Türkçede kullandığımız deyimler şu özellikler taşırlar: 1. Birden fazla sözcükten oluşmuşlardır. 2. Çoğunlukla bir anlam kayması (mecaz) söz konusudur. 3. Cümle içinde anlatıma çekicilik kazandırır. 4. Deyim kalıbı aynen kullanılmalıdır. a) Sözcüklerin yerini değiştiremeyiz. b) Deyimi oluşturan sözcüklerin eşanlamlısını kullanamayız. Dam başında saksağan, vur beline kazmayı. (Doğru) Saksağan dam başında, beline vur kazmayı. (Yanlış) Ekmeğini kayadan çıkarıyordu. (Yanlış) 5. Deyimlerin arasına başka sözcükler girebilir: Sen, ağzını hiçbir zaman hayra açmazsın.

2 6. Dilimizde kullandığımız deyimlerin çoğu "-mak/-mek" mastar ekiyle adlandırılan "Deyimleşmiş Bileşik Eylem"lerdir. Bu kurala göre deyimleri oluştururken kullanılan adlar, bazı ad çekim eklerini alarak kullanılabilirler. El ayak çekmek. (mastar) Hayattan elini ayağını çekmişti. Deyimleri anlam ve biçim (kuruluş) yönünden iki grup altında değerlendirebiliriz: 1. Anlamlarına göre deyimler: a) Gerçek anlamlı deyimler b) Mecaz anlamlı deyimler 2. Biçimlerine (Kuruluşlarına)göre deyimler: a) Tam yargı anlamı vermeyen deyimler b) Tam yargı anlamı veren deyimler 1. Anlamlarına Göre Deyimler: a) Gerçek anlamlı deyimler: Bu gibi deyimler anlatıma güzellik katmak amacıyla kurulmuştur. Deyimi oluşturan sözcüklerin anlamı benzerlik (mecaz) anlamını düşündürmeden, kavramları olduğu gibi karşılayan kalıplaşmış söz öbekleridir. Canı sağ olsun Beyni atmak Baskın çıkmak Ayda yılda bir Nerde akşam orda sabah vb. Yukarıda verdiğimiz örneklerde görüldüğü gibi deyimi meydana getiren sözcüklerin anlamları ayrı

3 ayrı gözden geçirildiğinde cümleye verdiği anlam ne ise sözcüğün anlamı da tek başına aynıdır (gerçektir). b) Mecaz anlamlı deyimler: Bu tür deyimlerde, kullanılan deyimin okuyu-cuya verdiği anlamın, gerçek anlamından farklı bir anlama büründüğünü görmekteyiz. Mecaz anlamlı deyimlerde kullanılan sözcük-lerin ya biri ya da tümü gerçek anlamını yitir-miştir. Türkçemizde bu çeşitteki deyimler gerçek anlamlı deyimlere nazaran daha çok karşımı-za çıkmaktadır. Buz gibi soğumak Beyninden vurulmuşa dönmek Başının etini yemek Dilini bağlamak vb. Yukarıda verdiğimiz örnekler mecazlı sözcük-lerden meydana gelmiştir. Yukarıdaki örnekler-de geçen sözcükler benzetmeler yoluyla farklı anlamlar içermektedir. 2. Biçimlerine Göre Deyimler: a) Tam yargı anlamı vermeyen deyimler: Türkçemizdeki deyimlerin bazılarında sonunda eylem veya ekeylem yoktur. Bu tür deyimler tam yargı anlamı vermezler. Göz ağrısı, cebi delik, yarım ağız, sofrası açık, gözü açık vb. b) Tam yargı anlamı veren deyimler: Bu türdeki deyimlere anlam yükleyebilmek için çekime girmeli veya cümle biçimindeki deyimler olmalıdır. Çekime girecek biçimdeki deyimler "-mak/-mek" mastar ekiyle adlandırılan "anlamca bileşik eylem" özelliğindeki deyimlerdir. Bu tür deyimler değişik ad çekim ekleri kip ve kişi ekleri ile çekime girerler.

4 Babası bağırınca dut yemiş bülbüle dönmüştü. Cümle biçimindeki deyimler belli bir çekime girmiş ve cümle niteliğine bürünmüş deyimlerdir. Bu tipteki deyimler; basit cümle biçiminde oluşabilir. "Ağzı bozuk, elleri açıktı" gibi oluşabilir. Ayrıca bileşik cümle biçiminde oluşmuş deyimler de vardır. Ağzını açtı gözünü yumdu. Bacak kadar boyu var, türlü türlü huyu var. Deyimlerin oluşumunda, ikilemler iyelik ve ad durum eki alarak meydana gelebilirler. "Baş başa, pisi pisine, el ele, göz göze, biz bize vb. Not: İkilemeler (yavaş yavaş, ağır ağır) deyim olamazlar. Deyimler bir de kafiye uygunluğu (uyak) ile meydana gelmektedirler. Örneğin; Yere bakan yürek yakan. Buldum bilemedim, bildim bulamadım, Biri vardı geceden, biri düştü bacadan. Uyarı: Deyimler öz anlamı dışında kullanıldığı gibi sözcük anlamı dışında da kullanılabilir. Bu durumda deyim olmaktan çıkmış gerçek anlama bürünmüştür. Örneğin; "Kötü arkadaşlarına uyan çocuk yoldan çıktı" cümlesin-deki "yoldan çıkmak", "bozulmak, kötü olmak, kurallara uymamak" anlamında kullanıldığı için deyimdir. Bunun yanında, "Freni patla-yan araba yoldan çıktı." cümlesin-deki "yoldan çıkmak" gerçek anlamda kullanıldığından deyim değildir. Deyimler bileşik sözcüklerle karıştırılmamalıdır. Deyimi oluşturan sözcükler ayrı, bileşik sözcüler bitişik yazılır. Açgözlü bir çocuktu. (Birleşik sözcük)

5 Onun yaptıklarına akıl sır erdirilemedi. (Deyim) Deyimler, bir sanat dalının tanımını içermediği için terim olamazlar. Bunun tersi olarak iki ya da daha çok sözcükten oluşan terimler de deyim olamazlar. Gözünüzde tavukkarası var. Eşkenar üçgenlerin tüm açıları eşittir. Deyimlerin oluşumunda bazı argo sözcükler kullanılabilir. Çok çalışmaktan cartayı çekti. Banka soygununda vurulup, tahtalı köyü boyladı. Cümle içinde söz öbeği veya başlı başına cümle oluşturan deyimler; ad, sıfat, zarf, ünlem, eylem göreviyle kullanılabilirler. Alnı açık, yüzü ak bir insandı. (sıfat) Zavallının basireti bağlanmış. (eylem) Deyimlerin bir bölümü de benzetme istiare, mecaz-ı mürsel kurallarıyla kalıplaşmıştır. Dama taşı gibi oynatmak. (Benzetme) Eli kolu bağlı kalmak. (İstiare) Başını belaya sokmak (mecaz-ı mürsel) ATASÖZLERİ Söyleyeni belli olmayan (anonim) deneyimler sonucunda olmuş, gerçeği içeren, topluma yol gösteren ve öğüt veren özlü sözlere atasözü denir. Atasözlerinin genel özellikleri şunlardır:

