Böbrek Fonksiyonları

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Böbrek Fonksiyonları"

Transkript

1 Böbrek Fonksiyonları ve Laboratuvar Testleri Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı

2 Böbrek Morfolojisi

3 Böbrek Morfolojisi Memeli böbrekleri onbinlerden milyonlara kadar değişen nefron birimleri içerir. Tür büyüdükçe sayı artar. Örneğin farelerde ~ 10000, kedilerde ~ , köpekde ~ , fillerde ~ , insanda ~ Nefronların sayıları progresif olarak fötal gelişim sırasında artar ve doğumda veya doğumdan sonraki birkaç günde tamamlanır. Köpeklerde doğum sonrası ilk 2 ayda nefron sayıları %5 oranında azalır, lakin glomerular hacim %33 oranında artar.

4 1. Renal piramid (Malpighi piramitleri) 2. Arteria interlobaris 3. Arteria renalis 4. Vena renalis 5. Hilum renale 6. Pelvis renalis 7. Üreter 8. Calices minores renales 9. Capsula fibrosa renalis 10.İnferior renal capsule 11.Superior renal capsule 12.Vena interlobaris 13.Nefron 14.Sinus renalis 15.Calices majores renales 16.Papilla renalis 17.Columna renalis (Bertin sütunları) Kaynak: Wiki

5 1. Glomerulus 2. Efferent arteriol 3. Bowman Kapsülü 4. Proksimal Tubül 5. Kortikal toplayıcı kanal 6. Distal Tubül 7. Henle Kulpu 8. Papillar kanal 9. Peritubular kapillarlar 10.Vena arcuata 11.Arteria arcuata 12.Afferent arteriol 13.Jukstaglomerular apart Kaynak: Wiki

6 Kaynak: Wiki

7 Kaynak: Wiki

8 Böbrek Morfolojisi Renal arterler böbreklerin kan tedarikçisidir. İnterlobar ve arcuat arterler olarak kortikomedullar kesişme noktasında ikiye ayrılır. Böbreklere sağlanan toplam kan hacmi (Renal Blood Flow-RBF) oldukça yüksektir. Kardiyak çıkışın ~ % 20 sini alır ve çoğu kortekse gider. Plazma akışının belli bir bölümü (Renal plazma flow-rpf) filtre edilir ve glomerular filtrasyon oranı (glomerular filtration rate-gfr) olarak sonuçlanır. Bu filtrasyon fraksiyonudur (FF) ve RPF nin ~ % udur. GFR= RPF x FF RBF stabildir. Sistemik kan basıncındaki değişimlerde dahi otoregüle edilir.

9 Böbrek Fonksiyonları

10 Glomerulus ve Filtrasyon Glomeruluslar, plazma filtrasyonu ile primitif idrarı toplar ve tubül sistemine iletir. Filtrasyonun itici gücü kalp orijinli hidrostatik basınçtır; Bowman kapsülünde, plasma proteinlerinin ürettiği onkotik basınç ve idrarın hidrostatik basıncına karşı gelir. Filtrasyon limitleri; Boyut ve hacim: < 2,5 nm serbestçe diffüze olur. > 3.5 nm artınca filtrasyon sıfıra düşer (albümin gibi). Şarj/yük: Negatif yüklü moleküller filtrasyonda geri püskürtülme eğilimindedir (ör. çoğu plazma proteini) Filtrasyon sonucunda su ve iyonlar serbestçe süzülür, yüksek molekül ağırlıklı proteinler süzülmez. Albümin sınır boyutta olduğu için normal böbreklerden minimal düzeyde filtre edilebilir. Primitif idrarda ~ mg/l bulunabilir. Bunun yanında bir çok küçük proteinde olabilir ki çoğu tubullerde geri emilir.

11 Tubül: Geri emilim ve sekresyon Tubül Bölümleri Proksimal Tubül: Kıvrımlı başlar, medullaya doğru düz olarak devam eder. Bu bölümde çoğu çözünen maddeler ve su geri emilir. Henle Kulpu: Medulla içinde kıvrım yapar (firkete benzeri), inen ve çıkan henle. Jukstaglomeruler apartta sonlanır. İdrarın konsantrasyon mekanizması için önemlidir. Özellikle çöl alanlarında yaşayan canlılarda daha uzundur. Bunun yanında köpek ve kedilerde, insan veya domuzlara göre daha uzundur. İnen henlenin su ve üreye karşı geçirgenleği yüksektir. Çıkan henle suya karşı az geçirgen, NaCl e karşı yüksek geçirgendir.

12 Tubül: Geri emilim ve sekresyon Jukstaglomerular Apart: Glomerulusa yakın bölgedir. Afferent ve efferent arteriollerin kesişme noktasındadır ve özelleşmiş hücreler içerir; Makula densa. Kan basıncı düştüğünde veya hiponatremi olduğunda renin salgılanır ve renin-anjiyotensin-aldosteron sistemi devreye girer. Distal Tubül: Makula densa dan uzar ve korteksde toplayıcı tubül ile kesişir. Geri emilim kapasitesi proksimal tubülden düşüktür (~%5-10 Na ve Cl). Potasyum sekrete edebilir. Toplayıcı Tubüller/Kanal: Renal pelvise yön alır. İdrar hacminin ve çözünen madde ekskresyonunun son regülasyonu distal tubül ve toplayıcı tubüllerde gerçekleşir ve hormonlar tarafından düzenlenir.

13 Tubüllerin ana fonksiyonu suyun, elektrolitlerin ve küçük molekkülerin geri emilimi; daha az oranda ise iyonlar ve küçük moleküllerin sekresyonudur. Kaynak: Wiki Sağlıklı hayvanlarda geri emilim baskındır ve çoğunlukla proksimal tubülde aktif ve pasif transport ile gerçekleşir. İleri düzenlemeler distal ve toplayıcı tubülde gerçekleştirilir ve hormonlar tarafından kontrol edilir. Son idrar, ultrafiltrattan (primitif idrar) genellikle daha konsantredir. Geri emilim ve sekresyon plazma hacminin muhafaza edilmesi için sürekli devam eden bir süreçtir. Normal sağlıklı hayvanlarda tüketilen gıda, su, besinlerin içeriği, çevresel koşullar, fiziksel efor... bağlı olarak iyonlar ve küçük molekkülerin alımı ve işlenmesi değişim gösterir. Bu nedenle aynı sağlıklı veya hasta hayvanda dahi idrar bileşenleri büyük varyasyonlar gösterebilir (öz. spot idrardaki analit düzeyleri). Glikoz, amino asitler ve düşük molekül ağırlıklı proteinlerin ~%100 ü proksimal tubülde geri emilir. Glikoz geri emilim kapasitesi (böbrek eşiği) belli sınırlar içindedir. Köpeklerde mg/dl, kedilerde mg/dl, atlarda mg/dl, sığırlarda ~100 mg/dl dir. Üre geri emilimi esasen ADH kontrolünde toplayıcı kanalda gerçekleşir. Henle kulpunda sekrete edilebilir. İdrarın konsantrasyon mekanizmasında merkezi rol oynar. Dehidrasyon ve hacim azalmasında (hipovolemi) üre geri emilimi artar.

14 Elektrolitler çoğunlukla proksimal tubülde geri emilir. Her bir iyonun iç dengesine göre emilim oranı değişmektedir. Normal koşullar altında Na, Cl, Ca, ve fosfatların çoğu ~ %100 geri emilir. K ise daha az oranda geri emilir (özellikle ruminantlarda yüksek diyet içeriği nedeniyle). Geri emilimin düzeyleri fraksiyonel ekskresyon (FE) ile tahmin edilebilir. Kaynak: Wiki Na geri emilimi çoğunlukla Na/K-ATPase portundan aktif transport ile proksimal tubülde gerçekleşir. Aynı zamanda bu durum amino asitler, glikoz ve diğer anyonların geçebilmesinede izin verir (co-transport). Na ve Cl iyonları ileri aşamada çıkan henlede Na-K-2Cl co-transportundan da geri emilir. Son olarak distal tubulda hormonal kontrol altında (Aldosteron) geri emilim gerçekleşebilir. Cl, ekstrasellüler ortamda en bol bulunan anyondur. Metabolik asidozisde özellikle bikarbonat - Cl ile yer değiştirir. K, proksimal tubülden (~%70), çıkan henleden, distal tubülden ve medullar toplayıcı kanaldan geri emilir. Distal tubül ve kortikal toplayıcı kanaldan ayrıca sekrete edilebilir; özellikle hiperkalemide (Aldosteron kontrolünde). Pi, proksimal tubülde Na-cotransporterlar ile geri emilir. PTH inhibe edebilir. Serbest ve kompleks Ca iyonları, glomerulusdan serbestçe filtre edilir. Proksimal tubül ve çıkan henleden çoğunlukla geri emilir (at ve tavşan hariç; yeterli alımda burdan atılır). Mg, proteine bağlı olmayan Mg glomerulusdan filtre edilir. Proksimal tubuldan yaklaşık %25 i geri emilir. Çoğu geri emilim çıkan henleden olur (~%50-60).

15 Kaynak: Wiki Su, ~%75 i pasif transport ile proksimal tubülden iyonlar ile birlikte geri emilir. İnen Henle kulpunda da geri emilir. Çıkan henle kulpu suya karşı geçirgen değildir. Son geri emilim toplayıcı kanaldan ADH kontrolü altında gerçekleşir. Asit-Baz Dengesinin Düzenlenmesi: Kompenzasyonda ana organlardan biri böbreklerdir (diğer akciğerler). Böbrekler protonların elimine edilmesi, bikarbonatın meydana getirilmesini sağlar. Böbrekler karbonik anhidraz enziminden zengindir. Bu enzim karbondioksit ve suyun bikarbonat ve protonlarına dönüşümünü katalizler. Birkarbonat iyonlarının ~ % 80 i proksimal tubülden geri emilir. Tubül hücreleri içinde karbondioksit karbonik anhidraz etkisi ile karbonik aside ve oda bikarbonat iyonları ve protonlarına dönüşür. Protonların tubül lumenine sekrete edilmesi bikarbonatın muhafazasını ve plazmaya transferini sağlar. Bu olay esasen distal tubülde gerçekleşir. Endokrin Fonksiyonlar: İki ana hormon böbrekler tarafından sekrete edilir. Eritropoetin (EPO) ve kalsitriol (1,25-dihidroksikolekalsiferol). EPO, kemik iliğinde eritrosit üretimini düzenler. Yeni doğanlarda minör seviyede karaciğer tarafından da sentezlenir. İleri derece böbrek hastalığında EPO sentezi azalır ve anemi ile neticelenen eritrosit üretim yetersizliği ortaya çıkar. 1,25-diOH-D 3, proksimal tubül hücrelerinde 1α-hidrokilaz enziminin katalizlediği reaksiyon ile 25OH-D 3 den sentezlenir. Kronik böbrek yetmezliğinde aktif D 3 sentezi azalır. Bunların dışında Renin, Prostaglandin E 2, Bradikinin, natriüretik hormonlar/peptidlerde sentezlenir.

