TUTD 4.Uyku Tıbbı Teknisyenliği Sertifikasyon Kursu 26Şubat-02 Mart 2014 Belek-Antalya. Kayıt Sonlandırma. (Hasta, Laboratuvar ve Elektrotlar)

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TUTD 4.Uyku Tıbbı Teknisyenliği Sertifikasyon Kursu 26Şubat-02 Mart 2014 Belek-Antalya. Kayıt Sonlandırma. (Hasta, Laboratuvar ve Elektrotlar)"
  • Ebru Ak
  • 6 yıl önce
  • İzleme sayısı:

Transkript

1 TUTD 4.Uyku Tıbbı Teknisyenliği Sertifikasyn Kursu 26Şubat-02 Mart 2014 Belek-Antalya Kayıt Snlandırma (Hasta, Labratuvar ve Elektrtlar) Prf.Dr.Sadık Ardıç Kafkas Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilimdalı

2 Sunum Planı Tüm gece PSG tetkikini snlandırma Çklu uyku latans testini snlandırma Uyanıklığı sürdürebilme testini snlandırma Nninvazif tedavi çalışmasını snlandırma Kayıt snlandırmayı gerektiren srunlar Hasta ile ilgili Acil durumlar Labratuar ve elektrtlar ile ilgili Artefaktlar

3 Plismngrafi Plismngrafik kayıt (PSG); uyku sırasında insan rgnizmasındaki fizyljik layların kağıda yada dijital rtama kaydedilmesidir. Uyku ve uyanıklık ilişkisini anlamak Uyku bzukluklarını saptamak Saptanan hastalık için uygun tedavileri belirlemek Tedaviye lan cevabı izlemek. Esas lan, layların dğru kaydedilmesidir.

4 Plismngrafi Kaydını Snlandırma Hasta,sabah ne zaman uyandırılmalı?

5 Plismngrafi Kaydını Snlandırma Çalışmanın snlandırılması için öncelikle; Çekim dğru yapılmış lmalı, Tedavi çalışması ise, dğru snuç almak için kaydın yeterli süre alınmış lması gerekir.

6 Plismngrafi Kaydını Snlandırma Teknisyen; Hasta, REM uykusunda ise kaydı snlandırmayı geciktirilebilir. Hastaya kalkış zamanı srularak, her günkü kalkış saatinde uyandırılıp, kayıt işlemi snlandırılabilir.

7 Plismngrafi Kaydı Ne Kadar Sürmeli? *Tüm gece plismngrafi kaydı için, en az 6 saatlik çekim yapılması gereklidir. *American Academy f Sleep Medicine (AASM),

8 Plismngrafi Kaydı Ne Kadar Sürmeli? Klinik kşulları ve labratuvar prtklünü, hastanın belli bir zamanda ya da kendiliğinden uyanıp uyanmaması belirler, Çalışmayı snlandırma işlemini içeren merkezin kılavuzu lmalıdır.

9 Çalışmanın Snunda Teknisyen Ne Yapmalı? Uyandıktan snra çalışmayı snlandırmak için, kayda başlarken yapılan cihaz ve biyljik kalibrasyn tekrar yapılmalıdır. Amaç;kayıt sırasında aletlerin dğru çalıştığını ve kaydın uygun lduğunu göstermektir.

10 Çalışma Snunda Biykalibrasyn Gecenin rtasında rtaya çıkan; Elektrtun bzulması, Sensör tellerinde kırılmaya bağlı kayıt hatasını kayıttan çıkarmak için yapılır.

11 Çalışma Snunda Elektrtların Çıkarılması Kafa elektrtlarını çıkarmak ağrısızdır. Ancak; yüz, byun ve gövdeye bağlanan bazı sensörleri çıkarmak zr labilir. Yavaş ve ağrıya neden lmadan çıkarılmalıdır, Hastaya lay açıklanıp, incitmeden çıkarılmalıdır.

12 Çalışma Snunda Hasta Temizliği Hastanın kllidnu temizlemesi zaman alır. İşe gitmeden önce duş alması ve saçlarının yıkanması sağlanır. Hastanın çalışmadan snra direk larak işe gideceğini öngörüp, merkezi terk etmeden önce düzgün görünüşlü lması sağlanır.

13 Çalışma Snrası Hastanın Bilgilendirilmesi Hasta, çalışma snucunu hemen öğrenmek isteyebilir. Teknisyen hastaya; Uykusunun ve kayıt kalitesinin nasıl lduğu, Dktrun kayıtları inceledikten snra kendisiyle görüşeceği, bilgisini vermelidir.

14 Sabah Sru Anketi Yapılmasının Yararı Nedir? Subjektif bir değerlendirmedir ve hasta tarafından yapılır. Merkezler sabah sru anketlerinden; Merkezin çalışması, Uyku çalışması deneyimi, Teknisyenin perfrmansı hakkında geri bildirim sağlar.

15 Teknisyen Şu Sruları Srmalı,Kaydetmeli (Merkezin sru anketi yksa) 1. Ne kadar sürede uykuya daldınız? 2. Geçen gece kaç saat uyumuş lduğunu düşünüyrsunuz? 3. Her zaman ki uykundan daha mı iyiydi, daha mı kötüydü? 4. Geçen gece ile ilgili herhangi bir rüya hatırlıyr musun? 5. Sabah kendinizi dinlenmiş hissettiniz mi? 6. Eğer hasta CPAP kullandıysa tedaviyi kabul etmede herhangi bir prblem ldu mu?

16 Sru Anketi Neler Sağlar Sru anketi kıymetli tanısal bilgiler sağlayabilir Örneğin uykuya dalma süresi 8 dk. lan bir hasta, sru anketinde 90 dk da uykuya daldığını belirtiyrsa hastada paradksal insmni labilir. Psikfizyljik insmnide hastalar kendini uyku merkezinde evdekinden daha iyi uyumuş hissedebilir. Bu ters ilk gece etkisidir

17 Sru Anketi Neler Sağlar Hastanın uyku merkezinde gece uykusunu nasıl geçirdiğini gösterir. Dğru uyku bzukluğu tanısını kymada bilgi sağlar.

18 Elektrtlar Neden Temizlenmelidir? Enfeksiyn riskini önlemek amacıyla. Hastanın ve sağlık persnelinin bulaşıcı hastalıklardan krunması için temizlik ve sterilizasyn gereklidir.

19 Elektrt ve Cihazları Temizleme Gece teknisyeni çalışma sırasında kullanılan elektrtları, sensörleri ve diğer aletleri temizleme işinden srumludur. Aletlerin uygun bir şekilde temizlenmesi enfeksiynları önleyecektir.

20 Elektrt ve Cihazları Temizleme Hava ile taşınan virüs ya da bakteriler CPAP maske ya da brusunda birikebilir. Uygun temizlik için üreticinin önerdiği tavsiyeleri uygulamak gerekir. Odanın ve yatağın uygun dezenfektan slüsynlarla temizliği sağlanır.

21 Nninvazif Tedavi Çalışmasını (CPAP/BiPAP) Snlandırma

22 CPAP/BiPAP Titrasyn Çalışmasını Snlandırma CPAP titrasynundan snra hastanın pzitif bir duyguyla ayrılması önemlidir çünkü; Hastanın evde de CPAP tedavisi kullanma şansını artırır. Teknisyen hastaya pzitif bakış açısını vermek için gayret sarf etmelidir.

23 CPAP / BiPAP Titrasyn Başarısı Optimal titrasyn AHİ<5 altına indiği ve sırt üstü pzisynda REM uykusunu da içeren 15 dk uykunun arusal ve uyanıklıkla bölünmediği titrasyndur. SaO2 %90 nın üzerinde lması Minimal maske kaçağı, Hrlamanın kesilmesi, Titrasyn en az 3 saatin üzerinde yapılmalı.

24 CPAP / BiPAP Titrasyn Başarısı OUA sırt üstü pzisyn, REM ve N3 te SUA sırt üstü pzisynda,nrem ve REM de KOAH ve ilerleyici nörmusküler bzukluklarda sırt üstü pzisynda ve REM artma lur.

25 CPAP / BiPAP Titrasynu Snlandırma OUAS da titrasyn çalışması sırasında rtaya çıkan srunlar genel larak çözülmeye çalışılır. Ancak çözülemezse çalışmanın durdurulması gerekebilir Hasta CPAP ı tlere etmede güçlük yaşarsa; Basıncı daha yavaş yükseltmek gerekir. Maskeyi değiştirmeyi düşünebilirsiniz (klastrfbi) İhtiyaç duyulursa uyku hipntikleri kullanılabilir.

