ÖĞRETMEN ADAYLARININ ĠMLA VE NOKTALAMA KURALLARINI UYGULAMA DÜZEYLERĠ ÜZERĠNE BĠR ARAġTIRMA, BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ ÖRNEĞĠ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "ÖĞRETMEN ADAYLARININ ĠMLA VE NOKTALAMA KURALLARINI UYGULAMA DÜZEYLERĠ ÜZERĠNE BĠR ARAġTIRMA, BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ ÖRNEĞĠ"

Transkript

1 ÖĞRETMEN ADAYLARININ ĠMLA VE NOKTALAMA KURALLARINI UYGULAMA DÜZEYLERĠ ÜZERĠNE BĠR ARAġTIRMA, BALIKESĠR ÜNĠVERSĠTESĠ ÖRNEĞĠ Arş. Gör. Güliz Şahin Balıkesir Üniversitesi, Necatibey Eğitim Fakültesi, Sınıf Öğretmenliği Arş. Gör. Ersoy Topuzkanamış Balıkesir Üniversitesi, Necatibey Eğitim Fakültesi, Türkçe Öğretmenliği Dil, kişiler arasındaki iletişimi sağlayan yazılı ve sözlü bir sistemdir. Sözlü anlatımın sağlıklı bir anlaşma aracı olması, vurgu ve tonlamaya; yazılı anlatımın sağlıklı bir anlaşma aracı olması ise imla ve noktalama kurallarının doğru olarak uygulanmasına bağlıdır. Bu çalışma, öğretmen adaylarının imla ve noktalama kuralları konusundaki uygulama düzeylerini tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği lerde öğrenim gören dördüncü sınıf öğrencilerinden 230 kişi örneklem olarak seçilmiştir. Öğretmen adaylarına öncelikle bir kişisel bilgi formu verilmiş, arkasından da imla ve noktalama yanlışlıkları bulunan bir metin verilip bu yanlışlıkları düzeltmeleri istenmiştir. Verilen 176 kelimelik metinde öğretmen adayları toplam 102 yerde imla ve noktalama konusunda görüş bildirmişlerdir. Bu görüşler doğrultusunda imla ve noktalama konusunda başarı puanları belirlenmiş, öğretmen adaylarının başarı düzeyleri ana bilim dalı bağlamında karşılaştırılmıştır. Anahtar Kelimeler: imla, noktalama, öğretmen adayı, imla ve noktalama başarıları.

2 GiriĢ Dil, insanlar arasında anlaşmayı sağlayan en önemli iletişim aracı, insanların kendi duygu ve düşüncelerini başkalarına aktarmakta kullandıkları bir semboller sistemidir. Bu semboller sistemi, insanın duygularını, düşüncelerini, isteklerini bütün incelikleriyle açığa vurmasına olanak sağlar (Aksan, 2000; Özbay, 2006). Burada üzerinde durulması gereken nokta, bu sembollerin, herkes tarafından, sembolleri ileten kişinin anlatmak istediği gibi anlaşılmasıdır. Çünkü her ne kadar iletişim, insanlar arasındaki duyguların, düşüncelerin ve yaşantıların ifade edilme yöntemi (Öztürk, 2005) ise de iletişimin temel hedefi, uygun bir araç kullanarak ve bu aracın aktarılabileceği bir yoldan yararlanarak hedefteki bireyde kendi tasarladığı düşünenin bir izdüşümünü oluşturmaktır (Konrot, 2005). Dilin genel olarak iki ana anlatım yolu vardır: sözlü anlatım ve yazılı anlatım. Sözlü anlatım kişinin gördüğünü, duyduğunu, düşündüğünü ve yaşadığını konuşarak, yazılı anlatım ise yazarak anlatmasıdır (Kavcar vd., 2005). Sözlü anlatımın doğru bir iletişim aracı olması telaffuz, vurgu ve tonlamaya; yazılı anlatımın doğru bir iletişim aracı olması ise imla ve noktalamayla mümkündür. Türkçe Sözlük te imla, (yazım) Bir dilin belli kurallarla yazıya geçirilmesi şeklinde tanımlanmaktadır (TDK, 2005a: 2155). Bir başka tanıma göre de imla, herhangi bir konuşma dilindeki sözcüklerin, mevcut alfabe dizgesine göre, nasıl yazılması gerektiğini belirleyen kurallardır (Eker, 2002: 186). Noktalama ise yazılı bir metinde anlamı veya duyguları daha doğru bir şekilde ifade etmek için birtakım işaretleri metnin gerekli yerlerine koymak olarak tanımlanabilir. Bu amaçla noktalama işaretleri kullanılmaktadır. Noktalama işaretleri, cümlenin yapısını ve duraklama noktalarını belirlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, sözün vurgu ve ton gibi özelliklerini belirtmek üzere kullanılır (TDK, 2005b: 32).

3 Türkçe konuşan ve yazan pek çok kişi, dilimizin konuşulduğu gibi yazıldığı nı düşünmekte ve buna göre bir imla tercih etmektedir. Türkçenin konuşulduğu gibi yazıldığı, yani fonetik bir dil olduğu tamamen yanlış değildir. İngilizce, Fransızca gibi dillere bakıldığında dilimizin onlardan daha fonetik olduğunu söyleyebiliriz. Ama Türkçede her kelime telaffuz edildiği gibi yazılmaz ve yazıldığı gibi telaffuz edilmez; Gelmeyeceğim. şeklinde yazılan bir ifadenin Gelmiycem. şeklinde okunması veya Gaziantep in yazılıp Gaziantebin, Kerkük ü yazılıp Kerküğü okunması gibi. Fakat bu yanlış anlayış pek çok yerde karşımıza çıkmaktadır. Yerel ağız özelliklerinin yazı diline girmesi veya sokak argosuyla telaffuz edilen kelimelerin o şekilde yazılmaya çalışılmasını da bu anlayışa örnek olarak gösterebiliriz: Naber, Napıyon, Napion, Abi, Bişey, Di mi, Dimi Deyil, Diil, Teşkür ederm Deyil, Deil Aşşalamak Poça, Poğça, Satlık, Dayre, Şömüne, Bayaa vs. Bilindiği gibi gazete, dergi ve televizyonlarda dilin bu yazılı ve sözlü özelliklerine dikkat edilmeden kullanılması, pek çok kez rastlanan bir durumdur. Karımızı [Kârımızı] paylaşalım. ve Depremzede hala [hâlâ] prefabrikte yaşıyor. örneklerinde olduğu gibi. İmla ve noktalama sorununun bir başka ve daha da önemli nedeni ise ilköğretimden yükseköğretime kadarki eğitim sürecinde bu konunun yeterince dikkate alınmamasıdır. Bu konuda daha çok ilköğretim ve ortaöğretim öğrencileri üzerinde araştırmalar yapılmış ve ulaşılan sonuçlara göre imla ve noktalama becerileri yeterli düzeyde bulunmamıştır (Yeşil, 2003; Mete, 2001; Demir, 2003; Mataracı, 1998; Güneri, 2004). İmla ve noktalama konusu, eğitim sürecinin ilk yıllarından itibaren işlenen konulardandır. İlkokuma yazmayla başlayan bu süreç yükseköğretimde yazılı

4 anlatım derslerine kadar devam etmektedir. Buna rağmen sonuçların yukarıda belirtildiği gibi istenen düzeyde olmaması üzüntü verici bir durumdur. Üniversite öğrencileri, özellikle öğretmen yetiştiren eğitim fakültesi öğrencileri, imla kurallarını çok iyi bilmeli ve uygulamalıdır. Çünkü öğrenme ve öğretme süreci aynı zamanda bir iletişim sürecidir. Ayrıca, öğretmen, öğrenciler için örnek davranışlar sergilemesi gereken bir rehberdir. Dolayısıyla, alanı ve seviyesi ne olursa olsun öğretmenlerin yazım kurallarını çok iyi bilmesi ve bu kuralları her durumda doğru uygulaması gerekir. Türkçe ve sınıf öğretmeni adaylarının ise öğretecekleri ve örnek olacakları bir konuda çok daha fazla duyarlı ve beceri kazanmış olmaları beklenir. Eğitim fakültesi öğrencilerinin daha ilköğretim sürecinde kazanmış olmaları gereken bu becerilere sahip olma ve kullanma seviyesi, onların öğretmenlik mesleğinde de bu becerileri kullanma seviyesinin bir göstergesi olarak düşünülebilir (Uludağ, 2002). AraĢtırmanın Amacı Yapılan bu araştırmanın amacı, eğitim fakültesi son sınıf öğrencilerinin verilen bir metni değerlendirirken imla ve noktalama kurallarını uygulama düzeylerinin ye göre ne derece farklılık gösterdiğini belirlemektir. Bu problemle ilgili olarak yanıtlanması gereken alt problemler ise şunlardır: 1. Öğretmen adaylarının verilen bir metni değerlendirirken imla ve noktalama kurallarını uygulama ile ilgili başarı düzeyleri nedir? 2. Öğretmen adaylarının verilen bir metni değerlendirirken imla ve noktalama kurallarını uygulama ile ilgili başarı düzeyleri ye göre farklılaşmakta mıdır?

5 Sınırlılıklar Araştırma; Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği lerde eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında öğrenim gören I. ve II. öğretim dördüncü sınıf öğrencilerinden 230 kişi ile, Veri toplama aracında yer alan imla ve noktalama maddeleri ile sınırlıdır. Evren ve Örneklem Araştırmanın evrenini, Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi öğrencileri, örneklemini ise Sınıf Öğretmenliği ve Türkçe Öğretmenliği lerde eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında öğrenim gören 4. sınıf öğrencileri oluşturmaktadır. Veri Toplama Aracı Araştırmada veriler, öğretmen adaylarının sınav kâğıtlarında sıkça yaptığı gözlenen imla ve noktalama hataları dikkate alınarak ve alanında uzman kişilerin görüşleri doğrultusunda hazırlanmış örnek bir metnin örneklem grubuna uygulanması ile toplanmıştır. Verilen metin, imla ve noktalama bakımından yanlışlar ve eksiklikler içermektedir. Örneklem grubundan bu metindeki yanlış yazılan kelimeleri ve yanlış kullanılan noktalama işaretlerini düzeltmeleri, ayrıca eksik olan noktalama işaretlerini de metin üzerine yerleştirmeleri istenmiştir. Hazırlanan örnek metin 3. sınıf öğrencileri üzerinde denenmiş, gerekli bazı düzeltmeler yapıldıktan sonra asıl örneklem grubuna uygulanmıştır. Verilen metinde imla ve noktalamayla ilgili uygulanması istenen kurallar şunlardır: Virgül: Birbiri ardınca sıralanan eş görevli kelime ve kelime gruplarının arasına konur. Sıralı cümleleri birbirinden ayırmak için konur. Nokta: Cümlenin sonuna konur. Üç nokta: Tamamlanmamış cümlelerin sonuna konur. Soru İşareti: Soru bildiren cümle veya sözlerin sonuna konur.

