Andragoji, Kilit Noktalar & Hayat Boyu Öğrenmeye (HBÖ) ilişkin destekleyici öğeler Jove Jankulovski, Eğitim Kilit Uzmanı Ekim, 2016

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Andragoji, Kilit Noktalar & Hayat Boyu Öğrenmeye (HBÖ) ilişkin destekleyici öğeler Jove Jankulovski, Eğitim Kilit Uzmanı Ekim, 2016"

Transkript

1 Esnaf ve Sanatkarların Uyum Yeteneğinin Artırılması Teknik Destek Projesi Andragoji, Kilit Noktalar & Hayat Boyu Öğrenmeye (HBÖ) ilişkin destekleyici öğeler Jove Jankulovski, Eğitim Kilit Uzmanı Ekim, 2016

2 Vücut Dili Sunum İçeriği Andragoji (Yapılması ve yapılmaması gerekenler + temel prensipler) Yetişkinlere özgü öğrenme stilleri Yetişkinlerle etkileşim (geri bildirimde bulunma) Hayat Boyu Öğrenme (HBÖ) için kilit yeterlikler Önceki öğrenmenin tanınması (kavram, temel noktalar)

3 Yaklaşım Bana bir şey söylersen unuturum, Bana bir şey gösterirsen hatırlarım, Bana bir şey yaptırırsan öğrenirim ve asla unutmam Çin Atasözü

4 Yaklaşım

5 Yaklaşım Çok çalışmayın, Akıllıca çalışın

6 Approach

7 Hayat Boyu Öğrenme, Tanımı Kişisel, sosyal ve/veya istihdam ile ilişkili bir bakış açısı içinde bilgi, beceri ve yetkinlikleri geliştirmek amacıyla hayat boyunca gerçekleştirilen tüm öğrenme faaliyetleri (Avrupa Eğitim Öğretim Politikası terminolojisi, Cedefop, 2014)

8 Andragoji, Kilit Gerçekler Andragoji kelime olarak Latince adnr-yetişkin, agogus- lider anlamına gelmektedir. Aslında, yetişkin eğitimi teorisidir Bu ifade ilk olarak Alman eğitimci Alexander Kapp tarafından 1833 te kullanılmıştır.

9 Gerçek Yaşamdaki Durum Trafik lambasına yaklaşırken araç kullanma Adam bu durumda karısına ne der?

10 Anlaşılıyor muyuz? Mesaj hedef kitleye ulaştı mı? Mesaj doğru bir şekilde anlaşıldı mı? Karşı tarafın mesajı doğru bir şekilde anladığını teyit ediniz.

11 Anlaşılıyor muyuz? Çoğu zaman aslında iletişim KURMUYORUZ, sırayla konuşuyoruz!

12 Beden Dili İletişim problemleri sıklıkla söylenen şey ile beden dili arasındaki farklılıklardan kaynaklanmaktadır. Beden diliniz: Kendinizi nasıl algıladığınızı, İletişim kurduğunuz kişinin sizi anlaması konusunda ne düşündüğünüzü, Söylediğiniz şeye olan inancınızı göstermektedir. Söylediğiniz şeyi karşınızdaki kişiler nasıl algılar? 55% beden diliniz 38% söyleme şekliniz 7% gerçekte söylenen şeyler

13 Sözsüz İletişim Ses tonu (ses düzeyi/yüksekliği) Yüz ifadeleri Jestler Sessizlik Göz teması Mesafe / mesafenin kullanımı

14 İletişimde Mesafeler 0-50 cm 0,5 1,3 m 1,3 3,75 m 3,75 ca. 8 m Mahrem mesafe. Kavga ettiğimiz ve sadece sevdiğimiz insanların girmesine izin verdiğimiz alandır. Kişisel mesafe. Güvendiğimiz kişilerle konuştuğumuz alandır. Sosyal mesafe. Sosyal yaşamımızın gerçekleştiği mesafedir (iş, arkadaşlıklar vs.) Kamusal mesafe. Konferans konuşmalarının, tiyatro ve benzeri etkinliklerin yapıldığı mesafedir.

15 Otonom İşaretler Doğrudan kontrol edemediğimiz işaretlerdir. Kızarma Terleme Titreme Hedef kitlenin anlaması açısından bu tür iletişimin çok da açık ve net olmadığını unutmayın!

16 Ellerinizin Dili Yapılan hareketler genellikle konuşulan dili destekleyici ve güçlendirici etkiye sahiptir. Tekrarlar Vurgu Resim çizme Konuşmayı Yönlendirme İleri sürdüğünüz savın gücünü artırır.

17 Göz Teması Beden dilinin temel ögesidir. -Göz teması ve etki arasındaki ilişki -Hoşlandığımız insanlara daha çok bakarız. -Olumlu sonuçlar beklediğimizde kişilere daha çok bakarız. -Göz teması eksikliği antipati ve/veya ilgi eksikliği olarak algılanır.

18 Eye contact

19 Kullanılan Sözler Tutum göstergesi Konuşulan konuya karşı tutumunuzu gösterir. Kayınvalidemin gelme ihtimali/şansı var Kayınvalidemin gelme riski var

20 Kullanılan Sözler Konuşurken karşıt düşündeki kişiyle anlaşır gibi görünseniz de hemen ardından aksini söylersiniz. Evet ama Hayır ama Ciddi olamazsın! Hayır ancak bu şekilde daha iyi olacağını düşünüyorum.

21 Yaygın kullanılan cümleler Klişeler Sadece kendi adınıza konuşun kullanmanıza yönelik herhangi bir talep olmadığı takdirde klişe sözcükler, cümleler kullanmayın. Randevularını hep unutuyorsun Her zaman.. dersin Asla, her zaman, %100 kesin gibi sözcükleri kullanırken dikkatli olun.

22 Yetişkin Eğitimi Olumlu deneyimleriniz Olumsuz deneyimleriniz İşin / faaliyetin başarılı olduğunu nereden biliyorsunuz?

23 Yetişkinler nasıl öğrenir? Yetişkinler daha önceden edindikleri farklı bilgi ve becerileri öğrenme süreçlerine dahil ederler. Yetişkinler yeni öğrenmeler karşısında kendilerini huzursuz hissederler ve yeni öğrenmelere korkuyla yaklaşırlar. Yetişkinler hissettikleri ve var olan yetkinliklerini etkileyen faktörlere karşı direnç gösterirler. (Brookfiеld, 1986, Bush & Middlewood, 2005

24 Yetişkinler nasıl öğrenir? Yetişkinler öğrenmelerinin neticelerini görmelidir ve bu öğrenmeler hakkında doğru geribildirim almalıdır. Yetişkinlerin yeni öğrenmelerine dahil ettikleri deneyim ve alışkanlıklar, eğitim sırasında ve sonrasında onlardan beklenenlerle çelişebilir. Bazen yeni bir şey öğrenileceği zaman eski öğrenmenin unutulması gerekir. (Brookfiеld, 1986, Bush & Middlewood, 2005)

25 Yetişkin Eğitimi Prensipleri Yetişkinler : Pasif öğrenme yerine aktif öğrenme tercih ederler. Asıl problemler ve pratik çözümler üzerine odaklanırlar. Kendi deneyimlerini kullanırlar. Öğrenme süreçlerini kontrol etmek isterler. Kendi kendilerini motive ederler.

26 Yetişkin Eğitimi Özellikleri Deneyimlerinize dayanarak: -Yetişkin eğitiminde yapılması gereken şeyler nelerdir? (grup 1 ve 2) -Yetişkin eğitiminde yapılmaması gereken şeyler nelerdir? (grup 3 ve 4)

27 Yetişkin Eğitiminde Yapılması Gerekenler Özgüven ve pozitif enerji bulaşıcıdır. Diğer kişilerin deneyimlerine ve bilgilerine saygı duyun. Yapılan her çalışmayı ve sonucu takdir edin ve ödüllendirin.

28 Yetişkin Eğitiminde Yapılması Gerekenler Empati gösterin ve anlayışlı olun. Anlaşılmadığınızı düşünüyorsanız açımlama yapın ve/veya anlaşılmak için süre verin. Konu hakkında hiçbir fikriniz yoksa soruyu karşınızdaki gruba yöneltin.