26 CPAP / BiPAP Titrasynu Uygun basınç bulunamıyr yada hasta basıncı tlere edemiyrsa BiPAP ı geçilir. BPAP nemlendirici eklenebilir. Uyku hipntiği eklenebilir, bu nedenle hasta BPAP ı kabulde zrlanmaz.

27 CPAP / BiPAP Titrasynu BiPAP ayarları sırasında santral apneler varsa; IPAP basıncı azaltılır. ST-mde/ ASV ye geçmeyi planlamak gerekir. Anrmal slunum layları kayblup O 2 desatürasynu devam ederse hem EPAP basıncını artırmak, hem de ksijen eklemek gerekebilir.

28 Oksijen Tedavisi O 2 tedavisi; Hasta uyanık ve sırt üstü pzisyndayken SaO 2 %88, PAP titrasynu sırasında, OUA lmadığı bir dönemde 5 dk byunca SaO 2 %88 ise tedaviye O2 eklenmelidir. Desatürasyn düzeltilemiyrsa ve gerekirse çalışma snlandırılıp dktra haber verilmelidir.

29 Yarı Gece Çalışması Snlandırılması Yarı gece çalışması (split-night çalışması) ancak 2 saatlik tanısal çalışma sırasında AHİ 40 ise test snlandırılıp titrasyn çalışmasına geçilebilir.

30 Yarı Gece Çalışması Snlandırılması Hastanın, yarı gece çalışmasında gecenin ilk yarısında tanı için yeterli apne saptanacağını önceden biliyr lmalıdır. Teknisyen hastaya : Uygun sürede yarı gece çalışması kriterlerini karşıladınız. diyebilir. Dktrunuz, tanı ve titrasynun dğru lduğunu saptamak için çalışmayı değerlendirip, sizi bilgilendirecektir. demelidir.

31 Maskeye İlişkin Srunlar Hasta maske, hava kaçağı, hava yutma yada plastik maske allerjisi ile ilgili prblem yaşamış labilir. Hastaya alternatif maskelerin sağlanabileceği söylenmelidir. Klastrfbisi lan hastalar burun yastıklarını(nazal pillw ) tercih edebilir.

32 Maskeye İlişkin Srunlar Burun deliğinden nazal maskeyi tlere edemeyen hastalara full face maske kullanılabilir. Alın ya da çeneye knulan kayışlar hastanın tedaviye belirgin tlere etmesini sağlayabilir.

33 Sn Belgeleme ve Kayıt Deplama: Hasta hakkında luşan fikirleri bildirmek için hasta gözlem frmu dldurulmalıdır. Çalışmanın belgelenmesi ve skrlanması için kayıt alınması.cd ya da DVD içine kpyalanılır. Bazı sistemler bu kayıtları tmatik larak saklar. Teknisyen bunu iki kez kntrl etmelidir.

34 Hastanın Merkezden Ayrılması Merkezi terk edene kadar teknisyen hastadan srumludur. Uzun bir süre hastayı yalnız bırakmamalıdır. Bazı hastaların hazırlanması ve merkezden çıkması kayda değer zaman alacaktır. Bu tür hastalara karşı sabırlı lunmalıdır.

35 Hastanın Merkezden Ayrılması Hastanın merkezden ayrılma şekli planlamalıdır. Hastanın ciddi uyku bzukluğu varsa araba kullanmaktan kaçınması sağlanmalıdır. Hasta PSG kaydı için stimülan ilaç almamışsa, araç kullanmaması önerilip;taksi yada tplu taşıma araçları ile gitmesi sağlanmalıdır.

36 Çklu Uyku Latans Testini (MSLT-ÇULT) Snlandırma

37 Çklu Uyku Latans Testini (MSLT-ÇULT) Snlandırma PSG kaydı çklu uyku latans testinden (MSLT- ÇULT) önce gereklidir. ÇULT nkturnal kayıttan 1,5 ya da 3 saat snra başlanır.

38 Çklu Uyku Latans Testini (MSLT-ÇULT) Snlandırma Her şekerleme denemesi hasta 20 dk içinde uyumazsa snlandırılır. SOREM varlığını değerlendirebilmek için ilk uyku epkundan snra 15 dakika süreyle test sürdürülmelidir. REM dönemine girildiğinde 15 dakika geçmesi beklenmeden test snlandırılır.

39 Uyanıklığı sürdürebilme testini (MWT-UST) snlandırma

40 Uyanıklığı Sürdürebilme Testini (MWT-UST) Snlandırma Uyanıklığı sürdürebilme testinden önce PSG çekimi klinisyenin takdirine bağlıdır. UST için dörtlü 40 dakikalık prtkl önerilir. İlk deneme nrmal uyku periydunun bitiminden 1,5-3 saat içinde yapılır. Her denemenin arası 2 saat lmalıdır.

41 Uyanıklığı Sürdürebilme Testini (MWT-UST) Snlandırma Denemeler, hastanın uyuyamaması durumunda başlangıçtan 40 dk snra ya da şüpheye yer bırakmayacak bir uyku başlangıcından snra snlandırılır. Ardışık 3 epk N1 ya da 1 epk diğer bir uyku fazının izlenmesi larak tanımlanır.

42 Kayıt Snlandırmayı Gerektiren Srunlar

43 Hasta ile İlgili-Acil Durumlar Hasta tehlikede mi? Teknisyenler ve diğer persnel tehlikede mi? Acil neyi içerir? Acil bir durumda kim aranmalı? Nasıl iletişim kurulmalı? Teknisyen acil duruma yanıt verenler için ne hazırlık yapmalı? Acil durumdan snra teknisyen ne yapmalı?

44 Hasta ile İlgili-Acil Durumlar Slunumla ilgili: Slunum hızı 8/dk dan az,36/dk dan fazla ise, Yeni başlayan nefes alma güçlüğü varsa, SaO 2 <%85 (5 dk dan uzun süre ) İki dakikadan uzun süren apne varlığında, Hastayı Acilen Uyandırmalı.

45 Hasta ile İlgili-Acil Durumlar Kalp hızı: Yeni semptmların eşlik ettiği,nabzın < 40 vuru/dk ya da 140 vuru/dk üzerinde lması. Nabzın 160 vuru/dk. üstünde lması (yeni başlayan AF dahil)

46 Hasta ile İlgili-Acil Durumlar 10 sn den uzun süren Asistl 10 sn den uzun süren Ventriküler Taşikardi 10 sn den uzun süren Ventriküler Fibrilasyn Hastanın mutlak uyandırılması gerekir!!!!!

47 Devamlı lmayan VT(takip eden > 3 atım) Ventriküler Fibrilasyn Sabah uyandığında klinik semptmlarla birlikte bradikardi < 50 nabız, >15 sn Prematür ventriküler kntraksiyn Prematür atriyal kntraksiyn Taşikardi, nrmal sinüs ritmi 140 vuru/dk. Asistl

48 A: Uyku ile ilişkili aritmisi lan OSA hastası B: Tedavi snrası düzelme

49 Hasta ile İlgili-Acil Durumlar Kan basıncı: Semptmatik Kan Basıncı değişikliği; Sistlik B. < 80mmHg ya da >200mmHg lması. Diyastlik basıncın 110mmHg lması (nörljik değişiklik, göğüs ağrısı, nefes alma zrluğu)

50 Hasta ile İlgili-Acil Durumlar Akut nörljik değişiklikler Akut bilinç kaybı Yeni başlangıçlı letarji Ani bayılma Nöbet Ani güç kaybı

51 Hasta ile İlgili-Acil Durumlar Diğer: Göğüs ağrısı Renk değişikliği Uzun(10 dk)süren,açıklanamayan ajitasyn Suisid davranışı Kntrlsüz kanama Hava yluna kanama

52 Labratuvar ve Elektrtlarla İlgili Güç kaynağı yetersizliği, Yangın, Dğal afetler, İletişim prblemleri.

53 Artefaktlar Fizyljik Göz hareketleri Elektrkardiygram Kas Hareket Terleme Fizyljik lmayan 50 Hz artefaktı Elektrmagnetik interferans Elektrt ayrılması Çevre neminin neden lduğu artefakt Ekipman ile ilgili arızalar Yerleştirilmiş medikal cihazlar Kanal kesilmesi

54 Artefaklar 1. İlgisiz fizyljik sinyaller: a. Kas artefaktı(hızlı beta ritmi tarzında artefakt) b. Baş hareket artefaktı(delta ritmi tarzında artefaktl) c. Terleme artefaktı d. Nabız artefaktı e. EKG artefaktı f. Göz hareket artefaktı

55 Artefaklar 2- Çevresel sinyaller: a. Hastane rtamı b. Klimatize hava akımı c. İntravenöz ya da nazgastrik besleme pmpaları, d. Sabit ya da mbil telefnların neden lduğu artefaktlar e. Şebeke neden lduğu 50 Hz lik artefaktlar

56 Artefaklar 3- Bzuk elektrtlardan kaynaklanan artefaktlar: a. Elektrt pping artefaktı b. Elektrdun yerinden ynaması ya da iletimin kesilmesi. 4- PSG cihazından kaynaklanan sinyaller: PSG cihazının kendisi

57 Snuç PSG tetkikini snlandırabilmek için, hem tanısal çalışmada, hem de tedavi çalışmasında uygun süre ve kalitede çekimin yapılması Teknisyenin hasta ile iletişimin iyi lması Teknisyenin uyku hastalıkları ve luşabilecek acil durumlar hakkında bilgi sahibi lması, gerektiğinde müdahale etmesi ve yönlendirebilmesi gerekmektedir.

