Damperli kamyonlar. Tasarım PGRT

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Damperli kamyonlar. Tasarım PGRT"

Transkript

1 hakkında genel bilgiler hakkında genel bilgiler ın kıvrımlı bir esnek üst yapı olduğu düşünülmektedir. ın asıl kullanım amacı gevşek materyallerin taşınmasına yöneliktir. Damperli gövde, eklemeli olup boşaltma işlemi eğme silindirleri ile gerçekleştirilir. Scania, aracı fabrikada üstyapı için hazırlayabilir. Tasarım Arka damperli kamyon: Damperli gövdesi bulunan damperli kamyon, sadece arkadan boşaltılabilir. 3 yönlü damperli kamyon: Damperli gövdesi bulunan damperli kamyon, arkadan ve her iki yandan boşaltılabilir. Eğme silindiri, yapının altında merkezi olarak montelidir. Alt çerçeve, her bir eğim yönü için bir eğim bağlantısı olarak hizmet gören ön ve arka boşaltma akslarını içerir Damperli kamyon örneği Hazır tesisatlar hakkında daha fazla bilgi Fabrika çıkışlı opsiyon paketleri altında bulunur. 06:30-01 Yayım 11 tr-tr 1 (24)

2 Güvenlik Güvenlik Ataşmanları bulunan boşaltma destek şaftı gibi arkadan boşaltma ve yayma esnasında arka akstaki çerçeveler ve süspansiyon, dinamik olarak değişen gerilimleri sürdürmektedir. Bu, olağanüstü durumlarda aracın yuvarlanmasına neden olabilir. Sabitlik testleri ve nasıl gerçekleştirildikleri hakkında daha fazla bilgi Kullanım sabitliği adlı belgede bulunmaktadır. Yuvarlanmayı önlemeye yardımcı olması amacıyla bir eğim sensörü kurun. Bazı ülkelerde, damperli kamyonlar üzerinde sabitlik testleri gerçekleştirmek için bazı koşullar vardır. UYARI! Boşaltma sırasında zeminde çatlama/yıkılma meydana gelirse veya yükün bir tarafı donmuşsa, yuvarlanmaya ve fiziksel yaralanmaya ilişkin büyük bir risk vardır. Yük sık sık donuyorsa, aracın yuvarlanma riskini azaltmak amacıyla aracı platform ısıtıcısı veya vibratörü ile donatabilirsiniz. 06:30-01 Yayım 11 tr-tr 2 (24)

3 Güvenlik Aşağıdaki bileşenler zorlu koşullarda aracın daha güvenle çalışmasına katkıda bulunur: Sert süspansiyon/boş hava körüğü Denge demiri (yapılandırma buna müsade ediyorsa) Damper sabitleyicisi Boji blokesi Aşağıdaki faktörler, aracın hasar görme veya fiziksel yaralanma risklerini en aza indirger: En uygun şekilde tasarlanan damper çerçevesi Kısa aks mesafesi Son arka aksa yakın damper destek şaftları Kısa ve kıvrımlı bir sert platformdur Örneğin, kare uçlu bir kiriş profili kullanan kısa ve kıvrımlı bir sert arka sarkıntı. Daima imalatçının aracın nasıl kullanılacağına ilişkin talimatlarına uyun. 06:30-01 Yayım 11 tr-tr 3 (24)

4 Güvenlik Pnömatik süspansiyon bulunan araçları kullanarak boşaltma hakkında önemli bilgiler ÖNEMLİ! Otomatik hava körüğü boşaltma bağlantısı hakkında daha fazla bilgi Şasiyi alçaltma adlı belgede bulunmaktadır. Boji hava körüğünün boşaltma işleminden önce temizlenmesi gerekir. En gerideki aksa aşırı yüklemeden kaçınmak için aks mutlaka aks tamponunun karşısında olmalıdır. Tüm arka akslar için aks ve aks tamponu arasındaki mesafeyi kontrol edin. Kontrol, zemin düzeyinde ve boşaltma esnasında gerçekleştirilmelidir. Hava körüğünün tamamen boş olduğundan emin olup tüm arka akslardaki aksların aks tamponları ile temas halinde olduğunu kontrol edin. Boşaltma esnasında ağırlık tüm arka akslar arasında eşit oranda dağıtılmalıdır. Ağırlık eşit olarak dağıtılmazsa, en gerideki aksın aşırı yüke karşı korunması gerekir (sonraki sayfaya bakınız) UYARI! Boşaltma esnasında yükün tamamı sadece arka aks ile taşınıyorsa hasar riski oluşur Tüm tekerlek akslarının aks tamponlarının karşısında olduğu yerde boşaltma yapmak iyi bir ağırlık dağılımı sağlar. 06:30-01 Yayım 11 tr-tr 4 (24)

5 Güvenlik Boşaltma esnasında eşit olmayan ağırlık dağılımı durumuna yönelik ayırıcı parça Boşaltma esnasında aks ve aks tamponu arasındaki mesafe, en gerideki arka aks ve diğer arka akslar için değişebilir. Farkı büyük olursa, ayırıcı bir parça her bir çerçeve parçası ve aks tamponu arasına yerleştirilmelidir (çizime bakınız). Ayırıcı parçaları, ağır yüklerde en gerideki arka aksın yükü rahatlatır. Gömme başlı vida veya somun kullanarak ayırıcı parçayı aks tamponuna takın. Vida boyutları, orijinal ataşman ile aynı olmalıdır. Ayırıcı parçayı, arka kirişin mevcut ataşman deliklerindeki çerçevelere takın. UYARI! Çerçeve parçasında bulunan ayırıcı parçalarda ve aks tamponlarında ataşman delikleri açmayınız. Ayırıcı parçalar :30-01 Yayım 11 tr-tr 5 (24)

6 Güvenlik Boşaltma esnasında sürüş modu seçicisi nötrdedir. ÖNEMLİ! Tam otomatik Opticruise barındıran araçlarda, sürüş modu seçicisi nötr konumda değilse boşaltma esnasında motor hızının artmasını önleyen özel bir motor hızı kontrolü bağlantısı yapılabilir. Boşaltma esnasında motor hızını artırmaya yönelik daha fazla bilgi Boşaltma esnasında Motor Hızı Kontrolü belgesinde bulunur. 06:30-01 Yayım 11 tr-tr 6 (24)

7 Güvenlik Scania nın aks tamponu Aks tamponu yüksekliği Y, şasinin alt kenarından aks tamponunun aks kenarına kadar olan ölçümü gösterir. Parça numarası Y (mm) ,8 H Aks tamponu yüksekliği :30-01 Yayım 11 tr-tr 7 (24)

8 Önerilenler Önerilenler Scania nın önerilenleri aşağıdaki faktörlere ilişkin en kapsamlı çözümü sağlar: Çerçeve titreşimlerine duyarlılık Yük paylaşımı Sürücü komforu Damper gövdesi, alt çerçeveye nasıl dayanır veya tüm şasi çerçevesi boyunca başka bir şekilde nasıl desteklenir. 06:30-01 Yayım 11 tr-tr 8 (24)