6 Tırnak işareti: Başka bir kimseden veya yazıdan olduğu gibi aktarılan sözler tırnak içine alınır. Tırnak içindeki alıntının sonunda bulunan işaret (nokta, soru işareti, ünlem işareti vb.) tırnak içinde kalır. Özel olarak belirtilmek istenen sözler tırnak içine alınır. Kısa çizgi: Satıra sığmayan kelimeler bölünürken satır sonuna konur. Düzeltme işareti: Arapça ve Farsçadan dilimize giren birtakım kelime ve eklerle özel adlarda bulunan ince g, k ünsüzlerinden sonra gelen a ve u ünlüleri üzerine konur. Büyük harf: Cümle büyük harfle başlar. Soru eki: Bu ek gelenekleşmiş olarak ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar. ki bağlacı: Bağlaç olan ki ayrı yazılır. da bağlacı: Bağlaç olan da, de ayrı yazılır. Kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumlarına uyar. +DA eki: +DA eki eklendiği kelimeye birleşik yazılır. Eklendiği kelimenin son ünlü ve ünsüzüne uyar. Renk sözü veya renklerden birinin adıyla kurulmuş isim tamlaması yapısındaki renk adları ayrı yazılır. İkilemeler ayrı yazılır. -a, -e, -ı, -i, -u, -ü zarf-fiil ekleriyle bilmek, vermek, kalmak, durmak, gelmek, görmek ve yazmak fiilleriyle yapılan tasvirî fiiller bitişik yazılır. Metin içinde zarf-fiil ekleriyle oluşturulmuş kelimelerden sonra virgül konmaz. Verilerin Çözümlenmesi SPSS (16.0) paket programı ile bilgisayar ortamına aktarılan araştırma verileri, frekans ve yüzdeleri alınarak tablolaştırılmıştır.

7 Bulgular ve Yorum 1. Alt Probleme Ait Bulgular Tablo 1. Öğretmen adaylarının virgül iģaretiyle ilgili baģarı puanları F % f % f % f % f % f % Türkçe Öğr. 1 0,95 1 0,95 3 2,85 4 3,8 5 4, ,23 Sınıf Öğr ,8 Toplam 1 0,43 1 0,43 8 3, , , , Toplam F % f % f % f % f % Türkçe Öğr , , ,04 5 4, Sınıf Öğr , , , Toplam 52 22, , , , Tablo 1 e bakıldığında virgül işaretini bütün metinde doğru olarak uygulayan 17 kişinin örneklem grubunun % 7,39 unu oluşturduğu görülmektedir. 1 yanlış yapan 40 (% 17,39), 2 yanlış yapan 49 (% 21,30), 3 yanlış yapan 52 (% 22,6), 4 yanlış yapan 37 (% 16,08), 5 yanlış yapan 15 (% 6,52), 6 yanlış yapan 10 (% 4,34), 7 yanlış yapan 8 (% 3,47), 9 ve 10 yanlış yapan 1 er (% 0,43) kişi vardır. Tablo 2. Öğretmen adaylarının nokta iģaretiyle ilgili baģarı puanları Toplam f % f % f % F % f % f % f % Türkçe Öğr ,85 7 6, , , , Sınıf Öğr. 1 0,8 3 2, , , , Toplam 1 0,43 6 2,6 22 9, , , , Tablo 2 ye göre toplam 9 nokta işaretinin hepsini doğru yerde kullanan toplam 49 kişi vardır ve bu, bütün örneklemin % 21,30 unu oluşturmaktadır. 1 yanlış yapan 78 (% 33,91), 2 yanlış yapan 74 (% 32,17), 3 yanlış yapan 22 (% 9,56), 4 yanlış yapan 6 (% 2,6) ve 5 yanlış yapan 1 (% 0,43) kişi vardır.

8 Tablo 3. Öğretmen adaylarının üç nokta iģaretiyle ilgili baģarı puanları Toplam f % f % f % f % F % f % Türkçe Öğr. 4 3, , , , Sınıf Öğr , , , , , Toplam 25 10, , , , , Tablo 3 e göre bütün üç nokta işaretlerini doğru yapan 91 kişi örneklemin % 39,56 sını oluşturmaktadır. 1 yanlış yapan 42 (% 18,26), 2 ve 3 yanlış yapan 36 (% 15,65), 4 yanlış yapan 25 (% 10,86) kişi vardır. Tablo 4. Öğretmen adaylarının soru işaretiyle ilgili baģarı puanları Toplam f % f % f % f % f % Türkçe Öğr. 4 3, , , , Sınıf Öğr , , Toplam 9 3, , , , Tablo 4 incelendiğinde soru işaretini, kullanılması gereken dört yerde de kullanan toplam 94 kişi olduğu görülmektedir. Soru işaretinde hata yapmayan bu 94 kişi örneklem grubunun % 40,86 sını oluşturmaktadır. 1 yanlış yapan 78 (% 33,91), 2 yanlış yapan 49 (% 21,3), 3 yanlış yapan 9 (% 3,91) kişi bulunmaktadır. Tablo 5. Öğretmen adaylarının tırnak işaretiyle ilgili baģarı puanları Toplam f % F % f % f % f % f % f % F % Türkçe Öğr. 1 0,95 5 4, , , , , , Sınıf Öğr. 3 2,4 7 5, , , , , Toplam 4 1, , , , , , , Tablo 5 e göre tırnak işaretini konması gereken 12 yerde de doğru kullanan toplam 48 kişi, grubun % 20,86 sını oluşturmaktadır. Bu işarette 1 yanlış yapan 45 (% 19,56), 2 yanlış yapan 43 (% 18,69), 3 yanlış yapan 50 (%21,73), 4 yanlış

9 yapan 28 (% 12,17), 5 yanlış yapan 12 (% 5,21), 6 yanlış yapan 4 (% 1,73) kişi vardır. Tablo 6. Öğretmen adaylarının kısa çizgi ile ilgili baģarı puanları Toplam f % f % f % F % F % f % Türkçe Öğr ,38 7 6,66 9 8, , , Sınıf Öğr ,4 12 9,6 7 5, , Toplam 31 13, , , , , Tablo 6 ya göre 230 kişiden 112 si (% 48,69) kısa çizgi işaretlerinin hepsini metin üzerine yerleştirmiştir. Bu işarette 1 yanlış yapan 52 (% 22,6), 2 yanlış yapan 16 (% 6,95), 3 yanlış yapan 19 (% 8,26), kısa çizgiyi metin üzerine hiç yerleştirmeyen 31 (% 13,47) kişi vardır. Diğer işaretlerin aksine kısa çizgiye metinde hiç yer verilmediği için öğretmen adaylarının bir kısmı bu işareti hiç dikkate almamışlardır. Tablo 7. Öğretmen adaylarının düzeltme işareti ile ilgili baģarı puanları 1 2 Toplam f % f % f % Türkçe Öğr , , Sınıf Öğr ,4 7 5, Toplam , , Metinde düzeltme işareti (^) ile ilgili sadece kâğıt örneği bulunmaktadır. Tablo 7 ye göre kelimeyi yanlış yazan 209 kişi, örneklemin % 90,86 sıdır. Geriye kalan 21 kişi ise grubun % 9,14 ünü oluşturmaktadır. Tablo 8. Öğretmen adaylarının büyük harf kullanımı ile ilgili baģarı puanları Toplam F % f % f % F % f % f % f % Türkçe Öğr. 1 0,95 4 3,8 7 6, , , , Sınıf Öğr , , Toplam 1 0,43 9 3, , , , ,

10 Verilen metinde toplam 14 yerde büyük harf kullanılması gerekmektedir. Metinde bu kelimeler hem doğru olarak hem de yanlış olarak karışık şekilde verilmiştir. Tablo 8 e bakıldığında büyük harf konusunda yanlışlık yapmayan toplam 68 kişinin örneklemin % 29,56 sını oluşturduğu görülmektedir. Büyük harf konusunda 1 yanlış yapan 66 (% 28,69), 2 yanlış yapan 59 (% 25,65), 3 yanlış yapan 27 (% 11,73), 4 yanlış yapan 9 (% 3,91) ve 5 yanlış yapan 1 (% 0,43) kişi vardır. Tablo 9. Öğretmen adaylarının küçük harf kullanımı ile ilgili baģarı puanları 1 2 Toplam f % f % F % Türkçe Öğr. 8 7, , Sınıf Öğr , , Toplam 24 10, , Tablo 9 da, yargı bildirmeyen ifadeleri tırnak işaretiyle vurgularken büyük harfle başlamama kuralını öğretmen adaylarının ne kadar uyguladığı görülmektedir. Buna göre şiir gibi şeklinde verilen ifadeyi Şiir gibi olması gerektiğini ifade eden 24 öğretmen adayı örneklem grubunun % 10,43 ünü, geriye kalan 206 kişi de % 89,57 lik bölümü oluşturmaktadır. Tablo 10. Öğretmen adaylarının mi soru eki kullanımı ile ilgili baģarı puanları 1 2 Toplam f % f % F % Türkçe Öğr , , Sınıf Öğr , , Toplam 51 22, , Verilen metinde, mi soru ekinin kullanıldığı 1 yer bulunmaktadır. Tablo 10 dan anlaşılacağı üzere yanlış olarak değilmi şeklinde verilen kelimeyi değil mi şeklinde düzelten toplam 179 kişi % 77,82 lik bir bölümü, yanlış olarak bırakan 51 kişi de % 22,18 lik bölümü oluşturmaktadır.

