NOT: Aşağıdakiler sadece CE işaretli ürünler için geçerlidir.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "NOT: Aşağıdakiler sadece CE işaretli ürünler için geçerlidir."

Transkript

1 NOT: Aşğıdkiler sdece CE işretli ürünler için geçerlidir. Uyumluluk Beyntı Mercury MerCruiser Bu deniz thriki vey iç motor, Mercury MerCruisers tlimtlrın uygun içimde monte edildiğinde, ilgili stndrtlrı, değiştirildiği şekilde krşılyrk şğıdki direktiflerin gerekliliklerine uymktdır: Gezi Tekneleri Direktifi 94/25/EC; 2003/44/EC Uygulnilir Gereklilik Kullnıcı Kılvuzu (A.2.5) ISO Kplm, güverte ve üst ypıdki çıklıklr (A.3.4) ISO ; ISO Kullnım özellikleri (A.4) ISO 8665 Uygulnn Stndrtlr İç Motor (A.5.1.1) ISO 15584; ISO 10088; ISO 7840; ISO Ykıt Sistemi (A.5.2) ISO 10088; ISO 7840; ISO 8469 Elektrik Sistemi (A.5.3) ISO 10133; ISO 8846 Dümen sistemi (A.5.4) Egzoz emisyon gereklilikleri (B.2) ISO 8178 Kullnıcı Kılvuzu (B.4) ISO 8665 Gürültü emisyon seviyeleri (C.1) ISO Aşğıdkilerin uygulnilir kısımlrı: ISO 10592, ISO 8848 ve ABYC P-17 Ateşleme Korumlı Ekipmn (Ek II) ISO 8846; SAE J1171; SAE J1191; SAE J 2031 Mercury MerCruiser, entegre egzozu olmyn deniz thriki vey iç motorlrın, imltçının tedrik edilen tlimtlrın uygun içimde ir gezi teknesinde monte edildiğinde, yukrıd hsedilen egzoz emisyonlrını krşılyck olduğunu eyn etmektedir. Bu motor kurulcğı gezi teknesinin eğer gerekiyors direktifin ilgili hükmüyle uyumlu olduğu eyn edilmedikçe kullnılmmlıdır. Elektromnyetik Uyumluluk Direktifi 89/336/EC, 92/31/EEC ve 93/68/EEC Tnımlm kydı Jenerik emisyon stndrdı EN Jenerik immünite stndrdı EN Arçlr, tekneler ve içten ynmlı motorlrl thrik edilen ygıtlr - Rdyo ozukluk özellikleri Elektrosttik oşltm testi SAE J551 (CISPR 12) EN ; EN ; EN Tm Klite Güvence Modülü, Direktif 2003/44/EC ltınd klite sisteminin gözetiminden sorumlu ildiri ypılmış mkm: Det Norske Verits Norveç Bildiride Bulunulmuş Mkm: 0575 Bu deklrsyon, Mercury Deniz ve Mercury MerCruiser'in slt sorumluluğu ltınd yyınlnmıştır. Bşkn - Mercury Mrine, Fond du Lc, WI USA Düzenleyici irtit: Engineering - Regultory MerCruiser 3003 N. Perkins Rd Stillwter, Oklhom USA (405) Lütfen şğıdki ilgileri kydedin: Motor Modeli ve Beygir Gücü Ptrick C. Mckey Motor Seri Numrsı 2006 Mercury Mrine Benzinli Motorlr - Kuyruk Motoru MPI Modelleri T60 506

2 Trvers Gruu Seri Numrsı (Deniz thriki) Dişli Ornı Deniz Thriki Seri Numrsı İletim Modeli (İç) Dişli Ornı İletim Seri Numrsı Pervne Numrsı Htve Çp Kplm Tnım Numrsı (HIN) Stınlm Trihi Tekne İmltçısı Tekne Modeli Uzunluk Egzoz Gzı Emisyonlrı Sertifiksyon Numrsı Seri numrlrı, Mercury MerCruiser güç pketine uygulnn syısız mühendislik yrıntılrı konusund imltçının nhtrlrıdır. Hizmetimiz hkkınd yetkili Mercury MerCruiser Byisi ile irtit kurrken, dim model ve seri numrsı elirtin. Burd yer ln tnım ve teknik özellikler, u el kitının sılmk üzere onylndığı trihte geçerlidir. Sürekli gelişim politiksı izleyen Mercury Mrine, önceden her vermeden ve sorumluluk yüklenmeden herhngi ir zmnd modellere son verme vey teknik özelliklerini y d tsrımlrını değiştirme hkkını sklı tutmktdır. Mercury Mrine, Fond du Lc, Wisconsin, A.B.D. A.B.D.'de sılmıştır. 2006, Mercury Mrine Mercury, Mercury Mrine, MerCruiser, Mercury MerCruiser, Mercury Rcing, Mercury Precision Prts, Mercury Propellers, Mriner, Quicksilver, #1 On The Wter, Alph, Brvo, Pro Mx, OptiMx, Sport-Jet, K-Plnes, MerCthode, RideGuide, SmrtCrft, Zero Effort, Dlglr logolu M, Dlglr logolu Mercury ve SmrtCrft logosunun tümü Brunswick Corportion firmsının tescilli ticri mrklrıdır. Mercury Ürün korum logosu Brunswick Corportion'ın kyıtlı hizmet mrksıdır. Hoşgeldiniz Grnti Mesjı Mevcut en iyi deniz güç pketlerinden irini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve dynıklılığı grnti eden çeşitli tsrım özelikleri yer lmktdır. Doğru kım ve servisle, u ürünün keyfini sezonlr oyunc çıkrilirsiniz. Mksimum performns ve kım gerektirmeyen ir kullnımı güvence ltın lmk için, u el kitını dikktle okumnızı tvsiye ederiz. Kullnım, Bkım ve Grnti El Kitınd ürününüzün kullnımı ve kımı hkkınd özel tlimtlr yer lmktdır. Bu el kitını, denize her çılışınızd gerektiği n şvurilmek için ürünün ynınd ulundurmnızı öneririz. Mercury MerCruiser ürünlerimizden irini stın ldığınız için teşekkür ederiz. Tekne kullnımındn keyif lcğınız umuyoruz! Mercury MerCruiser Stın lmış olduğunuz ürün Mercury Mrine'den sınırlı grnti ile gelmektedir; u grntinin şrtlrı u kılvuzun Grnti Bölümünde orty konmktdır. Grnti eynı neyin kpsm ltın girip neyin girmediğini, kpsm süresini ve grnti hizmetinin en iyi nsıl lınileceğini, hsrlrdn önemli fergtlrı ve sınırlmlrı ve ilgili diğer ilgileri tnımlmktdır. Bu önemli ilgileri lütfen dikktle inceleyin.

3 Bu Kılvuzu Etrflıc Okuyun Mercury Mrine ürünleri kendi yüksek klite stndrtlrımız, geçerli snyii stndrtlrı ve yönetmeliklerinin ynı sır elirli emisyon şrtnmelerine uygun şekilde tsrlnmkt ve üretilmektedir. Mercury Mrine ünyesinde her motor, kullnım hzır olduğundn emin olmk mcıyl teslimt için mljlnmdn önce çlıştırılmkt ve test edilmektedir. Bun ek olrk elirli Mercury Mrine ürünleri, ilgili stndrt ve şrtnmelere uygunluklrını doğrulmk ve elgelemek mcıyl kontrollü ve izlenen ir ortmd 10 stlik motor çlışm süresine kdr test edilmektedir. Yeni olrk stıln tüm Mercury Mrine ürünleri, söz konusu motor yukrıd trif edilen test progrmlrındn irine dhil olsun vey olmsın, uygulnilir sınırlı grnti kpsmın girer. ÖNEMLİ: Bu kılvuzun herhngi ir kısmını nlmzsnız, gerçek çm ve çlıştırm prosedürleri için ir demonstrsyon için yinizle irtit kurun. Bildiri Bu yyınl ve güç pkediniz hkkınd, Uluslrrsı Tehlike Semolü ile irlikte ulunn UYARILAR ve İKAZLAR,! htlı vey dikktsizce ypılırs tehlikeli olilecek elirli kım ve işlemler hkkınd özel tlimtlr dir montör/kullnıcıyı lrm geçirmek üzere kullnılilir. Bunlr dikktle uyun. Bu Güvenlik Uyrılrı, işret ettikleri tehlikeleri tek şlrın ortdn kldırmzlr. Servisi uygulrken u özel tlimtlr hrfiyen uyulmsı ve sğduyulu hreket edilmesi, kzlrı önlemede şvurulck şlıc önlemlerdir.! UYARI UYARI kçınılmzs ölüm vey ciddi yrlnm ile sonuçlnilecek olrk tehlikeli ir durumu göstermektedir.! DİKKAT İKAZ kçınılmzs, z vey ort çpt yrlnm vey ml hsrın yol çilecek olsı tehlikeli ir durumu göstermektedir. Aynı zmnd emniyetli olmyn uygulmr konusund lrm vermek üzere de kullnılilir. ÖNEMLİ: Doğru çlıştırm ve/vey kım için gerekli oln ilgi ve tlimtlrı göstermektedir.! UYARI Opertör (sürücü), teknenin seyir hlindeki ekipmnın doğru ve emniyetli içimde çlıştırılmsındn ve seyir hlindeki tüm kişilerin emniyetinden sorumludur. Tekne kullnılmdn önce, opertörün u Çlıştırm, Bkım ve Grnti kılvuzunu okumsı ve güç pkedi ve ilgili tüm ksesurlr için işletimsel tlimtlrı yrıntılı içimde nlmsını şiddetle tvsiye ederiz. Cliforni Teklifi 65 Uyrı! UYARI Bu ürünün motor egzozu, knsere, doğum kusurlrınve vey diğer üretkenlik hsrlrın yol çtığı Cliforni eyletinde ilinen kimysllr içermektedir.

4

5 İÇINDEKILER Bölüm 1 - Grnti Grntinin Devri...2 Grnti Tescili ABD ve Knd...2 Grnti Tescili - ABD ve Knd Dışınd...2 Mercury, MerCruiser Sınırlı Grntisi A.B.D., Knd ve Avrup (Sdece Benzin Ykıtlı Ürünler İçin)...3 Mercury MerCruiser Sınırlı Grnti (Birleşik Devletler Topluluğu, Ort-Doğu ve Afrik Yıllık Sınırlı Çürüme Grntisi (Tüm Dünyd)...6 Grnti Kpsmı Ve Hrici Durumlr...7 Grnti Dışı Genel Durumlr...8 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın Svlolu Durdurm Düğmesi...10 Aygıtlr...11 System View...11 Dijitl Göstergeler...11 Anlog Göstergeler...12 Uzktn Kumndlr (DTS Dışı Modeller)...12 Uzktn Kumndlr...12 Pnel Kumndlrı...13 Konsol Kumndlrı...14 Uzktn Kumndlr (DTS Modelleri)...14 Uzktn Kumndlr...14 Pnel Montj Özellikleri...15 Konsol Montj Özellikleri Tek Motor...16 İnce Pusul Dolp Konsolu Montj Özellikleri Tek Motor...17 Konsol Montj Özellikleri Çift Motor...18 Çift Motorun Senkronize Edilmesi...18 Çiftli Aln İstsyonunun Trnsferi...19 İstsyon Trnsferi Öncesinde Çift Dümen Senkronizsyonu...20 Zero Effort (Sıfır Ç) Özellikleri...20 Hidrolik Trim...20 Tekli Motor Trim/Römork...21 Çiftli Motor Trim/Römork...22 Elektrik Sistemi Aşırı Yük Korumsı...22 Sesli Uyrı Sistemi...24 Sesli Uyrı Sisteminin Test Edilmesi...25 Motor Korum Strtejisi...25 Korn Uyrı Sinylleri...25 Emisyon Bilgileri...26 Emisyon Kontrol Bilgileri Etiketi...26 Kullnıcının Sorumluluklrı...27 Yıldız Etiketi...27 Bölüm 3 - Sud Güvenli Tekne Kullnım Önerileri...30 Kron Monoksit Zehirlenmesine Krşı Dikktli Olun...31 İyi Hvlndırm...32 Kötü Hvlndırm...32 Temel Tekne Kullnımı (DTS Dışı Modeller)...32 Suy İndirme ve Tekne Kullnımı...32 Kullnım Çizelgesi...33 Motoru Bşltm ve Durdum...33 Motoru Bşltm...33 Motoru durdurm...34 Motorun Viteste Durduktn Sonr Çlıştırılmsı...34 Ylnızc Gz Kullnımı...34 Tekneyi Römorkl Çekme...34 Donm Sıcklıklrınd Kullnım...34 Thliye Tpsı ve Sintine Pompsı...35 Temel Tekne Kullnımı (DTS Modelleri)...35 Suy İndirme ve Tekne Kullnımı...35 Kullnım Çizelgesi...35 Motoru Bşltm ve Durdurm...35 Motoru Bşltm...35 Motoru durdurm...36 Ylnızc Gz Kullnımı...37 Tekneyi Römorkl Çekme...37 Donm Sıcklıklrınd Kullnım...38 Thliye Tpsı ve Sintine Pompsı...38 Sudki İnsnlrı Korum...38 Seyir Hlindeyken...38 Tekne Durğn Hldeyken...38 Yüksek Sürtli Ve Yüksek Performnslı Tekne Kullnımı...38 Tomz Tekneleri ve Güverteli Teknelerde Yolcu Güvenliği...38 Açık Ön Güverteli Tekneler...39 Öne Monteli, Yüksek Kideli Blık Sndlyeli Tekneler...39 Dlg ve Dümen Suyu Atlm T60 MAYIS 2006 Syf 15 i

6 Su Altı Cisimlerine Çrpm Tehlikeleri...40 Thrik Ünitesinin Dreden Korunmsı...41 Sığ Sud Alçk Su Girişleriyle Kullnm...41 Kullnımı Etkileyen Şrtlr Tekne İçinde Ağırlık Dğılımı (Yolculr ve Mlzeme)...41 Teknenin Altı Kvitsyon...42 Ventilsyon...42 İrtif ve İklim Pervne Seçimi Bşlrken Stlik Alıştırm Dönemi...43 Alıştırm Döneminden Sonr İlk Sezon Sonu Kontrolü...43 Bölüm 4 - Teknik Özellikler Ykıt Gereklilikleri...46 Ykıt Sınıflrı Reformüle (Oksijentlı) Ykıtlrın Kullnılmsı (Ylnızc A.B.D.) Alkol İçeren Benzinler Motor Yğı...47 Motor Teknik Özellikleri Sıvı Teknik Özellikleri Kuyruk Motorlrı...48 Motor...48 Bölüm 5 - Bkım Ürün Shii/Opertör Sorumluluklrı...52 Yetkili Stıcı Sorumluluklrı...52 Bkım Kendi Kendinize Bkım Önerileri...53 Tetkik...53 Bkım Progrmı Kuyruk Motoru Modelleri...53 Düzenli Bkım...53 Her Gün Bşlngıcınd...53 Her Gün Bitimi...54 Hftd ir...54 Her İki Ayd vey 50 Kullnım Stinde Bir Progrmlı Bkım İlk 20 Stlik Alıştırm Döneminden Sonr Her 100 Kullnım Stinde vey Yıld Bir (Hngisi Önce Gelirse)...54 Her 200 Kullnım Stinde vey 3 Yıld ir Her 300 Kullnım Stinde vey 3 Yıld ir Her 5 Yıld ir Mintennce Log (Bkım Defteri)...55 Motor Yğı...55 Kontrol...55 Doldurm Yğ ve Filtrenin Değiştirilmesi...57 Koly Motor Yğı Thliyesi Sistemi...57 Motor Yğ Thliye Pompsı...57 Filtre Değiştirilmesi...58 Hidrolik Dümen Sıvısı...58 Kontrol...58 Doldurm Değiştirme...59 Motor Soğutm Sıvısı...60 Kontrol...60 Doldurm Değiştirme...61 Thrik Ünitesi Yğı Kontrol...62 Doldurm Değiştirme...63 Hidrolik Trim Sıvısı Kontrol...64 Doldurm Değiştirme...65 Alev Tutucunun Temizlenmesi Pozitif Krter Hvlndırm Vlfi (PCV) Değiştirme...66 Su Ayırıcılı Ykıt Filtresinin Değiştirilmesi GEN II Modelleri...67 GEN III Modelleri...68 Yğlm Dümen Sistemi...70 Gz Klosu...72 Vites Klosu - Tipik...73 Kuyruk Motoru Ünitesi ve Kıç Ytırmsı Gruu Kuyruk Motoru U-ğlntı Mili Kmlrı ve O- ringleri (Kuyruk Motoru Ünitesi Çıkrılmış). 74 Motor Mnşonu Thrik şftı Uztmlı Modeller:...75 Pervneler Pervne Onrımı...75 Alph Pervnesinin Sökülmesi...75 Alph Pervnesinin Tkılmsı...76 Brvo One Pervnesinin Sökülmesi...77 Brvo One Pervnesinin Tkılmsı...77 Brvo Two Pervnesinin Sökülmesi...78 Brvo Two Pervnesinin Tkılmsı...79 Syf 15 ii T60 MAYIS 2006

7 Brvo Three Pervnesinin Sökülmesi...80 Brvo Three Pervnesinin Tkılmsı...81 Serpntin Thrik Kyışı...83 Kontrol...83 Değiştirilmesi ve / vey Gergi Ayrı...83 Akü...84 Çoklu EFI Motor Aküsü Önlemleri...85 Güç Pketinizin Yıknmsı...85 Yıkm Atşmnlrı...85 Kuyruk Motoru Su Toplyıcılrı...86 Alterntif Su Toplyıcılrı...87 Korozyon Korumsı...89 Güç Pketinizin Boynmsı...94 Bölüm 6 - Depolm Soğuk Hvd vey Uzun Süreli Sklm...96 Güç Pkedini Depolm için Hzırlm...96 Motor ve Ykıt Sistemi Hzırlığı...97 Deniz Suyu Sisteminin Thliye Edilmesi...97 Deniz Suyu Sisteminin Thliyesi...97 Thliye Sisteminin Tnımlnmsı...98 Hv Thrikli Tek Noktlı Thliye Sistemi...98 Mnuel Tek Noktlı Thliye Sistemi...98 Mnuel Üç Noktlı Thliye Sistemi...99 Çok Noktlı Thliye (MPD) Sistemi Hv Thrikli Tek Noktlı Thliye Sistemi. 100 Tekne Sudyken Tekne Su Dışındyken Mnuel Tek Noktlı Thliye Sistemi Tekne Sudyken Tekne Su Dışındyken Mnuel Üç Noktlı Thliye Sistemi Tekne Sudyken Tekne Su Dışındyken Çok Noktlı Thliye (MPD) Sistemi Kuyruk Motorunun Thliye Edilmesi Akünün Sklnmsı Güç Pketinin Yeniden Hizmete Alınmsı Bölüm 7 - Sorun Giderme EFI Sorunlrının Teşhis Edilmesi DTS Sorunlrının Teşhis Edilmesi Motor Korum Sistemi Mrş Motoru, Motoru Krnklmıyor vey Yvş Krnklıyor Motor Mrş Almıyor vey Zor Alıyor Motor Düzensiz Çlışıyor, Tekliyor ve/vey Tepiyor Kötü Performns Aşırı Motor Sıcklığı Yetersiz Motor Sıcklığı Düşük Motor Yğ Bsıncı Akü Dolmuyor Uzktn Kumnd Zor Çlışıyor, Aşırı Boşluk Vr Vey Grip Sesler Çıkrıyor Dümen Zor Vey Gevşek Dönüyor Elektrikli Trim Çlışmıyor (Motor Çlışmıyor) Hidrolik Trim Çlışmıyor (Motor Çlışıyor Fkt Kuyruk Motoru Ünitesi Hreket Etmiyor) Bölüm 8 - Müşteri Hizmetleri Bilgisi Ürün Shii Servis Desteği Yerel Onrım Servisi Evden Uzk Servis Çlıntı Güç Pketi Suy Düşme Sonrsınd Dikkt Edilecek Hususlr Yedek Servis Prçlrı Prç Ve Aksesur Tlepleri Sorun Çözme Mercury Mrine Hizmet Bürolrı Litertür Siprişi ABD ve Knd ABD ve Knd Dışınd T60 MAYIS 2006 Syf 15 iii

8 Syf 15 iv T60 MAYIS 2006

9 İçindekiler Bölüm 1 - Grnti Bölüm 1 - Grnti 1 Grntinin Devri... 2 Grnti Tescili ABD ve Knd... 2 Grnti Tescili - ABD ve Knd Dışınd... 2 Mercury, MerCruiser Sınırlı Grntisi A.B.D., Knd ve Avrup (Sdece Benzin Ykıtlı Ürünler İçin)... 3 Mercury MerCruiser Sınırlı Grnti (Birleşik Devletler Topluluğu, Ort-Doğu ve Afrik Yıllık Sınırlı Çürüme Grntisi (Tüm Dünyd)... 6 Grnti Kpsmı Ve Hrici Durumlr... 7 Grnti Dışı Genel Durumlr T60 MAYIS 2006 Syf 15 1

10 Bölüm 1 - Grnti Grntinin Devri Sınırlı grnti, sdece grnti süresinin kullnılmmış ölümüyle sınırlı klmk şrtıyl, ir sonrki lıcıy devredileilir. Bu, ticri uygulmlrd kullnıln ürünler için geçerli değildir. Grntiyi ir sonrki ml shiine devretmek için, stış sözleşmesi elgesinin ir kopysını, yeni ml shiinin dı ve dresi ve motor seri numrsını post vey fks yoluyl Mercury Mrine'in grnti kyıt deprtmnın yollyın. ABD ve Knd için post dresi: Mercury Mrine Dikktine: Wrrnty Registrtion Deprtment W6250 W. Pioneer Rod P.O. Box 1939 Fond du Lc, WI Fks Grnti ktrımı işleme konulduğund, Mercury Mrine tescil onyını post yoluyl ürünün yeni shiine gönderecektir. Bu hizmet için herhngi ir ücret lınmz. ABD ve Knd dışınd stın lınmış ürünlerde, ülkenizdeki distriütörle vey size en ykın Mrine Güç Hizmet Merkezine tems geçin. Grnti Tescili ABD ve Knd 1. Adresinizi, grnti süresi dhilinde herhngi ir zmnd, Mercury Mrine firmsın telefon ederek vey dınız, eski dresiniz, yeni dresiniz ve motor seri numrnızı içeren ir mektup vey fksı Mercury Mrine grnti tescil deprtmnın göndererek değiştireilirsiniz. Bu ilgi değişikliği işlemlerini yetkili stıcınız d yürüteilir. Mercury Mrine Dikktine: Wrrnty Registrtion Deprtment W6250 Pioneer Rod P.O. Box 1939 Fond du Lc, WI Fks NOT: Federl Güvenlik Yssı uyrınc teliğ edilmesi durumund hzır olmsı için, A.B.D.'de stıln denizcilik ürünleri hkkınd Mercury Mrine ve yetkili stıcılr trfındn tescil listeleri tutulmsı zorunludur. 2. Grntinin geçerli olilmesi için ürünün Mercury Mrine firmsın tescil edilmesi gerekir. Stış zmnınd, yetkili stıcı grnti tescil elgelerini doldurmlı ve zmn geçirmeden MercNET, e-post vey post yoluyl Mercury Mrine firmsın göndermelidir. Bu grnti tescil formu eline geçtiğinde, Mercury Mrine tescil kydını gerçekleştirecektir. 3. Grnti tescili işleme konulduğund, Mercury Mrine tescil onyını post yoluyl ürün lıcısın gönderecektir. Bu tescil onyının 30 gün içinde teslim lınmmsı durumund, lütfen vkit geçirmeden yetkili stıcınızl tems geçin. Ürününüz Mercury Mrine trfındn tescil edilmedikçe ürün grntisi geçerlilik kznmz. Grnti Tescili - ABD ve Knd Dışınd 1. Yeni ir ürün stışı gerçekleştiğinde, yetkili stıcınızın Grnti Tescil Krtını vkit geçirmeden eksiksiz şekilde doldurup post yoluyl grnti tescil/tlep progrmı yönetiminin ölgenizden sorumlu distriütörü vey Mrine Power Servis Merkezine göndermesi son derece önemlidir. Syf T60 MAYIS 2006

11 Bölüm 1 - Grnti 2. Grnti Tescil Krtınd dınız ve dresiniz, ürün model ve seri numrlrı, stış trihi, kullnım tipi ve ürünü stn distriütör/yetkili stıcının kodu, dı ve dresi tnımlnmktdır. Ayrıc distriütör/yetkili stıcı, sizin ürünün orijinl lıcısı ve kullnıcısı olduğunu d elgelemektedir. 3. Grnti Tescil Krtının Alıcı Kopysı olrk yrılmış nüshsı, krt stışı ypn distriütör/yetkili stıcı trfındn eksiksiz şekilde doldurulduktn hemen sonr size VERİLMELİDİR. Frik tescil ilgilerinizi içeren u krt, ileride gerektiğinde kullnılmk üzere sklnmlıdır. Herhngi ir zmnd u ürüne grnti kpsmınd ir servis gerektiğinde, yetkili stıcınız stın lım trihini doğrulmk ve grnti tlep formlrını doldurmk için krt üzerindeki ilgileri kullnmk için sizden Grnti Tescil Krtını isteyeilir. 4. Bzı ülkelerde, Mrine Power Servis Merkezi, Grnti Tescil Krtının Frik Kopysını distriütörünüz/yetkili stıcınızdn ldıktn sonrki 30 gün içinde size klıcı (plstik) ir Grnti Tescil Krtı çıkrcktır. Plstik Grnti Tescil Krtı elinize geçtiği tkdirde, ürünü stın ldığınızd distriütörünüz/yetkili stıcınız trfındn size verilen Alıcı Kopysını tilirsiniz. Bu plstik krtın sizin için geçerli olup olmdığını distriütörünüz/yetkili stıcınız sorun. ÖNEMLİ: Bzı ülkelerde ys gereği, tescil listelerinin frik vey yetkili stıcı trfındn tutulmsı zorunludur. Herhngi ir nedenle sizinle tems geçmemiz gerekmesi durumun krşı, BÜTÜN ürünlerimizin friky tescil edilmesi rzumuzdur. Yetkili stıcı/distriütörünüzün grnti tescil krtını vkit geçirmeden doldurup frik kopysını ölgenizden sorumlu Mrine Power Uluslrrsı Servis Merkezine gönderdiğinden emin olun. 5. Grnti Tescil Krtı ve unun Grnti Tlep işlemleriyle oln ilgisi hkkınd dh fzl ilgi için, Uluslrrsı Grnti ölümüne şvurun. Mercury, MerCruiser Sınırlı Grntisi A.B.D., Knd ve Avrup (Sdece Benzin Ykıtlı Ürünler İçin) GARANTİ KAPSAMI: Mercury Mrine, yeni ürünlerinin şğıd tnımlnn süreler oyunc mlzeme ve işçilik çısındn kusursuzluğunu grnti etmektedir. GARANTİ SÜRESİ: Bu Sınırlı Grnti, ürünün eğlence mçlı hizmete girdiği ilk trihten itiren iki (2) yıl süreyle y d ürün ilk def servise çekilinceye kdr, (hngisi dh önce olurs) geçerlidir. Bu ürünlerin ticri mçlı kullnıcılr için grnti süresi, hngisi önce gelirse o geçerli olmk kydıyl, ilk perkende stış trihinden itiren ir (1) yıl vey toplm 500 çlışm stidir. Ticri mçlı kullnım, ürünün, söz konusu mçlr için ylnızc r sır kullnıls dhi, grnti süresinin herhngi ir ölümünde herhngi ir iş vey hizmetle ilgili olrk vey gelir sğlyıcı şekilde kullnılmsı olrk tnımlnır. Bu grnti kpsmınd yer ln onrım vey prç değişiklikleri vey servis hizmetleri, u grntinin sıl süresini uztmz. Süresi itmemiş ir grnti, ürünün doğru şekilde tekrr tescil edilmesi koşuluyl ürünü eğlence mçlı kullnn ir müşteriden ürünü eğlence mçlı kullnn ir şk müşteriye devredileilir. Süresi itmemiş ir grnti, ürünü ticri mçl kullnn ir müşteriden vey ticri mçl kullnn ir müşteriye devredilemez. GARANTİ GEÇERLİLİK ŞARTLARI: Grnti kpsmı ylnızc, ürünü, stışın gerçekleştiği ülkede ürünün dğıtımını ypmk üzere Mercury Mrine trfındn yetkilendirilmiş ir Yetkili Stıcıdn stın lmış oln perkende müşteriler için, o d nck Mercury Mrine trfındn elirlenmiş teslimt öncesi tetkik işlemleri tmmlnıp elgelendikten sonr geçerlidir. Grnti, ürünün yetkili stıcı trfındn doğru şekilde tescil edilmesi sonrsınd geçerlilik kznır. Grntinin sürdürüleilmesi için, Kullnım ve Bkım El Kitınd elirtilmiş oln düzenli kımlr zmnınd yerine getirilmelidir. Mercury Mrine, gelecekteki grnti kpsmını doğru kım ypıldığının knıtlnmsı şrtın ğlm hkkını sklı tutr T60 MAYIS 2006 Syf 15 3

