1. aahar Tepesi ve Türk Kültüründe Da Kültü

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "1. aahar Tepesi ve Türk Kültüründe Da Kültü"

Transkript

1 AAHAR TEPES VE BÖLGEDE BULUNAN KAYA ÜSTÜ TASVR, DAMGA, YAZIT VE KURGANLAR Petroglyphs, Markers and Inscriptions on Saahar Hill and Cairns Vicinity of This Hill Dr. Osman MERT Moolistan corafyasında, eski Türk kültürüne göre kutsal sayılan yerlerden biri de Gov Altay ın Çandmani ilçesi sınırları içinde yer alan aahar tepesidir. Gov Altay ın yaklaık 50 km güneydousunda, Çandmani ilçesi sınırları içinde bulunan aahar tepesi, üzerinde barındırdıı kaya üstü tasvir, damga ve yazıtlarla Türk kültür ve uygarlıı açısından son derece önemli bir yere sahiptir. aahar Tepesi ve Bölgede Bulunan Kaya Üstü Tasvir, Damga, Yazıt ve Kurganlar balıklı bu çalımada önce aahar tepesi, Türk kültüründe da kültü açısından deerlendirildi. Daha sonra ise, aahar tepesinde bulunan kaya üstü tasvirler, damgalar, yazıtlar, kurgan ve mezarlar görüntülerle de destekelenerek incelendi Anahtar sözcükler: Gov Altay, aahar, aahar yazıtları, kaya üstü tasvir, damga ABSTRACT One of the sacred places according to Turkish culture in Mongolian geography is Saahar Hiil which is in the borders of Chandmani borough in Gov Altay. Saahar Hiil, 50 km away from Gov Altay, in the borders of Chandmani borough with petroglyphs, markers and inscriptions in terms of Turkish culture and civilization is extremely importand. In the study entitled Petroglyphs, Markers and Inscriptions on Saahar Hill and Cairns Vicinity of This Hill the Saahar Hill was initially investigated in terms of beliefs associated to mountain. Then petroglyphs, markers, inscriptions on Saahar Hill, and graves and cairns vicinity of it were investigated with photographs in terms of Turkish culture. Keywords: Gov Altay, Shaahar, inscriptions of Shaahar, petroglyph, marker ÖZ 1. aahar Tepesi ve Türk Kültüründe Da Kültü Moolistan Cumhuriyeti nde eski Türk kültürüne göre kutsal sayılan yerlerden biri de aahar tepesidir. Gov-Altay ın yaklaık 50 km güneydousunda, Çandmani ilçesi sınırları içinde bulunan Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eitim Fakültesi Türkçe Eitimi Bölümü Ört. Üyesi.

2 !"# aahar tepesi ( E N 2313 m), üzerinde barındırdıı kaya üstü tasvir, damga ve yazıtlarla Türk kültür ve uygarlıı açısından önemli bir yere sahiptir. Bölgedeki dier tepelere göre yükseklii daha az olduundan Moollar tarafından aahar tolgoí (aahar tepesi / Küçük tepe) eklinde adlandırılan tepe üzerinde imdiye kadar üç yazıt tespit edilmi ve yayımlanmıtır. 1 Ancak bakanlıını Doç. Dr. Cengiz ALYILMAZ ın yürüttüü Türk Kültüründe Yazı Kavramının Geliimi adlı proje çerçevesinde 23 Temmuz 2007 tarihinde bölgede yapmı olduumuz aratırma ve incelemelerde elde edilen veriler çerçevesinde imdiye kadar yapılan yayınları deerlendirdiimizde söz konusu yayınların yalnızca alandaki yazıtlarla sınırlı kaldıı görülmü ve böyle bir çalımanın yapılması gerei ortaya çıkmıtır. Zira bölgede bulunan kaya üstü tasvirlerin, damgaların, yazıtların, kurganların ve mezar komplekslerinin hepsi bir bütünü tekil ettiinden tamamının birlikte deerlendirilmesi gerekmektedir. Biger gölü ve aahar bölgesinin uydu görüntüsü 2 1 G. Gongorcav, aahar, Tolgoíin Hadnı Zurag, -Mongol Nutag Dah Tuuh Soyölın Dursgal (Sedevçilsen Davlah), Ulaanbaatar, 1999, s. 64; Yu Boldbaatar, aaharın Türeg Biçees, Altaica I, Ulaanbaatar, 2001, s ; Yu Boldbaatar, aaharın Türeg Biçees, Altaica I, Ulaanbaatar, 2001, s ; Tsendiín Battulga, aahar Tolgoín Ertnií Biçgiín Dursgal, Mongol Sudlal, C. 25, S. 248, Ulaanbaatar, 2005, s bk.

3 aahar tepesinin genel görüntüsü Eski Türk inanç sisteminin en belirgin özelliklerinden biri, Türkler in kendi yaam tarzları için önem arz eden tabiatın temel kavramlarına / unsurlarına bir ruh verip onları saygınlatırmaları ve kutsallatırmalarıdır. amanlık inanç sisteminde; da, su (ırmak, göl, pınar), aaç, orman, kaya kültlerinin önemli bir yeri vardır. Eski Türkler, bu kültlerin hepsine birden yer-sub adını vermilerdir. 3 Eski Türk kültürünün aırlıının hissedildii bu corafyada, da ve aaç kültüne ya da bu kültürün izlerine her yerde rastlanmaktadır. Orta ve merkezî Asya dalarının çou Türkçe ve Moolca mukaddes, mübarek, büyük ata ve büyük hakan anlamlarına gelen Han Teñri, Bayan Ula, Buzta Ata, Bayın Ula, Iduk Art, Kayra Kaan, Erdene Ula, Kutta, Nurata gibi adlar taımaktadır. Zira Göktürkler, aynı inanç sistemi çerçevesinde Iduk Ötüken, Iduk Ba, Tamag Iduk gibi daları takdis ederek hepsine ıduk yer su demilerdir. 4 A. NAN, Türk amanizmiyle ilgili bilgiler verirken insanı azametiyle aırtan daların, geni sahrada ayrı bir manzara tekil eden tepelerin, gürültü ile akan nehir ve çayların, nimet menbaı olan otlak ve çayırların sayısız idi/ilah larla dolu olduunu, Altay Türkleri nin bunların bazılarına ükran 3 Sema Barutçu- F. Özönder, Çankırı Folklorunda Yaayan amanizm Unsurları Üzerine Görüler: Eski Türk nanç Sisteminde Aaç Kültü ve Çankırı daki zleri, Türk Dünyası Aratırmaları, S. 16, stanbul, 1982, s ; Sema Barutçu- F. Özönder, Yenisey Kitabeleri ve Yer-Sular, TUBA, S. 22, Ankara, 1998, s bk. A. nan, Türk Boylarında Da, Aaç (Orman) ve Pınar Kültü, Makaleler ve ncelemeler, C. II, Ankara, 1998, s

4 !"# beyan etmek ve bazılarının errinden kurtulmak için dua okuduklarını belirtir. 5 Gerdizî de Türk inanç sisteminde dalardan bahsederken, Türklerin Tanrının makamı olarak algıladıkları dalara taptıklarını kaydeder. 6 Eski Türk inanç sistemini günümüzde en iyi yaatanlardan Altay Türkleri ne göre da ruhları tamamıyla baımsız bir zümredir Bu ruhlar insana iyilik yapar, refah ve saadet bahederler; saygısızlıa karı da ceza verir ve hastalık gönderirler. Hayvanların çoalması, salık, umumî emniyet ve erir ruhların (aza, yek) uzaklaması hep bu ruhlar tarafından verilen nimetlerdir Her da ruhu ancak kendisine ait mıntıkaya hakimdir; dier mıntıkada bulunan ruhlarla münasebeti yoktur. Altaylı her kabile o veya bu daı, ırmaı, kaya ve gölü kendi soyunun hâmisi telâkki eder; ona tapar Altaylılar da ruhlarına kanlı kurbanlar verirler, saçı olarak bulgur karıtırılmı süt serperler. 7 V. L. PRKLONSK nin verdii bilgilere göre de amanlıa yeni kabul edilen aman adayının töreni bir da tepesinde ihtiyar bir amanın yönetiminde yapılır ve ihtiyar amanın aman adayına tekrar ettirdii yemine ait sözlerde yüksek da tepelerinde bulunan ruhlara saygı göstereceime, onlara canla bala hizmet edeceime söz veriyorum 8 ifadesi yer alır. 9 Bu ifadelerden de anlaıldıı gibi dalar ve onların uzantısı olan tepeler, eski çalardan günümüze Türklerdeki tabiat kültünün en önemli unsurlarından birini oluturmaktadır. aahar tepesi ve çevresinde yer alan oboo, kaya üstü tasvir, damga, yazıt ve mezarların da Türk kültüründeki tabiat kültü / da kültü çerçevesinde deerlendirilmesi gerekmektedir. 2. aahar Tepesinde Tespit Edilen Kaya Üstü Tasvirler: Kaya üstü tasvirler, kavramların iaretlenmesi / kalıcılıının salanması ve gelecek nesillere aktarılması itibarıyla sosyal ve kültürel açıdan büyük önem taır. Türk boylarının yaam biçimleri, inanç sistemleri, dünyayı algılama biçimleri ve estetik anlayılarına dair önemli bilgileri geçmiten günümüze taıyan kaya üstü tasvirler, kullanıldıkları dönemlerin kültür ve uygarlıının 5 bk. A. nan, Türk amanizmi Hakkında, Makaleler ve ncelemeler, C. I, Ankara, 1998, s bk. A. nan, Eski Türklerde ve Antlarda Ant, Makaleler ve ncelemeler, C. I, Ankara, 1998, s A.,V. Anohin, Altay amanlıına Ait Maddeler, Makaleler ve ncelemeler C. I, Ankara, 1998, s , , (çev: A. nan). 8 A. nan, Eski Türklerde ve Antlarda Ant, Makaleler ve ncelemeler C. I, s Moolistan da bizzat görütüümüz amanlar da bu bilgiyi teyit etmiler ve yemin törenin yapıldıı yerin mutlaka kayın veya ardıç aaçlarının bulunduu bir alan olması gerektii bilgisini eklemilerdir.

5 günümüz dünyasındaki ahitleridir. Yer aldıkları bölgelerin corafî özelliklerini de yansıtan kaya üstü tasvirler, aynı zamanda dönemlerine ait canlı türleri ve kültürün söz konusu canlıları algılama biçimi hakkında da deerli bilgiler sunar. 10 Türk kültür corafyasında bulundukları yere göre farklı amaçlarla yapılan kaya üstü tasvirlerin bir kısmı her ne kadar iletiim amacıyla yapılmı olsa da Moolistandaki Gurvan Mandal, Biger, aahar gibi kutsal sayılan bölgelerdeki kaya üstü tasvirlerin bir takım dinî inanılar çerçevesinde yapıldıı anlaılmaktadır. Dolayısıyla kaya üstü tasvirler kadar bunların bulundukları mekânların kültür ve inanç sistemi içindeki yeri de önemlidir: nsanlar hangi inanç sistemine mensup olurlarsa olsunlar tarihin her döneminde Tanrı ya ulamak, Tanrı yla iliki kurmak, dua etmek, yakarmak amacıyla belirli mekânları kendilerine vasıta kılmılar ve bu alanları da kutsal saymılardır. Eski Türk inanç sistemine göre Tanrı ya yakın olarak kabul edilen bu yerler aynı zamanda Türkler tarafından mezar alanı olarak da kullanılmıtır. 11 Yani kutsal olarak algılanan bu alanlar, yaanan dünya ile ruhanî dünya arasında bir geçi bölgesi olarak kabul edilmi ve bu dünyadan ziyade dier dünyayı temsil eden mekânlar olmutur. Bu dünyada öbür dünyayı hatırlatan /çarıtıran, Tanrı ya ulamada vasıta olarak kullanılan bu alanlarda yılın belirli dönemlerinde Tanrı ya balılık ve Tanrı ya ulamı (ölmü) ataların ruhları için kurbanlar kesilmi, birtakım dinî faaliyetler gerçekletirilmitir. Bu nedenle kutsal olarak algılanan bu alanlardaki hayvan figürlerinin, av ve sava sahnelerinin, oboolara bırakılan at baı ya da kuyruunun, dilek yazıları gibi ögelerin veya balanan bez parçalarının söz konusu inanç sistemi çerçevesindeki uygulamalar olarak deerlendirilmesi gerekmektedir. Zira o dönemde insanlar, dualarını, Tanrı için yaptıkları faaliyetleri, Tanrı ya ya da kutsal ruhlara sundukları ögeleri, Tanrı yla paylamak istedikleri mesajları / söz konusu kutsal alanlara kazıyarak 10 Ayrıntılı bilgi için bk. Cengiz Alyılmaz, Gobi Çölünde ve Altay Dalarında Kaya Üstü Tasvirler, Yeni Türkiye Dergisi, S. 46 (Türkoloji ve Türk Tarihi Aratırmaları Özel Sayısı IV), Ankara, 2002, s ; E. Jacobson, The Recreation of Landscape Settings in Petroglyphs of Northern Central Asia, International Journal of Central Asian Studies, Vol. 3, 1998; D. Bayar, Gurvan Mandalın Hadnı Zurag, Arheologiín Sudlal, Tom. XVI, Ulaanbaatar, 1996, ; Osman Mert, Kemaliye de Eski Türk zleri: Dilli Vadisindeki Petroglif ve Damgalar, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Aratırmaları Enstitüsü Dergisi, S. 34, Erzurum, 2007, s ; D. Tseveendorc- L Batçuluun- N. Batbold, Molor Tolgoín Hadnı Zurag, Ulaanbaatar, 2004, s Moolistan da görütüümüz aman ve aman hocalarının verdii bilgiye göre amanlar hâlâ da tepelerine defnedilmektedir.

