BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ Canlıya Geçiş ve Prova Çalışmaları Yol Haritası 11 Ocak 2018

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ Canlıya Geçiş ve Prova Çalışmaları Yol Haritası 11 Ocak 2018"

Transkript

1 BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ Canlıya Geçiş ve Prova Çalışmaları Yol Haritası 11 Ocak 2018 BIST Strateji Projeleri İlerleme Durumu Mayıs 2016

2 BUGÜNKÜ BAŞLIKLARIMIZ Faz 2+ Provalar ve Geçiş Planı Borçlanma Araçları Piyasası - BAP (İşlem & Takas) Kıymetli Madenler Piyasası KMP (İşlem & Takas) Risk ve Teminat Yönetimi Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası VİOP Değişiklik & Yenilikler Soru&Cevaplar

3 BISTECH Proje Kapsamı Borsa İstanbul İşlem Sistemi İşlem Öncesi Risk Sistemi Veri Yayın sistemi Gözetim Sistemi Endeks Hesaplama Veri Ambarı Takasbank Takas Sistemi (Clearing) Mutabakat Sistemi (Settlement) İşlem Sonrası Risk Yönetim Sistemi

4 BISTECH Projesi Aşamaları Faz 1 Faz 2 Faz 2+ Pay Piyasası (30 Kasım 2015) Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası (6 Mart 2017) Borçlanma Araçları Piyasası Kıymetli Madenler ve Kıymetli Taşlar Piyasası (7 Mayıs 2018)

5 BISTECH PROJE TAKVİMİ

6 BISTECH Faz 2+ PROJE TAKVİMİ

7 BISTECH Faz 2+ PROVA TAKVİMİ * * Provalar süresince gelişmelere göre takvimde değişiklikler ve bunlara ilişkin duyurular yapılabilecektir.

8 BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI

9 BAP - İçerik 1. İşlevsel Değişiklikler 2. Genel Piyasa İşleyişi 3. İşlem Öncesi Risk Yönetimi

10 İşlevsel Değişiklikler BISTECH sistemi ile Borçlanma Araçları Piyasası nda meydana gelecek bazı değişiklikler aşağıdaki gibidir: Yeni menkul kıymet hiyerarşisi ve pazar yapılanmasına geçilecektir. Menkul kıymet tanımlaması ISIN kodu ile birlikte Pazar ve Vade bilgisini içerecektir. Seans saatleri ve işleyişinde değişiklik olmamakla birlikte seans yapısında değişiklikler olacaktır. API bağlantıları yerine BISTECH sistemine daha önce geçmiş diğer Piyasalarda kullanılan FIX protokülüne geçilecektir. Pay Piyasası ve Vadeli İşlemler Piyasası nda kullanılan gruplama (partitioning) uygulaması BAP için de geçerli olacaktır. Kullanıcı yetkilerinde bir değişiklik öngörülmemekle birlikte kullanıcılar piyasa bazında ayrıştırılacaktır.

11 İşlevsel Değişiklikler Repo Karşılığı Menkul Kıymet bildirimi Takasbank tarafından takip edilecektir. Teminat yönetimi ve işlem sonrası risk takibi Takasbank tarafından yapılacaktır. Takasbank önceden ilan ettiği kıymetlere (serilere) Merkezi Karşı Taraf olacaktır. İşlem öncesi risk yönetimi (PTRM) uygulaması ile emir ve işlemlerden kaynaklanan riskin takibi ve kontrolü yapılacaktır. PTRM uygulaması kapsamında kullanıcı ve hesabın yetkisine ilişkin kontroller, kullanıcı bazında pozisyon limitleri ve maksimum emir büyüklüğü kontrolleri ile hesap bazında teminat kontrolleri yapılacaktır. Borsa İstanbul Para Piyasası ndaki işlemler Otomatik Tahvil Alım Satım Sistemi (OTASS) üzerinden gerçekleştirilmeye devam edecektir. Tescil işlemleri mevcut şekli ile yapılmaya devam edecektir.

12 Genel Piyasa İşleyişi ENSTRÜMAN YAPISI Borsa Borsa İstanbul BI Pazar Örn: Kesin Alım Satım Pazarı - KESN Enstrüman Grubu Örn: TL Ödemeli DİBS Enstrüman Tipi Örn: KESN TL Ödemeli DİBS Menkul Kıymet Örn: TRT240724T15 Enstrüman Sınıfı KESN TL Ödemeli DIBS TRT240724T15 Valör T0 Enstrüman Serisi TRT240724T15_KESN_T0 TRT240724T15_KESN_150118

13 Genel Piyasa İşleyişi PAZAR ADI KESİN ALIM SATIM PAZARI - NORMAL EMİRLER KESİN ALIM SATIM PAZARI - KÜÇÜK EMİRLER REPO-TERS REPO PAZARI - NORMAL EMİRLER REPO-TERS REPO PAZARI - KÜÇÜK EMİRLER BANKALARARASI REPO-TERS REPO PAZARI MENKUL KIYMET TERCİHLİ REPO PAZARI PAY SENEDİ REPO PAZARI NİTELİKLİ YATIRIMCIYA İHRAÇ PAZARI ULUSLARARASI TAHVİL PAZARI TEMERRÜT PAZARI GÖZALTI PAZARI TAAHHÜTLÜ İŞLEMLER PAZARI İLAN TAHTASI PAZAR KODU FKESN FKESS FREPN FREPS FBREP FMKTR FPREP FNYIP FEUTP FTMRD FGAPZ FSTIP FILNT *Borsa İstanbul Para Piyasası ndaki işlemler Otomatik Tahvil Alım Satım Sistemi (OTASS) üzerinden gerçekleştirilmeye devam edecektir.

14 Genel Piyasa İşleyişi Menkul kıymet tanımlamaları ISIN_Pazar_Valör şeklinde oluşturulmuştur. Seriler, Standart seri ve Özel Seri (Tailor-made) olarak görülebilmektedir. Standart seriler, tanımları aynı olan ve işlem yapılan günün tarihine bağlı olarak valörleri her gün değişen serilerdir. Standart Seri İşlem Tarihi İşlem Valörü TRT240724T15_KESN_T0 11/01/ /01/2018 TRT240724T15_KESN_T1 11/01/ /01/2018 S-NORMAL_REPN_T0-ON 11/01/ /01/ /01/2018 S-NORMAL_REPN_T1-ON 11/01/ /01/ /01/2018 Özel Seriler (Tailor-made), emir giriş aşamasında istenen tarih seçilerek oluşturulan serilerdir. Özel Seri İşlem Valörü TRT240724T15_KESN_ /01/2018 S-NORMAL_REPN_ /01/ /01/2018 S-BANKA_BREP_ /01/ /01/2018

15 Genel Piyasa İşleyişi SEANSLAR Teknik nedenlerle seans isimlerinde ve seans yapısında değişiklikler olmuştur. Kesin Alım Satım Pazarı içinde; TL Ödemeli DİBS TL Ödemeli ÖSBA TL Ödemeli Banka Borçlanma Araçları enstrüman tiplerinde farklı seanslar tanımlanmış olmakla birlikte özünde değişiklik yoktur.

16 FIX Uygulaması Mevcut BAP API uygulaması kullanımdan kaldırılacaktır. FIX kullanıcıları, emir girişi (FIXOE), sorgu (FIXRD) ve drop copy (FIXDC) kullanıcıları olarak özelliklerine göre ayrılacaklardır. FIX Order Entry FIX protokolü emir iletimi, iptali, emir değiştirme, «Tailor Made» sözleşme iletimi, kotasyon ve özel işlem bildirimi için kullanılır. FIX Drop Copy TW, FIX ve OUCH emir iletim kanallarına ait tüm mesajların tek bir kanaldan alınması için kullanılır. FIX Reference Data Sistemden seans, pazar, enstrüman, fiyat bilgileri gibi referans verilerin alınması için kullanılır. Abonelik yapısı ile çalışır, abone olan kullanıcılara güncellemeler otomatik olarak gönderilir.

17 Gruplama (Partitioning) Uygulaması BAP a ait gruplandırma aşağıdaki gibi tasarlanmıştır: Grup-1: A-İ harfleri ile başlayan Pay Senetlerine dayalı Pay Senedi Repo Pazarı enstrümanları Grup-2: Grup-1 dışında kalan diğer tüm enstrümanlar FIX OE (OrderEntry Emir İletim) ve FIX DC (DropCopy) kanallarında her iki gruba ayrı ayrı bağlantı kurulması gerekmektedir.

18 Kullanıcı Yetkileri Mevcut sistemde yer alan "Yönetici Temsilci" ve "Temsilci" kullanıcı uygulamasına devam edilmesi planlanmaktadır. Yönetici Temsilci seviyesindeki TW kullanıcıları, işlem yapma yetkisi verilen tüm sözleşmelere ait kendi emirlerini, aynı üye altındaki diğer kullanıcıların emirlerini görebilirler, bu emirler üzerinde düzeltme ve iptal işlemi gerçekleştirebilirler. FIX DC kullanıcıları, iki partitionda yer alan sözleşmelere ait diğer kanallardan iletilen bütün emir girişleri, değişiklik ve iptalleri ile ilgili mesajları alırlar. FIX OE kullanıcıları bağlı bulundukları partition da sadece kendi kullanıcılarından girilen emirler üzerinde değişiklik yapabilirler. Diğer kullanıcılara ait emirler üzerinde ise iptal işlemi gerçekleştirebilirler. Mevcut üye temsilcilerinin BISTECH işlem uygulamalı eğitimine katılması ve eğitim sonunda yapılan sınavı başarı ile tamamlamaları gerekmektedir.

19 Prova Testleri Prova testlerinin amacı 7 Mayıs 2018 tarihinde yaşayacağımız canlıya geçişin provasıdır. Prova testlerinin başlangıç günlerinde OTASS tan gelen açık işlemleriniz BISTECH sistemine aktarılmış olacaktır. Prova testlerinde özellikle aşağıdaki işlemlerin gerçekleştirilmesi beklenmektedir: Tüm pazarlarda emir girilerek emir ve işlem oluşturulması Farklı hesap tiplerinde emir girerek işlem oluşturulması Farklı seanslarda emir girerek işlem gerçekleştirilmesi OTASS tan gelen işlemleriniz ile BISTECH sisteminde oluşturduğunuz işlemleriniz sonucu takas pozisyonlarının doğru oluşup oluşmadığı kontrol edilmesi Repo işlemlerinize menkul kıymet bildirimi gerçekleştirilmesi

20 BISTECH Faz2+ geçişi ile birlikte Borçlanma Araçları Piyasası nda meydana gelecek değişiklikler internet sitemizde yayımlanmıştır: gecisi-bap-degisiklikleri.pdf?sfvrsn=6 BISTECH İşlem Platformu ve İşlem Öncesi Risk Yönetimi Borçlanma Araçları Piyasası Üye Temsilcisi Birinci Dönem Uygulama Eğitimi tamamlanmış olup İkinci Dönem Uygulama Eğitimleri 18 Ocak 2018 itibariyle başlayacaktır. BISTECH İşlem Terminali kullanıcı kılavuzlarına internet sitemizden ulaşılabilir:

21 İşlem Öncesi Risk Yönetimi o İşlem ve Takas platformları ile bütünleşmiş bir uygulama olarak kullanılır. o Emir/işlem öncesi (Pre-trade) ve emir/işlem sonrası (At-trade) olmak üzere farklı aşamalarda kontrollere imkan verir. o Borsa ve üyelere işlemlerin yanı sıra emirlerden kaynaklanan riski eş zamanlı olarak (real-time) takip ve kontrol olanağı sağlar.

