BEŞİNCİ BÖLÜM DENGE HASILA DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ; BASİT KEYNESYEN MODEL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BEŞİNCİ BÖLÜM DENGE HASILA DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ; BASİT KEYNESYEN MODEL"

Transkript

1 BEŞİNCİ BÖLÜM DENGE HASILA DÜZEİNİN BELİRLENMESİ; BASİT KENESEN MODEL 5.1. BASİT KENESEN MODEL BASİT EKONOMİLERDE (İKİ SEKTÖRLÜ MODELDE) DENGE HASILA DÜZEİNİN BELİRLENMESİ Tüketim Fonksiyonu Tasarruf Fonksiyonu Tüketim ve Tasarruf Fonksiyonlarının Birlikte Değerlendirilmesi Toplam Planlanan Harcama yada Toplam Talep Denge Hasıla (Gelir) Seviyesinin Belirlenmesi Denge Hasıla Düzeyinin Değişmesi; Basit Çarpan yada Çoğaltan Süreci Tasarruf Paradoksu 5.2. DEVLETİN DAHİL OLDUĞU EKONOMİLERDE (ÜÇ SEKTÖRLÜ MODELDE) DENGE HASILA DÜZEİNİN BELİRLENMESİ Tüketim Fonksiyonu Toplam Planlanan Harcama yada Toplam Talep Denge Hasıla (Gelir) Seviyesinin Belirlenmesi Denge Hasıla (Gelir) Seviyesinin Değişmesi Çarpan Katsayılarına İlişkin Açıklamalar Kamu Harcamalarındaki Değişmenin Etkisi Transfer Harcamalarındaki Değişmenin Etkisi; Vergilerdeki Değişmenin Etkisi Bütçe Politikası Uygulamalarının Etkisi Otomatik İstikrarlandırıcılar / Stabilizatörler 5.3. DIŞA AÇIK EKONOMİLERDE (DÖRT SEKTÖRLÜ MODELDE) DENGE HASILA DÜZEİNİN BELİRLENMESİ Toplam Planlanan Harcama yada Toplam Talep Denge Hasıla Seviyesinin Belirlenmesi Denge Hasıla Seviyesinin Değişmesi 5.4. BASİT KENESEN MODEL VE MİLLİ GELİRİN FARKLI DENGE SEVİELERİ Milli Gelirin Tam İstihdam Denge Seviyesi Milli Gelirin Eksik İstihdam Denge Seviyesi Deflasyonist Açık ve Maliye Politikası Kullanımı Milli Gelirin Aşırı İstihdam Denge Seviyesi Enflasyonist Açık ve Maliye Politikası Kullanımı apısal Bütçe Açığı - apısal Bütçe Fazlası 5.5. GEÇMİŞ DÖNEM SORULARI 5.6. ÇALIŞMA SORULARI

2 GSİH VE BAZI ÖZDEŞLİKLER BEŞİNCİ BÖLÜM Makro ekonomik analizler yapılırken genelde dört oyuncuyla (kesimle) çalışılır. Bunlar; birey, firma, devlet ve dış alem dir. Konular açıklanırken basitten karmaşığa doğru giden modellemeler yapılır. Bu modeller; a. sadece birey ve firmalardan oluşan basit ekonomi modeli (iki kesimli model) b. basit ekonomiye devletin dahil edildiği ancak dışa kapalı model (üç kesimli model) c. dış alemin de eklendiği en gerçekçi model (dört kesimli model) şeklindedir. Bu kitapta da konular anlatılırken bu yöntem tercih edilecektir. Özdeşlikler ifade edilirken anlatım kolaylığı için birtakım varsayımlarda bulunulur. Bunlardan bazıları; üretilen çıktının satışlara eşit olduğu, Kullanılabilir gelir ( d) ile GSİH ve GSMH nın birbirine eşit olduğu, yenileme yatırımları (amortisman), dolaylı vergiler ve transfer harcamalarının ihmal edilebildiği şeklindedir. GSİH, GSMH ve d, olarak birbirinin yerine kullanılabilir. Bu varsayımlar yapıldıktan sonra GSİH ile ilgili olan en önemli özdeşlik tasarruf-yatırım(s=i) özdeşliğidir. Bütün modeller itibariyle bunu ortaya koyalım Basit Ekonomide Tasarruf- atırım Özdeşliği Kullanılabilir gelir tasarruf ve yatırım arasında bölünmektedir. d = C+S Basit Ekonomide toplam talep, tüketim ve yatırımdan oluşur. = C+I C + S = C + I eşitliği gereği S = I olur Devletin Olduğu Dışa Kapalı Ekonomide Tasarruf-atırım Özdeşliği Devlet sisteme katıldığı için kullanılabilir gelir hesabı değişmektedir. Kişiler devletten transfer yardımı (T R) alır ve devlete vergi (T) öder. Makro düzeyde kullanılabilir gelir milli gelire transferlerin eklenip vergilerin çıkartılmasıyla bulunur. d= +T R T d= C + S ve (1) (Eğer transferler ihmal edilirse veya sıfır kabul edilirse d = -T olur) +T R-T = C+S olur. Eşitlik C ye göre düzenlenirse; C= +T R-T-S olur. Diğer taraftan toplam talep tüketim, yatırım ve kamu harcamalarından oluşur. = C + I + G Bu denklem C ye göre düzenlenirse; C= -I-G olur. (2) 1 ve 2no lu tüketim fonksiyonları (C ler) birbirine eşitlenirse; +T R-T-S = -I-G S-I = G + T R T olur. Sadeleştirilirse özdeşlik haline dönüşür. T R ihmal edilirse S-I = G T özdeşliği elde edilir. Burada S-I özel tasarrufu, G-T de kamu tasarrufunu temsil etmektedir. Buna göre, G; kamu harcamalarını, T; vergileri (gelir) temsil ettiğinden bütçe dengesi ilişkisi ortaya çıkar; G = T ise bütçe denkliği, G>T ise bütçe açığı, T>G ise bütçe fazlası var demektir.

3 Transfer harcamaları da dikkate alınırsa gösterimler; G+T R=T, G+T R>T ve T > G+T R şeklinde olur. Bu gösterimlere bağlı olarak, (G + T R) T bütçe açığını ve T (G+T R) bütçe fazlasını ifade eder Devletin Olduğu Dışa Açık Ekonomide Tasarruf-atırım Özdeşliği Devletin olduğu ekonomide toplam talep; = C + I + G + (X-M) yada (X-M = NX ise) = C+I+G+NX dir. Buradan C= -I-G-NX yazılır. (3) Bu eşitlik, (1) nolu eşitlikle çözülürse; +TR-T-S = -I-G-NX ve S-I = G + T R T + (X-M) yada S-I = (G + T R T) + NX elde edilir. orumu; Dışa açık ekonomilerde özel sektör tasarruf ve yatırımları arasındaki fark, bütçe açığı ile net dış ticaret fazlasının toplamına eşittir. (Burada bütçe açığının bütçe dengesini, net dış ticaret fazlasının da dış dengeyi temsil ettiğini unutmayınız) Burada; X>M ise; dış ticaret fazlası, M>X ise; dış ticaret açığı var demektir. Bir ekonomide hem bütçe açığı hem de dış ticaret açığı varsa bu iki açık birlikte ikiz açıklar olarak adlandırılır. Eşitliği yorumlayalım; özel kesim tasarruflarının yatırımları aşan kısmı (S-I); devletin bütçe açığı ile (G-T) yada transferler verilmişse, ( G+T R-T) ile net dış ticaret fazlasının (NX) toplamına özdeştir. Bütçe dengesi ve dış ticaret dengesi sağlanmış ise, özel kesim tasarruf-yatırım eşitliği sağlanmış olur. Genel anlamdaki tasarruf yatırım eşitliği ise şu şekilde ortaya konulabilir; S-I = G + T R T + NX denkleminde; (G+T R-T)yi denklemin soluna, I yı ise denklemin soluna alırsak; (S+T) (G+T R) = I+NX olur. Burada; (S+T)-(G+TR)= milli tasarrufları, I+NX = milli yatırımları ifade etmektedir Tasarruf-atırım Özdeşliğinin Sızıntılar ve Enjeksiyonlar Cinsinden İfade Edilmesi ukarıda ifade edilen özdeşlikler(transfer harcamaları ihmal edildiğinde), ele alınan modele göre özet ifadesi şu şekildedir; İki kesimli; S = I Üç kesimli; S-I = G - T Dört kesimli; S-I = G-T + (X-M) Sıralanan bu özdeşlikler sızıntılar ve enjeksiyonlar cinsinden de ifade edilmektedir.

4 Sızıntılar; toplam yurtiçi harcamaları düşüren dolayısıyla da milli gelirin azalmasına sebebiyet veren unsurlara sızıntılar denir. En önemli sızıntılar; gelirin harcanmayan kısmı olan ve ekonomiye döndürülmeyen tasarruflar, devletin toplamış olduğu vergiler ile ithalat için yapılan harcamalardır. Söz konusu bu sızıntılar toplam yurtiçi talebin azalmasına neden olduklarından milli geliri azaltıcı etkide bulunurlar. Enjeksiyonlar; toplam yurtiçi harcamaları artıran dolayısıyla da milli gelirin artmasına katkıda bulunan unsurlara enjeksiyonlar denir. Sızıntıların neden olduğu gelir azalması enjeksiyonların katkısıyla dengelenir. En önemli enjeksiyonlar; tasarrufların tekrar ekonomik sisteme dönüşünü sağlayan yatırımlar, devletin yapmış olduğu kamu harcamaları ile ihracat yapılmasıyla elde edilen gelirlerdir. Söz konusu bu harcamalar toplam yurtiçi talebi artırdıkları için milli geliri artırıcı etkide bulunurlar. Sızıntılar Enjeksiyonlar MG Azaltan Unsurlar MG Artıran Unsurlar S = I S + T = I + G S + T + M = I + G + X DENGE HASILA DÜZEİNİN BELİRLENMESİ; BASİT KENESEN MODEL MG hesaplamalarında GSİH, GSMH ve MG kavramları farklı anlamlar içermekte ve farklı şekilde hesaplanmaktadırlar. Bununla birlikte ekonomide denge hasıla düzeyinin belirlenmesinde milli gelir, toplam hasıla, toplam çıktı, reel çıktı ve GSMH kavramları aynı anlamı içermekte ve birbirinin yerine kullanılmaktadırlar. Hasıla düzeyinin belirlenmesi demek toplam hasılanın potansiyel hasılanın neresinde olduğunun yada ekonomide denge hasıla seviyesinin belirlenmesi demektir. Denge seviyesi ile tüketim, tasarruf, yatırım, faiz oranı, fiyatlar genel seviyesi, istihdam-işsizlik ve ödemeler bilançosu gibi temel makro büyüklükler arasında karşılıklı nedensellik ilişkisi vardır. ani, söz konusu makro değişkenlerde meydana gelecek bir değişme denge hasıla düzeyini değiştirmekte yada denge hasıla düzeyinde meydana gelecek bir değişiklik söz konusu makro göstergeleri etkileyebilmektedir. Hasıla düzeyi ile söz konusu temel makro değişkenler arasındaki ilişkileri analiz eden 3 model söz konusudur. Bu modeller; 1. Basit Keynezyen Model; toplam talep ile üretim ve gelir seviyesi arasındaki ilişkiyi analiz eder. 2. IS-LM Modeli; faiz oranı ile üretim ve gelir seviyesi arasındaki ilişkiyi analiz eder. 3.Toplam Talep Toplam Arz Modeli (AD-AS); fiyatlar genel seviyesi ile üretim ve gelir seviyesi arasındaki ilişkiyi analiz eder. Bu modeller sırasıyla ele alınacak ve hasıla düzeyinin nasıl belirlendiği ortaya konulacaktır.

5 5.1. BASİT KENESEN MODEL J.M Keynes in 1936 yılında yayınlamış olduğu Para, Faiz ve İstihdamın Genel Teorisi adlı kitapta ifade edilen teori, gelir-harcama modeli olarak ta bilinir. Model geniş kapsamlı birçok varsayım üzerine oturtulmuştur. Modelin belli başlı varsayımları; -(Temel iki varsayım) a. Fiyatlar genel seviyesi (FGS) sabittir. ani enflasyon/deflasyon söz konusu değildir. b. Geçerli faiz oranı sabittir. - Diğer varsayımlar a. FGS sabit kabul edildiğinden modelde kullanılan bütün değişkenler reeldir. b. Net dış faktör geliri sıfır kabul edilmiştir. Buna bağlı olarak GSİH = GSMH eşitliği söz konusudur. c. Amortismanlar, dolaylı vergiler ve sübvansiyonlar sıfır kabul edilmiştir. GSİH = GSMH = SMH = SİH = NİG = MG = eşitliği söz konusudur. d. Dağıtılmamış karlar, sosyal güvenlik katkıları, kurumlar vergisi, kamu borç faizleri modele katılmamıştır. Modele sadece transfer ödemeleri (TR) dahil edilmiştir. Bu durumda harcanabilir gelir ( d) şu şekilde bulunur; (T : gelir vergisi olmak üzere) D = + TR T olur. Bu durumda kişisel gelir; GSİH + transfer ödemeleri ile vergiler (T) arasındaki farka eşit olur. Transfer ödemeleri sıfır ise D = T olur. e. Denge hasıla (çıktı) düzeyi toplam talep (toplam planlanan harcama) tarafından belirlenir. Basit Keynesyen Model esasında tek bir model olmakla birlikte daha iyi kavranılabilmesi için basitten karmaşığa doğru giden bir yol izlenir. Makro ekonomide dört temel iktisadi birim(sektör) vardır. Bunlar; birey, firma, devlet ve dış alem dir. Birey ve firmadan oluşan model iki sektörlü, bunlara devlet eklendiğinde oluşan model üç sektörlü (dışa kapalı), bunların üzerine ekonominin dışa açılmasını temsil eden dış alem eklendiğinde dört sektörlü model (dışa açık) tesis edilmiş olunur.

