DRIED APRICOTS STANDARD TS - 485

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "DRIED APRICOTS STANDARD TS - 485"

Transkript

1 DRIED APRICOTS STANDARD TS Konu, tarif, kapsam 0.1 Konu Bu standard, kuru kayısıların tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma, muayene ve deneyleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 0.2 Tarifler Kuru kayısı Armeniaca vurgaris Lam (Prunus armeniaca L.) türüne giren ağacın sağlam, olgun meyvelerinin güneşte veya bilinen diğer metotlardan biri ile kurutulmuş, kükürtlenmiş veya kükürtlenmemiş olan ürünler. Kuru kayısılar piyasada: Bütün, çekirdekli, Bütün, çekirdeksiz, Yarım, kurutulmadan önce uzunlamasına iki parçaya bölünmüş, Parça, çeşidine uygun renkte olan ancak şekli, boyu, kalınlığı muntazam olmayan sağlam kayısıların parçaları şeklinde bulunur Bozuk kuru kayısı Çeşidine özgü rengi, tadı ve kokusu kaybolmuş olan kuru kayısı Hasarlı kuru kayısı Böcekler, kemiriciler ve diğer haşereler tarafından yenmiş, mekanik işlemler sonunda yırtılmış veya parçalara ayrılmış olan kuru kayısı. Bu tür zararlar çıplak gözle kolaylıkla farkedilmelidir Fermente olmuş kuru kayısı Fermentasyonun etkisi ile çeşidine özgü tadı, karakteristik görünümü aşikâr bir şekilde değişikliğe uğramış kuru kayısı Küflü kuru kayısı Görülebilir derecede küf lifleri ihtiva eden kuru kayısı Vuruk kuru kayısı Herhangi bir sebeple bir veya birkaç yerinde belirli sertlik veya çil den başka leke bulunan kuru kayısı Çilli kuru kayısı Clasterosporium carpophyllum mantarından meydana gelen ve bir yüzünde 15 den fazla kendi renginden daha koyu renkte ve çapları 1 mm den büyük olan çilleri taşıyan kuru kayısı Kesik kuru kayısı Kesilme nedeniyle bütünlüğünün 1/10 inden fazlası bozulmuş olan kuru kayısı Yabancı madde Ürünle ilgili olmayan her türlü madde Kirli kuru kayısı Üzerinde çıplak gözle görülebilir kum, kil, toprak çamur gibi kirletici madde bulunan kuru kayısı.

2 Naturel kuru kayısı Kükürt dioksit ile muamele edilmeden kurutulmuş olan kuru kayısı Kükürtlenmiş kuru kayısı Kükürt dioksit ile muamele edildikten sonra kurutulmuş olan kuru kayısı Ürün yılı Kuru kayısıların hasat edildiği yıl Başlıca renk kusurları Meyve yüzeyinin üçte birinden fazlasının siyahlaşması ve yüzeyin yarısından fazlasının anormal renkli veya önemli derecede renksizleşmesi; kurutulmuş kaysının aşırı derecede kahverengimsi rengi, meyve kükürt dioksit ile muamele edilmemiş ise kusur sayılmaz. Gri renkler; sarımtırak gri renk; pas rengi veya kahverengi kırmızı renkler anormal sayılmaz. Anormal renk veya renksizlik, aşırı derecede olgunlaşma, fermantasyon, kükürt dioksit düzeyinin düşük olması, çürüme, düşük rutubet, yıllanma (yaş) ve böcek istilası gibi çeşitli faktörlere bağlıdır Başlıca yapı kusurları Meyvenin bir kısmında etli kısmın yokluğu (tüm meyvenin dörtte birine ulaşan miktarda) (sertleşme, aşırı kuruma veya çukurluk) Sıcak zararı Meyvenin görünüşüne, lezzet ve kokusuna, tüketimine etki yapan ve kurutma esnasında husule gelen aşırı derecede sıcağa mâruz kalma veya güneş yanığının sebep olduğu zarar Kalluslar (Nasırlaşmış doku) Yara izleri (dolu vuruntusu, bereler vb.), viral hastalıkların sebep olduğu bozuk şekillenme Yaralar Çatlaklar, yırtıklar veya kırıklar (meyvenin değerli kısmına etki yapan) Bozulma Meyvenin mikroorganizmalar etkisiyle yapısının bozulması Böcek zararı Böceklerin veya hayvansal parazitlerin sebep olduğu görülebilir zararlar, ölü böceklerin veya böcek kırıntılarının bulunması Yabancı bitkisel maddeler Ürüne bağlı, zararsız bitkisel maddeler Olgunlaşmamış (Ham) meyve Yüzeyinin bir kısmî yeşilimsi veya hafif gri renkte, yapısı sertleşmiş, muhtemelen daha az tatlı veya mayhoş tatda meyve. 0.3 Kapsam Bu standard, kükürtlenerek veya kükürtlenmeden kurutulmuş kuru kayısıları kapsar. İkiden fazla parçaya ayrılmış, kesilmiş, kıyılmış, una bala vb. maddelere batırılmış, içlerine veya dışlarına susam, badem vb. maddeler konmuş olan kuru kayısılar ile yaprak kuru kayısıları ve zerdalileri kapsamaz. 1 Sınıflandırma ve özellikler 1.1 Sınıflandırma Kuru kayısılar, piyasaya arz ediliş durumlarına göre gruplara, hazırlama şekillerine göre tiplere, kalite özelliklerine göre sınıflara, 1 kg daki dane sayısına göre de boylara ayrılır.

3 1.1.1 Gruplar Kuru kayısılar; Naturel, Kükürtlenmiş, olmak üzere iki gruba ayrılır Tipler Kuru kayısılar ; Çekirdekleri çıkartılmış (Bütün), (Şekerpare) Çekirdekleri çıkartılmamış (Bütün), Uzunlamasına iki parçaya ayrılmış (Yarım), olmak üzere üç tipe ayrılır Sınıflar Kuru kayısılar ; Ekstra, I. Sınıf, II. Sınıf, Endüstriyel olmak üzere dört sınıfa ayrılır Boylar Ekstra ve I. sınıf kuru kayısılar : 1 kg daki dane sayısına göre 1 den 8 e kadar (8 dahil) numaralanarak 8 boya ayrılır. 1.2 Özellikler Genel özellikler Kuru kayısıların her sınıfında bulunması gereken özellikler aşağıda verilmiştir : Gelişmenin hangi safhasında olursa olsun canlı böcek, ölü böcek, ölü böcek kalıntısı ve kemiricilerden ari, Aşırı ıslaklıktan ari, Yabancı koku 1) ve/veya tatdan ari olmalıdır. Toleranslarla ilgili özellikler aşağıdaki gibi olmalıdır : Meyve bütün olmalıdır. Ayrıca çekirdeği çıkarılmış veya kesilmiş (yarım ya da parça) olabilir. Sağlam olmalı, tüketime uygun olmayacak derecede çürümüş veya bozulmuş ürün için tolerans tanınmaz. Ürün yeteri kadar olgunlaşmış meyveden hazırlanmalıdır. Temiz olmalı, çıplak gözle görülebilir her türlü yabancı maddeden tamamıyla ari olmalıdır. Etli olmalı, ürün elastiki veya yumuşak etli ve çekirdek yatağı çok az rutubetli olmalıdır. Üründe böceklerin, kemiricilerin ve diğer parazitlerin gözle görülebilir zararları olmamalıdır. Ürün fermentasyona uğramamış olmalıdır Üründe gözle görülebilir küf olmamalıdır. Kuru kayısılar aşağıdaki şartlara uygun yapıda olmalıdır: Ürün taşımaya ve teknolojik işlemeye dayanıklı olmalıdır. Ürün teslim mahalline uygun durumda ulaştırılabilmelidir. 1) Hafif kükürt dioksit kokusu (milyon kısmında 500 kısımdan az) yabancı koku sayılmaz.

