Kullanım Kılavuzu Giriş

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Kullanım Kılavuzu Giriş"

Transkript

1 Kullanım Kılavuzu Giriş 1.Kullanım Amacı 2 2. Klinik Uygulamalar ve Test prensibi 2 3. Kit İçeriği 2 4. Saklama ve Raf Ömrü 3 5. Kullanım önerileri 4 6. Numune toplama, hazırlama ve saklama 4 7. Test prosedürü 5 8. Sorun giderme 7 9. Test prosedür şeması Yorumlama Ek 13

2 1.Kullanım Amacı AESKUSLIDES ANA-HEp-2 insan serumunda sitoplazmik ve/yada nükleer otoantikorların tespitine yönelik bir indirekt immunofloresans testidir. Test dermatomiyozit, polimiyozit, Sjögren sendromu, skleroderma, miks bağ dokusu hastalığı (MCTD) ve sistemik lupus eritematozus (SLE) gibi sistemik romatizmal hastalıkların ayırıcı teşhisinde bir araçtır. 2. Klinik Uygulama ve Test prensibi Anti-nükleer antikorlar (ANA), sistemik romatizmal hastalıklarda yüksek sıklıkta nükleer ve sitoplazmik antijenlerin çeşitlerine karşı meydana gelir ve böylece ayırıcı teşhis için önemli bir araçtır. Örneğin, SS-A (Ro) ve SS-B (La) antikorlar Sjögren s sendromuyla (SS) ve antidsdna, anti-sm, anti-histon ve anti-nucleosomes ise SLE(Sistemik Lupus Eritematozus) ile ilişkilidir. Anti-RNP antikorlarıyla miks bağ dokusu hastalığı (MCTD) ve SLE, anti-scl-70 antikorlarıyla skleroderma (progressive systemic sclerosis [PSS]), anti-jo-1 antikorlarıyla polimiyozit ve dermatomiyozit ve ayrıca anti-sentromer antikorlarıyla CREST sendromu ilişkilidir (Detaylı bilgi için sayfa e bakınız). İndirekt immunofloresans testi (IFT) örneğin ökaryotik hücreler üzerinde yapılır. HEp2, ANAs ın tespiti için kurulan bir metottur. IFT hassas bir test olmasına rağmen, çok sayıda hasta numuneleri test edildiğinde fluoresan mikroskop değişikliğinden ve insan yorumundan gelen hatalara bağlı olduğunda sorun yaratabilir. Tek antikor özellikleri, ANAs'in basit ve güvenilir bir ayrımı için spesifik hedef antijenlerini kullanan daha özel bir test olan ELISAs kullanılarak belirlenmek zorundadır. Antijen Karakterizasyonu: HEp-2 hücreler Çapraz-reaktivite Çapraz-reaksiyon oluşmaz. Antikorun tespiti indirekt immunofloresans test (IIFA) prensibi üzerine kurulmuştur. Cam mikroskop slaytları, doku kısımları veya hücreleri (HEp-2-cells (ANA), Granulocytes (ANCA) veya Crithidia luciliae (ndna)) ile kaplıdır. Eğer hastanın serumu spesifik antikorlar içerirse, antikorlar ilk inkübasyon sırasında bağlanırlar. Yıkama sırasında bağlanmayan materyallerin uzaklaştırılmasından sonra, bağlı antikorlar fluoresans konjuge anti-insan immünoglobulinlar tarafından ikinci inkübasyon sırasında tespit edilir. Antijen-antikor-kompleksin spesifik bir yeşil fluoresan boyaması, bir fluoresan mikroskobu yardımıyla görüntülenebilir. 3. Kit İçeriği Hazırlanacaklar: 50xyıkama buffer Konsantre yıkama buffer 1:50 distile suda dilüsyon edilir (örneğin: 20 ml ml ) İçerik: PBS, sodyum azit(koruyucu)

3 10xnumune buffer Konsantre numune buffer 1:10 distile suda dilüsyon edilir (örneğin: 20 ml ml) İçerik: PBS, BSA sodyum azit(koruyucu) Kullanıma hazır: Cam mikroskob slaytları 10 x 12 kuyular, HEp-2 hücrelerle kaplı Pozitif kontrol İçerik: İnsan serumu (diluent), sodium azide (koruyucu) 0.5 ml Negatif kontrol İçerik: İnsan serumu (diluent), sodium azide (koruyucu) 0.5 ml Floresein (FITC) konjuge anti-insan IgG (H+L Chain) 3.5 ml Evans Mavisi 2% 3.0 ml Örtücü sıvı (Mounting Medium) 12 ml Gerekli fakat sağlanmayan malzemeler: - Distile su, - Numune diluent için test tüpleri, - Ölçme flaksı, - Volumetrik pipet, - Saat, - FITC sistemiyle fluoresan mikroskop, (490 nm eksitasyon filtre, 510 nm bariyer filtre) - İnkübatör tepsi, - Boyama küveti, - Pipet uçları, - Kapak slipler (24x60 mm). 4. Saklama ve Raf Ömrü 2 C - 8 C / F de tüm reaktifleri şiddetli ışıktan koruyarak saklayınız. Her bir komponentin son kullanım tarihi kendi şişe etiketi üzerinde gösterilir. Son kullanım tarihi dışında reaktifleri kullanmayınız. Orijinal kaplarında 2-8 C/35-46 F da tüm reaktif ve slaytları saklayınız. Hazırlanan solüsyonlar 4 C/39 F de bir ay için uygundur ve en az bir defa hazırlanır. Reaktifler ve slaytlar sadece her bir komponentde belirtilen son kullanım tarihi içinde kullanılmalıdır.

4 5. Kullanım önlemleri 5.1 Sağlık tehlike datası Bu ürün sadece in vitro diagnostik kullanım içindir. Bu nedenle, sadece in vitro diagnostiklerin eğitimli personel ve özel olarak önerilen metotlarında uygulanmalıdır. Bu ürün, normal kullanımda toksik ya da zaralı olmamasına rağmen aşağıdaki maksimum güvenlik önlemlerini yapmanız önerilir: Öneriler ve önlemler Bu kit potansiyel zararlı komponentler içerir. Kit reaktifleri gözler ve deri için tahriş edici olmamasına rağmen, göz ve deri ile temasından kaçınmanızı ve eldiven kullanmanızı öneririz. Bu kitteki bazı reaktifler (kontroller, standardlar gibi) için kullanılan tüm insan kaynaklı materyaller kabul görmüş metodlar ile test edilmiş ve HbsAg, Hepatit C ve HIV 1 için negatif bulunmuşlardır. Buna rağmen, hiçbir test materyallerde tamamen viral ajanların yok olduğunu garanti edemez. Bu nedenle, kit kontrolleri, standartlar ve hasta örnekleri sanki enfeksiyon ajanı taşıyormuş gibi ve uluslararası gerekliliklere göre kullanılmalıdır. 5.2 Kullanım için genel talimatlar 1. Ağızla pipeti çekmeyiniz. Test çalışması sırasında yemek yemeyiniz, içki ve sigara içmeyiniz. 2. Farklı lot numarasındaki reaktiflerin yerini değiştirmeyiniz veya karıştırmayınız. Bu durum sonuçlarda değişmelere yol açabilir. 3. Bakteriyel kontaminasyonu önlemek için kullandıktan sonra tüm şişeleri kapalı tutunuz. 4. Her zaman yeni steril pipet ipuçlarıyla tüm solüsyonları çekiniz. 5. Asla 37 C/ 98.6 F 'den daha yüksek sıcaklığa bileşenleri maruz bırakmayınız. 6. Tüm prosedür uygulanırken slayt kuyularının kurumasına asla izin vermeyiniz. 7. Asla slaytları dondurmayınız. Kendi uyguladığı prosedürlere göre her laboratuvar kendi tekniklerini, kontrollerini, ekipmanını ve hasta nüfusunu kendi kontrolleri üzerinden uygulamalıdır. Kesin klinik tanı sadece bu test performansına dayanmamalıdır, doktor tarafından tüm klinik ve laboratuar bulguları araştırıldıktan sonra konulmalıdır. 6. Numune toplama, ambalajlama ve depolama Numunelerin hazırlanması Tercihen taze toplanmış serum örnekleri kullanın. Ulusal gerekliliklere göre kan toplanmalıdır.

