CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET. Kavramsal-Kuramsal Perspektifler

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET. Kavramsal-Kuramsal Perspektifler"

Transkript

1 CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET Kavramsal-Kuramsal Perspektifler

2 Toplumsal cinsiyet kavramının bugünkü anlamdaki kullanımı 1950 lerde başlamış ve 1980 lerde özellikle feminist hareketin de katkısıyla zirveye taşınmıştır. Bu kavram ilk olarak, cinsiyetler arası farklılıkların toplumsal boyutuna vurgu yapmak amacıyla Amerika daki feminist hareketin taraftarlarınca kullanılmıştır.

3 Kadın sorunları üzerinde araştırma yapan akademisyen ve yazarlar arasında kadın kavramına sınırlı bir anlam yüklenmesini eleştiren bir grup araştırmacı, cinsiyetler arası etkileşimi vurgulamak amacıyla gender (toplumsal cinsiyet) terimini önermiştir. Çünkü onlara göre, kadın ve erkek, ancak birbiriyle bağlantılı ve ilişkili bir şekilde tanımlanabilir.

4 Söz konusu kavram Türkçe açısından değerlendirildiğinde kavramın, cins, tür ve ırk anlamlarına geldiği anlaşılmaktadır. Cinsiyet ve cinsellik, bu kelimenin sonradan kazandığı anlamlardan ikisini oluşturmaktadır.

5 Toplumsal cinsiyet kavramı, toplumsal cinsiyet rollerinin dağılımı ve kamusal ya da özel mekânların cinsiyetçi kullanımı etrafında biçimlenir. Feminist hareket, toplumsal cinsiyet rolleri olgusunu iki temel gruba ayırarak değerlendirmektedir. Bazı feminist araştırmacılar, kadınlık ve erkeklik rolleri arasındaki ayrımın biyolojik temelli olduğunu savunurken, bir diğer grup ise, rol dağılımındaki biyolojik temelleri reddetmemekle birlikte, bu ayrımın öğrenilmiş bir ayrım olduğunu düşünmektedir.

6 Gerek batı dillerinde gerekse Türkçe de yakın zamanlara kadar biyolojik cinsiyet ile toplumsal cinsiyeti birbirinden ayıran farklı kavramlar bulunmamaktaydı. Bunun sebebi ise, biyolojik olanla, ona dayandırılarak inşa edilen toplumsalkültürel cinsiyetin özdeşliğine inanılıyor olmasıydı.

7 Bu özdeşlik inancı, cinslere atfedilen farklı özelliklerin ve bunların gereği olan cinsiyet rollerinin biyolojik, doğal veya ilahi olduğu kanısını desteklemekteydi. Ancak daha sonraki dönemlerde, bedenin kültürel bir varlık olarak kabul görmesi ile birlikte, söz konusu doğallık, tartışmaya açık hale gelmiş; sonuçta cinsiyet ile toplumsal cinsiyet birbirinden farklı iki kavrama dönüşmüştür.

8 Doğal olarak, biyolojik ya da genetik anlamda kadın ve erkek birbirinden farklı iki ayrı cins olup bu ikisini ayıran temel unsur ise sahip oldukları üreme sistemleridir. Kadın ve erkeği tanımlamada önemli olan diğer bir faktör de toplumsal cinsiyet olarak adlandırılan kadın ve erkeğin değişik kültür ortamlarındaki tanımlarıdır.

9 Biyolojik cinsiyetin aksine, toplumsal cinsiyete ait farklılıklar, sosyal yapılandırma sürecine bağlı olarak şekillenmekte ve değişmektedir. Pek çok toplumda kadın ve erkek farklı varlıklar olarak görülmekte ve her birinin kendine ait imkânları, rolleri ve sorumlulukları olduğu kabul edilmektedir.

10 Bunun en açık göstergesi, kamusal alanda yapılan çalışmaların erkeğe; ev ve aile gibi özel alanlara hasredilen işlerin ise kadına ait olduğu biçimindeki görüşün birçok toplum tarafından benimsenmiş ve uygulanıyor olmasıdır. Bu nedenle toplumsal cinsiyete ilişkin sosyal ayrımlar ve tanımlamalar, her iki cinsin de yaşam tarzını şekillendirmektedir.

11 Dökmen, cinsiyet ve toplumsal cinsiyet farklılıklarından bahseder. Ona göre cinsiyet terimi, kadın ya da erkek olmanın biyolojik yönünü ifade ederken aynı zamanda biyolojik bir yapıya da atıfta bulunmaktadır. İnsanların nüfus cüzdanlarında yazan cinsiyet bu terimin anlamına uygundur.

12 Toplumsal cinsiyet terimi ise, kadın ya da erkeğe toplumun ve kültürün yüklediği anlamları ve beklentileri ifade etmekte olup bireyin biyolojik yapısı ile yakından ilişkili bulunan psikolojik özelliklerini de içermektedir. Bir başka deyişle toplumsal cinsiyet, bireyi kadınsı ya da erkeksi olarak karakterize eden psiko-sosyal özelliklerin tümüdür

13 Ancak, yine de cinsiyet ve toplumsal cinsiyeti tamamen birbirinden kalın çizgilerle ayırmak mümkün değildir. Çünkü kültürün kadın ve erkekten beklentileri ile kadın ve erkeğin fiziksel bedenlerine ilişkin gözlemler birbirinden ayrı değildir. Dolayısıyla, toplumsal cinsiyetin kültürel inşası bir anlamda biyolojik cinsiyeti de içermektedir.

14 Doğumdan itibaren başlayıp yaşam boyu devam eden süreçte, biyolojik cinsiyetten farklı olarak oluşan ve öğrenilmiş davranış kalıplarını içeren toplumsal cinsiyet kavramı, toplumsal bir oluşum olarak (Yıldırmaz, 2005: 9) biyolojik cinsiyetin kültürel düzlemde toplum tarafından sosyal cinsiyet e dönüştürülmesini yani, kadınlık ve erkeklik rollerinin oluşturulmasını ifade etmektedir.

15 Toplumsallaşma sürecinde erkek ve kız çocuklarının, içinde bulundukları kültür tarafından cinsiyetleri açısından uygun görülerek öğrendikleri duygu, tutum, davranış ve roller arasındaki farklılıklar ise toplumsal cinsiyete ilişkin farklılıkların kaynağını oluşturmaktadır. Şöyle ki, kadınların daha duyarlı, ilgili ve şefkatli olarak algılanmaları;

16 diğer taraftan ev hanımı, öğretmen, hemşire vb. meslek ya da uğraşlarla meşgul olmalarının uygun görülmesi, buna karşılık, erkeklerin bağımsız, atılgan ve kuvvetli bireyler olarak algılanmaları yanında askerlik, mühendislik ve tüccarlık gibi mesleklerden birine sahip olmalarının beklenmesi, toplumsal cinsiyet farklılıklarına yol açan en önemli sebeplerden biri olarak görülebilir.

17 Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Kimlik Bilgin, bireyin Ben kimim? sorusuna verilen cevapların onun kimliğini oluşturduğunu ifade ederek, kimlik olgusunun insanın kim olduğuna ilişkin zihninde inşa ettiği imajları içerdiğini ileri sürmektedir. Bu imajlar, genel hatlarıyla, diğerlerinin bizim hakkımızdaki düşüncelerinden çıkardığımız sonuçlarla ilgilidir. Bir başka ifadeyle, kendimize ilişkin düşüncelerimizin büyük bir kısmı çevremizle kurduğumuz sosyal etkileşimin bir ürünü olmaktadır (Bilgin, 1995: 65; bkz. Yıldız, 2006: 110).

18 Yukarıdaki kimlik tanımından hareketle cinsiyet kimliği, kişinin kendini kadın ya da erkek olarak tanımlaması anlamına gelmektedir. Aynı zamanda cinsiyet kimliği, kişinin kendilik kavramının en önemli öğelerinden birini oluşturmaktadır. Cinsiyet kimliği, kişilik ve davranış olarak gösterilen kadınlık ya da erkekliğin kişisel ve içsel anlamıdır; bir erkek ya da kadın olmanın öznel duyumudur.

19 Çocukların çoğu, kız ya da erkek olarak belirlenmiş cinsiyetlerini bilişsel olarak kabul edip, davranışlarını içinde bulundukları toplumun ve grubun beklentilerine göre ayarlamaktadırlar.

20 Toplumsal Cinsiyet Rolleri Toplumsal yaşam karşılıklı beklentilerden oluşmaktadır. Rol ve statü kavramı, bireylerin toplumdan beklentilerini ve toplumsal yaşamın bireylere yüklediği görevleri tanımlamaktadır. Toplumsal cinsiyet rolü ise toplumun tanımladığı ve bireylerin yerine getirmelerini beklediği cinsiyetle ilişkili bir grup beklentisidir. (İsen ve Batmaz, 2002: ).

21 Toplumsal cinsiyet rolleri, kadınlığın ve erkekliğin sosyal ortamlarda ifade edilişidir. Cinsiyet rolü, kadına ve erkeğe uygun bulunan kişilik özellikleri ve davranışlar olarak dile getirilir ve kültürel beklentileri ifade eder. Bir erkek için uygun olduğu düşünülen davranışlar erkeksi, kadınlar için uygun olduğu düşünülen davranışlar ise kadınsı olarak adlandırılır. Bu kadınsı ve erkeksi rollerin, cinsiyetten bağımsız olarak bireylerin bulundukları ortama göre değiştiği de bildirilmektedir (Dökmen, 2004: 18).

22 Toplumsallaşma sürecinin cinsiyet rollerinin gelişimine katkıda bulunduğunu biliyoruz. Cinsiyet rolü gelişimini etkileyen toplumsal faktörler; ebeveynler, kardeşler, akran grupları, öğretmenler ve kitle iletişim araçlarıdır. Bu toplumsal faktörlerin toplum tarafından kabul gören davranışları öğretmesi sürecine toplumsallaşma denir. Sözü edilen bu faktörler de toplumsallaşma süreci değişkenleri olarak anılır (Gökkaya, 1994: 24). Çocuk ile bu değişkenler arasında karşılıklı bir etkileşim vardır.