6 1. Söyleyeni belli değildir (anonim) ve ulusların ortak malı olmuştur. 2. Yol gösteren, öğüt veren sözlerdir. Gerçeği önerir, doğru yolu öğretirler; çünkü her biri bir deneyim ve bir olay sonucu söylenmiştir. 3. Kimi atasözleri, yazılıp söylendiği gibi gerçek anlamda kullanılır. "Güneş girmeyen eve doktor girer." "Güvenme varlığa, düşersin darlığa." gibi atasözleri bu anlamdadır. 4. Atasözlerinin birçoğu da yazıldığı anlamda değil, mecaz anlamda kullanılmaktadır. "İşleyen demir ışıldar." (Çalışkan kişi sağlıklı ve mutlu olur.) "Güneş balçıkla sıvanmaz." (Gerçekler gizli kalmaz.) Bu tür atasözlerinde sözcüklerin anlamları ile iletmek isteği mesaj arasında farklılık vardır. 5. Atasözleri sözcüklerin eşanlamlısıyla ya da yerinin değiştirilmesiyle oluşturulamazlar. Çünkü atasözleri kalıplaşmış sözlerdir. "İtle yatan, bitle kalkar." atasözü hiçbir zaman "Köpekle yatan pireyle kalkar." şeklinde söylenemez. Ya da "sakla samanı gelir zamanı" atasözü "Samanı sakla, zamanı gelir." şeklinde söylenemez. 6. Konuya bakış açısından bazı atasözleri anlamca karşıtlık ya da çelişki doğurabilir. "Akıllı düşman akılsız dosttan daha hayırlıdır." atasözü, "Akıllı düşününceye kadar, deli oğlunu everir (evlendirir)." atasözüyle anlamca karşıtlık gösterir. 7. Bazı atasözleri, ait olduğu toplumun gelenek, görenek, inanç ve tavırlarını yansıtırken bir bölümü de evrensel düşünceyi dile getirir. "Anasına bak kızını al, kenarına bak bezini al.", "Tekkeyi bekleyen çorbayı içer." gibi atasözleri gelenek görenek, inanç ve töreleri yansıtır.

7 "Öfke ile kalkan zararla oturur.", "Aklın yolu birdir." gibi atasözleri ise evrensel boyutta olup nesnel bir yargı içerir. ATASÖZÜ NASIL AÇIKLANIR? Atasözü sorularının çözümünde şöyle bir yol izlenmelidir. 1. Açıklamasını yapacağımız atasözü, gerçek anlamda mıdır, yoksa mecazi anlamda mıdır? Önce bu bulunmalıdır. 2. Açıklanması istenen söz "mecaz" anlamda ise hangi sözcükler hangi anlamı içermek-tedir? "Çobansız koyunu kurt kapar." atasözünde "koyun" eti, sütü, tüyü ve derisi için yetiştirilen evcil hayvan değil; koruyucusu yöneticisi olmayan kişi veya topluluk anlamındadır. Aynı zamanda atasözünde geçen "kurt" sözcüğü de yırtıcı saldırgan hayvan anlamında değil; düşman anlamındadır. 3. Açıklanması istenen atasözünün temel düşüncesi nedir? Bu temel düşünce, en anlaşılır ve yorumsuz şekli ile bulunmalı. 4. Her yazı türünün olduğu gibi atasözü açıklamalarında da mutlaka bir planı olur. Bunu örnekle uygulayalım: "Deve büyük ot yer, şahin küçük et yer." Deve: Kalıbı, kıyafeti yerinde olan, cüssece büyük, çalışma ve beceri yönünden güçsüz kişileri temsil eder (Mecaz). Şahin: Dış görünüşü çelimsiz, ancak büyük işler başaran yürekli kişileri temsil eder (Mecaz). Giriş: a) Deve ve şahinin işlevi nedir? b) Deve ve şahin hangi tip insanları temsil eder? Gelişme: a) Toplum ilk bakışta hangi tip insanlara inanır?

8 b) Toplum yürekli, becerikli insanları nasıl tanır? c) İki tür insan arasındaki karşılaştırma ve örnekler. Sonuç: Görüşleri ve iş yapma güçleri değişik kişiler karşısında değer yargınız ne olmalıdır? ATASÖZLERİ İLE DEYİMLERİ KARIŞTIRMAMAK İÇİN İZLENECEK YOL: Atasözleri ile deyimler arasında benzer ve ayrılan yönler vardır. Benzer yönleri; kalıplaşmış sözler olmaları, kısa ve özlü anlatım yollarından ve ulusların ortak malı olmasından dolayıdır. Ayrılan yönleri; deyim bir kavramı, atasözü bir öğüt ya da kuralı tanıtır. Ayrıca deyimler anlatıma çekicilik katar, atasözleri ise yol gösterir, öğüt verir. Deyimler; kişi ve zamana göre çekime girer, atasözleri ise daha çok emir ya da geniş zaman kipinde kullanılır. Damlaya damlaya göl olur. (Geniş Z.)-Atasözü Güvendiği dağlara kar yağdı. (-di'li geçmiş Z.)-Deyi Bu dökümanı orjinal adreste göster Atasözleri ve Deyimler

8. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

8. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 8. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY 1 Sözcükte Anlam Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam)/ Sözcükler Arası Anlam İlişkisi/ Sözcük Gruplarında Anlam/ Deyimler ve Atasözleri/Söz Sanatları

Detaylı

7. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

7. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 7. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY FİİL FİİL Fiillerin anlam özelliklerini kavrar. Kip ve çekimli fiili kavrar. Bildirme kipleriyle dilek kiplerini ayırt eder. Bildirme kiplerinin kullanım özelliklerini

Detaylı

Sizin İçin Yunanca (A0 - A1 - A2) kitaplarının sunduğu yeni yaklaşımlar:

Sizin İçin Yunanca (A0 - A1 - A2) kitaplarının sunduğu yeni yaklaşımlar: GİRİŞ (A0 - A1 - A2) kitapları: Çağdaş Yunan dilini alfabeden başlayarak öğrenenler. Çağdaş Yunan dilini öğrenen ancak, anlamakta, yazmakta, vurgulamakta ve telaffuz etmekte bazı zorluklar yaşayan öğrencilerin

Detaylı

SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK

SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK Uzm. Psikolog Nuray ÖZBEN AVŞAR SINAVA HAZIRLANAN BİR ERGENİN ANNE-BABASI OLMAK TEOG sınavının yaklaştığı bu dönemde öğrencilerimiz de velilerimiz de haklı bir kaygı içerisindeler. Sınavlar da başarılı

Detaylı

Kafiye, en az iki mısra sonunda. anlamı ve görevi ayrı, yazılışı aynı iki sözcük arasındaki ses benzerliğidir.

