İVF TEDAVİ SONUÇLARINDA ADENOMYOZİS ETKİSİ: META ANALİZ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "İVF TEDAVİ SONUÇLARINDA ADENOMYOZİS ETKİSİ: META ANALİZ"

Transkript

1 İVF TEDAVİ SONUÇLARINDA ADENOMYOZİS ETKİSİ: META ANALİZ ÇEVİREN: MELİKE GÜLER Grace Younes, M.D. and Togas Tulandi, M.D., M.H.C.M. Department of Obstetrics and Gynecology, McGill University, Montreal, Quebec, Canada KONU: Adenomyozisin fertilite ve İVF tedavi sonuçlarına etkilerini mevcut olan kanıtlarla incelemek, cerrahi ve medikal tedavinin etkilerini ortaya koymak ÇALIŞMA METODU: META ANALİZ ÇALIŞMA GRUBU: PUBMED, EMBASE, OVİD MEDLİNE, Cochrane Central Register of Controlled Trials, and Google Scholar veritabanları kullanılarak kasım 2016 ya kadar olan tüm makaleler incelenerek derlenmiştir. İVF tedavisi alan MR veya tvusg kullanılarak adenomyozis tanısı konulan 519 hasta ve adenomyozis tanısı olmayan 1535 hastanın dahil edildiği 11 karşılaştırmalı çalışma dahil edilmiştir. Ayrıca 4 makale daha incelendi. Bu makalelerdeki çalışmalarda hastalar 2 gruba ayrılmış olup; bir grup infertil tedavisi almamış adenomytik hastalar, diğer grup ise cerrahi veya medikal gnrh agonisti ile tedavi görrmüş hastalar arasında fertilite sonuçları karşılaştırılmıştır. TEMEL DEĞERLENDİRME ÖLÇÜMLERİ: Primer sonuç: İVF sonrası klinik gebelik oranları sekonder sonuçlar:implantasyon oranları, devam eden gebelikler, canlı doğum, abortus, dış gebelik. Bu sonuçlar odds ratio ve %95 güvenlik aralığı kullanılarak yorumlandı. SONUÇ: İmplantasyon oranları, siklus başına klinik gebelik oranı, embriyo transferi başına gebelik oranı, devam eden gebelik ve canlı doğum oranları adenomyotik kadınlarda adenomoyzis olmayanlara göre belirgin olarak düşük saptanmıştır. Düşük oranları adenomyotik olanlarda daha yüksek saptanmıştır. Cerrahi tedavi veya GnRH agonisti ile tedavi gören adenomyotik hastaların spontan gebelik oranları yükselmiştir. KARAR: Adenomyozis İVF tedavi sonuçlarını kötü etkilemektedir. İVF tedavisi öncesi adenomyozisi olan hastalarda uzun süreli veya uzun protokol GnRH analogu kullanılmasının faydalı olabileceği düşünülmektedir. ANAHTAR KELİMELER: Adenomyozis, Adenomyoma, İnfertilite, Meta Analiz, İVF TARTIŞMA: Bu yazının yazarları ve ASRM üyeleri ile linkteki site üzerinden yazı hakkında tartışabilirsiniz fertility-andsterility/posts/

2 Adenomyozis benign bir hastalıktır. Bazal endometrial stroma ve glandların myometrium içinde bulunmasıdır (1-3). Tanı için esas olan histopatolojik incelemedir. Günümüzde %80-90 MR ve yüksek çözünürlüklü TVUSG kullanımı ile cerrrahi müdahaleye gerek kalmadan tanı konulabilmektedir (4-7). Adenomyozis genişlemiş uterus, pelvik ağrı, vajinal kanama ve düşük hayat kalitesi ile ilişkilidir (8). Aynı zamanda kötü obstertrik sonuçlarla da ilişkilidir. Bir vaka kontrol çalışmasında preterm doğum ve ppromla ilşikili bulunmuştur (9). Hastalığın fertilite üzerine etkileri ile ilgili çeşitli teoriler ortaya konmuştur. Etkilenmiş uterotubal transport (10), uterin kavite de artmış nitrik oksit seviyelerine bağlı azalmış sperm fonksiyonları (11) ve implantasyonun bozulması, uterin kontraktilitenin bozulması gibi etkilerle fertilite bozulmaktadır (12-19). İVF tedavisine etkileri karmaşıktır.9 makalenin incelendiği meta analizde adenomyozisin İVF tedavisi üzerine negatif etkisi olduğu gösterilmiştir (20-30). İmplantasyon oranı ve klinik gebelik oranını azaltmakta ve abortus oranını arttırmaktadır. Ancak bu çalışmaların heterojenitesi fazladır (31). Adenomyozisi olan infertil hastalar cerrahi veya medikal olarak GnRH ile tedavi edilmektedir. Cerrahi tedavi fokal adenomyozis ve adenomyoma için düşünülmektedir. GnRH agonisti dokular üzerinde antiproliferatif etkiye sahiptir, aynı zamanda apoptozisi arttırmakta inflamasyon ve anjiogenezi azaltmaktadır (32). GnRH analoğu kullanımının etkileri genelde case-reportlar ile gösterilmiştir (33-37). İki retrospektif çalışmada dondurulmuş embriyo transferi öncesi uzun dönem GnRH agonisti kullanan adenomyotik hastalarda klinik gebelik oranı artmış olduğu gösterilmiş(38,39). Günümüzde cerrahi ile medikal tedavinin birbirine üstünlüğünü gösterebilecek yeterli çalışma yoktur. MATERYAL-METOD: Araştırma stratejisi: pubmed, embase, ovid medline, cochrane central register of controlled trials, and google scholar veritabanları kullanılarak kasım 2016 ya kadar olan tüm makaleler incelenerek derlenmiştir. Adenomyozis, adenomyoma, infertilite, meta analiz, ivf, subfertilite tedavisi, yardımcı üreme teknikleri, gebelik, implantasyon oranı gibi anahtar kelimeler kullanılmıştır. Yazarlar özgürce ve turarsızlık olmadan değerlendirmede bulunmuşlardır. Çalışma seçimi: MR veya TVUSG kullanılarak adenomyozis tanısı konulan ve adenomyozisi olmayan infertil hastaların İVF sonuçlarını karşılaştıran çalışmalar alınmıştır. Aynı zamanda adenomyozisi nedeni ile cerrahi veya medikal tedavi alan ve almayan hastaları karşılaştıran çalışmalar seçilmiştir.

3 Veri analizi: incelemeler PRİSMA adlı programa uygun olarak yapılmıştır. Tüm makaleler gözden geçirilerek çalışma yılı, çalışma dizaynı, hasta sayısı, çalışma popülasyonu, hasta ve siklus sayısı, tanı methodu, tedavi protokolü, implantasyon oranı, klinik gebelik, devam eden gebelik, canlı doğum, ektopik gebelik ve abort verileri kaydedilmiştir. Taraf tutma riski fazla olan non randomize çalışmaların methodolojik kalite değerlendirmesi için NEWCASTLE- OTTOWA ölçeği kullanılmıştır. ( Tablo -1 de gösterilmektedir. sitesinden ulaşılabilinir.) SONUÇLAR: Toplamda 307 makale gözden geçirildi, 15 çalışma dahil edildi; (ŞEKİL-1 E İLAVE) 11 tane İVF sonuçlarını gösteren gözlemsel çalışma (tablo-1), 4 tane adenomyoziste cerrahi veya medikal tedavinin fertilite üzerine etkisini gösteren retrospektif çalışma (tablo-2). 11 İVF sonucunu inceleyen çalışmanın, 5 tanesi prosoektif kohort çalışması (20, 22, 25, 26, 29), 6 tanesi retrospektif kohort çalışmasıdır (21, 23, 24, 27, 28, 30). 4 retrospektif çalışmanın 2 tanesinde adenomyozisi olan infertil hastaların konservatif cerrahi ve GnRH agonisti ile tedavisi veya sadece GnRH agonisti ile tedavisi sonrası fertilite sonuçları karşılaştırılmıştır. Bu çalışmalarda 3 yıllık tedavi sonrası kümülatif gebelik oranları araştırılmıştır(40,41). Diğer iki çalışmada infertil adenmyozis hastalarından GnRH agonisti alan ve almayanlar karşılaştırılmıştır.(38,39). Bu çalışmalar NEWCASTLE-OTTOWA değerlendirmesine göre 5 ila 8 arasında puan almıştır(tablo 1-2). Çalışmaya katılan tüm gönüllüler iyi seçilmiş olup sadece bir çalışmada kolorektal endometriozisi olan hastalar dahil edilmiştir (20). Klinik gebelik tanısı çalışmalar arasında değişiklik göstermektedir: ultrason ile fetal kardiak aktivitenin gösterilmesi (22,23,27,28,38), intrauterin 5-6 haftalık gestasyonel kese (20,26,39), 7-8 haftalık gestasyonun tespit edilmesi (21,24) ve herhangi bir zamanda gebeliğin saptanması (25,29). 3 çalışmada klinik gebelik tanımı yapılmamıştır (30,40,41). Martinez-Conejero ve arkadaşları hastaları term döneme kadar izlenmiş( 30).5 çalışmada canlı doğumlar rapor edilmiştir (21,23,26,27,29). Meta analizde ki 11 çalışmada adenomyozisi olan ve olmayan infertil hastaların İVF klinik sonuçları karşılaştırılmıştır. Bu çalışmaların karakteristik özellikleri Tablo-1 de özetlenmiştir. Bütün çalışmalarda infertil hastalar dahil edilmiştir. 3 çalışmada spesifik popülasyon dahil edilmiştir; kolorektal endometriozis(20), oosit donasyonu siklusundaki hastalar(30) ve cerrahi olarak endometirozisi kanıtlanmış hastalar(28). İki çalışmada sadece endometriozisi olan kadınlar dahil edilmiştir(20,28).