6 İKİ SEKTÖRLÜ MODELDE DENGE HÂSILA DÜZEİNİN BELİRLENMESİ-MODEL I İki sektörlü model tüketici ve firmalardan oluşur. Devletin olmadığı dışa kapalı bu modelde toplam planlanan harcama, tüketin harcamaları ve yatırım harcamalarından oluşur. Keynesyen modelde planlanan tüketim harcamaları daima gerçekleştirilir. Ancak planlanan yatırımlarla gerçekleşen yatırımlar birbirinden farklı olabilir. Bu nedenle Keynes, özel sektörü istikrarsız kabul eder. Modelde yatırım harcamaları otonom olarak alınmıştır. AE = Toplam Planlanan Harcama, C = Tüketim I 0 = Otonom atırım olmak üzere toplam talep fonksiyonu şu şekilde ifade edilir. AE = C + I Tüketim Fonksiyonu Tüketim, hanehalkları tarafından mal ve hizmet alımı için yapılan harcamalardır. Keynes e göre tüketim, harcanabilir reel gelir düzeyine bağlıdır, yani harcanabilir gelirin bir fonksiyonudur. C=f( D). Aralarında doğru yönlü ilişki vardır, gelir arttığında tüketim de artar. Keynes'in tüketim ile ilgili fikirleri tüketimin mutlak gelir hipotezi olarak bilinir. Buna göre bir dönem tüketimi, o dönemin (cari) gelirin bir fonksiyonudur, gelir düzeyi yükseldikçe tüketim talebi yükselir. Harcamaları ile gelir arasındaki bu ilişki tüketim fonksiyonunca belirlenir. Tüketim Fonksiyonu C=f( D) yazıldığında bireyin yada toplumun gelir 0 iken hiç tüketimde bulunmadığı varsayılmıştır. Oysa gerçekte bireyler, gelir düzeyleri sıfır iken tüketim yapmakta, bu amaçla borçlanmakta yada eski tasarruflarını kullanmaktadırlar. Aynı durum toplum içinde geçerli olmaktadır. Milli gelir sıfır iken mevcut sermaye stoku tüketime harcanabilir. Ancak bu durum uzun dönem için gerçekçi değildir. O halde özetle; D=0 C > D yazılabilir. Harcanabilir gelirden bağımsız olarak yapılan tüketim harcamasına otonom tüketim denir ve C 0 ile gösterilir. Hiç tüketim yapılmaması durumunda c=0, gelirin tamamının tüketilmesi durumunda c=1 olmakta, gerçekte ise 0< c< 1 değerlerini almaktadır. C = C 0 + c D C 0 = Otonom tüketim; gelirden bağımsız tüketim ( D=0 iken borçlanılarak yapılan tüketim) c= Marjinal tüketim eğilimi c. D = Uyarılmış tüketim: Harcanabilir gelire bağlı olan tüketim harcamalarını ifade eder. Ancak tüketimin artış hızı C C C 3 = C 0 + c 3 d C 2 = C 0 + c 2 d C = C 0 + c d C 3 C 0 α Δ ΔC tg α = c= ΔC/Δ C 2 C 1 C 0 C 1 = C 0 + c 1 d c 3 > c 2 > c 1 0 Tüketim Fonksiyonu ve Marjinal Tüketim Eğilimi 0 Marjinal Tüketim Eğiliminin Artması Durumunda Tüketim Fonksiyonları

7 Ortalama tüketim eğilimi ( ); Belirli bir gelir düzeyinde tüketimin harcanabilir gelire oranıdır. Keynes e göre bu oran, harcanabilir gelir arttıkça, azalır. Marjinal tüketim eğilimi (c= birimlik değişmeye yol açtığını gösteren orandır. ); Harcanabilir gelirdeki bir birimlik değişimin, tüketimde kaç Bu kavramlar Tüketim fonksiyonunu gösteren bir grafik üzerinde geometrik olarak gösterilebilir. tanα= AB DB =Marjinal tüketim eğilimi tanβ= A D O D =ortalama tüketim eğilimi Tüketim Fonksiyonuna İlişkin Bazı Bilgiler 1. Tüketim harcamaların reel gelirin kısa dönemli bir fonksiyondur. 2. Marjinal tüketim eğilimi sıfırla bir arasında değer alır. (0<c<1) c=0 ise artan gelirin tamamı tasarruf edilmiş (harcama artışı yok) c=1 ise artan gelirin tamamı harcamaya gitmiş demektir. 3. Marjinal tüketim eğilimi daima ortalama tüketim eğiliminden küçüktür. C=C O +c. D Tüketim fonksiyonunda tüm terimleri ile bölelim

8 APC = C O D +c Buradan görüldüğü gibi APC, marjinal tüketim eğiliminden (c) ortalama otonom tüketim eğilimi (C O/ D) kadar büyük olmaktadır. Keynes e göre APC nin MPC den büyük olmasının nedeni otonom tüketim eğiliminin (C O) varlığıdır. 4. Gelir arttıkça marjinal tüketim eğilimi azalır, marjinal tasarruf eğilimi artar. Bu durum Temel Psikolojik asa olarak adlandırılır. 5. Tüketim fonksiyonun eğimi, marjinal tüketim eğilimi tarafından belirlenir. Marjinal tüketim eğilimi arttıkça fonksiyonunun eğimi de artar yani daha dik hale gelir. Bu durum aynı gelir düzeyinde daha fazla tüketim yapıldığını ifade eder. 6. Analiz, kısa dönemli statik bir analiz olduğundan marjinal tüketim eğilimi sabit kabul edilmiştir. Bu nedenle tüketim fonksiyonu pozitif eğimli düz bir doğru şeklindedir. 7. Otonom tüketimin artması, tüketim fonksiyonunu paralel sola kaydırır, azalması paralel sağa kaydırır. 8. Marjinal tüketim eğiliminin artması aynı gelir düzeyinde daha fazla tüketim yapıldığı anlamına gelir bu durumda tüketim fonksiyonunun eğimi artar, daha dik hale gelir. Tersi de doğrudur. (Vice Verca) Bazı Soru/Çözüm Örnekleri 1. = 500 TL, c= % 80 ve C 0=30 TL ise tüketim harcaması ne kadardır? C = C 0 + c d C = 30+ 0,8 (1000) = 830 TL olur. 2. Gelir 600 TL arttığında tüketim harcamaları da 450 TL artıyorsa marjinal tüketim eğilimi ne kadardır? c = C/ olduğuna göre c= 450/600 = 0,75 yani %75 olur Tasarruf Fonksiyonu Kullanılabilir gelirin tüketim harcamaları sonrası kalan kısmı tasarruf olarak adlandırılır. Tıpkı tüketim gibi tasarruflar da gelirin doğru yönlü bir fonksiyonudur. Tasarruf fonksiyonu; S S= -C 0 + s d. 0 tg α = s= ΔS/Δ -C 0 Tasarruf Fonksiyonu ve Marjinal Tasarruf Eğilimi

9 -C 0 = Otonom tasarruf yada otonom tüketim harcamalarına giden tasarruf s = Marjinal tasarruf eğilimi s d = Gelire bağlı tasarruf S = -C 0 + s d Ortalama tasarruf eğilimi ( Mevcut tasarrufun gelir düzeyine bölünmesiyle bulunur. ); Herhangi bir gelir düzeyinde yapılmış tasarrufları ifade eder. Marjinal tasarruf eğilimi (s= ); Gelirdeki bir birimlik artışın ne kadarlık kısmının tasarruflara gideceğini gösterir. s= 0.20 yada %20 olması demek; gelir 100 TL arttığında tasarrufların da 20 TL artacağını ifade eder. Tasarruf Fonksiyonuna İlişkin Bazı Bilgiler; 1. Mutlak değer olarak otonom tüketim ve otonom tasarruf birbirine eşittir. = S 0 Bu nedenle tasarruf fonksiyonu; S= D=C + S D=C O +c. D + S S= D - C O- c. D S=- C O (1-c) D S=- C O +s. D 0<s<1 C 0 + s d şeklinde de yazılabilir. 2. Marjinal tasarruf eğilimi, 0 < s < 1 arasında değer alır. 3. Marjinal tasarruf eğilimi, ortalama tasarruf eğiliminden büyüktür. 4. Tüketim ve tasarruf gelirin iki parçasıdır. Bu nedenle devletin olmadığı dışa kapalı ekonomilerde, ortalama tüketim eğilimi + ortalama tasarruf eğilimi = 1 ve marjinal tüketim eğilimi + marjinal tasarruf eğilimi = 1 eşitlikleri söz konusudur. (c+s=1) 5. c+s=1 eşitliği gereği; c=1-s ve s=1-c şeklinde hesaplanır. 6. Tüketim ve tasarruf fonksiyonlarının toplamından oluşan toplam gelir fonksiyonunun eğimi 45 0 olmalıdır. Çünkü 45 0 nin tanjantı 1 e eşittir. Bu nedenle toplam gelir doğrusunun eğimi 45 0 olmalıdır. 6. Soru GSİH Tasarruf Tabloya göre marjinal tasarruf eğilimini hesaplayınız. a.%80 b.%60 c.%40 d.%20 e. hiçbiri

10 Marjinal tasarruf eğilimi, tasarruflardaki artışın gelirdeki artışa bölünmesiyle hesaplanır. Gelirdeki artışlar hep aynı ve = 100 TL, tasarruflardaki artışlar da S= 20 TL dir. Dolayısıyla; s= S/ olduğuna göre; s=20/100= 0,20, yani %20 olur. Doğru cevap D Şıkkıdır. Tüketim ve Tasarruf Fonksiyonlarında Paralel Kaymalar ve Eğim Değişmeleri Otonom tüketim ve otonom tasarruflarda meydana gelen değişmeler tüketim ve tasarruf eğrilerini paralel kaydırırken, marjinal tüketim eğilimi ve marjinal tasarruf eğiliminde meydana gelen değişmeler ise eğrilerde eğim değişikliğine neden olur. Meydana gelebilecek olası durumlar aşağıdaki tabloda özetlenmiştir. Olası Değişiklikler Fonksiyonları Etkilemesi Otonom Tüketim ve Tasarrufta Değişme Olursa Tüketim Fonksiyonu Tasarruf Fonksiyonu Paralel yukarı (sola) kayar, eğim Paralel aşağı (sağa) kayar, eğim değişmez Otonom Tüketim Artışı değişmez Otonom Tüketim Azalışı Paralel aşağı (sağa) kayar, eğim değişmez Paralel yukarı (sola) kayar, eğim değişmez Paralel yukarı (sola) kayar, eğim Paralel aşağı (sağa) kayar, eğim değişmez Otonom Tasarruf Artışı değişmez Otonom Tasarruf Azalışı Paralel aşağı (sağa) kayar, eğim değişmez Paralel yukarı (sola) kayar, eğim değişmez Marjinal Tüketim ve Tasarruf Eğilimi Değişirse Marjinal tüketim eğilimi artarsa Başlangıç noktası değişmez, sadece eğim artar yani daha dik hale gelir Başlangıç noktası değişmez, sadece eğim azalır yani daha yatık hale gelir Marjinal tüketim eğilimi azalırsa Başlangıç noktası değişmez, sadece eğim azalır yani daha yatık hale gelir Başlangıç noktası değişmez, sadece eğim artar yani daha dik hale gelir Marjinal tasarruf eğilimi artarsa Başlangıç noktası değişmez, sadece eğim azalır yani daha yatık hale gelir Başlangıç noktası değişmez, sadece eğim artar yani daha dik hale gelir Marjinal tasarruf eğilimi azalırsa Başlangıç noktası değişmez, sadece eğim artar yani daha dik hale gelir Başlangıç noktası değişmez, sadece eğim azalır yani daha yatık hale gelir Hem Otonom Değerler Hem de Marjinal Tüketim ve Tasarruf Eğilimleri Birlikte Değişirse Otonom tüketim artarken; marjinal tüketim eğilimi artarsa yada marjinal tasarruf eğilimi azalırsa Tüketim fonksiyonu, eğimi artarak (daha dik hale gelerek) otonom tüketimdeki artış kadar yukarı kayar Tasarruf fonksiyonu, eğimi azalarak (daha yatık hale gelerek) otonom tüketimdeki artış kadar aşağı kayar marjinal tüketim eğilimi azalırsa yada marjinal tasarruf eğilimi artarsa Otonom tüketim marjinal tüketim eğilimi artarsa yada marjinal tasarruf eğilimi azalırsa marjinal tüketim eğilimi azalırsa yada marjinal tasarruf eğilimi artarsa Tüketim fonksiyonu, eğimi azalarak (daha yatık hale gelerek) otonom tüketimdeki artış kadar yukarı kayar azalırken Tüketim fonksiyonu, eğimi artarak (daha dik hale gelerek) otonom tüketimdeki azalış kadar aşağı kayar Tüketim fonksiyonu, eğimi azalarak (daha yatık hale gelerek) otonom tüketimdeki azalış kadar aşağı kayar Tasarruf fonksiyonu, eğimi artarak (daha dik hale gelerek) otonom tüketimdeki artış kadar aşağı kayar Tasarruf fonksiyonu, eğimi azalarak(daha yatık hale gelerek) otonom tüketimdeki azalma kadar yukarı kayar Tasarruf fonksiyonu, eğimi artarak (daha dik hale gelerek) otonom tüketimdeki azalış kadar yukarı kayar