Kafiye, en az iki mısra sonunda. anlamı ve görevi ayrı, yazılışı aynı iki sözcük arasındaki ses benzerliğidir. KAFİYE Kafiye, en az iki mısra sonunda. anlamı ve görevi ayrı, yazılışı aynı iki sözcük arasındaki ses benzerliğidir. Kafiyenin sağladığı hususlar şunlardır: a) Her mısraın ahenkli bir durgu ile kesilmesini

Detaylı

Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı

Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı Türkiye Geneli Genel Yetenek ve Eğilim Belirleme Sınavı Aynı Günı Aynte Saat Sınav tarihi 9 Son basvuru tarihi 1 Nisan Nisan CUMARTESİ CUMA 16 16 3. sınıf 4, 5, 6,7 ve 8.sınıf Saat.00 Saat 14.00 Sözel

Detaylı

SÖZCÜK TÜRLERİ İsimler ve Fiiller

SÖZCÜK TÜRLERİ İsimler ve Fiiller 08.12.2012 CUMARTESİ SÖZCÜK TÜRLERİ SÖZCÜK TÜRLERİ İsimler ve Fiiller PROJE: TUTKU YILMAZTÜRK FİDAN ÇİFTÇİ ÖMER BÖLÜKMEŞE BİRNUR EKİZ exper H a z ı r l a y a n : B İ R N U R E K İ Z 2 0 1 1 0 9 0 4 0 2

Detaylı

1) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi terim anlamıyla kullanılmıştır?

1) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi terim anlamıyla kullanılmıştır? 1) Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi terim anlamıyla 1. A. Eski evimiz toprak yolun kenarındaydı. 2. B. Hiç değilse spor bir ceket alsaydın. 3. C. Oyunun ikinci perdesinde çok eğlendik. 4. D.

Detaylı

MATEMATİK DERSİNİN İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE LİSELERE GİRİŞ SINAVLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ

MATEMATİK DERSİNİN İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE LİSELERE GİRİŞ SINAVLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ MATEMATİK DERSİNİN İLKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE LİSELERE GİRİŞ SINAVLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ Ahmet ÇOBAN Cumhuriyet Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü, SİVAS ÖZET: Bu araştırma, Matematik

Detaylı

ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI DERS TÜRKÇE

ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI DERS TÜRKÇE BİREYSELEŞTİRİLMİŞ ÜNİTE VE TÜM HİZMET PLANI ÖĞRENCİNİN ADI-SOYADI DERS TÜRKÇE UZUN DÖNEMLİ AMAÇ KISA DÖNEMLİ AMAÇ ÖĞRETİMSEL AMAÇLAR İLEŞİTİM 1, Sözcükleri doğru kullanır. 1. Söylenen sözcüğü tekrar eder.

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 6. SINIF

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 6. SINIF TÜRKÇE 6. SINIF 1 Metnin bağlamından hareketle kelime ve kelime gruplarının anlamlarını çıkarır. 2 Metindeki anahtar kelimeleri belirler. 3 Metnin konusunu belirler. 4 Metnin ana fikrini/ana duygusunu

Detaylı

TÜRKÇE. Sözcükte Anlam 1

TÜRKÇE. Sözcükte Anlam 1 TÜRKÇE Sözcükte Anla 1 Adı Soyadı:... Sınıfı:... No:....../.../20... Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin ya da sözcük gruplarının hangi anlada kullanıldığını (gerçek, ecaz, teri) yanlarındaki boşluğa yazınız.

Detaylı

Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...1 : MANTIK 1. p: Bir yıl 265 gün 6 saattir. tan ım lam ak denir. ya nlış ye rine 0 sim gesi kullan ılır.

Örnek...2 : Örnek...3 : Örnek...1 : MANTIK 1. p: Bir yıl 265 gün 6 saattir. tan ım lam ak denir. ya nlış ye rine 0 sim gesi kullan ılır. Terim: Bir bilim dalı içerisinde konuşma dilinden farklı anlam ı olan sözcüklerden her birine o bilim dalının bir terimi denir. Önermeler belirtilirler.,,r,s gibi harflerle Örneğin açı bir geometri terimi,

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ İLETİŞİM BECERİLERİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ Kendini tanımak Kendini açmak ve kendini doğru ifade etmek Karşımızdakini etkin ve ilgili dinlemek Empati kurabilmek (kendimizi karşımızdaki kişinin yerine

Detaylı

2013-2014 ATAKÖY CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ 9. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI

2013-2014 ATAKÖY CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ 9. SINIF MATEMATİK DERSİ YILLIK PLANI 0-0 ATAKÖY CUMHURİYET ANADOLU LİSESİ 9. SINIF MATEMATİK İ YILLIK PLANI Temel Kavramlar 9... Küme kavramını örneklerle açıklar ve kümeleri ifade etmek için farklı gösterimler. 6 EYLÜL 0 EYLÜL Temel Kavramlar

Detaylı

KÜMELER. A = {x : (x in özelliği)} Burada x : ifadesi öyle x lerden oluşur ki diye okunur. Küme oluşturur. Çünkü Kilis in üç tane ilçesi.

KÜMELER. A = {x : (x in özelliği)} Burada x : ifadesi öyle x lerden oluşur ki diye okunur. Küme oluşturur. Çünkü Kilis in üç tane ilçesi. KÜMELER Canlı yada cansız varlıkların oluşturduğu iyi A = {a, b, {a, b, c}} ise, s(a) = 3 tür. tanımlanmış nesneler topluluğuna küme denir. 2. Ortak Özellik Yöntemi Kümenin elemanlarını, daha somut ya

Detaylı

Bilgi Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir?

Bilgi Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir? Bilgi Kavramıyla Anlaşılan şey Nedir? Bilgi edinme insanın en temel güdülerinden birisidir. İnsan bu özelliği sayesinde diğer canlılardan ayrılır. İnsan yalnızca varlığın sürdürebilme gereksinimiyle yaşamaz.

Detaylı

1. Üstünova, Kerime (1996), Bursa da Tabelâ Adları, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, Ankara: TDK Yayınları, S. 533, s. 1186-1190.

1. Üstünova, Kerime (1996), Bursa da Tabelâ Adları, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, Ankara: TDK Yayınları, S. 533, s. 1186-1190. YAYIMLANMIŞ MAKALELER (Kerime Üstünova) 1. Üstünova, Kerime (1996), Bursa da Tabelâ Adları, Türk Dili Dil ve Edebiyat Dergisi, Ankara: TDK Yayınları, S. 533, s. 1186-1190. 2. Üstünova, Kerime (1997), Dede

Detaylı

I. Çoğul Şahıs al - dı - k

I. Çoğul Şahıs al - dı - k FİİL (EYLEM) Fiiller, kalıcı kavram ya da varlıkları karşılamaz. Bunlar hareketleri, oluşları, durumları karşılar. Mastar halinde bir hareketin adı olurlar: yürümek, olmak, düşünmek vs. FİİL ÇEKİMİ Fiillerin

Detaylı

8. SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI

8. SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI 8. SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI Öğrenme Alanları ve Alt Öğrenme Alanları 8.1. Sayılar ve İşlemler 8.1.1. Çarpanlar ve Katlar 8.1.2. Üslü İfadeler 8.1.3. Kareköklü İfadeler 8.2. Cebir 8.2.1. Cebirsel İfadeler

Detaylı

Örnek...3 : 8 x (mod5) denkliğini sağlayan en küçük pozitif doğal sayısı ile en büyük negatif tam sa yısının çarpım ı kaçtır?