23 Çocuğun gelişimini anlayabilmek için, çocuğun içinde bulunduğu ve bu değişkenlerin oluşturduğu çevresel yapıyı tanımak gerekir. Bu yapı içinde çocuk, cinsiyet tipine ilişkin bilgiyi, cinsiyet rollerine ilişkin kültürel beklenti ve normları ya gözleyerek ya da doğrudan bu normlara uygun ve uygun olmayan davranışların ödüllendirilmesicezalandırılması yoluyla öğrenir. Aynı zamanda bu süreci oluşturan sosyal çevre, kız ve erkek çocuktan farklı davranışlar görmeyi beklemektedir.

24 Toplumsal Cinsiyet Kalıpyargıları (Stereotypes) İnsanlar, gruplar hakkında kalıpyargılar geliştirme eğilimindedirler. Kalıpyargılar, bir gruba ilişkin bilgi, inanç ve beklentilerimizi içeren bilişsel yapılardır. Güçlü kalıpyargıların söz konusu olduğu kategorilerden biri de cinsiyettir. Toplumun, grup düzeyinde kadın ve erkeklerin göstermelerini beklediği özelliklere toplumsal cinsiyet kalıpyargıları denilmektedir. Kadın ve erkek için uygun görülen rol ve faaliyetlere cinsiyet rollerine ilişkin kalıpyargılar denmektedir (Dökmen, 2004: 19).

25 Diğer yandan kalıpyargılar, aşırı yalınlaştırılmış kavramlar olarak da tanımlanabilirler. Şöyle ki çocuklar, sınırlı deneyimleri nedeniyle birtakım kalıpyargılar geliştirirler ve karmaşık bilgileri dar kavramlar içinde örgütlemeye ve sıkıştırmaya çalışırlar. William ve Best (1990), yirmi beş ülkeyi kapsayan, cinsiyet klişeleri ile ilgili çalışmalarında, tüm ülkelerde kadınların duygusal, uysal ve boş inançlı olarak algılandığını, erkeklerin ise gözüpek, bağımsız ve ikna edici olarak görüldüğünü ortaya koymuşlardır.

26 Bu çalışmanın ortaya koyduğu bir başka sonuç da, kadın ve erkek farklılıklarının derecesi konusundaki algıların ülkeden ülkeye değiştiğidir. Bolivya, Peru, Yeni Zelanda ve İskoçya da farklılıklar davranış bazında algılanırken, Nijerya, Japonya ve Kuzey Afrika da farklılıklar güç bazında algılanmaktadır. Bu çalışmadan çıkan sonuca göre, genel olarak bir ülke ne kadar gelişmişse, kadın-erkek klişeleri arasındaki farklar da o ölçüde azalmaktadır (Uzun, 2005: 34-35).

27 Sonuç olarak, cinsiyet ayrımcılığı yaşamımızın çok erken dönemlerinde başlayarak pek çok kaynaktan beslenmekte ve süreklilik göstererek pekiştirilmektedir. Bu durum farkına bile varamadığımız biçimlerde davranışlarımızı etkilemektedir. Genelde yetişkinler arasında eğitim düzeyi ve toplumsal konumu ne olursa olsun anne-babalar, öğretmenler günlük yaşamlarında sergiledikleri olağan davranış ve ifadelerinde zaman zaman önyargılara, kalıpyargılara ve ayrımcı tutumlara yer verebilmektedirler.

28 Dilimize ve davranışlarımıza yansıyan ayrımcılığımız ve önyargılarımız, çok dikkatli birer gözlemci ve taklitçi olan çocukları etkilemektedir. Farklı toplumlarda yapılmış pek çok araştırma, çocuğun cinsiyeti nedeniyle evde ve okulda ayrımcılığa uğradığını göstermektedir. Evde bebeklikten başlayarak giydirilen renkler, alınan oyuncaklar, önerilen ev içi işbölümü, davranışa dönük beklentiler, neleri pekiştirdiğimiz, neleri söndürdüğümüz vb. ile örgün eğitim sistemi içinde, ders kitaplarından öğretmenlerin sınıf içi davranışlarına kadar pek çok yolla, toplumun başka kurumlarında da çeşitli biçimlerde, toplumsal cinsiyete ilişkin önyargılar sürekli olarak pekiştirilmektedir.

29 Psikanalitik Kuram Freud un toplumsal cinsiyetin oluşmasına ilişkin kuramı libido kavramlaştırmasına dayanır. Libido biyolojik ve toplumsal cinsiyeti organize eden biyolojik temelli olan cinsel enerjidir. Libidoyu erkek cinsel organı merkeze koyarak açıklar.

30 Toplumsal cinsiyetin kazanımını üç dönemde incelenir. Bireyler psikoseksüel gelişimi beş dönemde tamamlar Oral dönem(0-18 ay):bebeğin ilgisi ağiz bölgesindedir(emme, ağıza alma) Anal dönem(1,5-3,5 yaş ):ilgi anüs bölgesindedir(dışkılamayla ilgili süreç)

31 Faallik dönem (3-5 yaş): cinsel organa yönelik ilgi. Latent dönem (5-13 yaş ):cinsel güdüler ve ilgiler az, hatta bitiyor Genital dönem (12-13 yaştan sonra):cinsel dürtüler yeniden cinsel organ etrafında toplanır. Cinsiyetin kazanımı üç dönemde ele alınır.

32 1) ilk dönem :doğumdan itibaren erkek ve kız çocukların cinsiyet ve toplumsal cinsiyet deneyimleri aynıdır. Erkek çocuklar,yaşama erkek anatomisine sahip olarak başlarlar libidoları erkek cinsel organıyla bağlantılıdır. Kız çocukları anatomik olarak çift cinsiyetlidir. İlkin dişilik organları daha sonra ise erkeklik organı olarakta klitorisleri vardır

33 Yani ilk dönemde kız çocuklarınında erkek çocuklarınında cinsiyetleri erkektir. 2)İkinci dönem(18-24) aylarda aşlayan bu dönem çocuklar, kadın ve erkek arasındaki farklılıkları anlamaya başlar. Bu dönemde erkeklik yine merkezdedir. Çocukların anlayışına göre cinsiyet farkı penise sahip olmak ya da olmamaktır.

34 Kızlar bu dönemde penislerin olmadıklarını ancak basit bir organlarını olduklarını dşünürler. Bu durumu kayıp olarak görürler ve gizliden gizliye bir gün erkeklik organına sahip olacağını düşünürler. Bu arada hayal kırıklığı ile annelerinden babalarına yöneliyorlar (elektra kompleksi).

35 3) üçüncü Dönem: erkek çocuklar bu dönemde babalarıyla anneleri için erkeklik yarışına giren çocuklar hadım edilme korkusuyla annelerine olan cinsel yönelimlerinden vazgeçip babalarıyla özdeşleşirler. Kız çocuklarını kastrasyon korkuları olmadığı için babalarına olan ilgileri tam olarak bitmemiştir. Bu yüzden Freud a göre kızlar hem cinsel hem de ahlaki olarak erkekler kadar üstün değiller.

36 Biyolojik Açıklamalar Annelik içgüdüsünün beynin bir bölgesinde ve üreme organlarında da bulunduğu ileri sürülmüştür. 19. yy. ın ortalarına doğru yüksek zihinsel işlemlerin merkezi olarak görülen ön beyin loblarını erkelere oranla kadınlarda daha küçük ve daha az kıvrımlı olduğu ileri sürülmüştür. Algılamada kadınların iyi olmasını yan loblarının daha büyük olmasına bağlamışlardır.

37 1977 de bile erkeğin mimarlıkta, mühendislikte ve sanatta daha büyük başarıları olduğu bunun da erkeklik hormonlarından ve beyin performansının üstün olmasından kaynaklanır. Beyinle ilgili açıklamalar: Kadınla erkeğin beyin yapılarını farklı olduğunu bunun da bilişsel işlevlerde farklılaşmaya yol açtığını ileri sürerler. Kadınların beyin hemisferlerinin bilişsel işlevlerde daha az etkili olması nedeniyle bilişsel performanslarını erkeklere oranla daha zayıf olduğunu ileri sürerler.

38 Klinik bulgular doğum öncesi dönemde bebeğin erkek olmasını sağlayan androjen hormonunun kız çocuklarında miktarı arttıkça erkeksi davranışlar gösterme olasılığı artar. Sosyobiyolojik açıklamalar (Evrim psikolojisi): milyonlarca yıllık evrimsel süreci ve genetik değişimi cinsiyet farklılıklarını açıklaması için emel alır.

39 Darwin in Etkisi: Darwin doğal seleksiyonun sosyal davranışın kökenini açıklamak için kullanır. Sosyobiyoloji, sosyal davranışın biyolojik süreçlerden ve genetik faktörlerden etkilendiğini öne sürer. Sosyobiyologlar, kadınların sadece doğurabildikleri ve bebekleri sütleriyle besleyebildikleri için ilgi ve bakım yönelimli olduklarını ileri sürerler.

40 Erkeklerin ise fiziksel olarak daha güçlü ve daha saldırgan oldukları için savaşçı ve avcı rolünü üstlendiklerini; bazı kanıtlar 1- Saldırganlık: Çok sayıda çalışmada cinsiyet hormonlarının özellikle testesteronun pek çok tür için saldırganlıkla ilişkili olduğu bulunmuştur. 2- Üreme ve ana-babalık yatırımı: erkeklerde sperm çoktur ve kolay bulunur ama yumurta sınırlıdır. Erkekler bir çok kadınla ilişki kurabilir; fakat kadın tek bir erkek tarafından döllenir. Bu farklılık erkeğin dölünün hayatta kalmasını sağlamak için, kadının ise daha çok ana-babalık yatırımı yapmasına neden olmuştur.

