YAŞAM ALANIMIZ KAMUSAL (RESMİ) ALAN SOSYAL ALAN GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "YAŞAM ALANIMIZ KAMUSAL (RESMİ) ALAN SOSYAL ALAN GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI"

Transkript

1 YAŞAM ALANIMIZ ÖZEL ALAN SOSYAL ALAN KAMUSAL (RESMİ) ALAN GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI PROTOKOL KURALLARI SOSYAL ALANDA GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI; KAMUSAL ALANDA PROTOKOL KURALLARI UYGULANIR.

2 PROTOKOLÜN ANLAM VE ÖNEMİ PROTOKOL; KAMUSAL YAŞAMDA TÖRENSEL VE BİÇİMSEL DAVRANIŞ KURALLARI BÜTÜNÜDÜR. PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARININ AMACI BİREYSEL, KURUMSAL VE ULUSAL ONURU VE SAYGINLIĞI KORUMAKTIR.

3 BİR YÖNETİCİNİN BAŞARISINI %34 TEMSİL NİTELİĞİ (Protokol) %33 BİLGİ VE BECERİSİ (işi) %33 KİŞİLİĞİ OLUŞTURUR. ** BAŞARI PROTOKOLDE GİZLİDİR.

4 PROTOKOL KURALLARININ TAM OLARAK UYGULANDIĞI YERLER YÖNETİCİLERİN MAKAM ODALARI RESMİ OTOMOBİLLER TOPLANTILAR TÖRENLER RESMİ DAVET VE ZİYAFETLER

5 KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA EN ÖNEMLİ KİŞİLER KONUKLAR (Özel, sosyal ve kamusal alanda) YÖNETİCİLER (Kamusal alanda) HANIMLAR (Sosyal alanda)

6 KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA BİR İNSANIN İMAJI, KIYAFETİYLE NEZAKETİ, DAVRANIŞIYLA BİLGİSİ, KONUŞMASIYLA GÖRGÜSÜ, YEMESİ VE İÇMESİYLE ORTAYA ÇIKAR.

7 PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARININ TEMELİ SAYGI VE NEZAKETTİR. KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA; KONUKLARA ÜSTLERE HANIMLARA SAYGI VE NEZAKET ESASTIR.

8 PROTOKOL KİŞİYE, KURUMA VE DEVLETE HAK ETTİĞİ VE LÂYIK OLDUĞU SAYGI VE İTİBARI GÖSTERMEKTİR. BİR KİŞİNİN PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARINA ÖNEM VERMEMESİ VE BUNLARA UYMAMASI; ÖNCE KENDİSİNİN, SONRA TAŞIDIĞI UNVANIN, ÇALIŞTIĞI KURUMUN VE TEMSİL ETTİĞİ MAKAMIN İTİBARINI DÜŞÜRÜR.

9 PROTOKOLDE TEMSİL ESASTIR. KAMUSAL YAŞAMDA, KİMSE KENDİNİ TEMSİL ETMEZ. TAŞIDIĞI UNVANI VE ÇALIŞTIĞI KURUMU TEMSİL EDER. & KİŞİNİN TEMSİL NİTELİĞİ; KILIK-KIYAFETİ, KONUŞMA VE DAVRANIŞI, YEME-İÇMESİ; PROTOKOL, SAYGI, GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARINA UYMASI İLE ORTAYA ÇIKAR.

10 KURUMLARARASI İŞ VE İLİŞKİLERDE GÖRÜŞMELERDE TELEFONDA KONUŞMADA YAZIŞMALARDA İMZALARDA DAVRANIŞLARDA KABULLERDE ZİYARETTE KARŞILAMADA AĞIRLAMADA DÜZEY EŞİTLİĞİ, DENKLİK VE KARŞILIKLILIK ESASTIR.

11 PROTOKOLDE MAKAM VE UNVAN ESASTIR. BU YÜZDEN, MAKAMA VE UNVANA SAYGI ESASTIR. & PROTOKOLDE (KAMUSAL YAŞAMDA) AKADEMİK UNVAN SAHİBİ OLMAK, YAŞLI OLMAK VE/VEYA HANIM OLMAK ÖNCELİK SAĞLAMAZ. HANIM OLMAK VE/VEYA YAŞLI OLMAK SOSYAL YAŞAMDA ÖNCELİK SAĞLAR.

12 PROTOKOL VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARINI BİLMEK; KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA İNSANA GÜVEN VERİR, ÜSTÜNLÜK VE SAYGINLIK SAĞLAR. BU KURALLARA UYAN KİŞİLER İŞ YAŞAMINDA FARK EDİLİR, TAKDİR EDİLİR TERCİH EDİLİR ve YÜKSELTİLİRLER.

13 KAMUSAL YAŞAMDA HER DAVRANIŞIN BİR ANLAMI VE YORUMU VARDIR. ZİRA, KAMUSAL YAŞAMDA DAVRANIŞLAR; ÜST E, AST A VE EŞİTE KARŞI DAİMA FARKLIDIR. ÜST E KARŞI SAYGI, AST A KARŞI ÜSTÜNLÜK, EŞİTE KARŞI KARŞILIKLILIK VE NEZAKET ESASTIR.

14 1. MAKAMDA, RESMİ ARABADA, TOPLANTI VE TÖRENLERDE, RESMİ DAVET VE ZİYAFETLERDE BÜTÜN DAVRANIŞLAR RESMİDİR. (PROTOKOL KURALLARINA TABİDİR.) 2. KURUM İÇİNDE DAVRANIŞ KURALLARI KURUMSALDIR. KURUM KÜLTÜRÜRÜNE BAĞLIDIR. 3. AST ÜST İLİŞKİLERİ, MAKAMDA DA OLSA, BİREBİR OLARAK DAİMA ÖZEL VE KİŞİSELDİR. YAKINLIĞA VE SAMİMİYETE BAĞLIDIR. 4. KAMUSAL (RESMİ) VE SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI DAİMA ÜÇÜNCÜ (YABANCI) KİŞİNİN YANINDA BAŞLAR.

15 KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA SELAM VERMEK, HİTAP ETMEK, TANITMAK TOKA ETMEK, ÖPMEK/ÖPÜŞMEK AYAKTA DURMAK, OTURMAK, TELEFONDA KONUŞMAK, AYAKKABI VE ÇORAP GİYMEK, SAAT, KEMER VE KRAVAT TAKMAK, ÇAY İÇMEK, ÇORBA İÇMEK, MEYVE YEMEK, HEDİYE ALMAK / VERMEK TEŞEKKÜR ETMEK ÖNEMLİDİR. ÇÜNKÜ; ÖZEL, SOSYAL VE KAMUSAL YAŞAMDA FARKLIDIR.

16 MAKAM PROTOKOLÜ

17 TOPLANTI PROTOKOLÜ TEK BAŞKANLI VE TEK TARAFLI TOPLANTI DÜZENİ BAŞKAN TEK BAŞKANLI ÇİFT TARAFLI TOPLANTI DÜZENİ BAŞKAN KONUK EVSAHİBİ

18 EŞBAŞKANLI VE ÇİFT TARAFLI TOPLANTI DÜZENİ EŞBAŞKAN 1 1 EŞBAŞKAN BAŞKANLARIN DÜZEY OLARAK, ÜYELERİN SAYI OLARAK EŞİTLİĞİ ESASTIR.

19 İKİ BAŞKANLI TEK TARAFLI TOPLANTI DÜZENİ ÜSTBŞK. ASTBŞK

20 ÇAĞDAŞ KATILIMCI TOPLANTI DÜZENİ BAŞKAN

21 TAŞIT PROTOKOLÜ MAKAM OTOMOBİLİNDE OTURMA DÜZENİ (KSMT: Koruma, sekreter, memur, mihmandar, tercüman) Ş KSMT 1 MA- 2 KAM Ş KSMT 1 2 BOŞ

22 RESMÎ TAŞITLARDA OTURMA DÜZENİ Ş Ş

23 TAKSİLERDE OTURMA DÜZENİ (Ş: Şoför, H: Hanım, E: Erkek) Ş E2 E1 H Ş E H2 H1

24 OTOMOBİLİ SAHİBİNİN KULLANDIĞI ÖZEL TAŞITLARDA OTURMA DÜZENİ (K: Konuk, KE: Konuk Erkek, KH: Konuk Hanım; EH: Evsahibi Hanım) Ş 1 K BOŞ BOŞ Ş 1 KE 3 EH 2 KH

25 YÖNETİM DİLİNDE RİCA ETMEK, EMİR VERMEKTİR. ÜSTLERE VE DENKLERE ARZ; ASTLARA RİCA EDİLİR. & İMZA, KİŞİYİ VE KİŞİLİĞİ TEMSİL EDER. İMZA KİŞİNİN ADINI VE/VEYA SOYADINI ELYAZISIYLA OKUNABİLİR BİÇİMDE YAZMASIDIR. İMZA, METİN İLE İSİM ARASINDAKİ BOŞLUĞA ATILIR. & BİR YÖNETİCİNİN DOLMAKALEMİ GÜZEL OLMALIDIR. ARŞİVLİK BELGELER VE YAZILAR DAİMA LACİVERT MÜREKKEPLİ DOLMAKALEM İLE İMZALANMALIDIR.

26 EŞDÜZEYDE OLDUĞU HALDE, RİCA EDERİM İFADESİ KULLANARAK YAZI GÖNDEREN BİR KURULUŞA, KARŞILIKLILIK İLKESİ GEREĞİNCE, RİCA EDERİM İFADESİYLE; ARZ EDERİM İFADESİYLE YAZI GÖNDEREN EŞDÜZEYDEKİ BİR KURULUŞA DA ARZ EDERİM İFADESİYLE CEVAP VERİLİR. TEK KURULUŞA GÖNDERİLEN YAZIDA HİÇBİR ZAMAN ARZ/RİCA EDERİM VEYA ARZ VE RİCA EDERİM DENMEZ. Sadece Arz ederim ya da Rica ederim denir. Arz ve rica ederim yalnızca DAĞITIMLI yazıda kullanılır. BİR YAZIDA ARZ VEYA RİCA KONUSUNDA SORUN OLDUĞUNDA SAYGILARIMLA RİCA EDERİM DEMEK SORUNU ÇÖZER. EŞ VEYA ÜST DÜZEYDE OLDUĞU HALDE, SAYGILARIMLA İFADESİNİ KULLANARAK YAZI GÖNDEREN BİR KURULUŞA VERİLEN CEVABİ YAZIDA SAYGILARIMLA İFADESİNİ KULLANMAK SAYGI VE NEZAKET GEREĞİDİR.