12 Bölüm 1 - Grnti MERCURY'NİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ: Mercury'nin u grnti çerçevesindeki tek ve inhisri yükümlülüğü, kendi inisiytifimiz dhilinde olmk üzere rızlı ir prçyı onrmk, söz konusu prç vey prçlrı yeni vey Mercury Mrine onylı yeniden mmul prçlrl değiştirmek vey Mercury ürününün stın lım fiytını ide etmekle sınırlıdır. Mercury, dh önceden üretilmiş ürünlerde de değişiklik ypm zorunluluğu olmksızın ürünlerinde zmn zmn geliştirme vey değişiklik ypm hkkını sklı tutr. GARANTİ ŞARTLARI: Müşteri, ürünün grnti kpsmınd onrılmsı ve ürünün mkul ir şekilde ulştırılmsı için Mercury'ye mkul ir fırst tnımlıdır. Grnti tlepleri, ürünün tetkik edilmek üzere servis yetkisine ship ir Mercury yetkili stıcısın teslim edilmesiyle gerçekleştirilecektir. Alıcının ürünü söz konusu yetkili stıcıy teslim edemediği durumlrd, Mercury ye yzılı ildirimde ulunulmlıdır. Bu tkdirde firmmız, tetkik ve grnti kpsmındki onrımlr için gerekli düzenlemeleri ypcktır. Bu durumd, ilgili ütün nkliye giderleri ve/vey seyht sürelerini lıcı krşılycktır. Verilen servis u grnti kpsmı dışınd klıyors, lıcı ilgili ütün işçilik ve mlzeme msrflrını ve söz konusu servisle ilişkili diğer tüm giderleri krşılycktır. Alıcı, Mercury trfındn tlep edilmedikçe, ürünü vey ürünün prçlrını doğrudn Mercury firmsın göndermeyecektir. Tescilli iyeliğin knıtı, grntinin işleyeilmesi için grnti hizmetinin tlep edildiği nd yetkili servise irz edilmek durumunddır. GARANTİ KAPSAMI DIŞINDAKİ HUSUSLAR: Bu sınırlı grnti düzenli kım klemlerini, modifiksyonlrı, yrlrı, norml şınm ve yıprnmyı, mç dışı kullnım, norml kullnım, motorun tvsiye edilen devir rlığınd (kz Kullnım ve Bkım El Kitı) çlışmsını önleyen pervne vey dişli ornının kullnılmsı, ürünün Kullnım ve Bkım El Kitının tvsiye edilen kullnım/çlışm döngüsü ölümüne uygun olmyn ir şekilde kullnılmsı, ihml, kz, suy tm, htlı montj (doğru montj teknik özellikleri ve teknikleri ürünün montj tlimtlrınd verilmiştir), htlı servis, Mercury ürürüne hsr veren ve firmmız trfındn üretilmeyen vey stılmyn ir ksesur vey prçnın kullnılmsı, jet pompsı türini ve gömlekleri, ürünle kullnımı uygun olmyn ykıtlr, yğlr vey yğlyıcılrl (kz Kullnım ve Bkım El Kitı) çlıştırm, prçlrın değiştirilmesi vey çıkrılmsı, ykıt emme, hv emme vey egzoz sisteminden motor su kçmsın ğlı hsrlr vey soğutm sisteminin yncı ir nesneyle tıknmsındn kynklı soğutm suyu yetersizliği, motorun su dışınd çlıştırılmsı, motorun kıç ytırmsınd yüksek ir nokty monte edilmesi vey teknenin motor çok fzl trimlenmişken çlıştırılmsı nedeniyle ürünün hsr görmesi durumlrını kpsmmktdır. Ürünün herhngi ir zmnd, önceki shii trfındn ile ols, ir şekilde yrış vey reket içeren şk ir mçl kullnılmsı vey yrış tipi ir lt üniteyle kullnılmsı grntiyi geçersiz kılr. Ürünün sudn çıkrtılmsı, suy indirilmesi, çekilmesi, sklnmsının ynı sır telefon, kirlm, rhtsızlık, slip ücretleri, grnti kpsmı, kredi ödemeleri, zmn kyı, gelir kyı vey herhngi ir şekilde meydn gelen sonuç itiriyle vey dolylı hsrlr u grnti kpsmının dışınd yer lır. Ayrıc, tekne tsrımı nedeniyle ürüne ulşmk için tekne ölme duvrlrının vey mlzemesinin çıkrılmsı ve/vey değiştirilmesinden doğn giderler de u grnti kpsmının dışınd yer lır. Mercury Mrine trfındn, Mercury Mrine yetkili stıcılrı d dhil olmk üzere hiçir şhıs vey kurum, u sınırlı grntide yer lnlrın dışınd ürünle ilgili hiçir ony, temsil vey grnti yetkisi verilmemiş olup, öyle ir durumun söz konusu olmsı hlinde Mercury Mrine leyhinde kullnılmz. MUAFİYETLER VE SINIRLAMALAR: ZIMNEN İFADE EDİLEN SATIŞ GARANTİSİ VE BELİRLİ BİR AMACA UYGUNLUKTAN KESİNLİKLE SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ. ZIMNEN İFADE EDİLEN GARANTİLERDEN FERAGAT EDİLEMEYEN HALLERDE, BUNLAR, AÇIK OLARAK İFADE EDİLEN GARANTİNİN SÜRESİYLE SINIRLIDIR. TESADÜFİ VEYA DOLAYLI ZARARLAR, BU GARANTİ KAPSAMI DIŞINDA YER ALMAKTADIR. BAZI EYALETLER/ÜLKELERDE YUKARIDA TANIMLANAN FERAGATLARA, SINIRLAMALARA VE MUAFİYETLERE İZİN VERİLMEMEKTEDİR; BUNUN SONUCUNDA DA SİZİN İÇİN GEÇERLİ OLMAYABİLİRLER. BU GARANTİ SİZE BELİRLİ YASAL HAKLAR TANIMAKTA OLUP, ÜLKEDEN ÜLKEYE DEĞİŞİKLİK GÖSTEREN BAŞKA YASAL HAKLARA DA SAHİP OLABİLİRSİNİZ. Syf T60 MAYIS 2006

13 Bölüm 1 - Grnti Mercury MerCruiser Sınırlı Grnti (Birleşik Devletler Topluluğu, Ort-Doğu ve Afrik GARANTİ KAPSAMI: Mercury Mrine, yeni ürünlerinin şğıd tnımlnn süreler oyunc mlzeme ve işçilik çısındn kusursuzluğunu grnti etmektedir. GARANTİ SÜRESİ: Bu Sınırlı Grnti, ürünün eğlence mçlı kullnımı hedefleyen perkende ir lıcıy ilk stış trihi vey ürünün hizmete girdiği ilk trihten hngisi önce geliyors o trihten itiren ir (1) yıl süreyle geçerlidir. Bu ürünlerin ticri mçlı kullnıcılr için grnti süresi, hngisi önce gelirse o geçerli olmk kydıyl, ilk perkende stış trihinden itiren ir (1) yıl vey toplm 500 çlışm stidir. Ticri mçlı kullnım, ürünün, söz konusu mçlr için ylnızc r sır kullnıls dhi, grnti süresinin herhngi ir ölümünde herhngi ir iş vey hizmetle ilgili olrk vey gelir sğlyıcı şekilde kullnılmsı olrk tnımlnır. Bu grnti kpsmınd yer ln onrım vey prç değişiklikleri vey servis hizmetleri, u grntinin sıl süresini uztmz. Süresi itmemiş ir grnti, ürünün doğru şekilde tekrr tescil edilmesi koşuluyl ürünü eğlence mçlı kullnn ir müşteriden ürünü eğlence mçlı kullnn ir şk müşteriye devredileilir. Süresi itmemiş ir grnti, ürünü ticri mçl kullnn ir müşteriden vey ticri mçl kullnn ir müşteriye devredilemez. GARANTİ GEÇERLİLİK ŞARTLARI: Grnti kpsmı ylnızc, ürünü, stışın gerçekleştiği ülkede ürünün dğıtımını ypmk üzere Mercury Mrine trfındn yetkilendirilmiş ir Yetkili Stıcıdn stın lmış oln perkende müşteriler için, o d nck Mercury Mrine trfındn elirlenmiş teslimt öncesi tetkik işlemleri tmmlnıp elgelendikten sonr geçerlidir. Grnti, ürünün yetkili stıcı trfındn doğru şekilde tescil edilmesi sonrsınd geçerlilik kznır. Grntinin sürdürüleilmesi için, Kullnım ve Bkım El Kitınd elirtilmiş oln düzenli kımlr zmnınd yerine getirilmelidir. Mercury Mrine, gelecekteki grnti kpsmını doğru kım ypıldığının knıtlnmsı şrtın ğlm hkkını sklı tutr. MERCURY'NİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ: Mercury'nin u grnti çerçevesindeki tek ve inhisri yükümlülüğü, kendi inisiytifimiz dhilinde olmk üzere rızlı ir prçyı onrmk, söz konusu prç vey prçlrı yeni vey Mercury Mrine onylı yeniden mmul prçlrl değiştirmek vey Mercury ürününün stın lım fiytını ide etmekle sınırlıdır. Mercury, dh önceden üretilmiş ürünlerde de değişiklik ypm zorunluluğu olmksızın ürünlerinde zmn zmn geliştirme vey değişiklik ypm hkkını sklı tutr. GARANTİ ŞARTLARI: Müşteri, ürünün grnti kpsmınd onrılmsı ve ürünün mkul ir şekilde ulştırılmsı için Mercury'ye mkul ir fırst tnımlıdır. Grnti tlepleri, ürünün tetkik edilmek üzere servis yetkisine ship ir Mercury yetkili stıcısın teslim edilmesiyle gerçekleştirilecektir. Alıcının ürünü söz konusu yetkili stıcıy teslim edemediği durumlrd, Mercury ye yzılı ildirimde ulunulmlıdır. Bu tkdirde firmmız, tetkik ve grnti kpsmındki onrımlr için gerekli düzenlemeleri ypcktır. Bu durumd, ilgili ütün nkliye giderleri ve/vey seyht sürelerini lıcı krşılycktır. Verilen servis u grnti kpsmı dışınd klıyors, lıcı ilgili ütün iş gücü ve mlzemeyle irlikte söz konusu servisle ilintili giderleri krşılycktır. Alıcı, Mercury trfındn tlep edilmedikçe, ürünü vey ürünün prçlrını doğrudn Mercury firmsın göndermeyecektir. Tescilli iyeliğin knıtı, grntinin işleyeilmesi için grnti hizmetinin tlep edildiği nd yetkili servise irz edilmek durumunddır T60 MAYIS 2006 Syf 15 5

14 Bölüm 1 - Grnti GARANTİ KAPSAMI DIŞINDAKİ HUSUSLAR: Bu sınırlı grnti düzenli kım klemlerini, modifiksyonlrı, yrlrı, norml şınm ve yıprnmyı, mç dışı kullnım, norml kullnım, motorun tvsiye edilen tm çık gz keleeği devir rlığınd (kz Kullnım ve Bkım El Kitı) tm gz verilerek çlışmsını önleyen pervne vey dişli ornının kullnılmsı, ürünün Kullnım ve Bkım El Kitının tvsiye edilen kullnım/çlışm döngüsü ölümüne uygun olmyn ir şekilde kullnılmsı, ihml, kz, suy tm, htlı montj (doğru montj teknik özellikleri ve teknikleri ürünün montj tlimtlrınd verilmiştir), htlı servis, firmmız trfındn üretilmeyen vey stılmyn ir ksesur vey prçnın kullnılmsı, jet pompsı türini ve gömlekleri, ürünle kullnımı uygun olmyn ykıtlr, yğlr vey yğlyıcılrl (kz Kullnım ve Bkım El Kitı) çlıştırm, prçlrın değiştirilmesi vey çıkrılmsı, ykıt emme, hv emme vey egzoz sisteminden motor su kçmsın ğlı hsrlr vey soğutm sisteminin yncı ir nesneyle tıknmsındn kynklı soğutm suyu yetersizliği, motorun su dışınd çlıştırılmsı, motorun kıç ytırmsınd yüksek ir nokty monte edilmesi vey teknenin motor çok fzl trimlenmişken çlıştırılmsı nedeniyle ürünün hsr görmesi durumlrını kpsmmktdır. Ürünün herhngi ir zmnd, önceki shii trfındn ile ols, ir şekilde yrış vey reket içeren şk ir mçl kullnılmsı vey yrış tipi ir lt üniteyle kullnılmsı grntiyi geçersiz kılr. Ürünün sudn çıkrtılmsı, suy indirilmesi, çekilmesi, sklnmsının ynı sır telefon, kirlm, rhtsızlık, slip ücretleri, grnti kpsmı, kredi ödemeleri, zmn kyı, gelir kyı vey herhngi ir şekilde meydn gelen sonuç itiriyle vey dolylı hsrlr u grnti kpsmının dışınd yer lır. Ayrıc, tekne tsrımı nedeniyle ürüne ulşmk için tekne ölme duvrlrının vey mlzemesinin çıkrılmsı ve/vey değiştirilmesinden doğn giderler de u grnti kpsmının dışınd yer lır. Mercury Mrine trfındn, Mercury Mrine yetkili stıcılrı d dhil olmk üzere hiçir şhıs vey kurum, u sınırlı grntide yer lnlrın dışınd ürünle ilgili hiçir ony, temsil vey grnti yetkisi verilmemiş olup, öyle ir durumun söz konusu olmsı hlinde Mercury Mrine leyhinde kullnılmz. MUAFİYETLER VE SINIRLAMALAR: ZIMNEN İFADE EDİLEN SATIŞ GARANTİSİ VE BELİRLİ BİR AMACA UYGUNLUKTAN KESİNLİKLE SORUMLULUK KABUL EDİLMEZ. ZIMNEN İFADE EDİLEN GARANTİLERDEN FERAGAT EDİLEMEYEN HALLERDE, BUNLAR, AÇIK OLARAK İFADE EDİLEN GARANTİNİN SÜRESİYLE SINIRLIDIR. TESADÜFİ VEYA DOLAYLI ZARARLAR, BU GARANTİ KAPSAMI DIŞINDA YER ALMAKTADIR. BAZI EYALETLER/ÜLKELERDE YUKARIDA TANIMLANAN FERAGATLARA, SINIRLAMALARA VE MUAFİYETLERE İZİN VERİLMEMEKTEDİR; BUNUN SONUCUNDA DA SİZİN İÇİN GEÇERLİ OLMAYABİLİRLER. BU GARANTİ SİZE BELİRLİ YASAL HAKLAR TANIMAKTA OLUP, ÜLKEDEN ÜLKEYE DEĞİŞİKLİK GÖSTEREN BAŞKA YASAL HAKLARA DA SAHİP OLABİLİRSİNİZ. 3 Yıllık Sınırlı Çürüme Grntisi (Tüm Dünyd) GARANTİ KAPSAMI: Mercury Mrine firmsı, Mercury Mrine Dıştn Tkmlı Motor, MerCruiser İçten Tkmlı Motor vey kıç motoru kpsmınd yer ln hiç ir yeni Mercury, Mriner, Mercury Rcing, Sport Jet, M 2 Jet Drive, Trcker ürününün (Ürün) şğıd elirtilmiş süre oyunc çürümenin doğrudn etkisi sonucund çlışmz durum gelmeyeceğini grnti eder. GARANTİ SÜRESİ: Bu sınırlı çürüme grntisi, ürünün ilk stış trihi vey ürünün ilk hizmete giriş trihinin hngisi önce gelirse o trihten itiren üç (3) yıl süreyle geçerlidir. Bu grnti kpsmınd yer ln onrım vey prç değişiklikleri vey servis hizmetleri, u grntinin orijinl süresini uztmz. Süresi itmemiş ir grnti, ürünün doğru şekilde tekrr tescil edilmesi hlinde ir sonrki (ticri dışı kullnım için) lıcıy devredileilir. Syf T60 MAYIS 2006

15 Bölüm 1 - Grnti GARANTİ GEÇERLİLİK ŞARTLARI: Grnti kpsmı ylnızc, ürünü, stışın gerçekleştiği ülkede ürünün dğıtımını ypmk üzere Mercury Mrine trfındn yetkilendirilmiş ir Yetkili Stıcıdn stın lmış oln perkende müşteriler için, o d nck Mercury Mrine trfındn elirlenmiş teslimt öncesi tetkik işlemleri tmmlnıp elgelendikten sonr geçerlidir. Grnti, ürünün yetkili stıcı trfındn doğru şekilde tescil edilmesi sonrsınd geçerlilik kznır. Grntinin işleyeilmesi için, Kullnım ve Bkım El Kitınd elirtilmiş oln çürüme önleyici elemnlr teknede ulunmlı ve Kullnım ve Bkım El Kitınd sırlnmış oln düzenli kımlr zmnınd (herhngi ir sınır getirilmeksizin, glvnik notlrın değiştirilmesi, elirtilmiş yğlyıcılrın kullnılmsı ve çentik ve çiziklerin rötuşlnmsı d dhil) uygulnmlıdır. Mercury Mrine, grnti kpsmını doğru kım ypıldığının knıtlnmsı şrtın ğlm hkkını sklı tutr. MERCURY'NİN YÜKÜMLÜLÜKLERİ: Mercury'nin u grnti çerçevesindeki tek ve inhisri yükümlülüğü, kendi inisiytifimiz dhilinde olmk üzere çürümüş ir prçyı onrmk, söz konusu prç vey prçlrı yeni vey Mercury Mrine onylı yeniden mmul prçlrl değiştirmek vey Mercury ürününün stın lım fiytını ide etmekle sınırlıdır. Mercury, dh önceden üretilmiş ürünlerde de değişiklik ypm zorunluluğu olmksızın ürünlerinde zmn zmn geliştirme vey değişiklik ypm hkkını sklı tutr. GARANTİ ŞARTLARI: Müşteri, ürünün grnti kpsmınd onrılmsı ve ürünün mkul ir şekilde ulştırılmsı için Mercury'ye mkul ir fırst tnımlıdır. Grnti tlepleri, ürünün tetkik edilmek üzere servis yetkisine ship ir Mercury yetkili stıcısın teslim edilmesiyle gerçekleştirilecektir. Alıcının ürünü söz konusu yetkili stıcıy teslim edemediği durumlrd, Mercury ye yzılı ildirimde ulunulmlıdır. Bu tkdirde firmmız, tetkik ve grnti kpsmındki onrımlr için gerekli düzenlemeleri ypcktır. Bu durumd, ilgili ütün nkliye giderleri ve/vey seyht sürelerini lıcı krşılycktır. Verilen servis u grnti kpsmı dışınd klıyors, lıcı ilgili ütün işçilik ve mlzeme msrflrını ve söz konusu servisle ilişkili diğer tüm giderleri krşılycktır. Alıcı, Mercury trfındn tlep edilmedikçe, ürünü vey ürünün prçlrını doğrudn Mercury firmsın göndermeyecektir. Tescilli iyeliğin knıtı, grntinin işleyeilmesi için grnti hizmetinin tlep edildiği nd yetkili servise irz edilmek durumunddır. GARANTİ KAPSAMI DIŞINDAKİ HUSUSLAR: Bu sınırlı grnti elektrik sistemindeki çürümeler, hsrdn kynklnn çürümeler, ylnızc görünüşü ozck nitelikteki çürümeler, kötü kullnım vey htlı servis, ksesurlr, ygıtlr, dümen sistemlerinde meydn gelen çürümeler, frik montjlı jet thrik ünitesindeki çürümeler, yosunlşmdn meydn gelen hsrlr, ir yıldn kıs süreli sınırlı Ürün grntisiyle stıln ürünler, yedek prçlr (müşteri trfındn stın lınmış prçlr) ve ticri uygulmlrd kullnıln ürünleri kpsmz. Ticri mçlı kullnım, ürünün, söz konusu mçlr için ylnızc r sır kullnıls dhi, grnti süresinin herhngi ir ölümünde herhngi ir iş vey hizmetle ilgili olrk vey gelir sğlyıcı şekilde kullnılmsı olrk tnımlnır. Grnti Kpsmı Ve Hrici Durumlr Bu ölümün mcı, grnti kpsmı konusund en sık rstlnn ynlış nlmlrın ortdn kldırılmsın yrdımcı olmktır. Aşğıdki ilgiler, grnti kpsmınd yer lmyn zı hizmet türlerini çıklmktdır. Aşğıd elirtilmiş oln hükümler, Korozyon Arızlrın Krşı Üç Yıl Sınırlı Grnti, Uluslrrsı Sınırlı Dıştn Tkmlı Motor Grntisi ve ABD ve Knd Sınırlı Dıştn Tkmlı Motor Grntisi referns lınrk derlenmiştir. Grntinin, grnti süresi dhilinde mlzeme ve işçilikten kynklnn rızlrın onrımını kpsdığını unutmyın. Kurulum htlrı, kzlr, norml şınm ve ürüne etki eden çeşitli diğer nedenler grnti kpsmınd yer lmz T60 MAYIS 2006 Syf 15 7

16 Bölüm 1 - Grnti Grnti ylnızc, tüketici stışının dğıtım yetkisinin trfımızc verildiği ülkelerde ypılmsı durumund, mlzeme ve işçilikteki htlr ile sınırlıdır. Grnti kpsmı hkkınd herhngi ir sorunuz olduğu tkdirde, yetkili stıcınızl tems geçin. Sorulrınızı ynıtlmktn memnuniyet duycklrdır. Grnti Dışı Genel Durumlr 1. Bujiler ve teşleme elemnlrının kontrol, temizlik vey yrlmlrı d dhil olmk üzere ufk yrlmlr, krürtör yrlrı, filtreler, kyışlr, kontroller ve norml servisle ğlntılı olrk gerçekleştirilen yğlm işlemleri. 2. Frik çıkışlı jet thrik üniteleri - Grnti dışınd yer ln elirli prçlr şunlrdır: Dre vey şınm sonucu hsr görmüş jet thrik iticisi ve jet thrik strı ile htlı kım sonucu hsr görmüş thrik şftı ytklrı. 3. İhml, kımlrın kstılmsı, kz, norml kullnım vey ynlış kurulum vey servis. 4. Vir etme, suy indirme ve römorkl çekme msrflrı, tekne tsrımındn kynklnmk üzere, ürüne erişmek için tekne prçlrının çıkrılmsı ve/vey değiştirilmesi, ilgili tüm nkliye giderleri ve/vey seyht süresi, v. Grntinin işleyeilmesi için ürüne mkul seviyede erişim sğlnmlıdır. Müşteri ürünü yetkili servise teslim etmelidir. 5. Grnti yükümlülüklerinin gerektirdiği dışınd, müşteri trfındn tlep edilen ilve servis işleri. 6. Yetkili servis dışınd şklrı trfındn ypıln işler, ylnızc şu şrtlr ltınd grnti kpsmı ltın lınilir: Acil durum hllerinde ypıln işler (ykınlrd gerekli işi ypilecek yetkili yii olmmsı vey çekme v. işlemlerini ypilecek olnğın ulunmmsı ve ypıln işin u tesiste gerçekleştirileileceğine dir önceden frik onyı verilmiş olmsı şrtıyl). 7. Oly sırsınd ve/vey sonucund meydn gelen tüm hsrlrın (sklm msrflrı, her tür telefon vey kirlm giderleri, rhtsızlık vey zmn vey pr kyı) sorumluluğu ml shiine ittir. 8. Grnti kpsmındki onrımlr sırsınd Mercury Precision vey Quicksilver prçlrı hricinde prç kullnılmsı. 9. Norml kım dhilinde gerçekleştirilen yğ, yğlyıcı ve sıvı değişimleri, grnti kpsmınd yer ln ir ürün rızsı nedeniyle unlrın kyı vey kirlenmesi hlleri dışınd, müşterinin sorumluğu ltınddır. 10. Yrış vey şk ir reketçi fliyete ktılm vey unun için hzırlnm vey yrış tipi ir lt üniteyle kullnm. 11. Motor gürültüsünün olmsı, mutlk ciddi ir motor rızsı olduğunu göstermez. Ypıln muyenede rızy yol çilecek ciddi ir iç motor rızsı görüldüğü tkdirde, gürültüye neden oln rız grnti kpsmınd düzeltilmelidir. 12. Su ltındki ir cisme çrpm sonucund lt ünite ve/vey pervnede meydn gelen hsr, deniz kzsı olrk kul edilir. 13. Ykıt girişi, hv girişi vey egzoz sisteminden vey suy tm sonucu motor su girmesi. 14. Motorun su dışınd çlıştırılmsı, emme deliklerinin yncı mddelerle tıknmsı, motorun fzl yükseğe monte edilmesi vey fzl dışrıd trim edilmesi sonucund soğutm suyu eksikliğinin yol çtığı herhngi ir prçdki rız. 15. Ürünle irlikte vey üzerinde kullnılmsı uygun olmyn ykıt ve yğlyıcılrın kullnımı. Bkz Bkım Bölümü. 16. Sınırlı grntimiz, trfımızdn iml edilmeyen vey stılmyn prç vey ksesurlrın montj vey kullnımındn dolyı ürünlerimize geleilecek hiçir hsr için geçerli değildir. Bu prç vey ksesurlrın kullnımıyl ilgisi ulunmyn rızlr, unlrın kendi sınırlı grnti şrtlrını krşılmlrı hlinde grnti kpsmın lınırlr. Syf T60 MAYIS 2006

17 İçindekiler Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın Svlolu Durdurm Düğmesi Aygıtlr System View Dijitl Göstergeler Anlog Göstergeler Uzktn Kumndlr (DTS Dışı Modeller) Uzktn Kumndlr...12 Pnel Kumndlrı Konsol Kumndlrı Uzktn Kumndlr (DTS Modelleri) Uzktn Kumndlr...14 Pnel Montj Özellikleri...15 Konsol Montj Özellikleri Tek Motor...16 İnce Pusul Dolp Konsolu Montj Özellikleri Tek Motor...17 Konsol Montj Özellikleri Çift Motor...18 Çift Motorun Senkronize Edilmesi...18 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın Çiftli Aln İstsyonunun Trnsferi...19 İstsyon Trnsferi Öncesinde Çift Dümen Senkronizsyonu Zero Effort (Sıfır Ç) Özellikleri...20 Hidrolik Trim Tekli Motor Trim/Römork Çiftli Motor Trim/Römork Elektrik Sistemi Aşırı Yük Korumsı Sesli Uyrı Sistemi Sesli Uyrı Sisteminin Test Edilmesi Motor Korum Strtejisi Korn Uyrı Sinylleri Emisyon Bilgileri Emisyon Kontrol Bilgileri Etiketi...26 Kullnıcının Sorumluluklrı Yıldız Etiketi T60 MAYIS 2006 Syf 15 9

18 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın Svlolu Durdurm Düğmesi Svlolu durdurm düğmesinin mcı, opertörün opertör mhllinden uzklşmsı hlinde (örneğin kzr opertör mhllinden fırlmsı gii) motoru durdurmktır. RUN c - Durdurm düğmesi - Svlo c - Opertöre ğlnn kıskç Tekneden düşme gii kzr yerinden fırlmlrın şğıdki tipte teknelerde meydn gelme olsılığı dh yüksektir: lçk kenrlı spor tekneler levrek tekneleri yüksek performns tekneleri Kzr fırlmlr şunlr d yol çilir: kötü kullnım kym sürtlerinde koltukt vey üst güvertede oturm kym sürtlerinde yğ klkm sığ vey engel dolu sulrd kym sürtlerinde çlıştırm ir yöne doğru çekmekte oln dümeni ırkm lkol vey uyuşturucu kullnımı yüksek sürtli tekne mnevrlrı Svlo genelde, uztıldığınd122 ve 152 cm (4-5 ft.) uzunluğund oln ve ir ucund düğmeye tkıln ir elemn, diğer ucund d opertöre ğlnn ir kıskç ulunn ir klodur. Svlo, ykınlrdki cisimlere dolşm ihtimlini en z indirmek mcıyl durğn hlde mümkün oln en kıs uzunluğ ship olmsı için urgulu içime shiptir. Gergin durumdki uzunluk, opertörün norml opertör mhlline ykın ir ölgede hreket etmek istemesi hlinde kzr devreye girme ihtimlini en z indirecek şekilde seçilmiştir. Dh kıs ir svlo istediğiniz tkdirde, svloyu opertörün ileğine vey cğın srilir vey svloy ir düğüm tilirsiniz. Svlolu durdurm düğmesi devreye girdiğinde motorun niden durmsın krşın, tekne, motor durduğu sırdki hızı ve mnevr keskinliğine ğlı olrk elirli ir mesfe kt edecektir. Bununl irlikte, tekne tm ir direyi tmmlmycktır. Tekne sürüklenme durumundyken, yolu üzerindeki ir kişiye motorl çlışır durumdki kdr ciddi zrr vereilir. Acil ir durumd motoru çlıştırmlrı gerekmesi (örneğin, opertörün kzr düşmesi) durumun krşı, teknedeki diğer yolculrın d doğru çlıştırm ve kullnm prosedürleri hkkınd ilgilendirilmelerini tvsiye ederiz.! UYARI Kzr fırlm durumund tekne gövdesi vey pervneyle temstn kçının. Kişisel yrlnm vey cn kyı meydn geleilir. Svlolu durdurm düğmesinin her iki ucunu her zmn doğru şekilde ğlyın. Düğmenin norml kullnım sırsınd d kzr vey istem dışı devreye girmesi mümkündür. Bu, şğıdki potnsiyel tehlike içeren durumlrın herhngi irine vey tümüne yol çilir: Syf T60 MAYIS 2006

19 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın İleriye doğru hreketin eklenmedik şekilde son ermesi nedeniyle yolculr ileriye doğru fırlyilir, ki teknenin ön trfındki yolculr urun üzerinden şrk thrik vey dümen elemnlrın çrpilecekleri için özellikle risk ltınddırlr. Dlglı sulr, güçlü kıntı vey sert rüzgrlrd güç ve direksiyon kontrol kyı. Ynşm sırsınd kontrol kyı.! UYARI Svlolu durdurm düğmesi devreye girdiğinde teknenin ni yvşlmsın krşı dikktli olun. Tekne zrr göreilir ve kişisel yrlnm vey cn kyı meydn geleilir. Motor çlışır hlde ve vitesteyken opertör mhllini ASLA terk etmeyin. Aygıtlr System View SmrtCrft SELECT System View HOME 5650 Güç pketiniz Mercury SC5000 SmrtCrft System View ekrnın ğlı olilir. Bu ekrnd, temel işletim verilerinden motor ikz verilerine kdr çeşitli ilgiler ynsıtılır. SC5000 System View Ekrnı, kpsmlı ir tekne enformsyon merkezidir. System View, tekne opertörüne, dümen çrkındki LCD ekrnd nınd ve net ir şekilde görüntülenen pek çok kritik çlışm ilgisini lm olnğı sğlr. System View, temel işletim verilerinden teknenin çevresiyle ilgili ilgilere kdr çeşitli ilgileri sürekli olrk izler ve ildirir. System View su sıcklık ve derinliği, motor trim durumu, teknenin sürti, dümen çısı, sistem koruyucu kım htırltmlrı ve sistem tnılrını görüntüler. System View unun ynınd, vrs teknenin GPS cihzıyl tmmen entegre hle gelip nlık konum, rot, sürt ve vrış noktsın kln ykıt ilgilerini iletir. Motor vey sistemde ir sorun tespit edildiğinde, System View ikz mesjını ekrnın lt trfınd yer ln ilgi penceresine ynsıtrk opertörü potnsiyel sorun hkkınd ilgilendirecektir. Sorun motord ni hsr yol çilecek tipteyse, Motor Korum Sistemi sorun, motor gücünü sınırlyrk tepki verecektir. Gzı derhl rölntiye düşürün. Sorun hkkınd dh fzl çıklm ve tılmsı gereken dımlr hkkınd, System View Kullnım El Kitın şvurun. Dijitl Göstergeler Bu ürün için ir Mercury SmrtCrft System ygıt pketini stın lilirsiniz. Aygıt pketinin görüntüleyeceği işlevler rsınd motor devri, soğutm sıvısı sıcklığı, yğ sıncı, kü voltjı, ykıt tüketimi ve motor çlışm süresi yer lmktdır. SmrtCrft Aygıt pketi Motor Korum tnılrın d yrdımcı olcktır. SmrtCrft Aygıt pketi kritik motor lrm verileri ve potnsiyel sorunlrı d gösterir. SmrtCrft Aygıt pketi trfındn izlenen uyrı işlevleri ve temel çlışm için ölçüm pketinizle gelen el kitın kın T60 MAYIS 2006 Syf 15 11