4 1.2.2 Rutubet muhtevası Rutubet muhtevası yeniden yumuşatılmış (rehidratasyon) kuru kayısılar hariç % 22 den fazla olmamalıdır. Ancak, koruyucu maddeler kullanılmışsa bu oran en çok (kükürtlüler için) % 25 olabilir. Su vermek suretiyle yeniden yumuşatılmış kuru kayısılarda % 37 den fazla rutubet olmamalıdır. Ancak ürünün yeniden yumuşatıldığına işaretleme maddesinde temas edilmelidir Koruyucu maddeler Koruyucu maddeler ithalâtçı ülkenin yönetmeliklerine göre kullanılabilir. Yeniden yumuşatılmış olan kuru kayısılar, normal olarak koruyucu madde ihtiva edebilirler Grup özellikleri Naturel kuru kayısıların grup özellikleri Naturel kuru kayısılar, kükürt dioksit ile muamele edilmemiş olmalıdır Kükürtlenmiş kuru kayısıların grup özellikleri Kükürtlenmiş kuru kayısılar, kurutmadan önce veya kurutmadan sonra kükürtlenmiş olmalı, bunlarda kükürt dioksit (SO 2 ) oranı 2000 mg/kg ı geçmemelidir Tip özellikleri Çekirdekleri çıkarılmamış bütün kuru kayısıların tip özelliği Çekirdeği çıkarılmamış olan kayısıların bütünlüğü bozulmamış olmalı bunlarda yırtık, ezik, yarık vb. kusurlar bulunmamalıdır Çekirdekleri çıkarılmış bütün kuru kayısıların tip özellikleri Çekirdekleri çıkarılmış kuru kayısılar bütünlüğünü kaybetmemiş olmalı bunlarda kesim yerinden başka bıçak yaraları, yırtıklar, parçalanmalar olmamalıdır Uzunlamasına iki parçaya ayrılmış (Yarım) kuru kayısıların tip özellikleri Uzunlamasına iki parçaya ayrılmış (yarım) kuru kayısılarda yarımların büyüklüğü birbirine yakın olmalı, bunlara yapışık çekirdek veya çekirdek kırıkları bulunmamalıdır Sınıf özellikleri Ekstra sınıf kuru kayısıların sınıf özellikleri Bu sınıfa giren kuru kayısılar en iyi kalitede olmalı, bunlar çeşidinin ve/veya ticarî tipinin 1) bütün özelliklerini taşımalıdır. Ekstra sınıf kuru kayısılar renk bakımından yeterince birörnek olmalıdır 2),3). Bu sınıfa giren kuru kayısılar, ürünün genel görünümünü, kalitesini, muhafaza kalitesini, ambalâjlı olarak piyasaya arzını etkilemeyen çok hafif yüzeysel kusurlar hariç, her türlü kusurdan ari olmalıdır I. sınıf kuru kayısıların sınıf özellikleri Bu sınıfa giren kuru kayısılar iyi kalitede olmalı, hiç bir kusur taşımamalı, bunlar çeşidinin ve ticarî tipinin özelliklerini taşımalıdır. Bu sınıf kuru kayısılarda aşağıda gösterilen ve ürünün genel görünümünü, kalitesini, muhafaza kalitesini ve ambalâjlı olarak piyasaya arzını etkilemeyen kusurlara müsaade edilir. 1 ) Ticarî tipin ifade ettiği anlam her parti kuru kayısının genel tipinin ve görünüşünün üretici ülke tarafından resmî olarak kabul edilmiş olan çeşitlerin karışımlarına uygun olmasıdır. 2 ) Açık sarı, sarı, sarı portakal, portakal ve koyu portakal şeklinde renk sıralaması normal kabul edilir. 3 ) SO 2 ile muamele edilmiş veya milyon kısımında 500 kısımdan az altında kalıntı olmamalıdır. Koyu kahverengine dönüşen siyahımsı lekeler kusur olarak kabul edilmez.

5 Bu kusurlar ; Hafif renk kusurları, Hafif kabuk kusurları dır II. sınıf kuru kayısıların sınıf özellikleri Bu sınıfa, daha üst sınıflara girmek için gerekli özellikleri taşımayan buna karşılık daha önce bildirilen asgarî özellikleri (Madde 1.2.1) taşıyan kuru kayısılar girer. Bu sınıf kuru kayısılarda genel görünüşü, kalite ve muhafaza kalitesi ile piyasaya arz gibi temel özellikleri etkilemeyen ve aşağıda gösterilen kusurlara müsaade edilir. Renk kusurları, Hafif kabuk kusurları (çatlaklar, ezikler). Parça kayısılar sadece II. Sınıfa girer Endüstriyel kuru kayısıların sınıf özellikleri Bu sınıfa, diğer sınıflara giremeyecek kadar özürlü özellikte olan kuru kayısılar girer Boy özellikleri Kuru kayısıların, 1 kg daki meyve sayısına göre belirlenmiş olan boy özellikleri Çizelge 1 de verilmiştir. Çizelge 1 - Kuru kayısıların boy özellikleri Boy numarası Çekirdekli (bütün) Çekirdeksiz (bütün) Parça (ortadan ikiye ayrılmış) 1 80 e kadar 100 e kadar 200 e kadar ve daha çok 221 ve daha çok 441 ve daha çok Boylama sadece Ekstra, I. Sınıf ve II. sınıf kuru kayısılar için zorunludur. 6,7,8 numaralı boydaki kuru kayısılar ekstra sınıf olarak hazırlanamaz. 1.3 Toleranslar Tip toleransları Tiplerin herbirinde bulunabilecek başka tiplerden kuru kayısı oranı kütlece % 1 i geçmemelidir Sınıf toleransları Belirli sınıfın ihtiyaçlarını karşılamayan ürünün her ambalâjı için kalite ve boy toleranslarına müsaade edilir g lık asgarî bir numune biriminde kütlece kabul edilebilir. Kalite toleransları % olarak Çizelge 2 de verilmiştir.

6 Çizelge 2 - Kuru kayısıların sınıflara göre kalite toleransları Kabul edilebilir kusurlar Kabul edilen toleranslar (kusurlu numunenin kütlece % si olarak, en çok) Ekstra I. Sınıf II. Sınıf Endüstriyel Toplam tolerans Serbest a) Bireysel kusurlar toplam tolerans sınırı içinde Renkte ve yapıda önemli kusurlar, (güneş yanığı, vuruk) Serbest Çilli meyve Serbest Lezyonlar ve kalluslar (yara, bere) Serbest Çürük, bozuk Serbest Böceklerin ve ölü parazitlerin sebep olduğu Serbest kusurlar Küflü meyve Serbest Kirli meyve Serbest Fermantasyon Serbest Yabancı madde (çekirdekleri çıkarılmış meyvelerde çekirdek bulunması hariç)* 0,5 0,5 0,5 0,5 b) Toplam toleransa dahil olmayan azamî kusurlar Çekirdekleri çıkarılmış meyvelerde bulunan çekirdek Bütünde ve yarımda parça meyve bulunuşu Serbest Ham meyve bulunuşu Serbest * Yabancı madde toleransı içinde metal, cam ve benzeri sert madde parçalarına müsaade edilmez Boy toleransı Bütün sınıflarda, % 25 e kadar bir üst veya bir alt boya giren veyahut da % 10 a kadar daha farklı boyda kuru kayısılar bulunabilir Kütle toleransı Küçük tüketici ambalâjlarında 500 g a kadar olanlarda % 4 ve 500 g ile 1 kg arasında (1 kg dahil) % 2, 1 kg dan büyüklerde % 1 oranında kütle toleransı tanınır g lık ve daha küçük ambalâjlarda noksan kütle toleransı büyük ambalâjların içindeki adedin en çok % 10 u kadar olabilir. Bunlarda noksan kütle % 5 ten fazla olmamalıdır. 1.4 Hidroklorik asitte çözünmeyen kül Hidroklorik asitte çözünmeyen kül muhtevası, 1 g/kg dan fazla olmamalıdır. Mineral saflık tayini TS 921 e göre yapılır. 1.5 Özellik, muayene ve deney madde numaraları Özelliklerle bunların muayene ve deneylerine ait madde numaraları Çizelge 3 te verilmiştir. *) Yılın özelliklerine göre çilli meyve oranı iki (2) katına kadar artırılabilir.