27 KURUMLARARASI YAZIŞMALARDA İMZA KONUSUNDA DÜZEY EŞİTLİĞİ VE DENKLİK ESASTIR. MÜDÜRÜN İMZASIYLA GELEN BİR YAZI MÜDÜRÜN İMZASIYLA; GENEL MÜDÜRÜN İMZASIYLA GELEN BİR YAZI DA GENEL MÜDÜRÜN İMZASIYLA İMZASIYLA CEVAPLANDIRILIR.

28 MAKAMA YAZILAN YAZILAR MAKAMIN İMZASIYLA GÖNDERİLİR: MALİYE BAKANLIĞINA İmza: Bakan veya Müsteşar veya Müst.Yrd. EMEKLİ SANDIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE İmza: Genel Müdür veya Genel Müdür Yardımcısı &&&&&&&&&&&&& BİRİME YÖNELİK YAZILAR BİRİM AMİRİNİN İMZASIYLA GÖNDERİLİR: MALİYE BAKANLIĞINA (Bütçe ve Malî Kontrol Genel Müdürlüğü) İmza: Gn. Md. / Gn. Md.Yrd. EMEKLİ SANDIĞI GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE (Tahsisler Dairesi Başkanlığı) İmza: Daire Başkanı veya Şube Müdürü

29 RESMİ TÖRENLERDE OTURMA DÜZENİNDE 1 NUMARA (ÜST) DAİMA ORTA MERKEZDEDİR: KURUMSAL TÖRENLERDE EVSAHİBİ, 1 NUMARA OLAN ONUR KONUĞUNUN SAĞINDADIR. EŞSİZ: EVS EŞLİ: EVSAHİBİEŞİ-1-EVS-1EŞİ Müst.yrd.ve eşi-başkaneşi-bakan-başkan-bakaneşi-müsteşar ve eşi

30 TÖRENLERDE TAKDİM HİTAP VE KONUŞMA KURALLARI Konuşmacıları takdim sırasında, önce konuşmacının kurumunu ve/veya unvanını, varsa akademik titrini ya da rütbesini, sonra sayın sözcüğünü ekleyerek adını ve soyadını söyler. Örnek: - Maliye Bakanı Sayın Kemal UNAKITAN - Millî Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Sayın İsmail Bircan. Takdimde, ast konuşmacıları kürsüye davet ederken, davet ediyorum ; üst konuşmacıları ve onur konuklarını davet ederken teşriflerini arz ediyorum demek uygundur. Örnek: - Konuşmalarını yapmak üzere, Devlet Bakanı Sayın Ali BABACAN ın teşriflerini arz ediyorum.

31 TÖRENLERE ÇAĞRILI OLDUĞU HALDE KATILAMAYANLARIN TELGRAFLARINDAN YALNIZCA, TÖRENDEKİ ONUR KONUĞUNUN ÜSTÜNDE OLANLARIN MESAJLARI, AÇILIŞ KONUŞMASINDAN SONRA, PROGRAM SUNUCUSU TARAFINDAN OKUNUR. ONUR KONUĞU İLE EŞDÜZEYDE OLANLARDAN TELGRAF ÇEKENLERİN SADECE ADI, SOYADI VE/VEYA UNVANLARI ZİKREDİLİR. ONUR KONUĞUNUN ALTINDA OLUP TELGRAF ÇEKENLERİN HEPSİNE SADECE TEŞEKKÜR EDİLİR. HİTAPTA; TÖRENE KATILAN TÜM KONUKLAR EN ÜST TEN ASTLARA DOĞRU ÖNDEGELME SIRASINA GÖRE ZİKREDİLİR: SAYIN BAKAN, SAYIN MÜSTEŞAR, SAYIN GENEL MÜDÜRLER, SAYIN MÜFETTİŞLER, SAYIN MÜHENDİSLER, SAYIN KONUKLAR TÖRENDE EN UYGUN HİTAP YÖNTEMİ, YALNIZCA TÖRENE KATILAN ONUR KONUĞU İLE TÜM KONUKLARI VE VARSA BASIN MENSUPLARINI ZİKRETMEKTİR: SAYIN BAKAN, SAYIN KONUKLAR. ONUR KONUĞU (1 NUMARA), KONUŞMASINDA YALNIZCA SAYIN KONUKLAR DİYE HİTAP EDER.

32 GİYİM KİŞİNİN İMAJIDIR. & TÖRENLERDE, RESEPSİYONLARDA VE RESMÎ AKŞAM YEMEKLERİNDE, GÖNDERİLEN DAVETİYEDE BELİRTİLEN KIYAFET GİYİLİR. SİVİL OLARAK RESMÎ KIYAFET; HANIMLARDA TAYYÖR; ERKEKLERDE MANŞETLİ DÜZ BEYAZ GÖMLEK VE LÂCİVERT/SİYAH ÜÇ DÜĞMELİ YA DA KRUVAZE TAKIM ELBİSEDİR. & KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA HANIMLARDA TAKI, AYAKKABI VE ÇANTA ERKEKLERDE KRAVAT, AYAKKABI VE SAAT KİŞİNİN GÖRGÜSÜNÜ, KÜLTÜRÜNÜ VE STATÜSÜNÜ GÖSTERİR.

33 GİYİM KURALLARI KURUMA, AMACA, ORTAMA, ZAMANA VE KOŞULLARA UYGUN GİYİNMEK, YAŞA VE VÜCUDA UYGUN GİYİNMEK, ERKEK OLARAK UYUMLU ÜÇ RENKTE GİYİNMEK HANIM OLARAK RESMİ ORTAMDA BİR VEYA İKİ RENK; SOSYAL ORTAMDA UYUMLU ÜÇ RENKTE GİYİNMEK CEPLERE BİR ŞEY KOYMAMAK, EVLİ ÇİFT OLARAK, AYNI TARZ VE RENKTE UYGUN VE UYUMLU GİYİNMEK. HANIM OLARAK RESMİ ORTAMDA İNCİ TAKI KULLANMAK; KIYMETLİ TAKIYI TEK TAKMAK VE PASTEL MAKYAJ YAPMAK ERKEK OLARAK, KRAVATI DOĞRU VE UYGUN TAKMAK. HANIMLARDA TAYYÖR RESMİ; TAKIM PANTOLON-CEKET VE İKİ PARÇA GİYİM YARIRESMİDİR. ERKEKLERDE TAKIM GİYİM RESMİ; İKİ PARÇA GİYİM YARIRESMİ, KRAVATSIZ GİYİM SPORDUR.

34 KRAVAT TAKMA KURALLARI 1) KRAVAT KALİTELİ İPEK OLMALIDIR. 2) GÖMLEK VEYA CEKET ÇİZGİLİ İSE, KRAVAT SADE VE DÜZ RENK; GÖMLEK VE CEKET DÜZ RENK İSE, KRAVAT DESENLİ VEYA ÇİZGİLİ VEYA NOKTALI OLMALIDIR. 3) ÇİZGİLİ GÖMLEK VE CEKET GİYİLDİĞİNDE ÇİZGİLİ VE DESENLİ KRAVAT TAKILMAMALIDIR. 4) GÖMLEK YA DA CEKET HAFİF ÇİZGİLİ İSE, KRAVAT KOYU VE KALIN ÇİZGİLİ OLMALIDIR. 5) GÖMLEK V YAKA İSE KRAVAT ÜÇGEN; AÇIK (İTALYAN) YAKA İSE DÖRTGEN BAĞLANMALIDIR. 6) GÖMLEĞİN YAKA DÜĞMESİ İLİKLENMİŞ; KRAVATIN BOYUNBAĞI GÖMLEK YAKASINA İLİŞİK OLMALIDIR. 7) KRAVATIN KALIN UCU KEMERİN TOKASINI KAPATMALIDIR. 8) KRAVAT GÖMLEK İLE UYUMLU; GÖMLEĞİN KONTRASTI OLMALIDIR. 9) KRAVAT, GİYİMDE ÜÇÜNCÜ RENK OLMALIDIR. 10) ŞIK BİR KRAVAT ÜÇ RENKLİDİR: 1.GÖMLEK RENGİ, 2. CEKET RENGİ, 3. KIRMIZI. 11) SARI, KAHVERENGİ, BORDO, VİŞNEÇÜRÜĞÜ AYAKKABI GİYİLDİĞİNDE KRAVAT DA AYNI RENK OLMALIDIR. 12) KRAVAT TEMALI, FİGÜRLÜ, RESİMLİ OLMAMALIDIR. 13) SPOR, YAKASI DÜĞMELİ, KARELİ, KOYU RENKLİ GÖMLEK KRAVAT TAKILMAMALIDIR. 14) KRAVAT TAKINCA, BAĞCIKLI AYAKKABI GİYİLMELİDİR.

35 KONUK PROTOKOLÜ KONUK; DAVET VEYA KABUL DİLEN; KARŞILANAN, AĞIRLANAN VE UĞURLANAN KİŞİDİR. KONUK, EŞDÜZEY KİŞİDİR. (HERKES DENGİNİN KONUĞUDUR.) ONUR KONUĞU, ÜST VEYA YABANCI (ecnebi) KONUKTUR. DAVET EDİLEN VEYA KABUL EDİLEN KİŞİ BİÇİMSEL VE TÖRENSEL OLARAK KARŞILANIR, AĞIRLANIR VE UĞURLANIR. AYRICA, KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA İLK KARŞILAMA İLE SON UĞURLAMA DAİMA RESMİDİR. (Kişi, biçimsel ve törensel olarak karşılanır, ağırlanır ve uğurlanır.) KONUĞA VERİLEN ÖNEM KARŞILAMA OTURTULAN YER SUNULAN İKRAM GÖSTERİLEN İLGİ UĞURLAMA İLE DEĞERLENDİRİLİR.

