Hastalık Parası [Sjukpenning]

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Hastalık Parası [Sjukpenning]"

Transkript

1 Hastalık Parası [Sjukpenning] Hastalık nedeniyle çalı amayacak durumda oldu unuz zaman Försäkringskassa dan [İsveç Sosyal Sigortalar Kurumu] hastalık parası alma hakkınız vardır. 15 aylık bir dönem içinde en çok 364 gün hastalık parası alabilrsiniz. Bazı durumlarda bu süre uzatılabilir. Bu metnin sonunda sözlük vardır. Çalışıyorsanız [Om du är anställd] Çalışıyorsanız, işverenden hastalık maaşı [sjuklön] almadığınızda, yani 14 günden daha fazla süre ile hasta olursanız, hastalık parası alabilirsiniz. Bu durumda işveren Försäkringskassa ya bildirimde bulunur. sayfasından bildirimin yapılıp yapılmadığını görebilirsiniz. Bu sayfadan başvuru yapıldığında işlemler daha hızlı olur, ayrıca durumunuzu daha derli toplu görür ve ödeme tarihlerini bilirsiniz. Hangi yoldan yapmış olursanız olun biz bildirimden sonra Ansökan om sjukpenning [ Hastalık Parası Başvurusu ] başlıklı formu size göndeririz. Hastalık parasının size ödenmesi için bu formu doldurup bize geri göndermelisiniz. 15 aylık bir dönem içinde 364 gün hastalık parası almışsanız, aynı zamanda süresi uzatılmış veya hastalık parasının devamı için de başvuru formu doldurup göndermelisiniz. İşvereninizden hastalık maaşı almıyorsanız, hastalık süresinin başından itibaren hastalık parası alabilirsiniz. Çalışmıyorsanız veya izinliyseniz [Om du saknar anställning eller är ledig] Aşağıdaki durumlarda hastalık döneminin başından itibaren hastalık parası alabilirsiniz: İşletme sahibiyseniz; İşsizseniz; Anababalık iznindeyseniz; Hamilelik parası [graviditetspenning] ile izinliyseniz. Hasta olduğunuz ilk gün Försäkringskassa ya hastalık bildiriminde bulunun. Bunu en kolay olarak Försäkringskassa nın sayfasından yaparsınız. Bu sayfadan (Mina sidor) hastalık parasına da başvurabilirsiniz. Bu sayfadan başvuru yapıldığında işlemler daha hızlı olur, ayrıca durumunuzu daha derli toplu görür ve ödeme tarihlerini bilirsiniz. Hangi yoldan yapmış olursanız olun biz bildirimden sonra 1 (8)

2 Ansökan om sjukpenning [ Hastalık Parası Başvurusu ] başlıklı formu size göndeririz. Hastalık parasının size ödenmesi için bu formu doldurup bize geri göndermelisiniz. Benim sayfalarım / Mina sidor sayfasından başvuru yaptıysanız bu formu doldurmanıza gerek kalmaz. Hastalık başvurunuz bize ulaştığında Ansökan om sjukpenning [Hastalık parası başvurusu] başlıklı formu size göndeririz. Ödemenin yapılabilmesi için formu doldurup bize göndermiş olmanız gerekir. 15 aylık bir dönem içinde 364 gün hastalık parası almışsanız, aynı zamanda süresi uzatılmış veya hastalık parasının normal seviyeden devamı için de başvuru formu doldurup göndermelisiniz. Doktor raporu [Läkarintyg] Yedi günden fazla süreyle hasta olan herkes doktor raporu almalıdır. Bazı durumlarda işveren veya Försäkringskassa tarafından hastalık süresinin ilk gününden itibaren doktor raporu talep edilebilir. Doktor raporu işvereniniz ve Försäkringskassa tarafından hastalık maaşı veya hastalık parası hakkınızın olup olmadığının tespiti için kullanılır. Rapor, otomatik olarak size bu ödemelerin yapılması hakkını vermez. Doktor raporunda hastalığınızın çalışma gücünüzü nasıl etkilediği açıklanmalı ve ne kadar süre ile raporlu olmanız gerektiği belirtilmelidir. Aynı teşhis için raporlu olma süresinin farklı doktorlar ve ülkenin farklı bölgeleri arasında farklılık göstermemesi için farklı teşhisler için hastalık raporu süreleri hakkında tavsiyeler mevcuttur. Eğer doktor daha uzun süreli rapor vermiş ise bu durumun gerekçeleri raporda belirtilmelidir. Doktor raporunda yeterli bilgi mevcut değilse Försäkringskassa doktorun raporu yeni bilgilerle tamamlamasını isteyebilir. Ödeme yapılmayan günler [Karensdag] Hastalığın ilk günü ödeme yapılmayan gün olarak adlandırılır ki bu, ilk gün için hastalık parası alamayacağınız anlamına gelmektedir. İşletme sahibi olanların ödeme dışı tutulan gün sayısı yedidir. İşletme sahibi olarak daha uzun süreyle ödeme dışı tutulan gün sayısını artırabilirsiniz. Ödeme dışı tutulan günlerin çok sayıda olması, ödediğiniz harçların düşük olmasını sağlar. Ödeme yapılmayan gün kuralı her zaman geçerli değildir [Karensdagen gäller inte alltid] Yeniden hastalanmak diye adlandırılan bir kural vardır ki buna göre, hasta olduktan sona iyileşip işinize başladıktan beş gün sonra ya da beş gün içinde yeniden hastalanırsanız, bu, aynı hastalığın devamı olarak kabul edilir. Böyle durumlarda ödeme yapılmayan gün kuralı uygulanmaz ve hastalığınızın ilk gününden itibaren ödence alırsınız. Genel yüksek riskten korunma [Allmänt högriskskydd] Ayrıca genel yüksek risk koruması adında bir uygulama vardır ki buna göre oniki aylık bir dönem içinde ödeme yapılmayan gün sayısı 10 u geçmez. Eğer oniki aylık dönem içinde 10 defadan daha sık hastalanırsanız, artık hastalığınızın ilk gününden itibaren hastalık maaşı veya hastalık parası alırsınız. Bu durum her bir işveren için ayrı ayrı dönemler ve Försäkringskassa için de ayrı hastalık dönemleri olarak geçerlidir. 2 (8)

3 Şirket sahibi iseniz genel yüksek riskten korunma [Allmänt högriskskydd om du har eget företag] Şirket sahibi ve temel ödeme yapılmayan süresi 7 gün olanlar için geçerli olan özel bir tür genel yüksek riskten korunma mevcuttur. Genel yüksek riskten korunma, geçmişe dönük 12 ay içinde 5 defadan daha fazla hastalık döneminde toplam 21 günden fazla hasta kaldıysanız hastalık parasına hakkınız vardır, anlamına gelmektedir. Şirket sahibi olup ödeme yapılmayan süre olarak 14, 30, 60 veya 90 gün seçmiş iseniz, genel yüksek riskten korunma kapsamına girmezsiniz. Hastalık parası yerine seyahat ödeneği [Reseersättning] [Reseersättning i stället för sjukpenning] Bazı durumlarda hastalık parası yerine seyahat ödeneği alırsınız. Bu kural, işveren veya Försäkringskassa tarafından çalışabileceğiniz, ancak işinize normal araçlarla gidip gelemeyeceğiniz yönünde kanaata varıldığı zaman geçerlidir. Böyle durumlarda Försäkringskassa işe gidiş geliş için yaptığınız ekstra masraflarınızı karşılayacak ölçüde ödeme yapar. Aynı anda hem hastalık parası hem de hastalık maaşı [Sjukpenning och sjuklön samtidigt] Aşağıdaki durumlarda hastalık maaşı ve hastalık parası aynı anda alınabilir: Birden fazla işverenden geliriniz varsa; Hem çalışan olarak hem de işletme sahibi olarak geliriniz varsa; Özel bir görevden geliriniz olduğu anda, aynı zamanda çalışarak veya işletme sahibi olarak gelir sağlıyorsanız; Kısmi olarak işsizseniz. Böyle durumlarda hastalık parası, hastalık maaşı alamadığınız geliriniz esas alınarak hesaplanır. Hastalık parası miktarı ne kadardır? [Hur mycket får man i sjukpenning?] Normal seviyedsen hastalık parası yaklaşık olarak yıllık gelirinizin %80 i, hastalığın devamı kapsamından alınan hastalık parası yaklaşık olarak yıllık gelirinizin %75 i oranındadır. Bu kural geliriniz (fiyat katsayısının* [prisbasbeloppet] 7,5 katı) krondan fazla olmadığı süre geçerlidir. Daha yüksek gelir size daha fazla hastalık parası alma hakkı tanımaz. Yıllık geliriniz krondan daha düşük ise (fiyat katsayısının %24 ü) hastalık parası alamazsınız. İşsizseniz en fazla günde 486 kron hastalık parası alabilirsiniz ki bu miktar işsizlik sigortası kasasından alınabilecek en yüksek ödenek kadardır. Engel olmak amacıyla hastalık parası alıyorsanız, bu sınırlama yoktur. Hastalığınız sırasında maaşınızın %10 u oranından daha fazlasını alıyorsanız, hastalık parasından bu miktarda kesinti yapılır. Her hangi bir sözleşmeli sigortadan ödenek alırsanız bu miktar da maaş olarak hesaplanır. Hastalık parası iki biçimde hesaplanabilir [Sjukpenningen kan beräknas på två sätt] Hastalık parası kural olarak takvim günü üzerinden hesaplanır. Bu, haftanın bütün günleri için hastalık parası alabileceğiniz anlamına gelmektedir. Ancak bazı istisnalar vardır. İşverenden hastalık maaşı alma hakkı olmayan bir çalışan iseniz hastalık para- * Fiyat katsayısı toplumdaki fiyat gelişimini izler yılı için fiyat katsayısı krondur. 3 (8)

