Radyoterapi Tedavi Planlarının Dozimetrik Doğrulaması. Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Radyoterapi Tedavi Planlarının Dozimetrik Doğrulaması. Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD."

Transkript

1 Radyoterapi Tedavi Planlarının Dozimetrik Doğrulaması Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD.

2 Radyoterapide hastanın yeterli tümör kontrolünün sağlaması için hedeflenen dozun %5 içinde olası gerekmektedir (ICRU). Genel amaç, normal dokularda yan etkileri en az indirmek ve istenen tümör kontrolünü sağlamaktır.

3 Yeterli ve uygun dozimetrik sistemler Cihaz ve hastaya özel kalite kontrol testleri Eğitimli ve deneyimli radyoterapi fizikçisi

4 Kalite Kontrolde Kullanılan Dozimetreler 0 Boyutlu Dozimetreler İyon odaları Diod dedektörler TLD 1Boyutlu Dozimetreler Lineer array dedektörler

5 2 Boyutlu Dozimetreler 2D array (MatriXX, MapCHECK, PTW Seven29, PTW Octavius Fantom) Film (EDR-2, Radyokromik film) EPID (Elektronik portal görüntüleme cihazı) 3 Boyutlu Dozimetreler Gel Delta4 ArcCHECK ArcCHECK (4d monte carlo simülasyon)

6 Dozimetreler Küçük boyut Kesin ve doğru olmalı Doza lineer cevap göstermeli Kısa ve uzun dönem kararlılık Enerjiden bağımsız Yüksek uzaysal ayırma gücü Doz hızından bağımsız Yöne bağımlılığı mimimal olmalı

7 İyon Odaları (Nokta doz ölçümü) Küçük alanlarda (0.5-3 cm 2 ) küçük volümlü (0.015, 0.1cc, 0.125cc, 0.13 cc vb. ) iyon odaları kullanılır.

8 Tedavi sahası büyüdükçe iyon odalarının volüm etkisi artmaktadır. Küçük alanlarda büyük hacimli iyon odaları lateral elektron denge eksikliklerine neden olur. İyon odaları ideal olarak hem yüksek hem de düşük doz bölgelerinin düşük doz gradiyentinde kullanılır.

9 İyon odası ışınının merkezine yerleştirilmeli. Penumbra bölgesine veya segment dışına yerleştirildiğinde %10 lara kadar doz hatalarına neden olur. İyon odası ölçümleri ±%2 sınırları içinde olmalıdır.

10 Film dozimetre Cihazların mekanik testlerinde Hesaplanan ve ölçülen hasta planının 2D dozimetrik karşılaştırmalarda MLC testlerinde Filmler yüksek doz gradientlerdeki ölçümler için idealdir. En ideal film Kodak EDR-2 dir. Dinamik doz aralığı oldukça geniştir (0-7 Gy). Enerjiye bağımlılığı azdır. Tekrarlanabilirliği daha iyidir. Banyo koşullarına daha duyarlıdır.

11 Radyokromik film Dose range 2cGy 8Gy Doz lineer Tekrarlanabilir ve esnektir Pahalı

12 2D arrays (Mapcheck, MatriXX, PTW Seven29) Standart Linak QA ve IMRT de tedavi öncesinde 0 0 de (koronal planda) her bir ışın için yoğunluk haritası (fluence map) elde edilmesinde kullanılır. MapCheck (Diode array) 1527 diyod dedektör Aktif dedektör alanı:0,64 mm 2 Dedektör hacmi:0, cm 3 Doz rate bağımlılığı: % cm SSD

13 MatriXX (Iba) 1020 adet iyon odası Grid :32x32 Çember hacmi: 0,08cm 3 Maks. Alan boyutu: 24x24 cm 2 Seven29 (PTW) 729 adet iyon odası Çember boyutu 5mm x 5mm x5mm Maks. Alan boyutu: 27x27 cm 2 İyon odalarının merkezlerinin birbirinden uzaklığı 10 mm dir. Referans nokta yüzeyin 5 mm arkası

14 Elektronik portal görüntüleme cihazı (EPID) Bir florasan ekran, aynalar ve CCD kameradan oluşur. Tedavi öncesi hasta set-up düzeltmelerinde Tedavi öncesi IMRT verifikasyonunda MLC testlerinde Radyasyon alanı içinde trasmisyon dozu (giriş, çıkış veya midline ) ölçümlerinde kullanılır.

15 3D Cihazlar Delta4 (Scandidos, Upsala, Sweden) PMMA (ED=1.147) silindirik, 4 bölümlü 22 cm çapında, 40 cm uzunluğunda 2 ortagonal detektör düzlemi (1069 diyot) Gantri açılarını ölçmek için inklonometre kullanılır. Mutlak doz Yüksek uzaysal çözünürlük

16 ArcCheck (Sun Nuclear) 21 cm uzunluğunda helikal olarak dizili 1386 adet diyot Diyotlar 2.9 cm lik bir derinlikte bulunmakta ve 1 cm aralıklarla düzgün biçimde sıralanmaktadırlar. Diyotlar 15 cm den daha geniş alanlar için %1 açısal bağımlılığa sahiptir.

17 Fantom 15 cm lik merkezi bir kaviteye sahiptir ve bu kaviteye homojen akrilik bir insert yerleştirilebilir. Bu insert izosentırda doz ölçümü yapabilmek için iyon odaları bulundurabilecek kapasitededir. ArcCheck sistemi silindirdeki giriş ve çıkış dozlarını hızlı bir şekilde ölçüp analiz edebilmektedir.

18 Silindirik ve izotropik dizaynı, tüm gantri açıları için uygun dedektör görüntülerini oluşturmaya yöneliktir. ArcCheck ile inhomojenite tayini de yapılabilmekte.

19 1) Düzenli tedavi cihazın kalite Kontrolü 2) Sisteminin kurulumu (Commissionning): Planlama sisteminin parametre uyumu, farklı fantomlu dozimetrik testler, tedavi sisteminin ve data transfer testlerinin uyumu 3) Hastaya Özel Kalite Kontrol (IMRT, Volümetrik Ayarlı Ark Terapi) Dozimetrik Kontroller (Absolute dozimetri: Bir çok noktada doz ölçümü ve Relative dozimetri: Yoğunluk haritası/ Fluence map) Bağımsız MU kontrolü

20 ÜÇ BOYUTLU KONFORMAL RADYOTERAPİ (3BKRT) 3BKRT ışınlar, blok veya çok yapraklı kolimatör (MLC) yardımı ile hedef hacime göre şekillendirilir. Işınlar alan boyunca uniform olarak yayılır. Blok veya MLC ler saha kenarındadır.

21 Hastaya uygun tedavi planının sağlanması Tedavi cihazının standart mekanik ve dozimetrik testlerinin uygunluğu Uygun bir immobilizasyonla set-up hatalarının mimimize edilmesi ve doğruluğunun 2 boyutlu dozimetreler (Film, iyon odası, EPID) kullanılarak sağlanması IGRT kullanılması (özellikle akciğer ve meme, prostat) yeterli olmaktadır.

22 YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ (IMRT) IMRT doz dağılımları genellikle kritik hasta yapılarını çevreleyen yüksek gradient bölgelerle karmaşık şekillidir.

23 IMRT tedavi alanları üniform olmayan yoğunluklarda bir çok küçük (1x1 cm 2 kadar) veya asimetrik alanlardan oluşur. Bu segmentlerin bir çoğu eksen dışı (offaxis) ve düzensiz şekillidir. Her bir IMRT alanının doz yoğunluğunun modülasyonu çok yapraklı kolimatörlerin (MLC) karmaşık hareketleri ile ayarlanır.

24 MLC ler sadece saha kenarı değil tedavi sahası içinde iken de ışınlama yapılması nedeniyle MLC pozisyon doğruluğundan doğacak en ufak bir hata tümör içerisinde bir çok noktayı etkileyecektir.

25 Küçük MU için (birkaç MU) output, flatness ve simetri stabilitesi uygun dedektörlerle (film, 2D array, diyot veya diamond) fantomda test edilmeli. Hastanın ilk tedavisine başlamadan önce planlama sistemi ile oluşturulan tedavi MU leri bağımsız bir şekilde kontrol edilmeli. MLC ile module edilmiş basit ışınlar yaratılmalı ve fantomda uygun dozimetre ile mutlak doz verifikasyonları yapılmalı.

26

27

28

29

30

31 Planlama sisteminin üniform alanların derin dozları, profilleri ve outputu verifiye edilmeli. Alan boyutu 2 mm kaydırıldığında, doz outputundaki hata 6 MV için %1.7, 10 MV için %2.2 ve 25 MV için %4 artar. Küçük alanların outputu MLC nin doğruluğuna bağlıdır. 1 cm segmentte mm başına %10 fark yaratır.

32 IMRT tedavi planlamasını etkileyen faktörler Doz hesaplama grid boyutu (önerilen 0.2 mm) MLC leaf sonu (düz, yuvarlak vs..) Leaf geçirgenliği Penumbra modellemesi: jaw/mlc Küçük alanlarda output faktörü Off-axis noktalarında PDD değerleri

33 Output faktörleri, profiller, derin dozlar 1x1 cm den daha büyük alanlara kadar tüm enerjilerde uygun bir dedektörle ve teknikle ölçülmeli.

34

35 IMRT tedavisinin verilmesi esnasında; Segmental Dinamik Multileaf kolimatör Leaf pozisyon doğruluğu 1 mm 0.5 mm Leaf pozisyon tekrarlanabilirliği 0.2 mm 0.2 mm Gap aralığı tekrarlanabilirliği 0.2 mm 0.2 mm Leaf hızı ±0.1 mm/s Gantry, MLC ve masa izosentrı 0.75 mm çap 0.75 mm çap Işın output stabilitesi Düşük MU ( <2 MU ) %2 %2 Simetri ( <2 MU ) %2 %2

36 Lif Pozisyon Doğruluğu (1 mm) Liflerin pozisyonu bir fence test film, EPID veya 2D array ile ölçülebilir. Gravite ve off-axis pozisyonunun etkisi göz önüne alınmalıdır. Standart verifikasyon filmi Elektronik Portal İmaging

37 MLC pozisyonu ışınların bitişik olduğu bölgelerde küçük alanda soğuk ve sıcak noktalarda output değişikliklerine ve profil düzensizliklerine neden olur.

38 Her ikisi de PTV de çok düşük doz ve risk altındaki organların doz aşımıyla sonuçlanabilir. 6 MV foton ışınları için bitişik alanlarda mm başına %16.7 ± 0.7 doz hataları belirlenmiş. 1mm MLC lif pozisyon hatasının 1 cm lik bölgede %10 dan daha büyük dozimetrik hataya neden olabileceği belirlenmiştir (Dinamik için). 1 mm'lik MLC pozisyon hatasının basit IMRT planlarında D95% de %4, daha kompleks IMRT planlarında %8 değişime neden olduğu belirtilmiştir.

39 Gap kalibrasyon hatası 0.2 mm Dinamik IMRT de 0.4 mm leaf gap ile yapılan tedavilerde 0.1 mm lik hata %2.5 doz hatasına sebep olmaktadır.