36 KONUK KARŞILAMA KURALLARI 1. DAHA ÖNCE ZİYARET GERÇEKLEŞMİŞ İSE, KARŞILAMADA KARŞILIKLILIK ESASTIR. KİŞİ NASIL KARŞILANMIŞ İSE, KONUĞU DA ÖYLE KARŞILAR. 1. DAHA ÖNCE DAVET VE ZİYARET GERÇEKLEŞMEMİŞ İSE; 2. KURUM AMİRİ KENDİSİ DAVET ETTİĞİNDE, HAVALİMANINDA VEYA BİNA ÖNÜNDE KENDİSİ KARŞILAR. 3. KONUK RANDEVU ALIP KABUL EDİLDİĞİNDE, HAVALİMANINDA VEYA BİNA ÖNÜNDE YARDIMCISI KARŞILAR. 4. ÖZEL VEYA SOSYAL OLARAK GELEN BİR KONUK/ZİYARETÇİ KARŞILANMAZ VE AĞIRLANMAZ. ÖZEL KALEM (SEKRETERLİK) ÖZEL OLARAK İLGİLENİR.

37 ONUR KONUKLARI (YABANCI KONUKLAR, DEVLET VE HÜKÛMET ADAMLARI, MAKAM SAHİBİ ÜST YÖNETİCİLER) GELDİKLERİ VE ARAÇTAN İNDİKLERİ YERDE (HAVALİMANINDA VEYA BİNA ÖNÜNDE) KARŞILANIR VE UĞURLANIRLAR. ZİYARETÇİLER: ÜST ZİYARETÇİLER MAKAM KAPISINDA EŞDÜZEY ZİYARETÇİLER MAKAM ORTASINDA AST ZİYARETÇİLER MAKAM KOLTUĞUNDA AYAĞA KALKARAK VE EL SIKARAK KARŞILANIRLAR.

38 Davetiye Örneği TÜRKİYE VE ORTA DOĞU AMME İDARESİ ENSTİTÜSÜ GENEL MÜDÜRÜ PROF. DR. TURGAY ERGUN VE BAYAN ERGUN Sayın Nihat AYTÜRK ve Bayan AYTÜRK ü Kamu Yönetimi Ulusal Kongresi Münasebetiyle Verecekleri Resepsiyona Davet Etmekten Onur Duyarlar. Yer : Devlet Konukevi Tarih: 26 Mayıs 2009, Saat L.C.V.:

39 RESMİ YEMEK DAVETİ DAVETİN RESMİ BİR AMACI OLMALIDIR. DAVET YAZILI OLARAK (DAVETİYE İLE) YAPILMALIDIR. DAVET GİDERİ KURUM BÜTÇESİNDEN ÖDENMELİDİR. RESMİ UNVAN VE MAKAM SAHİBİ KİŞİLER DAVET EDİLMELİDİR. DAVETTE ONUR KONUĞU VEYA YABANCI KONUK BULUNMALIDIR. DAVETLİ SAYISI 8 DEN FAZLA OLMALIDIR. DAVETLİLER KARŞILANMALIDIR. DAVET AKŞAM YEMEĞİ OLARAK DÜZENLENMELİDİR. DAVETTE KOYU RENK KIYAFET (TAKIM ELBİSE) GİYİLMELİDİR. MASA VE OTURMA DÜZENİ PROTOKOLE GÖRE DÜZENLENMELİDİR. MASA ÜSTÜ EN GÜZEL BİÇİMDE DÜZENLENMELİ VE SÜSLENMELİDİR. YEMEK TAKIMLARI KALİTELİ VE AYNI TAKIM OLMALIDIR. İKRAM EDİLEN YEMEK ÇEŞİDİ 5 VEYA 6 OLMALIDIR. (7 DEN FAZLA 5 TEN AZ OLMAMALIDIR.)

40 KONUK AĞIRLAMA (İKRAM) KURALLARI ZİYAFETTE ÖNEMLİ OLAN ÇOK ÇEŞİTLİ YEMEK DEĞİL, GÜLER YÜZLE İYİ BİR KARŞILAMA, GÜZEL BİR SOFRA DÜZENİ VE DAMAK ZEVKİ VEREN GÜZEL BİR MENÜDÜR. YABANCI KONUKLARA VERİLEN ZİYAFETLERDE ULUSAL NİTELİKTE YEMEKLER; ÖZEL DAVETLERDE İSE, YÖRESEL YEMEKLER SUNULMALIDIR. ZİYAFETTE, ONUR KONUĞU EŞLİ İSE, DAVET DE EŞLİ VERİLMELİDİR. ZİYAFETTE, ONUR KONUĞU İÇKİ ALMIYORSA KONUKLARA DA ALKOLLÜ İÇKİ İKRAM EDİLMEMELİDİR. EVSAHİBİ ALKOLLÜ İÇKİ ALMIYORSA KONUK DA ALMAMALIDIR. YEMEKLER GÖZE VE DAMAĞA HİTAP ETMELİ; SOFRANIN VE SUNULAN YEMEKLERİN SÜSLEMESİNE ÖNEM VERİLMELİDİR. HAFİF YEMEKLER (ZEYTİNYAĞLI SEBZELER, BEYAZ ETLER VE DENİZ ÜRÜNLERİ) ÖNCE; AĞIR YEMEKLER (KIRMIZI SICAK ETLER) DAHA SONRA VERİLMELİDİR. MEYVE, TATLIDAN SONRA SERVİS EDİLMELİDİR. RESMÎ YEMEKLERDE TAVUK İKRAM EDİLMEMELİ; BALIK VE/VEYA HİNDİ, KUZU VEYA DANA ETİ İKRAM EDİLMELİDİR. ZİYAFETLERDE SOĞAN, SARIMSAK, ACI BİBER VE HARDAL SOFRAYA GELMEMELİ; MASAYA KÜL TABLASI VE KÜRDAN KONMAMALIDIR.

41 İKRAM TÜRÜ VE SIRASI 1) ANTRE: ORDÖVR, ÇORBA VEYA ZEYTİNYAĞLIDIR. (DAVET İÇKİSİZ İSE, ÇORBA VERİLİR. İÇKİLİ İSE ORDÖVR VEYA ZEYTİNYAĞLI VERİLİR.) 2) ARASICAK: ORDÖVRDEN VEYA ZEYTİNYAĞLI YEMEKTEN SONRA ARASICAK VERİLİR. 3) ESAS YEMEK (BALIK VE/VEYA ET): ESAS YEMEK DAİMA SICAK ETTİR. (ET, SEBZE SOTELİ VE TEREYAĞLI BADEMLİ PİLAVLI OLARAK AYNI TABAKTA SUNULABİLİR.) 4) SALATA. SICAK ET YEMEĞİ İLE BİRLİKTE VERİLİR. 5) TATLI VE/VEYA MEYVE: AKŞAM YEMEKLERİNDE MEYVEDEN ÖNCE TATLI İKRAM EDİLİR. ÖĞLE YEMEĞİNDE YALNIZCA BİRİ İKRAM EDİLİR. (HAMUR TATLISI YERİNE MEYVELİ VEYA DONDURMALI SÜTLÜ TATLILAR TERCİH EDİLMELİDİR.) 6) KAHVE: YEMEK MASASINDA VEYA SALONDA KAHVE İKRAM EDİLİR. (İÇKİLİ YEMEKTEN SONRA KAHVE VE LİKÖR İKRAM EDİLİR). RESMÎ KONUK MENÜSÜ Kremalı mantar çorbası Zeytinyağlı içbaklalı enginar Et (Şiş/ tandır/ fileminyon/ biftek/ rosto); sebze sote veya püreli; tereyağlı bademli pilavlı Mevsim salata Cevizli kabak tatlısı (veya kazandibi) Kahve

42 ONUR KONUĞU OLAN VE EŞSİZ VERİLEN RESMİ DAVETTE UZUN MASADA OTURMA DÜZENİ Evsahibi Pencere Onur Konuğu

43 18-32 KİŞİLİK RESMİ KONUKLU-EŞLİ DAVETTE U MASADA OTURMA DÜZENİ (ESİ:EVSAHİBESİ, 0KE: ONURKONUĞU ERKEK, ES: EVSAHİBİ, OKH: ONURKUNUĞU HANIM) 2.KH 1.KE ESİ OKE ES OKH 2.KE 3.KH E H E H E H E E H E H E H E

44 EŞLİ ÖZEL/SOSYAL YA DA KURUMSAL BİR DAVETTE YUVARLAK MASADA OTURMA DÜZENİ II.KONUK ERKEK EVSAHİBİ 1. KONUK HANIM I. KONUK ERKEK EVSAHİBESİ 2. KONUK HANIM KAMUSAL VE SOSYAL YAŞAMDA EN UYGUN YEMEK MASASI YUVARLAK MASADIR. YUVARLAK MASADA PROTOKOL VE HİYERARŞİ YOKTUR. EŞİTLİK VARDIR. ANCAK EVSAHİPLERİ 1. KONUKLARI SAĞINA ALIRLAR.)

45 MASADA SERVİS TAKIMI VE DÜZENİ Soldan itibaren: Salata tabağı. Antre (veya balık) çatalı, esas yemek çatalı, salata çatalı. Servis tabağı, tabak içinde peçete ve üstünde masa yer kartı (özel yemekte peçete çatalların solunda yer alır). Esas yemek (et) bıçağı, balık bıçağı ve çorba kaşığı. Çorba kaşığı ucunda beyaz ve kırmızı şarap kadehleri; bunların sol ilerisinde su bardağı. Servis tabağı önünde tatlı çatal veya kaşığı. (Resmî yemekte, tatlı veya meyve takımı ayrıca servis edilir).

ağışlar 2/28 PROTOKOL GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI

ağışlar 2/28 PROTOKOL GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI ağışlar 1/28 ağışlar 2/28 PROTOKOL GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI Davranış Protokolü ağışlar 3/28 3 1 ES 2 Davranış Protokolü ağışlar 4/28 Resmi törenlerde yürüyüş ve oturma düzeninde 1 numara (üst) daima

Detaylı

Protokol Yönetimi. DOÇ.DR. ASLı YAĞMURLU

Protokol Yönetimi. DOÇ.DR. ASLı YAĞMURLU Protokol Yönetimi DOÇ.DR. ASLı YAĞMURLU Protokol Listesi 1. Cumhurbaşkanı2. TBMM Başkanı3. Başbakan4. Anayasa Mahkemesi Başkanı5. Genelkurmay Başkanı6. Ana Muhalefet Partisi Başkanı7. Eski Cumhurbaşkanları8.

