TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIMIN YERİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIMIN YERİ"

Transkript

1 2 TÜRKİYE EKONOMİSİNDE TARIMIN YERİ 1. Türkiye ekonomisinde tarımın yeri ve önemi 2. Tarım arazisi varlığı, 3. Üretim ve verim, 4. Tarım nüfusu, 5. Tarımın milli gelirdeki payı, 6. İhracattaki ve sabit sermaye yatırımları içindeki payı, 7. Tarım işletmelerimizin özellikleri, 8. Türkiye tarımının genel sorunları.

2 Tarım Ekonomisi 20 Bu konuların incelenmesinde; tarım sayımları sonuçları, milli gelir istatistikleri ve kamu kurum ve kuruluşlarının araştırmalarından yararlanılacaktır. Ne yazık ki, bu konularda gerekli bütün verilere sahip olduğumuz söylenemez. Henüz ülkemizde özel mülkiyete konu arazi ile devletin mülkiyetinde bulunan Hazine arazisi ve nitelikleri üzerinde bile kesin istatistikler bulunmamaktadır. Tarım işletmelerimizin yapı özelliklerini, gelir ve tüketim harcamalarını ve bu yöndeki eğilimlerini de bildiğimiz söylenemez. Bu durum, işletmelerin derinliğine analizini güçleştirmekte ve tarımsal politikaların üretilmesinde önemli bir dar boğaz oluşturmaktadır. Bu konuların açıklığa kavuşturulmasında kamu kuruluşları kadar diğer disiplinlerdeki araştırmacılara da önemli görevler düşmektedir.

3 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri Tarım Arazisi Varlığı Türkiye, km 2 yüzölçümü ile dünya üzerindeki 236 ülke arasında 35. sırada yer almaktadır. * Dünya da tarım arazisi miktarı en yüksek on ikinci ülke olan Türkiye 24.1 milyon hektar tarım arazisine, 14.6 milyon hektar çayır-mera arazisine ve 18.5 milyon hektar orman ve fundalık araziye sahiptir (Tablo 2.1). Orman ve fundalık arazinin %44'ü verimli orman vasfındadır. Geri kalan %56 oranındaki verimsiz orman alanının ağaçlandırılarak veya imar-ihya edilerek verimli hale getirilmesi gerekmektedir. ** * ** Orman Genel Müdürlüğü, Türk Ormancılığı ve Ekonomimizdeki Yeri, 1990.

4 Tarım Ekonomisi 22 Tablo 2.1 Türkiye'de Arazi Kullanılış Biçimi Arazinin kullanılış biçimi Alan (milyon ha) % İşlenen tarım arazisi Tarla Nadas Sebze Meyve Boş bırakılan arazi Çayır ve mera Orman ve fundalık arazi Tarım dışı arazi Toplam (15.3) (3.7) (0.6) (2.6) (1.9) (22.9) (5.5) (0.9) (3.9) (2.8) Kaynak: TÜİK, 2001, VII.Genel Tarım Sayımı, Köy Genel Bilgi Anketi Sonuçları.

5 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 23

6 Tarım Ekonomisi 24 İşlenen tarım arazisinin 5.2 milyon hektarlık kısmı sulanmaktadır. Bu miktar Türkiye'de ekonomik olarak sulanabilecek tarım arazisinin (8.5 milyon hektar) * yarısından fazladır (%61). Güney Doğu Anadolu Projesi (GAP) ile 1.6 milyon hektar tarım arazisinin sulanması plânlanmaktadır ***. Proje tamamlandığında, Türkiye'de ekonomik olarak sulanabilecek alanın yüzde 80 i suya kavuşmuş olacaktır. Sulanmayan arazinin her yıl belirli bir miktarı ekilmemekte ve nadasa bırakılmaktadır. Bunun sebebi iki yıllık yağışları toprakta biriktirmek suretiyle toprak verimliliğini artırmaktır. Bu uygulama genellikle yıllık yağış ortalaması 400 mm.'nin altında olan yerlerde yapılmaktadır. Bugünkü teknoloji ile yağışı daha fazla olan yerlerde uygun ürün çeşitleri ekilmek suretiyle her yıl ürün alınabilmektedir. *** DPT, GAP Master Plân Nihai Raporu Cilt 1, Ankara, 1989, s. 2.

7 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 25 Tarım ve Köy İşleri Bakanlığınca 1983 yılında başlatılan "Nadas Alanlarının Daraltılması Araştırma- Yayım Projesi"nin de katkısı sonucunda 1980 yılında 8.2 milyon hektar olan nadas alanı, 3.7 milyon hektara indirilmiştir. Nadasın kaldırıldığı alanlarda yemlik ve yemeklik baklagillerin yanı sıra, endüstri bitkileri ve yağlı tohum bitkilerinin de yetiştirilmesi sağlanmıştır. Orta Kuzey ve Orta Güney bölgelerinde nadas alanı ortalaması, Türkiye ortalamasının iki katı iken, Marmara da %1.9 ile en azdır. Tarla arazisi içinde en büyük pay tahıllarındır (%58). Baklagillere ayrılan alan %8, endüstri bitkilerine ayrılan alan %5, diğer bitkilere ayrılan alan %4'dür. Tarla arazisinin yaklaşık dörtte biri her yıl nadasa ayrılmaktadır. Tahıllar içinde en büyük alan buğday ve arpaya, baklagiller içinde nohut ve mercimeğe, endüstri bitkileri içinde pamuk, şeker pancarı ve tütüne diğer bitkiler içinde ayçiçeği, susam, soğan, patates ve yoncaya aittir.

8 Tarım Ekonomisi 26 Burada verilen rakamlar 2001 yılı Genel Tarım Sayımının rakamlarıdır. Sayımda Türkiye deki bütün köyler ve nüfusu den az olan il ve ilçe merkezleri kapsanmıştır. Sayım sonuçlarına göre toplam tarım arazisi 66.9 milyon hektar, hane halkı sayısı 6.2 milyon olup bunun 4.1 milyonu tarımla uğraşmaktadır. Bu rakama arazisi olmayan, kiracılık ve ortakçılıkla arazi işleyenler, göçer hayvancılık yapanlarla geçimini tarımdan sağlayan aileler de dahildir.

9 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri Tarımsal Üretim ve Verim Türkiye, dünya üzerinde tarımsal üretim açısından dış ülkelere bağımlı olmayan ülkeler arasında yer almaktadır. Türkiye birçok tarım ürünü üretiminde ilk 10 ülke arasındadır. Bu ürünlerden bazıları; fındık, sebze, soğan, çay, şeker pancarı, pamuk, çeltik, arpa, buğday, tütün ve meyvedir (Tablo 2.2). Türkiye'nin çok değişik ekolojilere sahip olması, bazı tropik ürünler haricinde çok çeşitli ürünler yetiştirilmesini mümkün kılmaktadır.

10 Tarım Ekonomisi 28

11 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 29 Bitkisel ürünler üretimi açısından ön sıralarda olan Türkiye, sahip olduğu sığır varlığı açısından dünyada 21., koyun varlığı açısından 10., keçi varlığı açısından 14. sıradadır. Hayvansal üretim istatistiklerine (2010) göre Türkiye'de 10.9 milyon sığır, 24 milyon koyun ve 5.6 milyon keçi bulunmaktadır.

12 Tarım Ekonomisi 30

13 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 31

14 Tarım Ekonomisi 32

15 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 33 Bitkisel ve hayvansal ürünler üretimi açısından dünya ülkeleri arasında ön sıralarda yer alan Türkiye, ulaşılan verim düzeyi açısından da buğday, arpa ve tütün hariç dünya ortalamalarının üzerinde değerlere sahiptir. Avrupa ülkeleri ile kıyaslandığında ise; tahıllar, baklagiller, şeker pancarı ve tütünde elde edilen verimler oldukça düşüktür (Tablo 2.2). Türkiye de beslenmede hayvansal protein açığı bulunmaktadır. Türkiye et ve süt veriminde Avrupa Birliği ortalamalarının gerisindedir. İnek sütü verimi 2800 kg, et verimi 216 kg iken AB ortalamaları sırası ile 6100 kg ve 280 kg dır (FAO, 2009 yılı istatistikleri). Fert başına günlük kalori, protein ve yağ tüketiminde dünya ortalamasının üzerinde değere sahip olan Türkiye, Avrupa ortalamalarının altındadır. Toplam kalori, protein ve yağ tüketimlerinin hayvansal kaynaklı olan kısmı %10-20 civarındadır. Halbuki dengeli bir beslenme için protein tüketiminin %40 lık kısmının hayvansal olması gerekmektedir. Kalkınma plânlarında hayvancılığın geliştirilmesi için yüksek verimli kültür ırkları ile yerli hayvanların melezlerinin sayılarının artırılması hedeflenmiştir. Kaliteli yem arzının artırılması, çayır-meraların ıslah edilmesi, erken kuzu ve dana kesimlerinin ve canlı hayvan ihracının önlenmesi düşünülen diğer tedbirler arasında başta gelmektedir.

16 Tarım Ekonomisi 34

17 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 35 Tablo 2.2 Türkiye nin Seçilmiş Bazı Ürünler Üretiminde Dünyadaki Yeri ve Verim Ortalamaları, 2009 Üretim Dünya üretimi içindeki Ülkeler Ortalama verim (kg/ha) Ürünler (1000 ton) payı (%) sıralaması Türkiye Dünya AB Buğday Arpa Mısır Çeltik Baklagiller Pamuk Şeker pancarı Tütün Yağlı tohumlar Çay Soğan Sebze Meyve Portakal Fındık Kaynak :

18 Tarım Ekonomisi 36

19 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 37

20 Tarım Ekonomisi 38

21 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 39

22 Tarım Ekonomisi 40

23 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri Nüfus Bir ülkede nüfus, sosyal ve ekonomik nitelikleri açısından ülke kalkınmasında birinci derecede öneme sahiptir. Nüfus, ekonomik kalkınmanın yegane aktif elemanıdır. Ülke üretiminin artması için yeterli talebin oluşması ve sektörlerin iş gücü ihtiyaçlarının kaynağı nüfustur. Türkiye Sanayi ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) imalat sanayiinde tam kapasiteye ulaşılamamasının en önde gelen sebebini talep yetersizliği olarak göstermektedir. Bunu mali güçlükler, ham madde yetersizliği, enerji ve işçi sorunları takip etmektedir (TÜSİAD İlerleme Raporları). İstihdam (%) Tarım Hizmetler 20 Sanayi Yıl Şekil 2.1 Aktif Nüfusun İktisadi Faaliyet Kollarına Dağılımı

24 Tarım Ekonomisi 42 Kaynak: TÜİK, İstatistik Göstergeler TÜİK nun 2009 yıl sonu tahminlerine göre Türkiye nin nüfusu 73.7 milyondur. Yıllık ortalama nüfus artış hızı %1.59 dur *. Nüfusumuzun yaklaşık %24'ü kırsal kesimde yaşamaktadır. Kırsal kesimde yaşayanların yüzdesi, 50'li yıllarda %75 iken, bu oran giderek azalmaya başlamış ancak 1985 yılına kadar miktar olarak artmaya devam etmiş, daha sonra sayı olarak da azalmaya başlamıştır (Tablo 2.3). Köy ve bucaklarda yaşayan nüfusun giderek azalmasına paralel olarak, buralardan geçimini temin eden aktif nüfus da (15 yaş ve yukarısı) sanayi ve hizmetler sektörlerine kaymaktadır (Şekil 2.1). * TÜİK nun 2010 yılı Aralık ayı rakamlarına göre Türkiye nin nüfusu 72.6 milyon, nüfus artış hızı %1.59 dur. Daha evvelki sayımlarda bu oran %2.2 civarında idi.