Örnek...3 : 8 x (mod5) denkliğini sağlayan en küçük pozitif doğal sayısı ile en büyük negatif tam sa yısının çarpım ı kaçtır? MOD KAVRAMI (DENKLİK) a ve b tam sayıları arasındaki fark bir m pozitif tam sayısına tam bölünebiliyorsa bu sayılara m modülüne göre denktir denir ve a b(modm) yazılır. Yani m Z +,m (a b) a b (mod m) dir

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Kurumsal Mail Yazışma Standardı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Kurumsal Mail Yazışma Standardı Dök. No: AUZEF-SS-3.1-08 Yayın Tarihi: 10.06.2015 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 5 İÇİNDEKİLER 1. AMAÇ... 2 2. KAPSAM... 2 3. SORUMLULAR... 2 4. DETAYLAR... 2 4.1. Konu Satırını Kullanmak... 2 4.2. Selamlaşma...

Detaylı

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor?

Yaratıcılık. Yağ nereye gidiyor? Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi İşletme Bölümü Teknoloji ve Yenilik Yönetimi Dersi Yağ nereye gidiyor? Yrd. Doç. Dr. M. Volkan Türker 1 Sahibi veya yöneticisi olduğunuz firma ayçiçek yağı satın

Detaylı

TÜRKİYE GENELİ GENEL YETENEK VE EĞİLİM BELİRLEME SINAVI. Sözel Yetenek Sayısal Yetenek Şekil Yeteneği Çoklu Yetenek

TÜRKİYE GENELİ GENEL YETENEK VE EĞİLİM BELİRLEME SINAVI. Sözel Yetenek Sayısal Yetenek Şekil Yeteneği Çoklu Yetenek Saat:10.00 (Sınav Süresi: 90dk) 3. SINIF Duygusal ve Abartılı İfadeler Okuduğunu Anlama Görsel Okuma Geometrik Cisimler Geometrik Şekiller Simetri Açılar Doğal Sayılar Özellik Bildiren Sözcükler nı Değiştiren

Detaylı

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim

Almanca da Sıfatlar (Adjektive) ve Sıfat Tamlamaları - Genç Gelişim Kişisel Gelişim - I. SIFATLAR Varlıkların durumlarını, renklerini, biçimlerini, sayılarını, sıralarını, yerlerini vs. özelliklerini belirten sözcüklere sıfat denir. Sıfatlar, isimlerden önce gelir ve isimlerle birlikte

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 6. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY 1 Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi 4 5 Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Kök ve eki kavrar.

Detaylı

Yaradılışları gereği anne babalar, her zaman çocuklarının iyiliklerini düşünürler. Bunun için de onlara nasihat etmeyi elden bırakmazlar.

Yaradılışları gereği anne babalar, her zaman çocuklarının iyiliklerini düşünürler. Bunun için de onlara nasihat etmeyi elden bırakmazlar. Çocuk Eğitiminde Anne Babanın Modelliği Yaradılışları gereği anne babalar, her zaman çocuklarının iyiliklerini düşünürler. Bunun için de onlara nasihat etmeyi elden bırakmazlar. Bazı anne babalar, çocukların

Detaylı

TAM SAYILARLA İŞLEMLER

TAM SAYILARLA İŞLEMLER TAM SAYILARLA İŞLEMLER 5 4 3 2 1 1 TAM SAYILARLA TOPLAMA İŞLEMİ Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında meteorolojik gözlemler, hava tahminleri ve iklim değişiklikleri

Detaylı

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi

Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Avrupa da UEA Üyesi Ülkelerin Mesken Elektrik Fiyatlarının Vergisel Açıdan İncelenmesi Esra AKGÜL* *Enerji Ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, ETK Uzman Yardımcısı, Ankara/TÜRKİYE (Aralık 214) ÖZET Çalışmada,

Detaylı

En büyük boşanma sebebi ilgisizlik

En büyük boşanma sebebi ilgisizlik On5yirmi5.com En büyük boşanma sebebi ilgisizlik Türkiye'de Aile Yapısı Araştırması nda Türkiye genelinde toplam 12 bin 56 hane ile anket çalışması yapıldı. Yayın Tarihi : 25 Nisan 2012 Çarşamba (oluşturma

Detaylı

Farkındalık Çalışma Kitabı. Huzur, zerre boyutundaki ʺanʺın içindedir YARGISIZ DÜŞÜNEMEMEK!

Farkındalık Çalışma Kitabı. Huzur, zerre boyutundaki ʺanʺın içindedir YARGISIZ DÜŞÜNEMEMEK! Huzur, zerre boyutundaki ʺanʺın içindedir YARGISIZ DÜŞÜNEMEMEK! Yargılarla düşünmek farkında olmadan otomatik olarak yaptığımız bir şeydir. Zihnimiz sürekli olarak deneyimlerimizi başka deneyimlerle ve

Detaylı

Kısmen insan davranışlarını veya sezgilerini gösteren, akılcı yargıya varabilen, beklenmedik durumları önceden sezerek ona göre davranabilen bir

Kısmen insan davranışlarını veya sezgilerini gösteren, akılcı yargıya varabilen, beklenmedik durumları önceden sezerek ona göre davranabilen bir DÜŞÜNEN MAKİNELER Kısmen insan davranışlarını veya sezgilerini gösteren, akılcı yargıya varabilen, beklenmedik durumları önceden sezerek ona göre davranabilen bir makine yapmak, insanlık tarihi kadar eski

Detaylı

BÖLÜM 6: HARİTANIN ÇİZİMSEL TASARIMI

BÖLÜM 6: HARİTANIN ÇİZİMSEL TASARIMI BÖLÜM 6: HARİTANIN ÇİZİMSEL TASARIMI Türkay Gökgöz (www.yildiz.edu.tr/~gokgoz) 6 1 İÇİNDEKİLER 6.1 Harita Objelerinin Önemli Özellikleri... 3 6.1.1 Objelerin uzay görünümleri... 3 6.1.2 Objelerin nitelik

Detaylı

Dış ş göz, taze göz iyidir. Kullanalım.