20 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın Anlog Göstergeler Aşğıd, zı teknelerde tipik olrk ulunn ygıtlrın kıs tnımlmlrı yer lmktdır. Ürün shii/opertör, tüm ygıtlr ve unlrın işlevlerine şin olmlıdır. Çok çeşitli ygıt ve üretici ulunduğundn, tekne stıcınızın teknenize it elirli göstergeleri ve norml değerleri çıklmsını sğlmlısınız KPH MPH X R P M L OIL H BATT C TEMP H c d e FUEL CRUISELOG TRIM f g h i j Sürt göstergesi - Devir Sycı c - Yğ sınç göstergesi d - Voltmetre e - Su sıcklık göstergesi Sürt göstergesi: Teknenin sürtini gösterir. Devir Sycı: Motor devrini gösterir. Yğ Bsınç Göstergesi:Motor yğ sıncını gösterir. Voltmetre: Akü voltjını gösterir. f - Ykıt göstergesi g - St sycı h - Sintine fnı düğmesi i - Kontk nhtrı şlteri j - Hidrolik trim göstergesi Su Sıcklık Göstergesi: Motorun çlışm sıcklığını gösterir. Ykıt Göstergesi: Depodki ykıt miktrını gösterir. St sycı: Motorun çlışm süresini gösterir. Sintine Fnı Düğmesi: Sintine fnını çlıştırır. Kontk Anhtrı: Opertörün motoru çlıştırıp durdurmsını sğlr. Hidrolik Trim Göstergesi: Kuyruk motorunun çısını gösterir (yukrı/dışrı ve şğı/içeri trim). Uzktn Kumndlr (DTS Dışı Modeller) Uzktn Kumndlr Teknenizde, ir Mercury Precision Prts vey Quicksilver uzktn kumnd tkılı olilir. Tüm kumndlr gösterilen özelliklerin tümüne ship olmyilir. Uzktn kumndnız hkkınd çıklyıcı ilgiler ve/vey sunum için yetkili stıcınızl görüşün. Syf T60 MAYIS 2006

21 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın PANEL KUMANDALARI e f c d mc Boş vites kilit düğmesi - Ylnızc gz düğmesi c - Svlolu durdurm düğmesi d - Kumnd kolu gerginlik yr vidsı e - Kumnd kolu f - Trim/ytırm düğmesi Boş Vites Kilit Düğmesi Ynlışlıkl vites ve gz kullnımını önler. Kumnd kolunu oş vites konumundn çıkrmk için oş vites kilit düğmesinin içeri sılmsı gerekir. Ylnızc Gz Düğmesi Motorun vitesi değiştirilmeden motor gzının çılmsını sğlr. Bu d, vites meknizmsını kumnd kolundn yırmk suretiyle ypılır. Ylnızc gz düğmesine ylnızc uzktn kumnd kolu oş konumdyken sılilir ve ylnızc motorun çlıştırılmsın yrdımcı olmk için kullnılmlıdır. Svlolu Durdurm Düğmesi - Opertör (slvoy ğlıyken) opertör mhllinden düğmeyi çlıştırck kdr her uzklştığınd kontğı off (kplı) konumun getirir. Bkz. Svlolu Durdurm Düğmesi (u düğmenin kullnılmsı konusund ilgi için). Kumnd Kolu Vites ve gz, kumnd kolunun hreketiyle kumnd edilir. Seri ir hreketle, kumnd kolunu oş konumdn ileriye, vitesin irinci kstnyolsın getirin. Devri yükseltmek için itmeye devm edin. Geri vites için seri ir hreketle, kumnd kolunu oş konumdn geriye vitesin irinci kstnyolsın getirin ve devri yükseltmek için geriye doğru itmeye devm edin. Kumnd Kolu Gerginlik Ayr Vidsı (görülmemektedir) Bu vid uzktn kumnd kolunu hreket ettirmek için gerekli gücü yrlmk için kullnılır. Tm yrlm tlimtı için uzktn kumnd ile gelen tlimt kın. Trim/Ytırm Düğmesi Bkz. Hidrolik Trim T60 MAYIS 2006 Syf 15 13

22 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın KONSOL KUMANDALARI d c c d mc Ylnızc Gz Düğmesi - Kumnd Kolu c - Hidrolik Trim Düğmesi d - Römork Düğmesi Ylnızc Gz Düğmesi Motorun vitesi değiştirilmeden motor gzının çılmsını sğlr. Bu d, vites meknizmsını kumnd kolundn yırmk suretiyle ypılır. Ylnızc gz düğmesine ylnızc uzktn kumnd kolu oş konumdyken sılilir. Kumnd Kollrı Vites ve gz, kumnd kolunun hreketiyle kumnd edilir. Seri ir hreketle, kumnd kolunu oş konumdn ileri vitesin irinci kstnyolsın getirin ve devri yükseltmek için itmeye devm edin. Geri vites için seri ir hreketle, kumnd kolunu oş konumdn geriye vitesin irinci kstnyolsın getirin ve devri yükseltmek için geriye doğru itmeye devm edin. Kumnd Kolu Gerginlik Ayr Vidsı (görülmemektedir) Bu vid uzktn kumnd kolunu hreket ettirmek için gerekli gücü yrlmk için kullnılır. Tm yrlm tlimtı için uzktn kumnd ile gelen tlimt kın. Hidrolik Trim Düğmesi Bkz Hidrolik Trim kısmı (yrıntılı hidrolik trim kullnm tlimtı için). Römork Düğmesi Thrik ünitesini römorkl çekmek, suy indirmek, kıyıy çekmek vey sığ sud kullnmk mcıyl kldırmk için kullnılır. Bkz Hidrolik Trim (yrıntılı römork düğmesi kullnımı için). Uzktn Kumndlr (DTS Modelleri) Uzktn Kumndlr ÖNEMLİ: Teknenizde, ir Mercury Mrine elektronik uzktn kumnd tkılı olmlıdır. Bu kontrol sistemi viteste şlmy krşı korum sğlr ve motorun vites ileri vey geriye tkılıyken çlışmy şlmsını önler. Mercury Precision Prts/Quicksilver Aksesurlrı Kılvuzun kın. Bu motor pketini çlıştırmk için gerekli Dijitl Gz ve Vites Sistemi (DTS) şlm ve durm işlevleri, gz kontrolü, vites kontrolü, viteste şlm korumsı ve cil svlolu durdurm işlevleri sğlr. DTS sistemi kumnd modülü kiti ve elektronik uzktn kumnd gii özel dümen çrkı ileşenleriyle çlışır. Uzktn kumndnız hkkınd çıklyıcı ilgiler ve/vey sunum için yetkili stıcınızl görüşün. Syf T60 MAYIS 2006

23 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın Pnel Montj Özellikleri d c f e - + h g Svlolu durdurm düğmesi - Kumnd kolu c - Vites Kolu d - Trim/ytırm düğmesi e - Ylnızc gz düğmesi f - Bşltm/durdurm düğmesi g - Kstnyol gerginlik yr vidsı h - Kumnd kolu sürtünme yr vidsı Svlolu Durdurm Düğmesi Opertör (slvoy ğlıyken) opertör mhllinden düğmeyi çlıştırck kdr her uzklştığınd kontğı off (kplı) konumun getirir. Bkz. Svlolu Durdurm Düğmesi (u düğmenin kullnılmsı konusund ilgi için). Kumnd Kolu Vites ve gz, kumnd kolunun hreketiyle kumnd edilir. İleri vites için seri ir hreketle, kumnd kolunu oş konumdn ileriye, vitesin irinci kstnyolsın getirin. Devri yükseltmek için itmeye devm edin. Geri vites için seri ir hreketle, kumnd kolunu oş konumdn geriye vitesin irinci kstnyolsın getirin ve devri yükseltmek için geriye doğru itmeye devm edin. Vites Kilidi Vites kilidine sılmsı motorun vites değiştirmesini sğlr. Kumnd kolunu oş vites konumundn çıkrmk için vites kilit düğmesine dim sılmsı gerekir. Trim/Ytırm düğmesi (vrs) Bkz. Hidrolik Trim. Ylnızc Gz Düğmesi Motorun vitesi değiştirilmeden motor gzının çılmsını sğlr. Ylnızc gz düğmesine ylnızc uzktn kumnd oş konumdyken sılilir ve ylnızc motorun çlıştırılmsın vey ısıtılmsın yrdımcı olmk için kullnılmlıdır. Bşltm/Durdurm Düğmesi Tekne opertörünün kontk nhtrını kullnmdn motoru çlıştırmsın ve durdurmsın olnk sğlr. Kstnyol Gerginlik Ayr Vidsı Bu vid yrlnrk kumnd kolunun kstnyol konumlrındn çıkrılmsı için gereken efor rtırılilir vey zltılilir (kpk çıkrılmlıdır). Gerginliği rtırmk için vidyı st yönünde döndürün. Kumnd Kolu Sürtünme Ayr Vidsı Bu vid yrlnrk kumnd kolunun kstnyol konumlrındn çıkrılmsı için gereken efor rtırılilir vey zltılilir (kpk çıkrılmlıdır). Bu, kolun dlglı sulrd istenmedik şekilde hreket etmesini önleyecektir. Vidyı st yönünde döndürerek gerginliği rtırilir, st yönünün tersine döndürerek ise gerginliği zltilirsiniz T60 MAYIS 2006 Syf 15 15

24 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın Konsol Montj Özellikleri Tek Motor d e h - + c - Kumnd kolu - Trim/ytırm düğmesi c - Aktif ışığı d - Boş ışığı e - Select (seçme) tuşu g f i 3410 f - Ok tuşlrı g - Ylnızc gz/istsyon seçme düğmesi h - Kstnyol gerginlik yrı i - Kumnd kolu sürtünme yr vidsı Kumnd Kolu Vites ve gz, kumnd kolunun hreketiyle kumnd edilir. İleri vites için seri ir hreketle, kumnd kolunu oş konumdn ileriye, vitesin irinci kstnyolsın getirin. Devri yükseltmek için itmeye devm edin. Geri vites için seri ir hreketle, kumnd kolunu oş konumdn geriye vitesin irinci kstnyolsın getirin ve devri yükseltmek için geriye doğru itmeye devm edin. Trim/Ytırm düğmesi (vrs) Bkz. Hidrolik Trim. Aktif Işık Aktif ışığı, uzktn kumndnın ktif ve kullnım hzır olduğunu göstermek için ynr. Boş Işığı Boş ışığı, motor oş viteste iken ynr. NOT: Vites konumu vites düğmesinin konumuyl değil motordki vites ktütörünün konumunun lgılnmsıyl elirlenir. Select (Seçme) tuşu System View ekrn seçeneklerini seçer ve veri girişini doğrulr. Ok Tuşlrı System View ekrn işlev mesjlrı rsınd hreket edilmesini sğlr. Ylnızc Gz/İstsyon Seçme Düğmesi Motorun vitesi değiştirilmeden motor gzının çılmsını sğlr. Ylnızc gz/istsyon seçme düğmesi irden fzl dümen çrkı ile çlışıldığınd tekne opertörünün hngi uzktn kumndnın motor çlışmsını kontrol ettiğini kontrol etmesine olnk sğlr. Bkz. Çift Dümen Çrkı İstsyon Trnsferi. Kstnyol Gerginlik Ayr Vidsı Bu vid yrlnrk kumnd kolunun kstnyol konumlrındn çıkrılmsı için gereken efor rttırılilir vey zltılilir (kpk çıkrılmlıdır). Gerginliği rttırmk için vidyı st yönünde döndürün. Kumnd Kolu Sürtünme Ayr Vidsı Bu vid yrlnrk kumnd kolundki gerginlik rttırılilir vey zltılilir (kpk çıkrılmlıdır). Bu, kolun dlglı sulrd istenmedik şekilde hreket etmesini önleyecektir. Vidyı st yönünde döndürerek gerginliği rttırilir, st yönünün tersine döndürerek ise gerginliği zltilirsiniz. Syf T60 MAYIS 2006

25 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın İnce Pusul Dolp Konsolu Montj Özellikleri Tek Motor d e g + c - Kumnd kolu - Trim/ytırm düğmesi c - Aktif ışığı d - Boş ışığı START STOP f h e - Bşltm/durdurm düğmesi f - Ylnızc gz/istsyon seçme düğmesi g - Kstnyol gerginlik yrı h - Kumnd kolu sürtünme yr vidsı Kumnd Kolu Vites ve gz, kumnd kolunun hreketiyle kumnd edilir. İleri vites için seri ir hreketle, kumnd kolunu oş konumdn ileriye, vitesin irinci kstnyolsın getirin. Devri yükseltmek için itmeye devm edin. Geri vites için seri ir hreketle, kumnd kolunu oş konumdn geriye vitesin irinci kstnyolsın getirin ve devri yükseltmek için geriye doğru itmeye devm edin. Trim/Ytırm düğmesi (vrs) Bkz. Hidrolik Trim. Aktif Işığı Aktif ışığı, uzktn kumndnın ktif ve kullnım hzır olduğunu göstermek için ynr. Boş Işığı Boş ışığı, motor oş viteste iken ynr. NOT: Vites konumu vites düğmesinin konumuyl değil motordki vites ktütörünün konumunun lgılnmsıyl elirlenir. Bşltm/Durdurm Düğmesi Tekne opertörünün kontk nhtrını kullnmdn motoru çlıştırmsın ve durdurmsın olnk sğlr. Ylnızc Gz/İstsyon Seçme Düğmesi Motorun vitesi değiştirilmeden motor gzının çılmsını sğlr. Ylnızc gz/istsyon seçme düğmesi irden fzl dümen çrkı ile çlışıldığınd tekne opertörünün hngi uzktn kumndnın motor çlışmsını kontrol ettiğini kontrol etmesine olnk sğlr. Bkz. Çift Dümen Çrkı İstsyon Trnsferi. Kstnyol Gerginlik Ayr Vidsı Bu vid yrlnrk kumnd kolunun kstnyol konumlrındn çıkrılmsı için gereken efor rttırılilir vey zltılilir (kpk çıkrılmlıdır). Gerginliği rttırmk için vidyı st yönünde döndürün. Kumnd Kolu Sürtünme Ayr Vidsı Bu vid yrlnrk kumnd kolundki gerginlik rttırılilir vey zltılilir (kpk çıkrılmlıdır). Bu, kolun dlglı sulrd istenmedik şekilde hreket etmesini önleyecektir. Vidyı st yönünde döndürerek gerginliği rttırilir, st yönünün tersine döndürerek ise gerginliği zltilirsiniz T60 MAYIS 2006 Syf 15 17

26 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın Konsol Montj Özellikleri Çift Motor d i - + e j c ACTIVE THROTTLE ONLY STATION SELECT SYNC h g f Trim/ytırm düğmesi - Kumnd kollrı c - Aktif ışığı d - Boş ışığı e - Select (seçme) tuşu f - Ok tuşlrı g - Sync ışığı h - Ylnızc gz/istsyon seçme düğmesi i - Kstnyol gerginlik yrı j - Kumnd kolu sürtünme yr vidsı Trim/Ytırm Düğmesi (vrs) Bkz. Hidrolik Trim. Kumnd Kolu Vites ve gz, kumnd kolunun hreketiyle kumnd edilir. İleri vites için seri ir hreketle, kumnd kolunu oş konumdn ileriye, vitesin irinci kstnyolsın getirin. Devri yükseltmek için itmeye devm edin. Geri vites için seri ir hreketle, kumnd kolunu oş konumdn geriye vitesin irinci kstnyolsın getirin ve devri yükseltmek için geriye doğru itmeye devm edin. Aktif Işığı Aktif ışığı, uzktn kumndnın ktif ve kullnım hzır olduğunu göstermek için ynr. Boş Işığı Boş ışığı, motor oş viteste iken ynr. NOT: Vites konumu vites düğmesinin konumuyl değil motordki vites ktütörünün konumunun lgılnmsıyl elirlenir. Select (Seçme) Tuşu System View ekrn seçeneklerini seçer ve veri girişini doğrulr. Ok Tuşlrı System View ekrn işlev mesjlrı rsınd hreket edilmesini sğlr. Sync Işığı Sync ışığı iki motorun RPM değerleri DTS sistemi ile senkronize edilirken ynr. Ylnızc Gz/İstsyon Seçme Düğmesi Motorun vitesi değiştirilmeden motor gzının çılmsını sğlr. Ylnızc gz/istsyon seçme düğmesi irden fzl dümen çrkı ile çlışıldığınd tekne opertörünün hngi uzktn kumndnın motor çlışmsını kontrol ettiğini kontrol etmesine olnk sğlr. Bkz. Çift Dümen Çrkı İstsyon Trnsferi. Kstnyol Gerginlik Ayr Vidsı Bu vid yrlnrk kumnd kolunun kstnyol konumlrındn çıkrılmsı için gereken efor rttırılilir vey zltılilir (kpk çıkrılmlıdır). Gerginliği rttırmk için vidyı st yönünde döndürün. Kumnd Kolu Sürtünme Ayr Vidsı Bu vid yrlnrk kumnd kolundki gerginlik rttırılilir vey zltılilir (kpk çıkrılmlıdır). Bu, kolun dlglı sulrd istenmedik şekilde hreket etmesini önleyecektir. Vidyı st yönünde döndürerek gerginliği rttırilir, st yönünün tersine döndürerek ise gerginliği zltilirsiniz. Çift Motorun Senkronize Edilmesi Otomtik senkronizsyon özelliği, devreye girdiğinde, iskele motorunun devrini snck motorunun devriyle eşleşecek şekilde otomtik olrk yrlycktır. Her iki motorun hızı iki sniye oyunc 900 RPM'in üzerinde olduğund ve uzktn kumnd kollrı rlrınd 5 olck şekilde konumlndığınd motorlrın senkronizsyonu otomtik olrk devreye girecektir. Syf T60 MAYIS 2006

27 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın Otomtik Senkronizsyon %95 gz keleeği çıklığın kdr devrede klcktır. Her iki motor d senkronize olduğund Sync ışığı yncktır. Devreden çıkrmk için, kumnd kollrındn irini vey her ikisini de irirleriyle 5 'den fzl çı ypck şekilde oyntın, motor devrini 900 RPM ltın düşürün vey motor devrini %95'in üzerine çıkrın. Çiftli Aln İstsyonunun Trnsferi ACTIVE THROTTLE ONLY STATION SELECT SYNC Sdece Gz Keleeği/istsyon seçme düğmesi ot opertörünün hngi uzktn kumndnın motor çlışmsını kontrol ettiğini kontrol etmesine olnk sğlr. Motor kontrolünde ulunn uzktn kumnd istesyonund ktif ışık yncktır. 3434! UYARI Tekne kontrolünün yitirilmesi ciddi yrlnm vey cn kyın yol çilir. Bot opertörü motor vitese lınmış iken ktif istsyonu sl oş ırkmmlıdır. Aln trnsferi istsyond irileri vrken ypılmlıdır. Tek kişilik ln trnsferi sdece motor oşt iken ypılmlıdır. NOT: İstsyon trnsferi ypılırken oş konum tercih edilir. Uzktn kumndnın oş konum getirilmesi için şrtlrın müsit olmmsı hlinde istsyon viteste iken trnsfer edileilir. NOT: Yerni istsyond istsyon seçme düğmesine smk ve ırkmk motor kontrolünün yeni istsyon trnsfer edilmesine olnk sğlr. Kumnd, motor RPM değerini ve vites konumunu yeni istsyondki kumnd kolu konumun göre otomtik olrk yrlmy şlycktır. Kumnd kollrını istediğiniz gz ve vites konumun getirin. 1. Aktif uzktn kumnd kolunu oş konum getirin. 2. Aktif olmyn dümn istsyonun gidin ve uzktn kumnd kolunu oş konum getirin. 3. Sdece gz keleeği/istsyonu düğmesine ir kez sın. Uzktn kumnd istsyonunun motoru kontrol ettiğini göstermesi için "ACTIVE" ışığı yncktır. ACTIVE THROTTLE ONLY STATION SELECT ACTIVE SYNC THROTTLE ONLY STATION SELECT Aktif Işık - Ylnızc gz/istsyon seçme düğmesi 4. Aktif ışık ilk uzktn kumnd istsyonund kptılcktır T60 MAYIS 2006 Syf 15 19

28 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın İSTASYON TRANSFERI ÖNCESINDE ÇIFT DÜMEN SENKRONIZASYONU İstsyon seçme düğmesine sılı tutmk tutm yrlrı eski (ktif olmyn) istsyond iken ot opertörünün kontrol yrlrını yeni istsyond 10 sniye süreyle eşleştirmesine olnk sğlr. Kollr eşleştirilmezse, oş vites ışığı yncktır. Kollr eşleşme konumun yklştıkç ışık dh hızlı ynıp söner. Işık sürekli olrk ynınc, kollr eşleşmiş demektir ve düğme ırkılilir. Aktrm işlemi tmmlnmıştır ve rtık yeni istsyon kumnd etmektedir. Düğme 10 sniyeden dh uzun süre tutulurs, istsyon trnsferi iptl edilir. Zero Effort (Sıfır Ç) Özellikleri c - Vites kolu - Gz kolu 5656 c - Trim/ytırm düğmesi Vites Kolu Vites işlevleri vites kolunun hreketiyle kumnd edilir. Geri vitese geçmek için, vites kolunu geri konumun getirin. Boş vitese geçmek için, vites kolunu ort konum getirin. İleri vitese geçmek için, vites kolunu ileri konumun getirin. Gz Kolu Gz işlevleri gz kolunun hreketiyle kumnd edilir. Devri rtırmk için gz kolunu ileri itin. Tm gz (Wide Open Throttle:WOT) vermek için gz kolunu tm ileri konum getirin. Devri zltmk için gz kolunu geri çekin. Minimum devre (rölnti) düşmek için gz kolunu tm kıç konumun getirin. Trim/Ytırm Düğmesi Bkz. Hidrolik Trim. Hidrolik Trim Hidrolik trim opertöre, çeşitli yük ve su koşullrın göre idel tekne çısını sğlmk üzere seyir hlinde kuyruk motorunun çısını yrlm olnğı sğlr. Ayrıc, römork özelliği, opertöre kuyruk motoru ünitesini römorkl çekme, kıyıy çekme, suy indirme ve düşük devir (1200 rpm motor devrinin ltınd) ve sığ sud kullnm mçlı olrk yükseltme ve indirme olnğı d sğlr.! DİKKAT Tekne 1200 rpm nin üzerindeki motor devirlerinde seyrederken, kuyruk motorunu sl triler (römork) düğmesini kullnrk yukrı/dışrı trimlemeyin. Kuyruk motorunu klkık durumd kullnırken son derece dikktli olun. Ünitenin 1200 rpm üzerindeki motor devirlerinde çprz mfsllı hlknın destek flnşlrının üzerine kldırılmsı kuyruk motorund ciddi hsr yol çilir. Syf T60 MAYIS 2006

29 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın En iyi performns için, kuyruk motorunu teknenin tnı suyl 3-5 derecelik çı ypck şekilde trimleyin. 3-5 mc79528 Kuyruk motorunun yukrı/dışrı trimlenmesinin etkileri şunlr olilir: Genelde zmi sürti rttırır Sudki cisimler vey sığ tnl oln mesfeyi rttırilir Teknenin dh yvş hızlnmsın ve kymsın neden olilir Aşırı olmsı durumund teknenin yunuslm (sıçrm) ypmsı vey pervnenin hvd dönmesine yol çilir Soğutm suyu giriş delikleri su seviyesinin üzerinde klck kdr yukrı/dışrı trimlenmesi durumund motord şırı ısınmy neden olilir mc78529 Kuyruk motorunun şğı/içeri trimlenmesinin etkileri şunlr olilir: Teknenin dh hızlı hızlnmsın ve kymsın neden olilir Genelde çlkntılı sud seyri iyileştireilir Çoğu zmn tekne sürtini düşürür Aşırı olmsı durumund zı teknelerde pruvnın, kym durumund suy dlıp çıkck kdr inmesine yol çilir. Bu, herhngi ir şekilde dönüş ypmk istenildiğinde vey sert ir dlgyl krşılşıldığınd sğ vey sol eklenmedik ir dönüşe (un pruv dümeni vey svrulm dı verilir) neden olilir. mc79530 Tekli Motor Trim/Römork Tek motorlu uygulmlrd, sıldığınd kuyruk motorunu yukrı vey şğı trimleyen ir düğme ulunur. Römorkl çekme, kıyıy çekme, suy indirme ve düşük devirde (1200 rpm ltınd) sığ sud kullnm için kuyruk motorunu yükseltmek için, trim düğmesine srk kuyruk motorunu tm yukrı/dışrı konum yükseltin. Bzı kumndlrd, kuyruk motorunu ylnızc römorkl çekme mcın uygun ir konum trimleyen ir römork düğmesi de ulunur T60 MAYIS 2006 Syf 15 21

30 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın NOT: DTS kontrol sistemi motor devri 3500 rpm üzerinde olduğund kuyruk motorunun yukrı/dışrı trimleneileceği miktrı kısıtlr. Çiftli Motor Trim/Römork! DİKKAT Çift motor ğlntı çuuklrının ükülmesinden vey irleşmesinden kçının. Bğlntı çuuğu vey kuyruk motoru zrr göreilir. Kuyruk motoru ünitelerini dim ynı nd yükseltin ve lçltın. Çift motorlu uygulmlrd her iki kuyruk motorunu d ynı nd çlıştırn tek ir tümleşik düğme vey her ir kuyruk motoru için yrı yrı düğmeler ulunilir. Bzı kumndlrd, kuyruk motorlrını ylnızc römorkl çekme mcın uygun ir konum trimleyen ir römork düğmesi de ulunur. Elektrik Sistemi Aşırı Yük Korumsı Aşırı elektrik yüklenmesi meydn geldiğinde, sigortlrdn iri tck vey devre kesici çılcktır. Sigortyı değiştirmeden vey devre kesiciyi eski hline getirmeden önce sorunun nedeni ulunmlı ve düzeltilmelidir. NOT: Motorun çlıştırılmsı gerektiği ve yüksek kım çekilmesinin nedeninin ulunup düzeltilemediği cil ir durumd, motor ğlı tüm ksesurlrı kptın vey ygıt klolrını çıkrın. Devre kesiciyi sıfırlyın. Devre kesici çık klıyors, şırı elektrik yüklemesi ortdn kldırılmmış demektir. Elektrik sistemi üzerinde dh yrıntılı kontroller gerekir. Yetkili stıcınız şvurun. 1. Motor klo tesistı ve ygıt güç klosunun korunmsını ir devre kesici sğlmktdır. Devre kesicisi, kırmızı uton srk test edileilir. Eğer devre kesici düzgün içimde çlışıyors, srı kol görülecektir. Test sonrsınd srı kolu sıfırlyın vey sıkışırs muhfznın içine geri itin Srı kol tipi devre kesici-tipik. - Srı kol-sıkışmış - Kırmızı test utonu Syf T60 MAYIS 2006

31 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın 2. Mrş solenoidinin üyük direği üzerinde 90 mp'lik ir sigort ulunur. Bu sigort, şırı elektrik yüklenmesi durumund motor klo tesistını koruyck şekilde tsrlnmıştır. mc Motorun iskele trfınd dört det sigort ulunmktdır. Bu sigortlr n güç, ykıt pompsı, mrş ve ksesur devrelerini korur. mc Elektrik sistemini korumsı için kontk nhtrı "I" uçirim klosund 20 mp'lik ir sigort ulunilir. Kontk nhtrı "START" (MARŞ) konumun getirildiğinde hiçir şey olmuyors (ve devre kesici devreye girmemişse) tmış sigort olup olmdığını kontrol edin. mc T60 MAYIS 2006 Syf 15 23

32 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın 5. Elektrikli trim sistemi şırı yüklemeden 110 mp lik ir sigort ve elektrikli trim pompsı üzerindeki 20 mp lik spde sigortyl korunur. Trim pompsınd, kü düğmesinin vey kü ğlntısının ynınd elektrikli trim rtı klosu üzerinde sırlı ir devre korum ygıtı d ulunilir mperlik spde sigort mperlik sigort 6. Quicksilver Üç Düğmeli Elektrikli Trim Kontrol Pneli, 20 mp lik sırlı ir sigort ile de korunur. mc Quicksilver MerCthode Sistemi, kontrolör üzerindeki rtı (+) kut ğlnn klod 20 mp lik sırlı ir sigorty shiptir. Bu sigort ttığınd, sistem çlışmyck ve korozyon korumsı ortdn klkcktır. mc79977 Sesli Uyrı Sistemi Mercury MerCruiser güç pketinizde Sesli Uyrı Sistemi ulunilir. Sesli Uyrı Sistemi motorun hsr görmesini engellemez. Sistem, opertöre ir sorun orty çıktığını her vermek mcıyl tsrlnmıştır. Aşğıdki durumlrdn iri meydn geldiği tkdirde sesli uyrı sistemi sürekli şekilde çlcktır: Motor yğ sıncının fzl düşük olmsı Motor sıcklığının fzl yüksek olmsı Deniz suyu sıncının fzl düşük olmsı Syf T60 MAYIS 2006

33 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın Aşğıdki durum meydn geldiği tkdirde sesli uyrı sistemi kesintili şekilde çlcktır: Kuyruk motoru yğ seviyesinin fzl düşük olmsı! DİKKAT Sesli uyrı sistemi devreye girdikten sonr motorun çlıştırılmsı, güç pketinin hsr görmesine neden olilir. Tehlikeli ir durumun önlendiği durumlr dışınd, lrm çldıktn sonr motoru çlıştırmyın. Alrm çlrs, motoru derhl durdurun. Nedenini rştırın ve mümkünse düzeltin. Sorunun nedeni elirlenemiyors, Mercury MerCruiser yetkili stıcınızl tems geçin. Sesli Uyrı Sisteminin Test Edilmesi Motor Korum Strtejisi 1. Motoru döndürmeden, kontk nhtrını "ON" (AÇIK) konumun getirin. 2. Sesli lrmın çlışını dinleyin. Sistem doğru çlışıyors lrm çlcktır. ÖNEMLİ: Tekne sürti rölntiye düşeilir ve gz verildiğinde tepki göstermeyeilir. Motor Korum Strtejisi, ECM trfındn potnsiyel ir sorun lgılndığınd motor gücünü düşürerek motor geleilecek potnsiyel hsrı zltmy yrdımcı olck şekilde tsrlnmıştır. Motor Korum şğıdkileri izler: Yğ sıncı Korn Uyrı Sinylleri Soğutm sıvısı sıcklığı Deniz suyu sıncı Motord şırı devir Egzoz Mnifoldu Sıcklığı [sdece 8,1 litre (496 cid) motorlrd] Ayrıc, güç pketi müşirlerinden herhngi irinin rız ypmsı hlinde Motor Korum Strtejisi motor gücünü mksimumun yüzde 90'ın düşürecektir. Örneğin, su girişinin kısmen tıknmsı hlinde, Motor Korum Strtejisi motor gelen suyun zlmsı nedeniyle hsr meydn gelmesini önlemek için motorun kullnılilir güç seviyesini düşürecektir. Birikintinin temizlenmesi ve su kışının norml seviyesine gelmesiyle motor güç seviyeleri normle dönecektir. Sorunun nüksetme olsılığını zltmk için yetkili ir stıcıyl tems geçmelisiniz. ECM rızyı kydeder ve u ilgiyle teknisyenin sorunu tespit etmesi kolylşır. Çoğu ht uyrı kornsı devresinin etkinleşmesine yol çcktır. Uyrı kornsının nsıl etkinleştiği prolemin ciddiyetine göre değişir. Dört uyrı kornsı durumu vrdır: Dikkt korn sinyli ürün serisi ve klirsyon göre değişir. Miniml koruyucu. Uyrı korn sinyli ürün serisi ve klirsyon göre değişir. Şiddetli korn sürekli çlr. Kritik korn sürekli çlr ve korum zorunlu rölnti durumunddır. Ayrıc, ölçme pketine ğlı olrk, pnele monte edilmiş göstergelerde uyrı simgeleri ve ht mesjlrı elirecektir T60 MAYIS 2006 Syf 15 25

