KLÂSİK VE NEOKLÂSİK YÖNETİM TEORİLERİNİN YETKE ANLAYIŞI YÖNÜNDEN İNCELENMESİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KLÂSİK VE NEOKLÂSİK YÖNETİM TEORİLERİNİN YETKE ANLAYIŞI YÖNÜNDEN İNCELENMESİ"

Transkript

1 KLÂSİK VE NEOKLÂSİK YÖNETİM TEORİLERİNİN YETKE ANLAYIŞI YÖNÜNDEN İNCELENMESİ Öğr. Görv. Dr. Erol EREN (I.Ü. İşletme Fakültesi) Yönetim ve Organizasyon Kürsüsü A) YÖNETİM VE YETKE İLİŞKİLERİ : Yönetimi kısaca, işlerin başkalarına yaptırılmasını sağlama fonksiyonu olarak tanımlarsak 1 iş gördürebilmemiz için başkalarını ikna' ve itaate zorlamak durumunda bulunduğumuz ortaya çıkacaktır. İnsan psiko-sosyal bir varlık olduğundan onun psiko-sosyal özellikleri yönetim ameliyesine etkide bulunacaktır 2. Bu etki, kuşkusuz iştirakçi kişileri, arzuları ve istekleri ile çalışmaya özendirmek isteyen yöneticilerin işlerini zorlaştırmaktadır. Çünkü beşerî gelişmeler ile birlikte, bireylerin yetke kabul alanlarının daralması itaat ettirme gücünün önemini gittikçe arttırmaktadır. Bireyleri belirlenmiş bir amaç etrafında toplayabilmek, onlarda arzu ve istek yaratarak veya mevcut arzu ve isteklerini çoğaltarak, iş gördürmeye Özendirmek ve fonksiyonlarını'' ahenkleştirmek 'başlı başına yetenek -ve-yetke işidir. Çünkü onda yaratma ve artıra kapasitesi gizlidir^ Bu cümleden olarak, yönetimi, verilmiş bir amaca ulaşma açısından, çeşitli fonksiyonların ve bu fonksiyonları yapan kişilerin ahenkleştirilmesi ve harekete geçirilmesi diye tanımlayabilir 3^ başka bir deyimle, bir hedefe ulaşmak için insanların işbirliğini sağlama ve onları 'amaca doğru yürütme faaliyet ve çabalarının toplamıdır diye 1) Mehmet Oluç; İşletme Organizasyonu ve Yönetimi, Cilt I, Sermet Matbaası îstanbul 1963, sahife ) Kemâl Tosun; İşletme ve Müesseselerde Sevk ve İdare Prensipleri, Tatbikatı ve Politikası Cilt I, Umumi Esaslar Hüsnütabiat Matbaası,. İstanbul 1961, sh ) T.T. Paterson; Thorie du Management, Gauthier - Villars, «Traduit el, adapte de L'anglais par R. Caude» Paris 1969, sh

2 140 E. Eren açıklayabiliriz. Bu takdirde başkaları vasıtasiyle iş gördürülür ve hedeflere ulaşılmış olur 4. İştirakçi bireylerin kabul alanları genişledikçe yönetilmeleri kolaylaşacağından, bu sahanın telkin, ikna, eğitim ve öğretimle ve özellikle maddî ve gayri maddî özendirme ve tahrik araçları kullanarak genişletilmesine çalışmak gerekir 3. Böylece iştirakçi bireyler, arzu ve istek yönünden güçlendirilecekler ve itaat etme çabaları arttırılacaktır. Bu saymış olduğumuz maddî ve gayri maddî araçların saptanması kullanılma oranlan, biçimleri ve zamanlan üstün yetenek ve çabaları gerekli kılar. Yönetim biliminin kuruluşundan zamanımıza kadar,'geçirmiş olduğu gelişme evrimi içerisinde, insanları bir araya getirip işgördürme usulleri hususunda farklı görüş ve anlayışlara tesadüf edilmektedir. Bundan sonraki inceleyeceğimiz kısımlarda kısaca bu görüşlere değineceğiz. Bu incelemeler sonucunda göreceğiz ki yönetim biliminin geçirdiği evrim içinde, onun en önemli aracı olan yetke anlayışında da büyük ölçüde değişiklikler kaydedilmiştir. B) KLÂSİK YÖNETİM GÖRÜŞÜ VE OTORİTE : Bu okul Birinci Dünya Savaşından Önce yukarıda da açıkladığımız üzere F. W. Taylor tarafından ortaya konulmuş, sonra onu takiben H. Faypl ve Amerikalı yazar ve.düşünürlerden Mooney Reiley, Gulick, Urvvick aynı görüşlerle-klâsik, okulu devam ettirmişlerdir. İkinci Dünya Savaşından sonra da klâsik görüşü savunan düşünürlere rastlamak mümkündür. Bunların başında İngiliz t E. Brech, Amerikalı L.A. Alen gelmektedir. Klâsik doktrin hemen hemen geniş Ölçüde «formel örgüt yapısı»nı incelemekte ve bu temeller üzerine kurulmaktadır". Klâsik organizasyon ve yönetim görüşünün temel ilkeleri, birçok bakımlardan işletme organizasyonlarından farklı olan ordu ve kilise 4) Kemâl Tosun; İşletme Yönetimi, ciit I, Genel Esaslar Fakülteler Matbaası, İstanbul 1971, sh. 5. 5) a.g.e., sh. 31. (il G. Pedraglio; Systemes d'oganisatioıı er, Management Moderne, Dımod Economie, «Collection la Vie de L'Entreprise», Paris 1970, sh. 2.

3 Klâsik ve Neoklâsik Yönetim Teorileri 141 örgütünden alınmıştır 7. Sıkı bir disiplin ve insan tabiatı üzerinde çeşitli varsayımlara dayanır. Bu varsayımları sırâsiy'le inceleyelim. a) Klâsik Teorinin Dayandığı Varsayımlar: aa) Vasat bir insan, doğuştan tembeldir ve elinden geldiği kadar işten kaçar". Bu görüşün kökleri Adem ile Havva'nm dünyaya cezalı olarak çalıştırılmaya gönderildikleri varsayımına kadar gider, insan bu dünyaya çalıştırılmak üzere gönderilmiştir. Öyleyse işletme ve kuruluşların amaçları uğruna işten kaçma eğilimlerine idarenin karşı koyması gereklidir. O halde bütün örgütlerde disiplin gereklidir. Fakat bu, geniş ölçüde kabul görmüş gerçek bir disiplindir 9. Bu disiplin örgütte yetki sahipleri tarafından meydana getirilen nizamlardır. Hattâ Taylor o kadar ileri gitmiştir ki, bu disiplin sistemi içinde insan âdeta makineleşmiştir. Çünkü işte serbest hareket etmek yasaklanmış, çalışma davranış ve hareketleri belirli kaideler içinde ortaya çıkarılmıştır. Çalışan bir insanın bu hareketler dışında davranması yetkeyi ve onun kurmuş olduğu disiplini ortadan kaldırmak anlamına gelecektir. Klâsik teoride bazı bilimsel yollarla bulunmuş ve ortaya konulmuş olan bir takım kaide ve nizamlar, yöneticileri de bağlamaktadır. Bu yüzden bilimsel yetkenin gücü ve parlaklığını bütün açıklığı ile görebilmek mümkündür. bb) İnsan, işi sevmek ve bilimsel usullerle ortaya çıkarılmış kaideler içinde hareket etmekten hoşlanmaz, örgüt amaçlarına ulaşabilmek için onları yeterli çabayı göstermeğe zorlamalı, denetlemeli ve ceza ile korkutmalıdır 10. Yukarıdaki açıklamalarımızda bilgisel yetke gücünün ortaya çıktığına işaret etmiştik. Çünkü, Taylor, bu kaideleri ortaya koyduktan sonra şöyle demektedir: «Güdümlü örgütlerde keyfî veya dikta usullerine dayanan erk (iktidar) bilimsel olarak ortadan kaldırılmıştır. Zira patron ve işçiler insan verimliliği kanunlarına hür- 7) Atillâ Baransel; İşletmenler Dergisi (içinde, Yeni Bir Sevk ve İdare Görüş ve Anlayışı Olarak Beşeri Münasebetler, isimli makaleden) Yıl 1, Sayı 1, sh a) D. McGregor; La Dimension Humaine de L'Entreprise, Traduit par J. Ardoino et M. Lobrot, Gauthier-Villars, Paris 1969, sh. 28,. ve A. Baransel a.g.m., sh ) Frederic W. Taylor; La Direction Scientifique des Entreprises, Traduit par Lue Maury Dunod, Paris 1965, sh ) D. McGregor; a.g.e., sh. 28.