16

17 Özetle Böbrek Fonksiyonları Vücut Sıvı ve Elektrolit Dengesinin Korunması: Su, Na, K, H, HCO 3 -, Ca, P, Mg Metabolik Artık ürünlerin uzaklaştırılması: Üre, ürik asit, kreatinin İlaçlar, toksinler ve metabolitlerin detoksifikasyonu ve atılımı Ekstrasellüler sıvı hacminin ve kan basıncının düzenlenmesi: RAAS, Prostaglandinler Hormon sentezi: Aktif Vitamin D, EPO Peptit hormonların yıkımlanması: İnsulin, glukagon, kalsitonin Küçük molekül ağırlıklı proteinlerin yıkımlanması: Mikroglobülin Metabolik Etki: Glikoneojenezis

18 Böbrek Fonksiyon Testleri

19 Böbrek Fonksiyon Testleri Böbrek fonksiyonu plazma/serum veya idrar analit konsantrasyonları ile değerlendirilebilir. Analiz düzeylerinin böbrek ile olan ilişkisi atılımları/eliminasyonlarına bağlıdır. Serum/plazma kreatinin (Crea) gibi indirekt testler kolay ve hızlı ölçülebilmesine rağmen sensitiviteleri düşüktür. Genelde renal fonksiyonun ~% 75 i kaybedildiği zaman konsantrasyonları değişime uğrar. Direkt testler, glomerular filtrasyon, kan akışı veya tubüler geri emilim/sekresyona ilişkin kinetik belirteçlerinin eliminasyonu esasına dayanır. Klirens kavramına dayanır. Bu testleri uygulama zor ve zaman alıcı olmasına rağmen daha erken ve kesin teşhise imkan tanır.

20 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Serum/plazma kreatinin testi hem insan hemde hayvanlarda böbrek hastalıklarının teşhisi ve izlenmesinde en sık kullanılan testtir. Serum/plazma üre testide sürekli kullanılır ama ekstrarenal faktörlere bağlı olarakda varyasyon göstermektedir. Her iki molekülün nerdeyse tamamı glomerular filtrasyon ile uzaklaştırılır. Dolayısı ile böbrek hasarında kan düzeyleri artmaktadır. Buna rağmen sensitivite düşüktür. Çünkü böbreklerin fonksiyonel rezervuarı yüksektir ve fonksiyonel nefron kaybı ile kan düzeylerinin artması orantılı değildir.

21 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Kreatinin Kreatin ve kreatin fosfatın (iskelet kası enerji deposu) degradasyonu ile üretilen küçük bir moleküldür. Kreatin, glisin, arjinin ve metiyoninden sentezlenir ve son adım karaciğerde şekillenir. Daha sonra kas tarafından alınır ve CK tarafından fosforile edilerek kreatin fosfat sentezlenir. İskelet kasları total vücut kreatin ve kreatin fosfat havuzunun ~% 95 ini içerirler. Kreatin fosfat ın günlük tahmini iş dönüşümü oldukça sabittir (~% 2). Kreatinin, karnivor ve omnivorlarda gıdalarda bulunan kreatin ve kreatininden de köken alabilir.

22 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Kreatinin plazmada esasen serbest formda dolaşır ve total vücut suyu içine yayılmıştır. Glomerulusdan serbestçe filtre edilir. Kediler ve ponilerde geri emilmez, sekrete edilmez. Atlarda güçlü olasılıkla sekrete edilir. Köpeklerde ya sekresyon gözlemlenmedi yada erkeklerde proksimal tubüllerde çok zayıf sekresyon gözlemlenmiştir. İnsan, koyun, tavşan, domuz ve keçide proksimal tubülde aktif transportla sekresyon gerçekleşir.

23 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Serum ve plazma örnekleri -20 C de 8 aya kadar dayanabilir. İdrar örnekleri ise +4 C de 30 güne kadar dayanabilir. Özellikle pişmiş et tüketen veya oral kreatin uygulanan kedi ve köpeklerde artış görülür. Tavuk ağırlıklı mamalarla beslenen köpeklerde daha yüksek olur. 4 gün susuz bırakılan köpeklerde orta düzeyde arttığı görülmüştür. Yorucu ekseriz yapan antremansız köpeklerde önemsiz düzeyde azalmaktadır. Evde beslenen köpeklerde, sokak köpeklerine biraz daha yüksektir. Glikokortikoid alan köpeklerde plazma düzeyi düşer, idrar düzeyi artar. NSAID ler, halotan, ACE inhibitörleri plazma düzeyini çok az etkiler veya etkilemez. Furosemid çok az plazma düzeyini artırır.

24 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri HPLC referans metot olarak kabul edilir. Rutin de Jaffé reaksiyonu (alkalin pikrat) ve enzimatik metodlar kullanılır. Enzimatik metodlarda diğerlerine göre daha düşük sonuçlar elde edilir. Jaffe reaksiyonunu, serumda yüksek konsantrasyonda glikoz, keton maddeleri, vitamin C, hemoglobin, sefalosporinler ve amino asitler bulunması etkileyebilir. Irk, yaş, cinsiyet ve biyolojik ritimler sonuçlarda varyasyona neden olabilir.

25 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Üreye göre GFR nin değerlendirilmesinde daha spesifiktir. Çünkü üretim ve atılımı nerdeyse sabittir ve ekstrarenal/renal olarak metabolize edilmez. Üre ise birçok böbrek dışı nedenle artış gösterebilir. Ayrıca ürenin belli bir kısmı hayvanın hidrasyon ve glomeruler kan akışına bağlı olarak geri emilebilir. Renal hastalıkların değerlendirilmesi için kreatinin düzeyleri tekrarlı ölçümler yapılmak suretiyle değerlendirilmelidir. Memelilerde GFR nin değerlendirilmesi amacıyla en sık kullanılan indirekt belirteçtir. Akut ve kronik böbrek yetmezliklerinde kan düzeyleri artmaktadır.

26 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Plazma düzeyinin normal çıkması böbreğin normal olmadığını göstermeyebilir. Çünkü böbrek kütlesinin % 25 fonksiyonel olması plazma düzeyini normal seviyelerde tutmaya yetebilir. Dolayısı ile endojen Kreatinin Klirensi (GFR direkt testi) daha iyi bilgi vermektedir. Birde eksojen uygulama var ve daha hassastır (inulin veya iyoheksol). Özellikle şüpheli böbrek hastalığı durumlarında - ki üre ve kreatinin serum düzeyleri normal çıkmışsa - mutlaka klirens değerlendirilmelidir. Kreatinin Klirensi= (İdrar Kreatinin x İdrar Hacmi/Zaman/kg) : Serum Kreatinin İdrar toplamaya başlamadan önce hayvanın mesanesi boşaltılmalıdır. Bundan sonraki idrar toplanmalı ve zaman kaydedilmelidir.

27 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Plazma Kreatinin ARTIŞI Primer Renal Hastalıklar Amiloidosis, glomerulosklerozis, polikistik hastalık, üremik kriz, konjenital böbrek yetmezliği, intoksikasyonlar (arsenik, florid, okratoksin, vit.d), böbrek transplantasyon reddi Sekunder Renal Hastalıklar Ekstra-Renal Hastalıklar Babesiozis, Leptospirozis, Leishmaniazis, Borreliozis, Dirofilariozis gibi. Üreteral obstrüksiyon, üroperitoneum Plazma Kreatinin AZALMASI Portosistemik şantlar, erken dönem babesiozis, hiperparatirodizm, kaşeksi, böbrek transplantasyonu

28 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Üre Küçük, suda çözünen, karaciğerde bikarbonat ve amonyumdan sentezlenen (Krebs-Henseleit döngüsü) bir moleküldür. Memelilerde N un atıldığı esas formdur. Sentezlendikten sonra total vücut suyu içine yayılır. Glomerulusdan serbestçe filtre edilir ve toplayıcı kanaldan geri emilebilir. Tubüldeki idrar akışı azaldığı zaman geri emilimi artar. Dolasyısı ile dehidre ve hemorajik hastalarda plazma düzeyleri artar. Hiperhidratasyonda ise tersi olarak plazma düzeyi azalır. Bir miktar üre barsağada filtre olabilir. Burda bakterilerce amonyuma çevrilir ve emilerek tekrar karaciğere gider. Bir diğer önemli amonyum kaynağıda amino asit katabolizmasıdır.

29 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Serum yada plazmadan çalışılabilir. Hafif hemolizden etkilenmez. -20 C de 8 aya kadar dayanıklıdır. Yüksek protein içerikli diyetle beslenen hayvanlarda plazma düzeyleri daha yüksektir. Düşük protein diyeti ile beslenen ve normal veya azalmış renal fonksiyonu bulunan köpek, kedi, at, koyun ve keçilerde açlık düzeyi daha düşük olabilir. Uzun süre açlıkda protein katabolizması sonucunda plazma üre düzeyi artar. Bir çok analiz metodu bakteriyel üreaz enzim aktivitesi esasına dayanmaktadır.