4

5 Cerrahi sonrası spontan gebelik oranı: İki çalışmada cerrahi yapılıp GnRH analoğu kullanan hastalar ile sadece GnRH analoğu kullanan adenomyozisi olan infertil hastalar karşılaştırılmıştır (40,41). Cerrahi yapılan hastalarda gebelik oranlarının daha yüksek olduğu saptanmıştır (Şekil-1). Odds ratio:6.2 95% CI olarak gösterilmiştir. Ancak gruplar az sayıda hasta içermektedir. Fokal ve yaygın adenomyozis karşılaştırılması İki çalışmada fokal ve yaygın adenomyozis karşılaştırılmıştır (26,39). Fokal adenomyozis odds ratio:1,36 Cıs:0,67-2,75 (Şekil 1-B). İmplantasyon ve gebelik sonuçları İmplantasyon oranı, siklus başına gebelik oranı, embriyo transferi başına klinik gebelik oranı, canlı doğum oranı ve devam eden gebelik oranları adenomyozisli hastalarda belirgin olarak düşüktür (Şekil 1-C,D ve 2). Abortus oranları adenomyozisi olanlarda daha yüksektir (Şekil 2- D, odds raito:2,2 %95 CI 1,53-3,15). Adenomyozisi olan hastalarda canlı doğum oranı %41 azalmıştır (şekil 2-c odds ratio:0,59 %95 CI 0,42-0,82). İVF tedavisi öncesi GnRH agonist tedavisinin etkisi Yapılan çalışmalar sonucunda İVF tedavisi öncesi GnRH analoğu kullanmak gebelik oranlarına yarar sağladığı gösterilmiştir.

6 TARTIŞMA Günümüzde yüksek çözünürlüklü TVUSG kullanımı ve kadınların fertilite tedavisi görme oranlarının artmasıyla birlikte infertil hastalarda adenomyozis tanısı daha sık rastlanmaktadır. Bununla birlikte İVF tedavisi planlanırken adenomyozis göz ardı edilmektedir. Genel olarak adenomyozisin İVF sonuçlarını implantasyonu azaltarak, erken gebelik kayıp insidansını arttırarakve sonuç olarak canlı doğum sayısını azaltarak kötü etkilemektedir. Bizim sonuçlarımızda bu bulgularla uyumlu olarak yorumlanmıştır(31). Adenomyozisin implantasyon üzerinde ki etkilerini açıklamak için birden fazla hipotez mevcuttur. Bunlar arasında bozulmuş endometrial- miyometrial bağlantı, değişen uterin peristaltik aktivite (12), endometrial-miyometiral damar gelişiminin değişimi, ektopik endometriumda artmış prostoglandin seviyeleri (13,14), artmış sit P450 enzim aktivitesi (15), azalmış integrin b3, osteopontin ve lökosit inhibitör faktör düzeyleri ve implantasyon penceresinde bozulmuş HOXA 10 gen fonksiyonu (16-19) bulunmaktadır. Diffüz adenomyozisin fokal veya lokalize adenomyozise göre daha kötü sonuç verdiği gözlemlenmiştir (Şekil 1-B). Fokal adenomyozis kolaylıkla tedavi edilebilir ve bu sayede gebelik oranları artmaktadır (40,41) (Şekil 1A). Az sayıda yazar diffüz adenomyozisin de

7 cerrahi olarak tedavi edilebileceği gösterilmiştir (41). İVF tedavi öncesi GnRH agonisti kullanımı non-invaziv ve cerrahi tedaviden daha pratiktir. Adenomyotik dokuda GnRH reseptörleri bulunmaktadır. GnRHa apoptozu indükler ve inflamatuar reaksiyonu ve anjiogenezi azaltmaktadır (32). Sonuçlar göstermektedir ki İVF tedavisi öncesi uzun dönem GnRHa kullanımı gebelik oranlarını arrtırmaktadır (38,39). Bu sonucu destekleyen yalnızca iki çalışma bulunmaktadır. Uzun dönem GnRHa kullanımının dezavantajları; uzun süreli ovaryan stimulasyon ve yüksek dozda GnRH kullanmaktır. Embriyo dondurma işlemlerinde kullanılması maliyet açısından daha etkili olmaktadır. Çalışmalara dahil edilen gruplar kaçınılmaz olarak heterojen olup bu nedenle bazı sonuçlarda yanlılık ortaya çıkmaktadır. Katılımcıların yaşı, infertilite süresi, kullanılan down-step protokol, transfer edilen embriyo sayısı ve kalitesi, uygulanan İVF siklus sayısı çalışmalar arasından farklılık göstermektedir. İnfetilite tanısı da çalışmalar arasında farklılık göstermektedir. İki çalışmada sadece endometriozisi olan hastalar seçilmiştir (28). Endometriozis varlığının kafa karıştırıcı bir etken olabileceği düşünülmektedir. Eş zamanlı olarak bulunana endometriozisin tedavi edilip edilmediği ve tedavi şekli belirtilmemiştir.

8 Endometriozisli hastaların oranlarının düşük (%2.3 ve %8) olduğu çalışmalarda adenomyozisin klinik gebelik oranlarını ve düşükleri arttırdığı gözlemlenmiştir (22,24). Donör yumurtaların kullanıldığı bir çalışmada adenomyozisin implantasyon ve klinik gebelik oranlarını etkilemediği gösterilmiştir. Ancak düşük oranı ve canlı doğum oranlarında azalma saptanmıştır (30). Endometriozis genellikle adenomyozisle birlikte bulunmaktadır ve infertilite oranlarının artmasında katkısı olduğu düşünülmektedir. Bu konuyu inceleyen iki çalışma mevcuttur (38,39). NİU ve ark. yaptığı çalışmada iki grup bulunmaktadır; birinci grup %7,7 oranında eş zamanlı endometriozisi olup GnRH kullanan hastalardan, ikinci grup ise %6,9 endometriozis mevcut olup GnRH kullanmayan hastalardan oluşmaktaydı. Çalışma sonucunda GnRHa kullanan grupta gebelik oranları daha yüksek saptanmıştır (38). Park ve ark. yaptığı çalışmada ise hastalarda endometirozis bulunmamaktaydı ve GnRHa ile tedavi edilen adenomyozisli olguların gebelik sonuçları edilmeyenlere göre daha yüksekti (39). Bu çalışmaya dahil edilen İVF tedavi protokolleri; uzun dönem GnRHa kullanımı(28), kısa protokol(23), uzun protokol(22,27) ve antagonist protokoldür(24). Uzun dönem GnRHa ve uzun protokol kullanımının adenomyozis üzerinde tedavi edici etkileri ve İVF tedavi sonuçlarını iyileştirdiği gözlemlenmiştir. Ancak önceki bir meta analizde (31) uzun protokol kullanımının herhangi bir etkisi olmadığı belirtilmektedir. Bu meta analiz yalnızca iki çalışma kullanılarak yapılmıştır. Meta analize dahil edilen hastalarda klinik olarak anlamlı adenomyozis bulunmakta idi. Bu hastalar günlük pratikte karşılaştığımız kadınlardan seçilmiştir. Semptomatik ve asemptomatik adenomyozisi olan tüm kadınlar infertilite ve İVF tedavisi almıştır. GnRHa uzun dönem veya uzun protokolden yarar gördükleri izlenmiştir. Ultrason ile adenomyozis tanısı koymakta değişik kriterler kullanılmıştır; heterojen miyometrial alan görülmesi, uterusun global asimetrik büyümesi, düzensiz kistik alanların saptanması, endometrial-miyometrial geçişin net olmaması, miyometrial ön-arka duvar asimetrisi, miyomatrial duvar kalınlaşması ve ekojenitenin artması veya azalması. Adenomyom varlığı miyometirumda homojen olmayan sınırlanmış alanda belirsiz bir alan şeklinde tanımlanmıştır. Adenomyozis MR da kalınlığı >12 mm olan T2 sekans kullanılarak incelenmiştir. Düşük yoğunluklu yaygın veya lokal olarak genişlemiş uterus ve hipointens küçük miyometrial alanlar olarak tanımlanmıştır(4-7). Çoğu çalışmada adenomyozis derecesi belirtilmemiştir. Her türlü çalışmalar adenomyozisin İVF tedavi sonuçlarını kötü etkilediğini göstermektedir. Meta analizimiz Vercellini ve ark. yaptığı çalışmaya (31) bir ek niteliğindedir. Bu çalışmada adenomyozisin siklus başına azalmış gebelik oranları ile ilişkili olduğu saptanmıştır.