11 Tablo 11. Öğretmen adaylarının ki bağlacı kullanımı ile ilgili baģarı puanları Toplam F % F % f % f % F % f % Türkçe Öğr , , , , , Sınıf Öğr , , Toplam 26 11, , , , Ayrı yazılması gereken ki bağlacıyla ilgili, öğretmen adaylarına 4 tane örnek verilmiştir. Tablo 11 de yer alan sonuçlara göre bu örneklerin hepsini doğru olarak yapan 67 kişi grubun % 29,13 ünü oluşturmaktadır. Ayrıca 1 yanlış yapan 31 (%13,47), 2 yanlış yapan 69 (% 30), 3 yanlış yapan 37 (% 16,08), hepsini yanlış yapan 26 (% 11,3) kişi vardır. Tablo 12. Öğretmen adaylarının ya bağlacı kullanımı ile ilgili baģarı puanları 1 2 Toplam F % f % F % Türkçe Öğr. 2 1, , Sınıf Öğr Toplam 12 5, , Tablo 12 ye göre bağlaç olan ya kelimesinin ayrı yazılmasıyla ilgili, dersiniz ya şeklinde verilen ifadeyi dersinizya şeklinde birleşik yazan öğretmen adayı sayısı 12 dir ve örneklem grubunun % 5,21 ini oluşturmaktadır. Geriye kalan % 94,79 luk kısmı oluşturan 218 kişi ise bu ifadeyi ayrı yazmışlardır. Tablo 13. Öğretmen adaylarının da bağlacı kullanımı ile ilgili baģarı puanları Toplam f % F % f % f % f % Türkçe Öğr. 3 2,85 2 1, , , Sınıf Öğr. 1 0,8 6 4, , , Toplam 4 1,73 8 3, , ,

12 Tablo 13 e göre da bağlacını üç örnekte de doğru kullanan 111 kişi grubun % 48,26 sını oluşturmaktadır. 1 yanlış yapan 107 (% 46,52), 2 yanlış yapan 8 (% 3,47), 3 yanlış yapan 4 (% 1,73) kişi bulunmaktadır. Tablo 14. Öğretmen adaylarının +DA eki kullanımı ile ilgili baģarı puanları 1 2 Toplam f % f % f % Türkçe Öğr. 6 5, , Sınıf Öğr Toplam 36 15, , DA eki metinde bir tane ve ayrı yazılmış olarak verilmiştir. Tablo 14 e bakıldığında bu eki birleşik yazan 194 kişi grubun % 84,34 ünü ayrı yazan 36 kişi de % 15,66 sını oluşturmaktadır. Tablo 15. Öğretmen adaylarının bir şey kelimesinin imlasıyla ilgili baģarı puanları Toplam f % f % f % f % Türkçe Öğr , , , Sınıf Öğr , , , Toplam 61 26, , , Tablo 15 te öğretmen adaylarına verilen metinde yer alan bişey kelimesinin imlasıyla ilgili verilen cevapların sınıflandırılması görülmektedir. Buna göre kelimeyi bir şey şeklinde yazan 106 kişi grubun % 46,08 ini oluşturmaktadır. Bundan başka birşey şeklinde yazan kişi sayısı 63 (% 27,39), bişey şeklinde yazan kişi sayısı da 61 (% 26,52) dir.

13 Tablo 16. Öğretmen adaylarının ayrı yazılan kelimelerin imlasıyla ilgili baģarı puanları Toplam f % F % f % f % f % Türkçe Öğr. 3 2, , , , Sınıf Öğr. 3 2, , , , Toplam 6 2, , , , Ayrı yazılması gereken kelimelerle ilgili, verilen metinde, birbir, püf noktası, vişne rengi kelimeleri bulunmaktadır. Tablo 16 ya göre bu kelimelerin hepsini doğru olarak yazan 122 kişi örneklem grubunun % 52,17 sini oluşturmaktadır. Ayrıca 1 yanlış yapan 49 (% 21,3), 2 yanlış yapan 53 (% 23,04) ve 3 yanlış yapan 6 kişi (% 2,6) bulunmaktadır. Tablo 17. Öğretmen adaylarının birleģik yazılan kelimelerin imlasıyla ilgili baģarı puanları 1 2 Toplam f % f % f % Türkçe Öğr. 9 8, , Sınıf Öğr Toplam 24 10, , Tablo 17 de öğretmen adaylarının anlatı versem şeklinde yazılan kelimeyi nasıl yazdıklarına göre sınıflandırılmaları görülmektedir. Buna göre grubun % 89,56 sını oluşturan 206 kişi kelimeyi birleştirmiş, geriye kalan % 10,44 ünü oluşturan 24 kişi de ayrı olarak bırakmıştır. Tablo 18. Öğretmen adaylarının soracaksınız kelimesinin imlasıyla ilgili baģarı puanları 1 2 Toplam f % f % f % Türkçe Öğr , , Sınıf Öğr , , Toplam 76 33, ,

14 Tablo 18 de öğretmen adaylarının konuşma dillerinin imlalarına yansıması gösterilmeye çalışılmıştır. Bunun için verilen sorucaksınız örneğini 154 kişi (% 66,95) soracaksınız şeklinde düzelttiği hâlde 76 kişi (% 33,04) metinde verildiği şekliyle bırakmıştır. Tablo 19. Öğretmen adaylarının zarf-fiillerden sonra noktalama iģareti kullanmalarıyla ilgili baģarı puanları Toplam f % f % f % f % Türkçe Öğr , , , Sınıf Öğr , ,8 12 9, Toplam 28 12, , , Tablo 19 da öğretmen adaylarının zarf-fiillerden sonra virgül veya noktalı virgül konmaması kuralını ne kadar uyguladıkları gösterilmeye çalışılmıştır. Buna göre kuralı, verilen 3 örneğe de doğru olarak uygulayan 31 kişi (% 13,47) bulunmaktadır. 171 kişi (% 74,34) 1 yerde, 28 kişi de (% 12,17) 2 yerde yanlış yapmışlardır. Üç zarf-fiilden sonra da virgül veya noktalı virgül koyan kişi yoktur. Metinde üç zarf-fiilin sadece bir tanesinden sonra virgül konduğu ve 1 yanlış yapanların da burayı düzeltmedikleri düşünülürse başarı düzeyini daha düşük görmek gerekecektir. Tablo 20. Öğretmen adaylarının burada kelimesinin kullanımıyla ilgili baģarı puanları 1 2 Toplam f % f % f % Türkçe Öğr , , Sınıf Öğr , , Toplam Tablo 20 den anlaşılacağı üzere verilen metinde burda şeklinde geçen kelimeyi, grubun % 30 luk kısmını oluşturan 69 kişi burada şeklinde düzeltmiş, geriye kalan % 70 lik kısmı oluşturan 161 kişi ise değiştirmemiştir.

15 Tablo 21. Öğretmen adaylarının resme kelimesinin kullanımıyla ilgili baģarı puanları 1 2 Toplam f % f % f % Türkçe Öğr. 6 5, , Sınıf Öğr. 1 0, , Toplam 7 3, , Tablo 21 den anlaşılacağı üzere verilen metinde resme şeklinde verilen kelimeyi, grubun büyük bir çoğunluğu (% 96,96) verildiği şekliyle bırakırken % 3,04 lük kısmı resime şeklinde yazmayı tercih etmiştir. Tablo 22. Öğretmen adaylarının haydi kelimesinin kullanımıyla ilgili baģarı puanları 1 2 Toplam f % f % f % Türkçe Öğr ,28 6 5, Sınıf Öğr , , Toplam , , Tabloda 22 de görülüyor ki metinde haydi olarak geçen kelimeyi grubun % 91,73 lük kısmını oluşturan 211 kişi hadi şeklinde değiştirmiş, geriye kalan kısım ise değiştirmemiştir. 2. Alt Probleme Ait Bulgular Tablo 23. Grup Ġstatistikleri N Ort. Ss df T Sig. (2-tailed) Türkçe Öğr ,97 6, ,011,003 Sınıf Öğr ,39 6,31294 Tablo 23 e göre Türkçe Öğretmenliği öğrenciliğinin imla ve noktalama aritmetik ortalaması 204/184,97, sınıf öğretmenliği öğrencilerinin imla ve noktalama aritmetik ortalaması 204/182,39 dur. Ayrıca tabloda öğretmen adaylarının imla ve

16 noktalama uygulama düzeylerinin ye göre farklılaştığı ve bu anlamlı farklılığın Türkçe öğretmenliği lehine olduğu sonucuna varılmıştır. Sonuçlar Araştırma sonunda ulaşılan sonuçları şu şekilde sıralayabiliriz: 1. Öğretmen adaylarının verilen bir metni değerlendirirken imla ve noktalama kurallarını uygulama ile ilgili başarı düzeyleri 100 puan üzerinden ortalama 90,03 tür. Daha önce Yıldız (2002) tarafından yapılan çalışmada, üniversite son sınıf öğrencilerinin imla kurallarını uygulama beceri düzeyleri ortalama 73,16, noktalama işaretlerini uygulama beceri düzeyleri olarak tespit edilmiştir. Kalfa (2000) nın çalışmasında ise üniversite öğrencilerinin noktalama kurallarını uygulama düzeyleri ortalama 54,3 olarak bulunmuştur. 2. Virgül, nokta, üç nokta, soru işareti, tırnak işareti, kısa çizgi, düzeltme işareti kullanımı; büyük harf, ki ve da bağlacı ile bir şey, soracaksınız, burada, haydi kelimelerinin ve ayrı yazılan bazı birleşik kelimelerin imlası maddelerinde hiç yanlış yapmayanlar, örneklem grubunun % 50 den daha az bir bölümünü oluşturmaktadır. 3. Virgül, da bağlacı ile resme ve haydi kelimelerinin yazımında, yüzde olarak, Sınıf Öğretmenliği öğrencilerinin Türkçe Öğretmenliği öğrencilerine göre, diğer maddelerde ise Türkçe Öğretmenliği öğrencilerinin Sınıf Öğretmenliği öğrencilerinden daha başarılı olduğu söylenebilir. Uludağ (2002) da yaptığı çalışmada bu sonucu destekler nitelikte, da bağlacı, +DA eki, ki bağlacı, +ki eki ve -mi ekinin imlasında Türkçe Öğretmenliği öğrencilerinin Sınıf Öğretmenliği öğrencilerine göre daha başarılı olduğunu saptamıştır. Bunun yanında Sağır (1994), Türkçe öğretmenleri üzerinde yaptığı bir çalışmada öğretmenlerin +DA ekini kullanmada hataya düşmediklerini fakat da bağlacının imlasında % 52 oranında başarı sağladıklarını, +ki ekinin imlasında yine hataya düşmediklerini fakat ki bağlacının imlasında % 95 oranında bir başarı

