Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; mg = S

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; mg = S"

Transkript

1 atı, ıvı ve Gazların Basıncı 1 Test 1 in Çözümleri atı cisimlerin basınçları ağırlıkları ile oğru orantılı, yere temas yüzeyi ile ters orantılıır. Özeş cisimleren nin temas alanı nınkinen büyüktür. Bu neenle P > P ir. atı cisimlerin yere uygulaıkları basınç kuvvetleri ağırlıklarına eşittir. ve cisimlerinin ağırlıkları eşit oluğunan ir. anıt E ir numaralı cismin basıncı; mg P bağıntısı ile bulunur. Eğik üzlem üzerine uran cisimlerin basıncı, ağırlık kuvvetinin yüzeye ik bileşenine eşittir. Bu neenle; mg cos 0 P1 mg cos 60 P yazabiliriz. cos0 > cos60 oluğunan > P olur. Buna göre, basınçlar arasınaki ilişki; P > > P şeklineir. anıt ır. Niat Bilgin ayıncılık 4.. M Şekil Şekil Basınç, ağırlığın yüzey alanına oranıır. Basınç kuvveti ise oğruan cismin ağırlığı kaarır. Şekil eki temas alanı, Şekil ekinen büyük oluğunan ikinci urumaki basınç aa büyüktür. Her iki uruma a cismin ağırlığı eğişmeiğinen basınç kuvveti eğişmez. anıt B ir. Bir kristalin iki tarafınan kuvvet uygulanarak basınç oluşturuluğuna, kristalin iki ucu arasına potansiyel farkı oluşur. Bu olaya oluşan potansiyel farkı, kuvvetin artmasıyla artar. Bu olaya piezo elektrik enir. Buna göre, V > V V M ir. V anıt E ir.

2 T, V VE GZRN BNC 5. Şekil yer () 7. r P Şekil yer () r cisminin yerle temas een yüzey alanı, cismininki ir. Bu iki cismin yere uygulaıkları basınçlar eşit oluğunan nin kütlesi nınkinin katıır. Bir başka ifaeyle, cisminin ağırlığı G ise ninki G ir. cismi cisminin üzerine konuluğuna toplam ağırlık 4G, temas yüzeyi oluğunan; 4G P1 yazabiliriz. cismi cisminin üzerine konuluğuna ise; 4G P olur. Bu iki basıncın oranı; P1 bulunur. P anıt B ir. Niat Bilgin ayıncılık P1 P P1 P P1 P G G + G rr g r( r) rr rr g + r( r) g g 4 g + 4 g m s v s v s v ıvıların sıcaklıkları eşit miktara arttırılıyor. Bu işlemen sonra kaplara sıvı yüksekliği kabın biçimine bağlı olarak eğişir.. kaptaki sıvının ilk acmi iğerlerinen fazlaır. yrıca. kap gierek aralmaktaır. Bu neenle sıvı yüksekliği. kapta en fazla artar. 1. kap gierek genişleiği için sıvı yüksekliği bu kapta en az yükselir. mgsinθ θ mg mgcosθ Eğik üzlem üzerine uran cismin ayanma yüzeyine yaptığı basınç, ağırlık kuvvetinin yüzeye ik bileşenine eşittir. Buraan P ve eğerleri için; mg cos i P P mg cosi yazabiliriz. i açısı küçültülüğüne cosi nın eğeri büyüyeceğinen ikinci uruma em P, em e artar.

3 T, V VE GZRN BNC 9. cam fanus gazı gazı 11. Her üç manometre için basınç eşitliklerini ayrı ayrı yazalım. boşluk M boşluk + g Her iki kaptaki barometre borularının basıncı olup eşittir. Bunun anlamı ve gazlarının basıncının eşit olmasıır. M musluğu açılığına ve borularınaki sıvı yüksekliği eğişmez. P + g P P + g P Niat Bilgin ayıncılık Buna göre P > P > olur. Cevap ır. 10. P 1. Gazın basıncı, açık ava basıncı ile yüksekliğineki sıvının basınçları toplamına eşittir. ani; Z + g ir. Buna göre, > olur. Diğer kolaki gazın basıncı a açık ava basıncına eşittir. ani P ır. ıvılar türeş biçime karıştırılığına karışımın özkütlesi en aa büyük olur. Bu neenle ve noktalarınaki sıvı basıncı artar, Z eki eğişmez.

4 4 T, V VE GZRN BNC Test nin Çözümleri 1. ıvının toplam yüksekliğini alalım.. arıçapı r olan silinirin kesit alanı rr alınırsa, yarıçapı r olan silinirin kesit alanı r(r) 9 olur. M musluğu açılmaan önce yun yüksekliği, musluk açılıktan sonra 10 olur. 9 1 (yer) ve kesitli yüzeylere uygulanan basınç kuvveti esaplanırken, bu yüzeylerin orta noktasının sıvının açık yüzeyine olan ik uzaklığı alınır. Bu neenle ve yüzeyleri için ortalama erinlik alınır. Buraan; 1 bulunur. Buna göre, > 1 ir. Cevap E ir. Niat Bilgin ayıncılık 1 10 Musluk açılmaan önce sıvı yüksekliği oluğunan kabın tabanınaki sıvı basıncı P g ir. 1 Musluk açılıktan sonra sıvı yüksekliği olacağınan, r yarıçaplı kabın tabanınaki sıvı basın 10 1 cı P olur. 10 Cevap ır. 4. abın er iki konumuna sıvının acmi sabittir. ıvının acmi eğişmeiği için gazın acmi e eğişmez. gaz. İlk uruma sıvı basıncı, basınç kuvveti 1 oln. Buraan; 1 bulunur. ap şekileki gibi ters çevriliğine sıvı basıncı P, basınç kuvveti oln. P / bulunur. Görülüğü gibi, P >, 1 > ir. s v > yer ap ters çevriliğine kabın ar kısmı alta geleceğinen sıvı yüksekliği artar. ıvı basıncı P sıvı oluğunan artınca P sıvı artar. ıvının kap içineki acmi eğişmeiğinen gazın acmi e eğişmez. Gazın acmi eğişmeiği için P gaz eğişmez. ıvı basınç kuvveti şekil üzerine çizilen kesikli çizgiler arasına kalan sıvının ağırlığına eşittir. Bu neenle önceki uruma göre sıvı azalır. Cevap E ir.

5 T, V VE GZRN BNC 5 5. piston 7. M musluğu açılıktan sonra sıvılar şekileki gibi engeye gelir. s v İlk uruma noktasınaki sıvı yüksekliği kaar olup bu noktaaki sıvı basıncı P g ir. kuvveti kesiti olan silinire kaar aşağı itiliyor. Bu siliniren boşalan acmineki sıvı iğer iki silinire akar. Bir başka anlatımla, ve kesitli iğer iki silinire sıvının yüksekliği ilk uruma göre kaar artar. noktası üzerineki yun yüksekliği olacağınan basıncı; P PB + 5 B g P olur. 6. Niat Bilgin ayıncılık 8. B s v s s v s Şekileki ve B noktalarınaki sıvı basınçları birbirine eşit olur. Buraan; P. 4 P B P 4 yazabiliriz. B noktasınan noktasına oğru basınç azalır. noktasınaki basınç; P P B ( ) P 4 ir. noktasınaki sıvı basıncı; P olup ve noktalarınaki basınçların oranı; P bulunur. P ıvı basıncını veren bağıntı P g ir. Başlangıçta iki kaptaki sıvı yükseklikleri eşittir.. kabın tabanına oluşan basıncın. kapta oluşan basıncın iki katı olması için sıvısının özkütlesinin ninkinin iki katı olması gerekir. Bir başka ifaeyle, ise ir. V V, V V oluğunan türeş karışımın özkütlesi; karışım V + V V + V 5 olu- bulunur. on uruma sıvı yüksekliği ğunan; Pson karışım g Pson 5 5 g P bulunur.

