YARARLI B LG LER I : A)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YARARLI B LG LER I- 2006 : A)"

Transkript

1 YARARLI B LG LER I Yarg Harçlar Yarg harçlar : A) Mahkeme harçlar : Hukuk ve ticaret davalar yla, idari davalarda ihtilafs z yarg konular nda ve icra tetkik mercilerinde I- Baflvurma harc : Dilekçe veya tutanakla dava açma veya davaya müdahale veya tevdi mahalinin tayini, ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz, tesbiti delail ile ilgili taleplerde, 1. Sulh mahkemelerinde, icra tetkik mercilerinde (5,80 YTL) 2. Asliye mahkemelerinde, idare mahkemelerinde (12,20 YTL) 3. (5035 say l Kanunun 34 üncü maddesi ile de iflen bent. Yürürlük: ) Bölge dare Mahkemeleri, Yarg tay, Dan fltay ve Askeri Yüksek dare Mahkemesinde (18,60 YTL) (Mahkemenin yetkisizlik veya görevsizlik karar vermesi sebebiyle yetkili veya görevli mahkemeye yeniden baflvurulmas halinde bu harç al nmaz.) II- Celse Harc : (Taraflar veya vekilleri taraf ndan ertelenmelerine sebebiyet verilen celselerden.) 1. Sulh mahkemeleri: a) Konusu belli bir de erle ilgili davalarda dava konusu miktardan (7,10 YTL den afla olmamak üzere) (Binde 1,8) b) Belli bir de er bulunmayan davalarda (7,10 YTL) 2. Asliye mahkemelerinde, idari yarg mercilerinde (12,20 YTL den az olmamak üzere) (Binde 1,8) III- Karar ve ilam harc : 1. Nispi harç: a) Konusu belli bir de erle ilgili bulunan davalarda esas hakk nda karar verilmesi halinde hüküm alt na al nan anlaflmazl k konusu de er üzerinden (Binde 54)

2 1612 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 80 Say : 4 Y l 2006 Bakanlar Kurulu, dava çeflitleri itibariyle birlikte veya ayr ayr olmak üzere bu bentte yaz l nispeti binde 10'a kadar indirmeye veya Kanunda yaz l nispete kadar ç karmaya yetkilidir. b) Bir gayrimenkulün hissedarlar aras nda sat fl suretiyle fluyuun izalesine dair olan hükümler (Gayrimenkulün sat fl bedeli üzerinden) (Binde 9) c) Gayrimenkulün hissedarlar aras nda taksimine dair olan hükümler (Taksim edilen gayrimenkul de eri üzerinden) (Binde 3,6) d) Nafaka verilmesine dair hükümler (Bir senelik nafaka bedeli üzerinden) (Binde 9) e) (5035 say l Kanunun 34 üncü maddesi ile de iflen bent. Yürürlük: ) Yukar daki nispetler Bölge dare Mahkemeleri, Dan fltay, Askeri Yüksek dare Mahkemesi ve Yarg tay' n tasdik veya iflin esas n hüküm alt na ald kararlar için de aynen uygulan r. Nispi harçlar (12,20 YTL den) afla olamaz. 2. Maktu harç: a) 1'inci f kra d fl nda kalan davalarla, taraf teflkiline imkan bulunmayan davalarda verilen esas hakk ndaki kararlarla, davan n reddi karar ve icra tetkik mercilerinin 1'inci f kra d fl nda kalan kararlar nda (12,20 YTL) b) (5035 say l Kanunun 34 üncü maddesi ile de iflen bent. Yürürlük: ) (a) f kras nda yaz l davalarda esasa taalluk eden veya tashihi karar taleplerinin reddine dair Yarg tay, Dan fltay ve Askeri Yüksek dare Mahkemesi kararlar nda (25,10 YTL) c) (5035 say l Kanunun 34 üncü maddesi ile de iflen bent. Yürürlük: ) dare Mahkemeleri, Bölge dare Mahkemeleri, Yarg tay, Dan fltay ve Askeri Yüksek dare Mahkemesinin icran n tehiri kararlar nda (19,90 YTL) d) Tespiti delail, ihtiyati haciz ve ihtiyati tedbir kararlar nda (19,90 YTL) B) cra ve iflas harçlar : I. cra harçlar : 1. craya baflvurma harc (12,20 YTL) 2. De eri belli olmayan icra takiplerinde, icran n yerine getirilmesi harc (12,20 YTL) 3. De eri belli olan icra takiplerinde tahsil harc, de er üzerinden:

3 Yararl Bilgiler 1613 a) Ödeme veya icra emrinin tebli i üzerine hacizden evvel ödenen paralardan (Yüzde 3,6) b) Hacizden sonra ve sat fltan önce ödenen paralardan (Yüzde 7,2) c) Haczedilen veya rehinli mallar n sat l p paraya çevrilmesi suretiyle tahsil olunan paralardan (Yüzde 9) d) Resmi ve özel müesseseler memur ve hizmetlilerinin maafl, ücret, gündelik ve sair hizmet gelirlerinin haczi suretiyle tahsil olunan paralardan (Yüzde 3,6) e) Takip talebi bulunmayan alacakl lara cra ve flas Kanununun 125'inci 3 üncü f kras gere ince ödenen paralardan (Yüzde 1,8) f) Gayrimenkullerin ve gemilerin tahliye ve tesliminde: aa) cra emrinin tebli i üzerine tahliye olundu u takdirde (Yüzde 1,8) bb) Tahliye ve teslim icra marifetiyle oldu u takdirde (Yüzde 3,6) g) Menkul tesliminde; aa) cra emrinin tebli i üzerine teslim halinde (Yüzde 1,8) bb) cra marifetiyle teslim halinde (Yüzde 3,6) 4. dare harçlar : (8,60 YTL) (Haczedilen gayrimenkullerin idaresi, kira mukaveleleri düzenlenmesi ve hesap tutulmas için) II. flas harçlar : 1. Maktu harç: flas n aç lmas veya konkordato iste i ve masaya kat lma (19,90 YTL) 2. Konunun de eri üzerinden harç: a) flasta paylafl lan para üzerinden (Yüzde 3,6) b) Konkordatoda alacakl lara verilmesi kararlaflt r lan para üzerinden (Binde 9) I. Suret harçlar : a) lam n her sayfas n n suretinden (Tasdikli fotokopiler dahil) (1,00 YTL) b) Mahkeme ve merci zab tnameleri ve di er evrak n beher sayfas n n suretlerinden (Tasdikli fotokopiler dahil) (1,00 YTL) c) Avukatlar n tasdik etti i vekaletname suretlerinden (Tasdikli fotokopiler dahil) (2,10 YTL) d) Sulh hakimi taraf ndan tasdik edilen vekaletname suretlerinden (Tasdikli fotokopiler dahil) (2,10 YTL)

4 1614 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 80 Say : 4 Y l 2006 Re'sen verilmesi icap eden suretler hariç olmak üzere ceza mahkemelerinden al nacak suretlerden de ayn harçlar al n r. II. Muhafaza harçlar : Adliye veznelerine tevdi olunan k ymetli eflyan n kabul ve muhafazas için, muhafaza olunan de er üzerinden: a) Bir y la kadar (Binde 9) b) Bir y l geçen her y l ve kesirler için (Binde 4,5) III. Defter tutma harçlar : a) Alelumum, defter tutma ve tahrir ifllerinde (7,10 YTL den) az olmamak üzere deftere kaydolunan de er üzerinden (Binde 3,6) b) Miras ifllerinde defter tutulmas nda: aa) Mevcut ve alacak bakiyesi has l olmufl ise bu bakiye üzerinden (Binde 3,6) bb) Borç bakiyesi has l olmufl veya mevcut ve alacaklar ile borçlar bakiyesi eflit ise (18,60 YTL) c) flas dairesi taraf ndan tutulacak defterlerden (18,60 YTL) IV. Miras ifllerine ait harçlar: Terekenin tahrir ve tespiti, miras n taksimi, tasfiyesi ve idaresinde, bunlar n konusunu teflkil eden de erler (Binde 3,6) (Miras idaresinde her sene ve kesirler için harç al n r.) V. Vasiyetname tanzimine ait harçlar: Medeni Kanunun 479'uncu maddesine göre sulh hakimi taraf ndan tanzim edilen resmi vasiyet senetleri: a) Belli bir mebla ihtiva edenler (Binde 0,90) b) Belli bir mebla ihtiva etmeyenler (25,10 YTL) Vergi yarg s harçlar : Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümler ile bunlara ba l zam ve cezalara iliflkin uyuflmazl klardan dolay Vergi Mahkemelerinde, Bölge dare Mahkemelerinde ve Dan fltay'da aç lan davalarda. I- Baflvurma harc : a) Vergi Mahkemeleri ile Bölge dare Mahkemelerine baflvurma (12,20 YTL) b) Dan fltaya baflvurma (25,10 YTL) II- Nispi harçlar: a) Vergi mahkemesi ile bölge idare mahkemesi kararlar nda: Tarhiyata ve ceza kesme ifllemlerine karfl mükellefin dava açmas üzerine vergi mahkemesinin nihai kararlar ile bölge idare mahkemesinin