29 Yetişkin Eğitiminde Yapılmaması Gerekenler Güvensiz ve hazırlıksız görünmek Başkalarının kişiliği hakkında tartışmak Birine doğrudan yanlış düşündüğünü ifade etmek Başkalarının başarılarını umursamamak Başkalarının bilgi ve deneyimini umursamamak

30 Yetişkin Eğitiminde Yapılmaması Gerekenler Bilmediğiniz sorulara cevap vermek ya da nasıl cevap vereceğinizi bilmemek Eğitim sürecinin kontrolünü yitirmek Düşüncenin her yönüyle empoze edilmesi Başkasının adına sonuçlar çıkarmak

31 Yetişkin ve Genç Eğitimi arasındaki Farklılıklar Yetişkinlerin yaşam tecrübelerinden kaynaklanan farklı birikimleri (iyi ya da kötü) varken, çocuklar henüz tecrübe oluşturma aşamasındadırlar. Yetişkinler toplumda birçok rolü yerine getirerek öğrenirken (ör; öğrenci, arkadaş, vatandaş, işçi, aile üyesi vb.), gençlerin yerine getirmeleri gereken en fazla bir ya da iki rolü vardır.

32 Yetişkin ve Genç Eğitimi arasındaki Farklılıklar Yetişkinler aile ve toplumda oluşturulmuş oldukça sağlam/değişmez bir benlik (iyi veya kötü) bulundururken, gençler henüz bu benliği oluşturma aşamasındadırlar. Gençler mesleğe hazırlanmak, oysa yetişkinler işlerini korumak ve yükselmek için eğitime ihtiyaç duyarlar.

33 Yetişkin ve Genç Eğitimi arasındaki Farklılıklar Bazı yetişkinler öğrenme konusunda kendi bakış açılarını oluşturan çeşitli resmi eğitim tecrübesine (iyi veya kötü) sahiptir. Yetişkinlere oranla gençlerin teknolojiyle araları daha iyidir.

34 Yeni alınmış (son teknoloji) bir cihazı nasıl çalıştırırsınız?

35 Öğrenme Stilleri Öğrenme stilleri metodolojisinin kullanımıyla, eğitim alan topluluk farklılıklara daha hassas yaklaşır. Bilişsel stil, genellikle davranışları, değerleri ve sosyal etkileşimi etkileyen kişisel boyut olarak tanımlanır.

36 Öğrenme Stilleri Kişinin öğrenmeye karşı yaklaşımını ve davranışını tanımlar. Kişilerin öğrenme tercihlerini belirtir. Kişilerin belli durumlarda uyguladıkları spesifik öğrenme stratejileridir. Jankulovski ve diğerleri, 2004

37 Öğrenme Stilleri Öğrenme süreç(ler)inde bireysel farklılıklar mevcuttur. Bireysel öğrenme stili zaman zaman durağandır. Problem çözme, ödev yapma durumlarında bireysel öğrenme stili oldukça durağandır. Bireysel öğrenme stili ölçülebilir. Jankulovski ve diğerleri, 2004

38 Deneyimsel Öğrenme Somut yaşantı (deneyim) Yansıtıcı gözlem Somut kavramsallaştırma Aktif yaşantı (deneyim) Kolb & Lewin, 1984

39 Support for the implementation of Albania s National Education Strategy with special focus on Pre-University VET EuropeAid/128450/C/SER/AL This project is financed by the European Union... Training of VET School Directors and Deputy Directors, Organisation Development in VET Schools, Tirana, February

40 Çıktı 1 deki öz algı envanterine devam edin!

41 Pratik, pratik, pratik.

42 Yetişkinlerle Etkileşim Kişi işiniz ya da performansınız hakkında yorumda bulunuyor Yapmaması gereken şeyler nelerdir?

43 Yetişkinlerle Etkileşim Çıktı 2 deki faaliyete devam edin!

44 Yetişkinlerle Etkileşim Yapıcı Geri Bildirim Düşünce ve fikir alışverişi için ortam Destek sağlama Yetişkinler için öğrenme olanağı Özgüven artırma Dikkat: Bu hem bir fırsat hem de risktir!

45 Yetişkinlerle Etkileşim Tartışma Unsurları Yer ve zamanın ayarlanması Pozitif tutum/ortam Aktif dinleme İş arkadaşına karşı empati duyma Erčulj and Vodopivec ve diğerleri, 2004

46 Yetişkinlerle Etkileşim Tartışmada Altın Kurallar 1. Spesifik olun, genelleme yapmayın. 2. Kişiliği değil davranışı tanımlayın. 3. Fazla yüklenmeyin. En önemli 2 3 konuyu belirleyin. 4. ANCAK..ve

47 Yetişkinlerle Etkileşim Tartışmada Altın Kurallar 5. Gözlemin yanı sıra değişim için gerekli olan aracı da sunun. 6. Ilımlı davranın. yapmak zorundasın, yapmalısın, hep yapıyorsun yerine Belki yapabilirsin gibi cümle yapıları kullanın. 7. Geribildirim de bir tür iletişimdir; Bu iletişimi açık uçlu sorularla yönlendirin.

48 Yetişkinlerle Etkileşim Tartışmada Altın Kurallar 8. Kişisel duygularınızı bir kenara bırakın ve hale etkisinden kaçının. 9. Dürüst olun. Sandviç tekniğini dikkatli kullanın. 10. Görüşmeyi toparlayarak, sorumluluk alın (özel olarak)

49 Yetişkinlerle Etkileşim Tartışmada Altın Kurallar Tutumunuz Fayda ve pratik uygulama içinde olmalısınız. Aktif dinleyin Cevap vermeden önce duyduğunuz şeyi etraflıca düşünün. Kaçınılması gereken durumlar Tartışma, savunma, özür dileme, saldırma Egonuzu bir kenara bırakın! Savunmacı davranışlardan kaçının. Anlayışlı olun Konuya açıklık getirecek sorular sorun ve spesifik örnekler verilmesini isteyin.

50 Yetişkinlerle Etkileşim Ek ipuçları Gizlilik dış etkilerden uzak olarak yeterli zaman ayırın. Eleştiri ve geribildirim arasındaki farkı unutmayın. Geribildirimde bulunma bir iletişim şeklidir; beklenmeyen diğer konular için zaman ayırın. Sadece kendi adınıza konuşun.

51 Geri Bildirimde bulunulmaması gereken durumlar Sinirli, stresli ve aşırı duygusal olunan zamanlar Amacın yardım etmekten çok küçümsemek olduğu durumlar Davranışın bizzat geribildirim yapan kişi tarafından gözlenmediği durumlar Geri bildirimin kişinin değiştiremeyeceği bir davranış hakkında olduğu durumlar Yer, zaman ve şartların uygun olmadığı durumlar

52 Tartışmayı mahvetmek için ne yapmalısınız? Hazırlıksız ve hızlı yapın. Belirli bir plan dahilinde yapmayın. Sinirli bir şekilde söyleyin. Arkadaşınızı takdir etmeyin. Telefonunuzun çalmasına müsaade edin. O an sizin için daha önemli olan başka şeyler yapın. Görüşmenin amacına uygun olmayan sorular sorun. Eğitimciye izleme faaliyetlerini takip edeceğinizden bahsetmeyi unutun.