4 nız, hasta olduğunuz ilk 14 günlük sürede her gün veya her saat üzerinden hesaplanır. Öğrenciyseniz ve öğreniminizin yanında çalışıyorsanız yine bazı durumlarda alacağınız hastalık parası her bir gün veya saat üzerinden hesaplanır. Tam veya kısmi hastalık parası [Hel eller del av sjukpenning] Hastalık nedeniyle ne kadar çalışamayacağınıza bağlı olarak, çeyrek, yarım, dörtte üç oranlarında veya tam hastalık parası alabilirsiniz. Örneğin, yarım hastalık parası alabilmeniz için normal çalışma sürenizin yarısı kadar süre işten uzak durmanız gerekir. Yarım iş gününün, her gün yarım mesai çalışacağınız anlamına gelmesi gerekmez. Eğer tıbbi gerekçeleri varsa, toplam çalışma süreniz normal mesai saatlerinin yarısından fazla olmadığı sürece, bazı günler yarım mesaiden fazla, bazı günler ise daha az çalışabilirsiniz. Ne kadar süreyle hastalık parası alabilirim? [Hur lång tid kan jag få sjukpenning?] 450 günlük (yaklaşık 15 ay) bir dönem içinde en fazla 364 gün için hastalık parası alabilirsiniz. Bu dönem çerçeve süre olarak adlandırılmaktadır. En fazla 30 gün için daha normal seviyeden hastalık parası alabileceğinizde, Försäkringskassa sizinle irtibata geçer. Süresi uzatılmış hastalık parası [Sjukpenning på fortsättningsnivå] En fazla 550 gün süre ile (yaklaşık birbuçuk yıl) süresi uzatılmış hastalık parası alabilirsiniz. Süresi uzatılmış hastalık parası almak için başvuruda bulunmalısınız. Bu ödenek yaklaşık olarak hastalık parasına esas alınan gelirin %75 i kadardır ki, bu miktar normal hastalık parasından %5 daha düşüktür. Hastalığın devamı seviyesi üzerinden daha fazla gün hastalık parası almak [Fler dagar med sjukpenning på fortsattningsnivå] Maksimum gün üzerinden süresi uzatılmış hastalık parası aldıysanız, bazı istisna durumlarda 550 günden sonra da hastalık parası alınması için başvurabilirsiniz. Örneğin şu durumlarda bu durum geçerlidir: Kabul edilmiş bir iş sakatlığınız varsa, Hastanede bakım görüyorsanız ya da hastane dışında kapsamlı bakım görüyorsanız, Çalışmanız ya da iş piyasası programına katılmanız durumunda hastalığınızda ciddi bir kötüleşme riski varsa, Hastalığınız sebebiyle hastalık parası verilmemesi uygun değil ise. Hastalık sebebiyle gerçeği algılamanızda ve oryantasyon yetinizde bilgi edinemeyecek şekilde belirleyici bir kayıp varsa daha fazla sayıda gün üzerinden süresi uzatılmış hastalık parası da alabilirsiniz. Bu durumlarda herhangi bir bildirimde bulunmanıza gerek yoktur. Bu ödenek yaklaşık olarak hastalık parasına esas alınan gelirin %75 i kadardır. Kaç gün için daha normal seviyeden hastalık parası alabileceğiniz konusunda sınırlama yoktur. Süreyle sınırlı erken emeklilik ödeneği ya da aktivite ödencesi alan sizler de süresi uzatılmış hastalık parasına başvurabilirsiniz. 4 (8)

5 Normal seviyeden daha fazla gün hastalık parası almak [Fler dagar med sjukpenning på normalnivå] Ciddi bir hastalığınız varsa 364 günden fazla hastalık parasına başvurabilirsiniz. Bunun için herhangi bir süre sınırlaması yoktur. Ödeme miktarı ilk 364 gün yapılan ödeme kadardır. Süreyle sınırlı erken emeklilik ödeneği ya da aktivite ödencesi alan sizler de süresi uzatılmış hastalık parasına başvurabilirsiniz. Erken emeklilik ödeneği [Sjukersättning] 30 ve 64 yaşları arasında olan ve çalışma yetenekleri sürekli/kalıcı biçimde en az dörtte bir oranında düşmüş olan kişiler erken emeklilik ödeneği alabilirler. Sürekli kavramı ile, tüm öngörülebilir gelecek süre kastedilmektedir. Tam, dörtte üç, yarım veya dörtte bir miktarında erken emeklilik ödeneği alabilirsiniz. Bu, çalışma gücünüzün hangi oranda düştüğü ve geçiminizi çalışarak sağlayabilme olanaklarınıza bağlıdır. Özel durumlarda hastalık parası [Sjukpenning i särskilda fall] Maksimum süre hastalık parası aldı iseniz, hastalık parasına esas geliriniz yok ya da geliriniz krondan az ise, bu kapsamda hastalık parasını 914 gün süreyle alabilirsiniz. Günlük en fazla 160 kron üzerinden haftanın her günü için ödeme yapılır. Aktivite ödeneği [Aktivitetsersättning] 19 ve 29 yaşları arasında olan kişiler, en az bir yıl süre ile ve en az dörtte bir oranında çalışma güçlerini kaybederlerse aktivite ödeneği alabilirler. Tam, dörtte üç, yarım veya dörtte bir miktarında aktivite ödeneği alabilirsiniz. Bu, çalışma gücünüzün hangi oranda düştüğüne ve geçiminizi çalışarak sağlayabilme olanaklarınıza bağlıdır. Çalışma gücünün değerlendirilmesi- rehabilitasyon zinciri [Bedömning av arbetsförmågan rehabiliteringskedjan] Hasta olduğunuz ilk 90 gün içinde işyerindeki normal görevinizi yapamayacaksanız hastalık parası alma hakkınız vardır. Sadece çalıştığınız işyerinde başka herhangi bir işi yapamamanız durumunda ilk 90 günden sonra hastalık parası almaya devam etme hakkınız vardır. Hastalığınızın 180. gününden itibaren eğer açık iş piyasasında hiç bir işi yapamayacak durumdaysanız hastalık parası alma hakkınız vardır. Yine de, bu kural eğer Försäkringskassa hastalığınızın 366. gününden önce çalıştığınız işvereninizin yanında bir işe geri dönebileceğinizin muhtemel olduğuna kanaat getirir ise geçerli değildir. Böyle bir durumda çalışma gücünüz 180. günden itibaren de işvereniniz yanında bir işe göre değerlendirilir. Hastalık parası alma hakkı ile ilgili olarak bu şekilde yapılan değerlendirme ve uygulamaya rehabilitasyaon zinciri adı verilmektedir. Rehabilitasyon zinciri bir bütün olarak sadece ücretli çalışanlar için geçerlidir. Eğer özel işletme sahibiyseniz, Försäkringskassa normal işinizdeki görevlerinizi yerine getirme gücünüzü ilk 180 güne kadar değerlendirir. Bu süre sonunda çalışma gücünüz bütün açık iş piyasasının sunduğu iş imkanları göz önünde tutularak değerlendirilir. İşsizseniz, çalışma gücünüz hastalığınızın başlangıcından itibaren açık iş piyasasının sunduğu bütün iş olanakları göz önünde tutularak değerlendirilir. 1 Temmuz 2008 tarihinden önce hastalanmışsanız, belirtilen kurallar ilk olarak 1 Ocak 2009 tarihinden sonra geçerli olur. Bu durumda, rehabilitasyon zincirinin 180. günündesiniz demektir. Başka bir işte çalışmayı denemek ve hastalığınıza rağmen bu işi yapabilip yapamayacağınızı anlamak için işinizden izinli olmaya hakkınız vardır. Daha fazla bilgi için işvereninizle ya da sendikanızla irtibat kurun. 5 (8)

