aması Analiz AşamasA rer REC Türkiye 1-2 Eylül 2009

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "aması Analiz AşamasA rer REC Türkiye 1-2 Eylül 2009"

Transkript

1 Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı ve Analiz AşamasA aması Gönül l Ertürer rer Hande Özüt REC Türkiye 1-2 Eylül 2009

2 Mantıksal Çerçeve eve Matrisi ne Geçiş ANALİZ PLANLAMA Paydaş analizi mevcut sosyal paydaşların belirlenmesi, kapasitelerinin değerlendirilmesi Sorun analizi önemli sorunların belirlenmesi, fırsatların, zorlukların & neden sonuçilişkisinin belirlenmesi Hedef analizi belirlenen sorunlara çözümlerin ve kullanılacak araçların belirlenmesi Strateji analizi sorunların çözümüne yönelik çeşitli yöntemlerin belirlenmesi; en uygun stratejinin seçilmesi Mantıksal Çerçeve Matrisinin geliştirilmesi proje yapısının tanımlanması, başarı için ölçümlenebilir göstergelerin oluşturulması Faaliyet planlaması faaliyetlerin sırasının ve kapsamının belirlenmesi; zamanlamanın yapılması ve sorumlulukların dağıtılması Kaynak planlaması faaliyetler bazında bütçenin oluşturulması

3 Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı Kullanım m Alanları Proje yönetiminin y dört d aşamasa amasında kullanılabilir: labilir: Proje ihtiyacının n belirlenmesi Projenin tasarlanması Projenin uygulanması Projenin değerlendirilmesi erlendirilmesi ve denetlenmesi *MÇY, mutlaka projeye başlamadan önce çalışılmalıdır!

4 Analiz Aşaması Sorun analizi Sorun ne? Paydaş analizi Hedef analizi Sorunu çözmek için i in hangi hedeflere erişilmeli? ilmeli? Strateji analizi Hedefe ulaşmak için i in hangi seçenek enek uygun?

5 Proje Paydaşı (Stakeholder) Kimdir? Sorundan ve olası bir projeden; Olumlu veya olumsuz şekilde; Doğrudan veya dolaylı bir şekilde etkilenecek Kurumlar, gruplar veya kişilerdir.

6 Farklı Paydaş Türleri Yararlanıcılar (Beneficaries) : a) Hedef kitle (Target Group) : Proje faaliyetlerinden doğrudan ve olumlu etkilenecek kişi ve kurumlar (örn: eğitim katılımcıları) b) Nihai yararlanıcı (Final Beneficaries) : uzun vadede ve dolaylı olarak toplumsal ya da sektörel ölçekte olumlu etkilenecekler (örn:tarımsal üretimin gelişmesi tüketiciler) Proje ortakları (Project Partners): Projeyi uygulayan taraflar (hedef kitle grubundan da olabilir)

7 Proje Paydaşlar ları Nihai Yararlanıcılar (Olumlu y. + Dolaylı y.) Proje Ortakları (Olumlu ve Direk) Hedef Kitle (Olumlu ve Direk) Projeden olumsuz etkilenenler (Direk veya dolaylı)

8 Örnek Paydaş Grupları Yerel halk Kullanıcılar, tüketiciler STKlar Kamu kurumları (örnek: bakanlıklar,valilikler, belediyeler) Çıkar Grupları (örnek: birlikler, meslek odaları), Özel Sektör Uluslararası Kurumlar (örnek: donör kuruluşlar)

9 Paydaş Analizinin Amaçlar ları Çatışmaları ortak çıkarlara dönüştürmek Projenin tüm paydaşlarca sahiplenilmesini sağlamak Projenin uygulanabilir olmasını sağlamak Ortak kararlar için uygun ortamlar yaratmak

10 Paydaş Analizi için i in 4 Adım: 1. Paydaşların belirlenmesi 2. Paydaşların ilgilerinin ve çıkarlarının tespit edilmesi 3. Paydaşların güçlerinin ve etkilerinin saptanması 4. Paydaş katılımı stratejisinin oluşturulması

11 Paydaş Analizi Matrisi Paydaşlar Paydaşların Özellikleri Projeden Beklentileri/Çıkarları/ Hedefleri Zayıf ve güçlü yönleri Paydaşların sorunun çözümü için önerileri Paydaşlara yönelik olası eylemler A. B. C. D. E. F. G.

12 Göl kentinde fabrika kuruluyor!!!!

13 Paydaşlar?? Yaklaşımları Beklentileri Zayıf ve güçlü yönler Çözüm önerileri

14 Örnek:Nehir Kirliliği Paydaşlar ve Özellikleri Paydaşın Sorun/Proje ile İlişkisi Paydaşın projeden etkilenme derecesi (+,-,0) Balıkçılar : Yaklaşık aile, düşük gelir seviyesi, küçük ölçekli aile işletmesi, balıkların işlenme ve pazarlanma sürecine kadınların aktif katılımı A Endüstrisi: Büyük çaplı endüstriyel üretim, çevresel önlemler yetersiz, kötü yönetim, etkin lobi kabiliyeti Hanehalkı: Yaklaşık hane atık suyunu arıtmasız olarak nehre boşaltıyor, nehir suyu şehrin içme suyu ihtiyacını karşılıyor, nehirde yetişen balıklar şehirde pazarlanıyor Yaşam kalitelerinin yükseltilmesi Kirlilik yakalanan balıkların kalite ve miktarını olumsuz etkiliyor Aile sağlığı kötü etkileniyor Kar maksimizasyonu Kamuya karşı kötü imaj Çevresel önlemlerin mali yükü hakkında çekinceler Endüstriyel kirliliğin nehir suyu üzerindeki etkisinden haberdarlar Temiz ve kaliteli içme suyu talebi Atıksularının uzaklaştırılması için etkin sistem talebi ÇOB İl Müdürlüğü: Belediye: Kentteki Çevre Dernekleri: v.s... Sanayi tesislerinin denetlenmesi Hanehalkına temiz içmesuyu temini Halkın bilgilendirilemesi bilinçlendirilmesi v.s. + + v.s.

15 Örnek: Nehir Kirliliği Paydaşlar ve Özellikleri Paydaşın Sorunla İlişkisi Paydaşın projeden etkilenme derecesi Balıkçılar : Yaklaşık aile, düşük gelir seviyesi, küçük ölçekli aile işletmesi, balıkların işlenme ve pazarlanma sürecine kadınların aktif katılımı Yaşam kalitelerinin yükseltilmesi Kirlilik yakalanan balıkların kalite ve miktarını olumsuz etkiliyor Aile sağlığı kötü etkileniyor Paydaşın zayıf ve güçlü yönleri + Kirliliğin kontolü ile ilgili büyük çıkar Sınırlı politik etki Paydaşın projeye etkisi 0=bilinmiyor 1=yok/çok az 2= biraz 3= orta 4= çok 5= kritik A Endüstrisi: Büyük çaplı endüstriyel üretim, çevresel önlemler yetersiz, kötü yönetim, etkin lobi kabiliyeti Kar maksimizasyonu Kamuya karşıimajlarıkötü Çevresel önlemlerin mali yükü hakkında çekinceler - Temiz teknolojileri kullanmak için yeterli finansal ve teknik kapasite Değişim için limitli isteklilik Hanehalkı: Yaklaşık hane atık suyunu arıtmasız olarak nehre boşaltıyor, nehir suyu şehrin içme suyu ihtiyacını karşılıyor, nehirde yetişen balıklar şehirde pazarlanıyor Endüstriyel kirliliğin nehir suyu üzerindeki etkisinden haberdarlar Temiz ve kaliteli içme suyu talebi Atıksularının uzaklaştırılması için etkin sistem talebi + Kendi atık sularının sağlıkları üzerindeki etkisi konusunda yetersiz bilinç Geliştirilecek atık su yönetimi için ödeme yapma istekliliği Çevre ve Orman İl Müdürlüğü: Belediye: Kentteki Çevre Dernekleri: v.s... Sanayi tesislerinin denetlenmesi Hanehalkına temiz içmesuyu temini... Halkın bilgilendirilemesi bilinçlendirilmesi v.s. + + v.s. v.s.