9 Sonuç olarak bu çalışmada gösterilmiştir ki adenomyozis İVF tedavi başarısını kötü etkilemektedir. Klinik gebelik, canlı doğum oranlarını azaltmakta ve düşük oranlarını arrtımaktadır. İVF tedavisi öncesi GnRHa kullanmak bu hastalar için yararlı olduğu görülmektedir. Daha çok çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. KAYNAKLAR 1. Brosens JJ, Barker FG, de Souza NM. Myometrial zonal differentiation and uterine junctional zone hyperplasia in the nonpregnant uterus. Hum Reprod Update 1998;4: Leyendecker G, Herbertz M, Kunz G, Mall G. Endometriosis results from the dislocation of basal endometrium. Hum Reprod 2002;17: Ferenczy A. Pathophysiology of adenomyosis. Hum Reprod Update 1998;4: Reinhold C, McCarthy S, Bret PM, Mehio A, Atri M, Zakarian R, et al. Diffuse adenomyosis: comparison of endovaginal US and MR imaging with histo- pathologic correlation. Radiology 1996;199: Dueholm M, Lundorf E. Transvaginal ultrasound or MRI for diagnosis of ad- enomyosis. Curr Opin Obstet Gynecol 2007;19: Meredith SM, Sanchez-Ramos L, Kaunitz AM. Diagnostic accuracy of trans- vaginal sonography for the diagnosis of adenomyosis: systematic review and meta-analysis. Am J Obstet Gynecol 2009;201:107.e Maheshwari A, Gurunath S, Fatima F, Bhattacharya S. Adenomyosis and subfertility: a systematic review of prevalence, diagnosis, treatment and fertility outcomes. Hum Reprod Update 2012;18: Botsis D, Kassanos D, Antoniou G, Pyrgiotis E, Karakitsos P, Kalogirou D. Adenomyoma and leiomyoma: differential diagnosis with transvaginal sonog- raphy. J Clin Ultrasound 1998;26: Juang CM, Chou P, Yen MS, Twu NF, Horng HC, Hsu WL. Adenomyosis and risk of preterm delivery. BJOG 2007;114: Kissler S, Hamscho N, Zangos S, Wiegratz I, Schlichter S, Menzel C, et al. Ute- rotubal transport disorder in adenomyosis and endometriosis a cause for infertility. BJOG 2006;113: Matalliotakis IM, Katsikis IK, Panidis DK. Adenomyosis: what is the impact on fertility? Curr Opin Obstet Gynecol 2005;17: Kunz G, Leyendecker G. Uterine peristaltic activity during the menstrual cy- cle: characterization, regulation, function and dysfunction. Reprod Biomed Online 2002;4(Suppl 3): Hickey M, Fraser I. Human uterine vascular structures in normal and diseased states. Microsc Res Tech 2003;60: Ota H, Tanaka T. Stromal vascularization in the endometrium during adeno- myosis. Microsc Res Tech 2003;60: van Voorhis BJ, Huettner PC, Clark MR, Hill JA. Immunohistochemical local- ization of prostaglandin H synthase in the female reproductive tract and endometriosis. Am J

10 Obstet Gynecol 1990;163(1 Pt 1): Kitawaki J, Noguchi T, Amatsu T, Maeda K, Tsukamoto K, Yamamoto T, et al. Expression of aromatase cytochrome P450 protein and messenger ri- bonucleic acid in human endometriotic and adenomyotic tissues but not in normal endometrium. Biol Reprod 1997;57: Xiao Y, Li T, Xia E, Yang X, Sun X, Zhou Y. Expression of integrin beta3 and osteopontin in the eutopic endometrium of adenomyosis during the implan- tation window. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2013;170: Fischer CP, Kayisili U, Taylor HS. HOXA10 expression is decreased in endo- metrium of women with adenomyosis. Fertil Steril 2011;95: Xiao Y, Sun X, Yang X, Zhang J, Xue Q, Cai B, et al. Leukemia inhibitory fac- tor is dysregulated in the endometrium and uterine flushing fluid of patients with adenomyosis during implantation. Fertil Steril 2010;94: Ballester M, d Argent EM, Morcel K, Belaisch-Allart J, Nisolle M, Darai E. Cumulative pregnancy rate after ICSI-IVF in patients with colorectal endometri- osis: results of a multicentre study. Hum Reprod 2012;27: Yan L, Ding L, Tang R, Chen ZJ. Effect of adenomyosis on in vitro fertilization/ intracytoplasmic sperm injection outcomes in infertile women: a retrospec- tive cohort study. Gynecol Obstet Invest 2014;77: Salim R, Riris S, Saab W, Abramov B, Khadum I, Serhal P. Adenomyosis re- duces pregnancy rates in infertile women undergoing IVF. Reprod Biomed Online 2012;25: Youm HS, Choi YS, Han HD. In vitro fertilization and embryo transfer outcomes in relation to myometrial thickness. J Assist Reprod Genet 2011;28: Thalluri V, Tremellen KP. Ultrasound diagnosed adenomyosis has a negative impact on successful implantation following GnRH antagonist IVF treat- ment. Hum Reprod 2012;27: Maubon A, Faury A, Kapella M, Pouquet M, Piver P. Uterine junctional zone at magnetic resonance imaging: a predictor of in vitro fertilization implanta- tion failure. J Obstet Gynaecol Res 2010;36: Benaglia L, Cardellicchio L, Leonardi M, Faulisi S, Vercillini P, Paffoni A, et al. Asymptomatic adenomyosis and embryo implantation in IVF cycles. Reprod Biomed Online 2014;29: Costello MF, Lindsay K, McNally G. The effect of adenomyosis on in vitro fer- tilisation and intra-cytoplasmic sperm injection treatment outcome. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol 2011;158: Mijatovic V, Florijn E, Halim N, Schats R, Hompes P. Adenomyosis has no adverse effects on IVF/ICSI outcomes in women with endometriosis treated with long-term pituitary down-regulation before IVF/ICSI. Eur J Obstet Gyne- col Reprod Biol 2010;151: Chiang CH, Chang MY, Shiau CS, Hou HC, Hsieh TT, Soong YK. Effect of a

11 sonographically diffusely enlarged uterus without distinct uterine masses on the outcome of in vitro fertilization embryo transfer. J Assist Reprod Genet 1999;16: Martinez-Conejero JA, Morgan M, Montesinos M, Fortun~o S, Meseguer M, Simo n C, et al. Adenomyosis does not affect implantation, but is associated with miscarriage in patients undergoing oocyte donation. Fertil Steril 2011; 96: Vercellini P, Consonni D, Dridi D, Bracco B, Frattaruolo MP, Somigliana E. Uterine adenomyosis and in vitro fertilization outcome: a systematic review and meta-analysis. Hum Reprod 2014;29: Khan KN, Kitajima M, Hiraki K, Fujishita A, Nakashima M, Ishimaru T, et al. Cell proliferation effect of GnRH agonist on pathological lesions of women with endometriosis, adenomyosis and uterine myoma. Hum Reprod 2010; 25: Hirata JD, Moghissi KS, Ginsburg KA. Pregnancy after medical therapy of adenomyosis with a gonadotropin-releasing hormone agonist. Fertil Steril 1993;59: Huang FJ, Kung FT, Chang SY, Hsu TY. Effects of short-course buserelin therapy on adenomyosis. A report of two cases. J Reprod Med 1999;44: Huang WH, Yang TS, Yuan CC. Successful pregnancy after treatment of deep adenomyosis with cytoreductive surgery and subsequent gonadotropin-releasing hormone agonist: a case report. Zhonghua Yi Xue Za Zhi (Taipei) 1998;61: Lin J, Sun C, Zheng H. Gonadotropin-releasing hormone agonists and lapa- roscopy in the treatment of adenomyosis with infertility. Chin Med J (Engl) 2000;113: Silva PD, Perkins HE, Schauberger CW. Live birth after treatment of severe adenomyosis with a gonadotropin-releasing hormone agonist. Fertil Steril 1994;61: Niu Z, Chen Q, Sun Y, Feng Y. Long-term pituitary downregulation before frozen embryo transfer could improve pregnancy outcomes in women with adenomyosis. Gynecol Endocrinol 2013;29: Park CW, Choi MH, Yang KM, Song IO. Pregnancy rate in women with ad- enomyosis undergoing fresh or frozen embryo transfer cycles following gonadotropin-releasing hormone agonist treatment. Clin Exp Reprod Med 2016;43: Al Jama FE. Management of adenomyosis in subfertile women and preg- nancy outcome. Oman Med J 2011;26: Wang PH, Fuh JL, Chao HT, Liu WM, Cheng MH, Chao KC. Is the surgical approach beneficial to subfertile women with symptomatic extensive ad- enomyosis? J Obstet Gynaecol Res 2009;35:

12

13

ENDOMETRİOZİS- KOH-IUI UYGULAMALARI. Yrd.Doç.Dr. Cemil Kaya Ufuk Üniversitesi,Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

ENDOMETRİOZİS- KOH-IUI UYGULAMALARI. Yrd.Doç.Dr. Cemil Kaya Ufuk Üniversitesi,Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD ENDOMETRİOZİS- KOH-IUI UYGULAMALARI Yrd.Doç.Dr. Cemil Kaya Ufuk Üniversitesi,Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum AD D Hooghe et al., 2003 Siklik fekundite oranı Endometriozis; %2-10 Fertil populasyonda;

Detaylı

Dr. Özlem Dural. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Dr. Özlem Dural. İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Dr. Özlem Dural İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Yardımcı üreme teknikleri sikluslarında luteal faz yetersizdir 1. OPU sırasında granüloza hücrelerinin hasarlanması 2. Hipotalamo-hipofizer

Detaylı

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Progesteronun Preterm Doğumları ve Düşüğü Önlemede Yeri Var mıdır? Prof. Dr. Feride Söylemez A.Ü.T.F Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Erken doğum: İlk bir yılda görülen infant ölümlerinin %35 inin nedeni

Detaylı

ÖZET CEVAP: Oosit retrivalin hemen ardından intrauterin hcg uygulaması implantasyon oranlarını, kimyasal ve klinik gebelik oranlarını artırmaktadır.