53 Hayat Boyu Öğrenme, Tanım Kişisel, sosyal ve/veya istihdam ile ilişkili bir bakış açısı içinde bilgi, beceri ve yetkinlikleri geliştirmek amacıyla hayat boyunca gerçekleştirilen tüm öğrenme faaliyetleri (Avrupa Eğitim Öğretim Politikası terminolojisi, Cedefop, 2014)

54 Hayat Boyu Öğrenme için Kilit Yeterlikler Ana dilde iletişim Yabancı dilde iletişim Bilim ve teknoloji alanında matematik okuryazarlığı ve temel yeterlikler Dijital yeterlik Öğrenmeyi öğrenme Sosyal ve vatandaşlık yeterlikleri Girişimcilik (Kişisel teşebbüs ve girişimcilik) Kültürel anlatım (Kültürel farkındalık ve anlatım) (Avrupa Komisyonu, Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü, 2007)

55 MEÖ için Küresel Vizyon Öğrenme çıktıları yaklaşımına dayalı olarak, esnek öğrenme yollarını destekleyen, farklı eğitim öğretim alt sistemleri (okul eğitimi, MEÖ, yüksek öğrenim, yetişkin eğitimi) arasında geçişleri sağlayan ve işyerinde edinilen yeterlilikler dahil olmak üzere yaygın ve serbest öğrenime geçerlilik kazandırmayı sağlayan esnek MEÖ sistemleri. (Bruges Bildirgesi, 2010) süreci için mesleki eğitim ve öğretim konusunda Avrupa işbirliğinin güçlendirilmesi

56 MEÖ için Küresel Vizyon MEÖ öğrencileri ve MEÖ çalışanlarının uluslararası hareketliliği için büyük ölçüde artan fırsatlar; Kolay erişilebilir ve kaliteli hayat boyu bilgi, rehberlik ve danışmanlık hizmetleri (Bruges Bildirgesi, 2010) süreci için mesleki eğitim ve öğretim konusunda Avrupa işbirliğinin güçlendirilmesi

57 dönemi için Stratejik Hedefler 3. Eğitim ve yeterliliklere esnek erişim sağlama 2020 yılına kadar eğitim öğretime katılan yetişkinlerin %15 ölçütüne ulaşmasına yönelik MEÖ katkısını güçlendirmek. (Bruges Bildirgesi, 2010) süreci için mesleki eğitim ve öğretim konusunda Avrupa işbirliğinin güçlendirilmesi

58 Hayat Boyu Öğrenmeye Katılım Endeksi Araştırmadan 4 hafta öncesine kadar eğitim öğretime katılan yaş aralığındaki nüfus yüzdesi (EuroStat, İşgücü Anketi, 2016)

59 Hayat Boyu Öğrenmeye Katılım Endeksi Erkek Kadın Toplam (EuroStat, İşgücü Anketi, 2016)

60 dönemi için Stratejik Hedefler (e) 2015 ten önce, ulusal yeterlilikler çerçevesi tarafından desteklenen yaygın ve serbest öğrenmenin tanınması ve geçerli kılınması için ulusal prosedürlerin geliştirilmeye başlanması. Bu prosedürler nerede edinildiklerine bakılmaksızın bilgi, beceri ve yeterlilikler üzerine odaklanmalıdır, örneğin yetişkin öğrenimi, MEÖ, iş deneyimi ve gönüllü faaliyetler. Ayrıca, tam örgün yeterliliklerle sonuçlanmayacak bilgi, beceri ve yeterlilikler de göz önünde bulundurulmalıdır. (Bruges Bildirgesi, 2010) süreci için mesleki eğitim ve öğretim konusunda Avrupa işbirliğinin güçlendirilmesi

61 Komisyon, Üye Ülkelerin okul ve üniversite dışındaki becerileri tanımasını ısrarla tavsiye ediyor Avrupa Komisyonu nun tavsiyesi; özellikle yaşı daha büyük ve daha düşük vasıflı çalışanlar gibi az örgün yeterliliğe sahip kişiler ve işsiz gençler için iş fırsatlarını artırmayı hedeflemektedir. Ayrıca, özellikle yetişkin öğrenciler için yüksek öğrenime erişimi artırmayı amaçlamaktadır. (Avrupa Komisyonu, 5 Eylül 2012)

62 Komisyon, Üye Ülkelerin okul ve üniversite dışındaki becerileri tanımasını ısrarla tavsiye ediyor Bu tavsiyeye göre, Komisyon 2015 yılına kadar Üye Ülkelerin yaygın ve serbest öğrenmenin geçerli kılınması için ulusal sistemler kurmasını öneriyor. Bu durum örgün eğitim dışında edinilen beceri ve yeterliliklere dayanarak vatandaşların tam veya kısmi yeterlilik almasını sağlayacaktır. (Avrupa Komisyonu, 5 Eylül 2012)

63 Durum #1 Kişinin ehliyeti var. En son 10 yıl önce araba kullanmış. Aynı kişi tekrar araba kullanmak istiyor. Böyle bir durumda ne yapardınız? - Yeni sınav - Pratik uygulama (kendi kendine pratik) - Pratik kursu - Başka (ne olabilir?)

64 Durum #2 Bir ev kadını 5 yıl öncesine kadar 3 çocuk yetiştirip 2 aileye bakmıştır. Şimdi ise yaşlı bakıcısı olarak için iş bulmak istiyor. Böyle bir durumda ne yapardınız? - Okula yollamak - Bilgisini ölçmek - Simüle bir ortamda becerilerini ölçmek - Gerçek hayat durumunda becerilerini ölçmek - Başka (ne olabilir?)

65 Durum #3 Kişi lise 3. sınıfının yarısını tamamlamıştır. 8 yıldır çalışmakta, şu anda araba tamircisi olarak çalışmaktadır. Bu kişi araba tamircisi olarak belge almak istiyor. Böyle bir durumda ne yapardınız? - Okula yollamak (Ne okulu?) - Bilgisini ölçmek - Simüle bir ortamda becerilerini ölçmek - Gerçek hayat durumunda becerilerini ölçmek

66 Önceki Öğrenmenin Tanınması Önceki öğrenmelerin tanınması; örgün, yaygın eğitim ve/ya serbest öğrenme çerçevesinde elde edilen öğrenme çıktılarının üzerinde mutabık kalınan bir standarda göre tanınmasına ilişkin süreçtir.

67 Önceki Öğrenmenin Tanınması Önceki öğrenme ifadesi şu kelimelerle tanımlanmaktadır: öğrenme çıktılarının tanınması, öğrenme çıktılarının belgelendirilmesi ve öğrenme çıktılarının geçerlilik kazanması (Avrupa Eğitim Öğreti Politikası Terminolojisi, Cedefop, 2014)

68 Sosyo-ekonomik Rasyonel Eğitim ve istihdama yönelik bireylerin hareketliliği ve erişimini sağlayarak eğitim öğretim ve işgücü piyasasında hareketliliğin desteklenmesi; Bireylerin özel öğrenme fırsatlarına erişebilmesine yardımcı olarak eğitim öğretimde etkinliğin artırılması; Nerede edinildiğine bakılmaksızın, bireylerin beceri ve yetkinliklerinin tanınması için onlara eşit fırsatlar sunulması (Yaygın ve Serbest Öğrenmelerin Geçerli Kılınması için Avrupa Kılavuzu, Cedefop, 2015)

69 Sosyo-ekonomik Rasyonel Göçmen, mülteci, işsiz ve yaşlılar gibi dezavantajlı grupların desteklenmesi; Hayat boyu öğrenmenin tanınmasının mümkün olduğu şekilde hayat boyu öğrenmenin desteklenmesi; Diğer (AB) ülkeler ile uyumun sağlanması; Beceri eksikleri konusunda sektörün ihtiyaçlarının ele alınması veya mesleki yeterliliklere ilişkin düzenlemelere uyulması; Demografik değişime verilen yanıtın desteklenmesi; Yeterlilik eksikliğiyle mücadele edilmesi (Yaygın ve Serbest Öğrenmelerin Geçerli Kılınması için Avrupa Kılavuzu, Cedefop, 2015)

70 UYÇ ile İlişki Yaygın ve serbest öğrenme ihtiyaçlarının ulusal yeterlilikler sistemine güçlü bir şekilde bağlımuhtemelen entegre- olarak geçerli kılınması Geçerlilik kazandırma süreçlerinin dayandığı standartlar aynı olabilir ve bu süreçlerin sonucu da farklı öğrenme yollarına bakılmaksızın öğrenme çıktılarının bir araya getirildiği belgelendirmedir. (Yaygın ve Serbest Öğrenmelerin Geçerli Kılınması için Avrupa Kılavuzu, Cedefop, 2015)

71 İş dünyası Eğitim/öğretim dünyası Meslek Standardı Değerlendirme Standardı Yeterlilik Standardı Öğrenme Çıktıları Yüksek öğrenim seviyeleri MEÖ mezunları Eğitim / Öğretim Müfredat / Program Eğitim / Öğretim

72 Birim 1 Öğrenme Çıktısı 1 Yeterlilik 1 Birim 2 Öğrenme Çıktısı 2 Birim 3 Öğrenme Çıktısı 3 Yeterlilik Öğrenme Çıktısı xxx Birim xx.

