GENEL MUHASEBE. Dönen Varlıklar-Stoklar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "GENEL MUHASEBE. Dönen Varlıklar-Stoklar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi"

Transkript

1 GENEL MUHASEBE Dönen Varlıklar-Stoklar Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

2 STOKLAR Stoklar, işletmelerin ana faaliyet konularını yerine getirebilmeleri ve mevcudiyetlerini devam ettirebilmeleri için ihtiyaç duydukları vazgeçilmez unsurlardır. Faaliyet konuları her ne olursa olsun - hizmet, ticaret, imalat- tüm işletmelerin finansal tabloları incelendiğinde stokların en önemli varlık kalemleri arasında yer aldığı görülmektedir.

3 STOKLAR Stoklar; en genel anlamıyla işletmelerin ana faaliyet konularını yerine getirebilmeleri için tüketmek, satmak ya da üretimde kullanmak amacı ile elinde bulundurduğu varlıklar olarak tanımlanmaktadır.

4 STOKLAR GRUBUNDA YER ALAN HESAPLAR

5 KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV) Katma değer vergisi, mal ve hizmet alımları esnasında, satın alma bedelinin belirli bir yüzdesi oranında alıcı tarafından satın alma bedeline ilave olarak ödenen bir vergi türü olup yalnızca mal ve hizmet alışlarını ilgilendiren bir vergi türü değildir. Ancak bu konuda yalnızca mal ve hizmet alım ve satımlarına ilişkin katma değer vergisinin muhasebeleştirilmesi ele alınacaktır.

6 KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV) İşletmeler, mal ve hizmet satın almaları durumunda satıcılara satın alma bedelinin belli bir yüzdesi oranında katma değer vergisi öderlerken; mal ve hizmet satışı yapmaları durumunda devlet adına alıcılardan satış bedelinin belirli bir yüzdesi oranında katma değer vergisi tahsil ederler. İşletmeler, bir dönem içinde (Katma değer vergisinde dönem bir aydır.) gerçekleştirdiği alış ve satış işlemleri sonucunda ödediği ya da ödeyeceği katma değer vergisi tutarını, tahsil ettiği ya da tahsil edeceği katma değer vergisi tutarı ile karşılaştırıp bu karşılaştırma sonucunda kalan bakiyeyi finansal tablolarında raporlamak zorundadırlar.

7 KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV) 191 İNDİRİLECEK KDV HESABI: Her türlü mal ve hizmetin satın alınması sırasında, satın alma bedelleri üzerinden satıcılara ödenen ya da ödenecek katma değer vergisinin izlendiği hesaptır. Mal ve hizmet alımlarında ödenen katma değer vergisi bu hesaba borç kaydedilir, mevzuat gereği yapılabilecek indirimler ve hesaba yapılan düzeltmeler hesabın alacağına kaydedilir. Dönem sonlarında da bu hesapta biriken katma değer tutarları alacak kaydedilerek 391 Hesaplanan KDV Hesabı ile karşılaştırılarak hesap kapatılır.

8 KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV) 391 HESAPLANAN KDV HESABI: Her türlü mal ve hizmetin satışı sırasında, satış bedeli üzerinden alıcılardan tahsil edilen ya da edilecek olan katma değer vergisinin izlendiği hesaptır. Tahsil edilen katma değer vergisi bu hesaba alacak kaydedilir, mevzuat gereği hesaba yapılan düzeltmeler hesabın borcuna kaydedilir. Dönem sonlarında da bu hesapta biriken katma değer tutarları borç kaydedilerek 191 İndirilecek KDV Hesabı ile karşılaştırılarak hesap kapatılır.

9 KATMA DEĞER VERGİSİ (KDV) 391 HESAPLANAN KDV > 191 İNDİRİLECEK KDV = 360 ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR 191 İNDİRİLECEK KDV > 391 HESAPLANAN KDV = 190 DEVREDEN KDV HESABI

10 KDV ÖRNEK ÖRNEK: İşletme, tarihinde TL'ye (%15 KDV Dahil) mal satın almış, karşılığında TL nakit vermiş, TL için de cüzdanındaki aynı tutarda bir alacak senedini ciro etmiştir TİCARİ MALLAR HS. 191 İNDİRİLECEK KDV HS KASA HS. 121 AL. SENETLERİ HS Cüzdandaki Alacak Sen

11 ÖRNEK: İşletmenin Ekim 2014 sonu itibariyle KDV hesaplarına ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir. Bu bilgiler ışığında tahakkuk kaydını yapınız. B 191 İND. KDV HS. A B 391 HSP. KDV HS. A HESAPLANAN KDV HS İNDİRİLECEK KDV HS. 360 ÖD.VERGİ VE FON HS

12 ÖRNEK: İşletmenin Kasım 2014 sonu itibariyle KDV hesaplarına ilişkin bilgiler aşağıdaki gibidir. Bu bilgiler ışığında tahakkuk kaydını yapınız. B 191 İND. KDV HS. A B 391 HSP. KDV HS. A DEVREDEN KDV HS. 391 HESAPLANAN KDV HS İNDİRİLECEK KDV HS

13 STOK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ 150. İLK MADDE VE MALZEME HESABI İşletmelerin üretiminde veya diğer faaliyetlerinde kullanmak üzere aldığı hammadde (ilk madde), yardımcı madde, işletme malzemesi, ambalaj malzemesi ve diğer malzemelerin izlendiği hesaptır. İlk madde: Bir malın içinde yoğun olarak bulunan ve mamulün esas yapısını oluşturan maddedir. Örneğin, ekmek üretiminde ilk madde undur. Yardımcı madde: Bir malın içinde ilk maddeye göre daha az bulunan maddelerdir. Örneğin, ekmek üretiminde tuz, maya vb. İşletme malzemesi: Mamulü üretebilmek için kullanılan, tüketilen malzemelerdir. Örneğin, ekmek üretiminde fırın, odun, yakıt vb. Ambalaj malzemesi: Mamullerin muhafaza edilmesi ve paketlenmesinde kullanılan malzemelerdir. Örneğin, yoğurt üretiminde plastik kap, kova vb. Diğer malzemeler: Malların üretilmesi sırasında işletmelerde kullanılan diğer madde ve malzemelerin dışında kalan malzemelerdir. Örneğin, kırtasiye malzemeleri, temizlik malzemeleri, aydınlatma vb.

14 STOK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ-150 Sağlık Kurumlarında Stok Türleri 1. Tıbbi Stoklar: Sağlık kurumunda tıbbi hizmet üretiminde girdi olarak kullanılan stoklardan oluşmaktadır. İlaçlar, Tıbbi sarf malzemeleri, Tıbbi görüntüleme malzemeleri, Laboratuvar malzemeleri, Tıbbi gazlar, Radyoaktif malzemeler, Kan ve kan ürünleri, Diğer tıbbi sarf malzemeleri.

15 STOK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ Diğer Stoklar: Sağlık kurumlarında tıbbi hizmetler dışındaki her türlü hizmet üretiminde kullanılan malzemelerden oluşmaktadır. Büro malzemeleri, Temizlik malzemeleri, Isıtma malzemeleri, Akaryakıt ve yağlar, Yiyecek malzemeleri, İçecek malzemeleri, Teknik bakım ve onarım malzemeleri, Mefruşat/Döşeme malzemeleri, Taşıt araçları parçaları, Diğer malzemeler.

16 Hastanelerde ilk madde ve malzeme stokları, ilgili birimin talebi ile veya yönetimin planlaması çerçevesinde satın alınır, depolanır ve ilgili birime ihtiyacı ölçüsünde gönderilir. İlaç stokları, hastanenin bünyesindeki eczane tarafından satın alınır ve talep edildiğinde hizmet üretim birimlerine dağıtılır ve bu birimlerde hastanın tedavisinde kullanılır. Aynı şekilde ilgili birimin talebi ile satın alınan tıbbi malzemeler de ilgili birimlerde hizmet üretiminde direkt veya endirekt olarak kullanılır. Tıbbi olmayan malzemeler, sadece hizmet üretim birimlerince değil; sağlık işletmesinin tüm birimlerince tüketilebilir. Örneğin, kağıt, toner, kalem gibi kırtasiye malzemeleri bir hizmet üretim birimi olan kardiyoloji bölümünde kullanılabileceği gibi; bir genel yönetim birimi olan insan kaynakları birimince de kullanılabilir.

17 STOK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ İlk Madde ve Malzeme Hesabının İşleyişi: İlk madde ve malzemeler satın alındıkları ya da üretildikleri maliyet bedelleri ile bu hesabın borcuna kaydedilir; üretime verildiğinde, tüketildiğinde, satıldığında veya devredildiğinde ise hesabın alacağına kaydedilir.

18 STOK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ 151 Yarı Mamuller Hesabı: Henüz tam olarak mamul haline gelmemiş ancak direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderlerinden belli oranlarda pay almış üretim aşamasındaki mamullerin izlendiği hesaptır. Bu hesap maliyet muhasebesi uygulayan mamul üreten işletmelerde kullanılır. Hesabının İşleyişi: Maliyet dönemi sonunda direkt ilk madde ve malzeme, direkt işçilik ve genel üretim giderleri tutarları kadar bu hesap borçlandırılarak kaydedilir. Üretimi tamamlanan yarı mamullerin maliyet tutarı bu hesabın alacağı karşılığında ilgili stok hesaplarına aktarılır.

19 STOK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ 152 Mamuller Hesabı: Mal üretimi yapan işletmelerinin çalışmaları sonunda elde edilen ve satışa hazır hale gelen mamullerin izlendiği hesaptır. Hesabının İşleyişi: Üretimi tamamlanan mamuller yarı mamuller hesabından alınarak bu hesaba borç kaydedilir. Satılması veya herhangi bir nedenle işletmeden çıkması ile alacaklandırılır.

20 STOK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ 153 Ticari Mallar Hesabı: Üzerinde herhangi bir değişikliğe tabi tutulmadan satılmak amacı ile alınan ticari malların izlendiği hesaptır. Hesabının İşleyişi: Satın alınan ticari mallar maliyet bedeli ile bu hesaba borç kaydedilir, aynı zamanda mallar için yapılan alış giderleri de borç olarak kaydedilir. Satılması veya herhangi bir nedenle işletmeden çıkmasında ise maliyet bedeli ile alacak kaydedilir. Aynı zamanda iskonto ve iadelerde de hesap alacak olarak kaydedilir.