17 gösterdiklerini, mi soru edatının imlasında ise 60 öğretmenden sadece birinin hata yaptığını saptamıştır. 4. Öğretmen adaylarının başarı düzeyi düzeltme işareti, ki bağlacı, da bağlacı, zarf-fiillerden sonra noktalama işareti koyma ve burada ve haydi kelimelerinin imlası gibi maddelerde tam puan alan öğretmen adayları dikkate alındığında oldukça düşüktür. Burada ve haydi kelimelerinin imlasında görülen hatanın, günlük konuşma dilinin imlaya yansımasından yani konuşulduğu gibi yazma anlayışından kaynaklandığı söylenebilir. 5. Noktalama işaretlerinin kullanımında tam puan alan öğrenciler hiçbir maddede grubun % 50 sinden fazla bir sayıya ulaşamamıştır. Öneriler Bu sonuçlara göre şu önerilerde bulunulabilir: 1. İmla ve noktalama kurallarını uygulama becerisi, öğrencilere ilk ve ortaöğretimde, özellikle sınıf öğretmenleri ve Türkçe öğretmenleri tarafından kazandırılması gereken bir alışkanlıktır. Bu alışkanlığın eğitimin ilk devrelerinde kazandırılmamış olması ileriki eğitim düzeylerini ve hatta öğretmen olacak kişilerin dahi bu alışkanlığı yeterince kazanmadığı dikkate alındığında öğretmen yetiştirme sürecini dahi etkilediği açıktır. Bu nedenlerden dolayı konuya dikkat çekilmesi ve gereken önlemlerin alınması hususu göz önünde bulundurulmalıdır. 2. Yükseköğretim düzeyinde, sözlü ve yazılı anlatım çalışmalarıyla sorunun çözülmesine çalışılmışsa da buna yeteri kadar önem verilmiyor olduğu görülmektedir. Her ne kadar eğitim sürecinin ilk devrelerinde kazanılması gereken bir alışkanlık da olsa bu konuda öğretim elemanlarına büyük iş düştüğünü vurgulamakta yarar vardır.

18 3. Öğretmen adaylarının sınav kâğıtlarında ve hazırladıkları proje/ödevlerde yapmış oldukları imla ve noktalama hataları ilgili öğretim elemanları tarafından göz ardı edilmektedir. Bu konuda geri bildirimlerle öğretmen adayları bilgilendirilmeli ve bu yanlışlıkların düzeltilerek öğretmen adaylarının aynı hataları tekrarlamamaları sağlanmalıdır. 4. Öğretmen adaylarına imla kılavuzu kullanımının, dil duyarlılığı açısından ve doğru yazma bakımından önemli olduğu hissettirilmelidir. 5. Türkçenin güzel, doğru ve etkili kullanımı konusunda, alanında uzman öğretim elemanlarının katılımıyla bilimsel çalışmalar, konferanslar, çalıştaylar vs. düzenlenmeli, dil kullanımı konusundaki yanlışlıkların düzeltilmesi sağlanmalıdır. 6. İmla ve noktalama kuralları konusunda sadece Türkçe, edebiyat ya da sınıf öğretmenleri sorumlu tutulmamalıdır. Türkçenin etkili ve doğru kullanımı, bunun bir davranış hâline getirilmesi hususunda bütün öğretmenlere önemli ölçüde görev düşmektedir. 7. Yapılan bu çalışma, sadece Eğitim Fakültesi Türkçe ve Sınıf Öğretmenliği lerde uygulanmıştır. Bu konuda daha sağlıklı sonuçlara ulaşmak için çalışmanın eğitim fakültelerinde bulunan diğer bölümlerdeki öğretmen adaylarına da uygulanması önerilmektedir. KAYNAKÇA Aksan, D. (2000) Her Yönüyle Dil Ana Çizgileriyle Dilbilim, TDK, 2. Baskı, Ankara. Bayram, Y., Erdemir, A. (2006) Amasya daki İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin İmla Kurallarını Kullanma Düzeyleri Üzerine Bir Değerlendirme Millî Eğitim, S. 171, Yaz, s

19 Demir, G. K. (2003) İlköğretim Birinci ve İkinci Kademe Öğrencilerinin Yazım Hataları ve Öğretmen Görüşleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi EBE İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği, Ankara. Eker, S. (2002) Çağdaş Türk Dili, Grafiker Yayınları, Ankara. Güneri, E. E. (2004) Ortaöğretimde (1.-3. Sınıflar) Noktalama İşaretlerinin Kullanımında Bilgi-Beceri Oranlarının Tespiti, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Ü SBE, Afyon. Kalfa, M. (2000) Noktalama İşaretlerinin Türkçenin Öğretimindeki Yeri ve Önemi Yayımlanmamış Doktora Tezi AÜ SBE TDE (Yeni Türk Dili), Ankara. Kavcar, C., Oğuzkan, F., Alsoy, Ö., (2003) Yazılı ve Sözlü Anlatım, 3. Baskı, Anı Yayıncılık, Ankara. Konrot, A. (2005) İletişim, Dil ve Konuşma Bozuklukları, Dil ve Kavram Gelişimi, Ed. S. Seyhun Topbaş, Kök Yayıncılık, Ankara. Mataracı, E. (1998) İlköğretim Okullarında I. Kademe 5. Sınıf Öğrencilerinin İmlâ ve Noktalama İşaretleriyle İlgili Bilgi ve Beceri Düzeyleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Marmara Ü EBE Sınıf Öğretmenliği, İstanbul. Mete, M. (2001) İlköğretim 4-8. Sınıflarda Noktalama İşaretlerinin Kullanımında Bilgi-Beceri Oranlarının Tespiti, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi Afyon Kocatepe Ü SBE Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi TDE Öğretmenliği, Afyon. Özbay, M. (2006) Özel Öğretim Yöntemleri II, Öncü Kitap, Ankara.

20 Öztürk, A. (2005) Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Ana Dili Etkinlikleri, Nobel Yayınları, Ankara. Sağır, M. (1994) Bazı Yazım Yanlışları ile Anlatım Bozukluklarının Sorumluları Türk Dili, S. 513, Ankara TDK (2005a) Türkçe Sözlük, TDK, Ankara. TDK (2005b) Yazım Kılavuzu, TDK, Ankara. Uludağ, E. (2002) Eğitim Fakültesi Öğrencilerinin Bazı Yazım Kurallarını Uygulama Becerilerinin Kayıtlı Olunan Program ve Cinsiyet Bakımından İncelenmesi Erzincan Eğitim Fakültesi Dergisi Cilt-Sayı: 4-2, s Yeşil, E. (2003) Erzurum daki Yatılı İlköğretim Bölge Okullarıyla İlköğretim Okulları 6. Sınıf Öğrencilerinin Yazım Hataları, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, AÜ SBE Türkçe Eğitimi, Erzurum. Yıldız, Z. (2002) Değişik Öğretim Kademelerindeki Öğrencilerin Yazım ve Noktalama Kurallarını Uygulama Düzeyleri, Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Ü SBE Program Geliştirme ve Öğretim, Isparta.

DERS BİLGİLERİ TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM TRD 101 1 2 + 0 2 2

DERS BİLGİLERİ TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM TRD 101 1 2 + 0 2 2 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM TRD 101 1 2 + 0 2 2 Ön Koşul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Dersin

Detaylı

TÜRKÇE EĞĐTĐMĐ BÖLÜMÜ ÖĞRENCĐLERĐNĐN ĐMLA BAŞARILARI

TÜRKÇE EĞĐTĐMĐ BÖLÜMÜ ÖĞRENCĐLERĐNĐN ĐMLA BAŞARILARI TÜRKÇE EĞĐTĐMĐ BÖLÜMÜ ÖĞRENCĐLERĐNĐN ĐMLA BAŞARILARI ÖZET Ersoy TOPUZKANAMIŞ Bu çalışmada Türkçe eğitimi bölümü öğrencilerinin imla konusundaki başarıları incelenmeye çalışılmıştır. Öğrencilerin imla konusundaki

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI

5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 5. SINIF TÜRKÇE YILLIK PLANI 2018-2019 1.hafta 17-23 Eylül Sözcüğün Anlam Özellikleri (Gerçek ve mecaz anlam, çok 5.3.1.33 2.hafta 24-30 Eylül anlamlılık, söz sanatları, terim anlam) 5.3.1.32 SÖZCÜKTE

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS TÜRK DİLİ II TRD103 2 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

DERS BĠLGĠLERĠ TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM TRD 101 1 2 + 0 2 2

DERS BĠLGĠLERĠ TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM TRD 101 1 2 + 0 2 2 DERS BĠLGĠLERĠ Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM TRD 101 1 2 + 0 2 2 Ön KoĢul Dersleri Yok Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü Dersi Verenler Dersin

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 BÖLÜM 2 İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 ÖNSÖZ DİL NEDİR? / İsmet EMRE 1.Dil Nedir?... 1 2.Dilin Özellikleri.... 4 3.Günlük Dil ile Edebî Dil Arasındaki Benzerlik ve Farklılıklar... 5 3.1. Benzerlikler... 5 3.2. Farklılıklar...

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 6. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY 1 Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi Biçim Bilgisi 4 5 Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim anlam) Kök ve eki kavrar.

