SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNİN FİNANSAL DURUMU ÜZERİNDE SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ ETKİLERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNİN FİNANSAL DURUMU ÜZERİNDE SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ ETKİLERİ"

Transkript

1 Ekonomik Yaklaşım, Cilt : 23, Özel Sayı, ss SAĞLIK BAKANLIĞI HASTANELERİNİN FİNANSAL DURUMU ÜZERİNDE SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROGRAMININ ETKİLERİ Bedriye SARAÇOĞLU * Seher Nur SÜLKÜ ** Şenay AÇIKGÖZ *** Özet Türkiye sağlık sistemi 2003 yılından itibaren Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) çerçevesinde çeşitli reformlar ile yeniden düzenlenmektedir. SDP ile Sosyal Sigortalar Kurumu hastaneleri Sağlık Bakanlığı na (SB) devredilerek hizmetin sunumu ile finansmanı birbirinden ayrılmış, SB hastanelerinde performansa dayalı ek ödeme (P4P) sistemi uygulamaya konmuştur. SB hastanelerinin yönetici kadrolarına hastane gelirlerini yönetmeleri için daha fazla özerklik ve esneklik sağlanmıştır. Bu çalışmanın amacı, bu sürecin hastanelerin finansal durumlarında bir iyileşmeyi beraberinde getirip getirmediğini araştırmaktır. Bu amaçla reformlar öncesi ve sonrasında SB ye bağlı 469 hastanenin finansal performansı incelenmiştir. Karşılaştırmalar 2001 ve 2007 yılı hastane karlılık oranı verileri üzerinden yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre, ortalama karlılık oranı reformlar öncesinde % 5.7 iken bu oran, reformlar sonrasında % 14.5 e yükselmiştir. Reformlar sonrasında karlılık oranı yükselen hastanelerin oranı yaklaşık % 70 tir. Coğrafi bölgeler itibariyle ortalama karlılık oranlarındaki en yüksek değişim Güneydoğu Anadolu * Prof. Dr., Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Ekonometri Bölümü. ** Yrd. Doç. Dr., Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Ekonometri Bölümü. *** Doç. Dr., Gazi Üniversitesi İ.İ.B.F. Ekonometri Bölümü.

2 270 Bedriye SARAÇOĞLU, Seher Nur SÜLKÜ, Şenay AÇIKGÖZ Bölgesi nde görülmüştür. Güneydoğu da SDP öncesinde hastanelerin ortalama karı negatif iken reformlar sonrasında karlılık oranı % 20.6 olarak gerçekleşmiş ve bölgedeki hastanelerin % 74 ünde karlılık artışları görülmüştür. Bununla birlikte Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri nin performansı diğer bölgelerin gerisinde kalmış, bu bölgedeki hastanelerin ortalama karlılık oranlarında reformlar sonrasında anlamlı artışlar gözlenmemiştir. Çalışmada hastanelerin karlılık oranlarındaki değişimler hastane büyüklüğüne göre değerlendirilmiş ve reformlar sonrasında istatistiksel olarak anlamlı karlılık oranı artışları gözlenmiştir. Ortalama karlılık oranlarındaki en yüksek değişim arası yataklı hastanelerde gözlenmiştir. Bu büyüklükteki hastanelerin ortalama karlılık oranı SDP öncesinde % 2.1 iken SDP sonrasında % 14 tür. Anahtar Kelimeler: Sağlık Dönüşüm Programı, Hastanelerin Finansal Durumu. JEL Sınıflaması: I11, I18 Effects of the New Health Care System on the Financial Conditions of the Ministry of Health Hospitals Abstract Turkey has implemented major health care reforms since 2003 with the initiation of the Health Transformation Programme (HTP). The SSK hospitals have been transferred to the Ministry of Health (MoH), thereby separating the purchaser and the provider of health services and performance-based supplementary payment system (P4P) has been initiated. The MoH has provided more independence and flexibility to the management of hospitals over the hospital budget. The objective of this study is to investigate whether these reforms improve the financial conditions of public hospitals. For this aim, we examine the financial performances of 469 MoH hospitals in years 2001 and 2007 (pre and post reform years, respectively). As a financial indicator we employ hospital profit ratios. According to our results, the average profit ratio of hospitals after the reforms has risen to 14.5% from 5.7% pre-reforms average. After the reforms, 70% of the hospitals improved their profit ratios. We also compare the performances of the MoH hospitals considering the geographical locations. We observe the highest improvement in the South East Anatolia Region, the average profit ratio of the hospitals located in this region has increased to 20.6% after reforms while their average was negative before reforms, and it is observed that 74% of all hospitals in the region have better profit ratios. However, the financial performance of the

3 Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Finansal Durumu Üzerinde Sağlıkta Dönüşüm Programının Etkileri 271 hospitals located in the East Anatolia and the Black Sea Regions remained behind the others, as there was no significant increase in the average profit ratios of hospitals in these regions. Changes in the profit ratios of the MoH hospitals are also investigated by their sizes and statistically significant increase is seen in the profit ratios after the HTP reforms. The highest increase is observed for the hospitals with the beds while their average profit ratios, was 2.1% before the HTP reforms, increased to 14% after reforms. Keywords: Health Transformation Programme, Financial Conditions of the Hospitals. JEL Classification: I11, I18 1. Giriş 2003 yılından itibaren hayata geçirilen Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) ile sağlık hizmetlerinin sunumu ve finansmanı bakımından köklü reformlar yapılmaktadır. Bu çerçevede farklı kamu sigorta sistemleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) çatısı altında toplanmış ve Genel Sağlık Sigortası Sistemi oluşturulmuştur. Sosyal Sigortalar Kurumu (SSK) hastanelerinin Sağlık Bakanlığı na (SB) devri ile hizmet sunumu ile finansmanı birbirinden ayrılmış, SB hastanelerinde performansa dayalı ek ödeme (P4P) sistemi uygulanmaya konmuştur. Ayrıca SDP ile sağlık bilgi sistemleri geliştirilmiş, yeni yatırımlar ve dış alım yolu ile kamu hastanelerinin ileri medikal teknolojiyi kullanabilmeleri sağlanmıştır (Sağlık Bakanlığı, 2007 ve OECD, 2009). Bunun yanında SDP ile SB denetlemeci rolüne ağırlık vermiş ve SB hastanelerinin yönetimlerine daha fazla özerklik ve esneklik sağlamıştır. Özellikle 2004 yılında geçilen P4P sistemi ile sağlık hizmeti arzında önemli verimlilik artışlarının sağlanması hedeflenmektedir. P4P döner sermayelerin hastane yönetimince kullanılmasında özgürlük sağlamıştır. P4P ye göre döner sermaye gelirlerinin en fazla % 40 ı hastane personeline ek ödeme olarak dağıtılabilmektedir. P4P sistemi, sağlık personelinin kişisel bonus ödemesini kişisel performansına bağlamakta ve daha verimli bir şekilde kaliteli sağlık hizmetlerinin sunulmasını motive etmeyi amaçlamaktadır. SB hastaneleri ek-bütçe döner sermaye (DS) kurumları olarak işletilmektedir. DS gelirleri hastanenin toplam bütçesinin % 80 inden fazlasını oluştururken SB hastanelerinin döner sermayelerinin en büyük finansörü SGK dır de SGK nın geri ödemeleri, SB hastanelerinin toplam DS gelirlerinin % 70 ini oluşturmuştur (SB Strateji Geliştirme Başkanlığı Verisi, 2009).

4 272 Bedriye SARAÇOĞLU, Seher Nur SÜLKÜ, Şenay AÇIKGÖZ P4P uygulamasına geçilmesiyle, SB ye bağlı döner sermayeli kurumların yönetim giderleri % 117, hizmet üretim giderleri ise % 41 artmıştır (Sülkü, 2011 a). Hem yönetim hem de hizmet üretim giderlerindeki artış, döneminde de sürmüştür. Sürekli artan SB harcamalarından dolayı 2006 yılında SGK, SB ile bütün SB hastaneleri için global bir bütçede anlaşmıştır. Global bütçe, SB hastanelerinin döner sermaye harcamaları ve orta vadeli bütçe tahminleri göz önünde bulundurularak kararlaştırılmıştır. Pratikte 2006 yılından beri global bütçe SB hastanelerinde uygulanmaktadır, fakat ilgili Kanun resmi olarak Ocak 2009 da yürürlüğe girmiştir. 1 SDP başlatıldığında sağlık sigorta sistemleri, sunulan hizmet başına ödeme (geriye dönük ödeme) yaparken ödeme sistemleri beş farklı kamu sağlık sigorta sistemi arasında farklılık göstermiştir. Bunun yanında sağlık hizmetlerinin ücretleri hastanelerin cinsine göre de değişiklik göstermiştir. Sağlık ödemelerini koordine etmek amacıyla SGK, yatan hasta ve ayaktan hasta sağlık servisleri için 2007 Sağlık Bütçe Kanunu nda yer alan paket fiyatları geliştirmiş, sağlık servislerinin paket fiyatları ICD 10 kodlama sistemi ve prosedürler üzerine belirlenmiştir. Böylece bütün sağlık sigorta sistemi, özel ve kamu sağlık kurumları, için aynı fiyatlar uygulanmaya başlanmıştır (Sağlık Bakanlığı, 2007; OECD, 2009). 2 Bu açıdan sağlık ödeme sistemi ileriye dönük ödeme sistemine yaklaşmaya başlamıştır. Bu çalışmanın amacı, SDP reformlarının hastanelerin finansal durumlarına olan etkisini incelemektir. Bu türden bir çalışma SDP devam eden bir süreç olduğu için reformların etkilerinin zamanında ve doğru analiz edilmesine katkıda bulunacaktır. Sağlık Bakanlığı hastanelerinin finansal durumlarındaki gelişim SDP öncesi ve sonrası için en önemli göstergelerden biri olan işletme kar oranı (döner sermaye karının döner sermaye gelirine oranı) bakımından değerlendirilmiştir. Analizimizde SDP öncesi dönemin özelliğini ortaya koymak için 2001 yılı ve SDP sonrası devam eden sürecin etkisini ortaya koymak için 2007 yılı verileri kullanılmıştır. Literatürde, Türkiye deki hastanelerin verimliliğini inceleyen çalışmalar özellikle teknik verimlilik üzerine yoğunlaşmıştır: Ersoy vd. (1997), Şahin ve Özcan (2000), Sezen (2008), Şahin vd. (2009), Sülkü (2011, b). Türkiye deki hastanelerin finansal verimliliği üzerine çok az sayıda çalışma vardır. Bunun en önemli sebebi veriye ulaşmadaki sıkıntıdır. Özgülbaş ve Koyuncugil (2009) çalışmalarında, Sağlık 1 Özel hastanelerin 2010 da global bütçeye geçmesi beklenmektedir. 2 Başlangıçta özel sağlık sunucuları SGK tarafından belirlenen fiyatların % 100 fazlası kadar ücretlendirme yapabiliyorlardı. Fakat, Temmuz 2008 de özel kurumlara SGK fiyatlarının en fazla % 30 u kadar ücretlendirme yapma sınırı getirilmiştir. Fazladan (ekstra) ücretler hastaların kendisi tarafından karşılanmaktadır.

