Günümüzde en popüler geriye döndürülebilir doğum kontrol yöntemlerinden biri kombine oral kontraseptiflerdir (KOK- COC).

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Günümüzde en popüler geriye döndürülebilir doğum kontrol yöntemlerinden biri kombine oral kontraseptiflerdir (KOK- COC)."

Transkript

1 Giriş Günümüzde en popüler geriye döndürülebilir doğum kontrol yöntemlerinden biri kombine oral kontraseptiflerdir (KOK- COC). KOK lar yüksek düzeyde etkili olmakla birlikte, östrojen, doza bağımlı bir şekilde, bazı kadınların ilacı bırakmasına neden olabilecek çeşitli advers olaylar ile ilişkilendirilir. 1. Guillebaud J. Contraception. Your questions answered. 2nd edn. Edinburgh: Churchill Livingstone, 1993:

2 KOK kullanımı ile ilgili endişeler KOK lar, arteriyel ve venöz tromboz risk faktörü taşıyan kadınlarda kullanılmamalıdır. KOK kullanımına ilişkin en önemli endişe, venöz tromboemboli ile olan ilişkisidir Östrojen kullanımına bağlı advers olaylar, birçok kadının ilacı bırakma nedenidir. Bulantı, baş ağrısı, meme hassasiyeti gibi can sıkıcı advers olaylara yol açabilir Östrojen kullanımı emziren kadınlarda anne sütünün miktarını ve kalitesini olumsuz etkileyebilir 1. Gerstman BB, et al. Am J Epidemiol 1991; 133: Helmrich SP, et al. Obstet Gynecol 1987;69: Thorogood M, et al. Int J Epidemiol 1992; 21: Vessey M, et al. Br Med J 1986;292: Carr BR, Ory H. Contraception 1997; 55: Godsland IF, Crook D. Br J Cardiol 1996; 3: Lidegaard Ø, et al. Contraception 2002; 65: Rosenberg L, et al. Am J Obstet Gynecol 1997; 177:

3 Yalnızca progestojen içeren haplar: KOK lara bir alternatif Mevcut yalnızca progestojen içeren geleneksel hapların da birtakım dezavantajları vardır: Endometriyum üzerinde etkiler Kanama paterni değişiklikleri Mevcut olan yalnızca progestojen içeren geleneksel haplar, karbonhidrat metabolizması, serum lipoproteinler ve cilt üzerine (örn. akne) doz ile ilişkili androjenik etkilere yol açar. 1. McCann MF, Potter LS. Contraception 1994; 50(Suppl.1):

4 Klasik POP lar ile ilgili algı Kombine OC lerden daha az etkili Servikal mukus sperme karşı geçirimsiz Etki tablet alımından sonra 27 saate kadar devam eder Ovülasyonun inhibisyonu Tam değil: siklusların yaklaşık %50 si Unutulan tableti almak için 3 saatlik pencere Dış gebelik riskinde hafif artış Yetersiz ovülasyon inhibisyonu Yumurtaların tüplerde ilerlemesinde yavaşlama Öngörülemeyen kanama paterni Siklik olmayan patern

5 Cerazette Kontraseptif etki Cerazette in geliştirilmesinde esas amaç: Ovülasyonu tamamen baskılayabilen ve böylece KOK ların güvenilirlik düzeyine ulaşabilecek, östrojensiz bir oral kontraseptif üretmekti. Birincil etki mekanizması Sikluslarda %99 a kadar ovülasyon inhibisyonu İkincil etki mekanizması Servikal mukus kalınlaşması

6 Kontraseptif Etkinlik Pearl Indeks: PI Herhangi bir kontraseptif yöntemi kullanan 100 kadının bir yıl içinde gebe kalma oranıdır. Düşük doz KOK ların Pearl İndeksleri: Yalnızca progestojen içeren geleneksel hapların Pearl İndeksi :

7 Cerazette Tedavi rejimi Östrojen içermeyen kontrasepsiyon Günde 75 µg desogestrel Sürekli oral rejim

8 Cerazette KOK lara ve yalnızca progestojen içeren haplara güvenilir bir alternatif; Cerazette : KOK lar ile benzer etki mekanizması sahiptir Cerazette : Östrojensiz oral kontraseptif kullanmak isteyen kadınlar için, yalnızca progestojen içeren geleneksel haplara karşı daha güvenilir bir alternatiftir. Cerazette : Östrojen maruziyetini azaltmak isteyen kadınlar için, Cerazette in düşük doz KOK lara iyi bir alternatiftir 1. Korver T, et al. Contraception, in press.

9 Cerazette Farmakokinetik EMİLİM Oral uygulama sonrasında desogestrel hızlıca emilir ve aktif metaboliti etonogestrele dönüştürülür. Etonogestrel: Desogestrelin 3-keto-metaboliti Etonogestrel, hormonal etkilere neden olur. DAĞILIM Etonogestrel, büyük ölçüde serum albümine (%58) ve cinsiyet hormonu bağlayıcı globüline (SHBG; %38) bağlanır. Etonogestrelin yaklaşık %3.5 i bağlanmaz 1. Viinikka L. J Steroid Biochem 1979; 10: Viinikka L, et al. Acta Endocrinol 1980; 93:

10 Cerazette Farmakodinamik - Reseptör affinitesi İn vitro reseptör bağlanma çalışmalarına göre, Desogestrelin östrojen veya androjen reseptörlerine bağlanma afinitesini düşüktür. Etonogestrelin progesteron reseptörüne bağlanma affinitesi, levonorgestrel veya noretisterona kıyasla, daha yüksektir. Etonogestrelin androjen reseptörüne bağlanma affinitesi daha düşüktür (levonorgestrel veya gestodene kıyasla anlamlı düzeyde düşük). Etonogestrelin östrojen reseptörüne bağlanma afinitesi anlamlı düzeyde değildir. 1. Bergink EW, et al. J Steroid Biochem 1981; 14: Breiner M, et al. Klin Wochenschr 1986: 64: Juchem M, Pollow K. Am J Obstet Gynecol 1990; 163: Hoppen HO, Hammann P. Acta Endocrinol.1987; 115: Kloosterboer HJ, et al. Contraception 1988; 38:

11 Cerazette Selektivite indeksi Selektivite indeksi: progesteron reseptör bağlanma afinitesinin androjen reseptör bağlanma afinitesine oranı Etonogestrelin selektivite indeksi Ovülasyonu baskılamak için gerekli olan dozlar kullanıldığında, etonogestrelin advers androjenik olaylara neden olma ihtimali çok daha düşüktür. Oral kontraseptiflerde kullanılan progestojenlerin selektivite indeksleri 1. Stone SC. Desogestrel. Clin Obstet Gynecol 1995; 38: Kloosterboer HJ, et al. Contraception 1988; 38:

12 Hipotalamus hipofiz over (HPO) aksı üzerine etkisi- Farmakodinamik HPO aksının baskılanması: Progestojenlerin muhtemel kontraseptif etkinliği, normal ovülasyon siklusuna sahip kadınlarda gonadotropik ve over hormonlarının baskılanma derecesi ile değerlendirilebilir. Ovülasyonun baskılanması Serum folikül stimülan hormon (FSH) ve östradiol düzeylerinde düşüş Lüteinleştirici hormon (LH) pik değerinin mevcut olmaması Serum progesteron düzeylerinin 10 nmol/l nin altında düşmüş olması

13 Cerazette in hipotalamus-hipofiz-over (HPO) aksını inceleyen çalışmalar Çalışma 1: En uygun östrojensiz oral kontraseptif dozunu bulmak için 6 ay boyunca desogestrelin üç dozu (30, 50 ve 75 μg/gün) karşılaştırıldı. Çalışma 2: Cerazette ve genellikle yalnızca progestojen içeren kontraseptif formülasyonu olan levonorgestrel 30 μg/gün dozu karşılaştırıldı. Çalışma sonuçları daha sonra 2 aylık tedavi süresince olguların %99 unda ovülasyon inhibisyonu olduğunu gösteren Korver ve ark. tarafından yapılan çalışmada doğrulandı. 1. Rice C, et al. Hum Reprod 1996; 11: Korver T, et al. Contraception, in press.