Detaylı

PROTOKOL YÖNETİMİ Kamusal Yaşamda Protokol Kuralları

PROTOKOL YÖNETİMİ Kamusal Yaşamda Protokol Kuralları PROTOKOL YÖNETİMİ Kamusal Yaşamda Protokol Kuralları Geliştirilmiş 7. Basım (TODAİE, 2014) Protokol bireysel, kurumsal ve ulusal onur ve itibarın koruyucusudur. Nihat AYTÜRK Kamusal yaşamda yöneticinin

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Görgü ve Protokol Kurallarının Kavramsal İçeriği ve Yönetimde Görgü ve Protokol Kuralları

İÇİNDEKİLER. Birinci Bölüm. Görgü ve Protokol Kurallarının Kavramsal İçeriği ve Yönetimde Görgü ve Protokol Kuralları İÇİNDEKİLER Birinci Bölüm Görgü ve Protokol Kurallarının Kavramsal İçeriği ve Yönetimde Görgü ve Protokol Kuralları 1. Görgü, Nezaket, Zarafet ve Protokolün Kavramsal İçeriği... 1 2. Yönetimde Protokol

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sayfa. ÖNSÖZ... v GİRİŞ... 1

İÇİNDEKİLER. Sayfa. ÖNSÖZ... v GİRİŞ... 1 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ...... v GİRİŞ... 1 I. BÖLÜM SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI A. Hitap... 10 B. Selamlama... 14 C. Tanıtma ve Tanıştırma... 19 D. El Sıkma (Tokalaşma)... 24 E. El Öpme ve Öpüşme... 26 F.

Detaylı

PROTOKOL KURALLARININ ÖNEMİ

PROTOKOL KURALLARININ ÖNEMİ MAKALE PROTOKOL KURALLARININ ÖNEMİ Asuman UĞUR / MPM Uzmanı Her ülkede ve toplumda sosyal davranış kuralları dediğimiz kurallar olan saygı, terbiye ve nezaket kuralları; gelenek ve göreneklerle iç içedir.

Detaylı

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... V. I. BÖLÜM İNSAN DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI A. İnsan Davranışları... 1 B. Davranışların Anlamları... 11

İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... V. I. BÖLÜM İNSAN DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI A. İnsan Davranışları... 1 B. Davranışların Anlamları... 11 İÇİNDEKİLER Sayfa ÖNSÖZ... V I. BÖLÜM İNSAN DAVRANIŞLARI VE ANLAMLARI A. İnsan Davranışları... 1 B. Davranışların Anlamları... 11 1. Beden Dili... 11 2. Bedensel Davranışlar ve Anlamları... 13 3. Beden

Detaylı

PROTOKOL ve İLİŞKİ YÖNETİMİ

PROTOKOL ve İLİŞKİ YÖNETİMİ PROTOKOL ve İLİŞKİ YÖNETİMİ YRD.DOÇ.DR. AYGÜL ERNEK ALAN Protokol, insanı küçültmez. Ama, protokole önem verilmezse, oturulan mevkiin hakkı gözetilmezse, devlete ve millete zarar gelir. İSMET İNÖNÜ 2 1

Detaylı

III. BÖLÜM PROTOKOL TÜRLERİ VE PROTOKOL LİSTELERİ

III. BÖLÜM PROTOKOL TÜRLERİ VE PROTOKOL LİSTELERİ İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM PROTOKOL A. Protokolün Tarihsel Celişimi...1 B. Protokolün Anlam ve Önemi... 6 C. Protokol Mevzuatı... 13 D. Kurumlarda Protokol Müdürlüklerinin Kuruluşu ve Görev - Yetki - Sorumlulukları...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. 1. Başkent Mülki Protokolü 46 2. İl Protokolü 46 3. İlçe Protokolü 52 4. Kasaba ve Köy Protokolü 52

İÇİNDEKİLER. 1. Başkent Mülki Protokolü 46 2. İl Protokolü 46 3. İlçe Protokolü 52 4. Kasaba ve Köy Protokolü 52 İÇİNDEKİLER I. BÖLÜM PROTOKOL A. Protokolün Tarihsel Gelişimi 1 B. Protokolün Anlam ve Önemi 5 C. Protokol Mevzuatı 12 D. Protokol Müdürlüğünün Görev, Yetki ve Sorumlulukları. 13 II. BÖLÜM PROTOKOL İLKELERİ

Detaylı

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu. PROTOKOL BİLGİSİ Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.tr IV. Toplantılar -2- Kişilerin toplantılarla ilgili bazı temel

Detaylı

TÖREN ve PROTOKOL. Ali KILIÇARSLAN Şube Müdürü

TÖREN ve PROTOKOL. Ali KILIÇARSLAN Şube Müdürü TÖREN ve PROTOKOL Ali KILIÇARSLAN Şube Müdürü Giresun Milli Eğitim Müdürlüğü 2008 1 Protokol ve Sosyal Davranış Kuralları YaĢam Alanımız Özel Alan Sosyal Alan Kamusal (Resmi) Alan GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI

Detaylı

PROTOKOL VE NEZAKET KURALLARI

PROTOKOL VE NEZAKET KURALLARI PROTOKOL VE NEZAKET KURALLARI Dr. M. Naci ÇUHACI Yönetim Danışmanı Yaşam Koçu 2011 ARGEstar Danışmanlık. Tüm hakları saklıdır. YAŞAM ALANIMIZ Özel Alan Protokol Kuralları Sosyal Alan Kamusal Alan Nezaket

Detaylı

PROTOKOL KURALLARI. Protokolde kimse kendi değildir, unvanı ve temsil ettiği makam önemlidir.

PROTOKOL KURALLARI. Protokolde kimse kendi değildir, unvanı ve temsil ettiği makam önemlidir. PROTOKOL KURALLARI Protokol, geniş anlamda devlet ve diplomasi alanındaki törenlerde, resmi ilişkilerde ve sosyal yaşamda uygulanması gereken kuralların toplamıdır.. Protokol; resmi ilişkilerde, törenlerde

Detaylı

YÖNETİMDE PROTOKOL KURALLARI

YÖNETİMDE PROTOKOL KURALLARI YÖNETİMDE PROTOKOL KURALLARI Yönetim, bir resmi ilişkiler sistemi olarak daima Protokol Kuralları içinde gerçekleşir. Özellikle üst yöneticilerin günlük yaşamı daha çok protokol içinde geçer. Bu nedenle,

Detaylı

RESMİ YAZIŞMALARDA UYGULANACAK ESAS VE USULLER HAKKINDA YÖNETMELİK RESMİ YAZIŞMA PROTOKOLÜ

RESMİ YAZIŞMALARDA UYGULANACAK ESAS VE USULLER HAKKINDA YÖNETMELİK RESMİ YAZIŞMA PROTOKOLÜ RESMİ YAZIŞMALARDA UYGULANACAK ESAS VE USULLER HAKKINDA YÖNETMELİK RESMİ YAZIŞMA PROTOKOLÜ Yasemin ARAS 5 Mayıs 2005 YAZI, MEMURUN KALİTESİNİ; MEMUR DA KURUMUN KALİTESİNİ YANSITIR RESMİ YAZILAR Normal

Detaylı

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu Pasinler/ERZURUM

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu Pasinler/ERZURUM PROTOKOL BİLGİSİ Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.tr I Masa Oturma Düzeni I tipi masa düzeninde ev sahiplerinin masa

Detaylı

NİHAT AYTÜRK Ü TAKİP EDİN KENDİNİZİ GELİŞTİRİN!

NİHAT AYTÜRK Ü TAKİP EDİN KENDİNİZİ GELİŞTİRİN! NİHAT AYTÜRK Ü TAKİP EDİN KENDİNİZİ GELİŞTİRİN! AMAÇ: BİLGİ VE BİRİKİMİ PAYLAŞMAK HEDEF: BİN SEMİNER YAPMAK! ONBEŞ KİTAP YAYIMLAMAK! BİR MİLYON İNSAN YETİŞTİRMEK! NİHAT AYTÜRK 13 BİN SAYFA YAZDI. 12 KİTAP,

Detaylı

PROTOKOL ve GÖRGÜ KURALLARI. Yöneticilik Formasyonu Kazandırma Kursu

PROTOKOL ve GÖRGÜ KURALLARI. Yöneticilik Formasyonu Kazandırma Kursu PROTOKOL ve GÖRGÜ KURALLARI Yöneticilik Formasyonu Kazandırma Kursu İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ PROTOKOLÜ İl Milli Eğitim Müdürü İl Maarif Müfettişleri Başkanı İl Milli Eğitim Müdür Yardımcıları (*) İl Maarif

Detaylı

PROTOKOL ve SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI

PROTOKOL ve SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI PROTOKOL ve SOSYAL DAVRANIŞ KURALLARI Ozan Emre Emrağ Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Gaziantep İl Millî Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi Krala saygı mecburiyet, dilenciye saygı nezakettir. İngiliz Atasözü

Detaylı

Menüde sosluklar getirilmelidir. Yemekten sonra çay veya kahve servisi yemeğe dâhil olan içecektir.

Menüde sosluklar getirilmelidir. Yemekten sonra çay veya kahve servisi yemeğe dâhil olan içecektir. TÜRK SERVİS USULÜ 1-Türk servisinin özellikleri: Türk gelenek ve göreneklerini yansıtan servis usulüdür. Yemekler hazır porsiyonlar seklinde servis edilir. Tekerlekli geridonda servis yapılır. Alışıla

Detaylı

Bölüm 1 Sosyal Davranışlar, Nezaket, Görgü ve Protokol

Bölüm 1 Sosyal Davranışlar, Nezaket, Görgü ve Protokol İÇİNDEKİLER Bölüm 1 Sosyal Davranışlar, Nezaket, Görgü ve Protokol Doğuştan Gelen Yapı Farklılıkları... 2 Sosyal Davranışlar... 3 Algılama ve Sosyal Davranışlar... 4 Algılama Farklılıkları için Örnekler...

