Dera : XI fettan»: S S. SAYISI : 1959 Yılı Vakıflar U. M. Bütçesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Dera : XI fettan»: S S. SAYISI : 1959 Yılı Vakıflar U. M. Bütçesi"

Transkript

1 Dera : XI fettan: S S. SAYISI : 959 Yılı Vakıflar U. M. Bütçesi

2

3 Vakıflar Umum Müdürlüğü 959 yılı LüVe hcrn r Bütçe Encümeni mazbatası (/7) T. C. Başvekâlet Kanunlar ve Kararlar Tetkik Dairesi Sayı : 7-87/399 Türkiye Büyük Millet Meclisi Yüksek Reisliğine 9. XI. 9â8 Vakıflar Umum Müdürlüğü 959 yılı bütçesi hakkında hazırlanan ve Yüksek Meclise takdimi tcra Vekilleri Heyetince 8. XI. 958 tarihinde kararlaştırılan kanun lâyihasının, esbabı mucibe ve ilişikleriyle birlikte sunulduğunu saygılarımla arz ederim. Başvekil A. Menderes Vakıflar Umum Müdürlüğü 959 yılı Bütçe Kanunu lâyihası ESBABI MUCÎBESÎ Umumi izahat Vakıflar Umum Müdürlüğü 959 yılı Bütçe Kanunu lâyihası tanzim edilerek ekleriyle birlikte takdim kılınmıştır yıllarının tahsilat seyri ve inşa halinde bulunan binalardan 959 yılında elde edileceği tahmin olunan kiralar göz önünde bulundurulmak suretiyle tanzim edilmiş olan bu bütçenin varidat ve masraf tahminleri lira olup mütevazindir. 958 yılı bütçesinin varidat ve masraf tahmini lira idi. 959 yılı tahminlerinin lira olduğuna göre lira bir fazlalık arz etmektedir. Varidat bütçesi lira olan 958 yılı varidat bütçesinin lirası Umum Müdürlüğün kendi kaynaklarından ve 6 50 lirası Hazine yardımından terekkübetmekte idi. Hazine yardımının lirası dernekler ve köyler tarafından tamir veya inşa ettirilecek hayrat için yapılacak yardımlarla âbidelerin, imar faaliyeti dolayısiyle açılan etrafının tarh ve tanzimine ve tamirine, lirası 7044 sayılı Kanunla Vakıflar Umum Müdürlüğüne devrolunan eski eserlerin tamirine ve bu tamir işinde istihdam edilecek teknik elemanların ücret ve tahsisatlarına, lirası bâzı mülhak vakıflara ait cami ve mescit hademelerinin ücret farklariyle tahsisatlarına karşılık bulunuyordu lira olarak teklif edilen 959 yılı bütçesinin lirası Umum Müdürlüğün kendi kaynaklarından, lirası Hazine yardımından terekkübetmektedir. işbu Hazine yardımının da lirası 7044 sayılı Kanunla bu Umum Müdürlüğe devredilmiş olan eski eserlerin tamir masraflariyle işbu tamir işlerindeistihdam edilecek teknik elemanların ücret ve tahsisatlarına, lirası dernekler ve köyler tarafından tamir veya inşa ettirilecek hayrat için yapılacak yardımlara, âbidelerin imar faaliyeti dolayısiyle açılan etrafının tarh, tanzim ve ( S. Sayısı : 4 )

4 _ 4 tamirlerine, lirası bâzı mülhak vakıflara ait cami ve mescit hademelerinin ücret farklariyle tahsisatlarına karşılık olup tertiplerinde etraflı izahat verilmiştir. İşbu bütçenin 958 bütçesiyle karşılaştırıldığında görüleceği üzere varidat kısmı yekûn itibariyle lira fazla ve lira noksandır. İşbu fazla ve noksanların sebepleri ve her maddeye konulan varidatın tesbitinde istinadedilen esaslar sırasiyle aşağıda arz edilmiştir. 958 yılı 959 yılı bütçe tali- için tahmin F. M. Varidatın nevi mini olunan İcarei vahide Bu # gelir, vakıf akaarların kiralarından terckkübetnıektedir. Akaar kiralan Millî Korunma Kanunu ile dondurulmuş bulunduğu cihetle bir artış beklenemiyeceği tabiidir. Yalnız ilgili vakıflar idarelerinden alınan malûmata nazaran, 958 yılı içinde inşaları ikmal edilmiş ve 959 yılında ikmal edilecek binaların kiraları da göz önünde tutulmak suretiyle lira kadar bir fazlaya mütehammil bulunduğu anlaşıldığından liraya çıkarılmıştır. Üç yıllık tahsilat seyri şöyledir. Hesabı Bütçe tah- katiler ttııı- Senesi minleri cibince tahsilat yılı 959 yılı bütçe tah- için tahinin F. M. Varidatın nevi mini olunan İcarei müeccele XII. 935 günlü ve 76 sayılı Kanunla tasfiyeye tâbi tutulan icareteynli gayrimenkulla rin, bu kanunun neşrinden itibaren on yıl zarfında, bir yıllık icarelerinin yirmi misli bir taviz karşılığında mutasarrıflarının mülkiyetine geçirilmesi lâzımgeliyordu. Tatbikat bu on yılın kâfi gelmiyeeeğini gösterdiğinden 4755 sayılı Kanunla on yıl daha uzatılmıştı. Bu on yıl da 3. XII. 955 tarihinde sona ermiş olup, ikinci bir temdit yapılmadığı cihetle bu tarihe kadar tavizi ödenmemiş olan icareteynli gayrimenkuller mezkûr kanunun 9 ncu maddesi mucibince kendiliğinden mutasarrıflarının mülkiyetine geçmiş ve vakıf hakkı ivaza inkılâbederek gayrimenkulun tamamı bu ivaz karşılığında birinci derece ve birinci sırada ipotek sayılmıştır. Şu duruma göre artık icare alınması bahis konusu değilse de eski yıllara ait bakayadan 959 yılında lira tahsilat yapılacağı tahmin olunmuş ve üç yıllık tahsilat seyri aşağıda arz edilmiştir. ( S. Sayısı : 4 )

5 Senesi Bütçe tahminleri Hesabı katiler mucibince tahsilat F. M. Varidatın nev'i, 3 Mukataa 958 yılı bütçe tahmini yıh için tahmin olunan İcareteynli gayrimenkuller gibi mukataalı topraklarda tasfiyeye tâbi tutulduğu cihetle bunlar da iearei müeccele maddesinde yazılı esas dairesinde kendiliğinden mutasarnflannm mülkiyetine geçmiş olup artık mukataa alınmamaktadır. Yalnız devam eden bakaya tahsilatından lira tahsilat yapılabileceği tahmin olunmuştur. Üç yıllık tahsilat seyri şöyledir : Senesi Bütçe tahminleri Hesabı katiler mucibince tahsilat V. M. Varidatın nev'i 958 yılı bütçe tah- * mini 959 yüı için tahmin olunan Vakıflar Bankası temettüleri sayılı Kanunla kurulmuş olan Türkiye Vakıflar Bankasının 50 milyon lira itibari sermayesinin % 55 i Vakıflar Umum Müdürlüğüne aittir. Yapılan hesaplara nazaran lira kadar bir temettü temin edeceği tahmin olunduğundan aynen ipka edilmiştir. Üç yıllık tahsilat seyri aşağıda yazılıdır. 954 yılı temettüünün noksan olması 8,5 aylık bir devreye inhisar etmesinden ve kuruluş masraflarından ileri gelmiştir. Ö. Sayısı : 4 ;

6 ' 6 Hesabı 'v Bütçe tah- katiler nra- Senesi minleri cibince tahsilat (954 yılma ait 8,5 aylık temettü) (955 yılı temettüü) (956 yılı temettüü) 958 yılı 959 yılı bütçe tah- için tahmin F. M. Varidatın nev'i mini olunan Akaar ve toprak satış bedeli faizi Getirdikleri kira ve bulundukları mevki itibariyle elde tutulmalarında fayda görülmiyerek 76 sayılı Vakıflar Kanununun nci maddesine istinaden satılan akaar ve toprak satış bedellerinin; yeni bir akaar yaptırılmcaya kadar, tenmiyesi lâzımgelmekte olduğundan tahsil edilir edilmez Vakıflar Bankasına tevdi olunmaktadır. Gerçi bu bedeller peyderpey yeni inşaata sarf edilmekte ise de, 9 milyon lira civarında bir para daimî surette bankada mevcut kaldığı cihetle bunun %,5 hesabiyle faizi liradır. Vaktiyle akaar ve toprak satış bedelleri ile satmalmmış olan lira itibari kıymette % 7 faizli Sivas - Erzurum demiryolu ve Millî Müdafaa tahvilleri de mevcudolup bunların % 7 hesabiyle faizi de lira tuttuğu cihetle her ikisi liraya baliğ olmaktadır keşidelerinde amorti edilecek tahvillerden dolayı majhrum kalınacak faiz miktarı göz önüne alınarak lira tahmin edilmiş olup hesabı katiler mucibince üç yıllık tahsilat seyri aşağıda yazılıdır tahsilatının bütçe tahminlerinden fazla olması, Vakıflar Bankasına devri mukarrer bulunan bir kısım Devlet tahvillerinin devir muamelelerinin gecikmiş olmasından ileri gelmiştir. Senesi * Bütçe tahminleri Hesabı katiler mucibince tahsilat F. M. Varidatın nev'i 958 yılı bütçe tahmini 959 yılı için tahmin olunan 3 Taviz bedeli faizi îcarteynli gayrimenkullerle mukataalı - topraklardan, 76 sayılı Vakıflar Kanununun 7 ve 8 nci maddeleri mucibince elde edilen taviz bedelleri bir gelir kaynağı olarak muhafaza ve tenmiye edilmektedir. Elde nakit olarak mevcut bulunan lira taviz bedeli kurulusunu mütaakıp 954 yılında ve tahvil olarak mevcut bulunanlar yıllarında sermaye olarak Vakıflar Bankasına verilmiş bulunduğu cihetle halen elde lira kadar bir para mevcuttur. Peyderpey tahsilata devam edilmekte olmasına binaen bu miktar gün geçtikçe yükseldiği cihetle 959 yılı faizi lira olarak tahmin edilmiştir. t v ç vdhk tahsilat seyri aşağıda yazılıdır. Yıllık tahsilatın liradan liraya düş- (S. Sayısı: 4)

7 7 mesi ve 958 den itibaren bütçe tahmininin liraya indirilmiş olması; yukarda arz edildiği üzere eldeki Devlet tahvillerinin peyderpey sermaye olarak bankaya yatırılmış olmasından mütevellittir. Hesabı Bütçe tah- katiler mu- Senesi minleri cibince tahsilat yılı 959 yılı bütçe tah- için tahmin F. M. Varidatın nev'i mini olunan 3 Mahlûl muaccelesi Mahlûl muaccelesi; sabit ve muayyen bir gelir olmayıp vaktiyle mahlûl kaldıkları ibhar edilmiş veya Vakıflar idarelerince öğrenilmiş olan icareteynli gayrimenkullerden elde tutulmalarında fayda görülmiyenlerin satışlarından hâsıl olmaktadır. Elde birçok mahlûl dosyası mevcudolup çeşitli muameleleri ikmal edildikçe peyderpey satışa arz edilmektedir. Şu birkaç yıl içinde bir hayli satış yapıldığı cihetle lira noksan olarak tahmin olunmuştur. Üç yıllık tahsilat seyri aşağıda yazılıdır. 956 hasılatının noksan olması bir ara mahlûl satışlarının durdurulmuş olmasından mütevellittir. Hesabı Bütçe tah- katiler mu- Senesi minleri cibince tahsilat yılı 959 yılı bütçe tah- için tahmin F. M. Varidatın nev'i mini olunan 3 Zeytinlikler hasılatı Bu hasılat, işletme bölgesi haricinde bulunan izmir, Antalya, Hatay ve Muğla vilâyetleri dahilindeki vakıf zeytinliklere aittir. Zeytin ağaçları, bir yıl bol ve bir yıl kıt mahsul vermekte olup 958 bol mahsul senesi olduğundan hasılat miktarı liraya çıkarılmıştı. 959 kıt mahsul senesi olduğundan liraya indirilmiştir. Bu hususta vazıh bir füdr verebilmek için dört yıllık hasılat seyri aşağıda arz edilmiştir. Tetkikinde görüleceği üzere çift s/eneler hasılatı fazla ve tek seneler hasılatı azdır. (S. Sayısı: 4)

8 Senesi _ a Bütçe tahminleri Hesabı katiler mucibince tahsilat F. M. Varidatın nev'i 958 yılı bütçe tahmini 959 yılı için tahmin olunan 3 3 Arazi ve incirlikler hasılatı Bu hasılat, Millî Korunma Kanununa tâbi bulunmıyan bağ, bahçe, bostan, çiftlik ve tarla gibi gayrimenkullerle Aydm'daki incirlik ve Giresun'da bulunan fındıklıklardan elde edilmektedir, ilgili Vakıflar idarelerinden alman malûmata nazaran liraya mütehammil bulunduğu anlaşıldığından bu miktara iblâğ edilmiştir. Üç yıllık tahsilat seyri şöyledir: Senesi Bütçe tahminleri Hesabı katiler mu cibince tahsilat P. M. Varidatın nev'i yılı bütçe tahmini 959 yılı için tahmin olunan 4 Zeytinlikler işletmeleri hasılatı ve kira bedeli Bu hasılat, Ayvalık ve Aydm'da kurulmuş olan Vakıf Zeytinlikler işletmeleri tarafından temin olunmaktadır. Bu faslın 3 ncü maddesine ait izahatta arz edildiği üzere zeytinlikler bir yıl bol ve bir yıl kıt mahsul vermektedir. Dört yıllık tahsilat seyri aşağıda yazılıdır : istihsal kampanyası Şubat ayı sonlarına doğru hitam bulduğu cihetle bir yılın zeytin yağı mahsulü ertesi yıl zarfında satılarak bedeli o yıl bütçesine irat kaydedilmekte olmasına binaen 954 bütçesine irat kaydedilen lira 953 yılı kampanyasına, 955 bütçesine irat kaydedilen lira 954 yılı kampanyasına, 956 bütçesine irat kaydedilen lira 955 yılı kampanyasına ve 957 bütçesine irat kaydedilen lira 956 yılı kampanyasına aidolup bu da çift seneler hasılatının fazla ve tek seneler hasılatının noksan olduğunu göstermektedir. Var senesi olan 956 yılı hasılatının liradan ibaret bulunmasa; bu yıl zarfında istihsal olunan yağların 957 yılında satıiamıyarak 958 yılma devredilmiş olmasından mütevellittir. (S, Sayı : 4)

