ISL5001 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ I ISL5002 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ II

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ISL5001 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ I ISL5002 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ II"

Transkript

1 .9.5 T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ENSTİTÜ ANABİLİM DALI DERS NOTLARI ISL5 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ I ISL5 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ II HAZIRLAYAN PROF. DR. ALİ SAİT ALBAYRAK RİZE Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal GENEL BİLGİ Ders Kodu Adı ISL5 Araştırma Yötemler I Kreds Ders Döem Ders Amacı Ders Kapsamı Kayak Ktap Güz ve Bahar (Zorulu) Derste Blmsel Araştırmaı Temel Kavramları, Örekleme Teors Temel Kavramları, Örekleme Yötemler, Parametrk Hpotez Testler, Parametrk Olmaya Hpotez Testler, Regresyo Aalz, Parametrk ve Parametrk Olmaya Korelasyo Aalz Yötemler uygulamalı br yaklaşımla taıtılması amaçlamaktadır. Derste Blmsel Araştırmaı Temel Kavramları, Örekleme Teors ve Örekleme Yötemler, t ve z Testler, Varyas Aalz, Parametrk Olmaya Hpotez Testler, Regresyo Aalz, Parametrk ve Parametrk Olmaya İlşkAalzYötemler Tartışılacaktır. Orhublge, Neyra (). Örekleme Yötemler ve Hpotez Testler, Avcıol BasımYayı, İstabul. Yamak, Rahm ve Mustafa Köseoğlu (6). Uygulamalı İstatstk ve Ekoometr, Çelepler Matbaacılık, Trabzo..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal yayılaamaz ve depolaamaz.

2 .9.5 Ders Kodu Kreds Ders Adı Ders Sorumlusu ISL5 Araştırma Yötemler I Prof. Dr. Al Sat ALBAYRAK Hafta İşleecek Koular Temel Kavramlar, Örekleme Teors ve Temel Kavramlar, Örekleme Teors Dayadığı Seçm Yötemler ve Temel Seçm Yötem, Örekleme Yapmayı Gerekl Kıla Nedeler, Örekleme Sürec Aşamaları, Örekleme Amaçları, Ver Toplama Yötemler ve Ver Toplama Araçları. Örekleme Yötemler; Tesadüf Çekm Şekller; Olasılıklı Olamaya Örekleme Yötemler: Kolayda (Coveece) Örekleme Yötem, Yargısal (Judgmetal) Örekleme Yötem, Kota (Quota) Örekleme Yötem ve Kartopu (Sowball) Örekleme Yötem; Olasılıklı Örekleme Yötemler: Bast Tesadüf Örekleme Yötem, Tabakalı Örekleme Yötem, Sstematk Örekleme Yötem ve Kademel Örekleme Yötem. Hpotez Testler ve Temel Kavramlar: İstatstk Hpotez ve İstatstk Hpotez Test; Hpotez Testler Sııfladırılması; Hpotez Testler Aşamaları; Güve Düzey; Hpotez Testlerde İşlee Hatalar: Alfa ve Beta Hataları le Test Gücü. Tekveİk Aakütle (t ve z)testler,tek Yölü Varyas Aalz (Oe Way ANOVA); Tek Yölü ANOVA TestdeÇoklu Karşılaştırma (Post Hoc) Testler..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal Hafta İşleecek Koular 5 İk Yölü Varyas Aalz (Two Way ANOVA); N Yölü ANOVA; Kovaryas Aalz (UNCOVA); Çok Değşkel Varyas Aalz (MANOVA); Çok Değşkel Kovaryas Aalz (MANCOVA); Sabt Varyas Testler: Varyas Oraı Tests, Düzeltlmş Levee Test. 6 Parametrk Olmaya Hpotez Testler; K Kare Testler Uygulaırke Dkkat Edlecek Hususlar; K Kare Testler: K Kare BağımsızlıkTest, K Kare Homojelk (Türdeşlk) Test, K Kare Uyguluk (İy Uyum) Test; 7 Parametrk Olmaya Tek Örek Testler: Bom Test, Akış Sayısı (Tesadüflk) Test, Kolmogorov Smrov (K S) Tek Örek Test. 8 Parametrk Olmaya Bağımsız İk Örek Testler: Kolmogorov Smrov (K S) İk Örek z Test, MaWhtey (M W) U Test, Moses Aşırı Tepk Test, Wald Wolfowtz Akış Test. 9 Parametrk Olmaya Bağımlı İk Örek Testler: Wlcoxo İşaret Sıra Test, İşaret Test, McNemar Test, Marjal Homojelk Test (MH). Parametrk Olmaya Bağımsız K Örek Testler: Kruskal Walls (K W) H Test, Medya Test ve Jockheere Terpstra (J T) Test. Parametrk Olmaya Bağımlı K Örek Testler: Fredma Test, Kedall W Test ve Cochra QTest..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal yayılaamaz ve depolaamaz.

3 .9.5 Hafta İşleecek Koular Bast Doğrusal Korelâsyo ve Regresyo Aalz: Korelasyo Katsayısı, Korelâsyo KatsayısııAlamlılıkTest;Doğrusal Regresyo Aalz: Serplme Dyagramı, Bast Doğrusal Regresyo Deklem Kestrm, Veryası Kestrm, Bast Doğrusal Regresyou Matrslerle Gösterm, AralıkTahmve Kısm Alamlılık Testler; Belrllk ve Düzeltlmş Belrllk Katsayıları, Regresyo Katsayılarıı Geel Alamlılık Testler, E Küçük Kareler (EKK) Tekğ Varsayımları. Parametrk Korelasyo Aalz: Bast Doğrusal Korelasyo Katsayısı (r), Kısm Korelasyo Katsayıları (r. ), Çoklu Korelasyo Katsayısı (R), Kaok Korelasyo Katsayısı. Parametrk Olmaya Korelasyo Aalz: Nomal Ölçekl Değşkeler: F ve Cramer V İstatstğ, Kotejas Katsayısı (c), Lamda Katsayısı, Belrszlk Katsayısı (Thel U İstatstğ); Ordal Ölçekl Değşkeler: Spearma Sıra Korelasyo Katsayısı (r s ), Gamma İstatstğ, Somers d İstatstğ, Kedall Tau b ve Kedall Tau c İstatstkler; Metrk Metrk Olmaya Ölçekl Değşkeler: Eta Katsayısı E Posta : alsat.albayrak@erdoga.edu.tr Ağ Adres : Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 5. HAFTA Blmsel Araştırmaı Taımı Blmsel Araştırmaı Temel Kavramları Blm Özellkler İstatstğ Taımı, Amacı, Öem ve Temel İstatstk Kavramlar Değşkeler Sııfladırılması ve Ölçek Türler İstatstk Araştırma Sürec Aşamaları İstatstkte Hata Kavramı.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 6 yayılaamaz ve depolaamaz.

4 .9.5 TEMEL KAVRAMLAR Blmsel Araştırma: Herhag br kouyu açıklığa kavuşturmak, blmeye olay ve faktörler ortaya çıkarmak, gelştrmek, br sorua çözüm getrmek, belrl yasa ve kavramlara ulaşablmekamacıylayapılaçalışmalarablmselaraştırma adı verlmektedr. Blmsel araştırma, problem doğru taımlayarak, güvelr çözümler aramak amacıyla plalı ve ssteml br şeklde verler toplaması, düzelemes, çözümlemes, yorumlaması ve evree geellemes sürecdr. Blmsel araştırmalar kuramlara dayalı yapılmalıdır. Her araştırmaı temelde br kuram vardır. Araştırmaı soucuda ulaşıla blgler temeldek kurama güç katarak yede test edlr. Probleme lşktoplaaverleruygubrşeklde modellemeldr. Gelştrle modeller e uygu statstk yötem ve tekklerle çözümlemes so derece öemldr. Alteratf statstk yötem ve tekklerle çözümleerek tekrarlaablmeldr. Blm, problemler çözümü ve htyaçları karşılaması gereğde doğmuştur. Araştırmaı blmsel yötemlerle plalaması, uygulaması ve souçladırılması araştırmaı geçerl ve güvelr olmasıı ö koşuludur. Blmsel yötemlere dayamaya br araştırma yalış yöledrmelere ortam hazırlayarak salığa zararı olablmektedr. Araştırma ve statstk brbrde ayrılmaz br bütüdür. Br araştırma, her aşamasıda statstk yötem ve tekkler kullaır. İy blmsel araştırmalar acak araştırma yötemler kadar statstk kousuda da yeterl blgye sahp araştırmacılar tarafıda ortaya koulablmektedr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 7 Blm:Düzelemş, sstematk, geçerllğ ve güvelrlğ kabul edlmş blglerdr. Blmsel Yötem: Uygu yötem ve tekklerle br problem celemesdr. Blmsel Yaklaşım: Araştırmaı taımlaması, tasarlaması, uygulaması, değerledrlmes ve yorumlaması aşamalarıda objektf davramaktır. Hpotezler açık yüreklkle rdelemes, eleştrlmes vetartışılmasıdır. Blm İşlev: Doğa olaylarıı, toplumsal yaşamla lgl olayları, tekolojk gelşmeler rdelemek, açıklamak, yorumlamak ve kotrol etmektr. Blmsellğe Hzmet Ede Yötemler: Blmsel yötem k temel etklğ açıklama ve kaıtlamadır. Tümevarım: Br teor gelştrlmes veya açıklamasıdır. Tümdegelm: Var ola br teor sıaması veya kaıtlamasıdır. Tümevarım: Deey, gözlem veya aket araçlarıyla elde edle verlerle somut kaıtlar, olgular, öermeler buluur, doğrulukları test edlr. Bulgulara, temel öermelere varılır, geellemeler yapılarak teorler gelştrlr. Tümdegelm: Teor, düşüce ve yorumları kotrolüü yapar. Bulgu ve yargıları geçerllğ ve güvelrlğ test eder..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 8 yayılaamaz ve depolaamaz.

5 .9.5 Blm Temel Özellkler: () Foksyoeldr: Olgular ve olgular arası lşkler açılar ve bu olgular ve lşklere lşk geellemeler yapar. () Matıklıdır: Hertürlüçelşkde uzaktır. Matıksal düşüme yolları ola yötemlerde (tümevarım veya tümdegelm) yararlaır. () Geelleycdr: Blmsel yötem temel özellğ geelleyc olmasıdır. Blm tek tek olgularla değl olgu türleryle lglemektedr. Br brey davraışıı geeleme yapmak amacıyla celer. () Deeysel ve Gözlemseldr: Blm olgular arasıdak lşkler deey ya da gözlem yoluyla açıklamaya çalışır. (5) Blm Doğrulaablrdr. (6) Blm Olgusaldır: Blmkousuvarola, gerçeğe dayaa, gözleeble olgulardır. Kşsel görüş ve beğelerde uzaktır. (7) Objektftr: Blm saı yaılgıya düşeblr. Blm adamıı çalışmalarıı değer yargıları, beğeler, açları etkleyeblr, fkr ve yorumlamalarıda hatalar olablr. Acak blm saı hçbr zama yalı davraamaz. Olgular ve bulgular hakkıda tasarrufta buluamaz. Souçları mapüle edemez. (8) Evreseldr: Blm yer ve zamaa göre değşmeye lşkler çereblr. (9) Blm Sstemldr: Blm celedğ problemler ssteml br bçmde celer. Evrede olay ve olgular arasıda br düze vardır. Bu sstem göz ardı edlemez. () Blm Değşme Açıktır: () Blm Brkmdr: Blm ked sürekl gelştrerek yelemekte ve böylece blmsel br brkm oluşmaktadır. Zamaa göre bazı doğrular sürekl br değşm göstermektedr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 9 İstatstğ Taımı,Amacı, Öem ve Temel Kavramlar. Gülük Dlde: Belrl br krtere göre toplamış rakamlar topluluğudur (ver alamıda).. Metodolojk Açıda: Belrl amaçlar ç ver toplama, toplaa verler düzeleme, çözümleme ve yorumlama amacıyla gelştrle tekk ve yötemler blmdr.. Term/Kavram Olarak: Üçücü olarak statstk, öreklem brmlerde elde edle değerler alamıda kullaılmaktadır.. Metodolojk açıda statstk kısaca verlerde blg elde etme yolu olarak da taımlaablr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal yayılaamaz ve depolaamaz. 5