Detaylı

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ

ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ ÖĞRETMENLER, ÖĞRETMEN ADAYLARI VE ÖĞRETMEN YETERLĠKLERĠ Yrd. Doç. Dr. Sevinç MERT UYANGÖR ArĢ. Gör. Mevhibe KOBAK Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi OFMAE-Matematik Eğitimi Özet: Bu çalışmada

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN

NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN NOKTALAMA İŞARETLERİ MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BU ÖDEVİN HAZIRLANMASINDA MUSTAFA NAZIM ÖZGEN BURCU OLGUN GÜLŞAH GELİŞ VE FATMA GEZER TARAFINDAN ORTAK HAZIRLANMIŞTIR. BİLGİSAYAR 1 DERSİ PROJE ÖDEVİ NURAY GEDİK

Detaylı

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 6. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ OKUMA KÜLTÜRÜ (5 EYLÜL - 21 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinleme/izleme yöntem ve tekniklerini

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRKÇE I: YAZILI ANLATIM Ders No : 0310340004 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 6. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı BİÇİM BİLGİSİ (Kök, Ek ve

Detaylı

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ

PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ C E N T R U L NAŢIONAL DE EVALUARE ŞI E X A M I N A R E PROGRAMA DE EXAMEN PENTRU DISCIPLINA LIMBA ŞI LITERATURA TURCĂ MATERNĂ BACALAUREAT 2011 TIP PROGRAMĂ: PROFIL TEOLOGIC ŞI PEDAGOGIC Pagina 1 din 5

Detaylı

EMİN ALİ TURHAN, KAMİLE ÖZER AYTEKİN,

EMİN ALİ TURHAN, KAMİLE ÖZER AYTEKİN, Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRKÇE II: SÖZLÜ ANLATIM Ders No : 0310340020 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 1. SINIF TÜRKÇE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI. İLKOKULU 1. SINIF TÜRKÇE DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI EYLÜL 23 EYLÜL 27 EYLÜL (2. Hafta) EYLÜL 18 EYLÜL - 22 EYLÜL (1. Hafta) ARA DİSİPLİNLER VE DERS İÇİ 1. Doğal ve yapay ses kaynaklarından çıkan sesleri ayırt eder. T.1.2.1. Kelimeleri anlamlarına uygun

Detaylı

NOKTALAMA - YAZIM NOKTALAMA. 1. Nokta (.) Çocuklar bahçede oynuyor. Dr. Ayhan Bey tanıdığımızdır. (doktor) Yarışmada 1. olmuş.

NOKTALAMA - YAZIM NOKTALAMA. 1. Nokta (.) Çocuklar bahçede oynuyor. Dr. Ayhan Bey tanıdığımızdır. (doktor) Yarışmada 1. olmuş. NOKTALAMA - YAZIM NOKTALAMA 1. Nokta (.) Cümlenin sonuna konur. Çocuklar bahçede oynuyor. Kısaltmaların sonuna konur. Dr. Ayhan Bey tanıdığımızdır. (doktor) Sayılardan sonra sıra bildirmek için konur.

Detaylı

7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ

7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ 7. SINIF TÜRKÇE DERS BİLGİLERİ ATATÜRKÇÜLÜK (5 EYLÜL-27 EKİM) - Konuşmacının sözünü kesmeden sabır ve saygıyla dinler. - Başkalarını rahatsız etmeden dinler/izler. - Dinlenenle ilgili soru sormak, görüş

Detaylı

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

5. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 5. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ 3 4 5 Ön bilgilerini kullanarak okuduğunu anlamlandırır. Çok anlamlılık (temel, yan, mecaz ve terim Metinde verilen ipuçlarından hareketle, karşılaştığı yeni kelimelerin

Detaylı

Ders Adı : TÜRK DİLİ I: SES VE YAPI BİLGİSİ Ders No : Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri.

Ders Adı : TÜRK DİLİ I: SES VE YAPI BİLGİSİ Ders No : Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 3. Ders Bilgileri. Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : TÜRK DİLİ I: SES VE YAPI BİLGİSİ Ders No : 03040004 Teorik : Pratik : 0 Kredi : ECTS : 3 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim

Detaylı

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI:

ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: ISBN NUMARASI: Bu formun ç kt s n al p ço altarak ö rencilerinizin ücretsiz Morpa Kampüs yarıyıl tatili üyeli inden yararlanmalar n sa layabilirsiniz.! ISBN NUMARASI: 65482464 ISBN NUMARASI: 65482464! ISBN NUMARASI:

Detaylı

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL

Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL Doç. Dr. Mustafa ÖZDEN Arş. Gör. Gülden AKDAĞ Arş. Gör. Esra AÇIKGÜL 11.07.2011 Adıyaman Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Fen Bilgisi Öğretmenliği A.B.D GĠRĠġ Fen bilimleri derslerinde anlamlı

Detaylı

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ-1 DERS PROGRAMI 2011-2012 AKADEMİK YILI

T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ-1 DERS PROGRAMI 2011-2012 AKADEMİK YILI T.C. MALTEPE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ TÜRK DİLİ-1 DERS PROGRAMI 2011-2012 AKADEMİK YILI Dersin adı: TÜRK DİLİ-1 Dersin kodu: TRD 151 AKTS kredisi: 2 1. yıl 1. yarıyıl Lisans Zorunlu 2s/hafta Teorik:

Detaylı

Konu Başlıkları. 1. Noktalama İşaretleri. 1. Nokta (.) 2. Virgül (,) 3. Noktalı Virgül (;) 4. İki Nokta (:) 5. Üç Nokta ( ) 6. Soru İşareti (?

Konu Başlıkları. 1. Noktalama İşaretleri. 1. Nokta (.) 2. Virgül (,) 3. Noktalı Virgül (;) 4. İki Nokta (:) 5. Üç Nokta ( ) 6. Soru İşareti (? Konu Başlıkları 1. Noktalama İşaretleri 1. Nokta (.) 2. Virgül (,) 3. Noktalı Virgül (;) 4. İki Nokta (:) 5. Üç Nokta ( ) 6. Soru İşareti (?) 7. Ünlem İşareti (!) 8. Kısa Çizgi (-) 9. Uzun Çizgi ( ) 10.

Detaylı

1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR

1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1: İLETİŞİM, DİLVE KÜLTÜR 15 1.1. Dilin Tanımı 16 1.1.1. Dil Tabii Bir Vasıtadır 17 1.1.2. Dil, Kendi Kanunları Olan Canlı Bir Varlıktır 17 1.1.3. Dil, Temeli Bilinmeyen Zamanlarda

Detaylı

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ

FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ FEN BRANŞLARINA KARŞI TUTUMLARININ İNCELENMESİ Sibel AÇIŞLI 1 Ali KOLOMUÇ 1 1 Artvin Çoruh Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, İlköğretim Bölümü Özet: Araştırmada fen bilgisi

Detaylı

(saat/hafta) Teorik anlatım, tartışma, soru-cevap. Hacettepe TÖMER Öğretim Elemanları

(saat/hafta) Teorik anlatım, tartışma, soru-cevap. Hacettepe TÖMER Öğretim Elemanları Tablo 2: DERS TANITIM BİLGİLERİ Dersin Adı Kodu Yarıyıl Teori Türk Dili Önkoşullar Dersin Dili Dersin Türü Dersin öğrenme ve öğretme teknikleri Dersin sorumlusu(ları) Dersin amacı Dersin öğrenme çıktıları

Detaylı

BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ

BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ 359 BĠYOLOJĠ EĞĠTĠMĠ LĠSANSÜSTÜ ÖĞRENCĠLERĠNĠN LĠSANSÜSTÜ YETERLĠKLERĠNE ĠLĠġKĠN GÖRÜġLERĠ Osman ÇİMEN, Gazi Üniversitesi, Biyoloji Eğitimi Anabilim Dalı, Ankara, osman.cimen@gmail.com Gonca ÇİMEN, Milli

Detaylı

DERS TANIMLAMA FORMU. Proje/Ala n Çalışması 1. 2 0 0 - - 2 2

DERS TANIMLAMA FORMU. Proje/Ala n Çalışması 1. 2 0 0 - - 2 2 Dersin Kodu ve Adı : TRD101 Türk Dili I DERS TANIMLAMA FORMU Programın Adı: Makine Mühendisliği Yarıyıl Teor i Eğitim ve Öğretim Yöntemleri (ECTS) Uyg. Lab. Proje/Ala n Çalışması Diğer Topla m Krediler

Detaylı

O zaman gördü ki, küçük çocuk, memleketlisi, minimini yavru ağlıyor. Sessizce, titreye titreye ağlıyor.

O zaman gördü ki, küçük çocuk, memleketlisi, minimini yavru ağlıyor. Sessizce, titreye titreye ağlıyor. - Satır sonunda, yer kalmadığı için yarım kalan kelimelerin bölünmüş olduğunu, yani devamının altta olduğunu göstermek için satır sonunda kullanılır. Bu görevde kullanılınca birleştirme çizgisi denir.:

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. KİTAP. BÖLÜM I Program KavraMI ve TÜRKÇE ÖğRETİM PrograMI. BÖLÜM II TÜRKÇE Öğretim PrograMININ TARİhî Gelişimi BÖLÜM III

İÇİNDEKİLER 1. KİTAP. BÖLÜM I Program KavraMI ve TÜRKÇE ÖğRETİM PrograMI. BÖLÜM II TÜRKÇE Öğretim PrograMININ TARİhî Gelişimi BÖLÜM III İÇİNDEKİLER BEŞİNCİ BASKI İÇİN SUNUŞ...iii DÖRDÜNCÜ BASKI İÇİN SUNUŞ... v ÜÇÜNCÜ BASKI İÇİN SUNUŞ... vi İKİNCİ BASKI İÇİN SUNUŞ...vii ÖN SÖZ...viii 1. KİTAP BÖLÜM I Program KavraMI ve TÜRKÇE ÖğRETİM PrograMI

Detaylı

SON BEŞ YIL İÇİNDE YAPILAN LİSANS YERLEŞTİRME (LYS) SINAVLARI İLE ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ (ÖABT) SINAVLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

SON BEŞ YIL İÇİNDE YAPILAN LİSANS YERLEŞTİRME (LYS) SINAVLARI İLE ÖĞRETMENLİK ALAN BİLGİSİ (ÖABT) SINAVLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ 2. Alt Probleme Ait Bulgular Son beş yılın verileri incelenmiş ve gerekli matematiksel işlemler yapılmıştır. Bu doğrultuda elde edilen verilere göre SON BEŞ YIL İÇİNDE YAPILAN LİSANS YERLEŞTİRME () SINAVLARI