16 Katılım m Stratejilerinin Belirlenmesi karşıtlar Katılım Türü Proje Döngüsü aşamaları Bilgilendirme (tek taraflı) Danışma (çift taraflı) Ortaklık Kurma Yetkilendirme Projenin Belirlenmesi Hane Halkı, STK lar, balıkçılar Hane Halkı, STK lar, balıkçılar, ÇOB İl Müdürlüğü, Belediye, sanayi kuruluşları Teklifin hazırlanması Hane Halkı, STK lar, balıkçılar Hane Halkı, STK lar, balıkçılar, ÇOB İl Müdürlüğü, Belediye, sanayi kuruluşları ÇOB İl Müdürlüğü, Belediye, sanayi kuruluşları Uygulama ve İzleme Belediye Belediye, sanayi kuruluşları Belediye Değerlendirme Hane Halkı, STK lar, balıkçılar Hane Halkı, STK lar, balıkçılar, sanayi, belediye, ÇOB - -

17 Örnek: Nehir Kirliliği Paydaşlar ve Özellikleri Paydaşın Sorunla İlişkisi Paydaşın projeden etkilenme derecesi Paydaşın zayıf ve güçlü yönleri Paydaşın projeye etkisi Paydaşlara yönelik olası eylemler Balıkçılar : Yaklaşık aile, düşük gelir seviyesi, küçük ölçekli aile işletmesi, balıkların işlenme ve pazarlanma sürecine kadınların aktif katılımı A Endüstrisi: Büyük çaplı endüstriyel üretim, çevresel önlemler yetersiz, kötü yönetim, etkin lobi kabiliyeti Hanehalkı: Yaklaşık hane atık suyunu arıtmasız olarak nehre boşaltıyor, nehir suyu şehrin içme suyu ihtiyacını karşılıyor, nehirde yetişen balıklar şehirde pazarlanıyor Yaşam kalitelerinin yükseltilmesi Kirlilik yakalanan balıkların kalite ve miktarını olumsuz etkiliyor Aile sağlığı kötü etkileniyor Kar maksimizasyonu Kamuya karşı imajları kötü Çevresel önlemlerin mali yükü hakkında çekinceler Endüstriyel kirliliğin nehir suyu üzerindeki etkisinden haberdarlar Temiz ve kaliteli içme suyu talebi Atıksularının uzaklaştırılması için etkin sistem talebi + Kirliliğin kontolü ile ilgili çıkar Sınırlı politik etki 5 Organize olmaları ve lobi yapmaları için kapasite geliştirme Alternatif gelir kaynakları geliştirme - Temiz 5 Sosyal ve çevresel etkileri hakkında teknolojileri bilinç arttırma kullanmak için Politik ve kamu baskısı için gerekli yeterli finansal araçlarını harekete geçirmek ve teknik kapasite Değişim için limitli isteklilik + Kendi atık 4 Kendi atıksularının etkileri ile ilgili sularının halkın bilinçlendirilmesi sağlıkları üzerindeki etkisi konusunda yetersiz bilinç Geliştirilecek atık su yönetimi için ödeme yapma istekliliği ÇOB İl Müdürlüğü: Belediye: Kentteki Çevre Dernekleri: v.s... Sanayi tesislerinin denetlenmesi Hanehalkına temiz içmesuyu temini... Halkın sorunlarını dile getirmeleri v.s. + + v.s. v.s Yasaların uygulanması ve denetenmesi için projeye etkin katılımları (proje ortağı) Su temini ve sanitasyonla ilgili sorunların belirlenmesi Halkın bilgilendirilemesi bilinçlendirilmesi

18 Sorun Analizi Sorun, arzulanan durum ile mevcut durum arasındaki farktır. Mevcut durum Olmak istediğiniz durum (hedef) Sorun

19 Sorun Analizi Nedir? Mevcut durumun arzu edilmeyen yönlerinin, neden-sonuç ilişkisi içinde ortaya konulabilmesini sağlayan yapısal bir incelemedir. Nasıl? Katılımcı bir yaklaşımla Sorunun belirlenmesi Sorunun kaynaklarının belirlenmesi Neden-sonuç ilişkilerinin ortaya konması: Sorun ağacı ya da sorunlar hiyerarşisi.

20 Sorun Analizi - Aşamalaramalar 1. Paydaşlar için öncelikli sorunların beyin fırtınası yöntemi ile tartışın. 2. Tartışma sonucu belirlenen sorunlardan birini başlangıç sorunu olarak ele alın. 3. Başlangıç sorunu ile ilgili diğer sorunları araştırın. 4. Neden-sonuç hiyerarşisini oluşturun. 5. Buna neden olan ne? sorusu ile tüm sorunları hiyerarşik sırayla düzenleyin. 6. Oklar aracılığıyla sorunları birbirlerine bağlayın ve ilişkileri net bir şekilde gösterin. 7. Diyagramı gözden geçirin: eksik sorunlar var mı? Varsa ekleyin. 8. Diyagramı çoğaltarak paydaşlara dağıtın.

21 Sorun AğacA acı-örnek Balık avı miktarı ve balıkçı ailelerinin gelirinde düşüş Nehir ekosistemi ciddi ölçüde tehdit altında, balık populasyonu düşüşte Özellikle fakir ailelerde ve 5 yaş altı çocuklarda sudan kaynaklanan hastalıklarda artış Nehir su kalitesi düşüyor Nehire büyük miktarda katı atık atılıyor Evsel ve endüstriyel atıksular nehire deşarj ediliyor Arıtılmış Atıksular standartların altında Kirleticiler kontrol edilmiyor Halk atık boşaltmanın tehlikesinin farkında değil Atıksu deşarj yönetmelikleri yetersiz Evlerin %40 ı, sanayinin %20 si kanalizasyona bağlı değil ÇevreKoruma Kurumu kapasitesi yetersiz, sanayi ile ilişkiler Halk eğitim programları yok Kirlilik politik bir öncelik değil yatırım eksik ve yerel yönetimlerde sanayi planlaması yetersiz

22 Sorun Analizi için i in Senaryo Yetersiz ve dengesiz beslenme toplumda, fizik gücüg az, zeka düzeyi d orta veya düşük d k insanların n sürekli s artmasına ve toplumsal düzensizliklere d yol açmaktada maktadır. Türkiye de tarımsal üretim faktörleri, yönetmeliklerin y zayıfl flığı, çevresel faktörler, gelir düşükld klüğü,, genel eğitim düzeyi d ve benzeri nedenler genel nüfusun n ve özellikle çocukların n beslenmesinde nitelik ve nicelik açısından soruna neden olmaktadır.

23 Hedef Analizi Nedir? Gelecekte, sorunların çözülmesi durumunda, erişilmek istenen durumun, ilgili tarafların katılımıyla tanımlanması amacıyla, hedefler hiyerarşisinin doğrulanması ve araçlarla sonuçlar arasındaki ilişkinin şematik olarak gösterilmesidir.

24 Hedef Analizinin AşamalarA amaları 1. Sorun analizinde ortaya konan olumsuz durumları, arzu edilen, olumlu durumlar şeklinde ifade edin. Bu olumlu durumların, aynı zamanda gerçekçi olmasına dikkat edin. 2. Neden-sonuç ilişkilerini, araçlar-sonuçlar/hedefler ilişkilerine dönüştürün. Bu ilişkiler hiyerarşisinin geçerliliğini ve bütünlüğünü kontrol edin. 3. Gerekirse: - İfadeleri revize edin. - Bir üst düzeydeki amaca ulaşmak için gereken hedefler eksikse araya ekleyin. - Gereksiz hedefleri şemadan çıkarın.