41 Bilişsel Gelişim Kuramı Kendini sosyalleştirme: Sosyal öğrenme kuramı, çocuğu pasif alıcı ve çevreyi özellikle de yetişkinleri onun davranışlarını biçimlendiren olarak görür. Bu kuramcılara göre çocuk sosyalleşmeye aktif olarak katılır. Kendi cinsiyet rolünü biçimlendirir. Buna kendini sosyalleştirme denir.

42 Bilişsel tutarlılık: bilişsel yaklaşımın temel sayıltısına göre insanların bilişsel tutarlılığa ihtiyacı var. Bu ihtiyaç kendilerine ve dünyaya ilişkin tutarlı ve dengeli bir görüş oluşturmayı ve bu görüşü sürdürmeyi istemelerine yol açar. Kız olduğunu anlayan bir çocuk kadınsı olmayı, bir erkek çocuk ise erkek olduğunu anlayınca erkeksi nesne olmayı tercih eder.

43 Çocuğun kadınsı ya da erkeksi olmayı ödüllendirme değil de kendini kız veya erkek olarak kimliklemesinden dolayı ortaya çıktığını ileri sürer. Cinsiyet Rolü Gelişiminde üç dönem: 1- Cinsiyeti etkileme(2-3-5) : Bu dönemde çocuklar cinsiyeti bir isim olarak bilirler ve çoğu çocuk bu dönemde cinsiyetini her zaman doğru bir şekilde bilmeyebilir.

44 Yani bu dönemdeki çocuklar cinsiyetlerini tam olarak kavramamışlar. örneğin; bir kız çocuk bu dönemde büyüyünce baba olacağını söyleyebilir. 2- Cinsiyetin Kararlılığı (3,5-4,5): Bu dönem çocukları artık kendi cinsiyetlerinin farkına varıyorlar ve büyüyünce de aynı cinsiyette kalacağını bilirler.

45 3- Cinsiyetin Değişmezliği(4-5-7): Bu dönem çocukları artık cinsiyetlerinin değişmezliğini anlamışlardır ve cinsiyetin fiziksel görünümünden bağımsız olduğunu kavramışlardır. Bu dönemdeki çocuklar cinsiyetlerine uygun bulunan tercihleri beğenirler ve geliştirirler. Yani cinsiyetleriyle tutarlı olmaya çalışırlar.

46 Toplumsal Cinsiyet Şeması Kuramı Bem e göre, gelişen çocuk, toplumunun kadınlık ve erkeklik tanımlarını öğrenir. Çoğu toplumlarda bu tanımlar, sadece doğrudan kadınla ve erkekle ilişkili anatomik farklılıklara, iş bölümüne ve kişilik özelliklerine dayanmamakta olup bunların yanı sıra dile, yapılan benzetmelere yansımış çok zengin bir çağrışımı da içermektedir.

47 Genel olarak toplumlarda, kadın ve erkek farklılığındaki ikilik kadar zengin bir içeriğe ve kendine özgü özelliklere sahip bir başka ikilik bulunmamaktadır. Çocuk, cinsiyetle ilgili bu özel bilgileri sadece öğrenmekle kalmayıp, aynı zamanda kendisine ulaşan her yeni bilgiyi cinsiyetle ilişkilendirilen bu zengin içeriğe bağlı olarak değerlendirmekte ve özümsemektedir. Kısacası çocuk, gelişen bir toplumsal cinsiyet şeması aracılığıyla gelen bilgiyi kodlamayı ve örgütlemeyi de öğrenmektedir (Burger, 2006: 653).

48 1. Cinsiyetleri Tipleştirme (Ayrıştırma): Cinsiyetleri tipleştirme sürecinde çocuk, hem kendilik kavramını oluşturur hem de dünyayı algılarken içselleştirdiği bu cinsiyet şemasını kullanır. Gelen bilgileri cinsiyet şemasına göre algılar, kodlar ve örgütler. Buna göre çocuk, kız çocuğunu zayıf vb. olarak, erkek çocuğunu kuvvetli vb. olarak algılamayı; zayıf erkek çocuklarla güçlü kız çocukları fark etmemeyi öğrenir.

49 Çocuk aynı şematik seçiciliği kendine uygulamayı, sadece cinsiyetine uygun olanları kendilik kavramına dâhil etmeyi öğrenir. Sonuç olarak cinsiyetleri ayrıştıran/tipleştiren bir birey olur (Dökmen, 2004: 66).

50 2. Androjenlik Kavramı: Androjenlik, kelime olarak Yunanca da erkek anlamına gelen andro ile kadın anlamına gelen gyne kelimelerinden oluşturulmuş bir terimdir ve geleneksel söylemde yer alan kadınsılık ve erkeksilik kategorilerine bir karşı çıkışın ve aynı zamanda insanların hem kadınsı hem de erkeksi olabileceklerine işaret etmektedir (Dökmen, 2004: 71).

51 Bem 1970 li yıllarda ağırlıklı olarak androjen bireylerin, yani hem erkeksi hem de kadınsı özellikleri yüksek düzeyde gösteren bireylerin olumlu yönlerini gösteren araştırmalar yapmıştır. Ayrıca Bem, androjenlerin daha esnek davranabildiklerini ve farklı ortamlarda daha uyumlu cinsiyet rol davranışları sergileyebildiklerini bulmuştur; androjenler, örneğin, gerektiğinde erkeksi yani bağımsız, gerektiğinde de kadınsı yani şefkatli davranışlar gösterebilmişlerdir.

52 Kadınsı kadınlar ve erkeksi erkekler (cinsiyetleri tipleştirilenler bireyler), androjen bireylerin tersine, diğer cinsiyete uygun bulunan davranışlardan kaçınmakta ve bu tür faaliyetlerde bulunmaktan dolayı psikolojik rahatsızlık duyarak kendileri hakkında olumsuz duygular ifade etmektedirler (Dökmen, 2004: 72).

53 3. Bem Cinsiyet Rolü Envanteri: Toplumsal cinsiyet araştırmalarında kullanılmak üzere Bem (1974), kadınsılığı ve erkeksiliği birbirinden bağımsız iki boyut olarak varsayan bir ölçek geliştirmiştir. Bu ölçeğe göre birey, kadınsılık ve erkeksilik boyutlarının her iki boyutunda da yer alabilmektedir.

54 Toplum tarafından kadınsı olarak tanımlanan özelliklere (duygusal, anlayışlı, nazik, merhametli vb.) daha çok sahip oldukları belirlenenler kadınsı, toplum tarafından erkeksi olarak tanımlanan özelliklere (baskın, etkili, gözüpek, hırslı, vb.) daha çok sahip oldukları belirlenenler erkeksi olarak nitelendirilmektedirler. Kadınsı ve erkeksi özellikleri birlikte yüksek düzeyde gösterenler androjen, bu iki grup özelliği düşük düzeyde gösterenler ise belirsiz olarak nitelendirilmektedirler (Dökmen, 2004: 70).

55 4. Toplumsal Cinsiyet Şemasıyla Bilgiyi İşleme Kuramı: Toplumsal cinsiyet şemasıyla bilgi işleme kuramı, çocuğun cinsiyetle ilgili bilgilerin işlenmesine aktif olarak katıldığını ileri sürer. Kohlberg ün kuramındaki gibi, çocuğun kendi cinsiyet grubu ile ilgili bilgileri, değerleri ve davranışları kendisinin keşfettiğini ancak bu keşfetmenin cinsiyet değişmezliğine ulaşınca değil, kendi cinsiyetini keşfedince başladığını söyler.

56 Sosyal Bilişsel Kuram Sosyal bilişsel kuram, toplumsal cinsiyetin gelişimini üçlü karşılıklı nedensellik modeli çerçevesinde açıklamaktadır. Üçlü karşılıklı nedensellik modelinde, kişisel faktörler, davranışsal örüntüler ve çevresel olaylar birlikte ele alınmaktadır. Kişisel faktörler, bilişsel, duyuşsal ve biyolojik olayları, cinsiyete ilişkin kavramlaştırmaları, davranışsal ve yargısal standartları ve benlik düzenleyici etkileri içermektedir.

57 Davranışsal örüntüler, cinsiyete ilişkin etkinlik örüntülerini ifade etmektedir. Çevresel olaylar ise, günlük yaşamda karşılaşılan geniş bir sosyal etkinlikler ağını göstermektedir. Bunlar karşılıklı bir etkileşim içeresinde bulunmakla birlikte örüntü göstermeyip, her birinin katkısı, etkinliği, duruma ya da sosyo-yapısal sınırlılıklara ya da fırsatlara bağlı olarak değişir ve biri diğerlerinden daha baskın olabilir.

58 Bir başka yönüyle toplumsal cinsiyetin gelişiminde üç tür sosyo-bilişsel etkiden söz etmek mümkündür. Bu etkiler, model alma, doğrudan tecrübe etme ve öğretim süreci olarak sınıflandırılabilir. Bunların göreli etkilerinin, bireylerin gelişimsel statülerine ve deneyimlerinin sosyal yapılanmalarına bağlı olarak değiştikleri söylenebilir.

59 Buna göre, bazılarının bazı gelişim dönemlerinde etkileri daha fazladır. Örneğin, model alma doğumdan itibaren vardır ve bebek model alma yoluyla öğrenmeye çok açıktır. (Dökmen, 2004: 59; bkz. Burger, 2006: 530; Schultz, 2002: ).

60 Sosyal Etkileri ve Etkileşimi Vurgulayan Kuramlar 1. Sosyal Öğrenme Kuramı: Sosyal öğrenme kuramında özellikle edimsel koşullanma ve model alarak taklit etme gibi iki farklı öğrenme sürecine ağırlık verilmektedir: a) Edimsel Koşullanma: Ödüllendirilen ya da olumlu sonuçları olan davranışın gelecekte tekrarlanma olasılığı artar. Cinsiyetine uygun davranışlarda bulunan çocuk ödüllendirilir; cinsiyetine uygun olarak davranmadığında ise cezalandırılır.