21 İLK MADDE VE MALZEMELER / TİCARİ MALLAR MALİYET BEDELİ ile değerlenir (VUK 262) YURT İÇİNDEN SATIN ALINAN TİCARİ MALLARIN Maliyet Bedeli = Alış Bedeli + Taşıma Giderleri + Sigorta Giderleri + Komisyon Giderleri + Ambalaj Giderleri + Muhafaza Giderleri YURT DIŞINDAN SATIN ALINAN TİCARİ MALLARIN Maliyet Bedeli = Alış Bedeli + Taşıma Giderleri + Sigorta Giderleri + Komisyon Giderleri + Ambalaj Giderleri + Muhafaza Giderleri + Gümrük Vergisi + Kredi Faizleri

22 Satılan Ticari Malların Maliyetinin (STMM) / Satılan İlk Madde ve Malzemelerin Maliyetinin (SİMM) Hesaplanması: - Dönem Başı Mal Mevcudu: + - Dönem İçi Mal Alışları: + - Mal Alış Giderleri: + - Mal Alış İskontoları: - - Mal Alış İadeleri: - - Dönem Sonu Mal Mevcudu: - Satılan Malların Maliyeti:...

23 STMM/SİMM nin Kaydı STMM belli ise; SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ Her satış kaydından sonra STMM/SİMM kaydı sürekli yapılabiliyorsa... Malzeme çeşidi az Satış yoğunluğu düşük Stok hareketlerini bilgisayar ile izleyen (Barkod Sistemi) kısaca satış anında STMM/SİMM ni bilen İŞLETMELER için... STMM belli değil ise; ARALIKLI ENVANTER YÖNTEMİ STMM/SİMM kaydı sadece belli aralıklarla hesaplanıp yapılabiliyorsa... Malzeme çeşidi çok fazla Satış yoğunluğu çok yüksek Stok hareketlerini bilgisayar ile izlemeyen kısaca satış anında STMM/SİMM ni bilmeyen veya hesaplaması güç olan İŞLETMELER için...

24 MALZEME TÜKETİMİNİN SAPTANMASI SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ Önceki Stok Alımlar Tüketimler Kalan Stok ARALIKLI ENVANTER YÖNTEMİ Dönem Başı Stok Alımlar Dönem Sonu Stok Tüketimler

25 SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ Sürekli envanter yönteminde; ilk madde ve malzemeler ve ticari mallar hesabı, satın alınan malların maliyet bedelleri üzerinden alacaklandırılır. Alış anında borçlandırılan ve satış anında alacaklandırılan Ticari Mallar hesabının (üretime sevkde veya tüketimde alacaklandırılan İlk Madde ve Malzemeler hesabının) bakiyesi sürekli olarak mevcut malın değerini gösterir. Malların satışından elde edilen gelir ile satışların maliyeti arasındaki fark sürekli olarak izlenebildiğinden, dönem içinde brüt satış kârını görmek mümkündür.

26 SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ 15 Stoklar 62 Satışların Maliyeti 60 Brüt Satışlar Alışların Maliyeti Satışların Maliyeti Hesabın Stok Bakiyesi = Mevcudu Satışların Maliyeti Hesap Kar/Zarara Bir Gider Unsuru Olarak Aktarılır ve Kapanır Elde Edilen Satış Hasılatı Hesap Kar/Zarara Bir Gelir Unsuru Olarak Aktarılır ve Kapanır BİLANÇO KAR / ZARAR Hesabının bakiyesi Satış Karını ya da Zararını Gösterir ve GELİR TABLOSUNDA Yer Alır.

27 60 BRÜT SATIŞLAR 600 Yurt İçi Satışlar 601 Yurt Dışı Satışlar 602 Diğer Gelirler 61 SATIŞ İNDİRİMLERİ ( - ) 610 Satıştan İadeler ( - ) 611 Satıştan İskontalar ( - ) 612 Diğer İndirimler ( - ) C-NET SATIŞLAR 62 SATIŞLARIN MALİYETİ ( - ) 620 Satılan Mamüller Maliyeti ( - ) 621 Satılan Ticari Mallar Maliyeti ( - ) 622 Satılan Hizmet Maliyeti ( - ) 623 Diğer Satışların Maliyeti ( - ) BRÜT SATIŞ KARI VEYA ZARARI

28 SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ Satılan mallarla ilgili, müşterilere kasa veya miktar iskontosu yapılması ve müşterilerin satın aldığı malların bir kısmını çeşitli nedenlerle işletmeye iade etmesi durumunda, söz konusu satış indirimleri ve iskontoları Tekdüzen Hesap Planına göre 61 Satış İndirimleri hesap grubundaki hesaplarda izlenir. Satış Kar/Zararın belirlenmesinde, bu hesaplar indirim unsuru olarak dikkate alınır ve Gelir Tablosunun Brüt Satış Kar/Zararı bölümünü oluşturur.

29 SİMM nin Kaydı SİMM belli ise; SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ Her satış kaydından sonra SİMM kaydı sürekli yapılabiliyorsa... SİMM belli değil ise; ARALIKLI ENVANTER YÖNTEMİ SİMM kaydı sadece belli aralıklarla hesaplanıp yapılabiliyorsa... a b 100 KASA 800,- 600 YURT İÇİ SATIŞLAR 800,- 622 SATILAN HİZMET MALİYETİ 150 İLK MADDE VE MAZLEMELER 525,- 525,-

30 Örnek tarihinde 10 adet televizyonu tanesi 500 TL den peşin olarak almıştır. KDV %18 hariç tarihinde 3 adet televizyonu tanesi 550 TL den peşin olarak satıyor. KDV %18 hariç tarihinde 2 adet televizyonu tanesi 600 TL den peşin olarak satıyor. KDV %18 hariç.

31 Mad. No AÇIKLAMA BORÇ ALACAK TİCARİ MALLAR HESABI 191 İNDİRİLECEK KDV HESABI KASA HESABI Peşin mal alımı (500 x 10 = 5.000) KASA HESABI Y.İ. SATIŞLAR HESABI 391 HESAPLANAN KDV HESABI Peşin mal satışı (550 x 3 = 1.650) SATILAN MALLAR MALİYETİ HS TİCARİ MALLAR HESABI Satılan malınmaliyeti kaydı (500 x 3 = 1.500) KASA HESABI Y.İ. SATIŞLAR HESABI 391 HESAPLANAN KDV HESABI Peşin mal satışı (600 x 2 = 1.200) SATILAN MALLAR MALİYETİ HS TİCARİ MALLAR HESABI Satılan malınmaliyeti kaydı (500 x 2 = 1.000)...

32 ARALIKLI ENVANTER YÖNTEMİ Aralıklı envanter yönteminde satılan malların maliyeti belli aralıklarla (ara dönemlerde veya dönem sonunda) yapılan fiili sayım sonuçlarına dayanılarak belirlenir. Alışlar, anında stoklar grubundaki hesapların borcuna kaydedilirken; satışların maliyeti, ancak dönem sonunda yapılacak envanter çalışması sonucunda tespit edilir. Hesaplanan maliyet tutarı Satışların Maliyeti grubundaki hesapların borcuna ve Stok grubundaki hesapların alacağına kaydedilir. Bu yöntemde ancak fiili stok mevcudu tespit edildiğinde satış kar/zararı ortaya çıkar.

33 SİMM nin Kaydı SİMM belli ise; SİMM belli değil ise; SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ ARALIKLI ENVANTER YÖNTEMİ Her satış kaydından sonra SİMM kaydı sürekli yapılabiliyorsa... SİMM kaydı sadece belli aralıklarla hesaplanıp yapılabiliyorsa... a 100 KASA 800,- a 100 KASA 800,- b 600 YURT İÇİ SATIŞLAR 800,- 622 SATILAN HİZMET MALİYETİ 525,- 600 YURT İÇİ SATIŞLAR 800,- 150 İLK MADDE VE MAZLEMELER 525,-

34 SİMM nin Kaydı SİMM belli ise; SİMM belli değil ise; SÜREKLİ ENVANTER YÖNTEMİ ARALIKLI ENVANTER YÖNTEMİ Her satış kaydından sonra SİMM kaydı sürekli yapılabiliyorsa... SİMM kaydı sadece belli aralıklarla hesaplanıp yapılabiliyorsa... a 100 KASA 800,- a 100 KASA 800,- b 600 YURT İÇİ SATIŞLAR 800,- 622 SATILAN HİZMET MALİYETİ 150 İLK MADDE VE MAZEMELER 525,- 525,- 600 YURT İÇİ SATIŞLAR 800,- 31/ SATILAN HİZMET MALİYETİ 150 İLK MADDE VE MALZEMELER 525,- 525,-

35 Örnek tarihinde 10 adet televizyonu tanesi 500 TL den peşin olarak almıştır. KDV %18 hariç tarihinde 3 adet televizyonu tanesi 550 TL den peşin olarak satıyor. KDV %18 hariç tarihinde 2 adet televizyonu tanesi 600 TL den peşin olarak satıyor. KDV %18 hariç.

36 Mad. No AÇIKLAMA BORÇ ALACAK TİCARİ MALLAR HESABI 191 İNDİRİLECEK KDV HESABI KASA HESABI Peşin mal alımı (500 x 10 = 5.000) KASA HESABI Y.İ. SATIŞLAR HESABI 391 HESAPLANAN KDV HESABI Peşin mal satışı (550 x 3 = 1.650) KASA HESABI Y.İ. SATIŞLAR HESABI 391 HESAPLANAN KDV HESABI Peşin mal satışı (600 x 2 = 1.200)... Dönem sonunda yapılacak satışların maliyeti kaydı: 10 adet televizyon alınmış, bunların 5 adedi satıldığından dönem sonu mal mevcudu 5 adet yani; 500 TL x 5 adet = TL dir.

