LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ III. Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ III. Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR"

Transkript

1 LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ III Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR

2 Limanlar ve terminal kavramı, liman ve terminal tasarımı

3 Limanlar genel olarak kara yolu tas ımacılıg ı ile deniz yolu tas ımacılıg ı arasında bir arayu z (Alderton, 1999) ya da denizden karaya yu k transferinin yapıldıg ı alanlar (Talley, 2009) olarak tanımlanabilir. Bu tanımı biraz daha açmak gerekirse, limanlar ticari gemilerin gu venli bir s ekilde yanas tıg ı, yu kleme ve tahliye operasyonlarının yapıldıg ı, gu mru k is lemlerinin gerçekles tig i, ayrıca yakıt, kumanya ve içme suyu gibi ihtiyaçların giderildig i alanlardır.

4 Liman Tu rleri Limanlar, deg is ik kategorilere go re sınıflandırılabilir. Bunlar içerisinde en sık kullanılanları: Konumuna go re liman tu rleri: Deniz limanı: Açık denize bakan limanlardır. Nehir limanı: Nehir u zerinde deniz tas ımacılıg ına imka n sag layacak uygun derinlig e ve akıs rejimine sahip bu yu k nehirler u zerinde bulunan limanlardır. O rneg in Avrupa daki Ren Nehri u zerinde pek çok liman bulunmaktadır.

5 Go l limanı: Van Go lu, Hazar Denizi, ABD deki Michigan Go lu gibi bu yu k go llerin bir kıyısından dig erine sefer yapan gemilerin yanas tıg ı limanlardır. Kanal limanı: Panama, Su veys gibi kanallar u zerinde kurulan limanlardır. Kullanım amacına go re liman tu rleri: Ticari limanlar: Genel anlamda ithalat ihracat u ru nlerinin elleçlendig i limanlardır. O zel bir bo lgeden ziyade, genis yelpazedeki bir mu s teri kitlesine hitap ederler. Genel olarak liman denilince ticari limanlar akla gelir.

6 Endu striyel limanlar: Ardalanında bulunan endu striyel bir bo lgeye hizmet vermek için kurulmus limanlardır. Balıkçılık limanları: Balıkçı gemilerinin yanas tıg ı limanlardır Askeri limanlar: Deniz kuvvetlerine bag lı askeri gemileri ve denizaltıların yanas tıg ı askeri alanlardır. Sıg ınma limanları: Ku çu k gemilerin fırtına zamanlarında gu ven içinde sıg ınabilmeleri için tasarlanmıs limanlardır. Marinalar: O zel yat ve gezinti teknelerinin yanas tıg ı limanlardır.

7 Yo netimine go re limanlar: Devlet limanları: Devletin sahip oldug u ve is lettig i limanlardır. Otorite limanları: Devlet tarafından kurulmus ama idaresi o zerk bir liman otoritesi tarafından yapılan limanlardır. Yerel yo netim limanları: Belediye vs. gibi yerel yo netim birimlerinin sahip oldug u ve is lettig i limanlardır. O zel limanlar: O zel sekto r tarafından is letilen limanlardır.

8 Terminalin Tanımı Genel olarak terminal, bir limanın belirli bir yu k tu ru nu elleçlemek u zere o zelles mis kısımlarına verilen addır. Du nya u zerinde pek çok liman, o zellikle de kargo trafig inin yog un oldug u bu yu k limanlar, operasyonel verimlilik adına daha ku çu k terminallere bo lu nmu s olmasına rag men deg is ik kargo tiplerinin bir arada elleçlendig i limanlar da mevcuttur.

9 Genel kuru yu k terminalleri Herhangi bir yu k grubunun elleçlenmesi için o zelles memis olan terminaller olarak tanımlanabilirler. Talley e go re genel kuru yu k terminalleri ya farklı o lçu lerde olup paketlenmis kargoların ya da standart o lçu lerde olan paketlenmemis yu klerin elleçlendig i terminallerdir. Paketlenmis kargodan kasıt palet ve konteynerler iken standard o lçu lerdeki paketlenmemis kargo ise otomobil, kereste, çelik vs. gibi yu kleri ifade etmektedir

10

11 Bir terminalin belli bir tu r yu ke o zelles mesi, o yu ku n o zelliklerine uygun ekipman (o rn. vinc, s ase, forklift vs.) ve altyapı tesisleriyle (o rn. rıhtım, rampa vs.) donatılması anlamına gelir. Belirli bir yu k tu ru ne o zelles memis kargo terminalleri ise daha ziyade genel amaçlı mobil rıhtım viçlerinin ucuna takılabilen halat, kepçe, kanca, ag gibi araçlar ile kargonun elleçlenmesi gerekmektedir (Alderton, 1999).

12 Konteyner terminalleri Terminal denilince akla gelen en o nemli terminal tu ru konteyner terminalleridir. Konteyner; genel olarak 20 ya da 40 fit uzunlug unda, standart boyutlarda ve ko s elerinde elleçleme ekipmanının rahatça ve gu venli bir s ekilde kavrayabilmesi için uygun yapıların bulundug u çelik bir kutudur. Tas ınması istenen yu k, konteynerlerin içine konularak konteynerin ag zı mu hu rlenir. Konteyner terminallerinde kullanılan elleçleme ekipmanları konteynerleri tas ımak için o zelles tikleri için, tas ınan her tu rlu mal için ayrı ayrı ekipmana ya da vinc bas lıg ına ihtiyac duyulmaz.

13 Konteyneri tas ıyacak olan tır dorseleri ya da tren vagonları da konteynerin s ekline uygun olarak imal edildiklerinden konteynerlerin bir araçtan dig erine transferi hızlı bir s ekilde gerçekles tirilebilir.

14 Ro Ro terminalleri Palet ya da konteyner ile birimles tirilmis yu kler gemilere uygun vinçler aracılıg ıyla kaldırılarak yu klendikleri için bu tu r terminaller Lo Lo (Lift On Lift Off) terminalleri olarak adlandırılır. Lo Lo terminallerinin aksine Ro Ro (Roll On Roll Off) terminallerinde yu kler vinçlerle kaldırılmak yerine bir rampa u zerinden tekerlekli araçlar ile yuvarlanarak gemilere yu klenir.

15 Sıvı yu k terminalleri Tas ınan yu ku n petrol, zeytinyag ı gibi sıvı olması ya da likit petrol gazı (LPG) gibi yu ksek basınc altında sıvılas tırılmıs olması durumunda tankerler kullanılır. Tanker tipi gemilerin yanas tıg ı terminaller de sıvı yu k terminali olarak adlandırılır. Sıvı yu k terminallerinde rıhtıma yanas an tankerlerde bulunan yu k, borular aracılıg ı ile karada konumlandırılmıs olan tanklara aktarılır. Bu tanklarda bir su re depolandıktan sonra da ya bas ka bir tankere aktarılır ya da boru hatları ile dig er kara terminallerine (o rn. rafineri vs.) tas ınır.

16

17 Do kme yu k terminalleri Hurda demir, is lenmemis cevherler, çimento, kum, tahıl gibi paketlenmemis katı yu klerin elleçlendig i terminallerdir. Bu tu r yu kler, genel amaçlı rıhtım vinçlerinin ucuna takılan kepçeler ile gemilerden kamyonlara aktarılabildig i gibi yu ru yen bantlar (konveyo r) ya da hava basınçlı (pno matik) boru sistemleri ile de gemilerden depolara (ya da silolara) aktarılabilir.

18

19 Yolcu terminalleri Yolcu terminalleri, yolcu gemilerinin yanas tıg ı terminallerdir. Yolcu terminalleri prensip olarak otobu s terminalleri ya da havaalanlarından çok da farklı deg ildir. Bilet gis esinden bekleme salonuna, kantin ya da lokanta gibi sosyal imka nlardan gu venlik kontrol noktalarına kadar ihtiyac duyulan tesisler bulunur. Ayrıca uluslararası yolcu tas ımacılıg ı yapılan terminallerde pasaport kontrolu, gu mru k kontrolu gibi fonksiyonları da barındırmak zorundadır (Keceli, Y., 2010).