5 Yararl Bilgiler 1615 kararlar nda, karar alt na al nan uyuflmazl k konusu vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümler ile bunlara ba l zam ve cezalar n toplam de er üzerinden (12,20 YTL den) az olmamak üzere (Binde 3,6) b) Dan fltay kararlar nda: Karar alt na al nan uyuflmazl k konusu vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümler ile bunlara ba l zam ve cezalar n toplam de eri üzerinden (25,10 YTL den) az olmamak üzere (Binde 7,2) (Bu miktardan evvelce ödenen nispi harç mahsup edilir) III- Maktu harç: Yukar daki pozisyonlarda gösterilen ve nispi harca tabi tutulmam fl olan tarhiyat veya ceza kesme ve di er ifllemlerle ilgili: a) Vergi mahkemesi ve bölge idare mahkemesi kararlar nda (12,20 YTL) b) Dan fltay kararlar nda (25,10 YTL) c) Bölge idare mahkemesi ve Dan fltay n yürütmenin durdurulmas kararlar nda (25,10 YTL) IV- Suret harçlar : Taraflar n iste i üzerine verilecek karar suretleri için karar suretinin her sayfas ndan (Fotokopiler dahil) (0,70 YTL) Aç klama: GÖREV ve TEMY Z SINIRLARI Önceki say m zda sundu umuz Asliye Hukuk, Sulh Hukuk Görev S n r oranlar n Baflbakanl k Mevzuat Bilgi Sisteminden alarak yay mlam flt k. Bu sitenin sürekli güncellendi ini sanarak ve sitenin bu konudaki yay nlar na güvenerek bu bilgileri buradan al nt lad k. Ancak 5219 Say l yasayla artan s n rlar, 5236 Say l Yasan n 19. Maddesiyle her takvim y l bafl ndan itibaren Maliye Bakanl nca belirlenecek Yeniden De erleme Oranlar na göre artaca hükme ba lanm flt r. Bu konudaki bilgi karmaflas hem mahkemelerde hem de hukukçular aras nda kafa kar fl kl - na yol açt. Yarg tay da bu konuda bir karar vererek kar fl kl giderdi. Y. 4.Hukuk Dairesi nin gün ve 2005/15359 E. ve 2006/1542 K. Say l Karar yla Yarg tay, 5219 Say l Kanunla artm fl olan görev s n r n n, tarihinden geçerli olmak üzere Yeniden De- erleme Oran na tabi tutulaca n kararlaflt rm flt r. Bu konuya dikkat çeken ve ilgili yasalar ç kararak, Yarg tay n konuyla ilgili vermifl oldu u karar Yay n Kurulumuzun gündemine tafl yan de erli üyemiz Say n Av. Osman Kuntman a tüm uygulama hukukçular ad na teflekkür borçluyuz.

6 1616 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 80 Say : 4 Y l 2006 Buna göre; Yeniden De erleme Oran 2005 y l için % 9,8 uyguland nda HUMK m. 8 de yer alan flas davalar yla vakfa iliflkin davalar hariç olmak üzere, mamelek hukukundan do an de er veya miktar BEfi M L- YAR DÖRT YÜZ DOKSAN M LYON TL (BEfiB N DÖRTYÜZ DOKSAN) YTL yi geçemeyen davalar Sulh Hukuk Mahkemelerinde görülecektir. Temyiz S n r HUMK 426/a. Miktar veya de eri B R M LYAR DOKSAN M LYON TL (B N DOKUZ YTL) yi geçmeyen malvarl davalar na iliflkin kararlar kesindir. Alaca n bir k sm n n dava edilmifl olmas durumunda B N DOKUZ YTL lik kesinlik s n r alaca n tamam na göre belirlenir.. Murafaa S n r HUMK m. 435.de eri on milyar liray aflan alacak ve ay n davalar nda taraflardan biri temyiz veya cevap dilekçesinde duruflma yap lmas n istemifl ise, Yarg tayca bir gün belli edilerek taraflara usulen ça r ka d gönderilir.. ON M LYAR DOKUZYÜZ SEKSEN M LYON TL (ONB N DOKUZYÜZ SEKSEN YTL) lik DURUfiMA s n r n n belirlenmesinde 428. maddenin ikinci f kras k yas yoluyla uygulan r. HUMK 28 (Son) (1) numaral bentteki kararlarda alaca n bir k sm - n n dava edilmifl olmas durumunda, BEfi M LYAR DÖRT YÜZ DOKSAN M LYON TL ( BEfiB N DÖRTYÜZ DOKSAN YTL) lik kesinlik s n r alaca n tamam na göre belirlenir. Alaca n tamam n n dava edilmifl olmas hâlinde, kararda as l istemin kabul edilmeyen bölümü BEfi M LYAR DÖRTYÜZ DOKSAN M LYON liray geçmeyen taraf n temyiz hakk yoktur. Ancak, karfl taraf temyiz yoluna baflvurdu u takdirde, di er taraf da düzenleyece i yan t dilekçesiyle karar temyiz edebilir.

7 Yararl Bilgiler 1617 XIV TAR H NDEN T BAREN YÜRÜRLÜ E G REN YEN AVUKATLIK ÜCRET TAR FES NE GÖRE HAZIRLANMIfi VEKALET ÜCRET HESAPLAMA TABLOSU * (Yarg Yerleri ile cra ve flas Dairelerinde Yap lan ve Konusu Para Olan veya Para ile De erlendirilebilen Hukuki Yard mlara Ödenecek Ücret) DÜZENLEYEN: Orhan YILMAZ Beyo lu 1. Ticaret Mahkemesi Baflkan Kademe TALEP MIKTARl ORAN % VEKALET ÜCRET ARTIfi M KTARI 1 % TL. " YTL 180.-YTL TL. " YTL YTL. 60.-YTL TL. " YTL YTL. 120.YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " YTL YTL. " 2 % TL. " YTL YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL " " YTL YTL TL " " YTL YTL TL " " YTL YTL. (*) Tarih ve Say l Resmi Gazetede Yay mlanm flt r.

8 1618 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 80 Say : 4 Y l 2006 AVUKATLIK ASGAR ÜCRET TAR FES Nispi Vekalet Ücreti Tablosu ( tarihinden itibaren ) Kademe TALEP MIKTARl ORAN % VEKALET ÜCRET ARTIfi M KTARI 3 % TL YTL YTL. 80.-YTL TL YTL YTL TL YTL YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL. 4 % TL, " YTL YTL. 600-YTL TL " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. %6 600.YTL YTL YTL TL. " YTL YTL TL. " " YTL YTL.

9 Yararl Bilgiler 1619 AVUKATLIK ASGAR ÜCRET TAR FES Nispi Vekalet Ücreti Tablosu ( tarihinden itibaren ) Kademe TALEP MIKTARl ORAN % VEKALET ÜCRET ARTIfi M KTARI 5 % TL. " YTL YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " YTL YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL. 6 % TL. " YTL YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. % YTL YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL.