7 Çizelge 3 - Özellik, muayene ve deney madde numaraları Özellikler Özellik madde no. Muayene ve deney madde no. Genel özellikler Rutubet muhtevası Kükürtdioksit tayini Grup özellikleri , Tip özellikleri Sınıf özellikleri Boy özellikleri Hidroklorik asitte çözünmeyen kül Toleranslar Ambalâjlama İşaretleme Numune alma, muayene ve deneyler 2.1 Numune alma Grubu, sınıfı, boyu, tipi, ürün yılı, menşei ve ambalâjları aynı olan ve bir defada muayeneye sunulan kuru kayısılar bir parti sayılır Büyük ambalâjlardan numune alma Kuru kayısı numunesi almak için Çizelge 4 te belirtilen, partiyi oluşturan ambalâj birimlerinin sayılarına göre karşılarında gösterilen (n) sayıda ambalâj ayrılır. Muayeneye ve deney için gereken numuneler bu ambalâjlardan alınır. Numune alınmak üzere ayrılan ambalâjlar parti içerisinden rastgele seçilmeli ve bunun için TS ) ya göre aşağıdaki sistematik metot uygulanmalıdır. Partiyi oluşturan birim ambalâjlar birden başlayarak 1,2,3.. şeklinde (N/n = r) kadar sayılır. (N/n) bir tam sayı değilse (r) tam sayıya tamamlanır ve ( r) inci ambalâj numune alınmak üzere ayrılır. Sayma ve ayırma işlemi Çizelge 4 e göre ayrılması gereken ambalâj sayısına erişilinceye kadar sürdürülür. Burada; N : Parti içindeki ambalâj sayısı, n : Numune alınmak üzere ayrılacak ambalâj sayısı, dır. Çizelge 4 - Numune alınmak üzere ayrılacak ambalâj sayısı Partideki ambalâj sayısı (N) Numune alınmak üzere ayrılacak ambalâj sayısı (n) Ayrılan bu ambalâjların herbirinin değişik yerlerinden (alt, orta, üst) Çizelge 5 te gösterildiği gibi alınacak kuru kayısı ilk numuneleri bir araya getirilip iyice karıştırılarak bir paçal numune oluşturulur. Bu paçal numuneden yaklaşık 1000 er gramlık dört takım numune alınır. Muayene ve deneyler bu temsilî numune üzerinde yapılır. 1) TSE Notu: Bu standard metninde atıf yapan standardların numaraları, yayım tarihleri, Türkçe ve İngilizce isimleri metnin başında verilmiştir.

8 Çizelge 5 - Ayrılan ambalâjların herbirinden alınacak numune Partideki ambalâj sayısı (N) İlk numune en az, g Paçal numune en az, g Temsilî numune dört takım, g x 1000 = x 1000 = x 1000 = x 1000 = x 1000 = x 1000 = x 1000 = Küçük ambalâjlardan numune alma Küçük ambalâjdan alınacak kuru kayısı numunesi için, bu ambalâjların içinde bulundukları büyük ambalâjlar Çizelge 5 te belirtildiği şekilde ayrılır. Ayrılan büyük ambalâjların içerisindeki küçük ambalâjların sayısı parti büyüklüğü (N) kabul edilerek yine Çizelge 4 te karşılarında gösterilen sayıda numune ayrılır. Bu küçük ambalâjların toplam miktarı 1000 er gramlık dört takım temsilî numuneyi oluşturmaya yetecek miktarda değilse, numune olarak ayrılan küçük ambalâjların adedi bu miktarı karşılayacak kadar artırılır. Ayrılan bu küçük ambalâjlar açılarak içlerindeki kuru kayısılar bir araya getirilip bir paçal numune oluşturulur. Elde edilen bu paçal numuneden dört takım halinde 1000 er gramlık temsilî numuneler ayrılır. Muayene ve deneyler bu temsilî numuneler üzerinde yapılır. 2.2 Muayeneler Ambalâj ve ambalâj malzemesinin muayenesi Ambalâj ve ambalâj malzemesinin muayenesi, göz ve elle incelenerek, ölçülerek, tartılarak yapılır ve sonucun Madde 3.1 ve Madde 3.2 ye uygun olup olmadığına bakılır Kuru kayısıların muayenesi Kuru kayısıların muayenesi, bakılarak, ellenerek, koklanarak, tadılarak, sayılarak, tartılarak yapılır ve sonucun Madde 1.2 ile Madde 1.3 e uygun olup olmadığına bakılır. 2.3 Deneyler Genel kurallar Deneylerde ve çözeltilerin hazırlanmasında TS EN ISO 3696 daki analitik saflıkta veya buna eşdeğer saflıkta su kullanılmalıdır. Kullanılan reaktifler analitik saflıkta olmalıdır. Tayinler en az iki numune ile paralel olarak yapılmalıdır. Deneysel hata sınırları içinde birbiriyle uyarlı değerler veren iki paralel tayinin aritmetik ortalaması sonuç olarak verilmelidir. Ayarlı çözeltiler TS 545 e, standard çözeltiler TS 546 ya göre hazırlanmalıdır Rutubet tayini Prensip Metodun prensibi 1), bir kuru meyve numunesinin 70 C basınç altında ısıtılması ve kurutulmasıdır Cihaz ve malzemeler Genel lâboratuvar cihazları ve özellikle aşağıdakiler: 1 C sıcaklıkta 100 mm/hg dan daha fazla olmayan Elektrikle ısıtılan ve sabit sıcaklıkta çalışan etüv. 70 C 1 C da, 100 mm/hg basınçta kontrol edilebilen fırın; Bir kurutma kabı, kapağı ile birlikte, aşınmaya dayanıklı metalden yapılmış, yaklaşık 8,5 cm çapında; Öğütücü cihaz, elle veya mekanik olarak çalışan; 1) Bu metot AOAC: Official Methods of Analysis XIII th edition, Kuru meyvede rutubet. Resmî son işlemde tarif edilen metodun aynıdır.

9 Desikatör, etkili bir nem çekici ihtiva eden; Hassas terazi İşlem Numunenin hazırlanması Lâboratuvar numunesinden yaklaşık 50 g kuru meyve alınır ve öğütücü cihazdan iki defa geçirilir Deney parçası İnce parçalanmış asbestden 1) 2 g alınır ve metal kurutma kabı içine konulur. Kurutma işleminden önce, kabın kapağı ve asbest ile birlikte darası alınır (m o ). Daha sonra kap içine yaklaşık 5 g kadar hazırlanmış numune konulur ve 0,01 g yaklaşımla tartılır (m 1 ) Deney İşlemi Numune ve asbest bir kaç ml sıcak su ile ıslatılır. Bir spatül ile numune ile asbest karıştırılır. Spatül üzerinde kalan numune kalıntısının temizlenmesi için, sıcak su ile yıkama uygulanır ve su ile kalıntının kaba geçmesi sağlanır. Kap, ağzı açık durumda, kaynama halinde olan bir su banyosu (Bain-marie) içine konulur ve suyu tamamiyle uçuncaya kadar kurutulur. Daha sonra kap, kapağı yanında olmak üzere, fırına yerleştirilir ve 70 C 1 C sıcaklıkta 100 mm/hg dan fazla olmayan bir basınç altında 6 saat süre ile kurutmaya devam edilir. Bu süre boyunca fırının kapağı açılmamalıdır. Kurutma esnasında fırına yavaş akımda hava sevkedilir. Fırına giren hava H 2 SO 4 den geçirilerek kurutulmuş olmalıdır. Metal kap fırının metal rafına doğrudan temas edecek şekilde yerleştirilmelidir. Kurutma işlemi tamamlanınca, kap fırından çıkarılır, beklemeden kapağı kapatılır ve desikatöre yerleştirilir. Ortam sıcaklığına erişilince kap, kapağı kapalı olarak, 0,01 g yaklaşımla tartılır (m 2 ) Sonuçların gösterilmesi Numunenin rutubet muhtevası (R), kütlece yüzde olarak, aşağıdaki formülle hesaplanır: R = (M1 -M 2) (M -M ) 1 0 x 100 Burada; M0 : Boş kap, kap kapağı ve kap içindeki asbestin gram olarak kütlesi, M1 : Kabın, kap kapağının, asbestin ve deney porsiyonunun kurutmadan önceki gram olarak kütlesi, M2 : Kabın, kap kapağının, asbestin ve deney porsiyonunun kurutmadan sonraki gram olarak kütlesi, dir. Sonuçlar bir ondalıklı rakam olarak ifade edilir. İki tayin arasındaki rutubet muhtevası farkı yüzde 0,2 den fazla olmamalıdır. Sonucun Madde ye uygun olup olmadığına bakılır Kükürtdioksit tayini Kükürt dioksit tayini, TS 8131 e göre yapılır. Sonucun Madde ye uygun olup olmadığına bakılır Hidroklorik asitte çözünmeyen kül TS 921 e göre yapılır. Sonucun Madde 1.4 e uygun olup olmadığına bakılır. 1) Asbest yerine, daha önce hidroklorik asitte yıkanmış ve su ile durulanmış kuru kum kullanılabilir. Bu tekniği kullanan analizci AOAC yönteminden olan değişikliği not etmeli ve raporunda bildirmelidir.