20 Limanlar ve Terminaller

21 Liman ve Terminal Tasarımı

22

23 Limanlar sadece bulundukları bo lgenin değil tu m u lke ekonomisi ve komşu u lke ekonomileri ile de yakından ilgilidir. Ülke ekonomisi açısından çok o nemli olan limanların verdiği hizmetlerin, gelişen talebi karşılayacak arza sahip olması ve ekonomik gelişmeleri karşılayacak sosyal ve fiziki kapasitede olması gerekir. Taşımacılık şekillerinin değişmesi, hizmet anlayışının gelişmesi ve genişlemesi limanlarda lojistik hizmetlerinin de verilir duruma gelmesini sağlamıştır. Liman alanındaki hizmet çeşitlerinin artırılması taşınacak yu ku n paketlenmesi, ayrıştırılması, paletlenmesi veya konteynerize edilmesi v.b işlemlerin uygulanır hale gelmesi sağlanarak, klasik limancılık anlayışı dışında hizmet anlayışı yaratılmıştır.

24 LİMAN YERİ SEÇİMİNDEKİ FAKTÖRLER 1. Bo lgesel Fakto rler 2. Yerel Fakto rler

25 1- Bo lgesel Fakto rler - Ekonomik fakto rler yo nu nden bo lge; sanayi yatırımlarına, endu striyel gelis ime açık olmalıdır. - Liman alanı için genis arazi yatırımlarına ihtiyaç duyuldug undan, arazi maliyeti du s u k ve gerektig inde arazi genis letme maliyetleri ekonomik olmalıdır. - Kalkınmada O ncelikli Yo reler ve Organize Sanayi Bo lgeleri için gelis tirilmis tes vikler ve vergi uygulamaları dikkate alınmalıdır. -Bo lgeden sag lanacak is gu cu açısından bo lge u cret seviyeleri go z o nu nde tutulmalıdır.

26 Bo lgesel Fakto rler - Liman ins aat maliyetleri, is letmenin girdi ve çıktıları, tas ıma giderleri, enerji giderleri deg erlendirilmelidir. - Bo lgenin gelecekteki deniz ticaret potansiyeli belirlenebilir olmalıdır. Liman yeri seçiminde bo lgenin cog rafi o zellikleri çok o nemli rol oynadıg ından, liman yu k trafig i uluslararası deniz yolu u zerinde ya da bu artere çok yakın olmalıdır. Bo ylelikle ana arterden çok uzaklas ılmamıs, zaman ve maliyet kaybı minimuma indirilmis olur. - Liman arkasında denizden gelen malın hareketinin kesintisiz devamı için o ncelikle kara ve demiryolu, ayrıca havayolu ulas ımının sag lanması gereklidir.

27 Bo lgesel Fakto rler Ayrıca politik ve askeri o ncelikler go z o nu nde tutularak, u lkenin siyasi, ekonomik ve stratejik o ncelikleriyle paralellik sag laması yo nleriyle liman yeri deg erlendirilmelidir. Liman, tas ıyan açısından bir maliyet kapısı olup, tas ıyan yu k potansiyeli yu ksek olan limana ug rak yapmak ister. Bu açıdan çevredeki dig er limanlar ile etkiles im meydana geleceg i için liman yeri seçiminde bo lgede bas ka liman olup-olmadıg ı, bas ka liman varsa bunun yapılacak limana etkisi deg erlendirilmelidir.

28 2- Yerel Fakto rler Bo lgeye ait topografik ve batimetrik bilgilerin çes itli teknolojiler kullanarak sag lanması ve detaylı etu t edilmesi gerekir. Denizin çok sıg olması, bo lgenin dag lık yapıya sahip olması liman yeri seçimini etkilemektedir. Dig er yandan karadan ve denizden dip akıntısı liman dibinin dolmasına neden olur. Bu durum liman giris çıkıs ında ve limanda dip taramasını gerektirir. Uzun seyir kanalları ve suyollarının tarama maliyetlerinin yu ksek olmasından dolayı oldukça pahalı bir yo ntemdir.

29 Yerel Fakto rler Liman yeri seçiminde bo lgenin zemin etu tlerinin yapılması son derece o nemlidir. Bu etu tlerde o nceki jeolojik bulgular ve haritalar ile jeofizik yo ntemler ve teknolojilerden yararlanılır. Taramanın yapılabileceg i yumus ak bir zemin tercih edilirken, liman yapılarının yapılacag ı zeminin tas ıma kapasitesi yeterli olmalıdır.

30 Yerel Fakto rler Liman bo lgesi ru zga rların olus turdug u dalgalar, gel-git dalgaları ile su seviyesinin deg is imi, deprem dalgası ve tsunami olma olasılıg ı yo nu nden deg erlendirilmelidir. Dig er yandan su derinlig i açısından liman basenlerinde ve seyir kanallarında kumlanmadan dolayı yu ksek maliyetler dog abilmektedir. Bu yu k o lçu de katı madde tas ınımı varsa, bunların o nlemleri alınmalıdır. Ayrıca akıntı deniz ulas ımını olumsuz yo nde etkileyen bir fakto r oldug undan bo lgenin akıntı o zellikleri ayrıntılı olarak incelenmelidir.

31 Yerel Fakto rler Liman giris ve çıkıs larını etkileyebilecek en o nemli etken hakim ru zgarlar, sis ve mevsimsel yag ıs lardır. Bu etkenler liman yeri incelemesinde go z o nu nde bulundurulması gereken o nemli etkenlerdir. Ayrıca o nerilen projeden kaynaklanabilecek o nemli çevresel etkilerin (su, hava, toprak kirlilig i, gu ru ltu, titres im, ıs ık, ısı, radyasyon v.b gibi ) Çevresel Etki Deg erlendirmesi (ÇED) raporu çerçevesinde ortaya konması gerekmektedir.

32 Liman Yerleşme Planında Araştırılması Gereken Fakto rler En az 50 yıllık bir gelis me du s u nu lerek genis leme olanakları go z o nu nde bulundurulmalıdır. Dalga, akıntı ve kum hareketlerine go re liman giris ag zı tasarlanmalıdır, bu kos ullarda limanın genis letilmesi de go z o nu ne alınmalıdır. Liman içinde gemilerin rıhtımlara kolayca yanas ması, manevra sahası için yeterli yer ayrılması du s u nu lmelidir. Transit ambarları, antrepolar, açık sahalar, silo vb. ambar yerlerinin boyutları ve rıhtım ve arka alan konumları iyi incelenmelidir.

33 Liman Yerleşme Planında Araştırılması Gereken Fakto rler Yeni ins a edilecek limanların yer seçiminde kıtalar arası tas ımacılıktaki temel bag lantı noktaları u zerinde yer alması ve o zellikle kendi enerji do ngu su nu ve ihtiyaçlarını kars ılamasının yanı sıra; tas ımacılık, dag ıtım, depolama, elleçleme, ayrıs tırma, gu mru kleme, ihracat, ithalat ve transit is lemler, altyapı hizmetleri, sigorta ve bankacılık, danıs manlık ve u retim gibi birçok entegre lojistik faaliyetin belirli bir bo lgede gerçekles tirilmesiyle, limanlar birer uluslararası lojistik u s haline gelebilecektir.

34 Liman Yerleşme Planında Araştırılması Gereken Fakto rler Geleneksel olarak liman yerinin seçimi bilhassa mevzii cog rafik avantajları olan ve nu fusun da artması ile lu zumlu ihtiyaçları kars ılamak u zere dog al liman yerlerinde kendini go sterir. Zemin ve çevre etu tleri yapılarak, kıyı hareketleri ve su derinlikleri tetkik edilip, zeminin karakteri hakkında tam bir fikir edinebilmek için sondaj ve gerekli taban aras tırmaları yapılıp liman yeri uygunlug u kontrol edilir.

35 Liman Yerleşme Planında Araştırılması Gereken Fakto rler Liman kurulus unda yer seçimine su derinlig i, uygun arazi yapısı, rıhtım bo lgesinin elveris lilig i, dalga hareketlerinin etkisi, tortulas ma (sedmentasyon) gibi pek çok dog al fakto r etki eder. Bir limanın sahip oldug u veya olacag ı derinlik onun ticari hayatı boyunca yanas acak gemilerin o zelliklerinde bir kısıtlama yaratacaktır.