ÖZET CEVAP: Oosit retrivalin hemen ardından intrauterin hcg uygulaması implantasyon oranlarını, kimyasal ve klinik gebelik oranlarını artırmaktadır. Intrauterine administration of hcg immediately after oocyte retrieval and the outcome of ICSI: a randomized controlled trial Oosit Retrivalden hemen sonra intrauterin hcg uygulamasının ICSI sonuçları üzerine

Detaylı

Endometriozis: Cerrahi yaklaşım

Endometriozis: Cerrahi yaklaşım Endometriozis: Cerrahi yaklaşım Doç. Dr. İbrahim Esinler Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları Doğum Anabilim Dalı Cerrahi Tedavi-Amaç Şikâyetler Dismenore (%90), disparanü-kronik pelvik

Detaylı

Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor

Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor Abdominal Myomektomi Fertiliteyi Arttırıyor Amaç: Bu çalışmanın amacı, abdominal myomektomi sonrası fertiliteyi değerlendirmek ve uterin fibroid lerin sayı, büyüklük ve lokalizasyonunun cerrahi sonrası

Detaylı

IUI endikasyonlarında IVF yapalım mı? Prof.Dr.M.Bülent Tıraş

IUI endikasyonlarında IVF yapalım mı? Prof.Dr.M.Bülent Tıraş IUI endikasyonlarında IVF yapalım mı? Prof.Dr.M.Bülent Tıraş Acıbadem Maslak Hastanesi Tüp Bebek Acıbadem Sağlık Grubu Tüp Bebek Koordinatörü IUI endikasyonları Ejekulatuar disfonksiyon, seksüel disfonksiyon,

Detaylı

İVF de Tüm Embriyoları Dondurma Stratejisi (Freeze-All)

İVF de Tüm Embriyoları Dondurma Stratejisi (Freeze-All) İVF de Tüm Embriyoları Dondurma Stratejisi (Freeze-All) Semih Kaleli İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Üreme Endokrinolojisi Bilim Dalı ve Cerrahpaşa ÜYTEM

Detaylı

Ovaryan Endometriozis Erkut Attar, M.D. PhD.

Ovaryan Endometriozis Erkut Attar, M.D. PhD. Ovaryan Endometriozis Erkut Attar, M.D. PhD. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastlıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Bilim Dalı Cumhuriyet Bayramı Kutlu

Detaylı

Kısa Serviks Tanı ve Yönetim. Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Kısa Serviks Tanı ve Yönetim. Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Kısa Serviks Tanı ve Yönetim Prof.Dr.Sermet Sağol EÜTF Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Uterin gerilme Desidual reaksiyon Kısa Serviks / Erken Doğum Progesteron etkisinde azalma Genetik Yaşam tarzı Maternal/fetal

Detaylı

Polikistik over sendromu olan kadınlarda, cerrahi veya Yardımcı Üreme. Teknikleri ile kanıta dayalı infertilite tedavisi

Polikistik over sendromu olan kadınlarda, cerrahi veya Yardımcı Üreme. Teknikleri ile kanıta dayalı infertilite tedavisi Polikistik over sendromu olan kadınlarda, cerrahi veya Yardımcı Üreme Teknikleri ile kanıta dayalı infertilite tedavisi Polikistik over sendromu (PKOS), 1930 yılında wedge rezeksiyonun tariflenmesinden

Detaylı

İnsizyonel Ektopik Gebeliğin Doğru Yönetimi Nasıl Olmalıdır?

İnsizyonel Ektopik Gebeliğin Doğru Yönetimi Nasıl Olmalıdır? İnsizyonel Ektopik Gebeliğin Doğru Yönetimi Nasıl Olmalıdır? Doç. Dr. Bülent Yılmaz İzmir Katip Çelebi Üni. Tıp Fak. Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Tepecik Eğitim Araş. Hast. Tüp Bebek Ünitesi 12. Zekai

Detaylı

Meme Kanserinde Fertilite Koruyucu Yaklaşımlar. Murat Sönmezer Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Meme Kanserinde Fertilite Koruyucu Yaklaşımlar. Murat Sönmezer Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Meme Kanserinde Fertilite Koruyucu Yaklaşımlar Murat Sönmezer Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Meme Kanseri Kadınlarda en yaygın kanser (tüm kanserlerin 1/3 ü) Yaşam boyu

Detaylı

ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE MYOMETRIYAL ELASTROSONOGRAFIK DEĞIŞIKLIKLER. Dr. Rukiye KIZILIRMAK

ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE MYOMETRIYAL ELASTROSONOGRAFIK DEĞIŞIKLIKLER. Dr. Rukiye KIZILIRMAK ERKEN MEMBRAN RÜPTÜRÜNDE MYOMETRIYAL ELASTROSONOGRAFIK DEĞIŞIKLIKLER Dr. Rukiye KIZILIRMAK AMAÇ Erken Membran Rüptürü (EMR) fetal zarların doğum eylemi başlamadan önce yırtılarak amniotik sıvının gelmesidir

Detaylı

Op. Dr. Funda Akpınar Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma

Op. Dr. Funda Akpınar Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Op. Dr. Funda Akpınar Etlik Zübeyde Hanım Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Letrozol kullanımını takip eden donma- çözme tek embryo transfer sikluslarında gebelik ve neonatal sonuçlar Orijinal

Detaylı

OPU Komplikasyonlarına Yaklaşım. Doç. Dr. Gamze Sinem Çağlar Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast. ve Doğum AD.

OPU Komplikasyonlarına Yaklaşım. Doç. Dr. Gamze Sinem Çağlar Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast. ve Doğum AD. OPU Komplikasyonlarına Yaklaşım Doç. Dr. Gamze Sinem Çağlar Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast. ve Doğum AD. IVF e bağlı mortalite 100,000 canlı doğumda 6 OPU IVF ilk 10 yılında Laparoskopi ile

Detaylı

Prof.Dr.Sezai ŞAHMAY İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim

Prof.Dr.Sezai ŞAHMAY İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Prof.Dr.Sezai ŞAHMAY İ.Ü.Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı www.jinekolojik.org www.sahmay.com SŞ Gebeliği

Detaylı

Prof Dr Bulent GULEKLI Dokuz Eylul Universitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast ve Doğum Anabilim Dalı ve Üreme Endokrinolojis Bilim dalı Izmir

Prof Dr Bulent GULEKLI Dokuz Eylul Universitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast ve Doğum Anabilim Dalı ve Üreme Endokrinolojis Bilim dalı Izmir Prof Dr Bulent GULEKLI Dokuz Eylul Universitesi Tıp Fakültesi Kadın Hast ve Doğum Anabilim Dalı ve Üreme Endokrinolojis Bilim dalı Izmir ART için ovarian stimulasyonu ve ovulasyon indüksiyonundaki problemler

Detaylı

SPERM KAYNAĞININ IVF/ICSI BAŞARISINA ETKİSİ VE TESE İÇİN YENİ ENDİKASYONLAR

SPERM KAYNAĞININ IVF/ICSI BAŞARISINA ETKİSİ VE TESE İÇİN YENİ ENDİKASYONLAR SPERM KAYNAĞININ IVF/ICSI BAŞARISINA ETKİSİ VE TESE İÇİN YENİ ENDİKASYONLAR Prof. Dr. Ateş Kadıoğlu İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Androloji Bilim Dalı Sperm Kaynakları

Detaylı

İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET)

İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET) İN-VİTRO FERTİLİZASYON (IVF) VE EMBRİYO TRANSFERİ (ET) Yardımcı üreme tekniklerinin (YÜT) (Assisted Reproduction Techniques, ART) temel amacı, infertil çiftin sağlıklı bir bebek sahibi olmasıdır. IVF-ET

Detaylı

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği En İyi Genç Araştırıcı Ödülü-2011 Dr. Serhat IŞIK 13.10.2011 TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD PARATİROİD TİROİD

Detaylı

Prof.Dr. S. Temel CEYHAN. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi

Prof.Dr. S. Temel CEYHAN. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Prof.Dr. S. Temel CEYHAN Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Tıp Fakültesi Başarı için yol haritası Hastanın özellikleri Endometrium ve uterus Bireyselleştirilmiş protokoller Laboratuvar şartları,