11 Örnek; C= ,7 d olarak ifade edilen tüketim fonksiyonu C= ,8 d olarak değişirse aşağıdakilerden hangisi gerçekleşir? A) Tüketim fonksiyonu paralel olarak aşağı kayar B) Tüketim fonksiyonu yukarı kayarken eğimi artar C) Tasarruf fonksiyonu yukarı kayarken eğimi artar D) Tüketim fonksiyonu aşağı kayarken eğimi artar E) Tasarruf fonksiyonu aşağı kayarken eğimi azalır. Çözüm; Tüketim fonksiyonu, C= ,7 d iken tasarruf fonksiyonu S= ,3 d şeklinde olur. Tüketim fonksiyonu C= ,8 d şekline dönüştüğünde tasarruf fonksiyonu da S= ,2 d şekline dönüşür. Otonom tüketim 10 birim azalmıştır. Bu durum tüketim fonksiyonunun aşağı, tasarruf fonksiyonunun ise yukarı kayacağını gösterir. Diğer taraftan, marjinal tüketim eğilimi 0,7 den 0,8 e çıkmıştır. Bu durumda da, tüketim fonksiyonu eğimi artarak daha dik hale gelirken yatırım fonksiyonu eğimi azalarak daha yatık hale gelir. İki durum birlikte değerlendirildiğinde; a) Tüketim fonksiyonu aşağı kayarken eğimi artar b) Tasarruf fonksiyonu ise yukarı kayarken eğimi azalır. Doğru cevap D şıkkı olur. şekil çiziniz Tüketim ve Tasarruf Fonksiyonlarının Birlikte Değerlendirilmesi Tüketim ve tasarruf gelirin birer parçası olduğundan aralarında bazı ilişkiler vardır. C,S =C C< C = C 0 + c d C C> 0 S=0 ΔC S= - C 0 + s d ΔS S>0 0 S<0 -C 0 Grafiğin üst kısmında tüketim fonksiyonu alt kısmında ise tasarruf fonksiyonu yer almaktadır. Orijinden çıkan 45 C lik doğru geliri temsil etmektedir. Bazı özellikler; a. Bu doğrunun üzerindeki bütün noktalarda gelirin tamamı tüketime gitmektedir. b. gelir düzeyine kadar gelirden fazla tüketim yapılmaktadır. (C>) borçlanma söz konusu olduğu için tasarruflar negatiftir.(s<0) c. gelir düzeyinde gelirin tamamı harcamalar gitmektedir. (=C) Bu nedenle tasarruflar sıfıra eşittir. (S=0)

12 d. gelir düzeyi tasarrufa geçiş noktasıdır. Zira bundan sonra >C olmakta ve tasarruflar da pozitif değer almaktadır. (S>0) e. Tüketim eğrisi dikleştiğinde (marjinal tüketim eğilimi arttığında), tasarruf eğrisi yatıklaşır.(marjinal tasarruf eğilimi azalır). Bunun tersi de doğrudur. f. Otonom tüketim artıp, tüketim eğrisi paralel yukarı kayarsa, tasarruf eğrisi de paralel aşağı kayar. Tersi de doğrudur Toplam Planlanan Harcama yada Toplam Talep Devletin dahil olmadığı iki sektörlü modelde toplam talep, bireylerin tüketim harcamaları ile otonom yatırım harcamalarından oluşur. AE= C + I 0 Bu denklemde tüketim fonksiyonu yerine konursa AE= C 0 + c + I 0 olur. Otonom kalemler bir araya toplanıp A 0 ile ifade edilirse denklem nihai haline ulaşır. AE= A 0 + c Burada AE: Toplam Talebi A 0. Otonum harcamaları, yani otonom tüketim harcamaları ile otonom yatırım harcamalarının toplamını (C 0+I 0) c: Marjinal tüketim eğilimini :Milli Geliri Göstermektedir. Toplam talep fonksiyonunu şekil üzerine aktarırsak toplam talep doğrusunu elde ederiz. Toplam talep doğrusu aşağıdaki şekilde gösterilmiştir. AE AE= A 0 + c. A 0 c Toplam Talep Doğrusunun Paralel Kayması Toplam talebin otonom değişkenlerinde, yani otonom tüketim harcamaları (C 0) ve/veya otonom yatırım harcamalarında (I 0) bir değişme meydana gelirse, toplam talep doğrusu paralel olarak kayar. Otonom değişkenler arttığında toplam talep doğrusu paralel olarak yukarıya doğru; otonom değişkenler azaldığında ise toplam talep doğrusu paralel olarak aşağıya kayar. Paralel kaymalarda; 1.Toplam talep doğrusunun dikey eksen üzerindeki başlangıcını gösteren A 0 noktasının yeri değişir. 2.Toplam talep doğrusunun eğimini gösteren marjinal tüketim eğilimi c nin değeri değişmez.

13 AE A 01 AE 1 = A 01 + c. AE= A 0 + c. AE 2 = A 02 + c. A 0 A 02 Toplam Talep Doğrusunun Eğiminin Değişmesi İki sektörlü modelde, marjinal tüketim eğilimi c değiştiğinde toplam talep doğrusunun eğimi değişir. Dikey eksen üzerinde A 0 hareket noktası sabit kalmak kaydıyla, toplam talep doğrusu yukarıya ya da aşağıya kayar. Eğim değişmelerinde, 1.Toplam talep doğrusunun dikey eksen üzerindeki başlangıcını gösteren A 0 noktasının yeri değişmez. 2.Toplam talep doğrusunun eğimini gösteren marjinal tüketim eğilimi c nin değeri değişir. Marjinal tüketim eğilimi arttığında, toplam talep doğrusunun eğimi artar ve A 0 noktası sabit kalmak üzere, doğru yukarıya doğru dikleşir. Marjinal tüketim eğilimi azaldığında ise, toplam talep doğrusunun eğimi azalır ve A 0 noktası sabit kalmak üzere, doğru aşağıya doğru yatıklaşır. AE 1 = A 0 + c 1. AE AE= A 0 + c. AE 2 = A 0 + c 2. A Denge Hasıla (Gelir) Seviyesinin Belirlenmesi Denge Hasıla Seviyesinin Matematiksel Olarak Gösterilmesi =C+I 0 (1) C=C 0+c. (2) Bu denklem sisteminde, 2 numaralı denklemi 1 numaralı denklemdeki yerine koyarsak = C 0+c.+ I 0 (3) Denklemini buluruz. (A 0= C 0+ I 0) olduğuna göre 3 numaralı denklem = A 0 + c olur. Bu denklem ye göre çözüldüğünde, denge gelir seviyesini veren eşitliğe ulaşılır. = yada = A 0 Denge Hasıla düzeyinin Geometrik Olarak Gösterilmesi Milli gelir dengesi şekil bazında aşağıdaki gibi ifade edilebilir.

14 AE AE = =AE AE < AE > A AE = A 0 + c d A 0 0 S, I I > S I < S S= - C 0 + s d A I 0 S=I 0 -C 0 Şekilde milli gelir dengesi hem toplam talep-toplam arz (üstteki şekil) hem de tasarruf-yatırım yaklaşımı (alttaki şekil) ile ortaya konulmuştur. Milli gelir dengesi Toplam Arz() ve Toplam Talep (AE) eğrilerinin kesiştiği A noktasında sağlanmaktadır. Bu denge düzeyinde alt şekilde de görüldüğü üzere tasarruflar da yatırımlara eşittir. A noktasının dışında herhangi bir yerde Milli gelir dengesinin sağlanması söz konusu değildir. A noktasının solunda, toplam talep toplam arzdan büyüktür. Toplam talebin toplam arzdan büyük olması durumunda yatırımlar da tasarruflardan büyüktür. atırım ve talep fazlalığı ekonomide üretim artışını teşvik eder, stoklar azalır ve ekonomide genişleme süreci ortaya çıkar. Süreç sonunda üretim- gelir ve tasarruf artar ve A noktasında denge oluşur. A noktasının sağında ise, toplam arz toplam talepten ve dolayısıyla tasarruflar da yatırımlardan büyüktür. Bu durumda stoklar artar, üretim azalma yönünde baskılanır ve ekonomi durgunluk sürecine girer. Neticede, üretim ve gelir düşer buna bağlı olarak tasarruflar da azalır. A noktasına kadar gerileyen ekonomide tekrar denge sağlanır. Örnek; C 0 = 30, I 0= 100, c=0,8 olan bir ekonomide denge gelir düzeyini hesaplayınız. A 0= C 0 + I 0= = 130 = A 0 = 130 = 130/0,2 = Denge Hasıla Düzeyinin Değişmesi; Basit Çarpan yada Çoğaltan Süreci Milli gelir dengede iken, otonom kalemlerde (C 0,I 0) meydana gelecek bir artış sanki bir katsayı ile çarpılıyormuş gibi gelir düzeyinde kendisinden daha büyük bir artışa neden olur. Aynı şey azalışlar için de geçerlidir. Literatürde bu süreç çarpan yada çoğaltan süreci olarak adlandırılır. Matematik ifadesi şu şekildedir; ΔA 0 = Otonom kalemlerdeki değişme k= çarpan yada çoğaltan katsayısı Δ = Gelirdeki değişme olmak üzere; ΔA 0 x k = Δ Çarpan/çoğaltan katsayısı k= yada 1-c=s olduğundan, k= formülüyle de hesaplanır.

15 Çarpan/çoğaltan katsayısı daima birden büyüktür. k e= > 1 Çarpan/çoğaltan katsayısının büyüklüğü marjinal tüketim eğilimi (c) tarafından belirlenir. Aralarında doğru yönlü ilişki vardır. Marjinal tüketim eğilimi ne kadar yüksekse çarpan/çoğaltan katsayısının değeri de o derece yüksek olur. Sadece tüketici+firmalardan oluşan bu modelde k e= basit harcama çarpanı olmak üzere iki tür çarpan vardır; 1.Otonom tüketim çarpanı ; ΔC 0 = Δ 2.Otonom yatırım çarpanı ; ΔI 0 = Δ Örnek; Marjinal tüketim eğilimi 0,75 iken otonom yatırımlarda meydana gelecek 100 TL lik artış milli geliri nasıl etkiler? c=0,75 ΔI 0 =100 Δ=? AE ΔI 0 = Δ 100 = = 400 A 0 +ΔI 0 ΔI 0 AE 2 AE 1 A 0 Δ=400 Milli gelir 400 birim artar. 0 Δ Tasarruf Paradoksu Keynes in öne sürdüğü bir olgudur. Milli gelir dengede iken, toplumun tasarruflarını artırması sonucunda milli gelirde meydana gelen azalmayı açıklamak üzere kullanılmıştır. Şöyle ki, toplumun tasarruf eğiliminin artması, tüketim harcamalarının ve dolayısıyla toplam talebin düşmesine neden olur. Toplam talebin düşmesi de milli gelir düzeyinin azalmasına neden olur. Bu duruma, yani tasarruflar arttığında milli gelirin azalması olgusuna tasarruf paradoksu denir. I,S s 2 s 2 > s 1 s 1 A 2 I 0 I 0 A C 0 Tasarruf eğiliminin s 1 olması durumunda milli gelir 1 düzeyinde dengededir. Ve A 1 noktasında tasarruf-yatırım eşitliği sağlanmıştır. Tasarruf eğilimin s 2 ye yükselmesi durumunda tasarruf eğrisi dikleşmiş, yeni denge gelir seviyesi 2 ye düşmüştür. Tasarruf-yatırım eşitliği de A 2 noktasında sağlanmıştır.

16 Bireyler için zenginlik yada servetin kaynağı olan tasarruf artışı, toplum için olumsuz sonuç doğurmaktadır. atırıma dönüşmeyen, gömüleme halinde kalan tasarruflar sızıntı etkisi yarattığından milli geliri azaltmaktadır. Tasarrufların yatırma dönüştürülmesi halinde ise söz konusu olumsuz sonuçlar oluşmayacaktır. Tasarruf paradoksu, bireysel açıdan yada mikro açıdan bakıldığında doğru olan davranışların makro ekonomi açısından yanlış olabileceğini ifade etmektedir. Bu tür çelişkiler terkip hatası olarak ta adlandırılır. Tasarruf paradoksunu her zaman kötü bir şey olarak düşünmemek gerekir. Enflasyonist dönemlerde tasarruf artışı, talebi düşürücü ve enflasyonu önleyici olumlu bir rol üstlenmektedir. Tasarruf paradoksu daha çok gelişmiş ülkelerde görülür. Zira, gelişmekte olan ülkelerde yatırımların kaynağı tasarruflar değil daha çok dış borçlar olmaktadır. Bu nedenle tasarruf paradoksu gelişmekte olan ülkelerde pek rastlanılan bir durum değildir DEVLETİN DAHİL OLDUĞU ÜÇ SEKTÖRLÜ MODELDE DENGE HASILA DÜZEİNİN BELİRLENMESİ MODEL II Bu model, tüketici + firma + devletten oluşan üç sektörlü bir modeldir. Devlet, bir taraftan kamu harcaması (G 0) ve transfer ödemesi (TR 0) yapan, yaptığı bu harcamaları karşılamak için de vergi (T) toplayan bir birimdir. Devletin olduğu Ekonomide vergilerin otonom ve uyarılmış olduğu duruma göre harcanabilir gelir, tüketim, tasarruf, toplam talep fonksiyonları ve milli gelir eşitliği değişir. T= vergi gelirleri, T 0 = otonom vergiler (gelirden bağımsız olan vergi) t=marjinal vergi oranı t= gelire bağlı vergiler T= T 0 + t Otonom vergiler sıfır olduğu zaman (T 0=0) denklem; T= t haline dönüşür. A. Vergilerin Gelir Düzeyinden Bağımsız (Otonom) Olduğu durum Devletin topladığı vergiler şu fonksiyonla ifade edilir; T=T Tüketim Fonksiyonu C= C 0 + cd olan tüketim fonksiyonunda d yerine d = + TR 0 T 0 değeri konulup çözülürse tüketim fonksiyonu elde edilir. C = C 0 + c(+tr 0 T) C = C 0 + c(+tr 0 T 0) C = C 0 + c+c.tr 0 ct 0 C= (C 0 + c.tr 0 ct 0 )+c C 0 + c.tr 0 ct 0 =otonom tüketim harcamalarını c=uyarılmış tüketim harcamalarını

