TOS 408 EKONOMİ. Bölüm 3 Paranın Zaman Değeri ve Faiz Çeşitleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TOS 408 EKONOMİ. Bölüm 3 Paranın Zaman Değeri ve Faiz Çeşitleri"

Transkript

1 TOS 408 EKONOMİ Bölüm 3 Paranın Zaman Değeri ve Faiz Çeşitleri

2 2 Faiz ve Paranın Zaman Değeri Hepimiz faiz kavramını gündelik yaşantımızdan az çok bilmekteyiz. Parasını bankaya vadeli hesap üzerinden yatıran bir kişinin zaman içerisinde parasının çoğaldığını veya bankadan kredi çeken birisinin bankaya ödeyeceği toplam tutarın aldığı krediden çok daha fazla olduğunu biliyoruz.

3 3 Faiz ve Paranın Zaman Değeri Para, finans sektöründe bir ürün gibi alınır ve satılır. Paranın fiyatı ise faizdir. Faiz bir yüzde oranını yani %0.7, % 1, % 25 gibi bir değeri ifade eder. Faiz oranı veya zaman (vade) arttıkça anaparaya bağlı olarak ödenecek toplam faiz tutarı da büyür. Faiz; belirli bir meblağın belirli bir vade ile kredi olarak verilmesi halinde borçludan alınan fazlalık, yani borç verilen anaparanın getirisidir.

4 4 Faiz ve Paranın Zaman Değeri Faiz borcu veren için bir gelir oluştururken, borç alan için bir maliyeti oluşturur. Faiz oranının yüksekliği ve faiz hesaplanış şekli borç alan açısından çok önemlidir. Faiz oranı ve ödeme şekli doğrudan toplam ödenecek tutarı etkilemektedir. Bu bölümde faizin nasıl hesaplanacağı ve faiz hesaplama şekilleri incelenecektir.

5 5 Paranın Zaman Değeri Ekonomik hayatta paranın bir kazanç gücü olduğu kabul edilir ve her dönem bunun artacağı düşünülür. Mesela bugünkü 100 lira gelecekte elde edilecek 100 liradan daha kıymetlidir, fakat bunun yanında geçmişteki 100 liradan daha düşük bir değere sahiptir.

6 6 Paranın Zaman Değeri Anaparanın büyüklüğünün, faiz oranının yüksek veya düşük olmasının ve faiz süresinin uzunluğunun veya kısalığının hesaplanacak faiz tutarı üzerinde çok etkili olduğunu ve aralarında fonksiyonel bir bağıntının bulunduğunu ifade etmiştik. Örneğin yıllık %20 faizle 100 lira borç alırsanız; Borcun birinci yılın sonunda ödenmesi durumunda borcunuz 120 lira olur. Eğer iki yıl sonra ödeyecekseniz borcunuz 144 liraya yükselir. Eğer vade 10 yıl olursa bu sefer borcunuz lira olacaktır. Görüldüğü gibi vade arttıkça borçta artmaktadır.

7 7 Paranın Zaman Değeri Yıllık faiz oranını %20 den %25 e yükseltelim ve yine 100 lira kredi alalım. Borç birinci yılın sonunda 125 liraya, İkinci yılın sonunda liraya ve Onuncu yılın sonunda liraya yükselir. Bu örnek bize vadenin uzunluğuna göre faiz oranındaki bir oynamanın toplam borçta meydana getireceği büyük artışı göstermektedir.

8 8 Paranın Zaman Değeri Örneklerde verilen faiz oranları yıllık faiz oranları idi. Eğer faiz hesaplanma süresi bir yıldan daha az sürelerde altı ayda bir, üç ayda bir, ayda bir gibi yapılıyorsa bu kez karşımıza nominal ve reel faiz oranları çıkar. Ayrıca Türkiye gibi enflasyonist ekonomilere sahip ülkelerde, enflasyon sebebiyle, yine karşımıza enflasyon oranları da çıkmaktadır. Şimdi faizle ilgili kavramları inceleyelim.

9 9 Faizle İlgili Kavramlar Anapara (P): Yatırılan veya kredi olarak çekilen para miktarı, yapılan yatırım tutarı. İskonto oranı: Vadesi gelmeden ödenmek istenen borç miktarından borçlu lehine yapılan indirimin belirlenmesinde kullanılan yüzde oranıdır. Piyasa faiz değerine göre değişmektedir.

10 10 Faizle İlgili Kavramlar Faiz oranı (% i): Paranın maliyetini gösterir ve yüzde ile ifade edilir. Bazı durumlarda %i oranı iskonto oranını, büyümeyi, küçülmeyi, sermaye maliyetini ve getiri (verim) oranını da göstermektedir, %i hesaplarda reel faiz oranını ifade eder. Nominal faiz oranı (%b): Görünürdeki faiz oranı. Nominal faiz oranı daima reel faiz oranından küçük olur. Bazen reel faiz oranı i r ile ve nominal faiz oranıysa i b ile gösterilir.

11 11 Faizle İlgili Kavramlar M dönemine ait faiz oranı (i m ): Bir döneme ait faiz oranını gösterir. Dönemi belirtmek için ise dönemin ne olduğunun belirtilmesi gerekir. Mesela i 3 ay, i ay gibi. Süre (n): Hesaplarda işlemin süresini gösterir ve genellikle yılı ifade eder. Dönem (m): Faizin bir yılda birden fazla hesaplanması halinde hesaplanan süreleri (altı ay, üç ay, ay, hafta, gün) gösterir, bu süreler dönem kavramı ile ifade edilir. Mesela aylık dönem m=12/1=12; üç aylık dönem m=12/3=4 gibi hesaplanır.

12 12 Faizle İlgili Kavramlar Paranın gelecekteki değeri (F): P miktarındaki bir paranın %i faiz oranı üzerinden n yıl sonunda ulaşacağı meblağı ifade eder. Paranın gelecekteki belirli bir yıldaki değeri (F n ): P kadar bir paranın %i faiz oranı üzerinden n. yılın sonundaki değeri, mesela F 10 demek 10 uncu yılın sonundaki değeri demektir. Faiz tutarı (F A ): P kadar bir meblağın %i faiz oranı üzerinden n yıl veya m dönem sonunda hâsıl edeceği faiz tutarını gösterir.

13 13 Faizle İlgili Kavramlar Yeknesak artış değeri (A): n yıl içerisinde hep aynı miktarda artan veya azalan nakit akımlarını ifade eder. Aritmetik artış değeri (G): İlk yıl A kadar bir meblağın her yıl G kadar aritmetik artmasını ifade eder. Geometrik artış değeri (%k): Serinin her yıl %k kadar arttığını veya azaldığını ifade eder. Yeri geldikçe diğer terimler ileri derslerde açıklanacaktır.

14 14 Ödeme Planları Bankadan bir kredi alındığında veya kiralama yöntemiyle bir menkul veya gayrimenkul kiralandığında veya bir tahvil veya bono gibi kıymetli evrakla işlem yapıldığında daima bir ödeme planı yapılır. Ödeme planı genellikle borçlunun ödeme gücüne göre düzenlenir ve bir ödemeyle ilgili olarak çok sayıda alternatif karşımıza çıkabilir.

15 15 Ödeme Planları Mesela Mustafa Bey in almış olduğu 350 bin liralık %20 faizli 10 yıl vadeli yatırım kredisi için düşünülebilecek ödeme planı alternatifleri: 1. Anapara ve faiz onuncu yılın sonunda bir defada ödenebilir, 2. Anapara onuncu yılın sonunda ve faizler her yıl ödenebilir, 3. Anapara her yıl eşit taksitler halinde faizleriyle birlikte ödenebilir, 4. Anapara beşinci ve onuncu yılın sonunda iki taksitte ve faizler her altı ayda bir ödenebilir, gibi.

16 16 Ödeme Planları

17 17 Nakit Akımı Şemaları Paranın zaman değerini ihtiva eden problemlerde, nakit akımlarının durumu, nakit akımı şemalarıyla gösterilebilir. Nakit akımı şemalarında yatay eksen zamanı gösterir, üstündeki oklarsa ilgili zaman diliminin sonunda doğacak nakit akımlarını ifade eder. Yine ara ödemeler ve peşin ödemeler de şemaya ilave edilir.

18 18 Nakit Akımı Şemaları Nakit akımı şemasında üst oklar gelirleri ve alt oklar ödemeleri gösterir. Bir okta birden çok nakit girişi ve çıkışı bulunabilir. Hesaplar yapılırken bunlar hesaplara ayrı ayrı dâhil edilebileceği gibi, toplamları da esas alınabilir ve sonuç değişmez. Rakamların toplanması veya ayrı ayrı alınması uzmanın kendisinin bileceği iştir.

19 19 Nakit Akımı Şemaları Mesela alınan 350 bin liralık, % 20 faizli ve 10 yıl vadeli kredi, nakit akımı şemasında şöyle gösterilebilir (banka için):

20 20 Nakit Akımı Şemaları Eğer ödemeler yeknesak (uniform) olsaydı bir önceki nakit akımı şeması şöyle olacaktı (her yıl eşit ödemeli durum):

21 21 Faiz Hesaplama Metotları Faiz iki şekilde hesaplanır: Basit faiz ve bileşik faiz. Basit faiz son derece az kullanılır. Ticari işlemlerde bileşik faiz kullanılır.

22 22 Basit Faiz Basit faizde faiz, faiz dönemi içerisinde, sadece anapara üzerinden hesaplanır ve faize faiz hesaplanmaz. Bu durumda P kadar parayı % i faiz oranı üzerinden n yıl için faize yatırırsanız, basit faizle alacağınız aşağıdaki formülle hesaplanır; F = P (1 + i*n) Sadece faiz; F A = P (i*n)

23 23 Basit Faiz Eğer 350 bin liralık %20 faizli 10 yıl vadeli kredinin faizi basit faizli hesaplanmış olsaydı vadenin sonunda borç; F = (1 + 0,20*10) = lira. Faizi ise; F A = (0,2*10) = lira olarak hesaplanırdı.

