Üretim/İşlemler Yönetimi 5

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Üretim/İşlemler Yönetimi 5"

Transkript

1 Üretim/İşlemler Yönetimi 5

2 Kuruluş Yeri ir işletmenin gerek kuruluşu sırasında, gerekse daha sonra faaliyet devam ederken ek tesisler vb. gereksinimler doğrultusunda verilmesi gereken en önemli kararlardan biridir. elirlenen kuruluş yeri sonucunda işletmenin uzun süreli maliyet, istihdam ve pazarlama koşulları oluşmaktadır. u nedenle hatalı seçilen bir kuruluş yeri işletmenin faaliyet döneminde çalışma koşulları, maliyetleri, dağıtım kanalları, müşteri hizmet düzeyi, rekabet gücü vb. pek çok konu üzerinde olumsuz etki yaratacak, kuruluş yerini değiştirmek ya imkansız ya da çok masraflı olacaktır.

3 Kuruluş Yeri Uygulanan herhangi bir yöntemin belirleyeceği kuruluş yerinin en uygun (optimum) kuruluş yeri olduğunu söylemek zordur. Çünkü kuruluş yerini etkileyecek çok sayıda etken söz konusudur ve bunların tamamını tek bir karar yöntemi içerisinde ele almak çoğu durumda olanaksızdır. Kuruluş yeri belirlenirken genel olarak diğer aday kuruluş yerlerine kıyasla daha iyi olacağı düşünülen (daha yüksek kazanç ve daha yüksek kârlılık beklenen) yerin seçimi söz konusu olur. Kuruluş yeri kararı tek başına alınan bir karar olmayıp, beraberinde işletme büyüklüğü (kapasite) ve üretim yöntemi (teknoloji) kararlarının da eşzamanlı olarak değerlendirilmesini gerektirir.

4 Kuruluş Yeri ir işletmenin kuruluş yeri belirlenirken öncelikle dikkate alınan amaç işletmenin faaliyet döneminde kârının en büyük olmasıdır. Faaliyet dönemindeki kâr talep, rekabet, satışlar gibi bir çok etkenden etkileneceğinden işletme kurulmadan önce tahmin etmek zor olabilir. Kârı tahmin etmek zor olduğu için, işletmenin kuruluş yeri belirlenirken maliyetlerin en küçük olacağı yeri seçme yolu tercih edilebilir. irim üretim maliyetleri daha öngörülebilir olmasına karşın, faaliyet dönemindeki pek çok etken nedeniyle değişebilir. u nedenle bu kararda sıklıkla sabit yatırım maliyetleri ile ulaştırma maliyetleri dikkate alınarak seçim yapılmaktadır.

5 Kuruluş Yeri Kuruluş yeri açısından değerlendirildiğinde, bir işletme genellikle aşağıdaki iki şekilde olabilir: Girdi kaynağına yakın işletmeler: İşletmenin kullanacağı girdinin taşınamaz olduğu, taşınmasının zor olduğu (kolay bozulabilme, hacimli olma vb. nedenlerle), taşıma maliyetlerinin son ürünü taşıma maliyetlerine kıyasla yüksek olduğu durumlarda işletmeler girdi kaynağına yakın olmak isteyecektir. Pazara yakın işletmeler: Pazara hızlı ulaşmanın önem kazandığı, son ürünün taşınamaz olduğu, taşınmasının zor olduğu (kolay bozulabilme, hacimli olma vb. nedenlerle) ya da taşıma maliyetlerinin kullanılacak girdilere kıyasla daha yüksek olduğu durumlarda işletmeler pazara yakın olmak isteyecektir. İşletmeler için en ideal durum hem pazara hem girdi kaynaklarına yakın olmaktır. Fakat bu iki etkenin her zaman bir arada bulunması söz konusu olmamaktadır. azı işletmeler için iki kaynaktan birine yakın olmak farklılık yaratmayabilir. u durumda işletme herhangi bir kuruluş yeri belirleyebilir.

6 Kuruluş Yeri Seçimini Etkileyen Etkenler Kuruluş yerinin belirlenmesi, kendi içerisinde kademeli bir karar sürecidir. Yapılacak yatırımın büyüklüğüne ve amacına bağlı olarak daha geniş ya da daha dar değerlendirilebilen bu süreç içerisinde genel olarak aşağıdaki aşamaları barındırır: Küresel düzeyde bölge seçimi Seçilen bölge içerisinde ülke seçimi Ülke içerisinde bölge seçimi Seçilen ülke içi bölge içerisinde yöre seçimi Seçilen yörede işletmenin kurulacağı alanın belirlenmesi u aşamaların tümünde değerlendirilecek etkenler genel başlık olarak aynı olmasına karşın, yukarıdan aşağıya doğru her başlıkta gerekecek detay düzeyi artacaktır.

7 Kuruluş Yeri Seçimini Etkileyen Etkenler Pazar durumu Talep miktarı, olası pazar payı, rekabet durumu vb. İşgücü durumu İşgücü miktarı, niteliği, erişilebilirliği, sosyal-kültürel etkenler vb. Girdi sağlama koşulları Hammadde, su, enerji/yakıt, yan sanayii vb. olanakları Ulaştırma koşulları Farklı ulaştırma yollarını kullanabilme, ulaştırma maliyetleri, ulaştırma altyapısı vb. ltyapı olanakları

8 Kuruluş Yeri Seçimini Etkileyen Etkenler Devlet politikaları, teşvikler ve yasalar Finansman olanakları tık/artık değerlendirme koşulları Çevre ile ilgili düzenlemeler, artıkların ekonomik olarak değerlendirilme olanakları vb. Toplum koşulları İklim koşulları, arsa fiyatları/kiralar,

9 Kuruluş Yeri Seçim Yöntemleri aşabaş analizi Karşılaştırmalı yöntemler Faktör sıralaması Maliyet karşılaştırması Kârlılık karşılaştırması ğırlık merkezi yöntemi Matematiksel modeller Doğrusal programlama Ulaştırma modeli uluşsal yöntemler Dal ve sınır algoritması Oyun kuramı

10 Kuruluş Yeri Seçim Yöntemleri -ğırlık Merkezi Yöntemi- irden fazla pazara sunum yapacak bir işletmenin, toplam dağıtım maliyetlerini en küçük kılacak yerinin belirlenmesi için kullanılabilecek bir yöntemdir. ir harita üzerine yerleştirilecek koordinat sistemi ile pazarların koordinatları belirlenir. Daha sonra bu pazarlara yapılması planlanan sunum miktarları kullanılarak ağırlık merkezi, yani olası kuruluş yerinin koordinatları hesaplanır. u koordinatlar harita üzerinde yerleştirilerek olası kuruluş yeri bulunmuş olur. Tüm pazarlara sunumun birim maliyetleri eşit kabul edilir.

11 Kuruluş Yeri Seçim Yöntemleri -ğırlık Merkezi Yöntemi- Olası kuruluş yerinin koordinatları aşağıdaki şekilde hesaplanır: X o = X i w i w i Y o = Y i w i w i urada X i ve Y i kuruluş yeri ve pazarlar için X ve Y eksenindeki koordinatları, w i ise pazarların ağırlıklarını (bu pazarlara yapılması gereken sunum miktarlarını) belirtmektedir. u yöntem hesaplama kolaylığı getirse de, oldukça temel düzeyde bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir.

12 Örnek 1 Türkiye sınırları içerisinde kurulup tamamen ihracata çalışması düşünülen bir cam işletmesi kuruluş yerini belirlemek istemektedir. Olası pazarlara İstanbul, İzmir, ntalya, Mersin ve Samsun limanlarından mal gönderilmesi planlanmaktadır. Her limandan bir yılda gönderilmesi düşünülen mal hacmi ve limanları göreceli koordinatları tabloda yer almaktadır. una göre fabrikanın kuruluş yeri neresi olmalıdır?

13 Örnek 1 Pazar (Liman) Hacim (ton-w i ) X i Y i İstanbul (P 1 ) 500 5,3 10,9 İzmir (P 2 ) 350 2,4 5,4 ntalya (P 3 ) 100 8,1 2,4 Mersin (P 4 ) ,4 2,2 Samsun (P 5 ) ,1 11,4 Toplam 1450 X o = X i w i w i = 5, , , , , ,4 Y o = Y i w i w i = 10, , , , , ,6

14 Örnek 1 Y P 1 =(5,3;10,9) P 5 =(17,1;11,4) Kuruluş Yeri (8,4;7,6) P 2 =(2,4;5,4) P 3 =(8,1;2,4) P 4 =(14,4;2,2) 0 Harita üzerinden görüleceği üzere ağırlık merkezi Eskişehir yakınlarındadır. una göre bu cam işletmesi Eskişehir'de kurulacaktır. X

15 Doğrusal Programlama -Ulaştırma Modeli- Doğrusal programlama, doğrusal bir amaç fonksiyonunun belirli kısıtlar altında en uygun (optimum) değerinin bulunmasını sağlayan bir matematik yöntemidir. Kuruluş yeri problemlerinde karın en büyük olmasını ya da maliyetlerin en küçük olmasını hedefleyen amaç fonksiyonları ve bu amaç fonksiyonları içerisindeki değişkenlerin sınırlarını belirleyen kısıtlar tanımlanarak en uygun kuruluş yerinin belirlenmesi olanaklı olmaktadır. u tür matematik modellerde kuruluş yeri ile birlikte kapasite vb. sorunların da eşzamanlı olarak çözülmesi mümkün olabilmektedir.