4 142 E. Eren met etmekle.yükümlüdürler» 11. Fakat ortaya, bir disiplinsizlik veya itaatsizlik olayı çıkmış olsaydı ne olacaktı? Taylor bu usullerin verimi de beraberinde arttıracağından söz ederek maaş veya ücretlerin arttırılması, özellikle primli ücret sistemlerine kayılması ve ikramiye sistemlerinin geliştirilmesi fikrini savunmuştur. Fakat işçiyi makine gibi, belirli kalıplar içinde çalıştırmak büyük bir isteksizlik, işde bezginlik ve tatminsizlik olaylarını doğurmuştur. Bu isteksizliği çalışma sonunda elde edilecek Ödüllerle gidermek mümkün değildir 1 *. Bu yüzden sıla bir gözetim ve disiplin sisteminin ortaya çıkardığı cezalara başvurmak zorunluluğu kendisini hissettirmiştir. Klâsik görüşte ikinci yetke, işin bilimsel organizasyonunun yöntemlerini koruyacak, hiyerarşinin çeşitli kademelerinde görev almış yönetici ve gözlemcilere verilmiştir. Pek doğaldır ki, bu yetke, bildiğimiz yetke cinslerinaen «Bünyesel yetke»nin içine girmektedir. cc) Vasat bir insan yönetilmeyi tercih ederek, sorumluluk almaktan kaçınır (çekinir). Çalışma duygusu azdır ve herşeyden önce güvenliği arar' 3. Bu varsayımdan hareketle olağanüstü özellik ve yeteneklere sahip önderlerin araştırılması bu teorinin başta gelen özelliklerinden birini oluşturmuştur. Fayol, sorumluluğu kabul etme ve yükümlenmenin hürmet veren kahramanlık ve her yerde kıymeti olan bir cesaret eseri olduğuna değinerek, sorumluluk alabilmenin mânevi (tinsel) yetke işi olduğuna işaret etmektedir 14. Böyle olduğuna işaret ettikten sonra herkesin sorumluluktan kaçıp yönetici olma peşinde koştuğuna da değinen Fayol, sorumluluk korkusunun birçok teşebbüs, fikirlerini dumura uğrattığına ve değerli bir takım yetenekleri ortadan kaldırdığına da işaret etmektedir 15. Klâsikler ayrıca geniş ölçüde, önderlik Özelliklerinin geliştirilemiyeceğine inanmışlar ve Tanrı vergisi olduğunu kabul etmişlerdir. Hattâ bu yüzden Fayol'un yönetim faaliyetlerini beşli bir tasnife tâbi tutması ve altıncısı olarak kabullendiğimiz «yönetici eğitimi» fonksiyonu- 11) F.W. Taylor; a.g.e., sh Mehmet Oluc; a.g.e., sh ) David R. Hampton; Charles E. Summer ve Ross A. Weber ; Organizational. Behavior and The Practice of Management, Soott, Foresman and Company, Illinois, 1968, sh ) McGregor; a.g.e., sh. 29. A. Baransel; a,g.m., sh ) Henri Fayol; a.g.e., sh _.. 15) A.g.e., sh. 30.

5 Klâsik ve Neaklâsik Yönetim Teoriieri 143 nu ihmal etmesi bu nedene dayandırılabilir. Klâsiklere göre, yöneticiler, suiistimallere ve zaaflara (tutkulara) karşı kişisel özelliklerinden çok seçimle veya malla kazanılmayacak manevi (tinsel) Özellilkerinin yüksekliği ile karşı koymaktadırlar 10. Böylece örgütler için yüksek hiyerarşi kademelerinde istihdam edilecek tinsel yetke sahibi kişiler gereklidir. Tinsel yetkeyi klâsik teorinin önemli görevler yüklediği üçüncü yetke olarak kabul etmekteyiz. Klâsik yönetim teorisi işbölümünü kendisine esas konu olarak almıştır. Bir iş ne kadar çok küçük ve basit parçalara ayrılırsa, işçinin kendi işini görüp tecrübe kazanacağı ve uzmanlaşacağı öngörülmüştür. İşçi kendi işini ne dereceı yetenekle ve başarıyla yaparsa asıl amaç olan üretim sisteminin verimi de artacaktır 17. Böylece tembellikten vazgeçme hedefine 1 " ulaşıldığı gibi, bilgisel yetkenin gerekliliğine de bir kere daha değinilmiş olmaktadır. Klâsik görüşe göre, bütün örgüt bir «otorite merkezi» tarafından denetlenir ve bir üstün 10 dan fazla astı denetlemesi uygun görülmez. Klâsik teorinin bütün savunucuları tek bir otorite ve denetleme merkezinin bulunması gerektiğini kabul ettikleri halde bu ilkenin nasıl uygulanacağı hususunda ayrılığa düşmüşlerdir 19. Her durumda bütün görüş birliğine varmış oldukları husus merkezleşme eğilimlerinin merkezleşmeme eğilimlerine tercih edilmesidir. Şu halde yetke devri hususunda, klâsikler, daha tutucu davranmışlardır. b) Klâsik Teorinin Tenkidi: Klâsiklere en büyük hücumlar, «beşerî ilişkiler» veya «neokîâsik» ekolün kurucularından olan Douglas McGregor'dan gelmiştir. İnsanlar belli bir yaşama düzeyine ulaştıkça, zor kullanma, disiplin ve ceza kurallarının uygulanmasını gerekli kılan klâsik teori işlemez bir duruma gelecektir. Klâsik teorinin koşulları altında yöneticiler, bir iş görene saygıyı, kendi kendine saygıyı, arkadaşlarının kendisine saygısını ve başarı kazanmak olanaklarını sağlayamaz. Ancak kişisel ve 16) H. Fayol; a.g.e., sh ) Amitai Etzioni; Modern Örgütler, Orta Doğu. Teknik Üniversitesi İdari İlimler Fakültesi Uzmanlar Kurulu tarafından çevrilmiştir. Güzel İstanbul Matbaası, Ankara 1969, sh ) A. Tannenbaum; a.g.e., sh. 12..; 19) Amitai Etzioni; a.g.e., sh. 26. t

6 144 E. Eren mânevi gereksinmeleri özendirecek olanakları yaratabiliriz veyahut da aksine olarak engelleyebiliriz 20. Neoklâsikler, klâsik görüş İçinde incelenen bilimsel yönetim cereyanının, zaman ve hareket incelemelerine dayanan; iş akışı, iş basitleştirilmesi, standartlaşma gibi rasyonaiizasyon tedbirlerini, verimliliğin arttırılmasında çok önemli etkenler olarak kabul etmişlerdir. Fakat bu ileri dereceye götürüldüğü takdirde «iş tatminsizliği» şeklinde bir takım sakıncalar doğurmaktadır 21. Buna neden olarak da insanın, akıl, his ve duygulara sahip psikolojik bir varlık olması gösterilebilir. Klâsik görüş, katı mantığı ile klâsik bürokratik ve yönetsel teorilere çok uyar. İnsanı gerekli teknik ilkeler ve basit ekonomik güdülerle hareketleri geliştirilebilen bir robottan pek farklı tutmaz. Klâsik teoride beşerî etken ya tamamiyle görmemezliğe gelinmiş veya da olduğundan çok basit bir sorun addedilmiştir 22. Bu nedenden yöneticilerin bir güç veya bir yetke olduğu düşünül em emiştir. Klâsik yönetimde, işin bilimsel organizasyonuna ve disipline uymayı gerekli kılmak amacıyla, yöneticilerin elinde etkili yöneltme vs kontrol aracı olarak hiyerarşik yetke mevcut idi. Bu görüşe bu yönden de tenkidler yapılmaktadır. Buna göre, bu yetkenin belki bir asır önce etkili bir araç olması mümkündür. Yalnız bugün, disiplini oluşturmak için sert ceza tedbirleri almak tepkilere yol açmaktadır. Ast-üst arasındaki ilişkilerde bağımlılık ve bağımsızlık tek taraflı olmayıp iki taraflıdır 23. Havvthorne incelemeleri, biçimsel olmayan örgütün bireylerin davranış ve duyguları üzerinde büyük Ölçüde etkiye sahip bulunduğunu ortaya çıkarmıştır. Böylece biçimsel (gayri resmi) örgüt gücünün kişiyi tatmin ve verim üzerindeki Önemi ortaya çıkmıştır 24. Kumanda ve denetimle yürütme felsefesi ister sert, ister ılımlı olsun özendirmek konusunda yeterli değildir. Klâsik görüşün dayandığı bireysel gereksinmeler, günümüzün toplumunda oldukça az önemli sayılan davranış motorler (saikleri) dir. Sosyallik ve bencillik duy- 20) McGregor; a.g.e., sh ) Atillâ Baransel; a.g.m., sh ) A.S. Tanenbaum; İşletmede Sosyal Psikloojİ, Çeviren; N. Sağtür, M.E.B. Mesleki ve Teknik Yüksek Öğretim Genel Müdürlüğü Yayını Ajans-Türk Matbaacılık Sanayii, Ankara 1969, sh ) Atillâ Baransel; a.g.m., sh ) A.S. Tanenbaum; a.g.e., sh, 17. <

7 Klâsik ve Neoklâsik Yönetim Teorileri 145 gusu taşıyan kimseleri özendirmede onların Önemli gereksinmelerini karşılayarak yönetme ve kontrol etme dahi sınırlı bir öneme sahiptir 5. Sanayi yöneticileri belli bir düzeye kadar olgun çağdaki insanın da sürekli öğrenme ve gelişme için yeteneklere sahip olduğunda birleşmektedirler. Bu noktayı ihmal eden klâsikler, en az geçerli insan yönetimi üzerinde bir teori kurmuş oluyorlar 36. Eleştirilerimize son vermeden şu noktaya da dikkati çekmek istiyoruz. Klâsik teori az önce belirttiğimiz gibi merkezleşme temelleri üzerine klâsik dediğimiz piramitsel bir organizasyon yapısı kurarak yetki devrini olanaksız duruma getiriyordu. Halbuki astları geliştirme yöntemlerinin sağladığı olanaklar onların örgüt içinde yetki devralmalarını uygun biçime getirmektedir. Öte yandan örgütlerin ortalama iriliklerinin artması bir tek yöneticinin karar ve girişimine bağlı kalmayı sakıncalı kılmaktadır. Yine başdöndürücü ekonomik ve sosyal gelişmeler, zamanında karar alma ve uygulama zorunluluğunu doğurmaktadır. Eğer Taylor gibi bürokrasinin yazılı kaidelerini eli kolu bağlı beklersek örgütün hayatı tehlikeye girebilir. Ayrıca bürokrasinin yüklemiş olduğu masraflar da gözönünde bulundurulmalıdır, Hattâ bu yüzden FayoTun hiyerarşi ile ilgili açıklamalarında önemli uyarmalarını görebiliriz. Demek oluyor ki klâsik görüşün merkezleşmeme eğilimlerine kapalı bulunması da önemli bir sakınca teşkil etmektedir. C) NEOKLÂSİK YÖNETİM GÖRÜŞÜ (Beşeri İlişkiler) VE YETKE: Bu ekol, Hawthorne ve Elton Mayo'nun incelemeleri sonunda İkinci Dünya Savaşı öncesi, Bakke, Whyte, Gardner ve Moore, Keith Davis, D. McGregor, Dubin, Rensis Likert isimli düşünürler tarafından kurulmuştur 27. Bu düşünürlere göre organizasyon ve yönetim anlayışı veya kavramı, önceden zikredilmiş bir anlaşma, vasıtasiyle biçimsel bir düzenleme ile sınırlandırılamaz. Uygulamalı psikolojik araştırmalar bir sosyal organizasyonun fonksiyonlarını iyileştirmektedir ) McGregor; a.g.e,, sh ) A.g.e,, sh ) G, Pedroglio; daha önce a.g.e., sh ) a.g.e., sh. 6.