9 Önerilenler Alt çerçeve ataşmanı Alt çerçeveyi, çerçevenin ön parçasından esnek braketlerle ve arka sarkıntı ile arka akstan ise sabit braketlerle sabitleyin. Sürüş koşullarına göre kararlaştırılan esnek braketlerin sayısı, 3 veya daha fazla olmalıdır. Sabit braketler arka tahrik aksı ve boji üzerinde olmalıdır. Alt çerçevenin ön bölümü, çerçeve kıvrımlı hareketlere tabi tutulduğunda yatay olarak hareket etmelidir. Alt çerçevelerin tasarımı hakkında daha fazla bilgi Alt çerçeve tasarımı adlı belgede bulunmaktadır. Özel bir araca ilişkin ataşman seçimi hakkında daha fazla bilgi Alt çerçeve ve ataşman seçimi adlı belgede bulunmaktadır. Gövde uyum braketlerine ilişkin daha fazla bilgi Üst yapı ataşmanı adlı belgede bulunmaktadır. ÖNEMLİ! Yüzeyler arasında çerçeve titreşimlerini azaltan sürtünme nedeniyle alt çerçeve şasi çerçevesinin tüm yüzeyine dayanmalıdır. 06:30-01 Yayım 11 tr-tr 9 (24)

10 Önerilenler Alt çerçeve boyutlandırması Tablolar, farklı şasi çerçeveleri için alt çerçeve yan elemanlarına yönelik önerilen boyutları göstermektedir. Şasi çerçeveli kamyonlar F950: Çalışma YxGxD (mm) I x (cm 4 ) Çok hafif 110x80x6 290 Hafif 110x80x8 380 Şasi çerçeveli kamyonlar F957 veya F958: Çalışma YxGxD (mm) I x (cm 4 ) Orta 140x80x6 800 Ağır 160x80x8 900 I x = Her kiriş için yüzeyde minimum eylemsizlik momenti YxGxK = yükseklik, genişlik ve kalınlık (U-profili olan alt çerçeve için) Yüzeydeki eylemsizlik momenti hakkındaki veriler, alt çerçevenin çelikten yapılmış olduğunu ve minimum esneklik sınırının 310N/mm2 olduğunu varsaymaktadır. Arka sarkıntı Arka kısmı boşaltma esnasında arka sarkıntı aşırı gerilime maruz kalır. Bu, alt çerçevenin sertliğine ve bu bölümdeki tasarımına büyük bir gerilim yükler. 06:30-01 Yayım 11 tr-tr 10 (24)

11 Önerilenler Ön aksın merkezi ve alt çerçevenin ön kenarı arasındaki mesafe Çerçeve titreşimlerini azaltmak için alt çerçeve öne doğru çekilmeli ve ön aksa olabildiğince yakın tutularak şasi çerçevesine kelepçelenmelidir. Bu, özellikle hava süspansiyonlu ön aks barındıran araçlarda önemlidir. Ön aks merkezi ve alt çerçeve ön kenarı arasındaki izin verilen maksimum mesafe: Hava süspansiyonu olan ön aks: 600 mm Yaprak yaylı süspansiyonu olan ön aks: 800 mm Ön aks ve ön braket arasındaki mesafe Hava süspansiyonlu ön aks: 500 ila 700 mm menzilinde olabildiğince uzağa Yaprak yaylı süspansiyonlu ön aks: 550 ila 875 menzilinde olabildiğince uzağa 600 Hava süspansiyonu veya yaprak yaylı süspansiyonu olan aracın ön ucu :30-01 Yayım 11 tr-tr 11 (24)

12 Önerilenler Ataşmanlara örnek Örnek çizimlerdeki Boyut A, 900 mm yi aşmamalıdır. Çizimlerdeki ölçümler, sadece örnek olup araca özeldir. Braketlerin konumu hakkında daha fazla bilgi için Alt çerçeve ve ataşman seçimi ve Üst yapı ataşmanı adlı belgede bulunmaktadır. 875 A A A A A A A A A :30-01 Yayım 11 tr-tr 12 (24)

13 Önerilenler Yük taşıyıcı Platformlar Boşaltma esnasında yük damper gövdesinin önünde sıkışırsa ağırlık nedeniyle esnememesi ve yatak olarak bükülmemesi için damper gövdesi yeterli sertlikte olmalıdır. Arka damperli kamyon Damperli gövdenin, alt çerçevenin tamamına dayandığından emin olun. Bu mümkün değilse, rahatlatma desteklerini takın. Önden ve ortadan destek sağlayarak alçaltılmış konumda platformu rahatlatın. Platformun doğru konumda aşağı gelmesi amacıyla kontrollerin kullanılabilir olduğundan emin olun. Rahatsızlık veren çerçeve titreşimlerinden kaçınmak adına yükün destekler üzerinde eşit olarak dağıtılması gerekir. Ön desteği, damperli kamyonlarda zorlu sürüş koşullarında kullanılan yatay şasi kirişleri arasında merkezi olarak konumlandırın. Bu, şasi çerçevesindeki kıvrılmaların platforma yansımasını azaltacaktır. Üç yöntemli damper Üç yöntemli damperin platformunu, damper destek şaftının sağladığı destek dışında her bir çerçeve kiriş elemanı için daima en az bir tane platform desteği ile donatın. Ayrıca, platform desteğini ön ve arka damper destek şaftları arasına konumlandırın. Destek şaftı rulmanları Destek şaftındaki platform rulmanları olabildiğince az hareket etmelidir. Destek rulmanlarındaki aşırı oynama, yuvarlanma riskini artırır. Platform ve alt çerçeve arasında kılavuz ve destek örneği :30-01 Yayım 11 tr-tr 13 (24)

14 Önerilenler Eğme silindiri Eğme silindirinin konumu Eğme silindiri, damper gövdesinin ağırlık merkezinin ön tarafına yerleştirilmelidir. Arkaya yerleştirilirse, eğme silindirinin damper gövdesinin arka ucunu kaldırmayı denemesine yol açabilir. Eğme silindirlerinin boylamsal konumuna aşağıdaki faktörler ile karar verilir: Platformun uzunluğu Yük Damper türü Arkadan boşaltma için damper sabitliğini iyileştirin: Eğme silindirinin veya eğme silindirlerinin ataşmanını şasi çerçevesinde olabildiğince ileriye yerleştirin. Sadece eğim yönünde harekete izin veren bir rulmanı barındıran ön sabitleme silindirlerini kullanın :30-01 Yayım 11 tr-tr 14 (24)

