4 3 ü ile sinin farkı 9 olan sayıyı bulalım.

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "4 3 ü ile sinin farkı 9 olan sayıyı bulalım."

Transkript

1 KESİR PROBLEMLERİ Bir sayısının ü : tir. ü ile sinin farkı 9 olan sayıyı bulalım. İstenen sayı olsun. Bir sayısının ü : tür. Bir sayısının yarısının fazlası : tür ( ) () 9 ( 9).( ) bulunur. Bir sayısının fazlasının yarısı : dir. fazlasının ünün eksiği - olan sayıyı bulalım.. Bir sayısının inin yarısı : dır. ünün fazlasının yarısı olan sayıyı bulalım. İstenen sayı olsun. İstenen sayı olsun. ( ). bulunur... Sıfırdan farklı bir sayının katının fazlasının, aynı sayının fazlasına bölümünü bulalım. 9.9 bulunur. Sıfırdan farklı bir sayı olsun. Bu sayının katının fazlası: Bu sayının fazlası: olur.

2 Buna göre, sayının katının fazlasının, sayının fazlasına bölümü:.( ) olur. Buna göre, bu kesrin payı ile paydasının toplamı:. 0 olur. Bir kesrin değeri tür. Bu kesrin, payına eklenir, paydasından çıkarılırsa değeri oluyor. Buna göre, bu kesrin payı ile paydasının toplamını bulalım. a Değeri olan kesir olsun. b Bir memur maaşının ini ev kirasına, sini mutfak masraflarına ayırıyor. Bu memurun geriye 00 YTL si kaldığına göre, tüm maaşının kaç YTL olduğunu bulalım. Bu memurun maaşı YTL olsun. Ev kirası: YTL Mutfak masrafı: YTL a ( I ) b a ( II ) olur. b ( I ) ve ( II ) denklemlerinin ortak çözümünden, a ve b bulunur. Buna göre, a b 0 olur. II.Yol Değeri olan kesir 0 0 olur. olsun. İki harcamanın toplamı: 0 ( ) YTL () Kalan para 00 YTL ise, YTL olur. 0 Bir memur maaşının ini ev kirasına, kalanın sini mutfak masraflarına ayırıyor. Bu memurun geriye 00 YTL si kaldığına göre, tüm maaşının kaç YTL olduğunu bulalım. Bu memurun maaşı YTL olsun. Ev kirası: YTL

3 Ev kirasından kalan: YTL Bu memurun maaşı YTL olsun. Mutfak masrafı: YTL.Harcama: YTL İki harcamanın toplamı: YTL.Harcamadan kalan: YTL Kalan para: YTL.Harcama:. YTL Kalan para 00 YTL ise, YTL olur. II.Yol. Bu memurun tüm maaşını bir dikdörtgenle gösterelim.. Dikdörtgen yüzeyini eşit parçaya bölüp, ev kirası için yapılan harcamaya karşılık ini tarayalım.. Kalan parça yüzeyin ikisini de ( kalanın si mutfak masrafı olduğu için ). harcamaya karşılık tarayalım.. Geriye dikdörtgende iki parça kalıyor. Bu da en son kalan parayı göstermektedir. Geriye kalan para tüm maaşın i olduğuna göre, maaş:.00 0 YTL olur. Bir memur maaşının ünü ev kirasına, kalanın ünü mutfak masraflarına, kalanın yarısını da borcuna ayırıyor. Bu memurun geriye 0 YTL si kaldığına göre, tüm maaşının kaç YTL olduğunu bulalım. İki harcamanın toplamı: Kalan para: YTL Borç:. YTL Üç harcamanın toplamı: Kalan para: YTL Kalan para 0 YTL ise, YTL YTL 0 ise.0 00 YTL olur. II.Yol tarayalım.. Bu memurun tüm maaşını bir dikdörtgenle gösterelim.. Dikdörtgen yüzeyini eşit parçaya bölüp, ev kirası için yapılan harcamaya karşılık ünü. Kalan üç parça yüzeyin birini de ( kalanın ü mutfak masrafı olduğu için ). harcamaya karşılık tarayalım.

4 . Görüldüğü gibi dikdörtgen yüzeyindeki taranmamış kısım taranmış kısma eşittir.. Kalan paranın yarısıyla borç ödediği için bu kutulardan bir tanesi de borç için taranır.. Geriye dikdörtgende bir tane parça kalıyor. Bu da en son kalan parayı göstermektedir. Geriye kalan para tüm maaşın ü olduğuna göre, paranın tamamı kalan paranın katıdır. Buna göre, maaş:.0 00 YTL olur.. ise metredir. Buna göre ilk satılan kumaş: metredir. II.Yol Kumaşın tamamını bir dikdörtgenle gösterelim. ve ün e.k.o.k. u olduğuna göre dikdörtgeni eşit parçaya bölelim. nin sı olduğu için ilk satılan kumaş kutu ile gösterilir. Bir kumaşın önce sı sonrada ü satılıyor. nin ü olduğu için ikinci satılan kumaş kutu ile Geriye metre kumaş kaldığına göre, ilk satılan kumaşın kaç metre olduğunu bulalım.. Kumaşın tamamı metre olsun. Önce kumaşın sı satıldığına göre, İlk satılan kumaş: Sonra kumaşın metredir. ü satıldığına göre, gösterilir. Geriye kutu kaldığı için kalan kumaş, tüm kumaşın sidir.. ise metredir. İlk satılan, kumaşın sı olduğuna göre: metre bulunur. İkinci satılan kumaş: metredir. Bir teneke peynirin önce i, sonra da kalanın yarısı Buna göre, satılan toplam kumaş: metredir. satılıyor. Bu peynirin toplamı kg ı satıldığına göre, geriye kaç kg peynir kaldığını bulalım. Geriye kalan kumaş ise: metredir. Bir teneke peyniri bir dikdörtgen ile temsil edelim. Sonra da bu dikdörtgeni eşit parçaya bölelim. Çünkü önce peynirin i satılmaktadır.

5 Bidonun si su dolu ise, bidondaki su: litredir. Geriye eşit parça kalmıştır. Peynirin geriye kalanının yarısı satıldığına göre, dört parçanın ikisi satılmıştır. Böylelikle Bidondaki suyun ü:. litredir. peynirin lik kısmı satılmış oluyor. Satılan miktar kg olduğuna göre, Bidondaki suyun litresi boşaltıldığında geriye kalan su:. ise olur. Yani, bu peynir toplam kg dır. Buna göre, geriye kalan peynir: 0 kg dır. YTL ye alınan bir mal, alış fiyatının katı fazlasına satılıyor. Buna göre, bu malın satış fiyatını bulalım. YTL ye alınan bir mal, alış fiyatının katı fazlasına satılırsa satış fiyatı: YTL olur. Bir bidonun si su ile doludur. Bidondaki suyun ü boşaltılıyor. Bundan sonra bidonun tamamını doldurabilmek için 0 litre suya ihtiyaç olduğuna göre, boş bidonun kaç litre su aldığını bulalım. Boş bidon litre su alsın. litredir. Son durumda bidonun boş kısmı: litredir. Boş kısım 0 litrelik olduğuna göre;.0 0 ise olur. yanlışın doğruyu götürdüğü 0 soruluk bir sınavda her doğru cevabın ( netin ) değeri 0 puandır. Bu sınavda soruyu boş bırakan bir öğrenci 00 puan aldığına göre, yanlış yaptığı soru sayısını bulalım. 0 soruluk bir sınavda soruyu cevaplayan öğrencinin yaptığı sorulardan y tanesi yanlış olsun. Bu durumda y tanesi doğru cevaplandırılmıştır. yanlış doğruyu götürdüğüne göre, y tane yanlış y tane doğruyu götürür. y Buna göre, y tane doğrudan; ( y) tane net kalır. Her doğru (net) cevabın değeri 0 puan olduğuna göre, net sayısını 0 ile çarparsak sonuç 00 olur. Buna göre,

6 y ( y).0 00 Top yere düştükten sonra. cm yükselir. (. defa) y 0 Tekrar düştükten sonra.. cm yükselir. (. defa) y Tekrar düştükten sonra... cm yükselir. (. defa) II.Yol. y bulunur. Üçüncü vuruşundan sonra 0 cm yükseldiğine göre, olur. Her doğru cevabın değeri 0 puan olduğuna göre, 00 puan 00 alan öğrencinin netlerinin sayısı: 0 olur. 0 soruyu cevaplayan öğrencinin 0 neti kaldığına göre, 0 = sorusu değerlendirilmemiştir. yanlış doğruyu götürdüğüne göre, yanlış soru neticesinde soru değerlendirilmez. Bir parça telin ucundan, i kesilirse, telin orta noktası eski durumuna göre cm kayıyor. Bu telin tamamının kaç cm olduğunu bulalım. Öğrencinin yaptığı sorulardan y tanesi yanlış olsun..y. y bulunur. Belirli bir yükseklikten bırakılan bir top, yere vuruşundan sonra bir önceki düşüş yüksekliğinin ü kadar yükselmektedir. Top yere üçüncü vuruşundan sonra cm yükseliyor. Buna göre, topun başlangıçta kaç cm yükseklikten bırakıldığını bulalım. Top cm yükseklikten bırakılsın I.Yol Başlangıçtaki telin boyu cm ve orta noktası C olsun. AB ve AC cm olur. Telin i kesildikten sonra, kalan telin boyu cm ve orta noktası D ise, ise 0 cm olur.