73 Faydalar Nüfusun yetkinliklerinden faydalanma Nitelikli çalışan eksikliğini giderme İstihdam beklentileri, hayat standardı ve kişilerin öz saygılarını artırma İleriki eğitimler için talep yaratma

74 Zorluklar Sistemi geliştirmeye yönelik harcamalar Farkındalık artırma ihtiyacı Beklentilerin yönetilmesi

75 Eğitimin Değerlendirilmesi Eğitim beklentilerinizi ne ölçüde karşıladı? Bu eğitimden sonra yetişkinlerle çalışma ve/ya eğitim verme konusunda kendinizi daha iyi hissediyor musunuz?

76 Çok teşekkür ederim!

Yeşilalım Projesi. Eğiticilerin Eğitimi. 12-14 Şubat 2013 Ankara

Yeşilalım Projesi. Eğiticilerin Eğitimi. 12-14 Şubat 2013 Ankara Yeşilalım Projesi Eğiticilerin Eğitimi 12-14 Şubat 2013 Ankara 1 Öğrenme Hedefleri Yetişkin öğrenenlerin özelliklerini öğrenmek; Yetişkinlere uygun çeşitli eğitim yöntemleri ile yaklaşımlarını uygulamak;

Detaylı

Mesleki Eğitimde Gelişmeler

Mesleki Eğitimde Gelişmeler AB Bakanlığı / Ulusal Ajans «Valiliklerde AB İşleri için Kapasite Oluşturulması Projesi» Yerel Yönetimler İçin Avrupa dan Yenilikçi Uygulamalar Transferi Bölgesel Çalıştayı. Mesleki Eğitimde Gelişmeler

Detaylı

Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Trabzon Rehberlik ve Araştırma Merkezi Süleyman SÜRÜL Rehberlik Psikolojik Danışmanlık Hizmetleri Bölüm Başkanı Trabzon 2013 Nelerden Bahsedeceğiz *Rehberlik Nedir? *Rehberlikte Hizmet Alanları *Mesleki

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME İÇİN KİLİT YETKİNLİKLER

AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME İÇİN KİLİT YETKİNLİKLER AVRUPA BİRLİĞİ HAYAT BOYU ÖĞRENME İÇİN KİLİT YETKİNLİKLER Özgül ÜNLÜ HBÖ- HAREKETE GEÇME ZAMANI BU KONU NİÇİN ÇOK ACİLDİR? Bilgi tabanlı toplumlar ve ekonomiler bireylerin hızla yeni beceriler edinmelerini

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma Milli Eğitim Bakanlığı ve öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumları temsilcilerinden oluşturulan "Öğretmen Yeterlikleri Komisyonu" 1999 yılında başlattığı çalışmalarını 2002 yılında tamamlayarak öğretmen

Detaylı

Mentorlarin Işyeri nde Serti fi kalandirilm.

Mentorlarin Işyeri nde Serti fi kalandirilm. Mentorlarin Işyeri nde Serti fi kalandirilm www.bmw-eu.net Proje numarası: 2013-1-PT1-LEO05-15778 MENTORLARIN IŞYERİNDE SERTİFİKALANDIRILMASI Kredi başlık Mentorlarin Işyeri nde Serti fi kalandirilm Koordinasyon

Detaylı

Geri Bildirim. Prof.Dr.Güler Bahadır İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı

Geri Bildirim. Prof.Dr.Güler Bahadır İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Geri Bildirim Prof.Dr.Güler Bahadır İ.Ü.İstanbul Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Amaç Etkili geri bildirim vermek 2 Öğrenim Hedefleri Katılımcılar; Geri bildirimin tanımlayabilmeli Geri bildirimin

Detaylı

EYLEM PLANI ÖNCELİK 1 TOPLUMDA HAYAT BOYU ÖĞRENME KÜLTÜRÜ VE FARKINDALIĞININ OLUŞTURULMASI. Sorumlu İşbirliği Yapılacak Kurum/lar ve Kuruluş/lar

EYLEM PLANI ÖNCELİK 1 TOPLUMDA HAYAT BOYU ÖĞRENME KÜLTÜRÜ VE FARKINDALIĞININ OLUŞTURULMASI. Sorumlu İşbirliği Yapılacak Kurum/lar ve Kuruluş/lar EYLEM PLANI ÖNCELİK 1 TOPLUMDA HAYAT BOYU ÖĞRENME KÜLTÜRÜ VE FARKINDALIĞININ OLUŞTURULMASI 1.1 Toplumda hayat boyu öğrenme bilincini artırmaya yönelik TV, radyo ve ilgili mecralarda programlar yayınlanacaktır.

Detaylı

Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar. Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü

Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar. Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü Erasmus+ Stratejik Ortaklıklar Celil YAMAN Mesleki Eğitim Koordinatörü Stratejik Ortaklıklar AE2 - Yenilik ve İyi Uygulamaların Değişimi İçin İşbirliği: Stratejik Ortaklıklar Bilgi Ortaklıkları Sektörel

Detaylı

İL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8-9 MART 2014

İL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8-9 MART 2014 İL BİLGİLENDİRME TOPLANTISI 8-9 MART 2014 ANA EYLEM 1 BİREYLERİN ÖĞRENME HAREKETLİLİĞİ Okul Eğitimi Personeline Yönelik Hareketlilik Projesi ANA EYLEM 1: BİREYLERİN ÖĞRENME HAREKETLİLİĞİ Eğitim, Öğretim

Detaylı

EDEXCEL ULUSLAR ARASI SERTİFİKA PROGRAMI. International Qualifications

EDEXCEL ULUSLAR ARASI SERTİFİKA PROGRAMI. International Qualifications EDEXCEL ULUSLAR ARASI SERTİFİKA PROGRAMI International Qualifications Artık şirketler kıtaların ve ülkelerin sınırlarının kalktığı günümüzde Uluslararası yetkinliğe sahip Yönetici ve Liderlerini arıyor.

Detaylı

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise:

REHBERLİK NEDİR? Bahsedilen rehberlik tanımlarının ortak yönleri ise: REHBERLİK SÜREÇLERİ REHBERLİK NEDİR? Bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru kararlar vererek özünü gerçekleştirebilmesi için yapılan sistematik ve profesyonel yardım sürecidir

Detaylı

ZDH Hizmet Sunumu & Mesleki Eğitim Programı

ZDH Hizmet Sunumu & Mesleki Eğitim Programı ZDH Hizmet Sunumu & Mesleki Eğitim Programı İçindekiler 1 2 3 ZDH nin faaliyet ve işlevleri Zanaat sektöründe karar alma süreçleri Zanaatkârlara yönelik savunuculuk faaliyetleri 4 Hizmet sağlayıcı kurum

Detaylı

EĞİTİM VE ÖĞRETİM 2020 BİLGİ NOTU

EĞİTİM VE ÖĞRETİM 2020 BİLGİ NOTU EĞİTİM VE ÖĞRETİM 2020 BİLGİ NOTU Sosyal, Bölgesel ve Yenilikçi Politikalar Başkanlığı (ŞUBAT 2014) Ankara 0 Avrupa 2020 Stratejisi ve Eğitim de İşbirliğinin Artan Önemi Bilimsel ve teknolojik ilerlemeler

Detaylı

İlyas Ülgür. AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus Programı Koordinatörü. Atatürk Üniversitesi. Erzurum

İlyas Ülgür. AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus Programı Koordinatörü. Atatürk Üniversitesi. Erzurum Erasmus Bahar Toplantısı 2010 2010 İlyas Ülgür AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Erasmus Programı Koordinatörü Atatürk Üniversitesi 4-5 4 5 Kasım K 2010, 2010 Erzurum Yükseköğretim Politikasındaki