17 Tasarruf Fonksiyonu S=-(C 0 + c.tr 0 ct 0)+s Toplam Planlanan Harcama yada Toplam Talep I,G,TR ve T otonom kabul edilirse AE=C+I 0+G 0 AE= C 0 + c(+tr 0 T) +I 0+G 0 AE= C 0 + c+ctr 0 ct 0 +I 0+G 0 A 0= C 0 +ctr 0 ct 0 +I 0+G 0 AE= A 0+ c =AE Mal Piyasası Denge Şartı = A 0+ c - c = A 0 (1-c)= A 0 = A 0/(1-c) B. Vergilerin Gelir Düzeyine Bağlı (Uyarılmış) Olduğu Durum T=t. t =ΔT/Δ 0<t< Tüketim Fonksiyonu C= C 0 + cd olan tüketim fonksiyonunda d yerine d = + TR 0 (t) değeri konulup çözülürse tüketim fonksiyonu elde edilir. C = C 0 + c(+tr 0 T) C = C 0 + c(+tr 0 t) C = C 0 + c+c.tr 0 ct C= (C 0 + c.tr 0)+c(1-t) C 0 + c.tr 0 =otonom tüketim harcamalarını c(1-t)=uyarılmış tüketim harcamalarını c(1-t)= milli gelirdeki bir birimlik artışın ne kadarının tüketim harcamalarına gideceğini gösteren oranı ve tüketim fonksiyonunun eğimini vermektedir. C C= (C 0 + c.tr 0 )+c(1-t) C 0 + c.tr 0 c (1-t)

18 Tüketim fonksiyonu doğrusu, dikey eksen üzerinde C 0 + c.tr 0 noktasından başlayan ve c (1-t) eğimi ile sağ yukarıya doğru yükselen pozitif eğimli bir doğrudur. Model I ve Model II nin tüketim fonksiyonu doğruları arasındaki farkları görebilmek için her iki tüketim fonksiyonu doğrusunu aşağıdaki şekil üzerinde birlikte inceleyelim. C C= C 0 + c. C= (C 0 + c.tr 0 )+c(1-t) C 0 + c.tr 0 C 0 Model I ile Model II nin tüketim fonksiyonu doğrularını karşılaştırırsak; Model II!nin tüketim fonksiyonu doğrusunun Model I in tüketim fonksiyonu doğrusundan daha yatık olduğunu görürüz. Doğru yatıklaştıkça toplumun tüketim harcamaları azalmaktadır. Bunun başlıca iki nedeni bulunmaktadır. 1.Model I in tüketim fonksiyonu doğrusu, dikey eksen üzerinde C 0 noktasından başlarken, Model II nin tüketim fonksiyonu doğrusu (C 0 + c.tr 0) noktasından, yani daha yukarıdan başlamaktadır. Model I in otonom tüketim harcamaları sadece borçlanmaya dayanılarak yapılan tüketim harcamalarını kapsadığı halde, Model II nin otonom tüketim harcamaları yanında, devletçe sağlanan transfer ödemelerine dayanılarak yapılan tüketim harcamalarının yanında, devletçe sağlanan transfer ödemeleri ve otonom vergileri dayanılarak yapılan tüketim harcamalarını da kapsamaktadır. Bu durumda Model II nin otonom tüketim harcamaları, Model I e göre daha yüksektir. ani (C 0 + c.tr 0)> C 0 dır. 2. Model I in tüketim fonksiyonu eğimi, Model II nin tüketim fonksiyonu doğrusunun eğiminden daha yüksektir. Çünkü model I!de devlet yer almadığından tüketiciler vergi ödememektedir. Halbuki Model II de devlet modele dahil edilmiştir ve tüketiciler vergi ödemektedirler. Vergiler kullanılabilir geliri, dolayısıyla tüketim harcamalarını düşürmektedir. Model I in tüketim fonksiyonu doğrusunun eğimi c iken, Model II in tüketim fonksiyonu doğrusunun eğimi c(1- t) dir. c=0,90 ve t=0,10 olması durumunda Model I in tüketim fonksiyonu doğrusunun eğimi 0,90, Model II in tüketim fonksiyonu doğrusunun eğimi 0,90(1-0,10)=0,90(0,90)=0,81 dir. 0,90>0,10 olduğundan c >c(1-t) sonucuna ulaşabiliriz. Tüketim fonksiyonu doğrusunun eğiminin düşük olması, toplumun daha az tüketim harcaması yaptığı anlamına gelir Tasarruf Fonksiyonu Üç sektörlü modelde tasarruf fonksiyonu aşağıdaki yazılır: S=-(C 0 + c.tr 0)+s(1-t) Toplam Planlanan Harcama yada Toplam Talep Toplam talep, tüketim, yatırım ve kamu harcamalarından oluşur. atırım ve kamu harcamaları otonomdur. (I 0 ve G 0)AE= C+ I 0 + G 0 denkleminde tüketim fonksiyonu C = C 0 + c(1-t)+c.tr 0 yerine konursa AE= C = C 0 + c(1-t)+c.tr 0) + I 0 + G 0 olur. Otonom kalemler bir araya toplanıp A 0 ile ifade edilirse toplam harcama denklemi şu şekilde olur.

19 A 0 = C 0 + ctr 0 + I 0 + G 0 AE= A 0 + c (1-t) Burada A 0 milli gelirden bağımsız otonom toplam talebi, c(1-t) ise milli gelire bağımlı uyarılmış toplam talebi göstermekte olup, toplam talep otonom toplam talep ile uyarılmış toplam talebin toplamından meydana gelmektedir. AE AE= A 0 + c (1-t) A 0 c (1-t) Toplam harcama eğrisinin eğimi c(1-t) değerine eşittir. Toplam harcama eğrisinin dikey ekseni kestiği nokta ile orijin arasındaki uzaklık otonom harcamaları (A 0) gösterir. Planlanan harcama eğrisinin eğimi c(1-t) olduğuna göre, c ve t değerleri değiştiğinde eğrinin değişir: Marjinal Tüketim eğilimi arttıkça (c) AE eğrisi dikeye yaklaşır, eğimi artar. Marjinal vergi oranı (t) azaldıkça AE eğrisi dikeye yaklaşır, eğimi artar. AE AE 2 AE AE 2 AE 1 A 02 AE 1 A 0 A 01 0 I 0 II Şekil I de A 0 sabit iken c ve/veya t değerleri değiştiğinde AE eğrisi eğimi değişecek şekilde kaymıştır. II.Grafikte ise c ve t değişmez iken otonom harcamaların değişmezi (A 0) ile AE eğrisi paralel olarak kaymaktadır. Model I ve II nin toplam talep doğruları aşağıdaki şekil üzerinde karşılaştırılmaktadır. AE AE 1 = (C 0 + I 0 ) c. AE 2 = (C 0 + ctr 0 + I 0 + G 0 ) +c(1-t) C 0 + ctr 0 + I 0 + G 0 C 0 + I 0 Şeklin incelenmesinden anlaşılacağı gibi, Model II in toplam talep doğrusunun eğimi, Model I in toplam talep doğrusunun eğiminden daha küçük olduğu için, Model II in toplam talep doğrusu Model I inkine göre daha yatıktır. Toplam talep doğrusunun daha yatık olması, toplumun daha az harcama yaptığını gösterir. Bunun başlıca iki nedeni bulunmaktadır.

20 Denge Hasıla (Gelir) Seviyesinin Belirlenmesi Basit keynezyen modelde, toplam planlanan harcama (AE) ile gerçekleşen milli gelir () eşitliği sağlandığında mal piyasası dengesine ulaşılır. AE= Mal Piyasası Dengesi AE =AE AE> D AE=A 0 +c(1-t) A S T I G I+G>S+T D S+T S+T > I+G I+G 1 Şekil Mal Piyasasında Dengenin Sağlanması Toplam planlanan harcamalar, reel gelir düzeyini aştığında (AE > ),firmalar üretim hacimlerini arttırırlar, stoklar erir, yatırımlar artar, reel gelir artar. AE>, I, Bu durumda I + G > S + T olur. Özel ve kamu kesimi harcamaları toplamı, özel kesim tasarrufları ile kamu kesimi geliri toplamından fazla gerçekleşir. Şekil'de D noktasının solunda bu durum görülmektedir. Eğer toplam planlanan harcamalar, reel gelire göre daha az olursa (AE < ), bu durumda firmaların satış hacimleri daralır, stoklar artar. Böylece planlanmayan (arzulanmayan) stok yatırımları oluşur. Harcama yetersizliği nedeniyle firmalar, üretim hacimlerini düşürürler. Böylece reel gelir azalır. AE<,I, ; I + G < S + T Görüldüğü gibi Keynesyen modelde toplam planlanan harcamalar, reel gelire eşit olduğunda mal piyasası dengeye gelmekte, fiili (gerçekleşen) yatırımlar da planlanan yatırımlara eşit olmaktadır. Firmalar planladıkları kadar yatırım yaptıkları için reel gelir istikrarlı olmaktadır. Planlanan yatırımların artması durumunda reel gelir artar, azalması durumunda da azalır, denge bozulur AE = I sabit, sabit.

21 Reel milli gelir dengesi ayrıca; I + G = S + T eşitliği ile sağlanır. Bu eşitliğe transfer harcamaları da eklenirse; I + G + TR = S + T yazılabilir. Ayrıca; I + G - S + T -TR I + G = S + TN eşitliği de yazılabilir. (T - Tr) şeklinde vergi geliri ve transfer harcaması farkına "net vergi" (T N)adı verilir. Planlanan yatırımlarda (I = Ip) ve hükümet alımlarında oluşan bir artış, reel milli geliri arttırır. Bu nedenle (I + G), reel milli gelire ilaveler (injections) olarak ifade edilir. Tasarruf ve vergi artışı ise, toplam planlanan harcamaları (AE) azalttığı için reel milli geliri de azaltır. Bu nedenle (S + T) sızıntılar (kaçaklar-leakages) admı alır. I, G, İlaveler S, T, Sızıntılar I + G = S + T İlaveler = Sızıntılar = AE eşitliğine göre = A 0 + c (1-t) olur. A 0 = C 0 + ctr 0 + I 0 + G 0 olmak üzere Bu denklem ye göre çözüldüğünde; = yada = A 0 denge değerine ulaşılır. Milli gelir dengede olduğunda tasarruf-yatırım özdeşliği de sağlanır. Devletin dahil olduğu bu modelde söz konusu özdeşlik; sızıntılar = enjeksiyonlar olmak üzere şu şekilde ifade edilir; Şekil Mal Piyasasında Dengenin Sağlanması Soru C 0 =20, TR 0=200, I 0=250, G 0=500, c=0,8 ve t=0,2 olan bir ekonomide denge gelir seviyesi aşağıdakilerden hangisidir? a.1500 b.2000 c.2583 d.3583 e. hiçbiri A 0 = C 0 + ctr 0 + I 0 + G 0 = 20 + (0,8x 200) = 930 = A 0 = 930 = =2583 Doğru Cevap C Şıkkıdır Denge Hasıla (Gelir) Seviyesinin Değişmesi Çarpan Katsayılarına İlişkin Açıklamalar Devletin dahil olduğu dışa kapalı ekonomilerde milli gelirin dengesi kamu harcamalarında, transfer harcamalarında, vergiler ve denk bütçe politikası uygulamaları neticesinde değişiklik gösterir. Bu harcama kalemlerine ilişkin olarak kullanılan çarpan katsayıları aşağıda sıralanmıştır. Söz konusu çarpan katsayılarının değerleri gelir vergisi alınmaması ve alınması durumuna göre değişiklik göstermektedir.

22 1. Harcama Çarpanı (k e); Bu çarpan yaklaşımı içinde üç ana harcama kalemi vardır. Bunlar, otonom tüketim, otonom yatırım ve otonom kamu harcamalarıdır. Bu kalemlerdeki değişmenin milli gelir üzerindeki etkisi hesaplanırken harcama çarpanı dikkate alınır. 2. Transfer Çarpanı (k TR); Transfer ödemelerinin milli gelir üzerindeki etkisinin hesabında kullanılır. 3. Vergi Çarpanı (k T); Otonom vergilerdeki değişmenin milli gelir üzerindeki etkisi hesaplanırken kullanılır. 4. Denk Bütçe Çarpanı (k BB); Bütçede açık yada fazlaya sebebiyet vermemek için kamu harcamaları ve vergilerin eşit oranda ve aynı anda artırılması/azaltılması durumunun milli gelir üzerindeki etkisini hesaplamada kullanılan bütçe çarpanıdır. Denk bütçe çarpanı, gelir vergisinin olmadığı durumda bire eşittir yılında Norveç li İktisatçı Trygve Haavelmo tarafından geliştirildiği için literatürde Haavelmo Kuralı olarak ta bilinir. Modelde, gelir vergisinin alınması ve gelir vergisinin alınmaması durumlarında çarpan katsayıları değişmektedir. Çarpan katsayılarının değerleri ve çarpan süreci bu iki farklı varsayım altında şu şekilde sıralanabilir; A. Gelir Vergisinin ALINMAMASI Durumunda Çarpan Süreci 1. Harcama Çarpanları; Otonom Tüketim Çarpanı; ΔC 0 = Δ Otonom atırım Çarpanı; ΔI 0 = Δ Otonom Kamu Harcamaları Çarpanı; ΔG 0 = Δ 2. Transfer Çarpanı; Transfer Ödemeleri Çarpanı; ΔTR 0 = Δ 3. Vergi Çarpanı Otonom Vergi Çarpanı; ΔT 0 = Δ 4. Denk Bütçe Çarpanı; + = = 1 B. Gelir Vergisinin ALINMASI Durumunda Çarpan Süreci 1. Harcama Çarpanları; Otonom Tüketim Çarpanı; ΔC 0 = Δ Otonom atırım Çarpanı; ΔI 0 = Δ Otonom Kamu Harcamaları Çarpanı; ΔG 0 = Δ

23 2. Transfer Çarpanı; Transfer Ödemeleri Çarpanı; ΔTR 0 = Δ 3. Vergi Çarpanı Otonom Vergi Çarpanı; ΔT 0 = Δ 4. Denk Bütçe Çarpanı; + = Çarpan Süreci ve Katsayılarına İlişkin Bazı Bilgiler 1. Transfer çarpanı her zaman harcama çarpanından küçüktür. k TR<k e < ve < 2. Gelir vergisinin alınmadığı durumda harcama çarpanı ile transfer çarpanı arasındaki fark bire eşittir. k e-k TR = 1 = = 1 3. Vergi çarpanı, transfer çarpanının negatif değerine eşittir. k TR =- k T = ve = 4. Denk bütçe çarpanı, harcama çarpanı ile vergi çarpanının toplamına eşittir. Sonuç, gelir vergisi alınmadığı ve alındığı durumlarda farklı çıkar. Şöyle ki; k BB= k e+k T a. Gelir vergisi alınmadığı durumda denk bütçe çarpanı; k BB = + = = 1 b. Gelir vergisi alındığı durumda denk bütçe çarpanı; k BB = + = olur Kamu Harcamalarındaki Değişmenin Etkisi Kamu harcamaları, devletin yapmış olduğu mal ve hizmet alımları yani tüketim harcamaları ve yatırım harcamalarından oluşur. Bu harcamalar milli gelir üzerinde otonom kalemler gibi direkt etki yaparlar. Soru