25 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 43 Son (2010 yılı) verilere göre Türkiye'de sivil iş gücü arzı 26.2 milyon olup bunun 23.5 milyonu istihdam edilmektedir. Geri kalan 2.7 milyon kişi (aktif nüfusun %10.5 i) işsiz durumdadır **. Çalışan nüfusun %27 si tarımda, % 26 sı sanayide, %47 si hizmetler sektöründe yer almaktadır. *** Doksanlı yılların ortasından itibaren istihdamda birinci sırayı alan tarım sektörü yerini hizmetler sektörüne bırakmıştır. Artık Türkiye de en fazla istihdam yaratan sektör hizmetler sektörüdür, onu tarım takip etmektedir. Sanayi sektörünün istihdam yaratma kapasitesindeki artış çok azdır. Tablo 2.3 Sayım Yıllarına Göre Şehir ve Köy Nüfusları ( ) Sayım yılları Toplam Şehir Köy ve bucak (Milyon) Toplam % Toplam % Kaynaklar: D.İ.E., Genel Nüfus Sayımları TÜİK, Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Nüfus Sayımı Sonuçları, 2010 ** İş gücü istatistiklerinde kırsal kesimde ev kadınları ücretsiz aile işçisi olarak istihdama dahil edilmektedir. İşsiz sayılmak için iş arıyor olmak gerekmektedir. Geçici işlerde çalışanlar işsiz kabul edilmemekte, eksik istihdam altında toplanmaktadır. *** TÜİK, 2010 Haziran dönemi Hanehalkı İş Gücü Araştırması.

26 Tarım Ekonomisi 44 Açık işsizlik yanında, ekonomimizde gizli işsizlik problemi de bulunmaktadır. Gizli işsizlik oranı %6 civarındadır. Tarımda gizli ve açık işsizliğin azaltılabilmesi için ; 1. Emek-yoğun faaliyetlere ağırlık verilmesi, 2. Üretimin çeşitlendirilmesi, 3. Hayvancılığın geliştirilmesi, 4. Sulu tarımın artırılması ve 5. El sanatlarına (halıcılık, kilimcilik v.s.) Önem verilmesi gerekir. Türkiye genç bir nüfusa sahiptir. Nüfusun %26'sı 0-14, %67'si ise yaşları arasındadır (Tablo 2.4). Tablo 2.4 Nüfusun Yaş Gruplarına Göre Oransal Dağılımı Yaş grupları Türkiye ort.(%) Şehirler (%) Köy ve Bucak (%) Toplam Kaynak: TÜİK, Nüfusun Sosyal ve Ekonomik Nitelikleri,

27 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 45 Türkiye, nüfus bakımından karşılaştırıldığında, dünyada en fazla nüfusa sahip ülkeler arasında 17. sıradadır. Tarımda istihdam edilen nüfusa göre sıralamadaki yeri de 22 dir. Oldukça yüksek oranda bir tarımsal istihdama sahip olan Türkiye bu açıdan Avrupa da birinci sıradadır. Yunanistan da tarımda istihdam edilen nüfusun toplam istihdama oranı %13, Portekiz'de %12, İtalya da %4, Fransa da %3.6, Almanya da %2.6 ve İngiltere'de %1.5 dir. Sanayileşmiş diğer ülkelerden A.B.D. de bu oran %1.5, Japonya da %4.4 dür (The World Bank, 2009 World Development Indicators). Nüfus artış hızı açısından Türkiye, Avrupa topluluğu içinde birinci sıradadır. Avrupa ülkelerinde nüfus artış hızı %0.1 civarındadır. A.B.D de bu oran %1.1 Japonya da %0.2 dir (The World Bank, World Development Indicators, 2009).

28 Tarım Ekonomisi İhracat Dünyadaki 235 ülkeden 230 una ürün ihraç etmekteyiz. İhracat gelirleri içinde tarım ürünlerinin payı 60'lı yıllarda %70-80 lerden 2010 yılında %4.3 e inmiştir. Gıda ürünleri ve içecek imalatı dahil edildiğinde bu oran %10.6 ya yükselmektedir. Tarım ürünleri ihracatı yıllar itibariyle değer olarak yükselmektedir (Tablo 2.5). Tablodan da görüldüğü gibi, 1980'den önce toplam ihracatımız içinde tarım sektörünün payı yarıdan fazla iken, 1980'den sonra toplam ihracatın beşte birine 1990 dan sonra onda birine inmiştir. Bunun sebebi, son yıllarda izlenen dışa dönük ihracat politikası sonucunda, tarım sektörü dışındaki malların ihracatındaki artışların, tarım ürünlerine oranla daha çok olmasıdır. Tarım ürünleri ihracatımızın ortalama olarak %85'ini bitkisel ürünler, %12'sini hayvancılık ürünleri, %2'sini su ürünleri teşkil etmektedir. Orman ürünleri ihracatımız ise, toplam tarım ürünleri ihracatının %1'i civarındadır. Tarımın ihracat içindeki payı aslında daha fazladır. Yukarıdaki oranlar direkt tarım ürünleri ihracatını yansıtmaktadır. Tarımın, tarım dışı sektörlere girdi sağlamak suretiyle yarattığı döviz katkısı da dikkate

29 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 47 Tablo 2.5 Toplam İhracat İçinde Tarım Sektörünün Payı Yıllar Toplam ihracat Tarımsal ihracat (Milyon $) (Milyon $) Toplam ihracat içindeki payı (%) Kaynaklar: 1. TÜİK., İstatistik Göstergeler, 1991 (s. 296). 2. Hazine M. Başlıca Ekonomik Göstergeler, D.P.T. Temel Ekonomik Göstergeler,

30 Tarım Ekonomisi 48 alınırsa toplam içindeki payı %30'a yaklaşmaktadır. FAO nun yılları istatistiklerine göre, tarım kaynaklı bütün ihracat malları dikkate alındığında Dünya da, tarım ürünleri ihracatı, tarım ürünleri ithalatından fazla olan ülkeler arasında Türkiye 14. sırada bulunmaktadır. Toplam ihracat değeri 2008 yılında 132 milyar Dolara çıkmıştır. Birinci Bölümde tarım ürünleri talebinin inelastik olduğu, yani talebi etkileyen faktörlerden büyük çapta etkilenmediği belirtilmişti. Örneğin tarım ürünleri fiyatlarındaki düşüş büyük çapta bir talep artışı yaratmaz. Bu durum üretimin fazla olduğu yıllarda tarım ürünlerinin satılamayarak elde kalmasına ve stok masraflarının artmasına yol açmaktadır. Bazı ürünlerde ortaya çıkabilecek bu durumun etkilerini azaltabilmek için ihracatın çeşitlendirilmesi gerekmektedir. Bu konuda yapılan araştırmalar, ihraç ürünlerinin daha çeşitli olduğu ülkelerde ihracatta istikrar sağlanabildiği, bunun aksine ihracatta ürün yoğunlaşmasının, ihracat istikrarsızlığına yol açtığı tespit edilmiştir. ** Türkiye, ihracat ürünlerinin çeşitliliği açısından, özellikle 1980 yılından sonra gelişmiş ülkeler sınırını aşmıştır. Kendi gelir grubundaki ülkeler arasında Türkiye, ihracatta ürün çeşitliliği açısından birinci ülke durumundadır. İçki ve tütün, kösele ve kürkler, yağlı tohum, ceviz ve bademler, doğal kauçuk, dokuma elyafı vs. (Kaynak: Cihan Dura, Tarımın Türk Ekonomisinin Gelişmesine Katkısı, 1987, s. 69.) ** Cihan Dura, Tarımın Türk Ekonomisinin Gelişimine Katkıları, 1982, s. 72.

31 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri Tarımsal Üretim Endeksi, Nüfus ve Tarımsal İhracat Nüfus artışı ile gıda maddeleri üretimi arasındaki ilişkinin çok eski yıllardan beri ilgi kaynağı olduğu hatırlanmalıdır. Hatta bu konuda çeşitli teoriler ortaya atılmıştır (Bakınız: sayfa 14-15). Son nüfus sayımına göre Türkiye de nüfus artışı yılda ortalama %1.59 olmuştur. Evvelki yıllarda bu oran %2 den fazla idi. Tarımsal üretim endeks artış oranı ise %1.1 ile nüfus artış ortalamasından azdır (Şekil 2.2). Doksanlı yıllarda tarımsal üretim endeksindeki artış çok yavaşlamıştır. Bunda arka arkaya yaşanan kurak yılların etkisi yanında tarımdan ziyade sanayinin korunmasının da payı vardır. Yatırım projelerindeki teşvikler bunun açık bir göstergesidir. Yatırım teşviklerinin sektörlere dağılımı incelendiğinde, 1987 yılında tarım sektörüne verilen teşvikler %2.4 ile birkaç sektörün üzerinde iken, 2001 yılında %0.9 ile madencilikle birlikte son sıraya inmiştir. Son yıllarda en çok teşvik alan sektör ise ham maddesi tarıma dayalı olan dokuma ve giyim sanayiidir. Toplam yatırım teşviklerinin dörtte biri bu sektöre verilmiştir.

32 Tarım Ekonomisi 50 Tarımsal üretim endeksi incelendiğinde 1973, 1989, 1999 ve 2001 yıllarındaki düşüşlerin oldukça fazla olduğu görülmektedir. Bunda belirtilen yıllarda yaşanan aşırı kuraklığın etkisi çok önemlidir. Tarım ürünleri ihracatı dalgalı bir gelişme göstermiştir. Son yıllardaki artışlarda izlenen dışa dönük politikaların etkisi olmuştur (Tablo 2.6). Tarımsal üretimin artması; 1. Sulu tarım alanlarının genişlemesine, 2. Nadasa bırakılan arazinin azalmasına, 3. İkinci ürün yetiştiriciliğinin çoğalmasına, 4. Araştırma ve geliştirme faaliyetleri 5. Girdi kullanımındaki artışlara bağlanabilir.