Detaylı

AB 2020 Stratejisi ve Türk Eğitim Politikasına Yansımaları

AB 2020 Stratejisi ve Türk Eğitim Politikasına Yansımaları AB 2020 Stratejisi ve Türk Eğitim Politikasına Yansımaları Y. Doç. Dr. Tamer Atabarut Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi Müdürü atabarut@boun.edu.tr Avrupa 2020 Stratejisi: Akıllı, Sürdürülebilir

Detaylı

ÜNİTE 2 KILAVUZ. Koçluk Süreci, Koçluk ve Hareketlilik için Araçlar ve Beceriler

ÜNİTE 2 KILAVUZ. Koçluk Süreci, Koçluk ve Hareketlilik için Araçlar ve Beceriler ÜNİTE 2 KILAVUZ Koçluk Süreci, Koçluk ve Hareketlilik için Araçlar ve Beceriler 1 2 Koçluk nedir? Koçluk, bireysel farkındalık ve motivasyon araçlarının uygulanmasıyla kişisel performansı ve potansiyeli

Detaylı

Döküm Fabrikası İşçilerinin

Döküm Fabrikası İşçilerinin Döküm Fabrikası İşçilerinin Sağlık Okuryazarlığı Düzeyi Türkiye ve Avrupa Geneli ile Karşılaştırması Doç. Dr. Müberra Devrim Güner TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tıp Fakültesi 06 Aralık 2017 Sağlık

Detaylı

KARANLIĞIN ALIŞILMADIK DENEYİMİ

KARANLIĞIN ALIŞILMADIK DENEYİMİ KARANLIĞIN ALIŞILMADIK DENEYİMİ DÜNYANIN EN BÜYÜK MARKALARI, GÖRMENİN ÖTESİNE GEÇTİLER. Onlara Katılın, Bugün. GÖRMENİN ÖTESİNDE GELİŞMEK Karanlıkta Diyalog Nedir? Karanlıkta Diyalog atölye çalışmaları

Detaylı

Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi

Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi Copyright 2017 Dale Carnegie & Associates, Inc. 290 Motor Parkway, Hauppauge, New York 11788. All rights reserved. 1 Çatışma Yönetimi ve Çözüm Rehberi Bu yönergeleri izleyerek,

Detaylı

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü. Doç. Dr. M. Kemal BİÇERLİ

Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü. Doç. Dr. M. Kemal BİÇERLİ Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Doç. Dr. M. Kemal BİÇERLİ HAYAT BOYU ÖĞRENME KAVRAMı Hayat Boyu Öğrenme; Kişisel, toplumsal, sosyal ve istihdam ile ilişkili bir yaklaşımla bireyin; bilgi, beceri, ilgi

Detaylı

BELGESİ. YÜKSEK PLANLAMA KURULU KARARI Tarih: 05.06.2009 Sayı: 2009/21

BELGESİ. YÜKSEK PLANLAMA KURULU KARARI Tarih: 05.06.2009 Sayı: 2009/21 TÜRKİYE HAYAT BOYU ÖĞRENME STRATEJİ BELGESİ YÜKSEK PLANLAMA KURULU KARARI Tarih: 05.06.2009 Sayı: 2009/21 Dr. Mustafa AKSOY Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Operasyon Koordinatörü mustafaaksoy@meb.gov.tr

Detaylı

21. YÜZYIL BECERİLERİ

21. YÜZYIL BECERİLERİ 21. YÜZYIL BECERİLERİ 21. YÜZYIL BECERİLERİ 21. yüzyıl becerileri genel olarak, öğrencilerin bilgi çağında başarılı olabilmeleri için geliştirmeleri gereken üst düzey becerileri ve öğrenme eğilimlerini

Detaylı

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016

ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 ÖZEL KAŞGARLI MAHMUT ORTAOKULU MART 2016 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE SINAV KAYGISI PSİKOLOJİK DANIŞMA ve REHBERLİK BÖLÜMÜ İçindekiler Motivasyonu Arttırma ve Hedef Belirleme Hedef Belirlerken Göz Önünde Bulundurulacak

Detaylı

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller

Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Duygusal ve sosyal becerilere sahip Genç profesyoneller Y jenerasyonunun internet bağımlılığı İK yöneticilerini endişelendiriyor. Duygusal ve sosyal becerilere sahip genç profesyonel bulmak zorlaştı. İnsan

Detaylı

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI

ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI ULUSLARARASI İŞGÜCÜ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ T.C. AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI PROJE HAKKINDA Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Uluslararası İşgücü

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu İÇERİK Öğretim Programının Temel Felsefesi Öğretim Programının Temel Felsefesi Öğretim programları; bireyi topluma,

Detaylı

TEMA 1 İZLEME VE DEĞERLENDİRME MEVCUT DURUM ÜST POLİTİKA BELGELERİ. Durum (2015) Hedef. Mali Kaynak Sorumlu. Gerçekleşme Durumu

TEMA 1 İZLEME VE DEĞERLENDİRME MEVCUT DURUM ÜST POLİTİKA BELGELERİ. Durum (2015) Hedef. Mali Kaynak Sorumlu. Gerçekleşme Durumu 218 217 216 Durum (215) 911 689 SH1 163 15 21 4 149 25 SH2 İDARE Bkz: Güngören Halk Eğitim Merkezi Stratejik Planı 215-219 Sayfa=23,24 Bkz: Güngören Halk Eğitim Merkezi Stratejik Planı 215-219 Sayfa=3

Detaylı

Başarılı Mesleki Beceri ve İstihdam Politikaları

Başarılı Mesleki Beceri ve İstihdam Politikaları Başarılı Mesleki Beceri ve İstihdam Politikaları Gösterge 2004 2008 2012 Nüfus (Bin Kişi) 66.379 69.724 73.604 15+ Nüfus (Bin Kişi) 47.544 50.772 54.724 Genç Nüfus (15-24 yaş) (Bin Kişi) 11.840 11.490

Detaylı

Bu dört unsur temeldir. Görüşme yapılan kişinin, hedeflerinizi bilmesi çok önemlidir.

Bu dört unsur temeldir. Görüşme yapılan kişinin, hedeflerinizi bilmesi çok önemlidir. İş görüşmelerinin artık hafife alınmadığı bir dönemdeyiz. Birçok aday arasından seçim yapıldığına göre, neden sizi seçmelerinin doğru olacağını onlara kanıtlamalısınız. İşte 1 Haftada NLP den tanıdığımız

Detaylı

Yükseköğretim Kurumlarında Kalite Süreçleri

Yükseköğretim Kurumlarında Kalite Süreçleri Yyyzaffer Elmas Yükseköğretim Kurumlarında Kalite Süreçleri Prof.Dr.Muzaffer Elmas Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanı elmas@yokak.gov.tr WEB tabanlı İç Değerlendirme Raporları ve Performans Göstergeleri

Detaylı

Kriz Yönetimi (PR 405) Ders Detayları

Kriz Yönetimi (PR 405) Ders Detayları Kriz Yönetimi (PR 405) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kriz Yönetimi PR 405 Seçmeli 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü

Detaylı

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ ve İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ SEMİNERİ

ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ ve İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ SEMİNERİ MESLEKİ ve TEKNİK EĞİTİMDE ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ ve İYİ UYGULAMA ÖRNEKLERİ SEMİNERİ 19 /04/ 2010 Azize Gökmen Genç Nüfus Yapısına Sahip Türkiye Bugün; GENÇ İŞSİZLER Sorununu Tartışmaktadır.

Detaylı

ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği. Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği

ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği. Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Mesleki Eğitim Öğrenici ve Personel Hareketliliği İçerik Hareketlilik Projeleri ve Amaçlar Kuruluşlar Katılımcılar Hibe Ölçütleri Bütçe Başvuru Ana

Detaylı

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları. Bilgilendirme Toplantıları

Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları. Bilgilendirme Toplantıları Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Bilgilendirme Toplantıları Ulusal Ajans olarak da bilinen AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı, Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Eğitim

Detaylı

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Mezun Bilgi Formu

YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ. Mezun Bilgi Formu YILDIZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT FAKÜLTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ Mezun Bilgi Formu Bu çalışma; Program Çıktılarının mezunlarımız tarafından ne ölçüde sağlandığının belirlenebilmesi amacıyla hazırlanmıştır.