8 146 E. Eren... Psikolojik, araştırmalar neticesinde. ortaya çıkan.\en: önemli, sonuç.; lan şü şekilde sıralamak;mümkündür:. 1):îşin aşırı.derecede bölünmesi ve sadece belirli bir kısmı üzerinde uzmanlaşma, monotonluk nedeni olmaktadır. Zaten rasyonel çalışma kaidelerinin yaratmış olduğu fizikî yorgunluğa bir de monotonluk sakıncası eklenince bireyin yaratıcı gücü veya ruhsal girişim arzusu ortadan kalkmaktadır, 2) Önderlik ve yetke üzerine yapılan araştırmalar, önder davranış kaidelerinin bir derlemeye, düzenlemeye bağlanabileceğini göstermiştir. Yetke, onu meydana getiren yeteneklerin, sonradan geliştirilmesi sonucunda kuvvetlendi rilebilir. Böylece önderlik yeteneklerinin Önemli bir kısmı Tanrı vergisi olmayıp sonradan kazanılmaktadır. 3) Kumanda.ve kurmay hatları arasında fonksiyonların bölünüşü, haberleşmenin psikolojik güçlüklerini de beraberinde getirmiştir. Kumanda çizgilerinde bulunan yönetici ve gözetimciler kendilerinin de uymalarını gerektiren bilimsel iç organizasyon kaidelerine nedenlerinin açıklanmaması yüzünden hürmet etmek istememişlerdir 29. Bu araştırma ve deneylerin ortaya koyduğu sonuçlar sonunda yeni bir teorinin kurulması gerektiği ortaya çıkmıştır. Yönetimde «Beşerî İlişkiler», akımı adiyle anılan bu teorinin, varsayımları aşağıdaki gibidir. a) Neoklâsik Teorinin Varsayanları aa) İş için harcanan bedensel ve düşünsel çaba, oyun ya da dinlenme kadar doğaldır (elzemdir); vasat bir insan asla işten nefret etmez. İş bir tatmin veya ceza kaynağı olarak alınırsa, yetenekli kişiler İşten tatmin oldukça arzuları artacak, cezalandırıldıkları sürece çalışmaktan kaçınacaklardır 30 Bu görüşe göre, işin bizzat kendisinde ve çalışma yeri havasında, bireylerin çalışma arzu ve isteklerini, yaratacak veya çoğaltacak bir yetke gizlidir. O halde* birinci yetke, işin kendisi ve işyeridir. bb) Kesin ve sert cezaî yaptırımlar (müeyyideler) ceza ve korku ile dış denetim çalışma gücünü örgüt amaçlarına yöneltemiyecektir. Bireyler çalışmak amacıyla bağlandıkları örgüt amaçlanna kendi kendini yönetim ve denetim (se diriger et se contoler lui-meme) yollarını 29) G. Pedroglio; a.g.e., sh ) McGregor; a.g.e., sh. 40.

9 Klâsik ve Neoklâsik Yönetim Teorileri 147 kullanarak erişirler 31. Böylece klâsik teorinin yönetici ve gözetimcilere vermiş olduğu denetim ve itaat ettirme hakkı, yani daha önce izah etmiş olduğumuz hiyerarşik yetke, neoklâsik teoride önemini iyice yitirmiş durumdadır. Şu halde ortaya önemli bir yetke sorunu çıkmaktadır ki, bireyler kendilerini iş görmek hususunda çalışmaya zorlayacak gücü kendi içlerinde ve vicdanlarında bulacaklardır. Burada hiyerarşik yetkenin rolü bireyin kendisinde toplanmış olmaktadır. Yöneticiler denetim ve güdü işini bir tarafa bırakarak sosyal örgüt niteliğini arzeden çalışma yerinde insanlararası ilişkileri düzenleyecekler ve lider görevini yükleneceklerdir. Neoklâsik görüşte, liderin faaliyetleri kişiliğine sıkı sıkıya bağlıdır. Sosyal psikolojinin ve davranış bilimlerinin bilinmesi yönetici başarısının başlıca koşullarından birini meydana getirir 32. cc) Bazı amaçlara karşı sorumluluk, onların gerçekleştirilmeleri ile ilgili ödüllere bağlıdır; bu ödüllerden en önemlisi kişisel tatminleri gerçekleştirme gereksinmesi ve örgüt amaçlarına yöneltilen çabaların direkt ürünleri olabilir 53. Neoklâsik teori ile klâsik teorinin birbirlerine en yaklaşık tarafları buradadır. İtaat ettirme gücü olan yetke burada maddi özendirme araçları ile desteklenmektedir. dd) Vasat bir kişi, uygun koşullar altında sorumlulukları sadece kabul etmeyi değil, fakat aramayı da öğrenir; sorumluluktan kaçınma, güvenliğe aşırı önem verme ve hırs yoksunluğu sonradan eğitim ve tecrübe ile öğrenilir. Bunlar doğuştan elde edilen bireysel özellikler değildir 34. Klâsik teoride işin bilimsel organizasyonunu yapan uzmanlarda toplanan bilgisel yetke, neoklâsik teoride eğitici rolü oynayan liderde ve tecrübe kazandırma işini sağlayan işyeri özelliklerinde toplanmıştır. ee) Örgüt sorunlarının halledilmesinde büyük ölçüde tahayyül (imagination), ustalık (ingeniosite) ve yaratıcılık (creativite) yetenekleri, bireyler arasında dar olarak değil, geniş olarak dağıtılmıştır 35. Bu görüşü savunan bazı düşünürlere göre yetke diye iş yaptıra- 31) a.g.e., sh ) Alparslan Peker;- Yönetim Teorilerine Bir Bakış (Prof. Dr. Refiî Şükrü Suvla armağanından ayrı bası) Sermet Matbaası İstanbul 1970, sh ) McGregor; a.g.e., sh ) a.g.e., sh ) a.g.e,, sh. 40.

10 148 E. Eren çak bir güç ortadan kalkmaktadır. Biz bu düşüncelere karşı.şu tezimizi savunacağız; yetke itaat ettirmek gücünü kendisine taşıdığına göre, bir amaca hizmet etmek sözkonusu olduğunda, faaliyetleri bu amaca yöneltme gücü (itaat ettirme veya. yetke) hiçbir zaman ortadan kalkmayacaktır. Bize göre, neoklâsik, görüşte yetke ortadan kalkmayıp el değiştirmektedir. Yani, hiyerarşik mevkileri işgal eden yönetici ve gözetimcilerin elinden alınıp, bireylerin çalışma arzu ve yeteneklerine emanet edilmektedir. Bireyi itaat ettirecek kendi yeteneği olduğundan yetke kendisinde toplanmaktadır. ff) Modern sınaî (endüstri) yaşamın koşulları içinde, normal bir insanın entellektü'el yeteneklerinin ancak bir kısmından yararlanılmaktadır 37. Örgütlerde> bu yüzden insan yeteneklerini yaratacak veya mevcut yetenekleri çoğaltacak çabalara ihtiyaç fazladır. Neoklâsik teori çoğu zaman bu çabaları örgütün kendi içinden seçtiği bir liderde toplandığım öne sürer. Bu yüzden örgüt yöneticilerinin, örgüt amaçlarını ve bireylerin işlerini benimsemelerini sağlayacak önderler olmaları gereklidir. Bu güç ise, benimsenmeye dayanan yetke veya tinsel (mânevi) yetkede toplanmaktadır. Buradaki tinsel yetkenin klâsik teoride görmüş olduğumuz tinsel yetkeden farkı, sonradan kazanılacak yeteneklerle geliştirilebilir özelliklere sahip olmasındadır. Bu yüzden de bilgisel yetkenin yeri büyüktür.-çünkü tinsel yetke bilgisel güçlerle ve eğitinde kazandırılmaktadır. b) Neoklâsik Teorinin Klâsik Teoriyle Karşılaştırılması : Burada üzerinde önemle durulması gerekli bir nokta merkezi yetki olmadığına göre merkezleşmeme eğilimine gidilmesi ve karar alma ve uygulamada astaların girişim ve yeteneklerine serbesti tanınmasıdır. Bu yolla bireylerin benlik ihtiyaçları da tatmin edilecektir. Demek ki «kontrol aracı» ile yönetim yerini «amaçlarla yönetim»e bırakmaktadır^. Klâsik teoride merkezde toplanan yetki, neoklâsik teoride organizasyon içine yaygınlaştırılmaktadır. Benlik ya da ego gereksinmelerini de iki grupta açıklamak uygun olur. Bunlardan birincisi; kendine güven, bağımsızlık ve başarı gerek- 36) Veya McGregor'un deyimiyle «Y» teorisinde. Ayrıca McGregor daha önce «klâsik teori» adı altında izah ettiğimiz görüşe de «X» teorisi adım vermiştir. Bkz. a.g.e., sh ) McGregor-, a.g.e., sh ) Atillâ Baransel; a.g.m., sh. 28.