25 Sorun AğacA acı-örnek Balık avı miktarı ve balıkçı ailelerinin gelirinde düşüş Nehir ekosistemi ciddi ölçüde tehdit altında, balık populasyonu düşüşte Özellikle fakir ailelerde ve 5 yaş altı çocuklarda sudan kaynaklanan hastalıklarda artış Nehir su kalitesi düşüyor Nehire büyük miktarda katı atık atılıyor Evsel ve endüstriyel atıksular nehire deşarj ediliyor Arıtılmış Atıksular standartların altında Kirleticiler kontrol edilmiyor Halk atık boşaltmanın tehlikesinin farkında değil Atıksu deşarj yönetmelikleri yetersiz Evlerin %40 ı, sanayinin %20 si kanalizasyona bağlı değil ÇevreKoruma Kurumu kapasitesi yetersiz, sanayi ile ilişkiler Halk eğitim programları yok Kirlilik politik bir öncelik değil yatırım eksik ve yerel yönetimlerde sanayi planlaması yetersiz

26 Avlanan ailelerin gelirleri arttı. Özellikle fakir ailelerde ve 5 yaşın altındakilerde sudan kaynaklanan hastalıkların oranı azaldı. Irmak ekosistemindeki tehlikede azaldı, balık stokları arttı. Irmağın su kalitesi iyileştirildi. Hedef AğacA acı- Örnek Nehre boşalan katı atık oranı azaldı Atık sularını doğrudan nehre boşaltan hane halkı ve fabrika sayısı azaltıldı. Tesislerde arındırılan atık su çevresel standartları yakaladı Kirleticiler kontrol altına alındı Halk nehre atık boşaltmanın tehlikeleri hakkında bilinçlendi Varolan kanunsal düzenlemeler atık suyun boşaltılmasını önlemede etkili hale getirildi Kanalizasyon ağına bağlı olan hane halkı ve iş dünyasının oranı arttı. Çevre Koruma Ajansı etkili hale geldi ve tüm paydaşların çıkarlarına hizmet etmeye başladı Halkı bilgilendirme yada eğitme programlar geliştirildi. Kirlilik politik olarak da bir öncelik haline geldi. Sermaye yatırımları yeterli düzeye geldi Yerel yönetimler içerisinde daha iyi bir iş planlaması yapıldı.

27 DİKKAT KKAT! Sorun ağacında bir hata varsa, otomatik olarak hedef ağacında da problem olacaktır. Örneğin sebep-sonuç ilişkilerinde atlanan bir basamak varsa, hedefler anlamsız hale gelir. Gerçekçi olmayan hedefler çıkarılmalıdır. Hedefler, arzu edilen durumlardır; projede yapılacak faaliyetler değildir.

28 Hedef Analizi için i in Senaryo Belediye ulaşım sorununu çözmek için birçok kullanılmış otobüs alımı yapmış otobüs kullanımında azalma yaşanmıştır. Belediye tarafından kurulan heyette farklı paydaşlar sorunun faklı yönlerini ortaya koyarak bir sorun ağacı yapmışlardır.

29 Yolcular Kazalarda belediye ölenler otobüslerine ve yaralananlar güvenmiyorlar. olmakta. Vatandaşların ulaşım olanakları sekteye uğramakta. Kazalarda ölenler ve yaralananlar olmakta. Trafikte tıkanmalar yaşanmakta. Belediye otobüsleri sık sık kaza yapmaktalar. Sürücüler trafik kurallarına uymamaktalar. Otobüsler arızalanmaya meğilliler. Yollar bakımlı değil. Otobüsler eski. Otobüsler tamir edilmiyorlar. Periyodik kontroller yapılmıyor. Teknisyenler eğitimli değiller.

30 Strateji Analizi: Hangi Hedefler Gidecek, Hangileri Kalacak? Seçeneklerin eneklerin Analizi 1. Erişmeyi arzu etmediğiniz ya da erişemeyeceğiniz hedefleri belirleyin ve bunları dışarıda bırakın. 2. Mümkün olabilen stratejileri veya bileşenleri oluşturmak üzere hedefleri gruplayın 3. Üzerinde anlaşılan fizibilite kriterlerine göre, alternatif stratejileri değerlendirin ve hangi strateji(ler)in optimum stratejiyi oluşturabileceğini saptayın 4. Genel hedefi ve projenin amacını belirleyin.

31 İç faktörler Güçlü yönler Zayıf yönler Strateji Belirlenmesi Tehditler Fırsatlar Dış faktörler

32 Strateji Analizi İçin Bazı Yapılabilirlik Kriterleri Çevresel yapılabilirlik Diğer projelerle ilişki Paydaşların bakış açıları Ekonomik yapılabilirlik Politik yapılabilirlik Aciliyet Teknik yapılabilirlik Sosyal yapılabilirlik Kurumsal kapasite Mali yapılabilirlik

33 Avlanan ailelerin gelirleri arttı. Özellikle fakir ailelerde ve 5 yaşın altındakilerde sudan kaynaklanan hastalıkların oranı azaldı. AT ATIK STRATEJİSİ Irmak ekosistemindeki tehlike azaldı, balık stokları arttı. DAHİL ET Irmağın su kalitesi iyileştirildi. ATIK SU STRATEJİSİ Strateji Analizi- Örnek Nehre boşalan katı atık oranı azaldı Atık sularını doğrudan nehre boşaltan hane halkı ve fabrika sayısı azaltıldı. Tesislerde arındırılan atık su çevresel standartları yakaladı Kirleticiler kontrol altına alındı Halk nehre atık boşaltmanın tehlikeleri hakkında bilinçlendi Varolan kanunsal düzenlemeler atık suyun boşaltılmasını önlemede etkili hale getirildi Kanalizasyon ağına bağlı olan hane halkı ve iş dünyasının oranı arttı. Çevre Koruma Ajansı etkili hale geldi ve tüm paydaşların çıkarlarına hizmet etmeye başladı. Halkı bilgilendirme yada eğitme programlar geliştirildi. Kirlilik politik olarak da bir öncelik haline geldi. Sermaye yatırımları yeterli düzeye geldi Yerel yönetimler içerisinde daha iyi bir iş planlaması yapıldı.

34 Yolcuların belediye otobüslerine güveni arttı. Ulaşımdaki kolaylık arttı. Daha az sayıda yolcu yaralandı veya öldü. Trafik sıkışıklıkları azaldı. Belediye otobüsü kazaları azaldı. Sürücüler trafik kurallarına uydu. Sürücüler eğitildi. Sürücü eğitimi yaklaşımı. Otobüsler daha az arızalandı. Eski otobüs sayısı azaldı Eski otobüsler yenileri ile değiştirildi. Araç iyileştirme yaklaşımı. Teknisyenlerin becerileri arttı. Periyodik denetimler yapıldı.. Teknisyenler eğitildi. Yollara düzenli bakım yapıldı.. Yol iyileştirme yaklaşımı. Bakım tesisleri iyileştirildi.

Paydaş Analizi. Hande Özüt REC Türkiye

Paydaş Analizi. Hande Özüt REC Türkiye Paydaş Analizi Hande Özüt REC Türkiye Analiz Aşaması Sorun analizi Sorun ne? Paydaş analizi Hedef analizi Sorunu çözmek için hangi hedeflere erişilmeli? Strateji analizi Hedefe ulaşmak için hangi seçenek

Detaylı

Analiz AşamasA. aması. Şebnem Feriver ve Deniz GümüşelG

Analiz AşamasA. aması. Şebnem Feriver ve Deniz GümüşelG Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı ve Analiz AşamasA aması Şebnem Feriver ve Deniz GümüşelG REC TürkiyeT Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı Nedir? Mantıksal çerçeve yaklaşımı bir projenin, neden yapılması

Detaylı

Strateji Analizi 1/20

Strateji Analizi 1/20 Strateji Analizi Deniz GümüşelG REC TürkiyeT 1/20 Strateji Nedir? Strateji Analizi Önceden belirlenen bir amaca ulaşmak için tutulan yol. Strateji Analizi Nedir? Paydaşların, sorun ve hedeflerin aratırıldığı

Detaylı

Mantıksal Çerçeve Matrisi

Mantıksal Çerçeve Matrisi Deniz Gümüşel Hande Özüt REC Türkiye Mantıksal Çerçeve Yaklaşımı Kullanım Alanları Proje yönetiminin dört aşamasında kullanılabilir: Proje ihtiyacının belirlenmesi Projenin tasarlanması Projenin uygulanması

Detaylı

PROJE YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ

PROJE YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ PROJE YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ Proje Temel Kavramları / AB Proje Hazırlama Tekniğine Giriş Proje Kurgusu için Analizler I Sorun Analizi Paydaş Analizi Grup Çalışması Proje

Detaylı

PROJE YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ Proje Temel Kavramları / AB Proje Hazırlama Tekniğine Giriş Proje Kurgusu için Analizler

PROJE YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ Proje Temel Kavramları / AB Proje Hazırlama Tekniğine Giriş Proje Kurgusu için Analizler PROJE YÖNETİMİNDE TEMEL KAVRAMLAR VE PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ Proje Temel Kavramları / AB Proje Hazırlama Tekniğine Giriş Proje Kurgusu için Analizler I Sorun Analizi Paydaş Analizi Grup Çalışması Proje

Detaylı

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara

Proje DöngD. Deniz Gümüşel REC Türkiye. 2007,Ankara Proje Yönetiminde Y Temel Kavramlar Proje DöngD ngüsü Yönetimi ve Mantıksal Çerçeve eve Yaklaşı şımı Deniz Gümüşel REC Türkiye 2007,Ankara TEMEL KAVRAMLAR Proje nedir? Proje Yönetimi nedir???? Proje Döngüsü

Detaylı

Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir. faaliyetler bütünüdür.

Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir. faaliyetler bütünüdür. Proje; belirli bir yerde, belirli süre içinde, belirli bir bütçe faaliyetler bütünüdür. temeline dayanan, proje ve yöntem ve sistematik bütünüdür. Proje Fikrini Belirleme: Proje fikrinin analizi: - Finansman:

Detaylı

2012 MALİ DESTEK PROGRAMLARI PROJE TEKLİFİ HAZIRLAMA EĞİTİMİ

2012 MALİ DESTEK PROGRAMLARI PROJE TEKLİFİ HAZIRLAMA EĞİTİMİ 2012 MALİ DESTEK PROGRAMLARI PROJE TEKLİFİ HAZIRLAMA EĞİTİMİ 2012 Teklif Çağrısı kapsamında Başvuru Sahipleri nin incelemesi gereken dokümanlar: 1. İlgili programın Başvuru Rehberi 2. Teklif başarılı olması

Detaylı

Ankara Kalkınma Ajansı

Ankara Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı 03.08.2011 Toplantı İçeriği Proje Döngüsü ve Mantıksal Çerçeve Başvuru Formu Proje Döngüsü Yönetimi Mantıksal Çerçeve ve Uygulaması Proje Tanımı Başvuru Sahibi ve Başvuru Süreci

Detaylı

İlk Bölüm: Proje hazırlarken izlenmesi gereken yöntem ve yaklaşımlar

İlk Bölüm: Proje hazırlarken izlenmesi gereken yöntem ve yaklaşımlar İlk Bölüm: Proje hazırlarken izlenmesi gereken yöntem ve yaklaşımlar İkinci Bölüm: Nitelikli Proje Teklifi hazırlayabilmek için kullanılması gereken belgeler ve dikkat edilmesi gereken hususlar Üçüncü

Detaylı

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar

Türkiye de Stratejik Çevresel Değerlendirme: İhtiyaçlar, Zorluklar ve Fırsatlar Technical Assistance for Implementation of the By-Law on Strategic Environmental Assessment EuropeAid/133447/D/SER/TR Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği'nin Uygulanması Teknik Yardım Projesi

Detaylı

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER

TÜRKİYE ÇEVRE POLİTİKASINA ÖNEMLİ BİR DESTEK: AVRUPA BİRLİĞİ DESTEKLİ PROJELER Technical Assistance for Implementation Capacity for the Environmental Noise Directive () Çevresel Gürültü Direktifi nin Uygulama Kapasitesi için Teknik Yardım Projesi Technical Assistance for Implementation

Detaylı

Su Temini ve Atıksu Toplama Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sevgi TOKGÖZ GÜNEŞ & Hasan SARPTAŞ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi

Su Temini ve Atıksu Toplama Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sevgi TOKGÖZ GÜNEŞ & Hasan SARPTAŞ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Su Temini ve Atıksu Toplama Sistemlerinde Enerji Verimliliği Sevgi TOKGÖZ GÜNEŞ & Hasan SARPTAŞ TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi İzmir Bölgesi Enerji Formu 7-8 Nisan 2017// İzmir Mimarlık Merkezi

Detaylı

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi

Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi Küresel Çevre Yönetimi için Ulusal Kapasite Öz Değerlendirme Analizi REPUBLIC OF SLOVENIJA MINISTRSTRY OF ENVIRONMENT AND SPATIAL PLANNING Milena Marega Bölgesel Çevre Merkezi, Slovenya Ülke Ofisi Sunum

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLEN PROJE LİSTESİ

AVRUPA BİRLİĞİ TARAFINDAN FİNANSE EDİLEN PROJE LİSTESİ MEDA FONU TÜRKİYE DEKİ ÇEVRE İLE İLGİLİ MEVZUATIN ANALİZİ PROJESİ: TAMAMLANDI 1 AVRUPA BİRLİĞİ İDARİ İŞBİRLİĞİ FONU TÜRKİYE CUMHURİYETİ İÇİN ÇEVRE ALANINDA ENTEGRE UYUMLAŞTIRMA STRATEJİSİ PROJESİ: TAMAMLANDI

Detaylı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı

Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri. H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Bir Şehir için İzmir Bölge Planı Hedefleri H.İ.Murat ÇELİK, PMP Birim Başkanı Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu 1. İZKA 2. İzmir Bölge Planı 3. Yaşanabilir Şehir Hedefleri İçerik 1.

Detaylı

Bölüm 5. Çevre Unsurlarının Ölçülmesi ve Durum Belirleme Matrisleri Ülgen&Mirze Genel Çevre Ölçümleme Teknikleri

Bölüm 5. Çevre Unsurlarının Ölçülmesi ve Durum Belirleme Matrisleri Ülgen&Mirze Genel Çevre Ölçümleme Teknikleri Bölüm 5 Çevre Unsurlarının Ölçülmesi ve Durum Belirleme Matrisleri Genel Çevre Ölçümleme Teknikleri Çevresel Unsurun Olasılık Derecesi, Çevresel Unsurun İşletmeye Etki Derecesi, Çevresel Unsurun İşletme

Detaylı

Sıcak Noktalarda Yatırımların Planlanması Eğitimi, 28-29 Kasım 2013, İstanbul

Sıcak Noktalarda Yatırımların Planlanması Eğitimi, 28-29 Kasım 2013, İstanbul Sıcak Noktalarda Yatırımların Planlanması Eğitimi, 28-29 Kasım 2013, İstanbul Sıcak Noktaların Entegre Yönetimi ve Karadeniz Ekosisteminin Korunması Projesi (Hot Black Sea) kapsamında TÜBİTAK MAM Çevre

Detaylı

Yerel veya Bölgesel Kalkınma? Mevcut kaynakların en etkin ve verimli şekilde kullanımı/paylaşımı Koordinasyon ve güç birliği (daha az enerji ile daha

Yerel veya Bölgesel Kalkınma? Mevcut kaynakların en etkin ve verimli şekilde kullanımı/paylaşımı Koordinasyon ve güç birliği (daha az enerji ile daha Yerel Kalkınma ve Yerel Aktörler Doç.Dr. Orhan AYDIN KTÜ Makine Mühendisliği Bölümü TTSO Danışmanı Yerel veya Bölgesel Kalkınma? Mevcut kaynakların en etkin ve verimli şekilde kullanımı/paylaşımı Koordinasyon

Detaylı

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri

MerSis. Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri MerSis Bilgi Teknolojileri Yönetimi Danışmanlık Hizmetleri Bilgi Teknolojileri risklerinize karşı aldığınız önlemler yeterli mi? Bilgi Teknolojileri Yönetimi danışmanlık hizmetlerimiz, Kuruluşunuzun Bilgi

Detaylı

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE

12 Mayıs 2016 PERŞEMBE 12 Mayıs 2016 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 29710 YÖNETMELİK Orman ve Su İşleri Bakanlığından: TAŞKIN YÖNETİM PLANLARININ HAZIRLANMASI, UYGULANMASI VE İZLENMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam,