61 Örneğin; ağlama davranışı kız çocukları için uygun görülüp ödüllendirildiğinden aynı zamanda kalıcı bir davranış örüntüsü haline gelir; erkekler açısından ise aynı davranış ödüllendirilmediğinden kalıcı bir nitelik kazanmaz. Özellikle ana-babalar ve öğretmenler aynı davranış için kız ve erkek çocuklara yönelik olarak farklı tepkilerde bulunurlar. Örneğin, erkek çocukların atılganlık ve saldırganlık içeren davranışları pekiştirilirken, aynı davranışlar kız çocuklar söz konusu olduğunda pekiştirilmezler.

62 b) Model Alma ve Taklit Etme: Gözlemlenen figürler (ana-baba, öğretmen, arkadaş, beğenilen ve sevilen herhangi bir kişi ya da televizyondaki kahraman vb.) model alınır ve bu figürlerin sergiledikleri davranışlar uygun bir zamanda taklit edilir. Cinsiyet rollerinin kazanımında da genellikle kız çocuklar annelerini ve kadın figürleri, erkek çocuklar da babalarını ve erkek figürleri model alarak taklit ederler.

63 Bunların yanı sıra, sosyal öğrenme kuramcıları, çocukların uygun cinsiyet rolü davranışlarını dolaylı olarak da öğrenebildiklerini, yani başkalarının davranışlarını ve onların hangi davranışlarının ödül ve ceza aldığını izleyerek de öğrenebildiklerini ileri sürmektedirler. Gözlemleyerek Öğrenme de denen bu süreç, çocukların ödül aldığını gözlemledikleri modeli taklit etmelerine yol açmaktadır.

64 Sosyal Öğrenme Kuramı, diğer insanların davranışlarının gözlenmesi, pekiştirilmesi ve cezaların uygulanması ve taklit aracılığıyla cinsiyet farklılıklarının şekillendiğini ileri sürmektedir. Buna göre, çocuklar, cinsiyetlerine uygun ya da uygun olmayan davranışlarda bulunmaları halinde, uygulanan ceza ve ödül sonunda cinsiyet rolüne ilişkin davranışları öğrenebilmektedirler. Bu sosyal geribildirim, çocuklara hangi davranışların gelecekte ödül ya da ceza alabileceğine ilişkin bilgi sağlamaktadır.

65 Bu ödül ve cezalar çocuğun gelecekteki davranışlarını şekillendirecektir. Örneğin, babasına araba tamir ederken yardım etmek isteyen ama ona uygun bir iş olmadığı için uzaklaştırılan bir kız çocuğu gelecekte babasına bir daha yardım etmek konusunda hiç de istekli olmayacaktır. Ama annesine mutfakta yardım etmesi halinde övgü alıyorsa yeniden annesine yardım etmek isteyecektir.

66 2. Sosyal Rol Kuramı: Sosyal Rol Kuramı, kadınlarla erkekler arasındaki tüm davranışsal farklılıkların cinsiyet kalıpyargıları ve sosyal rollerle açıklanabileceğini ileri sürmektedir. Tanım gereği sosyal rol, toplum tarafından belirlenen, sosyal içerikli bir kategoride yer alan bireylerin her birinden beklenen, öğrenilmiş tepkilerdir.

67 Bütün toplumlarda, kadınlardan ve erkeklerden beklenen sosyal roller ve bu beklentilere uygun farklı davranış örüntüleri ile karşılaşılmaktadır. Örneğin, çoğu kültürde çocukların bakımı ve yetiştirilmesine ilişkin sorumluluk erkeklere değil kadınlara yüklenmiştir.

68 Cinsiyet kalıp yargıları diğer kalıp yargılar gibi, insanların günlük yaşamda neler yaptıklarına ilişkin gözlemleri yansıtır. Eğer bir grup insan her zaman belli bir etkinlik sırasında gözleniyorsa, o insanların o etkinlik için gereken yetenekleri ve kişilik özelliklerini taşıdıklarına inanılır. Örneğin,

69 Örneğin, kadınlar her zaman çocuk bakımıyla ilgileniyorlarsa onların çocuk bakımı için gerekli olan sıcak ve şefkatli olma gibi özelliklere sahip olduklarını düşünmek kolaylaşır; tersini de düşünmek mümkündür; eğer erkekler çocuk bakımıyla ilgilenmiyorlarsa bunun nedeni, onların gereken özelliklere sahip olmamaları diye düşünülebilir.

70 3. Benlik Sunuşu Kuramı: Deaux ve Major (1987), Benlik Sunuşu Kuramının, toplumsal cinsiyetle bağlantılı interaktif davranış (birbirini karşılıklı etkileme) modelinin, toplumsal cinsiyetle ilgili davranışların kazanılmasıyla değil, ortaya konuluşuyla ilgili olduğunu belirtmektedir. İnteraktif davranış modeli, cinsiyetle bağlantılı sosyal davranışların pek çok faktörden etkilendiğini, çok esnek olduğunu ve ortama bağımlı olduğunu vurgulamaktadır.

71 Davranışlar, büyük ölçüde kişisel tercihlere, başkalarının davranışlarına ve ortamın koşullarına bağlı olarak değişebilmektedir. Deaux ve Major, toplumsal cinsiyeti, güçlü ve çarpıcı bir sosyal kategori olarak ele almakta ve toplumsal cinsiyetle ilişkili davranışların görüleceği sosyal etkileşimlerdeki üç önemli duruma dikkati çekmektedirler:

72 Algılayan: Toplumsal cinsiyetle ilgili inançlara sahip olarak girdiği herhangi bir sosyal etkileşimde söz konusu inançları ve kişisel amaçları tarafından yönlendirilen algılayıcı, aktörün davranışlarını biçimlendirir. Beklentilerin doğrulanması yönünde süreç işler. Algılayan bilişsel ve davranışsal olarak bu süreci işletir. Yani, algılayanın kafasında aktör hakkında bazı kalıplar vardır ve aktörü olduğu gibi değil, bu kalıplara göre algılar; böylece bilişsel olarak beklentilerini doğrulatır. (Dökmen, 2004: 86).

73 Aktör: Cinsiyetle ilgili davranışta bulunacak kişi, o anki davranışını ortamın gereklerine göre yapılandırır. Bu nedenle de farklı zamanlarda ve mekânlarda farklı kimliklerini gösterebilir. Toplumsal cinsiyetle ilişkili benlik kavramı vardır ve bu benlik kavramıyla ve kişisel amaçlarıyla birlikte iletişime girmektedir. Aktör, kendi benlik kavramına uygun olacak şekilde kendisine ulaşan bilgiyi işleyerek çevresi ile etkileşim içerisinde davranışlarını yapılandırır. (Dökmen, 2004: 86).

74 Durumsal ipuçları: Herhangi bir davranışın sosyal olarak beğenilirliği, algılayanın ya da aktörün beklentilerinin güçlü ya da kesin olması, davranışın ne olacağının ortam tarafından belirlenmiş ya da sınırlandırılmış olması, bireylerin gelecekte etkileşimde bulunma ihtimalinin ne olacağı vb. gibi toplumsal cinsiyetle ilgili farklı düzeylerde çarpıcı nitelik taşıyan konuları içeren durumsal ipuçları, cinsiyetle ilgili davranışların gösterilişini etkilemektedir. Bu üç durum (aktör, algılayan, ortam) karşılıklı etkileşim içindedir ve cinsiyetle ilgili davranışı biçimlendirirler. (Dökmen, 2004: 86).

75 4. Çok Faktörlü Toplumsal Cinsiyet Kimliği Kuramı: Toplumsal cinsiyet özelliklerini tek ya da iki faktörle açıklamanın mümkün olmadığını belirten Spence (1993), çok faktörlü toplumsal cinsiyet kimliği kuramını önermiştir. Spence e göre, toplumsal cinsiyet kimliği, birbirleriyle ilişkili pek çok faktörden oluşan bir yapı olarak kavramlaştırılmalıdır. Toplumsal cinsiyetle ilişkili fenomenler, dört önemli boyuta ayrılabilir:

76 1. Toplumsal cinsiyet kimliği ya da benlik kavramı (kişinin temel kadınsılık ve erkeksilik duyumu) 2. Araçsal ve dışavurumcu kişilik özellikleri (kalıpyargılı olarak kadınla ya da erkekle bağlantılı olduğu düşünülen özellikler) 3. Toplumsal cinsiyetle ilişkili ilgiler, rol davranışları ve tutumlar; 4. Cinsel yönelim. Kişinin çeşitli özellikleri vardır ve bunların kimi bu dört boyutun bazılarında kadınsı bazılarında ise erkeksi olabilir. Örneğin, kişilik özellikleri kadınsı bir çizgi gösterirken, ilgilerinin bir kısmı erkeksi ya da tutumlarının bir bölümü erkeksi çizgiler taşıyabilir.

77 Spence e göre, kişinin benlik kavramı genellikle biyolojik cinsiyetiyle paraleldir. Gerçekte bireyin biyolojik cinsiyetine uygun olarak kadınsı ya da erkeksi yanları olduğu kadar biyolojik cinsiyetine uymayan karşıt cinsiyet rol yönelimleri de olabilir.

78 Ancak kişi kendisini yine de biyolojik cinsiyetine uygun bir şekilde kadınsı ya da erkeksi diye tanımlar ve buna bağlı olarak bütüncül benlik kavramı oluşur. Yaşına ve tecrübelerine bağlı olarak kişinin toplumsal cinsiyetle ilişkili özelliklerinde bazı değişmeler olmakla birlikte bu benlik kavramı, yani kendini kadınsı ya da erkeksi olarak tanımlama, genellikle yaşam boyu sabit kalır (Dökmen, 2004: 89).

