Pnömatik sistemin modifiye edilmesi

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Pnömatik sistemin modifiye edilmesi"

Transkript

1 Modifikasyon ve dönüştürme koşulları Modifikasyon ve dönüştürme koşulları ÖNEMLİ! Kontrol ünitelerinin yeniden programlamalarını gerektiren fren sisteminin dönüştürülmesi yalnızca Scania servisi tarafından gerçekleştirilmelidir. İlave basınçlı hava depolarının bağlantısı için fren devrelerini kullanmayın. Pnömatik devreler ile ilgili ayrıntılı bilgi Pnömatik sistem hakkındaki genel bilgiler belgesinde bulunur. Aracın pnömatik sistemi üzerinde modifikasyona başlamadan önce aşağıdaki soruları yanıtlamak için her zaman bir Scania bayi ile temasa geçin: İlgili dönüştürme işlemine izin veriliyor mu? SOPS dosyasının modifiye edilmesine gerek var mı (Scania On-board Product Specification - Scania Araç Üzeri Ürün Teknik Özellikleri)? SOPS dosyası hakkında ayrıntılı bilgi, Kontrol ünitelerinin yeniden programlanması belgesinde bulunmaktadır. SDP3 (Scania Diagnos & Programmer 3) kullanılarak parametre değerlerinin güncellenmesi gerekli mi? UYARI! Hava basıncı son derece yüksek olduğundan ve bu nedenle yaralanmalara neden olabileceğinden çalışmaya başlamadan önce pnömatik sistemi boşaltın. Boruların ve hortumların yönlendirilmesi Aşağıdakiler boruları ve hortumları yönlendirirken geçerlidir: Zedelenme riski varsa, borular ve hortumlar üzerine zedelenme kapakları takın. Scania CV AB 2016, Sweden 1 (18)

2 Modifikasyon ve dönüştürme koşulları Borular ve hortumlar keskin köşelerle temas etmemeli (yarıçap < 0,5 mm), örn. keskin köşeler veya dişli vidaların bitimleri. Lastik hortumlara kelepçelenmiş boruların ve hortumların lastik borunun hareketini engellemediğinden emin olun. Hortumların gerilmelerinden sakınmak için yeterince uzun olduklarından emin olun. Kelepçeler arasındaki mesafenin, örn: kablo bağları arasında, kabinde maksimum 150 mm ve şasi üzerinde maksimum 400 mm olması gerekmektedir. Boruları ve hortumları sıcak yüzeylerden (> 90 C) mümkün olduğunca uzağa yerleştirin. Herhangi bir ısı koruması kullanılmıyorsa, aşağıdaki minimum mesafe en az 105 C'ye dayanabilecek borular ve hortumlar arasında uygulanır. Egzoz borusu, turbo şarj ve susturucu arasında: 200 mm Egzoz borusu, motor ısıtıcı ve kabin ısıtıcı arasında: 100 mm Soğutma suyu borusu, motor ve retarder arasında: 100 mm Isı bileşenleri ile ilgili ayrıntılı bilgi, Sıcak bileşenlere ilişkin Yangın riski ve hasarı başlıklı belgede mevcuttur. Scania CV AB 2016, Sweden 2 (18)

3 Yüksek hava tüketimi Yüksek hava tüketimi Belirli durumlarda ve sürüş koşullarında hava beslemesi ihtiyacı artar, örneğin şu durumda: Aksesuar devresindeki hava tüketimi yüksektir Hava süspansiyonu genellikle kullanılır Römorktaki hava tüketimi yüksektir Hava beslemesini etkileyen birkaç yol vardır. Ek hava beslemesinin seçimi aracın kullanım şekline göre kontrol edilir. Durum/hava gereksinimi Eylem Avantaj Dezavantaj Bölüme bakın Aksesuar devresi ve muhtemelen hava süspansiyonu için de yüksek hava gereksinimi Hava süspansiyonunun sık kullanımı, örn: şasiyi yükseltme ve alçaltma için Fren devreleri de dahil tüm devrelerde yüksek hava gereksinimi örn. çok dingilli tam römork Ek ekipman ve hava süspansiyonu için genel basınçlı hava devresi veya yalnızca ek eleman için basınçlı hava devresi Ek basınçlı hava depoları hava süspansiyonunun kapasitesini artırmak için yeniden uyarlanabilir veya fabrikada takılabilir. Sistemdeki toplam hava kapasitesini artırmak adına tüm devreler için ek basınçlı hava deposu Basit dönüştürme Hava süspansiyonu kullanırken payı artırır Tüm devrelerde artırılmış tüketim payı Hava süspansiyonu payını azaltır Hava süspansiyonunun farklı kullanım oturumları arasında şarj etme için süre gerektirir Şarj için zaman tüketimi. Uzun şarj etme süresi yeni bir SOPS dosyası gerektirir Ek donanım için ek basınçlı hava deposu Hava süspansiyonu için ek basınçlı hava deposu Tüm devreler için ek basınçlı hava deposu Scania CV AB 2016, Sweden 3 (18)

4 Ek donanım için ek basınçlı hava deposu Ek donanım için ek basınçlı hava deposu Aksesuar devresindeki ilave ekipman için ilave basınçlı hava depoları ekstra basınçlı havanın kısa süreli gerekliliklerini çözer. Bu bölüm 2 bağlantı örneği göstermektedir: Ek donanım ve havalı süspansiyon için genel basınçlı hava devresi Yalnızca ek donanım için basınçlı hava devresi Bu bağlantılarının taşma valfinden sonra yapılması gerekir ve böylece basınçlı hava APS ünitesine geri akamaz. Not: İlave basınçlı hava depolarının taşma valfinden sonra bağlanması boş bir sistemi şarj ederken aracın başlama süresini geciktirmez Taşma valfi. Scania CV AB 2016, Sweden 4 (18)

5 Ek donanım ve havalı süspansiyon için genel basınçlı hava devresi Ek donanım (24) ve havalı süspansiyon (25) devreleri basınçlı hava tankını paylaşır. Basınçlı hava, bu iki devrede kullanılabilmesi için sistem tarafından saklanır. Hava süspansiyon devresindeki basınç seviyesi 12,5 bardır anca aksesuar devresi için basınç sınırlama valfi ile 8,5 bara sınırlanır. Bu şekilde hem havalı süspansiyon devresinin hem de ilave ekipmanın kapasitesi belirli bir süre için artırılmış olur. Bu tip bir bağlantı basınçlı hava tüketen bileşenler sık sık kısa süreli olarak kullanıldığında ve aynı zamanda hava süspansiyon sistemi genellikle yüksekliğini ayarladığında ve sistemlerin yeniden şarj edilmesi için süre olduğunda uygundur. Bağlantı örnekleri için şekle bakın. APS A 2 1 E Ek donanım için ek basınçlı hava deposu Yeniden uyarlanabilir ek basınçlı hava depolu (E) araçlarda ek ekipman (24) ve havalı süspansiyon (25) için genel basınçlı hava devresinin bağlantısı. D C Bileşen Tanımlama Parça numarası A Taşıma valfi B Çift çekvalf C Basınç sınırlama valfı D Çek valfi. Valfin doğru bir şekilde konumlandırıldığını ve doğru yöne baktığını kontrol edin E Ek basınçlı hava deposu: 30 litrelik standart basınçlı hava deposu litrelik alüminyum basınçlı hava deposu APS A B Fabrikada takılı ek basınçlı hava depolu (E) araçlarda ek ekipman (24) ve havalı süspansiyon (25) için genel basınçlı hava devresinin bağlantısı Scania CV AB 2016, Sweden 5 (18)

