Karar NO: KARAR-

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Karar NO: KARAR-"

Transkript

1 T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ Karar NO: KARAR- Yenimahalle İlçesi Aşağı Yurtçu ve Ballıkkuyumcu mahallelerinde mülkiyetinin TOKİ, Hazine ve Şahıs parsellerini kapsayan alanda 1/1000 ölçekli plan değişikliğine ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonunun gün ve 68 sayılı raporu Büyükşehir Belediye Meclisinin tarihli toplantısında okundu. Konu üzerinde yapılan görüşmelerden sonra; Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının gün ve sayılı yazısı ile; Temelli Alcı Mahallesi Türkobası Yenimahalle ilçesi Aşağı Yurtçu ve Ballıkuyumcu mahallelerinde, mülkiyetin, TOKİ, hazine ve şahıs parsellerini de kapsayan 1/50000 ölçekli Metropoliten Nazım İmar Planı Revizyonu, 1/5000 ölçekli nazım imar plam ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının TOKİ tarafından tarih ve 4176 sayılı Olur'u ile onaylandığı belirtilerek 5162 sayılı Yasanın 2.maddesi uyarınca İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığınca onaylanmasının istendiği, -Toplu Konut Kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin 5162 sayılı yasanın 2. maddesinde; "Başbakanlık, gecekondu dönüşüm projesi uygulayacağı alanlarda veya valiliklerce toplu konut iskan sahası olarak belirlenen alanlarda veya mülkiyeti kendisine ait arsa ve arazilerden konut uygulama alam olarak belirlediği alanlarda veya Valiliklerce toplu konut iskan sahası belirlenen alanlarda çevre ve imar bütünlüğünü bozmayacak şekilde her tür ve ölçekteki imar planlarım yapmaya, yaptırmaya ve tadil etmemeye yetkilidir... " dendiği ancak, Ankara Valiliği *nin tarih ve 20/413 sayılı Olur'u ile ilan edilen Toplu Konut Alam kapsamında olduğu, -Planlama alanının Bayındırlık İskan Bakanlığınca tarihinde onaylanan 1/50000 ölçekli Güneybatı Ankara Metropoliten İmar Planı kapsamında, bir kısmının "Gecekondu Önleme Bölgesi" diğer kısımlarının ise "Orta Yoğunluklu Konut Gelişme Alam (60 kişi/ha) ve Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanları (Emsal=1.00,hmax=serbest)" olarak belirlendiği, -TOKİ tarafından yapılan 1/50000 ölçekli plan. değişikliği ile, Bakanlıkça onaylı planının "Gecekondu Önleme Bölgesi" ve "Ağaçlandırılacak Alan" kullanım kararının büyük bir kısmının orta yoğun konut alanına dönüştürüldüğü ve Onaylı Planda orta yoğun konut alanları için 60 kişi/ha iken öneri planda 100 kişi/ha önerildiği, -Onaylı 1/50000 ölçekli metropoliten imar plam plan notlarında, " maddesinde orta konut alanlar", bu alanlarda yoğunluk 60 kişi/ha olup bu alanda %20'nin üzerinde eğime sahip alanlar 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planlarda yerleşmeye açılamaz. " hükmü getirilmiş olduğu, ve %20'nin üzerinde eğimli alanların yapılaşmaya açıldığı, -Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca onaylanan 1/50000 ölçekli "Güneybatı Ankara Metropoliten İmar Plam"nm temel ilkelerine göre 1/5000Ö ölçekli metropoliten imar planı revizyon önerisinin yeniden ele alındığı, T.C.

2 ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: /5000 ölçekli nazım imar ve 1/1000 ölçekli Uygulama imar planı üzerinde yapılan incelemede; İlk sunulan teklifte Yaklaşık olarak 364 ha. lık konut alanı planlandığı, Plan genelinde toplam konutta kişinin yaşamasına yönelik Plan kararı Üretildiği, Konut alanları için E, 1000 ve hmax = serbest yapılaşma koşullarının öngörüldüğü, Sosyal donatı alanlarının ayrıldığı ve E: 1.00 ve hmax =serbest olarak karar getirildiği, yapılaşmaya ilişkin hususların plan notlarında belirtildiği, Ortalama yaklaşık 100 ki/ha brüt nüfus yoğunluğu öngören, toplam 2860 hektar planlama alanının da yaklaşık toplam konut, nüfus için gerekli alt merkezler, donatılar ve ulaşım sisteminin oluşturulduğu, Hususları belirlenmiş olup, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından tarihinde onaylanmış olan ve 5162 sayılı Yasanın 2. maddesi uyarınca İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığına sunulan Yenimahalle İlçesi Y.Yurtçu, A.Yurtçu-Ballıkuyumcu, Temelli (Alcı) Toplu Konut Alanına ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarının TOKİ'nin gün ve 5821 sayılı yazı ekinde sunulan ve bu planlama alanıyla bitişik olan 1/1000 ölçekli planla birlikte onaylanmasına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu oylanarak oybirliği ile kabul edildi.

3 T.C. ANKARA 16. İDARE MAHKEMESİ BAŞKANLIĞINA BİLİRKİŞİ RAPORU ESAS NO: DAVACI: DAVALI: DAVA KONUSU: 2007/2282 Çağdaş Başkent Ankara Derneği Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı Ankara ili Yenimahalle İlçesi Aşağıyurtçu ve Ballıkuyumcu Mahallelerinde mülkiyeti TOKİ, Hazine ve şahıs parsellerini kapsayan alanda 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğine ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gün ve 499 sayılı kararının iptali istemi BİLİRKİŞİ SORUSU: Bilirkişi Kurulundan dava konusu 1/1000 ölçekli imar planının taraf iddiaları ve imar mevzuatı da göz önünde bulundurularak şehircilik ilkeleri ve planlama esasları ile kamu yararına uygun olup olmadığının saptanması istenmiştir. YERİNDE İNCELEME: Mahkemenizce verilen karar uyarınca tarihinde Naip Hakim Erkan Atılı başkanlığında dava konusu yerde keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmıştır. DAVA DOSYASININ DÖKÜMÜ Bilirkişi Raporunun bu bölümünde dava dosyasında yer alan bilgi ve belgelerin dökümü yapılacaktır Davacı tarafından İdare Mahkemesine sunulan dava dilekçesinde: 1) Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gün ve 499 sayılı kararı ile davaya konu 1/1000 ölçekli planın onandığı; 2) Aynı oturumda gün 496 sayılı kararla bölgenin Temakent Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edildiği; 497 sayılı kararla 1/ ölçekli plan değişimiğinin onandığı; 498 sayılı kararla 1/5000 ölçekli uygulama imar planının onandığı; bu kararlara karşı da iptal davalarının açıldığı; 3) 1/1000 ölçekli plan onama yetkisinin Büyükşehir Belediyesinde olmadığı; 4) Dava konusu meclis kararında belirtildiği üzere, TOKİ tarafından yapılan 1/ ölçekli plan değişikliği ile Bakanlıkça tarihinde onaylanan 1/ ölçekli Güneybatı Ankara Metropoliten İmar Planında gecekondu önleme bölgesi ve ağaçlandırılacak alan kullanım kararının büyük kısmının orta yoğunluklu konut alanına dönüştürüldüğü ve nüfus yoğunluğunun arttırıldığı; 5) 1/5000 ölçekli planda da nüfus yoğunluğunun ve konut sayısının arttırıldığı; 6) Nüfus yoğunluğunun arttırıldığı, ancak getirilen nüfusun ihtiyacı olan sosyal ve teknik altyapı alanlarının oluşürrulmadığı; İleri sürülerek planın iptali istenmektedir

4 Davalı idarelerden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı tarafından sunulan yanıt dilekçesinde: 1) Büyükşehir Belediyelerinin görev ve yetkilerinin belirtildiği 5216 sayılı yasanın 7/b ve c maddesi ve 5393 sayılı Belediye yasası ile 3194 sayılı İmar Kanununda belirtildiği üzere Büyükşehir Belediyelerinin 1/1000 ölçekli plan onama yetkisinin bulunduğu; 2) 1/1000 ölçekli uygulama imar planı yapılan alanın 5393 sayılı yasamn 73. maddesine istinaden Tema Kent Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alam" olarak ilan edildiği ve bu alanlarda plan onama yetkisinin Büyükşehir Belediyesi yetki alamnda bulunduğu; 3) Alan Büyükşehir Belediyesine katılmadan önce Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından onanmış mevzii imar planlarının bulunduğu ve bu planlardaki yapılaşma koşullarının değiştirilmediği; 4) Planlama alanının Ankara Valiliği tarafından tarih ve 413 sayılı Olur'u ile Toplu Konut Alam ilan edildiği ve bu doğrultuda Toplu Konut İdaresi tarafından planlama çalışmalarının yürütüldüğü; 5216 sayılı Toplu Konut İdaresi Yasası uyarınca İmar Daire Başkanlığına iletilerek bu kapsamda onay işlemlerinin yürütüldüğü Belirtilmektedir Davalı idarelerden Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından sunulan yanıt dilekçesinde:, 1) 5162 sayılı Kanunun 2. maddesi ile değişik 2985 sayılı Toplu Konut Yasasının 4. maddesinde valiliklerce toplu konut iskan sahası olarak belirlenen alanlarda çevre ve imar bütünlüğünü bozmayacak şekilde her tür ve ölçekteki imar planlarım yapmaya, yaptırmaya ve tadil etmeye Başkanlığın yetkili olduğunun belirtildiği; 2) Temakent Kentsel Dönüşüm Alanı ilan edilen bölgede bulunan Hazine mülkiyetindeki taşınmazların tarih ve 2643 sayılı ve tarih ve 805 sayılı Başbakanlık OlurTannca 1164 sayılı Kanunun 5273 sayılı Kanunla Değişik Ek 4. Maddesine göre bedelsiz olarak Toplu Konut İdaresince devir alındığı; 3) Alana ilişkin 1/50.000, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli planların Ankara Büyükşehir Belediyesinin tarih ve 497, 498, 499 sayılı kararlarıyla onaylandığı; 4) Dava konusu planların askıya çıkmasından sonra itirazların değerlendirilerek tarih ve sayılı yazı ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına gereği yapılmak üzere gönderildiği; Belirtilmektedir. DEĞERLENDİRME Dava konusu işlem Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gün ve 499 sayılı kararı ile onanan 1/1000 ölçekli uygulama imar planıdır. Bilirkişi Kurulundan Aşağıyurtçu ve Ballıkuyumcu Mahallelerini kapsayan dava konusu 1/1000 ölçekli imar planının taraf iddiaları ve imar mevzuatı da göz önünde bulundurularak şehircilik ilkeleri ve planlama esasları ile kamu yararına uygun olup olmadığının saptanması istenmiştir. Bu alana ilişkin olarak plan sürecinin gelişimi, dava dosyasına sunulan bilgi ve belgeler üzerinden takip edilebilmektedir: tarihinde Ankara Çevre Yolunun dışını ve güneybatısını kapsayan alanda Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 1/ ölçekli Güneybatı Ankara Metropoliten İmar Planı onanmıştır.