40 Charge (nc) MU başına doz sabitliği IMRT için tedavi aralığı boyunca kontrol edilmeli. 70,000 60,000 50,000 40,000 30,000 20,000 Linearity y = 0,2872x - 0,0025 R 2 = 1 10,000 0, MU Küçük alanlardaki doz ölçümleri ve küçük MU (monitor unit) stabilitesi kontrol edilmelidir.

41 İn-vivo doz ölçümü EPID, TLD, Diyot dedektörler

42 Volumetrik Ayarlı Ark Terapi IMRT için yapılan rutin testlerin yanı sıra farklı gantri açılarında özellikle yerçekiminin maksimum etki ettiği pozisyon 90/270 açılarında gantri, diyafram, MLC pozisyonu içeren tüm kısımlar için yerçekimi etkisi kontrol edilmelidir. MLC/diyafram pozisyonel doğruluğu

43 Doz lineeritesi, herhangi bir enerji ve doz hızı için 1MU den 1000MU e kadar değişim 0.1 MU veya %1 dir. Doz Hızı Lineeritesi

44 Rotasyon esnasında farklı doz hızları ve düşük MU lerde ışının flatnes ve simetrisi (%2) MLC-Gantri-Doz senkronizasyon testi

45 DATA TRANSFER DOĞRULUĞU TPS den farklı MLC segmentlerine ait bilinen SAD veya SSD de çıktılar alınır. Aynı MLC segmentleri sisteme aktarılır. Sistemden bu MLC segmetleri cihaza aktarılır. Çıktılardaki MLC segmentleri aynı SAD veya SSD de cihazda alan ışığı ile görsel olarak kontrol edilir.

46 Hastaya Özel Kalite Kontrol Hastaya özel dozimetrik verifikasyon, fantom plan verifikasyonu ve bağımsız MU çeklerini içerir. Bir hasta için oluşturulan ışın oryantasyonunu ve ışın yoğunluğu gibi ışın parametrelerinin bir fantoma uygulayabilen bir planı temsil eder. 1) İyon odası ile nokta doz ölçümü (absolute) 2) Planlananla ölçülen doz dağılımlarının karşılaştırılması (yoğunluk haritası: fluence map) Relative doz ölçümü. Film, EPID VE 2D Array dozimetre kullanılır.

47 Hem absolute hem de relative doz ölçümü (hibrid QA) Kayıt ve verifikasyon sistemi üzerindeki hasta tedavi bilgilerine göre her gantri açısındaki her bir segment film üzerine ışınlanır. Aynı anda uygun iyon odası ile tüm ışınlama boyunca ölçüm yapılır.

48 İyon odası ölçümleri ±%3 sınırları içinde olmalı, Film ölçümleri %3 veya 3 mm. (Gamma index) Stereotaktik radyocerrahi (SRS), stereotaktik vücut radyoterapisinde (SBRT) %2 ve 2mm.

49 Gamma İndex Hesaplanan ile ölçülen doz dağılımlarının 2D olarak koronal planda birbiri ile uyumunu test etmek için kullanılır. Aynı noktadaki iki doz arasındaki farkı Aynı dozu alan iki izodoz arasındaki uzaklığı Yüksek veya düşük gradiyentli bölgelerde bu iki teknik ayrı ayrı kullanılırsa yanıltıcı sonuçlar verebilir. Gamma metodu bu iki tekniği birleştirerek en doğru sonucu verir.

50 İzodozlar arasındaki mesafenin uyumu (Distance To Agrement, DTA) Doz farkı için %3, DTA için 3mm ; Gamma index 1 Gamma nın 1 den büyük olması Set-up hatasından MLC hatasında Fark %5 i geçmemelidir.

51 Volumetrik ark terapide; gantri dönüşü ile birlikte MLC ler de aralıksız hareket etmekte ve değişen doz hızlarında ışınlama yapılması ve doz dağılımının 3 boyutlu olarak eldesi artık iki boyutlu ölçüm sistemleri yetersiz kalmaktadır. MLC lerin yarattığı şekil ile ışınlanan alanlar artık orijinal gantri açısı ve orijinal doz hızı ile test edilmelidir. Hasta planı 3D fantom üzerine aktarılıp fantom üzerindeki doz dağılımı yeniden hesaplanmalıdır.

52 Doz farkı için %3, DTA için 3mm ; Gamma index 1

53 Tedavi planlama sisteminden hastaya ait konturlar da aktarılırsa, hesaplanan ile ölçülen dozlar arasında fark olan bölgelerin hangi organa denk geldiği belirlenebilmektedir.

54 Tedavi Verifikasyonu Tedavi bilgisi transferi Tüm tedavi planlama dataları, planlama sisteminden kayıt ve verifikasyon sistemlerine network aracılığı ile direkt olarak gönderilebilmelidir.

55 Hasta setup verifikasyonu IMRT/VMAT planları tümör ve hassas yapılar arasındaki sınırlarda yüksek doz gradiyentli bölgeler içerdiğinden, hasta immobilizasyonu sıkı olmalıdır. İyi bir immobilizasyon her zaman iyi lokalizasyon sağlamaz. İzosentr tümör volümünün merkezine (PTV) yerleştirilmeli.

56 EPID ile ortogonal şekilde alınan port görüntüleri planlama sisteminden gelen DRR lar ya da simülatör filmleri ile karşılaştırılır. EPID ile kemik yapılara göre yapılan verifikasyon organ hareketini tam olarak belirlemekte yeterli değildir.

57 Tedavi sırasında ve tedaviler arasında organa ve bölgeye özgü olaylar meydana gelir. Bunlar, Akciğerde solunum hareketleri, tümörün küçülmesi, yer değiştirmesi, atelektazi varlığı, Baş ve boyunda tümörün zamanla küçülmesi, kaybolması, ciddi kontur değişimi, Memede günlük pozisyonel değişim, Pelvisde ani gaz geçişleri, mesane ve rektum doluluğu.

58 Bu değişiklikler çok küçük emniyet sınırları kullanarak keskin doz düşüşlerinin olduğu IMRT, Volümetrik Ark tedavi (VMAT, Rapid-Ark gibi) ve Stereotaktik RT veya radyocerrahide oldukça önemlidir. Görüntü Eşliğinde Radyoterapi IGRT: Tedavi odasında yapılan görüntüleme ile tedavi öncesinde, sırasında ve sonrasında görüntülemenin karşılaştırılıp, uygulanan radyoterapinin doğruluğunu, kurulum hatalarını (sistematik ve rastgele) ve fraksiyonlar arası organ hareketleri dikkate alınarak radyoterapinin uygulanmasıdır.

59 IGRT ile çevre organların daha az doz alması sağlanarak erken ve geç dönemlerdeki komlikasyan olasılığı da azalmaktadır. Kritik organ yakınındaki tümörlere daha az emniyet marjı ile güvenli bir şekilde daha yüksek dozların uygulanabilirliğini sağlamaktadır. Özellikle doz artırımına avantaj sağlar (Prostat kanseri).

60 Fraksiyondan fraksiyona taşınan hataya sistematik, fraksiyondan fraksiyona değişen hataya random hata denir. Bu hataları elimine ederek hastanın tedaviye doğru bir şekilde girmesini sağlamak için IGRT de düzeltme işlemleri yapılır.

61 On-line: Tedaviden hemen önce görüntü alınarak düzeltme yapılır, hasta düzeltilmiş olarak tedavi olur. On-line, Real- time Tedavi sırasında tümör takibi yapılır. Off-line Tedavi öncesi alınan görüntünün değerlendirmesi daha sonra yapılır. Düzeltme tespit edilmişse sisteme kaydedilir ve bir sonraki tedavide düzeltilir.

62 Adaptif Radyoterapi tekniği; tedavi süresince ortaya çıkan değişikliklerin (özellikle kontur ve volüm değişiklikleri) değerlendirerek yeniden optimal doz dağılımının elde edilmesidir. Tedavi planlama BT sinin ardından tedavide ilk hafta her gün, takip eden haftalarda ise haftada bir olmak üzere CBCT alınabilir.

63 İdeal IGRT Doğruluk oranı yüksek, Kullanımı kolay, Yorumlaması kolay, Kullanıcıdan bağımsız, Tedavi sistemine entegre, Hızlı görüntüleme yapan, Anlık görüntü alabilen,

64 Kaynakları olumsuz etkilemeyen, Uygulanan radyasyon dozu az olan, Görüntü kalitesi değerlendirme için kaliteli olan, Görüntüleri planlama ve değerlendirme için kullanılabilen Bir çok tümör lokalizasyonunda kullanılabiliyor olması gerekmektedir.

65 Prostat tedavisinde Cilt markırlar ve kemik anatomiye göre setup hatası düzeltilebilir fakat organ hareketleri belirlenemez. IGRT ile Prostat sınırları rektuma doğru 5 mm azaltılabilir. Günlük prostat sınırlarının azalması, rektal duvarların daha az doz almasını sağlar. Prostata yerleştirilen altın seedler ile günlük EPID değerlendirilmeli. Port süresi tedavi planına eklenmeli. DRR Port

66 Fraksiyonlar arası rektum doluluğunun değişimi nedeniyle oluşan prostat hareketinin 2 cm den büyük olduğu gözlenmiştir. Prostat içinde, solunum ve gaz hareketlerinden kaynaklanan, tepe değeri 1.5 cm ye kadar fraksiyon içi hareket gözlenmiştir. Markır kullanımının sistematik hatayı 1 mm nin altına düşürdüğü belirlenmiştir.

67 Ultrason Tedavi fraksiyonu başlangıcında prostatın pozisyonuna göre masa kayması belirlenerek, tedavi pozisyonu verilir.

68 1) Planar Görüntüleme Sistemleri

69 asi flat panel dedektöre karşı bir X-ışını tüpünden oluşur. İki boyutlu (2D) görüntüleme verir. Tümör volümü ya da çevre doku ile ilgili bilgi vermez. Hasta Set-up ı yapıldıktan sonra AP ve LAT kv imajı alınır. DRR la kemik yapı eşleştirilmesi yapılarak Set-up düzeltilir. Hastaya verilen doz düşüktür.

70 MV (megavoltaj) Elektronic portal görüntüleme aletleri (EPID) Düz panel üzerine yerleşmiş 256x256 adet a-si fotodiodlardan oluşur. Avantajı Portal görüntüleme sırasında verilen dozun tedavi dozundan düşülebilmesidir. Daha iyi yumuşak doku kontrastı sağlar

71 Dezavantajı 2D görüntü vermesi Oblik alanlarda ve kemik yapıya göre değerlendirme zorunluluğu, Görüntü kalitesi net değil. EPID konformal tedavide haftada bir kez yeterli iken, IMRT, VMAT, SRS, SBRT gibi kompleks tedavilerde her gün çekilmesi tavsiye edilmektedir.

72 2) Volumetrik Görüntüleme Sistemleri (Üç boyutlu) kv-cbct görüntüsü elde edebilmek için Linak üzerine kv mertebesinde X-ışını sağlayan X ışını tüpü mevcuttur.