6 .9.5 İstatstğ Amacı Taımsal Amacı: İlgl değşke bakımıda br olaya lşk verler toplamak, toplaa verler düzelemek, çözümlemek, tablo ve grafkler yardımıyla sumaktır. Aaltk Amacı: Olasılık kuramıa dayaa yötemlerle, aakütlede çekle öreklemde elde edle blgler kullaarak aakütle parametreler tahm etmek veya aakütle parametreler le lgl ddaları doğru olup olmadıklarıı araştırmaktır. Dğer br alatımla, gözlemş durumlarda gözlememş durumlar hakkıda blg üretmektr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal Temel İstatstk Kavramlar. Evre (Aakütle, Ktle, Aaktle) ve Öreklem. Brm ve Değşke. Ntel ve Ncel Değşke. Keskl ve Sürekl Değşke 5. TamsayımveKısmı Sayım 6. Parametre ve İstatstk 7. Ölçek Türler Metrk Olmaya Ölçek Nomal (Sııflayıcı) Ordal (Sıralayıcı) Metrk Ölçek Aralık(Iterval) Ora (Rato).9.5 KTÜ Blmsel Araştırmalar Yaz Semerler Programı SPSS le Örekleme Yötemler ve Hpotez Testler yayılaamaz ve depolaamaz. 6

7 .9.5 İstatstk AraştırmaıAşamaları () Araştırma problem taımlaması:braraştırma problem kapsamıda yer ala brmler oluşturduğu topluluk ola aakütley şu ölçütlere göre taımlamak/sıırladırmak mümküdür. () zama ve mekaa, () örekleme brm ve/veya gözlem brm, () öreğe grecek brm sayısı (öreklem hacm), () özellk/değşke sayısı. () Verler Toplaması: Ver toplama yötemler (tamsayım ve örekleme); ver toplama araçları (gözlem, deey ve aket). () Verler Düzelemes: Serler, grafkler ve tablolar. () Verlere Uygu İstatstk Tekkler Uygulaması (5) SouçlarıYorumuveKararıAlıması.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal İstatstkte Hata Kavramı Uygu statstk tekkler kullaılmaması, ölçüm araçlarıı bozukluğu, saları yorguluk, dkkatszlk ve çeştl edelerle yalı davraması soucu hatalar ortaya çıkmaktadır (Orhublge, ). Bu hatalar şulardır: Bast hatalar (brbr etks ortada kaldıra hatalar); sstematk hatalar (brbr etks ortada kaldıramaya hatalar); tesadüf hatalar (örekleme yötemyle yapıla araştırmalarda karşılaşılır); tahm hataları (fl değer tahm değer= mmum olmalıdır)..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal yayılaamaz ve depolaamaz. 7

8 .9.5 Bast Hatalar: csyet ve bazı rakamları (7yer 7 gb) yalış kodlaması. Tesadüf Hatalar: Üç brmde oluşa br aakütley ele alalım:, ve. Aakütle ortalamasıı tahm etmek ç aakütlede k brmde oluşa br öreklem çekldğ düşüelm. Bu durumda olası çekm ve tahmler aşağıdak gb olur.. Örek: (+)/ =5 Hata=5 = 5. Örek: (+)/ = Hata= =. Örek: (+)/ =5 Hata=5 =+5 Bast (örekleme) hatalarıı beklee değer her zama sıfırdır..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 5 Sstematk Hatalar: Kıdem, eğtm düzey, yaş ve ücret utama edeyle olduğuda yüksek veya düşük bldrlmes. Soruları açık olmaması. Bu hatalar hep poztf veya egatf yöde etkl olurlar. Sstematk hatalar çere tahmlere statstkte yalı tahmler adı verlmektedr. Sstematk hatalar; () brmler belrlemes aşamasıda (blerek veya blmeyerek aakütledek bazı brmler kapsam dışıda tutulması); () soruları düzelemes aşamasıda; () değerler saptaması ve hesaplaması aşamasıda (ölçümde kullaıla araçları bozuk olması vs.) ve () statstk tekklerkullaılması aşamasıda ortaya çıkmaktadırlar. Tahm hataları statstk yötem ve tekklerle elde edle değerlerle fl değerler arasıdak farklardır. E uygu tekk seçlerek bu hatalar e aza drger..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 6 yayılaamaz ve depolaamaz. 8

9 .9.5. HAFTA Örekleme Teors ve Temel Kavramlar Örekleme Teors Dayadığı Seçm Yötemler ve Temel Seçm Yötem Örekleme Yapmayı Gerekl Kıla Nedeler Örekleme Sürec Aşamaları Örekleme Amaçları Ver Toplama Yötemler Ver Toplama Araçları..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 7 Örekleme Teors Örekleme teors, br aakütle le bu aakütlede çekle öreklemler arasıdak lşklerle lgl çalışmalardır. Geellkle statstk araştırmalara lgl br aakütle taımlamasıyla başlamaktadır. Sorak aşamalarda, taımlaa aakütle lglele parametreler hakkıda blg üretlmeye çalışılır. Bu blgler üretlrke k tür ver üzerde çalışılmaktadır.: Tamsayımla elde edle aakütle verler ve kısm sayımla elde edle öreklem verler. Aakütle: Belrl br taıma uya ve hakkıda blgler üretleceğ, çıkarsamaları yapılacağı brmlerde, daha açık br alatımla eselerde, olaylarda, kurumlarda ve breylerde oluşa topluluktur. Dğer br alatımla aakütle; br araştırmataımı çerçevesde yer ala tüm brmler topluluğudur. Tamsayım ve Parametre. Kısm sayım, örekleme ve statstk. Tamsayım; aakütledek tüm brmler (N) sayılması şlemdr. Aakütle verlerde hesaplaa sayısal değerlere parametre adı verlr. Dğer br alatımla parametre; aakütle sayısal karakterstklere parametre adı verlr. μ, σ, σ, π ve ρ brer parametredr. Br aakütle lglele özellkler yasıtması amacıyla, sözü edle aakütlede belrl yötemlerle (örekleme yötemler) seçlmş brmler oluşturduğu topluluğa öreklem adı verlmektedr. Bu brmler seçm sürece se örekleme adı verlmektedr. Dğer br alatımla, br öreklem yardımıyla lglele aakütleye lşk geelleme yapma sürece örekleme adı verlr. Kısm sayım; aakütledek belrl sayıdak () brm sayılması şlemdr. Kısm sayım soucuda elde edle brmler kümese öreklem adı verlr ve öreklem verler üzerde hesaplaa sayısal değerlere statstk adı verlr. Dğer br alatımla öreklem sayısal karakterstklere statstk adı verlr. öreklem ortalaması, s, s, p ve r brer statstktr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 8 yayılaamaz ve depolaamaz. 9

10 .9.5 Örekleme Yapmayı Gerekl Kıla Nedeler () Malyet () Zama () Doğru ver elde etme () Öreğe gre brmler fzksek zarara uğraması (yok edc testler) (5) Aakütle sosuz olması. Kavrama Soruları () Tamsayım yapmayı egelleye edeler açıklayıız? () Aakütle hacm küçük, parasal mkaları yeterl olduğu br araştırmada tamsayım mı yoksa öreklem m terch edersz, açıklayıız? () seçme buluduğu br ülkede yapılacak br kamuoyu yoklaması ç, örekleme m yoksa tamsayım mı yaparsıız? Örekleme Amaçları () Temel amaç: Aakütley temsl edeblecek e y öreklem seçmek (Uygu örekleme yötem seçmyle bu amaç gerçekleştrlr). () Aakütle parametreler tahm etmek (uygu ola statstk tahm tekkler kullaılarak bu amaca ulaşılır). () Aakütle parametreler hakkıdak ddaları araştırılması (Uygu statstk hpotez testler uygulaarak bu amaç geçekleştrlmektedr.) Kavrama Soruları () Büyük hacml aakütlelere tamsayım uygulaablr m? () Örekleme temel amacı edr? () Örekleme amaçları elerdr? () Tamsayım yapılamadığı durumlarda parametre değerler hesaplaablr m?.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 9 Öreklem Sürec Aşamaları (Yüzer vd., :7 77) () Aakütle Taımlaması: Örekleme sürec öcelkle aakütle taımlamasıyla başlar. Aakütle ayrıtılı br bçmde taımlamasıyla, hag brmler öreklemde yer alacağı, hagler yer almayacağı belrler. Öreklemede, araştırma kousuyla lgl verler derledğ brmlere gözlem brm adı verlmektedr. Bu brmler ayı zamada örekleme seçle brmler de olablr. Bu durumda gözlem brmyle örek brm ayı şeydr. Ayrıca aakütley oluştura brmler yer ve zama açısıda da sıırladırılablmektedr (gözlem brm ve örekleme brm, yer ve zama, lglele değşke sayısı, öreklem hacm gb faktörlere göre aakütle taımlaablmektedr). () Çerçeve (Kapsamı) Belrlemes: Solu br aakütle tüm brmler yer aldığı lsteye, çerçeve adı verlmektedr. Nüfus kayıtları, seçme kütükler, tapu ve scl kayıtları, tcaret ve saay odaları üye lsteler, telefo rehber, öğrec kayıt lsteler vs. çerçeve olarak kullaılablecek araçlardır. Araştırmaya başlamada öce, amaca uygu br çerçeve var olup olmadığı, yoksa, sağlaıp sağlaamayacağı öcelkle araştırılmalıdır. Ayrıca araştırma çerçeves gücel olup olmadığı da araştırılması gerekr. Çerçeve olmada e tamsayımedeöreklemeyapılablr. () Örekleme Yötem Seçm: Örekleme grecek brmler belrlemese mka sağlaya yötemlere, örekleme yötemler adı verlr. Bu yötemler k grup altıda celeeblr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal yayılaamaz ve depolaamaz.

11 .9.5 Öreklem Sürec Aşamaları (Devam) () Öreklem Hacm Belrlemes: Öreklem hacm, öreğe grecek brmler sayısıı gösterr. Bu sayıı e olacağıa lşk kes yaıt vermek mümkü değldr. Acak, aşağıda açıklaa faktörlere lşk yapılacak, tel değerledrmelere ve cel yötemlere başvurulur. () Ntel Değerledrmede Esas Alıa Faktörler Aakütle homojelğ: Aakütle homoje se küçük, homoje değlse, hacm büyümektedr. Araştırmada verle kararı öem:araştırmada verle karar öeml se daha ayrıtılı blgye gereksm duyulur. Araştırmaıyapısı:Ntelaraştırmalarda küçük, cel araştırmalarda büyüktür. Bezer çalışmalarda kullaıla öreklem hacm: Özellkle araştırmalarda tesadüf olmaya örekleme yötemler kullaıldığı zama kullaıla br ölçüttür. Kayaklarla lgl sıırlayıcılar: Zama ve madd kısıtlar gb.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal () Ncel Yötemler (a) Karşılaablecek Malyet Esas Ala Yötem: =(B C s )/C d.buradab, araştırma bütçes; C s,araştırmaı sabt malyet ve C d, örekleme brm başıa değşke malyet göstermektedr. Örek: Araştırma bütçes TL le sıırlı olduğu br araştırmada, sabt malyet 5 TL ve her öreğe seçlecek her örekleme brm ç malyet TL dr. Bu bütçeyle oluşturulablecek öreklem hacm e fazla kaç olablr? Çözüm: = ( 5)/=7 aledr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal yayılaamaz ve depolaamaz.

12 .9.5 (b) Kabul Edleblr Hata Düzey Esas Ala Yötem: Öreklem statstğ dağılımıı ormalolduğu varsayımı altıda bu yötemle öreklem hacm aşağıdak eştlkle belrlemektedr: =(z σ )/h. Burada z, araştırmacı tarafıda belrlee alamlılık düzey (hata düzey) stadart ormal dağılım tablo değer; σ, aakütle varyasıı; h=z.σ x, araştırmacı tarafıda belrl br alamlılık düzeyde kabul edleblr hata düzey (ortalama örekleme hatasıı) göstermektedr. Bu hata düzey, öreklem statstğ le lgl parametre arasıdak mutlak fark olarak belrleebleceğ gb, lglele parametre orasal br değer olarak da fade edleblr. Öreklem hacm yukarıdak eştlkle hesaplaablmes ç araştırmacıı α alamlılık düzey ve h değer belrlemes ve aakütle varyası σ hakkıda blgye sahp olması gerekr. Aakütle varyası σ geellkle blmez. Bu durumda, σ daha öce yapılmış bezer çalışmalarda elde edlebleceğ gb, br plot çalışmada veya e büyük değerl gözlem değer le e küçük değerl brm arasıdak fark blyorsa ve X tesadüf değşke ormal dağılıyorsa, α=% düzeyde; s=(x max X m )/6 tahmleycs kullaılarak da hesaplaablmektedr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal Örek: Br araştırmacı, X l merkez lçesde kamet ede aleler ortalama aylık mutfak harcama tutarıı tahm etmek styor. Ayrıca bu tahmde e fazla TL lk br hata düzey amaçlıyor. Bezer amaçla bu lçe merkezde yapıla araştırmalarda aleler aylık mutfak gderleryle lgl stadart sapmaıtlolduğu saptamıştır. %5 alamlılık düzeyde öreklem hacm e az e olmalıdır? Çözüm: α=%5, σ= TL, z %5 =,96, h= TL dr. =(,96) () /() = ale olarak elde edlr. (5) Öreğ Seçlmes: Bu aşamada örekleme grecek brmler seçlerek verler toplaır. Bu uygu özellkte büro ve çalışma ortamıyla telkl elemaları tem gerektrr. Öcek aşamalarda alıa yalış kararlar ve dkkatszlkler bu aşamada büyük soruları yaşamasıa ede olmaktadır. Örekleme bu so aşamasıda,öreğe grecek brmler seçlerek, verle toplaır. Kavrama Soruları () Örekleme sürec aşamalarıı sayıız? () ZKÜ, İİBF de kayıtlı ola öğreclere lşk yapılacak br araştırmada, aakütle edr? () İİBF öğreclere lşk br çerçeve buluablr m, buluablrse gücel mdr, açıklayıız?.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal yayılaamaz ve depolaamaz.