34 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın Emisyon Bilgileri Emisyon Kontrol Bilgileri Etiketi Mercury MerCruiser trfındn üretildiği trihte, motor üzerinde kolyc görüneilen ir yere dış etkilere krşı dynıklı ir Emisyon Kontrol Bilgileri etiketi ypıştırılmıştır. Bu etikette gerekli emisyon ilgilerinin ynı sır motor seri numrsı, ilesi, FEL (emisyon seviyesi), üretim trihi (y, yıl) ve motor hcmi yer lmktdır. Düşük emisyon elgesinin motorlrın uygunluğu, işlevi ve performnsını etkilemeyeceğini unutmyın. Tekne üreticileri y d stıcılrın, stış ypılmdn önce, etiket y d etikete ğlı prçlrı çıkrtmmsı gerekir. Modifiksyon ypılmsı gerekiyors, işleme şlmdn önce yedek etiketlerin ulunup ulunmdığı hkkınd Mercury MerCruiser ile tems geçin. EMISSION CONTROL INFORMATION THIS ENGINE CONFORMS TO 2003 CALIFORNIA EMISSION REGULATIONS FOR SPARK IGNITION MARINE ENGINES REFER TO OWNER'S MANUAL FOR MAINTENANCE SPECIFICATIONS AND ADJUSTMENTS SERIAL# OMXXXXXXXX D.O.M. JAN FAMILY XXXXX_XXXXXX DISP X.XL FEL. XX.X g/kw-hr Emisyon Kontrol Etiketi -CE İşretsiz "SERIAL#" - Motor Seri Numrsı "FAMILY" - Motor Sınıfı "FEL." - Sınıf Emisyon Limiti "D.O.M." - Üretim Trihi "DISP" - Piston Boşluğu SERIAL# FAMILY FEL. OMXXXXXX XXXXX XXXXXX XX.X g/kw-hr EMISSION CONTROL INFORMATION THIS ENGINE CONFORMS TO 2003 CALIFORNIA EMISSION REGULATIONS FOR SPARK IGNITION MARINE ENGINES REFER TO OWNER'S MANUAL FOR MAINTENANCE SPECIFICATIONS AND ADJUSTMENTS D.O.M. DISP. Dec 2004 X.XL Emisyon Kontrol Etiketi -CE İşretli "SERIAL#" - Motor Seri Numrsı "FAMILY" - Motor Sınıfı "FEL." - Sınıf Emisyon Limiti "D.O.M." - Üretim Trihi "DISP" - Piston Boşluğu 0575 CE - Motor üzerinde, Emisyon Kontrol Bilgileri Etiketi'nin sğ lt köşesinde u işret vrs, Uyum Beynı geçerli olur. Dh fzl ilgi için u Kullnım Kılvuzunun ilk syfsın kın Syf T60 MAYIS 2006

35 KULLANICININ SORUMLULUKLARI Yıldız Etiketi Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın Ürün shii/opertör, emisyon seviyelerinin elirlenmiş ony stndrtlrı rlığınd tutulmsı için rutin motor kımlrını yptırmkl yükümlüdür. Ürün shii/opertör motord, motorun eygir gücünü değiştirecek vey emisyon seviyelerinin önceden elirlenmiş frik değerlerinin üzerine çıkmsın yol çck hiçir modifiksyon ypmmlıdır. 1 Ock 2003 trihinden itiren, frik onylı her Mercury MerCruiser motor ile Üç Yıldızlı ir etiket verilecektir. Tüm Mercury MerCruiser motorlr (500 hp ve üzeri) Üç Yıldız Ultr Düşük Emisyon derecesine ship olcktır. Üç Yıldız etiketi, u motorlrın Cliforni Hv Kynklrı Kurulunun Kuyruk Motoru ve İçten Tkmlı deniz motorlrı için 2003 egzoz emisyon stndrtlrını krşıldığını gösterir. Bu stndrtlrı krşılyn motorlr, Tek Yıldız - Düşük Emisyonlu motorlr göre %65 dh düşük emisyon shiptir. Üç Yıldız etiketi şekilde görüldüğü şekilde gövdenin sol trfın ypıştırılcktır. XX 1234 XX mc Tvsiye edilen yer - İkinci yer T60 MAYIS 2006 Syf 15 27

36 Bölüm 2 - Güç Pketinizi Tnıyın Tek Yıldız - Düşük emisyon mc Tek yıldız etiketi, Hv Kynklrı Kurulunun Kişisel Deniz Tşıtı ve Dıştn Tkmlı deniz motorlrı için 2001 egzoz emisyon stndrtlrını krşılyn kişisel deniz tşıtı, dıştn tkmlı motor, kuyruk motoru ve içten tkmlı motorlrı tnımlr. Bu stndrtlrı krşılyn motorlr, konvnsiyonel krürtörlü iki zmnlı motorlr göre %75 dh düşük emisyon shiptir. Bu motorlr A.B.D. EPA'nın 2006 deniz motorlrı stndrtlrın eşdeğerdir. İki Yıldız - Çok Düşük emisyon FO IDA mc İki yıldız etiketi, Hv Kynklrı Kurulunun Kişisel Deniz Tşıtı ve Dıştn Tkmlı deniz motorlrı için 2004 egzoz emisyon stndrtlrını krşılyn kişisel deniz tşıtı, dıştn tkmlı motor, kuyruk motoru ve içten tkmlı motorlrı tnımlr. Bu stndrtlrı krşılyn motorlr, Tek Yıldız - Düşük Emisyonlu motorlr göre %20 dh düşük emisyon shiptir. Üç yıldız - Çok Düşük Emisyon A SS D mc Üç yıldız etiketi, Hv Kynklrı Kurulunun Kişisel Deniz Tşıtı ve Dıştn Tkmlı motorlr için 2008 egzoz emisyon stndrtlrını vey Kuyruk Motoru vey İçten Tkmlı deniz motoru 2003 egzoz emisyon stndrtlrını krşılyn motorlrı tnımlr. Bu stndrtlrı krşılyn motorlr, Tek Yıldız - Düşük Emisyonlu motorlr göre %65 dh düşük emisyon shiptir. Dört yıldız - En Düşük Emisyon RN F T mc Dört yıldız etiketi, Hv Kynklrı Kurulunun Kuyruk Motoru ve İçten Tkmlı deniz motorlrı için 2009 egzoz emisyon stndrtlrını krşılyn motorlrı tnımlr. Kişisel Deniz Tşıtı ve Dıştn Tkmlı deniz motorlrı d u stndrtlr uyilir. Bu stndrtlrı krşılyn motorlr, Tek Yıldız - Düşük Emisyonlu motorlr göre %90 dh düşük emisyon shiptir. Syf T60 MAYIS 2006

37 İçindekiler Bölüm 3 - Sud Bölüm 3 - Sud Güvenli Tekne Kullnım Önerileri Kron Monoksit Zehirlenmesine Krşı Dikktli Olun İyi Hvlndırm Kötü Hvlndırm Temel Tekne Kullnımı (DTS Dışı Modeller) Suy İndirme ve Tekne Kullnımı...32 Kullnım Çizelgesi Motoru Bşltm ve Durdum...33 Motoru Bşltm Motoru durdurm Motorun Viteste Durduktn Sonr Çlıştırılmsı...34 Ylnızc Gz Kullnımı...34 Tekneyi Römorkl Çekme...34 Donm Sıcklıklrınd Kullnım...34 Thliye Tpsı ve Sintine Pompsı...35 Temel Tekne Kullnımı (DTS Modelleri) Suy İndirme ve Tekne Kullnımı...35 Kullnım Çizelgesi Motoru Bşltm ve Durdurm...35 Motoru Bşltm Motoru durdurm Ylnızc Gz Kullnımı...37 Tekneyi Römorkl Çekme...37 Donm Sıcklıklrınd Kullnım...38 Thliye Tpsı ve Sintine Pompsı...38 Sudki İnsnlrı Korum Seyir Hlindeyken Tekne Durğn Hldeyken Yüksek Sürtli Ve Yüksek Performnslı Tekne Kullnımı Tomz Tekneleri ve Güverteli Teknelerde Yolcu Güvenliği Açık Ön Güverteli Tekneler Öne Monteli, Yüksek Kideli Blık Sndlyeli Tekneler Dlg ve Dümen Suyu Atlm Su Altı Cisimlerine Çrpm Tehlikeleri Thrik Ünitesinin Dreden Korunmsı Sığ Sud Alçk Su Girişleriyle Kullnm Kullnımı Etkileyen Şrtlr Tekne İçinde Ağırlık Dğılımı (Yolculr ve Mlzeme)...41 Teknenin Altı...41 Kvitsyon...42 Ventilsyon...42 İrtif ve İklim...42 Pervne Seçimi...42 Bşlrken Stlik Alıştırm Dönemi...43 Alıştırm Döneminden Sonr...43 İlk Sezon Sonu Kontrolü T60 MAYIS 2006 Syf 15 29

38 Bölüm 3 - Sud Güvenli Tekne Kullnım Önerileri Sulrd güvenli ir seyrin tdını çıkrilmek için yerel ve tüm diğer idri tekne kullnım yönetmelikleri ve kısıtlmlrını öğrenin ve yrıc şğıdki önerileri dikkte lın. Deniz kurllrı ve su yollrı yslrının tümünü öğrenin ve unlr uyun. Mercury MerCruiser, tüm motorlu tekne opertörlerinin ir teknecilik güvenliği kursunu tmmlmsını önemle tvsiye eder. Kurslrı ABD de şu kuruluşlr vermektedir: A.B.D. Shil Güvenlik Yrdımcı Diresi, Güç Filosu, Kızıl Hç ve eyletiniz vey şehrinizdeki teknecilikle ilgili ys uygulm mercileri. Bşvurulr için Teknecilik 24-st çğrı servisi, vey Amerikn Teknecilik Vkfı telefon numrsı BOAT kullnılilir. Güvenlik kontrollerini ve gerekli kımı ypın. Düzenli ir progrm izleyin ve tüm onrımlrın uygun şekilde ypıldığındn emin olun. Teknedeki güvenlik donnımını kontrol edin. Tekne kullnımı sırsınd ulundurulmsı gereken güvenlik donnımı hkkındki önerilerimiz şunlrdır: Onylı yngın söndürücüler İşret cihzlrı: fener, hvi fişek vey işret fişeği, yrk ve düdük vey klkson Küçük onrımlr için gerekli letler Çp ve ekstr çp ipi Elle çlışn sintine pompsı ve yedek thliye tplrı İçme suyu Trnsistörlü rdyo Plet vey kürek Yedek pervne, thrik göekleri ve uygun nhtr İlk yrdım kiti ve tlimtlrı Su geçirmez sklm kplrı Yedek çlıştırm donnımı, piller, mpuller ve sigortlr Pusul ve ölgenin hritsı vey portolonu Kişisel su üzerinde klm rcı (Güvertedeki her kişi için 1 tne) Hv değişimi işretlerini izleyin ve kötü hv ve dlgd denizde seyirden kçının. Nereye gittiğinizi ve ne zmn dönmeyi plnldığınızı irisine söyleyin. Yolculrın inmesi. Yolculr tekneye inerken, inerken vey teknenin rksı (kıçı) ykınlrınd dururken motoru durdurun. Thrik ünitesinin oş lınmsı yeterli değildir. Kişisel yüzme rçlrını kullnın. Federl Ysy göre, teknedeki her yolcu için doğru oyd ve kolyc erişileilir, A.B.D. Shil Güvenlik onylı, giyilen tipte ir cn yeleği (kişisel su üzerinde klm cihzı) ve tılilir cn simidi vey hlksı ulunmlıdır. Teknede ulunduklrı sürece herkesin cn yeleği giymesini önemle tvsiye ederiz. Tekne kullnmyı diğerlerine de öğretin. Tekneyi kullnn kişinin devre dışı klmsı vey tekneden düşmesi durumun krşı teknede ulunn en z 1 kişiye dh motoru çlıştırm ve kullnmnın temel ilkelerini öğretin. Tekneyi şırı yüklemeyin. Syf T60 MAYIS 2006

39 Bölüm 3 - Sud Çoğu teknenin zmi yük (ğırlık) kpsitesi elirlenmiş ve elgelenmiştir (Bkz teknenizin kpsite plksı). Teknenizin kullnm ve yükleme sınırlrını öğrenin. Suyl dolduğund teknenizin yüzüp yüzmeyeceğini öğrenin. Bir şüpheniz vrs, Mercury MerCruiser yetkili stıcınızl vey tekne üreticisiyle tems geçin. Teknedeki herkesin doğru şekilde oturmsını sğlyın. Teknenin hiçir yerine kullnım mcı dışınd oturulmsın vey inilmesine izin vermeyin. Bun koltuklrın rklıklrı, küpeşteler, kıç ytırmsı, pruv, güverteler, yüksek lık sndlyeleri ve döner lık sndlyeleri; eklenmedik hızlnm, ni duruş, teknenin kontrolünün eklenmedik şekilde kyedilmesi vey teknenin ni hreketlerinin insnlrın teknenin dışın vey içine düşmesine neden olileceği yerler de dhildir. Tekne hreket etmeden önce ütün yolculrın ir yeri olduğundn ve urlr oturduğundn emin olun. Asl lkol vey uyuşturucu etkisi ltınd tekne kullnmyın (ys gereği). Alkol vey uyuşturucu irdenizi zyıfltır ve hızlı tepki verme ecerinizi üyük ölçüde zltır. Tekneyle gezeceğiniz yerleri tnıyın ve tehlikeli yerlerden uzk durun. Uynık olun. Ys gereği düzgün ir görüşü ve duyuşu sğlmk opertörün sorumluluğudur. Opertörün özellikle ön görüşü çık olmlıdır. Tekneyi rölnti hızındn yüksek sürtlerde kullnırken opertörün görüşünü kptck ir yolcu, eşy vey lık sndlyesi ulunmmlıdır. Diğerlerini, suyu ve dümen suyunuzu izleyin. Teknenizi sl su kyğı ypmkt oln ir kimsenin tm rksındn kullnmyın, kykçı düşeilir. Bir örnek olrk, 40 km/s (25 MPH) hızd hreket eden tekneniz,61 m (200 ft.) önünüzdeki düşmüş ir kykçının ulunduğu yere 5 sniye içinde ulşcktır. Düşen kykçılr krşı dikktli olun. Teknenizi su kyğı vey enzeri ktiviteler için kullnırken, düşen ir kykçıy vey tekneden düşen irine yrdımcı olmk için geri dönerken kykçının, tekne opertörünün ulunduğu trft klmsın dikkt edin. Opertör, düşmüş kykçıyı her zmn görüş çısınd tutmlı ve kykçıy y d sudki hiç kimseye geri geri yklşmmlıdır. Kzlrı ildirin. Tekne opertörleri, tekneleri elirli tekne kzlrın krıştığınd, ys gereği tekne kullnımıyl ilgili devlet ysm kurumlrın Tekne Kz Rporu sunmkl yükümlülerdir. Bir tekne kzsının rpor edilmesi gereken durumlr, 1) yşm kyı vey yşm kyı olsılığı vrs, 2) ilkyrdım ötesinde tıi müdhle gerektiren kişisel yrlnm vrs, 3) teknelerde vey diğer mllrd 500,00$'ın üzerinde hsr vrs vey 4) tekne tmmen kyedilmişse. Yerel dli kurumlrdn yrdım isteyin. Kron Monoksit Zehirlenmesine Krşı Dikktli Olun Kron monoksit ütün içten ynmlı motorlrın egzoz dumnlrınd mevcuttur ve unlr dıştn tkmlı motorlr, kuyruk ve içten tkmlı motorlrın ynı sır çeşitli tekne ksesurlrın elektrik sğlyn jenertörler de dhildir. Kron monoksit kokusuz, renksiz ve ttsız öldürücü ir gzdır. Kron monoksit zehirlenmesinin deniz tutmsı vey gıd zehirlenmesi ile krıştırılmmsı gereken ilk elirtileri rsınd ş ğrısı, ş dönmesi, uyuşukluk ve ulntı yer lır T60 MAYIS 2006 Syf 15 31

40 Bölüm 3 - Sud İyi Hvlndırm! UYARI Kron monoksite uzun süreli mruz klmktn kçının. Kron monoksit zehirlenmesi ilinç kyı, eyin hsrı vey ölüme yol çilir. Gerek durğn hldeyken gerek seyir hlindeyken teknenin iyi hvlndırılmsını sğlyın. Yolcu ölmelerini hvlndırın, yn perdeleri vey ön mr kpklrını çrk dumnı dışrı çıkrtın. 1. Tekneyi idel hvlndırm örneği. Kötü Hvlndırm mc Belirli şrtlr ltınd, dimi ir şekilde kptılmış vey rndyl örtülmüş kinlere vey yeteri kdr hvlndırılmyn lt güvertelere kron monoksit gireilir. Teknenize ir vey dh fzl kron monoksit detektörü tkın. Sık sık görülmese de, çok rüzgrsız ir günde motoru çlışn vey çlışn ir motorun ynınd ulunn teknenin çık lnı dhilinde yüzenler vey durnlr d tehlikeli seviyelerde kron monoksite mruz klilirler. 1. Tekne durğn hldeyken kötü hvlndırm örnekleri: - Tekne kplı ir yerde demirlemiş hldeyken motorun çlıştırılmsı mc Motoru çlışır durumdki ir şk teknenin ynın demirleme 2. Tekne hreket hlindeyken kötü hvlndırm örnekleri: - Tekneyi pruv çısı fzl yüksek şekilde kullnm mc Tekneyi ön mr kpklrı kplı iken kullnmk (sttion wgon etkisi) Temel Tekne Kullnımı (DTS Dışı Modeller) Suy İndirme ve Tekne Kullnımı ÖNEMLİ: Tekneyi suy indirmede önce sintine thliye tpsını tkın.! DİKKAT Motor ileşenlerine hsr vereilecek sıvı girmesini önlemek için motor rölnti hızının üzerinde çlışırken kontk nhtrını kptmyın. Teknenizi dik ir rmpdn suy indirirken, suy yvş sokun. Motor rölnti devrinin üzerindeyken, svlolu durdurm düğmesini kullnrk motoru durdurmyın. Kym seyrinden çıkrken rkdki üyük ir dlgnın teknenin kıç ytırmsı üzerinden şmsı hlinde, dlgnın tekne kıçın ypcğı etkiyi en z indirmek için kıs ir r gz verin. Kymdn hemen çıkmyın, geri vitese tkın ve motoru kptın. Syf T60 MAYIS 2006

41 Bölüm 3 - Sud KULLANIM ÇIZELGESI Kullnım Çizelgesi ÇALIŞTIRMADAN ÖNCE ÇALIŞTIRDIKTAN SONRA SEYİR HALİNDE DURDURDUKTAN SONRA Sintine thliyesi tpsını tkın. Motorun durumunu kontrol etmek için tüm göstergelere kın. Norml değilse, motoru durdurun. Motorun durumunu kontrol etmek için tüm göstergelere kın. Norml değilse, motoru durdurun. Kontk nhtrını "OFF" (KAPALI) konumun getirin. Motor kpğını çın. Ykıt, yğ, su, sıvı ve egzoz kçklrını kontrol edin. Sesli lrmın çlıp çlmdığını dinleyin. Akü düğmesini "OFF" (KAPALI) konumun getirin. Akü düğmesini çın. Vites ve gz kontrolünün çlışmsını kontrol edin. Ykıt kesme vlfini çın. Sintine fnlrını çlıştırın. Dümenin çlışmsını kontrol edin. Deniz suyu musluğunu kptın. Ykıt kesme vlfini çın. Tuzlu su içindeyse soğutm sistemini yıkyın. Deniz suyu musluğunu çın. Sintineyi oşltın. Thliye sistemini kptın. Kuyruk motorunu tm şğı/içeri konum getirin. Motor yğını kontrol edin. Yetkili stıcınız ve/vey tekne üreticiniz trfındn elirtilmiş diğer tüm kontrolleri gerçekleştirin. Kontk nhtrı ON (AÇIK) konumundyken Sesli Uyrı Alrmının çlışını dinleyin. Motoru Bşltm ve Durdum MOTORU BAŞLATMA NOT: Sdece sizin güç pkedinize uygulnilir oln işlevleri gerçekleştirin. 1. Çlıştırm Tlosund listelenen tüm mddeleri kontrol edin. 2. Uzktn kumnd tutcını nötrde konumlndırın.! DİKKAT Yetersiz soğutm suyundn şırı ısınm motor ve thrik sistemi hsrın yol çcktır. Kullnım sırsınd su giriş deliklerinde her zmn yeterli suyun ulunduğundn emin olun.! UYARI Motor ölmesinde ptlyıcı özellikte enzin uhrı irikir. Yrlnm vey ml zrr gelmesini önlemek mcıyl motoru çlıştırmdn önce sintine fnını en z 5 dkik çlıştırın. Teknede sintine fnı yoks motor kpğını çın ve motoru çlıştırırken çık ırkın. 3. Kontk nhtrını "START" konumun getirin. Motor çlıştığınd nhtrı ırkrk "ON" (AÇIK) konumun gelmesine izin verin. Motorun ısınmsını ekleyin (günün şlngıcınd 6-10 dkik). 4. Motor 3 deneme sonrsınd çlışmzs:. Sdece kısm utonun sın ve uzktn kumnd tutcı/vlfi kolunun 1/4 kısm konumun getirin.. Kontk nhtrını "START" konumun getirin. Motor çlıştığınd nhtrı ırkrk "ON" (AÇIK) konumun gelmesine izin verin. 5. Motor dım 4 sonrsınd çlışmzs:. Uzktn kumnd tutcı/vlfini tm kısık konumun getirin ve sonrdn 1/4 kısık konumun getirin.. Kontk nhtrını "START" konumun getirin. Motor çlıştığınd nhtrı ırkrk "ON" (AÇIK) konumun gelmesine izin verin T60 MAYIS 2006 Syf 15 33

42 Bölüm 3 - Sud MOTORU DURDURMA 6. Güç pketini ykıt, yğ, su ve egzoz kçklrı çısındn kontrol edin. 7. İleri vitese geçirmek için kumnd kolunu sert, seri ir hreketle ileri itin, vey geri vitese geçirmek için geri çekin. Değiştirdikten sonr, kısm vlfini istenen yr getirin.! DİKKAT Thrik sistemine hsrdn kçının. Thrik sisteminin motor rölnti hızındn dh yüksek rpm'lerde vitese geçirilmesi thrik sistemine dhili hsr vereilir. Thrik sistemini sdece motor oş RPM'de iken değiştirin. 1. Uzktn kumnd tutcunu nötr/oş konumun getirin ve motorun rölnti hızın düşmesine izin verin. Motor uzun süreyle yüksek devirde çlıştırılmış ise, motoru 3 il 5 dkik rölnti devrinde soğumy ırkın. 2. Mrş nhtrını "OFF" (Kplı) konum getirin. Motorun Viteste Durduktn Sonr Çlıştırılmsı ÖNEMLİ: Kuyruk motoru ünitesi vitesteyken motoru durdurmktn kçının. Motorun durmsı hlinde, şğıdki prosedürü izleyin: 1. Kol oş/rölntı konumun geri gelene kdr uzktn kumnd kolunu tekrrlı şekilde itip çekin. Motor durduğund güç pketi rölnti devrinin üzerinde çlışıyors, u işlemi deflrc tekrr etmek gerekeilir. 2. Kol oş/rölnti konumun döndükten sonr, norml çlıştırm prosedürlerine devm edin. Ylnızc Gz Kullnımı 1. Uzktn kumnd özellikleri içinuzktn Kumndlr ölümüne kınız. 2. Kumnd kolunu rölnti/oş konumun getirin. 3. Ylnızc gz düğmesine sıp sılı tutun ve kumnd kolunu rölnti/ileri vey rölnti/geri konumun getirin. 4. Kumnd kolunun rölnti/ileri vey rölnti/geri konumundn ilerletilmesi motor devrinin rtmsın neden olcktır. ÖNEMLİ: Kumnd kolunun tekrr rölnti/oş konumun getirilmesi ylnızc gz modunu kptck ve moturun vitese geçmesine izin verecektir. 5. Ylnızc gz modu kumnd kolunun rölnti/oş konum hreket ettirilmesiyle kptılır. Kumnd kolunun rölnti/oş konumundn ylnızc gz düğmesine sılmdn rölnti/ileri vey rölnti/geri konumun getirilmesi üniteyi istenen vitese geçirecektir. Tekneyi Römorkl Çekme Tekneniz, kuyruk motoru ünitesi yukrı vey şğı konumd iken römorkl çekileilir. Nkil sırsınd yoll kuyruk motoru rsınd yeterli mesfe ulunmsı sğlnmlıdır. Yoll yeterli mesfenin sğlnmsı sorun oluyors, kuyruk motoru ünitesini tm römork konumun getirin ve Mercury MerCruiser yetkili stıcınızdn ulileceğiniz isteğe ğlı römork kiti ile destekleyin. Donm Sıcklıklrınd Kullnım ÖNEMLİ: Tekne donm sıcklıklrınd kullnılıyors, güç pketinde donm hsrı meydn gelmesini engellemek için önlemler lınmlıdır. Donm sonucu oluşn hsrlr Mercury MerCruiser Sınırlı Grntisi kpsmınd yer lmz. Grnti. Syf T60 MAYIS 2006

43 Thliye Tpsı ve Sintine Pompsı Bölüm 3 - Sud Teknenizin motor ölmesi suyun toplncğı doğl ir ortmdır. Bu nedenle, teknelerde normlde ir thliye tpsı ve/vey sintine pompsı ulunur. Su seviyesinin güç pketinize ulşmdığındn emin olmk için u elemnlrın düzenli olrk kontrol edilmesi son derece önemlidir. Motorunuzun prçlrı suy ttıklrı tkdirde zrr göreceklerdir. Suy tm sonucu oluşn hsrlr Mercury MerCruiser Sınırlı Grntisi kpsmınd yer lmz. Temel Tekne Kullnımı (DTS Modelleri) Suy İndirme ve Tekne Kullnımı KULLANIM ÇIZELGESI ÖNEMLİ: Tekneyi suy indirmede önce sintine thliye tpsını tkın.! DİKKAT Motor ileşenlerine hsr vereilecek sıvı girmesini önlemek için motor rölnti hızının üzerinde çlışırken kontk nhtrını kptmyın. Teknenizi dik ir rmpdn suy indirirken, suy yvş sokun. Motor rölnti devrinin üzerindeyken, svlolu durdurm düğmesini kullnrk motoru durdurmyın. Kym seyrinden çıkrken rkdki üyük ir dlgnın teknenin kıç ytırmsı üzerinden şmsı hlinde, dlgnın tekne kıçın ypcğı etkiyi en z indirmek için kıs ir r gz verin. Kymdn hemen çıkmyın, geri vitese tkın ve motoru kptın. Kullnım Çizelgesi ÇALIŞTIRMADAN ÖNCE ÇALIŞTIRDIKTAN SONRA SEYİR HALİNDE DURDURDUKTAN SONRA Sintine thliyesi tpsını tkın. Motorun durumunu kontrol etmek için tüm göstergelere kın. Norml değilse, motoru durdurun. Motorun durumunu kontrol etmek için tüm göstergelere kın. Norml değilse, motoru durdurun. Kontk nhtrını "OFF" (KAPALI) konumun getirin. Motor kpğını çın. Ykıt, yğ, su, sıvı ve egzoz kçklrını kontrol edin. Sesli lrmın çlıp çlmdığını dinleyin. Akü düğmesini "OFF" (KAPALI) konumun getirin. Akü düğmesini çın. Vites ve gz kontrolünün çlışmsını kontrol edin. Ykıt kesme vlfini çın. Sintine fnlrını çlıştırın. Dümenin çlışmsını kontrol edin. Deniz suyu musluğunu kptın. Ykıt kesme vlfini çın. Tuzlu su içindeyse soğutm sistemini yıkyın. Deniz suyu musluğunu çın. Sintineyi oşltın. Thliye sistemini kptın. Kuyruk motorunu tm şğı/içeri konum getirin. Motor yğını kontrol edin. Yetkili stıcınız ve/vey tekne üreticiniz trfındn elirtilmiş diğer tüm kontrolleri gerçekleştirin. Kontk nhtrı ON (AÇIK) konumundyken Sesli Uyrı Alrmının çlışını dinleyin. Motoru Bşltm ve Durdurm NOT: Sdece sizin güç pkedinize uygulnilir oln işlevleri gerçekleştirin. MOTORU BAŞLATMA 1. Çlıştırm Tlosund listelenen tüm mddeleri kontrol edin T60 MAYIS 2006 Syf 15 35

44 Bölüm 3 - Sud MOTORU DURDURMA 2. Uzktn kumnd tutcını nötrde konumlndırın.! DİKKAT Yetersiz soğutm suyundn şırı ısınm motor ve thrik sistemi hsrın yol çcktır. Kullnım sırsınd su giriş deliklerinde her zmn yeterli suyun ulunduğundn emin olun.! UYARI Motor ölmesinde ptlyıcı özellikte enzin uhrı irikir. Yrlnm vey ml zrr gelmesini önlemek mcıyl motoru çlıştırmdn önce sintine fnını en z 5 dkik çlıştırın. Teknede sintine fnı yoks motor kpğını çın ve motoru çlıştırırken çık ırkın. NOT: MerCruiser DTS modellerinde SmrtStrt ulunmktdır. SmrtStrt özelliği düğmeye srk çlıştırm sğlr. Motoru çlıştırmk için şltm düğmesine vey nhtr şlterine sıp motor çlıştığınd ırkmk yerine SmrtStrt şlm sürecini tmmen kontrol eder. Bşltm düğmesine sıldığınd DTS sistemi motor PCM'sine motoru çlıştırmsı sinylini verir. Motor çlışmzs şltm süreci irkç sniyeden sonr vey motor 400 rpm'e ulşınc kesilir. Motor zten çlışırken motorun çlıştırılmy çlışılmsı motoru kptır. 3. Kontk nhtrını "RUN" (ÇALIŞMA) konumun getirin. 4. Kontk nhtrını "START" (MARŞ) konumun getirin ve hemen ırkın vey şltm/durdurm düğmesine sın ve ırkın Motor soğuks motoru rölntide 6-2 dkik vey motor sıcklığı şu sıcklığ erişinceye kdr çlıştırın: 60 C (140 F). 5. Motor 3 deneme sonrsınd çlışmzs:. Sdece kısm utonun sın ve uzktn kumnd tutcı/vlfi kolunun 1/4 kısm konumun getirin.. Kontk nhtrını "START" konumun getirin. Motor çlıştığınd nhtrı ırkrk "on" (çık) konumun gelmesine izin verin. 6. Motor dım 5 sonrsınd çlışmzs:. Uzktn kumnd tutcı/vlfini tm kısık konumun getirin ve sonrdn 1/4 kısık konumun getirin.. Kontk nhtrını "START" konumun getirin. Motor çlıştığınd nhtrı ırkrk "on" (çık) konumun gelmesine izin verin. 7. Güç pketini ykıt, yğ, su ve egzoz kçklrı çısındn kontrol edin. 8. İleri vitese geçirmek için kumnd kolunu sert, seri ir hreketle ileri itin, vey geri vitese geçirmek için geri çekin. Değiştirdikten sonr, kısm vlfini istenen yr getirin.! DİKKAT Thrik sistemine hsrdn kçının. Thrik sisteminin motor rölnti hızındn dh yüksek rpm'lerde vitese geçirilmesi thrik sistemine dhili hsr vereilir. Thrik sistemini sdece motor oş RPM'de iken değiştirin. 1. Uzktn kumnd tutcunu nötr/oş konumun getirin ve motorun rölnti hızın düşmesine izin verin. Motor uzun süreyle yüksek devirde çlıştırılmış ise, motoru 3 il 5 dkik rölnti devrinde soğumy ırkın. Syf T60 MAYIS 2006