14 Gonadotropinlerin baskılanması Levonorgestrel 30 μg/gün e kıyasla, Cerazette ile elde edilen düşüş, anlamlı düzeyde daha yüksekti (p<0.01). Her iki progestojen de FSH düzeylerini başlangıçta 11.5 IU/L den 12. tedavi döneminde 7.5 IU/L ye düşürdü. Serum lüteinleştirici hormon (LH) pik düzeyi 1. Rice CF, et al. Hum Reprod 1999; 14: *p<0.01; **p<0.001

15 Östradiol üretiminin baskılanması Doz bulma çalışmasında, serum östradiol konsantrasyonları üzerinde doz ile ilişkili belirgin bir etki ortaya kondu. Desogestrel 75 μg/gün ile maksimum düzeyde baskılanma elde edildi. Karşılaştırma çalışmasında ise, stradiol baskılanması, levonorgestrel 30 μg/gün e kıyasla, Cerazette ile daha belirgindi (p<0.05). Her iki grupta da FSH konsantrasyonlarının baskılanması benzer düzeydeydi. 1. Rice C, et al. Hum Reprod 1996; 11:

16 Servikal mukus değişiklikleri Sperm penetrasyonunun önlenmesi Rice ve ark. (1996), desogestrel 30, 50 ve 75 μg/gün dozun istikrarlı bir şekilde servikal mukus Insler skorunu düşürdüğünü ve bunun da sperm penetrasyonunu engellediğini gösterdi. Cerazette ve levonorgestrel 30 μg/gün dozunun karşılaştırıldığı çift kör bir çalışmada, Insler skoru her iki tedavi grubunda da istikrarlı bir şekilde düşüktü (<9). Bu mukoza değişiklikleri ilave bir kontraseptif etki sağlamakla birlikte, yalnızca progestojen içeren geleneksel haplara kıyasla, Cerazette için önem taşımamaktadır: Çünkü Cerazette ile ovülasyon büyük ölçüde baskılanabilmektedir. 1. Rice C, et al. Hum Reprod 1996; 11: Insler V, et al. Int J Gynacol Obstet 1972; 10(6): Rice CF, et al. Hum Reprod 1999; 14:

17 Tedavi uyumu Düşük doz KOK ların Pearl İndeksleri: Yalnızca progestojen içeren geleneksel hapların Pearl İndeksi Yapılan bir karşılaştırma çalışmasında; Cerazette in genel Pearl İndeksi 0.41 (%95 CI ); levonorgestrel 30 μg/gün ün Pearl İndeksi ise 1.55 (%95 CI ) Tedaviden çekildikten sonra, Cerazette kolunda 1 kişide, levonorgestrel kolunda ise 3 kişide gebelik 1. Trussell J, Kost K. Stud Fam Plann 1987; 18: Potter LS. Obstet Gynecol 1996; 88(Suppl.3):

18 Ektopik gebelik (Progesteron içeren haplar) Yalnızca progestojen içeren geleneksel ilaçlar ile ovülasyon düzenli bir şekilde baskılanamadığı için, servikal mukus bariyeri aşılırsa fertilizasyon gerçekleşebilir ve progestojenler ovumun fallop tüpleri ile taşınma sürecini yavaşlatabilir. Yalnızca progestojen içeren geleneksel haplar kullanılırken gebe kalınırsa, bu gebeliğin ektopik tipte olma riski de yüksektir. KOK ların ektopik ve üterin gebeliğe karşı koruyuculuğu eşit düzeyde yüksektir. Progestojen içeren geleneksel haplar ile ektopik gebelik oranı daha yüksektir. 1. Coutinho EM, et al. In J Fertil 1973; 18: Lavy G, DeCherney AH. Clin Obstet Gynecol 1987; 30: Chi IC. Contraception 1993; 47: 1 21.

19 Cerazette : Yeterli hata sınırı Tamamen baskılanmış HPO aksının yeniden yapılanması zaman alır. Buna bağlı olarak Cerazette in hata sınırı (KOK larda olduğu gibi), yalnızca progestojen içeren geleneksel haplara kıyasla daha fazladır. Cerazette 24 saat arayla düzenli olarak kullanılmalıdır. Unutulan doz 12 saatlik zaman aralığı içinde alınırsa, doz atlanmış olmaz. Cerazette, 28 gün süreyle, ara verilmeden kullanılır.

20 Kabul edilebilirlik Oral kontraseptifin kabul edilebirliği Büyük ölçüde ilacın vajinal kanama paterni, Subjektif advers olay oranı ve Vücut ağırlığı üzerindeki etkisi ile ile ilişkilidir.

21 POP ların kanama paterni Sürekli uygulama rejimi düzenli bırakma kanamaları olmaz sikluslar fark edilemez WHO yaklaşımı: 90 günlük referans periyodu

22 Kanama paterni Farklı referans periyodu % Cerazette Emziren kadınlar 30 µg LNG Emziren kadınlar amenore 1-2 B/S episodu 3-5 B/S episodu 6 veya daha fazla B/S episodu uzun süreli (Korver T, et al. 1998)

23 Kanama paterni Referans periyodu 4 % Cerazette Emziren kadınlar 30 µg LNG Emziren kadınlar amenore 1-2 B/S episodu 3-5 B/S episodu 6 veya daha fazla B/S episodu uzun süreli (Korver T, et al. 1998)

24 Emziren kadınların kanama paterni Emzirme, doğumdan sonra ovülasyonun ve menstrüasyonun geri dönmesini geciktirebilir. Bu periyot sırasında, ilaçlar arasında amenore, seyrek, sık veya uzayan kanama paterni açısından anlamlı bir farka rastlanmamıştır. Bu kadınların birçoğu emzirmeyi bırakmış ve kanama paternleri, emzirmeyen kadınlardaki gibi olma eğilimi göstermiştir. 1. Korver T, et al. Eur J Contracept Reprod Health Care 1998; 3:

25 Kanama paterninde görülen değişikliklere bağlı ilacın bırakılması Kadınların progestojen içeren hapları bırakmasının başlıca nedeni, öngörülemeyen kanama paternidir. Düzensiz kanama nedeniyle ilacın bırakılması, özellikle ergenler arasında yaygındır. Emziren kadınlar ve menopoz dönemine yaklaşan kadınlar, bu tür değişiklikleri daha kolay tolere edebilir. Bu kadınların düzenli kanama paternine ilişkin bir beklentileri yoktur. Geniş ölçekli ve çok merkezli bir çalışma sonuçları 1. Weisberg E. Drugs 1995; 49: McCann MF, Potter LS. Contraception 1994; 50(Suppl.1): Korver T, et al. Eur J Contracept Reprod Health Care 1998; 3:

26 Subjektif şikayetler Kadınların % si Cerazette 30 µg LNG Bulantı 3.3 (%14) 1.5 Baş ağrısı 7.5 (%36) 6.1 Meme ağrısı 4.0 (%29) 3.1 Akne Dismenore (Korver T, et al. 1998)

27 Tedaviyi bırakma oranı kadınların % si Cerazette 30 LNG P-değeri İstenmeyen olaylar % 10.5 % (Korver T, et al. 1998)

28 Dismenore Ovülasyon baskılandığında dismenorenin daha nadir görüldüğü bildirilmiştir. Endometriyal gelişimin baskılanması. Levonorgestrele kıyasla Cerazette ile görülen düşük dismenore insidansı, istatistiksel olarak anlamlı değildir. 1. Chan WY, et al. Am J Med 1981; 70: Miller A. J Ped Obstet Gynecol 1997; Nov/Dec:

29 Akne Düşük androjenik akne insidansı Androjen ile ilişkili bir advers olay olan akne, Cerazette ve levonorgestrel kullanıcılarının %4 ünde bildirildi.