22 İşlem Öncesi Risk Yönetimi - Kullanıcılar o Üyelerimiz, İşlem Öncesi Risk Yönetimi uygulamasına sadece Uzak Erişim Ağı (UEA) üzerinden bağlantı sağlayabileceklerdir. (Google Chrome, Internet Explorer, Firefox, vb. tüm internet tarayıcıları desteklenmektedir. ) o PTRM uygulamasına GUI üzerinden giriş yapmak için gerekli olan kullanıcılar Borsa tarafından sağlanacaktır. o Tüm piyasalar için ortak PTRM uygulaması kullanıcıları tanımlanacaktır. o Her üyeye teminat kontrolleri sonuçlarını ve durdurulan hesap bilgilerini izleme yetkisine sahip bir adet kullanıcı tanımlanması planlanmaktadır. o Üyelerin risk grubu kontrollerinden de faydalanmak istemesi halinde yapacakları başvurular ile risk grubu kontrollerinde değişiklik yapma (read/write) ve izleme (read) yetkisi verilecektir. Bu yetkiler başvuruda bulunulan piyasaya göre tanımlanacaktır.

23 İşlem Öncesi Risk Yönetimi PTRM kontrolleri; Kullanıcı ve hesap yetkisine ilişkin kontroller Risk grubu kontrolleri Teminat kontrolleri

24 PTRM - Kullanıcı ve Hesabın Yetkisine İlişkin Kontroller o Emir girişinde PTRM tarafından kullanıcı ve hesabın yetkisine ilişkin bazı kontroller yapılır; Kullanıcı ve sözleşme kontrolü o Kullanıcı sadece yetkisi olduğu sözleşmelerde emir gönderebilir. Hesap kontrolü o Hesap (Portföy, fon, müşteri vs) girilmeden veya var olmayan bir hesaptan emir gönderilemez. Hesap ve sözleşme kontrolü o Her hesap yetkili olduğu sözleşmelerde emir girebilir. Kullanıcı ve hesap kontrolü o Kullanıcı kendisine atanmış hesaplar ile emir gönderebilir.

25 PTRM - Risk Grubu Kontrolleri o Emir gönderen/ işlem yapan kullanıcıların neden olabileceği risklerin kontrolü risk grubu kontrolleri ile gerçekleştirilir. o Risk grubu seviyesinde belirlenen limitler ile aşağıdaki kontroller yapılır: Maksimum emir büyüklüğü Pozisyon risk limitleri Emir/sn limiti İşlem yapılabilir enstrüman kısıtı

26 PTRM Teminat Kontrolleri o PTRM teminat hesaplama yöntemi; açık pozisyonların yanı sıra emirlerin de oluşturduğu riski gerçek zamanlı (real-time) dikkate alabilen portföy bazlı bir risk hesaplama yöntemidir. o PTRM, Takasbank tarafından yapılan işlem sonrası risk yönetimi (post-trade risk management) hesaplama ilkeleri ile uyumlu olarak çalışır. o PTRM, gün içinde Takas sisteminin gerçek zamanlı risk hesabı yapan bileşeni olan RTM ile gerçek zamanlı iletişim halinde bütünleşik olarak çalışır. o İşlem hesaplarının bağlı olduğu risk izleme hesapları (margin calculation account, MCA) bazında PTRM risk hesabı yapar. o Risk izleme hesaplarının bağlı olduğu teminat hesapları (margin requirement account, MRA), hesap bazında (portföy, fon, müşteri vs) ayrı ayrı veya gruplandırılarak tanımlanabilir.

27 Borçlanma Araçları Piyasası BISTECH Sistemi Takas İşlemleri Nesrin ÖZKURT Borçlanma Araçları Takas Ekibi Servis Yöneticisi

28 BISTECH VE YENİLİKLER Alım satım işlemleri ve takas aynı sistemde Takasbank belirli pazarlarda ve menkul kıymetlerde Merkezi Karşı Taraf Yeni Hesap Yapısı Yeni Enstrüman Yapısı Takas İşlemleri Borsa Sisteminden Takas Sistemine Devredilen İşlemler Teminat İşlemleri 28

29 Yeni Menüler ve İşlemler Takas Terminali (Clearing Workstation ) : Yeni masaüstü uygulaması Takas ve Temerrüt işlemleri Şartlı virman işlemleri Teminat işlemleri Raporlar Takasbank Web Menüsü (BISTECH Entegrasyon İşlemleri) Tüm nakit ödeme işlemleri Nakit borç kapatma Nakit şartlı virman işlemleri Kıymet Borç Kapama İşlemleri -DİBS Mevcut MKK ekranları Kıymet işlemleri (OSBA,PAY) 29

30 BISTECH Sisteminde Takip Edilecek Borçlanma Araçları Piyasası Pazarları Kesin Alım Satım Pazarı Repo Ters Repo Pazarı Bankalararası Repo Ters Repo Pazarı Menkul Kıymet Tercihli Repo Pazarı Pay Repo Pazarı Uluslararası Eurobond Pazarı Taahhütlü İşlemler Pazarı-Yeni!!BİAŞ Para Piyasası OTASS Sisteminde takip edilmeye devam edilecek olup, takas işlemleri mevcut Takasbank ekranlarından yapılacaktır. 30

31 CCP Hizmeti Verilecek Pazarlar ve Menkul Kıymetler Repo Ters Repo Pazarı ile Bankalararası Repo Pazarı nda Pay Repo Pazarı nda Kesin Alım-Satım Pazarı ile Menkul Kıymet Tercihli Repo Pazarı nda işlem gören TL cinsi tüm DİBS lerde Hazine bonosu, Tahvil, Hazine tarafından ihraç edilen Sukuk, Kesin Alım-Satım Pazarı ile Menkul Kıymet Tercihli Repo Pazarı nda işlem gören Bankaların ihraç ettiği TL cinsi tüm menkul kıymetlerde Banka bonosu, Banka Özel sektör tahvili/sukuk 31

32 Eurobond Pazarı nda, NCCP Hizmeti Verilecek Pazarlar ve Menkul Kıymetler Nitelikli Yatırımcıya İhraç Pazarı nda (tüm kıymetler için) Döviz ödemeli tüm iç borçlanma senetlerinde ve tüm pazarlar için (DİBS, ÖSBA, sukuk) Bankalar tarafından ihraç edilenler hariç diğer TL cinsi tüm ÖSBA larda ve ve tüm pazarlar için, Taahhütlü İşlemler Pazarı 32

33 Üye Hesap Yapısı İşlem Hesapları Portföy Piyasa Yapıcı (DİBS) Piyasa Yapıcı (OSBA) Müşteri Fon Yatırım Ortaklığı PYŞ Diğer Fon Takas Hesapları Portföy Müşteri Teminat Hesapları Portföy CCP Teminat Hesabı Portföy NCCP Teminat Hesabı Müşteri CCP Teminat Hesabı Müşteri NCCP Teminat Hesabı 33

34 Örnek Enstrüman Yapısı İşlem Serileri: Emir anında kullanılan sözleşmenin oluştuğu seriler Takas Serileri: Takas pozisyonları ve takas talimatlarında kullanılan takasa konu seriler 34

35 Takas Süreci Her işlem sonucunda pozisyonlar oluşur ve güncellenir. Üye bazında portföy/müşteri kırılımında netleştirme yapılır. Takas; her bir menkul kıymet karşılığı nakit borç/alacak olacak şekilde oluşturulan takas talimatları ile gerçekleştirilir. İşlemler MKK ve Takasbank sistemindeki hesaplar kullanılarak parçalı ya da tüm olarak gerçekleştirilir. İşlemlere ait takas ücretleri anlık olarak oluşur. 35

36 Borsa Sisteminden Takas Sistemine Devredilen İşlemler Repo karşılığı menkul kıymet bildirimleri Sözleşme düzeltmeleri İşlem sonrası risk yönetimi 36

37 BİSTECH sistemi ile birlikte repo menkul kıymet bildirimleri Takas Terminali (Clearing Workstation ) üzerinden yapılacaktır. Repo menkul bildirimi için kullanılacak fiyatlar Takasbank tarafından ilan edilecektir. Bildirimler; WEB Servis aracılığı ile, Toplu olarak dosya okutma seçeneği kullanılarak, Sözleşme bazında tek tek Yapılabilecektir. Repo Menkul Kıymet Bildirimleri 37

38 Borsa üzerinden yapılan sözleşme düzeltme işlemleri, mevcut kurallar aynen geçerli olmak üzere; üyeler adına Takasbank kullanıcıları tarafından aşağıdaki alanlarda yapılabilecektir. AFK alanı Hesap kategorisi (Portföy/Müşteri/Fon) Müşteri No Sözleşme Düzeltme İşlemleri 38

39 Teminat İşlemleri Risk Yönetimine ilişkin teminat yatırma çekme işlemleri «Takas Terminali» aracılığıyla üyeler tarafından yapılacaktır. Teminatlar Takasbank nezdinde açılacak teminat hesaplarında müşteri /portföy ayrımında izlenir. 39

40 Şartlı Virman İşlemleri Şartlı virman uygulaması Bistech Sisteminde de devam edecektir. İşlemler «Takas Terminali»nden tek ekrandan Saklama Kuruluşu (CSD) seçilerek gerçekleştirilir. Fon şartlı virman işlemi Takas Terminalinden yapılamaz. Mevcut Takasbank Borçlanma Araçları Transfer İşlemleri menülerinden gerçekleştirilir. 40

41 Rehearsal ve Üye Testleri 41

42 Üye Test Senaryoları Rehersal başlangıç günlerinde sistemde açık valörlü sözleşmeleri olacaktır. tüm productıon Üyelerimizce tüm pazarlardan emir girilerek ilave sözleşmeler oluşturulacaktır. Sistemde var olan sözleşmelere yeni gerçekleşen sözleşmelerin ilave edilmesi ile birlikte takas pozisyonlarının doğru oluşup oluşmadığı kontrol edilecektir. Repo sözleşmelerine menkul kıymet bildirimi yapılacaktır. Takas talimatlarının oluşması ile birlikte borç kapama işlemleri gerçekleştirilecek alacak dağıtımları kontrol edilecektir. Her teminat türünden teminat yatırma-çekme işlemi yapılacaktır. Saklama Kuruluşu olarak TVS ve MKK seçilerek en az iki adet şartlı virman 42 işlemi girilecektir.