24 24 Bileşik Faiz Bileşik faizde faiz; her dönem, bir önceki dönemdeki anapara artı faiz toplamı üzerinden hesaplanır. Bileşik faiz; bir dönemin sonundaki toplam anapara ile birlikte o döneme kadar hesaplanan faizlerin kümülatif toplamını gösterir. Bu durumda dönemin başında yatırılan P kadar anapara % i faiz oranı üzerinden n yıl sonra F değerine ulaşır. F yi aşağıdaki formülle hesaplayabiliriz; F = P (1 + i) n Faiz ise; F A = F P

25 25 Bileşik Faiz Ali Özkan T. Ziraat Bankası ndan 300 bin liralık %30 faizli ve 5 yıl vadeli teşvikli besi kredisi almıştır. Vade sonunda ödeyeceği toplam borç nedir ve aldığı 300 bin liralık krediye karşılık ne kadar faiz ödemektedir? F = P (1 + i) n F = ( 1 + 0,30 ) 5 = lira. Ödenen faiz ise 300 bin liralık krediye karşılık liradır.

26 26 Bileşik Faiz Basit faiz F= P(1+in) doğrusal fonksiyon ile artarken, bileşik faiz F= P(1+i) n üssel fonksiyonu ile artmaktadır. Bu sebeple dönemin ilk yılı her iki faiz tutarının eşit olmasına karşılık, dönemin bir yılı aşması halinde hesaplanacak toplam faiz çok farklı olacak ve n ne kadar büyürse, bu fark da o kadar, bileşik faiz sebebiyle, artmış olacaktır.

27 27 Bileşik Faiz % 30 faizli, 5 yıl süreli, 300 bin liralık kredinin vade sonundaki değeri lira olarak hesaplanmıştı. Eğer bu kredi basit faizle verilmiş olsaydı vadenin sonunda ödenecek borç miktarı sadece lira olacaktı. Şekil bize, bu kredinin basit faizle ve bileşik faizle hesaplanması durumunda aralarındaki farkı göstermektedir.

28 28 Ekonomik Eşitlik Paranın zaman değerinden daha önce biraz bahsetmiştik. Eğer bugünkü 100 lira gelecekte herhangi bir noktadaki 100 liraya eşit değilse bu durumda zamanın muhtelif noktalarında doğan nakit akımlarını nasıl ölçebiliriz ve birbirleriyle nasıl mukayese edebiliriz? İşte burada faiz oranlarına ve zamana bağlı olarak faizin hesaplanışını göstermeye ve faiz formüllerini geliştirmeye çalışacağız.

29 29 Ekonomik Eşitlik F = P(1 + i) n formülünde P kadar bir anapara n yıl sonra % i faiz oranı üzerinden F gibi bir miktara ulaşmaktaydı. Bunu; F = f(p, %i, n) Fonksiyonu şeklinde ifade edersek; F değeri P, %i, n elemanlarına bağlı olacak ve bu elemanlar ne ölçüde büyük olursa F de o derece büyük olacaktır. Bu durumda zamanın muhtelif noktalarında yer alacak nakit akımları arasında ekonomik eşitliği faiz oranı i ve zaman n sağlayacaktır. Bu durumda, iki teklifin, zamanın ortak bir noktasındaki değerlerini birbirleriyle mukayese ederek uygun olanını seçme şansımız doğmaktadır.

30 30 Örnek Ferrodöküm Limitet Şirketi 500 bin liraya bir ark ocağını almak için Halk Bankası ndan %40 faizli 5 yıl vadeli KOBİ kredisine müracaat etsin. Banka şirkete, Tablo da olduğu gibi, dört ödeme planından birisini seçebileceğini bildirsin. Her alternatif için ortak dönemi 5. yıl seçerek ekonomik yönden eşit olup olmadıklarına bakalım.

31 31

32 32 Faiz Türleri Buraya kadar faizin iki türünü tanımış olduk. Basit faiz ve bileşik faiz. Basit faizde sadece anaparaya faiz yürütüldüğü halde, bileşik faizde dönem itibariyle hem anaparaya hem de faize faiz yürütülmekteydi. Bileşik faiz kendi içerisinde nominal ve reel faiz olarak iki ana guruba ayrılır.

33 33 Nominal Faiz Finansal işlemlerde genellikle faizle ilgili işlemler yıllık yapılır. Fakat bu durum her zaman için geçerli değildir. Birçok işlemde hesaplar ve ödemeler günlük, aylık, üç aylık, altı aylık gibi dönemler itibariyle yapılır. Örneğin, yıllık %24 faizle bir kredi kullanıldığında; Eğer ödeme bir defada yılın sonunda yapılacaksa banka 0.24 faiz oranını uygular, Eğer ödeme üç ayda bir yapılacaksa, banka üç aylık faiz için 0,24/4=0,06 oranını uygular, Eğer aylık ödenecekse bu sefer banka 0,24/12=0,02 oranını uygular. Bu durumda, üç ayda bir faiz uygulandığında yılda dört kez, aylık uygulandığında yılda 12 kez faiz hesaplanır.

34 34 Nominal Faiz Böylece yıllık faiz, %24 ün üzerinde bir değer alarak ödeme döneminin sayısına bağlı olarak değişmektedir. Aylık faiz hesaplanmasını şöyle gösterebiliriz: Bankalar bir aylık faiz oranı olarak % 2 uygularken, iki ay için % 4, üç ay için % 6, on ay için %20 faiz uygularlar. Bu oranlar nominal yani görünen faizlerdir. Hesapların bu şekilde yapılmasına rağmen gerçek yani reel faiz farklıdır. Yani borçlu bankaya görünen faizden daha yüksek bir faiz ödemektedir. Bu sebeple aradaki farkı görebilmek için reel faizi bilmek gerekir.

35 35 Reel Faiz Reel faiz; bir yıl için ya da başka bir dönem için gerçekten ödenen faizi ifade eder. Reel faizle nominal faizin arasındaki önemli fark, faizin bir dönem içerisinde birden fazla hesaplanmasında ortaya çıkar. Döneme m (gün, hafta, ay, üç ay, altı ay gibi) dediğimize göre her dönemde anaparaya uygulanacak faiz i/m (yani nominal faiz) olur. Bu sebeple m e bağlı olarak yıl sonu itibariyle ödenecek gerçek faiz de farklı olacaktır. Reel faizi hesaplayabilmek için şu formülü yazabiliriz; i=(1+b) m -1 Burada, i reel faizi, m dönemi, b ise m dönemlik nominal faizi göstermektedir.

36 36 Reel Faiz Eğer faiz yılda bir defa hesaplanıyorsa yani m = 1 ise; Eğer faiz her ay hesaplanıyorsa;

37 37 Örnek Şirket işletme sermayesi ihtiyacı için Halk Bankası ndan yıllık %35 faizli 5 yıl vadeli liralık KOBİ kredisi alsın. Bu durumda yılda bir veya ayda bir faiz hesaplanması durumunda vadenin sonunda ortaya çıkacak borcun tutarı ne olacaktır?

38 38 Örnek Yılda bir faiz uygulandığında; F = P(1+i) n formülünden; F = (1+0,35) 5 = ,3 lira olur. Ayda bir faiz uygulandığında bize verilen yıllık %35 faizin aylık nominal faiz değeri hesaplanır, ardından yıllık reel faiz bulunur; Aylık Nominal Faiz = 0.35/12= Yıllık Reel Faiz = ( ) 12-1 = F = P(1+i) n formülünden; F = ( ) 5 = ,3 bulunur. veya Aylık nominal faiz bulunup doğrudan 60 aylık hesaplama yapılabilir; F = P(1+i) n formülünden; F = ( ) 60 = ,3 bulunur.

39 39 Dönem İçi Faizi Finans kurumları bir yılın içerisinde belirli bir dönemin sonunda ortaya çıkacak faizi sık sık hesaplarlar. Hesaplarda gün kullanılıyorsa bir yıl 360 gün, ay kullanılıyorsa 12 ay olarak nazara alınır. Bu durumda, mesela aylık faiz hesaplanmasında, vadenin sonundaki tutarı hesaplayabilmek için aşağıdaki formül kullanılır. Burada m ayı göstermektedir. Eğer m günü gösteriyorsa 12 yerine 360 yazılmalıdır.

40 40 Dönem İçi Faizi Örneğin elimizde bulunan 200 bin liralık bir tasarrufu 60 gün için yıllık %30 faizle bankaya yatırırsak vadenin sonunda alacağımız para; Dönem içi faizler bu şekilde hesaplandığında % i nominal faiz b ye dönüşür ve reel faiz bildiğimiz formül yardımıyla bulunur. Mesela bu 60 gün vadeli % 30 nominal faizin reel faizi; olarak hesaplanır.

41 41 Dönem Sonu Faizin Dönem İçi Faizleri Bazı durumlarda yıl sonu faizi verilir ve bunun dönemsel nominal faizi veya reel faizinin ne olduğu istenir. Aynı olayda her iki faizin hesaplanması farklı olduğu gibi sonuçları da farklıdır. Şimdi bu iki duruma bakalım; Yıllık bir faizin nominal faizi, yıllık faizin dönem rakamına bölünmesiyle yani i/m şeklinde hesaplanır. Mesela yıllık % 30 faizin aylık nominal faizi 0,30/12 = %2,5, üç aylık faizi 0,35/4 = % 8,75, altı aylık faizi 0,30/2 = % 15 dır.

42 42 Dönem Sonu Faizin Dönem İçi Faizleri Yıllık bir faizin döneme göre reel faizi ise; formülü ile hesaplanır. Burada i m, dönemin reel faizini gösterir. Örneğin yıllık % 30 faizin (buraya dikkat edelim, buradaki %30 yıllık faiz 12 ay boyunca dönemsel etki eden aylık reel faize bağlıdır, aslında yıllık reel faizdir) reel aylık faizi; şeklinde hesaplanır.

43 43 Dönem Sonu Faizin Dönem İçi Faizleri Eğer P miktarındaki bir paranın % i faiz oranı üzerinden n yıl sonraki değeri F ise ve faizin bulunması isteniyorsa; Eğer dönem sadece bir yılsa i = F/P 1 formülü yeterli olacaktır. Örneğin lira 5 yıl sonra liraya ulaşmış ise uygulanan faiz oranı; şeklinde hesaplanır.