30 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri BUN ölçüm metodları artık tercih edilmiyor. BUN miktarı üre üzerinden hesaplanabilir. BUN (mg/dl) x 2,14 = Üre (mg/dl) BUN (mg/dl) x 0,356 = Üre (mmol/l) Cinsiyet, yaş, bireysel farklılıklar ve biyolojik ritimlere bağlı olarak çoğunlukla önemsiz farklılıklar gözlenebilir. Atlarda bireysel farklılıklar gözlenebilir. Koyunlarda yazın kışa göre % 30 daha yüksek olabileceği bildirilsede, aksi görüşe görem bir değişim olmadığı bildirilmiştir.

31 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Plazma üre konsantrasyonun böbrek ilişkili sebepleri kreatinine benzerlik gösterir. Fakat, böbrek dışı nedenlere bağlı olarak da artış veya azalmalar görülebilir. Artış: Gastrointestinal hemoraji, uzun süre açlık, sepsis Azalma: Tirotoksikozis, azalan renal perfüzyon, portosistemik şantlar, karaciğer yetmezliği, üre döngüsü enzim defektleri. Bu böbrek dışı nedenlerden dolayı plazma üre, kreatinine göre daha az spesifiktir. Plazma üre diyetin protein içeriği ile direkt ilişkilidir. Dolayısı ile diyetle protein alımının izlenmesi için kullanılabilir. Renal hastalıklı sığırların yaklaşık % 30 unda plazma düzeyi artar. Dolayısı ile kreatinin mutlaka bakılmalıdır.

32 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Uyumsuz Üre ve Kreatinin Sonuçları Üre Normal / Kreatinin Normal / Erken dönem prerenal azotemi; normal GFR ile artmış üre Yüksek protein diyeti, üst gastrointestinal kanalda kanama Azalmış GFR ve azalmış Kreatinin Kas kütlerinin kaybı; kaşeksi Azalmış GFR ve azalmış üre Hepatik yetmezlik, poliüri-polidipsi (kronik renal yetmezlik yokluğunda), düşük protein diyeti, at ve sığırlarda ürenin bağırsak florası tarafından metabolize edilmesi Normal GFR ve artmış kreatinin Greyhoundlarda normal bir bulgudur (artan kas kütlesi nedeniyle)

33 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Sistatin C Küçük ve yapısal bir proteindir. Hemen hemen tüm hücrelerde üretilir ve sistein proteaz inhibitörü olarak görev yapar. Sadece glomeruler filtrasyon ile atılır. Atıldıktan sonra proksimal tubülden nerdeyse tamamı geri emilerek bozunuma uğratılır. Dolayısı ile idrar miktarı çok düşüktür. İdrarda artması proksimal tubül hasarına işaret olarak değerlendirilebilir. GFR düşüşünde, atılımı düşeceği için, serum miktarında artış olacaktır. Plazma kreatinin ve GFR ile korelasyonu hem sağlıklı hemde GFR si düşmüş köpeklerde çok iyidir ve kreatinine nazaran daha üstün bir GFR belirtecidir. Bunun yanında ekstra-renal nedenlere bağlı olarakda serumda artış gösterebilir.

34 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri İnsanlarda en hassas renal yetmezlik belirteci olarak kabul edilir. Plazma seviyesi ölçümü insanlar için kullanılan türbidimetrik metodlar kullanılarak yapılabilir (özellikle köpekler için). Serum ve idrarda ölçülebilir. Mutlaka 12 saat açlık sonrası alınmalıdır. Çünkü beslenme sonrası plazma düzeyleri % 50 oranında düşer. +4 C de 2 gün, -20 C de 1 ay dayanıklıdır.

35 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Köpeklerde yapılan çalışmalarda GFR ile çok yakın ilişkisi ve renal hastalıklar için kreatininden daha hassas olduğu tespit edilmiştir. Buna rağmen prerenal azotemiya bağlı artış olup olmayacağı kesinlik kazanmamıştır. Kronik böbrek yetmezliği olan kediler ile sağlıklı kedilerdeki sistatin c konsantrasyonları ile örtüşebilir. Yinede klinik olarak sağlıklı olan kedilerin subklinik renal hastalığa sahip olması olasıdır. İdrarda artan düzeyleri proksimal tubüler hasarın işareti olabilir. Veteriner hekimliğinde araştırmaya ihtiyaç vardır. Kreatinin gibi kas kütlesinden etkilenmez.

36 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri Kedi ve köpeklerde bildirilen referans değerler sırası ile mg/l ile mg/l dir. Artan Serum düzeyleri: Azalan GFR nin hassas belirteci olarak kullanılır. Prerenal Azotemi: Etkisi kesin değildir. Non-renal hastalıklar: Kedilerde hipertiroidizm de artabilir. Akut böbrek hasarı: Çalışmaya ihtiyaç var. Kronik böbrek Hastalığı: Artmıştır. Ama yine hastalığı derecelendirmede kreatinin kullanımı tercih edilir. Artan İdrar düzeyleri: Proksimal renal hasarın potansiyel belirtecidir. Proteinüri sonucu maskeleyebilir. Dolayısı ile idrarda protein ve kreatinin ile bakılması tavsiye edilir.

37 Glomeruler Fonksiyonun İndirekt Testleri SDMA (Simetrik dimetilarjinin) L-arjininin post-translasyonel modifikasyonu sonucunda metilasyona uğraması sonucu ortaya çıkan molekülleriden biridir. Diğerleri, asimetrik dimetilarjinin (ADMA) ve asimetrik izomer monometil-l-arjinindir (L-NMMA). SDMA renal atılımla vücuttan uzaklaştırılmaktadır. Bu nedenle, bir GFR'nin değerlendirilmesinde kullanılan bir endojen belirteçtir. Kreatinin ile karşılaştırıldığında bir avantaj olarak kas kütlesinden etkilenmediği bilinmektedir. Köpekler ve kedilerde kronik böbrek yetmezliğini özellikle erken dönemde teşhis etmek için günümüzde kullanılmaya başlanmıştır.

38 Glomeruler Fonksiyonun Direkt Testleri Böbrek fonksiyonunu değerlendirmenin en iyi yolu glomeruler filtrasyon oranının (Glomerular filtration rate- GFR) belirlenmesidir. GFR, glomeruler filtrasyon ile birim zamanda üretilen ultrafiltrat hacmidir. Sağlıklı köpeklerde 3-6 ml/dakika/kg; kedilerde 2-4 ml/dakika/kg dır. Sağlam nefronlar ile; diğer bir deyişle hasarlı böbrekde hayatta kalan nefronlar ile glomeruler ve tubüler fonksiyonlar arasında ilişki vardır. GFR, hayvanın boyutuna bağlı değişebilir. Dolayısı ile hesaplamada kilo veya vücudun yüzey alanı önemlidir.

39 Glomeruler Fonksiyonun Direkt Testleri GFR nin tespit edilmesi tek bir kan veya idrar örneği alınması ile mümkün olmadığından dolayı kolay değildir. İnsanlarda plazma kreatinin, cinsiyet, ağırlık ve yaşın kullanıldığı denklemler bulunmaktadır. Bunlar arasında en çok Cockroft- Gault s denklemi (kreatinin klirensi üzerinden) kullanılır. Plazma kreatinin düzeyi kullanılan metoda göre varyasyon gösterdiği için bu metodunda kesinliği düşüktür. Bu denklem köpeklerde denenmiştir, fakat kullanımı uygun tespit edilemedi. GFR için kullanılan en iyi belirteç inulindir. GFR= (İdrar hacmi) x (İdrar inulin) : (Plazma inulin) x t Azalmış GFR, renal yetmezliğin altın standart tanısıdır.

40 Tubül Fonksiyon Testleri İdrar Ozmolalitesi vs. İdrar Özgül Ağırlığı (Dansite) İdrar konsantrasyonu en iyi ozmolalite ile değerlendirilebilir. Kimyasal yapılarından bağımsız olarak bir solüsyonadaki partiküllerin miktarı ozmolalite olarak tanımlanır. Rutin testlerde idrar konsantrasyonu idrarın dansitesi üzerinden tespit edilir. Köpek, koyun ve kedilerde ozmolalite ile dansite arasında yüksek korelasyon bulunmaktadır. Örnek, diyet, fiziksel eksersiz, çevresel koşulları, ilaçlar, anastezikler, ırk, cinsiyet, yaş, bireysel farklılıklar ve biyolojik ritimlere bağlı olarak değişebilirler. Ozmolalite ölçüm cihazları oldukça pahalıdır. Dansite en iyi refraktometre ile ölçülebilir. Rutinde test stripleri kullanılır. Sağlıklı hayvanlardaki varyasyonlar nedeniyle tekrarlı ölçümler önerilmektedir.

41 Dansite Tür Günlük Miktar Ortalama Min-Ma Değerler At 3 10 L Sığır 6 25 L Koyun/Keçi 1 1,5 L Köpek 0,5 2,0 L Kedi ml ph 6,8 8,4 6,0 8,7 6,0 7,0 6,1 6,0

42 Tubül Fonksiyon Testleri İyonların İdrarla Ekskresyonu; Fraksiyonel Ekskresyon (FE) Bir çok elektrolit glomeruler filtrasyon sonrasında özellikle proksimal tubülden yoğun biçimde geri emilir. Dolayısı ile tubül fonksiyon hasarında ekskresyonları artar. İdrar elektrolit konsantrasyonu gıda veya sıvılarla alınan miktarlarına bağlıdır ve hemostatik mekanizmalar ile dengelenmektedir. Dolayısı ile tüm türlerde diyet içeriğine bağlı olarak farklılıklar görülebilir. En anlamlı sonuçlar günlük atılan idrar miktarı ile elde edilebilir ki çoğu zaman hayvanlar için günlük idrar toplamak oldukça zordur. Çözünen maddenin idrarla atılmasının, filtre edilen miktar ile olan ilişkisi Fraksiyonel Ekskresyon olarak ifade edilir. FE X = (İdrar-X x İdrar Hacmi) : (Plazma-X x GFR)

43 Tubül Fonksiyon Testleri GFR ölçümü için kreatinin klirensi kullanılmış ise FE atılan çözünen ile kreatinin klirensi arasındaki oran olarak ifade edilir. FE X = (İdrar-X : Plazma-X) x (Plazma-Kreatinin : İdrar Kreatinin) Bu şekilde FE, spot idrardan da kolaylıkla belilenebilir. Genel de günlük atılım ile korelasyon gösterir. Kedilerde yüksek varyasyon gösterir. Na, Cl, K, Pi bu amaçla kullanılabilir. Hayvanlar arası farklar vardır. Örneğin atlarda Na, K, Pi; koyunlarda hepsi koreledir.