5 İkterik, lipemik, hemolizli ya da bakteriyolojik kontaminasyonlu örnekleri kullanmayın. Partiküllü serumlar düşük hızlı santrifüj (<1000 x g) ile temizlenmelidir. Kan örnekleri temiz, kuru ve boş tüplere alınmalıdır. Ayırdıktan sonra serum örnekleri hemen kullanılmalıdır, 2-8 C/35-46 F de 3 güne kadar ya da -20 C/-4 F de dondurularak daha uzun süre saklanabilir. 7. Test prosedürü 7.1 Pipetlemeden önce hazırlıklar Kullanımdan önce oda sıcaklığına (20-26 C / 64-78,8 F) ulaşana kadar tüm bileşenlere bekletin, testin optimum bir performansı için önerilen inkübasyon şemasını takip edin ve iyi karıştırın. 1. Numune bufferı ve yıkama bufferı hazırlığı: Konsantre numune bufferını distile su ile 1:10 oranında ve yıkama bufferinı distile su ile1:50 oranında dilüe edin. 2. Numunelerin seyreltilmesi: Hasta serumunu hazırlanan numune bufferıyla 1/1 oranında (tarama titre için paragraf 10 a bakın) dilüe edin. Kontroller kullanıma hazırdır! 3. Bir protokol hazırlama: 14. sayfada verilen test protokolünün kullanılmasını öneririz. 7.2 Test prosedürü 1. Gerekli miktarda slaytı(ları) paketten çıkartın ve işaretleyin. Kuyulara dokunmayın. Slaytların kurumasına izin vermeyin. 2. İlk inkübasyon Uygun kuyu içine seyreltilen her serumu ve kontrolleri uygun bir hacimde pipetleyin, slayt yüzeyiyle pipetin direkt temasından kaçının. Her kuyunun serum ile tamamen kaplı olduğundan emin olun. Test materyalinin kuyuyu kaplayacak miktarda kullanılması önemlidir. Ama kuyudan kuyuya geçmesinden kaçının, çünkü bu, yanlış sonuçlara sebep olabilir. Slayt(lar) nemli bir inkübatör tepsisinde oda sıcaklığında 30 dakika inkube edilir. 3. Yıkama Inkübasyondan sonra inkübatör tepsisinden slaytları çıkarın ve bir pipet kullanarak yıkama bufferıyla iyice durulamayın. Kuyulara doğrudan bufferı fışkırtmayın. NOT: Slayt üzerinde çapraz kontaminasyonu önlemek için, slaydın orta çizgisi boyunca doğrudan yıkama bufferını akıtın. Bir slayt boyama küvetinde yıkama bufferıyla 15 dakika slayt(lar)yıkayın. Optimal sonuçlar elde etmek için üç kere 5 dakika yıkadıktan sonra buffer solüsyonunun değişmesi gereklidir. Slaytı yıkama küvetinden çıkartın ve slayt da kalan fazla yıkama bufferını dikkatli şekilde uzaklaştırın.

6 NOT: Prosedür esnasında kuyuların kurumaması veya substrata zarar gelmemesi önemlidir. Lütfen lekelemeyin veya herhangi bir biçimde slaytı kurutmayın veya birkaç saniyeden daha uzun süre için flüoresan antikor reaktifi olmadan slaytı bekletmeyin. 4. İkinci inkübasyon Yıkama prosedüründen hemen sonra slaytı inkübatör tepsisine koyun ve her kuyuyu 30 µl FITC-konjuge ile kapatın. Karanlıkta oda sıcaklığında 30 dakika slaytı(ları) inkübe edin. 5. Yıkama Inkübasyondan sonra inkübatör tepsisinden slaytları çıkarın ve bir pipet kullanarak yıkama bufferıyla iyice durulamayın. Kuyulara doğrudan bufferı fışkırtmayın. Bir slayt boyama küvetinde yıkama bufferıyla 10 dakika slaytı(ları)yıkayın. Optimal sonuçlar için iki kere 5 dakikalık yıkamadan sonra buffer solüsyonunun değişmesi gereklidir. 6. Opsiyonlu counterstain: Yıkama bufferında 1:3000 counterstainla (Evans Blue) diluent edin ve iyice karıştırın. Boyama küvetinde counterstain eğin ve onun içinde 30 sn-1:30 dakika için slaytları inkübe edin. Evans mavisi, özel olmayan arka plan flüoresansını kapatır. Mak. 2 dakika sonra slayti(ları) çıkarın ve yıkama bufferıyla kısa süre içinde durulayın. Fazla yıkama bufferı çıkarın. Lütfen herhangi bir şekilde slaytı kurutmayın ya da lekelemeyin. 7. Örtücü sıvı eklenmesi Örtücü sıvının(mounting medium) yeterli bir miktarını her slaydın orta çizgisi boyunca ekleyin. Dikkatlice hava baloncuklarından kaçınacak şekilde slaydın kapağını yerleştirin. 8. Floresan mikroskobuyla x toplam büyültmede slaytı(ları) hemen okuyun (490 nm eksitasyon filtre, 510 nm bariyer filtre). 7.3 İş akışı Test prosedürü için paragraf 9 a bakınız. Uygun kuyuların içine kontrolleri ve dilüe edilmiş her serumu pipetleyin. Distile veya deionize suyun küçük bir miktarını bir inkübatör tepsisine yerleştirin ve slaytı(lar) inkübatör tepsisine uygun şekilde yerleştirin. Oda sıcaklığında (20-26 C / 64-78,8 F) 30 dakika slaytı(ları) inkübe edin. İnkübatör tepsisinden slaytları çıkarın ve pipet kullanarak yıkama bufferıyla iyice durulayın. Boyama küvetinde üç kez 5 dakika slaytları yıkayın. İnkübatör tepsisi içinde 30µl FITC konjugat ile her kuyuyu kapatın. Oda sıcaklığında (20-26 C / 64-78,8 F) 30 dakika karanlıkta slaytı(ları) inkübe edin.

7 İnkübatör tepsisinden slaytları çıkarın ve pipet kullanarak yıkama bufferı ile iyice durulayın. Boyama küvetinde iki kez 5 dakika slaytları yıkayın. Yıkama bufferında counterstain (Evans mavisi) 1:3000 diluent edin. 0:30-1:30 dakika seyreltilmiş counterstain ile slaytları inkübe edin. Max. 2 dakika sonra slaytları çıkarın ve yıkama bufferıyla iyice durulayın. Her slaytın orta çizgisi boyunca örtücü sıvı (mounting medium) ekleyin. Fluoresan mikroskobuyla x toplam büyültmeyle hemen slaytı(ları) okuyun. (490 nm uyarı filtre, 510 nm bariyer filtre). 8. Sorun Giderme HATA OLASI NEDENLER SOLÜSYON Düşük hücre yoğunluğu - Deionize su ile uzun süreli temasından sonra hücre eriyip yok olabilir - Kuyu içinde substrat üzerine doğrudan buffer fışkırtılmış olabilir -Proteolitk enzimler substrate bağlanabilir Arızalı floresans - Kenarda daha güçlü olan floresans, serumu kuyuda kurutmuş olabilir -Serum test kuyusunda kapatılmış olabilir -Kuyular arasında çaprazreaksiyon olabilir -Slayt üzerinde bir filmi gösteren mum kalemiyle slayt işaretlenebilir -Yıkama prosedürünü takip edin - Serumu inaktiv edin - Her zaman nemli ortamda inkübe edin - Test materyalin hacmini eşit şekilde ayırarak kullanın -İlk inkübasyon döneminde kuyular arasındaki süreklilikten kaçının - Bir kurşun kalem kullanın -Mikroskop yanlış ayarlanmış olabilir - Mikroskopun ayarlarını kontrol edin - UV-lambasının servis ömrünü kontrol edin Dağılmış resim - Slayt kapak olmadan buzdolabında inkübe edilmiş olabilir - I.F. Mikroskop kirlidir. Lensin üzeri çizilmiş olabilir. Az ya da hiç olmayan floresans - Konjugat ve slaytlar erimiş ve tekrar donmuş olabilir - Seyreltik kontroller olabilir - Serum veya konjugatun - Parafin mumu veya tırnak cilasıyla slaytı kapatın -Talimatlara göre mikroskobu temizleyin - 2 C - 8 C / F de konjugat ve slaytları saklayın - Talimatları kontrol edin, kullanılan kit kontrolleri kullanıma hazırlayın - Şartları kontrol edin

8 bakterial bulaşması olabilir - Mikroskop ayarlanmamış olabilir - Yıkama bufferının ph-değeri çok düşük olabilir (ph-değeri 7.4 ± 0.2) - FITC konjugat ışığa maruz kalmış olabilir -Işıktan konjugatı koruyarak saklayın Floresans arka planı - Hatalı yıkama, - Kurumuş slayt, - Lipemik, hemolitik serum, - Mikroskop hatası olabilir. - Yıkama talimatlarını kontrol edin - Slaytların kurumasına izin vermeyin - Sadece taze serum kullanın - Doğru filtre veya nesne mi kullanılmış kontrol edin. 9. Test prosedür Şeması Numune materyali: Numune hacmi: Toplam inkübasyon zamanı: Saklama: Tespit sayısı: serum Numunenin 10 µl si 1:101 lik 1x numune bufferıyla dilüsyon edildi C/ F da 90 dakika 2-8 C/35-46 F da sadece orjinal ampüller kullanın 96 test 10. Yorumlama Yetişkinler için önerilen tarama titre1:80 Çocuklar için önerilen tarama titre1:40 HEp-2 gırtlak kanseri görülen bir hastanın dokusundan üremiş bir insan epitel doku hücresidir. Substrate, ekstra hücresel olmayan eksipienti ve bir homojen hücre büyümesini sağlar. Mitotik hücre numunelerinin değerlendirmesi için, nükleer paternlerin tam olarak tanımlanması büyük önem taşır. Basit pozitif bir flüoresans gösteren hasta serumu uygun son titerdir. Bu değerlendirme her zaman pozitif ve negatif kontrolle yapılmalıdır. 1:80 (Erişkinler) ve 1:40(Çocuklar) arasında titreler hücre çekirdeğinin zayıf flüoresansı veya belirsizlik klinik sonuçlarla ilgili kontroller yoluyla kontrol edilmelidir. Bu durumda numuneler, yaklaşık olarak her 6 haftada bir toplanmalı ve benzer bir yolla test edilmelidir. 1. Membranöz nücleer patternler 1.1 Düzgün membranöz nucleer patterni Düzgün bir homojen, interfaz hücrelerinde nükleer zarın halka-benzeri flüoresansıdır.