73 CBCT den gelen hacimsel data, planlanan CT görüntüsüyle karşılaştırılır, doz dağılımı ve hastanın tedavi pozisyonu modifiye edilir. kv CBCT sistemi hem radyografik hem de floroskopik görüntü elde etmede kullanılabilir. Yumuşak dokuların görüntülenmesinde kv- CBCT daha uygundur. Tümör regresyonun CBCT ile değerlendirilmesi. CBCT görüntüleme ile mesane doluluğu değerlendirilmesi

74

75

76

77 Geometrik Hassasiyet CBCT görüntüleme sisteminin, makineden çıkan MV tedavi ışınının izosentırı ile ne kadar uyum içinde olduğunu ölçmeye dayanır. ISO Cube fantom: Plastik materyalden yapılmıştır ve özel bir merkez noktası markerı vardır. Fantom ölçüleri 12cm x 12 cm x 12 cm dir. ISO Cube fantom. İyi bir MV görüntülemesi sağlarken,kv CBCT imaj kalitesi açısından pek avantajlı değildir.

78 TwoBall Fantom (TBP), hem kv CBCT hem de MV imaj kalitesini sağlamak için kullanılır. Bu fantom üzerine dik bir şekilde yerleştirilmiş küçük bir tüp ile bir platformdan oluşmaktadır. kv CBCT için tüp üzerine plastik bir top (Lucite), MV görüntüleme için ise Tungsten bir top yerleştirilir.

79 Görüntü Kalitesi Görüntüleme sürecinin stabilitesini ve hastaya görüntüleme esnasında minimum dozun verilmesini sağlamak için yapılır. Catphan: görüntü kalite testleri için kullanılan fantom.

80 X-ışın tüpünün odak noktasındaki değişimleri belirleyeceği için uzaysal çözünürlük testi en önemli testlerden biridir. Bu testte çizgi çiftleri görsel olarak analiz edilir. Görüntüleme sisteminin uzaysal çözünürlüğünü belirlemek amacıyla kullanılan Catphan fantomun CBCT kesit görüntüsü.

81 Geometrik testler: bunlar görüntüleme geometrisinin parametrelerini test eder. Yazılımın ölçüm araçları kullanılarak fantomda bilinen mesafelerin görüntü üzerinde ne kadar hatasız çıktığına bakılır. CBCT görüntülemeden sonra hastadaki kaymaların belirlenmesi bu görüntüdeki mesafelere göre yapılır. Bilinen bir yoğunluktaki çeşitli materyaller ile Catphan fantomun CBCT kesit görüntüsü.

82 Tomoterapi 6 MV lik küçük bir Linak olup bunun 85 cm lik kısa bir kaynak aks mesafesinde 360 derecelik gantri dönüşü yapması esasına dayanır. Lineer hızlandırıcının karşısına yerleştirilen 541 adet xenon dedektör ile hacimsel MV CT imajlar elde edilir. Bu işlem sonucunda cgy arasında görüntüleme dozları oluşur.

83 CT-Sim de belirlenen referans koordinatlara göre lazerlerle hata pozisyonu ayarlanır. Tedavi öncesi MV BT görüntü alınır. Alınan görüntüler planlama görüntülerine kaydedilir. Karşılaştırma/Değerlendirme yapılır. Masa pozisyonu ayarlanır ve tedavi yapılır. CT-MVCT

84 Görüntü kayıt sürecinin tutarlılığı fantom tabanlı bir hasta planı üzerinde günlük olarak test edilebilir. Görüntü artefaktlarının meydana gelip gelmediğine bakılır. Gürültü, uzaysal çözünürlük, üniformite ve görüntü dozu gibi imaj kalitesine etkiyen parametrelerin aylık olarak test edilmesi gerekmektedir. HU aylık olarak test edilmelidir. Cheese fantom gibi modüler bir fantom kullanılarak tüm testler tek bir MVCT taraması ile yapılabilir.

85 Cheese 15 cm yarıçaplı ve 18 cm uzunluğunda 2 yarı-silindirik parçaları arasında film bulunan silindirik bir katı fantomdur. Radyografik film iki yarı silindir arasında konumlandırılır. Film düzlemine dik olarak cm aralıkla yerleşmiş 29 boşluk bulunmaktadır. Bu boşlukların içerisine bir veya birden fazla iyon odası yerleştirilebilir.

86 PTW Octavius Fantom Seven-29 2D array iyon odası ile kullanılmak üzere rotasyonel tedavi kalite kontrolüne yönelik yapılmış bir fantomdur ve tekli iyon odası ölçümlerine de imkan sağlamaktadır. Fiziksel yoğunluğu 1.04gr/cm3 tür. Rölatif elektron yoğunluğu 1.00 olan polystyrene den yapılmıştır. Fantom 32 cm boyunda ve 32 cm genişliğindedir. Merkezinde Seven-29 2D array ile ölçüm yapabilmek için 30x30x2.2 cm3 lük bir boşluk mevcuttur.

87 Helikaltomoterapi plan iletiminde gantri rotasyonu ile masa hareketinin senkronize olması gerekmektedir. Sistemin gantri açılarını doğru bir şekilde algılama özelliği periyodik olarak test edilmelidir Ayrıca sistemin masa pozisyonu ile ışın iletimini senkronize etme özelliği, masa hareketi ile gantri rotasyonunun senkronizasyonu da periyodik olarak test edilmelidir.

88 Günlük QA için tavsiye edilen testler. (Task group 148)

89 Aylık kalite kontrol prosedürleri için tolerans değerleri ve tavsiyeler.

90 Üç Ayda Bir

91 Yıllık kalite kontrol prosedürleri için tolerans değerleri ve tavsiyeler.

92 Real-time Solunum İzleme Sistemleri Solunum hareketleri toraks, batın içi ve pelvis bölgesindeki tümörün konumunu etkiler. Çalışmalar, akciğer tümörünün ışınlama sırasında birkaç cm hareket edebileceğini göstermiştir.

93 AAPM in (American Association of Physicists in Medicine) konuyla ilgili raporunda aşağıdaki hususların üzerinde duruldu. Eğer tümörün hareketi 5 mm den fazla ise solunum hareketleri hesaba katılmalı. Eğer solunum izleme sistemi yoksa tümörün hareketle birlikte tüm hacmi PTV ye katılmalı. Sistemin kalite kontrolü düzenli olarak yapılmalıdır.

94 Bazı Real-Time tümör takip sistemleri A) Dört Boyutlu Bilgisayarlı Tomografi 4 Boyutlu BT, hastanın solunum fazlarıyla senkronize olarak görüntü alan BT sürecidir. Dördüncü boyut zamandır. Vekil* (surrogate) sinyaller solunum sinyallerini analiz etmek için kullanılır. Vekil sinyaller örnek olarak karın yüzey alanı, solunum sırasında değişen ve hacminin spirometre ile ölçülen havadır. Bir nefes döngüsü 10 fazdan oluşur ve her faz için CT hacimleri alınır.

95 4D görüntü elde etmek için hedef hareketle ilişki olan bir yüzeyin hareketinden yukarı ve aşağı referans sinyalleri alınır (Varian Real-time Position Management (RPM) Gating System). Bilgisayar kontrollü video tabanlı bir sistem, köşelerinde IR (infra-red kızılötesi) yansıtıcı bulunan bir kutu hastanın üzerine konur ve kutunun hareketi kızıl ötesi kamera ile analiz edilir. Bilgisayar solunum takip sistemi ile foton hızlandırıcıyı senkronize eder ve solunumun sadece seçilen fazında ışın uygulanır.

96 B) Real-time Tümör İzleme (Tracking) Real-time tümör izlemenin temel amacı solunum hareketlerini tespit etmek ve dinamik olarak tümörün değişen konumunu takip etmek için radyasyon ışınını yeniden konumlandırmaktır. Cilt yüzeyinde ya da tümör içine doğrudan yerleştirilen iç markırlar kullanılır.

97 CyberKnife CyberKnife daki görüntüleme sistemi tavana (90 derece ofset) ortogonal monte edilmiş iki tanısal röntgen tüpleri ve iki karşıt a-si düz panel dedektörlerden oluşur. Solunum ile hareketli olan organ tümörlerinde (Akciğer) solunum hareketlerini aktif olarak izleyerek eşzamanlı tedavi edebilen cihazdır.

98 Hedef lokalisazyonu referans tedavi planlama BT görüntüleriyle real-time radyografik görüntüleri karşılaştırarak iskelet yapısı ile ilişkisi teyit edilir. Hastanın pozisyonunda ve tümör pozisyonunda olabilecek değişiklikler, görüntü kameralarınca algılanır ve robotik kol hemen kendi pozisyonunu düzelterek ışınların tümör dışında bir alana gitmesini engeller.

99

100

101

102

103 End-to-end Test Lokalizasyon, mekanik hedefleme ve planlama hataları gibi ölçümleri içeren, sistemin total doğruluğunu hesaplamaya yönelik bir testtir. Gafkromik filmlerin ortoganal yerleştirildiği bir antropomorfik kafa fantom kullanılır. Tüm izleme yöntemleri için yapılır.

104 Kafa fantomu Bilgisayarlı Tomografi ile görüntülenir. Ball-Cube ün %70 lik izodoz çizgisinin içinde olması sağlanır. Işınlamadan sonra filmler özel yazılım kullanılarak analiz edilir. %70 izodoz eğrisinin merkezi ile film merkezi arasındaki kayma belirlenir. Test kafatası hareketinin takibi, emniyetlerin takibi, omurga hareketinin takibi ve eşzamanlı takipte de kullanılır.

105 Kafatası hareketleri, marker takibi ve omurga hareketleri için total hata 0,9 mm nin altında olmalıdır. Eşzamanlılık kullanılarak yapılan total takip hatası ise 1,5 mm nin altında olmalıdır. Eşzamanlılık End-to-end Testi

106 Extracranial 3D error 1.2 ± 0.4 mm

107 Plan onaylaması için ikincil MU kontrollerinin yapılması, yazılımın kalite kontrolünün bir parçasıdır. Robotik radyocerrahide bu kontrollerin yapılmasının en zorlu yanı fazla sayıda ışın olması, inhomojenitelere karşı yüksek hassasiyet ve dik doz gradyentleridir. İnhomojen bölgelerdeki küçük alanlarda (örneğin; akciğer tümörleri), doz hesaplamaları için gözlemlenen ortalama farklılık ray-tracing algoritmasında %20 iken, Monte- Carlo da %27,28 dir.

108 Monte-Carlo ve ray-tracing algoritmaları arasındaki tümör boyutu ve konumuna bağlı ortalama doz değişimlerindeki büyük farklılıkların ölçümü antropomorfik bir akciğer fantomu gerekmektedir. Bu fantomda, farklı boyutlarda tümör modelleri ve film dedektör yerleştirmek için uygun boşluklar bulunmalıdır. Ray Tracing Ray Tracing algoritması kullanılması dozda %10-20 lik bir düşüşü olmaktadır. Monte Carlo

109 Doku inhomojenite düzeltmesi (Monte-Carlo olmadan): Akciğer veya baş-boyun için stereotaktik radyocerrahi tedavisi planlandığında, doku inhomojenitesinin hatasız bir şekilde düzeltilmesi gerekmektedir.

110 AQA (auto quality assurance): CyberKnife cihazının hedefleme doğruluğunu ölçen bir testtir. Radyoopak metal bir küre içeren AQA fantomuna yatay ve dikey olarak iki adet film yerleştirilir. Bir AP ve bir lateral ışın içeren QA planı yapılır. Fantom bu plan doğrultusunda ışınlanır. Filmler özel bir yazılım programıyla değerlendirilir. Günlük olarak yapılır.