44 Tubül Fonksiyon Testleri Diyet, fiziksel eksersiz, çevresel koşulları, ilaçlar (sıvı terapisi özellikle), anastezikler, ırk, cinsiyet, yaş, bireysel farklılıklar ve biyolojik ritimlere bağlı olarak değişebilirler. Analitik olarak plazma teknikleri idrarda kullanılabilir (dilüsyonlar gerekebilir). İnterferans yaratan maddelere dikkat edilmelidir. Özellikle koyun, sığır, at ve kedilerde hatalı düşük K bulunabilir. FE yi değerlendirmedeki en büyük sıkıntı böbrek dışı bir çok nedene bağlı olarak değişim göstermesidir. Bu nedenle kontrollü ve tekrarlı ölçümler ile ancak daha uygun sonuçlar elde edilebilir.

45 Tubül Fonksiyon Testleri İyonların İdrarla Ekskresyonu; Fraksiyonel Ekskresyon (FE) FE X Köpek Kedi Na < 1 < 1 K < 6-20 < 6-20 Cl < 1 < 1.5 P < 20 < 73

46 Böbrek Hasarı Testleri

47 Glomeruler Hasar Proteinüri Rutin idrar analizlerinde en sık karşılaşılan anormal durumdur. Glomeruler hasar en yoğun proteinürilerin sebebi olsada, tubül hasarından dolayıda görülebilir. Tubül hasarlarıda pre- veya post-renal kaynaklı olabilir. Dolayısı ile proteinüri tespit ve konfirme edildiği zaman vakalara sistematik şekilde yaklaşılmalıdır. 1. Persiste mi? 2. Büyüklüğünü değerlendir. 3. Kökenini tespit et.

48 Glomeruler Hasar Glomeruler filtrat içinde plazma proteinler ya hiç yokdur yada eser miktardadır. Albüminin moleküler ağırlığı filtrasyon eşiğine yakındır ve glomeruler bozuklukta idrara ilk kaçan plazma proteinidir. Filtre edilen proteinlerin nerdeyse tamamı tubülde geri emilir, geri kalanları idrarla bozulmuş vaziyette atılır. Bu da idrarda protein aranmasında kullanılan rutin tekniklerin (biüret gibi) tespit edememesine neden olur (<LOD). Spot idrarda protein konsantrasyonu, idrar konsantrasyonunda bağlı olarak dikkate değer değişimler gösterebilir. Dolayısı ile en iyi ölçümler 24 saatlik idrarda yapılır ki bu örneği özellikle hayvanlarda toplamak kolay değildir.

49 Glomeruler Hasar Spot idrar örneklerinde kreatinin konsantrasyonu düzeltme faktörü olarak kullanılabilir. İdrar kreatinin miktarı ile idrar dilüsyonu ters orantılı olduğu için. İdrar Protein/Kreatinin Oranı (U-P/C) = İdrar Protein (mg/l) İdrar Kreatinin (mg/l) Günümüzde kabul görmüş bir denklemdir (başta IRIS tarafından). Hem sağlıklı hemde kronik böbrek yetmezliği olan kedi ve köpeklerde U-P/C ile 24 saatlik idrar atılımı arasında oldukça iyi korelasyon vardır.

50 Glomeruler Hasar Örnek, Diyet, fiziksel eksersiz, ilaçlar, cinsiyet, yaş, bireysel farklılıklar ve biyolojik ritimlere bağlı olarak U-P/C değerlerinde değişimler görülebilir. Analitik olarak kullanılan test çubukları g/l albümini tespit edebilir ve bu testler ile kantitasyon yapılamaz. Alkali idrarlarda hatalı sonuçlar verebilir. Sonuç mutlaka dansite ile birlikte değerlendirilmelidir. Kantitatif sonuçlar için Ponceau S, Coomassie Blue, Pyrogallol Red gibi özel boyaların kullanıldığı metotlar kullanılmalıdır. Serum için kullanılan biüret metodu uygun değildir. Çünkü LOQ değeri oldukça yüksektir (~0,2 g/dl = 20 g/l).

51 Glomeruler Hasar U-P/C Değeri Köpek Kedi Değerlendirme <0,2 <0,2 Non-Proteinürik 0,2-0,5 0,2-0,4 Sınır değerler >0,5 >0,4 Proteinürik Sınır değerde çıkan sonuçlar iki ay içinde tekrarlanmalı ve yeniden değerlendirilmelidir. Non-proteinürik veya sınır değerler «mikroalbüminürik» olarak da değerlendirilebilir. Renal fonksiyon bozukluğu arttıkça proteinüri düşebilir. Tedavi sürecide U-P/C ile takip edilebilir.

52 Glomeruler Hasar Albüminüri-Mikroalbüminüri Filtre edilen albüminin % 99 undan fazlası proksimal tubülde geri emilir. Mikroalbüminüri, albümin kalıntılarının idrarla atılımını ifade eder. İnsanlarda erken teşhis için kullanılabilir. İnsan metodları kedi ve köpekler için kullanılamaz. Köpekler için yarı-kantitatif ticari test kitleri bulunmaktadır. Köpeklerde yapılan bazı çalışmalarda klinik belirti göstermeyen renal hastalıklarda mikroalbüminüri görülmüştür. Buna rağmen daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. İdrar Protein Elektroforezi Hayvanlarda rutin kullanımı nadirdir.

53 Tubül Hasarı İdrar Enzim Aktiviteleri İki kaynakdan köken alabilir. Küçük molekül ağırlıklı olanlar glomerulusdan sızabilir ki çoğu geri emilir. İkinci kaynak tubüler hücre hasarına bağlı olarak idrara sızmadır. Çoğu proksimal tubülden köken alır. Renal hasarda idrar aktiviteleri artar. Buna karşın plazma aktiviterli değişmez (ileri durumlar hariç). ALP, GGT, LDH, GLDH, NAG Artan idrar enzim aktiviteleri sebep ne olursa olsun akut böbrek hasarını işaret eder (disfonksiyon değil). Bir çok vakada enzim aktiviteleri, fonksiyon parametrelerinden önce artar (bazen fonksiyon parametreleri artmayabilir). Enzim aktiviteleri sekunder nedenlere bağlı olarak da artabilir. Ör. Canine Leishmaniasis ve pyometra.

54 Tubül Hasarı Kan: Hematüri Böbrek veya üriner sistemin herhangi bir noktasından kaynaklanabilir. İdrarın rengine bakarak tespit edilebilir. Gözle görülemeyen mikrohematüri için analiz yapılmalıdır ve rutinde uygulanır. İdrar çubukları kullanılabilir. Hemoproteinlerin LOD değeri düşüktür ve gizli kan olmasada varmış gibi tespit edilebilir (peroksidaz aktivitesi). Örnek alım tekniğine bağlı olarakda idrarda kan görülebilir (özellikle kataterizasyonda). Mikroskop muayenesi ile de tespit edilebilir.

55 Sorularınız? adresine e-posta gönderiniz.

56 Kaynaklar ECLINPATH. Erişim Tarihi: Dahlem DP, Neiger R, Schweighauser A, et al. (2017). Plasma Symmetric Dimethylarginine Concentration in Dogs with Acute Kidney Injury and Chronic Kidney Disease. Journal of Veterinary Internal Medicine, 31(3): Doi: /jvim Karagül H, Altıntaş A, Fidancı UR, Sel T, Klinik Biyokimya. Medisan, Ankara Kaneko JJ, Harvey JW, Bruss ML, Clinical Biochemistry of Domestic Animals, 6th edi. Academic Press-Elsevier Thrall MA, Weiser G, Allison RW, Campbell TW, Veterinary Hematology and Clinical Biochemistry, 2nd edi. Wiley-Blackwell Türk Nefroloji Derneği. Erişim Tarihi:

57

58 Biyokimya & Klinik Biyokimya ve Laboratuvar dünyası hakkında daha fazlası için

BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006

BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ I Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 1 Böbreklerin işlevleri (fonksiyonları) Düzenleyici işlevler Endokrin işlevler Metabolik işlevler Ekskretuvar işlevler 2 Böbreklerin

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ

ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ ÜRİNER SİSTEM ANATOMİ ve FİZYOLOJİSİ İdrar oluşturmak... Üriner sistemin ana görevi vücutta oluşan metabolik artıkları idrar yoluyla vücuttan uzaklaştırmak ve sıvı elektrolit dengesini korumaktır. Üriner

Detaylı

Böbreklerin İşlevi. D Si C Dr. Sinan Canan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D.

Böbreklerin İşlevi. D Si C Dr. Sinan Canan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. Boşaltım Fizyolojisi Böbreklerin İşlevi D Si C Dr. Sinan Canan Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji A.D. scanan@baskent.edu.tr Böbrek İşlevi: Genel Bakış ş İdrar oluşumunun merkezi Homeostatik

Detaylı

8 Boşaltım Sistemi Fizyolojisi

8 Boşaltım Sistemi Fizyolojisi ÜNİTE 8 Boşaltım Sistemi Fizyolojisi Bu üniteyi çalıştıktan sonra, Amaçlar Nefronların yapısını ve idrar oluşumunu, Glomerul filtrasyon hızı ve klirens kavramını, Jukstaglomeruler aparatus ve renin-anjiotensin

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN

ÜRİNER SİSTEM FİZYOLOJİSİ. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN ÜRİNER SİSTEM FİZYOLOJİSİ Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Üriner Sistem Üriner sistemi iki böbrek, iki üreter, vesica urineria (idrar kesesi) ve üretra oluşturmaktadır Böbrekler kanın süzme işini yaparak idrarı

Detaylı

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi Boşaltım Sistemi Fizyolojisi 1 Boşaltım sistemi (üriner sistem) Homeostasise katılan en önemli organ sistemlerinden biridir. Vücut sıvılarının hacim ve içeriğinin kontrolü Kan basıncının düzenlemmesi ph

Detaylı

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi Boşaltım Sistemi Fizyolojisi 1 Boşaltım sistemi (üriner sistem) Homeostasise katılan en önemli organ sistemlerinden biridir. Vücut sıvılarının hacim ve içeriğinin kontrolü Kan basıncının düzenlemmesi ph

Detaylı

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3

ADIM ADIM YGS LYS Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 ADIM ADIM YGS LYS 184. Adım BOŞALTIM SİSTEMİ 3 2) Geri Emilim (Reabsorpsiyon) Bowman kapsülüne gelen süzüntü geri emilim olmadan dışarı atılsaydı zararlı maddelerle birlikte yararlı maddelerde kaybedilirdi.