9 Güçlü antikorlarla bazı numuneler, tüm nükleer boyanma etkilerini verebilir. Benzer bir pattern, telofaz hücrelerinde görülür. Metafaz hücrelerinde flüoresans sitoplazmada yayılarak lokalize olur ve kromozomal materyalde boyanma görülmez. 1.2 Benekli membranöz nucleer paterni Nükleer zar boyunca sürekli olmayan bir benekli floresansdır. Benekli boyanma nükleus boyunca ayarlanarak tüm nükleus yüzeyinde görülebilir. Benzer bir pattern, telofaz hücrelerinde görülür. Metafazda flüoresans yayılarak sitoplazma boyunca lokalize olur. Güçlü antikorlarla bazı numuneler, tüm nükleer boyanmanın etkilerini verebilir. 2. Nükleoplazmik patternler 2.1 Homojen nükleer patterni Nükleer periferde bazen şiddetlenen ve tüm çekirdek plazmasını kaplayan aynı diffuz bir floresans çoğunlukla kromozom bileşenlerine yönelik olan farklı antikorlarla ilişkili olabilir (DNA,histones a.o.). Bazı durumlarda çekirdeğin iç kenarında daha yoğun bir boyanma görülebilir (Nükleer çerçeve). Bazı numunelerde periferik nükleolar boyanma ek bir görünümü gösterebilir. Nükleolar boyanma değişkendir. Metafazda homojen veya periferik bir kromatin boyanma görülür. Farklı boyama patternleri kısaca ikiye ayrılabilir: - Homojen nükleolar boyama ile homojen nükleer pattern. - Negatif nükleoli ile homojen nükleer pattern. 2.2 Benekli nükleer patternler Birçok farklı benekli nükleer patternler bulunabilir, ancak ayırt etmek zor olabilir. Yedi patern uygun doğrulukta ayırt edilebilir. Metafaz kromozomlarda altısı da negatif, sentromer patternde ise pozitiftir Büyük benekli nükleer pattern (nükleer matriks) (SC35) Daha önce "Nükleer matriks" boyanması olarak adlandırılan nükleoplazma boyunca değişken büyük benekler, interkromatin granüllerin boyanmasıyla büyük olasılıkla oluşurlar. Nükleoli negatiftir. Metafaz ve telofaz sitoplazma yayılarak yerelleştirilmiş benekleri ve negatif kromatin plakaları gösterir Kaba benekli nükleer patern Genellikle daha büyük beneklerle ilişkili çeşitli benek boyutları nükleoplazma hücrelerinin interfazı boyunca yoğun olarak dağıtılır. Nükleoli negatiftir. Metafaz ve telofaz sitoplazma, kendisi negatif olan kromatin plakalarının etrafındaki yoğunlaşmayla benekleri gösterir. Bu patern spliceosomesın boyanmasıyla genellikle ilgilidir İnce benekli nükleer patern Homojen bir patern elde edilsin diye bazen çok yoğun olan düzenli bir dağılmayla ince benekli boyanmadır. Nükleoli pozitif(anti-ssb/la antikorlarıyla özellikle) ya da negatif olabilir. Metafazın sitoplazma hücrelerini, kendisi negatif olan kromatin plakalarının etrafındaki yoğunlaşma ve ince benekleri gösterir. Telofaz hücrelerinin nükleolisi pozitif olabilir ve bazen intefaz hücrelerinden daha kuvvetli boyanabilir.

10 2.2.4 Damarlı Scl-70-benzer patern Pozitif nucleoliyle çoğunlukla vurgulanan metafaz ve telofaz hücrelerinin kromozomal alanlarının ve nücleoplazmanın düzenli ince bir damarının boyanmasıdır. Boyamada daha düşük büyütmelerde homojene bakılabilir. Bu boyama sadece anti-scl-70 pozitif serum ile görülmez Pleomorfik benekli nükleer patern Çoğalan (S-faz) hücrelerin çekirdekleri nükleoplazmanın çok kaba düzensiz beneğine karşı inceden gelen beneklerin bir türünü gösterir(hücre hazırlanmasına bağlı olarak hücrelerin 10-50%). Bazı hücrelerde nucleoli de boyanır. Hareketsiz (G-faz) ve metafaz hücreler negatiftir. "Anti-PCNA" paterni (antiproliferating hücresi nükleer antijen ) olarak da bilinen bu patern, genellikle diğer paternlerle birlikte görülür Sentromer patern Tercihen düzenli ayrık benekler tüm çekirdek boyunca yer almaktadır (çekirdek başına benek). Metafaz ve telofaz hücreleri her zaman yoğun kromozomal malzemesinde bu benekleri gösterir. Bu patern birkaç sentromer proteinlerini tanıyabilen kromozomların kinetochorları için antikorlar tarafından üretilmektedir(cenp-a,b,c,d,e) Çoklu nükleer noktalar (NSp-1) Çoğunlukla PML (ProMyelocytic Leukemia de belirgin ifadelerinden dolayı) vücutları olarakta adlandırılan nükleer sub yapılarının çekirdek başına 5-10 noktada boyanmasıdır ve metafaz ve telofaz hücrelerinin kromozomları negatiftir Kıvrılmış vücut patern (az nükleer noktalar) Çekirdek başına 2-6 nokta nükleoplazmada çoğunlukla nucleoliye yakın civarında saptanır. Metafaz veya telofaz kromatin plakalarında hiçbir boyanma yoktur. 3. Nükleolar paternler 3.1 Homojen nükleolar patern Bu patern tüm nucleolusun flüoresansı gösterir ve bölünen hücrelerde nükleolar organize bölgeleri veya kromozomlar hiçbir boyanma yoktur. 3.2 Küme nükleolar patern Kıvrılmış vücutlara ek olarak nükleolinin fibrillar merkezlerinin dekorasyonuyla ilgili olan daha büyük granüller parlak bir şekilde kümelenmiştir. Mitotik hücrelerinde metafaz ve telofaz plaka floresan düzensiz bir " fan-benzer" kenarı gibi görünür. 3.3 Benekli nükleolar patern Çoğunlukla nucleolinin merkezinde küçük ayrı tanelerdir. Metafaz hücrelerinde 2-5 ayrı benekler, nükleolar organize bölgeleriyle ilgili olan kromatin vücudunun içinde görülür.

11 4. Spindle cihaz patternler 4.1 Sentriyol (sentrozom) spindle patern Metaphase spindl birbirlerine dik uzanan spindl kutuplarının her birinde ayrı flüoresan bir spotu gösterir. Çekirdek yakınında bitişik bir veya iki parlak spot, interfaz hücrelerinin sitoplazmasında görülmektedir. 4.2 Spindle kutup pattern (NuMA) Metaphase hücrelerinde Spindlin kutup alanı sadece boyanır (Üçgensel veya muz-şekilli patern). Spindl lifleri, telofaz hücrelerinde daha lineer bir patternle negatiftir. Negatif nükleoliyle ince benekli nükleer bir pattern çoğunlukla hareketsiz ve telofaz hücrelerinde görülür ama bunlar negatif de olabilir. 4.3 Spindl lifli pattern Metafaz hücrelerinde kromatin plakası karşı kutupdan tüm spindl lif cihazı boyanır. Hareketsiz veya bölenen hücrelerde kromozomların hiçbir boyanması yoktur. 4.4 Midbody pattern(msa-2) Profaz ve metefaz hücrelerinde flüoresans, metafaz plakasının kenarı için ince dikey çizgiler olarak chromosomal bölgese yerelleştirilir. Telofazda boyanma, sitokinezi tamamlanan hücrelerin arasındaki dar bağlantı midbodysi ve karışık yarılma için sınırlıdır. S ve G2 faz hücreleri, ayrı veya düzensiz nükleer beneklerle lekelenir. Pattern, MSA-2 antijene karşı antikorlardan kaynaklanır(mitatik Spindl Antijen 2). 4.5 C-F pattern En karakteristik özelliği, metafaz hücrelerinde görülür ve bu hücrelerde pattern genellikle bir fermuara benzeyen bir kavrama olarak kromozomal metafaz plakasını çevreleyen yoğun büyük granüllerin iki seti ile oluşturulmaktadır. Bu granüller sentromerlerin bir parçasıdır. Çevrelenen sitoplazma yayılarak boyanır. Profaz hücrelerinde kromozomların yoğun bir benekli dekorasyonu görülür. Çok ince yoğun nükleer benekli bir pattern birkaç interfaz hücresinde görülebilir. Pattern sentromer proteinine özdeş olabilen MSA-3 (Mitotik Spindl Antijen3) antijene karşı antikorlardan kaynaklanır(cenp-f). 5.Sitoplazmik flüoresans patternler 5.1 İnce Benekli stoplazmik pattern Bazen bir yıldız tozu-benzeri görünüşle üretilen ve hücrenin periferine doğru daha açık olan ince granüller stoplazma boyunca dağılmıştır. Çekirdekler veya çekirdekçiklerin hiçbir boyanması yoktur. Bu pattern, trna sentetazesa karşı antikorların karakteristiğidir. Metafaz hücrelerinde kromozomal malzemesi negatifdir. 5.2 Diffuz stoplazmik pattern Tüm stoplazma veya bulutlu patterni kaplayan parça veya homojen boyanma için çok ince yoğun bir granüldür. Çekirdeğin hiçbir boyanması yoktur, ama çekirdekçikte homojen bir şekilde boyanma olabilir, eğer antikorlar ribozomal RNA proteinlerine yöneltilirse, prekursör olan çekirdekçikte bulunur. Metafaz hücrelerinde kromozomal malzeme negatiftir.