58 EKG Artefaktı

59 Altmış Cycle Artefaktı

60 Altmış Cycle Artefaktı

61 Cmmn Referans Artefaktı

62 Cmmn Referans Artefaktı

63 Çiğneme ve Göz Hareketi Artefaktı

64 Çiğneme ve Göz Hareketi Artefaktı

65 Sakkadik Göz Hareketleri

66 Elektrt Artefaktı

67 Elektrt Artefaktı

68 Elektrt Artefaktı

69 Göz Kırpma Artefaktı

70 Vücut Hareket Artefaktı

71 Çene Tremru Artefaktı

72 Baş Tremru Artefaktı

73 Nabız Artefaktı

74 Hıçkırık Artefaktı

75 Ağlama Artefaktı

76 Elektriksel Artefaktlar

77 Cep Telefnu Artefaktı

78 Cep Telefnu Artefaktı

79 A: Hatalı DFF 3Hz-asistl benzeri görüntü B: Dğru DFF 0,3Hz-artefakt

80 Amplifikatördeki Bzukluk (Tüm kanalları etkilemiş)

81 Hasta Hareketine Bağlı Oksimetrede Bzulma

82 Uykudan Uyanma Snrasında Kas Gerilimi

83 Slunum Hareket Artefaktı

84 Çiğneme Artefaktı

85 Ter Artefaktı

KAYIT SONLANDIRMA (HASTA, LABORATUVAR VE ELEKTROTLAR)

KAYIT SONLANDIRMA (HASTA, LABORATUVAR VE ELEKTROTLAR) KAYIT SONLANDIRMA (HASTA, LABORATUVAR VE ELEKTROTLAR) Dr. Deniz TUNCEL KSÜ Tıp Fakültesi, Nöroloji AD Polisomnografik kayıt (PSG); uyku ve uyanıklığın mekanizmalarını anlamak uyku bozukluklarını tanımlamak

Detaylı

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Nöroloji Epilepsi ve Uyku Bozuklukları Birimi

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Nöroloji Epilepsi ve Uyku Bozuklukları Birimi CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) Celal Bayar Üniversitesi Hafsa Sultan Hastanesi Nöroloji Epilepsi ve Uyku Bozuklukları Birimi Teknisyen : Evren SÖNMEZIŞIK CPAP OSAS tedavisinde birinci seçenektir.

Detaylı

CPAP Titrasyonu (manuel titrasyon)

CPAP Titrasyonu (manuel titrasyon) CPAP Titrasyonu (manuel titrasyon) Doç. Dr. Tansu Ulukavak Çiftçi Gazi Ü. Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D. Tanım CPAP titrasyonu; obstrüktif uyku apne sendromu (OSAS) tanısı almış, uygun endikasyondaki

Detaylı

Polisomnografi(PSG) Elektrofizyolojik Temeller

Polisomnografi(PSG) Elektrofizyolojik Temeller Polisomnografi(PSG) Elektrofizyolojik Temeller Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Nörofizyoloji Bilim Dalı Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Uyku Bozuklukları

Detaylı

MSLT ve MWT çekimi. Prof. Dr. Serhan Sevim Mersin Ün. Tıp Fakültesi Nöroloji A. D. 11. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi, 2010, Antalya

MSLT ve MWT çekimi. Prof. Dr. Serhan Sevim Mersin Ün. Tıp Fakültesi Nöroloji A. D. 11. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi, 2010, Antalya MSLT ve MWT çekimi Prof. Dr. Serhan Sevim Mersin Ün. Tıp Fakültesi Nöroloji A. D. 11. Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi, 2010, Antalya İçerik Gündüz Uykuluk Nedenleri MSLT (ÇULT) uygulaması ve alanları MWT (UST)

Detaylı

Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Nörofizyoloji Bilim Dalı & DEÜHastanesi Epilepsi ve Uyku Merkezi

Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Nörofizyoloji Bilim Dalı & DEÜHastanesi Epilepsi ve Uyku Merkezi Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Nörofizyoloji Bilim Dalı & DEÜHastanesi Epilepsi ve Uyku Merkezi Uyku laboratuarlarının vazgeçilmezi Eğitim durumları Temel

Detaylı

Gündüz Uykuluğunu Değerlendiren Nesnel Yöntemler

Gündüz Uykuluğunu Değerlendiren Nesnel Yöntemler Gündüz Uykuluğunu Değerlendiren Nesnel Yöntemler ÇOKLU UYKU LATANS TESTİ UYANIKLIĞI SÜRDÜRME TESTİ Dr. Sinan YETKİN 1 Amaç ÇOKLU UYKU LATANS TESTİ (Multiple Sleep Latency Test) Doğrudan uykululuk düzeyi

Detaylı

Uyku Bozuklukları Merkezinde Acil Durumlar ve Teknisyenin Rolü

Uyku Bozuklukları Merkezinde Acil Durumlar ve Teknisyenin Rolü Uyku Bozuklukları Merkezinde Acil Durumlar ve Teknisyenin Rolü Doç Dr. Zeynep Zeren UÇAR, zeynepzucar@yahoo.com Izmir Dr Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Uyku Bozuklukları

Detaylı

Tüm Uyku Teknologları Derneği. Uyku laboratuarı Akretidasyon Formu.? Telefon:.? Faks:..? E-posta:.? Web Sayfası:.

Tüm Uyku Teknologları Derneği. Uyku laboratuarı Akretidasyon Formu.? Telefon:.? Faks:..? E-posta:.? Web Sayfası:. Tüm Uyku Teknologları Derneği Uyku laboratuarı Akretidasyon Formu Tarih: A) ÇALIŞANLAR 1. Uyku laboratuarının Adı:? Adres:? Telefon:.? Faks:..? E-posta:.? Web Sayfası:. 2. Uyku laboratuarı Yönetimi:? Uyku

Detaylı

Arousal & Kardiyak Skorlama MUSTAFA GAZİAYGÜNEŞ UYKU TEKN.

Arousal & Kardiyak Skorlama MUSTAFA GAZİAYGÜNEŞ UYKU TEKN. Arousal & Kardiyak Skorlama MUSTAFA GAZİAYGÜNEŞ UYKU TEKN. Arousal,uykunun EEG frekansındaki ani değişim ile yüzeyselleşmesidir. Aurosalın Kuralları KURAL 1 EEG frekans değişikliğinin arousal olarak skorlanması

Detaylı

Uykuda Solunum Olayları Skorlaması. Eğt Gör Doç Dr. Zeynep Zeren Uçar İGHCEAH Uyku Bozuklukları Kliniği

Uykuda Solunum Olayları Skorlaması. Eğt Gör Doç Dr. Zeynep Zeren Uçar İGHCEAH Uyku Bozuklukları Kliniği Uykuda Solunum Olayları Skorlaması Eğt Gör Doç Dr. Zeynep Zeren Uçar İGHCEAH Uyku Bozuklukları Kliniği Uyku Skorlaması 2003 te Board of Directors of the American Academy of Sleep Medicine 2004-2006 2007

Detaylı

Dr.İbrahim Öztura. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı

Dr.İbrahim Öztura. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Dr.İbrahim Öztura Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı & Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Uyku Bozuklukları ve Epilepsi İzlem Merkezi Gündüz(asıl) uyanıklık dönemi boyunca ortaya

Detaylı

UAS da CPAP Titrasyonu

UAS da CPAP Titrasyonu TTD 12.Ulusal Kongresi 8-12.Nisan 2009 Sungate Otel- Kemer UAS da CPAP Titrasyonu Dr.Sadık Ardıç Dışkapı Yıldırım Beyazit Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hastalıkları Kliniği ve Uyku Bozuklukları

Detaylı

Panik Atak ve Panik Bozukluk

Panik Atak ve Panik Bozukluk Panik Atak ve Panik Bzukluk Panik ve kaygı her türlü insanı yaşamının herhangi bir döneminde etkileyebilir. Araştırmalara göre her 30 kişiden biri hayatının bir döneminde ciddi panik atak srunu yaşayabilir.