7 II.Yol Telin ucundan, i kesilirse, telin orta noktası da kesilen kısmın yarısı kadar kayar... ise 0 cm olur. İlk durumda otobüsteki bayan sayısı olsun. Bu durumda erkek sayısı 0 olur. Otobüsten bayan erkek inince bayanların sayısı erkeklerin sayısının ü olduğuna göre, (0 ) Canan, önce günde 0 sayfa okuyarak bir kitabın ini sonra da günde sayfa okuyarak kalan kısmını bitiriyor. Canan kitabın tamamını günde okuduğuna göre, kitabın kaç sayfa olduğunu bulalım. Kitap sayfa olsun. in si, geriye kalan kısmı da tir. Kitabın sayfasını t günde, geriye kalan kısmını da t günde okusun. Buna göre, 0.t ( I ).( t) ( II ) ( I ) ve ( II ) denklemleri taraf tarafa bölünürse, 0t ise t olur..( t) 0.t 0. ise 0 olur. Buna göre kitap,.0 00 sayfadır. 0 yolcusu olan bir otobüsten bayan erkek inince, bayanların sayısı erkeklerin sayısının ü oluyor. Buna göre, ilk durumda otobüsteki bayan sayısının kaç olduğunu bulalım. 0 olur. Aylık harçlığı sabit olan Cem, her ay harçlığının unu A 0 kumbarasına, ini B kumbarasına atmaktadır. Cem in ayda her iki kumbarada biriken paralarının toplamı, bir aylık harçlığına eşit olduğuna göre, i bulalım. Cem in aylık harçlığı H olsun..(.h.h) H.H.( ) H 0 0.( ) olur.

8 Uzunlukları aynı olan iki mum aynı anda yanmaya başladığında biri saatte, diğeri saatte tamamıyla yanarak bitmektedir. Bu iki mum aynı anda yakıldıktan kaç saat sonra birinin boyu diğerinin boyunun katına eşit olacağını bulalım. Mumların uzunlukları cm olsun ve t saat sonra istenen koşullar sağlansın. Bir mumun tamamı saatte yanıyorsa saatte ü, t Çözümlü Sorular. Sıfırdan farklı bir sayının katının, aynı sayının katına oranı kaçtır? Bu sayı olsun.. olur... Bir kesrin değeri tir. Bu kesrin paydasından çıkarılır, payına eklenirse kesrin değeri oluyor. saatte de t ü yanar. Buna göre, başlangıçta verilen kesrin payı kaçtır? Diğer mumun tamamı saatte yanıyorsa saatte i, t saatte de t i yanar. Değeri olan kesir olsun. t t t t..(.).( ).( ) tir. t t t t t t olur. Buna göre, başlangıçta verilen kesrin payı tir.. Bir sayının yarısının fazlasının katı ile eksiğinin katı toplandığında elde ediliyor. Bu sayı kaçtır? Aradığımız sayı olsun..( ).( ) bulunur.

9 . Bir bidonun kütlesi boş iken a gram, i su ile dolu iken b gramdır. Bu bidonun tamamı su ile dolu iken toplam kütlenin a ve b türünden eşitini bulunuz. Boş bidonu kütlesi: a gram Bidonun tamamını dolduran suyun kütlesi: s gram olsun. i su ile dolu iken: b gram olduğuna göre, a.s b.s b a s b a Buna göre, tamamı su ile dolu bidonun kütlesi: a s a b a b a olur.. Bir öğrenci harçlığının ünü deftere, sini kitaba ayırdığında harçlığından 00 YTL artıyor. A ) Üç günde 0 sayfa okumuştur. B ) İkinci gün 0 sayfa okumuştur. C ) Üçüncü gün ikinci günkünden fazla okunmuştur. D ) Okunmayan sayfa sayısı ile ikinci gün okunan sayfa sayısı birbirine eşittir. E ) Kitabın tamamı 0 sayfadır. Verilenlere uygun şemayı oluşturalım. Buna göre, okunmayan kısım parçanın sidir. Bir parça A ise, A 0 ise A 0 olur. Bu durumda kitabın tamamı,.a.0 0 sayfa olur. Bu durumda E seçeneği doğru, diğer seçeneklerdeki ifadeler ise yanlıştır. Buna göre, harçlığın tamamı kaç YTL dir? Öğrencinin harçlığı YTL olsun. ( ) 00 ise 00. Bir yolun ünü gitmiş olan bir otomobil, 0 km daha giderse yolun yarısını gitmiş olacaktır. Buna göre, yolun tamamı kaç km dir? YTL olur. Yolun tamamı km olsun. 0 0 bulunur.. Sezgin, bir kitabın birinci gün ünü, ikinci gün kalanın ünü, üçüncü günde geriye kalanın ünü okuyor. Kitabın okunmayan 0 sayfası kaldığına göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur?. Bir varilin içinde bir miktar su vardır. Varile bir kova su eklenirse varilde a litre su oluyor. Varilden bir kova su alınırsa a litre su kalıyor. İlk durumda varilde kaç kova su vardır? 9

10 Varilde ilk durumda litre su olsun. Bir kova su da k litre olsun. k a ( I ) a k ( II ) olur Bu iki denklemi taraf tarafa bölelim. k k a k k k a k k k k olur. Buna göre, varilde ilk durumda kova su vardır. 9. Tanesi YTL den alınan bardakların si taşıma 0 sırasında kırılmıştır. Kalan bardakların tanesi y YTL den satılmıştır. Bu alış verişten zarar edilmediğine göre, ile y arasındaki bağıntıyı bulunuz. Tanesi YTL den a tane bardak alınmış olsun. Bu durumda bardaklara ödenen para:. a YTL olur. Bardakların si taşıma sırasında kırıldığına göre, geriye 0 a 9a a tane bardak kalmıştır. 0 0 Bunların tanesi y YTL den satıldığına göre, kalan 9a bardaklardan elde edilen para:. y YTL olur. 0 Bu alış verişten zarar edilmediğine göre 0. Can, bir kitabı her gün bir önceki günden 0 sayfa fazla okuyarak günde bitiriyor. Can,. gün kitabın unu okuduğuna göre, kitap kaç 0 sayfadır? Can, ilk gün sayfa kitap okumuş olsun. Buna göre,. Gün : sayfa. Gün : + 0 sayfa. Gün : + 0 sayfa. Gün: + 0 sayfa. Gün : + 0 sayfa okur. Buna göre, kitabın tamamı: sayfadır.. günün sonunda kitabın ü okunduğuna göre, 0 0.( 00) ise ) 0 Buna göre, kitabın tamamı: sayfadır.. Bir benzin tankının içinde bir miktar benzin vardır. Tanka 0 litre benzin ilave edilirse tankın i doluyor. Oysa tanka benzin konmayıp tanktan 0 litre benzin boşaltılırsa tankın u dolu olarak kalıyor. 0 Buna göre, tankın tamamı kaç litre benzin alır? 9a.a.y ise y olur. 0 0

11 Tankın içinde litre benzin olsun. Soru sayısını bir dikdörtgen ile gösterelim. Ve boş tank y litre benzin alsın. 0.y ( I ) 0.y ( II ) 0 Bu iki denklemin taraf tarafa çıkarılmasıyla y bulunur. Soru sayısı olsun. Soru sayısının sı 0 olduğuna göre, olur.. Bir miktar para dört kişi arasında şu şekilde 0.y y 00 olur. 0. Ardışık iki çift sayının büyüğünün sı küçüğünün üne eşittir. Buna göre, bu sayılardan küçük olanı kaçtır? Küçük sayı ise, büyük sayı + olur. olur.. Bir öğrenci testteki soruların önce sını, sonra da kalan soruların ini cevaplamıştır. Geriye 0 soru kaldığına göre, testte toplam kaç soru vardır? paylaştırılıyor: Birinci kişi paranın ünü alıyor; geriye kalan para diğer üç kişiye eşit olarak dağıtılıyor. Birinci kişi, diğerlerinden her birine verilen paranın kaç katı kadar para almıştır? Paranın tamamı YTL olsun. Birinci kişi paranın YTL sini alırsa; geriye YTL kalır. Bu para diğer üç kişiye eşit olarak dağıtılırsa, bu üç kişinin her biri, : YTL alır. 9 Birinci kişi, diğerlerinden her birine verilen paranın k katı kadar para alsın. Buna göre, 9 k k. olur. 9. Ahmet, Mehmet ve Hasan babalarının verdiği paradan önce 00 er YTL alıyorlar. Kalan paranın ini Ahmet aldıktan sonra artan parayı da Mehmet ve Hasan eşit olarak bölüşüyorlar.

12 Mehmet in aldığı paranın toplamı 0 YTL olduğuna göre, babalarının üç çocuğa verdiği toplam para kaç YTL dir? Mehmet 0 YTL aldığına göre, ikinci paylaşımda, YTL almıştır. Toplam ceviz sayısı: olduğuna göre, 9 ise 9. olur. Hasan da ikinci paylaşımda 0 YTL almıştır. İkinci paylaşımda Ahmet kalan paranın ini aldıktan sonra. Bir tel, uzunlukları oranı olan iki parçaya ayrılıyor. artan ini Mehmet ve Hasan eşit olarak paylaştıklarına Büyük parçanın i, küçük parçanın kaçta kaçıdır? göre, 00 er YTL den sonra, Mehmet ve Hasan aldığı YTL ikinci paylaşımdaki paranın idir. Küçük parça. k olursa büyük parça. k olur.. 0 ise 900 olur. Buna göre, ikinci paylaşımda paylaşılan para 900 YTL dir. kardeş 00 er YTL de ilk paylaşımda aldıklarına göre, babalarının verdiği toplam para: YTL olur. Büyük parçanın i küçük parçanın katı olsun..k..k. ise k.k. olur.. Üç kardeş cevizi şu şekilde paylaşıyorlar: Büyük kardeşin aldığı cevizlerin sayısı ortanca kardeşin aldığı cevizlerin sayısının si, küçük kardeşin aldığı cevizlerin sayısı ortanca kardeşin aldığı cevizlerin sayısının üdür. Buna göre, ortanca kardeş kaç tane ceviz almıştır.. Farkları 90 olan iki sayının toplamının ü, bu sayılardan küçük olanın katına eşittir. Buna göre, bu sayılardan küçük olanı kaçtır? Küçük sayı ise, büyük sayı + 90 olur. Ortanca kardeşin aldığı ceviz sayısı: olsun ( 90) ise Büyük kardeşin aldığı ceviz sayısı: Küçük kardeşin aldığı ceviz sayısı: olur. 9 olur.