36 Liman Yerleşme Planında Araştırılması Gereken Fakto rler Hakim ru zgar s iddeti ve istikametleri, fırtına tekrarları, dalgaların yu kseklig i ve tesiri yu ksek ve alçak su seviyesinin med-cezir su resi ve seviye deg is iklig i, miktarı, hakim su akıntılarının yo n ve hızları gibi meteorolojik ve os inografik hareketlerin tetkikleri yapılmalıdır. Liman içinde rıhtımlara gemilerin kolayca yanas ması manevra ve do nme için yeterli yer ayrılması da go z o nu ne alınmalıdır. Dig er taraftan karadan da sondaj yapılmak suretiyle liman ins aatına ait tesislerin uygun yerleri zemin s artları da kontrol edilmelidir. Sahil durumu, derinlikler, kıyı durumu, civarın topografyası, akıntılar, kum hareketleri gibi teknik fakto rleri belirlemek için hidrografik, sismik, jeolojik, jeofizik, meteorolojik ve topografik etu tler yapılır.

37 Liman Yerleşme Planında Araştırılması Gereken Fakto rler Bir limanın yerles im alanı için en ideali dog al bir sıg ınak olmasını sag layacak bir ada arkası, derin bir koy, nehir deltası vb. gibi dog al yapıdır. Bu tu r yerler yatırım maliyetlerini du s u rmekle kalmaz aynı zamanda gu venli seyir imkanı da sag lar. Astronomik gel-git, ru zgarlar, su seviyesindeki mevsimsel deg is imler, dalga yu kseklikleri, akıntılar, sis, buzlanma gibi dog al olaylar gemi operasyonunu ko tu etkileyen fakto rlerdir. Bu tu r dog al olayların tekrar sıklık ve s iddetlerini saptamak açısından istatistiki bir o n çalıs ma yapılmalıdır. Bu sayede ortaya çıkan her seçeneg in operasyonel sınırlar içerisinde kalıp kalmadıg ı tespit edilmelidir

38 Liman Yerleşme Planında Araştırılması Gereken Fakto rler Tu m bu dog al olus umlar gemilerin manevra kabiliyetlerine olan etkileri açısından da incelenmelidir. Mevcut liman ag zı giris kanallarının derinlig i yerel çevresel s artlara o zellikle dalga ve tortulas ma hareketlerine bag lıdır. Gu venli seyir için ko tu havalardaki dalga boyları, akıntı yo n ve hızlarına go re belirli sınırlar çerçevesinde bir derinlik tespiti uygulanması gerekir. Saha yapılanması limanın karakterine (do kme, ham petrol, konteyner vb.) ve buna kars ılık gelen ardiye, operasyon ve yan sanayi ihtiyaçlarına bag lıdır. O rneg in modern bir konteyner rıhtımı yaklas ık 8 ila 10 hektarlık bir alan is gal eder. Planlamada rıhtım bo lgesinin yan sanayi tarafından kullanımı o nemli bir yer tutar. Pek çok rıhtım gelirinin o nemli bir kısmı bu bo lu mlerden gelen kiralama (leasing) geliridir.

39 Liman Yerleşme Planında Araştırılması Gereken Fakto rler Dig er bir o nemli fakto r ise etki alanı etu du du r. Gu nu mu z teknolojisinde insan dog a ile savas ında hiç s u phesiz çok yol kat etmis tir. Denizler u stu ne adalar ins a edilmeye bas lanıldıg ından bu yana limanlara suni olarak kazandırılamayacak en bu yu k fakto r etki alanı olmaktadır. Liman yerinin arkasındaki demiryolu, kara ve havayolu bag lantıları ile kombine tas ımanın akacag ı istikametteki rotaların iyi aras tırılıp buralara mal ve hizmet akıs ının devamlı olabilmesi gerekmektedir.

40 Liman Yerleşme Planında Araştırılması Gereken Fakto rler Yu k ve gemi sahiplerinin liman yeri seçiminde dikkate aldıkları hususlardan bazıları ise kısaca s u s ekilde sıralanabilir.

41 Liman Yerleşme Planında Araştırılması Gereken Fakto rler Liman etki alanının potansiyeli. Limanın bag lı oldug u kanun ve yo netmeliklerin u cret tarifesinin dig er limanlara go re durumu. Genel ulas tırma s ebekesindeki servis kalitesi; liman personelinin verimi ve modern teknolojik ekipman hacminin durumu. Limanın genel rekabetçilig i; liman tarifesinin kabul edilebilirlig i ve mevzuat s artları. Du nya ticaretinde belirli bir u ru ne/yu ke olan talep miktarını en uygun maliyetle elleçleyebilmesi.

42 Liman Yerleşme Planında Araştırılması Gereken Fakto rler Limandan yu ku n son teslim yerine ulas ımı genel tas ıma maliyetinde o nemli bir rol oynar. Bu açıdan limanın, bo lgenin dig er ulas ım sistemleriyle sıkı bir ilis kisi olması ve olası yu k ve ticaret merkezlerine yakın olması gerekir. İklim s artları; su rekli ag ır kıs s artları, fırtına, donma vb. O zel çes it yu kler için ihtisas sahibi limanlarda ve o zel ekipman temini ile elleçleme. Limanların sundukları yan hizmetler; pilotaj ve ro morko r hizmeti, depolama, Yakıt ve kumanya tedariki, gu mru kleme vb. yeterlilig i.

LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV. Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR

LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV. Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR LİMAN VE TERMİNAL YONETİMİ IV Yrd. Doç. Dr. Tanzer SATIR Liman Ekonomisi Limanların ekonomik o nemi ise, ulusal ve uluslararası ulas tırma sistemleri içindeki bir dag ıtım, bir bag lantı ve bir hizmet

Detaylı

... OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIFLAR ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI

... OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIFLAR ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI ... OKULU SOSYAL BİLGİLER DERSİ 5. SINIFLAR ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK DERS PLANI AY EYLÜL EYLÜL 1. (17-23) 2. (24-30) 3. (01-07) 4. (08-14) SB.5.1.1. Sosyal Bilgiler dersinin, Tu rkiye Cumhuriyeti nin etkin

Detaylı

PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ

PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ PARK DENİZCİLİK VE HOPA LİMANI İŞLETMELERİ AŞ TANITIM VE TARİHÇE HopaPort Limanı Doğu Karadeniz in doğu sınırında B.D.T. Gürcistan Cumhuriyeti hududu olan Sarp Sınır kapısına 15 km. mesafededir. Batum

Detaylı

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ

KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ KABUKLU SU ÜRÜNLERİ ve ÜRETİM TEKNİĞİ 1 Su ÜRÜNLERİNE GENEL BAKIŞ 2011 yılında, du nyada su u ru nleri u retimi icşularda 11.5, denizlerde 78.9, yetis tiricilikte 63.6 milyon tona ve toplamda 154 milyon

Detaylı

Ölçek. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN

Ölçek. Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Ölçek Prof.Dr.Mustafa KARAŞAHİN Ölçek Nedir? Bir yerin haritasını veya planını yapabilmek için o yer ku çu ltu lerek bir du zlem u zerine çizilebilir. C u nku, haritası veya planı çizilecek yerin bu yu

Detaylı

21. YÜZYIL KÜTÜPHANECİLİĞİ EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU WEBİNAR SERİSİ-3

21. YÜZYIL KÜTÜPHANECİLİĞİ EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU WEBİNAR SERİSİ-3 21. YÜZYIL KÜTÜPHANECİLİĞİ EĞİTİM ÇALIŞMA GRUBU WEBİNAR SERİSİ-3 IFLA ve UNESCO IFLA (Uluslararası Ku tu phane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu) UNESCO (Birles mis Milletler Eg itim, Bilim ve Ku ltu

Detaylı

HALİÇ U NİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIS I AKADEMİK FAALİYET DESTEĞİ VE İZİN YO NERGESİ

HALİÇ U NİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIS I AKADEMİK FAALİYET DESTEĞİ VE İZİN YO NERGESİ HALİÇ U NİVERSİTESİ YURTİÇİ VE YURTDIS I AKADEMİK FAALİYET DESTEĞİ VE İZİN YO NERGESİ Amac MADDE 1- Bu Yo nerge nin amacı, Haliç U niversitesi o g retim elemanlarının akademik faaliyetlerini destekleme,

Detaylı

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü

T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI. Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü T.C. DEVLET DEMİRYOLLARI İŞLETMESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR LİMANI Turan YALÇIN Liman İşletme Müdürü LİMAN Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük te liman, gemilerin barınarak yük alıp boşaltmalarına,

Detaylı

ÇALI MA ALANLARIMIZ LİMANLAR

ÇALI MA ALANLARIMIZ LİMANLAR ÇALI MA ALANLARIMIZ LİMANLAR Son yıllarda özellikle liman i letmeciliği operasyonlarına odaklanmı olan irketimiz, büyüme stratejilerini de yine liman i letme faaliyetlerini arttırarak devam etmek üzerine

Detaylı

KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1

KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1 KESİT TESİR DİYAGRAMLARI YAPI STATİĞİ 1 GİRİŞ Sabit yu klerden meydana gelen kesit tesiri fonksiyonlarından elde edilen grafiklere Kesit Tesir Diyagramları denir. Du zlem c ubuk sistemlerde M, N, T (V)

Detaylı

Limanlar ve Liman Yeri Seçimi

Limanlar ve Liman Yeri Seçimi Prof.Dr. İsmet BALIK Ordu Üniversitesi, Fatsa DB Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi ibalik@hotmail.com Dünya üzerinde kıtaların coğrafi olarak dağılımı incelendiğinde, birbirinden denizlerle

Detaylı

1 )Aşağıdakilerden hangisi intermodal yüklere hizmet veren terminallerden biridir?