5 Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Finansal Durumu Üzerinde Sağlıkta Dönüşüm Programının Etkileri 273 Bakanlığı ndan temin ettikleri veri ile 645 Sağlık Bakanlığı hastanesinin finansal durumlarını veri madenciliği analizi yaparak sadece 2004 yılı için değerlendirmiştir. Bu çalışmada ise sadece belli bir yıl için hastanelerin finansal durumunun analizinden daha çok reform öncesi ve sonrası dönemde hastanelerin finansal durumlarını karşılaştırarak Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde yapılan reformların etkisini ortaya koymak amaçlanmıştır. SB hastanelerinin yönetimsel özgürlüklerini artırmak amacıyla 2011 yılı sonunda Kamu Hastaneleri Birliği Kanunu yürürlüğe girmiştir. Kanun gereğince kamu hastane birlikleri sistemine geçilerek aynı şehirdeki hastaneler ortak bir program, planlama, bütçe ve uygulama gerçekleştirmek üzere birleşecektir. Dolayısıyla bu sisteme geçiş tam olarak gerçekleşmeden önce SB hastanelerinin finansal performanslarını değerlendirmek suretiyle politika yapıcılarına ve akademisyenlere bu hususta lüzumlu geri besleme vermeyi elzem görmekteyiz. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İkinci bölümde veri ve yöntem tanıtılmıştır. Üçüncü bölüm, çalışmanın amacı çerçevesinde elde edilen ampirik bulguları ve değerlendirmeleri kapsamaktadır. Çalışma sonuç bölümü ile sonlandırılmıştır. 2. Veri Seti ve Yöntem Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2001 yılında 751 i SB hastanesi, 118 i SSK hastanesi, 43 ü üniversite hastanesi ve 267 si özel hastane olmak üzere toplam 1179 hastane bulunmaktaydı yılında ise, 848 i SB hastanesi, 56 sı üniversite hastanesi ve 365 i özel hastane olmak üzere toplam 1269 bulunmaktadır. Bu çalışmada 81 ilde SSK hastaneleri ile birleşen ya da SSK dan devredilen hastaneler, 2007 de yeni açılan hastaneler ve 2007 de kapatılan hastaneler çalışma kapsamı dışında bırakılmıştır. Böylece SB hastanelerinden 469 u değerlendirme kapsamına alınmıştır yılı verileri SB tarafından her yıl yayınlanan Türkiye nin Tedavi Kurumları İstatistik Kitabı dan (2001) ve 2007 yılı verileri Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı ndan temin edilmiştir. Literatürde hastanelerin finansal durumlarını gösteren en önemli gösterge işletme kâr oranıdır (Bazolli vd., 1995, ve 2006; Encinosa ve Bernard, 2005 ve Wilson, 2010). Çalışmamızda hastanelerin finansal durumlarındaki gelişim, döner sermaye gelirleri (DS gelir) ve döner sermaye giderleri (DS gider) üzerinden hesaplanan DS kâr oranı ile incelenmiştir. İşletme kâr oranı, DS karının DS gelirine oranı olarak aşağıdaki gibi tanımlanmıştır.

6 274 Bedriye SARAÇOĞLU, Seher Nur SÜLKÜ, Şenay AÇIKGÖZ DS Kârı = DS Geliri DS Gideri (1) İşletme kâr oranı = DS kârı / DS geliri (2) Çalışma kapsamında yer alan hastaneler ayrıca coğrafi bölgelere göre ayrılarak, kadro yatak sayılarına göre ölçeklendirilerek, ve finansal performans derecelerine göre sınıflandırarak analiz edilmiştir. Ölçeğe göre sınıflandırmada Sağlık Bakanlığı nın sınıflandırması esas alınmıştır (bakınız Tablo 1). Ölçeklendirme ise hastanelerin 2001 yılı kadro yatak sayılarına göre yapılmıştır. Tablo 1: Ölçeklerine Göre Sınıflandırma Sınıflar Yatak sayısı Yatak sayısı Yatak sayısı 400 Yatak sayısı > 400 Çalışmada temel olarak bir grubun veya örneklemin bir değişkene ait iki farklı zamandaki ölçümlerine ilişkin ortalamalar karşılaştırılmış ve ortalamalar arasındaki farkın belirli bir güven düzeyinde önemli olup olmadığı sınanmıştır. Bu aşamada sıfır hipotezi, SDP reformları SB hastanelerinin finansal durumunu etkilememiştir şeklindedir. Alternatif hipotez ise SDP reformları SB hastanelerinin finansal durumunu güçlendirmiştir şeklinde belirlenmiştir. Hastanelerin finansal performanslarına göre derecelendirmesi tarafımızdan yapılmıştır (bakınız Tablo 2). Finansal açıdan performansı en kötü hastane D harfi ile, finansal açıdan performansı en iyi hastane ise A + harfi ile gösterilmiştir. Bu derecelendirmede yüzdelik dilimler baz alınmıştır. Her bir yıl için hastanelerin kârlılık oranları (X) en küçükten en büyüğe doğru sıralanmıştır. Kârlılık oranları % 10 uncu gözlemden daha düşük veya eşit olan hastanelere (X %10) D harfi atanmıştır. Kârlılık oranları % 10 uncu gözlem ile % 30 uncu gözlem arasında olan hastaneler (%10 <X %30) C, kârlılık oranları %30 uncu gözlem ile %40 ıncı gözlem arasında olan hastaneler (%30 < X %40) C +, kârlılık oranları %40 ıncı gözlem ile %60 ıncı gözlem arasında olan hastaneler (%40 <X %60) B, kârlılık oranları %60 ıncı gözlem ile %80 inci gözlem arasında olan hastaneler (%60 < X %80) B +, kârlılık oranları %80 inci gözlem ile %90 ıncı gözlem arasında olan hastaneler (%80 < X %90) A ve kârlılık oranları %90 ıncı gözlemden büyük olan

7 Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Finansal Durumu Üzerinde Sağlıkta Dönüşüm Programının Etkileri 275 hastaneler (X > %90) ise A + ile gösterilmiştir. Bu derecelendirme 2001 ve 2007 yılları için ayrı ayrı yapılmıştır. Her bir yıl için yüzdelik dilimlere denk düşen kârlılık oranı sınırları Tablo 3 te verilmiştir. Tablo 2: Finansal Performanslarına Göre Sınıflandırma Yüzdelik Dilim Finansal Derece x %10 D %10 < x %30 C %30 < x %40 C + %40 < x %60 B %60 < x %80 B + %80 < x %90 A x >% 90 A + Tablo 3: Yüzdelik Dilimlere İlişkin Sınır Değerler Yüzdelik Dilim % 10 uncu gözlem % 30 uncu gözlem % 40 ıncı gözlem % 60 ıncı gözlem % 80 inci gözlem % 90 ıncı gözlem Kaynak: Adı geçen kaynaklardan yazarların hesaplamaları. 3. Ampirik Bulgular SB hastanelerinin DS gelirleri, DS giderleri ve işletme kar oranları (kâr oranı) için betimleyici istatistikler Tablo 4 te verilmiştir yılında 100 bin TL olan ortalama döner sermaye kârı 2007 de 1,745 bin TL ye çıkmıştır. Ortalama döner sermaye geliri ise 2001 de 1,703 bin TL iken 2007 de 11,372 bin TL seviyesine yükselmiştir. Kar oranları üzerinden bir değerlendirme yapıldığında 2001 yılında en düşük kar oranı % 330 iken bu 2007 yılında % 160 tır. Bununla birlikte 2001 yılında en

8 276 Bedriye SARAÇOĞLU, Seher Nur SÜLKÜ, Şenay AÇIKGÖZ yüksek kar oranı % 90 iken bu oran 2007 yılında % 50 dir. Diğer bir ifade ile gözlenen en yüksek kar oranı SDP sonrası %100 den % 50 ye düşmüş ve en düşük değer ile en yüksek değer arasındaki fark azalmıştır. Özetle 2007 yılındaki kar düzeyleri 2001 yılındaki düzeyleri ile karşılaştırıldığında kar düzeylerinin arttığı, ancak en düşük kar düzeyine 2007 yılında ulaşıldığı söylenebilir. En düşük karlılık SDP öncesinde kaydedilmiş olmakla birlikte en yüksek kar oranı 2001 yılının en yüksek kar oranından daha düşüktür. Ayrıca veriler incelendiğinde 2007 yılında 2001 yılına göre kar oranları artan hastanelerin oranının %70.3 ve kar oranları 2007 yılında 2001 yılına göre azalan hastanelerin oranının % 29.7 olduğu gözlenmiştir. Tablo 4: Betimleyici İstatistikler (Bin TL) 2001, Gözlem Sayısı (N) = , Gözlem Sayısı (N) = 469 Finansal Göstergeler DS Geliri DS Gideri En Küçük Değer En Büyük Değer Ortalama Standart Sapma En Küçük Değer En Büyük Değer Ortalama Standart Sapma (-0.31) ( ) (-37.13) (68. 71) (-3.06) ( ) (-93.3) (-137.4) ( ) (697.7) (34.9) (64.5) (2 42) ( ) (78. 9) (118.9) DS Kârı (-74.1) (283.5) (2.2) (16.8) (-133.1) (250.1) (14.3) (26.8) Kâr Oranı (%) Kaynak: Yataklı Tedavi Kurumları İstatistik Yıllığı 2001, Sağlık Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı. (.) 1994 fiyatları ile elde edilen değerleri gösterir. Bununla birlikte daha doğru bir değerlendirme yapabilmek için döner sermaye karı üzerinden 2001 ve 2007 dönemi karşılaştırılmıştır. Hastanelerin ortalama kârlılık oranı ise reformlar öncesinde % 5.73 iken reformlar sonrasında % ye yükselmiştir (bu artış istatistiksel olarak anlamlıdır; t-istatistiği olasılık değeri ile 6.73 tür). Reformlar sonrasında 469 hastanenin 330 unda kârlılık oranda artış gözlenmiştir. Kârlılık oranı yükselen hastanelerin sayısı örneklemimizin yaklaşık % 70 ni oluşturmaktadır. Bu sonuçlar SDP reformlarının SB hastanelerinin finansal durumunu güçlendirdiği yönünde bir kanıt sunmaktadır.