9 Senesi Bütçe tahminleri Hesabı katiler mucibince tahsilat F. M. Varidatın nev'i 958 yılı bütçe tahmini 959 yıiı için tahmin olunan 3 5 Vakıf menba suları hâsılatı Bu hasılat, İstanbul'da bulunan Taşdelen ve Karakulak sularını işletmek üzere kurulmuş olan işletme tarafından temin edilmekte olup yine lirada ipka edilmiştir.. M Varidatın nev'i 958 yılı 959 yıiı bütçe tah- için tahmin mini olunan 3 6 Çeşitli varidat ve hasılat Bu hasılat, mülhak vakıfların, Vakıflar idarelerince tahsil olunan icare ve mukataalariyle bu vakıflardan emaneten veya niyabeten idare ümranların alelûmum gelirlerinden alınmakta olan % 0 idare ve tahsii masraflarından, münhal tevliyetler ücretlei'indcn, kanun ve nizami sebeplerle zaptolunan vakıfların birikmiş paralarından, 050 sayılı Muhasebe! Umumiye Kanununun 93 neü maddesi mucibince zamanaşımına uğrayan paralardan, eskimiş eşya. ve yıkıntı bedellerinden, idare lehine hükmolunan alacak faizlerinden, mahkeme masrafları istirdadından ve hayrat satış bedelleri faizinden terekkübetmekte olup 959 yılı için lira tahmin edilmiştir. Üç yıllık tahsilat seyri aşağıda yazılıdır yıllarında yapılan tahsilatın bütçe tahminlerini aşmış olması vaktiyle mazbuta meyanına alınmış olan bâzı mülhak vakıfların birikmiş paralarının ve amorti edilen Devlet tahvillerinin muharrer kıymetleri ile mubayaa bedelleri arasındaki farkların irada alınmış olmasından mütevellittir..senesi Bütçe tahminleri Hesabı katiler mucibince tahsilat F. M Var idatm nev'i yılı bütçe tahmini 959 yılı için tahmin olunan azmeden yardım yılı bütçesine mevzu bulunan Hazine yardımının lirası dernekler ve köyler tarafından tamir veya inşa edilecek hayrat için yapılacak yardımlar ile imar faaliyetlerinden mütevellit masraflara, lirası 7044 sayılı Kanunla Vakıflar Umum Müdürlüğüne devredilen eski S. Savısı 4

10 0 eserlerin tamir masrafı ile bu tamir işinde istihdam edilecek teknik eleman ve sürveyanlarm ücret ve tahsisatlarına, lirası da mülhak vakıflara ait cami ve mescit hademelerinin ücret farkları ve tahsisatlarına karşılık bulunuyordu. 959 yılı bütçesine konulan liranın lirası 7044 sayılı Kanunla bu Umum Müdürlüğe devredilen eski eserlerin tamir nıasraflariyie bu tamir işinde istihdam edilecek teknik eleman ve sürveyanlarm ücret ve tahsisatlarına, lirası dernekler ve köyler tarafından tamir veya inşa edilecek hayrat için yapılacak yardımlar ve imar faaliyetlerinden mütevellit masraflara ve lirası mülhak vakıflara ait cami ve mescit hademelerinin ücret farkları ve tahsisatlarına karşılıktır. 958 yılı 959 yılı bütçe tah- için tahmin b\ M. Varidatın nev'i mini olunan 5 Geçen yıldan devrolunan gelir fazlası Bâzı masraf tertiplerinden vukubulacak tasarruflarla Zeytinlikler işletmelerinden alınacak kâr miktarına nazaran lira bir gelir fazlası sağlanacağı umulduğundan buna göre tahmin edilmiştir. Masraf bütçesi İki cetvel halinde sunulan masraf bütçesi; gelir kısmında arz edilen lira Hazine yardımı ile birlikte lira varidata göre mütevazin olarak tanzim kılınmıştır. 958 yılı bütçesi ile karşılaştırıldıkta görüleceği üzere yekûn itibariyle lira fazla ve lira noksandır lira fazlanın 7 99 lirası 0 nci faslın nci merkez [hizmetlileri ücreti, 7 9 lirası bu faslın nci vilâyetler hizmetlileri ücreti maddelerine, lirası 03 ncü faslın 3 ncü 7044 sayılı Kanunla devralman eski eserler onarımı geçici hizmetlileri ücreti maddesine, lirası 09 ncu faslın 5 nci diğer ödemeler maddesine, lirası nci emekli, dul ve yetim maaşları faslına, lirası 30 nci merkez büro masrafları faslına, lirası 30 nci vilâyetler büro masrafları faslına, lirası 303 ncü basılı kâğıt ve defterler faslına, lirası 306 nci giyecekler faslına, lirası 307 nci faslın 0 ncu daimî vazife harcırahı ve lirası aynı faslın 0 nci muvakkat vazife harcırahı maddelerine, lirası 308 nci tedavi masrafları faslına, lirası 309 ncu taşıt masrafları faslına, lirası 47 nci vakıf akaarlar masrafları faslının nci Bina ve Arazi vergileri, Lirası bu faslın nci Belediye Vergi ve resimleri, lirası yine bu faslın 4 ncü başka her çeşit masraflar maddelerine, lirası 4 nci arazi, incirlik ve zeytinlikler umumi masrafları faslına, Jİrası 4 nci hayri ve sosyal hizmetler faslına, 500 lirası 45 nci faslın 0 ncu satmalına ve abone maddesine, 000 lirası 4489 sayılı Kanuna göre staj için ecnebi memleketlere gönderileceklerin harcırahları ile başka her çeşit masrafları faslına, lirası 604 ncü mülhak vakıflara ait cami ve mescit hademeleri ücret farkları ile tahsisatları faslına ve lirası da 74 nci faslın 0 nci 7044 sayılı Kanunla devralman eski eserler onarımı maddesine aittir lira noksanın, lirası 0 nci maaşlar faslına, lirası 03 ncü faslın merkez ve vilâyetler geçici hizmetlileri ücretleri maddelerine, 000 lirası 06 nci faslın nci vilâyetler memurları çocuk zammı maddesine, lirası 09 ncu Emekli Sandığına yapılacak ödemeler faslına, lirası 30 nci faslın merkez aydınlatma ve ısıtma maddelerine, lirası 307 nci faslın 50 nci ecnebi uzman ve hizmetlilerle bunlara yardımcı personelin harcırah ve başka masrafları maddesine, lirası 407 nci faslın nci aidat maddesine, lirası 49 ncu 609 sayılı Kanun gereğince yapılacak tesbit ve satış masrafları faslına, lirası 4 nci ( S. Sayısı : 4 )

11 - İİ faslın 50 nci çeşitli sosyal yardımlar masrafları maddesine, lirası 45 nci faslm 0 nci başka her çeşit yayın ve tanıtma masrafları maddesine ve lirası da 75 nci taşıtlar satmalma karşılığı faslına taallûk etmektedir. Yukarda arz edilen fazla ve noksanların müfredatı ve sebepleri sırasiyle aşağıda arz edilmiştir. Fazlalar şunlardır : 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası 0 Merkez hizmetlileri ücreti Vilâyetler hizmetlileri ücreti (E) cetveli kadrolarına dâhil bulunan bâzı genç teknik elemanlar (D) cetveli kadrolarını tercih ettikleri cihetle merkez (D) cetveli kadrolarına (). aded 65, () aded 550, () aded 475 lira ücretli, vilâyetler (D) cetveli kadrolarına (3) aded 550 şer lira ücretli olmak üzere (6) aded teknisiyen kadrosu ilâve edilmiş olduğundan bu kadroların ücret ve tahsisatları ile emekli kesenekleri ve ek karşılıkları için lira zam yapılmış ve buna mukabil 03 ncü merkez ve vilâyetler geçici hizmetlileri ücreti faslından lira tenzil edilmiştir. 958 yılı 950 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası sayılı Kanunla devralman eski eserler onarımı geçici hizmetlileri ücreti sayılı Kanunla devralman eski eserlerin (4 milyon) lira tahsisat dâhilinde yapılacak onarımında istihdam edilecek teknik eleman ve sürveyanlarm ücret ve tahsisatlarına karşılık olmak üzere 958 yılı bütçesine (44 50) lira tahsisat konulmuştu. Bu tahsisatla alman ve aynen muhafaza edilen kadrolar arasında 7, 8 ve 0 aylık olarak alınıp 959 da bütün sene istihdam edilecekler de bulunduğu cihetle bunların ücret ve tahsisat farkına karşılık olmak üzere (4 575) liva zam yapılmıştır. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası 09 5 Diğer ödemeler sayılı T. C. Emekli Sandığı Kanununun muvakkat 9 ve 0 nci maddelerinde; bu kanunun yürürlüğe girdiği 950 yılında memur bulunanların kaldırılan hükümlere göre iktisabettikleri fiilî ve itibari hizmet müddetlerinin her yılı için 946 yılı iptidasında maaşlarının emsalleri seneliğinin % 5 i nispetinde bir para ayrılarak 5 senede ve 5 müsavi taksitte Sandığa ödeneceği ve bu paraların 950 yılından itibaren % 5 faize tâbi tutulacağı yazılıdır. Bu tahsisat; işbu ödemelerle 6 sayılı Kamunun muaddel 39 ncu maddesinin (B) fıkrası uyarınca re'sen emekliye ayrılanlardan 55 vasini doldurmamış olanların 55 ten eksik her yaş yılı için aylık veya ücretlerinin % 0 u nispet! de Emekli Sandığına ödenecek paralara karşılıktır. Mezkûr 9 ve 0 nci maddeler mucibince tahakkuk eden paraların faizi ile birlikte 9L bütçe yılı sonuna kadar ödenmesi lâzımgelmekte o n liranın faizi ile birlikte bu borcun ve aynı zamanda re'sen emekliye sevk edilenlere ait mvıtm öde?ımesine kâfi gelmiyeceği anlaşıldığından lira zam yapılmıştır. (S. Sayısı: 4)

12 _ 958 yılı 959 yüı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası Emeldi, dul ve yetim maaşları , 66 ve 734 sayılı kanunlar mucibince tahsis edilen maaşlar ve 64 sayılı Kanun mucibince yapılan zamlarla birlikte halen muhassas olan emekli, dul ve yetim maaşları liraya baliğ olduğundan noksanı bulunan lira zammedilmiştir. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası Merkez kırtasiyesi Merkez demirbaşı Merkez öteberi masrafları Vilâyetler kırtasiyesi Vilâyetler demirbaşı Vilâyetler öteberi masrafları Vilâyetler aydınlatması Vilâyetler ısıtması Bu tertiplere yapılan zamlar, kısmen artan hizmetler karşısında tahakkuk eden ihtiyacın bütçeye mevzu miktarları ile karşılanamamışından ve kısmen de fiyat ayarlamaları dolayısiyle hususle gelen farklardan mütevellittir. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası 303 Basılı kâğıt ve defterler Kâğıt fiyatlarının ve baskı ücretlerinin artması dolayısiyle lira ile ihtiyacın temin edilemiyeceği anlaşılmıştır. Elde stok da kalmadığından bâzı Vakıflar idarelerinin defter ve makbuz ihtiyacı temin edilemediği cihetle 958 yılı için munzam tahsisat istenilmiştir. 958 yılı 959 yılı V. M. Tahsisatın nev'i '"' tahsisatı teklifi Fazlası 306 Giyecekler * 40 00C Kumaş fiyatlarında % 7 nispetinde bir artış vukubulmuştur. Dikiş ve diğer malzeme fiyatlarında da muhtelif nispetlerde artış vnkubulluğun dan lira fazlasiyle teklif edilmiştir. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası Daimî vazife harcırahı Muvakkat vazife harcırahı Tren ücretlerinde % 75, vapur ücretlerinde vasati % 60 nispetinde bir artış vardır. Diğer taraftan onarma tahsisatı 958 e nazaran 4 milyon lira kadar fazla bulunmasına binaen daha fazla sayıda eski eserin tamiri ele alınacağı ve bu da teknik elemanların daha fazla mesai sarf etmelerini muoibolacağı cihetle muvakkat vazife harcırahı lira fazlasiyle teklif olunmuştur. Nakil vasıtası ücretlerindeki artışlar nazara alınarak daimî vazife harcırahına da lira zam yapılmıştır. ( S. Sayısı : 4 )

13 3 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası sayılı Kanun gereğince ödenecek merkez memurları tedavi masrafları ve harcırahları sayılı Kanun gereğince ödenecek vilâyetler memurları tedavi masrafları ve harcırahları * Yol masrafları ile sıhhi müesseseler tedavi ücretlerinde ve ilâç bedellerinde vukubıılan artışlara karşılık olmak üzere her iki tertibe lira zam yapılmıştır. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası 309 Merkez taşıtları işletme masrafları Merkez taşıtları onarma masrafları Vilâyetler taşıtları işletme masrafla IM ( Vilâyetler taşıtları onarma masrafları Benzin ve yedek parça fiyatlarındaki artışlar göz önüne alınarak birer miktar zam yapılmıştır. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası 47 Bina ve Arazi vergileri Belediye Vergi ve resimlen Yeni yaptırılan binalardan Konya Işhaııı, Çine hâl binası ve İzmit'de dükkânlar ile Sivas'da Taşhan'm üç yıllık vergi muafiyeti 8. II. 959 tarihinde hitam bularak. III. 959 tarihinden itibaren vergiye tâbi tutulacaklardır. Diğer taraftan arşiv olarak kullanılmakta iken Türk Havayollarına kiraya verilen İkinci Vakıf Apartmanı m altındaki mağazalar ile depo olarak kullanılmakta iken PTT işletmesine kiraya verilen mağazaların vergi muafiyetleri kalkarak bunlar da vergiye tâbi tutulmuşlardır, Bu sebeple 958 bütçesine mevzu vergi tahsisatı kâfi gelmediğinden munzam tahsisat istenilmiş olduğu cihetle 959 tahsisatı da artırılmıştır. Belediye vergi ve resimlerine gelince: Yeni inşa edilen binalar, inşalarının hitam bulduğu tarihi takibeden bütçe yılı başından itibaren bu resme tâbi tutulmakta olup 958 de inşaları hitam bulan ve bulacak olan Yozgad ve îsparta'daki işli anı ve çarşılar, Giresun'daki hamam ve otel ve Edirne ve Kırklareli'ndeki oteller ve Diyarbakır'da Deliller Hanı için 959 yılından itibaren belediye vergi ve rüsumu ödenmeye başlanacağı ve esasen 958 bütçesine mevzu tahsisat da kâfi gel mediğinden munzam tahsisat istenildiği cihetle!>u maddeye de lira zam yapılmıştır. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatm nev'i tahsisatı teklifi Fazlası 47 4 Başka her çeşit masraflar Bu tahsisat, vakıf han ve apartımanlardan kaloriferli bulunanlar için alınan maden kömürü bedeli, gerek bunların ve gerek kaloriferli olmıyanların umumi yerlerindeki su, elektrik bedelleri ve (R) formülünde yazılı daha birçok masraflar karşılığıdır. Kömür ve sn fiyatlarının artması ( S. Sayısı :. 4 )