Detaylı

genellikle böbrek yetmezliği göstergesi preanalitik hata kaynakları çok sağlıklı değerlendirme için

genellikle böbrek yetmezliği göstergesi preanalitik hata kaynakları çok sağlıklı değerlendirme için Kreatinin yüksekliği genellikle böbrek yetmezliği göstergesi olarak bilinir ama birçok testte olduğu gibi farklı hastalıkların da tanısında kullanılır ve testi etkileyen faktörler yine her testte olduğu

Detaylı

Boşaltım Fizyolojisi. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D.

Boşaltım Fizyolojisi. Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. Boşaltım Fizyolojisi Prof. Dr. Taner Dağcı Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ab. D. BÖBREĞİN GÖREVLERİ: Metabolizma sonucu meydana gelen artıkları ve zararlı maddeleri boşaltma Su ve plazma volümünü

Detaylı

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi = Üriner Sistem Fizyolojisi

Boşaltım Sistemi Fizyolojisi = Üriner Sistem Fizyolojisi Boşaltım Sistemi Fizyolojisi = Üriner Sistem Fizyolojisi Boşaltım Sisteminin Görevleri Vücut sıvılarının hacmi ve içeriğinin korunması, kan basıncının dengede tutulması, ph ının dengede tutulması, su-tuz

Detaylı

[embeddoc url= /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ]

[embeddoc url=  /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ] VÜCUT SIVILARI [embeddoc url= http://enfeksiyonhastaliklari.com/wp-content/uploads/2015 /10/VÜCUT-SIVILARI.docx download= all viewer= microsoft ] SODYUM ( Na+) Na+; Sodyum klor ile birlikte serumun en

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016

ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ. Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 ASİT- BAZ DENGESİ VE DENGESİZLİKLERİ Prof. Dr. Tülin BEDÜK 2016 Herhangi bir çözeltinin asitliği veya bazlığı içindeki hidrojen iyonunun (H + ) konsantrasyonuna bağlıdır. Beden sıvılarının asit-baz dengesi

Detaylı

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu

Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Gebelikte yeni gelişen Proteinüri ve Böbrek fonksiyon bozukluğu Dr.Meltem Pekpak İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi 34.Ulusal Nefroloji, Hipertansiyon, Diyaliz ve Transplantasyon 18-22 Ekim,Antalya

Detaylı

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM

GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM GENEL SORU ÇÖZÜMÜ ENDOKRİN SİSTEM 1) Aşağıdaki hormonlardan hangisi uterusun büyümesinde doğrudan etkilidir? A) LH B) Androjen C) Östrojen Progesteron D) FUH Büyüme hormonu E) Prolaktin - Testosteron 2)

Detaylı

RENAL TÜBÜLER TRANSPORT MEKANİZMALARI RÜMEYZA KAZANCIOĞLU BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ NEFROLOJİ BİLİM DALI

RENAL TÜBÜLER TRANSPORT MEKANİZMALARI RÜMEYZA KAZANCIOĞLU BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ NEFROLOJİ BİLİM DALI RENAL TÜBÜLER TRANSPORT MEKANİZMALARI RÜMEYZA KAZANCIOĞLU BEZMİALEM VAKIF ÜNİVERSİTESİ NEFROLOJİ BİLİM DALI TERMİNOLOJİ TRANSPORT TİPLERİ TÜBÜL SEGMENTLERİ AQUAPORİNLER TERMİNOLOJİ I Ekskresyon idrar ile

Detaylı

Klinik Enzimoloji. Veteriner. Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER. Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı

Klinik Enzimoloji. Veteriner. Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER. Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı Veteriner Klinik Enzimoloji Yrd. Doç. Dr. Serkan SAYINER Yakın Doğu Üniversitesi, Veteriner Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı serkan.sayiner@neu.edu.tr Hedefler 1. Enzimler hakkında kısa hatırlatma. 2.

Detaylı

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ

DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE ETKİSİ T.C. ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI VİH-YL 2007 0002 DEHİDRE KÖPEKLERDE BİKARBONATLI SODYUM KLORÜR SOLÜSYONUNUN HEMATOLOJİK VE BİYOKİMYASAL PARAMETRELERE

Detaylı

ÜRİNER SİSTEM 1-BÖBREK(2) 2-ÜRETER(2) 3-İDRAR KESESİ 4-ÜRETHRA

ÜRİNER SİSTEM 1-BÖBREK(2) 2-ÜRETER(2) 3-İDRAR KESESİ 4-ÜRETHRA ÜRİNER SİSTEM 1-BÖBREK(2) 2-ÜRETER(2) 3-İDRAR KESESİ 4-ÜRETHRA ÜRİN Üre Ürik asit Kreatinin Belirli yabancı maddeler ve onların parçalanma ürünleri Elektrolitler Su(Değişik miktarda) BÖBREĞİN ÖNEMLİ Ürin

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

2. Renal tübülüslerde ise reabsorbsiyon ve sekresyon (Tübüler reabsorbsiyon ve Tübüler sekresyon) olur.

2. Renal tübülüslerde ise reabsorbsiyon ve sekresyon (Tübüler reabsorbsiyon ve Tübüler sekresyon) olur. BÖBREK Böbreklerimiz, omurganın her iki yanında, karın boşluğu içerisinde ve bel bölgesinin biraz yukarısında yer alırlar. Her insanda iki tane böbrek bulunur. Fakat sağlıklı tek bir böbrek de normal yaşam

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI TEMEL BİLGİLER

BÖBREK HASTALIKLARI TEMEL BİLGİLER BÖBREK HASTALIKLARI TEMEL BİLGİLER Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Liv Hospital-İSTANBUL İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi 4 Aralık 2018 http://tekinakpolat.com/ogrenciler-icin- yararli-kitaplar/ Plan Böbrekler

Detaylı

Omurgalılarda Boşaltım Organı (Böbrekler) Pronefroz böbrek tipi balıkların ve kurbağaların embriyo devrelerinde görülür.

Omurgalılarda Boşaltım Organı (Böbrekler) Pronefroz böbrek tipi balıkların ve kurbağaların embriyo devrelerinde görülür. Omurgalılarda Boşaltım Organı (Böbrekler) Omurgalıların boşaltım organları böbreklerdir. Ancak omurgalılarda pronefroz, mezonefroz ve metanefroz olmak üzere üç tip böbreğe rastlanır. Pronefroz böbrek tipi

Detaylı

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI

Magnezyum (Mg ++ ) Hipermagnezemi MAGNEZYUM, KLOR VE FOSFOR METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Magnezyum (Mg ++ ) MAGNEZYUM, KLOR VE METABOLİZMA BOZUKLUKLARI Dr Ali Erhan NOKAY AÜTF Acil Tıp AD 2009 Büyük kısmı intraselüler yerleşimlidir Normal serum düzeyi: 1.5-2,5 meq/l Hücre içinde meydana gelen

Detaylı

Ayxmaz/biyoloji Homeostasi

Ayxmaz/biyoloji Homeostasi Homeostasi - Değişen dış koşullara rağmen nispeten sabit bir iç fizyolojik ortamı sürdürme sürecidir. -Böylece vücut organlarının, normal sınırlarda verimli bir şekilde çalışması sağlanır. İki ana kontrol

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

YAŞLIDA DOĞRU LABORATUVAR KULLANIMI. Dr. Kadir Kayataş SBÜ Haydarpaşa Numune SUAM

YAŞLIDA DOĞRU LABORATUVAR KULLANIMI. Dr. Kadir Kayataş SBÜ Haydarpaşa Numune SUAM YAŞLIDA DOĞRU LABORATUVAR KULLANIMI Dr. Kadir Kayataş SBÜ Haydarpaşa Numune SUAM Başlıklar 1-Doğru laboratuvar kullanımı 2-Yaşlıda laboratuvar sonuçlarını etkileyebilecek durumlar 3-Yaşlıda laboratuvar

Detaylı

İDRAR ÖRNEKLERİNDE ÖZEL TESTLER. DR.MURAT ÖKTEM / Düzen Laboratuvarlar Grubu

İDRAR ÖRNEKLERİNDE ÖZEL TESTLER. DR.MURAT ÖKTEM / Düzen Laboratuvarlar Grubu İDRAR ÖRNEKLERİNDE ÖZEL TESTLER DR.MURAT ÖKTEM / Düzen Laboratuvarlar Grubu İdrarda Özel Testler } Atılım ürünleri } Hormonlar / Metabolitler } Kortizol } Metanefrinler } Amino asitler } Organik asitler

Detaylı

Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler

Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler Böbrek ve İdrar Yollarını Etkileyen Maddeler Prof.Dr. Ender YARSAN A.Ü.Veteriner Fakültesi Farmakoloji ve Toksikoloji Anabilim Dalı İdrar söktürücüler İdrarı asitleştiren veya alkalileştiren Vücutta su

Detaylı

DOZ hastada belli bir zamanda, beklenen biyolojik yanıtı oluşturabilmek için gerekli olan ilaç miktarıdır.

DOZ hastada belli bir zamanda, beklenen biyolojik yanıtı oluşturabilmek için gerekli olan ilaç miktarıdır. DOZ hastada belli bir zamanda, beklenen biyolojik yanıtı oluşturabilmek için gerekli olan ilaç miktarıdır. 1. Etkisiz Doz 2. Terapötik Doz ( Efektif Doz, Tedavi Dozu) 3. Toksik Doz 4. Letal Doz Terapötik

Detaylı

Kan Akımı. 5000 ml/dk. Kalp Debisi DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VII. Dr. Nevzat KAHVECİ

Kan Akımı. 5000 ml/dk. Kalp Debisi DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VII. Dr. Nevzat KAHVECİ MERKEZİ SİNİR SİSTEMİNİN İSKEMİK YANITI DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VII Dr. Nevzat KAHVECİ Kan basıncı 60 mmhg nın altına düştüğünde uyarılırlar. En fazla kan basıncı 1520 mmhg ya düştüğünde uyarılır.