30 Vücut ağırlığı üzerine etkisi Çalışma tasarımı (%40) Cerazette (n=989) ve levonorgestrel 30 μg/gün (n=331) Geniş ölçekli, çok merkezli, 12 ay süreli alt grup analizi Yeni başlayan, geçiş yapan ve emziren kadınlar Sonuç İki ilacın da vücut ağırlığı üzerinde anlamlı bir etkisi yok. 1. Korver T, et al. Eur J Contracept Reprod Health Care 1998; 3:

31 Ortalama vücut ağırlığı kg yeni başlayanlar/başka tedaviden geçenler emziren kadınlar Cerazette 30 µg LNG Cerazette 30 µg LNG Tedavi öncesi 1 yıl

32 Hemostaz KOK lara ilişkin en önemli güvenlilik endişesi, venöz tromboembolidir (VTE). VTE riski, östrojen dozu ile ilişkili olup halen günümüzde kullanılan düşük doz östrojen preparatlarında da bu risk mevcuttur. Bu nedenle KOK lar tromboz risk faktörü taşıyan kadınlarda kontrendikedir. Desogestrel dahil yeni progestojenler ve VTE arasındaki muhtemel ilişki, çeşitli epidemiyoloji çalışmalarında da ortaya konmuştur. Bu çalışmalarda ikinci ve üçüncü kuşak progestojen ihtiva eden KOK ları kullanan kadınlarda VTE riskini değerlendirdi. Daha sonraki çalışmalarda farklı sonuçlar elde edildi.

33 Hemostaz Hemostatik değişkenlerde görülen farklılıklar östrojen dozu ile ilişkili olduğundan, yalnızca progestojen içeren geleneksel hapların minimum düzeyde etkisi olduğu düşünülmektedir. Progestojenlerin hemostatik etkileri üzerine yayınlanmış veriler sınırlıdır. 1. BaFarmer RDT, et al. Lancet 1997; 349: Farmer RDT, et al. Contraception 1998; 57: Lidegaard Ø, et al. Eur J Contracept Reprod Health 2000; 5(Suppl.1): McCann MF, Potter LS. Contraception 1994; 50(Suppl.1): Kluft C, Lansink M. Thromb Haemost 1997; 78:

34 Lipidler üzerindeki etkiler Başlangıçtan 7.siklusa kadar değişim Cerazette 30 µg LNG Trigliseridler HDL-kolesterol LDL-kolesterol Gruplar arasında anlamlı farklar yoktur (Barkfeldt J, et al. 2001)

35 Karaciğer enzimleri Desogestrelin μg dozlarının tek başına veya östradiol 30 veya 50 μg ile birlikte kullanılması, aspartat aminotransferaz, alanin aminotransferaz, alkalin fosfat veya bilirubin düzeylerinde geçici yükselmeler ile ilişkilidir. Kullanıcıların yalnızca küçük bir yüzdesinde (%1.7) görülür. 1. Skouby SO. Acta Obstet Gynecol Scand 1982;111(Suppl.): Weijers MJ. Arzneim Forsch 1983; 33:

36 LAM Uygulama Kuralları Bebek her iki memeden en az 4 dakika, günde 6-10 kez ve gece en az 1 kez olmak üzere emzirilmelidir. Gündüz aralıkları 4, gece aralıkları 6 saatten uzun olmamalıdır. Bazı bebekler 6-10 kez emmeyebilir ve gece uyanmadan uyuyabilir. Bu durumda bebeğin yeterli miktarda emdiğinden emin olunmalıdır; ancak yine de, kontraseptif yöntem olarak LAM.ın güvenirliliği azalır.

37 Emziren anneler için Emziren kadınlarda östrojen kullanımı sütün miktarını ve kalitesini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, KOK lar emziren kadınların kullanımı için uygun değildir. Bu durumda yalnızca progestojen içeren geleneksel haplar tercih edilir. 1. WHO Task Force on Oral Contraceptives. Stud Fam Plann 1988; 19: Díaz S, et al. Contraception 1983; 27: 1 11.

38 Emzirme döneminde kullanım Cerazette: anne sütünün kalitesini ve miktarını etkilemez yeni doğmuş bebeklerin büyüme hızlarını etkilemez (Bjarnadottir RI, et al. 2001)

39 OK BIRAKMA YÜZDESİ Kontrasepsiyon Danışmanlığı Yan etkilerle ilgili danışmanlık devamlılık oranını artırmakta 50 Routine counseling group Structured counseling group Baseline 3.AY 6.AY 9 AY 12.AY Reprinted from Contraception Lei Z-W, et al. 53(6): , 1996, with permission from Elsevier.

40 Percentage of Couples Continuing Contraceptive After 12 Months Kontraseptif danışmanlığı: Eşle beraber danışmanlık devamlılığı artırmakta; 50 33% % Partner Involved in Counseling Terefe A, Larson CP. Am J Public Health. 1993;83: ; Herndon N. Network. 1998;18:13. Partner Not Involved in Counseling

Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen komponenti nedeniyle KOK kullanamayan kadınlarda alternatif bir kontrasepsiyon seçeneğidir:

Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen komponenti nedeniyle KOK kullanamayan kadınlarda alternatif bir kontrasepsiyon seçeneğidir: SADECE SADECE PROGESTERON PROGESTERON İÇEREN İÇEREN ORAL ORAL KONTRASEPTİF KONTRASEPTİF KULLANIMI KULLANIMI Doç. Doç. Dr. Dr. Nafiye Nafiye Yılmaz Yılmaz Sadece progesteron içeren kontraseptifler östrojen

Detaylı

Postpartum Kontrasepsiyon

Postpartum Kontrasepsiyon ULUSLARARASI TIP FAKÜLTESİ Postpartum Kontrasepsiyon Prof. Dr. Fatih DURMUŞOĞLU Postpartum Kontrasepsiyon önceliği Anne ve çocuk sağlığı kapsamında bir koruyucu hekimlik konusudur. Doğumu takiben ilk

Detaylı

Progestinler ve Metabolik Risk

Progestinler ve Metabolik Risk Progestinler ve Metabolik Risk Dr. Erkut ATTAR İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji ve İnferitlite Bilim Dalı Cumhuriyet Bayramı Kutlu

Detaylı

ORAL KONTRASEPTİFLER MEME KANSERİ YAPAR MI? DR. MURAT ULUKUŞ EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD BORNOVA - İZMİR

ORAL KONTRASEPTİFLER MEME KANSERİ YAPAR MI? DR. MURAT ULUKUŞ EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD BORNOVA - İZMİR ORAL KONTRASEPTİFLER MEME KANSERİ YAPAR MI? DR. MURAT ULUKUŞ EGE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM AD BORNOVA - İZMİR SUNUM PLANI Meme ca epidemiyoloji ve risk faktörleri Estrojen

Detaylı

Oral Kontrasepsiyonda Güçlü ve Güvenli Bir Seçenek. Dr.Fatih DURMUŞOĞLU

Oral Kontrasepsiyonda Güçlü ve Güvenli Bir Seçenek. Dr.Fatih DURMUŞOĞLU Oral Kontrasepsiyonda Güçlü ve Güvenli Bir Seçenek Dr.Fatih DURMUŞOĞLU Hormonal Kontraseptif Amacı Progestin:ovulasyon inhibisyonu LH pik engellemesi FSH hassasiyetinin azaltılması Endojen E2 üretiminin

Detaylı

Kombine Oral Kontraseptif Haplar - Estrojen

Kombine Oral Kontraseptif Haplar - Estrojen Kombine Oral Kontraseptif Haplar - Estrojen Dr. Kutay Biberoğlu 28. Ekim. 2015 5. Üreme Tıbbı ve Cerrahisi Derneği Kongresi Hedef / Süreç Yüksek kontraseptif etkinlik Güçlü siklus kontrolu Minimal yan