9 Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Finansal Durumu Üzerinde Sağlıkta Dönüşüm Programının Etkileri 277 Coğrafi bölge ayırımında yapılan değerlendirmeler Tablo 5 te özetlenmiştir. Coğrafi bölgeler itibariyle ortalama karlılık oranlarındaki en yüksek değişim Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde görülmüştür. Güneydoğu da SDP öncesinde hastanelerin ortalama karı negatif iken reformlar sonrasında ortalama kar % 20.6 seviyesine yükselmiş ve bölgedeki hastanelerin % 74 ünde (=28/38*100) karlılık artışları görülmüştür. Bununla birlikte hastane sayısının yüksek olduğu Karadeniz Bölgesi ndeki hastanelerin göreli olarak düşük finansal performans ile çalıştıkları gözlenmiştir. Üstelik, Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgedeki hastanelerin ortalama karlılık oranlarında reformlar sonrasında anlamlı artışlar gözlenmemiştir. Tablo 5: Coğrafi Bölgelere Göre Hastanelerin Kar Oranı Artışı Bölge Adı: Akdeniz Bölgesi n 53 Ortalama Kar Oranı (2007) 0.14 (0.02) Ortalama Kar Oranı (2001) 0.03 (0.02) t-ist ** 43 Ortalama Kar Oranı Farkı > 0 Hastane Sayısı Doğu Anadolu Bölgesi (0.03) Ege Bölgesi (0.01) Güneydoğu Bölgesi (0.03) İç Anadolu Bölgesi (0.01) Marmara Bölgesi (0.01) Karadeniz Bölgesi (0.02) 0.08 (0.03) 0.06 (0.03) (0.10) 0.08 (0.02) 0.08 (0.02) 0.06 (0.02) * *** * ** Tüm Hastaneler (0.01) 0.06 (0.01) 4.44 *** 330 Kaynak: Adı geçen kaynaklardan yazarların hesaplamaları.

10 278 Bedriye SARAÇOĞLU, Seher Nur SÜLKÜ, Şenay AÇIKGÖZ Ortalama karşılaştırmasında 2007 yılı karlılık oranları referans grup olarak alınmıştır. (.) standart hataları gösterir. ***, ** ve * sırasıyla %1, % 5 ve % 10 önem düzeylerinde istatistiksel anlamlılığı gösterir. Çalışmada, 2001 yılı kadro yatak sayıları dikkate alınarak hastaneler ölçeklendirildiğinde elde edilen sonuçlar Tablo 6 da yer almaktadır. Kadro yatak sayısı 50 ve daha az olan sınıf frekansı en yüksek (toplam hastane sayısı içindeki payı % 51.3), kadro yatak sayısı 400 den büyük olan sınıf frekansı en düşük (payı % 5.9) olan sınıftır. Ortalama kar oranı 2007 de 2001 e göre küçük ölçekli SB hastanelerinde 6.8 puan ve büyük ölçekli SB hastanelerinde 103 puan artmıştır. Orta ölçekli hastanelerde ise (kadro yatak sayısı 50 ila 100 arasında olanlar) SDP öncesinde ortalama karlılık oranları % 2.1 iken bu oran reformlar sonrasında % 14.0 seviyesine çıkmıştır. Tablodan da görüleceği üzere ortalama karlılık oranlarındaki en yüksek değişim orta ölçekli hastanelerde gözlenmiştir. Tablo 6: Ölçeklerine Göre Hastanelerin Kar Oranı Artışı n Ortalama Karlılık Oranı 2001 (%) Ortalama Karlılık Oranı 2007 (%) x x x x > Tüm Hastaneler Karlılık Oranlarındaki Yüzde Değişim t-ist *** (0.019) *** (0.023) *** (0.034) *** (0.036) 6.23 *** (0.014) Kaynak: Adı geçen kaynaklardan yazarların hesaplamaları. x: Hastanenin kadro yatak sayısı, (.) standart hataları gösterir. *** % 1 önem düzeyinde istatistiksel anlamlılığı gösterir. Ölçeklerine göre hastanelerin finansal performansı için sıfır hipotezi eşlenik gözlem çiftleri kullanılarak sınanmış ve elde edilen sonuçlar tüm kadro sınıflarında reformlar sonrasında istatistiksel olarak anlamlı karlılık oranı artışları kaydedildiğine işaret etmiştir. SB hastanelerinin finansal performanslarına reformların etkisi Tablo 7 ile gösterilmiştir.

11 Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Finansal Durumu Üzerinde Sağlıkta Dönüşüm Programının Etkileri 279 Tablo 7: Hastanelerin Finansal Performans Derecelerine Göre Değişimi Kâr oranına Göre Performans Notu Derecelendirme D C C + B B + A A + Toplam D (10.0) C (20.7) C (9.2) B (20.0) B (19.8) A (10.0) A (10.2) Kâr oranına Göre Performans Notu Toplam (10.0) (19.8) (10.0) (20.0) (19.8) (10.2) (10.0) (100.0) Kaynak: Adı geçen kaynaklardan yazarların hesaplamaları. (.) her bir harf notundaki toplam hastane sayısının toplam gözlem sayısı (N = 469) içindeki yüzdesini gösterir. Tablonun satırlarında SB hastanelerinin 2001 yılındaki finansal performanslarına göre aldığı derecelendirme harfi, sütunlarında ise SB hastanelerinin reformlar sonrasındaki (2007 yılında) finansal performanslarına göre aldığı derecelendirme harfi yer almaktadır. Örneğin, Tablo 7 deki ikinci satırı incelediğimizde 2001 yılında C - notu alan hastanelerin toplam sayısının 97 olduğunu görüyoruz. Bu 97 hastanenin 10 unun finansal derecesi 2007 de bir kademe düşerek D olmuştur, 15 inin finansal notu 2007 yılında da değişmeyerek C olarak gerçekleşmiştir. 13 ünün notu C + ya, 14 ünün notu B ye, 24 ünün notu B + ya, 12 sinin notu A ye ve 9 unun notu A + ya yükselmiştir. Tablo 7 de özetlenen sisteme göre, köşegende yer alan hastanelerin finansal performansları değişmemiş (harf notu aynı kalmış), köşegenin üstünde yer alan hastanelerin finansal performansları iyileşmiş (harf notu yükselmiş) ve köşegenin altında kalan hastanelerin finansal durumları kötüleşmiştir (harf notu düşmüştür). Analiz sonuçlarına göre 469 tane SB hastanesinin 81 nin finansal performansı değişmemiştir (bu hastaneler köşegende yer almışlardır). 469 hastanenin 196 sının finansal performansı iyileşirken (köşegenin üstünde yer alanlar), 192 sinin performansı düşmüştür (köşegenin altında yer alanlar). Buna göre SDP etkisiyle SB

12 280 Bedriye SARAÇOĞLU, Seher Nur SÜLKÜ, Şenay AÇIKGÖZ hastanelerinin % 42 sinin finansal performansı iyileşmiş, % 41 inin finansal performansı kötüleşmiş ve %17 sinin ise finansal performansı değişmeden kalmıştır. Analiz sonuçlarında dikkat çeken bir husus, reformlar öncesinde finansal performansı kötü olan hastanelerin SDP sonrasında durumlarında genel olarak bir iyileşme olmasına karşılık finansal performansı yüksek olan hastanelerin SDP reformları sonrasında finansal durumlarında genel bir düşüş görülmesidir yılında D grubuna düşen 47 hastanenin sadece 4 tanesinin (% 8.5 i) finansal performansında 2007 yılı verilerine göre bir değişme olmamıştır, ancak geri kalan 43 ünün (% 91 inin) finansal performansı reformlar ile iyileşmiştir yılı kar oranlarına göre finansal performansı çok iyi (A + ) olan 48 hastanenin sadece 7 si (% 15 i) bu durumu reformlar sonrasında sürdürürken, 41 i (% 85 i) iyi finansal performans durumunu 2007 yılında devam ettirememiştir. Ayrıca A kategorisinde yer alan hastanelerin % 78.7 sinin performansının düştüğü gözlenmiştir. Analiz sonuçlarımıza göre C ve C + grubu hastanelerinin sırasıyla % 74.2 ve % 55.7 sinin, B ve B + grubu hastanelerinin ise sırasıyla % 30.8 ve % 23.7 sinin performansının iyileştiği gözlenmiştir. 4. Sonuç Çalışmamızda SB hastanelerin finansal performanslarındaki gelişim SDP reformları öncesi ve sonrası için işletme kâr oranı bakımından değerlendirilmiştir. Analizimizde Sağlık Bakanlığı na bağlı 469 hastane kapsanarak reformlar öncesi ve sonrası karşılaştırmalar 2001 ve 2007 yılı verileri üzerinden yapılmıştır. Analiz sonuçlarımıza göre hastanelerin ortalama kârlılık oranı reformlar öncesinde % 5.73 iken reformlar sonrasında % ye yükselmiştir de 2001 yılına göre 8.8 puanlık mutlak artış istatistiksel olarak anlamlı olup bu da SDP reformlarının SB hastanelerinin finansal durumunu güçlendirdiği yönünde bir kanıt sunmaktadır. Reformlar sonrasında kârlılık oranı yükselen hastanelerin sayısı örneklemimizin yaklaşık % 70 ni oluşturmaktadır. Coğrafi bölgeler itibariyle ortalama karlılık oranlarındaki en yüksek değişim Güneydoğu Anadolu Bölgesi nde görülmüştür. Güneydoğu da SDP öncesinde hastanelerin ortalama karı negatif iken reformlar sonrasında % 20.6 seviyesine yükselmiş ve bölgedeki hastanelerin % 74 ünde karlılık artışları görülmüştür. Bununla birlikte Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgeleri nin performansı diğer bölgelerin gerisinde kalmış, bu bölgedeki hastanelerin ortalama karlılık oranlarında reformlar sonrasında anlamlı artışlar gözlenmemiştir. Çalışmada ayrıca hastanelerin karlılık oranlarındaki değişimler hastanelerin ölçeklerine göre değerlendirilmiştir. SB sınıflamasına bağlı kalınarak elde edilen