6 !"# somutlatırma gerei duymulardır. 12 Böylece yüzyıllarca süren uygulamalar sonucunda aynı alanda binlerce kaya üstü tasvir olumutur: aahar tepesindeki petrogliflerden genel bir görüntü Av sahnelerinden birine ait görüntü 12 Moolistan da yapmı olduumuz aratırmalar sırasında insanların günümüzde de Tanrı dan istediklerini/dileklerini kaıtlara yazarak kutsal yerlere astıklarını, yapıtırdıklarını veya bıraktıklarını tespit ettik.

7 aahar tepesinde yırtıcı bir hayvan üzerine binmi bir aman ve pek çok hayvan figürünü üzerinde barındıran bir kayanın görüntüsü aahar da tespit edilen hayvan figürlerinden görüntüler Kaya üstü tasvirlerde geçi sıklıı yüksek hayvanlardan da keçisi / tekesinin, geyiin, kurdun, amanların ruhlarla iliki kurmalarında yardımcı hayvanlar olması dolayısıyla günümüzde amanların çadırlarında eyalarının bulunduu bölümde, bir kısmının da elbiselerinde yer aldıı tespit edilmitir:

8 !"# Bir aman çadırında (kaya üstü tasvirlerde sık karılatıımız hayvan resimlerinin de yer aldıı) amanın eyalarının bulunduu köe Kaya üstü tasvirlerde karılatıımız hayvanların bir kısmının da yer aldıı aman elbisesinin arka kısmı Üzerinde güne, ay, da, ate, geyik ve has damga bulunan geyik derisinden yapılmı aman davullarından görüntüler 3. aahar Tepesinde Tespit Edilen Damgalar: Türk boylarının, kabilelerinin biz kavramına ulama, yabancı / öteki kültürlere ve boylara göre kendilerini tanımlama sürecinde gelitirilen ve kullanılan damgalar üstlendikleri ilev itibarıyla sosyal ve kültürel açıdan son

9 derece önemli ögelerdir 13. Türk destanlarında ve Çingizname de konuyla ilgili yer alan bilgilerden de anlaıldıı üzere toplum liderleri tarafından beylere verilen söz konusu damgaların boyların, kabilelerin millet kavramına ulama sürecinde önemli rol oynadıı görülmektedir: Ouz Kaan, ulusuna büyük ziyafet çektikten sonra öyle der: Ben sizlere oldum Kaan, Alalım yay ile kalkan Damga olsun bize buyan (Damga bize hayır getirsin, bizi üstün kılsın) Boz Kurt olsun bize uran (Bozkurt bizim parolamız olsun) 14 Çingiz Kaan da beylerin her birine ayrı ayrı damga, ku, aaç, uran verir ve Buduncar olu Kıyat a senin aacın çam, kuun sungur, uranın uracan, damgan palan olsun; Kongrat olu Sengle ye de senin aacın elma aacı, kuun ahin, uranın Kongrat, damgan ay olsun der. 15 Üzerinde yer aldıkları nesneye veya yere göre farklı amaçlarla kullanılan bu damgalar, bulundukları yere göre de farklı mesajlar taırlar. Örnein: Eski Türk inanç sisteminde Tanrı ya yakın yerler olarak kabul edilen daların zirvelerine, bulundukları bölgede farklılık arz eden tepelere, kayalara ilenen tasvir ve damgalar, genellikle dinî endielerle yapılırken; aıl kenarlarına, otlaklara, hayvanlara, eyalara, heykellere, mezarlara ilenen damgalar genellikle dier aile, boy ve farklı kültürlere aitlik adına mesaj vermek üzere yapılmılardır. 16 Eski Türk inanç sistemine göre kutsal yerlerden olan aahar tepesini dinî duygularla ziyaret eden insanlar da zamanla kaya üstü tasvirlerin / mesaj vasıtalarının yanı sıra kendilerini de tanımlama gerei duymular ve ziyaretlerinin ve eylemlerinin delili olarak kendilerinden bir iz / damga bırakmılardır: 13 bk. Osman Mert, Kemaliye de Eski Türk zleri: Dilli Vadisindeki Petroglif ve Damgalar, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Aratırmaları Enstitüsü Dergisi, S. 34, Erzurum, 2007, s ; Osman Mert, Öngöt Mezar Külliyesi ve Külliyede Bulunan Damgalar, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Aratırmaları Enstitüsü Dergisi, S. 36, Erzurum, 2007, s A. nan, Türk Destanlarına Genel Bir Bakı, Makaleler ve ncelemeler C. I, s A. nan, agm.; Azzaya, Badamın, Defter-i Çingiz-nâme, Survalciyn Sudalgaa, Ulaanbaatar, 2006, s bk. Osman Mert, Kemaliye de Eski Türk zleri: Dilli Vadisindeki Petroglif ve Damgalar, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Aratırmaları Enstitüsü Dergisi, S. 34, Erzurum, 2007, s ; Osman Mert, Öngöt Mezar Külliyesi ve Külliyede Bulunan Damgalar, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Aratırmaları Enstitüsü Dergisi, S. 36, Erzurum, 2007, s

10 !"# aahar tepesinde tespit edilen Saka döneminden günümüze Türk kültür corafyasının pek çok bölgesinde karılatıımız damgalardan biri 17 Kaanlık damgası gibi çok özel bir takım damgalar dıındaki boy ve aile damgaları zamanla boyları oluturan ailelerin sayısına paralel olarak küçük deiikliklere uramıtır. Söz konusu gelime gerçekleirken hem boyların damgalarının ana çizgileri korunmu, hem de eklenen küçük bir çizgi / fark ile yeni bir aile damgası oluturulmutur / türetilmitir. Dolayısıyla yeni bir aile kodlanırken, hem ailenin mensubu olduu boy ile olan ilikisi korunmu hem de ailenin boya olan balılıı teyit edilmitir. Damgalar oluturulurken / türetilirken ana çizgiler korunduu için Türk boylarının aralarındaki baları günümüzde bile büyük ölçüde belirlemek mümkün olmaktadır: bk. S.A.Yatsenko, Tamgas of Iranolingual Antique and Early Middle Ages Peoples, ( ); Yu. A. Zuev, Horse Tamgas From Vassal Prıncedoms, ( ); Osman Mert, Kemaliye de Eski Türk zleri: Dilli Vadisindeki Petroglif ve Damgalar, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Aratırmaları Enstitüsü Dergisi, S. 34, Erzurum, 2007, s bk. O. Karataev, Türk Boylarında Tamgalar ve Eski Kırgız-Ouz Etnik Balantıları, Türkler, C. II, Ankara, 2002, s ; S.A. Yatsenko, age.; Mert, Osman, Öngöt Mezar Külliyesi ve Külliyede Bulunan Damgalar, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Aratırmaları Enstitüsü Dergisi, S. 36, Erzurum, 2007, s

11 aahar tepesinde aynı damgadan türetilen damga örnekleri I. aahar yazıtının yakın çevresinde tespit edilen damgalardan görüntüler

12 !"# I. aahar yazıtının yakın çevresinde tespit edilen damgalardan görüntüler Yazıtın bulunduu kaya üzerinde ise, yazıtın sahibini tanımlayan aaıdaki damgalara yer verilmitir: aahar da tespit edilen I. yazıttaki damgalardan görüntüler aahar da tespit edilen I. yazıttaki damgalardan görüntüler 4. aahar Tepesinde Tespit Edilen Yazıtlar: (Kök)türk harfli yazıtlar yazıldıkları yere ve içeriklerine göre farklı amaçlarla yazılmılardır. Türk kaan ve kumandanlarına ait yazıtlar genellikle ait oldukları dönemin resmî tarihi niteliindeki metinlerden oluurken, kutsal alanlardaki kayalara oyma, kazıma, dövme metotlarla yazılan yazıtlar ise,

13 genellikle bölgeyi ziyaret edenlerin ad ve unvanlarından ya da (ad ve unvanlarının yanında) ükür, dua ve yakarılarından olumaktadır. 19 Eski Türk inanç sistemine göre kutsal sayılan aahar tepesini dinî duygularla ziyaret eden insanlar zamanla kaya üstü tasvirlerin / mesaj vasıtalarının yanı sıra kendilerini de tanımlama gerei duymular ve ziyaretlerinin ve eylemlerinin delili olarak kendilerinden iz bırakmılardır. Kaya üstü tasvirlerin / mesajların sahibini temsil eden bu izler önce damga eklinde iken fonetik alfabe kavramına ulaıldıktan sonra damga ve yazı biçiminde devam ettirilmitir. Zira aahar da u ana kadar tespit edilen yazıtlar yalnızca bir ad ya da unvandan olumaktadır. lki 1996 yılında G. GONGORCAV, G. ENHBAT, Dr. J. BOLD ve fotoraf sanatçısı N. GANZORG den oluan Mool aratırma ekibi tarafından bulunan ve yayımlanan yazıtların ikincisi ve üçüncüsü de 2005 yılında Dr. Ts. BATTULGA tarafından tespit edilmi ve yayımlanmıtır I. aahar Yazıtı: Kurganlar ile aahar tepesi arasında, tepenin güney yüzünde yer alan I. yazıt, bir kaya üzerinde ( E N 2313 m) bulunmaktadır. Yazıtın yanında, (âdeta yazıtın sahibini genelden özele doru tanımlayan) dört adet de damgaya yer verilmitir: I. aahar yazıtının ve damgalarının tebeirle tespit edilen görüntüsü 19 bk. Cengiz Alyılmaz, (Kök)türk Harfli Yazıtların zinde, Ankara, 2007, s bk. G. Gongorcav, aahar, Tolgoíin Hadnı Zurag, -Mongol Nutag Dah Tuuh Soyölın Dursgal (Sedevçilsen Davlah), Ulaanbaatar, 1999, s. 64.; Yu Boldbaatar, aaharın Türeg Biçees, Altaica I, Ulaanbaatar, 2001, s ; Battulga, Tsendiín, aahar Tolgoín Ertnií Biçgiín Dursgal, Mongol Sudlal, C. 25, S. 248, Ulaanbaatar, 2005, s

14 !"# Satır boyu 16 cm olan yazıtta yer alan harflerin büyüklüü de 4 ile 7 cm arasında deimektedir. Yazıtın metni:: b(a)l : çor Yukarıda da görüldüü gibi yazıt Bal-Çor adlı biri adına yazılmıtır. Bal kelimesi Türkçe de (bal) ve Moolca da (zögin bal) aynı anlamda kullanılmaktadır: 21 CII, s.354) ol angar bal yalgattı: O, ona bal yalattı. (Divanü Lûgat-it Türk (DLT) olar bal yalgadı: Onlar bal yalatı. (DLT) CIII, s.103) Çor ise eski Türk yazıtlarında geçi sıklıı yüksek ve önemli unvanlardan biridir. Çincesi: Ço olan sözcük, Brahmi ve Tibet metinlerinde Çor eklinde geçmekte; Kaan unvanından daha aaı derecede bir unvanın karılıı olarak kullanılmaktadır. 22 kırgız kaganta tardu ınançu çor kelti: Kırgız kaanından Tardu Inançu Çor geldi. Köl Tigin yazıtı Kuzey kangım türük bilge kagan olurtukınta türük matı begler kisre tardu begler köl çor balayu ulayu adapıt begler öngre tölis begler apa tarkan : Babam Türk bilge Kaan tahta oturduunda imdiki Türk beyleri, batıdaki Tardu beyleri, Köl Çor bata olmak üzere (bütün) adapıt beyler, doudaki Tölis beyleri, Apa Tarkan Bilge Kaan yazıtı Güney 13 23! " #! $ 21 Tuncer Gülensoy, Türkiye Türkçesindeki Türkçe Sözcüklerin Köken Bilgisi Sözlüü, C I, Ankara, 2007, s ; V. M. Nadelyaev (vd.), Drevnetyurkskiy Slovar, Leningrad, 1969, s. 79; Sir G. Clausen, An Etymological Dictionary of Pre-thirteenth Century Turkish, Oxford, 1972, s bk. Osman F. Sertkaya, Tonyukuk Kitabesinin kinci Taının Dou Yüzü Hakkında Bazı Yeni Görüler, Göktürk Tarihinin Meseleleri, Ankara, 1995, s ; Kelimenin kökeni hakkında bk. Mehmet Ölmez, Eski Türk Yazıtlarında Yabancı Ögeler (2), Türk Dilleri Aratırmaları, C. 2, Ankara, 1997, s Köl Tigin ve Bilge Kaan yazıtlarına ait metin Cengiz Alyılmaz, Orhun Yazıtlarının Bugünkü Durumu, Ankara, 2005 adlı eserden alınmıtır. Metinler Türkiye Türkçesi ne aktarılırken Talat Tekin, Orhon Yazıtları, Ankara, 2006 adlı eserden yararlanılmıtır.