14 4 ve 958 yılında hizmete girmiş olan yeni binaların masraflarının tahmin edilen miktardan fazla zuhur etmesi dolayısiyle; 958 yılı bütçesine msvzu lira kâfi gelmediğinden İra munzam tahsisat istenildiği cihetle 959 tahsisatı da bu miktar artırılmıştır. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası 4 Arazi, incirlikler ve zeytinlikler umumi masrafları Bu tahsisat, işletme bölgesi haricinde bulunan Antalya, Hatay, İzmir ve Muğla'daki zeytinliklerle narenciye bahçelerinin imar ve tımar masrafları karşılığıdır. İşçi yevmiyeleri arttığı ve bunların 959 yılında daha esaslı bir bakıma tâbi tutulmaları mukarrer bulunduğu cihetle tahsisatı liraya çıkarılmıştır. F. M. Tahsisatın nev'i 958 yılı tahsisatı 959 yılı teklifi Fazlası 4 0 (kıraba Hastanesi masrafları 0 İmaretler masrafları 30 Çeşitli hayır şartları ve sosyal yardım mas raf lan 40 Üniversite ve okullar muhtaç öğrencileri yurt ve kamp masrafları L Hastane masrafları, beher yatak için 380 kuruş üzerinden hesaplanmakta idi. 959 yılma ait yatak masraf lan nm-ilâç ve teçhizat bedelleri hariç - beş liraya çıkarıldığı anlaşılmıştır. 300 yataklı Guraba Hastanesinin beher yatak 5 lira hesabiyle senelik masrafı liraya baliğ olmaktadır. Buna lira da ilâç ve teçhizat bedeli ilâve edilerek liraya baliğ olunmuştur. Yeniden açılacak imaret ve talebe yurtları masrafları ile erzak fiyatlannda vukubulan artışlara karşılık olmak üzere bu faslın 0 nci ve 40 ncı maddelerine de 00 er bin lira zam yapılmıştır. Çeşitli hayır şartlan ve sosyal yardım masraflarına gelince: Bu tahsisat, (Çeşitli hayır şartları masrafları) ve (Çeşitli sosyal yardımlar masrafları) adı altında iki madde halinde bütçeye vaz'edilmekte idi. Tatbikatta; ne gibi masrafların hayır şartı ve ne gibilerin sosyal yardım olduğunda Divanı Muhasebat ile ihtilâfa düşüldüğü anlaşılmıştır. Filhakika meselâ vâkıfın; (Vakfımın fazlasından şu kadar lira fukaraya tasadduk edilsin) diye yazılı bulunan şartı hem sosyal yardım ve aynı zamanda vaz'edilmiş bir hayır şartıdır. Binaenaleyh bu bapta yapılacak masrafın her iki maddeden de ödenmesi mümkün bulunduğu cihetle bu gibi ihtilâflara mahal kalmamak üzere bu maddeler (Çeşitli hayır şartları ve sosyal yardım masrafları) adı ile bir madde halinde teklif edilmiş ve bu tevhit dolayısiyle (Çeşitli sosyal yardım masrafları) maddesindeki lira, (Çeşitli hayır şartlan) maddesindeki liraya ilâve ve lira da bir zam yapılarak liraya iblâğ olunmuştur. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası 45 0 Satmalına ve abone, masrafları Kâğıt fiyatlarının artmasına binaen gazete ve kitap fiyatları da arttığı cihetle bu artıştan mütevellit farka karşılık olmak üzere 500 lira bir zam yapılmıştır. (S. Sayısı ; 4)

15 5 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası sayılı Kanuna göre staj için ecnebi memleketlere gönderileceklerin harcırahları ile başka her çeşit masrafları Yeni döviz primlerine göre husule gelecek farka karşılık olmak üzere 000 lira ilâve edilmiştir. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası 604 Mülhak vakıflara ait cami ve mescit hademe ücretleri farkları ile tahsisatlar] Gelirleri müsait bulunmıyan bâzı mülhak vakıflara ait cami ve mescit hademelerine cüzi bir ücret verilebilmekte idi. Aynı hizmeti gören mazbut vakıflara ait cami ve mescit hademelerine en az ayda 00 lira ücret ve beş de tahsisat verilmekte olduğundan; aradaki fark Devlet bütçesinden karşılanmak suretiyle bunların ücretleri de 00 liraya iblâğ edilmiş ve beş de tahsisat verilmeye başlanmıştır. Vakfı gelirinden verilmekte olan ayda 5-0 liraya kimse rağbet etmediğinden bu cami ve mescitlerden bir kısmının hizmetleri muattal bulunuyordu. Aylık ücretlerinin 00 liraya çıkarılması ve beş de tahsisat verilmeye başlanması talip zuhur ederek hizmeti muattal kalan cami ve mescitlerin de ibadete açılmasına imkân verdiği cihetle liranın ihtiyacı karşılamıyacağı anlaşıldığından lira ilâve edilerek liraya çıkarılmıştır. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Fazlası 74] sayılı Kanunla devralınan eski eserler onarımı. ' sayılı Kanunla devralman eski eserlerden bir kısmının, 959 yılma sâri taahhüde girişilmek suretiyle tamirine başlanmış ve daha birçoklarının tamirine başlanması mukarrer bulunmuş olmasına binaen lira fazlasiyh* teklif edilmiştir. Noksanlar da şunlardır 958 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı 959 yılı teklifi Noksanı 07 Merkez memurları maaşı Vilâyetler memurları maaşı Merkez ve vilâyetler teşkilâtında münhal bulunan bir kısım kadrolar (L) cetveline alındığı cihetle bu kadroların maaş ve tahsisatları tutarı bulunan ceman lira tasarruf edilmiştir. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Noksanı 0 Merkez memurları acık maaşı 975 Vilâyetler memurları açık maaşı Merkezcile açık maaşı alan memur yoktur. Vilâyetler teşkilâtında dört kişi mevcudolup bunların ( S. Sayısı : 4 )

16 6 senelik maaşları, beş tahsisatı ile birlikte liradan ibaret bulunduğu cihetle merkez açık maaşı liraya ve vilâyetler mtemurları açık maaşı liraya tenzil olunmuştur. memurlan 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Noksanı 03 "Merkez geçici hizmetlileri ücreti Vilâyetler geçici hizmetlileri ücreti Merkez ve vilâyetlere ait (E) cetveli 'kadrolarındık! (bir kısım teknik elemanların (Teknisiyen) unvanı altında (D) -cetveline nalkledilnıiş olmalarına 'binaen iş'bu lira Ibunların ücret, tahsisat ve emekli keseneklerinden mütevellit farka karşılık olmak üzere 0 nci faslın ive nei ve 09 neu faslın ve nci maddelerine nakledilmiştir. 958 yılı 959 yılı "F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Noksanı 09 % 5 emekli ve % 5 giriş (kesenekleri ile artış farkları % ek karşılıklar Merkez ve vilâyetler teşkilâtında münhal bulunan ibir'kısım kadrolar (L) 'cetveline ilâve edildiği cihetle husule yeleri faıiktan (D) cetveline ilâve 'edilen 6 'kadronun emekli keseneği ve % i karşılan dikta.n sonra lira da tasarruf edilmiştir. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Noksanı Merkez aydınlatması Merkez ısıtması Umum Müdürlüğün; Etibank tarafından tahliye edilen Atatürk Bulvarındaki binaya nakli düşünülerek, müstakillen işgal edilecek olan bu binanın aydınlatma ve ısıtma masraflarına karşılık olmak üzere bütçeye tahsisat konulmakta idi. Bu nakil işine filhal imkân kalmadığı cihetle madde unvanlarının muhafazası için birer liraya indirilerek bakiyeleri tasarruf olunmuştur. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i ' tahsisatı teklifi Noksanı Ecnebi uzman ve hizmetlilerle bunlara yardımcı personelin harcırah ve başka masrafları Filhal ihtiyaca yeter derecede görülerek liraya indirilmiştir. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Noksanı Aidat Son yılların; hesabı katilerle tesbit olunan sarfiyatına nazaran 50 Ö00 lira ihtiyaca yeter derecede görüldüğünden bu miktara tenzil olunmuştur. { S. Sayısı ; 4 )

17 7 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Noksanı sayılı Kanun gereğince yapılacak tesbit ve satış masrafları Başlanılan tesbit işinin mühim kısmı ikmal edilmiş olup filhal fazla tahsisata ihtiyaç bulunmadığından lira noksaniyle teklif edilmiştir. 958 yılı 959 yılı F. M. * Tahsisatın nevi tahsisatı teklifi Noksanı 4 50 Çeşitli sosyal yardım masrafları nei faslın 30 ncu maddesine ait gerekçede açıklandığı üzere arasıra Divanı Muhasebatla zuhur eden ihtilâfların bertaraf edilmesi için bu faslın 30 ve 50 nei maddelerinin tevhidedilmesine binaen işbu lira 30 ncu maddeye nakledilmiş olup hakiki bir noksan değildir. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatın nev'i tahsisatı teklifi Noksanı 45 0 Başka her çeşit yayın ve tanıtma masrafları p Bu faslın 0 ncu satmalına ve abone maddesirin tahsisatı liradan ibaret olup gazete ve kitap fiyatlarının artmasına binaen ihtiyacı karşılamadığı cihetle bu maddeden lira alınarak 500 lirası 0 ncu maddeye ilâve ve 500 lirası tasarruf edilmiştir. 958 yılı 959 yılı F. M. Tahsisatm nev'i tahsisatı teklifi Noksanı 75 Taşıtlar satmalma karşılığı Bilhassa âbideler ve eski eserler onarımında sürat temini bakımından taşıta ihtiyaç varsa da bütçe durumu göz önüne alınıp bu ihtiyaç müsait zamana talik edilerek işbu lira tasarruf olunmuştur. ( S. Sayı : 4)

18 Rapor 4, XII. 958 Bütçe Encümeni Reisliğine Vakıflar Umum Müdürlüğünün 959 yılı bütçesi tarafımızdan tetkik edildi. Varidat ve masraf yekûnu lira olarak bağlanmış bulunan işbu bütçe, varidat ve masraf yekûnu lira olan 958 yılı bütçesine nazaran lira fazlalık ve lira noksanlık arz etmektedir. Bu fazla ve noksanların hangi fasıllara taallûk ettiği ve mucip sebepleri aşagıjda arz edilmşitir.. Merkez ve vilâyetler memurları maaşları ile açık maaşlarını ihtiva eden 0 nei fasılda lira noksanlık mevcuttur. Bu noksanlığın, münhal bulunan bir kısım kadroların (L) cetveline alınmış ve ihtiyaç kalmıyan açık maaşı tahsisatından tenzilât yapılmış olmasından ileri geldiği anlaşılmıştır.. Merkez ve vilâyetler daimî hizmetlileri ücretlerini ihtiva eden 0 nei fasılda lira bir fazlalık görülmektedir. Bu fazlanın, geçici hizmetlilere ait (E) cetveli kadrosuna dâhil bulunan (6) teknisiyenin; daimî hizmetlilere ait (D) cetveli kadrosuna nakledilmiş olmalarından mütevellit bulunduğu anlaşılmıştır. Ücretleri tutarı bulunan liranın lirası geçici himetliler ücretine ait 03 ncü fasıldan bu fasla aktarılmış v«î üst tarafı diğer fasıllardan yapılan tasarruflarla karşılanmıştır. 3. Geçici hizmetliler ücretini ihtiva eden 03 ncü fasıl da, lira fazla ve lira noksandır lira fazla, 7044 sayılı kanunla V-ıkıflar Umum Müdürlüğüne devredilen eski eserlerin tamir işinde istihdam edilmek üzere 958 yılında 7, 8 ve 0 ay müddetle alınmış olan kadrolarda çalışan bir kısım teknik eleman ve sürvcyanlar 959 da bütün yıl istihdam edileceklerinden husule gelecek ücret ve tahsisatları farkına aittir. Noksanı bulunan lira, (6) teknisiyenin geçici hizmetlilere ait (E) cetvelinden çıkarılarak daimî hizmetlilere mahsus (D) cetveli kadrosuna nakledilmesi dolayısiyle husule gelmiş olup nd fıkrada belirtildiği üzere 0 nei fasla aktarılmıştır. 4. Zamma müstahak çocuk sayısına nazaran fazla olduğu a ulaş'j m ası üzerine 06 ncı faslın nei vilâyetler memurları çocuk zammı maddesinden lira tenzil edilmiştir. 5. Merkez ve vilâyetler teşkilatındaki münhal memuriyetlerden bir kısmının daha yeniden (D cetveline alınmasa ve (D) cetveline (6) teknisiyen kadrosu ilâve edilmesi neticesinde 09 ncu faslın ve nei maddelerinden lira ve 8 ncü emekli ikramiyesi maddesinden 0 0Ü0 lira tasarruf edilmiş ve buna karşı ihtiyaca kifayet etmiyeceği anlaşılan 5 nei diğer ödemeler maddesine lira zam yapılmıştır. Bu tahsisatın, 950 yılında Vakıflar Umum Müdürlüğü teşkilâtında bulunan memurlara bağlanacak emekli maaşlarına karşılık olmak üzere, 5434 sayılı Kanun mucibince her yıl T. C. Emekli Sandığına ödenmekte olduğu ve bu tediyenin 964 yılı sonuna kadar devam edeceği anlaşılmıştır. 6. nei emekli, dul ve yetim maaşları faslında da lira bir fazlalık vardır. Bu fazla, 66, 6745 ve 734 sayılı kanunlar mucibince yeniden bağlanan maaşlarla 64 sayılı Kanun mucibince bu maaşlara yapılan zam karşılığıdır. 7. Yönetim masraflarını ihtiva eden ncu fasıllara, fiyat ayarlamalarından mütevellit farklara karşılık olmak üzere ceman lira zam yapılmış olup mucip sebeplerine nazaran (S. Sayısı: 4)