33 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 51 Plânlı dönem zarfında traktör, biçer döver, gübre ve karma yemin kullanılan miktarları Tablo 2.7'de görülmektedir. Bu dönem içinde işlenen tarım arazisinin 100 hektarına düşen traktör sayısı 0.3 den 5.7 ye yükselmiştir (1 traktöre düşen işlenen arazi yaklaşık 18 hektardır) * Aynı dönemde saf bitki besin maddesi cinsinden (N,P ve K) kimyasal gübre kullanımı 20 kat, karma yem tüketimi 140 kat artmıştır. Tabloda gösterilmemekle birlikte tarımsal mücadele ilaçları ve sertifikalı tohum kullanımında da büyük çapta artışlar sağlanmış, neticede tarım ürünleri üretimi 25 yılda %68 oranında artış göstermiştir. Girdi kullanımındaki yükselmelere rağmen, döneminde tarımsal üretimdeki artışların yavaşlamaya yüz tutması, tarım ürünleri fiyatlarının, tarım girdileri fiyatlarından daha az artması ile de ilgilidir. Bunun sonucunda tarımda kâr marjları azalmış ve üretim eski cazibesini kaybetmiş, tarım ürünleri üretim endeksindeki artışla, toplam nüfus artış oranları birbirine yaklaşmıştır. Nüfus artış hızının eski düzeyinin altına inmesi, aradaki farkın yeniden açılmasında etkili olmuştur. Tarım ürünleri artış hızının, daha uzunca bir süre nüfus artış hızının üzerinde seyredeceği anlaşılmaktadır. * Daha ayrıntılı bilgi için bakınız: Zeynel Dinler, Tarım Ekonomisi, 1988, s

34 Tarım Ekonomisi 52 Endeks T.üretim Nüfus Şekil 2.2 Nüfus ve Tarımsal Üretim Endeksleri,

35 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 53 Tablo 2.6 Toplam Nüfus, Tarımsal Üretim ve Tarımsal İhracat Endeksleri, Yıllar Toplam Tarımsal Tarımsal

36 Tarım Ekonomisi Kaynaklar: 1. D.İ.E.,İstatistik göstergeler , Ankara, dtm.gov.tr

37 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 55 Tablo 2.7 Tarım Sektöründe Girdi Kullanımı, 1963 ve 2010 Yıllar Sulanan alan (1000ha) Nadas (1000ha) Traktör sayısı B.döver sayısı Kimyasal gübre (1000ton) Karma yem (1000ton) Kaynaklar: 1. TÜİK., İstatistik Göstergeler, , Ankara 2. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, Tarım Sektörü İstatistik ve Göstergeleri, Ankara, TÜİK, 2001 Tarım Sayımı

38 Tarım Ekonomisi Tarımın Gayri Safi Milli Hasıla İçindeki Payı Belirli bir dönem esnasında (genellikle 1 yıl alınmaktadır), milli ekonomide üretilen mal ve hizmetlerin, üretici fiyatları (piyasa fiyatları da denilmektedir) ile ifade edilmiş toplam nihai değerine gayri safi milli hasıla (GSMH) denir. Bu tarifte GSMH, amortismanları ve vasıtalı vergileri de içine almaktadır. GSMH'dan, üretim faaliyetlerinde kullanılan sabit sermayenin yıllık aşınma payı (amortisman) çıkarılırsa safi milli hasılaya ulaşılır. Bir ekonomide üretici birimlerin, belli bir dönemde yurt içi faaliyetler sonucunda elde ettikleri bütün mal ve hizmetlerin üretim değerleri toplamından, bu mal ve hizmetlerin üretiminde kullanılan girdi değerlerinin düşülmesi sonucu elde edilen değere gayri safi yurt içi hasıla (GSYİH) denir. GSYİH, üretim safhasında, harcama safhasında ve gelir dağılımı safhasında olmak üzere üç ayrı şekilde hesaplanabilmektedir. Bu hesaplamalar Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılmakta ve daha çok üretim yöntemi esas alınmaktadır.

39 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 57 Milli gelir kavramı, milli hesaplarda yukarıdaki ifadelerle dönüşümlü olarak kullanılmakla birlikte farklı bir değerdir. Türkiye de milli gelir, safi milli hasıladan dolaylı vergiler çıkarılıp sübvansiyonların ilave edilmesi ile bulunmaktadır. * Buna faktör fiyatları ile net milli hasıla da denilmektedir. Tablo 2.8 Sabit Üretici Fiyatlarıyla (1987) Gayri Safi Yurt İçi Hasıla ve Sektörlere Dağılımı ( ) Yıllar Toplam Tarım Sanayi Hizmetler 1980 bin TL % bin TL % bin TL % bin TL % bin TL % bin TL % * bin TL % Kaynak: dpt.gov.tr *Tahmin * Dolaylı vergiler, bir malın satışı esnasında fiyatına dahil olmak üzere alınan vergi ve resimler olup, satıcının gelirine girmeden Hazine ye intikal eder

40 Tarım Ekonomisi 58 Ülkelerin gelişmişlik düzeylerinin ölçülmesinde, bir ülkenin zaman içinde gelişiminin değerlendirilmesinde ve ülkeler arası gelişmişlik düzeylerinin karşılaştırılmasında en çok kullanılan ölçü GSYİH dır. FAO nun 2007 yılı istatistiklerine göre toplam GSYİH sıralamasında Türkiye 593 milyar $ ile dünyada 17. sıradadır (ABD milyar $ ile birinci, Japonya 4829 milyar $ ile ikinci, Almanya 3207 milyar $ ile üçüncü sıradadır). Türkiye nin 1980 ve 2010 yılları arasındaki GSYİH değerleri ve bu değerlerin oluşumundaki sektör payları Tablo 2.8 de görülmektedir. Tablonun izlenmesinden de anlaşılabileceği gibi tarım sektöründe üretilen GSYİH artmakla birlikte, toplam içindeki payı azalmaktadır. Bunun nedenleri üzerinde ayrıntılı olarak durulacaktır. Belirtilen dönemde tarım sektörünün payı %25 den %11 e inmiştir. Buna karşılık sanayi sektörünün payı %22 den %30 a, hizmetler sektörünün payı %53 den %59 a yükselmiştir. Tarım sektörünün, 2005 yılı içinde sağladığı katma değerin; %93 ü bitkisel ve hayvansal üretime, %5 i orman ürünlerine, %2 lik kısmı da su ürünlerine aittir. * * TÜİK

41 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 59 Son istatistiklere göre (2010) Türkiye de fert başına milli gelir 8700 Dolardır. Tarımda kişi başına gelir, yıllar itibariyle yükselmekle birlikte, diğer sektörlerde fert başına düşen milli gelirin ortalama üçte biri dolaylarındadır (Tablo 2.9). Tablo 2.9 Sektörler İtibariyle Türkiye'de Fert Başına GSYİH (Cari Fiyatlarla Dolar Karşılığı Olarak) Yıllar Tarım sektörü Diğer sektörler Türkiye ortalaması Tarım / tarım dışı oranı Kaynaklar: 1. TÜİK, İstatistik Göstergeler,

42 Tarım Ekonomisi 60 Refah sıralamasında Türkiye sahip olduğu fert başına satın alma gücü paritesine göre (12810 $) dünyadaki ülkeler arasında 46. sıradadır. Bu sıralamada Norveç $ ile birinci, Kuwait $ ile ikinci, Singapur $ ile üçüncü sıradadır (The World Bank, World Development Report 2009, s ). Ülkeler arası karşılaştırmalarda, milli gelir rakamları yükseldikçe tarım sektöründe elde edilen gelirin, diğer sektörlerde elde edilen milli gelire yaklaştığı ancak, daima onlardan daha az olduğu görülmektedir. Ekonomik gelişme ile birlikte tarımdan sanayiye nüfus akışı, tarımda çalışanların marjinal verimlerinin yükselmesine ve fert başına düşen ortalama gelirlerin de artmasına yol açmaktadır. Ekonomilerde fert başına milli gelir rakamları önemli bir gelişmişlik göstergesi olmakla birlikte, daha da önemlisi bu gelirin dağılımındaki dengedir. Acaba milli gelirin fertler arasındaki dağılım dengesi nasıldır? Bunun ölçülmesi, milli gelirin ölçülmesinden daha zordur. TÜİK nun 2008 yılı araştırmasına göre çiftçi ailelerinin en küçük gelir dilimini oluşturan %20 lik bölümü toplam gelirin %6.5 ini alırken, en yüksek gelir dilimini oluşturan %20 lik bölümü toplam gelirin %44.5 ini almaktadır. * * TÜİK, Gelir ve Yaşam Koşulları Araştırması, 2008

43 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 61 H.Chenery, üretimdeki yüzde değişmeyi, fert başına düşen gelirdeki yüzde değişmeye oranlayarak bir elastikiyet katsayısı elde etmiştir. Elli bir ülkeden elde edilen verilere göre bu katsayı tarımda 0.47, hizmet sektöründe 1.06, sanayi sektöründe ise 1.36'dır. Bunun anlamı şudur: Tarımda fert başına gelirdeki %1'lik bir artış tarımsal üretimde daha az bir artışa (%0.47) yol açmaktadır. Halbuki %1'lik fert başına gelir artışları hizmetler sektöründe yüzde 1.06, sanayi sektöründe yüzde 1.36'lık artışlara yol açmaktadır. Neticede hizmetler ve sanayi sektörlerindeki büyüme, tarımdaki büyümeden daha fazla olmaktadır. * Tarımsal üretimin milli gelir içindeki payının ekonomik gelişme ile birlikte giderek azalması beklenen bir durumdur. Bunu başlıca 5 sebebe bağlayabiliriz; (1) tarımsal ürünlere olan talebin gelir elastikiyetinin az olması, (2) tarım sektörü tarafından üretilen endüstriyel ham maddelerin, günümüzde sanayi sektöründe de üretilmeye başlaması (kimya ve besin endüstrilerinde olduğu gibi), (3) azalan verim kanununun tarımda etkisini daha çok göstermesi, (4) iç ticaret hadlerinin ** tarımın aleyhine gelişmesi, (5) sermayenin arazi ve emeğe oranla daha bol ve ucuz hale gelmesidir. * H. Chenery, Patterns of Industrial Growth, American Economic Review, ** İç ticaret haddi, tarım ürünleri fiyat endeksinin, tarım dışı sektörlerin fiyat endeksine oranıdır. *** Gelirdeki yüzde değişme karşısında herhangi bir malın talep edilen miktarındaki yüzde değişmeye, talebin gelir elastikiyeti denir.