6 Ek donanım için ek basınçlı hava deposu Yalnızca ek donanım için basınçlı hava devresi Bu tip bağlantı, basınçlı hava tüketimi yapan parçalar sık sık kısa süreli olarak kullanıldığında ve sistemin yeniden şarj edilmesi için zaman olduğunda uygundur. Hava süspansiyon devresindeki basınç seviyesi 12,5 bardır anca aksesuar devresi için basınç sınırlama valfi (C) ile 8,5 bara sınırlanır. İlave ekipman için kapasite bu şekilde artırılır. Bu bağlantı, ilave ekipmanın ve hava süspansiyonunun ortak bir basınçlı hava devresine sahip olduğu önceki bağlantı örneğine kıyasla aksesuar devresine daha yüksek bir kapasite sağlar. APS A 2 1 E D D C Bağlantı örneği için şekle bakın. Pnömatik sistem ile ilgili ayrıntılı bilgi Pnömatik sistem hakkındaki genel bilgiler belgesinde bulunur. Yeniden uyarlanabilir ek basınçlı hava depolu (E) araçlarda ek ekipman (24) ve havalı süspansiyon (25) için genel basınçlı hava devresinin bağlantısı. A. Taşma valfi. C. Basınç sınırlama valfi. D. Çekvalf Scania CV AB 2016, Sweden 6 (18)

7 Hava süspansiyonu için ek basınçlı hava deposu Havalı süspansiyon devresinde büyük miktarda hava tüketimi gerçekleştiren bir aracın güvenli bir şekilde çalışabilmesi için bazen ilave basınçlı hava tanklarına ihtiyaç duyulur. İlave basınçlı hava tankları doğrudan fabrikadan sipariş edilebilir veya yeniden uyarlanabilir. APS A Hava süspansiyonu için ek basınçlı hava deposu 6 ilave 30 litre basınçlı hava depolarından daha fazlası kullanılamayabilir. Bağlantı örneği için şekle bakın. B E Not: İlave basınçlı hava depolarının taşma valfinden (A) sonra bağlanması boş bir sistemi şarj ederken aracın başlama süresini geciktirmez. Hava süspansiyonu için ilave basınçlı hava depoları (E) olan bağlantı örneği. A. Taşma valfi. B. Çift çekvalf Scania CV AB 2016, Sweden 7 (18)

8 Tüm devreler için ek basınçlı hava deposu 2 Tüm devreler için ek basınçlı hava deposu APS ünitesindeki çıkış 25 ile varsa taşma valfi (F) arasına ek basınçlı hava depoları bağlayarak, frenler, aksesuarlar, süspansiyon, güç aktarımı ve römork frenlerine giden havanın miktarı artırılabilir. Not: Koruma valfi açıkken tüm devreler birlikte bağlanır. APS E A Örnekte gösterilen bağlantıda, havanın APS ünitesine geri akabileceği için birkaç basınçlı hava deposunun SDP3 kullanılarak değiştirilmesi gerekir. 6 adet 30 litrelik basınçlı hava deposundan fazlası kullanılamaz, fakat belirli bir araçta kullanılacak depo sayısı tekerlek yapısına ve APS ünitesinin parça numarasına bağlıdır. İzin verilen basınçlı hava deposu sayısı SDP3'de belirtilmiştir. Yeni basınçlı hava depolarının kolayca tahliye edilebildiğinden emin olun. B Bir ek basınçlı hava deposunun (E) çıkış 25'e bağlanma şekli örneği A. Taşma valfi. B. Çift çekvalf ÖNEMLİ! Modifikasyon işlemi tamamlandığında, APS ünitesi ile taşma valfi arasına yerleştirilen ek basınçlı hava depolarının toplam sayısının SDP3 kullanılarak belirtilmesi gerekir. Konfigürasyon olmadan, fren sisteminde donma hasarıyla sonuçlanan, basınçlı hava tankında nem birikimi riski ortaya çıkar. Bağlantı örneği için şekle bakın. Scania CV AB 2016, Sweden 8 (18)

9 Dönüşüm parçaları 6 Dönüşüm parçaları Tanımlama Parça numarası 1 30 litrelik standart basınçlı hava deposu litrelik alüminyum basınçlı hava deposu Lastik ayırıcı parçası Bant kelepçesi Tutucu Bant kelepçesi Tutucu Parçalar, bir Scania bayisinden temin edilebilir. 3 4 Lastik hava basıncı merkezi sistemine sahip araçlar Aracın standart APS ünitesini kullanarak sadece tahrik dingili merkezi lastik hava basıncı için bağlanabilir. Tüm akslar lastik hava basıncına sahip olacaksa sistemin kendi hava kurutucusuna ve ayrı bir kompresöre sahip olması gerekir Scania CV AB 2016, Sweden 9 (18)

10 Fren sistemin modifiye edilmesi Fren sistemin modifiye edilmesi ÖNEMLİ! Fren sistemi, pnömatik sistemin diğer bileşenlerinden daha hassastır. Bu nedenle, herhangi bir modifikasyon yapılacaksa özel talimatlara uyulmalıdır. Basit kelimelerle, fren sistemi besleme ve kontrol kısmını içerir. Besleme kısmı hava beslemesinden (APS ünitesi) basınçlı hava tankıının akış yönünde boruya doğru çalışır. Kontrol kısmı valflerden, ABS, EBS ve tekerleklere doğru çalışır. Fren borularının modifikasyonu, yalnızca bu belgenin içindeki talimatlar kısmında belirtildiği gibi uygulanmalıdır. İlave basınçlı hava tankları için basınçlı hava borularının modifikasyonu yalnızca aşağıdaki talimatları izleyen besleme parçalarında gerçekleştirilmelidir. Not: Fren sistemi, bazı tip modifikasyonları sınırlayan ve bazı durumlarda engelleyen bazı farklı yasal gerekliliklere tabidir. Fren sisteminin modifikasyonu, fren borusu uzunluğunun modifikasyonu da dahil, aracın bazı ülkelerde ilave kontrolden geçmesi gerektiği anlamına gelir. APS ünitesinin yeri Pnömatik sistem ile ilgili ayrıntılı bilgi Pnömatik sistem hakkındaki genel bilgiler belgesinde bulunur. Scania CV AB 2016, Sweden 10 (18)