6 Yüksek risk özel koruması [Särskilt högriskskydd] Yüksek risk özel koruması ile ödeme yapılmayan günlerden kurtulmuş olursunuz ve hastalığınızın birinci gününden itibaren hastalık parası veya hastalık maaşı alabilirsiniz. Yüksek risk özel korumasını aşağıdaki durumlarda alabilirsiniz: Sıklıkla işe gelemeyeceğinize neden olan ve tıbbi olarak kapsamlı biçimde belgelenmiş bir hastalığınızın olması. Burada sıklıkla sözüyle kastedilen, bir yıl içinde toplam hastalık dönemlerinin on defadan fazla olmasıdır. Organ veya doku parçaları bağışında bulunmanız, veya organ bağışı için incelemeye alınmayı beklemeniz. İşsiz olmanıza rağmen yüksek risk özel koruması için başvuruda bulunabilirsiniz. Yüksek risk özel koruması hakkındaki karar, iş aradığınız zaman gösterebileceğiniz önemli bir belgedir, çünkü bu durumda işvereniniz hastalık maaşı için Försäkringskassa dan ödenek alabileceğini bilir. Şirket sahibi iseniz ve temel ödeme yapılmayan süreniz sadece 7 gün ise yüksek risk korunmasına başvurabilirsiniz. Yüksek risk özel koruması için Försäkringskassa ya yazılı olarak başvurmanız gerekir. Başvuru formu adresindeki web sitemizde vardır. Hastalığınızı doktor raporu ile belegeleyebilmeniz de gerekebilir. Önleme amaçlı hastalık parası [Sjukpenning i förebyggande syfte] Hastalığı önleyici ve hastalık süresini kısaltmayı öngören tıbbi rehabilitasyon veya tedavi görüyorsanız önleyici hastalık parası alabilirsiniz. Bu tedavi nedeniyle çalışamadığınız süre boyunca önleyici hastalık parası alabilirsiniz. Ödeme yapılmayan gün hakkındaki kurallar önleyici hastalık parası için geçerli değildir. Bu, önleyici hastalık parasının tedavinin başladığı ilk günden itibaren alınabileceği anlamına gelmektedir. Tedavi veya rehabilitasyon doktor tarafından kararlaştırılmış olmalıdır ve Försäkringskassa tarafından onaylanmış bir planın parçası olmalıdır. Önleyici hastalık parası alabilmeniz için şu şartların olması gereklidir: Bir doktor tarafından yüksek hastalık riskinin tespit edilmiş olması; Yakalanma riski taşıdığınız hastalığın çalışma gücünüzü düşüreceğinin öngörülmesi; Bir doktor tarafından tedavinin kararlaştırılmış olması. Tıbbi tedavi veya rehabilitasyon, normal sağlık bakım hizmeti, fizyoterapi, görme ve işitme rehabilitasyonu, çalışabilme terapisi, engelliler için yardımcı gereçlerin denenmesi ile danışma ve destek tedbirleri gibi konulardan oluşabilir. Yurtdışına seyahat etmeniz durumunda [Om du reser utomlands] Eğer seyahatiniz iyileşmenizi engellemeyecekse veya hastalığınızın ilerlemesine neden olmayacaksa hastalık parası aldığınız dönemde yurtdışına seyahat edebilirsiniz. Bunun için seyahatinizden önce hastalık parasını korumak istediğiniz hakkında başvuruda bulunmalısınız. Bunun için adresindeki web sitemizde bulunan Sjukpenning/tillfällig föräldrapenning/aktivitetsstöd vid sjukdom under utlandsvistelse [ Hastalık parası/geçici anababalık parası/aktivite ödeneği ve yurtdışında hasta olmak ] başlıklı formu kullanın. 6 (8)

7 İşsiz kalmanız durumunda [Arbetslös] İşsiz olduğunuz zaman hastalık parası alabilmeniz için hasta olmadan önce İş ve İşçi Bulma Kurumunda [Arbetsförmedlingen] işsiz/iş arayan olarak kayıtlı olmanız zorunludur. Yine de, işsiz olan ve işsizlik süresinin ilk üç ayı boyunca İş ve İşçi Bulma Kurumu aracılığı ile iş aramayan kişi, hasta olduğu zaman hastalık parası alma hakkına sahip olabilir. Böyle durumda olanlar hastalık süresinin ilk 14 günü için hastalık parası alamazlar. 65 yaşın üzerindeyseniz [Om du är över 65] 65 yaşını doşldurmuşsanız ve ondan sonra 180 gün süre ile hastalık parası almışsanız, Försäkringskassa, artık hastalık parası alamayacağınıza karar verebilir. 70 yaşını doldurmuş olan ve hâlâ ücretli olarak çalışanların hastalık parası alma hakkı olan günleri azalmaya başlar. 70 yaşını doldurduğunuz günden itibaren sadece 180 gün süre ile hastalık parası alma hakkınız vardır. Sözleşmeye tabi sigortalar [Avtalsförsäkringar] Hastalık parası aldığınız dönemde muhtemelen toplu sözleşme sigortası yoluyla hakettiğiniz bir ödenek daha alabilirsiniz. Bu konuda her hangi bir sigortanızın olup olmadığı, varsa sizin için geçerli olan konuları işvereninizden veya bağlı olduğunuz sendikadan sorabilirsiniz. Försäkringskassa nın sözleşmeye tabi sigortalar ile bir ilişkisi yoktur ve bu nedenle de bu konudaki soruları cevaplayamaz. Sorularınız için nolu telefondan Müşteri Hizmetleri bölümümüzü arayabilirsiniz. Daha geniş bilgiler [Mer information] Bu broşür konu hakkında yasa metni değildir. Hastaysanız ve çalışamazsanız başlıklı broşürde genel bilgiler bulunur. Şu broşürlere de bakınız: Hastalık parasının süreyle sınırlandırılması İş gücünün değerlendirilmesi hastalık parasına hakkınız olup olmadığı Hastalık parasına temel alınan gelir ücretli olarak çalışanlara bilgiler Hastalık parasına temel alınan gelir öğrenci, işsiz, hastalık ve aktivite ödencesi ve bakım yardımı alanlar için bilgiler İşletme sahibiyseniz İşletme sahibi sosyal sigorta bilgileri adlı broşürü okuyabilirsiniz. Başka konular yanında, ödeme yapılmayan gün sayısını artırma konusunda daha fazla bilgiler yer almaktadır. Öğrenciyseniz öğrenim yardımı ve hastalık konusunda daha fazla bilgileri sayfasında bulabilirsiniz. Bütün bilgileri sayfasında bulabilirsiniz. Burada bazı işlemlerinizi kolayca ve çabucak self servis hizmetlerimizde yapabilirsiniz numaralı self servis telefonumuzdan belge, form ve broşür sipariş edebilirsiniz. Bazı bildirimlerde de bulunabilirsiniz. 7 (8)

8 Sorular? [Frågor?] Sorularınız için dijital web asistanımız olan Hanna dan yararlanabilirsiniz. O, sigorta ve hizmetlerimiz konusunda en sık sorulan sorulara cevap verir ve sizi doğru bilgiye ulaştırır. Doğrudan Müşteri Hizmetlerine ve metin destekli telefonlar için Ulusal aracı hizmetine de telefon edebilirsiniz. Sözlük [Ordlista] Hastalık Maaşı Ücretli çalışan olarak, hastalığınızın ilk 14 gününde işvereniniz tarafından size yapılan ödemedir. Hastalık Parası Hastalığınız nadeni ile çalışamadığınız zaman Försäkringskassa tarafından size yapılan ödemedir. Erken Emeklilik Ödeneği (Mamulen Emeklilik) Çalışma gücünüze tekrar kavuşamayacağınız zaman Försäkringskassa tarafından size yapılan ödemedir. Hastalık Süresi Hastalığınız nedeniyle hiç çalışamadığınız veya normal çalışma süresinden daha az çalıştığınız sürenin bütünüdür. Ödeme Yapılmayan Günler Hastalığınız süresinde ödenek alamayacağınız ilk hastalık günüdür. Özel işletme sahipleri ödeme yapılmayan gün sayısını kendileri tespit edebilirler. Försäkringskassa Denetler [Försäkringskassan kontrollerar] Försäkringskassa verdi iniz bilgileri kontrol eder. Bu kontrol, geliriniz, işe gitmediğiniz günler, medeni haliniz veya ikamet yerinize ilişkin olabilir. Diğer resmi kurumlar ile bilgi alışverişinde bulunuyoruz ve bilgi işlem merkezimizdeki kayıt bilgilerini, başka kurumlar yanında, İsveç Öğrenci Yardım Kurumu [CSN], işsizlik sigortası kasaları ve Vergi Dairesi [Skatteverket] ile eşgüdüm içinde kontrol ediyoruz. Ödenek alma hakkını etkileyebilecek biçimde bilerek yanlış bilgi vermek veya deği şiklikleri bildirmekten sakınmak suç teşkil edebilir. Försäkringskassa, parasal yardım suçu işlendiğinden kuşkulandığı tüm durumlarda polise suç duyurusunda bulunur. 8 (8)