Detaylı

PERSONEL KIYAFET UYGULAMA TALİMATLARI

PERSONEL KIYAFET UYGULAMA TALİMATLARI KADIN HASTA DANIŞMANI // KADIN HASTA KABUL-VEZNE KADIN SANTRAL GÖREVLİSİ - REZERVASYON - REFERE KADIN DANIŞMA PERSONELİ Saks mavi gömlek / yelek / etek-pantolon, orta boy topuklu ayakkabı. Saçlar uzun

Detaylı

Başarıyı Temsil Eden Üniforma

Başarıyı Temsil Eden Üniforma Başarıyı Temsil Eden Üniforma 1 Dünyanın en büyük perakende döviz sağlayıcısı olarak, markamızı temsil eden çalışanlarımıza sadece şirketin gelecekteki gelişimi ve başarısı açısından değil, aynı zamanda

Detaylı

Yazılı ve Sözlü İletişimde Protokol

Yazılı ve Sözlü İletişimde Protokol 2 Tüm kurum ve kuruluşlarda yazılı iletişim, yönetimin temel unsurlarındandır. Günümüzde mektup, taziye, tebrik, kartvizit kurumsal yaşamda en çok kullanılan yazılardır. 1 Mektup 3 Mektuplar kamu kurumlarında

Detaylı

NİHAT AYTÜRK Ü TAKİP EDİN KENDİNİZİ GELİŞTİRİN!

NİHAT AYTÜRK Ü TAKİP EDİN KENDİNİZİ GELİŞTİRİN! NİHAT AYTÜRK Ü TAKİP EDİN KENDİNİZİ GELİŞTİRİN! AMAÇ: BİLGİ VE BİRİKİMİ PAYLAŞMAK HEDEF: BİN SEMİNER YAPMAK! ONBEŞ KİTAP YAYIMLAMAK! BİR MİLYON İNSAN YETİŞTİRMEK! NİHAT AYTÜRK 15 BİN SAYFA YAZDI. 15 KİTAP,

Detaylı

ZKÜ DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU

ZKÜ DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU ZKÜ DEVREK MESLEK YÜKSEKOKULU YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI Öğr.Gör.Afitap BULUT 2012 3. VE 4. HAFTALAR SEKRETERİN MESLEKİ ÖZELLİKLERİ B. SEKRETERİN MESLEKİ ÖZELLİKLERİ İletişim becerisi etkili kullanmak 1.1 Türkçe

Detaylı

WORLD ORGANİZASYON. www.worldorganizasyon.com EKİPMAN KİRALAMA FİYAT LİSTESİ ÜRÜN ADI STOK MİKTARI EBATLARI BİRİM FİYATI ÜRÜN RESMİ NOT

WORLD ORGANİZASYON. www.worldorganizasyon.com EKİPMAN KİRALAMA FİYAT LİSTESİ ÜRÜN ADI STOK MİKTARI EBATLARI BİRİM FİYATI ÜRÜN RESMİ NOT WORLD ORGANİZASYON www.worldorganizasyon.com EKİPMAN KİRALAMA FİYAT LİSTESİ ÜRÜN ADI STOK MİKTARI EBATLARI BİRİM FİYATI ÜRÜN RESMİ NOT Açılır-kapanır sandalye 800 10 TL 15 gün öncesinden haber verildiği

Detaylı

MAKİNA VE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜK VE TAŞRA TEŞKİLATI MİSAFİRLERİNE YAPILAN İKRAM YÖNERGESİ

MAKİNA VE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜK VE TAŞRA TEŞKİLATI MİSAFİRLERİNE YAPILAN İKRAM YÖNERGESİ MAKİNA VE KİMYA ENDÜSTRİSİ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜK VE TAŞRA TEŞKİLATI MİSAFİRLERİNE YAPILAN İKRAM YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar, Esaslar Amaç MADDE 1-(1) Makina ve Kimya Endüstrisi

Detaylı

PROTOKOL BİLGİLERİ HİZMETİÇİ EĞİTİM PROGRAMI 2018 EBRU BÜYÜKAYDIN

PROTOKOL BİLGİLERİ HİZMETİÇİ EĞİTİM PROGRAMI 2018 EBRU BÜYÜKAYDIN PROTOKOL BİLGİLERİ HİZMETİÇİ EĞİTİM PROGRAMI 2018 EBRU BÜYÜKAYDIN YAŞAM ALANIMIZ ÖZEL ALAN KAMUSAL (RESMİ) ALAN PROTOKOL KURALLARI SOSYAL ALAN GÖRGÜ VE NEZAKET KURALLARI Krala saygı mecburiyet, dilenciye

Detaylı

PROTOKOL YAZILARI VE RESMİ YAZI ÇEŞİTLERİ

PROTOKOL YAZILARI VE RESMİ YAZI ÇEŞİTLERİ Ünite 7 PROTOKOL YAZILARI VE RESMİ YAZI ÇEŞİTLERİ Öğr. Gör. Oğuz Han KURU Bu ünitede telefonda görgü kuralları konusu işlenecektir. MEKTUPLAR Çeşitli nedenlere bağlı olarak; kutlama, teşekkür, taziye,

Detaylı

YAŞAM ALANIMIZ PROTOKOL KURALLARI ÖZEL ALAN SOSYAL ALAN KAMUSAL ALAN NEZAKET KURALLARI

YAŞAM ALANIMIZ PROTOKOL KURALLARI ÖZEL ALAN SOSYAL ALAN KAMUSAL ALAN NEZAKET KURALLARI PROTOKOL Protokol sözcüğü Fransızca protocole kelimesinden Türkçeye geçmiştir. İlk kez Fransa da 1330 yılında Resmi Tutanak anlamında kullanılmıştır. Osmanlılarda resmi alanda teşrifat kelimesi, sosyal

Detaylı

Öğr. Gör. Osman ÇULHA 1/30

Öğr. Gör. Osman ÇULHA 1/30 Öğr. Gör. Osman ÇULHA 1/30 2/30 İçerik MENÜNÜN YAPISI Klasik Menü Klasikten Günümüz Modern Menüsüne Değişmeler Günümüz Modern Menüsü MENÜNÜN İÇERİĞİ Menünün Yapısı Bilinen en eski düzenli menü 1800 lü

Detaylı

YAZILI İLETİŞİMDE PROTOKOL

YAZILI İLETİŞİMDE PROTOKOL RANDEVU PROTOKOLU Kurallar: 1. Randevu telefonla, yüzyüze veya yazılı olarak talep edilebilir. Ancak yazılı taleplerin mutlaka teyid edilmesi gerekir. 2. Randevu tarihi yönetici ve sekreterin ortak kararı

Detaylı

Örnek: İş İsteme (Başvuru) Mektubu Örneği

Örnek: İş İsteme (Başvuru) Mektubu Örneği 5) İş İsteme (Başvuru) Mektupları: Bu tür mektuplar dilekçeye benzerler. Mektubun gönderileceği kuruluşun veya şahsın adı, adresi eksiksiz olarak yazılmalıdır. Bu tür mektuplar, resmi yazılar bölümü altında

Detaylı

YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE SERVİSTE KULLANILAN MALZEMELER. Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yiyecek ve İçecek Servisi Arş. Gör.

YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE SERVİSTE KULLANILAN MALZEMELER. Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yiyecek ve İçecek Servisi Arş. Gör. YİYECEK İÇECEK İŞLETMELERİNDE SERVİSTE KULLANILAN MALZEMELER Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi Yiyecek ve İçecek Servisi Arş. Gör. Reha KILIÇHAN SERVİSTE KULLANILAN MALZEMELER Restoran işletmelerinde

Detaylı

KIRMIZI ET. Ara Sıcak Seçenekleri. Paçanga Böreği Su Böreği Patates Sufle Çin Böreği. Yardımcı Yemek Seçenekleri

KIRMIZI ET. Ara Sıcak Seçenekleri. Paçanga Böreği Su Böreği Patates Sufle Çin Böreği. Yardımcı Yemek Seçenekleri KIRMIZI ET 69.00 1. Dana Antrikot Dana Rosto Kuzu Tandır Ara Sıcak Seçenekleri Paçanga Böreği Su Böreği Patates Sufle Çin Böreği Yardımcı Yemek Seçenekleri Bademli Pirinç Pilavı Buhara Pilavı Pirinç Pilavı

Detaylı

ORDU ÜNİVERSİTESİ PROTOKOL, BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak

ORDU ÜNİVERSİTESİ PROTOKOL, BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak ORDU ÜNİVERSİTESİ PROTOKOL, BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ KURULUŞ VE ÇALIŞMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam ve Dayanak Amaç MADDE 1 (1) Bu Yönergenin amacı; Ordu Üniversitesi Rektörlük örgütü

Detaylı

Doğalgazın Geleceğine Köprü

Doğalgazın Geleceğine Köprü Paketleri (4 paket mevcuttur) Ana Kongre Medya VIP Katılım Hakkı Temsilci Çantası Diğer Ayrıcalık 40 m 2 Boş Sergi Standı sağlanacaktır. Kongrede 1 kişiye sunum yapabilme hakkı Ulusal ve Uluslararası basına

Detaylı

Balayı suitinde konaklama ve istenilen saatte hazırlık odasına 2 kişilik menü servisi

Balayı suitinde konaklama ve istenilen saatte hazırlık odasına 2 kişilik menü servisi ELEGANCE DÜĞÜN PAKETİ Düğün yemeği menü alternatifleri Limitsiz meşrubat veya limitisiz yerli içki Düğün menü kartı basımı Strech sandalye kılıfı ve fiyongu (krem) Saten pamuk masa örtüsü ve dantel kapak

Detaylı

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI

AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü AİLE VE TÜKETİCİ BİLİMLERİ GÖRGÜ KURALLARI KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... Hata! Yer işareti tanımlanmamış. PROGRAMIN

Detaylı

FUAR HİZMETLERİ KATALOĞU - 2012

FUAR HİZMETLERİ KATALOĞU - 2012 FUAR HİZMETLERİ KATALOĞU - 2012 HOSTES Servis Hostesi Fuar alanında standınıza gelen misafilerinize karşılama ve ikram servisinde bulunmanızda sizlere destek veren hostes ekiplerimizi oluşturmaktadır.