11 Fren boruları Fren borularını yenilerken, yeni borunun çapı mevcut boru çapından daha az olmamalıdır, normalde 12 mm veya 14 mm Fren sistemin modifiye edilmesi Fren sisteminin kontrol bölümü UYARI! Fren tepkime süresini uzatacağı ve fren etkisinde dengesizlik yaratacağı için fren sisteminin kontrol kısmı, yani valf (5) ile fren silindirinin (6) arası, modifiye edilmemelidir. Rakorlar Boruların kısaltılması, öneriler kapsamında olduğu müddetçe daima mümkündür. APS Fren sisteminin besleme bölümü. 2. Fren sisteminin kontrol bölümü. 3. Havalı süspansiyon/aksesuar devresi/güç aktarma devresi (frenle ilgili değil). 4. Basınçlı hava deposu. 5. Herhangi bir valf, ABS/EBS. 6. Fren körüğü Birleştirmeye ise yalnızca SKF'nin onayladığı alaşım rakorları kullanılarak izin verilmektedir. Aşağıdaki alaşım rakorları boruları birleştirirken kullanılmalıdırlar: 12 mm'lik borular için: (1 parça) (2 parça) 8 mm'lik borular için: (1 parça) (2 parça) 6 mm'lik borular için: (1 parça) (2 parça) Mevcut rakorları daha büyük açıya sahip yeni rakorlarla değiştirmeyin. Düz bir rakor düz bir rakorla değiştirilmelidir ve bir dirsek rakoru ile değiştirilmemelidir. 45 derecelik bir dirsek rakoru 90 derecelik bir dirsek rakoru vs. ile değiştirilmemelidir. Ancak sisteme hava akışını arttırdığından bir dirsek rakorunu düz bir rakorla veya daha küçük bir açıya sahip bir dirsek rakoru ile değiştirmek mümkündür. Scania CV AB 2016, Sweden 11 (18)

12 Fren sisteminin besleme bölümü Fren sistemin modifiye edilmesi Boru uzunluğunun ve boru çapının değiştirilmesi 1 ve 2 basınçlı hava depoları için basınçlı hava tankı (4) ve valf (5) arasındaki fren boruları tank ve fren valfi arasında maksimum 6,000 mm uzunluğuna kadar uzatılabilmektedir. Boruların daima baskıya dayanacak şekilde bağlandığından emin olun. Fren sisteminin besleme kısmı kontrol kısmından daha az hassastır ve bu nedenle de büyük ölçüde modifiye edilebilir. Aşağıdakiler uygundur: Fren borusu uzatması tercihen basınçlı hava tankından önce yapılır ancak genellikle sakınılmalıdır. Besleme parçasında rakorların eklenmesine izin verilir. Rakorların açısını artırmayın. Yukarıda açıklandığı gibi basınçlı hava sisteminin kontrol kısmı talimatlarına bakınız. Fren boruları, Scania onaylı rakorlar kullanıldığında birleştirilebilir. Bunun için bir önceki sayfaya bakın. Fren borularını yenilerken, yeni borunun çapı mevcut boru çapından daha az olmamalıdır. APS Fren sisteminin besleme bölümü. 2. Fren sisteminin kontrol bölümü. 3. Havalı süspansiyon/aksesuar devresi/güç aktarma devresi (frenle ilgili değil). 4. Basınçlı hava deposu. 5. Herhangi bir valf, ABS/EBS. 6. Fren körüğü Scania CV AB 2016, Sweden 12 (18)

13 Kaplinler için çalışma açıklamaları Kaplinler için çalışma açıklamaları Basınçlı hava borularının pirinçten veya alaşım malzemeden yapılan takma rakorları olabilir. Takma rakorlarının pirinçten veya alaşım malzemeden yapılmasına bağlı olarak basınçlı hava borularını takarken ve sökerken farklı yöntemler gerekmektedir. Basınçlı hava borularının yüksek kalitede olmaları önemlidir. Basınçlı hava boruları ve basınçlı hava valfleri bir Scania bayisinden satın alınmalıdır. Alaşım rakorları için sökme aleti ÖNEMLİ! Fren devrelerinin ve römork fren devrelerinin basınçlı hava boruları yalnızca Scania tarafından onaylı alaşım rakorlar kullanılarak birleştirilebilir. Alaşım rakorlar için özel alet: sökme aleti Diğer aletler: ayrılmış kargaburun veya benzeri, anahtar. Hazırlıklar Çalışmaya başlamadan önce aşağıdakileri kontrol edin: Pnömatik sistemin basıncı alınmıştır. Sökme aracı tam ve temizdir. Plastik boru ve hızlı sebest bırakma kaplini tam ve temizdir. Plastik borunun bölüm yüzeyi doğrudur. Scania CV AB 2016, Sweden 13 (18)

14 Alaşım rakorları Kaplinler için çalışma açıklamaları Not: Scania, hızlı sebest bırakma kaplininin 5 kereden fazla kullanılmamasını önerir. Daha sonra hızlı sebest bırakma kaplini yenilenmelidir. Belirsizlik durumunda rakoru yenileyin. Plastik borunun sökülmesi Hızlı serbest bırakma kaplinlerinin alaşım malzemesinden yapıldığı takma rakorları için aşağıdaki yenileme yöntemi kullanılmalıdır: 1. Baskı halkasını kilitli konumdan çıkarmak için hızlı serbest bırakma kaplininin altına plastik boruyu bastırın. 2. Sökme aletini plastik borunun etrafına takın. 3. Plastik boruyu kavrayın ve sökme aletini hızlı serbest bırakma kaplinine bastırın. Hızlı serbest bırakma kaplinine karşı aletin basıncını sürdürün ve plastik boruyu sökün. Plastik borunun takılması 1. Plastik boruya bastırıp döndürerek hızlı serbest bırakma kaplininde yerine takın. Küçük klik sesi plastik borunun doğru şekilde takıldığını gösterir. Plastik borunun sökülmesi. 150 o Max Plastik borunun takılması Scania CV AB 2016, Sweden 14 (18)

15 Kaplinler için çalışma açıklamaları Ayrı yönlere dağıtma kaplininin sökülmesi Küçük uçlu ayrılmış kargaburun kullanmak en iyisidir. Ayrı yönlere dişli kaplinin sökülmesi Anahtar kullanın Ayrı yönlere dağıtma kaplininin sökülmesi Ayrı yönlere dişli kaplinin sökülmesi. Scania CV AB 2016, Sweden 15 (18)

16 Pirinç rakorlar Pirinç rakorlarının lastik halka contalı takmalı bağlantı tipinin O-halkası vardır. Kaplinler için çalışma açıklamaları Aşağıdakiler pirinç rakorlar için geçerlidir: Bir basınçlı hava borusu herhangi bir parçadan ayrılacaksa, boru rakordan ayrılamayacağı için kaplin bütün olarak sökülmelidir. Boru rakoru yenilendiğinde eski rakor hurdaya çıkarılmalıdır. Pirinç rakorlarıyla takma bağlantıları örneği Scania CV AB 2016, Sweden 16 (18)

17 Rakorlar ve parça numaraları tablosu Kaplinler için çalışma açıklamaları Rakor Boyut Parça numarası 2 yönlü rakor, düz Küçük Normal yönlü rakor, 45 Küçük Normal Ağır İş yönlü rakor, 90 Normal Ağır İş yönlü rakor Küçük Normal Ağır İş yönlü rakor, F rakor Küçük Normal Ağır İş yönlü rakor, T rakor Küçük Normal Ağır İş yönlü rakor, Y rakor Küçük Normal yönlü rakor, çapraz Normal Ağır İş yönlü rakor, blok Normal Ağır İş mm borular için takma Normal rakoru Ağır İş Scania CV AB 2016, Sweden 17 (18)

18 Kaplinler için çalışma açıklamaları Rakor Boyut Parça numarası Üstyapı imalatçıları için basınçlı hava çıkışındaki tapa Scania CV AB 2016, Sweden 18 (18)

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, pnömatik sistemin nasıl modifiye edileceğini ve üzerinde nasıl çalışılacağını açıklar. Belge aşağıdaki gibi bölünmektedir: Modifikasyon ve dönüştürme koşulları Yüksek

Detaylı

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi. Modifikasyon ve dönüştürme koşulları PGRT ÖNEMLİ!