6 6 T, V VE GZRN BNC boşluk İp ok yönüne çekiliğine balon kabın ibine oğru areket eer. Balon kabın ibine oğru areket ettikçe üzerineki erinliği, olayısıyla üzerineki sıvı basıncı artar. ıvı basıncı artınca balon küçülür. Bunun sonucuna balonun içineki gazın basıncı artar. Balonun küçülmesi kaptaki yun yüksekliğinin azalmasına yol açar. u yüksekliği azalınca noktasınaki sıvı basıncı azalır. ip < Niat Bilgin ayıncılık çık ava basıncının eğeri olan bir ortama 1. boru için; 1 g yazabiliriz. üzeyineki toplam basınç için; P + g 1 + g yazabiliriz. üzeyineki basınçla. borunun içineki sıvı basıncı eşit oluğunan; P g 4 g yazabiliriz. ol tarafları P olan enklemlerin sağ tarafını eşitlersek; 1 g + g 4 g 1 1 bulunur. Cevap ır. 1. Başlangıçta P gaz ile birbirine eşittir. M musluğu açılığına er iki kola yüzeyine açık ava basıncı etki eer. Bu neenle kollaraki sıvı seviyeleri eşit olur. Piston konumunan konumuna getiriliğine gazının acmi küçüleceğinen basıncı artar. Bu olayan sonra esnek balon üzerine uygulanan toplam basınç artar ve buna bağlı olarak balonun acmi küçülür. Hacmi küçülen balonaki gazının basıncı artar. Balonun acmi küçülükçe sıvı yüksekliği e azalır. Bu uruma noktasınaki sıvı basıncı küçülür. çık kolan bir miktar alınığına veya bir miktar ilave eiliğine gazın bulunuğu kısmın acmi, olayısıyla basıncı eğişir. Bu iki uruma a kollaraki sıvı seviyeleri farklı olur. Cevap ır.

7 T, V VE GZRN BNC gaz M P gaz M musluğu kapalıyken ve B noktalarınaki basınçlar eşittir. Bu uruma; P P B P gaz sıvı g + bağıntısını yazabiliriz. noktasınaki toplam basınç ise; P + sıvı g B c va Eğer borunun üstü boşluk olsayı boru konumunan konumuna getiriliğine œ oluru. Borunun üstüneki gazan olayı konumuna gazın bulunuğu kısmın acmi küçülür. Bu neenle gazın basıncı ve gazın özkütlesi artar. Gazın basıncının artmasınan olayı yüksekliği azalır. Çünkü gaz basıncıyla boruaki cıva basıncının toplamı sabit olup açık ava basıncına eşittir. ir. M musluğu açılığına gaz basıncı azalarak eğerine iner. Bunun sonucunan ince kolaki sıvının bir kısmı kalın kolun bulunuğu tarafa geçerek seviyeleri eşit olur. Daa önce noktasınaki toplam basınç için alınan eğeri azalacağınan P azalır. Niat Bilgin ayıncılık 14. ava ak nt s 16. gaz balon M s v < s v ip T borunun üst ucuna oluşturulan ava akıntısı bu kısıma basıncın üşmesine neen olur. Bunun sonucuna boru içine sıvı yükselir. kabınaki yüksekliği azalır. kabınaki sıvının yüksekliği azalığınan noktasınaki sıvı basıncı azalır. borunaki sıvı yükselmesinin noktasınaki basınca bir etkisi yoktur. Çünkü boru içineki sıvı alt ve üst kısıma engeeir. Cevap ır. balonunun acmi arttığına göre gaz basıncı azalmaktaır. Gaz basıncı azalığına göre noktasınaki toplam basınç azalır. akat noktasınaki sıvı basıncı eğişmez. yrıca bilyesine uygulanan kalırma kuvveti eğişmeiği için ipteki gerilme kuvveti e eğişmez.

8 8 T, V VE GZRN BNC Test ün Çözümleri 1.. yağ yağ ıvılara basınç, sıvının yüksekliği ve sıvının özkütlesi ile oğru orantılı olup kabın şekline ve içineki sıvı miktarına bağlı eğilir. aptaki yüksekliği iken basınç P olarak verilmiştir. u yüksekliği yapılırsa basınç P olur. uyun özkütlesi yağın özkütlesinen büyük oluğunan kaplara altta, yağ üstte bulunur. Şekil eki kap üzgün biçimliir. Bu kap ters çevriliğine yun ve yağın yüksekliği eğişmeyeceğinen eğişmez.. kap ters çevriliğine kabın geniş kısmı alta gelecek. Böylece yun yüksekliği önceki uruma göre azalacaktır. Bu uruma P azalır. Cevap E ir.. İlk uruma noktasına sıvı basıncı oluşturan yalnızca sıvısıır. P P olarak verilmiştir. ıvılar türeş biçime karıştığına karışımın özkütlesi olur. Bu uruma P g g P olur. Şekil e sıvısının kütlesi m, sıvısının kütlesi m olarak alınabilir. Niat Bilgin ayıncılık 4 O m m m Şekil Şekil Şekil için; E mg P ( top) 1 + mg 7 EP ( top) 1 mg E olarak verilmiştir. Şekil için; E P (top) mg bulunur. Şimi bir orantı kuralım; 7 mg E eerse mg x eer 6 x E bulunur. 7

9 T, V VE GZRN BNC 9 5. ava 7. M 4 M ip Boruaki ava ve yüksekliğineki yun birlikte noktasına oluşturuğu basınç, bu noktaya ışaran gelen basınca eşit olunca enge sağlanır. Tüpün içineki basıncı artırmak için yun yüksekliğinin artması gerekir. ani tüpün içine biraz aa girmesi gerekir. Bunun için kaba ilave eilmeli veya tüp ik biçime aşağıya oğru itilmeliir. Niat Bilgin ayıncılık pistonuna kuvveti uygulanıp bu piston aşağı iniriliğine bir basınç oluşur. Oluşan bu basınç em, em e M pistonlarına aynen varır. M pistonunun kesit alanı ninkinin ört katı oluğunan, bu pistona etkiyen basınç kuvveti; ye etkiyenin ört katı olur. Bu neenle M pistonu yukarı oğru, pistonu ise aşağı oğru areket eer. ve M pistonları aynı ipe bağlı oluğunan areket miktarları eşit olur. ve pistonlarının aşağıya oğru areketinen olayı bu kollaran boşalan, M pistonunun oluğu kola gier. Hareket een yun acmi V, ve M pistonlarının areket miktarı x olmak üzere; V + V V M 6. + x. x x 4x x cm bulunur. O âle pistonu cm aşağı inerken, M pistonu a cm yukarı çıkar Musluk açılınca kabına bir miktar aa akacak ve avanın acmini küçültecektir. Bu uruma avanın basıncı artacaktır. rtan ava basıncı kabınaki yun yaptığı basınca eşit olunca akıntısı kesilecektir. Bu urum acmi küçülen gazların basıncının arttığının kanıtıır. ava ve numaralı bilgiler e oğru bilgilerir. ncak bu eney onları kanıtlamaz. M Cevap ır. 1,5 Basınç kuvveti g bağıntısıyla verilir. alanları eşit oluğunan sıvı yüzeyine olan yükseklikler oranı basınç kuvvetlerinin oranına eşit olacaktır., 5 4 7

10 10 T, V VE GZRN BNC gaz B Basıncı veren bağıntı P g ir. Bağıntıya ikkat eiliğine basınç özkütle ve yükseklikle oğru orantılıır. Buna göre; P g + g 4P olarak verilmiştir. ap şekileki gibi ters çevrilikten sonra B noktasının basıncı; P B g + g 5P bulunur. sıvı noktasınaki gaz basıncı ile yüksekliğineki sıvının basınçları toplamına eşittir. Buna göre; P P g + g olur. Niat Bilgin ayıncılık 1. v v v 1 Şekil sıvı Şekil ıvı basıncı, sıvı yüksekliğiyle oğru orantılıır. ap Şekil eki konuma getiriliğine sıvı yüksekliği olayısıyla sıvı basıncı artar. abın yere uygulaığı basınç, kap ve içinekilerin ağırlığıyla oğru, kabın temas yüzeyi ile ters orantılıır. ap Şekil eki uruma getiriliğine ağırlık eğişmiyor ancak temas yüzeyi yarıya iniyor. Bu neenle basınç iki katına çıkar. Cevap ır. 1 numaralı elik üzerineki sıvı yüksekliği, numaralık elik üzerineki sıvı yüksekliği, numaralı elik üzerineki sıvı yüksekliği tır. 1 numaralı elikten çıkan en ızlı oluğuna göre, sıvı basıncı sıvının yüksekliği ile oğru orantılıır. Bu, numaralı bilginin ispatlanığını gösterir. ıvılar temasta bulunukları kabın tüm çeperlerine aynı zamana eliklerin oluğu yere bir basınç uygulaığı için bu eney gerçekleşir. O âle numaralı bilgi e bu eneye ispatlanır. numaralı bilgi oğru olmasına rağmen bu eneye oğruluğu kanıtlanamaz.