Dış ş göz, taze göz iyidir. Kullanalım. 1 Dış ş göz, taze göz iyidir. Kullanalım. Üretim süreci enerji ve yaratıcılık gerektirir. Bu durum madde yazarının maddeye eleştirel bir gözle ayrıca bakmasını zorlaştırır. Kişi kendi ürünündeki eksiğini

Detaylı

b Üslü Sayılara Giriş b İşlem Önceliği b Ortak Çarpan Parantezine Alma ve Dağılma Özelliği b Doğal Sayı Problemleri b Çarpanlar ve Katlar - Kalansız

b Üslü Sayılara Giriş b İşlem Önceliği b Ortak Çarpan Parantezine Alma ve Dağılma Özelliği b Doğal Sayı Problemleri b Çarpanlar ve Katlar - Kalansız 1 b Üslü Sayılara Giriş b İşlem Önceliği b Ortak Çarpan Parantezine Alma ve Dağılma Özelliği b Doğal Sayı Problemleri b Çarpanlar ve Katlar - Kalansız Bölünebilme Kuralları b Asal Sayılar, Asal Çarpanlar,

Detaylı

DİL BİLGİSİ SÖZCÜK TÜRLERİ Zarflar ve edatlar

DİL BİLGİSİ SÖZCÜK TÜRLERİ Zarflar ve edatlar şlkşlllll DİL BİLGİSİ SÖZCÜK TÜRLERİ Zarflar ve edatlar PROJE: TUTKU YILMAZTÜRK FİDAN ÇİFTÇİ ÖMER BÖLÜKMEŞE BİRNUR EKİZ HAZIRLAYAN: FİDAN ÇİFTÇİ 20110904030 TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF BİLGİSAYAR DERSİ

Detaylı

C) DİNÎ-TASAVVUFİ HALK EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ

C) DİNÎ-TASAVVUFİ HALK EDEBİYATININ GENEL ÖZELLİKLERİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ KISALTMALAR GİRİŞ A) TASAVVUFA GENEL BİR BAKIŞ a) Tasavvuf Nedir? b) Tasavvufun Kökeni c) Tasavvufun Kaynakları d) Tasavvufun Kurumsallaşması-Yayılması e) Tasavvuf Teorileri f) Tarikatların

Detaylı

Tekrar

Tekrar İŞLEM KAVRAMI Tekrar Kazanımlar T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulöncesi eğitim dönemi için işlem kavramı için belirlenen kazanımlar ve göstergeler şunlardır. Kazanım 16. Nesneleri

Detaylı

Tanrı'nın Sözünü Dinliyorum

Tanrı'nın Sözünü Dinliyorum 5. Ders: Tanrı'nın Sözünü Dinliyorum Kutsal Kitap'ta, Tanrı sözü çeşitli nesnelere benzetiliyor. Bu benzetmeler arasında yiyecek, ışık, su ve kılıç vardır. Bu nesneler bireyin günlük yaşantısında kullanılan,

Detaylı

ATA - AÖF AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ BÜTÜNLEME ÇIKMIŞ SORULAR

ATA - AÖF AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ BÜTÜNLEME ÇIKMIŞ SORULAR TA - AÖF AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ BÜTÜNLEME ÇIKMIŞ SORULAR TÜRK DİLİ 2 ZAFER FOTOKOPİ SINAVINIZDA BAŞARILAR DİLER. 0.332 353 78 75 Rampalı Çarşı 1 Kat No: 135 Meram/KONYA Sipariş ve Bilgi İçin : www.zaferfotokopi.com

Detaylı

KAZANIMLAR, ETKİNLİK ÖRNEKLERİ VE AÇIKLAMALAR IV. VE V. DÖNEM

KAZANIMLAR, ETKİNLİK ÖRNEKLERİ VE AÇIKLAMALAR IV. VE V. DÖNEM KAZANIMLAR, ETKİNLİK ÖRNEKLERİ VE AÇIKLAMALAR IV. VE V. DÖNEM 39 ÖĞRENME ALANI: İNANÇ DÖNEM: 4 ve 5 İNSAN VE DİN 1. İnsanın akıl sahibi ve inanan bir varlık olma özelliğiyle diğer varlıklardan ayrıldığının

Detaylı

GENEL YETENEK ÇÖZÜMLER

GENEL YETENEK ÇÖZÜMLER GENEL YETENEK ÇÖZÜMLER 1. Ağzı süt kokuyor deyimi, çok genç ve deneyimsiz olan kişiler için kullanılır. Senin ağzın süt kokuyor, çok genç ve deneyimsizsin, diye beni küçümsüyor. Bu cümlede hem deyim hem

Detaylı

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Çalışma Soruları Hazırlama Klavuzu

İ.Ü. AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ Çalışma Soruları Hazırlama Klavuzu Dök. No: AUZEF-SS-2.2-04 Yayın Tarihi:30.06.2014 Rev.No:00 Rev Tarihi: Sayfa 1 / 5 1. Amaç... 1 2. Kapsam... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. 3. Sorumlular... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. 4. Tanımlar...

Detaylı

8. Sınıf. TEOG Tutarlılık. Matematik 2015-2016

8. Sınıf. TEOG Tutarlılık. Matematik 2015-2016 2015-2016 8. Sınıf TEOG Tutarlılık Matematik Sorularımızın TEOG sorularıyla benzeşmesi, bizler için olduḡu kadar, bu kaynaklardan beslenen yüz binlerce öḡrenci ve yüzlerce kurum için büyük bir güven, büyük

Detaylı

İNTERNET VE BİLGİYE ERİŞİM YOLLARI. Doç. Dr. Esvet Akbaş 2013

İNTERNET VE BİLGİYE ERİŞİM YOLLARI. Doç. Dr. Esvet Akbaş 2013 İNTERNET VE BİLGİYE ERİŞİM YOLLARI Doç. Dr. Esvet Akbaş 2013 Literatür taraması, araştırmada ele alınan konu ve alt konuların ilgili bilgi ve araştırma sonuçları belirlenerek araştırma probleminin tanımlanması

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 2 Temmuz 2012 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyonu......... 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

KARDEŞLER ARASI İLİŞKİLER VE KARDEŞ KISKANÇLIĞI

KARDEŞLER ARASI İLİŞKİLER VE KARDEŞ KISKANÇLIĞI KARDEŞLER ARASI İLİŞKİLER VE KARDEŞ KISKANÇLIĞI Anne çocuk arasında çok önemli bir sevgi bağı vardır. Kardeşler arası ilişkilerin büyük kısmını anne-çocuk arasındaki sevgi bağı belirler. Çoğunlukla çocuk

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 19 Mart 2014 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

International Journal of Languages Education and Teaching

International Journal of Languages Education and Teaching ISSN: 2198 4999, Mannheim GERMANY p. 1534-1544 CLASSIFICATION ACCORDING TO THE SUBJECT OF THE MIDDLE SCHOOL STUDENTS WHICH THEY SELECT PHRASE ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN SEÇTİKLERİ DEYİMLERİN KONULARINA GÖRE

Detaylı

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ

AYRIK YAPILAR ARŞ. GÖR. SONGÜL KARAKUŞ- FIRAT ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ YAZILIM MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ, ELAZIĞ AYRIK YAPILAR P r o f. D r. Ö m e r A k ı n v e Y r d. D o ç. D r. M u r a t Ö z b a y o ğ l u n u n Ç e v i r i E d i t ö r l ü ğ ü n ü ü s t l e n d i ğ i «A y r ı k M a t e m a t i k v e U y g u l a

Detaylı

9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM

9. SINIF KONU TARAMA TESTLERİ LİSTESİ / DİL VE ANLATIM DİL VE ANLATIM 01 İletişim Adı 02 İnsan, İletişim ve Dil - Dilin İşlevleri 03 Dil - Kültür İlişkisi 04 Dillerin Sınıflandırılması 05 Türk Dilinin Tarihî Gelişimi 06 Türkçenin Ses Özellikleri - I (Ünlüler)

Detaylı

Cümlenin Öğeleri. Cümle : Bir duygu, düşünce veya isteği kısaca bir yargıyı bildiren sözcük dizisine cümle denir. Çalıştım. Ders çalıştım.