11 Klâsik ve Neoklâsik Yönetim Teorileri 149 sinmeleri, ikincisi ise; başkaları tarafından bireye verilen önemle ilgili şöhret ve takdir edilme gereksinmesidir 39. Klâsik teoride birey yöneticilerin ve uzmanların yarattıkları güvene dayanan yetkeye bağlı iken, neoklâsik teoride bireyin kişisel yetkesinin (yeteneklerinin) ve bilgilerinin bireye kazandırdığı güven duygusu ve yetke ortaya çıkmaktadır. Klâsik teori, klâsik ekonomik teoriyle yakından ilgili olduğu için insan davranışlarını akılcı ve rasyonel bir görüş biçimi ve amacına bağlı, tutmuştur. İnsan bir üretim aracından başka birşey değildir.. Bu sebepten olacak üretimi arttırabilmeh için yetenek gücünden söz etmiş (tıpkı bir makinanın üretim gücü gibi) fakat duygusal yönünü tamamen ihmal etmiştir. Halbuki neoklâsik teoride; «Duygular düşünsel varlığımızın âdeta bir parçası haline gelmiş olduğundan ekseriya açıkça duygu şeklinde ortaya vurulmuşlar ve düşüncelerimiz üzerinde sanki gerçeğin ta keııdisiymiş gibi etki ederler. Bu nedenle günlük yaşantımızdaki karar ve yargılarımızın işleyişinde rol oynarlar. Bir kelime ile duygularımız yaşantımızda- yeri olan- bütün değer ve mânalar üzerinde bir etkiye sahiptir 49. Duygu sisteminin de çeşitli özellikleri mevcuttur. Değişikliklere karşı bünyesinde direnici ve sebat edici bir özellik taşırlar. Sanayi hayatında önderlik kademelerini işgal edenler için tek tek kişileri sosyal örgütler halinde birbirine bağlayan bu duygu sistemlerine karşı anlayış göstermekle yükümlü bulunmaktadır 41. Böylece neoklâsik teoride, kişi hayatını yeteneklerini (yetkesini) Önemli ölçüde etkisi altında bulunduran «duygular sistemi» mevcuttur. C) NEOKLÂSİK TEORİNİN KISA BİR ELEŞTİRMESİ VE MODERN TEORİYİ GEREKLİ KILAN ETKENLER : Neoklâsik ekolde ilke olarak bireyin içinde yaşadığı sosyal değerler sistemi içinde, psikolojik ve duygusal davranışları ile ele alındığı görülmektedir. Bu tarafları ile beşerî ilişkiler ekolü her çeşit organizasyonda ve her durumda uygulanması gereken yönetimin genel il- 39) a.g.m., sh ) F..I. fioethîisberger; İşletme İdaresi ve Moral, çeviren: Sabahattin Zninı, Sermet MaLbası, İstanbul 19(12, sh ) a.g.e., sh. 28.

12 150 E. Eren kelerini ihmal etmiş hattâ çoğu defa inkâr etmiş durumdadır 42. Aşırı serbestlik ve yetki devri, organizasyonlarda anarşiye yol açmıştır. Organizasyonun bünyesinden koparılarak bireyin kişiliğine ve girişimine bırakılan yetke, örgüt amaçları etrafında insan güçlerini koordine edilemez durumlara düşürmüştür. İstenmeyen kişisel aşmlık ve kaprislerin sonunda ortaya bir takım gereksiz masraflar ve işler silsilesini çıkarmıştır. Klâsik görüş, insanı basit bir üretim etkeni düzeyinde görmekle ve yönetimde her sorunun genel ilkeler çerçevesinde çözülebileceği varsayımına dayanmakla eksik kalmıştır 43. Neoklâsik görüş ise, klâsik görüşe tepki şeklinde ortaya çıkmış insan etmenine bütün çalışmalarını hasrederek örgüt kaide ve politikalardan sıyrılmış örgütü herkesin serbestçe at oynattığı meydana çevirmişlerdi, örgütte «bırakınız yapsınlar» sloganı başarı ve grup kıvancı bakımından iyi değildi. Önderlerden sık sık bilgi istenmiş, organize edilmedikleri için tahminlerin aksine yaratıcı çalışmaları az olmuştur. Grupta işbirliği ve iş düzeni derecesi çok az kurulabilmiştir 34. İnsanlararası ilişkilerde bir bireyin diğeri hakkında beslediği kanaat, ilişkinin şekline geniş ölçüde bağlıdır. Örneğin, bu ilişkinin bir memnuniyet veya aksine hayal kırıklığı yaratması haline göre, karşılıklı tutum değişir. Bu yüzden neoklâsik ekolde ne yönetici ve gözetimciler astlara, ne de astlar yöneticilere karşı tamamiyle tarafsız veya objektif şekilde davranamazlar 45. Bu nedenler yüzünden beşerî ilişkiler okulunun öngördüğü liderleri bulmak veya gruba kendisini benimsetecek yeteneklerin sonradan verilecek eğitimle kazandırılması olasılıkları tamamiyle gerçekleşememiş ve bu yeteneklerin bazılarının gerçekten doğuştan kazanıldıkları sonucu kuvvetlenmiştir. Örgüt içinde insanların birbirlerine karşı tutumu, son derece kişileşmiş bir görünümdedir. Bu psikolojik ilke de rasyonel (iktisadî insan) görüşüne aykırıdır. Rasyonel olmayan motifler, rasyonel adamın (veya örgütün) mantıkî faaliyet plânına temel olan hususları ve görüş yeteneğini etkiler hattâ zedeler 16. Demek İd, rasyonel amaçlarla 42) Alparslan Peker; a.g.m., sh ) a.g.m., sh ) Amitai Etzioni; Modern Örgütler, sh ) A.S. Tannenbaum; a.g.e., sh ) a.g.e., sh. 30.

13 Klâsik ve Neoklâsik Yönetim Teorileri 151 meydana getirilmiş örgütler, izah ettiğimiz kişilik özellikleri nedeniyle formel örgüt yapılarına uymamaktadır. İnsanlar anlaşılması güç, birbirinden farklı ve hareketli varlıklardır. Örgüte dahil olmadan önce veya dahil olduktan sonra, içlerinde bazen çok şiddetle duydukları gereksinmeler vardır. Bu gereksinmelerinden kolay kolay vazgeçmezler. Bu sebepten formel örgüt sisteminden oldukça ayrı düşen biçimlerde güdülendirilmişlerdir. Özel kişiliklerini belirtmek, takdir edilmek, statü sahibi olmak, karşılıklı sevgi, benliklerini yüceltmek, kudretlerini göstermek, güvensizlilîlerini engellemek v.s. gibi güdülerini tatmin etmeye itilirler. Bu güdüler, karmaşık olarak birbirleriyle ilgili olup «kişisel çıkar» olarak isimlendirebileceğimiz bütünü meydana getirirler 47. Fakat örgüt sadece bu amaçları kullanmak için kurulmamıştır. Örgütün amacı başkadır. Bu yüzden neoklâsik teori yetersiz kalmaktadır. D) SONUÇ: Kısaca özetlemek gerekirse asgari bir düzeyde de dsa örgütler için hiyerarşik (bünyesel) yetkeye ihtiyaç çok büyüktür. Bu yetkeyi örgüt amaçlarına hizmet ettirebilmek için de bir takım kaidelere ihtiyaç vardır. Buna müeyyideye (yaptırımlara) dayanan yetke demiştik. Yaptırımlara dayanan yetkede örgütün genel politikası, saygı ve amirin yaptırım kudreti (yetenek) mevcuttur. Bir «tez» olarak ileri sürülen klâsik görüş ve ona karşı ve onun boşluklarını dolduracak nitelikteki «antitez» biçiminde ileri sürülen neoklâsik görüşün yetke anlayışlarını araştırdık ve ortaya bir takım sonuçlar çıkarmaya çalıştık. Fakat sonuçta görüyoruz ki, her iki teori de bünyelerinde bir takım aksaklık taşımaktadırlar. Bu görüş ve düşünceden hareketle bazı düşünürler ortaya her iki teoriyi birleştiren «sentez» niteliğinde bir teori çıkarmışlardır. Modern teori (görüş) adı verilen bir ekolün yetke anlayışını başka bir yazımızın konusu yapacağız. 47) A.S. Tannenbaum; a.g.e., sh. 31.

İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır.

İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. DR.HASAN ERİŞ İnsanların tek başına yeteneği, gücü, zamanı ve çabası kendi istek ve ihtiyaçlarını karşılama konusunda yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle yönetimin temel görevlerinden birisi, örgütü oluşturan

Detaylı

Hastane Yönetimi-Ders 2 Yönetim Teorileri

Hastane Yönetimi-Ders 2 Yönetim Teorileri Hastane Yönetimi-Ders 2 Yönetim Teorileri Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 İçerik Yönetim düşüncesinin gelişimi Yönetim üzerine yapılan çalışmalar Klasik Yönetim Neoklasik Yönetim Modern Yönetim Düşüncesi Çağdaş

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ YÖNETİM TARİHÇESİ VE TEORİLERİ-1 Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN Yönetim, Belirli bir takım amaçlara ulaşmak için başta insanlar olmak üzere parasal kaynakları, donanımı, demirbaşları,

Detaylı

şekillerde tanımlamıştır.

şekillerde tanımlamıştır. YÖNETİM KURAMLARI Yönetimi farklı bilim şekillerde tanımlamıştır. dalları farklı Ancak bu tanımlardan bazılarının ortak noktaları vardır. Başaran a (2000, s.14) göre yönetim tanımındaki ortak noktalar

Detaylı

1 YÖNETİM VE ORGANİZASYONLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR

1 YÖNETİM VE ORGANİZASYONLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 YÖNETİM VE ORGANİZASYONLA İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR 11 1.1.Yönetim Kavramı 12 1.1.1Yönetim Kavramının Kapsam ve Önemi 13 1.1.2. Yönetimin Tanımı 15 1.1.3. Yönetim Faaliyetinin

Detaylı

1. LİDER 2. LİDERLİK 3. YÖNETİCİ LİDER FARKI

1. LİDER 2. LİDERLİK 3. YÖNETİCİ LİDER FARKI YÖNETİCİ-LİDER FARKI VE LİDERLİĞİN YÖNETİMDEKİ ÖNEMİ Ahmet VERAL (Rapor) Eskişehir, 2011 1. LİDER Genel bir kavram olarak ele alındığında lider, bir grubun hedef oluşturma ve bu hedeflere ulaşma ve ilerleme

Detaylı

Yönetim. Prof. Dr. A. Barış BARAZ

Yönetim. Prof. Dr. A. Barış BARAZ Yönetim Prof. Dr. A. Barış BARAZ 1 Klasik Yöne,m Öncesi Gelişmeler 2 Sanayi Devrimi 17.yy.da ev ekonomisi veya dahili sistem dediğimiz üretim sistemi söz konusuydu. İşler işçilerin evlerinde yapılıyor

Detaylı

KLASİK (GELENEKSEL) YÖNETİM VE ORGANİZASYON TEORİSİ

KLASİK (GELENEKSEL) YÖNETİM VE ORGANİZASYON TEORİSİ KLASİK (GELENEKSEL) YÖNETİM VE ORGANİZASYON TEORİSİ Dr. M. Savaş Turhan, Çukurova Üniversitesi, İşletme Bölümü Kaynak: Tamer Koçel (2015), İşletme Yöneticiliği, Beta Basım. Üç öncü, üç yaklaşım 2 Frederick