12 5.3 Mitokondrial gibi pattern Retiküler bir şebekede stoplazma boyunca çekirdekten uzanan daha büyük düzensiz granüllerdir. Asıl tanınan antijen küme M2 dört büyük mitokondrial iç membran proteinlerini oluşturmaktadır. Çekirdek ve çekirdekçik negatiftir, ama güçlü pozitif serumlar, benekli nükleer boyanmanın bir etkisini verebilir. 5.4 Lizozomal gibi pattern Sitoplazma boyunca dağıtılan büyük organeller için düzensiz ara madde, lizozomlar veya perokisomlar gibi organellere yöneltilen antikorlardan dolayı olabilir. Çekirdek veya çekirdekçiğin hiçbir boyanması yoktur, ama bölünen hücrelerin sitoplazmasına yayılmış boyanmadır. 5.5 Golgi gibi pattern Çekirdeğe bitişik polar bir organel boyanır ve düzensiz büyük granüller oluşur Çekirdek ve çekirdekçik negatiftir. Kromozomal malzeme etrafında vurgulanmasıyla bölünen hücrelerin sitoplazma boyanması yayılmıştır. 5.6 Aktin gibi pattern Plazma zarının hemen altında basit bir odak düzlemde uzanan stres lifleri boyanır. Çekirdek, çekirdekçik ve metafaz kromozomlar negatiftir. Aktin kablolar plazma zarına yakın hücrenin tüm boyunu uzatır. Hücre zarında dendrit-gibi uzatmalar da görülebilir. 5.7 Vimentin gibi pattern Tüm sitoplazma boyunca uzanan bol ince lifler kıvrılmış olan bir formda çekirdekçiğin etrafında toplanan kümelere ek olarak radyal bir lif ağında boyanır. Çekirdek ve çekirdekçik negatiftir. 6.Negatif 6.1 Negatif (örnek 1) Çekirdekçiğin veya sitoplazmanın hiçbir yeşil flüoresansı neredeyse görülemez. Birikmiş konjugatı olan alanda tek ve genellikle düzensiz yeşil spotlar gözükür. Özellikle eski slayt hazırlığında veya anti-solan agentlarla saklanmada hücresel yapılar kahverengi görünebilir (örneğin nucleoli). Hücre atıkları artefaktual yeşilimsi flüoresan spotlarına neden olabilir. 6.2 Negatif (örnek 2) Her zayıf pozitif bir numune aşağıda bir yoğunluğa ulaşır veya sitoplazmanın ve çekirdekçiğin flüoresansı çok soluk yeşilimsidir. Eğer zayıf pozitif bir ANA serumu, kesin bir ANA-pozitif kontrol serumuna ek olarak boşaltılmış bir ANA-negatif kontrol serumuyla beraber çalışarak her günlük dönemde bir hassasiyetin kontrolü olarak bulunursa bu en iyi karar olabilir. 7. Belirlenemez Herhangi bir boyanma patterni, bu sınıflandırma taksonomisinde dahil edilmemiş subcellular organellerle veya yapılarla ilişkilidir.

13 11. Ek Laboratuarlar, pleomorfik benekli nükleer patterni, sentromer patterni, çoklu nükleer noktalar, nükleer noktaların olduğu kıvrılmış vücut, bazı nükleolar patternler ve en çok stoplazmik patternler gibi ANA substratta genellikle flüoresans patternleri kaçırdığı için hayvansal dokuların kriyostat kısımlarını yani kemirgen böbrek veya karaciğeri kullanın. Spindl cihazıyla ilişkili olan patternler benzer şekilde görülmez. Mitokondrial-gibi pattern kaba benekli bir pattern olarak birçok dokuda görülebilir ve önceden hayvansal böbrek kısımlarında tespit edilmiştir. Düzgün nükleer zar patterni çoğunlukla çok açık bir şekilde sıçan karaciğerinde görülür. Pozitif bir ANA veya Hep-2 hücreleri için genellikle cut-off değeri 1:100'in yukarısına ayarlanmıştır, oysa doku kısımlarında genellikle daha düşük bir seyreltme ayarlanır. Belli boyama patternleri tek bir serumda yani çoklu nükleer noktalar mitokondrial-gibi patternle (birincil biliary sirozunun her iki karakteristiği) beraber ve benekli nükleer pleomorfik, homojen nükleer, kaba veya ince benekli nükleer patternle (Sistemle ilgili lupus eritermatozusun her iki karakteristiği) beraber genellikle birlikte tanınır. Sentromer patterni de mitokondrial-gibi patternle beraber genellikle görülür. Bazı laboratuvar ve kitlerde kullanılan bütün Ig sınıflarına yönelik FITC-konjugatları hatırlanmalıdır. Mevcut sözlük bir IgG-spesifik konjugat ile bulgulara dayanmaktadır. Allan Wiik et al, Rheumatology International

Kullanım Kılavuzu Giriş

Kullanım Kılavuzu Giriş Kullanım Kılavuzu Giriş 1.Kullanım Amacı 2 2. Klinik Uygulamalar ve Test prensibi 2 3. Kit İçeriği 2 4. Saklama ve Raf Ömrü 3 5. Kullanım önerileri 4 6. Numune toplama, hazırlama ve saklama 4 7. Test prosedürü

Detaylı

ANTİNÜKLEER ANTİKOR. ANA Paterni İlişkili Antijen Bulunduğu Hastalık. Klinik Laboratuvar Testleri

ANTİNÜKLEER ANTİKOR. ANA Paterni İlişkili Antijen Bulunduğu Hastalık. Klinik Laboratuvar Testleri ANTİNÜKLEER ANTİKOR Kısaltmalar: ANA, FANA. Kullanım amacı: Sistemik romatizmal hastalık yani otoimmun kollajen doku hastalığı olasılığının değerlendirilmesi amacıyla kullanılan bir tarama testidir. Genel

Detaylı

Laboratuvar sonuçları ve sorunlar: IFA. Dr. Derya Mutlu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Laboratuvar sonuçları ve sorunlar: IFA. Dr. Derya Mutlu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Laboratuvar sonuçları ve sorunlar: IFA Dr. Derya Mutlu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Testin çalışılacağı kitin belirlenmesi Testin çalışılması Lamların mikroskopta

Detaylı

Doç.Dr. Aslı Gamze Şener T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Doç.Dr. Aslı Gamze Şener T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Otoantikorların Laboratuvar Uygulaması ve Tiplendirilmesi Doç.Dr. Aslı Gamze Şener T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi ANA lar immunfloresan yöntemle

Detaylı

Sistemik lupus eritematozus (SLE) 95. Sjögren sendromu 50-60. Sistemik sklerozis 60-70. Romatoid artrit 25-30. Miks bağ dokusu hastalığı (MCTD) 95

Sistemik lupus eritematozus (SLE) 95. Sjögren sendromu 50-60. Sistemik sklerozis 60-70. Romatoid artrit 25-30. Miks bağ dokusu hastalığı (MCTD) 95 ANA Otoantikorlar direk olarak endojen antijenlere (otoantijenlere) karşı oluşmuş immünglobulinlerdir. Antikorların spesifiklikleri, indüksiyonları, etkileri ve klinik önemleri bakımından oldukça heterojen

Detaylı

Dr. Rukiye Berkem Dr. Gamze Türkoğlu Dr. Ayşe Esra Karakoç

Dr. Rukiye Berkem Dr. Gamze Türkoğlu Dr. Ayşe Esra Karakoç Dr. Rukiye Berkem Dr. Gamze Türkoğlu Dr. Ayşe Esra Karakoç Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Sağlık Uygulama Araştırma Merkezi Tıbbi Mikrobiyoloji ANA ve Klinik Önemi Hücre çekirdeğindeki nükleer bileşenlere

Detaylı

IFA TESTLERİNDE KALİTE VE GÜVENİLİRLİK. Dr. Derya Mutlu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

IFA TESTLERİNDE KALİTE VE GÜVENİLİRLİK. Dr. Derya Mutlu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı IFA TESTLERİNDE KALİTE VE GÜVENİLİRLİK Dr. Derya Mutlu Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı 1. Ulusal Klinik Mikrobiyoloji Kongresi, Antalya, 2011 IFA: İndirek floresan

Detaylı

ANCA SAPTANMASI VE TANI KRİTERLERİ DR. NİLGÜN KAŞİFOĞLU

ANCA SAPTANMASI VE TANI KRİTERLERİ DR. NİLGÜN KAŞİFOĞLU ANCA SAPTANMASI VE TANI KRİTERLERİ DR. NİLGÜN KAŞİFOĞLU 1 Anti-nötrofil sitoplazmik antikor (ANCA) ANCA ilişkili vaskülitler Nötrofil aktivasyonu, endotelial hücre hasarı ve vaskülit 2 1982 Davies, nekrotizan