13 Sağlık Bakanlığı Hastanelerinin Finansal Durumu Üzerinde Sağlıkta Dönüşüm Programının Etkileri 281 analiz sonuçlarına göre, tüm kadro sınıflandırmalarında reformlar sonrasında istatistiksel olarak anlamlı karlılık oranı artışları gözlenmiştir. Ortalama karlılık oranlarındaki en yüksek değişim arası yataklı hastanelerde gözlenmiştir. SDP öncesinde ortalama karlılık oranları % 2.1 iken reformlar sonrasında % 14.0 seviyesine çıkmıştır. Çalışmamızda hastanelerin kârlılık oranları sınıflandırılmış ve hastanelere finansal derecelendirme harfleri verilmiştir ve 2007 yılları için kârlılık oranları dikkate alarak hastaneleri, önce finansal olarak performansı en kötü olan hastaneler D grubunda, finansal olarak performansı en iyi olan hastaneler A + grubunda olmak üzere yedi gruba ayırdık (D, C, C +, B, B +, A ve A + ). Daha sonra Sağlık Bakanlığı hastanelerinin kârlılık oranlarının reformlardan sonra nasıl değiştiğini inceledik. Analiz sonuçlarına göre, reformlar sonrasında hastanelerin % 42 sinin finansal performansı iyileşmiş, % 41 inin finansal performansı kötüleşmiş, % 17 sinin ise finansal performansı değişmemiştir. Buna göre reformların etkisiyle finansal durumu düzelen ve finansal durumları kötüleşen hastane yüzdeleri hemen hemen birbirine eşittir. Fakat çalışmamızda dikkat çekici nokta SDP öncesinde finansal performansı düşük olan hastanelerin SDP sonrasında durumlarında genel olarak bir iyileşme, bununla birlikte finansal performansı yüksek olan hastanelerin SDP reformları sonrasında finansal durumlarında genel olarak bir gerileme görülmesidir. Reformlar ile D grubu hastanelerin % 91 inin performansı iyileşmiştir; A + grubu hastanelerin ise % 85 inin performansı kötüleşmiştir. Neden reformlar finansal durumları bozuk hastaneleri karlı bir duruma getirirken, finansal durumları iyi hastaneleri daha kötü bir performansa itmiştir? Bu üzerinde çalışılması gereken önemli bir soru olarak önümüzde durmaktadır. Hastanelerin ölçeğinden, tipine (genel devlet, eğitim ve araştırma), hangi ilde bulunduğundan, bulundukları bölgedeki özel hastane sayısına ve hizmet sundukları nüfusun sosyo-ekonomik durumuna kadar geniş bir yelpazede araştırma yapılarak bu kritik sorunun cevabının alınması gerektiğini düşünüyoruz. KAYNAKÇA BAZZOLI, G. J., LINDROOTH R.C., HASNAIN-WYNIA R., NEEDLEMAN J. (2004/2005), The Balanced Budget Act of 1997 and US Hospital Operations. Inquiry, Vol. 41, No. 4, BAZZOLI, G. J., LINDROOTH, R. C., CLEMENT J. P., ZHAO M. and CHUKMAITOV A. (2006), Did the Strong Get Stronger and the Weak Get

14 282 Bedriye SARAÇOĞLU, Seher Nur SÜLKÜ, Şenay AÇIKGÖZ Weaker? Examining Changes in Hospital Financial Condition. Journal of Health Care Finance, Vol. 33, No. 2, ENCINOSA W. E., BERNARD, D. M. (2005), Hospital Finance and Patient Safety Outcomes. Inquiry, Vol. 42, No. 1, ERSOY, K., KAVUNCUBAŞ, S., ÖZCAN, Y. A. and HARRIS, J. M. (1997), Technical efficiencies of Turkish hospitals: DEA approach. J Med Sys, Vol. 21, No. 2, OECD (2009), Reviews of Health Systems Turkey, OECD and the International Bank for Reconstruction and Development/The World Bank, Washington. ÖZGÜLBAŞ N., KOYUNCUGİL A. S. (2009), Financial Profiling of Public Hospitals: An Application by Data Mining, The International Journal of Health Planning and Management, Vol. 24, No. 1, SAĞLIK BAKANLIĞI (2001), SB Yataklı Tedavi Kurumları İstatistik Kitabı, Sağlık Bakanlığı, Genel Tedavi Hizmetleri Müdürlüğü, Ankara-Türkiye. SAĞLIK BAKANLIĞI (2007), The Progress So Far Health Transformation Program in Turkey, Ministry of Health, Ankara-Turkey. SEZEN, B. (2008), Türkiye'deki Hastanelerin Veri Zarflama Analizi Yöntemi ile Sahipliklerine Göre Verimliliklerinin Tespiti ve Yıllar Arasındaki Verimlilik Değişimlerinin İncelenmesi, TÜBİTAK Araştırma Projesi, No. 107K168, Haziran. SÜLKÜ, S. N. (2011, a), Türkiye de Sağlıkta Dönüşüm Programı Öncesi ve Sonrasında Sağlık Hizmetlerinin Sunumu, Finansmanı ve Sağlık Harcamaları, T.C. Maliye Bakanlığı, Strateji Geliştirme Başkanlığı, SGBYAYIN. SÜLKÜ, S. N. (2011,b), The Health Sector Reforms and the Efficiency of Public Hospitals in Turkey: Provincial Markets. European Journal of Public Health, doi: /eurpub/ckr163 (1-5). ŞAHİN, I., ÖZCAN, Y. A. and ÖZGEN, H. (2009), Assessment of Hospital Efficiency under Health Transformation Program in Turkey. Central European Journal of Operations Research, Vol. 19, No.1, ŞAHİN, I., ÖZCAN, Y. A. (2000), Public Sector Hospital Efficiency for Provincial Markets in Turkey. J Med Sys, Vol. 24, No. 6, WILSON, A. B. (2010), Financial Performance Elements Contributing to the Technical Efficiency of Critical Access Hospitals: A Logistic Regression Approach to Categorizing Efficient and Inefficient Facilities, (Dissertation), Central Michigan University, Mount Pleasant Michigan.

Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi

Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013 Dönemi Mehmet ATASEVER Mayıs, 2015 Türkiye Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Analizi 2002-2013

Detaylı

Sağlık Grubu. 2014 Mali Yılı Sonuçları Yatırımcı Sunumu Mart 2015

Sağlık Grubu. 2014 Mali Yılı Sonuçları Yatırımcı Sunumu Mart 2015 Sağlık Grubu 2014 Mali Yılı Sonuçları Yatırımcı Sunumu Mart 2015 2014 Yılında Lokman Hekim SATIŞLAR Net konsolide satışlarımız %16.3 artarak 125 milyon TL olmuştur. BRÜT GELİR Yıldan yıla %65.3 artarak

Detaylı

Araştırma Notu 18/229

Araştırma Notu 18/229 Araştırma Notu 18/229 18 Mayıs 2018 15-19 YAŞ ARASINDAKİ 700 BİN GENÇ NE İŞGÜCÜNDE NE EĞİTİMDE Gökçe Uysal * ve Yazgı Genç ** Yönetici Özeti 2012-2016 dönemine ait Hanehalkı İşgücü Anketi verileri kullanılarak

Detaylı

Araştırma Notu 17/212

Araştırma Notu 17/212 Araştırma Notu 17/212 18 Mayıs 2017 15-19 YAŞ ARASINDAKİ 850 BİN GENÇ NE İŞGÜCÜNDE NE EĞİTİMDE Gökçe Uysal * ve Selin Köksal ** Yönetici Özeti 2014 ve 2015 Hanehalkı İşgücü Anketi verileri kullanılarak

Detaylı

Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi. Sağlık Nedir?

Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi. Sağlık Nedir? Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi Sağlık Nedir? Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şöyle tanımlanmıştır: Mehmet ATASEVER Kamu İhale Kurumu Kurul Üyesi Sağlık insanın;

Detaylı

Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi

Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansmanı ve Sağlık Harcamalarının Gelişimi Mehmet ATASEVER Kamu İhale Kurumu Kurul Üyesi Ankara, 29.11.2018 Sağlık Nedir? Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şöyle tanımlanmıştır:

Detaylı

VERİMLİLİK SEMPOZYUMU 1 FİNANSAL ANALİZ VE VERİMLİLİK KARNE İLİŞKİSİ

VERİMLİLİK SEMPOZYUMU 1 FİNANSAL ANALİZ VE VERİMLİLİK KARNE İLİŞKİSİ VERİMLİLİK SEMPOZYUMU 1 FİNANSAL ANALİZ VE VERİMLİLİK KARNE İLİŞKİSİ Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı Finansal Analiz Daire Başkanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna bağlı sağlık kuruluşlarının

Detaylı

Tıp Fakültelerinde ve Üniversite Hastanelerinde Durum Değerlendirmesi. Prof. Dr. Feride Aksu Tanık TTB Genel Sekreteri

Tıp Fakültelerinde ve Üniversite Hastanelerinde Durum Değerlendirmesi. Prof. Dr. Feride Aksu Tanık TTB Genel Sekreteri Tıp Fakültelerinde ve Üniversite Hastanelerinde Durum Değerlendirmesi Prof. Dr. Feride Aksu Tanık TTB Genel Sekreteri Üniversite Hastanelerinin İşletmeleştirilmesi Bütçe payının Döner sermaye gelirlerine