15 ben ibris apa çor iki otuz yaıma bitidim: Ben bris Apa Çor yirmi sekiz yaımda yazdım.hoyd Tamir yazıtları V. metin 2. satır el etmi yabgu oglı ıbara tamgan çor : Devleti düzenlemi Yabgu olu Ibara Tamgan Çor Ongi yazıtı 4. satır #$ %$#... irkin oglı yigen çor kelti: rkin olu Yigen Çor geldi. Köl ç Çor yazıtı & sü çor ogu atı: Sü Çor soyunun adı. Talas II. aahar Yazıtı: II. aahar yazıtı aahar tepesinin en üst noktasında kaya üstü tasvirlerin youn olarak bulunduu bir alanda ( E N 2339 m) bulunmaktadır. Yakın çevresinde küçük bir oboo ve sunak bulunan ve tek kelimeden oluan yazıt, 2005 yılında Ts. BATTULGA tarafından tespit edilmi ve yayımlanmıtır: 28 II. aahar yazıtı 24 O. Fikri Sertkaya, Harcavbay, Sartkocaulı, Hoyto Tamir (Moolistan) dan Yeni Yazıtlar (Ön Neir), TDAY Belleten, Ankara, 2001, s bk. L. Bold, Orhon Biçgiín Dursgal II, Ulaanbaatar, 2006, s bk. L. Bold, age., s bk. S. Amanjolov, Türk Filolojisi ve Yazı Tarihi, stanbul, 2006, s bk. Battulga, Tsendiín, aahar Tolgoín Ertnií Biçgiín Dursgal, Mongol Sudlal, C. 25, S. 248, Ulaanbaatar, 2005, s

16 !"# Yazıldıı alanın uzunluu 13 cm olan yazıtta yer alan harflerin büyüklüü, 4 ile 8 cm arasında deimektedir. II. aahar yazıtını ilk olarak tespit eden ve yayımlayan Ts. BATTULGA, yazıtı :lwgd : ilä uït [~uqït] eklinde okuyarak iki farklı ekilde anlamlandırmıtır: 1. Bata / l olarak deerlendirdii kısmı il / devlet eklinde anlamlandırmı ve kelimeyi halk olarak kabul etmitir. Yazının dier kısmını da uït [~uqït] eklinde okuyarak kelimenin kökünü Moolcadaki uh- (kaz-) fiilinden hareketle [uq~uk~u] eklinde göstermi; sondaki yi de Türkçe fiilden fiil yapım eki /-T-/ nin sedalılamı ekli olarak kabul etmi ve yazıyı Halka kazdır! eklinde anlamlandırmıtır. 2. BATTULGA, Moolcadaki uhaan (zihin, idrak, bilim) anlamına gelen sözcüün kökünü uh- fiili olarak deerlendirmi; sondaki yi de Türkçe fiilden fiil yapım eki /-T-/ nin sedalılamı ekli olarak kabul ederek yazıyı kalabalıa anlat, halka anlat eklinde anlamlandırmıtır. Yukarıda da görüldüü gibi aratırmacı yazıyı Moolca kelimelere Türkçe ek getirerek izah etmeye çalımıtır. 29 ncelemelerimiz sırasında yazıtın ilk harfinin üst kısmının bulunduu alanın saa ve sola doru belirgin bir ekilde alçaldıını ve o alandaki yüzeyin kayanın orijinalinde de bozuk olduunu tespit ettik. Dolayısıyla yazıt yüzeyinin düz olmamasından dolayı ıık yazıt yüzeyinin tamamına eit açılarla gelmemekte ve gözü yanıltmaktadır. Dövme / vurma metoduyla yazılan harflerin estampaj uygulanabilecek kadar derinlie sahip olmaması da ilk harfin tespitini güçletirmektedir. Ancak yazıtın farklı ıık ortamlarında farklı açılardan çekilen görüntülerinin deerlendirilmesiyle, ııktan kaynaklanan sorunların Photoshopta giderilmesiyle ilk harfin /l deil '/s olduu açık bir ekilde ortaya çıkmaktadır: Yazıtın metni: ': sogd II. aahar yazıtı yukarıda da görüldüü gibi sol tarafında bir damga ve ': Sogd kelimesinden olumaktadır. Söz konusu kelime, (Kök)türk ve Uygur dönemi Kaan yazıtlarında ve Tonyukuk yazıtında sogd ve sogdak eklinde yer alır: '' $ 29 Battulga, Ts., agm.

17 $$ kurıya kün batsıkdakı sogd berçik er bukarak ulu bodunta nek sengün ogul tarkan kelti: Geride gün batısındaki Sodlar, ranlılar (ve) Buhara ehri halkından General Nek (ve) Oul Tarkan geldi. Köl Tigin yazıtı Kuzey 12 6 uda bayırkuu tardu bilge tarkan kutlu yagma tabgaç sogdak baı bilige se ün uz ö erkin...: Bayırku Tardu Bilge Tarkan Kutlug ve Yagma- Tabgaç-Sogdak (ileri) baı Bilge Seün Uz Ö Erkin Taríat Kuzey 6 sogdak tabgaçka sele ede bay balı yapıtı bertim: Selenge de Sodlular a ve Çinliler e Bay Balık ı ina ettirdim. Moyun Çor yazıtı Batı III. aahar Yazıtı: Ts. BATTULGA, aahar Tolgoín Ertnií Biçgiín Dursgal adlı makalesinde III. aahar yazıtına ait fotoraf yayımlamı; yazıtın orijinal metnini eklinde vermi ve söz konusu metni de u ekilde okuyup anlamlandırmıtır: Yazıtın metni: : (e)s es(e)ng Aratırmacı II. yazıtta olduu gibi bunu da Moolca dan hareketle es esän g: es esen: salıklı / esen deil, rahat deil eklinde yorumlamıtır. Moolca da es, fiil ya da yüklem fiilin önüne gelerek fiili/yüklem fiili olumsuz yapan bir edattır. Türkçe de ise böyle bir olumsuzluk yapma biçimi yoktur. Ts. BATTULGA nın yayımladıı fotoraftan böyle bir yazıtı tespit etmek mümkün görünmemektedir tarihinde bölgede yapmı olduumuz aratırma ve incelemelerde böyle bir yazıtla karılamadık aahar Tepesine Son Zamanlarda Eklenen Yazılar ve Damgalar: Moolistandaki Hoyd Tamir yazıtları gibi bazı yazıtların üzerlerine son zamanlarda eklenen yazı ve iaretler dolayısıyla bir kısmı yok olmu, önemli bir kısmı da yok olmak üzeredir. aahar tepesinde de ziyaretçiler ve bölgedeki çobanlar tarafından son zamanlarda yazılmı yazılar bulunmaktadır:

18 !"# aahar tepesinde son zamanlarda eklenmi yazılardan biri Aynı bölgede atların üzerinde de tespit ettiimiz bölgedeki Mool çobanlar tarafından yeni eklenen bir damga Yukarıda da görüldüü gibi Kiril harfleriyle yazılmı yazı dıında görüntüde Çince de biri büyük 30, dieri de orta anlamına gelen iki iaret bulunmaktadır. Birlikte büyük orta yani Çin anlamına gelen yazıya Ts. BATTULGA konuyla ilgili makalesinde yer vermitir. 31 Ancak fotoraftan da açık bir ekilde anlaıldıı üzere bu yazının ve damganın yeni eklendii son derece açıktır ve (Kök)türk harfli yazıt açısından herhangi bir bilgi deerine sahip deildir. 5. aahar Bölgesinde Tespit Edilen Türk Mezarları: Türk mezar gelenei tarihinin çok eskiye dayandıı bilinmektedir. Zira bugün büyük bölümü Moolistan da, Dou Türkistan da, Tuva da, Altay da Kırgızistan da, Kazakistan da, Özbekistan da, Azerbaycan da, Anadolu da bulunan eski Türk mezarlarının birçou milattan önceki yıllara tarihlendirilmektedir. Bu mezarların da en karakteristik olanları, Türk yaayı ve inanıından derin izler taıyan kurganlardır. Saka, Hun, Avar, (Kök)türk, Uygur ve Kırgız dönemlerinin hepsinde var olan kurgan geleneinin temelinde ise, ölen kiiye ev (eb, öy, üy) yapma, oba (yuba, yuva), yurt, ger, kerekü, çadır 30 Ayrıca bk. O. Fikri Sertkaya Çince Tay Büyük Kelimesi ile Yapılan Damla, Dayı, Teyze ve Dede Kelimeleri Üzerine, Türk Dili, S. 680, Ankara, 2008, s bk. Ts. Battulga, agm.

19 kurma düüncesi yatar. 32 Moolistandaki binlerce kurganın önemli bir kısmı aahar gibi kutsal sayılan bölgelerde bulunmaktadır: aahar tepesinin yakın çevresinde yer alan ve uzunlukları 5-50 m; yükseklikleri ise 2-2,5 m arasında deien kurganlardan biri Kurganlar, esas itibarıyla iki kısımdan oluur: Topraın üstündeki (birinci) kısım çadırın dıını; topraın altında kalan (ikinci) kısım ise, çadırın içini sembolize eder. Kendi içinde bölümlere ayrılan duvarlarına (Pazırık kurganında olduu gibi) bazen halılar, kilimler ve ilemeli keçeler asılan, içine süs ve kullanım eyaları yerletirilen bu kısma, mezar odası, ölü odası, ceset odası adları verilmektedir. 33 aahar da çevresinde pek çok küçük mezar bulunan kurganlardan biri 32 Cengiz Alyılmaz, Asya dan Avrupa ya Ana Çizgileriyle Eski Türk Uygarlık Eserleri, Tarihten Bir Kesit Etrüskler 2-4 Haziran 2007 Bodrum Sempozyum Bildirileri, Ankara, 2008, s Cengiz Alyılmaz, agm.