19 9 - kabule şayan görülmüştür. Bu kısmın 30 nci faslında lira ve 307 ııci faslında 0 ı 000 lira noksanlık mevcuttur. Bu noksanın lirası merkez aydınlatması ve ısıtması maddelerine ve lirası ecnebi uzmanlar (harcırahı maddesine aittir. 8. Ankara'da bulunan nci Vakıf Apartmanın altında olup galeri olarak kullanılan mağazaların Türk Hava Yollarına, depo olarak kullanılan mağazaların PTT İşletmesine kiraya verilmeleri dolayısiyle vergi muafiyetlerinin düşmesi, yeni yapıtırılan binalardan Konya/daki işhanı, Çine'de hal, İzmit'te dükkânlar ve Sivas'taki hanın üç yıllık vergi muafiyetleri 958 bütçe yılı sonunda hitam bulacağından.959 bütçe yılı başından itibaren -bunlar için de vergi ödenmeye başlanması lâzımgelmesi dolayısiyle 47 nci faslın nci Bina ve Arazi vergileri maddesine lira ve ihtiyaca kâfi gelmiyeceği anlaşılan nci Belediye Vergi ve resimleri maddesine lira zam yapılmıştır. 47 nci fasla dâhil olup Vakıf han ve apartmanların kömür, su, elektrik ve daha birçok masraflarına karşılık bulunan 4 ncü başka her çeşit masraflar maddesine de lira zam yapılmıştır. Bu zammın mevcut tahsisatın ihtiyaca tekabül' etmemesi dolayısiyle yapıldığı ve 958 yılı ihtiyacının da lira munzam tahsisat alınmak suretiyle karşılandığı anlaşılmıştır. I). İşletme bölgesi haricinde bulunan Antalya, Hatay, Muğla ve İzmir havalisindeki zeytinliklerin daha esaslı bir bakıma tâbi tutulmaları için 4 nci arazi, incirlikler ve zeytinlikler umumi masrafları faslına da lira zam yapılmıştır-. 0. (A/l) işaretli cetvelin en fazla zam gören kısmı 4 nci hayrî ve sosyal hizmetler faslıdır liraya baliğ olan bu zammın lirası Guraba Hastanesi, lirası imaretler, lirası talebe yurtları ve lirası da çeşitli (hayır şartları ve sosyal yardımlar masrafları faslına aidolup taallûk ettikleri hizmetlerin.mahiyeti itibariyle yerinde ve şayanı kabul görülmüştür.. Muhafazasına lüzum kalmıyan evrak ve vesaikin imhası hakkında olan 6696 sayılı Kanunun hazırlıkları ikmal edilerek 959 yılından itibaren tatbikine geçilmesi mukarrer bulunmasına binaen yeniden açılan 448 nci fasla lira tahsisat konulmuştur.. 45 nci yayın ve tanıtma masrafları faslının 0 neu satmalına ve abone maddesine 500 lira gibi cüzi bir zam yapılmış ve buna mukabil 0 nci başka her çeşit yayın ve tanıtma masrafları maddesinden lira düşülmüştür.? ''" < ; 3. Yeni döviz primlerinden mütevellit farka karşılık olmak üzere 45 nci, 4489 sayılı Kanuna göre staj için ecnebi memleketlere gönderileceklerin harcırahları ve başka her çeşit masrafları faslının lira tahsisatı, 000 lira fazlasiyle liraya iblâğ olunmuştur. 4. Bâzı mülhak vakıflara ait cami ve mescit hademelerinden;.vakıfları gelirinin müsaidolmaması dolayısiyle 00 liradan az ücret alanların 'aylık ücretlerinin 00 liraya çıkarılması ve kendilerine beş de tahsisat verilmeye başlanması üzerine vakıf gelirinden verilebilen ücretin azlığı dolayısiyle hizmetleri muattal kalan bir kısım cami ve mescitler; imam ve müezzin bulunarak peyderpey ibadete açılmış ve açılmakta olduklarından ihtiyaca kâfi gelmiyeceği anlaşılan, 604 ncü, mülhak vakıflara ait cami ve mescit hademeleri ücret farkları ile tahsisatları faslına da lira zam yapılmıştır. 5. Yatırımlar tahsisatını ihtiva eden (A/) işaretli cetvelde, 4 milyon lira fazlalık ve lira noksanlık mevcuttur. 4 milyon lira fazla. 74 nci faslın 0 nci, 7044 sayılı Kanunla Vakıflar Umum Müdürlüğüne devredilen eski eserlerin onarımına aittir. Bu eserlerin onarımının; 958 yılına nazaran daha geniş bir programla ele alınacağı anlaşılmıştır lira noksan da 75 nci taşıtlar satmalma karşılığı faslına aidolup 959 yılı için böyle bir tahsisat teklif edilmemiştir. 6. Vakıflar Umûm Müdürlüğünün gelir bütçesi üzerinde yaptığımız tetkikata göre; 959 yılı ( S, Sayısr : 4 )

20 0 için tahmin olunan liranın lirasının Umum Müdürlüğün kendi kaynaklarından temin olunacağı ve lirasının muayyen hizmetler mukabili Hazine tarafından verileceği anlaşılmıştır. Bu miktarlar; lira olan 958 yılı tahminine nazaran lira fazla olup bu fazlanın lirası Hazine yardımına ve lirası Umum Müdürlüğün kendi kaynaklarına aittir. Umum Müdürlüğün kendi kaynaklarına ait gelirlerin tahmininde hesabı katilere göre son üç yıllık tahsilat seyrinin, 958 yılının altı aylık tahsilatı ile vakıflar idarelerinden alman malûmatın esas tutulduğu anlaşılmış olup tahakkuku mümkün görülmüştür. Umum Müdürlüğün 950 yılındaki varidatı lira iken 957 yılı hesabı katisi mucibince liraya baliğ olmuştur ki, lira fazla ve artış nispeti % 08,47 dir. Vakıflar Umum Müdürlüğünün 958 yılında yapmış olduğu işler de kısaca aşağıda arz edilmiştir : idare; kendisine esaslı bir gelir kaynağı temin etmek ve aynı zamanda şehirlerimizin imarına hadim olmak üzere 95 yılından bu yana lira sarfiyle inşa ettirdiği (6) bina hizmete girmiştir. İhale bedelleri lira tutan (0) bina da inşa halinde olup peyderpey hizmete gireceklerdir. Umum Müdürlük, her yıl artan geliri ile mütenasibolarak âbide 've cami tamirine ve sosyal hizmetlerin daha geniş ölçüde ele alınmasına büyük önem vermektedir. 958 yılında lira ayrılarak (75) eserin restorasyon işi ele alınmıştır. Bu suretle son yıllar zarfında tamir ettirilen eski eser ve cami sayısı ( 9) ve sarf edilen para miktarı liraya baliğ olmaktadır. Tamir işi ele alman eski eserin (53) ü ve ayrılan paranın 4 milyon lirası 7044 sayılı Kanunla Vakıflar Umum Müdürlüğüne devredilen eski eserlere aittir. Ecdadımızın vakfiyelerinde geniş ölçüde yer verdikleri sosyal yardım hizmetleri de önemle ele alınarak bugüne kadar (5) imaret ve () talebe yurdu açılmıştır. İmaretler, ekserisi fakir mektep talebesi olmak üzere (0 000) e yakın kişiye sıcak öğle yemeği vermektedir. Talebe yurtlarında da binden fazla fakir çocuğun her türlü ihtiyaçları temin edilerek okutulduğu anlaşılmıştır. Temennilerimiz :. Umum Müdürlüğün; 959 yılma sâri taahhütlerle 958 yılında tamirine giriştiği ve 959 yılında da daha birçoklarını programa almayı kararlaştırdığı eski eserlerin dağınık bir halde ve bilhassa kervansarayların şehir ve kasabaların kilometrelerce uzağında bulunmasına binaen yapılacak tamiratın kontrolü için vasıta tedarikinde müşkülâtla karşılaşıldığı öğrenilmiş olup; 959 yılı bütçe lâyihasının tanzim ve takdiminden sonra ortaya çıkan bu müşkülün halli için hiç değilse () aded kapalı jeep alınması lüzumuna kanaat hâsıl olmuştur. Bu ihtiyacın temini için yapılan incelemede; sona ermek üzere bulunan 958 takvim yılı hesaplarının neticelerine nazaran Vakıflar Bankasının; varidat bütçesinin nci faslının nci (Türkiye Vakıflar Bankası temettüleri) maddesine konulmuş olan liraya karşı lira fazlasiyle lira net temettü temin edeceği anlaşıldığından bunun varidat bütçesinin mezkûr maddesine ilâvesiyle lirasının () jeep bedeline karşılık olmak üzere 75 nci (Taşıtlar satınalma karşılığı) faslına, lirasının 309 ncu taşıt masrafları faslının 3 nci (Vilâyetler taşıtları işletme masrafları) maddesine, 500 lirasının aynı faslın 3 nci (Vilâyetler taşıtları onarma masrafları) maddesine, (D) cetvelinin vilâyetler hizmetlileri kısmına beheri 300' lira aylık ücretli () şoför kadrosu ilâve edilerek bunların senelik ücret ve tahsisatlarına karşılık olmak üzere 0 50 lirasının 0 nci ücretler faslının nci (Vilâyetler hizmetlileri ücreti) maddesine, 550 lirasının 09 ncu faslın nci (% 5 emekli ve % 5 giriş kesenekleri ile artış farkları) maddesine, 00 lirasının aynı faslın nci (% ek karşılıklar) maddesine ve geri kalan lirasının 4 nci hayri ve sosyal ( S. Sayısı : 4 )

21 hizmetler faslının 30 ncu (Çeşitli hayır şartlan ve sosyal yardım masrafları) maddesin*? eklenmesini,. istanbul'da Fethiye mevkiinde ilim Yayma Cemiyeti tarafından inşa ettirilerek Maarif Vekâleti tarafından idare edilmekte bulunan imam ve Hatip Mektebi içinde ilahiyat Enstitüsünün de açılacağı ve bu mektebin yanında bulunan Fethiye Camimin harabolup kapalı tutulduğu öğrenilmiştir. Vakıflar Umum Müdürlüğünün eski eserlerin tamirine önem verdiği bu devirde istanbul'un en eski mabetlerinden biri olan Fethiye Camiinin harap bir halde kapalı olarak tutulmaması ve 959 yılı içinde tercihan tamir ettirilerek imam ve Hatip Mektebi talebelerinin bu camiden istifa^de etmelerinin temin olunmasını, Temenniye şayan görmekteyiz. Vakıflar Bankasının umumi mesaisine gelinee: Banka, 50 milyon lira itibari sermayeli olup bunun lirası tahsil olunmuştur. Umumi tevdiat-yekûnu lira, ticaret ve sanayiin inkişafına tahsis ettiği kredi yekûnu liradır. Alman izahata göre; sona ermek üzere bulunan 958 takvim yılı faaliyetlerinin neticeleri, yukarda da işaret edildiği gibi memnuniyet verici olup hissedarlarına % 8 in üstünde net temettü temin edebileceği anlaşılmaktadır. Mesaisini her gün biraz daha inkişaf ettirmeye çalıştığı ve halkın a'lâka ve emniyetini celbe muvaffak olduğu anlaşılan Vakıflar Bankasının şube ve ajans adedi halen 7 ye ulaşmıştır. Hulâsa; gerek Vakıflar Umum Müdürlüğünün ve gerek Vakıflar Bankasının gayelerinde dikkat ve hassasiyetle çalışmakta bulunduklarını ve Vakıflar Umum Müdürlüğünün varidatını artırmak için yeni binalar inşası ve bilhassa memleketin muhtelif köşelerindeki âbide ve camilerin geniş ölçüde tamir ve restorasyon işinde gösterdiği gayret ve faaliyetini takdire şayan gördüğümüzü arz ederiz. Gazianteb Mebusu Rize Mebusu İsparta Mebusu Ekrem Cenanı İzzet Akçal Tevfik Tığlı (S. Sayısı: 4)