Detaylı

2014). Ancak. ayaktan ge

2014). Ancak. ayaktan ge PAY PER CASE PAYMENT MODEL IN HOSPITALS: COMPARISON OF P Yazar / Author: i Abstract Today, the fact that the prices of health care services are not determined according to the financial situation affects

Detaylı

TÜRKİYE DE KATASTROFİK SAĞLIK HARCAMA ORANLARINDA YAŞANAN YÜKSELİŞ NEDENİNİN ARAŞTIRILMASI ÖN ÇALIŞMA SONUÇLARI

TÜRKİYE DE KATASTROFİK SAĞLIK HARCAMA ORANLARINDA YAŞANAN YÜKSELİŞ NEDENİNİN ARAŞTIRILMASI ÖN ÇALIŞMA SONUÇLARI TÜRKİYE DE KATASTROFİK SAĞLIK HARCAMA ORANLARINDA YAŞANAN YÜKSELİŞ NEDENİNİN ARAŞTIRILMASI ÖN ÇALIŞMA SONUÇLARI YRD. DOC. D R. GUVENC KOCKAYA, YRD. DOC. D R. B E RNA T U NCAY, YRD. DOC. D R. AYS U N AYGUN

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi. A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü

Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi. A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü Sağlık Reformunun Mali Sürdürülebilirlik Açısından Değerlendirilmesi A. Tuncay Teksöz Pfizer,Türkiye Sağlık Politikası Koordinatörü T.Teksöz, K.Helvacıoğlu ve Y.Kaya Sağlık Reformunun Sonuçları İtibariyle

Detaylı

Performansa Dayalı Ek Ödeme Sisteminin Kamu Hastanelerinin Verimliliği Üzerine Etkileri 1

Performansa Dayalı Ek Ödeme Sisteminin Kamu Hastanelerinin Verimliliği Üzerine Etkileri 1 Performansa Dayalı Ek Ödeme Sisteminin Kamu Hastanelerinin Verimliliği Üzerine Etkileri 1 Seher Nur SÜLKÜ Özet Türkiye de 2003 yılından itibaren Sağlıkta Dönüşüm Programı (SDP) ile sağlık sistemini düzenleyen

Detaylı

Rekabetçilik İçin Kaliteli Eğitim Şart

Rekabetçilik İçin Kaliteli Eğitim Şart Rekabetçilik İçin Kaliteli Eğitim Şart Bengisu Özenç Araştırmacı Selin Arslanhan Araştırmacı TEPAV Politika Notu Aralık 2010 Rekabetçilik İçin Kaliteli Eğitim Şart Aralık 2010 tarihinde yayınlanmış olan

Detaylı

Muayene sayısındaki artış, anlamlı bir erişim artışını mı ifade ediyor?

Muayene sayısındaki artış, anlamlı bir erişim artışını mı ifade ediyor? Muayene sayısındaki artış, anlamlı bir erişim artışını mı ifade ediyor? Selin Arslanhan Araştırmacı TEPAV Politika Notu Eylül 2010 Sayfa 1 Muayene sayısındaki artış, anlamlı bir erişim artışını mı ifade

Detaylı

Artan Sağlık Harcamaları Temel Sağlık Göstergelerini Nasıl Etkiliyor? Selin Arslanhan Araştırmacı

Artan Sağlık Harcamaları Temel Sağlık Göstergelerini Nasıl Etkiliyor? Selin Arslanhan Araştırmacı Artan Sağlık Harcamaları Temel Sağlık Göstergelerini Nasıl Etkiliyor? Selin Arslanhan Araştırmacı TEPAV Değerlendirme Notu Temmuz 1 19 191 19 193 19 195 19 197 19 199 199 1991 199 1993 199 1995 199 1997

Detaylı

2015 MAYIS AYI ENFLASYON RAPORU

2015 MAYIS AYI ENFLASYON RAPORU 2015 MAYIS AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 03.06.2015 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Tüketici Fiyat Endeksi

Detaylı

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 )

BKİ farkı Standart Sapması (kg/m 2 ) A B BKİ farkı Ortalaması (kg/m 2 ) 4. SUNUM 1 Gözlem ya da deneme sonucu elde edilmiş sonuçların, rastlantıya bağlı olup olmadığının incelenmesinde kullanılan istatistiksel yöntemlere HİPOTEZ TESTLERİ denir. Sonuçların rastlantıya bağlı

Detaylı

T.C HARRAN ÜNİVERSİTESİ

T.C HARRAN ÜNİVERSİTESİ T.C HARRAN ÜNİVERSİTESİ 2013 YILI MALİ DURUM VE BEKLENTİLER RAPORU Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı Şanlıurfa 2013 T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı 2013 YILI OCAK-HAZİRAN

Detaylı

2018 YILI KURUMSAL MALİ DURUM ve BEKLENTİLER RAPORU

2018 YILI KURUMSAL MALİ DURUM ve BEKLENTİLER RAPORU 2018 YILI KURUMSAL MALİ DURUM ve BEKLENTİLER RAPORU TEMMUZ - 2018 İçindekiler I. OCAK-HAZİRAN 2018 DÖNEMİ BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI... 2 A. Bütçe... 2 01. Personel... 4 02. SGK Devlet Primi... 4 03. Mal

Detaylı

Araştırma Notu 16/195

Araştırma Notu 16/195 Araştırma Notu 16/195 18 Mayıs 2016 HER ÜÇ GENÇTEN BİRİ EĞİTİMİNE DEVAM ETMİYOR Gökçe Uysal *, Melike Kökkızıl ** ve Selin Köksal *** Yönetici Özeti 2013 ve 2014 Hanehalkı İşgücü Anketi verileri kullanılarak

Detaylı

GELİR VE YAŞAM KOŞULLARI ARAŞTIRMASI. Son Güncelleme

GELİR VE YAŞAM KOŞULLARI ARAŞTIRMASI. Son Güncelleme TÜRKİYE ŞEKER SANAYİİ İŞÇİLERİ SENDİKASI GENEL MERKEZİ GELİR VE YAŞAM KOŞULLARI ARAŞTIRMASI 2008 Son Güncelleme 29/07/2010 Şeker-İş Sendikası Genel Merkezi AR-GE(Araştırma Geliştirme) Birimi Karanfil Sokak,

Detaylı

Özet. DOI: /isarder Bilimciler Sempozyumu nda sunulan bildirinin gözden geçirilmiş ve genişletilmiş halidir.

Özet. DOI: /isarder Bilimciler Sempozyumu nda sunulan bildirinin gözden geçirilmiş ve genişletilmiş halidir. DOI: 10.20491/isarder.2018.425 Kamu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezlerinin Coğrafi Bölgelere Göre Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi * Assessment of Financial Performance of Public Oral and Dental

Detaylı

T TESTİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ. Yrd. Doç. Dr. C. Deha DOĞAN

T TESTİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ. Yrd. Doç. Dr. C. Deha DOĞAN T TESTİ: ORTALAMALAR ARASI FARKLARIN TEST EDİLMESİ Yrd. Doç. Dr. C. Deha DOĞAN Gruplara ait ortalamalar elde edildiğinde, farklı olup olmadıkları ilk bakışta belirlenemez. Ortalamalar arsında bulunan

Detaylı

Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi

Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı Meclisi Makine İmalatı Sanayi Temel Bazı Göstergelerdeki Gelişmeler 2018 İlk Yarı Eylül, 2018 Bilgi Notu 5/2018, Ruhi GÜRDAL (Doç. Dr.) Türkiye Makine ve Teçhizat İmalatı

Detaylı

Araştırma Notu 15/182

Araştırma Notu 15/182 Araştırma Notu 15/182 18 Mayıs 2015 15-19 YAŞINDA 950 BİN GENÇ NE EĞİTİMDE NE İŞGÜCÜNDE Seyfettin Gürsel, Gökçe Uysal and Melike Kökkızıl Yönetici Özeti Hanehalkı İşgücü Anketi verileri kullanılarak hazırlanan

Detaylı

SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ. Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı. Mehmet Furkan KARACA, Yardımcı Araştırmacı

SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ. Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı. Mehmet Furkan KARACA, Yardımcı Araştırmacı 15 Mayıs 2014 SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı Mehmet Furkan KARACA, Yardımcı Araştırmacı Hanehalkı İşgücü Anketinde Yeni Düzenlemeler Avrupa Birliğine tam uyum

Detaylı

BURSA EKONOMİSİNİN 2000 YILININ DEĞERLENDİRİLMESİ

BURSA EKONOMİSİNİN 2000 YILININ DEĞERLENDİRİLMESİ BURSA EKONOMİSİNİN 2000 YILININ DEĞERLENDİRİLMESİ 1- GİRiŞ Prof.Dr.Ali Ceylan ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ İ.İ.B.F. ÖĞRETİM ÜYESİ Bilindiği gibi, 1999 yılı, Türkiye ekonomisi açısından oldukça zor bir ekonomik

Detaylı

ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE

ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI YENİ TEŞVİK MEVZUATI HAKKINDA EKONOMİ BAKANINA HAZIRLANAN RAPOR 2012

DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI YENİ TEŞVİK MEVZUATI HAKKINDA EKONOMİ BAKANINA HAZIRLANAN RAPOR 2012 DİYARBAKIR TİCARET VE SANAYİ ODASI YENİ TEŞVİK MEVZUATI HAKKINDA EKONOMİ BAKANINA HAZIRLANAN RAPOR 2012 1 1. Giriş Bölgesel kalkınma veya bölgesel gelişmeler son yıllarda hepimizin üstünde tartıştığı bir

Detaylı

SAĞLIK İŞLETMELERİNDE FİNANSAL ORANLAR ARACILIĞIYLA PERFORMANS ÖLÇÜMÜ: HASTANELERDE BİR UYGULAMA*

SAĞLIK İŞLETMELERİNDE FİNANSAL ORANLAR ARACILIĞIYLA PERFORMANS ÖLÇÜMÜ: HASTANELERDE BİR UYGULAMA* SAĞLIK İŞLETMELERİNDE FİNANSAL ORANLAR ARACILIĞIYLA PERFORMANS ÖLÇÜMÜ: HASTANELERDE BİR UYGULAMA* Makale Sunum Tarihi : 05.02.2015 Yayına Kabul Tarihi : 06.03.2015 Muammer ERDOĞAN Prof. Dr., Bingöl Üniversitesi,