20 !"# 2006 yılında Bayan Ölgey in Ulaan Sum adlı kazasında açılan MÖ V. yüzyıla ait bir kurganın Moolistan Arkeoloji Müzesi ne taınan mezar odasına ait görüntü Büyük kurganlar genellikle kaan, kumandan ya da devrin ileri gelenlerinin mezarlarıdır. Büyük kurganların çevresinde yer alan küçük mezarlar ise, büyük kurgandaki kiinin ailesine, yakın çevresine ve ona yakın olmak isteyenlere aittir. Dolayısıyla Büyük kurganın çevresinde yer alan mezarların yerletirilme biçimi ve sırası aynı zamanda mezar sahiplerinin hayattaki ilikilerini de yansıtmaktadır. Bu kurganlarda kutsal sayılan alanın belirgin ekilde talarla çevrili olması; tören ve saygı yolunun yer alması, büyük bir bölümünde tasvirli, geyikli ve damgalı talar bulunması bata (Kök)türk dönemi mezarları olmak üzere sonraki dönem Türk mezar yapısına da örnek tekil etmitir Ayrıca bk. Alyılmaz Cengiz agm; Barthold, Türklerde ve Moollarda Defin Merasimi Meselesine Dair, Makaleler ve ncelemeler, C. I, Ankara, 1998, s , (çev: A. nan); A.nan, Altay Dalarında Bulunan Eski Türk Mezarları, Makaleler ve ncelemeler, C. I, Ankara, 1998, s ; B. Ögel, slamiyetten Önce Türk Kültür Tarihi, Ankara, 2003, s ; Y. Kocasava, Eski Türklerde Yas ve Ölü Gömme Adetleri, Türkler, C.3, Ankara, 2002, s ; A. Karamürsel, Türklerde Mezar Gelenei, Türkler, C. 3, Ankara, 2002, s ; S. Divitçiolu, Kök Türkler, stanbul, 1987, s ; Törbat, Ts.-Ciskar, P. H.-Batsüh, D., Mongol Altaíd Pazırıkiín Buliíg Anh Maltan Sudalsan n, Altaí Sudlal, Ulaanbaatar, 2005, s ; Nejat Diyarbekirli, Türklerde Mezar Yapısı ve Defin Merasimleri, Türk Kültürü Aratırmaları Prof. Dr. Muharrem Ergin e Armaan, S. XXVIII/1-2, Ankara, 1991, s ; L. Rasonyı, Tarihte Türklük, Ankara, 1993, s. 27.

21 KAYNAKÇA: AKBA, Yaar vd., Türkçe-Moolca Moolca-Türkçe Sözlük, Ulaanbaatar, ALYILMAZ, Cengiz, Asya dan Avrupa ya Ana Çizgileriyle Eski Türk Uygarlık Eserleri, Tarihten Bir Kesit Etrüskler 2-4 Haziran 2007 Bodrum Sempozyum Bildirileri, Ankara, 2008, s ALYILMAZ, Cengiz, (Kök)türk Harfli Yazıtların zinde, Ankara, ALYILMAZ, Cengiz, Gobi Çölünde ve Altay Dalarında Kaya Üstü Tasvirler, Yeni Türkiye Dergisi, S. 46, Ankara, 2002, s ALYILMAZ, Cengiz, Orhun Yazıtlarının Bugünkü Durumu, Ankara, AMANJOLOV, Altay S., storiya i Teoriya Drevnetyurkskogo Pis ma, Almatı, AMANJOLOV, S. Türk Filolojisi ve Yazı Tarihi, stanbul, ANOHN, A.,V., Altay amanlıına Ait Maddeler, Makaleler ve ncelemeler C. I, Ankara, 1998, s , (Çeviren: A. nan). AZZAYA, Badamın, Defter-i Çingiz-nâme, Survalciín Sudalgaa, Ulaanbaatar, BARUTÇU-ÖZÖNDER, F. Sema, Çankırı Folklorunda Yaayan amanizm Unsurları Üzerine Görüler: Eski Türk nanç Sisteminde Aaç Kültü ve Çankırı daki zleri, Türk Dünyası Aratırmaları, S. 16, stanbul, 1982, s BARUTÇU-ÖZÖNDER, F. Sema, Türk Dilinin Tarihi Dönemleri Üzerine Birkaç Söz, Türkbilig Türkoloji Aratırmaları 2002/3, Ankara, 2002, s BARUTÇU-ÖZÖNDER, F. Sema, Yenisey Kitabeleri ve Yer-Sular, TUBA, S. 22, Ankara, 1998, s BATTULGA, Tsendiín, aahar Tolgoín Ertnií Biçgiín Dursgal, Mongol Sudlal, C. 25, S. 248, Ulaanbaatar, 2005, s BAYAR, D., Gurvan Mandalın Hadnı Zurag, Arheologiín Sudlal, Vol. XVI, Ulaanbaatar, 1996, pp BOLDBAATAR, Yu, aaharın Türeg Biçees, Altaíca I, Ulaanbaatar, 2001, s

22 !"# CLAUSON, S. G. An Etymological Dictionary of Pre-Thirteenth-Century Turkish, Oxford, ÇAATAY, S., Türk Halk Edebiyatında Geyie Dair Bazı Motifler, TDAY Belleten, 1956, Ankara, 1988, s ÇORUHLU, Y., Türk Sanatında Görülen Geyik Figürlerinin Sembolizmi, Toplumsal Tarih, S. 18, stanbul, 1995, s ÇORUHLU, Y., Türk Sanatında Hayvan Sembolizmi, stanbul, DANYAM, L. - OÇHR, A. vd., Mongol Nutag Dah'Tüüh Soyalın Dursgal, Ulaanbaatar, DEREVANKO, A. P. - OLSEN, J. W. - TSEVEENDORJ D. vd., A Arcaeological studies Carried Out By Joint Russian-Mongolian- American Expedition n Mongolia n 1996, Novosibirsk, DEREVANKO, A. P. - OLSEN, J. W. - TSEVEENDORJ D. vd., Arcaeological Studies Carried Out By The Joint Russian-Mongolian- American Expedition n Mongolia n , Novosibirsk, DVTÇOLU, S., Kök Türkler, stanbul, DYARBEKRL, Nejat, Türklerde Mezar Yapısı ve Defin Merasimleri, Türk Kültürü Aratırmaları Prof. Dr. Muharrem Ergin e Armaan, S. XXVIII/1-2, Ankara, 1991, s ESN, Emel, slâmiyetten Önceki Türk Kültür Tarihi ve slâma Giri, stanbul, GOLDEN, B. Peter, Türk Halkları Tarihine Giri, Ankara, 2002, (çev: Osman Karatay). GONGORCAV, G., aahar, Tolgoíin Hadnı Zurag, -Mongol Nutag Dah Tuuh Soyölın Dursgal (Sedevçilsen Davlah), Ulaanbaatar, GRAÇ, A. D., Voprosı Datirovki i Semantiki Drevnetyurkskih Tamgaobraznıh zobrajeniy Gornogo Kozla, Tyurkologiçeskiy Sbornik 1972, Moskova, 1973, s GÜLENSOY, Tuncer, Orhun dan Anadolu ya Türk Damgaları, stanbul, NAN, A., Eski Türklerde ve Antlarda Ant, Makaleler ve ncelemeler C. I, Ankara, 1998, s

23 NAN, A., Türk Boylarında Da, Aaç (Orman) ve Pınar Kültü, Makaleler ve ncelemeler, C. II, Ankara, 1998, s NAN, A., Türk Destanlarına Genel Bir Bakı, Makaleler ve ncelemeler C. I, Ankara, 1998, s NAN, A., Türk amanizmi Hakkında, Makaleler ve ncelemeler, C. I, Ankara, 1998, s JACOBSON, E., The Recreation of Landscape Settings in Petroglyphs of Northern Central Asia, International Journal of Central Asian Studies, Vol. 3, KALAFAT, Yaar, Kuzey Azerbaycan Dou Anadolu ve Kuzey Irak da Eski Türk Dinî zleri Dinî Folklorik Tabakalama-, Ankara, KARAMAARALI, B., Türk Damgalarının Devamlılıı Hakkında, Türk Dünyası Aratırmaları, III/9, 1980, s KARAMÜRSEL, A., Türklerde Mezar Gelenei, Türkler, C. 3, Ankara, 2002, s KM, Jung-bae, Mongolian Petroglyphs With Focus On The Relics Of Ikh Dörölj And Paaluu, Kore, KOCASAVA, Y., Eski Türklerde Yas ve Ölü Gömme Adetleri, Türkler, C.3, Ankara, 2002, s MERT, Osman, Kemaliye de Eski Türk zleri: Dilli Vadisindeki Petroglif ve Damgalar, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Aratırmaları Enstitüsü Dergisi, S. 34, Erzurum, 2007, s MERT, Osman, Öngöt Mezar Külliyesi ve Külliyede Bulunan Damgalar, Atatürk Üniversitesi Türkiyat Aratırmaları Enstitüsü Dergisi, S. 36, Erzurum, 2007, s Moolların Gizli Tarihi, Ankara, 1995, (Çeviren: Ahmet Temir). NOVGORODOVA, É. A., Mir Petroglifov Mongolii, Moskova, OKLADNKOV, A. P., Petroglifı Mongolii, Leningrad, ÖGEL, Bahaeddin, Türk Mitolojisi (Kaynakları ve Açıklamaları ile Destanlar) II, Ankara, ÖGEL, Bahaeddin, slamiyetten Önce Türk Kültür Tarihi, Ankara, 2003.

24 !"# ÖLMEZ, Mehmet, Eski Türk Yazıtlarında Yabancı Ögeler (2), Türk Dilleri Aratırmaları, C. 2, Ankara, 1997, s RASONYI, L., Tarihte Türklük, Ankara, RNÇEN, Emhetgev, Les Dessigns Pictographiques Et Les Inscriptions Sur Les Rochers Et Sur Les Steles En Mongolıe (Mongol Nutag Dah'Hadnı Biçees Gerelt Höööhiy Züyl), Ulaanbaatar, ROUX, Jean-Paul Roux, Türklerin ve Moolların Eski Dini, stanbul, 1994, (çev. Aykut Kazancıgil). ROUX, Jean-Paul, Orta Asya Tarih ve Uygarlık, stanbul, 2006, (çev: Lale Arslan). SERTKAYA, Osman F., Tonyukuk Kitabesinin kinci Taının Dou Yüzü Hakkında Bazı Yeni Görüler, Göktürk Tarihinin Meseleleri, Ankara, 1995, s SERTKAYA, O. Fikri, Harcavbay, Sartkocaulı, Hoyto Tamir (Moolistan) dan Yeni Yazıtlar (Ön Neir), TDAY Belleten, Ankara, 2001, s SERTKAYA O. Fikri, Çince Tay Büyük Kelimesi ile Yapılan Damla, Dayı, Teyze ve Dede Kelimeleri Üzerine, Türk Dili, S. 680, Ankara, 2008, s TEKN, Talat, Orhon Yazıtları, Ankara, TEZCAN, Mehmet, Eski Türklerde Damga, (Yayımlanmamı Yüksek Lisans Tezi), Erzurum, TÖRBAT, Ts.-CSKAR, P. H.-BATSÜH, D., Mongol Altaíd Pazırıkiín Buliíg Anh Maltan Sudalsan n, Altaí Sudlal, Ulaanbaatar, 2005, s TSEVEENDORC, D.,-BATÇULUUN, L.,- BATBOLD N., Molor Tolgoín Hadnı Zurag, Ulaanbaatar, V. M. NADELYAEV (vd.), Drevnetyurkskiy Slovar, Leningrad, YATSENKO, S.A. Tamgas of Iranolingual Antique and Early Middle Ages Peoples, n.htm, ( ). ZUEV, yu. A., Horse Tamgas From Vassal Prıncedoms, m, ( ).