45 Bölüm 3 - Sud 2. Motor, şğıdki 4 metottn iriyle durdurulilir:. Mrş nhtrını "ACCESSORY" (AKSESUAR) vey "OFF" (KAPALI) konumun getirin. Motor durck ve kontrol sistemi kptılcktır.. Vrs şltm/durdurm düğmesine sın. Motor durck ve kontrol sistemi çlışmy devm edecektir. c. Kontk nhtrını geçici olrk "START" (MARŞ) konumun getirin ve sonr hemen ırkın. Kontrol sistemi motorun çlıştığını frkedecek ve motoru durdurcktır. Kontrol sistemi çlışmy devm edecektir. Kontk nhtrının tekrr "START" (MARŞ) konumun getirilmesi kontrol sistemine ir çlıştırm istemi gönderecek ve kontrol sistemi uyguns motoru çlıştırcktır. d. Vrs svlolu durdurm düğmesini ktive edin. Motor durck m kontrol sistemi çlışmy devm edecektir. Çekme ipi durdum şlteri etkinleştirilmişse, kontrol sistemi motorun çlılmsın izin vermeyecektir. Ylnızc Gz Kullnımı NOT: Ylnızc gz (oş) modund çlışırken DTS Kontrol Sistemi motor devrinin 3500 rpm üzerine çıkmsın izin vermeyecektir. Zero effort uzktn kumndlr: Zero effort uzktn kumndlrd yrı gz kontrolü ve vites kontrolü kollrı vrdır. Vites kontrolü kolu oş konumundyken gz kontrolü kolunun rölnti konumundn ileriye ilerletilmesi motor devrinin, mksimum oş motor devri oln 3500 rpm değerine kdr, rtmsın neden olcktır.! UYARI Bir Dijitl Gz ve Vites (DTS) Zero Effort vites kumnd kolu kullnırken DTS Kontrol Sistemi kuyruk motoru ünitesini vey şnzımnı rölntiden yüksek hızlrd vitese geçireilir. Bunun sonucund teknenin rölntiden yüksek hızlrd öne vey rky hreket etmesi ni ve eklenmedik olilir ve teknenin kontrolünün kyedilmesi nedeniyle yrlnm ve ölüm vey ml hsrıyl sonuçlnilecek tehlikeli ir durum yrtilir. DTS vites kumnd kolunu ileri vey geri vites konumun hreket ettirmeden önce dim gz kumnd kolunu rölnti konumun getirin. Pnel Montj ve Konsol Montj Uzktn Kumndlr. Pnel montj ve konsol montj uzktn kumndlrd ir ylnızc gz düğmesi vrdır. Ylnızc gz modunu etkinleştirmek için: 1. Bkz. Uzktn Kumndlr kısmı (uzktn kumnd özellikleri için). 2. Kumnd kolunu rölnti/oş konumun getirin. 3. Ylnızc gz düğmesine sın ve kumnd kolunu rölnti/ileri vey rölnti/geri konumun getirin. DTS kontrol sistemi ylnızc gz modunun ktif olduğunu elirtmek için iki sesli uyrı kornsı çlcktır. Konsol montj uzktn kumndlrd neutrl (oş) lmsı ynıp sönmeye şlycktır. 4. Kumnd kolunun rölnti/ileri vey rölnti/geri konumundn ilerletilmesi motor devrinin rtmsın neden olcktır. ÖNEMLİ: Kumnd kolunun tekrr rölnti/oş konumun getirilmesi ylnızc gz modunu kptck ve moturun vitese geçmesine izin verecektir. 5. Ylnızc gz modu kumnd kolunun rölnti/oş konum hreket ettirilmesiyle kptılır. Kumnd kolunun rölnti/oş konumundn ylnızc gz düğmesine sılmdn rölnti/ileri vey rölnti/geri konumun getirilmesi üniteyi istenen vitese geçirecektir. Tekneyi Römorkl Çekme Tekneniz, kuyruk motoru ünitesi yukrı vey şğı konumd iken römorkl çekileilir. Nkil sırsınd yoll kuyruk motoru rsınd yeterli mesfe ulunmsı sğlnmlıdır. Yoll yeterli mesfenin sğlnmsı sorun oluyors, kuyruk motoru ünitesini tm römork konumun getirin ve Mercury MerCruiser yetkili stıcınızdn ulileceğiniz isteğe ğlı römork kiti ile destekleyin T60 MAYIS 2006 Syf 15 37

46 Bölüm 3 - Sud Donm Sıcklıklrınd Kullnım ÖNEMLİ: Tekne donm sıcklıklrınd kullnılıyors, güç pketinde donm hsrı meydn gelmesini engellemek için önlemler lınmlıdır. Donm sonucu oluşn hsrlr Mercury MerCruiser Sınırlı Grntisi kpsmınd yer lmz. Grnti. Thliye Tpsı ve Sintine Pompsı Sudki İnsnlrı Korum Seyir Hlindeyken Teknenizin motor ölmesi suyun toplncğı doğl ir ortmdır. Bu nedenle, teknelerde normlde ir thliye tpsı ve/vey sintine pompsı ulunur. Su seviyesinin güç pketinize ulşmdığındn emin olmk için u elemnlrın düzenli olrk kontrol edilmesi son derece önemlidir. Motorunuzun prçlrı suy ttıklrı tkdirde zrr göreceklerdir. Suy tm sonucu oluşn hsrlr Mercury MerCruiser Sınırlı Grntisi kpsmınd yer lmz. Sudki irinin, çok yvş ile ols kendine doğru gelen ir tekneden kçmk için hızlı hreket etmesi çok zordur. Sud insnlrın ulunileceği ölgelerde seyrederken her zmn yvşlyın ve son derece dikktli olun. Tekne oş viteste hreket (seyir) hlindeyken su, pervneye dönmesine yetecek kdr ir güç uygulr. Pervnenin u serest dönüşü ciddi yrlnmy yol çilir. Tekne Durğn Hldeyken 21604! UYARI Teknenizin ykınınd sud insn vrs derhl motoru durdurun. Dönen ir pervne, hreket eden ir tekne, hreket eden ir dişli kutusu vey hreket eden tekne vey dişli kutusun ğlı herhngi ir ktı cisim, dokunmsı hlinde sudki kişide ciddi yrlnmy yol çilir İnsnlrın teknenizin ykınınd yüzmelerine vey suy girmelerine izin vermeden önce vitesi oş lın ve motoru durdurun. Yüksek Sürtli Ve Yüksek Performnslı Tekne Kullnımı Tekneniz lışık olmdığınız ir yüksek sürt vey yüksek performns teknesiyse, yetkili stıcınız vey teknenize lışık ir opertörle ir test ve lıştırm sürüşü ypmdn teknenizi yüksek sürtte sl kullnmmnızı tvsiye ederiz. Dh fzl ilgi için,yii, distriütörünüz y d Mercury Mrineden lcğınız Yüksek Performnslı Tekne Kullnımı kitpçığın ( R2) kın. Tomz Tekneleri ve Güverteli Teknelerde Yolcu Güvenliği Tekne hreket hlindeyken, ütün yolculrın tekne içindeki konumlrını gözleyin. Yolculrın yğ klkmsın vey rölntiden dh hızlı seyirler için elirtilmiş yerlerden şk yerlere oturmlrın izin vermeyin. Büyük ir dlg vey dümen suyun indirme, gzd ni ir düşüş, teknenin keskin ir dönüşü gii hızdki ni zlmlr, yolculrın teknenin ön trfın uçmsın neden olilir. Teknenin ön trfındn iki du rsın düşen kişiler, ezilmelerine yol çck ir konumd klır. Syf T60 MAYIS 2006

47 Açık Ön Güverteli Tekneler Bölüm 3 - Sud Tekne hreket hlindeyken, güvertede korkuluğun önünde ne şekilde olurs olsun hiç kimse ulunmmlıdır. Tüm yolculrı ön korkuluk vey kuştmnın gerisinde tutun. Ön güvertedeki kişiler kolylıkl düşeilir vey ön kenrdn yklrını sllyn kişiler cklrını dlgy kptırıp suyun içine çekileilirler. mc ! UYARI Tomzlı vey güverteli teknelerin ön ucundn düşen kişiler teknenin ltınd klrk ciddi ir şekilde yrlnilir ve öleilir; u durumdn kçınınız. Tekne hreket hlindeyken güvertenin ön ucundn uzk durun ve yerinizden klkmyın. Öne Monteli, Yüksek Kideli Blık Sndlyeli Tekneler Yüksek lık sndlyeleri, tekne rölnti vey v hızındn yüksek hızd seyrederken kullnılmzlr. Ylnızc yüksek hızd seyir için yrılmış koltuklr oturun. Tekne sürtinde meydn geleilecek herhngi ir ni düşüş, yüksekteki yolcunun teknenin ön trfındn şğı düşmesine yol çilir. Dlg ve Dümen Suyu Atlm! UYARI mc Tekne, dlg vey dümen suyu üzerinden tldıktn sonr suy indiğinde, tekne içine vey dışın doğru svrulmktn kynklnn ciddi yrlnm vey cn kyı tehlikesinden kçının. Dlg vey dümen suyu tlmsındn mümkün olduğunc kçının. Tüm yolculr, dlg vey dümen suyuyl krşılşm durumund eğilmelerini ve teknedeki tutmçlrı tutmlrını söyleyin. mc Eğlence teknelerinin dlg ve dümen suyun mruz klmsı tekneciliğin doğl ir prçsıdır. Anck u durum, tekne gövdesini kısmen zorlyck y d tmmen suyun üzerine çıkrck şekilde meydn geldiğinde özellikle tekne tekrr suy girerken tehlike oluşilir. En önemli tehlike teknenin sıçrmnın tm ortsınd yön değiştirmesidir. Bu gii durumlrd, tekne şiddetle şk yöne dönerek suy ineilir. Böylesine keskin ir yön değiştirme y d dönüş teknedekilerin tekne dışın svrulmlrın neden olilir T60 MAYIS 2006 Syf 15 39

48 Bölüm 3 - Sud Teknenizin dlg vey dümen suyu nedeniyle sıçrmsının dh z tehlike ile sonuçlnilecek şk ir sonucu d vrdır. Eğer teknenin pruvsı hvd iken çok fzl şğı inerse, su ile tems ettiğinde, su yüzeyinin ltın girecek ve ir n denizltı gii hreket edecektir. Bu, teknenin ir n için neredeyse durmsın ve içindekileri ileriye doğru fırltmsın neden olilir. Tekne yrıc ir yn doğru sertçe döneilir. Su Altı Cisimlerine Çrpm Tehlikeleri Teknenizi sığ sulrd vey suyun ltınd su ltı thrik elemnlrı, dümen vey teknenin ltının vurileceği engellerin ulunduğundn şüphelendiğiniz ölgelerde kullnırken hızınızı düşürün ve son derece dikktli olun. mc ÖNEMLİ: Sud yüzen vey suyun ltınd ulunn ir cisme çrpm sonucu orty çıkck yrlnm vey dre hsrını zltmk için ypmnız gereken en önemli şey, teknenin sürtini zltmktır. Bu şrtlr ltınd, teknenin sürti mksimum24 il 40 km/s (15 25 MPH) rsınd tutulmlıdır. Yüzen/su ltındki ir cisme çrpılmsı sonsuz syıd durum yol çilir. Bu durumlrdn zılrı şunlr neden olilir: Tekne niden yön değiştireilir. Bu gii ni yön değişiklikleri vey dönüşler yolculrın yerlerinden vey tekneden dışrı fırlmsın yol çilir. Hız niden zlilir. Bu, yolculrın öne doğru, htt tekneden dışrı fırlmsın yol çr. Su ltındki thrik elemnlrı, dümen ve/vey teknede çrpm hsrı oluşilir. Şunu unutmyın ki, u durumlrd orty çıkck yrlnm vey çrpm hsrını zltmk için ypmnız gereken en önemli şey, teknenin hızını kontrol etmektir. Su ltınd cisimlerin olduğu ilinen yerlerde seyrederken, tekne sürti minimum su üstüne çıkm sürtinde tutulmlıdır. Su ltındki ir cisme çrptığınızd en kıs sürede motoru durdurun ve thrik sisteminde kırık vey gevşek prç olup olmdığını kontrol edin. Hsr vrs vey olduğundn şüpheleniliyors, güç pketi Mercury MerCruiser yetkili servisine götürülerek ştn son kontrol edilmeli ve gerekli onrımlr ypılmlıdır. Tekne gövde çtlklrı, kıç ytırmsı çtlklrı ve su kçklrın krşı kontrol edilmelidir. Su ltı thrik elemnlrı, dümen vey tekne ltı hsrlıyken kullnmy devm etmek güç pketinin diğer prçlrınd ilve hsr neden olilir vey teknenin kontrolünü etkileyeilir. Çlıştırmy devm etmek gerekiyors çok düşük hızlrd çlıştırın.! UYARI Tekne kontrolünün yitirilmesi ciddi yrlnm vey cn kyın yol çilir. Büyük ir dre hsrının meydn geldiği tekneyi kullnmy devm etmek, şk ir dre lındığınd vey lınmdn ni prç rızsın yol çilir. Güç pketinin yrıntılı ir tetkikten geçirilmesini ve gerekli onrımlrın ypılmsını sğlyın. Syf T60 MAYIS 2006

49 Thrik Ünitesinin Dreden Korunmsı Bölüm 3 - Sud Hidrolik trim hidrolik sistemi kuyruk motoru ünitesi için çrpm hsrın krşı korum sğlyck şekilde tsrlnmıştır. Tekne ileri hreket hlindeyken su ltındki ir cisme çrptığı tkdirde, hidrolik sistem kuyruk motoru ünitesinin cisme çrpm sonrsınd geri tepmesinin tmponlnmsını sğlyrk üniteye gelecek zrrı zltcktır. Kuyruk motoru ünitesinin cisimle temsı son erdiğinde, hidrolik sistem kuyruk motoru ünitesinin ilk çlışm konumun geri gelmesini sğlyrk dümen kontrolünün kyedilmesini ve motord şırı devri önleyecektir. Sığ sulrd vey su ltınd cisimlerin ulunduğunu ildiğiniz yerlerde gezerken son derece dikktli olun. Geri yönde çrpm korumsı sğlnmmıştır; geri yönde hreket ederken su ltındki cisimlere çrpmmk için son derece dikktli olun. ÖNEMLİ: Çrpm korum sistemi tüm şrtlrd çrpm hsrındn tm ir korum sğlyck şekilde tsrlnmz. Sığ Sud Alçk Su Girişleriyle Kullnm - Alçk Su Girişleri mc Kullnımı Etkileyen Şrtlr! DİKKAT Bu tlimtlrın izlenmemesi, motord ciddi hsr yol çilir. Kum, mil vey çmur su girişlerine kçrk motor giden su eslemesinin zlmsın vey kesilmesine denede olilir. Alçk su girişi oln teknelere sığ sulrd mnevr yptırırken çok dikktli olmk gerekir. Ayrıc motoru çlışırken tekneyi kıyıy çekmeyin. Tekne İçinde Ağırlık Dğılımı (Yolculr ve Mlzeme) Teknenin Altı Ağırlığın rky (kıç) kydırılmsı: Genelde sürti ve motor devrini yükseltir Dlglı sud pruvnın sıçrmsın neden olur Kymdn suy inme sonrsınd tekne içine su sıçrm tehlikesini rtırır Aşırı durumlrd, teknenin yunuslm ypmsın yol çilir Ağırlığın öne (pruvy) kydırılmsı: Kym kolylığını rtırır Dlglı sud kullnımı iyileştirir Aşırı durumlrd, teknenin ileri geri yön değiştirmesine (pruv dümeni) yol çilir Mksimum sürti korumk için teknenin ltı: Midye ve yosunlrdn rınmış ve temiz olmlıdır Suyl tems ettiği yüzeylerde ozulm olmmlı, neredeyse düz olmlıdır T60 MAYIS 2006 Syf 15 41

50 Bölüm 3 - Sud Kvitsyon Ventilsyon İrtif ve İklim Pervne Seçimi Düz ve pürüzsüz, ön ve rk Tekne rıhtım çekildiğinde yosunlnm olilir. Bu yosunlr kullnm öncesinde temizlenmelidir; su girişlerini tıkyrk motorun şırı ısınmsın neden olilirler. Boşluk, su kışının dişli yuvsı vey pervne gii hızlı hreket eden ir sultı cisminin htlrını izleyememesi durumund meydn gelir. Kvitsyon pervnenin hızlnmsın, nck tekne sürtinin düşmesine neden olur. Kvitsyon dişli yuvsı vey pervnenin yüzeyini ciddi derecede şındırilir. Kvitsyonun sık rstlnn nedenleri şunlrdır: Pervneye ypışn yosunlr ve şk irikintiler Pervne ıçğınd ymukluk Pervnede çentikler vey keskin kenrlr Ventilsyon, yüzey hvsı vey egzoz gzlrının pervne etrfın girerek pervne devrini rtırıp tekne sürtinin düşmesine yol çmsındn kynklnır. Hv krcıklrı pervneye çrpr ve pervne yüzeyinde şınm meydn gelir. Eğer u devm ederse, sonund pervne ozulur (kırılır). Aşırı ventilsyonun genel seepleri: Thrik ünitesinin fzl uzğ trimlenmesi Pervne dğıtm hlklrındn irinin eksikliği Pervne vey dişli kutusund, egzoz gzlrının pervne ile dişli yuvsı rsın kçmsın neden oln ir hsr Thrik ünitesinin kıç ytırmsın fzl yüksek monte edilmesi İrtif ve iklim değişiklikleri güç pketinizin performnsını etkileyecektir. Performns kyı şunlrdn kynklnilir: Dh yüksek irtiflr Dh yüksek sıcklıklr Düşük rometrik sınçlr Yüksek nemlilik Değişen hv şrtlrı ltınd optimum motor performnsını yklyilmeniz için, motorun, norml hv şrtlrı ltınd norml ir tekne yüküyle, elirtilmiş oln mksimum devir rlığının üst sınırınd vey ykınınd çlışmsın olnk tnıyck ir pervne ile dontılmış olmsı son derece önemlidir. Pek çok durumd tvsiye edilen motor devri dh düşük devirli pervneye geçilerek elde edileilir. ÖNEMLİ: Bu el kitınd hsi geçen motorlrd, ir üst (vey sınırlı) devir miktrın yrlnmış ir rpm devir sınırlyıcısı ulunmktdır. Bu sınır motorun norml çlışm rlığının hfif üzerinde olup motorun şırı yüksek devirden zrr görmesini engellemek üzere tsrlnmıştır. Devir önerilen çlışm devir rlığın düştükten sonr motorun norml çlışmsı sürdürülür. Güç pketinin doğru pervneyle dontılmsı tekne üreticisi ve/vey stışı ypn yetkili servisin sorumluluğudur. Mercury Mrine we sitesine kın: Motor güç pketinin norml yük ltınd önerilen tm gz çlışm devri rlığının üst sınırınd vey ykınınd çlışmsını sğlyck ir pervne seçin. Tm gzl çlıştırıldığınd önerilen devir rlığının ltınd klınıyors, performns kyı ve olsı motor hsrını önlemek için pervne değiştirilmelidir. Diğer yndn, motorun önerilen çlışm devir rlığının üzerinde çlıştırılmsı normlden fzl şınm ve/vey hsr yol çcktır. Syf T60 MAYIS 2006

51 Bölüm 3 - Sud İlk pervne seçiminden sonr, sıkç rstlnn şğıdki sorunlr pervnenin dh düşük klınlıktki ir pervneyle değiştirilmesini gerektireilir. Isınn hv ve rtn nemlilik devir kyın neden olur. Yüksek irtifd çlıştırm devir kyın neden olur. Tekneyi kirli ir tnl çlıştırm devir kyın neden olur. Artn yükle (ilve yolcu, su kyğı çekme) çlıştırm devir kyın neden olur. Su kyğınd gerekli olduğu gii dh iyi ir hızlnm için, ir sonrki incelikteki pervneyi kullnın. Düşük klınlıkt pervne kullnıp kykçı çekmediğiniz zmnlrd tm gzd çlıştırmyın. Bşlrken 20 Stlik Alıştırm Dönemi ÖNEMLİ: İlk 20 stlik kullnım motor lıştırm dönemidir. Minimum yğ tüketimi ve mksimum motor performnsı elde etmek için doğru lıştırm şrttır. Bu lıştırm döneminde, şğıdki kurllr uyulmlıdır: İlk 10 st içinde 1500 rpm nin ltınd uzun sürelerle çlıştırmyın. Bşldıktn sonr mümkün olduğunc çuk vitese geçirip gzı 1500 rpm üstü devir sğlyck şekilde,koşullrın izin vermesi şrtıyl, çın. Herhngi ir sürtte sit şekilde uzun süre kullnmyın. İlk 10 st içinde 3/4 gzı geçmeyin. Sonrki 10 st içinde, tm gzd r sır kullnmy izin verileilir (ir seferde mksimum 5 dkik). Rölnti devrinden tm gz çıkmktn kçının. Motor norml çlışm sıcklığın ulşn dek tm gzd çlıştırmyın. Motor yğı seviyesini sık sık kontrol edin. Gerektiği şekilde yğ ekleyin. Alıştırm döneminde yğ tüketiminin yüksek olmsı normldir. Alıştırm Döneminden Sonr Mercury MerCruiser güç pketinizin ömrünü uztmk için, şğıdki tvsiyeler göz önünde tutulmlıdır; Motor güç pketinin norml yük ltınd önerilen tm gz çlışm devri rlığının üst sınırınd vey ykınınd (Bkz. Teknik Özellikler vebkım) çlışmsını sğlyck ir pervne seçin. 3/4 gz vey şğısınd çlıştırm tvsiye edilir. Tm gz devrinde uzun süre çlıştırmktn kçının. Yğı ve yğ filtresini değiştirin. Bkz. Bkım. İlk Sezon Sonu Kontrolü İlk kullnım sezonu sonund, düzenli kım öğelerinin trtışılmsı ve/vey uygulnmsı için Mercury MerCruiser yetkili stıcısıyl tems geçin. Ürünün yıl oyunc sürekli kullnımd olduğu ir yerdeyseniz, yıld ir def vey ilk 100 stlik çlıştırm sonund -- hngisi önce gelirse -- yetkili stıcınızl tems geçmelisiniz T60 MAYIS 2006 Syf 15 43

52 Bölüm 3 - Sud Notlr: Syf T60 MAYIS 2006

53 İçindekiler Bölüm 4 - Teknik Özellikler Bölüm 4 - Teknik Özellikler Ykıt Gereklilikleri Ykıt Sınıflrı Reformüle (Oksijentlı) Ykıtlrın Kullnılmsı (Ylnızc A.B.D.)...46 Alkol İçeren Benzinler Motor Yğı Motor Teknik Özellikleri Sıvı Teknik Özellikleri Kuyruk Motorlrı Motor T60 MAYIS 2006 Syf 15 45

54 Bölüm 4 - Teknik Özellikler Ykıt Gereklilikleri Ykıt Sınıflrı ÖNEMLİ: Ynlış enzin kullnılmsı motorunuz zrr vereilir. Ynlış ykıt kullnımı sonucu motorun hsr görmesi motorun ynlış kullnılmsı olrk kul edilir ve u nedenle doğck hsrlr sınırlı grnti kpsmı dışınd yer lır. Mercury MerCruiser motorlrı, önde gelen mrklrın şğıdki teknik özellikleri krşılyn kurşunsuz enzinleri ile kullnıldığınd ttmin edici düzeyde çlışcktır. A.B.D. ve Knd pomp üzerinde minimum 87 (R+M)/2 Oktn Derecesi yzn enzinler. Birinci klite enzin de [92 (R+M)/2 Oktn] kul edileilir. Kurşunlu enzin KULLANMAYIN. A.B.D. ve Knd dışınd pomp üzerinde minimum 90 RON Oktn Derecesi yzn enzinler. Birinci klite enzin de (98 RON) kul edileilir. Kurşunsuz enzin ulunmıyors, önde gelen mrklrın kurşunlu enzinlerini kullnın. Reformüle (Oksijentlı) Ykıtlrın Kullnılmsı (Ylnızc A.B.D.) Bu tip enzin kullnımı A.B.D.'nin elirli ölgelerinde şrttır. Bu ykıtlr içinde kullnıln iki oksijent tipi Alkol (Etnol) vey Eterdir (MTBE vey ETBE). Bulunduğunuz yerde enzinde oksijent olrk Etnol kullnılıyors, Alkol İçeren Benzinler ölümüne şvurun. Bu Reformüle Ykıtlrın Mercury MerCruiser motorunuzd kullnımı kul edileilir. Alkol İçeren Benzinler Bulunduğunuz yerde enzinde metnol (metil lkol) vey etnol (etil lkol) ulunuyors, meydn geleilecek elirli olumsuz etkilerin frkınd olmlısınız. Bu olumsuz etkiler metnolle dh şiddetli yşnır. Ykıttki lkol yüzdesinin rttırılmsı d u olumsuz etkileri kötüleştireilir. Bu olumsuz etkilerin zılrı enzindeki lkolün hvdki nemi emme eğiliminde olmsı ve unun sonucund d ykıt deposu içinde enzinden yrılmış ir su/lkol fzı meydn gelmesinden kynklnmktdır. Mercury MerCruiser motorunuzdki ykıt sistemi prçlrı enzinde %10' kdr lkol ulunmsın dynilirler. Teknenizin ykıt sisteminin yüzde kç dyncğını ilemeyiz. Teknenin ykıt sistemi ileşenleri (ykıt depolrı, ykıt htlrı ve ğlntılrı) hkkındki spesifik öneriler için tekne üreticinizle tems geçin. Alkol içeren enzinlerin şunlrın rtmsın neden olileceğini unutmyın: Metl prçlrd korozyon Lstik vey plstik prçlrın ozulmsı Kuçuk ykıt htlrındn ykıt geçirimi Mrş ve çlıştırmd zorluklr! UYARI YANGIN VE PATLAMA TEHLİKESİ: Ykıt sisteminin herhngi ir ölgesinde meydn gelecek ykıt sızıntısı, ciddi yrlnm vey cn kyın yol çilecek yngın ve ptlm tehlikesi yrtilir. Özellikle sklm sonrsınd, tüm ykıt sisteminin dikktli şekilde kontrol edilmesi zorunludur. Tüm ykıt ileşenleri sızıntı, yumuşm, sertleşme, şişme vey korozyon krşı kontrol edilmelidir. Herhngi ir kçk vey ozulm elirtisi, motor çlıştırılmdn önce ilgili prçnın değiştirilmesini gerektirir. Benzindeki lkolün olilecek olumsuz etkilerinden dolyı mümkünse ylnız lkolsüz enzin kullnılmsı önerilir. Ylnızc lkollü ykıt uluniliyors vey lkol ulunup ulunmdığı ilinmiyors, sızıntı ve normllik kontrollerinin sıklştırılmsı gerekir. Syf T60 MAYIS 2006

55 Bölüm 4 - Teknik Özellikler ÖNEMLİ: Mercury MerCruiser motoru lkollü enzinle kullnılırken, enzini ykıt deposund uzun süre ırkmktn kçınılmlıdır. Teknelerde sık rstlndığı üzere, uzun sürelerle sklm özel sorunlr yrtilir. Otomoillerde lkollü krykıtlr normlde sorun yrtmy yetecek kdr nem lmdn önce tüketilirler, fkt tekneler çoğu zmn fz yrılmsın yetecek kdr uzun süre kullnılmdn ytrlr. Bun ek olrk, lkolün iç elemnlrın üzerindeki koruyucu yğ tksını sökmesi durumund sklm sırsınd iç korozyon d meydn geleilir. Motor Yğı Motordn optimum performns elde etmek ve mksimum korum sğlmk için, şğıd elirtilen yğlrını kullnılmsını önemle tvsiye ederiz: 1. MerCruiser / Quicksilver Sentetik Krışımlı, NMMA FC-W ornlı, 4 zmnlı yğ. 2. MerCruiser / Quicksilver 25W40 NMMA FC-W ornlı yğ. 3. A NMMA FC-W ornlı yğ. 4. MerCruiser / Quicksilver 4-zmnlı 25W40, FC-W ornsız yğ. 5. Aşğıdki şemy göre iyi dereceli düz ğırlıklı temizleme mddeli otomotiv yğı. NOT: Temizleyici mdde içermeyen yğlr, çoklu viskoziteli yğlr (elirtilenler hricinde), FC-W ornın ship olmyn yğlr, düşük kliteli yğlr ve ktı mdde ktkılı yğlrın kullnılmsı özellikle önerilmemektedir. MerCruiser/ Quicksilver Synthetic Blend, NMMA FC-W rted, 4-cycle oil ORDER OF PREFERENCE MerCruiser / Quicksilver 25W40 NMMA FC-W rted oil A NMMA FC-W rted oil MerCruiser / Quicksilver 4-cycle 25W40, non FC-W rted oil SAE40W SAE30W SAE 20W 32 F 0 C 50 F 10 C AIR TEMPERATURE T60 MAYIS 2006 Syf 15 47