Pnömatik sistemin modifiye edilmesi. Modifikasyon ve dönüştürme koşulları PGRT ÖNEMLİ! Modifikasyon ve dönüştürme koşulları Modifikasyon ve dönüştürme koşulları ÖNEMLİ! Fren devreleri, ek basınçlı hava depolarının bağlanması için kullanılmamalıdır. Fren sisteminin dönüştürülmesi kontrol

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava deposu basınçlı hava içeren basınçlı bir depodur. Basınçlı hava

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi)

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler. Pnömatik sistemin tasarımı. Tanımlamalar PGRT. Basınçlı hava deposu. APS (Hava İşlem Sistemi) Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava içeren basınçlı depo. Basınçlı hava gerektiren diğer sistemlerde

Detaylı

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ!

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ! Genel Genel GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. Emniyet ÖNEMLİ! Sadece bir krikoyla desteklenen bir aracın altında asla çalışmayın. Destekler kullanın. Varsa, körükteki

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminde yapılan tüm değişiklikler sertifikayı etkiler. Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aracın egzoz

Detaylı

Kablo ve uçları üzerinde çalışma. Genel. Mevcut kablo tesisatları hakkında bilgiler aşağıdaki belgelerde bulunur:

Kablo ve uçları üzerinde çalışma. Genel. Mevcut kablo tesisatları hakkında bilgiler aşağıdaki belgelerde bulunur: Genel Üstyapı imalatını kolaylaştırmak için tüm şasiler adaptasyonlarla hazırlanır. ve kablo tesisatları fabrikadan hazırlık olarak sipariş edilebilir. Bu belge aşağıdaki bilgileri açıklar: Gösterge grubundaki

Detaylı

Yönlendirme aksı takılması

Yönlendirme aksı takılması Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Ek ilave dingiller takılırken orijinal Scania yedek parçaları kullanın. Bunun avantajları şu şekildedir:

Detaylı

Pnömatik sistemdeki ağırlık göstergelerinin bağlantısı

Pnömatik sistemdeki ağırlık göstergelerinin bağlantısı Genel Genel Ağırlık göstergesini kullanan dış ağırlık göstergesi sürücünün aracın yükünün ne kadar ağır olduğunu görmeye yönelik basit bir yöntemdir. Ağırlık göstergesi yükün neden olduğu ağırlık değişimini

Detaylı

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi SCR (Seçici Katalitik İndirgeme) emisyon kontrol sistemli araçlarda,

Detaylı

Hidrolik donanım bileşenleri

Hidrolik donanım bileşenleri Genel bilgiler Genel bilgiler Eksiksiz hidrolik sistem fabrikadan sipariş edilebilir. Hidrolik ekipman için ayrı bileşenler sipariş etmek de mümkündür, örneğin yarı römorklu traktörler için veya üstyapılı

Detaylı

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler Genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Genel bilgiler Bu döküman, opsiyonel donanımların ve üstyapının

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan alınır ve

Detaylı

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel

Harici ısıtma için soğutma suyu çıkışı. Genel Genel Genel Motor soğutma suyu harici elemanları ısıtmak için kullanılabilir. Kutu gövdeleri, vinç kabinleri ve saklama kutuları birer örnek olarak gösterilebilir. Isı, silindir bloğunun içindeki akıştan

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu. Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK730 veya EK740 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK750, şanzıman yağının

Detaylı

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın.

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. Not: Büyük miktarda soğutma suyunun sızmaması için, motor soğutma sistemi ve otobüs ısıtma sistemi arasındaki muslukları kapatın.

Detaylı

Hidrolik donanım bileşenleri. Genel. Yeni hidrolik sistemi çalıştırmadan önceki eylemler

Hidrolik donanım bileşenleri. Genel. Yeni hidrolik sistemi çalıştırmadan önceki eylemler Genel Genel Hidrolik donanımı çalıştırmak için fabrikadan bileşenlerin sipariş edilmesi mümkündür. Aşağıdaki bileşenler mevcuttur: Kumanda Basınç sınırlama valflı hidrolik yağ deposu Hidrolik pompa Hortumlar

Detaylı

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi SCR (Seçici Katalitik İndirgeme) emisyon kontrol sistemli araçlarda,

Detaylı

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması. İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması

Euro 6 motorlu araçlardaki indirgeyici deposunun taşınması. İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi İndirgeyici deposunun değiştirilmesi ve taşınması hakkında genel bilgi SCR (Seçici Katalitik İndirgeme) emisyon kontrol sistemli araçlarda,

Detaylı

Yakıt depolarının taşınması. Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar. Gazlı araçlar

Yakıt depolarının taşınması. Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar. Gazlı araçlar Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar Yakıt depolarının taşınmasıyla ilgili genel notlar Bazen üstyapı parçalarına yer açmak için bir veya birkaç yakıt deposunun taşınması gerekebilir. VARNING!

Detaylı

Parametreler Şasi. Giriş

Parametreler Şasi. Giriş Giriş Bu belgedeki parametreler listesini sınırlamak için sadece üstyapı imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araca yönelik mevcut parametrelerin tüm detayları için, lütfen

Detaylı

Hava süspansiyon sistemindeki ağırlık göstergelerini bağlama

Hava süspansiyon sistemindeki ağırlık göstergelerini bağlama Genel Genel Mesela forkliftle yükleme yapılırken ağırlığın dışarıdan görünümü genelde istenerek kamyon sürücüsünün platforma ne kadar kargo yüklendiğini görebilmesi sağlanır. Ağırlık birkaç yolla görüntülenebilir.

Detaylı

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir.

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Genel Genel Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Teknik özellikler Belirtilen ağırlıklar içinde sıvı olmayan şanzımanı gösterir. Şanzımanın ağırlık merkezi sıvı filtre kapağının aşağı

Detaylı

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8)

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8) Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED160 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED160P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI!

