ANKASTRE KĠRĠġ TASARIMI ĠÇĠN MATLAB VE ANSYS OPTĠMĠZASYONU

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ANKASTRE KĠRĠġ TASARIMI ĠÇĠN MATLAB VE ANSYS OPTĠMĠZASYONU"

Transkript

1 T.C. ATATÜRK ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ BĠTĠRME ÖDEVĠ ANKASTRE KĠRĠġ TASARIMI ĠÇĠN MATLAB VE ANSYS OPTĠMĠZASYONU HAZIRLAYANLAR Halim KOVACI Onur ALBAYRAK YÖNETEN Doç. Dr. Ġrfan KAYMAZ ERZURUM 2008

2 ÖNSÖZ Güvenilir bir tasarım iki Ģekilde yapılabilir; ya tecrübelere dayanılarak yada matematiksel modeller ve simülasyon teknikleri kullanılarak optimizasyon uygulanarak. Birinci yaklaģımın bazı avantajları olmasına karģın tasarımdaki karmaģıklıklar tasarımın güvenilirliği olumsuz yönde etkiler. Fakat optimizasyon teknikleri kullanılarak, tasarım değiģkenleri matematiksel temellerle desteklenerek karmaģıklıklar ortadan kaldırılır. Bu çalıģmada amaç; optimizasyon tekniği ile tasarım değiģkenlerinin en uygun değerlerinin belirlemektir. Bu amaçla ANSYS ve MATLAB programları yardımıyla optimizasyon yapılmıģ ve elde edilen optimum değerler ve bu değerlerin seçimi değerlendirilmiģtir.

3 TEġEKKÜR Gerek bitirme ödevimizde olsun, gerekse mühendislik fakültesindeki eğitimimiz süresince; bizlerden hiçbir zaman desteğini esirgemeyen, daima yol gösteren, bize mühendislik bilgilerini aģılayan ve bir probleme nasıl yaklaģılacağını, bir tasarım ın nasıl olması gerektiğini öğreten değerli hocamız Doç. Dr. Ġrfan KAYMAZ a teģekkürü bir borç biliriz.

4 ANKASTRE KĠRĠġ TASARIMI ĠÇĠN MATLAB VE ANSYS OPTĠMĠZASYONU 1. GĠRĠġ OPTĠMĠZASYON Optimizasyon un Tarihçesi ve Kullanım Alanları Kök Belirleme ve Optimizasyon Farkı Optimizasyon Ġçin Genel Tanımlamalar ANKASTRE KĠRĠġ TASARIM PROBLEMĠNĠN TANITILMASI ANKASTRE KĠRĠġ ĠÇĠN MATLAB OPTĠMĠZASYONU Optimizasyon Ġçin Programın ÇalıĢtırılması ve Sonuçların Elde 12 Edilmesi 5. ANKASTRE KĠRĠġ ĠÇĠN ANSYS OPTĠMĠZASYONU Katı Model OluĢturulması ve Simülasyon Yapılması DesignXplorer Ġle Optimizasyon Yapılması Optimizasyon Sonuçları SONUÇLAR 27 KAYNAKLAR 29

5 1. GĠRĠġ Optimizasyon bir problemin en iyi çözümünü bulma iģlemidir. Optimizasyon bir tasarımda en uygun tasarımı bulmak için kullanılır. Tasarımda amaç sistemden minimum maliyetle maksimum performansı sağlamaktır. Optimizasyonu bir tasarımda ele almadan önce tasarım ve analiz arasındaki farkı bilmek gerekir. Analiz, bir sistem veya makine elemanın çevresel etkiye karģı verdiği yanıtları, tepkileri tespit eden bir prosesdir. Örneğin, bir makine elemanına etkiyen kuvvetler neticesinde oluģan gerilmelerin hesaplanması analiz olarak değerlendirilir. Diğer yandan, tasarım (design) sistemi tanımlama prosesi olarak tanımlanabilir. Örneğin makine elemanın, kendisinden istenilen iģlemleri yerine getirmesi için gerekli olan boyutları, malzeme özelliklerini belirleme iģlemi tasarım olarak adlandırılır. Buradan da açıkça görüleceği gibi analiz tasarımın bir alt prosesidir ve elde edilen boyutların tasarım gereklerine uygun olup olmadığını denetlememize yardımcı olur [1]. Klasik bir tasarımda tasarım tamamen tasarımcının bilgisi ve tecrübesi dahilinde gerçekleģtirilir. Tasarımcı tasarımın istenen performansa uygunluğunu deneyerek veya tecrübelerine dayanarak gözden geçirir ve tasarımı gerçekleģtirir. Bu yaklaģım bazı yönleri ile tatmin edici olmasına karģın tasarım üzerindeki kısıtlamalar ve değiģkenlerin fazla olması durumunda tasarımcı karmaģa yaģar ve tasarım istenen düzeyde olamaz. Fakat bu süreç bir optimizasyon yaklaģımı ile ele alındığında tasarım problemi bütün yönleri ile ele alınmıģ olur. Çünkü; optimizasyon teknikleri temel olarak matematiksel modellemelerle tasarımcıya büyük avantajlar sağlar. ġekil 1.1. de optimum tasarım prosesi gösterilmektedir. ġekilde tasarımla ilgili değiģkenler ve tasarım kısıtlamaları belirlendikten sonra tasarımla ilgili bilgiler değerlendirilerek bir baģlangıç tasarımı ortaya konur. Bu aģamadan sonra tasarım kısıtları kontrol edilir ve tasarımın istenen performansı sağlayıp sağlamadığı belirlenir. Eğer tasarım istenen performansa uygunsa tasarım baģarıyla tamamlanmıģtır. Eğer tasarım istenen performansa uygun değilse optimizasyona bağlı olarak tasarım yeniden analiz edilerek farklı çözümler üretilir.

6 Tasarım DeğiĢkenlerinin Belirlenmesi Hedef Fonksiyonun Belirlenmesi ve Kısıtların Belirlenmesi Tasarımı Tanımlayan Bilgilerin Değerlendirilmesi Tasarım Belirlenmesi Tasarımın Analizi Kısıtların Kontrol Edilmesi Hayır Tasarım Ġstenen Performansa Uygun mu? Hayır Optimizasyona Göre Tasarımın DeğiĢtirilmesi ġekil 1.1. Optimum Tasarım Prosesi

7 2. OPTĠMĠZASYON Mühendislik uygulamalarında; tasarım yaparken veya üretim yaparken sistemi tanımlayan birçok parametre vardır ve bu parametrelerden en uygun olanların seçilmesi gerekir. Bu seçimde amaç: minimum malzeme kullanmak yani maliyeti azaltmak ve kazancı maksimum yapmaktır. ĠĢte bu nedenlerle optimizasyon kullanılır ve sistemde parametrelerin optimum değerlerinin bulunması gerekir. Optimum kelime anlamı olarak en iyi, optimizasyon ise en iyileme anlamındadır. Optimizasyon, reel bir fonksiyonu maksimize veya minimize etme probleminin çözümünü, çözüm için izin verilen bir küme dahilinde ki reel veya tamsayı değerlerini sistematik bir Ģekilde kullanarak arama iģlemidir. Tanımdan da anlaģılacağı gibi bir iģi yapmıģ olmakla en iyi yapmıģ olmak arasında fark vardır. Bu nedenle optimizasyon teknikleri kullanılır ve bu teknikler matematiksel metotlardır. Optimizasyonda amaç, optimizasyon tekniklerini kullanarak bir sistemin veya tasarımın optimum çözümünü bulmaktır. Günümüzde optimum çözümler için hâlâ diferansiyel hesap yöntemleri kullanılmaktadır [2] Optimizasyon un Tarihçesi ve Kullanım Alanları Sayısal yöntemlerdeki ilk büyük ilerlemeler Ġkinci Dünya SavaĢı ndan sonra sayısal bilgisayarların geliģmesinden sonra ortaya çıkmıģtır. Örneğin Ġngiltere de Koopmans ve eski Sovyetler Birliği nde Kantorovich birbirlerinden bağımsız olarak en az maliyetli stok ve ürün dağılımları probleminin üzerinde çalıģtılar. Bilgisayar kullanımının yaygınlaģmasından sonra kısıtlamasız optimizasyon yaklaģımları da hızlı bir Ģekilde geliģti [2]. Optimizasyonun kullanım alanlarına verilebilecek bazı örnekler Ģunlardır: Hava araçlarının minimum ağırlığa ve maksimum mukavemete sahip olacak Ģekilde tasarlanmaları, Uzay araçlarının optimum yörüngelerinin belirlenmesi, Malzeme kesme iģlemlerinin minimum maliyetle yapılması, Makine güçlerinin ısı kaybını minimize ederek maksimize edilmesi, Bir satıcının bir satıģ turu için en kısa rotasının belirlenmesi, Fabrikalardaki bekleme kayıp zamanı minimize etmek için bakım planlarını optimize etmek [3].