Detaylı

KONTRASEPSİYONDA OK KULLANIMI

KONTRASEPSİYONDA OK KULLANIMI KONTRASEPSİYONDA OK KULLANIMI Türkiye de doğum kontrol hapı kullanımı bir çok ülkeye kıyasla çok düşük seviyede! Modern yöntem kullanımı % Doğum kontrol hapı % Spiral % Kondom % Cerrahi Sterilizasyon %

Detaylı

DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİ

DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİ DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMLERİ DOĞAL AİLE PLANLAMASI YÖNTEMİ DENİLİNCE AKLINIZA NELER GELİYOR? DoĞal Aile Planlaması Yöntemleri Dünya Sağlık Örgütü, doğal aile planlaması yöntemlerini, menstrüel siklusun

Detaylı

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Dr. Serhat IŞIK 13.10.2011 TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD

Detaylı

POSTPARTUM KONTRASEPSİYON. Prof.Dr. Şakir KÜÇÜKKÖMÜRCÜ Uludağ Üniversitesi BURSA

POSTPARTUM KONTRASEPSİYON. Prof.Dr. Şakir KÜÇÜKKÖMÜRCÜ Uludağ Üniversitesi BURSA POSTPARTUM KONTRASEPSİYON Prof.Dr. Şakir KÜÇÜKKÖMÜRCÜ Uludağ Üniversitesi BURSA SUNUM PLANI POSTPARTUM KONTRASEPSİYON SUNUM PLANI POSTPARTUM KONTRASEPSİYON N N N İ İ SUNUM PLANI POSTPARTUM KONTRASEPSİYON

Detaylı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ Prof. Dr. Fırat ORTAÇ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Jinekolojik Onkoloji Departmanı Polikistik Over Sendromu(PKOS)

Detaylı

Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer

Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer Endokrin farmakoloji 1 (hipofiz hormonları, tiroid hormonları, adrenal korteks hormonları) Prof. Dr. Öner Süzer www.onersuzer.com 2 1 3 4 2 Hipotalamus ve hipofiz Metabolizma, gelişme ve üreme gibi vücut

Detaylı

Planlı Gebelik ve Oral Kontraseptifler. Dr.Bekir Yavuzer

Planlı Gebelik ve Oral Kontraseptifler. Dr.Bekir Yavuzer Planlı Gebelik ve Oral Kontraseptifler Dr.Bekir Yavuzer Dünya çapında, her yıl ortalama 80 MİLYON plansız gebelik gerçekleşmektedir. Plansız gerçekleşen gebeliklerin yol açtığı problemler Medikal Sosyal

Detaylı

Prof.Dr.Sezai ŞAHMAY İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı

Prof.Dr.Sezai ŞAHMAY İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı ÜTD Kontrasepsiyon Kursu 28 Ekim 2015 Prof.Dr.Sezai ŞAHMAY İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı www.jinekolojik.org

Detaylı

AİLE PLANLAMASI ve YÖNTEMLERİ. Yrd.Doç.Dr. Hatice Kahyaoğlu SÜT tarafından hazırlanmıştır

AİLE PLANLAMASI ve YÖNTEMLERİ. Yrd.Doç.Dr. Hatice Kahyaoğlu SÜT tarafından hazırlanmıştır AİLE PLANLAMASI ve YÖNTEMLERİ Yrd.Doç.Dr. Hatice Kahyaoğlu SÜT tarafından hazırlanmıştır Aile Planlaması-Modern Yöntemler Hormonal Kontraseptifler: Oral kontraseptifler, Enjeksiyon, İmplantlar, Vajinal

Detaylı

HORMONAL KONTRASEPTİFLER

HORMONAL KONTRASEPTİFLER HORMONAL KONTRASEPTİFLER Hormonal kontrasep;fler (erkekler için hormonal yöntemler hariç) östrojen ve progesteronun bir birleşimi (kombinasyonu) yada yalnızca progesteron içeren formlardan oluşur. DOĞUM

Detaylı

ACİL KONTRASEPSİYON YARD.DOÇ.DR. İLKNUR M. GÖNENÇ

ACİL KONTRASEPSİYON YARD.DOÇ.DR. İLKNUR M. GÖNENÇ ACİL KONTRASEPSİYON YARD.DOÇ.DR. İLKNUR M. GÖNENÇ BİRAZ TARTIŞALIM. ACİL KONTRASEPSYON NEDİR? NEDEN GEREKSİNİM DUYULUR? ACİL KONTRASEPSİYON Acil kontrasepsiyon, yeterli korunulmayan ilişkiden sonra kullanılan,

Detaylı

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No

REVİZYON DURUMU. Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No REVİZYON DURUMU Revizyon Tarihi Açıklama Revizyon No Hazırlayan: Onaylayan: Onaylayan: Hemşirelik Protokolleri Hazırlama Komitesi Adem Aköl Kalite Konseyi Başkanı Sinan Özyavaş Kalite Koordinatörü 1/8

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4. KLİNİK ÖZELLİKLER 4.1 Terapötik endikasyonlar NIZORAL Ovül, akut ve kronik vulvovajinal kandidozun lokal tedavisinde kullanılır.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 4. KLİNİK ÖZELLİKLER 4.1 Terapötik endikasyonlar NIZORAL Ovül, akut ve kronik vulvovajinal kandidozun lokal tedavisinde kullanılır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI NIZORAL 400 mg Ovül 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her bir ovül etkin madde olarak 400 mg ketokonazol içerir. Yardımcı maddeler: Bütil hidroksianizol

Detaylı

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ ÜREME SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ Kadın ve erkek üreme sistemi dölün üretilmesi amacı ile özelleşmiş özel organlardan oluşmaktadır. Bazı üreme organları cinsiyet hücrelerini üretir, diğerleri

Detaylı

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ

AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2. Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ AİLE PLANLAMASINDA KULLANILAN YÖNTEMLER HORMONAL YÖNTEMLER- 2 Yrd. Doç. Dr. İlknur M. GÖNENÇ GEÇEN HAFTANIN KISA TEKRARI KOK MİNİ HAPLAR HORMONAL YÖNTEMLER DEVAM AYLIK İĞNELER Düzenli olarak ayda bir kez

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI CERAZETTE 75 mikrogram Film Kaplı Tablet

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI CERAZETTE 75 mikrogram Film Kaplı Tablet KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI CERAZETTE 75 mikrogram Film Kaplı Tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Desogestrel... 75 mcg Yardımcı maddeler: Laktoz monohidrat... 65 mg

Detaylı

YENİ NESİL DOĞUM KONTROL İLAÇLARI. Dr. Salih Arıkan

YENİ NESİL DOĞUM KONTROL İLAÇLARI. Dr. Salih Arıkan YENİ NESİL DOĞUM KONTROL İLAÇLARI Dr. Salih Arıkan Türkiye de doğum kontrol hapı kullanımı bir çok ülkeye kıyasla çok düşük seviyede! Modern yöntem kullanımı % * United Nations Population Division, 2001

Detaylı

Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması;

Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması; AMENORE Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması; Genç kızlarda menstruasyon 9 ila 18 yaş arasında başlar. 12 yaş averaj yaşıdır ve birçoğu bu yaşta başlar. Adetin olmamasına

Detaylı

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ

OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ OBEZİTE ÇOCUK SAHİBİ OLMA ORANINI AZALTIYOR! AKŞAM GAZETESİ İnfertilite (Kısırlık); döl oluşturma yeteneğinin azalması ya da yokluğu ile karakterize edilen tıbbi bir durumdur. Hem erkeklerde, hem de kadınlarda