16 Doğrusal Programlama -Ulaştırma Modeli- Ulaştırma modeli, doğrusal programlama modellerinin özel bir türüdür. Kuruluş yeri problemlerinde birden fazla tesisin olası ya da mevcut pazarlara ürün sunması durumunda toplam ulaştırma maliyetlerinin en küçük olması amacıyla kurulan bir doğrusal programlama ulaştırma modeli ile hangi tesislerden hangi pazarlara ne miktarda ürün sunumu yoluyla toplam ulaştırma maliyetlerinin en küçük olabileceği sorusuna yanıt aranmaktadır. u modellerin avantajlı tarafı, matematik modelin tablo olarak gösterilerek kolaylıkla çözülebilmesini sağlamasıdır.

17 Doğrusal Programlama -Ulaştırma Modeli- minz = n i=1 m j=1 Q ij 0 n m i=1 j=1 Q ij D j Q ij S i c ij Q ij c ij = i tesisinden j pazarına bir birim ürün göndermenin maliyeti Q ij = i tesisinden j pazarına gönderilen ürün miktarı D j = j pazarının toplam talep miktarı S i = i tesisinin toplam arz miktarı (kapasitesi) Not: Dengelenmiş bir ulaştırma modelinde i=1 n S i = m j=1 D j olur.

18 Doğrusal Programlama -Ulaştırma Modeli- Pazar 1 Pazar 2 Kapasite Q 11 Q 12 S 1 Tesis 1 c 11 c 12 Q 21 Q 22 S 2 Tesis 2 c 21 c 22 Talep D 1 D 2 Örneğin tesis sayısı (i) ve pazar sayısı (j) iki (n=m) ise yukarıdaki gibi bir tablo oluşturulacaktır. u modelin çözümü için öncelikle kuzey-batı köşesi, en düşük maliyetli hücre ya da Vogel Yaklaşımı yöntemlerinden biri ile bir başlangıç çözümü elde edilir. Daha sonra ise atlama taşı ya da MODI yöntemlerinden biri ile optimum sonuç araştırılır.

19 Örnek 2 İstanbul, nkara ve İzmir olmak üzere üç ana pazarı bulunan bir makine üreticisinin halihazırda Tekirdağ ve İzmir'de iki üretim tesisi bulunmaktadır. İşletme üçüncü bir tesis kurmak için Eskişehir ve ursa olmak üzere iki olası yer belirlemiştir. u iki yerden yalnızca biri seçilerek yeni bir üretim tesisi kurulacaktır. Kurulu bulunan ve kurulabilecek olan bütün tesislerin üretim hacimleri, bu tesislerden pazarlara birim ulaştırma maliyetleri ve pazarların talep miktarları tabloda verilmiştir. una göre toplam ulaştırma maliyetlerini en küçük kılabilecek kuruluş yeri hangisidir?

20 Örnek 2 Pazara Ulaştırma Maliyeti (bin /adet) Mevcut Tesisler Kapasite (adet/yıl) İstanbul (X) İzmir (Y) nkara (Z) Tekirdağ () İzmir () Olası Tesisler Eskişehir (C) ursa (D) Talep (adet/yıl) Önce Eskişehir tesisi, sonra da ursa tesisi için ayrı ayrı çözüm yapılıp toplam ulaştırma maliyetleri karşılaştırılarak sonuca gidilmesi gerekmektedir.

21 Tesisler Örnek 2-Eskişehir Tesisi Temel Çözüm Oluşturma (Kuzey-batı köşesi yöntemi) C Pazarlar X Y Z Kapasite Talep Ulaştırma modelinin çözümüne başlanabilmesi için, kapasite ve talep eşitliği kısıtının sağlanması gerekmektedir. Kapasite ve talep eşitliği yok ise, eksik olan tarafı tamamlamak için oraya yeterli kapasitede bir kukla (boş) değişken eklenir. u örnekte kapasite ( adet/yıl) talepten (1100 adet/yıl) fazladır. u nedenle eksik kısım kadar (100 adet/yıl) kapasiteye sahip bir kukla pazar eklenecektir. unun anlamı, çözüm tamamlandığında tesislerde kullanılmayan (âtıl) 100 adet/yıl Yrd. Doç. kapasite Dr. Mert TOPOYN kalacağıdır.

22 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (Kuzey-batı köşesi)- C 1 X Y Z Kukla (K) Kapasite (0) Talep 500 (100) Kuzey-batı köşesinden (sol üst köşe) başlanarak her pazarın talebi eldeki kapasite ile karşılanacak şekilde atamalar gerçekleştirilir. 1. atamada X pazarının talebi 500 adettir, fakat tesisi yalnızca 400 adet sunum yapabilmektedir. u nedenle X pazarının talebinin 400 adetlik kısmı buradan karşılanır. tesisi başka bir pazara gönderim yapamaz. X pazarında hala 100 adet talep Yrd. mevcuttur. Doç. Dr. Mert TOPOYN

23 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (Kuzey-batı köşesi)- C 2 X Y Z Kukla (K) Kapasite (0) (300) Talep 500 (0) Elde kalan tabloda tekrar sol üst köşeye bakılır. urada X pazarının talebi 100 adet, tesisinin sunum kapasitesi ise 400 adettir. u durumda tesisinin kapasitesinin 100 adetlik kısmı X pazarının talebini karşılamak için kullanılır. tesisinde hâlâ 300 adetlik bir kapasite kullanılabilir durumdadır. X pazarı ise artık başka bir tesisten daha fazla sunum kabul edemez.

24 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (Kuzey-batı köşesi)- C X Y Z Kukla (K) Kapasite (0) (0) Talep 500 (0) 350 (50) Elde kalan tabloda tekrar sol üst köşeye bakılır. urada Y pazarının talebi 350 adet, tesisinin sunum kalan kapasitesi ise 300 adettir. u durumda tesisinin kapasitesinin tamamı Y pazarının talebini karşılamak için kullanılır. tesisinde kullanılabilir bir kapasite kalmaz. Y pazarının ise 50 adetlik talebi kalır.

25 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (Kuzey-batı köşesi)- C X Y Z Kukla (K) Kapasite (0) (0) Talep 500 (0) 350 (0) 250 (0) 100 (0) 4. Elde kalan tabloda sunum yapabilecek tek tesis kalmıştır. u tesis kalan üç pazarın da gereksinimini karşılayabilir. una göre C tesisinden Y pazarına 50, Z pazarına 250 adet ürün gönderilecektir. C tesisinin 100 adetlik kapasitesi âtıl kapasite olarak kalacaktır. Dolu hücrelerin her birindeki miktar, ilgili ulaştırma maliyeti ile çarpılıp toplanarak bu toplam maliyet bulunabilir. u çözümün toplam maliyeti /yıl'dır. u çözüm sadece temel çözüm olup en uygun sonuç olup olmadığı ayrıca Yrd. Doç. denetlenmelidir. Dr. Mert TOPOYN (0)

26 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (En küçük maliyetli hücre)- Temel çözüm kuzey-batı köşesi yöntemine göre oluşturulduğunda yapılan atamaların maliyete etkileri göz ardı edilmekte, yalnızca kapasite-talep ilişkisi dikkate alınmaktadır. unun yerine toplam maliyeti en küçük yapabilmek için sırasıyla en düşük maliyet taşıyan hücreden başlayarak yine kapasite-talep kısıtlarını dikkate alacak şekilde bir temel çözüm oluşturmak da mümkündür. u şekilde elde edilecek çözüm de en uygun (optimum) olmak zorunda değildir, bu durum ayrıca denetlenmelidir.

27 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (En küçük maliyetli hücre)- C X Y Z Kukla (K) Kapasite (300) Talep (0) 1. Tüm ulaştırma tablosundaki en düşük maliyet "0"dır ve üç hücrede bulunmaktadır. u durum bir "farksızlık noktası" olarak adlandırılır ve üç hücreden herhangi birine atama yapılabilir. unun anlamı çözümde farklı seçenekler de olabileceğidir. İlk atama için C tesisinde kullanılmayan bir kapasite yaratmak (kukla pazara mal göndermek) tercih edilmiştir. C tesisinin 300 adet kullanılabilir kapasitesi kalır.

28 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (En küçük maliyetli hücre)- C X Y Z Kukla (K) Kapasite (50) (300) Talep (0) (0) 2. Kalan tablodaki en düşük maliyet tesisinden Y pazarına gönderim yapmaktır. Kapasite-talep kısıtları doğrultusunda 350 adet gönderim yapılır. Y pazarının talebi tamamen karşılanır, tesisinde 50 birim kullanılabilir kapasite kalır.

29 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (En küçük maliyetli hücre)- C 3 X Y Z Kukla (K) Kapasite (0) (50) (300) Talep 500 (100) 350 (0) (0) 3. Kalan tablodaki en düşük maliyet tesisinden X pazarına gönderim yapmaktır. Kapasite-talep kısıtları doğrultusunda 400 adet gönderim yapılır. X pazarının karşılanması gereken 100 adet talebi kalır, tesisinin kullanılabilir kapasitesi kalmaz.