44 Tarım Ekonomisi 62 1.Tarım ürünleri talebinin gelir elastikiyetinin *** az olması. Bir ekonomide tarım sektörünün milli gelirden aldığı payın azalmaya başlaması, o ekonominin üretim yapısı ile ilgidir. Üretimin yapısını, yani hangi malların ne miktarda üretileceğini, tüketici tercihleri belirler. Ekonomik gelişme ile birlikte fertlerin gelirleri arttıkça, tercihleri de değişebilir. Konuyu inceleyen Alman iktisatçısı Engel, fertlerin gelirleri yükseldikçe toplam harcamaları içinde; gıda maddelerinin payının azaldığını, giyim harcamalarının sabit kaldığını, kültür, eğlence, sağlık ve ulaşım harcamaları paylarının ise arttığını tespit etmiştir. Bu durumda fertler, gelirlerin artması karşısında gıda maddelerine daha fazla harcama yapsalar bile, toplam harcamaları içinde gıda maddeleri harcamalarının payı azalacaktır. (Bir başka ifade ile gıda maddeleri talep elastikiyeti pozitif, ancak 1'den küçük yani inelastiktir.) Gelirdeki değişme karşısında gıda maddelerine yapılan harcamalar, maddenin cinsine bağlı olarak da değişmektedir. Tablo 2.10'da bazı ülkelerde çeşitli besin maddelerinin taleplerinin gelir elastikiyetleri görülmektedir. Negatif rakamlar, gelir arttıkça söz konusu ürünlere karşı talebin azaldığını, pozitif rakamlar ise arttığını göstermektedir. Tabloya dikkat edilirse Türkiye'de şekere olan talep ile Japonya'da peynir talebinin gelir elastikiyeti dışında, bütün gıda maddeleri taleplerinin inelastik olduğu görülecektir. Türkiye'de şekerin talebinin gelir elastikiyeti birim elastik, Japonya'da peynirin talebinin gelir elastikiyeti

45 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 63 ise 1'den büyüktür. Bu da göstermektedir ki tarım ürünlerine olan talep genel olarak inelastiktir. Bunun anlamı şudur: gelirin artmasıyla birlikte tarım ürünlerine yapılan harcamaların toplam harcamalar içindeki payı azalacak, diğer ürünlerin payı ise artacaktır. Gelir seviyeleri yükseldikçe gıda maddeleri talebinin gelir elastikiyetinin azaldığını aynı ülke içinde farklı bölgelerde de görmek mümkündür. Türkiye'de gıda maddeleri talebinin gelir elastikiyeti Diyarbakır'da 0.58, İzmir'de 0.43, Ankara'da 0.37 bulunmuştur. Bu rakamlar her üç ilde de gıda maddeleri talebinin inelâstik olduğunu ve gelir seviyesi yükseldikçe azaldığını göstermektedir. Ekonomik gelişme ile birlikte millî gelirin artması sonucunda tarım dışı sektörlerin büyüme hızının, tarım sektörü büyüme hızının üzerine çıkması sadece tarım ürünleri talebinin gelir elastikiyetinin az olmasına bağlanamaz. Türkiye de tarım sektöründeki yavaş gelişme; tarımdan ziyade sanayinin korunmasına, modern organizasyonların kurulamayışına, tarım işletmelerinin çok küçük olmasına da bağlıdır. * * Cihan Dura, Tarımın Türk Ekonomisinin Gelişmesine Katkısı, 1987 s

46 Tarım Ekonomisi 64 Tablo 2.10 Bazı Ülkelerde Seçilmiş Ürünlerin Taleplerinin Gelir Elastikiyetleri Ülkeler Buğday Patates Şeker Et Peynir Türkiye Yunanistan İspanya Fransa Almanya Japonya A.B.D Kaynak: Zeynel Dinler, Tarım Ekonomisi, 1991.

47 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri Eskiden sadece tarım sektörü tarafından üretilen endüstriyel ham maddelerin günümüzde sanayi sektöründe de üretilmeye başlanması. Eskiden tarım sektörü tarafından üretilen bir takım ham maddeler günümüzde sanayi sektöründe üretilmeye başlanmış, bu da tarımın milli gelirdeki payının azalmasına yol açan faktörlerden birisini teşkil etmiştir. Örneğin son yıllarda sentetik malların (kauçuk ve pamukta olduğu gibi) üretimi hızlanmaktadır. Sentetik malların üretimi daha düzenli olup, fiyatları da istikrarlıdır. Bu malların istendiği kadar ve istenilen zamanda bulunması tercih edilmelerine sebep olmaktadır. Yapay protein (Lysine) üzerinde de çalışmalar yapılmaktadır. * Peynir, tereyağı, yoğurt gibi ürünlerin pazarlaması günümüzde sanayicilerin eline geçmiştir. 3. Azalan verim kanununun tarımda etkisini daha çok göstermesi. Tarımsal üretimde arazinin artırılamaması neticesinde sermaye ve iş gücündeki artışlar bir noktadan sonra marjinal verimlerin düşmesine yol açmaktadır. Verim artışını devam ettirmek için teknolojik yenilikler gerekli olmakta ama bir noktadan sonra azalan verim kanunu yine gündeme gelmektedir. Sanayide ise ölçeği artırmak ve üretimi kontrol etmek daha kolaydır. Bu ise, sanayide üretilen milli gelirin daha hızla artmasına yardımcı olmaktadır. * Lysine tavukların ve balıkların gelişmesinde önemli bir amino asittir. Tabii olarak soyada çok az bulunmaktadır. Son yıllarda dekstrozun fermantasyonu ile elde edilen lysinin üretimi o kadar önemli olmuştur ki, bu maddeyi üreten ABD firması ADM (Archer Daniels Midland) yöneticileri 1996 yılında dünya fiyatlarını kontrol etmek üzere kartel oluşturmaktan dolayı ağır para ve hapis cezalarına çarptırılmışlardır (Choices, Third Quarter, 1998, s. 18).

48 Tarım Ekonomisi İç ticaret hadlerinin tarımın aleyhine gelişmesi. Çiftçinin sattığı ürünlerin fiyat endeksinin, satın aldığı ürünlerin fiyat endeksine oranına iç ticaret hadleri denir. Tarımın sanayiye oranla daha az gelişmesinin bir diğer sebebi, iç ticaret hadlerinin tarımın aleyhine gelişmesidir. Bu durum zamanla tarımdan tarım dışına kaynak aktarımına yol açmakta, bu sayede diğer sektörlerin tarıma oranla daha fazla gelişmesi sağlanmaktadır. 5. Sermayenin diğer üretim faktörlerine oranla daha bol ve ucuz hale gelmesi. Ekonomik gelişme ile birlikte üretim faktörlerinin göreli fiyatları değişmeye başlar. Gelişmenin başlangıç safhalarında iş gücü bol ve ucuz, sermaye kıt ve pahalıdır. Gelişme ile birlikte sermaye birikimi artar ve iş gücüne oranla sermaye kullanımı daha ucuz hale gelir. Bu ise sermayenin daha yoğun kullanıldığı endüstri sektörünün daha çabuk gelişmesini sağlayan bir ortam oluşturur. Neticede milli gelir içinde bu kesimin payı daha çok artar. 2.7 Sabit Sermaye Yatırımları

49 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 67 Bina, yol, baraj, kanal ve köprü, fabrika, imalathane, gaz, su, elektrik şebekeleri gibi üretim amacına hizmet eden her maddi kıymet sabit bir sermaye unsurudur. Tarımda sabit sermaye yatırımları yıldan yıla artmakla birlikte, milli gelir rakamlarında olduğu gibi toplam yatırımlar içindeki payı her yıl azalmaktadır yılında toplam sabit sermaye yatırımların %16'sı tarıma ayrılırken bu oran 1985 yılında %7.3 e inmiştir yılında 137 milyar TL olan toplam yatırımların 6.3 milyar TL si tarım sektörüne ayrılmıştır (toplam yatırımların %4.6 sı) *. 2.8 Tarım İşletmeleri Son (2001) tarım sayımına göre Türkiye' de toprağı olan 3 milyon çiftçi ailesi bulunmaktadır. Aile başına düşen ortalama arazi miktarı 59 dekar civarındadır. Türkiye' de tarım işletmeleri ortalama büyüklüğü giderek azalmaktadır. Bunun önde gelen sebebi, işletmelerin miras hukuku sebebiyle devamlı bölünmeleridir. Tarımdan tarım dışına olan nüfus akışı da bu bölünmeyi engelleyememektedir. Neticede tarım işletmeleri devamlı parçalanmakta ve küçülmektedir. Küçük arazi parçaları üzerinde verimli işletmeler kurulması ve ekonomik anlamda üretim yapılması mümkün olmamaktadır. * Hazine Müsteşarlığı verileri; http: // hazine.gov.tr

50 Tarım Ekonomisi 68 Avrupa ülkelerinde ortalama işletme büyüklüğü Türkiye' den daha fazladır (İngiltere'de 679 da, Fransa'da 282 da, Danimarka da 342 da, İspanya da 154 da, Almanya da 177 da). Yoğun sermaye kullanımı ile birlikte bu ülkelerde tarımsal verim ve üretimde büyük gelişmelerin sağlanması mümkün olmaktadır. Tarımsal işletme büyüklüğünü tespit etmede en gerçekçi kriter, işletme geliridir. Ancak çoğu ülkede olduğu gibi ülkemizde de tarım işletmelerinde muhasebe kayıtları bulunmadığından işletme gelirini tayin etmek mümkün olmamaktadır. Bunun yerine arazi büyüklüğü bir kriter olarak kullanılmaktadır. Buna göre 500 dekara kadar olan işletmeler küçük işletme, dekar arasındakiler orta işletme, 5000 dekardan fazla araziye sahip olan işletmeler ise büyük işletme olarak kabul edilmektedir (Erkuş vd. 1995, s ). Türkiye tarım işletmeleri genellikle küçük aile işletmeleridir. Son tarım sayımı sonuçlarına göre (2001) tarımla uğraşan ailelerin %65'i 50 dekardan küçük araziye sahiptirler. Bu işletmeler toplam tarım arazisinin %21'ini ellerinde bulundurmaktadırlar. İki yüz dekardan büyük araziye sahip işletmeler, toplam tarım işletmelerinin %5.8 ini teşkil etmektedir. Bu İşletmelerin sahip olduğu işletme arazisi, toplam tarım arazisinin %34'ü civarındadır.

51 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 69 Türkiye'de büyük işletmeler sayıca çok azdır. Toplam işletmelerin binde 7 si 500 dekardan fazla araziye sahiptirler. Bin dekardan büyük işletmeler ise toplam işletmelerin binde biri kadardır (Tablo 2.11). Bu işletmelerin çoğu da ekonomik anlamda büyük işletme sayılmaz *. Türkiye'de toprak mülkiyet dağılımı, Avrupa ülkelerinden çok farklı değildir. Toprak mülkiyet dağılımı dengesini gösteren Gini Oranı 0.59 dur **. Gini oranı İspanya ve Portekiz de 0.76, İtalya'da 0.72'dir. İngiltere (0.54), Almanya (0.51), Fransa (0.55) ve Yunanistan (0.54) da ise toprak mülkiyet dağılımı Türkiye ye oranla biraz daha dengeli görülmektedir. Burada dikkati çeken bir husus toprak mülkiyet dağılım dengesi ile ekonomik kalkınma arasında doğru bir orantı olmamasıdır. A.B.D.de aynı oran 0.72, Kanada'da 0.56, Avustralya'da 0.89, Japonya'da 0.47 ve Pakistan'da 0.52'dir. Türkiye'de toprak mülkiyeti ile ilgili en önemli problemlerden biri işletme arazisinin küçüklüğü ise diğeri de mülkiyet şeklidir. Arazinin tamamına bir kişinin sahip olduğu mülk işletmeler dışında, mülkiyetin birden çok kişinin elinde olduğu işletmeler de vardır. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde böyle işletmeler yaygındır. Bu tip arazide işletme üzerindeki mülkiyet hakkı birçok kişi arasında * Arazi miktarı çok fazla olan işletmeler arasında tek bir işletme planı ile yönetilenler çok azdır. Bu işletmeler aileler arasında bölüştürülmüştür, pratik olarak parçalı işletmelerdir. Bu açıdan büyük işletme olmanın avantajlarından yararlanmaları mümkün değildir. Tarımda büyük işletmelerin avantajları için bakınız: Zeynel Dinler, Tarım Ekonomisi, s ve 183. ** Toprak mülkiyet dağılımı ve gelir dağılımını yansıtan ölçülerden biri de Gini oranıdır. Lorenz dağılım diyagramı ile gösterilen bu ölçü 1 ile 0 arasında değişir. Gini oranının 1 e yaklaşması dağılım dengesizliğindeki artışı, 0 a yaklaşması ise dağılımda dengeyi gösterir.