79 Kaynakça Dökmen, Z.Y.(2010). Toplumsal Cinsiyet. Remzi Kitabevi. Oruk, S.G. (2007) Toplumsal Cinsiyetin Oluşumunda psiko-sosyal ve Dinsel Faktörlerin Rolü ve Önemi. T.C. Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı Yüksek Lisans Tezi, İzmir: Türkiye

Toplumsal Cinsiyetle İlgili Kuramlar

Toplumsal Cinsiyetle İlgili Kuramlar Toplumsal Cinsiyetle İlgili Kuramlar Kuramlar neden önemlidir? Psikanalitik kuram Libido: «biyolojik ve toplumsal cinsiyeti organize eden, biyolojik temelli cinsel enerji» «yaşam içgüdüsünü (eros) çalıştıran

Detaylı

Cinsiyet ve Toplumsal cinsiyet

Cinsiyet ve Toplumsal cinsiyet Toplumsal Cinsiyet Cinsiyet ve Toplumsal cinsiyet Cinsiyet (sex): kadın ya da erkek olmanın biyolojik yönünü ifade eder ve biyolojik bir yapıya karşılık gelir. Cinsiyet demografik bir kategoridir. Cins?

Detaylı

TOPLUMSAL CİNSİYET (GENDER) Doç. Dr. Fatma Gül Cirhinlioğlu

TOPLUMSAL CİNSİYET (GENDER) Doç. Dr. Fatma Gül Cirhinlioğlu TOPLUMSAL CİNSİYET (GENDER) Doç. Dr. Fatma Gül Cirhinlioğlu Cinsiyet ve Toplumsal Cinsiyet SEX GENDER Cinsiyet Toplumsal Cinsiyet 2 Cinsiyet ve toplumsal cinsiyet tartışmalarına karşın, kaynaklarda, genellikle

Detaylı

TOPLUMSAL CİNSİYET - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

TOPLUMSAL CİNSİYET - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM TOPLUMSAL CİNSİYET - 2 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Tarihsel Süreç Kadınlar ve kadın deneyimleri toplumun yarısını oluşturmasına rağmen, tarih yazılırken bunlar dışarıda tutulmuş,

Detaylı

Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir?

Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir? Tanrı Tasavvuru Soru: Tanrı tasavvuru ne demektir? Peker e göre: Kişinin bebekliğinden itibaren, zeka gelişimine, edinmiş olduğu bilgi ve yaşantısına göre, Tanrı yı zihninde canlandırması, biçimlendirmesi

Detaylı

Toplumsal Cinsiyet Kalıp Yargıları ve Cinsiyet Ayrımcılığı. Ġlknur M. Gönenç

Toplumsal Cinsiyet Kalıp Yargıları ve Cinsiyet Ayrımcılığı. Ġlknur M. Gönenç Toplumsal Cinsiyet Kalıp Yargıları ve Cinsiyet Ayrımcılığı Ġlknur M. Gönenç BİR PRENSES HAYAL EDELİM. SİZCE HANGİ MESLEK? KALIP YARGILAR Kalıpyargılar bir gruba iliģkin bilgi, inanç ve beklentilerimizi

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III BÖLÜM 1 SOSYAL PSİKOLOJİNİN KONUSU VE GELİŞİMİ 1.1.Sosyal Psikolojinin Konusu ve Alanı 1.2.Sosyal Psikolojinin Bilim Olarak Ortaya Çıkışı 1.3.Sosyal Psikolojinin Gelişimi BÖLÜM 2

Detaylı

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii YAZARLAR HAKKINDA... iv 1. ÜNİTE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 Giriş... 2 Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen... 3 Eğitim Psikolojisi... 3 Bilim... 6 Psikoloji... 8 Davranış... 9 Eğitim...

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş

SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş SOSYAL PSİKOLOJİ G İ R İ Ş sorular...sorular...sorular İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine

Detaylı

içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 B Ö L Ü M 2 PUBERTE, SAĞLIK VE BİYOLOJİK TEMELLER 49 B Ö L Ü M 3 BEYİN VE BİLİŞSEL GELİŞİM 86

içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 B Ö L Ü M 2 PUBERTE, SAĞLIK VE BİYOLOJİK TEMELLER 49 B Ö L Ü M 3 BEYİN VE BİLİŞSEL GELİŞİM 86 içindekiler BÖLÜM 1 GİRİŞ 1 Tarihsel Bakış Açısı 3 Erken Tarih 3 Yirminci ve Yirmi Birinci Yüzyıllar 3 Ergenliğe İlişkin Kalıpyargılar 6 Ergenliğe Pozitif Bir Bakış Açısı 7 Amerika Birleşik Devletleri

Detaylı

G İ R İ Ş. SBÖ115 SOS. PSİ. - Prof.Dr. H. HARLAK

G İ R İ Ş. SBÖ115 SOS. PSİ. - Prof.Dr. H. HARLAK G İ R İ Ş 1 İnsanın duygu düşünce ve davranışları başka insanlardan nasıl etkilenir, onları nasıl etkiler? İnsanlar birbirlerini nasıl algılar? İnsanlar birbirlerine karşı niçin dostluk veya düşmanlık

Detaylı

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme

Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme, Örgütsel Öğrenme Öğrenme: Kişide istediği sonuca ulaşmak amacıyla hareket etmesini engelleyecek çeşitli eksiklikleri tamamlamasını sağlayacak bir süreç Hayatın her sürecinde öğrenme İşyerinde

Detaylı

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii BÖLÜM I GELİŞİM 1. ÜNİTE GELİŞİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, GELİŞİMİN TEMEL İLKELERİ VE GELİŞİMİ ETKİLEYEN ETMENLER... 1 GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR...

Detaylı

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I HEDEFLER İÇİNDEKİLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ I Gelişim Psikolojisinin Alanı Gelişim Psikolojisinin Temel Kavramları Gelişimi Etkileyen Faktörler Gelişimin Temel İlkeleri Fiziksel Gelişim Alanı PSİKOLOJİ Bu

Detaylı

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI İÇİNDEKİLER KISIM I VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI BÖLÜM 1 Vygotsky nin Yaklaşımına Giriş Zihnin Araçları... 4 Zihnin Araçları Niçin Önemlidir... 5 Vygostky Yaklaşımının Tarihçesi...

Detaylı

ÇOCUKLARDA BENLİK SAYGISI GELİŞİMİ

ÇOCUKLARDA BENLİK SAYGISI GELİŞİMİ ÇOCUKLARDA BENLİK SAYGISI GELİŞİMİ 1 Sevgili Velilerimiz; İstanbul Üniversitesi Vakfı Adıgüzel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi olarak bu postamızda Çocuklarda Benlik Saygısı

Detaylı

Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür. 1 Giriş 1

Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür. 1 Giriş 1 XI İçindekiler Üçüncü baskıya ön söz Çeviri editörünün ön sözü Teşekkür Sayfa vii viii x 1 Giriş 1 Tanımlar: Kültürlerarası psikoloji nedir? 3 Tartışmalı konular 5 Konu 1: İçsel olarak ya da dışsal olarak

Detaylı

DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM DUYGULAR - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Duygu ile ilgili alanyazında araştırmacıların, biyolojik temelli olan, diğer hayvanlarla paylaşılan, tüm kültürlerde görülen ve evrensel

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ A u ok na lu ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - MART 2014 ANAOKULLARI BÜLTENİ ARKADAŞLIK İLİŞKİLERİ Okul öncesi dönem, gelişimin hızlı olması ve

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III Ünite:I Eğitim Psikolojisinde Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri 13 Psikoloji ve Eğitim Psikolojisi 15 Eğitim Psikolojisi ve Bilim 17 Eğitim Psikolojisi ve Bilimsel Araştırma

Detaylı

Özet İçerik. Sözlük 517. Kaynakça 530. Yazar Adları Dizini 566. Dizin 573

Özet İçerik. Sözlük 517. Kaynakça 530. Yazar Adları Dizini 566. Dizin 573 Özet İçerik 1 Öğrenme: Giriş, Sorunlar ve Tarihsel Bakış Açıları 1 2 Koşullanma Teorileri 27 3 Sosyal Bilişsel Teori 77 4 Bilişsel Bilgi İşlem Teorisi 130 5 Bilişsel Öğrenme İşlemleri 183 6 Yapılandırmacı

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Sosyal Psikoloji-II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans ( ) Doktora ( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan Öğretim(

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15

İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ...III ÜNİTE: 1. PSİKOLOJİ VE GELİŞİM PSİKOLOJİSİ15 Bilimin Anlamı ve Özellikleri...17 Psikoloji...18 Gelişim Psikolojisi...25 Öğrenme Psikolojisi...26 Psikolojide Araştırma Yöntemleri...26

Detaylı

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Sınıf Nedir? Ders yapılır Yaşanır Zaman geçirilir Oyun oynanır Sınıf, bireysel ya da grupla öğrenme yaşantılarının gerçekleştiği

Detaylı

Gelişim Psikolojisinde Temel Kavramlar ve Gelişimi Etkileyen Faktörler

Gelişim Psikolojisinde Temel Kavramlar ve Gelişimi Etkileyen Faktörler Gelişim Psikolojisinde Temel Kavramlar ve Gelişimi Etkileyen Faktörler 1 1. Gelişim ve Değişim Gelişim, organizmanın doğum öncesi dönemden başlayarak (döllenme) bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal yönden

Detaylı

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler Prof. Dr. Serap NAZLI BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler PDR de bireyi tanımanın amacı öğrencinin kendisini tanımasına yardımcı olmaktır. NEDEN???? Bireyin hangi yönleri???? Bireylerin Tanınması Gereken

Detaylı

TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR. İlknur M. Gönenç

TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR. İlknur M. Gönenç TOPLUMSAL CĠNSĠYETLE ĠLGĠLĠ KURAMLAR İlknur M. Gönenç Erkek diģi sorulmaz, muhabbetin dilinde, Hak kın yarattığı her Ģey yerli yerinde. Bizim nazarımızda, kadın erkek farkı yok, Noksanlıkla eksiklik, senin

Detaylı

Benlik Bilgisinin Değişik Yönleri

Benlik Bilgisinin Değişik Yönleri Benlik Bilgisinin Değişik Yönleri Benlik Şemaları Biliş, bireyin kendi iç koşulları ve içinde yaşadığı fiziksel ve toplumsal çevreye ilişkin olarak işlediği bir bilgi, inanç ya da düşünce olarak tanımlanabilir.