Detaylı

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Türkiye deki Atıksu Altyapısı ve Atıksu Mevzuatı

CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon. Türkiye deki Atıksu Altyapısı ve Atıksu Mevzuatı CEV 314 Yağmursuyu ve Kanalizasyon Türkiye deki Atıksu Altyapısı ve Atıksu Mevzuatı Yrd. Doç. Dr. Özgür ZEYDAN http://cevre.beun.edu.tr/zeydan/ Türkiye deki Mevcut Atık Su Altyapısı Su kullanımı ve atık

Detaylı

Çevre Denetiminde Minimum Kriterler. Robert Bakx Kıdemli Proje Yöneticisi Çevre Finansmanı

Çevre Denetiminde Minimum Kriterler. Robert Bakx Kıdemli Proje Yöneticisi Çevre Finansmanı Çevre Denetiminde Minimum Kriterler Robert Bakx Kıdemli Proje Yöneticisi Çevre Finansmanı (Nedenler) Kurallar tek başlarına daha iyi bir ortam oluşturmazlar Denetim sistemlerindeki büyük farklılıklar Rekabetteki

Detaylı

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ

PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ Genel Amacı Bakanlık personeli ve Bakanlık politikaları doğrultusunda protokol yapılan kurum ve kuruluşlarda çalışan personelin; fon kaynaklarına erişimi ve proje hazırlama konusunda

Detaylı

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR

AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR AVRUPA BİRLİĞİ SU ÇERÇEVE DİREKTİFİ VE BU ALANDA TÜRKİYE DE YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR Ayla EFEOGLU Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü AB İle İlişkiler Şube Müdürü İÇERİK AB Su Çerçeve Direktifi hakkında genel

Detaylı

ÖNSÖZ ŞEKİL LİSTESİ TABLO LİSTESİ

ÖNSÖZ ŞEKİL LİSTESİ TABLO LİSTESİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ ii ŞEKİL LİSTESİ v TABLO LİSTESİ vii ÖZET viii SUMMARY ix BÖLÜM 1. GİRİŞ 1 1.1. YÜKLENİCİ FİRMALARDA İNŞAAT EKİPMANI YÖNETİMİ PROBLEMİNİN ÖNEMİ 1 1.2. PROBLEMİN TANIMLANMASI 3 1.3. YÜKLENİCİ

Detaylı

Karbon Piyasasına Hazırlık Teklifi Market Readiness Proposal (MRP)

Karbon Piyasasına Hazırlık Teklifi Market Readiness Proposal (MRP) Karbon Piyasasına Hazırlık Teklifi Market Readiness Proposal (MRP) İklim Değişikliği Dairesi Başkanlığı Sera Gazlarının İzlenmesi ve Emisyon Ticareti Şube Müdürlüğü 4 Ekim 2012, İstanbul Uygulayıcı Ülkeler

Detaylı

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ

SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ SU ÜRÜNLERİNDE GIDA GÜVENLİĞİ Sudan Sofraya Balık Güvenliği Ülkeler, insan yaşamı ve sağlığı için yüksek düzeyde bir koruma güvencesi sağlamak zorundadırlar. Bu yaklaşım çerçevesinde güvenli ve sağlıklı

Detaylı

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara

Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara Bu proje Avrupa Birliği tarafından finanse edilmektedir. Türkiye de Çevre Yönetimi için Kurumsal Kapasitenin Geliştirilmesi Projesi B Bileşeni: Yerel Düzeyde Kapasite Geliştirme Mart 2015, Ankara Projeye

Detaylı

Su Kaynakları Yönetimi ve Planlama Dursun YILDIZ DSİ Eski Yöneticisi İnş Müh. Su Politikaları Uzmanı. Kaynaklarımız ve Planlama 31 Mayıs 2013

Su Kaynakları Yönetimi ve Planlama Dursun YILDIZ DSİ Eski Yöneticisi İnş Müh. Su Politikaları Uzmanı. Kaynaklarımız ve Planlama 31 Mayıs 2013 Su Kaynakları Yönetimi ve Planlama Dursun YILDIZ DSİ Eski Yöneticisi İnş Müh. Su Politikaları Uzmanı Kaynaklarımız ve Planlama 31 Mayıs 2013 21. Yüzyılda Planlama- Kaynaklarımız Su KaynaklarıYönetimi ve

Detaylı

Yerel Yönetişim ve Sosyal Politika

Yerel Yönetişim ve Sosyal Politika tepav türkiye ekonomi politikaları araştırma vakfı Yerel Yönetişim ve Sosyal Politika Emre Koyuncu 4.Bölgesel Kalkınma ve Yönetişim Konferansı 20.11.2009 Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı Slide

Detaylı

SWOT ANALİZİ GRUP-1: ESKİŞEHİR İN EĞİTİM ŞEHRİ OLMASI

SWOT ANALİZİ GRUP-1: ESKİŞEHİR İN EĞİTİM ŞEHRİ OLMASI SWOT ANALİZİ GRUP-1: ESKİŞEHİR İN EĞİTİM ŞEHRİ OLMASI Kuvvetli Yönler: 1.) Eskişehir in iki adet üniversiteye sahip olması (eğitimin kuvvetli olması çevreye dinamizm getirir) 2.) Genç nüfusun fazla olması

Detaylı

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015

Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı. Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 Temiz Üretim Süreçlerine Geçişte Hibe Programlarının KOBİ lere Katkısı Ertuğrul Ayrancı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı 07.10.2015 KOBİ lere Yönelik Destekler -Kalkınma Ajansları -KOSGEB -TÜBİTAK -Bilim Sanayi

Detaylı

GAP BÖLGESEL TAŞIMACILIK VE ALTYAPI GELİŞTİRME PROJESİ

GAP BÖLGESEL TAŞIMACILIK VE ALTYAPI GELİŞTİRME PROJESİ GAP BÖLGESİ ULAŞIM VE ALTYAPI GELİŞTİRME PROJESİ (Türkçe ve İngilizce); Güneydoğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (TBDST - Temel Mühendislik, Dapta Mühendislik, Su-Yapı Mühendislik ve Danışmanlık,

Detaylı

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı

Çevresel ve Sosyal Eylem Planı Çevresel ve Sosyal Planı leri, PR1 Çevresel ve Sosyal Etkilerin ve Mevzuların Değerlendirilmesi ve Yönetimi 1.1 Çevre, Sağlık & Güvenlik ve Sosyal (ÇSGS) Yönetim Sistemi nin EBRD standartlarına göre hazırlanması

Detaylı

ÇEVRE OPERASYONEL PROGRAMI

ÇEVRE OPERASYONEL PROGRAMI ÇEVRE OPERASYONEL PROGRAMI Almila Nur BAHAR Çevre ve Orman Bakanlığı IPA Koordinasyon ve Uygulama Merkezi 02 Şubat 2010, Ankara ÇEVRE OPERASYONEL PROGRAMI (ÇOP) Çevre Operasyonel Programı Avrupa Birliği

Detaylı

Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar. Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013

Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar. Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013 Havza Rehabilitasyon Projeleri Planlaması, Uygulaması ve Çıkarımlar Halil AGAH Kırsal Kalkınma Uzmanı Şanlıurfa, 2013 Havza Rehabilitasyonu Planlaması İÇERİK Tanımlar (Havza, Yönetim ve Rehabilitasyon)

Detaylı

PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ (PCM) Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi NİSAN 2015

PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ (PCM) Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi NİSAN 2015 PROJE HAZIRLAMA EĞİTİMİ (PCM) Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi NİSAN 2015 PROJE NEDİR? Zaman, Kaynak, Amaç Belirli bir zaman aralığı içinde, mevcut kaynakları kullanarak, önceden tanımlanan hedef

Detaylı

Temiz Hava Planları. Sunan: Arş. Gör. Hicran Altuğ Anadolu Üniversitesi MMF Çevre Mühendisliği Bölümü

Temiz Hava Planları. Sunan: Arş. Gör. Hicran Altuğ Anadolu Üniversitesi MMF Çevre Mühendisliği Bölümü Temiz Hava Planları Sunan: Arş. Gör. Hicran Altuğ Anadolu Üniversitesi MMF Çevre Mühendisliği Bölümü MATRA Eskişehir ve İskenderun da Temiz Hava için Elele Projesi 4. İletişim Platformu Toplantısı 8 Ekim