8 2.2. Kök Belirleme ve Optimizasyon Farkı Kök belirleme ve optimizasyon birbirine benzer kavramlardır. Kök belirlemede fonksiyonun sıfır olduğu noktalar aranır. Optimizasyonda; minimum veya maksimum noktaların aranır. Optimum nokta bir fonksiyonu ele alındığında in türevinin sıfır olduğu x değeridir. Ayrıca de yani ikinci türev de optimum noktanın maksimum veya minimum olduğunu belirtir. Eğer ise nokta maksimumdur veya ise nokta minimumdur. kök problemini çözerek optimumu bulmaya yarar Optimizasyon Ġçin Genel Tanımlamalar Dizayn Optimizasyonu problemlerinde dikkat etmemiz gereken üç önemli husus vardır. Bunlar: 1. Problemin hedefi içeren bir hedef fonksiyonu olacaktır. 2. Tasarım değiģkenleri olmalıdır. 3. Problemdeki sınırlayıcı koģulları tanımlayan kısıtlar olmalıdır. Hedef Fonksiyon (Objective Function) Tasarımı yapılacak veya optimizasyonu yapılacak sistemin iyilik derecesini belirtir. Maksimum veya minimum olacak Ģekilde tanımlanır. Örneğin minimum ağırlık için hedef fonksiyon: tasarımın hacmi ve özgül ağırlığının çarpımıdır. Genel itibarıyla hedef fonksiyon: Minimum (Maximum) Ģeklinde gösterilir. Tasarım-Problem DeğiĢkenleri (Variables) Tasarımı yapılacak veya optimizasyonu yapılacak problemin değiģkenlerini gösterir. Örneğin minimum hacim için bu parçanın hacmini etkileyen boyutlardır ve bu boyutlar değiģtirilerek optimum geometri elde edilmeye çalıģılır. Ģeklinde tanımlanabilir. Kısıtlayıcılar (Constraints) Tasarım veya probleme getirilen sınırlamalara denir. Bir optimizasyon probleminde problemin uygun olduğunu gösteren ifadelere denir. Bu kısıtlayıcılar tasarım değiģkenleri üzerinde olabilir. Örneğin; bir geometriyi optimum yapmaya çalıģırken

9 boyutlarının belli bir aralıkta olması gibi. Kısıtlamalar tasarım değiģkenleri arasında da olabilir. Bir boyutun diğer bir boyuttan büyük olması gibi. Bunun yanında kısıtlamalar sistemin genel davranıģı üzerine de olabilir. Örneğin; gerilme, deplasman gibi. Ģeklinde gösterilir. Bu tanımlamalardan sonra bir otimizasyon probleminin genel gösterimine değinecek olursak, optimizasyon problemi Ģu Ģekilde gösterilir: Minimum (Maximum) s.t. Burada hedef fonksiyon,, ve genel olarak tasarım değiģkenlerini göstermektedir. (Kısıtlayıcılarda kullanılan s.t. kısaltması bağlı olarak anlamında kullanılmıģtır.) Optimizasyon problemleri tek boyutlu ve çok boyutlu, kısıtlamalı ve kısıtlamasız olarak tanımlanmaktadır. Kullanılan çözüm yöntemleri bu problem çeģitlerine göre değiģmektedir.

10 3. ANKASTRE KĠRĠġ TASARIM PROBLEMĠNĠN TANITILMASI Mühendislik uygulamalarında önceden de belirtildiği gibi amaç optimum tasarımı belirlemektir. Yani minimum maliyetle maksimum iģ yapabilmektir. Bu amaçla bir ankastre kiriģ ele alınmıģ ve bu kiriģin dayanabileceği maksimum gerilmeye karģılık minimum hacim yani boyutlar belirlenmeye çalıģılmıģtır. ġekil 3.1. Ankastre KiriĢin ġekli ġekil 3.1. de ankastre kiriģin Ģekli ve boyutları görülmektedir. Burada w; kiriģin enini, h; kiriģin boyunu ve L de kiriģin uzunluğunu temsil etmektedir. KiriĢ bir ucundan sabitlenmiģtir. Burada w ve h değiģken parametrelerdir. L sabittir. BaĢlangıçta alınan boyutlar Tablo 3.1. de verilmiģtir. Tablo 3.1. Ankastre KiriĢin Boyutları ve DeğiĢkenler Boyutlar (mm) Tasarım DeğiĢkeni w 50 h 75 L 1000 DeğiĢken değil Bu optimizasyon probleminde maksimum gerilmeye karģılık minimum hacim elde edilmeye çalıģılacaktır.

11 KiriĢin hacmi boyutlarının çarpımı olarak hesaplanabilir. Burada w ve h değiģken L ise sabit olduğundan hacim Ģu Ģekildedir: (3.1) KiriĢ ön kısımdan bir gerilmeye maruz bırakılacaktır ve ankastre olan kısımda maksimum gerilme oluģması esas alınacaktır. KiriĢ için müsaade edilen maksimum gerilme müsaade edilen= 200 MPa dır. ġekil 3.2. de kuvvetin uygulanma Ģekli görülmektedir. Uygulanan kuvvet F= 9375 N dur. ġekil 3.2. Ankastre KiriĢe Kuvvetin UygulanıĢı Optimizasyon için bazı kısıtlayıcıların olması gerekir. Problemde maksimum gerilmenin müsaade edilen gerilmeden küçük veya müsaade edilen gerilmeye eģit olması gerekmektedir. Bu bir kısıtlamadır ve problemin optimizasyonu için buradan elde edilecek denklem bir kısıtlayıcıdır. Yani: olmalıdır. (3.2) Maksimum gerilme uygulanan kuvvet ve ankastre kiriģin boyutlarına bağlı olarak hesaplanır. w ve h değiģken olduğundan, kiriģin ankastre olan kısmında oluģan maksimum gerilme Ģu Ģekilde ifade edilir: MPa (3.3) (3.4) Burada F kiriģe uygulanan eğme kuvveti ve birimi N dir, I ise kiriģin atalet momentidir. F= 9375 N olarak alınır ve atalet momenti de (3.3) nolu denklemde yerine yazılırsa (3.5) denklemi elde edilir. (3.5)

12 Elde edilen bu denklem optimizasyon için birinci kısıtlayıcıdır. Ġkinci bir kısıtlama olarak h uzunluğunun w uzunluğundan daha uzun olması gerektiğini düģünebilir ve bu Ģartı da bir kısıtlama olarak alabiliriz, bir boyut kısıtlaması yapmıģ oluruz. Bu kısıta göre (3.6) denklemi elde edilir. (3.6) Bu hesaplamalardan sonra optimizasyon problemi ikinci bölümde anlatıldığı gibi genel hali için; minimum hacme karģılık maksimum gerilme durumu ve boyut kısıtlaması durumu ele alınırsa (3.7) deki genel optimizasyon bağıntısı elde edilir. Bu Ģekilde optimizasyon problemi tanımlanmıģ olur. Matematiksel metotlar veya optimizasyon metotları kullanılarak optimizasyon yapmak için (3.7) denklemi kullanılacaktır. minimum s.t. (3.7)

13 4. ANKASTRE KĠRĠġ ĠÇĠN MATLAB OPTĠMĠZASYONU Ankastre kiriģ tasarım optimizasyonu için MATLAB da hazır kütüphanelerin yanında matematiksel çözüm metotların kullanılmasıyla da çözüm yapılabilir. Bu problemin çözümün de MATLAB optimizasyon toolbox ı kullanılacaktır. MATLAB optimizasyon toolbox ı, optimizasyon probleminin büyüklüğüne göre iki farklı yaklaģım uygulamaktadır: Standart algoritma Büyük ölçekli algoritma. Ancak Standart algoritma bu optimizasyon probleminin çözümü için yeterli olduğundan Sadece standart algoritma ve ona bağlı komutlar kullanılmıģtır. Bu toolbox da optimizasyon probleminin tipine bağlı olarak kullanılacak hazır fonksiyonlar bulunmakta, ve bu fonksiyonlar yardımıyla optimizasyon iģlemi gerçekleģtirilmektedir. Belli baģlı optimizasyon fonksiyonları ve iģlevleri aģağıdaki Tablo 4.1. de verilmiģtir: Tablo 4.1. Optimizasyon Fonksiyonları ve Amaçları [1] Fonksiyon Amacı fgoalattain Birden fazla hedef fonksiyonlu optimizasyon fminbnd Skalar nonlinear minimizasyon sınırlarla birlikte fmincon Kısıtlayıcı fonksiyonlu nonlinear optimizasyon fminimax Minimax optimizasyonu fminsearch,fminunc Kısıtlayıcı fonksiyonsuz nonlinear minimizasyon fseminf Yari-sonlu programlama linprog Lineer programlama quadprog Quadratik programlama Problemin çözümünde fmincon komutu kullanılmıģtır ve genel olarak ta optimizasyon problemlerinin çözümünde bu komut kullanılmaktadır. Ankastre kiriģ tasarım optimizasyon probleminin çözümünde de fmincon komutu kullanılmıģtır ve problemin çözüm aģamaları Ģu Ģekildedir:

14 1. Kısıtlayıcılar Ġçin M-File OluĢturulması Öncelikle kısıtlayıcılar için bir M-File oluģturulması gerekir. Bu dosya ve daha sonraki aģamalarda oluģturulan dosyalar fmincon komutu için oluģturulan program, çalıģtırıldığında gerekli dosyalardan bilgileri alacaktır. M-File Ģu Ģekilde oluģturulur: ġekil 4.1. Kısıtlar Ġçin OluĢturulan M-File Bu M-File de (3.7) nolu denklemde belirtilen kısıtlar yazılmıģtır ve function komutu ile fonksiyon tanımlanmıģtır. [c,ceq] hem eģitlik hem de eģitsizlik kısıtlayıcıları ana programa göndermek için kullanılır. Burada birinci kısıt (3.5) denklemindeki 56.25e6*x(1)^(-1)*x(2)^(-2) dır. Ġkinci kısıt ise (3.6) denklemindeki x(1)-x(2) 0 kısıtıdır. Bu kısıtlamalar yazıldıktan sonra dosya adı kisit.m olarak yazılır ve kaydedilir.(burada w yerine x(1), h yerinede x(2) kullanılmıģtır. MATLAB da değiģkenleri standart bir Ģekilde tanımlamak için bu ifadeler kullanılmıģtır.) 2. Hedef Fonksiyon Ġçin M-File OluĢturulması Minimize edilecek fonksiyon için yani hacim için bir M-File oluģturulması gerekir. Optimizasyon probleminde hedef fonksiyon hacimdir. Yani: Hacim= w*h*l= w*h*1000 dir. Burada yine w yerine x(1) ve h yerinede x(2) kullanılmıģtır. Bu değerler yerine yazıldıktan sonra dosya adı hedef.m olarak kaydedilir. Minimize edilecek fonksiyon için oluģturulan M-File ġekil 4.2. de gösterilmiģtir. ġekil 4.2. Hedef Ġçin OluĢturulan M-File

15 3. Optimizasyon Komutları Ġçin M-File OluĢturulması Optimizasyon probleminin çözümü için bir ana program yazılması gerekir ve program sayesinde optimizasyon gerçekleģtirilir. Program çalıģtırıldığında ardı ardına iterasyonlar yaparak sonucu bulacaktır. Burada : x0 olarak tanımlanan ifade tasarım değiģkenlerinin baģlangıç değerleridir. lb ifadesi tasarım değiģkenlerinin alt sınırlarını, ub ise üst sınırlarını tanımlamaktadır. Program bu alt ve üst sınırlar arasında değerler arayacaktır. display ve iter komutları sırasıyla sonuçların ekranda gösterilmesini ve iterasyon yapılmasını sağlar. ġekil 4.3. Optimizasyon Komutları OluĢturulan M-File ġekil 4.3. de en alt satırda yer alan fmincon komutu daha öncede bahsedildiği gibi problemimizin optimizasyonu için kullanılmaktadır. exitflag seçilen algoritmanın sonuca yakınsayıp yakınsamadığını gösterir ve eğer yakınsama varsa program çalıģtırıldığında bu ifadenin sonucu 1 olacaktır. fval ise optimum noktada hedef fonksiyonun değerini vermektedir. Bu Ģekilde M-File oluģturulmuģ olur ve main.m olarak kaydedilir Optimizasyon Ġçin Programın ÇalıĢtırılması ve Sonuçların Elde Edilmesi Optimizasyon için main.m programındaki x0 için baģlangıç değerleri yazılmıģ durumdadır. Bu aģamadan sonra lb ve ub değerleri girilerek optimum noktalar için alt ve üst sınırlar verilmiģ olur. Bundan sonra matlab editöründeki(main.m) (run) komutu ile program çalıģtırılır. Burada baģlangıçta verilen değerler Tablo 4.2. de verilmiģtir.