Detaylı

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci

KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci KOÇLUK NEDİR? İNCİ TOKATLIOĞLU Profesyonel Koç-Uzman Eğitimci Neden Koçluk? İnsanların günlük koşuşturma içinde hayatlarının bazı yönlerinde dengenin kaçtığını fark edemez. (iş, aile, dostlar ve kendimiz

Detaylı

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ

ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 ETKİLİ İLETİŞİM BECERİLERİ Ana - babaların çocukla olan iletişimi; çocuğun gelişmesini belirlemede etkilidir. Davranış ve karakteri etkiler. Vicdan

Detaylı

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU DIŞ PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇLARI

DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU DIŞ PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇLARI DÜZCE ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU DIŞ PAYDAŞ MEMNUNİYET ANKETİ SONUÇLARI Haziran, 2016 SUNUŞ Değerli Çalışma Arkadaşlarım, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu olarak Sağlık ve Bakım

Detaylı

Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ Mesleki Yeterliliklerin Tanımlanması ve Belgelendirilmesi

Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ Mesleki Yeterliliklerin Tanımlanması ve Belgelendirilmesi Faaliyet 1.8. Eğiticilerin Eğitimi ULUSAL YETERLİLİK SİSTEMİ Mesleki Yeterliliklerin Tanımlanması ve Belgelendirilmesi Aişe Akpınar 25-30 Temmuz 2016 (Temel Kaynak: DPT 2006 sürümü) Ulusal Yeterlilik Sistemi

Detaylı

Kamusal Akıl Stüdyosu VI (KAM 346) Ders Detayları

Kamusal Akıl Stüdyosu VI (KAM 346) Ders Detayları Kamusal Akıl Stüdyosu VI (KAM 346) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kamusal Akıl Stüdyosu VI KAM 346 Bahar 2 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-36 AYLIK GELİŞİMSEL RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-36 AYLIK GELİŞİMSEL RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-36 AYLIK GELİŞİMSEL RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ

Detaylı

Sentez Araştırma Verileri

Sentez Araştırma Verileri Eğitim, Görsel-İşitsel & Kültür Yürütme Ajansı Eğitim ve Kültür Genel Müdürlüğü Yaşam Boyu Öğrenim Programı İnternet Üzerinden Kişisel İşgücünü Geliştirin Leonardo da Vinci LLP (Yaşamboyu Öğrenim Programı)

Detaylı

PRINCE2 Foundation Proje Yönetimi Eğitimi

PRINCE2 Foundation Proje Yönetimi Eğitimi Dünya üzerinde 150?den fazla ülkede kullanılan PRINCE2 proje yönetimi metodolojisinin eğitimini ve uluslararası sertifikasını almak için artık Londra?ya gitmenize gerek yok. Yekare Danışmanlık, PRINCE2

Detaylı

11UY İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) (Rev. No:02) Yeterlilik Sınavına Giriş Şartı Olarak Belirlenen Eğitime İlişkin Genel Şartlar

11UY İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) (Rev. No:02) Yeterlilik Sınavına Giriş Şartı Olarak Belirlenen Eğitime İlişkin Genel Şartlar 11UY0017-6 İş ve Meslek Danışmanı (Seviye 6) (Rev. No:02) Yeterlilik Sınavına Giriş Şartı Olarak Belirlenen Eğitime İlişkin Genel Şartlar Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı Giriş Ulusal yeterlilikler;

Detaylı

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ

İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ 2 BİREYSEL GÖRÜŞME Yüz yüze yapılan görüşmelerdir. Danışanın yeterlilikleri ve yetkinlikleri doğrultusunda İşe yönlendirme Aktif programlara yönlendirme Ya da diğer

Detaylı

Bologna Süreci Çerçevesinde Önceki Öğrenmenin Tanınması. Süheyda Atalay 1. Ulusal Sürekli Eğitim Kongresi 19-21 Nisan 2012 Kuşadası - İZMİR

Bologna Süreci Çerçevesinde Önceki Öğrenmenin Tanınması. Süheyda Atalay 1. Ulusal Sürekli Eğitim Kongresi 19-21 Nisan 2012 Kuşadası - İZMİR Bologna Süreci Çerçevesinde Önceki Öğrenmenin Tanınması Süheyda Atalay 1. Ulusal Sürekli Eğitim Kongresi 19-21 Nisan 2012 Kuşadası - İZMİR Önceki Öğrenme (Prior Learning) Eğitim-Öğretim Kurumlarında Örgün

Detaylı

elif bengü Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM

elif bengü Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM Bölüm 4 İLETİŞİM VE EĞİTİM İletişim Nedir? Birey veya bireylerin karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşma süreci iki birim arasındaki mesaj alış-verişi Öğretim Teknolojisinde İletişim Çağdaş eğitim

Detaylı

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ

wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq wertyuiopgüasdfghjklsizxcvbnmöçq SERVİSİ ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ 2012 ORTAKÖY ANADOLU LİSESİ PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ Rehberlik, bireye kendini anlaması, çevredeki olanakları tanıması ve doğru

Detaylı

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ

İLETİŞİM TEKNİKLERİ. Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı. Dr.V.Aydan İZGİ İLETİŞİM TEKNİKLERİ Diğer Sağlık Personeli Temel Eğitim Programı Dr.V.Aydan İZGİ İşyerinde iletişim İşyerinde eğitim İletişim Nedir? Bireylerin karşılıklı bilgi, duygu ve düşüncelerini paylaşma sürecidir.

Detaylı

GÖKKUŞAĞI KOLEJİ ÖZEL ÖĞRETİM İHTİYAÇLARI POLİTİKASI

GÖKKUŞAĞI KOLEJİ ÖZEL ÖĞRETİM İHTİYAÇLARI POLİTİKASI GÖKKUŞAĞI KOLEJİ ÖZEL ÖĞRETİM İHTİYAÇLARI POLİTİKASI OKUL MİSYONU Gökkuşağı Eğitim Kurumları, öğrencilerinin entelektüel, sosyal, duygusal ve bireysel yeteneklerinin gelişimine odaklanmış, akademik olarak

Detaylı

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1

1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 İçindekiler 1. Bölüm: Toplumsal Yapı ve Sınıf Yönetimi...1 Giriş...1 ÖĞRENCİ DAVRANIŞINI ETKİLEYEN TOPLUMSAL ETMENLER...2 Aile...3 Anne Babanın Çocuğu Yetiştirme Biçimi...3 Ailede Şiddet...4 Aile İçi Çatışmanın

Detaylı

Avrupa Yeterlikler Çerçevesi yolunda AYÇ & ECVET BERLIN European Commission, DG EAC Unit A3

Avrupa Yeterlikler Çerçevesi yolunda AYÇ & ECVET BERLIN European Commission, DG EAC Unit A3 Avrupa Yeterlikler Çerçevesi yolunda AYÇ & ECVET BERLIN 29-11-2006 European Commission, DG EAC Unit A3 2 Neden AYÇ? Sorun Eğitim ve öğretim sistemleri arasında iletişim ve işbirliği eksikliği Hayat boyu

Detaylı

SAÜ Fizik Bölümü Mezunları Anketi

SAÜ Fizik Bölümü Mezunları Anketi SAÜ Fizik Bölümü Mezunları Anketi Değerli SAÜ Fizik Mezunu, bu anketin amacı siz değerli mezunlarımızın görüşleri doğrultusunda bölümümüz ile ilgili çeşitli eğilimleri, beklentileri, eksiklik ya da memnuniyeti

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ?

MESLEKİ EĞİTİM İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ? MESLEKİ EĞİTİM İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ? İŞVEREN RAPORU TR-51-12-2012-R3 OSTİM MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ "Bu proje T.C. Başbakanlık DPT AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (http://www.ua.gov.tr)

Detaylı

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler

Prof. Dr. Serap NAZLI. BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler Prof. Dr. Serap NAZLI BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ-Testler PDR de bireyi tanımanın amacı öğrencinin kendisini tanımasına yardımcı olmaktır. NEDEN???? Bireyin hangi yönleri???? Bireylerin Tanınması Gereken

Detaylı

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM POLİTİKA BELGESİ

ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM POLİTİKA BELGESİ ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM POLİTİKA BELGESİ Ondokuz Mayıs Üniversitesinin eğitim ve öğretimde mükemmellik/nitelik anlayışı; vizyon, misyon ve değerler beyanında açıkça ifade edilmektedir.