13 9. yolcusu olan bir otobüsten bayan inince, bayanların sayısı erkeklerin sayısının i oluyor.. Toplamları 0 olan iki doğal sayının küçüğü, büyüğünün üne eşittir. Buna göre, ilk durumda otobüsteki bayan sayısı kaçtır? Buna göre, büyük sayı kaçtır? İlk durumda otobüsteki bayan sayısı olsun. Bu durumda erkek sayısı olur. Büyük sayı ise küçük sayı tür. Otobüsten bayan inince, bayanların sayısı erkeklerin Toplamları 0 olduğu için, sayısının i olduğuna göre, olur. ise.( ).( ) 0 0 a. Bir manav, bir sandıktaki a tane limonun tanesini 00 YTL den satmayı düşünmektedir. 0 0 olur. Sandıktaki limonların 0 tanesi çürük çıktığına göre, aynı parayı elde edebilmek için manav, sağlam limonların tanesini kaç YTL den satmalıdır? 0. Sevgi parasının ini Barış a vermiştir. Barış, Sevgi den aldıkları da dahil bütün parasının ini harcamıştır. Barış ın başlangıçta 00 YTL si, son durumda ise 00 YTL si olduğuna göre, Sevgi nin başlangıçta kaç YTL parası vardır? Sevgi nin parası: YTL olsun. 00 (00 ) 00 (00 ) olur. a Manav a tane limonun tanesini 00 YTL den satarsa eline a a. YTL geçer. 0 tane limon çürük çıktığına göre, 00 geriye a 0 tane limon kalmıştır. Bu limonların tanesini YTL den satarsa eline.(a 0) YTL geçer. Elde edilen paralar eşit olduğuna göre, a a a..(a 0) olur (a 0). Aylık geliri sabit olan bir kişi, her ay gelirinin unu A 0 bankasına, ini de B bankasına faizsiz olarak yatırmaktadır. 0 ay sonra her iki bankada biriken paraları toplamı aylık gelirine eşit ise, bu kişi aylık gelirinin kaçta kaçını B bankasına yatırmaktadır?

14 Kişinin aylık geliri k YTL olsun. Kalan parça yüzeyin üçünü de ( kalanın. okumaya karşılık tarayalım. i olduğu için) Bu kişi, her ay gelirinin unu A bankasına, ini de B 0 bankasına faizsiz olarak yatırmakta ve 0 ay sonra her iki bankada biriken paraları toplamı aylık gelirine eşit olduğuna göre, 0.(k. k. ).k 0.k.( ).k olur. 0 Bu durumda, bu kişi aylık gelirinin unu B bankasına 0 yatırmaktadır.. Bir öğrenci bir kitabın önce ini, sonra kalanın sini, sonra da kalanın ini okuyunca geriye 0 sayfa kalıyor. Buna göre, kitabın tamamı kaç sayfadır? Geriye dikdörtgende iki parça taranmamış yüzey kalıyor. Bu da 0 sayfaya karşılık gelir. Buna göre, kitabın tamamı:.0 0 sayfadır.. Kilogramı YTL olan yaş üzüm kurutulunca, kuru üzümün kilosu. YTL ye gelmiştir. Buna göre, kg kuru üzüm elde etmek için kaç kg yaş üzüm gereklidir? A kg yaş üzümden kg kuru üzüm elde edilsin. A.... A. olur. Uç noktaları M ve N olan şekildeki demir çubuğun orta noktası O dur. Çubuğun boyunun i kadar M ucundan, sı kadar N ucundan kesiliyor. Kalan çubuğun orta noktası nerede olur? Kitabın sayfa sayısının tamamını dikdörtgenle gösterelim. Dikdörtgen yüzeyini eşit parçaya bölüp, ilk okuma için Çubuk kesildikten sonra orta nokta hangi ucundan az kesilmişse o tarafa doğru kayacaktır. yüzeyin ini tarayalım. Kalan parça yüzeyin ikisini de ( kalanın. okumaya karşılık tarayalım. si olduğu için) Çubuk, boyunun i kadar M ucundan, sı kadar N ucundan kesildiği için ve olduğu için kalan çubuğun orta noktası M ile O arasındadır.

15 . Hacmi; 00 litre olan bir depo, litrelik ve litrelik iki bidonla su taşınarak doldurulacaktır. Toplam bidon su taşınınca depo tam dolduğuna göre, litrelik bidon ile kaç bidon su taşınmıştır? litrelik bidon ile a defa su taşınmış ise, litrelik bidonla a defa su taşınmıştır. litrelik bidon ile a kez su taşındığında. a litre su taşınmış olur. litrelik bidon ile a kez su taşındığında.( a) litre su taşınmış olur. Buna göre,.a.( a) 00..a 0...a 00..a a a olur.. 0.y 0..y y olur. y 9. Su dolu iken bir kabın kütlesi 0 kg dır. Bu kaptaki suyun kütlesi, boş kabın kütlesinin olduğuna göre, boş kabın kütlesi kaç kg dır? Boş kabın kütlesi kg ve suyun kütlesi y kg olsun. y 0 ( I ) olur. Bu kaptaki suyun kütlesi, boş kabın kütlesinin olduğuna göre, y. ( II ) olur. katı katı ( I ) ve ( II ) denklemlerinin ortak çözümü yapılarak bulunur. KONU BİTMİŞTİR.. İsmail parasının unu Fikret e verdiğinde, Fikret in 0 parası, parasının i oranında artıyor. Buna göre, İsmail in parasının Fikret in parasına oranı kaçtır? İsmail in parası: Fikret in parası: y olsun.

16

SAYI VE KESĐR PROBLEMLERĐ

SAYI VE KESĐR PROBLEMLERĐ YILLAR 1996 1997 1998 1999 000 001 00 003 004 005 ÖSS 3 3 4 ÖYS SAYI VE KESĐR PROBLEMLERĐ Bir sayının 5 eksiği = x-5 Bir sayının 10 fazlası _x+10 Bir sayının katı :x Bir sayının /3 ün = 3 Bir sayının 4/5

Detaylı

YGS MATEMATİK PROBLEMLER NAMIK KARAYANIK

YGS MATEMATİK PROBLEMLER NAMIK KARAYANIK NELER ÖĞRENECEĞİZ? Denklem ve eşitsizlikleri gerçek hayat durumlarını modellemede ve problem çözmede kullanır. Gerçek hayat durumlarını temsil eden sözel ifadelerdeki ilişkilerin cebirsel, grafiksel ve

Detaylı

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ Test -1

DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ Test -1 DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ Test -. Bir sayının eksiğinin katı sayının kendisine eşittir. ifadesinin matematiksel denklemi aşağıdakilerden hangisidir?. Hangi sayının ünün i 0 a eşittir? 8 sorusunun çöümüne

Detaylı

1 ü ( üçte biri): 3 SAYI PROBLEMLERİ. A. Problem Çözme Stratejisi. 12. Bu sayının küpünün 4 katı: 13. BU sayının 2 katı ile 3 katının toplamı: 2x

1 ü ( üçte biri): 3 SAYI PROBLEMLERİ. A. Problem Çözme Stratejisi. 12. Bu sayının küpünün 4 katı: 13. BU sayının 2 katı ile 3 katının toplamı: 2x SAYI PROBLEMLERİ A. Problem Çözme Stratejisi 1. Verilenler belirlenir.. İstenen belirlenir.. Verilenler matematik diline çevrilir. 4.. adımda elde edilen bağıntılar, denklem çözme metotlarından yararlanılarak

Detaylı

SAYI VE KESĐR PROBLEMLERĐ

SAYI VE KESĐR PROBLEMLERĐ YILLAR 00 00 004 00 006 007 008 009 010 011 ÖSS-YGS 4 4 4 SAYI VE KESĐR PROBLEMLERĐ Bir sayının eksiği = x- Bir sayının 10 fazlası _x+10 Bir sayının katı :x Bir sayının / ün = Bir sayının 4/ inin 10 fazlası

Detaylı

1) Aşağıdaki tabloda verilen ifadelerin matematiksel karşılığını yazınız. 2) Aşağıdaki ifadeleri matematiksel ifade olarak yazınız.

1) Aşağıdaki tabloda verilen ifadelerin matematiksel karşılığını yazınız. 2) Aşağıdaki ifadeleri matematiksel ifade olarak yazınız. 9BÖLÜM DENKLEMLER DENKLEMLER TEST 1 1) Aşağıdaki tabloda verilen ifadelerin matematiksel karşılığını yazınız. Sözel İfade Matematiksel İfade Orhan ın yaşının dört eksiği Bir sayının sekiz fazlası Cebimdeki

Detaylı

YÜZDE - FAİZ PROBLEMLERİ Test -1

YÜZDE - FAİZ PROBLEMLERİ Test -1 YÜZDE - FAİZ PROBLEMLERİ Test -1 1. 70 sayısının %30 u kaçtır? A) 3 B) 21 C) 30 D) 40 E) 100 6. Hangi sayının %45 inin 2 ü 9 dur? 3 A) 27 B) 30 C) 36 D) 45 E) 90 2. 80 sayısının %60 ının %75 i kaçtır?

Detaylı

E N E S S E R T E N E S S E R T

E N E S S E R T E N E S S E R T iryaki Hasan Paşa İlkokulu - 3/A ınıfı *** Çalışma Kitabı oruları 4 *** OUÇ: Adım oyadım : Okul umaram:. 1- Dört düzine kalemin 1/4 ini Ozan,1/3 ini de elin alıyor. elin in aldığı kalemlerin sayısı Ozan

Detaylı

SAYI PROBLEMLERĐ-1 BĐR BĐLĐNMEYENLĐ DENK- LEM KURMA. 3 sine 1 eklendiğin- 1 sinin 7. 1 i ile aynı sayının 8

SAYI PROBLEMLERĐ-1 BĐR BĐLĐNMEYENLĐ DENK- LEM KURMA. 3 sine 1 eklendiğin- 1 sinin 7. 1 i ile aynı sayının 8 BĐR BĐLĐNMEYENLĐ DENK- LEM KURMA 1. Đki katına 5 ilave edilince, 3 katından 19 eksik olan sayı aşağıdakilerden hangisidir? 6. Bir manav, bir sandıktaki b tane limonun tanesini a liradan sarmayı düşürmektedir.