Detaylı

Uykuda Solunum Olayları Skorlaması. Dr. Zeynep Zeren Uçar İGHCEAH Uyku Bozuklukları Merkezi

Uykuda Solunum Olayları Skorlaması. Dr. Zeynep Zeren Uçar İGHCEAH Uyku Bozuklukları Merkezi Uykuda Solunum Olayları Skorlaması Dr. Zeynep Zeren Uçar İGHCEAH Uyku Bozuklukları Merkezi Uyku Skorlaması 2003 te Board of Directors of the American Academy of Sleep Medicine 2004-2006 2007 de yayınlandı

Detaylı

POLİSOMNOGRAFİ İÇİN HASTANIN HAZIRLANMASI. Dr.Ender Levent Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D. İstanbul

POLİSOMNOGRAFİ İÇİN HASTANIN HAZIRLANMASI. Dr.Ender Levent Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D. İstanbul POLİSOMNOGRAFİ İÇİN HASTANIN HAZIRLANMASI Dr.Ender Levent Maltepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D. İstanbul Polisomnografi için hastanın hazırlanması Hasta, polisomnografi tetkiki için;

Detaylı

UAS da Oto CPAP Titrasyonu

UAS da Oto CPAP Titrasyonu TUTD 14.Ulusal Uyku Tıbbı Kongresi 2. Ulusal Uyku Tıbbı Teknisyenliği Kongresi 6-10 Ekim 2013 Hilton Otel-Bodrum UAS da Oto CPAP Titrasyonu Doç.Dr.Sadık Ardıç Acıbadem Ankara Hastanesi Göğüs Hastalıkları

Detaylı

Dr.Sadık Ardıç. Dışkapı Y.B.Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hast. Kliniği, Uyku Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi.

Dr.Sadık Ardıç. Dışkapı Y.B.Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hast. Kliniği, Uyku Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi. Dr.Sadık Ardıç Dışkapı Y.B.Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Hast. Kliniği, Uyku Hastalıkları Tanı ve Tedavi Merkezi. Dışkapı-Ankara Kasım. 1991- Baylor College Of Sleep Disorders Center, Houston Texas-ABD

Detaylı

POLİSOMNOGRAFİDE SOLUNUMUN SKORLANMASI

POLİSOMNOGRAFİDE SOLUNUMUN SKORLANMASI Sema Saraç POLİSOMNOGRAFİDE SOLUNUMUN SKORLANMASI Uykuda solunum bozukluklarının (USB) tanısında altın standart yöntem polisomnografidir (PSG). Uyku laboratuarında yapılan PSG lerin büyük çoğunluğu USB

Detaylı

3. Sorumlular: Bu prosedürün uygulanmasından hasta kabul, tedavi ve bakım veren bölümlerde çalışan tüm personel sorumludur.

3. Sorumlular: Bu prosedürün uygulanmasından hasta kabul, tedavi ve bakım veren bölümlerde çalışan tüm personel sorumludur. Dk. Kdu : PR-HUD-01 İlk Yay.Tarihi : 15 Mart 2007 Sayfa 1 / 9 Rev. N : 08 Rev.Tarihi : 13 Haziran 2012 1. Amaç: Bu prsedürün amacı, UÜ-SK nın misyn ve plitikaları dğrultusunda; farklı birimler ve farklı

Detaylı

Solunum Kayıtlar. tları Artefaktları,, Sorunlar ve. Dr. Banu Eriş Gülbay AÜTF Göğüs Hastalıkları AD

Solunum Kayıtlar. tları Artefaktları,, Sorunlar ve. Dr. Banu Eriş Gülbay AÜTF Göğüs Hastalıkları AD Solunum Kayıtlar tları Artefaktları,, Sorunlar ve Çözümleri Dr. Banu Eriş Gülbay AÜTF Göğüs Hastalıkları AD Solunum Monitörizasyonu Uyku ile ilişkili Solunum hastalıklarının tanısını koymak ve doğru olarak

Detaylı

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARININ DİĞER POZİTİF HAVA YOLU BASINÇ (PAP) TEDAVİLERİ

UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARININ DİĞER POZİTİF HAVA YOLU BASINÇ (PAP) TEDAVİLERİ UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARININ DİĞER POZİTİF HAVA YOLU BASINÇ (PAP) TEDAVİLERİ Dr. Zeynep Zeren Uçar İzmir Göğüs Hastalıkları Hastanesi UYKUDA SOLUNUM BOZUKLULARI OUAS SUAS CSS UHHS Obstrüktif Uyku Apne

Detaylı

Uykuda Solunum Kayıtlama ve Skorlama

Uykuda Solunum Kayıtlama ve Skorlama Uykuda Solunum Kayıtlama ve Skorlama Hikmet Fırat SB Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH, Uyku Bozuklukları Tanı Tedavi Merkezi, Ankara Uykuda solunum bozuklukları skorlamasında temel elektrodlar; Thermistör

Detaylı

Tarihçe, CPAP Cihazının Teknik Özellikleri ve Aksesuarları. Dr. Hikmet Fırat SB Dışkapı Y.B Eğitim & Araştırma Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi

Tarihçe, CPAP Cihazının Teknik Özellikleri ve Aksesuarları. Dr. Hikmet Fırat SB Dışkapı Y.B Eğitim & Araştırma Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Uykuda Solunum Bozukluklarında Pozitif Havayolu Basınç (PAP) Tedavisi Tarihçe, CPAP Cihazının Teknik Özellikleri ve Aksesuarları Dr. Hikmet Fırat SB Dışkapı Y.B Eğitim & Araştırma Hastanesi Uyku Bozuklukları

Detaylı

Değerlendirme erlendirme Süreci: S

Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirme erlendirme Süreci: S Değerlendirici erlendirici Bilgileri MÜDEK Prgram Değerlendiricileri erlendiricileri Eğitim E Sunum İçeriği Değerlendiricilerin Yükümlülükleri Değerlendirme Süreci Evreleri

Detaylı

.-_ TEKLİF MEKTUBU TÜRKİYE. Teklif Formu

.-_ TEKLİF MEKTUBU TÜRKİYE. Teklif Formu TÜRKİYE T_C_ Kaya! N: 142059 SAĞLIK BAKANLIĞI KAMU HASTANELERİ KURUMU _ v TRABZON ILl KAMU HASTANELER! BIRLIGI GENEL SEKRETERLIGI Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi TEKLİF MEKTUBU Sayı 123618724/ 53 04.01.2016

Detaylı

Türk Uyku Tıbbı Derneği. Akreditasyon Başvuru Formu

Türk Uyku Tıbbı Derneği. Akreditasyon Başvuru Formu Türk Uyku Tıbbı Derneği Avrupa Uyku Araştırmaları Birliği Tarafından Avrupa Uyku Tıbbı Merkezleri için Belirlenmiş Akreditasyon Başvuru Formu Tarih: A. ÇALIŞANLAR: 1. Uyku Tıbbı Merkezinin Adı: a. Adres:

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Rev. N : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 6 NOT: Üst Bilgide Başlığa Anabilim Dalı veya Bilim Dalı İsmini, Dküman kdunda XXX Bölüne Anabilim Dalı/ Bilim Dalı kdunuzu giriniz 1. HİZMET KAPSAMI: Göz Anabilim

Detaylı

Polisomnografi Raporunun Hazırlanması ve Yorumlanması

Polisomnografi Raporunun Hazırlanması ve Yorumlanması Polisomnografi Raporunun Hazırlanması ve Yorumlanması Dr. Hikmet FIRAT SB Yıldırım Beyazıt Dışkapı Eğit & Araş Hast. Göğüs Hastalıkları Kliniği Uyku Bozuklukları Tanı & Tedavi Merkezi ANKARA KONU AKIŞ

Detaylı

Titrasyonda hangisi tercih edilmeli? CPAP mı? APAP mı?