Cümlenin Öğeleri. Cümle : Bir duygu, düşünce veya isteği kısaca bir yargıyı bildiren sözcük dizisine cümle denir. Çalıştım. Ders çalıştım. Cümlenin Öğeleri Cümle : Bir duygu, düşünce veya isteği kısaca bir yargıyı bildiren sözcük dizisine cümle denir. ü Çalıştım. ü Ders çalıştım. ü Sabaha kadar durmadan ders çalıştım. Uyarı : Cümle yargı

Detaylı

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi

Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler İçin Kariyer Rehberliği Programları Dizisi Editörden Önsöz Çocuk, Ergen ve Genç Yetişkinler için Kariyer Rehberliği Programları Dizisi, kariyer rehberliği uygulamaları yapması gereken psikolojik danışmanlar için hazırlanmış sınıf / grup rehberliği

Detaylı

öğretmen sözcüğü, bütün ünlüleri ince olduğu için kurala uyar, asker sözcüğü a kalın e ince ünlü olduğundan kurala uymaz.

öğretmen sözcüğü, bütün ünlüleri ince olduğu için kurala uyar, asker sözcüğü a kalın e ince ünlü olduğundan kurala uymaz. SES BİLGİSİ Her dilde olduğu gibi, dilimizde de sesler ünlü ve ünsüz olmak üzere iki grupta incelenir. Bir sözcükte ünlüler arasında olduğu gibi ünsüzler arasında da bazı özellikler, hatta ünlülerle ünsüzler

Detaylı

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF AHŞAP SÜSLEME MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF AHŞAP SÜSLEME MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ DEKORATİF AHŞAP SÜSLEME MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 22 Şubat 2016 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim Derecelendirmesi 26 Haziran 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı.........

Detaylı

Şekil1. Dönüşümleri yapılmış raster hazır

Şekil1. Dönüşümleri yapılmış raster hazır RASTER SAYISALLAŞTIRMA Raster ve Dönüşüm Đşlemleri başlıklı dersimizde elimizde resim olarak, hatta çıktısı alınmış bir kağıt olarak bulunan bir harita ya da paftanın Netcad ortamına aktarılarak koordinat

Detaylı

Akaryakıt kaçakçılığına geçit yok

Akaryakıt kaçakçılığına geçit yok Akaryakıt kaçakçılığına geçit yok Ağustos 28, 2012-12:23:11 Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, bu yılın ilk 6 aylık döneminde yakalanan kaçak akaryakıt miktarının 30 bin 800 ton olduğunu bildirdi.

Detaylı

gösteren gösterilen biçim anlam

gösteren gösterilen biçim anlam Anlam ve Kavram Her kelime bir göstergedir. Bir gösterge gösteren ve gösterilen olmak üzere iki ögeden oluşur. Gösteren, kelimenin kulakla işitilen sesi, yani kelimenin dış yapısıdır. Gösterilen ise kelimenin

Detaylı

EŞ ANLAM(AYNI ANLAM)- ZIT ANLAM( TERS ANLAM) ÇALIŞMASI. 2) Aşağıdaki kelimelerin zıt anlamlarını bularak zıt

EŞ ANLAM(AYNI ANLAM)- ZIT ANLAM( TERS ANLAM) ÇALIŞMASI. 2) Aşağıdaki kelimelerin zıt anlamlarını bularak zıt EŞ ANLAM(AYNI ANLAM)- ZIT ANLAM( TERS ANLAM) ÇALIŞMASI 2) Aşağıdaki kelimelerin eş anlamlarını bularak eş anlamlısının yanındaki harfleri sol taraftaki kutulara yerleştirerek şifreyi doğru olarak bul.

Detaylı

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ

2014 2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ ÇALIŞMA TAKVİMİNE GÖRE DAĞILIM ÇİZELGESİ 0 0 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 8. SINIF MATEMATİK DERSİ KAZANIMLARININ SÜRE Ay Hafta D. Saati ÖĞRENME ALANI ALT ÖĞRENME ALANI KAZANIMLAR Geometri Örüntü Süslemeler. Doğru, çokgen çember modellerinden örüntüler

Detaylı

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir.

BAĞLAÇ. Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. BAĞLAÇ Eş görevli sözcük ve sözcük gruplarını, anlamca ilgili cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere "bağlaç" denir. Bağlaçlar da edatlar gibi tek başlarına anlamı olmayan sözcüklerdir. Bağlaçlar her

Detaylı

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR?

ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? ÇALIŞAN BAĞLILIĞINA İTEN UNSURLAR NEDİR VE NEDEN ÖNEMLİDİR? Dale Carnegie Akademi Beyaz Kağıt Copyright 2012 Dale Carnegie & Associates, Inc. All rights reserved. driveengagement_101512_wp İNSANIN ÖNEMİ

Detaylı

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI

SİGORTACILIK VE BİREYSEL EMEKLİLİK SEKTÖRLERİ 2010 YILI FAALİYET RAPORU YAYIMLANDI Türk sigorta ve bireysel emeklilik sektörlerine ilişkin çok derin bir kaynak olma özelliğine sahip Sigorta Denetleme Kurulu Sigortacılık ve Bireysel Emeklilik Sektörleri 2010 Yılı Faaliyet Raporu yayımlandı.

Detaylı

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Ölçülendirme

TEKNİK RESİM. Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi. Ölçülendirme TEKNİK RESİM 2010 Ders Notları: Mehmet Çevik Dokuz Eylül Üniversitesi 2/33 nin Gereği ve Önemi Ölçekler Ölçek Çeşitleri Elemanları Ölçü Çizgisi Ölçü Rakamı Ölçü Sınır Çizgisi Açı ve Yay Ölçüleri Yay si

Detaylı

REÇETE YAZILMA KURALLARI

REÇETE YAZILMA KURALLARI REÇETE YAZILMA KURALLARI 20.1 ŞEMASIZ GÖZLÜK REÇETESİ YAZIMI Gözlük reçetesi şemasız olarak reçeteye yazılırsa; sağ göz diyoptrisi: OD, R harflerinin biri ile sol göz diyoptrisi OG, OS, L harflerinin birisi

Detaylı

Cumhuriyet Halk Partisi

Cumhuriyet Halk Partisi 1 Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili Kaleli sığınma evlerinde kalan kadınlarla ilgili hazırladığı iki ayrı kanun teklifi sundu. Tarih : 08.03.2013 Bursa Milletvekili Sena Kaleli nin kanun teklifleri

Detaylı

Çocuklar, yaşları ilerledikçe fiziksel olarak büyük bir hızla gelişirken ruhsal olarak da yaşlarına uygun olarak değişimler gösterirler.