43 Üyelerimizden Beklentilerimiz Tüm testlere istisnasız katılım, Gerçek ortamda yaşanan her türlü işlem ve operasyonun denenmesi, Tespit edilen sorunların duyurulacak mail adresine her test günü sonunda gönderilmesi, 43

44 Desteğiniz İçin Teşekkürler

45 KIYMETLİ MADENLER PİYASASI

46 KIYMETLİ MADENLER PİYASASI (Eğitimler) Geçiş Prova Eğitimleri 21 Aralık 23 Aralık 25 Aralık 9 Ocak Temsilci Eğitimleri Temsilci (İşlem Yetkilisi) Önkoşulu (tarihleri duyurulacak)

47 KIYMETLİ MADENLER PİYASASI (Eğitimler) Geçiş Provaları Mevcut EBS yetkilileri BISTECH te geçici olarak tanımlandı EBS de kayıtlı fonlar ve müşteriler tanımlandı Test Kontrol Listesi Hazırlandı BIST Connect Kullanıcıları tanımlandı KİT Login: Kullanıcı Adı: AD_SOYAD_K (Türkçe karakter olmadan)_k (Türkçe kar Şifre: «Ayrıca iletilecek» Connect Login: Kullanıcı Adı: Üye Kodu (örneğin WBA) Şifre: «Ayrıca iletilecek»

48 Seans Sonu TEK FİYAT Seans Sonu 16:00 KMP BISTECH SEANS SAATLERİ 16:10 23:45 04:00 09:00 13:30 14:00 14:10 16:00 16:10 Normal Seans ARA Normal Seans Normal Seans Yeni Seans FİKSİNG İŞLEMLERİ KİT/ FIXAPI

49 KMP İşlem Terminali KİT Enstrümanlar Emir Girişi (Normal, Hızlı) İşlem Raporu Giriş, Kabul, Değiştirme Emir Değiştirme Emir İptali Tailor-Made Ürün Oluşturma Emirlerin İncelenmesi Emir Defteri Emir Geçmişi Seans Ekranı Kontrolü İşlem Gerçekleştirme Seans İşlem Listesi Kontrolü İşlem Defteri Kontrolü Duyuruların Kontrolü Fiyat Aralıkları Kontrolü Kullanıcı ve Çalışma Alanı Bazında Yapılan Ayarların Kontrolü

50 BIST Faz 2+ CONNECT Test ortamındaki emir defteri, işlem defteri ve bülten kontrolü için kullanılacak bağlantı bilgileri aşağıdaki gibidir. Üye Serbest Test Ortamı: Prova Test Ortamı:

51 GEÇİŞ ÖNCESİ HAZIRLIKLAR Tüm Temsilci Yetkileri İptal Edilecek Temsilcilik için BISTECH Eğitimi zorunlu olacak 7 Mayıs 2018 sonrasına pozisyon oluşturacak işlemlere EBS de izin verilmeyecak. Ocak ayı içinde yapılacak değişiklikle en fazla T+10 a izin verilecek; 16 Nisan 2018 e kadar. 16 Nisan 2018 sonrası son üç güne kadar T+1 ve T+0; Son 3 gün sadece T+0 Geçişin olacağı haftasonu işlem yapılmayacak

52 Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası BISTECH Takas ve Teminat İşlemleri Enerji ve Emtia Takas Ekibi 11 Ocak 2018

53 KMP BISTECH Geçiş Süreci Faaliyetleri Üye Bilgilendirme 19 Eylül 2017 Eğitimler BISTECH Takas Terminali Kullanıcı Eğitimleri 21 Aralık Aralık Aralık Ocak 2018 BISTECH Takas Terminali Bilgi Kaynakları Kullanıcı Kılavuzu Eğitim Sunumu İlgili Genel Mektuplar Tarih ve 1370 Nolu Üye Bilgilendirme Toplantısı hk Tarih ve 1393 BISTECH KMP Takas Terminali Erişimleri (Sabit IP Bildirimi) hk

54 Üye Prova Testleri Genel Bakış Borsa İstanbul un diğer piyasalarının işlem, takas operasyonları ile teminat ve risk yönetiminin yapıldığı aynı sistem olan BISTECH de Kıymetli Madenler Piyasası na yönelik hizmetler verilir. Internet üzerinden BISTECH Takas Terminallerine erişim Üye Takas Terminali erişimi için sabit IP bildirimi zorunludur. Üye Erişimleri Kullanıcı Adı (Üye Kodu örneğin ABC): Yetkili : ABC_TK_900 (tüm menülere yetkili) Temsilci : ABC_TK_100 (başlangıçta tüm menülere yetkili, 900 kullanıcı isterse kısıtlayabilir) Şifre: Prod şifre (KMP üye temsilcilerinebistech Faz 2+ kapsamında şifreleri gönderilmiş olup, Şifrelerini testler boyunca ve gerçek ortamda kullanılacaktır, muhafaza edilmesi önemlidir.) Üye Test Senaryoları Prova öncesi duyurulacak 54

55 Operasyonel Akışı Haftaiçi ve haftasonu akışlar farklılaştırılabilir. Prova duyuru programında bunlar yayınlanacak Canlıda planlanan normal akış: BISTECH İşlem Sonrası Operasyon Süreç Adı Öngörülen* TL Teminat Hesaplarına Nema Dağıtım Teminat Yatırma-Çekme Başlangıç Saati Erken Takas Başlangıç Saati TL Teminat Çekme Son Saati Nemalandırma ve Nemalandırmama Talimatı Verme Son Saati Erken Takas Bitiş Saati Takas Başlangıç Saati Kıymet/Nakit borç kapama son saati Döviz ($, ) Teminat Çekme Son Saati* Diğer Teminat Çekme Son Saati** Teminat Yatırma Son Saati* Hesap Açma Talimatı Verme Son Saati Takas son saati Takas Entegrasyon Menüsüne Erişme Son Saati (*) Parametrik, prova testleri sonrası son hali verilecek ve Prosedür ile üyelerle paylaşılacaktır. (**) BISTECH sisteminde tanımlı son saatler olup, teminatın türüne göre ilgili muhabirlere transferlerde ilgili muhabirin son saatleri çerçevesinde Banka dışına transfer işlemi gerçekleştirilir. 7

56 Takas Operasyon İşlemleri Takas Terminali (TK; Clearing Workstation-CW) Yeni Web Uygulaması Prova öncesi erişim bilgileri iletilecektir Erken Takas Talepleri ve Durum Görüntüleme Anlık Sözleşme Takibi Anlık Takas Borç Alacak Takibi Komisyon İşlemleri Teminat İşlemleri Diğer izleme ekranları Takasbank Web Menüsü BISTECH Entegrasyon İşlemleri Erken Takas / Toplu Takas Borç Kapatma EFT/SWIFT Transfer ve Bunlara İlişkin Komisyon İzleme Aracı Banka Seçimi Raporlar 8

57 Teminat Yatırma/Çekme İşlemleri BISTECH de Takasbank nezdindeki hesaplara yatırılan teminatlar ile Borsa ya tevdi edilen teminatlar toplu olarak izlenebilir: Takasbank: Nakit (TL, USD, EUR), Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), SUKUK, Borsa Yatırım Fonu (ETF) Borsa: Piyasada işlem gören her türlü kıymetli maden, Teminat Mektubu (TL, USD, EUR) Takasbank nezdindeki hesaplara teminat yatırma işlemleri katılımcı Takas Terminali üzerinden gerçekleştirilir. (Giriş Onay olarak Çift Aşamalıdır) Kıymetli maden cinsinden teminatlar ile teminat mektupları Borsa kasasına fiziken teminat yatırma yoluyla yatırılması ile BISTECH sistemine yansıtılır. TRY, USD, EUR cinsinden teminat çekme işlemleri üyenin entegrasyon ekranındaki seçimine göre EFT/SWIFT yoluyla aracı banka hesabına gönderilir veya serbest hesabına geçer. 57

58 Entegrasyon Menüsünden Erişilecek Raporlar Net ve Brüt Takas Raporu Tahakkuk Raporu (Temerrüt) Tahakkuk ve Mağduriyet Ödeme Talimatları Raporu Teminat Bakiyesi Raporu Teminat Gereksinim Raporu Anlık Teminat Bakiye Raporu İşlem Hareket Raporu (Teminat Yatırma/Çekme Hareket İzleme) Brüt Nema Raporu Hesap Nema Durum Raporu Nema Bilgileri Raporu 58

59 Üye Provaları Genel Bilgi Planlanan başlangıç tarihi Ocak 2018 Üye Prova test dokümanları hazırlanmıştır. Provalarda testlerin ilgili doküman üzerinden gerçekleştirilmesi önem arz etmektedir. Test dokümanı provalar öncesinde üyeler ile paylaşılacaktır. Testlerden sonra formun doldurulup Takasbank a iletilmesi istenecektir. Test Edilecek Konu Başlıkları Kullanıcı Yetkilendirme, Hesap Erişimlerini Tanımlama Hesap/Nema İşlemleri: Sorgulama, talimat verme, güncelleme, raporları kontrol Teminat Yatırma/Çekme İşlemleri Takas Pozisyonları Takas Talimatları Erken Takas Gün Sonu Takası Komisyon İşlemleri Temerrüt ve Temerrüt Cezası Entegrasyon Menüsü Kullanımı: Borç kapama, rapor izleme 59

60 BİSTECH Sistemi Merkezi Karşı Taraf Risk ve Teminat Yönetimi Merkezi Karşı Taraf Bölümü

61 Geçiş Hafta Sonu BISTECH (PAY+VİOP) BORÇLANMA ARAÇLARI KIYMETLİ MADENLER Hafta Sonu Kontrolleri PAY+VİOP risk ve teminat değerleri kontrol edilmeli. Bu değerlerde değişiklik olması öngörülmüyor (pozisyon ve teminatların taşınması, itibarıyla risk/teminat hesaplamalarının yapılması) Hafta Sonu Kontrolleri BAP+KMP Risk hesaplama yöntemlerini replike imkanı olmayan Üyelerimiz ilk etapta pozisyon ve teminat tutarlarını kontrol etmeli. 61

62 Testler VİOP Pozisyon bulunan tüm kontratlar için Vadeler arası yayılma pozisyonu riski bileşeni için Ürün grupları arası kredi oranı bileşeni için Fiziki teslimatlı kontratlar için PAY Pozisyon bulunan tüm kıymetler için Tüm likidite gruplarını kapsayacak şekilde BAP Tüm kıymet tipleri için (İskontolu, sabit/değişken kuponlu, enflasyona endeksli, yapılandırılmış vb) Farklı ihraççılar için (DİBS, ÖSBA) Farklı vadeler/valörler için (Kısa, orta ve uzun) MKT hizmeti verilen/verilmeyen ürünler için KMP İşlem yapılan tüm kontrat türleri için Farklı metal tipleri için Netleştirme etkisi için Farklı vadeler için 62

63

64 Nakit Akım Methodolojisi - CFM 64

65 Nakit Akım Teminatlandırma Yöntemi (CFM) 65 65

66 Enstrüman Bazında Birim Teminat Değerleri 66

67 Bankaların MKT Riskleri İçin Sermaye Yükümlülüğü Hesaplanması 67

68 İlgi ve Desteğiniz için Teşekkürler

69 VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI

70 Faz 2+ Geçişi Faz 2+ geçişinde VİOP tarafında herhangi bir değişiklik yapılmaması planlanmaktadır. FAKAT! Faz 2+ geçişi sırasında daha önceden girilmiş ve sistemde bekleyen iptale kadar geçerli ve tarihli emirler silinecektir.