111 Hareket Takibinin (Eşzamanlılık) Kalite Kontrolü Tümörün bulunduğu yer için markerlar kullanılır. Her x-ışın görüntüsünün takipi esnasında bir hata oluşursa tedavi durdurulmalıdır. Eğer marker hareketi hızlı ise, fazla bulanıklaşmasını önlemek için ışınlama süresi kısaltılarak imaj kalitesi iyileştirilebilir. Cilt markerları, sinyal-gürültü oranını maksimize etmek için maksimum sapma alanı içinde olacak şekilde hasta üzerine yerleştirilmelidir.

112 Hasta durumunun değişmesi durumunda, görüntüleme frekansı hastadaki değişimleri yakalayabilecek kadar yüksek olmalıdır. Solunum zincirinin menzili, tümör hareketinin korelasyon modeli ile düzgün bir şekilde uyuşmasını sağlayabilmek için %90 ın altına düşmemelidir. DQA (Delivery Quality Assurance): Hasta planlarının kalite kontrolü DTA 2mm %2

113 Cyberknife IGRT Teknikleri 6D Skull izleme yöntemi X-ışın kamera görüntüleri hasta anatomisinin bilgisayarla oluşturulan (DRR) görüntüler ile kıyaslanır. İntrakraniyal hedeflerin (+C2 C3) izlenebilmesini sağlar. Termoplastik maske kullanılır.

114 Xsight Spine Hastanın doğru konumda tutulması amacıyla omurga bölgesindeki iskelet yapılarının izlenmesini sağlar. Servikal, torasik, lumbar omurga dahil omurganın çoğu bölgesini doğru ve otomatik olarak izleyebilir. Solunum takibi yapmamaktadır.

115 Fiducial izleme yöntemi Hastaya cerrahi olarak implant edilmiş altından yapılmış küçük metal markerlar (Fiducial) yerleştirilir. X-ışın kamera görüntüleri alınırken markerlara göre tümörün konumu belirlenir. Fiducialların 3 boyutlu konumlarından yola çıkılarak tümörün yerini bulmakta ancak tümör kontrolü yapmamaktadır. Yumuşak dokularda ve bozuk omurga yapılarında kullanılır. 1 hafta sonra CT çekimi yapılıp tedaviye başlanılır.

116 Synchrony Solunum izleme yöntemi Cerrahi olarak konumlandırılmış markırlar ve hasta cildine sabitlenmiş ışık saçan optik fiberlerin (LED) kombinasyonu kullanılır. LED markerlar infrared takip kameraları ile izlenir. Tedaviden önce bilgisayar algoritması, markerları dış markerlar ile iç markerların hareketlerini kıyaslamak amacıyla korelasyon modeli oluşturur. Tedavi boyunca, sistem iç markerların hareketlerini ve cilt hareketlerine bağlı olarak tümör hareketini sürekli olarak takip eder.

117 Brain lab'ın exactrac (Linaklar için) Yere monte 2 x-ışını tüpü ve tavana monte 2 dedektör ekran mevcut. Tedavi sırasında hasta hareketini belirlemek için hasta üzerine en az 5 markır yerleştirilir. Solunum ayarlı sistemi mevcuttur. Tedavi sırasındaki hareketler x-ışını ile kontrol ediyor.

118 Catalyst+sentinel (Linaklar için) Sentinel" BT ye konuluyor, tekli kamera ve lazer sistemini içeriyor. Lazer tarayıcısı ile cilt yüzeyini 2 saniyede 40 cm 'lik taramayı gerçekleştiriyor. Sentinel ile 4D CT ve gated görüntü alınabiliyor. Hastaya markır koymaya gerek yoktur. Hem torasik hem abdominal hareketi takip edebiliyor. Hem serbest solunum hem nefes tutma yada verme opsiyonunu uygulayabiliyor

119 Catalyst ise tedavi cihazı modülüdür ve 3 kameraya sahiptir. 1-Hasta set-up ve pozisyon doğruluğu 2-Fraksiyon esnasında sürekli hasta hareketi takibi. Tolerans dışına çıkıldığında sesli alarm ve otomatik tedavi durdurma mevcut. 6 boyutlu masaya pozisyon düzeltme kayması yollanabiliyor. 3- CT'den Sentinel" alınan veriler ile solunum ayarlı tedavi yapılır.

120 Solunum Kontrollü (Breath Hold) Tedavi Active Breathing Control (ABC- Elekta) Video-based Real-time Position Management (Varian) Nefes kontrollü ve kontrolsüz

121 Sol meme derin inspiryumda radyoterapi ile V 20 akciğer ve özellikle kalp dozlarında belirgin düşüş sağlanmıştır. Nefes kontrollü ve kontrolsüz

122 Teşekkürler

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ

DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ DİYARBAKIR MEMORİAL HASTANESİ ONUR HAS RADYOTERAPİ TEKNİKERİ GİRİŞ Radyoterapinin temel prensibi : Normal dokuların ışın dozunu azaltarak tümöre istenilen dozu verebilmektir. Son yıllarda radyoterapi alanında

Detaylı

Akciğer SBRT Planlamalarında Hareket Takibi

Akciğer SBRT Planlamalarında Hareket Takibi Akciğer SBRT Planlamalarında Hareket Takibi Cemile Ceylan Anadolu Sağlık Merkezi Stereotaktik Radyo Cerrahi ve Radyobiyoloji Kursu 20 Haziran 2014 Klinik Gereklilik Hareketin Belirlenmesi Solunum Takipli

Detaylı

IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME

IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME IMRT PROGRAMININ OLUŞTURULMASI VE UYGULANMASI KALİTE KONTROL AÇISINDAN DEĞERLENDİRME TIBBİ RADYOFİZİK UZMAN HALİL KÜÇÜCÜK Acıbadem Kozyatağı Hastanesi IMRT (Intensity Modulated Radiation Therapy) Gelişmiş

Detaylı

IMRT (YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ)

IMRT (YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ) IMRT (YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ) Dr. Kadir Yaray Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi KAYSERİ CT Simülasyon 3D Tedavi Planlama Konformal Radyoterapi Uygulamaları CT nin keşfi; 1993

Detaylı

Lineer Hızlandırıcı Tabanlı SRS/SRBT Uygulamalarında QA. Dr. Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD

Lineer Hızlandırıcı Tabanlı SRS/SRBT Uygulamalarında QA. Dr. Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD Lineer Hızlandırıcı Tabanlı SRS/SRBT Uygulamalarında QA Dr. Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD Stereotaktik Radyocerrahi ve Stereotaktik Beden Radyoterapisi Kursu 20 Haziran 2014 -İstanbul Görüntü

Detaylı

MLC LERİN IMRT GAMMA ANALİZİNE ETKİSİ: Tongue and Groove, Hız ve Pozisyon Hatalarının Kliniğe Etkisi

MLC LERİN IMRT GAMMA ANALİZİNE ETKİSİ: Tongue and Groove, Hız ve Pozisyon Hatalarının Kliniğe Etkisi MLC LERİN IMRT GAMMA ANALİZİNE ETKİSİ: Tongue and Groove, Hız ve Pozisyon Hatalarının Kliniğe Etkisi İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü Yrd. Doç. Dr. Murat OKUTAN XIV. Medikal Fizik Kongresi 21-24 Kasım 2013 ANTALYA

Detaylı

MEHMET SONER ERUL KERİ ANKARA DR.ABDURRAHMAN YURTASLAN ONKOLOJİ EĞİTİM M ve

MEHMET SONER ERUL KERİ ANKARA DR.ABDURRAHMAN YURTASLAN ONKOLOJİ EĞİTİM M ve MEHMET SONER ERUL RADYOTERAPİ TEKNİKER KERİ ANKARA DR.ABDURRAHMAN YURTASLAN ONKOLOJİ EĞİTİM M ve ARAŞTIRMA TIRMA HASTANESİ Cyberknife robotik radyocerrahi sistem Görüntü eşliğinde inde radyoterapi (IGRT)

Detaylı

CyberKnife Radyocerrahi Cihazı

CyberKnife Radyocerrahi Cihazı CyberKnife Radyocerrahi Cihazı Aydın ÇAKIR, Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü ..dünümüz, bugünümüz Cyberknife Genel Özellikleri CyberKnife Robotic Radyocerrahi Sistemi

Detaylı

(1) MESİ MEDİKAL A.Ş.- Akdeniz Üniversitesi Doktora Programı (2) ANTAKYA ÖZEL DEFNE HASTANESİ - Çukurova Üniversitesi Doktora Programı

(1) MESİ MEDİKAL A.Ş.- Akdeniz Üniversitesi Doktora Programı (2) ANTAKYA ÖZEL DEFNE HASTANESİ - Çukurova Üniversitesi Doktora Programı N. İlker ÇATAN 1, Abdulmecit CANBOLAT 2, (1) MESİ MEDİKAL A.Ş.- Akdeniz Üniversitesi Doktora Programı (2) ANTAKYA ÖZEL DEFNE HASTANESİ - Çukurova Üniversitesi Doktora Programı IMRT-SRS-SBRT TEDAVİ BOYUNCA

Detaylı

IMRT Hastalarının n Kalite Kontrolü: : 2D-Array Deneyimi

IMRT Hastalarının n Kalite Kontrolü: : 2D-Array Deneyimi IMRT Hastalarının n Kalite Kontrolü: : 2D-Array Deneyimi Med.Fiz.Dr. Ayhan KILIÇ Seslendiren: Nadir KüçüK üçük IMRT de hasta bazlı kalite kontrolü: : Niçin in ve Nasıl? 2D-Array Deneyimi Giriş Gelişen

Detaylı

PROSTAT RADYOTERAPİSİNDE. İmmobilizasyon, CT Simülasyon ve IGRT SERCAN GÜNEŞ

PROSTAT RADYOTERAPİSİNDE. İmmobilizasyon, CT Simülasyon ve IGRT SERCAN GÜNEŞ PROSTAT RADYOTERAPİSİNDE İmmobilizasyon, CT Simülasyon ve IGRT SERCAN GÜNEŞ HAZIRLIK IMMOBILIZASYON(SABİTLEME) CT SİMÜLASYON IGRT Hazırlık Prostat radyoterapisinde, prostatın komşuluğunda korunması gereken

Detaylı

Akciğer SBRT Planlama Ve Plan Değerlendirme. Fiz.Müh.Yağız Yedekçi Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi A.D

Akciğer SBRT Planlama Ve Plan Değerlendirme. Fiz.Müh.Yağız Yedekçi Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi A.D Akciğer SBRT Planlama Ve Plan Değerlendirme Fiz.Müh.Yağız Yedekçi Hacettepe Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi A.D Erken Evre KHDAK da SBRT SBRT SBRT öncesi SBRT sonrası 6. ay AKCİĞER SBRT Küçük Alan Dozimetresi

Detaylı

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK Slide 1 VOLUMETRİK AYARLI ARK TERAPİ (VMAT) Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi A.D. Slide 2 VMAT Tedavi Cihazının Teknik Özelliklerinin Tedavi Planına Etkisi Maksimum lif hızı

Detaylı

DERYA ÇÖNE. Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü

DERYA ÇÖNE. Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü DERYA ÇÖNE Radyoterapi Teknikeri Kozyatağı Acıbadem Hastanesi Radyoterapi Bölümü Görüntü rehberliğinde RT uygulayacak teknikerler Anatomik bölge, tedavi planı ve tedavi uygulama tekniğine göre farklı görüntüleme