24 Tüketim fonksiyonu C= ,8 olarak verilen bir ekonomide denge milli gelir seviyesi 5000 birimdir. Kamu harcamalarının 1000 birim artırılması durumunda milli gelir düzeyi ne kadar artar? Soruda vergi oranından bahsedilmediği için verginin alınmadığı anlaşılmaktadır. Bu durumda kamu harcamaları çarpanı; ΔG 0 0,8= 0,2 = Δ olarak alınacaktır. c=0,8 olduğu tüketim fonksiyonundan anlaşılmaktadır. s=1- = = = 5 Δ = 1000 x 5 = 5000 birim artar. Şayet vergi oranı t=0,1 olsaydı milli gelirdeki artış ne kadar olurdu? ΔG 0 = Δ 1000 = = = 3571 birim artış olur. Not; Burada dikkat edilmesi gereken bir husus vardır. Vergilemenin yapılması çarpan katsayısının değerini düşürmüş ve milli gelirdeki artışı azaltmıştır. Bu bağlamda içinde vergi olan bütün çarpan katsayıları vergi olmayanlardan daha küçük olur. Bu sorudaki çarpanlar için < durumu geçerlidir Transfer Harcamalarındaki Değişmenin Etkisi; Transfer harcamaları, devletin karşılıksız olarak yaptığı aktarımlardır. Bunların milli gelir üzerindeki etkisi kamu harcamaları gibi direkt değil dolaylı olur. Çünkü transfer harcamaları önce tüketimi etkiler, tüketimdeki değişmeler de milli geliri değiştirir. Peki, transfer harcamalarının tamamı tüketime gider mi? Hayır. Peki ne kadarı gider? TR 0 büyüklüğündeki bir transfer harcamasının tüketime giden kısmı ctr 0 kadardır. Kalan kısım ise tasarruf edilir. Örn.; c=0,8 olması halinde 100 TL lik transfer geliri elde eden bir kişi bunun 80 TL sini harcar, 20 TL sini tasarruf eder. Dolayısıyla 100 TL lik transfer harcamasının 80 TL lik kısmı milli geliri değiştirici etki yapar. Soru; Marjinal tüketim eğilimi %75, vergi oranı%20 olan bir ekonomide transfer harcamaları 30 birim artırılırsa milli gelirdeki değişme ne olur? ΔTR 0 = Δ 30 = 30 = 30 x 1,875= 56, Vergilerdeki Değişmenin Etkisi Vergiler milli gelir üzerinde olumsuz etki yaparlar. Vergilerin artırılması gelir düzeyinin azalmasına neden olurken vergilerin düşürülmesi ise gelir düzeyini artırıcı etki yapar. Vergiler de tasarruflar gibi sızıntı olarak değerlendirilirler. Vergiler otonom vergiler (dolaylı vergiler) ve gelire bağlı vergiler(dolaysız vergiler) olmak üzere gruplandırılırlar. Gelire bağlı vergilerin alınmadığı durumda otonom vergilerin etkisi vergi çarpanı ile çarpılarak hesaplanır. Gelire bağlı vergilerin alınması durumunda ise içinde vergilerin de yer aldığı çarpan katsayıları kullanılır.

25 Soru a)marjinal tüketim eğilimi 0,8 iken otonom vergiler 30 birim artırılırsa milli gelir üzerindeki etkisi ne olur? ΔT 0 = Δ 30 = 30 x (- 4) = -120 Milli gelir 120 birim azalır. b)marjinal tüketim eğilimi 0,8, vergi oranı 0,1 iken otonom vergiler 30 birim artırılırsa milli gelir üzerindeki etkisi ne olur? Bu durumda kullanılacak olan çarpan katsayısı, gelir vergisi oranını da içeren çarpan katsayısı olacaktır. ΔT 0 = Δ 30 = = - 85,7 Milli gelir 85,7 birim azalır. Görüldüğü üzere gelir vergisi oranının sürece dahil edilmesi milli gelirdeki azalmayı küçültmüştür Bütçe Politikası Uygulamalarının Etkisi A. Denk Bütçe Politikasının Etkisi Denk bütçe politikası, yapılan kamu harcaması kadar vergi alınmasıdır. Bu politikanın amacı, bütçe açığına sebebiyet vermeksizin ekonominin yönlendirilmesidir. Kamu harcamaları ve vergiler eşit miktarda ve aynı anda artırıldığında milli gelir üzerindeki etkisi şu şekilde olur; Kamu harcamaları artışı milli geliri artırıcı etki yaparken, otonom vergilerin artması milli geliri azaltıcı etkide bulunur. Δ = ΔG 0 + ( ) ΔT 0 Gelir vergisinin alınmadığı durumda denk bütçe çarpanı bire eşittir. Bu durumda (diğer faktörler hiç dikkate alınmadan) milli gelir, kamu harcamalarında meydana gelen artış kadar artar, azalma kadar azalır. Örneğin; kamu harcamaları ve otonom vergiler aynı anda 50 birim artırılırsa, sonuçta milli gelirde 50 birimlik artış olur. Bu durumda diğer faktörlere bakılmaksızın ifadesiyle kast edilen örn.: marjinal tüketim eğiliminin 0,8 olması yada 0,6 olması sonucu değiştirmez. Denk bütçe çarpanının işleyebilmesi için birtakım şartların varlığı gereklidir; Başlangıç itibariyle milli gelir dengede iken bütçenin de dengede olması gerekir, Ekonominin eksik istihdam durumunda olması gerekir, atırımların gelir değişikliklerinden etkilenmemesi, yani yatırımların gelir esnekliğinin sıfır olması gerekir. B. Kamu Harcamaları ve Vergilerdeki Değişimin Bütçe Fazlasına Etkisi Soru (KPSS 2007) Diğer koşullar sabitken, Keynesçi çarpan analizine göre, marjinal tüketim eğiliminin 0,75 olduğu bir durumda hem devlet harcamalarında hem de vergilerde ortaya çıkacak 5 birimlik bir düşüşün milli gelir üzerindeki net etkisi ne olur? a.20 birim artar b.20 birim düşer c. 5 birim artar d. 5 birim azalır e. değişmez Çözüm

26 Hem kamu harcamaları hem de vergiler aynı anda ve eşit miktarda (5 birim) azaltılmıştır. ani denk bütçe politikası güdülmektedir. Bu durumda soru iki yolla çözülebilir a.denk bütçe politikası uygulanmakta ve gelir vergisinden bahsedilmemektedir. Bu durumda Haavelmo Kuralı gereği denk bütçe çarpanı bire eşittir. Kamu harcamaları azaltıldığı için milli gelir azalacaktır. Azalma; Δ = - ΔG x 1 = -5 x1 =- 5 birim azalır. b. Eğer bu kural bilinmiyorsa (hatırlanmıyorsa) bu durumda yapılacak şey önce kamu harcamalarındaki azalışın milli gelir üzerindeki olumsuz etkisi hesaplanır. Sonra vergilerdeki azalışın milli gelir üzerindeki olumlu etkisi hesaplanır. Sonuçta aradaki fark bulunmak suretiyle net etki hesaplanır. Kamu harcamalarındaki azalmanın olumsuz etkisi; ΔG 0 = Δ -5 = -5 = - 20 birim azalır. Vergilerdeki azalmanın olumlu etkisi; ΔT 0 = Δ 5 = 5 = 15 birim artar. Net Etki ; = -5 Milli gelir 5 birim azalır. Doğru Cevap D Şıkkıdır Otomatik İstikrarlandırıcılar / Stabilizatörler Ekonomik istikrarın bir yorumu da, Reel GSİH nın çok fazla sapma göstermeden Trend Büyüme olu (Pot. GSİH) etrafında küçük salınımlar yaparak büyümesidir. Zira, yüksek oranlı büyüme ve depresyon dengeden aşırı sapmalar meydana getirdiği için arzu edilmeyen durumlardır. Şekilde de görüldüğü üzere, Reel GSİH2 büyümesi daha fazla istikrarı ifade etmekte olup her zaman Reel GSİH1 e tercih edilir. Reel GSİH Reel GSİH 1 Reel GSİH 2 Trend Büyüme olu 0 Zaman Ekonominin reel üretim hacminde gözlenen iniş ve çıkışlar iktisadi dalgalanma (konjonktür ) olarak adlandırılmaktadır. Reel üretim arttığında zaman işsizlik azalır, üretim azaldığı zaman işsizlik artar. Bu nedenle ekonomik hayatın dalgalanma göstermesi üretim ve istihdamın istikrarını bozar. Ekonomiyi yöneten karar vericiler, ekonomik hayatta dalgalanmaların en aza inmesini isterler. Otonom harcamalarda meydana gelen değişmeler çarpan etkisiyle Reel GSİH yı değiştirmektedir. İşte otonom harcamaların Reel GSİH üzerinde meydana getireceği değişikliğin etkisini azaltarak daha istikrarlı büyümeyi sağlayan unsurlara otomatik istikrarlandırıcılar yada otomatik stabilizatörler denir. Otomatik kelimesinin anlamı kendiliğinden demektir. Stabilizatör kavramı ise istikrara kavuşturucu, dalgalanmaları

27 önleyici anlamlarına gelmektedir. Buna göre otomatik stabilizatör kavramı ise kendiliğinde istikrara kavuşturucu anlamına gelmektedir. Belli Başlı Otomatik Stabilizatörler; 1.Gelir vergisi ; artan oranlı vergi 2. Transfer Ödemeleri, İşsizlik sigortası 3. Sigorta Primleri 4. Kurumlar Vergisi 5. Şirketlerin Kar Payı Ödemeleri 6. Sosyal Güvenlik Katkıları 7. Hane Halkı tasarrufları (özel Tasarruflar) 8. Tarımsal Destekleme Politikaları (Sübvansiyonlar) DIŞA AÇIK EKONOMİLERDE (DÖRT SEKTÖRLÜ MODELDE) DENGE HASILA DÜZEİNİN BELİRLENMESİ-MODEL 3 Modelin dışa açılmasıyla sisteme ihracat ve ithalat dahil olur. İhracat (X), otonom bir değişken (X 0) konumundadır. İhracat miktarı, diğer ülkelerin gelir seviyesi ve ihraç talebinin gelir esnekliği tarafından belirlenir. a. Milli Gelir Özdeşliği =C+I 0+G 0+(X o-m) b. Tüketim Fonksiyonu C= (C 0+c.TR 0) + c(1-t) C 0+TR 0=otonom tüketim harcamaları c(1-t)=uyarılmış tüketim harcamalarını c(1-t)=milli gelirdeki bir birimlik artışın ne kadarının tüketim harcamalarına gideceğini gösteren oranı ve tüketim fonksiyonunun eğimini vermektedir c. Tasarruf Fonksiyonu S= -(C 0+TR 0) + s(1-t) d. İthalat Fonksiyonu İthalat (M), yurt dışından satın alımlar için ödenen bedeldir. urtiçi geliri ve talebi azalttığı için tıpkı tasarruflar ve vergiler gibi sızıntılar içinde yar alır. İthalat fonksiyonu şu şekilde ifade edilir, Burada; M= M 0 + m M 0= Otonom ithalat (gelirden bağımsız ithalat) M= marjinal ithal eğilimi m= gelire bağlı ithalattır. İthalat ile gelir arasında doğru yönlü ilişki vardır. Milli gelir arttığında ithalat ta artar.

Dengede; sızıntılar ve enjeksiyonlar eşit olacaktır:

Dengede; sızıntılar ve enjeksiyonlar eşit olacaktır: Sızıntılar: Harcama akımından çıkanlar olup, kapalı ekonomide tasarruflar (S) ve vergilerden (TA) oluşmaktadır. Enjeksiyonlar: Harcama akımına yapılan ilaveler olup, kapalı bir ekonomide yatırımlar (I),

Detaylı

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120

Makro İktisat II Örnek Sorular. 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Makro İktisat II Örnek Sorular 1. Tüketim fonksiyonu ise otonom vergi çarpanı nedir? (718 78) 2. GSYİH=120 Tüketim harcamaları = 85 İhracat = 6 İthalat = 4 Hükümet harcamaları = 14 Dolaylı vergiler = 12

Detaylı

FİYATLAR GENEL DÜZEYİ VE MİLLİ GELİR DENGESİ

FİYATLAR GENEL DÜZEYİ VE MİLLİ GELİR DENGESİ FİYATLAR GENEL DÜZEYİ VE MİLLİ GELİR DENGESİ Bu bölümde Fiyatlar genel düzeyi (Fgd) ile MG dengesi arasındaki ilişkiler incelenecek. Mg dengesi; Toplam talep ile toplam arzın kesiştiği noktada bulunacaktır.