22 _ Bütçe Encümeni mazbatası T. H. M. M. Bütçe, Encümeni Esas No: /7 Karar No: IH Yüksek.Reislice Vakıflar IImum Müdürlüğü 959 yılı bütçesi hakkında hazırlanan ve Yüksek Meclise arzı lera Vekilleri Heyetince kararlaştırılıp Başvekâletin!). XI. 958 tarihli ve 7-87/399 sayılı tezkeresiyle gönderilen kanını, lâyihası encümenimizi; havale edilmiş olmakla Başvekâlet Müsteşarı, Vakıflar Umum Müdürü ve Maliye Vekâleti mümessili hazır oldukları halde tetkik ve müzakere edildi. Umum Müdürlüğün 959 yılı bütçesini encümenimiz namına tetkik eden raportörler heyetinin hazırlamış oklukları rapor okunduktan ve Umum. Müdürlüğün faaliyeti ile ilgili mevzular üzerinde vâki sualler Hükümet mümessilleri tarafından cevaplandırıldıktan sonra lâyihanın birinci maddesine merbut masraf tertiplerini ihtiva eden (A/l) ve (A/) işaretli cetvellerin fa sil ve maddelerinin, tetkikine geçilmiştir. Masraf' tertiplerini ihtiva eden (A/l) işaretli cetvel yekûnu gecen yıla nispetle lira fazlasiyle ve yatırım kısmını teşkil eden (A/) işaretli cetvel, yekûnu ise yine 3, lira fazlasiyle lira olarak Hükümetçe tanzim ve teklif edilmiş bulunmaktadır. (A/l) işaretli cetvelde görülen fazlalığın hangi hizmetlere ait fasıl ve maddelere mevzu tahsisatlardan tahaşşüt ettiği lâyihanın esbabı raııcibesinde her fasıl ve madde hakkında ayrı ayrı arz ve izah edilmiştir. Yatırım kısmını teşkil eden (A/) işaretli cetvelde görülen fazlalığın da 7044 sayılı Kanunla onarımı Vakıflar Umum Müdürlüğüne devre- Uman eski eserlerin tamiri için geçen yıl bütçesine mevzu dört milyon liranın bu yıl liraya iblâğı ndan müte veli.idolduğı.ı anlaşılırı ıstı r. (A/l) ve (A/) işaretli cetvellerin fasıl ve maddeleri üzerinde yapılan müzakere esnasında. raportörlerimizin hazırladıkları raporda da belirtildiği üzere- gerek 958 yılında, tamirine girişilmiş ve gerek.959 vılında girişihvek işler miyarımda buiuuan eski: eserlerin dağınık bir halde ve bilhassa, kervansarayların şehir ve kasabaların kilometrelerce uzağında bulunması hasebiyle yapılacak tamiratın kontrolü için vasıta tedariki müşkülâtı karşısında iki adcd cip steyşinvagon mubayaası için (A/) işaretli cetvelin 75 ne i. taşıtlar satmalımı, karşılığı faslına ve (D) cetveline ilâve olunan 300 lira ücretli iki şoför kadrosu için (A/l) işaretli cetvelin 0 nci ücretler faslının nci vilâyetler hizmetlileri ücreti maddesine 0 50, Emekli Sandığına yapılacak ödemeler hakkındaki 09 ne/u faslın nci maddesine 550, nci maddesine 00, 309 nen taşıtlar faslının 3 nci vilâyetler taşıtları işletme masrafları maddesine.0 000, 3 nci vilâyetler taşıtları onarma masrafları maddesine 500 ve 4 nci hayrı ve sosyal hizmetler faslının 30 ucu çeşitli hayır şartları ve sosyal yardım masrafları maddesine liranın ilâvesi hakkında vâki teklifleri eııcümenimizce de yerinde görülerek kabul edilmiş ve bu suretle (A/) işaretli cetvel yekûnu eııcümenimizce ve (A/) işaretli cetvel yekûnu ise lira olarak tesbit ve kabul edilmiştir. Umum Müdürlüğün 959 yılı varidatını gös. teren (B) işaretli cetvel yekûnu 958 yılına nazaran lira fazlasiyle lira olarak Hükümetçe tahmin ve tesbit edilmiş bulunmakta olup, görülen fazlalığın mühim kısmı zeytinlikler işletmeleri hasılatı ve kira bedelinin 959 yılında bir milyon liradan fazla tahakkuk edeceği tahmin enilmiş ve Hazine yardım inin da artmış olmasından ileri geldiği görülmüştür. (A./l) ve (A/) işaretli cetvellerin muhtelif fasıl ve maddelerine yapılan ceman liranın karşılığını teşkil etmek üzere fazla tahakkuk edeceği tahmin edilmiş olan Türkiye Vakıflar Bankası temettüleri maddesine aynı miktarın ilâvesi eııcümenimizce uygun görülmüş ve lâyihanın ikinci maddesine merbut (B) işaretli S Savımı : 4

130 Vakıflar Umum Müdürlüğü 1955 bütçe yılı Hesabı Katî Kanunu. (Resmî Gazete ile ilâm : Sayı : 10417)

130 Vakıflar Umum Müdürlüğü 1955 bütçe yılı Hesabı Katî Kanunu. (Resmî Gazete ile ilâm : Sayı : 10417) 0 Vakıflar Umum Müdürlüğü 955 bütçe yılı Hesabı Katî Kanunu (Resmî Gazete ile ilâm : 8..960 - Sayı : 07) No. Kabul tarihi 7 0..960 MADDE. Vakıflar Umum Müdürlüğünün 955 malî yılı sarfiyatı, ilişik (A/l)

Detaylı

' 783 Vakıflar Umum Müdürlüğünün 1952 Bütçe yılı Hesabı Katî Kanunu

' 783 Vakıflar Umum Müdürlüğünün 1952 Bütçe yılı Hesabı Katî Kanunu ' 783 Vakıflar Umum Müdürlüğünün 1952 Bütçe yılı Hesabı Katî Kanunu (Resmî Gazete ile ilâm : 11. IV. 1956 - Sayı: 9282) No. Kabul tarihî 6714 2.IV.1956 MADDE 1. Vakıflar Umum Müdürlüğünün 1952 bütçe yılı

Detaylı

256 Petrol Dairesi Reisliği 1959 yılı Bütçe Kanunu. (Resmî Gazete ile ilânı : 4. III.1959 - Sayı: 10150)

256 Petrol Dairesi Reisliği 1959 yılı Bütçe Kanunu. (Resmî Gazete ile ilânı : 4. III.1959 - Sayı: 10150) 256 Petrol Dairesi Reisliği 959 yılı Bütçe Kanunu (Resmî Gazete ile ilânı : 4. III.959 - Sayı: 050) No. Kabul tarihi 7235 2..959 MADDE. Petrol Dairesi Reisliği 959 bütçe yılı masrafları için, bağlı (A/l)

Detaylı

Kurucu Meclis S. SAYISI : 3. 1961 YILI Vakıflar G. M. Bütçesi

Kurucu Meclis S. SAYISI : 3. 1961 YILI Vakıflar G. M. Bütçesi Kurucu Meclis S. SAYISI : 3 96 YILI Vakıflar G. M. Bütçesi Vakıflar Genel Müdürlüğü 96 yılı Bütçe kanunu tasarısr ye Bütçe Komisyonu mazbatası (/7) T. C. Başbakanlık 4.. 96 Kanunlar ve Kararlar Tetkik

Detaylı

Devre: XI. 1959 Yılı. Hudut ve Sahiller Sıhhat U. M. Bütçesi

Devre: XI. 1959 Yılı. Hudut ve Sahiller Sıhhat U. M. Bütçesi Devre: XI içtimaa Kt\ S. SAYISI : OU 959 Yılı Hudut ve Sahiller Sıhhat U. M. Bütçesi Hudut ve Sahiller Sıhhat Umum Müdürlüğü 959 yılı Bütçe kanunu lâyihası ve Bütçe Encümeni mazbatası (/265) T, c. ~~~

Detaylı

İ957 malî yılı Muvazenei Umumiye Kanununa bağlı cetvellerde değişiklik yapılması hakkında Kanun

İ957 malî yılı Muvazenei Umumiye Kanununa bağlı cetvellerde değişiklik yapılması hakkında Kanun İ957 malî yılı Muvazenei Umumiye Kanununa bağlı cetvellerde değişiklik yapılması hakkında Kanun (Resmî Gazete ile ilâm : 12. IX. 1957 - Sayı : 9704) No. 7038 Kabul tarihi 9. IX. 1957 MADDE 1. 1957 malî

Detaylı

(Resmî Gazete ile ilâm : 2.111.1956 - Say t : 9248)

(Resmî Gazete ile ilâm : 2.111.1956 - Say t : 9248) Hudut ve Sahiller Sıhhat 345 Umum Müdürlüğü 1956 yılı Bütçe Kanunu (Resmî Gazete ile ilâm : 2.111.1956 - Say t : 9248) 3So. Kabul tarihi 6681, 27.11.1956 MADDE 1. Hudut ve Sahiller Sıhhat Umum Müdürlüğü.

Detaylı

Devre : XI içtima: 2 S. SAYISI : 03. 1959 Yılı Petrol Dairesi Reisliği Bütçesi

Devre : XI içtima: 2 S. SAYISI : 03. 1959 Yılı Petrol Dairesi Reisliği Bütçesi Devre : XI E E içtima: 2 S. SAYISI : 03 959 Yılı Petrol Dairesi Reisliği Bütçesi Petrol Dairesi Reisliği 959 yılı Bütçe kanunu lâyihası ve Bütçe Encümeni mazbatası (/27) T.C. Başvekâlet ' 29. XI. 958

Detaylı

63 İstanbul Üniversitesi 1947 yıiı Bütçe Kanunu

63 İstanbul Üniversitesi 1947 yıiı Bütçe Kanunu 6 İstanbul Üniversitesi 947 yıiı Bütçe Kanunu (Resmî Gazete ile ilânı : 9. XT. 946 - Sayı : 6484) No. 4966 Kabul taıihı 6. XII. 946 BİRİNCİ MADDE İstanbul Üniversitesi 947 yılı giderleri için işaretli

Detaylı

_ 3 - Sözcü Ağrı Kasım Küfrevi Çankırı Söz hakkım mahfuzdur K. Arar. Millî Eğitim Komisyonu raporu

_ 3 - Sözcü Ağrı Kasım Küfrevi Çankırı Söz hakkım mahfuzdur K. Arar. Millî Eğitim Komisyonu raporu S. SAYISI : Millî Eğitim Bakanlığı kuruluş kadrolariyle merkez kuruluşu ve görevleri hakkındaki sayılı Kanunda değişiklik yapılmasına dair sayılı Kanuna bağlı ve sayılı cetvellerde değişiklik yapılması

Detaylı

842 İstanbul Yüksek mühendis okulu ile Teknik okulunun Maarif vekilliğine devri hakkında kanun

842 İstanbul Yüksek mühendis okulu ile Teknik okulunun Maarif vekilliğine devri hakkında kanun 4 İstanbul ile Teknik nun Maarif vekilliğine devri hakkında kanun (Resmî Gazete ile neşir ve ilânı : /IX/94 - Sayı : 49) No. Kabul tarihi 4 - IX -94 BİRİNCİ MADDE Nafia vekilliğine bağlı İstanbul ile Teknik

Detaylı

(Resmî Gazete ile neşir ve ilâm : ~>/Vf/1i)40 - Sayı : 4">28)

(Resmî Gazete ile neşir ve ilâm : ~>/Vf/1i)40 - Sayı : 4>28) Vakıflar umum müdürlüğünün 828 9 malî yılı bütçe kanunu (Resmî Gazete ile neşir ve ilâm : ~>/Vf/i) - Sayı : 4">28) No. Kabul tarihi 387 3 - V -9 BİRİNCİ MADDE Vakıflar umum müdürlüğü 9 malî yılı masrafları

Detaylı

S. SAYISI : 109. Devre :XI İçtima: 3

S. SAYISI : 109. Devre :XI İçtima: 3 Devre :XI İçtima: 3 S. SAYISI : 109 Maarif Vekâleti kuruluş kadroları ile merkez kuruluş ve görevleri hakkındaki 2287 sayılı Kanunda değişiklik yapılmasına dair olan 4926 sayılı Kanunla ek ve zeyilleri

Detaylı

KÖY İÇME SULARI HAKKINDA KANUN

KÖY İÇME SULARI HAKKINDA KANUN 3287 KÖY İÇME SULARI HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 7478 Kabul Tarihi : 9/5/1960 Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 16/5/1960 Sayı : 10506 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 41 Sayfa : 1019 Kanunun

Detaylı

mjer'idir.! MADDE 4. Bu kanunun hükümlerini icraya Maliye ve Münakalât Vekilleri memurdur.

mjer'idir.! MADDE 4. Bu kanunun hükümlerini icraya Maliye ve Münakalât Vekilleri memurdur. S.Sayısı: 9 Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Umum Müdürlüğü 1943 malîydi bütçesinde değişiklik yapıl ması hakkında kanun lâyihaları ve Bütçe Encümeni mazbatası (1/156, 171) Devlet Demiryolları

Detaylı

S. SAYISI : 80. 1954 Yılı. Karayolları U. M. Bütçesi

S. SAYISI : 80. 1954 Yılı. Karayolları U. M. Bütçesi S. SAYISI : 80 954 Yılı Karayolları U. M. Bütçesi / Karayolları Umum Müdürlüğü 954 yılı Bütçe kanunu lâyihası ve Bütçe Komisyonu raporu (/694) r. o. Başvekâlet 30. XI. 958 Muamelât Umum Müdürlüğü Karar

Detaylı

Devlet havayolları hizmetleri için 1939 malî yılına geçici taahhüd icrası hakkında kanun lâyihası ve Nafia ve Bütçe encümenleri mazbataları (1/13)

Devlet havayolları hizmetleri için 1939 malî yılına geçici taahhüd icrası hakkında kanun lâyihası ve Nafia ve Bütçe encümenleri mazbataları (1/13) S. Sayısı: 32 malî yılına geçici taahhüd icrası hakkında kanun lâyihası ve Nafia ve Bütçe encümenleri mazbataları (1/13) T. C. Başvekâlet 22 - II - 1939 Kavrarlar müdürlüğü Sayı: 6/797 Büyük Millet Meclisi

Detaylı

İstanbul Üniversitesi 1955 Bütçe yılı hesabı katisine ait Mutabakat Beyannamesinin sunulduğuna dair Divanı Muhasebat Reisliği tezkeresi (3/50)

İstanbul Üniversitesi 1955 Bütçe yılı hesabı katisine ait Mutabakat Beyannamesinin sunulduğuna dair Divanı Muhasebat Reisliği tezkeresi (3/50) Devre : XI İçtima : 1 S. SAYISI : 162 İstanbul Üniversitesi 1955 bütçe yılı hesabı katisine ait mutabakat beyannamesinin sunulduğuna dair Divanı Muhasebat Reisliği tezkeresi ile istanbul Üniversitesi 1955

Detaylı

1116 numaralı mektep pansiyonları kanunu lâyihası ve Ma arif ve Bütçe Encümenleri mazbataları

1116 numaralı mektep pansiyonları kanunu lâyihası ve Ma arif ve Bütçe Encümenleri mazbataları Sıra ^ 46 1116 numaralı mektep pansiyonları kanunu lâyihası ve Ma arif ve Bütçe Encümenleri mazbataları T. C. Başvekâlet 11 - VI - 1931 Muamelât Müdürlüğü Sayı: 6/1650 B. M. M. Yüksek Reisliğine Mektep

Detaylı

Esibabı mucibe lâyihası

Esibabı mucibe lâyihası SıraNo 193 Maarif vekâleti tarafından idare edilecek mektep pansiyonları hakkındaki kanunun bazı maddelerinin tadiline ve bu kanuna bazı hükümler ilâvesine dair olan kanunun 8 inci maddesinin değiştirilmesi

Detaylı

Mimari S. SAYISI : /O

Mimari S. SAYISI : /O Devre : X Tf/t Mimari S. SAYISI : /O 3656 sayılı Kanuna bağlı (1) sayılı cetvelin Maarif Vekâleti kısmına ve 926 sayılı Kanuna bağlı (2) sayılı cetvele bâzı kadrolar ilâvesi ve 195 malî yılı Muvazenei

Detaylı

ESBABI MUCİBE. MADDE 1. 1959 malî yılı Bütçe Kanununun Büyük Millet Meclisi kısmına 1 500 000 lira fevkalâde tahsisat konulmuştur.