30 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (En küçük maliyetli hücre)- C 4 X Y Z Kukla (K) Kapasite (0) (50) (200) Talep 500 (0) 350 (0) (0) 4. Kalan tablodaki en düşük maliyet olan 3 bin /adet C tesisinden X ve Z pazarlarına gönderimde mümkündür. unlardan biri seçilerek atama yapılır. Kapasite-talep kısıtları doğrultusunda C tesisinden X pazarına 100 adet gönderim yapılır. X pazarının tüm talebi karşılanmıştır. C tesisinde kullanılabilir 200 adet kapasite kalır.

31 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (En küçük maliyetli hücre)- C 5 X Y Z Kukla (K) Kapasite (0) (0) (0) Talep 500 (0) 350 (0) 250 (0) 100 (0) 5. Kalan tablodaki yalnızca Z pazarının 250 adet talebi ve bunu karşılayabilecek iki tesis kalmıştır. Her iki tesisten X pazarına gönderim ile tablo tamamlanır. u çözümün toplam maliyeti /yıl'dır.

32 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (Vogel Yaklaşımı-VM)- En düşük maliyetli hücrelere öncelikli olarak atama yapmak da en düşük maliyetli çözüme yeterince yakın bir temel çözüm vermemektedir. unun nedeni, bir hücreye atama yapıldığında bundan dolayı atama yapılamayan diğer düşük maliyetli hücrelerden kaynaklanan ceza maliyetleridir. Vogel Yaklaşımı (Vogel pproximation Method-VM), bu ceza maliyetlerini en küçük kılacak şekilde bir temel çözüm oluşturmaya çalışmaktadır. u şekilde elde edilecek çözüm de en uygun (optimum) olmak zorunda değildir, bu durum ayrıca denetlenmelidir.

33 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (Vogel Yaklaşımı-VM)- C X Y Z Kukla (K) Kapasite = = Talep (0) 1 3-2=1 4-1=3 6-3=3 0-0=0 (300) 3-0=3 1. VM'da ilk olarak her tesisten en düşük maliyetli pazara gönderim yapılmazsa ve her pazara olası en düşük maliyetle sunum yapılmazsa oluşacak ceza maliyetleri hesaplanır. u maliyet satırda veya sütunda en düşük maliyetli hücrenin maliyetinin, o satırda veya sütunda kendisinden sonra gelen en düşük maliyetli ikinci hücrenin maliyetinden çıkarılması ile bulunur. Daha sonra en büyük ceza maliyeti belirlenerek bunun ait olduğu satırda ya da sütunda yer alan en düşük maliyetli hücreye kapasite-talep kısıtları doğrultusunda yapılabilen Yrd. en Doç. fazla Dr. atama Mert TOPOYN yapılır.

34 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (Vogel Yaklaşımı-VM)- C X Y Z Kukla (K) Kapasite = (50) Talep (0) (0) =1 4-1=3 6-3=3 - (300) 1 4-1= =0 İlk atamada birden fazla eşit ceza maliyetine (3) sahip hücre arasından atama yapılacak olan hücrede en düşük maliyet olması temelinde seçim yapılmıştır. 2. Kalan hücreler içerisinden aynı işlemler tekrarlanarak en yüksek ceza maliyeti bulunur ve bu satırdaki/sütundaki en düşük maliyetli hücreye kapasite-talep kısıtları doğrultusunda atama yapılır.

35 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (Vogel Yaklaşımı-VM)- C 3 X Y Z Kukla (K) Kapasite (0) (50) Talep 500 (100) 350 (0) (0) =1-6-3=3 - (300) = = =0 3. Kalan hücreler içerisinden aynı işlemler tekrarlanarak en yüksek ceza maliyeti bulunur ve bu satırdaki/sütundaki en düşük maliyetli hücreye kapasite-talep kısıtları doğrultusunda atama yapılır.

36 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (Vogel Yaklaşımı-VM)- C X Y Z Kukla (K) Kapasite (0) (50) Talep 500 (100) 350 (0) 250 (0) 100 (0) =1-6-3=3 - (50) = =0 4. Kalan hücreler içerisinden aynı işlemler tekrarlanarak en yüksek ceza maliyeti bulunur ve bu satırdaki/sütundaki en düşük maliyetli hücreye kapasite-talep kısıtları doğrultusunda atama yapılır.

37 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Temel Çözüm (Vogel Yaklaşımı-VM)- C 5 X Y Z Kukla (K) Kapasite (0) (0) (0) Talep 500 (0) 350 (0) 250 (0) 100 (0) 5. Son aşamada sadece bir pazar (X) ve bunun talebini karşılayacak iki tesis kalmıştır. İlgili atamalar yapılarak çözüm tamamlanır. u seçeneğin toplam maliyeti /yıl'dır.

38 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Optimizasyon (tlama Taşı)- Ulaştırma modelinde elde edilen temel çözümün en düşük toplam ulaştırma maliyetine sahip olup olmadığı denetlenerek eğer değil ise elde edilen çözüm bu amaç doğrultusunda değiştirilir. u denetlemeyi yapmanın yolu modelde atama yapılmamış olan hücrelere gönderim yapmanın toplam maliyette yarattığı etkiyi incelemektir. tlama taşı yönteminde atama yapılmamış (boş) bir hücreden başlayarak kapasite ve talep kısıtlarını bozmayacak şekilde dolu hücrelerden arttırma ve azaltma yapacak şekilde döngüler oluşturularak bunun maliyete etkisi incelenir. Maliyeti düşürecek bir atama belirlendiğinde, bu hücreye mümkün olduğunca fazla gönderim yapılır ve sonrasında kalan boş hücreler için tekrar işlemler tekrarlanır. oş hücrelere yapılacak olası gönderimler toplam maliyeti azaltmıyorsa çözüm en düşük maliyetli, yani optimumdur.

39 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Optimizasyon (tlama Taşı)- C X Y Z Kukla (K) Kapasite Talep Optimizasyon amacıyla döngüler oluşturulabilmesi için eldeki çözümde satır sayısıyla (i) sütun sayısının (j) toplamından en az bir eksik kadar atama yapılmış (dolu) hücre olmalıdır. Eldeki çözümde satır ve sütun satısı toplamı 3+4=7'dir. Çözümde 6 dolu hücre olduğu için döngüler oluşturulabilir. Tüm boş hücreler için sırasıyla maliyete etkisi (d ij ) değerlendirilecektir. (Not: Temel çözüm olarak VM çözümü alınmıştır.) d Y = =+6 (una göre bu hücreye bir birim mal göndermek toplam maliyetin 6 birim artmasına neden olacaktır)

40 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Optimizasyon (tlama Taşı)- 2 X Y Z (K) Kapasite 3 X Y Z (K) Kapasite C Talep Talep C d Y = =+6 d CY = =+4 3. d Y = =+6 d CY = =+4 d Z = =+5

41 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Optimizasyon (tlama Taşı)- 4 X Y Z (K) Kapasite 5 X Y Z (K) Kapasite C Talep Talep C d Y = =+6 d CY = =+4 d Z = =+5 d Z = =+2 5. d Y = =+6 d CY = =+4 d Z = =+5 d Z = =+2 d K = =+1

42 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Optimizasyon (tlama Taşı)- 6 X Y Z (K) Kapasite d Y = = d CY = =+4 d Z = = d Z = =+2 d K = = d C K = = Talep Tesisinden Kukla pazara gönderim yapmak, toplam maliyeti gönderilen birim ürün başına 1000 azaltacaktır. u nedenle bu döngü içerisinde K hücresine olası en çok miktarda ürün gönderilir. u hücreye gönderilebilecek en çok ürün miktarı, ilgili çevrim içerisinde azaltma yapılan hücrelerdeki en küçük ürün miktarı kadardır. una göre u hücreye en çok 50 adetlik ürün gönderimi yapılır. Yeni oluşacak atamalar bir sonraki tabloda yer almaktadır.

43 Örnek 2-Eskişehir Tesisi -Optimizasyon (tlama Taşı)- C X Y Z (K) Kapasite Talep u çözümün toplam maliyeti 'dir. u çözümdeki boş hücrelere atama yapılmasının maliyette yaratacağı etkiler yukarıda hesaplanmıştır. Görüleceği üzere boş hücrelere yapılacak olan hiçbir atama toplam ulaştırma maliyetini azaltmayacaktır. u nedenle elde edilen çözüm optimum çözümdür. una göre Eskişehir'de üretim tesisi kurulursa İstanbul pazarının yıllık talebinin 400 adedi Tekirdağ, 100 adedi yeni kurulacak Eskişehir tesisinden; İzmir pazarının talebi yalnız İzmir tesisinden ve nkara pazarının talebi de yalnızca yeni kurulacak Eskişehir tesisinden karşılanacak ve bunun maliyeti yıllık olacaktır d X = =+1 d Y = =+5 d CY = =+3 d Z = =+5 d Z = =+3 d K = =+1

44 Örnek 2-ursa Tesisi -Temel Çözüm- D X Y Z Kukla (K) Kapasite Talep İkinci seçenek olan ursa'da tesis kurmanın maliyetini incelemek için yukarıdaki ulaştırma modeli tablosu oluşturulmuş ve VM kullanılarak bir temel çözüm elde edilmiştir. Elde edilen temel çözümün toplam ulaştırma maliyeti 'dir. u çözümün en düşük maliyetli (optimum) olup olmadığı incelenmelidir.