10 1620 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 80 Say : 4 Y l 2006 AVUKATLIK ASGAR ÜCRET TAR FES Nispi Vekalet Ücreti Tablosu ( tarihinden itibaren ) Kademe TALEP MIKTARl ORAN % VEKALET ÜCRET ARTIfi M KTARI TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " YTL YTL YTL. 7 % TL " YTL YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL TL. " " YTL YTL. 8 % TL. " YTL YTL. 100.YTL TL. " " YTL YTL. NOT: Tarifenin ikinci k sm n n ikinci bölümüne göre tespit edilen maktu ücretten (Sulh Mahkemelerinde 200.-YTL.; Asliye Mahkemelerinde 400.-YTL.) az olamaz

11 Yararl Bilgiler 1621 XV- GEL R VERG S TAR FES 2006 y l nda elde edilen gelirlere uygulanacak gelir vergisi tarifesi YTL'ye kadar %15, YTL'nin YTL'si için YTL, fazlas % YTL'nin YTL'si için YTL, fazlas % YTL'den fazlas n n YTL'si için YTL, fazlas %35 oran nda vergilendirilir y l nda elde edilen gelirlere uygulanacak gelir vergisi tarifesi YTL'ye kadar %20, YTL'nin YTL'si için YTL, fazlas % YTL'nin YTL'si için YTL, fazlas % YTL'nin YTL'si için YTL, fazlas % YTL'den fazlas n n YTL'si için YTL, fazlas % y l nda elde edilen ücret gelirlerine uygulanacak vergi tarifesi YTL'ye kadar % YTL'nin YTL'si için 990 YTL, fazlas % YTL'nin YTL'si için YTL, fazlas % YTL'nin YTL'si için YTL, fazlas % YTL'den fazlas n n YTL'si için YTL, fazlas %35 XVI- YEN DEN DE ERLEME ORANLARI Y l...: % 59, Y l...: % 28, Y l...: % 11, Y l...: % 9,8

12 1622 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 80 Say : 4 Y l 2006 T Ü F E TÜFE/ÜFE Oranlar 2006 YILI Ü F E (TEFE) AY AYLIK YILLIK AY AYLIK YILLIK Ocak 0,75% 7,93% Ocak 1,96% 5,11% fiubat 0,22% 8,15% fiubat 0,26% 5,26% Mart 0,27% 8,16% Mart 0,25% 4,21% Nisan 1,34% 8,11% Nisan 1,94% 4,09% May s 1.88% 9.86% May s 2.77% 7.66% Haziran 0.34% 10.12% Haziran 4.02% 11.52% T Ü F E 2005 YILI Ü F E (TEFE) AY AYLIK YILLIK AY AYLIK YILLIK Ocak 0,55% 9,23% Ocak -0,41% 10,70% fiubat 0,02% 8,69% fiubat 0,11% 10,58% Mart 0,26% 7,94% Mart 1,26% 11,33% Nisan 0,71% 8,18% Nisan 1,21% 10,17% May s 0,92% 8,70% May s 0,20% 5,59% Haziran 0,10% 8,95% Haziran -0,48% 4,25% Temmuz -0,57% 7,82% Temmuz -0,74% 4,26% A ustos 0,85% 7.91% A ustos 1.04% 4.32% Eylül 1.02% 7.99% Eylül 0.78% 4.38% Ekim 1.79% 7.52% Ekim 0.68% 2.57% Kas m 1.40% 7.61% Kas m -0.95% 1.60% Aral k 0.42% 7.72% Aral k -0.04% 2.66% 2005 AYLARI % YARGITAY IN K RA ARTIfiLARINDA BAZ ALDI I ENDEKSLER OCAK 14.5 fiubat 14.7 MART 15.0 N SAN 15.0 MAYIS 14.0 HAZ RAN TEMMUZ A USTOS 10.65

13 Yararl Bilgiler 1623 EYLÜL 9.54 EK M 8.16 KASIM 6.89 ARALIK YILI AYLARI % OCAK 5.45 fiubat 5.04 MART 4.49 N SAN 4.09 MAYIS 4.27 HAZ RAN 4.97 (Not: 1. Bu veriler TÜ K in saptad ÜFE 12 ayl k Ortalamalar endeksinden al nm flt r. D E de iflerek 2006 y l bafl ndan bu yana TÜ K ad n alm flt r. 2. Her say m zda önceki aylara iliflkin bu endeksler yer alacakt r.) AVUKATLIK TOPLULUK S GORTASI PR M 2006 TUTARLARI: EN AZ 133 YTL; EN ÇOK 862,88 YTL TAR H NDEN SONRA KONUTLAR Ç N YAPILAN SÖZLEfiMELERDEN DAMGA VERG S ALINMAZ (*) Vergi kanunlar n n yeni türk liras na uyumu ile ilgili olarak baz kanunlarda de ifliklik yap lmas hakk nda 5281 Say l Yasan n 8. Maddesi; 488 Say l Yasaya ekli (2) say l tablo nun ticari ve medeni ifllerle ilgili kâ tlar bölümüne eklenen 31 numaral f kras nda ; dernek ve vak flarca yerleflim yeri, gerçek kiflilerce mesken olarak kullan lmak üzere kiralanan ve iktisadi iflletmelere dahil olmayan tafl nmazlara iliflkin kira sözleflmelerinin damga vergisinden ayr k (istisna) oldu u belirtilmifltir. Bu durumda, konutlarla ilgili uyuflmazl klarda adi kiraya iliflkin icra takibi bafllatarak örnek 13 nolu ödeme emri göndermek istediklerinde, kontrat bafllang ç tarini den sonrkaki tarihi tafl yor ise damga vergisi verme zorunlulu u yoktur. Ancak tarihinden önce yap lm fl konutlara ait kira kontratlar nda ise; -SÖZLEfiME süresine göre ve -kira sözleflmesi üzerinde süre uzat m na iliflkin herhangibir flerh verilmifl ise durum farkl d r. Örne in 2002 tarihinde düzenlenen ve kefil imzas bulunan, konuta ait kira sözleflmesinde, sözleflme süresinin 2002 y l n ZLEYEN sürelerde uzamas halinde; Uzat lan sürenin sonu dikkate al narak bulunacak * Damga vergisi ile ilgili k s m Av. Renan Niflanc taraf ndan haz rlanarak giönderilmiifltir.

14 1624 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 80 Say : 4 Y l 2006 kira tutar üzerinden, kira sözleflmesi için; binde 1,5, kefalet için; binde 7,5 olmak üzere toplam binde 9 oran nda Damga Vergisine tâbi tutulmas gerekmekte olup, sözleflme iki nüsha düzenlenmifl oldu undan, her nüshas n n ayr ayr (asl kadar) ayn miktarda damga vergisine tabi tutulmas gerekmektedir. Çünkü 488 say l kanunun 5. maddesinde ; bir nüshadan fazla düzenlenen kâ tlar n her nüshas n n ayr ayr, ayn miktar damga vergisine tabi oldu u belirtilmifltir tarihinden önce akdedilmifl bulunan konutlara ait kira sözleflmelerinde dikkat edilecek bir di er konunun; kira sözleflmesinin üzerinde belirtilen süreyi aflmas, yani sözleflmenin uzamas durumunda, cra Müdürlerinin, müfettiflin öneri niteli indeki yaz s na göre her y l için % 20 art r m miktar n da ekleyip ona göre damga vergisi yat racaks n z fleklindeki dayatmalard r.(bu uygulama Hukuk Devletinde müfettifl buyruklar n n nereye konulaca n da birlikte sorgulamaktad r.) Bunun d fl nda tarihinden önce akdedilip, imzaland tarihte damga vergisi yat r lmam fl bulunan kira sözleflmesinden vergi ziya cezas ve gecikme faizi al nabilece i de tabiidir. TÜRK YE STAT ST K KURUMU (TÜ K) TARAFINDAN AÇIKLANAN F YAT NDEKSLER (HAZ RAN 2006) (2003=100) TÜFE ÜFE Bir önceki aya göre de iflim oran (%) Bir önceki y l n Aral k ay na göre de iflim oran (%) Bir önceki y l n ayn ay na göre de iflim oran (%) ( ) - ( ) 12 ayl k ortalamalara göre de iflim oran (%) Kaynak: TÜ K 2006

Tel: Fax: ey.com Ticaret Sicil No : Mersis No: (1) SAYILI TARİFE

Tel: Fax: ey.com Ticaret Sicil No : Mersis No: (1) SAYILI TARİFE Kuzey YMM ve Bağımsız Denetim A.Ş. Eski Büyükdere Cad. Orjin Maslak No:27 Maslak, Sarıyer 34398 İstanbul - Turkey Tel: +90 212 315 3000 Fax: +90 212 234 1067 ey.com Ticaret Sicil No : 479919 Mersis No:

Detaylı

2015 Yılı Yargı Harçları

2015 Yılı Yargı Harçları 2015 Yılı Yargı Harçları A- Mahkeme Harçları Hukuk (EKLENMİŞ İBARE RGT: 14.04.2011 RG NO: 27905 KANUN NO: 6217/13), ceza ve ticaret davalarıyla, idari davalarda ihtilafsız yargı konularında (EKLENMİŞ İBARE

Detaylı

4. (6216 sayılı Kanunun 75/8'inci maddesi ile eklenen bent. Yürürlük: 03/04/2011) Anayasa Mahkemesinde

4. (6216 sayılı Kanunun 75/8'inci maddesi ile eklenen bent. Yürürlük: 03/04/2011) Anayasa Mahkemesinde (1) SAYILI TARİFE Yargı Harçları : A) Mahkeme harçları: (6217 sayılı Kanunun 13'üncü maddesi ile değişen fıkra, Yürürlük:14/04/2011) Hukuk, ceza ve ticaret davalarıyla, idari davalarda ihtilafsız yargı

Detaylı

Yürürlük:14/4/2011) (5235 sayılı Kanunun 52 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük:1/4/2005)

Yürürlük:14/4/2011) (5235 sayılı Kanunun 52 nci maddesi ile değişen bent. Yürürlük:1/4/2005) (1) SAYILI TARİFE Yargı Harçları A) Mahkeme harçları: (6217 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi ile değişen fıkra. Yürürlük:14/4/2011) Hukuk, ceza ve ticaret davalarıyla, idari davalarda ihtilafsız yargı konularında,

Detaylı

(Mahkemenin yetkisizlik veya görevsizlik kararı vermesi sebebiyle yetkili veya görevli mahkemeye yeniden başvurulması halinde bu harç alınmaz.