37 - Dönem Başı Mal Mevcudu: - Dönem İçi Mal Alışları: Mal Alış Giderleri: - Mal Alış İskontoları: - Mal Alış İadeleri: - Dönem Sonu Mal Mevcudu: (2.500) Satılan Malların Maliyeti: Mad. No AÇIKLAMA BORÇ ALACAK SATILAN MALLAR MALİYETİ HS TİCARİ MALLAR HESABI Satılan malın maliyeti kaydı... Sürekli envanter yönteminde satışların ardından maliyet hesaplarız, aralıklı envanter yönteminde dönem sonunda toplu olarak bir defada maliyet hesaplarız. Yapılan iki yöntemde de satılan malların maliyeti ve bunun sonucunda kâr veya zarar aynıdır. Hangi yöntemi kullanırsak kullanalım sonuç aynı çıkar. Sadece yöntemleri farklıdır.

38 STOK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ 157 Diğer Stoklar Hesabı: Bu hesapta ayrı bir defter-i kebir hesabı açarak izlenenler dışında kalan stoklar izlenir. Bunlar genelde değeri düşen mallar, yoldaki veya komisyoncudaki stoklar, ürün artıkları ve hurda gibi kalemlerdir. Hesabının İşleyişi: Elde edilen bu stoklar maliyet bedeli ile hesaba borç kaydedilir; satıldığında, devredildiğinde veya kullanıldığında ise alacak olarak kaydedilir. Bunların satışından doğan kârlar 649 Diğer Olağan Gelir ve Karlar Hesabına, zararlar ise 659 Diğer Olağan Gider ve Zararlar Hesabına kaydedilir.

39 STOK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ Ekonomik ya da fiziksel nedenlerle değerinde düşüklük kaydedilen stokların ayrı bir hesapta izlenmesi gerekmektedir. Muhasebenin ihtiyatlılık kavramı gereği, dönem sonunda söz konusu stoklarla ilgili değer düşüklüğü oranında karşılık ayrılır ve 654 Karşılık Giderleri hesabına borç, 158 Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı (-) hesabına alacak kaydedilir.

40 STOK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ Değeri düşen malların tamamını veya bir kısmını satarak elden çıkarmak veya işletme içinde kullanmak mümkündür. Bu durumda hem 157 Diğer Stoklar hesabı, hem de 158 Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı hesabı kapatılır. Eğer daha önce karşılık ayrıldı ise, ayrılan karşılık da 644 Konusu Kalmayan Karşılıklar hesabına aktarılarak kapatılır.

41 Örnek Hastane tarihinde şehir dışındaki TL tutarındaki bir tıbbi malzemeyi banka hesabından ödeme yaparak alıyor, fakat malzemeyi henüz teslim almıyor tarihinde malzeme teslim alınıyor. Mad. No AÇIKLAMA BORÇ ALACAK Diğer Stoklar Hesabı Yoldaki mallar Bankalar Hesabı Malzemelerin şehir dışından alınması İlk Madde ve Malzemeler Hesabı Diğer Stoklar Hesabı Yoldaki mallar Yoldaki malzemelerin teslim alınması

42 Değeri Düşen Malların Muhasebeleştirilmesi Mallarda (veya ilk madde ve malzemelerde) dönem sonunda yapılan incelemelerde fireden kaynaklanmayan bir değer düşüklüğü tespit edilirse, Malların hiç satış değeri yoktur, değer düşüklüğü kesindir. Malların belli bir satış değeri vardır, değer düşüklüğü kısmidir.

43 Değer Düşüklüğünün Kesin Olması Yangın, sel gibi doğal afetler nedeniyle işletmenin mallarının hiç satış değeri kalmayabilir. Malların hiç satış değeri kalmamış veya değer düşüklüğünün kesin olmuş olduğu durumda, değeri düşen malların, maliyet bedeli üzerinden tamamının ZARAR yazılması gerekir. Değer düşüklüğünün kesinleşen kısmı için malların satış değeri kalmamıştır. Bu yüzden bu tutar 689 DİĞER OLANDIŞI GİDER ve ZARARLAR HS. Alınır / DİĞ.OL.DIŞI GİD.ve ZAR. HS. 150 İLK MADDE VE MALZEMELER HS /

44 Değeri Düşüklüğünün Kısmi Olması Fiziksel bozulma, modası geçme vb. nedenlerden dolayı da malların değerinde düşüklük olabilir. Fakat bu malların kısmen de olsa satış değeri vardır. Değeri düşen bu malların normal satılabilir mallardan ayrılması gerekmektedir. 150 İlk Madde ve Malzemeler Hs. 157 Diğer Stoklar Hs. na alınır. Değeri düşen malın 1 yıldan daha uzun sürede tasfiye edileceği düşünülüyorsa (saptanmışsa) 294 Elden Çıkartılacak Stoklar ve MDV hs na alınır.

45 Değeri Düşüklüğünün Kısmi Olması Mallarda değer düşüklüğü varsa, emsal bedeliyle değerleme söz konusudur. Bunun için işletmenin değeri düşen mallarını emsal bedelini (ortalama fiyat, maliyet bedeli veya takdir esasına göre) hesaplaması gerekir. Değeri Düşüklüğü = Malın Maliyet Bedeli Emsal Bedeli

46 Değeri Düşüklüğünün Kısmi Olması Değer düşüklüğü kesin değilse (kısmi), malların piyasada satış imkanı varsa (mallar toptan elden çıkartılacaksa), mallar maliyet bedeli ile 157 DİĞER STOKLAR Hs. na alınır / DİĞER STOKLAR HS. xxx 150 İMM HS. xxx / KARŞILIK GİDERLERİ xxx 158 STOK DEĞ.DÜŞ.KARŞ. xxx /

47 Değer düşüklüğü kesin değilse, malların piyasada satış imkanı varsa mallar toptan elden çıkartılmayacaksa, sadece değer düşüklüğü kadar karşılık ayrılır / KARŞILIK GİDERLERİ XXX 158 STOK DEĞ.DÜŞ.KARŞ. XXX /

48 Örnek Hastane işletmesindeki TL tutarındaki bir malzemelerin değeri TL ye inmiştir, fakat değer düşüklüğü kesin değildir. Mad. No AÇIKLAMA BORÇ ALACAK 1...Tarih Diğer Stoklar Hesabı Değeri düşen mallar İlk Madde ve Malz. Hesabı Malzemelerin değerinin düşmesi...tarih Karşılık Giderleri Hesabı 158 Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı Değer düşüklüğü için karşılık ayrılması

49 STOK HESAPLARININ İŞLEYİŞİ 159 Verilen Sipariş Avansları: Bu hesap yurt içinden ya da yurt dışından satın alınmak üzere sipariş edilen stoklarla ilgili olarak yapılan avans ödemelerinin izlendiği hesaptır. Hesabının İşleyişi: Yapılan avans ödemeleri bu hesaba borç olarak kaydedilir, malın teslim edilmesinde hesap alacak kaydedilir.

50 Örnek Hastane tarihinde TL tutarındaki malzemenin alınması için TL avans olarak ödenmiştir tarihinde malzeme teslim alınmış ve kalan tutar da peşin ödenmiştir. KDV % 18 hariç. Mad. No AÇIKLAMA BORÇ ALACAK Verilen Sipariş Avansları Hesabı Kasa Hesabı Alınan mal için avans verilmesi İlk Madde ve Malz Hesabı 191 İndirilecek KDV Hesabı Verilen Sipariş Avansları Hesabı 100 Kasa Hesabı Malın teslim alınması

51 Değişik Zamanlarda Alınan Malların Maliyeti Sorunu Hastaneler sunulan sağlık hizmetinin devamlılığı için depolarında istenilen malları bulundurmak zorundadırlar. Bu yüzden değişik zamanlarda mal alımı yaparlar. Bu alımlar değişik tarihlerde olduğu için malların fiyatına gelebilen zamlardan vb. başka nedenlerden dolayı kullanılan malzemenin maliyetinin belirlenmesi bir problem teşkil eder. Bunun için depoda kalan veya kullanılan malzemenin maliyetinin belirlenmesinde çeşitli yöntemler ortaya çıkmıştır. (stok değerleme yöntemleri)

52 MALİYET BEDELİNİ ESAS ALAN STOK DEĞERLEME YÖNTEMLERİ Gerçek Parti Maliyeti Yöntemi (Has Maliyet Yöntemi) Ortalama Maliyet Yöntemi Tartlı Ortalama Maliyet Yöntemi Hareketli Ortalama Maliyet Yöntemi, İlk Giren İlk Çıkar (FIFO) Yöntemi Son Giren İlk Çıkar (LIFO) Yöntemi İlk Gelecek Olan İlk Çıkar (NIFO) Yöntemi

53 ÖRNEK: Eylül Ayı A İlacının Hareketleri; Tarih Açıklama Miktar (Kutu) Birim Alış Maliyeti Tutar 01.EylAğustostan Devir 300 2, Eyl Alış 700 2, EylÜretime Sevk 500?? 15.Eyl Alış 600 3, EylÜretime Sevk 800?? 28.Eyl Alış 300 3, EylEkime Devir 600??

54 GERÇEK PARTİ MALİYETİ YÖNTEMİ (HAS MALİYET YÖNTEMİ) Stoğun işletmeye giriş tarihinde maliyeti biliniyorsa, satıldığında da bu değer üzerinden değerlemenin yapılmasına olanak sağlayan yöntemdir. Birbirinden çok farklı özelliklere sahip malların satışı ile uğraşan işletmelerin kullanmış olduğu bir yöntemdir. Bir işletme otomobil, değerli taşlar, taşınmaz mal gibi birbiri yerine ikame edilemeyen farklı özelliklere sahip mal satışı yaptığında bu yöntemi kullanması gerekmektedir.

55 GERÇEK PARTİ MALİYETİ YÖNTEMİ (HAS MALİYET YÖNTEMİ) Bu yöntemde depoya giren malın (ilk madde/malzemenin) hangi partiye ait olduğu net bir şekilde tespit edilebilmekte ve takip edilebilmektedir. Genellikle parasal değeri yüksek ve miktar olarak sınırlı sayıda mal satan işletmelerin kullanmış olduğu bir yöntemdir.