10 2.3.5 Toleransların tayini Çizelge 2 deki toleransların tayini büyük ambalâjlı partilerde numune olarak ayrılan ambalâjlar üzerinde, küçük ambalâjlı partilerde ise paçal numune üzerinde yapılır. Sonucun Madde 1.3 e uygun olup olmadığına bakılır. 2.4 Değerlendirme Muayene ve deney sonuçlarının herbiri standarda uygunsa, parti standarda uygun sayılır. 2.5 Muayene ve deney raporu Muayene ve deney raporunda en az aşağıdaki bilgiler bulunmalıdır: Firmanın adı ve adresi, Muayene ve deneyin yapıldığı yerin ve lâboratuvarın adı, Muayene ve deneyi yapanın ve/veya raporu imzalayan yetkililerin adları, görev ve meslekleri, Numunenin alındığı tarih ile muayene ve deney tarihi, Numunenin tanıtılması, Muayene ve deneylerde uygulanan standardların numaraları, Sonuçların gösterilmesi, Muayene ve deney sonuçlarını değiştirebilecek faktörlerin mahzurlarını gidermek üzere alınan tedbirler, Uygulanan muayene ve deney metotlarında belirtilmeyen veya mecburi görülmeyen, fakat muayene ve deneyde yer almış olan işlemler, Standarda uygun olup olmadığı, Rapora ait seri numarası ve tarih, her sayfanın numarası ve toplam sayfa sayısı, 3 Piyasaya arz 3.1 Ambalâjlama Kuru kayısılar yeni, temiz, kuru, kokusuz, içindeki malın özelliklerini bozmayan ve sağlığa zarar vermeyecek ambalâjlar içinde piyasaya arz edilir. Küçük ambalâjlar sevkiyatta bunları koruyacak yukarıdaki şartlara uygun daha büyük ambalajlara konulur. Naturel ve kükürtlü kayısılarda ambalâjlar net 25 kg ı geçmez. Yalnız endüstriyel kuru kayısılarda istenirse 100 kg dan fazla olmamak üzere yeni çuval ve torbalara müsaade edilir. Basılı ambalâj kullanıldığında yazılı kısmın dışarı gelmesine ve ürüne değmemesine özen gösterilmeli, kullanılacak mürekkep ve yapıştırıcılar sağlığa zararlı olmamalıdır. 3.2 İşaretleme Kuru kayısı ambalâjları üzerine aşağıdaki bilgiler, okunaklı olarak, silinmeyecek ve bozulmayacak şekilde yazılır, basılır veya bir etiket üzerine yazılıp yapıştırılır: Firmanın ticarî unvanı ve adresi, kısa adı, adresi veya varsa tescilli markası, Bu standardın işaret ve numarası (TS 485 şeklinde), Parti, seri veya kod numarası, Malın adı (kuru kayısı), Boy numarası (Endüstriyel sınıfta aranmaz), Grubu, Sınıfı, Tipi (Endüstriyel sınıfta aranmaz), Net kütlesi, Orijin ülke, Ürün yılı, Firmaca tavsiye edilen raf ömrü veya son kullanım tarihi. Gerektiğinde bu bilgiler Türkçe nin yanı sıra, yabancı dilde de yazılabilir. Bunlardan başka reklam olarak ambalâjın içindekilere aykırı ve alıcıyı yanıltıcı olmamak kaydıyla başka resim ve yazılar konulabilir. Not - Küçük ambalâjlarda bu bilgilerden yalnız malın adı ve net kütlesinin bulunması yeterlidir.

11 3.3 Muhafaza ve taşıma İçinde kuru kayısı bulunan ambalâjlar işleme yerlerinde, depolarda ve taşıtlarda fena koku yayan ve bunları kirleten maddelerle bir arada bulundurulmalıdır. Kuru kayısı ambalâjları kapalı, serin ve kuru yerlerde muhafaza edilmelidir. 4 Çeşitli hükümler İmalatçı veya satıcı, bu standarda uygun olarak imal edildiğini beyan ettiği kuru kayısı için istendiğinde, standarda uygunluk belgesi vermek veya göstermek mecburiyetindedir. Bu beyannamede satış konusu kuru kayısının; Madde 1 deki özelliklere uygun olduğunun, Madde 2 deki muayene ve deneylerin yapılmış ve uygun sonuç alınmış bulunduğunun belirtilmesi gerekir.

Çizelge 3 - Numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı. Parti Büyüklüğü. (n) 25 e kadar. 8 35001 ve yukarısı

Çizelge 3 - Numune alınmak üzere ayrılacak ambalaj sayısı. Parti Büyüklüğü. (n) 25 e kadar. 8 35001 ve yukarısı Ek-1/A TURK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Bakliyat No GTİP Madde İsmi İlgili Standart Standardın Farklı Uygulanacak Maddesi 1 0713.31.00.00.19 0713.32.00.00.19 0713.33.90.00.00

Detaylı

ICS 67.080.20 TÜRK STANDARDI TS 1130/Şubat 2008

ICS 67.080.20 TÜRK STANDARDI TS 1130/Şubat 2008 1 Ispanak 0 Giriş Bu standard; ıspanağın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 1 Kapsam Bu standard taze olarak piyasaya arz edilen ıspanakları

Detaylı

Enginar. 0 Giriş Bu standard; enginarın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir.

Enginar. 0 Giriş Bu standard; enginarın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. Enginar 0 Giriş Bu standard; enginarın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 1 Kapsam Bu standard, tüketiciye taze olarak arz edilen enginarları

Detaylı

EDIBLE SWEET CHESTNUTS STANDARD TS

EDIBLE SWEET CHESTNUTS STANDARD TS EDIBLE SWEET CHESTNUTS STANDARD TS - 1072 0 Konu, tarif, kapsam 0.1 Konu Bu standard, kestanelerin tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma, muayene ve deneyleri ile piyasaya arz şekline dairdir.

Detaylı

GTİP Madde İsmi İlgili Standart Standardın Farklı Uygulanacak Maddesi

GTİP Madde İsmi İlgili Standart Standardın Farklı Uygulanacak Maddesi Terimler ve Tarifler. A sınıfı yumurta,. Ekstra taze yumurta ve.4 B sınıfı yumurta tarifleri uygulanmaz. 4.. Fiziksel Özellikler A ve B sınıfı yumurtaların fiziksel özellikleri Çizelge de verilen değerlere

Detaylı

TEBLİĞ. Dış Ticaret Müsteşarlığından: TS 791 KAYISI STANDARDININ REVĠZYONU ĠLE TS 100 ELMA, TS 792 ERĠK,

TEBLİĞ. Dış Ticaret Müsteşarlığından: TS 791 KAYISI STANDARDININ REVĠZYONU ĠLE TS 100 ELMA, TS 792 ERĠK, 17 Eylül 2010 CUMA Resmî Gazete Sayı : 27702 TEBLİĞ Dış Ticaret Müsteşarlığından: TS 791 KAYISI STANDARDININ REVĠZYONU ĠLE TS 100 ELMA, TS 792 ERĠK, TS 797 TAZE FASULYE, TS 798 TAZE BEZELYE, TS 1073 KAVUN,

Detaylı

DRIED FIGS STANDARD TS - 541

DRIED FIGS STANDARD TS - 541 DRIED FIGS STANDARD TS - 541 0 Giriş Bu standard; kuru incirin tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma, muayene ve deneyleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 1 Kapsam Bu standard, işlenmiş

Detaylı

Baş lahana. 0 Giriş Bu standard; baş lahananın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir.

Baş lahana. 0 Giriş Bu standard; baş lahananın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. Baş lahana 0 Giriş Bu standard; baş lahananın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 1 Kapsam Bu standard, piyasaya taze olarak arz edilen

Detaylı

ICS 67.080.20 TÜRK STANDARDI TS 1253/Mart 2006 1 Hıyar (Cucumis sativus L.) 0 Giriş Bu standard; hıyarın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine,

ICS 67.080.20 TÜRK STANDARDI TS 1253/Mart 2006 1 Hıyar (Cucumis sativus L.) 0 Giriş Bu standard; hıyarın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, ICS 67.080.20 TÜRK STANDARDI TS 1253/Mart 2006 1 Hıyar (Cucumis sativus L.) 0 Giriş Bu standard; hıyarın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir.

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD ICS 67.080.20 TÜRK STANDARDI TASARISI tst 1898/Revizyon TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 1898 Şubat 2007 ICS 67.080.20 YAZLIK KABAK (Cucurbita pepo L.) Courgettes TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey

Detaylı

Sarmısak. 0 Giriş Bu standard; sarmısağın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir.

Sarmısak. 0 Giriş Bu standard; sarmısağın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. Sarmısak 0 Giriş Bu standard; sarmısağın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 1 Kapsam Bu standard, taze, yarı kuru ve kuru olarak piyasaya

Detaylı

ICS 67.080.20 TÜRK STANDARDI TS 1222/Aralık 2008. Patates

ICS 67.080.20 TÜRK STANDARDI TS 1222/Aralık 2008. Patates Patates 1 Kapsam Bu standard, patatesin tarifini, sınıflandırma ve özelliklerini, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz edilişini kapsar. Tohumluk olduğu belge ile belirtilmiş patatesler ile TS 1223

Detaylı

Çilek. 0 Giriş Bu standard; çileğin tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir.