71 Faz 2+ Geçişi Projeler After Hours (AHT) Seansları Faz 2+ Geçişi itibariyle AHT seansları kapsamında tüm hazırlıkların tamamlanması planlanmaktadır. Faz 2+ rehersal testlerine AHT seansları dahil edilecektir. Üyelerimizin bu testler sırasında AHT fonksiyonlarını test etmeleri ve kendi sistemlerini AHT seanslarına hazır hale getirmeleri gerekmektedir. AHT seansları için başlangıç tarihi daha sonra duyurulacaktır. AHT seansları bu seanslara katılmak istemeyen üyelerimizin söz konusu seanslardan etkilenmemesini sağlayacak şekilde dizayn edilmiştir. Off-hours özelliği olmayan emirler sistem tarafından otomatik olarak inaktif edilecek ve bu seanslara katılmayacaktır. Bu seanslar dolayısıyla kar/zarar hesaplaması yapılmayacaktır.

72 Faz 2+ Geçişi Projeler After Hours (AHT) Seansları I. Seanslar Sabah seansı (Pazartesi sabahından başlayarak) Normal Seans Akşam Seansı (Cuma akşamına kadar) II. Planlanan Ürünler Endeks Vadeli İşlem Sözleşmeleri Döviz Vadeli İşlem Sözleşmeleri Altın ve Dolar/Ons Altın Vadeli İşlem Sözleşmeleri III. Emirler Üyelerimiz bu seanslarda TW ve FIX kullanarak emir girişi gerçekleştirebileceklerdir. Off-hours özelliği olmayan emirler sistem tarafından otomatik olarak inaktif edilecek ve AHT seanslarına katılmayacaktır. Sadece normal seansta girilmiş off-hours özelliği olan iptale kadar geçerli ve tarihli emirler AHT seanslarına taşınacaktır.

73 Faz 2+ Geçişi Projeler Esnek Sözleşmeler Kullanıcılar esnek sözleşme yaratma fonsiyonunun devreye alınması ile vade tarihi ve/veya kullanım fiyatı parametrelerini belirlenen kısıtlar içerisinde değiştirerek yeni bir sözleşme oluşturabilecek ve bu sözleşmelerde aynı gün işlem gerçekleştirebileceklerdir. Esnek sözleşmeler FIX OE ve TW kullanarak normal seans içerisinde oluşturulabilecektir. Esnek sözleşmeler sisteme gönderildikten sonra bu sözleşmeler için risk parametreleri hazırlanacak ve ISIN üretilecektir. İlgili adımlar tamamlandıktan sonra sözleşmeler işleme açılacaktır. Esnek sözleşme yaratma fonksiyonunun Faz 2+ geçişinden sonra mini endeks sözleşmeleri hariç opsiyon sözleşmelerini kapsayacak şekilde devreye alınması planlanmaktadır. Devreye alınma tarihi daha sonra duyurulacaktır.

74 Faz 2+ Geçişi Projeler Standart Strateji Sözleşmeleri Standart strateji sözleşmeleri vade sonunda yakın vadeli sözleşmede olan pozisyonların uzak vadeli sözleşmeye taşınmasını kolaylaştırmak amacıyla yakın vadenin bir bacakta satılması uzak vadenin diğer bacakta alınması ile oluşturulmuştur. Standart strateji sözleşmelerine emir göndermek isteyen bir yatırımcı iki vade arasındaki spread fiyat farkını (spread) dikkate alarak emir girişi gerçekleştirmelidir. Kullanıcılar, strateji sözleşmelerine FIX arayüzü ve işlem terminali (TW) aracılığı ile emir gönderip işlem gerçekleştirebileceklerdir. Standart strateji sözleşmelerinin Faz 2+ geçişinden sonra endeks, döviz ve altın vadeli işlem sözleşmelerini kapsayacak şekilde devreye alınması planlanmaktadır. Devreye alınma tarihi daha sonra duyurulacaktır.

75 Takasbank VİOP Faz 2+ Bilgilendirme Prova Testleri Senaryoları: Faz 2+ Rehearsal testlerinde test edilecek yeni uygulamalar: AHT; fiziki teslimat (DIBS, altın vb), esnek sözleşmeler Üye takas mutabakat sistemlerinde gerekli revizyon hazırlıkları yapılmalı Üye Takas Terminali BISTECH Entegrasyon Menüsü AHT seansı dolayısıyla gün sonu işlem adımlarının saatleri ayrıca duyurulacaktır. Genel Takas Terminali erişimleri özellikle Faz 2+ ile gelen 7/20 seans süreci de dikkate alınarak iş günlerinde a kadar açık tutulması testleri tamamlanmıştır. Portföy hesapları BISTECH de birden fazla olabildiğinden; teknik nedenle birden fazla portföy hesabı olup bunu başka tipte açmış üyelerin acilen bu hesapları kapatıp portföy hesabı açmaları gerekmektedir.

76 BISTECH ile ilgili yazılım, doküman haber ve duyurular için Sorularınız için; BİAŞ TAKASBANK TEŞEKKÜRLER

BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ BAP Yol Haritası 25 Mayıs 2017

BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ BAP Yol Haritası 25 Mayıs 2017 BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ BAP Yol Haritası 25 Mayıs 2017 BIST Strateji Projeleri İlerleme Durumu Mayıs 2016 BISTECH Proje Kapsamı Borsa İstanbul İşlem Sistemi İşlem Öncesi Risk Sistemi Veri Yayın

Detaylı

BISTECH Üye Değerlendirme Bilgilendirme Toplantısı

BISTECH Üye Değerlendirme Bilgilendirme Toplantısı BISTECH Üye Değerlendirme Bilgilendirme Toplantısı 24/11/2016 BISTECH Test Ortamları Hali hazırda BISTECH VİOP fonksiyonlarını test edebileceğiniz iki ayrı test ortamı bulunmaktadır: I. Üye Test Ortamı

Detaylı

Kıymetli Madenler Piyasasının BISTECH Faz 2+ sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı

Kıymetli Madenler Piyasasının BISTECH Faz 2+ sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı Kıymetli Madenler Piyasasının BISTECH Faz 2+ sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı 15 Ocak 2018 12 Nisan 2018 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza

Detaylı

EK 2 Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının BISTECH sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017

EK 2 Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının BISTECH sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017 EK 2 Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının BISTECH sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı 8 Ekim 2016 7 Şubat 2017 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza

Detaylı

EK 2 Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının BISTECH sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017

EK 2 Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının BISTECH sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017 EK 2 Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasının BISTECH sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı 8 Ekim 2016 22 Şubat 2017 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza

Detaylı

Faz 2+ BISTECH KMTP FIX Bilgilendirme Toplantısı 19 Ekim 2017

Faz 2+ BISTECH KMTP FIX Bilgilendirme Toplantısı 19 Ekim 2017 Faz 2+ BISTECH KMTP FIX Bilgilendirme Toplantısı 19 Ekim 2017 Ajanda Proje Takvimi Emir İletiminde Değişiklikler BISTECH Bağlantı Kanalları GIW FIX OE/RD/DC, Spec, Örnekler FIX Sertifikasyon Programı &

Detaylı

VOB KALDIRAÇLI ALIM SATIM PLATFORMU

VOB KALDIRAÇLI ALIM SATIM PLATFORMU VOB KALDIRAÇLI ALIM SATIM PLATFORMU 1 Gündem Başlıkları İşlem Sistemi Tasarımı Modelin Genel Esasları İşlem Görmesi Planlanan Pariteler Teminatlandırma Esasları Üyelik Soru-Cevap 2 İşlem Sistemi Tasarımı

Detaylı

Evrakı Doğrulamak İçin : İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş.

Evrakı Doğrulamak İçin :   İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. *BE6E3NZJ9* Genel Mektup : 1521 İstanbul, 12/02/2019 PAY ve BORÇLANMA ARAÇLARI TAKAS BÖLÜMÜ Konu İlgili BİAŞ Para Piyasası Yönerge ve Prosedür Değişikliği Hk. Bankalar Aracı Kurumlar Sayın Genel Müdür,

Detaylı

S P K SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ DÜZEY SINAVI GENEL AÇIKLAMA. Bu soru kitapçığındaki testler şunlardır: Modül Adı.

S P K SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ DÜZEY SINAVI GENEL AÇIKLAMA. Bu soru kitapçığındaki testler şunlardır: Modül Adı. S P K SERMAYE PİYASASI FAALİYETLERİ DÜZEY 1 2 3 SINAVI GENEL AÇIKLAMA Bu soru kitapçığındaki testler şunlardır: Modül Adı Soru Sayısı 1012 Takas Saklama ve Operasyon İşlemleri 25 Bu kitapçıkta yer alan

Detaylı

Ek 1 - BORSA İSTANBUL Bilgileri Listesi

Ek 1 - BORSA İSTANBUL Bilgileri Listesi (A) BORSA İSTANBUL Bilgilerinin Üzerinden Kullanımı ve Dağıtımı BORSA İSTANBUL Bilgilerinin kullanımı ve dağıtımının yapılabileceği Açık Dağıtım Ortamı ve Kapalı bilgisi aşağıda verilmiştir. Bilgi Eşanlı

Detaylı

1006 Finansal Piyasalar Güncelleme Tablosu

1006 Finansal Piyasalar Güncelleme Tablosu Tablosu Çalışma Notu Adı Güncellenen Bölüm İsimleri ve Sayfa Numaraları nin/ İyileştirmenin Kapsamına İlişkin Bilgi Çıkarılan/Eklenen /Güncellenen 2.3. Borsanın Ortaklık Yapısı Borsa İstanbul un ortaklık

Detaylı

Bistech Faz II Takasbank VİOP Takas Hizmeti. Dr. Necla İ. Küçükçolak

Bistech Faz II Takasbank VİOP Takas Hizmeti. Dr. Necla İ. Küçükçolak Bistech Faz II Takasbank VİOP Takas Hizmeti Dr. Necla İ. Küçükçolak 24/11/2016 Prova Testleri Değerlendirme VİOP MKT Üyeleri: 73 üye (57 aktif/pozisyonlu) Teste katılan üyeler: 53 üye bağlantı kurmuş;