Detaylı

RTA DNA qpcr Probe Master Mix

RTA DNA qpcr Probe Master Mix RTA DNA qpcr Probe Master Mix Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi -- 2012-01 DNA'nın gerçek zamanlı tayini ve miktar ölçümü için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09030025 25 test 09030100 100 test 09030500

Detaylı

INNOTEST HIV Antigen mab Neutralization Reagents

INNOTEST HIV Antigen mab Neutralization Reagents KOD: FRI58431 80565 INNOTEST HIV Antigen mab Neutralization Reagents 28698 v2 2017-04-25 p 1/6 INNOTEST HIV Antigen mab Neutralization Reagents Türkçe Üretici: Fujirebio Europe N.V. Technologiepark 6 9052

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Alkali Fosfataz Lökosit Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5057-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Kan, kemik iliği veya doku numunelerinde

Detaylı

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti

RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti RTA JEL / PZR Saflaştırma Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 DNA parçalarının agaroz jelden geri kazanımı ve PZR ürünlerinin saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09009050

Detaylı

Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1

Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1 Brusellozda laboratuvar tanı yöntemleri 14.02.2006 1 Spesifik tanı yöntemleri: 1. Direk (kült ltür r ve bakterinin gösterilmesi) g 2. Antikorların n gösterilmesig 1.Standart tüp aglütinasyonu 2.Rose Bengal

Detaylı

IMMUN PEROKSİDAZ TESTİ (PEROXİDASE LİNKED ANTİBODY ASSAY-PLA)

IMMUN PEROKSİDAZ TESTİ (PEROXİDASE LİNKED ANTİBODY ASSAY-PLA) IMMUN PEROKSİDAZ TESTİ (PEROXİDASE LİNKED ANTİBODY ASSAY-PLA) Tanım: Enzim ile işaretli antikorlar ve substrat kullanılarak, şüpheli materyalde bulunan etken (ya da Ag) ya da bunlara karşı oluşmuş antikor

Detaylı

MAIA Pesticide MultiTest

MAIA Pesticide MultiTest MAIA Pesticide MultiTest GIDALARDA PESTİSiT KALINTILARI İÇİN AB MAKSİMUM KALINTI LİMİTLERİ İLE UYUMLU ÇOKLU KALINTI TARAMA TESTİ Microplate Acetylcholinesterase Inhibition Assay (MAIA) katı veya sıvı gıda

Detaylı

OTOANTİKORLARDA TANISAL METODOLOJİ. Doç. Dr. İlhan Afşar T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi

OTOANTİKORLARDA TANISAL METODOLOJİ. Doç. Dr. İlhan Afşar T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi OTOANTİKORLARDA TANISAL METODOLOJİ Doç. Dr. İlhan Afşar T.C. Sağlık Bakanlığı İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi OTOANTİKOR Otoantikorlar direkt olarak endojen antijenlere

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Giriş

Kullanım Kılavuzu Giriş Kullanım Kılavuzu Giriş 1.Kullanım Amacı 2 2. Klinik Uygulamalar ve Test prensibi 2 3. Kit İçeriği 3 4. Saklama ve Raf Ömrü 3 5. Kullanım önerileri 4 6. Numune toplama, hazırlama ve saklama 4 7. Test prosedürü

Detaylı

Cevaplara bir kan damlasından ulaşabiliriz. TEST PROSEDÜRLERİ & SORUN GİDERME

Cevaplara bir kan damlasından ulaşabiliriz. TEST PROSEDÜRLERİ & SORUN GİDERME TEST PROSEDÜRLERİ & SORUN GİDERME Prosedür-Genel Bakış Önemli yöntemsel notlar - Farklı kitlerden bileşenleri başka bileşenlerle değiştirmeyiniz - Kapiller venöz kan (anti-koagülanlı veya anti-koagülansız)

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Gümüşleme Retikulum Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5077-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Bağ ve destek dokularındaki gümüş tutucu retiküler

Detaylı

attomol apo B-100 quicktype

attomol apo B-100 quicktype attomol apo B-100 quicktype İnsan apolipoprotein B-100 (apo B-3500 mutasyonu) gen inde 10708G>A geçiş tespitine yönelik kit Sadece in vitro diagnostik kullanım içindir! 20 tespit sipariş numarası: 1015

Detaylı

QMS TOPIRAMAT. İmmün testi. Simgelerin Açıklamaları TOPIRAMATE KONTROLLERİ 0374181 1-3

QMS TOPIRAMAT. İmmün testi. Simgelerin Açıklamaları TOPIRAMATE KONTROLLERİ 0374181 1-3 0155241-C October, 2014 QMS TOPIRAMAT İmmün testi Bu Quantitative Microsphere System (QMS) prospektüsü kullanım öncesinde dikkatle okunmalıdır. Prospektüste verilen talimatlar uygulanmalıdır. Bu prospektüste

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : May-Grünwald Giemsa Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5025-100, 5025-500, 5025-1000 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Kan hücrelerinin, lenfohemopoetik

Detaylı

(Alerjenik bileşim için ekteki uygun sertifikaya bakın)

(Alerjenik bileşim için ekteki uygun sertifikaya bakın) RIDA AlleergyScreen Item no: A2141/A2142 Item no: A2241/A2242 Item no: A2341/A2342 Item no: A2441/A2442 Panel 1 (20 farklı allerjen) Panel 2 (20 solunum allerjeni) Panel 3 (20 gıda allerjeni) Panel 4 (20

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : May-Grünwald Giemsa, TS Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5152-100, 5152-500,5152-1000 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Doku kesitlerinde özellikle

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Alsiyan Mavisi ph: 2,5 Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5053-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Doku kesitlerinde asit mukopolisakkaridlerin

Detaylı

Dr.Hüseyin TUTKAK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD

Dr.Hüseyin TUTKAK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD Dr.Hüseyin TUTKAK Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları BD GENETİK YATKINLIK NORMAL İMMÜNİTE BENİGN OTOİMMÜNİTE PATOJENİK OTOİMMÜNİTE HASTALIK ÇEVRESEL FAKTÖRLER 29.11.2012

Detaylı

WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır.

WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır. WEİL FELİX TESTİ WEİL-FELİX TESTİ NEDİR NASIL YAPILIR? Weil Felix testi Riketsiyozların tanısında kullanılır. Riketsiyöz tanısında çapraz reaksiyondan faydalanılır bu nedenle riketsiyaların çapraz reaksiyon

Detaylı

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111

HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ. YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 HAYVANSAL HÜCRELER VE İŞLEVLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU RESİM İŞ ZEMİN KAT ODA: 111 asli.memisoglu@deu.edu.tr KONULAR HAYVAN HÜCRESİ HAYVAN, BİTKİ, MANTAR, BAKTERİ HÜCRE FARKLARI HÜCRE ORGANELLERİ

Detaylı

RTA Dokudan ve Parafine-Gömülü Dokudan Genomik DNA İzolasyon Kiti

RTA Dokudan ve Parafine-Gömülü Dokudan Genomik DNA İzolasyon Kiti RTA Dokudan ve Parafine-Gömülü Dokudan Genomik DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-05 IVD İnsan dokusu ve parafine gömülü doku örneklerinden in vitro tanı amaçlı genomik nükleik asit

Detaylı

OTOİMMÜN HASTALIKLARDA TANI YÖNTEMLERİ KURSU

OTOİMMÜN HASTALIKLARDA TANI YÖNTEMLERİ KURSU OTOİMMÜN HASTALIKLARDA TANI YÖNTEMLERİ KURSU DR. BURÇİN ŞENER DR. NEŞE KAKLIKKAYA DR. GÖZDE ÖNGÜT 1. KLİMUD KONGRESİ 12 KASIM 2011, ANTALYA KURS PROGRAMI Teorik Program ANA Saptanmasında Altın Standard

Detaylı

TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ II

TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ II TEMEL ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ II 6,7,8 HAFTA Prof. Dr. Eser ELÇİN Hücre kültüründe temel işlemler: besiyeri hazırlama, hücre ekimi, besiyeri değiştirme, alt kültüre geçiş, hücre sayımı, pasajlama, kontaminasyon

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Sudan Siyahı Lökosit Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5001-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Lökositlerde sudanofilik granüllerin ışık mikroskobisi

Detaylı

RTA Kandan Genomik DNA İzolasyon Kiti

RTA Kandan Genomik DNA İzolasyon Kiti RTA Kandan Genomik DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-05 IVD İnsan kan örneklerinden in vitro tanı amaçlı genomik nükleik asit izolasyon ve saflaştırması için In vitro tanı amaçlı

Detaylı

Şekil 1. Mitoz bölünmenin profaz evresi.