Detaylı

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM

Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM PDR BÜLTENİ Bülten Tarihi: Aralık 2016 Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu AİLE İÇİ İLETİŞİM Ankara Üniversitesi Geliştirme Vakfı Özel İlkokulu/Ortaokulu Psikolojik Danışma ve

Detaylı

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ BAYBURT ÜNİVERSİTESİ BOLOGNA SÜRECİ (Ders Öğrenme Çıktıları) Öğrenme çıktıları öğrenme deneyiminden sonra öğrencinin yeni davranışlarının neler olacağını ortaya koyar. Öğrenme çıktıları, bir öğrenme sürecini

Detaylı

SAĞLIKTA İLETİŞİM DR. İLKER TELLİ SAĞLIK-DER GENEL MERKEZ

SAĞLIKTA İLETİŞİM DR. İLKER TELLİ SAĞLIK-DER GENEL MERKEZ SAĞLIKTA İLETİŞİM DR. İLKER TELLİ SAĞLIK-DER GENEL MERKEZ İLETİŞİM NEDİR? Genel anlamda insanlar arasında düşünce ve duygu alışverişi olarak ele alınmaktadır. İletişim iki birim arasında birbirleriyle

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM YETİŞKİNLER İÇİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM YETİŞKİNLER İÇİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM YETİŞKİNLER İÇİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖNSÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

HATA 1. İşinize saplantılı biçimde bağlı olmamanız

HATA 1. İşinize saplantılı biçimde bağlı olmamanız SATIŞ HATALARI HATA 1 İşinize saplantılı biçimde bağlı olmamanız İşte bulunduğunuz her an iyi sonuçlar elde etmeye çalışın, çevrenizdeki bütün satış araçlarından yararlanın ve fikirlerinizi hemen yürürlüğe

Detaylı

Mesleki Yeterlik ve Mesleki Eğitim Uygulamaları. Metin KARAMAN Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı

Mesleki Yeterlik ve Mesleki Eğitim Uygulamaları. Metin KARAMAN Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Mesleki Yeterlik ve Mesleki Eğitim Uygulamaları Metin KARAMAN Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Gelişmiş toplumların en önemli göstergelerinden biri de nitelikli insan kaynağıdır. Nitelikli insan

Detaylı

ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği. Mesleki Eğitim Öğrenicileri ve Personeli İçin Hareketlilik Projeleri

ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği. Mesleki Eğitim Öğrenicileri ve Personeli İçin Hareketlilik Projeleri ERASMUS+ Ana Eylem 1- Bireylerin Öğrenme Hareketliliği Mesleki Eğitim Öğrenicileri ve Personeli İçin Hareketlilik Projeleri Sunu İçeriği Tanım ve Kapsam Proje Ortakları Hibe Ölçütleri Bütçe Kalemleri Başvuru

Detaylı

ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU

ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU ÖĞRENEN LİDER ÖĞRETMEN EĞİTİM PROGRAMI 2014 YILI ÖLÇME DEĞERLENDİRME RAPORU Öğretmen Akademisi Vakfı, Öğrenen Lider Öğretmen (ÖLÖ) eğitimi ile ilk ve ortaokul düzeyindeki öğretmenlere iletişim becerileri,

Detaylı

İLETİŞİM. Prof.Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı

İLETİŞİM. Prof.Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı İLETİŞİM Prof.Dr. Aylin Ertekin Yazıcı Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı Sunum Planı İletişim tanımı Sözlü iletişim Sözsüz iletişim Aktif dinleme Empati Açık iletişim İletişim

Detaylı

Beceri eğitimi. EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007

Beceri eğitimi. EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007 Beceri eğitimi EÜ Dişhekimliği Fakültesi Eğitici Eğitimi Kursu 7 Kasım 2007 Oturum planı Klinik eğitimde Sorunlar Beceri eğitiminin yeri Klinik eğiticinin rolleri Öğrenme ve öğretme yaklaşımları Öğrencinin

Detaylı

Seminer (PR 403) Ders Detayları

Seminer (PR 403) Ders Detayları Seminer (PR 403) Ders Detayları Ders AdıDers Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Seminer PR 403 Bahar 3 0 0 3 6 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU DÜZCE ÜNİVERSİTESİ HAKİME ERCİYAS YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU

KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU DÜZCE ÜNİVERSİTESİ HAKİME ERCİYAS YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU EK-1 KURUM İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU DÜZCE ÜNİVERSİTESİ HAKİME ERCİYAS YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU DÜZCE ÜNİVERSİTESİ KONURALP YERLEŞKESİ KONURALP MERKEZ / DÜZCE 14.06.2016 İÇ DEĞERLENDİRME RAPORU A. Kurum

Detaylı

Kriz Yönetimi (PR 424) Ders Detayları

Kriz Yönetimi (PR 424) Ders Detayları Kriz Yönetimi (PR 424) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Kriz Yönetimi PR 424 Bahar 1 2 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

ÖĞRENME NLP. GELiŞiM. ANALiZ. insan. TAKiP NLP KONFERANS. YETiŞKiN SATIŞ FARKINDALIK. ikna IŞMANLIK. BECERi YÖNETİM. ViZYON KONFERAN.

ÖĞRENME NLP. GELiŞiM. ANALiZ. insan. TAKiP NLP KONFERANS. YETiŞKiN SATIŞ FARKINDALIK. ikna IŞMANLIK. BECERi YÖNETİM. ViZYON KONFERAN. UYUM N N YÖNETİMİ NLP Ri MI N KURUMSAL FARKINDALIK insan ÖĞRENME KONFERANS SATIŞ Merhaba YÖNETİM IŞMANLIK FARKINDALIK izasyon AÇIKLIK OZİTİF ŞÜNCE NLP BECERi GELİŞTİRME STRATEJİ İLETİŞİM EKiP KONTROL DANIŞMANLIK

Detaylı

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK KUMANDA VE OTOMASYON TEKNİKLERİ GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK KUMANDA VE OTOMASYON TEKNİKLERİ GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ELEKTRİK-ELEKTRONİK TEKNOLOJİSİ ELEKTRİK KUMANDA VE OTOMASYON TEKNİKLERİ GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi 1 / 20

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi 1 / 20 Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisi 1 / 20 Notre Dame de Sion Fransız Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Servisi olarak amacımız veli-öğretmen-idare ile işbirliği sağlayarak öğrencilerimizin

Detaylı

Uluslararası Kaliteli Eğitime Erişimde Fırsat Eşitliği Konferansı 14/15 Kasım 2012, İstanbul

Uluslararası Kaliteli Eğitime Erişimde Fırsat Eşitliği Konferansı 14/15 Kasım 2012, İstanbul Uluslararası Kaliteli Eğitime Erişimde Fırsat Eşitliği Konferansı 14/15 Kasım 2012, İstanbul Mesleki Eğitimde Sosyal İçerme Karşılaşılan Zorluklar ve Çıkarılan Dersler Monika Mott, KulturKontakt Austria

Detaylı

Avrupa hastanelerinde

Avrupa hastanelerinde Avrupa hastanelerinde mesleki katılım Baş hekimler ve hemşireler için anket (PTE1) Baş hekimler ve hemşirelerin hastanede yönetici rolü oynadıkları düşünülmektedir. Aynı zamanda resmi yönetim rolleri de

Detaylı

(09-11 Mayıs 2016, Ankara) Kıymetli İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Temsilcileri, Değerli Katılımcılar,

(09-11 Mayıs 2016, Ankara) Kıymetli İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Temsilcileri, Değerli Katılımcılar, SESRİC-GED İslam İşbirliği Teşkilatı Üye Ülkeleri Mesleki Eğitimin Modernizasyonu Projesi Hazırlama Amacı ile Yapılacak Çalıştay da Sayın Bakanımızın yapacağı konuşma (09-11 Mayıs 2016, Ankara) Kıymetli