Detaylı

7. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ

7. SINIF TÜRKÇE DERSİ KURS KAZANIMLARI VE TESTLERİ EKİM 7. SINIF TÜRKÇE İ KURS I VE LERİ AY FİİL FİİL Fiillerin anlam özelliklerini kavrar. Kip ve çekimli fiili kavrar. Bildirme kipleriyle dilek kiplerini ayırt eder. Bildirme kiplerinin kullanım özelliklerini

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 10.SINIF TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı HİKÂYE Edebiyat

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Türkçe 1: Yazılı Anlatım TRD 101 1 2+0 2 2

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. Türkçe 1: Yazılı Anlatım TRD 101 1 2+0 2 2 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Türkçe 1: Yazılı Anlatım TRD 101 1 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Zorunlu / Yüz Yüze

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI DİKSİYON KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI DİKSİYON KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI DİKSİYON KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ

Detaylı

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri

Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri Türkçe Eğitimi Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans Programı Ders İçerikleri 1. Yıl Ders Planı 1. Yarıyıl Türkçe Öğretiminde Çağdaş Yaklaşımlar ETO701 1 2 + 1 7 Türkçe öğretiminde geleneksel uygulamalardan

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Türk Dili II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans () Lisans (x ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( ) Diğer

Detaylı

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU

T.C. İSTANBUL SABAHATTİN ZAİM ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU T.C. YÜKSEK LİSANS PROJESİ HAZIRLAMA KILAVUZU Tezsiz Yüksek Lisans Programı öğrencileri, yüksek lisans projesinin alındığı yarıyılda proje dersine kayıt yaptırmak ve yarıyıl sonunda yazılı bir rapor vermek

Detaylı

Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri

Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri Türk Dili Anabilim Dalı- Tezli Yüksek Lisans (Sak.Üni.Ort) Programı Ders İçerikleri 1. Yıl - Güz 1. Yarıyıl Ders Planı SOSYAL BİLİMLERDE ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ TDE729 1 3 + 0 6 Sosyal bilimlerle ilişkili

Detaylı

MURAT ÖZBAY SERİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME

MURAT ÖZBAY SERİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME DAŞÖZ, T. (2016). Murat Özbay Serisi Üzerine Bir Değerlendirme. Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 5(1), 526-533. MURAT ÖZBAY SERİSİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME Tuğçe DAŞÖZ Geliş Tarihi:

Detaylı

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği

İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarının Meslek Olarak Öğretmenliği 1 Seçmeye Yönelik Motivasyonlarının İncelenmesi Derya ÇELİK, Ra aza GÜRBÜZ, Serhat AYDIN, Mustafa GÜLER, Duygu TAŞKIN, Gökay AÇIKYILDIZ

Detaylı

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ANABİLİMDALI İLKÖĞRETİM PROGRAM SINIF ÖĞRETMENLİĞİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR

T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ANABİLİMDALI İLKÖĞRETİM PROGRAM SINIF ÖĞRETMENLİĞİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR T.C. DUMLUPINAR ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ ANABİLİMDALI İLKÖĞRETİM PROGRAM SINIF ÖĞRETMENLİĞİ TÜRKÇE ÖĞRETİMİNDE YENİ YAKLAŞIMLAR HAZIRLAYAN KEMAL ÖZDEMİR 201291321308 KÜTAHYA@2012 Konu: Türkçe

Detaylı

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSLERİNDE ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KULLANILMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSLERİNDE ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KULLANILMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR DERSLERİNDE ALTERNATİF ÖLÇME-DEĞERLENDİRME YÖNTEMLERİ KULLANILMASINA İLİŞKİN ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ Onur ÖZKOPARAN MEB Gümüşhacıköy Anadolu Lisesi, Amasya ozkoparanonur@hotmail.com

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Türk Dili II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( )

Detaylı

İLKÖĞRETİMDE KULLANILAN FEN BİLGİSİ DERS KİTAPLARININ BAZI KRİTERLERE GÖRE İNCELENMESİ

İLKÖĞRETİMDE KULLANILAN FEN BİLGİSİ DERS KİTAPLARININ BAZI KRİTERLERE GÖRE İNCELENMESİ İLKÖĞRETİMDE KULLANILAN FEN BİLGİSİ DERS KİTAPLARININ BAZI KRİTERLERE GÖRE İNCELENMESİ Şule AYCAN, Ümit Hüseyin KAYNAR, Suat TÜRKOĞUZ, Ercan ARI Celal Bayar Üniversitesi, Eğitim Fakültesi, MANİSA ÖZET:

Detaylı

NOKTALAMA İŞARETLERİ Yazılanları daha kolay okuyabilmek için, yazılanların yanlış anlaşılmasını önlemek için. Nokta (. ) Annem bana meyve getirdi.

NOKTALAMA İŞARETLERİ Yazılanları daha kolay okuyabilmek için, yazılanların yanlış anlaşılmasını önlemek için. Nokta (. ) Annem bana meyve getirdi. Yazılanları daha kolay okuyabilmek için, yazılanların yanlış anlaşılmasını önlemek için kullandığımız işaretlere NOKTALAMA İŞARETLERİ deriz. Nokta (. ) 1-Tamamlanmış cümlelerin sonuna nokta koyarız. Annem

Detaylı

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI

SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI SAKARYA ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ DÖRDÜNCÜ SINIF ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEĞİNE KARŞI TUTUMLARI Arş.Gör. Duygu GÜR ERDOĞAN Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi dgur@sakarya.edu.tr Arş.Gör. Demet

Detaylı

Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I

Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I Tezkire-i Şeyh Safî (İnceleme-Metin-Dizin) Cilt I Yazar Feyza Tokat ISBN: Takım Numarası: 978-605-9247-50-4 (Tk) Cilt I: 978-605-9247-51-1 (1.c) 1. Baskı Nisan, 2017 / Ankara 100 Adet Yayınları Yayın No:

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM GÖRME ENGELLİLER İÇİN BRAİL ALFABESİ (KABARTMA YAZI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM GÖRME ENGELLİLER İÇİN BRAİL ALFABESİ (KABARTMA YAZI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM GÖRME ENGELLİLER İÇİN BRAİL ALFABESİ (KABARTMA YAZI) KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İ Ç İ N D E K İ L E R PROGRAMIN

Detaylı

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ

AVRASYA ÜNİVERSİTESİ Ders Tanıtım Formu Dersin Adı Öğretim Dili Türk Dili II Türkçe Dersin Verildiği Düzey Ön Lisans (x ) Lisans ( ) Yüksek Lisans( ) Doktora( ) Eğitim Öğretim Sistemi Örgün Öğretim ( X) Uzaktan Öğretim( )

Detaylı

ÖZGEÇMİŞ Adı - Soyadı: Doğum Tarihi: Ünvanı: Öğrenim Durumu: Akademik Ünvanlar : öğretim görevlisi öğretim görevlisi dr. yardımcı doçent.

ÖZGEÇMİŞ Adı - Soyadı: Doğum Tarihi: Ünvanı: Öğrenim Durumu: Akademik Ünvanlar : öğretim görevlisi öğretim görevlisi dr. yardımcı doçent. ÖZGEÇMİŞ Adı - Soyadı: Serpil ALPTEKİN Doğum Tarihi: 24-11-1974 Ünvanı: Yrd. Doç. Dr. Öğrenim Durumu: Derece Alan Üniversite Yıl Lisans Özel Eğitim, Zihinsel Gazi Üniversitesi, Gazi (1992-1996) Engellilerin

Detaylı

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ

SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Uluslararası 9. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Kongresi SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ OKUR- YAZARLIĞI DÜZEYLERİNİN BELİRLENMESİ Yalçın UYAR - Hakan SUNAY yuyar@ankara.edu.tr- hsunay@ankara.edu.tr

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ ÖĞRETİM PROGRAMI Uzun Dönemli Amaç : İLK OKUMA-YAZMA Tümceyi sözcüklere ayırır. 1. Tümcenin kaç sözcüklü olduğunu söyler. 2. Tümcenin sözcüklerinin altlarını çizerek gösterir. 3. Tümce kartını sözcüklerinden keserek ayırır.

Detaylı

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ DEĞİŞKENLER AÇISINDAN İNCELENMESİ T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI ÖLÇME, DEĞERLENDİRME VE SINAV HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ VERİ ANALİZİ, İZLEME VE DEĞERLENDİRME DAİRE BAŞKANLIĞI TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ ORTAK SINAV BAŞARISININ ÇEŞİTLİ

Detaylı

MTS301 PROJE ÖDEVİ YAZIM KILAVUZU

MTS301 PROJE ÖDEVİ YAZIM KILAVUZU MTS301 PROJE ÖDEVİ YAZIM KILAVUZU Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi GENEL YAZIM PLANI Kapak Sayfası Bu sayfaya, projenin adı, projenin yapıldığı dersin kodu ve adı, projeyi hazırlayanın adı ve numarası,

Detaylı

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. 3. (Güz) Yarıyıl BĠS210

Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS. 3. (Güz) Yarıyıl BĠS210 DERS BĠLGĠLERĠ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS Diksiyon ve Güzel KonuĢma BĠS210 3. (Güz) Yarıyıl 2+0 2 3 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Türkçe Dersin Seviyesi Ön Lisans Dersin Türü

Detaylı

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ

MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ Fakültemiz 2809 sayılı Kanunun Ek 30. maddesi uyarınca Bakanlar Kurulunun 02.06.2000 tarih ve 2000-854 sayılı kararnamesiyle kurulmuş, 2001-2002 Eğitim

Detaylı

Ġnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü AKTS Uyumlu Ders Ġçeriği DERSĠN ADI. Türk Dili I

Ġnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü AKTS Uyumlu Ders Ġçeriği DERSĠN ADI. Türk Dili I Ġnönü Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü AKTS Uyumlu Ders Ġçeriği DERSĠN ADI Türk Dili I Kodu Yıl-Yarıyıl-Dönem Saat/Hafta Yerel AKTS T U L Kredi 311001911998 1-1-Güz 2 0 0 2 2 DERS BĠLGĠLERĠ