PETROGLİFLER (KAYA ÜSTÜ TASVİRLER)

PETROGLİFLER (KAYA ÜSTÜ TASVİRLER) PETROGLİFLER (KAYA ÜSTÜ TASVİRLER) Cengiz ALYILMAZ * Petroglif, esas itibarıyla taş üzerine yapılan oyma anlamına gelmektedir. Bu kelimeyi karşılamak için Türkiye Türkçesi nde kaya üstü tasvirler, kaya

Detaylı

KEMALİYE DE ESKİ TÜRK İZLERİ: DİLLİ VADİSİNDEKİ PETROGLİF VE DAMGALAR

KEMALİYE DE ESKİ TÜRK İZLERİ: DİLLİ VADİSİNDEKİ PETROGLİF VE DAMGALAR A.Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi Sayı 34 Erzurum 2007-233- KEMALİYE DE ESKİ TÜRK İZLERİ: DİLLİ VADİSİNDEKİ PETROGLİF VE DAMGALAR Traces of Ancient Turkish in The Kemaliye: Petroglyphs and

Detaylı

GÜRBELCİN (GURVALJİN UUL) YAZITIYLA İLGİLİ BAZI DÜZELTMELER

GÜRBELCİN (GURVALJİN UUL) YAZITIYLA İLGİLİ BAZI DÜZELTMELER GÜRBELCİN (GURVALJİN UUL) YAZITIYLA Yrd. Doç. Dr. Cengiz ALYILMAZ Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi, Fen-Edebiyat Fakültesi Türkoloji Bölümü (Kök)türk Harfli Uygur Dönemi Yazıtları: (Kök)türk devletinin

Detaylı

I. Uluslararası Uzak Asya dan Ön Asya ya Eski Türkçe Bilgi öleni, Kasım 2009, AFYONKARAH SAR

I. Uluslararası Uzak Asya dan Ön Asya ya Eski Türkçe Bilgi öleni, Kasım 2009, AFYONKARAH SAR I. Uluslararası Uzak Asya dan Ön Asya ya Eski Türkçe Bilgi öleni, 18-20 Kasım 2009, AFYONKARAHSAR KÖL TGN VE BLGE KAAN YAZITLARINDA YER ALAN ORTAK METNLERDE ÜNSÜZLER KARILAYAN KARAKTERLERN KULLANIMIYLA

Detaylı

YAZIT BİLİMİ TOPLANTISI ULAANBAATAR DA YAPILDI

YAZIT BİLİMİ TOPLANTISI ULAANBAATAR DA YAPILDI HABERLER YAZIT BİLİMİ TOPLANTISI ULAANBAATAR DA YAPILDI Cengiz ALYILMAZ * Avrasya İpek Yolu Üniversiteler Birliği 5. Olağan Toplantısı (5th Annual Convention of Eurasian Silk Road Universities Consortium

Detaylı

BAGA KHAIRKHAN DAKİ ESKİ TÜRK YAZITLARI

BAGA KHAIRKHAN DAKİ ESKİ TÜRK YAZITLARI Giriş BAGA KHAIRKHAN DAKİ ESKİ TÜRK YAZITLARI Özet Rinçinkhorol MUNKHTULGA Moğolistan Cumhuriyetinde pek çok Köktürk harfli yazıt bulunmakta ve bu yazıtların sayısı her geçen gün artmaktadır. Bu yazıtlardan

Detaylı

PROF. DR. OSMAN MERT VE KÖLİ ÇOR YAZITI VE ANIT MEZAR KOMPLEKSİ ADLI ESERİ ÜZERİNE

PROF. DR. OSMAN MERT VE KÖLİ ÇOR YAZITI VE ANIT MEZAR KOMPLEKSİ ADLI ESERİ ÜZERİNE A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 56, ERZURUM 2016, 1467-1475 PROF. DR. OSMAN MERT VE KÖLİ ÇOR YAZITI VE ANIT MEZAR KOMPLEKSİ ADLI ESERİ ÜZERİNE 1. Prof. Dr. Osman MERT in Öz Geçmişi

Detaylı

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER

Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER Hazırlayan Muhammed ARTUNÇ 6.SINIF SOSYAL BİLGİER SOSYAL BİLGİLER KONU:ORTA ASYA TÜRK DEVLETLERİ (Büyük)Asya Hun Devleti (Köktürk) Göktürk Devleti 2.Göktürk (Kutluk) Devleti Uygur Devleti Hunlar önceleri

Detaylı

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s.

AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. AKÇA, Hakan (2012). Ankara li Aızları (nceleme, Metinler, Dizin), Ankara: Türk Kültürünü Aratırma Enstitüsü Yayınları, XXII+672 s. Bahadır GÜNE * Aynı kökten geldii üst sistem durumundaki bir standart

Detaylı

(KÖK)TÜRK HARFLĐ YAZITLARIMIZ VE EPĐGRAFĐK BELGELEME

(KÖK)TÜRK HARFLĐ YAZITLARIMIZ VE EPĐGRAFĐK BELGELEME (KÖK)TÜRK HARFLĐ YAZITLARIMIZ VE EPĐGRAFĐK BELGELEME Dr. Cengiz Alyılmaz, (Kök)türk Harfli Yazıtların Đzinde, KaraM Yayıncılık, Ankara 2007, XVI+192 s. Murat ŞENGÜL Đnsanlar bir milyon yıldan beri doğup

Detaylı

Moğolistan daki Türk Yazıtları Üzerine Yeni Bir Eser

Moğolistan daki Türk Yazıtları Üzerine Yeni Bir Eser Modern Türklük Araştırmaları Dergisi Cilt 3, Sayı 4 (Aralık 2006) Mak. #63, ss. 149-153 Telif Hakkı Ankara Üniversitesi Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları

Detaylı

MAADAY-KARA DESTANI (Hazırlayan: Dr. Salahaddin Beki), Manas Yayıncılık, Elazı, 2007, 589 s.

MAADAY-KARA DESTANI (Hazırlayan: Dr. Salahaddin Beki), Manas Yayıncılık, Elazı, 2007, 589 s. MAADAY-KARA DESTANI (Hazırlayan: Dr. Salahaddin Beki), Manas Yayıncılık, Elazı, 2007, 589 s. Ahmet DALI M. Fuat Köprülü milli Türk destanlarını corafi sahalara göre tasnif ederken Altay-Yenisey bölgesini

Detaylı

İPEK YOLU KAVŞAĞININ ÖLÜMSÜZLÜK ESERLERİ ÜZERİNE

İPEK YOLU KAVŞAĞININ ÖLÜMSÜZLÜK ESERLERİ ÜZERİNE A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 56, ERZURUM 2016, 1459-1465 İPEK YOLU KAVŞAĞININ ÖLÜMSÜZLÜK ESERLERİ ÜZERİNE Ahmet DEMİRTAŞ 2009 yılında Çin Halk Cumhuriyeti nden Pekin Üniversitesi

Detaylı

2014 2015 DERS YILI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA ANADOLU LİSESİ VE FEN LİSESİ 10. SINIFLAR TÜRK EDEBİYATI DERSİ YARIYIL ÖDEVİ

2014 2015 DERS YILI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA ANADOLU LİSESİ VE FEN LİSESİ 10. SINIFLAR TÜRK EDEBİYATI DERSİ YARIYIL ÖDEVİ 2014 2015 DERS YILI MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA ANADOLU LİSESİ VE FEN LİSESİ 10. SINIFLAR TÜRK EDEBİYATI DERSİ YARIYIL ÖDEVİ 1. Alp Er Tunga öldi mü Issız ajun kaldı mu Ödlek öçin aldı mu Emdi yürek yırtılur

Detaylı

Doç.Dr. ENGİN ÇETİN ÖZGEÇMİŞ DOSYASI

Doç.Dr. ENGİN ÇETİN ÖZGEÇMİŞ DOSYASI Doç.Dr. ENGİN ÇETİN ÖZGEÇMİŞ DOSYASI KİŞİSEL BİLGİLER Doğum Yılı : Doğum Yeri : Sabit Telefon : Faks : E-Posta Adresi : Web Adresi : Posta Adresi : 1977 DÖRTYOL T: 32233860842443 3223387528 F: ecetin@cu.edu.tr

Detaylı

ÜNİTE TÜRK DİLİ - I İÇİNDEKİLER HEDEFLER TÜRKÇENİN KİMLİK BİLGİLERİ

ÜNİTE TÜRK DİLİ - I İÇİNDEKİLER HEDEFLER TÜRKÇENİN KİMLİK BİLGİLERİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER TÜRKÇENİN KİMLİK BİLGİLERİ Türk Dilinin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri Türk Dilinin Gelişmesi ve Tarihî Devreleri TÜRK DİLİ - I Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Türk dilinin dünya dilleri

Detaylı

BUGUT YAZITI VE ANIT MEZAR KÜLLİYESİ ÜZERİNE

BUGUT YAZITI VE ANIT MEZAR KÜLLİYESİ ÜZERİNE BUGUT YAZITI VE ANIT MEZAR KÜLLİYESİ ÜZERİNE Cengiz ALYILMAZ * ÖZET Moğolistan Halk Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan eski Türk bengü taşlarından biri de Bugut yazıtıdır. Adını Arhangay Aymag'ın Bayn

Detaylı

DR. NURŞAT BİÇER İN TÜRKÇE ÖĞRETĠMĠ TARĠHĠ ADLI ESERĠ ÜZERİNE

DR. NURŞAT BİÇER İN TÜRKÇE ÖĞRETĠMĠ TARĠHĠ ADLI ESERĠ ÜZERİNE POLATCAN, F. (2017). Dr. Nurşat Biçer in Türkçe Öğretimi Tarihi Adlı Eseri Üzerine. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 6(4), 2890-2894. DR. NURŞAT BİÇER İN TÜRKÇE ÖĞRETĠMĠ TARĠHĠ ADLI

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Eğitim Tarihi Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU İstanbul Ticaret Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi İslam Öncesi Türklerde Eğitimin Temel Özellikleri 2 Yaşam biçimi eğitimi etkiler mi? Çocuklar ve gençlerin

Detaylı

11 Temmuz 2018, Çarşamba. 12 Temmuz 2018, Perşembe. 13 Temmuz 2018, Cuma

11 Temmuz 2018, Çarşamba. 12 Temmuz 2018, Perşembe. 13 Temmuz 2018, Cuma 15:00 İstanbul Atatürk Havalimanında Toplanma 19:10 Kalkış 11 Temmuz 2018, Çarşamba 12 Temmuz 2018, Perşembe 10:05 Ulaanbaatar Cengiz Han Havalimanına Varış 12:00 Otele Yerleşme 13:00 Öğle Yemeği 14:00

Detaylı

TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ YAYINLARI BENGÜ BELÄK AHMET BİCAN ERCİLASUN ARMAĞANI. Editör. Doç. Dr. Bülent GÜL

TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ YAYINLARI BENGÜ BELÄK AHMET BİCAN ERCİLASUN ARMAĞANI. Editör. Doç. Dr. Bülent GÜL TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ YAYINLARI BENGÜ BELÄK AHMET BİCAN ERCİLASUN ARMAĞANI Editör Doç. Dr. Bülent GÜL Ankara / 2013 İ Ç İ NDEKİ LER Sunuş / iii Önsöz / v Ahmet Bican ERCİLASUN Bugün Yetmiş

Detaylı

Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s.

Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s. Yonca Anzerliolu, Karamanlı Ortodoks Türkler, Phoenix Yayınları, Ankara 2003, 376 s. Hayrullah KAHYA Ortodoks Hıristiyanların Türkçe konuanlarına Karamanlı; bunların konutukları dile de Karamanlıca denmektedir.

Detaylı

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması

Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Giri Sosyo-Ekonomik Gelimilik Aratırması Taner Kavasolu Devlet Planlama Tekilatı Kalkınma Planlarımızda, ülke corafyasında ve kesimler arasında dengeli bir gelime salanması hedefi, ülke ekonomisi için

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ. Yüksek Lisans Tezi: Çin in Ming Döneminde Yapılmış olan Türkçe-Uygurca Sözlük: Ġdikut Mahkemesi Sözlüğü (1997 Ankara)

ÖZGEÇMİŞ. Yüksek Lisans Tezi: Çin in Ming Döneminde Yapılmış olan Türkçe-Uygurca Sözlük: Ġdikut Mahkemesi Sözlüğü (1997 Ankara) ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı: Mağfiret Kemal YUNUSOĞLU 2. Doğum yeri ve tarihi: DT, Gulca 3. Çalıştığı kurum: T.C. Beykent Üniversitesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 4. Unvanı: Yar.Doç.Dr. 5. Öğrenim Durumu:

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS

OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA ETKS Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARIN ALELERNE YÖNELK GRUP REHBERL NN ANNE BABALARIN DEPRESYON VE BENLK SAYGISINA

Detaylı

ORHON YAZITLARI. (Köl Tegin, Bilge Kağan, Tonyukuk, Ongi, Küli Çor) Prof. Dr. ERHAN AYDIN

ORHON YAZITLARI. (Köl Tegin, Bilge Kağan, Tonyukuk, Ongi, Küli Çor) Prof. Dr. ERHAN AYDIN ORHON YAZITLARI (Köl Tegin, Bilge Kağan, Tonyukuk, Ongi, Küli Çor) Prof. Dr. ERHAN AYDIN Sevgili Eşim Mihriban a İÇINDEKILER ÖN SÖZ...9 KISALTMALAR...11 GIRIŞ...15 1. RUNIK YAZI...19 1.1. Türk Runik Harfleri

Detaylı

Dr. Mikail CENGİZ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkoloji Fakültesi

Dr. Mikail CENGİZ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkoloji Fakültesi Ö Z G E Ç M İ Ş Dr. Mikail CENGİZ Adı Soyadı: Mikail CENGİZ Unvanı: Araştırma Görevlisi Dr. Yabancı Diller: İngilizce, Rusça E-posta: mikail@hacettepe.edu.tr Telefon: +90 312 780 71 49 ÖĞRENİM DURUMU:

Detaylı

Türk Eğitim Tarihi. 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri. Yrd. Doç. Dr.