13 .9.5 Ver Toplama Yötemler Tamsayım Örekleme Ver Toplama Araçları Verler hazır blg kayakları tarafıda elde edlememes durumuda araştırmacılar tarafıda toplaması gerekmektedr. Brmler tümüde (tamsayım) veya aakütlede seçlmş belrl sayıda brmde (öreklem) bu blgler brmler gözleyerek (gözlem), brmlere deeyler uygulayarak (deey) veya brmlere araştırma kousuyla lgl sorular sorularak (aket) elde edlmektedr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 5. HAFTA Örekleme Yötemler Tesadüf Çekm Şekller Olasılıklı Olamaya Örekleme Yötemler Kolayda (Coveece) Örekleme Yötem Yargısal (Judgmetal) Örekleme Yötem Kota (Quota) örekleme yötem Kartopu (Sowball) Örekleme Yötem Olasılıklı Örekleme Yötemler Bast Tesadüf Örekleme Yötem Tabakalı Örekleme Yötem Sstematk Örekleme Yötem Kademel Örekleme Yötem Olasılıklı Örekleme Yötemler Üstülükler.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 6 yayılaamaz ve depolaamaz.

14 .9.5 Örekleme Yötemler () Aakütley oluştura brmler br bölümüü gözlemes alamıa gele örekleme, özellkle zama ve malyet tasarrufu sağladığı ç araştırmacılar tarafıda yaygı olarak kullaılmaktadır. Acak öreklem aakütley y br şeklde temsl etmes /N oraıa (öreklemhacme) ve uygu br örekleme yötem seçme bağlıdır. () İstatstkte örekleme yötemler olasılıklı ve olasılıklı olmaya yötemler olarak k aa grup altıda toplamaktadır. () Tesadüf Çekm Şekller: (a) Kura yötem (her brm seçlme olasılığı / ve her br öreklem seçlme olasılığı=/c(n, ), (b) tesadüf sayılar tablosu, (c) tesadüf sayılar ürete blgsayar programlarıı (SPSS, STATA, SAS, NCSS, STATISTICA, MINITAB ve STATGRAPHICS vs.) kullaımı ve (d) sstematk seçmdr (her br öreğ seçlmes olasılığı=/k)..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 7 Olasılıklı Olmaya Örekleme Yötemler Kolayda (Coveece) Örekleme: Kolaycaulaşılablr brmler seçlmesyle öreğ oluşturulmasıdır. Öreğ; uygu görüle sokakta, uygu görüle br zamada gelp geçe breylerle görüşme yapılması veya br koferasa katıla belrl sayıdak katılımcıda araştırma kousu le lgl görüşler alıması, Iteret, TV ve radyo araştırmaları vs. E kısa zamada ve e az malyetle blg üretlmese htyaç duyulduğu durumlarda kullaılır. Ayrıca odak gruplar, plot çalışmaları, veya aketlerötest amacıyla kullaılablr. Kolay öreklemede aakütley temsl edeblecek br öreğeulaşmak tesadüflere bağlıdır. Yargısal (İrad/Judgmetal) Örekleme: Yargısal örekleme yötem de br tür kolayda örekleme yötemdr. Yargısal örekleme kolayda öreklemede farkı, araştırmacı aakütlede ked radesyle brmler seçerke br ölçütü kullamasıdır. Öreğe grecek brmler, araştırmacıı uzma görüşüe dayaarak aakütley temsl ettğe adığı brmlerdr. Kota (Quota) Öreklemes: Aakütle yapısıı %5,%vs.oraıda öreğe yasıtılarak, öreğe grecek brmler araştırmacıı radesyle belrledğ örekleme türüdür. Örek: (Örekleme Oraı = /N=%) Büyüklük N Küçük Orta Büyük Toplam Kartopu (Sowball) Öreklemes: Özellkle br çerçeve mevcut olmaması veya oluşturmasıı mkasız olduğu durumlarda kullaılır. Bu yötemde, örekleme sürece taımlaa aakütlede yer ala br brey, geellkle tesadüf olarak seçlmesyle başlaır. Bu breyle ayı aakütle taımıda yer ala taıdığı br brey var olup olmadığı araştırılır. Varsa, bu brme ulaşılır. Böylece öreklemde yer alacak kc brm belrlemş olur. Bu sürece hacml öreklem oluşturulucaya kadar devam edlr. Örek; uyuşturucu kullaalar, çete üyeler vs. araştırmalarıda kullaılır Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 8 yayılaamaz ve depolaamaz.

15 .9.5 Olasılıklı Örekleme Yötemler () Bast Tesadüf Örekleme Aakütledek tüm brmlere eşt seçlme şası verlerek uygulaa br örekleme yötemdr. İadesz çekm le N brmlk solu br aakütlede, brmlk br öreklem aşağıdak gb çeklmektedr. Aakütle lstes elde olması ve aakütle türdeş brmlerde oluşması gerekr. Ayrıca aakütlede yer ala brmler geş br coğraf alaa yayılmamış olması gerekmektedr. Her brme eşt seçlme şası /N verlerek lk brm seçlr. İadesz çekm olduğu ç kc brm seçlme olasılığı /(N ) olur. sayıda brm hep bu şeklde (/N +) seçlr. hacml tüm olası öreklemlerde herhag brs seçlmes olasılığı se /C(N, ) dr. Tesadüf örekleme gerçekte tesadüf olablmes ç aakütle brmler tümüü eldek lstede olması gerekmektedr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 9 () Tabakalı Örekleme Bast tesadüf öreklemeye orala aakütle hakkıdak mevcut blgler kullaarak, aakütley daha y temsl edecek, tesadüf örekler oluşturmaya yaraya br örekleme türüdür. Yötem uygulaablmesç aakütledek brmsayısıı blmes ve aakütle celee özellkler açısıda gruplara ayrılablyor olması gerekmektedr. Yötem gruplardak brm sayılarıa göre eşt, oratılı veya oratısız olmak üzere üç farklı şeklde uygulaablmektedr. Oratısız seçmde değşkelğ büyük ola grupta fazla, daha az ola grupta az brm gözlemes yolua gdlr. Aakütle heteroje olmalı, aakütle ve tabaka hacmler blmesgerekr. Örekleme hatası e düşük ola örekleme yötemdr. Örek: İşletme Büyüklüğü N (eşt sayıda) (oratılı) (oratısız) Küçük Orta Büyük Toplam Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal yayılaamaz ve depolaamaz. 5

16 .9.5 Y tabakalara ayrılacak aakütley, N aakütle hacm, öreklem hacm, H Toplam tabaka sayısıı, N h. tabakadak ( h,,..., H) toplam brm sayısıı, h h. tabakada çeklecek öreklem hacm, h. tabakaı varyasıı ve h Y h. tabakaı artmetk ortalamasıı göstermekterdr. h Tahm varyası Cochra'a (96:9) aşağıdak gb hesaplamaktadır: H h h sy Nh N h h Nh Burada her br tabakaı varyasıı bldğ ve aşağıdak gb hesapladığı varsayılmaktadır: N h Y Y h h Nh Eşt Dağıtım Yötem Oratılı Dağıtım Yötem L : h h ve h,,, H. H Nh L : h h,,, H. N Neyma Dağıtım Yötem Nh h L : h H h,,, H. N h Oratısız Dağıtım Yötem L : geetk algortma le belrlemektedr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal h h h h () Sstematk Örekleme Yötem Çok sık kullaıla br örekleme yötemdr. N/ oraıyla br k sayısı (büyütme faktörü) buluur. k aralığıda tesadüf olarak br sayı seçlr. Daha sora bu sayı öreğe grecek lk aakütle brm oluşturur ve elde edle sayıya sürekl k lave edlerek kc, üçücü vs.sayıda brm belrler. Örek: N= ola br aakütlede = brmde oluşa br örek çeklecekse k=n/=/= olacaktır. arasıdaseçlesayııolduğuukabuledersek;. brm a.. brm [a+k.] +=. brm [a+k.] +=..... brm [a+( )k.] 8+=9.. Bu yötem, bast tesadüf ve tabakalı örekleme yötemlere göre daha az malyetl br örekleme yötemdr. Ayrıca, lgl aakütleye lşkçerçeveyapısı hakkıda blg sahb olmaksızı da sstematk örekleme uygulaablr. Öreğ; br süper markette ayrıla k. müşteryle görüşme yapılarak yürütüle araştırmalar gb. Çerçeve doğal yapısıda tekrarlamalar varsa sstematk örekleme yötem uygulamamalıdır..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal yayılaamaz ve depolaamaz. 6

17 .9.5 () Kademel Örekleme Yötem Aakütledek brmler lstes olmadığı durumlarda ve coğraf olarak geş br alaa dağılmış brmler celemes gerektğde, araştırma malyet düşürülmes ç uygulaa tesadüf (olasılıklı) br örekleme yötemdr. N brmlk br aakütle eşt veya farklı sayıda brmde oluşa M adet alt kümeye (brcl brm) ayrılır. M adet tesadüf brmde tesadüf olarak seçle m sayıda brcl brmdek tüm brmler gözlerse, bu örekleme türüe tek kademel örekleme adı verlmektedr. M adet brcl brmler altıda yer ala K sayıdak brmler arasıda (kcl brmler) tesadüf seçmle k sayıda brm seçlrse bua k kademel örekleme adı verlmektedr. Kademe sayısı arttırılarak, ve çok kademel örekleme uygulaablr. Öreğ, Türkye de malat saayde br araştırma yapılacaksa kademel örekleme yötem bemsemes gerekr. Çükü Türkye dek tüm malat saayde yer ala şletmeler lstes oluşturmak zor ve bu şletmeler geş br coğraf alaa yayılmışlardır. Sözgelm bu örekte aakütle; coğraf bölge (brcl brmler, ), l (kcl brmler, 8), saay bölgeler (üçücü alt brmler, 75) ve lçe (dördücü alt brmler, 75) alt brmler ayrımıı alamlı olduğuu varsayalım. Bur örekte dört alt brm taımladığıda e çok dört kademel br örekleme yötem uygulaablr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal Örekler: Kademel Örekleme Yötem Örek : mahalles ola br l merkezde partler seçm öcesdek oy dağılımları araştırılacak olsu. Araştırmacı her mahalledek seçmeler brer küme olarak taımlar, mahalleler arasıda tesadüf olarak mahalleler seçer ve seçle mahallelerde de ye tesadüf olarak belrl sayıda sokak seçerse ve seçle sokaklardak tüm seçmeler celemeye alırsa k kademel br örekleme yötem uygulamış olur. Örek : Koller halde gele mallar ç mamul kabul öreklemes yapılacağıı düşüelm. mamulde oluşa er kutuluk kol söz kousu olsu. Her mamule eşt seçlme şası vereblmek ç tüm kutuları kollerde ve mamuller de kutularda çıkarılıp umaraladırılması gb rasyoel olmaya br yol seçmek yere bu araştırmada kademel örekleme yötem uygulaablr. Kol + Kutu + Mamul ve her düzeydek /N oraı % Olsu =6 =6 =6 = 6 Tamsayım Tek kademel örekleme İk kademel örekleme Üç kademel örekleme.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal yayılaamaz ve depolaamaz. 7

18 .9.5 Olasılıklı Örekleme Yötemler Üstülükler Öreklerde elde edle verlerde hesaplaa statstkler, aakütle parametreler hakkıda geelleme yapmak amacıyla kullaılablr. Örekleme hatasıı büyüklüğü hakkıda blg elde edleblr. Keyf (rad) seçmde söz kousu olablecek sstematk hata gderlmş olur. Örekleme dışı hataları öemlolması durumuda olasılıklı olmaya yötemler terch edleblr (daha çok kotrol). Olasılıklı olmaya örekleme yötemleryle elde edle öreğ aakütley temsl etmes tesadüflere ve araştırmacıı kouyla lgl sahp olduğu öcül blglere bağlıdır..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 5 Kavrama Soruları ()Örekleme yötemler sııfladırıız? ()Olasılıklı örekleme yötemler le olasılıklı olmaya örekleme yötemler arasıdak temel farklılıklar elerdr, açıklayıız? ()Sstematk örekleme yötemde öreğe grecek brmler asıl seçlr, açıklayıız? ()Kademel örekleme yötemde örekleme gre brmler asıl seçlr, br örekle açıklayıız? (5)Ver toplama yötemler elerdr? (6)Ver toplama araçları elerdr?.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 6 yayılaamaz ve depolaamaz. 8