44 44 Aylık Vade Farkları Ticari hayatta sık sık aylık vade farklarıyla karşılaşılır. Bir beyaz eşya veya otomobil alındığında veya kredi kart faizlerinde bu durumla karşılaşırsınız. Örneğin; aylık kredi kartı faizi %10 ise, bunun nominal faizinin % 120 ve reel faizinin % 213,8 dir.

45 45 Devamlı Bileşik Faiz Faiz hesaplanma döneminin bir yıl içerisinde çok arttığını ve sonsuza yaklaştığını düşünelim. Bu durumda; i=e b -1 formülü kullanılır. e = 2, Örneğin yıllık %30 faizin devamlı bileşik faizi; i= e 0,30 1 = % 34,98 olarak hesaplanır. Şimdi devamlı bileşik faizin %34,98 olduğu bir durumda yıllık nominal faizin ne olduğuna bakalım; i = e b 1 e b = 1+0,3498 In e b = In 1,3498 b = 0,30 olarak hesaplanır.

46 46 Devamlı Bileşik Faiz Eğer yılda birden çok kez devamlı bileşik faiz hesaplanıyorsa bu kez; i = e b/k 1 formülü kullanılır. Örneğin %30 yıllık faiz aylık bileşik faiz şeklinde hesaplanıyorsa, bu devamlı bileşik faizin aylık reel faizi; i = e 0,30/12 1 = % 2,53 olarak hesaplanır. Ayrıca P nin n yıl sonra alacağı değer için devamlı bileşik faiz; F= Pe bn formülü ile hesaplanabilir.

47 47 Bazı Özel Durumlar Faiz hesaplanması konusunda bazı özel durumlarla ticari hayatta karşılaşılır. Bunların bilinmesi hesapların doğru yapılmasını sağlar.

48 48 Enflasyon ve Faiz Oranı Enflasyon dönemlerinde enflasyondan arındırılmış faiz ile enflasyonu da içeren faizi ve aralarındaki ilişkiyi bilmek önemlidir. Bu durumda aşağıdaki formül bize bu konuda yardımcı olur; Burada İ b enflasyonu da içeren faiz oranını, i r reel faiz oranını, i e enflasyon oranını göstermektedir.

49 49 Enflasyon ve Faiz Oranı Örneğin Türkiye nin 2010 yılı enflasyon oranı %9,7 ve siz reel olarak da %12 oranında bir getiri sağlamak istiyorsanız elinizdeki fonları, İ b = (1+0,12) (1+ 0,097 ) 1 = %22,86 getiri sağlayacak yatırımda kullanmak zorundasınız.

50 Döviz veya Türk Lirası Olarak Kredi Alınmasının Karşılaştırılması Finans kurumları tarafından krediler Türk Lirası veya döviz bazında verilmektedir. Döviz yıl içerisinde belirli marjlarda dalgalanmakta veya bir kriz döneminde beklenmedik oranlarda artmaktadır. Firmalar ve şahıslar bu durumları bildikleri için kredi alırken Türk Lirası ile mi, döviz ile mi kredi alacakları konusundaki seçimlerinde tereddüt etmektedirler. O halde firmalar veya şahıslar nasıl bir hesap yapmalıdırlar ki zarar etmesinler? 50

51 Döviz veya Türk Lirası Olarak Kredi Alınmasının Karşılaştırılması Eğer alınan kredi döviz bazındaysa ve döviz bazında borç bilinmek isteniyorsa yapılacak borç ve faiz hesapları aynen Türk Lirası borç ve faiz hesaplarına benzer. Mesela siz 500 bin dolar % 9 faizli bir yıllık makine kredisi alıyorsunuz. Dönemin sonunda borcunuz; F = P (1 +i d ) n = (1+0,09) = $ dır. Eğer bu kredide döviz faizinin yanında dövizin ayrıca bir yıl içerisinde % i e kadar değer kazanacağı tahmin ediliyorsa döviz olarak aldığınız kredinin Türk lirası cinsinden faiz oranı aşağıdaki formüle göre hesaplanabilir. i = (1+i d ) (1 + i e ) 1 51

52 Döviz veya Türk Lirası Olarak Kredi Alınmasının Karşılaştırılması Örneğin aldığınız 500 bin dolar döviz kredisinin faiz oranı %9 bulunuyorken dövizin de o yıl içerisinde Türk parasına karşı % 8 değer kazanacağını tahmin ediyorsanız bu döviz kredisinin Türk parası cinsinden yıllık faiz oranı; i = (1+0,09) (1+0,08 ) 1 = % 17,72 hesaplanır. Bu sonuca göre eğer Türk lirası cinsinden faizler % 17,72 den daha büyükse döviz kredisi kullanmak ve eğer % 17,72 den küçükse Türk lirası cinsinden kredi kullanmak daha kârlı olacaktır. 52

53 53 Örnek Şalipek Konfeksiyon Üretim A.Ş. i 2015 yılı tevsii programı için dolarlık 5 yıl vadeli %8 oranında döviz kredisi veya %31 oranında sabit faizli uzun vadeli yatırım kredisinden birisini kullanmayı düşünmektedir. Şu anda 1$=3,017 liradır. Ayrıca her yıl döviz fiyatlarının ortalama % 15 oranında artacağı tahmin edilmektedir. Şirket döviz veya TL cinsinden hangi krediyi kullanmalıdır ki kârlı olsun? 5 nci yılın sonu itibariyle ödenecek borçların şirket üzerindeki etkileri bakımından nasıl bir fark meydana gelir?

54 54 Örnek Faiz kredisinin Türk Lirası kredi cinsinden faiz oranı; i = (1 + 0,08 ) (1 + 0,15 ) 1 = %24,2 dür. Bu durumda 0,242 < 0,31 olduğundan şirket döviz kredisini kullanmalıdır. Eğer şirket TL kredisini kullanırsa 5.nci yılın sonunda bankaya; F 1 = x3.017x(1+0,31) 5 = lira borç ödenecektir. Döviz kredisi kullanırsa; F 2 = x(1+0,08) 5 x 3.017(1+0,15) 5 = lira borç ödenecektir. Döviz kredisi kullanıldığında beşinci yılın sonu itibariyle firmanın faiz kârı; K = F1- F2 = = liradır.

55 55 Depolu Faiz Bazı finans kurumları açtıkları kredilerinin belirli bir oranın bankada depo olarak kalmasını isterler. Mesela siz bir kredi alacaksınız ve banka tarafından bunun belirli % sinin hesapta bakiye olarak kalması şart koşulabilir. Bu durumda reel faiz yükselmekte ve aşağıdaki formüle göre hesaplanabilmektedir; Burada s, hesapta depo edilen miktarın oranını göstermektedir. Örneğin 100 bin liralık kredinin faiz oranı % 35 olsun ve % 12 si hesapta tutulsun. Bu takdirde reel faiz; i = 0,35/ (1-0,12 ) = % 39,77 hesaplanır.

56 56 Antisipe (Peşin) Faiz Finans kurumları bazı uygulamalarında alınan krediden faizi peşin kesmekte ve kalan kısmı vermektedirler. Vadenin sonundaysa krediyi tam olarak borçludan tahsil etmektedirler. Yukarıdaki krediye yeniden dönelim. Alınan 100 bin liralık kredinin faizi 35 bin lira etmekte ve bu peşin kesilerek borçluya sadece 65 bin lira verilmektedir. Vadenin sonunda borçludan 100 bin lira tahsil edilerek hesap kapatılmaktadır. Bu durumda reel faiz oranı aşağıdaki formülle hesaplanır; veya

57 57 Antisipe (Peşin) Faiz Yukarıdaki örneği ele aldığımızda reel faiz oranı;

58 Faiz Hesaplama Dönemi Ödeme Döneminden Farklı Olursa Reel Faizin Hesaplanması Bazı durumlarda finans kurumunun faiz hesaplama dönemi ile para yatırma/çekme dönemleri birbirlerinden farklı olabilir. Bu durumda para yatırma/çekme dönemlerine göre faizin hesaplanması istenebilir. Mesela siz bir bankadan her 3 ayda bir para çekmektesiniz fakat banka faizleri aylık olarak, yani ay bazında hesaplamaktadır. Banka size yıllık faizi bildirmiştir. Bu durumda reel faizin ve belirli bir süre sonra sizin borcunuzun bilinmesi istenebilir. Bu durumda y para yatırma/çekme dönemini göstermek üzere aşağıdaki formül yazılabilir; 58

59 Faiz Hesaplama Dönemi Ödeme Döneminden Farklı Olursa Reel Faizin Hesaplanması Mesela yıllık % 30 faizle, aylık faiz hesaplanmak üzere, üç ayda bir para çekmektesiniz. Üç aylık faizin bilinmesi istenmektedir. 59 hesaplanır. Bazı durumlarda faiz hesaplama dönemi para çekme/yatırma dönemlerinden daha azdır. Siz her ay para çekiyorsunuz/yatırıyorsunuz fakat faizler üç ayda bir hesaplanıyor ve üç aylık faiz verilmiş durumda. Ödemeler/yatırmalar aylık olduğu için hesapları aylık yapmak zorundasınız. Bu durumda faizlere ait aylık ve yıllık reel faizleri bulunur ve gerekli hesaplar yapılır.

60 60 Örnek*** İş Bankası üç ayda bir %8 faiz hesaplamak suretiyle size kredi açmıştır ve siz her ay lira hesaptan çekmektesiniz. Para çekme süreniz iki yıl devam edecek ve borcunuzu beşinci yılda bir defada ödeyeceksiniz. Bu durumda aylık ve yıllık olarak alacağınız krediye uygulanacak faiz oranları nedir?

61 61 Örnek Üç ayda bir % 8 faiz uygulandığına göre aylık reel faiz oranı; Bunun yıllık reel faiz oranıysa;

62 62 Soru T.İş Bankası yıllık % 25 faizle ev kredisi vermektedir. Kredi tutarı 100 bin lira ve vade de 10 yıldır. Vadenin sonunda borç bir defada ödeneceğine göre borç tutarı ne olacaktır? Banka bileşik faiz yerine adi faiz uygulasaydı borç ne olurdu? Fazla ödeme ne kadardır?