5 Söz konusu 1/ ölçekli plamn iptali istemiyle açılan dava sürecinin sonunda Danıştay 6. Dairesi gün ve E:2005/875 sayılı kararıyla plana ilişkin olarak yürütmeyi durdurmuştur. Ankara Büyükşehir Belediyesince hazırlanan 1/ ölçekli 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planının Plan Raporunda verilen bilgiye göre, Danıştay'ın yürütmeyi durdurma kararının gerekçesi olarak parçacı olması ve abartılı bir alanı yerleşime açması ileri sürülmektedir. - Toplu Konut İdaresi'nin (TOKİ) tarih ve 4176 sayılı olur'u ile 1/ ölçekli Güneybatı Ankara Metropoliten İmar Planı Revizyonu ve 1/5000 ile 1/1000 ölçekli imar planları onaylanmış; TOKİ'nin tarih ve sayılı yazısı ile Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne gönderilerek 5162 sayılı yasanın 2. maddesi uyarınca onanması talep edilmiştir. Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin tarihli oturumunda dava konusu plan ile beraber 1/50000 ölçekli : plan değişikliği (revizyon) ve 1/1000 ölçekli uygulama imar plam da onanmış; ayrıca bu alan kentsel dönüşüm kapsamına alınmıştır: Belediye Meclisinin gün ve 496 sayılı kararıyla Aşağıyurtçu ve Ballıkuyumcu' yu içeren dava konusu alan "Temakent Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı" ilan edilmiştir. Belediye Meclisinin gün ve 497 sayılı kararıyla 1/50000 ölçekli Metropoliten Nazım İmar Plam Revizyonu onanmıştır. Belediye Meclisinin gün ve 498 sayılı kararıyla 1/5000 ölçekli dava konusu Nazım İmar Plam onanmışta. Belediye Meclisinin gün ve 499 sayılı kararıyla 1/10000 ölçekli Uygulama İmar Plam onanmıştır Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin aym oturumunda, gün ve 525 sayılı karar ile de şu anda Ankara kentinin kapsamlı üst ölçekli plam konumundaki 1/25000 ölçekli 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı onanmıştır. Bilirkişi Kurulumuz, bu alana ilişkin olan ve belediye meclisinin aynı oturumunda onanmış 1/ ölçekli plan değişikliği ile 1/5000 ölçekli nazım imar planına ilişkin olarak da Mahkemenizce görülen başka davalarda bilirkişi olarak görevlendirilmiştir. Anılan davalar kapsamında yapılan değerlendirme ve saptamalar, davaya konu 1/1000 ölçekli uygulama imar planı açısından önemlidir; çünkü üst ölçekte belirlenen çok sayıdaki sakınca ve sorun nedeniyle 1/1000 ölçekli planın da üst ölçeklerdeki sorunların aynen alt ölçeğe yansıması sonucu şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırılıklar içerdiği görülmektedir. Bu nedenle, bilirkişi raporunda, öncelikle 1/ ölçekli plan değişikliği işlemine ilişkin saptamalar; ardından 1/5000 ölçekli nazım imar planına ilişkin değerlendirmeler ve ardından bunların ışığında 1/1000 ölçekli uygulama imar planına ilişkin görüşler sunulmaktadır. 1.1/ ölçekli plan revizyonuna ilişkin görüşler Yukarıda belirtildiği üzere, dava konusu içeren bölgeye ilişkin olarak 2004 yılında Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından Güneybatı Ankara Metropoliten İmar Plam onanmıştır. Bu planın Danıştay 6. Dairesi tarafından tarihinde iptal edildiği de yukarıda belirtilmişti. İptal edilmiş plan üzerinden tarihinde Toplu Konut İdaresince plan revizyonu işleminin onaylanması ve yine TOKİ'nin yazısıyla Büyükşehir Belediyesine gönderildikten sonra Büyükşehir Belediyesince de, önceki 1/50.000

6 ölçekli planın Danıştay tarafından yürütmesinin durdurulduğu bilinmesine rağmen geçersiz olan plan üzerinden tarihinde revizyon işlemi yapılması, usul açısından oldukça sorunlu bir plan sürecine işaret etmektedir. Ancak Bilirkişi Kurulumuz, bu sürecin esası açısından da son derece ciddi sorunlar bulunduğunu saptamıştır. Damştay 6. Dairesi tarafından yürütmesi durdurulan plana ilişkin olarak, dava konusu planlarla aynı oturumda onanan ve mevcut durumda Ankara kentinin kapsamlı üst ölçekli plam konumundaki 1/ ölçekli Başkent Ankara Nazım İmar Planının yasal anlamda ayrılmaz parçası olan Plan Raporunda aşağıdaki değerlendirme yapılmaktadır: "...Bu yayılma ve parçacı üst ölçekli planlama anlayışının en çarpıcı iki örneği, daha önce "güneybatı koridoru" olarak speküle edilen, ve Büyükşehir ile Bakanlık arasmda dava konusu olan alanda, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile onaylanan 2 ayrı 1/ ölçekli plandır. Bunlardan ilki, Güneybatı Ankara Gelişme Aksı'nda (Eskişehir-Konya yolu ve Çevre otoyolu arasında kalan bölgede) tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca onaylan 1/ ölçekli "Ankara 1990 Nazım Planı Kısmi Revizyonu" dur. Bu plan ile, 2015 planlama çalışmaları kapsamında tanımlanan koridorların varlığı kabul edilip, sürdürülmeye çalışılsa da, plan sadece mücavir alan sınırları ile sınırlanan ve odaklara karar üretemeyen zorunlulukları nedeniyle, koridorlar boyunca oluşturulmuş ışmsal gelişme, yeşil kama sistemi (Eskişehir Yolu Aksı - İncek, Taşpmar Aksı) ve bunlar arasındaki Atatürk Orman Çiftliği açılımı sağlayan havalanma koridorunu tanımlayan makroformun büyük ölçüde yitirildiği gözlemlenmektedir. İkinci olarak, aynı aksta otoyol dışı olarak tanımlanan, Güneybatı Ankara Metropoliten İmar Planı ismiyle Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca tarihinde bir başka 1/ ölçekli plan onaması daha yapılmıştır. Danıştay 6. Dairesi'nce gün ve E: 2005/875 sayılı kararı ile, parçacı olduğu ve abartılı bir alanı yerleşime açtığı gerekçesiyle yürütmesi durdurulan bu plan da, otoyol dışındaki kentsel yayılma ve kamu kaynakları ve altyapısını verimli kullanacak bir kompakt şema gereksinimi karşısında yetersiz ve sorunlu görülmektedir..." (sayfa 69-70) Ankara Büyükşehir Belediyesi bünyesinde hazırlanan ve belediye meclisince onanan 1/ ölçekli Nazım İmar Planının plan raporunda bu alana ilişkin 2004 onay tarihli 1/ ölçekli planın olumsuz bir plan yaklaşımı olarak değerlendirildiği, aşırı büyüklükte alamn gelişime açılması nedeniyle, kentsel yayılmayı destekleyen bir plan olarak görüldüğü, kentin kaynaklarını ve altyapısını verimli kullanmaya yönelik kompakt bir gelişme şeması öngörüsü içinde çelişkili olduğu vurgulanmaktadır. Anılan 1/25000 ölçekli Nazmı İmar Planında en ağırlıklı gelişme koridorlarından biri dava konusu alanın bulunduğu Eskişehir Yolu aksı olmakla beraber, daha kompakt ama aym zamanda da boşluklu (sürekli konut gelişmesi şeklinde olmayan) bir gelişme şeması öneri geliştirdiği bilinmektedir.

7 Şu anda geçerli olan 1/ ölçekli Başkent Ankara Nazım İmar Planının plan raporunda ilk 1/ ölçekli plan ile kentsel yayılmanın desteklendiği belirtilmekte, ve Danıştay 6. Dairesi tarafından da burada aşırı büyüklükte alamn konuta açıldığı vurgulanmaktayken, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin gün ve 497 sayılı kararıyla onanan 1/50000 ölçekli Metropoliten Nazım İmar Planı Revizyonunun ilk plandan da daha fazla alanı gelişmeye açması ilginçtir. Şekil l'de 2004 yılında Bakanlıkça onanmış olan 1/ ölçekli plan görülmektedir. Şekil 2'de ise gün ve 497 sayılı belediye meclis kararı ile onanan 1/ planın 1. kısmı yer almaktadır. Söz konusu meclis kararından anlaşıldığı üzere 1/ plan onayında yine TOKİ tarafından yapılan öneri doğrultusunda çevredeki alana ilişkin öneri de onanmıştır. Dava dosyasına da iki kısımdan oluşan 1/ plan tadilatı konmuştur. Plan tadilatının 2.kısmı (Ballıkuyumcu ve batıyı kapsayan) Şekil 3'te görülebilir. Şekil 1: Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından tarihinde onanan 1/ ölçekli Güneybatı Ankara Metropoliten İmar Planı (yürütmesi 2006'da durdurulan plan)

8 Şekil 2'de görülen 1/ ölçekli plan tadilatında, değişiklik sınırının içindeki alanda daha sık tarama görülmektedir: bu alanlarda önceki plana göre yoğunluk arttırılarak, önceki planda 60kişi/ha iken 130 kişi/ha yoğunluk öngörülmüştür. Geri kalan sarı renk ile ve daha geniş taramalı alanlarda yoğunluk önceki planda olduğu gibi 60 kişi/ha yoğunluktadır; zaten bunlar plan değişikliği onama sınırının dışındadır. Bu onama sınırının batısmda ve bitişik olarak aynı karar ile onandığı anlaşılan 2. kısım plan değişikliğinde ise, Ballıkuyumcu bölgesi ve önceki planda batıdaki ağaçlandırılacak alanlar içerilmekte; hem Ballıkuyumcu ve çevresinde ilk plana göre yoğunluk arttırılarak 60 kişi/ha

9 olan yoğunluk 100 kişi/ha öngörülmekte; hem de önceki planda ağaçlandırılacak alan olarak ayrılan yerler de aym yoğunlukla (100 kişi/ha) konut gelişimine açılmaktadır (Şekil 3) yılında Danıştay 6. Dairesince yürütmesi durdurulmuş bir plan ile dava konusunu ilgilendiren 1/ ölçekli plan arasında yaptığımız bu karşılaştırmanın nedeni, Danıştay 6. Dairesi tarafından abartılı büyüklükte alan açıldığı gerekçesiyle iptal edilen plandan soma, aynı alanda bu plandakinden de daha fa/la alanın konut {gelişimine açılması; yoğunlukların r.ifjdi boyutlarda arttırılarak buraya öngörülen nüfusun da büyük oranda arttırılmasıdır. 1/ ölçekh plandaki yaklaşımın, Danıştay 6. Dairesinin bu alandaki planlamaya ıltşkin gün ve E:2005/875 sayılı kararına aykırılık taşıdığı açıktır. -