45 Örnek 2-ursa Tesisi -Optimizasyon (MODI Yöntemi)- Optimizasyon için kullanılabilecek ikinci yöntem değiştirilmiş dağıtım (Modified Distribution-MODI) yöntemidir. u yöntemde bir tesisten bir pazara gönderim yapmanın maliyetinin (c ij ) tesisten gönderme (u i ) ve pazarda alma (v j ) maliyetleri olarak iki gölge maliyetin toplamından oluştuğu varsayılır (c ij = u i + v j ). u gölge maliyetler gerçekte bilinmeyen, fakat temel çözümde atama yapılmış olan hücreler üzerinden birbirine bağlı olarak hesaplanan maliyetlerdir. oş bir hücrenin gölge maliyetlerinin toplamı, o hücreye gönderim yapmanın gerçek maliyetinden fazla ise buraya gönderim yapmak toplam maliyeti azaltacaktır.

46 Örnek 2-ursa Tesisi -Optimizasyon (MODI Yöntemi)- D X Y Z Kukla (K) Kapasite Talep Optimizasyon yapabilmek için öncelikle satır ve sütun sayıları toplamından en az bir eksik sayıda dolu hücre olup olmadığına bakılır. 6 dolu hücre vardır. İkinci olarak dolu hücrelerden herhangi biri seçiler ve buradaki gölge maliyetlerden herhangi biri varsayım olarak "0" kabul edilir. Diğer gölge maliyetler dolu hücreler üzerinden bu maliyetle ilişkili olarak hesaplanır.

47 Örnek 2-ursa Tesisi -Optimizasyon (MODI Yöntemi)- D 1 X Y Z Kukla (K) Kapasite u +v X = u +v K = X hücresinde u = 0 olursa; c X =u +v X ise 2 = 0+v X ise v X = 2 c DX =u D +v X ise 2 = u D +2 ise u D = 0 c K =u +v K ise 0 = 0+v K ise v K = 0 c DZ =u D +v Z ise 5 = 0+v Z ise v Z = 5 c Z =u +v Z ise 6 = u +5 ise u = 1 c Y =u +v Z ise 1 = 1 + v Y ise v Y = 0 4 u +v Y = 1 u +v Z = u D +v X = 2 3 u D +v Z = Talep

48 Örnek 2-ursa Tesisi -Optimizasyon (MODI Yöntemi)- 2 X (v X = 2) Y (v Y = 0) Z (v Z = 5) K (v K = 0) Kapasite (u = 0) (u = 1) D (u D = 0) Talep Hesaplanan gölge maliyetler, boş hücrelere gönderim yapmanın gerçek maliyetleri (c ij ) ile karşılaştırılarak bu hücrelere gönderim yapmanın maliyete olası etkisi (d ij ) belirlenir. d ij = c ij - (u i +v j ) d X = c X - (u +v X ) = 4 (1+2) = +1 d Z = c Z - (u +v Z ) = 7 (0+5) = +2 d Y = c Y - (u +v Y ) = 5 (0+0) = +5 d K = c K - (u +v K ) = 0 (1+0) = -1 d DY = c DY - (u D +v Y ) = 3 (0+0) = +3 d DK = c DK - (u D +v K ) = 0 (0+0) =

49 Örnek 2-ursa Tesisi -Optimizasyon (MODI Yöntemi)- 3 X (v X = 2) Y (v Y = 1) Z (v Z = 5) K (v K = 0) Kapasite (u = 0) (u = 0) D (u D = 0) Talep tesisinden Kukla pazara olası en yüksek miktarda (50 adet) gönderim yapılarak tablo güncellenir. u çözümün toplam maliyeti 'dir. u çözümün optimum olup olmadığını belirlemek için yine dolu hücrelerden yola çıkılarak gölge maliyetler oluşturulur ve boş hücrelere gönderim yapmanın maliyete etkisi incelenir. u = 0 olursa; u D = 0 v Y = 1 v K = 0 u = 0 v X = 2 v Z = 5

50 Örnek 2-ursa Tesisi -Optimizasyon (MODI Yöntemi)- 4 X (v X = 2) Y (v Y = 1) Z (v Z = 5) K (v K = 0) Kapasite (u = 0) (u = 0) D (u D = 0) Talep d X = c X - (u +v X ) = 4 (0+2) = +2 d Z = c Z - (u +v Z ) = 7 (0+5) = +2 d Y = c Y - (u +v Y ) = 5 (0+1) = +4 d Z = c Z - (u +v Z ) = 6 (0+5) = +1 d DY = c DY - (u D +v Y ) = 3 (0+1) = +2 d DK = c DK - (u D +v K ) = 0 (0+0) = 0 Tüm değerler 0 veya pozitif olduğu için bu çözüm optimumdur. DK hücresine olası en yüksek sayıda ürün gönderilerek yeni bir çözüm oluşturulması da aynı maliyete sahip bir başka çözüm olarak görünmektedir.

51 Örnek 2 -Karşılaştırma- Eskişehir Toplam maliyet /yıl Tekirdağ fabrikası tam kapasiteyle İstanbul pazarına hizmet eder. İzmir fabrikası İzmir pazarının tüm talebini karşılar, 50 adet/yıl kullanılmayan kapasitesi olur. Eskişehir fabrikası kapasitesinin bir kısmı ile İstanbul (100 adet/yıl), bir kısmı ile nkara (250 adet/yıl) pazarlarının talebini karşılar, 50 adet/yıl kullanılmayan kapasitesi olur. ursa Toplam maliyet /yıl Tekirdağ fabrikası kapasitesinin 350 adet/yıl'lık bölümüyle İstanbul pazarına hizmet eder, 50 adet/yıl kullanılmayan kapasitesi olur. İzmir fabrikası İzmir pazarının tüm talebini karşılar, 50 adet/yıl kullanılmayan kapasitesi olur. ursa fabrikası kapasitesinin bir kısmı ile İstanbul (150 adet/yıl), bir kısmı ile nkara (250 adet/yıl) pazarlarının talebini karşılar.

52 Örnek 2 ursa fabrikası için aynı toplam maliyet ile Tekirdağ fabrikasının tüm kapasitesini İstanbul pazarına hizmet etmek için kullanıldığı, Tekirdağ fabrikası yerine ursa fabrikasında kullanılmayan kapasite olan bir strateji de söz konusudur. Sonuç olarak karşılaştırmada toplam ulaştırma maliyetleri açısından önemli bir avantaj sağlayan Eskişehir fabrikasını kurmak tercih edilir.

a2 b3 cij: birim başına ulaşım maliyeti xij: taşıma miktarı

a2 b3 cij: birim başına ulaşım maliyeti xij: taşıma miktarı Ulaştırma Modelleri Ulaştırma modeli Ulaştırma modeli doğrusal programlama modellerinin özel bir türüdür. Modelin amacı bir işletmenin belirli kapasitedeki üretim merkezlerinden, belirli talebi olan tüketim

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I

YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I YÖNEYLEM ARAŞTIRMASI - I 1/71 İçerik n Bulunması Kuzey-Batı Köşe Yöntemi En Küçük Maliyetli Göze Yöntemi Sıra / Sütun En Küçüğü Yöntemi Vogel Yaklaşım Metodu (VAM) Optimum Çözümün Bulunması Atlama Taşı

Detaylı

DOĞRUSAL PROGRAMLAMANIN ÖZEL TÜRLERİ

DOĞRUSAL PROGRAMLAMANIN ÖZEL TÜRLERİ DOĞRUSAL PROGRAMLAMANIN ÖZEL TÜRLERİ TRANSPORTASYON (TAŞIMA, ULAŞTIRMA) TRANSİT TAŞIMA (TRANSSHIPMENT) ATAMA (TAHSİS) TRANSPORTASYON (TAŞIMA) (ULAŞTIRMA) TRANSPORTASYON Malların birden fazla üretim (kaynak,

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ULAŞTıRMA MODELININ TANıMı Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir.

Detaylı

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ

ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ ULAŞTIRMA MODELİ VE ÇEŞİTLİ ULAŞTIRMA MODELLERİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü ULAŞTIRMA MODELİNİN TANIMI Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir.