63 63 Soru F= (1+0,25) 10 = ,57 lira. Eğer borç için basit faiz uygulansaydı borç; P=(1+0,25x10) = lira olacaktı. İki faiz hesaplama sistemine göre faiz farkı ,57 lira olacaktır.

64 64 Soru*** Eğer Esbanktan almış olduğunuz 7 yıl vadeli ve % 25 faizli 25 milyar liralık kredi faizlerini altı aylık, üç aylık, aylık, haftalık, günlük ve devamlı bileşik faize göre hesaplamış olsaydı reel faizler ne olurdu?

65 65 Soru

66 66 Soru Emlak Bank tan alınmış olan 250 bin liralık % 33 faizli ve 10 yıl vadeli işletme kredisi için banka yıllık, aylık ve devamlı bileşik faiz uygulamış olsaydı borcunuzun miktarı ne olacaktı?

67 67 Soru

68 68 Soru Aylık % 3, %5, %8, %10 ve %12 vade farkı ile bir televizyon aldınız. Vade farklarının yıllık reel tutarı nedir?

69 69 Soru

70 70 Soru Yeşil Bank kredi kartlarının yıllık faizi %80 dir. Bu faizin aylık ve üç aylık nominal ve reel faiz oranları nedir?

71 71 Soru

72 72 Soru Bankadan 500 bin lira kredi alınmış ve yılsonunda 685 bin lira ödenmiştir. Yıllık faiz oranı ne olmuştur?

73 73 Soru i= F/P 1 = / = % 37 dir.

74 74 Soru Ziraat Bankası ndan liralık 5 yıl vadeli teşvikli tarım kredisi alınmış ve vadenin sonunda lira ödenmiştir. Bu kredinin faiz oranı nedir?

75 75 Soru

76 76 Soru*** 5 ci Asliye Ceza Mahkemesi nden almış olduğunuz 100 bin liralık, %35 basit faizli, tazminat borcunuz sebebiyle lira ödeyip borcunuzdan kurtuldunuz. Kaza olalı kaç yıl olmuştu?

77 77 Soru

78 78 Soru Ali Coşar Halk Bankası ndan liralık %30 faizli ve 10 yıl vadeli yatırımcı kredisi almıştır. Vadenin sonunda ödeyeceği borç miktarı nedir?

79 79 Soru

80 80 Soru Ali Coşar 10 yıl önce %30 faizle Halk Bankası ndan almış olduğu yatırımcı kredisi için vadenin sonunda lira ödeyerek borcundan kurtulmuştur. Almış olduğu kredinin tutarı nedir?

81 81 Soru

82 82 Soru Leyla İstanbullu Art Armatür Limitet Şirketi nde işletme mühendisi olarak çalışmaktadır. Şirket çelik döküm ark ocağı yatırım için Vakıf Bank tan %40 faizle liralık 15 yıllık yatırım kredisi almıştır. Leyla İstanbullu, banka yöneticileriyle görüşerek faiz oranını %39 a çekmiştir. %1 faiz farkının şirketin vadede ödeyeceği borcu üzerindeki etkisi nedir?

83 83 Soru

84 84 Soru Zümrüt Tuhafiye nakit darlığı sebebiyle Ziraat Bankası ndan 90 gün vadeli %20 faizli liralık işletme kredisi almıştır. Vadenin sonunda ödeyeceği borç miktarı nedir?

85 85 Soru

86 86 Soru Emekli Hüseyin Kumtepe lira nominal değerli 270 gün vadeli %21 faizli devlet tahvillerinden ikincil pazarlarda almak istemektedir. Tahvillerin vadesine 140 gün vardır. Hüseyin Kumtepe bu tahvilleri kaç liraya almalıdır?

87 87 Soru

88 88 Soru Ülkede enflasyon oranı %12 dir. Siz %10 reel kazanmak istemektesiniz. Bu durumda elinizdeki liraya ne oranda bir getiri sağlamanız gerekir ki reel olarak %10 getiri sağlayabilesiniz?

89 89 Soru

90 90 Soru Mehmet Tuncay liralık 4 yıl vadeli yatırım kredisine ihtiyaç duymaktadır. TL faiz oranları %30 ve döviz faiz oranları %7,5 dur. Ortalama olarak döviz fiyatlarında %20 lik bir oynamanın olacağı beklenmektedir. Hangi para cinsi ile kredi kullanılmasını Mehmet Tuncay a tavsiye edersiniz?

91 91 Soru i = (1+i d )(1+i e )-1 = (1+0,075)(1+0,20)-1=%29<%30 olduğundan döviz kredisi kullanılması tavsiye edilir.

92 92 Soru Enflasyon oranı % 29 ve döviz faiz oranı %8 ise hangi faiz oranına kadar Türk lirası cinsinden borçlanmak istersiniz?

93 93 Soru

94 94 Soru Bil Bilgisayar A.Ş. Akbank tan lira %25 faizli kredi almış fakat bu kredinin %18 nin depo olarak hesapta kalması banka tarafından şart koşulmuştur. Bu durumda bu kredinin reel faiz oranı nedir?

95 95 Soru

96 96 Soru Aydınlı Gözlük Şirket i Garanti Bankası ndan bir yıl vadeli %26 faizli liralık kredi almış ve banka faizi peşin kesmiştir. Bu kredinin reel faiz oranı nedir?

97 97 Soru

98 98 Soru Siz Koç Bank tan yıllık %45 faizle, aylık faiz hesaplanmak üzere dört ayda bir lira çekmektesiniz. Bu durumda dört aylık faiz oranı nedir ve yıllık reel faiz ne olmaktadır?

99 99 Soru

Zaman tercihinden dolayı paranın zaman değeri her zaman söz konusudur. Parayı şimdi yada gelecekte almanın tercihi hangisi daha avantajlı ise ona

Zaman tercihinden dolayı paranın zaman değeri her zaman söz konusudur. Parayı şimdi yada gelecekte almanın tercihi hangisi daha avantajlı ise ona Zaman tercihinden dolayı paranın zaman değeri her zaman söz konusudur. Parayı şimdi yada gelecekte almanın tercihi hangisi daha avantajlı ise ona göre yapılır. Bugün paranızı harcamayıp gelecekte harcamak

Detaylı

Tüm hakları SEGEM tarafına aittir. İzinsiz kopyalanamaz veya çoğaltılamaz.

Tüm hakları SEGEM tarafına aittir. İzinsiz kopyalanamaz veya çoğaltılamaz. FİNANSAL MATEMATİK SINAV SORULARI WEB SORU 1 Bir banka kredi kartı gecikmelerinde yıllık %14,5 faiz oranı ile aylık faizlendirme tahakkuk etmektedir. Bu tahakkukta bankanın yıllık etkin faiz oranı (%)

Detaylı

Finans Matematiği. Paranın zaman değeri Faiz kavramı Gelecek ve Şimdiki Değer Anüiteler İskonto

Finans Matematiği. Paranın zaman değeri Faiz kavramı Gelecek ve Şimdiki Değer Anüiteler İskonto Finans Matematiği Paranın zaman değeri Faiz kavramı Gelecek ve Şimdiki Değer Anüiteler İskonto Paranın Zaman Değeri Finansın temel prensibi Elimizde bugün bulunan 1000 YTL bundan bir yıl sonra elimize

Detaylı

Güncellenmiş Faiz Dersi

Güncellenmiş Faiz Dersi Güncellenmiş Faiz Dersi Faiz Nedir Nasıl Hesaplanır? Faiz Nedir? Piyasa açısından bakarsak faizi, tasarruf sahibinin, tasarrufunu, ihtiyacı olana belirli süre için kullandırmasının karşılığı olarak aldığı

Detaylı

TOS 408 Ekonomi. Bölüm 4 Faiz Formülleri ve Nakit Akımlarının Ekonomik Yönden Eşitlenmesi

TOS 408 Ekonomi. Bölüm 4 Faiz Formülleri ve Nakit Akımlarının Ekonomik Yönden Eşitlenmesi TOS 408 Ekonomi Bölüm 4 Faiz Formülleri ve Nakit Akımlarının Ekonomik Yönden Eşitlenmesi 2 Nakit Akımlarının Çeşitleri Bu bölümde nakit akımlarının karmaşık şekillerinin mukayesesi için faiz formülleri

Detaylı

FİNANSMAN MATEMATİĞİ

FİNANSMAN MATEMATİĞİ FİNANSMAN MATEMATİĞİ Serbest piyasa ekonomisinde, sermayeyi borç alan borç aldığı sermayenin kirasını (faizini) öder. Yatırımcı açısından faiz yatırdığı paranın geliridir. Başlangıçta yatırılan para ise

Detaylı

1. BASİT FAİZ. Finansal Matematik

1. BASİT FAİZ. Finansal Matematik 1. BASİT FAİZ 1. Faiz Hesapları 1.1 Basit Faiz 1.1.1 İki tarih arasındaki zaman 1.1.2 Paranın Zaman Değeri 1.2 Denk ödemeler için odak noktası 1.2.1 Taksitli Ödemeler 1.3 Basit İskonto 1.3.1 İskonto oranına

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Hesaplamaları Paranın zaman değerini belirleyen

Detaylı

1) Bir kişi her ay 8000 lira taksit almak üzere 35 ay aylık % 7 bileşik faizle bir buzdolabı almıştır.

1) Bir kişi her ay 8000 lira taksit almak üzere 35 ay aylık % 7 bileşik faizle bir buzdolabı almıştır. Örnekler 1) Bir kişi her ay 8000 lira taksit almak üzere 35 ay aylık % 7 bileşik faizle bir buzdolabı almıştır. a) Buzdolabı 35 ay sonra alınacak olsa kaç liraya alınabilir? b) Buzdolabının bugünkü peşin

Detaylı

Çözüm 1. F = P (F/P, %12, 5) = P (1 + i) 5 = (1 + 0,12) 5 F = ,5 TL İşletme vade bitiminde (5 yıl sonunda) ,5 TL borç ödeyecektir.