Detaylı

SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ. Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı. Damla OR, Yardımcı Araştırmacı. Yönetici Özeti

SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ. Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı. Damla OR, Yardımcı Araştırmacı. Yönetici Özeti 15 Nisan 2014 SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı Damla OR, Yardımcı Araştırmacı Yönetici Özeti Ocak dönemine işsizlik ve tarım dışı işsizlik oranlarında; bir önceki

Detaylı

2017 YILI KURUMSAL MALİ DURUM ve BEKLENTİLER RAPORU

2017 YILI KURUMSAL MALİ DURUM ve BEKLENTİLER RAPORU 2017 YILI KURUMSAL MALİ DURUM ve BEKLENTİLER RAPORU TEMMUZ - 2017 İçindekiler I. OCAK-HAZİRAN 2017 DÖNEMİ BÜTÇE UYGULAMA SONUÇLARI... 2 A. Bütçe Giderleri... 2 01. Personel Giderleri... 4 02. SGK Devlet

Detaylı

2015 Tercih Dönemi Üniversite Kontenjanları Analizi

2015 Tercih Dönemi Üniversite Kontenjanları Analizi Parlakbirgelecek.com Araştırma Serisi Yıl:3 Sayı:7 26 Haziran 2015 2015 Tercih Dönemi Üniversite Kontenjanları Analizi Üniversite Kontenjanlarındaki Artış*: 2015 yılında toplam kontenjan %1.8 artmıştır.

Detaylı

Ödeme Kuruluşları Açısından TİG (DRG) ve Önemi

Ödeme Kuruluşları Açısından TİG (DRG) ve Önemi Ödeme Kuruluşları Açısından TİG (DRG) ve Önemi 1 Mayıs 2010, Antalya Dr. Murat BALANLI SGK Yönetim Kurulu Üyesi 1 Ödeme Modelleri 5510 sayılı Kanunun yürürlüğe girmesiyle ülke nüfusu (yeşil kartlılar dışında)

Detaylı

Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları

Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları Ulusal Eğitim Derneği Cumartesi Konferansları PISA ARAŞTIRMALARI ve TÜRKİYE Yrd. Doç. Dr. Ergül Demir Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Ankara, 21 Kasım 2015 1 PISA Nedir? Uluslararası eğitim

Detaylı

DÜŞÜKLER VE ÖLÜ DOĞUMLAR 6

DÜŞÜKLER VE ÖLÜ DOĞUMLAR 6 DÜŞÜKLER VE ÖLÜ DOĞUMLAR 6 Sabahat Tezcan ve Alanur Çavlin Bozbeyoğlu Bu bölümde isteyerek düşükler, kendiliğinden düşükler ve ölü doğumlara ilişkin bulgular sunulmaktadır. Ölü doğumlar ve kendiliğinden

Detaylı

KAMU FİNANSMANI VE BORÇ GÖSTERGELERİ

KAMU FİNANSMANI VE BORÇ GÖSTERGELERİ KAMU FİNANSMANI VE BORÇ GÖSTERGELERİ HAZIRLAYAN 21.05.2014 RAPOR Doç. Dr. Binhan Elif YILMAZ Araş.Gör. Sinan ATAER 1. KAMU FİNANSMANI Merkezi Yönetim Bütçe Dengesi, 2013 yılı sonunda 18.849 milyon TL açık

Detaylı

2014 ARALIK AYI ENFLASYON RAPORU

2014 ARALIK AYI ENFLASYON RAPORU 2014 ARALIK AYI ENFLASYON RAPORU HAZIRLAYAN 05.01.2015 Yrd. Doç. Dr. Sema ULUTÜRK AKMAN - İstatistik Araştırma Merkezi Araş. Gör. Hakan BEKTAŞ İktisat Fakültesi Ekonometri Bölümü RAPOR Aralık ayında Tüketici

Detaylı

MALÎ BÜLTEN-01 M A R M A R A Ü N İ V E R S İ T E S İ M A LÎ BÜLTENİ REEL RAKAMLAR

MALÎ BÜLTEN-01 M A R M A R A Ü N İ V E R S İ T E S İ M A LÎ BÜLTENİ REEL RAKAMLAR BÜTÇE DENGESİ M A R M A R A Ü N İ V E R S İ T E S İ İ K T İ S A T F A K Ü L T E S İ M A LÎ BÜLTENİ REEL RAKAMLAR VERGİ HUKUKU KİTAP TANITIMI Bütçe Dengesi Yılın ilk 2 aylık ( 2018) döneminde, Merkezi Yönetim

Detaylı

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı 2003-2004 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARI

T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı 2003-2004 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARI T.C. MALİYE BAKANLIĞI Araştırma, Planlama ve Koordinasyon Kurulu Başkanlığı Kısa Rapor Hanehalkı Tüketim Harcaması: 77/1 18 Kasım 2005 2003-2004 HANEHALKI TÜKETİM HARCAMALARI DİE nin yayınladığı 2003-2004

Detaylı

ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE

ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE ÖZEL HASTANELER İLE VAKIF ÜNİVERSİTE HASTANELERİNİN PUANLANDIRILMASI HAKKINDA YÖNERGE Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası

Detaylı

2019 un ikinci çeyreğinin en güçlü istihdam beklentisi Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektöründe

2019 un ikinci çeyreğinin en güçlü istihdam beklentisi Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektöründe BASIN BÜLTENİ 2019 un ikinci çeyreğinin en güçlü istihdam beklentisi Tarım, Avcılık, Ormancılık ve Balıkçılık sektöründe ManpowerGroup 2019 ikinci çeyrek İstihdama Genel Bakış Araştırması na göre Türkiye

Detaylı

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM

SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM 1 SAĞLIK HARCAMALARINDA SON DURUM Temmuz 2018 Sağlık harcamaları ekonomik kriz sonrası yaşadığı düşüşten sonra artma eğilimi göstermiştir. 2016 yılında sağlık harcamaları, 2017 yılında beklenenden daha

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU Dr. Mümine Nurdan DOĞUKAN GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ POLİTİKA VE PROJE DAİRE BAŞKANLIĞI 07 Kasım 2014 Sunum Planı Tanımlar Özel Sağlık Sigortası Çeşitleri Tamamlayıcı

Detaylı

Sayı: 2012-35 / 13 Aralık 2012 EKONOMİ NOTLARI. Akım Verilerle Tüketici Kredileri Defne Mutluer Kurul

Sayı: 2012-35 / 13 Aralık 2012 EKONOMİ NOTLARI. Akım Verilerle Tüketici Kredileri Defne Mutluer Kurul Sayı: 212-3 / 13 Aralık 212 EKONOMİ NOTLARI Akım Verilerle Tüketici Kredileri Defne Mutluer Kurul Özet: Akım kredi verileri, kredilerin dönemsel dinamiklerini daha net ortaya koyabilmektedir. Bu doğrultuda,

Detaylı

Sağlık Hizmetlerinin ve Finansmanının Sürdürülebilirliği

Sağlık Hizmetlerinin ve Finansmanının Sürdürülebilirliği 18.07.2018 Sağlık Hizmetlerinin ve Finansmanının Sürdürülebilirliği 2 Türkiye de Sağlık Hizmetlerinin Finansman Yapısı Türkiye de sağlık sisteminin finansman yapısı karma özellik göstermektedir. Bir taraftan

Detaylı

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR

YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR YENİ TEŞVİK SİSTEMİ VE DİYARBAKIR Mart 215 Hikmet DENİZ i İçindekiler Tablo Listesi... iii Grafik Listesi... iii 1. Giriş... 1 2. Türkiye'de Teşvik Belgesine Bağlı Yatırımlar... 1 3. Yatırımların Bölgesel

Detaylı

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuç: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT The Evaluation of Mental Workload in Nurses Objective: Method: Findings: Conclusion:

ÖZET Amaç: Yöntem: Bulgular: Sonuç: Anahtar Kelimeler: ABSTRACT The Evaluation of Mental Workload in Nurses Objective: Method: Findings: Conclusion: ÖZET Amaç: Yapılan bu çalışma ile Gülhane Askeri Tıp Fakültesi Eğitim Hastanesinde görevli hemşirelerin zihinsel iş yüklerinin değerlendirilmesi ve zihinsel iş yükünün hemşirelerin sosyo-kültürel özelliklerine

Detaylı

SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMU

SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMU EK-22 SAĞLIK SEKTÖRÜNÜN MEVCUT DURUMU 1. Yasal Düzenlemeler, Amaçlar, İlke ve Politikalar Türkiye de sağlık hizmetleri çok çeşitli mevzuatlara dayalı olarak çeşitli kuruluşlar tarafından ayrı ayrı verilmektedir.