Detaylı

Matematik Yarıyıl Tatili Etkinliği

Matematik Yarıyıl Tatili Etkinliği Matematik Yarıyıl Tatili Etkinliği 1) Sayı doğrusunda, 4 ile 3 arasında olan tam sayıların çarpımı kaçtır? A) 12 B) 0 C) 12 D) 144 2) İkisi pozitif, biri negatif olan üç tane tam sayının çarpımı için aşağıdakilerden

Detaylı

TEST. Doğrusal Denklem Sistemleri. 5. ax + by = 1 ax by = ax y = 11 2x + by = x 2y = 6 2x + 3y = x + 2y = 7 3x + 5y = 18

TEST. Doğrusal Denklem Sistemleri. 5. ax + by = 1 ax by = ax y = 11 2x + by = x 2y = 6 2x + 3y = x + 2y = 7 3x + 5y = 18 Doğrusal Denklem Sistemleri 8. Sınıf Matematik Soru Bankası TEST 67. a b b + = + (a b olmak üzere) denkleminde in değeri aşağıdakilerden b A) a. b B) C) b D) a a 5. a + by = a by = 5 denklem sisteminin

Detaylı

ÖZEL LİDER SİMYA EĞİTİM KURUMLARI 4. SINIF OLİMPİYATI 1. AŞAMA SORULARI

ÖZEL LİDER SİMYA EĞİTİM KURUMLARI 4. SINIF OLİMPİYATI 1. AŞAMA SORULARI SORU: 1 SORU: 4 30 dilim baklavanın 0,3 ünü yiyen birisi kaç dilim baklava yemiştir? A) 6 ) 7 C) 8 D) 9 Aşağıdaki sıralamalardan hangisi doğrudur? A) 1,02 < 1,2 < 1,002 ) 7,6 < 7,67 < 7,63 C) 8, 06 < 8,

Detaylı

ALES İÇİN MUHAKEME PROBLEMLERİ

ALES İÇİN MUHAKEME PROBLEMLERİ Mantıksal Akıl Yürütme Soruları Çerçevesinde ALES İÇİN MUHAKEME PROBLEMLERİ www. kpss. info. ve. SORULARI AŞAĞIDAKİ BİLGİLERE GÖRE CEVAPLAYINIZ. Aşağıdaki grafik, futbolcunun boy ve kilolarını göstermektedir.

Detaylı

6BÖLÜM ONDALIK SAYILAR

6BÖLÜM ONDALIK SAYILAR 6BÖLÜM ONDALIK SAYILAR ONDALIK SAYILAR TEST ) Aşağıdaki kesirleri ondalık sayıya çeviriniz. a) 3 b) 2 c) 9 d) 4 5 25 20 2) Aşağıdaki ondalık sayıların basamaklarındaki rakamların sayı ve basamak değerlerini

Detaylı

.300 15 gram şeker vardır.

.300 15 gram şeker vardır. KARIŞIM PROBLEMLERİ Kural 1. Kütlece şeker oranı % A olan x gramlık karışımdaki A şeker miktarı. x tir.. Bir tuzlu su karışımındaki tuzun oranı % A ise, suyun oranı % ( A ) dır. 3. Karışıma giren madde

Detaylı

8. Bir traktör günde 10 arlık yer sürüyor. Her gün aynı güçte bir traktör daha sürme işlemine katılırsa, 210 arlık bir tarla kaç günde sürülür?

8. Bir traktör günde 10 arlık yer sürüyor. Her gün aynı güçte bir traktör daha sürme işlemine katılırsa, 210 arlık bir tarla kaç günde sürülür? DENKLEM KURMA PROBLEMLERİ 1. İki fazlasının iki katının 1/3 ü 16 eden sayı kaçtır? A) 12 B) 14 C) 16 D) 22 E) 42 2. Bir uçağın rüzgara karşı hızı 2A, rüzgar yönündeki hızı ise B ise rüzgarın hızı kaçtır?

Detaylı

ÇIKARMA İŞLEMİ. A) Aşağıda modellenmiş olan çıkarma işlemlerini yapalım. B) Aşağıda modellenmiş olan çıkarma işlemlerini yapalım. ... c) eksilen ...

ÇIKARMA İŞLEMİ. A) Aşağıda modellenmiş olan çıkarma işlemlerini yapalım. B) Aşağıda modellenmiş olan çıkarma işlemlerini yapalım. ... c) eksilen ... ÇIKARMA İŞLEMİ A) Aşağıda modellenmiş olan çıkarma işlemlerini yapalım. B) Aşağıda modellenmiş olan çıkarma işlemlerini yapalım. a) b) c) d) 4 1 3 a) eksilen çıkan fark 3 1 b) eksilen çıkan fark c) eksilen

Detaylı

Yukarıdaki dikdörtgen şeklindeki fayansları kullanarak elde edebileceğimiz en küçük karenin çevresi kaç cm dir?

Yukarıdaki dikdörtgen şeklindeki fayansları kullanarak elde edebileceğimiz en küçük karenin çevresi kaç cm dir? 1) Zehranaz yeni doğan kardeşine mama yedirmeyi çok sevmektedir. Kardeşi Furkan ın mamasının 1 kutusu 510 gr dır ve her 3 saatte bir 10 gr yemesi gerekmektedir. Buna göre; Çarşamba sabah saat 08.15 de

Detaylı

Bunu bir örnek üzerinde gösterelim : Örneğin, ,... birer 5 0 2 3, 0 5 0 4. ondalık kesirdir.

Bunu bir örnek üzerinde gösterelim : Örneğin, ,... birer 5 0 2 3, 0 5 0 4. ondalık kesirdir. Bölüm ONDALIK KESİRLER Paydası 0 un tam kuvveti olan veya bu duruma getirilebilen kesirlere ondalık kesirler denir. Örneğin, ondalık kesirdir. 0 ; 00 ; 000,... birer Paydaları 0 un tam kuvveti olmayan

Detaylı

M G - M A T E M A T İ K D E R S N O T L A R I Sayfa 1

M G - M A T E M A T İ K D E R S N O T L A R I Sayfa 1 A. SAYI PROBLEMLERİ ÇÖZME STRATEJİSİ Bir soruyu çözmek için verilen zamanın yarısından fazlasını soruyu anlamaya, kalan zamanı da soruyu çözmeye ayırmalısınız. Buna göre, soruları çözerken; 1) Soru, verilenler

Detaylı

ÖZEL MÜRÜVVET EVYAP KOLEJİ 4.SINIF OLİMPİYAT SORULARI

ÖZEL MÜRÜVVET EVYAP KOLEJİ 4.SINIF OLİMPİYAT SORULARI 1)Net kütlesi 300 gr olan bir paket fıstığın fiyatı 132 000 tldir.bunagöre,fıstığın bir kilogramı kaç bin tldir? A) 340 B) 380 C) 440 D) 460 8) saatte ortalama 20 sn.geri kalan bir saat,bir haftada kaç

Detaylı

TAR H MATEMAT K PROBLEMLER - I. Ahmet A A H y l A + (A H) Hasan H. A H y l. Kavram Dersaneleri 56

TAR H MATEMAT K PROBLEMLER - I. Ahmet A A H y l A + (A H) Hasan H. A H y l. Kavram Dersaneleri 56 TAR H MATEMAT K PROBLEMLER - I ÖRNEK 1: Bir lisenin son s n f ö rencileri her grupta eflit say da ö renci olmak üzere 10 gruba ayr l yor. Bu ö renciler 7 gruba ayr lsayd her gruptaki ö renci say s 6 fazla

Detaylı

Problemler A 2-B 3-E 4-C 5-E 6-A 7-E 8-C

Problemler A 2-B 3-E 4-C 5-E 6-A 7-E 8-C Problemler 1 1. 5. 6. 2. 7. 3. 4. 8. 1-A 2-B 3-E 4-C 5-E 6-A 7-E 8-C Problemler 1 9. 12. - 13. soruları as ağıdaki bilgilere göre birbirinden 10. - 11. soruları as ağıdaki bilgilere göre birbirinden 12.

Detaylı

Cevap: A. Cevap: E. Cevap: A. 8. a b. Cevap: D

Cevap: A. Cevap: E. Cevap: A. 8. a b. Cevap: D . 0,5, 0,5 0, 0,75 5 5. () 5 5 Verilenler arasında 0 a en yakın olan 0,5 yani.. 8 8 8 6 8 0,0006 0,08 0000 00 0,08 8 000 8 6 0 8 0 0 0 6 8 0 8 0 6 6. Not : a b a b a b 65 65 65 65 65 65 0 00 65 65 00 00

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal II / 16 Kasım Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal II / 6 Kasım 008 Matematik Soruları ve Çözümleri. a 3 < 5 7 eşitsizliğini sağlayan en küçük a doğal sayısı kaçtır? A) 4 B)

Detaylı

PROBLEMLER DEĞERLENDİRME 1 (SAYI - KESİR) 3 sini sonra. ini ödüyor. 7. Bir kişi borcunun önce

PROBLEMLER DEĞERLENDİRME 1 (SAYI - KESİR) 3 sini sonra. ini ödüyor. 7. Bir kişi borcunun önce DEĞERLENDİRME (SAYI - KESİR) Toplamları 55 olan iki sayıdan, kuçüğünün üç katı ile büyüğünün iki katı eşittir. Bu iki sayının toplamı kaçtır? Bir grup arkadaş yemeğe gidiyor. Hesap geldiğinde 5 kişinin

Detaylı

KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -1

KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -1 KÂR - ZARAR PROBLEMLERİ Test -1 1. Satış fiyatı 30 TL olan bir mal, %10 indirim ile kaç TL ye satılır? A) 30 B) 310 C) 31 D) 33 E) 340. 400 TL ye satılan bir maldan %2 kâr elde ediliyor ise bu malın alış

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ 15. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF ELEME SINAVI SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ 15. OKULLAR ARASI MATEMATİK YARIŞMASI 7. SINIF ELEME SINAVI SORULARI . a ve b pozitif tam sayılar olmak üzere a 2b+2 2 b+4 yukarıdaki bölme işleminde, a nın alabileceği en küçük değer kaçtır?. 25 soruluk bir sınavda her doğru cevaba 5 puan verilirken, her yanlış cevaptan

Detaylı

DENEME II 15.12.2013. 1. Bir havuzun tamamını A musluğu 12 saatte doldururken havuzun 1 3

DENEME II 15.12.2013. 1. Bir havuzun tamamını A musluğu 12 saatte doldururken havuzun 1 3 DENEME II 5..03. Bir havuzun tamamını A musluğu saatte doldururken havuzun 3 ünde bulunan bir B musluğu 0 saatte boşaltıyor. Havuz boş iken iki musluk aynı anda açılırsa havuz kaç saatte dolar? A) 30 B)

Detaylı

KARIŞIM PROBLEMLERĐ. Karışım Problemleri YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 MATEMATĐK ĐM 8 8+ .100 =.