(Mahkemenin yetkisizlik veya görevsizlik kararı vermesi sebebiyle yetkili veya görevli mahkemeye yeniden başvurulması halinde bu harç alınmaz. (1) SAYILI TARİFE Yargı Harçları A) Mahkeme harçları: (6217 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi ile değişen fıkra. Yürürlük:14/4/2011) Hukuk, ceza ve ticaret davalarıyla, idari davalarda ihtilafsız yargı konularında,

Detaylı

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 03/2013 İstanbul, KONU: Maktu Harçlar Yeniden Değerleme Oranında Artırıldı

MEVZUAT SİRKÜLERİ. SİRKÜLER NO: 03/2013 İstanbul, KONU: Maktu Harçlar Yeniden Değerleme Oranında Artırıldı MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 03/2013 İstanbul, 02.01.2013 KONU: Maktu Harçlar Yeniden Değerleme Oranında Artırıldı ÖZET: Maktu harçlar, (maktu ve nispi harçların asgari ve azami miktarlarını belirleyen

Detaylı

TEBLİĞ. Maliye Bakanlığından: HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 71)

TEBLİĞ. Maliye Bakanlığından: HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 71) 30 Aralık 2013 PAZARTESİ Resmî Gazete Sayı : 28867 (Mükerrer) TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: HARÇLAR KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 71) 492 sayılı Harçlar Kanununun 1 mükerrer 138 inci maddesinde, "... Her

Detaylı

YARGITAY 15. HUKUK DA RES

YARGITAY 15. HUKUK DA RES YARGITAY 15. HUKUK DA RES YARGITAY 15. HUKUK DA RES E: 2005/6631 K: 2007/710 T: 08.02.2007 MARA AYKIRI NfiAAT ECR M S L UYGULAMASI Ö z e t : mara ayk r olarak yap lan ve y k lmas gereken tafl nmaz n ekonomik

Detaylı

YARARLI B LG LER. Derleyen: Av. Celal ÜLGEN Av. Coflkun ONGUN

YARARLI B LG LER. Derleyen: Av. Celal ÜLGEN Av. Coflkun ONGUN YARARLI B LG LER Derleyen: Av. Celal ÜLGEN Av. Coflkun ONGUN 476 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 Yararl Bilgiler 477 GÖREV ve TEMY Z SINIRLARI ASL YE HUKUK-SULH HUKUK GÖREV SINIRI Yeniden

Detaylı

YARGITAY 6. HUKUK DA RES

YARGITAY 6. HUKUK DA RES YARGITAY 6. HUKUK DA RES 354 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 6. HUKUK DA RES E: 2007/7994 K: 2007/9777 T: 24.09.2007 CRA TAK B NE VEK L TARAFINDAN YAPILAN T RAZ SONUCU C- RA MAHKEMES

Detaylı

213 SAYILI VERG USUL KANUNU VERGİ USUL KANUNU

213 SAYILI VERG USUL KANUNU VERGİ USUL KANUNU 213 SAYILI VERG USUL KANUNU 93 VERGİ USUL KANUNU KANUN N N ESK fiekl KANUN N N YEN fiekl 1 lan n fiekli Madde 104: lan afla da yaz l flekilde yap l r: lan n fiekli (5035 Say l Kanun ile de iflen madde.

Detaylı

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER:

ORHAN YILMAZ (*) B- 3095 SAYILI YASADA YAPILAN DE fi KL KLER: YASAL TEMERRÜT FA Z ORHAN YILMAZ (*) A- G R fi: Bilindi i üzere, gerek yasal kapital faizi ve gerekse yasal temerrüt faizi yönünden uygulanmas gereken hükümler, 19.12.1984 gün ve 18610 say l Resmi Gazete

Detaylı

YARGITAY 2. HUKUK DA RES

YARGITAY 2. HUKUK DA RES YARGITAY 2. HUKUK DA RES 2674 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 2. HUKUK DA RES E: 2005/20742 K: 2006/5715 T: 18.04.2006 M RASÇILIK SIFATI M RASIN NT KAL ZAMAN YÖNÜNDEN UYGULANACAK

Detaylı

YARGITAY 14. HUKUK DA RES

YARGITAY 14. HUKUK DA RES YARGITAY 14. HUKUK DA RES 408 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 14. HUKUK DA RES E: 2007/9988 K: 2007/10710 T: 25.09.2007 TAPU TAHS S BELGES N N N TEL MÜLK YET HUKUKU Özet: Bir mülkiyet

Detaylı

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI

YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S YASAL FA Z UYGULAMASI VE B R YARGITAY KARARI KARAR ELEfiT R S Av. MEHMET BAYRAKTAR* I- G R fi 2003, 2004 ve 2005 Mali Y l Bütçe Kanunlar ile; 3095 say l Kanuni Faiz ve Temerrüt Faizine

Detaylı

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu DAMGA VERGİSİ ve HARÇLAR BİLGİSİ DERSİ Açık Ders Malzemesi

Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu DAMGA VERGİSİ ve HARÇLAR BİLGİSİ DERSİ Açık Ders Malzemesi Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Adalet Meslek Yüksekokulu DAMGA VERGİSİ ve HARÇLAR BİLGİSİ DERSİ Açık Ders Malzemesi 1 Onuncu Hafta Ünite 2 2 Ünite II HARCIN UNSURLARI 3 HARCIN KONUSU 4 Harcın Konusu-1

Detaylı

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER

KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER KDV BEYAN DÖNEM, TAKV M YILININ ÜÇER AYLIK DÖNEMLER OLAN MÜKELLEFLER Bülent SEZG N* 1-G R fi Katma de er vergisinde vergilendirme dönemi, 3065 Say l Katma De- er Vergisi Kanununun 39 uncu maddesinin 1

Detaylı

AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U

AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA KANUNU (6183) NUNDA YAPILAN DE fi KL KLER 6183 SAYILI A.A.T.U 173 174 Hususi Ödeme fiekilleri: Madde 41- Maliye vekaletinin tayin edece i yerlerde, nev'ileri mezkur

Detaylı

YARGITAY 19. HUKUK DA RES

YARGITAY 19. HUKUK DA RES YARGITAY 19. HUKUK DA RES 432 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 82 Say : 1 Y l 2008 YARGITAY 19. HUKUK DA RES E: 2007/2009 K: 2007/5577 T: 31.05.2007 HUKUK YARAR KOfiULU SIRA CETVEL SIRA CETVEL NE T RAZ TEDB

Detaylı

YARGITAY 7. HUKUK DA RES

YARGITAY 7. HUKUK DA RES YARGITAY 7. HUKUK DA RES 2260 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 7. HUKUK DA RES E: 2006/1028 K: 2006/1293 T: 24.04.2006 T CARET HUKUKU T CAR DAVA KAVRAMI HAKSIZ EYLEMDEN DO AN DAVA

Detaylı

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de

T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de KURUMLARDAN ELDE ED LEN KAR PAYLARININ VERG LEND R LMES VE BEYANI Necati PERÇ N Gelirler Baflkontrolörü I.- G R fi T ürk Gelir Vergisi Sisteminde, menkul sermaye iratlar n n ve özellikle de flirketlerce

Detaylı

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689

KALE Danismanlik 0232-4454842 0555-9730689 1 278 SERĐ NO'LU GELĐR VERGĐSĐ GENEL TEBLĐĞĐ Resmi Gazete Sayısı 27800 (6. Mükerrer) Resmi Gazete Tarihi 29/12/2010 Kapsam 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86 ve

Detaylı

YARGITAY 18. HUKUK DA RES

YARGITAY 18. HUKUK DA RES YARGITAY 18. HUKUK DA RES 2792 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 6 Y l 2007 YARGITAY 18. HUKUK DA RES E: 2007/6261 K: 2007/6898 T: 12.07.2007 KAT MÜLK YET HUKUKU ORTAK YERLER KAT MAL KLER N N VE YÖNET