15 Önerilenler Tekli eğim silindirinin ataşmanı Eğme silindirini alt çerçevedeki ataşmanı ile birlikte emniyete alın. Harici çift eğme silindirlerinin ataşmanı Silindir braketlerini, alt çerçevenin çerçeve elemanlarında bulunan kirişler üzerindeki yerine vidalayın. Her iki eğme silindiri braketleri arasına sağlam bir U-profili traversi takın. Bu, kıvrılmayı ve orantısız yük dağılımını önler. Not: Eğme silindirleri, çerçeve eleman flanşlarına takılmamalıdır Alt çerçeve ataşmanı 06:30-01 Yayım 11 tr-tr 15 (24)

16 Önerilenler Merkezi monteli eğme silindiri Çerçeve takviyesi Merkezi monteli eğme silindirleri (1) için, harici çerçeve takviyesi (2) uygun olabilir. Eğme silindirinin büyük yükler uyguladığında çerçevenin alt kısmının dışa doğru bükülmesini önlemek için bazı durumlarda çerçeveye ilave traversler gerekebilir. Traverleri hareket ettirmek Üstyapı merkezi olarak eğme silindirine monteliyse, traversleri şasiye hareket ettirmek gerekebilir Not: Herhangi bir traversi hareket ettirmeden önce daima Scania veya Scania fabrikası ile iletişime geçin. Traversi, kardan mili ile çarpışıp çarpışmadığını kontrol edin. En yakın traverse olan mesafenin mm yi aşmaması için traversler hareket ettirilmemelidir. Yaylı braketlere ve kardan miline bağlı traversler hareket ettirilmemelidir. Traverslerin konumu hakkında daha fazla bilgi Traversleri kaldırma ve takma belgesinde bulunmaktadır. 06:30-01 Yayım 11 tr-tr 16 (24)

17 Önerilenler Damper şaftı konumu B Ön tahrikli arka akstan, damper şaftı platformunun ortasına kadar olan mesafe damper şaftının konumudur (B). Damper şaftı konumuna ilişkin önerilen maksimum boyutlar aşağıdakileri barındıran kamyonlara uygulanır: Önerilen boyutları ve materyalleri barındıran ve arka sarkıntıda güçlendirilmiş bir alt çerçeve. F950, F957 veya F958 türünden bir şasi türü. Sonraki sayfadaki tabloyu görün :30-01 Yayım 11 tr-tr 17 (24)

18 Önerilenler Ön tahrikli arka akstan damper şaftının platformunun ortasına kadar olan mesafe damperli şaftın konumudur (B). Şasi Süspansiyon Damper şaftı konumu için önerilen boyutlar (B) 4x2 A/B Maks mm 6x2/2 6x2/4 8x2/4 4x2 Z Maks mm (iyi bir sabitlik varsa mm) 4x4 6x2 A/B Maks mm 6x2*4 6x4 8x2*6 8x2 8x4 6x2 Z Maks mm 8x2 6x4 Z Boji mesafesi 1.350/1.355 iken maks mm (iyi bir sabitlik varsa 6x mm) 8x4 Boji mesafesi 1.445/1.450 iken maks mm 8x6 8x8 8x4*4 A/B Maks mm 10x4*6 Diğer yapılandırmalara ilişkin daha fazla bilgi için bir Scania bayisi ile görüşün. 06:30-01 Yayım 11 tr-tr 18 (24)

19 Sabitlik iyileştirmesi Sabitlik iyileştirmesi Boji blokesi Yaprak yayları bulunan damperli kamyonlar, boşaltma esnasında sabitliği iyileştirmeyi engelleyen hidrolik boji ile donatılabilir: Piston kolunun tekerlek aksı merkezine olabildiğince yakın olacak şekilde arka yayı bloke etmesi için hidrolik silindirleri sağdaki ve soldaki kirişlere takın. Gösterge paneline bir uyarı lambası takın. Bu, boji blokajının etkinleştirilmiş olduğunu göstermelidir. Not: Boji blokajı, 6x2 tekerlek yapılandırmalı kamyonlarda işlemez Sırasıyla, hidrolik silindirin yüksüz damperli kamyonlarda bulunan yaya (1) ilişkin konumu ve maksimum süspansiyon basıncı (2). 06:30-01 Yayım 11 tr-tr 19 (24)

20 Sabitlik iyileştirmesi Damper sabitleyicisi Damperi, eğme sabitliğini daha da iyileştirmek amacıyla bir damper sabitleyicisi ile donatın. Damper sabitleyicisi, platformdan şasi çerçevesine kadar olan yanal kuvvetler nedeniyle platformun yatay düzlemde dışa doğru esnemesini engeller. Damper sabitleyicisi platforma ve alt çerçeveye takılı bir eklenti ile birbirlerine bağlı iki bağlantıdan oluşur (çizime bakınız). Maksimum etkiyi elde etmek için damper stabilizörünü hemen arka aks merkezinin veya boji merkezinin üzerine yerleştirmelisiniz. Scania, örneğin taş ocaklarına yönelik damperli kamyonlar ve genelde oldukça kötü yüzeyler boşaltma gerçekleştiren diğer damperli kamyonlar için damper sabitleyicilerinin kullanımını önermektedir :30-01 Yayım 11 tr-tr 20 (24)

21 Alt çerçevesiz damperli kamyonlar Alt çerçevesiz damperli kamyonlar Alt çerçevesiz damperli kamyonlar bilhassa elverişli koşullara, iyi yollara ve aşırı yüksüz durumlara yöneliktir. Alt çerçevesiz damperli kamyonların Damperli kamyon hazırlığı 02, F957 veya F958 çerçevelerinden birini barındırması gerekmektedir. Damperli kamyon hazırlığı 02, fabrikadan sipariş edilebilir. için hazırlıklara yönelik daha fazla bilgi Fabrika çıkışlı opsiyon paketleri adlı belgede bulunmaktadır. Min 10 mm Kauçuk bloklar Şasi çerçevesinde hasar riskini azaltmak için platform, şasi çerçevesine doğru kauçuk bloklar ile desteklemelidir. Çizimli örneklerdeki gibi 75X45 boyutu olan ve minimum uzunluğu 300 mm olan bir kauçuk blok kullanın. Kauçuk bloklarını, platformun altındaki çerçevenin yan elemanlarına takın. Her kirişteki kauçuk blokların sayısı şu şekilde olmalıdır: Aks mesafesi mm den küçük araçlar için 8 kauçuk blok Aks mesafesi mm den büyük araçlar için 6 kauçuk blok Kauçuk blokların temas yüzeyi, flanşın iç kenarından en az 10 mm olmalıdır. Min 610 mm Min 10 mm Min 75 mm ÖNEMLİ! Damper gövdesi, uzunluğu boyunca kauçuk blokların tamamına dayanmalıdır Min 610 mm Min 75 mm Min 10 mm :30-01 Yayım 11 tr-tr 21 (24)

