FİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FİZ-202 FİZİK LABORATUVARI IV. Elektrik Devreleri Deneyleri. Mart-2012

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FİZ-202 FİZİK LABORATUVARI IV. Elektrik Devreleri Deneyleri. Mart-2012"

Transkript

1 FİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FİZ-202 FİZİK LABORATUVARI IV Elektrik Devreleri Deneyleri (Berkeley Fizik Laboratuvarı-2 içeriği uyarlanmıştır) Mart-2012 Prof. Dr. Hüseyin Çelik

2 Elektrik Devreleri Bu deney serisinde, gerilim ve akımın zamana bağlı olarak değiştiği çeşitli elektrik devrelerinin davranışlarını inceleyeceksiniz. Bu seride yapılacak deneyler: 1. ED 1: Direnç - Sığa Devreleri (RC devreleri) 2. ED - 2 : Direnç - İndüksiyoncu Kangal Devreleri (RL devreleri) 3. ED - 3 : LRC Devreleri ve Salınımlar 4. ED - 4 : Çiftlenimli Salınganlar 5. ED - 5 : Periyodlu Yapılar ve İletim Yolları Bu deneylerde kullanılacak devre elemanları: 1. Direnç 2. Kondansatör, 3. İndüksiyoncu kangalı, 4. Doğru gerilim (DC) güç kaynağı, sinüs veya karedalga gerilim veren alternatif gerilim (AC) güç kaynaklar ı (osilatörler). Bu elemanları belirgin özelliklerini kısaca gözden geçirmek yerinde olur.

3 DİRENÇ Kusursuz bir direncin özelliği, uçları arasında bir V potansiyel farkı uygulandığında dirençten geçen I akımının V ile doğru oranlı olmasıdır: V = IR (1) R ile gösterilen orantı sabitine devre elemanının direnci denir. Sabit sıcaklıkta bu bağıntı Ohm yasası olarak bilinir. V nin volt (V), I nin amper (A) olarak ölçüldüğü MKS birim sisteminde direncin birimi Ω ile gösterilen ohm dur. Çeşitli direnç örnekleri Dirençler, çoğu kez şekil-1 deki renk halkaları gösterimlerine göre işaretlenirler. Örneğin, Ω ± %10 luk bir direncin renkleri yeşil, mavi, turuncu, gümüş olacaktır (okuma uçtan içe doğrudur).

4 lektronik/resistor.html

5 KONDANSATÖR (SIĞA, KAPASİTÖR) Çeşitli kondansatör örnekleri Bir kondansatör içinde yük biriktirilen bir aygıt olarak düşünülebilir. +Q yük bir levhaya, Q yükü de ötekine yüklenince levhalar arasında oluşan V potansiyel farkı Q ile oranlı olur. Bu ilişki Q = CV (2) bağıntısı ile verilir. Burada C orantı katsayısı olup aygıt için belirtgen bir sabittir ve buna aygıtın sığası denir. MKS birimlerinde sığanın birimi farad (kısaltılmışı F) dır. Farad, son derecede büyük bir sığa birimidir; bu nedenle genellikle daha küçük µf (=10 6 F), nf (=10 9 F) ve pf (=10 12 F) birimleri kullanılır.

6 Kondansöterler sığasından başka uygulanabilecek bir anlık büyük gerilime göre de değerlendirilirler. Bu gerilimin aşılması, levhalar arasındaki dielektriğin kendini koyuvermesine ve yalıtkanın delinmesine başka bir deyişle kondansatörün işe yaramaz hale gelmesine yol açar. Bu nedenle bir kondansatöre üzerinde yazılan değerden daha büyük gerilim (veya elektrik alan) uygulamamak gerekir. Aradaki dielektrik malzemenin yıkıma uğramadan dayanabileceği en yüksek elektrik alan şiddetine dielektrik kuvvet denir. Çok kullanılan bazı yalıtkanların dielektrik kuvvetleri aşağıdaki tabloda verilmiştir.

7 KONDANSATÖRLERİN BAĞLANMASI Seri bağlanma Paralel bağlanma

8 İNDÜKTANS Diğer bir devre elemanı indüktansdır. indüktans demirden yapılmış çekirdek üzerine sarılmış veya içinde hiçbir şey bulunmayan bir tel kangaldır. Aşağıda çeşitli indüktans örneklerinin fotoğrafları verilmiştir.

9 Özindüktans Eğer bobindeki i akımı değişiyorsa, bobinden geçen manyetik akı değişimi bobinde bir indüksiyon emk sı oluşturur. Bir telin çevrelediği kapalı devreden geçen manyetik akı, telden geçen I akımı ile orantılıdır. Orantı sabiti özindüktans olarak tanımlanır ve L ile gösterilir. I akımının geçtiği tek bir devre için özindüktans, devrenin sınırladığı alan içinden geçen manyetik akı B ile tanımlanır; B = LI Faraday yasasına göre, bu devrede meydana gelen özindüksiyon emk i, devreden geçen manyetik akının değişim hızıdır: = -d B /dt = -LdI/dt Buradaki eksi işareti Lenz yasasından gelmektedir. Özindüksiyonun birimi (MKS birim sisteminde) henry (H) dir. Genellikle mh (=10 3 H) ve µh(=10 6 H) birimleri kullanılır.

10 a ve b uçları arasında i akımı olan bir direnç: potansiyel a dan b ye azalır. a ve b arasında sabit i akımı olan bir indüktans : hiçbir potansiyel fark yok a ve b arasında artan i akımı geçen bir indüktans : potansiyel a dan b ye düşer. a ve b arasında azalan i akımı geçen bir indüktans : potansiyel a dan b ye artar. İdeal selonoid için L nin L = 0 AN 2 /l ifadesi ile verildiğini biliyorsunuz. Burada N sarım sayısı, l selonoidin uzunluğu ve A ise kesit alanıdır. indüktans bir ferromanyetik bir malzeme üzerine sarılırsa 0 yerine manyetik maddenin geçirgenliği alınır: = 0 (1+ m ) Demir için m = 5.5x10 3 olduğu dikkate alınırsa, demir çekirdek üzerine sarılmış bir selonoidin indüktansının çok büyük olacağı anlaşılır.

11 Seri bağlı indüktanslar: indüktansların seri ve paralel bağlanması Paralel bağlı indüktanslar:

12 GÜÇ KAYNAĞI (Üreteç) Kusursuz bir güç kaynağı (DC gerilim veren), çıkış uçları arasında aygıtın içinden geçen akıma bağlı olmayan sabit bir potansiyel farkı oluşturan bir aygıttır. En çok kullanılan üreteçler pillerdir. Deneylerde kullanacağımız üreteçlerde potansiyel, akımdan büsbütün bağımsız değildir, fakat bu üreteçlerin davranışı, potansiyeli sabit olan kusursuz bir bataryaya iç direnç denilen belli bir direncin seri bağlanması ile anlatılabilir. Bir kuru pilin iç direnci yeni iken 0,1 µω basamağındadır ve bu direnç zamanla ve kullanma ile artar. Aşağıda laboratuvarda kullanacağınız bir DC güç kaynağının fotoğrafı verilmiştir.

13 OSİLOSKOP Bu serideki deneylerde ölçü aleti olarak osiloskop kullanacaksınız. Katod - ışını osiloskobunu oluşturan temel işleyiş birimleri aşağıda şekilde özetlenebilir: Katod-ışını tübü (KIT): Elektron tabancası, saptırıcı levhalar ve elektron demetinin gözle görülebilmesini sağlayan bir flüoresant perdeden oluşur. Güç kaynağı: Katodu ısıtmaya yarayan akımla birlikte elektron tabancasının kafes ve anoduna uygun gerilimleri verir. Tipik hızlandırıcı gerilimi 2000 V dur. Testere dişi üreteci: Testere dişi üreteç, değişebilen bir frekansla zamanla değişen bir gerilim verir ve frekansı tekrarlayan giriş gerilimi ile zamandaş olacak şekilde ayarlanabilir. Sinyalin şekli testere dişlerine benzediği için bu adlandırma yapılmıştır. İşaret yükselteçleri: Elektronu perdenin yarıçapı kadar düşeyine saptırmak için gerekli gerilim 2000 V kadardır. 0,1 V luk küçük işaretleri gösterebilmek için birkaç binlik ek bir büyütme gereklidir. Osiloskobun işlemesini gösteren bir blok çizge Şek. 9 da ve tipik bir komuta tablası da Şek. 10 da gösterilmiştir.

14 Şekil-9. Osiloskobun işlemesini gösteren bir blok çizim.

15 Şekil-10. Tipik Bir Osiloskop

16 Laboratuvarda kullanacağınız iki osiloskobun resmi.

17 ED 1: Direnç - Sığa (RC) Devreleri Bu deneyde, seri bağlı direnç ve kondansatörlerden oluşan devrelerin davranışı incelenecektir. Önce bir batarya, bir direnç, bir kondansatör ve bir voltmetre ile bir anahtardan oluşan Şek.2 deki devreyi ele alalım. Şekil-2 S anahtarı kapatılınca kondansatör, bataryanın potansiyeline erişinceye kadar çabucak yüklenir; her iki levhadaki yükünün büyüklüğü Eşitlik-2 ye göre: dir. Q = CV 0 (4)

18 Anahtarın açıldığı andaki durum Şekil-3 de gösterildiği gibidir. Kondansatördeki gerilim voltmetre direnç kolu üzerinde de görülür ve bu koldan bir akımın geçmesine yol açar. Bu akım kondansatördeki yükü azaltır, bu da, kondansatörün potansiyelini ve dolayısı ile de akımı azaltır. ŞEKİL-3

19 Bu devreyi daha nicel olarak çözümlemek güç değildir. Bir anlık yükü, akımı ve potansiyeli sırası ile Q, I ve V ile gösterelim. I akımı, kondansatörün boşalmasından ileri geldiğinden yalnızca yükün aktarılma hızıdır ve denklemi yazılabilir. I = -dq/dt (5) Akım bir anlık V potansiyeline ve devrenin direncine bağlıdır. Seri bağlı direnç ve voltmetrenin toplam direncini R ile göstererek, denklemi yazılabilir. I = V / R (6) Son olarak V potansiyeli herhangi bir anda kondansatör üzerindeki Q yüküne V = Q/C (7) ile bağlıdır. Denk. (5) ve (6) nın sağ yanlarını eşitleyip Denk (7) den bulunan V yi yerine koyarak denklemini elde ederiz. dq/dt = -Q/RC (8)

20 Türevi kendisi ile oranlı olan tek fonksiyon üstel fonksiyondur. Denk. (8) i sağlayan fonksiyon: olur. Q = Q 0 e t/rc (9) RC ye devrenin zaman sabiti veya gevşeme (relaxation) zamanı denir. C = RC Eşitlik-9 un gösterdiği gibi, RC ye eşit bir t süresi sonunda yük, başlangıçtaki değerinin Q/Q 0 = e 1 = 0,368 veya %36,8 ine düşer. Bununla ilgili ve genellikle deneyle daha kolay ölçülebilen başka bir nicelik, Q nun ilk değerinin yarısına düşmesi için gerekli zamandır. Bu zamanı T 1/2 ile göstererek ½ = e T 1/2 /RC (10) denklemini elde ederiz. Her iki tarafın e tabanına göre logaritmasını alıp yeniden düzenlersek buluruz. Bu süreye yarı ömür denilir. T 1/2 = RC Ln2 = 0,693 RC (11)

21 Başlangıçta V 0 gerilimi altında yüklenmiş bir kondansatörün bir direnç üzerinden boşalması Şekil-4 de gösterilmiştir. Düşey ekseni, V C, Q ve I olarak düşünebilirsiniz. Yatay eksen devrenin zaman sabiti (RC) cinsinden ölçeklendirilmiştir. Düşey eksenin akım için negatif olduğuna dikkat edelim. V = 0,368V 0 0,368Q 0 0,368V 0 0,368I 0 Şekil-4 Q = 0,368Q 0 t = RC = C

22 Bir kondansatörün bir direnç üzerinden yüklenmesi sırasında akım ve yükün zamanla değişimi aşağıdaki gibidir. Zaman ekseni RC cinsinden ölçeklenmiştir. Sol düşey eksen akımı, sağ düşey eksen yükü göstermektedir. V b -IR-Q/C =0 veya V b -RdQ/dt-Q/C =0 Çözüm: Q = CV b (1-e -t/rc ) I=V b /Re -t/rc T 1/2 = RC Ln2 = 0,693 RC

23 ELEKTRO MEKANİKSEL BENZETİŞLER Elektrik devreleri ve mekanik sistemler arasında ilginç ve yararlı birçok benzerlikler vardır. Bunlardan en basiti, bir kapı kapayıcısının basitleştirilmiş şekli olan Şek. 5 de gösterilen mekanik sistem ile RC devresi arasındaki bağıntıdır. Delikli piston harekette iken yağ deliklerden geçmek zorundadır. Bunun bir sonucu olarak yalnız yağ viskozluğundan doğan hıza bağlı bir karşı koyma kuvveti ortaya çıkar. Çok yüksek olmayan hızlar için bu kuvvet, hız ile oranlıdır ve F = bv ile gösterilebilir. Burada b bir orantı sabitidir ve eksi işaret, kuvvetin harekete hep karşı koyduğunu anlatır. Şekil-5

24 Hareketli pistona yay da bir kuvvet uygular. Denge konumundan bir x uzaklığa kadar ayrıldığında yay bir F = kx kuvveti uygular. İkinci Newton yasasına göre, pistona etkiyen bu iki kuvvetin toplamı pistonun kütlesi ile ivmesi çarpanına eşit olmalıdır. Eğer kütle önemsenmeyecek kadar küçükse iki kuvvetin toplamı sıfırdır ve dx/dt = -(k/b) x (12) elde ederiz. Bu diferensiyel denklemin şekli kondansatördeki yük için yazılan Eşitlik- 8 ile tıpatıp aynıdır dq/dt = -(1/RC)Q (8) Burada mekanik sistem ile elektrik sistem parametreleri arasındaki ilişkiye dikkat ediniz x Q v I b R k 1/C

25 Bu çözümleme, kapı kapayıcısının denge konumundan bir x 0 ilk yer değiştirmesi ile ayrılmış olması halinde denge konumuna doğru b/k ya eşit bir zaman sabiti ile denklemine göre üstel olarak yaklaştığını gösterir. x = x 0 e (k/b)t (13) Kapı kapama aracına zamana bağlı bir F(t) kuvveti eklendiği zaman durum Şek. 6 daki V(t) dış gerilimi zamanla değişen RC devresine benzeyecektir. Şekil -6

26 Eğer pistonun kütlesi ihmal edilecek kadar küçük değilse çözümlemede bu durum göz önüne alınmalıdır. Kütle olması pistonun denge konumunu aşıp sönümlü bir salınım yapabilmesini sağlar. Gerçekten Deney ED-3 de göreceğimiz gibi, sönümlü harmonik salıngan, seri bağlı direnç, kondansatör ve indüsiyoncudan oluşan elektrik devresinin tam bir benzeridir. Yukarıda, RC devresinin yük gevşemesi olarak da adlandırılan davranışı, RC zaman sabitinin yeterince uzun diyelim birkaç saniye veya daha uzun süreler kadar olması halinde bir voltmetre ile doğrudan gözlenebilir. Analog voltmetre ve ampermetrelerin ibresi, hareket ettiren mekanizmanın eylemsizliği ve sönüm etkileri nedeniyel, gerilim ve akımdaki son derece çabuk değişmelere uyum sağlayamaz, uysa bile bu hareket gözle izlenemez. Bu durumda gevşemeyi daha çabuk ölçmek için osiloskop kullanılır. Tekrarlanan bir gevşeme olayı elde etmek için osilatörün kare dalga veren çıkışı ile devre beslenir ve kondansatörün uçları osiloskopa bağlanarak kondansatörün dolma ve boşalma eğrisinin grafiği çizilebilir (Aşağıdaki şekle bakınız)