Detaylı

İş Sürekliliği Yönetimi ve İşe Etki Analizi için bir uygulama örneği

İş Sürekliliği Yönetimi ve İşe Etki Analizi için bir uygulama örneği İş Sürekliliği Yönetimi ve İşe Etki Analizi için bir uygulama örneği Zeki Yazar, Siemens Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa 1 Bir uygulama örneği olarak Siemens İş Sürekliliği Yönetimi İşe Etki Analizi Sayfa

Detaylı

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ 11 1.1. İşletme Fonksiyonu Olarak Pazarlama Fonksiyonu 13 1.1.1. Pazarlama Fonksiyonları 14 1.2. Pazarlamanın Tanımı 15 1.3. Pazarlamanın

Detaylı

1-PROJE YÖNETİMİNE GİRİŞ

1-PROJE YÖNETİMİNE GİRİŞ 1-PROJE YÖNETİMİNE GİRİŞ Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L PROJE NEDİR Proje; benzersiz, özgün bir ürün, hizmet veya sonuç üretmek amacıyla yürütülen geçici faaliyetler bütünü bir girişimdir. (PMI

Detaylı

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler

Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler Dünya Bankası Finansal Yönetim Uygulamalarında Stratejik Yönelimler ve Son Gelişmeler ECA Bölge Perspektifi Marius Koen TÜRKİYE: Uygulama Destek Çalıştayı 6-10 Şubat 2012 Ankara, Türkiye 2 Kapsam ve Amaçlar

Detaylı

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal

Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal Arazi verimliliği artırılacak, Proje alanında yaşayan yöre halkının geçim şartları iyileştirilecek, Hane halkının geliri artırılacak, Tarımsal kaynaklı kirlilik azaltılacak, Marjinal alanlar üzerindeki

Detaylı

Eko-Verimlilik ve Temiz Üretim: Kavramsal Çerçeve

Eko-Verimlilik ve Temiz Üretim: Kavramsal Çerçeve Eko-Verimlilik ve Temiz Üretim: Kavramsal Çerçeve Prof.Dr. Göksel N. Demirer Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Avrupa Birliği Koordinasyon Genel Müdürlüğü

Detaylı

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014

Türkiye Cumhuriyeti Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı. Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Türkiye Cumhuriyeti Yalın Altı Sigma Konferansı-5 / 7-8 Kasım 2014 Sürdürülebilir Bir Üretim Altyapısı Çevreye Duyarlı VGM Güvenli Verimli BSTB İleri Teknoloji Yüksek Katma Değer 2 20 nün Kuruluşu 17 Ağustos

Detaylı

Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ PDY EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRCİ EĞİTİMİ HİZMET TEKLİFİ

Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ PDY EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRCİ EĞİTİMİ HİZMET TEKLİFİ Avrupa Birliği Araştırma ve Uygulama Merkezi PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ PDY EĞİTİCİLERİN EĞİTİMİ BAĞIMSIZ DEĞERLENDİRCİ EĞİTİMİ HİZMET TEKLİFİ 2012, İzmir Bu teklif kurumların talep ve ihtiyaçlarına göre yeniden

Detaylı

ATIKSU YÖNETİMİ VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR. IV. OSB ÇEVRE ZİRVESİ Recep AKDENİZ Genel Müdür Yardımcısı Bursa 2016

ATIKSU YÖNETİMİ VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR. IV. OSB ÇEVRE ZİRVESİ Recep AKDENİZ Genel Müdür Yardımcısı Bursa 2016 ATIKSU YÖNETİMİ VE YENİLİKÇİ YAKLAŞIMLAR IV. OSB ÇEVRE ZİRVESİ Recep AKDENİZ Genel Müdür Yardımcısı Bursa 2016 Sunumun İçeriği Su Durumu ve Sektörlere Dağılımı Bakanlığımızın Görev Çerçevesi Çevre kanununda

Detaylı

Şubat 2014, Ankara 64

Şubat 2014, Ankara 64 Şubat 2014, Ankara PROGRAM 09.00-09:30 Kayıt 09:30-09:45 2014 MDP Tanıtımı 09:45-10:45 Proje Döngüsü Yönetimi Temel Kavramlar (I) 10:45-11:00 Kahve Arası 11:00-12:00 Proje Döngüsü Yönetimi Temel Kavramlar

Detaylı

Türkiye ile İlgili Sorular

Türkiye ile İlgili Sorular Bilgi Toplumu İzmir Delfi Anketi 2. Tur Bilgi Toplumu İzmir çalışması ikinci tur Delfi anketine hoş geldiniz. İkinci tur 31 Ağustos 5 Eylül 2012 tarihlerini kapsayacaktır. Bu turda 1. Tur sonuçlarının

Detaylı

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP)

AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) AKDENİZ EYLEM PLANI SEKRETARYASI (AEP) Türkçe Adı Akdeniz Eylem Planı Sekretaryası (AEP) İngilizce Adı Secretariat on Mediterrenaen Action Plan (MAP) Logo Resmi İnternet Sitesi http://www.unepmap.org Kuruluş

Detaylı

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI

T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI T.C. İSTANBUL KALKINMA AJANSI Bölgesel Yenilik Stratejisi Çalışmaları; Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi İstanbul Bölgesel Yenilik Stratejisi Kamu Kurumlarında Yenilik Anketi Önemli Not: Bu anketten elde

Detaylı

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ

1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 PAZARLAMA KAVRAMI VE PAZARLAMANIN GELİŞİMİ 11 1.1. İşletme Fonksiyonu Olarak Pazarlama Fonksiyonu 13 1.1.1. Pazarlama Fonksiyonları 14 1.2. Pazarlamanın Tanımı 15 1.3. Pazarlamanın

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı AB HİBE FONLARINA YÖNELİK PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı AB HİBE FONLARINA YÖNELİK PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı AB HİBE FONLARINA YÖNELİK PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ KURS PROGRAMI ANKARA 2011 KURUMUN ADI : KURUMUN ADRESİ : KURUCUSUNUN ADI : PROGRAMIN ADI

Detaylı

Proje Döngüsü Yönetimi

Proje Döngüsü Yönetimi 0.0.0 ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI 00 YILI MALİ DESTEK PROGRAMLARI EĞĠTĠM TOPLANTISI Ocak 0 Proje Döngüsü Yönetimi Proje hazırlamak için bulunulabilecek en yanlış nokta: Ajans para

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÇEŞME SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÇEŞME SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÇEŞME SONUÇ RAPORU Tarih: 7 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 50 Katılımcı listesindeki Sayı: 46 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 5 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

3- PROJENIN BAŞLATıLMASı: PROJE KAPSAM YÖNETIMI

3- PROJENIN BAŞLATıLMASı: PROJE KAPSAM YÖNETIMI 3- PROJENIN BAŞLATıLMASı: PROJE KAPSAM YÖNETIMI Y R D. D O Ç. D R. K E N A N G E N Ç O L PROJE BAŞLATMA BELGESININ OLUŞTURULMASı Proje başlatma belgesinin oluşturulması, projeyi resmi olarak onaylayan

Detaylı

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3

İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ. xvi. xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN. BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi 3 . İÇİNDEKİLER SI BASKISI İÇİN ÖN SÖZ xv ÖN SÖZ xvi YAZARLAR HAKKINDA xix ÇEVİRENLER xxi ÇEVİRİ EDİTÖRÜNDEN xxiii K I S I M B İ R ÇEVRE MÜHENDİSLİĞİ 1 BÖLÜM BİR Çevresel Problemlerin Belirlenmesi ve Çözülmesi

Detaylı

ENTEGRE DÜŞÜNCE YAKLAŞIMI KADIKÖY BELEDİYESİ ENTEGRE RAPORU 11 Ocak 2019

ENTEGRE DÜŞÜNCE YAKLAŞIMI KADIKÖY BELEDİYESİ ENTEGRE RAPORU 11 Ocak 2019 ENTEGRE DÜŞÜNCE YAKLAŞIMI KADIKÖY BELEDİYESİ ENTEGRE RAPORU 11 Ocak 2019 Entegre Düşünce Entegre düşünce: Kullanılan kaynakların ve faaliyetlerin İç ve dış paydaşların beklentilerinin, ihtiyaçlarının İç

Detaylı

Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması. Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması Sayfa 1/22

Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması. Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması Sayfa 1/22 Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması Hibe Başvuru Formlarının Doldurulması Sayfa 1/22 1. Hibe Başvuru Rehberi Başvuru Rehberi tüm bilgileri içerir MFİB Yararlanıcı Kuruluş www.mfib.gov.tr www.deltur.cec.eu.int

Detaylı

Prof. Dr. Zerrin TOPRAK Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi

Prof. Dr. Zerrin TOPRAK Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Zerrin TOPRAK Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ Stratejik Temalar Stratejik Amaç Stratejik Alan Performans Hedefi Faaliyetler/ Projeler Stratejik

Detaylı

SWOT. Nedir? Nasıl yapılır?