22 Alt çerçevesiz damperli kamyonlar Kauçuk bloğun konumu Hiçbir kauçuk blok, boji merkez önü veya arkasındaki mm lik alanda başlayıp bitmemelidir (şekildeki çizgili alan). Ancak, kauçuk bloklar örneğin çizgili alanın önünde 50 mm arkasında 50 mm olarak başlayacak şekilde tüm çizgili alan boyunca uzanmalıdır :30-01 Yayım 11 tr-tr 22 (24)

23 Alt çerçevesiz damperli kamyonlar Damperli kamyon hazırlığı 02, F957 veya F958 çerçevesi barındıran araçlar için kauçuk bloklara ilişkin aşağıdaki konumlar önerilmektedir (tüm boyutlar mm türündendir): AD A B C AD A B D = en az 300 mm A B C A B AD JA 2210 AD JA 2160 Dx75x45 Dx75x :30-01 Yayım 11 tr-tr 23 (24)

24 Alt çerçevesiz damperli kamyonlar Bakım ve modifikasyon Kiriş flanşındaki aşınmayı en aza indirmek için, sürekli bir bakım gerçekleştirilmelidir. Bakıma şunlar dahildir: Kauçuk blokların ve çerçevenin sürekli kontrolü Aşınmış kauçuk blokların yenilenmesi Damper şaftının yağlanması Aşırı oynayan damper şaftının onarımı ÖNEMLİ! Aşınma kiriş flanşının dışında başladığında yukarıda önerilenler doğrultusunda platform desteğinin konumunda veya platform türüne özel modifikasyonlar yapın. Aşırı aşınma durumunda, çerçevenin yan elemanlarını güçlendirilmelidir. 06:30-01 Yayım 11 tr-tr 24 (24)

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT hakkında genel bilgi hakkında genel bilgi Sökülebilen üstyapılı kamyonlar torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Sökülebilen üstyapılı kamyonlar farklı taşıma gereksinimleri için farklı yük taşıyıcıları

Detaylı

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen üstyapılı kamyonlar torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Sökülebilen üstyapılı kamyonlar

Detaylı

Alt şasi tasarım. Genel bilgiler. Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir:

Alt şasi tasarım. Genel bilgiler. Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir: Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir: Yükü şasi çerçevesi üzerine düzgün bir şekilde dağıtmak için Tekerlekler ve çerçeve üzerinde dik duran diğer parçalar için boşluk sağlamak amacıyla Üstyapıyı

Detaylı

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır.

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Üst yapı imalatçısının, Scania dışında bir üreticiden alınmış bir uç bağlantı demirini

Detaylı

Kanca sistemli kamyonlar

Kanca sistemli kamyonlar Genel bilgiler Genel bilgiler Kanca sistemli kamyonlar gevşek yük taşıyıcıları taşımak için kullanılır. Yüklerin taşınması yük taşıyıcıyı mesela kanca kolu veya kablosu kullanılarak kamyonun arka ucuna

Detaylı

Çöp toplama kamyonları

Çöp toplama kamyonları ile ilgili genel bilgiler ile ilgili genel bilgiler arka yükleyiciler, yan yükleyiciler veya ön yükleyiciler olarak montelenebilirler. Yan yükleyiciler ve ön yükleyiciler, sürücünün kabinden ayrılmadan

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları. Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları. Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği artıran ve araç için durma zamanını azaltan

Detaylı

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır.

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonu üstyapıları yükün büyüklüğüne bağlı

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları Genel bilgiler Genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği arttıran ve araç için durma zamanını azaltan yük taşıyıcıyı hızlıca değiştirmek için kullanılır. Yük değiş tokuşunun en genel türü,

Detaylı

Dökme yük tankerleri. Tasarım. Toptan üst yapıları burulmaya karşı sert üstyapılı olarak değerlendirilir.

Dökme yük tankerleri. Tasarım. Toptan üst yapıları burulmaya karşı sert üstyapılı olarak değerlendirilir. Dökme yük tankerleri hakkında genel bilgiler Dökme yük tankerleri hakkında genel bilgiler Toptan üst yapıları burulmaya karşı sert üstyapılı olarak değerlendirilir. Tasarım Şasi salınım riskini azaltmak

Detaylı

Beton mikserleri. Beton mikserleri ile ilgili genel bilgiler. Tasarım. Karıştırıcı ünitesi üstyapısı torsiyonel olarak esnek kabul edilir.

Beton mikserleri. Beton mikserleri ile ilgili genel bilgiler. Tasarım. Karıştırıcı ünitesi üstyapısı torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Beton mikserleri ile ilgili genel bilgiler Beton mikserleri ile ilgili genel bilgiler Karıştırıcı ünitesi üstyapısı torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Tasarım Beton mikserlerinin damper fonksiyonu yoktur

Detaylı

Şasi çerçeveleri. Scania şasi çerçevesi sınıfı

Şasi çerçeveleri. Scania şasi çerçevesi sınıfı Scania şasi çerçevesi sınıfı Şasi çerçevesi 2 şasi yan kirişinden oluşur. Scania şasi çerçevesi sınıfı Şasiler hakkında daha fazla bilgi şasiye özel teknik özelliklerinde (ICS) ve şasiye özel çizimde (ICD)

Detaylı

Kuvvetler ve hareketler. Tanımlamalar. Bükülmeyle ilgili olarak esnek üstyapı

Kuvvetler ve hareketler. Tanımlamalar. Bükülmeyle ilgili olarak esnek üstyapı Kuvvetler ve hareketler ile ilgili genel bilgiler Kuvvetler ve hareketler ile ilgili genel bilgiler Şasi çerçevesi sürüş yöntemine ve yol yüzeyinin doğasına bağlı olarak farklı yönlerde güçlere maruz kalır.

Detaylı

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler Açıklama Açıklama Çalışma sırasında oluşabilecek her tip gerilmeyi karşılayabilmek için şasi çerçevesi, alt şasi ve takviye birlikte etkileşim gösterir. Alt şasi boyutlandırma ve tasarımı, ek ve takviyesi,

Detaylı

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi Genel Genel Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesinin farklı tüleri vardır. Özellikle şunlar yer alır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Bir vinç

Detaylı

Beton pompalama kamyonları

Beton pompalama kamyonları Genel bilgiler Genel bilgiler Beton pompalama kamyonları hidrolik olarak kontrol edilen bir kol ile genellikle araçtan belirli bir mesafede olan yerlere beton pompalamak için kullanılır. Üstyapı torsiyonel

Detaylı

Devrilme stabilitesi. Genel bilgiler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Devrilme stabilitesi. Genel bilgiler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Başlıca aşağıdakiler olmak üzere farklı devrilme stabilitesi türleri vardır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Vinç kullanırken devrilme stabilitesi

Detaylı

Arka uzantıyı değiştirme. Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi. Fabrika uyarlaması. Yedek parçalar,