27 Osilatörün kare dalga çıkışı kullanılarak bir kondansatörün dolma ve boşalma eğrisinin osiloskopta gözlenmesi (şematik çizim). Kare dalga V Dolma eğrisi Boşalma eğrisi

28 SİNÜSSEL GERİLİM Osiloskop, RC devrelerinin bir başka önemli davranışını incelemede yani sinüssel giriş gerilimi ile sürülünce tepkisini incelemede kullanılabilir. Şek.11 de gösterilen devreyi gözönüne alalım; uygulanan sürücü gerilim, genliği V 0, açısal frekansı ω olan zamanın sinüssel bir fonksiyonudur. Laboratuvarda kullanacağınız bir osilatörün resmi. Devreye Kirchoff un gerilim kuralını uygulayarak, Şekil-11 denklemini elde ederiz. V 0 cos ωt = IR + Q/C = (dq/dt) R +Q/C (14)

29 Q nun sinüssel olarak gerilim ile aynı frekansla değiştiğini ve aralarında kadar bir faz farkı bulunduğunu varsayalım. Yani Q, Q = Q 0 cos (ωt + ) (15) denklemi ile verilsin. Q 0, Q nun bir dönemde eriştiği en büyük değerdir. Burada ye faz açısı denir. Bir tam dönem ωt nin 2π artmasına karşılıktır; eğer Q nun zamanla değişimi V nin bir çeyrek dönem önünde olduğu anlaşılırsa = π/2 olur ve bu böyle gider. Şimdi, Kirchhoff un ilmek kuralı uyarınca Eşitlik-15 in Eşitlik- (14) ü sağlaması için gerekli Q 0 ve değerlerini bulalım. Eşitlik-15 den dq/dt yi hesaplayıp Q ve dq/dt yi Eşitlik-14 de yerlerine koyarak bağıntısını elde ederiz. Bir sonraki adım, V 0 cos ωt = ωrq 0 sin (ωt + ) + (Q 0 /C) cos (ωt + ) (16) sin (A + B) = sin A cos B + cos A sin B cos (A + B) = cos A cos B sin A sin B trigonometri özdeşliklerini kullanarak sin (ωt + ) ile cos (ωt + ) yi açmaktır. İşlemlerden sonra Eşitlik- (16) yı sin ωt ve cos ωt parentezlerine alarak cos ωt [ ωq 0 R sin + (Q 0 /C) cos V 0 ] + sin ωt [ ωq 0 R cos (Q 0 /C) sin ] = 0 elde ederiz. (17)

30 Eğer Eşitlik-15, kondansatörün yükünün zamanla değişimini doğru tanımlıyorsa Eşitlik-17 nin her an için doğru kalması gerekir. Bu durumda ikinci parantezi sıfıra eşitlediğimizde tan = ωrc veya = -arctan(ωrc) (18) denklemini buluruz. Aynı şekilde ilk parantezi sıfıra eşitleyip yeniden düzenleyerek Q 0 = V 0 /[ ωr sin + 1 cos ] C denklemini elde ederiz. Bu ifadenin Q 0 = CV 0 cos = CV 0 /(tan 2 +1) 1/2 = CV 0 /[(ωrc) 2 +1] 1/2 (19) şeklinde yazılabileceğini göstermek zor değildir.

31 Aşağıda R=10 k, V=10 volt ve C=0,1 F alınarak Q 0 ve nin ya bağlı davranışını gösteren şekiller verilmiştir. 1. iken Q 0 0 iken - /2

32 I akımının frekans ile nasıl değiştiğini gözlemek de ilginçtir. Eşitlik-15 in zamana göre türevini alıp cos(a +π/2) = sin A özdeşliğini kullanarak I = dq/dt = ω Q 0 sin (ωt + ) = ω Q 0 cos (ωt + +π/2 ) denklemini elde ederiz. I 0 ile gösterilen I nın en büyük değeri ωq 0 ile verilir. Eşitlik-18 ile Eşitlik-19 u kullanarak bunu aşağıdaki gibi çeşitli yollardan gösteribiliriz: I 0 = ωq 0 = ωcv 0 cos = ωcv 0 /[(ωrc) 2 + 1] 1/ 2 = V 0 /[R 2 + (1/ωC) 2 ] 1/2 (20)

33 Aşağıda R=10 k, V=10 volt ve C=0. 1 F alınarak I 0 ın ya bağlı davranışını gösteren şekil verilmiştir. Alçak frekans sınırında I 0 ın değeri 0 a yaklaşır.

34 Seri bağlı RC devresinde empedans ve faz açısı ilişkisi: Empedans değeri: Z = R 2 + X 2 C Faz açısı: = tan -1 (X C /R) Bir devrede sadece direnç olduğunda gerilim ile toplam akım arasındaki faz farkı sıfırdır. Bir devre sadece kapasitif olduğunda gerilim ile toplam akım arasındaki faz farkı 90 0 dir. Sığaç üzerinde akım, gerilimin 90 0 ilerisindedir. Hem direnç ve hem kapasitans bir devre içinde bir arada olduğunda, uygulanan gerilim ve toplam akım arasındaki faz açısı direncin ve kapasitansın göreceli değerlerine bağlı olarak, 0 0 ve 90 0 arasında bir yerdedir

35 Yüksek frekans sınırında akım gerilim ile aynı fazdadır ve genliği V 0 /R olur (Şekildeki V m =V 0 dır). Yani yüksek frekanslarda RC-devresindeki kondansatör yokmuş gibi davranır. Tersine, alçak frekans sınırında devrenin davranışı R olmaması hali gibidir. Başka bir deyişle kondansatör yüksek frekanslarda kısa devre, alçak frekanslarda ise açık devre olarak davranır. R 0 ise R = 0 ise Gerilim akımdan 90 0 geridedir Gerilim akımdan açısı kadar geridedir.

36 Deney ED - 2 :Direnç - İndüksiyoncu Kangal (RL) Devreleri Deney ED-1 de seri bağlı direnç ve kondansatörden oluşan devrelerin davranışı inceledik. Bir direnç üzerinden boşalan kondansatördeki yükün üstel olarak azaldığını gördük ve bu devrenin uygulanan sinüssel bir sürücü gerilime karşı tepkisini inceledik. Bu deneyde, bir direnç ve bir indüktans dan oluşan bir devreyi aynı şekilde inceleyeceğiz. Arada bazı önemli farklar da olsa RC devresi ile bu devre arasında birçok benzerlikler bulunduğunu göreceğiz. Şekil-21 deki devreyi göz önüne alalım. Şekil-21 Üretecin gerilimi V 0 dır ve indüktansın direnci ihmal edilebilirse devreden I 0 = V 0 /R (21) ile verilen düzgün bir I 0 akımı geçer (Kararlı duruma geldikten sonra). Belli bir anda diyelim t = 0 da üretici devreden çıkarmak üzere anahtarı 2 konumuna çevirdiğimizde ne olur?

37 Akımı I(t) ile gösterelim, ve bu fonksiyonun ne olduğunu bulmak için RC devresinde olduğu gibi RL ilmeğine Kirchoff un gerilim kuralını uygularız. R üzerindeki gerilim düşmesi IR ve L deki ise LdI/dt dir, böylece ilmek denklemi şu şekilde yazılır: Bu denklemin çözümünü fonksiyonu sağlar. RI + L di/dt = 0 (22) I(t) = I 0 e (R/L)t (23) Deney ED-1 in ana çizgiler izlenirse bu yeni durumdaki belirtgin zamanın, yani zaman sabitinin L = L/R ile verildiği ortaya çıkar; L/R ye eşit bir zaman sonunda akım, başlangıç değerinin 1/e sine düşer. Benzerince Deney ED-1 de tanımlanan T 1/2 yarı-ömrü ile verilir. T 1/2 = (In2) L/R = 0,693 L/R (24)

38 RL devresinin elektro-mekaniksel benzetişimi: RC devresinde olduğu gibi RL devresinin de elektro-mekaniksel benzerlerini inceleyebiliriz. Hız kutusu (hidrolikli kapı tutucusu) durumunu göz önüne alalım, fakat şimdi yayın çıkarıldığını ve m piston kütlesinin ihmal edilemediğini düşünelim. Bu durumda piston üzerindeki tek kuvvet, kütle ile ivmenin çarpımına yani mdv/dt ye eşitlenen bv viskozluk kuvvetidir. Buna göre hareket denklemi (Newton un ikinci yasası) olur. Bu denklem ile Eşitlik-22 nin karşılaştırılması bunların tam özdeş biçimde olduklarını gösterir: v, I nın, b, R nin ve m de L nin yerini alır. v I ve b R benzerlikleri RC devresinde olduğu gibidir ve bu durumda m nin L indüksiyon katsayısına karşılık geldiğine dikkat ediniz. Bu benzetmeyi izleyerek, pistona bir v 0 başlangıç hızı verilir ve serbest bırakılırsa hızın m/b ye eşit belirtgin bir sönme zamanı ve T 1/2 = (In2) m/b lik bir yarı-ömür ile denklemine göre zamanla değiştiğini görürüz. (25) v(t) = v 0 e (b/m)t (26)

39 RL devresinde akım ve gerilimin zamana göre değişimi.

40 Şimdi RL devresine yeniden dönelim ve Şekil-22 de gösterilen devrenin uygulanan sinüssel gerilime karşı tepkisini, RC devresinde kullanılan ana yol uyarınca izleyelim. Şekil-22 Şekil-22 deki devrenin denklemi, Eşitlik-22 ye sürücü gerilim için bir terim ekleyerek bulunabilir. Eğer sürücü gerilim V(t) = V 0 cosωt ile verilirse devre denklemi RI + L di/dt = V 0 cosωt 27) olur. Sürücü gerilim ile aynı ω frekanslı fakat aralarında bir faz farkı olabilen bir çözüm ararız. Şu halde; I(t) = I 0 cos (ωt + ) (28) şeklinde bir çözüm deneyelim.

41 I 0 ile yi bulmak için yapılacak işlem bunun karşılığı olan Deney ED1 deki hesabın benzeridir. Eşitlik-27 ve 28 de yerlerine konularak doğrulukları gösterilebilecek olan sonuçlar: tan = - ωl/r dır. I 0 = V 0 cos /R = V 0 /[R 2 +(ωl) 2 )] 1/2 (29) Çok alçak frekanslarda (ωl << R) sanki indüksiyoncu kısa devre edilmiş gibi, hemen hemen sıfırdır, I 0 ise V 0 /R e eşittir. Çok yüksek frekanslarda (ωl >> R), sanki direnç kısa devre olmuş gibi, π/2 e ve I 0 da V 0 /ωl ye ulaşır. Orta frekansta her zaman akımın fazı gerilimden sıfır ile π/2 arasında bir açı kadar geridedir. [R 2 +(ωl) 2 ] 1/2 niceliğine devrenin empedansı denir ve Z ile gösterilir. Böylece herhangi bir frekansta I 0 = V 0 /Z dir. Çıkardığımız yararlı başka bir sonuç da şudur: Herhangi bir frekansta R ve L den şimdi olduğu gibi aynı akım geçiyorsa L nin uçları arasındaki gerilim R deki gerilimden bir çeyrek dönem π/2 öndedir. L, çok alçak frekanslarda kısa devre, çok yüksek frekanslarda ise açık devre olur.

42 Deney ED - 3 : LRC Devreleri ve Salınımlar Deney ED-1 de bir kondansatörün bir direnç üzerinden boşalmasını ve dirençkondansatör takımının sinüssel bir sürücü gerilime karşı tepkisini inceledik. Bu sistemin davranışının yay ve kutudan oluşan kapı kapayıcısı gibi mekanik bir hız kutusunun davranışına benzediğini gördük. Bu deneyde, hormanik salınganın elektrikteki benzeri olan elektrik devresini inceleyeceğiz. Temel düşünceleri tanıtmak için önce, Deney ED-1 in Şekil-2 deki devresine çok benzeyen Şekil- 24 deki LC devresini ele alalım. Şekil-24

43 Anahtar-1 i aniden kapatarak kondansatörü bir Q 0 yükü ile yükledikten sonra anahtar-1 i açalım. Daha sonra t = 0 anında anahtar-2 nin kapatıldığını varsayalım. Böylece kondansatör indiksiyoncu üzerinden boşalmaya başlar. Akımın yönünü Şekil-24 teki gibi tanımlarsak ve Kirchhoff un halka kuralını uygularsak LdI/dt + Q/C = 0 (30) bağıntısını elde ederiz. Burada di/dt = d 2 Q/dt 2 olduğunu kullanırsak buluruz. L d 2 Q/dt 2 + Q/C = 0 (31) Bu denklemin şekli, kütlesi m ve kuvvet sabiti k olan bir harmonik salınganın Newton hareket denkleminin tam aynıdır. m d 2 x/dt 2 +kx = 0 (32) Eşitlik 31 ve Eşitlik-32 karşılaştırıldığında 1/C nin k yay sabitinin ve L indüktansının da mekanik sistemdeki m kütlesinin yerini aldığını görürüz.

44 Yukarıdaki bağıntıya enerjinin korunumu ilkesinden hareket ederek de elde edebiliriz. Bir LC salınım devresinde toplam enerji herhangi bir anda, U = U B + U E = (1/2)LI 2 + (1/2)Q 2 /C İfadesi ile verilir. Toplam enerji herhangi bir anda, indüktans alanında depo edilen manyetik enerji ile kondansatör alanında depo edilen elektriksel potansiyel enerjin toplamına eşittir. Şayet devrenin dirençsiz olduğunu varsayarsak, toplam enerjiden ısı enerjisine bir geçiş yoktur. Dolaysıyla I ve Q zamanla değişmesine karşın U değişmez. Bu durumda du/dt = d((1/2)li 2 + (1/2)Q 2 )/dt = LIdI/dt + (Q/C)dQ/dt = 0 yazabiliriz. di/dt = d 2 Q/dt 2 yazarak L d 2 Q/dt 2 +Q/C = 0 Sonucunu elde ederiz. Bu Eşitlik-31 ile aynıdır.

45 Başlangıçtaki yer değiştirmesi x 0 olan bir harmonik salınganın hareket denkleminin çözümünün x = x 0 cos (ω 0 t + ) ile verildiğini biliyoruz. Buradaki ω 0 açısal frekansdır (=2πf) ve ile verilir. ω 0 = (k/m) 1/2 (33) Benzetişe devam edersek, kondansatördeki yükün de zaman ile Q = Q 0 cos (ω 0 t + ) denklemine göre salındığını görürüz. Buradaki açısal frekans ile verilir. ω 0 = 1/(LC) 1/2 (34) Harmonik salıngandaki enerji, hareket sırasında potansiyelden kinetiğe ve kinetikten yeniden potansiyele dönüşür. Yer değiştirmenin en çok, hızın sıfır olduğu noktalarda enerji tüm potansiyeldir; yer değiştirmenin sıfır, hızın en büyük olduğu noktalarda ise tüm kinetiktir. Benzer şekilde LC devresinde kondansatör yükünün en çok, akımın sıfır olduğu anlarda enerji tüm kondansatörde; yükün sıfır, akımın en fazla olduğu anlarda ise indüksiyoncunun manyetik alanında toplanır. Böylece kondansatörün elektrik alan enerjisi potansiyel enerjiye, indüksiyoncunun manyetik alan enerjisi de kinetik enerjiye benzer.