Detaylı

İNFERTİL HASTANIN HORMON DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMALIDIR? DOÇ. DR. ERCAN BAŞTU

İNFERTİL HASTANIN HORMON DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMALIDIR? DOÇ. DR. ERCAN BAŞTU İNFERTİL HASTANIN HORMON DEĞERLENDİRMESİ NASIL YAPILMALIDIR? DOÇ. DR. ERCAN BAŞTU İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Reprodük>f Endokrinoloji ve İnfer>lite

Detaylı

Uterin Anomalilerde Histeroskopik Cerrahi Gurkan BOZDAG. Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Dogum AD Ankara, Türkiye

Uterin Anomalilerde Histeroskopik Cerrahi Gurkan BOZDAG. Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Dogum AD Ankara, Türkiye Uterin Anomalilerde Histeroskopik Cerrahi Gurkan BOZDAG Hacettepe Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Dogum AD Ankara, Türkiye Konuşma planı Septum Dismorfik uterus Arkuat uterus 2 Konuşma planı Septum

Detaylı

Endometrisisli İnfertil Hastaya Yaklaşım

Endometrisisli İnfertil Hastaya Yaklaşım Endometrisisli İnfertil Hastaya Yaklaşım Öğr Gör Uzm Dr R Emre OKYAY Dokuz Eylül Üniv. Tıp Fak. Hastanesi Kadın Hast. ve Doğum Anabilim Dalı Bu ağrılar bir gün bitecek mi? Sürekli ilaç almaktan bıktım.

Detaylı

Endometriozis ve İVF. Dr.Engin Oral. Cerrahpaşa Tıp Fak. Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D Reprodüktif Endokrinoloji BilimDalı

Endometriozis ve İVF. Dr.Engin Oral. Cerrahpaşa Tıp Fak. Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D Reprodüktif Endokrinoloji BilimDalı Endometriozis ve İVF Dr.Engin Oral Cerrahpaşa Tıp Fak. Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D Reprodüktif Endokrinoloji BilimDalı ŞG 37 y, 3yıldır pr infertilite Sol overde 6 cm end oma+ male faktör(3mil/ml+%10+%37)

Detaylı

ENDOMETRİOZİS İNFERTİLİTE. Dr. Tayfun KUTLU Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi

ENDOMETRİOZİS İNFERTİLİTE. Dr. Tayfun KUTLU Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi ENDOMETRİOZİS İNFERTİLİTE Dr. Tayfun KUTLU Zeynep Kamil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endometriozis Endometrial dokunun uterus dışındaki varlığıdır. Endometrial gland + Stroma ± İnflamasyon Rokitansky

Detaylı

ENDOMETRİOZİS İnfertilite Olgusu. Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün

ENDOMETRİOZİS İnfertilite Olgusu. Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün ENDOMETRİOZİS İnfertilite Olgusu Doç. Dr. Banu Kumbak Aygün A.K. 25y, 6 aylık evli Merhaba, 26 yaşında çocuk doktoruyum, yaklaşık 2 yıldır evliyim ve henüz çocuk sahibi değilim. Sizinle endometriozisle

Detaylı

Progesteron un düşük ve preterm doğumları önlemedeki yeri (Lehine) Prof.Dr.S.Cansun Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi

Progesteron un düşük ve preterm doğumları önlemedeki yeri (Lehine) Prof.Dr.S.Cansun Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Progesteron un düşük ve preterm doğumları önlemedeki yeri (Lehine) Prof.Dr.S.Cansun Demir Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Progesteron Kolesterol Pregnenolon 17-α- Hidroksi pregnenolon Dehidro-epi androsteron

Detaylı

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012

Ektopik Gebelik. Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Ektopik Gebelik Doç. Dr. Şule Akköse Aydın U.Ü.T.F Acil Tıp AD ATOK - 2012 Sunum Planı Tanım Epidemiyoloji Patofizyoloji Klinik Tanı Ayırıcı tanı Tedavi Tanım Fertilize ovumun endometriyal kavite dışında

Detaylı

Makalenin Orjinal Adı: Elective Single Embryo Transfer in Women Aged 40-44 years

Makalenin Orjinal Adı: Elective Single Embryo Transfer in Women Aged 40-44 years Makalenin Orjinal Adı: Elective Single Embryo Transfer in Women Aged 40-44 years Yazarlar: M. Niinima ki 1, A.-M. Suikkari 2, S. Ma kinen 2, V. So derstro m-anttila 2, and H. Martikainen 1 1 Department

Detaylı

İnfertilite ile depresyon ve anksiyete ilişkisi

İnfertilite ile depresyon ve anksiyete ilişkisi İnfertilite ile depresyon ve anksiyete ilişkisi Y R D. D O Ç. D R. M İ N E İ S L İ M Y E TA Ş K I N B A L I K E S İ R Ü N İ V E R S İ T E S I TIP FA K Ü LT E S İ K A D I N H A S TA L I K L A R I V E D

Detaylı

3D Ultrasonografi & İnfertilite. Dr. N. Nazlı YENİGÜL Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi

3D Ultrasonografi & İnfertilite. Dr. N. Nazlı YENİGÜL Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi 3D Ultrasonografi & İnfertilite Dr. N. Nazlı YENİGÜL Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi SUNUM PLANI 3D- USG nedir?? Tarihçe 3-D USG avantajları ve dezavantajları Infertil hastalarda değerlendirme

Detaylı

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ

POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ POLİKİSTİK OVER SENDROMU VE GENİTAL KANSER İLİŞKİSİ Prof. Dr. Fırat ORTAÇ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD. Jinekolojik Onkoloji Departmanı Polikistik Over Sendromu(PKOS)

Detaylı

IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER

IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER IVF DE KULLANILAN İLAÇLAR VE PROTOKOLLER Hem. Meral IŞIK Acıbadem Kadıköy Hastanesi IVF Ekip Lideri 16 Ekim 2012 de Acıbadem Kadıköy Hastanesi nde I. Üreme Sağlığı ve İnfertilite Hemşireliği Seminerinde

Detaylı

Endometriozis İlişkili İnfertilitede Yönetim

Endometriozis İlişkili İnfertilitede Yönetim Endometriozis İlişkili İnfertilitede Yönetim Prof. Dr. Erbil Doğan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Bilim Dalı Endometriozis

Detaylı

Tubal İnfertilite Tedavi ve Yönetimi. Prof. Dr. Murat Sönmezer Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi

Tubal İnfertilite Tedavi ve Yönetimi. Prof. Dr. Murat Sönmezer Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tubal İnfertilite Tedavi ve Yönetimi Prof. Dr. Murat Sönmezer Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfertil çifte yaklaşım Etyopatogenez Erkek faktör Tubal faktör Endometriozis PCOS ve diğer anovulasyon nedenleri

Detaylı

Aromataz İnhibitörlerinin Ovulasyon İndüksiyonunda Kullanımı. The use of aromatase inhibitors for ovulation induction

Aromataz İnhibitörlerinin Ovulasyon İndüksiyonunda Kullanımı. The use of aromatase inhibitors for ovulation induction Aromataz İnhibitörlerinin Ovulasyon İndüksiyonunda Kullanımı The use of aromatase inhibitors for ovulation induction Anat Hershko Klement a,b and Robert F. Casper a,b a Division of Reproductive Sciences,

Detaylı

Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif Endokrinoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Üreme Tıbbı Derneği ve TJOD Ankara Şubesi Ortak Eğitim Toplantısı HER YÖNÜYLE PCOS 24 Şubat 2013 Prof Dr Bülent GÜLEKLİ Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD Reprodüktif

Detaylı

Normal over rezervine sahip infertil hastalarda IVF-ICSI-ET sikluslarında GnRH agonist uzun protokol ile GnRH antagonist protokolün karşılaştırılması

Normal over rezervine sahip infertil hastalarda IVF-ICSI-ET sikluslarında GnRH agonist uzun protokol ile GnRH antagonist protokolün karşılaştırılması Cukurova Medical Journal Cukurova Med J 2017;42(1):27-33 ÇUKUROVA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERGİSİ DOI: 10.17826/cutf.280060 ARAŞTIRMA/RESEARCH Normal over rezervine sahip infertil hastalarda IVF-ICSI-ET

Detaylı

Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans?

Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans? Sezaryen veya Normal doğum Üriner inkontinans? Prof. Dr. Fuat AKERCAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Maternal Sonuçlar Mortalite / Morbidite Erken Sonuçlar Geç Sonuçlar 1.

Detaylı

İnfertil olgularda endometriosis cerrahisinin yeri

İnfertil olgularda endometriosis cerrahisinin yeri İnfertil olgularda endometriosis cerrahisinin yeri Doç. Dr. Fatih Şendağ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, İzmir Endometriosis ve infertilite Aylık fekundite oranı

Detaylı

İnfertilitede Doppler Ultrasonografinin Yeri Var mıdır?