1 )Aşağıdakilerden hangisi intermodal yüklere hizmet veren terminallerden biridir? LOJİSTİK 2016 VIZE SORULARI 1 )Aşağıdakilerden hangisi intermodal yüklere hizmet veren terminallerden biridir? Genel Parça Yük Terminalleri Kuru Dökme Yük Terminalleri Özel Yük Terminalleri Sıvı Dökme

Detaylı

Yenilikçi Öncü. mu s terilerimize en iyi kalitede ve en uygun maliyetlerde u ru nler sunmaya odaklanmak tayız.

Yenilikçi Öncü. mu s terilerimize en iyi kalitede ve en uygun maliyetlerde u ru nler sunmaya odaklanmak tayız. 2 Yenilikçi Öncü Tekstil sekto ru nde katma deg er yaratabilmek ic in firma olarak, yaratıcılıg ı ve gu venilirlig i temel alan bir prensiple yol almaktayız. Sosyal ve c evresel sorumlulug umuzu da o n

Detaylı

GENÇLİK VE BAĞIŞ KÜLTÜRÜ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ

GENÇLİK VE BAĞIŞ KÜLTÜRÜ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ EKİM 2015 Pİ GENÇLİK DERNEĞİ İÇİNDEKİLER TABLOSU I çindekiler Ön Bilgilendirme 1 Katılımcı Profili 2 Gençlik Alanında Çalışan Bir STK ya daha önce bağış yaptınız mı ya da yapmayı düşünür müsünüz? 3 Faaliyet

Detaylı

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI

ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI TERSANELER VE KIYI YAPILARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HEDEF 2023 İZMİR LİMANLARI ÜLKEMİZDEKİ KIYI TESİSLERİ Uluslararası sefer yapan gemilere açık 178 kıyı tesisimiz

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI

LOJİSTİK SEKTÖRÜ BÜYÜME ORANLARI RAPOR: TÜRKİYE NİN LOJİSTİK GÖRÜNÜMÜ Giriş: Malumları olduğu üzere, bir ülkenin kalkınması için üretimin olması ve bu üretimin hedefe ulaşması bir zorunluluktur. Lojistik, ilk olarak coğrafyanın bir ürünüdür,

Detaylı

ŞİRKETİMİZ HAKKINDA ANTREPO KAPASİTEMİZ REFERANSLARIMIZ

ŞİRKETİMİZ HAKKINDA ANTREPO KAPASİTEMİZ REFERANSLARIMIZ ŞİRKETİMİZ HAKKINDA 2002 yılında lojistik sektöründe hizmete başladık. Yılların tecrübesini de kullanarak 2013 yılında TARIK LOJİSTİK Tahmil- Tahliye firmasını kurduk. Firmamız, lojistik hizmetleri kapsamındaki,

Detaylı

ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ

ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ ĠSKENDERUN LĠMANLARI LOJĠSTĠK KÖYÜN ETKĠLERĠ ĠSKENDERUN KÖRFEZĠ Demir-Çelik ve enerji sektörünün ön plana çıktığı, Türkiye Ham Sıvı Demirinin %48 nin üretildiği, BTC ve Kerkük Petrol Boru Hattının bulunduğu,

Detaylı

01.01.2015 DOĞALGAZ YAPI MARKET İMALAT SAN.TİC

01.01.2015 DOĞALGAZ YAPI MARKET İMALAT SAN.TİC 01.01.2015 DOĞALGAZ YAPI MARKET İMALAT SAN.TİC ŞİRKET PROFİLİ 2010 Yılından itibaren DOĞ ALĞAZ SEKTO RU NDE o nemli kuruluşlardan biri olan RVC DOĞ ALĞAZ YAPI MARKET I MALAT SAN.TI C. KALI TELI U RETI

Detaylı

RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI AÇIKLAMA RAPORU

RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI AÇIKLAMA RAPORU RİZE İLİ, MERKEZ İLÇESİ, KIYI VE DOLGU DÜZENLEME ALANI 1/5000 ÖLÇEKLİ İLAVE + REVİZYON NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU İÇİNDEKİLER 1) GENEL KAVRAMLAR... 3 1.1) Genel Tanım... 3 2) PLANLAMA ALANI... 5

Detaylı

BAR LİMANI SERBEST BÖLGESİ HAKKINDA RAPOR

BAR LİMANI SERBEST BÖLGESİ HAKKINDA RAPOR T.C. PODGORİCA BÜYÜKELÇİLİĞİ TİCARET MÜŞAVİRLİĞİ BAR LİMANI SERBEST BÖLGESİ HAKKINDA RAPOR HAZİRAN 2007 BERLİN Ocak 2015 Bu Rapor T.C. Podgorica Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği Tarafından Hazırlanmıştır

Detaylı

TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU GU VEN ENDEKSI ve REIDIN TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU FIẎAT BEKLENTI ENDEKSI CȨYREK DO NEM SONUCĻARI OCAK 2017

TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU GU VEN ENDEKSI ve REIDIN TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU FIẎAT BEKLENTI ENDEKSI CȨYREK DO NEM SONUCĻARI OCAK 2017 TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU GU VEN ENDEKSI ve REIDIN TU RKIẎE GAYRIṀENKUL SEKTO RU FIẎAT BEKLENTI ENDEKSI 2017 1. CȨYREK DO NEM SONUCĻARI OCAK 2017 İÇİNDEKİLER REIDIN Tu rkiye Gayrimenkul Sekto rü Gu

Detaylı

TEHLİKELİ MALLARIN DÖKME HALİNDE TAŞINMASI

TEHLİKELİ MALLARIN DÖKME HALİNDE TAŞINMASI 9. TEHLİKELİ MALLARIN DÖKME HALİNDE TAŞINMASI Tablo A Sütun 10 Sütun 17 BK1 BK2 VV 1 VV CSC TDT ONAYI 2 Dökme olarak taşımacılık izni 7.3.1.1 As ag ıdaki durumların gec erli olmaması halinde mallar do

Detaylı

Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013

Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013 Doç. Dr. Eyüp DEBİK 10.12.2013 Ünitelerin fiziksel yerleşimi Arıtma ünitelerinin, Bağlantı kanallarının, Yol ve park alanlarının, Yönetim binasının, Bakım ve onarım kısımları vb dikkatle ele alınmalıdır.

Detaylı

ÇAĞDAŞ SİYASET DÜŞÜNCESİ (SBK204)

ÇAĞDAŞ SİYASET DÜŞÜNCESİ (SBK204) T.C. Bilecik Şeyh Edebali U3 niversitesi I:ktisadi ve I:dari Bilimler Faku ltesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yo netimi Bo lu mu ÇAĞDAŞ SİYASET DÜŞÜNCESİ (SBK204) 14. Hafta Ders Notları 08-09/02/2018 Yrd. Doç.