46 Dirençsiz bir LC devresi ile benzeri olan kütle-yay sisteminde bir dönünün çeşitli aşamaları aşağıdaki şekilde verilmiştir. yük ve akımın; ve 2) kondansatördeki enerji ile indüktanstaki enerjinin zamanla değişimi verilmiştir. yük ve akımın zamanla değişimi kondansatördeki ve indüktanstaki enerjinin zamanla değişimi

47 SÖNÜMLÜ HARMONİK SALINGAN Burada, sönümlü bir harmonik salınganın elektrikteki benzerinin, bir direnç, bir indüktans ve bir kondansatörden oluşan bir elektrik devresi olduğunu görmek zor olmayacaktır. Harmonik salıngan için geçerli Eşitlik-32 nin, hız ile oranlı, zıt yönde olduğu düşünülen bir sönüm kuvvetini veren bdx/dt teriminin eklenmesi ile değiştirilmesi gerekir. Böylece sönümlü harmonik salınganın hareketinin diferensiyel denklemi md 2 x /dt 2 + bdx/dt + kx = 0 (35) olur. Şekil-27 de gösterilen devre için Kirchhoff un ilmek kuralı Q/C-LdI/dt IR = 0 Şekil-27 denklemini verir. Bu, (I = dq/dt i kullanarak) Q cinsinden yeniden yazılabilir: L d 2 Q/dt 2 +RdQ/dt +Q/C =0 (36) Bu denklem önceden ileri sürüldüğü gibi Eşitlik-35 in biçimce tam aynıdır. Önceki gibi, L, m ye; 1/C, k ya ve R de b ye eş düşer.

48 36-denkleminin çözümü için yazabiliriz. Burada Q 0 sığanın başlangıçtaki yüküdür. Bu eşitliği, ω 0 = 1/(LC) 1/2 ve τ = 2L/R alarak Q = Q 0 e t/τ cos [(ω 0 2-1/τ 2 ) 1/2 t + ] (46) formunda yazabiliriz. Bu durum sönümlü harmonik hareketi incelerken b 2 <4km koşuluna karşı gelmektedir (Kritik altı çözüm). Elektro-mekaniksel benzetişimi dikkate alırsak RLC devresinde bu koşulun R 2 <4L/C veya R 2 /4L 2 <1/LC olacağı açıktır. Özetlersek: R 2 /4L 2 <1/LC koşulu sağlandığında kritik altı sönüm R 2 /4L 2 =1/LC koşulu sağlandığında kritik sönüm R 2 /4L 2 >1/LC koşulu sağlandığında kritik üstü sönüm Bunlar grafiksel olarak Şekil-28 de verilmiştir. (Fiz 217 Titreşimler ve dalgalar ders notlarına bakınız).

49 Q R 2 /4L 2 <1/LC Q R 2 /4L 2 =1/LC Q R 2 /4L 2 >1/LC Şekil-28

50 Sönümlü harmonik salıngan ile LRC devresi arasındaki benzerliğin başka bir yönü iki sistemdeki enerji bağıntılarının göz önüne alınması ile ortaya çıkar: Sönümsüz harmonik salınganın toplam mekanik enerjisi sabittir; sönüm kuvvetinin etkisi enerjiyi sürekli olarak azaltmaktır. Benzer şekilde dirençsiz bir LC devresinin toplam enerjisi sabittir; indüksiyoncu ile sığa enerji biriktirir, fakat elektrik enerjisini devreden çıkarıp eksiltmez. Direncin eklenmesi I 2 R güç kaybı ile dizgenin enerji kaybetmesine yol açar. Enerjinin dirençte ısıya dönüşmesi ile devredeki elektrik enerjisi sürekli olarak azalır. Hiç kuşkusuz tam sönümsüz bir harmonik salınganın bulunması gerçekleştirilmesi olanak dışı ideal bir durumdur. Örneğin, doğrusal hava rayında yapılan deneyler, kızağı taşıyan hava tabakasının viskozluğu yaklaşık hız ile oranlı, küçük, fakat ihmal edilmeyen bir sönüm kuvveti oluşturduğunu gösterir. Aynı şekilde dirençsiz bir LC devresi de bir idealdir. Devrede hiç direnç olmasa bile indüksiyoncu sargı telinin ve bağlama tellerinin direnci hiç bir zaman tamamen ihmal edilemez.

51 Harmonik salınganlar üzerindeki deneysel çalışmalar sönüm kuvvetinden ileri gelen enerji kaybı ile birlikte salınımların genliğinde de düzgün bir azalma olduğunu gösterdiğini hatırlayınız.. Benzer şekilde Şekil-27 deki gibi bir LRC devresinde, kondansatör üzerindeki Q yükünün salınım genliğinin küçülmesini bekleriz. Salınımların ne çabuklukla söndüğü hiç kuşkusuz b sönüm sabitinin (veya R direncinin) büyüklüğüne bağlıdır. Bu niceliklerin daha büyük bir değer alması salınımların daha çabuk sönmesine yol açar. Aşağıdaki şekil, L= 0.08 H, C = 25x10-8 F, R = 50, 100, 150 ve 250 alınarak çizilmiştir.

52 SİNÜSSEL SÜRÜCÜ KUVVETE KARŞI TEPKİ Bir LRC devresinin sinüssel sürcü bir gerilime verdiği tepkiyi inceleyeceğiz. Gerçekten LRC devresinin önemli pratik uygulamalarının çoğunda devrenin frekansa tepki belirtgenleri kullanılır. Şekil-29 daki devreyi göz önüne alalım ve V = V 0 cos ωt (49) ile verilen sinüssel bir sürücü gerilim ile devrenin beslendiğini düşünelim.

53 Şekil-29 daki devreye Kirchoff un ilmek kuralını uyguladığımızda, Eşitlik-36 dan tek farkın V 0 cos ωt teriminin eklenmesi olduğu görülür. Bu durumda geçerli diferensiyel denklem: L d 2 Q/dt 2 + R dq/dt + Q/C = V 0 cos ωt (50) dir. Kondansatörün Q yükünün zamanla değişimi, Eşitlik-50 nin çözümü olan bir fonksiyon ile anlatılır. Çözüm, tıpkı Deney ED-1 in RC devresindeki gibi bulunur. Çözümün, frekansı sürücü geriliminki ile aynı olan fakat aralarında bir faz farkı bulunan, Q = Q 0 cos (ωt + ) (51) şeklinde bir kosinüs fonksiyonu olduğunu düşünelim (Kalıcı çözümü dikkate alacağız)

54 Şimdi bu bağıntının çözüm olabilmesi koşulunu, Q nın birinci ve ikinci türevlerini ve kendisini Eşitlik-50 de yerlerine koyarak bulalım. sin(ωt + ) ve cos(ωt + ) fonksiyonlarını açıp terimleri sinωt ve cosωt parantezlerine alalım. Buradaki katsayılar Deney ED-1 deki nedenlerle ayrı ayrı yok olmalıdır. Bu koşulu uyguladığımızda Q 0 ω 2 L cos(ωt + ) Q 0 ωr sin(ωt + ) +(Q 0 /C) cos(ωt + ) = V 0 cosωt veya Q 0 [(1/C Lω 2 ) (cosωt cos sinωt sin ) ωr (sinωt cos + cosωt sin )] = V 0 cosωt elde ederiz. cos ωt ve sin ωt nin katsayılarını sıra ile eşitleyerek Q 0 [(1/C Lω 2 ) cos Rω sin ] = V 0 (52a) Q 0 [-(1/C Lω 2 ) sin + Rω cos ] = 0 (52b) yazabiliriz.

55 Eşitlik-52b yi yeniden düzenleyerek: tan = R/[ωL-1/(ωC)] (53) Eşitlik-52a yı sin ile bölüp Eşitlik-53 ü yerine koyalım ve Q 0 yı çözelim: Q 0 = [V 0 / (ω R)]sin (54) buluruz. Q 0, içinde bulunmayacak şekilde de belirtilebilir: Q 0 = (V 0 /ω) / [R 2 + [ωl-1/(ωc)] 2 ] 1/2 (55) Q 0 nın ω ya bağlı davranışı L=0,025 H, C=0,001 F, R = 1000 ve V 0 = 10 volt değerleri için aşağıda verilmiştir. Rezonans frekansı

56 Bu Q 0 genliği ω ile ilginç biçimde değişir; (ωl 1/ωC) nin sıfır olduğu = -π/2 durumunda (Q 0 ) max = V 0 /(ωr) (56) en büyük değerine ulaşır. Bu, ω = (1/LC) 1/2 olduğu zaman gerçekleşir; bu da devrenin ω 0 sönümsüz frekansından başka bir şey değildir. Yani, sürücü frekansın doğal sönümsüz frekansa eşit olması halinde dizgenin tepkisi en büyüktür. Belli bir frekansta tepkinin tepe değerine ulaşmasına rezonans denir, buna benzer rezonans olayları fiziğin hemen bütün dallarında görülür (Bu konuda Titreşimler ve dalgalar ders notuna bakınız) Devredeki I akımı Denk (51) in zamana göre türevinden başka bir şey değildir. I = dq/dt = -(V 0 / [R 2 + (ωl-1/(ωc)) 2 ] 1/2 )sin(ωt + ) (57) Akımın fazı her zaman Q dan π/2 öndedir. Bunun için, rezonansta I, V ile aynı fazdadır ve R den L ile C sanki kısa-devre yapılmış gibi akım geçer. Bu nedenle ω 0, R de en çok güç harcamasına yolaçan frekanstır.

57 Z = [R 2 + (ωl-1/ωc) 2 ] 1/2 (58a) büyüklüğüne devranin empedansı denir. X L = L indüktif reaktans, X C = 1/ C ye de kapasitif reaktans denir. Bu gösterimle empedans Z = [R 2 + (X L X C ) 2 ] 1/2 (58b) şeklinde yazılır. Seri RLC devresinin empedansını vektör gösterimi ile şeklinde temsil edebiliriz (X L > X C durumu için). Bu gösterim faz ilişkilerini kolay analiz etme imkanı vermesi bakımından faydalıdır.

58 Seri LRC devresinde X L > X c ve X L < X c durumları için fazör diyagramı a)seri bağlanmış R-L-C devresi b)x L > X c için fazör diyagramı Kaynak voltaj fazörü V R,V L,V C nin vektörel toplamıdır c) X L < X c için fazör diyagramı X L < X c ise, kaynağın voltaj fazörü akım fazöründen geridedir. indüktans voltaj fazörü, akım fazörünün 90 derece önündedir. Tüm devre elemanlarının akım fazörü aynıdır. Sığaç voltaj fazörü, akım fazörünün 90 derece arkasındadır. Daima V L fazörüne anti paraleldir. Direnç voltaj fazörü, akım fazörüyle aynı fazdadır.

59 AC devre elemanlarının karşılaştırılması Aşağıdaki tabloda R, X L ve X C elemanlarının üzerinde düşen gerilim değerleri; indüktif ve kapasitif reaktanslar; ve akım ile gerilim arasındaki faz ilişkisi; verilmiştir. Aşağıdaki şekilde R, X L ve X C nin frekansa bağlı davranışı verilmiştir.

60 R, C ve L elemanlarında V gerilimi ile I akımı arasındaki faz ilişkisi 1. Direnç üzerinde akım ile gerilim aynı fazdadır. 2. Sığaç üzerinde akım, gerilimin 90 0 ilerisindedir. 2.indüktans üzerinde akım, gerilimin 90 0 gerisindedir.

61 ÖZET

62 Deney ED - 4 :Çiftlenimli Salınganlar Bu deneyde, mekaniksel harmonik salınganlar veya LC devreleri gibi salıngan iki sistem arasında etkileşimin nasıl olduğunu inceleyeceğiz. Denel inceleme elektrik devreleri üzerinde olacaktır. Fakat temel kavramları daha kolay gözlenen ve alışık olduğumuz mekanik sistemler yolu ile işleyeceğiz. Not: Bu konunun iyi anlaşılması için FİZ-217 Titreşimler ve Dalgalar ders notlarına bakmanızda fayda vardır.) ŞEKİL-33 Çiftlenimli kütle-yay sistemi.

63 x 1 ve x 2 koordinatları kütlelerin denge konumundan uzaklaşmalarını göstermektedir. Birinci kütleye sol yaydan doğan -kx 1 ve orta yaydan ileri gelen k'(x 2 x 1 ) kuvvetleri etkimektedir. Şurasını belirtelim ki x 1 = x 2 olduğunda orta yay ne sıkışmakta ne de açılmaktadır. Bunun için bu yaydaki kuvvet sıfırdır. Böylece birinci kütle için md 2 x 1 /dt 2 = kx 1 - k'(x 1 x 2 ) (59a) buluruz. Benzerince ikinci kütlenin hareket denklemi için md 2 x 2 /dt 2 = kx 2 - k'(x 2 x 1 ) (59b) Buluruz. Genel ifade: m p y p = k p (y p - y p 1 ) - k p+1 (y p - y p+1 ) (60) olduğunu biliyorsunuz (Titreşimler ve Dalgalar ders notlarına bakınız).

64 Bu iki denklemi tekrar düzenlersek, m d 2 x 1 /dt 2 + (k + k') x 1 - k'x 2 = 0 m d 2 x 2 /dt 2 (k + k')x 2 - kx 1 = 0 (61) elde ederiz. x 1 yerine x 2 koyduğumuzda iki kütlenin hareket denklemlerinin şekilce tam aynı olduğunu görürüz. Hiç kuşkusuz, bu simetri fiziksel durumun simetrisinden ileri gelmektedir. x 1 = A 1 cosωt x 2 = A 2 cosωt (62) şeklinde bir çift çözüm deneyelim. Bu deneme çözümlerini türevleri ile birlikte Eşitlik-61 de yerlerine koyarak çözüm olup olmadığını, yani diferensiyel denklemleri sağlayıp sağlamadıklarını buluruz.

65 Bunları yerlerine koyup cosωt ortak katsayısı ile böldüğümüzde; m ω 2 A 1 + ka 1 k' (A 2 A 1 ) = 0 m ω 2 A 2 + ka 2 + k' (A 2 A 1 ) = 0 (63) buluruz. Bu iki denklemi yeniden (A 1 ve A 2 parantezlerine alarak ) [(ω 2 (k+ k')/m] A 1 + (k'/m)a 2 = 0 şeklinde yazabiliriz. (k'/m)a 1 + [(ω 2 (k+ k')/m] A 2 = 0 (64) Öyle ise, A 1 ve A 2 genlikleri Eşitlik-64 ü sağlayınca Eşitlik-62, Eşitlik-61 in çözümüdür. Eşitlik- 64 eşzamanlı homojen çizgisel denklem takımıdır. Çözüm bulunması için denklemler bağımlı olmalıdır. Bağımlılığı denemenin bir yolu her denklemden A 1 i çözüp çıkan bağıntıları karşılaştırmaktır.

66 Çözümün olabilmesi için katsayı determinantının sıfır olması gereklidir yani, ω 2 (k + k )/m k /m k /m ω 2 (k + k )/m = 0 Buradan veya (ω 2 (k + k )/m) 2 = (k /m) 2 ω 2 k+k m = ± k m yazabiliriz. Buradan iki tane kök buluruz. Köklerin büyüğü ve küçüğü için ω + ve ω gösterimlerini kullanarak (65) ω + = k+2k m 1/2 ve ω = k m 1/2 (66) yazabiliriz. Eksi kökler fazladan çözüm vermez.

67 ω + veya ω - değerleri kullanılarak genlikler arasındaki bağıntı bulunabilir. ω + için A 1 = -A 2 - için ise A 1 = A 2 sonucunu elde ederiz. Şimdi bu sonuçları yorumlayabiliriz: (i) ω + kökü için genlikler eşit fakat zıt işaretli olduklarından, aralarında yarım dönemlik bir faz farkı vardır. Bu halde çiftlenim yayı ( k' ) geri çağırıcı ek bir kuvvet oluşturduğundan ω + frekansı çiftlenimsiz dizgelerin frekansından daha büyüktür. (ii) ω - kökü, iki kütlenin aynı frekans ve aynı genlik ile titreşmesine karşılık gelir. Bu durumda k' çiftlenim yayının hiç bir etkisi yoktur.