İnfertilitede Doppler Ultrasonografinin Yeri Var mıdır? İnfertilitede Doppler Ultrasonografinin Yeri Var mıdır? Doç. Dr. Ömer Tolga GÜLER Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. İnfertilitede Ultrasonografi Transvajinal ultrasonografi

Detaylı

GONADOTROPİNLERLE OVULASYON İNDÜKSİYONU: KRİTİK NOKTALAR

GONADOTROPİNLERLE OVULASYON İNDÜKSİYONU: KRİTİK NOKTALAR GONADOTROPİNLERLE OVULASYON İNDÜKSİYONU: KRİTİK NOKTALAR III. ÜREME TIBBI ve CERRAHİSİ DERNEĞİ İnfertilite Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar Dr.Gamze S. ÇAĞLAR Ufuk Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum

Detaylı

AROMATAZ İNHİBİTÖRLERİNİN TEK BAŞINA VEYA GONADOTROPİNLERLE KULLANILMASI

AROMATAZ İNHİBİTÖRLERİNİN TEK BAŞINA VEYA GONADOTROPİNLERLE KULLANILMASI AROMATAZ İNHİBİTÖRLERİNİN TEK BAŞINA VEYA GONADOTROPİNLERLE KULLANILMASI Dr. Koray ELTER EUROFERTIL Tüp Bebek Merkezi Androstenedion Estron AROMATAZ Testosteron Hız Belirleyici Estradiol Basamak Overlerin

Detaylı

Ovulasyon İndüksiyonunun Dünü, Bugünü ve Geleceği

Ovulasyon İndüksiyonunun Dünü, Bugünü ve Geleceği Ovulasyon İndüksiyonunun Dünü, Bugünü ve Geleceği 1988 Prof.Dr.Erol TAVMERGEN E.Ü. Aile Planlaması-İnfertilite Merkezi Bilimsel Direktörü E.Ü.T.F. Kadın Hastalıkları ve Doğum ABD İlk IVF Bebeği 26/07/1978

Detaylı

Embriyo Kriyoprezervasyonu

Embriyo Kriyoprezervasyonu ÜREME TIBBI VE CERRAHİSİ DERNEĞİ İnfertilite Tedavisinde Güncel Yaklaşımlar Toplantısı Ankara, 21.12.2014 Embriyo Kriyoprezervasyonu Dr. Sinan Özkavukcu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ÜYTE Merkezi Laboratuvar

Detaylı

İntrauterine İnseminasyonda prognostik faktörler. Dr. Mehmet Erdem Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D.

İntrauterine İnseminasyonda prognostik faktörler. Dr. Mehmet Erdem Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D. İntrauterine İnseminasyonda prognostik faktörler Dr. Mehmet Erdem Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.B.D. IUI da prognostik faktörler İntrauterine inseminasyon: Sperm hazırlama

Detaylı

Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu

Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu Prof. Dr. Rabin SABA Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Memorial Sağlık Grubu Tedavi hedefleri HIV e bağlı morbidite ve mortaliteyi azaltmak Viral yükü maksimal ve en uzun süreli şekilde bastırmak. İmmun

Detaylı

Derin İnfiltratif Endometriozis. Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Derin İnfiltratif Endometriozis. Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Derin İnfiltratif Endometriozis Prof.Dr.Ahmet Göçmen Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endometriozis Peritoneal Ovarian Derin infiltratif Anterior Mesane Posterior P1-Uterosakral ligament P2-Vajinal

Detaylı

AMH; Over Rezerv Testleri İçinde Yeri Farklı mı?

AMH; Over Rezerv Testleri İçinde Yeri Farklı mı? AMH; Over Rezerv Testleri İçinde Yeri Farklı mı? Prof.Dr. Rifat H. GÜRSOY Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D Üreme Endokrinolojisi ve İnferKlite Bilim Dalı Prof.Dr.Sezai ŞAHMAY

Detaylı

Cukurova Med J. For your questions please send message to

Cukurova Med J. For your questions please send message to Cukurova Med J Normal Over Rezervine Sahip Infertil Hastalarda IVF-ICSI-ET Sikluslarinda GnRH Agonist Uzun Protokol Ile GnRH Antagonist Protokolun Karsilastirilmasi Journal Name : Cukurova Medical Journal

Detaylı

Endometrioma Cerrahi Tedavi Edilmeli mi?

Endometrioma Cerrahi Tedavi Edilmeli mi? Endometrioma Cerrahi Tedavi Edilmeli mi? Doç. Dr. Erbil DOĞAN Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı TJOD Ġzmir Eğitim Toplantısı Nisan 2011 Endometriosis hastalarının

Detaylı

DERLEME / REVIEW ADENOMİYOZİS ADENOMYOSIS. Özlem GÜN ERYILMAZ1. 1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Zekai Tahir Burak Hastanesi, Ankara

DERLEME / REVIEW ADENOMİYOZİS ADENOMYOSIS. Özlem GÜN ERYILMAZ1. 1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Zekai Tahir Burak Hastanesi, Ankara Kocatepe Tıp Dergisi Kocatepe Medical Journal 17:129-135/Ekim/2016 DERLEME / REVIEW ADENOMİYOZİS ADENOMYOSIS Özlem GÜN ERYILMAZ1 1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Zekai Tahir Burak Hastanesi, Ankara ÖZ Adenomiyozis,

Detaylı

YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ UYGULAMALARI VE PERİNATAL/NEONATAL ETKİLER

YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ UYGULAMALARI VE PERİNATAL/NEONATAL ETKİLER YARDIMCI ÜREME TEKNİKLERİ UYGULAMALARI VE PERİNATAL/NEONATAL ETKİLER Nilüfer Güzoğlu, H. Gözde Kanmaz, Dilek Dilli, Nurdan Uras, Ömer Erdeve, Uğur Dilmen İlk tüp bebeğin 1978 de doğumundan bu yana IVF

Detaylı

TAZE VE DONDURULMUŞ IN VITRO FERTILIZASYON SIKLUSLARI SONRASI ILK TRIMESTR GEBELIK KAYIPLARI

TAZE VE DONDURULMUŞ IN VITRO FERTILIZASYON SIKLUSLARI SONRASI ILK TRIMESTR GEBELIK KAYIPLARI TAZE VE DONDURULMUŞ IN VITRO FERTILIZASYON SIKLUSLARI SONRASI ILK TRIMESTR GEBELIK KAYIPLARI Çeviren: Op. Dr. Hatice Kansu Çelik Yazarlar: Heather Hippa, Sara Crawford, Fennıfer F. Kawwass, Jeani Chang,

Detaylı

PCOS Hastalarında Superovulasyon Stratejileri

PCOS Hastalarında Superovulasyon Stratejileri HER YÖNÜYLE PCOS KURS ve SEMPOZYUMU 31 Mart 2013, İZMİR Üreme Derneği Ege Üniversitesi Rektörlüğü Aile Planlaması-İnfertilite Uygulama ve Araştırma Merkezi PCOS Hastalarında Superovulasyon Stratejileri

Detaylı

İleri Anne Yaşı ve Gebelik Komplikasyonları İlişkisinin Araştırılması

İleri Anne Yaşı ve Gebelik Komplikasyonları İlişkisinin Araştırılması İleri Anne Yaşı ve Gebelik Komplikasyonları İlişkisinin Araştırılması Itır Aktürk, Sena Bahadıroğlu, S. Gayenur Büyükberber, Sümeyye Gürbüz Danışman: Prof. Dr. Filiz F. (Bilgin) Yanık ÖZET Bu çalışmada

Detaylı

Uzm. Dr. Ayşe Burcu Akıncı

Uzm. Dr. Ayşe Burcu Akıncı Uzm. Dr. Ayşe Burcu Akıncı 05.05.2017 TALASEMİ VE FERTİLİTE : Kan transfüzyonlarındaki gelişmeler Yeni demir şelatörlerinin kullanıma girmesi Vücut demir birikiminin daha iyi monitorizasyonu (MRI) Üreme

Detaylı

Over kanseri ve Endometriosis ilişkisi var mı? Yrd.Doç.Dr.H.Çağlayan ÖZCAN Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi KadınHastalıkları ve Doğum AD

Over kanseri ve Endometriosis ilişkisi var mı? Yrd.Doç.Dr.H.Çağlayan ÖZCAN Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi KadınHastalıkları ve Doğum AD Over kanseri ve Endometriosis ilişkisi var mı? Yrd.Doç.Dr.H.Çağlayan ÖZCAN Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi KadınHastalıkları ve Doğum AD Endometriozis Endometrial gland ve stromanınuterinkavite dışında

Detaylı

LUTEAL FAZ DESTEĞİ. PROF.DR.HÜSEYİN GÖRKEMLİ Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

LUTEAL FAZ DESTEĞİ. PROF.DR.HÜSEYİN GÖRKEMLİ Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD LUTEAL FAZ DESTEĞİ PROF.DR.HÜSEYİN GÖRKEMLİ Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD IVF TE LUTEAL FAZ DESTEĞİ İHTİYACI o Estradiolün suprafizyolojik düzeyde oluşu o LH nın

Detaylı

Varikoselde en iyi tedavi hangisi? Prof.Dr.Önder YAMAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.B.D

Varikoselde en iyi tedavi hangisi? Prof.Dr.Önder YAMAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.B.D Varikoselde en iyi tedavi hangisi? Prof.Dr.Önder YAMAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji A.B.D Arena resmi koyalım Sunu Planı Varikosel tanımı ve pato-fizolojisi Varikosel testisi etkiler mi? Varikosel