Detaylı

2464 BELED YE GEL RLER KANUNU BELEDİYE GELİRLERİ

2464 BELED YE GEL RLER KANUNU BELEDİYE GELİRLERİ 2464 BELED YE GEL RLER KANUNU 213 BELEDİYE GELİRLERİ KANUN N N ESK fiekl KANUN N N YEN fiekl 41 ÇEVRE TEM ZL K VERG S : (5035 Say l Kanun ile de iflen madde. Yürürlük Mükerrer Madde 44--3914 say l kanunun

Detaylı

PRATİK BİLGİLER VERGİ UYGULAMALARI HARÇLAR TİCARET SİCİL HARÇLARI:

PRATİK BİLGİLER VERGİ UYGULAMALARI HARÇLAR TİCARET SİCİL HARÇLARI: PRATİK BİLGİLER VERGİ UYGULAMALARI HARÇLAR 2012 YILINDA UYGULANACAK BAZI HARÇ NİSPETLERİ VE MAKTU TUTARLAR * TİCARET SİCİL HARÇLARI: Kayıt ve tescil harçları (Ticari işletme rehni dahil) 1. Ticari işletmenin

Detaylı

HARCIRAH UYGULAMASI HARÇLAR

HARCIRAH UYGULAMASI HARÇLAR H H HARCIRAH UYGULAMASI HARÇLAR 80 q HARCIRAH UYGULAMASI YURT İÇİ GÜNDELİKLER 193 sayılı GVK nun 40/4, 57/8-c ve 68/3 üncü maddelerinde ticari, zirai ve mesleki faaliyetle ilgili seyahat giderlerinin,

Detaylı

287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ

287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ 287 SERİ NO'LU GELİR VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 29221 Resmi Gazete Tarihi 30/12/2014 Kapsam 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer 80, 82, 86

Detaylı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı

SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı SĐRKÜLER : 2009-08 24.12.2008 KONU : 2009 Yılında Uygulanacak Hadler ve MSĐ Đndirim Oranı 23.12.2008 tarih ve 27089 no.lu Resmi Gazete de yayınlanan 270 seri no.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde yer alan

Detaylı

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi

KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi MEVZUAT SİRKÜLERİ SİRKÜLER NO: 09/2013 İstanbul, 02.01.2013 KONU: Gelir Vergisi Kanununda Yer Alan Had ve Tutarların 2013 Yılı Değerleri Belirlendi ÖZET: Gelir Vergisi Kanununun 21, 23/8, 31, 47, 48, mükerrer

Detaylı

Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler. BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009

Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler. BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009 Bireysel Emeklilik Sisteminden Ç k flta Uygulanan Vergi Stopaj na liflkin Son Geliflmeler BFS - 2009/16 stanbul, 02.09.2009 Bireysel Emeklilik Sistemi nden ç k flta uygulanan vergi kesintisi ile ilgili

Detaylı

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009

VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009 VERGİ SİRKÜLERİ NO: 2009/27 TARİH: 16.03.2009 KONU 5838 Sayılı Kanunun 492 Sayılı Harçlar Kanununda Yaptığı Değişikliklere İlişkin Açıklamaların Yer Aldığı 59 Seri Numaralı Harçlar Kanunu Genel Tebliği

Detaylı

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 )

KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) KOOPERAT FLERDE MAL B LD R M NDE BULUNMA YÜKÜMLÜLÜ Ü( 1 ) Kadir ÖZDEM R* 1-G R fi 3628 say l Mal Bildiriminde Bulunulmas, Rüflvet ve Yolsuzluklarla Mücadele Kanununun, Mal Bildiriminde Bulunacaklar bafll

Detaylı

7338 SAYILI VERASET VE NT KAL VERG S KANUNU SAYILI KANUN

7338 SAYILI VERASET VE NT KAL VERG S KANUNU SAYILI KANUN 7338 VERASET VE NT KAL VERG S U 7338 229 7338 VERASET VE NT KAL VERG S U MADDES N N ESK fiekl MADDES N N YEN fiekl Madde 43/13-a stisnalar : Madde 4 - Afla da gösterilen intikaller Veraset ve ntikal Vergisinden

Detaylı

2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ

2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ 2978 SAYILI VERG ADES HAKKINDA KANUN VERGİ İADESİ 221 19 Hesap ve oranlar: Madde 3- (4842 say l Kanunun 30'uncu maddesiyle Hesap ve oranlar: Madde 3- (4842 say l Kanunun 30'uncu maddesiyle de iflen madde

Detaylı

YARGITAY 20. HUKUK DA RES

YARGITAY 20. HUKUK DA RES YARGITAY 20. HUKUK DA RES 2386 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 20. HUKUK DA RES E: 2006/7421 K: 2006/10706 T: 17.07.2006 TÜKET C HUKUKU TÜKET C HAKLARINA L fik N DAVALAR HER K

Detaylı

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ

AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ TÜRKİYE BAROLAR BİRLİĞİ Türkiye Barolar Birliği AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 2015-2016 Tarife, 21 Aralık 2015 Tarihli ve 29569 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Türkiye Barolar

Detaylı

YARGITAY 12. HUKUK DA RES

YARGITAY 12. HUKUK DA RES YARGITAY 12. HUKUK DA RES YARGITAY 12. HUKUK DA RES E: 2008/2115 K: 2008/4731 T: 11.03.2008 FA Z HUKUKU YASAL FA Z REESKONT FA Z KAVRAMININ KALDIRILMIfi OLDU U (3095 SK m. 1) Özet: 3095 Say l Yasan n 1.

Detaylı

6802 SAYILI G DER VERG LER KANUNU GİDER VERGİLERİ

6802 SAYILI G DER VERG LER KANUNU GİDER VERGİLERİ 6802 GİDER VERGİLERİ 261 MADDES N N ESK fiekl MADDES N N YEN fiekl Madde 38 Özel iletiflim vergisi Madde 39 - (5035 Say l Kanun un 45 inci maddesiyle yeniden düzenlenen madde, Yürürlük: 2.1.2004, Geçerlilik:

Detaylı

6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHS L USULÜ HAKKINDAK KANUN SAYILI KANUN

6183 SAYILI AMME ALACAKLARININ TAHS L USULÜ HAKKINDAK KANUN SAYILI KANUN 6183 AMME ALACAKLARININ TAHS L USULÜ HAKKINDAK 6183 91 6183 AMME ALACAKLARI TAHS L USULÜ HAKKINDA MADDES N N ESK fiekl MADDES N N YEN fiekl Madde 43/1-a halenin neticesi fesih ve tescil halenin neticesi

Detaylı

No: 2015/8 Tarih: 02.01.2015

No: 2015/8 Tarih: 02.01.2015 No: 2015/8 Tarih: 02.01.2015 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61

İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61 T.C YARGITAY 10.HUKUK DAİRESİ Esas No. 2013/1737 Karar No. 2013/7836 Tarihi: 15.04.2013 Yargıtay Kararları Çalışma ve Toplum, 2014/1 İlgili Kanun / Madde 506 S. SSK/61 YURT DIŞI HİZMET BORÇLANMASINDA YAŞLILIK

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : SORU 1 Soru ve Cevap SORU 1 flyeri Kira sözleflmesini iki örnek olarak düzenledik, birini kirac di erini kiralayan ald.kirac olarak kira kontrat n n damga vergisini tahakkuk ettirmek için vergi dairesine gitti

Detaylı

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle

B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle B anka ve sigorta flirketlerinin yapm fl olduklar ifllemlerin özelli i itibariyle bu ifllemlerin üzerinden al nan dolayl vergiler farkl l k arz etmektedir. 13.07.1956 tarih 6802 say l Gider Vergileri Kanunu

Detaylı

V ak flar, (4721 say l Türk Medeni Kanunu) maddelerinde düzenlenmifl

V ak flar, (4721 say l Türk Medeni Kanunu) maddelerinde düzenlenmifl mali ÇÖZÜM 185 MAZBUT VAKIFLARCA ELDE ED LEN GAYR MENKUL SERMAYE RATLARINDAN YAPILAN TEVK FATLARIN ADES Bilal KOCABAfi* I - G R fi V ak flar, (4721 say l Türk Medeni Kanunu) 101-117. maddelerinde düzenlenmifl

Detaylı

YARGITAY 13. HUKUK DA RES

YARGITAY 13. HUKUK DA RES YARGITAY 13. HUKUK DA RES E: 2006/4967 K: 2006/7878 T: 15.05.2006 HAKSIZ AZ L AZ L TAR H NDE GEÇERL OLAN ÜCRET TAR FES ÜZER NDEN HESAPLAMA YAPILACA I (Avukatl k K. m. 164/4) Özet: Haks z olarak azledildi

Detaylı

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES

YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES YATIRIM ND R M HAKKINDAK ANAYASA MAHKEMES KARARININ DE ERLEND R LMES mral DURAN* I- G R fi Anayasa Mahkemesi taraf ndan verilen bir Karar ile 5479 say l Gelir Vergisi Kanunu, Amme Alacaklar n n Tahsil

Detaylı

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk.

Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Özelge: 4632 sayılı Kanunun Geçici 1. maddesi kapsamında vakıf/sandıklardan bireysel emeklilik sistemine yapılan aktarımlarda vergilendirme hk. Sayı: 64597866-120[94-2014]-131 Tarih: 28/08/2014 T.C. GELİR

Detaylı

14 May s 2014 Çar amba Günü Saat 09.30 da Yap lan Mahkeme Toplant nda Görü ülen Dosyalar ve Sonuçlar (*)

14 May s 2014 Çar amba Günü Saat 09.30 da Yap lan Mahkeme Toplant nda Görü ülen Dosyalar ve Sonuçlar (*) ra Esas Say No 1 2014/77 Kayseri 2. Sulh 2 2014/78 Karadeniz Ere li 2. Asliye Hukuk 3 2014/79 Bursa 3. cra 4 2014/80 3. 5 2014/81 kkale 1. Asliye 6 2014/82 Dan tay 5. Daire 7 2014/83 Ankara 9. 8 2014/84

Detaylı

YARGITAY 12. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 12. HUKUK DA RES KARARLARI E: 2005/9889 K: 2005/12847 T: 14.06.2005 KAMB YO TAK B NDE UYGULANACAK FA Z ORANLARI Özet: Takipten önce, alacakl n n yapt faiz hesab na borçlu itiraz etmemiflse; o faiz oran geçerlidir. Takipten sonras

Detaylı

4306 SAYILI LKÖ RET M VE E T M KANUNU, M LL E T M TEMEL KANUNU, ÇIRAKLIK VE MESLEK E T M KANUNU, M LL E T M BAKANLI I NIN

4306 SAYILI LKÖ RET M VE E T M KANUNU, M LL E T M TEMEL KANUNU, ÇIRAKLIK VE MESLEK E T M KANUNU, M LL E T M BAKANLI I NIN 4306 SAYILI LKÖ RET M VE E T M KANUNU, M LL E T M TEMEL KANUNU, ÇIRAKLIK VE MESLEK E T M KANUNU, M LL E T M BAKANLI I NIN TEfiK LAT VE GÖREVLER HAKKINDA KANUN LE 24.03.1998 TAR HL VE 3418 SAYILI KANUNDA

Detaylı

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1:

Soru ve Cevap. ÇÖZÜM Say : 93-2009 SORU 1: Soru ve Cevap SORU 1: Hisse devir sözleflmesinin noterde onaylanmas aflamas nda al nacak noter harc n n flirket sermayesinin tamam üzerinden mi yoksa sat n al - nan toplam hisse bedeli üzerinden mi tahsil

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2007 13 Aralık 2006 ÇARŞAMBA Resmî Gazete Sayı : 26375 GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat ile iş sahipleri

Detaylı

SORU - YANIT YANIT SORU VE

SORU - YANIT YANIT SORU VE SORU - YANIT YANIT SORU VE??? 316 MAL ÇÖZÜM Say : 96-2009 Soru - Yanıt SORU 1 Sabit k ymetlerimizin icradan zarar na sat lmas durumunda sat fl zararlar n gider yazabilirmiyiz? YANIT 1 5520 Say l Kurumlar

Detaylı

KIDEM TAZM NATI TAKS TLE VE SENETLE ÖDENEB L R M?

KIDEM TAZM NATI TAKS TLE VE SENETLE ÖDENEB L R M? KIDEM TAZM NATI TAKS TLE VE SENETLE ÖDENEB L R M? Resul KURT* I. GENEL B LG LER flçi ve iflveren aras nda önemli sorunlara yol açt görülen k dem tazminat, iflçinin iflyerine ve iflverene sadakatle hizmeti

Detaylı

KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI

KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI KATMA DE ER VERG S NDE PANAYIR VE FUAR ST SNASI DOLAYISIYLA ADE ED LECEK KDV N N KARfiILIKLI OLMA fiarti, UYGULAMA USUL VE ESASLARI Ali GÜL* 1.G R fi 3065 Say l Katma De er Vergisi Kanunu nun 11/1-b maddesine

Detaylı

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010

Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi 2010 T.C. Resmi Gazete Yayın Tarihi 24 Aralık 2009 PERŞEMBE Sayı : 27442 GENEL HÜKÜMLER Konu ve kapsam MADDE 1 (1) Bütün hukuki yardımlarda avukat

Detaylı

MALATYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI CHAMBER OF CERTIFIED ACCOUNTANTS OF MALATYA. Sayı : 2010/134 Malatya : 02/06/2010

MALATYA SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLER ODASI CHAMBER OF CERTIFIED ACCOUNTANTS OF MALATYA. Sayı : 2010/134 Malatya : 02/06/2010 Sayı : 2010/134 : 02/06/2010 TÜRMOB GENEL BAŞKANLIĞINA ANKARA Başbakanlık tarafından hazırlanan ve TBMM Plan ve Bütçe komisyonunda görüşülecek olan GELİR VERGİSİ KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE

Detaylı

492 SAYILI HARÇLAR KANUNU HARÇLAR KANUNU

492 SAYILI HARÇLAR KANUNU HARÇLAR KANUNU HARÇLAR KANUNU 145 KANUN N N ESK fiekl KANUN N N YEN fiekl 31 Özel Kanunlardaki Hükümler Madde : 123 - (2430 say l Kanunun 3'üncü maddesiyle de iflen madde) Özel kanunlarla harçtan muaf tutulan kiflilerle,

Detaylı

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM

YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM YAPIM HALELER NDE KATMA DE ER VERG S TEVK FATINDA SON DURUM Altar Ömer ARPACI* I - G R fi Katma De er Vergisi Kanununun 9. maddesinin 1 numaral f kras ndan ald yetkiye istinaden Maliye Bakanl vergi alaca

Detaylı

Genel Yay n S ra No:148 2009/14 Cep Kitapl : XLV. Yay na Haz rlayan Av. Celal Ülgen - Av. Coflkun Ongun. Kapak Can Eren

Genel Yay n S ra No:148 2009/14 Cep Kitapl : XLV. Yay na Haz rlayan Av. Celal Ülgen - Av. Coflkun Ongun. Kapak Can Eren Genel Yay n S ra No:148 2009/14 Cep Kitapl : XLV ISBN No: 978-99-44-234-22-1 Yay na Haz rlayan Av. Celal Ülgen - Av. Coflkun Ongun Kapak Can Eren Tasar m / Uygulama Referans Ajans Tel: +90.212 347 32 47

Detaylı

KURUMLAR VERG S KANUNUNDA YAPILAN DE fi KL KLER KURUMLAR VERGİSİ

KURUMLAR VERG S KANUNUNDA YAPILAN DE fi KL KLER KURUMLAR VERGİSİ KURUMLAR VERG S KANUNUNDA YAPILAN DE fi KL KLER KURUMLAR VERGİSİ 165 166 ndirilecek Giderler: Madde 14 - Ticari kazanç gibi hesaplanan kurum kazanc n n tespitinde, mükellefler afla daki giderleri de ayr

Detaylı

SOSYAL GÜVENL K KURUMU ALACAKLARINA L fik N HT YAT HAC Z VE HT YAT TAHAKKUK UYGULAMALARI

SOSYAL GÜVENL K KURUMU ALACAKLARINA L fik N HT YAT HAC Z VE HT YAT TAHAKKUK UYGULAMALARI SOSYAL GÜVENL K KURUMU ALACAKLARINA L fik N HT YAT HAC Z VE HT YAT TAHAKKUK UYGULAMALARI Mehmet BULUT* A. G R fi Sosyal güvenlik sistemine iliflkin reform niteli i tafl yan 5510 say l Kanunun 88. maddesinin

Detaylı

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U

BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U BELGES Z MAL BULUNDURULMASI VEYA H ZMET SATIN ALINMASI NEDEN YLE KDV SORUMLULU U Cengiz SAZAK* 1.G R fi Bilindi i üzere Katma De er Vergisi harcamalar üzerinden al n r ve nihai yüklenicisi, (di er bir