Detaylı

Simpleks Yönteminde Kullanılan İlave Değişkenler (Eşitliğin yönüne göre):

Simpleks Yönteminde Kullanılan İlave Değişkenler (Eşitliğin yönüne göre): DP SİMPLEKS ÇÖZÜM Simpleks Yöntemi, amaç fonksiyonunu en büyük (maksimum) veya en küçük (minimum) yapacak en iyi çözüme adım adım yaklaşan bir algoritma (hesaplama yöntemi) dir. Bu nedenle, probleme bir

Detaylı

Ulaştırma ve Atama. Konu 2. Ulaştırma Modeli. Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ

Ulaştırma ve Atama. Konu 2. Ulaştırma Modeli. Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ Ulaştırma ve Atama Modelleri Konu 2 Ulaştırma Modeli 1. Farklı kaynaklardan temin edilen bir ürün, mümkün olan minimum maliyetle farklı istikametlere taşınmaktadır. 2. Her kaynak noktası sabit sayıda ürün

Detaylı

Konu 2. Y. Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ

Konu 2. Y. Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ Ulaştırma ve Atama Modelleri Konu 2 Ulaştırma Modeli 1. Farklı kaynaklardan kl temin edilen bir ürün, mümkün olan minimum maliyetle farklı istikametlere taşınmaktadır. 2. Her kaynak noktası sabit sayıda

Detaylı

6. Ulaştırma Modelleri:

6. Ulaştırma Modelleri: 6. Ulaştırma Modelleri: Doğrusal programlama modellerinin bir türevi olan ulaştırma modelleri kendine haz çözüm yöntemleri olduğundan farklı bir başlık altında anlatılmaktadır. Bütün ulaştırma modelleri

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 3. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 3. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 3 Ürün Tasarımı -Ürün Yaşam Süreci Eğrisi- Satışlar Giriş (Pazara Sunma) Büyüme Olgunluk Düşüş Araştırma ve Geliştirme (Ürün Tasarımı) Zaman Ürün Tasarımı Ürünün (hizmetin) niteliklerinin

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Dağıtım Planlaması- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Dağıtım Tedarik zinciri içerisindeki ürün akıșları incelendiğinde üç temel akıș görülmektedir: Tedarik edilen girdilerin akıșı İmalat

Detaylı

Her bir polis devriyesi ancak bir çağrıyı cevaplayabilir. Bir çağrıya en fazla bir devriye atanabilir.

Her bir polis devriyesi ancak bir çağrıyı cevaplayabilir. Bir çağrıya en fazla bir devriye atanabilir. 7. Atama Modelleri: Atama modelleri belli işlerin veya görevlerin belli kişi veya kurumlara atanması ile alakalıdır. Doğrusal programlama modellerinin bir türüdür ve yapı itibariyle ulaştırma modellerine

Detaylı

doğrusal programlama DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL)

doğrusal programlama DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL) DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL) Belirli bir amacın gerçekleşmesini etkileyen bazı kısıtlayıcı koşulların ve bu kısıtlayıcı koşulların doğrusal eşitlik ya da eşitsizlik biçiminde verilmesi durumunda amaca

Detaylı

TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş-

TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş- TESİS TASARIMI ve PLANLAMASI -Giriş- Hazırlayan Yrd. Doç. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi - Endüstri Mühendisliği Bölümü İşletme: İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla mal ve

Detaylı

Toplu İleti Gönderimi

Toplu İleti Gönderimi Toplu İleti Gönderimi İK ve Bordro Plus ürünlerinde; personelin doğum günü, işe giriş kutlaması gibi özel tarihlerde çalışanlara e-posta ile kutlama mesajları otomatik olarak gönderilebilir. Bu işlem Sicil

Detaylı

DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA (NLP)

DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA (NLP) DOĞRUSAL OLMAYAN PROGRAMLAMA (NLP) 1. Non-lineer kar analizi, 2. Kısıtlı optimizasyon, 3. Yerine koyma (substitution) yöntemi, 4. Lagranj Çarpanları Yöntemi 5. Başabaş Analizleri ve Duyarlılık Testleri

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI. Tablolu Malzeme Sınıfları

DESTEK DOKÜMANI. Tablolu Malzeme Sınıfları Tablolu Malzeme Sınıfları Malzeme Sınıfı; malzemelerin nitel ve nicel özelliklerine göre (renk,boy,beden,ebat,aksesuar,vb...) gruplanması ile oluşturulan yapılardır. Malzemelerin ortak özelliklerine göre

Detaylı

KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASINDA KALİTE KONTROL ANALİZİ

KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASINDA KALİTE KONTROL ANALİZİ KADASTRO HARİTALARININ SAYISALLAŞTIRILMASINDA KALİTE KONTROL ANALİZİ Yasemin ŞİŞMAN, Ülkü KIRICI Sunum Akış Şeması 1. GİRİŞ 2. MATERYAL VE METHOD 3. AFİN KOORDİNAT DÖNÜŞÜMÜ 4. KALİTE KONTROL 5. İRDELEME

Detaylı

Doğrusal Programlama. Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez

Doğrusal Programlama. Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez Doğrusal Programlama Prof. Dr. Ferit Kemal Sönmez Doğrusal Programlama Belirli bir amacın gerçekleşmesini etkileyen bazı kısıtlayıcı koşulların ve bu kısıtlayıcı koşulların doğrusal eşitlik ya da eşitsizlik

Detaylı

DEPO YÖNETİMİ ULUSLARARASI TİCARET VE LOJİSTİK. Depo Yeri Seçimi. Öğr.Gör.İsmail KARAYÜN

DEPO YÖNETİMİ ULUSLARARASI TİCARET VE LOJİSTİK. Depo Yeri Seçimi. Öğr.Gör.İsmail KARAYÜN DEPO YÖNETİMİ ULUSLARARASI TİCARET VE LOJİSTİK Depo Yeri Seçimi Öğr.Gör.İsmail KARAYÜN 1 Akdeniz Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bölümü ismailkarayun@akdeniz.edu.tr

Detaylı

Üretim Planlarında AÜP'nin Yeri

Üretim Planlarında AÜP'nin Yeri Ana Üretim Programı Ana Üretim Programı Nihai ürünlerin üretimi için yapılan programdır. Ana üretim programı, bütünleşik üretim planını detaylandırarak üretilecek ürün kalemlerine çevirir. Seçenek planları

Detaylı

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ

1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 ÜRETİM VE ÜRETİM YÖNETİMİ 13 1.1. Üretim, Üretim Yönetimi Kavramları ve Önemi 14 1.2. Üretim Yönetiminin Tarihisel Gelişimi 18 1.3. Üretim Yönetiminin Amaçları ve Fonksiyonları

Detaylı

MATRİSEL ÇÖZÜM TABLOLARIYLA DUYARLILIK ANALİZİ

MATRİSEL ÇÖZÜM TABLOLARIYLA DUYARLILIK ANALİZİ SİMPLEKS TABLONUN YORUMU MATRİSEL ÇÖZÜM TABLOLARIYLA DUYARLILIK ANALİZİ Şu ana kadar verilen bir DP probleminin çözümünü ve çözüm şartlarını inceledik. Eğer orijinal modelin parametrelerinde bazı değişiklikler

Detaylı

3.2. DP Modellerinin Simpleks Yöntem ile Çözümü Primal Simpleks Yöntem

3.2. DP Modellerinin Simpleks Yöntem ile Çözümü Primal Simpleks Yöntem 3.2. DP Modellerinin Simpleks Yöntem ile Çözümü 3.2.1. Primal Simpleks Yöntem Grafik çözüm yönteminde gördüğümüz gibi optimal çözüm noktası, her zaman uygun çözüm alanının bir köşe noktası ya da uç noktası

Detaylı

GENEL İŞLETME. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ

GENEL İŞLETME. Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ GENEL İŞLETME Yrd. Doç. Dr. Hasan ALKAN KURULUŞ YERİ SEÇİMİ KURULUŞ YERİ İşletmenin faaliyette bulunduğu yerdir. Çeşitli alternatifler arasında en uygun kuruluş yerine karar verme önemli ve zor bir karardır.

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 2. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 2 Sistem Kavramı Belirli bir ortak amacı elde etmek için birlikte çalışan bileşenlerden oluşan bütündür. Büyük sistemler kendilerini oluşturan alt sistemlerden oluşur. Açık sistem:

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 4 Verimlilik En genel anlamıyla bir sistem içerisindeki kaynakların ne derece iyi kullanıldığının bir ölçüsüdür. Üretim yönetimi açısından ise daha açık ifadesi ile üretimde harcanan

Detaylı

Trend Analizi işletmenin mali tablolarında yer alan kalemlerin zaman içerisinde göstermiş oldukları eğilimlerin saptanması ve incelenmesidir.

Trend Analizi işletmenin mali tablolarında yer alan kalemlerin zaman içerisinde göstermiş oldukları eğilimlerin saptanması ve incelenmesidir. TREND ANALİZİ Trend Analizi işletmenin mali tablolarında yer alan kalemlerin zaman içerisinde göstermiş oldukları eğilimlerin saptanması ve incelenmesidir. Böylece varlıkların verimliliği, borçlanma eğilimi,

Detaylı

KISITLI OPTİMİZASYON

KISITLI OPTİMİZASYON KISITLI OPTİMİZASYON SİMPLEKS YÖNTEMİ Simpleks Yöntemi Simpleks yöntemi iteratif bir prosedürü gerektirir. Bu iterasyonlar ile gerçekçi çözümlerin olduğu bölgenin (S) bir köşesinden başlayarak amaç fonksiyonunun

Detaylı

4.1. Gölge Fiyat Kavramı

4.1. Gölge Fiyat Kavramı 4. Gölge Fiyat Kavramı 4.1. Gölge Fiyat Kavramı Gölge fiyatlar doğrusal programlama modellerinde kısıtlarla açıklanan kaynakların bizim için ne kadar değerli olduklarını gösterirler. Şimdi bir örnek üzerinde

Detaylı

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1

YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMALARI 1 1.HAFTA Amacı:Karar vericiler işletmelerde sahip oldukları kaynakları; insan gücü makine ve techizat sermaye kullanarak belirli kararlar almak ister. Örneğin; en iyi üretim miktarı

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. İhracat Planı Hazırlanması Süreci Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr İhracat Planı Hazırlanması Süreci 2013 İHRACAT PLANI HAZIRLANMASI SÜRECİ İhracat Planı Neden Hazırlanır? İhracattan ne beklendiğinin belirlenmesi, İhracat amaçlarına

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 7. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 7. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 7 Kapasite Kapasite tanımı üretim faaliyetine katılan her faktör ya da kaynak -tesis, fabrika, bölüm, atölye, makine veya insan- için söz konusu olabilen geniş kapsamlı bir kavramdır.