11 T, V VE GZRN BNC 11 Test 4 ün Çözümleri 1.. Verilen bilgilerin tümü oğruur. Cevap E ir. ava ava 4. Newton kuvvet ölçme birimiir. Geriye kalanların tümü e basınç birimiir. Şekil Şekil Pet şişeye kuvvet uygulanığına üzerine bir basınç oluşur. Bu basınç, sıvı tarafınan sıvının temasta bulunuğu bütün yüzeylere aynen iletilir. Ters önmüş tüpün açık ağzına a ulaşan bu basınç içereki avanın acmini azaltır. Buna göre. ve. yargılar olayla ilgiliir. Tüpün içineki avanın acmi azalınca, ava ve tüpten oluşan sistemin acmi e küçülmüş olur. Bunun sonucuna kalırma kuvveti azalacağı için tüp kabın tabanına oğru arekete geçer. Bu a olayın. yargı ile e ilgili oluğunu kanıtlar. 5.. akikaa noktası üzerineki yüksekliği 1 birim olup, sıvı basıncı P ir. 5. akikaa B noktası üzerineki yüksekliği e 1 birimir. O âle bu noktaaki sıvı basıncı a P olur. B Cevap E ir. Niat Bilgin ayıncılık 6. M 1 Şekil M. v 1 v v cıva M 1 Şekil esit alanının büyüüğü yere akışkanın geçme ızı küçülür. esit alanının küçülüğü yere akışkanın ızı büyür. Bu neenle akışkanın borularan geçiş ızı arasınaki ilişki v > v > v 1 olur. M kışkanın ızının arttığı yere basınç azalır. Buna göre. kolaki basınç en azır. Basıncın en az oluğu yere sıvı yüksekliği en fazlaır. ani; > > 1 olur. alnızca M 1 musluğu açılığınan seviyesi Şekil eki gibi olur. Düzenek Şekil eki gibi iken M 1 musluğunu kapatıp M musluğunu açarsak Şekil eki urum oluşur.

12 1 T, V VE GZRN BNC 7. T 9. ara bölme m mgsinθ θ mgcosθ Eğim açısı θ olan eğik üzlem üzerineki m kütleli cisme biri mgsinθ, öteki e mgcosθ olmak üzere iki kuvvet etki eer. İpi geren kuvvet mgsinθ, basınç oluşturan kuvvet mgcosθ ır. Eğim açısı azaltılığına mgsinθ bileşeni azalır. Ve buna bağlı olarak a T azalır. ynı zamana mgcosθ bileşeni artar. Ve buna bağlı olarak a basıncı artar. m kütlesinin oluşturuğu basıncı azaltan T gerilme kuvvetiir. T azalınca P artar. Niat Bilgin ayıncılık sıvısı P sıvısı ıvı basıncı, birim yüzeye uygulanan sıvı ağırlığıır. Bunu; G P bağıntısı ile gösterebiliriz. ve sıvılarının ağırlıkları; G P G P. 6P P ir. ra bölme kalırılınca sıvı basıncı; G + G 8P Ptoplam + 8 Ptoplam P bulunur. 10. s v 8. 1 x kışkanların kesit alanlarının arttığı yere ız azalır,. yargı oğruur. Hızın arttığı yere basınç azalır,. yargı oğruur. ıvının a alığı yol saece 1 ve yüksekliklerine bağlıır. Üstten e yanan a basıncı uygulanığı için bu basınçlar birbirini engeler. ani uzaklık basıncına bağlı eğilir. Cevap ır.

13 T, V VE GZRN BNC v 1 v P 1. Çubuk 8 bölmeli oluğu için, 8G olan ağırlığını tam ortasınan bir kuvvet gibi gösterelim. 1 cıva u akarken boru kalınlığı azalırsa yun akış ızı artar. ani v > v 1 olur. kışkanların ızının arttığı yere basınç azalığınan > P ir. Basıncın az oluğu yere cıva aa fazla yükselir ve > 1 olur. 1.estek 8G.estek yer 8G ağırlığının 1. esteğe binen kısmı G,. esteğe binen kısmı 6G olur. Desteklerin yere uygulaığı basınçlar eşit oluğunan; + G 6G + G 1G & 10G bulunur. Cevap E ir. Niat Bilgin ayıncılık

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; = S

Katı, Sıvı ve Gazların Basıncı. Test 1 in Çözümleri. 2 numaralı cismin basıncı; = S 4 atı, ıvı ve Gazların Basıncı 1 Test 1 in Çözümleri 1. 3. 1 3 30 60 atı cisimlerin basınçları ağırlıkları ile doğru orantılı, yere temas yüzeyi ile ters orantılıdır. Özdeş cisimlerden nin temas alanı

Detaylı

SIVI BASINCI BÖLÜM 14

SIVI BASINCI BÖLÜM 14 IVI BINCI BÖÜ 1 ODE ORU 1 DE ORURIN ÇÖÜER. 1...g..g..g ir. Buna göre, > CEV E. Bir elikten akan suyun ızı eliğin kesitine ve o noktaaki basıncına yani eliğin nın açık olan yüzeyine olan uzaklığına bağlıır.

Detaylı

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri 9 ork ve Denge est in Çözümleri M. Sistemlerin engee olması için toplam momentin (torkun) sıfır olması gerekir. Verilen üç şekil için enge koşulunu yazalım. F. br =. br F = Şekil II G =. +. +. =. 6 = 6

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜ SIVI BSINCI ODE SORU - DEİ SORURIN ÇÖZÜERİ 4 sıvı basıncı 0 t 4t 6t zaman abın noktasına yapılan sıvı basıncının zamanla eğişim rafiği şekileki ibi CEV E, ve noktalarınaki sıvı basınçları, noktaların

Detaylı

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. 1 ü, II. P cismi, hacminin 4. R cismi, hacminin 3. 1 si, S cismi, hacminin 2

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. 1 ü, II. P cismi, hacminin 4. R cismi, hacminin 3. 1 si, S cismi, hacminin 2 5 alırma uvveti 1 est 1 in Çözümleri II. cismi, hacminin 4 1 ü, cismi, hacminin 1 ü, 1. S cismi, hacminin 1 si, kaar batmıştır. Buna göre cisimlerin özkütleleri arasına S > > ilişkisi varır. cisminin hacmi

Detaylı

Elektriksel Alan ve Potansiyel. Test 1 in Çözümleri. Şekle göre E bileşke elektriksel alan açıortay doğrultusunda hareket ettiğine göre E 1. dir.

Elektriksel Alan ve Potansiyel. Test 1 in Çözümleri. Şekle göre E bileşke elektriksel alan açıortay doğrultusunda hareket ettiğine göre E 1. dir. 3 lektriksel lan ve Potansiyel 1 Test 1 in Çözümleri 1. 3. 1 30 30 1 3 Şekil inceleniğine noktasınaki elektriksel alanı oluşturan yük tek başına 3 ür. 1 ve yüklerinin noktasına oluşturukları elektriksel

Detaylı

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. Birbirine karışmayan sıvıların özkütleleri arasında > d 1

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. Birbirine karışmayan sıvıların özkütleleri arasında > d 1 4 alırma uvveti 1 est 1 in Çözümleri. 1. 1 R Bir cisim sıvı içine bırakılığı yere kalıyorsa sıvı ile o cismin özkütleleri eşittir. erilen şekile cismi sıvı içine askıa kalarak, cismi kabın tabanına eğerek,

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ . SINI SORU BANKASI. ÜNİT: LKTRİK V MANYTİZMA. Konu LKTRİKSL KUVVT V LKTRİK ALAN TST ÇÖZÜMLRİ Test in Çözümleri. lektriksel Kuvvet ve lektrik Alan I k. A K() k. ve yüklerinin K noktasınaki yükü üzerine

Detaylı

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Basınç ve Kaldırma Kuvveti 4 Ünite Basınç ve aldırma uvveti 1. atı, ıvı ve Gaz Basıncı 2. aldırma uvveti 1 atı, ıvı ve Gaz Basıncı Test Çözümleri Test 1'in Çözümleri. B 1. istem dengede olduğuna göre P ve P B basınçları eşittir.

Detaylı

Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri. çıkan kütle ( ) 3 d = m olur. Bu kaptaki kütle artışı. olur. 3. kaba giren kütle m, çıkan. m3 = kütle ( olur.