56 Örnek 8/9/2014 tarihinde üretime gönderilen 500 kutunun 300 ü Ağustos Ayı devirlerinden, 200 ü 6/9/2014 tarihindeki alımdan, 20/9/2014 tarihinde üretime gönderilen 800 kutunun 300 ü 6/9/2014 tarihindeki alımdan, 500 ü 20/9/2014 tarihindeki alımdan, Bu bilgiler çerçevesinde sürekli envanter yöntemine göre düzenlenmiş A İlacının stok kartı;

57 Cinsi : A İlacı Üst Limit: Ölçü : Kutu Alt Limit: Kodu : 0001 STOK KARTI Tarih Açıklama Ağustostan 01.EylDevir 06.Eyl Alış Üretime 08.EylSevk 15.Eyl Alış Üretime 20.EylSevk 28.Eyl Alış 30.Eyl TOPLAM Giriş Sıra No Giren Çıkan Kalan Miktar Birim Tutar Miktar Birim Tutar Miktar Birim Tutar Maliyet Maliyet Maliyet , X 700 2, , , X 300 2, , , X 600 3, , , X 300 2, , , , X 300 3, , , ,

58 Ortalama Maliyet Yöntemi Her bir stok kaleminin maliyeti, dönem başındaki malların ağırlıklı ortalama maliyeti ile dönem içinde alınan malların maliyetinin ağırlıklı ortalamasının alınmasıyla belirlenmektedir. Malların Maliyeti Ortalama Maliyet = Malların Miktarı

59 Ortalama Maliyet Yöntemi Aralıklı Envanter Yöntemi Tartılı Ortalama Maliyet Yöntemi Devamlı Envanter Yöntemi Hareketli Ortalama Maliyet Yöntemi

60 Tartılı Ortalama Maliyet Yöntemi Bu yöntem, belli bir dönem içerisinde alınan malzemelerin miktar ve tutarları esas alınarak üretime sevk veya satış maliyetini maliyetlerini belirlemeye dayanır. Malzemelerin girişlerin periyodik olarak kayda tabi tutulurken; üretime sevk veya satış işlemleri sadece miktar olarak takip edilir. D.Başı Stok Maliyeti + D.İçi Stok alış Maliyeti Ağırlıklı Ortalama = Birim Maliyet D.Başı Stok Miktarı + D.içi Alınan Stk.Miktarı ÖNEMLİ : Stoğa ilişkin ortalama maliyetin hesaplanabilmesi için belirli bir dönem sonunun (genellikle ay sonu) beklenmesi gerekmektedir.

61 Örnek Cinsi : A İlacı Üst Limit: Ölçü : Kutu Alt Limit: Kodu : 0001 STOK KARTI Tarih Açıklama Giriş Sıra No Miktar Giren Çıkan Kalan Birim Tutar Miktar Birim Tutar Miktar Birim Maliyet Maliyet Maliyet Tutar Ağustostan 01.EylDevir 06.Eyl Alış Üretime 08.EylSevk 15.Eyl Alış Üretime 20.EylSevk 28.Eyl Alış 30.Eyl TOPLAM , X 700 2, X 500 X 600 3, X 800 X 300 3, , , ,

62 Örnek TOM = = 2,97 TL/ad. Dönem İçindeki Üretime Sevkler = Dönem İçi Çıkış Miktarı X TOM = X 2,97= TL Dönem Sonu Stok Maliyeti = Dönem Sonu Stok Miktarı X TOM = 600 X2,97=1.782

63 Hareketli Ortalama Maliyet Yöntemi Tartılı ort. Maliyet yönteminde birim maliyet ancak belli dönem sonunda hesaplanabilmektedir ve bu nedenle de dönem içinde yapılan satışlar ya da dönem içinde üretilen mamullerin maliyeti ancak dönem sonunda tespit edilebilmektedir. Bu olumsuz durumu giderebilmek için, tartılı ort. Maliyet yönteminde her dönemin sonunda yapılan hesaplama, hareketli ort. Maliyet yönteminde her satın alınan mal, ilk madde veya malzeme için yapılmaktadır. Her mal alışında ortalama maliyetin hesaplanmasına olanak sağlayan yöntemdir.

64 Örnek Cinsi : A İlacı Üst Limit: Ölçü : Kutu Alt Limit: Kodu : 0001 Tarih Açıklama Ağustostan 01.EylDevir Giriş Sıra No Miktar STOK KARTI Giren Çıkan Kalan Birim Maliyet Tutar Miktar Birim Maliyet Tutar Miktar Birim Maliyet , Eyl Alış X 700 2, , Üretime 08.EylSevk Tutar X 500 2, , Eyl Alış X 600 3, , Üretime 20.EylSevk X 800 2, , Eyl Alış X 300 3, , Eyl TOPLAM

65 İLK GİREN İLK ÇIKAR YÖNTEMİ (FİFO) İlk satın alınan, üretime sevk edilen veya üretilen stok kaleminin ilk satıldığı ve dönem sonunda stokta kalan kalemlerin en son satın alınanlar veya üretilenlerden olduğu varsayımına dayanmaktadır. Bu yöntem, dönem sonu stok mevcudunu, en son alışların maliyeti üzerinden gösterdiği için diğer yöntemlere göre stoklar kaleminin ( nolu hesaplar) bilançoda cari maliyetlere en yakın gösteren yöntemdir. Malların fiziksel akışıyla maliyetlerin belirlenmesi uyumludur.

66 Örnek Cinsi : A İlacı Üst Limit: Ölçü : Kutu Alt Limit: Kodu : 0001 STOK KARTI Tarih Açıklama Giriş Sıra No Miktar Giren Çıkan Kalan Birim Tutar Miktar Birim Tutar Miktar Birim Maliyet Maliyet Maliyet Tutar Ağustostan 01.EylDevir 06.Eyl Alış Üretime 08.EylSevk 15.Eyl Alış Üretime 20.EylSevk 28.Eyl Alış 30.Eyl TOPLAM , X 700 2, , , X 300 2, , , X 600 3, , , X 500 2, , , X 300 3, , ,

67 SON GİREN İLK ÇIKAR YÖNTEMİ (LİFO) En son satın alınan, üretime sevk edilen veya üretilen stok kaleminin ilk satıldığı ve dönem sonunda stokta kalan kalemlerin ilk satın alınanlar veya üretilenlerden olduğu varsayımına dayanmaktadır. Dönem sonunda işletmede ilk satın alınan malların birim maliyeti esas alınacaktır. Stokların fiyat artışlarından işletmeyi korur. Yüksek fiyatlardan alınmış malları, maliyetlere yansıttığından oluşan maliyetler daha gerçekçidir.

68 SON GİREN İLK ÇIKAR YÖNTEMİ (LİFO) Satılan malların maliyeti diğer yöntemlere göre daha yüksek hesaplanır. Yüksek enflasyonist dönemlerde işletmelerin fiktif karlar üzerinden vergi ödemesine engel olur. VUK na göre ten bu yana uygulaması kaldırılmıştır. TFRS /TMS ye göre de uygulaması yoktur.

69 Örnek Cinsi : A İlacı Üst Limit: Ölçü : Kutu Alt Limit: Kodu : 0001 Tarih Açıklama Ağustostan 01.EylDevir 06.Eyl Alış Üretime 08.EylSevk 15.Eyl Alış Üretime 20.EylSevk 28.Eyl Alış 30.Eyl TOPLAM Giriş Sıra No Miktar STOK KARTI Giren Çıkan Kalan Birim Maliyet Tutar Miktar Birim Maliyet Tutar Miktar Birim Maliyet , X 700 2, X 500 2, X 600 3, X ,00 2, X 300 3, ,86 2,95 2,86 2,95 2,86 2,95 3,00 Tutar , ,86 3,

70 Mal Alma ve Depolama Satınalma Tarihleri PİYASA 3 Tüketim Tüketim LIFO HASTALAR FIFO

VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR

VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR 3. Hafta Ders İçeriği VARLIK HESAPLARI: DÖNEN VARLIKLAR 15 Stoklar Grubu 150 İlk Madde ve Malzeme 151 Yarı Mamuller Üretim 152 Mamuller 153 Ticari Mallar 157 Diğer Stoklar 158 Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı

Detaylı

ISL107 GENEL MUHASEBE I

ISL107 GENEL MUHASEBE I 14. HAFTA ISL107 GENEL MUHASEBE I Stoklar ve Kayıt Yöntemleri Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 15-Stoklar Grubu 15-Stoklar Grubu Stoklar, İşletmenin satmak üretimde kullanmak veya

Detaylı

5.DERS TİCARİ MALLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ

5.DERS TİCARİ MALLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ 5.DERS TİCARİ MALLARA İLİŞKİN DÖNEMSONU İŞLEMLERİ 15- TİCARİ MALLAR HESAP GRUBU Bu hesap grubunda işletmenin satmak, üretimde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği, ilk madde ve malzeme, yarı mamul,

Detaylı

1 DÖNEN VARLIKLAR 15 STOKLAR Stoklar, işletmenin satmak, üretimde kullanmak ve tüketmek amacıyla edindiği ilk madde ve malzeme, ticari mal, yarı

1 DÖNEN VARLIKLAR 15 STOKLAR Stoklar, işletmenin satmak, üretimde kullanmak ve tüketmek amacıyla edindiği ilk madde ve malzeme, ticari mal, yarı 1 DÖNEN VARLIKLAR 15 STOKLAR Stoklar, işletmenin satmak, üretimde kullanmak ve tüketmek amacıyla edindiği ilk madde ve malzeme, ticari mal, yarı mamul, mamul ve hurda gibi varlıklar ile kendi ürettiği

Detaylı

KDV HESAPLARINA İLİŞKİN ÖRNEKLER

KDV HESAPLARINA İLİŞKİN ÖRNEKLER KDV HESAPLARINA İLİŞKİN ÖRNEKLER ÖRNEK: İşletme 4.600.000 TL'ye (%15 KDV Dahil) mal satın almış,karşılığında 2.400.000 TL nakit vermiş,2.200.000. TL için de cüzdanındaki aynı tutarda bir alacak senedini