SWOT. Nedir? Nasıl yapılır? SWOT Nedir? Nasıl yapılır? İngilizce kelimelerin baş harflerinin birleştirilmesi ile adlandırılan ve buna bağlı olarak kısaca SWOT olarak adlandırılan bir analiz aracıdır STRENGHTS / Güçlü Yanları WEAKNESSES

Detaylı

Proje Döngüsü Yönetimi

Proje Döngüsü Yönetimi ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI 2011 yılı Proje Hazırlama Eğitim Programları ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI Proje Döngüsü Yönetimi 1 PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ Sihirli kelime: Müdahale PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETİMİ Daha da sihirlisi:

Detaylı

PROJE 3. ÇALIŞTAYI. 14 ARALIK 2010, Kayseri, TÜRKİYE

PROJE 3. ÇALIŞTAYI. 14 ARALIK 2010, Kayseri, TÜRKİYE IKONAIR PROJESİ Evrim DOĞAN ÖZTÜRK Uzman Isınma ve Motorlu Taşıt Kaynaklı Hava Kirliliği Şb. Md. Hava Yönetimi Dai. Bşk. T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı PROJE 3. ÇALIŞTAYI 14 ARALIK 2010, Kayseri, TÜRKİYE

Detaylı

D- NASIL YAZMALI? ÖRNEKLER

D- NASIL YAZMALI? ÖRNEKLER D- NASIL YAZMALI? ÖRNEKLER ÖRNEK-3 Yunus YÖNÜGÜL İSTANBUL'DAKİ İÇMESUYU HAVZALARI NIN ÖNEMİ, İÇME SUYU KORUMA HAVZALARI NDA YAŞANAN SORUNLAR, İDARİ YARGIYA İNTİKAL ETMİŞ UYUŞMAZLIKLAR, NEDENLERİ VE ÇÖZÜM

Detaylı

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER

TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TEMİZ ÜRETİM (EKO-VERİMLİLİK) ALANINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALAR & ENDÜSTRİYEL SİMBİYOZ KONUSUNDA ÜSTLENİLEBİLECEK ROLLER KALKINMA AJANSLARI

Detaylı

2009 YILI MALĐ DESTEK PROGRAMLARI

2009 YILI MALĐ DESTEK PROGRAMLARI ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI 2009 YILI MALĐ DESTEK PROGRAMLARI EĞĐTĐM TOPLANTISI Ocak-Şubat 2010 ÇUKUROVA KALKINMA AJANSI Proje Döngüsü Yönetimi PROJE DÖNGÜSÜ YÖNETĐMĐ Proje: Belirli bir zaman diliminde, Belirli

Detaylı

SÜREÇ YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI

SÜREÇ YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI SÜREÇ YÖNETİMİ UZMANLIK PROGRAMI. Süreç Yönetimi Uzmanlık Programı Amacı Bu eğitim, süreç yönetimi konularında çalışma yapacak kişilere uzmanlık seviyesinde süreç analiz ve iyileştirme tekniklerini aktarmak

Detaylı

YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY

YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY YENİLİKÇİ ARA YÜZ PLATFORMU YAY «Arayüz yapılarının kullanıcı odaklı yaklaşımlarla ihtiyaca yönelik hizmetler verebilmesi için kapasitelerinin ve yetkinliklerinin arttırılması» Proje Ekibi Yürütücü: Marmara

Detaylı

Başarılı E-Devlet Projelerinin Değerlendirmesi Bütünleşik Projesi

Başarılı E-Devlet Projelerinin Değerlendirmesi Bütünleşik Projesi Başarılı E-Devlet Projelerinin Değerlendirmesi Bütünleşik Projesi 13 Şubat 2013 Ethem Cem ÖZKAN BİL 588 1 Akış Soybis Projesi Hakkında Bütünleşik Projesi Hakkında Proje Bilgileri Proje Amacı Projenin Hedefleri

Detaylı

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir

İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir İç Kontrol ve Risk Yönetimi Sisteminiz Stratejik Yönetim ve Planlama Sürecinize Katkı Sağlayabilir Kurumlarımızda kullanılmakta olan önemli yönetim araçlarımız bulunmakta; İç Kontrol, Risk Yönetimi, Stratejik

Detaylı

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar

Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetim Planlaması Dairesi Başkanlığı Avrupa Birliği Taşkın Direktifi ve Ülkemizde Taşkın Direktifi Hususunda Yapılan Çalışmalar

Detaylı

2. Gün: Stratejik Planlamanın Temel Kavramları

2. Gün: Stratejik Planlamanın Temel Kavramları 2. Gün: Stratejik Planlamanın Temel Kavramları Virpi Einola-Pekkinen 11.1.2011 1 Strateji Nedir? bir kağıt bir belge bir çalışma planı bir yol bir süreç bir ortak yorumlama ufku? 2 Stratejik Düşünme Nedir?

Detaylı

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ TÜRKİYEDEKİ UYUMLAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI

BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ TÜRKİYEDEKİ UYUMLAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ KİMYASALLAR YÖNETİMİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI BÜYÜK ENDÜSTRİYEL KAZALARLA İLGİLİ TÜRKİYEDEKİ UYUMLAŞTIRMA VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI Kemal DAĞ Endüstriyel ve Kimyasal Kazalar Şube

Detaylı

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ

ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ ÇOCUK VE GENÇLİK DESTEK MERKEZİ Projenin Süresi Projenin amaçları Ortaklar Hedef gruplar Nihai Yararlanıcılar 1 Beklenen Sonuçlar 15 ay Genel Amaç: Cinsel istismara uğramış ve bu nedenden dolayı sosyal

Detaylı

Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi

Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi Yerel Yönetim Reformuna Destek Projesi Proje Finansmanı: Avrupa Komisyonu Yararlanıcı Kurum: İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü Proje Yürütücüsü: Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı

Detaylı

MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU

MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU MUĞLA İLİ TARIM VE HAYVANCILIK ÇALIŞTAYI SONUÇ RAPORU 08.05.2013 Güney Ege Kalkınma Ajansı 2014-2013 Bölge Planı çalışmaları kapsamında, Ekonomik Araştırmalar ve Planlama Birimi tarafından 8 Mayıs 2013

Detaylı

Jeotermal Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi. www.tarim.gov.tr/bugem/jeotermalseracilik

Jeotermal Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi. www.tarim.gov.tr/bugem/jeotermalseracilik Jeotermal Seracılık Stratejilerinin Geliştirilmesi Projesi www.tarim.gov.tr/bugem/jeotermalseracilik Projenin Önemi Ülkemizin dünyadaki rekabet edebilirliğinde tarım ürünlerinin önemi Hidroponik (Topraksız)

Detaylı

Stratejik Planlama Çalışma Grubu Toplantıları. BİLGİ PAYLAŞIM RAPORU Sayı:4. Strateji Geliştirme Başkanlığı. Örnek Paydaş Analizi Çalışması