52 Tarım Ekonomisi 70 Tablo Tarım İşletmelerinin Arazi Büyüklüklerine Göre Dağılımı, 2001 İşletme grupları İşletme sayısı (%) İşletme alanı (%) (dekar) Basit Birikimli Basit Birikimli Toplam Kaynak: TÜİK, 2001 Genel Tarım Sayımı, Ankara, paylaşılmaktadır (müşterek mülkiyet). Hatta bazı durumlarda kişilerin arazi üzerindeki payları bile belli değildir. Buna iştirak halindeki mülkiyet adı verilmektedir. Arazi tasarruf rejiminin bu şekilde belirsizlikle dolu olması toprağın verimli kullanılmasını zorlaştırmaktadır. Toprağı işleyenler uzun vadeli, pahalı yatırımlara girmeyi riskli bulmakta ve daha ziyade kısa zamanda sonuç almaya çalışmaktadırlar. Bu ise, çoğu defa toprağın sömürülmesine ve verimsiz kullanılmasına yol açmaktadır.

53 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 71 Tarım işletmelerinde kiracılık ve ortakçılık şeklinde toprak işlemeye de rastlanmaktadır. Türkiye de 2001 yılı tarım sayımı sonuçlarına göre, tarım işletmelerinin %3.6 sı sadece kiracılık veya ortakçılıkla arazi işlemektedir. Bu yolla işlenen tarım arazisinin toplam tarım arazisine oranı %3.6 dır. Kiracılık ve ortakçılık şekilleri bölgeden bölgeye farklılık göstermektedir. Kiracı ve ortakçılar genellikle mukaveleden yoksun çalışmaktadırlar, bu durum onların uzun vadeli ve toprağın verimini muhafaza edici yönde uygulamalara girmelerini engellemektedir. Yetiştirdikleri ürünlerden elde ettikleri brüt kârlara göre tarım işletmeleri bitkisel üretime yönelik işletmeler, hayvansal üretime yönelik işletmeler ve karışık işletmeler olmak üzere 3 e ayrılabilir. İşletmede elde edilen toplam brüt kârın %50 den fazlası bir şubeden (tahıl, baklagiller, meyve, sebze, yem bitkileri, süt sığırcılığı, hayvancılık, tarım el sanatları vs.) temin edilemiyorsa bu işletme tarzı karışık işletme olarak sınıflandırılmaktadır (Erkuş vd. 1990, s ). Tarım Sayımı (2001) sonuçlarına göre, Türkiye de tarımla uğraşan aileler genellikle bitkisel ve hayvansal üretimin her ikisi ile de uğraşmaktadırlar. Bu tip işletmeler, toplam tarım işletmelerinin %67'sini oluşturmaktadır. Sadece bitkisel üretimde bulunan işletmeler toplam işletmelerin %30'u, sadece hayvancılık yapan işletmeler ise %3'ü civarındadır.

54 Tarım Ekonomisi 72 Türkiye'de tarım kesiminde bulunan topraksız hane halkı (kiracılık, ortakçılık yapanlar, diğer tarımsal faaliyetleri yürütenler ve tarımsal faaliyette bulunmayanlar) sayıları hakkında kesin bir rakam olmamakla birlikte, son tarım sayımına göre, bu ailelerin 1 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye'de tarım işletmelerinin bir diğer özelliği fazla parçalı araziye sahip olmalarıdır. Bunun başlıca sebebi daha evvel de belirtildiği gibi arazinin miras yoluyla devamlı bölünmesidir. Tarım Sayımına (2001) göre Türkiye'deki tarım işletmelerinin ortalama arazi parça sayısı 4.1'dir. İşletmelerin %7'sinin arazisi ise 10'dan fazla parçaya bölünmüştür. Arazi parçalılığı verimi olumsuz yönde etkilemekte, üretim masraflarını ise artırmaktadır. Bu yönde yapılan araştırmalar, arazi parçalılığının verimi %30 azalttığını göstermektedir. Bununla beraber arazinin parçalı olmasının daima olumsuz olduğu da düşünülmemelidir. Bazen bir işletmenin birbirinden farklı özellik ve konumda araziye sahip olması, üretimde riski azaltıcı faktör olarak da değerlendirilebilir. Arazi parçalılığının ekonomik bir sebebe dayanmaması halinde önlenmesi gerekir. Türkiye'de özel tarım işletmeleri yanında mülkiyeti devlete ait olan Hazine arazisi ve Devlet Üretme Çiftlikleri de bulunmaktadır. Hazine arazisinin kesin miktarı bilinmemekle birlikte 3 milyon hektar civarında olduğu tahmin edilmektedir. Hazine arazisinin kesin miktarı, tapulama çalışmalarının tamamlanması sonucunda ortaya çıkacaktır. Halen Türkiye'de köylerin (36.000) %60'ının tapulama çalışmaları tamamlanmış olup bu köylerde toplam 2.2 milyon hektar Hazine arazisi tespit edilmiştir. Bu

55 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 73 arazinin sadece yarıya yakın bir kısmı tarıma elverişli olup, kiralama suretiyle kullanılmaktadır. Tapulama çalışmalarının tamamlanmaması sonucu birçok arazi ve sınır ihtilafları çıkmaktadır. Çiftçiye yol göstermek, tarım alanında önderlik yapmak, kıt olan teknoloji, sermaye ve iş gücü kaynaklarının birleştirilmesiyle 1937 yılında kurulmaya başlayan eski adıyla Devlet Üretme Çiftlikleri, yeni adıyla Tarım İşletmeleri 38 adettir. Bunlardan bazıları özel işletmelere devredilmiştir. Tarım işletmelerinin toplam arazisi 0.32 milyon hektarı kültüre elverişli olmak üzere 0.38 milyon hektardır. Kültür arazisinin %93'lük kısmında sulu tarım yapılmaktadır.

56 Tarım Ekonomisi Türkiye Tarımının Genel Problemleri Ekonomik kalkınma demek sanayileşme demektir. Ekonomik kalkınmanın sanayileşme ile eş anlamlı olması tarıma verilen önemin azalmasına yol açmıştır. Halbuki bir ülkenin tarımını geliştirmeden ekonomik kalkınmasını sağlaması zordur. Türkiye'de nüfusun halen yarıya yakın kısmı tarım kesiminde yaşamaktadır. Tarım bu insanların geçim kaynağı olmakta, ülke nüfusunu beslemekte, ihracata katkısıyla döviz gelirlerinin artmasına yardımcı olmakta, diğer sektörlere iş gücü ve sermaye aktarmakta ve sanayi sektörü ürünlerine pazar oluşturmaktadır. Tarımın ekonomik kalkınmaya olan bu katkılarının miktarı, mevcut potansiyeli dikkate alındığında yetersiz kalmaktadır. Türkiye genç nüfusu, tarım arazisi ve hayvan varlığı, hemen her türlü ürünün yetiştirilmesine elverişli olan ekolojisi ile Avrupa'nın ve dünyanın en büyük tarımsal üretim potansiyeline sahip ülkelerinden biri durumundadır. Bu elverişli konumuna rağmen Türkiye'de bitkisel ve hayvansal üretim ve verim ortalamaları gereken seviyelerin altındadır. Bunun sebebi, tarımsal yapıdan kaynaklanan problemlere dayanmaktadır.

57 # 2 Türkiye Ekonomisinde Tarımın Yeri 75 -Türk tarımının yapısal problemlerinden en önemlisi tarımdaki nüfus fazlasıdır. Bunun neticesinde toprak/insan oranı çok düşüktür ve tarım işletmeleri optimal büyüklüğün çok altında kalmaktadır. Türkiye deki işletmelerin üçte biri 20 dekardan bile küçüktür. Bu kadar küçük işletmelerin büyük miktarda pazara dönük üretim yapma imkânları yoktur. Bunun için küçük işletmelerin kaynaklarını birleştirmek üzere bir araya getirilmesi gerekmektedir. Güneydoğu Anadolu Projesinde bunun örnekleri hayata geçirilmeye çalışılmaktadır. * -Tarımda verimi azaltan ve toprağın korunmasını güçleştiren bir diğer faktör arazi tasarruf rejiminden kaynaklanmaktadır. Müşterek veya iştirak halindeki mülkiyet yanında kira ve ortakçılık şeklinde işlenen arazide verim çok düşüktür. Bunun yanında kayıtlara geçmeyen arazi bölünmeleri (rızaî taksim) verimi azaltan bir diğer faktördür. Bu problemlerin yanında tarımsal kalkınmayı engelleyen diğer faktörler şunlardır: -Tarımda girdi kullanımının artmasına rağmen henüz optimal girdi seviyesinin kullanılamaması ve buna bağlı olarak verim düşüklüğü, -Ürün arz ve talebinin sağlıklı bir şekilde ölçülememesi, tarımsal üretimin dış pazar talebine uygun biçimde yönlendirilememesi, * Şanlıurfa nın, Bozova ilçesinde 60 haneli ve 800 nüfuslu Kırağılı köyünün 5000 dekar arazisi tek bir hayvancılık işletmesi olarak projelendirilmiştir. Köylüler bu çiftliğin çalışanlarını oluşturmakta olup tarımsal kalkınma kooperatifi çatısı altında örgütlenmeleri planlanmıştır.

58 Tarım Ekonomisi 76 -Pazarlama ağının oluşturulamaması (soğuk hava depoları ve soğuk zincir taşıma sistemlerinin kurulamaması). Dünyanın çeşitli bölgelerinde tarım ürünleri için pazarlar bulunmaktadır. Önemli olan bu pazarlara yeterli malın, istenen kalitede ve zamanda ulaştırılmasıdır. Bunun için gerekli taşıma zincirine ihtiyaç vardır. çıkması, -Verimli tarım arazisinde yapılaşma, tarım arazisinin tarım dışı amaçlarda kullanımı sonucunda elden -Arazi kullanımındaki hatalar sonucunda ortaya çıkan toprak erozyonunun yol açtığı verim kayıpları, -Meraların bozularak tarıma açılması, mevcut meraların verimsizliği, -Düzensiz ve yanlış avlanma sonucunda su ürünlerinin yok olması, -Kırsal kesimde dağınık yerleşim tarzının yol açtığı çeşitli problemler, -Tarımsal araştırmaların çiftçi ihtiyaçlarına göre yönlendirilememesi, yapılan araştırmaların uygulamaya konulamaması sonucunda ortaya çıkan kaynak israfı, -Tarımsal politikaların kararlılıkla takip edilememesi, uzun vadeli politikaların olmayışı. Tarım ekonomisinin konusu tarımda optimum (en uygun) girdi kullanımını sağlayacak prensiplerin tanıtılmasıdır. Yukarıda belirtilen diğer problemlerin çözümü; tarım politikası, pazarlama, tarımsal kalkınma ekonomisi, uluslararası ekonomi gibi ekonomi derslerinin kapsamına girmektedir.