Detaylı

Çalıştığımız tesis hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmeliyiz. Sadece kendi departmanımızla alakalı konuları değil, tüm aktivite ve sunumlar,

Çalıştığımız tesis hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmeliyiz. Sadece kendi departmanımızla alakalı konuları değil, tüm aktivite ve sunumlar, İLK İZLENİM Dış görünüşümüz ile bıraktığımız intiba nasıl sosyal hayatımızda kendimizi yansıtıyorsa, bıraktığımız izlenim iş hayatımızda da çalıştığımız kurumla bağdaştırılmaktadır. Bu sebeple; Hizmet

Detaylı

Armada Salon Kış Düğünleri Teklifi. www.armadadugun.com

Armada Salon Kış Düğünleri Teklifi. www.armadadugun.com Armada Salon Kış Düğünleri Teklifi ARMADA SALON İstanbul usulü yaşam tarzını yeniden yaşatan etkinlik, davet ve eğlenceler; ve yüzlerce çiftin dünya evine attığı ilk adımın kayda geçtiği düğünler İşte

Detaylı

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI İKMEP DERS İÇERİKLERİ

BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI İKMEP DERS İÇERİKLERİ BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI PROGRAMI İKMEP DERS İÇERİKLERİ TÜRK DİLİ I 1 101 TÜRK DİLİ I 2+0 2 1 Yüksek öğrenimini tamamlamış olan her gence, ana dilinin yapısı ve işleyiş özelliklerini gereğice

Detaylı

KUVER ÇEŞİTLERİ VE SERVİS USULLERİ. Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi

KUVER ÇEŞİTLERİ VE SERVİS USULLERİ. Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi KUVER ÇEŞİTLERİ VE SERVİS USULLERİ Arş. Gör. Reha KILIÇHAN Erciyes Üniversitesi Turizm Fakültesi KUVER ÇEŞİTLERİ Kuver Açma Ekmek tabağı ve bazen servis tabağı, çatal, kaşık, bıçak takımları, özel yemek

Detaylı

Medeniyet Ayrintidadir Voltaire PROTOKOL VE GÖRGÜ KURALLARI

Medeniyet Ayrintidadir Voltaire PROTOKOL VE GÖRGÜ KURALLARI Medeniyet Ayrintidadir Voltaire PROTOKOL VE GÖRGÜ KURALLARI 1 Protokol Kuralları Resmi görgü kurallarıdır (Altınöz, Tutar ve Bayraktar, 2002, 6). Dar anlamda: Kamu belgelerinin aslı, milletlerarası konferansların,

Detaylı

BÖLÜM YÖNETİM VE BÜRO YÖNETİMİ A. YÖNETİM...

BÖLÜM YÖNETİM VE BÜRO YÖNETİMİ A. YÖNETİM... İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ... iii I. BÖLÜM YÖNETİM VE BÜRO YÖNETİMİ A. YÖNETİM... 1 1. Yönetim Evreleri... 1 2. Yönetimde Temel İlkeler... 4 3. Yönetimde Temel Kaynaklar... 5 4. Yönetim Yapısı... 7 5. Örgüt Yapısı...

Detaylı

SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL

SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ.

Detaylı

Armada Teras Yaz Düğünleri Teklifi

Armada Teras Yaz Düğünleri Teklifi Armada Teras Yaz Düğünleri Teklifi ARMADA TERAS Çıkın Armada Terasa, yüzyıllar öncesinde görünen manzara ne ise göreceğiniz odur diyor güncel bir köşe yazarımız... Bu özelliğiyle İstanbul âşıklarının ve

Detaylı

kahvaltı çorbalar Günün Çorbası (az) Günün Tam Çorbası Balık Çorba (az) Balık Çorba Lahana Çorba(az) Lahana Çorba

kahvaltı çorbalar Günün Çorbası (az) Günün Tam Çorbası Balık Çorba (az) Balık Çorba Lahana Çorba(az) Lahana Çorba kahvaltı Kahvaltı Yöresel Tabak Kahvaltı (Tek Kişilik) : Serpme Kahvaltı : Siyah zeytin, yeşil zeytin, bal, 2 çeşit reçel, kaşar peyniri, ezine peynir, burgu peynir,tulum peynir,tahin pekmez, süzme pekmez,salatalık,domates,

Detaylı

ÇANAKKALE BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM

ÇANAKKALE BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM 1 ÇANAKKALE BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNERGE BİRİNCİ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1)Bu Yönergenin amacı; Çanakkale Belediyesi Özel Kalem

Detaylı

Tesislerimizde konsept farklılıkları gereği kullanılan ekipmanlarda, marka ve ölçülerinde farklılıklar olabilir.

Tesislerimizde konsept farklılıkları gereği kullanılan ekipmanlarda, marka ve ölçülerinde farklılıklar olabilir. Tesislerimizde konsept farklılıkları gereği kullanılan ekipmanlarda, marka ve ölçülerinde farklılıklar olabilir. Servis Tabakları Düz tabak; 16-19-21-24-28-30 cm çapında, beyaz renkli, sert şeffaf porselenden

Detaylı

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam

yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam VARLIKLARIN ÖZELLİKLERİNİ BELİRTEN KELİMELER yuvarlak masa yeşil erik üç kalem ihtiyar adam şu otobüs birkaç portakal Yuvarlak masa : Yuvarlak sözcüğü varlığın biçimini bildiriyor. Yeşil erik : Yeşil sözcüğü

Detaylı

SENTEZ KOLEJİ SABAH KAHVALTISI - ÖĞLE YEMEĞİ - İKİNDİ MENÜSÜ SABAH KAHVALTISI ve İKİNDİ MENÜSÜ SADECE ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE VERİLMEKTEDİR.

SENTEZ KOLEJİ SABAH KAHVALTISI - ÖĞLE YEMEĞİ - İKİNDİ MENÜSÜ SABAH KAHVALTISI ve İKİNDİ MENÜSÜ SADECE ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE VERİLMEKTEDİR. SENTEZ KOLEJİ KAHVALTISI - YEMEĞİ - MENÜSÜ KAHVALTISI ve MENÜSÜ SADECE ANAOKULU ÖĞRENCİLERİNE VERİLMEKTEDİR. PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA 09.02.2015 10.02.2015 11.02.2015 12.02.2015 13.02.2015

Detaylı

AYLIK YEMEK MENÜSÜ / ŞUBAT 2016

AYLIK YEMEK MENÜSÜ / ŞUBAT 2016 AYLIK YEMEK MENÜSÜ / ŞUBAT 2016 Boğaziçi Üniversitesi Rektörlüğü Sağlık, Kültür ve Spor Daire Bşk. Kantin ve Kafeteryalar Şube Md. 01.02.2016 02.02.2016 Salı 03.02.2016 Çarşamba 04.02.2016 Perşembe 05.02.2016

Detaylı

2430. BÖLGE GUVERNÖR RESMİ ZİYARETİ YÖNERGESİ

2430. BÖLGE GUVERNÖR RESMİ ZİYARETİ YÖNERGESİ 2430. BÖLGE GUVERNÖR RESMİ ZİYARETİ YÖNERGESİ Guvernörün, nın, nin ve gerektiğinde Bölge Görevlilerinin katılacağı Kulüp Asamblesinin ayrı bir önemi vardır. Uluslararası Rotary Başkanının temsilcisi sıfatıyla

Detaylı

Riva s Club Anadolu dan malzemeler ile sizlere klasik Ramazan Sofralarını hatırlatan bir menü hazırladı.

Riva s Club Anadolu dan malzemeler ile sizlere klasik Ramazan Sofralarını hatırlatan bir menü hazırladı. Ramazan ayı; sadece Müslüman toplulukların uyduğu bir ibadet yada yüzyıllardır sürdürülen bir geleneğin nostaljik yansıması değildir. Ramazan ayı; israf etmemeyi, açı, toku, hastayı, yaşlıyı düşünerek

Detaylı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNDE GÖREV YAPAN EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI PERSONELİ SAYGI NÖBETİ İLE CENAZE TÖRENİ KIYAFETİ YÖNERGESİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNDE GÖREV YAPAN EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI PERSONELİ SAYGI NÖBETİ İLE CENAZE TÖRENİ KIYAFETİ YÖNERGESİ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNDE GÖREV YAPAN EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI PERSONELİ SAYGI NÖBETİ İLE CENAZE TÖRENİ KIYAFETİ YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1) Bu Yönergenin

Detaylı

Yabancı ülkelerdeki resmi ve milli binalarımıza Bayrak çekilip indirilmesinde mahalli geleneklerle milletlerarası uygulama göz önünde bulundurulur.

Yabancı ülkelerdeki resmi ve milli binalarımıza Bayrak çekilip indirilmesinde mahalli geleneklerle milletlerarası uygulama göz önünde bulundurulur. Hazırlayan: Serpil ALPMAN GENEL BILGILER Protokol, devletin temsilcilerinin, ülkenin yararına olacak şekilde uluslararası ilişkileri geliştirmek ve pekiştirmek; gerekli ortam ve havayı oluşturmak üzere,

Detaylı

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.