Arka uzantıyı değiştirme. Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi. Fabrika uyarlaması. Yedek parçalar, Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Fabrika uyarlaması Arka çıkıntı, 10 mm'nin katları şeklinde artan uzunluklarda fabrikadan sipariş

Detaylı

Şasi tipi F700 F800 F950 F957 F958 Şasi genişliği ve tolerans (mm) ,5 R11 R11

Şasi tipi F700 F800 F950 F957 F958 Şasi genişliği ve tolerans (mm) ,5 R11 R11 Scania şasi çerçevesi sınıfı Scania şasi çerçevesi sınıfı Şasi çerçevesi sınıfı aşağıdaki şasi tiplerini içerir: Şasi tipi F700 F800 F950 F957 F958 Şasi genişliği ve tolerans (mm) 766 +1 768 +1 771 +1

Detaylı

Yönlendirme aksı takılması

Yönlendirme aksı takılması Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Ek ilave dingiller takılırken orijinal Scania yedek parçaları kullanın. Bunun avantajları şu şekildedir:

Detaylı

Alt çerçeve ile etkileşim. Açıklama PGRT

Alt çerçeve ile etkileşim. Açıklama PGRT Açıklama Açıklama Etkileşimli bir alt çerçeve, dahili çerçevelerin iki farklı çerçeve yerine bir şasi çerçevesinin etkileşimine bağlı olduğu bir yapıdır. Etkileşimli bir alt çerçevenin, etkileşimsiz bir

Detaylı

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri kamyon şasisinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks yükü hesaplamalarının amacı

Detaylı

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur.

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur. Genel bilgiler Çekme birimleri, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın çekme gücünü treylera aktarmaktır. Çekme

Detaylı

Üstyapı bağlantısı. Genel bilgiler. Şasi çerçevesi braketleri. Alt şasi braketleri. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Üstyapı bağlantısı. Genel bilgiler. Şasi çerçevesi braketleri. Alt şasi braketleri. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Üstyapı uyarlama braketleri üstyapının ataşmanı için bir sistem olarak kullanılır. Kombinasyona bağlı olarak sert ataşmandan

Detaylı

Beton pompalı kamyonlar. Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler. Tasarım. Beton pompalı kamyonlar burulmaya karşı ekstra sağlam kabul edilir.

Beton pompalı kamyonlar. Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler. Tasarım. Beton pompalı kamyonlar burulmaya karşı ekstra sağlam kabul edilir. Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler Beton pompalı kamyonlar hakkında genel bilgiler Beton pompalı kamyonlar burulmaya karşı ekstra sağlam kabul edilir. Tasarım Üstyapıyı öyle güçlü ve sert

Detaylı

Gövde adaptasyon braketleri ve delik düzenleri

Gövde adaptasyon braketleri ve delik düzenleri Üstyapı adaptasyon braketi ve delik düzenleri Şasi çerçevesinin arka bölümü ve arka uç delikli veya deliksiz şekilde ya da üstyapı adaptasyon braketleri takılı bir şekilde sipariş edilebilir. Şasi çerçevesinin

Detaylı

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ!

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ! Genel Genel GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. Emniyet ÖNEMLİ! Sadece bir krikoyla desteklenen bir aracın altında asla çalışmayın. Destekler kullanın. Varsa, körükteki

Detaylı

Vinçler. Vinçler hakkında genel bilgi

Vinçler. Vinçler hakkında genel bilgi Vinçler hakkında genel bilgi Vinç konumunun bağlantı dizaynı üzerindeki etkisi büyüktür. Burada kabinlerin, arka montajlı vinçlerin ve merkezi montajlı vinçlerin arkasına yerleştirmek için bazı öneriler

Detaylı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Bazı ülkelerin 109/2011 No AB direktifi Komisyon Tüzüğü (AB) gibi çamurlukları ve tozlukları düzenleyen yasal düzenlemeleri

Detaylı

Aks ağırlığı hesaplamaları. Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler

Aks ağırlığı hesaplamaları. Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri, fabrikadan tedarik edilen şasinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks ağırlık hesaplamaları

Detaylı

Aks mesafesinin değiştirilmesi. Aks mesafesinin değiştirilmesiyle ilgili genel. Yöntemler ÖNEMLİ!

Aks mesafesinin değiştirilmesi. Aks mesafesinin değiştirilmesiyle ilgili genel. Yöntemler ÖNEMLİ! Aks mesafesinin değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Aks mesafesinin değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi ÖNEMLİ! Araç şasisinin dingil mesafesinin değiştirilmesi şasinin özelliklerini etkilemektedir.

Detaylı

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT hakkında genel bilgiler hakkında genel bilgiler, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken bir veya birden fazla parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın

Detaylı

Çekiciler ÖNEMLİ! Kapalı römorklu traktör örneği. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Çekiciler ÖNEMLİ! Kapalı römorklu traktör örneği. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Genel bilgiler Traktörler yarı römorku çekmek için tasarlanmıştır. Yaygın yarı römork örnekleri: Kapalı römork Makine römork Damperli treyler Bu belgedeki talimatlar aşağıdaki etmenlerle

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminde yapılan tüm değişiklikler sertifikayı etkiler. Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aracın egzoz

Detaylı

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler Genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Genel bilgiler Bu döküman, opsiyonel donanımların ve üstyapının

Detaylı

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları Model tahsisi Model tahsisi Scania'nın model tahsisi aşağıdaki örnekte olduğu gibi nitelik bileşeni derlemesidir: Kamyon modeli Kabin tipi Güç kodu Şasi adaptasyonu Tekerlek konfigürasyonu Şasi yüksekliği

Detaylı

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur.

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur. Öne monteli ekipmanın takılması Öne monteli ekipmanın takılması Bu belgede öne monteli ekipmanın takılması için bir çok çözüm yolu açıklar. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar

Detaylı

Ölçüm gösterimleri. Genel. BEP kodları

Ölçüm gösterimleri. Genel. BEP kodları BEP (Üstyapı Değişim Parametresi), araç üreticisi ile üstyapı imalatçısı arasında bilgi transferi yapmak için araçtaki özgün hedefleri tanımlayan kodlardır. BEP kodları ISO 21308 uluslararası standardına

Detaylı

Beşinci tekerleğin takılması. Sabit beşinci tekerleğin takılması

Beşinci tekerleğin takılması. Sabit beşinci tekerleğin takılması Sabit beşinci tekerleğin takılması Sabit beşinci tekerleğin takılması Traktör fabrikadan gönderildiğinde, beşinci tekerlek 10.9 cıvatalarla montaj plakasına takılmıştır. Cıvatalar özel bir torka sıkılır.

Detaylı

Arka lambalar. Uygulama. Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir:

Arka lambalar. Uygulama. Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Kompakt 7 gözlü lamba grubu LED

Detaylı

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ!