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BÖLÜMÜ Psikoloji RPD 101 Not III Uz. Gizem ÖNERİ UZUN Kişilik Gelişimi Kişilik Nedir? *Kişilik, bireyin iç ve dış çevresiyle kurduğu, diğer bireylerden ayırt edici,

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19

Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 5 İÇİNDEKİLER Önsöz... 13 Giriş... 17 Bölüm 1. İletişimin ve Psikolojinin Gelişimi... 19 İletişimin gelişimi... 21 Psikolojinin Gelişimi... 23 Yapısalcılık ve işlevselcilik... 25 Psikodinamik bakış açısı...

Detaylı

Yaşam Boyu Sosyalleşme

Yaşam Boyu Sosyalleşme Yaşam Boyu Sosyalleşme Lütfi Sunar Sosyolojiye Giriş / 5. Ders Kültür, Toplum ve Çocuk Sosyalleşmesi Sosyalleşme Nedir? Çocuklar başkalarıyla temasla giderek kendilerinin farkına varırlar ve insanlar hakkında

Detaylı

İMAN/İNANÇ ve TANRI TASAVVURU GELİŞİMİ JAMES FOWLER

İMAN/İNANÇ ve TANRI TASAVVURU GELİŞİMİ JAMES FOWLER İMAN/İNANÇ ve TANRI TASAVVURU GELİŞİMİ JAMES FOWLER Fowler ın kuramını oluşturma sürecinde, 300 kişinin yaşam hikayelerini dinlerken iki şey dikkatini çekmiştir: 1. İlk çocukluğun gücü. 2. İman ile kişisel

Detaylı

KURAMSALLAŞMANIN YÖNÜ İNCELEME DÜZEYİ

KURAMSALLAŞMANIN YÖNÜ İNCELEME DÜZEYİ KURAMIN FARKLI YÖNLERİ i) Kuramsallaşmanın yönü; tümdengelimci ya da tümevarımcı ii) İnceleme düzeyi; mikro, makro ya da mezo iii) Tözel ya da formel bir kuram olarak odağı iv) Açıklamanın biçimi; yapısal

Detaylı

DERS : ÇOCUK RUH SAĞLIĞI KONU : KİŞİLİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

DERS : ÇOCUK RUH SAĞLIĞI KONU : KİŞİLİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER DERS : ÇOCUK RUH SAĞLIĞI KONU : KİŞİLİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER A) BİYOLOJİK ETMENLER KALITIM İÇ SALGI BEZLERİ B) ÇEVRE A) BİYOLOJİK ETMENLER 1. KALITIM Anne ve babadan genler yoluyla bebeğe geçen özelliklerdir.

Detaylı

Kişilerarası İlişkiler

Kişilerarası İlişkiler Kişilerarası İlişkiler Kişilerarası İlişkilere Giriş Yaşamımızın ¾ ünü başkalarıyla birlikte geçiriyoruz (Learson ve ark., 1982) (anne, baba, kardeş, öğretmen, arkadaş, meslektaş vb) Hepimiz, kişilerarası

Detaylı

TOPLUMSAL CİNSİYET - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

TOPLUMSAL CİNSİYET - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ DAVRANIŞ BİLİMLERİ ve İLETİŞİM TOPLUMSAL CİNSİYET - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Herkesin kadınlar ve erkekler hakkında genel bir düşüncesi vardır: Erkekler saldırgandır, mantıklıdır, araba tamirinden anlar

Detaylı

Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ

Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ Doç. Dr. Cevat ELMA İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı E-posta: cevat.elma@omu.edu.tr Öğretmen liderliğini etkileyen faktörler: Bilgi kaynaklarının

Detaylı

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5

ÜNİTE:1. Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2. Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3. Sosyal Biliş ÜNİTE:4. Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 ÜNİTE:1 Sosyal Psikoloji Nedir? ÜNİTE:2 Sosyal Algı: İzlenim Oluşturma ÜNİTE:3 Sosyal Biliş ÜNİTE:4 Sosyal Etki ve Sosyal Güç ÜNİTE:5 1 Tutum ve Tutum Değişimi ÜNİTE:6 Kişilerarası Çekicilik ve Yakın İlişkiler

Detaylı

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi

Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi Engellilere Yönelik Tutumların Değiştirilmesi ZEÖ-II Tutumların Yapısı Kağıtçıbaşı, Ç. (2012). Günümüzde insan ve insanlar. Evrim Yayınevi. İstanbul. A. X partisine oy verirken, kardeşi neden Y partisine

Detaylı

GELİŞİM, KALITIM ÇEVRE ETKİLEŞİMİNİN BİR ÜRÜNÜDÜR.

GELİŞİM, KALITIM ÇEVRE ETKİLEŞİMİNİN BİR ÜRÜNÜDÜR. GELİŞİM İLKELERİ GELİŞİM, KALITIM ÇEVRE ETKİLEŞİMİNİN BİR ÜRÜNÜDÜR. Kalıtım bireyin anne babasından getirdiği gizil güçleri anlatır. Bu gizil güçlerin üst düzeyi kalıtsal olarak belirlenir. Bu düzeye ulaşma

Detaylı

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing,

Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - - Kotler, Philip & Armstrong, Gary (2014), Principles of Marketing, Prentice Hall, Inc., New Jersey, 15 th Edition Tüketici

Detaylı

BEN DE VARIM PROJESİ ÖĞRETMEN EĞİTİMİ CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET

BEN DE VARIM PROJESİ ÖĞRETMEN EĞİTİMİ CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET BEN DE VARIM PROJESİ ÖĞRETMEN EĞİTİMİ CİNSİYET VE TOPLUMSAL CİNSİYET Cinsiyet, bireyin biyolojik anlamda cinsiyetine bağlı olarak kadın ya da erkek olmasını tanımlayan demografik bir kategoridir. Toplumsal

Detaylı

ÖĞRENME KURAMLARI. Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram

ÖĞRENME KURAMLARI. Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram ÖĞRENME KURAMLARI Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram DAVRANIġÇI KURAMLAR Davranışçı kuramlar, öğrenmenin uyarıcı ile davranış arasında bir bağ kurularak geliştiğini ve pekiştirme yoluyla davranış

Detaylı

Eğitimin Psikolojik Temelleri

Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitim sürecinin daima iki boyutu olmuştur. Bunlardan birincisi yukarıda değindiğimiz toplumsal ya da sosyal boyut, diğeri ise bireysel boyuttur. Eğitim ne kadar sosyal amaçlarla

Detaylı

İÇİNDEKİLER. GİRİŞ GELİŞİM PSİKOLOJİSİNE DAİR Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN. I. Gelişim Psikolojisine Kuramsal Bakış...1

İÇİNDEKİLER. GİRİŞ GELİŞİM PSİKOLOJİSİNE DAİR Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN. I. Gelişim Psikolojisine Kuramsal Bakış...1 İÇİNDEKİLER GİRİŞ GELİŞİM PSİKOLOJİSİNE DAİR Prof. Dr. İrfan ERDOĞAN I. Gelişim Psikolojisine Kuramsal Bakış...1 BÖLÜM 1 GELİŞİM PSİKOLOJİSİNDE KURAMLAR VE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ Çare SERTELİN MERCAN I.

Detaylı

KAPSAYICI EĞİTİM. Kapsayıcı Eğitimin Tanımı Ayrımcılığa Neden Olan Faktörler

KAPSAYICI EĞİTİM. Kapsayıcı Eğitimin Tanımı Ayrımcılığa Neden Olan Faktörler KAPSAYICI EĞİTİM Kapsayıcı Eğitimin Tanımı Ayrımcılığa Neden Olan Faktörler Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin Eğitimi 1 Kapsayıcı Eğitim Eğitimde kapsayıcılık

Detaylı

Bağlanma Nedir? Bağlanma, kişinin kendisi için önemli gördüğü bir başkasına (bağlanma figürü) karşı geliştirdiği güçlü duygusal bağlardır.