Detaylı

GENEL MUHASEBE. KVYK-Ticari Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. KVYK-Ticari Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE KVYK-Ticari Borçlar Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi TİCARİ BORÇLAR İşletmenin esas ticari faaliyetlerini sürdürmek amacıyla yaptığı kredili alışlarından

Detaylı

MALİYET MUHASEBESİ KAYIT DÜZENİ, SAĞLIK KURUMLARINDA MALİYET MUHASEBESİ KAYIT DÜZENİ. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE

MALİYET MUHASEBESİ KAYIT DÜZENİ, SAĞLIK KURUMLARINDA MALİYET MUHASEBESİ KAYIT DÜZENİ. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE MALİYET MUHASEBESİ KAYIT DÜZENİ, SAĞLIK KURUMLARINDA MALİYET MUHASEBESİ KAYIT DÜZENİ Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE MALİYET MUHASEBESİ KAYIT DÜZENİ 7 MALIYET HESAPLARı İŞLEYIŞ ESASLARı MALİYET MUHASEBESİ

Detaylı

BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III

BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR...III 1.1. MUHASEBENİN TANIMI... 1 1.2. MUHASEBENİN KURAMSAL YAPISI... 4 1.3. MUHASEBE UYGULAMASINI ZORUNLU KILAN NEDENLER... 5 1.3.1. Yasal Nedenler... 5 1.3.2. İlgili

Detaylı

MUHASEBE SÜRECİ. Açılış Bilgileri Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebire de kaydedilir. Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebire kaydedilir

MUHASEBE SÜRECİ. Açılış Bilgileri Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebire de kaydedilir. Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebire kaydedilir MUHASEBE SÜRECİ Açılış Bilançosu Düzenlenir Açılış Bilgileri Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebire de kaydedilir Günlük İşlemler Kaydedilir Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebire kaydedilir KDV Hesapları (191-391)

Detaylı

SMMM Staja Giriş Sınavı Finansal Muhasebe Bölüm 08 STOKLAR

SMMM Staja Giriş Sınavı Finansal Muhasebe Bölüm 08 STOKLAR STOKLAR 150. İlk madde ve malzeme 151. Yarı mamuller Üretim 152. Mamuller 153. Ticari Mallar 157. Diğer Stoklar 158. Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı (-) 159. Verilen Sipariş Avansları Dönem sonu envanter

Detaylı

15 STOKLAR. Satın alınan veya işletmede üretilen stoklar, edinme aşamasında maliyet değeri ile değerlenir. Maliyet değeri;

15 STOKLAR. Satın alınan veya işletmede üretilen stoklar, edinme aşamasında maliyet değeri ile değerlenir. Maliyet değeri; 15 STOKLAR Stoklar işletmenin satmak, üretimde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği ilk madde ve malzeme, yarı mamul, mamul, ticari mal, yan ürün, artık ve hurda gibi varlıklardan oluşur. Bu grup

Detaylı

ISL 108 GENEL MUHASEBE

ISL 108 GENEL MUHASEBE 12. HAFTA ISL 108 GENEL MUHASEBE Gider Hesapları (61, 62, 63, Hesap Sınıfları) Yrd.Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr I. Giriş Gelir tablosu, hesaplarına sonuç hesapları da denilmektedir.

Detaylı

6. GELİR TABLOSU HESAPLARI İşletmenin faaliyet dönemine ilişkin brüt satışları, satış-indirimleri satışların maliyeti, faaliyet giderleri, diğer

6. GELİR TABLOSU HESAPLARI İşletmenin faaliyet dönemine ilişkin brüt satışları, satış-indirimleri satışların maliyeti, faaliyet giderleri, diğer 6. GELİR TABLOSU HESAPLARI İşletmenin faaliyet dönemine ilişkin brüt satışları, satışindirimleri satışların maliyeti, faaliyet giderleri, diğer faaliyetlerden gelir ve kârlar, diğer faaliyetlerden gider

Detaylı

(Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 11)

(Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 11) (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 11) Faaliyetine devam eden ve giyim eşyası alım satımı ile uğraşan Hüsnü BAYRAM (tek şahıs) İşletmesi'nin 01.12.2016 tarihi itibariyle bilânço verileri aşağıdaki gibidir.

Detaylı

GENEL MUHASEBE. Dönen Varlıklar-Menkul Kıymetler. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. Dönen Varlıklar-Menkul Kıymetler. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE Dönen Varlıklar-Menkul Kıymetler Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi MENKUL KIYMETLER Hisse Senedi, Tahvil, Finansman Bonosu, Yatırım Fonu Katılma Belgesi, Gelir

Detaylı

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara 2016/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBESİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SORULARI 28 Ağustos 2016 Cumartesi Soru: X A.Ş. nin 2015/3. Geçici vergi dönemi hesaplarının bakiyeleri aşağıdaki gibidir. HESAPLAR

Detaylı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - I. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - I Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı STOKLAR Bu grup, işletmenin satmak, üretimde kullanmak veya tüketmek amacıyla edindiği;

Detaylı

GİDERLERİN SAPTANMASI VE İZLENMESİ

GİDERLERİN SAPTANMASI VE İZLENMESİ ÖĞR. GÖR. PINAR DOĞANAY PAYZİNER GİDERLERİN SAPTANMASI VE İZLENMESİ 8. HAFTA DERS İÇERİĞİ İlk Madde ve Malzeme Giderlerinin Saptanması ve İzlenmesi Belge ve Kayıt Düzeni Alış Maliyetinin Saptanması Tüketimin

Detaylı

1. AKKURT TİCARET İşletmesinin ve Ocak ayında yaptığı işlemler aşağıdaki gibidir. Gerekli Muhasebe kayıtlarını (yevmiye defteri) yapınız?

1. AKKURT TİCARET İşletmesinin ve Ocak ayında yaptığı işlemler aşağıdaki gibidir. Gerekli Muhasebe kayıtlarını (yevmiye defteri) yapınız? Sorular 1. AKKURT TİCARET İşletmesinin ve Ocak ayında yaptığı işlemler aşağıdaki gibidir. Gerekli Muhasebe kayıtlarını (yevmiye defteri) yapınız? a) 03.01.2015 Tarihinde işletmenin Ziraat Bankasındaki

Detaylı

2015 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALI MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI 26 Temmuz 2015 - Pazar 09.00-12.

2015 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALI MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI 26 Temmuz 2015 - Pazar 09.00-12. 2015 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALI MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI 26 Temmuz 2015 - Pazar 09.00-12.00 AKTİF (X) ANONİM ŞİRKETİ nin 31.12.2013 BİLANÇOSU PASİF 100 KASA

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... HATA! YER İŞARETİ TANIMLANMAMIŞ. KISALTMALAR... HATA! YER İŞARETİ TANIMLANMAMIŞ. İÇİNDEKİLER... II

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... HATA! YER İŞARETİ TANIMLANMAMIŞ. KISALTMALAR... HATA! YER İŞARETİ TANIMLANMAMIŞ. İÇİNDEKİLER... II Metin AYTULUN Yeminli Mali Müşavir Bağımsız Denetçi M. Vefa TOROSLU Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bağımsız Denetçi TMS ve VUK Kapsamında STOKLAR İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... HATA! YER İŞARETİ TANIMLANMAMIŞ.

Detaylı

A MUHASEBE KPSS-AB-PS / 2008

A MUHASEBE KPSS-AB-PS / 2008 1. İşletmede kasa hesabının kalanı 79.600 YTL, kasa sayımında belirlenen tutar ise 76.900 YTL dir. Farkın nedeni belirlenememiştir. A MUHASEBE KPSS-AB-PS 2008 3. VE 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE Buna

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... XVII BİRİNCİ BÖLÜM MUHASEBE 1.1. Muhasebenin Sorumluluk Alanı...3 1.2. Muhasebenin Ülke ve Dünya Ekonomisindeki Yeri...4 1.3. Muhasebe Verilerinin İlgi Çevreleri...7 1.4. Muhasebenin

Detaylı

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 SORU:1: TANIR Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihinde düzenlenen genel geçici mizanı ve 31.12.2013

Detaylı

FİNANSAL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI (B) GURUBU

FİNANSAL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI (B) GURUBU FİNANSAL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI (B) GURUBU SINAV SÜRESİ ALTMIŞ (60) DAKİKADIR. SORU KAĞITLARINI ALABİLİRSİNİZ. SORU 1: Mal hareketlerini devamlı envanter yöntemine göre izleyen (A) İşletmesinin

Detaylı

GENEL MUHASEBE. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE Dönen Varlıklar- Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyetleri Dönen Varlıklar- Aktif Nitelikli Dönem Ayırıcı Hesaplar Dönen Varlıklar- Diğer Dönen Varlıklar Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE

Detaylı

YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARMA İŞLERİNE İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ

YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARMA İŞLERİNE İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARMA İŞLERİNE İLİŞKİN MUHASEBE İŞLEMLERİ İsmail PAMUK-Yeminli Mali Müşavir 1-Giriş Vergi hukukumuzda inşaat işleri; yıllara yaygın inşaatlar ve özel inşaatlar olarak ikili sınıflandırmaya

Detaylı

2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 13 Mart 2011-Pazar 09:00-12:00

2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE. 13 Mart 2011-Pazar 09:00-12:00 2011/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 13 Mart 2011-Pazar 09:00-12:00 SORU: ABC Ticaret işletmesinin 31.12.2009 Tarihli Bilançosu ile 01.01.2010-31.12.2010 hesap döneminde

Detaylı

GENEL MUHASEBE. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE YABANCI KAYNAKLAR- Borç ve Gider Karşılıkları YABANCI KAYNAKLAR- Gelecek Dönem / Dönemlere İlişkin Gelirler ve Gider Tahakkukları YABANCI KAYNAKLAR- Diğer Yabancı Kaynaklar Yrd. Doç. Dr.