Detaylı

GEBELİK VE POSTPARTUM DÖNEMLERİNDE CİNSELLİK

GEBELİK VE POSTPARTUM DÖNEMLERİNDE CİNSELLİK GEBELİK VE POSTPARTUM DÖNEMLERİNDE CİNSELLİK Doç.Dr. Nevin Hotun Şahin Florence Nightingale Hemşirelik Fakültesi Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği AD Dalı Doç.Dr.Nevin Öğretim Üyesi ŞAHİN Cinsellik

Detaylı

GEBELİKTE PROLAKTİNOMA

GEBELİKTE PROLAKTİNOMA GEBELİKTE PROLAKTİNOMA Prof. Dr. Ferihan Aral İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Bilim Dalı Prolaktinoma Hipofiz tümörleri

Detaylı

Östrojensiz doğum kontrol hapı hakkında bilmeniz gereken her şey

Östrojensiz doğum kontrol hapı hakkında bilmeniz gereken her şey Bunları bilmekte fayda var: Östrojensiz doğum kontrol hapı hakkında bilmeniz gereken her şey Östrojensiz doğum kontrol hapı ile doğum kontrolü hakkında bilgiler JUBRELE Kullanıcılarınız İçin İçindekiler

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Tablet. Beyaz, yuvarlak tablet. Tabletin bir tarafı Organon baskılıdır. Diğer tarafı üstte TT ve altta 4 olarak baskılıdır.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Tablet. Beyaz, yuvarlak tablet. Tabletin bir tarafı Organon baskılıdır. Diğer tarafı üstte TT ve altta 4 olarak baskılıdır. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI ORGAMETRİL 5 mg tablet. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her tablet 5 mg linestrenol ihtiva etmektedir. Yardımcı madde(ler): ORGAMETRİL 100 mg

Detaylı

Doç.Dr.Şahin ZETEROĞLU

Doç.Dr.Şahin ZETEROĞLU P.O. Number Terms Rep Ship Via F.O.B. Project Quantity Item Code Description Price Each Amount Doç.Dr.Şahin ZETEROĞLU ACIBADEM BURSA HASTANESİ Üreme Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Total 1 İdeal Kontraseptif

Detaylı

E2 (ESTRADIPL) Normal Değerler: Erkek: <62 pg/ml Kadın:

E2 (ESTRADIPL) Normal Değerler: Erkek: <62 pg/ml Kadın: BETA HCG HCG gebelik sırasında eteneden salgılanır Gebe olmayan sağlıklı kişilerin kanındaki HCG düzeyi 1ng/ml'nin altındadır. Yumurtalık ve erbezlerinde koryokorsinom ve embriyonal kanser gibi ender görülen

Detaylı

İNFERTİL HASTANIN HORMON DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMALIDIR? DOÇ. DR. ERCAN BAŞTU

İNFERTİL HASTANIN HORMON DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMALIDIR? DOÇ. DR. ERCAN BAŞTU İNFERTİL HASTANIN HORMON DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMALIDIR? DOÇ. DR. ERCAN BAŞTU İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Reprodük>f Endokrinoloji ve İnfer>lite

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 ml çözelti içeren ampul, mg gonadoreline eşdeğer, 0.1 mg gonadorelin asetat içerir.

KULLANMA TALİMATI. Etkin madde: Her 1 ml çözelti içeren ampul, mg gonadoreline eşdeğer, 0.1 mg gonadorelin asetat içerir. KULLANMA TALİMATI LH-RH Ferring 0.1 mg/ml IV enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Damar içine uygulanır. Etkin madde: Her 1 ml çözelti içeren ampul, 0.091 mg gonadoreline eşdeğer, 0.1 mg gonadorelin asetat

Detaylı

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin Propiverin HCL Etki Mekanizması Bedreddin Seçkin 24.10.2015 Propiverin Çift Yönlü Etki Mekanizmasına Sahiptir Propiverin nervus pelvicus un eferent nörotransmisyonunu baskılayarak antikolinerjik etki gösterir.

Detaylı

Prof Dr Ercan M Aygen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast. ve Doğum AD, Üreme Endokrinolojisi ve İVF Ünitesi Kayseri

Prof Dr Ercan M Aygen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast. ve Doğum AD, Üreme Endokrinolojisi ve İVF Ünitesi Kayseri Hiperandrojenizm & Oral Kontraseptifler Prof Dr Ercan M Aygen Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast. ve Doğum AD, Üreme Endokrinolojisi ve İVF Ünitesi Kayseri Hiperandrojenizm Hirsutizm akne alopesi

Detaylı

İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET)

İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET) İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET) Yardımcı üreme tekniklerinin (YÜT) (Assisted Reproduction Techniques, ART) temel amacı, infertil çiftin sağlıklı bir bebek sahibi olmasıdır. IVF-ET

Detaylı

Cinsel Kimlik Bozuklukları

Cinsel Kimlik Bozuklukları Endokrinolog Gözü ile Cinsel Kimlik Bozuklukları Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Cinsel Kimlik Bozukluğu (Transseksüalite) Bir kişinin normal seksuel

Detaylı

MENOPOZ. Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak. Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum

MENOPOZ. Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak. Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum MENOPOZ Dr. Serdar Balcı, Dr. Eser Çolak Başkent Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum 1 MENOPOZ NEDİR?? Son adet(mesntruasyon) periyodudur Oniki aylık bir süre ile menstruasyonun durmasıdır Östrojenin

Detaylı

Fibrinolytics

Fibrinolytics ANTİPLATELET İLAÇLAR Fibrinolytics Adezyon Aktivasyon (agonist bağlanma) Agregasyon Aktivasyon (şekil değişikliği) Antiplatelet İlaçlar Antiplatelet ilaçlar Asetilsalisilik asit (aspirin) P2Y12 antagonistleri

Detaylı

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyon kullanımına ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır.

KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ. Pediyatrik popülasyon: Pediyatrik popülasyon kullanımına ilişkin bir bilgi bulunmamaktadır. KISA ÜRÜN BĐLGĐSĐ 1. BEŞERĐ TIBBĐ ÜRÜNÜN ADI AKNILOX %4 Jel 2. KALĐTATĐF VE KANTĐTATĐF BĐLEŞĐMĐ Etkin madde: 1 g jelde 40 mg eritromisin Yardımcı maddeler: Yardımcı maddeler için 6.1 e bakınız. 3. FARMASÖTĐK

Detaylı

MENSTURASYON VE HORMONLAR

MENSTURASYON VE HORMONLAR MENSTURASYON VE HORMONLAR İLK ADET KANAMASI" Çocukluk çağından ergenlik çağına geçiş döneminde, ortalama olarak 12.5 yaşında kız çocuğu ilk adet kanamasını görür. Bu "ilk kanama" henüz yumurtlama süreci

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI ERTES mg tablet

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI ERTES mg tablet KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI ERTES 72 1.5 mg tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her bir tablet 1.5 mg levonorgestrel içerir. Yardımcı maddeler : Laktoz monohidrat 43.3

Detaylı

TAMOXIFEN-TEVA 20 mg Tablet

TAMOXIFEN-TEVA 20 mg Tablet TAMOXIFEN-TEVA 20 mg Tablet FORMÜLÜ Her tablet: 20 mg tamoksifene eşdeğer tamoksifen sitrat içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ Farmakodinamik Özellikleri Tamoksifen, genellikle estrojen agonisti olarak görülen

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI Droser Burun Damlası. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde:

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI Droser Burun Damlası. 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI Droser Burun Damlası KISA ÜRÜN BİLGİSİ 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Sodyum klorür % 0.9 (a/h) Yardımcı maddeler: Yardımcı maddeler için Bölüm 6.1 e bakınız.

Detaylı

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir?

109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? 109. Aşağıdaki myoma uteri tiplerinden hangisinde laparotomi dışında bir cerrahi girişim yapılabilir? A) Subserozal B) Pedinküle subserozal C) İntramural D) Servikal E) Tip 0 submukozal Soru kalitesiz

Detaylı

Progesteron gibi noretisteron da termojeniktir ve bazal vücut ısısını değiştirir.