Titrasyonda hangisi tercih edilmeli? CPAP mı? APAP mı? Titrasyonda hangisi tercih edilmeli? CPAP mı? APAP mı? Dr. Selma FIRAT GÜVEN Atatürk Göğüs Hasalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara CPAP Yüksek devirli bir jeneratör Basıncı

Detaylı

Bulantı ve Kusma. Dr. Ömer Şentürk. Bulantı ve kusma bir hastalık veya klinik bir duruma ait belirti olup, hastalık

Bulantı ve Kusma. Dr. Ömer Şentürk. Bulantı ve kusma bir hastalık veya klinik bir duruma ait belirti olup, hastalık Bulantı ve Kusma Dr. Ömer Şentürk Bulantı ve kusma bir hastalık veya klinik bir duruma ait belirti lup, hastalık değildir. Sıklıkla aşağıdaki nedenler bağlı larak rtaya çıkar: Mide gribi (gastrenterit)(midenin

Detaylı

CPAP TEDAVİSİ. Prof. Dr. Mehmet KARADAĞ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi. www.uykubozuklugu.com

CPAP TEDAVİSİ. Prof. Dr. Mehmet KARADAĞ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi. www.uykubozuklugu.com CPAP TEDAVİSİ Prof. Dr. Mehmet KARADAĞ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi www.uykubozuklugu.com UZUN DÖNEMDE Hipertansiyon Felç Aritmiler İnfarktüs KISA DÖNEMDE Yaşam Kalitesinde kötüleşme

Detaylı

Dr. Oğuz Köktürk. Tablo-1: Uykuda solunum bozuklukları

Dr. Oğuz Köktürk. Tablo-1: Uykuda solunum bozuklukları UYKUDA SOLUNUM BOZUKLUKLARI TANINIZ NEDİR, NASIL TEDAVİ EDERSİNİZ? Olgu Sunuları Dr. Oğuz Köktürk Uyku vücudumuzun fiziksel ve ruhsal olarak dinlendiği, yenilendiği, yeni bir güne hazırlandığı dönem ve

Detaylı

Dr. Nergiz HÜSEYİNOĞLU Kafkas Üniversitesi Nöröloji AD Uyku bozuklukları Birimi

Dr. Nergiz HÜSEYİNOĞLU Kafkas Üniversitesi Nöröloji AD Uyku bozuklukları Birimi Dr. Nergiz HÜSEYİNOĞLU Kafkas Üniversitesi Nöröloji AD Uyku bozuklukları Birimi American Academy of Sleep Medicine (AASM) 2007 N1, N2, N3 ve R evresinde EEG derivasyonlarında ani başlangıçlı, alfa, teta

Detaylı

OMUZ ARTROSKOPİSİ TEŞHİS VE TEDAVİ İŞLEMLERİ AYRINTILI ONAY BELGESİ + Sayın hasta / hasta vekili / kanuni temsilcisi,

OMUZ ARTROSKOPİSİ TEŞHİS VE TEDAVİ İŞLEMLERİ AYRINTILI ONAY BELGESİ + Sayın hasta / hasta vekili / kanuni temsilcisi, TEŞHİS VE TEDAVİ İŞLEMLERİ AYRINTILI ONAY BELGESİ + OMUZ ARTROSKOPİSİ Sayın hasta / hasta vekili / kanuni temsilcisi, Hastanızın sağlık durumu ve size önerilen teşhis veya tedaviye yönelik işlemlerin yarar/zarar,

Detaylı

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER:

3. SIKLIKLA TEDAVİ EDİLEN HASTALIKLAR, UYGULANAN PROSEDÜRLER VE HİZMETLER: Dk.Kdu : FR-YLY-15-301 İlk Yay.Tarihi : 15 Nisan 2007 Sayfa Rev. N : 03 Rev.Tarihi : 28 Şubat 2012 1 / 6 1. HİZMET KAPSAMI: Genel Cerrahi Anabilim Dalı (AD), 16 yaşın üzerindeki ayaktan ve yatan hastalara

Detaylı

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - ÇEVRE KURUL ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ - ÇEVRE KURUL ÇALIŞMA PROSEDÜRÜ 1. AMAÇ VE KAPSAM: Özyeğin Üniversitesinde iş sağlığı ve güvenliği/çevre başlığı kapsamında tüm süreçlerin irdelenmesini, süreç ve çalışanların kaza ve tehlikelerden uzak tutulup güvenli bir şekilde kesintiye

Detaylı

Prof. Dr. Mehmet Ünlü. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları AD.

Prof. Dr. Mehmet Ünlü. Afyon Kocatepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları AD. Prof. Dr. Mehmet Ünlü Afyon Kocatepe Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları AD. Uyku sırasında solunum şeklinde patolojik düzeydeki değişikliklere bağlı olarak gelişen Hastalarda morbidite ve

Detaylı

Dr. Akın Kaya. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Solunum Yoğun Bakım Ünitesi

Dr. Akın Kaya. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Solunum Yoğun Bakım Ünitesi Dr. Akın Kaya Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Solunum Yoğun Bakım Ünitesi Yoğun Bakım Ünitesinde Obez Hastalar Günümüzde, toplumlarda; Obezite prevelansı yüksek ve artmaya devam ediyor.

Detaylı

Uyku skorlama-2 (Temel EEG grafo elemanlar)

Uyku skorlama-2 (Temel EEG grafo elemanlar) Uyku skorlama-2 (Temel EEG grafo elemanlar) Dr. Hikmet YILMAZ XVII. Uyku Tıbbı Hekimliği Sertifikasyon Kursu Uyku Tıbbı Teknisyenliği Sertifikasyon Kursu 26 Şubat-2 Mart 2014 Spice Otel, Belek, Antalya

Detaylı

Vaka II. Vaka I. Vaka III. Vaka IV

Vaka II. Vaka I. Vaka III. Vaka IV Göğüs Ağrısına Yaklașım A.Ü. Tıp Fakültesi Acil Tıp A.D Dr. Murat BERBEROĞLU 03.07.2012 Sunu Planı Vakalar Giriș ve Epidemiyoloji Patofizyoloji Tanısal Yaklașım -öykü - risk faktörleri -fizik muayene -test

Detaylı

OMUZ ARTROSKOPİSİ TEŞHİS VE TEDAVİ İŞLEMLERİ AYRINTILI ONAY BELGESİ + Sayın hasta / hasta vekili / kanuni temsilcisi,

OMUZ ARTROSKOPİSİ TEŞHİS VE TEDAVİ İŞLEMLERİ AYRINTILI ONAY BELGESİ + Sayın hasta / hasta vekili / kanuni temsilcisi, TEŞHİS VE TEDAVİ İŞLEMLERİ AYRINTILI ONAY BELGESİ + OMUZ ARTROSKOPİSİ Sayın hasta / hasta vekili / kanuni temsilcisi, Hastanızın sağlık durumu ve size önerilen teşhis veya tedaviye yönelik işlemlerin yarar/zarar,

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Eğitim Çalıştayı 13 Mayıs 2017, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvuru Aşaması Özdeğerlendirme Rapru Teslimi

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü İKYD Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel Aktivite

Detaylı

KAN MERKEZLERİ. Dr. S. Haldun BAL. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Raşit DURUSOY Kan Merkezi

KAN MERKEZLERİ. Dr. S. Haldun BAL. Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Raşit DURUSOY Kan Merkezi KAN MERKEZLERİ Dr. S. Haldun BAL Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Raşit DURUSOY Kan Merkezi Kanun, Yönetmelik, Rehber Eski Kanun Ulusal Kan Merkezleri ve Transfüzyn Tıbbı Kursu 2 Eski Kanun a göre

Detaylı

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme.

14)Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın temel uygulamaları arasında yer almaz? A) Koruma. B) Bildirme. C) Kurtarma. D) İyileştirme. ÇALIŞMA SORULARI 1) Aşağıdakilerden hangisi ilkyardımın tanımıdır? A) Acil tedavi ünitelerinde yapılan ilk tedavidir. B) Hayatın kurtarılması ya da durumun kötüye gitmesi amacıyla, olay yerinde tıbbı araç

Detaylı

11. ULUSAL UYKU TIBBI KONGRESİ AROUSAL SKORLANMASI

11. ULUSAL UYKU TIBBI KONGRESİ AROUSAL SKORLANMASI 11. ULUSAL UYKU TIBBI KONGRESİ AROUSAL SKORLANMASI Dr.Ayfer Akalın Kent Hastanesi Nöroloji Bölümü İzmir Sleep, 15(2):173-184 1992 (ASDA) - American Sleep Disorders Association and Sleep Research Society

Detaylı

Doç. Dr. Tansu ULUKAVAK ÇİFTÇİ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D.