16 Tablo 4.2. Optimizasyon Ġçin Alt ve Üst Sınırlar lb(alt Sınır) ub(üst Sınır) w h Tablo 4.2. de verilen değerler w ve h için aranacak optimum noktaların alt ve üst sınırlarını belirtmektedir. Bu değerler main.m programında değiģtirilerek farklı noktalar bulunabilir. main.m bu değerler verilerek çalıģtırıldığında elde edilen sonuç ġekil 4.4. de gösterilmiģtir. ġekil 4.4. Matlab Sonuçları Elde edilen sonuçlarda x için 30 ve değerleri elde edilmiģtir. Bu değerler sırasıyla w ve h için programın bulduğu optimum değerlerdir. Yine aynı Ģekilde fval ile o noktada hedef fonksiyonun yani hacmin optimum değeri bulunmuģtur. Bu Ģekilde sonuçlar elde edilmiģ olur. Ayrıca exitflag 1 ifadesi bu değerlerin yakınsadığını göstermektedir. Bu Ģekilde ankastre kiriģ için MATLAB kullanılarak optimum noktalar bulunmuģ olur. Bunun yanında eğer bulunan değerler değiģtirilmek isteniyorsa programda lb ve ub değerleri değiģtirilerek farklı optimum noktalar elde edilebilir.

17 5. ANKASTRE KĠRĠġ ĠÇĠN ANSYS OPTĠMĠZASYONU Optimizasyon problemlerinin çözümünde sayısal yöntemlerin yanında simülasyon tekniği ile de çözüm yapılabilmektedir. Optimizasyon probleminin çözümü için ANSYS WORKBENCH programı kullanılmıģtır. Ankastre kiriģ modellenip çözüm için simülasyon yapıldıktan sonra optimizasyon yapılarak sonuçlar elde edilmiģtir. Optimizasyon probleminin çözümü için gerçekleģtirilen aģamalar Ģunlardır: Ankastre KiriĢin Modellenmesi Simülasyon Optimizasyon parametrelerinin tanıtılması ve optimum değerlerin bulunması. Bu aģamalarda girdi parametresi olarak w ve h alınmıģ ve çıktı olarak maksimum gerilme alınmıģtır. Yani optimum noktalar maksimum gerilmeye göre aranacaktır Katı Model OluĢturulması ve Simülasyon Yapılması BaĢlat >Programlar> ANSYS 11.0 Workbench yolundan program çağrıldı. Burada ġekil 5.1. de görüldüğü gibi Geometry modülü seçildi ve gelen pencerede birim olarak milimeter(milimetre) seçildi. ġekil 5.1. BaĢlangıç Modülleri Burada rastgele bir dikdörtgen çizip, Ģeklin boyutlarını Dimensions sekmesinden Horizontal ile yatay ve Vertical yardımı ile de dikey uzunluklar belirlendi. KiriĢin yatay uzunluğu yani w 50 mm, dikey uzunluğu h ise 75 mm olarak değiģtirildi. Bu uzunluklar tasarım değiģkenleri olduğundan, sağ altta açılan Details View penceresinde bulunan Dimensions bölümünde parametrik olarak seçildi. Bu iģlemin baģarılı olduğu ölçülerin yanında D harfinin oluģmuģ olması ve Parameter Manager bölümünde ölçülerin görülmesiyle anlaģılır. (ġekil 5.2.)

18 ġekil 5.2. Parametreler (Tasarım DeğiĢkenleri) Bunun ardından butonu yardımı ile modelimizin uzunluğunu 1000mm belirleyip CAD modelimizi oluģturuldu. (ġekil 5.3.) ġekil 5.3. Ankastre KiriĢ Modeli DesignModeler bölümünde yapılması gereken iģlemler bittikten sonra modelimize gerekli kuvvetleri uygulanmak ve istenilen gerilme değerlerini elde etmek için Simulation bölümüne geçildi. Bunun için Project sekmesini tıklayıp ölçülerimizin ileriki iģlemlerde de parametrik görünmesi için Parameters ın karģısında bulunan DS harfleri silindi ve New Simulation a tıklandı.(ġekil 5.4.)

19 ġekil 5.4. Parametrik Tanımlama ve Simülasyon BaĢlatılması Simulation bölümünde modelimize mesh i (ağ örme) programın kendi atadığı mesh aralığı yerine bizim vereceğimizin aralıkta yapması için mesh e sağ tıklayıp sizing (ağ aralığı) seçildi. Burada Geometri olarak modelimizin tümü, element size (bölme aralığı) olarak ise 50 belirtildi. (ġekil 5.5.) ġekil 5.5. Mesh (Ağ Örme) Simulation bölümünde modelimize mesh i (ağ örme) programın kendi atadığı mesh aralığı yerine bizim vereceğimizin aralıkta yapması için mesh e sağ tıklayıp Sizing (ağ aralığı) seçildi. Burada Geometri olarak modelimizin tümü, element size (bölme aralığı) olarak ise 50 belirtildi. Mesh yapıldıktan sonra modelimize yükleme yapmak için ekranın üst bölümünde bulunan New Analysis den Static Structural seçildi. (ġekil 5.6.)

20 ġekil 5.6. Statik Yapı Analizinin Seçilmesi Bu iģlemden sonra sağ tarafta oluģan Static Structural a sağ tıklanarak insert buradan da modelimizi sabitlemek için Fixed Support, kuvvet uygulamak içinde Force seçildi. Burada kuvvet olarak y yönünde N seçildi ve kuvvetin uygulanacağı kısım yardımıyla seçilerek ġekil 5.7. deki gibi kiriģe bir ucunun orta noktasından kuvvet uygulandı. ġekil 5.7. Kuvvetin Uygulanması Bu aģamadan sonra kiriģi bir ucundan sabitlemek için sağ kısımda yer alan Static Structural a sağ tıklanarak yardımıyla, kiriģ diğer ucundan kiriģ sabitlendi. Maksimum gerilmenin bulunması için ġekil 5.8. deki yol izlendi ve gerilmenin z yönündeki değeri için z yönü seçildi.

21 ġekil 5.8. Normal Gerilmenin Bulunması Bu iģlemler tamamlandıktan sonra yardımıyla çözüm yapıldı ve ġekil 5.9. daki sonuç görüntülendi. Buna göre maksimum normal gerilme MPa ve minimum normal gerilme MPa dır. ġekil 5.9. Normal Gerilme Dağılımı Bu Ģekilde simülasyon gerçekleģtirilmiģ ve gerilme değeri bulunmuģ olur. Bu aģamada son olarak çıktı parametresi olan maksimum gerilme ġekil daki gibi seçilir ve optimizasyon aģamasına geçilir.

22 ġekil Maksimum Gerilmenin Parametrik Seçilmesi 5.2. DesignXplorer Ġle Optimizasyon Yapılması Simülasyon tamamlandıktan sonraki aģamada sağ üst kısımda bulunan sekmesi seçilir ve açılan ekranda optimizasyonun yapılacağı seçilerek optimizasyona baģlanmıģ olur. KarĢımıza ġekil deki wizard penceresinde açılır ve bu pencerede tasarım değerleri deterministik olduğundan dolayı Deterministic seçilir ve Next butonu ile devam edilir. ġekil DesignXplorer Sihirbazı Yine karģımıza gelen wizard penceresinde seçilir ve seçilir. Bu aģamadan sonra ekranda girdi parametreleri olan w ve h nin değerleri, değiģken tipleri, alt ve üst sınırları gelir. Burada istenildiği gibi değiģiklik yapılabilir. MATLAB optimizasyonunda olduğu gibi alt ve üst sınırları değiģtirerek

23 optimizasyona devem edilir. Bunun için Parameter Properties kısmında; w için Lower Bound (alt sınır) 30, Upper Bound (üst sınır) ise 100 yazılır. Yine aynı Ģekilde h için Lower Bound 60, Upper ise 100 yazılır. (ġekil 5.12.) ġekil w ve h Ġçin Alt ve Sınırlar Alt ve üst sınırlar verildikten sonra optimizasyon için programın matematiksel modeller oluģturması ve örnekleme yapılması gerekir. Program kendisi gereken sayıda örnekleme yapmaktadır fakat sonuçların daha güvenilir olması için sekmesinden Options seçilir. Burada ġekil deki gibi Number of Samples kısmı 20 yazılarak örnekleme sayısı 20 seçilmiģ olur.

24 ġekil Örnekleme Sayısı Örnekleme sayısı seçildikten sonra ile program deneysel modeller oluģturur. Bunun için 20 örnekleme yapılarak sonuçlar elde edilir. Bu aģamadan sonra elde edilecek tablolar ve sonuçlara ulaģılır. ġekil de görüldüğü gibi oluģan seçenekler arasından istenen kısımlar seçilerek sonuçlara ulaģılır ve yorum yapılabilir. ġekil Seçenekler

25 Bu seçeneklerden seçildiğinde karģımıza ġekil deki seçenek çıkar. Burada seçilerek Generate tıklanır ve karģımıza örnekleme set i çıkar. ġekil Sample Generation Tüm iģlemlerden sonra ġekil deki seçeneklerden sırasıyla sonuçları görebiliriz Optimizasyon Sonuçları Bu aģamada optimizasyon sonucu elde edilen tablolar, parametrelerin hassasiyetleri ve optimum noktalar elde edilir. Optimizasyon sonuçları ile görülür fakat bunun öncesinde diğer seçeneklerde yani sonucu etkileyen durumlarda Ģu Ģekilde görülür: 1. seçildiğinde programın kendi bulduğu dizayn noktaları yani w ve h nin değerleri ve bu değerlere karģılık gelen gerilme değerleri ġekil deki gibi görülür ve seçim yaparken gerilme değerimiz programın bulduğu değer olan e yakın veya eģit değerlerdeki boyutları, dizayn noktalarını seçebiliriz.