Detaylı

ANORMAL SPERM PARAMETRESİ OLAN ERKEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ (JİNEKOLOJİK BAKIŞ) Prof.Dr. Tayfun ÖZÇAKIR

ANORMAL SPERM PARAMETRESİ OLAN ERKEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ (JİNEKOLOJİK BAKIŞ) Prof.Dr. Tayfun ÖZÇAKIR ANORMAL SPERM PARAMETRESİ OLAN ERKEĞİN DEĞERLENDİRİLMESİ (JİNEKOLOJİK BAKIŞ) Prof.Dr. Tayfun ÖZÇAKIR Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Tüp Bebek Ünitesi Direktörü Manisa

Detaylı

Naciye Sinem Gezer 1, Atalay Ekin 2

Naciye Sinem Gezer 1, Atalay Ekin 2 Naciye Sinem Gezer 1, Atalay Ekin 2 1 Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Radyoloji Ana Bilim Dalı, İzmir 2 Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İzmir

Detaylı

PRETERM EYLEM ÖNGÖRÜSÜ. Doç. Dr. Derya EROĞLU

PRETERM EYLEM ÖNGÖRÜSÜ. Doç. Dr. Derya EROĞLU Türkiye Maternal Fetal Tıp ve Perinatoloji Derneği VIII. Ulusal Kongresi 11-14 Ekim 2012 Harbiye Askeri Müze PRETERM EYLEM ÖNGÖRÜSÜ Doç. Dr. Derya EROĞLU Acıbadem Universitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları

Detaylı

ARAŞTIRMA YAZISI / RESEARCH ARTICLE

ARAŞTIRMA YAZISI / RESEARCH ARTICLE Kocatepe Tıp Dergisi Kocatepe Medical Journal 16:249-254/Ekim/2015 ARAŞTIRMA YAZISI / RESEARCH ARTICLE Long Luteal Agonist Tedavi Protokolü Uygulanan IVF Sikluslarında, Hipofizer Baskılanma Sonucu Bakılan

Detaylı

Rekürren Gebelik. Ultrasonografi. 20mm. Spontan abortuslarda muhtemel nedenler. 14mm. başvurular kanamalardır Gebeliklerin %25 inde.

Rekürren Gebelik. Ultrasonografi. 20mm. Spontan abortuslarda muhtemel nedenler. 14mm. başvurular kanamalardır Gebeliklerin %25 inde. Rekürren Gebelik Kayıplar plarında Ultrasonografi Prof Dr Ali ERGÜN GATA Maternal Fetal Tıp (aergun@gata.edu.tr) Antalya, 2007 28 haftadan önce tüm t m acil obstetrik başvurular vuruların n büyük b k nedeni

Detaylı

İLK TRİMESTERDE PROGESTERON. Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim

İLK TRİMESTERDE PROGESTERON. Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim İLK TRİMESTERDE PROGESTERON Dr. Tuncay Nas Gazi Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Progesteron Gebeliğin oluşumu ve devamında çok önemli bir hormondur Progestinler Progesteron (Progestan

Detaylı

Ergen Hastada Endometriozis Yönetimi

Ergen Hastada Endometriozis Yönetimi Ergen Hastada Endometriozis Yönetimi Dr.Süleyman Engin Akhan İ.Ü.İstanbul Tıp Fak. Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Kadın Hayatının Evreleri 1. Yenidoğan Dönemi: postpartum ilk 28 gün 2. Çocukluk

Detaylı

PCOS ve İnsülin Duyarlaştırıcılar

PCOS ve İnsülin Duyarlaştırıcılar PCOS ve İnsülin Duyarlaştırıcılar Doç. Dr. Cavidan Gülerman Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Her yönüyle PCOS 24 Şubat 2013 İnsülin Rezistansının Önlenmesinde Farmakolojik

Detaylı

Olgu EKTOPİK GEBELİK. Soru 1. Tanım. Soru 3. Soru 2. 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce

Olgu EKTOPİK GEBELİK. Soru 1. Tanım. Soru 3. Soru 2. 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce Olgu EKTOPİK GEBELİK Dr. Mutlu Kartal AÜTF Acil Tıp AD Nisan 2010 23 yaşında bayan hasta pelvik ağrı yakınmasıyla geliyor. 5 gündür ağrısı var, SAT 1,5 ay önce Gebelik olabilir, vajinal spotting kanama

Detaylı

Erken gebelik ultrasonu

Erken gebelik ultrasonu Erken gebelik ultrasonu Cem Batukan Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD 1. Trimester US Fetus sayı ve yerleşimini belirlemek İntrauterin / ektopik Gebelik haftasını belirlemek

Detaylı

İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu uygulanan 39 yaş ve üzeri infertil kadınlarda prognostik faktörlerin gebelik başarısına etkileri

İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu uygulanan 39 yaş ve üzeri infertil kadınlarda prognostik faktörlerin gebelik başarısına etkileri Araştırma / Clinical Investigation DOI: 10.4274/tjod.73604 İntrasitoplazmik sperm enjeksiyonu uygulanan 39 yaş ve üzeri infertil kadınlarda prognostik faktörlerin gebelik başarısına etkileri The effects

Detaylı

Çeviri: Dr Kemal Atasayan (Marmara Universitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D.)

Çeviri: Dr Kemal Atasayan (Marmara Universitesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D.) Başlık: Kontrollü ovaryan hiperstimulasyon sırasındaki serum estradiol seviyeleri in vitro fertilizasyonun gebelik sonuçlarını konsantrasyon bağımlı şekilde etkiler Orijinal Başlık: Serum estradiol levels

Detaylı

Endometriozisli Kadında İnfertilitenin Yönetimi

Endometriozisli Kadında İnfertilitenin Yönetimi DERLEME DOI: 10.24074/tjrms.2017-56218 Endometriozisli Kadında İnfertilitenin Yönetimi Ertan SARIDOĞAN, a Erdinç SARIDOĞAN b a University College London Hospital, Reproductive Medicine and Minimal Access

Detaylı

Anormal Uterin Kanamalarda Tanısal Yaklaşım ve Örneklemede İlk Yöntem Ne Olmalıdır

Anormal Uterin Kanamalarda Tanısal Yaklaşım ve Örneklemede İlk Yöntem Ne Olmalıdır Anormal Uterin Kanamalarda Tanısal Yaklaşım ve Örneklemede İlk Yöntem Ne Olmalıdır (Ofis Biyopsi F. Küretaj H/S Biyopsi) Dr.Muzaffer Sancı T.C. S.B. Tepecik E.A.H. Jinekolojik Onkoloji Cerrahisi Kliniği

Detaylı

Alejandro Kava-Braverman, Francisca Martínez, Ignacio Rodríguez, Manuel Alvarez, Pedro N. Barri, and Buenaventura Coroleu

Alejandro Kava-Braverman, Francisca Martínez, Ignacio Rodríguez, Manuel Alvarez, Pedro N. Barri, and Buenaventura Coroleu Zor Transfer Nedir? 7,714 Embriyo Transferinin Analizi: Embriyo Transferi Sırasındaki Manevraların Gebelik Hızına Etkisi Ve Objektif Değerlendirme Önerisi Alejandro Kava-Braverman, Francisca Martínez,

Detaylı

Endometriosis ve İnfertilite ilişkisi. Dr. İsmail Çepni İ.Ü.C.T.F. Kadın Hastalıkları ve Doğum AD

Endometriosis ve İnfertilite ilişkisi. Dr. İsmail Çepni İ.Ü.C.T.F. Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Endometriosis ve İnfertilite ilişkisi Dr. İsmail Çepni İ.Ü.C.T.F. Kadın Hastalıkları ve Doğum AD Endometriozis İnsidans:%6-10 Endometriozis olan kadınların: %30-%50 si infertil Semptomlar: dismenore, disparoni,

Detaylı

TEKRARLAYAN ENDOMETRİOZİSLERDE YÖNETİM. Prof.Dr.Gürkan Uncu

TEKRARLAYAN ENDOMETRİOZİSLERDE YÖNETİM. Prof.Dr.Gürkan Uncu TEKRARLAYAN ENDOMETRİOZİSLERDE YÖNETİM Prof.Dr.Gürkan Uncu Tekrarlayan Endometriozis Rekürrens endometriozisin gerçeğidir, komplet kür imkansızdır. Neden? 1. İnsitu lezyonların gelişimi 2. Mikroskobik

Detaylı

ERKEN GEBELİK ULTRASONOGRAFİSİ NORMAL BULGULAR, EKTOPİK VE SKAR GEBELİĞİ

ERKEN GEBELİK ULTRASONOGRAFİSİ NORMAL BULGULAR, EKTOPİK VE SKAR GEBELİĞİ ERKEN GEBELİK ULTRASONOGRAFİSİ NORMAL BULGULAR, EKTOPİK VE SKAR GEBELİĞİ Dr. Aytül Çorbacıoğlu Esmer Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatoloji Bölümü Amaç Gebeliğin yerleşimi Gestasyonel

Detaylı

OVER REZERVİ. Yrd. Doç. Dr. Şafak OLGAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. (07 Mart 2016)