Türk Eğitim Tarihi. 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri.  Yrd. Doç. Dr. Türk Eğitim Tarihi 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri Yrd. Doç. Dr. Ali GURBETOĞLU www.agurbetoglu.com agurbetoglu@yahoo.com 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri

Detaylı

TÜRK MİTOLOJİSİ DR.SÜHEYLA SARITAŞ 1

TÜRK MİTOLOJİSİ DR.SÜHEYLA SARITAŞ 1 TÜRK MİTOLOJİSİ DR.SÜHEYLA SARITAŞ 1 Çeşitli Türk topluluklarının mitolojileriyle ilgili malzemelerin bir çoğunu bilim adamları, misyonerler, seyyahlar ya da bazı yabancı araştırmacılar tarafından derlenmiştir.

Detaylı

09 Temmuz 2018, Pazartesi. 10. Temmuz 2018, Salı. 11. Temmuz 2018, Çarşamba. 12. Temmuz 2018, Perşembe

09 Temmuz 2018, Pazartesi. 10. Temmuz 2018, Salı. 11. Temmuz 2018, Çarşamba. 12. Temmuz 2018, Perşembe 15:00 : İstanbul Atatürk Havalimanında Toplanma 19:10 : Kalkış 09 Temmuz 2018, Pazartesi 10. Temmuz 2018, Salı 10:05: Ulaanbaatar Cengiz Han Havalimanına Varış 12:00 Otele Yerleşme 13:00 Öğle Yemeği 15:00

Detaylı

GÖKTÜRK HARFLİ YAZITLARDA gali EKİ ÜZERİNE

GÖKTÜRK HARFLİ YAZITLARDA gali EKİ ÜZERİNE GÖKTÜRK HARFLİ YAZITLARDA gali EKİ ÜZERİNE Özcan TABAKLAR* ÖZET Bugün Türkiye Türkçesinde -dan beri anlamıyla kullanılan Alı zarf-fiil eki, Eski Türkçede gali şeklinde karşımıza çıkar. Göktürk harfli yazıtlarda

Detaylı

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8.

Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Ergin AYAN (2009). Willermus Tyrensis in Haçlı Kronii (1143-1163), Karadeniz Dergisi Yayınları, Ankara, 160 s, ISBN 978-975-8951-33-8. Abdullah GÜNEYSU Avrupa Hıristiyanlarının, kendilerince kutsal kabul

Detaylı

BOYASAN TEKSTL SANAY VE TCARET ANONM RKET Sayfa No: 1 SER:XI NO:29 SAYILI TEBLE STNADEN HAZIRLANMI YÖNETM KURULU FAALYET RAPORU 31 MART 2010 TBARYLE

BOYASAN TEKSTL SANAY VE TCARET ANONM RKET Sayfa No: 1 SER:XI NO:29 SAYILI TEBLE STNADEN HAZIRLANMI YÖNETM KURULU FAALYET RAPORU 31 MART 2010 TBARYLE Sayfa No: 1 A- 1-RAPORUN DÖNEM : Faaliyet raporu, BOYASAN A. nin MART/2010 yılı faaliyetlerini kapsar. 2-ORTAKLIIN ÜNVANI : BOYASAN TEKSTL SANAY VE TCARET A.. 3-DÖNEM ÇNDE YÖNETM VE DENETM KURULUNDA GÖREV

Detaylı

UYGUR KAĞANLIĞI YAZITLARI ERHAN AYDIN

UYGUR KAĞANLIĞI YAZITLARI ERHAN AYDIN UYGUR KAĞANLIĞI YAZITLARI ERHAN AYDIN Konya, 2011 Kömen Yayınları 74 1. Baskı Konya Ekim 2011 ISBN: 978-975-6527- Kömen Eğitim Elektronik Turizm Tic.Ltd. Şti. Kürkçü Mah. Rampalı Çarşı Zemin Kat Nu: 11

Detaylı

Dr. Mikail CENGİZ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkoloji Fakültesi

Dr. Mikail CENGİZ. Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Ahmet Yesevi Üniversitesi Türkoloji Fakültesi Ö Z G E Ç M İ Ş Dr. Mikail CENGİZ Adı Soyadı: Mikail CENGİZ Unvanı: Dr. Öğr. Üyesi Yabancı Diller: İngilizce, Rusça E-posta: mikail@hacettepe.edu.tr Telefon: +90 312 780 71 49 ÖĞRENİM DURUMU: Derece Alan

Detaylı

Hacı TONAK : Eski Türk Runik Yazısı

Hacı TONAK : Eski Türk Runik Yazısı Hacı TONAK : Eski Türk Runik Yazısı Yazar : Hacı TONAK Eski Türk runik yazısının ünlü işaretleri bakımından yetersiz, ancak ünsüz ve hece işaretleri bakımından zengin bir alfabeye (abc) dayandığı vurgulanmaktadır.

Detaylı

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu

Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 1 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi letmeleri A.. 30.06.2013 Tarihi tibarıyla Sona Eren Hesap Dönemine likin Yönetim Kurulu Yıllık Faaliyet Raporu Sayfa No: 2 Vakko Tekstil ve Hazır Giyim Sanayi

Detaylı

ŞAMANİZM DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2

ŞAMANİZM DR. SÜHEYLA SARITAŞ 2 DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 ŞAMANİZM Şamanizmin tanımında bilim adamlarının farklı görüşlere sahip olduğu görülmektedir. Kimi bilim adamı şamanizmi bir din olarak kabul etse de, kimisi bir kült olarak kabul

Detaylı

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM

BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM BURSA DA GÖREV YAPAN MÜZK ÖRETMENLERNN ULUDA ÜNVERSTES ETM FAKÜLTES GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM DALI LE LETM VE ETKLEM Dr. Ayhan HELVACI *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik

Detaylı

Türk Eğitim Tarihi. 2. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri. Dr.

Türk Eğitim Tarihi. 2. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri.   Dr. Türk Eğitim Tarihi 2. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri Dr. Ali GURBETOĞLU www.agurbetoglu.com agurbetoglu@hotmail.com 1. Türklerin İslam Öncesi Eğitimlerinin Temel Özellikleri İslam

Detaylı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı

Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı Türklerin Anayurdu ve Göçler Video Ders Anlatımı III. ÜNİTE TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI VE İLK TÜRK DEVLETLERİ ( BAŞLANGIÇTAN X. YÜZYILA KADAR ) A- TÜRKLERİN TARİH SAHNESİNE ÇIKIŞI I-Türk Adının Anlamı

Detaylı

(Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ

(Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ (Dış Kapak Örneği) T.C. ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ FEN-EDEBİYAT FAKÜLTESİ ÇAĞDAŞ TÜRK LEHÇELERİ ve EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ TEZ ADI BİTİRME TEZİ Hazırlayan Adı Soyadı Danışman Unvan Adı Soyadı Niğde Ay, Yıl

Detaylı

Türk Mitolojisi ve Türklerde Totemizm DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1

Türk Mitolojisi ve Türklerde Totemizm DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Türk Mitolojisi ve Türklerde Totemizm DR. SÜHEYLA SARITAŞ 1 Totemizm Totemizm totem, mana ve tabu fikirlerine dayanır. Bir klanın n bütün b n fertlerinin kutsal saydıklar kları yaratıklar ve şeyler olan

Detaylı

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES

MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES MUSK MUALLM MEKTEBNDEN GÜNÜMÜZE MÜZK ÖRETMEN YETTRME PROGRAMLARINDAK YAYLI ÇALGI ÖRETMNE LKN SINAMA-ÖLÇME-DEERLENDRME DURUMLARININ NCELENMES 1. GR Yrd.Doç.Dr.Cansevil TEB *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden

Detaylı

İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı

İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı İslamiyet Öncesi Türk Edebiyatı Türk edebiyatı İslamiyet öncesi Türk edebiyatı ya da Destan dönemi Türk edebiyatı, Türklerin İslamiyet'i kabulünden önceki dönemlerde oluşturdukları edebiyata verilen isimdir.[1]

Detaylı

Aydın, Erhan, Orhon Yazıtları (Köl Tigin, Bilge Kağan, Tonyukuk, Ongi, Küli Çor), Kömen Yay., Konya 2012, 208 s., ISBN:

Aydın, Erhan, Orhon Yazıtları (Köl Tigin, Bilge Kağan, Tonyukuk, Ongi, Küli Çor), Kömen Yay., Konya 2012, 208 s., ISBN: Dil Araştırmaları Sayı: 12 Bahar 2013, 291-296 ss.... Aydın, Erhan, Orhon Yazıtları (Köl Tigin, Bilge Kağan, Tonyukuk, Ongi, Küli Çor), Kömen Yay., Konya 2012, 208 s., ISBN:978-975-6527-97-9 Cihan Çakmak

Detaylı

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir

2. Bölgesel Kalkınma ve Yönetiim Sempozyumu 25-26 Ekim 2007, zmir Türkiye de Bölgesel Kalkınmanın Aracı Olarak Kalkınma Ajansları: zmir Kalkınma Ajansı Örnei Ergüder Can zmir Kalkınma Ajansı Giri: Türkiye de dier ülkeler gibi bölgelerarası hatta bölgeler içinde kalkınma

Detaylı

KÖKTÜRK YAZISININ OKUNUŞUNUN 125. YILINDA ORHUN DAN ANADOLU YA ULUSLARARASI TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU NUN ARDINDAN

KÖKTÜRK YAZISININ OKUNUŞUNUN 125. YILINDA ORHUN DAN ANADOLU YA ULUSLARARASI TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU NUN ARDINDAN Türkbilig, 2018/35: 267-272. KÖKTÜRK YAZISININ OKUNUŞUNUN 125. YILINDA ORHUN DAN ANADOLU YA ULUSLARARASI TÜRKOLOJİ SEMPOZYUMU NUN ARDINDAN Kenan AZILI * Moğolistan Millî Üniversitesi Asya Araştırmaları

Detaylı

ORHON YAZITLARI (KÖL TEGİN, BİLGE KAĞAN, TONYUKUK, ONGİ, KÜLİ ÇOR)

ORHON YAZITLARI (KÖL TEGİN, BİLGE KAĞAN, TONYUKUK, ONGİ, KÜLİ ÇOR) ORHON YAZITLARI (KÖL TEGİN, BİLGE KAĞAN, TONYUKUK, ONGİ, KÜLİ ÇOR) KONYA, 2012 İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ.......... 3 KISALTMALAR.... 6 GİRİŞ....... 9 1. RUNİFORM (RUNİK) YAZI.... 13. 2. ESKİ TÜRK YAZITLARININ

Detaylı

#$% &'#(# Konular. Bits of Information. Binary Özellikler Superimposed Coding Signature Formation Deerlendirme

#$% &'#(# Konular. Bits of Information. Binary Özellikler Superimposed Coding Signature Formation Deerlendirme !" #$% &'#(# Konular Binary Özellikler Deerlendirme Binary Özellikler Bir binary özellik iki deer alabilir (kapalı veya açık; var veya yok gibi) Bir kiiye ait bilgiler binary olarak aaıdaki gibi gösterilebilir

Detaylı

03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) 03.01. EMS Yönteminde Dilüsyon Kavramı

03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) 03.01. EMS Yönteminde Dilüsyon Kavramı 03. En Muhtemel Sayı (EMS) Yöntemi (5 li EMS) En muhtemel sayı yöntemi, tüp dilüsyon yönteminin gelitirilmi eklidir. Bu yöntemde, materyalden FTS ile standart 1 : 9 oranında dilüsyon yapılır. Dilüsyonlardan

Detaylı

SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES

SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES Ahi Evran Üniversitesi Kırehir Eitim Fakültesi Dergisi (KEFAD) Cilt 8, Sayı 1, (2007), 209-222 209 SINIF ÖRETMEN ADAYLARININ NTERNET KULLANIMINA LKN TUTUMLARININ DEERLENDRLMES Erturul USTA Ahi Evran Üniversitesi,

Detaylı

PROF. DR. HÜLYA SAVRAN. hsavran@balikesir.edu.tr. 4. ÖĞRENİM DURUMU Derece Alan Üniversite Yıl Lisans

PROF. DR. HÜLYA SAVRAN. hsavran@balikesir.edu.tr. 4. ÖĞRENİM DURUMU Derece Alan Üniversite Yıl Lisans PROF. DR. HÜLYA SAVRAN ÖZGEÇMİŞ 1. Adı Soyadı Hülya SAVRAN İletişim Bilgileri Adres Telefon Mail Balıkesir Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Bölümü 10145 Çağış Yerleşkesi / BALIKESİR 0 266 612 10 00

Detaylı

TEG EDATI VE TÜREVLER TEG PARTICLE AND ITS DERIVATIVES

TEG EDATI VE TÜREVLER TEG PARTICLE AND ITS DERIVATIVES TEG EDATI VE TÜREVLER TEG PARTICLE AND ITS DERIVATIVES Yard. Doç. Dr. Salih DEMRBLEK Özet: Bu çalımada tegi edatı ve tegi den türeme (türevleri) kabul edilen : tegin, teginçe ve tegirü üzerinde durulmaktadır.