Çözüm 1. F = P (F/P, %12, 5) = P (1 + i) 5 = (1 + 0,12) 5 F = ,5 TL İşletme vade bitiminde (5 yıl sonunda) ,5 TL borç ödeyecektir. Problem 1. METMAL işletmesi BANK bankasından %12 faizli, 5 yıl vadeli 300000 TL makina kredisi kullanmıştır. İşletmenin vade sonunda ödeyeceği borç miktarını hesaplayınız. Grafikte gösteriniz. Çözüm 1.

Detaylı

HAFTA 4. P: Bugünkü Değer (Present Value), herhangi bir meblağın belirli bir faiz oranı ile bugüne indirgenmiş değeridir.

HAFTA 4. P: Bugünkü Değer (Present Value), herhangi bir meblağın belirli bir faiz oranı ile bugüne indirgenmiş değeridir. HAFTA 4 NAKİT AKIŞI Mühendislik ekonomisi hesaplarında işletmenin ekonomik ömrü süresi içinde nakit kazanımları (gelir) ve nakit harcamaları (gider) belirlenerek değerlendirme yapılır. Gelir ve gider farkı

Detaylı

BÖLÜM 1 BASİT İÇ FAİZ

BÖLÜM 1 BASİT İÇ FAİZ BÖLÜM 1 BASİT İÇ FAİZ 1-) Ne kadar para 100 günde aylık %3 faiz oranından 200 TL faiz getirir? 2-) Yıllık %40 faiz üzerinden 9 ayda 500 TL faiz getiren anapara kaç TL dir? 3-) Bir anapara aylık yüzde kaç

Detaylı

FİNANSAL HESAPLAMALAR

FİNANSAL HESAPLAMALAR FİNANSAL HESAPLAMALAR Finansal değerlendirmelerin tutarlı ve karşılaştırmalı olabilmesinin yanı sıra kullanılan kaynakların maliyet, yapılan yatırımların alternatif getiri analizlerini yapabilmek amacıyla;

Detaylı

Faiz, parası kullanılan kişi veya kurum için bir kazanç iken, parayı kullanan kişi veya kurum için bir masraftır.

Faiz, parası kullanılan kişi veya kurum için bir kazanç iken, parayı kullanan kişi veya kurum için bir masraftır. 1 FAİZ HESAPLARI: Başkalarına ilişkin bir paranın, belirli bir süre için, bir işte kullanılması karşılığında para sahibine verilen ücrete faiz tutarı veya kısaca faiz denir. Dolayısıyla faiz, kullanılan

Detaylı

INSA394 İnşaat Mühendisliğinde Yapım ve Ekonomi. Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Müh. Bölümü

INSA394 İnşaat Mühendisliğinde Yapım ve Ekonomi. Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Müh. Bölümü INSA394 İnşaat Mühendisliğinde Yapım ve Ekonomi Doç. Dr. Gürkan Emre Gürcanlı İTÜ İnşaat Fakültesi İnşaat Müh. Bölümü Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri Nominal

Detaylı

Tahvil Değerlemesi. Risk Yönetimi

Tahvil Değerlemesi. Risk Yönetimi Tahvil Değerlemesi Risk Yönetimi Not 2 SBMYO 2017 Bahar Dönemi I Tahvile yatırım yapanlar, yatırım kararı verirken, fonlarını belirli bir süre ödünç vermeyi, ödünç verdiği süre boyunca dönemsel faiz geliri

Detaylı

Mühendislik Ekonomisi

Mühendislik Ekonomisi Mühendislik Ekonomisi PARANıN ZAMAN DEĞERİ 2 3.PARANIN ZAMAN DEĞERİ Üretim araçlarının satın alınması, imâl edilmesi, kiralanması gibi ekonomik seçeneklerin bulunduğu durumlarda, seçenekler arasından ekonomik

Detaylı

http://www.cengizonder.com Temel Finans Matematiği Örnek Soru Çözümleri Sayfa. 1 Eylül 2009

http://www.cengizonder.com Temel Finans Matematiği Örnek Soru Çözümleri Sayfa. 1 Eylül 2009 http://www.cengizonder.com Temel Finans Matematiği Örnek Soru Çözümleri Sayfa. 1 SORU - 1 31.12.2009 itibariyle, AIC Şirketi'nin çıkarılmış sermayesi 750.000.000 TL olup şirket sermayesini temsil eden

Detaylı

3.2. Borcun taksitle ödenmesi (istikraz)

3.2. Borcun taksitle ödenmesi (istikraz) 3.2. Borcun taksitle ödenmesi (istikraz) İstikraz devletin veya yetkili ticaret şirketlerinin faiz karşılığı uzun vadeli borç para vermesidir. Tahvilli borçlar gerektiğinde satılabilir veya bankaya rehin

Detaylı

Değerlemenin Temelleri. Ders 2 Finansal Yönetim, 15.414

Değerlemenin Temelleri. Ders 2 Finansal Yönetim, 15.414 Değerlemenin Temelleri Ders 2 Finansal Yönetim, 15.414 Bugün Değerlemenin Temelleri Bugünkü değer Paranın Fırsat maliyeti Okuma Brealey ve Myers, 2. ve 3. Bölümler Değerleme Uygulamalar Gerçek varlıklar

Detaylı

FİNANSAL MATEMATİK. Oğuzhan ın 10 yıllık dönem müddetince yaptığı toplam ödeme aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmektedir?

FİNANSAL MATEMATİK. Oğuzhan ın 10 yıllık dönem müddetince yaptığı toplam ödeme aşağıdaki seçeneklerden hangisinde verilmektedir? FİNANSAL MATEMATİK SORU 1 Oğuzhan 10 yıl süreli 10.000 TL lik yıllık %9 efektif faiz ile bir borç almaktadır. Her yılın sonunda, borca ilişkin faizi ve %8 efektif faiz lik borç ödeme fonuna ilişkin ana

Detaylı

2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Finansal Yönetim 4 Temmuz 2017 Salı (Sınav Süresi 2 Saat)

2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Finansal Yönetim 4 Temmuz 2017 Salı (Sınav Süresi 2 Saat) 2017/2. Dönem Yeminli Mali Müşavirlik Sınavı Finansal Yönetim Temmuz 2017 Salı 18.00 (Sınav Süresi 2 Saat) SORULAR Soru 1 : (20 Puan) Bir işletmenin; faiz ve vergi öncesi kârlarındaki % oranındaki bir

Detaylı

değildir?

değildir? 1) Faiz oranı yıllık %35 olan 1 yıl vadeli finansman bonosunun, yıl sonunda, yıllık %20 enflasyon seviyesinin gerçekleştiği dikkate alındığında, reel faiz oranı yüzde kaçtır? A) 9,5 B) 11 C) 12 D) 12,5

Detaylı

102 BANKALAR HESABI TL MEVDUAT 642. FAİZ GELİRİ

102 BANKALAR HESABI TL MEVDUAT 642. FAİZ GELİRİ 102 BANKALAR HESABI TL MEVDUAT 642. FAİZ GELİRİ DÖNEM İÇİ X işletmesi 01.02.2014 tarihinde A Bankasında 100 000 TL lik 6 ay vadeli %12 faiz oranlı vadeli mevduat hesabı açtırmıştır. İKİ DÖNEM ARASI tarihinde

Detaylı

KASA HESABI. Alacak + - B A

KASA HESABI. Alacak + - B A KASA VE BANKA İŞLEMLERİ Kasa İşlemleri Mali karakterli işlemler, işletmenin kasasındaki para varlıklarında artış veya azalışa neden olur. Bu artış veya azalışlar aktif karakterli bir hesap olan 100 Kasa

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GİDER MÜHENDİSLİĞİ VE DEĞER MÜHENDİSLİĞİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GİDER MÜHENDİSLİĞİ VE DEĞER MÜHENDİSLİĞİ İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM GİDER MÜHENDİSLİĞİ VE DEĞER MÜHENDİSLİĞİ I. Gider Mühendisliği... 5 Gider Mühendisliğinin Metodolojisi 7, Gider Mühendisliğinde Verimliliğin Ölçülmesi 8, Gider Mühendisliğinin

Detaylı

Alternatif Karşılaştırma Metotları

Alternatif Karşılaştırma Metotları Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Alternatif Karşılaştırma Metotları-1 Alternatif Karşılaştırma Metotları Minimum çekici getiri oranı (Minimum attractive rate of return- MARR) Eşdeğer Kıymet

Detaylı

Paranın Zaman Değeri Problemleri. Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Paranın Zaman Değeri Problemleri

Paranın Zaman Değeri Problemleri. Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Paranın Zaman Değeri Problemleri Bahar, 2016-2017 1 8. Getiri hesaplama Önünüze bugün yatıracağınız 4.000 TL karşılığında size 8 yıl sonunda 10.000 TL getirecek bir yatırım imkanı geliyor. Bu yatırımın yıllık getirisi ne kadardır? Cevap:%12,14

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Eşref Savaş BAŞCI

Yrd. Doç. Dr. Eşref Savaş BAŞCI SERMAYE MALİYETİ Yrd. Doç. Dr. Eşref Savaş BAŞCI İçerik Öz Sermaye Maliyeti İmtiyazlı Hisse Senedi Maliyetinin Yaygın (Adi) Hisse Senedinin Maliyetinin Finansal Varlıkları Fiyatlama Modeline Göre Özsermaye

Detaylı

FİNANS MATEMATİĞİ / PARANIN ZAMAN DEĞERİ. Prof.Dr.Yıldırım Beyazıt ÖNAL

FİNANS MATEMATİĞİ / PARANIN ZAMAN DEĞERİ. Prof.Dr.Yıldırım Beyazıt ÖNAL FİNANS MATEMATİĞİ / PARANIN ZAMAN DEĞERİ Prof.Dr.Yıldırım Beyazıt ÖNAL PARANIN ZAMAN DEĞERİ Araya zamanın girmesi bugünkü parayı, diğerine göre değerli kılmaktadır. Çünkü parayı sunan açısından o günkü

Detaylı

Tahvil Yatırımında Risk Anapara ve Faizin Ödenmeme Riski

Tahvil Yatırımında Risk Anapara ve Faizin Ödenmeme Riski Tahvil Değerleme Tahvil Yatırımında Risk Anapara ve Faizin Ödenmeme Riski Tahvili çıkaran kuruluş, vadesinde anapara ve faizi ödeyeceğini taahhüt etmesine rağmen finansal durumunda ortaya çıkabilecek bir