56 Bölüm 4 - Teknik Özellikler Motor Teknik Özellikleri Modeller 4.3L MPI 5.0L MPI 350 MAG MPI Horizon 350 MAG MPI MX 6.2 MPI MX 6.2 MPI Horizon Beygir gücü Kilovt Silindir Hcmi 4,3 L (262 cid) 5,0 L (305 cid) 5,7 L (350 cid) 6,2 L (377 cid) Belirtilen WOT Motor Devri Arlığı Boş Viteste Rölnti Devri Rölntide Minimum Yğ Bsıncı 2000 Devirde Minimum Yğ Bsıncı 4. Termostt, Deniz Suyu Soğutmlı Modeller Termostt, Kplı Soğutm Sistemli Modeller Rölntide Zmnlm kp (6 psi) 124 kp (18 psi) 71 C (160 F) 77 C (170 F) Ayrlnmz Ateşleme Sırsı Elektrik Sistemi Alterntör Kpsitesi Sıck Çlışm Amperi Alterntör Kpsitesi Soğuk Çlışm Amperi Önerilen Akü Kpsitesi (DTS Dışı Modeller) (Minimum) Önerilen Akü Kpsitesi (DTS Modelleri) (Minimum) 12-Volt Eksi (-) Toprklm 65 mp 72 mp 750 CCA, 950 MCA vey 180 Ah 800 CCA, 1000 MCA vey 190 Ah Buji Türü AC Pltinum (AC ) Buji Tırnk Arlığı Sıvı Teknik Özellikleri Kuyruk Motorlrı NOT: Yğ kpsitesine dişli yğı monitörü dhildir. 1,5 mm (0.060 inç) Model Kpsite Sıvı Tipi Alph One Brvo One Brvo Two Brvo Three 1892 ml (64 oz.) 2736 ml (92-1/2 oz.) 3209 ml (108-1/2 oz.) 2972 ml (100-1/2 oz.) Yüksek Performnslı Dişli Yğı Motor ÖNEMLİ: Tüm kpsiteler yklşık sıvı ölçüleridir. ÖNEMLİ: Montj çısı ve soğutm sistemlerine (ısı eşnjörleri ve sıvı htlrı) ğlı olrk yğ seviyelerini yrlmk gerekeilir. 1. Performns, SAE J1228/ISO 8665 Krnk Mili Gücüne göre elde edilmiş ve düzeltilmiştir. 2. Motor norml çlışm sıcklığındyken doğru ir servis devir sycı ile ölçülmüştür. 3. EFI modellerinde rölnti devri ve zmnlmsı yrlnmz. 4. Yğ sıncı, motor norml çlışm sıcklığındyken kontrol edilmelidir. Syf T60 MAYIS 2006

57 4.3L MPI Modelleri Kpsite Sıvı Tipi Bölüm 4 - Teknik Özellikler Motor Yğı (Filtreli) 1. 3,8 litre (4 U.S. qt.) Mercury/Quicksilver Sentetik Krışım MerCruiser Motor Yğı 25W-40 Deniz Suyu Soğutm Sistemi2. 20 litre (21 U.S. qt.) Propilen Glikol ve Sf Su Kplı Soğutm Sistemi 19 litre (20 U.S. qt.) Sf Suyl 50/50 ornınd krıştırılmış Mercury Uzun Ömürlü Soğutm Sıvısı/ Antifriz vey Uzun Ömürlü Etilen Glikol 5/100 Antifriz/Soğutm Sıvısı 5.0 MPI, 350 MAG MPI, MX 6.2 MPI (Horizon dhil) Modelleri Kpsite Sıvı Tipi Motor Yğı (Filtreli) 1. 4,25 litre (4,5 U.S. qt.) Mercury/Quicksilver Sentetik Krışım MerCruiser Motor Yğı 25W-40 Deniz Suyu Soğutm Sistemi2. 20 litre (21 U.S. qt.) Propilen Glikol ve Sf Su Kplı Soğutm Sistemi 19 litre (20 U.S. qt.) Sf Suyl 50/50 ornınd krıştırılmış Mercury Uzun Ömürlü Etilen Glikol 5/100 Antifriz/Soğutm Sıvısı vey Uzun Ömürlü Soğutm Sıvısı/Antifriz 1. Gerekli yğ vey sıvının miktrını tm olrk elirlemek için her zmn yğ çuuğunu kullnın. 2. Deniz suyu soğutm sistemi kpsite ilgileri ylnızc kış hzırlm içindir T60 MAYIS 2006 Syf 15 49

58 Bölüm 4 - Teknik Özellikler Notlr: Syf T60 MAYIS 2006

59 İçindekiler Bölüm 5 - Bkım Bölüm 5 - Bkım Ürün Shii/Opertör Sorumluluklrı Yetkili Stıcı Sorumluluklrı Bkım Kendi Kendinize Bkım Önerileri Tetkik Bkım Progrmı Kuyruk Motoru Modelleri Düzenli Bkım Her Gün Bşlngıcınd Her Gün Bitimi Hftd ir Her İki Ayd vey 50 Kullnım Stinde Bir Progrmlı Bkım İlk 20 Stlik Alıştırm Döneminden Sonr Her 100 Kullnım Stinde vey Yıld Bir (Hngisi Önce Gelirse)...54 Her 200 Kullnım Stinde vey 3 Yıld ir Her 300 Kullnım Stinde vey 3 Yıld ir Her 5 Yıld ir Mintennce Log (Bkım Defteri) Motor Yğı Kontrol Doldurm Yğ ve Filtrenin Değiştirilmesi Koly Motor Yğı Thliyesi Sistemi Motor Yğ Thliye Pompsı Filtre Değiştirilmesi Hidrolik Dümen Sıvısı Kontrol Doldurm Değiştirme Motor Soğutm Sıvısı Kontrol Doldurm Değiştirme Thrik Ünitesi Yğı Kontrol Doldurm Değiştirme Hidrolik Trim Sıvısı Kontrol Doldurm Değiştirme Alev Tutucunun Temizlenmesi Pozitif Krter Hvlndırm Vlfi (PCV)...66 Değiştirme Su Ayırıcılı Ykıt Filtresinin Değiştirilmesi GEN II Modelleri GEN III Modelleri Yğlm Dümen Sistemi...70 Gz Klosu...72 Vites Klosu - Tipik...73 Kuyruk Motoru Ünitesi ve Kıç Ytırmsı Gruu...73 Kuyruk Motoru U-ğlntı Mili Kmlrı ve O- ringleri (Kuyruk Motoru Ünitesi Çıkrılmış)...74 Motor Mnşonu...74 Thrik şftı Uztmlı Modeller:...75 Pervneler Pervne Onrımı...75 Alph Pervnesinin Sökülmesi...75 Alph Pervnesinin Tkılmsı...76 Brvo One Pervnesinin Sökülmesi...77 Brvo One Pervnesinin Tkılmsı...77 Brvo Two Pervnesinin Sökülmesi...78 Brvo Two Pervnesinin Tkılmsı...79 Brvo Three Pervnesinin Sökülmesi...80 Brvo Three Pervnesinin Tkılmsı...81 Serpntin Thrik Kyışı Kontrol Değiştirilmesi ve / vey Gergi Ayrı Akü Çoklu EFI Motor Aküsü Önlemleri...85 Güç Pketinizin Yıknmsı Yıkm Atşmnlrı Kuyruk Motoru Su Toplyıcılrı Alterntif Su Toplyıcılrı Korozyon Korumsı Güç Pketinizin Boynmsı T60 MAYIS 2006 Syf 15 51

60 Bölüm 5 - Bkım Ürün Shii/Opertör Sorumluluklrı Yetkili Stıcı Sorumluluklrı Bkım Tüm güvenlik kontrollerinin ypılmsı, güvenli ir kullnım için tüm yğlm ve kım tlimtlrın uyulmsı ve ünitenin düzenli kım için Mercury MerCruiser yetkili servisine götürülmesi kullnıcının sorumluluğu ltınddır. Norml kım servisi ve yedek prçlr, ürün shii/kullnıcının sorumluluğu ltınd olup, unlr grnti şrtlrı dhilinde işçilik vey mlzeme kusuru syılmmktdır. Bireysel kullnım lışknlıklrı ve kullnımın kım servisi ihtiycın etkisi üyüktür. Güç pketinizin doğru şekilde kımı optimum performns ve güvenilirliği sğlyck ve toplm işletim msrflrınızı minimum seviyede tutcktır. Servis yrdımlrı için Mercury MerCruiser yetkili stıcınızl görüşün. Genel olrk, yetkili stıcının müşteriye krşı sorumluluklrı, şğıd yer ln teslimt öncesi tetkik ve hzırlıklrı kpsmktdır: Teknenin doğru şekilde dontılmsını sğlyın. Teslimttn önce, Mercury MerCruiser güç pketi ile diğer donnımının doğru çlışm durumund olduğundn emin olun. Mksimum verimlilik için gerekli tüm yrlmlrı ypın. Müşteriye cihz üzerindeki donnımı tnıtın. Güç pketi ve teknenin çlıştırılmsını çıklyrk gösterin. Kendinize Teslimt Öncesi Tetkik Listesinin ir nüshsını temin edin. Yeni ir ürün stışı gerçekleştiğinde, yetkili stıcınızın Grnti Tescil Krtını vkit geçirmeden eksiksiz şekilde doldurup post yoluyl friky göndermesi gerekmektedir.! UYARI Elektrik çrpmsı, yngın vey ptlmdn kynklnck yrlnmlr vey ölüm ve ürün hsrındn kçının. Güç pketine kım ypmdn önce dim her iki kü klosunu d küden sökün.! UYARI Motor ölmesinde ykıt uhrı ulunilir. Ykıt uhrlrı vey ptlm, yrlnmy vey güç pketinde hsr yol çilir. Güç pketine kım ypmdn önce motor ölmesini dim hvlndırın. ÖNEMLİ: Gerçekleştirilmesi gereken düzenli kımlrın tümünün listesi için kım tlosun kın. Bzı mddeler ürün shii/opertör trfındn ypılilirken, diğerleri yetkili Mercury MerCruiser yetkili stıcısı trfındn gerçekleştirilmelidir. Bu el kitının kpsmın lınmyn kım y d onrım işlemlerini gerçekleştirmeden önce, ir Mercury MerCruiser Servis El Kitı stın lınrk şındn sonun kdr okunmsı tvsiye edilmektedir. NOT: Bkım noktlrı tnıtım kolylığı çısındn renkli kodlnmıştır. Motor üzerindeki tnıtım çıkrtmsın kın. Bkım Noktsı Renk Kodlrı Mvi Srı Turuncu Siyh Khverengi Soğutm Sıvısı Motor Yğı Ykıt Dişli Mdeni Yğı Şnzımn (Sdece içten tkmlı modeller) Syf T60 MAYIS 2006

61 Bölüm 5 - Bkım Kendi Kendinize Bkım Önerileri Tetkik Mercury MerCruiser Diesel güç pketiniz gii günümüzdeki deniz donnımlrı üyük ornd teknik mkine prçlrıdır. Elektronik teşleme ve özel ykıt esleme sistemleri dh üyük ykıt tsrruflrı sğlmkl irlikte, eğitimsiz teknisyenlere dh krmşık gelmektedir. Kendi işinizi kendiniz görmeyi seven u kişilerden iriyseniz, işte size irkç öneri. Gerekli Dikkt, Uyrı ve prosedürlerden herdr değilseniz herhngi ir onrım işlemine klkışmyın. Güvenliğiniz izim için önemlidir. Ürüne kendi kendinize kım ypmk istiyorsnız, o modele ilişkin servis el kitını sipriş etmenizi öneririz. Servis el kitı uyulmsı gereken doğru prosedürleri n htlrıyl çıklmktdır. Eğitimli teknisyenler için yzılmış olmsı nedeniyle nlmycğınız prosedürler olilir. Prosedürleri nlmdığınız tktirde onrım işlemine klkışmyın. Bzı onrımlrı ypmk için gerekli oln özel let ve donnımlr söz konusudur. Bu özel let ve/vey donnım ship değilseniz, u onrımlrı ypmy klkışmyın. Ürünün, yetkili servisin sizden tlep edeceği ücretten fzl hsr görmesine neden olilirsiniz. Ayrıc, ir motor vey thrik gruunu kısmen söktüğünüz nck onrmdığınız tktirde, yetkili servisin teknisyeninin elemnlrı yeniden tkmsı ve sorunu elirlemek için test etmesi gerekir. Bu size, ir sorun meydn geldikten hemen sonr ürünü yetkili servise götürmenizden dh fzlsın ml olcktır. Sorunu giderecek çok sit ir yr olilir. Sorunu teşhis etmelerini istemek vey onrım prosedürünü tlep etmek için yetkili servise, servis ürosun y d friky telefon etmeyin. Telefond sorunu teşhis etmeleri zordur. Yetkili stıcınız güç pketinize servis vermek için orddır. Frikd eğitilmiş klifiye teknisyenlere shiptir. Güç pketinizin periyodik kım kontrollerini yetkili stıcınız yptırmnız önerilir. Yetkili stıcınız, ürününüzün, son hrdyken kış hzırlıklrını, teknecilik sezonundn önce ise gerekli kımlrını yptırın. Bu, sıkıntısız ir şekilde dolşmk istediğinizde tekne sezonu oyunc herhngi ir sorunun meydn gelme olsılığını zltcktır. En yüksek çlışm performnsının korunmsın yrdımcı olmk ve potnsiyel sorunlrı meydn gelmeden önce gidermek için güç pketinizi sık ve düzenli rlıklrl kontrol edin. Erişileilir tüm motor prçlrı dhil olmk üzere güç pketinin tmmı dikktlice kontrol edilmelidir. Gevşek, hsrlı vey kyıp prçlr, hortumlr ve kelepçeler olup olmdığını kontrol edin; gerekirse sıkın vey değiştirin. Buji şlrı ile elektrik klolrının hsr görüp görmediğini kontrol edin. Pervneyi sökerek kontrol edin. Kötü içimde eğrildiği, kesildiği vey çtldığı tktirde, Mercury MerCruiser yetkili stıcınızl tems geçin. Güç pketi dış oysındki kertik ve korozyon hsrını onrın. Mercury MerCruiser yetkili stıcınızl tems geçin. Bkım Progrmı Kuyruk Motoru Modelleri Düzenli Bkım HER GÜN BAŞLANGICINDA NOT: Ylnızc size it güç pketi için geçerli kım işlemlerini ypın. Krter yğını kontrol edin (rlık deneyime göre uztılilir) T60 MAYIS 2006 Syf 15 53

62 Bölüm 5 - Bkım HER GÜN BITIMI HAFTADA BIR Thrik ünitesi yğ seviyesini, trim pompsı yğ seviyesini ve hidrolik dümen pompsı vey kompkt hidrolik dümen sıvı seviyesini kontrol edin. Tuzlu, z tuzlu vey kirli sud her kullnım sonrsınd soğutm sistemini yıkyın. Su girişlerini irikinti vey yosunlnm çısındn kontrol edin. Deniz suyu süzgecini kontrol edin ve temizleyin. Soğutm sıvısı seviyesini kontrol edin. Thrik ünitesi notlrını tetkik edin ve yüzde 50 şınm vrs değiştirin. HER İKI AYDA VEYA 50 KULLANIM SAATINDE BIR Pervne milini yğlyın ve somununu tekrr sıkın (ylnızc ttlı sud kullnılıyors, u rlık dört ylık periyotlr uztılilir). Ylnızc tuzlu su vey z tuzlu vey kirli sulrd kullnıldığınd: güç pketine Korozyon Önleyici uygulyın. Akü ğlntılrını ve sıvı seviyesini kontrol edin. Göstergelerin ve klo ğlntılrının sitlenmiş olduğundn emin olun. Göstergeleri temizleyin 1. Progrmlı Bkım NOT: Ylnızc size it güç pketi için geçerli kım işlemlerini ypın. İLK 20 SAATLIK ALIŞTIRMA DÖNEMINDEN SONRA Mercury MerCruiser güç pketinizin ömrünü uztmk için şunlrı öneriyoruz: Motor yğını ve filtreyi değiştirin. Kuyruk motoru mdeni yğını değiştirin. HER 100 KULLANIM SAATINDE VEYA YILDA BIR (HANGISI ÖNCE GELIRSE) Güç pketi oysını rötuşlyın. Krter yğı ve filtresini değiştirin. Thrik ünitesi yğını değiştirin. Çprz mfsllı hlknın dümen gövdesine ğlntısını sıkın. Su yırıcılı ykıt filtre elemnını değiştirin. Dümen sistemini ve uzktn kumndyı gevşek, eksik vey hsrlı prçlr çısındn kontrol edin. Klo ve ğlntılrı yğlyın. Süreklilik devresini gevşek vey hsrlı ğlntılr çısındn kontrol edin. Brvo Modellerindeki MerCthode ünitesi çıkışını kontrol edin. NOT: V6 modellerde PCV vlfine servis verilemez ve vlf kpğı gruunun dhili ir ileşenidir. Alev tutucu, IAC susturucu (MPI motorlr) ve krter hvlndırm hortumlrını temizleyin. Vrs PCV vlfini kontrol edin. Kyışlrın durumunu ve gerginliğini kontrol edin. Thrik şftı uztmlı modeller: Thrik şftı U-ğlntılrı ile kuyruk ytk giriş ve çıkış ytklrını yğlyın. HER 200 KULLANIM SAATINDE VEYA 3 YILDA BIR U-ğlntılrı, kmlrı ve körükleri kontrol edin. Kelepçeleri kontrol edin. Motor hizsını kontrol edin. Yğlm prçsı vrs U-ğlntı kmlrını ve çprz ytklrı yğlyın. Çprz mfsllı ytğı ve motor mnşonunu yğlyın. 2. HER 300 KULLANIM SAATINDE VEYA 3 YILDA BIR Motor tkozunun sıkılığını kontrol edin, gerekirse yeniden sıkın. Vrs, distriütör kpğını kontrol edin. 1. Tuzlu sud kullnılıyors, rlık her 25 stte vey 30 günde ire (hngisi önce gelirse) düşürülmelidir. 2. Uzun sürelerle rölntide çlıştırılıyors motor mnşonunu 50 stte ir yğlyın. Syf T60 MAYIS 2006

63 Bölüm 5 - Bkım HER 5 YILDA BIR Elektrik sistemini gevşek, hsrlı vey çürümüş kelepçeler çısındn kontrol edin. Soğutm sistemi ve egzoz sistemi hortum kelepçelerinin sıkılığını kontrol edin. Her iki sistemi de hsr vey kçklr krşı tetkik edin. Deniz suyu pompsını demonte ederek tetkik edin ve şınmış prçlrı değiştirin. Kplı soğutm sisteminin deniz suyu ölümünü temizleyin. Bsınç kpğını temizleyin, tetkik ve test edin. Egzoz sistemi prçlrını kontrol edin ve vrs sürgülü supplrın eksik vey şınmış olmdıklrındn emin olun. Soğutm sıvısını değiştirin (uzun ömürlü ntifriz soğutm sıvısı kullnılmıyors iki yıld ir). Mintennce Log (Bkım Defteri) Güç pketinize ypıln ütün kımlrı ury kydedin. Bütün iş emirlerini ve fturlrı sklmyı unutmyın. Trih Ypıln Bkım Motor Çlışm Sti Motor Yğı! DİKKAT ÇEVRESEL TEHLİKE! Yğ vey yğ tıklrının çevreye tılmsı knunen kısıtlndırılmıştır. Teknenizi kullnırken vey kım uygulrken yğ vey yğ tıklrını çevreye dökmeyin. Yğ ve yğ tıklrını yerel yönetmeliklere uygun şekilde toplyın ve tın. Kontrol 1. Motoru durdurun. Yğın yğ kın oşlmsı için yklşık 5 dkik ekleyin. Tekne sud serest durmlıdır T60 MAYIS 2006 Syf 15 55

64 Bölüm 5 - Bkım 2. Yğ çuuğunu çıkrın. Silerek temizleyin ve yğ çuuğu orusun sonun kdr yerleştirin. Yklnmış hvnın çıkmsı için 60 sniye ekleyin. NOT: Yğ çuuğunun yğ seviyesi göstergesi işretlerinin motorun rk trfın (voln ucu) doğru ktığındn emin olun. - Yğ çuuğu orusu 6095 Doldurm ÖNEMLİ: Yğ seviyesini yğ çuuğu üzerindeki full (dolu) vey OK (tmm) rlığı işretine getirecek nck şmyck şekilde elirtilen motor yğını ilve edin. 3. Yğ çuuğunu çıkrın ve yğ seviyesini gözlemleyin. Yğ seviyesi tm vey OK rlığı ile ekleme rsınd olmlıdır. Yğ çuuğunu tekrr yğ çuuğu tüpüne tırın. ÖNEMLİ: Motoru yğl şırı doldurmyın. ÖNEMLİ: Gerekli yğ vey sıvının miktrını tm olrk elirlemek için her zmn yğ çuuğunu kullnın. 1. Yğ dolum kpğını çıkrın ÖNEMLİ: Yğ seviyesini yğ çuuğu üzerindeki full (dolu) vey OK (tmm) rlığı işretine getirecek nck şmyck şekilde elirtilen motor yğını ilve edin. 2. Yğ seviyesini yğ çuuğu üzerindeki full (dolu) vey OK (tmm) rlığı işretine getirecek nck şmyck şekilde elirtilen motor yğını ilve edin. Yğ seviyesini tekrr kontrol edin. 3. Dolum kpğını yerine tkın. Motor Modeli Motor Yğ Kpsitesi Sıvı tipi 4.3L (262 cid) 3,8 litre (4 U.S. qt.) 5.0L (305 cid) 5.7L (350 cid) 4,25 litre (4,5 U.S. qt.) Mercury/Quicksilver Sentetik Krışım MerCruiser Motor Yğı 25W-40 Syf T60 MAYIS 2006

65 Yğ ve Filtrenin Değiştirilmesi Bölüm 5 - Bkım Değişim rlığı için Bkım progrmın kın. Tekneyi sklmdn önce motor yğının değiştirilmesi gerekir. ÖNEMLİ: Motor yğını, motor çlışmdn dolyı ısınmış hldeyken değiştirin. Sıck yğ dh fzl kirliliği lıp götürecek şekilde dh serest kcktır. Sdece tvsiye edilen motor yğını kullnın (Teknik Özellikler ölümüne şvurun). KOLAY MOTOR YAĞI TAHLIYESI SISTEMI NOT: Bu işlem için tekne su dışınd olmlıdır. 1. Sistemi hvlndırmk için yğ filtresini gevşetin. c f - Sintine thliye tpsı - İp c - Klips d e d - Yğ thliye hortumu tpsı e - Yğ thliye hortumu f - Sintine thliye flnşı Sintine thliye tpsını çıkrın. 3. Sintine thliyesi içinden ipi çekin. 4. Yğ thliye hortumunu uygun ir k koyun. 5. Yğ thliye hortumunun thliye tpsını çıkrın. 6. Yğ tmmen oşldıktn sonr, yğ thliye hortumunun thliye tpsını yerine tkın. 7. Hortumu sintine thliyesine geri itin ve tpyı tkın. MOTOR YAĞ TAHLIYE POMPASI 1. Sistemi hvlndırmk için yğ filtresini gevşetin. 2. Yğ çuuğunu çıkrın. 3. Yğ pompsını yğ çuuğu orusun tkın. - Tipik yğ pompsı - Yğ çuuğu orusu c mc c - Yğ thliye hortumu 4. Krter yğ pompsının hortum ucunu uygun ir kın içine sokun ve kolu kullnrk krter oşln kdr pomplyın. 5. Pompyı çıkrın. 6. Yğ çuuğunu tkın T60 MAYIS 2006 Syf 15 57

66 Bölüm 5 - Bkım FILTRE DEĞIŞTIRILMESI 1. Yğ filtresini çıkrın ve tın. - Yğ Filtresi 6068 Hidrolik Dümen Sıvısı 2. Yeni filtre üzerindeki sızdırmzlık hlksın motor yğı sürün ve hlkyı tkın. 3. Yğ filtresini güzelce sıkın (filtre üreticisinin tlimtlrını izleyerek). Aşırı sıkmyın. 4. Yğ dolum kpğını çıkrın. ÖNEMLİ: Tm olrk ne kdr yğ gerektiğini elirlemek için her zmn yğ çuuğunu kullnın. 5. Önerilen motor yğındn, yğ seviyesini yğ çuuğu üzerindeki OK (TAMAM) rlığının lt kısmın getirecek kdr ekleyin. 6. Tekne sud serest hldeyken yğ seviyesini kontrol edin ve yğ seviyesini full (dolu) vey OK (tmm) rlığı seviyesine getirecek, fkt şmyck kdr elirtilmiş oln sıvıdn ekleyin. NOT: Motor yğındn0,95 litre (1 qt.) eklenmesi yğ seviyesini dd (ekle) işretinden OK rlığının tepesine çıkrcktır. Motor Modeli Motor Yğ Kpsitesi Sıvı tipi 4.3L MPI 3,8 litre (4 U.S. qt.) Mercury/Quicksilver Sentetik Krışım MerCruiser Motor Yğı 25W MPI, 350 MAG MPI, MX 6.2 MPI 5.7L (350 cid) 4,25 litre (4,5 U.S. qt.) 7. Motoru çlıştırın, yklşık üç dkik çlışmsını ekleyin ve sızıntı çısındn kontrol edin. Motoru durdurun. Yğın yğ kın oşlmsı için yklşık 5 dkik ekleyin. Tekne sud serest durmlıdır. Kontrol 1. Motoru durdurun ve kuyruk motoru ünitesini ortlyın. Syf T60 MAYIS 2006

67 2. Dolum kpğını/yğ çuuğunu çıkrın ve sıvı seviyesini gözlemleyin. Bölüm 5 - Bkım. Motor norml çlışm sıcklığındyken uygun sıvı seviyesindeki sıvı ılık sıcklık rlığınd olmlıdır.. Motor soğukken uygun sıvı seviyesindeki sıvı soğuk sıcklık rlığınd olmlıdır. c Hidrolik dümen pompsı - Soğuk rlık c - Ilık rlık Doldurm 3. Belirtilen sıvıyl full (dolu) çizgisine kdr doldurun. ÖNEMLİ: Sıvı pomp içerisinde görünmüyors, Mercury MerCruiser yetkili stıcınızl tems geçin. 1. Dolum kpğını/yğ çuuğunu çıkrın ve sıvı seviyesini gözlemleyin. 2. Sıvı seviyesini doğru seviyeye getirmek için Quicksilver Hidrolik Trim ve Dümen Sıvısı vey Dexron III Otomtik Şnzımn Sıvısı (ATF) ekleyin. Boru Ref No. Tnım Kullnım Yeri Prç No. 114 Hidrolik Trim ve Dümen Sıvısı Hidrolik dümen sistemi Q1 Değiştirme 3. Dolum kpğını/yğ çuuğunu tekrr tkın. Su y d irikintiyle kirlenmedikçe hidrolik dümen sıvısının değiştirilmesine gerek yoktur. Mercury MerCruiser yetkili stıcınızl tems geçin T60 MAYIS 2006 Syf 15 59

68 Bölüm 5 - Bkım Motor Soğutm Sıvısı Kontrol! UYARI Soğutm sıvısı sınç kpğını çıkrmdn önce motorun soğumsını ekleyin. Ani sınç kyı sıck soğutm suyunun kynmsın ve şiddetle oşlmsın neden olilir. Motor soğuduktn sonr, sıncın yvşç sızmsın izin vermek için kpğı 1/4 tur çevirin, rdındn kpğı tmmen stırrk çevirip çın. 1. Isı eşnjörünün kpğını çıkrın ve sıvı seviyesini gözlemleyin. - Isı eşnjörü kpğı Isı eşnjöründeki soğutm suyu seviyesi dolum ğzının en lt kısmınd olmlıdır. ÖNEMLİ: Bsınç kpğını tekrr yerine tkrken, dolum ğzın oturn kdr sıkın. 3. Motor norml çlışm sıcklığındyken, soğutm suyu geri kznım şişesindeki soğutm suyu seviyesini kontrol edin. 4. Soğutm suyu seviyesi "ADD" (EKLE) ile "FULL" (DOLU) işretleri rsınd olmlıdır Gerektiği şekilde elirtilen sıvıyı ilve edin. Boru Ref No. Tnım Kullnım Yeri Prç No. 122 Uzun Ömürlü Antifriz/Soğutm Sıvısı Kplı Soğutm Sistemi K1 Doldurm! DİKKAT Kplı Soğutm Sisteminin soğutm sıvısı ölümünde Alkol vey Metnol zlı ntifriz vey musluk suyu kullnılmsı tvsiye edilmemektedir. Syf T60 MAYIS 2006

69 Bölüm 5 - Bkım! DİKKAT Soğutm suyu yetersizliğinden kynklı şırı ısınm, motor ve thrik sisteminin hsr görmesine yol çcktır. Kullnım sırsınd su giriş deliklerinde her zmn yeterli suyun ulunduğundn emin olun.! DİKKAT Bir motor soğutm sisteminin kplı soğutm kısmınd yklnn hv motorun şırı ısınmsın ve sonuçt motorun hsr görmesine yol çilir. Kplı soğutm sistemi ilk doldurulurken hv yklnmsı olsılığını en z indirmek için tekneyi motorun ön kısmı rk kısmındn dh yüksekte olck şekilde yerleştirin. NOT: Soğutm sıvısını sdece motor norml çlışm sıcklığındyken ekleyin. 1. Dolum kpğını soğutm suyu geri kznm şişesinden çıkrın. 2. Belirtilen soğutm suyunu "FULL" (DOLU) çizgisine kdr doldurun. Boru Ref No. Tnım Kullnım Yeri Prç No. 122 Uzun Ömürlü Antifriz/Soğutm Sıvısı Kplı Soğutm Sistemi K1 Değiştirme 3. Dolum kpğını soğutm suyu geri kznm şişesine tkın. Mercury MerCruiser yetkili stıcınızl tems geçin. Thrik Ünitesi Yğı! DİKKAT ÇEVRESEL TEHLİKE! Yğ vey yğ tıklrının çevreye tılmsı knunen kısıtlndırılmıştır. Teknenizi kullnırken vey kım uygulrken yğ vey yğ tıklrını çevreye dökmeyin. Yğ ve yğ tıklrını yerel yönetmeliklere uygun şekilde toplyın ve tın T60 MAYIS 2006 Syf 15 61

70 Bölüm 5 - Bkım Kontrol NOT: Yğ seviyesi çlışm sırsınd dlglnilir. Yğ seviyesi motor çlıştırılmdn önce soğukken kontrol edilmelidir. 1. Dişli yğlm yğı seviyesini kontrol edin. Yğ seviyesini thrik yğı monitöründeki dolu çizgisinde vey ykınınd tutun. Monitörün lt kısmınd herhngi ir su görünüyors vey yğ dolum/thliye tpsınd su görünüyors ve/vey yğ renk değiştirmiş görünüyors, derhl Mercury MerCruiser yetkili stıcınızl tems geçin. Her iki durum d kuyruk motoru ünitesinin herhngi ir yerindeki su kçğını göstereilir Deniz suyu soğutmlı modeller - Dişli yğ monitörü 6105 Kplı soğutm sistemli modeller Doldurm ÖNEMLİ: Eğer monitörü doldurmk için59 ml (2 fl. oz.). fzl Yüksek Performnslı Dişli Yğı gerekirse ir cont sızdırıyor olilir. Yğlm eksikliğinden dolyı kuyruk motoru ünitesinde hsr meydn geleilir. Mercury MerCruiser yetkili stıcınızl tems geçin. 1. Dişli yğ monitörü kpğını çıkrın. 2. Belirtilen sıvıyl full (dolu) çizgisine kdr doldurun. Boru Ref No. Tnım Kullnım Yeri Prç No. 87 Yüksek Performnslı Dişli Yğı Dişli yğ monitörü Q1 3. Kpğı yerine tkın. NOT: Kuyruk motor ünitesinin tmmını doldururken undn sonrki Değiştirme tlimtlrın kın. Syf T60 MAYIS 2006