KARIŞIM PROBLEMLERĐ. Karışım Problemleri YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 MATEMATĐK ĐM 8 8+ .100 =. YILLAR 02 03 04 0 06 07 08 09 11 ÖSS-YGS - 1 - - - - - - - - KARIŞIM PROBLEMLERĐ ve y maddelerinden oluşan bir da sırasıyla ve y miktar madde varsa bu daki maddesinin yüzdesi Saf madde dir + y Toplam kesrimizi

Detaylı

ÖZEL LİDER SİMYA EĞİTİM KURUMLARI 4. SINIF OLİMPİYATI 1. AŞAMA SORULARI

ÖZEL LİDER SİMYA EĞİTİM KURUMLARI 4. SINIF OLİMPİYATI 1. AŞAMA SORULARI ÖZEL LİDER SİMY EĞİTİM KURUMLRI 4. SINIF OLİMPİYTI 1. ŞM SORULRI SORU: 1 SORU: 4 Bir çıkartma işleminde eksilen 50 azaltılır, çıkan 100 arttırılırsa farktaki değişim nasıl olur? ) 50 azalır B) 50 artar

Detaylı

5. ÜNİTE YÜZDE FAİZ HESAPLARI

5. ÜNİTE YÜZDE FAİZ HESAPLARI 5. ÜNİTE YÜZDE FAİZ HESAPLARI KONULAR 1. YÜZDE HESAPLARI 2. Yüzdenin Bulunması 3. Temel Sayının Bulunması 4. Yüzde Oranının Bulunması 5. FAİZ HESAPLARI 6. Faiz 7. Yıllık Faiz 8. Aylık Faiz 9. Günlük Faiz

Detaylı

YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 ÖSS-YGS

YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 ÖSS-YGS YILLAR 2002 2003 2004 2005 2006 2007 2008 2009 200 20 ÖSS-YGS - - - 2 2 / - 2/ 2/ / LYS OBEB OKEK OBEB: iki veya daha fazla sayıyı birlikte bölebilen en büyük tamsayıya bu sayıların OBEB i denir Sayılar

Detaylı

Temel Matematik Testi - 8

Temel Matematik Testi - 8 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: D008. u testte 40 soru vardır.. Tavsiye edilen süre 40 dakikadır. Temel Matematik Testi

Detaylı

DENKLEM KURMA YAŞ YÜZDE PROBLEMLERİ A) 80 B) 96 C) 105 D) 120 E) 150 A) 90 B) 108 C) 126 D) 135 E) 144. 8 inden 20 eksiktir. Bu sayı kaçtır?

DENKLEM KURMA YAŞ YÜZDE PROBLEMLERİ A) 80 B) 96 C) 105 D) 120 E) 150 A) 90 B) 108 C) 126 D) 135 E) 144. 8 inden 20 eksiktir. Bu sayı kaçtır? DENKLEM KURMA YAŞ YÜZDE PROBLEMLERİ TARAMA TESTİ. 0 eksiğinin katı ile 4 katının 0 fazlası eşit olan bir sayının i kaçtır? A) 80 B) 96 C) 0 D) 0 E) 0 4. Hangi sayının unun 6 eksiği, aynı sayının ine eşittir?

Detaylı

Temel Kavramlar-I. 5. a çift rakam, b ve c birer tek rakam olmak üzere, 6. x bir tam sayı 3x + 1 sayısı tek olduğuna göre, aşağıdakilerden

Temel Kavramlar-I. 5. a çift rakam, b ve c birer tek rakam olmak üzere, 6. x bir tam sayı 3x + 1 sayısı tek olduğuna göre, aşağıdakilerden MATEMATİK-. 0 : [ : (0 )] işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) 0 D) 5 E) 0 Temel Kavramlar-I YGS / LYS MF - TM - TS - YGS 0 5. a çift rakam, b ve c birer tek rakam olmak üzere, 5a b + c ifadesinin en büyük

Detaylı

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Prof.Dr.Abdullah MADEN İÇİNDEKİLER HEDEFLER DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİK UYGULAMALARI

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Prof.Dr.Abdullah MADEN İÇİNDEKİLER HEDEFLER DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİK UYGULAMALARI HEDEFLER İÇİNDEKİLER DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİK UYGULAMALARI Denklem Uygulamaları Sayı Problemleri Kar-Zarar ve Yüzde Hesapları Eşitsizlik Uygulamaları Mutlak Değerli Eşitsizlikler MATEMATİK-1 Prof.Dr.Abdullah

Detaylı

M G - M A T E M A T İ K D E R S N O T L A R I Sayfa 1

M G - M A T E M A T İ K D E R S N O T L A R I Sayfa 1 NKLM KURM PROLMLRİ YGS MTMTİK. SYI PROLMLRİ ÇÖZM STRTJİSİ ir problemi çözmek için verilen zamanın yarısından fazlasını soruyu anlamaya, kalan zamanı da soruyu çözmeye ayırmalısınız. una göre, soruları

Detaylı

İŞÇİ-HAVUZ PROBLEMLERİ. Bu bağıntı, .t 1 biçiminde de ifade edilebilir. Örnek: Çözüm: 1 sini, Selim işin tamamını 24 günde bitirebiliyorsa 1

İŞÇİ-HAVUZ PROBLEMLERİ. Bu bağıntı, .t 1 biçiminde de ifade edilebilir. Örnek: Çözüm: 1 sini, Selim işin tamamını 24 günde bitirebiliyorsa 1 İŞÇİ-HAVUZ PROBLEMLERİ Burada inceleyeceğimiz işçi problemleri, orantı konusunda ele aldığımız soru modellerinden farklıdır. Burada ele alacağımız, birlikte iş yapma problemleri dir. İki işçinin bir işi

Detaylı

AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (ALES) BENZER SORULAR

AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (ALES) BENZER SORULAR AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (ALES) BENZER SORULAR 000000020-2 AÇIKLAMA. Bu soru kitapçığı, Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı nın Sayısal Bölüm üne ait Sayısal-

Detaylı

2012 YGS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ. b 27 18. 3. a 12 8 A) 4 2 B) 3 3 C) 4 D) 5 E) 6. Çözüm : Cevap : E. 4. x ve y birer gerçel sayı olmak üzere,

2012 YGS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ. b 27 18. 3. a 12 8 A) 4 2 B) 3 3 C) 4 D) 5 E) 6. Çözüm : Cevap : E. 4. x ve y birer gerçel sayı olmak üzere, 01 YGS MATEMATİK SORU VE ÇÖZÜMLERİ 1. 10, 5,1 0,5 0, işleminin sonucu kaçtır? A) 5 B) 5,5 C) 6 D) 6,5 E) 7. a 1 8 b 7 18 olduğuna göre a b çarpımı kaçtır? A) 4 B) C) 4 D) 5 E) 6 10, 5,1 105 1 41 1 5 0,

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-1 TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-1 TESTİ DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-1 TESTİ Sınavın u testinden alacağınız standart puan, Sayısal Ağırlıklı ALES Puanınızın (ALES-SAY)

Detaylı

1989 ÖYS. olduğuna göre a-b kaçtır? A) 2 B) 2 C) 2 2 D) 2 2 E) 4

1989 ÖYS. olduğuna göre a-b kaçtır? A) 2 B) 2 C) 2 2 D) 2 2 E) 4 989 ÖYS. a a a b 8 olduğuna göre a-b kaçtır? C). a ile b nin aritmetik ortalaması 5 tir. a ile geometrik ortalaması 0, b ile geometrik ortalaması 0 olan sayı nedir? 0 C) 8 ise a+b+d toplamı ne-. a+b+c=d

Detaylı

Özel AKEV İlköğretim Okulu Fen ve Matematik Olimpiyatı

Özel AKEV İlköğretim Okulu Fen ve Matematik Olimpiyatı Özel KEV İlköğretim Okulu Fen ve Matematik Olimpiyatı DİKKT! CEVP KĞIDININ TEST -- BÖLÜMÜNE MTEMTİK SORULRI İŞRETLENECEKTİR. ) 3 basamaklı 4 tane sayının aritmetik ortalaması 400 dür. Bu dört sayının birler

Detaylı

ORAN-ORANTI TEST 1. 1) Asağıdaki şekillerde mavi bölgelerin kırmızı bölgelere oranını bulunuz. a) b) c)

ORAN-ORANTI TEST 1. 1) Asağıdaki şekillerde mavi bölgelerin kırmızı bölgelere oranını bulunuz. a) b) c) 7BÖLÜM ORAN - ORANTI ORAN-ORANTI TEST 1 1) Asağıdaki şekillerde mavi bölgelerin kırmızı bölgelere oranını bulunuz. a) b) c) ) Aşağıda okunuşları verilen oranları yazınız. a) 16 nın 14 e oranı b) 6 nın

Detaylı

5. SINIF MATEMATİK PROBLEM TESTİ

5. SINIF MATEMATİK PROBLEM TESTİ 1- Bir çiftçinin 23 ineği 45 tavuğu vardır. Her ineğinden günde ortalama 9 litre süt, her tavuğundan ise günde 1 yumurta almaktadır. Bu çiftçinin beşinci hafta sonunda elindeki süt ve yumurta miktarı aşağıdaki

Detaylı

TEST. 7. İlk 20 doğal sayının çarpımının sonucu kaçtır? 11. Yıl sonu gireceği sınav için hazırlanan Yiğit, hafta

TEST. 7. İlk 20 doğal sayının çarpımının sonucu kaçtır? 11. Yıl sonu gireceği sınav için hazırlanan Yiğit, hafta TEST 5 Doğal Sayılarla İşlemler 7. İlk 20 doğal sayının çarpımının sonucu kaçtır? A) 176 300 B) 5000 C)70 D) 0 11. Yıl sonu gireceği sınav için hazırlanan Yiğit, hafta içi günlük 20 soru, hafta sonu günlük

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D)

ÇARPANLAR VE KATLAR I sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden A) B) C) D) 8. Sınıf MATEMATİK ÇARPANLAR VE KATLAR I. Aşağıdakilerden hangisi 6 nın çarpanlarından biridir? A) 3 B) 6 C) 8 D) TEST. 360 sayısının asal çarpanlarına ayrılmış hâli aşağıdakilerden hangisidir? A) 3. 3.