10 Şehircilik ilkeleri ve planlama yaklaşımları açısından da, kentin gelişme koridoru bile olsa, kent çeperinde yer alan bu alanın kentin merkezi bir alanıymış gibi yüksek yogunluktâtlâ-ve boşluksuz bir yapı içinde geliştirilmesi tutarlı ve doğru bir planlama yaklaşımı olarak değerlendirilemez. 2.1/5000 ölçekli nazım imar planına ilişkin değerlendirme 1/5000 ölçekli nazım imar planının aynı oturumda onanan ve avnı alana ilişkin 1/ ölçekli plana uyumlu olmadığı saptanmıştır. Bunun yanı sıra, 1/5000 ölçekli plan şu anda Ankara kenrinjn_jcgpsamlı _vefet Ölçeldinazım imar planı olarak kabul edebileceğimiz ı/o.uuu ölçekli 2023 BaşkentAîiEara Nazmîlmar Plam kapsamında da çeşitli aykırılıklar barındırdığı saptanmıştır. 1/5000 ölçekli planda. 1/25000 ölçekli planın bu alanaılişkin kısmında fsekil 4) öngörülen acık alan - yapılı alan dengesi korunmamıştır: Tema Park dışında, toplu konut alanları arasında süreklilik oluşturulan yeşil âtan koridorları oluşturulmamıştır. Bazı alanlarda yeşil bantlar öngörülmüş olsa da, bunlar üst ölçekli (1/25000) plamn öngördüğü açık alan sistemine oranla oldukça sınırlıdır. Kent girişi temalı yeşil alan önerisinin de alt ölçekte küçültüldüğü; yolun kuzeyinde son derece sınırlı bir alan bırakıldığı görülmektedir. 1/25000 ölçekli Nazım İmar Plan Ankara kentinin tümünü kapsayan üst ölçekli çerçeve plandır. Nazım imar plam ile aynı oturumda onanmış olan üst ölçekli bu plana uyumsuzluk önemli bir sorundur. Belirlenen uyumsuzluk konuları önemlidir; özellikle de burada çok daha yoğun bir yapılı çevre önerilmesi ve boşluklu bir yapının sürdürülmemesi, sürekliliği olan yeşil alan koridorlarının oluşturulmaması üst ölçekli plan yaklaşımına aykırıdır. Bunların yanında, 1/5000 ölçekli nazım imar plam kendi içinde değerlendirildiğinde de önemli sakincaiar saptanmıştır. J^entin çeperinde bugün henüz gelişme olmamış bu alanın "bu derece boşluksuz bir yapı içinde oldukça yoğun bir konut alam öngörülmesi şehircilik ve planlama ilke ve kuramlarıyla çelişmektedir. Ayrıca, bu planın üst ölçeğini oluşturan 1/50000 ölçekli plan değişikliğinde, bu bölgeye ilişkin olarak orta yoğunluklu alanlarda 100 kişi/ha; yüksek yoğunluklu alanlarda 130 kişi/ha öngörüsü varken, 1/5000 ölçekli planda orta yoğunluklu konut alanlarında yoğunluk 120 kişi/ha; yüksek yoğunluklu konut alanlarında yoğunluk 150 kişi/ha olarak arttırılmıştır. Üst ölçekli planda kesin biçimde verilmiş bir yoğunluk karannın alt ölçekte arttın 1masr"Söz konusu olamaz. Bu yoğunluk artırımı "dt JK dikkate almdığmda, Damştay 6. Dairesi tarafından 2006 yılında yürütmesi durdurulan 1/ ölçekli plamn öngördüğü gelişmenin de çok üzerinde bir gelişme ve nüfus öngörüsü olduğu anlaşılmakta olup, yürütmeyi durdurma kararının temel gerekçesi olan abartılı büyüklükte alanların gelişmeye açılması sorununun 1/5000 ölçekli planda daha daraltarak sürdüğü görülmektedir. Nitekim, 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar planların plan açıklama raporunda dava konusu plan île bu bölgede kişilik gelişme öngörülmektedir. Bu son derece önemli bir nüfustur ve bir yeni kent önerisi niteliğindedir. Gelişme koridorlarında öneriler 1/25000 ölçekli plancla yapılmış olsa da, bu plan 2023 hedef yılını temel almaktadır. Dava konusu alanda ise nazım plan ve uygulama planları yapılmış olup, kişiyi barındıracak şekilde konut yapılması öngörülmektedir. Bu gelişme koridorunun bu kadar hızlı bir şekilde gelişmeye açılması için, Ankara kentinde konut gereksinimi olduğu söylenemez. Tam tersine Ankara kentine ilişkin 8

11 yapılan pek çok araştırmada ciddi boyutta konut sunum fazlası olduğu saptanmıştır. Dolayısıyla, bu alandaki nazım plan ve uygulama plam ile toplu konut alanlarının geliştirilmesi sürecinin başlatılması doğru bir yaklaşım olarak değerlendirilmemektedir; kentin gelişme koridorunda etaplamalarla aşamalı biçimde gelişmenin sağlanması gerekir.

12 TKA: Toplu Konut Alanları Yukarıyurtçu Aşağıyurtçu Temapark (Disneyland öngörülen yer) Kent giriş kapısı önerisi Ballıkuyumcu Şekil 4: Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gün ve 525 sayılı kararla onanan 1/ ölçekli 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planının dava konusu alana ilişkin kısmı Ulaşım önerileri açısından da 1/5000 ölçekli nazım imar planının sorunlar barındırdığı saptanmıştır. 50 metre genişliğindeki Eskişehir Yolu bu alanda devlet karayolu konumuyla en üst kademe ulaşım bağlantısıdır. Bu yol transit trafik taşıdığı; yüksek kapasitede ve (görece) yüksek hızda trafiğe olanak sağlayacak şekilde tasarlandığı için 50 metre genişliğindedir. Trafik planlama ilkeleri çerçevesinde 50 metre genişliğinde vol. gerçekten de otoyol, hızyolları gibi şehirlerarası trafik akımım taşımak amaçh vollar için öngörülen genişliktir, "icazım İmar Planı plan incelendiğinde, öneri konut alanları içindeki arter yolların bir kısmının da 50 metre genişliğinde önerildiği görülmektedir. Otoynl ve fıızyohı kapasitesinde hır"vi^ıırı konut alanlarında toplayıcı yol işleviyle önerilmesi trafik planlama ilkelerine aykırıdır: yolların kademeli bir şekilde şehir içine ve konut alanlarına girildikçe genişliklerinin azaltılması, kapasitenin ve trafik hızının azaltılması amacını taşımaktadır. Ulaşım ve trafik planlamada yol kademeienmesi yaklaşımı olarak bilinen bu yaklaşım, evrensel bir ilkedir ve ülkemizde de ulaşım planlamasında temel alınan bir konudur. Dava konusu örnekte ise bu kademelerime yaklaşımının çok sınırlı olduğu, ve 50 metrelik toplayıcı yollar nedeniyle oldukça sorunlu ve sakıncalı bir yaklaşımının bulunduğu söylenebilir. YoHarm kademelenmesi yaklaşımının ardında, şehir içi ve konut alanlarına girdikçe trafik hızının azaltılması, ağır araçların girmesinin özendirilmemesı gibi tratık güvenliği açısından önemli konuların pîivence altına alınması amacı yatmaktadır Nazım İmar Planında konut alanları içinden devlet karayolu genişliğinde yolların öngörülmesi ulaşım ve trafik planlama ilkeleri açısından kabul edilebilir bir yaklaşım değildir. 10

13 2.1/1000 ölçekli nazım imar planına ilişkin değerlendirme Bir planlama alanında temel arazi kullanım kararlarını, yapılı alan - açık alan dengesini, arazi kullanım öğeleri arasındaki ilişkiyi ve ulaşım sistemine ilişkin genel kurguyu 1/5000 ölçekli nazım imar planları belirler; 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında ise nazım imar planının anılan genel yaklaşımlarında değişiklik söz konusu değildir. Uygulama imar planları üst ölçeklerde belirlenen gelişme karar ve öngöriilerinin uygulamaya esas olacak şekilde aynntılandmlmasıdır. Bu nedenlerle, davaya konu 1/1000 ölçekli plana ilişkin incelemede, üst ölçekli planlarda ve özellikle 1/5000 ölçekli nazmı imar planında saptanan sorunların aynı biçimde devam ettiği görülmektedir. Şekil 5'te 1/1000 ölçekli uygulama imar planının 1/75000 ölçekte alman çıktısının kopyası görülmektedir. Burada, boşluksuz ve açık alanın sınırlı olduğu konut bölgesi şeması algılanmaktadır: Bölgede tema park önemli bir açık alandır; ancak 1/25000 ölçekli çerçeve planın Öngörüsü olan süreklilik teşkil eden yeşil alan koridorlarının oluşturulamadığı; önerilen yeşil bantların oldukça sınırlı olduğu gönilmektedir. 1/25000 ölçekli planda öngörülen mekansal kurgunun (boşluklu yapı, sürekliliği olan yeşil koridorlar) 1/1000 ölçekli planda bulunmadığı görülmektedir. 1/1000 ölçekli plan şeması (Şekil 5) kentin dışındaki bu alanda oluşturulan büyük boyuttaki, büyük alan kaplayan ve kentin bu kısmında olması beklenecek yoğunlukların üzerinde bir yoğunlukta (ve belirtildiği üzere oldukça boşluksuz bir yapı içinde) konut gelişme öngörülerini açıkça göstermektedir. 1/5000 ölçekli planda, 1/ ölçekli ve Danıştay 6. Dairesince yürütmesi durdurulan plandakinin de üzerinde yoğunluk ve alan büyüklükleriyle konut gelişmesi önerildiği belirtilmişti. Bu durumun 1/1000 ölçekli dava konusu plan için de aynı şekilde geçerli olduğu, bu planın da s Danıştay 6. Dairesinin bu alandaki planlamaya ilişkin gün ve E:2005/875 sayılı kararına aykırılık taşıdığı görülmektedir. 1/SOpO nlf-pvli planda ayrılan büyük ticaret alanının. 1/1000 ölçekli uygulama imar planında alışveriş merkezi olarak tammlandığı görülmektedir. Oldukça abartılı bir büyüklüğe sahip' bu alışveriş merkezi önerisinin gerekçesi anlaşılamamış olup, doğru bir planlama yaklaşımı olarak-da değerlendirilmemektedir. Ankara kentinde ardı ardına açılan büyük alışveriş merkezlerinin mevcut kent merkezine, geleneksel ticaret alanlarına, trafik yoğunluğuna, sürekli artan özel araç kullammma etkilerini araştırmak belediyelerimiz açısından öncelikli bir konu olmalı ve bu konuda bir geliştirme/denetleme politikası belirlenmesi gerekmektedir. Bu konular üzerinde plan açıklama raporunda da irdeleme yapılmaması önemli bir eksikliktir. Bu yönde bir gereksinim olduğu inandırıcı değildir ve burada bu büyüklükte bir alışveriş merkezi önerisi de planlama ilkeleri kapsamında geçerli gerekçelerden yoksundur. Özetle, 1/1000 ölçekli uygulama imar planı da üst ölçekli 1/ plan değişikliği ile 1/5000 ölçekli nazım imar planında saptanan sakıncaları barındırmaktadır. 11

14 Şekil 5: Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından gün ve 499 sayılı kararla onanan dava konusu 1/1000 ölçekli uygulama imar planı. 4. Kentsel Dönüşüm ve Gelişme Alanına ilişkin değerlendirme Dava dosyasındaki bilgilerden anlaşıldığı üzere davaya konu plamn içerdiği bölge, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisinin gün ve 496 sayılı kararıyla "Temakent Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı" ilan edilmiştir. Bu işlem davamızın konusu olmamakla beraber, Bilirkişi Kurulumuz "yeni konut gelişme" alanı olan bölgenin kentsel dönüşüm yaklaşımıyla ele alınmasının, evrensel planlama ilke ve yaklaşımlarıyla çeliştiği gibi, 5393 sayılı Belediye Kanunumun kentsel dönüşüm ve 12

15 gelişim alanları ile ilgili 73. maddesine de aykırı olduğunu vurgulama gereği duymuştur. Kentsel dönüşüm yapılı bir kentsel çevreye 13