68 Hareket denklemleri çizgisel diferensiyel denklemler olduğundan çözümlerin bir toplamı da bir çözümdür. Elde ettiğimiz genlikler arasındaki bağıntıları bir araya getirerek dizgenin fiziksel olanaklı bütün hareketlerini kapsayan en genel çözüm için x 1 = A cosω - t + B cosω + t x 2 = A cosω - t - B cosω + t (67) yazabiliriz. Burada A ve B, başlangıç koşullarına bağlı gelişi güzel sabitlerdir. Tek frekanslı hareketin herbirine normal mod denir; genel olarak hareket normal mod hareketlerinin bir karışımıdır. Fakat özel başlangıç koşullarının bir sonucu olarak A veya B genliklerinden biri sıfır olursa iki kütlenin, meydana gelen tek frekanslı hareketine normal mod denir.

69 İlginç bir durum, özellikle k' çiftlenim yayının öteki ikisinden çok zayıf (yani k' << k) olması halinde A ve B genliklerinin eşit olması ile ortaya çıkar. O zaman Eşitlik-67, ilginç ve öğretici bir şekle sokulabilir. Bu halde ω + ve ω normal -kip frekansları hemen hemen eşittir. Bu durumda (68) gösterimlerinin kullanılmasında yarar vardır. Burada ω 0, normal kip frekanslar ortalaması, ω herbirinin ortalamadan olan farkıdır. Açıkça görüldüğü gibi, eğer k' << k ise o zaman ω <<ω 0 dır. Örneğin k =100, k' = 10 ve m = 0,1 alınırsa 0 =45,8 ve = 1,1 olacağını buluruz. Benzer şekilde m, k ve k' nin çeşitli değerleri için siz de hesap yapınız.

70 Şimdi bu gösterimi A = B varsayımı ile birlikte Eşitlik- (67) de kullanalım ve her kosinüsü cos(a ± b) = cosa cosb ± sina sinb formülüne göre açalım: x 1 = A cos(ω 0 ω)t + A cos(ω 0 + ω)t = A (cosω 0 t cos ωt + sinω 0 t sin ω t + cosω 0 t cos ωt sinω 0 t sin ω t) = [2A cos( ω t)] cosω 0 t yazabiliriz. x 2 ifadesi de aynı şekilde açılırsa x 2 = A cos(ω 0 ω)t A cos(ω 0 + ω)t = A (cosω 0 t cos ωt + sinω 0 t sin ω t cosω 0 t cos ωt + sin ω 0 t sin ω t) = [2A sin( ω t)] sinω 0 t elde edilir. x 1 ve x 2 için bulunan sonuçları tekrar yazalım: x 1 = [2A cos( ω t)] cosω 0 t x 2 = [2A sin( ω t)] sinω 0 t (69)

71 Hareket basit sinüssel hareket değildir, çünkü koordinatların her biri zamanla iki sinüssel fonksiyonun çarpımı şeklinde değişmektedir. Bununla birlikte fonksiyonlardan biri zamanla, frekansı ω olmak üzere ağır değişirken öteki iki normal mod frekansı arasında ω 0 frekansı ile daha hızlı değişir. Bunun için bu hareketlerin frekansının ω 0 olduğunu ve genliğinin de sıfır ile 2A arasına değiştiğini düşünebiliriz. Bu yorum Eşitlik-69 daki parantezlere dayanmaktadır. Bundan başka x 1 genliği en büyük olduğu sırada (yani cos ωt = ± 1 iken) x 2 genliğinin sıfır olduğu ve aynı şeklide bunun tersinin de olabileceği görülmektedir. Başlangıçta 2. kütle hareketsizdir, 1. kütle, 2A genliği ile titreşmektedir. 2. kütle nin 2A genliği ile titreşmeğe koyulduğu ωt = π/2 ile verilen bir süre sonunda bu genlik azalmış sıfır olmuştur. Bu hareket, x 1 ve x 2 grafiklerini zamanın fonksiyonu olarak veren Şekil-35 de grafik halinde gösterilmiştir.

72 x 1 = [2A cos( ω t)] cosω 0 t ŞEKİL-35 x 2 = [2A sin( ω t)] sinω 0 t ENERJİ BAĞINTILARI Bu durumu enerji bağıntıları yönünden ele alabiliriz. t = 0 anında bütün enerji salıngan 1 dedir. k' yayı ile sağlanan çiftlenimden dolayı enerjinin tümü salıngan 2 de toplanıncaya kadar enerji salıngan 2 ye aktarılır. Sonra enerji yeniden salıngan 1 e geçmeğe başlar. Enerjinin 1 den 2 ye gidip geri dönmesi için geçen alışveriş zamanı olarak adlandırabileceğimiz t alışveriş zamanı ωt alışveriş = π bağıntısı ile verilir. Periyotlu enerji alış verişinin açısal frekansı ile verilir. ω alışveriş = 2 /t alışveriş = 2 ω (70)

73 ELEKTRİKSEL BENZERLİK ED-1 den ED-4 e kadar olan deneylerde tartıştığımız elektromekanik benzerlikleri kullanarak çiftlenimli iki harmonik salınganın elektrikteki benzerini bulabiliriz. Kütleyay dizilimi indüksiyon-sığa dizilimine, çiftlenim yayı da çiftlenim kondansatörüne karşılık gelir. Özel olarak, elektriksel benzer dizge Şekil-36 da görülen devredir.

74 Bunun gerçekten biraz önce tartışılan mekanik dizgenin bir benzeri olduğunu ayrıntılı bir şekilde doğrulamak için Kirchoff un ilmek kuralını her ilmeğe iki kez uygulayarak devre denklemlerini yazalım. Çeşitli yük ve akımlar şekilde gösterildiği gibi işaretlenmişlerdir. C' çiftlenim kondansatöründeki yük ± (Q 1 Q 2 ) olup bunun karşılığı olan gerilim ± (Q 1 Q 2 )/C' dür. Şek. 36 da gösterilen yük ve akımların tanımlarından akımlar I 1 = dq 1 /dt ve I 2 = dq 2 /dt ile verilir. İndüksiyoncuların uçları arasındaki gerilimler, I 2 için de aynı olmak üzere, L di 1 /dt = -L d 2 Q 1 /dt 2 ile verilir. Devre denklemleri şöyledir: veya md 2 x 1 /dt 2 = kx 1 + k'(x 2 x 1 ) md 2 x 2 /dt 2 = kx 2 + k'(x 2 x 1 ) Bu son iki denklemi çiflenimli harmonik salınganların Eşitlik-61 ile karşılaştırdığımızda bunların şekilce özdeş olduklarını görürüz. Buradaki elektromekaniksel benzerlikler önceki deneylerde bulduklarımızın aynıdır: L m, 1/C k, Q x ve I v.

75 Şu halde, her iki kip birlikte bulunduğu zamanki enerji aktarılması, dizgenin iki parçası çiftlenimsiz olduğu zaman davranışı ve normal kiplerin anlatımını da ekleyerek yukarıda çiftlenimli harmonik salınganlar için söylenilen her şeyi çiftlenimli LC rezonans devreleri için de tekrarlayabiliriz. Burada k' = 0, sonsuz derecede büyük C' çiftlenim sığası karşılığıdır. Böyle bir kondansatörün özeliği, kondansatör ne kadar yüklenirse yüklensin uçları arasındaki gerilimin sıfır olmasıdır. Genel olarak bir kondansatör için V = Q/C dir. Buna göre, Q nün herhangi belli bir değeri için V sıfırdır. Bu nedenle C' bir kısa devre gibi davranır ve iki LC devresi çiftlenimsiz olur. ω << ω 0 zayıf çiftlenim koşulu C ' nün C den çok daha büyük olmasıdır. Yukarıdaki açıklamalar olmasa idi çelişki varmış gibi gelirdi.

76 Deney ED - 5 :Periyodlu Yapılar ve İletim Yolları Deney ED-4 de incelediğimiz çiftlenimli salınganları bu deneyde genişleteceğiz. Çiftlenimli iki kütle-yay veya indüksiyoncu-kondansatör dizgeleri yerine bunlardan birçoğunun birlikte çiftlenimli halde oluşturduğu tekrarlı yapıları inceleyeceğiz. İlerde göreceğimiz gibi böyle yapılar, geçirdikleri atmaları, zamanca geciktirmek için kullanılabilir ve bazı frekansları geçirip ötekilerine kapalı olan süzgeçler şeklinde işlemek gibi ilginç özellikleri de varadır. Şekil-42 de gösterilen periyodlu yapılın oluşturduğu basit mekanik örnek ile tartışmaya başlayalım. m m m Şekil-42 Uçtaki iki kütlenin değerleri m/2 dir. Bunlar eklenince dizgeyi her biri iki yarım kütle ve bir yaydan oluşan kesimler dizisi olarak düşünebiliriz. Bundan başka dizgenin iki ucu kapalı bir yapı oluşturmak üzere birleşirilebilir (Aşağıdaki şekle bakınız)

77

78 Eğer iletim yolunun ucundaki bir kütle boylamasına sertçe sarsılarak bırakılırsa, bu şekilde oluşan yerdeğiştirme atması yol boyunca yayılır. Atma öteki uca çarpınca geri yansır. Böylece iletim yolu boyunca geriye dönen ikinci bir atma türer. Uç yaylarını sabit duvar yerine hız kutularına bağlayıp atmaların bir kısmını veya tümünü soğurarak yansımaları önleyebiliriz. Yansımaların önlenmesi bu dizgenin elektrikteki benzerinde büyük önem taşır. Bütün kütlelerin sayısı N ise o zaman n indisi 1 den N ye dek değişir. n inci kütlenin diferensiyel denklemi yalnız x n ye değil yayların etkisinden dolayı aynı zamanda x n 1 ve x n+1 e de bağlıdır. İletim yolunun ucunda olmayan tipik bir kütle için (76a) m n x n = k x n x n 1 k x n x n+1 = k x n 1 2 x n + x n+1 yazabiliriz. Uçtaki kütleler ayrı olarak işlem görmelidir. Böylece 1 2 mx 1 = k x 2 x 1 (76b) 1 mx 2 N = k x N x N 1 (76c) yazabiliriz (Bu konu için Titreşimler ve Dalgalar ders notuna bakınız)

79 Bu denklemlerin çözümlerini bulmak için iletim yolunun bir ucundan başlatılan bir atmanın biçim değiştirmeden sabit bir hızla yayıldığını düşünelim. Bu varsayım genellikle geçerli değildir, bunu geçirli kılan koşullar ileride tartışılacaktır. Bu varsayımı simge halinde göstermek için, sağa doğru yol alan bir atma düşünelim. Eğer belli bir n kütlesi, zamanla x n (t) fonksiyonu ile verilen bir yerdeğiştirmeye uğrarsa bir sonraki (n + 1) kütlesi aynı yerdeğiştirmeye daha sonraki bir t + T anında uğrar. Burada T, Şekil-43 de görüldüğü gibi bir atmanın bir kesimlik yolu alması için gereken zamandır.

80 Öyle ise x n 1 (t) = x n (t + T) x n+1 (t) = x n (t T) (77) olduğunu düşünebiliriz. Bu bağıntıları basitleştirmek için Taylor serisi açılımını kullanarak x n (t ± T) fonksiyonlarını x n ve x n nin t anındaki türevleri cinsinden aşağıdaki gibi yazabiliriz. ve x n t + T = x n t + x n t T x n t T 2 + x n t T = x n t x n t T x n t T 2 (78) Yukarıdaki bağıntılarda n yi sıra ile (n 1), veya (n + 1) ile değiştirerek aynı bağıntıları x n 1 (t ± T) ve x n+1 (t ± T) için yazabiliriz. Aşağıdaki çözümlemede, bu sonsuz serilerin ilk üç terimi dışındaki bütün terimlerinin önemsenmeyecek kadar küçük olduğunu düşüneceğiz. Bu yaklaşıklık, atmanın tümünün verilen bir noktadan geçmesi için gerekli zamanın T ye göre çok büyük alınması halinde geçerlidir. Bu doğru ise o zaman her bir x, T zaman aralığında oldukça az değişir; x n (t) ve x n (t + T) arasındaki fark küçük olur ve seri hızla yakınsaklaşır.

81 Eşitlik-76a ya Eşitlik-77 yi koyalım ve ondan sonra Eşitlik-78 ile verilen seri açılımlarını kullanalım: mx n t = k x n t + T 2x n t + x n t T = k x n t + x n t T x n t T 2 2x n t + x n t x n t T x n t T 2 = kx n t T 2 (79) elde ederiz. Sağ taraftaki T 3 ve daha büyük üslü terimleri attık. Bunlar bırakılan terimlerden çok daha küçüktürler. Bu denklem, kütlelerin hareketinin nasıl olduğunu ayrıntı ile göstermez. Bunu bulmak için ilk atmanın biçimini bilmeliyiz. Fakat bu, çözümler üzerindeki ilk varsayımımızın, Eşitlik-77, mekanik kanunları ile uyuştuğunu gösterir. Bundan başka, Eşitlil-79 un bu yasalara uyması için bir özdeşlik olması gerektiğinden T kesim başına gecikme zamanının T = (m/k ) 1/2 (80) ile verildiğini görürüz. Şimdiye dek söylenilen her şeyin sağa olduğu kadar sola doğru yayılan, bir atma için de geçerli olduğunu belirtelim. Bu durumda Eşitlik-77 deki işaretleme zıt olur ve Eşitlik-79 da da buna karşılık değişmeler olduğu için çözümlerin herhangi bir toplamı da bir çözümdür. Bu nedenle hareket zıt yönlerde yol alan atmaların üst üste binmesi olabilir. Gerçekten bir atma bir uçtan yansıdığında böyle bir durum ortaya çıkar, şimdi bu yansımaları tartışacağız.

82 YANSIMALAR Sönüm kuvvetleri olmayınca sağ uçtaki koordinatı x N olan m/2 kütlesinin hareket denklemi Eşitlik-76c dir. Bununla birlikte sözü edildiği gibi yansıyan atmanın değişmesini veya tümcek önlenmesini sağlayacak enerji soğurumu için bir yol arayabiliriz. Bu nedenle bu kütleye bx N değişken sönüm kuvvetini ekleyerek 1 2 mx N = k x N x N 1 bx N (81) hareket denklemini elde ederiz. Bu denklem, bir atmanın iletim yolunun ucunda yansımasını incelemek için kullanılabilir.

83 Yansıma ve Geçme Katsayıları Boyca kütle yoğunluğu 1 ve 2 olan iki metal çubuk x = x N noktasında şekildeki gibi birleştirilmiş olsun. 1 x = x N 2 Sol uçtan genliği A olan boyuna bir dalga (veya atma) gönderdiğimizi düşünelim Bu dalgayı I x, t = Acos(k 1 x ωt) (82a) x ile temsil edebiliriz. Bu dalga x = x N noktasına geldiğinde bir kısmı yansıyacak bir kısmı ise geçecektir. Yansıyan dalgayı ile ve geçen dalgayı da R x, t = Bcos(k 1 x + ωt) (82b) T x, t = Ccos(k 2 x ωt) (82c) ile temsil edebiliriz.