Detaylı

4.SINIF ÇARPMA-BÖLME İŞLEMİ PROBLEMLERİ

4.SINIF ÇARPMA-BÖLME İŞLEMİ PROBLEMLERİ 4.SINIF ÇARPMA-BÖLME İŞLEMİ PROBLEMLERİ Adı-Soyadı: No:. 1-) 456 sayısının 6 katının 3028 fazlası kaç eder? 2-) Bir inek günde 29 litre süt veriyorsa bir ayda kaç litre süt verir? 3-) Bir kümeste 786 tavuk,

Detaylı

4. BÖLÜM. Sayı - Kesir Problemleri. Yaş Problemleri. Yüzde, Kâr - Zarar Problemleri. Karışım Problemleri. Faiz Problemleri. Hareket Problemleri

4. BÖLÜM. Sayı - Kesir Problemleri. Yaş Problemleri. Yüzde, Kâr - Zarar Problemleri. Karışım Problemleri. Faiz Problemleri. Hareket Problemleri 4. BÖLÜM Sayı - Kesir Problemleri Yaş Problemleri Yüzde, Kâr - Zarar Problemleri Karışım Problemleri Faiz Problemleri Hareket Problemleri İşçi - Havuz Problemleri Grafik Problemleri Kontrol Noktası 4 NOT:

Detaylı

MATEMATİK DERSİ GENEL DEĞERLENDİRME

MATEMATİK DERSİ GENEL DEĞERLENDİRME MATEMATİK DERSİ GENEL DEĞERLENDİRME Adı Soyadı :.. 1. Aşağıdaki sayıları sembol kullanarak küçükten büyüğe sıralayınız. 456, 56, 71,877,950,95,2,857 7) 75 misket beş kardeş arasında paylaştırılıyor. Küçük

Detaylı

YÜZDE, FAĐZ, KAR ZARAR PROBLEMLERĐ

YÜZDE, FAĐZ, KAR ZARAR PROBLEMLERĐ YILLAR 1996 1997 1998 1999 000 001 00 00 004 00 ÖSS 1 1 ÖYS YÜZDE, FAĐZ, KAR ZARAR PROBLEMLERĐ YÜZDE: Bir x sayısının yüzde a sı= dır. 00 ün % i kaçtır? 0,008 hangi sayının %0 sidir? %40 ı 18 olan sayı

Detaylı

18 mart ORTAOKULU 5.SINIFLAR 1.GELENEKSEL MATEMATİK YARIŞMASI. 15 Aralık 2014 YARIŞMA ŞARTLARI. Bu test 20 soru içermektedir Süre 30 dakikadır

18 mart ORTAOKULU 5.SINIFLAR 1.GELENEKSEL MATEMATİK YARIŞMASI. 15 Aralık 2014 YARIŞMA ŞARTLARI. Bu test 20 soru içermektedir Süre 30 dakikadır 18 mart ORTAOKULU 5.SINIFLAR 1.GELENEKSEL MATEMATİK YARIŞMASI 15 Aralık 2014 YARIŞMA ŞARTLARI Bu test 20 soru içermektedir Süre 30 dakikadır 3 yanlış bir doğruyu götürmektedir ÖDÜL İÇİN 1) En az 15 soruyu

Detaylı

MATEMATİK SORULARI 1) 66 ile 6 doğal sayıları arasında kaç tane doğal sayı vardır? a) 55 b) 56 c) 59 d) 60 2) sayısında 3 rakamlarının basamak

MATEMATİK SORULARI 1) 66 ile 6 doğal sayıları arasında kaç tane doğal sayı vardır? a) 55 b) 56 c) 59 d) 60 2) sayısında 3 rakamlarının basamak MATEMATİK SORULARI ) 66 ile 6 doğal sayıları arasında kaç tane doğal sayı vardır? a) b) 6 c) 9 d) 60 2) 2 sayısında rakamlarının basamak değerleri toplamı kaçtır? a) 00 b)2 c)000 d)00000 ) 208 sayısının

Detaylı

1- Yirmi dörtten başlayarak dörder ritmik sayarken dördüncü olarak hangi sayıyı söyleriz?

1- Yirmi dörtten başlayarak dörder ritmik sayarken dördüncü olarak hangi sayıyı söyleriz? 1- Yirmi dörtten başlayarak dörder ritmik sayarken dördüncü olarak hangi sayıyı söyleriz? a) 36 b) 40 c) 44 2-5 = onluk + 9 birlik çözümlemesinde ve yerine yazılması gereken sayıların toplamı kaçtır? a)

Detaylı

EBOB - EKOK EBOB VE EKOK UN BULUNMASI. 2. Yol: En Büyük Ortak Bölen (Ebob) En Küçük Ortak Kat (Ekok) www.unkapani.com.tr. 1. Yol:

EBOB - EKOK EBOB VE EKOK UN BULUNMASI. 2. Yol: En Büyük Ortak Bölen (Ebob) En Küçük Ortak Kat (Ekok) www.unkapani.com.tr. 1. Yol: EBOB - EKOK En Büyük Ortak Bölen (Ebob) İki veya daha fazla pozitif tamsayıyı aynı anda bölen pozitif tamsayıların en büyüğüne bu sayıların en büyük ortak böleni denir ve kısaca Ebob ile gösterilir. Örneğin,

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz. 2012 KPSS / GYGK CS 33. 31. işleminin sonucu kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) A) B) C) 34. 32.

Diğer sayfaya geçiniz. 2012 KPSS / GYGK CS 33. 31. işleminin sonucu kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) A) B) C) 34. 32. 31. 33. işleminin sonucu kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? 32. 34. işleminin sonucu kaçtır? işleminin sonucu kaçtır? A) 84 B) 80 C) 72 64 60 9 35. 37. x ve y gerçel sayıları işleminin sonucu kaçtır? eşitsizliklerini

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 15 Kasım 2009. Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 15 Kasım 2009. Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 5 Kasım 2009 Matematik Soruları ve Çözümleri. + işleminin sonucu kaçtır? A) 2 B) C) 4 D) 2 E) Çözüm + = + = 4 2 = 4. 2

Detaylı

denklemlerle problem

denklemlerle problem denklemlerle problem Kazanım :Birinci dereceden bir bilinmeyenli denklem kurmayı çözme gerektiren problemleri çözer. Problemlerde verilenlerin - istenenlerin iyi anlaşılması ve probleme ait denklemin doğru

Detaylı

ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI MATEMATİK TESTİ

ORTA ÖĞRETİM KURUMLARI ÖĞRENCİ SEÇME VE YERLEŞTİRME SINAVI MATEMATİK TESTİ ORT ÖĞRTİM KURUMLRI ÖĞRNİ SÇM V YRLŞTİRM SINVI MTMTİK TSTİ 1. K Şemadaki K \ (L M) kümesinin belirttiği L bölge kesilerek çıkartılıyor. Çıkartılan bölgeyi gösteren şekil M aşağıdakilerden hangisidir? )

Detaylı

6.Sınıf MATEMATİK. Doğal Sayılar (Üslü Nicelikler) Konu Testi. Test-01. 1. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? 5. 2. 2. 2...

6.Sınıf MATEMATİK. Doğal Sayılar (Üslü Nicelikler) Konu Testi. Test-01. 1. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? 5. 2. 2. 2... Doğal Sayılar (Üslü Nicelikler) Konu Testi MATEMATİK 6.Sınıf Test-01 1. Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) 3 5 = 3. 3. 3. 3. 3 B) 2 4 = 2. 2. 2. 2 C) 3 2 = 2. 2. 2 D) 5 5 = 5. 5. 5. 5. 5 5. 2. 2. 2...

Detaylı

Kazanım: Doğal sayıların kendisiyle tekrarlı çarpımlarını üslü nicelik olarak yazar. 5) 6.(2+3)-7= işleminin sonucu kaçtır? A) 22 B) 37 C) 8 D) 23

Kazanım: Doğal sayıların kendisiyle tekrarlı çarpımlarını üslü nicelik olarak yazar. 5) 6.(2+3)-7= işleminin sonucu kaçtır? A) 22 B) 37 C) 8 D) 23 Kazanım: Doğal sayıların kendisiyle tekrarlı çarpımlarını üslü nicelik olarak yazar. 1) Aşağıda verilen üslü ifadelerin açılımlarını yazınız? 5) 6.(2+3)-7= işleminin sonucu kaçtır? A) 22 B) 37 C) 8 D)

Detaylı

1991 ÖYS. 9. Parasının 7. ünü kardeşine veren Ali nin geriye lirası kalmıştır. Buna göre, Ali nin başlangıçtaki parası kaç liradır?