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ! Şasi çerçevesi üzerindeki tüm üstyapı topraklamasını sol şasi elemanında gerçekleştirin. Sağ şasi elemanını topraklanması, akünün eksi kutbu sol şasi elemanına bağlı olduğundan voltaj kaybına yol açacaktır.

Detaylı

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın.

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. Not: Büyük miktarda soğutma suyunun sızmaması için, motor soğutma sistemi ve otobüs ısıtma sistemi arasındaki muslukları kapatın.

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava deposu basınçlı hava içeren basınçlı bir depodur. Basınçlı hava

Detaylı

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Bu döküman,

Detaylı

Arka alt koruma. Genel

Arka alt koruma. Genel Genel Genel UN ECE R58 standardı ile uyum için kamyonlara arka alt korumanın takılması gerekmektedir. Alt koruma fabrikadan temin edilebilir ya da üstyapı imalatçısı tarafından takılabilir. Bu belgede,

Detaylı

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir.

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir. Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED120 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED120P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

Arka uç uyarlamaları. Arka çıkıntı uyarlamalı uzunluğu BEP-L020

Arka uç uyarlamaları. Arka çıkıntı uyarlamalı uzunluğu BEP-L020 Arka çıkıntı uyarlamalı uzunluğu Arka çıkıntı uyarlamalı uzunluğu Arka uzantı, 750 mm ve 5.200 mm sınır değerler arasındaki 10 mm'nin katları şeklinde artan ölçülerde fabrikadan sipariş edilebilir (resme

Detaylı

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8)

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8) Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED160 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED160P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları Model tanımlama Model tanımlama Scania'nın model tanımlaması aşağıdaki örnekte olduğu gibi karakter kombinasyonu derlemesidir: Kamyon modeli Kabin tipi Güç kodu Şasi adaptasyonu Tekerlek konfigürasyonu

Detaylı

Topraklama ve güç kaynağı

Topraklama ve güç kaynağı Akü topraklama vidasının üstyapı işlevlerinin topraklanması için kullanılmaması gerekir. Şasi çerçevesi üzerindeki üstyapı işlevleri için tüm topraklamanın akünün eksi kutbu sol şasi elemanına bağlı olduğundan

Detaylı

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir.

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Genel Genel Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Teknik özellikler Belirtilen ağırlıklar içinde sıvı olmayan şanzımanı gösterir. Şanzımanın ağırlık merkezi sıvı filtre kapağının aşağı

Detaylı

Daha fazla esneklik sunan yükleyici. WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³

Daha fazla esneklik sunan yükleyici. WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³ WL 25 Tekerlekli Yükleyiciler: kepçe kapasitesi < 0,65 m³ Daha fazla esneklik sunan yükleyici Dar alan koşulları için özellikle bir şey gerekir: daha fazla esneklik. Wacker Neuson tekerlek yükleyicisi

Detaylı

Arka lambalar. Uygulama Uygulama. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2016, Sweden 1 (7)

Arka lambalar. Uygulama Uygulama. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2016, Sweden 1 (7) Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Kompakt 7 gözlü lamba grubu LED lamba Arka lambalar daima fabrikada takılı şekilde teslim

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aşağıda belirtilen durumlara neden olabildiği

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi)

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi) Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava içeren basınçlı depo. Basınçlı hava gerektiren diğer sistemlerde

Detaylı

Hidrolik donanım bileşenleri. Genel. Yeni hidrolik sistemi çalıştırmadan önceki eylemler

Hidrolik donanım bileşenleri. Genel. Yeni hidrolik sistemi çalıştırmadan önceki eylemler Genel Genel Hidrolik donanımı çalıştırmak için fabrikadan bileşenlerin sipariş edilmesi mümkündür. Aşağıdaki bileşenler mevcuttur: Kumanda Basınç sınırlama valflı hidrolik yağ deposu Hidrolik pompa Hortumlar

Detaylı

Sıkma sırasında oluşan gerilmeden öngerilme kuvvetini hesaplarız. Boru içindeki basınç işletme basıncıdır. Buradan işletme kuvvetini buluruz.

Sıkma sırasında oluşan gerilmeden öngerilme kuvvetini hesaplarız. Boru içindeki basınç işletme basıncıdır. Buradan işletme kuvvetini buluruz. Ø50 Şekilde gösterilen boru bağlantısında flanşlar birbirine 6 adet M0 luk öngerilme cıvatası ile bağlanmıştır. Cıvatalar 0.9 kalitesinde olup, gövde çapı 7,mm dir. Cıvatalar gövdelerindeki akma mukavemetinin

Detaylı

Tartma aletleri. Tartma hücrelerinin kurulumu

Tartma aletleri. Tartma hücrelerinin kurulumu Tartma aletleri ile ilgili genel bilgiler Tartma aletleri ile ilgili genel bilgiler Aracın yükünü tartma diğer şeyler, kullanım arasında üstyapı ve süspansiyon tipine bağlı olarak farklı şekillerde gerçekleştirilebilir.

Detaylı

Pnömatik sistemdeki ağırlık göstergelerinin bağlantısı

Pnömatik sistemdeki ağırlık göstergelerinin bağlantısı Genel Genel Ağırlık göstergesini kullanan dış ağırlık göstergesi sürücünün aracın yükünün ne kadar ağır olduğunu görmeye yönelik basit bir yöntemdir. Ağırlık göstergesi yükün neden olduğu ağırlık değişimini

Detaylı

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları. Scania'nın modüler sistemi

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları. Scania'nın modüler sistemi Scania'nın modüler sistemi Scania'nın modüler sistemi Scania'nın geniş modüler sistemi, şasinin farklı kullanımlara en uygun biçimde adapte olmasını sağlar. Her Scania şasisi, her bitmiş araca aşağıdaki

Detaylı

Ri4Power ISV dağıtım panosu

Ri4Power ISV dağıtım panosu Ri4Power ISV dağıtım panosu Dikili tip dağıtım panosu Modüler pano sistemi TS 8, bkz. sayfa 75 Sistem panosu SE 8, bkz. sayfa 81 Montaj setleri, bkz. sayfa 298 Duvar tipi dağıtım panosu Temel kompakt kumanda

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Genel Genel Şasi ve üstyapı arasındaki iletişim, C259 konnektöründeki yapılandırılabilir giriş ve çıkışlar aracılığıyla yürütülür.