Detaylı

Ölçme Yöntemleri 1) Dilbilgisi ve dil bilimin temel kavramlarını tanır. 1,2 1,2

Ölçme Yöntemleri 1) Dilbilgisi ve dil bilimin temel kavramlarını tanır. 1,2 1,2 DERS BİLGİLERİ Ders Adı Kodu Yarıyılı T+U Saati Ulusal Kredisi AKTS TÜRK DİLİ II TRK112 2 2+0 2 2 Ön Koşul Dersleri Dersin Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Türkçe Lisans Yüz Yüze / Zorunlu Dersin Koordinatörü

Detaylı

MARMARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ARAPÇA HAZIRLIK SINIFLARI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ Senato: 6 Kasım 2018 / A

MARMARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ARAPÇA HAZIRLIK SINIFLARI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ Senato: 6 Kasım 2018 / A MARMARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ ARAPÇA HAZIRLIK SINIFLARI EĞİTİM-ÖĞRETİM VE SINAV YÖNERGESİ Senato: 6 Kasım 2018 / 371-3-A Amaç BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar MADDE 1 - (1) Bu

Detaylı

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1

EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 58 2009 Gazi Üniversitesi Endüstriyel Sanatlar Eğitim Fakültesi Dergisi Sayı:25, s.58-64 ÖZET EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN ÖĞRETMENLİK MESLEK BİLGİSİ DERSLERİNE YÖNELİK TUTUMLARI Filiz ÇETİN 1 Bu çalışmanın

Detaylı

Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK. İsim Soyisim Öğrenci No Buraya Yazılacak

Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK. İsim Soyisim Öğrenci No Buraya Yazılacak T.C. CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ ANABİLİM DALI Sosyal Proje Geliştirme Dersi Raporu PROJE BAŞLIĞI BURAYA YAZILACAK Hazırlayan İsim Soyisim Öğrenci

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı ORTAÖĞRETİM ÖBBS RAPORU 2009 (ÖĞRENCİ BAŞARILARINI BELİRLEME SINAVI)

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı ORTAÖĞRETİM ÖBBS RAPORU 2009 (ÖĞRENCİ BAŞARILARINI BELİRLEME SINAVI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Eğitimi Araştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı ORTAÖĞRETİM ÖBBS RAPORU 2009 (ÖĞRENCİ BAŞARILARINI BELİRLEME SINAVI) Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı OECD üye olan

Detaylı

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama

KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama CÜMLE YÖNTEMİ KKTC de ilkokulda zihin engelli öğrencilere okuma öğretiminde uygulanan yöntem cümle çözümleme yöntemidir. Bu yöntem Türkiye deki Eğitim Uygulama Okulları için de kullanılmaktadır. Bu yöntemde

Detaylı

İlkokuma Yazma Öğretimi

İlkokuma Yazma Öğretimi İlkokuma Yazma Öğretimi Günümüzün ve geleceğin öğrencilerinin yetiştirilmesinde, ilk okuma-yazma öğretiminin amacı; sadece okuma ve yazma gibi becerilerin kazandırılması değil, aynı zamanda düşünme, anlama,

Detaylı

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları

Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Türk Dili I (TURK 101) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Türk Dili I TURK 101 Güz 2 0 0 2 2 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin Dili Dersin Türü Dersin

Detaylı

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi

Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Öğretmen Adaylarının Eğitim Teknolojisi Standartları Açısından Öz-Yeterlik Durumlarının Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi Yahya İLTÜZER Prof. Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim

Detaylı

Gönül GÜNEŞ Osman BİRGİN Ramazan GÜRBÜZ. Derya ÇELİK Serhat AYDIN Duygu TAŞKIN Kadir GÜRSOY. Gökay AÇIKYILDIZ Zeynep Medine ÖZMEN Mustafa GÜLER

Gönül GÜNEŞ Osman BİRGİN Ramazan GÜRBÜZ. Derya ÇELİK Serhat AYDIN Duygu TAŞKIN Kadir GÜRSOY. Gökay AÇIKYILDIZ Zeynep Medine ÖZMEN Mustafa GÜLER İlköğretim Matematik Öğretmeni Adaylarına Üniversitelerde Sunulan Öğrenme Fırsatlarının Öğretmen Adaylarının Görüşleri Bağlamında İncelenmesi: Türkiye Örneği Derya ÇELİK Serhat AYDIN Duygu TAŞKIN Kadir

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ DERS SAATİ

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ DERS SAATİ AY HAFTA 016-017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI 8. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE DERS SAATİ KONU ADI 1 FİİLİMSİLER SÖZCÜKTE ANLAM KAZANIMLAR Fiilimsiyle, fiil ve isim soylu kelimeler arasındaki farkları kavrar.

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlanan Öğrencinin; Adı: Soyadı: Doğum Tarihi: Yaşı: Öğrencinin Ailesine Ait Bilgiler: ADI- SOYADI BABA ANNE MESLEĞİ ADRES

Detaylı

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN NOKTALAMA İŞARETLERİNİ DOĞRU OLARAK KULLANABİLME DÜZEYLERİ İLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA

İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN NOKTALAMA İŞARETLERİNİ DOĞRU OLARAK KULLANABİLME DÜZEYLERİ İLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA Mayıs 2009 Cilt:17 No:2 Kastamonu Eğitim Dergisi 625-636 İLKÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN NOKTALAMA İŞARETLERİNİ DOĞRU OLARAK KULLANABİLME DÜZEYLERİ İLE İLGİLİ BİR ARAŞTIRMA M. Eyyüp SALLABAŞ Gazi Üniversitesi,

Detaylı

4. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN BECERİLERİN KAZANDIRILMASINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ

4. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN BECERİLERİN KAZANDIRILMASINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ 4. SINIF SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN BECERİLERİN KAZANDIRILMASINA YÖNELİK ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİ Zafer ÇAKMAK, Cengiz TAŞKIRAN, Birol BULUT Giriş Yöntem Bulgular Tartışma, Sonuç ve Öneriler

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KAHRAMANMARAŞ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10. SINIF OSMANLI TÜRKÇESİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KAHRAMANMARAŞ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 10. SINIF OSMANLI TÜRKÇESİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI AY: EYLÜL (2 Hafta) 208 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI KAHRAMANMARAŞ ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ 0. SINIF OSMANLI TÜRKÇESİ DERSİ ÜNİTELENDİRİLMİŞ YILLIK PLANI GÜN SAAT KONULAR ÖĞRENCİLERİN KAZANACAĞI HEDEF VE DAVRANIŞLAR

Detaylı

DERS KATEGORİSİ TEORİ+UYGULAMA (SAAT) Öğrencileri, öğrendikleri kurallar doğrultusunda konuşmaya yönlendirme.

DERS KATEGORİSİ TEORİ+UYGULAMA (SAAT) Öğrencileri, öğrendikleri kurallar doğrultusunda konuşmaya yönlendirme. KAFKAS ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ/YÜKSEKOKULU/MESLEK YÜKSEKOKULU/ENSTİTÜSÜ DOĞU D,LLERİ VE EDEBİYATLARI BÖLÜMÜ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ DERSİN ADI DERS KODU TEORİ+UYGULAMA (SAAT) KREDİSİ

Detaylı

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI OSMANLI TÜRKÇESİNDE KOLAY METİNLER KURS PROGRAMI

T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI OSMANLI TÜRKÇESİNDE KOLAY METİNLER KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM ALANI OSMANLI TÜRKÇESİNDE KOLAY METİNLER KURS PROGRAMI Ankara, 2016 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI......1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ

EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ EĞİTİMDE ARAŞTIRMA TEKNİKLERİ Yrd. Doç. Dr. Mustafa Aydın BAŞAR Araştırma Amaç Alt Amaçlarını Belirleme 2 Alan Bilgisi Meslek Bilgisi ÖĞRETMEN YETERLİKLERİ Kültür Bilgisi İletişim Bilgisi 3 Araştırma Amaç

Detaylı

İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME ÖĞRETMENLERİNİN YAZILI SINAVLARINDA NOKTALAMA KURALLARINA UYMA DÜZEYLERİ: ERDEMLİ İLÇESİ ÖRNEKLEMİ

İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME ÖĞRETMENLERİNİN YAZILI SINAVLARINDA NOKTALAMA KURALLARINA UYMA DÜZEYLERİ: ERDEMLİ İLÇESİ ÖRNEKLEMİ İLKÖĞRETİM İKİNCİ KADEME ÖĞRETMENLERİNİN YAZILI SINAVLARINDA NOKTALAMA KURALLARINA UYMA DÜZEYLERİ: ERDEMLİ İLÇESİ ÖRNEKLEMİ Özet İsmail Yavuz ÖZTÜRK* Yazıda anlatıma açıklık getirmek, cümlelerin yapısını

Detaylı

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ

EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ KASIM EKİM 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI 7. SINIF TÜRKÇE DERSİ DESTEKLEME VE YETİŞTİRME KURSU KAZANIMLARI VE TESTLERİ Ay Hafta Ders Saati Konu Adı Kazanımlar Test No Test Adı FİİLLER (Anlam-Kip-Kişi- Anlam

Detaylı

ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE "MESLEK BİLGİSİ" BAKIMINDAN FEN-EDEBİYAT VE EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ

ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE MESLEK BİLGİSİ BAKIMINDAN FEN-EDEBİYAT VE EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ ORTAÖĞRETİME ÖĞRETMEN YETİŞTİRMEDE "MESLEK BİLGİSİ" BAKIMINDAN FEN-EDEBİYAT VE EĞİTİM FAKÜLTELERİNİN ETKİLİLİĞİ Prof. Dr. Nuray SENEMOĞLU ve Prof. Dr. Durmuş Ali ÖZÇELİK Eğitim, geçerli öğrenmeleri oluşturma

Detaylı

TÜRKÇE MODÜLÜ BİREYSEL EĞİTİM PLANI (TÜRKÇE DERSİ) (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE

TÜRKÇE MODÜLÜ BİREYSEL EĞİTİM PLANI (TÜRKÇE DERSİ) (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE (1.ÜNİTE) GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE KISA DÖNEMLİ MATERYAL YÖNTEM- i doğru kullanır. 1 2 3 4 Söylenen sözcüğü tekrar eder. Gösterilen ve söylenen nesnenin adını söyler. Gösterilen nesnenin adını söyler. Resmi

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Sorular... 9 Ödev... 10

İÇİNDEKİLER. Sorular... 9 Ödev... 10 İÇİNDEKİLER ÜNİTE 1 DİL, DİLLER VE TÜRKÇE... 1 1. Giriş... 2 2. Dilin Özellikleri... 2 3. Yeryüzündeki Diller... 2 4. Türkçenin Dünya Dilleri Arasındaki Yeri... 4 5. Türk Yazı Dilinin Gelişmesi Eski Türkçe...