Şekil 1. Mitoz bölünmenin profaz evresi. KONU 9. HÜCRE BÖLÜNMESİ MİTOZ BÖLÜNME Mitoz bölünme tek hücreli canlılardan, çok hücreli canlılara ve insana kadar birçok canlı grubu tarafından gerçekleştirilebilir. Mitoz bölünme sonunda bölünen hücrelerden

Detaylı

QMS LAMOTRIGINE. İmmün testi. Simgelerin Açıklamaları LAMOTRİGİN KONTROLLERİ 0374090

QMS LAMOTRIGINE. İmmün testi. Simgelerin Açıklamaları LAMOTRİGİN KONTROLLERİ 0374090 0155206-D-TR October, 2014 QMS LAMOTRIGINE İmmün testi Bu Quantitative Microsphere System (QMS) prospektüsü kullanım öncesinde dikkatle okunmalıdır. Prospektüste verilen talimatlar uygulanmalıdır. Bu prospektüste

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Giriş

Kullanım Kılavuzu Giriş Kullanım Kılavuzu Giriş 1.Kullanım Amacı 2 2. Klinik Uygulamalar ve Test prensibi 2 3. Kit İçeriği 3 4. Saklama ve Raf Ömrü 3 5. Kullanım önerileri 4 6. Numune toplama, hazırlama ve saklama 4 7. Test prosedürü

Detaylı

Rev.: 011: Sayfa: 1 / 12 KULLANIM KILAVUZU. ndna (Crithidia Luciliae) Standart Ref. Açıklama Testler 53,100 ndna (10 kuyucuk) 100

Rev.: 011: Sayfa: 1 / 12 KULLANIM KILAVUZU. ndna (Crithidia Luciliae) Standart Ref. Açıklama Testler 53,100 ndna (10 kuyucuk) 100 TÜRKÇE Rev.: 011:28.01.2013 Sayfa: 1 / 12 KULLANIM KILAVUZU ndna (Crithidia Luciliae) Standart Ref. Açıklama Testler 53,100 ndna (10 kuyucuk) 100 Rev.: 011:28.01.2013 Sayfa: 2 / 12 ndna (Crithidia luciliae)

Detaylı

BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli

BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli FAST-BRCA Sequencing Kit BRCA 1/2 DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR... 3 5

Detaylı

İMMUNOLOJİK TANI YÖNTEMLERİ

İMMUNOLOJİK TANI YÖNTEMLERİ İMMUNOLOJİK TANI YÖNTEMLERİ Presipitasyon G)İMMUNOASSAY TESTLER İşaretli antikorların kullanılmasıyla 1942 de; FA Fluoresan Antikor (Fluorokromlar) 1954 de; IFA (İndirekt Fluoresan Antikor) 1960 da; RIA

Detaylı

M47 MICROGEN STREP MICROGEN

M47 MICROGEN STREP MICROGEN M47 MICROGEN STREP MICROGEN Strep; kültür ortamından Streptococcus Lancefield gruplarının (A, B, C, D, F ve G) tespitini hızlı bir şekilde gerçekleştiren latex slide aglütasyon testidir. İnsanda enfeksiyona

Detaylı

attomol HLA-B*27 Sadece in vitro diagnostik kullanım içindir! 1.Giriş 2. Genel Açıklamalar

attomol HLA-B*27 Sadece in vitro diagnostik kullanım içindir! 1.Giriş   2. Genel Açıklamalar attomol HLA-B*27 HLA-B*27 in tespitine yönelik kit (Doku tiplemesi için kullanmayın!) Sadece in vitro diagnostik kullanım içindir! 40 tespit sipariş numarası: 1030 1.Giriş İnsan lökosit antijenleri(hla)

Detaylı

KRİYOGLOBÜLİN. Cryoglobulins; Soğuk aglutinin;

KRİYOGLOBÜLİN. Cryoglobulins; Soğuk aglutinin; KRİYOGLOBÜLİN Cryoglobulins; Soğuk aglutinin; Kriyoglobülin kanda bulunan anormal proteinlerdir ve 37 derecede kristalleşirler. Birçok hastalık sırasında ortaya çıkabilirler ancak vakaların %90ı Hepatit

Detaylı

Bimes Biyomedikal Sistemler ve Sağlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti Çetin Emeç Bulvarı 6. Cad. 64/4 06460 A.Öveçler ANKARA Tel: (0 312) 473 17 83 Fax: (0

Bimes Biyomedikal Sistemler ve Sağlık Hizmetleri Tic. Ltd. Şti Çetin Emeç Bulvarı 6. Cad. 64/4 06460 A.Öveçler ANKARA Tel: (0 312) 473 17 83 Fax: (0 3M PETRİFİLM SELECT E.KOLİ SAYIM PLAKALARI 3M Petrifilm Select E.Koli Sayım Plakaları, E.koli tespiti için dizayn edilmiştir. Basit bir tek testle 24 saat içerisinde sonuçlar elinize ulaşabilmektedir.

Detaylı

Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakalarında maya ve küf kolonilerini birbirinden ayırmak için aşağıda belirtilen genel özelliklere dikkat edin: MAYA

Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakalarında maya ve küf kolonilerini birbirinden ayırmak için aşağıda belirtilen genel özelliklere dikkat edin: MAYA Petrifilm Maya ve Küf Sayım Plakasında maya ve küf kolonileri kolayca sayılabilir. Gösterge boya, maya ve küf kolonilerini boyar, böylece kontrast sağlar ve sayım işlemini kolaylaştırır. Petrifilm Maya

Detaylı

Mitokondrial DNA Analiz Paneli

Mitokondrial DNA Analiz Paneli FAST-mtDNA Sequencing Kit Mitokondrial DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR...

Detaylı

Protein C Antijen Test Kit REF 5285

Protein C Antijen Test Kit REF 5285 Protein C Antijen Test Kit REF 5285 In Vitro Diagnostik kullanım için KULLANIM AMACI Sitratlı insan plazmasında Protein C Antijen kantitatif tespiti için bir enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA) testidir.

Detaylı

RIDASCREEN Leishmania Ab

RIDASCREEN Leishmania Ab RIDASCREEN Leishmania Ab Makale no: K7121 R-Biopharm AG, An der neuen Bergstraße 17, D-64297 Darmstadt, Almanya Telefon: +49 (0) 6151 8102-0 / Fax: +49 (0) 6151 8102-20 1. Kullanım amacı İn vitro diagnostik

Detaylı

BIOKITS RAPID 3-D Fındık Test Kat. No E

BIOKITS RAPID 3-D Fındık Test Kat. No E BIOKITS RAPID 3-D Fındık Test Kat. No. 902087E Test etmeden önce lütfen talimatları dikkatle okuyun. Giriş ve Kullanım amacı BIOKITS RAPID 3-D Fındık Test birbirinden faklı 3 tespit çizgisi ile tasarlanmıştır

Detaylı

Analiz Süresi: 30-35 C'de 48 saat

Analiz Süresi: 30-35 C'de 48 saat 3M PETRİFİLM AEROBİK SAYIM PLAKALARI 3M Petrifilm Aerobic Sayım Plakaları toplam aerobic bakteri populasyonlarını belirlemek için düzenlenmiştir. Uygulanacak basit bir prosedürle aynı zamanda etlerde ve

Detaylı

İÇERİK TABLOSU. Kullanılan Semboller Üretici. In vitro diagnostik medikal gereç. Lot numarası. Katalog numarası. ile Kullanım. Kullanım bilgileri

İÇERİK TABLOSU. Kullanılan Semboller Üretici. In vitro diagnostik medikal gereç. Lot numarası. Katalog numarası. ile Kullanım. Kullanım bilgileri İÇERİK TABLOSU Kullanılan Semboller... 5 Türkçe Kullanım Amacı... 9 Test Prensibi... 9 Reaktifler... 9 Tanımlama,kullanım için hazırlama ve saklama koşulları.. 9 Kit içeriğinde olmayan gerekli materyaller...

Detaylı

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME. Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1

HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME. Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE ÜREME Mitoz Bölünme ve Eşeysiz Üreme 1 Hücrenin bölünmeye başlamasından itibaren onu takip eden diğer hücre bölünmesine kadar geçen zaman aralığına hücre döngüsü denir. Hücreler belli

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Grocott Methenamin Gümüş Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5058-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Mantarların ışık mikroskobisi ile incelenmesi

Detaylı

QMS LAMOTRIGINE. İmmün testi. Simgelerin Açıklamaları LAMOTRİGİN KALİBRATÖRLERİ 0373787

QMS LAMOTRIGINE. İmmün testi. Simgelerin Açıklamaları LAMOTRİGİN KALİBRATÖRLERİ 0373787 0155199-E-TR November, 2014 QMS LAMOTRIGINE İmmün testi Bu Quantitative Microsphere System (QMS) prospektüsü kullanım öncesinde dikkatle okunmalıdır. Prospektüste verilen talimatlar uygulanmalıdır. Bu

Detaylı

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir

CANLILARDA ÜREME. Üreme canlıların ortak özelliğidir. Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir CANLILARDA ÜREME EYLÜL 3.HAFTA MİTOZ VE EŞEYSİZ ÜREME Her canlının kendine benzer canlı meydana getirebilmesi üreme ile gerçekleşir Üreme canlıların ortak özelliğidir 3 4 Canlılar hücrelerden meydana gelir

Detaylı

attomol lactose intolerance C>T quicktype

attomol lactose intolerance C>T quicktype attomol lactose intolerance -13910C>T quicktype İnsan laktase-genine karşı -13910C>T geçiş tespitine yönelik mutasyon testi Sadece in vitro diagnostik kullanım içindir! 20 tespit sipariş numarası: 1045

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Kongo Kırmızısı Highman Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5110-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Amiloidlerin ışık mikroskopisi ile incelenmesi

Detaylı

IMMUN FLORESAN TESTİ

IMMUN FLORESAN TESTİ IMMUN FLORESAN TESTİ Tanım: Floresan bileşikleri ile işaretli antikorlar kullanılarak, şüpheli materyalde bulunan etken (ya da Ag) ya da bunlara karşı oluşmuş antikor varlığının araştırıldığı, immunositokimyasal