Detaylı

Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler

Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler Üriner Sistem Taş Hastalığında Metabolik Değerlendirmede Kullandığım Algoritmler Hikaye: aşağıdaki özellikler sorulmalıdır. Diyet ve sıvı alımı ( et, süt, sodyum, potasyum, askorbik asit ) İlaç alımı :

Detaylı

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ

DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ DÖNEM 2- I. DERS KURULU AMAÇ VE HEDEFLERİ Kan, kalp, dolaşım ve solunum sistemine ait normal yapı ve fonksiyonların öğrenilmesi 1. Kanın bileşenlerini, fiziksel ve fonksiyonel özelliklerini sayar, plazmanın

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Çocuk Nefroloji BD Olgu Sunumu 24 Ekim 2017 Salı Uzman Dr. Mehtap Ezel Çelakıl DR.MEHTAP EZEL ÇELAKIL 4YAŞ ERKEK HASTA Şikayeti:

Detaylı

TİP 2 DİYABETİK BİREYLERDE GLOMERULAR FİLTRASYON HIZI HESAPLAMADA KULLANILAN ÜÇ FARKLI YÖNTEMİN KARŞILAŞTIRILMASI

TİP 2 DİYABETİK BİREYLERDE GLOMERULAR FİLTRASYON HIZI HESAPLAMADA KULLANILAN ÜÇ FARKLI YÖNTEMİN KARŞILAŞTIRILMASI TİP 2 DİYABETİK BİREYLERDE GLOMERULAR FİLTRASYON HIZI HESAPLAMADA KULLANILAN ÜÇ FARKLI YÖNTEMİN KARŞILAŞTIRILMASI Fatih Orkun Kundaktepe 1, Mustafa Genco Erdem 2, Serife Aysen Helvaci 3 1 Sağlık Bilimleri

Detaylı

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI

BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI BİYOKİMYA ANABİLİM DALI LİSANSÜSTÜ DERS PROGRAMI SAĞLIK BİLİMLERİ ENSİTÜSÜ İ Yüksek Lisans Programı SZR 101 Bilimsel Araştırma Ders (T+ U) 2+2 3 6 AD SZR 103 Akılcı İlaç Kullanımı 2+0 2 5 Enstitünün Belirlediği

Detaylı

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings

VÜCUT SIVILARI. Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN. Copyright 2004 Pearson Education, Inc., publishing as Benjamin Cummings VÜCUT SIVILARI Yrd.Doç.Dr. Önder AYTEKİN Su Dengesi Vücudumuzun önemli bir bölümü sudan oluşur ve su dengesi vücudun en önemli sorunlarından birisidir. Günlük olarak alınan ve vücuttan atılan su miktarı

Detaylı

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Halil Yazıcı 1, Abdullah Özkök 1, Yaşar Çalışkan 1, Ayşegül Telci 2, Alaattin Yıldız 1 ¹İstanbul

Detaylı

Kolesterol Metabolizması. Prof. Dr. Fidancı

Kolesterol Metabolizması. Prof. Dr. Fidancı Kolesterol Metabolizması Prof. Dr. Fidancı Kolesterol oldukça önemli bir biyolojik moleküldür. Membran yapısında önemli rol oynar. Steroid hormonların ve safra asitlerinin sentezinde öncül maddedir. Diyet

Detaylı

Birinci Basamakta Böbrek Hasarının Değerlendirilmesi Proteinüri; Kimde, Nasıl Bakılmalı, Nasıl Değerlendirilmeli?

Birinci Basamakta Böbrek Hasarının Değerlendirilmesi Proteinüri; Kimde, Nasıl Bakılmalı, Nasıl Değerlendirilmeli? Birinci Basamakta Böbrek Hasarının Değerlendirilmesi Proteinüri; Kimde, Nasıl Bakılmalı, Nasıl Değerlendirilmeli? Dr. İhsan ERGÜN Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Gerçek bir pozitiflik söz konusu mudur?

Detaylı

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr.

Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi. Dr. Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesinde İzlenen Olgularda Akut Böbrek Hasarı ve prifle Kriterlerinin Tanı ve Prognozdaki Önemi Dr. Aslı KANTAR GİRİŞ GENEL BİLGİLER Akut böbrek hasarı (ABH) yenidoğan yoğun bakım

Detaylı

Yrd.Doç.Dr. Erdal Balcan 1

Yrd.Doç.Dr. Erdal Balcan 1 VÜCUTTA ASİT-BAZ DENGESİ BOZUKLUKLARI ASİDOZ Kan ph ının ALKALOZ Kan ph ının ASİDOZLAR: Vücut ekstrasellüler sıvılarında H + artmasından ya da bazların azalmasından ileri gelir. Vücut normal ph ının (7.35-7.45)

Detaylı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı

Arter Kan Gazı Değerlendirmesi. Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Arter Kan Gazı Değerlendirmesi Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Nefroloji Bilim Dalı Asit-Baz Dengesine Farklı Yaklaşımlar Seifter JL: N Engl

Detaylı

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı.

Fizyoloji. Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri. Dr. Deniz Balcı. Fizyoloji Vücut Sıvı Bölmeleri ve Özellikleri Dr. Deniz Balcı deniz.balci@neu.edu.tr Ders İçeriği 1 Vücut Sıvı Bölmeleri ve Hacimleri 2 Vücut Sıvı Bileşenleri 3 Sıvıların Bölmeler Arasındaki HarekeF Okuma

Detaylı

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay ANEMİYE YAKLAŞIM Dr Sim Kutlay KBH da Demir Eksikliği Nedenleri Gıda ile yetersiz demir alımı Üremiye bağlı anoreksi,düşük proteinli (özellikle hayvansal) diyetler Artmış demir kullanımı Eritropoez stimule

Detaylı

Toksisiteye Etki Eden Faktörler

Toksisiteye Etki Eden Faktörler Toksisiteye Etki Eden Faktörler Toksik etki (toksisite) Tüm ksenobiyotiklerin biyolojik sistemlerde oluşturdukları zararlı etki. 2 Kimyasal Madde ile İlgili Faktörler Bir kimyasal maddenin metabolizmasında

Detaylı

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin

Propiverin HCL Etki Mekanizması. Bedreddin Seçkin Propiverin HCL Etki Mekanizması Bedreddin Seçkin 24.10.2015 Propiverin Çift Yönlü Etki Mekanizmasına Sahiptir Propiverin nervus pelvicus un eferent nörotransmisyonunu baskılayarak antikolinerjik etki gösterir.

Detaylı

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ...

BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... BÖLÜM I HÜCRE FİZYOLOJİSİ... 1 Bilinmesi Gereken Kavramlar... 1 Giriş... 2 Hücrelerin Fonksiyonel Özellikleri... 2 Hücrenin Kimyasal Yapısı... 2 Hücrenin Fiziksel Yapısı... 4 Hücrenin Bileşenleri... 4

Detaylı

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır.

Normalde kan potasyum seviyesi 3,6-5,0 mmol/l arasındadır. POTASYUM K+; Potasyum yaşam için gerekli önemli bir mineraldir. Hücre içinde bol miktarda bulunur. Hücre içindeki kimyasal ortamın ana elementidrir. Hergün besinlerle alınır ve idrarla atılır. Potasyum

Detaylı

RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA SODYUM ATILIMI, BÖBREK HASARI VE EKOKARDİYOGRAFİK PARAMETRELERİN İLİŞKİSİ

RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA SODYUM ATILIMI, BÖBREK HASARI VE EKOKARDİYOGRAFİK PARAMETRELERİN İLİŞKİSİ RENAL TRANSPLANT ALICILARINDA SODYUM ATILIMI, BÖBREK HASARI VE EKOKARDİYOGRAFİK PARAMETRELERİN İLİŞKİSİ Emre Tutal 1, Bahar Gürlek Demirci 1, Siren Sezer 1, Saliha Uyanık 2, Özlem Özdemir 3, Turan Çolak

Detaylı

LABORATUVARDA HATA KAYNAKLARI

LABORATUVARDA HATA KAYNAKLARI LABORATUVARDA HATA KAYNAKLARI Prof. Dr. Melahat DİRİCAN Tıbbi kararların % 60-80 i laboratuvar verileri ile alınmakta Hatalı sonuçlar tıbbi hatanın en önemli nedenlerinden biridir. Olguların % 25 de hatalı

Detaylı

DETAYLI KADIN CHECK- UP

DETAYLI KADIN CHECK- UP DETAYLI KADIN CHECK- UP Detaylı kadın check-up programında : tam kan sayımı anemi ( kansızlık ), enfeksiyon hastalıklarının taraması, tam idrar tahlili, açlık kan şekeri, 3 aylık kan şekeri bilançosu,

Detaylı

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI

BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI BÖBREK YETMEZLİĞİ TANI VE TEDAVİ SEÇENEKLERİ DR MÜMTAZ YILMAZ EÜTF İÇ HASTALIKLARI NEFROLOJİ BİLİM DALI Kronik böbrek hastalığı-tanım Glomerül filtrasyon hızında (GFH=GFR) azalma olsun veya olmasın, böbrekte

Detaylı

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar?