26 ġekil Otomatik Dizayn Noktaları 2. seçildiğinde w ve h nin değerleri değiģtirilerek ġekil deki gibi gerilme değerinin değiģimi ve sonuçlar görülebilir. ġekil Gerilme Değerleri ve DeğiĢimler

27 3. Seçeneği ile w ve h nin maksimum ve minimum değerleri için gerilmenin maksimum veya minimum değerleri görülür.(ġekil 5.18.) ġekil Maksimum ve Minimum Değerler Bu iģlemler sonuçların yorumlanmasında önem taģır. Bu iģlemlerden sonra optimum noktanın veya noktaların belirlenmesi için Goal Driven Optimization seçeneği seçilir ve optimizasyon sonuçlarının elde edilir. Optimizasyon sonuģlarının elde edilmesi Ģu Ģekildedir: seçeneği seçilir ve input parametreleri ve maksimum gerilme değeri ġekil daki gibi görülür. Burada normal stres maksimum kısmına gerilme değeri olarak yani simülasyon sonucu bulunan değer yazılır ve program bize ġekil daki Candidate Design (aday dizayn) noktalarını yani yazılan gerilme değerine eģit veya yakın değerleri verir. Bu sonuçlar kendi aralarında belli ratings ler taģır ve seçim buna göre yapılır. seçenekli aday noktalar veya tek yıldız verilen noktalar optimizasyonun sonuca yakınlığını gösterir. seçeneği ise sonucun yakınsamadığını gösterir.

28 ġekil Optimum Noktalar Burada sadece gerilme değeri göz önünde bulundurulmuģ ve buna göre aday noktalar belirlenmiģtir. Eğer hacmin bu aday noktalarda hangi değerler alacağı öğrenilmek isteniyorsa Simulation kısmında Geomety seçeneğinde Volume ifadesi de parametrik tanımlanır ve bu boyutlara karģılık gelen hacimlerde görülebilir.(ġekil 5.20.) ġekil Hacimler ve Aday Tasarım Noktaları ġekil da w ve h nin değerleri verilmiģtir ve Importance bölümünde varsayılan olarak alınmıģtır. Tasarımın optimum noktaları aranırken w ve h için alt ve üst sınırları

29 program seçmektedir. W veya h için optimum değerler alt sınırda veya üst sınırda seçilebilir. Bunun için seçim yapılabilir. seçeneğinde istenen seçeneğe göre

30 6. SONUÇLAR MATLAB ve ANSYS yardımıyla ankastre kiriģ örneği için optimizasyon yapılmıģ ve w ve h nin alacağı optimum değerler bulunmuģtur. MATLAB de bulunan optimum değerler tablo 6.1. de verilmiģtir. Tablo 6.1. MATLAB Sonuçları Optimum Nokta w 30 h Burada w için seçilen alt değeri program optimum nokta olarak almıģtır ve bir diğer değer olan h için ise farklı bir optimum belirlemiģtir. w için alt sınırı almıģ olması programın nümerik metodlar kullanarak çözüm yapmasından kaynaklanmaktadır. ANSYS optimizasyonunda ise bulunan değerler ġekil 6.1. deki gibidir ve çözüm sonucunda optimum değerler bulunmuģtur. Bulunan değerler simülasyon sonucu elde edilen gerilme değeri olan MPa değerine yakındır ve istenen Candidate seçilebilir. Bu seçim yapılırken dikkat edilmesi gereken nokta bu boyutlara göre üretim yapılıp yapılamayacağıdır. Çünkü; bulunan optimum değerler hassas değerlerdir ve üretilebilirlik önemlidir. Ayrıca hacmi minimum yapmak temel amaç olduğundan minimum hacme göre sonuç aranmalıdır. ġekil 6.1. Optiumum Değerler ANSYS veya MATLAB çözümü için bir karģılaģtırma ya da bir seçim yapmak zor olabilir. Çünkü; ANSYS simülasyon tekniği kullanarak, MATLAB ise sayısal yöntemler kullanarak çözüm aramaktadır. Yapılacak olan seçim Ģu Ģekilde olabilir:

31 MATLAB çözümünde w için alt sınır değeri program tarafından optimum olarak alınmıģtı. ANSYS de w için Near Lower Bound seçilerek yeni optimum noktalar bulunur.(ġekil 6.2.) ġekil 6.2. w nin Alt Değeri Ġçin Optimum Noktalar ġekil 6.2. de w için alt sınıra yakın değerler seçildiğinde MATLAB optimizasyonunda bulunan değerlere çok yakın w ve h değerleri bulunmuģtur. Özellikle Candidate A MATLAB çözümüne çok yakındır. BaĢlangıçta da belirtildiği gibi bu Ģekilde elde edilen sonuçlara göre istenen noktalar seçilebilir.

32 SONUÇ Yaptığımız çalıģmada; mühendislikte tasarım yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar ve optimizasyonun tasarımda uygulanıģı hakkında bilgiler edindik. Optimum tasarım değerlerinin değerlendirilmesi ve seçimi hakkında bilgi sahibi olduk. ÇalıĢmamızda araģtırma yaptığımız ve öğrendiğimiz konular Ģunlardır: Optimizasyon ve Optimizasyon Teknikleri Tasarım ve Analiz AĢamaları MATLAB Optimizasyonu Sonlu Elemanlar Metodu ve AĢamaları ANSYS Workbench de Model OluĢturulması, Simülasyon Yapılması ve DesignXplorer Kullanarak Sonuçların Yorumlanması Bu çalıģmada MATLAB kütüphanesindeki hazır komutları kullandık, ANSYS Workbench programı ve bu programın modüllerini kullandık. Yaptığımız çalıģma; tasarım ve analiz aģamalarını, optimizasyon aģamalarını içerdiğinden; bu aģamalar hakkında araģtırma yapma fırsatı bulduk.

33 KAYNAKLAR [1] MÜHENDĠSLĠKTE OPTĠMĠZASYON TEKNĠKLERĠ VE UYGULAMALARI, Doç. Dr. Ġrfan KAYMAZ, ATATÜRK ÜNĠVERSĠTESĠ, MAKĠNE MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ [2] CHAPRA,C.C., CANALE, R.P., Numerical Methods For Engineers McGraw Hill [3] CATIA V5 ĠLE DĠZAYN OPTĠMĠZASYONU, Mak. Müh. BarıĢ KOCA, ArGe Mühendislik [4] MATLAB 7.0 [5] ANSYS Inc.,ANSYS Workbench 11.0, USA

Modelleme bir sanattan çok bir Bilim olarak tanımlanabilir. Bir model kurucu için en önemli karar model seçiminde ilişkileri belirlemektir.

Modelleme bir sanattan çok bir Bilim olarak tanımlanabilir. Bir model kurucu için en önemli karar model seçiminde ilişkileri belirlemektir. MODELLEME MODELLEME Matematik modelleme yaklaşımı sistemlerin daha iyi anlaşılması, analiz edilmesi ve tasarımının etkin ve ekonomik bir yoludur. Modelleme karmaşık parametrelerin belirlenmesi için iyi

Detaylı

Üçüncü adımda ifade edilen özel kısıtları oluģturabilmek için iki genel yöntem geliģtirilmiģtir:

Üçüncü adımda ifade edilen özel kısıtları oluģturabilmek için iki genel yöntem geliģtirilmiģtir: TAMSAYILI DOGRUSAL PROGRAMLAMA ALGORİTMALARI TDP Algoritmaları, doğrusal programlamanın baģarılı sonuçlar ve yöntemlerinden yararlanma üzerine inģa edilmiģtir. Bu algoritmalardaki stratejiler üç adım içermektedir:

Detaylı

Ticari Ġrsaliye DönüĢümleri

Ticari Ġrsaliye DönüĢümleri Döküman Kodu : TNS003 İlk Yayın Tarihi : Mayıs 2017 Revizyon Tarihi : Mayıs 2017 Revizyon No : 1 ĠÇERĠK GENEL BĠLGĠ ĠRSALĠYE -> FATURA DÖNÜġÜMÜ Seçerek DönüĢüm Toplu ve Ekrana DönüĢüm Toplu Doğrudan DönüĢüm

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 Bu öğrenme faaliyetiyle elektronik posta hesabınızı, e-posta yönetim yazılımlarını kullanarak yönetmeyi öğrenebileceksiniz. ARAġTIRMA Ġnternet ortamında e-posta

Detaylı

Seri No Takibi İÇERİK

Seri No Takibi İÇERİK Doküman Kodu : TNS008 İlk Yayın Tarihi : Mart 2018 Revizyon Tarihi : Mart 2018 Revizyon No : 1 İÇERİK GENEL BĠLGĠ SERĠ NO TAKĠBĠ Seri No Seri No Parametre Seçimi ile Stok menü Stok kart Alım genel parametreleri

Detaylı

MATLAB OPTİMİZASYON ARAÇ KUTUSUNUN KULLANIMI

MATLAB OPTİMİZASYON ARAÇ KUTUSUNUN KULLANIMI MATLAB OPTİMİZASYON ARAÇ KUTUSUNUN KULLANIMI DOÇ. DR. İRFAN KAYMAZ 2006 1 OPTİMİZASYON PROBLEMLERİN ÇÖZÜMÜNDE MATLAB UYGULAMALARI Optimizasyon problemlerinin çözümünde MATLAB deki hazır kütüphanelerin

Detaylı

SEM2015 programı kullanımı

SEM2015 programı kullanımı SEM2015 programı kullanımı Basit Kuvvet metodu kullanılarak yazılmış, öğretim amaçlı, basit bir sonlu elemanlar statik analiz programdır. Çözebileceği sistemler: Düzlem/uzay kafes: Evet Düzlem/uzay çerçeve:

Detaylı

HEDEF ARA ve ÇÖZÜCÜ HEDEF ARA

HEDEF ARA ve ÇÖZÜCÜ HEDEF ARA HEDEF ARA ve ÇÖZÜCÜ HEDEF ARA Hedef ara komutu bir fonksiyonun tersinin bulunmasında kullanılır. Hedef ara işlemi, y=f(x) gibi bir fonksiyonda y değeri verildiğinde x değerinin bulunmasıdır. Bu işlem,

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ Makine parçalarının ve/veya eş çalışan makine parçalarından oluşan mekanizma veya sistemlerin tasarımlarında önemli bir aşama olan ve tasarıma

Detaylı

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran

SIMMAG Kullanım Kılavuzu. Adem Ayhan Karmış. Ana Ekran SIMMAG Kullanım Kılavuzu Adem Ayhan Karmış Ana Ekran Program çalıştırıldığında tek bir form uygulaması olarak açılmaktadır. Sol tarafta bulunan menü den menü elemanları kullanılarak gerekli olan formlar

Detaylı

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER LAGRANGE YÖNTEMİ Bu metodu incelemek için Amaç fonksiyonu Min.z= f(x) Kısıtı g(x)=0 olan problemde değişkenler ve kısıtlar genel olarak şeklinde gösterilir. fonksiyonlarının

Detaylı

PERDELĠ BETONARME YAPILAR ĠÇĠN DOĞRUSAL OLMAYAN ANALĠZ METOTLARI

PERDELĠ BETONARME YAPILAR ĠÇĠN DOĞRUSAL OLMAYAN ANALĠZ METOTLARI PERDELĠ BETONARME YAPILAR ĠÇĠN DOĞRUSAL OLMAYAN ANALĠZ METOTLARI Nonlinear Analysis Methods For Reinforced Concrete Buildings With Shearwalls Yasin M. FAHJAN, KürĢat BAġAK Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü,

Detaylı

25. SEM2015 programı kullanımı

25. SEM2015 programı kullanımı 25. SEM2015 programı kullanımı Basit Kuvvet metodu kullanılarak yazılmış, öğretim amaçlı, basit bir sonlu elemanlar statik analiz programdır. Program kısaca tanıtılacak, sonraki bölümlerde bu program ile

Detaylı

Pratik Maliyet ve Karlılık

Pratik Maliyet ve Karlılık Doküman Kodu : TNS005 İlk Yayın Tarihi : Temmuz 2017 Revizyon Tarihi : Temmuz 2017 Revizyon No : 1 ĠÇERĠK GENEL BĠLGĠ PRATĠK MALĠYET VE KARLILIK Alım Net Fiyatı SatıĢ Karlılık Mal Varlığı Ortalama Maliyet

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 7- SAYISAL TÜREV Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 GİRİŞ İntegral işlemi gibi türev işlemi de mühendislikte çok fazla kullanılan bir işlemdir. Basit olarak bir fonksiyonun bir noktadaki

Detaylı

Fonksiyon Optimizasyonunda Genetik Algoritmalar

Fonksiyon Optimizasyonunda Genetik Algoritmalar 01-12-06 Ümit Akıncı Fonksiyon Optimizasyonunda Genetik Algoritmalar 1 Fonksiyon Optimizasyonu Fonksiyon optimizasyonu fizikte karşımıza sık çıkan bir problemdir. Örneğin incelenen sistemin kararlı durumu

Detaylı

Ticari SipariĢ DönüĢümleri

Ticari SipariĢ DönüĢümleri Döküman Kodu : TNS002 İlk Yayın Tarihi : Mayıs 2017 Revizyon Tarihi : Mayıs 2017 Revizyon No : 1 ĠÇERĠK GENEL BĠLGĠ SĠPARĠġ -> ĠRSALĠYE DÖNÜġÜMÜ Seçerek DönüĢüm Toplu ve Ekrana DönüĢüm Toplu Doğrudan DönüĢüm

Detaylı

ANSYS/WORKBENCH e GİRİŞ

ANSYS/WORKBENCH e GİRİŞ ANSYS/WORKBENCH e GİRİŞ Bu kursta neler öğreneceğiz?... Sonlu elemanlar nedir? Ne işimize yarar? ANSYS/Workbench nedir? ANSYS/Workbench in modülleri DesignModeler Simulation Basit bir parçanın ANSYS/Workbench

Detaylı

Otomatik Lotlama ve Ticari İzlenebilirlik

Otomatik Lotlama ve Ticari İzlenebilirlik Doküman Kodu : TNS006 İlk Yayın Tarihi : Eylül 2017 Revizyon Tarihi : Eylül 2017 Revizyon No : 1 İÇERİK GENEL BĠLGĠ LOT KAVRAMI ve ĠZLENEBĠLĠRLĠK Lot Kavramı Otomatik Lot OluĢturma Üretimde lot oluģturma

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ

BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM HAFTA 6 COSMOSWORKS İLE ANALİZ Makine parçalarının ve/veya eş çalışan makine parçalarından oluşan mekanizma veya sistemlerin tasarımlarında önemli bir aşama olan ve tasarıma

Detaylı

OBJECT GENERATOR 2014

OBJECT GENERATOR 2014 OBJECT GENERATOR 2014 GİRİŞ Sonlu elemanlar modellemesindeki Mechanical ortamında temas tanımlanması, bağlantı elemanı, mesh kontrolü veya yük girdilerinin uygulanması aşamasında çoklu bir yüzey varsa

Detaylı

MAK4061 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM

MAK4061 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM MAK4061 BİLGİSAYAR DESTEKLİ TASARIM (Shell Mesh, Bearing Load,, Elastic Support, Tasarım Senaryosunda Link Value Kullanımı, Remote Load, Restraint/Reference Geometry) Shell Mesh ve Analiz: Kalınlığı az

Detaylı

Betonarme Yapılarda Perde Duvar Kullanımının Önemi

Betonarme Yapılarda Perde Duvar Kullanımının Önemi Betonarme Yapılarda Perde Duvar Kullanımının Önemi ĠnĢaat Yüksek Mühendisi MART 2013 Mustafa Berker ALICIOĞLU Manisa Çevre ve ġehircilik Müdürlüğü, Yapı Denetim ġube Müdürlüğü Özet: Manisa ve ilçelerinde

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 10 Eylemsizlik Momentleri Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C.Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 10. Eylemsizlik Momentleri

Detaylı

ELEKTRONİK ÇİZELGE. Hücreleri Biçimlendirme. Formülleri Kullanma. Verileri Sıralama. Grafik Oluşturma 1) HÜCRELERİ BİÇİMLENDİRME

ELEKTRONİK ÇİZELGE. Hücreleri Biçimlendirme. Formülleri Kullanma. Verileri Sıralama. Grafik Oluşturma 1) HÜCRELERİ BİÇİMLENDİRME Hücreleri Biçimlendirme ELEKTRONİK ÇİZELGE Formülleri Kullanma Verileri Sıralama Grafik Oluşturma 1) HÜCRELERİ BİÇİMLENDİRME Elektronik Çizelge de sayıları; bin ayracı, yüzde oranı, tarih/saat ve para

Detaylı

25. SEM2015 programı ve kullanımı

25. SEM2015 programı ve kullanımı 25. SEM2015 programı ve kullanımı Kuvvet metodu kullanılarak yazılmış, öğretim amaçlı, basit bir sonlu elemanlar statik analiz programdır. Program kısaca tanıtılacak, sonraki bölümlerde bu program ile

Detaylı

Zeki Optimizasyon Teknikleri

Zeki Optimizasyon Teknikleri Zeki Optimizasyon Teknikleri Ara sınav - 25% Ödev (Haftalık) - 10% Ödev Sunumu (Haftalık) - 5% Final (Proje Sunumu) - 60% - Dönem sonuna kadar bir optimizasyon tekniğiyle uygulama geliştirilecek (Örn:

Detaylı

SOLIDWORKS SIMULATION EĞİTİMİ

SOLIDWORKS SIMULATION EĞİTİMİ SOLIDWORKS SIMULATION EĞİTİMİ Kurs süresince SolidWorks Simulation programının işleyişinin yanında FEA teorisi hakkında bilgi verilecektir. Eğitim süresince CAD modelden başlayarak, matematik modelin oluşturulması,

Detaylı

Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi

Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi Sonlu Elemanlar Yöntemi ile Bileşik Gerilme Analizi Bu dokümanda SolidWorks2017 (Premium) yazılımı kullanılarak sonlu elemanlar yöntemi ile bir krank milinin gerilme analizi yapılmıştır. Analizde kullanılan

Detaylı

MATLAB programı kullanılarak bazı mühendislik sistemlerinin optimum tasarımı

MATLAB programı kullanılarak bazı mühendislik sistemlerinin optimum tasarımı Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi dergisi mühendislikdergisi Cilt: 1, Sayı: 1, 38-44 Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Aralık 010 Cilt: 1, Sayı: 1, 41-47 3-9 Aralık 010 MATLAB programı kullanılarak

Detaylı

BÖLÜM12. 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM. 2.1. Formüller

BÖLÜM12. 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM. 2.1. Formüller BÖLÜM12 2- FORMÜLLER ve OTOMATİK TOPLAM 2.1. Formüller Formül, bir sayfadaki verilerin aritmetiksel, mantıksal, istatistiksel vb. işlemleri yapması için kullanılan denklemlerdir ve bize sonuç bildirirler.

Detaylı

Program AkıĢ Kontrol Yapıları

Program AkıĢ Kontrol Yapıları C PROGRAMLAMA Program AkıĢ Kontrol Yapıları Normal Ģartlarda C dilinde bir programın çalıģması, komutların yukarıdan aģağıya doğru ve sırasıyla iģletilmesiyle gerçekleģtirilir. Ancak bazen problemin çözümü,

Detaylı

Fortran komut satırı toplam 80 kolon ve 5 bölgeden oluģur. Komut satırının yapısı aģağıdaki gibidir:

Fortran komut satırı toplam 80 kolon ve 5 bölgeden oluģur. Komut satırının yapısı aģağıdaki gibidir: FORTRAN (FORmula TRANslation) Fortran komut satırı toplam 80 kolon ve 5 bölgeden oluģur. Komut satırının yapısı aģağıdaki gibidir: 1 2...5 6 7...72 73...80 A B C D E A Bölgesi: (1. kolon) B Bölgesi: (2-5

Detaylı

ĠÇERĠK GENEL BĠLGĠ. Doküman Yönetimi

ĠÇERĠK GENEL BĠLGĠ. Doküman Yönetimi Doküman Kodu : NAS002 İlk Yayın Tarihi : Şubat 2017 Revizyon Tarihi : Şubat 2017 Revizyon No : 1 ĠÇERĠK GENEL BĠLGĠ Doküman Grid Yapısı Aç DeğiĢtir Yeni Listeden Kaldır EK ĠġLEMLER Vio Adımlarında Doküman

Detaylı

STOKLARDA RESĐM KULLANIMI

STOKLARDA RESĐM KULLANIMI STOKLARDA RESĐM KULLANIMI Versiyon : 3.6.8.7 ve üstü İlgili Programlar : Yakamoz ve üstü tüm ticari paketler, Bumerang Tarih : 28.05.2009 Doküman Seviyesi (1 5) : 1 (Yeni Başlayanlar) GĐRĐŞ PARALOG Serisi

Detaylı

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II 8. RAPORLAR VE ACCESS PROGRAMINDA RAPOR OLUŞTURMA

VERİ TABANI YÖNETİM SİSTEMLERİ II 8. RAPORLAR VE ACCESS PROGRAMINDA RAPOR OLUŞTURMA BÖLÜM 8 8. RAPORLAR VE ACCESS PROGRAMINDA RAPOR OLUŞTURMA 8.1 ACCESS İLE RAPOR OLUŞTURMA Raporlar; tablolardaki ve hazırlanan sorgulardaki bilgilerin istenilen düzenlemelere göre ekran veya yazıcıdan liste

Detaylı

TIBBI MALZEME REÇETELERİ

TIBBI MALZEME REÇETELERİ SISOFT HEALTHCARE INFORMATION SYSTEMS SĠSOFT SAĞLIK BĠLGĠ SĠSTEMLERĠ TIBBI MALZEME REÇETELERİ Sayfa No : 2 / 15 DEĞİŞİKLİK N0 TARİH YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ DEĞİŞİKLİĞİ YAPAN 0 05.10.2018 Yürürlüğe

Detaylı

İKİ BOYUTLU ÇUBUK SİSTEMLER İÇİN YAPI ANALİZ PROGRAM YAZMA SİSTEMATİĞİ

İKİ BOYUTLU ÇUBUK SİSTEMLER İÇİN YAPI ANALİZ PROGRAM YAZMA SİSTEMATİĞİ İKİ BOYUTLU ÇUBUK SİSTEMLER İÇİN YAPI ANALİZ PROGRAM YAZMA SİSTEMATİĞİ Yapı Statiği nde incelenen sistemler çerçeve sistemlerdir. Buna ek olarak incelenen kafes ve karma sistemler de aslında çerçeve sistemlerin

Detaylı

Banka Hesap Tanımı ĠÇERĠK

Banka Hesap Tanımı ĠÇERĠK Doküman Kodu : MST005 İlk Yayın Tarihi : Ocak 2017 Revizyon Tarihi : Ocak 2017 Revizyon No : 1 ĠÇERĠK GENEL BĠLGĠ BANKA HESAP TANIMI Genel Sekmesi Diğer Sekmesi GeliĢmiĢ Sekmesi EK ĠġLEMLER Banka Hesap

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Yrd. Doç. Dr. Özer UYGUN İçerik Bu bölümde eşitsizlik kısıtlarına bağlı bir doğrusal olmayan kısıta sahip problemin belirlenen stasyoner noktaları

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 5- SONLU FARKLAR VE İNTERPOLASYON TEKNİKLERİ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ MAK 210 - Sayısal Analiz 1 İNTERPOLASYON Tablo halinde verilen hassas sayısal değerler veya ayrık noktalardan

Detaylı

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş

Mühendislik Mekaniği Statik. Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Mühendislik Mekaniği Statik Yrd.Doç.Dr. Akın Ataş Bölüm 9 Ağırlık Merkezi ve Geometrik Merkez Kaynak: Mühendislik Mekaniği: Statik, R. C. Hibbeler, S. C. Fan, Çevirenler: A. Soyuçok, Ö. Soyuçok. 9. Ağırlık

Detaylı

Bilgisayar Programlama MATLAB

Bilgisayar Programlama MATLAB Bilgisayar Programlama MATLAB Doç. Dr. Ġrfan KAYMAZ Matlab Ders Notları Konular: MATLAB ortamının tanıtımı Matlab sistemi (ara yüzey tanıtımı) a) Geliştirme ortamı b) Komut penceresi c) Başlatma penceresi

Detaylı

MARKALI İHRACAT VE LÜKS OTOMOBİL İTHALATI DÜZENLEMELERİ YÜKÜMLÜ KILAVUZU

MARKALI İHRACAT VE LÜKS OTOMOBİL İTHALATI DÜZENLEMELERİ YÜKÜMLÜ KILAVUZU 2013 MARKALI İHRACAT VE LÜKS OTOMOBİL İTHALATI DÜZENLEMELERİ YÜKÜMLÜ KILAVUZU RİSK YÖNETİMİ VE KONTROL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ ELEKTRONİK GÜMRÜK İŞLEMLERİ DAİRESİ 08/05/2013 MARKALI İHRACAT VE LÜKS OTOMOBİL İTHALATI

Detaylı

ALTIN ORAN ARAMA (GOLDEN SECTION SEARCH) METODU

ALTIN ORAN ARAMA (GOLDEN SECTION SEARCH) METODU ALTIN ORAN ARAMA (GOLDEN SECTION SEARCH) METODU Tek değişkenli bir f(x) fonksiyonunu ele alalım. [Bazı x ler için f (x) bulunamayabilir.] Aşağıdaki DOP modelini çözmek istediğimizi var sayalım. Max f(x)

Detaylı

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM NACA0012 OLUŞTURULAN DÖRTGENE ÇÖZÜMAĞI OLUŞTURMA EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik KAPSAM Naca 0012 profili kullanılarak oluşturulmuş düzlem geometrisinde çözümağı üretme. MODELLEME

Detaylı

Kod Listeleri Genel Yapısı

Kod Listeleri Genel Yapısı Fiş listelerinden de hatırlanacağı gibi pull down menüden fiş menü tercihleri veya görsel butonlardan Yeni, Değiştir, İzle, Sil, Kopyala ile kasa tahsilat ödeme ekranı açılır. Kasa tahsilat ve ödeme fişleri

Detaylı

YAPI STATİĞİ II (Hiperstatik Sistemler) Yrd. Doç. Dr. Selçuk KAÇIN

YAPI STATİĞİ II (Hiperstatik Sistemler) Yrd. Doç. Dr. Selçuk KAÇIN YAPI STATİĞİ II (Hiperstatik Sistemler) Yrd. Doç. Dr. Selçuk KAÇIN Yapı Sistemleri: İzostatik (Statikçe Belirli) Sistemler : Bir sistemin tüm kesit tesirlerini (iç kuvvetlerini) ve mesnet reaksiyonlarını

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Rastgele Değişkenlerin Dağılımları I Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Ders konusu Bu derste; Rastgele değişkenlerin tanımı ve sınıflandırılması Olasılık kütle fonksiyonu Olasılık yoğunluk

Detaylı

DOĞRUSAL PROGRAMLAMADA KULLANILAN SİMPLEKS YÖNTEMİN EXCEL İLE ÇÖZÜMÜ

DOĞRUSAL PROGRAMLAMADA KULLANILAN SİMPLEKS YÖNTEMİN EXCEL İLE ÇÖZÜMÜ Publication of Association Esprit, Société et Rencontre Strasbourg/FRANCE The Journal of Academic Social Science Studies Volume 5 Issue 8, p. 1333-1344, December 2012 DOĞRUSAL PROGRAMLAMADA KULLANILAN

Detaylı

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL 11.07.2011 Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği A.B.D GĠRĠġ Fen bilimleri derslerinde anlamlı

Detaylı

Fatura Dosyalarını Yükleme ile ilgili Detaylar. 14 Temmuz 2014

Fatura Dosyalarını Yükleme ile ilgili Detaylar. 14 Temmuz 2014 14 Temmuz 2014 İlgili Versiyon/lar : ETA:SQL, ETA:V.8-SQL İlgili Modül/ler : E-Fatura Gelen e-fatura Dosyalarının Transferi Firmalara tedarikçilerinden veya hizmet aldıkları firmalardan gelen e-faturalar,

Detaylı

Program akıģı sırasında belirtilen satır numaralı yere gitmek için kullanılır. Genel formu: [<satır numarası>] GOTO <satır numarası 1> GOTO n

Program akıģı sırasında belirtilen satır numaralı yere gitmek için kullanılır. Genel formu: [<satır numarası>] GOTO <satır numarası 1> GOTO n KONTROL DEYİMLERİ Kontrol deyimleri bir programın normal akıģını değiģtirmek için kullanılır. Aksi söylenmedikçe programın komut satırları birbiri ardına çalıģtırılır. Program içindeki yapılan sorgulamalara

Detaylı

CAEeda TM. NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik

CAEeda TM. NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU. EDA Tasarım Analiz Mühendislik CAEeda TM NACA0012 KANADI ÜZERİNDE FAPeda ÇÖZÜMÜ UYGULAMASI EĞİTİM NOTU EDA Tasarım Analiz Mühendislik 1. Simülasyon Tanımlama Öncesi 1. Yeni bir proje oluşturmak için menü çubuğu üzerinden Dosya > Çözümağı

Detaylı

Genetik Algoritmalar. Bölüm 1. Optimizasyon. Yrd. Doç. Dr. Adem Tuncer E-posta:

Genetik Algoritmalar. Bölüm 1. Optimizasyon. Yrd. Doç. Dr. Adem Tuncer E-posta: Genetik Algoritmalar Bölüm 1 Optimizasyon Yrd. Doç. Dr. Adem Tuncer E-posta: adem.tuncer@yalova.edu.tr Optimizasyon? Optimizasyon Nedir? Eldeki kısıtlı kaynakları en iyi biçimde kullanmak olarak tanımlanabilir.