16 müdahale edilerek buranın değiştirilmesi ve dönüştürülmesi işlemidir: Ya işlev değiştirilerek, mevcut kentsel arazi kullanımından farklı bir işleve (arazi kullammına) dönüştürülmesi, ya aynı işlev (arazi kullanımı) korunarak kentsel yapının yeniden geliştirilmesi, ya da iyileştirilmesi işlemidir. Tüm dünyadaki deneyimler ve ilgili literatür kapsamında, kentsel dönüşüm olgusunun sadece yapılı alana ve eskimiş kent parçalarına müdahale türü olduğu açıkça bilinmektedir. Dava konusunda ise, boş ve gelişme olmamış bir alanda yeni konut gelişimi öngörülmekte olup, yeni gelişme alanlarına ilişkin olarak 3194 sayılı İmar Kanunu ile Plan Yapım Yönetmeliği ve 18. madde Yönetmeliği zaten yeterli yasal uygulama araçlarıdır. İlgili meclis kararında belirtildiği gibi Tema Parkının geliştirilmesi sürecinde parkın farklı belediye sınırlarında kalmasından kaynaklanan uygulama sorunlarının çözümü ise, kentsel dönüşüm için gerekçe olamaz sayılı yasanın ilgili 73. maddesinde verilen tanımlar kapsamında da, bu gerekçe öne sürülerek kentsel dönüşüm ve gelişim alam ilan edilmesinin söz konusu olamayacağı anlaşılmaktadır. Bu yasa maddesindeki "kentin eskiyen kısımları" ifadesi önemlidir; ve "konut alanları, sanayi ve ticaret alanları, teknoloji parkları ve sosyal donatılar oluşturmak" süreçlerinin de eski kent dokusunun dönüştürülmesi ve yeniden geliştirilmesi kapsamında anlaşılması gerekir. Bir başka deyişle, bu yasa maddesindeki "gelişim alanı" konusu boş ve yeni gelişme alanlarındaki yeni kentsel gelişime işaret etmemektedir. Buradaki gelişim olgusu, eskiyen kent dokusunda kentsel dönüşüm yapılması ve bu alanların yeniden geliştirilerek konut alanları, sanayi ve ticaret alanları, teknoloji parkları ve sosyal donatı alanları olarak yeniden geliştirilmesi şeklinde yorumlanmalıdır. Eğer bu yasa maddesi, yeni gelişme alanları için uygulanabilecek bir düzenleme olsaydı, her yeni gelişme alam kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilir, bu işlem sonucunda tüm ölçeklerde plan yetkisi büyükşehir belediyelerine geçtiği için, büyükşehirlerde yer alan yeni konut gelişme alanlarına yönelik olarak ilçe belediyelerinin hiçbir plan yapma yetkisi kalmazdı. Bu ise mevcut imar mevzuatımızla çelişen bir durum olacaktır. Anılan yasa maddesinin, mevcut imar mevzuatında tanımlanan plan yapma yöntem ve yaklaşımları yerine geçmesi söz konusu olasnaz. B» yasa maddesi, eskiyen ve dönüştürülmesi (ve yeniden geliştirilmesi) gereken kent parçalarına yönelik olarak, alışılagelmiş imar plam uygulamasından farklı olan bir yaklaşım içinde alanın projelendirilmesine olanak tanımaktadır. Mevcut yapılı çevrenin değiştirilmesi ve dönüştürülmesi imar plam yaklaşımı ile çözülmesi güç bir süreç olduğu için bu yönde yaklaşımlar ve yasal çerçeve geliştirilmiştir. Dolayısıyla, bu yasa maddesinin yeni gelişme alamnda veya herhangi bir imar planı yaklaşımında araç olarak kullanılması, ilgili yasa maddesindeki tanımlara aykırı olacaktır. Ankara'da olduğu gibi ülkemizdeki bazı diğer büyükşehir belediyelerinde de dönüşüm yaklaşımının boş ve geliştirilmesi düşünülen alanlara uygulandığı görülmekte ve dolayısıyla kavramın hatalı kullanıldığı anlaşılmakta olup, Bilirkişi Kurulumuz, bu davanın konusu olmasa da bu yaklaşımın hatalı olduğu saptamasının önemle vurgulanması gerektiği görüşündedir. SONUÇ Bflîıkişi Kurulumuz, yukandaki incelemelerin ışığında, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin gün ve 499 sayılı kararıyla onanan 1/1000 ölçekli nazım imar planının şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırılıklar taşıdığı; planın dayanağı olan 1/ ölçekli plan değişikliği ile 1/5000 ölçekli nazım imar planına ilişkin olarak saptanan tüm sakıncaların dava konusu 1/1000 ölçekli uygulama imar planında da bulunduğu; bu planın Danıştay 6. Dairesinin bu alandaki planlamaya ilişkin gün ve E:2005/875 sayılı 14

17 kararına aykırılık taşıdığı; ayrıca belediye meclisinin aynı gün ve oturumunda onanan ve Ankara kentinin kapsamlı üst ölçek çerçeve plam konumundaki 1/25000 ölçekli 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planımn kentin bu kısmına ilişkin plan kararlarına aykırılıklar banndrrdığı sonuçlarına varmıştır. 15

18 T.C. ANKARA 16. İDARE MAHKEMESİ DAVACI VEKİLİ : ÇAĞDAŞ BAŞKENT ANKARA DERNEĞİ : AV. MUZAFFER YILMAZ İran Cad. No:21 Karam İş Merkezi C ESAS NO : 2007/2282 KARAR NO : 2008/1149 DAVALILAR VEKİLİ VEKİLİ Blok 6. Kat Kavaklıdere/Ankara : 1- ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI : AV. ÖZLEM ALTUNSABAN - Aynı Adreste 2- TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI Ankara : AV. GÜLTEN HALİS - Aynı Adreste DAVANIN OZETI : Ankara Yenimahalle ilçesi, Aşağıyurtçu ve Ballıkuyumcu Mahallelerinde mülkiyeti TOKI, Hazine ve şahıs parsellerini kapsayan alanda 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğine ilişkin tarih ve 499 sayılı Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararının, davalı belediye tarafından ilçe belediyesinin yetkileri hiçe sayılarak 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği kararının alındığı? dava''konusu karar ile yapı ve nüfus yoğunluğunun arttırıldığı, ancak getirilen nüfusun ihtiyacı olan fiziki ve teknik koşullar ile altyapı ihtiyacının oluşturulmadığı, kamu yararı ve hizmet gerekleri dışında haksız kazanç ve rant elde etme amacına yönelik olarak hiçbir bilimsel ve teknik inceleme ve araştırma yapılmaksızın alınmış dava konusu kararın 3194 sayılı İmar Kanunu'na ve ilgili Yönetmeliklere aykırı olduğu ileri sürülerek iptali istenilmektedir. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI SAVUNMASININ ÖZETİ: Usûl yönünden, davanın ehliyet yönünden reddi gerektiği, esas yönünden ise; planlama alanının Ankara Valiliği'nin tarih ve 413 sayılı "olur"u ile Toplu Konut Alanı olarak ilan edildiği, bu kapsamda Ankara Büyükşehir Belediyesi ile Toplu Konut İdaresi tarafından planlama çalışmalarının birlikte yürütüldüğü, planlama alanına ilişkin yeterli donatı alanı oluşturulmadığı iddiasının asılsız olduğu, dava konusu işlemin usule ve mevcut mevzuata uygun olduğu ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır. TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI SAVUNMASININ ÖZETİ: Usûl yönünden, davanın ehliyet yönünden reddi gerektiği, esas yönünden ise; 2985 sayılı Kanunun 4. maddesi uyarınca anılan maddede belirtilen alanlarda her tür ve ölçekteki imar planlarını yapmaya, yaptırmaya ve tadil etmeye yetkilerinin bulunduğu, Ankara İli, Yenimahalle İlçesi, Aşağıyurtçu-Ballıkuyumcu Mahallesinde bulunan idareleri mülkiyetindeki alanları da kapsayan alanın Toplu Konut Alanı ilan edilerek Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na onaylanmak üzere gönderilen dava konusu planın tarih ve 499 sayılı kararla onandığı, imar planlarının mevzuata uygun hazırlanması ve kesinleşmesi hususunda gerekli iş ve işlemlerin yasa ve ilgili mevzuata uygun olarak yerine getirildiği ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmaktadır. 1

19 T.C. ANKARA 16. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2007/2282 KARAR NO : 2008/1149 TÜRK MİLLETİ ADINA Karar veren Ankara 16. İdare Mahkemesi'nce davalı idarelerin usuli itirazı yerinde görülmeyerek işin gereği görüşüldü: Dava; Ankara Yenimahalle İlçesi, Aşağıyurtçu ve Ballıkuyumcu Mahallelerinde mülkiyeti TOKİ, Hazine ve şahıs parsellerini kapsayan alanda 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğine ilişkin tarih ve 499 sayılı Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi kararının iptali istemiyle açılmıştır sayılı İmar Kanunu'nun "Tanımlar" başlıklı 5 nci maddesinde "Uygulama imar Planı; tasdikli halihazır haritalar üzerine varsa kadastral durumu işlenmiş olarak nazım imar planı esaslarına göre çizilen ve çeşitli bölgelerin yapı adalarını, bunların yoğunluk ve düzenini, yolları ve uygulama için gerekli imar uygulama programlarına esas olacak uygulama etaplarını ve diğer bilgileri ayrıntıları ile gösteren plandır. " hükmü bulunmaktadır sayılı Toplu Konut Kanunu'nun 4. maddesinin 1. fıkrasında "Başkanlık, gecekondu dönüşüm projesi uygulayacağı alanlarda veya mülkiyeti kendisine ait arsa ve arazilerde veya valiliklerce toplu konut iskan sahası olarak belirlenen alanlarda çevre ve imar bütünlüğünü bozmayacak şekilde her tür ve ölçekteki planlar ile imar planlarını yapmaya, yaptırmaya ve tadil etmeye yetkilidir. Bu planlar; büyükşehir belediye sınırları içerisinde kalan alanlar için büyükşehir belediye meclisi tarafından, il ve ilçe belediye sınırları ile mücavir alanları içerisinde kalan alanlar için ilgili belediye meclisleri tarafından, beldelerde ve diğer yerlerde ilgili valilik tarafından, planların belediyelere veya valiliğe intikal ettiği tarihten itibaren üç ay içerisinde aynen veya değiştirilerek onaylanır. Belediyeler ve valilik tarafından üç ay içerisinde onaylanmayan planlar Başkanlık tarafından re'sen onaylanır. Belediyeler, valilik veya Başkanlık tarafından onaylanan bu planlar; askı, ilan ve itiraza dair kararlar da dahil olmak üzere 3194 sayılı İmar Kanunu hükümlerine göre belediyeler ve ilgili kamu kurumları tarafından yapılacak tüm işlemler Başkanlık tarafından re'sen yapılmak suretiyle yürürlüğe konur" düzenlemesi mevcuttur. Dava dosyasının incelenmesinden; davanın, Ankara Yenimahalle İlçesi, Aşağıyurtçu ve Ballıkuyumcu Mahallelerinde mülkiyeti TOKI, Hazine ve şahıs parsellerini kapsayan alanda 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğine ilişkin tarih ve 499 sayılı Ankara Büyükşehir Belediye Meclis Kararının iptali istemiyle açıldığı, 1/1000 ölçekli imar planı değişikliğine ilişkin dava konusu kararın şehircilik ilkeleri, planlama esasları ile kamu yararına uygun olup olmadığının saptanabilmesi amacıyla Mahkememizin tarih ve E:2007/2282 sayılı ara kararı ile bilirkişi incelemesi yaptırılmasına karar verildiği, Ortadoğu Teknik Üniversitesi Öğretim Üyelerinden oluşan bilirkişi heyetince düzenlenen raporda özetle; 1/ ölçekli plan revizyonuna ilişkin görüşler kısmında; 1/50000 ölçekli Güneybatı Ankara Metropoliten İmar Planının tarihinde Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nca onaylandığı, söz konusu imar planının iptali istemi ile Danıştay 6. Dairesinde açılan davada tarih ve E:2005/875 sayılı kararla yürütmenin durdurulması kararı verildiği, anılan 1/50000 ölçekli planın Danıştay 6. Dairesi tarafından yürütmesinin durdurulmasına rağmen geçersiz olan bu plan üzerinden tarihinde revizyon işlemi yapılmasının sorunlu bir plan sürecini işaret ettiği, dava konusu plan ile aynı oturumda onanan ve mevcut durumda Ankara kentinin kapsamlı üst ölçekli planı konumundaki 1/25000 ölçekli 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planının yasal anlamda bir parçası olan plan raporunda, 1/50000 ölçekli Güneybatı Ankara Metropoliten imar Planının Bayındırlık ESAS NO : 2007/2282 KARAR NO : 2008/1149