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ YÖNETİM İşletme amaçlarına etkili ve verimli bir şekilde ulaşmak üzere planlama, örgütleme, yöneltme, koordinasyon ve denetimin yapılması sürecidir. 2 YÖNETİM TEORİLERİ KLASİK

Detaylı

NEOKLASİK YÖNETİM KURAMLARI III (Takas ve Uyum Kuramlarının Eğitim Yönetimine Yansımaları)

NEOKLASİK YÖNETİM KURAMLARI III (Takas ve Uyum Kuramlarının Eğitim Yönetimine Yansımaları) Ünite 6 NEOKLASİK YÖNETİM KURAMLARI III (Takas ve Uyum Kuramlarının Eğitim Yönetimine Yansımaları) Doç. Dr. Cevat ELMA Bu ünitede gücün (erkin) yöneticiler tarafından bir etkileme aracı olarak nasıl kullanıldığına

Detaylı

Ö R G Ü T PSİKOLOJİSİ. Dr. Mustafa Aydın BAŞAR

Ö R G Ü T PSİKOLOJİSİ. Dr. Mustafa Aydın BAŞAR Ö R G Ü T PSİKOLOJİSİ Dr. Mustafa Aydın BAŞAR YÖNETİM ile ÖRGÜT birbirinden ayrıl(a)maz iki kavramdır. Bir yerde örgütlenmeye gidilmiş, örgüt oluşmuş ise, YÖNETSEL BİR SORUNUN varlığından da söz edilebilir.

Detaylı

Çalışma Hayatında Psikolojik Sorunlar. Doç. Dr. Ersin KAVİ

Çalışma Hayatında Psikolojik Sorunlar. Doç. Dr. Ersin KAVİ Çalışma Hayatında Psikolojik Sorunlar Doç. Dr. Ersin KAVİ Davranış Nedir? İnsan hem içten,hem dıştan gelen uyarıcıların karmaşık etkisi (güdü) ile faaliyete geçer ve birtakım hareketlerde (tepki) bulunur.

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ

SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ SAĞLIK KURUMLARI YÖNETİMİ Yönetim Tarihçesi ve Teorileri 2 Yrd. Doç. Dr. Perihan ŞENEL TEKİN Yönetimde Neoklasik ve İnsan İlişkileri Yaklaşımı Bir yandan 1929 Dünya Ekonomik Krizi nin etkisi ile bir yandan

Detaylı

Davranışı başlatma Davranışların şiddet ve enerji düzeyini saptama Davranışlara yön verme Devamlılık sağlama

Davranışı başlatma Davranışların şiddet ve enerji düzeyini saptama Davranışlara yön verme Devamlılık sağlama 1 İnsan organizması güdüler ile harekete geçer İnsan davranışlarını yönlendiren dürtü ya da itici güç Davranış çeşitli gereksinimler sonucu oluşabilir Güdülerin işlevleri: Davranışı başlatma Davranışların

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii Şekiller Listesi... xi Tablolar Listesi... xii BİRİNCİ BÖLÜM AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GENEL BAKIŞ

İÇİNDEKİLER. ÖNSÖZ... iii Şekiller Listesi... xi Tablolar Listesi... xii BİRİNCİ BÖLÜM AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GENEL BAKIŞ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii Şekiller Listesi... xi Tablolar Listesi... xii BİRİNCİ BÖLÜM AĞIRLAMA ENDÜSTRİSİNE GENEL BAKIŞ 1.1. Ağırlama Endüstrisine Giriş... 1 1.1.1. Ağırlama Endüstrisi ve Turizm Endüstrisi

Detaylı

Davranışsal Yönetim. Prof.Dr.A.BarışBARAZ

Davranışsal Yönetim. Prof.Dr.A.BarışBARAZ Davranışsal Yönetim Prof.Dr.A.BarışBARAZ 1 Davranışsal Yönetimin Ana Konuları Organizasyon içindeki insan unsurunu anlamak, İnsan yeteneklerinden azami ölçüde yararlanabilmek, Organizasyon yapısı ile insanların

Detaylı

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ

SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ SAĞLIK HİZMETLERİ YÖNETİMİ Yönetim Yönetim Yönetim Başkaları aracılığı ile amaçlara ulaşmaktır. İnsanlara iş yaptırma bilim ve sanatıdır. Yönetim Örgüt amaçlarının ekonomik, verimli ve etkili olarak gerçekleştirilmesi

Detaylı

aofsoru.blog 1. belirli amaçlara başkaları vasıtasıyla ulaşma sanatıdır.

aofsoru.blog 1. belirli amaçlara başkaları vasıtasıyla ulaşma sanatıdır. ÜNİTE 9 1. belirli amaçlara başkaları vasıtasıyla ulaşma sanatıdır. A YÖNETİM C STRATEJİ D ORGANIZASYON CEVAP : A 2 Yönetim fonksıyonları hangıleridir A planlama, B örgütleme, C yü rütme, D koordinasyon

Detaylı

ORGANIZASYON TEORILERI

ORGANIZASYON TEORILERI ORGANIZASYON TEORILERI Klasik Organizasyon Teorisi Bilimsel Yönetim Yaklaşımı Yönetim Süreci Yaklaşımı Bürokrasi Yaklaşımı Neo-Klasik Organizasyon Teorisi Beşeri İlişkiler Yaklaşımı Beşeri Kaynakları Yönetme

Detaylı

Yönetim ve Yöneticilik

Yönetim ve Yöneticilik Yönetim ve Yöneticilik Dersin Amaçları Öğrencinin Yönetim kavramını ve sürecini kavramasını Yönetim biliminin özelliklerini anlamasını Yöneticiliğin fonksiyonlarını ve gereklerini anlayıp gerekli bilgi

Detaylı

ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 7. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN

ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 7. Hafta. Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN ISL 101 İşletme Bilimine Giriş 7. Hafta Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN Organizasyonla İlgili Çeşitli Sorunlar: Yetki Devri, Komuta. Kurmay Yetkileri, Sorumluluk ve Denetim Yetki ve Yetki Devri Yönetimle ilgili

Detaylı

1.Yönetim ve Yönetim Bilimi. 2.Planlama. 3.Örgütleme. 4.Yöneltme. 5.Denetim. 6.Klasik Yönetim. 7.Neo-Klasik Yönetim. 8.Sistem ve Durumsallık Yaklaşımı

1.Yönetim ve Yönetim Bilimi. 2.Planlama. 3.Örgütleme. 4.Yöneltme. 5.Denetim. 6.Klasik Yönetim. 7.Neo-Klasik Yönetim. 8.Sistem ve Durumsallık Yaklaşımı 1.Yönetim ve Yönetim Bilimi 2.Planlama 3.Örgütleme 4.Yöneltme 5.Denetim 1 6.Klasik Yönetim 7.Neo-Klasik Yönetim 8.Sistem ve Durumsallık Yaklaşımı 0888 228 22 22 WWW.22KASİMYAYİNLARİ.COM 1 Dersin Adı :

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN GELİŞİMİ VE TANIMI DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN UYGULAMA ALANI EĞİTİM KURUMLARINDA DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN GELİŞİMİ VE TANIMI DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN UYGULAMA ALANI EĞİTİM KURUMLARINDA DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 1 İÇERİK DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN GELİŞİMİ VE TANIMI DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN UYGULAMA ALANI EĞİTİM KURUMLARINDA DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİ OLUŞTURAN BİLİMLER DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN GELİŞİMİ VE TANIMI DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN UYGULAMA ALANI EĞİTİM KURUMLARINDA DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN GELİŞİMİ VE TANIMI DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN UYGULAMA ALANI EĞİTİM KURUMLARINDA DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ BÖLÜM 1 İÇERİK DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN GELİŞİMİ VE DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN UYGULAMA ALANI EĞİTİM KURUMLARINDA DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN YERİ VE ÖNEMİ DAVRANIŞ BİLİMLERİNİ OLUŞTURAN BİLİMLER DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÜNİTE I TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ...

İÇİNDEKİLER ÜNİTE I TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ... İÇİNDEKİLER ÜNİTE I TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ... 2 YÖNETİM VE OKUL YÖNETİMİ İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR... 4 Yönetsel egemenlik... 10 Yetke... 10 Yetki... 11 Makam Yetkisi... 11 Kişilik ve Uzmanlık

Detaylı

MODERN YÖNETİM TEKNİKLERİ Prof. Dr. Fatih YÜKSEL

MODERN YÖNETİM TEKNİKLERİ Prof. Dr. Fatih YÜKSEL SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MODERN YÖNETİM TEKNİKLERİ Prof. Dr. Fatih YÜKSEL 1 Ünite: NEO KLASİK YÖNTEM Prof. Dr. Fatih YÜKSEL İçindekiler.1. NEO KLASİK YÖNETİM... 3.2.