Detaylı

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları

3B Kiriş Analizi. Uygulamanın Adımları Uygulamanın Adımları 3B Kiriş Analizi 1. Parçaya ait geometrinin oluşturulması 2. Malzeme özelliklerinin tanıtılması 3. Modelin bölgelerine ait özelliklerin atanması 4. Parça örneği ve montaj 5. Yapılacak

Detaylı

ÇELİK MALZEME (İKİ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ

ÇELİK MALZEME (İKİ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK MALZEME (İKİ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ HAZIRLAYAN: Orhan KESKİN Danışman: Prof. Dr. Mehmet ZOR MAYIS, 2012 İZMİR İÇİNDEKİLER

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - III Prof. Dr. Cemalettin KUBAT Yrd. Doç. Dr. Özer UYGUN İçerik Altın Oran (Golden Section Search) Arama Metodu Tek değişkenli bir f(x) fonksiyonunu ele alalım. [Bazı x ler için f

Detaylı

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ

T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ T.C. BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNE VE İMALAT MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ MIM331 MÜHENDİSLİKTE DENEYSEL METODLAR DERSİ 3 NOKTA EĞME DENEY FÖYÜ ÖĞRETİM ÜYESİ YRD.DOÇ.DR.ÖMER KADİR

Detaylı

Excel' de formüller yazılırken iki farklı uygulama kullanılır. Bunlardan;

Excel' de formüller yazılırken iki farklı uygulama kullanılır. Bunlardan; 7. FORMÜLLER SEKMESİ Excel in en çok kullanılan yönü hesaplama yönüdür. Hesaplamalar Formüller aracılığıyla yapılır. Formüller sekmesi anlatılırken sık kullanılan formüller ve formül yazımı da anlatılacaktır.

Detaylı

BĠTĠRME PROJESĠ. Mehmet Naci ġensoy Naim GÜNGÖR. Projeyi Yöneten DOÇ.DR. BĠNNUR GÖREN KIRAL / DOÇ.DR. ZEKĠ KIRAL

BĠTĠRME PROJESĠ. Mehmet Naci ġensoy Naim GÜNGÖR. Projeyi Yöneten DOÇ.DR. BĠNNUR GÖREN KIRAL / DOÇ.DR. ZEKĠ KIRAL T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MAKĠNA MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ ANSYS YAZILIMI ĠLE KULE VĠNÇ TASARIMI VE ANALĠZĠ BĠTĠRME PROJESĠ Mehmet Naci ġensoy Naim GÜNGÖR Projeyi Yöneten DOÇ.DR. BĠNNUR

Detaylı

ÇELİK MALZEME (ÜÇ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ

ÇELİK MALZEME (ÜÇ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ T.C. DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ÇELİK MALZEME (ÜÇ BOYUTLU) BURKULMA ANALİZİ HAZIRLAYAN: Orhan KESKİN Danışman: Prof. Dr. Mehmet ZOR MAYIS, 2012 İZMİR İÇİNDEKİLER

Detaylı

METASEZGİSEL YÖNTEMLER

METASEZGİSEL YÖNTEMLER METASEZGİSEL YÖNTEMLER Ara sınav - 30% Ödev (Haftalık) - 20% Final (Proje Sunumu) - 50% - Dönem sonuna kadar bir optimizasyon tekniğiyle uygulama geliştirilecek (Örn: Zaman çizelgeleme, en kısa yol bulunması,

Detaylı

MAK 210 SAYISAL ANALİZ

MAK 210 SAYISAL ANALİZ MAK 210 SAYISAL ANALİZ BÖLÜM 1- GİRİŞ Doç. Dr. Ali Rıza YILDIZ 1 Mühendislikte, herhangi bir fiziksel sistemin matematiksel modellenmesi sonucu elde edilen karmaşık veya analitik çözülemeyen denklemlerin

Detaylı

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler MIT AçıkDersSistemi http://ocw.mit.edu 18.034 İleri Diferansiyel Denklemler 2009 Bahar Bu bilgilere atıfta bulunmak veya kullanım koşulları hakkında bilgi için http://ocw.mit.edu/terms web sitesini ziyaret

Detaylı

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam

Excel de çalışma alanı satır ve sütunlardan oluşur. Satırları rakamlar, sütunları ise harfler temsil eder. Excel çalışma sayfası üzerinde toplam Microsoft Excel Microsoft Office paket programı ile bizlere sunulan Excel programı bir hesap tablosu programıdır. her türlü veriyi tablolar yada listeler halinde tutmak ve bu veriler üzerinde hesaplamalar

Detaylı

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma:

EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ. 1 - Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma: EKOM WEB DESIGNER PROGRMI KULLANMA KILAVUZ 1 Web Sayfası Tasarımı Oluşturma / Var Olan Tasarımı Açma 2 Web Sayfasına Yeni Element Ekleme Ve Özelliklerini Belirleme Değişiklik Yapma 3 Web Sayfası Tasarımını

Detaylı

EMM3208 Optimizasyon Teknikleri

EMM3208 Optimizasyon Teknikleri 2017-2018 Bahar Yarıyılı Balıkesir Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü EMM3208 Optimizasyon Teknikleri (GAMS Kurulumu ve Temel Özellikleri, GAMS ile Modellemeye Giriş) 3 Yrd. Doç. Dr. İbrahim Küçükkoç

Detaylı

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim : (264) Sayısal Analiz. Giriş.

Okut. Yüksel YURTAY. İletişim :  (264) Sayısal Analiz. Giriş. Okut. Yüksel YURTAY İletişim : Sayısal Analiz yyurtay@sakarya.edu.tr www.cs.sakarya.edu.tr/yyurtay (264) 295 58 99 Giriş 1 Amaç : Mühendislik problemlerinin bilgisayar ortamında çözümünü mümkün kılacak

Detaylı

Altın Oran Arama Metodu(Golden Search)

Altın Oran Arama Metodu(Golden Search) Altın Oran Arama Metodu(Golden Search) Bir f(x) (tek değişkenli) fonksiyonunu ele alalım. [Bazı x ler için f (x) bulunamayabilir.] Aşağıdaki DOP modelini çözmek istediğimizi var sayalım. Max f(x) a x b

Detaylı

Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation)

Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation) Gerilme Dönüşümleri (Stress Transformation) Bubölümdebirnoktayaetkiyen vebelli bir koordinat ekseni/düzlemi ile ilişkili gerilme bileşenlerini, başka bir koordinat sistemi/başka bir düzlem ile ilişkili

Detaylı

MTM 305 MĠKROĠġLEMCĠLER

MTM 305 MĠKROĠġLEMCĠLER KARABÜK ÜNĠVERSĠTESĠ TEKNOLOJĠ FAKÜLTESĠ MEKATRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MTM 305 MĠKROĠġLEMCĠLER ArĢ. Gör. Emel SOYLU ArĢ. Gör. Kadriye ÖZ Assembly Dili Assembly programlama dili, kullanılan bilgisayar

Detaylı

Araştırma Makalesi / Research Article. Yapı Sistemlerinin MATLAB Optimizasyon Araç Kutusu ile Optimum Boyutlandırılması

Araştırma Makalesi / Research Article. Yapı Sistemlerinin MATLAB Optimizasyon Araç Kutusu ile Optimum Boyutlandırılması BEÜ Fen Bilimleri Dergisi BEU Journal of Science 4(2), 189-197, 2015 4(2), 189-197, 2015 Araştırma Makalesi / Research Article Yapı Sistemlerinin MATLAB Optimizasyon Araç Kutusu ile Optimum Boyutlandırılması

Detaylı

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma

Resim 7.20: Yeni bir ileti oluşturma F İLETİLER Konuya Hazırlık 1. E-posta adresinden yeni bir ileti nasıl oluşturulur? 1. İLETI GÖNDERME a. Yeni bir ileti oluşturma: Yeni bir ileti oluşturmak için Dosya/Yeni/E-posta iletisi seçilebileceği

Detaylı

11TA Veritabanı Organizasyonu Dersi MS ACCESS Ders Notları

11TA Veritabanı Organizasyonu Dersi MS ACCESS Ders Notları 11TA Veritabanı Organizasyonu Dersi 20.11.2018 MS ACCESS Ders Notları Access bir veritabanı programıdır. Veritabanı, bir konuyla ilgili çok sayıda kaydın tutulduğu bir bilgi havuzu olarak nitelendirilebilir.

Detaylı

Matbaa ĠÇERĠK. Doküman Kodu : TNS009 İlk Yayın Tarihi : Mayıs 2018 Revizyon Tarihi : Mayıs 2018 Revizyon No : 1

Matbaa ĠÇERĠK. Doküman Kodu : TNS009 İlk Yayın Tarihi : Mayıs 2018 Revizyon Tarihi : Mayıs 2018 Revizyon No : 1 Doküman Kodu : TNS009 İlk Yayın Tarihi : Mayıs 2018 Revizyon Tarihi : Mayıs 2018 Revizyon No : 1 Matbaa ĠÇERĠK GENEL BĠLGĠ MATBAA Matbaa ĠĢlemleri Matbaa Parametreleri MüĢteri SipariĢ ve anlaģma Kayıtları

Detaylı

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme

SAYISAL ÇÖZÜMLEME. Sayısal Çözümleme SAYISAL ÇÖZÜMLEME 1 SAYISAL ÇÖZÜMLEME 4. Hafta DENKLEM ÇÖZÜMLERİ 2 İÇİNDEKİLER Denklem Çözümleri Doğrusal Olmayan Denklem Çözümleri Grafik Yöntemleri Kapalı Yöntemler İkiye Bölme (Bisection) Yöntemi Adım

Detaylı

Düzlem Kafes Sistemlerin ANSYS Paket Programı ile Optimum Geometri Tasarımı

Düzlem Kafes Sistemlerin ANSYS Paket Programı ile Optimum Geometri Tasarımı Fırat Üniv. Fen ve Müh. Bil. Dergisi Science and Eng. J of Fırat Univ. 19 (2), 201-207, 2007 19 (2), 201-207, 2007 Düzlem Kafes Sistemlerin ANSYS Paket Programı ile Optimum Geometri Tasarımı M. Yavuz SOLMAZ

Detaylı

T.C. KOCAELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MEKATRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MEKATRONĠK YAPI ELEMANLARI UYGULAMASI