Progesteron gibi noretisteron da termojeniktir ve bazal vücut ısısını değiştirir. Primolut -N tablet Formülü 1 tablet Primolut-N, 5 mg Noretisteron içerir. Farmakolojik özellikleri Farmakodinamik özellikleri Noretisteron ihmal edilebilecek düzeyde androgenik özelliklere sahip güçlü

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü

10. SINIF KONU ANLATIMI. 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü 10. SINIF KONU ANLATIMI 16 ÜREME BÜYÜME GELİŞME Döllenme ve Aile Planlaması Soru Çözümü DÖLLENME Dişi üreme sistemine giren sperm hücreleri yumurta hücresinin salgıladığı FERTİLİZİN sayesinde yumurta hücresini

Detaylı

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi

30.12.2014. Anne Sütünün Önemi. 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi. Anne Sütünün Önemi 10.Sınıf Kadın Sağlığı Hastalıkları ve Bakımı 15.Hafta ( 22-26 / 12 / 2014 ) ANNE SÜTÜNÜN ÖNEMİ VE ÖZELLİKLERİ Slayt No: 22 Bebeğin bağışıklık sisteminin gelişimini kolaylaştırır. Bebekte kulak enfeksiyonları

Detaylı

Acil Kontrasepsiyon. Ertan Adalı*, Recep Yıldızhan*, Oktay Ataman **

Acil Kontrasepsiyon. Ertan Adalı*, Recep Yıldızhan*, Oktay Ataman ** Adalı ve ark. Van Tıp Dergisi: 15 (1):34-39, 2008 Acil Kontrasepsiyon Ertan Adalı*, Recep Yıldızhan*, Oktay Ataman ** Özet: Acil kontrasepsiyon korunmasız cinsel ilişki ya da potansiyel kontraseptif kayıp

Detaylı

Kontrasepsiyon ve Türkiye de Durum

Kontrasepsiyon ve Türkiye de Durum Kontrasepsiyon ve Türkiye de Durum Dr. Ali Koyuncuer* Bütün dünyada yaþanan önemli sorunlardan biri de istenmeyen gebeliklerdir. Bunun için birçok örgütlenme kurulmuþtur. Gerek anne saðlýðý, gerek çocuk

Detaylı

DROSPİRENON İÇEREN OKS KULLANIMI. Prof.Dr.Berna Dilbaz

DROSPİRENON İÇEREN OKS KULLANIMI. Prof.Dr.Berna Dilbaz DROSPİRENON İÇEREN OKS KULLANIMI Prof.Dr.Berna Dilbaz 10.03.217 Drospirenone, sentetik progesteron, spiranolakton analoğu, doğal progesterona benzer özellikte ZK 30595; 6 beta, 7 beta, 15 beta, 16 beta-dimethylen-3-oxo-17

Detaylı

Efficacy and safety of repeated use of ulipristal acetate in uterine fibroids

Efficacy and safety of repeated use of ulipristal acetate in uterine fibroids UTERİN FİBROİDLERDE TEKRARLAYAN DOZ ULİPRİSTAL ASETATIN ETKİNLİK VE GÜVENLİĞİ Efficacy and safety of repeated use of ulipristal acetate in uterine fibroids Donnez J, Hudecek R, Donnez O, Matule D, Arhendit

Detaylı

GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA. Dr.Müjdat ŞİMŞEK

GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA. Dr.Müjdat ŞİMŞEK GEBE OLMAYAN KADINLARDA VAJİNAL KANAMA Dr.Müjdat ŞİMŞEK EPİDEMİYOLOİ Üreme çağındaki kadınların vajinal kanama nedeniyle acil servise başvurmaları sıktır. Menoraji sağlıklı kadında %9 14 oranında görülür.

Detaylı

Anormal Uterin Kanamalarda Medikal Tedaviler. Prof. Dr. Tevfik GÜVENAL Celal Bayar Üniversitesi Manisa

Anormal Uterin Kanamalarda Medikal Tedaviler. Prof. Dr. Tevfik GÜVENAL Celal Bayar Üniversitesi Manisa Anormal Uterin Kanamalarda Medikal Tedaviler Prof. Dr. Tevfik GÜVENAL Celal Bayar Üniversitesi Manisa AUK Tedavi Hedefleri Kanamayı kontrol altına almak, sonrasında kronik uterin kanamaları önlemek Kontrasepsiyon

Detaylı

2x2=4 her koşulda doğru mudur? doğru yanıt hayır olabilir mi?

2x2=4 her koşulda doğru mudur? doğru yanıt hayır olabilir mi? ÇOCUKLARDA İLAÇ KULLANIMINDA FARMAKOKİNETİK VE FARMAKODİNAMİK FARKLILIKLAR 17.12.2004 ANKARA Prof.Dr. Aydın Erenmemişoğlu ÇOCUKLARDA İLAÇ KULLANIMINDA FARMAKOKİNETİK VE 2x2=4 her koşulda doğru mudur? doğru

Detaylı

Dr. Özlem Dural. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Dr. Özlem Dural. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Dr. Özlem Dural İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Yardımcı üreme teknikleri sikluslarında luteal faz yetersizdir 1. OPU sırasında granüloza hücrelerinin hasarlanması 2. Hipotalamo-hipofizer

Detaylı

HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ. Önemli Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır.

HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ. Önemli Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır. HİPOGONADOTROPİK HİPOGONADİZMDE ÜREME TEDAVİSİ VE SONRASINDAKİ SÜREÇ Önei Not : Bu yazı bilgilendirme ve yol gösterme amaçlıdır. Saygılarıa... Uğur AYDOĞAN - Gazi Üniversitesi ugur@hipogonadizm.org ugur.aydogan@gazi.edu.tr

Detaylı

86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir?

86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir? 86. Doğum eylemi süresince fetal başın yaptığı eksternal rotasyon hareketi hangi aşamada gerçekleşir? A) Angajman B) Pelvik girimden geçiş C) Orta pelvise giriş D) Pelvik çıkım düzlemine giriş E) Omuz

Detaylı

Polikistik Over Sendromu ve Hiperandrojenemi

Polikistik Over Sendromu ve Hiperandrojenemi Polikistik Over Sendromu ve Hiperandrojenemi Ayırıcı Tanı Nasıl Yapılmalı? Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Kayseri PKOS Tanı Kriterleri NIH 1990

Detaylı

3. FARMASÖTİK FORMU İntramüsküler yoldan uygulamaya özgü steril, aköz medroksiprogesteron asetat süspansiyonu içeren flakon formundadır.

3. FARMASÖTİK FORMU İntramüsküler yoldan uygulamaya özgü steril, aköz medroksiprogesteron asetat süspansiyonu içeren flakon formundadır. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. TIBBİ FARMASÖTİK ÜRÜNÜN ADI Depo-Provera 150 mg Steril Aköz Süspansiyon 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF TERKİBİ Aktif madde Medroksiprogesteron asetat 150 mg/ml 3. FARMASÖTİK FORMU İntramüsküler

Detaylı

NAPROSYN EC 250 mg. TABLET

NAPROSYN EC 250 mg. TABLET NAPROSYN EC 250 mg. TABLET FORMÜLÜ : Bir enterik tablet, 250 mg. Naproksen içerir. FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ : Farmakodinamik Özellikler : Naproksen antiromatizmal, antienflamatuar ve antipiretik etkiye

Detaylı

TEKİL VE ÇOĞUL GEBELİKLERDEN DOĞAN PREMATÜRE BEBEKLERİN GELİŞİMSEL DURUMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

TEKİL VE ÇOĞUL GEBELİKLERDEN DOĞAN PREMATÜRE BEBEKLERİN GELİŞİMSEL DURUMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI TEKİL VE ÇOĞUL GEBELİKLERDEN DOĞAN PREMATÜRE BEBEKLERİN GELİŞİMSEL DURUMLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Zeynep Eras, Banu Özyurt, Ömer Erdeve, Evrim Şakrucu, Suna Oğuz, Emre Canpolat, Uğur Dilmen ZTB Kadın Sağlığı

Detaylı

Aile Planlaması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015

Aile Planlaması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı. Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Aile Planlaması Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Toplum İçin Bilgilendirme Sunumları 2015 Bu sunum Arş. Gör. Dr. Didem Daymaz ve Arş. Gör. Dr. Pınar Güner tarafından Prof.