Detaylı

BAŞ-BOYUN TÜMÖRLERİNDE CYBERKNIFE UYGULAMALARI. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI Kemal ERDOĞAN Radyoterapi Teknikeri

BAŞ-BOYUN TÜMÖRLERİNDE CYBERKNIFE UYGULAMALARI. HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI Kemal ERDOĞAN Radyoterapi Teknikeri BAŞ-BOYUN TÜMÖRLERİNDE CYBERKNIFE UYGULAMALARI HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI Kemal ERDOĞAN Radyoterapi Teknikeri CYBERKNIFE Robotik radyocerrahi sistem Cerrahiye alternatif

Detaylı

OPERE PROSTAT KANSERLİ HASTALARIN RİSK ALTINDAKİ ORGAN DOZLARININ PLANLAMA VE CONE BEAM BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ DOZ HESAPLAMALARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI

OPERE PROSTAT KANSERLİ HASTALARIN RİSK ALTINDAKİ ORGAN DOZLARININ PLANLAMA VE CONE BEAM BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ DOZ HESAPLAMALARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI OPERE PROSTAT KANSERLİ HASTALARIN RİSK ALTINDAKİ ORGAN DOZLARININ PLANLAMA VE CONE BEAM BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİ DOZ HESAPLAMALARIYLA KARŞILAŞTIRILMASI Murat köylü, deniz yalman, nazli BİLİCİ, ÖZGE DURAN,

Detaylı

AKCİĞ İĞER CA TEDAVİSİ GÜLFER KARAKURT ANKARA ONKOLOJİ HASTANESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ KLİNİĞİ

AKCİĞ İĞER CA TEDAVİSİ GÜLFER KARAKURT ANKARA ONKOLOJİ HASTANESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ KLİNİĞİ CYBERKNIFE CİHAZINDA X-SIGHT X LUNG YÖNTEMY NTEMİYLE AKCİĞ İĞER CA TEDAVİSİ GÜLFER KARAKURT ANKARA ONKOLOJİ HASTANESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ KLİNİĞİ CyberKnife (Sunnyvale Accuray) cihazı bilgisayar kontrollü

Detaylı

Meme Kanseri Planlama Tecrübesi ( 3D konformal planlama + field-in-field ) Bülent Yapıcı Acıbadem Maslak Hastanesi

Meme Kanseri Planlama Tecrübesi ( 3D konformal planlama + field-in-field ) Bülent Yapıcı Acıbadem Maslak Hastanesi Meme Kanseri Planlama Tecrübesi ( 3D konformal planlama + field-in-field ) Bülent Yapıcı Acıbadem Maslak Hastanesi CT çekimi Baş karşı tarafta Açı, gövde yere paralel olacak şekilde ( genelde CT ye sığacak

Detaylı

YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ(YART) TEKNİĞİNDE YAPRAK HAREKETLERİNİN TEKRARLANABİLİRLİGİNİN DAVID İN-VİVO DOZİMETRİK SİSTEMİ İLE İNCELENMESİ

YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ(YART) TEKNİĞİNDE YAPRAK HAREKETLERİNİN TEKRARLANABİLİRLİGİNİN DAVID İN-VİVO DOZİMETRİK SİSTEMİ İLE İNCELENMESİ YOĞUNLUK AYARLI RADYOTERAPİ(YART) TEKNİĞİNDE YAPRAK HAREKETLERİNİN TEKRARLANABİLİRLİGİNİN DAVID İN-VİVO DOZİMETRİK SİSTEMİ İLE İNCELENMESİ Gülay KARAGÖZ Danışman: Prof. Dr. Faruk ZORLU AMAÇ YART tekniği

Detaylı

IGRT de Kalİte Kontrol. Yrd Doç Dr Hilal ACAR Medipol Üniversitesi Sağlık Fiziği ABD

IGRT de Kalİte Kontrol. Yrd Doç Dr Hilal ACAR Medipol Üniversitesi Sağlık Fiziği ABD IGRT de Kalİte Kontrol Yrd Doç Dr Hilal ACAR Medipol Üniversitesi Sağlık Fiziği ABD IGRT AMAÇ: Tedavinin kalitesini ve hassasiyetini artırmak, normal doku toksisitesini azaltırken tümör kontrolünü artırmak

Detaylı

IMRT de Hasta Bazlı Kalite Kontrol: Niçin ve Nasıl?

IMRT de Hasta Bazlı Kalite Kontrol: Niçin ve Nasıl? IMRT de Hasta Bazlı Kalite Kontrol: Niçin ve Nasıl? Portal Dozimetri Deneyimi Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi X.Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi, Antalya 2012 Yoğunluğu

Detaylı

KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması

KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması KHDAK IMRT sinde Tedavi Planlama Sistemlerinin Monte Carlo Yöntemi ile Karşılaştırılması Türkay TOKLU 1, Bahar DİRİCAN 2, Necdet ASLAN 1 1 Yeditepe Üniversitesi, Fizik Bölümü 2 Gülhane Askeri Tıp Akademisi,

Detaylı

Yücel AKDENİZ. MLC nin kurulum ölçümleri: Dosimetric leaf gap nasıl hesaplanır? MLC transmission nasıl ölçülür? Medikal Fizik Uzmanı

Yücel AKDENİZ. MLC nin kurulum ölçümleri: Dosimetric leaf gap nasıl hesaplanır? MLC transmission nasıl ölçülür? Medikal Fizik Uzmanı MLC nin kurulum ölçümleri: Dosimetric leaf gap nasıl hesaplanır? MLC transmission nasıl ölçülür? Medikal Fizik Uzmanı Yücel AKDENİZ Acıbadem Adana Hastanesi TG50 Lif ortası geçirgenliği full height of

Detaylı

Aydın ÇAKIR,Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü

Aydın ÇAKIR,Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Aydın ÇAKIR,Ph.D. İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Size IMRT yapalım mı? Ben bilbem...beyim bilir... 1-Hangi hastalar için meme IMRT sine ihtiyaç var? 2- Bu olgular için IMRT-dışı teknikler var

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/7) "A tipi Muayene Kuruluşu" Akreditasyon No: Adresi :Mimar Sinan Mah. 1358 Sok. No:9/B ALSANCAK 35221 İZMİR / TÜRKİYE Tel : 0 232 464 00 20 Faks : 0 232 464 14 93

Detaylı

Akciğer Radyoterapisinde RPM. Berna Savaş Özel Onkomer Onkoloji Merkezi, İzmir

Akciğer Radyoterapisinde RPM. Berna Savaş Özel Onkomer Onkoloji Merkezi, İzmir Akciğer Radyoterapisinde RPM Berna Savaş Özel Onkomer Onkoloji Merkezi, İzmir Özel Onkomer Onkoloji Merkezi (1997- ) 3 Boyutlu Konformal Radyoterapi(2000- ) Dinamik IMRT (Yoğunluk Ayarlı Yoğunluk Ayarlı)

Detaylı

Radyoterapi Cihazlarının Teknik Özelliklerinin Hasta Seçimindeki Etkisi. Basri Günhan (Ph.D) Tıbbi Radyofizik Uzmanı Neolife Tıp Merkezi

Radyoterapi Cihazlarının Teknik Özelliklerinin Hasta Seçimindeki Etkisi. Basri Günhan (Ph.D) Tıbbi Radyofizik Uzmanı Neolife Tıp Merkezi Radyoterapi Cihazlarının Teknik Özelliklerinin Hasta Seçimindeki Etkisi Basri Günhan (Ph.D) Tıbbi Radyofizik Uzmanı Neolife Tıp Merkezi X.Ulusal Radyasyon Onkolojisi Kongresi Antalya 19 23 Nisan 2012 NeoLife

Detaylı

Murat Köylü(1), Burcu Gökçe(2), Yusuf Ziya Hazeral(1), Serra Kamer(1), Nezahat Olacak(1), Yavuz Anacak(1)

Murat Köylü(1), Burcu Gökçe(2), Yusuf Ziya Hazeral(1), Serra Kamer(1), Nezahat Olacak(1), Yavuz Anacak(1) TÜM CİLT IŞINLAMASINDA TOMOTERAPİ KULLANILABİLİR Mİ? Tüm Cilt Elektron Işınlaması(TSEI) ve Tomoterapi İle Tüm Cilt Helikal Işınlama(TSHI) Tekniklerinin Anatomik Fantomda Dozimetrik Karşılaştırılması Murat

Detaylı

SRS-SBRT FİZİĞİ. NADİR KÜÇÜK Medikal Fizik Uzmanı 23 Mayıs 2015

SRS-SBRT FİZİĞİ. NADİR KÜÇÜK Medikal Fizik Uzmanı 23 Mayıs 2015 SRS-SBRT FİZİĞİ NADİR KÜÇÜK Medikal Fizik Uzmanı 23 Mayıs 2015 İÇERİK SRS-SBRT Tanımı Gündem 1: Küçük Alan Dozimetrisi Gündem 2: Dozimetri ve FFF Işınları Gündem 3: SRS_SBRT Planlamasında Fiziki Yaklaşım

Detaylı

RPM TEKNİKLERİNİN TEKNİKER YÖNÜYLE İNCELENMESİ

RPM TEKNİKLERİNİN TEKNİKER YÖNÜYLE İNCELENMESİ RPM TEKNİKLERİNİN TEKNİKER YÖNÜYLE İNCELENMESİ Sevil YILMAZ Radyoterapi Teknikeri Uludağ Üniversitesi Radyasyon Onkolojisi AD BURSA RPM (Real-Time Position Manegement) Gerçek Zamanlı Pozisyonlama Tümör

Detaylı

TOMOTERAPİ CİHAZI İLE PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİ

TOMOTERAPİ CİHAZI İLE PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİ TOMOTERAPİ CİHAZI İLE PROSTAT KANSERİ TEDAVİSİ AYŞE E EVCİL DR.ABDURRAHMAN YURTASLAN ANKARA ONKOLOJİ HASTANESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ KLİNİĞİ İĞİ Yoğunluk Ayarlı Radyoterapi (YART) ile; Hedef volümde yüksek

Detaylı

BAŞ BOYUN KANSERLERİNDE ADAPTİF RADYOTERAPİ. Medikal Fizik Uzmanı Yonca YAHŞİ

BAŞ BOYUN KANSERLERİNDE ADAPTİF RADYOTERAPİ. Medikal Fizik Uzmanı Yonca YAHŞİ BAŞ BOYUN KANSERLERİNDE ADAPTİF RADYOTERAPİ Medikal Fizik Uzmanı Yonca YAHŞİ GİRİŞ Baş boyun tümörleri için radyoterapi alan hastanın anatomisi tedavi süresince anlamlı olarak değişir. Tümörün büyümesi

Detaylı

CYBERKNİFE TEDAVİ METODLARI VE KLİNİK UYGULAMALARI

CYBERKNİFE TEDAVİ METODLARI VE KLİNİK UYGULAMALARI CYBERKNİFE TEDAVİ METODLARI VE KLİNİK UYGULAMALARI Med. Fiz. Uzm. Nadir KÜÇÜK Özel Anadolu Sağlık Merkezi 23 Kasım 2013 Departman Tarih İÇERİK Cyberknife Genel Bakış Cyberknife Tedavi Metodları İntrakraniyal

Detaylı

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK

Dr. Fiz. Nezahat OLACAK Dr. Fiz. Nezahat OLACAK E.Ü. Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD. İZMİR Sağlık fiziği yüksek programımızda sadece radyoterapide uzman sağlık fizikçisi (Uzman Radyoterapi Fizikçisi) yetiştirilmektedir.

Detaylı

Doğukan Akçay¹, Fadime Akman², Zafer Karagüler², Kadir Akgüngör³. XIV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi Antalya, 2013

Doğukan Akçay¹, Fadime Akman², Zafer Karagüler², Kadir Akgüngör³. XIV. Ulusal Medikal Fizik Kongresi Antalya, 2013 Alaşımlı protez malzemelerinin radyoterapide 6 MV X ışını dozlarına etkisinin Collapsed Cone ve GAMOS Monte Carlo algoritmaları ile hesaplanması, film dozimetri ile karşılaştırılması Doğukan Akçay¹, Fadime

Detaylı

PROSTAT KANSERİNDE TEK ARK VE ÇİFT ARK İLE YAPILAN IMAT PLANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI

PROSTAT KANSERİNDE TEK ARK VE ÇİFT ARK İLE YAPILAN IMAT PLANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI PROSTAT KANSERİNDE TEK ARK VE ÇİFT ARK İLE YAPILAN IMAT PLANLARININ KARŞILAŞTIRILMASI Kerime Kayacan 1,Canan Köksal 1,Ümmühan Nurhat 1, Aydın Çakır 1, Murat Okutan 1, M. Emin Darendeliler 2,Makbule Tambaş

Detaylı

Radyoterapi Tedavi Planlarının Optimizasyon Problemleri

Radyoterapi Tedavi Planlarının Optimizasyon Problemleri Radyoterapi Tedavi Planlarının Optimizasyon Problemleri Doç.Dr. Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD 21 Mart 2015 Ankara 13 Haziran 2015 İzmir Medikal Fizik Derneği Eğitim Toplantısı Tedavi Planlama

Detaylı

Radyoterapi Tedavi Planlarının Değerlendirilmesi ile İlgili Protokoller

Radyoterapi Tedavi Planlarının Değerlendirilmesi ile İlgili Protokoller Radyoterapi Tedavi Planlarının Değerlendirilmesi ile İlgili Protokoller Doç.Dr.Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD 21 Mart 2015 - Ankara 13 Haziran 2015 - İzmir Medikal Fizik Derneği Eğitim Toplantısı

Detaylı

Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA

Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA Elektron Dozimetrisi IAEA TRS-398 Doç.Dr.Bahar DİRİCAN Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi AD 10 Nisan 2014 -ANKARA Elektron Derin Doz Eğrisi Farklı Enerjilerdeki Elektronların Derin Doz

Detaylı

IGRT TEKNİĞİNİN HAKLILIĞI HER HASTAYA IGRT YAPILMALI MI? KİME IGRT KİME DEĞİL????

IGRT TEKNİĞİNİN HAKLILIĞI HER HASTAYA IGRT YAPILMALI MI? KİME IGRT KİME DEĞİL???? IGRT TEKNİĞİNİN HAKLILIĞI HER HASTAYA IGRT YAPILMALI MI? KİME IGRT KİME DEĞİL???? VİLDAN ALPAN AMERİKAN HASTANESİ MD ANDERSON KANSER MERKEZI RADYOTERAPİ DÜNDEN BUGÜNE 1895 100-400 kev Işını Rotasyon Tedavi

Detaylı

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYOTERAPİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ

İÜ ONKOLOJİ ENSTİTÜSÜ RADYOTERAPİ İŞLEYİŞ PROSEDÜRÜ Sayfa No : 1 / 5 1. Amaç Bu prosedürün amacı; Radyoterapi endikasyonu konmuş ve simülasyon randevusu verilmiş olan hastalar tedaviye girene kadar yapılacak işlemlerinin doğru ve eksiksiz yapılması için

Detaylı

HIZLANDIRICILARIN MEDİKAL

HIZLANDIRICILARIN MEDİKAL HIZLANDIRICILARIN MEDİKAL UYGULAMALARINDAKİ YENİLİKLER Bahar DİRİCANİ İ Gülhane Askeri Tıp Akademisi Radyasyon Onkolojisi i A.D. ANKARA V. Uluslararası Katılımlı Parçacık Hızlandırıcıları ve Detektörleri

Detaylı

ALİ HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. 2015-2016

ALİ HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. 2015-2016 ALİ HİKMET ERİŞ TIBBİ RADYOFİZİK UZM. BEZMİALEM VAKIF ÜNİV.TIP FAK. 2015-2016 RADYASYON ONKOLOJİSİ TOMOTERAPİ 6 MV X IŞINI VEREN BİR CİHAZDIR. HASTANIN ETRAFINDA 360 DERECE DÖNEREK TEDAVİ YAPAR 64

Detaylı

AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI

AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI Çukurova Üniversitesi AAPM NĠN TG-51 KLĠNĠK REFERANS DOZĠMETRĠ PROTOKOLÜ VE UYGULAMALARI Mehmet YÜKSEL, Zehra YEĞĠNGĠL Lüminesans Dozimetri Kongresi IV Gaziantep Üniversitesi, 20-22 Eylül 2010 1 İÇERİK

Detaylı

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG.

RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RADYOLOJİDE KALİTE KONTROL VE KALİBRASYONUN ÖNEMİ ÖĞR. GÖR. GÜRDOĞAN AYDIN İLKE EĞİTİM VE SAĞLIK VAKFI KAPADOKYA MYO TIBBİ GÖRÜNTÜLEME PRG. RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? RÖNTGENCİ??? R Ö N T G

Detaylı

YÜKSEK ENERJİLİ X- IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI

YÜKSEK ENERJİLİ X- IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI YÜKSEK ENERJİLİ X- IŞINLARIYLA YAPILAN TEDAVİLERDE KARBON FİBER MASANIN CİLT VE İZOMERKEZ DOZUNA ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI TÜLAY MEYDANCI, Prof. Dr. GÖNÜL KEMİKLER Medikal Fizik Kongresi 15-18 Kasım 2007

Detaylı

TIBBİ RADYOFİZİK UZMANI FADİME ALKAYA ÖZEL MEDICANA INTERNATIONAL İSTANBUL HASTANESİ 10.ULUSAL RADYASYON ONKOLOJİSİ 19-23 NİSAN ANTALYA

TIBBİ RADYOFİZİK UZMANI FADİME ALKAYA ÖZEL MEDICANA INTERNATIONAL İSTANBUL HASTANESİ 10.ULUSAL RADYASYON ONKOLOJİSİ 19-23 NİSAN ANTALYA TIBBİ RADYOFİZİK UZMANI FADİME ALKAYA ÖZEL MEDICANA INTERNATIONAL İSTANBUL HASTANESİ 10.ULUSAL RADYASYON ONKOLOJİSİ 19-23 NİSAN ANTALYA X-ışınlarının keşfinden bugüne radyasyonun tedavilerde amaç tümöre

Detaylı

IGRT de 2D verifikasyon-kv+mv, 3D verifikasyon-cbct Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hangisini seçelim?

IGRT de 2D verifikasyon-kv+mv, 3D verifikasyon-cbct Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hangisini seçelim? IGRT de 2D verifikasyon-kv+mv, 3D verifikasyon-cbct Avantajları ve dezavantajları nelerdir? Hangisini seçelim? Uz.Fiz.Dr. Songül Çavdar Karaçam İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AbD Niçin??

Detaylı

T1 Glottik Larenks Kanserli Hastalarda, Farklı Tedavi Planlama Tekniklerinin Dozimetrik Değerlendirmesi ve TCP ile NTCP Açısından Karşılaştırması

T1 Glottik Larenks Kanserli Hastalarda, Farklı Tedavi Planlama Tekniklerinin Dozimetrik Değerlendirmesi ve TCP ile NTCP Açısından Karşılaştırması T1 Glottik Larenks Kanserli Hastalarda, Farklı Tedavi Planlama Tekniklerinin Dozimetrik Değerlendirmesi ve TCP ile NTCP Açısından Karşılaştırması Aysun İNAL, Evrim DUMAN, Çağdaş AKBAŞ Antalya Eğitim ve

Detaylı

Radyoterapide Kalite Güvenilirliği (QA)

Radyoterapide Kalite Güvenilirliği (QA) Radyoterapide Kalite Güvenilirliği (QA) Murat OKUTAN PhD. İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü İnsanların Etkilendiği Radyasyon kazaları 1944-1999 Kaza Olgu Ciddi Toplam sayısı sayısı maruziyet ölüm 417 133550 3003

Detaylı

RADYOTERAPĠ UYGULAMALARINDA GÜNCEL YAKLAġIMLAR. Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD.

RADYOTERAPĠ UYGULAMALARINDA GÜNCEL YAKLAġIMLAR. Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD. RADYOTERAPĠ UYGULAMALARINDA GÜNCEL YAKLAġIMLAR Prof. Dr. Meltem Nalça Andrieu Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD. TEDAVĠ PLANLAMA Tümör volümünün tedavisinde bir plan geliģtirilmesini

Detaylı

Radyoterapide Kalite Kontrol

Radyoterapide Kalite Kontrol Radyoterapide Kalite Kontrol Bülent Yapıcı Acıbadem Maslak Hastanesi İçerik Güncel tedaviler ve Kalite kontrol gereksinimleri Radyoterapide Kalite Neden kalite kontrol yapıyoruz? Tedavi öncesi kontroller

Detaylı

IMRT VE KONFORMAL RADYOTERAPİ UYGULANAN MEME KANSERİ RADYOTERAPİ UYGULAMALARINDA DOZ DAĞILIMININ FİLM DOZİMETRESİ İLE BELİRLENMESİ

IMRT VE KONFORMAL RADYOTERAPİ UYGULANAN MEME KANSERİ RADYOTERAPİ UYGULAMALARINDA DOZ DAĞILIMININ FİLM DOZİMETRESİ İLE BELİRLENMESİ IMRT VE KONFORMAL RADYOTERAPİ UYGULANAN MEME KANSERİ RADYOTERAPİ UYGULAMALARINDA DOZ DAĞILIMININ FİLM DOZİMETRESİ İLE BELİRLENMESİ Özlem Göksel,Halil küçücük,evren Ozan Göksel,Melahat Garipağaoğlu Amaç

Detaylı

Nazmiye Dönmez 1, Derya Yücel 1, Murat Okutan 1, Merdan Fayda 2, Musa Altun 2, Rasim Meral 2, Hatice Bilge 1

Nazmiye Dönmez 1, Derya Yücel 1, Murat Okutan 1, Merdan Fayda 2, Musa Altun 2, Rasim Meral 2, Hatice Bilge 1 Nazmiye Dönmez 1, Derya Yücel 1, Murat Okutan 1, Merdan Fayda 2, Musa Altun 2, Rasim Meral 2, Hatice Bilge 1 1 İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Radyofizik Bilim Dalı 2 İstanbul Üniversitesi