Detaylı

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar:

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar: Genel bilgiler Genel bilgiler EK PTO Etkinleştirme işlevinin amacı; volan tahrikli PTO'yu sürücü alanından ve/ veya kabinin dışından, tercihen motorun uzaktan çalıştırılması ve kapatılması işlevleriyle

Detaylı

Kabinin dışındaki seçenekler

Kabinin dışındaki seçenekler Kabinin dışına takılmış değişik seçenekleri sipariş etmek mümkündür. Aşağıdaki bileşenler mevcuttur: Tavan rayı Portbagaj Tavan hava deflektörü Yan hava deflektörü Havalı korna Klima sistemi Not: Tavana

Detaylı

WL20. Dar alanlarda çok yönlü. Özel Tekerlekli Yükleyiciler

WL20. Dar alanlarda çok yönlü. Özel Tekerlekli Yükleyiciler WL20 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Dar alanlarda çok yönlü Wacker Neuson tekerlek yükleyici WL20 her yerde çalışmaya hazır, şeritlerin en darında bile. Sadece bununla kalmaz: Tekerlek yükleyici aynı zamanda

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK730 veya EK740 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK750, şanzıman yağının

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri Genel 493 2 190 281 2 204 973 Genel BWE sistemi (ÜStyapı Elektrik Sistemi) BI (Üstyapı İletişim Arabirimi) kontrol ünitesinin ilk olarak sunduklarından daha fazla giriş ve çıkışa ihtiyaç duyulması durumunda

Detaylı

Üstyapılar için anahtarlar. Genel

Üstyapılar için anahtarlar. Genel Genel Genel Bu belge, üstyapıcılar tarafından kullanılabilen anahtarların bir özetini içerir. Anahtarlar ve kontak muhafazaları Scania bayilerinden sipariş edilebilir. Ayrıca özel sembollere sahip düğmeler

Detaylı

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci Özet Özet Bu belgede, bir aracın yakıt tüketimini etkileyen faktörler özetlenip açıklanmaktadır. PTO, aracı ileriye doğru hareket ettirmek için ne kadar enerji kullanılacağını etkileyen en önemli etkenlerden

Detaylı

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c)

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c) ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR 1. Aşınma farkı 2. Zamanından önce oluşan aşınma 1. Fren kaliperi sıkıştı/kurallara uygun kaymıyor 1/6 temizleyin (lastik manşetlerde

Detaylı

Hidrolik donanım bileşenleri

Hidrolik donanım bileşenleri Genel bilgiler Genel bilgiler Eksiksiz hidrolik sistem fabrikadan sipariş edilebilir. Hidrolik ekipman için ayrı bileşenler sipariş etmek de mümkündür, örneğin yarı römorklu traktörler için veya üstyapılı

Detaylı

Scania'nın sertifikalı bileşenleri ve sistemleri. Genel bilgiler

Scania'nın sertifikalı bileşenleri ve sistemleri. Genel bilgiler Genel bilgiler Araçlar ve dahili sistemler yol güvenliği, çevresel etki gibi yasal gereksinimleri karşılamak için belgelenmiştir. Genel bilgiler Bileşen, birkaç sertifika bölgesinden etkilenebilir. Egzoz

Detaylı

www.schilling-fn.de Türkçe Ürün programı Alüminyum köprülü vinçler Çeşitli Aksesuar Özel üretimler

www.schilling-fn.de Türkçe Ürün programı Alüminyum köprülü vinçler Çeşitli Aksesuar Özel üretimler Türkçe Alüminyum köprülü vinçler Çeşitli Aksesuar Özel üretimler Ürün programı Alüminyum köprülü vinçler Çeşitli Aksesuar Özel üretimler 1 2 Editoryal İyi günler!... Fikirden hazır ürüne kadar... Başlık

Detaylı

JPC. Primer Darbeli Kırıcılar. En zorlu koşullarda dahi güvenebileceğiniz JPC Serisi. s e r i s i

JPC. Primer Darbeli Kırıcılar. En zorlu koşullarda dahi güvenebileceğiniz JPC Serisi. s e r i s i JPC s e r i s i Primer Darbeli Kırıcılar En zorlu koşullarda dahi güvenebileceğiniz JPC Serisi JPC serisi çeneli kırıcıları, kendini kanıtlamış modüler konfigürasyona sahip ağır iş için elverişli kırıcılardır.

Detaylı

Arka lift hazırlığı. Hazırlıkla ilgili genel bilgiler. Eylül 2015'ten bu yana üretilen araçlar. Kasım 2007'den bu yana üretilen araçlar

Arka lift hazırlığı. Hazırlıkla ilgili genel bilgiler. Eylül 2015'ten bu yana üretilen araçlar. Kasım 2007'den bu yana üretilen araçlar Hazırlıkla ilgili genel bilgiler Hazırlıkla ilgili genel bilgiler Arka liftin elektrik bağlantısını kolaylaştırmak için arka lift kablo tesisatı için bağlantı hazırlık paketi fabrikadan sipariş edilebilir.

Detaylı

Geri dönüşsüz damperler

Geri dönüşsüz damperler ,1 X X testregistrierung Geri dönüşsüz damperler Tipi Kanal sistemin içine monte Geri dönüşsüz damperler, sistem çalışır durumda değilken istenilen hava akış yönüne karşı istenmeyen hava akışlarını önler.

Detaylı

WL32. Güçlü ufaklık: WL32

WL32. Güçlü ufaklık: WL32 WL32 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Güçlü ufaklık: WL32 WL32 tekerlek yükleyici, dar makine eni sayesinde özellikle tüm dar alanlarda birinci sınıf iç sonuçları sağlar. Düşük geçit yüksekliği de onu yapı

Detaylı

ET 18. ET18 Çalışma dünyanızın evrimi. İzlenen Geleneksel Arka Ekskavatörleri

ET 18. ET18 Çalışma dünyanızın evrimi. İzlenen Geleneksel Arka Ekskavatörleri ET 18 İzlenen Geleneksel Arka Ekskavatörleri ET18 Çalışma dünyanızın evrimi. Wacker Neuson, 1,7'den 2,4 t sınıfına kadar yeni nesil modellerle kompakt ekskavatörler için yeni standartları belirliyor.test

Detaylı

COO üzerinden EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Etkinleştirme koşulları

COO üzerinden EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Etkinleştirme koşulları İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler nı içeren bu işlev açıklaması, koordinatörün şanzıman tahrikli PTO'nun etkinleştirilmesini kontrol ettiği araçlar için geçerlidir. EG PTO nun

Detaylı

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI

HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI HAREKETLİ CEPHE PLATFORMLARI Hareketli Cephe İskeleleri işçilerin 4,000 kg kadar yükle, ikili kurumda 30 metre genişlikteki bina cephesinde çalışabilmesi için dizayn edilmiş, iki ikiz motorun tahrik ettiği

Detaylı

Kusursuz bir onarım ancak cihazın tamamı gerekli olduğu her zaman zarar verilmeden sökülebiliyorsa mümkündür.