Soğutma suyu doldurulması. Soğutma suyu doldurma koşulları. Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma suyu doldurma koşulları Soğutma suyu doldurma koşulları Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışırken koruyucu ekipman kullanın. Soğutma suyu ciltte

Detaylı

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler

Üstyapı ve opsiyonel ekipman için sınırlamalar. Bu belgeyle ilgili genel bilgiler. Sıcak bileşenler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Bu belgeyle ilgili genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Bu döküman,

Detaylı

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üstyapı konsolu, kaporta işlevleri için kullanılan konnektörler için braket görevi gören bir panel bölmesidir. Konnektörler iki kablo tesisatına

Detaylı

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu

EK PTO ları için daha büyük kapasiteli hava-yağ soğutucusu Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge, PTO nun 250 kw ye kadar sürekli bir güç çıkışıyla çalıştığı EK30 veya EK40 türü bir PTO ya sahip araçlardaki şanzıman yağının soğutulmasını açıklar. PTO EK50, şanzıman

Detaylı

Alarm sensörlerini bağlama. Genel

Alarm sensörlerini bağlama. Genel Genel ALM kontrol ünitesi (Alarm sistemi) harici alarm sensörlerinin bağlantısı için fabrika hazırlığıyla sipariş edilebilir. Hazırlık konnektör C8112'den oluşmaktadır. Konnektör sarı renkli olup gösterge

Detaylı

Topraklama ve güç kaynağı

Topraklama ve güç kaynağı Akü topraklama vidasının üstyapı işlevlerinin topraklanması için kullanılmaması gerekir. Şasi çerçevesi üzerindeki üstyapı işlevleri için tüm topraklamanın akünün eksi kutbu sol şasi elemanına bağlı olduğundan

Detaylı

Müşteriye teslimattan önce kalite ve güvenlik kontrolü 2: Kontrol listesi

Müşteriye teslimattan önce kalite ve güvenlik kontrolü 2: Kontrol listesi Açıklama Açıklama Bu belgenin amacı üstyapı montajının araç ömrü süresince yüksek kalite ve minimum bedensel yaralanma ile maddi hasar sağlayacak şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini kontrol

Detaylı

Merkezi elektrik üniteleri. Genel. Araçta dört merkezi elektrik ünitesi vardır:

Merkezi elektrik üniteleri. Genel. Araçta dört merkezi elektrik ünitesi vardır: Genel Araçta dört merkezi elektrik ünitesi vardır: Genel Açıklama Tanımlama Konum Merkezi elektrik ünitesi P2 Kabinde, yolcu koltuğunun Üstyapı merkezi elektrik P9 önünde, koruyucu mahfazanın ünitesi arkasındaki

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti üniteleri Genel 493 2 190 281 2 204 973 Genel BWE sistemi (ÜStyapı Elektrik Sistemi) BI (Üstyapı İletişim Arabirimi) kontrol ünitesinin ilk olarak sunduklarından daha fazla giriş ve çıkışa ihtiyaç duyulması durumunda

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Egzoz sisteminin modifiyesindeki sınırlamalar Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aşağıda belirtilen durumlara neden olabildiği

Detaylı

Spot lambalar. Genel bilgiler. Etkinleştirme

Spot lambalar. Genel bilgiler. Etkinleştirme Genel bilgiler Bu belge spot lambalar için sipariş etme seçeneklerini belirtir ve tavandaki ya da tampondaki ilave spot lambaların bağlantısını da açıklar Aşağıdaki sipariş seçenekleri mevcuttur: A Genel

Detaylı

CAN hakkında genel bilgiler. Genel. CAN hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur:

CAN hakkında genel bilgiler. Genel. CAN hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur: Genel Kontrol ünitelerini sıklıkla aralarında bilgi değişimi yapması gerekir. Geleneksel olarak doğrudan birbirleriyle iletişim kurabilen kontrol üniteleri bağlanır. Sonuç olarak kontrol ünitesi hız ve

Detaylı

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler Açıklama Açıklama Çalışma sırasında oluşabilecek her tip gerilmeyi karşılayabilmek için şasi çerçevesi, alt şasi ve takviye birlikte etkileşim gösterir. Alt şasi boyutlandırma ve tasarımı, ek ve takviyesi,

Detaylı

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır.

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonu üstyapıları yükün büyüklüğüne bağlı

Detaylı

Montaj kılavuzu. Fan coil cihazları için 2 yollu vana kiti/ 3 yollu vana kiti EKMV2C09B7 EKMV3C09B7

Montaj kılavuzu. Fan coil cihazları için 2 yollu vana kiti/ 3 yollu vana kiti EKMV2C09B7 EKMV3C09B7 Fan coil cihazları için yollu vana kiti/ yollu vana kiti EKMVC09B7 EKMVC09B7 EKMVC09B7 Fan coil cihazları için yollu vana kiti/ yollu vana kiti EKMVC09B7 Montaja başlamadan önce bu kılavuzu dikkatlice

Detaylı

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Mekanik ve hidrolik kaldırma cihazları yanlış manevra alınması veya teknik hatalardan dolayı devrilebilir

Detaylı

Merkezi elektrik ünitesi. Merkezi elektrik ünitesi

Merkezi elektrik ünitesi. Merkezi elektrik ünitesi yolcu tarafında, gösterge panelindeki eşya gözünün altında bulunur. Aşağıdaki şekilde açın: 1. Gösterge panelindeki eşya gözünün kapağını açın. Kapak yolcu koltuğunun ön kısmında yer alır. 2. Lastik döşemeyi

Detaylı

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur.

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur. Genel bilgiler Çekme birimleri, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın çekme gücünü treylera aktarmaktır. Çekme

Detaylı

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci Özet Özet Bu belgede, bir aracın yakıt tüketimini etkileyen faktörler özetlenip açıklanmaktadır. PTO, aracı ileriye doğru hareket ettirmek için ne kadar enerji kullanılacağını etkileyen en önemli etkenlerden

Detaylı

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler

Üstyapı konsolu ve konnektörlerle ilgili genel bilgiler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üst yapı konsolu ve konnektörler Üstyapı konsolu, kaporta işlevleri için kullanılan konnektörler için braket görevi gören bir panel bölmesidir. Pimlerin, sinyallerin ve

Detaylı

Soğutma suyu doldurulması

Soğutma suyu doldurulması Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma Aracın soğutma sistemi üzerinde çalışma UYARI! Soğutma sisteminde değişiklikler yapılırken soğutma sisteminin boşaltılması, yeniden doldurulması ve basınç testinin

Detaylı

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir.

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir. Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED120 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED120P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

Sıcak bileşenlerle bağlantı sırasında yanma ve zarar görme riski

Sıcak bileşenlerle bağlantı sırasında yanma ve zarar görme riski Sıcak bileşenler Sıcak bileşenler UYARI! Kamyondaki egzoz sistemi ağır çalışma yükünde iken 500 C'yi aşan sıcaklıklara ulaşabilir. Üstyapı ekipmanı egzoz sistemine çok yakın yerleştirildiğinde veya yanıcı

Detaylı

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması

Dış görüntüleme araçlarının bağlanması Arkaplan Arkaplan Harici ekran göstergeleri BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Harici ekran göstergelerinin hangi araç verilerini görüntüleyeceği koşullar BICT (Bodywork

Detaylı

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur.