Çocuk ve Çocuk Ek Yardımı [Barnbidrag och flerbarnstillägg]

Çocuk ve Çocuk Ek Yardımı [Barnbidrag och flerbarnstillägg] Çocuk ve Çocuk Ek Yardımı [Barnbidrag och flerbarnstillägg] Klicka här, skriv ev. Undertitel Çocuk yardımı, çocuk 16 yaşını dolduruncaya kadar ödenir. Ondan sonra, temelokula devam eden çocuklara süresi

Detaylı

Geçici anababalık parası [Tillfällig föräldrapenning]

Geçici anababalık parası [Tillfällig föräldrapenning] Försäkringskassa tarafından verilen bilgiler 01.07.2010 Geçici anababalık parası [Tillfällig föräldrapenning] 16 yaşını doldurmuş olan ve Bazı Fonksiyon Engellilere Verilen Destek ve Hizmet Hakkında Kanun

Detaylı

Ana babalık Parası [Föräldrapenning]

Ana babalık Parası [Föräldrapenning] Ana babalık Parası [Föräldrapenning] Ana babalık parası, çalışmak yerine çocukları ile birlikte evde kalabilmeleri için ana babalara verilen ödenektir. Bu, çocuk başına toplam 480 gün süre ile ödenir.

Detaylı

Engellilik Ödeneği [Handikappersättning]

Engellilik Ödeneği [Handikappersättning] Engellilik Ödeneği [Handikappersättning] Kronik bir hastalık veya fonksiyon kaybı nedeniyle ekstra yardıma ihtiyaç duyuyorsanız veya ekstra giderleriniz varsa 19 yaşı üstünde olan sizlere engellilik ödeneği

Detaylı

ğ ğ ş ğ ğ ğ ş ğ ğ ş ş ş

ğ ğ ş ğ ğ ğ ş ğ ğ ş ş ş ğ İ ğ ğ ğ ğ ğ ğ ğ Çocuğun bakımı için ie gitmediğinizde aağıdaki durumlarda anababalık geçici parası alabilirsiniz: Çocuk hastaysa veya bulaıcı hastalık kapmısa; Çocuğun normal bakıcısı hastaysa veya bulaıcı

Detaylı

Kimler konut ek yardımı alabilir? [Vem kan få bostadstillägg?]

Kimler konut ek yardımı alabilir? [Vem kan få bostadstillägg?] Försäkringskassa tarafından verilen bilgiler 01.01.2010 Aktivite Ödeneği veya Erken Emeklilik Aylığı Alanlar İçin Konut Ek Yardımı [Bostadstillägg] [Bostadstillägg till dig som har aktivitetsersättning

Detaylı

Çalı ma Gücünün Azalması Durumunda Aktivite Ödene i [Aktivitetsersättning] [Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga]

Çalı ma Gücünün Azalması Durumunda Aktivite Ödene i [Aktivitetsersättning] [Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga] Försäkringskassa tarafından verilen bilgiler 01.01.2010 Çalı ma Gücünün Azalması Durumunda Aktivite Ödene i [Aktivitetsersättning] [Aktivitetsersättning vid nedsatt arbetsförmåga] Aktivite ödene i, genç

Detaylı

Aktivite Yardımı ve Gelişim Ödencesi [Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning]

Aktivite Yardımı ve Gelişim Ödencesi [Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning] Aktivite Yardımı ve Gelişim Ödencesi [Aktivitetsstöd och utvecklingsersättning] İş piyasası programına katılıyor iseniz, aktivite yardımı ya da gelişim ödencesi alabilirsiniz. 25 yaşını doldurduysanız

Detaylı

Erken Emeklilik Ödene i [Sjukersättning]

Erken Emeklilik Ödene i [Sjukersättning] Försäkringskassa tarafından verilen bilgiler 21.08.2009 Erken Emeklilik Ödene i [Sjukersättning] Çalı ma gücünüz en az dörtte bir oranında sürekli biçimde dü mü ise erken emeklilik ödene i alabilirsiniz.

Detaylı

Sosyal Sigorta Sistemi Hakkında [Om socialförsäkringen]

Sosyal Sigorta Sistemi Hakkında [Om socialförsäkringen] Sosyal Sigorta Sistemi Hakkında [Om socialförsäkringen] Sosyal sigorta, İsveç in sigorta güvence sisteminin önemli bir parçasıdır. İsveç sosyal sigorta sistemi İsveç te yaşayan veya çalışan hemen herkesi

Detaylı

Hangi statü altında çalışıyorsunuz?

Hangi statü altında çalışıyorsunuz? Hangi statü altında çalışıyorsunuz? Belçika da ücretli veya serbest çalışan statüsü altında çalışabilirsiniz. Bu iki statü, altında çalıştığınız statünün mevzuatına uyduğunuz sürece yasal bakımdan kusursuzdur.

Detaylı

ALMANYA DA 2012 ARALIK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER

ALMANYA DA 2012 ARALIK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER ALMANYA DA 2012 ARALIK AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası Çalışanların sayısı, Aralık 2012 de bir ay öncesine göre öenmli bir değişme

Detaylı

Geçici Koruma Kimlik Kartına Sahip Olanlar

Geçici Koruma Kimlik Kartına Sahip Olanlar Kimlerin Çalışma İzni İçin Başvurmasına Gerek Yoktur? Türkiye, 1951 Mültecilerin Hukuki Statüsüne İlişkin Sözleşmesine koyduğu coğrafi kısıtlılık sebebiyle, Avrupa Konseyi üye ülkeleri dışından gelen sığınmacılar

Detaylı

Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW sigortası

Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW sigortası Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW sigortası İçindekiler AOW nedir? 2 Gönüllü sigorta neden gerekebilir 2 Gönüllü sigorta kimler içindir 2 Gönüllü sigortaya en fazla ne

Detaylı

Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü Anw sigortası

Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü Anw sigortası Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü Anw sigortası İçindekiler Neden gönüllü sigorta yaptırmalısınız 2 Gönüllü sigorta kimler içindir? 2 Gönüllü sigortaya en fazla ne kadar

Detaylı

İSTIHDAM VE EKONOMIK KALKINMA OFISINE YENI BAŞVURAN YABANCILARA YÖNELIK KILAVUZ

İSTIHDAM VE EKONOMIK KALKINMA OFISINE YENI BAŞVURAN YABANCILARA YÖNELIK KILAVUZ İSTIHDAM VE EKONOMIK KALKINMA OFISINE YENI BAŞVURAN YABANCILARA YÖNELIK KILAVUZ İSTIHDAM VE EKONOMIK KALKINMA OFISININ MÜŞTERI HIZMETLERINE HOŞ GELDINIZ Te-toimisto İstihdam ve ekonomik kalkınma ofisinin

Detaylı

Sirküler 2018/01 09 Ocak 2018

Sirküler 2018/01 09 Ocak 2018 Sirküler 2018/01 09 Ocak 2018 Konu: İnsan Kaynakları Bordro Bölümünün 2018 Yılında Kullanacağı Yasal Had ve Tutarlar 1. 01.01.2018 Tarihinden İtibaren Geçerli Asgari Ücret Tutarları 4857 sayılı İş Kanunu'nun

Detaylı

Hastalık sigortası tazminatı kesildiği zaman ne olacağını belirten bilgiler

Hastalık sigortası tazminatı kesildiği zaman ne olacağını belirten bilgiler Hastalık sigortası tazminatı kesildiği zaman ne olacağını belirten bilgiler Turkiska Türkçe İsveç Parlamentosu hastalık sigortasıyla ilgili yeni kuralları içeren, hasta oldukları için tanınan maksimum

Detaylı

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI. Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir?

SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI. Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir? SİVİL TOPLUM KURULUŞLARININ GÜÇLENDİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR LİSTESİ Başvuru Sahiplerinin Uygunluğu: Kimler Başvurabilir? Soru 1: Sosyal güvenlik primi, vergi borcu ya da Ajanstan

Detaylı

Çalışanlara yönelik bilgilendirme. Küçük çaplı işler (Minijob) hakkında bilgilendirme

Çalışanlara yönelik bilgilendirme. Küçük çaplı işler (Minijob) hakkında bilgilendirme Çalışanlara yönelik bilgilendirme Küçük çaplı işler (Minijob) hakkında bilgilendirme +++ Ücretsiz olarak evlerde iş ara ve bul +++ www.haushaltsjob-boerse.de +++ Minijobs (Küçük çaplı işler) Küçük çaplı

Detaylı

yaratmak fark için Birlikte Güçlüyüz Fark yaratıyorsunuz

yaratmak fark için Birlikte Güçlüyüz Fark yaratıyorsunuz fark yaratmak için Birlikte Güçlüyüz Fark yaratıyorsunuz Fark yaratıyorsunuz Bir üye olarak bizim için, her zaman ilgimizin odak noktasını oluşturmaktasınız. Sizin de yardımlarınızla, üye olmanın siz ve

Detaylı

GT 4c: Gelir Belgesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Doğru Doldurulma Şekli

GT 4c: Gelir Belgesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Doğru Doldurulma Şekli Stand: 27.11.2012 GT 4c: Gelir Belgesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler ve Doğru Doldurulma Şekli 1 Gelir Formunu Kimler Doldurmalı? Ücrete tabi programlara (saat 6 ila 8 ya da 16 ila 18 arası rehberlik, tatil

Detaylı

Ne zaman işsizlik ödeneği hakkına sahip olacaksın?

Ne zaman işsizlik ödeneği hakkına sahip olacaksın? Sida: 1 av 11 Ersättning vid arbetslöshet Information om arbetslöshetsförsäkringen 2013-09 Turkiska İşsizlik Ödeneği İşsizlik sigortası hakkında bilgiler. İşsizlik ödeneği nedir? İşsizlik sigortası, işsizlik

Detaylı

2013 Yılında Geçerli Olacak Ücret Bordrosu Parametreleri

2013 Yılında Geçerli Olacak Ücret Bordrosu Parametreleri 2013 Yılında Geçerli Olacak Ücret Bordrosu Parametreleri Her yıl olduğu gibi, bu yıl da, ücret bordroların hesaplanmasına esas; gelir vergisi tarifesinden vergiden istisna kıdem tazminatı tavanına kadar

Detaylı

Değişikliği bildirmek

Değişikliği bildirmek Çocuk parası Değişikliği bildirmek Ailevi durumunuzdaki değişiklikler çocuk parasını etkiliyebilir. Bu nedenle değişiklikleri, bu form ile dört hafta içerisinde bildiriniz. Hollanda dışında ikamet edenler

Detaylı

Sirküler 2017/01 09 Ocak 2017

Sirküler 2017/01 09 Ocak 2017 Sirküler 2017/01 09 Ocak 2017 Konu: İnsan Kaynakları Bordro Bölümünün 2017 Yılında Kullanacağı Yasal Had ve Tutarlar 1. 01.01.2017 Tarihinden İtibaren Geçerli Asgari Ücret Tutarları 4857 sayılı İş Kanunu'nun

Detaylı

Sirküler 2016/02 11 Ocak 2016

Sirküler 2016/02 11 Ocak 2016 Sirküler 2016/02 11 Ocak 2016 Konu: İnsan Kaynakları Bordro Bölümünün 2016 Yılında Kullanacağı Yasal Had ve Tutarlar 1. 01.01.2016 Tarihinden İtibaren Geçerli Asgari Ücret Tutarları 4857 sayılı İş Kanunu'nun

Detaylı

GEÇİCİ ÖDEME KARARLARI

GEÇİCİ ÖDEME KARARLARI GEÇİCİ ÖDEME KARARLARI INTERIM PAYMENT DIRECTIONS Turkish Workers Compensation Commission sakatlanmış işçilerle işverenler arasındaki işçi tazminatları anlaşmazlıklarını çözümler. Geçici Ödeme Kararı nedir?

Detaylı

SİRKÜLER NO: 2015 / 18

SİRKÜLER NO: 2015 / 18 DİPNOT YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD.ŞTİ. SİRKÜLER NO: 2015 / 18 08.01.2015 KONU: Çalışanlarla ilgili 2015 yılına ilişkin bazı vergi ve sigorta bilgileri Hk. Çocuk zammı, aile yardımı, yemek yardımı ve özel

Detaylı

ALMANYA DA 2013 NİSAN AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER

ALMANYA DA 2013 NİSAN AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER ALMANYA DA 2013 NİSAN AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası Federal İstatistik Dairesi nin verilerine göre, çalışanların sayısı bir ay

Detaylı

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü

Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Eyalet Başkenti Hannover Tarih: Ağustos 2008 Belediye Başkanı - Gençlik ve Aile Bölümü Ebeveyn katkı payının hesaplanması ile ilgili bildiri Sayın Bay/Bayan! Sevgili Ebeveynler! Çocuğunuzun Hannover şehrine

Detaylı

Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW ile Anw sigortası

Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW ile Anw sigortası Hollanda dışında ikamet edecekseniz veya çalışacaksanız: Gönüllü AOW ile Anw sigortası İçindekiler Neden gönüllü sigorta yaptırmalısınız 2 Gönüllü sigorta kimin içindir 2 Gönüllü sigortaya en fazla ne

Detaylı

1. Gelir Vergisi Kanunu'nda Yer Alan Çeşitli Had ve Tutarlar 2015 Yılında Uygulanmak Üzere Belirlendi.

1. Gelir Vergisi Kanunu'nda Yer Alan Çeşitli Had ve Tutarlar 2015 Yılında Uygulanmak Üzere Belirlendi. No: 2015/19 Tarih: 09.01.2015 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

Sirküler 2015/002 09 Ocak 2015

Sirküler 2015/002 09 Ocak 2015 Sirküler 2015/002 09 Ocak 2015 Konu: İnsan Kaynakları Bordro Bölümünün 2015 Yılında Kullanacağı Yasal Had ve Tutarlar 1. 01.01.2015 Tarihinden İtibaren Geçerli Asgari Ücret Tutarları 4857 sayılı İş Kanunu'nun

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ

TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE İŞ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 1 SUNUM PLANI İşe Yerleştirme Hizmetleri İstihdam Teşvikleri Kısa Çalışma Ödeneği 2 İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ 3 İŞE YERLEŞTİRME HİZMETLERİ İş arayanların kayıtlarının

Detaylı

Devlete tarafından kendi rızası dışında işten çıkartılmış ya da haklı sebeplerle işten ayrılmış oluşan kayıpların telafisi için ödenen maaştır.

Devlete tarafından kendi rızası dışında işten çıkartılmış ya da haklı sebeplerle işten ayrılmış oluşan kayıpların telafisi için ödenen maaştır. İşsizlik Maaşı Devlete tarafından kendi rızası dışında işten çıkartılmış ya da haklı sebeplerle işten ayrılmış oluşan kayıpların telafisi için ödenen maaştır. - 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık

Detaylı

ALMANYA DA 2013 MART AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER

ALMANYA DA 2013 MART AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER ALMANYA DA 2013 MART AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası Çalışanların sayısı bir ay öncesine göre 44.000 artarak Şubat 2013 de 41,40

Detaylı

İsveç'te yaşayan ve çalışan herkes sigortalıdır. İsveç'te yasal zorunlu sosyal sigorta programı uygulanmaktadır.

İsveç'te yaşayan ve çalışan herkes sigortalıdır. İsveç'te yasal zorunlu sosyal sigorta programı uygulanmaktadır. İşle ilgili sigorta İsveç'te yaşayan ve çalışan herkes sigortalıdır. İsveç'te yasal zorunlu sosyal sigorta programı uygulanmaktadır. İsveç'teki tüm çalışanların yüzde 90'ı ayrıca toplu sözleşmeli sigorta

Detaylı

ALMANYA DA 2012 ŞUBAT AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası

ALMANYA DA 2012 ŞUBAT AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası ALMANYA DA 2012 ŞUBAT AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası Federal İstatistik Dairesi nin verilerine göre, çalışanların sayısı Ocak 2012

Detaylı

ALMANYA DA 2013 MAYIS AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER

ALMANYA DA 2013 MAYIS AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER ALMANYA DA 2013 MAYIS AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası Nisan 2013 itibariyle çalışanların sayısı bir ay öncesine göre 1000 artarak

Detaylı

SAĞLIK SİGORTASI. Temel Sigorta

SAĞLIK SİGORTASI. Temel Sigorta SAĞLIK SİGORTASI Temel Sigorta İsviçre de ikamet eden tüm kişiler hastalık ve kazaya karşı sigorta yaptırmak zorundadırlar. Bu temel sigorta yaş, köken ve ikamet statüsü ne olursa olsun, herkes için zorunludur.