Detaylı

NSBMYO/İşletme Yönetimi

NSBMYO/İşletme Yönetimi 1 15 Stokların Uygulaması 1. İşletme 15kasım tarihinde 50.000,- TL nakit para, 12.500,- TL Ziraat Bankası ticari mevduat hesabı, 5.000,- TL Vakıfbank ticari mevduat hesabı, 5.000,- TL demirbaş ile işe

Detaylı

A MUHASEBE KPSS/1-AB-PS/2006. 3. Kayıtlarında nâzım hesapları kullanan bir işletmenin, 1. I. Amortisman ayrılması

A MUHASEBE KPSS/1-AB-PS/2006. 3. Kayıtlarında nâzım hesapları kullanan bir işletmenin, 1. I. Amortisman ayrılması MUHASEBE 1. I. Amortisman ayrılması II. Özel fon ayrılması III. Karşılık ayrılması IV. Reeskont ayrılması Yukarıdaki muhasebe işlemlerinden hangileri ihtiyatlılık kavramı gereği yapılır? A) Yalnız I B)

Detaylı

GENEL MUHASEBE. Dönen Varlıklar-Hazır Değerler. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. Dönen Varlıklar-Hazır Değerler. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE Dönen Varlıklar-Hazır Değerler Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi DÖNEN VARLIKLAR Dönen varlıklar; işletmelerin bir yıl veya daha kısa sürede nakde dönüştürmeyi

Detaylı

KASA SATICILAR ALINAN ÇEKLER ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR BANKALAR DÖNEM KARI VERGİ VE DİĞER YASAL

KASA SATICILAR ALINAN ÇEKLER ÖDENECEK VERGİ VE FONLAR BANKALAR DÖNEM KARI VERGİ VE DİĞER YASAL 2017 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORUSU 26 MART 2017 PAZAR 09:00-12:00 Kamyon parçası üreten KUZEY A.Ş. nin 31.12.2015 yılı kapanış bilançosu aşağıda verilmektedir.

Detaylı

GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II

GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II GELİR TABLOSU 14. Hafta Ders İçeriği Gelir Tablosunun Tanımı ve Kapsamı Gelir Hesapları Gider Hesapları Gelir Tablosu nun Kar/Zarar İle İlgili Hesapları Gelir Tablosu

Detaylı

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 16 Mart 2014-Pazar 09:00-12:00 SORU:1: TANIR Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihinde düzenlenen genel geçici mizanı ve 31.12.2013

Detaylı

Muhasebe ve Finansal Raporlama Dönem Deneme Sınavı

Muhasebe ve Finansal Raporlama Dönem Deneme Sınavı 1. Aşağıdakilerden hangisi muhasebenin temel kavramları arasında yer almaz? A. Maliyet esası B. Sosyal sorumluluk C. Raporlama D. Hesap verebilirlik E. Tam açıklama 2. Hesapların çalışma kuralları ile

Detaylı

Kasadaki para 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 44.000,-

Kasadaki para 60.000,- B Bankası ndaki ticari mevduat 44.000,- VAKA D Selim ATAKOL (tek şahıs) giyim eşyası alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2014 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para 60.000,- B Bankası ndaki

Detaylı

ISL 108 GENEL MUHASEBE

ISL 108 GENEL MUHASEBE 14. HAFTA ISL 108 GENEL MUHASEBE Monografi Uygulaması Doç. Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Monografi Uygulaması

Detaylı

VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2)

VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2) VAKA (Dönemsonu Sınavı Uygulaması - 2) Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Hüsnü BAYRAMOĞLU (tek şahıs) İşletmesi'nin 01.12.2015 tarihi itibariyle bilânço verileri aşağıdaki

Detaylı

1. DB BİLANÇOSU 2. AÇILIŞ KAYDI 3. GÜNLÜK İŞLEMLER

1. DB BİLANÇOSU 2. AÇILIŞ KAYDI 3. GÜNLÜK İŞLEMLER 7 nolu grup 6 nolulara, 6 nolu grup ise 5 lere devredilir. 1 2 3 4 5 6 7 1. DB BİLANÇOSU 2. AÇILIŞ KAYDI 3. GÜNLÜK İŞLEMLER 620 622 152 151 710 720 730 740 750 760 770 780 Gider hesaplarının devri yapılır

Detaylı

Geçmiþ yýllarda çýkan sorular ve açýklamalý cevap Gönderen : guliz - 12/06/2009 18:29

Geçmiþ yýllarda çýkan sorular ve açýklamalý cevap Gönderen : guliz - 12/06/2009 18:29 Geçmiþ yýllarda çýkan sorular ve açýklamalý cevap Gönderen : guliz - 12/06/2009 18:29 ÖRNEK SORULAR Topluca geçmiþ yýllarda çýkan sorular 100. Ticaret iþletmelerinde envanter çýkarýlýrken üzerinde en çok

Detaylı

GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II DÖNEN VARLIKLAR SKY102 MUHASEBE-II DERS NOTU Öğr. Gör. Pınar DOĞANAY PAYZİNER Hafta Ders İçeriği

GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II DÖNEN VARLIKLAR SKY102 MUHASEBE-II DERS NOTU Öğr. Gör. Pınar DOĞANAY PAYZİNER Hafta Ders İçeriği GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II 5. Hafta Ders İçeriği DÖNEN VARLIKLAR Diğer Dönen Varlıklar (19) PAYZİNER 1 THP de Dönen Varlıklar aşağıdaki gibi bölümlenmiştir. 10. HAZIR DEĞERLER 11. MENKUL KIYMETLER

Detaylı

GENEL MUHASEBE SORULARI

GENEL MUHASEBE SORULARI GENEL MUHASEBE SORULARI 1) Hesapların bulunduğu muhasebe defterine ne ad verilir? a) Büyük defter b) Yevmiye defteri c) Envanter ve Bilanço defteri d) Đşletme defteri 2) Büyük defterdeki kayıtların ayrıntılarını

Detaylı

1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı Problem 1. Soru)?

1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı Problem 1. Soru)? 1- Aşağıdakilerden hangisi bilançonun aktif kısmında yer almaz(orhan Sevilengül Muhasebe Kitabı 100.01 Problem 1. a) Gelir tahakkukları b) hisse senetleri c) gelecek aylara ait giderler d) özel fonlar

Detaylı

Kasadaki para 140.000,- Mevcut giyim eşyaları 80.000,- A Bankası ndaki ticari mevduat 160.000,- Giyim eşyaları için ödenen KDV 6.

Kasadaki para 140.000,- Mevcut giyim eşyaları 80.000,- A Bankası ndaki ticari mevduat 160.000,- Giyim eşyaları için ödenen KDV 6. VAKA F Hasan TUGAY (tek şahıs) giyim eşyası alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2013 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para 140.000,- Mevcut giyim eşyaları

Detaylı

A MUHASEBE KPSS-AB-PS/2007. 1. İşletmede satılan ticari mallar maliyeti tutarı kaç YTL dir? 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ.

A MUHASEBE KPSS-AB-PS/2007. 1. İşletmede satılan ticari mallar maliyeti tutarı kaç YTL dir? 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE Bir işletmenin 2006 yılı genel geçici mizanında yer alan bilgilerden bazıları aşağıdadır: Borç Tutarı (Bin YTL) A MUHASEBE Alacak Tutarı Kasa 6.770 6.762 Ticari Mallar

Detaylı

Kasadaki para 90.000,- Oyuncak eşyalar için ödenen KDV 12.600,- Satıcı V ye senetsiz borç 35.000,- Alıcı Z den senetsiz alacak 42.

Kasadaki para 90.000,- Oyuncak eşyalar için ödenen KDV 12.600,- Satıcı V ye senetsiz borç 35.000,- Alıcı Z den senetsiz alacak 42. VAKA B Sevim ERASLAN oyuncak eşya alım satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2012 tarihinde bir işletme (tek şahıs) kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki para 90.000,- Oyuncak eşyalar

Detaylı

yapılmasına karar verilmiştir. (Kar dağıtımında GV Stopaj Oranı %15 dir.)

yapılmasına karar verilmiştir. (Kar dağıtımında GV Stopaj Oranı %15 dir.) 2016 / 1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SORULARI 20 MART 2016 PAZAR 09.00 Sınav Süresi: 3 Saat Soru: AKTİF (X) ANONİM ŞİRKETİ 31.12.2014 BİLANÇOSU PASİF 100 KASA 95.00,00

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI MUHASEBE

T.C. MALİYE BAKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI MUHASEBE T.C. MALİYE BAKANLIĞI VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCILIĞI GİRİŞ SINAVI MUHASEBE Sınav Tarihi ve Saati : 3 Mart 2012-14:00 Sınav Süresi : 4 (dört) saat AÇIKLAMALAR : a) Sorular 6 (altı) sayfadır. b) Soru kağıtları,

Detaylı

Kasadaki mevcut para ,- Depodaki giyim eşyası ,- B Bankası ndaki ticari mevduat ,- K Bankası ndan alınan kredi 25.

Kasadaki mevcut para ,- Depodaki giyim eşyası ,- B Bankası ndaki ticari mevduat ,- K Bankası ndan alınan kredi 25. VAKA A Ceylan ÇALIŞKAN (tek şahıs) giyim eşyası alım-satımı ile uğraşmak üzere 01.12.2016 tarihinde bir işletme kurarak aşağıdaki varlık ve borçlarla işe başlamıştır. Kasadaki mevcut para 105.000,- Depodaki

Detaylı

Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103.

Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103. Tek Düzen Hesap Planı, Muhasebe Hesap Kodları 1. DÖNEN VARLIKLAR 10. Hazır Değerler 100. Kasa 101. Alınan Çekler 102. Bankalar 103. Verilen Çekler Ve Ödeme Emirleri(-) 108. Diğer Hazır Değerler 11. Menkul

Detaylı

20 HAZİRAN 2009 2009/2.DÖNEM B GRUBU STAJ ARA DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI

20 HAZİRAN 2009 2009/2.DÖNEM B GRUBU STAJ ARA DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI 20 HAZİRAN 2009 2009/2.DÖNEM B GRUBU STAJ ARA DEĞERLENDİRMESİ SORU VE CEVAPLARI SORU-1: 3568 Sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu'na göre, Oda Genel Kurulu'nun teşekkülünü

Detaylı

2016 / 3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 4 Aralık 2016-Pazar

2016 / 3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 4 Aralık 2016-Pazar 2016 / 3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 4 Aralık 2016-Pazar - 09.00-12.00 Soru : (X) Anonim Şirketimin 01.01.2015 tarihli açılış yevmiye maddesi aşağıdaki

Detaylı

ISL203 ENVANTER VE BİLANÇO

ISL203 ENVANTER VE BİLANÇO 6. HAFTA ISL3 ENVANTER VE BİLANÇO Aktif Hesapların Envanteri (Stoklar) Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 15-Stoklar Grubu Stoklar, İşletmenin satmak, üretimde kullanmak veya tüketmek

Detaylı

2012/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 18 Mart 2012-Pazar 16:00-17:30 SORULAR

2012/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 18 Mart 2012-Pazar 16:00-17:30 SORULAR 2012/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 18 Mart 2012-Pazar 16:00-17:30 SORULAR SORU 1:. X hammaddesi kullanarak üretim yapan bir işletmenin 2012 yılı Mart ayı hammadde

Detaylı

SKY102 MUHASEBE-II DERS NOTU GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II DURAN VARLIKLAR

SKY102 MUHASEBE-II DERS NOTU GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II DURAN VARLIKLAR GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II DURAN VARLIKLAR 7. Hafta Ders İçeriği Mali Duran Varlıklar Hesap Grubu (24) Maddi Duran Varlıklar (MDV) Hesap Grubu (25) MDV Hesaplarının İşleyişi MDV lerde Amortisman

Detaylı

MALİYET MUHASEBESİ. Prof. Dr. Kadir Gürdal AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi e-posta:

MALİYET MUHASEBESİ. Prof. Dr. Kadir Gürdal AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi e-posta: MALİYET MUHASEBESİ Prof. Dr. Kadir Gürdal AÜ Siyasal Bilgiler Fakültesi e-posta: kadirgurdal@ankara.edu.tr Örnek: 7/A Seçeneği - DİMMG İşletmenin dönem başı ilk madde ve malzeme stoku 27 000 TL. tutarındadır.

Detaylı

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1 stajbaslatmasinavi@gmail.com

DEĞİŞİME AÇIK OLUN 1 stajbaslatmasinavi@gmail.com 1. Tahakkuk esası aşağıdaki muhasebe temel kavramlarından hangisine dayanır? A) Özün önceliği C) Dönemsellik D) Maliyet esası E) Parayla ölçülme 6. Bankadan elde edilen gelirin ilgili döneme alınması muhasebenin

Detaylı

Kasadaki para 80.000,- Yapımı devam eden raf 1.450,- Depodaki gıda maddeleri 45.000,- Düzenlenen bonolar 12.000,-

Kasadaki para 80.000,- Yapımı devam eden raf 1.450,- Depodaki gıda maddeleri 45.000,- Düzenlenen bonolar 12.000,- VAKA T Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Edip YIKILMAZ (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2014 tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki para 80.000,- Yapımı

Detaylı

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE

2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 2012/3.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL MUHASEBE 2 Aralık 2012-Pazar 09:00-12:00 SORULAR SORU 1: AHMETLER A.Ş., ticari mal alış satış faaliyeti ile iştigal etmektedir. İşletmenin

Detaylı

2017/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARU 30 TEMMUZ 2017-PAZAR 09:00-12:00

2017/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARU 30 TEMMUZ 2017-PAZAR 09:00-12:00 2017/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARU 30 TEMMUZ 2017-PAZAR 09:00-12:00 01.02.2016 da kurulmuş olan. ŞİMAL Ofis Mobilyaları Ticaret Limited Şirketi nin

Detaylı

MUHASEBE 2 15-STOKLAR. ERKAN TOKATLI www.erkantokatli.com tokatli.erkan@gmail.com

MUHASEBE 2 15-STOKLAR. ERKAN TOKATLI www.erkantokatli.com tokatli.erkan@gmail.com MUHASEBE 2 15-STOKLAR ERKAN TOKATLI www.erkantokatli.com tokatli.erkan@gmail.com I-DÖNEN VARLIKLAR 15-STOKLAR 150-Hammadde ve Mlz. 151-Yarı Mamuller-Üretim 152-Mamuller 153-Ticari Mallar 157-Diğer Stoklar

Detaylı

TEKDÜZEN MUHASEBE HESAP PLANI

TEKDÜZEN MUHASEBE HESAP PLANI www.isvesosyalguvenlik.com Mevzuat Bilgi Kültür - Haber Platformu TEKDÜZEN MUHASEBE HESAP PLANI 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR 103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ

Detaylı

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. KVYK-Mali Borçlar. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE KVYK-Mali Borçlar Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi KAYNAK KAVRAMI Kaynaklar, işletme varlıklarının hangi yollarla sağlandığını göstermektedir. Varlıklar,

Detaylı

Kasadaki mevcut para 90.000,- Binekoto alımından doğan senetsiz borç 13.000,- Binekoto 80.000,- P Bankası na kredi borcu 30.000,-

Kasadaki mevcut para 90.000,- Binekoto alımından doğan senetsiz borç 13.000,- Binekoto 80.000,- P Bankası na kredi borcu 30.000,- VAKA L Faaliyetine devam eden ve gıda maddeleri alım satımı ile uğraşan Asım KALELER (tek şahıs) İşletmesi nin 01.12.2014 tarihi itibariyle bilanço verileri aşağıdaki gibidir. Kasadaki mevcut para 90.000,-

Detaylı

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU (AKTİF) VARLIKLAR I-DÖNEN VARLIKLAR 5.949.167,57 A-Hazır Değerler 681.468,79 1-Kasa 3.896,86 2-Alınan Çekler 3-Bankalar 422.876,32 4-Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri (-) 5-Diğer Hazır Değerler 254.695,61

Detaylı

GENEL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI

GENEL MUHASEBE I DERSİ FİNAL SINAVI Açıklamalar Sınav süresi altmış (60) dakikadır. SORU 1 (A) İşletmesi mal hareketlerini devamlı envanter yöntemine göre izlemektedir. İşletmenin döneme ilişkin bilgileri şöyledir. (Soruları sırasıyla cevaplandırınız)

Detaylı

2015.3 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE 29 KASIM 2015 Pazar 09.00 12.00

2015.3 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE 29 KASIM 2015 Pazar 09.00 12.00 2015.3 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE 29 KASIM 2015 Pazar 09.00 12.00 SORU:. Anonim Şirketi nin 01.01.2015 Tarihli Açılış Bilançosu aşağıda verilmiştir. AKTİF (X) ANONİM

Detaylı

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU TARİHLİ BİLANÇOSU (AKTİF) VARLIKLAR I-DÖNEN VARLIKLAR 5.386.819,85 A-Hazır Değerler 620.884,99 1-Kasa 2.555,51 2-Alınan Çekler 3-Bankalar 366.443,57 4-Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri (-) 5-Diğer Hazır

Detaylı

AKTİF AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ /3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI

AKTİF AKADEMİ EĞİTİM MERKEZİ /3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 2016/3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 4 ARALIK 2016 PAZAR Soru : (X) Anonim Şirketimin 01.01.2015 tarihli açılış yevmiye maddesi aşağıdaki gibi yapılmış,

Detaylı

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU (AKTİF) VARLIKLAR I-DÖNEN VARLIKLAR 5.152.015,44 A-Hazır Değerler 752.741,38 1-Kasa 6.784,43 2-Alınan Çekler 3-Bankalar 504.207,55 4-Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri (-) 5-Diğer Hazır Değerler 241.749,40

Detaylı

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU (AKTİF) VARLIKLAR I-DÖNEN VARLIKLAR 4.193.254,70 A-Hazır Değerler 552.452,37 1-Kasa 1.545,75 2-Alınan Çekler 3-Bankalar 107.005,38 4-Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri (-) 5-Diğer Hazır Değerler 443.901,24

Detaylı

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU (AKTİF) VARLIKLAR I-DÖNEN VARLIKLAR 4.181.785,97 A-Hazır Değerler 388.179,27 1-Kasa 2.510,71 2-Alınan Çekler 3-Bankalar 76.209,15 4-Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri (-) 5-Diğer Hazır Değerler 309.459,41

Detaylı

TUNA FAKTORİNG HİZMETLERİ A.Ş. 31/12/2007 AYRINTILI BİLANÇOSU(YTL)

TUNA FAKTORİNG HİZMETLERİ A.Ş. 31/12/2007 AYRINTILI BİLANÇOSU(YTL) AKTİF (VARLIKLAR) 31/12/2007 31/12/2007 AYRINTILI BİLANÇOSU(YTL) I- DÖNEN VARLIKLAR A- Hazır Değerler 403.030,45 725.183,53 1- Kasa 12.368,77 2.498,62 2- Alınan Çekler 0,00 0,00 3- Bankalar 390.661,68

Detaylı

GÜNLÜK DEFTER (YEVMİYE) KAYITLARI 100 KASA HESABI 15.900,- 101 ALINAN ÇEKLER 33.000,- 102 BANKALAR HESABI 100.500,- 120 ALICILAR 90.700,- 121 ALACAK SENETLERİ HESABI 132.600,- 128 ŞÜPHELİ TİCARİ ALACAKLAR

Detaylı

BİLGE EĞİTİM KURUMLARI

BİLGE EĞİTİM KURUMLARI 2015 / 1 DÖNEM AKTİF X ANONİM ŞİRKETİ(01.01.2013-31.12.2013)BİLANÇOSU I DÖNEN VARLIKLAR I KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR HAZIR DEĞERLER MALİ BORÇLAR PASİF 100 KASA 30.000,00 300 BANKA KREDİLERİ 65.000,00

Detaylı

2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 30 HAZİRAN 2013

2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 30 HAZİRAN 2013 2013 / 2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 30 HAZİRAN 2013 SORULAR Kuzey Batı Ticaret İşletmesi'nin 31/11/2012 tarihli mizanı aşağıdaki gibidir: No Hesabın