Detaylı

Ovarian Drilling. Prof.Dr. Cem Atabekoğlu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Ovarian Drilling. Prof.Dr. Cem Atabekoğlu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ovarian Drilling Prof.Dr. Cem Atabekoğlu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cerrahi Tedavi PCOS ta ilk cerrahi tedavi 1935 yılında Stein ve Leventhal tarafından tanımlanmıştır. 1935-1960 arasında tek tedavi

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. CHORAGON 5000 I.U. I.M. enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü ampul

KULLANMA TALİMATI. CHORAGON 5000 I.U. I.M. enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü ampul KULLANMA TALİMATI CHORAGON 5000 I.U. I.M. enjeksiyonluk çözelti için toz ve çözücü ampul Kas içine enjekte edilerek kullanılır. Etkin madde: Her bir liyofilize toz içeren ampul 5000 IU insan koryonik gonadotropini

Detaylı

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler

MEME KANSERİ. Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler MEME KANSERİ Söke Fehime Faik Kocagöz Devlet Hastanesi Sağlıklı Günler Diler KANSER NEDİR? Hücrelerin kontrolsüz olarak sürekli çoğalmaları sonucu yakındaki ve uzaktaki başka organlara yayılarak kötü klinik

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3. FARMASÖTİK FORM Film kaplı tablet. Beyaz ya da beyazımsı, yuvarlak, bikonveks film kaplı tabletler.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3. FARMASÖTİK FORM Film kaplı tablet. Beyaz ya da beyazımsı, yuvarlak, bikonveks film kaplı tabletler. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DİENİLLE 2 mg/0.03 mg film kaplı tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her bir film kaplı tablet 2 mg dienogest ve 0.03 mg etinilestradiol

Detaylı

Emzirme Döneminde İlaç Kullanımına Dair Kanıta Dayalı Bireysel Risk Değerlendirme Raporu

Emzirme Döneminde İlaç Kullanımına Dair Kanıta Dayalı Bireysel Risk Değerlendirme Raporu Emzirme Döneminde İlaç Kullanımına Dair Kanıta Dayalı Bireysel Risk Değerlendirme Raporu 1 / 6 1. Hastanın Öyküsü Adı Soyadı : T***** K**** Yaşı : 33 Kısa Öykü : Hasta 3 ay önce doğum yapmış ve çocuğunu

Detaylı

Bu broşürde yeni doğum kontrol hapınız Yaz hakkında bilgiler yer almaktadır. İlk doğum kontrol hapı kartınıza başlamadan önce bunu okumanız

Bu broşürde yeni doğum kontrol hapınız Yaz hakkında bilgiler yer almaktadır. İlk doğum kontrol hapı kartınıza başlamadan önce bunu okumanız hakkında bilgiler Bu broşürde yeni doğum kontrol hapınız Yaz hakkında bilgiler yer almaktadır. İlk doğum kontrol hapı kartınıza başlamadan önce bunu okumanız önemlidir. Yaz hakkında ayrıntılı bilgileri,

Detaylı

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu

GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu GENİTAL SİKLUS Östrus Siklusu Tanım Purbertiye ulaşan bir dişide hormonların kontrolü (hipotalamus, hipofiz ve ovaryum dan salınan) altında ovaryum ve uterusta meydana gelen değişiklikler Genital siklus

Detaylı

TESTOSTERON (TOTAL) Klinik Laboratuvar Testleri

TESTOSTERON (TOTAL) Klinik Laboratuvar Testleri TESTOSTERON (TOTAL) Kullanım amacı: Erkeklerde ve kadınlarda farklı kullanım amaçları vardır. Erkeklerde en çok, libido kaybı, erektil fonksiyon bozukluğu, jinekomasti, osteoporoz ve infertilite gibi belirti

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3)

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI (Grup 3) Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROGYNEX 25 mg/ml IM enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Sadece kas içine uygulama içindir. Steril

KULLANMA TALİMATI. PROGYNEX 25 mg/ml IM enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Sadece kas içine uygulama içindir. Steril KULLANMA TALİMATI PROGYNEX 25 mg/ml IM enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Sadece kas içine uygulama içindir. Steril Etkin madde: Her bir 1 ml yağlı çözelti içeren ampul 25 mg progesteron (soya sterolleri

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır.

KULLANMA TALİMATI. VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. KULLANMA TALİMATI VENDİOS 600 mg tablet Ağızdan alınır. Etkin madde: Her VENDİOS tablet 600 mg diosmin içermektedir. Yardımcı maddeler: Her VENDİOS tablet povidon, mikrokristalin selüloz, mısır nişastası

Detaylı

LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER

LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER LAPAROSKOPİK SLEEVE GASTREKTOMİ SONRASI METBOLİK VE HORMONAL DEĞİŞİKLİKLER Varlık Erol, Cengiz Aydın, Levent Uğurlu, Emre Turgut, Hülya Yalçın*, Fatma Demet İnce* T.C.S.B. Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi,

Detaylı

KADIN HAYATININ EVRELERİ I

KADIN HAYATININ EVRELERİ I ÜNİTE 5 KADIN HAYATININ EVRELERİ I Serap TOPATAN 5.1. PUBERTE DÖNEMİ Şekil 1: Kadın hayatının evreleri Puberte bireyin cinsel olgunluğa ve üreme yeteneğine sahip olduğu bir dönemdir. Bu dönemde vücutta

Detaylı

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ IM/SC Enjeksiyon İçin Liyofilize Toz İçeren Flakon Steril, Apirojen FORMÜLÜ : Her bir flakon etkin madde olarak, İnsan Menopozal Gonadotropin (hmg; Menotropin) 150 IU (150 IU FSH ve 150 IU LH) ve katkı

Detaylı

MENAPOZ DÖNEMİ MENAPOZ DÖNEM VE HORMONLAR

MENAPOZ DÖNEMİ MENAPOZ DÖNEM VE HORMONLAR MENAPOZ DÖNEMİ VE HORMONLAR DR.ALEV ÖKTEM Menapozun Nedeni Overlerdeki oositlerin üreme yaşlanması sırasında ovülasyon ve atrezi nedeniyle tükenmesidir Kronolojik yaş üreme yaşlanmasının tespiti için çok

Detaylı

Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili. Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD.

Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili. Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD. Plasenta ilişkili gebelik komplikasyonları ve trombofili Dr. Kadir Acar Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Erişkin Hematoloji BD. Trombofili nedir? Trombofili tromboza eğilim oluşturan durumları tanımlamakta

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3. FARMASÖTİK FORM Kullanıma hazır oral süspansiyon. Hafif, krem sarısı, homojen, vişne/nane aromalı opak süspansiyon.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3. FARMASÖTİK FORM Kullanıma hazır oral süspansiyon. Hafif, krem sarısı, homojen, vişne/nane aromalı opak süspansiyon. KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI MIKOSTATIN oral süspansiyon 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Nistatin 100.000 ünite/ml Yardımcı maddeler: Etanol Sukroz 8,07 mg/ml 500 mg/ml

Detaylı

Birinci Basamak Ovulasyon İndüksiyonu. Prof Dr. Ahmet Zeki Işık İzmir Medikalpark Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi

Birinci Basamak Ovulasyon İndüksiyonu. Prof Dr. Ahmet Zeki Işık İzmir Medikalpark Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi Birinci Basamak Ovulasyon İndüksiyonu Prof Dr. Ahmet Zeki Işık İzmir Medikalpark Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi Anovulatuar hastalar İnfertilite şikayetiyle başvuran çiftlerin %20 sinde anovulasyon mevcuttur.