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı

Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Bölüm 2. Tarımın Türkiye Ekonomisine Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı Üretim ve Verim Katkısı Toplum Beslenmesine Katkı Sanayi Sektörüne Katkı Milli Gelire Katkı Dış Ticaret Katkısı Nüfus ve İşgücü Katkısı

Detaylı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı

Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya ve Çek Cumhuriyeti nde Tahıl ve Un Pazarı Polonya da 400-450 un değirmeni olduğu biliniyor. Bu değirmenlerin yıllık toplam kapasiteleri 6 milyon tonun üzerine. Günde 100 tonun üzerinde üretim gerçekleştirebilen

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL I.Bölüm Tarım Ekonomisi ve Politikası Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından

Detaylı

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar;

Türkiye de hayvancılık sektörünün önündeki sorunları iki ana başlık altında toplamak mümkündür. Bunlar; Tarımı gelişmiş ülkelerin çoğunda hayvancılığın tarımsal üretim içerisindeki payı % 50 civarındadır. Türkiye de hayvansal üretim bitkisel üretimden sonra gelmekte olup, tarımsal üretim değerinin yaklaşık

Detaylı

T.C. Kalkınma Bakanlığı

T.C. Kalkınma Bakanlığı T.C. Kalkınma Bakanlığı 2023 Vizyonu Çerçevesinde Türkiye Tarım Politikalarının Geleceği- Turkey s Agricultural Policies at a Crossroads with respect to 2023 Vision 2023 Vision, Economic Growth and Agricultural

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2011 Yılı (1. Tahmin Sonuçlarına göre) Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 26/08/2011 tarihinde

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ Sayfa 1 Gözden Geçirme Notları 2010 Yılı Bitkisel Üretim ve Bitkisel Ürün Denge İstatistikleri I. Bitkisel Üretim Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından 25/03/2011 tarihinde açıklanan, 2010 yılı Bitkisel

Detaylı

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015

HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 HOLLANDA ÜLKE RAPORU 12.10.2015 YÖNETİCİ ÖZETİ Uludağ İhracatçı Birlikleri nin kayıtlarına göre, Bursa dan Hollanda ya ihracat yapan 361 firma bulunmaktadır. 30.06.2015 tarihi itibariyle Ekonomi Bakanlığı

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Bilindiği üzere, tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli

Detaylı

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI

AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI AVUSTURYA VE MACARİSTAN DA TAHIL VE UN PAZARI Avusturya da un üretimi sağlayan 180 civarında değirmen olduğu tahmin edilmektedir. Yüzde 80 kapasiteyle çalışan bu değirmenlerin ürettiği un miktarı 500 bin

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği)

Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri. Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Bölüm 7. Tarımsal Üretim Faktörleri Üretim Faktörleri Toprak Sermaye Emek (iş) Girişimcilik (yönetim yeteneği) Tarımsal yapı, toprak (doğa), sermaye, emek ve girişimcilik gibi temel üretim araçlarının

Detaylı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı

İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya ve Portekiz de Tahıl ve Un Pazarı İspanya da 120 un değirmeni olduğu bilinmektedir. Bu değirmenlerin çok büyük bir çoğunluğu yılda 2000 tonun üzerinde kapasiteyle çalışmaktadır. Pazarın yüzde 75

Detaylı

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ

TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ TÜRKİYE ET ÜRETİMİNDE BÖLGELER ARASI YAPISAL DEĞİŞİM ÜZERİNE BİR ANALİZ Arş. Gör. Atilla KESKİN 1 Arş.Gör. Adem AKSOY 1 Doç.Dr. Fahri YAVUZ 1 1. GİRİŞ Türkiye ekonomisini oluşturan sektörlerin geliştirilmesi

Detaylı

ADANA İLİ TARIMSAL ÜRETİM DURUMU RAPORU

ADANA İLİ TARIMSAL ÜRETİM DURUMU RAPORU ADANA İLİ TARIMSAL ÜRETİM DURUMU RAPORU Ağustos 2013, Adana Hazırlayanlar Sabahattin Yumuşak; Adana Güçbirliği Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Sinem Özkan Başlamışlı; Çiftçiler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi

Detaylı

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ TÜRKĠYE NĠN BĠRLEġMĠġ MĠLLETLER ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ÇERÇEVE SÖZLEġMESĠ NE ĠLĠġKĠN ĠKĠNCĠ ULUSAL BĠLDĠRĠMĠNĠN HAZIRLANMASI FAALĠYETLERĠNĠN DESTEKLENMESĠ PROJESĠ ĠKLĠM DEĞĠġĠKLĠĞĠ ve TARIM VE GIDA GÜVENCESĠ

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE OCAK 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI

KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI KONYA-EREĞLİ TİCARET BORSASI 2015 TÜRKİYE DE VE İLÇEMİZDE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ SORUNLARI TÜRKİYE DE HAYVANCILIK SEKTÖRÜ Ülkemiz coğrafi özellikleri bakımından her türlü hayvansal ürün üretimi için uygun

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE TEMMUZ 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi:

SARAY Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin Tarihçesi: Saray İlçesinin ne zaman ve kimler tarafından hangi tarihte kurulduğu kesin bilinmemekle beraber, bölgedeki yerleşimin Van Bölgesinde olduğu gibi tarih öncesi dönemlere uzandığı

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE KASIM 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2013 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/2013 tarihinde 2013 yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. 2013 yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

Tablo 1. Seçilen Ülkeler için Yıllar İtibariyle Hizmetler Sektörü İthalat ve İhracatı (cari fiyatlarla Toplam Hizmetler, cari döviz kuru milyon $)

Tablo 1. Seçilen Ülkeler için Yıllar İtibariyle Hizmetler Sektörü İthalat ve İhracatı (cari fiyatlarla Toplam Hizmetler, cari döviz kuru milyon $) 4.2. HİZMETLER 1. Hizmetler sektörünün ekonomideki ağırlığı bir refah kriteri olarak değerlendirilmektedir (1). (2) tarafından bildirildiği üzere, sanayileşmeyle birlikte, ulaştırma hizmetleri ve belirli

Detaylı

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL

BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU. Doç.Dr.Tufan BAL BÖLGE VE NÜFUSUN GENEL DURUMU Doç.Dr.Tufan BAL GİRİŞ Türkiye Cumhuriyeti 1923 yılında kurulan, o tarihten bu güne kadar ekonomik ve sosyal yapısını değiştirme anlayışı içinde gelişmesini sürdüren ve gelişmekte

Detaylı

2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI

2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI 2006 YILI EGE BÖLGESİ NİN 100 BÜYÜK FİRMASI Ege Bölgesi Sanayi Odası nın 1982 den beri sürdürmekte olduğu Ege Bölgesi nin 100 Büyük Sanayi Kuruluşu çalışması, bölgemiz sanayiinin içinde bulunduğu duruma,

Detaylı

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%)

ÜLKELERİN 2015 YILI BÜYÜME ORANLARI (%) 2016/17 Global İhracat-Büyüme Tahminleri Kaynak : EDC Export Credit Agency - ÜLKE ANALİZLERİ BÜYÜME ORANLARI ÜLKELERİN YILI BÜYÜME ORANLARI (%) Avrupa Bölgesi; 1,5 % Japonya; 0,50 % Kanada ; 1,30 % Amerika;

Detaylı

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi

Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi Bölüm 10.Tarım İşletmelerinde Performans Analizi İşletme Analizinin Amacı ve Kapsamı Envanter Değerleme Amortisman Gayrisafi (Brüt) Üretim Değeri İşletme Masrafları Brüt Kar Kar ve Zarar Hesabı Gelirlere

Detaylı

BAKLİYAT DOSYASI. 4 TÜRKİYE ABD 240 Kaynak: FAO

BAKLİYAT DOSYASI. 4 TÜRKİYE ABD 240 Kaynak: FAO BAKLİYAT DOSYASI Dünya üzerinde tarımı çok eski yıllardan beri yapılmakta olan yemeklik dane baklagillerin diğer bir deyişle bakliyat ürünlerinin insan beslenmesinde bitkisel kaynaklı protein gereksiniminin

Detaylı

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı,

TOHUMCULUK ÜRETİM. Türkiye Cumhuriyeti-Ekonomi Bakanlığı, TOHUMCULUK ÜRETİM Tohumluklar tarımsal üretimin temel girdilerinin başında gelmekte olup, kaliteli tohum kullanımı, verimi ve üretimi artırmasının yanı sıra daha dayanıklı, daha az maliyetli ve rekabet

Detaylı

DOĞU AKDENİZ, DOĞU ANADOLU, GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TOHUMCULUK İHTİYAÇ ANALİZİ

DOĞU AKDENİZ, DOĞU ANADOLU, GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TOHUMCULUK İHTİYAÇ ANALİZİ DOĞU AKDENİZ, DOĞU ANADOLU, GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ TOHUMCULUK İHTİYAÇ ANALİZİ KISALTMALAR KISALTMALAR AB ADNKS AR-GE BÜGEM EB FAO GSMH GSKD ISTA ISF İLO İŞKUR KB KOBİ KOSGEB GKGM TB TÜBİTAK TÜİK TTSM

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE TEMMUZ 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU

SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU SİVAS İLİ TARIM VE HAYVANCILIK RAPORU HAZIRLAYAN DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ TOBB SİVAS İLİ AKADEMİK DANIŞMANI Sivas İli 28.6 bin metrekarelik toprağı ile ülkemizin toprak büyüklüğü sıralamasında 2. sıradadır.

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ

2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ 2023 VİZYONU ÇERÇEVESİNDE TARIM POLİTİKALARININ GELECEĞİ SUNUM İÇERİĞİ Türkiye de Tarım Tarımsal girdi politikaları Tarımsal kredi politikaları Tarımsal sulama politikaları Tarımda 2023 Vizyonu 2 TÜRKİYE

Detaylı

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF

TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. TEMEL ZOOTEKNİ KISA ÖZET KOLAY AÖF Kolayaöf.com

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2015 Yılı Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2015 tarihinde 2015 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2015 yılında bir önceki yıla göre üretim miktarları; Tahıllar ve diğer

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ARALIK 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR

TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR TÜRKİYE DE TARIMIN GELECEĞİ ve AVANTAJLAR Halil AGAH Kıdemli Kırsal Kalkınma Uzmanı 22 Kasım 2016, İSTANBUL 1 2 SUNUM PLANI TARIMDA KÜRESELLEŞME TÜRK TARIM SEKTÖRÜ VE SON YILLARDAKİ GELİŞMELER TARIMDA

Detaylı

T. C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi

T. C. KARACADAĞ KALKINMA AJANSI Diyarbakır Yatırım Destek Ofisi İçindekiler 1.... 2 1.1. Yapılan Ülkeler... 4 1.2. 'ın En Büyük Partneri: Irak... 5 1.3. Ürünleri... 6 2. İthalat... 8 2.1. İthalat Yapılan Ülkeler... 9 2.2. İthalat Ürünleri... 10 3. Genel Değerlendirme...