19 .9.5. HAFTA Hpotez Testler ve Temel Kavramlar İstatstk Hpotez ve İstatstk Hpotez Test Hpotez Testler Sııfladırılması Hpotez Testler Aşamaları Güve Düzey Hpotez Testlerde İşlee Hatalar Alfa ve Beta Hataları le Test Gücü..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 7 Hpotez Test Türler Parametrk Hpotez Testler Aralık ve ora ölçekl değşkeler, Öreklem hacm yeter kadar büyükse ve Aakütleler ormal dağılıma uyuyorsa kullaılablmektedr. Parametrk Olmaya veya Dağılımı Serbest Hpotez Testler Nomal (sııflayıcı)veordal(sıralayıcı) ölçekl değşkeler, Öreklem hacm yeter kadar büyük değlse, Aakütleler ormal dağılmaması durumlarıda kullaılmaktadır. Kavrama Soruları İstatstk hpotez edr? İstatstk hpotez testler amacı (kousu) edr? İstatstkhpotezler ede doğru yada yalış olablr, açıklayıız? Bemsee ölçeğe göre hpotez testler asılsııfladırılmaktadır? Değşkeler ölçek tp metrk (aralık ve ora) ve metrk değlse (omal ve ordal) hag hpotez testler kullaılmaktadır?.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 8 yayılaamaz ve depolaamaz. 9

20 .9.5 Tablo : Tek ve Çok Değşkel Parametrk Hpotez Testler Sııfladırması Değşke Sayısı=p Grup Sayısı=g p= p>= g<= t Test veya z Test Hostellg T Test g>= F Test (ANOVA) Wlks Lamda Test.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 9 K Örek İk Örek Tek Örek Tablo : Parametrk ve Parametrk Olmaya Hpotez Testler Karşılaştırması Ölçek Tp Bağımsız (Urelated/Idepedet) Örekler Bağımlı (Related/Depedet) Örekler Tek Örek t Test (<) Metrk Tek Örek z Test ( ) K Kare Test Ordal Nomal Metrk Ordal Kolmogorov Smrov (K S)Tek Örek Test Wlcoxo İşaretl Sıra Test Lllefors Normallk Test Akış Sayısı (Ru) Test Bom Test K Kare Uyguluk Test Bağımsız Örekler İç t Test Bağımsız Örekler İç t Test K Kare Test Ma Whtey U Test Wlcoxo İşaretl Sıra Test K S İk Örek z Test Sg Test (Uyguluk Test) Moses Aşırı Tepk Test Marjal Homojelk Test (McNemar Test Mültomal Wald Woldfowtz (W W) Akış Test Dağılım İç Geelleştrlmş Şekl) Medya Test Nomal K Kare Test (Bağımsızlık Test) McNemar Test Tek Yölü ANOVA (F Test: Üç veya Daha Çok Sayıda Eşleştrlmş İk Yölü ANOVA (Two Way Wth Subject Metrk Ortalama veya İk Varyas) ANOVA) K Kare Test (Tek Varyas) Kruskal Walls H Test Medya Test Ordal Jockheere Terpstra (J T)Test Fredma Test Kedall W Test K Kare Test Nomal K Kare Test Cochra Q Test (Sadece İk Souçlu).9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal yayılaamaz ve depolaamaz.

21 .9.5 Tablo : Hpotez Testlerde İşlee Hatalar Gerçek Durum H Kabul İstatstk Karar H Red H Doğru H Yalış Doğru Karar Güve Düzey ( α) Yalış Karar II.Tp (β) Hata (β) Yalış Karar I. Tp (α) Hata (α) Doğru Karar Test Gücü ( β).9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal Hpotez Test Sürec Aşamaları () Sıfır ve karşıt hpotez fade edlmes, () Alamlılık düzey belrlemes, () Aakütlede öreklem çeklmes (verler toplaması), () Öreklem statstğ stadart tesadüf değşkee döüştürülmes, (5) İstatstk kararı verlmes (Kabul veya Red), (6) Probleme lşk kararı verlmes Kavrama Soruları () Hpotez testlerde test edlecek hpotez hagsdr? () Hpotez testler yöüü belrleye hpotez hagsdr? () Hpotez testlerde şlee hatalar (yorumlama hataları) elerdr? () Güve düzey, I.tp (alfa) hata, II.tp (beta) hata ve test gücü kavramlarıı açıklayıız? (5) Hpotez testlerde şlee hataları brlkte azaltmaı yolu edr? (6) I. ve II. tp hatalar ayı ada şleeblr m?.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal yayılaamaz ve depolaamaz.

22 .9.5 Parametrk Tek Aakütle Testler Tek Aakütle ortalamasıa lşk hpotez testler Aakütle varyasıı blmes durumu Büyük öreklem test (z test) Küçük Öreklem test (z test) Aakütle varyasıı blmemes durumu Büyük öreklem test (z test) Küçük öreklem test (t test), (aakütle dağılımı ormal). Parametrk olmaya testler (küçük öreklem hacm ve aakütle ormal dağılmıyorsa). Tek aakütle oraıa lşk hpotez testler (z test) Tek aakütle varyasıa lşk hpotez testler (K Kare test).9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal Kavrama Soruları () Parametrk hpotez testlerde öreklem statstğ uyduğu kuramsal (matematk) dağılımı blmes zorulu mudur? () Aakütle verler üzerde çalışılması durumuda hpotez testler uygulaıp uygulaamayacağıı edeyle brlkte açıklayıız? () Hpotez testlerde ez ama z test yere t test kullaılmaktadır? () Aakütle oraıa lşk br hpotez sıamasıda, test statstğ kullaılmasııkoşulları elerdr, belrtz? (5) Aakütle varyasıı veya stadart sapmasıı aralık tahmde ve hpotezsıamalarıda hagkuramsal dağılımda yararlaılmaktadır? (6) K kare, z ve t dağılımlarıı özellkler elerdr, tartışıız?.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal yayılaamaz ve depolaamaz.

23 HAFTA Tek Yölü Varyas Aalz (Oe Way ANOVA) Tek Yölü ANOVA Testde Post Hoc Çoklu Karşılaştırma Testler.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 5 VARYANS ANALİZİ Daha öce de belrtldğ gb öreklem hacme göre tek veya e çok k aakütle ortalaması arasıdak karşılaştırmalart veya z test le araştırılablmekteyd. İkde çok sayıda aakütlede çekle öreklem ortalamaları arasıdak farklılıkları statstk olarak alamlı olup olmadığı se varyas aalz (F test) le araştırılmaktadır. F test k aakütle ortalaması arasıdak farkı testlerde de kullaılablmekte ve t veya z testleryle ayı soucu vermektedr. Fakat kde çok aakütle söz kousu olduğuda t veya z testler kullaılamamaktadır. Burada kde çok sayıdak grup ortalamaları arasıdak farkları kşerl gruplar halde t ve z testleryledearaştırılableceğ akla geleblr. Bu durumda k tür sorula karşılaşılmaktadır. Bular adesz kombasyo sayısı kadar test ayrı ayrı test etmek ve buu br soucu olarak test edlecek grup sayısı (k)arttıkçai. tp (alfa) hatayapmaolasılığııyükselmesdr. Öreğ gruplu br aakütle ç ayrı kşerl test, gruplu br aakütle ç se 6 ayrı kşerl hpotez test söz kousu olur. Bu durumda bu testlerde e az br veya daha fazlasıda sıfır hpotez yalışlıkla reddedlmes olasılığı %5 alamlılık düzeyde sırasıyla %, ve %6,5 olur. Bu olasılıklar aşağıdakgb hesaplamaktadır. k Pk ( ) ( ) GA f.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 6 k yayılaamaz ve depolaamaz.

24 .9.5 Yukarıda sözü edle sakıcaları ortada kaldırmak ç varyas aalz gelştrlmştr. Varsayımlar: Tek yölü varyas aalz uygulaablmes ç bağımlı değşke sürekl br değşke olmalıdır. Ayrıca öreklemler çekldğ aakütleler (her grup ç) ormal, grup varyaslarıı sabt ve grupları brbrde bağımsız olması gerekmektedr. Her grup, aakütlesde bast tesadüf örekleme yötemyle seçlmeldr. F test geçerllğ özellkle grup varyasları sabt olması varsayımıısağlamış olmasıa bağlıdır. Tek değşkel varyas aalzde (ANOVA) kullaıla faktör sayısıa göre tek yölü, k yölü ve yölü varyas aalzler uygulaablmektedr. Tek Yölü ANOVA: Br metrk bağımlı değşke ve br bağımsızdeğşke (faktör). İk Yölü ANOVA: Br metrk bağımlı değşke ve k bağımsızdeğşke (k faktör). N Yölü ANOVA: Br metrk bağımlı değşke ve sayıda bağımsızdeğşke ( sayıda faktör). İk veya daha çok (k yölü ve yölü) yölü varyas aalzlerde faktörler brbr etkleyp etklememe durumua göre de ayrıca kye ayrılmaktadır. Çok Değşkel Varyas Aalzde (MANOVA) se k veya daha çok sayıda bağımlı metrk değşke le br veyadahaçok sayıdabağımsızdeğşke (faktör) eşzamalı olaraktestedlmektedr. Kovaryas Aalzde (ANCOVA) se bağımsız değşkeler arasıda kukla değşkeler dahl metrk ölçekl değşkeler kullaılablmektedr. Dğer br alatımla ANCOVA aalz ANOVA ve Regresyo aalzler br bleşmdr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 7 Tek yölü varyas aalz formüller aşağıdak tabloda suula verlerle açıklaablr. Brm Değerler Toplam Ortalama Grup Sayısı=k (Bloklar=Aakütle Grupları) k X X X X X X X X X X X X X X k X k X k X X X k X k Toplam k j k j k j k X X X X j j j j X j.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 8 yayılaamaz ve depolaamaz.

25 .9.5 Toplam Değşm Geel Kareler Toplamı/GKT (TSS=Total Sum of Squares) Sütular Arası Değşm (Gruplararası Değşm) Sütulararası Kareler Toplamı/SÜAKT (SSC=Sum of Squares Betwee Colums) Satırlar Arası Değşm (Grupç Değşmler) Satırlararası Kareler Toplamı/SAKT (SSR=Sum of Squares Betwee Rows) Xj X j X j X Xj X j k k k j j j Burada; X X / her br grubu ortalamasıı ve j j j k k X X / tüm brmler ortalamasıdır. j j j j.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 9 F İstatstğseaşağıdak gb hesaplamaktadır: F Gruplararası Varyas Gruplarç Varyas k b j j j / X X k k k w Xj X j / j k j j Varyas aalzde br bağımlı değşke üzerde ölçülmüş k sayıda grup ç sıfır ve karşıt(araştırma) hpotezler aşağıdak gb yazılmaktadır. H : k H : Tüm aakütle ortalamaları brbre eşt değldr. Veya, H : Aakütle ortalamalarıda e az br dğerlerde farklıdır. b w.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 5 yayılaamaz ve depolaamaz. 5

26 .9.5 Değşkelk Kayağı Kareler Toplamı (SS) k Açıklaa Varyas j X j X k- j Hata Varyası Toplam Varyas j k j k k Xj X j X j X ANOVA (VARYANS ANALİZİ) TABLOSU Serbestlk Dereces (df) j k j j j k Krtk F Değerde Yararlaarak Karar Vermek: Kareler Ortalaması (MS) k b j j j / X X k k k w X j X j / j k j j F Değer (İstatstğ).9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 5 b F w Hesaplaa F statstğ, belrl alamlılık düzeydek krtk F değerde küçükse sıfırhpotez(h ) kabul edlr. Hesaplaa F statstğ, belrl alamlılık düzeydek krtk F değerde büyükse sıfırhpotez(h ) reddedlr. df=sd=k ve df=sd= k dır. p İstatstğde Yararlaarak Karar Vermek: Hesaplaa p statstğ, alfa alamlılık düzeyde büyükse sıfırhpotez(h ) kabul edlr. Hesaplaa p statstğ, alfa alamlılık düzeyde küçükse sıfırhpotez(h ) reddedlr. SPSS gb moder statstk paket programları statstklere at p değerler raporladığıda F tablosuda krtk değerlere bakılmasıa gerek yoktur. Yukarıda belrtle serbestlk dereceler Tek Yölü Varyas Aalz (Oe Way ANOVA) ç geçerldr. İk Yölü Varyas aalzde kullaıla serbestlk derecelere lerde değlmektedr. Çok Değşkel Varyas (MANOVA) aalzde k veya daha çok (p) sayıda bağımlı değşke grup ortalamalar vektörü eşzamalı olarak test edlmektedr. İlgl hpotezler aşağıdak gbdr. ANOVA aalzde her br bağımlı değşke brbrde bağımsız olarak test edlr. Fakat bağımlı değşkeler brbryle lşk olması halde ANOVA yalış souçlar sağlar. Bu durumda MANOVA aalzkullaılarak bağımlı değşkeler grup ortalamaları eşzamalı olarak test edlr. p p H : k k kp H : Grup ortalamalarıda e az brs ( ) dğerlerde farklıdır..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 5 j yayılaamaz ve depolaamaz. 6