Çocuklar, yaşları ilerledikçe fiziksel olarak büyük bir hızla gelişirken ruhsal olarak da yaşlarına uygun olarak değişimler gösterirler. Çocuklar, yaşları ilerledikçe fiziksel olarak büyük bir hızla gelişirken ruhsal olarak da yaşlarına uygun olarak değişimler gösterirler. Mesela çocuğunuz 3-4 yaşında arkadaşlarının elinden oyuncaklarını

Detaylı

Okunabilir Kod Yazım Standartları: Şiir Gibi Kod Yazmak

Okunabilir Kod Yazım Standartları: Şiir Gibi Kod Yazmak Okunabilir Kod Yazım Standartları: Şiir Gibi Kod Yazmak Okunabilirlik nedir? Neden önemlidir? Okunabilir kod, kodu yazanını dışında bir programcı tarafından okunduğunda ne işe yaradığı anlaşılabilen, girintilenmesi,

Detaylı

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş.

Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. Kurumsal Yönetim ve Kredi Derecelendirme Hizmetleri A.Ş. 14 Ağustos 2015 İÇİNDEKİLER Dönem Revizyon Notları........ 3 Derecelendirme Metodolojisi........ 5 Notların Anlamı......... 6 Çekinceler..........

Detaylı

REHBERLİK ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME FORMU 1. : Açıklama-Bilgilendirme. : Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini Öğrenir.

REHBERLİK ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME FORMU 1. : Açıklama-Bilgilendirme. : Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini Öğrenir. REHBERLİK ETKİNLİĞİ DEĞERLENDİRME FORMU 1 : Açıklama-Bilgilendirme :Sınıf yönetimi : Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğini Öğrenir. SINIF :T 11-C TARİH :18.09.2015 :EYLÜL 3 TAM ORTA KISMEN HİÇ tarafından

Detaylı

Horton'nun (2001) belirttiği üzere web tabanlı öğretim ortamlarında genel olarak kullanılan ders yapıları aşağıdaki gibidir:

Horton'nun (2001) belirttiği üzere web tabanlı öğretim ortamlarında genel olarak kullanılan ders yapıları aşağıdaki gibidir: Genel Ders Yapılarından Birinin Seçilmesi Bir dersin ana temelini dersin amaçları belirler. Bu amaçlar doğrultusunda dersi küçük parçalara ayırarak sunarsınız. Her parça öğrenme tecrübeleri, etkinlikleri,

Detaylı

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 5. Sınıf Adı Öğrenme Alanı 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 03 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - III (Sözcükte Anlam) 04 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam -

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Turizm Coğrafyası Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (X ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

ALGORİTMA İ VE PROGRAMLAMA

ALGORİTMA İ VE PROGRAMLAMA ALGORİTMA İ VE PROGRAMLAMA II Öğr.Gör.Erdal GÜVENOĞLU Hafta 2 Maltepe Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ALGORİTMA ANALİZİ 2 Neden algoritmayı analiz ederiz? Algoritmanın performansını ölçmek

Detaylı

HASTA BİLGİLENDİRME FORMU VE AÇIKLAMALI ONAY FORMU

HASTA BİLGİLENDİRME FORMU VE AÇIKLAMALI ONAY FORMU Hastalar için bilgilendirme: HASTA BİLGİLENDİRME FORMU VE AÇIKLAMALI ONAY FORMU SMA/DMD hasta kayıt sistemine kayıt olmaya karar vermeden önce, verdiğiniz bilgilerin neleri içerdiğini ve bu bilgilerle

Detaylı

REHBERLİK VE İLETİŞİM 7

REHBERLİK VE İLETİŞİM 7 REHBERLİK VE İLETİŞİM 7 Yrd. Doç. Dr. M. İsmail BAĞDATLI mismailbagdatli@yahoo.com İletişim Süreci KAYNAK Kodlama MESAJ Kod Açma ALICI KANAL Geri Besleme KANAL Sözlü İletişim Dinleme Amaca ulaşabilmek

Detaylı

Birlikte Çalışma. Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD

Birlikte Çalışma. Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD Birlikte Çalışma Dr. Mustafa Burak SAYHAN Trakya Üniversitesi Acil Tıp AD Sunu planı Ekip çalışmasının tanımı Ekip çalışmasının bileşenleri Ekip çalışmasında başarı koşulları İyi bir acil servis yöneticisi

Detaylı

DEDİLER Kİ. Prestij yaratan, heyecan verici bir yarışma! Geleceği yapılandıran ödül! Kazancımız büyük!

DEDİLER Kİ. Prestij yaratan, heyecan verici bir yarışma! Geleceği yapılandıran ödül! Kazancımız büyük! DEDİLER Kİ Prestij yaratan, heyecan verici bir yarışma! Yerel Kalite Ödüllerimizle, bölgemizin rekabetçilik seviyesinin arttırılmasında, kalite ve yönetim sistemleri alanında en büyük aktörlerden biri

Detaylı

BU TUTKUYA SENDE KATIL Cuma, 18 Nisan 2014 06:03

BU TUTKUYA SENDE KATIL Cuma, 18 Nisan 2014 06:03 1/9 2/9 BASKETBOL TUTKUSU'NA SENDE KATIL 2007 yılında kurduğumuz kulübümüz geçmişten gelen deneyimlerle inşaa edilmiş ve büyük bir kulüp olma yolunda hızla ilerlemektedir. Her geçen gün, artan oyuncu sayımızla

Detaylı

2016-2017. Yayın. Kataloğu

2016-2017. Yayın. Kataloğu 2016-2017 Yayın Kataloğu 1 Değişen ve sürekli gelişen; teknolojiye, bilgi çağına ayak uyduran gerçek bir markayı öğrencilerimize sunmanın gururunu yaşıyoruz Alanında uzman ve deneyimli öğretmenlerimizin

Detaylı

Türkçe Basım İçin Önsöz

Türkçe Basım İçin Önsöz Türkçe Basım İçin Önsöz Kitabın birinci bölümünde çalışmanın insan yaşamındaki rolüne ilişkin felsefi sorunlara odaklandım. Marx ın felsefesinin temel ve özgün niteliklerinden birisinin, insanların aslen

Detaylı

Öteki dersi ilk kez alıyorum ve genellikle hoşlanılmayan bir ders : mantık.

Öteki dersi ilk kez alıyorum ve genellikle hoşlanılmayan bir ders : mantık. Bu hafta üniversite açıldı. Felsefe Bölümü'nden iki ders alıyorum ve ikisi haftada 12 saat tutuyor. Benim durumumdaki bir insan için biraz fazla aslında ama bir derse (Felsefeye Giriş) dönemde de girmiştim,

Detaylı

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI

ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI ANKARA İLİ BASIM SEKTÖRÜ ELEMAN İHTİYACI Gülnaz Gültekin*, Orhan Sevindik**, Elvan Tokmak*** * Gazi Üniversitesi, Teknik Eğitim Fakültesi, Matbaa Öğretmenliği Bölümü, Ankara ** Ankara Ü., Eğitim Bil. Ens.,

Detaylı

ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464

ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464 Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

Tebliğ. Kapsam Madde 2 Borçlanma maliyetlerine ilişkin Türkiye Muhasebe Standardının kapsamı ekli TMS 23 metninde yer almaktadır.