Detaylı

BÖLGE DARE MAHKEMELER, DARE MAHKEMELER VE VERG MAHKEMELER N N KURULUfiU VE GÖREVLER HAKKINDA KANUN

BÖLGE DARE MAHKEMELER, DARE MAHKEMELER VE VERG MAHKEMELER N N KURULUfiU VE GÖREVLER HAKKINDA KANUN BÖLGE DARE MAHKEMELER, DARE MAHKEMELER VE VERG MAHKEMELER N N KURULUfiU VE GÖREVLER HAKKINDA KANUN 71 Bölge dare Mahkemeleri, dare Mahkemeleri ve Vergi Mahkemelerinin Kuruluflu ve Görevleri Hakk nda Kanun

Detaylı

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN

TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN Emre KARTALOĞLU Gelirler Kontrolörü TEŞVİK BELGELİ MAKİNA VE TEÇHİZAT TESLİMLERİNE UYGULANAN KDV İSTİSNASINDA BİR SORUN GİRİŞ Bilindiği gibi, 4842 sayılı Kanunla 1 vergi kanunlarında köklü değişiklik ve

Detaylı

1319 SAYILI EMLAK VERG S KANUNU

1319 SAYILI EMLAK VERG S KANUNU 1319 EMLAK VERG S U 173 MADDES N N ESK fiekl MADDES N N YEN fiekl Madde 43/4 Geçici Muafl klar Geçici Muafl klar Madde 5- (1610 say l Kanunun 2'nci maddesiyle de iflen Madde 5- (1610 say l Kanunun 2'nci

Detaylı

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliğinden: Resmi Gazete Tarihi : 23/08/2008 Resmi Gazete Sayısı : 26976

Adalet Bakanlığı ve Türkiye Barolar Birliğinden: Resmi Gazete Tarihi : 23/08/2008 Resmi Gazete Sayısı : 26976 CEZA MUHAKEMESİ KANUNU GEREĞİNCE GÖREVLENDİRİLEN MÜDAFİ VE VEKİLLER İÇİN BAROLARCA YAPILACAK CARİ GİDERLER İLE BU HİZMET İÇİN ÇALIŞTIRILACAK PERSONELE İLİŞKİN YÖNETMELİK 23 Ağustos 2008 tarihli ve 26976

Detaylı

02.01.2013 SİRKÜLER (2013 04)

02.01.2013 SİRKÜLER (2013 04) 02.01.2013 SİRKÜLER (2013 04) Konu: 2013 Yılında Uygulanacak; Maktu Damga Vergisi ve Harç Oranlarının %15 Oranında Artırılmasına, Kaynak Kullanım Destekleme Fonundaki Oran Değişikliği, Mevduat ile Ödenen

Detaylı

YARGITAY 14. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 14. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 14. HUKUK DA RES E: 2004/5475 K: 2004/9296 T: 30.12.2004 SATIfi VAAD SÖZLEfiMES N N GERÇEKLEfiME OLANA I MAR PLANLARI (3194 SK. m. 18/son) YARGITAY 14. HUKUK DA RES KARARLARI Özet: Bir tafl nmazda

Detaylı

AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI

AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI AMME ALACAKLARINDA TERKİN TUTARI TABLO IV- MUHASEBE KAYITLARINDAN ÇIKARILACAK ALACAKLAR 1. 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 106 ncı maddesi gereğince; 1.1. 213 sayılı Vergi

Detaylı

Levent Cad. Tekirler Sokak No:4 80700 1. Levent / İSTANBUL Tel: (0212) 281 29 29 Fax: (0212) 280 01 80 www. pozitifdenetim.com

Levent Cad. Tekirler Sokak No:4 80700 1. Levent / İSTANBUL Tel: (0212) 281 29 29 Fax: (0212) 280 01 80 www. pozitifdenetim.com SİRKÜLER NO: POZ - 2005 / 05 İST, 06. 01. 2005 ÖZET: * 2005 yılında uygulanacak yeni harçlar belirlendi. 2005 YILINDA UYGULANACAK YENİ HARÇ TUTARLARI: 05.01.2005 tarihli ve 25691 sayılı Resmi Gazete de

Detaylı

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile

T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mali ÇÖZÜM 133 ALACA IN TEML K HAL NDE VE AYNI ÖDEMELERDE TEVS K ZORUNLULU U Memifl KÜRK* I-G R fi: T evsik zorunlulu u Maliye Bakanl taraf ndan kay t d fl ekonomi ile mücadele amac yla getirilen uygulamalardan

Detaylı

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI

SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI SİRKÜLER NO: POZ-2013 / 107 İST, 18.12.2013 ÖZET: Elektronik defter hakkında açıklamalar yapıldı. ELEKTRONİK DEFTER HAKKINDA AÇIKLAMALAR YAPILDI 421 Sıra No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği kapsamında

Detaylı

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI

CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI İlgili Kanun / Madde 818 S.BK/158-161 T.C YARGITAY 9. HUKUK DAİRESİ Esas No. 2009/17762 Karar No. 2011/19801 Tarihi: 30.06.2011 CEZAİ ŞARTIN TEK YANLI KARARLAŞTIRILAMAYACAĞI ÖZETİ Cezai şart öğretide,

Detaylı

3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay mlanan 2007/13033

3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay mlanan 2007/13033 mali ÇÖZÜM 151 B NEK OTOMOB L K RALAMA fi RKETLER NDE (RENT A CAR) KULLANILMIfi B NEK OTOMOB L TESL MLER NDE KDV ORANI %18 OLDU I-G R fi: Memifl KÜRK* 3 0.12.2007 tarih ve 26742 say l Resmi Gazetede yay

Detaylı

2009 yýlý maktu harçlarý Perþembe, 01 Ocak 2009

2009 yýlý maktu harçlarý Perþembe, 01 Ocak 2009 2009 yýlý maktu harçlarý Perþembe, 01 Ocak 2009 Taþpýnar Muhasebe (1) SAYILI TARÝFE Yargý Harçlarý: A) Mahkeme harçlarý: Hukuk ve ticaret davalarýyla, idari davalarda ihtilafsýz yargý konularýnda ve icra

Detaylı

6 245 say l Harc rah Kanunu nun 3/a maddesinde harc rah, bu Kanun a göre

6 245 say l Harc rah Kanunu nun 3/a maddesinde harc rah, bu Kanun a göre mali ÇÖZÜM 111 HARCIRAH BEYANNAME VE MAKBUZLARINDA DAMGA VERG S Bilal KOCABAfi* I. G R fi 6 245 say l Harc rah Kanunu nun 3/a maddesinde harc rah, bu Kanun a göre ödenmesi gereken yol masraf, gündelik,

Detaylı

B.07.1.GİB.0.66/6650-150. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı. Seri No:2006/1

B.07.1.GİB.0.66/6650-150. T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı. Seri No:2006/1 EMLAK VERGİSİ KANUNU İÇ GENELGESİ SERİ NO : 2006/1 Tarih Sayı Kapsam B.07.1.GİB.0.66/6650-150 T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı SAYI : B.07.1.GİB.0.66/6650-150 KONU:- EMLAK VERGİSİ KANUNU

Detaylı

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l

3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l SERBEST BÖLGELERDE KATMA DE ER VERG S Erkan GÜRBO A Gelirler Baflkontrolörü I- GENEL B LG : 3 218 say l Serbest Bölgeler Kanunu nun 6 nc maddesinde 5084 say l Kanun un 8 nci maddesi ile yap lan de ifliklik

Detaylı

HUKUK USULÜ MUHAKEMELER KANUNUNDAK PARASAL SINIRLARIN GÖRE BEL RLENMES

HUKUK USULÜ MUHAKEMELER KANUNUNDAK PARASAL SINIRLARIN GÖRE BEL RLENMES HUKUK USULÜ MUHAKEMELER KANUNUNDAK PARASAL SINIRLARIN YEN DEN DE ERLEME ORANINA GÖRE BEL RLENMES M. ERTAN YARDIM* G R fi Ülkemiz ekonomisinin ciddi sorunlar ndan biri olan enflasyon sebebiyle, medeni usul

Detaylı

ÜCRET GARANTĠ FONU YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

ÜCRET GARANTĠ FONU YÖNETMELĠĞĠ. BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Haziran 2009 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 27272 Türkiye ĠĢ Kurumundan: ÜCRET GARANTĠ FONU YÖNETMELĠĞĠ Amaç BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, iģverenin ödeme

Detaylı

4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN

4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN 4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 4691 SAYILI KANUN 253 4691 SAYILI TEKNOLOJ GEL fit RME KANUNU 5035 SAYILI KANUNDAK MADDES KANUN MADDES N N ESK fiekl KANUN MADDES N N YEN fiekl 49/7 Destek ve muafiyetler