84 Süreklilik nedeni ile x = x N noktasında I x, t + R x, t = T x, t (83a) Acos k 1 x N ωt + Bcos k 1 x N + ωt = Ccos(k 2 x N ωt) (83b) ve d I x,t dx + d R x,t dx = d T x,t dx (83c) Ak 1 sin k 1 x N ωt Bk 1 sin k 1 x N + ωt = Ck 2 sin(k 2 x N ωt) (83d) yazabiliriz. Eşitlik (83b) yi cos x ± y = cosxcosy sinxsiny trigonometrik özdeşliğini kullanarak Acosk 1 x N cosωt + Asink 1 x N sinωt + Bcosk 1 x N cosωt Bsink 1 x N sinωt = Ccosk 2 x N cosωt + Csink 2 x N sinωt şeklinde yazabiliriz.

85 Bu eşitliğin her an geçerli olabilmesi için eşitliğin iki tarafındaki cosωt nin katsayıları eşit olmalıdır. Benzer şekilde sinωt nin katsayılarının da eşit olmalıdır. Bu durumda Acosk 1 x N + Bcosk 1 x N = Ccosk 2 x N Asink 1 x N Bsink 1 x N = Csink 2 x N (84a) (84b) yazabiliriz. Eşitlik (83d) yi de sin x ± y = sinxcosy ± cosxsiny trigonometrik özdeşliğini kullanarak Ak 1 sink 1 x N cosωt + Ak 1 cosk 1 x N sinωt Bk 1 sink 1 x N cosωt Bk 1 cosk 1 x N sinωt = Ck 2 sink 2 x N cosωt + Ck 2 cosk 2 x N sinωt şeklinde yazabiliriz. Eşitlik (84a) ve (84b) yi yazarken söylediğimiz nedenlerle Ak 1 cosk 1 x N Bk 1 cosk 1 x N = Ck 2 cosk 2 x N Ak 1 sink 1 x N + Bk 1 sink 1 x N = Ck 2 sink 2 x N (85a) (85b) yazabiliriz. Eşitlik (84a) nın her iki tarafı k 2 ile çarpılırsa (85a) elde edilir.

86 Bu durumda k 2 Acosk 1 x N + Bcosk 1 x N = k 2 Ak 1 cosk 1 x N Bk 1 cosk 1 x N yazabiliriz. Bu eşitliğin her iki tarafı cosk 1 x N e bölünerek Ak 2 + Bk 2 = Ak 1 Bk 1 sonucu elde edilir. Buradan yansıma katsayısı olarak tanımlanan R = B/A için, R = B A = k 1 k 2 k 1 +k 2 (86a) Benzer şekilde Eşitlik (84b) yi k 2 ile çarpıp (85b) taraf tarafa toplar ve gerekli işlemleri yaparsak, geçme katsayısı T = C/A için, T = C A = 2k 1 k 1 +k 2 (86b) ifadesini elde ederiz.

87 Gerilmiş bir ipte karakteristik empedans Z = T ip v ve v ise dalganın faz hızıdır. Faz hızının ise v = ω k ile tanımlıdır. Burada T ip ipteki gerilim kuvveti ile verildiğini hatırlarsak, k dalga sayısı için k = ω v = ω T ip Z = Z ω T ip yazabiliriz. Bu durumda k 1 ve k 2 dalga sayıları için k 1 = Z 1 ω T ip k 2 = Z 2 ω T ip yazabiliriz. Bunları Eşitlik (86a) ve (86b) de yerine yazılarak, yansıma ve geçme katsayıları için R = B A = Z 1 Z 2 Z 1 + Z 2 T = C A = 2Z 1 Z 1 + Z 2 yazabiliriz.

88 Karakteristik empedansı Z = T ip v = T ip T ip = μt ip (87) şeklinde yazabiliriz. Yukarıda tartıştığımız kütle-yay modelinde her bir hücrenin uzunluğunu a alalım. Bu durumda boyca kütle yoğunluğu yerine μ = m/a yazabiliriz. Bunu Eşitlik (87) de kullanırsak, karakteristik empedans için Z = μt ip = mt ip a (88) yazabiliriz. Burada T ip /a oranı ise k yay sabiti olarak alınabilir. Bu durumda karakteristik empedans için Z = mk (89a) yazabiliriz. Bu durumda Z 1 ve Z 2 empadansları için Z 1 = mk ve Z 2 = b (89b) alabiliriz (b = Kuvvet/hız )

89 Bu durumda yansıma ve geçme katsayıları için R = B A = Z 1 Z 2 Z 1 +Z 2 = mk b = 1 b/ mk+b 1+b/ mk mk (90a) ve T = C A = 2Z 1 = 2 mk = 2 Z 1 +Z 2 mk+b 1+b/ mk (90b) ifadeleri yazılabilir.

90 İlginç birkaç özel durum var: 1. Eğer sönüm katsayısı b = 0 ise R = B/A = 1 olur ve atmanın tümü yansıtılır. 2. b = Z 1 = (mk) 1/2 için R nin sıfır olduğunu belirtelim. Bu durumda sönüm nedeniyle atmanın tümü soğurulur, hiç yansımış atma yoktur ve uç kütlenin yer değiştirmesinin tepesi ötekileri ile aynıdır. 3. Son olarak, b katsayısı Z 1 e göre çok büyük ise R yansıma katsayısı 1 e yaklaşır. Yani yansımış atma tersine çevrilir ve uçtaki kütle hiç hareket etmez. Sonuç olarak yansıma ve geçme katsayısı b nin büyüklüğüne kritik şekilde bağlıdır.

91 ELEKTRİKSEL BENZERİ Daha önce incelediğimiz m ile L, k ile 1/C ve b ile R arasındaki benzerlikleri kullanarak bu dizgenin elektrikteki benzerini bulabiliriz.. Şekil-45 deki devreyi ele alalım. L/2 L/2 Q n 1 ve Q n kondansatörlerini içine alan ilmeğe Kirchhoff un ilmek kurallarını uyguladığımızda buluruz. Benzerince Q n ve Q n+1 i içine alan ilmek için Q n-1 /C - Q n /C = LdI n /dt (91) Q n /C - Q n+1 /C = LdI n+1 /dt (92) elde ederiz. Q n in üstündeki kavşağa Kirchhoff un akım kuralını uygularsak dq n /dt = I n I n+1 veya d 2 Q n /dt 2 = di n /dt di n+1 /dt (93) çıkar. Eşitlik-91 den Eşitlik-92 yi çıkarıp Eşitlik-93 de yerlerine koyduğumuzda buluruz. L d 2 Q n /dt 2 = 1/C (Q n 1 2Q n + Q n+1 ) (94)

92 Eşitlik-94 ile Eşitlik-76a nın karşılaştırılması bunların tam aynı yapıda olduklarını dolayısı ile elektriksel benzerin geçerli olduğunu gösterir. m d 2 x n /dt 2 = k(x n 1 2x n + x n+1 ) L d 2 Q n /dt 2 = 1/C (Q n 1 2Q n + Q n+1 ) Elektro-mekaniksel benzerin incelenmesini bitirmiş olmak için denklemleri uçlar için de elde edip bunları Eşitlik-76c ve Eşitlik-81 ile karşılaştırmamız gerekmektedir. Yukarıdaki mekaniksel çözümlemenin en önemli sonucu Eşitlik-80 ve Eşitlik-90 dır. Bunların elektriksel benzerinin T = LC (95) R = B = 1 R/ A 1+R/ L/C L/C (96) olacağı açıktır. Empedans boyutunda olan (L/C) 1/2 niceliğine dizgenin belirtgin (karakteristik) empedansı denir ve Z ile gösterilirse yansıma katsayısı için R = B A = Z R Z+R yazabiliriz. Özellikle, atmanın R direnci ile kapalı uçta tümünce soğurulması için gerekli koşul ( R = 0): R = Z (97) dir. Yani uç direnç belirtgin impendansa eşit olunca iletim yolunun ucundan hiç bir yansıma olmaz gibi önemli bir sonuca varırız.

93 DAĞILMA (DİSPERSİYON) Şimdi biçimi ne olursa olsun bir atmanın iletim yolunda biçim değiştirmeksizin sabit hızla yol alıp almadığı sorusuna dönelim. Bir atma Fourier analizi ile her zaman sinüssel bileşenlerin bir toplamı olarak gösterilebildiğini biliyoruz. Eğer bütün sinüssel bileşenler aynı hızla yol alırlarsa o zaman atmanın bütün kısımlarının aynı hızla yol almasını bekleyebiliriz. Fakat sinüssel dalgaların hızının frekanslarına bağlı olduğu ortaya çıkarsa o zaman genel olarak bir atmanın belirli bir hızla yayıldığı doğru olmayacaktır. O halde yapılacak iş, kesimler arasında sabit faz farkı olmak üzere Eşitlik-94 için bir sinüssel çözüm almak, onun çözüm olup olmadığını denemek ve kesim başına T gecikme zamanını hesaplamaktır. Bu deneme çözümü: Q n = Q 0 cosω(t nt) (98) alınabilir. n. inci yükün birinciye bakınca bir nt zamanı kadar geciktiği düşünülebilir. Q 0 bir genlik sabiti olup bütün yükler için aynıdır. Bunu Eşitlik-94 de yerine koyunca LC d 2 Q n /dt 2 = (Q n+1 2Q n + Q n-1 ) (94) LCω 2 Q 0 cosω(t nt) = Q 0 cosω[t (n + 1)T] 2Q 0 cosω(t nt) + Q 0 cosω[t (n 1)T] elde ederiz. Yalnız ωt ve ω(t nt) niceliklerinin kosinüsleri olan terimleri elde etmek için kosinüs fonksiyonlarını açalım ve Q 0 cos ω(t nt) ortak katsayısına bölelim: (99)

94 LCω 2 Q 0 cosω (t nt) = Q 0 cosω(t nt) cosωt + Q 0 sinω(t nt) sinωt 2Q 0 cosω(t nt) + Q 0 cosω(t nt) cosωt Q 0 sinω(t nt) sinωt Buradan LC ω 2 = 2(1 cosωt) = 4 sin 2 (ωt/2) veya T= (2/ )sin -1 (LC 2 /4) 1/2 (100) elde ederiz. Son kısım yarı-açı formülünü kullanarak elde edilmiştir. Demek ki, Eşitlik-98 tipinde çözümler vardır, bunlarda her yük aynı frekansta fakat kesimler arasındaki = ωt ile verilen sabit bir faz farkı ile sinüssel olarak salınır. Bununla beraber yaklaşıklık dışında kesim başına T gecikme zamanı, T = (LC) 1/2 (Eşitlik-95) ile verilmez ve genellikle frekanstan bağımsız değildir. Eğer ω ya karşılık gelen periyod, kesim başına T gecikmesinden uzun ise o zaman ωt çok küçük olduğundan komşu kesimler arasındaki faz farkı çok küçüktür. Bu durumda Eşitlik- 100 deki sinüs fonksiyonu kuvvet serisine açılabilir.

95 Serinin yalnız ilk terimi bırakılırsa LCω 2 = 4(ωT/2) 2 veya T = (LC) 1/2 elde ederiz. Böylece yalnız aşağı frekans sınırında T frekanstan bağımsız olarak Eşitlik-95 ile verilir. Bunun tersine sinüs fonksiyonu 1 i aşamadığından LCω 2 = 4 veya ω = 2/(LC) 1/2 (101) ile verilen bir üst frekans sınırı vardır. Frekans bu kritik değerden büyükse Eşitlik- (94) ün Eşitlik-98 şeklinde hiç bir sinüssel çözümü yoktur.

96 Şekil-46, Eşitlik-100 den elde edilen T yi ω nın fonksiyonu olarak veren grafiği göstermektedir. Şekilden görüldüğü gibi küçük frekanslarda T, ω dan bağımsızdır ve (LC) 1/2 ye eşittir; fakat ω arttıkça T de artar ve kesilim (cutoff) frekansında π (LC) 1/2 /2 değerine ulaşır. Bu frekansa karşılık gelen periyod 2π/ω veya π(lc) 1/2 olup kesilim frekansındaki kesim başına gecikme zamanının iki katına eşittir. T= (2/ )sin -1 (LC 2 /4) 1/2 Şekil-46 Şu halde periyodu kesim başına gecikmenin iki katından büyük olan bir sinüssel dalga yapı boyunca yayılamaz.

97 Sonuç Yukarıdaki tartışma bir atmanın iletim yolundan bozulmadan geçebilmesi için çeşitli frekans bileşenlerinin kesilim frekansından küçük olması gerektiğini gösteriyor. Yoksa biraz bozulma olacak ve eğer temel bileşenler kesilimin üstünde ise atma büyük ölçüde bozulacak ve zayıflayacaktır. Atmanın yayılma hızının frekansa bağlı oluşundan ileri gelen zayıflama ve bozulma olayının tümüne dağılım (dispersion) denir. Fiziğin dalga olaylarının işe karıştığı ses, optik ve kuantum mekaniği gibi öteki kollarında buna benzer çok olay vardır.

98 İLETİM YOLLARI (HATLARI) İletim yolları (hatları) noktadan-noktaya enerji ve bilginin verimli bir şekilde iletimi için kullanılır. Bu deneyde kısaca bu konuya değinilecektir. İletim yolunun her kesimindeki L ile C yi azaltarak kesilim frekansının yükselebileceği Eşitlik-101 den görülmektedir. Örneğin, eğer L ile C önceki değerlerinin yarısıra indirilirse kesilim frekansı 2 katına çıkar, fakat belirtgin empedans değişmez. Bu gözlem, indüksiyon katsayısı (L) ve sığası ( C ) yol boyunca sürekli olarak dağılmış olan bir iletim yolu olabileceğini gösterir. Böyle bir iletim yolunun bir yüksek frekans kesilimi olmaması ve tam dağılmasız olması gerekir. Böyle bir dizge gerçekten olabilir ve belli sınırlar içinde kullanışlıdır. Basit bir iletken çifti böyle bir dizge oluşturur ve buna dağılmış-parametreli yol veya iletim yolu denir. Örneğin, bir çift paralel doğru iletken birim uzunluğu başına belli bir indüksiyon katsayısı vardır. Bu düşünceler Şekil-47 de gösterilmiştir.

99 Uygulamada iletim yolları çoğu kez aynı eksenli silindirler şeklinde yapılır; dış iletken, iletkenler arasındaki boşluk için elektrostatik bir perde gibi iş görür. Böylece iletim yolu çevredeki iletkenlerden doğan alanların etkisi altında değildir. Böylece iletim yoluna, aynı eksenli yol veya koaksiyel (Coaxial ) denir. Telefon, TV ve hassas yüksek-frekans ölçüm cihazlarında bu türden kablolar kullanılır. Bu yapının önemli yararı, elektrik ve manyetik alanların tümüyle dielektrik bölgeye hapsedilmesi ve hatta çok az dış girişim bağlaşmasıdır.

100 Toplu-parametreli yol için yapılan analizler, L ve C yi birim boy başına indüksiyon katsayısı ve sığa olarak yorumlayarak dağılmış-parametreli yol için de yapılabilir. Belirtgin empedans yine Eşitlik-97 ile verilir ve T gecikme zamanı birim uzunluk başına gecikme olur. O zaman bu niceliğin tersi birim zamanda alınan yol yani gerçek yayılma hızıdır. Kusursuz halde iletim yolunda hiç dağılım yoktur ve yayılma hızı frekanstan büsbütün bağımsızdır. Gerçek iletim yolları iki nedenle hiç bir zaman bu kusursuz davranışı kazanamazlar. Birincisi iletkende enerji yitirmeye yol açan dirençlerin bulunmasıdır. İkincisi iletkenler arasındaki boşluğun bir kısmının tele destek için dielektrik bir madde ile doldurulmuş olmasıdır. Dielektriklerin özellikleri hep frekansa bağlıdır ve bir dielektrik yüksek frekanslarda enerji yayar, yani bir şönt direnci gibi davranır. Bu nedenle aynı eksenli iletim yollarının bile yüksek frekans kesilimi vardır; maddenin dikkatlice seçilmesi ile bu frekans Hz ve daha yükseğe çıkarılabilir.