Detaylı

Sekuro Plastik Ambalaj Sanayi A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporuna İlişkin Değerlendirme Raporu

Sekuro Plastik Ambalaj Sanayi A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporuna İlişkin Değerlendirme Raporu Sekuro Plastik Ambalaj Sanayi A.Ş. Halka Arz Fiyat Tespit Raporuna İlişkin Değerlendirme Raporu Neta Yatırım Menkul Değerler A.Ş. 08.04.2014 1. Değerlendirme Raporu nun Amacı Sermaye Piyasası Kurulu nun

Detaylı

Sağlık Kuruluşlarında Maliyet Yönetimi ve Güncel

Sağlık Kuruluşlarında Maliyet Yönetimi ve Güncel Sağlık Kuruluşlarında Maliyet Yönetimi ve Güncel Uygulamalar YRD. DOÇ. DR. EMRE ATILGAN TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÖNETİMİ BÖLÜMÜ Sağlık Kurumlarında Maliyet Yönetimi ve Güncel Uygulamalar Sunum Planı:

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU SOSYAL GÜVENLİK KURUMU GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SAĞLIK FİNANSMANINDA 2023 VİZYONU Nisan 2018 Dr. Mustafa ÖZDERYOL SUNUM PLANI Ø SÖZLEŞMELİ SAĞLIK HİZMETİ SUNUCUSU SAYILARI Ø SAĞLIK HARCAMALARINA

Detaylı

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 14. Hafta

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 14. Hafta SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ 14. Hafta 1 Hindistan Sağlık Sistemi Genel bilgi Hindistan Güney Asya'da bulunan bir ülkedir. Dünyanın en büyük yedinci coğrafi alanı ve en büyük ikinci nüfusuna

Detaylı

Toplam Kalite Yönetimi Uygulamasının Yatan Hasta Memnuniyetine Etkisi: Altı Yıllık Kamu Hastanesi Deneyimi

Toplam Kalite Yönetimi Uygulamasının Yatan Hasta Memnuniyetine Etkisi: Altı Yıllık Kamu Hastanesi Deneyimi İstanbul Tıp Derg - Istanbul Med J 212;13(4):186-19 doi: 1.555/134.853.212.35119 KLİNİK ÇALIŞMA - ORIGINAL ARTICLE Toplam Kalite Yönetimi Uygulamasının Yatan Hasta Memnuniyetine Etkisi: Altı Yıllık Kamu

Detaylı

tepav Yeni Milli Eğitim Kanun Tasarısı Bütçesi: Nicelik mi, Nitelik mi? Mart2012 N201217 POLİTİKA NOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Yeni Milli Eğitim Kanun Tasarısı Bütçesi: Nicelik mi, Nitelik mi? Mart2012 N201217 POLİTİKA NOTU Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı POLİTİKA NOTU Mart2012 N201217 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Bengisu ÖZENÇ 1 Analist, Ekonomi Etütleri Selin ARSLANHAN MEMİŞ 2 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri Yeni Milli Eğitim Kanun

Detaylı

MATE211 BİYOİSTATİSTİK

MATE211 BİYOİSTATİSTİK MATE211 BİYOİSTATİSTİK ÇALIŞMA SORULARININ ÇÖZÜM VE CEVAPLARI Yapılan bir araştırmada, 136 erişkin kişinin kanlarındaki kolesterol düzeyleri gr/dl cinsinden aşağıda verilmiştir: 180 230 190 186 220 191

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK. Ödev Çözümleri. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK. Ödev Çözümleri. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Ödev Çözümleri Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr Ödev 1 Çözümleri 2 1. Bir sonucun

Detaylı

Özel Hastanelerin Puanlandırılması ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge

Özel Hastanelerin Puanlandırılması ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge Özel Hastanelerin Puanlandırılması ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun

Detaylı

Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler Bahman Alp RENÇBER 1

Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler Bahman Alp RENÇBER 1 Çankırı Karatekin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 3(1): 191-198 Üniversite Öğrencilerinin Akademik Başarılarını Etkileyen Faktörler Bahman Alp RENÇBER 1 Özet Bu çalışmanın amacı, üniversite

Detaylı

Courses Offered in the PhD Program

Courses Offered in the PhD Program Courses Offered in the PhD Program Compulsory Courses Course Code Course Title Dersin Adı PUBF 601 Advanced Topics in Public Finance Kamu Maliyesinde İleri Düzey Konular Elective Courses Course Code Course

Detaylı

Araştırma Notu 13/159

Araştırma Notu 13/159 Araştırma Notu 13/159 27 Aralık 2013 1,4 MİLYON GENÇ NE OKULDA NE İŞTE Seyfettin Gürsel, Gökçe Uysal-Kolaşin ve Melike Kökkızıl Yönetici Özeti TÜİK tarafından açıklanan Hanehalkı İşgücü Anketi 2012 verilerine

Detaylı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr.Eyup Sabri TEZCAN Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ. Dr.Eyup Sabri TEZCAN Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Dr.Eyup Sabri TEZCAN Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı KURUMSAL YAPI 16/05/2006 tarihli ve 5502 Sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu MERKEZ TEŞKİLATI Ana Hizmet

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MALİYE BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MALİYE BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ MALİYE BÖLÜMÜ LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARI YÜKSEK LİSANS PROGRAMLARI MALİYE Tezli Yüksek Lisans Programı Maliye tezli yüksek lisans programının eğitim

Detaylı

ANADOLU NUN İKİNCİ 500 DE YILDIZI PARLADI ARAŞTIRMA

ANADOLU NUN İKİNCİ 500 DE YILDIZI PARLADI ARAŞTIRMA İKİNCİ 500 DE ANADOLU NUN YILDIZI PARLADI İstanbul Sanayi Odası nın Türkiye nin İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2015 listesinde Anadolu kentlerinden 320 firma yer aldı. Bir önceki yıl bu rakam 317 idi.

Detaylı

TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER

TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER Tanımlayıcı İstatistikler ve Grafikle Gösterim Grafik ve bir ölçüde tablolar değişkenlerin görsel bir özetini verirler. İdeal olarak burada değişkenlerin merkezi (ortalama) değerlerinin

Detaylı

Araştırma Notu 14/161

Araştırma Notu 14/161 Araştırma Notu 14/161 22 Ocak 2014 EĞİTİM KALİTESİNDE YÜKSEK AMA YETERSİZ ARTIŞ Seyfettin Gürsel * ve Mine Durmaz ** Yönetici Özeti Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) 2012 yılı raporunu

Detaylı

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ

BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ 1 BÖLÜM 13 HİPOTEZ TESTİ Bilimsel yöntem aşamalarıyla tanımlanmış sistematik bir bilgi üretme biçimidir. Bilimsel yöntemin aşamaları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir (Karasar, 2012): 1. Bir problemin

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2013 ŞUBAT AYI SONUÇLARI 15 MART 2013

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2013 ŞUBAT AYI SONUÇLARI 15 MART 2013 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2013 ŞUBAT AYI SONUÇLARI 15 MART 2013 REIDIN EMLAK ENDEKS: 2.EL KONUTLAR FİYAT ENDEKSLERİ 2013 ŞUBAT AYI SONUÇLARI Sayı: 51 YÖNETİCİ ÖZETİ Şubat ayında 2007 Haziran=100 temel

Detaylı

REIDIN.com KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2012 OCAK AYI SONUÇLARI 15 ŞUBAT 2012

REIDIN.com KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2012 OCAK AYI SONUÇLARI 15 ŞUBAT 2012 REIDIN.com KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2012 OCAK AYI SONUÇLARI 15 ŞUBAT 2012 REIDIN.com EMLAK ENDEKS: 2.EL KONUTLAR FİYAT ENDEKSLERİ 2012 OCAK AYI SONUÇLARI Sayı: 38 YÖNETİCİ ÖZETİ Ocak ayında 2007 Haziran=100

Detaylı

BİYOİSTATİSTİK. Genel Uygulama 1. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH

BİYOİSTATİSTİK. Genel Uygulama 1. Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH BİYOİSTATİSTİK Genel Uygulama 1 Yrd. Doç. Dr. Aslı SUNER KARAKÜLAH Ege Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Biyoistatistik ve Tıbbi Bilişim AD. Web: www.biyoistatistik.med.ege.edu.tr Soru 1 Ege Üniversitesi Diş

Detaylı

Sağlık Hizmet Sunumu Politikaları (Üniversite Hastaneleri)

Sağlık Hizmet Sunumu Politikaları (Üniversite Hastaneleri) Sağlık Hizmet Sunumu Politikaları (Üniversite Hastaneleri) Prof.Dr. Akın Kaya Ankara Ün. Tıp Fakültesi Hastaneleri Başhekim Yardımcısı(Satın alma ve Döner sermaye Birim Sorumlusu) Sağlık Hizmeti Sağlık

Detaylı

5018 SAYILI KANUN İLE TÜRK KAMU YÖNETİMİNDE PERFORMANS YÖNETİMİ UYGULAMALARI

5018 SAYILI KANUN İLE TÜRK KAMU YÖNETİMİNDE PERFORMANS YÖNETİMİ UYGULAMALARI 5018 SAYILI KANUN İLE TÜRK KAMU YÖNETİMİNDE PERFORMANS YÖNETİMİ UYGULAMALARI Ayşe Şentürk 1 Özet Ülkemizde son dönemde yaşanan değişim ve dönüşüm sürecinin kamu yönetimindeki somut yansımalarından birisi

Detaylı

Araştırma Notu 18/225

Araştırma Notu 18/225 Araştırma Notu 18/225 20 Nisan 2018 ŞİDDETLİ MADDİ YOKSUNLUK İÇERİSİNDE YAŞAYAN ÇOCUKLARIN ORANI ARTIYOR Gökçe Uysal ve Yazgı Genç Yönetici Özeti Avrupa Birliği nin yoksunluk tanımına göre 2016 yılında

Detaylı

Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek

Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek Müzakere Becerileri ile Satış Performansını Geliştirmek Wilson Learning in yaptığı araştırma, Evet e Doğru Müzakere eğitiminin satış performansı üzerindeki etkisini değerlendirmek üzere geliştirilmiştir.

Detaylı

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017

SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 SAĞLIK HİZMETİ GERİ ÖDEMELERİ VE YALIN UYGULAMALAR GENEL SAĞLIK SİGORTASI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MART 2017 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın Uygulamaların İlişkisi 2 Sağlık Hizmeti Geri Ödemeleri ile Yalın

Detaylı

Türkiye de Sağlık Harcamalarının Finansal Sürdürülebilirliği

Türkiye de Sağlık Harcamalarının Finansal Sürdürülebilirliği Sağlık Nedir? Dünya Sağlık Örgütü sağlığı şöyle tanımlanmıştır: Sağlık insanın; bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam iyilik halidir. Türkiye de Sağlık Hakkı (T.C.Anayasası 56.Madde) Herkes sağlıklı ve dengeli

Detaylı

SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ. Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı. Melike Berna AKÇA, Yardımcı Araştırmacı.

SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ. Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı. Melike Berna AKÇA, Yardımcı Araştırmacı. 15 Ağustos 2013 SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı Melike Berna AKÇA, Yardımcı Araştırmacı Yönetici Özeti TÜİK, Mayıs 1 ayı işsizlik oranını %8,8 olarak açıklamıştır.