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PİYASA FAİZ ORANLARI 2 Faiz Faiz, başkasının parasını

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi FİNANSMANI İŞLETME Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Efektif Faiz Oranı (Effective Annual Return=EAR),

Detaylı

3. ANUITE (TAKSİTLİ ÖDEME)

3. ANUITE (TAKSİTLİ ÖDEME) 3. ANUITE (TAKSİTLİ ÖDEME) 3.1. Sermaye oluşturma 3.1.1. Sabit devreli ve eşit taksitli ödemeler ile sermaye oluşturma 3.1.1.1. Devre başı ödemeli 3.1.1.2. Devre sonu ödemeli 3.1.2. Sermaye oluşturma yaklaşımı

Detaylı

Ek - 1. I. Ödemeler ve Ücretler ile Kredi Tutarı Arasındaki Denkliği Gösteren Denklem

Ek - 1. I. Ödemeler ve Ücretler ile Kredi Tutarı Arasındaki Denkliği Gösteren Denklem Ek - 1 I. Ödemeler ve Ücretler ile Kredi Tutarı Arasındaki Denkliği Gösteren Denklem Aşağıda yer alan denklem, bir tarafta kredi verence yapılan ödemelerin ve diğer tarafta tüketici tarafından kredi verene

Detaylı

Bölüm 4. Tahviller. Tahvil Fiyatlaması BD = + + + ... Tahvil Değerleme. İşletme Finansının Temelleri

Bölüm 4. Tahviller. Tahvil Fiyatlaması BD = + + + ... Tahvil Değerleme. İşletme Finansının Temelleri İşletme Finansının Temelleri Bölüm 4 Tahvil Değerleme İşlenecek Konular Tahvil Piyasası Faiz Oranları ve Tahvil Fiyatları Cari Getiri ve Vadeye Kadar Getiri Tahvil Getiri Oranları Getiri Eğrisi Şirket

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Faaliyet Etkinliği (Verimlilik) Oranları Faaliyet etkinliği, temel olarak net satışlara

Detaylı

2014 ARALIK ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ

2014 ARALIK ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ 2014 ARALIK ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ 13 Şubat Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcu na ilişkin 2014 yılı Aralık verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası

Detaylı

2. BİLEŞİK FAİZ. Finansal Matematik

2. BİLEŞİK FAİZ. Finansal Matematik 2. BİLEŞİK FAİZ 2.1 Bileşik faiz hesapları 2.1.1. Devre sonu ödemeli ve devre başı ödemeli bileşik Faiz 2.1.2. Orantılı bileşik faiz 2.1.3. Anlık bileşik faiz 2.1.4. Denk faiz (eşdeğer oranlar) 2.1.5.

Detaylı

Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT

Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT Dr. Mustafa Cumhur AKBULUT Finansal Fonksiyonlar FİNANSAL FONKSİYONLAR Excel programında bulunan finansal fonksiyonlar, finans alanında kullanılan çok sayıdaki formülün hesaplanmasında kullanılır. Bu ünitede

Detaylı

Genel Muhasebe - II. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı

Genel Muhasebe - II. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı Genel Muhasebe - II Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe ve Finansman Anabilim Dalı KAYNAK HESAPLARI KAYNAK HESAPLARI - Yabancı Kaynaklar - Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar

Detaylı

Temel Finans Matematiği ve Değerleme Yöntemleri Dönem Deneme Sınavı

Temel Finans Matematiği ve Değerleme Yöntemleri Dönem Deneme Sınavı 1. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A) Para-ağırlıklı getiri yöntemi oldukça kolay hesaplanabilen ve maliyetsiz bir yöntemdir. B) Portföy getirisini hesaplarken en doğru yöntem para-ağırlıklı getiri

Detaylı

Bölüm 4. Tahviller. Tahvil Fiyatlaması BD = + + + ... 3/21/2013. Tahvil Değerleme. İşletme Finansının Temelleri

Bölüm 4. Tahviller. Tahvil Fiyatlaması BD = + + + ... 3/21/2013. Tahvil Değerleme. İşletme Finansının Temelleri İşletme Finansının Temelleri Bölüm 4 Tahvil Değerleme İşlenecek Konular Tahvil Piyasası Faiz Oranları ve Tahvil Fiyatları Cari Getiri ve Vadeye Kadar Getiri Tahvil Getiri Oranları Getiri Eğrisi Şirket

Detaylı

Finansal Matematik-WEB SORULARI Ekim-2016

Finansal Matematik-WEB SORULARI Ekim-2016 Finansal Matematik-WEB SORULARI Ekim-2016 SORU-1: Dört aylığa dönüştürülebilen yıllık nominal faiz oranı %12 olduğu bilindiğine göre 5 inci yılsonunda belli bir mevduatın değerinin 100.000 TL olabilmesi

Detaylı

2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 Mart 2015-Pazar 17:00

2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 Mart 2015-Pazar 17:00 2015/1.DÖNEM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI FİNANSAL YÖNETİM 29 2015-Pazar 17:00 SORULAR SORU 1: Bark Ltd. Şirketi bir ticari şirket olup tanesini 60 liradan aldığı A malını 100 liradan satmaktadır.

Detaylı

Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri

Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri Faiz: Paranın maliyeti Ekonomik Eşdeğerlik Faiz Formülleri Özel Eşdeğerlik Hesaplamaları

Detaylı

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TEMEL MATEMATİK BİLGİLERİ

İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TEMEL MATEMATİK BİLGİLERİ V İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM TEMEL MATEMATİK BİLGİLERİ 1.1.YÜZDE HESAPLAMALARI... 1 1.1.1.Basit Yüzde Hesaplamaları... 3 1.1.1.1.Basit Yüzde Oranının Hesaplanması... 3 1.1.1.2.Basit Yüzde Tutarının Hesaplanması...

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2007 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2007 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU MALİ TABLOLAR A. BİLANÇO DİPNOTLARI Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu ("Fon") mali tablo dipnotları aşağıda

Detaylı

YILLIK MALİYET ORANININ HESAPLAMASI. I. Ödemeler ve Ücretler ile Kredi Tutarı Arasındaki Denkliği Gösteren Denklem

YILLIK MALİYET ORANININ HESAPLAMASI. I. Ödemeler ve Ücretler ile Kredi Tutarı Arasındaki Denkliği Gösteren Denklem Ek- 1 YILLIK MALİYET ORANININ HESAPLAMASI I. Ödemeler ve Ücretler ile Kredi Tutarı Arasındaki Denkliği Gösteren Denklem Aşağıda yer alan denklem, bir tarafta konut finansmanı kuruluşunca yapılan ödemelerin

Detaylı

ONDÖRDÜNCÜ BÖLÜM TAHVİL, HAZİNE BONOSU VE PAY DEĞERLEMESİ 21

ONDÖRDÜNCÜ BÖLÜM TAHVİL, HAZİNE BONOSU VE PAY DEĞERLEMESİ 21 ONDÖRDÜNCÜ BÖLÜM TAHVİL, HAZİNE BONOSU VE PAY DEĞERLEMESİ 21 Yrd.Doç.Dr.Ayben Koy Yrd. Doç. Dr. Ayben KOY, 1980 yılında doğdu. İlk ve ortaöğretimi Çanakkale de bitirdi. 2004 yılında İstanbul Üniversitesi

Detaylı

Bölüm 3. Gelecekteki Değer

Bölüm 3. Gelecekteki Değer Bölüm 3 Paranın Zaman Değeri İşlenecek Konular Gelecekteki Değer ve Bileşik Faiz Bugünkü Değer Çoklu Nakit Akımları Sonsuz ödemeler ve Anüiteler Fiili Yıllık Faiz Oranları Gelecekteki Değer Gelecekteki

Detaylı

A) %15 B) %25 C) %75 D) %100 E) %150

A) %15 B) %25 C) %75 D) %100 E) %150 1. Bugün bankaya yatırılan 125.000 TL nin yıllık %30 faiz oranı üzerinden 5 yıl sonraki değeri aşağıdakilerden A) 121.455 B) 400.639 C) 512.250 D) 464.116 E) 224.350 2. Her yıl, yılbaşında yatırılan 2.300

Detaylı

PARANIN ZAMAN DEĞERİ. Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Paranın Zaman Değeri

PARANIN ZAMAN DEĞERİ. Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Paranın Zaman Değeri PARANIN ZAMAN DEĞERİ 1 Giriş İşlenecek ana başlıkları sıralarsak: Belirli bir faiz oranında bankaya yatırılan bir meblağın gelecekte alacağı değerin hesaplanması Gelecekteki nakit akışlarının bugünkü değerinin

Detaylı

ÖRNEK 1. X işletmesi 01.02.2014 tarihinde A Bankasında 100 000 TL lik 6 ay vadeli %12 faiz oranlı vadeli mevduat hesabı açtırmıştır.