Madde ve Özkütle. Test 1 in Çözümleri. çıkan kütle ( ) 3 d = m olur. Bu kaptaki kütle artışı. olur. 3. kaba giren kütle m, çıkan. m3 = kütle ( olur. Mae ve Özkütle ) olur. Bu kaptaki kütle artışı olur.. kaba giren kütle, çıkan kütle ( ) olur. Bu kaptaki kütle artışı olur. Kaplaraki kütle artışlarının büyüklük ilişkisi, Test in Çözüleri çıkan kütle

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI

11. SINIF SORU BANKASI . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: ELEKTRİK E MANYETİZMA. Konu TEST ÇÖZÜMLERİ Düzgün Elektrik Alan e Sığa TEST in Çözümleri. L Şekil II e, tan b E mg mg...( ) () e () bağıntılarının sağ taraflarını eşitlersek;

Detaylı

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Basınç ve Kaldırma Kuvveti 4 Ünite Basınç ve aldırma uvveti 1. atı, Sıvı ve Gaz Basıncı 2. aldırma uvveti 1 atı, Sıvı ve Gaz Basıncı Test Çözümleri Test 1'in Çözümleri. B 1. Sistem dengede olduğuna göre P ve P B basınçları eşittir.

Detaylı

S I V ILARDA KALDIRMA KUVVETİ

S I V ILARDA KALDIRMA KUVVETİ ÜNİE - S I IARDA ADIRA UEİ yun içine ağaç yüzmesi, su içineki taşın aha kolay kalırılması, suyun kalırma kuvveti oluğunu göstermekteir. Askıa alma: Sıvı olu kaba cisim bırakılığına sıvı içine engee ise:

Detaylı

ATÖLYE BİLGİSİ SIVI BASINCI

ATÖLYE BİLGİSİ SIVI BASINCI ATÖYE BİGİSİ SIVI BASINCI Sıvılar ağırlıklarınan olayı bulunukları kabın saece tabanına eğil, kabın yüzeyinin er yerine ve içineki cisimlerin er yerine bir kuvvet uygular. Uygulaığı bu kuvvet etkisi ile

Detaylı

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri Kaptaki toplam sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir. + + Mıknatıstan her zaman etkilenir.

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri Kaptaki toplam sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir. + + Mıknatıstan her zaman etkilenir. 2 Mae ve Özkütle Test Çözüleri 1 Test 1'in Çözüleri 4. 2 1. Mae Bilgi T Molekülleri ötelee hareketi yapar. + + + Kaptaki topla sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir. + + Mıknatıstan her zaan etkilenir. + topla

Detaylı

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X.

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X. BÖÜ SIVI BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER SIVI BSINCI 4a a a a a a a a a a 4a ka bı nın ta ba nın a ki sı vı ba sın cı, 4ag ka bı nın ta bı nın a ki sı vı ba sın cı, ag ve ba sınç la rı ta raf ta ra fa oran la nır

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET G CİSİMLERİN YÜZME KOŞULLARI (ŞARTLARI) (6 SAAT) 1 Sıvı İçerisineki Cisimlere Etki Een Kuvvetler 2 Cismin Sıvı İçerisineki Durumları 3 Yüzme veya

Detaylı

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler 6 Ünite Optik 1. Gölgeler. Düzlem Ayna 3. üresel Ayna 4. şığın ırılması 5. Mercekler 6. Renkler 1 Gölgeler ve Ayınlanma Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 3. Güneş (3) 1. Paralel ışık emeti be- beyaz

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİKSEL ALAN VE SIĞA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİKSEL ALAN VE SIĞA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINI ONU ANATIMI. ÜNİTE: EETRİ E MANYETİZMA. onu DÜZGÜN EETRİSE AAN E SIĞA ETİNİ E TEST ÇÖZÜMERİ Düzgün Elektriksel Alan ve Sığa. Ünite. onu A nın Çözümleri 4. E e mg. Birbirine paralel yerleştirilen

Detaylı

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler 6 Ünite Optik 1. Gölgeler. Düzlem Ayna 3. üresel Ayna 4. şığın ırılması 5. Mercekler 6. Renkler 1 Gölgeler ve Ayınlanma Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 3. Güneş (3) 1. Paralel ışık emeti be- beyaz

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri lektrostatik ve lektriksel uvvetler 1 Test 1 in Çözümleri 1. Y cismi X küresini itmiş, Z küresini çekmiştir. Yani X ile Y aynı cins, Y ile Z zıt cins elektrikle yüklüür. 5. X Y Z. () yüklü küreciği elektroskobun

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri 0 lektrostatik ve lektriksel uvvetler 1 Test 1 in Çözümleri 1. cismi küresini itmiş, Z küresini çekmiştir. ani ile aynı cins, ile Z zıt cins elektrikle yüklüür. Z Cevap B ir.. Her üç küre aynı ana birbirine

Detaylı

MADDE ve ÖZELL KLER. s s cakl k öz s s s as konveksiyon iletim fl ma denge s cakl genleflme büzülme genleflme katsay s

MADDE ve ÖZELL KLER. s s cakl k öz s s s as konveksiyon iletim fl ma denge s cakl genleflme büzülme genleflme katsay s 01 ADDE ve ÖZE ER bas nç bas nç kuvveti kat bas nc s v bas nc ak flkanlar n bas nc gaz bas nc aç k ava bas nc barometre manometre altimetre batimetre termometre s s cakl k öz s s s as konveksiyon iletim

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ SINI KONU NLTIMLI ÜNİTE: ELEKTRİK VE MNYETİZM Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK LNI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ Elektriksel Kuvvet ve Elektrik lanı Ünite Konu nın Çözümleri kuvvetinin yatay ve üşey bileşenleri

Detaylı

FİZİK MOMENT - DENGE MO MEN T. M o m e n t = K u v v e t x D i k U z a k l ı k

FİZİK MOMENT - DENGE MO MEN T. M o m e n t = K u v v e t x D i k U z a k l ı k İZİ E - DEGE Günlük hayatta karşılaştığımız anahtarla kapının açılması bir vianın sıkıştırılması pencerenin açılıp kapanması gibi olaylar kuvtin önürme etkisiyle oluşan olaylarır. E uvtin önürücü etkisine

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİK ALAN VE SIĞA TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİK ALAN VE SIĞA TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANASI. ÜNİTE: EETRİ E MANYETİZMA. onu DÜZGÜN EETRİ AAN E SIĞA TEST ÇÖZÜMERİ Düzgün Elektrik Alan ve Sığa TEST in Çözümleri. Şekil II e, E tan b mg mg... ( ) () ve () bağıntılarının sağ taraflarını

Detaylı

TORK. Bölüm -1. Tork, kuvvetin büyüklüğüne ve dönme eksenine olan dik uzaklığına bağlı etkiye tork denir.

TORK. Bölüm -1. Tork, kuvvetin büyüklüğüne ve dönme eksenine olan dik uzaklığına bağlı etkiye tork denir. Bölüm - ork, kuvvetin büyüklüğüne ve önme eksenine olan ik uzaklığına bağlı etkiye tork enir. = uvvet r. τ = D= Uzaklık cismin τ = N. m. τ = ork α ι =. ι =.sinα. N cm O noktası etrafına önebilen çubuğun

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF FİZİK DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF FİZİK DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI 2014 2015 MEV OEJİ ÖZE ANARA OUARI 10. SINIF FİZİ DERSİ AZ TATİİ EV ÇAIŞMASI Öevin Veriliş Tarii: 12.06.2015 Öevin Teslim Tarii:21.09.2015 1. Baş kısmının kesit alanı 0,4cm² olan bir çivi, tataya 16N luk

Detaylı

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ BÖLÜM 12

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ BÖLÜM 12 SIIARIN ADIRA UEİ BÖÜ 1 ODE SORU 1 DE SORUARIN ÇÖZÜER. 1. al = al al = al = F kal = m = m m = m I. yargı oğruur. al = F kal al I. yol: cisminin er bölmesinin aine iyelim. Şekil - I e: =. sıvı b. sıvı =.

Detaylı

BASINÇ. Çözüm ÜNİTE-1. Basınç: Birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç denir. Kuvvet Basınç = Yüzey. N Paskal

BASINÇ. Çözüm ÜNİTE-1. Basınç: Birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç denir. Kuvvet Basınç = Yüzey. N Paskal ÜNİTE- BAINÇ Basınç: Birim yüzeye ik olarak etki een kuvvete basınç enir. uvvet Basınç = Yüzey N askal m F 8G, G G s G. ATI BAINCI: atılar, ağırlıklarınan olayı bulunuğu yüzeye basınç uygularlar. atıbasıncı

Detaylı

A noktasında ki cisim uzaklaşırken de elektriksel kuvvetler iş yapacaktır.