Çilek. 0 Giriş Bu standard; çileğin tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. Çilek 0 Giriş Bu standard; çileğin tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 1 Kapsam Bu standard tüketiciye taze olarak arz edilen çilekleri

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 1255 Aralık 2007 ICS 67.080.20 PATLICAN Aubergines TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA Bugünkü teknik ve uygulamaya dayanılarak hazırlanmış

Detaylı

Ek 1/C TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Kuru ve Kurutulmuş Ürünler

Ek 1/C TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Kuru ve Kurutulmuş Ürünler Ek 1/C TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Kuru ve Kurutulmuş Ürünler No GTİP Madde İsmi İlgili Standart Standardın Farklı Uygulanacak Maddesi 1 0802.31.00.00.00 Kabuklu cevizler

Detaylı

Çekirdeksiz kuru üzüm

Çekirdeksiz kuru üzüm Çekirdeksiz kuru üzüm 0 Konu, tarif, kapsam 0.1 Konu Bu standard, çekirdeksiz kuru üzümün tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma, muayene ve deneyleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 0.2

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 541 Aralık 2006 ICS 67.080.10 KURU İNCİR Dried figs TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA Bugünkü teknik ve uygulamaya dayanılarak hazırlanmış

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 797 Mart 2006 ICS 67.080 20 TAZE FASULYE Green beans TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA Bugünkü teknik ve uygulamaya dayanılarak

Detaylı

Karnabahar. 0 Giriş Bu standard; karnabaharın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir.

Karnabahar. 0 Giriş Bu standard; karnabaharın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. Karnabahar 0 Giriş Bu standard; karnabaharın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 1 Kapsam Bu standard tüketiciye taze olarak arz edilen

Detaylı

Resmî Gazete. Dış Ticaret Müsteşarlığından: TS 1193 HAVUÇ VE TS 1255 PATLICAN STANDARDININ REVİZYONU İLE

Resmî Gazete. Dış Ticaret Müsteşarlığından: TS 1193 HAVUÇ VE TS 1255 PATLICAN STANDARDININ REVİZYONU İLE http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2008/03/20080309-2.htm 9 Mart 2008 PAZAR Resmî Gazete Sayı : 26811 TEBLİĞ Dış Ticaret Müsteşarlığından: TS 1193 HAVUÇ VE TS 1255 PATLICAN STANDARDININ REVİZYONU İLE

Detaylı

ICS TÜRK STANDARDI TS 3074/Kasım Kabuklu fındık

ICS TÜRK STANDARDI TS 3074/Kasım Kabuklu fındık Kabuklu fındık 0 Konu, tarif, kapsam 0.1 Konu Bu standard, kabuklu fındığın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma, muayene ve deneyleri ile, piyasaya arz şekline dairdir. 0.2 Tarifler 0.2.1

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 795 Mart 2006 ICS 67.080 20 PIRASA Leeks TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA Bugünkü teknik ve uygulamaya dayanılarak hazırlanmış

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 3075 Kasım 2001 ICS 67.080.10 İÇ FINDIK Hazelnut kernels TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA Bugünkü teknik ve uygulamaya dayanılarak

Detaylı

ICS 67.080.10 TÜRK STANDARDI TS 3075/Kasım 2001. İç fındık

ICS 67.080.10 TÜRK STANDARDI TS 3075/Kasım 2001. İç fındık İç fındık 0 Konu, tarif, kapsam 0.1 Konu Bu standard, iç fındığın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma, muayene ve deneyleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 0.2 Tarifler 0.2.1 İç fındık

Detaylı

Ek - 2 TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ DİĞER ÜRÜNLER. 2 Sabunlaşma sayısı 198-206. 3 Pamuk yağı ve diğer bitkisel yağ testleri Negatif

Ek - 2 TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ DİĞER ÜRÜNLER. 2 Sabunlaşma sayısı 198-206. 3 Pamuk yağı ve diğer bitkisel yağ testleri Negatif Ek - 2 TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ DİĞER ÜRÜNLER No GTİP Madde İsmi Ürün Adı Ürün Özellikleri Defne Yağının Fiziksel ve Kimyasal Özellikleri Çizelgesi Sıra No Özellikler Değerler 1 İyot sayısı 73-83

Detaylı

TS 541 Kuru ncir Standard n Revizyonuna li kin Tebli. (D Ticarette Standardizasyon: 2003/ 12)

TS 541 Kuru ncir Standard n Revizyonuna li kin Tebli. (D Ticarette Standardizasyon: 2003/ 12) TS 541 Kuru ncir Standard n Revizyonuna li kin Tebli 83 2003 tarih ve 25042 say Resmi Gazete (D Ticarette Standardizasyon: 2003/ 12) Madde 1-1652002 tarih ve 24754 say Resmi Gazete de yay mlanan Revize

Detaylı

Taze biber. 0 Giriş Bu standard; taze biberin tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir.

Taze biber. 0 Giriş Bu standard; taze biberin tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. Taze biber 0 Giriş Bu standard; taze biberin tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 1 Kapsam Bu standard, tüketiciye taze olarak arz edilen

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 07/11/13 00:00:00 Döner Sermaye İşletmesi Teklif No 139127 İLAN HASTANEMİZİN İHTİYACI OLAN AŞAĞIDA YAZILI MALZEME(LER) İHALE İLE SATIN ALINACAKTIR. İLGİLENEN FİRMALARIN 11/11/13 TARİHİ, SAAT 17:00 'E/A

Detaylı

ICS 67.080.20 TÜRK STANDARD TS 794/Nisan 2002

ICS 67.080.20 TÜRK STANDARD TS 794/Nisan 2002 Domates (Lycopersicon lycopersicum L.) 0 Konu, tarif, kapsam 0.1 Konu Bu standard, domates (Lycopersicon lycopersicum L.) in tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya

Detaylı

Mercimek (Kabuklu ve iç)

Mercimek (Kabuklu ve iç) Mercimek (Kabuklu ve iç) 0 Giriş Bu standard; mercimeğin tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 1 Kapsam Bu standard piyasaya kurutulmuş

Detaylı

YEM NUMUNESİ ALMA YÖNETMELİĞİ

YEM NUMUNESİ ALMA YÖNETMELİĞİ Yetki Kanunu 1734 Olur Tarihi 14.02.1975 Olur No 24 YEM NUMUNESİ ALMA YÖNETMELİĞİ Kanuni Dayanak : MADDE 1 - Bu Yönetmelik; 1734 sayılı Yem Kanununun 20 nci maddesi uyarınca hazırlanan ye Bakanlar Kurulu

Detaylı

1 -> 9 8/13/2014 5:54 PM

1 -> 9 8/13/2014 5:54 PM Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2013/12/20131231m1-21.htm 1 -> 9 8/13/2014 :4 PM 31 Aralık 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28868 (Mükerrer)

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 1280 Aralık 2006 ICS 67.080.10 ANTEPFISTIĞI İÇ Pistachio nuts kernels TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA Bugünkü teknik ve uygulamaya

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD 1269 TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 1068 Ekim 2015 ICS 67.120.20 TAVUK YUMURTASI - KABUKLU Chicken eggs in shell TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA Bugünkü teknik

Detaylı

Ek 1/D TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Yaş Meyve ve Sebzeler 1

Ek 1/D TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Yaş Meyve ve Sebzeler 1 Ek 1/D TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Yaş Meyve ve Sebzeler 1 No GTİP Madde İsmi İlgili Standart Standardın Farklı Uygulanacak Maddesi.1 Numune Alma.1 Numune Alma maddesi.1

Detaylı

YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU ADANA BİLİM VE TEKNOLOJİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ YAPI LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 S a y f a CİHAZLAR Cihazın ismi Sayfa Beton Basınç Dayanımı ve Kiriş

Detaylı

OKYANUS Danışmanlık. Türk Gıda Kodeksi - EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ

OKYANUS Danışmanlık. Türk Gıda Kodeksi - EKMEK VE EKMEK ÇEŞİTLERİ TEBLİĞİ T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Türk Gıda Kodeksi Ekmek ve Ekmek Çeşitleri Tebliği Resmi Gazete Tarihi Sayısı Değişiklik Açıklaması İlk Yayın 15.02.2002 24672 1. Değişiklik 15.10.2003 25260 Madde 5 3b

Detaylı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı

T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sayı : 40942840-934-20-c- 07/01/2015 Konu : Teklife Davet Sayın :... - Tel : Faks : Kurumumuzun ihtiyacı olan (7) kalem MUHTELİF GIDA

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 184 Mart 2007 ICS 67.080.10 ARMUT Pears TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA Bugünkü teknik ve uygulamaya dayanılarak hazırlanmış olan

Detaylı

Ek-1/B TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Bitkisel Yemeklik Yağlar

Ek-1/B TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Bitkisel Yemeklik Yağlar Ek-1/B TÜRK STANDARTLARINA GÖRE TİCARİ KALİTE DENETİMİNE TABİ ÜRÜNLER Bitkisel Yemeklik Yağlar No GTİP Madde İsmi İlgili Standart Standardın Farklı Uygulanacak Maddesi 1 107.90.90.00.00 Diğerleri (Soya

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 887 Nisan 2003 ICS 67.200.10 YEMEKLİK PAMUK YAĞI Edible cottonseed oil TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA Bugünkü teknik ve uygulamaya

Detaylı

Satınalma Şartnameleri Taze Meyve Sebze

Satınalma Şartnameleri Taze Meyve Sebze 1 - BEYAZ LAHANA Çürümemiş, pörsümemiş, dondan zarar görmemiş, yaprakları parçalanmamış ve kartlaşmamış olmalıdır. Üzerinde yabancı tat ve koku, anormal dış nem, böcek yenikleri, yabancı madde olmamalıdır.