Detaylı

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER

DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER DÜNYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER 1.KÜRESEL EKONOMİK GÖRÜNÜM ABD Merkez Bankası FED, 18 Aralık tarihinde tahvil alım programında azaltıma giderek toplam tahvil alım miktarını 85 milyar dolardan 75 milyar

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2013 NİSAN AYI SONUÇLARI 15 MAYIS 2013

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2013 NİSAN AYI SONUÇLARI 15 MAYIS 2013 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2013 NİSAN AYI SONUÇLARI 15 MAYIS 2013 REIDIN EMLAK ENDEKS: 2.EL KONUTLAR FİYAT ENDEKSLERİ 2013 NİSAN AYI SONUÇLARI Sayı: 53 YÖNETİCİ ÖZETİ Nisan ayında 2007 Haziran=100

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ SONUÇLARI DURUM TESPİT ANKETİ MESLEK KOMİTELERİ Nisan 15 Ekonomik Araştırmalar Şubesi 14 1 1 8 6 4 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ 19,5 117,2 115,5 97,6 66,3 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ (SGE) (Üretim, İç Satışlar, İhracat,

Detaylı

Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları

Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları 02/10/2014 Türkiye de Katastrofik Sağlık Harcamaları 1. Giriş Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre; hanehalklarının yaptığı sağlık harcaması, hanelerin finansal korumadan yoksun kalarak zorunlu ihtiyaçlarından

Detaylı

12. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları 3. dönem (1990-günümüz )

12. HAFTA. Ulusal sağlık politikaları 3. dönem (1990-günümüz ) 12. HAFTA Ulusal sağlık politikaları 3. dönem (1990-günümüz ) 2 Ulusal Sağlık Politikaları Birinci dönem: 1920-1961 İkinci dönem: 1961-1990 Üçüncü dönem: 1990-günümüz Yasemin Akbulut-Sağlık Kurumları Yönetimi

Detaylı

TÜRKİYE VE PİSA Puanlarının Daha Altında

TÜRKİYE VE PİSA Puanlarının Daha Altında TÜRKİYE VE PİSA Öğrencilerin uluslararası ölçekte fen, matematik ve okuma becerilerini ölçen en önemli sınavlardan biri PISA 2015 sonuçları açıklandı. Türkiye'nin fen, matematik ve okumada 2003'ten beri

Detaylı

SINIR TENORUNUN EKONOMİK BAKIR MİKTARI TAHMİN HASTASINA ETKİSİ

SINIR TENORUNUN EKONOMİK BAKIR MİKTARI TAHMİN HASTASINA ETKİSİ SINIR TENORUNUN EKONOMİK BAKIR MİKTARI TAHMİN HASTASINA ETKİSİ THE EFFECT OF THE CUT-OFF GRADE ON THE ESTIMATION ERROR OF ECONOMIC COPPER CONTENT Ercüment YALÇIN (*) ANAHTAR SÖZCÜKLER: u, Tahmin Hatası,

Detaylı

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2013 MAYIS AYI SONUÇLARI 15 HAZİRAN 2013

REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2013 MAYIS AYI SONUÇLARI 15 HAZİRAN 2013 REIDIN KONUT FİYAT ENDEKSLERİ: 2013 MAYIS AYI SONUÇLARI 15 HAZİRAN 2013 REIDIN EMLAK ENDEKS: 2.EL KONUTLAR FİYAT ENDEKSLERİ 2013 MAYIS AYI SONUÇLARI Sayı: 54 YÖNETİCİ ÖZETİ Mayıs ayında 2007 Haziran=100

Detaylı

SAHİPLİK YAPISI VE TEMETTÜ İLİŞKİSİ: İMKB DE BİR UYGULAMA

SAHİPLİK YAPISI VE TEMETTÜ İLİŞKİSİ: İMKB DE BİR UYGULAMA T.C. Hitit Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Anabilim Dalı SAHİPLİK YAPISI VE TEMETTÜ İLİŞKİSİ: İMKB DE BİR UYGULAMA Selim GÜNGÖR Yüksek Lisans Tezi Çorum 2012 SAHİPLİK YAPISI VE TEMETTÜ

Detaylı

SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ. Pınar KAYNAK, Araştırmacı. Ozan Acar, Misafir Araştırmacı. Yönetici Özeti

SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ. Pınar KAYNAK, Araştırmacı. Ozan Acar, Misafir Araştırmacı. Yönetici Özeti 13/07/2015 SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ Pınar KAYNAK, Araştırmacı Ozan Acar, Misafir Araştırmacı Yönetici Özeti TÜİK, Mart 2015 işsizlik oranını %10,6 olarak açıklamıştır. İşsiz sayısı Şubat

Detaylı

KAMU MALİ YÖNETİM SİSTEMİ VE KAMU SEKTÖRÜ TANIMLARI. Prof. Dr. H. Hakan Yılmaz

KAMU MALİ YÖNETİM SİSTEMİ VE KAMU SEKTÖRÜ TANIMLARI. Prof. Dr. H. Hakan Yılmaz KAMU MALİ YÖNETİM SİSTEMİ VE KAMU SEKTÖRÜ TANIMLARI Prof. Dr. H. Hakan Yılmaz Kamu sektörünü nasıl tanımlarız? Bir çok kavram var; devlet, kamu sektörü, genel yönetim, merkezi yönetim, bütçe gibi.. Bunların

Detaylı

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 10. Hafta

SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ. 10. Hafta SKY 329 KARŞILAŞTIRMALI SAĞLIK SİSTEMLERİ 10. Hafta. 1 Birleşik Krallık Sağlık Sistemi Tablo 2. Önemli Sağlık Göstergeleri Kaynak: WHO Health for All Database, 2012 Ülkeler DBYS (yıl) (2010) BÖH (1.000

Detaylı

SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ. Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı. Damla OR, Yardımcı Araştırmacı. Yönetici Özeti

SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ. Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı. Damla OR, Yardımcı Araştırmacı. Yönetici Özeti 15 Ocak 2014 SANAYİDE GELİŞMELER VE İSTİHDAM EĞİLİMLERİ Esra DOĞAN, Misafir Araştırmacı Damla OR, Yardımcı Araştırmacı Yönetici Özeti TÜİK, Ekim 1 ayı işsizlik oranını %9,7 olarak açıklamıştır. Bu oran,

Detaylı

PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER

PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER PARAMETRİK OLMAYAN İSTATİSTİKSEL TEKNİKLER Prof. Dr. Ali ŞEN 1 Tek Örneklem İşaret Testi İşaret Testi parametrik olmayan prosedürler içinde en eski olanıdır. Analiz yapılırken serideki verileri artı ve

Detaylı

Başkan Acar 4. Ulusal Sağlık Kurultayına Katıldı

Başkan Acar 4. Ulusal Sağlık Kurultayına Katıldı Başkan Acar 4. Ulusal Sağlık Kurultayına Katıldı SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANI FATİH ACAR: -BÜTÇEDEN SAĞLIK HARCAMALARINA 2012 YILINDA 47,8 MİLYAR LİRA AYRILDI -TÜRKİYE DE 3 MİLYON 447 BİN 166 KİŞİ DİYABET

Detaylı

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ

MESLEK KOMİTELERİ DURUM TESPİT ANKETİ SONUÇLARI DURUM TESPİT ANKETİ MESLEK KOMİTELERİ Temmuz 15 Ekonomik Araştırmalar Şubesi 1 1 1 s 8 6 97,6 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ 66,3 81,4 18, 15,2 SANAYİ GELİŞİM ENDEKSİ (SGE) (Üretim, İç Satışlar, İhracat,

Detaylı

tepav Nisan2011 N DEĞERLENDİRMENOTU 2008 Krizinin Kadın ve Erkek İşgücüne Etkileri Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı

tepav Nisan2011 N DEĞERLENDİRMENOTU 2008 Krizinin Kadın ve Erkek İşgücüne Etkileri Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı DEĞERLENDİRMENOTU Nisan2011 N201127 tepav Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Ayşegül Dinççağ 1 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri Hasan Çağlayan Dündar 2 Araştırmacı, Ekonomi Etütleri 2008 Krizinin

Detaylı

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız.

Örnek 4.1: Tablo 2 de verilen ham verilerin aritmetik ortalamasını hesaplayınız. .4. Merkezi Eğilim ve Dağılım Ölçüleri Merkezi eğilim ölçüleri kitleye ilişkin bir değişkenin bütün farklı değerlerinin çevresinde toplandığı merkezi bir değeri gösterirler. Dağılım ölçüleri ise değişkenin

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012

EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 EKONOMİK GELİŞMELER Ağustos 2012 Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH) 2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK

Detaylı

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER...

ÖZET ...DEĞERLENDİRMELER... 7.1 7.1 7.1 7.1 ÖZET Temmuz ayında tüketici fiyatları yüzde 1,1 oranında artmış, yıllık enflasyon yüzde,7 a yükselmiştir. Temmuz ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti nde de ifade edildiği üzere işlenmemiş

Detaylı

HABER BÜLTENİ xx Sayı 27 Konya İnşaat Sektörü 2015 te 2014 e Göre Daha Kötü Performans Sergiledi:

HABER BÜLTENİ xx Sayı 27 Konya İnşaat Sektörü 2015 te 2014 e Göre Daha Kötü Performans Sergiledi: HABER BÜLTENİ xx.01.2016 Sayı 27 Konya İnşaat Sektörü 2015 te 2014 e Göre Daha Kötü Performans Sergiledi: Konya İnşaat Sektörü Güven Endeksi (KOİN), her ay Konya da inşaat sektöründe faaliyet gösteren

Detaylı

TÜRKİYE DEKİ ÜÇ TIP FAKÜLTESİNİN SON ÜÇ YILDAKİ YAYIN ORANLARI THE THREE-YEAR PUBLICATION RATIO OF THREE MEDICAL FACULTIES IN TURKEY

TÜRKİYE DEKİ ÜÇ TIP FAKÜLTESİNİN SON ÜÇ YILDAKİ YAYIN ORANLARI THE THREE-YEAR PUBLICATION RATIO OF THREE MEDICAL FACULTIES IN TURKEY TÜRKİYE DEKİ ÜÇ TIP FAKÜLTESİNİN SON ÜÇ YILDAKİ YAYIN ORANLARI THE THREE-YEAR PUBLICATION RATIO OF THREE MEDICAL FACULTIES IN TURKEY İbrahim Taha Dağlı İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Cerrahpaşa

Detaylı