A noktasında ki cisim uzaklaşırken de elektriksel kuvvetler iş yapacaktır. C) ELEKTRİKSEL POTNSİYEL ENERJİ: Şekil 1 eki +Q yükü, + yükünü Q. F k kuvveti ile iter. Bu neenle + yükünü sonsuzan ya a topraktan noktasına getirmek için elektriksel kuvvetlere karşı iş yapılır. Bu iş,

Detaylı

GAZ BASINCI BÖLÜM P Y 3. P K. 2. I. durumda: 5. Tüp F kuvveti ile h kadar MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER = P L = 5P.

GAZ BASINCI BÖLÜM P Y 3. P K. 2. I. durumda: 5. Tüp F kuvveti ile h kadar MODEL SORU 1 DEK SORULARIN ÇÖZÜMLER = P L = 5P. GZ BSINCI BÖÜ 15 ODE SORU 1 DE SORURIN ÇÖZÜER 3. P P 5P olur. 3P. 1. 2 2 d 3 P + 2d 5P 3P + 2dg 2P 2dg P dg olur. P P + 3dg 5P + 3P 8lur. P P P s d Z s 3d 2 ve larının basınçları yazılıp oranlanırsa; P

Detaylı

1. fasikül BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETİ. Katı ve Sıvı Basıncı Su Cendereleri Akışkanların Basıncı. Sıvıların Kaldırma Kuvveti

1. fasikül BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETİ. Katı ve Sıvı Basıncı Su Cendereleri Akışkanların Basıncı. Sıvıların Kaldırma Kuvveti 1. fasikül BASINÇ VE ADIA UVVETİ atı ve Sıvı Basıncı Su Cenereleri Akışkanların Basıncı Sıvıların alırma uvveti ÖĞETEN TEST 1 BASINÇ VE ADIA UVVETİ atı ve Sıvı Basıncı Su Cenereleri Akışkanların Basıncı

Detaylı

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ SIIRIN DIRM UETİ BÖÜM 4 lıştırmalar ÇÖZÜMER Sıvıların alırma uvveti üzen cisimler için; kal- r ma kuv ve ti cis min ağ r l ğ na eflit tir Öy ley se, b s c c 5 64 4 4,8 g/cm 5 4 ü zen ci sim ler için kal

Detaylı

hacim kütle K hacim Nihat Bilgin Yayıncılık ( Y ) b. Dereceli kaptaki suyun hacmi V dir. ( Y ) a. Bir taşın hacmi 15 cm3 tür.

hacim kütle K hacim Nihat Bilgin Yayıncılık ( Y ) b. Dereceli kaptaki suyun hacmi V dir. ( Y ) a. Bir taşın hacmi 15 cm3 tür. MADDE E ÖZÜTE. Ünite. onu Madde ve Özkütle A nın anıtları. Sabit sıcaklık ve sabit basınç altında bir sıvı için verilen özkütle-acim, özkütle-kütle, kütle-acim grafikleri aşağıdaki gibidir. özkütle özkütle

Detaylı

Basınç ve Kaldırma Kuvveti

Basınç ve Kaldırma Kuvveti 10. ınıf oru itabı. Ünite Basınç ve aldırma uvveti 1. onu Basınç Test Çözümleri Hidrolik Fren istemi Ünite Basınç ve aldırma uvveti Test 1 in Çözümleri. Z 1. y 1 y Y 4 (yer) 1 (ye Üç parçanın taban alanı

Detaylı

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ

SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ BÖÜ 4 SIIARIN ADIRA UEİ ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ. F F 1. F F F Ci sim le r engee oluğuna göre; için, F. s. s için, F. s. oğunlukların oranı, s s s 4 s Ci sim ler eşit böl me li ve en ge e ol uk

Detaylı

Basınç ve Kaldırma Kuvveti Sorularının Çözümleri

Basınç ve Kaldırma Kuvveti Sorularının Çözümleri Ünite Basınç ve Kaldırma Kuvveti orularının Çözümleri BINÇ - Basınç - Kaldırma Kuvveti Basınç Testlerinin Çözümleri Test in Çözümleri. Üç parçanın taban alanı eşit olup kadardır. Parçaların ağırlıkları

Detaylı

Kütle - Hacim - Özkütle. Test 1 in Çözümleri

Kütle - Hacim - Özkütle. Test 1 in Çözümleri ütle - Haci - Öz Test in Çözüleri.. I II apta bulunan özli sıvının üstüne önce özli sıvı akıyor. Bu iki sıvıan oluşan eşit acili karışıın özsi olur. usluğu kapatı- öz lıp usluğu açılıyor. usluğunan akan

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 3. BÖÜ GAZ BASINCI ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ 3. ı ı Z ı 1. I II III,, muslukları açıldığında: I düzeneğinde: aptaki yüksekliği arttığından, kabın tabanına yapılan toplam basınç artar. Borudaki

Detaylı

BASINÇ ( SIVILARIN BASINCI )

BASINÇ ( SIVILARIN BASINCI ) BAINÇ ( IVIARIN BAINCI ) 1. Düşey kesiti verilen kap, özkütlesi 4 g/cm 3 olan sıvısıyla 60 cm çizgisine kadar dolduruluyor. Buna göre, kabın tabanındaki bir noktaya etki eden sıvı basıncı kaç N/m 2 dir?

Detaylı

TEST 20-1 KONU KONDANSATÖRLER. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ. 1. C = e 0 d. 2. q = C.V dır. C = e 0 d. 3. Araya yalıtkan bir madde koymak C yi artırır.

TEST 20-1 KONU KONDANSATÖRLER. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ. 1. C = e 0 d. 2. q = C.V dır. C = e 0 d. 3. Araya yalıtkan bir madde koymak C yi artırır. KOU 0 KOSÖRLR Çözümler. e 0 S 0- ÇÖÜMLR (Sığa saece levhaların yüzey alanı, araaki uzaklık ve yalıtkanlık katsayısına bağlıır.) P: 5. 6 3 u tür soruları potansiyel ağıtarak çözelim. Potansiyel seri konansatörlere

Detaylı

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti

BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI. Sıvıların Kaldırma Kuvveti BASINÇ VE KALDIRMA KUVVETI Sıvıların Kaldırma Kuvveti SIVILARIN KALDIRMA KUVVETİ (ARŞİMET PRENSİBİ) F K Sıvı içerisine batırılan bir cisim sıvı tarafından yukarı doğru itilir. Bu itme kuvvetine sıvıların

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 4. BÖÜ SIIARIN ADIRA UEİ ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ. F F 1. F F F Ci sim le r engee oluğuna göre; için, F. s. s için, F. s. s oğunlukların oranı, s s 4 s CEAP B Ci sim ler eşit böl me li ve en ge

Detaylı

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir

8. Sınıf II. Ünite Deneme Sınavı Farklılık Ayrıntılarda Gizlidir 1. Bir öğrenci sıvının kaldırma kuvveti ile ilgili aşağıdaki deney düzeneğini kurarak K cismi bağlanmış dinamometrenin havada 100N, suda 60N gösterdiğini gözlemliyor. 3. Taşma seviyesine kadar su dolu

Detaylı

M I K NATISLAR. Ör nek. Çözüm ÜNİTE 2

M I K NATISLAR. Ör nek. Çözüm ÜNİTE 2 ÜTE 2 I ATIAR Birbirlerine itme veya çekme kuvveti uygulayan, emir, nikel ve kobalt gibi maeleri çeken cisimlere mıknatıs enir. ıknatısın emir gibi cisimleri çekmesi etrafınaki manyetik alan sayesine olmaktaır.

Detaylı

Isı - Sıcaklık ve Genleşme. Test 1 in Çözümleri. Bir cisme verilen veya alınan ısı enerjisi Q= m.c. T bağıntısı ile bulunur. Q = m.