71 Bölüm 5 - Bkım Değiştirme 1. Dişli yğ monitörünü mesnetten sökün. - Dişli yğ monitörü İçindekileri uygun ir k oşltın. 3. Dişli yğ monitörünü mesnede tkın. 4. Brvo One Modelleri: Pervneyi çıkrın, kuyruk motoru ünitesini tm şğı/içeri konum getirerek yğ dolum/thliye vidsını ve sızdırmzlık contsını çıkrın ve yğı oşltın. - Yğ dolum/thliye vidsı mc Sızdırmzlık contsı 5. Tüm Diğer Modeller: Kuyruk motoru ünitesini tm trim sınırı dışrı konum getirerek yğ dolum/thliye vidsını ve sızdırmzlık contsını çıkrın ve yğı oşltın. - Yğ dolum/thliye vidsı mc Sızdırmzlık contsı T60 MAYIS 2006 Syf 15 63

72 Bölüm 5 - Bkım 6. Yğ hvlndırm vidsı ile sızdırmzlık contsını çıkrın. Yğın tmmen oşlmsın izin verin. - Yğ hvlndırm vidsı mc Sızdırmzlık contsı ÖNEMLİ: Yğ dolum/thliye deliğinden oşln su vrs y d yğ süt gii görünüyors, kuyruk motoru ünitesi sızıntı ypıyordur ve Mercury MerCruiser yetkili stıcınız trfındn derhl kontrol edilmelidir. 7. Pervne şftının hizlnmsı için kuyruk motor ünitesini lçltın. Yğ hvlndırm deliğinden hvsız yğ kışı sğlnıncy kdr elirtilen dişli yğını yğ dolum/ thliye deliği yoluyl kuyruk motor ünitesine doldurun. Boru Ref No. Tnım Kullnım Yeri Prç No. 87 Yüksek Performnslı Dişli Yğı Kuyruk Motor Ünitesi Q1 ÖNEMLİ: Kuyruk motor ünitesinde sdece Mercury/Quicksilver Yüksek Performnslı Dişli Yğı kullnın. 8. Yğ hvlndırm vidsı ile sızdırmzlık contsını tkın. 9. Dişli yğ monitöründe dişli yğı görününceye kdr dişli yğı monitör devresine dişli yğı pomplmy devm edin. 10. Monitörü yğ seviyesi çlışm rlığınd olck şekilde doldurun. Aşırı doldurmyın. Kpk içerisinde plstik cont olduğundn emin olun ve kpğı tkın. Aşırı sıkmyın. NOT: Yğ kpsitesine dişli yğı monitörü dhildir. Model Kpsite Sıvı Tipi Alph One Brvo One Brvo Two 1892 ml (64 oz.) 2736 ml (92-1/2 oz.) 3209 ml (108-1/2 oz.) Yüksek Performnslı Dişli Yğı Brvo Three Hidrolik Trim Sıvısı 2972 ml (100-1/2 oz.) 11. Pompyı yğ dolum/thliye deliğinden çıkrın. Sızdırmzlık contsını ve yğ dolum/thliye vidsını çuck tkın. İyice sıkın. 12. Pervneyi yerine tkın. Bkz. Pervneler. 13. İlk kullnım sonrsınd yğ seviyesini tekrr kontrol edin. ÖNEMLİ: Dişli yğ monitöründeki yğ seviyesi kuyruk motorunun çlışmsı sırsınd yükselip düşecektir; yğ seviyesini dim kuyruk motoru soğuk ve motor kplı konumdyken kontrol edin. Kontrol ÖNEMLİ: Yğ seviyesini sdece kuyruk motoru ünitesi tm şğı/içeri konumdyken kontrol edin. 1. Kuyruk motoru ünitesini tm şğı/içeri konumun getirin. Syf T60 MAYIS 2006

73 Bölüm 5 - Bkım 2. Yğ seviyesini gözlemleyin. Yğ seviyesi hzne üzerindeki "MIN" ve "MAX" çizgileri rsınd olmlıdır Hzne - "MIN" ve "MAX" çizgileri 3. Gerekli ölçüde elirtilen yğl doldurun. Boru Ref No. Tnım Kullnım Yeri Prç No. 114 Hidrolik Trim ve Dümen Sıvısı Hidrolik trim pompsı Q1 Doldurm 1. Dolum kpğını hzneden çıkrın. NOT: Dolum kpğı deliklidir. 2. Yğ seviyesi hzne üzerindeki "MIN" ve "MAX" çizgileri rsın gelene kdr yğ ekleyin. Boru Ref No. Tnım Kullnım Yeri Prç No. 114 Hidrolik Trim ve Dümen Sıvısı Hidrolik trim pompsı Q1 Değiştirme 3. Kpğı tkın. Su y d irikintiyle kirlenmedikçe hidrolik trim sıvısının değiştirilmesine gerek yoktur. Mercury MerCruiser yetkili stıcınızl tems geçin. Alev Tutucunun Temizlenmesi! UYARI Benzinin ynm vey ptlmsın krşı dikktli olun. Benzin, elirli şrtlr ltınd son derece ynıcı ve ptlyıcı ir mddedir. Alev tutucuyu temizlerken dikktli olun; teşleme sisteminin kplı olduğundn emin olun. Alev tutucuyu temizlerken lnd teş vey kıvılcım kynğı ulunmsın izin vermeyin ve sigr içmeyin. 1. Motor kpğını çıkrın. 2. Krter hvlndırm hortumunu lev tutucu ve vlf kpğı ğlntılrındn yırın ve çıkrın T60 MAYIS 2006 Syf 15 65

74 Bölüm 5 - Bkım 3. Alev tutucuyu çıkrın.! UYARI Benzinin ynm vey ptlmsın krşı dikktli olun. Benzin, elirli şrtlr ltınd son derece ynıcı ve ptlyıcı ir mddedir. Asl enzini ir temizleyici çözücü mdde olrk kullnmyın. c d e 6110 f - Motor kpğı kolu - Motor kpğı c - Somunlr, lev tutucu d - Kpk destek dirseği e - Alev tutucu f - Krter hvlndırm hortumu 4. Alev tutucuyu ılık su ve zyıf ir deterjnl temizleyin. 5. Alev tutucuyu delikler, çtlklr ve eskime çısındn inceleyin. Gerekirse yenileyin. 6. Kullnmdn önce lev tutucunun tmmen kurumsını ekleyin. 7. Krter hvlndırm hortumunu ılık su ve zyıf ir deterjnl temizleyin. Bsınçlı hvyl kurutun vey tmmen kurumy ırkın. 8. Krter hvlndırm hortumunu çtlklr ve eskime çısındn inceleyin. Gerekirse yenileyin. 9. Alev tutucu ve lev tutucu mesnedini tkın. Alev tutucu mesnet somunlrını döndürün. Tnım Nm l. in. l. ft. Alev tutucu mesnet somunu Krter hvlndırm hortumunu lev tutucu ve vlf kpğı ğlntılrın tkın. 11. Motor kpğını tkın. Pozitif Krter Hvlndırm Vlfi (PCV) DEĞIŞTIRME ÖNEMLİ: Emisyon yönetmeliklerine uygunluğu güvence ltın lmk için ylnızc Mercury MerCruiser yedek prçlrı kullnın. Syf T60 MAYIS 2006

75 Bölüm 5 - Bkım NOT: V6 modellerde PCV vlfine servis verilemez ve vlf kpğının dhili ir ileşenidir. 1. PCV vlfini çıkış vlf kpğındn çıkrın. - PCV vlfi - Hortum mc PCV vlfini hortumdn çıkrın ve vlfi tın. 3. Vlf kpğın yeni ir PCV vlfi tkın ve hortumu yeniden ğlyın. 4. PVC vlfinin vlf kpğı içine sıkıc oturduğundn emin olun. Su Ayırıcılı Ykıt Filtresinin Değiştirilmesi GEN II Modelleri! UYARI Benzinin ynmsı vey ptlmsı ciddi yrlnm vey ölüme yol çilir; enzin elirli şrtlr ltınd son derece ynıcı ve ptlyıcı ir mddedir. Ykıt sistemi ileşenlerine kım yprken motorun soğuk olduğundn, kontk nhtrının kplı konumd olduğundn ve vrs svlolu kesme düğmesinin kplı olduğundn emin olun. Bölgede sigr içmeyin ve teş vey kıvılcım kynğı ulunmsın izin vermeyin. Dökülen ykıtı derhl silerek temizleyin. Motor kpğını kptmdn önce hiçir şekilde ykıt kçğı olmdığındn emin olun. 1. Motorun soğumsını ekleyin. NOT: Mercury MerCruiser, motorun filtre çıkrılmdn 12 st önce durdurulmuş olmsını tvsiye etmektedir. 2. Vrs, ykıt kesme vlfini kptın. 3. Dökülen vey sıçryn ykıtı toplmsı için su yırıcılı ykıt filtresini ir eze srın. 4. Su yırıcılı ykıt filtresi ile sızdırmzlık hlksını montj mesnedinden çıkrın ve tın. 5. Yeni filtre üzerindeki sızdırmzlık hlksını motor yğıyl kplyın. Boru Ref. No. Tnım Kullnım Yeri Prç No. Sentetik Krışım MerCruiser Motor Yğı SAE25W-40 Filtre sızdırmzlık hlksı K T60 MAYIS 2006 Syf 15 67

76 Bölüm 5 - Bkım 6. Filtreyi dirseğe vidlyın ve elinizle sıkın. Filtre nhtrı kullnmyın. c Ykıt filtresi dirseği - Sızdırmzlık hlksı c - Ykıt filtresi 7. Vrs, ykıt kesme vlfini çın. 8. Motor ölmesinin uygun şekilde hvlndırıldığındn emin olun. 9. Motor soğutm suyu koyun. 10. Motoru çlıştırın. Ykıt filtre gruunun etrfınd enzin kçğı olup olmdığını kontrol edin. Kçk vrs, motoru derhl durdurun. Filtre montjını tekrr kontrol edin, etrf sıçrmış ykıtı temizleyin ve motor ölmesini uygun şekilde hvlndırın. Sızıntı devm ediyors motoru derhl durdurun ve Mercury MerCruiser yetkili stıcınızl tems geçin. GEN III Modelleri 1. Motorun soğumsını ekleyin. NOT: Mercury MerCruiser, motorun filtre çıkrılmdn 12 st önce durdurulmuş olmsını tvsiye etmektedir. 2. Vrs, ykıt kesme vlfini kptın. 3. Ykıt Soğutm Modülü klo demetini motor klo demetinden sökün. 4. Kontk nhtrını mrş konumun çevirin ve mrş motorunu 5 sniye çlıştırın. 5. Kontk nhtrını kplı konum getirin. Syf T60 MAYIS 2006

Teşekkür Ederiz. EPA Emisyon Yönetmelikleri. Garanti Bildirisi. Mercury Premier Servisi. 2011 Mercury Marine 15/20 FourStroke 90-8M0057929 211 !

Teşekkür Ederiz. EPA Emisyon Yönetmelikleri. Garanti Bildirisi. Mercury Premier Servisi. 2011 Mercury Marine 15/20 FourStroke 90-8M0057929 211 ! Teşekkür Ederiz Mevcut en iyi dıştn tkmlı motorlrdn irini stın ldınız. Tekne kullnımının keyfini yşmk için mntıklı ir ytırım yptınız. Dıştn tkmlı motorunuz 1939'dn eri denizcilik teknolojisinde ve dıştn

Detaylı

Yakıt Tankları (A.5.2.2) ISO 13591; ISO 8469

Yakıt Tankları (A.5.2.2) ISO 13591; ISO 8469 Hoş geldiniz! Mercury ürününüzün mksimum performns ve ekonomi ile en üst seviyede çlışmsı için uygun kım ve ilgi çok önemlidir. Ekteki Ml Shii Kyıt Krtı, prolemsiz ile eğlencenizin nhtrıdır. Tm grnti kpsmınızın

Detaylı

89/336/EC; std. EN50081-1, SAE J551 (CISPR Pub. 12), EN 50082-1, IEC 61000 PT4-2, IEC 61000 PT4-3

89/336/EC; std. EN50081-1, SAE J551 (CISPR Pub. 12), EN 50082-1, IEC 61000 PT4-2, IEC 61000 PT4-3 Gemiye Hoş Geldiniz! Düzenli kım ve servis, Mercury Ürününüzü mksimum performns ve ekonomi için verimliliğinin zirvesinde kullnilmeniz için şrttır. Ekteki Kullnıcı Kyıt Formu, sizi sorunsuz ile oyu eğlenceye

Detaylı

Genel dümen sistemi (A.5.4.1) ABYC P-17; EN ISO 10592:1995

Genel dümen sistemi (A.5.4.1) ABYC P-17; EN ISO 10592:1995 Hoş geldiniz! Mercury ürününüzün mksimum performns ve ekonomi ile en üst seviyede çlışmsı için uygun bkım ve ilgi çok önemlidir. Ekteki Ml Shibi Kyıt Krtı, problemsiz ile eğlencenizin nhtrıdır. Tm grnti

Detaylı

NOT: Aşağıdakiler sadece CE işaretli ürünler için geçerlidir.

NOT: Aşağıdakiler sadece CE işaretli ürünler için geçerlidir. NOT: Aşğıdkiler sdece CE işretli ürünler için geçerlidir. Uyumluluk Beyntı Mercury MerCruiser Bu deniz thriki vey iç motor, Mercury MerCruisers tlimtlrın uygun biçimde monte edildiğinde, ilgili stndrtlrı,

Detaylı

Hoş Geldiniz. EPA Emisyon Yönetmelikleri. Garanti Bildirisi. Mercury Premier Servisi. 2013 Mercury Marine 225/250 Pro XS OptiMax 90-8M0081675 113

Hoş Geldiniz. EPA Emisyon Yönetmelikleri. Garanti Bildirisi. Mercury Premier Servisi. 2013 Mercury Marine 225/250 Pro XS OptiMax 90-8M0081675 113 Hoş Geldiniz Mevcut en iyi dıştn tkm motorlrdn birini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve dynıklılığı grnti eden çeşitli tsrım özelikleri yer lmktdır. Doğru bkım ve servisle, bu ürünün keyfini birçok

Detaylı

Teşekkür Ederiz. EPA Emisyon Yönetmelikleri. Garanti Bildirisi. Mercury Premier Servisi Mercury Marine 25/30 EFI FourStroke T91 110

Teşekkür Ederiz. EPA Emisyon Yönetmelikleri. Garanti Bildirisi. Mercury Premier Servisi Mercury Marine 25/30 EFI FourStroke T91 110 Teşekkür Ederiz Mevcut en iyi dıştn tkmlı motorlrdn irini stın ldınız. Tekne kullnımının keyfini yşmk için mntıklı ir ytırım yptınız. Dıştn tkmlı motorunuz 1939'dn eri denizcilik teknolojisinde ve dıştn

Detaylı

NOT: Aşağıdakiler sadece CE işaretli ürünler için geçerlidir.

NOT: Aşağıdakiler sadece CE işaretli ürünler için geçerlidir. Uyum Beynı Mercury MerCruiser NOT: Aşğıdkiler sdece CE işretli ürünler için geçerlidir. Bu kuyruk motoru vey içten tkmlı motor Mercury MerCruiser'ın tlimtın uyulrk tkıldığınd değiştirildiği hliyle ilgili

Detaylı

Uygunluk Beyanı Mercury Diesel Kuyruk Motoru (VW)

Uygunluk Beyanı Mercury Diesel Kuyruk Motoru (VW) Uygunluk Beynı Mercury Diesel Kuyruk Motoru (VW) Bu kuyruk motoru Mercury Mrine'in tlimtın uyulrk tkıldığınd değiştirildiği hliyle ilgili stndrtlr uyrk şğıdki direktiflerin şrtlrını krşılmktdır: 2003/44/EC

Detaylı

Teşekkür Ederiz. EPA Emisyon Yönetmelikleri. Garanti Bildirisi. Mercury Premier Servisi

Teşekkür Ederiz. EPA Emisyon Yönetmelikleri. Garanti Bildirisi. Mercury Premier Servisi Teşekkür Ederiz Mevcut en iyi dıştn tkmlı motorlrdn birini stın ldınız. Tekne kullnımının keyfini yşmk için mntıklı bir ytırım yptınız. Dıştn tkmlı motorunuz 1939'dn beri denizcilik teknolojisinde ve dıştn

Detaylı

Uygunluk Beyanı - Dıştan Takmalı Motor, Geleneksel 2 Zamanlı

Uygunluk Beyanı - Dıştan Takmalı Motor, Geleneksel 2 Zamanlı Teşekkür Ederiz Mevcut en iyi dıştn tkmlı motorlrdn birini stın ldınız. Tekne kullnımının keyfini yşmk için mntıklı bir ytırım yptınız. Dıştn tkmlı motorunuz 1939'dn beri denizcilik teknolojisi ve dıştn

Detaylı

2003/44/EC Yönergesi ile değiştirildiği haliyle 94/25/EC Yönergesinin Şartlarıyla birlikte Gezi Teknesi Tahrik Motorları İçin Uygunluk Beyanı

2003/44/EC Yönergesi ile değiştirildiği haliyle 94/25/EC Yönergesinin Şartlarıyla birlikte Gezi Teknesi Tahrik Motorları İçin Uygunluk Beyanı 2003/44/EC Yönergesi ile değiştirildiği hliyle 94/25/EC Yönergesinin Şrtlrıyl irlikte Gezi Teknesi Thrik Motorlrı İçin Uygunluk Beynı Bu kuyruk motoru Mercury Mrine'in tlimtın uyulrk tkıldığınd değiştirildiği

Detaylı

Uygunluk Beyanı Mercury MerCruiser

Uygunluk Beyanı Mercury MerCruiser NOT: Aşğıdkiler sdece CE işretli ürünler için geçerlidir. Uygunluk Beynı Mercury MerCruiser Bu kuyruk motoru vey içten tkmlı motor Mercury MerCruiser'ın tlimtın uyulrk tkıldığınd değiştirildiği hliyle

Detaylı

89/336/EC; std. EN , SAE J551 (CISPR Pub. 12), EN , IEC PT4-2, IEC PT4-3

89/336/EC; std. EN , SAE J551 (CISPR Pub. 12), EN , IEC PT4-2, IEC PT4-3 Gemiye Hoş Geldiniz! Düzenli bkım ve servis, Mercury Ürününüzü mksimum performns ve ekonomi için verimliliğinin zirvesinde kullnbilmeniz için şrttır. Ekteki Kullnıcı Kyıt Formu, sizi sorunsuz ile boyu

Detaylı

Kıç Yatırması Grubu Seri Numarası (Kuyruk Motoru) Dişli Oranı Kuyruk Motoru Seri Numarası

Kıç Yatırması Grubu Seri Numarası (Kuyruk Motoru) Dişli Oranı Kuyruk Motoru Seri Numarası Kimlik Kydı Lütfen şğıdki bilgileri kydedin: Motor Modeli ve Beygir Gücü Motor Seri Numrsı Kıç Ytırmsı Grubu Seri Numrsı (Kuyruk Motoru) Dişli Ornı Kuyruk Motoru Seri Numrsı 1206 Şnzımn Modeli (İçten Tkmlı

Detaylı

Yakıt depoları (A.5.2.2) ISO 13591; ISO 8469

Yakıt depoları (A.5.2.2) ISO 13591; ISO 8469 Gemiye Hoş Geldiniz! Düzenli bkım ve servis, Mercury Ürününüzü mksimum performns ve ekonomi elde etmek üzere yüksek verimlilikte kullnbilmeniz için şrttır. Ekteki Kullnıcı Kyıt Formu, sizi ilenizle birlikte

Detaylı

2016 Mercury Marine. 75/80/90/100/115/115 Pro XS FourStroke. Dıştan takmalı motor Çalışma Bakım Garanti Montaj Manuel

2016 Mercury Marine. 75/80/90/100/115/115 Pro XS FourStroke. Dıştan takmalı motor Çalışma Bakım Garanti Montaj Manuel 2016 Mercury Mrine 75/80/90/100/115/115 Pro XS FourStroke Dıştn tkmlı motor Çlışm Bkım Grnti Montj Mnuel 8M0115327 915 tur tur 2003/44/EC Yönergesi ile değiştirildiği hliyle 94/25/EC Yönergesinin Şrtlrıyl

Detaylı

Motor üreticisinin adı: Mercury Marine MerCruiser Adres: 3003 N. Perkins Road Şehir: Stillwater, OK Posta Kodu: Ülke: A.B.D.

Motor üreticisinin adı: Mercury Marine MerCruiser Adres: 3003 N. Perkins Road Şehir: Stillwater, OK Posta Kodu: Ülke: A.B.D. NOT: Aşğıdkiler sdece CE işretli ürünler için geçerlidir. Uygunluk Beynı Mercury MerCruiser Bu kuyruk motoru vey içten tkmlı motor Mercury MerCruiser'ın tlimtın uyulrk tkıldığınd değiştirildiği hliyle

Detaylı

Motor üreticisinin adı: Mercury Marine Adres: W6250 W. Pioneer Road, P.O. Box 1939 Şehir: Fond du Lac, WI Posta Kodu: Ülke: A.B.D.

Motor üreticisinin adı: Mercury Marine Adres: W6250 W. Pioneer Road, P.O. Box 1939 Şehir: Fond du Lac, WI Posta Kodu: Ülke: A.B.D. NOT: Aşğıdkiler sdece CE işretli ürünler için geçerlidir. Uygunluk Beynı Mercury MerCruiser Bu kuyruk motoru Mercury MerCruiser'ın tlimtın uyulrk tkıldığınd değiştirildiği hliyle ilgili stndrtlr uyrk şğıdki

Detaylı

Motor üreticisinin adı: Mercury Marine Adres: W6250 Pioneer Road P.O. Box 1939 Şehir: Fond du Lac, WI Posta Kodu: Ülke: A.B.D.

Motor üreticisinin adı: Mercury Marine Adres: W6250 Pioneer Road P.O. Box 1939 Şehir: Fond du Lac, WI Posta Kodu: Ülke: A.B.D. 2003/44/EC Yönergesi ile değiştirildiği hliyle 94/25/EC Yönergesinin Şrtlrıyl birlikte Gezi Teknesi Thrik Motorlrı İçin Dört Zmnlı Uygunluk Beynı Motor üreticisinin dı: Mercury Mrine Adres: W6250 Pioneer

Detaylı

2003/44/EC Yönergesi ile değiştirildiği haliyle 94/25/EC Yönergesinin Şartlarıyla birlikte Gezi Teknesi Tahrik Motorları İçin Uygunluk Beyanı

2003/44/EC Yönergesi ile değiştirildiği haliyle 94/25/EC Yönergesinin Şartlarıyla birlikte Gezi Teknesi Tahrik Motorları İçin Uygunluk Beyanı 2003/44/EC Yönergesi ile değiştirildiği hliyle 94/25/EC Yönergesinin Şrtlrıyl birlikte Gezi Teknesi Thrik Motorlrı İçin Uygunluk Beynı Motor üreticisinin dı: Tohtsu Mrine Corportion (TMC) Mercury Mrine

Detaylı

Kıç Yatırması Grubu Seri Numarası (Kuyruk Motoru) Dişli Oranı Kuyruk Motoru Seri Numarası

Kıç Yatırması Grubu Seri Numarası (Kuyruk Motoru) Dişli Oranı Kuyruk Motoru Seri Numarası Uygunluk Beynı Cummins MerCruiser Diesel Bu kuyruk motoru vey içten tkmlı motor Cummins MerCruiser Diesel tlimtlrın uyulrk tkıldığınd, değiştirildiği hliyle ilgili stndrtlr uyrk şğıdki direktiflerin şrtlrını

Detaylı

89/336/EC; std. EN , SAE J551 (CISPR Pub. 12), EN , IEC PT4-2, IEC PT4-3

89/336/EC; std. EN , SAE J551 (CISPR Pub. 12), EN , IEC PT4-2, IEC PT4-3 Gemiye Hoş Geldiniz! Düzenli bkım ve servis, Mercury Ürününüzü mksimum performns ve ekonomi için verimliliğinin zirvesinde kullnbilmeniz için şrttır. Ekteki Kullnıcı Kyıt Formu, sizi sorunsuz ile boyu

Detaylı

Uygunluk Beyanı Mercury MerCruiser

Uygunluk Beyanı Mercury MerCruiser NOT: Aşğıdkiler sdece CE işretli ürünler için geçerlidir. Uygunluk Beynı Mercury MerCruiser Bu kuyruk motoru vey içten tkmlı motor Mercury MerCruiser'ın tlimtın uyulrk tkıldığınd değiştirildiği hliyle

Detaylı

Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri ve bildirimler

Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri ve bildirimler Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden birini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve dynıklılığı grnti eden çeşitli tsrım özelikleri yer lmktdır. Doğru bkım ve servisle, bu ürünün keyfini

Detaylı

Bu deklarasyon Cummins MerCruiser Diesel in sorumluluğunda tanzim edilmektedir.

Bu deklarasyon Cummins MerCruiser Diesel in sorumluluğunda tanzim edilmektedir. Uygunluk Beynı Cummins MerCruiser Diesel Bu kuyruk motoru vey içten tkmlı motor Cummins MerCruiser Diesel tlimtlrın uyulrk tkıldığınd, değiştirildiği hliyle ilgili stndrtlr uyrk şğıdki direktiflerin şrtlrını

Detaylı

Mercury Marine W6250 Pioneer Road P.O. Box 1939 Fond du Lac, WI ABD,

Mercury Marine W6250 Pioneer Road P.O. Box 1939 Fond du Lac, WI ABD, Gemiye Hoş Geldiniz! Düzenli kım ve servis, Mercury Ürününüzü mksimum performns ve ekonomi elde etmek üzere yüksek verimlilikte kullnilmeniz için şrttır. Ekteki Kullnıcı Kyıt Formu, sizi sorunsuz ile oyu

Detaylı

Motor üreticisinin adı: V M MOTORI, s.p.a. Adres: VIA FERRARESE, 29 Şehir: CENTO (FE) Posta Kodu: 44042 Ülke: İtalya

Motor üreticisinin adı: V M MOTORI, s.p.a. Adres: VIA FERRARESE, 29 Şehir: CENTO (FE) Posta Kodu: 44042 Ülke: İtalya Uygunluk Beynı Mercury Diesel QSD İçten Tkmlı Bu içten tkmlı motor Mercury Mrine'in tlimtın uyulrk tkıldığınd değiştirildiği hliyle ilgili stndrtlr uyrk şğıdki direktiflerin şrtlrını krşılmktdır: 2003/44/EC

Detaylı

Motor üreticisinin adı: Mercury Marine Adres: W6250 W. Pioneer Road, P.O. Box 1939 Şehir: Fond du Lac, WI Posta Kodu: Ülke: A.B.D.

Motor üreticisinin adı: Mercury Marine Adres: W6250 W. Pioneer Road, P.O. Box 1939 Şehir: Fond du Lac, WI Posta Kodu: Ülke: A.B.D. NOT: Aşğıdkiler sdece CE işretli ürünler için geçerlidir. Uygunluk Beynı Mercury MerCruiser Bu kuyruk motoru Mercury MerCruiser'ın tlimtın uyulrk tkıldığınd değiştirildiği hliyle ilgili stndrtlr uyrk şğıdki

Detaylı

Motor üreticisinin adı: Mercury Marine Adres: W6250 W. Pioneer Road, P.O. Box 1939 Şehir: Fond du Lac, WI Posta Kodu: Ülke: A.B.D.

Motor üreticisinin adı: Mercury Marine Adres: W6250 W. Pioneer Road, P.O. Box 1939 Şehir: Fond du Lac, WI Posta Kodu: Ülke: A.B.D. NOT: Aşğıdkiler sdece CE işretli ürünler için geçerlidir. Uygunluk Beynı Mercury MerCruiser Bu kuyruk motoru vey içten tkmlı motor Mercury MerCruiser'ın tlimtın uyulrk tkıldığınd değiştirildiği hliyle

Detaylı

Uluslararası Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri

Uluslararası Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden irini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve dynıklılığı grnti eden çeşitli tsrım özelikleri yer lmktdır. Doğru kım ve servisle, u ürünün keyfini

Detaylı

VESTEL TERMOSÝFON TRV65M - TRV80M / TRV65E - TRV80E GARANTÝ 2 YIL

VESTEL TERMOSÝFON TRV65M - TRV80M / TRV65E - TRV80E GARANTÝ 2 YIL VESTEL TERMOSÝFON TRV65M - TRV80M / TRV65E - TRV80E GARANTÝ 2 YIL DANIÞMA MERKEZi: Cihzın TC.Gümrük ve Ticret bknlığı ve bknlıkç tespit ve iln edilen kullnım ömrü (cihzın fonksiyonlrını yerine getirebilmesi

Detaylı

Uluslararası Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri

Uluslararası Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden irini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve dynıklılığı grnti eden çeşitli tsrım özelikleri yer lmktdır. Doğru kım ve servisle, u ürünün keyfini

Detaylı

2.0L Dizel Motor İçten Takmalı Modeller

2.0L Dizel Motor İçten Takmalı Modeller 2.0L Dizel Motor İçten Tkmlı Modeller Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden irini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve dynıklılığı grnti eden çeşitli tsrım özelikleri yer lmktdır.