Kusursuz bir onarım ancak cihazın tamamı gerekli olduğu her zaman zarar verilmeden sökülebiliyorsa mümkündür. Kurulum yalnızca uzman personel tarafından yapılabilir. Tüm iş adımları sırasıyla eksiksiz olarak uygulanmalı ve kontrol edilmelidir. Geçerlilik kapsamı Bu kurulum kılavuzu aşağıdakiler için geçerlidir:

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ İÇİNDEKİLER Bölüm 1 GİRİŞ 1.1 TAŞITLAR VE SOSYAL YAŞAM... 1 1.2 TARİHSEL GELİŞİM... 1 1.2.1 Türk Otomotiv Endüstrisi... 11 1.3 TAŞITLARIN SINIFLANDIRILMASI... 14 1.4 TAŞITA ETKİYEN KUVVETLER... 15 1.5

Detaylı

Kayar Mesnetler GS F 1G Kayar Mesnet GS F 2G Kayar Mesnet GS 2G-PL Kayar Mesnet

Kayar Mesnetler GS F 1G Kayar Mesnet GS F 2G Kayar Mesnet GS 2G-PL Kayar Mesnet Kayar Mesnetler 6Kayar Mesnet DestekleriKılavuzlu bir Desteğin bir Simotec Kiriş Kesiti 100 veya 120 den ya da 100 ila 120 mm arasında bir flanş genişliğine sahip başka bir çelik kirişten askıya alınması

Detaylı

WL52. Şantiyelerdeki klasik: WL52

WL52. Şantiyelerdeki klasik: WL52 WL52 Özel Tekerlekli Yükleyiciler Şantiyelerdeki klasik: WL52 WL 52 tekerlek yükleyici hiçbir şantiyede eksik olmamalıdır. Güçlü hidroliklere ek olarak, operatörlere uzun iş günlerinde dahi yorulmadan

Detaylı

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Aletler. GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Scania'dan uygun alet örnekleri:

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Aletler. GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Scania'dan uygun alet örnekleri: Genel Genel GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Aletler Scania'dan uygun alet örnekleri: Parça numarası Tanımlama 99 309 Döndürme aleti 99 318 Motor desteği 99 502 Debriyaj bilyası aleti

Detaylı

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Mekanik ve hidrolik kaldırma cihazları yanlış manevra alınması veya teknik hatalardan dolayı devrilebilir

Detaylı

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması Boyama ile ilgili genel bilgiler Boyama ile ilgili genel bilgiler ÖNEMLİ! Scania, yumuşak veya esnek bir malzemeden yapılmış parçaların boyanmamasını önerir. Lastik hidrolik hortumları ve yumuşak plastik

Detaylı

Basınç düşürme damperleri

Basınç düşürme damperleri X X testregistrierung asınç düşürme damperleri Tipi Kapalı kanat Mahallerde aşırı basıncın önlenmesi için Gazlı yangın söndürme sistemleri ve trafo merkezleri için basınç düşürme damperleri Karşı basınçla

Detaylı

Üstyapı arayüzü. Açıklama. Üstyapı arayüzü. BWS (Bodywork System)

Üstyapı arayüzü. Açıklama. Üstyapı arayüzü. BWS (Bodywork System) Açıklama Açıklama Üstyapı arayüzü Scania araçlarındaki elektrik sistemi, (CAN protokolü üzerine kurulu) bir ortak ağ yoluyla birbiri ile iletişim sağlayan bir dizi kontrol ünitesine dayanır. Mevcut teknolojiyi

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri. Ders Notları İŞ MAKİNELERİ 23.12.2014. İş makineleri iki gruba ayrılırlar;

İnşaat Mühendisliği Bölümü. Toprak İşleri. Ders Notları İŞ MAKİNELERİ 23.12.2014. İş makineleri iki gruba ayrılırlar; İŞ MAKİNELERİ İş makineleri iki gruba ayrılırlar; -Sabit konumda çalışan araçlar -Yer değiştirerek çalışan araçlar 1 Sabit konumda çalışan araçlar; Bunlarda aracın toprak işini gerçekleştiren donatısı

Detaylı

Çekme üniteleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler. Çekme ünitelerine ilişkin daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur.

Çekme üniteleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler. Çekme ünitelerine ilişkin daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler Çekme birimleri, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler Çekme

Detaylı

HOOK-ON TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ

HOOK-ON TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ HOOK-ON TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ I. Hook-On Sistem Profil ve Aksesuarları I. Montaj Öncesi ve Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. Uygulama yapılacak mekanın boş ve temiz olması gereklidir.

Detaylı

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi Motor Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü 123.5 kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi 0.35-1.18 m 3 M320D2 Çalısma Ağırlığı * 18 850-19 800 kg * Çalısma ağırlığı ve kepçe makine konfigürasyonuna göre değisebilir. Caterpillar

Detaylı

KONVEYÖR BANTLARINIZIN TEMİZLİĞİ VE BAKIMINDA EN İYİ SEÇİM

KONVEYÖR BANTLARINIZIN TEMİZLİĞİ VE BAKIMINDA EN İYİ SEÇİM Tasarım Mühendislik Imalat AYIK BAND San ve Tic. Ltd. Sti IMES 103. Sokak, Nº. 14 Y. Dudullu, Istanbul, Türkiye Tel: + 90 216 365 10 66 Faks: + 90 216 314 34 55 E-posta: bilgi@ayikband.com Web: www.ayikband.com

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK30 veya EK40 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK50, şanzıman

Detaylı

Parametreler Şasi. Giriş

Parametreler Şasi. Giriş Giriş Bu belgedeki parametreler listesini sınırlamak için sadece üstyapı imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araca yönelik mevcut parametrelerin tüm detayları için, lütfen

Detaylı

MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız.

MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız. MAKİNE ELEMANLARI 1 GENEL ÇALIŞMA SORULARI 1) Verilen kuvvet değerlerini yükleme türlerini yazınız. F = 2000 ± 1900 N F = ± 160 N F = 150 ± 150 N F = 100 ± 90 N F = ± 50 N F = 16,16 N F = 333,33 N F =

Detaylı

CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ

CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ CLIP-IN TAVAN MONTAJ TALİMATNAMESİ I. Clip-In Sistem Profil ve Aksesuarları I. Montaj Öncesi ve Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 1. Uygulama yapılacak mekanın boş ve temiz olması gereklidir.

Detaylı

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması Boyama ile ilgili genel bilgiler Boyama ile ilgili genel bilgiler ÖNEMLİ! Boya, malzemenin sağlamlığını etkileyebileceğinden ve boya iyi tutmayacağından Scania, yumuşak ve bükülebilir bileşenlerin boyanmamasını

Detaylı

Sürülebilir alüminyum köprülü vinç, çift taşıyıcılı, taşıma yükü 1.000 kg ve 1.500 kg

Sürülebilir alüminyum köprülü vinç, çift taşıyıcılı, taşıma yükü 1.000 kg ve 1.500 kg Kullanılabilir uzunluk Sürülebilir alüminyum köprülü vinç, çift taşıyıcılı, taşıma yükü 1.000 kg ve 1.500 kg Taşıyıcı uzunluğu (toplam) Taşıyıcı uzunluğu (iç genişlik) Ayar alanı Taşıyıcı desteği Toplam

Detaylı