Isı - Sıcaklık ve Genleşme. Test 1 in Çözümleri. Bir cisme verilen veya alınan ısı enerjisi Q= m.c. T bağıntısı ile bulunur. Q = m. 2 Isı - ıcaklık ve Genleşme 1 est 1 in Çözümleri 1.. alkol alkol tuzlu M Bir cisme verilen veya alınan ısı enerjisi Q= m.c. bağıntısı ile bulunur. Q = m.c.(12 10) Q = m.c.(15 10) Q = m.c M.(18 10) Bütün

Detaylı

ÖZKÜTLE (YOĞUNLUK) BÖLÜM 11

ÖZKÜTLE (YOĞUNLUK) BÖLÜM 11 ÖZÜTE (YOĞUNU) BÖÜ 11 ODE SORU 1 DE SORUARIN ÇÖZÜER 1. Sıvıların kütleleri eşit oluğunan, X ve Y en eşit ha ci e alı nıp ka rış tı rı lır sa ka rı şı ın özküt le si, + V 1 1 I., II., ve III. yargılar oğruur.

Detaylı

YGS FİZİK ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST - 1

YGS FİZİK ÖZET ÇÖZÜMLERİ TEST - 1 GS FİZİ ÖZET ÇÖZÜERİ TEST -. Başlangıç noktası çakışık olan iki vektörün arasınaki açı arttıkça bileşikleri küçülür. ile F nin arasınaki açı en büyük oluğunan F ve F nin bileşkelerine eşit olması için

Detaylı

M Ry. Vücut Kütle Merkezi Konumu Hesabı. Nm 2. y 2. Dersin Kapsamı. Kütle Çekim Kuvveti. Kütle. Ağırlık. Moment. Denge. 4 Mart 2010 Arif Mithat Amca

M Ry. Vücut Kütle Merkezi Konumu Hesabı. Nm 2. y 2. Dersin Kapsamı. Kütle Çekim Kuvveti. Kütle. Ağırlık. Moment. Denge. 4 Mart 2010 Arif Mithat Amca Dersin Kapsamı Vücut Kütle erkezi Konumu Hesabı Kütle Ağırlık oment 4 art 0 Arif ithat Amca Denge Ağırlık/Kütle erkezi İnsana Vücut Kütle/Ağırlık erkezinin Konumunu Hesaplama Yöntemleri Newton un Evrensel

Detaylı

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva

GAZ BASINCI. 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, + h.d cıva . BÖÜ GZ BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER GZ BSINCI 1. Cıva seviyesine göre ba- sınç eşitliği yazılırsa, P +.d cıva.g Düzenek yeterince yüksek bir yere göre götürülünce azalacağından, 4. Y P zalır zalır ve nok ta

Detaylı

TEST 22-1 KONU ELEKTROMANYETİK KUVVET. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ

TEST 22-1 KONU ELEKTROMANYETİK KUVVET. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ OU LTROMT UVVT Çözümler TST - ÇÖÜMLR 4.. L M i i i i Telleren geçen akımlar aynı yönlü ise teller birbirini çeker. ki i k i = = ( - L arası kuvvet) 4i = (L - M arası kuvvet) net = ileşke kuvvet ye zıt

Detaylı

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti

KALDIRMA KUVVETİ. A) Sıvıların kaldırma kuvveti. B) Gazların kaldırma kuvveti KALDIRMA KUVVETİ Her cisim, dünyanın merkezine doğru bir çekim kuvvetinin etkisindedir. Buna rağmen su yüzeyine bırakılan, tahta takozun ve gemilerin batmadığını, bazı balonların da havada, yukarı doğru

Detaylı

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr 1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk Eposta: temirturk@pau.eu.tr 1 ELEKTROSTATİK: Durgun yüklerin etkilerini ve aralarınaki etkileşmeleri inceler. Doğaa iki çeşit elektrik yükü bulunur: ()

Detaylı

MADDE VE ÖZELIKLERI. Katı, Sıvı ve Gazlarda Basınç 1

MADDE VE ÖZELIKLERI. Katı, Sıvı ve Gazlarda Basınç 1 MADDE VE ÖZELIKLERI Katı, Sıvı ve Gazlarda Basınç 1 Katılar, sıvılar ve gazlar ağırlıkları nedeni ile dokundukları her yüzeye bir kuvvet uygular. Birim yüzeye dik olarak etki eden kuvvete basınç, bütün

Detaylı

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri 8 üresel Aynalar est in Çözümleri 4.. L 4 Cismin L noktası merkeze e birim yükseklikte oluğu için görüntüsü yine merkeze, ters e birim yükseklikte olur. Cismin noktası an uzaklıkta e birim yükseklikte

Detaylı

KATI BASINCI: Özellikler: 1. Eğer zemine uygulanan kuvvet zemine dik değilse, kuvvetin dik bileşeni alınarak basınç bulunur.

KATI BASINCI: Özellikler: 1. Eğer zemine uygulanan kuvvet zemine dik değilse, kuvvetin dik bileşeni alınarak basınç bulunur. KATI BASINCI: KATI BASINCI: Birim Tablosu: Özellikler: 1. Eğer zemine uygulanan kuvvet zemine dik değilse, kuvvetin dik bileşeni alınarak basınç bulunur. 2. Katı cisimler ağırlıklarından dolayı bulundukları

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER SIĞAÇLAR

TEST 1 ÇÖZÜMLER SIĞAÇLAR TEST ÇÖZÜMER SIĞÇR. Bir sığaç paralel iki levha ve aralarına yalıtkan birortaman oluşur. Doğru akım kaynağına bağlanığına epo eer. Sığacın sığası, = k.f o. olup yapısına bağlıır. Sığa levhalar arasınaki

Detaylı

KATILARIN ve DURGUN SIVILARIN BASINCI

KATILARIN ve DURGUN SIVILARIN BASINCI KATILARIN ve DURGUN SIVILARIN BASINCI Yeryüzünde bulunan bütün maddeler ağırlıklarından dolayı bulundukları zemin üzerine kuvvet uygular. Uygulanan bu kuvvetler cisimler üzerinde bir basınç oluşturur.

Detaylı

A) B) C) D) E) Tarih.../.../... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) GRUBU ALDIĞI NOT:...

A) B) C) D) E) Tarih.../.../... ADI: SOYADI: No: Sınıfı: A) GRUBU ALDIĞI NOT:... ADI: SOADI: No: Sınıfı: A) GRUBU Tari.../.../... ADIĞI NOT:... a) Bir vida iki parmak arasına alınıp sıkıştırıldığında vidanın sivri tarafındaki parmakta acıma issinin diğer taraftakine göre daa fazla

Detaylı

Sıvıların Kaldırma Kuvveti / Gazların Kaldırma Kuvveti

Sıvıların Kaldırma Kuvveti / Gazların Kaldırma Kuvveti KALIRMA KUVVTİ Sıvıların Kaldırma Kuvveti / Gazların Kaldırma Kuvveti KALIRMA KUVVTİ V= cismin sıvıya batan hacmi d= sıvının özkütlesi g= yerçekimi ivmesi Kaldırma kuvveti, sıvının içindeki cismin yüzeylerine

Detaylı

PARALEL LEVHALAR. Bölüm -2. Levhalar arasındaki elektriksel alan K'da EK, L'de EL ise, oranı. kaçtır?

PARALEL LEVHALAR. Bölüm -2. Levhalar arasındaki elektriksel alan K'da EK, L'de EL ise, oranı. kaçtır? Bölüm evhalar arasınaki elektriksel alan 'a, 'e ise, kaçtır? oranı Paralel levhalar arasına elektriksel alan eğeri sabittir. : lektriksel alan büyüklüğü : Potansiyel Fark (olt) : levhalar arası uzaklık

Detaylı

Bağıl Hareket. Test 1 in Çözümleri. 4. Gözlemcinin K, M ve N araçlarında olduğu düşünülerek. Bunun için gözlemci vektörü ters çevrilir.