20 T.C. ANKARA 16. İDARE MAHKEMESİ ve Iskan Bakanlığı'nca tarihinde onamasının yapıldığı ve bahsi geçen planın Danıştay 6. Dairesinin tarih ve E:2005/875 sayılı kararı ile parçacı olduğu ve abartılı bir alanı yerleşime açtığı gerekçesiyle yürütmesinin durdurulduğunun belirtildiği, şu anda geçerli olan 1/25000 ölçekli Başkent Ankara Nazım İmar Planının plan raporunda ilk l/50000_ölçekli plan ile kejıtselyayılrnanınjiesteklejıdiği belirtilmekte ve Danıştay ildairesi tarafından da burada aşırı büyüklükte alanın konuta açıldığı vurgulanmakta iken, dava konusu plan ile ilk plandan daha fazla alanın gelişmeye açılmasının doğru olmadığı, önceki imar planınmda yoğunluk 60 kişi/ha iken bazı alanlarda 130 kişi/ha, bazı alanlarda da 100 kişi/ha olarak öngörüldüğü, dolayısı ile yoğunlukların arttırıldığı, önceki planda ağaçlandırılacak alan olarak ayrılan yerlerin aynı yoğunlukla konut gelişimine açıldığı, şehircilik ilkeleri ve planlama yaklaşımları açısından da, kentin gelişme koridoru olsa bile kent çeperinde yer alan bu alanın kentin merkezi bir alanıymış gibi yüksek yoğunluklarla ve boşluksuz bir yapı içinde geliştirilmesinin tutarlı ve doğru bir planlama yaklaşımı olarak değerlendirilemeyeceği, 1/5000 ölçekli nazım imar planına ilişkin değerlendirme kısmında; 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planının aynı oturumda onanan ve aynı alana ilişkin 1/ ölçekli planla uyumlu olmadığı, Ankara kentinin, üst ölçekli ve kapsamlı nazım imar planı olan 1/25000 ölçekli 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı'nda öngörülen açık alan-yapılı alan dengesinin alt ölçekli planda korunmadığı, Tema Park dışında toplu konut alanları arasında süreklilik oluşturan yeşil alan koridorlarının oluşturulmadığı, bazı alanlarda yeşil bantlar öngörülmüş olsa da bunların üst ölçekli (1/25.000) planın öngördüğü açık alan sistemine oranla oldukça sınırlı olduğu, kent girişi temalı yeşil alan önerisinin de alt ölçekte küçültüldüğü, yolun kuzeyinde son derece sınırlı bir alan bırakıldığı, 1/5000 lik planda orta yoğunluklu konut alanlarında yoğunluğun 120 kişi/ha, yüksek yoğunluklu konut alanlarında yoğunluğun 150 kişi/ha olarak öngörüldüğü, oysa ki 1/ ölçekli plan değişikliğinde bu bölgeye ilişkin orta yoğunluklu alanlarda yoğunluğun 100 kişi/ha, yüksek yoğunluklu alanlarda 130 kişi/ha olarak öngörüldüğü, üst ölçekli planda kesin biçimde verilmiş bir yoğunluk kararının alt ölçekte arttırılmasının söz konusu olamayacağı, ulaşım önerileri açısından da 1/5000 ölçekli nazım imar planının sorunlar barındırdığı, otoyol ve hızyolu kapasitesindeki bir yolun (Eskişehir Yolu) konut alanlarında toplayıcı yol işlevi ile önerilmesinin trafik planlama ilkelerine aykırı olduğu, 1/1000 ölçekli uygulama imar planına ilişkin değerlendirme kısmında; bölgede Tema Parkın önemli bir açık alan olduğu, ancak 1/ ölçekli 2023 Başkent Ankara Nazım İmar Planı'nm öngörüsü olan süreklilik teşkil eden yeşil alan koridorlarının oluşturulamadığı, önerilen yeşil bantların oldukça sınırlı olduğu, 1/ ölçekli planda öngörülen mekansal kurgunun (boşluklu yapı, sürekliliği olan yeşil koridorlar) 1/1000 ölçekli planda bulunmadığı, dava konusu planın, kentin dışında oluşturulan büyük alan kaplayan ve kentin bu kısmında olması beklenecek yoğunlukların üzerinde bir yoğunlukla, boşluksuz bir yapı içinde konut gelişme öngörülerini gösterdiği, 1/5000 ölçekli plandaki 1/ ölçekli plan ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığınca onaylanan tarihli 1/ ölçekli Güneybatı Ankara Metropoliten İmar Planının da üzerinde yoğunluk ve alan büyüklükleriyle konut gelişmesi önerilmesi durumunun dava konusu 1/1000 ölçekli plan için de aynı şekilde geçerli olduğu, 1/5000 ölçekli planda ayrılan büyük ticaret alanının, 1/1000 ölçekli uygulama imar planında alışveriş merkezi olarak tanımlandığı, oldukça abartılı bir büyüklüğe sahip bu alışveriş merkezi önerisinin gerekçesinin anlaşılamadığı ve doğru bir planlama yaklaşımı olarak değerlendirilmediği, dava konusu planın üst ölçekli 1/ plan değişikliği ile 1/5000 ölçekli nazım imar ESAS NO : 2007/2282 KARAR NO =2008/1149 planında saptanan sakıncaları barındırdığı açıklamasına yer verilmiş olup, söz konusu bilirkişi raporu hükme esas alınacak nitelikte görülmüş, davalı idarelerce yapılan itirazlar raporu kusurlandıracak nitelikte görülmemiştir.

21 T.C. ANKARA 16. İDARE MAHKEMESİ Bu durumda; anılan bilirkişi raporu ile dosyada bulunan bilgi ve belgelerin birlikte - değerlendirilmesinden, dava konusu 1/1000 -ölçekli uygulama imar planının şehircilik ve planlama ilkelerine uygun olmadığı, ulaşım ve trafik planlama ilkeleri çerçevesinde sakıncalı yaklaşımlar getirdiği, ve Ankara Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisindeki alanın tümü için hazırlanan 1/25000 ölçekli 2023 Başkent Ankara İmar Planı kararlarına aykırılıklar taşıdığının belirlenmesi karşısında dava konusu işlemde hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Ote yandan; planlar arasındaki hiyerarşik bağlantı gözönüne alındığında, dava konusu planın dayanağını teşkil eden 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğine ilişkin Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi'nin tarih ve 498 sayılı kararının iptali istemiyle açılan davada Mahkememizin tarih ve E:2007/2283, K:2008/1148 sayılı karan ile anılan Meclis kararının iptaline karar verildiğinden, bu plana dayalı olarak yapılan dava konusu 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğine ilişkin tarih ve 499 sayılı Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi' kararında bu yönü ile de hukuka uyarlık bulunmamaktadır. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 1.560,02 YTL yargılama gideri ile 350,00 YTL avukatlık ücretinin davalı idarelerden alınarak davacıya verilmesine, artan posta ücreti ile bilirkişi ücreti avansından artan miktarın ve tekemmül eden dosyada hakkında hüküm verilmeyen yürütmenin durdurulmasına ilişkin 21,40 harç tutarının isteği halinde davacıya iadesine, kararın tebliğinden itibaren 30 gün içerisinde Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere 13/10/2008 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. Başkan ALİ RIZA YEGENOĞLU Uye EKREM MUSAOĞLU Uye DENİZ KÖSE YARGILAMA GİDERLERİ Başvurma Harcı: Karar Harcı : Vekalet Harcı : Keşif ve Bilirkişi Ücreti Posta Gideri : TOPLAM 13,10 YTL 13,10 YTL 2,20 YTL 1457,42 YTL 74,20 YTL 1560,02 YTL

Karar NO: KARAR-

Karar NO: KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 497 16.02.2007 KARAR- Yenimahalle İlçesi Aşağı Yurtçu ve Ballıkkuyumcu mahallelerinde mülkiyetinin TOKİ, Hazine ve Şahıs parsellerini kapsayan

Detaylı

- KARAR- -Yapı yaklaşma mesafelerinin doğu, batı, kuzey ve güney cephelerinden 5'er m. bırakılmış,

- KARAR- -Yapı yaklaşma mesafelerinin doğu, batı, kuzey ve güney cephelerinden 5'er m. bırakılmış, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 508 16.02.2007 - KARAR- Yenimahalle İlçesi 13654 ada 1 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğinin tadilen onayına ilişkin İmar ve Bayındırlık

Detaylı

DANIŞTAY SAYIN BAŞKANLIĞI NA SUNULMAK ÜZERE İSTANBUL ( ). İDARE MAHKEMESİ SAYIN BAŞKANLIĞI NA

DANIŞTAY SAYIN BAŞKANLIĞI NA SUNULMAK ÜZERE İSTANBUL ( ). İDARE MAHKEMESİ SAYIN BAŞKANLIĞI NA Öncelikle yürütmenin durdurulması istemlidir. DANIŞTAY SAYIN BAŞKANLIĞI NA SUNULMAK ÜZERE İSTANBUL ( ). İDARE MAHKEMESİ SAYIN BAŞKANLIĞI NA DAVACI : TMMOB ŞEHİR PLANCILARI ODASI Darphane Emirhan Caddesi

Detaylı

- KARAR- Belediye Hizmet Alam kullanımı içerisinde konut alanı kullanımının yer..almasının, nüfus Yoğunluğu getireceği,

- KARAR- Belediye Hizmet Alam kullanımı içerisinde konut alanı kullanımının yer..almasının, nüfus Yoğunluğu getireceği, T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:2483 - KARAR- Mamak İlçesi 37204 ada 11 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğine ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonunun 28.09.2006

Detaylı

Karar N0: KARAR

Karar N0: KARAR T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ,. Karar N0:944 12.04.2006 KARAR Yukanyurtçu Köyü Tp.369, 370, 371, 372, 355, 356 nolu parseller ile Aşağıyurtçu Köyü Tp.148, 149, 150, 151, 152, 153,

Detaylı

Temyiz Eden (Davalı) : Antalya İl Özel İdaresi

Temyiz Eden (Davalı) : Antalya İl Özel İdaresi İdari Dava Daireleri Kararları Bu durumda, İdare Mahkemesince, uyuşmazlığa konu kentsel dönüşüm alanına yönelik olarak proje hazırlanıp hazırlanmadığı, plan değişikliği yapılıp yapılmadığı araştırıldıktan

Detaylı

Karar NO: KARAR-

Karar NO: KARAR- ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 2952 27.11.2007 KARAR- Çankaya Çetin Emeç Bulvarı-Öveçler 4. Cadde kavşağı 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliğinin onayına ilişkin İmar ve

Detaylı

Karar NO: 492 15.02.2008 KARAR-

Karar NO: 492 15.02.2008 KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 492 15.02.2008 KARAR- Gölbaşı İlçesi Karagedik Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje alanı sınır ilavesi ile 1/25.000 ölçekli nazım imar planı plan

Detaylı

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ. Karar N0:292 12.02.2007 KARAR

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ. Karar N0:292 12.02.2007 KARAR ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:292 12.02.2007 KARAR 30000 metre kareyi geçen yeşil alanların rekreasyon alanlarının, kapalı ve açık spor alanlarının, oyun alanlarının, kooperatifler

Detaylı

Karar NO: 3010 29.11.2007 - KARAR-

Karar NO: 3010 29.11.2007 - KARAR- ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 3010 29.11.2007 - KARAR- Yenimahalle İlçesi 42916 ada 1 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğinin onayına ilişkin İmar ve Bayındırlık

Detaylı

9.8. Şişli, Ayazağa, Maslak 1453

9.8. Şişli, Ayazağa, Maslak 1453 9.8. Şişli, Ayazağa, Maslak 1453 Şişli İlçesi Ayazağa Gecekondu Önleme Bölgesi ne ait 11.08.2010 onanlı 1/5000 ölçekli Nâzım İmar Planı ile 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planlarının şehircilik ilkelerine

Detaylı

Karar N0:542 18.02.2005 - KARAR-

Karar N0:542 18.02.2005 - KARAR- T.C. ANKARA BÛYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:542 18.02.2005 - KARAR- Eskişehir Yolu Kentsel Dönüşüm Proje ve Gelişim alanında 1/5000 ölçekli sınır teklifinin onayına ilişkin İmar ve Bayındırlık

Detaylı

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ. Karar NO: KARAR-

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ. Karar NO: KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 1376 18.05.2007 - KARAR- Sincan İlçesi Yeniçimşit 100094 ada 1 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişimiğinin onayına ilişkin İmar

Detaylı

Karar N0:2035 18.08.2006 KARAR-

Karar N0:2035 18.08.2006 KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:2035 18.08.2006 KARAR- Çankaya İlçesi 15608 ada 1 nolu parselde 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliğinin onayına ilişkin İmar ve Bayındırlık

Detaylı

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 10.15.1. Ek: Dava Dilekçesi İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Sayın Başkanlığına İstanbul 10. İdare Mahkemesi 2008/1058 Esas 27.06.2008 Yürütmenin durdurulması istemlidir İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI:

Detaylı

Ek 2: Dava Dilekçesi. İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi. Sayın Başkanlığına. İstanbul 2. İdare Mahkemesi 2008/1445 E