Detaylı

BİAŞ Swap Piyasası'nda, İpotek teminatlı menkul kıymetler, ipoteğe dayalı menkul kıymetler,

BİAŞ Swap Piyasası'nda, İpotek teminatlı menkul kıymetler, ipoteğe dayalı menkul kıymetler, *BELC3881C* Genel Mektup : 1528 İstanbul, 08/03/2019 TEMİNAT ve TEMERRÜT YÖNETİMİ EKİBİ Konu İlgili BİAŞ Vadeli İşlemler ve Opsiyon Piyasası, BİAŞ Pay Piyasası, BİAŞ Borçlanma Araçları Piyasası, BİAŞ Swap

Detaylı

OYAK YATIRIM SANAL ŞUBE KULLANIM DOKÜMANI

OYAK YATIRIM SANAL ŞUBE KULLANIM DOKÜMANI OYAK YATIRIM SANAL ŞUBE KULLANIM DOKÜMANI BÖLÜMLER 1. Anasayfa 2. Hesabım 2.1. Portföy 2.2. İşlem Hacim Detay Raporu 2.3. Aylık Hacim Raporu 2.4. Hesap Ekstresi 2.5. Hisse Hareketleri 2.6. Günlük İşlem

Detaylı

Bistech Projesi Faz II Bilgilendirme *** TAKASBANK Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti

Bistech Projesi Faz II Bilgilendirme *** TAKASBANK Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Bistech Projesi Faz II Bilgilendirme *** TAKASBANK Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti 06/04/2016 1 Risk Yönetimi 2 Risk Yönetimi Sistemi BISTECH sistemi ile beraber Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası nda üç

Detaylı

BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI

BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI Sürüm 1.10 01.03.2018 Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası Veri Bildirim ve Kabul Formatlari Gizli Bilgi 1 Dökümanın Tarihçesi Sürüm

Detaylı

BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ KMKTP Yol Haritası 19 Eylül 2017

BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ KMKTP Yol Haritası 19 Eylül 2017 BISTECH Teknoloji Programı Faz 2+ KMKTP Yol Haritası 19 Eylül 2017 BIST Strateji Projeleri İlerleme Durumu Mayıs 2016 BISTECH Proje Kapsamı Borsa İstanbul İşlem Sistemi İşlem Öncesi Risk Sistemi Veri Yayın

Detaylı

ULUSAL VE ULUSLARARASI PİYASALAR

ULUSAL VE ULUSLARARASI PİYASALAR Aysel Gündoğdu, PhD C. Turgay Münyas, PhD C. asset ULUSAL VE ULUSLARARASI PİYASALAR Sermaye Piyasası Faaliyetleri İleri Düzey Lisansı Eğitimi İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... V ULUSAL ve ULUSLARARASI PİYASALAR...1

Detaylı

DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİNİN KAYDİLEŞTİRİLEREK HAK SAHİBİ BAZINDA İZLENMESİNE İLİŞKİN MKK UYGULAMA ESASLARI TASLAĞI (VERSİYON 1) GENEL ESASLAR

DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİNİN KAYDİLEŞTİRİLEREK HAK SAHİBİ BAZINDA İZLENMESİNE İLİŞKİN MKK UYGULAMA ESASLARI TASLAĞI (VERSİYON 1) GENEL ESASLAR Ek 2 : Uygulama esasları DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİNİN KAYDİLEŞTİRİLEREK HAK SAHİBİ BAZINDA İZLENMESİNE İLİŞKİN MKK UYGULAMA ESASLARI TASLAĞI (VERSİYON 1) GENEL ESASLAR Devlet İç Borçlanma Senetleri

Detaylı

TRAGARAN91N1 TREGRAN00011 TRRTRKC00018 TRETRKC00016 TRAYKBNK91N6

TRAGARAN91N1 TREGRAN00011 TRRTRKC00018 TRETRKC00016 TRAYKBNK91N6 EK-2 MKK GENEL TEST İŞLEM SENARYOLARI I.SİSTEM BAĞLANTISI Sistem bağlantısı üye kullanıcılarına ait Smart Kartlar aracılığı ile sağlanacaktır. Üyelerin smart kartlarına ilişkin PIN kodları girişini izleyen

Detaylı

MATRİKS MARCO POLO NETWORKS ENTEGRASYON VE EMİR YÖNETİM SİSTEMİ

MATRİKS MARCO POLO NETWORKS ENTEGRASYON VE EMİR YÖNETİM SİSTEMİ MATRİKS MARCO POLO NETWORKS ENTEGRASYON VE EMİR YÖNETİM SİSTEMİ Yurtdışı Borsalara Emir İletim ve Yönetim Platformu Nisan 2012 MATRİKS MPN ENTEGRASYON VE EMİR YÖNETİM SİSTEMİ NEDİR? MPN Entegrasyon ve

Detaylı

Ek 1 - İMKB Bilgileri Listesi

Ek 1 - İMKB Bilgileri Listesi (A) İMKB Bilgilerinin Üzerinden Kullanımı ve Dağıtımı İMKB Bilgilerinin kullanımı ve dağıtımının yapılabileceği Açık ve Kapalı Dağıtım Ortamı bilgisi aşağıda verilmiştir. Bilgi Eşanlı Gecikmeli Gün sonu

Detaylı

VOB E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER

VOB E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER VOB E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ 1 İnternet Explorer web tarayıcısı kullanılarak www.integralmenkul.com.tr adresinden GİRİŞ sekmesinden giriş yapılır 2 Açılan pencerelerden, VOB seçilir. 3 E- Şube kullanımı

Detaylı

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu

FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu FBIST FTSE İstanbul Bono FBIST B Tipi Borsa Yatırım Fonu Mayıs 2015 Hazine ve Türev Ürünler FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi FBIST BYF Vadeli İşlem Sözleşmesi; FTSE Türkiye TL Hazine Bonosu Endeksinde

Detaylı

4) Merkezi takas kurumu na üye olabilmenin kriterleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir?

4) Merkezi takas kurumu na üye olabilmenin kriterleri aşağıdakilerden hangisinde doğru olarak verilmiştir? 1) Aşağıdakilerden hangisi MKK ya üye değildir? A) İhraççı kuruluşlar B) Yatırım kuruluşları C) Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu D) Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası E) Merkezi takas kuruluşları 2) Merkezi

Detaylı

BAĞLAM ÖZELLİKLİ KIYMET TRANSFER ONAY İŞLEMLERİ

BAĞLAM ÖZELLİKLİ KIYMET TRANSFER ONAY İŞLEMLERİ BAĞLAM ÖZELLİKLİ KIYMET TRANSFER ONAY İŞLEMLERİ İÇERİK A. BAĞLAM ÖZELLİKLİ KIYMET TRANSFER ONAY İŞLEMLERİ... 1 A1. Bağlamlı Transfer İhraççı Onay/Red... 1 A2. Bağlamlı Transfer İşleminin İptali... 3 A3.

Detaylı

ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ (PTRM)

ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ (PTRM) İŞLEM BISTECH ÖNCESİ Üye Bilgilendirme RİSK Toplantısı YÖNETİMİ (PTRM) 14/01/2016 06/04/2016 İçerik o Genel Bilgiler o Kullanıcı ve hesabın yetkisine ilişkin kontroller o Risk grubu kontrolleri o Teminat

Detaylı

TAKASBANK Takas ve Teminat Yönetimi Hizmetleri. Beyhan ARASAN 18 Eylül 2014

TAKASBANK Takas ve Teminat Yönetimi Hizmetleri. Beyhan ARASAN 18 Eylül 2014 TAKASBANK Takas ve Teminat Yönetimi Hizmetleri Beyhan ARASAN 18 Eylül 2014 SUNUM İÇERİĞİ TAKASBANK VE FONKSİYONLARI MERKEZİ KARŞI TARAF ELEKTRİK PİYASASI TEMİNAT YÖNETİMİ VE TAKAS HİZMETLERİ DOĞALGAZ PİYASASINDA

Detaylı

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler

PİYASA YAPICILIK. Aralık Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler PİYASA YAPICILIK Aralık 2015 Dilek Demir Buğdaycıoğlu Hazine ve Türev Ürünler FİNANSİNVEST Piyasa Yapıcı rolüyle Finansinvest, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında, PAY Vadeli ve FBIST BYF

Detaylı

EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017

EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017 EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı 8 Ekim 2016 22 Şubat 2017 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza iletiniz.

Detaylı

Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri

Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri Deneme Sınavı 1. Merkezi Kayıt Kuruluşu sermayesindeki Borsa İstanbul A.Ş. nin payı en fazla yüzde kaçtır? A) %10 B) %15 C) %25 D) %50 E) %75 2. İhraççı hesabı ile

Detaylı

Borsa İstanbul A.Ş. Swap Piyasası Takas ve Merkezi Karşı Taraf Hizmetleri Hk.

Borsa İstanbul A.Ş. Swap Piyasası Takas ve Merkezi Karşı Taraf Hizmetleri Hk. *BEZE34HC6* Genel Mektup : İstanbul, 1459 24/09/2018 PAY ve BORÇLANMA ARAÇLARI TAKAS BÖLÜMÜ Konu İlgili Borsa İstanbul A.Ş. Takas ve Merkezi Karşı Taraf Hizmetleri Hk. Bankalar Sayın Genel Müdür, Bilindiği

Detaylı

Borçlanma Araçları Piyasası

Borçlanma Araçları Piyasası Borçlanma Araçları Piyasası nın BISTECH Sistemine Geçişi İle Birlikte Sistemin Genel İşleyişi, Devreye Alınacak Uygulama Değişiklikleri ve Yeni Uygulamalar Borçlanma Araçları Piyasası Kasım 2017 Yayımlandığında

Detaylı

Yönerge ve Prosedür'de yapılan değişikliklere ilişkin karşılaştırma tabloları ekte olup, bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederiz.

Yönerge ve Prosedür'de yapılan değişikliklere ilişkin karşılaştırma tabloları ekte olup, bilgi edinilmesini ve gereğini rica ederiz. *BEKR8C1D* Genel Mektup : 15 İstanbul, 12/0/2019 PAY ve BORÇLANMA ARAÇLARI TAKAS BÖLÜMÜ Konu İlgili İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. Borsa İstanbul A.Ş. Borçlanma Araçları Piyasası Takas ve Merkezi

Detaylı

Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri

Takas, Saklama ve Operasyon İşlemleri 1. Merkezi Kayıt Kuruluşu sermayesindeki Borsa İstanbul A.Ş. nin payı en fazla yüzde kaçtır? A) %10 B) %15 C) %25 D) %50 E) %75 2. İhraççı hesabı ile ilgili olarak aşağıdaki bilgilerden hangisi doğrudur?