Detaylı

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI

BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ TÜRKÇE DERSİ EĞİTİM PLANI Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı Hazırlanan Öğrencinin; Öğrencinin Ailesine Ait Bilgiler: ADI- SOYADI BABA ANNE MESLEĞİ ADRES TELEFON EV İŞ EV --------------------------

Detaylı

TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAYISI ALINAN KARAR SAYISI 14.08.2014 124 01-19

TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAYISI ALINAN KARAR SAYISI 14.08.2014 124 01-19 TOPLANTI TARİHİ TOPLANTI SAYISI ALINAN KARAR SAYISI 14.08.2014 124 01-19 Fakülte Yönetim Kurulumuz Dekan Vekili Prof.Dr. Süleyman SEYDİ başkanlığında aşağıdaki gündem maddelerini görüşmek üzere toplanmıştır.

Detaylı

Müzik Öğretmeni Adaylarının Bireysel ve Sosyo-Ekonomik Özellikleri ile Armoni ve Piyano Derslerindeki Başarıları Arasındaki İlişkiler

Müzik Öğretmeni Adaylarının Bireysel ve Sosyo-Ekonomik Özellikleri ile Armoni ve Piyano Derslerindeki Başarıları Arasındaki İlişkiler 722 Müzik Öğretmeni Adaylarının Bireysel ve Sosyo-Ekonomik Özellikleri ile Armoni ve Piyano Derslerindeki Başarıları Arasındaki İlişkiler Yrd. Doç. Dr. D. Beste CEVIK, Balıkesir Üniversitesi Necatibey

Detaylı

Türk Diş Hekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu Başkanlığı na,

Türk Diş Hekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu Başkanlığı na, 18.07.2018 Türk Diş Hekimleri Birliği Merkez Yönetim Kurulu Başkanlığı na, 18.07.2018 tarihli Diş Hekimi kelimesinin yazılış biçimi ile ilgili oluşturulan Çalışma Grubuna sunmuş olduğum rapor ektedir.

Detaylı

Editörler Burcu Pekduyurucu Aydın - Mustafa Gökçe MESLEKİ YAZIŞMALAR

Editörler Burcu Pekduyurucu Aydın - Mustafa Gökçe MESLEKİ YAZIŞMALAR Editörler Burcu Pekduyurucu Aydın - Mustafa Gökçe MESLEKİ YAZIŞMALAR Yazarlar Burcu Pekduyurucu Aydın Cerullah Süer Mustafa Gökçe Saim Altay Senem Altay Süleyman Baykara Yasemin Yıldız Editörler Burcu

Detaylı

BİLGİSAYARDA YAZI DERSİ. Bilgisayarda yazı yazmak

BİLGİSAYARDA YAZI DERSİ. Bilgisayarda yazı yazmak BİLGİSAYARDA YAZI DERSİ Dersin Modülleri F Klavye 1 F Klavye 2 Yazı Biçimleme Kazandırılan Yeterlikler Bilgisayarda yazı yazmak Bilgisayarda resmî yazı hazırlamak DERS BİLGİ FORMU DERSİN ADI ALAN MESLEK

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Çocuk Edebiyatı SNFS Ön Koşul Dersler

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Çocuk Edebiyatı SNFS Ön Koşul Dersler Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Çocuk Edebiyatı SNFS002 2 + 0 2 4 Ön Koşul Dersler Dersin Dili Türkçe Dersin Türü Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları Dersin Amacı Dersin

Detaylı

Seminer (AB500) Ders Detayları

Seminer (AB500) Ders Detayları Seminer (AB500) Ders Detayları Ders AdıDers Kodu Dönemi Ders Saati Uygulama Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Seminer AB500 Bahar 3 0 0 0 0 Ön Koşul Ders(ler)i - Dersin Dili Dersin Türü Dersin Seviyesi

Detaylı

İÇİNDEKİLER. ÖN SÖZ.v ÖZ GEÇMİŞ vii I. BÖLÜM İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 1

İÇİNDEKİLER. ÖN SÖZ.v ÖZ GEÇMİŞ vii I. BÖLÜM İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 1 İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ.v ÖZ GEÇMİŞ vii I. BÖLÜM İLK OKUMA VE YAZMA ÖĞRETİMİNİN TARİHSEL GELİŞİMİ 1 İlk Okuma ve Yazma Öğretiminin Tarihsel Gelişimi... 1 İlk Okuma ve Yazma Öğretiminde Kullanılan Öğretim Yöntemlerine

Detaylı

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK

3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? OCAK 3. SINIFLAR BU AY NELER ÖĞRENECEĞİZ? 04 22 OCAK TÜRKÇE ÖĞRENME ALANI: DİNLEME 1. Dinleme Kurallarını Uygulama 1. Dinlemeye hazırlık yapar. 2. Dinleme amacını belirler. 3. Dinleme amacına uygun yöntem belirler.

Detaylı

BAŞVURU ŞARTLARI YÜKSEK LİSANS İÇİN; DOKTORA İÇİN;

BAŞVURU ŞARTLARI YÜKSEK LİSANS İÇİN; DOKTORA İÇİN; SAKARYA ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNDEN Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Enstitüsü ne 2013-2014 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı nda Tezli-Tezsiz Yüksek Lisans ve Doktora Programlarına öğrenci alınacaktır. YÜKSEK

Detaylı

İLKÖĞRETİM II. KADEME MÜZİK DERSLERİNDE GELENEKSEL MÜZİK REPERTUVARINA AİT ESERLERİN ÖĞRETİMİNDE HAFTALIK MÜZİK DERS SAATİNİN YETERLİLİĞİ

İLKÖĞRETİM II. KADEME MÜZİK DERSLERİNDE GELENEKSEL MÜZİK REPERTUVARINA AİT ESERLERİN ÖĞRETİMİNDE HAFTALIK MÜZİK DERS SAATİNİN YETERLİLİĞİ İLKÖĞRETİM II. KADEME MÜZİK DERSLERİNDE GELENEKSEL MÜZİK REPERTUVARINA AİT ESERLERİN ÖĞRETİMİNDE HAFTALIK MÜZİK DERS SAATİNİN YETERLİLİĞİ Ferit BULUT 1 GİRİŞ Bilindiği gibi ilköğretimde okul şarkıları,

Detaylı

Yazan ; Seçkin Üniversite, Gözde Anadolu Lisesi kazanmak isteyenlerin REHBERİ Matematik Öğretmeni; KEMAL Türkeli

Yazan ; Seçkin Üniversite, Gözde Anadolu Lisesi kazanmak isteyenlerin REHBERİ Matematik Öğretmeni; KEMAL Türkeli 2009 ÜNİVERSİTE(ÖSS) + 2009 SBS(Anadolu Liselerine Giriş 8, 7 veya 6.sınıf) Sınavları ileanadolu Lisesi, Kolej, Askeri Lise, Fen Lisesi vs Kazandıran PRATİK REHBERLİK bilgileri Yazan ; Seçkin Üniversite,

Detaylı

Şimdi noktalama işaretlerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla görelim. Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır.

Şimdi noktalama işaretlerinin neler olduğunu ayrıntılarıyla görelim. Anlamca tamamlanmış cümlelerin sonunda kullanılır. NOKTALAMA İŞARETLERİ Dilimizde ilk kez Tanzimat döneminde kullanılan noktalama işaretleri, yazının daha kolay anlaşılmasını sağlar. Yazının okunmasını kolaylaştırır ve anlam karışıklığına düşülmesine engel

Detaylı

NOKTA (. ) - Tamamlanmış cümlelerin sonuna konur. Kaçmayı namusuna yediremiyordu.

NOKTA (. ) - Tamamlanmış cümlelerin sonuna konur. Kaçmayı namusuna yediremiyordu. Noktalama İşaretleri Nokta Virgül Noktalı Virgül İki Nokta Üç Nokta Sıra Noktalar Soru İşareti Ünlem İşareti Kısa Çizgi Uzun Çizgi Tırnak İşareti Parantez Kesme İşareti NOKTA (. ) - Tamamlanmış cümlelerin

Detaylı

3. Yazma Becerileri Sempozyumu

3. Yazma Becerileri Sempozyumu http://zikzakgrup.com/ OKUL ÖNCESİ MEKANİK YAZMA SÜRECİ MODEL HİKAYE PLAN, OLMA UNSURLARI SÜSLEME VE SÜRECİ YARATICILIK SUNUM VE ÖLÇÜM TÜRLER Anlama Ses Birlikte yazma Karakter Konu, Fikir, Noktalama

Detaylı

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II

CJ MTP11 AYRINTILAR. 5. Sınıf Türkçe. Konu Tarama Adı. 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I. 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 5. Sınıf Adı Öğrenme Alanı 01 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - I 02 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - II 03 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam - III (Sözcükte Anlam) 04 Sözcük ve Söz Gruplarında Anlam -

Detaylı

İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR.

İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR. İDV ÖZEL BİLKENT ORTAOKULU 5-6-7-8.SINIFLARINA KONTENJAN DAHİLİNDE ÖĞRENCİ ALINACAKTIR. ORTAOKUL 5.6.7.8.SINIFLAR Kontenjan İlanı : 07.06.2018 Başvuru Tarihleri : 07-11 Haziran 2018 Başvuru Evrakları :

Detaylı

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ DERSİ. 9. Ders TDL 100. Turgut Özal Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi

TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ DERSİ. 9. Ders TDL 100. Turgut Özal Üniversitesi, Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi TURGUT ÖZAL ÜNİVERSİTESİ 9. Ders TÜRK DİLİ DERSİ TDL 100 Konu Başlıkları 1. İmla Kuralları 1. Bazı Ek ve Sözcüklerin Yazılışı 1. Bağlaç Olan da, de nin Yazılışı 2. Bağlaç Olan ki nin Yazılışı 3. Bağlaç

Detaylı