Ek 2: Dava Dilekçesi. İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi. Sayın Başkanlığına. İstanbul 2. İdare Mahkemesi 2008/1445 E 10.2.3.2. Ek 2: Dava Dilekçesi İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Sayın Başkanlığına İstanbul 2. İdare Mahkemesi 2008/1445 E. 29.08.2008 Yürütmenin durdurulması istemlidir. İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI:

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Ek 1 Nolu Protokol

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Ek 1 Nolu Protokol T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2011/8665 Karar No : 2013/9005 Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Ek 1 Nolu Protokol Özeti : İmar planında küçük sanayi

Detaylı

BAŞBAKANLIK TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL UYGULAMA DAİRE BAŞKANLIĞI NA

BAŞBAKANLIK TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL UYGULAMA DAİRE BAŞKANLIĞI NA Tarih: 06.10.2008 Sayı: 2008 / 0770 BAŞBAKANLIK TOPLU KONUT İDARESİ BAŞKANLIĞI İSTANBUL UYGULAMA DAİRE BAŞKANLIĞI NA Konu: Küçükçekmece İlçesi, İkitelli Tepeüstü Mevkii, 2453, 2769, 2858, 2859, 2860, 2881,

Detaylı

TÜRK MİLLETİ ADINA. T.C. D A N I Ş T A Y ALTINCI DAİRE EsasNo : 2012/915 Karar No : 2013/8099. Temyiz Eden (Davacı) Vekili. Karşı Taraf (Davalı)

TÜRK MİLLETİ ADINA. T.C. D A N I Ş T A Y ALTINCI DAİRE EsasNo : 2012/915 Karar No : 2013/8099. Temyiz Eden (Davacı) Vekili. Karşı Taraf (Davalı) Temyiz Eden (Davacı) Vekili Karşı Taraf (Davalı) Vekili Vekili İstemin Özeti: İzmir 1. İdare Mahkemesince verilen 12/10/2011 tarihli, E:2011/1436, K:2011/1383 sayılı kararın, usul ve hukuka aykırı olduğu

Detaylı

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI 7.DÖNEM 4.TOPLANTI YILI MART AYI TOPLANTILARININ 2.BİRLEŞİMİNE AİT M E C L İ S K A R A R I D I R

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI 7.DÖNEM 4.TOPLANTI YILI MART AYI TOPLANTILARININ 2.BİRLEŞİMİNE AİT M E C L İ S K A R A R I D I R KARARIN ÖZÜ: Kartal, Çavuşoğlu, 2370 Ada 788 Parsel Ve Bir Kısım Tescil Dışı Alana İlişkin 12.05.2017 onanlı Uygulama İmar Planı 5608,80 Plan İşlem Numaralı 1/1000 Uygulama İmar Planı Değişikliği İtirazı.

Detaylı

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Kamulaştırma, Mülkiyet Hakkının Korunması, Ek Protokol - 1

Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Kamulaştırma, Mülkiyet Hakkının Korunması, Ek Protokol - 1 T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2012/3492 Karar No : 2013/5107 Anahtar Kelimeler : Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, Kamulaştırma, Mülkiyet Hakkının Korunması, Ek Protokol - 1 Özeti : Kentsel dönüşüm ve

Detaylı

Danıştay Başkanlığı na İletilmek Üzere. İstanbul İdari Mahkemesi Başkanlığı na;

Danıştay Başkanlığı na İletilmek Üzere. İstanbul İdari Mahkemesi Başkanlığı na; Danıştay Başkanlığı na İletilmek Üzere İstanbul İdari Mahkemesi Başkanlığı na; Yürütmenin Durdurulması Taleplidir. Davacı: TMMOB Şehir Plancıları Odası Adres: Emirhan Caddesi Bayındır Çıkmazı Sokak No:1/1

Detaylı

DİYARBAKIR İLİ, KAYAPINAR İLÇESİ, ÜÇKUYULAR GECEKONDU ÖNLEME BÖLGESİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU

DİYARBAKIR İLİ, KAYAPINAR İLÇESİ, ÜÇKUYULAR GECEKONDU ÖNLEME BÖLGESİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU DİYARBAKIR İLİ, KAYAPINAR İLÇESİ, ÜÇKUYULAR GECEKONDU ÖNLEME BÖLGESİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI ŞUBAT 2016 A) PLANLAMA ALANI KONUMU Planlama alanı; Diyarbakır İli, Kayapınar İlçesi, Üçkuyu Mahallesinde;

Detaylı

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent 10.2.3.4. Ek 4: Dava Dilekçesi İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Sayın Başkanlığına 20.10.2008 Yürütmenin durdurulması istemlidir. İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent

Detaylı

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 10.19.1. Ek: Dava Dilekçesi İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Sayın Başkanlığına 24.10.2008 Yürütmenin durdurulması istemlidir. İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Detaylı

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA

T.C. ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü BAŞKANLIK MAKAMINA ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Planlama Şube Müdürlüğü V f v EXP020i6 ANTALYA Sayı : 90852262-301.03-3 0 L * 0 Konu: Kepez 1839 ada 3 parsel UİP. Q2L/10/2015

Detaylı

Karar N0: KARAR-

Karar N0: KARAR- ANKARA BUYUKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:1188 14.05.2007 KARAR- Yıpranan tarihi ve kültürel taşınmaz varlıklara ilişkin Üye Ayhan YILMAZ ve arkadaşlarının birlikte verdikleri önerge Büyükşehir

Detaylı

- KARAR- Konuya ilişkin olarak ilgi dilekçeler ekinde sunulan 1/5000 ölçekli Nazım imar Planı değişikliği önerisi ile,

- KARAR- Konuya ilişkin olarak ilgi dilekçeler ekinde sunulan 1/5000 ölçekli Nazım imar Planı değişikliği önerisi ile, ANKARA BÜYÜKŞEHÎR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 1383 18.05.2007 - KARAR- Çankaya İlçesi Beytepe 28089, 28090 ve 28091 adalarda 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliğinin onayına ilişkin İmar

Detaylı

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI 7.DÖNEM 4.TOPLANTI YILI TEMMUZ AYI TOPLANTILARININ 3.BİRLEŞİMİNE AİT M E C L İ S K A R A R I D I R

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI 7.DÖNEM 4.TOPLANTI YILI TEMMUZ AYI TOPLANTILARININ 3.BİRLEŞİMİNE AİT M E C L İ S K A R A R I D I R KARARIN ÖZÜ: Kartal E-5 Kuzeyi Uygulama İmar Planında Yapı Yasağı Getirilecek Alan Lejandında Kalan Alanlara Yönelik 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı değişikliği itirazları. TEKLİF: Plan ve Proje Müdürlüğü'nün

Detaylı

Karar N0:1373 18.05.2007 - KARAR-

Karar N0:1373 18.05.2007 - KARAR- ANKARA BÜYÜKŞEHÎR BELEDİYESİ T.C. Karar N0:1373 18.05.2007 - KARAR- Etimesgut İlçesi 46621 ada 1 ve 46622 ada 1 parsellerde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişmiğinin tadilen onayına ilişkin İmar ve

Detaylı

İlgi: Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul VI Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını

İlgi: Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul VI Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını 10.2.3. Ekler 10.2.3.1. Ek 1: İlgili Kurumlara Yazılan Yazı 23.07.2008 / 28.06.12773 Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul IV Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü ne, İlgi:

Detaylı

Karar N0:2627 11.10.2005

Karar N0:2627 11.10.2005 T.C. ANKARA BÛYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:2627 11.10.2005 Keçiören İlçesi 31368 ada 6 sayılı parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişiklik teklifine ilişkin İmar ve Bayındırlık

Detaylı

Konu: Askıdaki Plana İtiraz Tarih:

Konu: Askıdaki Plana İtiraz Tarih: Konu: Askıdaki Plana İtiraz Tarih: 11.01.2016 Sayı: 16.16.0011 YILDIRIM BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK MÜDÜRLÜĞÜ NE BURSA Yıldırım İlçesi, Mevlana ve Ulus Mahalleleri sınırlarındaki yaklaşık 14 ha lık Riskli

Detaylı

T.C. 7 ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ^? İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı

T.C. 7 ANTALYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ^? İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Antalya Bûyükşehir Belediyesi Planlama Şube Müdürlüğü Sayı; 90852262-301.03-E.599 Tarih; 28.02.201719:57 Dosya Numarası: 2017-41477 T.C. 7 BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ^? İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı

Detaylı

T.C. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S Sayı: 67597785-050.01.04-167 09.07.2013 Özü: Nazım imar planı K A R A R

T.C. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S Sayı: 67597785-050.01.04-167 09.07.2013 Özü: Nazım imar planı K A R A R T.C. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S Sayı: 67597785-050.01.04-167 09.07.2013 Özü: Nazım imar planı K A R A R Büyükşehir Belediye Meclisinin 09.07.2013 tarihli oturumunda okunan, Başkanlığın 09.07.2013

Detaylı

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ 14.03.200 8 - KARAR-

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ 14.03.200 8 - KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar 788 NO: 14.03.200 8 - KARAR- Yenimahalle İlçesi Ballıkuyumcu Kent Girişi Kapısı proje alanının Kentsel Dönüşüm ve Gelişim proje alan sınır ilanına

Detaylı

Karar N0:296 12.02.2007 - KARAR-

Karar N0:296 12.02.2007 - KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:296 12.02.2007 - KARAR- 5216 Sayılı Kanunun 7.maddesinin bu fıkrasının (g) bendinde belirtilen alanlar ile Büyükşehir Belediyesinin işletmekte

Detaylı

Top Tarihi Karar No Konusu : : :

Top Tarihi Karar No Konusu : : : 79 Melikgazi Belediyesinin, Yıldırım Beyazıt ve Melikgazi Mahallelerinde 1/1000 ölçekli uygulama imar planında konut alanı olarak planlı alanda 1/5000 ölçekli revizyon nazım imar plan tadilatı yapılması

Detaylı

Karar N0: KARAR-

Karar N0: KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:660 15.03.2005 -KARAR- Yenimahalle İlçesi 9958 ada 4 sayılı parselde 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliği yapılmasına ilişkin İmar ve Bayındırlık

Detaylı

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI 7.DÖNEM 4.TOPLANTI YILI TEMMUZ AYI TOPLANTILARININ 3.BİRLEŞİMİNE AİT M E C L İ S K A R A R I D I R

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI 7.DÖNEM 4.TOPLANTI YILI TEMMUZ AYI TOPLANTILARININ 3.BİRLEŞİMİNE AİT M E C L İ S K A R A R I D I R KARARIN ÖZÜ: Uygulama İmar Planı 5609,20 PİN Numaralı 1/1000 ölçekli Kartal E-5 Kuzeyi Uygulama İmar Planı plan notu değişikliği itirazı. TEKLİF: Plan ve Proje Müdürlüğü'nün 28.06.2017 tarih, 2017/20063

Detaylı

KARAR. Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alam olarak ilan edilmesi istenen bölgenin;

KARAR. Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alam olarak ilan edilmesi istenen bölgenin; T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 1438 16.06.2006 KARAR Bala İlçesi Karaali, Beynam, Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanının sınır onayına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonunun

Detaylı

Karar NO: KARAR-

Karar NO: KARAR- - KARAR- Yenimahalle İlçesi Çayyolu 16820 ada 1 nolu parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğine ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonunun 21.04.2006 gün ve 270 sayılı raporu Büyükşehir Belediye

Detaylı

Top Tarihi Karar No Konusu : : : Bünyan Belediye Meclisinin tarih, 5 sayılı kararının incelenmesi talebi.