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-001 HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Sayı:Y-1 HABER BÜLTENİ 24.2.216 Yük İstatistikleri, 216 Yük elleçlemesi %12,1 arttı Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı ayında bir önceki yılın

Detaylı

T.C.ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞIALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR ÇEŞMEALTI YAT LİMANI NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU

T.C.ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞIALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR ÇEŞMEALTI YAT LİMANI NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU T.C.ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞIALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR ÇEŞMEALTI YAT LİMANI NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU Planlama Amacı Ekonomideki gelişmelere bağlı olarak

Detaylı

ANTARKTİKA TÜRK ARAŞTIRMA İSTASYONU NUN YERİ VE TÜRK KUTUP ARAŞTIRMA GEMİSİ: (Seyir Rotaları, Personel Yapısı, Gemi Kapasitesi)

ANTARKTİKA TÜRK ARAŞTIRMA İSTASYONU NUN YERİ VE TÜRK KUTUP ARAŞTIRMA GEMİSİ: (Seyir Rotaları, Personel Yapısı, Gemi Kapasitesi) ANTARKTİKA TÜRK ARAŞTIRMA İSTASYONU NUN YERİ VE TÜRK KUTUP ARAŞTIRMA GEMİSİ: (Seyir Rotaları, Personel Yapısı, Gemi Kapasitesi) Yük. Müh. Hamdi Sena Nomak* İstanbul Teknik Üniversitesi, Denizcilik Fakültesi

Detaylı

as ag ıdaki o zelliklere sahip bir madde anlamına gelir: (a) 50 C'de buhar basıncı 300kPa'dan (3 bar) bu yu k olan veya (b) 101,3 kpa standart basınc

as ag ıdaki o zelliklere sahip bir madde anlamına gelir: (a) 50 C'de buhar basıncı 300kPa'dan (3 bar) bu yu k olan veya (b) 101,3 kpa standart basınc 4. TANIMLAR TANIMLAR as ag ıdaki o zelliklere sahip bir madde anlamına gelir: (a) 50 C'de buhar basıncı 300kPa'dan (3 bar) bu yu k olan veya (b) 101,3 kpa standart basınc ta 20 derecede tamamen gaz halde

Detaylı

DELTA ÇÖKELLERİNDE ŞEV DURAYLILIĞINI BELİRLEMEK İÇİN BİR YAKLAŞIM: İZMİR KÖRFEZİ UYGULAMASI

DELTA ÇÖKELLERİNDE ŞEV DURAYLILIĞINI BELİRLEMEK İÇİN BİR YAKLAŞIM: İZMİR KÖRFEZİ UYGULAMASI DELTA ÇÖKELLERİNDE ŞEV DURAYLILIĞINI BELİRLEMEK İÇİN BİR YAKLAŞIM: İZMİR KÖRFEZİ UYGULAMASI 16 Nisan 2014 Bora Sonuvar, Kubilay Baykal İçerik Giriş İzmir Körfezi ve Çevresinin Morfolojisi İzmir Körfezi

Detaylı

İstanbul Vakıf Üniversiteleri Makine Mu hendislig i Programları Karşılaştırması

İstanbul Vakıf Üniversiteleri Makine Mu hendislig i Programları Karşılaştırması İstanbul Vakıf Üniversiteleri Makine Mu hendislig i Programları Karşılaştırması Erhan Erkut, Temmuz 2015 İncelenen program: Makine Mu hendislig i Karşılaştırılan grup: İstanbul vakıf u niversiteleri O

Detaylı

Nisan 2015 20.04.2015 1

Nisan 2015 20.04.2015 1 Nisan 2015 20.04.2015 1 ininal nedir? Kısım 1 20.04.2015 2 Ininal, Türkiye nin fiziksel perakende noktalarında satın alınabilen ilk ön ödemeli kartıdır ininal Kart; MasterCard, ING Bank, Provus Bilis im

Detaylı

BATI ANADOLU GRUBU. BATI ANADOLU GRUBU bugün,

BATI ANADOLU GRUBU. BATI ANADOLU GRUBU bugün, BATI ANADOLU GRUBU BATI ANADOLU GRUBU nun temelleri, 1966 yılında, %100 Türk Sermayesi ile kurulan Batı Anadolu Çimento Sanayii A.Ş. ile atılmıştır. Grubun ilk şirketi olan Batıçim hızla büyümüş ve kısa

Detaylı

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama

T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama 1 A370094 58*******92 MU*** KA*** SAĞLIK YÖNETİMİ, LİSANS TAMAMLAMA 94.50 94,5 PROGRAMI, 2 A372539 71*******12 NU***

Detaylı

BURSA İLİ 2016 YILI DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU

BURSA İLİ 2016 YILI DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU BURSA İLİ 2016 YILI DIŞ TİCARET DEĞERLENDİRME RAPORU ULUDAĞ İHRACATÇI BİRLİKLERİ GENEL SEKRETERLİĞİ AR-GE ŞUBESİ Şubat, 2017 İÇİNDEKİLER 1. Genel Bilgi...1 2. Bursa İli Dış Ticaret Verileri...2 3. Bursa

Detaylı

DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD.

DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD. DTD YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI TOBB ULAŞTIRMA ve LOJİSTİK MECLİSİ ÜYESİ EBK SERAMİK KÜMESİ ÜYESİ TURKON DEMİRYOLU GENEL MÜDÜR YRD. Multi Modal İmkanlar Mart 2012 2010 yılında sadece Hamburg

Detaylı

GEMİ İNŞAATI Güz Dönemi. Dr., Gemi İnş. ve Mak. Müh. Murat ÖZDEMİR. E-posta:

GEMİ İNŞAATI Güz Dönemi. Dr., Gemi İnş. ve Mak. Müh. Murat ÖZDEMİR. E-posta: GEMİ İNŞAATI 2018-2019 Güz Dönemi Dr., Gemi İnş. ve Mak. Müh. Murat ÖZDEMİR E-posta: muratozdemir@odu.edu.tr KAPSAM: Gemilerin tanımı ve sınıflandırılması, Gemi geometrisi ve form katsayıları, Endaze,

Detaylı

Kıble Yo nu nu n Belirlenmesi

Kıble Yo nu nu n Belirlenmesi Kıble Yo nu nu n Belirlenmesi er s ity yo nu nu referans alarak belirleyin. As ag ıdaki s emaya bakarak da kıble yo nu nu tarif edebilirsiniz. tre ch Kıble yo nu nu n belirlenmesi konusu I slam du nyasında

Detaylı

REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ ve REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI

REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ ve REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİ ve REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ 2017 2. CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI NİSAN 2017 İÇİNDEKİLER REIDIN Tu rkiye Gayrimenkul Sekto rü

Detaylı

EBRUDAN YEŞERENLER SERGİ KATALOĞU

EBRUDAN YEŞERENLER SERGİ KATALOĞU Hikmet Barutçugil Hikmet Barutçugil EBRUDAN YEŞERENLER SERGİ KATALOĞU ISBN: 978-605-83558-9-7 Sergi Kataloğu - 8 Genel Koordinatör Hikmet YILDIRIM Yayına Hazırlayanlar Servet GÜNGÖR Abdullah ÖZKAN Tasarım

Detaylı

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri

Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Tehlikeli Kimyasalların Deniz Yolu ile Taşınması Riskleri Murat KORÇAK Kimya Yüksek Mühendisi 2. Tehlikeli Kimyasalların Yönetimi Sempozyumu ve Sergisi 1 Sunum İçeriği Denizcilik Sektörüne Temel Bakış

Detaylı

Bir tık uzağınızdayız...

Bir tık uzağınızdayız... Türkiye nin Lojistikte İlk ve Tek Marka Patentli 4.Parti Lojistik Şirketi Bize Ulaşın: 0212 873 87 47 www.4pl.com.tr Bir tık uzağınızdayız... Hakkımızda 2012 yılında kurulmuş olan 4PL hizmet alan ve veren

Detaylı

REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖ RÜ GÜVEN ENDEKSİ ve FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI TEMMUZ 2017

REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖ RÜ GÜVEN ENDEKSİ ve FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI TEMMUZ 2017 REIDIN TÜRKİYE GAYRİMENKUL SEKTÖ RÜ GÜVEN ENDEKSİ ve FİYAT BEKLENTİ ENDEKSİ 2017 3. CȨYREK DÖNEM SONUCĻARI TEMMUZ 2017 İÇİNDEKİLER REIDIN Tu rkiye Gayrimenkul Sekto rü Gu ven Endeksi & REIDIN Tu rkiye

Detaylı

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL II. Ulusal Liman Kongresi 5-6 Kasım 2015/ İzmir Global ticarette üretimden tüketime

Detaylı

KİŞİSEL VERİ SAKLAMA VE İMHA POLİTİKASI

KİŞİSEL VERİ SAKLAMA VE İMHA POLİTİKASI İC İNDEKİLER 1. Giriş ve Politikanın Hazırlanma Amacı 2. Tanımlar 3. Politikanın Kapsamı 4. Kayıt Ortamları 5. İlkeler 6. Kişisel verilerin saklanmasını ve imhasını gerektiren hukuki, teknik ya da dig

Detaylı

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ:

LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: LİMAN İŞLETMECİLİĞİNDE ATIK ALIM FAALİYETLERİ: Çanakkale Liman İşletmesi Örneği Evren BECEREN 1, Ali AKTOPRAK 1, Arzu TORÖZ 2 1 Çanakkale Liman İşletmesi San. Ve Tic. A.Ş. 2 Arse Çevre Mühendislik Dan.