1991 ÖYS. 9. Parasının 7. ünü kardeşine veren Ali nin geriye lirası kalmıştır. Buna göre, Ali nin başlangıçtaki parası kaç liradır? 99 ÖYS.,8 + (, + ), işleminin sonucu kaçtır? B) 7 D) 86 987 B) D). a, b, c birer pozitif gerçel sayı ve a=b b=c olduğuna göre, aşağıdakilerden hangisi doğrudur? a

Detaylı

1) Aşağıdaki şekilleri altlarındaki kesirli sayılara göre boyayınız. a) b) c) d) e)

1) Aşağıdaki şekilleri altlarındaki kesirli sayılara göre boyayınız. a) b) c) d) e) BÖLÜM KESİRLER KESİRLER TEST ) Aşağıdaki şekilleri altlarındaki kesirli sayılara göre boyayınız. a) b) c) 6 0 8 d) e) ) Aşağıdaki şekillerde, boyalı bölgelerin kesir sayısı olarak karşılıklarını yazınız.

Detaylı

6. SINIF GENEL AÇIKLAMA

6. SINIF GENEL AÇIKLAMA 6. SINIF GENEL AÇIKLAMA Bu kitapçık 3 bölümden oluşmaktadır. 1. bölümde yer alan 5 sorunun her biri 1, puan değerindedir.. bölümde yer alan 15 sorunun her biri,4 puan değerindedir. 3. bölümde yer alan

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 16.MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF FİNAL SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ EGE BÖLGESİ OKULLAR ARASI 16.MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF FİNAL SORULARI 6. SINIF FİNAL SORULARI 1. a b ve a,b N olmak üzere, altı basamaklı (aaabbb) sayısının 4 ile bölümünden kalan 1 dir. Üç basamaklı (bba) sayısı 9 ile kalansız bölünebildiğine göre, iki basamaklı (aa) sayısının

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007. Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 18 Kasım 2007 Matematik Soruları ve Çözümleri 1. Bir sayının 0,02 ile çarpılmasıyla elde edilen sonuç, aynı sayının aşağıdakilerden

Detaylı

4. Zeynep öğretmenin tahtaya çizmiş olduğu paralel kenarlardan hangisinin yüksekliği doğru olarak verilmiştir?

4. Zeynep öğretmenin tahtaya çizmiş olduğu paralel kenarlardan hangisinin yüksekliği doğru olarak verilmiştir? Kazanım: Paralel kenara ait yüksekliği çizer. Paralel kenarın alan ölçme bağıntısını oluşturur, ilgili problemleri çözer. Üçgende bir kenara ait yüksekliği çizer. Üçgenin alan bağıntısını oluşturur, ilgili

Detaylı

ÖZEL SAMANYOLU LĐSELERĐ

ÖZEL SAMANYOLU LĐSELERĐ ÖZEL SAMANYOLU LĐSELERĐ ANKARA ĐLKÖĞRETĐM MATEMATĐK YARIŞMASI 2011 / NĐSAN 5. SINIF A KĐTAPÇIĞI Bu sınav çoktan seçmeli 40 Test sorusundan oluşmaktadır. Süresi 100 dakikadır. Sınavla Đlgili Uyarılar Cevap

Detaylı

Temel Matematik Testi - 4

Temel Matematik Testi - 4 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: D00. Bu testte 0 soru vardır.. Tavsiye edilen süre 0 dakikadır. Temel Matematik Testi -.

Detaylı

Tereyağının ½ sinden ve 1 saatin ¼ ünden bahsederiz. Bunlar kesirsel çoklukların

Tereyağının ½ sinden ve 1 saatin ¼ ünden bahsederiz. Bunlar kesirsel çoklukların KESİRLER Tereyağının ½ sinden ve 1 saatin ¼ ünden bahsederiz. Bunlar kesirsel çoklukların örnekleridir. Bir bütünün parçalarını ifade eden sayılara kesir denir. A ve b tamsayılar ve b sıfırdan farklı olmak

Detaylı

KPSS 2009 GY-(31) YAPRAK TEST SORU KONU ANLATIM SAYFA SORU x olduğuna göre, x kaçtır? A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1

KPSS 2009 GY-(31) YAPRAK TEST SORU KONU ANLATIM SAYFA SORU x olduğuna göre, x kaçtır? A) 5 B) 4 C) 3 D) 2 E) 1 KPSS 009 GY-(31) YAPRAK TEST-17 19. SORU 31. x 1 3 9 1 x 1 7 9 olduğuna göre, x kaçtır? A) 3 B) C) 1 19. x 6 x 1 3 9 olduğuna göre, x kaçtır? A) 5 B) 4 C) 3 D) E) 1 D) 1 E) KONU ANLATIM SAYFA 194 15. SORU

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI MEGEP (MESLEKÎ EĞİTİM VE ÖĞRETİM SİSTEMİNİN GÜÇLENDİRİLMESİ PROJESİ) GİYİM ÜRETİM TEKNOLOJİSİ TEMEL MESLEKİ HESAPLAMA ANKARA 2007 Milli Eğitim Bakanlığı tarafından geliştirilen

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 19 Aralık Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Sonbahar / Sayısal I / 19 Aralık Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Sonbahar / Sayısal I / 9 Aralık 00 Matematik Soruları ve Çözümleri. + 4 işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) D) 4 E) 6 Çözüm + 4 + 4 4 + 4 4.. işleminin

Detaylı

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 18. MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF TEST SORULARI

ÖZEL EGE LİSESİ OKULLAR ARASI 18. MATEMATİK YARIŞMASI 6. SINIF TEST SORULARI 1. a ve b birer pozitif tamsayıdır. 12. a = b³ olduğuna göre, a + b toplamının alabileceği en küçük değer kaçtır? A) 21 B) 23 C) 24 D) 25 3. Beş kişinin yaşlarının aritmetik ortalaması 24 tür. Aşağıda

Detaylı

TEOG SINAV SORUSU OKYANUS KOLEJLERİ SINAV SORUSU MATEMATİK MATEMATİK MATEMATİK. 1. (0,5) 4 ifadesi aşağıdakilerden hangisine eşittir? 1.

TEOG SINAV SORUSU OKYANUS KOLEJLERİ SINAV SORUSU MATEMATİK MATEMATİK MATEMATİK. 1. (0,5) 4 ifadesi aşağıdakilerden hangisine eşittir? 1. 1. (0,5) 4 ifadesi aşağıdakilerden hangisine eşittir? A) & 1 ½ B) > 1 & C) 16 A) 625 1. ù 1$ú 2 ifadesinin değeri aşağıdakilerden hangisine eşittir? A) 16 B) > 1 & C) > 1 & D) 16 2. 15 ile 75 arasında

Detaylı

Diğer sayfaya geçiniz. 2013 - YGS / MAT TEMEL MATEMATİK TESTİ. olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır?

Diğer sayfaya geçiniz. 2013 - YGS / MAT TEMEL MATEMATİK TESTİ. olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? TEMEL MATEMATİK TESTİ 1. Bu testte 40 soru vardır. 2. Cevaplarınızı, cevap kâğıdının Temel Matematik Testi için ayrılan kısmına işaretleyiniz. 1. 3. olduğuna göre, a kaçtır? olduğuna göre, m kaçtır? A)

Detaylı

İSTANBUL İLİ İLKÖĞRETİM OKULLARI 4, 5, 6. SINIFLAR ARASI MATEMATİK OLİMPİYATI SORU KİTAPÇIĞI 13 NİSAN 2013 T.C İSTANBUL VALİLİĞİ ÖZEL AKASYA KOLEJİ

İSTANBUL İLİ İLKÖĞRETİM OKULLARI 4, 5, 6. SINIFLAR ARASI MATEMATİK OLİMPİYATI SORU KİTAPÇIĞI 13 NİSAN 2013 T.C İSTANBUL VALİLİĞİ ÖZEL AKASYA KOLEJİ İSTANBUL İLİ İLKÖĞRETİM OKULLARI 4, 5, 6. SINIFLAR ARASI MATEMATİK OLİMPİYATI SORU KİTAPÇIĞI 13 NİSAN 2013 T.C İSTANBUL VALİLİĞİ ÖZEL AKASYA KOLEJİ DİKKAT: 1. Soru kitapçıklarını kontrol ederek, baskı

Detaylı

İSTANBUL İLİ İLKÖĞRETİM OKULLARI 4, 5, 6. SINIFLAR ARASI MATEMATİK OLİMPİYATI SORU KİTAPÇIĞI 13 NİSAN 2013 T.C İSTANBUL VALİLİĞİ ÖZEL AKASYA KOLEJİ

İSTANBUL İLİ İLKÖĞRETİM OKULLARI 4, 5, 6. SINIFLAR ARASI MATEMATİK OLİMPİYATI SORU KİTAPÇIĞI 13 NİSAN 2013 T.C İSTANBUL VALİLİĞİ ÖZEL AKASYA KOLEJİ İSTANBUL İLİ İLKÖĞRETİM OKULLARI 4, 5, 6. SINIFLAR ARASI MATEMATİK OLİMPİYATI SORU KİTAPÇIĞI 13 NİSAN 2013 T.C İSTANBUL VALİLİĞİ ÖZEL AKASYA KOLEJİ DİKKAT: 1. Soru kitapçıklarını kontrol ederek, baskı

Detaylı

TMÖZ Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi

TMÖZ Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi YGS MATEMATİK DENEMESİ- Muharrem ŞAHİN TMÖZ Türkiye Matematik Öğretmenleri Zümresi Eyüp Kamil YEŞİLYURT Gökhan KEÇECİ Saygın DİNÇER Mustafa YAĞCI İ:K Ve TMÖZ üyesi 4 00 matematik ve geometri sevdalısı

Detaylı

GÜLEN MUHARREM PAKOĞLU ORTAOKULU MATEMATİK DERSİ 5. SINIF ÇALIŞMA SORULARI

GÜLEN MUHARREM PAKOĞLU ORTAOKULU MATEMATİK DERSİ 5. SINIF ÇALIŞMA SORULARI 1) 6-11-16-21-26-... Yandaki örüntünün kuralı aşağıdakilerden A)Terim=5.(Adım sayısı)+1 C)Terim=2.(Adım sayısı)+1 B)Terim=Adım sayısı+5 D)Terim=6.Adım sayısı 2) "üç yüz üç milyon otuz üç bin üç" verilen

Detaylı

THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2014. Süre: 1 saat ve 30 dakika

THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2014. Süre: 1 saat ve 30 dakika THE ENGLISH SCHOOL GİRİŞ SINAVI 2014 MATEMATİK BİRİNCİ SINIF Süre: 1 saat ve 30 dakika Tüm soruları cevaplayınız. Tüm işlemlerinizi gösteriniz ve cevaplarınızı soru kâğıdında bırakılan uygun yerlere yazınız.