Detaylı

DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİNİN KAYDİLEŞTİRİLEREK HAK SAHİBİ BAZINDA İZLENMESİNE İLİŞKİN MKK UYGULAMA ESASLARI GENEL ESASLAR

DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİNİN KAYDİLEŞTİRİLEREK HAK SAHİBİ BAZINDA İZLENMESİNE İLİŞKİN MKK UYGULAMA ESASLARI GENEL ESASLAR DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİNİN KAYDİLEŞTİRİLEREK HAK SAHİBİ BAZINDA İZLENMESİNE İLİŞKİN MKK UYGULAMA ESASLARI GENEL ESASLAR Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS) ihracından itfasına kadar TCMB nin EMKT

Detaylı

TAKASBANK KAYDİ ALTIN TRANSFER SİSTEMİ UYGULAMA ESASLARI

TAKASBANK KAYDİ ALTIN TRANSFER SİSTEMİ UYGULAMA ESASLARI TAKASBANK KAYDİ ALTIN TRANSFER SİSTEMİ UYGULAMA ESASLARI 1. Amaç Bu Uygulama Esaslarının amacı, İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. Saklama Sözleşmesi ve Kaydi Altın Transfer Sistemi Katılım Ek Sözleşmesi

Detaylı

EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017

EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017 EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı 8 Ekim 2016 11 Şubat 2017 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza iletiniz.

Detaylı

EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017

EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı. 8 Ekim Şubat 2017 EK 4 Pay Piyasası nın BISTECH Faz 2 sistemi üzerinde Canlıya Geçiş Provaları Senaryo Dokümanı 8 Ekim 2016 11 Şubat 2017 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza iletiniz.

Detaylı

ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARINA İLİŞKİN RİSK BİLDİRİM FORMU

ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARINA İLİŞKİN RİSK BİLDİRİM FORMU ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARINA İLİŞKİN RİSK BİLDİRİM FORMU ÖNEMLİ AÇIKLAMA Özel sektör borçlanma araçları alım satım işlemleri sonucunda kar elde edebileceğiniz gibi zarar riskiniz de bulunmaktadır.

Detaylı

ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARI REPO VE BORÇ KAPATMA İŞLEMLERİ

ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARI REPO VE BORÇ KAPATMA İŞLEMLERİ MERKEZİ KAYDİ SİSTEM KULLANICI KILAVUZU ÖZEL SEKTÖR BORÇLANMA ARAÇLARI REPO VE BORÇ KAPATMA İŞLEMLERİ İÇERİK I. Özel Sektör Borçlanma Araçları Repo ve Borç Kapatma İşlemleri... 1 A. ÖSBA Repo ve Borç Kapatma

Detaylı

NİYAZİ BURAK AKAN MÜDÜR. Ek :KMP Gün Sonu Teminat Tamamlama Çağrısı Takip Kılavuzu (4 sayfa)

NİYAZİ BURAK AKAN MÜDÜR. Ek :KMP Gün Sonu Teminat Tamamlama Çağrısı Takip Kılavuzu (4 sayfa) *BENDJD6J* Genel Mektup : 1428 İstanbul, 27/04/2018 MERKEZİ RİSK YÖNETİMİ EKİBİ Konu İlgili BISTECH Geçişi Sonrasında Borsa İstanbul Kıymetli Madenler Piyasası'nda Geçerli Olacak Gün Sonu Teminat Tamamlama

Detaylı

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri Hesap İşlemleri Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri Hizmet Adı Hizmet Tanımı Ücret Bazı ÜcretOran SPK Onay Ayrı bir kod ile açılan her hesap için alınır. Hesap İşlemleri ve Raporlama Geliştirilen yazılımlar,

Detaylı

KATILIMCILARA DUYURU

KATILIMCILARA DUYURU KATILIMCILARA DUYURU CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU, CİGNA FİNANS EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA

Detaylı

BISTECH Üye Bilgilendirme Toplantısı İŞLEM ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ (PTRM) UYGULAMA EĞİTİMİ

BISTECH Üye Bilgilendirme Toplantısı İŞLEM ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ (PTRM) UYGULAMA EĞİTİMİ İŞLEM ÖNCESİ RİSK YÖNETİMİ (PTRM) UYGULAMA EĞİTİMİ Ekim 2016 14/01/2016 İşlem Öncesi Risk Yönetimi Genel Yapı o İşlem Öncesi Risk Yönetimi; İşlem ve takas platformları ile bütünleşmiş bir uygulama kullanılarak

Detaylı

BISTECH İşlem Platformu Devreye Alım Öncesi Üyelerle Genel Testler Test Programı 15 Ağustos 10 Eylül 2015

BISTECH İşlem Platformu Devreye Alım Öncesi Üyelerle Genel Testler Test Programı 15 Ağustos 10 Eylül 2015 BISTECH İşlem Platformu Devreye Alım Öncesi Üyelerle Genel Testler Test Programı 15 Ağustos 10 Eylül 2015 Lütfen bu duyuruyu şirket yöneticilerinize ve bilgi işlem sorumlularınıza iletiniz. (Bu duyuru

Detaylı

Global Menkul Değerler. Yeni Sanal Şube Kullanım Kılavuzu

Global Menkul Değerler. Yeni Sanal Şube Kullanım Kılavuzu Global Menkul Değerler Yeni Sanal Şube Kullanım Kılavuzu İÇERİK 1. Yeni Sanal Şube Hakkında... 4 2. Ekranlar... 4 2.1. Ana sayfa... 4 2.1.1. Varlıklarım... 5 2.1.2. Favoriler... 6 2.1.3. BIST 100-Artanlar-Azalanlar...

Detaylı

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.)

REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) ARACI KURUMLAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA TEBLİĞ (III-45.2) (6/12/2015 tarihli ve 29554 sayılı Resmi Gazete de yayımlanmıştır.) BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

Nasdaq Projesi Bilgilendirme Toplantısı

Nasdaq Projesi Bilgilendirme Toplantısı Nasdaq Projesi Bilgilendirme Toplantısı Takasbank Bünyesindeki Mevcut Piyasa Uygulamalarının ve Teknolojik Altyapının Yenilenmesi 17 Aralık 2014 1 Konu Başlıkları Yeni Sistem - Ürünler Sistemlerin Entegrasyonu

Detaylı

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER HİSSE/VİOP E-ŞUBE İŞLEMLERİ

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER HİSSE/VİOP E-ŞUBE İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER HİSSE/VİOP E-ŞUBE İŞLEMLERİ www.integralmenkul.com.tr adresinden GiRiŞ sekmesinden e-şubeye giriş yapılır Açılan pencereden BİST ya da VİOP seçilir E-şube giriş ekranı: Uzaktan

Detaylı

MATRİKS E-BROKER ELEKTRONİK İŞLEM PLATFORMU MATRİKS TRADER VE JAVA MATRİKS ENTEGRASYONLARI

MATRİKS E-BROKER ELEKTRONİK İŞLEM PLATFORMU MATRİKS TRADER VE JAVA MATRİKS ENTEGRASYONLARI MATRİKS E-BROKER ELEKTRONİK İŞLEM PLATFORMU MATRİKS TRADER VE JAVA MATRİKS ENTEGRASYONLARI İMKB ve VOB Emir İletim ve Yönetim Platformu MATRİKS E-BROKER ELEKTRONİK İŞLEM PLATFORMU NEDİR? E-Broker programı,

Detaylı

BISTECH VİOP AŞAMASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 14 OCAK 2016

BISTECH VİOP AŞAMASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 14 OCAK 2016 BISTECH VİOP AŞAMASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 14 OCAK 2016 BISTECH Proje Kapsamı Borsa İstanbul İşlem Sistemi İşlem Öncesi Risk Sistemi Veri Yayın sistemi Gözetim Sistemi Endeks Hesaplama Veri Ambarı Takasbank

Detaylı

A) 49,90 B) 49,95 C) 49,98 D) 50,00 E) 50,05

A) 49,90 B) 49,95 C) 49,98 D) 50,00 E) 50,05 1) Bir yıldan uzun vadeli finansal varlıkların işlem gördüğü piyasalar aşağıdakilerden hangisidir? A) Sermaye piyasası B) Para piyasası C) Gerçek varlık piyasası D) Yatırım piyasası E) Risk yatırımı piyasası

Detaylı

Garanti Yatırım FX Trader Java İşlem Platformu

Garanti Yatırım FX Trader Java İşlem Platformu Garanti Yatırım FX Trader Java İşlem Platformu Döküman İçeriği 2.13 Garanti FX Trader Java... 3 2.13.1 FX Ana Menü... 3 2.13.2 FX Fiyat İzleme ve Emir Ekranları:... 3 2.13.3 FX Teminat İzleme Alanı:...

Detaylı

EK-1: BISTECH Nakit Akım Teminatlandırma Yöntemi Temel Bileşen Parametre Tablosu

EK-1: BISTECH Nakit Akım Teminatlandırma Yöntemi Temel Bileşen Parametre Tablosu *BE6E3N0R1* Genel Mektup : 1522 İstanbul, 13/02/2019 MERKEZİ RİSK YÖNETİMİ EKİBİ Konu İlgili Risk Parametreleri Güncellenmesi Hk. Bankalar, Aracı Kurumlar, Kıymetli Madenler Piyasası Üyesi Kuruluşlar Sayın

Detaylı

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri Diğer Ücret ve Komisyonlar Hizmet Adı Hizmet Tanımı Ücret Bazı Ücret/Oran Açıklama -Her teminat mektubu için ayrı alınır. Teminat Mektubu Saklama Sermaye blokajları,

Detaylı

FİZİKİ (HESABEN) TESLİMATLI DÖVİZ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ. İstanbul, 06 Kasım 2009

FİZİKİ (HESABEN) TESLİMATLI DÖVİZ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ. İstanbul, 06 Kasım 2009 FİZİKİ (HESABEN) TESLİMATLI DÖVİZ VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ İstanbul, 06 Kasım 2009 FİZİKİ TESLİMAT Vade sonunda, son işlem günü seans sonu itibariyle açık olan pozisyonlar için sözleşmede belirtilen esaslar

Detaylı

YAPI ve KREDİ BANKASI A.Ş. B TİPİ ŞEMSİYE FONUNA BAĞLI LİKİT ALT FONU (12. ALT FON) (YFBL1)

YAPI ve KREDİ BANKASI A.Ş. B TİPİ ŞEMSİYE FONUNA BAĞLI LİKİT ALT FONU (12. ALT FON) (YFBL1) YAPI ve KREDİ BANKASI A.Ş. B TİPİ ŞEMSİYE FONUNA BAĞLI LİKİT ALT FONU (12. ALT FON) (YFBL1) FONUN TANIMI Yapı Kredi Portföy Yönetimi A.Ş.Şubat 2015 Fon, portföyünün tamamının vade yapısı en çok 180 gün