Detaylı

DÖNEM SONU İŞLEMLERİ YEVMİYE KAYITLARI

DÖNEM SONU İŞLEMLERİ YEVMİYE KAYITLARI SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.03.2009 Sirküler No: 2009/34 DÖNEM SONU İŞLEMLERİ YEVMİYE KAYITLARI Yeminli Mali Müşavirliğimiz tarafından Kayıtları bilgilerinize sunulmuştur. hazırlanan Dönem Sonu

Detaylı

30 MART 2008-2008/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI

30 MART 2008-2008/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI 30 MART 2008-2008/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORU VE CEVAPLARI Yazmacı Ticaret AŞ.nin 2007 yılı dönem başı bilançosu aşağıdaki gibidir: AKTİF PASİF I) DÖNEN VARLIKLAR

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİM TEST SORULARI

FİNANSAL YÖNETİM TEST SORULARI SORU 1 ) Aşağıdaki hesaplardan hangisi Dönen Varlıklar grubunda yer almaz? 110 Hisse Senetleri Hesabı 255 Demirbaşlar Hesabı 153 Ticari Mallar Hesabı SORU 2 ) Aşağıdaki hesaplardan hangisi Geçici Hesaplar

Detaylı

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU TARİHLİ BİLANÇOSU (AKTİF) VARLIKLAR I-DÖNEN VARLIKLAR 5.319.785,46 A-Hazır Değerler 132.003,74 1-Kasa 5.243,52 2-Alınan Çekler 3-Bankalar 39.551,72 4-Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri (-) 5-Diğer Hazır

Detaylı

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU (AKTİF) VARLIKLAR I-DÖNEN VARLIKLAR

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU (AKTİF) VARLIKLAR I-DÖNEN VARLIKLAR TARİHLİ BİLANÇOSU (AKTİF) VARLIKLAR I-DÖNEN VARLIKLAR 4.689.894,30 A-Hazır Değerler 253.611,45 1-Kasa 4.407,81 2-Alınan Çekler 3-Bankalar 138.027,99 4-Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri (-) 5-Diğer Hazır

Detaylı

GENEL MUHASEBE. Muhasebede Kayıt Yöntemleri Hesap Kavramı Muhasebe Süreci. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi

GENEL MUHASEBE. Muhasebede Kayıt Yöntemleri Hesap Kavramı Muhasebe Süreci. Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi GENEL MUHASEBE Muhasebede Kayıt Yöntemleri Hesap Kavramı Muhasebe Süreci Yrd. Doç. Dr. Serap DURUKAN KÖSE Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi HESABIN TANIMI VE SINIFLANDIRILMASI Aynı nitelikteki işlemlerin

Detaylı

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara

G.M.K. Bulvarı No: 71 Maltepe / Ankara 2015 / 3. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAVI SORULARI 29 Kasım 2015 Pazar 09:00 12:00 SORU: Anonim Şirketi nin 01.01.2014 Tarihli Açılış Bilançosu aşağıda verilmiştir.

Detaylı

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu

Satışların Maliyeti Tablosu Fon Akım Tablosu Nakit Akım Tablosu Kar Dağıtım tablosu Özkaynaklar Değişim Tablosu Net İşletme Sermayesi Değişim Tablosu EK MALİ TABLOLAR Ek mali tablolar genel olarak bilanço ve gelir tablosundan yararlanılarak hazırlanan ve onları tamamlayan, işletme analizine yardımcı olan tablolardır. Satışların Maliyeti Tablosu Fon

Detaylı

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU

BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI TARİHLİ BİLANÇOSU BURSA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI 30.09.2018 TARİHLİ BİLANÇOSU (AKTİF) VARLIKLAR I-DÖNEN VARLIKLAR 4.953.436,25 A-Hazır Değerler 540.116,61 1-Kasa 4.719,65 2-Alınan Çekler 3-Bankalar 77.554,86

Detaylı

2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00)

2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00) 2014/2 DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSAL MUHASEBE SINAV SORULARI 29 HAZİRAN 2014 PAZAR (09.00-12.00) SORU - 1 : PARS Ticaret AŞ nin 31.12.2013 tarihli geçici mizanı, 2013 Aralık

Detaylı

Aktif Tamer TUNAGİL İşletmesi nin 01.12.2012 Tarihli Kuruluş Bilançosu Pasif

Aktif Tamer TUNAGİL İşletmesi nin 01.12.2012 Tarihli Kuruluş Bilançosu Pasif UYGULAMA 8 Aktif Tamer TUNAGİL İşletmesi nin 01.12.2012 Tarihli Kuruluş Bilançosu Pasif KASA 160.000,- BANKALAR 75.000,- ALACAK SENETLERİ 74.000,- TİCARİ MALLAR 80.000,- YAPILMAKTA OLAN YATIRIMLAR 6.000,-

Detaylı

kpss 2013 muhasebe ÖSYM sınav formatına %100 uygun

kpss 2013 muhasebe ÖSYM sınav formatına %100 uygun kpss 2013 muhasebe ÖSYM sınav formatına %100 uygun 10 tamamı çözümlü Komisyon KPSS MUHASEBE TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME ISBN 978-605-364-223-7 Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Detaylı

2017/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 30 Temmuz 2017 Pazar

2017/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 30 Temmuz 2017 Pazar 2017/2. DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVI FİNANSA MUHASEBE SINAVI SORULARI VE CEVAPLARI 30 Temmuz 2017 Pazar 01.02.2016 da kurulmuş olan, ŞİMAL Ofis Mobilyaları Ticaret Limited Şirketi nin

Detaylı

3) I- Yapılan işle ilgili katlanılan sözleşme maliyetlerinin öngörülen toplam inşaat maliyetlerine

3) I- Yapılan işle ilgili katlanılan sözleşme maliyetlerinin öngörülen toplam inşaat maliyetlerine 1) Bir inşaat taahhüt işletmesi, taahhüt etmiş olduğu bina inşaatında çalıştırdığı iş makineleri için aldığı yakıtlara 500TL+KDV tutarında ödemede bulunmuştur. Ödemede yakıt bedeli 7/A sisteminde, hangi

Detaylı

İçindekiler. Birinci Bölüm GENEL AÇIKLAMALAR

İçindekiler. Birinci Bölüm GENEL AÇIKLAMALAR İçindekiler Birinci Bölüm GENEL AÇIKLAMALAR 1. Muhasebenin Tanımı... 3 2. Muhasebenin Temel Kavramları... 4 2.1. Sosyal Sorumluluk Kavramı:... 4 2. 2. Kişilik Kavramı... 5 2.3. İşletmenin Sürekliliği Kavramı...

Detaylı

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 16 Mart 2014-Pazar 16:00-17:30 SORULAR

2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 16 Mart 2014-Pazar 16:00-17:30 SORULAR 2014/1.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MALİYET MUHASEBESİ 16 Mart 2014-Pazar 16:00-17:30 SORULAR SORU 1: XYZ üretim işletmesinde 31.12.2013 tarihli genel geçici mizandan, gelir tablosu

Detaylı

GENEL MUHASEBE - I / FİNAL DENEME

GENEL MUHASEBE - I / FİNAL DENEME 1. Aşağıdakilerden hangisi sınırsız kabul edilen işletme ömrünün, belli dönemlere bölünmesi ve her dönemin faaliyet sonuçlarının diğer dönemlerden bağımsız olarak ele alınması, gelir, hâsılat ve karların

Detaylı

1 1. DÖNEN VARLIKLAR Bu ana hesap grubu; nakit olarak elde ve bankada tutulan varlıklar ile normal koşullarda en fazla bir yıl veya işletmenin normal faaliyet dönemi içinde paraya çevrilmesi veya tüketilmesi

Detaylı

2-) İşletmenin çıkardığı tahvillere dönem sonunda tahakkuk eden faizlerin Gider

2-) İşletmenin çıkardığı tahvillere dönem sonunda tahakkuk eden faizlerin Gider 1-) İleride doğabilecek olası zararlar için cari dönemde gider yazılması (karşılık kaydı) hangi muhasebe kavramı gereğidir? A) Tutarlılık B) İhtiyatlılık C) Dönemsellik D) Önemlilik 2-) İşletmenin çıkardığı

Detaylı

B HESAP PLANI 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR 103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ (-)

B HESAP PLANI 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR 103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ (-) B HESAP PLANI 1 DÖNEN VARLIKLAR 10 HAZIR DEĞERLER 100 KASA 101 ALINAN ÇEKLER 102 BANKALAR 103 VERİLEN ÇEKLER VE ÖDEME EMİRLERİ (-) 104 105 106 107 108 DİĞER HAZIR DEĞERLER 109 11 MENKUL KIYMETLER 110 HİSSE

Detaylı

MALİYET MUHASEBESİ. 1- Maliyet muhasebesi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?(2004/2)

MALİYET MUHASEBESİ. 1- Maliyet muhasebesi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?(2004/2) MALİYET MUHASEBESİ 1- Maliyet muhasebesi ile ilgili olarak aşağıdaki ifadelerden hangisi yanlıştır?(2004/2) A) Olanaklar ölçüsünde maliyetlerin düşürülmesini sağlayacak yöntemler geliştirir. B) Üretim

Detaylı

ISL108 GENEL MUHASEBE 2

ISL108 GENEL MUHASEBE 2 1. HFT ISL108 GENEL MUHSEE 2 ralık ve Sürekli Envanter Yöntemi(Satılan Ticari Mallar Maliyetinin Hesaplanması) Doç.Dr. Murat YILDIRIM muratyildirim@karabuk.edu.tr 2 Envanter Geniş anlamda envanter, işletmenin

Detaylı

MUHASEBE YER ALAN HESAPLARIN İNCELENMESİ (HESAPLAR VE İŞLEY LEYİŞİ)

MUHASEBE YER ALAN HESAPLARIN İNCELENMESİ (HESAPLAR VE İŞLEY LEYİŞİ) MUHASEBE TEMEL FİNANSAL F TABLOLARDA YER ALAN HESAPLARIN İNCELENMESİ (BÖLÜM M II) (HESAPLAR VE İŞLEY LEYİŞİ) HESAPLARIN SINIFLANDIRILMASI Hesapların bir kısmının fazlalıkları bilançoda bir kısmının fazlalıkları

Detaylı