Detaylı

1. Açık Bir Ekonomide Denge Çıktı (Gelir)

1. Açık Bir Ekonomide Denge Çıktı (Gelir) DERS NOTU 4 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI (3) Dersin içeriği:. AÇIK BİR EKONOMİDE DENGE ÇIKTI (GELİR)... A. DENGE İÇİN SIZINTILAR/ENJEKSİYONLAR YAKLAŞIMI... 5 B. DEVLET HARCAMALARI ÇARPANI... 7 C. DIŞ

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI

ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI ÇALIŞMA SORULARI TOPLAM TALEP I: MAL-HİZMET (IS) VE PARA (LM) PİYASALARI 1. John Maynard Keynes e göre, konjonktürün daralma dönemlerinde görülen düşük gelir ve yüksek işsizliğin nedeni aşağıdakilerden

Detaylı

SORU SETİ 2 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI

SORU SETİ 2 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI SORU SETİ 2 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI Problem 1 (KMS-2001) Bir ekonomiyle ilgili olarak aşağıdaki bilgiler verilmiştir: Y net milli geliri, Ca tüketimi, In net yatırımı, Xn net ihracatı, G hükümet

Detaylı

1. Açık Bir Ekonomide Denge Çıktı (Gelir)

1. Açık Bir Ekonomide Denge Çıktı (Gelir) IKTI 02 20 Mart, 202 DERS NOTU 04 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI - III Bugünki dersin içeriği:. AÇIK BİR EKONOMİDE DENGE ÇIKTI (GELİR)... A. DENGE İÇİN SIZINTILAR/ENJEKSİYONLAR YAKLAŞIMI... 5 B. DEVLET

Detaylı

APC= = = + c bulunur. Bunun anlamı gelir arttıkça bireylerin ortalama tüketim

APC= = = + c bulunur. Bunun anlamı gelir arttıkça bireylerin ortalama tüketim A. Toplam Harama ve Denge Gelir Düzeyi A.. Tüketim Fonksiyonu ve Tüketim ğilimi Keynes e göre, devletin olmadığı bir ekonomide ( = C + I) bir dönemdeki (ari dönemdeki) tüketim, ari gelirin bir fonksiyonudur

Detaylı

1. Açık Bir Ekonomide Denge Çıktı (Gelir)

1. Açık Bir Ekonomide Denge Çıktı (Gelir) IKTI 2 Mayıs 24 DERS NOTU 5 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI (3) Dersin içeriği:. AÇIK BİR EKONOMİDE DENGE ÇIKTI (GELİR)... A. DENGE İÇİN SIZINTILAR/ENJEKSİYONLAR YAKLAŞIMI... 5 B. DEVLET HARCAMALARI ÇARPANI...

Detaylı

TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI

TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI BÖLÜM 10 TOPLAM TALEP I: IS-LM MODELİNİN OLUŞTURULMASI IS-LM Modelinin Oluşturulması Klasik teori 1929 ekonomik krizine çare üretemedi Teoriye göre çıktı, faktör arzına ve teknolojiye bağlıydı Bunlar ise

Detaylı

IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI

IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI IS LM MODELİ ÇALIŞMA SORULARI Soru KPSS 2001 Otonom tüketim harcamalarının artması aşağıdakilerin hangisine neden olur? a) Denge üretim düzeyinin artmasına, LM eğrisinin sağa doğru kaymasına b) Denge üretim

Detaylı

[AI= Aggregate Income (Toplam Gelir); AE: Aggregate Expenditure (Toplam Harcama)]

[AI= Aggregate Income (Toplam Gelir); AE: Aggregate Expenditure (Toplam Harcama)] 88 BÖLÜM 5: TOPLAM GELİR-TOPLAM HARCAMA MODELİ (KEYNESYEN MODEL) Bölüm 4 te Toplam Talep-Toplam Arz modelini (AD-AS modeli) inceledik. Bölüm 5 te ise Toplam Gelir-Toplam Harcama modelini (AI-AE modeli)

Detaylı

BÖLÜM 4 PLANLANAN HARCAMA ve HÂSILA DÜZEYİ: BASİT KEYNESYEN MODEL

BÖLÜM 4 PLANLANAN HARCAMA ve HÂSILA DÜZEYİ: BASİT KEYNESYEN MODEL BÖLÜM 4 PLANLANAN HARCAMA ve HÂSILA DÜZEYİ: BASİT KEYNESYEN MODEL Varsayımlar: Yapısal (sınırlayıcı) Varsayımlar: P=P i=i Basitleştirici Varsayımlar: Kapalı ekonomi XN=NFI=0 GNP=GDP Yıpranma=Dolaylı Vergiler=0

Detaylı

SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ

SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ Problem 1 (KMS-2001) Marjinal tüketim eğiliminin düşük olması aşağıdakilerden hangisini gösterir? A) LM eğrisinin göreli olarak yatık olduğunu B) LM eğrisinin göreli olarak dik

Detaylı

İthalat 5 birim olduğuna göre, toplam talep kaç birimdir?

İthalat 5 birim olduğuna göre, toplam talep kaç birimdir? ÇALIŞMA SORULARI MAKRO İKTİSAT SORU ÇÖZÜMLER 1- Toplam tüketim fonksiyonu C = 120 + 0,8 (Yd) ve T = 50 + 0,2 Y ise, Gelir 2500 birim olduğunda toplam tüketim harcamaları kaçtır? (C: tüketim miktarı, Y:

Detaylı

A. IS LM ANALİZİ A.1. IS

A. IS LM ANALİZİ A.1. IS A. ANALZ A.. Analizi (Mal Piyasası) (Investment aving) (atırım Tasarruf) Eğrisi, faiz oranları ile gelir düzeyi arasındaki ilişkiyi gösterir. Analizin bu kısmında yatırımları I = I bi olarak ifade edeceğiz.

Detaylı

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ

1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ DERS NOTU 06 IS/LM EĞRİLERİ VE BAZI ESNEKLİKLER PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİKLERİ TOPLAM TALEP (AD) Bugünki dersin içeriği: 1. KEYNESÇİ PARA TALEBİ TEORİSİ... 1 2. LM EĞRİSİ VE PARA TALEBİNİN

Detaylı

1. Yatırımın Faiz Esnekliği

1. Yatırımın Faiz Esnekliği DERS NOTU 08 YATIRIMIN FAİZ ESNEKLİĞİ, PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİKLERİ, TOPLAM TALEP (AD) EĞRİSİNİN ELDE EDİLİŞİ Bugünki dersin içeriği: 1. YATIRIMIN FAİZ ESNEKLİĞİ... 1 2. PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ

Detaylı

1. Toplam Harcama ve Denge Çıktı

1. Toplam Harcama ve Denge Çıktı DERS NOTU 03 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI - I Bugünki dersin içeriği: 1. TOPLAM HARCAMA VE DENGE ÇIKTI... 1 HANEHALKI TÜKETİM VE TASARRUFU... 2 PLANLANAN YATIRIM (I)... 6 2. DENGE TOPLAM ÇIKTI (GELİR)...

Detaylı

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir

gerçekleşen harcamanın mal ve hizmet çıktısına eşit olmasının gerekmemesidir BÖLÜM 5 Açık Ekonomi Açık Ekonomi Önceki bölümlerde kapalı ekonomi varsayımı yaptık Bu varsayımı terk ediyoruz çünkü ekonomilerin çoğu dışa açıktır. Kapalı ve açık ekonomiler arasındaki fark açık ekonomide

Detaylı

MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA)

MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA) MAKRO İKTİSAT KONUYA İLİŞKİN SORU ÖRNEKLERİ(KARMA) 1- Bir ekonomide işsizlik ve istihdamdaki değişimler iktisatta hangi alan içinde incelenmektedir? a) Mikro b) Makro c) Para d) Yatırım e) Milli Gelir

Detaylı

7. BÖLÜM EKONOMİK İSTİKRARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDE PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİĞİ

7. BÖLÜM EKONOMİK İSTİKRARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDE PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİĞİ 7. BÖLÜM EKONOMİK İSTİKRARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDE PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİĞİ 1 IS LM MODELİ : MAL PARA PİYASALARINDA DENGE IS - LM modeli, J. Hickstarafından 1939 yılında geliştirilmiş bir

Detaylı

IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI

IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI IS-LM MODELİNİN UYGULANMASI IS ve LM eğrilerinin kesiştiği nokta milli geliri belirliyor. Birinin kayması kısa dönem dengeyi değiştiriyordu. Maliye politikası Hükümet harcamaları artışı IS eğrisi sağa

Detaylı

TOPLAM TALEP VE TOPLAM ARZ: AD-AS MODELİ

TOPLAM TALEP VE TOPLAM ARZ: AD-AS MODELİ TOLAM TALE VE TOLAM ARZ: AD-AS MODELİ AD-AS IS LM ve IS LM B modellerinde fiyatlar genel düzeyinin sabit olduğu varsayılırken, bu analizde fiyatlar genel düzeyi () ile reel milli gelir (Y) arasındaki ilişkiler

Detaylı

Ders Notları Dr. Murat ASLAN. Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır.

Ders Notları Dr. Murat ASLAN. Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır. Ders Notları Dr. Murat ASLAN Bu notlar; Prof. Dr. ABUZER PINAR ın MALĠYE POLĠTĠKASI ders kitabından faydalanılarak hazırlanmıştır. genişleme trend Daralma Kriz, küçülme 12,00 Reel Büyüme Hızı Oranı 1950-2008

Detaylı

BÖLÜM 10: AÇIK BİR EKONOMİDE TOPLAM PLANLANAN HARCAMA ve HASILA DÜZEYİ

BÖLÜM 10: AÇIK BİR EKONOMİDE TOPLAM PLANLANAN HARCAMA ve HASILA DÜZEYİ BÖLÜM 0: AÇIK BİR EKONOMİDE TOPLAM PLANLANAN HARCAMA ve HASILA DÜZEYİ Uluslararası ticaret ve ödeme akımlarına açık olan bir ekonomi, dışa kapalı olan bir ekonomiye göre farklı sorunlarla karşı karşıyadır.

Detaylı

2018/1. Dönem Deneme Sınavı.

2018/1. Dönem Deneme Sınavı. 1. Aşağıdakilerden hangisi mikro ekonominin konuları arasında yer almamaktadır? A) Tüketici maksimizasyonu B) Faktör piyasası C) Firma maliyetleri D) İşsizlik E) Üretici dengesi 2. Firmanın üretim miktarı

Detaylı

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ Bu bölümde faiz oranlarının belirlenmesi ile faizin denge milli gelir düzeyinin belirlenmesi üzerindeki rolü incelenecektir. IS LM modeli, İngiliz iktisatçılar John

Detaylı

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden

A İKTİSAT KPSS-AB-PS / 2008 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli nedeni aşağıdakilerden 1. Her arz kendi talebini yaratır. şeklindeki Say Yasasını aşağıdaki iktisatçılardan hangisi kabul etmiştir? A İKTİSAT 5. Mikroiktisadi analizde, esas olarak reel ücretlerin dikkate alınmasının en önemli

Detaylı

Kamu bütçesi, Millet Meclisi tarafından onaylanıp kanunlaşan ve devletin planlanan gelir ve harcamalarını gösteren yıllık bir programdır.

Kamu bütçesi, Millet Meclisi tarafından onaylanıp kanunlaşan ve devletin planlanan gelir ve harcamalarını gösteren yıllık bir programdır. 97 BÖLÜM 6. KAMU BÜTÇESİ ve MALİYE POLİTİKASI (KEYNESYEN MODEL DEVAMI) Kamu bütçesi, Millet Meclisi tarafından onaylanıp kanunlaşan ve devletin planlanan gelir ve harcamalarını gösteren yıllık bir programdır.

Detaylı

MİLLİ GELİR DENGESİ

MİLLİ GELİR DENGESİ MİLLİ GELİR DENGESİ 9.03.2017 osenses@ktu.edu.tr 1 MİLLİ GELİR DENGESİ Milli gelir dengesi, toplam arz ile toplam talebin kesiştiği yerde bulunmaktadır. Bir ekonomide toplam tasarruflarla, toplam yatırımların

Detaylı

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ

DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ DERS NOTU 09 DIŞLAMA ETKİSİ UYUMLU MALİYE VE PARA POLİTİKALARI PARA ARZI TANIMLARI KLASİK PARA VE FAİZ TEORİLERİ Bugünki dersin içeriği: 1. MALİYE POLİTİKASI VE DIŞLAMA ETKİSİ... 1 2. UYUMLU MALİYE VE

Detaylı

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA

SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA SORU SETİ 11 MİKTAR TEORİSİ TOPLAM ARZ VE TALEP ENFLASYON KLASİK VE KEYNEZYEN YAKLAŞIMLAR PARA Problem 1 (KMS-2001) Kısa dönem toplam arz eğrisinin pozitif eğimli olmasının nedeni aşağıdakilerden hangisidir?

Detaylı

İKTİSAT/KPSS MAKRO İKTİSAT SORULARI- I. 9. GSMH ve SMH değerlerine yönelik yapılan değerlendirmelerden

İKTİSAT/KPSS MAKRO İKTİSAT SORULARI- I. 9. GSMH ve SMH değerlerine yönelik yapılan değerlendirmelerden MAKRO İKTİSAT SORULARI- I 1. Bir ekonomide belli bir dönemde üretilen bütün nihai mal ve hizmetlerin piyasa değerine ne ad verilir? A) Gayri Safi Milli Hasıla B) Gayri Safi Yurtiçi Hasıla C) Safi Milli

Detaylı

Tasarruf Paradoksu bir çiçek alın, ekonomiye can verin

Tasarruf Paradoksu bir çiçek alın, ekonomiye can verin Tasarruf Paradoksu Bir ekonomide bireylerin gelir seviyelerinde bir değişme olmadan daha fazla tasarrufta bulunmak istemeleri, yani halkın tutumluluğunun artması, tasarrufları artırmayacak, tasarruflar

Detaylı

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ Bu ünite tamamlandığında; Alternatif yöntemleri kullanarak IS eğrisini elde edebileceğiz IS eğrisinin eğiminin hangi faktörlere bağlı olduğunu ifade edebileceğiz

Detaylı

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER

MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER MAKROEKONOMİK ANALİZİN ALTYAPISI: TEMEL MAKROEKONOMİK İLİŞKİLER Bu ünite tamamlandığında; o Ekonomik karar birimlerini ve faaliyetlerini ortaya koyabileceğiz o Ekonomik faaliyetlerin bileşenlerini sıralayabileceğiz

Detaylı

BÖLÜM FAİZ ORANI-MİLLİ GELİR DENGESİ. Bu bölümde, milli gelir ile faiz oranı arasındaki ilişkiler incelenecektir.