Tebliğ. Kapsam Madde 2 Borçlanma maliyetlerine ilişkin Türkiye Muhasebe Standardının kapsamı ekli TMS 23 metninde yer almaktadır. Türkiye Muhasebe Kurulundan: Tebliğ Borçlanma Maliyetlerine İlişkin Türkiye Muhasebe Standardı (TMS 23) Hakkında Tebliğ Sıra No: 9 Amaç Madde 1 Bu Tebliğin amacı; borçlanma maliyetlerine ilişkin 23 nolu

Detaylı

Şair Yazar Mustafa Uçurum Çocuklara okumayı sevdirmenin en güzel yolu onlarla kitapları buluşturmak olmalı

Şair Yazar Mustafa Uçurum Çocuklara okumayı sevdirmenin en güzel yolu onlarla kitapları buluşturmak olmalı Şair Yazar Mustafa Uçurum Çocuklara okumayı sevdirmenin en güzel yolu onlarla kitapları buluşturmak olmalı SORU- En son çıkardığınız kitap ile kitaplarınız kaç tane oldu, konuları nedir? MUSTAFA UÇURUM-

Detaylı

Görevde Yükselme. Konu Anlatımlı MEB. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı. Millî Eğitim Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı Şef ve Memur Kadroları İçin

Görevde Yükselme. Konu Anlatımlı MEB. Sınavlarına Hazırlık El Kitabı. Millî Eğitim Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı Şef ve Memur Kadroları İçin MEB 2015 2015 Yılı Merkez Ve Taşra Teşkilatı Görevde Yükselme Sınavı (Şef - Memur) Başvuru Kılavuzu'na uygundur. Millî Eğitim Bakanlığı Merkez ve Taşra Teşkilatı Şef ve Memur Kadroları İçin Görevde Yükselme

Detaylı

İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR

İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR İlkay, her gün derse geç gelmektedir. Ali, sürekli arkadaşlarını şikâyet etmektedir. Ömer, verilen ödevleri yapmamaktadır. İSTENMEYEN DAVRANIŞLAR Mustafa, sırasında nadiren oturmakta, zamanının büyük bir

Detaylı

Nitel Tepki Bağlanım Modelleri

Nitel Tepki Bağlanım Modelleri Nitel Tepki ve Nitel Tepki Bağlanım Modelleri Nitel Tepki ve Ekonometri 2 Konu 17 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) Nitel Tepki ve UADMK Açık Lisans Bilgisi İşbu belge, Creative Commons Attribution-Non-Commercial

Detaylı

karşılaştırarak, zayıf ve üstün yönlerini belirlemek

karşılaştırarak, zayıf ve üstün yönlerini belirlemek 1 ORAN (RASYO) ANALİZİ Oran Analizi 2 Mali analiz tekniklerinin en yaygın olanı oran analizi dir. Oran, finansal tablolarda yer alan iki kalem arasındaki ilişkinin basit matematiksel ifadesidir. Mali tabloların

Detaylı

9.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

9.SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI Güzel Sanatlarda Edebiyatın Yeri KAZANIMLAR. Bilim ile güzel sanatların farklılığını belirler.. İnsan etkinliklerinin güzel sanatlar içindeki yerini belirler.. Güzel sanatların

Detaylı

TEKLİF ALMA ŞARTNAMESİ

TEKLİF ALMA ŞARTNAMESİ DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ INTRANET VE SÜREÇ YÖNETİMİ TEKLİF ALMA ŞARTNAMESİ Sayfa 1 / 6 MADDE 1 - TANIMLAR Bu doküman ve eklerinde geçen; DARÜŞŞAFAKA : DARÜŞŞAFAKA CEMİYETİ ve bağlı kurumlarını İSTEKLİ : Madde

Detaylı

KORELASYON VE TEKLİ REGRESYON ANALİZİ-EN KÜÇÜK KARELER YÖNTEMİ

KORELASYON VE TEKLİ REGRESYON ANALİZİ-EN KÜÇÜK KARELER YÖNTEMİ KORELASYON VE TEKLİ REGRESYON ANALİZİ-EN KÜÇÜK KARELER YÖNTEMİ 1 KORELASYON ANALİZİ İki değişken arasındaki doğrusal ilişkinin gücünü(derecesini) ve yönünü belirlemek için hesaplanan bir sayıdır. Belirli

Detaylı

TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 335

TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 335 TÜRKİYAT ARAŞTIRMALARI DERGİSİ 335 Özkul Çobanoğlu, Türk Dünyası Ortak Atasözleri Sözlüğü, AKM Yayınları, Ankara 2004, 511+VIII s. Özkul Çobanoğlu, Dictionary Of Common Proverbs Of Turkish World Mehmet

Detaylı

Ajans Bakış Açısı: Amaç Doğrultusunda Hareket Etmek Ajans Görüşmesini Nasıl Değiştirir?

Ajans Bakış Açısı: Amaç Doğrultusunda Hareket Etmek Ajans Görüşmesini Nasıl Değiştirir? Ajans Bakış Açısı: Amaç Doğrultusunda Hareket Etmek Ajans Görüşmesini Nasıl Değiştirir? Yayınlanan 2016 Mayıs Konular Mobil Anlar o Matter Ajanslar müşterinin amacını anlamaya çalışırken, stratejik bir

Detaylı

ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği

ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. Kurumsal Yönetim Komitesi Yönetmeliği ANADOLU EFES BĠRACILIK VE MALT SANAYĠ A.ġ. KURUMSAL YÖNETĠM KOMĠTESĠ YÖNETMELĠĞĠ I- GENEL HÜKÜMLER Kapsam 1.1. Bu yönetmelik,

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 7. SINIF

YAZILIYA HAZIRLIK SINAVI TÜRKÇE 7. SINIF TÜRKÇE 7. SINIF 1 Metnin bağlamından hareketle kelime ve kelime gruplarının anlamlarını çıkarır. 2 Metindeki anahtar kelimeleri belirler. 3 Metnin konusunu belirler. 4 Metnin ana fikrini/ana duygusunu

Detaylı

DEĞER 4.Sınıf Sosyal Bilgiler Konu Başlıkları

DEĞER 4.Sınıf Sosyal Bilgiler Konu Başlıkları DEĞER 4.Sınıf Sosyal Bilgiler Bireysel Farklılıklar ÜNİTE 1 Duygular ve Düşünceler Duygu ve Düşüncelere Saygı Kronolojik Sıra Resmî Kimlik Belgeleri Sözlü Tarih Yöntemi Aile Tarihi Millî Kültür Ögeleri

Detaylı