Detaylı

9. HAFTA PFS102 SINIF YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ali Çağatay KILINÇ. cagataykilinc@karabuk.edu.tr

9. HAFTA PFS102 SINIF YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Ali Çağatay KILINÇ. cagataykilinc@karabuk.edu.tr 9. HAFTA PFS102 Yrd. Doç. Dr. Ali Çağatay KILINÇ cagataykilinc@karabuk.edu.tr Karabük Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi 2 İÇİNDEKİLER MOTİVASYON Motivasyon Teorileri Kapsam Teorileri

Detaylı

Hastane Yönetimi-Ders 1 Sağlık Hizmetleri ve Yönetime Giriş

Hastane Yönetimi-Ders 1 Sağlık Hizmetleri ve Yönetime Giriş Hastane Yönetimi-Ders 1 Sağlık Hizmetleri ve Yönetime Giriş Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 1-Sağlık kurumları yönetiminin tanımı 2-Sağlık kurumlarında insan ve diğer kaynakların tanımı 3-Hastanelerde formal örgütlenme

Detaylı

Çağdaş Yönetim Yaklaşımları

Çağdaş Yönetim Yaklaşımları Çağdaş Yönetim Yaklaşımları Umut Al umutal@hacettepe.edu.tr - 1 Plan Yönetim kavramı Farklı yönetim tür ve yaklaşımları Amaçlara göre yönetim Zaman yönetimi Süreç yönetimi Toplam kalite yönetimi Performans

Detaylı

Çok Uluslu İşletmeler. Doç.Dr. A. Barış Baraz, 2011 İşletme -Yönetim

Çok Uluslu İşletmeler. Doç.Dr. A. Barış Baraz, 2011 İşletme -Yönetim Çok Uluslu İşletmeler 1 Doç.Dr. A. Barış Baraz, 2011 İşletme -Yönetim Temel Kavramlar: İşletme Ekonomik değer taşıyan (Toplumun ihtiyaçlarını karşılayan) mal ya da hizmetlerin üretildiği/pazarlandığı kuruluş

Detaylı

9. HAFTA KARAR VERME SÜRECİ

9. HAFTA KARAR VERME SÜRECİ 1 9. HAFTA KARAR VERME SÜRECİ Karar Karar verme (decision making) Karar verme süreci İyi bir kararın özellikleri Yönetimde karar türleri 2 TANIM Karar: düşünme ve usa vurma sonunda verilen hüküm (yargı),

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARINDA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ

SAĞLIK KURUMLARINDA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ SAĞLIK KURUMLARINDA ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ Örgütsel yapının oluşumu, devamlılığı ve güçlendirme çalışmaları, örgütsel verimlilik açısından oldukça önemlidir. Bireysel olarak davranış, çevreden gelen

Detaylı

SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF

SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SOSYAL PSİKOLOJİ II KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

Y Ö N E T İ M B İ L İ M İ. Dr. Mustafa Aydın BAŞAR

Y Ö N E T İ M B İ L İ M İ. Dr. Mustafa Aydın BAŞAR Y Ö N E T İ M B İ L İ M İ Dr. Mustafa Aydın BAŞAR 1 YÖNETİM ile ÖRGÜT birbirinden ayrıl(a)maz iki kavramdır. Bir yerde örgütlenmeye gidilmiş, örgüt oluşmuş ise, YÖNETSEL BİR SORUNUN varlığından da söz

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI

DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI 1 DAVRANIŞ BİLİMLERİNİN TEMEL KAVRAMLARI Örgütte faaliyette bulunan insan davranışlarının anlaşılması ve hatta önceden tahmin edilebilmesi her zaman üzerinde durulan bir konu olmuştur. Davranış bilimlerinin

Detaylı

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler 1 Örgüt Kültürü Örgüt Kültürü kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler bütünüdür. 2 Örgüt kültürü, temel grupsal

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ İLK DERS

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ İLK DERS ÖRGÜTSEL DAVRANIŞA GİRİŞ İLK DERS GIRIŞ Örgüt, birey yaşantısının önemli kısmının geçtiği yerdir. Bireyler yaşamları boyunca sayısız örgütte çeşitli statülere ve buna bağlı olarak rollere sahip olur. Tiyatronun

Detaylı

ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON ELİF SANDAL ÖNAL

ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON ELİF SANDAL ÖNAL ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON ELİF SANDAL ÖNAL ÇALIŞAN MEMNUNİYETİ VE MOTİVASYON Bireylerin günlük hayatlarının yaklaşık üçte birini geçirdikleri işyerleri, kişi için önemli bir ortamdır. İşyerlerinde

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. Liderlik ve Liderlik Teorileri YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. Liderlik ve Liderlik Teorileri YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Liderlik ve Liderlik Teorileri YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ Örgütlerin geçmişin geleneksel kalıplarından kurtularak geleceğe yönelmelerinde önemli stratejik araçlarından biri, insan unsuruna

Detaylı

Prof. Dr. Münevver ÇETİN

Prof. Dr. Münevver ÇETİN Prof. Dr. Münevver ÇETİN LİDERLİKLE İLGİLİ TANIMLAR Yönetim bilimcilerin üzerinde çok durdukları kavramlardan biri de liderliktir. Warren Bennis in belirttiği gibi, liderlik, üzerinde çok durulan, yazılan

Detaylı

İŞANALİZİ TANIMI, ETÜDÜ, TASARIMI

İŞANALİZİ TANIMI, ETÜDÜ, TASARIMI İŞANALİZİ TANIMI, ETÜDÜ, TASARIMI Öğr. Gör. Meral GÜNEŞ ERGİN 1 İŞ ANALİZİ İş analizi, belli bir işletmede yapılmakta olan işler hakkında gerekli bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi ve örgütlenmesidir.

Detaylı

On ikinci Ders: Personelin Değerlendirilmesi ve Motivasyonu. Dersin Amacı. Dersin İçeriği MOTİVASYON NEDİR?

On ikinci Ders: Personelin Değerlendirilmesi ve Motivasyonu. Dersin Amacı. Dersin İçeriği MOTİVASYON NEDİR? On ikinci Ders: Personelin Değerlendirilmesi ve Motivasyonu Dersin Amacı Bu dersin amacı, motivasyon teorileri, memurları motive eden faktörler ile kamu yönetimi mevzuatında yer alan motivasyona ilişkin

Detaylı

YÖNETİCİ DURUMUNDA OLANLARIN

YÖNETİCİ DURUMUNDA OLANLARIN EĞİTİM PSİKOLOJİSİ GİRİŞ En küçüğünden en büyüğüne kadar bütün işyerleri belirli bir örgütlenme ile meydana gelip çalışmaktadır. bu örgütlenmenin temel unsuru olan insan o işyerinde yönetici, iş gören,

Detaylı

MBA 507 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Doç. Dr. Bezen Coşkun bezencoskun@zirve.edu.tr

MBA 507 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Doç. Dr. Bezen Coşkun bezencoskun@zirve.edu.tr MBA 507 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ Doç. Dr. Bezen Coşkun bezencoskun@zirve.edu.tr Davranış: Hareket, davranma işi veya biçimi, tutum, davranım, muamele (Türk Dil Kurumu) Bu bilimin bir disiplin olarak doğmasının

Detaylı

YÖNETİCİNİN OYUN ALANI ve ARACI OLARAK ORGANİZASYON YAPILARI

YÖNETİCİNİN OYUN ALANI ve ARACI OLARAK ORGANİZASYON YAPILARI YÖNETİCİNİN OYUN ALANI ve ARACI OLARAK ORGANİZASYON YAPILARI Organizasyonsuz yönetici düşünülemez. Organizasyon yöneticinin amaçlarını gerçekleştirmek için kullandığı bir araç tır. Organizasyon aynı zamanda,

Detaylı

Yönetim düşüncesinin tarihsel gelişimi

Yönetim düşüncesinin tarihsel gelişimi Yönetim düşüncesinin tarihsel gelişimi Geleneksel yönetim dönemi (Klasik Dönem Öncesi) Klasik yönetim dönemi Bilimsel yönetim yaklaşımı Yönetim süreci yaklaşımı Bürokratik yaklaşım Neo-Klasik (Davranışsal)

Detaylı

OTEL YÖNETİMİ KOİ 202U

OTEL YÖNETİMİ KOİ 202U OTEL YÖNETİMİ KOİ 202U KISA ÖZET DİKKAT Burada ilk 4 sahife gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 1 1-Otel Endüstrisinde Yönetim ve Organizasyona Giriş Otel Endüstrisinde

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM YÖNETİM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR VE YÖNETİM SÜRECİNE BAKIŞ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM YÖNETİM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR VE YÖNETİM SÜRECİNE BAKIŞ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM YÖNETİM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR VE YÖNETİM SÜRECİNE BAKIŞ 1. YÖNETİM İLE İLGİLİ KAVRAMLAR... 2 1.1. Yönetimin Anlamı ve Tanımı... 3 1.2. Yönetici Tanımı... 5 1.2.1. Yöneticinin Nitelikleri...

Detaylı

İş Yerinde Ruh Sağlığı

İş Yerinde Ruh Sağlığı İş Yerinde Ruh Sağlığı Yeni bir Yaklaşım Freud a göre, bir insan sevebiliyor ve çalışabiliyorsa ruh sağlığı yerindedir. Dünya Sağlık Örgütü nün tanımına göre de ruh sağlığı, yalnızca ruhsal bir rahatsızlık

Detaylı

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER

SPORDA STRATEJİK YÖNETİM. Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER SPORDA STRATEJİK YÖNETİM Yrd.Doç.Dr. Uğur ÖZER 1 TEMEL KAVRAMLAR YÖNETİM YÖNETİM FONKSİYONLARI STRATEJİK YÖNETİMLE İLGİLİ KAVRAMLAR STRATEJİK YÖNETİM STRATEJİK YÖNETİM SÜRECİ 2 YÖNETİM Yönetim, sınırları

Detaylı

MODERN YÖNETİM TEKNİKLERİ Prof. Dr. Fatih YÜKSEL

MODERN YÖNETİM TEKNİKLERİ Prof. Dr. Fatih YÜKSEL Kavramına Genel SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI MODERN YÖNETİM TEKNİKLERİ Prof. Dr. Fatih YÜKSEL 1 Ünite: 1 YÖNETİM KAVRAMINA GENEL BAKIŞ Prof. Dr. Fatih YÜKSEL İçindekiler

Detaylı

(SSY 3014 Endüstri Sosyolojisi) 4. Hafta Endüstri Toplumunda İşin Örgütlenmesi ve Modern Yönetim Düşüncesinin Evrimi

(SSY 3014 Endüstri Sosyolojisi) 4. Hafta Endüstri Toplumunda İşin Örgütlenmesi ve Modern Yönetim Düşüncesinin Evrimi (SSY 3014 Endüstri Sosyolojisi) 4. Hafta Endüstri Toplumunda İşin Örgütlenmesi ve Modern Yönetim Düşüncesinin Evrimi http://senolbasturk.weebly.com Bu bir dinleyici notudur ve lütfen ders notu olarak değerlendirmeyiniz.