101 İç ve dış yarıçapları sıra ile a ve b olan aynı eksenli l uzunlığında silindirlerden oluşan bir iletim yolu için indüktans ve sığa hesabı: dir. Birim uzunluk başına sığa ve indüktans ise (aradaki kısım ve µ olan madde ile dolu ise) olacaktır. C = 2π /Ln(b/a) ve L = (µ/2π)ln(b/a) (102)

102 Elektromanyetik dalganın dilektrik ortamda yayılma hızının v = 1/( µ ) 1/2 ile verildiğini biliyoruz (Titreşimler ve Dalgalar ders notlarına bakınız). Eşitlik-102 kullaılarak LC = µ olduğunu görebiliriz. Bu durumda yayılma hızı için v = 1/( µ ) 1/2 = 1/( LC) 1/2 (103) yazabiliriz. Bu, iletkenlerin boyutlarından bağımsızdır ve yalnız iletkenler arasındaki maddenin elektrik ve manyetik özelliklerine ( ve µ) bağlıdır. Özellikle, eğer ve µ boşluktaki değerlere ( 0 ve µ 0 ) yakınsa o zaman yayılma hızı ışığın boşluktaki hızı c = 1/(µ 0 0 ) 1/2 ye yakındır. Fakat, eğer dielektrik sabiti birden epeyce büyükse yani, 0 dan epey büyükse o zaman Belirtgin empedans R = (L/C) 1/2 R = (1/2π) (µ/ ) 1/2 Ln(b/a) (104) ile verilir. Böylece, iletkenlerin b/a yarıçap oranlarını değiştirerek iletim yolunun belirtgin empedansını kolayca değiştirebiliriz. Dağınık-parametreli iletim yolunun tam çözümlenmesi, iletkenler arasındaki alanlar ile bu bölgedeki dalgaların yayılmasından giderek de yapılabilir. O zaman çözümlemenin ayrıntıları büsbütün farklıdır. Fakat yayılma hızı ve belirtgin empedans ile ilgili son vargılar aynıdırlar.

103 İletim Hattı Karakteristik Empedansı Karakteristik empedans İletim hattı eşdeğer devresi İki telli ve eş eksenli iletim hattı parametreleri R: birim uzunluk başına direnç (her iki iletken) /m L: birim uzunluk başına indüktans (her iki iletken) H/m G: iki iletkeni arasındaki dielektrik malzemenin birim uzunluk başına iletkenliği S/m C: birim uzunluk başına kapasitans F/m R ve L seri elemanlar; G ve C nin ise paralel elemanlar olduğuna dikkat edilmelidir.

104 İletim hattı çıkışına rezistif bir yük bağlandığında yansıma: Bir iletim hattının karakteristik empedansı Z 0 = V(x)/I(x) ifadesi ile tanımlanır. x =0 giriş ucuna ve x = l çıkış ucuna karşı gelir. İletim hattının çıkışına karakteristik empedansa eşit olmayan rezistif bir yük bağlandığında girişten gönderilen sinyalin bir kısmı yansır bir kısmı ise yük tarafından soğrulur. Yansıma katsayısı ile tanımlıdır. rv = V r /V i Burada V r = yansıyan gerilim, V i = giriş gerilimidir. Burada rv alt indisi voltaj için yansıma katsayısını temsil etmektedir.

105 Yukarıdaki devrede yük (load) üzerindeki gerilim ve akım için V yük = V i + V r yazabiliriz. Burada ve I yük = I i + I r V i = Z 0 I i ve V r = -Z 0 I r dir. Buradan V yük = Z L I yük = Z L (I i + I r ) = V i + V r = (Z L / Z 0 ) (V i - V r ) yazabiliriz. Buradan V i + V r = (Z L / Z 0 ) (V i - V r ) eşitliği kullanılarak yansıma katsayısı için rv = V r /V i = (Z L Z 0 )/(Z L + Z 0 ) ifadesini elde ederiz. Bu ifadeye voltaj yansıma katsayısı denir. Akım yansıma katsayısı ise ri = I r /I i = (Z 0 Z L )/(Z L + Z 0 ) ile tanımlıdır. Burada ri alt indisi akım için yansıma katsayısını temsil etmek için kullanılmıştır. Voltaj ve Akım yansıma katsayıları zıt işaretlidir yani rv = - ri olacaktır. Mekanik eşdeğerin yansıma katsayısını akım için verilen yansıma katsayısı ile karşılaştıracağız

106 Bazı özel yük direnci için yansıma katsayısı Aşağıdaki şekildeki veriler voltaj için olan yansıma katsayısı içindir. Akım için verilen yansıma katsayısının bunun ters işaretlisi olacağını tekrar hatırlatalım. Ayrıca mekanik eşdeğeri için yansıma katsayısını akım için olanla karşılaştıracağımızı da tekrar belirtelim. NOT: İletim hatları için daha fazla bilgi için, Mühendislik Elektromanyetiğinin Temelleri, David K. Cheng. Çev: Adnan Köksal ve Birsen Saka kitabına bakabilirsiniz.

107 Eş eksenli (Koaksiyel) kabloların bazı uygulama yerleri Bazı tipik koaksiyel kablo ölçüleri

FİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FİZ-202 FİZİK LABORATUVARI IV. Elektrik devreleri deneyleri için ön bilgiler

FİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FİZ-202 FİZİK LABORATUVARI IV. Elektrik devreleri deneyleri için ön bilgiler FİZİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ FİZ-202 FİZİK LABORATUVARI IV Elektrik devreleri deneyleri için ön bilgiler (Berkeley Fizik Laboratuvarı-2 nin içeriği uyarlanmıştır) Şubat-2017 Prof. Dr. Hüseyin Çelik Elektrik

Detaylı

8. ALTERNATİF AKIM VE SERİ RLC DEVRESİ

8. ALTERNATİF AKIM VE SERİ RLC DEVRESİ 8. ATENATİF AKIM E SEİ DEESİ AMAÇA 1. Alternatif akım ve gerilim ölçmeyi öğrenmek. Direnç, kondansatör ve indüktans oluşan seri bir alternatif akım devresini analiz etmek AAÇA oltmetre, ampermetre, kondansatör

Detaylı

7. DİRENÇ SIĞA (RC) DEVRELERİ AMAÇ

7. DİRENÇ SIĞA (RC) DEVRELERİ AMAÇ 7. DİENÇ SIĞA (C) DEELEİ AMAÇ Seri bağlı direnç ve kondansatörden oluşan bir devrenin davranışını inceleyerek kondansatörün durulma ve yarı ömür zamanını bulmak. AAÇLA DC Güç kaynağı, kondansatör, direnç,

Detaylı

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri

Şekil-1. Doğru ve Alternatif Akım dalga şekilleri 2. Alternatif Akım =AC (Alternating Current) Değeri ve yönü zamana göre belirli bir düzen içerisinde değişen akıma AC denir. En çok bilinen AC dalga biçimi Sinüs dalgasıdır. Bununla birlikte farklı uygulamalarda

Detaylı

FİZ217 TİTREŞİMLER VE DALGALAR DERSİNİN 2. ARA SINAV SORU CEVAPLARI

FİZ217 TİTREŞİMLER VE DALGALAR DERSİNİN 2. ARA SINAV SORU CEVAPLARI 1) Gerilmiş bir ipte enine titreşimler denklemi ile tanımlıdır. Değişkenlerine ayırma yöntemiyle çözüm yapıldığında için [ ] [ ] ifadesi verilmiştir. 1.a) İpin enine titreşimlerinin n.ci modunu tanımlayan

Detaylı

Alternatif Akım Devreleri

Alternatif Akım Devreleri Alternatif akım sürekli yönü ve şiddeti değişen bir akımdır. Alternatif akımda bazı devre elemanları (bobin, kapasitör, yarı iletken devre elemanları) doğruakım devrelerinde olduğundan farklı davranırlar.

Detaylı

BAHAR YARIYILI FİZİK 2 DERSİ. Yrd. Doç. Dr. Hakan YAKUT. Fizik Bölümü

BAHAR YARIYILI FİZİK 2 DERSİ. Yrd. Doç. Dr. Hakan YAKUT. Fizik Bölümü 2015-2016 BAHAR YARIYILI FİZİK 2 DERSİ Yrd. Doç. Dr. Hakan YAKUT SAÜ Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Ofis: FEF A Blok, 3. Kat, Oda No: 812, İş tel.: 6092 (+90 264 295 6092) BÖLÜM 6 DOĞRU AKIM DEVRELERİ

Detaylı

5. Elektriksel Büyüklüklerin Ölçülebilen Değerleri

5. Elektriksel Büyüklüklerin Ölçülebilen Değerleri Elektrik devrelerinde ölçülebilen büyüklükler olan; 5. Elektriksel Büyüklüklerin Ölçülebilen Değerleri Akım Gerilim Devrede bulunan kaynakların tiplerine göre değişik şekillerde olabilir. Zamana bağlı

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 6 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 6 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 6 Çözümler 5 Nisan 2002 Problem 6.1 Dönen Bobin.(Giancoli 29-62) Bobin, yüzü manyetik alana dik olarak başlar (daha bilimsel konuşmak gerekirse,

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Elektromanyetik Dalga Teorisi Ders-3

Elektromanyetik Dalga Teorisi Ders-3 Elektromanyetik Dalga Teorisi Ders-3 Faz ve Grup Hızı Güç ve Enerji Düzlem Dalgaların Düzlem Sınırlara Dik Gelişi Düzlem Dalgaların Düzlem Sınırlara Eğik Gelişi Dik Kutuplama Paralel Kutuplama Faz ve Grup

Detaylı

TİTREŞİM VE DALGALAR BÖLÜM PERİYODİK HAREKET

TİTREŞİM VE DALGALAR BÖLÜM PERİYODİK HAREKET TİTREŞİM VE DALGALAR Periyodik Hareketler: Belirli aralıklarla tekrarlanan harekete periyodik hareket denir. Sabit bir nokta etrafında periyodik hareket yapan cismin hareketine titreşim hareketi denir.

Detaylı

Bölüm 3 AC Devreler. 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak.

Bölüm 3 AC Devreler. 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak. Bölüm 3 AC Devreler DENEY 3-1 AC RC Devresi DENEYİN AMACI 1. AC devrede, seri RC ağının karakteristiklerini anlamak. 2. Kapasitif reaktans, empedans ve faz açısı kavramlarını anlamak. GENEL BİLGİLER Saf

Detaylı

14. SİNÜSOİDAL AKIMDA DİRENÇ, KAPASİTE, İNDÜKTANS VE ORTAK İNDÜKTANSIN ÖLÇÜLMESİ

14. SİNÜSOİDAL AKIMDA DİRENÇ, KAPASİTE, İNDÜKTANS VE ORTAK İNDÜKTANSIN ÖLÇÜLMESİ 14. SİNÜSOİDAL AKIMDA DİRENÇ, KAPASİTE, İNDÜKTANS VE ORTAK İNDÜKTANSIN ÖLÇÜLMESİ Sinüsoidal Akımda Direncin Ölçülmesi Sinüsoidal akımda, direnç üzerindeki gerilim ve akım dalga şekilleri ve fazörleri aşağıdaki

Detaylı

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME

EET-202 DEVRE ANALİZİ-II DENEY FÖYÜ OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME OSİLOSKOP İLE PERİYOT, FREKANS VE GERİLİM ÖLÇME Deney No:1 Amaç: Osiloskop kullanarak AC gerilimin genlik periyot ve frekans değerlerinin ölçmesi Gerekli Ekipmanlar: AC Güç Kaynağı, Osiloskop, 2 tane 1k

Detaylı

4. Sunum: AC Kalıcı Durum Analizi. Kaynak: Temel Mühendislik Devre Analizi, J. David IRWIN-R. Mark NELMS, Nobel Akademik Yayıncılık

4. Sunum: AC Kalıcı Durum Analizi. Kaynak: Temel Mühendislik Devre Analizi, J. David IRWIN-R. Mark NELMS, Nobel Akademik Yayıncılık 4. Sunum: AC Kalıcı Durum Analizi Kaynak: Temel Mühendislik Devre Analizi, J. David IRWIN-R. Mark NELMS, Nobel Akademik Yayıncılık 1 Giriş Aşağıdaki şekillere ve ifadelere bakalım ve daha önceki derslerimizden

Detaylı

İç direnç ve emk. Seri bağlı dirençler. BÖLÜM 28 Doğru Akım Devreleri. İç direnç ve emk. ve emk. Elektromotor kuvvet (emk) kaynakları.

İç direnç ve emk. Seri bağlı dirençler. BÖLÜM 28 Doğru Akım Devreleri. İç direnç ve emk. ve emk. Elektromotor kuvvet (emk) kaynakları. BÖLÜM 8 Doğru Akım Devreleri Elektromotor Kuvveti emk iç direnç Seri ve Paralel Bağlı Dirençler Eşdeğer direnç Kirchhoff Kuralları Düğüm kuralı İlmek kuralı Devreleri Kondansatörün yüklenmesi Kondansatörün

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller eşitlendiğinde yani

Detaylı

EEM211 ELEKTRİK DEVRELERİ-I

EEM211 ELEKTRİK DEVRELERİ-I EEM211 ELEKTRİK DEVRELERİ-I Prof. Dr. Selçuk YILDIRIM Siirt Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Kaynak (Ders Kitabı): Fundamentals of Electric Circuits Charles K. Alexander Matthew N.O. Sadiku

Detaylı

Doğru Akım Devreleri

Doğru Akım Devreleri Doğru Akım Devreleri ELEKTROMOTOR KUVVETİ Kapalı bir devrede sabit bir akımın oluşturulabilmesi için elektromotor kuvvet (emk) adı verilen bir enerji kaynağına ihtiyaç duyulmaktadır. Şekilde devreye elektromotor

Detaylı

FİZİK 4. Ders 10: Bir Boyutlu Schrödinger Denklemi

FİZİK 4. Ders 10: Bir Boyutlu Schrödinger Denklemi FİZİK 4 Ders 10: Bir Boyutlu Schrödinger Denklemi Bir Boyutlu Schrödinger Denklemi Beklenen Değer Kuyu İçindeki Parçacık Zamandan Bağımsız Schrödinger Denklemi Kare Kuyu Tünel Olayı Basit Harmonik Salınıcı

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-3 Doğru Akım Devreleri Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-3 Doğru Akım Devreleri Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-3 Doğru Akım Devreleri Hazırlayan: Yrd. Doç. Dr. Ahmet DUMLU ELEKTROMOTOR KUVVETİ Kapalı bir devrede sabit bir akımın oluşturulabilmesi için

Detaylı

RC circuits Sönümlü harmonik salıngan ile RC devresi arasındaki benzerliğin başka bir yönü iki sistemdeki enerji bağıntılarının göz önüne alınması ile ortaya çıkar: Sönümsüz harmonik salınganın

Detaylı

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL

ELEKTRİKSEL POTANSİYEL ELEKTRİKSEL POTANSİYEL Elektriksel Potansiyel Enerji Elektriksel potansiyel enerji kavramına geçmeden önce Fizik-1 dersinizde görmüş olduğunuz iş, potansiyel enerji ve enerjinin korunumu kavramları ile

Detaylı

DENEY 5: ALTERNATİF AKIMDA FAZ FARKI (R, L VE C İÇİN)

DENEY 5: ALTERNATİF AKIMDA FAZ FARKI (R, L VE C İÇİN) DENEY 5: ALTERNATİF AKIMDA FAZ FARKI (R, L VE C İÇİN) A. DENEYİN AMACI : Bu deneyin amacı, pasif elemanların (direnç, bobin ve sığaç) AC tepkilerini incelemek ve pasif elemanlar üzerindeki faz farkını

Detaylı

F AKIM DEVRELER A. DEVRE ELEMANLARI VE TEMEL DEVRELER

F AKIM DEVRELER A. DEVRE ELEMANLARI VE TEMEL DEVRELER ALTERNATİF AKIM DEVRELERİ A. DEVRE ELEMANLARI VE TEMEL DEVRELER Alternatif akım devrelerinde akımın geçişine karşı üç çeşit direnç (zorluk) gösterilir. Devre elamanları dediğimiz bu dirençler: () R omik

Detaylı

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu

Hareket halindeki elektrik yüklerinin oluşturduğu bir sistem düşünelim. Belirli bir bölgede net bir yük akışı olduğunda, akımın mevcut olduğu Akım ve Direnç Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız tartışmalar durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik yüklerinin hareket halinde olduğu durumları inceleyeceğiz.