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM LİDERLİK EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM LİDERLİK EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM LİDERLİK EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÇOCUK BAKIM VE OYUN ODASI GELİŞİMSEL ETKİNLİKLERİ ( 3-6 YAŞ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÇOCUK BAKIM VE OYUN ODASI GELİŞİMSEL ETKİNLİKLERİ ( 3-6 YAŞ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÇOCUK BAKIM VE OYUN ODASI GELİŞİMSEL ETKİNLİKLERİ ( 3-6 YAŞ) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN

Detaylı

TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ

TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ TÜRKİYE YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ -Güncel Çalışmalar- Osman Seçkin AKBIYIK Uzman Yardımcısı Sınav ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı 8 Mart 2013, Ankara 2 Sunum Planı Yeterlilik Kavramı Ulusal Yeterlilik

Detaylı

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (E- Mezun 2017 Raporu) Haziran 2018 Ankara

Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (E- Mezun 2017 Raporu) Haziran 2018 Ankara Meslekî ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü (E- Mezun 2017 Raporu) Haziran 2018 Ankara Sunu Planı E-Mezun web Portalı ve Veriler 2017 Yılı E-Mezun Araştırma Sonuçlarına Göre; Mezunlardan Elde Edilen Bulgular

Detaylı

Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S

Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S Eleştirel Düşünme Tahir BENEK S.226-232 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Tahir BENEK 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya

Detaylı

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir?

Rehberlik ve Psikolojik Danışma Hizmetlerinin Amacı Nedir? Rehberlik Nedir? Psikolojik danışma ve rehberlik hizmetleri; bireyin kendini tanıması, anlaması, sahip olduğu gizil güçleri keşfetmesi, geliştirmesi ve bulunduğu topluma aktif uyum sağlayarak kendini gerçekleştirmesi

Detaylı

13. ULUSAL PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK KONGRESİ BİLDİRİ ÖZETLERİ KİTABI. 07-09 Ekim, 2015 Mersin

13. ULUSAL PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK KONGRESİ BİLDİRİ ÖZETLERİ KİTABI. 07-09 Ekim, 2015 Mersin 13. ULUSAL PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK KONGRESİ BİLDİRİ ÖZETLERİ KİTABI 07-09 Ekim, 2015 Mersin 2 İÇİNDEKİLER Davet Mektubu... 5 Genel Bilgiler... 7 Kurullar... 8 Davetli Konuşmacılar... 12 Paneller

Detaylı

Liderlik Teorileri ve Pratiği I (PR 413) Ders Detayları

Liderlik Teorileri ve Pratiği I (PR 413) Ders Detayları Liderlik Teorileri ve Pratiği I (PR 413) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Liderlik Teorileri ve Pratiği I PR 413 Güz 3 0 0 3 5 Ön Koşul Ders(ler)i

Detaylı

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ FOTO EPİLASYON (IPL) EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ FOTO EPİLASYON (IPL) EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GÜZELLİK VE SAÇ BAKIM HİZMETLERİ FOTO EPİLASYON (IPL) EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

İŞLETME BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS (MBA) PROGRAMI

İŞLETME BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS (MBA) PROGRAMI İŞLETME BÖLÜMÜ YÜKSEK LİSANS (MBA) PROGRAMI Vizyon: Farklı disiplinlerden gelen katılımcılara yönetim sanatının temel ilkeleri ve çağdaş bilgi birikiminin esaslarını vererek ulusal ve uluslararası işletmelerde

Detaylı

EĞİTİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM

EĞİTİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM 1 EĞİTİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM 2 ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ ve İLETİŞİM Öğretim teknolojisi, öğrenmenin amaçlı ve kontrollü olduğu durumlarda öğrenmeyle ilgili sorunların analizi ve çözümünde insanları, yöntemleri,

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

AVRUPA YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ ULUSAL YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ ALANA ÖZGÜ YETERLİLİKLER PROGRAM ÇIKTILARI DERS B

AVRUPA YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ ULUSAL YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ ALANA ÖZGÜ YETERLİLİKLER PROGRAM ÇIKTILARI DERS B ÖĞRETİMDE DÖNÜŞÜM 1 AVRUPA YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ ULUSAL YETERLİLİKLER ÇERÇEVESİ ALANA ÖZGÜ YETERLİLİKLER PROGRAM ÇIKTILARI DERS A DERS B DERS C ÖĞRENME ÇIKTILARI ÖĞRENME ÇIKTILARI ÖĞRENME ÇIKTILARI İŞ

Detaylı

Başarılı Destekleyici İstihdam Uygulamaları için Değişim Yönetimi

Başarılı Destekleyici İstihdam Uygulamaları için Değişim Yönetimi Türkiye de Engelliler İçin Farkındalığı & Kurumsal İstihdam Fırsatlarını Artırmak Bu proje Avrupa Komisyonu desteğiyle finanse edilmiştir. Bu yayın sadece yazarın görüşlerini yansıtır ve Komisyon buradaki

Detaylı

MESLEKİ EĞİTİM İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ?

MESLEKİ EĞİTİM İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ? MESLEKİ EĞİTİM İŞSİZLİĞE ÇÖZÜM OLABİLİR Mİ? ÖĞRENCİ RAPORU TR-51-12-2012-R3 OSTİM MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ "Bu proje T.C. Başbakanlık DPT AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı (http://www.ua.gov.tr)

Detaylı

MUHASEBE VE FİNANSMAN KOOPERATİFÇİLİK GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

MUHASEBE VE FİNANSMAN KOOPERATİFÇİLİK GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü MUHASEBE VE FİNANSMAN KOOPERATİFÇİLİK GELİŞTİRME VE UYUM EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2014 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır.

2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik danışmanlık hizmetleri anlayışına bağlı kalınarak hazırlanmıştır. K. K. T. C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM ORTAK HİZMETLER DAİRESİ MÜDÜRLÜĞÜ PSİKOLOJİK DANIŞMA REHBERLİK VE ARAŞTIRMA ŞUBESİ 2014 2015 Öğretim Yılı Rehberlik Çerçeve Programı kapsamlı gelişimsel psikolojik

Detaylı

MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI. Programın Temel Yapısı

MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI. Programın Temel Yapısı MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI Programın Temel Yapısı MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar Çıkmış soru (ÖABT-LS) Uygulanmakta olan Ortaöğretim Matematik

Detaylı

Bilgisayar ve İnternet Tutumunun E-Belediyecilik Güvenliği Algısına Etkilerinin İncelenmesi

Bilgisayar ve İnternet Tutumunun E-Belediyecilik Güvenliği Algısına Etkilerinin İncelenmesi Bilgisayar ve İnternet Tutumunun E-Belediyecilik Güvenliği Algısına Etkilerinin İncelenmesi Tuna USLU Gedik Üniversitesi İş Sağlığı ve Güvenliği Programı Özel Gebze Doğa Hastanesi Sağlık Hizmetleri A.Ş.

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Eğitim Teknoloji ve İletişim Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU BÖTE @ KOÜ Önceki Ders Tanışma ve Genel Bilgilendirme Değerlendirme Ölçütleri, Devamsızlık Limitleri Ders

Detaylı

Yöneticiye Rapor Osman Şahin

Yöneticiye Rapor Osman Şahin Yöneticiye Rapor Osman Şahin Focus Styles 22-May-203'de Hazırlanmıştır Sayfa 2 2005-2009 Saville Consulting. Tüm hakları saklıdır. Bu Rapor Hakkında Bu Rapor, bir kişinin önemli çalışma alanlarındaki motivasyonlarını,

Detaylı

TTI TriMetrix. Kişisel Yetenekler Versiyonu 1..2011

TTI TriMetrix. Kişisel Yetenekler Versiyonu 1..2011 TTI TriMetrix Kişisel Yetenekler Versiyonu D 1..2011 Türkiye Ana Distribütörü Barbaros Bulvari, Ertugrul Sitesi, No 133, Kat 5, Daire 11, 34349 BESİKTAS - ISTANBUL - TURKIYE +90 (212) 258 7625 / +90 (212)

Detaylı