Detaylı

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006. Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı.

SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006. Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı. SRKÜLER NO: POZ - 2006 / 43 ST, 18. 08. 2006 çindekiler: Yıllık alı ve satıların formlar ile bildirilmesi hakkında tebli yayımlandı. YILLIK ALI VE SATILARIN FORMLAR LE BLDRLMES HAKKINDA TEBL YAYIMLANDI

Detaylı

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI

AMER KA B RLE K DEVLETLER SAYI TAYI AMERKA BRLEK DEVLETLER SAYITAYI Yazan: Dawid M. WALKER Çeviren: Müslüm PARLAK Amerika Birleik Devletleri Sayıtayı, Birleik Devlet yönetiminin yasama bölümü içerisinde yer alan baımsız bir kurumdur. Genellikle

Detaylı

BENİM KÜÇÜK ZEBERCEDLERİM

BENİM KÜÇÜK ZEBERCEDLERİM BENİM KÜÇÜK ZEBERCEDLERİM BENİM KÜÇÜK ZEBERCEDLERİM Bu akşam sevgili Neslihan misafirimiz oluyor... Neslihan Erzurum Atatürk Üniversitesinden gelip uzun suren Şubat projemize katildi... Zebercedlerini

Detaylı

Fikret Yıldırım, Irk Bitig ve Orhon Yazılı Metinlerin Dili, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 2017, 399 s.

Fikret Yıldırım, Irk Bitig ve Orhon Yazılı Metinlerin Dili, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 2017, 399 s. Şahin, Can Cüneyt (201). Fikret Yıldırım, Irk Bitig ve Orhon Yazılı Metinlerin Dili, Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları, 2017, 399 s., Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, Sayı: 2018/12, s. 226-230.

Detaylı

Konu: Kadim Diller ve Yazılar. İran da Ön-Türkler

Konu: Kadim Diller ve Yazılar. İran da Ön-Türkler Konu: Kadim Diller ve Yazılar Yazı: 74 İran da Ön-Türkler Doç. Dr. Haluk BERKMEN Milattan binlerce yıl önce Ön-Türk toplumlarının dağ keçisini kutsal kabul ettiklerini ve binlerce dağ keçisi figürünü Altay

Detaylı

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır.

TÜLN OTBÇER. Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. TÜLN OTBÇER Seminer Raporu Olarak Hazırlanmıtır. Ankara Hacettepe Üniversitesi Mayıs, 2004 ! - " $ - "%%&%$ - "%' $ - "(%' $ - "( ) (* $+,( $ - ") (',( $ - "- %./$ 0 1*&/1(2, %("%. 3/1(4""3%(/1-( /32 $$

Detaylı

MOĞOLİSTANDA YENİ BULUNAN DONGOİN ŞİREEN ANITLARI ÜZERİNE MÖNHTULGA RİNCHİNHOROL İLE SÖYLEŞİ *

MOĞOLİSTANDA YENİ BULUNAN DONGOİN ŞİREEN ANITLARI ÜZERİNE MÖNHTULGA RİNCHİNHOROL İLE SÖYLEŞİ * Türkbilig, 2013/26: 165-171. MOĞOLİSTANDA YENİ BULUNAN DONGOİN ŞİREEN ANITLARI ÜZERİNE MÖNHTULGA RİNCHİNHOROL İLE SÖYLEŞİ * Ekrem KALAN ** Ekrem KALAN: Mönhtulga Bey, öncelikle Dongoin Şireen anıtlarının

Detaylı

KÖKTÜRK TÜRKÇESİNDEKİ BİR ÇİFT ÜNSÜZ İŞARETİ ÜZERİNE

KÖKTÜRK TÜRKÇESİNDEKİ BİR ÇİFT ÜNSÜZ İŞARETİ ÜZERİNE KÖKTÜRK TÜRKÇESİNDEKİ BİR ÇİFT ÜNSÜZ İŞARETİ ÜZERİNE Özet Köktürk Türkçesinde bulunan ve çift ünsüz okutan bir işaret ( ) incelenmiş ve bu işaret için başka bir okuma teklifi getirilmiştir. Anahtar sözcükler:

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖNSÖZ DİL NEDİR? / İsmet EMRE 1.Dil Nedir?... 1 2.Dilin Özellikleri.... 4 3.Günlük Dil ile Edebî Dil Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar... 5 3.1. Benzerlikler... 5 3.2. Farklılıklar...

Detaylı

DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ "X" 1.YARIYIL 1.YARIYIL 2.YARIYIL 2.YARIYIL. Kodu Adı Z/S T+U AKTS Birleşti

DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ X 1.YARIYIL 1.YARIYIL 2.YARIYIL 2.YARIYIL. Kodu Adı Z/S T+U AKTS Birleşti 2011-2012 DERS PLANI DEĞİŞİKLİK SEBEBİNİ İLGİLİ SÜTUNDA İŞARETLEYİNİZ "X" YENİ DERS PLANI** 1.YARIYIL 1.YARIYIL Birleşti ATA 101 ATATÜRK İLKELERİ VE İNKILÂP TARİHİ I Z 2+0 2 X X X X ATA 101 ile ATA 102

Detaylı

TARİH KPSS İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET ARİF ÖZBEYLİ

TARİH KPSS İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET ARİF ÖZBEYLİ ARİF ÖZBEYLİ TARİH KPSS İSLAMİYETTEN ÖNCE TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET ARİF ÖZBEYLİ www.tariheglencesi.com Anav Kültürü (MÖ 4000-MÖ 1000) Anav, günümüzde Aşkabat ın güneydoğusunda bir yerleşim

Detaylı

CAPPADOCIA JOURNAL OF HISTORY AND SOCIAL SCIENCES VOL.9-OCTOBER-2017 BOZKIR KÜLTÜR ÇEVRESİNDE GEYİKLİ TAŞLAR. Özet

CAPPADOCIA JOURNAL OF HISTORY AND SOCIAL SCIENCES VOL.9-OCTOBER-2017 BOZKIR KÜLTÜR ÇEVRESİNDE GEYİKLİ TAŞLAR. Özet BOZKIR KÜLTÜR ÇEVRESİNDE GEYİKLİ TAŞLAR Aslı KAHRAMAN ÇINAR Bozkır olarak tanımlanan saha Tuna Nehri nden Çin Seddi ne kadar çok geniş bir alanı içerisine almaktadır. Bu coğrafyada yaşayan gerek atlı göçebe

Detaylı

OĞUZ KAĞAN DESTANI METİN-AKTARMA-NOTLAR-DİZİN-TIPKIBASIM

OĞUZ KAĞAN DESTANI METİN-AKTARMA-NOTLAR-DİZİN-TIPKIBASIM Uygur Harfli OĞUZ KAĞAN DESTANI METİN-AKTARMA-NOTLAR-DİZİN-TIPKIBASIM FERRUH AĞCA Ankara / 2016 TÜRK KÜLTÜRÜNÜ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ YAYINLARI Türk Kültürünü Araştırma Enstitüsü, 2016. Türk Kültürünü Araştırma

Detaylı

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TEZ YAZIM KURALLARI

T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TEZ YAZIM KURALLARI T.C. KARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ EDEBİYAT FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ TEZ YAZIM KURALLARI Yazı Karakteri Tezde 12 punto Times New Roman yazı biçimi kullanılır. Tezde kullanılan yazı karakteri

Detaylı

Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan

Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. 30.09.2009 Tarihli Faaliyet Raporu Dousan Boru Sanayi ve Ticaret A.. Ödenmi Sermaye: 11.173.366 YTL. irket Merkezi Erzincan Sivas Karayolu 14 Km Pk 74 Erzincan Sayfa No:

Detaylı

LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR

LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR LKÖRETM KNC KADEME (2005) TÜRKÇE DERS ÖRETM PROGRAMINDA GENEL AMAÇLAR - HEDEF/KAZANIMLAR LKS* THE ASSOCIATION BETWEEN GENERAL TARGETS AND GOALS/ACQUISITIONS IN TURKISH LANGUAGE PROGRAM Erhan DURUKAN**

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ...

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konu Anlatımlı Soru Bankası ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm... 7 ESKİ TÜRK DİLİ VE LEHÇELERİ... 8 Türk Dillerinin Sınıflandırılması... 14 Türk Dillerinin Ses Denklikleri Bakımından Sınıflandırılması... 16 Altay Dilleri Teorisini Kabul

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 12. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR TEST NO TEST ADI 1 2 EDEBİ BİLGİLER (ŞİİR BİLGİSİ) 1. İncelediği şiirden hareketle metnin oluşmasına imkân sağlayan zihniyeti 2. Şiirin yapısını çözümler. 3. Şiirin

Detaylı

İPEK YOLU KAVŞAĞININ ÖLÜMSÜZLÜK ESERLERİ NDEN SÜMERLERE

İPEK YOLU KAVŞAĞININ ÖLÜMSÜZLÜK ESERLERİ NDEN SÜMERLERE İPEK YOLU KAVŞAĞININ ÖLÜMSÜZLÜK ESERLERİ NDEN SÜMERLERE Muazzez İlmiye ÇIĞ Bu yaz bana gönderilen kitapların hepsi değerli ama bunların içinde en önemlisi ve değerlisi Prof. Dr. Cengiz ALYILMAZ tarafından

Detaylı

Atlantis Yatırım Ortaklıı Anonim irketinin 30 Mart 2009 Tarihinde Yapılan Olaan Genel Kurul Toplantı Tutanaı

Atlantis Yatırım Ortaklıı Anonim irketinin 30 Mart 2009 Tarihinde Yapılan Olaan Genel Kurul Toplantı Tutanaı Sayfa No: 1 Atlantis Yatırım Ortaklıı Anonim irketinin 30 Mart 2009 Tarihinde Yapılan Olaan Genel Kurul Toplantı Tutanaı Atlantis Yatırım Ortaklıı Anonim irketinin 2008 yılına ait Genel Kurul Toplantısı

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 10. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI... ANADOLU LİSESİ 10. SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ AY HAFTA DERS SAATİ KONU ADI KAZANIMLAR 1. Edebiyat tarihinin incelediği konuları açıklar. 2. Edebî eserlerin yazıldığı dönemi temsil eden belge olma niteliğini sorgular 3. Uygarlık tarihiyle edebiyat

Detaylı

ERZURUM BÖLGESİ KAYA PANOLARI*

ERZURUM BÖLGESİ KAYA PANOLARI* , ERZURUM BÖLGESİ KAYA PANOLARI* Oktay ÖZGÜL ÖZ: İnsanlık tarihi yazı ile başlatılır. Yazılı dönemden önceki zamanlar ve insanların yaşamı hakkındaki bilgilere ise arkeolojik bulgular, insanların mağara

Detaylı

Türkiye de Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Bakanlıklar Tarafından Uygulanması

Türkiye de Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Bakanlıklar Tarafından Uygulanması Türkiye de Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Bakanlıklar Tarafından Uygulanması Dr. Yaman AKDENIZ * akdeniz@bilgiedinmehakki.org Bilgiedinmehakki.org / BilgilenmeHakki.Org 28 Eylül 2004 Sürüm 1.1 Güncelleme

Detaylı

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021

stanbul, 11 Ekim 2004 2004/1021 TÜRKYE SERMAYE PYASASI ARACI KURULULARI BRL Büyükdere Cad.No:173 I. Levent Plaza A-Blok Kat:4 34394 I. Levent-stanbul Tel : (212) 280 85 67 Faks : (212) 280 85 89 www.tspakb.org.tr stanbul, 11 Ekim 2004

Detaylı

Danışman: Prof. Dr. H.Ömer KARPUZ

Danışman: Prof. Dr. H.Ömer KARPUZ ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ ÖZGEÇMİŞ Adı Soyadı: Ahmet AKÇATAŞ Doğum Tarihi: 22 Şubat 1970 Öğrenim Durumu: Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edeb. Öğr. Selçuk Üniversitesi 1992 Y.