ESBABI MUCİBE. MADDE 1. 1959 malî yılı Bütçe Kanununun Büyük Millet Meclisi kısmına 1 500 000 lira fevkalâde tahsisat konulmuştur. Devre : XI Q /Q İçtima: S. SAYISI : üö İdare Âmirleri Balıkesir Mebusu Ahmet Kocabıyıkoğlu ve iki arkadaşının, malî yılı Muvazenei Umumiye Kanununa ek kanun teklifi ve Bütçe Encümeni mazbatası (/33) Yüksek

Detaylı

87 1966 yılı Bütçe Kanunu (*)

87 1966 yılı Bütçe Kanunu (*) 87 1966 yılı Bütçe Kanunu (*) (Resmî Gazete ile yayımı : 1. 3. 1966 - Sayı : 12239) No. Kabul tarihi 752-28. 2. 1966 MADDE 1. Genel bütçeye giren dairelere cari harcamaları için (A/l) işaretli cetvelde

Detaylı

- 354 İstatistik umum müdürlüğü teşkilâtı hakkında kanun

- 354 İstatistik umum müdürlüğü teşkilâtı hakkında kanun - 354 İstatistik umum müdürlüğü teşkilâtı hakkında kanun (Resmî Gazele ile neşir ve ilâm : 24/V/9S3 - Sayı : 2409) No. Kabul tarihi 23 - V -933 BÎRİNCİ MADDE İstatistik umum müdürlüğü; umum müdürlük, müşavirlik,

Detaylı

B.M.M. Yüksek Reisliğine

B.M.M. Yüksek Reisliğine SıraNQ 139 Askerî hastanelerde bulunan hasta bakıcıları ile hemşirelere bir nefer tayını verilmesi hakkında m numaralı kanun lâyihası ve Millî Müdafaa ve Bütçe encümenleri mazbataları T.C. Başvekâlet Muamelat

Detaylı

Yok edilecek evrak hakkında kanun lâyihası ve Dahiliye Encümeni mazbatası (1/288)

Yok edilecek evrak hakkında kanun lâyihası ve Dahiliye Encümeni mazbatası (1/288) Devre " X ÎÇtima: 2 S. SAYISI : 57 Yok edilecek evrak hakkında kanun lâyihası ve Dahiliye Encümeni mazbatası (1/288) T, C. Başvekâlet 18.V. 1955 Kanunlar ve Kararlar Tetkik Dairesi tiayı: 71 146/1753 Türkiye

Detaylı

îctima: 1 S. SAYISI : f O 1955 Yılı İnhisarlar U. M. Bütçesi

îctima: 1 S. SAYISI : f O 1955 Yılı İnhisarlar U. M. Bütçesi Devre : X "TC îctima: 1 S. SAYISI : f O 1955 Yılı İnhisarlar U. M. Bütçesi inhisarlar Umum Müdürlüğü 1955 yılı bütçe kanunu lâyihası ve Bütçe Encümeni mazbatası (1/133) T. G. Başvekalet 30.XI. 1954 Kanunlar

Detaylı

1958 Malî yılı Muvazenei Umumiye Kanununa bağlı cetvellerde değişiklik yapılması hakkında kanun lâyihası ve Bütçe Encümeni mazbatası (1 /333)

1958 Malî yılı Muvazenei Umumiye Kanununa bağlı cetvellerde değişiklik yapılması hakkında kanun lâyihası ve Bütçe Encümeni mazbatası (1 /333) Devre : XI içtima : 2 S. SAYISI 208 1958 Malî yılı Muvazenei Umumiye Kanununa bağlı cetvellerde değişiklik yapılması hakkında kanun lâyihası ve Bütçe Encümeni mazbatası (1 /333) T. C. e Başvekâlet Kanunlar

Detaylı

istanbul TiCARET ODASI 31. 12. 1974 BiLANCOSU HOSNOTABiAT MATBAASi lstanbul-1975

istanbul TiCARET ODASI 31. 12. 1974 BiLANCOSU HOSNOTABiAT MATBAASi lstanbul-1975 istanbul TiCARET ODASI 31. 12. 1974 BiLANCOSU VE.. HOSNOTABiAT MATBAASi lstanbul-1975 1974 YILI BİLANÇOSU VE KAT'İ HESAP RAPORU Odamızın 31. 12. 1974 tarihindeki hesap durumunu gösteren V 5590 sayılı

Detaylı

Orman Umum Müdürlüğü 1943 malî yılı bütçesinde değişiklik yapılması hakkında kanun lâyihası ye Bütçe Encümeni mazbatası (1159)

Orman Umum Müdürlüğü 1943 malî yılı bütçesinde değişiklik yapılması hakkında kanun lâyihası ye Bütçe Encümeni mazbatası (1159) S. Sayısı:20 Orman Umum Müdürlüğü 1943 malî yılı bütçesinde değişiklik yapılması hakkında kanun lâyihası ye Bütçe Encümeni mazbatası (1159) T. G. Başvekâlet Muamelât Umum Müdürlüğü Kararlar Müdürlüğü Sayı':

Detaylı

- 2. Maarif Encümeni mazbatası. T. B. M. M. Maarif Encümeni Esas No. 1/602 Karar No. 22 26. II. 1957. Yüksek Reisliğe

- 2. Maarif Encümeni mazbatası. T. B. M. M. Maarif Encümeni Esas No. 1/602 Karar No. 22 26. II. 1957. Yüksek Reisliğe Devre : X I f " tçtima: S. SAYISI : 00 Ege Üniversitesi adiyle izmir'de bir üniversite kurulması hakkında ki sayılı Kanuna ek kanun lâyihası ve Maarif ve Bütçe encümenleri mazbataları (/) T. C. Başvekâlet.

Detaylı

ESBABI MUCİBE CETVELİ

ESBABI MUCİBE CETVELİ Devre : XI içtima: 2 S. SAYISI : 13 inhisar Umum Müdürlüğü 1958 yılı bütçe kanununa bağlı (A/l) : işaretli cetvelde değişiklik yapılması hakkında kanun lâyihası ve Bütçe Encümeni mazbatası (1 235) T. C.

Detaylı

Orman Genel Müdürlüğünün 1946 Bütçe yılı Kesinhesabına ait Uygunluk Bildiriminin sunulduğuna dair Sayıştay Başkanlığı tezkeresi (3/199)

Orman Genel Müdürlüğünün 1946 Bütçe yılı Kesinhesabına ait Uygunluk Bildiriminin sunulduğuna dair Sayıştay Başkanlığı tezkeresi (3/199) S. SAYISI : I Orman Genel Müdürlüğünün 946 Bütçe yılı Kesinhesabına ait Uygunluk Bildiriminin sunulduğuna dair Sayıştay Başkanlığı tezkeresi ile Orman Genel Müdürlüğü 946 yılı Kesinhesabı hakkında kanun

Detaylı

Iktısad encümeni mazbatası

Iktısad encümeni mazbatası S. Sayısı: 71 Gümrük tarife kanununa bağli idhalât umumî tarifesinin 607/ D pozisyonuna bir fıkra ilâvesine dair kanun lâyihası ve İktısad, Gümrük ve inhisarlar, Maliye ve Bütçe encümenleri mazbataları

Detaylı

- 807. frevlet Havayolları Genel Müdürlüğü 1949 yılı Bütçe Kanunu

- 807. frevlet Havayolları Genel Müdürlüğü 1949 yılı Bütçe Kanunu - 807 frevlet Havayolları Genel Müdürlüğü 949 yılı Bütçe Kanunu (Resmî Gazete ile ilânı:. III. 949 - Sayı: 74) No. - Kabul tarihi 47 8..949 BİRİNCİ MADDE Devlet Havayolları Genel Müdürlüğü 949 yılı giderleri

Detaylı

S, SAYf^I : 133. 1953 Yılı. Hudut ve Sahiller Sağlık U. M. Bütçesi

S, SAYf^I : 133. 1953 Yılı. Hudut ve Sahiller Sağlık U. M. Bütçesi S, SAYf^I : 33 953 Yılı Hudut ve Sahiller Sağlık U. M. Bütçesi Hudut ve Sahiller Sağlık Umum Müdürlüğü 953 yılı Bütçe kanunu lâyihası ve Bütçe Komisyonu raporu (/467) T. C. Başbakanlık 9. XI. 952 Muamelât

Detaylı

SıraNe 236 HAVA YOLLARI DEVLET İŞLETME İDARESİ BÜTÇESİ

SıraNe 236 HAVA YOLLARI DEVLET İŞLETME İDARESİ BÜTÇESİ SıraNe 236 933 HAVA YOLLARI DEVLET İŞLETME İDARESİ BÜTÇESİ Haya yolları devlet işletme idaresinin 933 senesi bütçesi hakkında 7 numaralı kanun lâyihası ve Bütçe encümeni mazbatası T.C. Başvekâlet 23 -V-933

Detaylı

Devlet 'Hava Meydanları İşletmesi Umum Müdürlüğü 1957 malî yılı Hesabı Katisine ait mutabakat,

Devlet 'Hava Meydanları İşletmesi Umum Müdürlüğü 1957 malî yılı Hesabı Katisine ait mutabakat, Toplantı: OT I Dönem ı MİLLET MECLİSİ S. Sayısı : / / Devlet Hava Meydanları İşletmesi Umum Müdürlüğünün 957 malî yılı Kesinhesabına ait uygunluk bildiriminin sunulduğuna dair Sayıştay Başkanlığı tezkeresi

Detaylı

MADDE 5-5411 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir.

MADDE 5-5411 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir. BANKACILIK KANUNU İLE BAZI KANUN VE KANUN HÜKMÜNDE KARARNAMELERDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TASARISI MADDE 5-5411 sayılı Kanuna aşağıdaki ek maddeler eklenmiştir. "Kamu sermayeli katılım bankası

Detaylı

istanbul TiCARET ODASI BilANÇOSU KAT'i HESABI

istanbul TiCARET ODASI BilANÇOSU KAT'i HESABI istanbul TiCARET ODASI 31.12.1980 BilANÇOSU VE KAT'i HESABI 1980 YILI BiLANÇOSU VE KAT'İ HESAP RAPORU Odamızın 31.12.1980 tarihindeki hesap durumunu gösteren ve 5590 sayılı Odalar Kanununa ve Muhasebe

Detaylı

155 Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü 1964 yılı Bütçe Kanunu

155 Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü 1964 yılı Bütçe Kanunu 55 Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğü 964 yılı Bütçe Kanunu (Resmî Gazete ile yayımı ; 27.2.964 - Sayı : 642) No. 44 Kabul tarihi 22. 2. 964 MADDE. Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğünün cari harcamaları için

Detaylı

MADDE sayılı Kanunun 20 nci maddesinin ilk fıkrası aşağıdaki şekilde

MADDE sayılı Kanunun 20 nci maddesinin ilk fıkrası aşağıdaki şekilde 9 - Maliye Vekâleti kuruluş ve görevleri hakkındaki 99 sayılı Kanunun bâzı maddelerinin değiştirilmesine ve bu kanuna bâzı maddeler eklenmesine dair sayılı Kanunla sayılı Kanunun nci maddesinde ve sayılı

Detaylı

Orman Umum Müdürlüğü 1943 malî yılı bütçesinde değişiklik yapılması hakkında kanun lâyihaları ve Bütçe Encümeni mazbatesı (1185,186)

Orman Umum Müdürlüğü 1943 malî yılı bütçesinde değişiklik yapılması hakkında kanun lâyihaları ve Bütçe Encümeni mazbatesı (1185,186) S. Sayısı: 46 Orman Umum Müdürlüğü 1943 malî yılı bütçesinde değişiklik yapılması hakkında kanun lâyihaları ve Bütçe Encümeni mazbatesı (1185,186) Orman umum Müdürlüğü 1943 malî yılı bütçesinde değişiklik

Detaylı

KRONİK 1957 YILI MEVZUATI [*]

KRONİK 1957 YILI MEVZUATI [*] KRONİK! 1957 yılı mevzuatı; II. Mahkeme içtihatları; m. Eser tahlil ve tenkitleri. 1 1957 YILI MEVZUATI [*] (l/vti/1957 31/XII/1957) A) Kanunlar; B) T.B.M.M. kararları; C) Tefsirler; D) Nizamnameler; E)

Detaylı

897 Mersin limanının Devlet demiryolları ve limanlan işletme umum müdürlüğünce işletilmesi hakkında kanun

897 Mersin limanının Devlet demiryolları ve limanlan işletme umum müdürlüğünce işletilmesi hakkında kanun 897 Mersin limanının Devlet demiryolları ve limanlan işletme umum müdürlüğünce işletilmesi hakkında kanun (Resmî Gazete ile nesir ve ilâm: VIII. 94 - Sayı: 89) No. 4 Katml tarihi 4. VIII. 94 BİRÎNCİ MADDE

Detaylı

İstanbul Teknik Üniversitesi hakkında kanun : Kanun No: 4619 Kabul tarihi: 12/7/1944

İstanbul Teknik Üniversitesi hakkında kanun : Kanun No: 4619 Kabul tarihi: 12/7/1944 hakkında kanun : Kanun No: 4619 Kabul tarihi: 12/7/1944 Madde 1 - İstanbul Yüksek Mühendis Okulu, bütün hak ve vecibeleriyle birlikte İstanbul Teknik Üniversitesi olarak bu kanun hükümlerine göre teşkilatlandırılmıştır.