Detaylı

Gıda Piyasalarının Değişen Dinamikleri. Türkiye Tarım/Gıda Sanayii nin Rekabet Gücü

Gıda Piyasalarının Değişen Dinamikleri. Türkiye Tarım/Gıda Sanayii nin Rekabet Gücü Gıda Piyasalarının Değişen Dinamikleri Türkiye Tarım/Gıda Sanayii nin Rekabet Gücü Uluslararası ve Ulusal Gıda Piyasalarının Değişen Dinamikleri Global Mal Ticareti, 2010 yılı itibariyle US$15 trilyon

Detaylı

... i S TAT i S T i K L E R L E DiYAR BAKiR 2018

... i S TAT i S T i K L E R L E DiYAR BAKiR 2018 ... istatistiklerle DiYAR BAKiR 2018 Gösterge TR Türkiye Veri TRC2 Diyarb akır Veri TRC2 Diyarb akır Sıra Nüfus 2017 80.810.525 1.699.901 12 Şehir Nüfusunun Toplam Nüfus İçindeki Oranı 2017 % 92,5 100

Detaylı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Edirne İlinde Yem Bitkileri Ekilişi Kaba Yem Üretiminin İhtiyacı Karşılama Oranı

Trakya Kalkınma Ajansı. www.trakyaka.org.tr. Edirne İlinde Yem Bitkileri Ekilişi Kaba Yem Üretiminin İhtiyacı Karşılama Oranı Trakya Kalkınma Ajansı www.trakyaka.org.tr Edirne İlinde Yem Bitkileri Ekilişi Kaba Yem Üretiminin İhtiyacı Karşılama Oranı EDİRNE YATIRIM DESTEK OFİSİ EDİRNE İLİNDE YEM BİTKİLERİ EKİLİŞİ, MERALARIN DURUMU

Detaylı

PLATFORM DAN GÖRÜNEN TÜRKİYE EKONOMİSİ

PLATFORM DAN GÖRÜNEN TÜRKİYE EKONOMİSİ PLATFORM DAN GÖRÜNEN TÜRKİYE EKONOMİSİ HÜSNÜ ERDOĞMUŞ- YMM 21 / 03 / 2019 1 REEL EKONOMİ RAKAMLARINA SEKTÖREL OLARAK BAKIŞ VE DÜNYA İLE MUKAYESELER 2 1-İHRACAT / İTHALAT 2- TARIM 3- SANAYİ 4- TURİZM 5-

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 1. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 22/05/2014 tarihinde 2014 yılı 1. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre

Detaylı

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ

GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ GIDA ARZI GÜVENLİĞİ VE RİSK YÖNETİMİ Bekir ENGÜRÜLÜ Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Tarım Sigortaları ve Doğal Afetler Daire Başkanı Haziran 2016 SUNUM PLANI DÜNYADA TARIMIN GÖRÜNÜMÜ TÜRKİYE TARIMINA BAKIŞ

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım

EKONOMİK GELİŞMELER Kasım EKONOMİK GELİŞMELER Kasım - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 2 İŞGÜCÜNE

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM FİNANSMANI KONFERANSI

TÜRKİYE DE TARIM FİNANSMANI KONFERANSI TÜRKİYE DE TARIM FİNANSMANI KONFERANSI Türkiye de Tarım Finansmanı Konferansı 18 Nisan 2012 İstanbul Dedeman Oteli, Türkiye Bu proje Avrupa Birliği tarafından desteklenmektedir Bu proje EBRD tarafından

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE ŞUBAT 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE HAZİRAN 2015 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

1. GENEL EKONOMİK GÖSTERGELER

1. GENEL EKONOMİK GÖSTERGELER 1. GENEL EKONOMİK GÖSTERGELER 1.1. GSYİH (Gayri Safi Yurt İçi Hasıla) 1. Ekonomik kalkınmanın önemli göstergelerinden biri olan kişi başına düşen GSYİH, TÜİK tarafından en son 2001 yılında hesaplanmıştır.

Detaylı

TARIMSAL VERİLER Mart 2015

TARIMSAL VERİLER Mart 2015 T.C. GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü TARIMSAL VERİLER Mart 2015 İÇİNDEKİLER Gayrisafi Yurtiçi

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR... İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1: EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER VE TEMEL KAVRAMLAR... 1 1.1. EKONOMİ İLE İLGİLİ DÜŞÜNCELER... 3 1.1.1. Romalıların Ekonomik Düşünceleri... 3 1.1.2. Orta Çağ da Ekonomik Düşünceler...

Detaylı

TR42 DOĞU MARMARA BÖLGESİ 2011 YILI OCAK-ŞUBAT-MART AYLARI EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU

TR42 DOĞU MARMARA BÖLGESİ 2011 YILI OCAK-ŞUBAT-MART AYLARI EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU TR42 DOĞU MARMARA BÖLGESİ 2011 YILI OCAK-ŞUBAT-MART AYLARI EKONOMİK GÖRÜNÜM RAPORU T.C. DOĞU MARMARA KALKINMA AJANSI NİSAN, 2011 BÖLÜM 1: DOĞU MARMARA TR42 BÖLGESİ NE GENEL BAKIŞ BÖLÜM 2: ULUSAL GÖSTERGELER

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER

KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER KAHRAMANMARAŞ SEMPOZYUMU 1239 KAHRAMANMARAŞ'TA SEBZE TARIMININ MEVCUT DURUMU, PROJEKSİYONLAR VE ÖNERİLER İsmail Güvenç* I. Kahramanmaraş'ta Sebze Tarımı 1Giriş Ülkemiz nüfusu, son sayıma göre 67 milyon

Detaylı

ÇEŞİTLİ YÖRELERDE YAPILAN ARAŞTIRMA SONUÇLARINA GÖRE TARIM İŞLETMELERİNDE GELİR DURUMU VE TÜKETİM EĞİLİMLERİ

ÇEŞİTLİ YÖRELERDE YAPILAN ARAŞTIRMA SONUÇLARINA GÖRE TARIM İŞLETMELERİNDE GELİR DURUMU VE TÜKETİM EĞİLİMLERİ ÇEŞİTLİ YÖRELERDE YAPILAN ARAŞTIRMA SONUÇLARINA GÖRE TARIM İŞLETMELERİNDE GELİR DURUMU VE TÜKETİM EĞİLİMLERİ Prof.Dr. Ahmet ERKUŞ 1 Dr. İlkay DELLAL 2 1. GİRİŞ Gelir ile tüketim arasındaki ilişki 17. yüzyıldan

Detaylı

AB Ülkelerinin Temel Ekonomik Göstergeleri Üye ve Aday Ülkeler

AB Ülkelerinin Temel Ekonomik Göstergeleri Üye ve Aday Ülkeler AB inin Temel Ekonomik Göstergeleri Üye ve Sayfa No Nüfus (Bin Kişi) 1 Nüfus Artış Hızı (%) 2 Cari Fiyatlarla GSYİH (Milyar $) 3 Kişi Başına GSYİH ($) 4 Satınalma Gücü Paritesine Göre Kişi Başına GSYİH

Detaylı

Ders içeriği (11. Hafta)

Ders içeriği (11. Hafta) 11. Milli Gelir 11.1. Gayri Safi Milli Hasıla 11.2. Gayri safi Yurtiçi Hasıla 11.3. Safi Milli Hasıla 11.4. Milli Gelir 11.5. Nominal ve Reel Milli Gelir 11.6. Şahsi Gelir ve Kullanılabilir Gelir Ders

Detaylı

TARSUS TİCARET BORSASI

TARSUS TİCARET BORSASI TARSUS TİCARET BORSASI Ülkemizde yetiştirilen tarımsal ürünlerden, tarımsal üretimin bir kısmı doğrudan tüketilirken, bir kısmı sanayide hammadde olarak işlenerek değişik gıdalara dönüştürülmektedir. Tarımsal

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE MART 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır.

AR&GE BÜLTEN. İl nüfusunun % 17 si aile olarak ifade edildiğinde ise 151 bin aile geçimini tarım sektöründen sağlamaktadır. İzmir İlinin Son 5 Yıllık Dönemde Tarımsal Yapısı Günnur BİNİCİ ALTINTAŞ İzmir, sahip olduğu tarım potansiyeli ve üretimi ile ülkemiz tarımında önemli bir yere sahiptir. Halen Türkiye de üretilen; enginarın

Detaylı

Türkiye`de Hububat Alanları

Türkiye`de Hububat Alanları BUĞDAY DOSYASI Türkiye, birçok ürünün yetiştirilmesine imkan veren iklim ve ekolojik özellikleri nedeniyle tarımsal üretim açısından avantajlı bir ülke olup, toplam istihdamın %24,6`sı tarım sektöründe

Detaylı

1844 te kimlik belgesi vermek amacıyla sayım yapılmıştır. Bu dönemde Anadolu da nüfus yaklaşık 10 milyondur.

1844 te kimlik belgesi vermek amacıyla sayım yapılmıştır. Bu dönemde Anadolu da nüfus yaklaşık 10 milyondur. Türkiye de Nüfusun Tarihsel Gelişimi Türkiye de Nüfus Sayımları Dünya nüfusu gibi Türkiye nüfusu da sürekli bir değişim içindedir. Nüfustaki değişim belirli aralıklarla yapılan genel nüfus sayımlarıyla

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010

EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010 EKONOMİK GELİŞMELER Şubat - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - ŞUBAT 2010 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM - İŞSİZLİK VE İŞGÜCÜ

Detaylı

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği

Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Doç.Dr.Tufan BAL 6.Bölüm Tarımsal Üretim Faktörleri Not: Bu sunuların hazırlanmasında büyük oranda Prof.Dr.İ.Hakkı İnan ın Tarım Ekonomisi ve İşletmeciliği Kitabından Faydalanılmıştır.

Detaylı

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI

TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI TÜRKİYE TOHUMCULUK SANAYİSİNİN GELİŞİMİ VE HEDEFLERİ İLHAMİ ÖZCAN AYGUN TSÜAB YÖNETİM KURULU BAŞKANI MART 2011 Tohumculuk Sanayisi Nedir? Tohumculuk Hangi İş ve Aşamalardan Oluşur? Tohumculuk İçin AR-GE

Detaylı

DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014

DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014 DİYARAKIR DIŞ TİCARETİ 2014 Nisan 2015 Hikmet DENİZ İçindekiler 1. İhracat... 2 1.1. İhracat Yapılan Ülkeler... 3 1.2. 'ın En Büyük İhracat Partneri: Irak... 5 1.3. İhracat Ürünleri... 6 2. İthalat...

Detaylı

TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ

TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ TÜRKİYE DE TARIM ve HAYVANCILIK: SORUNLAR VE ÖNERİLER DOÇ.DR.BERRİN FİLİZÖZ Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetidir. Türkiye nüfusunun yaklaşık %48.4

Detaylı

KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı)

KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı) KONYA SÜT SEKTÖR RAPORU (Konya Süt Eylem Planı) 2 SUNUŞ PLANI Temel Tarımsal Göstergeler Konya Tarımının 2023 Vizyonu Sağılan Hayvan Varlığı Süt Üretim Kapasitesi Süt Sektöründe Teknoloji Kullanımı Durumu

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2014 Türkiye İstatistik Kurumu 23/10/2014 tarihinde 2014 yılı 2. Tahmin Bitkisel Üretim haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre;

Detaylı

2018/1. Dönem Deneme Sınavı.