Öne monte edilen donanım. Öne monteli ekipmanın takılması. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar belgesinde mevcuttur. Öne monteli ekipmanın takılması Öne monteli ekipmanın takılması Bu belgede öne monteli ekipmanın takılması için bir çok çözüm yolu açıklar. Üstyapı ve opsiyonel donanım için daha fazla bilgi Sınırlamalar

Detaylı

AİTM ve FREN FRENTEKNİK KAMYONDAN RÖMORK ÇEKEN KAMYONA DÖNÜŞÜM. Alpay Lök (ÇEKİ KANCASI EKLENMESİ)

AİTM ve FREN FRENTEKNİK KAMYONDAN RÖMORK ÇEKEN KAMYONA DÖNÜŞÜM. Alpay Lök (ÇEKİ KANCASI EKLENMESİ) KAMYONDAN RÖMORK ÇEKEN KAMYONA DÖNÜŞÜM (ÇEKİ KANCASI EKLENMESİ) AİTM ve FREN FRENTEKNİK Alpay Lök Mak.Y.Müh 18.01.2010 alpay@frenteknik.com www.frenteknik.com AİTM ve FREN AİTM Yönetmeliği ne göre, Listelenen

Detaylı

Üst farlar. Üst farlar hakkında genel bilgi. Bağlantı seçenekleri

Üst farlar. Üst farlar hakkında genel bilgi. Bağlantı seçenekleri Üst farlar hakkında genel bilgi Üst farlar hakkında genel bilgi Üst farlar, normal farların ve sinyal lambalarının yerine geçer, örneğin önde kar küreyici takılıysa. Anahtar kullanarak, normal farlarla

Detaylı

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır.

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Üst yapı imalatçısının, Scania dışında bir üreticiden alınmış bir uç bağlantı demirini

Detaylı

Yakıt soğutucusunun bağlanması ve soğutma havası girişinin geliştirilmesi

Yakıt soğutucusunun bağlanması ve soğutma havası girişinin geliştirilmesi Yakıt soğutucusu ihtiyacına dair genel bilgiler Yakıt soğutucusu ihtiyacına dair genel bilgiler Güç çıkışı nispeten yüksek olduğunda HPI ve PDE sistemli araçlar hareketsiz olarak kullanıldığında geri dönüş

Detaylı

Aracın hızını sınırlama fonksiyonları. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler. Hız sınırlayıcılar arasında öncelik sırası.

Aracın hızını sınırlama fonksiyonları. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler. Hız sınırlayıcılar arasında öncelik sırası. Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler Fonksiyonlarla ilgili genel bilgiler Scania hız sınırlama için üç fonksiyon sunar. Bu fonksiyonlar, örneğin çöp kamyonları, itfaiye araçları ve ağır mallar taşıyan

Detaylı

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Mekanik ve hidrolik kaldırma cihazları yanlış manevra alınması veya teknik hatalardan dolayı devrilebilir

Detaylı

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası

3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası HİDROLİK SİSTEM KURMAK VE ÇALIŞTIRMAK 3.1. Proje Okuma Bilgisi 3.1.1. Tek Etkili Silindirin Kumandası Basınç hattından gelen hidrolik akışkan, 3/2 yön kontrol valfine basılınca valften geçer. Silindiri

Detaylı

Kanca sistemli kamyonlar

Kanca sistemli kamyonlar Genel bilgiler Genel bilgiler Kanca sistemli kamyonlar gevşek yük taşıyıcıları taşımak için kullanılır. Yüklerin taşınması yük taşıyıcıyı mesela kanca kolu veya kablosu kullanılarak kamyonun arka ucuna

Detaylı

İndirgeyici katalitik konvertörünün sökülmesi. Genel

İndirgeyici katalitik konvertörünün sökülmesi. Genel Genel Genel İndirgeyici katalitik konvertörü vanadyum pentoksit içerir. Vanadyum pentoksit sağlık için tehlike teşkil edebilir. İndirgeyici katalitik konvertörü susturucuya takılır ve normal kullanım ve

Detaylı

Scania'nın sertifikalı bileşenleri ve sistemleri. Genel bilgiler

Scania'nın sertifikalı bileşenleri ve sistemleri. Genel bilgiler Genel bilgiler Araçlar ve dahili sistemler yol güvenliği, çevresel etki gibi yasal gereksinimleri karşılamak için belgelenmiştir. Genel bilgiler Bileşen, birkaç sertifika bölgesinden etkilenebilir. Egzoz

Detaylı

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal Seçime bağlı çıkış sinyalleri Seçime bağlı çıkış sinyalleri Bu belge C493 konektörü pim 8-12 için opsiyonel çıkış sinyallerini açıklamaktadır (uzatılmış fonksiyonelliğe sahip konektör). Bu sinyaller SDP3

Detaylı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Bazı ülkelerin 109/2011 No AB direktifi Komisyon Tüzüğü (AB) gibi çamurlukları ve tozlukları düzenleyen yasal düzenlemeleri

Detaylı

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Aletler. GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Scania'dan uygun alet örnekleri:

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Aletler. GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Scania'dan uygun alet örnekleri: Genel Genel GR/S/O 875/895/9105/R şanzımanlar için geçerlidir. Aletler Scania'dan uygun alet örnekleri: Parça numarası Tanımlama 99 309 Döndürme aleti 99 318 Motor desteği 99 502 Debriyaj bilyası aleti

Detaylı

Ayarlanabilir parametreler Şasi ayarları. Giriş

Ayarlanabilir parametreler Şasi ayarları. Giriş Giriş Giriş Bu ayarlanabilir parametreler listesini sınırlamak için sadece gövde imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araç için mevcut parametrelerin tüm detayları için,

Detaylı

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT hakkında genel bilgiler hakkında genel bilgiler, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken bir veya birden fazla parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın

Detaylı

KAMYONDA ŞASİ UZATMA VEYA KISALTMA AİTM

KAMYONDA ŞASİ UZATMA VEYA KISALTMA AİTM KAMYONDA ŞASİ UZATMA VEYA KISALTMA AİTM ve FREN FRENTEKNİK Alpay Lök Mak.Y.Müh 18.01.2010 alpay@frenteknik.com www.frenteknik.com AİTM ve FREN AİTM Yönetmeliği ne göre, Listelenen araç tadilatları için,

Detaylı

MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014

MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014 MIDEA TRİ-THERMAL ISI POMPASI TEKNİK KILAVUZ- 2014 Modern Klima Isı Pompası Teknik Yayınlar 2014/5 MCAC-RTSM-2014-1 Tri-Thermal İçindekiler 1. Bölüm Genel Bilgiler... 1 2. Bölüm Teknik Özellikler ve Performans...

Detaylı

Merkezi elektrik ünitesi ile çalışma

Merkezi elektrik ünitesi ile çalışma Merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler Merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler Not: Üstyapıcılar birincil olarak üstyapı işlevlerini aracın elektrik sistemine bağlamak için üstyapı merkezi

Detaylı

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Özet PGRT

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Özet PGRT Özet Özet Bu belgede, bir aracın yakıt tüketimini etkileyen faktörler özetlenip açıklanmaktadır. Bir aracın yakıt tüketimini etkileyen çeşitli faktörler vardır. Lastikler Ekonomik sürüş Araç durumu 03:60-02

Detaylı

Elektrikli motor ısıtıcısı, 230V V1.2

Elektrikli motor ısıtıcısı, 230V V1.2 Installation instructions, accessories Talimat No 31454380 Sürüm 1.2 Parça No. 31454379 Elektrikli motor ısıtıcısı, 230V IMG-391075 Volvo Car Corporation Elektrikli motor ısıtıcısı, 230V- 31454380 - V1.2

Detaylı

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar:

BWS üzerinden bir EK PTO'sunun etkinleştirilmesi. Genel bilgiler. Güvenlik koşulları. Değişmez güvenlik koşulları. Seçilebilir güvenlik koşullar: Genel bilgiler Genel bilgiler EK PTO Etkinleştirme işlevinin amacı; volan tahrikli PTO'yu sürücü alanından ve/ veya kabinin dışından, tercihen motorun uzaktan çalıştırılması ve kapatılması işlevleriyle

Detaylı

Arka lambalar. Uygulama Uygulama. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2016, Sweden 1 (7)

Arka lambalar. Uygulama Uygulama. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2016, Sweden 1 (7) Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Kompakt 7 gözlü lamba grubu LED lamba Arka lambalar daima fabrikada takılı şekilde teslim

Detaylı

Üstyapı merkezi elektrik ünitesi üzerinde çalışma, P9. Üstyapı merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler. Konum

Üstyapı merkezi elektrik ünitesi üzerinde çalışma, P9. Üstyapı merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler. Konum Üstyapı merkezi elektrik ünitesi hakkında genel bilgiler Üstyapı merkezi elektrik ünitesi, üstyapı fonksiyonlarını aracın elektrik sistemine bağlamak amacıyla kullanılmalıdır. Üstyapı merkezi elektrik

Detaylı

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ

CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik. Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ CMK-202 / CMT204 Hidrolik - Pnömatik Prof. Dr. Rıza GÜRBÜZ Hafta 4 Pnömatik Sistemler Çankırı Karatekin Üniversitesi 2 Bu Derste İşlenecek Konular Pnömatiğin Tanımı Ve Özellikleri Pnömatik İş Elemanlarının

Detaylı

Şasi kamyon 8 2 RADT-AR Yüksek RADT-GR Yüksek 43 43, RAPDT-GR Yüksek Orta

Şasi kamyon 8 2 RADT-AR Yüksek RADT-GR Yüksek 43 43, RAPDT-GR Yüksek Orta ÇEKİŞ / ŞASİ YÜKSEKLİĞİ / DİNGİL MESAFESİ (boyutlar dm olarak verilmiştir) Şasi kamyon 4 2 RAD-L90 Yüksek 34 35 37 40 43 46 49 52 56 60 RAD-GR Yüksek 34 37 40 43 46 49 52 56 60 63 65 67 Orta 37 40 43 46

Detaylı

Arka uzantıyı değiştirme. Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi. Fabrika uyarlaması. Yedek parçalar,

Arka uzantıyı değiştirme. Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi. Fabrika uyarlaması. Yedek parçalar, Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Fabrika uyarlaması Arka çıkıntı, 10 mm'nin katları şeklinde artan uzunluklarda fabrikadan sipariş

Detaylı

Otomatik bir şanzımandaki PTO'nun etkinleştirilmesi

Otomatik bir şanzımandaki PTO'nun etkinleştirilmesi İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler Otomatik vites kutusundaki (Allison) PTO etkinleştirmesi işlevi sürücü alanı ve kabinin dışından PTO etkinleştirmesi için tasarlanmıştır. Bu

Detaylı

Şasi çerçevesine kaynak yapma. Kaynak bölgeleri ÖNEMLİ! Tüm kaynak işleminin eğitimli personel tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi

Şasi çerçevesine kaynak yapma. Kaynak bölgeleri ÖNEMLİ! Tüm kaynak işleminin eğitimli personel tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi Genel Genel Tüm kaynak işleminin eğitimli personel tarafından profesyonel bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekir. Kaynak işlemleri kaynak bölgesi etrafındaki yapıda çatlak oluşma ihtimalini artırdığından

Detaylı

HAVALI SOMUN SIKMA MAKİNASI

HAVALI SOMUN SIKMA MAKİNASI HAVALI SOMUN SIKMA MAKİNASI MODEL RTM 0125 TANITMA VE KULLANIM KILAVUZU CİHAZIN ÜNİTELERİ 1. UÇ KOVANI 2. ÇALIŞTIRMA TETİĞİ 3. HAVA GİRİŞİ 4. BASINÇ AYARLAYICI 5. SAĞ SOL BUTONU TEKNİK VERİLER Hız Maks.

Detaylı

Şasinin alçaltılması. Genel

Şasinin alçaltılması. Genel Genel Genel Örneğin bir vinci çalıştırırken veya boşaltırken, aracın daha stabil olabilmesi için, hava körükleri hava süspansiyonlu durdurma lastiğine boşaltılmalıdır. Körükleri Boşalt işlevini etkinleştirme

Detaylı

Ayarlanabilir parametreler Şanzıman. Giriş

Ayarlanabilir parametreler Şanzıman. Giriş Bu ayarlanabilir parametreler listesini sınırlamak için sadece üstyapı imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araca yönelik mevcut parametrelerin tüm detayları için, yetkili

Detaylı

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT hakkında genel bilgi hakkında genel bilgi Sökülebilen üstyapılı kamyonlar torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Sökülebilen üstyapılı kamyonlar farklı taşıma gereksinimleri için farklı yük taşıyıcıları

Detaylı

Otomatik boş vites. Dahili araç sinyalleri ve analog sinyaller kullanarak etkinleştirme

Otomatik boş vites. Dahili araç sinyalleri ve analog sinyaller kullanarak etkinleştirme Arka Plan Arka Plan Otomatik boş vites fonksiyonu BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Otomatik boş vites dahili araç sinyalleri, analog sinyaller ve Harici CAN (Controller

Detaylı

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir.

İşgücü kaybını önler Filtre bakımına, su tutucuların tahliyesine gerek kalmaz. Arıza ve bakım için harcanan iş gücünden tasarruf ettirir. Kurutucu Basınçlı Hava Kurutucuları Su Nereden Geliyor? Kompresöre giren atmosferik havanın içinde su buharı bulunur. Sıkışmanın etkisiyle yoğuşarak su haline gelen bu su buharı hava hatlarında ve kullanım

Detaylı

TURBO GENEL TALIMATLAR

TURBO GENEL TALIMATLAR ADIM 1: TURBOYU DEĞIŞTIRMEDEN ÖNCE Arızanın gerçekten turboşarjdan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için motor sisteminde ayrıntılı bir arıza teşhis kontrolü yapmak önemlidir. Güç yetersizliği,

Detaylı

Kare barkodu Tarayınız! Kolay Hızlı Ekonomi BİNA İÇİ DOĞALGAZ TESİSATLARI İÇİN ESNEK ÇÖZÜMLER. Nasıl Çalıştığını öğrenmek için:

Kare barkodu Tarayınız! Kolay Hızlı Ekonomi BİNA İÇİ DOĞALGAZ TESİSATLARI İÇİN ESNEK ÇÖZÜMLER. Nasıl Çalıştığını öğrenmek için: Kolay Hızlı k Ekonomi BİNA İÇİ DOĞALGAZ TESİSATLARI İÇİN ESNEK ÇÖZÜMLER Kare barkodu Tarayınız! AT&T Nasıl Çalıştığını öğrenmek için: ayvaz.com/karebarkod EURO-QUALIFLEX (AEQ) üyesidir. BİNA İÇİ DOĞALGAZ

Detaylı

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ!