Detaylı

BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar

BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar BilgiEdinmeHakki.Org Raporu Bilgi Edinme Hakkı Kanunu nun Salık Bakanlıı Tarafından Uygulanmasındaki Yanlılıklar Sürüm 1.0 21 Ekim 2004 Dr. Yaman AKDENIZ * akdeniz@bilgiedinmehakki.org Bilgiedinmehakki.org

Detaylı

%! & ' ( " ) $ $ * ! " # $ % &' $ ()*+, -. % / " / &' 0! " # $1 % $2 ()* #. % $ / ) - ' ) - ' / / 3 ! " # $ % &' $ (* +, -.

%! & ' (  ) $ $ * !  # $ % &' $ ()*+, -. % /  / &' 0!  # $1 % $2 ()* #. % $ / ) - ' ) - ' / / 3 !  # $ % &' $ (* +, -. ! " # $ %! & ' ( " ) $ $ * +,-. - / 0 1' / ' - - ' 112! " # $ % &' $ ()*+, -. % / " / &' $/ 0! " # $1 % $2 ()* #. % $ / ) - ' ) - ' / / 3 +.,-. - / 0 1' / ' - - ' 112! " # $ % &' $ (* +, -. % &' $ / 0

Detaylı

! " #$$% & ' ( ) ) ' *+ + & &, ( (-,, ) &!!. ' )' - " ) & Özel Tüketim Vergisi Genel Teblii. (SeriNo: 22)

!  #$$% & ' ( ) ) ' *+ + & &, ( (-,, ) &!!. ' )' -  ) & Özel Tüketim Vergisi Genel Teblii. (SeriNo: 22) ! " #$$% & ' ( ) ) ' *+ + & &, ( (-,, ) &!!. ' )' - " ) & /!,!, Özel Tüketim Vergisi Genel Teblii (SeriNo: 22) 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (II) sayılı listede yer alan kayıt ve tescile

Detaylı

Keywords: (Kok)Turk Inscription, Karabalgasun I Inscription, typography font, Alyılmaz.ttf

Keywords: (Kok)Turk Inscription, Karabalgasun I Inscription, typography font, Alyılmaz.ttf (KÖK) TÜRK TİPOGRAFİSİNİN YAZILI ESERLERDE FONT OLARAK KULLANIMINDA GÖRSEL SANATLAR DESTEKLİ BİLİŞİM TEKNOLOJİSİNDEN YARARLANMA VE KARABALGASUN I YAZITI ÜZERİNE FONT (ALYILMAZ.TTF) DENEMESİ Özet Çözümlendiği

Detaylı

(2001). Türklerin ve Moğolların Eski Dini. istanbul: Kabalcı Yayınevi.

(2001). Türklerin ve Moğolların Eski Dini. istanbul: Kabalcı Yayınevi. Moğol (2001). Türklerin ve Moğolların Eski Dini. istanbul: Kabalcı Yayınevi. İzgi, Ö. (1985). "Moğolların Batı İstilası Ve Türk Tarihi Bakımından Önemi". Türk Kültürü, 23 (1-2),, Gülensoy, T. (1973). "Moğollar'ın

Detaylı

Tez adı: Neva'i Mecalisü'n-Nefa'is metin-inceleme (2 cilt) (1990) SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ/TÜRK DİLİ ANABİLİM DALI

Tez adı: Neva'i Mecalisü'n-Nefa'is metin-inceleme (2 cilt) (1990) SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ/TÜRK DİLİ ANABİLİM DALI VAHİT TÜRK Adres İstanbul Kültür Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Ataköy Yerleşkesi/Bakırköy-İstanbul ÖZGEÇMİŞ YÜKSEKÖĞRETİM KURULU 15.05.2014 Telefon E-posta 2124984370- Doğum Tarihi

Detaylı

Eski Türk yazıtlarından ilk söz eden Alaaddin Atamelik Cüveynî dir.

Eski Türk yazıtlarından ilk söz eden Alaaddin Atamelik Cüveynî dir. Okunuşunun 120. Yılında Eski Türk Yazıtları ve Türk Runik Bibliyografyasında Son Durum Erhan AYDIN Eski Türk yazıtlarından ilk söz eden Alaaddin Atamelik Cüveynî dir. Cüveynî Tarih-i Cihan-güşa adlı eserinin

Detaylı

Dr. Öğr. Üyesi Abbas KARAAĞAÇLI. 1. Adı Soyadı : Abbas Karaağaçlı 2. Doğum Tarihi : Unvanı : Dr. Öğr. Üyesi 4.

Dr. Öğr. Üyesi Abbas KARAAĞAÇLI. 1. Adı Soyadı : Abbas Karaağaçlı 2. Doğum Tarihi : Unvanı : Dr. Öğr. Üyesi 4. Dr. Öğr. Üyesi Abbas KARAAĞAÇLI 1. Adı Soyadı : Abbas Karaağaçlı 2. Doğum Tarihi : 10.07.1956 3. Unvanı : Dr. Öğr. Üyesi 4. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans İletişim Fakültesi İstanbul

Detaylı

OTSTK ÇOCUKLARDA TEACCH PROGRAMININ GELMSEL DÜZEYE ETKS: OLGU SUNUMU

OTSTK ÇOCUKLARDA TEACCH PROGRAMININ GELMSEL DÜZEYE ETKS: OLGU SUNUMU Bu aratırma 2005 yılında 1. Uluslararası zmir Özel Eitim ve Otizm Sempozyumu'nda poster bildiri olarak sunulmutur. OTSTK ÇOCUKLARDA TEACCH PROGRAMININ GELMSEL DÜZEYE ETKS: OLGU SUNUMU Psk. Deniz VARIR

Detaylı

ULUSLARARASI TEKE DERGİSİ. 1. Uluslararası TEKE (Türkçe, Edebiyat, Kültür, Eğitim) Dergisi nin Yayımlanma Sebebi ve Hedefi:

ULUSLARARASI TEKE DERGİSİ. 1. Uluslararası TEKE (Türkçe, Edebiyat, Kültür, Eğitim) Dergisi nin Yayımlanma Sebebi ve Hedefi: ULUSLARARASI TEKE DERGİSİ 1. Uluslararası TEKE (Türkçe, Edebiyat, Kültür, Eğitim) Dergisi nin Yayımlanma Sebebi ve Hedefi: Yaklaşık yirmi yılı aşkın bir süredir dünyada sosyal, siyasal, kültürel ve ekonomik

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Afyonkarahisar Kocatepe

ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ. Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Afyonkarahisar Kocatepe ÖZGEÇMİŞ VE ESERLER LİSTESİ Adı Soyadı: Cüneyt AKIN Doğum Tarihi: 10.03.1982 Öğrenim Durumu: Doktor Derece Bölüm/Program Üniversite Yıl Lisans Türk Dili ve Edebiyatı Afyonkarahisar Kocatepe 1998-2002 Üniversitesi

Detaylı

PROF. DR. AHMET BURAN IN TÜRKLÜK BİLİMİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ ADLI ESERİ ÜZERİNE

PROF. DR. AHMET BURAN IN TÜRKLÜK BİLİMİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ ADLI ESERİ ÜZERİNE A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 55, ERZURUM 2016, 629-635 PROF. DR. AHMET BURAN IN TÜRKLÜK BİLİMİ TERİMLERİ SÖZLÜĞÜ ADLI ESERİ ÜZERİNE Semra ALYILMAZ 1. Prof. Dr. Ahmet BURAN ın Öz

Detaylı

a b e f g h i SHOG NED R?

a b e f g h i SHOG NED R? 9 8 7 6 5 4 3 2 1 a b c d e f g h i SHOG NEDR? SHOG, Japonya da yaklaık 20 milyon kiinin oynadıı bir oyundur. Hedefleri, karı tarafın ah ını tuzaa düürmek olan iki oyuncu arasında oynanan bir zihinsel

Detaylı

AZERBAYCAN DA VE TÜRKYE DE E TOPONMLER VE ONLARIN ÖNEML ÖZELLKLER COMMON TOPONYMS AND THEIRS IMPORTANT FEATURES IN AZERBAIJAN AND TURKEY

AZERBAYCAN DA VE TÜRKYE DE E TOPONMLER VE ONLARIN ÖNEML ÖZELLKLER COMMON TOPONYMS AND THEIRS IMPORTANT FEATURES IN AZERBAIJAN AND TURKEY AZERBAYCAN DA VE TÜRKYE DE E TOPONMLER VE ONLARIN ÖNEML ÖZELLKLER COMMON TOPONYMS AND THEIRS IMPORTANT FEATURES IN AZERBAIJAN AND TURKEY Prof. Dr. Kara BRAHMOGLU Özet Aratırmanın balıca amacı Türkiye,

Detaylı

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER *

ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * ÜNVERSTELERN GÜZEL SANATLAR ETM BÖLÜMÜ MÜZK ETM ANABLM/ANASANAT DALI BRNC SINIF ÖRENCLERNN KSEL PROFLLER * Ara.Gör.Ilgım KILIÇ *1924-2004 Musiki Muallim Mektebinden Günümüze Müzik Öretmeni Yetitirme Sempozyumu

Detaylı

GOBUSTAN KAYALIKLARI VE İLK SANATÇILAR

GOBUSTAN KAYALIKLARI VE İLK SANATÇILAR GOBUSTAN KAYALIKLARI VE İLK SANATÇILAR En azından sanatla ilgisi olanlar, dünya tarihinin en eski çizimlerin, İspanya daki Altamira Mağarası ile Fransa daki Lasque Mağarası duvarına yapılmış hayvan resimleri

Detaylı

RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK ÜZERİNE

RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK ÜZERİNE A. Ü. Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü Dergisi [TAED] 51, ERZURUM 2014, 471-475 RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK ÜZERİNE ABOUT RİSÂLE-İ MÛZE-DÛZLUK Ahmet DEMİRTAŞ * Resim 1: Kitaba ait kapak görüntüsü Çizmecilik /

Detaylı

DOÇ. DR. SERKAN ŞEN İN ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DERSLERİ ADLI ESERİ ÜZERİNE

DOÇ. DR. SERKAN ŞEN İN ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DERSLERİ ADLI ESERİ ÜZERİNE DOÇ. DR. SERKAN ŞEN İN ESKİ UYGUR TÜRKÇESİ DERSLERİ ADLI ESERİ ÜZERİNE Kuban SEÇKİN 1. Doç. Dr. Serkan Şen in Öz Geçmişi 09.04.1976 Samsun doğumlu olan Şen, Selçuk Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili

Detaylı

PROF. DR. KUBATBEK TABALDİEV vd. TARAFINDAN HAZIRLANAN ARKEOLOJİ ALBÜMÜ / ARHEOLOGİYALIK AL BOM ADLI ESER ÜZERİNE

PROF. DR. KUBATBEK TABALDİEV vd. TARAFINDAN HAZIRLANAN ARKEOLOJİ ALBÜMÜ / ARHEOLOGİYALIK AL BOM ADLI ESER ÜZERİNE PROF. DR. KUBATBEK TABALDİEV vd. TARAFINDAN HAZIRLANAN ARKEOLOJİ ALBÜMÜ / ARHEOLOGİYALIK AL BOM ADLI ESER ÜZERİNE Nurdin USEEV Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi tarafından Arkeoloji Albümü / Arheologiyalık

Detaylı

Haberler. T.C. İstanbul Aydın Üniversitesi Adına Sahibi Dr. Mustafa AYDIN (Mütevelli Heyet Başkanı) YAYIN KURULU Prof. Dr. Yadigâr İZMİRLİ (Rektör)

Haberler. T.C. İstanbul Aydın Üniversitesi Adına Sahibi Dr. Mustafa AYDIN (Mütevelli Heyet Başkanı) YAYIN KURULU Prof. Dr. Yadigâr İZMİRLİ (Rektör) Fen Edebiyat Fakültesi nde Dekan Değişikliği Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığa atanan İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Türkay Bulut, 2018 2019 Eğitim Öğretim yılında görevi Prof.

Detaylı