PROTOKOL BİLGİSİ. Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu. PROTOKOL BİLGİSİ Prof. Dr. Rıdvan DURAK Atatürk Üniversitesi Pasinler Meslek Yüksekokulu 25300 Pasinler/ERZURUM E-mail: rdurak@atauni.edu.tr VI. Yazışmalarda Uygulanan Protokol Kuralları -2- Resmi Yazı

Detaylı

T.C. GEBZE BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/5 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ:

T.C. GEBZE BELEDİYESİ ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ GÖREV TANIMLARI. Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/5 BİRİNCİ BÖLÜM AMAÇ: GÖREV TANIMLARI Karar Tarihi: 07/03/2008 Karar No: 84 Sayfa No: 1/5 AMAÇ: BİRİNCİ BÖLÜM Madde 1) Bu yönetmeliğin amacı 5393 Sayılı Belediye Kanunu nun 48 nci maddesi, ISO 9001-2000 kapsamında, Görev, Çalışma

Detaylı

No KRİTERLER EVET HAYIR EVET HAYIR 1

No KRİTERLER EVET HAYIR EVET HAYIR 1 SERVİS GÖREVLİSİ SEVİYE 3 SINAV ALANI / HİZMET TEDARİKÇİSİ SEÇME VE DEĞERLENDİRME FORMU Sınav Alanı/Hizmet Tedarikçi Adı: Tarih: İş Tanımı: Faaliyet Alanı: İletişim Bilgileri: SINAV ALANI TEDARİKÇİSİ Tarafından

Detaylı

Ramazan ayının keyfini çıkartın... Enjoy Ramadan ( )

Ramazan ayının keyfini çıkartın... Enjoy Ramadan ( ) İFTAR ZAMANI @ Herkes sabırla bekler, zayi olmaz emekler İftara gelin hadi, hazırlandı yemekler All who wait patiently during the all day Deserve the best food and Ankara s best views Eşsiz Ankara manzarasında

Detaylı

Nişan & Düğün Organizasyonları Paketlerimize dâhil olan hizmetler;

Nişan & Düğün Organizasyonları Paketlerimize dâhil olan hizmetler; Nişan & Düğün Organizasyonları Paketlerimize dâhil olan hizmetler; Organizasyon öncesi 2 kişilik menü tadımı Masa & Sandalye süslemesi (Mor ve Pudra rengi alternatifler ile) Masa ortası beş kollu şamdan

Detaylı

T.C. MUNZUR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı REKTÖRLÜK MAKAMINA

T.C. MUNZUR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı REKTÖRLÜK MAKAMINA 28/02/2018-E.3685 T.C. MUNZUR ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı *BEKAY8D4* Sayı : 99161742-771- Konu : 2018 Yılı Hizmet İçi Eğitim Planı REKTÖRLÜK MAKAMINA Üniversitemiz personelinin eğitim

Detaylı

MÕLA CUNDA HOTEL KAHVALTI MENÜSÜ

MÕLA CUNDA HOTEL KAHVALTI MENÜSÜ MÕLA CUNDA HOTEL KAHVALTI MENÜSÜ Serpme Kahvaltı Kişi Başı 35 TL Yöresel Peynir ve Zeytin Çeşitleri, Domates-Salatalık-Yeşillik, Jambon, Ev Yapımı Reçeller, Tereyağ, Kahvaltılık Salça, Bal-Kaymak, Salçalı

Detaylı

KONAKLAMA FİYATLARI TESİS KULLANIM KURALLARI VE AÇIKLAMALAR

KONAKLAMA FİYATLARI TESİS KULLANIM KURALLARI VE AÇIKLAMALAR S.T.İ. Yönetim Kurulunun 25.12.2014 tarihli kararı. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 2014 KONAKLAMA FİYATLARI O.M.Ü. DİĞER PERSONEL KAMU 1 KİŞİ 35 45 2 KİŞİ 70 90 2 KİŞİ (tek kişi kalmak isteyen) 50 60 SUİT

Detaylı

T.C. ZİRVE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ

T.C. ZİRVE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ T.C. ZİRVE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ VE GEMİ MAKİNELERİ İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÖĞRENCİ KIYAFET YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM GENEL HÜKÜMLER AMAÇ Madde 1 Bu

Detaylı

İFTAR MENÜ 1. Serpme İftarlıklar Gül reçeli, çam balı, tereyağı, ramazan pidesi

İFTAR MENÜ 1. Serpme İftarlıklar Gül reçeli, çam balı, tereyağı, ramazan pidesi İFTAR MENÜ 1 Serpme İftarlıklar İftar Tabağı yeşil zeytin, beyaz peynir, kaşar peynir, kısır ve hurma Ezogelin çorba Saray usulü piliç sarma Tereyağlı pilav, baharatlı domates ve sote sebze ile Cevizli

Detaylı

2013 ZĠYAFET MÖNÜLERĠ DÜĞÜN PAKETĠ

2013 ZĠYAFET MÖNÜLERĠ DÜĞÜN PAKETĠ 2013 ZĠYAFET MÖNÜLERĠ DÜĞÜN PAKETĠ ZÜMRÜT MÖNÜ (Ariş Kampanyalı) Zeytinyağlı Tabağı (5 çeşit) Ordövr Tabağı (9 çeşit) Serpme Meze Tabağı (9 çeşit) Ara Sıcak Sebzeli Börek Nicoise sı (Iceberg göbek, cherry

Detaylı

T.C. GEBZE BELEDİYESİ Özel Kalem Müdürlüğü GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ

T.C. GEBZE BELEDİYESİ Özel Kalem Müdürlüğü GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ T.C. GEBZE BELEDİYESİ Özel Kalem Müdürlüğü GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Tanımlar Amaç MADDE 1 Bu yönetmeliğin amacı, Gebze Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğü nün kuruluş,

Detaylı

2018 YILI RESTORAN FİYAT LİSTESİ IZGARALAR FİYAT SICAKLAR FİYAT

2018 YILI RESTORAN FİYAT LİSTESİ IZGARALAR FİYAT SICAKLAR FİYAT 2018 YILI RESTORAN FİYAT LİSTESİ IZGARALAR FİYAT SICAKLAR FİYAT ADANA DÜRÜM 10.00 ALİ NAZİK 12.00 ADANA KEBAP (1.5) - SALATA 17.00 BİBER DOLMASI 5.00 ADANA KEBAP 1 - SALATA 12.00 ÇOBAN KAVURMA 12.00 BALIK

Detaylı

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI T.C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER KOORDİNATÖRLÜĞÜ ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE l-(1) Bu usul ve esasların amacı, İzmir

Detaylı

Armada Teras Yaz Düğünleri Teklifi. www.armadadugun.com

Armada Teras Yaz Düğünleri Teklifi. www.armadadugun.com Armada Teras Yaz Düğünleri Teklifi ARMADA TERAS Çıkın Armada Terasa, yüzyıllar öncesinde görünen manzara ne ise göreceğiniz odur diyor güncel bir köşe yazarımız... Bu özelliğiyle İstanbul âşıklarının ve

Detaylı

T.C. İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BARBAROS HAYRETTİN GEMİ İNŞAATI VE DENİZCİLİK FAKÜLTESİ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ

T.C. İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BARBAROS HAYRETTİN GEMİ İNŞAATI VE DENİZCİLİK FAKÜLTESİ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ T.C. İSKENDERUN TEKNİK ÜNİVERSİTESİ BARBAROS HAYRETTİN GEMİ İNŞAATI VE DENİZCİLİK FAKÜLTESİ DENİZ ULAŞTIRMA İŞLETME MÜHENDİSLİĞİ Kıyafetlerin Özellikleri a) Yazlık bay tören kıyafeti: Düz, beyaz alpaka

Detaylı

14-16 OCAK 2016 SPONSORLUK DOSYASI. WOW Convention Center, Istanbul / Türkiye 7. ENERJİ VERİMLİLİĞİ FORUMU VE FUARI. www.evf.gov.tr info@evf.gov.

14-16 OCAK 2016 SPONSORLUK DOSYASI. WOW Convention Center, Istanbul / Türkiye 7. ENERJİ VERİMLİLİĞİ FORUMU VE FUARI. www.evf.gov.tr info@evf.gov. 6 6 5. RİMLİLİĞİ FORUMU VE FUARI SPONSORLUK DOSYASI 14-16 OCAK 2016 WOW Convention Center, Istanbul / Türkiye www.evf.gov.tr info@evf.gov.tr FORUM HAKKINDA Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ndan üst

Detaylı

GÖREV/İŞ TANIMI FORMU. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı/Kültür Hizmetleri Birimi STATÜSÜ [ X ] MEMUR [ ] SÖZLEŞMELİ PERSONEL

GÖREV/İŞ TANIMI FORMU. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı/Kültür Hizmetleri Birimi STATÜSÜ [ X ] MEMUR [ ] SÖZLEŞMELİ PERSONEL Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı/Kültür Hizmetleri Birimi UNVANI 1 1) GÖREV/İŞİN KISA TANIMI Üniversitenin kültürel faaliyetlerine ilişkin her türlü yazışma, tahakkuk işlemlerinin (yolluk, yevmiye

Detaylı

Toplantı Katılım Sonuç Raporu*

Toplantı Katılım Sonuç Raporu* Sayfa : 1 / 8 Konu: Yer : Tarih: Saat: Sayı : Türü: 6 NOLU MESLEK KOMİTESİ OLAĞAN TOPLANTISI BODTO TOPLANTI SALONU 22.09.2014 14.00 17 OLAĞAN TOPLANTI Görevli Personel: Katılımcılar: Adı/Soyadı ALTAN ATİLLA

Detaylı

Yargıtay Kıyafet Yönetmeliği

Yargıtay Kıyafet Yönetmeliği Yargıtay Başkanlığı Resmi Gazete Tarihi: 22/08/2001 Resmi Gazete Sayısı: 24501 Yargıtay Kıyafet Yönetmeliği BİRİNCİ BÖLÜM Genel Hükümler Amaç Madde 1 Bu Yönetmelik, Yargıtay Birinci Başkanı, Yargıtay Cumhuriyet

Detaylı

MÕLA CUNDA HOTEL KAHVALTI MENÜSÜ

MÕLA CUNDA HOTEL KAHVALTI MENÜSÜ MÕLA CUNDA HOTEL KAHVALTI MENÜSÜ Serpme Kahvaltı Kişi Başı 35 TL Yöresel Peynir ve Zeytin Çeşitleri, Domates-Salatalık-Yeşillik, Jambon, Ev Yapımı Reçeller, Tereyağ, Kahvaltılık Salça, Bal-Kaymak, Salçalı