Top Tarihi Karar No Konusu : : : Bünyan Belediye Meclisinin tarih, 5 sayılı kararının incelenmesi talebi. 36 Bünyan Belediye Meclisinin 07.01.2019 tarih, 5 sayılı kararının incelenmesi talebi. Meclis gündeminin 1. maddesinde bulunan, Bünyan Belediye Meclisinin 07.01.2019 tarih, 5 sayılı kararının incelenmesi

Detaylı

9.2.2. Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Konut Projesi (Ataşehir)

9.2.2. Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Konut Projesi (Ataşehir) 9.2.2. Adalet Teşkilatını Güçlendirme Vakfı Konut Projesi (Ataşehir) 14.02.2008 / 28.10.11210 Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirmesi Çekince Raporu Projenin

Detaylı

Karar NO: KARAR-

Karar NO: KARAR- ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 1021 11.04.2007 - KARAR- Keçiören İlçesi 5972 ada 5 ve 13 parsellerde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğine ilişkin İmar ve Bayındırlık

Detaylı

Bu yönde İmar Daire Başkanlığınca Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alam olması nedeniyle 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği hazırlandığı, ;

Bu yönde İmar Daire Başkanlığınca Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alam olması nedeniyle 1/1000 ölçekli imar planı değişikliği hazırlandığı, ; T.C. ' ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLÎSİ Karar N0:997 14.04.2006 Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi 3.Bölgeye ait 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Plan değişikliğinin onayına ilişkin

Detaylı

Karar NO: 1603 12.07.2006 KARAR-

Karar NO: 1603 12.07.2006 KARAR- T.C ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ = Karar NO: 1603 12.07.2006 KARAR- Çankaya İlçesi 15685 adanın kuzeyindeki park alanına ilişkin 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliği hakkındaki

Detaylı

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, 13322 ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/5.000 ÖLÇEKLİ İLAVE NAZIM İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU EKİM.2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ

Detaylı

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRESİ BAŞKANLIĞI PLANLAMA ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ ŞEHZADELER İLÇESİ, YUKARIÇOBANİSAMAHALLESİ, 3582 ADA, 3 PARSELE İLİŞKİN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI VE 1/1000 ÖLÇEKLİ UYGULAMA İMAR PLANI

Detaylı

- KARAR. 1/5000 ölçekli nazmı imar planı değişikliği önerisi üzerinde yapılan incelemede;

- KARAR. 1/5000 ölçekli nazmı imar planı değişikliği önerisi üzerinde yapılan incelemede; T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:2081 16.08.2007 - KARAR Yenimahalle İlçesi 18097 ada 2 parselde 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliğine ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonunun

Detaylı

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI

ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI ANTALYA İLİ, AKSU İLÇESİ, ATATÜRK MAHALLESİ, 13322 ADA 2 PARSELİN BİR KISMINI KAPSAYAN ALANDA HAZIRLANAN 1/1.000 ÖLÇEKLİ İLAVE UYGULAMA İMAR PLANI AÇIKLAMA RAPORU EKİM.2016 1 İçindekiler 1 PLANLAMA ALANININ

Detaylı

Karar N0: KARAR-

Karar N0: KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:1962 15.07.2005 - KARAR- Çankaya İlçesi 16378 ada doğusunda atıl durumda bulunan kapalı geçidin kitapçılar çarşısı olarak düzenlenmesine ilişkin

Detaylı

Karar NO: 3081 03.12.2005 KARAR

Karar NO: 3081 03.12.2005 KARAR T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ \ Karar NO: 3081 03.12.2005 KARAR Yenimahalle İlçesi 9958 ada 3 sayılı parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğinin onayına ilişkin İmar

Detaylı

Karar NO: 1537 11.06.2008 KARAR-

Karar NO: 1537 11.06.2008 KARAR- ANKARA BUYUKŞEHIR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 1537 11.06.2008 KARAR- Çankaya İlçesi 2893 ada 24 parselde 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliğine ilişki n İmar ve Bayındırlık Komisyonunun

Detaylı

SAVUNMANIN ÖZETİ : Tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur.

SAVUNMANIN ÖZETİ : Tesis edilen işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülerek davanın reddi gerektiği savunulmuştur. T.C. ANKARA 7. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2007/1198 KARAR NO : 2008/419 DAVACI :... VEKİLİ : Av. Zafer DİNÇ Mithatpaşa Cad. 34 F No:29 Kızılay -ANKARA DAVALI : SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI - ANKARA

Detaylı

T.C. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S K A R A R

T.C. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S K A R A R Sayı: M.01.1.ABB.0.10.01-050.01.04-264 12.12.2011 Özü: Geçici ve Mevsimlik İşçi Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.12.2011 tarihli oturumunda okunan, Başkanlığın 12.12.2011 tarih ve M.01.1.ABB.0.10.01-301.01-208

Detaylı

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI 7.DÖNEM 4.TOPLANTI YILI HAZİRAN AYI TOPLANTILARININ 3.BİRLEŞİMİNE AİT M E C L İ S K A R A R I D I R

T.C. KARTAL BELEDİYE BAŞKANLIĞI 7.DÖNEM 4.TOPLANTI YILI HAZİRAN AYI TOPLANTILARININ 3.BİRLEŞİMİNE AİT M E C L İ S K A R A R I D I R KARARIN ÖZÜ: Uygulama İmar Planı-5609,20 PİN Numaralı 1/1000 ölçekli Kartal E-5 Kuzeyi Uygulama İmar Planı Plan Notu Değişikliği itirazı. TEKLİF: Plan ve Proje Müdürlüğü'nün 05.06.2017 tarih, 2017/17206

Detaylı

Karar N0: KARAR-

Karar N0: KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:2787 19.11.2006 KARAR- Temelli Alagöz mevkii 92, 558, 132, 172 parsellerde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğine ilişkin İmar ve Bayındırlık

Detaylı

İSTANBUL VERGİ MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA GÖNDERİLMEK ÜZERE

İSTANBUL VERGİ MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA GÖNDERİLMEK ÜZERE YÜRÜTMENİN DURDURULMASI TALEPLİDİR İSTANBUL VERGİ MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA GÖNDERİLMEK ÜZERE ANKARA NÖBETÇİ VERGİ MAHKEMESİ BAŞKANLIĞI NA 23.02.2011/11832 DAVACI : Şehir Plancıları Odası (İstanbul Şubesi)

Detaylı

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen : TMMOB Şehir Plancıları Odası Vekili :

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen : TMMOB Şehir Plancıları Odası Vekili : T.C. D A N I Ş T A Y ALTINCI DAİRE Esas No : 2007/5262 Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını İsteyen : TMMOB Şehir Plancıları Odası Vekili : Davalı : Kültür ve Turizm Bakanlığı - ANKARA Davalı İdare Yanında

Detaylı

Nazım imar planı nedir?

Nazım imar planı nedir? INSAAT-IMAR-RUHSAT İmar planı nedir? Nüfusu 10.000 i aşan belediyeler ile nüfusu daha az olduğu halde il merkezi olan veya gelecekte imar işleri bakımından plana gereksinimi bulunduğu Bayındırlık ve İskan

Detaylı

Karar N0: KARAR-

Karar N0: KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:2215 12.09.2006 KARAR- _ Çankaya İlçesi Konya Yolu ile Çetin Emeç Bulvarının kesiştiği noktada Tanyeli köprülü kavşağı; 1/100.0 ölçekli uygulama

Detaylı

T.C. ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI. Dairesi: Yazı İşleri Müdürlüğü

T.C. ZEYTİNBURNU BELEDİYE BAŞKANLIĞI MECLİS KARARI. Dairesi: Yazı İşleri Müdürlüğü Karar No: 207/32 Evrak No: 7903 Özet: Kadro değişiklik cetveli. Dairesi: Yazı İşleri Müdürlüğü Konu: Kadro değişiklik cetveli "03/04/207 tarihli Meclis toplantısında komisyonumuza havale edilen Yazı İşleri

Detaylı

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ. Karar NO: 505 16.02.2007 - KARAR-

ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ. Karar NO: 505 16.02.2007 - KARAR- ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 505 16.02.2007 - KARAR- Keçiören İlçesi Atapark mahallesi 31630 ada 3 sayılı parsel hakkındaki 1/5000 ölçekli nazım imar plan değişikliğinin onayına

Detaylı

Top Tarihi Karar No Konusu : : :

Top Tarihi Karar No Konusu : : : 436 Kocasinan Belediyesinin, Ahievran Mahallesinde, ''Riskli Alan'' ilan edilen alanda imar plan değişikliği yapılması talebi hususunda hazırlanan İmar ve Bayındırlık Komisyon Raporunun görüşülmesi. Meclis

Detaylı

Top Tarihi Karar No Konusu : : :

Top Tarihi Karar No Konusu : : : 482 Talas Belediyesinin, Yenidoğan Mahallesi'nde 27 ada, 302, 289 ve 415 parsel numaralı taşınmazların bulunduğu alanda 1/5000 ölçekli nazım imar plan tadilatı yapılması talebi. Meclis gündeminin 1. maddesinde

Detaylı

Planlama Kademelenmesi II

Planlama Kademelenmesi II Planlama Kademelenmesi II İMAR PLANLAMA SÜRECİ İmar Planı Elde Etme Yolları İmar planları İmar Planlarının Yapımını Yüklenecek Müellif ve Müellif Kuruluşlarının Yeterlilik Yönetmeliği nde tanımlanan niteliklere

Detaylı

KARAR- -3194 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca emsal yeşil alan ayrılmadığı,

KARAR- -3194 sayılı kanunun 27. maddesi uyarınca emsal yeşil alan ayrılmadığı, T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 1213 12.05.2006 KARAR- Sincan İlçesi 1073 ada ile 1072 ada arasındaki park alanında 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğinin tadilen

Detaylı

T.C. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S K A R A R

T.C. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S K A R A R Sayı: M.01.1.ABB.0.10.01-050.01.04-141 10.09.2012 Özü: İsim verilmesi Büyükşehir Belediye Meclisinin 10.09.2012 tarihli oturumunda okunan, Başkanlığın 10.09.2012 tarih ve M.01.1.ABB.010.01-301.01-151 sayılı

Detaylı

T.C. ANKARA 17. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2011/963 KARAR NO : 2011/1582

T.C. ANKARA 17. İDARE MAHKEMESİ ESAS NO : 2011/963 KARAR NO : 2011/1582 DAVACI: IŞIL TELEVİZYON YAYINCILIK AŞ VEKİLİ: AV. HANDAN COŞGUN, 4 Cad. 694 Sok. No. 3 Kat 3 Yıldız-Çankaya/ DAVALI : RADYO VE TELEVİZYON ÜST KURULU/ VEKİLİ : AV. SİBEL SÖYLER (aynı adreste) DAVANIN ÖZETİ:

Detaylı

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI ŞEHİR PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ NE

İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI ŞEHİR PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ NE Tarih: 24.02.2011 Sayı: 2011/0244 İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ İMAR VE ŞEHİRCİLİK DAİRE BAŞKANLIĞI ŞEHİR PLANLAMA MÜDÜRLÜĞÜ NE Konu: 24.01.2011 tarihinde askıya çıkarılan EYÜP İlçesi, Rekreasyon Alanı

Detaylı

Karar N0:2634 11.10.2005 KARAR

Karar N0:2634 11.10.2005 KARAR T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:2634 11.10.2005 KARAR Çankaya İlçesi 2644 ada 7 sayılı parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişiklik teklifine ilişkin İmar ve Bayındırlık

Detaylı

ANKARA. günlü, E:2012/440, K:2013/412 sayılı kararının; usul ve yasaya uygun olmadığı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir.