Detaylı

Gemi nedir? Gemi tipleri nelerdir?

Gemi nedir? Gemi tipleri nelerdir? Gemi nedir? Gemi,deniz, nehir ve göllerde yolcu veya yük taşımak amacıyla kullanılan deniz araçlarıdır. Birçok çeşidi vardır. 1.Yük gemileri Gemi tipleri nelerdir? A. KURU YÜK GEMİLERİ (GENERAL CARGO SHIP

Detaylı

BARAJLAR VE HİDROELEKTRİK YERİ

BARAJLAR VE HİDROELEKTRİK YERİ BARAJLAR VE HİDROELEKTRİK SANTRALLERİN ÇED DEKİ YERİ Barajların ÇED Yönetmeliği ndeki ndeki Yeri Ek-1 1 Listesi, Madde 15, Su depolama tesisleri (Göl( l hacmi 10 milyon m3 ve üzeri olan Baraj ve Göletler)

Detaylı

LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN AJANSI

LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN AJANSI LOJİSTİK SEKTÖRÜNÜN AJANSI YAYINLAR Lojistik sektörüne ürün ve hizmet sağlayanların dergisi LOJİSTİK EKİPMANLAR, Türkiye'de henüz örneği olmayan lojistik yan sanayine yönelik yayın yapan sektörel bir ihtisas

Detaylı

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Uyarınca Ayıptan Doğan Sorumluluk

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Uyarınca Ayıptan Doğan Sorumluluk 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun Uyarınca Ayıptan Doğan Sorumluluk Malın ayıplı olması halinde tüketici kendisine kanunen tanınan dört haktan istediğini seçebilir. Satıcı tüketicinin tercih

Detaylı

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY

AB CUSTOMS AGENCY ACADEMY Özet Beyan 2013 AB Gümrük Müşavirliği ve Danışmanlık A.Ş Uzmanları Tarafından Hazırlanmıştır Tüm Hakları Saklıdır. https://www.abcustoms.eu SUNUŞ Dış ticaret mevzuatı sıklıkla revizyona tabi tutulması

Detaylı

Ticaret yollarınız açık olsun...

Ticaret yollarınız açık olsun... Ticaret yollarınız açık olsun... Güçlü bir dayanışmanın eseri RODA Limanı, Kuzeybatı Anadolu ve Ankara ya kadar uzanan bölge içinde faaliyet gösteren sanayi ve ticari kuruluşlarının ihtiyaçları göz önünde

Detaylı

ODTÜ- UYGULAMALI HĠDROGRAFĠ EĞĠTĠMĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI DERS PROGRAMI-2011 DÖNEMĠ

ODTÜ- UYGULAMALI HĠDROGRAFĠ EĞĠTĠMĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI DERS PROGRAMI-2011 DÖNEMĠ ODTÜ- UYGULAMALI HĠDROGRAFĠ EĞĠTĠMĠ SERTĠFĠKA PROGRAMI DERS PROGRAMI-2011 DÖNEMĠ T: Teorik; P: Pratik/Uygulamalı Saha Çalışması Modül 1: Temel Dersler (130 saat) 1. Hafta : 10-14 Ekim 2011 (30+10 sa) Temel

Detaylı

Demiryolu Taşımacılığı ve Bilişim Teknolojileri. Mete Tırman

Demiryolu Taşımacılığı ve Bilişim Teknolojileri. Mete Tırman Demiryolu Taşımacılığı ve Bilişim Teknolojileri Mete Tırman Konu Başlıkları Bilişim Teknolojileri ve Taşımacılık Global rekabette Demiryollarının Konumu Rekabet ve Bilişim Teknolojileri Bilişim ve Demiryollarındaki

Detaylı

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür.

BAĞIL HAREKET. 4. kuzey. Şekilde görüldüğü gibi, K aracındaki gözlemci L yi doğuya, M yi güneye, N yi güneybatıya doğru gidiyormuş gibi görür. AIŞTIRAAR BÖÜ BAĞI HAREET ÇÖZÜER BAĞI HAREET 1 4 N N =v =0 Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, N yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) =v = aracı

Detaylı

İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi-NACE Kodları-H

İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi-NACE Kodları-H www.isvesosyalguvenlik.com Mevzuat Bilgi Kültür - Haber Platformu İş Sağlığı ve Güvenliğine İlişkin İşyeri Tehlike Sınıfları Listesi-NACE Kodları-H İŞYERİ TEHLİKE SINIFLARI LİSTESİ 18 Nisan 2014 Tarihli

Detaylı

Yeraltısuları. nedenleri ile tercih edilmektedir.

Yeraltısuları. nedenleri ile tercih edilmektedir. DERS 2 Yeraltısuları Türkiye'de yeraltısularından yararlanma 1950den sonra hızla artmış, geniş ovaların sulanmasında, yerleşim merkezlerinin su gereksinimlerinin karşılanmasında kullanılmıştır. Yeraltısuları,

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ! Emniyet!

İÇİNDEKİLER. ! Emniyet! İÇİNDEKİLER Kumanda paneli + kullanma talimatları Program 1A91 1:1 Program 1C91 2:1 Program 1M91 3:1 Program 1C01 4:1 Madeni para ö lçeri olmayan makine..5:1 Madeni para ile çalış tırılan makineler için..6:1

Detaylı

Rodaport Gümrüklü Antrepo ve Depo

Rodaport Gümrüklü Antrepo ve Depo Rodaport Gümrüklü Antrepo ve Depo 40 23 58.3 N 29 06 51.9 İnşaat çalışmalarına 2015 yılı içinde başladığımız çok amaçlı A tipi gümrüklü ve gümrüksüz depo ve antrepo yaklaşık 32 dönüm arazi üzerine kuruldu.

Detaylı

LOJİSTİK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM-ORGANİZASYON VE FİLO YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I LOJİSTİK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON

LOJİSTİK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM-ORGANİZASYON VE FİLO YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I LOJİSTİK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON LOJİSTİK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM-ORGANİZASYON VE FİLO YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM I LOJİSTİK İŞLETMELERİNDE YÖNETİM VE ORGANİZASYON 1.1. Lojistik Kavramı 1.2. İş Hayatında Lojistiğin Artan Önemi 1.3. Lojistik

Detaylı

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 2. Alıştırmalar. Bağıl Hareket ÇÖZÜMLER. 4. kuzey

BAĞIL HAREKET BÖLÜM 2. Alıştırmalar. Bağıl Hareket ÇÖZÜMLER. 4. kuzey BAĞI HAREET BÖÜ Alıştırmalar ÇÖZÜER Bağıl Hareket 1 4 batı =v =0 doğu Şekilde görüldüğü gibi, aracındaki gözlemci yi doğuya, yi e, yi batıya doğru gidiyormuş gibi görür = = = 0 olur ( aracı duruyor) aracı

Detaylı

Rodaport Gümrüklü Antrepo ve Depo

Rodaport Gümrüklü Antrepo ve Depo Rodaport Gümrüklü Antrepo ve Depo 40 23 58.3 N 29 06 51.9 İnşaat çalışmalarına 2015 yılı içinde başladığımız çok amaçlı A tipi gümrüklü ve gümrüksüz depo ve antrepo yaklaşık 32 dönüm arazi üzerine kurulacaktır.