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 KONDANSATÖRLER VE BOBİNLER Doç. Dr. İbrahim YÜCEDAĞ Arş. Gör. Sümeyye

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ALTERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ALTERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: EEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ATERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRER TEST ÇÖZÜMERİ 6 Alternatif Akım ve Transformatörler Test in Çözümleri. Alternatif gerilim denklemi; V sinrft

Detaylı

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 KARABÜK ÜNİVERSİTESİ Öğretim Üyesi: Doç.Dr. Tamila ANUTGAN 1 Elektriksel olaylarla ilgili buraya kadar yaptığımız, tartışmalarımız, durgun yüklerle veya elektrostatikle sınırlı kalmıştır. Şimdi, elektrik

Detaylı

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır.

Buna göre, bir devrede yük akışı olabilmesi için, üreteç ve pil gibi aygıtlara ihtiyaç vardır. ELEKTRİK AKIMI ve LAMBALAR ELEKTRİK AKIMI Potansiyelleri farklı olan iki iletken cisim birbirlerine dokundurulduğunda potansiyelleri eşit oluncaya kadar birinden diğerine elektrik yükü akışı olur. Potansiyeller

Detaylı

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü FZM207. Temel Elektronik-I. 3. Bölüm: Temel Devre Tepkileri

Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü FZM207. Temel Elektronik-I. 3. Bölüm: Temel Devre Tepkileri Ankara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, Fizik Mühendisliği Bölümü FZM07 Temel ElektronikI 3. Bölüm: Temel Devre Tepkileri Doç. Dr. Hüseyin Sarı 3. Bölüm: Temel Devre Tepkileri İçerik Devre Tepkilerinin

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ALTERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ALTERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRLER TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: EEKTRİK VE MANYETİZMA 6. Konu ATERNATİF AKIM VE TRANSFORMATÖRER TEST ÇÖZÜMERİ 6 Alternatif Akım ve Transformatörler Test in Çözümleri. Alternatif gerilim denklemi; V sinrft

Detaylı

DENEY 5 RC DEVRELERİ KONDANSATÖRÜN YÜKLENMESİ VE BOŞALMASI

DENEY 5 RC DEVRELERİ KONDANSATÖRÜN YÜKLENMESİ VE BOŞALMASI DENEY 5 R DEVRELERİ KONDANSATÖRÜN YÜKLENMESİ VE BOŞALMAS Amaç: Deneyin amacı yüklenmekte/boşalmakta olan bir kondansatörün ne kadar hızlı (veya ne kadar yavaş) dolmasının/boşalmasının hangi fiziksel büyüklüklere

Detaylı

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü

Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü YALOVA ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü ESM 413 Enerji Sistemleri Laboratuvarı-II RL, RC ve RLC DEVRELERİNİN AC ANALİZİ Puanlandırma Sistemi: Hazırlık Soruları:

Detaylı

Elektromanyetik Dalga Teorisi

Elektromanyetik Dalga Teorisi Elektromanyetik Dalga Teorisi Ders-1 Diferansiyel Formda Maxwell Denklemleri İntegral Formda Maxwell Denklemleri Fazörlerin Kullanımı Zamanda Harmonik Alanlar Malzeme Ortamı Dalga Denklemleri Michael Faraday,

Detaylı

BÖLÜM 3 ALTERNATİF AKIMDA SERİ DEVRELER

BÖLÜM 3 ALTERNATİF AKIMDA SERİ DEVRELER BÖÜM 3 ATENATİF AKMDA SEİ DEVEE 3.1 - (DİENÇ - BOBİN SEİ BAĞANMAS 3. - (DİENÇ - KONDANSATÖÜN SEİ BAĞANMAS 3.3 -- (DİENÇ-BOBİN - KONDANSATÖ SEİ BAĞANMAS 3.4 -- SEİ DEVESİNDE GÜÇ 77 ATENATİF AKM DEVE ANAİİ

Detaylı

DENEY FÖYÜ 7: Seri ve Paralel Rezonans Devreleri

DENEY FÖYÜ 7: Seri ve Paralel Rezonans Devreleri DENEY FÖYÜ 7: Seri ve Paralel Rezonans Devreleri Deneyin Amacı: Seri ve paralel rezonans devrelerini incelemek, devrelerin karakteristik parametrelerini hesaplamak ve ölçmek, rezonans eğrilerini çizmek.

Detaylı

Elektromanyetik Dalga Teorisi

Elektromanyetik Dalga Teorisi Elektromanyetik Dalga Teorisi Ders-2 Dalga Denkleminin Çözümü Düzlem Elektromanyetik Dalgalar Enine Elektromanyetik Dalgalar Kayıplı Ortamda Düzlem Dalgalar Düzlem Dalgaların Polarizasyonu Dalga Denkleminin

Detaylı

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR

TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Power Electronic Circuits (Güç Elektroniği Devreleri) TEK FAZLI VE ÜÇ FAZLI KONTROLSÜZ DOĞRULTUCULAR 1. DENEYİN

Detaylı

ALTERNATİF AKIMIN DENKLEMİ

ALTERNATİF AKIMIN DENKLEMİ 1 ALTERNATİF AKIMIN DENKLEMİ Ani ve Maksimum Değerler Alternatif akımın elde edilişi incelendiğinde iletkenin 90 ve 270 lik dönme hareketinin sonunda maksimum emk nın indüklendiği görülür. Alternatif akımın

Detaylı

Elektrik Akımı, Direnç ve Ohm Yasası

Elektrik Akımı, Direnç ve Ohm Yasası 1. Akım Şiddeti Elektrik akımı, elektrik yüklerinin hareketi sonucu oluşur. Ancak her hareketli yük akım yaratmaz. Belirli bir bölge ya da yüzeyden net bir elektrik yük akışı olduğu durumda elektrik akımından

Detaylı

ELK273 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri Ders 8- AC Devreler. Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt.

ELK273 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri Ders 8- AC Devreler. Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt. ELK273 Elektrik ve Elektronik Mühendisliğinin Temelleri Ders 8- AC Devreler Yard.Doç.Dr. Ahmet Özkurt Ahmet.ozkurt@deu.edu.tr http://ahmetozkurt.net İçerik AC ve DC Empedans RMS değeri Bobin ve kondansatörün

Detaylı

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-4 Kondansatörler ve Bobinler

Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi. Ders Notu-4 Kondansatörler ve Bobinler Makine Mühendisliği İçin Elektrik-Elektronik Bilgisi Ders Notu-4 Kondansatörler ve Bobinler Kondansatörler Kondansatör, elektronların kutuplanarak elektriksel yükü elektrik alanın içerisinde depolayabilme

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 3 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 3 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 3 Çözümler 1 Mart 2002 Problem 3.1 Seri ve paralel bağlı kapasitörler. (Giancoli 24-23) (a) İlk önce kombinasyonunun eşdeğer sığası ü bulalım.

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ BMT103 ELEKTRİK DEVRE TEMELLERİ DERSİ LABORATUVARI DENEY NO: 7 KONDANSATÖRLER VE BOBİNLER Doç. Dr. İbrahim YÜCEDAĞ Arş. Gör. M.

Detaylı

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ

BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ BÖLÜM 1: MADDESEL NOKTANIN KİNEMATİĞİ 1.1. Giriş Kinematik, daha öncede vurgulandığı üzere, harekete sebep olan veya hareketin bir sonucu olarak ortaya çıkan kuvvetleri dikkate almadan cisimlerin hareketini

Detaylı

Devre Teorisi Ders Notu Dr. Nurettin ACIR ve Dr. Engin Cemal MENGÜÇ

Devre Teorisi Ders Notu Dr. Nurettin ACIR ve Dr. Engin Cemal MENGÜÇ BÖLÜM III RLC DEVRELERİN DOĞAL VE BASAMAK CEVABI RLC devreler; bir önceki bölümde gördüğümüz RC ve RL devrelerden farklı olarak indüktör ve kapasitör elemanlarını birlikte bulundururlar. RLC devrelerini

Detaylı

V R1 V R2 V R3 V R4. Hesaplanan Ölçülen

V R1 V R2 V R3 V R4. Hesaplanan Ölçülen DENEY NO : 1 DENEYİN ADI : Kirchhoff Akım/Gerilim Yasaları ve Düğüm Gerilimleri Yöntemi DENEYİN AMACI : Kirchhoff akım/gerilim yasalarının ve düğüm gerilimleri yöntemi ile hesaplanan devre akım ve gerilimlerinin

Detaylı

SIĞA VE DİELEKTRİKLER

SIĞA VE DİELEKTRİKLER SIĞA VE DİELEKTRİKLER Birbirlerinden bir boşluk veya bir yalıtkanla ayrılmış iki eşit büyüklükte fakat zıt işaretli yük taşıyan iletkenlerin oluşturduğu yapıya kondansatör adı verilirken her bir iletken

Detaylı

ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI

ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ DERSİ ALTERNATİF AKIMIN TEMEL ESASLARI Dr. Öğr. Üyesi Ahmet ÇİFCİ Elektrik enerjisi, alternatif akım ve doğru akım olarak

Detaylı

Alternatif Akım; Zaman içerisinde yönü ve şiddeti belli bir düzen içerisinde değişen akıma alternatif akım denir.

Alternatif Akım; Zaman içerisinde yönü ve şiddeti belli bir düzen içerisinde değişen akıma alternatif akım denir. ALTERNATiF AKIM Alternatif Akım; Zaman içerisinde yönü ve şiddeti belli bir düzen içerisinde değişen akıma alternatif akım denir. Doğru akım ve alternatif akım devrelerinde akım yönleri şekilde görüldüğü

Detaylı

DENEY 1-1 AC Gerilim Ölçümü

DENEY 1-1 AC Gerilim Ölçümü DENEY 1-1 AC Gerilim Ölçümü DENEYİN AMACI 1. AC gerilimlerin nasıl ölçüldüğünü öğrenmek. 2. AC voltmetrenin nasıl kullanıldığını öğrenmek. GENEL BİLGİLER AC voltmetre, ac gerilimleri ölçmek için kullanılan

Detaylı

Bölüm 4 Doğru Akım Devreleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 4 Doğru Akım Devreleri. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Bölüm 4 Doğru Akım Devreleri Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU Doğru Akım Devreleri Elektrik Akımı Direnç ve Ohm Yasası Elektromotor Kuvvet (EMK) Kirchoff un Akım Kuralı Kirchoff un İlmek Kuralı Seri ve Paralel

Detaylı

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta. Aysuhan OZANSOY

Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta. Aysuhan OZANSOY FİZ102 FİZİK-II Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Fizik Bölümü 7. Hafta Aysuhan OZANSOY Bölüm 6: Akım, Direnç ve Devreler 1. Elektrik Akımı ve Akım Yoğunluğu 2. Direnç ve Ohm Kanunu 3. Özdirenç 4. Elektromotor

Detaylı

Devre Teorisi Ders Notu Dr. Nurettin ACIR ve Dr. Engin Cemal MENGÜÇ

Devre Teorisi Ders Notu Dr. Nurettin ACIR ve Dr. Engin Cemal MENGÜÇ BÖLÜM I İNDÜKTANS VE KAPASİTANS Bu bölümde, tek bir bağımsız kaynak kullanılarak indüktör ve kapasitörlerin tek başına davranışları incelenecektir. İndüktörler, manyetik alanla ilişkin olaylar üzerine

Detaylı

AET 113 DOĞRU AKIMI DEVRE ANALİZİ 1. HAFTA

AET 113 DOĞRU AKIMI DEVRE ANALİZİ 1. HAFTA AET 113 DOĞRU AKIMI DEVRE ANALİZİ 1. HAFTA İçindekiler Temel Kavramlar Devre Elemanları Elektrik Devre Kaynakları GERİLİM (v) Pozitif ve negatif yük birbirinden ayrıldığı zaman enerji harcanır. Gerilim,

Detaylı

Kondansatörler (Sığaçlar) Test 1 in Çözümleri. q 1. = = 600 µc yükü ile yüklenirken E 1. enerjisi;

Kondansatörler (Sığaçlar) Test 1 in Çözümleri. q 1. = = 600 µc yükü ile yüklenirken E 1. enerjisi; ondansatörler (Sığaçlar) Test in Çözümleri. ondansatörün levhaları arasındaki potansiyel farkı, üretecin potansiyel farkına eşittir. Levhalar arasındaki d aralığının değişmesi üretecin potansiyel farkını

Detaylı

Fizik 101: Ders 23 Gündem

Fizik 101: Ders 23 Gündem Fizik 101: Ders 3 Gündem Basit Harmonik Hereket Yatay yay ve kütle Sinus ve cosinus lerin anlamı Düşey yay ve kütle Enerji yaklaşımı Basit sarkaç Çubuk sarkaç Basit Harmonik Hareket (BHH) Ucunda bir kütle

Detaylı

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu)

BÖLÜM I GİRİŞ (1.1) y(t) veya y(x) T veya λ. a t veya x. Şekil 1.1 Dalga. a genlik, T peryod (veya λ dalga boyu) BÖLÜM I GİRİŞ 1.1 Sinyal Bir sistemin durum ve davranış bilgilerini taşıyan, bir veya daha fazla değişken ile tanımlanan bir fonksiyon olup veri işlemde dalga olarak adlandırılır. Bir dalga, genliği, dalga

Detaylı

Bölüm 3. Tek Serbestlik Dereceli Sistemlerin Zorlanmamış Titreşimi

Bölüm 3. Tek Serbestlik Dereceli Sistemlerin Zorlanmamış Titreşimi Bölüm 3 Tek Serbestlik Dereceli Sistemlerin Zorlanmamış Titreşimi Sönümsüz Titreşim: Tek serbestlik dereceli örnek sistem: Kütle-Yay (Yatay konum) Bir önceki bölümde anlatılan yöntemlerden herhangi biri

Detaylı

ELEKTROMANYETİK DALGALAR

ELEKTROMANYETİK DALGALAR ELEKTROMANYETİK DALGALAR Hareket eden bir yük manyetik alan oluşturur. Yük sabit hızla hareket ederse, sabit bir akım ve sabit bir manyetik alan oluşturur. Yük osilasyon hareketi yaparsa değişken bir manyetik

Detaylı

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) Seri ve Paralel RLC Devreleri

Mekatronik Mühendisliği Lab1 (Elektrik-Elektronik) Seri ve Paralel RLC Devreleri YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ MAKİNA FAKÜLTESİ MEKATRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELEKTRİK-ELEKTRONİK LABORATUARI (LAB I) DENEY 3 Deney Adı: Seri ve Paralel RLC Devreleri Öğretim Üyesi: Yard. Doç. Dr. Erhan AKDOĞAN

Detaylı

ELEKTRİK AKIMI Elektrik Akım Şiddeti Bir İletkenin Direnci

ELEKTRİK AKIMI Elektrik Akım Şiddeti Bir İletkenin Direnci ELEKTRİK AKIMI Elektrikle yüklü ve potansiyelleri farklı olan iki iletken küreyi, iletken bir telle birleştirilirse, potansiyel farkından dolayı iletkende yük akışı meydana gelir. Bir iletkenden uzun süreli

Detaylı

Alternatif Akım ve Transformatörler. Test 1 in Çözümleri

Alternatif Akım ve Transformatörler. Test 1 in Çözümleri 7 Alternatif Akım ve Transformatörler Test in Çözümleri 4.. ihazların şarj edilmesinde ve elektroliz olayında alternatif akım kullanılmaz. Bu cihazları şarj etmek için alternatif akım doğru akıma çevrilir.