Doç. Dr. Tansu ULUKAVAK ÇİFTÇİ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D. Uykuda kayıt teknikleri: polisomnografi, portabl teknikler, laboratuvar standartları Doç. Dr. Tansu ULUKAVAK ÇİFTÇİ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları A.D. Polisomnografi: Tanım Uyku sırasında

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı Ekim 2017, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Program Değerlendirici Eğitim Çalıştayı Ekim 2017, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Prgram Değerlendirici Eğitim Çalıştayı 28-29 Ekim 2017, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvurabilen Kurum ve

Detaylı

OMUZ İNSTABİLİTESİ CERRAHİSİ (TEKRARLAYAN OMUZ ÇIKIKLARI Veya OMUZUN STABİL OLMAMASI) Sayın hasta / hasta vekili / kanuni temsilcisi,

OMUZ İNSTABİLİTESİ CERRAHİSİ (TEKRARLAYAN OMUZ ÇIKIKLARI Veya OMUZUN STABİL OLMAMASI) Sayın hasta / hasta vekili / kanuni temsilcisi, TEŞHİS VE TEDAVİ İŞLEMLERİ AYRINTILI ONAY BELGESİ + OMUZ İNSTABİLİTESİ CERRAHİSİ (TEKRARLAYAN OMUZ ÇIKIKLARI Veya OMUZUN STABİL OLMAMASI) Sayın hasta / hasta vekili / kanuni temsilcisi, Hastanızın sağlık

Detaylı

PAP TEDAVİSİ. Prof. Dr. Oğuz O. kları Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi

PAP TEDAVİSİ. Prof. Dr. Oğuz O. kları Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi PAP TEDAVİSİ Sorunlar ve Çözümleri Prof. Dr. Oğuz O KÖKTK KTÜRK Gazi Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Göğüs s Hastalıklar kları Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi SLEEP APNEA SYNDROME SLEEP APNEA SYNDROME

Detaylı

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV

Sunu planı. Solunum yetmezliği NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON NIMV Sunu planı NON-İNVAZİV MEKANİK VENTİLASYON DOÇ. DR. HAKAN TOPAÇOĞLU İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Neden Endikasyonlar Kontrendikasyonlar Hasta seçilmesi Komplikasyonlar Solunum yetmezliği IMV

Detaylı

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI DÖNEM İÇİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU

T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI DÖNEM İÇİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU T.C. MARMARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK HİZMETLERİ MESLEK YÜKSEKOKULU ANESTEZİ PROGRAMI DÖNEM İÇİ UYGULAMA DEĞERLENDİRME FORMU ÖĞRENCİNİN ADI SOYADI : OKUL NUMARASI :. STAJ DÖNEMİ :. STAJ YAPTIĞI KURUM :. ÖĞRENCİNİN

Detaylı

FETAL DİSRİTMİLERDE TANI VE YÖNETİM. Rukiye Eker Ömeroğlu Prof. Dr

FETAL DİSRİTMİLERDE TANI VE YÖNETİM. Rukiye Eker Ömeroğlu Prof. Dr FETAL DİSRİTMİLERDE TANI VE YÖNETİM Rukiye Eker Ömeroğlu Prof. Dr Fetal Ritim Değerlendirilmesi Transmaternal fetal EKG faydalı değil Sinyal Ortalamalı EKG kullanılabilir Magnetokardiyografi Ekokardiyografi

Detaylı

İnvaziv olmayan mekanik ventilasyon tedavisinde klinik ve polisomnografik izlem: Basınç ayarı kontrolü rutin olarak yapılmalı mı?

İnvaziv olmayan mekanik ventilasyon tedavisinde klinik ve polisomnografik izlem: Basınç ayarı kontrolü rutin olarak yapılmalı mı? İnvaziv olmayan mekanik ventilasyon tedavisinde klinik ve polisomnografik izlem: Basınç ayarı kontrolü rutin olarak yapılmalı mı? Burcu Zeydan, Gülçin Benbir, Derya Karadeniz İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Detaylı

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112

1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 ÇALIŞMA SORULARI 10 1.Türkiye de hastanın en yakın sağlık kuruluşuna sevkini sağlamak amacıyla hangi telefon numarası aranmalıdır? A) 110 B) 155 C) 114 D) 112 2.112 nin aranması sırasında aşağıdakilerden

Detaylı

Genel Önlemler. Dr. Bülent Çiftçi Sanatoryum Hastanesi Keçiören-Ankara

Genel Önlemler. Dr. Bülent Çiftçi Sanatoryum Hastanesi Keçiören-Ankara Genel Önlemler Dr. Bülent Çiftçi Sanatoryum Hastanesi Keçiören-Ankara OSAS tedavisinde altın standart tedavi yöntemi PAP tedavisidir. Yaşam tarzı değişikliği Obezite Alkol Sigara Egzersiz(aşırı yorgunluk!!!)

Detaylı

Uykuda Solunumsal Skorlama; Geçmişten -------Günümüze. Dr. Hikmet Fırat

Uykuda Solunumsal Skorlama; Geçmişten -------Günümüze. Dr. Hikmet Fırat Uykuda Solunumsal Skorlama; Geçmişten -------Günümüze Dr. Hikmet Fırat SB Yıldırım Beyazıt Dışkapı Eğit. ve Araş. Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve Tbc Kliniği & Uyku Bozuklukları Tanı - Tedavi Merkezi SKORLAMA

Detaylı

Dr. Oya İtil DEÜTF Uyku Bozuklukları ve Epilepsi Merkezi Göğüs Hastalıkları AD- İZMİR

Dr. Oya İtil DEÜTF Uyku Bozuklukları ve Epilepsi Merkezi Göğüs Hastalıkları AD- İZMİR Dr. Oya İtil DEÜTF Uyku Bozuklukları ve Epilepsi Merkezi Göğüs Hastalıkları AD- İZMİR Kardiyovasküler sistem regülasyonu Lokal Refleks Santral regülasyon Otonom sinir sistemi Sempatik Parasempatik Kalp:

Detaylı

BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL

BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL BRADİARİTMİLERE YAKLAŞIM DOÇ. DR. TAYFUN AÇIL ACIBADEM INTERNATIONAL HOSPITAL ISTANBUL 3. Atriyal Fibrilasyon Zirvesi 31 Mayıs 2014 Antalya Kalbin elektriksel anatomisi Bradiaritmilerin patofizyolojisi

Detaylı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı

Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği. Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Konjestif Kalp Yetmezliğinde Solunum Desteği Uzm. Dr. Nil ÖZYÜNCÜ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Solunum yetmezliği ile başvuran dekompanse kalp yetmezliği hastası 76 yaşında,

Detaylı

GRA 21.07 GRA 21.10 GRA 21.13 GRA 21.16. Elektrik Motorlu Aktüatörler

GRA 21.07 GRA 21.10 GRA 21.13 GRA 21.16. Elektrik Motorlu Aktüatörler Elektrik Mtrlu Aktüatörler GRA 21.07 GRA 21.10 GRA 21.13 GRA 21.16 - GRA 21.07 - GRA 21.10 - GRA 21.13 - GRA 21.16 prating vltage AC 230 V - 3 knumlu kntrl sinyali D 40... D 40 mm - 90 nminal döndürme

Detaylı

Dr. Banu Salepçi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği

Dr. Banu Salepçi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği BİPAP MODLARI Dr. Banu Salepçi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği American Academy of Sleep Medicine, International Classification of Sleep Disorders, Third

Detaylı

Göğüs Hastalıkları. Bronkoskopi

Göğüs Hastalıkları. Bronkoskopi Göğüs Hastalıkları Bronkoskopi Bronkoskopi nedir? Hava yollarını incelemeyi sağlayan işlemin adıdır. Ucunda kamera olan ince tüp şeklindeki aletle uygulanır. Bronkoskop doktorunuzun akciğerlerinizin içindeki

Detaylı

İLAÇ KULLANIM BİLGİLERİNİ (PROSPEKTÜS) MUTLAKA OKUYUN

İLAÇ KULLANIM BİLGİLERİNİ (PROSPEKTÜS) MUTLAKA OKUYUN DOĞRU İLAÇ KULLANIMI Bu kılavuz Knya Eczacı Odası Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Kmisynu tarafından hastalarımızın ilaçlarını dğru ylla kullanmalarını sağlamak ve tedavilerinden maksimum fayda sağlamalarını

Detaylı

TUTD Dernek yönetimi seçimi, perspektif

TUTD Dernek yönetimi seçimi, perspektif TUTD o Dernek yönetimi seçimi, perspektif o Ulusal Kongre, o Bölge toplantıları o Temel uyku Kursu, o İleri uyku Kursu, o Ulusal epidemiyolojik araştırma, o Uyku merkezleri akreditasyonu, o Temel Uyku