Detaylı

ICS 67.080.10 TÜRK STANDARDI TS 1917/Nisan 1993 ÖN SÖZ

ICS 67.080.10 TÜRK STANDARDI TS 1917/Nisan 1993 ÖN SÖZ ÖN SÖZ Bu standard, Türk Standardları Enstitüsü nün Mamul Gıdalar Hazırlık Grubu nca kurulan ilgili Teknik Komite tarafından revizyonu yapılmış ve Grupta son şekli verildikten sonra, TSE Teknik Kurulu

Detaylı

Tarih ve Sayı: 17/05/2016-E.23591 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı

Tarih ve Sayı: 17/05/2016-E.23591 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Tarih ve Sayı: 17/05/2016-E.23591 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sayı : 35677068-934.99-17/05/2016 Konu : Teklife Davet Sayın : Üniversitemiz Merkezi Yemekhane Mutfağında

Detaylı

Pırasa. 0 Giriş Bu standard, pırasanın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir.

Pırasa. 0 Giriş Bu standard, pırasanın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. Pırasa 0 Giriş Bu standard, pırasanın tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 1 Kapsam Bu standard, Madde 3.1'de tanımlanan ve tüketiciye

Detaylı

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan Ön söz

ICS TÜRK STANDARDI TS EN /Nisan Ön söz Ön söz Bu standard, CEN tarafından kabul edilen EN 12390-7: 2000 standardı esas alınarak, TSE İnşaat Hazırlık Grubu nca hazırlanmış ve TSE Teknik Kurulu nun 8 Nisan 2002 tarihli toplantısında Türk Standardı

Detaylı

5 Şubat 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28550 TEBLİĞ

5 Şubat 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28550 TEBLİĞ 5 Şubat 2013 SALI Resmî Gazete Sayı : 28550 TEBLİĞ Ekonomi Bakanlığından: BAZI TARIM ÜRÜNLERİNİN İHRACATINDA VE İTHALATINDA TİCARİ KALİTE DENETİMİ TEBLİĞİ (ÜRÜN GÜVENLİĞİ VE DENETİMİ: 2013/21) NDE DEĞİŞİKLİK

Detaylı

Yeşil salata ve marul

Yeşil salata ve marul Yeşil salata ve marul 0 Giriş Bu standard; yeşil salata ve marulun tarifine, sınıflandırma ve özelliklerine, numune alma ve muayeneleri ile piyasaya arz şekline dairdir. 1 Kapsam Bu standard, tüketiciye

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI SOSYAL TESİS VE İŞLETMELERİ YUFKA, KADAYIF VE MANTI GRUBU ÜRÜNLER TEKNİK ŞARTNAMESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI SOSYAL TESİS VE İŞLETMELERİ YUFKA, KADAYIF VE MANTI GRUBU ÜRÜNLER TEKNİK ŞARTNAMESİ AMAÇ Bu Teknik Şartname, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Tesis ve İşletmeleri ve bağlı birimlerinin yufka, kadayıf ve mantı grubu ihtiyacının satın alımı işi amacıyla

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 13169 Aralık 2005 ICS 67.080.20 BRÜKSEL LAHANASI Brussels sprouts TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA Bugünkü teknik ve uygulamaya

Detaylı

5. DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE ÜRÜN STANDARTLARI

5. DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE ÜRÜN STANDARTLARI 5. DÜNYA DA VE TÜRKİYE DE ÜRÜN STANDARTLARI Dünya meyve&sebze literatürü incelendiğinde çok farklı ürünlerin değişik şekillerde sınıflandırıldığı görülmekle birlikte, tüm Dünya da ortak karara varılmış

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS EN 10277-2 Mart 2004 (EN 10277-2/AC :2003 dahil) ICS 77.140.60 PARLAK ÇELİK MAMULLER - TEKNİK TESLİM ŞARTLARI - BÖLÜM 2: GENEL MÜHENDİSLİK AMAÇLI ÇELİKLER Bright steel

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKS ŞEKER TEBLİĞİ (Tebliğ No:99/10 )

TÜRK GIDA KODEKS ŞEKER TEBLİĞİ (Tebliğ No:99/10 ) Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 22.04.2002 24734 Türk Gıda Kodeksi Şeker Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete: 28.02.2003 25034

Detaylı

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.)

TEBLĠĞ TASLAĞI TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ. (Tebliğ No:.) TEBLĠĞ TASLAĞI Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (Tebliğ No:.) Amaç MADDE 1 - (1) Bu Tebliğin amacı, kahve ve kahve ekstraktlarının tekniğine

Detaylı

SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138)

SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138) SERTLEŞMİŞ BETON ÖZGÜL AĞIRLIK TAYİNİ (TS EN 2941, ASTM C138) Taze Beton: Betonun karıştırma işlemi bittikten sonra sahip olduğu işlenebilirliğini koruyabildiği süre içindeki (sertleşmeye başlamadan önceki)

Detaylı

TS/792 ER K STANDARDININ DI T CARETTE ZORUNLU. Ticarette Standardizasyon : (00/01)

TS/792 ER K STANDARDININ DI T CARETTE ZORUNLU. Ticarette Standardizasyon : (00/01) TS/792 ER K STANDARDININ DI T CARETTE ZORUNLU UYGULAMAYA KONULMASINA N TEBL Ticarette Standardizasyon : (00/01) 22.1.2000 tarih ve 23941 say Resmi Gazete Madde 1 Türk Standardlar Enstitüsü taraf ndan haz

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 792 Şubat 2007 ICS 67.080.10 ERİK Plums. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA 1 Bugünkü teknik ve uygulamaya dayanılarak hazırlanmış

Detaylı

TÜRK GIDA KODEKSİ PİRİNÇ TEBLİĞİ. (Tebliğ No: 2001/ 10 )

TÜRK GIDA KODEKSİ PİRİNÇ TEBLİĞİ. (Tebliğ No: 2001/ 10 ) Türk Gıda Kodeksi Pirinç Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 15 Şubat 2002-24672 Resmi Gazete: 19.04.2001-24378 Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığından: TÜRK GIDA

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ Konsolidasyon Su muhtevası Dane dağılımı Üç eksenli kesme Deneyler Özgül ağırlık Serbest basınç Kıvam limitleri (likit limit) Geçirgenlik Proktor ZEMİNLERDE LİKİT LİMİT DENEYİ

Detaylı

T.C. Resmi Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 14 Haziran 1993 PAZARTESİ.