Bağlanma Nedir? Bağlanma, kişinin kendisi için önemli gördüğü bir başkasına (bağlanma figürü) karşı geliştirdiği güçlü duygusal bağlardır. BAĞLANMA KURAMI Bağlanma Nedir? Bağlanma, kişinin kendisi için önemli gördüğü bir başkasına (bağlanma figürü) karşı geliştirdiği güçlü duygusal bağlardır. Çocukluktaki bağlanma Çocuk ile bakım veren kişi

Detaylı

Kadın Erkek Eşitliği ve Toplumsal Cinsiyet Eğitimine Hoş Geldiniz TRABZON PINAR ÖŞME PSİKOLOG

Kadın Erkek Eşitliği ve Toplumsal Cinsiyet Eğitimine Hoş Geldiniz TRABZON PINAR ÖŞME PSİKOLOG Kadın Erkek Eşitliği ve Toplumsal Cinsiyet Eğitimine Hoş Geldiniz TRABZON PINAR ÖŞME PSİKOLOG Eğitimin Amacı Kadın erkek eşitliğinin sağlanmasına yönelik bilgi ve deneyim paylaşımında bulunmak Çalışmalara

Detaylı

PDR de Üç Gelişim Alanı (Kişisel-sosyal gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI

PDR de Üç Gelişim Alanı (Kişisel-sosyal gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI PDR de Üç Gelişim Alanı (Kişisel-sosyal gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI Üç Gelişim Alanı Gelişimsel rehberlik modelinin nihai amacı yaşam kariyeri gelişimini desteklemektir. Gelişimsel PDR nin ilkesi: Rehberlik

Detaylı

TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI

TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI TERAKKİ VAKFI ÖZEL ŞİŞLİ TERAKKİ ANAOKULU 2031-2014 EĞİTİM YILI Bilgi Bülteni Sayı:7 4 5 YAŞ ÇOCUKLARININ GELİŞİM BASAMAKLARI Okul öncesi dönem genel anlamda tüm gelişim alanları açısından temellerin atıldığı

Detaylı

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI

İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU PDR BÖLÜMÜ 2013-2014 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI İSTEK ÖZEL ACIBADEM İLKOKULU Yaş Dönem Özellikleri BÜYÜME VE GELİŞME Gelişme kavramı düzenli, sürekli ve uyumlu bir ilerlemeyi dile

Detaylı

DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ

DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ DEĞİŞEN ANNE BABA ROLLERİ Çağdaş kuramlar kişiliğin kalıtımla getirilen bir takım özellikler ve çevreyle kurulan etkileşimler sonucu oluştuğunu ileri sürmektedir. Aile, hem kalıtımla aktarılan özellikler

Detaylı

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI. BABA ve ÇOCUK

ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI. BABA ve ÇOCUK k İl u ok l ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI BABA ve ÇOCUK PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BİRİMİ - OCAK 2013 Tarihsel Süreç İçinde Baba Olma Kavramı Sosyo-ekonomik ve bilimsel gelişmeler, geleneksel aile

Detaylı

Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı Yaşamdan kopma/çekilme kuramına göre; yaşlılık bireyin fiziksel, psikolojik ve toplumsal açıdan dünyadan adım adım

Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı Yaşamdan kopma/çekilme kuramına göre; yaşlılık bireyin fiziksel, psikolojik ve toplumsal açıdan dünyadan adım adım YAŞLILIK KURAMLARI Yaşlılık Kuramları Yaşamdan Çekilme/Kopma Kuramı Aktivite Kuramı Rol Bırakma Kuramı Sosyal-Çevresel Kuram Süreklilik Kuramı Değiş-Tokuş Kuramı başlıkları altında incelenebilir Yaşamdan

Detaylı

İlk izlenimler önemli midir? Yoksa, sonraki bilgilerle aslında kolayca değiştirilebilir mi?

İlk izlenimler önemli midir? Yoksa, sonraki bilgilerle aslında kolayca değiştirilebilir mi? İZLENİM OLUŞTURMA İlk izlenimler önemli midir? Yoksa, sonraki bilgilerle aslında kolayca değiştirilebilir mi? Sosyal grupları tanımlayıcı birtakım özelliklere göre mi düşünürsünüz? Yoksa somut bir örneğe

Detaylı

Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S

Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S Beyin Temelli ve Basamaklı Öğrenme S.240-247 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Abdurrahman İNAN 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya

Detaylı

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler 1 Örgüt Kültürü Örgüt Kültürü kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler bütünüdür. 2 Örgüt kültürü, temel grupsal

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Gelişim Kuramları 22 Eylem Kuramı ve Toplumsal Yapılandırmacılık 28

İÇİNDEKİLER. Gelişim Kuramları 22 Eylem Kuramı ve Toplumsal Yapılandırmacılık 28 İÇİNDEKİLER Önsöz/ Ahmet Yıldız 5 Giriş 11 Psikoloji kökenli modeller 15 Davranışçılık 15 Bilişselcilik 17 Bilişsel Yapılandırmacılık 20 Gelişim Kuramları 22 Eylem Kuramı ve Toplumsal Yapılandırmacılık

Detaylı

Medya ve Toplumsal Cinsiyet

Medya ve Toplumsal Cinsiyet Medya ve Toplumsal Cinsiyet Medya: Haberleşmenin büyük insan gruplarına aktarımını sağlayan araçlar Televizyon Sinema Radyo Kitaplar Gazeteler, dergiler ve çizgi romanlar Bilgisayar ve internet Televizyon

Detaylı

MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER

MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER MODELLERDEN ÖĞRENME Enver CANER 224-235 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Enver CANER 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

sorular-sorular-sorular

sorular-sorular-sorular İNSAN ÇEŞİTLİLİĞİ sorular-sorular-sorular Erkeklerin matematik becerisi kadınlardan daha fazla mıdır? Duygusal emek nedir ve neden kadınlarda daha yaygındır? Bireyci kültür ile toplulukçu kültür arasında

Detaylı

4 GİRİŞ BİLİŞ NEDİR?

4 GİRİŞ BİLİŞ NEDİR? Bilişsel Öğrenme 2 Öğrenme kuramları, araştırmacılar tarafından öğrenme olgusunu açıklamak üzere ortaya konulmuş açıklamalardır. Bir öğrenme kuramı, organizmanın davranışlarında meydana gelen ve hastalık,

Detaylı

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD

BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA ve TERAPİ DE BAĞLANMA YRD.DOÇ.DR.ESRA PORGALI ZAYMAN İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ AD BAĞLANMA NEDİR? Çocuk ile bakım veren kişi arasında gelişen ilişkide, çocuğun bakım veren kişiyle

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1 DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI Örgütte faaliyette bulunan insan davranışlarının anlaşılması ve hatta önceden tahmin edilebilmesi her zaman üzerinde durulan bir konu olmuştur. Davranış bilimlerinin

Detaylı

ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI

ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI ALGI VE ALGISAL ÖRGÜTLEME YASALARI Çevredeki nesneleri ve olayları, tanıma, kavrama ve anlama, etiketleme ve tepki vermeye hazırlanma gibi işlemlerdir. ALGI Duyu organlarıyla gelen bilginin anlamlandırılmasıdır.

Detaylı

NİTELİKLİ EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİMİ

NİTELİKLİ EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİMİ NİTELİKLİ EBEVEYN-ÇOCUK ETKİLEŞİMİ Doç. Dr. İbrahim H. Diken Anadolu Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, Özel Eğitim Bölümü Easy ICT Konferansı 1 Ekim 2009, Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Konferans

Detaylı

10/14/14. Tüketici Davranışı Modeli Tüketici davranışını etkileyen faktörler Tüketici satınalma karar süreci

10/14/14. Tüketici Davranışı Modeli Tüketici davranışını etkileyen faktörler Tüketici satınalma karar süreci Tüketici Davranışı Modeli Tüketici davranışını etkileyen faktörler Tüketici satınalma karar süreci Kullanılan Kaynaklar: - Mucuk, İ. (2012). Pazarlama İlkeleri. Türkmen Kitabevi - Kotler, Philip & Armstrong,

Detaylı

Gestalt Kuramı. Doç. Dr. Tülin ŞENER

Gestalt Kuramı. Doç. Dr. Tülin ŞENER Gestalt Kuramı Doç. Dr. Tülin ŞENER Wertheimer, Köhler ve Koffka nın çalışmaları bu kurama önemli ölçüde katkı getirmiştir. Algıyla ilgili ilk araştırmalar Gestalt psikologları tarafından yapılmıştır.

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ AÇISINDAN AİLENİN ROLÜ VE ÖNEMİ

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ AÇISINDAN AİLENİN ROLÜ VE ÖNEMİ AYLIK BÜLTENLER SERİSİ HAZİRAN, 2007 SAYI: 8 ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ AÇISINDAN AİLENİN ROLÜ VE ÖNEMİ Aile, insan türünün sürekliliğini sağlayan, ilk toplumsallaşma sürecini oluşturan, karşılıklı ilişkileri

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Test 11 (Bitişiklik Kuramı)...94. Test 12 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...97. Test 13 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...

İÇİNDEKİLER. Test 11 (Bitişiklik Kuramı)...94. Test 12 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)...97. Test 13 (Bilişsel - Davranışçı Kuramlar)... III İÇİNDEKİLER GELİŞİM PSİKOLOJİSİ Test 1 (Psikolojiye Giriş)... 1 Test 2 (Gelişim Psikolojisine Giriş)... 3 Test 3 (Gelişim Psikolojisine Giriş)... 7 Test 4 (Bilişsel Gelişim)...11 Test 5 (Bilişsel Gelişim)...15

Detaylı

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ

1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK. Abdullah ATLİ 1.ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK Geleneksel eğitim anlayışı bireyi tüm yönleri ile gelişimini sağlama konusunda sorunlar yaşanmasına neden olmuştur. Tüm bu anlayış ve

Detaylı

Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler

Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler Zihinsel Yetersizliği Olan Öğrenciler Zihinsel yetersizlik üç ölçütte ele alınmaktadır 1. Zihinsel işlevlerde önemli derecede normalin altında olma 2. Uyumsal davranışlarda yetersizlik gösterme 3. Gelişim

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ. Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu

DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ. Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu DAVRANIŞ BİLİMLERİ TIPSAL PSİKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Lü)ullah Beşiroğlu DAVRANIŞ (Behavior): Organizmanın doğrudan veya dolaylı olarak gözlenebilen tüm etkinlikleridir. Duygular, tutumlar, zihinsel süreçler

Detaylı

PSİKOLOJİ 9.11.2015. Konular. Psikolojinin doğası. Konular. Psikolojinin doğası. Psikoloji tarihi. Psikoloji Biliminin Doğası

PSİKOLOJİ 9.11.2015. Konular. Psikolojinin doğası. Konular. Psikolojinin doğası. Psikoloji tarihi. Psikoloji Biliminin Doğası Konular nin Doğası Tarihi Antik dönemler PSİKOLOJİ Biliminin Doğası psikolojinin başlangıcı Günümüz k ler Biyolojik perspektif Davranışçı perspektif Bilişsel perspektif Psikanalitik perspektif Subjektif