Detaylı

Uluslararası Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri

Uluslararası Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden irini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve dynıklılığı grnti eden çeşitli tsrım özelikleri yer lmktdır. Doğru kım ve servisle, u ürünün keyfini

Detaylı

Uluslararası Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri

Uluslararası Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden irini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve dynıklılığı grnti eden çeşitli tsrım özelikleri yer lmktdır. Doğru kım ve servisle, u ürünün keyfini

Detaylı

Uluslararası Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri

Uluslararası Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden irini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve dynıklılığı grnti eden çeşitli tsrım özelikleri yer lmktdır. Doğru kım ve servisle, u ürünün keyfini

Detaylı

B - GERĐLĐM TRAFOLARI:

B - GERĐLĐM TRAFOLARI: ve Seg.Korum_Hldun üyükdor onrım süresinin dh uzun olmsı yrıc rnın izole edilmesini gerektirmesi; rızlnmsı hlinde r tdiltını d gerektireilmesi, v. nedenlerle, özel durumlr dışınd tercih edilmezler. - GERĐLĐM

Detaylı

FRENLER 25.02.2012 FRENLERİN SINIFLANDIRILMASI

FRENLER 25.02.2012 FRENLERİN SINIFLANDIRILMASI RENLER RENLER renler çlışmlrı itiriyle kvrmlr enzerler. Kvrmlr ir hreketin vey momentin diğer trf iletilmesini sğlrlr ve kıs ir süre içinde iki trftki hızlr iririne eşit olur. renler ise ir trftki hreketi

Detaylı

Uluslararası Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri

Uluslararası Tehlike Sembolüyle birlikte bu yayında ve güç paketiniz üzerinde bulunan uyarı, ikaz ve dikkat ibareleri Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden irini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve dynıklılığı grnti eden çeşitli tsrım özelikleri yer lmktdır. Doğru kım ve servisle, u ürünün keyfini

Detaylı

2016 Mercury Marine. 8/9.9 ve 9.9 Command Thrust/ProKicker FourStroke. Çalışma Bakım ve Montaj Manuel

2016 Mercury Marine. 8/9.9 ve 9.9 Command Thrust/ProKicker FourStroke. Çalışma Bakım ve Montaj Manuel 2016 Mercury Mrine 8/9.9 ve 9.9 Commnd Thrust/ProKicker FourStroke Çlışm Bkım ve Montj Mnuel 8M0115950 1215 tur tur Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden irini seçtiniz. Bu pkette kullnım

Detaylı

Yerel Topluluklar ve Yönetimler Arasında Sınır-Ötesi Đşbirliği Avrupa Çerçeve Sözleşmesine Ek Protokol

Yerel Topluluklar ve Yönetimler Arasında Sınır-Ötesi Đşbirliği Avrupa Çerçeve Sözleşmesine Ek Protokol Yerel Topluluklr ve Yönetimler Arsınd Sınır-Ötesi Đşirliği Avrup Çerçeve Sözleşmesine Ek Protokol Strsourg 9 Xl 1995 Avrup Antlşmlrı Serisi/159 Yerel Topluluklr vey Yönetimler rsınd Sınır-ötesi Đşirliği

Detaylı

2017 Mercury Marine. 75/80/90/100/115/115 Pro XS FourStroke. Kullanım Bakım ve bakınız Manuel

2017 Mercury Marine. 75/80/90/100/115/115 Pro XS FourStroke. Kullanım Bakım ve bakınız Manuel 2017 Mercury Mrine 75/80/90/100/115/115 Pro XS FourStroke Kullnım Bkım ve kınız Mnuel 8M0127444 1216 tur tur Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden irini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı

Detaylı

Çalıştırma Bakım ve Montaj Kılavuzu

Çalıştırma Bakım ve Montaj Kılavuzu 2017 Mercury Mrine 150, 150 SePro FourStroke Çlıştırm Bkım ve Montj Kılvuzu 8M0134951 517 tur tur Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden irini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve

Detaylı

paketinden çıkarın ve bileşenleri kontrol edin Drum Ünitesi Grubu (Standart Toner Kartuşu dahildir)

paketinden çıkarın ve bileşenleri kontrol edin Drum Ünitesi Grubu (Standart Toner Kartuşu dahildir) Hızlı Kurulum Kılvuzu Burdn Bşlyın DCP-8070D Mkineyi kullnmdn öne doğru kurulum ve yükleme için u Hızlı Kurulum Kılvuzu nu okuyun. Mkinenizi hemen kullnım hzır hle getirmenize yrdımı olmk için, u kılvuzd

Detaylı

8M /20 EFI FourStroke. Dıştan Takmalı Motor Montaj Çalıştırma Bakım Kılavuzu Mercury Marine

8M /20 EFI FourStroke. Dıştan Takmalı Motor Montaj Çalıştırma Bakım Kılavuzu Mercury Marine 2017 Mercury Mrine Dıştn Tkmlı Motor Montj Çlıştırm Bkım Kılvuzu 15/20 EFI FourStroke 8M0140407 817 tur tur Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden irini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı

Detaylı

63032 / 63932 ELEKTRONİK SICAKLIK KONTROL CİHAZI KULLANIM KILAVUZU

63032 / 63932 ELEKTRONİK SICAKLIK KONTROL CİHAZI KULLANIM KILAVUZU 63032 / 63932 ELEKTRONİK SICAKLIK KONTROL CİHAZI KULLANIM KILAVUZU www.omk.com.tr 01.08.2014 V3185 / V4185 VARİL ISITICISI KULLANIM KILAVUZU OMAK MAKİNA SANAYİİ ve TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ DR. MEDİHA ELDEM

Detaylı

Montör başvuru kılavuzu

Montör başvuru kılavuzu Montör şvuru kılvuzu Dikin Altherm toprk kynklı ısı pompsı Montör şvuru kılvuzu Dikin Altherm toprk kynklı ısı pompsı Türkçe İçindekiler İçindekiler 1 Genel güvenlik önlemleri 3 1.1 Dokümnlr hkkınd...

Detaylı

RASYONEL SAYILAR KESİR ÇEŞİTLERİ. www.unkapani.com.tr. 1. Basit Kesir. olduğuna göre, a, b tamsayı ve b 0 olmak üzere, a şeklindeki ifadelere

RASYONEL SAYILAR KESİR ÇEŞİTLERİ. www.unkapani.com.tr. 1. Basit Kesir. olduğuna göre, a, b tamsayı ve b 0 olmak üzere, a şeklindeki ifadelere RASYONEL SAYILAR, tmsyı ve 0 olmk üzere, şeklindeki ifdelere kesir denir. y kesrin pyı, ye kesrin pydsı denir. Örneğin,,,, kesirdir. kesrinde, py kesir çizgisi pyd, 0, 0 ise 0 0 dır.,, 0, syılrı irer 0

Detaylı

2016 Mercury Marine. Çalışma Bakım ve Montaj Manuel. 25/30 TwoStroke

2016 Mercury Marine. Çalışma Bakım ve Montaj Manuel. 25/30 TwoStroke 2016 Mercury Mrine Çlışm Bkım ve Montj Mnuel 25/30 TwoStroke 8M0123785 416 tur tur Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden birini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve dynıklılığı grnti

Detaylı

2016 Mercury Marine. Çalışma Bakım ve Montaj Manuel. 40/50/60 FourStroke

2016 Mercury Marine. Çalışma Bakım ve Montaj Manuel. 40/50/60 FourStroke 2016 Mercury Mrine Çlışm Bkım ve Montj Mnuel 40/50/60 FourStroke 8M0122585 316 tur tur Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden birini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve dynıklılığı

Detaylı

on8 S İ G O R T A C I L I K S E K T Ö R Ü K U R U M S A L W E B S İ T E L E R İ G E N E L A N A L İ Z Ç A L I Ş M A S I

on8 S İ G O R T A C I L I K S E K T Ö R Ü K U R U M S A L W E B S İ T E L E R İ G E N E L A N A L İ Z Ç A L I Ş M A S I on8 S İ G O R T A C I L I K S E K T Ö R Ü K U R U M S A L W E B S İ T E L E R İ G E N E L A N A L İ Z Ç A L I Ş M A S I Kurumsl web sitelerinin en büyük hedefi; kullnıcılrı müşteri, müşterileri kullnıcı

Detaylı

a a a a a a www.inka-paletten.com P A L E T Y P A L E T Ahşap paletlerle rekabet edebilir fiyattadır İç içe geçebildiğinden daha az stok yeri tutar

a a a a a a www.inka-paletten.com P A L E T Y P A L E T Ahşap paletlerle rekabet edebilir fiyattadır İç içe geçebildiğinden daha az stok yeri tutar Y P A L E T Ahşp pletlerle rekbet edebilir fiyttdır İç içe geçebildiğinden dh z stok yeri tutr Konteynırlr uygun ebtlr CP3, CP5 Çevreyle Dost Düny çpınd kıs sürede teslimt Isıl işlem,fümigsyon gerektirmez,

Detaylı

1. Değişkenler ve Eğriler: Matematiksel Hatırlatma

1. Değişkenler ve Eğriler: Matematiksel Hatırlatma DERS NOTU 01 Son Hli Değildir, tslktır: Ekleme ve Düzenlemeler Ypılck BİR SOSYAL BİLİM OLARAK İKTİSAT VE TEMEL KAVRAMLAR 1 Bugünki dersin işleniş plnı: 1. Değişkenler ve Eğriler: Mtemtiksel Htırltm...

Detaylı

Montaj kılavuzu. Entegre hidrolik bileşenlere sahip dış üniteler için seçenek kutusu EK2CB07CAV3. Montaj kılavuzu. Türkçe

Montaj kılavuzu. Entegre hidrolik bileşenlere sahip dış üniteler için seçenek kutusu EK2CB07CAV3. Montaj kılavuzu. Türkçe Montj kılvuzu Entegre hidrolik bileşenlere ship dış üniteler için seçenek kutusu EKCB07CAV Montj kılvuzu Entegre hidrolik bileşenlere ship dış üniteler için seçenek kutusu Türkçe İçindekiler İçindekiler

Detaylı

Montör başvuru kılavuzu

Montör başvuru kılavuzu Montör şvuru kılvuzu ROTEX HPSU üşük sıklıklı monolok RBLQ05+07CAV RDLQ05+07CAV RKCB07CAV RKCB07CAV RKMBUHCAV RKMBUHCA9W Montör şvuru kılvuzu ROTEX HPSU üşük sıklıklı monolok Türkçe İçinekiler İçinekiler

Detaylı

paketinden çıkarın ve bileşenleri kontrol edin Drum Ünitesi Grubu (Standart Toner Kartuşu dahil)

paketinden çıkarın ve bileşenleri kontrol edin Drum Ünitesi Grubu (Standart Toner Kartuşu dahil) Hızlı Kurulum Kılvuzu Burdn Bşlyın DCP-8085DN Mkineyi kullnmdn önce doğru kurulum ve yükleme için u Hızlı Kurulum Kılvuzu'nı okuyun. Hızlı Kurulum Kılvuzu'nı görüntülemek için lütfen http://solutions.rother.com/

Detaylı

Montaj ve kullanım kılavuzu: ROBA kayar göbekler boyut 0 12

Montaj ve kullanım kılavuzu: ROBA kayar göbekler boyut 0 12 Lütfen kullnım kılvuzunu dikktle okuyun ve on riyet edin! Aksi tutumlr fonksiyon rızlrın vey kvrmnın devre dışı klmsın neden olbilir ve bun bğlı olrk hsrlr d söz konusu olbilir. Mevcut montj ve kullnım

Detaylı

Panel montaj termostatlar

Panel montaj termostatlar E-mil: Fx: +49 661 6003-607 www.jumo.net www.jumo.us Veri Syfsı 60.2010 Syf 1/7 Pnel montj termosttlr Tip ETH serisi Özellikler DIN EN 14597'ye göre versiyon Bsınç sistemleri direktifi 97/23/EC Kıs çıklm

Detaylı

SECUNORM 590 KILAVUZ TÜRKÇE

SECUNORM 590 KILAVUZ TÜRKÇE SECUNORM 590 KILAVUZ TÜRKÇE TR SECUNORM 590'I TERCİH ETTİĞİNİZ IÇIN TEBRIKLER Solinger MARTOR KGfirmsının yüksek kliteli kesim letine krr verdiniz. SECUNORM 590 gergin emniyet ntlrının yrılmsı d dhil olmk

Detaylı

Montör başvuru kılavuzu

Montör başvuru kılavuzu Montör şvuru kılvuzu Dikin Altherm üşük sıklıklı monolok EBLQ05+07CAV EDLQ05+07CAV EKCB07CAV EKCB07CAV EKMBUHCAV EKMBUHCA9W Montör şvuru kılvuzu Dikin Altherm üşük sıklıklı monolok Türkçe İçinekiler İçinekiler

Detaylı

DENEY 3: EŞDEĞER DİRENÇ, VOLTAJ VE AKIM ÖLÇÜMÜ

DENEY 3: EŞDEĞER DİRENÇ, VOLTAJ VE AKIM ÖLÇÜMÜ A. DENEYĠN AMACI : Direnç devrelerinde eşdeğer direnç ölçümü ypmk. Multimetre ile voltj ve kım ölçümü ypmk. Ohm knununu sit ve prtik devrelerde nlmy çlışmk. B. KULLANILACAK AAÇ VE MALZEMELE : 1. DC güç

Detaylı

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT

VEKTÖRLER ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİTE 5. ÜNİT VKTÖRLR ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT 5. ÜNİT VKTÖRLR 1. Kznım : Vektör kvrmını çıklr.. Kznım : İki vektörün toplmını ve vektörün ir gerçek syıyl çrpımını ceirsel ve geometrik olrk gösterir. VKTÖRLR 1.

Detaylı

Double solenoid vana Nominal çap Rp 3/8 - Rp 2 DMV-D/11 DMV-DLE/11

Double solenoid vana Nominal çap Rp 3/8 - Rp 2 DMV-D/11 DMV-DLE/11 Double solenoid vn Nominl çp 3/8 - DMV-D/11 DMV-DLE/11 7.30 Printed in Germny Edition 11.13 Nr. 253 071 1 6 Teknik DUNGS double solenoid vn DMV, iki mnyetik vlin tek bir kompkt rmtür içinde entere edilmiş

Detaylı

PROSES FMEA FORMUNUN KULLANIMI

PROSES FMEA FORMUNUN KULLANIMI BİR PROE FMEA GELİŞTİRMEK (Q 9000 - üçüncü bsk) Proses sorumlusu mühendis, Proses FMEA hzrlklrnd kendisine yrdmc olbilecek tüm dokümnlr ship olmldr. Proses FMEA, bir prosesin ne olms ve ne olmms konusundki

Detaylı

Montaj kılavuzu. Daikin Altherma düşük sıcaklıklı monoblok seçenek kutusu EK2CB07CAV3. Montaj kılavuzu. Türkçe

Montaj kılavuzu. Daikin Altherma düşük sıcaklıklı monoblok seçenek kutusu EK2CB07CAV3. Montaj kılavuzu. Türkçe Montj kılvuzu Dikin Altherm düşük sıcklıklı monoblok seçenek kutusu EKCB07CAV Montj kılvuzu Dikin Altherm düşük sıcklıklı monoblok seçenek kutusu Türkçe İçindekiler İçindekiler Dokümnlr hkkınd. Bu dokümn

Detaylı

THÉVENİN, NORTON, MAKSİMUM GÜÇ TEOREMİ ve DEVRE PARAMETRELERİ

THÉVENİN, NORTON, MAKSİMUM GÜÇ TEOREMİ ve DEVRE PARAMETRELERİ DENEY NO: 4 THÉENİN, NORTON, MAKSİMUM GÜÇ TEOREMİ ve DERE PARAMETRELERİ Mlzeme ve Cihz Litei:. 330 direnç det. k direnç 3 det 3.. k direnç det 4. 3.3 k direnç det 5. 5.6 k direnç det 6. 0 k direnç det

Detaylı

Komisyon DGS TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME SINAVI ISBN 978-605-364-027-1. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir.

Komisyon DGS TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 10 DENEME SINAVI ISBN 978-605-364-027-1. Kitapta yer alan bölümlerin tüm sorumluluğu yazarına aittir. Komisyon DGS TAMAMI ÇÖZÜMLÜ 0 DENEME SINAVI ISBN 97-0--07- Kitpt yer ln ölümlerin tüm sorumluluğu yzrın ittir. Pegem Akdemi Bu kitın sım, yyın ve stış hklrı Pegem Akdemi Yy. Eğt. Dn. Hizm. Tic. Ltd. Şti

Detaylı

Montaj kılavuzu. Daikin Altherma düşük sıcaklıklı monoblok seçenek kutusu EK2CB07CAV3. Montaj kılavuzu. Türkçe

Montaj kılavuzu. Daikin Altherma düşük sıcaklıklı monoblok seçenek kutusu EK2CB07CAV3. Montaj kılavuzu. Türkçe Montj kılvuzu Dikin Altherm düşük sıcklıklı monoblok seçenek kutusu EKCB07CAV Montj kılvuzu Dikin Altherm düşük sıcklıklı monoblok seçenek kutusu Türkçe İçindekiler İçindekiler Dokümnlr hkkınd. Bu dokümn

Detaylı

ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSUNA MÜRACAAT FORMU .. KURSU MÜDÜRLÜĞÜNE

ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSUNA MÜRACAAT FORMU .. KURSU MÜDÜRLÜĞÜNE SÜRÜCÜ SERTĠFĠKASI TALEP EDENĠN EK-1 ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSUNA MÜRACAAT FORMU.. KURSU MÜDÜRLÜĞÜNE FOTOĞRAF (.) sınıfı sürüü sertifiksı lmk istiyorum. Gerekli iģlemin ypılmsını rz ederim. Adı

Detaylı

GÜMRÜK BEYANNAMESİ KULLANMA TALİMATI

GÜMRÜK BEYANNAMESİ KULLANMA TALİMATI EK 14 GÜMRÜK BEYANNAMESİ KULLANMA TALİMATI A. GENEL AÇIKLAMA I- BEYANNAME NÜSHALARININ KULLANILMASI Gümrük Beynnmesi formlrı, y sekiz nüshlı (Ek 1) ir tkım y d dört nüshlı (Ek 2) iki tkım şeklinde sekiz

Detaylı

Çalıştırma Bakım ve Montaj Kılavuzu

Çalıştırma Bakım ve Montaj Kılavuzu 2017 Mercury Mrine Çlıştırm Bkım ve Montj Kılvuzu 2.5/3.5 Dört Zmnlı 8M0136707 617 tur tur Hoş Geldiniz Mevcut en iyi deniz motoru güç pketlerinden birini seçtiniz. Bu pkette kullnım kolylığı ve dynıklılığı

Detaylı

KULLANIM KITAPÇIĞI EFL50555OX

KULLANIM KITAPÇIĞI EFL50555OX TR KULLANIM KITAPÇIĞI EFL50555OX 2 www.electrolux.com 1x 1x 2x 3x Ø 10 3x Ø 6x70 6x Ø 2,9x9,5 13x Ø 3,5x6,5 1x 1x Type 14 1x 3 4 www.electrolux.com SX BACK R1 FRONT RX R1 ( ) SX BACK Y FRONT RX 3 x Ø 10mm

Detaylı

ANSAN TR050 PANTHER VR.0.P TR www.nsn.om www.nsn.om 444 40 Müþteri Hizmetleri Müþteri hizmetleri httýný tüm illerden ve ep telefonlrýndn þýn ln kodu koymdn ryilirsiniz. Profesyonellere profesyonel çözümler...

Detaylı

INSA 473 Çelik Tasarım Esasları. Kirişler

INSA 473 Çelik Tasarım Esasları. Kirişler INSA 473 Çelik Tsrım Esslrı Kirişler Eğilmeye Çlışn Elemnlr Ylnızc eğilme momenti etkisinde oln elemnlr, eğilmeye çlışn elemnlr, kiriş dı verilmektedir. Çelik ypılrd kullnıln kirişler; 1) Dolu gövdeli

Detaylı

LOK16... LGK16... Brülör kontrolleri. Building Technologies Division Infrastructure & Cities Sector

LOK16... LGK16... Brülör kontrolleri. Building Technologies Division Infrastructure & Cities Sector 7 785 Brülör kontrolleri LOK6... LGK6... Brülör kontrolleri Ort-yüksek güç gz üflemeli rülörler, sıvı ykıt üflemeli rülörler vey çift ykıtlı üflemeli rülörler için Otomtik kontrollü lev sinyli yükselticili

Detaylı

ambalajından çıkarın ve parçalarını kontrol edin Basit Kullanım Kılavuzu Hızlı Kurulum Kılavuzu Telefon Hattı Kablosu

ambalajından çıkarın ve parçalarını kontrol edin Basit Kullanım Kılavuzu Hızlı Kurulum Kılavuzu Telefon Hattı Kablosu Hızlı Kurulum Kılvuzu Burdn Bşlyın (Ylnız AB) FAX-2950 / MFC-7240 MFC-7290 Doğru kurulum ve yrlm prosedürü için lütfen öne Ürün Güvenlik Kılvuzu'nu ve rdındn u Hızlı Kurulum Kılvuzu'nu okuyun. Hızlı Kurulum

Detaylı

ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSUNA KAYIT FORMU .. KURSU MÜDÜRLÜĞÜNE

ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSUNA KAYIT FORMU .. KURSU MÜDÜRLÜĞÜNE SÜRÜCÜ SERTİFİKASI TALEP EDENİN EK-1 ÖZEL MOTORLU TAŞIT SÜRÜCÜLERİ KURSUNA KAYIT FORMU.. KURSU MÜDÜRLÜĞÜNE FOTOĞRAF (.) sınıfı sürücü sertifiksı lmk istiyorum. Gerekli işlemin ypılmsını rz ederim. Adı

Detaylı

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabolün Tepe Noktası

Mustafa YAĞCI, yagcimustafa@yahoo.com Parabolün Tepe Noktası Mustf YĞCI www.mustfgci.com.tr, 11 Ceir Notlrı Mustf YĞCI, gcimustf@hoo.com Prolün Tepe Noktsı Ö nce ir prolün tepe noktsı neresidir, onu htırltlım. Kc, prolün rtmktn zlm ve zlmktn rtm geçtiği nokt dieiliriz.

Detaylı

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2015-2016 Güz Dönemi

Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü. Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2015-2016 Güz Dönemi Andolu Üniversitesi Mühendislik Fkültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Plnlmsı 2015-2016 Güz Dönemi 2 Tesis (fcility) Tesis : Belli bir iş için kurulmuş ypı Tesis etmek :

Detaylı

Liderlik ve Yönetim Tarzı Raporu

Liderlik ve Yönetim Tarzı Raporu Liderlik ve Yönetim Trzı Rporu Myıs 15 GİZLİ Liderlik ve Yönetim Trzı Rporu Giriş Myıs 15 Giriş LYTR, yönetii seçimi ve yönetim eerileri geliştirme ile ilgili kişilik konulrın odklnır. Bu rpor, profesyonel

Detaylı

Kontak İbreli Termometreler

Kontak İbreli Termometreler E-mil: Fx: +49 661 6003-607 www.jumo.net www.jumo.co.uk www.jumo.us Veri Syfsı 608523 Syf 1/8 Kontk İbreli Termometreler Özellikler Pnel montj vey ek cihz gibi proses değeri göstergeli sıcklık kontrolörü

Detaylı

Patlama korumalı ek termostat

Patlama korumalı ek termostat E-mil: Fx: +49 661 6003-607 www.jumo.net www.jumo.us Veri Syfsı 605051 Syf 1/7 Ptlm korumlı ek termostt Tip ATH-EXx Serisi Özellikler 10 A kontk derecesi Bölge 1, 2, 21 ve 22'de doğrudn yerleştirilebilir

Detaylı

(Ek-1) 3 Formlar 4 Yükl. listeleri

(Ek-1) 3 Formlar 4 Yükl. listeleri Sevk/İhrct ülkesi nüshsı (Ek-1) A SEVK/İHRACAT GÜMRÜK İDARESİ T.C. GÜMRÜK BEYANNAMESİ 1 B E Y A N 2 Gönderici/İhrctçı 1 3 Formlr 4 Yükl. listeleri 5 Klem syısı 6 Kp dedi 7 Referns numrsı 8 Alıcı 9 Mli

Detaylı

Makineyi kullanmadan önce lütfen doğru kurulum ve montaj için bu Hızlı Kurulum Kılavuzu'nu okuyun.

Makineyi kullanmadan önce lütfen doğru kurulum ve montaj için bu Hızlı Kurulum Kılavuzu'nu okuyun. Hızlı Kurulum Kılvuzu Burdn Bşlyın DCP-373CW DCP-375CW DCP-377CW Mkineyi kullnmdn öne lütfen doğru kurulum ve montj için u Hızlı Kurulum Kılvuzu'nu okuyun. UYARI DİKKAT Uyrı işretleri olsı yrlnmlrı önlemek

Detaylı

ÇOKGENLER Çokgenler çokgen Dışbükey (Konveks) ve İçbükey (Konkav) Çokgenler dış- bükey (konveks) çokgen içbükey (konkav) çokgen

ÇOKGENLER Çokgenler çokgen Dışbükey (Konveks) ve İçbükey (Konkav) Çokgenler dış- bükey (konveks) çokgen içbükey (konkav) çokgen ÇONLR Çokgenler rdışık en z üç noktsı doğrusl olmyn, düzlemsel şekillere çokgen denir. Çokgenler kenr syılrın göre isimlendirilirler. Üçgen, dörtgen, beşgen gibi. ışbükey (onveks) ve İçbükey (onkv) Çokgenler

Detaylı

KISA MESAFE ERİŞİMLİ TELSİZ (KET) YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Kısaltmalar ve Tanımlar

KISA MESAFE ERİŞİMLİ TELSİZ (KET) YÖNETMELİĞİ. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Kısaltmalar ve Tanımlar 16 Mrt 2007 trihli 26464 syılı Resmi Gzete Telekomüniksyon Kurumundn: KISA MESAFE ERİŞİMLİ TELSİZ (KET) YÖNETMELİĞİ BİRİNCİ BÖLÜM Amç, Kpsm, Dynk, Kısltmlr ve Tnımlr Amç MADDE 1- (1) Bu Yönetmeliğin mcı;

Detaylı

Montaj kılavuzu. Daikin Altherma düşük sıcaklıklı monoblok yedek ısıtıcı EKMBUHCA3V3 EKMBUHCA9W1. Montaj kılavuzu. Türkçe

Montaj kılavuzu. Daikin Altherma düşük sıcaklıklı monoblok yedek ısıtıcı EKMBUHCA3V3 EKMBUHCA9W1. Montaj kılavuzu. Türkçe Dikin Altherm düşük sıcklıklı monolok yedek ısıtıcı EKMBUHCAV EKMBUHCA9W Türkçe İçindekiler İçindekiler Dokümnlr hkkınd. Bu dokümn hkkınd... Kutu hkkınd. Yedek ısıtıcı..... Yedek ısıtıcıdki ksesurlrı çıkrmk

Detaylı

Profil Raporu. Ella Explorer. 2 Aralık 2008 GİZLİ

Profil Raporu. Ella Explorer. 2 Aralık 2008 GİZLİ Profil Rporu Ell Explorer Arlık GİZLİ Profil Rporu Ell Explorer Giriş Arlık Giriş Bu rpor profesyonel yrgı ile kullnılmlıdır. İçerdiği ifdeler; mülktlr, iyogrfik veriler ve diğer değerlendirme sonuçlrı

Detaylı

KISA MESAFE ERİŞİMLİ TELSİZ (KET) CİHAZLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Kısaltmalar ve Tanımlar

KISA MESAFE ERİŞİMLİ TELSİZ (KET) CİHAZLARI HAKKINDA YÖNETMELİK. BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak, Kısaltmalar ve Tanımlar 11 Eylül 2012 SALI Resmî Gzete Syı : 28408 YÖNETMELİK Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumundn: KISA MESAFE ERİŞİMLİ TELSİZ (KET) CİHAZLARI HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amç, Kpsm, Dynk, Kısltmlr

Detaylı

Tezgah Tipi Testere GÖLZ MS400

Tezgah Tipi Testere GÖLZ MS400 Ø 400mm elms testere dhil Tezgh Tipi Testere GÖLZ MS400 Profeyoneller için üretilmiştir. y k Sö üle b i li r s u t e k n es i bi r l n li r k e s i m t k sı ıl bile n e le k t rik li K o l y s p sı 2014

Detaylı

05-07 MAYIS 2016 LÜTFI KIRDAR ULUSLARARASI KONGRE VE SERGI SARAYI, ISTANBUL ULUSLARARASI TATLI VE ATISTIRMALK ÜRÜNLER FUARI SPONSORLUK FIRSATLARI

05-07 MAYIS 2016 LÜTFI KIRDAR ULUSLARARASI KONGRE VE SERGI SARAYI, ISTANBUL ULUSLARARASI TATLI VE ATISTIRMALK ÜRÜNLER FUARI SPONSORLUK FIRSATLARI I L T A T I L T A T urı Ürünler nfcks k lı m ır nd S e Atıst sı Ttlı irv For Sweets r r l s Ulu ionl F Internt 05-07 MAYIS 2016 LÜTFI KIRDAR ULUSLARARASI KONGRE VE SERGI SARAYI, ISTANBUL ULUSLARARASI TATLI

Detaylı

Buradan Başlayın. Hızlı Kurulum Kılavuzu. ambalajından çıkarın ve parçalarını kontrol edin. NOT Tüm modeller tüm ülkelerde bulunmaz.

Buradan Başlayın. Hızlı Kurulum Kılavuzu. ambalajından çıkarın ve parçalarını kontrol edin. NOT Tüm modeller tüm ülkelerde bulunmaz. Hızlı Kurulum Kılvuzu Burdn Bşlyın HL-3140CW / HL-3150CDN HL-3150CDW / HL-3170CDW Brother ı seçtiğiniz için teşekkür ederiz, desteğiniz izim için önemlidir ve işinize değer veriyoruz. Brother ürününüz

Detaylı

Gigaset SL100 colour. Issued by Siemens Home and Office Communication Devices GmbH & Co. KG Schlavenhorst 66 D-46395 Bocholt

Gigaset SL100 colour. Issued by Siemens Home and Office Communication Devices GmbH & Co. KG Schlavenhorst 66 D-46395 Bocholt s Issued by Siemens Home nd Office Communiction Devices GmbH & Co. KG Schlvenhorst 66 D-46395 Bocholt Siemens Home nd Office Communiction Devices GmbH & Co. KG 2005 All rights reserved. Subject to vilbility.

Detaylı

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER İKİNCİ DERECEDEN BİR BİLİNMEYENLİ DENKLEMLER TANIMLAR :, b, R ve 0 olmk üzere denklem denir. b = 0 denklemine, ikini dereeden bir bilinmeyenli Bu denklemde, b, gerçel syılrın

Detaylı

İntegral Uygulamaları

İntegral Uygulamaları İntegrl Uygulmlrı Yzr Prof.Dr. Vkıf CAFEROV ÜNİTE Amçlr Bu üniteyi çlıştıktn sonr; düzlemsel ln ve dönel cisimlerin cimlerinin elirli integrl yrdımı ile esplnileceğini, küre, koni ve kesik koninin cim

Detaylı

MarCal. Kumpaslar GENEL BİLGİLER. MarCal - Tasarım Özellikleri. DIN 862'ye göre G hata sınırları. MarCal - Ölçüm türleri. MarCal.

MarCal. Kumpaslar GENEL BİLGİLER. MarCal - Tasarım Özellikleri. DIN 862'ye göre G hata sınırları. MarCal - Ölçüm türleri. MarCal. BASİT ÖLÇÜMLER İÇİN PARMAK HESABI YETER. GERİ KALANLAR İÇİN MARCAL VAR. MARCAL ürünleri ile ilgili en güncel ilgilere WEB sitemizden ulşılilirsiniz: www.mhr.com, WeCode 203 Mhr trfındn üretilen MrCl serisi

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve Açıköğretim Kurumları Daire Başkanlığı T.C. MİLLÎ EĞİTİM BKNLIĞI EĞİTİM TEKNOLOJİLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Ölçme Değerlendirme ve çıköğretim Kurumlrı Dire Bşknlığı KİTPÇIK TÜRÜ T.C. SĞLIK BKNLIĞI PERSONELİNİN UNVN DEĞİŞİKLİĞİ SINVI 43. GRUP: ELEKTRİK

Detaylı

kutusundan çıkarın ve içindekileri kontrol edin Drum Ünitesi Grubu (Standart Toner Kartuşu dahildir)

kutusundan çıkarın ve içindekileri kontrol edin Drum Ünitesi Grubu (Standart Toner Kartuşu dahildir) Hızlı Kurulum Kılvuzu Burdn Bşlyın MFC-8880DN Mkineyi kullnmdn öne doğru kurulum ve yükleme için u Hızlı Kurulum Kılvuzu'nı okuyun. Hızlı Kurulum Kılvuzu'nı görüntülemek için lütfen http://solutions.rother.om/

Detaylı

İstatistik I Bazı Matematik Kavramlarının Gözden

İstatistik I Bazı Matematik Kavramlarının Gözden İsttistik I Bzı Mtemtik Kvrmlrının Gözden Geçirilmesi Hüseyin Tştn Ağustos 13, 2006 İçindekiler 1 Toplm İşlemcisi 2 2 Çrpım İşlemcisi 6 3 Türev 7 3.1 Türev Kurllrı.......................... 8 3.1.1 Sbit

Detaylı