Detaylı

Yöneylem Araştırması II

Yöneylem Araştırması II Yöneylem Araştırması II Öğr. Gör. Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU cercioglu@gazi.edu.tr BÖLÜM I: Doğrusal Programlama Tekrarı Doğrusal Programlama Tanımı Doğrusal Programlama Varsayımları Grafik Çözüm Metodu Simpleks

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi Arş.Gör. Duran GÜLER Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik zinciri boyunca tedarik ve zinciri içinde müşteri tatmin düzeyini

Detaylı

İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve. ve Ayrıntılı Yöntemler. İnsan Kaynakları Planlamasında Sayısal

İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve. ve Ayrıntılı Yöntemler. İnsan Kaynakları Planlamasında Sayısal İşgücü Talebinin Tahmininde Sayısal ve Sayısal Yrd. Doç. Dr. Rıza DEMİR İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi İnsan Kaynakları Planlaması ve Seçimi Dersi 2017 Talep Tahmin i İnsan kaynakları talebi veya

Detaylı

Maksimizasyon s.t. İşçilik, saat) (Kil, kg)

Maksimizasyon s.t. İşçilik, saat) (Kil, kg) Simplex ile Çözüm Yöntemi Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ 1 Doğrusal Programlama Modeli Maksimizasyon s.t. İşçilik, saat) (Kil, kg) 2 Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ Yrd.Doç. Dr. Fazıl GÖKGÖZ 1 Modelin Standard Hali Maksimizasyon

Detaylı

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi

Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Proje/Sipariş/İş Emri (PSI) Bazında Maliyet Analizi Amaç ve Fayda Bilindiği gibi mamul maliyetleri direkt hammadde (direkt ilk madde ve ambalaj), direkt işçilik ve genel üretim giderlerinden oluşmaktadır.

Detaylı

Zirve e-fatura Portal Paketi V. 1.0.xx

Zirve e-fatura Portal Paketi V. 1.0.xx Zirve e-fatura Portal Paketi V. 1.0.xx Zirve Yazılım paket programlarından, e-fatura gönderim ve alım işlemlerinin yapılabilmesi için iki farklı e-fatura paketi mevcuttur. 1- Zirve e-fatura Entegratör

Detaylı

Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş noktası analizi Oyun kuramı

Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş noktası analizi Oyun kuramı Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2013-2014 Güz Dönemi Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş

Detaylı

PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ

PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ Pazarlama araştırması yapılırken belirli bir sıra izlenir. Araştırmada her aşama, birbirinden bağımsız olmayıp biri diğeri ile ilişkilidir. Araştırma sürecinde başlıca aşağıdaki

Detaylı

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I

YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I YÖNT 101 İŞLETMEYE GİRİŞ I 1 İşletme kurma fikriyle birlikte başlayıp, işletmenin kesin olarak kuruluşunun tamamlanmasına kadar sürdürülen çalışma ve araştırmalara işletmelerin kuruluş çalışmaları denmektedir.

Detaylı

İŞ PLANI İÇİNDEKİLER. I. Özet. Mevcut Durum Analizi. Yatırım Teklifi Analizi. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri

İŞ PLANI İÇİNDEKİLER. I. Özet. Mevcut Durum Analizi. Yatırım Teklifi Analizi. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri İÇİNDEKİLER I. Özet II. Mevcut Durum Analizi III. Yatırım Teklifi Analizi IV. Beklenen Proje Çıktıları, Sonuçları ve Etkileri V. Proje İçin Pazarlama Stratejisi VI. Ekonomik Varsayımlar ve Riskler 1 I.

Detaylı

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT / 1

Girişimcilik GİRİŞİMCİLİK. Ders 04. ŞENYURT   / 1 GİRİŞİMCİLİK Ders 04 www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 1 Hiç kimse başarı merdivenine elleri cebinde çıkmamıştır. www.ozersenyurt.net www.orbeetech.com / 2 İş Planı Kavramı ve Öğeleri Eğitimi www.ozersenyurt.net

Detaylı

GAMS Kullanım Notları

GAMS Kullanım Notları GAMS Kullanım Notları Dilay Çelebi İstanbul Teknik Üniversitesi 1. Giriş Aşağıdaki DP problemini ele aldığımızı varsayalım. Z min = 4x 1 + 2x 2 + 33x 3 (1) x 1 4x 2 + x 3 12 (2) 9x 1 + 6x 2 = 15 (3) 5x

Detaylı

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ

KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ KAPASİTE PLANLAMASI ve ÖLÇME KRİTERLERİ Kuruluş yeri belirlenen bir üretim biriminin üretim miktarı açısından hangi büyüklükte veya kapasitede olması gerektiği işletme literatüründe kapasite planlaması

Detaylı

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012

Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Gürcan Banger 21 Mayıs 17 Haziran 2012 Üretim Yatırımı Girişim kapsamında hedeflenen ürün veya hizmetlerin üretilmesi için gerekli işletme faaliyetleri planlanmalıdır. Girişimcinin uzmanlığına da bağlı

Detaylı

1. Kredi Riski İçin Kullanılacak Sermaye ve Piyasa Riski İçin Kullanılacak Sermayenin Tespiti

1. Kredi Riski İçin Kullanılacak Sermaye ve Piyasa Riski İçin Kullanılacak Sermayenin Tespiti Bankaların Yeterliliğinin Ölçülmesine ve Değerlendirilmesine İlişkin Yönetmelik ile Bankaların Kuruluş ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik Hükümleri Çerçevesinde Piyasa Riskinin Karşılanmasında Kullanılacak

Detaylı

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama

FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama FABRİKA ORGANİZASYONU Üretim Planlama ve Yönetimi 2. Uygulama: Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama Uygulamalar 1. İhtiyaç Hesaplama 2. Sipariş ve Parti Büyüklüğü Hesaplama 3. Dolaşım Akış Çizelgeleme/Terminleme

Detaylı

Simpleks Yöntemde Duyarlılık Analizleri

Simpleks Yöntemde Duyarlılık Analizleri 3.2.4. Simpleks Yöntemde Duyarlılık Analizleri Duyarlılık analizinde doğrusal programlama modelinin parametrelerindeki değişikliklerinin optimal çözüm üzerindeki etkileri araştırılmaktadır. Herhangi bir

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarik Zinciri Ağı Tasarımı- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Ağ tasarımı, tedarik zinciri açısından üç karar düzeyini de ilgilendiren ve bu düzeylerde etkisi olan bir konudur. Zincirin

Detaylı

PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul

PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul PROJE YÖNETİMİ: PERT VE CPM ANALİZİ: Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu (I.Üretim Araştırmaları Sempozyumu, Bildiriler Kitabı-İTÜ Yayını, Ekim1997, İstanbul Proje:Belirli bir işin tamamlanabilmesi için yapılması

Detaylı

ĐST 349 Doğrusal Programlama ARA SINAV I 15 Kasım 2006

ĐST 349 Doğrusal Programlama ARA SINAV I 15 Kasım 2006 ĐST 49 Doğrusal Programlama ARA SINAV I 15 Kasım 006 Adı Soyadı:KEY No: 1. Aşağıdaki problemi grafik yöntemle çözünüz. Đkinci kısıt için marjinal değeri belirleyiniz. Maximize Z X 1 + 4 X subject to: X

Detaylı

Planlama Seviyelerine Bir Bakış

Planlama Seviyelerine Bir Bakış Kısa Vade Planlama Ufku Orta Vade Şimdi 2 ay 1 yıl Uzun vade Toplam planlama: Orta vadeli kapasite planlaması. Genellikle 2 ila 12 aylık dönemi kapsar. Planlama Seviyelerine Bir Bakış Kısa vadeli planlar

Detaylı

Ulaştırma Problemleri

Ulaştırma Problemleri Ulaştırma Problemleri Ulaştırma modeli, doğrusal programlama probleminin özel bir şeklidir. Bu modelde, malların kaynaklardan (fabrika gibi )hedeflere (depo gibi) taşınmasıyla ilgilenir. Buradaki amaç

Detaylı

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ

TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ POSTA HİZMETLERİ ÖN LİSANS PROGRAMI TEDARİK ZİNCİRİ YÖNETİMİ Öğr. Gör. MURAT BURUCUOĞLU 1 Ünite: 3 TEDARİZ ZİNCİRİNİN TEMEL FONKSİYONLARI Öğr. Gör. Murat BURUCUOĞLU İçindekiler 3.1. TEDARİZ ZİNCİRİNİN