ÖRNEK 1. X işletmesi 01.02.2014 tarihinde A Bankasında 100 000 TL lik 6 ay vadeli %12 faiz oranlı vadeli mevduat hesabı açtırmıştır. ÖRNEK 1 X işletmesi 01.02.2014 tarihinde A Bankasında 100 000 TL lik 6 ay vadeli %12 faiz oranlı vadeli mevduat hesabı açtırmıştır. VB VS 102 Bankalar Hs. 100 000 - Vadeli Mevduat 102 Bankalar Hs. 100

Detaylı

Kamu Finansmanı ve Borç Göstergeleri

Kamu Finansmanı ve Borç Göstergeleri Kamu Finansmanı ve Borç Göstergeleri HAZIRLAYAN.1.14 RAPOR Doç.Dr.Binhan Elif YILMAZ Arş.Gör.Sinan ATAER 1. KAMU FİNANSMANI 13 yılının on aylık döneminde merkezi yönetim bütçe dengesi 7.664 milyon TL lik

Detaylı

BİRİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI FİNANSAL MATEMATİK SINAV SORULARI

BİRİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI FİNANSAL MATEMATİK SINAV SORULARI BİRİNCİ SEVİYE AKTÜERLİK SINAVLARI FİNANSAL MATEMATİK SINAV SORULARI SORU 1: Ata nın 10 000 TL lik varlığı yıllık % 5 efektif faiz oranı ile değerlendirilmektedir. Bu fon ile 7. yılın sonunda başlayan

Detaylı

Finansal Yatırım ve Portföy Analizi

Finansal Yatırım ve Portföy Analizi Finansal Yatırım ve Portföy Analizi Ayşegül İşcano glu Çekiç DERS 3-YATIRIM ARAÇLARI Hisse Senetleri Giriş Hisse Senetleri Sermaye piyasasının temel finansal araçlarından biri olan hisse senetleri, anonim

Detaylı

NSBMYO/İşletme Yönetimi

NSBMYO/İşletme Yönetimi 11 Menkul Kıymetlerin uygulaması 1. İşletme 1 kasım tarihinde 30.000,- TL nakit para 25.000,- TL ticari mal ile işe başlamıştır. 2. İşletme 2 kasım tarihinde ziraat bankasına 5.000,- TL yatırmak suretiyle

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2004 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2004 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU MALİ TABLOLAR BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 1 OCAK 2004 31 ARALIK 2004 DÖNEMİNE AİT BAĞIMSIZ DENETİM RAPORU 1. Anadolu Hayat Emeklilik

Detaylı

SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU

SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU Tarih: Müşteri Adı Soyadı Müşteri Numarası : : SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMANI SÖZLEŞME ÖNCESİ BİLGİ FORMU ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Detaylı

5.Hafta Mali Borçlar ve Ticari Borçlar. Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ

5.Hafta Mali Borçlar ve Ticari Borçlar. Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ 5.Hafta Mali Borçlar ve Ticari Borçlar Dr. Şuayyip Doğuş DEMİRCİ Soru 1: Aşağıdaki hesaplardan hangisi kısa vadeli yabancı kaynaklar arasında yer almaz? a. Banka kredileri b. Çıkarılmış tahviller c. Uzun

Detaylı

TAHVİL DEĞERLEMESİ. Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Tahvil Değerlemesi

TAHVİL DEĞERLEMESİ. Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Tahvil Değerlemesi TAHVİL DEĞERLEMESİ 1 Giriş İşlenecek ana başlıkları sıralarsak: Tahvillerin özellikleri Tahvilin piyasa fiyatının hesaplanması Tahvillerde fiyat ve piyasa faizi ilişkisi Vadeye kadarki getirinin hesaplanması

Detaylı

Ders 1: Faiz Hesapları

Ders 1: Faiz Hesapları Ödeme Ödeme Ders 1: Faiz Hesapları Ankara Üniversitesi Giriş Ödeme Ödeme Günlük yaşamımızda bizi faiz kavramıyla karşılaştıran birçok durum vardır. Örneğin, bankaya yatırılan para faiz getirecektir, bankada

Detaylı

Finansal Yönetim Yabancı Kaynak Maliyeti. Arş. Gör. Yasin Erdem ÇEVİK Gazi Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü. Finanslama Politikası

Finansal Yönetim Yabancı Kaynak Maliyeti. Arş. Gör. Yasin Erdem ÇEVİK Gazi Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü. Finanslama Politikası Finansal Yönetim Yabancı Kaynak Maliyeti Arş. Gör. Yasin Erdem ÇEVİK Gazi Üniversitesi İİBF İşletme Bölümü Yatırım Politikası Temel Politikalar-Bilanço Dönen İşletme Varlık Sermayesi Duran Varlık Sabit

Detaylı

FİNANSAL MATEMATİK SINAV SORULARI WEB EKİM 2017

FİNANSAL MATEMATİK SINAV SORULARI WEB EKİM 2017 FİNANSAL MATEMATİK SINAV SORULARI WEB EKİM 2017 SORU 1: Şu anda 25 yaşında olan bir sigortalı, 65 yaşına dek her üç yılın sonunda 4.000 TL büyüklüğünde ödemeler yapacağı özel bir yatırım fonu almayı planlamaktadır.

Detaylı

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi

Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi PLANLAMA FİNANSAL Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi SERMAYE MALİYETİ 2 Sermaye Maliyeti Bilançonun pasif

Detaylı

SİGORTAYA TABİ MEVDUAT VE KATILIM FONLARI İLE TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNCA TAHSİL OLUNACAK PRİMLERE DAİR YÖNETMELİK

SİGORTAYA TABİ MEVDUAT VE KATILIM FONLARI İLE TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNCA TAHSİL OLUNACAK PRİMLERE DAİR YÖNETMELİK SİGORTAYA TABİ MEVDUAT VE KATILIM FONLARI İLE TASARRUF MEVDUATI SİGORTA FONUNCA TAHSİL OLUNACAK PRİMLERE DAİR YÖNETMELİK 07/11/ 2006 Tarih ve 26339 Sayılı Resmî Gazete de yayımlanmıştır. TASARRUF MEVDUATI

Detaylı

Etkin Faiz Oranı. Bileşik Faiz ve Etkin Faiz Oranı

Etkin Faiz Oranı. Bileşik Faiz ve Etkin Faiz Oranı Etkin Faiz Oranı Bileşik Faiz ve Etkin Faiz Oranı Bileşik faiz hesabının kazanca etkisinin doğrusal olmadığını söylemiştik. Bileşik faiz hesabında kullanılan dönem sayısı ve buna bağlı dönem faiz oranı

Detaylı

SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMANI KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ ÜRÜN VE BİLGİ FORMU Form No :

SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMANI KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ ÜRÜN VE BİLGİ FORMU Form No : SABİT FAİZLİ KONUT FİNANSMANI KREDİSİ SÖZLEŞME ÖNCESİ ÜRÜN VE BİLGİ FORMU Form No : 1. KREDİ VERENİN BİLGİLERİ Unvan ve Adres : Burgan Bank A.Ş. ( Banka ) Esentepe Mah. Eski Büyükdere Cad. Tekfen Tower

Detaylı

FACTORING. M. Vefa TOROSLU

FACTORING. M. Vefa TOROSLU FACTORING M. Vefa TOROSLU Factoring in Tanımı Factoring, vadeli satış yapan firmaların her türlü mal ve hizmet satışından doğan alacak haklarını factor adı verilen finansal kuruluşlara satmak suretiyle

Detaylı

2015 EKİM ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ

2015 EKİM ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ EKİM ÖZEL SEKTÖRÜN YURT DIŞINDAN SAĞLADIĞI KREDİ BORCU GELİŞMELERİ 17 Aralık Özel Sektörün Yurt Dışından Sağladığı Kredi Borcuna ilişkin Ekim verileri, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından

Detaylı

SERMAYE MALİYETİ. Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Sermaye Maliyeti

SERMAYE MALİYETİ. Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Sermaye Maliyeti SERMAYE MALİYETİ 1 Giriş İşlenecek ana başlıkları sıralarsak: Firmanın ihraç ettiği menkul kıymetler için istenen getiri oranlarının hesaplanması Sermaye maliyetinin hesaplanması Yeni bir proje için hangi

Detaylı

Krediniz ile ilgili detaylar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur. Kredinizin hayırlı olmasını dileriz. Kredinizi iyi günlerde kullanmanızı dileriz.

Krediniz ile ilgili detaylar aşağıda bilgilerinize sunulmuştur. Kredinizin hayırlı olmasını dileriz. Kredinizi iyi günlerde kullanmanızı dileriz. : Müşteri Adı Soyadı Müşteri Numarası Kredi Numarası :.. :.. :.. (Kredi sabit faizli ise) EK1 - SABİT FAİZLİ KONUT KREDİSİ ÖDEME PLANI (Kredi düşen faizli ise) EK1 - DÜŞEN FAİZLİ KONUT KREDİSİ ÖDEME PLANI

Detaylı

İçerik PARANIN ZAMAN DEĞERİ. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ. Nominal ve Reel Faiz. Faiz Kavramı. Basit Faiz. Eşit Ödemeler. Bileşik Faiz

İçerik PARANIN ZAMAN DEĞERİ. Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ. Nominal ve Reel Faiz. Faiz Kavramı. Basit Faiz. Eşit Ödemeler. Bileşik Faiz PARANIN ZAMAN DEĞERİ Prof. Dr. Ramazan AKTAŞ 1 İçerik Faiz Kavramı Basit Faiz Bileşik Faiz Bugünkü Değer Nominal ve Reel Faiz Eşit Ödemeler Eşit Ödemelerde Bugünkü Değer ve Gelecek Değer 2 aittir. 1 İçerik

Detaylı

FİNANSAL YÖNETİM ÇALIŞMA SERMAYESİ

FİNANSAL YÖNETİM ÇALIŞMA SERMAYESİ FİNANSAL YÖNETİM İŞLETME (ÇALIŞMA) SERMAYESİ YÖNETİMİ VE Yrd.Doç.Dr. Serkan ÇANKAYA ÇALIŞMA SERMAYESİ Kısa vadeli veya cari varlıklar ve borçlar topluca çalışma sermayesi olarak bilinir. Dönen Varlıklar:

Detaylı

Dövize Endeksli Kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Uygulamasına İlişkin

Dövize Endeksli Kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Uygulamasına İlişkin Dövize Endeksli Kredilerde Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu Uygulamasına İlişkin Tarih 14/01/2009 Sayı KKDF-1/2009-1 Kapsam T.C. MALİYE BAKANLIĞI Gelir İdaresi Başkanlığı Kaynak Kullanımını Destekleme

Detaylı

ERGO SİGORTA A.Ş. Takip eden dipnotlar finansal tabloların ayrılmaz parçasını oluşturur. VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş Geçmiş Önceki Cari Dönem

ERGO SİGORTA A.Ş. Takip eden dipnotlar finansal tabloların ayrılmaz parçasını oluşturur. VARLIKLAR Bağımsız Denetimden Geçmiş Geçmiş Önceki Cari Dönem VARLIKLAR A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 2.12, 4.2 213,507,060 133,722,172 1- Kasa 14 2,413 2,067 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 156,849,494 70,133,616 4- Verilen Çekler ve Ödeme Emirleri 5- Banka

Detaylı

A MUHASEBE KPSS-AB-PS/2007. 1. İşletmede satılan ticari mallar maliyeti tutarı kaç YTL dir? 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ.