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Masson Trikrom Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5022-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Bağ ve destek dokularının boyanarak ışık mikroskobisi

Detaylı

ANTİGLOBULİN TESTLER. Dr. Güçhan ALANOĞLU

ANTİGLOBULİN TESTLER. Dr. Güçhan ALANOĞLU ANTİGLOBULİN TESTLER Dr. Güçhan ALANOĞLU Tanımlar İnsan nsan globulinlerine karşı oluşan antikorlara Anti-Human Globulinler (AHG, AHG, antikorlara karşı gelişen en anti-antikor) antikor) Bu u antikorların

Detaylı

KULLANIM KLAVUZU. ANA-HEp-2. Döküman.: AESKUSLIDES ANA-HEp-2 Rev.: 011: Sayfa: 1 / 17

KULLANIM KLAVUZU. ANA-HEp-2. Döküman.: AESKUSLIDES ANA-HEp-2 Rev.: 011: Sayfa: 1 / 17 TÜRKÇE Döküman.: AESKUSLIDES ANA-HEp-2 Sayfa: 1 / 17 KULLANIM KLAVUZU ANA-HEp-2 Standard Ref. Açıklama Test 51.100 ANA-HEp-2 (12 kuyucuk) 120 51.101 ANA-HEp-2 (12 kuyucuk) 120 Döküman: AESKUSLIDES ANA-HEp-2

Detaylı

Avian Flu Screening&Typing H5, H7

Avian Flu Screening&Typing H5, H7 REF V-34-50R VER 04.03.08 Avian Flu Screening&Typing H5, H7 Kullanılan Semboller REF Liste Numarası 2-8 C/ -20 C de saklayın RUO Sadece Araştırma Kullanımı için Dikkat! LOT Lot Numarası VER Versiyon Son

Detaylı

VESTEL. V-BRUNCH SERiSi 3000 INOX KAHVE MAKiNESi KULLANIM KILAVUZU GARANTİ 2 YIL

VESTEL. V-BRUNCH SERiSi 3000 INOX KAHVE MAKiNESi KULLANIM KILAVUZU GARANTİ 2 YIL VESTEL V-BRUNCH SERiSi 3000 INOX KAHVE MAKiNESi KULLANIM KILAVUZU GARANTİ 2 YIL 1. Hazne kapağı 2. Hazne 3. Üst kapak 4. Filtre 5. Cam sürahi Bu kahve makinesini tercih ettiğiniz için teşekkür ederiz.

Detaylı

Hücre çekirdeği (nucleus)

Hücre çekirdeği (nucleus) Hücre çekirdeği (nucleus) Toplam hücre hacmının 1/20-1/10'unu kapsar. Değişik hücrelerde mekanik etkilerle, yer ve şekil değiştirebilir, bu nedenle hücrelerde farklı şekillerde görülebilir. Çekirdek, hücre

Detaylı

KULLANMA TALİMATI. NETİRA göz damlası 5 ml Göze uygulanır. Etkin madde :

KULLANMA TALİMATI. NETİRA göz damlası 5 ml Göze uygulanır. Etkin madde : KULLANMA TALİMATI NETİRA göz damlası 5 ml Göze uygulanır. Etkin madde : Netilmisin sülfat. 100 ml de, 0.300 g Netilmisin e eşdeğer 0.455 g Netilmisin sülfat içerir. Yardımcı Maddeler : Sodyum klorür, Benzalkonyum

Detaylı

KULLANIM TALİMATLARI

KULLANIM TALİMATLARI KULLANIM TALİMATLARI n Formalin de Parasite Suspensions KULLANIM AMACI Microbiologics Parasite Suspensions, bilinen özelliklere sahip spesifik parazit popülasyonları içeren kalite kontrol karşılaştırma

Detaylı

RIDASCREEN Echinococcus IgG

RIDASCREEN Echinococcus IgG RIDASCREEN Echinococcus IgG Makale no: K7621 R-Biopharm AG, An der neuen Bergstraße 17, D-64297 Darmstadt, Almanya Telefon: +49 6151 8102-0 / Fax: +49 6151 8102-20 1. Kullanım amacı İn-vitro diagnostik

Detaylı

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ

ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ ATIKSULARDA FENOLLERİN ANALİZ YÖNTEMİ YÖNTEM YÖNTEMİN ESASI VE PRENSİBİ Fenolik maddeler uçucu özellik göstermeyen safsızlıklardan distilasyon işlemiyle ayrılır ve ph 7.9 ± 0.1 de potasyum ferriksiyanür

Detaylı

Kullanım Kılavuzu Giriş

Kullanım Kılavuzu Giriş Kullanım Kılavuzu Giriş 1.Kullanım Amacı 2 2. Klinik Uygulamalar ve Test prensibi 2 3. Kit İçeriği 3 4. Saklama ve Raf Ömrü 3 5. Kullanım önerileri 4 6. Numune toplama, hazırlama ve saklama 4 7. Test prosedürü

Detaylı

S evresi: Organellerin iki katına çıkarılması devam ederken DNA sentezi olur.

S evresi: Organellerin iki katına çıkarılması devam ederken DNA sentezi olur. HÜCRE DÖNGÜSÜ İnterfaz: Bölünmeyen bir hücre interfaz durumundadır. Bu safhada replikasyon ve bölünme için hazırlık yapılır. Çekirdek belirgindir, bir yada daha fazla çekirdekçik ayırt edilebilir. Kromozomlar

Detaylı

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13

YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 YGS YE HAZIRLIK DENEMESi #13 1) Canlılarda özelliklerin genlerle kontrol edildiği ve her genin en az bir özellikten sorumlu olduğu bilindiğine göre, I. Diploid canlılarda her özellik için iki gen bulunması

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Fite Aside Dirençliler Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5112-100 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Histolojik kesitlerde, balgam ve kültür yaymalarında

Detaylı

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 10. Sınıf 1 MİTOZ BÖLÜNME EŞEYSİZ ÜREME

YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI. 10. Sınıf 1 MİTOZ BÖLÜNME EŞEYSİZ ÜREME YAZILIYA HAZIRLIK SORULARI 10. Sınıf 1 MİTOZ BÖLÜNME EŞEYSİZ ÜREME Hücre döngüsü uzun bir interfaz ve kısa bir bölünme evresinden oluşur. Hücre bölünmesi tüm canlılarda büyüme, gelişme ve onarım sağlar.

Detaylı

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ

HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ HÜCRENİN YAŞAM DÖNGÜSÜ *Hücrenin yaşam döngüsü: Hücrenin; bir bölünme sonundan, ikinci bir bölünme sonuna kadar olan zaman sürecinde; geçirdiği yaşamsal olaylara hücrenin yaşam döngüsü denir. Hücreler,

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Rose Quick Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5027-100, 5027-500, 5027-1000 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Sperm morfolojisinin hızlı boyama

Detaylı

Kistik Fibrozis DNA Analiz Paneli

Kistik Fibrozis DNA Analiz Paneli FAST-CFTR Sequencing Kit Kistik Fibrozis DNA Analiz Paneli Dizi Analizi Amaçlı Kullanım İçin KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER 1 GİRİŞ... 3 2 KİT İÇERİĞİ... 3 3 SAKLAMA... 3 4 GEREKLİ MATERYAL VE CİHAZLAR...

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : Truant Auramin Rodamin Aside Dirençliler Floresan Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5118-100, 5118-500, 5118-1000 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı:

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU Isıtma Mantosu PCE-HM 5000

KULLANIM KILAVUZU Isıtma Mantosu PCE-HM 5000 KULLANIM KILAVUZU Isıtma Mantosu PCE-HM 5000 Versiyon 1.1 Oluşturma Tarihi: 28/02/2017 İçindekiler 1 Giriş... 3 2 Güvenlik Notları... 3 3 Özellikler... 4 4 Talimatlar... 4 5 Ek Öneri... 4 6 Sorun Giderme...

Detaylı

KÖSTER ASOFALT-42 Asfalt Boyası

KÖSTER ASOFALT-42 Asfalt Boyası KÖSTER ASOFALT-42 Asfalt sı Asfalt yüzeyler için dekoratif renkli kaplama Genel Bilgi : KÖSTER ASOFALT-42 Asfalt sı asfalt ve beton yüzeylere uygulanan, dekoratif renkli yüzey kaplama sistemidir. Paket

Detaylı

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU

ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU ÜRÜN KULLANIM KILAVUZU 1.0 Ürün bilgileri 1.1 Ürün adı : MGG Quick Boyama Seti 1.2 Ürün Kodu : 5024-100, 5024-500T, 5024-1000, 5024-2000T 1.3 Ürün Marka adı : GBL 1.4 Ürün Tanımı: Vücut sıvılarındaki hücrelerin

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ. İmmunohistokimya teknikleri ve Kullanım Alanları. Doç.Dr.

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ. İmmunohistokimya teknikleri ve Kullanım Alanları. Doç.Dr. DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DÖNEM I HÜCRE BİLİMLERİ 2 KOMİTESİ İmmunohistokimya teknikleri ve Kullanım Alanları Doç.Dr. Engin DEVECİ İmmunohistokimya Hücre ve doku içinde bulunan bazı enzimlerin ya

Detaylı

Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür.

Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür. HÜCRE BÖLÜNMELERİ Canlılarda mitoz, amitoz ve mayoz olmak üzere üç çeşit bölünme görülür. I. MİTOZ BÖLÜNME Mitoz bölünme tek hücreli canlılardan, çok hücreli canlılara ve insana kadar bir çok canlı grubu

Detaylı

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin

HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI. Dr. Yasemin Sezgin. yasemin sezgin HISTOLOJIDE BOYAMA YÖNTEMLERI Dr. Yasemin Sezgin yasemin sezgin HÜRESEL BOYAMANIN TEMEL PRENSİPLERİ Hem fiziksel hem kimyasal faktörler hücresel boyamayı etkilemektedir BOYAMA MEKANIZMASı Temelde boyanın

Detaylı

Mayoz Bölünmenin Oluşumu

Mayoz Bölünmenin Oluşumu MAYOZ BÖLÜNME NEDİR? 03 Ocak 2012, 23:39 Osman BEDEL MAYOZ BÖLÜNME NEDİR? Kromozom sayılarının nesiller boyu sabit tutulması mayoz bölünme ile sağlanır. Mayoz özel bir hücre bölünmesidir. Bu bölünme ile

Detaylı

2. HAFTA MİKROSKOPLAR

2. HAFTA MİKROSKOPLAR 2. HAFTA MİKROSKOPLAR MİKROSKOPLAR Hücreler çok küçük olduğundan (3-200 µm) mikroskop kullanılması zorunludur. Soğan zarı, parmak arası zarlar gibi çok ince yapılar, kesit almadan ve mikroskopsuz incelenebilir.

Detaylı

Protokolü PD S Reaksiyon

Protokolü PD S Reaksiyon Salmonella sp. Real time PCR Tespit Kiti Protokolü PD S00 0 50 Reaksiyon REŞİT GALİP CADDESİ 74-7 06700 ÇANKAYA, ANKARA, TÜRKİYE T +90 32 447 22 79 / 80 F +90 32 447 22 07 www.bmlabosis.com İnternal Pozitif

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre

ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMU 91 / 155 / EEC, 93 / 112 / EC, 2001 / 58 / EC ye göre Düzenleme tarihi 01/12/2012 1. Ürün ve Firma Tanıtımı Ürün Adı FAGOR CARP Ürün Tanımı Kuru Köpük Halı Yıkama Maddesi Ürün Kodu GH-011 Üretici/Tedarikçi Bayer Kimya Temizlik Hijyen ve Kozmetik Ürünleri

Detaylı

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK

ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK ADIM ADIM YGS-LYS 37. ADIM HÜCRE 14- ÇEKİRDEK 3) Çekirdek Ökaryot yapılı hücrelerde genetik maddeyi taşıyan hücre kısmıdır. Prokaryot hücreli canlılarda bulunmaz. GÖREVLERİ: 1) Genetik maddeyi taşıdığından

Detaylı

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU

ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Sayfa 1/7 ÜRÜN GÜVENLĐK BĐLGĐ FORMU Düzenlenme tarihi: 26.09.2007 1 Ürün ve firma tanıtımı Ürün adı: DONA KLOR 90 Ürünün uygulama alanı: Havuz Kimyasalı Üretici/Tedarikçi:UKM Uğur Kimya Makina Bilgi merkezi:

Detaylı

MİKROBİYOLOJİK TARAMA TEST ÇALIŞILMA ESASLARI VE BAĞIŞÇI POZİTİFLİĞİNE YAKLAŞIM

MİKROBİYOLOJİK TARAMA TEST ÇALIŞILMA ESASLARI VE BAĞIŞÇI POZİTİFLİĞİNE YAKLAŞIM TRF.PR.05 11.04.2012 01.02.2016 01 1/5 1.AMAÇ.Hastalara ait kan örneklerinde yapılması gereken mikrobiyolojik testleri, bu testlerin çalışma yöntemlerini ve kalite kontrol gereklerini belirlemektir.. 2.KAPSAM

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 Canlıların prokaryot ve ökoaryot olma özelliğini hücre komponentlerinden hangisi belirler? MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 B. Stoplazmik membran C. Golgi membranı D. Nükleer membran E. Endoplazmik retikulum

Detaylı

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS. ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti.

MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS. ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri Sanayi Ticaret Ltd. Şti. MALZEME GÜVENLİK FORMU MSDS BÖLÜM 1 KİMYASAL ÜRÜN VE FİRMA TANIMI ÜRÜN KİMLİĞİ Krom 6+ Test Kiti ÜRÜN KODU: CB5125 ÜRETİCİ FİRMA Bilge Kimyevi Laboratuar Ürünleri İmalat Danışmanlık ve Analiz Hizmetleri

Detaylı

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI IMMUNOASSAY TALİMATI

KLİNİK BİYOKİMYA UZMANLARI DERNEĞİ EKSTERNAL KALİTE KONTROL PROGRAMI IMMUNOASSAY TALİMATI Kullanım amacı KBUDEK Immunoassay Dış Kalite Kontrol Programı, bu programa katılan her bir laboratuvarın performansını diğer laboratuvarlarla test, yöntem ve cihaz bazında karşılaştırılmasını sağlamak

Detaylı

RTA Plazmid DNA İzolasyon Kiti

RTA Plazmid DNA İzolasyon Kiti RTA Plazmid DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2011-12 Bakteri örneklerinden plazmid DNA izolasyonu ve saflaştırılması için Yalnızca profesyonel kullanım için REF 09007050 50 test 09007100

Detaylı

İÇERİK TABLOSU. In vitro diagnostik medikal gereç. Lot numarası. Katalog numarası. İle Kullanım. Kullanım bilgileri. Sıcaklık sınırlamaları

İÇERİK TABLOSU. In vitro diagnostik medikal gereç. Lot numarası. Katalog numarası. İle Kullanım. Kullanım bilgileri. Sıcaklık sınırlamaları İÇERİK TABLOSU Kullanılan Semboller... 5 Türkçe Kullanım Amacı... 8 Test Prensibi... 8 Klinik Özgeçmiş... 9 Reaktifler... 9 Tanımlama,kullanım için hazırlama ve saklama koşulları.. 9 Kit içeriğinde olmayan

Detaylı

HASTABAŞI TEST CİHAZI KULLANIMI VE BAKIMI. Dr Sibel DEVECİ Biyokimya Uzmanı

HASTABAŞI TEST CİHAZI KULLANIMI VE BAKIMI. Dr Sibel DEVECİ Biyokimya Uzmanı HASTABAŞI TEST CİHAZI KULLANIMI VE BAKIMI Dr Sibel DEVECİ Biyokimya Uzmanı GLUKOMETRE Glukometre ile Kan Şeker Ölçümü Birim mg/dl veya mmol/l olarak ayarlanabilir. Cihaz iki dakika içerisinde kullanılmadığında

Detaylı

KULLANIM KILAVUZU Refraktometre PCE-ALK

KULLANIM KILAVUZU Refraktometre PCE-ALK KULLANIM KILAVUZU Refraktometre PCE-ALK Versiyon 1.1 Oluşturma Tarihi: 3/03/2017 İçindekiler 1 Güvenlik notları... 3 2 Özellikler... 3 2.1 Teknik Özellikler... 3 2.2 Teslimat İçeriği... 3 3 Sistem Açıklaması...

Detaylı

IFA. Kullanım Talimatı AESKU.SYSTEMS. AESKU.SYSTEMS e.k. HelMed Kullanım talimatı Vers. 3.0:

IFA. Kullanım Talimatı AESKU.SYSTEMS. AESKU.SYSTEMS e.k. HelMed Kullanım talimatı Vers. 3.0: AESKU.SYSTEMS AESKU.SYSTEMS e.k. The Diagnostic Automation Company Mikroforum Ring 3 55234 Wendelsheim, Germany Kullanım Talimatı IFA 1 İçerik Tablosu 1. Helmed Kurulumu Helmed Instrument Version 1.0 Giriş

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU

MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU MİKROBİYOLOJİ LABORATUVARI CİHAZ KATALOĞU 1 Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü CİHAZLAR: Analitik Terazi (DENVER).3 Analitik Terazi (AND GX600)..3 Biyogüvenlik Kabini (NUAIRE)

Detaylı

RTA Viral DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2010-05

RTA Viral DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2010-05 RTA Viral DNA İzolasyon Kiti Kullanma Kılavuzu Yayın Tarihi - 2010-05 IVD In vitro tanı amaçlı insan plazma ve serum örneklerinden viral nükleik asit izolasyon ve saflaştırılması için In vitro tanı amaçlı

Detaylı

Prof Dr Davut Albayrak. Ondokuz mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi KAN MERKEZİ VE ÇOCUK HEMATOLOJİ BÖLÜMÜ SAMSUN KMTD KURS-2012

Prof Dr Davut Albayrak. Ondokuz mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi KAN MERKEZİ VE ÇOCUK HEMATOLOJİ BÖLÜMÜ SAMSUN KMTD KURS-2012 Prof Dr Davut Albayrak Ondokuz mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi KAN MERKEZİ VE ÇOCUK HEMATOLOJİ BÖLÜMÜ SAMSUN KMTD KURS-2012 KAN GRUBU ANTİJENLERİ Kan grubu kırmızı kan hücrelerinin üzerinde bulunan ve

Detaylı