27 .9.5 Örek (ANOVA): Br şletmede üretm üç fabrkada gerçekleştrlmektedr. Bu fabrkalarda şçler, saatte ürettkler parça sayısı olarak hesaplaa emek vermllğ ayı olup olmadığıı araştırmak üzere her üç fabrkada tesadüf olarak beşer şç seçlmş ve saatte ürettkler ortalama parça sayısı belrlemştr. % alamlılık düzeyde üç fabrkada emek vermllğ ayı olduğu söyleeblr m (Orhublge, :8 85)? Emek Vermllğ İşçler I. Fabrka II. Fabrka III. Fabrka Toplam Ortalama Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 5 ÇÖZÜM H : H : Fabrkalarda e az brde ortalama emek vermllğ farklıdır. 5 F,,7 b w F F F 6, 9, olduğuda H kabul edlr ( F,89)., f, f, k, k %,, %5,, X veya j=5 olduğuda X 5 5 k ( ) ( ) (6 ) 7 b jx j X / k 5. 5 j k k w Xj X j / j k j j (5 ) ( ) (9 ) (5 ) (6 ) ( 5 ) ( ) ( ) () ( ) / 5,7. (9 6) ( 6) (6 6) (6 6) (7 6).9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 5 yayılaamaz ve depolaamaz. 7

28 .9.5 ÇÖZÜM (Devam) Toplam (geel) varyas,f testde kullaılmadığıda hesaplamasıa gerek yoktur. Sadece şlemler kotrol amacıyla kullaılmaktadır. Toplam Varyas=Açıklaa Varyas+Hata Varyası; 5= +5 gb. k k Xj X j / j j j (5 ) ( ) (9 ) (5 ) (6 ) (5 ) ( ) ( ) ( ) ( ) 9 / 5,7. (9 ) ( ) (6 ) (6 ) (7 ) Değşkelk Kayağı Açıklaa Varyas Hata Varyası Toplam Varyas Kareler Toplamı (SS) ANOVA (VARYANS ANALİZİ) TABLOSU Serbestlk Dereces (df) Kareler Ortalaması (MS) 7 k = 5, k=,7 9 =,7 F İstatstğ,.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 55 SPSS teelde Edle SouçlarAşağıda Suulmaktadır. Test of Homogeety of Varaces Levee Statstc df df Sg.,667, Betwee Groups Wth Groups Total Sum of Squares df Mea Square F Sg. 7,, 5,,,658,,,7 9,,.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 56 yayılaamaz ve depolaamaz. 8

29 .9.5 Örek (Tek Yölü ANOVA): Br blgsayar kursuda uygulaa üç farklı öğretm programıı etklğ araştırmak amacıyla kursa katıla 8 öğrec grupta bre atamıştır. Gruplara göre öğrecler dağılımı ve başarı puaları aşağıdak tabloda verlmştr. Kurs yöetcs üç farklı programı ayı düzeyde etk olup olmadığıı araştırmak stemektedr (Webster, 995:57). Öğrec. Program. Program. Program Çözüm: Hpotez sıamasıda eşzamalı olarak test edlecek grup sayısı olduğuda ANOVA aalz kullaılması gerekmektedr. Test of Homogeety of Varaces Y Test Soucu Levee Statstc df df Sg.,7 5,6.9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal Y Test Soucu Welch Brow-Forsythe Robust Tests of Equalty of Meas a. Asymptotcally F dstrbuted. Statstc a df df Sg.,7 9,6,7,68,987, ANOVA Y Test Soucu Betwee Groups Wth Groups Total Sum of Squares df Mea Square F Sg. 67,,7,68,, 5,67 68, 7 Çözüm: ANOVA testde H hpotez kabul edldğde, aakütle ortalamaları arasıda alamlı br farkı olmadığı, br fark varsa ble bu farkı tesadüflere atfedleblecek kadar öemsz olduğua karar verlmş olmaktadır. Dğer br alatımla aakütleler celee özellk (faktör) yöüde br farklılık göstermemektedr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 58 yayılaamaz ve depolaamaz. 9

30 .9.5 Örek (Tek Yölü ANOVA) ve Çoklu Karşılaştırma (Post Hoc): Aşağıda grup bazıda toplam 8 brm üzerde ölçülmüş verler verlmektedr. Hag grubu ortalaması dğerlerde farklıdır, araştırıız (Webster, 995:555)? Kar Kar Sektör,,5,9,,9,5,,9,9,,,,,5,6,,5,8,9, 5, 5,,9 5,6,8,8 5,,8 Kar Levee Statstc df df Sg.,6,98 Betwee Groups Wth Groups Total Sum of Squares df Mea Square F Sg. 55, 8, 78,9, 5,669,6 6, 7 Çözüm: H hpotez %5 alamlılık düzeyde reddedlr. İşletmeler karlılık düzeyler sektörlere göre farklıdır..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 59 Depedet Varable: Kar Tukey HSD Multple Comparsos (I) Sektör (J) Sektör Mea Dfferece 95% Cofdece Iterval (I-J) Std. Error Sg. Lower Boud Upper Boud -,886*,598,9 -,55 -, -,857*,598, -,57 -, -,*,598, -, -,698,886*,598,9,,55 -,86*,598, -,75 -, -,5857*,598, -, -,869,857*,598,,,57,86*,598,,,75 -,557,598,68 -,7,59,*,598,,698,,5857*,598,,869,,557,598,68 -,59,7 *. The mea dfferece s sgfcat at the.5 level..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 6 yayılaamaz ve depolaamaz.

31 .9.5 SPSS TE ANOVA ANALİZLERİNDE KULLANILAN KARELER TOPLAMI I.Tp: Bu yötem, kareler toplamıı hyerarşk ayrıştırılması yötem olarak da blmektedr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 6 ANOVA AalzdePost Hoc (Çoklu Karşılaştırma ve Homoje Alt Grup) Testler Geel Amaç ve Taım: Varyas aalz soucu sıfır hpotez reddedlmes durumuda aakütle ortalamalarıda e az brs dğer ortalamalarda farklı olduğua karar verlmş olmaktadır. Bu durumda hag aakütle ortalamalarıı farklı olduğuu araştırılması gerekmektedr. Buu gerçekleştrme br yolu k(k )/ sayıdak ortalama arasıdak farkları alamlı olup olmadığı, öreklem hacme bağlı olarak, t veya z test le araştırılablr. Karşılaştırılacak grup sayısı fazla se, kşerl karşılaştırmalar güçleşmektedr. Bu durumda çoklu karşılaştırmalarda kullaıla Post Hoc testlerde yararlaılmaktadır. Çoklu Karşılaştırmalarda Dkkate Edlecek Hususlar: Çoklu karşılaştırmalar kullaıldığı zama aşağıdakhususları dkkatealıması gerekmektedr. Taımlama (Keşfetme) ve Karar Verme: Taımlama amacıyla uygulaa karşılaştırmalarda bağımlı değşke etkleye temel faktörler brkaç karşılaştırma yapılarak araştırılır. Bu durumda elde karşılaştırılacak br grup set bulumamaktadır. Karar verme durumuda se, hag deey (grubu) daha farklı (öeml) olduğua karar verlmektedr. Bu duruma, br araştırmada br ltrelk beze karıştırıla üç farklı katkı maddesde hags etkl ve etksz olduğuu araştırılması örek olarak verleblr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 6 yayılaamaz ve depolaamaz.

32 .9.5 Karşılaştırma Prosedürüü Seçm: Burada k hususu dkkate alıması gerekmektedr: () Hag karşılaştırmalarıyapılacağı araştırmada öce m yoksa sora mı blmek stemektedr; () tüm olası karşılaştırmalar mı yoksa brkaç karşılaştırma le m lglelmektedr. Bu sorulara verlecek cevaplar çoklu karşılaştırmalarda kullaılacak uygu prosedürü belrlemese yardım etmektedr. Hata Oraları: () Tek Karşılaştırmalı Hata Oraı: Bu durumda br hpotez sıamasıyla k veya daha çok sayıda grup ortalaması brlkte sıamaktadır. Böyle br teste doğru ola sıfır hpotez reddedlmes olasılığı α ya eşttr. Bu test brkaç kez tekrarlaması durumuda her teste brc tp hata yapma olasılığı α dır. () Çoklu Karşılaştırmalı Hata Oraı: Bu durumda hata oraı brbrde bağımsız olarak uygulaa br grup hpotez teste bağlıdır. Bu br veya daha çok sayıda I. tp hata yapmaıolasılığıa eşttr. Buu α f le gösterrsek; k k f =-GA 'dır. Burada k kşerl olarak karşılaştırılacak grup sayısıı göstermektedr. α % % %5 % % YapılacakKarşılaştırma Sayısı (k) 5,,,98,9,6,,59,,7,88,9,96,6,,67,96,8,,65,89,8,,6,878, Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 6 Post Hoc (Çoklu Karşılaştırma ve HomojeAlt Grup) Testler Tüm çoklu karşılaştırma testlerde öreklemler brbrde bağımsız, varyaslarıı eşt ve ormal dağılıma uyduğu varsayılmaktadır. Ayrıca aks belrtlmedkçe k yölü alamlılık testler varsayılmaktadır. Formüllerde aşağıdak smgeler kullaılmaktadır. Y. grubu ortalamasıı,. grubu öreklem hacm, s serbestlk derecel hata kareler ortalamasıı, k br faktör veya etkleşm ç karşılaştırılacak grup sayısıı göstermektedr. veya ço klu karşılaştıma test ç taımlamaktadır. f Teste bağlı olarak, tekl veya çoklu karşılaştırma hata oraıı göstereblr. Alfa % le % aralığıda değşeblr..9.5 Prof. Dr. Al S. ALBAYRAK, RTEÜ SBE İşletme Aablm Dalı ISL5 Araştırma Yötemler I Ders Materyal 6 yayılaamaz ve depolaamaz.

TALEP TAHMİNLERİ. Y.Doç.Dr. Alpagut YAVUZ

TALEP TAHMİNLERİ. Y.Doç.Dr. Alpagut YAVUZ TALEP TAHMİNLERİ Y.Doç.Dr. Alpagut YAVUZ Yöetm e temel foksyolarıda br ola plalama, e kaba taımıyla, şletme geleceğe yöelk alıa kararları br bleşkesdr. Geleceğe yöelk alıa kararları başarısı yöetcler yaptıkları

Detaylı

Tanımlayıcı İstatistikler

Tanımlayıcı İstatistikler Taımlayıcı İstatstkler Br veya brde azla dağılışı karşılaştırmak ç kullaıla ve ayrıca örek verlerde hareket le rekas dağılışlarıı sayısal olarak özetleye değerlere taımlayıcı statstkler der. Aalzlerde

Detaylı

TRAFİK SİMÜLASYON TEKNİKLERİ

TRAFİK SİMÜLASYON TEKNİKLERİ TRAFİK SİMÜLASYON TEKNİKLERİ 2. HAFTA Doç. Dr. Haka GÜLER (2015-2016) 1. TRAFİK AKIM PARAMETRELERİ Üç öeml rafk akım parameres vardır: Hacm veya akım oraı, Hız, Yoğuluk. 2. KESİNTİSİZ AKIM HACİM E AKIM

Detaylı

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi)

KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) KATEGORİSEL VERİ ANALİZİ (χ 2 testi) 1 Giriş.. Değişkenleri nitel ve nicel değişkenler olarak iki kısımda inceleyebiliriz. Şimdiye kadar hep nicel değişkenler için hesaplamalar ve testler yaptık. Fakat

Detaylı

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ SAYISAL YÖNTEMLER ANABİLİM DALI DERS NOTLARI

T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ SAYISAL YÖNTEMLER ANABİLİM DALI DERS NOTLARI 15.09.015 T.C. RECEP TAYYİP ERDOĞAN ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ SAYISAL YÖNTEMLER ANABİLİM DALI DERS NOTLARI ISL4 İSTATİSTİK II HAZIRLAYAN PROF. DR. ALİ SAİT ALBAYRAK

Detaylı

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ

ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS TEZİ Pel İYİ GENETİK ALGORİTMA UYGULANARAK VE BİLGİ KRİTERLERİ KULLANILARAK ÇOKLU REGRESYONDA MODEL SEÇİMİ İSTATİSTİK ANABİLİM DALI ADANA, 006

Detaylı

ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ ve ÖRNEKLEM GENİŞLİĞİ

ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ ve ÖRNEKLEM GENİŞLİĞİ 03.05.013 ÖRNEKLEME YÖNTEMLERİ ve ÖRNEKLEM GENİŞLİĞİ 1 Nede Örekleme? Öreklemde çalışmak ktlede çalışmakta daha kolaydır. Ktle üzerde çalışmak çok daha masraflı olablr. Çoğu durumda tüm ktleye ulaşmak

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR

TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR TEMEL İSTATİSTİK KAVRAMLAR Y.Doç.Dr. İbrahim Turan Mart 2011 İSTATİSTİK NEDİR? Bir olay veya olguyu sayısal verilere dayanarak açıklamaktır. Metod Olarak İstatistik: İstatistiğe konu olabilen olaylara

Detaylı

Ölçme Hataları, Hata Hesapları. Ölçme Hataları, Hata Hesapları 2/22/2010. Ölçme... Ölçme... Yrd. Doç. Dr. Elif SERTEL sertele@itu.edu.