BÖLÜM FAİZ ORANI-MİLLİ GELİR DENGESİ. Bu bölümde, milli gelir ile faiz oranı arasındaki ilişkiler incelenecektir. BÖLÜM FAİZ ORANI-MİLLİ GELİR DENGESİ Bu bölümde, milli gelir ile faiz oranı arasındaki ilişkiler incelenecektir. IS-LM modeli ; J.M.KEYNES tarafından ortaya atılmıştır. Buna göre ekonomide; 1. MAL PİYASASI

Detaylı

EKONOMİK İSTİKRARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDE PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİĞİ. Dr. Süleyman BOLAT

EKONOMİK İSTİKRARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDE PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİĞİ. Dr. Süleyman BOLAT EKONOMİK İSTİKRARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİNDE PARA VE MALİYE POLİTİKALARININ ETKİNLİĞİ 1 IS LM MODELİ : MAL PARA PİYASALARINDA DENGE IS - LM modeli, J. Hicks tarafından 1939 yılında geliştirilmiş bir yaklaşımdır.

Detaylı

AD AS MODELİ. Bilgin Bari İktisat Politikası 1

AD AS MODELİ. Bilgin Bari İktisat Politikası 1 AD AS MODELİ Bilgin Bari İktisat Politikası 1 Toplam talep ve toplam arz analizi ekonomide kısa dönemde ortaya çıkan dalgalanmaları anlamak toplam çıktı ve enflasyonun nasıl belirlendiğini anlamak için

Detaylı

SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ

SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ SORU SETİ 7 IS-LM MODELİ Problem 1 (KMS-2001) Marjinal tüketim eğiliminin düşük olması aşağıdakilerden hangisini gösterir? A) LM eğrisinin göreli olarak yatık olduğunu B) LM eğrisinin göreli olarak dik

Detaylı

V. Bölüm Dr. Vedat KAYA BÖLÜM V PLANLANAN HARCAMA, FAİZ HADDİ VE HÂSILA DÜZEYİ: IS-LM MODELİ ( ) Temel Varsayım: P=P i

V. Bölüm Dr. Vedat KAYA BÖLÜM V PLANLANAN HARCAMA, FAİZ HADDİ VE HÂSILA DÜZEYİ: IS-LM MODELİ ( ) Temel Varsayım: P=P i 1 BÖLÜM V PLANLANAN HARCAMA, FAİZ HADDİ VE HÂSILA DÜZEYİ: IS-LM MODELİ (179 201) Temel Varsayım: P=P i 5.1 Mal ve Para Piyasaları Arasındaki Etkileşim I=I(i) I=I o -bi AE=C+I(i)+G Y=C+I(i)+G i (C+I(i)+G)

Detaylı

ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI BİRİNCİ BÖLÜM MAKRO İKTİSADA GİRİŞ

ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI BİRİNCİ BÖLÜM MAKRO İKTİSADA GİRİŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...VII İÇİNDEKİLER... XI BİRİNCİ BÖLÜM MAKRO İKTİSADA GİRİŞ 1.Makro İktisat Nedir?...1 2. Makro İktisat Ne İle Uğraşır?... 4 3. Başlıca Makro İktisat Okulları...5 3.1.Klasik Makro İktisat

Detaylı

MİLLİ GELİRİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER: TÜKETİM, TASARRUF VE YATIRIM FONKSİYONLARI

MİLLİ GELİRİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER: TÜKETİM, TASARRUF VE YATIRIM FONKSİYONLARI MİLLİ GELİRİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER: TÜKETİM, TASARRUF VE YATIRIM FONKSİYONLARI Harcama yöntemine göre yapılan GSYİH hesaplaması GSYİH = C + I + G şeklinde idi. Biz burada GSYİH ile MG arasındaki farkı bir

Detaylı

BAHAR DÖNEMİ MAKRO İKTİSAT 2 DERSİ KISA SINAV SORU VE CEVAPLARI

BAHAR DÖNEMİ MAKRO İKTİSAT 2 DERSİ KISA SINAV SORU VE CEVAPLARI 2015-2016 BAHAR DÖNEMİ MAKRO İKTİSAT 2 DERSİ KISA SINAV SORU VE CEVAPLARI 1. Toplam Talep (AD) doğrusunun eğimi hangi faktörler tarafından ve nasıl belirlenmektedir? Açıklayınız. (07.03.2016; 09.00) 2.

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI. S a y f a 1 / 6

ÇALIŞMA SORULARI. S a y f a 1 / 6 1. LM eğrisini oluşturan noktalar neyi ifade etmektedir? LM eğrisinin nasıl elde edildiğini grafik yardımıyla açıklayınız. 2. Para talebinin gelir esnekliği artarsa LM eğrisi nasıl değişir? Grafik yardımıyla

Detaylı

DURGUNLUK VE MALİYE POLİTİKASI

DURGUNLUK VE MALİYE POLİTİKASI 1 DURGUNLUK VE MALİYE POLİTİKASI Durgunluk Tanımı Toplam arz ile toplam talep arasındaki dengesizlik talep eksikliği şeklinde ortaya çıkmakta, toplam talebin uyardığı üretim düzeyinin o ekonominin üretim

Detaylı

ONDÖRDÜNCÜ BÖLÜM. TOPLAM HARCAMA VE MİLLİ HASILA DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ (Basit Keynesyen Model)

ONDÖRDÜNCÜ BÖLÜM. TOPLAM HARCAMA VE MİLLİ HASILA DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ (Basit Keynesyen Model) ONDÖRDÜNCÜ BÖLÜM TOPLAM HARCAMA VE MİLLİ HASILA DÜZEYİNİN BELİRLENMESİ (Basit Keynesyen Model) Neler Öğreneceğiz? Toplam Harcamalar ve Tasarruflar Ortalama ve Marjinal Tüketim-Tasarruf Eğilimi Tüketim

Detaylı

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME MALİYE POLİTİKASI 1 SORULAR

FİNAL ÖNCESİ ÇÖZÜMLÜ DENEME MALİYE POLİTİKASI 1 SORULAR SORULAR 1- Genişletici maliye politikası uygulanması sonucunda faiz oranının yükselmesine bağlı olarak özel yatırım harcamalarının azalması durumuna ne ad verilir? A) Dışlama etkisi B) Para yanılsaması

Detaylı

BÖLÜM 6: PARA VE MALİYE POLİTİKASI ( )

BÖLÜM 6: PARA VE MALİYE POLİTİKASI ( ) 1 BÖLÜM 6: PARA VE MALİYE POLİTİKASI (205 231) IS-LM modelinde hükümet genişletici veya daraltıcı para ve maliye politikaları izleyerek hâsıla düzeyini etkileyebilir. Bu bölümde IS-LM modelinde maliye

Detaylı

MAL VE PARA PİYASALARINDA EŞ ANLI DENGE. Mal ve para piyasalarında eşanlı denge; IS ile LM in kesiştiği noktada gerçekleşir.

MAL VE PARA PİYASALARINDA EŞ ANLI DENGE. Mal ve para piyasalarında eşanlı denge; IS ile LM in kesiştiği noktada gerçekleşir. MAL VE PARA PİYASALARINDA EŞ ANLI DENGE Mal ve para piyasalarında eşanlı denge; IS ile LM in kesiştiği noktada gerçekleşir. DENGE GELİR DÜZEYİ VE FAİZ ORANINDA DEĞİŞMELERE YOL AÇAN FAKTÖRLER Genişletici

Detaylı

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ

BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ Giriş... 1 1. Makroekonomi Kuramı... 1 2. Makroekonomi Politikası... 2 2.1. Makroekonomi Politikasının Amaçları... 2 2.1.1. Yüksek Üretim ve Çalışma Düzeyi...

Detaylı

BÖLÜM 9. Ekonomik Dalgalanmalara Giriş

BÖLÜM 9. Ekonomik Dalgalanmalara Giriş BÖLÜM 9 Ekonomik Dalgalanmalara Giriş Çıktı ve istihdamdaki kısa dönemli dalgalanmalara iş çevrimleri diyoruz Bu bölümde ekonomik dalgalanmaları açıklamaya çalışıyoruz ve nasıl kontrol edilebileceklerini

Detaylı

Burada C tüketimi, I yatırımı ve G kamu harcamalarını temsil etmektedir. Bu üç harcamanın toplamı iç talebi temsil etmektedir.

Burada C tüketimi, I yatırımı ve G kamu harcamalarını temsil etmektedir. Bu üç harcamanın toplamı iç talebi temsil etmektedir. B.E. A. Açık Bir Ekonomide Mal Piyasası Bir ekonomide mal piyasasına yönelen bir iç talep (yurtiçi vatandaşlardan kaynaklanan) mevcuttur. Aynı zamanda aynı ekonomide mal piyasasında yerli üretilen mallara

Detaylı

TOPLAM TALEP TOPLAM ARZ AD-AS MODELİ

TOPLAM TALEP TOPLAM ARZ AD-AS MODELİ TOPLAM TALEP TOPLAM ARZ AD-AS MODELİ Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ [AD-AS] modelinin amacı ekonomide milli gelir ile fiyat düzeyinin nasıl belirlendiğini ve milli gelir ile fiyat düzeyindeki

Detaylı

16.Bölüm:Gelir ve Fiyat Düzeyinin Belirlenmesi: Toplam Talep-Toplam Arz Modeli. Doç.Dr.Tufan BAL

16.Bölüm:Gelir ve Fiyat Düzeyinin Belirlenmesi: Toplam Talep-Toplam Arz Modeli. Doç.Dr.Tufan BAL Ekonomi II 16.Bölüm:Gelir ve Fiyat Düzeyinin Belirlenmesi: Toplam Talep-Toplam Arz Modeli Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır.

Detaylı

1 TEMEL İKTİSADİ KAVRAMLAR

1 TEMEL İKTİSADİ KAVRAMLAR ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 TEMEL İKTİSADİ KAVRAMLAR 11 1.1. İktisat Biliminin Temel Kavramları 12 1.1.1.İhtiyaç, Mal ve Fayda 12 1.1.2.İktisadi Faaliyetler 14 1.1.3.Üretim Faktörleri 18 1.1.4.Bölüşüm

Detaylı

2009 VS 4200-1. Gayri Safi Yurt içi Hasıla hangi nitelikte bir değişkendir? ) Dışsal değişken B) Stok değişken C) Model değişken D) kım değişken E) içsel değişken iktist TEORisi 5. Kısa dönemde tam rekabet

Detaylı

Ekonomi II. 21.Enflasyon. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 21.Enflasyon. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 21.Enflasyon Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 21.1.Nedenlerine Göre Enflasyon 1.Talep Enflasyonu:

Detaylı

8.1 KLASİK (NEOKLASİK) MODEL Temel Varsayımlar: Rasyonellik; Para hayali yoktur; Piyasalar sürekli temizlenir.

8.1 KLASİK (NEOKLASİK) MODEL Temel Varsayımlar: Rasyonellik; Para hayali yoktur; Piyasalar sürekli temizlenir. 1 BÖLÜM 8: HASILA VE FİYAT DÜZEYİ: ALTERNATİF MAKRO MODELLER Bu bölümde AD ve farklı AS eğrileri birlikte ele alınarak farklı makro modellerde P ve Y düzeylerinin nasıl belirlendiği incelenecektir. 8.1

Detaylı

MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ. Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir.

MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ. Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir. 68 MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir. Mikroiktisat küçük ekonomik birimler (hanehalkı, firmalar ve piyasalar) ile

Detaylı

İktisada Giriş I. 17 Ekim 2016 II. Hafta

İktisada Giriş I. 17 Ekim 2016 II. Hafta İktisada Giriş I 17 Ekim 2016 II. Hafta Ordinalist Yaklaşım Fayda ölçülemez ancak kayıtsızlık eğrileri ve bütçe doğrusu yardımı ile sıralanabilir. Farksızlık eğrisi tüketiciye aynı fayda düzeyini sağlayan

Detaylı

Ekonomide Uzun Dönem. Bilgin Bari İktisat Politikası 1

Ekonomide Uzun Dönem. Bilgin Bari İktisat Politikası 1 Ekonomide Uzun Dönem Bilgin Bari İktisat Politikası 1 Neden bazı ülkeler zengin bazı ülkeler fakir? Bilgin Bari İktisat Politikası 2 Bilgin Bari İktisat Politikası 3 Bilgin Bari İktisat Politikası 4 Bilgin

Detaylı

IS-MP-PC: Kısa Dönem Makroekonomik Model

IS-MP-PC: Kısa Dönem Makroekonomik Model 1 Toplam Talep Toplam Talebin Elde Edilmesi 2 Para Politikası AD Eğrisi 3 4 Eğrisi Toplam Talep Toplam Talebin Elde Edilmesi Keynes (1936), The General Theory of Employment, Interest, and Money Toplam

Detaylı

MAKROEKONOMİ - 2. HAFTA

MAKROEKONOMİ - 2. HAFTA MAKROEKONOMİ - 2. HAFTA Ekonomik Faaliyetlerin Döngüsü Mal ve Hizmetler C HANEHALKLARI Tüketim Harcamaları Faktör Ödemeleri B A FİRMALAR Üretim Faktörleri GSYH ÖLÇME YÖNTEMLERI Üretim Yöntemi: Firmaların

Detaylı

Cari Denge Tanımı. Dr.Dilek Seymen

Cari Denge Tanımı. Dr.Dilek Seymen Cari Denge Tanımı Dr.Dilek Seymen Cari Dengeyi iki farklı özdeşlikle tanımlamak mümkün, (I) Ödemeler Bilançosundaki sınıflamaya göre Cari Denge Tanımı, Cari denge mal ve hizmet ithalat ve ihracatı, net

Detaylı

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ. Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ

PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ. Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ PARA, FAİZ VE MİLLİ GELİR: IS-LM MODELİ Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ IS-LM MODELİ IS-LM Modeli modern makroekonominin temel taşlarından birisidir. Model, ekonominin reel yönünü parasal

Detaylı

M2 Para Tanımı: M1+Vadeli ticari ve tasarruf mevduatları (resmi mevduatlar hariç)

M2 Para Tanımı: M1+Vadeli ticari ve tasarruf mevduatları (resmi mevduatlar hariç) PARA ARZI Dar tanımlı para arzı dolaşımdaki nakit ile bankacılık sisteminde vadesiz mevduatların toplamından oluşmakta, geniş tanımlı para arzı ise bu toplama bankacılık sistemindeki vadeli mevduatların

Detaylı

2001 KPSS 1. Aşağıdakilerden hangisi A malının talep eğrisinin sola doğru kaymasına neden olur?

2001 KPSS 1. Aşağıdakilerden hangisi A malının talep eğrisinin sola doğru kaymasına neden olur? 2001 KPSS 1. Aşağıdakilerden hangisi A malının talep eğrisinin sola doğru kaymasına neden olur? A) A malını tüketen insanların sayısının artmasına yol açan bir nüfus artışı B) A normal bir mal ise, tüketici

Detaylı

İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur.

İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur. 1-John Maynard Keynes in en önemli eseri ve bu eserin içeriği nedir? İstihdam Faiz ve Paranın Genel Teorisi, makro iktisadın kökenini oluşturur. 2-Keynes in geliştirdiği görüş nedir? Toplam talebin istihdamı

Detaylı

IS-LM-BP Grafikleri. A. Sabit kur rejimi ve tam (sınırsız) sermaye hareketliliği altında politikaların etkinliği:

IS-LM-BP Grafikleri. A. Sabit kur rejimi ve tam (sınırsız) sermaye hareketliliği altında politikaların etkinliği: IS-LM-BP Grafikleri A. Sabit kur rejimi ve tam (sınırsız) sermaye hareketliliği altında politikaların etkinliği: A.1. Sabit kur rejimi, sınırlı sermaye hareketliliği ve BP nin eğimi, LM in eğiminden düşükken

Detaylı

IS-LM-BP Grafikleri. B. Sabit kur rejimi ve tam (sınırsız) sermaye hareketliliği altında politikaların etkinliği:

IS-LM-BP Grafikleri. B. Sabit kur rejimi ve tam (sınırsız) sermaye hareketliliği altında politikaların etkinliği: IS-LM-BP Grafikleri B. Sabit kur rejimi ve tam (sınırsız) sermaye hareketliliği altında politikaların etkinliği: B.1. Sabit kur rejimi ve sınırsız sermaye hareketliliği durumunda para politikasının etkinliğini

Detaylı

N VE PARA ARZININ ÖZELL

N VE PARA ARZININ ÖZELL PARANIN MAKRO EKONOMİDEKİ ROLÜ 1-PARA TALEBİ, PARA ARZI VE FAİZ HADDİ (KEYNESYEN FAİZ TEORİSİ) Klasik ve neoklasik ekonomistlerce öne sürülen faiz teorisinde, faiz haddi, tasarruf arzı ve yatırım talebinin

Detaylı

iktisaoa GiRiş 7. Ürettiği mala ilişkin talebin fiyat esnekliği değeri bire eşit olan bir firma, söz konusu

iktisaoa GiRiş 7. Ürettiği mala ilişkin talebin fiyat esnekliği değeri bire eşit olan bir firma, söz konusu 2009 BS 3204-1. şağıdakilerden hangisi dayanıksız mal veya hizmet grubu içerisinde ~ almaz? iktiso GiRiş 5. Gelirdeki bir artış karşısında talebi azalan mallara ne ad verili r? ) Benzin B) Mum C) Ekmek

Detaylı

İçindekiler kısa tablosu

İçindekiler kısa tablosu İçindekiler kısa tablosu Önsöz x Rehberli Tur xii Kutulanmış Malzeme xiv Yazarlar Hakkında xx BİRİNCİ KISIM Giriş 1 İktisat ve ekonomi 2 2 Ekonomik analiz araçları 22 3 Arz, talep ve piyasa 42 İKİNCİ KISIM

Detaylı

ÇALIŞMA SORULARI-6 DIŞA AÇIK MAKROEKONOMİK MODEL: IS-LM-BP

ÇALIŞMA SORULARI-6 DIŞA AÇIK MAKROEKONOMİK MODEL: IS-LM-BP ÇALIŞMA SORULARI-6 DIŞA AÇIK MAKROEKONOMİK MODEL: IS-LM-BP 1. Bir ülkenin ihracatı; a) GSMH eksi tüketim eksi yatırım eksi hükümet harcamalarına eşittir b) GSMH eksi yurtiçi mal ve hizmetlerin tüketimi

Detaylı

Finansal Piyasa Dinamikleri. Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com

Finansal Piyasa Dinamikleri. Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com Finansal Piyasa Dinamikleri Yekta NAZLI ynazli@yahoo.com Neleri İşleyeceğiz? Finansal Sistemin Resmi Makro Göstergeler ve Yorumlanması Para ve Maliye Politikaları Merkez Bankası ve Piyasalar Finansal Piyasalardaki

Detaylı

2. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN

2. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM. Yazan SAYIN SAN 2. HAFTA DERS NOTLARI İKTİSADİ MATEMATİK MİKRO EKONOMİK YAKLAŞIM Yazan SAYIN SAN SAN / İKTİSADİ MATEMATİK / 2 C.1.2. Piyasa Talep Fonksiyonu Bireysel talep fonksiyonlarının toplanması ile bir mala ait

Detaylı

8. DERS: IS/LM MODELİ

8. DERS: IS/LM MODELİ 8. DERS: IS/LM MODELİ 1 Mal Piyasası ve Para Piyasası...2 2. Faiz Oranı, Yatırım ve IS Eğrisi...2 A.IS eğrisi nin özellikleri:...3 B.Maliye Politikası IS Eğrisini Nasıl Kaydırır?...5 3. Para Piyasası ve

Detaylı

A İKTİSAT KPSS-AB-PS/2007

A İKTİSAT KPSS-AB-PS/2007 1. Büyüme Kutupları nın, altyapı yatırımları ve dışsal ekonomiler yoluyla yaratacağı etkiler nedeniyle kalkınmanın önünde bir engel olduğunu belirten iktisatçı aşağıdakilerden hangisidir? A) F. Perroux

Detaylı

Ekonomi II. 20.Para Teorisi ve Politikası. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 20.Para Teorisi ve Politikası. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 20.Para Teorisi ve Politikası Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 20.1.Para Teorisi Para miktarındaki

Detaylı

Ekonomi II. 23.Uluslararası Finans. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından

Ekonomi II. 23.Uluslararası Finans. Doç.Dr.Tufan BAL. Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından Ekonomi II 23.Uluslararası Finans Doç.Dr.Tufan BAL Not:Bu sunun hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.Tümay ERTEK in Temel Ekonomi kitabından faydalanılmıştır. 2 23.Uluslararası Finans 23.1.Dış Ödemeler

Detaylı

MODERN MAKROEKONOMİNİN KÖKLERİ

MODERN MAKROEKONOMİNİN KÖKLERİ MODERN MAKROEKONOMİNİN KÖKLERİ ANAHTAR KAVRAMLAR 1: EMEK PİYASASI Klasik-Keynesyen-Monoterist- Yeni Klasik Varsayımlar: 1:Rasyonel İktisadi Birimler 2:Reel Değişkenleri Dikkate Alma 3:Esneklik-Denge Reel

Detaylı

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İKTİSAT

A ALAN BİLGİSİ TESTİ İKTİSAT ALAN BİLGİSİ TESTİ İKTİSAT İKTİSAT ALANINA AİT SORULARIN CEVAPLARINI CEVAP KÂĞIDINIZDA BU ALANLA İLGİLİ YERE İŞARETLEYİNİZ. 81. Bir tüketicinin bir mala ilişkin bireysel talep eğrisini elde etmek için

Detaylı

Bölüm-5: Para ve Maliye Politikalarının Etkileşimi ve Politika Karması

Bölüm-5: Para ve Maliye Politikalarının Etkileşimi ve Politika Karması Bölüm-5: Para ve Maliye Politikalarının Etkileşimi ve Politika Karması Ders Notları: Dr. Murat ASLAN Bu notlar aşağıdaki kaynak ekseninde hazırlanmıştır: Prof.Dr. Abuzer Pınar, Maliye Politikası Teorisi

Detaylı

1. Mal Piyasası ve Para Piyasası

1. Mal Piyasası ve Para Piyasası DERS NOTU 06 IS/LM MODELİ Bugünki dersin içeriği: 1. MAL PİYASASI VE PARA PİYASASI... 1 2. MAL PİYASASI İLE PARA PİYASASININ İLİŞKİSİ... 1 3. FAİZ ORANI, YATIRIM VE IS EĞRİSİ... 2 IS EĞRİSİNİN CEBİRSEL

Detaylı

Para Piyasasında Denge: LM (Liquit Money) Modeli

Para Piyasasında Denge: LM (Liquit Money) Modeli 11. Hafta Para Piyasasında Denge: LM (Liquit Money) Modeli Para piyasasının dengede olduğu (reel para arzının, reel para talebine eşit olduğu) faiz ve reel gelir düzeylerini gösteren eğriye, LM eğrisi

Detaylı

-MAKROEKONOMİ KPSS SORULARI- 1) Nominal faiz oranı artarsa, reel para talebi nasıl değişir?( KPSS 2006)

-MAKROEKONOMİ KPSS SORULARI- 1) Nominal faiz oranı artarsa, reel para talebi nasıl değişir?( KPSS 2006) -MAKROEKONOMİ KPSS SORULARI- 1) Nominal faiz oranı artarsa, reel para talebi nasıl değişir?( KPSS 2006) A) Artar, çünkü bireyler gelirlerinin daha büyük bir kısmını ödünç vermek ister. B) Artar, çünkü

Detaylı

Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT

Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT Tufan Samet ÖZDURAK THEMIS MAKRO İKTİSAT İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... VII BİRİNCİ BÖLÜM Makro İktisat 1. MAKRO İKTİSATIN ANLAMI... 1 2. MAKRO İKTİSATTA KARAR BİRİMLERİ (SEKTÖRLER)... 2 3. MAKRO İKTİSATTA PİYASA

Detaylı

EKONOMİ SORULARI VE CEVAPLARI

EKONOMİ SORULARI VE CEVAPLARI EKONOMİ SORULARI VE CEVAPLARI SORU 1: Aşağıdakilerden hangisi, marjinal maliyet düzeyini etkilemeden, oluşturulan yeni fiyat düzeyi ile monopolün sosyal maliyetini gidermeye yönelik bir politikadır? A)

Detaylı

MATEMATiKSEL iktisat

MATEMATiKSEL iktisat DİKKAT!... BU ÖZET 8 ÜNİTEDİR BU- RADA İLK ÜNİTE GÖSTERİLMEKTEDİR. MATEMATiKSEL iktisat KISA ÖZET KOLAY AOF Kolayaöf.com 0362 233 8723 Sayfa 2 içindekiler 1.ünite-Türev ve Kuralları..3 2.üniteTek Değişkenli

Detaylı

ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER: IS-LM-BP MODELİ. Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ

ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER: IS-LM-BP MODELİ. Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER: IS-LM-BP MODELİ Yrd. Doç. Dr. Hasan GÖCEN MELİKŞAH ÜNİVERSİTESİ IS-LM-BP Modeli IS-LM Modelini incelerken ekonominin dışa kapalı olduğu varsayımı ile hareket etmiş ve dış

Detaylı

Ders içeriği (11. Hafta)

Ders içeriği (11. Hafta) 11. Milli Gelir 11.1. Gayri Safi Milli Hasıla 11.2. Gayri safi Yurtiçi Hasıla 11.3. Safi Milli Hasıla 11.4. Milli Gelir 11.5. Nominal ve Reel Milli Gelir 11.6. Şahsi Gelir ve Kullanılabilir Gelir Ders

Detaylı

ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER: IS-LM-BP MODELİ

ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER: IS-LM-BP MODELİ ULUSLARARASI EKONOMİK İLİŞKİLER: IS-LM-BP MODELİ Bu ünite tamamlandığında; Farklı döviz kuru sistemlerini açıklayabileceğiz Net ihracat eğrisinin eğiminin ve konumunun değişmesine neden olan faktörleri

Detaylı

2009 VS 2100-1. şağıdakilerden hangisi ihtiyaçların özelliklerinden biri değildir? ) Giderildikçe şiddetlerinin azalması B) Şiddet bakımından farklılık göstermesi C) ikame edilebilmesi D) Sonsuz olması

Detaylı

9. DERS : IS LM EĞRİLERİ: MALİYE VE PARA POLİTİKALARI

9. DERS : IS LM EĞRİLERİ: MALİYE VE PARA POLİTİKALARI 9. DERS : IS LM EĞRİLERİ: MALİYE VE PARA POLİTİKALARI 1. Maliye Politikası ve Dışlama Etkisi...2 A. Uyumlu Maliye ve Para Politikaları...4 2. Para Arzı ve Açık Piyasa İşlemleri...5 3. Klasik Para ve Faiz

Detaylı

MALİ YE POLİ KASI Maliye politikası nda klasik görüş ten sapmalar özellikle 1930 yı ndan sonra önem kazanmaya baş lamı

MALİ YE POLİ KASI Maliye politikası nda klasik görüş ten sapmalar özellikle 1930 yı ndan sonra önem kazanmaya baş lamı MALİYE POLİTİKASI Maliye politikasında klasik görüşten sapmalar özellikle 1930 yılından sonra önem kazanmaya başlamıştır. Para arzı, IS-LM eğrileri analizinde LM eğrisini hareket ettiren bir değişkendir.

Detaylı

Ayrım I. Genel Çerçeve 1

Ayrım I. Genel Çerçeve 1 İçindekiler Önsöz İçindekiler Ayrım I. Genel Çerçeve 1 Bölüm 1. Makro Ekonomiye Giriş 3 1.1. Ekonominin Tanımlanması ve Bir Bilim Olarak Ekonomi 4 1.2. Ekonomi Teorisi ve Politikası 5 1.3. Makro Ekonomi

Detaylı

DERS NOTU 03 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI - II

DERS NOTU 03 TOPLAM HARCAMALAR VE DENGE ÇIKTI - II IKTI 02 3 Mart, 202 DERS NOTU 03 TOPLAM HARCAMALAR VE DENE ÇIKTI - II Bugünki dersin içeriği: I. EKONOMİDE DEVLET... II. MALİYE POLİTİKASI İŞ BAŞINDA: ÇARPAN ETKİLERİ... 5 A. DEVLET HARCAMALARI ÇARPANI...

Detaylı