Detaylı

OMSAN Müşterilerin ihtiyaç duyduğu tüm lojistik hizmetlerin entegre biçimde sağlanması Sayfa 3 2012

OMSAN Müşterilerin ihtiyaç duyduğu tüm lojistik hizmetlerin entegre biçimde sağlanması Sayfa 3 2012 OYAK Türkiye nin ilk ve en büyük bireysel emeklilik fonu olup 1961 yılında kurulmuştur. Türkiye nin ikinci en büyük endüstriyel grubudur. Otomotiv, demir-çelik, lojistik, çimento, inşaat, beton, tarım

Detaylı

TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ. Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR

TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ. Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ Yrd. Doç. Dr. Volkan ÇAĞLAR TÜRK ÖZEL LİMANLARININ ETKİNLİK VE VERİMLİLİK ANALİZİ, VOLKAN ÇAĞLAR,2012 PROBLEM Ülkemiz limanlarda etkinlik ve verimlilik

Detaylı

VİZYONUMUZ MİSYONUMUZ DEĞERLERİMİZ

VİZYONUMUZ MİSYONUMUZ DEĞERLERİMİZ HOPAPORT 1 1 VİZYONUMUZ Kaliteli ve eğitilmiş işgücü, ileri teknoloji araçları ve gelişmiş sistemler kullanarak, stratejik iş ortaklılıklarını arttırmak Karadeniz'in tercih edilen liman işletmecisi ve

Detaylı

ÜNİTE. TAŞIMACILIK SİSTEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Yavuz KEÇELİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER LİMANLAR VE TERMİNALLER

ÜNİTE. TAŞIMACILIK SİSTEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Yavuz KEÇELİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER LİMANLAR VE TERMİNALLER LİMANLAR VE TERMİNALLER İÇİNDEKİLER Liman Kavramı Limanın Tanımı Limanların Önemi Liman Türleri Dünyada Liman Trendleri Terminal Kavramı Terminal Tanımı Terminallerin Önemi Terminal Türleri Terminal Operasyonları

Detaylı

Depo Yatırım Planlaması

Depo Yatırım Planlaması Depo Yatırım Planlaması Depo yatırım planlamasında bulunan işletmelerin zorlandıkları alanların başında ürün-depo-müşteri etkileşiminin düzeyinin tespiti gelmektedir. Bu düzey, depo hizmeti sunmak isteyen

Detaylı

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI

STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 406 A GRUBU STAJ ARA DÖNEM DEĞERLENDİRMESİ AYRINTILI SINAV KONULARI 22 A GRU BU STAJ ARA DÖ NEM DE ER LEN D R ME S AY RIN TI LI SI NAV KO NU LA

Detaylı

Limanlarda Operasyonel Planlama: Türk Limanlarının Mevcut Durumu Üzerine Bir Çalışma

Limanlarda Operasyonel Planlama: Türk Limanlarının Mevcut Durumu Üzerine Bir Çalışma Limanlarda Operasyonel Planlama: Türk Limanlarının Mevcut Durumu Üzerine Bir Çalışma Prof. Dr. Hakkı Kişi, Arş. Gör. Remzi Fışkın, Öğr. Gör. Emre Uçan, Öğr. Gör. Cenk Şakar, Arş. Gör. Erkan Çakır, Arş

Detaylı

Ürün Kataloğu 01/2007 Conergy Montaj Sistemleri

Ürün Kataloğu 01/2007 Conergy Montaj Sistemleri Ürün Kataloğu 01/2007 Conergy Montaj Sistemleri Conergy ile güvende Conergy, yenilenebilir enerji alanında dünyadaki en başarılı şirketlerden biridir. Çünkü Conergy tüm bileşenleri tek bir elden çıkan

Detaylı

E-POSTA : bursa.ikk@tmmob.org.tr WEB: http://bursakentsempozyumu.org

E-POSTA : bursa.ikk@tmmob.org.tr WEB: http://bursakentsempozyumu.org TMMOB Bursa İl Koordinasyon Kurulu TMMOB Makina Mühendisleri Odası Bursa Şubesi BAOB Yerleşkesi Odunluk Mah. Akademi Cad. No:8 A1 Blok Kat2-3 Nilüfer / BURSA TEL : 0 224 453 62 00 FAX : 0 224 453 62 12

Detaylı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı

EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY. Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı EKONOMİK GÖSTERGELERLE HATAY Levent Hakkı YILMAZ İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hatay Hakkında Genel Bilgiler Hatay; gerek demografik yapısı ve kültürel mozaiği, gerek üretim

Detaylı

Gü ven ce He sa b Mü dü rü

Gü ven ce He sa b Mü dü rü Güvence Hesabı nın dünü, bugünü, yarını A. Ka di r KÜ ÇÜK Gü ven ce He sa b Mü dü rü on za man lar da bi lin me ye, ta nın ma ya S baş la yan Gü ven ce He sa bı as lın da ye - ni bir ku ru luş de ğil.

Detaylı

İRAN ENERJI GÖRÜNÜMÜ

İRAN ENERJI GÖRÜNÜMÜ İRAN ENERJI GÖRÜNÜMÜ HAZAR STRATEJI ENSTITÜSÜ ENERJI VE EKONOMI ARAŞTIRMALARI MERKEZI EMİN AKHUNDZADA SERAY ÖZKAN ARALIK 2014 Azerbaycan Enerji Görünümü 1İran Enerji Görünümü www.hazar.org HASEN Enerji

Detaylı

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006.

İslam da İhya ve Reform, çev: Fehrullah Terkan, Ankara Okulu Yayınları, Ankara 2006. Faz lur Rah man: 21 Ey lül 1919 da Pa kis tan n Ha za ra şeh rin de doğ du. İlk öğ re ni mi ni Pa kis tan da Ders-i Niza mî ola rak bi li nen ge le nek sel med re se eği ti mi şek lin de biz zat ken di

Detaylı

logo TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI KURUMSAL LOGO SUNU ARIYOR SON BAŞVURU TARI HI : 08 Mart 2015 BI RI NCI LI K ÖDU LU : 3.000TL

logo TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI KURUMSAL LOGO SUNU ARIYOR SON BAŞVURU TARI HI : 08 Mart 2015 BI RI NCI LI K ÖDU LU : 3.000TL logo TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI KURUMSAL LOGO SUNU ARIYOR tasarımı yarışması SON BAŞVURU TARI HI : 08 Mart 2015 BI RI NCI LI K ÖDU LU : 3.000TL www.turgutozal.edu.tr TURGUT ÖZAL U NI VERSI TESI YENI

Detaylı

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün

GELECEĞİ DÜŞÜNEN ÇEVREYE SAYGILI % 70. tasarruf. Sokak, Park ve Bahçelerinizi Daha Az Ödeyerek Daha İyi Aydınlatmak Mümkün www.urlsolar.com S L D-S K -6 0 W ile 1 5 0 W St an d art S o kak L a m ba sı F iya t K arşılaşt ırm a sı kw h Ü c reti Yıllık Tü ke tim Ü cre ti Y ıllık T ü ketim Fa rkı kw Sa at G ü n A y Stan d art

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı

Fiyat Tespit Raporu na İlişkin Analist Raporu Trabzon Liman İşletmeciliği (TLMAN)

Fiyat Tespit Raporu na İlişkin Analist Raporu Trabzon Liman İşletmeciliği (TLMAN) Fiyat Tespit Raporu na İlişkin Analist Raporu Trabzon Liman İşletmeciliği (TLMAN) Bu değerlendirme raporu Sermaye Piyasası Kurulu nun 22/06/2013 tarihinde Resmi Gazete de yayınlanan Seri: VII 128.1 numaralı

Detaylı

12. Tehlikeli Malların Taşınmasında Araçlar ve Tanklar

12. Tehlikeli Malların Taşınmasında Araçlar ve Tanklar 12. Tehlikeli Malların Taşınmasında Araçlar ve Tanklar BÖLÜM 9.1 KAPSAM, TANIMLAR VE ARAÇLARIN ONAYI İÇİN GEÇERLİ ZORUNLULUKLAR ADR Hükümlerinde araç tipleri FL tankta alevlenir sıvılar ve gazlar için

Detaylı

Gemilerin Sınıflandırılması E. Kullanım Amaçlarına Göre. 2. Ticaret Gemileri. Prof. Dr. Tamer YILMAZ. GEMİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2009, Tamer Yılmaz

Gemilerin Sınıflandırılması E. Kullanım Amaçlarına Göre. 2. Ticaret Gemileri. Prof. Dr. Tamer YILMAZ. GEMİ MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ 2009, Tamer Yılmaz Gemilerin Sınıflandırılması E. Kullanım Amaçlarına Göre 2. Ticaret Gemileri Prof. Dr. Tamer YILMAZ 2. Ticaret Gemileri Maddi bir gelir elde etmek amacı ile kullanılan her gemiye ticaret gemisi denir. Ticaret

Detaylı

Bilimin Doğası. Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN

Bilimin Doğası. Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN Bilimin Doğası Dr. Aysun ÖZTUNA KAPLAN Bilimin Doğası ndan Ne Anlamalıyız? Bilimin dog ası, bilim ug ras ının tasviri, c es itli disiplinlerin kesis imi ile olus maktadır. Bunlar; Bilim felsefesi, Bilim

Detaylı

BİLGİ NOTU. Adresi / Konumu

BİLGİ NOTU. Adresi / Konumu BİLGİ NOTU Taşınmaz İNEBOLU LİMANI Adresi / Konumu İnebolu Limanı, Karadeniz bölgesinin Batı Karadeniz bölümünde yer alan Kastamonu ilinin, Karadeniz kıyısındaki ilçelerinden birisi olan İnebolu İlçesi

Detaylı

ULAŞTIRMA - DENİZYOLU ULAŞTIRMASI - HAVAYOLU ULAŞTIRMASI ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI - DHMİ GN.MD.