Detaylı

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ

İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İŞLETMENİN GELİR- GİDER VE KÂR HEDEFLERİ İşletme yöneticileri belli bir dönem sonunda belli miktarda kâr elde etmeyi hedeflerler. Kâr = Gelirler - Giderler Olduğuna göre, kârı yönetmek aslında gelirler

Detaylı

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi

Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları. Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları Yrd.Doç.Dr. Levent VURGUN Turgut Özal Üniversitesi Girişimcinin İş Kurma Sürecindeki Temel Adımları MOTİVASYON İŞ FİKRİ ÇALIŞMA PROGRAMI ÖN DEĞERLENDİRME

Detaylı

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (MS-Access)

Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (MS-Access) Mühendislikte Veri Tabanları Dersi Uygulamaları (MS-Access) İstanbul Teknik Üniversitesi, İnşaat Fakültesi, Geomatik Mühendisliği Bölümü Prof. Dr. Nebiye MUSAOĞLU Doç. Dr. Elif SERTEL Y. Doç. Dr. Şinasi

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 6 İşyeri Düzeni Üretimin gerçekleştirildiği alanın yerleşimi birçok konuda etki yaratmaktadır: Kapasite Üretim süresi Malzeme hareket miktarı İç taşıma maliyetleri Üretime hazırlık

Detaylı

OYUN TEORİSİ. Özlem AYDIN. Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

OYUN TEORİSİ. Özlem AYDIN. Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü OYUN TEORİSİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü TANIM ''Oyun Teorisi'', iki yada daha fazla rakibi belirli kurallar altında birleştirerek karşılıklı olarak çelişen olasılıklar

Detaylı

SORU SETİ 10 MALİYET TEORİSİ - UZUN DÖNEM MALİYETLER VE TAM REKABET PİYASASINDA ÇIKTI KARARLARI - TEKEL

SORU SETİ 10 MALİYET TEORİSİ - UZUN DÖNEM MALİYETLER VE TAM REKABET PİYASASINDA ÇIKTI KARARLARI - TEKEL SORU SETİ 10 MALİYET TEORİSİ - UZUN DÖNEM MALİYETLER VE TAM REKABET PİYASASINDA ÇIKTI KARARLARI - TEKEL Problem 1 (KMS-2001) Bir endüstride iktisadi kârın varlığı, aşağıdakilerden hangisini gösterir? A)

Detaylı

LKS2. Kredi Kartı Uygulamaları

LKS2. Kredi Kartı Uygulamaları LKS2 Kredi Kartı Uygulamaları LOGO Kasım 2006 İçindekiler LKS2 Kredi Kartı Uygulamalarında kullanılan parametreler... 3 Banka Hesabı Kayıt Türleri... 3 Geri Ödeme Planları... 4 Geri Ödeme Plan Bilgileri...

Detaylı

Yazılım Mühendisliği 1

Yazılım Mühendisliği 1 Yazılım Mühendisliği 1 HEDEFLER Yazılım, program ve algoritma kavramları anlar. Yazılım ve donanım maliyetlerinin zamansal değişimlerini ve nedenleri hakkında yorum yapar. Yazılım mühendisliği ile Bilgisayar

Detaylı

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ LOJİSTİK ELEMANI (2.SEVİYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ULAŞTIRMA HİZMETLERİ LOJİSTİK ELEMANI (2.SEVİYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ULAŞTIRMA HİZMETLERİ LOJİSTİK ELEMANI (2.SEVİYE) MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2008 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim

Detaylı

Tarımda Mühendislik Düşünce Sistemi. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ

Tarımda Mühendislik Düşünce Sistemi. Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Tarımda Mühendislik Düşünce Sistemi Prof. Dr. Ferit Kemal SÖNMEZ Sistem Aralarında ilişki veya bağımlılık bulunan elemanlardan oluşan bir yapı veya organik bütündür. Bir sistem alt sistemlerden oluşmuştur.

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Tedarik Zinciri Yönetimi -Temel Kavramlar- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Neden? Bir ișletme sistemi için en kilit etken MÜȘTERİdir. Müșteri açısından ișletmeleri etkileyen güncel etkiler: Müșteri sayısı artmaktadır.

Detaylı

KOMPRESÖR SEÇİMİ. Ümit ÇİFTÇİ ÖZET

KOMPRESÖR SEÇİMİ. Ümit ÇİFTÇİ ÖZET 105 KOMPRESÖR SEÇİMİ Ümit ÇİFTÇİ ÖZET Günümüzde, basınçlı havanın otomasyonda kullanılması hayli yaygındır. Hemen her işletmede bir kompresör bulunması mümkündür. Üretimi arttırmak ve işgücü kullanımını

Detaylı

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü

TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü TOS 408 EKONOMİ İnşaat Mühendisliği Bölümü Ekonomi Bölüm 1 Gider Mühendisliği ve Değer Mühendisliği 3 Giriş İşletmeler kar, getiri sağlamak veya bir amacı elde etmek için kurulurlar. Yaşam döngüsü içerisinde

Detaylı

BÖLÜM III: Şebeke Modelleri. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Yönlü Şebeke (Directed Network) Dal / ok

BÖLÜM III: Şebeke Modelleri. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Şebeke Kavramları. Yönlü Şebeke (Directed Network) Dal / ok 8.0.0 Şebeke Kavramları BÖLÜM III: Şebeke Modelleri Şebeke (Network) Sonlu sayıdaki düğümler kümesiyle, bunlarla bağlantılı oklar (veya dallar) kümesinin oluşturduğu yapı şeklinde tanımlanabilir ve (N,A)

Detaylı

PERFORMANS YÖNETĐMĐ. Hedefe Odaklı Çalışma ve Yetkinlik Yönetimi.

PERFORMANS YÖNETĐMĐ. Hedefe Odaklı Çalışma ve Yetkinlik Yönetimi. PERFORMANS YÖNETĐMĐ Kurumların yapısına uygun performans yönetimi sistemini esnek yapı sayesinde Đnsan Kaynakları uygulaması içinde tanımlayarak takip edebilme Performans kayıtlarını yöneticilere e-posta

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 6. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 6 İşyeri Düzeni Üretimin gerçekleştirildiği alanın yerleşimi birçok konuda etki yaratmaktadır: Kapasite Üretim süresi Malzeme hareket miktarı İç taşıma maliyetleri Üretime hazırlık

Detaylı

BAKANLIK MERKEZ TEŞKİLATI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAV MODÜLÜNE İLİŞKİN YARDIM DÖKÜMANI

BAKANLIK MERKEZ TEŞKİLATI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAV MODÜLÜNE İLİŞKİN YARDIM DÖKÜMANI BAKANLIK MERKEZ TEŞKİLATI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAV MODÜLÜNE İLİŞKİN YARDIM DÖKÜMANI 1. Sınav Kaydının Açılması: İşlemler Şubesi tarafından sınav başvuru tarihleri belirlenerek e-içişleri

Detaylı

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU

Bilişim Sistemleri. Modelleme, Analiz ve Tasarım. Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Bilişim Sistemleri Modelleme, Analiz ve Tasarım Yrd. Doç. Dr. Alper GÖKSU Ders Akışı Hafta 5. İhtiyaç Analizi ve Modelleme II Haftanın Amacı Bilişim sistemleri ihtiyaç analizinin modeli oluşturulmasında,

Detaylı

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL

LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ. Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL LİMANLARININ İŞLEM HACMİ İLE EKİPMAN VE ALTYAPI İLİŞKİSİNİN BELİRLENMESİ Doç Dr. A. Zafer ACAR Arş. Gör. Pınar GÜROL II. Ulusal Liman Kongresi 5-6 Kasım 2015/ İzmir Global ticarette üretimden tüketime

Detaylı

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir.