Detaylı

ÜNİTE 1: Pazarlamanın Konusu, Kapsamı, Gelişimi ve. Değer Kavramı. ÜNİTE 2: Pazarlama Çevresi ve Bilgi Sistem ÜNİTE 3: Pazarlar ve Davranışlar

ÜNİTE 1: Pazarlamanın Konusu, Kapsamı, Gelişimi ve. Değer Kavramı. ÜNİTE 2: Pazarlama Çevresi ve Bilgi Sistem ÜNİTE 3: Pazarlar ve Davranışlar ÜNİTE 1: Pazarlamanın Konusu, Kapsamı, Gelişimi ve Değer Kavramı ÜNİTE 2: Pazarlama Çevresi ve Bilgi Sistem ÜNİTE 3: Pazarlar ve Davranışlar ÜNİTE 4: Pazarlama Yönetimi ÜNİTE 5: 1 Ürün Yönetimi ÜNİTE 6:

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ İnsan Kaynakları Yönetiminin Tanımı ve Kavramı İnsan Kaynakları Yönetiminin Temel İlkeleri İnsan Kaynakları Yönetimi Nedir? İşgücü örgütler için en önemli faktörlerden biridir.

Detaylı

ORMANCILIK YÖNETİM BİLGİSİ

ORMANCILIK YÖNETİM BİLGİSİ ORMANCILIK YÖNETİM BİLGİSİ EŞGÜDÜM PLANLAMA ÖRGÜTLEME YÜRÜTME DENETİM ORMANCILIK YÖNETİM BİLGİSİ Prof.Dr.Cantürk GÜMÜŞ AKADEMİK AŞAMALAR 1984 KTÜ Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü 1993 A.Ü. İktisat

Detaylı

YÖNETİMDE SİSTEM YAKLAŞIMI

YÖNETİMDE SİSTEM YAKLAŞIMI YÖNETİMDE SİSTEM YAKLAŞIMI Sistem yaklaşımı veya sistem analizi diye adlandırılan bu yaklaşım biyolog olan Ludwig Van Bertalanffy tarafından ortaya atılan ve modern yönetim teorisinin felsefe temelini

Detaylı

MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ

MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ MBA 507 (3) TUTUMLAR VE İŞ TATMİNİ Tutum Tutum bir kişinin diğer bir kişi, bir olay veya çevresi ile ilgili olarak negatif veya pozitif tavırdır. Tutum Tutumlar değerler gibi sosyal ve duygusal inşalardır

Detaylı

REKABET KURUMU, ÖZERKLİK VE İŞLEVSELLİK

REKABET KURUMU, ÖZERKLİK VE İŞLEVSELLİK REKABET KURUMU, ÖZERKLİK VE İŞLEVSELLİK Ersen YAVUZ Devlet kurma becerimiz, batırdıklarımızı bilinçle gözardı ederek, sürekli bir öğünme vesilesidir bizim için. Devlet kurmadaki beceri söylemini daha ileri

Detaylı

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK

10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK 10-11 YAŞ GRUBUNUN ANNE BABASI OLMAK İnsanoğlu yaşam boyu farklı gelişme dönemleri yaşar. Çocukları daha iyi tanımak için onların içinde bulundukları gelişme döneminin özelliklerinin bilinmesi aileyi rahatlatır,

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. İş ve Yaşam Tatmini - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ. İş ve Yaşam Tatmini - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ İş ve Yaşam Tatmini - 1 YRD.DOÇ.DR. ÖZGÜR GÜLDÜ İnsan işinden doyum elde ettiği ölçüde mutlu, edemediği ölçüde mutsuz olur. Kişinin işindeki mutluluğuna iş tatmini, mutsuzluğuna iş tatminsizliği

Detaylı

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: LİDERLİK Doç. Dr. Cevat ELMA

ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: LİDERLİK Doç. Dr. Cevat ELMA Ünite 9 ÖRGÜTSEL DAVRANIŞTA GRUP SÜRECİ: LİDERLİK Doç. Dr. Cevat ELMA LİDERLİK Liderlik, geçmişten günümüze üzerinde çalışılan ve birçok araştırmacının da ilgisini çeken bir alan olmuştur. Gösterilen bunca

Detaylı

Liderlik Yaklaşımları ve Spor Yönetimi İlişkisi. Spor Bilimleri Anabilim Dalı

Liderlik Yaklaşımları ve Spor Yönetimi İlişkisi. Spor Bilimleri Anabilim Dalı Liderlik Yaklaşımları ve Spor Yönetimi İlişkisi Spor Bilimleri Anabilim Dalı Liderlik ve Spor Yönetimi Spor Yönetim Prensipleri Tarafsızlık Yeterlik (Bireylerin neyi en iyi yapabileceklerini bilmek ve

Detaylı

YÖNETIM DÜŞÜNCESININ. VE UYGULAMALARıNıN GELIŞIMI

YÖNETIM DÜŞÜNCESININ. VE UYGULAMALARıNıN GELIŞIMI YÖNETIM DÜŞÜNCESININ VE UYGULAMALARıNıN GELIŞIMI ENDÜSTRI DEVRIMI ÖNCESI YÖNETIM ANLAYIŞI ENDÜSTRI DEVRIMI SONRASı YÖNETIM ANLAYıŞı Klasik Yönetim Bilimsel Yönetim Yönetim süreci yaklaşımı Bürokrasi yaklaşımı

Detaylı

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ

İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ İŞVERENLERİN ÇALIŞANLARDAN BEKLENTİLERİ TEMEL YETENEKLER YETENEKLER Okuma: El kitapları, grafikler ve programlar gibi kaynaklardaki yazılı bilgileri bulma, anlama ve yorumlama Yazma: Düşünceleri, fikirleri,

Detaylı

BANKALARLA KARŞILAŞTIRMALI OLARAK HUKUKİ YÖNDEN ÖZEL FİNANS KURUMLARI

BANKALARLA KARŞILAŞTIRMALI OLARAK HUKUKİ YÖNDEN ÖZEL FİNANS KURUMLARI BANKALARLA KARŞILAŞTIRMALI OLARAK HUKUKİ YÖNDEN ÖZEL FİNANS KURUMLARI BİRİNCİ BÖLÜM GİRİŞ I. ÖZEL FİNANS KURUMLARI HAKKINDA GENEL BİLGİLER A. Kavram ve Kurum Olarak Özel Finans Kurumları 1. Kavramın Ortaya

Detaylı

YÖNETİM KURAMLARI. Klasik Yönetim Kuramı. Kuramlar Ne İşe Yarar? Örgüt Kuramları

YÖNETİM KURAMLARI. Klasik Yönetim Kuramı. Kuramlar Ne İşe Yarar? Örgüt Kuramları Kuramlar Ne İşe Yarar? Kuram yöneticiyi gerçeğe götüren en güvenilir araçtır. YÖNETİM KURAMLARI Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Yönetimde asıl değerli deneyim, deneme yanılma yoluyla

Detaylı

HALKLA İLİŞKİLER KRİZ DÖNEMLERİNDE HALKLA İLİŞKİLER

HALKLA İLİŞKİLER KRİZ DÖNEMLERİNDE HALKLA İLİŞKİLER HALKLA İLİŞKİLER KRİZ DÖNEMLERİNDE HALKLA İLİŞKİLER Psikolojik olarak insanların kriz yaşayabileceği gibi toplumlar, işletmeler vb. kuruluşlar da kriz yaşayabilir. Psikoloji de kriz, bireyin tehdit ediliyor

Detaylı

Dersin Hedefleri. Yönetim Tanımı

Dersin Hedefleri. Yönetim Tanımı Hemşirelik Hizmetleri Yönetimi Dersi 2013-2014 Öğretim Yılı Bahar Dönemi Ders Günü: Perşembe Ders Saati: 9.00-16.00 Dersin Hedefleri Yönetim, yöneticilik ve hemşirelik hizmetleri yönetimi kavramlarını

Detaylı

2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30

2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30 2015/2.DÖNEM SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI MUHASEBE DENETİMİ 25 Temmuz 2015-Cumartesi 09:00-10:30 SORULAR SORU 1- Genel kabul görmüş denetim standartlarında; Çalışma Alanı ve Raporlama Standartlarını

Detaylı

1.2. İLERİ GÖRÜŞ, GÖREV VE AMAÇLAR ÖĞRENME VE DENEYİM EĞRİLERİ

1.2. İLERİ GÖRÜŞ, GÖREV VE AMAÇLAR ÖĞRENME VE DENEYİM EĞRİLERİ İÇİNDEKİLER GİRİŞ ----------------------------------------------------------------------------------------------------- 1 Bölüm 1: YÖNETİM STRATEJİSİ -----------------------------------------------------------------

Detaylı

İŞLETME FONKSİYONLARI

İŞLETME FONKSİYONLARI İŞLETME FONKSİYONLARI KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKAT Burada ilk 4 sayfa gösterilmektedir. Özetin tamamı için sipariş veriniz www.kolayaof.com 2 İÇİNDEKİLER Ünite 1: Yönetim Fonksiyonu...4 Ünite 2: Pazarlama

Detaylı

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN

PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN PROJE YAPIM VE YÖNETİMİ İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ 09071067 ŞEYMA GÜLDOĞAN İnsan kaynakları bir organizasyondaki tüm çalışanları ifade eder. Diğer bir deyişle organizasyondaki yöneticiler, danışmanlar,

Detaylı

Hastane Yönetimi- Ders 4 Yönetim Fonksiyonları (Örgütleme-Yürütme)

Hastane Yönetimi- Ders 4 Yönetim Fonksiyonları (Örgütleme-Yürütme) Hastane Yönetimi- Ders 4 Yönetim Fonksiyonları (Örgütleme-Yürütme) Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Örgütlerde Bölümlere Ayırma 2 Örgütlerde Bölümlere Ayırma Proje yöneticisi ile fonksiyonel yönetici arasında ast-üst

Detaylı

İşletmelerarası Karşılaştırma Kıyaslama Benchmarking

İşletmelerarası Karşılaştırma Kıyaslama Benchmarking İşletmelerarası Karşılaştırma Kıyaslama Benchmarking Kıyaslama, bir işletmenin kendi performansını yükseltebilmek için, üstün performansı olan diğer işletmeleri incelemesi, bu işletmelerin iş yapma usulleri