T.C. Resmi Gazete. Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır. 14 Haziran 1993 PAZARTESİ. T.C. Resmi Gazete Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğünce Yayımlanır Kuruluşu : 7 Ekim 1920 14 Haziran 1993 PAZARTESİ Sayı : 21607 YÜRÜTME VE İdare BÖLÜMÜ Dicle Üniversitesinden : Yönetmelikler

Detaylı

KÖFTELİK BULGUR TEKNİK ŞARTNAMESİ. 2- Tip Köftelik bulgur olnıalıdır.( KÖFTELİK, KISIRLIK)

KÖFTELİK BULGUR TEKNİK ŞARTNAMESİ. 2- Tip Köftelik bulgur olnıalıdır.( KÖFTELİK, KISIRLIK) KÖFTELİK BULGUR TEKNİK ŞARTNAMESİ 1-Sert buğdaylardan (Triticum durum) buğdayının tekniğine uygun olarak işlenmesinden elde edilen ürün Ürün 25-50 kg lık paketler halinde olmalıdır 2- Tip Köftelik bulgur

Detaylı

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ

ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ ZEMİN MEKANİĞİ DENEYLERİ Konsolidasyon Su muhtevası Dane dağılımı Üç eksenli kesme Deneyler Özgül ağırlık Serbest basınç Kıvam limitleri (likit limit) Geçirgenlik Proktor ZEMİN SU MUHTEVASI DENEYİ Birim

Detaylı

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ

KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ KANTİTATİF ANALİTİK KİMYA PRATİKLERİ Kantitatif analiz yöntemleri, maddenin miktar tayinlerine dayalı analiz yöntemleridir. Günümüzde miktar tayinine yönelik birçok yöntem bilinmektedir. Pratik çalışmalarda

Detaylı

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ

KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ TÜRKİYE ÜRETİMİ KURU İNCİR DÜNYA ÜRETİMİ İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı Anadolu dan, önce Suriye ve Filistin e sonrasında buradan da Çin ve Hindistan a yayılmıştır. Dünya kuru incir üretimine

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 1132 Şubat 2007 ICS 67.080.10 KARPUZ Watermelons TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA Bugünkü teknik ve uygulamaya dayanılarak hazırlanmış

Detaylı

Kt> TÜRK STANDARDI TS 1072 S / TURKISH STANDARD KESTANE. Edible sweet chestnuts

Kt> TÜRK STANDARDI TS 1072 S / TURKISH STANDARD KESTANE. Edible sweet chestnuts Kt> TÜRK STANDARDI S / TURKISH STANDARD TS 1072 Nisan 2014 ICS 67.080.10 KESTANE Edible sweet chestnuts TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanlıklar/ANKARA Bugünkü teknik ve uygulamaya

Detaylı

ICS 67.080.20 TÜRK STANDARDI TS 794/Aralık 2014 T Ü R K S T A N D A R D I

ICS 67.080.20 TÜRK STANDARDI TS 794/Aralık 2014 T Ü R K S T A N D A R D I ICS 67.080.20 TÜRK STANDARDI TS 794/Aralık 2014 T Ü R K S T A N D A R D I T U R K IS H Ön S T söz A N D A R D Bu standard, Türk Standardları Enstitüsü nün Gıda, Tarım ve Hayvancılık İhtisas Kurulu na bağlı

Detaylı

DÜZ SADE YAĞLARI SADEYAĞ ÜRÜN TANIMI DÖK. NO ÜT-01 TARİH 01.01.2015 REVİZYON 00 SAYFA 1/2 ÜRÜN İŞLETME ONAY BELGESİ NUMARASI TANIM REFERANS FİZİKSEL ÖZELLİKLER KİMYASAL ÖZELLİKLER BİYOLOJİK ÖZELLİKLER

Detaylı

ICS 75.160.20 BELGELENDİRME KRİTERİ TSE K 214 BELGELENDİRME KRİTERİ CERTIFICATION CRITERIA

ICS 75.160.20 BELGELENDİRME KRİTERİ TSE K 214 BELGELENDİRME KRİTERİ CERTIFICATION CRITERIA ICS 75.160.20 BELGELENDİRME KRİTERİ TSE K 214 BELGELENDİRME KRİTERİ CERTIFICATION CRITERIA TSE K 214 Şubat 2014 ICS 75.160.20 PİROLİTİK SIVI YAKIT - KULLANILMIŞ LASTİK VE PLASTİKLERİN PİROLİZİYLE ELDE

Detaylı

TÜRK STANDARDI TASARISI DRAFT TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TASARISI DRAFT TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TASARISI DRAFT TURKISH STANDARD tst Revizyon ICS 67.080.10 KURUTULMUŞ ANANAS Dehydrated pineapple I.MÜTALAA 2015/101928 Bu tasarıya görüş verilirken, tasarı metni içerisinde kullanılan kelime

Detaylı

zeytinist

zeytinist 1 T.C. BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ EDREMİT MESLEK YÜKSEKOKULU Zeytincilik ve Zeytin İşleme Teknolojisi Programı Öğr. Gör. Mücahit KIVRAK 0 505 772 44 46 kivrak@gmail.com www.mucahitkivrak.com.tr 2 3 4 SİRKELİ

Detaylı

Tel Halatların, Zincirlerin ve Kancaların Belgelendirilmesi ve İşaretlenmesi ile İlgili Yönetmelik (73/361/AT) ( R.G 01.07.

Tel Halatların, Zincirlerin ve Kancaların Belgelendirilmesi ve İşaretlenmesi ile İlgili Yönetmelik (73/361/AT) ( R.G 01.07. Tel Halatların, Zincirlerin ve Kancaların Belgelendirilmesi ve İşaretlenmesi ile İlgili Yönetmelik (73/361/AT) ( R.G 01.07.2003/25155 ) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1 Bu Yönetmeliğin

Detaylı

ç) Kanun: 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununu,

ç) Kanun: 10/2/2005 tarihli ve 5300 sayılı Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk Kanununu, KURU KAYISI LİSANSLI DEPO TEBLİĞİ Amaç MADDE 1 (1) Bu Tebliğin amacı, standartları belirlenen kayısının emniyetli ve uygun koşullarda depolanmasını ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılmasını

Detaylı

TKĐ SINIRLI SORUMLU EGE LĐNYĐTLERĐ ĐŞLETMESĐ MÜESSESE MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

TKĐ SINIRLI SORUMLU EGE LĐNYĐTLERĐ ĐŞLETMESĐ MÜESSESE MÜDÜRLÜĞÜ LABORATUVAR ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ Laboratuvar Şube Müdürlüğü bünyesindeki cihazlar, numune hazırlama ve analiz cihazları olarak iki ana gruba ayrılır. 1. NUMUNE HAZIRLAMA 1.1.KIRICILAR : Çekiçli Kırıcı - Çeneli Kırıcı : PRS Makine RETSCH/BB200

Detaylı

Evrak Tarih ve Sayısı: 03/07/2018-E T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı

Evrak Tarih ve Sayısı: 03/07/2018-E T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Evrak Tarih ve Sayısı: 03/07/2018-E.33254 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sayı : 35677068-934.99-03/07/2018 Konu : Teklife Davet Sayın : Üniversitemiz Sosyal Tesisler

Detaylı

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI. İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü T.C KONYAALTI KAYMAKAMLIĞI İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü GIDA GÜVENLİĞİ Gıdalarda oluşabilecek fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararın ortadan kaldırılması için alınan tedbirlerin

Detaylı

TGK- GIDALARDAKĐ MĐKOTOKSĐN LĐMĐTLERĐNĐN RESMĐ KONTROLÜ ĐÇĐN NUMUNE ALMA, NUMUNE HAZIRLAMA VE ANALĐZ METODU KRĐTERLERĐ TEBLĐĞĐ (TEBLĐĞ NO: 2011/32)

TGK- GIDALARDAKĐ MĐKOTOKSĐN LĐMĐTLERĐNĐN RESMĐ KONTROLÜ ĐÇĐN NUMUNE ALMA, NUMUNE HAZIRLAMA VE ANALĐZ METODU KRĐTERLERĐ TEBLĐĞĐ (TEBLĐĞ NO: 2011/32) TGK- GIDALARDAKĐ MĐKOTOKSĐN LĐMĐTLERĐNĐN RESMĐ KONTROLÜ ĐÇĐN NUMUNE ALMA, NUMUNE HAZIRLAMA VE ANALĐZ METODU KRĐTERLERĐ TEBLĐĞĐ (TEBLĐĞ NO: 2011/32) 15 Ağustos 2011 PAZARTESĐ Resmî Gazete Sayı : 28026 Amaç

Detaylı

(13-01-2005 tarih ve 25699 sayılı R.G.)

(13-01-2005 tarih ve 25699 sayılı R.G.) GIDA MADDELERĐNDE OKRATOKSĐN A SEVĐYESĐNĐN RESMĐ KONTROLÜ ĐÇĐN NUMUNE ALMA METOTLARI TEBLĐĞĐ (Tebliğ No: 2004/47) (13-01-2005 tarih ve 25699 sayılı R.G.) Amaç Madde 1- Bu Tebliğin amacı okratoksin A seviyesinin

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI SOSYAL TESİS VE İŞLETMELERİ EKMEK GRUBU TEKNİK ŞARTNAMESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI SOSYAL TESİS VE İŞLETMELERİ EKMEK GRUBU TEKNİK ŞARTNAMESİ AMAÇ Bu Teknik Şartname, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Tesis ve işletmeleri ve bağlı birimlerin ihtiyacı olan unlu mamuller grubu ürünlerin satın alımı işi amacıyla

Detaylı

Kereste ile ilgili yürürlükteki Standardlar

Kereste ile ilgili yürürlükteki Standardlar Sıra No 1 2 3 4 5 TS EN 13556 Kereste ile ilgili yürürlükteki Standardlar 27.03.2017 TS No Açıklamalar Yuvarlak ve biçilmiş yapacak odun (kereste) - Avrupa da keresteleri kullanılan ağaçların terminolojisi

Detaylı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı

mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı mümkün olduğu takdirde hasta fidecikleri yakmak gerekir. Ayrıca sık ekimlerden kaçınmalı, tohum gerektiğinden daha fazla derine ekilmemeli, aşırı gübre kullanılmamalı, kirli su ile sulama yapılmamalıdır.