Detaylı

Uykuda Solunum Bozuklukları Merkezimize Başvuran Hastaların Demografik Özellikleri, Tedavi Yöntemleri ve Tedaviye Uyumları

Uykuda Solunum Bozuklukları Merkezimize Başvuran Hastaların Demografik Özellikleri, Tedavi Yöntemleri ve Tedaviye Uyumları Uykuda Solunum Bozuklukları Merkezimize Başvuran Hastaların Demografik Özellikleri, Tedavi Yöntemleri ve Tedaviye Uyumları E. Sevil Akkurt, Özlem D. Birben, Şerife S. Bozbaş, Elif Küpeli, Serdar Demirtaşoğlu,

Detaylı

DERS NOTU ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA

DERS NOTU ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA ÇİMENTO ENDÜSTRİSİ DERS NOTU ELLE KALDIRMA VE TAŞIMA ALPARSLAN YILMAZ ÇİMENTO ENDÜSTRİSİ Knu Elle Kaldırma ve Taşıma Knunun genel amacı Katılımcılar, elle kaldırma ve taşıma işlerinde luşabilecek riskler

Detaylı

Hızlı Kullanım Kılavuzu. 1. Sistem Gereksinimleri. 2. Kurulum ve Etkinleştirme. Kurulum. Etkinleştirme

Hızlı Kullanım Kılavuzu. 1. Sistem Gereksinimleri. 2. Kurulum ve Etkinleştirme. Kurulum. Etkinleştirme Hızlı Kullanım Kılavuzu Bu Hızlı Kullanım Kılavuzu, Readiris TM 15'i kurmanıza ve başlamanıza yardımcı lmak içindir. Readiris TM 'in tüm özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi için bu yazılım ile birlikte

Detaylı

UYKU. Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya...

UYKU. Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya... UYKU Üzerinde beni uyutan minder Yavaş yavaş girer ılık bir suya. Hind'e doğru yelken açar gemiler, Bir uyku âleminden doğar dünya... Sırça tastan sihirli su içilir, Keskin Sırat koç üstünde geçilir, Açılmayan

Detaylı

Otomatik CPAP ların (APAP) Teknik Özellikleri ve Tedavi Endikasyonları

Otomatik CPAP ların (APAP) Teknik Özellikleri ve Tedavi Endikasyonları Otomatik CPAP ların (APAP) Teknik Özellikleri ve Tedavi Endikasyonları Dr. Selma FIRAT GÜVEN Atatürk Göğüs Hasalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara CPAP (Continious Positive

Detaylı

POLİKLİNİK HİZMETLERİ İŞLEYİŞ TALİMATI. Doküman Kodu: HHE.TL.02 Yürürlük Tarihi: Revizyon No/Tarihi: 01/ Sayfa No: 1 / 5

POLİKLİNİK HİZMETLERİ İŞLEYİŞ TALİMATI. Doküman Kodu: HHE.TL.02 Yürürlük Tarihi: Revizyon No/Tarihi: 01/ Sayfa No: 1 / 5 Dküman Kdu: HHE.TL.02 Yürürlük Tarihi: 04.2015 Revizyn N/Tarihi: 01/07.2015 Sayfa N: 1 / 5 AMAÇ: Hastanemizde uygulanan hizmet kalite standartları ve kalite yönetim sistemi çerçevesinde hastalara sunulan

Detaylı

Dr. Oya İtil DEÜTF Uyku Bozuklukları ve Epilepsi Merkezi Göğüs Hastalıkları AD- İZMİR

Dr. Oya İtil DEÜTF Uyku Bozuklukları ve Epilepsi Merkezi Göğüs Hastalıkları AD- İZMİR Dr. Oya İtil DEÜTF Uyku Bozuklukları ve Epilepsi Merkezi Göğüs Hastalıkları AD- İZMİR Kardiyovasküler sistem regülasyonu Lokal Refleks Santral regülasyon Otonom sinir sistemi Sempatik Parasempatik Kalp:

Detaylı

MSLT & MWT. Dr. Oğuz Osman ERDİNÇ ESOGÜTF Nöroloji AD

MSLT & MWT. Dr. Oğuz Osman ERDİNÇ ESOGÜTF Nöroloji AD MSLT & MWT Dr. Oğuz Osman ERDİNÇ ESOGÜTF Nöroloji AD MSLT Uyku apnesi Hareket bozuklukları Sirkadiyan uyku bozuklukları Yetersiz/zayıf uyku Diğer uyku bozukluklarını dışlamak için kullanılır Bu test hastaya

Detaylı

EMR Ölçüm ve EMR Koruma Kalkanlama Güvenlik Sistemleri Referans : 0886/ Tarih :

EMR Ölçüm ve EMR Koruma Kalkanlama Güvenlik Sistemleri Referans : 0886/ Tarih : EMR Ölçüm ve EMR Kruma Kalkanlama Güvenlik Sistemleri Referans : 0886/080310-1 Tarih : 31.8.16 EMR Kruma bir FATİH ŞAHİN markasıdır. EMR Kruma is the General Distributr in Turkey, Ukraine, Russia and ther

Detaylı

ARIZA PROSEDÜRÜ (Ek Form 3)

ARIZA PROSEDÜRÜ (Ek Form 3) ARIZA PROSEDÜRÜ Bakanlık birimlerinde kullanılmakta lan ürünlerin arızalanması halinde arıza, arızalı ürünün bulunduğu birimden srumlu Bilgi İşlem Müdürlüğüne, Bilgi İşlem Şefliğine veya Bilgi İşlem Bürsuna

Detaylı

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen

Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen Baş ağrısı, başta ve bâzen de boyun veya sırtın üst kısmında gerçekleşen ağrılara verilen ortak isimdir. Yaygın ağrı şikâyetlerinden biridir ve hemen hemen tüm insanlar değişik nedenlerle baş ağrısından

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Eğitim Çalıştayı 12 Mayıs 2018, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvuru Aşaması Özdeğerlendirme Rapru Teslimi

Detaylı

Parkinson hastalığında Uyku yapısı Eşlik eden uyku bozuklukları Gündüz uykululuk Bektaş Korkmaz, Gülçin Benbir, Derya Karadeniz

Parkinson hastalığında Uyku yapısı Eşlik eden uyku bozuklukları Gündüz uykululuk Bektaş Korkmaz, Gülçin Benbir, Derya Karadeniz Parkinson hastalığında Uyku yapısı Eşlik eden uyku bozuklukları Gündüz uykululuk Bektaş Korkmaz, Gülçin Benbir, Derya Karadeniz İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Klinik

Detaylı

Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz ve Maske Seçimi Mod ve Ayarlar

Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz ve Maske Seçimi Mod ve Ayarlar Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz ve Maske Seçimi Mod ve Ayarlar Dr.Kürșat Uzun Selçuk Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım Bilim Dalı SEVGİDE GÜNEŞ GİBİ OL Solunum yetmezliğinde NIV

Detaylı

BIPAP Cihaz Özellikleri ve Endikasyonları. Doç. Dr Remzi Altın ZKÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

BIPAP Cihaz Özellikleri ve Endikasyonları. Doç. Dr Remzi Altın ZKÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı BIPAP Cihaz Özellikleri ve Endikasyonları Doç. Dr Remzi Altın ZKÜ Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı BIPAP Bilevel Positive Airway Pressure (İki Seviyeli Pozitif Havayolu Basıncı) Uyku apne sendromu nedeniyle

Detaylı

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. TRABZON ILI KAMU HASTANELERI BIRLIGI GENEL SEKRETERLIGI Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi.