Ölçme Hataları, Hata Hesapları. Ölçme Hataları, Hata Hesapları 2/22/2010. Ölçme... Ölçme... Yrd. Doç. Dr. Elif SERTEL sertele@itu.edu. //00 Ölçme Hataları, Hata Hesapları Ölçme Hataları, Hata Hesapları Yrd. Doç. Dr. Elif SERTEL sertele@itu.edu.tr Suu, Doç. Dr. Hade Demirel i ders otlarıda ve Ölçme Bilgisi kitabıda düzelemiştir. Ölçme...

Detaylı

İki veri setinin yapısının karşılaştırılması

İki veri setinin yapısının karşılaştırılması İk ver set yapısıı karşılaştırılması Dağılım: 6,6,6 Ortalama: 6 Medya: 6 Mod: 6 td. apma: 0 Dağılım: 0,6,1 Ortalama: 6 Medya: 6 Mod: çoklu mod td: apma: 6 Amaç: Görüe Ötese Bakablmek Verler değşkelk durumuu

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Yazma Becerileri 2 YDA 106 2 4+0 4 5 Ön Koşul Dersleri Yazma Becerileri 1 Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Almanca Lisans Zorunlu

Detaylı

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız.

Proje konularından istediğiniz bir konuyu seçip, hazırlamalısınız. 5. SINIF MATEMATİK PROJE KONULARI (2012-2013) Atatürk ün geometri alanında yaptığı çalışmaların ülkemizdeki geometri öğretimine katkılarını açıklayınız. Geometrik cisimlerin (prizmalar ve piramitler) günlük

Detaylı

1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ

1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ 1. YAPISAL KIRILMA TESTLERİ Yapısal kırılmanın araştırılması için CUSUM, CUSUMSquare ve CHOW testleri bize gerekli bilgileri sağlayabilmektedir. 1.1. CUSUM Testi (Cumulative Sum of the recursive residuals

Detaylı

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1

BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 1 BÖLÜM 7 BİLGİSAYAR UYGULAMALARI - 1 Belli bir özelliğe yönelik yapılandırılmış gözlemlerle elde edilen ölçme sonuçları üzerinde bir çok istatistiksel işlem yapılabilmektedir. Bu işlemlerin bir kısmı

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 09 S 0- İstatistik sorularının cevaplanmasında gerekli olabilecek tablolar ve ormüller bu kitapçığın sonunda verilmiştir.. şağıdakilerden hangisi istatistik birimi değildir? ) Doğum B) ile C) Traik kazası

Detaylı

Giriş. Değişkenlik Ölçüleri İSTATİSTİK I. Ders 5 Değişkenlik ve Asimetri Ölçüleri. Değişkenlik. X i ve Y i aşağıdaki gibi iki seri verilmiş olsun:

Giriş. Değişkenlik Ölçüleri İSTATİSTİK I. Ders 5 Değişkenlik ve Asimetri Ölçüleri. Değişkenlik. X i ve Y i aşağıdaki gibi iki seri verilmiş olsun: Grş İSTATİSTİK I Ders Değşkelk ve Asmetr Ölçüler Ortalamalar, serler karşılaştırılmasıda her zama yeterl ölçüler değldr. Ayı ortalamayı sahp serler arklı dağılım göstereblrler. Bu edele serler karşılaştırılmasıda,

Detaylı

Tahmin Edicilerin ve Test Đstatistiklerinin Simülasyon ile Karşılaştırılması

Tahmin Edicilerin ve Test Đstatistiklerinin Simülasyon ile Karşılaştırılması . Ders ĐSTATĐSTĐKTE SĐMÜLASYON Tahm Edcler ve Test Đstatstkler Smülasyo le Karşılaştırılması Đstatstk rasgelelk olgusu çere olay süreç ve sstemler modellemesde özellkle bu modellerde souç çıkarmada ve

Detaylı

ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş

ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş 1 ĐHRACAT AÇISINDAN ĐLK 250 Prof. Dr. Metin Taş Gazi Üniversitesi Arş. Gör. Özgür Şahan Gazi Üniversitesi 1- Giriş Bir ülke ekonomisine ilişkin değerlendirme yapılırken kullanılabilecek ölçütlerden birisi

Detaylı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı

CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı CSD-OS İşletim Sistemi Projesi - Fonksiyon Açıklama Standardı C ve Sistem Programcıları Derneği Kasım 2002 İçindekiler: 1 -GIRIŞ 3 1.1.NEDEN STANDARTLARA IHTIYACIMIZ VAR? 3 2 -İMLA VE YAZIM 3 2.1.TÜRKÇE

Detaylı

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI

SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI SANAYİNİN KÂRLILIK ORANLARI ÖNEMLİ ÖLÇÜDE AZALDI 23 Kasım 2013 Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), hazırladığı araştırmaya dayalı olarak aşağıdaki görüşleri bildirdi: 2001 Krizi sonrasında

Detaylı

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün

Veri Toplama Yöntemleri. Prof.Dr.Besti Üstün Veri Toplama Yöntemleri Prof.Dr.Besti Üstün 1 VERİ (DATA) Belirli amaçlar için toplanan bilgilere veri denir. Araştırmacının belirlediği probleme en uygun çözümü bulabilmesi uygun veri toplama yöntemi

Detaylı

BEKLENEN DEĞER VE VARYANS

BEKLENEN DEĞER VE VARYANS BEKLEE DEĞER VE VARYAS.1. İadel ve adesz öreklemede tüm mümkü örekler.. Beklee değer.3. Varyas.4. İk değşke ortak dağılımı.5. İstatstksel bağımsızlık.6. Tesadüf değşkeler doğrusal kombasyolarıı beklee

Detaylı

Regresyon Analizi Basit Do rusal Regresyon Analizi En Küçük Kareler Tekni i Varyans n(v 2 ) Tahmini Basit Do rusal Regresyonda Aral k Tahmini

Regresyon Analizi Basit Do rusal Regresyon Analizi En Küçük Kareler Tekni i Varyans n(v 2 ) Tahmini Basit Do rusal Regresyonda Aral k Tahmini 5 STAT ST K-II Amaçlar m z Bu ütey tamamlad kta sora; k de flke aras dak lflky aç klaya do rusal model kurablecek, k de flke aras dak lflk dereces belrleyeblecek blg ve becerlere sahp olacaks z. Aahtar

Detaylı

http://acikogretimx.com

http://acikogretimx.com 2009 VS 1321-1. Maliyet gideri ile ilgili aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? MLiYET MUHSEBESi 3. işletmede, (Y) Cinsi malzeme ile ilgili ayına ilişkin bilgiler şöyledir: ) işletmenin sahip olduğu

Detaylı

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04.

Test Geliştirme. Testin Amacı. Ölçülecek Özelliğin Belirlenmesi 08.04.2014. Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN 08.04.2014 3 08.04. BÖLÜM 7 Test Geliştirme Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cetinerdogan@gmail.com Test Geliştirme Testler gözlenemeyen özelliklerin gözlenebilir hale getirilmesi veya hedef kazanımların kazandırılıp kazandırılmadığını

Detaylı

BULUġ BĠLDĠRĠM FORMU/ GIDA

BULUġ BĠLDĠRĠM FORMU/ GIDA Sayfa 1/ 7 / GIDA Bu forma uygun olarak yapacağınız çalışma, Buluşunuzun tarafımızdan en iyi şekilde tanımlanabilmesi ve İleride hukuk önünde istenen korumanın elde edebilmesi için temel teşkil edecektir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER SAYFA Önsöz 4 Stratejik Planlama ve Bütçe Yol Haritası 5 Örnek İşletme Hakkında 6 Gider Yükleme Sistemi 8 Satış Bütçesi Oluşturma 9 Faaliyet Gider Bütçesi Oluşturma 12 Bütçe Sistem Otomasyonu

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili KlİNİK VE SAĞLIK PSİKOLOJİSİ Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (X) Yüksek Lisans() Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim (X) Uzaktan

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1: BİLİM TARİHİ... 1 Giriş... 1

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1: BİLİM TARİHİ... 1 Giriş... 1 İÇİNDEKİLER Bölüm 1: BİLİM TARİHİ... 1 Giriş... 1 1.1. İlk Çağ da Bilgi ve Bilimin Gelişimi... 2 1.1.1. İlk Uygarlıklarda Bilgi ve Bilimin Gelişimi... 2 1.1.2. Antik Yunan da Bilgi ve Bilimin Gelişimi...

Detaylı

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve

GENEL DESTEK PROGRAMI. B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve LETMELER GEL T RME VE DESTEKLEME DARES BA KANLI I (KOSGEB) GENEL DESTEK PROGRAMI B R NC Amaç, Kapsam, Dayanak ve Amaç MADDE 1 - (1) Bu p kar bçmde gerçekle dares Ba uygulanacak Genel Kapsam MADDE 2 - (1)

Detaylı

MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ

MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ MESS ALTIN ELDİVEN İSG YARIŞMASI BAŞVURU VE DEĞERLENDİRME PROSEDÜRÜ MESS üyelerinde iş kazaları genellikle organlara göre el parmakları, el bilekleri ve ellerde; iki nesne arasında sıkışma ve bir nesnenin

Detaylı

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu

Soma Belediye Başkanlığı. Birleşme Raporu Soma Belediye Başkanlığı Birleşme Raporu 2012 i GİRİŞ 1 MEVZUAT 2 2 SOMA NIN NÜFUSU 3 SOMA-TURGUTALP ARASINDAKİ MESAFE 4 GENEL İMAR DURUMU 5 TEMEL ALT YAPI HİZMETLERİ 8 DİĞER HUSUSLAR 13 25. Coğrafi Durum;

Detaylı

YSÖP KULLANIM KILAVUZU

YSÖP KULLANIM KILAVUZU YSÖP KULLANIM KILAVUZU 1. Yetiştirici Sınıf Açılacak Okul İşlemleri (İlin Kullanacağı Ekran) İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri Yetiştirici Sınıf Öğretim Programını uygulayacak okul/okulları Yetiştirici Sınıf

Detaylı

T.C. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü

T.C. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimler Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Kayıt ve Ders Seçme İşlemleri Kılavuzu 2014-2015 Bahar Yarıyılı e-posta: fenbilenst.cumhuriyet.edu.tr Sevgili Öğrenciler; Enstitümüze bağlı

Detaylı

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise

İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise EFQM MÜKEMMELLİK MODELİ Ve ÖZDEĞERLENDİRME İhtiyacınız, tüm sisteminizin kurumsallaşmasını sağlayacak bir kalite modeli ise 1 EFQM Mükemmellik Modeli toplamı 100 puan eden 9 ana kriter üzerine kurulmuştur.

Detaylı

Regresyon ve Korelasyon Analizi. Regresyon Analizi

Regresyon ve Korelasyon Analizi. Regresyon Analizi Regresyo ve Korelasyo Aalz Regresyo Aalz Regresyo Aalz Regresyo aalz, aralarıda sebep-souç lşks bulua k veya daha fazla değşke arasıdak lşky belrlemek ve bu lşky kullaarak o kou le lgl tahmler (estmato)

Detaylı

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J

Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J Algoritmalara Giriş 6.046J/18.401J DERS 13 Amortize Edilmiş Analiz Dinamik Tablolar Birleşik Metod Hesaplama Metodu Potansiyel Metodu Prof. Charles E. Leiserson Kıyım tablosu ne kadar büyük olmalı? Amaç

Detaylı

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU

TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU I TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROJE ONAY FORMU Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı Eğitim Yönetimi, Denetimi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı öğrencisi Adem AKYOL tarafından hazırlanan Denizli İli Honaz İlçesinde

Detaylı

OBEB - OKEK Test -1. 6. OKEK( 14, 20) kaçtır? 1. OBEB(16, 20, 48) kaçtır? 7. OBEB, 2. OBEB(56, 140, 280) kaçtır? 3. OKEK(10, 15, 25) kaçtır?