Detaylı

hisse senedi bakiyelerinin 1 Takasbank a verilmesi ve ardından üyelerin Takasbank sistemi nezdinde takas işlemlerini gerçekleştirmeleri amaçlanmaktadı

hisse senedi bakiyelerinin 1 Takasbank a verilmesi ve ardından üyelerin Takasbank sistemi nezdinde takas işlemlerini gerçekleştirmeleri amaçlanmaktadı MERKEZİ KAYIT KURULUŞU A..Ş.. 08/11/2005 GENEL MEKTUP No:: 41 KKONUU : ÜYE BAZINDA TAKAS SİSTEMİ VE PARALEL İŞLEYİŞ TESTLERİ İLLGGİ İ İLLİ İ : SAYIN GENEL MÜDÜR VE SERMAYE PİYASALARI YÖNETİCİLERİ (BANKA,

Detaylı

BİST E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL

BİST E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ İNTEGRAL MENKUL BİST E-ŞUBE GİRİŞ İŞLEMLERİ 1 İnternet Explorer web tarayıcısı kullanılarak www.integralmenkul.com.tr adresinden GİRİŞ sekmesinden giriş yapılır 2 Açılan Pencerelerden, BİST Seçilir. 3 E- Şube kullanımı

Detaylı

ERGO EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. GELĐR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (EURO) FONU ĐZAHNAME DEĞĐŞĐKLĐĞĐ

ERGO EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. GELĐR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (EURO) FONU ĐZAHNAME DEĞĐŞĐKLĐĞĐ ERGO EMEKLĐLĐK VE HAYAT A.Ş. GELĐR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI (EURO) FONU ĐZAHNAME DEĞĐŞĐKLĐĞĐ Ergo Emeklilik ve Hayat A.Ş. Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları (EURO) Emeklilik Yatırım Fonu izahnamesinin

Detaylı

BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI

BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI BANKALAR TARAFINDAN YAPILACAK REPO VE TERS REPO İŞLEMLERİNE İLİŞKİN ESASLAR HAKKINDA YÖNETMELİK TASLAĞI Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönetmeliğin amacı, bankaların repo ve ters repo işlemleri sırasında uyacakları

Detaylı

Takasbank Ücret ve KomisyonTarifeleri

Takasbank Ücret ve KomisyonTarifeleri Takasbank Ücret ve KomisyonTarifeleri Hesap İşlemleri Hizmet Adı Hizmet Tanımı Ücret Bazı ÜcretOran Hesap İşlemleri ve Raporlama Hesap Açma Ücreti Müşteri Alt Hesap Bakım Ücreti Müşteri Alt Hesap Bakım

Detaylı

Risk Parametreleri Güncellenmesi Hk. Bankalar, Aracı Kurumlar, Kıymetli Madenler Piyasası Üyesi Kuruluşlar

Risk Parametreleri Güncellenmesi Hk. Bankalar, Aracı Kurumlar, Kıymetli Madenler Piyasası Üyesi Kuruluşlar *BE6E36Z81* Genel Mektup : 1510 İstanbul, 11/01/2019 MERKEZİ RİSK YÖNETİMİ EKİBİ Konu İlgili Risk Parametreleri Güncellenmesi Hk. Bankalar, Aracı Kurumlar, Kıymetli Madenler Piyasası Üyesi Kuruluşlar Sayın

Detaylı

BISTECH NAKİT AKIM TEMİNATLANDIRMA YÖNTEMİ TEMEL BİLEŞEN PARAMETRE TABLOSU (BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI) (TABLE OF BISTECH CFM PARAMETERS)

BISTECH NAKİT AKIM TEMİNATLANDIRMA YÖNTEMİ TEMEL BİLEŞEN PARAMETRE TABLOSU (BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI) (TABLE OF BISTECH CFM PARAMETERS) *BE8A3LLE4* Genel Mektup : 1496 İstanbul, 11/12/2018 MERKEZİ RİSK YÖNETİMİ EKİBİ Konu İlgili Risk Parametreleri Güncellenmesi Hk. Bankalar, Aracı Kurumlar, Kıymetli Madenler Piyasası Üyesi Kuruluşlar Sayın

Detaylı

PLATFORMLAR OSMANLI AKTİF TRADER

PLATFORMLAR OSMANLI AKTİF TRADER PLATFORMLAR OSMANLI AKTİF TRADER OSMANLI AKTİF TRADER Osmanlı Aktif Trader; Osmanlı Menkul e-şube üzerinden açabileceğiniz, Piyasayı online izleyebileceğiniz, E-şube ile aynı komisyon oranlarında, hisse

Detaylı

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Takasbank Tarafından Verilen Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti

Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti. Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Takasbank Tarafından Verilen Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında Takasbank Tarafından Verilen Risk ve Teminat Yönetimi Hizmeti Takasbank Risk Yönetimi ve Teminatlandırma Sistemi Merkezi

Detaylı

TURKISH YATIRIM İNTERNET ŞUBESİ AÇILIŞ SAYFASI

TURKISH YATIRIM İNTERNET ŞUBESİ AÇILIŞ SAYFASI TURKISH YATIRIM İNTERNET ŞUBESİ DAHA HIZLI ve DAHA KOLAY İnternet şubede her sayfada sayaç bulunmaktadır. Böylelikle müşterilerimiz, şube üzerinde herhangi bir alanı tıkladığında sayaç sıfırlanacak; 20

Detaylı

BISTECH GEÇİŞİ SONRASINDA KIYMETLİ MADENLER PİYASASI NDA GEÇERLİ OLACAK RİSK YÖNETİMİ ÇERÇEVESİ

BISTECH GEÇİŞİ SONRASINDA KIYMETLİ MADENLER PİYASASI NDA GEÇERLİ OLACAK RİSK YÖNETİMİ ÇERÇEVESİ BISTECH GEÇİŞİ SONRASINDA KIYMETLİ MADENLER PİYASASI NDA GEÇERLİ OLACAK RİSK YÖNETİMİ ÇERÇEVESİ Merkezi Karşı Taraf Bölümü Nisan, 2018 İÇİNDEKİLER I. GİRİŞ... 3 II. RİSK ve TEMİNAT YÖNETİMİ UYGULAMALARI...

Detaylı

EK 2: VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI HATALI İŞLEM DÜZELTME KILAVUZU. 2.1 Hatalı Hesap: Orijinal emrin girilmiş olduğu hesaptır.

EK 2: VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI HATALI İŞLEM DÜZELTME KILAVUZU. 2.1 Hatalı Hesap: Orijinal emrin girilmiş olduğu hesaptır. EK 2: VADELİ İŞLEM VE OPSİYON PİYASASI HATALI İŞLEM DÜZELTME KILAVUZU 1. GİRİŞ Hatalı işlem düzeltmeleri 20 Aralık 2013 tarihinden itibaren üyeler tarafından yapılabilecektir. Hatalı işlem düzeltmelerinin

Detaylı

BORSA İSTANBUL A.Ş. BORSA İSTANBUL PARA PİYASASI YÖNERGESİ

BORSA İSTANBUL A.Ş. BORSA İSTANBUL PARA PİYASASI YÖNERGESİ Belge Adı BORSA İSTANBUL PARA PİYASASI YÖNERGESİ Türü YÖNERGE Kodu 10.YÖN.01 Onay Tarihi 25/08/2016 Revizyon Tarihi 17/04/2019 Revizyon Numarası 3 Hazırlayan BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI OPERASYON DİREKTÖRLÜĞÜ

Detaylı

İçindekiler. Yatırım Fonları. Şirket Profili IV. II. Kimler Varlık Yönetimi Servisi Alır? Şirket Bonosu III. Varlık Yönetimi Strateji

İçindekiler. Yatırım Fonları. Şirket Profili IV. II. Kimler Varlık Yönetimi Servisi Alır? Şirket Bonosu III. Varlık Yönetimi Strateji Varlık Yönetimi İçindekiler I. Şirket Profili IV. Yatırım Fonları II. Kimler Varlık Yönetimi Servisi Alır? V Şirket Bonosu III. Varlık Gruplarımız VI. Varlık Yönetimi Strateji VII. Özel Varlık Danışmanlığı

Detaylı

BAP Gün Sonu Teminat Tamamlama Çağrısı Takip Kılavuzu

BAP Gün Sonu Teminat Tamamlama Çağrısı Takip Kılavuzu *BENNJ6HT* Genel Mektup : 1431 İstanbul, 07/05/2018 MERKEZİ RİSK YÖNETİMİ EKİBİ Konu İlgili BISTECH Geçişi Sonrasında Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası'nda Geçerli Olacak Gün Sonu Teminat Tamamlama

Detaylı

BORSALAR Neden Borsa Arz ve Talebin Etkin Biçimde Karşılaşması Standart t Ürünlerin, Kurala Uygun Alım Satımı Güvenli İşlem Kuralları Anonim Piyasada Edimlerin Yerine Getirilmesini Temin Eden Bir Sistem

Detaylı

Konu: İMKB Vadeli İşlemler Piyasası Teminat ve Pozisyon Limitlerine İlişkin Esaslar

Konu: İMKB Vadeli İşlemler Piyasası Teminat ve Pozisyon Limitlerine İlişkin Esaslar Genelee No: 191 İMKB Vadeli İşlemler Piyasası Müdürlüğü İSTANBUL MENKUL KIYMETLER BORSASI www.imkb.gov.tr Emirgan 34467 İstanbul Tel : (0212) 298 21 00. Faks: (0212) 298 25 00 istanbul, 29 Aralık 2003

Detaylı

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri Diğer Ücret ve Komisyonlar Hizmet Adı Hizmet Tanımı Ücret Bazı Ücret/Oran Teminat Mektubu Saklama Ücreti Sermaye blokajları, Garanti Fonu ve piyasa teminatları nedeniyle aracı kuruluşlar tarafından Bankamıza

Detaylı

DİBS lerin kesin alım satım işlemlerinde uygulanacak işlem esasları aşağıda yer

DİBS lerin kesin alım satım işlemlerinde uygulanacak işlem esasları aşağıda yer DEVLET İÇ BORÇLANMA SENETLERİNİN MERKEZİ KAYIT KURULUŞU BÜNYESİNDE KAYDİLEŞTİRİLEREK MÜŞTERİ İSMİNE SAKLANMASI VE İZLENMESİ SİSTEMİNDE KESİN ALIM SATIM İŞLEM ESASLARI Devlet İç Borçlanma Senetlerinin (DİBS)

Detaylı

BISTECH Bilgilendirme Toplantısı 21 Ağustos 2015

BISTECH Bilgilendirme Toplantısı 21 Ağustos 2015 BISTECH Bilgilendirme Toplantısı 21 Ağustos 2015 Teknoloji Transferi - Ürünler Borsa İstanbul İşlem Sistemi : Genium INET Trading BISTECH Trading İşlem Öncesi Risk Sistemi : Genium INET PTRM BISTECH PTRM

Detaylı

OSMANLI AKTİF TRADER. Osmanlı Aktif Trader;

OSMANLI AKTİF TRADER. Osmanlı Aktif Trader; OSMANLI AKTİF TRADER Osmanlı Aktif Trader; Osmanlı Menkul e-şube üzerinden açabileceğiniz, Piyasayı online izleyebileceğiniz, E-şube ile aynı komisyon oranlarında, hisse senedi, Viop, varant, opsiyon piyasalarında