BÖBREK HASTALIKLARI. Prof. Dr. Tekin AKPOLAT. Böbrekler ne işe yarar? BÖBREK HASTALIKLARI Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Böbrekler ne işe yarar? Böbreğin en önemli işlevi kanı süzmek, idrar oluşturmak ve vücudun çöplerini (artık ürünleri) temizlemektir. Böbrekte oluşan idrar, idrar

Detaylı

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel

LİPOPROTEİNLER. Lipoproteinler; Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı. stabilize edilmeleri gerekir. kanda lipidleri taşıyan özel LİPOPROTEİNLER LİPOPROTEİNLER Lipidler plazmanın sulu yapısından dolayı sınırlı olarak çözündüklerinden, taşınmaları için stabilize edilmeleri gerekir. Lipoproteinler; komplekslerdir. kanda lipidleri taşıyan

Detaylı

SİSTİNOZİS KAYIT SİSTEMİ VERİ ALANLARI (*) ile belirtilen alanların doldurulması zorunludur. Hasta Demografik Bilgileri

SİSTİNOZİS KAYIT SİSTEMİ VERİ ALANLARI (*) ile belirtilen alanların doldurulması zorunludur. Hasta Demografik Bilgileri SİSTİNOZİS KAYIT SİSTEMİ VERİ ALANLARI (*) ile belirtilen alanların doldurulması zorunludur. Hasta Demografik Bilgileri Adı Soyadı*... Hastanızın ad, ikinci ad (varsa) ve soyadının baş harflerini giriniz

Detaylı

KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET

KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLUKLARI DİYABET KARBOHİDRAT METABOLİZMASI BOZUKLULARI DIABETES MELLITUS Diabetes mellitus, direkt olarak insülin direnci, yetersiz insülin salımı veya aşırı glukagon salımı

Detaylı

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI. Dönem II. TIP 2040 ENDOKRİN ve ÜROGENİTAL SİSTEMLER DERS KURULU

YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI. Dönem II. TIP 2040 ENDOKRİN ve ÜROGENİTAL SİSTEMLER DERS KURULU YÜKSEK İHTİSAS ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2018-2019 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI Dönem II TIP 2040 ÜROGENİTAL 04.03.2019-12.04.2019 DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM 16 2x2 18 ve EMBRİYOLOJİ 22 5x2 27 FİZYOLOJİ 31-31

Detaylı

Asit ve baz dengesi. Dr. Emre Tutal Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD

Asit ve baz dengesi. Dr. Emre Tutal Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD Asit ve baz dengesi Dr. Emre Tutal Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji BD Asit-Baz dengesi Normal sağlık, büyüme ve gelişme için şart Asit-Baz bozuklukları Neonat ve çocuklarda büyüme-gelişme

Detaylı

Kronik Böbrek Hastalarında Beslenme Belirteci Olarak Albüminin Rolü

Kronik Böbrek Hastalarında Beslenme Belirteci Olarak Albüminin Rolü Kronik Böbrek Hastalarında Beslenme Belirteci Olarak Albüminin Rolü Dr. Soner Duman Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Bornova, İzmir Tanım Yetersiz, aşırı veya dengesiz alınan

Detaylı

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER

CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER CANLILARIN YAPISINDA BULUNAN TEMEL BİLEŞENLER Canlıların yapısında bulunan moleküller yapısına göre 2 ye ayrılır: I. İnorganik Bileşikler: Bir canlı vücudunda sentezlenemeyen, dışardan hazır olarak aldığı

Detaylı

ph = 6,1 + log [CO 2 ]

ph = 6,1 + log [CO 2 ] ASİT-BAZ DENGESİ Asit-baz dengesi tanımı Biyolojik reaksiyonların hepsi optimum bir ph ortamında normal olarak cereyan ederler; ortamın ph değerinin değişmesi, önemli bozukluklara neden olur. Organizmada

Detaylı

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ

RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ RENOVASKÜLER HİPERTANSİYON ŞÜPHESİ OLAN HASTALARDA KLİNİK İPUÇLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ DR. NİHAN TÖRER TEKKARIŞMAZ 20.05.2010 Giriş I Renovasküler hipertansiyon (RVH), renal arter(ler) darlığının neden

Detaylı

Asit Baz Dengesi Hedefler

Asit Baz Dengesi Hedefler KAN GAZI Hedefler asit-baz dengesini tanımlamakta kullanılan bazı temel terimler hangi bozukluğun mevcut olduğunu hızlıca belirleme uygun kompanzasyon var mı ayırıcı tanıyı yapmak Asit Baz Dengesi Tanımlar

Detaylı

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU

LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU LABORATUVAR TESTLERİNİN KLİNİK YORUMU Alanin Transaminaz ( ALT = SGPT) : Artmış alanin transaminaz karaciğer hastalıkları ( hepatosit hasarı), hepatit, safra yolu hastalıklarında ve ilaçlara bağlı olarak

Detaylı

ĐÇERĐK. Vitamin B6 Formları. LOGO www.themegallery.com. Tarihsel Bakış. Yapısal Formüller. 4 Piridoksin Piridoksal Piridoksamin Piridoksal-fosfat

ĐÇERĐK. Vitamin B6 Formları. LOGO www.themegallery.com. Tarihsel Bakış. Yapısal Formüller. 4 Piridoksin Piridoksal Piridoksamin Piridoksal-fosfat LOGO ĐÇERĐK Tarihsel Bakış B6 Vitamininin Genel Özellikleri Kimyasal Ve Biyolojik Fonksiyonları Biyokimyasal Fonksiyonları YRD. DOÇ. DR. BEKİR ÇÖL SUNAN: DUYGU BAHÇE Emilim, Transport ve Metabolizma İmmün

Detaylı

* Kemoreseptör *** KEMORESEPTÖR REFLEKS

* Kemoreseptör *** KEMORESEPTÖR REFLEKS KEMORESEPTÖR REFLEKS DOLAŞIM SİSTEMİ FİZYOLOJİSİ VI Dr. Nevzat KAHVECİ Kemoreseptörler, kimyasal duyarlılığı olan hücrelerdir. Kan basıncı 80 mmhg nin altına düştüğünde uyarılırlar. 1- Oksijen yokluğu

Detaylı

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Pediatri, Ankara, Türkiye 2. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Endokrinoloji, Ankara, Türkiye 3

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Genel Pediatri, Ankara, Türkiye 2. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pediatrik Endokrinoloji, Ankara, Türkiye 3 OBEZ ÇOCUK VE ADOLESANLARDA KREATİNİN KLERENSİNDE ARTIŞ METABOLİK SENDROMU OLANLARDA İSE SİSTATİN-C DÜZEYİ ARTIŞI OLASI BÖBREK HASARININ İLK GÖSTERGELERİDİR Dilşah Önerli Salman 1, Zeynep Kaba Şıklar 2,

Detaylı

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL

Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI DÜZENLEMEK İÇİN PRONEL Rumen Kondisyoneri DAHA İYİ Protein Değerlendirilmesi Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi Karlılık BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK, RUMEN METABOLİZMASINI

Detaylı

RUMİNANTLARDA KALSİYUM,FOSFOR VE MAGNEZYUM YETMEZLİKLERİ-1

RUMİNANTLARDA KALSİYUM,FOSFOR VE MAGNEZYUM YETMEZLİKLERİ-1 RUMİNANTLARDA KALSİYUM,FOSFOR VE MAGNEZYUM YETMEZLİKLERİ-1 Kalsiyum, fosfor ve magnezyum, kas yapısı, fizyolojik olaylar ve birçok dokunun normal fonksiyonları için gereklidir. Kemik formasyonu, kas kontraksiyonu,

Detaylı

Hemodiyaliz Hastalarında Serum Visfatin Düzeyi İle Kardiyovasküler Hastalık Ve Serum Biyokimyasal Parametreleri Arasındaki İlişki

Hemodiyaliz Hastalarında Serum Visfatin Düzeyi İle Kardiyovasküler Hastalık Ve Serum Biyokimyasal Parametreleri Arasındaki İlişki Hemodiyaliz Hastalarında Serum Visfatin Düzeyi İle Kardiyovasküler Hastalık Ve Serum Biyokimyasal Parametreleri Arasındaki İlişki Nimet Aktaş*, Mustafa Güllülü, Abdülmecit Yıldız, Ayşegül Oruç, Cuma Bülent

Detaylı

Adrenal Korteks Hormonları

Adrenal Korteks Hormonları Adrenal Korteks Hormonları Doç. Dr.Fadıl Özyener Fizyoloji AD Bu derste öğrencilerle Adrenal korteks hormonlarının (AKH) sentez ve salgılanması, organizmadaki hücre, doku ve sistemlerde genel fizyolojik

Detaylı

ÖDEMATÖZ DURUMLARA YAKLAŞIM AİBÜ İZZET BAYSAL TIP FAKÜLTESİ NEFROLOJİ BİLİM DALI

ÖDEMATÖZ DURUMLARA YAKLAŞIM AİBÜ İZZET BAYSAL TIP FAKÜLTESİ NEFROLOJİ BİLİM DALI ÖDEMATÖZ DURUMLARA YAKLAŞIM AİBÜ İZZET BAYSAL TIP FAKÜLTESİ NEFROLOJİ BİLİM DALI KAYNAKLAR 1. Clinical Physiology of Acid-Base and Electrolyte Disorders Burton David Rose 5. Baskı 2. Comrehensive Clinical

Detaylı

Polikistik Böbrek Hastalığında Yeni Tedavi Yaklaşımları

Polikistik Böbrek Hastalığında Yeni Tedavi Yaklaşımları Polikistik Böbrek Hastalığında Yeni Tedavi Yaklaşımları Prof. Dr. Tevfik Ecder İstanbul Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Otozomal Dominant Polikistik Böbrek Hastalığı Ecder T, Fick-Brosnahan GM, Schrier

Detaylı

hs-troponin T ve hs-troponin I Değerlerinin Farklı egfr Düzeylerinde Karşılaştırılması

hs-troponin T ve hs-troponin I Değerlerinin Farklı egfr Düzeylerinde Karşılaştırılması hs-troponin T ve hs-troponin I Değerlerinin Farklı egfr Düzeylerinde Karşılaştırılması Tuncay Güçlü S.B. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıbbi Biyokimya Bölümü 16-18 Ekim 2014, Malatya GİRİŞ Kronik

Detaylı

Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri.

Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri. Asid-baz dengesi ph Başlıca organizma sıvılarının ve salgılarının ortalama ph değerleri. Organizma sıvıları, salgıları Ortalama ph Kan 7.4 Süt 6.7 Safra 7.8 İdrar 6.0 Pankreas özsuyu 8.0 Bağırsak özsuyu

Detaylı

BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ II. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006

BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ II. Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 BÖBREK FONKSİYON TESTLERİ II Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2006 1 Tübüler fonksiyon testleri Konsantrasyon testleri Sıvı kısıtlama testi Vazopressin konsantrasyon testi Osmolalite ölçümü

Detaylı

İntrasellüler Sıvı (Hücre İçi Sıvı) Extrasellüler Sıvı (Hücre Dışı Sıvı) Total Vücut Suyu 60 = 42 lt Vücut Sıvı Bölmelerini Etkileyen Faktörler

İntrasellüler Sıvı (Hücre İçi Sıvı) Extrasellüler Sıvı (Hücre Dışı Sıvı) Total Vücut Suyu 60 = 42 lt Vücut Sıvı Bölmelerini Etkileyen Faktörler Vücut ağırlığının yaklaşık %60 ını su oluşturur. Ölçümünde Deuterium Oksid kullanılır. Yağ dokusu ve yaş ile ters, kas dokusu ile doğru orantılıdır. Total vücut suyu, genel anlamda iki büyük kompartmanda

Detaylı

Glikoz, Amino asitler vs: Organik Besin Maddelerinin Geri Emilimi

Glikoz, Amino asitler vs: Organik Besin Maddelerinin Geri Emilimi Glikoz, Amino asitler vs: Organik Besin Maddelerinin Geri Emilimi Proksimal tubuluslar renal korpusküllerden hergün filtre edilen büyük miktardaki organik besin maddelerinin başlıca geri emilim yeridir.

Detaylı

2x2=4 her koşulda doğru mudur? doğru yanıt hayır olabilir mi?

2x2=4 her koşulda doğru mudur? doğru yanıt hayır olabilir mi? ÇOCUKLARDA İLAÇ KULLANIMINDA FARMAKOKİNETİK VE FARMAKODİNAMİK FARKLILIKLAR 17.12.2004 ANKARA Prof.Dr. Aydın Erenmemişoğlu ÇOCUKLARDA İLAÇ KULLANIMINDA FARMAKOKİNETİK VE 2x2=4 her koşulda doğru mudur? doğru

Detaylı

24 Ekim 2014/Antalya 1

24 Ekim 2014/Antalya 1 Kronik Böbrek Hastalığının Kontrolü ve Yönetimi Doç. Dr. Öznur USTA YEŞİLBALKAN Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi İç Hastalıkları Hemşireliği o.u.yesilbalkan@ege.edu.tr 24 Ekim 2014/Antalya 1 SUNUM

Detaylı

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi

VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER. Boşaltım Sistemi VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER Boşaltım Sistemi İNSANLARDA BOŞALTIMIN AMACI NEDİR? VÜCUDUMUZDAN HANGİ ATIK MADDELER UZAKLAŞTIRILIR? İDRAR SU TUZ KARBONDİOKSİT BESİN ATIKLARI ÜRE ATIK MADDELERİ VÜCUDUMUZDAN HANGİ

Detaylı

Yeni Tanı Hipertansiyon Hastalarında Tiyol Disülfid Dengesi

Yeni Tanı Hipertansiyon Hastalarında Tiyol Disülfid Dengesi Yeni Tanı Hipertansiyon Hastalarında Tiyol Disülfid Dengesi İhsan Ateş 1, Nihal Özkayar 2,Bayram İnan 1, F. Meriç Yılmaz 3, Canan Topçuoğlu 3, Özcan Erel 4, Fatih Dede 2, Nisbet Yılmaz 1 1 Ankara Numune

Detaylı

Konu 10-11: Yaşlılığa Bağlı Üriner Sistem Değişiklikleri ve Yaşlılıkta Sık Görülen Üriner Sistem Hastalıkları

Konu 10-11: Yaşlılığa Bağlı Üriner Sistem Değişiklikleri ve Yaşlılıkta Sık Görülen Üriner Sistem Hastalıkları Konu 10-11: Yaşlılığa Bağlı Üriner Sistem Değişiklikleri ve Yaşlılıkta Sık Görülen Üriner Sistem Hastalıkları 1. Yaşlılığa Bağlı Üriner Sistem Değişiklikleri Genital sistemde atrofi, mukozalarda kuruluk

Detaylı

SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER

SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER SEVELAMER HEMODİYALİZ HASTALARINDA SERUM ELEKTROLİT DÜZEYİ, METABOLİK VE KARDİOVASKÜLER RİSKLERİ VE SAĞKALIMI ETKİLER Siren SEZER, Şebnem KARAKAN, Nurhan ÖZDEMİR ACAR. Başkent Üniversitesi Nefroloji Bilim

Detaylı

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları

Olgular. Kan Gazı Değerlendirilmesi Sunum planı. AKG Endikasyonları Sunum planı Olgularla Kan Gazı Değerlendirilmesi Dr. Ayhan ÖZHASENEKLER Acil Tıp Uzmanı Diyarbakır Devlet Hastanesi Neden Arteryel Kan Gazı ( AKG)? Değerlendirilen Parametreler Neler? Asit-Baz Dengesi

Detaylı

BOŞALTIM, ENDOKRİN VE ÜROGENİTAL SİSTEMLER

BOŞALTIM, ENDOKRİN VE ÜROGENİTAL SİSTEMLER T. C. SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM II BOŞALTIM, ENDOKRİN VE ÜROGENİTAL SİSTEMLER I V. D E R S K U R U L U (06 ŞUBAT 2017 17 MART 2017) DERS PROGRAMI

Detaylı

Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım

Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım Karaciğer Fonksiyon Bozukluklarına Yaklaşım Dr. Sıtkı Sarper SAĞLAM DR.SITKI SARPER SAĞLAM - KEAH ACİL TIP KLİNİK SUNUMU 04.10.2011 1 Netter in Yeri: DR.SITKI SARPER SAĞLAM - KEAH ACİL TIP KLİNİK SUNUMU

Detaylı

ÜRİNER SİSTEMİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN

ÜRİNER SİSTEMİ. Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN ÜRİNER SİSTEMİ Yrd. Doç. Dr. Kadri KULUALP Yrd. Doç. Dr. Önder AYTEKİN ÜRİNER SİSTEM Vücutta, hücresel düzeyde gerçekleşen kimyasal olaylar sonucunda ortaya çıkan başta üre olmak üzere diğer atık maddeler

Detaylı

SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: POTASYUM

SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: POTASYUM SIVI ELEKTROLİT TEMEL BİLGİLER: POTASYUM Prof. Dr. Tekin AKPOLAT Liv Hospital-İSTANBUL İstinye Üniversitesi Tıp Fakültesi 14 Aralık 2018 http://tekinakpolat.com/ogrenciler-icin- yararli-kitaplar/ http://tekinakpolat.com/sivi-elektrolit/

Detaylı

Su/Sıvı Tüketmeli? Dr. Rengin ELSÜRER AFŞARŞ

Su/Sıvı Tüketmeli? Dr. Rengin ELSÜRER AFŞARŞ Kronik Böbrek Hastası Ne Kadar Su/Sıvı Tüketmeli? Dr. Rengin ELSÜRER AFŞARŞ Hipertansiyon i Diyabet Nefrotoksinler Kilo kontrolü Su/sıvı tüketimi Clin J Am Soc Nephrol. 6: 2558-2560, 2011. Doktorum bana

Detaylı

NUTRI -PASS. Amonyak ve çözünebilir protein bağlayıcı DAHA İYİ

NUTRI -PASS. Amonyak ve çözünebilir protein bağlayıcı DAHA İYİ Amonyak ve çözünebilir protein bağlayıcı NUTRI -PASS DAHA İYİ Protein Kullanımı Enerji Kullanımı Süt Kalitesi Karaciğer Fonksiyonları Döl Verimi BY-PASS PROTEİN ÜRETİMİNİ VE ENERJİ ÇEVRİMİNİ ARTTIRMAK,

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler

Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler EGZERSİZ VE KAN Kanın fonksiyonel olarak üstlendiği görevler Akciğerden dokulara O2 taşınımı, Dokudan akciğere CO2 taşınımı, Sindirim organlarından hücrelere besin maddeleri taşınımı, Hücreden atık maddelerin

Detaylı

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler

ENDOKRİN BEZ EKZOKRİN BEZ. Tiroid bezi. Deri. Hormon salgısı. Endokrin hücreler Kanal. Kan akımı. Ter bezi. Ekzokrin hücreler ENDOKRİN SİSTEM Endokrin sistem, sinir sistemiyle işbirliği içinde çalışarak vücut fonksiyonlarını kontrol eder ve vücudumuzun farklı bölümleri arasında iletişim sağlar. 1 ENDOKRİN BEZ Tiroid bezi EKZOKRİN

Detaylı

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi

Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Tedavisi: Bugün Neredeyiz? Dr. Yunus Erdem Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Ünitesi Hipertansiyon Sıklık Yolaçtığı sorunlar Nedenler Kan basıncı hedefleri Tedavi Dünyada Mortalite

Detaylı

HAYVANLARDA BOŞALTIM SİSTEMLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU

HAYVANLARDA BOŞALTIM SİSTEMLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU HAYVANLARDA BOŞALTIM SİSTEMLERİ YRD. DOÇ. DR. ASLI SADE MEMİŞOĞLU BOŞALTIM SİSTEMİ Kan, gözyaşı, ter gibi sıvıların tadı tuzludur çünkü hücreler arası sıvı ile çok benzer içeriğe sahiptir. Bu sıvının içeriği

Detaylı

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 24 ARALIK MART 2019)

DÖNEM II DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 24 ARALIK MART 2019) 2018-2019 DERS YILI SİNDİRİM VE METABOLİZMA DERS KURULU ( 24 ARALIK 2018 01 MART 2019) DERSLER TEORİK PRATİK TOPLAM Anatomi 26 5X2 36 Fizyoloji 22 4X2 30 Histoloji ve Embriyoloji 12 6X2 24 Tıbbi Biyokimya

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/5) Yeterlilik Testleri Sağlayıcısı Adresi : Maslak Mah. AOS 55. Sokak 42 Maslak No:2A Daire: 231 (A9/07) Sarıyer 34398 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel : 0 212 241 26 53 Faks

Detaylı