Detaylı

MG AMADE PROTOKOL VIP MENÜ 1 ORDÖRV TABAĞI ( 8 ÇEŞİT )

MG AMADE PROTOKOL VIP MENÜ 1 ORDÖRV TABAĞI ( 8 ÇEŞİT ) VIP MENÜ 1 ORDÖRV TABAĞI ( 8 ÇEŞİT ) Kaşar Peyniri,Zeytinyağlı yaprak sarma, Kısır, Domates,Rus Salatası,Havuçlu tarator, Domates soslu Patlıcan kızartması, Kornişon Turşu Kol böreği 1 adet Mevsim Salatası

Detaylı

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL SEV AMERİKAN KOLEJİ EKİM AYI YEMEK LİSTESİ 01 EKİM 2015 02 EKİM 2015 PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA

2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI ÖZEL SEV AMERİKAN KOLEJİ EKİM AYI YEMEK LİSTESİ 01 EKİM 2015 02 EKİM 2015 PAZARTESİ SALI ÇARŞAMBA PERŞEMBE CUMA 2015 2016 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI 01 EKİM 2015 02 EKİM 2015 MERCİMEK ÇORBA 125 YAYLA ÇORBA 125 ETLİ KURU FASULYE 300 IZGARA KÖFTE/PATATES 300 PİRİNÇ PİLAVI 225 SOSLU MAKARNA 225 MEYVE / REVANİ 75 / MEYVE /

Detaylı

MENÜ MODEL ÖRNEKLERİ VE MENÜ ÖRNEKLERİ

MENÜ MODEL ÖRNEKLERİ VE MENÜ ÖRNEKLERİ MENÜ MODEL ÖRNEKLERİ VE MENÜ ÖRNEKLERİ GÜZ DÖNEMİ MENÜ MODELİ-1 PAZARTESİ / * / / / / / / / ÇARŞAMBA / / / / PERŞEMBE / / Etli dolma/ Hoşaf / / CUMA / / / GÜZ DÖNEMİ MENÜ ÖRNEĞİ - 1 PAZARTESİ Yayla çorba

Detaylı

KONAKLAMA FİYATLARI BALO - 2 SALONU KİRA FİYATLARI

KONAKLAMA FİYATLARI BALO - 2 SALONU KİRA FİYATLARI S.T.İ. Yönetim Kurulunun 04.09.2012 tarihli kararı. ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ 2012 KONAKLAMA FİYATLARI ODA 1 KİŞİ ODA 2 KİŞİ SUİT ODA GEÇİCİ GÖREVLİ KAMU PERSONELİ (1 Kişi) DENETİM ELEMANI (1 kişi) 35,00

Detaylı

Yen Yıl Coşkusunu HILTON Şıklığında Yaşayın...

Yen Yıl Coşkusunu HILTON Şıklığında Yaşayın... Yen Yıl Coşkusunu HILTON Şıklığında Yaşayın... 2019 PROGRAMIMIZ Yılbaşı Geces nde DoubleTree By HILTON Kusadası, eşs z mutfağını ve deney ml ek b le m safirperverl ğ n s zlere sunuyor. GIO Yılbaşı Yemeğ

Detaylı

DÜĞÜN PAKETLERĠMĠZ. Balayı Odası. Hazırlık Odası. KarĢılama Kokteyli. Kapalı ve Açık Otopark. Mevcut Ses ve IĢık Sistemi.

DÜĞÜN PAKETLERĠMĠZ. Balayı Odası. Hazırlık Odası. KarĢılama Kokteyli. Kapalı ve Açık Otopark. Mevcut Ses ve IĢık Sistemi. DÜĞÜN PAKETLERĠMĠZ Balayı Odası Hazırlık Odası KarĢılama Kokteyli Kapalı ve Açık Otopark Mevcut Ses ve IĢık Sistemi Led Perde Minik Konuklarımız Ġçin Oyun Odası Yıldönümü Yemeği Düğün Misafirleriniz için

Detaylı

Seremoni öncesi balayı odası tahsisi Aile hazırlık odası Gelin ve damat için balayı odasına özel menü Balayı odasına 2 Kişilik Kalp Pasta ve Şarap

Seremoni öncesi balayı odası tahsisi Aile hazırlık odası Gelin ve damat için balayı odasına özel menü Balayı odasına 2 Kişilik Kalp Pasta ve Şarap Seremoni öncesi balayı odası tahsisi Aile hazırlık odası Gelin ve damat için balayı odasına özel menü Balayı odasına 2 Kişilik Kalp Pasta ve Şarap Özel Tasarımıyla Dedeman Evlilik Sertifikası Çifte Özel

Detaylı

ÇORBALAR KAHVALTI SALATALAR

ÇORBALAR KAHVALTI SALATALAR ÇORBALAR GÜNÜN ÇORBASI BORÇ ÇORBA 5 TL 6 TL KAHVALTI KAHVALTI TABAĞI ( Zeytin, Beyaz Peynir, Domates, Salatalık, Salam, Tavuk, Jambon, Haşlanmış Yumurta, Kaşar Peyniri, Çilek Reçeli, Tereyağ, Bal, Tahin,

Detaylı

29 Ekim Cumhuriyet bayramı okulumuzun bahçesinde coşkuyla kutlandı.

29 Ekim Cumhuriyet bayramı okulumuzun bahçesinde coşkuyla kutlandı. Yıl:2016 Sayı:2 29 Ekim Cumhuriyet bayramı okulumuzun bahçesinde coşkuyla kutlandı. Saygı duruşu ve ardından istiklal marşımızın okunmasıyla başlayan törenin ardından beden eğitimi öğretmenimiz Levent

Detaylı

EBYS İZİN TALEP İŞLEM ADIMLARI

EBYS İZİN TALEP İŞLEM ADIMLARI EBYS İZİN TALEP İŞLEM ADIMLARI 1) EBYS üzerinden izin talebinde bulunmak için öncelikle alttaki ekran alıntısında görüldüğü gibi başlat menüsü->evrak->izin talep->izin talep formu->ekle adımları izlenmelidir.

Detaylı

Kahvaltı. Çorbalar. Süzme Mercimek Çorbası Baharatlı & Şehriyeli Günün Çorbası

Kahvaltı. Çorbalar. Süzme Mercimek Çorbası Baharatlı & Şehriyeli Günün Çorbası lezzette zirve Köfteli Den Çorbası Kahvaltı Spesiyal Kahvaltı Beyaz peynir, kaşar peynir, siyah zeytin, yeşil zeytin, tereyağı, bal, ev reçelleri, haşlanmış yumurta, domates, salatalık, biber, maydanoz,

Detaylı

EK-1 DEĞERLENDİRME FORMU

EK-1 DEĞERLENDİRME FORMU EK-1 DEĞERLENDİRME FORMU Adı ve Soyadı Sicil No Görev Yeri ve Ünvanı Atanmak İstediği Görev DEĞERLENDİRME KISTASLARI 1. Başvuru tarihi itibariyle en son öğrenim durumu a) Orta Öğretim (Lise ve dengi meslek

Detaylı

DÜĞÜN MENÜ 1. Ispanak ve Dağ Mantarlı Krep, Krem Sos ve Tatlı Mısır Taneleri ile. Bebek Roka Salatası, Parmesan Peyniri ve Balsamik Sos ile

DÜĞÜN MENÜ 1. Ispanak ve Dağ Mantarlı Krep, Krem Sos ve Tatlı Mısır Taneleri ile. Bebek Roka Salatası, Parmesan Peyniri ve Balsamik Sos ile DÜĞÜN MENÜ 1 Zeytinyağlı Enginar ve Dolma Tabağı Sebze ile Doldurulmuş Zeytinyağlı Enginar, Mini İmam Bayıldı, Yaprak Sarma, Biber Dolma, Naneli Kese Yoğurdu, Limon, Domates, Salatalık, Ispanak ve Dağ

Detaylı

YÖNETMELİK EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI MENSUPLARI KIYAFET YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

YÖNETMELİK EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI MENSUPLARI KIYAFET YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK 26 Ocak 2019 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30667 İçişleri Bakanlığından: YÖNETMELİK EMNİYET HİZMETLERİ SINIFI MENSUPLARI KIYAFET YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1 15/8/2007

Detaylı

DAVRANIŞ (SAYGI-GÖRGÜ VE NEZAKET) KURALLARI:

DAVRANIŞ (SAYGI-GÖRGÜ VE NEZAKET) KURALLARI: SOSYAL DAVRANIŞ Ailede, Toplumda ve İş Hayatında Sosyal Davranış Kuralları Yenilenmiş ve Geliştirilmiş 2. Basım (Nobel Akademik Yayıncılık, 2013, Ankara) * Bir insanın; İmajı kıyafetiyle, Nezaketi davranışıyla,

Detaylı

ARALIK 2017 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ

ARALIK 2017 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ ARALIK 2017 VE ÖNCESİ TARİH BASKILI SOSYAL DAVRANIŞ VE PROTOKOL DERS KİTABINA İLİŞKİN DÜZELTME CETVELİ 1- Ünite 1, Sayfa 8, Günümüzde bay ve bayan sözcükleri yalnızca cinsiyeti ayırt etmek için kullanılmakta;

Detaylı

YURT - EĞİTİM SEN Yurt Eğitim Çalışanları Sendikası

YURT - EĞİTİM SEN Yurt Eğitim Çalışanları Sendikası Biz BİRLİKTE Güçlüyüz MEB GÖREVDE YÜKSELME SÖZLÜ (MÜLAKAT) SINAVI BİLGİLENDİRME SUNUSU www.yurtegitimsen.org Milli Eğitim Bakanlığının 09 Aralık 2018 tarihinde yapılan merkez ve taşra teşkilatında boş

Detaylı

Cihangir Sosyal Tesisi

Cihangir Sosyal Tesisi Cihangir Sosyal Tesisi İstanbul un Prestij Mekanları Arnavutköy Avcılar Avcılar Deniz Köşk Beykoz Koru Beykoz Sahil Büyükçekmece Cihangir Çamlıca Dragos Fethipaşa Florya Gözdağı Haliç İstinye Kasımpaşa

Detaylı