Detaylı

DR. Caner Ekizceleroğlu

DR. Caner Ekizceleroğlu DR. Caner Ekizceleroğlu Ticaret Üretilen mal ve hizmetlerin belirli bir ücret karşılığı son kullanıcılara ulaştırılmasını sağlayan alım satım faaliyetlerinin tümü olarak tanımlayabiliriz. Dış Ticaret BİR

Detaylı

TFF- Futbolda Psikolojik Performans Danışmanı Yetiştirme Eğitimi Ders Notları - 1. Modül 2013, Prof. Dr. Acar BALTAŞ, Psikolog

TFF- Futbolda Psikolojik Performans Danışmanı Yetiştirme Eğitimi Ders Notları - 1. Modül 2013, Prof. Dr. Acar BALTAŞ, Psikolog Futbolda Psikolojik Performans Danışmanı Eğitim Programı Prof. Dr. Acar Baltaş Psikolog 4 Haziran 2013 SON YILLARIN MODA YAKLAŞIMI! İstersen başarırsın! 8/5/2013 8/5/2013 8/5/2013 8/5/2013 8/5/2013 SON

Detaylı

İktisat Tarihi I. 27 Ekim 2017

İktisat Tarihi I. 27 Ekim 2017 İktisat Tarihi I 27 Ekim 2017 İktisat Tarihi Biliminin Doğuşu 18. yüzyıla gelene değin özellikle sosyal bilimler felsefeden bağımsız olarak ayrı birer bilim disiplini olarak özerklik kazanamamışlardı Tarih

Detaylı

Eğitimin Psikolojik Temelleri

Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitimin Psikolojik Temelleri Eğitim sürecinin daima iki boyutu olmuştur. Bunlardan birincisi yukarıda değindiğimiz toplumsal ya da sosyal boyut, diğeri ise bireysel boyuttur. Eğitim ne kadar sosyal amaçlarla

Detaylı

Zorunlu Dersler Dersin Dersin Adı AKTS Teori Uygulama. SBE501 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Seçmeli Dersler. Kodu

Zorunlu Dersler Dersin Dersin Adı AKTS Teori Uygulama. SBE501 Bilimsel Araştırma Yöntemleri Seçmeli Dersler. Kodu BURSA TEKNİK ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI TEZSİZ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI (İÖ) İşletme Anabilim Dalı Tezsiz Yüksek Lisans Programı, toplam otuz krediden az olmamak kaydıyla

Detaylı

KARİYER YÖNETİMİ. Kariyer teorisi iki nokta üzerinde odaklanmaktadır. Öğr. Grv.. M. Volkan TÜRKER

KARİYER YÖNETİMİ. Kariyer teorisi iki nokta üzerinde odaklanmaktadır. Öğr. Grv.. M. Volkan TÜRKER KARİYER YÖNETİMİ Öğr. Grv.. M. Volkan TÜRKER 7 KARİYER YÖNETİMİ Kariyer, bireyin mesleği ile ilgili pozisyonları, çalışma hayatı boyunca peş peşe kullanması ve organizasyonun üst kademelerine doğru ilerlemesidir.

Detaylı

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları

Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları Kamu Yönetimi Bölümü Ders Tanımları PA 101 Kamu Yönetimine Giriş (3,0,0,3,5) Kamu yönetimine ilişkin kavramsal altyapı, yönetim alanında geliştirilmiş teori ve uygulamaların analiz edilmesi, yönetim biliminin

Detaylı

Yönetim alanı, bir yöneticinin doğrudan yönetebileceği ve denetleyebileceği ast sayısını ifade eder.

Yönetim alanı, bir yöneticinin doğrudan yönetebileceği ve denetleyebileceği ast sayısını ifade eder. YÖNETİM ALANI Yönetim alanı, bir yöneticinin doğrudan yönetebileceği ve denetleyebileceği ast sayısını ifade eder. MÜDÜR Müdür yardımcısı MÜDÜR Müdür yardımcısı 50 İŞÇİ 25 işçi 25 işçi MÜDÜR Müdür yardımcısı

Detaylı

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME

DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME DENEME SINAVI A GRUBU / İŞLETME 2 1. Bütünün kendisini oluşturan parçaların tek başlarına yaratabilecekleri değerlerin toplamından daha fazla bir değer yaratması durumuna sinerji denir. Sinerji ile işletmelerin

Detaylı

Organize Etme: Temel Unsurlar

Organize Etme: Temel Unsurlar Örgütsel Tasarım Organize Etme: Temel Unsurlar Doç.Dr. A. Barış BARAZ www.barisbaraz.com adresinden indirebilirsiniz. Yönetici Adayı parasını fotokopiciye kaptırmaz Organizasyon UZMANLAŞMA: İşletme içinde

Detaylı

Hastane Yönetimi- Ders 5 Liderlik-Motivasyon

Hastane Yönetimi- Ders 5 Liderlik-Motivasyon Hastane Yönetimi- Ders 5 Liderlik-Motivasyon Öğr. Gör. Hüseyin ARI 1 Liderlik ve Motivasyon Liderlik ve motivasyon kavramları bir yöneticinin altında çalışan personelini kurumsal amaçlara yönlendirmede

Detaylı

YÖNETİCİNİN OYUN ALANI VE ARACI OLARAK ORGANİZASYON

YÖNETİCİNİN OYUN ALANI VE ARACI OLARAK ORGANİZASYON YÖNETİCİNİN OYUN ALANI VE ARACI OLARAK ORGANİZASYON Dr. M. Savaş Turhan, Çukurova Üniversitesi, İşletme Bölümü Yönetim ve organizasyon 2 Yöneticilik, belli bir organizasyon yapısı içinde gerçekleştirilen

Detaylı

YÖNETİM BİLİMİ I KISA ÖZET KOLAYAOF

YÖNETİM BİLİMİ I KISA ÖZET KOLAYAOF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. YÖNETİM BİLİMİ I KISA ÖZET KOLAYAOF

Detaylı

PERSONEL PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU

PERSONEL PERFORMANS DEĞERLENDİRME FORMU NASIL BİR SİSTEM UYGULANACAK? Performans değerlendirmesinde açık değerlendirme sistemi uygulanacaktır. Bu nedenle önce personel kendisini değerlendirecek, sonrada aşağıda belirtilen şekliyle yöneticileri

Detaylı

Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar. Dt. Evin Toker

Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar. Dt. Evin Toker Sağlık Personeline Karşı İşlenen Suçlar Dt. Evin Toker dtevintoker@gmail.com Şiddet Nedir? Dünya Sağlık Örgütü (WHO) şiddeti; fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir

Detaylı

YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır.

YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır. YÖNETİŞİM NEDİR? Yönetişim en basit ve en kısa tanımıyla; resmî ve özel kuruluşlarda idari, ekonomik, politik otoritenin ortak kullanımıdır. Ortak yönetim- birlikte yönetmek anlamına gelir ve içinde yönetimden

Detaylı

Örgütleme, en yalın anlamı ile plânlarda belirtilen hedeflere ulaşmak için kararlaştırılan yollara uygun bir örgüt oluşturma süreci dir.

Örgütleme, en yalın anlamı ile plânlarda belirtilen hedeflere ulaşmak için kararlaştırılan yollara uygun bir örgüt oluşturma süreci dir. YÖNETİMDE ÖRGÜTLEME Örgütleme, en yalın anlamı ile plânlarda belirtilen hedeflere ulaşmak için kararlaştırılan yollara uygun bir örgüt oluşturma süreci dir. Örgütleme işlevi ile, yukarıda açıkladığımız

Detaylı

ÜNİTE - 4 İŞLETMELERİN TEŞKİLAT YAPISI

ÜNİTE - 4 İŞLETMELERİN TEŞKİLAT YAPISI 1-İşletmenin teşkilat yapısı ÜNİTE - 4 İŞLETMELERİN TEŞKİLAT YAPISI 2-Yetki, yetki devri ve sorumluluk 3-Aşırı ve eksik örgütlenme 4-Teşkilat şemaları Bu üniteye neden çalışmalıyız.! Bir işletmede teşkilatlanmanın

Detaylı

Toplumsal Etki ve Uyma

Toplumsal Etki ve Uyma Toplumsal Etki ve Uyma Aynı toplumda yaşayan bireyler arasında benzerlikler mi YOKSA farklılıklar mı daha fazladır? Davranışlarımızdaki benzerliklerin kaynağı nedir? UYMA İTAAT (Complianca) ÖZDEŞLEŞME

Detaylı

Av. Ayşegül ÖZKURT BANKACILIK HUKUKUNDA TÜZEL KİŞİLİK PERDESİNİN KALDIRILMASI

Av. Ayşegül ÖZKURT BANKACILIK HUKUKUNDA TÜZEL KİŞİLİK PERDESİNİN KALDIRILMASI Av. Ayşegül ÖZKURT BANKACILIK HUKUKUNDA TÜZEL KİŞİLİK PERDESİNİN KALDIRILMASI İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... vii İÇİNDEKİLER...ix KISALTMALAR... xvii GİRİŞ...1 Birinci Bölüm TÜZEL KİŞİLİK VE TÜZEL KİŞİLİK PERDESİNİN

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM EĞİTİM VE YÖNETİM

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM EĞİTİM VE YÖNETİM İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM EĞİTİM VE YÖNETİM Eğitimin Önemi ---------------------------------------------------------------------------------------- 1 Yönetim Biliminin Gelişim Süreci ----------------------------------------------------------------

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ YÖNETİM ANLAYIŞINDAKİ GELİŞMELER

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ YÖNETİM ANLAYIŞINDAKİ GELİŞMELER İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ YÖNETİM ANLAYIŞINDAKİ GELİŞMELER Yönetim Anlayışındaki Gelişmeler Yönetim uygulamaları toplumsal yaşam kadar eskidir. Eski Yunan da Eflatun, yöneticileri akademisinde eğitirken,

Detaylı

Giriş Bölüm 1. Giriş

Giriş Bölüm 1. Giriş GİRİŞİMCİLİK Bölüm 1. Giriş scebi@ktu.edu.tr http://scebi.ktu.edu.tr Giriş İşletme Kurma Düşüncesi ÖN ARAŞTIRMA Ekonomik Teknik Mali Yasal Araştırma Araştırma Araştırma Araştırma Ön Proje Yatırım Kararı

Detaylı