TEKLİF MEKTUBU SAĞLIK BAKANLIĞI_. TRABZON ILI KAMU HASTANELERI BIRLIGI GENEL SEKRETERLIGI Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi. SAĞLIK BAKANLIĞI_ T_C_ Kayıt N: 137920 _TURKIYE KAMU HASTANELERI KURUMU _ TRABZON ILI KAMU HASTANELERI BIRLIGI GENEL SEKRETERLIGI Kanuni Eğitim Araştırma Hastanesi TEKLİF MEKTUBU, ı 07122015 Sayı : 23618724

Detaylı

Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz seçimi Mod ve ayarlar. Dr.Kürşat Uzun Selçuk Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım Ünitesi Konya

Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz seçimi Mod ve ayarlar. Dr.Kürşat Uzun Selçuk Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım Ünitesi Konya Noninvaziv Mekanik Ventilasyonda Cihaz seçimi Mod ve ayarlar Dr.Kürşat Uzun Selçuk Ü. Meram Tıp F. Göğüs Hastalıkları AD Yoğun Bakım Ünitesi Konya Ventilatör Çeşitleri Transpulmoner P(P L ): P A -P pl

Detaylı

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI:

KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: KONU: 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU SAYI: 2018-01 1 2018 GLOBAL HİLE VE SUİSTİMAL RAPORU Uluslararası Suistimal İnceleme Uzmanları Birliği (ACFE) tarafından en sn 2016 da yayımlanan Glbal Hile ve

Detaylı

Bradikardili Hastaya Yaklaşım. Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ

Bradikardili Hastaya Yaklaşım. Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ Bradikardili Hastaya Yaklaşım Doç. Dr. Mustafa KARACA ĠKÇÜ KARDĠYOLOJĠ KLĠNĠĞĠ İleti Sistemi 2 SENKOP Sempatik ve Parasempatik uyarım 5 R P T Q S 6 Kalp debisi = KALP HIZI x Atım hacmi Çok düşük hızlarda

Detaylı

AF (Atrial fibrilasyon) Basamak 1. Basamak 2 (Semptomların sorgulanması) Basamak 3

AF (Atrial fibrilasyon) Basamak 1. Basamak 2 (Semptomların sorgulanması) Basamak 3 AF (Atrial fibrilasyn) Basamak 1 Çarpıntı şikayeti ve/veya düzensiz nabız varlığında EKG çekilmelidir. EKG de ilk kez AF saptanan hastalar için basamak 2 ye geçiniz. NOT: EKG de SR saptanan ancak AF şüphesi

Detaylı

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Konservasyon Laboratuarı Deneyimi. Latif Özen

Anadolu Medeniyetleri Müzesi, Konservasyon Laboratuarı Deneyimi. Latif Özen Anadlu Medeniyetleri Müzesi, Knservasyn Labratuarı Deneyimi Latif Özen Kültür ve Turizm Uzmanı-Kimya Mühendisi/Knservatör, Anadlu Medeniyetleri Müzesi, Ankara, Türkiye 1921 yılında, milli mücadelenin en

Detaylı

Temel Prensipler. Temel Prensipler. Temel Prensipler. Temel Prensipler. Hikaye

Temel Prensipler. Temel Prensipler. Temel Prensipler. Temel Prensipler. Hikaye Uzm. Dr. Haldun Akoğlu Kardiyak aritmiler birçok farklı belirti ile kendini gösterebilir: Çarpıntı Göğüs ağrısı Nefes darlığı Baş dönmesi Göz kararması Konfüzyon Senkop Kollaps (Kardiyak arest) Bir aritminin

Detaylı

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul

MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları. MÜDEK Program Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul MÜDEK Değerlendirmesi Evre ve Aşamaları MÜDEK Prgram Değerlendiricileri Eğitim Çalıştayı 8-9 Ekim 2016, İstanbul Sunum İçeriği Değerlendirme Sürecinin Üç Evresi Ziyaret Öncesi Evresi Başvurabilen Kurum

Detaylı

PAP CİHAZLARI VE MODLARI. Dr. Banu Salepçi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği

PAP CİHAZLARI VE MODLARI. Dr. Banu Salepçi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği PAP CİHAZLARI VE MODLARI Dr. Banu Salepçi Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Kliniği Uyku İle İlişkili Solunum Bozuklukları Obstrüktif uyku apne Sendromu Santral Uyku

Detaylı

Uyku Fizyolojisi Uyku Hijyeni Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu

Uyku Fizyolojisi Uyku Hijyeni Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu Uyku Fizyolojisi Uyku Hijyeni Obstrüktif Uyku-Apne Sendromu Prof. Dr. Hakan Kaynak Uykum Uyku Bozuklukları Merkezi Normal Uyku Uykunun Dönemleri Nasıl Uyuyoruz? Richardson GS: The human circadian system

Detaylı

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II

T.C. ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATUVARI II T.C. LDAĞ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK MİMARLIK FAKÜLTESİ ELEKTRONİK MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ ELN3304 ELEKTRONİK DEVRELER LABORATVARI II DENEY 5: KOMPARATÖRLER DENEY GRB :... DENEYİ YAPANLAR :......... RAPOR HAZIRLAYAN

Detaylı

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü

Nabızsız Arrest. TYD Algoritması: Yardım çağır KPR başla O2 ver Monitöre veya defibrilatöre bağla. Ritim kontrolü Algoritmalar Kardiyak Arrest Algoritmi Tüm nabızsız kardiyak arrest vakalarında ritim (Şoklanabilir ve Şoklanamaz): Ventriküler fibrilasyon/nabızsız Ventriküler Taşikardi (Şoklanabilir) Nabızsız Elektriksel

Detaylı

Belirli ses basınç seviyelerine maruz kalan ikamet eden kişi sayısı. Belirli ses basınç seviyelerine maruz kalan alanların büyüklüğü.

Belirli ses basınç seviyelerine maruz kalan ikamet eden kişi sayısı. Belirli ses basınç seviyelerine maruz kalan alanların büyüklüğü. Gürültü Haritalama Gürültü Haritalama Nedir? Gürültü haritalaması, bir bölgede yaşayan nüfusun gürültüden dlayı ne kadar rahatsız lduğunun belirlenmesi ve bu nüfusun maruz kaldığı çevresel gürültünün değerlendirilmesidir.

Detaylı

ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR. Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi

ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR. Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi ÖLÜMCÜL EKG TANILARI VE ACİL YAKLAŞIMLAR Uzm.Dr.Cesareddin DİKMETAŞ İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi BRADİKARDİ ve TAŞİKARDİ Hastanın klinik durumu en önemli parametredir.

Detaylı

DOĞUM SONU BAKIM YÖNETİM REHBERİ I. DOĞUM SONU İLK GÜN; 0-1. SAATLER ARASI (DOĞUMHANE TAKİBİ):

DOĞUM SONU BAKIM YÖNETİM REHBERİ I. DOĞUM SONU İLK GÜN; 0-1. SAATLER ARASI (DOĞUMHANE TAKİBİ): DOĞUM SONU BAKIM YÖNETİM REHBERİ I. DOĞUM SONU İLK GÜN; 0-1. SAATLER ARASI (DOĞUMHANE TAKİBİ): 1. Annenin genel durumunu değerlendiriniz. 2. Anneye kendini nasıl hissettiğini (halsiz, yrgun, vb) ve yakınmalarını

Detaylı

/tßq-b TEKLİF MEKTUBU. TRABZON lll KAMU HASTANELER] BIRLIGI GENEL SEKRETERLICI Kanııni Eğitim Araştırma Hastanesi. Teklif Formu 28.12.2015.

/tßq-b TEKLİF MEKTUBU. TRABZON lll KAMU HASTANELER] BIRLIGI GENEL SEKRETERLICI Kanııni Eğitim Araştırma Hastanesi. Teklif Formu 28.12.2015. TC Kayıt N 139968 SAĞLIK BAKANLIĞI TURKIYE KAMU HASTANELER] KURUMU TRABZON lll KAMU HASTANELER] BIRLIGI GENEL SEKRETERLICI Kanııni Eğitim Aratırma Hastanesi TEKLİF MEKTUBU Sayı 123618724 /tßqb 28122015

Detaylı

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün;

Epilepsi nedenlerine gelince üç ana başlıkta incelemek mümkün; Epilepsi bir kişinin tekrar tekrar epileptik nöbetler geçirmesi ile niteli bir klinik durum yada sendromdur. Epileptik nöbet beyinde zaman zaman ortaya çıkan anormal elektriksel boşalımların sonucu olarak

Detaylı

DOĞUM ÖNCESİ BAKIM YÖNETİMİ REHBERİ

DOĞUM ÖNCESİ BAKIM YÖNETİMİ REHBERİ DOĞUM ÖNCESİ BAKIM YÖNETİMİ REHBERİ Her izlemde gebe ve/veya aile yakınlarını karşılayarak uygun iletişimi kurmak için şunları yapınız: Gebeyi nazik bir şekilde karşılama Gerekli mahremiyeti sağlama Kendini

Detaylı

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri

MÜDEK Değerlendirme Ölçütleri MÜDEK Değerlendirme erlendirme Ölçütleri MÜDEK MÜDEK Mühendislik Lisans Prgramları Değerlendirme erlendirme Ölçütleri (Sürüm m 2.0) 1. Öğrenciler 2. Prgram Eğitim Amaçları 3. Prgram Çıktıları (Değişti/gelişti)

Detaylı