OVER REZERVİ. Yrd. Doç. Dr. Şafak OLGAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ. (07 Mart 2016) OVER REZERVİ Yrd. Doç. Dr. Şafak OLGAN AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ (07 Mart 2016) 1 Over rezervinin yapı taşları nelerdir? Over yaşlanması nedir, her kadında aynı hızda mıdır? Over rezervini ve

Detaylı

ENDOMETRİOZİS ETYOPATOGENEZİ. Doç. Dr. Abdullah Karaer İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Bilim Dalı

ENDOMETRİOZİS ETYOPATOGENEZİ. Doç. Dr. Abdullah Karaer İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Bilim Dalı ENDOMETRİOZİS ETYOPATOGENEZİ Doç. Dr. Abdullah Karaer İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite Bilim Dalı ENDOMETRİOZİS ve TEORİLER Peritoneal endometriozis Ovarian endometriozis

Detaylı

Periferik Vasküler Hastalıklarda Kanıta Dayalı Yaklaşım

Periferik Vasküler Hastalıklarda Kanıta Dayalı Yaklaşım Periferik Vasküler Hastalıklarda Kanıta Dayalı Yaklaşım Dr. Cenker EKEN AÜTF Acil Tıp AnabilimDalı Cochrane Veritabanı MEDLINE Tarama Yöntemi thrombosis thrombosism Amaç: DVT de thrombolizisin etkinliğini

Detaylı

Dr Öğretim Üyesi Müberra Namlı Kalem

Dr Öğretim Üyesi Müberra Namlı Kalem Dr Öğretim Üyesi Müberra Namlı Kalem Eğitim: Tıp Fakültesi, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi,1993 Tıpta Uzmanlık, Ankara Üniversitesi TıpFakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı,2000

Detaylı

ENDOMETRİAL KO-KÜLTÜRÜN BAŞARILI OLARAK ETKİLEDİĞİ HASTA TOPLULUĞU KİMLERDİR?

ENDOMETRİAL KO-KÜLTÜRÜN BAŞARILI OLARAK ETKİLEDİĞİ HASTA TOPLULUĞU KİMLERDİR? ENDOMETRİAL KO-KÜLTÜRÜN BAŞARILI OLARAK ETKİLEDİĞİ HASTA TOPLULUĞU KİMLERDİR? Bio. Semra Sertyel ALMAN HASTANESİ IVF LABORATUARLARI YÜT de başarıyı etkileyen faktörler Kadın yaşı Erkek Faktörü Uygun olmayan

Detaylı

ERKEN GEBELİK ULTRASONOGRAFİSİ NORMAL BULGULAR, EKTOPİK VE SKAR GEBELİĞİ

ERKEN GEBELİK ULTRASONOGRAFİSİ NORMAL BULGULAR, EKTOPİK VE SKAR GEBELİĞİ ERKEN GEBELİK ULTRASONOGRAFİSİ NORMAL BULGULAR, EKTOPİK VE SKAR GEBELİĞİ Dr. Aytül Çorbacıoğlu Esmer Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Perinatoloji Bölümü Amaç Gebeliğin yerleşimi Gestasyonel

Detaylı

CVS ve AS Gebelik Kaybına Yol Açar mı?

CVS ve AS Gebelik Kaybına Yol Açar mı? 10 Haziran 2016 CVS ve AS Gebelik Kaybına Yol Açar mı? Prof.Dr. Ali ERGÜN A/S V CVS Amniosentez CVS Amnio CVS 11 16 20 40 Gestasyonel hafta 15% Fetal kayıp Randomize çalışmalar Cochrane Library, Issue

Detaylı

Doç. Dr. Salih TAŞKIN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı

Doç. Dr. Salih TAŞKIN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Gör ve Tedavi Et UYGULANMALIDIR Doç. Dr. Salih TAŞKIN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Yüksek Dereceli Lezyonlarda 2 basamaklı yaklaşım Kolposkopi ve biyopsi

Detaylı

ADOLESAN VE PERİMENOPOZDA İNFERTİLİTE TEDAVİSİ YAPILMALI MIDIR? Prof. Dr. Yusuf ÜSTÜN

ADOLESAN VE PERİMENOPOZDA İNFERTİLİTE TEDAVİSİ YAPILMALI MIDIR? Prof. Dr. Yusuf ÜSTÜN ADOLESAN VE PERİMENOPOZDA İNFERTİLİTE TEDAVİSİ YAPILMALI MIDIR? Prof. Dr. Yusuf ÜSTÜN ADOLESAN Çocukluktan erişkinliğe geçiş süreci DSÖ 10-19 yaş arasını kapsar Menarş sonrası ilk 2 yıl anovulatuar siklustan

Detaylı

Orijinal Başlık: The optimal duration of progesterone supplementation in pregnant women after IVF/ICSI: a meta-analysis

Orijinal Başlık: The optimal duration of progesterone supplementation in pregnant women after IVF/ICSI: a meta-analysis Orijinal Başlık: The optimal duration of progesterone supplementation in pregnant women after IVF/ICSI: a meta-analysis Başlık: IVF/ICSI sonrası gebe kalan kadınlarda progesteron eklenmesinin optimal süresi:

Detaylı

Controversies in endometriosis and adenomyosis

Controversies in endometriosis and adenomyosis ESHRE CAMPUS 2016 Controversies in endometriosis and adenomyosis organised by the Special Interest Group Endometriosis/Endometrium in association with the Turkish Society of Endometriosis and Adenomyosis

Detaylı

Op. Dr. Aşkın Doğan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği 29.03.2013

Op. Dr. Aşkın Doğan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği 29.03.2013 Op. Dr. Aşkın Doğan Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği 29.03.2013 İnsidans % 35 77 50 li yaşlarda % 70-80 Irk ( Afro Amerikanlarda 2-3 kat daha fazla, beyaz ırktan

Detaylı

START Çalışmasının Sonuçları: Antiretroviral Tedavide Yeni Bir Dönem mi Başlıyor?

START Çalışmasının Sonuçları: Antiretroviral Tedavide Yeni Bir Dönem mi Başlıyor? START Çalışmasının Sonuçları: Antiretroviral Tedavide Yeni Bir Dönem mi Başlıyor? Dr. Sabri Atalay İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği KLİMİK

Detaylı

Açıklanamayan infertilitede IUI ilk basamak tedavisi olmalımıdır?

Açıklanamayan infertilitede IUI ilk basamak tedavisi olmalımıdır? Açıklanamayan infertilitede IUI ilk basamak tedavisi olmalımıdır? Prof Dr Ahmet ERDEM Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Açıklanamayan İnfertilite n Toplumda fertilitenin

Detaylı

Bildiklerimiz - bilmediklerimiz

Bildiklerimiz - bilmediklerimiz Endometriozis Fertilite Bildiklerimiz - bilmediklerimiz Levent M. ŞENTÜRK, Prof. Dr. Istanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı, Reprodüktif Endokrinoloji

Detaylı

Anahtar kelimeler: ektopik gebelik, IVF, metotreksat, ovarian cevap, salpinjektomi

Anahtar kelimeler: ektopik gebelik, IVF, metotreksat, ovarian cevap, salpinjektomi Ektopik gebeliğin metotreksat veya salpinjektomi ile tedavisinin daha sonraki IVF siklusuna etkisi Amir Wiser,*, Audrey Gilbert, Ravit Nahum, Raoul Orvieto, Jigal Haas, Ariel Hourvitz, Ariel Weissman,

Detaylı

Efficacy and safety of repeated use of ulipristal acetate in uterine fibroids

Efficacy and safety of repeated use of ulipristal acetate in uterine fibroids UTERİN FİBROİDLERDE TEKRARLAYAN DOZ ULİPRİSTAL ASETATIN ETKİNLİK VE GÜVENLİĞİ Efficacy and safety of repeated use of ulipristal acetate in uterine fibroids Donnez J, Hudecek R, Donnez O, Matule D, Arhendit

Detaylı

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM

KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM KADIN HASTALIKLARI VE DOĞUM 1. GÜN 08.15-09.00 Pratik Ders Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinin Tanıtılması 09.15-10.00 Teorik Ders Jinekolojik Anamnez M. ÇOLAKOĞLU 10.15-11.00 Teorik Ders Jinekolojik

Detaylı

İNFERTİL ÇİFTLERDE BESLENME VE YAŞAM BİÇİMİ. Dr İsmail Küçükerdoğan

İNFERTİL ÇİFTLERDE BESLENME VE YAŞAM BİÇİMİ. Dr İsmail Küçükerdoğan İNFERTİL ÇİFTLERDE BESLENME VE YAŞAM BİÇİMİ Dr İsmail Küçükerdoğan İNFERTİLİTE Olguların % 20 si nedeni açıklanamayanlar. Kötü beslenme, kimyasal maruziyeti, elektromanyetik radyasyon, x-ray, çevre kirliliği,

Detaylı

PCOS ve GEBELİK KOMPLİKASYONLARI. Prof. Dr. Nazan Başak Yıldırım Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D.

PCOS ve GEBELİK KOMPLİKASYONLARI. Prof. Dr. Nazan Başak Yıldırım Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. PCOS ve GEBELİK KOMPLİKASYONLARI Prof. Dr. Nazan Başak Yıldırım Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum A.D. PCOS hiperandrojenism, anovulasyon, overde polikistik görünüm Obezite

Detaylı