Detaylı

5. MESLEKİ REHBERLİK. Abdullah ATLİ

5. MESLEKİ REHBERLİK. Abdullah ATLİ 5. MESLEKİ REHBERLİK Abdullah ATLİ Meslek seçimi neden önemlidir? İnsan, yaşamı boyunca çeşitli seçimler yapar. Mesleğini, yiyeceğini, giyeceğini, evini, eşini, arkadaşlarını vb. seçer. Meslek seçimi,

Detaylı

Doç. Dr. Tülin ŞENER

Doç. Dr. Tülin ŞENER Doç. Dr. Tülin ŞENER AHLAK GELİŞİMİ Bireyde var olan değerler sistemi, gelişimsel bir süreç içinde ortaya çıkmaktadır. Bu sürece AHLAK GELİŞİMİ denir. Toplumun kendinden beklenen fonksiyonları yerine getirebilmesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1... 1 MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞİMİ...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1... 1 MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞİMİ... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1... 1 MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİNİN GELİŞİMİ... 1 Meslek Seçimine Yardım Hizmetlerinin Gelişimi... 3 Meslek seçiminin dinamiğini açıklama girişimleri... 5 Avrupa Ülkelerinde Meslek

Detaylı

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli

Tüketici Satın Alma Davranışı Tüketici Davranışı Modeli Bölüm 6 Pazarları ve Satın alma Davranışı Bölüm Amaçları davranış modelinin unsurlarını öğrenmek davranışını etkileyen başlıca özellikleri belirtmek Alıcı karar sürecini açıklamak Satın Alma Davranışı

Detaylı

Liderlik: Kuramlar ve Uygulamalar (Devam)

Liderlik: Kuramlar ve Uygulamalar (Devam) Liderlik: Kuramlar ve Uygulamalar (Devam) 1 Karar Verme Modeli (Vroom ve Yetton) - Modele göre, bir liderin en önemli görevi karar vermesidir. - Vroom ve Yetton beş ayrı karar verme tarzı belirlemişlerdir.

Detaylı

DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI

DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI VELİ BÜLTENİ DEĞERLER EĞİTİMİ FARKLILIKLARA SAYGI Günümüzde ulaşım ve iletişim teknolojisinin gelişmesiyle birlikte, Dünya giderek çeşitli kültürlerin, ırk ve etnik kökenden insanların, farklı diller konuşarak

Detaylı

KRİMİNOLOJİ Nisan 2015 Sosyal (Bağ) Kontrol Teorisi. Yar.Doç.Dr. Tuba TOPÇUOĞLU İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ

KRİMİNOLOJİ Nisan 2015 Sosyal (Bağ) Kontrol Teorisi. Yar.Doç.Dr. Tuba TOPÇUOĞLU İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ KRİMİNOLOJİ -2- Yar.Doç.Dr. Tuba TOPÇUOĞLU tuba.topcuoglu@gmail.com 2 Nisan 2015 Sosyal (Bağ) Kontrol Teorisi İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ HUKUK FAKÜLTESİ Teori Temel kavramlar Temel önermeler Ampirik geçerlilik

Detaylı

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER SOSYAL PSİKOLOJİ

ÜNİTE PSİKOLOJİ İÇİNDEKİLER HEDEFLER SOSYAL PSİKOLOJİ HEDEFLER İÇİNDEKİLER SOSYAL PSİKOLOJİ Sosyal Psikoloji Nedir? Sosyal Psikolojinin Çalışma Konuları Sosyal Etki Ve Uyma Davranışı Tutumlar Sosyal Psikolojide Temel Kuramlar PSİKOLOJİ Bu üniteyi çalıştıktan

Detaylı

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu

PSİKOLOJİK REHBERLİK BÖLÜMÜ DANIŞMANLIK VE. Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK BÖLÜMÜ Gamze EREN Anaokulu Uzman Psikoloğu İÇERİK Rehberlik Birimi Tanıtımı Gelişim Dönemleri ve Okula Uyum Süreçleri Öğrencilerimizin; Zihinsel, bedensel, sosyal ve

Detaylı

1.İkna Kavramı. 2. İknanın Psikolojik, Toplumsal ve Mantıksal Boyutları. 3. İkna Kuramları. 4. İkna Edici İletişimde Kaynak

1.İkna Kavramı. 2. İknanın Psikolojik, Toplumsal ve Mantıksal Boyutları. 3. İkna Kuramları. 4. İkna Edici İletişimde Kaynak 1.İkna Kavramı 2. İknanın Psikolojik, Toplumsal ve Mantıksal Boyutları 3. İkna Kuramları 4. İkna Edici İletişimde Kaynak 1 5. İkna Edici İletişimde Mesaj 6. İkna Edici İletişimde Mesajın Alıcıları 7. Sözsüz

Detaylı

Toplumsal cinsiyet, davranışalar, tutumlar, ilgiler, amaçlar, değerler vb. düzleminde kadınsı (dişil) ve erkeksi (eril) olarak ayrılan

Toplumsal cinsiyet, davranışalar, tutumlar, ilgiler, amaçlar, değerler vb. düzleminde kadınsı (dişil) ve erkeksi (eril) olarak ayrılan Toplumsal cinsiyet, davranışalar, tutumlar, ilgiler, amaçlar, değerler vb. düzleminde kadınsı (dişil) ve erkeksi (eril) olarak ayrılan sınıflandırılan her şeydir(esen, 2015, s.16). Ayrancı, Köşgeroğlu

Detaylı

Motor Beceri Öğreniminin Seviyeleri

Motor Beceri Öğreniminin Seviyeleri Motor Beceri Öğreniminin Seviyeleri Bu iki nokta üzerine kurulan, Fitts ve Posner (1967), Gentile (1972) ve Lowther in (1977) modelleri ile desteklenen görüşe göre hareket; 1. Araştırma 2. Keşif 3. Birleştirme

Detaylı

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler

Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler Bireysel Farklılıklar, Kişilik, Tutum, Duygu ve Değerler 1 KİŞİLİK Tutarlı davranışlar ortaya çıkmasına neden olan özellikler Doğuştan mı, sonradan mı? Çevresel etmenler.. (aile, okul, arkadaş, sosyal

Detaylı

Dr. Halise Kader ZENGİN

Dr. Halise Kader ZENGİN Bilişsel öğrenme kuramları, insanın dünyayı anlamada kullandığı zihinsel süreçleri inceleyen kuramlardır. Kuramcılar, gözlenilebilen davranışlara ek olarak öğrenenin kafasının içinde olup bitenlerle, yani

Detaylı

O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme

O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme BİREY GELİŞİMİ O Gelişim, organizmanın döllenmeden başlayarak bedensel, zihinsel, dil, duygusal ve sosyal yönden en son aşamaya ulaşıncaya kadar sürekli ilerleme kaydeden değişimidir. O Gelişim; organizmanın

Detaylı

4/16/2010 İÇERİK. Kişisel Rehberlik? Geleneksel vs Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik? KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME

4/16/2010 İÇERİK. Kişisel Rehberlik? Geleneksel vs Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik? KENDİNİ GERÇEKLEŞTİRME İÇERİK KİŞİSEL REHBERLİK Gelişimsel Yaklaşıma Göre Kişisel Rehberlik Kişisel Rehberlik Açısından Etkili Öğretmenlik Farklı Eğitim Dönemlerinde Kişisel Rehberlik Kişisel Rehberlik? GELİŞİMSEL YAKLAŞIMA

Detaylı

ERGENLERDE TOPLUMSAL CİNSİYETİN KAZANILMASI AİLE, OKUL VE ARKADAŞ ETKİSİ T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SOSYOLOJİ ANABİLİM DALI

ERGENLERDE TOPLUMSAL CİNSİYETİN KAZANILMASI AİLE, OKUL VE ARKADAŞ ETKİSİ T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SOSYOLOJİ ANABİLİM DALI T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ SOSYOLOJİ ANABİLİM DALI ERGENLERDE TOPLUMSAL CİNSİYETİN KAZANILMASI AİLE, OKUL VE ARKADAŞ ETKİSİ Yüksek Lisans Tezi Şermin Pınar YOGEV Ankara 2006 T.C.

Detaylı

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ ÇOCUK PSİKOLOJİSİNDE GELİŞİM MODELLERİ... 3 ÖĞRENME TEORİSİ MODELİ... 4 BİLİŞSEL GELİŞİM MODELİ... 5 İNSAN GELİŞİMİNİ VE PSİKOLOJİSİNİ AÇIKLAYAN TEMEL KURAMLAR...

Detaylı

AHLAK GELİŞİMİ. Dr. Halise Kader ZENGİN. J. Piaget ve L. Kohlberg in Ahlak Gelişim Kuramları

AHLAK GELİŞİMİ. Dr. Halise Kader ZENGİN. J. Piaget ve L. Kohlberg in Ahlak Gelişim Kuramları AHLAK GELİŞİMİ J. Piaget ve L. Kohlberg in Ahlak Gelişim Kuramları AHLAK- AHLAK GELIŞIMI? Ahlak, bireyin doğru ile yanlışı ayırt edebilmesini sağlayan ilkeler ve değerler bütünüdür. Aynı zamanda doğru

Detaylı

28.04.2014 SİSTEM. Sosyal Sistem Olarak Sınıf. Okulun Sosyal Sistem Özellikleri. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.

28.04.2014 SİSTEM. Sosyal Sistem Olarak Sınıf. Okulun Sosyal Sistem Özellikleri. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu. SİSTEM SOSYAL BİR SİSTEM OLARAK SINIF Sınıfta Kültür ve İklim Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Sistem: Aralarında anlamlı ilişkiler bulunan, bir amaç doğrultusunda bir araya getirilen

Detaylı

PDR de Üç Gelişim Alanı (Mesleki gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI

PDR de Üç Gelişim Alanı (Mesleki gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI PDR de Üç Gelişim Alanı (Mesleki gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI Mesleki Rehberlik & Kariyer Gelişimi Meslek seçiminden Kariyer Gelişimi 1909 Parsons ın tanımı: Gençlerin çeşitli meslekleri tanımaları ve

Detaylı