OBEB - OKEK Test -1. 6. OKEK( 14, 20) kaçtır? 1. OBEB(16, 20, 48) kaçtır? 7. OBEB, 2. OBEB(56, 140, 280) kaçtır? 3. OKEK(10, 15, 25) kaçtır? OE - OKEK Test -1 1. OE(16, 0, 8) kaçtır? A) ) ) ) 6 E) 8 6. OKEK( 1, 0) kaçtır? A) 10 ) 160 ) 180 ) 10 E) 0. OE(56, 10, 80) kaçtır? 7. OE, 15 5 kaçtır? A) 1 ) 0 ) ) 8 E) A) 75 ) 75 ) 5 ) 5 E) 5. OKEK(10,

Detaylı

Vektör Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN

Vektör Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN Vektör Uzayları Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN ÜNİTE 4 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Matematik ve mühendislikte birçok uygulamaları olan cebirsel yapılardan vektör uzayı ve alt uzay kavramlarını

Detaylı

T.C. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü

T.C. Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Cumhuriyet Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Lisansüstü Eğitim Kayıt ve Ders Seçme İşlemleri Kılavuzu 2015-2016 Bahar Yarıyılı e-posta: fenbilenst.cumhuriyet.edu.tr Sevgili Öğrenciler; Bilim Dünyasına

Detaylı

ÖLÇÜM, ÖLÇÜM HATALARI ve ANLAMLI RAKAMLAR

ÖLÇÜM, ÖLÇÜM HATALARI ve ANLAMLI RAKAMLAR ÖLÇÜM, ÖLÇÜM HATALARI ve ANLAMLI RAKAMLAR Ölçme, her deeysel blm temel oluşturur. Fzk blmde de teorler sıaması ç çeştl deeyler tasarlaır ve bu deeyler sırasıda çok çeştl ölçümler yapılır. Br fzksel celğ

Detaylı

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps

hendisliği kanı Bilgisayar MühendisliM Prof. Dr. Oya Kalıps Yazılım m MühendisliM hendisliği psız Yıldız z Teknik Üniversitesi Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Bölüm B m Başkan kanı psız z YTÜ 1 Bilgisayar MühendisliM hendisliği i Eğitiminin E Amaçlar ları Bilgisayar

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com

SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com SÜREÇ YÖNETİMİ VE SÜREÇ İYİLEŞTİRME H.Ömer Gülseren > ogulseren@gmail.com Giriş Yönetim alanında yaşanan değişim, süreç yönetimi anlayışını ön plana çıkarmıştır. Süreç yönetimi; insan ve madde kaynaklarını

Detaylı

OYUN DERSİ OYUN ETKİNLİKLERİ -1 40/16 OYUN ALBÜMÜ 40/16

OYUN DERSİ OYUN ETKİNLİKLERİ -1 40/16 OYUN ALBÜMÜ 40/16 OYUN DERSİ MODÜL ADI SÜRESİ OYUN ETKİNLİKLERİ -1 40/16 OYUN ALBÜMÜ 40/16 DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK/DAL DERSİN OKUTULACAĞI SINIF/YIL SÜRE DERSİN AMACI DERSİN TANIMI DERSİN ÖN KOŞULLARI DERS

Detaylı

DERS BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik

DERS BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik Dersin Adı Alan Meslek/Dal Dersin Okutulacağı Sınıf/Yıl Süre Dersin Amacı BİLGİ FORMU Üretim Takibi Giyim Üretimi Teknolojisi Kesimcilik 64 Ders Saati Bu ders ile öğrenciye hazır giyim işletmelerinde üretimin

Detaylı

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır?

Cebir Notları. Bağıntı. 1. (9 x-3, 2) = (27, 3 y ) olduğuna göre x + y toplamı kaçtır? 2. (x 2 y 2, 2) = (8, x y) olduğuna göre x y çarpımı kaçtır? www.mustafayagci.com, 003 Cebir Notları Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com (a, b) şeklinde sıra gözetilerek yazılan ifadeye sıralı ikili Burada a ve b birer sayı olabileceği gibi herhangi iki nesne

Detaylı

Quality Planning and Control

Quality Planning and Control Qualty Plag ad Cotrol END 3618 KALİTE PLANLAMA VE KONTROL Prof. Dr. Mehmet ÇAKMAKÇI Dokuz Eylül Üverstes Edüstr Mühedslğ Aablm Dalı 1 Qualty Maagemet İstatstksel Proses Kotrol Kotrol Kartları 2 END 3618

Detaylı

4.2. SAYISAL MANTIK SEVİYELERİ VE DALGA FORMLARI

4.2. SAYISAL MANTIK SEVİYELERİ VE DALGA FORMLARI 4. TEMEL DİJİTAL ELEKTRONİK 1 Yarı iletkenlerin ucuzlaması, üretim tekniklerinin hızlanması sonucu günlük yaşamda ve işyerlerinde kullanılan aygıtların büyük bir bölümü dijital elektronik devreli olarak

Detaylı

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi:

Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükseldi: KONYA HİZMETLER SEKTÖRÜNÜN, FİYAT BEKLENTİSİ ARTTI HABER BÜLTENİ 15.03.2016 Sayı 29 Konya Hizmetler Sektörü Güven Endeksi geçen aya göre yükselirken, geçen yıla göre düştü. Önümüzdeki 3 ayda hizmetlere

Detaylı

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ VE ESER ÖNERİSİ HAZIRLAMA ESASLARI

T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ VE ESER ÖNERİSİ HAZIRLAMA ESASLARI T.C. ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TEZ VE ESER ÖNERİSİ HAZIRLAMA ESASLARI 1. AMAÇ VE KAPSAM Bu Tez ve Eser Önerisi Hazırlama Esasları nın amacı, Adıyaman Üniversitesi, Sosyal Bilimler

Detaylı

GRİ MARKOV KESTİRİM MODELİ KULLANILARAK DÖVİZ KURU TAHMİNİ

GRİ MARKOV KESTİRİM MODELİ KULLANILARAK DÖVİZ KURU TAHMİNİ Joural of Ecoomcs, Face ad Accoutg (JEFA), ISSN: 48-6697 Year: 4 Volume: Issue: 3 CURRENCY EXCHANGE RATE ESTIMATION USING THE GREY MARKOV PREDICTION MODEL Omer Oala¹ ¹Marmara Uversty. omeroala@marmara.edu.tr

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş

Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Odabaş Araştırma tasarımı, araştırma konusunu belirleme sürecinden raporlama sürecine kadar araştırmayı tanımlayan bütün unsurları inceleme ve yürütülecek bütün adımları planlama

Detaylı

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları

Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Seyrüsefer Yardımcıları (AVM310) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Kredi AKTS Saati Seyrüsefer Yardımcıları AVM310 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Korelasyon ve Regresyon

Korelasyon ve Regresyon Korelasyon ve Regresyon 1 Korelasyon Analz İk değşken arasında lşk olup olmadığını belrlemek çn yapılan analze korelasyon analz denr. Korelasyon; doğrusal yada doğrusal olmayan dye kye ayrılır. Korelasyon

Detaylı

Proje ve Programların Değerlendirmesi.

Proje ve Programların Değerlendirmesi. Proje ve Programların Değerlendirmesi Gerbrand.vanBork@ecorys.com IPA Değerlendirme Yükümlülükleri IPA regülasyonu değerlendirme yükümlülükleri: Program düzeyinde: - Uygulama Öncesi/Planlanan (Ex-ante)

Detaylı

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar?

BISTEP nedir? BISTEP ne yapar? BISTEP nedir? BISTEP, şirketlerin kurumsallaşma sürecine destek olmak amacıyla Borsa İstanbul ve Koç Üniversitesi tarafından tasarlanmış bir programdır. Program, şirketlerin kurumsallaşma basamaklarını

Detaylı

Risk Yönetimi (LOJ 414) Ders Detayları

Risk Yönetimi (LOJ 414) Ders Detayları Risk Yönetimi (LOJ 414) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Risk Yönetimi LOJ 414 Her İkisi 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu

Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Diploma Programı Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Yarıyıl Teorik Derse Kabul Koşulları: Uygulama Laboratuar Form ve Strüktür Ders İzlence Formu Kodu: ETB 315 Dersin Adı: Form ve Strüktür Toplam Saat AKTS

Detaylı

Ders içeriği (10. Hafta)

Ders içeriği (10. Hafta) Ders içeriği (10. Hafta) 10. Makro ekonomik kavramlar 10.1. Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi Ayrımı 10.2. Makro Ekonominin İlgilendiği Konular 10.3. Ekonomik Süreç 10.1. Mikro Ekonomi ve Makro Ekonomi Ayrımı

Detaylı

Basit Bir Elektrik Süpürgesi

Basit Bir Elektrik Süpürgesi Basit Bir Elektrik Süpürgesi Amacı : Bu öğretim materyalinin amacı, öğrencilerin elektrik enerjisinin hareket enerjisine dönüştüğünü kavramalarını ve elektrik enerjisinin bilinçli ve tasarruflu bir şekilde

Detaylı

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER :

İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : TEORİK BİLGİLER : Gazi Üniversitesi Kimya Mühendisliği Bölümü KM 482 Kimya Mühendisliği Laboratuvarı III DENEY NO : 3b İYON DEĞİŞİMİ AMAÇ : İyon değişim kolonunun yükleme ve/veya geri kazanma işlemi sırasındaki davranışını

Detaylı

Yandaki resimlerde Excel Pazartesi den başlayarak günleri otomatik olarak doldurmuştur.

Yandaki resimlerde Excel Pazartesi den başlayarak günleri otomatik olarak doldurmuştur. Otomatik Doldurma; Hızlı veri girişi için Microsoft Excel'in otomatik olarak verileri tekrarlamasını sağlayabilir veya verileri otomatik olarak girebilirsiniz. Excel'in sayı, sayı ve metin birleşimi, tarih

Detaylı

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK

11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK BÖLÜM 10 11. TASARIM ŞABLONU KULLANARAK SUNU HAZIRLAMAK Powerpoint programında hazır bulunan bir dizi renk ve metin özelliğine sahip sunu dosyalarına Tasarım şablonu ismi verilir. Kullanıcı bu dosyaları

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7. 7. GELĠġMĠġ ÖZELLĠKLER ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 7 Bu faaliyette verilen bilgiler ile hazırlamıģ olduğunuz belgeye uygun baģvuruları (Ġçindekiler Tablosu, Dipnot/sonnot, Ģekil tablosu, resim yazısı vb.) hatasız

Detaylı

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen

Fon Bülteni Haziran 2016. Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 Önce Sen Fon Bülteni Haziran 216 NN Hayat ve Emeklilik Fonları Sektör Karşılaştırmaları Yüksek Getiri! Son 1 Yıl - 31/5/215-31/5/216 % 25 2 15 1 5-5 -1 9,88 7,82 11,7 6,36 1,5 9,81

Detaylı

ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI

ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI ÜNİTE 5 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI 1 Rassal Değişken Bir deney ya da gözlemin şansa bağlı sonucu bir değişkenin aldığı değer olarak düşünülürse, olasılık ve istatistikte böyle bir

Detaylı

=... 29 İÇİNDEKİLER. E(X) = k... 22. 3.5. Pascal (Negatif Binom) Dağılımı... 22 1. 3.6. Hipergeometrik Dağılım... 22. N y= ... 24

=... 29 İÇİNDEKİLER. E(X) = k... 22. 3.5. Pascal (Negatif Binom) Dağılımı... 22 1. 3.6. Hipergeometrik Dağılım... 22. N y= ... 24 İÇİNDEKİLER SİMGE LİSTESİ... KISALTMA LİSTESİ... v ÇİZELGE LİSTESİ... v ŞEKİL LİSTESİ... v ÖNSÖZ... v ÖZET... x ABSTRACT... x GİRİŞ... BÖLÜM : OLASILIK DAĞILIMLARI VE OLASILIK YOĞUNLUKLARI... BÖLÜM : OLASILIK

Detaylı

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir.

-Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. Bursa nın 25 Büyük Firması araştırması; -Bursa nın ciroları itibariyle büyük firmalarını belirlemek amacıyla düzenlenen bu çalışma onuncu kez gerçekleştirilmiştir. -Bu çalışma Bursa il genelinde yapılmış,

Detaylı

UYGUNLUK ve YERİNDELİK TESTİ

UYGUNLUK ve YERİNDELİK TESTİ UYGUNLUK ve YERİNDELİK TESTİ Bu anketin amacı, Alım satıma aracılık ve halka arza aracılık faaliyetleri kapsamında size sunulacak ürün veya hizmetin risklerini anlayabilecek bilgi ve tecrübeye sahip olup

Detaylı

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU

uzman yaklaşımı Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı Dr. Levent VEZNEDAROĞLU Branş Analizi öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı de yer alan öğretim teknolojileri ve materyal tasarımı sorularının çoğunluğu kolay, bir kısmı da orta düzeydedir. Sınavda siz öğretmen adaylarını

Detaylı

İstatistiksel Kavramların Gözden Geçirilmesi

İstatistiksel Kavramların Gözden Geçirilmesi İstatistiksel Kavramların Gözden Geçirilmesi Bazı Kuramsal Olasılık Dağılımları Ekonometri 1 Konu 2 Sürüm 2,0 (Ekim 2011) UADMK Açık Lisans Bilgisi İşbu belge, Creative Commons Attribution-Non-Commercial

Detaylı

Kursların Genel Görünümü

Kursların Genel Görünümü Yayınlanma tarihi: 15 Haziran 2013 YÖNETİCİ ÖZETİ İlki 15 Mart 2012 tarihinde yayınlanan UMEM Beceri 10 Meslek Kursları İzleme Bülteni, geçmiş dönemlere ait verilerin sistematik olarak takip edilmesi ihtiyacına

Detaylı

İSTATİSTİK. Doç. Dr. Suat ŞAHİNLER Arş.Gör. Özkan GÖRGÜLÜ

İSTATİSTİK. Doç. Dr. Suat ŞAHİNLER Arş.Gör. Özkan GÖRGÜLÜ İSTATİSTİK Doç. Dr. Suat ŞAHİNLER Arş.Gör. Özka GÖRGÜLÜ Tavsye Edle Kayak Ktaplar Her öğrec keds tuttuğu düzel otlar.. Akar, M. ve S. Şahler, (997). İstatstk. Ç.Ü. Zraat Fakültes Geel Yayı No: 74, Ders

Detaylı

SINAV ŞARTNAMESİ ( TURİZM SEKTÖRÜ )

SINAV ŞARTNAMESİ ( TURİZM SEKTÖRÜ ) AMAÇ: Bu sınav şartnamesi, Turizm, Konaklama, Yiyecek ve İçecek Sektöründeki yetki kapsamımızdaki yeterliliklerin gerektirdiği bilgi, beceri, yetkinlikleri ölçmek ve değerlendirmek için yapılan sınavların

Detaylı

Araştırma Notu 15/177

Araştırma Notu 15/177 Araştırma Notu 15/177 02 Mart 2015 YOKSUL İLE ZENGİN ARASINDAKİ ENFLASYON FARKI REKOR SEVİYEDE Seyfettin Gürsel *, Ayşenur Acar ** Yönetici özeti Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan enflasyon

Detaylı

-e-: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ. AiLE VE. SOSYAL ~OLiTiKALAR BAKANllGI. 2012 Ankara ~.

-e-: AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ. AiLE VE. SOSYAL ~OLiTiKALAR BAKANllGI. 2012 Ankara ~. ~, -e-: ALE VE ~. I H. SOSYAL ~OLTKALAR BAKANllGI AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIGI ÇOCUK HİzMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜGÜ İLE ÇOCUK NEFROLOJİ DERNEGİ ARASINDA İŞBİRLİGİ PROTOKOLÜ 2012 Ankara KAPSAM MADDE

Detaylı

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili

Ders Tanıtım Formu. Dersin Adı Öğretim Dili Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Gıda Mühendisliği Dizayn ve Ekonomisi Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans ( ) Lisans (x) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim

Detaylı

Denetim Etkinliğini Artırmada Verinin Analizi

Denetim Etkinliğini Artırmada Verinin Analizi Denetim Etkinliğini Artırmada Verinin Analizi Benford Analizi Uygulama Mayıs, 2016 Antalya 1. Uygulama TANIMLAYICI İSTATİSTİKLER VE ÖRNEKLEM BAĞIMSIZLIK TESTLERİ Örneklemlerin Bağımsızlık Analizleri (Grupların

Detaylı

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır.

Analiz aşaması sıralayıcı olurusa proje yapımında daha kolay ilerlemek mümkün olacaktır. Analiz Raporu Kısa Özet Her geçen gün eczanecilik sektörü kendi içerisinde daha da yarışır hale geliyor. Teknolojinin getirdiği kolaylık ile eczane otomasyonu artık elinizin altında. Çoğu eczacılar hastalarına

Detaylı

SOSYAL ŞİDDET. Süheyla Nur ERÇİN

SOSYAL ŞİDDET. Süheyla Nur ERÇİN SOSYAL ŞİDDET Süheyla Nur ERÇİN Özet: Şiddet kavramı, çeşitli düşüncelerden etkilenerek her geçen gün şekillenip gelişiyor. Eskiden şiddet, sadece fiziksel olarak algılanırken günümüzde sözlü şiddet, psikolojik

Detaylı

SİRKÜLER İstanbul, 24.03.2015 Sayı: 2015/065 Ref: 4/065

SİRKÜLER İstanbul, 24.03.2015 Sayı: 2015/065 Ref: 4/065 SİRKÜLER İstanbul, 24.03.2015 Sayı: 2015/065 Ref: 4/065 Konu: BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ TBMM BAŞKANLIĞI NA SUNULMUŞTUR Bazı vergi kanunlarında

Detaylı

VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ

VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ VİDEO VE YAZILIM TABANLI İŞ ETÜDÜ Arş.Gör. EMRE ÖZEL 2015 İş Etüdü Nedir? İş Etüdü, işin iyileştirilmesi ve işletmenin daha ekonomik çalışmasını sağlamak (gelişme olanağı yaratabilmek) amacıyla, üretim

Detaylı

1.3. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.1. GİRİŞ... 2 1.2. NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK SORUNLARI... 2

1.3. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.1. GİRİŞ... 2 1.2. NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK SORUNLARI... 2 İÇİNDEKİLER 1. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.1. GİRİŞ... 2 1.2. NİTEL ARAŞTIRMALARDA GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK SORUNLARI... 2 1.3. NİTEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ... 2 1.3.1. ÖRNEK OLAY (DURUM ÇALIŞMASI) YÖNTEMİ...

Detaylı

Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten birini uygulamak demektir.

Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten birini uygulamak demektir. SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ DERS 3: YÖNETİM SÜREÇLERİ P. ŞENEL TEKİN-AÜ SHMYO 1 Her derecede yönetici aslında karar (lar) veren ve bunları uygulayan/uygulatan kişidir. Karar vermek birden çok seçenekten

Detaylı

Şekil 1.2:Programa giriş penceresi

Şekil 1.2:Programa giriş penceresi 1. Firma Tanımlama ve Firma İşlemleri Firmanın açılması Program kurulumu bittikten sonra otomatik olarak masa üstüne SQL Standart Setup ve Standart Seri Versiyonları adında bir klasör atılır. Programda

Detaylı

Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş.

Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş. Emeklilik Taahhütlerinin Aktüeryal Değerlemesi 31.12.2010 BP Petrolleri A.Ş. 30 Eylül 2011 BP Petrolleri A.Ş. İçin hazırlanmıştır Aon Hewitt Tarafından hazırlanmıştır Bu rapor, içerdiği gizli ve kuruma

Detaylı

İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI 25 TEMMUZ 2015 KİK GENEL TEBLİĞİ VE HİZMET ALIMLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DURSUN AKTAĞ

İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANI 25 TEMMUZ 2015 KİK GENEL TEBLİĞİ VE HİZMET ALIMLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DURSUN AKTAĞ İDARİ VE MALİ İŞLER DAİRE BAŞKANLIĞI 25 TEMMUZ 2015 KİK GENEL TEBLİĞİ VE HİZMET ALIMLARI UYGULAMA YÖNETMELİĞİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER DURSUN AKTAĞ DAİRE BAŞKANI Kamu İhale Kurumu KİK Genel Tebliğinin

Detaylı

Parametrik Olmayan İstatistik Çözümlü Sorular - 2

Parametrik Olmayan İstatistik Çözümlü Sorular - 2 Parametrk Olmaya İstatstk Çözümlü Sorular - Soru Böbrek hastalarıa at Kreat (KRT) değerlere lşk br araştırma yapılmak stemektedr. Buu ç rasgele seçle hastaya at Kreat değerler aşağıdak gb elde edlmştr

Detaylı

Teşhis Edilen Anormal Gözlemlerin İterasyon ve Kovaryans Yöntemleri İle Yeniden Tahmini

Teşhis Edilen Anormal Gözlemlerin İterasyon ve Kovaryans Yöntemleri İle Yeniden Tahmini Atatürk Üv. Zraat Fak. Derg. 33 (4), 47-43, Teşhs Edle Aormal Gözlemler İterasyo ve Kovaryas Yötemler İle Yede Tahm İrfa ÖZTÜRK Zek DOĞAN Harra Üverstes Zraat Fakültes Zootek Bölümü, Şalıurfa Necat YILDIZ

Detaylı

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : SAKARYA TICARET BORSASI PROJE FİNANSMANI : DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI PROJE TOPLAM BÜTÇESİ : 54.287,50 TL. FAALİYET SÜRESİ : 3 AY

PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : SAKARYA TICARET BORSASI PROJE FİNANSMANI : DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI PROJE TOPLAM BÜTÇESİ : 54.287,50 TL. FAALİYET SÜRESİ : 3 AY PROJE YÜRÜTÜCÜSÜ : SAKARYA TICARET BORSASI PROJE FİNANSMANI : DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI PROJE TOPLAM BÜTÇESİ : 54.287,50 TL. FAALİYET SÜRESİ : 3 AY GENEL AMAÇLAR SAKARYA TB olarak proje desteği ile

Detaylı

MICROSOFT EXCEL SOLVER PROGRAMI. Y. Doç. Dr. Y. İlker Topcu

MICROSOFT EXCEL SOLVER PROGRAMI. Y. Doç. Dr. Y. İlker Topcu MICROSOFT EXCEL SOLVER PROGRAMI Y. Doç. Dr. Y. İlker Topcu DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELLERİNİ HESAP TABLOLARI (SPREADSHEETS) İLE ÇÖZME Hesap tablosu programlarının (Microsoft Excel, Lotus 1-2-3 ve Borland's

Detaylı

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol

BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol BURSA DAKİ ENBÜYÜK 250 FİRMAYA FİNANSAL ANALİZ AÇISINDAN BAKIŞ (2005) Prof.Dr.İbrahim Lazol 1. Giriş Bu yazıda, Bursa daki (ciro açısından) en büyük 250 firmanın finansal profilini ortaya koymak amacındayız.

Detaylı

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU

ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU ELLE SÜT SAĞIM FAALİYETİNİN KADINLARIN HAYATINDAKİ YERİ ARAŞTIRMA SONUÇLARI ANALİZ RAPORU Hazırlayan Sosyolog Kenan TURAN Veteriner Hekimi Volkan İSKENDER Ağustos-Eylül 2015 İÇİNDEKİLER Araştırma Konusu

Detaylı

YATIRIM TANITIMININ TEMELLERİ

YATIRIM TANITIMININ TEMELLERİ Çalıştay Programı YATIRIM TANITIMININ TEMELLERİ Ankara, Türkiye 2-4 Mart ve 7-9 Mart 2016 2 MART ÇARŞAMBA / 7 MART PAZARTESİ 8:30 9:00 Çalıştay katılımcılarının ve eğiticilerin tanıtılması 9:00 9:30 Çalıştay

Detaylı

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015

İŞLETMENİN TANIMI 30.9.2015 Öğr.Gör.Mehmet KÖRPİ İŞLETMENİN TANIMI Sonsuz olarak ifade edilen insan ihtiyaçlarını karşılayacak malları ve hizmetleri üretmek üzere faaliyette bulunan iktisadi birimler işletme olarak adlandırılmaktadır.

Detaylı

Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi

Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi Görsel Tasarım İlkelerinin BÖTE Bölümü Öğrencileri Tarafından Değerlendirilmesi Cahit CENGİZHAN Duygu ATEŞ Öğretim Görevlisi Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri

Detaylı

Araştırma Notu 15/188

Araştırma Notu 15/188 Araştırma Notu 15/188 10 Kasım 2015 ÇALIŞAN 757 BİN KİŞİ İŞ ARIYOR Seyfettin Gürsel *, Gökçe Uysal ** ve Mine Durmaz *** Yönetici özeti İşsizlerin ve çalışmak istediği halde iş aramaktan vazgeçmiş olan

Detaylı

RİSK ANALİZİ VE. İşletme Doktorası

RİSK ANALİZİ VE. İşletme Doktorası RİSK ANALİZİ VE MODELLEME İşletme Doktorası Programı Bölüm - 1 Portföy Teorisi Bağlamında Risk Yönetimi ile İlgili Temel Kavramlar 1 F23 F1 Risk Kavramı ve Riskin Ölçülmesi Risk istenmeyen bir olayın olma

Detaylı

ECZACIBAŞI-UBP PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş

ECZACIBAŞI-UBP PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş ECZACIBAŞI-UBP PORTFÖY YÖNETİM ŞİRKETİ A.Ş. TARAFINDAN YÖNETİLEN AEGON EMEKLİLİK VE HAYAT A.Ş.PARA PİYASASI LİKİT KAMU EMEKLİLİK YATIRIM FONUNA AİT PERFORMANS SUNUŞ RAPORU A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖYE

Detaylı