Bölüm 4. İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. Bölüm 4 İşletme Analizi İşletme Analizi, İşletmenin içinde bulunduğu mevcut durumu, sahip olduğu varlıkları ve yetenekleri belirleme sürecidir. İşletmenin ne durumda olduğu ve nelere sahip olduğu bu analizde

Detaylı

HASTANE & OTEL & ALIŞVERİŞ MERKEZİ VE ÜNİVERSİTE KAMPÜSLERİNDE KOJENERASYON UYGULAMALARI / KAPASİTE SEÇİMİNDE OPTİMİZASYON

HASTANE & OTEL & ALIŞVERİŞ MERKEZİ VE ÜNİVERSİTE KAMPÜSLERİNDE KOJENERASYON UYGULAMALARI / KAPASİTE SEÇİMİNDE OPTİMİZASYON HASTANE & OTEL & ALIŞVERİŞ MERKEZİ VE ÜNİVERSİTE KAMPÜSLERİNDE KOJENERASYON UYGULAMALARI / KAPASİTE SEÇİMİNDE OPTİMİZASYON 22 Kasım 2014 / İSTANBUL Özay KAS Makina Yük. Müh. TÜRKOTED Yön. Kur. Üyesi KOJENERASYON

Detaylı

T.C.ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞIALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR ÇEŞMEALTI YAT LİMANI NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU

T.C.ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞIALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR ÇEŞMEALTI YAT LİMANI NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU T.C.ULAŞTIRMA DENİZCİLİK VE HABERLEŞME BAKANLIĞIALTYAPI YATIRIMLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ İZMİR ÇEŞMEALTI YAT LİMANI NAZIM İMAR PLANI PLAN AÇIKLAMA RAPORU Planlama Amacı Ekonomideki gelişmelere bağlı olarak

Detaylı

Kaynak: KGM, Tesisler ve Bakım Dairesi, 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi. Harita 16 - Türkiye 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi

Kaynak: KGM, Tesisler ve Bakım Dairesi, 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi. Harita 16 - Türkiye 2023 Yılı Bölünmüş Yol Hedefi ULAŞIM Kara taşımacılığı 2023 hedeflerinde büyük merkezler otoyollarla bağlanırken, nüfusu nispeten küçük merkezlerin bu otoyollara bölünmüş yollarla entegre edilmesi hedeflenmektedir. Harita 16 ve Harita

Detaylı

Ders 10. Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay. Simpleks Yöntemine Giriş Alıştırmalar 10

Ders 10. Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay. Simpleks Yöntemine Giriş Alıştırmalar 10 Bölüm 10 Ders 10 Simpleks Yöntemine Giriş 10.1 Alıştırmalar 10 Prof.Dr.Haydar Eş Prof.Dr.Timur Karaçay 197 198 BÖLÜM 10. DERS 10 1. Soru 1 1. Aşağıda verilen simpleks tablolarında temel, temel olmayan,

Detaylı

Yaşanmış Tecrübe Paylaşımı Önce Test Et Sonra Kodla XP Pratiği

Yaşanmış Tecrübe Paylaşımı Önce Test Et Sonra Kodla XP Pratiği TBD 21. Ulusal Bilişim Kurultayı Sunumu Yaşanmış Tecrübe Paylaşımı Önce Test Et Sonra Kodla XP Pratiği Hasan ÖZKESER Bimar Bilgi İşlem Hizmetleri Aş. 5 Ekim 2004 ODTÜ Kültür ve Kongre Merkezi, Ankara 2004

Detaylı

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ

MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ 1 MALİ ANALİZ TEKNİKLERİ Mali analiz, bir işletmenin mali durumunun ve mali yönden gelişmesinin yeterli olup olmadığını belirlemek için, mali tablo kalemlerindeki değişikliklerin, aralarındaki ilişkilerin,

Detaylı

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2

www.saitkaygusuz.com skaygusuz@uludag.edu.tr STOKLAR TMS-2 1 STOKLAR TMS-2 Üretim İşletmelerinde Stoklar 2 Stoklar aynı zamanda işletme tarafından üretilen mamulleriya da üretimde olan yarı mamulleri ve üretim sürecinde kullanılmak üzere bekleyen ilk madde ve

Detaylı

Lineer Programlama. Doğrusal terimi, hem amaç hem de kısıtları temsil eden matematiksel fonksiyonların doğrusal olduğunu gösterir.

Lineer Programlama. Doğrusal terimi, hem amaç hem de kısıtları temsil eden matematiksel fonksiyonların doğrusal olduğunu gösterir. LİNEER PROGRAMLAMA Giriş Uygulamada karşılaşılan birçok optimizasyon problemi kısıtlar içerir. Yani optimizasyon probleminde amaç fonksiyonuna ilave olarak çözümü kısıtlayıcı ek denklemler mevcuttur. Bu

Detaylı

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma

4.1. Grafik Sihirbazını kullanarak grafik oluşturma BÖLÜM14 4. EXCEL DE GRAFİK Excel programının en üstün özelliklerinden bir diğeri de grafik çizim özelliğinin mükemmel olmasıdır. Excel grafik işlemleri için kullanıcıya çok geniş seçenekler sunar. Excel

Detaylı

Taşıma Probleminde Optimum (En Uygun) Çözüm Bulanması

Taşıma Probleminde Optimum (En Uygun) Çözüm Bulanması Taşıma Probleminde Optimum (En Uygun) Çözüm Bulanması Tevfik GÜYAGÜLER {*) GİRİŞ Bu yazıda çeşitli üretim merkezlerinde üretilen malların birden fazla tüketim merkezlerine nakledilmesinde taşıma maliyetini

Detaylı

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1

Park Elektrik Üretim Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. Sayfa No: 1 Sayfa No: 1 1. Raporun Dönemi 01.01.2012 31.12.2012 2. Şirketin Faaliyet Konusu Her türlü maden, maden cevheri ve bunların türevlerini aramak ve çıkarmak, işlemek, gerek kendi ürettiği ve gerekse temin

Detaylı

Pratik Maliyet ve Karlılık

Pratik Maliyet ve Karlılık Doküman Kodu : TNS005 İlk Yayın Tarihi : Temmuz 2017 Revizyon Tarihi : Temmuz 2017 Revizyon No : 1 ĠÇERĠK GENEL BĠLGĠ PRATĠK MALĠYET VE KARLILIK Alım Net Fiyatı SatıĢ Karlılık Mal Varlığı Ortalama Maliyet

Detaylı

Tüm personel kendi KEP hesapları üzerinden mevcut ve önceki maaş bordrolarını görüntüleyebilecektir.

Tüm personel kendi KEP hesapları üzerinden mevcut ve önceki maaş bordrolarını görüntüleyebilecektir. Mikro e-bordro Nedir? E-Bordro Uygulaması, Mikro Personel Programı tarafından oluşturulan maaş bordrolarının, otomatik olarak personel kartında tanımlı KEP adresi üzerinden toplu gönderimini sağlar. Mikro

Detaylı

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Çözüm yöntemine geçmeden önce bazı tanımlara ihtiyaç vardır. Dikkate alınan G grafındaki düğümleri 1 den n e kadar numaralandırın. Uzunluğu a(i, j)>0 olarak verilen

Detaylı

TAŞRA TEŞKİLATI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAV MODÜLÜNE İLİŞKİN YARDIM DÖKÜMANI

TAŞRA TEŞKİLATI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAV MODÜLÜNE İLİŞKİN YARDIM DÖKÜMANI TAŞRA TEŞKİLATI GÖREVDE YÜKSELME VE UNVAN DEĞİŞİKLİĞİ SINAV MODÜLÜNE İLİŞKİN YARDIM DÖKÜMANI 1. Sınav Kaydının Açılması: İşlemler Şubesi tarafından sınav başvuru tarihleri belirlenerek e-içişleri sistemi

Detaylı

Duyarlılık analizi, bir doğrusal programlama probleminde belirlenen katsayı değerlerinin

Duyarlılık analizi, bir doğrusal programlama probleminde belirlenen katsayı değerlerinin DUYARLILIK ANALİZİ Duyarlılık analizi, bir doğrusal programlama probleminde belirlenen katsayı değerlerinin değişmesinin problemin optimal çözümü üzerine etkisini incelemektedir. Oluşturulan modeldeki

Detaylı

TARSUS TİCARET BORSASI

TARSUS TİCARET BORSASI TARSUS TİCARET BORSASI Ülkemizde yetiştirilen tarımsal ürünlerden, tarımsal üretimin bir kısmı doğrudan tüketilirken, bir kısmı sanayide hammadde olarak işlenerek değişik gıdalara dönüştürülmektedir. Tarımsal

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık KORELASYON ve REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Bir değişkenin değerinin diğer değişkendeki veya değişkenlerdeki değişimlere bağlı olarak nasıl etkilendiğinin istatistiksel

Detaylı

belirli bir süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan hedeflere ulaşmaya yönelik olarak Hafta1 Giriş Serkan Gürsoy

belirli bir süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan hedeflere ulaşmaya yönelik olarak Hafta1 Giriş Serkan Gürsoy Hafta Proje; belirli bir süre içinde, belirli bir bütçe ile, net olarak tanımlanan hedeflere ulaşmaya yönelik olarak planlanan faaliyetler bütünüdür. Projenin tanımlanması için; amaçları hedefleri işlemleri

Detaylı

DESTEK DOKÜMANI MALZEME VİRMANI

DESTEK DOKÜMANI MALZEME VİRMANI MALZEME VİRMANI Malzemeler arası miktar/stok aktarımı için ve/veya farklı bir amaç için alınmış malzeme miktarının bir kısmı yada tamamı sabit kıymet olarak kullanılmak istendiğinde, malzemeler arası aktarım

Detaylı

2. LOJİSTİK ŞEBEKESİ TASARIMI

2. LOJİSTİK ŞEBEKESİ TASARIMI 2. LOJİSTİK ŞEBEKESİ TASARIMI Lojistik Şebekesi Tasarımı Lojistikte şebeke planlama prosesi, ürünlerin tedarikçilerden talep noktalarına akacağı sistemin tasarlanmasını içerir. Kamu sektöründe ise aynı

Detaylı

HARİTA-TAPU KADASTRO BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA ÇİZİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

HARİTA-TAPU KADASTRO BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA ÇİZİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü HARİTA-TAPU KADASTRO BİLGİSAYAR DESTEKLİ HARİTA ÇİZİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2011 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı