Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Ekim ayının son gününe; Avrupa da GSYİH sabahına, ABD de vergi yasası tartışmaları ile uyanıyoruz.

Benzer belgeler
Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Reel sektör günü sabahına piyasalarda soluklanma ile uyanıyoruz.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten 06 Ağustos 2013

Günlük Bülten 17 Mart 2014

Günlük Bülten 25 Mart 2014

Günlük Bülten 02 Haziran 2014

Günlük Bülten 29 Nisan 2013

Günlük Bülten 28 Mayıs 2013

Günlük Bülten 02 Nisan 2013

Günlük Bülten 25 Temmuz 2013

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Çarşamba günü sabahına nötr risk iştahı ile uyanıyoruz.

Günlük Bülten 16 Mayıs 2013

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Kore yarımadasından esen barış rüzgarıyla ABD büyüme verisine odaklanacağımız güne başlıyoruz.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Enflasyon sabahına küresel hisse senetleri piyasalarında satış dalgası ile uyanıyoruz.

Günlük Bülten 16 Nisan 2013

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Fed faiz kararının takip edileceği güne Çin ve ABD arasındaki ticaret gerilimin sürmesiyle başlıyoruz.

Günlük Bülten

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. ABD tahvil piyasasındaki hareketliliğin gölgesinde piyasalar ECB Başkanı Draghi nin konuşmasını bekliyor.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. ABD ile Çin ticaret savaşında gerilimin azalabileceği beklentisi fiyatlamalarda belirleyici olmayı sürdürüyor.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Trump ın İran la ilgili kritik nükleer anlaşmasının nihai kararını vereceği haftaya başlangıç yapıyoruz.

Günlük Bülten 17 Eylül 2013

Günlük Bülten 10 Nisan 2012

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten 07 Nisan 2014

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. ABD piyasalarının tatil olduğu bugün Euro Bölgesi hizmet PMI verileri takip edilecek.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Çin piyasalarının yeni yıl tatilinden döndüğü günde reel sektör verilerine odaklanacağız.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Çin PMI verisinin güçlenmesi ve İtalya da sakinleşen ortamla küresel piyasalar bugün alıcılı bir görünümde.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Fed faiz kararını görece sakin karşılayan küresel piyasalar bugün hafif satıcılı bir görünümde.

Günlük Bülten 25 Haziran 2013

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Piyasalar, Fed in para politikasındaki sıkılaştırmayla faiz patikasını nasıl şekillendireceğini bekliyor.

Günlük Bülten 01 Temmuz 2013

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten 06 Haziran 2013

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten 2 Ocak 2017

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Para Politikası Kurulu sabahına zayıflayan risk iştahı ile uyanıyoruz.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Yurtiçi ve yurtdışında anket göstergelerine odaklanacağımız güne pozitif başlangıç yapıyoruz.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Arife günü sabahına iyimser risk iştahı ile uyanıyoruz.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Bulgaristan'ın ev sahipliğinde bugün Varna'da düzenlenecek Türkiye-AB Zirvesiyle haftaya başlıyoruz.

Günlük Bülten 04 Temmuz 2013

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Trump kritik bir karar daha alarak piyasalardaki hareketliliği artırmaya devam ediyor.

Günlük Bülten 18 Eylül 2013

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten 03 Haziran 2013

Günlük Bülten 05 Şubat 2013

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten 03 Mayıs 2013

Günlük Bülten 17 Aralık 2013

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Asya borsaları, dünkü sert satış ardından düşük seviyelerden gelen alımlarla toparlanmaya çalışıyor.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Avrupa Merkez Bankası (ECB) sabahına iyimser risk iştahı ile uyanıyoruz.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Asya seansında USD/TL kurunda, sert hareketlerin gözlenmesiyle enflasyon gününe merhaba diyoruz.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten 12 Aralık 2014

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. ABD ve Çin arasındaki dış ticaret anlaşmazlığında gözlenen yumuşama tonuyla Perşembe gününe başlıyoruz.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten 13 Ekim 2014

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten 04 Ekim 2013

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Sanayi sabahına nötr risk iştahı ile uyanarak başlıyoruz.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Yurtiçinde Hazine ihalelerinin takip edileceği bugün yurtdışında Almanya ZEW endeksi izlenecek.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Küresel hisse senedi piyasaları, üzerindeki satış baskısını hafifleterek yeni güne başlıyor.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Merkez bankaları haftasına Japonya da Başbakan Shinzo Abe nin kazandığı seçim ile uyanarak başlıyoruz.

Günlük Bülten 12 Eylül 2014

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. ABD tahvil piyasasındaki hareketliliğin devam ettiği ortamda İtalya ile ilgili gelişmeler izleniyor.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Ticaret müzakerelerine odaklanan küresel piyasalar ABD büyüme verisini bekliyor.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Haftanın ikinci gününde Trump ın İran kararı ve Fed Başkanı Jerome Powell ın konuşmasına odaklanacağız.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten 17 Aralık 2012

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten 05 Haziran 2013

Günlük Bülten 25 Ocak 2017

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. G-20 zirvesinin izleneceği kritik ve yoğun gündemli, Merkez Bankaları odaklı, bir haftaya merhaba diyoruz.

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten 07 Mart 2013

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME

Günlük Bülten DEĞERLENDİRME. Diplomatik mesajların öne çıkabileceği bir haftaya başlangıç yapıyoruz.

Transkript:

Ekim ayının son gününe; Avrupa da GSYİH sabahına, ABD de vergi yasası tartışmaları ile uyanıyoruz. Bora Tamer Yılmaz btyilmaz@ziraatbank.com.tr +90 212 363 1136 Duygu Akkoca dakkoca@ziraatbank.com.tr +90 212 363 1134 Her ayın son iş günü Türkiye de dış ticaret dengesi resmileşirken SAMEKS endeksi açıklanıyor. TSİ 10:00 da TÜİK, dış ticaret dengesini resmen açıklayacak. Gümrük Bakanlığı, ay başında geçici verileri açıkladığı için bugünkü açıklamanın yeni bilgi etkisi düşük. Küresel ticaret hacimlerindeki artışa ve küresel büyümede senkronizsyon a bağlı bu sene dış denge büyümeye pozitif katkı yapıyor. Güncel öncü göstergeler Avrupa da büyümenin son çeyrekte ivmelenebileceğine işaret ediyorlar. Yurt-içi özel tüketim harcamalarında beklediğimiz yavaşlamaya (Şekil 1) karşın büyümenin son çeyrekte net ihracat ile temposunu sürdürmesini mümkün buluyoruz. Ekim ayına ilişkin SAMEKS endeksinde hizmet ve sanayi kırılımlarında yurt-içi özel tüketimde beklediğimiz yavaşlamayı gözlemlemeye çalışacağız. Eğer hizmet sektörü soğuyan havalara bağlı hız kaybederse bahsettiğimiz dinamik devrede demektir. Tüketici güveni ve reel sektör güveni arasındaki ayrışma da yurt-içi ve yurt-dışı talep koşullarındaki farkı yansıtmaya aday göstergelerden (Şekil 2). Bora Tamer Yılmaz btyilmaz@ziraatbank.com.tr +90 212 363 1136 Duygu Akkoca dakkoca@ziraatbank.com.tr +90 212 363 1134 Gülhan Kaya gulkaya@ziraatbank.com.tr +90 212 363 1135 Şekil 1: Merkez bankası metodolojisine göre kredi büyümesi mevsim normallerine göre seyrediyor (kur etkisinden arındırılmış, 13 haftalık hareketli ortalama, yıllıklandırılmış): Kaynak: TCMB, BDDK, Ziraat

Şekil 2: Tüketici ve reel sektör güven endekslerinde ayrışma. Avrupa da para birliği için üçüncü çeyrek büyümesi TSİ 13:00 de açıklanacak. Sabahtan da Fransa nın büyüme verisini TSİ 9:30 da göreceğiz. Avrupa da iktisadi faaliyetin üçüncü çeyrekte momentumunu koruduğu görüşündeyiz. İkinci çeyrekte büyüme dönemsel %0,6 oranında kaydedilmişti. Bugünkü veri için piyasa beklentisi %0,5. Para birliğinin genelindeki %0,1 lik kayıp ise Hollanda ile ilgili. Yılın ikinci çeyreğinde Hollanda dönemsel %1,5 oranında büyüdü. Bu oran, ülke tarihinin rekoru. Tek seferlik gelişmeler nedeniyle böylesine hızlanan ekonominin üçüncü çeyrekte normalleştiğini biliyoruz. Bugünkü Avrupa büyüme verisinde riskler yukarı yönlü. Fransa nın ise dönemsel %0,5 oranındaki büyüme hızını sürdürdüğü düşünülüyor. Büyüme ile aynı anda Avrupa da enflasyon verisi açıklanacak. Dün Almanya dan gelen veri beklentilerden düşük çıktı. Avrupa fiyat gelişmeleri, merkez bankasının daha düşük miktar ancak daha uzun süre yaklaşımını haklı çıkarır nitelikte. TSİ 13:00 de açıklanacak bir diğer Avrupa verisi de işsizlik. Merkez bankasının para politikası Avrupa da istihdamın önünü açar nitelikte. Zaten küresel toparlanmadaki en önemli itici güç Gelişen Ülkeler'de artan istihdam. İşsizlik oranının bugün %9 seviyesine iyileşmesi bekleniyor.

Öğleden sonra ABD de CaseShiller konut fiyat endeksi TSİ 16:00 da açıklanacak. TSİ 16:45 de Şikago PMI ve TSİ 17:00 de Conference Board un tüketici güven verileri izlenecek. ABD de vergi reformuna ilişkin yasa tasarısı ve FED in yeni başkanı gündeminde bugünkü veriler ikinci planda kalıyorlar. Sabahtan Japonya Merkez Bankası nın (BoJ) genişlemeci para politikası yaklaşımını sürdürmesi bekleniyor. TSİ 6:05 de açıklanan karara göre faizlerde değişiklik yapılmadı. Beklentiler de bu yöndeydi. Yaklaşık üç saat sonra basın toplantısında BoJ Başkanı Haruhiko Kuroda nın söyleyecekleri izlenecek. Sabah Çin de açıklanan PMI lar beklentilerin bir nebze altında kaldılar. Ancak Çin de zaten Eylül ayındaki güçlü verilerin ardından bu durum bekleniyordu.

Nis 17 May 17 Haz 17 Tem 17 Ağu 17 Eyl 17 Eki 17 Bülten PİYASA DETAYLARI Döviz Piyasası Haftaya sakin başlayan USD/TL kuru, dün öğleden önce 3,76 seviyesine kadar gevşerken; 3,76-3,79 bandında hareket ettiği bir günü geride bıraktı. Kurdaki görece sakinlikle birlikte bono piyasasında faizlerde de gevşeme gözlendi. 2,5 ve 10 yıllık gösterge kağıtların faizi, sırasıyla 9,5 ve 8 baz puan düşüş gösterdi. Yeni günde ise kur yarınki Fed faiz kararının beklenmesiyle birlikte 3,7775 seviyelerine yakın seyrediyor. Yeni Fed başkanının Perşembe günü açıklanabileceği görülmekte. Bu ortamda da Dolar endeksi aşağı yönlü hareket sergileyerek günlük bazda %0,4 düşüş gösterdi. Endeks, gece saatlerinde 94,4 e kadar geriledikten sonra yeni günde 94,6 larda. Wall Street in günü ekside sonlandırması ardından Asya borsaları yeni günde karışık bir seyir izliyor. Japonya Merkez Bankası bugünkü toplantısında para politikası açısından değişikliğe gitmese de cari mali yıla ilişkin enflasyon tahminini aşağı yönlü revize etti. Çin imalat PMI verisi beklentilerin hafif altında kalarak Temmuz ayından bu yana en düşük seviyeye geriledi. ABD li yetkililerin tek seferde vergi indirimi yerine kademeli ve 5 yıla yayılacak şekilde vergi indirimini görüştüğüne yönelik haberler ABD borsalarını baskı altında bıraktı. Bu görüntüye karşın Trump ın halihazırda %35 seviyesinde olan kurumlar vergisini kademeli olarak %20 ye düşürülmesinden yana olmadığı gözlenmekte. 30 Ara 16 27 Eki 17 30 Eki 17 $/TL 3,5235 3,7883 3,7842-0,1% 7,4% /TL 3,7053 4,3988 4,4101 0,3% 19,0% Sepet* 3,6144 4,0936 4,0972 0,1% 13,4% /$ 1,0517 1,1608 1,1651 0,4% 10,8% $/Yen 116,96 113,67 113,18-0,4% -3,2% $ Endeks 102,68 94,92 94,56-0,4% -7,9% * (0,5$+0,5 ) Geçtiğimiz haftaki ECB faiz kararı sonrası keskin düşüşüne ara verip haftaya toparlanarak başlayan EUR/USD paritesi, 1,16 seviyesinin üzerindeki hareketini sürdürüyor. Dün 1,1604-1,1657 dar bandında hareket sergileyen parite Fed faiz kararını, ABD tarım dışı istihdamı ve yeni Fed Başkanı nın kim olacağını beklemekte. Bugün özelinde ise parite tarafında Euro Bölgesi nin 3. çeyrekte nasıl bir performans gösterdiğine işaret edecek büyüme verisine ve ABD Conference Board tüketici güvenine odaklanılacak. Parite, Salı gününde 1,1635 seviyelerine yakın işlem görmekte. Faiz Piyasası 4,20 4,10 4,00 3,90 3,80 3,70 3,60 3,50 $/TL Sepet /$ (Sağ eks) 3,40 Oca 17Şub 17Mar 17 Nis 17May 17Haz 17Tem 17Ağu 17 Eyl 17 Eki 17 TCMB nin ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,95 seviyesinde sabit kaldı. ABD 10 yılıkların faizi, Cuma günü %2,47 ile Mart ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktıktan sonra yeni haftaya gün boyu aşağı yönlü bir görünüm sergileyerek düşüşle başladı ve %2,36 seviyelerinde işlem görmekte. 2 Yıllık Gösterge Tahvil 10,63 12,80 12,71-0,09 2,08 5 Yıllık Gösterge Tahvil 11,21 12,28 12,23-0,05 1,02 10 Yıllık Gösterge Tahvil 11,39 11,95 11,87-0,08 0,48 USD Libor (3 Aylık) 1,00 1,38 1,38 0,00 0,38 EUR Libor (3 Aylık) -0,34-0,38-0,38 0,00-0,04 Türkiye CDS (5 Yıl Vadeli) 273,00 190,68 185,72-4,96-87,28 ABD 10 Yıllıkların Faizi 2,44 2,37 2,36-0,01-0,08 Almanya 10 Yıllıkların Faizi 0,21 0,38 0,37-0,02 0,16 30 Ara 16 27 Eki 17 30 Eki 17 12,7 12,2 11,7 11,2 10,7 10,2 Gösterge Kağıtların Seyri 2 5 10 1,21 1,19 1,17 1,15 1,13 1,11 1,09 1,07 1,05 1,03

PİYASA VERİLERİ Emtia Piyasası Altın($/Ons) 1.148 1.273 1.276 0,2% 11,2% Petrol(Brent) 56,1 60,4 60,9 0,8% 8,6% Gümüş($/Ons) 15,9 16,9 16,9-0,1% 6,0% 30 Ara 16 27 Eki 17 30 Eki 17 1.350 1.300 1.250 1.200 1.150 Altın ($/Ons) Brent Petrol ( $/Varil, sağ eksen) 1.100 Oca 17Şub 17Mar 17 Nis 17 May 17Haz 17Tem 17Ağu 17 Eyl 17 Eki 17 61 59 57 55 53 51 49 47 45 43 Borsalar BIST-100 78.139 107.884 108.467 0,5% 38,8% BIST-30 95.499 132.187 132.809 0,5% 39,1% Sanayi 83.586 122.804 123.762 0,8% 48,1% Hizmetler 49.626 73.860 73.984 0,2% 49,1% Mali 103.595 128.747 129.465 0,6% 25,0% Bankalar Endeksi 129.550 165.877 167.284 0,8% 29,1% Dow Jones 19.820 23.434 23.349-0,4% 17,8% S&P 500 2.249 2.581 2.573-0,3% 14,4% DAX 11.481 13.218 13.230 0,1% 15,2% Nikkei 225 19.145 22.012 22.009 0,0% 15,0% Bovespa 60.227 75.976 74.800-1,5% 24,2% 30 Ara 16 27 Eki 17 30 Eki 17 1550 1350 1150 950 750 550 350 150 Oca 16 Mar 16 May 16 Tem 16 İşlem Hacmi (Milyon TL) BIST 100 Endeksi (Sağ eks) Eyl 16 Kas 16 Oca 17 Mar 17 May 17 Tem 17 Eyl 17 108000 103000 98000 93000 88000 83000 78000 73000 68000 UYARI: Bu bülten Ziraat Bankası tarafından, kamuya ilan edilen veriler kullanılarak hazırlanmış olup; sadece Bankamız müşterilerini bilgilendirme amacını taşımaktadır. Bültende yer alan veriler ve değerlendirmeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Bülten sayfalarında yer alan yazı, tablo ve grafikler Bankamızın izni olmaksızın kısmen veya tamamen çoğaltılamaz, dağıtılamaz ya da yayınlanamaz.