ANKARA. günlü, E:2012/440, K:2013/412 sayılı kararının; usul ve yasaya uygun olmadığı ileri sürülerek bozulması istenilmektedir. Temyiz İsteminde Bulunan (Davacılar):... Vekili : Av.... Karşı Taraf (Davalı) : Çevre ve Şehircilik Bakanlığı - ANKARA Vekili Davalı Yanında Müdahil : Dr..., 1. Hukuk Müşaviri - Aynı Yerde :... Elektrik

Detaylı

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen: Türk Tabipleri Birliği. Vekili : Av. Mustafa Güler Strazburg Cad. 28/28 Slhhiye/ANKARA

Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen: Türk Tabipleri Birliği. Vekili : Av. Mustafa Güler Strazburg Cad. 28/28 Slhhiye/ANKARA Davacı ve Yürütmenin Durdurulmasını isteyen: Türk Tabipleri Birliği Vekili : Av. Mustafa Güler Strazburg Cad. 28/28 Slhhiye/ANKARA Davalı : Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı/ANKARA Davanın Özeti : 27.11.2010

Detaylı

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ 30.11.2006 - KARAR-

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ 30.11.2006 - KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ 30.11.2006 - KARAR- Yenimahalle İlçesi 41068 ada 1 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğinin onayına ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonunun

Detaylı

İMAR KOMİSYON RAPORU. Plan ve Proje Müdürlüğü'nün tarih sayılı yazısında ;

İMAR KOMİSYON RAPORU. Plan ve Proje Müdürlüğü'nün tarih sayılı yazısında ; İMAR KOMİSYON RAPORU Plan ve Proje Müdürlüğü'nün 23.09.2014 tarih 1014-6847 sayılı yazısında ; İLGİ:a) 04/11/2011 tarih ve 94 sayılı Çatalca Belediyesi Meclis Kararı. b) 06/12/2011 tarih 1535-9496 sayılı

Detaylı

PLAN AÇIKLAMA RAPORU

PLAN AÇIKLAMA RAPORU BALIKESİR İLİ, EDREMİT İLÇESİ, KIZILKEÇİLİ MAHALLESİ, ADA 329, PARSEL 7 DE KAYITLI TAŞINMAZ İÇİN HAZIRLANAN 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU Temmuz 2016 Balıkesir İli, Edremit

Detaylı

KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama

KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama KENTTASARIM ŞEHİR PLANLAMA MÜHENDİSLİK MİMARLIK İNŞAAT TURİZM SANAYİ TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ A Grubu Şehir Planlama 1 Adres : Sakarya Mahallesi Uluyol Caddesi Şevki İpekten Plaza No:28 Kat:3/304-305 Osmangazi/BURSA

Detaylı

Karar NO: KARAR-

Karar NO: KARAR- T.C. ANKARA BÛYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 1789 12.07.2005 - KARAR- Mamak İlçesi 37521 ada 1 parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişikliğinin onayma ilişkin İmar ve Bayındırlık

Detaylı

N A Z I M İ M A R P L A N I D E Ğ İ Ş İ K L İ Ğ İ

N A Z I M İ M A R P L A N I D E Ğ İ Ş İ K L İ Ğ İ K A Y S E R İ B Ü Y Ü K Ş E H İ R B E L E D İ Y E S İ N A Z I M İ M A R P L A N I D E Ğ İ Ş İ K L İ Ğ İ A Ç I K L A M A R A P O R U A) PLANLAMA ALANININ TANIMI Planlama alanı; Kayseri İli, Özvatan ilçesi,

Detaylı

Şekil 2: /496 Antalya Büyükşehir BMK ile kabul edilen /35 sayılı BMK ile kesinleşen 1/ NIP

Şekil 2: /496 Antalya Büyükşehir BMK ile kabul edilen /35 sayılı BMK ile kesinleşen 1/ NIP ANTALYA İLİ, KEPEZ İLÇESİ, DURALİLER BÖLGESİ 1/25000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI REVİZYONU PLAN AÇIKLAMA RAPORU 1. PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI Plan revizyonuna konu alan; Antalya Merkez, Kepez İlçesi,

Detaylı

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI

EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI Sirküler Rapor 08.10.2013/180-1 EMLAK VERGİSİNDEN MUAF OLAN TAŞINMAZLA İLGİLİ DÜZENLENEN ÖDEME EMRİNE İLİŞKİN KANUN YARARINA BOZMA KARARI ÖZET : Danıştay Dokuzuncu Daire Başkanlığının 25.04.2013 Tarih,

Detaylı

T.C SARIÇAM BELEDİYESİ MECLİS KARAR DEFTERİ RAPORU

T.C SARIÇAM BELEDİYESİ MECLİS KARAR DEFTERİ RAPORU T.C SARIÇAM BELEDİYESİ MECLİS KARAR DEFTERİ RAPORU KARAR NO 60 Sofulu Mah. 556 Ada 3 Parsel 1/1000 Ölçekli İmar Plan Değişikliği Sofulu Mah. 556 Ada 3 Parsel 1/1000 Ölçekli İmar Plan Sarıçam İlçe Belediye

Detaylı

MECLİS KARAR KAĞIDI. Karar Tarihi : 02.12.2013 Karar Numarası :150

MECLİS KARAR KAĞIDI. Karar Tarihi : 02.12.2013 Karar Numarası :150 MECLİS KARAR KAĞIDI Karar Tarihi : 02.12.2013 Karar Numarası :150 Sinop Belediye Meclisini Teşkil edenlerin Adı ve Soyadı BAŞKAN : Hüseyin MİNOĞLU-Melis 1.Başkanı Vekili. ÜYELER : Barış AYHAN, Rahmi BALFİDAN,

Detaylı

9.2.5. Riva Galatasaray Spor Kulübü Arazisi 16.04.2009 / 29.04.15538. Değerli meslektaşımız,

9.2.5. Riva Galatasaray Spor Kulübü Arazisi 16.04.2009 / 29.04.15538. Değerli meslektaşımız, 9.2.5. Riva Galatasaray Spor Kulübü Arazisi 16.04.2009 / 29.04.15538 Değerli meslektaşımız, İstanbul İli, Beykoz İlçesi, Riva (Çayağzı) Köyü, Beylik Mandıra Mevkii 1-5 pafta 2942 parsel sayılı tapuda tarla

Detaylı

10.17. Kayabaşı-TOKİ Konutları

10.17. Kayabaşı-TOKİ Konutları 10.17. Kayabaşı-TOKİ Konutları Kayabaşı bölgesi İstanbul un Avrupa yakasında, biyolojik çeşitlilik ve kentin yaşam destek sisteminin en önemli parçalarından biri olup kentin doğal ve ekolojik dengeleri

Detaylı

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ. Karar NO: 1439 16.06.2006 - KARAR-

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ. Karar NO: 1439 16.06.2006 - KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 1439 16.06.2006 - KARAR- Yenimahalle İlçesi 747 ada Hipodrum Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanının sınır onayına ilişkin İmar ve Bayındırlık

Detaylı

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi 10.7.1. Ek: Dava Dilekçesi İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Sayın Başkanlığına 19.12.2008 Yürütmenin durdurulması istemlidir. İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi

Detaylı

.T.C. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S

.T.C. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S .T.C. ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ M E C L İ S Sayı: 67597785-050.01.04-232 Özü: Yurt dışı ziyareti K A R A R 11.08.2014 Büyükşehir Belediye Meclisinin 11.08.2014 tarihli oturumunda okunan, Başkanlığın

Detaylı

T.C SARIÇAM BELEDİYESİ MECLİS KARAR DEFTERİ RAPORU ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ. 50 plan değişikliği

T.C SARIÇAM BELEDİYESİ MECLİS KARAR DEFTERİ RAPORU ÖZEL KALEM MÜDÜRLÜĞÜ. 50 plan değişikliği T.C SARIÇAM BELEDİYESİ MECLİS KARAR DEFTERİ RAPORU KARAR NO 50 Akkuyu Mahallesi 158 ada 1 Akkuyu Mahallesi 158 ada 1 Sarıçam İlçe Belediye Meclisinin 04.05.2015 tarihli oturumunda okunan parsel 1/1000

Detaylı

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi. DAVALI İDARE: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı

İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi. DAVALI İDARE: İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı 10.6.1. Ek: Dava Dilekçesi İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Sayın Başkanlığına İstanbul 8. İdare Mahkemesi 2008/121 E. 25.01.2008 Yürütmenin durdurulması istemlidir. İPTAL İSTEMİNDE BULUNAN DAVACI: TMMOB

Detaylı

Karar N0: KARAR-

Karar N0: KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:2032 18.08.2006 KARAR- Çankaya İlçesi 28076 ada 1, 2, 3, 4 ve 5 nolu parsellerde 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar plan değişikliğinin onayına ilişkin İmar

Detaylı

AVCILAR BELEDİYE MECLİSİNİN 5. SEÇİM DÖNEMİ 5. TOPLANTI YILI 2014 SENESİ OCAK AYI MECLİS TOPLANTISINA AİT KARAR ÖZETİ

AVCILAR BELEDİYE MECLİSİNİN 5. SEÇİM DÖNEMİ 5. TOPLANTI YILI 2014 SENESİ OCAK AYI MECLİS TOPLANTISINA AİT KARAR ÖZETİ AVCILAR BELEDİYE MECLİSİNİN 5. SEÇİM DÖNEMİ 5. TOPLANTI YILI 2014 SENESİ OCAK AYI MECLİS TOPLANTISINA AİT KARAR ÖZETİ Avcılar Belediye Meclisinin 5. Seçim Dönemi 5. Toplantı yılı 2014 Senesi OCAK ayı Meclis

Detaylı

İNCESU (KAYSERİ) BELEDİYESİ İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU A) PLANLAMA ALANININ TANIMI

İNCESU (KAYSERİ) BELEDİYESİ İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU A) PLANLAMA ALANININ TANIMI İNCESU (KAYSERİ) BELEDİYESİ İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ AÇIKLAMA RAPORU A) PLANLAMA ALANININ TANIMI Planlama alanı; Kayseri İli, İncesu İlçesi, Vali İhsan Aras Mahallesi, 286 ada 32,33,35,36,37,38,39,40,41,42

Detaylı

1 PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI 2 PLANLAMANIN AMAÇ VE KAPSAMI

1 PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI 2 PLANLAMANIN AMAÇ VE KAPSAMI 1 ANTALYA İLİ, MANAVGAT İLÇESİ ÇELTİKÇİ MAHALLESİ VE DEMİRCİLER MAHALLESİ MEVKİİNDE D-400 KARAYOLU ÇEVRESİNDE 1/5.000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ 1 PLANLAMA ALANININ GENEL TANIMI Planlama alanı

Detaylı

ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI. Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti

ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI. Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti T.C. D A N I Ş T A Y Esas No : 2014/3745 Karar No : 2014/3772 ONÜÇÜNCÜ DAİRE USUL KARARLARI Anahtar Kelimeler : Dava Açma Süresi, Yazılı Bildirim, Başvuru Mercii ve Süresi, Hak Arama Hürriyeti Özeti :

Detaylı

T.C. SULTANBEYLİ BELEDİYE MECLİSİ Tarih : 04.12.2012 KOMİSYON RAPORLARI Rapor No : 2012 / 29 HUKUK KOMİSYONU RAPORU BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞINA

T.C. SULTANBEYLİ BELEDİYE MECLİSİ Tarih : 04.12.2012 KOMİSYON RAPORLARI Rapor No : 2012 / 29 HUKUK KOMİSYONU RAPORU BELEDİYE MECLİS BAŞKANLIĞINA MECLİSİ Tarih : 04.12.2012 KOMİSYON RAPORLARI Rapor No : 2012 / 29 HUKUK KOMİSYONU KONU : Bina Kiralama. TEKLİFİN ÖZÜ : Belediye Meclisi nin 03/12/2012 tarihli oturumunda incelenmek üzere komisyonumuza

Detaylı

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ. Karar NO: 3195 14.12.2005 - KARAR-

T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ. Karar NO: 3195 14.12.2005 - KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar NO: 3195 14.12.2005 - KARAR- Mamak İlçesi 36432 ada 4 sayılı parselde 1/1000 ölçekli uygulama imar plan değişiklik teklifine ilişkin İmar ve Bayındırlık

Detaylı

MANİSA İLİ, YUNUSEMRE İLÇESİ YENİMAHALLE MAHALLESİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU

MANİSA İLİ, YUNUSEMRE İLÇESİ YENİMAHALLE MAHALLESİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU MANİSA İLİ, YUNUSEMRE İLÇESİ YENİMAHALLE MAHALLESİ 1/5000 ÖLÇEKLİ NAZIM İMAR PLANI DEĞİŞİKLİĞİ PLAN AÇIKLAMA RAPORU A. PLANLAMA TANIMI Planlama alanı, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İmar ve Şehircilik

Detaylı

Karar N0: KARAR-

Karar N0: KARAR- T.C. ANKARA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BELEDİYE MECLİSİ Karar N0:2021 18.08.2006 KARAR- Çankaya İlçesi Ahlatlıbel Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Proje Alanı 1/5000 ve 1/1000 ölçekli imar plan değişikliğinin tadilen

Detaylı