ULAŞTIRMA - DENİZYOLU ULAŞTIRMASI - HAVAYOLU ULAŞTIRMASI ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI - DHMİ GN.MD. ULAŞTIRMA DENİZYOLU ULAŞTIRMASI HAVAYOLU ULAŞTIRMASI ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞI DHMİ GN.MD. 2008E020110 Çandarlı Limanı İzmir İnşaat 20082013 300.000 206.000 94.000 2012E020060 AB Projeleri

Detaylı

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BÖLÜM PERFORMANSA YÖNELİK ÇOK BOYUTLU BAKIŞ AÇILARI... 39

İÇİNDEKİLER İKİNCİ BÖLÜM PERFORMANSA YÖNELİK ÇOK BOYUTLU BAKIŞ AÇILARI... 39 İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM PERFORMANS İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR...1 Performans...1 Bireysel Performans...8 Takım Performansı... 11 Kurumsal Performans... 13 Performans Yönetimi... 14 Performans Planlama...

Detaylı

Firmamız kuruldug u tarihten itibaren Tu rkiye genelinde kendi imalatımız olan çelik baca ve havalandırma sistemlerinin altına imza atmıştır.

Firmamız kuruldug u tarihten itibaren Tu rkiye genelinde kendi imalatımız olan çelik baca ve havalandırma sistemlerinin altına imza atmıştır. 40 Senelik Tecrübe Hakkımızda ; Ozener Çelik Baca Sistemleri 1976 yılında Ozen Çinko ismiyle şahıs irması olarak kurulmuş olup, 1993 yılında tu zel kişilig e geçerek faaliyetlerine Ozener Çelik Baca Sistemleri

Detaylı

Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK

Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK Yalçın AKIN AREL DENİZCİLİK YÜKLERİMİZİ YAKLAŞIK %90 ORANINDA KARAYOLU İLE NEKLEDİYORUZ. YÜK NAKLİYESİNDE DENİZLERİMİZDEN SADECE %5 ORANINDA FAYDALANABİLİYORUZ. KARAYOLUNUN YAKIT SARFİYATI ÇOK YÜKSEK DOLAYISIYLA

Detaylı

ORDU İLİ BALIKÇI BARINAKLARI VE SORUNLARI

ORDU İLİ BALIKÇI BARINAKLARI VE SORUNLARI ORDU İLİ BALIKÇI BARINAKLARI VE SORUNLARI Prof.Dr. İsmet BALIK Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Taner TOPÇU Yüksek Lisans Öğrencisi Balıkçılıkta, her ne kadar balıkçı gemisi ve donanımları ile av

Detaylı

Hatay İskenderun Bilgi Notu

Hatay İskenderun Bilgi Notu İskenderun Bilgi Notu Bölgemizin lokomotif sektörleri ticaret, nakliye, inşaat ve sanayi olarak ifade edilebilir. ilinde demir çelik ürünleri, otomotiv filtresi, tarım araç ve gereçleri, tarımsal ürünler

Detaylı

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop

1. Ulaştırma. www.kuzka.gov.tr. TR82 Bölgesi Kastamonu Çankırı Sinop 1. Ulaştırma Ulaştırma; sermaye, işgücü, hizmetler ve malların ülke düzeyinde ve uluslararası düzeyde en hızlı biçimde hareket etmesi için büyük önem arz etmektedir. Bu altyapının güçlü olmasının yanı

Detaylı

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ

DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ DENİZ TİCARETİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ HABER BÜLTENİ 15.8.216 Yük İstatistikleri, Temmuz 216 Yük elleçlemesi %1, arttı Sayı:Y-7 Limanlarımızda gerçekleşen toplam yük elleçleme miktarı 216 yılı Temmuz ayında bir

Detaylı

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri

T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü. Deniz Ticareti. İstatistikleri T.C. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz Ticareti Genel Müdürlüğü Deniz Ticareti 2012 İstatistikleri 2013 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM: DENİZYOLU TAŞIMA İSTATİSTİKLERİ...1 LİMANLARIMIZDA ELLEÇLENEN

Detaylı

Emeklilik Gözetim Merkezi Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı Kullanım ve Limit Bilgileri Sorgulama KULLANIM KILAVUZU

Emeklilik Gözetim Merkezi Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı Kullanım ve Limit Bilgileri Sorgulama KULLANIM KILAVUZU Emeklilik Gözetim Merkezi Bireysel Emeklilik Sistemi Devlet Katkısı Kullanım ve Limit Bilgileri Sorgulama KULLANIM KILAVUZU 1 Başlamadan Önce... Bu hizmeti kullanarak bireysel emeklilik sözleşmelerinizin

Detaylı

T.C. EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM)

T.C. EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) EBELİK, LİSANS PROGRAMI, (ÖRGÜN ÖĞRETİM) T.C. Sıra No Aday No Kimlik No Ad Soyad Lisans Lisans Puanı Mülakat Puanı Nihai Ortalama BHP EBELİK, TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI, (İKİNCİ (* Bu programda mülakat sınavını kazanan öğrenci sayısı 7'nin

Detaylı

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ

BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 TEDARİK ZİNCİRİ 1.1. Niçin Tedarik Zinciri?... 1 1.2. Tedarik Zinciri ve Tedarik Zinciri Yönetimi... 3 1.3. Tedarik Zinciri Yapısı... 5 1.4. İş Modelleri... 6 Kaynaklar... 7 BÖLÜM 2

Detaylı

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - III. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ

YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş. Ders - III. Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ YÖN339 Taşımacılık Yönetimine Giriş Ders - III Yrd. Doç. Dr. A. Özgür KARAGÜLLE Arş. Grv. Gültekin ALTUNTAŞ Giriş Taşıma, taşınacak eşyanın bir başlangıç noktası ile bitiş noktası arasındaki fiziksel hareketi

Detaylı

İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII. ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII. ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ...

İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII. ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII. ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ... r İÇİNDEKİLER YAZARLAR HAKKINDA...VII ÖNSÖZ (Av. Hakan BEZGİNLİ)... XIII ÖNSÖZ (Dr.Jur. Tuııay KOKSAL)...XV İÇİNDEKİLER...XVII GİRİŞ...1 Birinci Böliim KARAYOLU TAŞIMACILIĞI İLE İLGİLİ TEMEL KURALLAR 1.

Detaylı

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di

-gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di -gi de ra yak- se ve bi lir sin... Öl mek öz gür lü ğü de ya şa mak öz gür lü ğü de önem li dir. Be yoğ lu nda ge zer sin... Şöy le di yor du ken di ne: Sen gü neş li so kak lar da do laşı yor sun, is

Detaylı

GÜNCEL KONTEYNER HİZMET TARİFESİ

GÜNCEL KONTEYNER HİZMET TARİFESİ GÜNCEL KONTEYNER HİZMET TARİFESİ 1-Yükleme /Boşaltma Tahliye Dolu 95,00 $ Boş 35,00 $ Yükleme Dolu 90,00 $ Boş 35,00 $ Tekrar Sevk Dolu 110,00 $ Boş 50,00 $ Limbo Dolu 110,00 $ Boş 50,00 $ Direkt Teslim

Detaylı

Schenker Arkas; tüm Avrupa ülkeleri ile İstanbul, İzmir ve Bursa arasında karşılıklı Grupaj ve Komple TIR ile Kara Nakliye hizmeti vermektedir.

Schenker Arkas; tüm Avrupa ülkeleri ile İstanbul, İzmir ve Bursa arasında karşılıklı Grupaj ve Komple TIR ile Kara Nakliye hizmeti vermektedir. Schenker, 8 milyar euro cirosu, beş kıtada 1100 ofis ve 39 000 çalışanı ile hava, deniz ve kara taşımacılığının yanı sıra kapsamlı lojistik çözümleri ve global tedarik zinciri yönetimi sunmakta olan dünyanın

Detaylı