T.C. KOCAELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MEKATRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MEKATRONĠK YAPI ELEMANLARI UYGULAMASI T.C. KOCAELĠ ÜNĠVERSĠTESĠ MÜHENDĠSLĠK FAKÜLTESĠ MEKATRONĠK MÜHENDĠSLĠĞĠ BÖLÜMÜ MEKATRONĠK YAPI ELEMANLARI UYGULAMASI 1.) Düz kayış kasnağı bir mil üzerine radyal yönde feder kaması ile eksenel yönde ise

Detaylı

4.2. EKSENEL VANTİLATÖRLERİN BİLGİSAYARLA BOYUTLANDIRILMASI

4.2. EKSENEL VANTİLATÖRLERİN BİLGİSAYARLA BOYUTLANDIRILMASI 4.2. EKSENEL VANTİLATÖRLERİN BİLGİSAYARLA BOYUTLANDIRILMASI Yrd.Doç.Dr.Asaf VAROL Tek.Eğt.Fak. Makina Eğitimi Bölüm BaĢkanı ELAZIĞ Mak.Müh. İbrahim UZUN F.Ü.Bilgi iģlem Daire BaĢkan Vekili ELAZIĞ ÖZET

Detaylı

BİR OFİS İÇİN TERMAL KONFOR ANALİZİNİN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ YÖNTEMİ İLE MODELLENMESİ VE SAYISAL ÇÖZÜMÜ

BİR OFİS İÇİN TERMAL KONFOR ANALİZİNİN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ YÖNTEMİ İLE MODELLENMESİ VE SAYISAL ÇÖZÜMÜ BİR OFİS İÇİN TERMAL KONFOR ANALİZİNİN HESAPLAMALI AKIŞKANLAR DİNAMİĞİ YÖNTEMİ İLE MODELLENMESİ VE SAYISAL ÇÖZÜMÜ Hazırlayan : Kadir ÖZDEMİR No : 4510910013 Tarih : 25.11.2014 KONULAR 1. ÖZET...2 2. GİRİŞ.........3

Detaylı

KISITLI OPTİMİZASYON

KISITLI OPTİMİZASYON KISITLI OPTİMİZASYON SİMPLEKS YÖNTEMİ Simpleks Yöntemi Simpleks yöntemi iteratif bir prosedürü gerektirir. Bu iterasyonlar ile gerçekçi çözümlerin olduğu bölgenin (S) bir köşesinden başlayarak amaç fonksiyonunun

Detaylı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı

BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1. Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı BULANIK MANTIK VE SİSTEMLERİ 2014 2015 BAHAR DÖNEMİ ÖDEV 1 Müslüm ÖZTÜRK 148164001004 Bilişim Teknolojileri Mühendisliği ABD Doktora Programı Mart 2015 0 SORU 1) Bulanık Küme nedir? Bulanık Kümenin (fuzzy

Detaylı

Demirbaş Tanımı İÇERİK

Demirbaş Tanımı İÇERİK Doküman Kodu : MST006 İlk Yayın Tarihi : Ocak 2017 Revizyon Tarihi : Ocak 2017 Revizyon No : 1 İÇERİK GENEL BĠLGĠ DEMĠRBAġ TANIMI Genel Sekmesi Alım Sekmesi GeliĢmiĢ Sekmesi EK ĠġLEMLER Genel Sekmesi Ek

Detaylı

SAĞLIK KURULU ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU

SAĞLIK KURULU ENGELLİ SAĞLIK KURULU RAPORU ENGELLİ RAPORU S İ SO F T S AĞ L I K BİLGİ Sİ S T EMLERİ 2 0 1 9 - AN K AR A ENGELLİ RAPORU Sayfa No : 2 / 18 DEĞİŞİKLİK NO TARİH YAYIN VE DEĞİŞİKLİK İÇERİĞİ DEĞİŞİKLİK YAPAN 00 28.03.2019 Doküman oluşturuldu.

Detaylı

Doç. Dr. Bilge DORAN

Doç. Dr. Bilge DORAN Doç. Dr. Bilge DORAN Bilgisayar teknolojisinin ilerlemesi doğal olarak Yapı Mühendisliğinin bir bölümü olarak tanımlanabilecek sistem analizi (hesabı) kısmına yansımıştır. Mühendislik biliminde bilindiği

Detaylı

ENF182 Temel Bilgisayar Bilimleri Ö Ğ R. G Ö R. G Ö K H A N K U T L U A N A

ENF182 Temel Bilgisayar Bilimleri Ö Ğ R. G Ö R. G Ö K H A N K U T L U A N A ENF182 Temel Bilgisayar Bilimleri Ö Ğ R. G Ö R. G Ö K H A N K U T L U A N A F O N K S Ġ Y O N L A R Temel Fonksiyonlar Matematiksel Fonksiyonlar Ġstatiksel Fonksiyonlar Metinsel Fonksiyonlar Tarih Fonksiyonları

Detaylı

YAPAY SİNİR AĞI İLE HAVA SICAKLIĞI TAHMİNİ APPROXIMATION AIR TEMPERATURE WITH ARTIFICIAL NEURAL NETWORK

YAPAY SİNİR AĞI İLE HAVA SICAKLIĞI TAHMİNİ APPROXIMATION AIR TEMPERATURE WITH ARTIFICIAL NEURAL NETWORK YAPAY SİNİR AĞI İLE HAVA SICAKLIĞI TAHMİNİ Hande ERKAYMAZ, Ömer YAŞAR Karabük Üniversitesi / TÜRKĠYE herkaymaz@karabuk.edu.tr ÖZET : Bu çalıģmada Yapay Sinir Ağları (YSA) ile hava sıcaklığının tahmini

Detaylı

Asist Satış Yönetim Sistemi. Muhasebe Hesap Tanımları Sihirbazı

Asist Satış Yönetim Sistemi. Muhasebe Hesap Tanımları Sihirbazı Muhasebe Hesap Tanımları Sihirbazı 1. Muhasebe Hesap Tanımları Asistte muhasebe kullanımını kolaylaştırmak amacıyla, Servisler/Servis Çalıştır/Muhasebe bölümüne Muhasebe Hesap Tanımları servisi eklenmiştir.

Detaylı

MATLAB de. Programlama. akifceviz/matlab/ Doç. Dr. M. Akif CEVĠZ. Matlab Ders Notları

MATLAB de. Programlama.  akifceviz/matlab/ Doç. Dr. M. Akif CEVĠZ. Matlab Ders Notları MATLAB de Programlama http://194.27.49.11/makine/ akifceviz/matlab/ Doç. Dr. M. Akif CEVĠZ Matlab Ders Notları KAYNAKLAR 1. * MATLAB, Ömer Gündoğdu, Osman Kopmaz, M. Akif Ceviz, Paradigma Akademi, 2003.

Detaylı

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR

TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR www.teknolojikarastirmalar.com ISSN:1304-4141 Makine Teknolojileri Elektronik Dergisi 2005 (1) 49-54 TEKNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Teknik Not Akışkanlar Mekaniği Ve İklimlendirme Sistemlerinde Sonlu Elemanlar

Detaylı

BOLOGNA SÜRECİ PROGRAM TANITIM İŞLEMLERİ FAKÜLTE/BÖLÜM/PROGRAM TANITIM

BOLOGNA SÜRECİ PROGRAM TANITIM İŞLEMLERİ FAKÜLTE/BÖLÜM/PROGRAM TANITIM BOLOGNA SÜRECİ PROGRAM TANITIM İŞLEMLERİ FAKÜLTE/BÖLÜM/PROGRAM TANITIM Fakülte/Bölüm/Program tanıtım ekranı Üniversite de var olan programların tanıtım bilgileri girişinin yapıldığı ekrandır. Herhangi

Detaylı

UFRS ANALİZ DOKÜMANI

UFRS ANALİZ DOKÜMANI UFRS ANALİZ DOKÜMANI Versiyon 7.0.7 MatriksMatriksMatriksMatriksMa 25.10.2013 triksmat Bilgi Dağıtım Hizmetleri A.Ş. riksmatriksmatriksmatriksmatriksiksmatr iksmatriksmatriksmatriksmatriksmatriks İÇİNDEKİLER

Detaylı

Saf Eğilme(Pure Bending)

Saf Eğilme(Pure Bending) Saf Eğilme(Pure Bending) Saf Eğilme (Pure Bending) Bu bölümde doğrusal, prizmatik, homojen bir elemanın eğilme etkisi altındaki şekil değiştirmesini/ deformasyonları incelenecek. Burada çıkarılacak formüller

Detaylı

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V )

Ekran Arayüzü ve Obje Seçimi (V ) FieldGenius harita ekranı tüm menülere ulaşımın sağlandığı ana ekrandır. Çizim ekranı dinamik özelliklere sahip olup objeler grafik ekrandan seçilebilir. Bu sayede nokta aplikasyonu, mesafe ölçümü gibi

Detaylı

OPTİMİZASYON TEKNİKLERİ. Kısıtsız Optimizasyon

OPTİMİZASYON TEKNİKLERİ. Kısıtsız Optimizasyon OPTİMİZASYON TEKNİKLERİ Kısıtsız Optimizasyon Giriş Klasik optimizasyon yöntemleri minimum veya maksimum değerlerini bulmak için türev gerektiren ve gerektirmeyen teknikler olarak bilinirler. Bu yöntemler

Detaylı

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Sınıf/Y.Y. Ders Saati (T+U+L) Kredi AKTS ENDÜSTRİ MÜH. İÇİN SAYISAL YÖNTEMLER FEB-321 3/ 2.YY 3+0+0 3 3 Dersin Dili

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 3 AMAÇ Bu öğrenme faaliyeti ile tasarım düzenlemelerini yapabileceksiniz. ARAġTIRMA Tema ne demektir? Temayı oluģturan ögeler nelerdir? AraĢtırınız. Arka plan ne demektir?

Detaylı

BÖLÜM 19 5. RAPORLAR. Şekil 5.1. Rapor sihirbazı ile rapor oluşturma 1. pencere.

BÖLÜM 19 5. RAPORLAR. Şekil 5.1. Rapor sihirbazı ile rapor oluşturma 1. pencere. BÖLÜM 19 5. RAPORLAR Raporlar; tablolardaki ve hazırlanan sorgulardaki bilgilerin istenilen düzenlemelere göre ekran veya yazıcıdan liste halinde alınabilmesi sağlayan bir ortamdır. Raporları hazırlayabilmek

Detaylı