Detaylı

YATIRIM PORTALI E - Ş UBE

YATIRIM PORTALI E - Ş UBE YATIRIM PORTALI E - Ş UBE NEDEN OSMANLI MENKUL E-ŞUBE? Kolay hesap açma sürecimiz, Uygun komisyon oranlarımız, Ürün çeşitliliğimiz, Fonksiyon çeşitliliğimiz, Ürün bazında raporlama sistemimiz, Canlı destek

Detaylı

DESTEK MENKUL DEĞERLER AŞ EMİR GERÇEKLEŞTİRME POLİTİKASI

DESTEK MENKUL DEĞERLER AŞ EMİR GERÇEKLEŞTİRME POLİTİKASI DESTEK MENKUL DEĞERLER AŞ EMİR GERÇEKLEŞTİRME POLİTİKASI I. AMAÇ VE KAPSAM İşbu politika, Destek Menkul Değerler AŞ (Şirket) tarafından Sermaye Piyasası Kurulu nun (SPK) 11/7/2013 tarihli ve 28704 sayılı

Detaylı

Sunum Planı. PAY PİYASASINDA RİSK ve TEMİNAT YÖNETİMİ SÜRECİ Hesap Yapısı Gün Sonu Risk Yönetimi Uygulamaları Gün İçi Risk Yönetimi Uygulamaları

Sunum Planı. PAY PİYASASINDA RİSK ve TEMİNAT YÖNETİMİ SÜRECİ Hesap Yapısı Gün Sonu Risk Yönetimi Uygulamaları Gün İçi Risk Yönetimi Uygulamaları 1 Sunum Planı PAY PİYASASINDA RİSK ve TEMİNAT YÖNETİMİ SÜRECİ Hesap Yapısı Gün Sonu Risk Yönetimi Uygulamaları Gün İçi Risk Yönetimi Uygulamaları BISTECH RİSK YÖNETİMİ UYGULAMALARI Teminat Hesaplama Yöntemi

Detaylı

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri Diğer Ücret ve Komisyonlar Teminat Mektubu Saklama Ücreti Sermaye blokajları, Garanti Fonu ve piyasa teminatları nedeniyle aracı kuruluşlar tarafından Bankamıza teslim edilen teminat mektuplarından alınan

Detaylı

MERKEZİ KAYIT KURULUŞU A.Ş. MERKEZİ KAYDİ SİSTEM İŞ VE BİLİŞİM UYGULAMA İLKE VE KURALLARI YÖNERGESİ

MERKEZİ KAYIT KURULUŞU A.Ş. MERKEZİ KAYDİ SİSTEM İŞ VE BİLİŞİM UYGULAMA İLKE VE KURALLARI YÖNERGESİ 04.11.2015 MERKEZİ KAYIT KURULUŞU A.Ş. MERKEZİ KAYDİ SİSTEM İŞ VE BİLİŞİM UYGULAMA İLKE VE KURALLARI YÖNERGESİ A. GENEL İLKELER 19. MKS de gerçekleştirilecek işlemlerin, uluslararası ödeme ve bilgi iletim

Detaylı

BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI

BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI Sürüm 1.9 11.06.2018 Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası Veri Bildirim ve Kabul Formatlari Dokümanın Tarihçesi Sürüm Tarih Değişikliklerin

Detaylı

BorsaOnline. ebroker Kullanım Kılavuzu

BorsaOnline. ebroker Kullanım Kılavuzu BorsaOnline ebroker Kullanım Kılavuzu 1 BorsaOnline 1. BorsaOnline 2. Portföy 3. Hisse Senedi Emir Girişi 4. VİOP Emir Girişi 5. Bekleyen İşlemler 6. Gerçekleşen İşlemler 7. İptal Edilen İşlemler 8. Emir

Detaylı

300 yılı aşkın uzmanlığımızla bugün olduğu gibi yarın da yanınızdayız. SABANCI ÇALIŞANI GÜVENCE PLANI YATIRIM FONLARI TANITIM KILAVUZU - BİREYSEL

300 yılı aşkın uzmanlığımızla bugün olduğu gibi yarın da yanınızdayız. SABANCI ÇALIŞANI GÜVENCE PLANI YATIRIM FONLARI TANITIM KILAVUZU - BİREYSEL 300 yılı aşkın uzmanlığımızla bugün olduğu gibi yarın da yanınızdayız. SABANCI ÇALIŞANI GÜVENCE PLANI YATIRIM LARI TANITIM KILAVUZU - BİREYSEL AVIVASA EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş. BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK

Detaylı

BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI

BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI BORÇLANMA ARAÇLARI PİYASASI VERİ BİLDİRİM VE KABUL FORMATLARI Dökümanın Tarihçesi Sürüm Tarih Değişikliklerin Özeti Sürüm 1.10 01.03.2018 Borsa İstanbul Borçlanma Araçları Piyasası Veri Bildirim ve Kabul

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. B TİPİ ŞEMSİYE FONU'NA BAĞLI ENFLASYONA ENDEKSLİ VARLIKLARA YATIRIM YAPAN TAHVİL VE BONO ALT FONU (4.

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. B TİPİ ŞEMSİYE FONU'NA BAĞLI ENFLASYONA ENDEKSLİ VARLIKLARA YATIRIM YAPAN TAHVİL VE BONO ALT FONU (4. T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. B TİPİ ŞEMSİYE FONU'NA BAĞLI ENFLASYONA ENDEKSLİ VARLIKLARA YATIRIM YAPAN TAHVİL VE BONO ALT FONU (4. 7 OCAK - 31 ARALIK 2013 HESAP DÖNEMİNE AİT PORTFÖY DAĞILIM RAPORU İÇİNDEKİLER

Detaylı

GARANTİ PORTFÖY YÖNETİMİ AŞ TARAFINDAN YÖNETİLEN GARANTİ EMEKLİLİK VE HAYAT AŞ GRUPLARA YÖNELİK ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONUNA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE BAKIŞ Halka arz

Detaylı

İDARE MERKEZİ ANKARA, 18 Şubat 2014 Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz :

İDARE MERKEZİ ANKARA, 18 Şubat 2014 Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz : İDARE MERKEZİ ANKARA, 18 Şubat 2014 Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz : B.02.2.TCM.0.10.01.00-010.07.01/ Konu:Açık Piyasa İşlemleri Uygulama Talimatı Değişiklikleri hk. x İlgi:1. Nisan 2004 tarihli

Detaylı

OSMANLI MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM PORTALI / E-ŞUBE

OSMANLI MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM PORTALI / E-ŞUBE OSMANLI MENKUL DEĞERLER A.Ş. YATIRIM PORTALI / E-ŞUBE Neden Osmanlı Menkul E-şube Kolay hesap açma sürecimiz, Uygun komisyon oranlarımız, Ürün çeşitliliğimiz, Fonksiyon çeşitliliğimiz, Ürün bazında raporlama

Detaylı

MÜŞTERİ EMRİ GERÇEKLEŞTİRME POLİTİKASI

MÜŞTERİ EMRİ GERÇEKLEŞTİRME POLİTİKASI MÜŞTERİ EMRİ GERÇEKLEŞTİRME POLİTİKASI 13-03-POL-002 MAYIS 2015 Versiyon 0. 0 İÇİNDEKİLER I. Politikalar... 3 1. Amaç ve Kapsam... 3 2. Müşteri Emirlerinin Kabulü Ve Gerçekleştirilmesine Yönelik Esaslar...

Detaylı

Osmanlı Yatırım da 3 ü 1 arada Matriks Trader

Osmanlı Yatırım da 3 ü 1 arada Matriks Trader Osmanlı Yatırım da 3 ü 1 arada Matriks Trader Osmanlı Yatırım Matriks Trader Tek şifre ile tüm piyasalara erişim 3 ü 1 arada izleme ve işlem yapma imkanı Ücretsiz kullanım ve anlık veri imkanı Gerçek portföy

Detaylı

2- Test günü sonunda bankaların aktarıcı bilgisayar sistemlerinde gün sonu işlemlerini yapmaları gerekmektedir.

2- Test günü sonunda bankaların aktarıcı bilgisayar sistemlerinde gün sonu işlemlerini yapmaları gerekmektedir. EK-2 GENEL TEST YORDAMI Test başlangıcında testte kullanılacak kıymetlerde bankaların EMKT sistemindeki depo bakiyeleri sıfır (0) olacaktır. Tüm test üyeleri için MKK sisteminde DBDEPO hesabında, Takasbank

Detaylı

İHRAÇÇI İŞLEMLERİ YATIRIMCI TAZMİN MERKEZİ TESLİM İŞLEMLERİ KILAVUZU

İHRAÇÇI İŞLEMLERİ YATIRIMCI TAZMİN MERKEZİ TESLİM İŞLEMLERİ KILAVUZU İHRAÇÇI İŞLEMLERİ YATIRIMCI TAZMİN MERKEZİ TESLİM İŞLEMLERİ KILAVUZU İÇERİK YATIRIMCI TAZMİN MERKEZİ TESLİM İŞLEMLERİ... 1 Yatırımcı Tazmin Merkezi Menkul Kıymet Teslim İşlemleri Tanımlanacak Mesaj İşlevleri...

Detaylı

ĐDARE MERKEZĐ ANKARA, 28 Eylül 2012

ĐDARE MERKEZĐ ANKARA, 28 Eylül 2012 ĐDARE MERKEZĐ ANKARA, 28 Eylül 2012 Cevaplarda şu işaretlerin tekrarını dileriz : B.02.2.TCM.0.10.01.00-010.07.01/ Konu: TCMB Ödeme Sistemleri Đhale Sistemi Đlgi: 1. Nisan 2004 tarihli Açık Piyasa Đşlemleri

Detaylı

OSMANLI AKTİF TRADER. Osmanlı Aktif Trader;

OSMANLI AKTİF TRADER. Osmanlı Aktif Trader; OSMANLI AKTİF TRADER Osmanlı Aktif Trader; Osmanlı Menkul e-şube üzerinden açabileceğiniz, Ücretsiz olarak piyasayı online izleyebileceğiniz, E-şube ile aynı komisyon oranlarında, hisse senedi, viop, varant,

Detaylı

Osmanlı Yatırım da 3 ü 1 arada Matriks Trader

Osmanlı Yatırım da 3 ü 1 arada Matriks Trader Osmanlı Yatırım da 3 ü 1 arada Matriks Trader Osmanlı Yatırım Matriks Trader Tek şifre ile tüm piyasalara erişim 3 ü 1 arada izleme ve işlem yapma imkanı Ücretsiz kullanım ve anlık veri imkanı Gerçek portföy

Detaylı

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri

Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri Takasbank Ücret ve Komisyon Tarifeleri Hesap İşlemleri Hizmet Adı Hizmet Tanımı Ücret Bazı ÜcretOran SPK Onay Hesap İşlemleri ve Raporlama Geliştirilen yazılımlar, arşivleme maliyetleri, onaylı olarak

Detaylı