Bağıl Hareket. Test 1 in Çözümleri. 4. Gözlemcinin K, M ve N araçlarında olduğu düşünülerek. Bunun için gözlemci vektörü ters çevrilir. 12 Bağıl Hareket 1 est 1 in Çözümleri 1. my α m m noktasınan harekete geçen motor hızının my ik bileşeni ile karşı ya arır. Akıntı olmasayı motor noktasına çıkacaktı. uzaklığını belirleyen, akıntı hızı

Detaylı

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri 0 üresel Aynalar Test in Çözümleri 4.. L T T 4 Cismin L noktası merkeze e birim yükseklikte oluğu için görüntüsü yine merkeze, ters e birim yükseklikte olur. Cismin noktası an uzaklıkta e birim yükseklikte

Detaylı

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR

3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 3. ÜNİTE BASINÇ ÇIKMIŞ SORULAR 1-) 2002 OKS 3-) 4-) 2004 OKS 2-) 2003 OKS 5-) 2005 OKS 6-) 2006 OKS 10-) 2010 SBS 7-) 2008 OKS 11-) 2011 SBS 8-) 2009 SBS 2012 SBS 14-) 12-) 15-) 2015 TEOG 2014 TEOG 13-)

Detaylı

Işık teorileri. Test 1 in Çözümleri

Işık teorileri. Test 1 in Çözümleri 6 Işık teorileri IŞIK TEORİERİ Test in Çözüleri. Young eneyine saçak genişliği x ir. n Buna göre, Saçak genişliği ortaın kırıla inisi n ile ters orantılıır. Kullanılan ışığın frekansı ve ışığın rengi kırıla

Detaylı

4. Düşey kesiti şekildeki gibi olan bir boru içindeki sıvı ok

4. Düşey kesiti şekildeki gibi olan bir boru içindeki sıvı ok Basınç arma BÖÜ 03 Test 05 1. Düşey kesiti şekildeki gibi olan kap içindeki X ve Y gazları dengededir. Esnek zar, ve noktalarındaki gaz basınçları P, P ve P arasındaki büyüklük ilişkisi nasıl olur? A)

Detaylı

BASINÇ KATILARIN BASINCI

BASINÇ KATILARIN BASINCI BASINÇ Katı ve sıvılar ağırlıkları neeniyle temas ettikleri yüzeylere, kapalı kaptaki gazlar ise moleküllerinin areketi sonucu okunukları yüzeylere basınç uygularlar. Birim yüzeye ik olarak etki een kuvvete

Detaylı

Açık hava basıncını ilk defa 1643 yılında, İtalyan bilim adamı Evangelista Torricelli keşfetmiştir. Yaptığı deneylerde Torriçelli Deneyi denmiştir.

Açık hava basıncını ilk defa 1643 yılında, İtalyan bilim adamı Evangelista Torricelli keşfetmiştir. Yaptığı deneylerde Torriçelli Deneyi denmiştir. GAZ BASINCI 1)AÇIK HAVA BASINCI: Dünyanın çevresindeki hava tabakası çeşitli gazlardan meydana gelir. Bu gaz tabakasına atmosfer denir. Atmosferdeki gazlar da, katı ve sıvılarda ki gibi ağırlığından dolayı

Detaylı

Düzlem Aynalar. Test 1 in Çözümleri. 3. K cisminin I ve II numaralı aynalardaki ilk görüntüleri K ve K dür. 1. Z kutusunda I numaralı düzenek vardır.

Düzlem Aynalar. Test 1 in Çözümleri. 3. K cisminin I ve II numaralı aynalardaki ilk görüntüleri K ve K dür. 1. Z kutusunda I numaralı düzenek vardır. 27 Düzlem ynalar Test in Çözümleri. kutusuna I numaralı üzenek arır. kutusuna II numaralı üzenek arır. kutusuna III numaralı üzenek arır. I II 3. cisminin I e II numaralı aynalaraki ilk görüntüleri e ür.

Detaylı

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur.

Dünya ve Uzay Test Çözmüleri. Test 1'in Çözümleri. 5. Ay'ın atmosferi olmadığı için açık hava basıncı yoktur. Verilen diğer bilgiler doğrudur. 5 Dünya ve Uzay Test Çözüleri 1 Test 1'in Çözüleri 5. Ay'ın atosferi olaığı için açık hava basıncı yoktur. 1. Gezegenlerin 'e olan uzaklıkları sırasıyla; Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jupiter, Sütarn, Uranıs

Detaylı

4. Sistem dengede oldu una. hareketli piston. P o. esnek CEVAP E. balon ESEN YAYINLARI P X. 6atm 5L. .g 200 = 8 (20 + V D. Buna göre; 25 = 20 + V D

4. Sistem dengede oldu una. hareketli piston. P o. esnek CEVAP E. balon ESEN YAYINLARI P X. 6atm 5L. .g 200 = 8 (20 + V D. Buna göre; 25 = 20 + V D AZ BASINCI ES - 1 1. Balona etki eden toplam bas nç; aç k ava bas nc - na, yüksekli ine ve un a rl na ba l - d r. Bu büyüklükler kald rma kuvvetini etkiledi inden, gerilme kuvvetini de etkiler. areketli

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ FİZİK

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ FİZİK YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ FİZİK SORU 1: Sıcaklığı 20 C olan 100 g su soğutulmaktaır. Suyun sıcaklığının, veriği ısıya bağlı eğişimini veren grafik şekileki gibiir. ( csu = 1cal/g C ) Suyun sıcaklığı(

Detaylı

1. Kademe TÜBİTAK Seviyesinde 11_ Mart_2012 ITAP Fizik Olimpiyat Okulu Sınavı

1. Kademe TÜBİTAK Seviyesinde 11_ Mart_2012 ITAP Fizik Olimpiyat Okulu Sınavı . Kaeme TÜBİTAK Seviyesine _ Mart_ ITAP Fizik Olimpiyat Okulu Sınavı. r yarıçaplı bir kürenin içine maksimum acime olacak şekile bir koni açılıyor ve koninin içine yoğunluğuna yağ oluruluyor. Bu yoğunluktaki

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çözümleri DĞHN MÜHENDİSLİK MEKNİĞİ STTİK MÜHENDİSLİK MEKNİĞİ STTİK İÇİNDEKİLE 1. GİİŞ - Skalerler ve Vektörler - Newton Kanunları 2. KUVVET SİSTEMLEİ - İki Boyutlu Kuvvet

Detaylı

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. 4. Birbirine karışmayan sıvıların özkütleleri arasında d 2

Kaldırma Kuvveti. Test 1 in Çözümleri. 4. Birbirine karışmayan sıvıların özkütleleri arasında d 2 6 Kaldırma Kuvveti 1 est 1 in Çözümleri 1. Kütle-hacim grafiklerinde eğim özkütleyi verir. Buna göre cisimleri özkütleleri; 4 dx = = 4 g/ cm 1 4 dy = = g/ cm dz = = 1 g/ cm bulunur. Buna göre X ve Y cisimleri

Detaylı

TYT FİZİK. 4. Sı Birimleri

TYT FİZİK. 4. Sı Birimleri Test 01 Ünite 1 FİZİĞİN DOĞAI - I TT FİZİ 1. Manyetik rezonans (MR) ciazı evasa bir mıknatıs olarak üşünülebilir. Ve manyetik alan yarımı ile insan vücuunun görüntüsünü sağlar. Buna göre, I. Elektromanyetizma,.

Detaylı

d = m/v g / cm 3 kg / m 3 m = kütle v = hacim 1cm 3 su + 4 C 1gr d su = 1gr/cm 3 d su = 1000kg/m 3

d = m/v g / cm 3 kg / m 3 m = kütle v = hacim 1cm 3 su + 4 C 1gr d su = 1gr/cm 3 d su = 1000kg/m 3 ÖZKÜTLE Özkütle: bir maddenin birim hacminin kütlesine denir. d ile gösterilir. Özkütleye yoğunluk da denir. Maddenin ayırt edici özelliklerinden biridir. d = m/v g / cm 3 kg / m 3 d = özkütle m = kütle

Detaylı

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu

ITAP Fizik Olimpiyat Okulu Soru 1. Oak mesafesi F = 15cm olan ince kenarlı bir (Λ) mercekten l uzaklığa bir tümsek ayna yerleştiriliyor. Bu sistem cismin konumunan bağımsız olarak cismin görüntüsünü üz ve cisimle aynı boya oluşturuğuna

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SRU BANASI 1. ÜNİE: UVVE VE HAREE 8. onu R VE DENE ES ÇÖZÜMERİ 8 ork ve Denge est 1 in Çözümleri. 1 k x 1 k x 1 x 1 x 1. (+) ( ) x 1 k r k x x k x r x k k x noktasına göre tork alalım. oplam tork;

Detaylı

1 Sıvılarda Adezyon ve Kohezyon

1 Sıvılarda Adezyon ve Kohezyon Test ÇÖZÜMER Sıvılara Aezyon ve Koezyon. Aezyon kuvvetinin büyüklü ü, sıvının bulunuğu yüzey alan na ve sıvının molekül say s na ba l iken yer çekimi ivmesine ba l e ilir. Buna göre, II ve III nicelikleri