Detaylı

Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas. BFS /03 stanbul,

Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas. BFS /03 stanbul, Yat r m ndirimi le lgili Vergi Mahkemesi Karar ve 2009 Y l Kurumlar Vergisi Beyan nda Yat r m ndirimi stisnas BFS - 2010/03 stanbul, 26.04.2010 Anayasa Mahkemesi, 15.10.2009 tarih ve 2006/95 Esas, 2009/144

Detaylı

ARALIK 2017 TARİH BASKILI KALEM MEVZUATI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

ARALIK 2017 TARİH BASKILI KALEM MEVZUATI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ ARALIK 2017 TARİH BASKILI KALEM MEVZUATI DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ 1-1. Ünite 4. sayfada bulunan Anayasa Yargısı ve İlgili Kalem Mevzuatı başlığının altındaki ilk paragraf aşağıdaki şekilde

Detaylı

YARGITAY 8. CEZA DA RES KARARI

YARGITAY 8. CEZA DA RES KARARI YARGITAY 8. CEZA DA RES KARARI YARGITAY 8. CEZA DA RES E: 2007/4584 K: 2007/4112 T: 24.05.2007 SEÇENEKL ADL PARA CEZASI CEZALARIN NFAZ REJ M CEZANIN N TEL K DE fit RMES (TCK m 50/1-a, 52 CGT K m 106/3)

Detaylı

PTAL ED LEN HALE KARARINDA DAMGA VERG S KES NT S

PTAL ED LEN HALE KARARINDA DAMGA VERG S KES NT S PTAL ED LEN HALE KARARINDA DAMGA VERG S KES NT S Neslihan ÇTEN NCE* I-G R fi Vergiyi do uran olay kavram, 213 say l Vergi Usul Kanunu nun Vergiyi Do uran Olay bafll kl 19. maddesinde tan mlanm flt r. Buna

Detaylı

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir.

ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE. Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE Adalet ilkin devletten gelmelidir Çünkü hukuk, devletin toplumsal düzenidir. ARISTO 88 ARAMALI VERG NCELEMES NDE SÜRE 1. KONU 213 say l Vergi Usul Kanunu nun (VUK) 142, 143,

Detaylı

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl

G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl 220 ÇEfi TL ADLARLA ÖDENEN C RO PR MLER N N VERG SEL BOYUTLARI Fatih GÜNDÜZ* I-G R fi G ünümüzde bir çok firma sat fllar n artt rmak amac yla çeflitli adlar (Sat fl Primi,Has lat Primi, Y l Sonu skontosu)

Detaylı

GAZ OSMANPAfiA CRA HUKUK MAHKEMES

GAZ OSMANPAfiA CRA HUKUK MAHKEMES BOZMADAN ÖNCEK KARAR GAZ OSMANPAfiA CRA HUKUK MAHKEMES E: 2004/798 K: 2004/819 T: 05.10.2004 fiikayet eden vekili: Silivri Asliye Hukuk Mahkemesi nin 2003/560 esas say l 20.02.2004 günlü ara karar gere

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 10.01.2014 Sayı: 2014/026 Ref: 4/026

SİRKÜLER İstanbul, 10.01.2014 Sayı: 2014/026 Ref: 4/026 SİRKÜLER İstanbul, 10.01.2014 Sayı: 2014/026 Ref: 4/026 Konu: GELİR VERGİSİ KANUNUNDA YER ALAN BAZI HAD VE TUTARLARIN 2014 YILINDA GEÇERLİ OLACAK YENİ MİKTARLARI AÇIKLANMIŞTIR 30.12.2013 tarih ve Mükerrer

Detaylı

SİRKÜ : 2015/04 KAYSERİ Konu : 2015 Yılındaki Asgari Ücret Tutarları ile. 14.01.2015 Bu Konuyla İlgili Diğer Değişiklikler

SİRKÜ : 2015/04 KAYSERİ Konu : 2015 Yılındaki Asgari Ücret Tutarları ile. 14.01.2015 Bu Konuyla İlgili Diğer Değişiklikler SİRKÜ : 2015/04 KAYSERİ Konu : 2015 Yılındaki Asgari Ücret Tutarları ile 14.01.2015 Bu Konuyla İlgili Diğer Değişiklikler Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonunun 2015 yılı

Detaylı

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ

DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ 01.07.2006-31.12.2006 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ A- SULH HUKUK MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN DAVALAR 1 Mirasçılık belgesinin alınması 2 Tahliye 2.500,00 YTL den az olmamak üzere

Detaylı

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/6-2249 K. 2015/1362 T. 15.5.2015

T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/6-2249 K. 2015/1362 T. 15.5.2015 T.C. YARGITAY HUKUK GENEL KURULU E. 2013/6-2249 K. 2015/1362 T. 15.5.2015 * KİRA SÖZLEŞMESİNDEN KAYNAKLANAN ALACAĞA AYLIK %10 GECİKME FAİZİ UYGULANABİLECEĞİ (3095 S.K.'nun Akdi Faiz Oranı Yönünden Bir

Detaylı

YARGITAY 15. HUKUK DA RES KARARLARI

YARGITAY 15. HUKUK DA RES KARARLARI YARGITAY 15. HUKUK DA RES E: 2005/1273 K: 2005/6735 T: 20.12.2004 TASARRUFUN PTAL BA IfiLAMA N TEL NDE filem ( K m. 278/2, 283/2) Özet: K nun 278/2. maddesi uyar nca, akdin yap ld s rada, kendi verdi i

Detaylı

01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ Malatya Barosu Yönetim Kurulu nun 22.03.2012/47 sayılı Kararı ile

01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ Malatya Barosu Yönetim Kurulu nun 22.03.2012/47 sayılı Kararı ile 01.01.2012-31.12.2012 DÖNEMİ AVUKAT-VEKİLEDEN ARASINDAKİ EN AZ ÜCRET ÇİZELGESİ Malatya Barosu Yönetim Kurulu nun 22.03.2012/47 sayılı Kararı ile kabul edilerek tavsiye niteliğinde meslektaşlarımıza duyurulmasına

Detaylı

4 734 say l Kamu hale Kanunu ile 4735 say l Kamu hale Sözleflmeleri

4 734 say l Kamu hale Kanunu ile 4735 say l Kamu hale Sözleflmeleri 4 734 say l Kamu hale Kanunu ile 4735 say l Kamu hale Sözleflmeleri Kanunu (Resmi, 2002, 24648) 01.01.2003 tarihinde yürürlü e girmifltir. Bu iki Kanun un yürürlü e girmesi ile birlikte, 20 y l süre ile

Detaylı

YARGITAY 19. HUKUK DA RES

YARGITAY 19. HUKUK DA RES YARGITAY 19. HUKUK DA RES 2380 STANBUL BAROSU DERG S Cilt: 81 Say : 5 Y l 2007 YARGITAY 19. HUKUK DA RES E: 2005/10187 K: 2005/12550 T: 15.12.2005 CRA HUKUKU FLASIN ERTELENMES FLASIN ERTELENMES NDE TEMY

Detaylı

5 535 say l Baz Kamu Alacaklar n n Tahsil ve Terkinine liflkin Kanun un

5 535 say l Baz Kamu Alacaklar n n Tahsil ve Terkinine liflkin Kanun un 144 HURDAYA ÇIKARTILAN TAfiITLARIN L ÖZEL DARELER NE BEDELS Z DEV RLER NDE VERG SEL AVANTAJ Bilal KOCABAfi Maliye Bakanl Devlet Bütçe Uzman I-G R fi 5 535 say l Baz Kamu Alacaklar n n Tahsil ve Terkinine

Detaylı

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol

Y eni 5520 say l Kurumlar Vergisi Kanunumuz ile yeni bir kavram Kontrol mali ÇÖZÜM 115 5520 SAYILI YEN KURUMLAR VERG S KANUNU LE GET R LEN KONTROL ED LEN YABANCI KURUM KAZANCI NE DEMEKT R? Mesut KOYUNCU Maliye Bakanl Eski Hesap Uzman A-Genel Bilgi: Y eni 5520 say l Kurumlar

Detaylı

PRATİK BİLGİLER 2014 TAKVİM YILI www.ymm.com.tr

PRATİK BİLGİLER 2014 TAKVİM YILI www.ymm.com.tr ASGARİ ÜCRET TUTARI 16 YAŞINDAN BÜYÜK (BRÜT) 16 YAŞINDAN KÜÇÜK (BRÜT) 01.07.2014/31.12.2014 1.134,00 TL 1.134,00 TL 01.01.2014/30.06.2014 1.071,00 TL 1.071,00 TL ÇIRAK VE STAJERLERİN ASGARİ ÜCRET TUTARI

Detaylı