Topraklama ve güç kaynağı. Şasi çerçevesindeki topraklama ÖNEMLİ! Şasi çerçevesi üzerindeki tüm üstyapı topraklamasını sol şasi elemanında gerçekleştirin. Sağ şasi elemanını topraklanması, akünün eksi kutbu sol şasi elemanına bağlı olduğundan voltaj kaybına yol açacaktır.

Detaylı

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER

PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER atölyeden PRES ĐŞLERĐNDE HĐDROPNÖMATĐK OLARAK ÇALIŞAN YÜKSEK GÜÇ ARTIRICI ÜNĐTELER A. Turan GÜNEŞ Pres işlerinde zaman zaman yüksek güçlü ve kısa kurslu alt ve üst baskı düzenlerine ihtiyaç duyulur. Đki

Detaylı

Arka lambalar. Uygulama. Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir:

Arka lambalar. Uygulama. Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Araç, sipariş edildiği zamanki teknik özelliklerine bağlı olarak aşağıdaki arka lambalardan biriyle teslim edilir: Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Kompakt 7 gözlü lamba grubu LED

Detaylı

ED PTO etkinleştirmesi. Genel bilgiler. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir.

ED PTO etkinleştirmesi. Genel bilgiler. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir. Genel bilgiler ED PTO motor tarafından mekanik olarak çalıştırılır ve motor çalışırken daima çalışır. PTO devreden çıkarıldığında bağlantısı çalıştırması niyetlenen fonksiyondan kesilir. PTO'ların nasıl

Detaylı

Hibrid araçlarla çalışma. Hibrid araçlar ve hibrid sistemler hakkında genel bilgiler

Hibrid araçlarla çalışma. Hibrid araçlar ve hibrid sistemler hakkında genel bilgiler Hibrid araçlar ve hibrid sistemler hakkında genel bilgiler Hibrid araçlar ve hibrid sistemler hakkında genel bilgiler Scania'nın hibrid araçları içten yanmalı motor ve elektrikli motordan oluşan paralel

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları Genel bilgiler Genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği arttıran ve araç için durma zamanını azaltan yük taşıyıcıyı hızlıca değiştirmek için kullanılır. Yük değiş tokuşunun en genel türü,

Detaylı

Akü bakımı UYARI! Akü bakımı hakkında genel bilgi Akü bakımı hakkında genel bilgi. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım

Akü bakımı UYARI! Akü bakımı hakkında genel bilgi Akü bakımı hakkında genel bilgi. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Akü bakımı hakkında genel bilgi Akü bakımı hakkında genel bilgi UYARI! Aküler aşındırıcı asit içerir. Bu nedenle akü üzerinde çalışırken son derece dikkatli olunmalı ve uygun koruyucu donanım kullanılmalıdır.

Detaylı

COO üzerinden EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Etkinleştirme koşulları

COO üzerinden EG PTO'sunun etkinleştirilmesi. İşlevle ilgili genel bilgiler. Etkinleştirme koşulları İşlevle ilgili genel bilgiler İşlevle ilgili genel bilgiler nı içeren bu işlev açıklaması, koordinatörün şanzıman tahrikli PTO'nun etkinleştirilmesini kontrol ettiği araçlar için geçerlidir. EG PTO nun

Detaylı

Arka alt koruma. Genel

Arka alt koruma. Genel Genel Genel UN ECE R58 standardı ile uyum için kamyonlara arka alt korumanın takılması gerekmektedir. Alt koruma fabrikadan temin edilebilir ya da üstyapı imalatçısı tarafından takılabilir. Bu belgede,

Detaylı

MF-7900-E22,23 KULLANIM KILAVUZU

MF-7900-E22,23 KULLANIM KILAVUZU MF-7900-E22,23 KULLANIM KILAVUZU İÇİNDEKİLER I. TEKNİK ÖZELLİKLER...1 II. E22 KULLANILDIĞINDA...1 1. Montaj prosedürü... 1 2. Ayarlama prosedürü... 5 III. E23 KULLANILDIĞINDA...6 1. Montaj prosedürü...

Detaylı

KOMMAR OTOMOTİV 2018 FİYAT LİSTESİ

KOMMAR OTOMOTİV 2018 FİYAT LİSTESİ 10.100 6552501813 Debriyaj Çatalı 154,59 10.101 9402500213 DEBRİYAJ ÇATALI MAKARALI MİLSİZ 139,64 10.102 6552501513 Debriyaj Çatalı 118,37 10.103 6502503813 Debriyaj Çatalı 185,85 10.104 6502501313 DEBRİYAJ

Detaylı

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT

Eklenti ünitelerinin montajı. Genel. BCI eklenti ünitesi. IP sınıflandırması PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Genel Genel Şasi ve üstyapı arasındaki iletişim, C259 konnektöründeki yapılandırılabilir giriş ve çıkışlar aracılığıyla yürütülür.

Detaylı

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması Boyama ile ilgili genel bilgiler Boyama ile ilgili genel bilgiler ÖNEMLİ! Boya, malzemenin sağlamlığını etkileyebileceğinden ve boya iyi tutmayacağından Scania, yumuşak ve bükülebilir bileşenlerin boyanmamasını

Detaylı

YAĞ ENJEKSIYONLU DÖNER VIDALI KOMPRESÖRLER GX 2-7 EP G 7-15 EL

YAĞ ENJEKSIYONLU DÖNER VIDALI KOMPRESÖRLER GX 2-7 EP G 7-15 EL YAĞ ENJEKSIYONLU DÖNER VIDALI KOMPRESÖRLER YENI G SERISI İşin gereğini ve daha fazlasını yerine getirebilmek için yeni nesil G serisinde Atlas Copco'nun güçlü döner vida elemanı ve modelinde gelişmiş bir

Detaylı

Installation instructions, accessories. elektrikli motor ısıtıcı, 230 V, R-design V1.0. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden

Installation instructions, accessories. elektrikli motor ısıtıcı, 230 V, R-design V1.0. Volvo Car Corporation Gothenburg, Sweden Installation instructions, accessories Talimat No 31399519 Sürüm 1.0 Parça No. 30776728, 31373831 elektrikli motor ısıtıcı, 230 V, R-design IMG-378205 Volvo Car Corporation elektrikli motor ısıtıcı, 230

Detaylı