Detaylı

İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır?

İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır? On5yirmi5.com İşsizlik sigortası nedir, nasıl alınır? Kimler işsizlik sigortasından yararlanabilir, işsizlik sigortası hangi süre ile verilir, hangi durumlarda kesilir? Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2014 Çarşamba

Detaylı

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş / 88

ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş / 88 31.08.2016/Çarşamba ERTÜRK YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK VE BAĞIMSIZ DENETİM A.Ş. 2016 / 88 Konu: Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Bireysel Emeklilik

Detaylı

ONUR BAKIR HAKLARIMIZ VAR! İŞÇİ KADINLAR SORUYOR, EKMEK VE GÜL YANITLIYOR yılından 100 soru ve 100 yanıtta kadın işçilerin hakları

ONUR BAKIR HAKLARIMIZ VAR! İŞÇİ KADINLAR SORUYOR, EKMEK VE GÜL YANITLIYOR yılından 100 soru ve 100 yanıtta kadın işçilerin hakları ONUR BAKIR HAKLARIMIZ VAR! İŞÇİ KADINLAR SORUYOR, EKMEK VE GÜL YANITLIYOR 2018 yılından 100 soru ve 100 yanıtta kadın işçilerin hakları ÖNSÖZ 11 I. BÖLÜM / ÜCRET, AGİ, FAZLA MESAİ, TATİL GÜNÜ ÇALIŞMASI

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR LİSTESİ -1-

İNSAN KAYNAKLARININ GELİŞTİRİLMESİ MALİ DESTEK PROGRAMI SIKÇA SORULAN SORULAR LİSTESİ -1- SORU 1 CEVAP 1 Projelerde ortak zorunlu mudur? Eğer zorunlu ise ortak sayısını artırmanın artı puan değeri var mıdır? Projelerde ortaklık oluşturulması zorunlu değildir. Bununla birlikte başvuru rehberinin

Detaylı

Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ

Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ Herkes için bir hasta (patientförsäkring) sigortası TEDAVINIZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ TEDAVİNİZ SIRASINDA YARALANIRSANIZ Tedaviniz sırasında yaralanırsanız, Hasta Yaralanma Yasası [patientskadelagen]

Detaylı

SİRKÜLER. Brüt AÜ Brüt AÜ Net AÜ İşverene Toplam Maliyeti (Aylık) (*)

SİRKÜLER. Brüt AÜ Brüt AÜ Net AÜ İşverene Toplam Maliyeti (Aylık) (*) WWW. O N E R Y M M.COM.TR 20 14 Tarih-Sıra No 2.1.2014 2 Başlık SİRKÜLER Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Bazı Had ve Tutarlar Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş

Detaylı

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ VE DEVLET KATKISI

BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ VE DEVLET KATKISI BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ VE DEVLET KATKISI Bireysel emeklilik sistemine giriş tarihinden itibaren En az 10 yıl sistemde kalmak kaydı ile 56 yaşını tamamlayan katılımcı EMEKLİLİĞE hak kazanır Sisteme

Detaylı

ALMANYA DA 2012 MAYIS AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası

ALMANYA DA 2012 MAYIS AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası ALMANYA DA 2012 MAYIS AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası Federal İstatistik Dairesi nin verilerine göre, çalışanların sayısı Nisan 2012

Detaylı

3. Veri Seti Yapısı, Fert, 2012 (Kesit Veri) (15 + Yaştaki Fertler) (GYK12_F)

3. Veri Seti Yapısı, Fert, 2012 (Kesit Veri) (15 + Yaştaki Fertler) (GYK12_F) BULTEN Her hane için verilen numara (Bülten numarası) 5 1...17562 FERT_ID Fert kimlik numarası (Bülten no + Fert sıra no) 7 FB010 Anket yılı 4 2012 FB030 Fert için ağırlık katsayısı 4 Format 4.7 FB100

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde l Bu Yönetmeliğin amacı, 4857 sayılı İş Kanununa tabi

BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde l Bu Yönetmeliğin amacı, 4857 sayılı İş Kanununa tabi Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneğine İlişkin Yönetmelik Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından: Resmi Gazete: 31.03.2004, Sayı:25419 BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam Madde

Detaylı

Aktif İşgücü Hizmetleri İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI

Aktif İşgücü Hizmetleri İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI Aktif İşgücü Hizmetleri İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMLARI Aktif işgücü hizmetleri, İstihdamın korunmasına ve artırılmasına, işsizlerin mesleki niteliklerinin geliştirilmesine, işsizliğin azaltılmasına ve özel

Detaylı

PLATFORM TOPLANTISI EKONOMİK KRİZ KOŞULLARINDA ŞİRKETLERİN İŞ HUKUKU ÇERÇEVESİNDE ALABİLECEKLERİ TEDBİRLER. Prof. Dr.

PLATFORM TOPLANTISI EKONOMİK KRİZ KOŞULLARINDA ŞİRKETLERİN İŞ HUKUKU ÇERÇEVESİNDE ALABİLECEKLERİ TEDBİRLER. Prof. Dr. PLATFORM TOPLANTISI EKONOMİK KRİZ KOŞULLARINDA ŞİRKETLERİN İŞ HUKUKU ÇERÇEVESİNDE ALABİLECEKLERİ TEDBİRLER Prof. Dr. Tekin Akgeyik KAPSAM (1) İşletmeleri etkileyen kriz nedenleri. (2) Kısa, orta ve uzun

Detaylı

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/4

Ö z e t B ü l t e n Tarih : Sayı : 2019/4 Ö z e t B ü l t e n Tarih : 04.01.2019 Sayı : 2019/4 Değerli Müşterimiz; Son günlerde mevzuatımızda meydana gelen gelişmeler, konu başlıkları itibariyle aşağıdadır. A. Konu Başlıkları; -Gelir İdaresi Başkanlığı

Detaylı

SİRKÜLER. Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar

SİRKÜLER. Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar WWW. O N E R Y M M.COM.TR 20 16 Tarih-Sıra No 31.12.2015 32 Başlık SİRKÜLER Asgari Ücret Ve Bu Ücret Esas Alınarak Belirlenen Diğer Had ve Tutarlar Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince,

Detaylı

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ

1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ Sirküler Rapor 03.07.2013/146-1 1 TEMMUZ 2013 TARİHİNDEN İTİBAREN UYGULANACAK ASGARİ ÜCRET VE SOSYAL GÜVENLİKLE İLGİLİ TABAN VE TAVAN ÜCRETLERİ ÖZET : 01.07.2013-31.12.2013 tarihleri arasında uygulanacak

Detaylı

SORULARLA MALULLÜK AYLIĞI

SORULARLA MALULLÜK AYLIĞI SORULARLA MALULLÜK AYLIĞI Sigortalıların maluliyetlerini nasıl tespit ettirecekleri, hangi şartlarda maluliyet aylığına hak kazanacakları, malullük aylığı için nasıl ve nereye başvuracakları ile malullük

Detaylı

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER

SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER SOSYAL GÜVENLİĞE İLİŞKİN TABAN VE TAVAN ÜCRETLER Bilindiği üzere, 01.10.2008 tarihinden itibaren yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu nun 82 nci maddesinde, bu

Detaylı

2018 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücret Üzerinden Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir

2018 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücret Üzerinden Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Tax WWW.ONERYMM.COM.TR 13.ONUR YILIMIZ 2018 01 2018 Yılı Asgari Ücreti Ve Bu Ücret Üzerinden Hesaplanan Hadler Belirlenmiştir Özet 4857 sayılı İş Kanunu nun 39. maddesi gereğince, iş sözleşmesi ile çalışan

Detaylı

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2017)

TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU. ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2017) TÜRKİYE İŞÇİ SENDİKALARI KONFEDERASYONU ÇALIŞMA ve SOSYAL GÜVENLİK BİLGİLERİ (Ocak 2017) Tablo 1: 2017 Yılı Asgari Ücret Hesabı Asgari Ücret (Brüt) İşçiye Ait SGK Primi (%14) İşçiye Ait İşsizlik Sigortası

Detaylı

İŞKUR DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI

İŞKUR DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI İŞKUR DESTEKLERİ NEVŞEHİR TİCARET VE SANAYİ ODASI İŞKUR DESTEKLERİ A. AKTİF İSTİHDAM POLİTİKALARI Aktif İstihdam Politikaları İş Birliği Yapılan Kurum/Kuruluşlar: Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim

Detaylı

ALMANYA DA 2013 HAZİRAN AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER

ALMANYA DA 2013 HAZİRAN AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER ALMANYA DA 2013 HAZİRAN AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası 2011 yılı bahar ayından bu yana devam eden ekonomik büyümedeki yavaşlama

Detaylı

eğitim işsizlik İş ve Eğitim Santé çalışma izni haklar iş sözleşmesi iş arama maaş diploma denkliği sendikalar bağımsız (serbest) meslek

eğitim işsizlik İş ve Eğitim Santé çalışma izni haklar iş sözleşmesi iş arama maaş diploma denkliği sendikalar bağımsız (serbest) meslek haklar iş sözleşmesi işsizlik bağımsız (serbest) meslek çalışma izni eğitim iş arama maaş diploma denkliği sendikalar İş ve Eğitim Santé Çalışmak, sizin ve ailenizin ihtiyaçlarını karşılamayı, uyumunuzu

Detaylı

Göç Belgeler. Belgeler - Genel. Belgeler - Kişisel bilgiler. için nereden form bulabilirim? Nereden form bulabileceğinizi sormak

Göç Belgeler. Belgeler - Genel. Belgeler - Kişisel bilgiler. için nereden form bulabilirim? Nereden form bulabileceğinizi sormak - Genel için nereden form bulabilirim? Nereden form bulabileceğinizi sormak [belge] ne zaman verildi? Bir belgenin hangi tarihte verildiğini sormak [belge] nerede verildi? Bir belgenin nerede verildiğini

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 09.01.2017/15-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2017-30.06.2017 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak gelir

Detaylı

TÜRKİYE İŞ KURUMU. İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu

TÜRKİYE İŞ KURUMU. İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu TÜRKİYE İŞ KURUMU İşbaşı Eğitim Programı İşverenlere Yönelik Bilgilendirme Sunumu 2018 İŞBAŞI EĞİTİM PROGRAMI NEDİR? İşbaşı Eğitim Programı, işsizlerimiz ve öğrencilerimizin mesleki deneyim ve tecrübe

Detaylı

Sağlık Sigortanız: Temel Sağlık Güvencesi. Fotoğraf: Barbara Graf Horka

Sağlık Sigortanız: Temel Sağlık Güvencesi. Fotoğraf: Barbara Graf Horka Sağlık Sigortanız: Temel Sağlık Güvencesi Fotoğraf: Barbara Graf Horka Kart 1 Ist die Grundversicherung in der Krankenkasse obligatorisch? Fotoğraf: tackgalichstudio/fotolia.com İsviçre Sağlık Sigortası

Detaylı

1 - ALMANYA. 1- İş verenin ek emeklilik yükümlülüğünü doğrudan kendisinin üstlenmesi;

1 - ALMANYA. 1- İş verenin ek emeklilik yükümlülüğünü doğrudan kendisinin üstlenmesi; 1 - ALMANYA 4 tip ek emeklilik uygulaması vardır: 1- İş verenin ek emeklilik yükümlülüğünü doğrudan kendisinin üstlenmesi; Bu uygulamada bağımsız ek emekli kuruluşu oluşturulmaz veya ayrı bir fon kurulmaz,

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 10.07.2017/92-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1 Temmuz.2017 tarihinden itibaren, Gelir Vergisinden istisna edilecek kıdem

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI Sirküler Rapor Mevzuat 11.07.2016/86-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.7.2016-31.12.2016 tarihleri arasında geçerli olmak

Detaylı

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMUNA Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı)

TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMUNA Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı) TÜRKİYE KAMU HASTANELERİ KURUMUNA Mali Hizmetler Kurum Başkan Yardımcılığı) İlgi : 16/08/2016 tarih ve 1814 sayılı yazı. Kurumunuza bağlı Kamu Hastaneleri Birlikleri ve bağlı sağlık tesislerinde 4734 sayılı

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK İLETİŞİM MERKEZİ (ALO 170) Bilgi Notu 03.06.2014 1.

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK İLETİŞİM MERKEZİ (ALO 170) Bilgi Notu 03.06.2014 1. Bilgi Notu T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK İLETİŞİM MERKEZİ (ALO 170) 03.06.2014 1. GENEL BİLGİLER; 15 Kasım 2010 tarihinde 50 kişi ile hizmete başlayan Çalışma ve

Detaylı

Türkçe (Turkish) Sakatlanmış çalışanlar için bilgiler

Türkçe (Turkish) Sakatlanmış çalışanlar için bilgiler Türkçe (Turkish) Sakatlanmış çalışanlar için bilgiler İşyerinde yaralanmışsanız Bir iş kazasına uğramışsanız ve tıbbi tedaviye ihtiyacınız varsa ve/veya çalışma yeteneğiniz azalmışsa, işçi tazminatı talep

Detaylı

TÜRKİYE ORTOPEDİK ENGELLİLER FEDERASYONU EĞİTİM BURSU BAŞVURU FORMU

TÜRKİYE ORTOPEDİK ENGELLİLER FEDERASYONU EĞİTİM BURSU BAŞVURU FORMU TÜRKİYE ORTOPEDİK ENGELLİLER FEDERASYONU EĞİTİM BURSU BAŞVURU FORMU * Bu form Üniversiteler ile Lisede okuyacak/okuyan engelilere yönelik olduğundan bu şartı haiz olmayan başvurular dikkate alınmaz. *

Detaylı

Annelik İzninde Değişiklikler

Annelik İzninde Değişiklikler PL507 (Rev 3) Maternity leave changes - Turkish Annelik İzninde Değişiklikler Temel Özet 1 Hükümet çalışan anne babalara yardımcı olma konusunda kararlıdır. Annelik iznine ilişkin olarak meydana gelecek

Detaylı

Turkiska - Türkçe. İşinize hoşeldiniz! İSVEÇ IŞ PIYASASINA HENÜZ IMKAN VE YÜKÜMLÜLÜKLER. Annika Creutzer

Turkiska - Türkçe. İşinize hoşeldiniz! İSVEÇ IŞ PIYASASINA HENÜZ IMKAN VE YÜKÜMLÜLÜKLER. Annika Creutzer Turkiska - Türkçe İşinize hoşeldiniz! İSVEÇ IŞ PIYASASINA HENÜZ YENI GIRENLER IÇIN MEVCUT HAK, IMKAN VE YÜKÜMLÜLÜKLER Annika Creutzer İŞİNİZE HOŞGELDİNİZ! İsveç iş piyasasına henüz yeni girenler için mevcut

Detaylı

Son Değişikliklere Göre İşçi ve Memurların Doğum, Analık ve Süt İzni

Son Değişikliklere Göre İşçi ve Memurların Doğum, Analık ve Süt İzni Son Değişikliklere Göre İşçi ve Memurların Doğum, Analık ve Süt İzni Cumhur Sinan ÖZDEMİR Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Başmüfettişi Anayasanın 50 inci maddesine göre dinlenmek çalışanların hakkıdır.

Detaylı

ONDAN FAZLA ÇALIŞANI OLAN VE ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞSİZLİK SİGORTASI PRİM TEŞVİKİ

ONDAN FAZLA ÇALIŞANI OLAN VE ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞSİZLİK SİGORTASI PRİM TEŞVİKİ 07.01.2019/24-1 ONDAN FAZLA ÇALIŞANI OLAN VE ÇOK TEHLİKELİ SINIFTA BULUNAN İŞYERLERİNDE İŞSİZLİK SİGORTASI PRİM TEŞVİKİ ÖZET : Yapılan düzenlemeye göre, 10 işçiden fazla sigortalısı olup, çok tehlikeli

Detaylı

GSG Hukuk Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı Gebe ve emzikli çalışan günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz.

GSG Hukuk Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı Gebe ve emzikli çalışan günde 7,5 saatten fazla çalıştırılamaz. Aylık İş Hukuku Bülteni Aralık 2018 Kadın Çalışanlara İlişkin Çalışma Süreleri Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırk beş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan

Detaylı

SİGORTALI HAYAT BEREKETLİ HAYAT

SİGORTALI HAYAT BEREKETLİ HAYAT Bu proje Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilmektedir This project is co-financed by the European Union and the Republic of Turkey SİGORTALI HAYAT BEREKETLİ HAYAT NEME LAZIM DEME

Detaylı

YÖNETMELİK. SOSYAL YARDIM YARARLANICILARININ İSTİHDAMINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

YÖNETMELİK. SOSYAL YARDIM YARARLANICILARININ İSTİHDAMINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar 22 Haziran 2017 PERŞEMBE Resmî Gazete Sayı : 30104 Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından: YÖNETMELİK SOSYAL YARDIM YARARLANICILARININ İSTİHDAMINA İLİŞKİN YÖNETMELİK BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak

Detaylı

SORUMLU BAHIS KONUSUNDA YANINIZDAYIZ

SORUMLU BAHIS KONUSUNDA YANINIZDAYIZ SORUMLU BAHIS KONUSUNDA YANINIZDAYIZ RISK-IN-SAFE-HANDS.COM KUMAR BAĞIMLILIĞININ ÖNLENMESİ HAKKINDA ÖNEMLİ BİLGİLER KUMAR VE BAHİS, ÇEŞİTLİ DAVRANIŞ BOZUKLUĞU RİSKLERİ DOĞURUR ŞU TAVSİYELERİMİZE DİKKAT

Detaylı

SİİRT ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı BİREYSEL EMEKLİLİK SIKÇA SORULAN SORULAR

SİİRT ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı BİREYSEL EMEKLİLİK SIKÇA SORULAN SORULAR SİİRT ÜNİVERSİTESİ Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı BİREYSEL EMEKLİLİK SIKÇA SORULAN SORULAR 01 Nisan 2017 tarihi itibariyle Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) kamu kurumlarının geçişi zorunlu olduğundan

Detaylı

Skåne de hastalık nedeniyle yapılan seyahatler

Skåne de hastalık nedeniyle yapılan seyahatler (2013 yılından itibaren geçerlidir) Skåne de hastalık nedeniyle yapılan seyahatler Skånetrafiken adlı kurumun sorumlulukları Skånetrafiken, Region Skåne kapsamında faaliyet gösteren, Skåne bölgesinde toplu

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 15.01.2019/31-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : Sirkülerde 1.1.2019-30.06.2019 tarihleri arasında geçerli olmak üzere uygulanacak

Detaylı

SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ

SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ SON DÜZENLEMELERLE UYGULAMALI İŞ HUKUKU VE SOSYAL SİGORTALAR MEVZUATI İLE ÜCRET HESAP PUSULASI (BORDRO) BİLGİLENDİRMESİ (25.02.2011 tarih ve 27857 sayılı 1. Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 13.02.2011

Detaylı

GSG Hukuk Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı Genel ekonomik kriz

GSG Hukuk Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı Genel ekonomik kriz Aylık İş Hukuku Bülteni Ekim 2018 Kısa çalışma ödeneği Kısa çalışma, 4447 Sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ve Kanunun Ek 2.nci maddesine dayanılarak çıkarılan Kısa Çalışma ve Kısa Çalışma Ödeneği Hakkında

Detaylı

YENİ OTOMATİK KATILIMLI BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ (6740 SAYILI KANUN) Kamber KAYA

YENİ OTOMATİK KATILIMLI BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ (6740 SAYILI KANUN) Kamber KAYA YENİ OTOMATİK KATILIMLI BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİ (6740 SAYILI KANUN) Kamber KAYA Yasal Dayanak 6740 Sayılı Kanun (25.08.2016 Tarihli Resmi Gazete) Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanununda

Detaylı

https://www.turkiye.gov.tr E-SENDİKA HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ

https://www.turkiye.gov.tr E-SENDİKA HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ https://www.turkiye.gov.tr E-SENDİKA HAKKINDA MERAK ETTİKLERİNİZ Soru: İşçi sendikasına üye olmanın şartları nelerdir? Cevap: a.15 yaşını doldurmuş olmak b. 4857 sayılı İş Kanunu çerçevesinde; bir iş sözleşmesine

Detaylı

GSG Hukuk Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı -11

GSG Hukuk Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı -11 Aylık İş Hukuku Bülteni Sayı -11 Aylık İş Hukuku Bülteni Ekim 2017 Çalışanların holding veya şirketler topluluğu içinde transferleri Bilindiği üzere holding firmalarında çalışanların yerleri zaman zaman

Detaylı

KENDİ KENDİNİ TEMSİL EDEN İŞÇİ

KENDİ KENDİNİ TEMSİL EDEN İŞÇİ KENDİ KENDİNİ TEMSİL EDEN İŞÇİ THE SELF-REPRESENTED WORKER Turkish Workers Compensation Commission, yaralanmış işçilerle işverenler arasındaki işçi tazminatları anlaşmazlıklarını çözümler. Komisyon a bir

Detaylı

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI

DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI DEVLET KATKISI REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE DEVLET KATKISI (Bu rehberde sadece Bireysel Emeklilik Sistemine ilişkin Devlet Katkısı hakkında bilgilendirme mevcuttur. Otomatik katılıma ilişkin sorularınız

Detaylı

OTOMATİK KATILIM REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE OTOMATİK KATILIM UYGULAMASI

OTOMATİK KATILIM REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE OTOMATİK KATILIM UYGULAMASI OTOMATİK KATILIM REHBERİ BİREYSEL EMEKLİLİK SİSTEMİNDE OTOMATİK KATILIM UYGULAMASI 1- Otomatik katılım nedir? İşyeri bazlı emeklilik planlarına yönelik bir uygulama olan otomatik katılım, çalışanların

Detaylı

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI

VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI 08.01.2018/20-1 VERGİDEN İSTİSNA KIDEM TAZMİNATI, ÇOCUK YARDIMI VE AİLE YARDIMI İÇİN YAPILAN ÖDEMELERDE İSTİSNA SINIRI ÖZET : 1.1.2018 / 30.06.2018 ile 1.7.2018 / 31.12.2018 tarihleri arasında geçerli

Detaylı

IÇINDEKILER BIRINCI BOLUM. BIREYSEL EMEKLILIK SISTEMI VE ŞAHıS SIGORTA SISTEMI HAKKıNDA GENEL AÇıKLAMALAR

IÇINDEKILER BIRINCI BOLUM. BIREYSEL EMEKLILIK SISTEMI VE ŞAHıS SIGORTA SISTEMI HAKKıNDA GENEL AÇıKLAMALAR IÇINDEKILER ÖNSÖZ IH GİRİŞ 1 BIRINCI BOLUM BIREYSEL EMEKLILIK SISTEMI VE ŞAHıS SIGORTA SISTEMI HAKKıNDA GENEL AÇıKLAMALAR 1. Genel Açıklamalar 9 2. Şahıs Sigorta (Hayat Sigortalan) Sistemi Hakkında Genel

Detaylı

İSTANBUL İL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLARARASI KORUMA ÇALIŞMA GRUP BAŞKANLIĞI

İSTANBUL İL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLARARASI KORUMA ÇALIŞMA GRUP BAŞKANLIĞI İSTANBUL İL GÖÇ İDARESİ MÜDÜRLÜĞÜ ULUSLARARASI KORUMA ÇALIŞMA GRUP BAŞKANLIĞI 1 GİRİŞ TÜRKİYE DE ULUSLARARASI KORUMA MEVZUATI GÖÇ İDARESİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ GENEL İLKELER-TANIMLAR Göç İdaresi Genel Müdürlüğü,

Detaylı

ALMANYA DA 2011 HAZİRAN AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası

ALMANYA DA 2011 HAZİRAN AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER. 1. İstihdam Piyasası ALMANYA DA 2011 HAZİRAN AYI İTİBARİYLE ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA MEYDANA GELEN ÖNEMLİ GELİŞMELER 1. İstihdam Piyasası Federal İstatistik Dairesi nin verilerine göre, çalışanların sayısı, Mayıs

Detaylı

Ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta

Ücretlinin şahsına, eşine ve küçük çocuklarına ait hayat, ölüm, kaza, hastalık, sakatlık, işsizlik, analık, doğum ve tahsil gibi şahıs sigorta Sirküler 2013/08 12 Mart2013 Konu: Bireysel Emeklilik Fonlarına Ödenen Katkı Paylarının ve Özel Şahıs Sigortalarının Vergi ve SGK Karşısındaki Durumu (6327 Sayılı Kanununla Yapılan Değişiklik Sonrası)

Detaylı

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI. Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2016/12

T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI. Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2016/12 Sayı : 87838906/309/482 Konu : Altın Bedelleri Tarih: 22/06/2016 T.C. SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü GENELGE 2016/12 Bilindiği gibi 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve

Detaylı

Çalışanların 2015 Yılında Alacakları Asgari Geçim İndirimi ve Borçlanma Bedelleri

Çalışanların 2015 Yılında Alacakları Asgari Geçim İndirimi ve Borçlanma Bedelleri Çalışanların 2015 Yılında Alacakları Asgari Geçim İndirimi ve Borçlanma Bedelleri 01.01.2015'den itibaren uygulanacak aylık asgarî ücret brüt tutarı 1201,50 TL olarak belirlendi. Buna bağlı olarak memur

Detaylı