Detaylı

Isı - Sıcaklık ve Genleşme. Test 1 in Çözümleri

Isı - Sıcaklık ve Genleşme. Test 1 in Çözümleri 6 Isı - Sıcaklık ve Genleşme 1 est 1 in Çözümleri 1. Sıcak yun içine atılan metal cisimler ve ısıl dengeye geldiğinde her üçünün de sıcaklığı eşit olur. anıt D dir. 3. Bir sistemi oluşturan atom ve moleküllerin

Detaylı

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti

ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç. Kaldırma Kuvveti ÖĞRENME ALANI: Kuvvet ve Hareket 2.ÜNİTE: Kaldırma Kuvveti ve Basınç Kaldırma Kuvveti - Dünya, üzerinde bulunan bütün cisimlere kendi merkezine doğru çekim kuvveti uygular. Bu kuvvete yer çekimi kuvveti

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 1. ÜNİTE: KUVVET VE HAREKET 8. Konu TORK VE DENGE TEST ÇÖZÜMLERİ 11. SINI SRU BANASI 1. ÜNİE: UVVE VE HAREE 8. onu R VE DENGE ES ÇÖZÜMERİ 8 ork ve Denge est 1'in Çözümleri. 1 k x 1 k x 1 x 1 x 1. (+) ( ) x 1 k r k x x k x r x k k x noktasına göre tork alalım. oplam

Detaylı

DERS 10. Kapalı Türev, Değişim Oranları

DERS 10. Kapalı Türev, Değişim Oranları DERS 0 Kapalı Türev, Değişim Oranları 0.. Kapalı Türev. Fonksiyon kavramının ele alınığı ikinci erste kapalı enklemlerin e fonksiyon tanımlayabileceğini görmüştük. F (, enklemi ile tanımlanan f fonksiyonu

Detaylı

BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER. Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin.

BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER. Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin. BASINCA SEBEP OLAN ETKENLER Bu bölümü bitirdiğinde basınca sebep olan kuvvetin çeşitli etkenlerden kaynaklanabileceğini fark edeceksin. Basınca neden olan kuvvetler çeşitli etkenlerden kaynaklanır. Balon

Detaylı

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır.

A A A A A FİZİK TESTİ Ö Z G Ü N D E R S A N E. 1. Bu testte 30 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi 45 dakikadır. Fİİ TTİ. Bu testte 0 soru vardır. Testin tümü için verilen cevaplama süresi dakikadır... sal eksenleri çakışık, odak uzaklıkları sırasıyla f ve f olan tümsek ve çukur aynadan oluşan sistemde tümsek aynaya

Detaylı

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir.

X Y Z. 9 yatay. Şekil I. Şekil II. Kütlesi önemsenmeyen eşit bölmeli bir çubuk X, Y, Z cisimleriyle şekildeki gibi dengededir. 6. 9 8. Şekil I Şekil II Z Eşit kollu bir terazinin kefelerinde Şekil I deki cisimler varken binici. bölmeye, Şekil II deki cisimler varken de 9. bölmeye getirilerek denge sağlanıyor. Binicinin bir bölme

Detaylı

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ

AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 8 AKIŞKAN STATİĞİNİN TEMEL PRENSİPLERİ 2 2.1 BİR NOKTADAKİ BASINÇ Sıvı içindeki bir noktaya bütün yönlerden benzer basınç uygulanır. Şekil 2.1 deki gibi bir sıvı parçacığını göz önüne alın. Anlaşıldığı

Detaylı

Gölgeler ve Aydınlanma. Test 1 in Çözümleri. 4. Silindirik ışık demeti AB üst yarım küresini aydınlatır.

Gölgeler ve Aydınlanma. Test 1 in Çözümleri. 4. Silindirik ışık demeti AB üst yarım küresini aydınlatır. 28 Gölgele ve yınlanma 1 Test 1 in Çözümlei 1. engel 4. Siliniik emeti B üst yaım küesini ayınlatı. noktasınaki gözlemci CD sol yaım küesine bakıyo. Bu neenle teki gözlemci C aasını ayınlık, D aasını kaanlık

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖÜM 1 MADDE VE ÖZEİERİ MODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ MODE SORU - DEİ SORUARIN ÇÖZÜMERİ 1. atıların belirli bir şekilleri vardır. Tanecikler birbirlerini çeker. Sıvı moleküllerinin birbirleri üzerinden

Detaylı

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti

F KALDIRMA KUVVETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ) (3 SAAT) 1 Sıvıların Kaldırma Kuvveti 2 Gazların Kaldır ma Kuvveti 1 F KALDIRMA KUETİ (ARCHİMEDES PRENSİBİ)

Detaylı

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V

CĠSMĠN Hacmi = Sıvının SON Hacmi - Sıvının ĠLK Hacmi. Sıvıların Kaldırma Kuvveti Nelere Bağlıdır? d = V 8.SINIF KUVVET VE HAREKET ÜNİTE ÇALIŞMA YAPRAĞI /11/2013 KALDIRMA KUVVETİ Sıvıların cisimlere uyguladığı kaldırma kuvvetini bulmak için,n nı önce havada,sonra aynı n nı düzeneği bozmadan suda ölçeriz.daha

Detaylı

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT:

V = g. t Y = ½ gt 2 V = 2gh. Serbest Düşme NOT: Havada serbest bırakılan cisimlerin aşağı doğru düşmesi etrafımızda her zaman gördüğümüz bir olaydır. Bu düşme hareketleri, cisimleri yerin merkezine doğru çeken bir kuvvetin varlığını gösterir. Daha önceki

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 9

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 9 MADDE E ÖZELLİLERİ BÖLÜM 9 MODEL SORU 1 DE SORULARIN ÇÖZÜMLER MODEL SORU 2 DE SORULARIN ÇÖZÜMLER 1. Maddenin özkütlesinin en büyük olduğu al, katı alidir. Y: Maddenin katı alidir. Maddenin acminin en büyük

Detaylı

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri. Madde X Y Z T. Bilgi. Molekülleri öteleme hareketi yapar. Kaptaki toplam sıvı kütlesi + + +

Madde ve Özkütle Test Çözümleri. Test 1'in Çözümleri. Madde X Y Z T. Bilgi. Molekülleri öteleme hareketi yapar. Kaptaki toplam sıvı kütlesi + + + 2 Madde ve Özkütle Test Çözüleri 1 Test 1'in Çözüleri 4. d 2d 1. Bilgi Madde Y Z T d Molekülleri ötelee hareketi yapar + + + Kaptaki topla sıvı kütlesi Sıkıştırılabilir Mıknatıstan her zaan etkilenir +

Detaylı

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 9

MADDE VE ÖZELLİKLERİ BÖLÜM 9 MADDE E ÖZELLİLERİ BÖLÜM 9 MODEL SORU 1 DE SORULARIN ÇÖZÜMLER MODEL SORU 2 DE SORULARIN ÇÖZÜMLER 1. Maddenin özkütlesinin en büyük olduğu al, katı alidir. Y: Maddenin katı alidir. Maddenin acminin en büyük

Detaylı

5. Ünite 4. Konu Genleşme A nın Yanıtları

5. Ünite 4. Konu Genleşme A nın Yanıtları GENEŞE 5. Ünite 4. onu Genleşme A nın anıtları Aşağıda metal çiftlerinin soğutulması veya ısıtılması ile metal çiftlerin ilk ve son durumları şekilde belirtilmiştir., 2, 3 ve 4. sorularda verilen boşluklara

Detaylı

F Z K BASINÇ. Kavram Dersaneleri 42

F Z K BASINÇ. Kavram Dersaneleri 42 F Z BASINÇ ÖRNE : ÇÖZÜ : Özdefl iki tu lan n I, II, III konumlar ndayken yere uygulad klar toplam bas nç kuvvetleri, iki tu lan n a rl klar toplamlar na eflittir. Bu nedenle F = F = F olur. yer I II III

Detaylı

NOKTANIN İZ DÜŞÜMÜ VE İŞARETLEME

NOKTANIN İZ DÜŞÜMÜ VE İŞARETLEME r. oç. r. Musa Galip ÖZK NOKTNIN İZ ÜŞÜMÜ VE İŞRETLEME Herhangi ir cismin tasarlanması veya çizilmiş resminin okunması, ununla ilişkili noktalara ait görünüşlerin analiz eilmesi ile sağlanır. İki noktaan

Detaylı