Detaylı

Bölüm-4. İki Boyutta Hareket

Bölüm-4. İki Boyutta Hareket Bölüm-4 İki Boyutta Hareket Bölüm 4: İki Boyutta Hareket Konu İçeriği 4-1 Yer değiştirme, Hız ve İvme Vektörleri 4-2 Sabit İvmeli İki Boyutlu Hareket 4-3 Eğik Atış Hareketi 4-4 Bağıl Hız ve Bağıl İvme

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Dinamik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Dinamik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 17 Rijit Cismin Düzlemsel Kinetiği; Kuvvet ve İvme Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Dinamik, R.C.Hibbeler, S.C.Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok.

Detaylı

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır.

Manyetik Alanlar. Benzer bir durum hareketli yükler içinde geçerli olup bu yüklerin etrafını elektrik alana ek olarak bir manyetik alan sarmaktadır. Manyetik Alanlar Manyetik Alanlar Duran ya da hareket eden yüklü parçacığın etrafını bir elektrik alanın sardığı biliyoruz. Hatta elektrik alan konusunda şu sonuç oraya konulmuştur. Durgun bir deneme yükü

Detaylı

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM

BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM BÖLÜM 4: MADDESEL NOKTANIN KİNETİĞİ: İMPULS ve MOMENTUM 4.1. Giriş Bir önceki bölümde, hareket denklemi F = ma nın, maddesel noktanın yer değiştirmesine göre integrasyonu ile elde edilen iş ve enerji denklemlerini

Detaylı

DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP

DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP DENEY 7 DALGALI GERİLİM ÖLÇÜMLERİ - OSİLOSKOP Amaç: Bu deneyin amacı, öğrencilerin alternatif akım ve gerilim hakkında bilgi edinmesini sağlamaktır. Deney sonunda öğrencilerin, periyot, frekans, genlik,

Detaylı

Alternatif Akım. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören. Alternatif Akım

Alternatif Akım. Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören. Alternatif Akım Yrd. Doç. Dr. Aytaç Gören Paralel devre 2 İlk durum: 3 Ohm kanunu uygulandığında; 4 Ohm kanunu uygulandığında; 5 Paralel devrede empedans denklemi, 6 Kondansatör (Kapasitans) Alternatif gerilimin etkisi

Detaylı

1. Sunum: Kapasitans ve İndüktans. Kaynak: Temel Mühendislik Devre Analizi, J. David IRWIN- R. Mark NELMS

1. Sunum: Kapasitans ve İndüktans. Kaynak: Temel Mühendislik Devre Analizi, J. David IRWIN- R. Mark NELMS 1. Sunum: Kapasitans ve İndüktans Kaynak: Temel Mühendislik Devre Analizi, J. David IRWIN- R. Mark NELMS Kapasitans ve İndüktans Kondansatörler elektrik alanlarında, indüktörler ise manyejk alanlarında

Detaylı

Elektrik Müh. Temelleri

Elektrik Müh. Temelleri Elektrik Müh. Temelleri ELK184 2 @ysevim61 https://www.facebook.com/groups/ktuemt/ 1 Akım, Gerilim, Direnç Anahtar Pil (Enerji kaynağı) V (Akımın yönü) R (Ampül) (e hareket yönü) Şekildeki devrede yük

Detaylı

DENEY 1. İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

DENEY 1. İncelenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi DENEY 1 Düzgün Doğrusal Hareketin İncelenmesi Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Fizik Bölümü Isparta - 2018 Amaçlar 1. Tek boyutta hareket kavramının incelenmesi. 2. Yer değiştirme ve

Detaylı

Uçlarındaki gerilim U volt ve içinden t saniye süresince Q coulomb luk elektrik yükü geçen bir alıcıda görülen iş:

Uçlarındaki gerilim U volt ve içinden t saniye süresince Q coulomb luk elektrik yükü geçen bir alıcıda görülen iş: Etrafımızda oluşan değişmeleri iş, bu işi oluşturan yetenekleri de enerji olarak tanımlarız. Örneğin bir elektrik motorunun dönmesi ile bir iş yapılır ve bu işi yaparken de motor bir enerji kullanır. Mekanikte

Detaylı

Mekanik Titreşimler ve Kontrolü. Makine Mühendisliği Bölümü

Mekanik Titreşimler ve Kontrolü. Makine Mühendisliği Bölümü Mekanik Titreşimler ve Kontrolü Makine Mühendisliği Bölümü s.selim@gtu.edu.tr 10.10.018 Titreşim sinyalinin özellikleri Daimi sinyal Daimi olmayan sinyal Herhangi bir sistemden elde edilen titreşim sinyalinin

Detaylı

Adı ve Soyadı : Nisan 2011 No :... Bölümü :... MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI

Adı ve Soyadı : Nisan 2011 No :... Bölümü :... MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI Adı ve Soyadı :................ 16 Nisan 011 No :................ Bölümü :................ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI 1) Aşağıdakiler hangisi/hangileri doğrudur? I. Coulomb yasasındaki Coulomb

Detaylı

ZENER DİYOTLAR. Hedefler

ZENER DİYOTLAR. Hedefler ZENER DİYOTLAR Hedefler Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Zener diyotları tanıyacak ve çalışma prensiplerini kavrayacaksınız. Örnek devreler üzerinde Zener diyotlu regülasyon devrelerini öğreneceksiniz. 2

Detaylı

KONDANSATÖRLER Farad(F)

KONDANSATÖRLER Farad(F) KONDANSATÖRLER Kondansatörler elektrik enerjisi depo edebilen devre elemanlarıdır. İki iletken levha arasına dielektrik adı verilen bir yalıtkan madde konulmasıyla elde edilir. Birimi Farad(F) C harfi

Detaylı

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ

ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ERCİYES ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ENERJİ SİSTEMLERİ MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ DENEY FÖYÜ DENEY ADI AC AKIM, GERİLİM VE GÜÇ DENEYİ DERSİN ÖĞRETİM ÜYESİ DENEY SORUMLUSU DENEY GRUBU: DENEY TARİHİ : TESLİM

Detaylı

DENEY 2: ALTERNATİF AKIM DEVRELERİNDE KONDANSATÖR VE BOBİN DAVRANIŞININ İNCELENMESİ

DENEY 2: ALTERNATİF AKIM DEVRELERİNDE KONDANSATÖR VE BOBİN DAVRANIŞININ İNCELENMESİ DENEY 2: ALTERNATİF AKIM DEVRELERİNDE KONDANSATÖR VE BOBİN DAVRANIŞININ İNCELENMESİ Deneyin Amacı *Alternatif akım devrelerinde sıklıkla kullanılan (alternatif işaret, frekans, faz farkı, fazör diyagramı,

Detaylı

ELASTİK DALGA YAYINIMI

ELASTİK DALGA YAYINIMI ELASTİK DALGA YAYINIMI (016-10. Ders) Prof.Dr. Eşref YALÇINKAYA Geçtiğimiz ders; Cisim dalgaları (P ve S) Tabakalı ortamda yayılan sismik dalgalar Snell kanunu Bu derste; Yüzey dalgaları (Rayleigh ve Love)

Detaylı

6. Sunum: Manye-k Bağlaşımlı Devreler. Kaynak: Temel Mühendislik Devre Analizi, J. David IRWIN-R. Mark NELMS, Nobel Akademik Yayıncılık

6. Sunum: Manye-k Bağlaşımlı Devreler. Kaynak: Temel Mühendislik Devre Analizi, J. David IRWIN-R. Mark NELMS, Nobel Akademik Yayıncılık 6. Sunum: Manye-k Bağlaşımlı Devreler Kaynak: Temel Mühendislik Devre Analizi, J. David IRWIN-R. Mark NELMS, Nobel Akademik Yayıncılık 1 Bu ders kapsamında ilgilendiğimiz bütün devre elamanlarının ideal

Detaylı

ELEKTRİK DEVRELERİ-2 LABORATUVARI VI. DENEY FÖYÜ

ELEKTRİK DEVRELERİ-2 LABORATUVARI VI. DENEY FÖYÜ ELEKTİK DEELEİ-2 LABOATUAI I. DENEY FÖYÜ ALTENATİF AKIM DEESİNDE GÜÇ ÖLÇÜMÜ Amaç: Alternatif akım devresinde harcanan gücün analizi ve ölçülmesi. Gerekli Ekipmanlar: AA Güç Kaynağı, 1kΩ Direnç, 0.5H Bobin,

Detaylı

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELK222 TEMEL ELEKTRİK LABORATUARI-II

KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü ELK222 TEMEL ELEKTRİK LABORATUARI-II ALTERNATİF AKIM KÖPRÜLERİ 1. Hazırlık Soruları Deneye gelmeden önce aşağıdaki soruları cevaplayınız ve deney öncesinde rapor halinde sununuz. Omik, kapasitif ve endüktif yük ne demektir? Açıklayınız. Omik

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 1 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 1 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 1 Çözümler 15 Şubat 2002 Problem 1.1 Kütleçekim ve Elektrostatik kuvvetlerin bağıl şiddetleri. Toz parçacıkları 50 µm çapında ve böylece yarıçapları

Detaylı

BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1. BÖLÜM:2 Fizik ve Ölçme 13. BÖLÜM 3: Bir Boyutta Hareket 20. BÖLÜM 4: Düzlemde Hareket 35

BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1. BÖLÜM:2 Fizik ve Ölçme 13. BÖLÜM 3: Bir Boyutta Hareket 20. BÖLÜM 4: Düzlemde Hareket 35 BÖLÜM 1: Matematiğe Genel Bakış 1 1.1. Semboller, Bilimsel Gösterimler ve Anlamlı Rakamlar 1.2. Cebir 1.3. Geometri ve Trigometri 1.4. Vektörler 1.5. Seriler ve Yaklaşıklıklar 1.6. Matematik BÖLÜM:2 Fizik

Detaylı

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI

ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI ELEKTRONİK DEVRE ELEMANLARI 1. Direnç Renk Kodları Direnç Renk Tablosu Renk Sayı Çarpan Tolerans SİYAH 0 1 KAHVERENGİ 1 10 ± %1 KIRMIZI 2 100 ± %2 TURUNCU 3 1000 SARI 4 10.000 YEŞİL 5 100.000 ± %0.5 MAVİ

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Levent Çetin. Alternatif Gerilim. Alternatif Akımın Fazör Olarak İfadesi. Temel Devre Elemanlarının AG Etkisi Altındaki Davranışları

Yrd. Doç. Dr. Levent Çetin. Alternatif Gerilim. Alternatif Akımın Fazör Olarak İfadesi. Temel Devre Elemanlarının AG Etkisi Altındaki Davranışları Yrd. Doç. Dr. Levent Çetin İçerik Alternatif Gerilim Faz Kavramı ın Fazör Olarak İfadesi Direnç, Reaktans ve Empedans Kavramları Devresinde Güç 2 Alternatif Gerilim Alternatif gerilim, devre üzerindeki

Detaylı

MANYETİK ALAN KAYNAKLARI Biot Savart Yasası

MANYETİK ALAN KAYNAKLARI Biot Savart Yasası Fiz 1012 Ders 6 MANYETİK ALAN KAYNAKLARI Biot Savart Yasası Hareket Eden Parçacığın Manyetik Alanı Akım Taşıyan İletkenin Manyetik Alanı Ampère Yasası Manyetik Akı Gauss Yasası Yerdeğiştirme Akımı (Ampère

Detaylı

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ

RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ RİJİT CİSİMLERİN DÜZLEMSEL KİNEMATİĞİ MUTLAK GENEL DÜZLEMSEL HAREKET: Genel düzlemsel hareket yapan bir karı cisim öteleme ve dönme hareketini eşzamanlı yapar. Eğer cisim ince bir levha olarak gösterilirse,

Detaylı

4. ÜNİTE ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ

4. ÜNİTE ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ 4. ÜNİTE ALTERNATİF AKIMDA GÜÇ KONULAR 1. Ani Güç, Ortalama Güç 2. Dirençli Devrelerde Güç 3. Bobinli Devrelerde Güç 4. Kondansatörlü Devrelerde Güç 5. Güç Üçgeni 6. Güç Ölçme GİRİŞ Bir doğru akım devresinde

Detaylı

EEM 202 DENEY 10. Tablo 10.1 Deney 10 da kullanılan devre elemanları ve malzeme listesi

EEM 202 DENEY 10. Tablo 10.1 Deney 10 da kullanılan devre elemanları ve malzeme listesi EEM 0 DENEY 0 SABİT FEKANSTA DEVEEİ 0. Amaçlar Sabit frekansta devrelerinin incelenmesi. Seri devresi Paralel devresi 0. Devre Elemanları Ve Kullanılan Malzemeler Bu deneyde kullanılan devre elemanları

Detaylı

FİZİK II - Final UYGULAMA

FİZİK II - Final UYGULAMA FİZİK II - Final UYGULAMA Problem 1 /Ders 1 (Elektrik Alan ve Kuvvet) Şekildeki gibi 1.00 g lık yüklü bir mantar top ince bir iplikle düzgün bir elektrik alanının bulunduğu bölgede asılıyor. İpin yatayla

Detaylı

Doğru Akım Devreleri

Doğru Akım Devreleri Bölüm 28 Doğru Akım Devreleri Elektro Motor Kuvvet Seri ve Paralel Dirençler Kirchhoff un Kuralları RC Devreleri Elektrik Ölçüm Aletleri Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/

Detaylı

ALTERNATİF AKIMDA EMPEDANS SERİ DEVRELER

ALTERNATİF AKIMDA EMPEDANS SERİ DEVRELER 1 ALTERNATİF AKMDA EMPEDANS SERİ DEVRELER Empedans, gerilim uygulandığında bir elektrik devresinin akımın geçişine karşı gösterdiği zorluğun ölçüsüdür. Empedans Z harfi ile gösterilir ve birimi ohm(ω)

Detaylı

Elektrik Devre Temelleri 11

Elektrik Devre Temelleri 11 Elektrik Devre Temelleri 11 KAPASİTÖR VE ENDÜKTÖR Doç. Dr. M. Kemal GÜLLÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Kocaeli Üniversitesi 6.1. Giriş Bu bölümde doğrusal iki devre elemanı olan kapasitör (capacitor)

Detaylı

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0

ĐŞ GÜÇ ENERJĐ. Zaman. 5. Uygulanan kuvvet cisme yol aldıramıyorsa iş yapılmaz. W = 0 ĐŞ GÜÇ ENERJĐ Đş kelimesi, günlük hayatta çok kullanılan ve çok geniş kapsamlı bir kelimedir. Fiziksel anlamda işin tanımı tektir.. Yapılan iş, kuvvet ile kuvvetin etkisinde yapmış olduğu yerdeğiştirmenin

Detaylı

Temel Devre Elemanlarının Alternatif Gerilim Etkisi Altındaki Davranışları

Temel Devre Elemanlarının Alternatif Gerilim Etkisi Altındaki Davranışları Temel Devre Elemanlarının Alternatif Gerilim Etkisi Altındaki Davranışları Direnç (R) Alternatif gerilimin etkisi altındaki direnç, Ohm kanunun bilinen ifadesini korur. Denklemlerden elde edilen sonuç

Detaylı