Detaylı

Barut ve mevaddı infilâkiye, fişek ve av mühimmatı ve av saçması inhisarlarının 1934 malî yılı hesabı katği kanunu

Barut ve mevaddı infilâkiye, fişek ve av mühimmatı ve av saçması inhisarlarının 1934 malî yılı hesabı katği kanunu 703 Barut ve mevaddı infilâkiye, fişek ve av mühimmatı ve av saçması inhisarlarının 1934 malî yılı hesabı katği kanunu (Besmî Gazete ile neşir ve ilâm : 8/V1/1938 - Sayı : 3928) No. Kabul tarihi 3414 30

Detaylı

izmir rıhtım şirketi muvakkat idaresine ait katî hesabın tasdiki hakkında kanun lâyihası ve Divanı muhasebat encümeni mazbatası (1/348)

izmir rıhtım şirketi muvakkat idaresine ait katî hesabın tasdiki hakkında kanun lâyihası ve Divanı muhasebat encümeni mazbatası (1/348) S. Sayısı: 15 izmir rıhtım şirketi muvakkat idaresine ait katî hesabın tasdiki hakkında kanun lâyihası ve Divanı muhasebat encümeni mazbatası (1/348) T.C. Başvekâlet \ "" ^23.111.1940 Kararlar dairesi

Detaylı

ISTANBUL. TiCARET ODASI 31. 12. 1973 BILANCOSU. K A TJ i H E S A B 1 HOSNOTABIAT MATBAASI ISTANBUL-1974

ISTANBUL. TiCARET ODASI 31. 12. 1973 BILANCOSU. K A TJ i H E S A B 1 HOSNOTABIAT MATBAASI ISTANBUL-1974 ISTANBUL TiCARET ODASI 31. 12. 1973.. BILANCOSU VE K A TJ i H E S A B 1 HOSNOTABIAT MATBAASI ISTANBUL-1974 1973 YILI BiLANÇOSU VE KAT'İ HESAP RAPORU - AKTiF HESAPLAR - NAKİTLER: 14.903.832.60 Odanın nakit

Detaylı

Dönem : 1 A*f r\ Toplantı l MİLLET MECLİSİ S. Sayısı : U 0

Dönem : 1 A*f r\ Toplantı l MİLLET MECLİSİ S. Sayısı : U 0 Dönem : 1 A*f r\ Toplantı l MİLLET MECLİSİ S. Sayısı : U 0 Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün 1959 bütçe yılı kesinhesabına ait uygunluk bildiriminin sunulduğuna dair Sayıştay Başkanlığı

Detaylı

Devre : X. îçtima: 3 S. SAYISI :

Devre : X. îçtima: 3 S. SAYISI : Devre : X. îçtima: 3 S. SAYISI : 225 Türkiye Cumhuriyeti ile Çin Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Mukavelesinin tasdiki hakkında kanun lâyihası ve Hariciye ve Maarif encümenleri mazbataları (1 /678)

Detaylı

Dönem : 4 Topiant, : 3 MİLLET MECLİSİ S. Sayısı : 194'e 2 nci Ek

Dönem : 4 Topiant, : 3 MİLLET MECLİSİ S. Sayısı : 194'e 2 nci Ek Dönem : 4 Topiant, : 3 MİLLET MECLİSİ S. Sayısı : 194'e 2 nci Ek 2 ve 4ncü Maddelerinin Değiştirilmesine, Değişik 60 nci ve Bu Kanuna Bir Ek Madde ile Bir Geçici Madde İlâvesine Dair nın C. Senatosunca

Detaylı

S. Sayısı: 11. 1947 yılı Vakıflar 6. M. Bütçesi

S. Sayısı: 11. 1947 yılı Vakıflar 6. M. Bütçesi S. Sayısı: 947 yılı Vakıflar 6. M. Bütçesi Vakıflar Genel Müdürlüğü 947 yılı Bütçe Kanunu tasarısı ve Bütçe Komisyonu raporu (/8) T. C. Başbakanlk 30. IX. 946 Muamelât Genel Müdürlüğü Tetkik Müdürlüğü

Detaylı

Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri, Sıra Numarası, No: 50 sayılı) 26 Aralık 2007

Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri, Sıra Numarası, No: 50 sayılı) 26 Aralık 2007 Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri, Sıra Numarası, No: 50 sayılı 26 Aralık 2007 ÇARŞAMBA Resmi Gazete Sayı : 26738 TEBLİĞ Maliye Bakanlığından: DAMGA VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SERİ NO: 50) 488

Detaylı

_ 54 Uçuş hizmetleri tazminat Kanunu

_ 54 Uçuş hizmetleri tazminat Kanunu _ 54 Uçuş hizmetleri tazminat Kanunu (Resmî Gazete İle yayımı-:.1.63 - Sayı : 312) 144- Kabul tarihi. 1. 63 MADDE 1. Tarifler : Bu kanunda geçen terimlerin tarifleri aşağıdaki gibidir : a) Pilot ve pilot

Detaylı

407 1955 Malî Yılı Muvazenei Umumiye Kanunu

407 1955 Malî Yılı Muvazenei Umumiye Kanunu 407 9 Malî Yılı Muvazenei Umumiye Kanunu (Resmî Gazete ile ilâm :. III.9- Sayı: 894) No. Kabul tarihi 07 8. II. 9 MADDE. Devlet Bütçesine giren dairelerin 9 Bütçe yılı yatırımlar dışında kalan için, bağlı

Detaylı

Özelge: Mükelle yet Tesisi hk.

Özelge: Mükelle yet Tesisi hk. Özelge: Mükelle yet Tesisi hk. Sayı: 73903997-120[94-2012/2]-157 Tarih: 13/08/2013 T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI ESKİŞEHİR VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI (Mükellef Hizmetleri Grup Müdürlüğü) Sayı : 73903997-120[94-2012/2]-157

Detaylı

GİDER VERGİLERİ KANUNU 1, 2

GİDER VERGİLERİ KANUNU 1, 2 GİDER VERGİLERİ KANUNU 1, 2 Kanun Numarası : 6802 Kabul Tarihi : 13/7/1956 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 23/7/1956 Sayı: 9362 Yayımlandığı Düstur : Tertip: 3 Cilt: 37 Sayfa: 1982 BİRİNCİ KISIM Madde

Detaylı

Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Genel Müdürlüğünün 1946 Bütçe yılı Kesinhesap Kanunu

Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Genel Müdürlüğünün 1946 Bütçe yılı Kesinhesap Kanunu Devlet Demiryolları ve Limanları İşletme Genel Müdürlüğünün 1946 Bütçe yılı Kesinhesap Kanunu (Resmî Gazete ile ilâm : 1.4. II 195 Fayı : 8034) No. Kabul tarihi 5876. 8.II.195 BİRİNCİ MADDE Devlet Demiryolları

Detaylı

Özelge: Üyelerinize verilen kredi ve emekli ikramiyelerinin KDV Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu karşısındaki durumu hk.

Özelge: Üyelerinize verilen kredi ve emekli ikramiyelerinin KDV Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu karşısındaki durumu hk. Özelge: Üyelerinize verilen kredi ve emekli ikramiyelerinin KDV Kanunu, Gelir Vergisi Kanunu ve Kurumlar Vergisi Kanunu karşısındaki durumu hk. Sayı: Tarih: 14/09/2011 B.07.1.GİB.4.06.17.01-KDV-4-14001-28/-726

Detaylı

- 246 Devlet Hava Meydanları İşletmesi Umum Müdürlüğü 1959 yılı Bütçe Kanunu. (Resmî Gazete ile ilâm : 4.111. 1959 - Sayı,: 10150)

- 246 Devlet Hava Meydanları İşletmesi Umum Müdürlüğü 1959 yılı Bütçe Kanunu. (Resmî Gazete ile ilâm : 4.111. 1959 - Sayı,: 10150) - Devlet Hava Meydanları İşletmesi Umum Müdürlüğü 959 yılı Bütçe Kanunu (Resmî Gazete ile ilâm :.. 959 - Sayı,: 050) No. Kabul tarihi 73. II. 959 MADDE. Devlet Hava Meydanları İşletmesi- Umum Müdürlüğü

Detaylı

1955 Yılı. İstanbul Teknik Üniversitesi Bütçesi

1955 Yılı. İstanbul Teknik Üniversitesi Bütçesi 955 Yılı İstanbul Teknik Üniversitesi Bütçesi İstanbul Teknik Üniversitesi 955 yılı bütçe kanunu lâyihası ve Bütçe Encümeni mazbatası (/35) T, C. Başvekâlet 3. XI. 954 Kanunlar ve Kararlar Tetkik Dairesi

Detaylı

ECNEBİ MEMLEKETLERE GÖNDERİLECEK TALEBE HAKKINDA KANUN

ECNEBİ MEMLEKETLERE GÖNDERİLECEK TALEBE HAKKINDA KANUN 1003 ECNEBİ MEMLEKETLERE GÖNDERİLECEK TALEBE HAKKINDA KANUN Kanun Numarası : 1416 Kabul Tarihi : 8/4/1929 Yayımlandığı R.Gazete : Tarih : 16/4/1929 Sayı : 1169 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 10

Detaylı

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ

T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ T.C. SELÇUK ÜNİVERSİTESİ 2015 YILI KURUMSAL MALİ DURUM ve BEKLENTİLER RAPORU Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığı Temmuz-2015 KONYA - İÇİNDEKİLER - BÜTÇE GİDERLERİ GELİŞİM TABLOSU... 1 BÜTÇE GELİRLERİ

Detaylı

Devlet Havayolları Genel Müdürlüğü 1944 Bütçe yılı Kesinhesabına ait Vygunlıak Büdirimiai» sunulduğuna dair Sayıştay Başkanlığı tezkeresi (8/459)

Devlet Havayolları Genel Müdürlüğü 1944 Bütçe yılı Kesinhesabına ait Vygunlıak Büdirimiai» sunulduğuna dair Sayıştay Başkanlığı tezkeresi (8/459) S. Sayıs:ı 172 Devlet Havayolları Genel Müdürlüğü 1944 Bütçe yılı Kesinhesabına ait Uygunluk Bildiriminin sunulduğuna dair Sayıştay Başkanlığı tezkeresiyle Devlet Havayolları Genel Müdürlüğü 1944 yılı

Detaylı

S. SAYISI : 03. Başbakan A. Menderes

S. SAYISI : 03. Başbakan A. Menderes S. SAYISI : 03 Kan Bankası ve kan nakil merkezlerinin döner sermaye ile idaresine dair kanun lâyihası ve Sağlık ve Sosyal Yardım, Maliye ve Bütçe komisyonları raporları (1/372) T. C. Başbakanlık 12. IV.

Detaylı

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ.

KAPSAM YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK LTD. ŞTİ. Sirküler No : 2013-80 Sirküler Tarihi :31.12.2013 Konu : 01.01.2014 Tarihinden İtibaren Geçerli Damga Vergisi Oran ve Tutarları 30.12.2013 tarih ve 28867(Mükerrer) Sayılı Resmi Gazete de yayımlanan 57

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR (2009-60)

SİRKÜLER RAPOR (2009-60) 6 DMF SİSTEM ULUSLARARASI BAĞIMSIZ DENETİM DANIŞMANLIK VE YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLİK A.Ş. www.dmf.com.tr & dmfsystem.eu dmf@dmf.com.tr www.russellbedford.com Ankara : Farabi Sokak 12/11 06680 Çankaya Tel:

Detaylı

ASGARİ ÜCRET PRİME ESAS KAZANÇ TABAN VE TAVAN MATRAHLARI SAKATLIK (ENGELLİ) İNDİRİM ORANLARI

ASGARİ ÜCRET PRİME ESAS KAZANÇ TABAN VE TAVAN MATRAHLARI SAKATLIK (ENGELLİ) İNDİRİM ORANLARI ASGARİ ÜCRET 16 Yaşından Büyükler için (01.01.2018 31.12.2018) 2.029,50 TL PRİME ESAS KAZANÇ TABAN VE TAVAN MATRAHLARI Taban (01.01.2018-31.12.2018 Tarihleri arası) Tavan(01.01.2018-31.12.2018 Tarihleri

Detaylı

T.C. SİVAS BELEDİYESİ PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU RAPORU. Sayı :29 20/11/2018 Konu : 2019 Yılı Performans Programı MECLİS BAŞKANLIĞINA (KOMİSYON RAPORU)

T.C. SİVAS BELEDİYESİ PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU RAPORU. Sayı :29 20/11/2018 Konu : 2019 Yılı Performans Programı MECLİS BAŞKANLIĞINA (KOMİSYON RAPORU) T.C. PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU RAPORU Sayı :29 20/11/2018 Belediye Meclisinin 07/11/2018 tarihli Birleşiminde, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonuna havale edilen 2019 Yılı Performans Programı komisyonumuzca

Detaylı

- 746 Çalışma Bakanlığı kuruluş ve görevleri hakkında kanun

- 746 Çalışma Bakanlığı kuruluş ve görevleri hakkında kanun - 746 Çalışma Bakanlığı kuruluş ve görevleri hakkında kanun (Resmî Gazele ile Ham ; 27. VI. 194.5 - Sayı : 6042) üfo. Kabul tarihi 4763 22. VI. 1945 BİRİNCİ MADDE Çalışma Bakanlığı, iş hayatiyle ilgili

Detaylı

SANDIKLI BELEDİYESİ Mali Hizmetler ve Muhasebe Müdürlüğü 2006 Yılı Faaliyet Raporu

SANDIKLI BELEDİYESİ Mali Hizmetler ve Muhasebe Müdürlüğü 2006 Yılı Faaliyet Raporu SANDIKLI BELEDİYESİ Mali Hizmetler ve Muhasebe Müdürlüğü 2006 Yılı Faaliyet Raporu 1 Mali Hizmetler ve Muhasebe Müdürlüğümüz tarafından 01/01/2006 tarihinde 1 nolu yevmiye kaydı ile 2005 yılından 2006

Detaylı

Sayı : 2014 / 5 Konu: Bilgilendirme 03 Ocak 2014. Ertürk Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. tarafından yayınlanan 4 nolu sirküler ilişikte sunulmuştur.

Sayı : 2014 / 5 Konu: Bilgilendirme 03 Ocak 2014. Ertürk Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. tarafından yayınlanan 4 nolu sirküler ilişikte sunulmuştur. Sayı : 2014 / 5 Konu: Bilgilendirme 03 Ocak 2014 Değerli Üyemiz, Ertürk Yeminli Mali Müşavirlik Ltd. Şti. tarafından yayınlanan 4 nolu sirküler ilişikte sunulmuştur. Bilgilerinizi rica eder, çalışmalarınızda

Detaylı

SıraNo 293 HAVA YOLLARI DEVLET İŞLETME İDARESİ BÜTÇESİ

SıraNo 293 HAVA YOLLARI DEVLET İŞLETME İDARESİ BÜTÇESİ SıraNo 29 94 HAVA YOLLARI DEVLET İŞLETME İDARESİ BÜTÇESİ Havayolları Devlet işletme idaresinin 94 senesi bütçesi hakkında /875 numaralı kanuri lâyihası ve Bütçe encümeni mazbatası T.C. Başvekâlet Kararlar

Detaylı

ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti.

ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. No: 2010/58 Tarih: 31.12.2010 ERK Denetim ve Yeminli Mali Müşavirlik Hizmetleri Ltd. Şti. Acıbadem Cd. Çamlıca Apt. No.77 K.4 34718 Acıbadem-Kadıköy/ISTANBUL Tel :0.216.340 00 86 Fax :0.216.340 00 87 E-posta:

Detaylı

2010-2013 YILLARI Faaliyet Raporu TÜRMOB TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ İSTANBUL ŞUBESİ. 01.01.2016 31.12.2016 Bütçeleri ve Gerekçeleri

2010-2013 YILLARI Faaliyet Raporu TÜRMOB TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ İSTANBUL ŞUBESİ. 01.01.2016 31.12.2016 Bütçeleri ve Gerekçeleri 2010-2013 YILLARI Faaliyet Raporu TÜRMOB TEMEL EĞİTİM VE STAJ MERKEZİ İSTANBUL ŞUBESİ 01.01.2014 31.12.2014 01.01.2015 31.12.2015 01.01.2016 31.12.2016 Bütçeleri ve Gerekçeleri TÜRMOB TESMER TEMEL EĞİTİM

Detaylı

istanbul TiCARET ODASI BiLANÇOSU KAT I HESABI

istanbul TiCARET ODASI BiLANÇOSU KAT I HESABI istanbul TiCARET ODASI 31.12.1992 BiLANÇOSU VE KAT I HESABI ODA MECLİSİ SAYIN BAŞKANLIGINA, Odamızın, 31.12.1992 tarihindeki hesap sonuçlarını gösteren ve Odalara ait yürürlükteki yasa ve yönetmelik ile

Detaylı

2016 Yılı damga Vergisi Oranları açıklandı. 01.01.2016 tarihi itibariyle geçerli olana Damga Vergisi Oranlarına ait liste aşağıda yer almaktadır.

2016 Yılı damga Vergisi Oranları açıklandı. 01.01.2016 tarihi itibariyle geçerli olana Damga Vergisi Oranlarına ait liste aşağıda yer almaktadır. 2016 Yılı damga Vergisi Oranları açıklandı. 01.01.2016 tarihi itibariyle geçerli olana Damga Vergisi Oranlarına ait liste aşağıda yer almaktadır. (1) SAYILI TABLO Damga Vergisine Tabi Kağıtlar I. Akitlerle

Detaylı

Devre : X İçtima : 2 S. SAYISI 49

Devre : X İçtima : 2 S. SAYISI 49 Devre : X İçtima : 2 S. SAYISI 49 İnhisarlar Umum Müdürlüğünün 1955 yılı Bütçe Kanununa bağlı (A/l) ve (A/2) işaretli cetvellerde değişiklik yapılması hakkında kanun lâyihası ve Bütçe Encümeni mazbatası

Detaylı

Tasarruf bonoları ihracına dair kanun lâyihası ve Maliye ve Bütçe encümenleri mazbataları (1/593)

Tasarruf bonoları ihracına dair kanun lâyihası ve Maliye ve Bütçe encümenleri mazbataları (1/593) S. Sayısı: 184 Tasarruf bonoları ihracına dair kanun lâyihası ve Maliye ve Bütçe encümenleri mazbataları (1/593) T. C. Başvekâlet 27 - III - 1941 Kararlar dairesi müdürlüğü Sayı : 6/1232 Büyük Mille i

Detaylı

1957 malî yılı Muvazenei Umumiye Kanunu

1957 malî yılı Muvazenei Umumiye Kanunu 1957 malî yılı Muvazenei Umumiye Kanunu (Resmî Gazete ile ilâm : 1.III.1957 - Sayı : 9548) No. Kabul tarihi 6937 28.11.1957 MADDE 1. Devlet Bütçesine giren dairelerin 1957 Bütçe yılı yatırımlar dışında

Detaylı

Ulaştırma Komisyonu raporu

Ulaştırma Komisyonu raporu S. Sayısı: 75 Posta Kanununa ek 2721 ve bu kanunun bazı maddelerinin değiştirilmesi hakkındaki 4646 sayılı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısı ve Ulaştırma ve Bütçe Komisyonları raporları

Detaylı

1. Aylık ve Ücretlerinin Ödenme Zamanı Değiştirilen Personel :

1. Aylık ve Ücretlerinin Ödenme Zamanı Değiştirilen Personel : Devlet Memurları Kanunu Genel Tebliği (Seri No 100) Devlet memurları ve diğer kamu görevlileri ile kamu kesiminde çalışan işçilerin aylık ve ücret ödemelerinin ödeme zamanlarının değiştirilmesine dair

Detaylı

626 Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Anlaşmasının tasdiki hakkında Kanun

626 Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Anlaşmasının tasdiki hakkında Kanun 626 Türkiye Cumhuriyeti ile Federal Almanya Cumhuriyeti arasında imzalanan Kültür Anlaşmasının tasdiki hakkında Kanun (Resmî Gazete ile ilâm : 14. V. 1958 - Sayı: 9906) No. Kabııl tarihi 7115 7. V. 1958

Detaylı

VERGİ HARCAMALARI LİSTESİ

VERGİ HARCAMALARI LİSTESİ VERGİ HARCAMALARI LİSTESİ KANUN ADI VE NUMARASI MADDE NO MADDE AÇIKLAMASI 5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu Madde 4/1-ç Kamu idareleri tarafından açılan sergi, fuar ve panayırlar 5520 Sayılı Kurumlar

Detaylı

DEVLET MALZEME OFĠSĠ TEK DÜZEN MUHASEBE SĠSTEMĠ TEġEKKÜL BÜTÇESI HAZIRLAMA VE UYGULAMA YÖNERGESĠ

DEVLET MALZEME OFĠSĠ TEK DÜZEN MUHASEBE SĠSTEMĠ TEġEKKÜL BÜTÇESI HAZIRLAMA VE UYGULAMA YÖNERGESĠ 1 DEVLET MALZEME OFĠSĠ TEK DÜZEN MUHASEBE SĠSTEMĠ TEġEKKÜL BÜTÇESI HAZIRLAMA VE UYGULAMA YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç Madde 1- (1) Bu Yönergenin amacı, yıllık genel yatırım

Detaylı

Damga Vergisi Kanunu. Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği. Seri, Sıra Numarası, No: 45 sayılı. Resmi Gazete: 26036-27 Mayıs 2005.

Damga Vergisi Kanunu. Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği. Seri, Sıra Numarası, No: 45 sayılı. Resmi Gazete: 26036-27 Mayıs 2005. Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği Seri, Sıra Numarası, No: 45 sayılı Resmi Gazete: 26036-27 Mayıs 2005 Tebliğ Maliye Bakanlığından: Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği (Seri No:45) 488 sayılı Damga Vergisi

Detaylı

SİRKÜLER RAPOR. Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/6

SİRKÜLER RAPOR. Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/6 SİRKÜLER RAPOR Sirküler Tarihi: 02.01.2009 Sirküler No: 2009/6 51 SERİ NO'LU DAMGA VERGİSİ KANUNU GENEL TEBLİĞİ Resmi Gazete No 27089 Resmi Gazete Tarihi 23/12/2008 Kapsam 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun(1)

Detaylı

Konu: 2010 YILINDA UYGULANMASI GEREKEN DAMGA VERGİSİ ORANLARI. 2010 Yılında Uygulanması Gereken Damga Vergisi Oranlarının tamamı değiģmiģtir.

Konu: 2010 YILINDA UYGULANMASI GEREKEN DAMGA VERGİSİ ORANLARI. 2010 Yılında Uygulanması Gereken Damga Vergisi Oranlarının tamamı değiģmiģtir. Sayın MeslektaĢımız; 08.01.2010 Sirküler, 2010/1 Konu: 2010 YILINDA UYGULANMASI GEREKEN DAMGA VERGİSİ ORANLARI 2010 Yılında Uygulanması Gereken Damga Vergisi Oranlarının tamamı değiģmiģtir. Ücretlerde

Detaylı

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu.

Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Özelge: Şirket hissedarlarına ait arsanın kiralanarak arsa üzerine yapılacak binanın inşaasına ilişkin harcamaların GV ve KDV karşısındaki durumu. Sayı: Tarih: 28/05/2014 39044742-KDV.29-1496 T.C. GELİR

Detaylı

TASARRUF SANDIKLARI NİZAMNAMESİ

TASARRUF SANDIKLARI NİZAMNAMESİ 437 TASARRUF SANDIKLARI NİZAMNAMESİ Bakanlar Kurulu Kararının Tarihi : 27/7/1942, No : 2/18398 Dayandığı Kanunun Tarihi : 10/6/1930, No : 1711 Yayımlandığı R. Gazetenin Tarihi : 11/8/1942, No: 5181 Yayımlandığı

Detaylı

205 ' Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü 1949 yılı Bütçe Kanunu. (Resmî Gazete ile ilâm : 2. III. 1949 - Sayı; 7145)

205 ' Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü 1949 yılı Bütçe Kanunu. (Resmî Gazete ile ilâm : 2. III. 1949 - Sayı; 7145) 5 ' Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü 99 yılı Bütçe Kanunu (Resmî Gazete ile ilâm :. III. 99 - Sayı; 75) No. 58.-' *' r Kabul tarihi ' * 7..99 BÎRÎNCl MADDE Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdülrüğü

Detaylı

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı İŞLETME FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA

T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı İŞLETME FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA Evrak Tarih ve Sayısı: 15/04/2014-48893 T.C. İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜ Personel Daire Başkanlığı *BE8A6ANY* Sayı :18235917-903.07.03- Konu :Yurtdışı Görevlendirme İŞLETME FAKÜLTESİ DEKANLIĞINA Üniversitemiz

Detaylı

S. Sayıst: 23. 1949 Yılı. Orman G. M. Bütçesi

S. Sayıst: 23. 1949 Yılı. Orman G. M. Bütçesi S. Sayıst: 23 949 Yılı Orman G. M. Bütçesi Orman Genel Müdürlüğü 949 yılı Bütçe Kanunu tasarısı ve Bütçe Komisyonu raporu (/39) T.. Başbakanlık Muamelât Genel Müdürlüğü 3. IX. 948 Tetkik Müdürlüğü Sayı

Detaylı

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI. Konya Vergi Dairesi Başkanlığı. Sayı :

T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI. Konya Vergi Dairesi Başkanlığı. Sayı : T.C. GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI Konya Vergi Dairesi Başkanlığı Sayı : 31435689-120.03.05.01-101471 29.12.2016 Konu : Geçici olarak görevlendirilen personele ödenen gündeliklerin vergilendirilmesi İlgide

Detaylı

ÖZEL ÇEVRE KORUMA KURUMU BAŞKANLIĞI BÜTÇE, GELİR VE GİDER USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK

ÖZEL ÇEVRE KORUMA KURUMU BAŞKANLIĞI BÜTÇE, GELİR VE GİDER USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Resmi Gazete Tarihi: 16.04.2002 Resmi Gazete Sayısı: 24728 ÖZEL ÇEVRE KORUMA KURUMU BAŞKANLIĞI BÜTÇE, GELİR VE GİDER USUL VE ESASLARINA DAİR YÖNETMELİK Amaç ve Kapsam Madde 1 Bu Yönetmelik, Özel Çevre

Detaylı

AKTAY TURİZM YATIRIMLARI VE İŞLETMELERİ A.Ş. ANASÖZLEŞME TADİL TASARISI

AKTAY TURİZM YATIRIMLARI VE İŞLETMELERİ A.Ş. ANASÖZLEŞME TADİL TASARISI AKTAY TURİZM YATIRIMLARI VE İŞLETMELERİ A.Ş. ANASÖZLEŞME TADİL TASARISI ESKİ METİN YÖNETİM KURULU VE SÜRESİ: Madde 7: Şirket işlerinin idaresi, genel kurul tarafından, hissedarlar arasından en çok üç yıl

Detaylı

(Resmi Gazete ile yayımı: 7.7.1999 Sayı: 23748)

(Resmi Gazete ile yayımı: 7.7.1999 Sayı: 23748) -94- KATMA BÜTÇELİ İDARELER 1999 MALÎ YILI BÜTÇE KANUNU (Resmi Gazete ile yayımı: 7.7.1999 Sayı: 23748) Kanun No 4395 Kabul Tarihi 29.6.1999 BİRİNCİ KISIM Genel Hükümler Ödenekler, öz gelirler, hazine

Detaylı

SULAR HAKKINDA KANUN (1)

SULAR HAKKINDA KANUN (1) 661 SULAR HAKKINDA KANUN (1) Kanun Numarası : 831 Kabul Tarihi : 28/4/1926 Yayımlandığı R.Gazete : Tarihi : 10/5/1926 Sayı : 368 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 3 Cilt : 7 Sayfa : 887 * * * Bu Kanun ile

Detaylı

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI 2010 YILI GELİR - GİDER BÜTÇELERİ VE GEREKÇELERİ

ESKİŞEHİR TİCARET ODASI 2010 YILI GELİR - GİDER BÜTÇELERİ VE GEREKÇELERİ ESKİŞEHİR TİCARET ODASI 2010 YILI GELİR - GİDER BÜTÇELERİ VE GEREKÇELERİ ARALIK 2009 BÜTÇE TASLAĞI 2010 YILI BÜTÇESİ GELİR FASIL VE MADDELERİ CETVELİ FAS M.NO FASIL VE MADDE ADI 2009 YILI TAH FİİLİ(30/11/2009)

Detaylı