Detaylı

Gamma Knife Tabanlı Intracranial SRS - II-

Gamma Knife Tabanlı Intracranial SRS - II- Gamma Knife Tabanlı Intracranial SRS - II- Ana Başlıklar 1-SRS tedavilerinde Gamma knife üstün sabitleme sistemine sahiptir. 2-Linac tabanlı SRS cihazlarında mekanik doğruluğun GK ile karşılaştırılması

Detaylı

RADYOTERAPİDE PLANLAMA. Dr Ayşe Hiçsönmez AÜTF Radyasyon Onkolojisi Mart 2015

RADYOTERAPİDE PLANLAMA. Dr Ayşe Hiçsönmez AÜTF Radyasyon Onkolojisi Mart 2015 RADYOTERAPİDE PLANLAMA Dr Ayşe Hiçsönmez AÜTF Radyasyon Onkolojisi Mart 2015 Çevre sağlıklı dokuya mümkün olan en az dozu vermek Hedef volümde homojen maksimum doza ulaşmak Volüm tanımlama Doz spesifikasyonu

Detaylı

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ

YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi KALİBRASYON ve KALİTE KONTROL NEDİR? Kalibrasyon; ülke çapında ya da uluslararası standartlara göre izlenebilirliği mevcut

Detaylı

Dr. Gökhan Özyiğit Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

Dr. Gökhan Özyiğit Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Dr. Gökhan Özyiğit Hacettepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı SBRT Endikasyonları Tedavi öncesi endikasyon değerlendirilmesi Cerrahi, Brakiterapi ve eksternal RT seçenekleri

Detaylı

Görüntü Kılavuzluğunda RT(IGRT) Tekniklerindeki Gelişmeler

Görüntü Kılavuzluğunda RT(IGRT) Tekniklerindeki Gelişmeler Görüntü Kılavuzluğunda RT(IGRT) Tekniklerindeki Gelişmeler Yrd. Doç.Dr. Songül Çavdar Karaçam İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AbD. Google Scholar- IGRT ile İlgili Yayın Sayısı IGRT nedir?

Detaylı

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Medikal Metroloji Uygulama ve Araştırma Merkezi Kalibrasyon ve Kalite Kontrol Nedir? Kalibrasyon; Ülke çapında ya da uluslararası standartlara göre izlenebilirliği

Detaylı

Varian Clinac IX lineer hızlandırıcı cihazında cone-beam bilgisayarlı tomografi fonksiyonlarının incelenmesi

Varian Clinac IX lineer hızlandırıcı cihazında cone-beam bilgisayarlı tomografi fonksiyonlarının incelenmesi Türk Onkoloji Dergisi 2010;25(4):143-149 Klinik Çalışma - Araştırma / Original Article Varian Clinac IX lineer hızlandırıcı cihazında cone-beam bilgisayarlı tomografi fonksiyonlarının incelenmesi Verification

Detaylı

MEDİKAL FİZİK KONGRESİ 2015 - TRABZON. NAMIK KAYALILAR M.Sc. Medikal Fizik Uzmanı NEOLIFE TIP MERKEZİ İSTANBUL

MEDİKAL FİZİK KONGRESİ 2015 - TRABZON. NAMIK KAYALILAR M.Sc. Medikal Fizik Uzmanı NEOLIFE TIP MERKEZİ İSTANBUL MEDİKAL FİZİK KONGRESİ 2015 - TRABZON NAMIK KAYALILAR M.Sc. Medikal Fizik Uzmanı NEOLIFE TIP MERKEZİ İSTANBUL SOLUNUM KONTROLÜ (DIBH) EŞLİĞİNDE VMAT TEKNİĞİ KULLANILARAK YAPILAN AKCİĞER STEREOTAKTİK RADYOTERAPİSİNİN

Detaylı

Jinekolojik Kanserli Hastaların Tedavisinde, Farklı Planlama Tekniklerinin Dozimetrik ve Radyobiyolojik Karşılaştırması

Jinekolojik Kanserli Hastaların Tedavisinde, Farklı Planlama Tekniklerinin Dozimetrik ve Radyobiyolojik Karşılaştırması Jinekolojik Kanserli Hastaların Tedavisinde, Farklı Planlama Tekniklerinin Dozimetrik ve Radyobiyolojik Karşılaştırması Aysun İNAL, Evrim DUMAN, Aycan ŞAHİN Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyasyon

Detaylı

Mekanik MLC QA Fiz.Y. Müh. Haluk Orhun MEDICANA International Ankara Hastanesi

Mekanik MLC QA Fiz.Y. Müh. Haluk Orhun MEDICANA International Ankara Hastanesi Mekanik MLC QA Fiz.Y. Müh. Haluk Orhun MEDICANA International Ankara Hastanesi MLC QA ile ilgili AAPM Raporları; TG 50 Report: Basic applications of Multileaf Collimators (2001). TG 142 Report: Quality

Detaylı

İntrakranyal Yerleşimli Tümörlerin CyberKnife ile Tedavisinde Göz Lensi ve Tiroid Dozlarının Araştırılması

İntrakranyal Yerleşimli Tümörlerin CyberKnife ile Tedavisinde Göz Lensi ve Tiroid Dozlarının Araştırılması İntrakranyal Yerleşimli Tümörlerin CyberKnife ile Tedavisinde Göz Lensi ve Tiroid Dozlarının Araştırılması Necla KURT UÇAR, Gönül KEMİKLER İ.Ü. Onkoloji Enstitüsü Giriş Stereotaktik radyocerrahi (SRC)

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/14) "A Tipi" Muayene Kuruluşu Adresi :Perpa Tic. Merkezi B Blok K:9 No:1461 Şişli 34385 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : 0532 664 17 04 Faks : E-Posta : Website : Film-Ekran

Detaylı

Mehmet Kabadayı, Murat Köylü, Nezahat Olacak, Yavuz Anacak. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı

Mehmet Kabadayı, Murat Köylü, Nezahat Olacak, Yavuz Anacak. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Stanford Tekniği Kullanılarak Uygulanan Tüm Cilt elektron Işınlamalarında Çeşitli Enerjilere Ait Doz Profillerinin Farklı Dozimetrik Teknikler Kullanılarak Karşılaştırılması Mehmet Kabadayı, Murat Köylü,

Detaylı

Gamma Knife QA. Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi

Gamma Knife QA. Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Gamma Knife QA Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Stereotaktik Radyocerrahi ve Radyobiyoloji Kursu, İstanbul, 20 Haziran 2014 Leksell Gamma Knife Modelleri Manuel, Gamma Plan,

Detaylı

6 MV-X filtreli ve filtresiz ışınlarda, küçük alan output düzeltme faktörünün Monte Carlo yöntemi ile hesaplanması

6 MV-X filtreli ve filtresiz ışınlarda, küçük alan output düzeltme faktörünün Monte Carlo yöntemi ile hesaplanması 6 MV-X filtreli ve filtresiz ışınlarda, küçük alan output düzeltme faktörünün Monte Carlo yöntemi ile hesaplanması Doğukan Akçay, Recep Kandemir, Ömer Azaklıoğlu Dokuz Eylül Üniversitesi, Sağlık Bilimleri

Detaylı

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN

Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyoterapide Zırhlama Hesapları (NCRP 151) Medikal Fizik Uzmanı Güngör ARSLAN Radyasyon Kaynakları Birincil Radyasyon ; Cihaz kolimatörleri ile yönlendirilen ve tedavi amacıyla kullanılan radyasyasyon

Detaylı

RADYOTERAPİDE VOLÜM TANIMLAMALARI DR. FADİME AKMAN DEÜTF RADYASYON ONKOLOJİSİ

RADYOTERAPİDE VOLÜM TANIMLAMALARI DR. FADİME AKMAN DEÜTF RADYASYON ONKOLOJİSİ RADYOTERAPİDE VOLÜM TANIMLAMALARI ICRU 50 ve 62 DR. FADİME AKMAN DEÜTF RADYASYON ONKOLOJİSİ Haziran 2010 ICRU:International Commission on Radiation Units and Measurements 1973 ICRU 23: Tek yönlü fotonla

Detaylı

FARKLI IN-VIVO DOZİMETRİ TEKNİKLERİ İLE FARKLI IMRT TEKNİKLERİNDE İNTEGRAL DOZ TAYİNİ

FARKLI IN-VIVO DOZİMETRİ TEKNİKLERİ İLE FARKLI IMRT TEKNİKLERİNDE İNTEGRAL DOZ TAYİNİ FARKLI IN-VIVO DOZİMETRİ TEKNİKLERİ İLE FARKLI IMRT TEKNİKLERİNDE İNTEGRAL DOZ TAYİNİ Ramiṡer Tanrıseven 1, Ömer Yazıcı 2, Emine Işık 3, Yıldız Güney 2 1 Medideal Medikal Projeler ve Çözümler A.Ş. 2 Dr.

Detaylı

Radyoterapi Tedavi Planlama İşlemleri ve Tedavi Planlarının Değerlendirilmesinde Kullanılan Kavramlar, Tanımları

Radyoterapi Tedavi Planlama İşlemleri ve Tedavi Planlarının Değerlendirilmesinde Kullanılan Kavramlar, Tanımları Radyoterapi Tedavi Planlama İşlemleri ve Tedavi Planlarının Değerlendirilmesinde Kullanılan Kavramlar, Tanımları Doç.Dr. Bahar Dirican GATA Radyasyon Onkolojisi AD 21 Mart 2015 Ankara 13 Haziran 2015 İzmir

Detaylı

Dr. Gönül Kemikler İ. Ü. Onkoloji Enstitüsü

Dr. Gönül Kemikler İ. Ü. Onkoloji Enstitüsü Dr. Gönül Kemikler İ. Ü. Onkoloji Enstitüsü Radyoaktif kaynakların Vücut boşluklarına Tümörün içine Tümörün yakınına kalıcı geçici olarak yerleştirilerek yapılan bir yakın mesafe tedavisidir. X.Ulusal

Detaylı

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Radyofizik Bilim Dalı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı

İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Radyofizik Bilim Dalı. İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı * Nazmiye Dönmez K. 1, Derya Yücel 1, Aydın Çakır 1, Merdan Fayda 2, Nergiz Dağoğlu 2, Musa Altun 2, Rasim Meral 2, Hatice Bilge 1 1 İstanbul Üniversitesi Onkoloji Enstitüsü Tıbbi Radyofizik Bilim Dalı

Detaylı

SRS/SBRT Tedavi Planlamaları ve Plan Kalitesi Değerlendirme Kriterleri

SRS/SBRT Tedavi Planlamaları ve Plan Kalitesi Değerlendirme Kriterleri SRS/SBRT Tedavi Planlamaları ve Plan Kalitesi Değerlendirme Kriterleri BASRİ GÜNHAN Ph.D. Medikal Fizik Uzmanı Neolife Tıp Merkezi, İstanbul Steriotaktik Radyocerrahi ve Radyobiyoloji Kursu 20 Haziran

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/19) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/19) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/19) A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon No: Adresi : Perpa Tic. Merkezi B Blok K:9 No:1461 Şişli 34384 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : +90 212 221 84 82 Faks : +90 212 221

Detaylı

5 İki Boyutlu Algılayıcılar

5 İki Boyutlu Algılayıcılar 65 5 İki Boyutlu Algılayıcılar 5.1 CCD Satır Kameralar Ölçülecek büyüklük, örneğin bir telin çapı, objeye uygun bir projeksiyon ile CCD satırının ışığa duyarlı elemanı üzerine düşürülerek ölçüm yapılır.