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3. FARMASÖTİK FORM Vajinal Ovül Hafif sarı yağlı süspansiyon içeren sarımtırak oval kapsül şeklindedir.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. 3. FARMASÖTİK FORM Vajinal Ovül Hafif sarı yağlı süspansiyon içeren sarımtırak oval kapsül şeklindedir. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI KISA ÜRÜN BİLGİSİ MACMIROR COMPLEX 500 mg + 200.000 IU vajinal ovül 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her bir vajinal ovül Nifuratel 500 mg; Nistatin 200.000 IU

Detaylı

ESTROJENLER. Sentetik östrojenler: Dienestrol, Dietilstilbestrol, benzestrol, heksestrol, metestrol, metallenestril, klorotrianisen dir.

ESTROJENLER. Sentetik östrojenler: Dienestrol, Dietilstilbestrol, benzestrol, heksestrol, metestrol, metallenestril, klorotrianisen dir. ESTROJENLER Overler, gametovenik ve hormonal görevleri üstlenmiş oluşumlardır. Kadın üreme hücresi olan ovum un oluşumu ve kadın cinsiyet hormonlarının sentezlenmesi burada olur. Pubertede menstüral siklus

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Her kapsülde, Saw palmetto (cüce palmiye) meyve sıvı ekstresi 160 mg (10-14,3:1) (ekstraksiyon ajanı: etanol %90 a/a) içerir.

KISA ÜRÜN BİLGİSİ. Her kapsülde, Saw palmetto (cüce palmiye) meyve sıvı ekstresi 160 mg (10-14,3:1) (ekstraksiyon ajanı: etanol %90 a/a) içerir. 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI PROSTAGOOD MONO Kapsül KISA ÜRÜN BİLGİSİ 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her kapsülde, Saw palmetto (cüce palmiye) meyve sıvı ekstresi 160 mg (10-14,3:1) (ekstraksiyon

Detaylı

GnRH LH Gonadotropinler FSH Leydig hücresi Sertoli hücresi. Transkripsiyon Transkripsiyon

GnRH LH Gonadotropinler FSH Leydig hücresi Sertoli hücresi. Transkripsiyon Transkripsiyon GONAD HORMONLAR Uyarı Hipotalamus GnRH LH Gonadotropinler FSH Leydig hücresi Sertoli hücresi camp Protein fosforilasyon camp Protein fosforilasyon Transkripsiyon Transkripsiyon Testosteron sentez ve salınım

Detaylı

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP E1 DERS PROGRAMI

SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP E1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP E1 DERS PROGRAMI 01 ŞUBAT 2019 28 ŞUBAT

Detaylı

Jaydess. Hasta Bilgileri. Jaydess nedir? Jaydess ne şekilde etki eder? Bu broşürün Jaydess hakkındaki soru ve endişelerinize yanıt vermesini umuyoruz.

Jaydess. Hasta Bilgileri. Jaydess nedir? Jaydess ne şekilde etki eder? Bu broşürün Jaydess hakkındaki soru ve endişelerinize yanıt vermesini umuyoruz. , Hasta Bilgileri Jaydess Bu broşürün Jaydess hakkındaki soru ve endişelerinize yanıt vermesini umuyoruz. Jaydess nedir? Jaydess, yumuşak esnek plastikten yapılmış T şeklindeki bir çerçeveye takılı bir

Detaylı

Arimidex 1 mg Film Tablet. Prospektüs

Arimidex 1 mg Film Tablet. Prospektüs 1 Arimidex 1 mg Film Tablet Prospektüs 2 Arimidex 1 mg Film Tablet Formül Her bir tablet etken madde 1 mg anastrozol ve yardımcı maddeler,laktoz,sodyum nişasta glikolat ve titanyum dioksit içerir. FARMAKOLOJĠK

Detaylı

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ

GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ GEBELİK SIRASINDA MATERNAL VE FETAL SAĞLIĞIN YÜKSELTİLMESİ Doğuma Hazırlık Doğum Öncesi Eğitim Fetal Aktivitenin İzlenmesi Göğüs Bakımı Emzirmeye

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. PROGESTAN 25 mg/ml IM enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Sadece kas içerisine uygulama içindir. Steril

KULLANMA TALİMATI. PROGESTAN 25 mg/ml IM enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Sadece kas içerisine uygulama içindir. Steril KULLANMA TALİMATI PROGESTAN 25 mg/ml IM enjeksiyonluk çözelti içeren ampul Sadece kas içerisine uygulama içindir. Steril Etkin madde: Her bir 1 ml yağlı çözelti içeren ampul 25 mg progesteron (soya sterolleri

Detaylı

DROSPİRENONE içeren Oral kontrasep6vler

DROSPİRENONE içeren Oral kontrasep6vler DROSPİRENONE içeren Oral kontrasep6vler Dr.Engin Oral İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD eoral@enginoral.com When prescribing an OC, you have a lot of options

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. STİLEX jel 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ

KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. STİLEX jel 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ KISA ÜRÜN BİLGİLERİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI STİLEX jel 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİMİ Etkin madde : 1 g STİLEX, etkin madde olarak 15 mg Mepiramin maleat, 15 mg Lidokain hidroklorür ve 50 mg Dekspantenol

Detaylı

DÖNEM VI GRUP A1 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP A1 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM

Detaylı

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ

ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ ÜNİTE II- KADIN GENİTAL ORGANLARININ ANATOMİ VE FİZYOLOJİSİ Genital Organlar Dış Genital Organlar İç Genital Organlar Kemik Kısımları (Pelvis ) Siklus Oluşumu ve Hormonlar Oval ve Menstrual Siklus Halkası

Detaylı

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI

4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI 4. SINIF KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM STAJ PROGRAMI Amaç: Kadın yaşamının evreleri ve bu evrelerde karşılaşılabilecek sağlık sorunları hakkında öğrenciyi bilgilendirmek, bu sorunlara pratisyen hekim düzeyinde

Detaylı

Myralon Tablet. Formülü: Her bir tablette: Desogestrel...0.150mg. Etinilestradiol...0.020mg bulunur. Yardımcı maddeler: dl-alfa-tokoferol, laktoz.

Myralon Tablet. Formülü: Her bir tablette: Desogestrel...0.150mg. Etinilestradiol...0.020mg bulunur. Yardımcı maddeler: dl-alfa-tokoferol, laktoz. Myralon Tablet Formülü: Her bir tablette: Desogestrel...0.150mg Etinilestradiol...0.020mg bulunur. Yardımcı maddeler: dl-alfa-tokoferol, laktoz. Farmakolojik özellikleri: Farmakodinamik özellikler: Myralon

Detaylı

DÖNEM VI GRUP F2 DERS PROGRAMI

DÖNEM VI GRUP F2 DERS PROGRAMI T.C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ANABİLİM DALI BAŞKANLIĞI SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018 2019 EĞİTİM VE ÖĞRETİM YILI DÖNEM VI GRUP F2 DERS PROGRAMI 01 KASIM 2018 30 KASIM

Detaylı

Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması;

Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması; AMENORE Adet Yokluğu; Adet Kesilmesi; Menstruasyon un Kesilmesi; Adetlerin Durması; Genç kızlarda menstruasyon 9 ila 18 yaş arasında başlar. 12 yaş averaj yaşıdır ve birçoğu bu yaşta başlar. Adetin olmamasına

Detaylı

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. DEBRİDAT FORT tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM

KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI. DEBRİDAT FORT tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM KISA ÜRÜN BİLGİSİ 1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI DEBRİDAT FORT tablet 2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM Etkin madde: Her bir tablet 200 mg Trimebutin Maleat içerir. Yardımcı maddeler: Laktoz 175 mg Yardımcı

Detaylı