Detaylı

KARIŞIM PROBLEMLERİ Test -1

KARIŞIM PROBLEMLERİ Test -1 KRIŞIM PROLEMLERİ Test -1 1. Tuz oranı %40 olan 70 gramlık tuzlu su karışımının kaç gramı tuzdur? ) 4 ) 8 C) 0 D) 40 E). Yoğurt oranı % olan bir ayranda, su miktarı yoğurt miktarından 4 lt fazladır. una

Detaylı

Temel Matematik Testi - 3

Temel Matematik Testi - 3 Test kodunu sitemizde kullanarak sonucunuzu öğrenebilir, soruların video çözümlerini izleyebilirsiniz. Test Kodu: 003. u testte 0 soru vardır. 2. Tavsiye edilen süre 0 dakikadır. Temel Matematik Testi

Detaylı

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 19 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri

Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 19 Nisan Matematik Soruları ve Çözümleri Öğrenci Seçme Sınavı (Öss) / 9 Nisan 99 Matematik Soruları ve Çözümleri. Üç basamaklı bir sayının iki basamaklı bir sayıyla çarpımı en az kaç basamaklı bir sayı olur? A) B) C) D) 6 E) 7 Çözüm I. Yol basamaklı

Detaylı

ÇARPANLAR VE KATLAR BİR DOĞAL SAYININ ÇARPANLARINI BULMA. 3. Aşağıda verilen sayıların çarpanlarından asal olanları belirleyelim.

ÇARPANLAR VE KATLAR BİR DOĞAL SAYININ ÇARPANLARINI BULMA. 3. Aşağıda verilen sayıların çarpanlarından asal olanları belirleyelim. ÇARPANLAR VE KATLAR 8.1.1.1. Verilen pozitif tam sayıların çarpanlarını bulur; pozitif tam sayıları üslü ifade yada üslü ifadelerin çarpımı şeklinde yazar. BİR DOĞAL SAYININ ÇARPANLARINI BULMA Her doğal

Detaylı

I.BÖLÜM (Toplam 35 soru bulunmaktadır.)

I.BÖLÜM (Toplam 35 soru bulunmaktadır.) I.BÖLÜM (Toplam 35 soru bulunmaktadır.) 1. ve B ise aşağıdakilerden hangisi daima doğrudur? )B=B B)B=B )(B) D)(B) E)(B) 5. 19 4 B5 7 Bölme işleminde ve B sıfırdan farklı birer rakam olmak üzere +B kaç

Detaylı

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-1 TESTİ

DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ A OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-1 TESTİ ALES Sonahar 007 SAY DİKKAT! SORU KİTAPÇIĞINIZIN TÜRÜNÜ "A" OLARAK CEVAP KÂĞIDINA İŞARETLEMEYİ UNUTMAYINIZ. SAYISAL BÖLÜM SAYISAL-1 TESTİ Sınavın u ölümünden alacağınız standart puan, Sayısal Ağırlıklı

Detaylı

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ

ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ ÖZEL SAMANYOLU LİSELERİ 3. ANKARA İLKÖĞRETİM MATEMATİK YARIŞMASI 30 MART 2013 4. SINIF B KİTAPÇIĞI Bu sınav çoktan seçmeli 40 Test sorusundan oluşmaktadır. Süresi 120 dakikadır. Sınavla İlgili Uyarılar

Detaylı

Ýþlem Yeteneði Temel Kavramlar Sayý Basamaklarý Taban Aritmetiði Bölme ve Bölünebilme Ebob-Ekok

Ýþlem Yeteneði Temel Kavramlar Sayý Basamaklarý Taban Aritmetiði Bölme ve Bölünebilme Ebob-Ekok Ödev Tarihi :... Ödev Kontrol Tarihi :... Kontrol Eden :... LYS MATEMATİK - I Ödev Kitapçığı (MF-TM) Ýþlem Yeteneði Temel Kavramlar Sayý Basamaklarý Taban Aritmetiði Bölme ve Bölünebilme Ebob-Ekok Adý

Detaylı

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 10 Mayıs Matematik Soruları ve Çözümleri

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı. ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 10 Mayıs Matematik Soruları ve Çözümleri Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı ALES / Đlkbahar / Sayısal II / 0 Mayıs 009 Matematik Soruları ve Çözümleri. ( ) 4 işleminin sonucu kaçtır? A) B) C) 4 D) E) 6 Çözüm ( ) 4 ( ) 4 4 6.

Detaylı

Kum ile çimentonun 3 : 1 oranında karışımına su ekleyerek karıştırınca beton elde. Veya 3 kova dolusu çimentoyu 1 kova dolusu çimentoya ekleyebiliriz:

Kum ile çimentonun 3 : 1 oranında karışımına su ekleyerek karıştırınca beton elde. Veya 3 kova dolusu çimentoyu 1 kova dolusu çimentoya ekleyebiliriz: ORAN ORANTI Kum ile çimentonun 3 : 1 oranında karışımına su ekleyerek karıştırınca beton elde edilir. 3 torba kumu 1 torba çimentonun içine koyarız: Veya 3 kova dolusu çimentoyu 1 kova dolusu çimentoya

Detaylı

AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (ALES)

AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (ALES) 00000000001 AKADEMİK PERSONEL VE LİSANSÜSTÜ EĞİTİMİ GİRİŞ SINAVI (ALES) plam cevaplama süresi 150 akikadır. (,5 saat) SAYISAL BÖLÜM SAYISAL - 1 TESTİ Sınavın bu bölümünden alacağınız standart puan, Sayısal

Detaylı

AKSARAY Mesleki E ğitim Merkezi Matematik ve Meslek Matematiği Soru Bankası

AKSARAY Mesleki E ğitim Merkezi Matematik ve Meslek Matematiği Soru Bankası AKSARAY Mesleki E ğitim Merkezi Matematik ve Meslek Matematiği Soru Bankası SORU 1 525 + 2834 + 379 toplama işlemini alt alta yazarak yapınız. 525 2834 +379 3738 SORU 2 Manavdan kilogramı 4 TL olan armut

Detaylı

Ali 8 yaşındadır. Ali den 1 yaş büyük olan Oya. Can ın 5 kalemi vardır. Ayla nın kalemleri Can ın kalemlerinden 3 fazladır. Ayla nın kalemi vardır.

Ali 8 yaşındadır. Ali den 1 yaş büyük olan Oya. Can ın 5 kalemi vardır. Ayla nın kalemleri Can ın kalemlerinden 3 fazladır. Ayla nın kalemi vardır. Zihinden toplayalım. 1. artı 8 eder.. 3 ten büyük olan sayı 5 tir. 3. 5 e eklersek olur. 4. 5.. 5 e 1 ilave edersek olur. 7 den sonra gelen sayı 5, 3 daha eder. olur. 7. yi 1 artırırsak olur. 8. 9. 9 ile

Detaylı

2. Cevaplar n z, cevap ka d n n Temel Matematik Testi için ayr lan k sm na iflaretleyiniz. 4. A, B ve C birer rakam olmak üzere,

2. Cevaplar n z, cevap ka d n n Temel Matematik Testi için ayr lan k sm na iflaretleyiniz. 4. A, B ve C birer rakam olmak üzere, YGS ENEME SINVI TEMEL MTEMT K TEST 1. u testte Temel Matematikle ilgili 40 soru vard r.. evaplar n z, cevap ka d n n Temel Matematik Testi için ayr lan k sm na iflaretleyiniz. 1. a tam sayı olmak üzere,

Detaylı

10. Aşağıdaki işlemlerin hangisinin sonucu en büyüktür? A. 3 X 1000 B. 9 X 1000 C. 1 X 10 000 D. 7X100 DOĞAL SAYILARDA ÇARPMA İŞLEMİ

10. Aşağıdaki işlemlerin hangisinin sonucu en büyüktür? A. 3 X 1000 B. 9 X 1000 C. 1 X 10 000 D. 7X100 DOĞAL SAYILARDA ÇARPMA İŞLEMİ Ş Ş DOĞAL SAYILARDA ÇARPMA İŞLEMİ 1. A, 0 dan farklı bir doğal sayı olduğuna göre aşağıdakilerden hangisi kesinlikle doğrudur? A. 0 x A = A B. A x 0 = 7 C. A x 1 = 9 D. A x 1 = A 2. Bir bakkal her birinin

Detaylı

denklemler Kazanım :Gerçek yaşam durumlarına uygun birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemleri kurar.

denklemler Kazanım :Gerçek yaşam durumlarına uygun birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemleri kurar. denklemler Kazanım :Gerçek yaşam durumlarına uygun birinci dereceden bir bilinmeyenli denklemleri kurar. Denklem: İçinde bilinmeyen bulunan ve bilinmeyenin bazı değerleri için doğru olan eşitliklere denklem

Detaylı

1. BÖLÜM. 2. Aþaðýdaki þekillerden hangisinin d doðrusuna göre simetriði çizildiðinde, bir düzgün çokgen elde edilir? DD

1. BÖLÜM. 2. Aþaðýdaki þekillerden hangisinin d doðrusuna göre simetriði çizildiðinde, bir düzgün çokgen elde edilir? DD 6. SINIF COÞMAYA SORULARI 1. BÖLÜM 3. DÝKKAT! Bu bölümde 1 den 10 a kadar puan deðeri 1,25 olan sorular vardýr. 1. 1 birim 1 birim Van Gölü nün haritasý yukarýda verilmiþtir. Haritada 1 birim uzunluk 19

Detaylı