Detaylı

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI SOSYAL TESİS VE İŞLETMELERİ YUMURTA TEKNİK ŞARTNAMESİ

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK KÜLTÜR VE SPOR DAİRE BAŞKANLIĞI SOSYAL TESİS VE İŞLETMELERİ YUMURTA TEKNİK ŞARTNAMESİ AMAÇ Bu Teknik Şartname, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sosyal Tesis ve İşletmeleri ve bağlı birimlerinin yumurta ihtiyacının satın alımı işi amacıyla hazırlanmıştır. KAPSAM

Detaylı

ISLAKLIK ÖLÇÜMLERİ. a. Metalin paslanması b. Tahtanın çürümesi c. Ekmeğin küflenmesi. Şekil 1. Malzemeler üzerindeki bozulmalar

ISLAKLIK ÖLÇÜMLERİ. a. Metalin paslanması b. Tahtanın çürümesi c. Ekmeğin küflenmesi. Şekil 1. Malzemeler üzerindeki bozulmalar 483 ISLAKLIK ÖLÇÜMLERİ Ali UYTUN Aliye KARTAL DOĞAN ÖZET Her ürünün belirli ortam şartlarında korunması ve saklanması gerekir. Yanlış saklama koşullarında bekletilen ürünlerin yapısında büyük değişikler

Detaylı

Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı ve Yemeklik Prina Yağı Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 1 Aralık 2000 - Sayı: 24247

Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı ve Yemeklik Prina Yağı Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 1 Aralık 2000 - Sayı: 24247 Türk Gıda Kodeksi Yemeklik Zeytinyağı ve Yemeklik Prina Yağı Tebliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Tebliğ Resmi Gazete 1 Aralık 2000 - Sayı: 24247 Resmi Gazete 25 Nisan 1998 - Sayı: 23323 Tarım ve Köyişleri

Detaylı

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi

AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi AGREGALAR Çimento Araştırma ve Uygulama Merkezi Agregalar, beton, harç ve benzeri yapımında çimento ve su ile birlikte kullanılan, kum, çakıl, kırma taş gibi taneli farklı mineral yapıya sahip inorganik

Detaylı

JEO 302 KAYA MEKANİĞİ

JEO 302 KAYA MEKANİĞİ JEO 302 KAYA MEKANİĞİ LABORATUVAR 1. HAFTA Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü JEO302 KAYA MEKANİĞİ dersi kapsamında Doç. Dr. Hakan Ahmet Nefeslioğlu ve Araş. Gör. Fatih Uçar tarafından

Detaylı

ICS 91.100.25 TÜRK STANDARDI TS EN 538/Ocak 2000

ICS 91.100.25 TÜRK STANDARDI TS EN 538/Ocak 2000 ÖNSÖZ Bu standard, CEN tarafõndan kabul edilen EN 538 : 1994 standardõ esas alõnarak, TSE İnşaat Hazõrlõk Grubu nca hazõrlanmõş ve TSE Teknik Kurulu nun 6 Ocak 2000 tarihli toplantõsõnda Türk Standardõ

Detaylı

Türkiye Hazır Beton Birliği İktisadi İşletmesi Deney / Kalibrasyon Laboratuvarı. Deney Listesi

Türkiye Hazır Beton Birliği İktisadi İşletmesi Deney / Kalibrasyon Laboratuvarı. Deney Listesi REVİZYON GÜNCELLEME DOKÜMAN NO YAYIN L27 01.01.2008 13.01.2014-06 08.05.2014 1/8 GÜNCELLEŞTİRMEYİ GERÇEKLEŞTİREN (İSİM / İMZA / TARİH) : DENEYLERİ A01 İri agregaların parçalanmaya karşı direnci Los Angeles

Detaylı

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz.

TEBLİĞ. (2) Bu Tebliğ, Çözünebilir café torrefacto yu, diğer bitkilerden elde edilen kahveleri ve kahveli ürünleri kapsamaz. 3 Mart 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29642 TEBLİĞ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından: TÜRK GIDA KODEKSĠ KAHVE VE KAHVE EKSTRAKTLARI TEBLĠĞĠ (TEBLĠĞ NO: 2016/7) BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

Buğdayın Dış Görünüşü

Buğdayın Dış Görünüşü Buğdayın Dış Görünüşü 1. Renk Buğday tanesi beyaz, açık sarı, sarı kırmızı, kehribar ve esmer olmak üzere muhtelif renklerde olur. Tane rengi dış kabuktan değil tohum kabuğundan ileri gelir. Tanede renk

Detaylı

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI PARTİKÜL MADDE (TOZ) TAYİNİ SONER OLGUN.

T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI PARTİKÜL MADDE (TOZ) TAYİNİ SONER OLGUN. T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ÖLÇÜM VE İZLEME DAİRESİ BAŞKANLIĞI PARTİKÜL MADDE (TOZ) TAYİNİ SONER OLGUN Şube Müdürü Ekim 2010 Kastamonu 1 PARTİKÜL MADDE (TOZ) TAYİNİ Tanım:

Detaylı

GIDALARDA YAĞ TAYİNİ

GIDALARDA YAĞ TAYİNİ GIDALARDA YAĞ TAYİNİ 1. GERBER YÖNTEMİYLE YAĞ TAYİNİ 1.1. Genel Bilgi Yağ tayininin amacı; > Gıdanın kalitesini belirlemek, > Üretimi yapılacak gıdanın yağ oranını belirli bir düzeye ayarlamaktır. > Ayrıca

Detaylı

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ 23/09/2011 00:00:00 Döner Sermaye İşletmesi Teklif No 20116203 İLAN HASTANEMİZİN İHTİYACI OLAN AŞAĞIDA YAZILI MALZEME(LER) İHALE İLE SATIN ALINACAKTIR. İLGİLENEN FİRMALARIN 06/10/2011 TARİHİ, SAAT 14:00

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS EN 10277-3 Mart 2004 ICS 77.140.60 PARLAK ÇELİK MAMULLER - TEKNİK TESLİM ŞARTLARI - BÖLÜM 3: OTOMAT ÇELİKLERİ Bright steel products - Technical delivery conditions -

Detaylı

YERLEŞİM SİSTEMLERİ FAALİYET ALANI KOORDİNATÖRLÜĞÜ

YERLEŞİM SİSTEMLERİ FAALİYET ALANI KOORDİNATÖRLÜĞÜ YERLEŞİM SİSTEMLERİ FAALİYET ALANI KOORDİNATÖRLÜĞÜ ST 37 İMAL EDİLEN PARÇALARIN TEKNİK ŞARTNAMESİ 1. Bu Şartname yayınlandığı Tarihte yürürlüğe girer. 2. Bu şartname toplam 5 sayfadan ibarettir. 3. Şartnamede

Detaylı

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi

KURU İNCİR. Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005. T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Hazırlayan Çağatay ÖZDEN 2005 T.C. Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi KURU İNCİR Türkiye de Üretim İncir, ilk kültüre alınan meyvelerden birisi olarak, anavatanı

Detaylı

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı. Sayı : /10/2015 Konu : Teklife Davet

T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı. Sayı : /10/2015 Konu : Teklife Davet Evrak Tarih ve Sayısı: 12/10/2015-44023 T.C. GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Sayı : 35677068-934.99-12/10/2015 Konu : Teklife Davet Sayın : Üniversitemiz Merkezi Yemekhane

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 11306 Aral k 2005 ICS 67.080.10 K V Kiwifruit TÜRK STANDARDLARI ENST TÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanl klar/ankara Bugünkü teknik ve uygulamaya dayan larak haz rlanm

Detaylı

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD

TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TÜRK STANDARDI TURKISH STANDARD TS 13169 Aral k 2005 ICS 67.080.20 BRÜKSEL LAHANASI Brussels sprouts TÜRK STANDARDLARI ENST TÜSÜ Necatibey Caddesi No.112 Bakanl klar/ankara Bugünkü teknik ve uygulamaya

Detaylı