A MUHASEBE KPSS-AB-PS/2007. 1. İşletmede satılan ticari mallar maliyeti tutarı kaç YTL dir? 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. 1. - 4. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE Bir işletmenin 2006 yılı genel geçici mizanında yer alan bilgilerden bazıları aşağıdadır: Borç Tutarı (Bin YTL) A MUHASEBE Alacak Tutarı Kasa 6.770 6.762 Ticari Mallar

Detaylı

Sabit Faizli Konut Finansmanı Sözleşme Öncesi Bilgilendirme Formu

Sabit Faizli Konut Finansmanı Sözleşme Öncesi Bilgilendirme Formu Sabit Faizli Konut Finansmanı Sözleşme Öncesi Bilgilendirme Formu İşbu Sözleşme Öncesi Bilgi Formu, 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ve Konut Finansmanı Kuruluşlarınca Verilecek Sözleşme

Detaylı

4) Bir mekânın alt ve üstünü oluşturan yatay taşıyıcı yapı elemanına ne ad verilir? A) Döşeme B) Kolon C) Kiriş D) İnce Yapı E) Temel

4) Bir mekânın alt ve üstünü oluşturan yatay taşıyıcı yapı elemanına ne ad verilir? A) Döşeme B) Kolon C) Kiriş D) İnce Yapı E) Temel Gayrimenkul Değerleme Esasları 19/12/2015 Sınavı 1) Katılım payları sadece nitelikli yatırımcılara satılmak üzere kurulan fon Aşağıdakilerden hangisidir? A)değişken Fon B)fon sepeti C)serbest yatırım fonu

Detaylı

BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARIN LĠKĠDĠTE YETERLĠLĠĞĠNĠN ÖLÇÜLMESĠNE VE DEĞERLENDĠRĠLMESĠNE ĠLĠġKĠN YÖNETMELĠK 1 (Resmi Gazete nin 1 Kasım 2006 tarih ve 26333 sayılı nüshasında

Detaylı

GENEL MUHASEBE KAYNAKLAR

GENEL MUHASEBE KAYNAKLAR GENEL MUHASEBE SKY 102 MUHASEBE-II KAYNAKLAR 9. Hafta Ders İçeriği Kaynak Kavramı ve Kaynakların Sınıflandırılması Kısa Vadeli Yabancı Kaynaklar Mali Borçlar Hesap Grubu (30) Örnekler PAYZİNER 1 KAYNAK

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2008 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. ESNEK EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2008 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR MALİ TABLOLAR A. BİLANÇO DİPNOTLARI Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. Esnek Emeklilik Yatırım Fonu ("Fon") mali tablo dipnotları aşağıda sunulmuştur. a) Birim Pay Değeri 31 Aralık 2008 31 Aralık 2007 Net Varlık

Detaylı

Vahap Tolga KOTAN Murat İNCE Doruk ERGUN Fon Toplam Değeri 877.247,49 Fonun Yatırım Amacı, Stratejisi ve Riskleri

Vahap Tolga KOTAN Murat İNCE Doruk ERGUN Fon Toplam Değeri 877.247,49 Fonun Yatırım Amacı, Stratejisi ve Riskleri A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖY BİLGİLERİ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka Arz Tarihi 07/11/2008 Portföy Yöneticileri 31.03.2010 tarihi itibariyle Vahap Tolga KOTAN Murat İNCE Doruk ERGUN Fon Toplam

Detaylı

Bono İhracı Sunumu MAYIS 2016

Bono İhracı Sunumu MAYIS 2016 Bono İhracı Sunumu MAYIS 2016 Öngörülen İhraç Yapısı İhraç Bilgileri İhraççı : TURKISHBANK A.Ş. İhraç Tutarı : 18,000,000 TL, Talebe göre artırılabilir. Kıymet Türü : Banka Bonosu İhraç Şekli : Nitelikli

Detaylı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. Banka Bonosu İhracı Tanıtım Sunumu. Hazine Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı Finansal Piyasalar Bölüm Başkanlığı

T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. Banka Bonosu İhracı Tanıtım Sunumu. Hazine Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı Finansal Piyasalar Bölüm Başkanlığı T.C. ZİRAAT BANKASI A.Ş. Banka Bonosu İhracı Tanıtım Sunumu Hazine Yönetimi Genel Müdür Yardımcılığı Finansal Piyasalar Bölüm Başkanlığı İhraç Miktarı Vade İhraç Şekli Bono Bilgileri 500.000.000 TL nominal

Detaylı

Taksitlerin Bugünkü Değerlerinin Hesaplanması

Taksitlerin Bugünkü Değerlerinin Hesaplanması İŞLETME FİNANSMANI Prof. Dr. Güven SAYILGAN Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe-Finansman Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Taksitlerin bugünkü değerlerinin toplamı (PVA) şeklinde

Detaylı

Bono İhracı Sunumu ARALIK 2016

Bono İhracı Sunumu ARALIK 2016 Bono İhracı Sunumu ARALIK 2016 İHRAÇ BİLGİLERİ İhraç Bilgileri İhraççı : TURKISHBANK A.Ş. İhraç Tutarı : 15 Milyon TL Kıymet Türü : Banka Bonosu İhraç Şekli : Nitelikli yatırımcıya satış Vade : 150 gün

Detaylı

Doğrusal artımlı (Gradient) seri. Doğrusal artımlı (Gradient) seri. Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri. END 320 Mühendislik Ekonomisi

Doğrusal artımlı (Gradient) seri. Doğrusal artımlı (Gradient) seri. Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri. END 320 Mühendislik Ekonomisi Para Yönetimi ve Paranın Zaman i - II Para Yönetimi ve Paranın Zaman i Faiz: Paranın maliyeti Ekonomik Eşdeğerlik Faiz Formülleri Özel Eşdeğerlik Hesaplamaları TOBB ETÜ P Gradient serisi bugünkü değer

Detaylı

Bono İhracı Sunumu NİSAN 2018

Bono İhracı Sunumu NİSAN 2018 Bono İhracı Sunumu NİSAN 2018 İhraç Bilgileri İHRAÇ BİLGİLERİ İhraççı İhraç Tutarı Kıymet Türü TURKISHBANK A.Ş. 10 Milyon TL Finansman Bonosu İhraç Şekli Nitelikli yatırımcıya satış Vade 171 Gün Talep

Detaylı

Bono İhracı Sunumu EKİM 2016

Bono İhracı Sunumu EKİM 2016 Bono İhracı Sunumu EKİM 2016 İHRAÇ BİLGİLERİ İhraç Bilgileri İhraççı : TURKISHBANK A.Ş. İhraç Tutarı : 20,000,000 TL (Talebe göre artırılabilir.) Kıymet Türü : Banka Bonosu İhraç Şekli : Nitelikli yatırımcıya

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2006 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU MALİ TABLOLAR A. BİLANÇO DİPNOTLARI Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu ("Fon") mali tablo dipnotları aşağıda

Detaylı

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2007 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR

ANADOLU HAYAT EMEKLİLİK A.Ş. GRUPLARA YÖNELİK BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU 31 ARALIK 2007 TARİHİ İTİBARİYLE MALİ TABLOLAR GRUPLARA YÖNELİK BÜYÜME AMAÇLI HİSSE SENEDİ EMEKLİLİK YATIRIM FONU MALİ TABLOLAR A. BİLANÇO DİPNOTLARI Anadolu Hayat Emeklilik A.Ş. Gruplara Yönelik Büyüme Amaçlı Hisse Senedi Emeklilik Yatırım Fonu ("Fon")

Detaylı

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR

OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR OYAK EMEKLİLİK A.Ş. GELİR AMAÇLI KAMU BORÇLANMA ARAÇLARI EMEKLİLİK YATIRIM FONU 3 AYLIK RAPOR Bu rapor Oyak Emeklilik A.Ş. Gelir Amaçlı Kamu Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu nun 01.01.2004 31.03.2004

Detaylı

Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

Amaç ve Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan: BANKALARIN LĐKĐDĐTE YETERLĐLĐĞĐNĐN ÖLÇÜLMESĐNE VE DEĞERLENDĐRĐLMESĐNE ĐLĐŞKĐN YÖNETMELĐK 1 (Resmi Gazete nin 1 Kasım 2006 tarih ve 26333 sayılı nüshasında

Detaylı

4 40 400 401 402 4. UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLAR Kredi kurumlarından, sermaye piyasasından ve işletmenin ilişkide bulunduğu üçüncü kişilerden sağlanan ve bir yıldan fazla vadeli olan işletme borçlarını

Detaylı

Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Kredi Borcu İstatistikleri

Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Kredi Borcu İstatistikleri Özel Sektörün Yurtdışından Sağladığı Kredi Borcu İstatistikleri Tanım Ve Açıklamalar İstatistik Genel Müdürlüğü Ödemeler Dengesi Müdürlüğü İçindekiler I- Tanımlar... 3 II- Türkiye de Özel Sektörün Dış

Detaylı

ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA

ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA ORAN ANALİZİ 8. VE 9. HAFTA Genel Olarak Oran Analizi p Oran analizi tekniğinin amacı, finansal tablo kalemlerinin aralarındaki anlamlı ve yararlı ilişkilerden yola çıkarak bir işletmenin cari finansal

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşletmesi Anabilim Dalı. Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri - 1

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşletmesi Anabilim Dalı. Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri - 1 Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı İşletmesi Anabilim Dalı Para Yönetimi ve Paranın Zaman Değeri - 1 Mühendislik nedir? Çalışmakla, deneyimle ve pratikle elde edilen matematiksel

Detaylı

ERGO SİGORTA A.Ş. 1 OCAK - 30 EYLÜL 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VARLIKLAR

ERGO SİGORTA A.Ş. 1 OCAK - 30 EYLÜL 2014 ARA HESAP DÖNEMİNE AİT FİNANSAL TABLOLAR VARLIKLAR VARLIKLAR 1 Cari Dönem Önceki Dönem A- Nakit ve Nakit Benzeri Varlıklar 2.12 ve 4.2 140,189,744 84,308,388 1- Kasa 1,241 1,451 2- Alınan Çekler 3- Bankalar 14 55,478,005 40,790,095 4- Verilen Çekler ve

Detaylı