Detaylı

Neolife VMAT Deneyimi

Neolife VMAT Deneyimi Neolife VMAT Deneyimi Basri Günhan (Ph.D.) Medikal Fizik Uzmanı Neolife Tıp Merkezi 1.Levent Beşiktaş İstanbul XIV. Medikal Fizik Kongresi Lara Antalya Giriş Baş veya boyun bölgesinde oluşan kanserleri

Detaylı

Dr.Nural ÖZTÜRK. TÜRK RADYASYON ONKOLOJİSİ DERNEĞİ Radyofizik Kursu 11-12 Haziran 2010

Dr.Nural ÖZTÜRK. TÜRK RADYASYON ONKOLOJİSİ DERNEĞİ Radyofizik Kursu 11-12 Haziran 2010 DOZ DAĞILIMLARI VE ETKİLEYEN PARAMETRELER Dr.Nural ÖZTÜRK T.Rad.Fiz.Uz. TÜRK RADYASYON ONKOLOJİSİ DERNEĞİ Radyofizik Kursu 11-12 Haziran 2010 **Belirlenen target volümde optimum dozu verirken, kiik kritik

Detaylı

F.Ü. SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Selami SERHATLIOĞLU

F.Ü. SHMYO Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Selami SERHATLIOĞLU F.Ü. SHMYO -2013 Tıbbi Görüntüleme Teknikleri Selami SERHATLIOĞLU KULLANILAN ALET VE MALZEMELER I. Tıbbi Görüntüleme Cihazları II. Radyoterapi Cihazları: III. Diğer Aksesuarlar Tıbbi Görüntüleme Cihazları

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/1) Akreditasyon No: A tipi Muayene Kuruluşu Adresi : Perpa Tic. Merkezi B Blok K:9 No:1461 Şişli 34384 İSTANBUL/TÜRKİYE Tel Faks E-Posta : +90 212 221 84 82 : +90

Detaylı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/27) Akreditasyon Kapsamı

Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/27) Akreditasyon Kapsamı Akreditasyon Sertifikası Eki (Sayfa 1/27) A tipi Muayene Kuruluşu Akreditasyon No: Adresi : Perpa Tic. Merkezi B Blok K:9 No:1461 Şişli 34384 İSTANBUL / TÜRKİYE Tel : +90 212 221 84 82 Faks : +90 212 221

Detaylı

Tedavi planlama sisteminde hesaplanan doz dağılımlarının dozimetrik kontrolü

Tedavi planlama sisteminde hesaplanan doz dağılımlarının dozimetrik kontrolü Türk Onkoloji Dergisi 2011;26(4):167-173 doi: 10.5505/tjoncol.2011.597 KLİNİK ÇALIŞMA ORIGINAL ARTICLE Tedavi planlama sisteminde hesaplanan doz dağılımlarının dozimetrik kontrolü Dosimetric control of

Detaylı

Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu

Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu Dijital Görüntüleme Sistemlerinde Radyasyon Dozunun Optimizasyonu Prof. Dr. Doğan Bor Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü 28 ULUSAL RADYOLOJİ KONGRESİ 27 31 Ekim 2007 Antalya Dijital Görüntülemenin

Detaylı

RADYOTERAPİ BİLGİ YÖNETİMİ SİSTEMİ (RTIS) DR. FADİME AKMAN DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ RADYASYON ONKOLOJİSİ ANABİLİM DALI- 2005 GEREKSİNİM Güncel Radyoterapi: Üç boyutlu (3B) konformal tedaviler Hedef hacmi

Detaylı

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri

Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik Görüntüleme ve Teknikleri Diagnostik görüntüleme ve teknikleri, implant ekibi ve hasta için çok amaçlı tedavi planının uygulanması ve geliştirilmesine yardımcı olur. 1. Aşama Görüntüleme Aşamaları

Detaylı

SRC/SBRT Temel Eğitim Kursu. Kaan OYSUL - kaan@oysul.com

SRC/SBRT Temel Eğitim Kursu. Kaan OYSUL - kaan@oysul.com + SRC/SBRT Temel Eğitim Kursu Kaan OYSUL - kaan@oysul.com + Radyocerrahi 1951 yılında Lars Leksell Lezyonun stereotaktik tanımlanması Yüksek sayıda çapraz radyasyon hüzmesinin hedefte kesişmesi + Radyocerrahi

Detaylı

KÜÇÜK ALAN IMRT DOZİMETRİSİNDE İYON ODASI VOLÜMÜNÜN ETKİSİ

KÜÇÜK ALAN IMRT DOZİMETRİSİNDE İYON ODASI VOLÜMÜNÜN ETKİSİ T.C. TRAKYA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ SAĞLIK FİZİĞİ ANABİLİM DALI DOKTORA PROGRAMI Tez Yöneticisi Prof.Dr. M. Cem UZAL Doç.Dr. İsmail ÖZBAY KÜÇÜK ALAN IMRT DOZİMETRİSİNDE İYON ODASI VOLÜMÜNÜN

Detaylı

Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi A.D., Sivas 2

Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi A.D., Sivas 2 Yıldıray Özgüven 1, Birsen Yücel 1, Betül Özyürek 1, Gülderen Karakuş 2, Yücel Özgüven 3 1 Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Radyasyon Onkolojisi A.D., Sivas 2 Cumhuriyet Üniversitesi, Tıp Fakültesi,

Detaylı

1980 lerin sonları ve 90 lı yılların başlarında 2D uygulamalardan 3D uygulamaya geçiş teknolojinin gelişimi ile paralel olarak başlamıştır.

1980 lerin sonları ve 90 lı yılların başlarında 2D uygulamalardan 3D uygulamaya geçiş teknolojinin gelişimi ile paralel olarak başlamıştır. Ulusal Radyasyon Onkolojisi Derneği Radyofizik Kursu Radyofizik Uzm. Dr. Öznur Şenkesen Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Haziran 2010, İstanbul İçerik CT Simülasyon 3D Tedavi Planlama Konformal Radyoterapi

Detaylı

RADYOTERAPİ CİHAZLARINDAKİ GELİŞMELER. Hatice Bilge

RADYOTERAPİ CİHAZLARINDAKİ GELİŞMELER. Hatice Bilge RADYOTERAPİ CİHAZLARINDAKİ GELİŞMELER Hatice Bilge KISA TARİHÇE 1895: X-ışınlarının keşfi 1913: W.E.Coolidge, vakumlu X-ışını tüplerinin geliştirilmesi 1931: Sikletronun Lawrence tarafından geliştirilmesi

Detaylı

RADYOTERAPIDE TEDAVI TEKNIKLERI VE KLINIK SONUÇLARA ETKISI

RADYOTERAPIDE TEDAVI TEKNIKLERI VE KLINIK SONUÇLARA ETKISI RADYOTERAPIDE TEDAVI TEKNIKLERI VE KLINIK SONUÇLARA ETKISI Beste Atasoy Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı bmatasoy@marmara.edu.tr Robert Pope, Radiation, 1989, Nova

Detaylı

Ulusal Proton Hızlandırıcı Çalıştayı

Ulusal Proton Hızlandırıcı Çalıştayı PROTON TERAPĐ TEKNĐKLERĐ Doç.Dr. BAHAR DĐRĐCAN GATA RADYASYON ONKOLOJĐSĐ AD Ulusal Proton Hızlandırıcı Çalıştayı 18-19 Nisan 2013 SANAEM-ANKARA 1946 Robert D. Wilson un Proton terapisi ile ilgili yayını

Detaylı

İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI

İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI İYON ODALARI VE DOZİMETRE KALİBRASYONLARI Dr. Doğan YAŞAR TAEK,ÇNAEM Radyasyon Metrolojisi Birimi dogan.yasar@taek.gov.tr İçerik 2 Tedavi amaçlı dozimetreler Korunma amaçlı dozimetreler - doz hızı ölçerler

Detaylı

IMRT - VMAT HANGİ QA YÜCEL SAĞLAM MEDİKAL FİZİK UZMANI

IMRT - VMAT HANGİ QA YÜCEL SAĞLAM MEDİKAL FİZİK UZMANI IMRT - VMAT HANGİ QA YÜCEL SAĞLAM MEDİKAL FİZİK UZMANI Hasta-spesifik QA??? Neden Hasta Spesifik QA? Hangi Hasta Spesifik QA? Hangi Hasta QA ekipmanı? Hangi Hastaya? Nasıl Değerlendireceğiz? Neden Hasta

Detaylı

TRS 398 VE YÜKSEK ENERJİLİ FOTONLARDA DOZ KALİBRASYONU

TRS 398 VE YÜKSEK ENERJİLİ FOTONLARDA DOZ KALİBRASYONU TRS 398 VE YÜKSEK ENERJİLİ FOTONLARDA DOZ KALİBRASYONU Kalibrasyonun Önemi Radyasyon demetinin kalibrasyonu komplike ölçümlere ve pek çok dönüşüm ve düzeltme faktörünün uygulanmasına dayanmaktadır. Bu

Detaylı

RADYOTERAPİDE HEDEF VOLÜM VE DOZ TANIMLANMASI-ICRU. DR. FADİME AKMAN DEÜTF RADYASYON ONKOLOJİSİ Haziran 2011

RADYOTERAPİDE HEDEF VOLÜM VE DOZ TANIMLANMASI-ICRU. DR. FADİME AKMAN DEÜTF RADYASYON ONKOLOJİSİ Haziran 2011 RADYOTERAPİDE HEDEF VOLÜM VE DOZ TANIMLANMASI-ICRU RAPORLARI DR. FADİME AKMAN DEÜTF RADYASYON ONKOLOJİSİ Haziran 2011 ICRU:International Commission on Radiation Units and Measurements 1973 ICRU 23: Tek

Detaylı

11:30-12:30 RADYOTERAPİ TEKNİKERLİĞİ GÜNCEL DURUM DEĞERLENDİRMESİ Oturum Başkanı: Yavuz ANACAK

11:30-12:30 RADYOTERAPİ TEKNİKERLİĞİ GÜNCEL DURUM DEĞERLENDİRMESİ Oturum Başkanı: Yavuz ANACAK 22 NİSAN 2019, PAZARTESİ 11:00-11:30 Saygı Duruşu - İstiklal Marşı Açılış Konuşmaları Abidin TECİK Münir KINAY 11:30-12:30 RADYOTERAPİ TEKNİKERLİĞİ GÜNCEL DURUM DEĞERLENDİRMESİ Oturum Başkanı: Yavuz ANACAK

Detaylı

YÜKSEK DERECELİ GLİAL TÜMÖR TEDAVİSİNDE GÜNCEL YAKLAŞIM. Dr. Melek Nur Yavuz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD

YÜKSEK DERECELİ GLİAL TÜMÖR TEDAVİSİNDE GÜNCEL YAKLAŞIM. Dr. Melek Nur Yavuz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD YÜKSEK DERECELİ GLİAL TÜMÖR TEDAVİSİNDE GÜNCEL YAKLAŞIM Dr. Melek Nur Yavuz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi AD Yüksek Dereceli Glial Tümör SSS tümörlerinin %8-12 Anaplastik astrositom

Detaylı