Stratejik Planlama Çalışma Grubu Toplantıları. BİLGİ PAYLAŞIM RAPORU Sayı:4. Strateji Geliştirme Başkanlığı. Örnek Paydaş Analizi Çalışması T.C. MALİYE BAKANLIĞI Strateji Geliştirme Başkanlığı Stratejik Planlama Çalışma Grubu Toplantıları BİLGİ PAYLAŞIM RAPORU Sayı:4 Strateji Geliştirme Başkanlığı Örnek Paydaş Analizi Çalışması 14 ARALIK 2006

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KARŞIYAKA SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KARŞIYAKA SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ KARŞIYAKA SONUÇ RAPORU Tarih: 8 Aralık 2010 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 40 Katılımcı listesindeki Sayı: 36 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan

Detaylı

HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI EYLEMLERİ

HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI EYLEMLERİ Türkiye de Su Yönetiminin Değişimi Taner KİMENÇE, Altunkaya ÇAVUŞ,Burhan Fuat Çankaya 31 Ocak 2017 HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI EYLEMLERİ Havza Koruma Eylem Planları ile Ülkemizde bulunan 25 Nehir Havzasının

Detaylı

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar

Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Türkiye de Dünya Bankası: Öncelikler ve Programlar Dünya Bankası Grubu Hakkında Dünya Bankası nedir? 1944 te kurulan Banka, kalkınma desteği konusunda dünyanın en büyük kaynağıdır 184 üye ülke sahibidir

Detaylı

Sanayi Sektöründe Düşük/Sıfır Maliyetli Sera Gazı Azaltım Önlemleri

Sanayi Sektöründe Düşük/Sıfır Maliyetli Sera Gazı Azaltım Önlemleri MITIGATING CLIMATE CHANGE Industry Workshop Sanayi Sektöründe Düşük/Sıfır Maliyetli Sera Gazı Azaltım Önlemleri Dr. Theodor Goumas Managing Director, EXERGIA S.A. Ankara, 4-5 October Düşük/Sıfır Maliyetin

Detaylı

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ

BELEDİYELERCE BİLGİ SAĞLANACAK İDEP EYLEMLERİ Arazi Kullanımı ve Ormancılık 3. ORMAN, MERA, TARIM VE YERLEŞİM GİBİ ARAZİ KULLANIMLARI VE DEĞİŞİMLERİNİN İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNİ OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEMESİNİ SINIRLANDIRMAK 5. 2012 yılında yerleşim alanlarında

Detaylı

MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI

MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI MARMARA BÖLGESİNDEKİ HAVZA KORUMA EYLEM PLANI 1 İÇERİK 1. HAVZA KORUMA EYLEM PLANLARI 2. MARMARA VE SUSURLUK HAVZALARI 3. ULUSAL HAVZA YÖNETİM STRATEJİSİ 4. HAVZA YÖNETİM YAPILANMASI 5. NEHİR HAVZA YÖNETİM

Detaylı

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU

2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU 1 2010-2013 İZMİR BÖLGE PLANI İLÇE LANSMAN SÜRECİ ÖDEMİŞ SONUÇ RAPORU Tarih: 3 Ocak 2011 Yaklaşık Katılımcı Sayısı: 75 Katılımcı listesindeki Sayı: 66 Katılımcı Düzeyi ve Profili: 2 3 4 Dağıtılan Belgeler:

Detaylı

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ

T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ T. C. TÜRK STANDARDLARI ENSTİTÜSÜ BİLGİ GÜVENLİĞİ YÖNETİM SİSTEMİ, TS ISO/IEC 20000-1 BT HİZMET YÖNETİM SİSTEMİ Sunucu: Gürol GÖKÇİMEN 1 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Bilgi : anlamlı veri, (bir kurumun

Detaylı

Vizyonumuz Ülkemizin, çevre ve iş güvenliği alanlarında ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak çalışmalarda öncü olmaktır.

Vizyonumuz Ülkemizin, çevre ve iş güvenliği alanlarında ulusal ve uluslararası rekabet gücünü artıracak çalışmalarda öncü olmaktır. Kariyer Mühendislik 2011 yılında gelişen çevre ve iş güvenliği mevzuatlarının Türkiye de uygulanmasını hedef alarak kurulmuştur. Şirket çalışanlarının ve kurucusunun yıllar içerisinde elde etmiş olduğu

Detaylı

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen

KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM. Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen KONAKLAMA IŞLETMELERİNDE STRATEJİK YÖNETİM SEVGİ ÖÇVER Pazarlama Yönetmeni ve Eğitmen 1 Stratejik yönetim, uzun vadeli planlamalar ve kararlar ile konaklama isletmelerinin en üst düzeyde etkin ve verimli

Detaylı

TÜRKİYE SULAKALANLAR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ 22-23 Mayıs 2009 Eskikaraağaç Bursa

TÜRKİYE SULAKALANLAR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ 22-23 Mayıs 2009 Eskikaraağaç Bursa TÜRKİYE SULAKALANLAR KONGRESİ SONUÇ BİLDİRGESİ 22-23 Mayıs 2009 Eskikaraağaç Bursa Ülkemizde sulakalanların tarihi, bataklıkların kurutulmasının ve tarım alanı olarak düzenlenmesinin tarihiyle birlikte

Detaylı

Ekolojik Mesleki Yetkinlik Transfer Sistemi

Ekolojik Mesleki Yetkinlik Transfer Sistemi Leonardo da Vinci Transfer of Innovation Project Sonuç 4: Modelinin Denenmesi, Kontrolü ve Sertifikaları Final Rapor Özeti Ekim 2013 projesinin açıklamasına göre, dört nolu iş paketinin amacı Eco-Matrix

Detaylı

TEKİRDAĞ SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TESKİ

TEKİRDAĞ SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TESKİ TEKİRDAĞ SU VE KANALİZASYON İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TESKİ Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine bağlı, müstakil bütçesi bulunan ve kamu tüzel kişiliğine haiz bir kuruluş olan Tekirdağ Su ve Kanalizasyon İdaresi

Detaylı

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr

ANKARA KALKINMA AJANSI. www.ankaraka.org.tr ANKARA KALKINMA AJANSI www.ankaraka.org.tr TÜRKİYE'NİN En Genç Kalkınma Ajansı Ankara Kalkınma Ajansı bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü artırmak ve gelişimini hızlandırmak

Detaylı

2) ÇED Yönetmeliği kapsamında yapılan başvuruları değerlendirmek, ÇED Yönetmeliği kapsamında yapılan başvuru sayısı : 153

2) ÇED Yönetmeliği kapsamında yapılan başvuruları değerlendirmek, ÇED Yönetmeliği kapsamında yapılan başvuru sayısı : 153 1) Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliği gereğince anons, askıda ilan, internet gibi yöntemlerle ÇED süreci ve teklif faaliyetle ilgili olarak vatandaşlara duyuru yapmak, ÇED Yönetmeliği gereğince

Detaylı

DİKMEN BÖLGESİ STRETEJİK GELİŞİM PLANI 2012-2014

DİKMEN BÖLGESİ STRETEJİK GELİŞİM PLANI 2012-2014 DİKMEN BÖLGESİ STRETEJİK GELİŞİM PLANI 2012-2014 Eyül 2011 Bu yayın Avrupa Birliği nin yardımlarıyla üretilmiştir. Bu yayının içeriğinin sorumluluğu tamamen The Management Centre ve Dikmen Belediyesi ne

Detaylı

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA

YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA YEREL ÇEVRESEL PLANLAMA M. SİNAN ÖZDEN 2 AĞUSTOS 2017 İSTANBUL PLAN Plan, yapılacak bir işin tasarıları toplamıdır. Plan, bir amaca ulaşmada izlenecek yol ve davranış biçimini gösterir. Plan, bir düşünceyi,

Detaylı

Temiz Üretim Yoluyla Atik Azaltılması ve Kar Saglanması : Bir Vaka Çalismasi

Temiz Üretim Yoluyla Atik Azaltılması ve Kar Saglanması : Bir Vaka Çalismasi 5. Ünite Temiz Üretim Yoluyla Atik Azaltilmasi ve Kazanç Saglanmasi : Örnek Uygulama Vaka Çalışmas ması* Reaktif Kimyasal Endüstriler Birligi (RCIC) PROFIL Sektör: Kimya Endüstrisi Çalisma Alani: Yüksek

Detaylı