2018/1. Dönem Deneme Sınavı. 1. Aşağıdakilerden hangisi mikro ekonominin konuları arasında yer almamaktadır? A) Tüketici maksimizasyonu B) Faktör piyasası C) Firma maliyetleri D) İşsizlik E) Üretici dengesi 2. Firmanın üretim miktarı

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak

EKONOMİK GELİŞMELER Ocak EKONOMİK GELİŞMELER Ocak - 2010 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 3 İŞGÜCÜNE

Detaylı

2017 YILI İLK ÇEYREK GSYH BÜYÜMESİNİN ANALİZİ. Zafer YÜKSELER. (19 Haziran 2017)

2017 YILI İLK ÇEYREK GSYH BÜYÜMESİNİN ANALİZİ. Zafer YÜKSELER. (19 Haziran 2017) 2017 YILI İLK ÇEYREK GSYH BÜYÜMESİNİN ANALİZİ Zafer YÜKSELER (19 Haziran 2017) TÜİK, 2017 yılı ilk çeyreğine ilişkin GSYH büyüme hızını yüzde 5 olarak açıklamıştır. Büyüme hızı, piyasa beklentileri olan

Detaylı

İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ

İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ İZMİR DE SÜT SEKTÖRÜNE BAKIŞ Büyük tarımsal ekonomiler sıralamasında 7. sırada yer alan ülkemiz tarımının milli gelire, istihdama ve dış ticarete katkısı giderek artmaktadır. Tarım sektörü; 2008 yılında

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2. TAHMİN 2016 Türkiye İstatistik Kurumu 28/10/2016 tarihinde 2016 yılı 2. Tahmin Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2016 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre artacağı;

Detaylı

TARIM ve GIDA GÜVENLİĞİ ve GÜVENCESİ - 1. Prof. Dr. Hami Alpas ODTÜ- Gıda Mühendisliği Bölümü-Ankara

TARIM ve GIDA GÜVENLİĞİ ve GÜVENCESİ - 1. Prof. Dr. Hami Alpas ODTÜ- Gıda Mühendisliği Bölümü-Ankara TARIM ve GIDA GÜVENLİĞİ ve GÜVENCESİ - 1 Prof. Dr. Hami Alpas ODTÜ- Gıda Mühendisliği Bölümü-Ankara Türkiye Tarımına Gıda Güvenliği Penceresinden Genel Bakış Prof. Dr. Hami Alpas Tarımda Gelişmeler 2015

Detaylı

ULUSAL SÜT KONSEYĠ ARAġTIRMA VE DANIġMA KURULU SÜT SEKTÖRÜ 2010 YILI GENEL DEĞERLENDĠRME RAPORU 2.ÜLKEMĠZ SÜT HAYVANCILIĞINDA MEVCUT DURUM

ULUSAL SÜT KONSEYĠ ARAġTIRMA VE DANIġMA KURULU SÜT SEKTÖRÜ 2010 YILI GENEL DEĞERLENDĠRME RAPORU 2.ÜLKEMĠZ SÜT HAYVANCILIĞINDA MEVCUT DURUM ULUSAL SÜT KONSEYĠ ARAġTIRMA VE DANIġMA KURULU SÜT SEKTÖRÜ 2010 YILI GENEL DEĞERLENDĠRME RAPORU 1.GĠRĠġ Ülkelerin teknolojik alanda hızlı gelişmeleri, ülkede yaşayan bireylerin sağlıklı ve yeterli beslenmeleri

Detaylı

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir.

Çaldıran daha önceleri Muradiye İlçesinin bir kazası konumundayken 1987 yılında çıkarılan kanunla ilçe statüsüne yükselmiştir. Çaldıran Tarihçesi: İlçe birçok tarihi medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Medler, Bizanslılar, Urartular, İranlılar ve son olarak Osmanlı devleti bu ilçede hâkimiyet sürmüşlerdir. İlçenin tarih içerisindeki

Detaylı

Türkiye nin Tarımsal Ürün İthalatı-İhracatı ve Hedefleri

Türkiye nin Tarımsal Ürün İthalatı-İhracatı ve Hedefleri Türkiye nin Tarımsal Ürün İthalatı-İhracatı ve Hedefleri Bir zamanlar tarımsal üretimde kendi kendine yeten yedi ülkeden biri olan Türkiye Cumhuriyeti 1980 li yıllardan sonra uygulanan yanlış tarım politikaları

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık

EKONOMİK GELİŞMELER Aralık EKONOMİK GELİŞMELER Aralık - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İTHALAT İHRACAT VE DIŞ TİCARET AÇIĞI... 2 TURİZM GELİRİ

Detaylı

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ

TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU 2014 YILI Türkiye İstatistik Kurumu 25/12/2014 tarihinde 2014 yılı Bitkisel haber bültenini yayımladı. 2014 yılında bitkisel üretimin bir önceki yıla göre; Tahıllar ve diğer

Detaylı

Arazi Varlığının Kullanım Şekilleri Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar

Arazi Varlığının Kullanım Şekilleri Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar Arazi Varlığının Kullanım Şekilleri Öğrt. Gör.Dr. Rüya Bayar İşlevi sonlandırılmış olan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü(KHGM) nün 2005 yılı verilerine göre; Türkiye de 78 milyon ha toplam arazinin % 27,3

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran

EKONOMİK GELİŞMELER Haziran EKONOMİK GELİŞMELER Haziran - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU EKONOMİK RAPOR - HAZİRAN 2009 İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN

Detaylı

Tarım Sayımı Sonuçları

Tarım Sayımı Sonuçları Tarım Sayımı Sonuçları 2011 DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ İstatistik ve Araştırma Dairesi Ocak 2015 TARIM SAYIMININ AMACI Tarım Sayımı ile işletmenin yasal durumu, arazi kullanımı, ürün bazında ekili alan, sulama

Detaylı

TÜRKİYE SÜT SEKTÖR İSTATİSTİKLERİ ÖZET RAPORU

TÜRKİYE SÜT SEKTÖR İSTATİSTİKLERİ ÖZET RAPORU TÜRKİYE SÜT SEKTÖR İSTATİSTİKLERİ ÖZET RAPORU BÜYÜKBAŞ VE KÜÇÜKBAŞ HAYVAN VARLIĞI Türkiye de Yıllar İtibariyle Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Sayıları (Bin Baş) Irklara Göre Sığır Sayıları Yıl Kültür Melez

Detaylı

Sağlıklı Tarım Politikası

Sağlıklı Tarım Politikası TARLADAN SOFRAYA SAĞLIKLI BESLENME Sağlıklı Tarım Politikası Prof. Dr. Ahmet ALTINDĠġLĠ Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü ahmet.altindisli@ege.edu.tr Tarım Alanları ALAN (1000 ha)

Detaylı

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ

KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ KUZEY KIBRIS TÜRK CUMHURİYETİ DEVLET PLANLAMA ÖRGÜTÜ Sayı : DPÖ 0.00.28-07/ Konu: 2006-2007 Yıllarında KKTC nde Ekonomik Gelişmeler Lefkoşa, 6 Aralık 2007 BASIN BİLDİRİSİ 2006-2007 YILLARINDAKİ EKONOMİK

Detaylı

Berlin Ekonomi Müşavirliği Verilerle Türkiye-Almanya Ekonomik İlişkiler Notu VERİLERLE TÜRKİYE-ALMANYA EKONOMİK İLİŞKİLERİ BİLGİ NOTU

Berlin Ekonomi Müşavirliği Verilerle Türkiye-Almanya Ekonomik İlişkiler Notu VERİLERLE TÜRKİYE-ALMANYA EKONOMİK İLİŞKİLERİ BİLGİ NOTU VERİLERLE TÜRKİYE-ALMANYA EKONOMİK İLİŞKİLERİ BİLGİ NOTU Berlin Ekonomi Müşavirliği Temmuz 2011 1 İÇİNDEKİLER Yönetici Özeti...3 1. Almanya dan Türkiye ye Doğrudan Yatırım Hareketleri...4 2. Türkiye den

Detaylı

Sunu planı. Sunu Planı. Slayt No 3-6 Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinin Brüt Katma Değeri. 7-8 Sektörlerin Büyüme Eğilimleri

Sunu planı. Sunu Planı. Slayt No 3-6 Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinin Brüt Katma Değeri. 7-8 Sektörlerin Büyüme Eğilimleri YÖNETİCİ ÖZETİ Sunu planı Sunu Planı Slayt No 3-6 Tekstil ve Hazır Giyim Sektörlerinin Brüt Katma Değeri 7-8 Sektörlerin Büyüme Eğilimleri 9-11 Tekstil ve Hazır Giyim İstihdamı 12 İşyeri Sayısı 13 Sektörün

Detaylı

Fao Gıda Fiyat Endeksi

Fao Gıda Fiyat Endeksi FAO gıda fiyat endeksi, uluslararası gıda emtia fiyatlarına ilişkin değişimleri aylık olarak ölçen bir endekstir. 5 emtia grubuna (et, mandıra, şeker, hububat ve yağ) dâhil toplam 73 gıda maddesi fiyatının,

Detaylı

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ

BALIKESİR SANAYİCİ VE İŞADAMLARI DERNEĞİ BİTKİSEL ÜRETİM BİLGİ NOTU YILI Türkiye İstatistik Kurumu 27/12/ tarihinde yılı Bitkisel Üretim İstatistikleri haber bültenini yayımladı. yılında bitkisel üretim bir önceki yıla göre artmıştır. Tahıl üretimi

Detaylı

AYDIN TİCARET BORSASI

AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN TİCARET BORSASI AYDIN COMMODITY EXCHANGE EYLÜL 2016 TÜRKİYE NİN TEMEL EKONOMİK GÖSTERGELERİ Ata Mahallesi Denizli Bulv. No:18 09010 AYDIN Tel: +90 256 211 50 00 +90 256 211 61 45 Faks:+90 256 211

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz

EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz EKONOMİK GELİŞMELER Temmuz - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 2 İŞGÜCÜNE

Detaylı

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D

Coğrafya Proje Ödevi. Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri. Kaan Aydın 11/D Coğrafya Proje Ödevi Konu: Hindistan ve Nijerya nın Ekonomik Özellikleri Kaan Aydın 11/D---1553 Hindistan ın Genel Özellikleri DEVLETİN ADI: Hindistan Cumhuriyeti BAŞKENTİ: Yeni Delhi YÜZÖLÇÜMÜ: 3.287.590

Detaylı

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş

2016 Özalp Tarihçesi: Özalp Coğrafyası: İlçe Nüfus Yapısı: Yaş Grubu Erkek Kadın Toplam 0-14 Yaş Yaş Yaş Yaş Yaş Özalp Tarihçesi: Özalp ilçesi 1869 yılında Mahmudiye adıyla bu günkü Saray ilçe merkezinde kurulmuştur. 1948 yılında bu günkü Özalp merkezine taşınmış ve burası ilçe merkezi haline dönüştürülmüştür. Bölgede

Detaylı

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim

EKONOMİK GELİŞMELER Ekim EKONOMİK GELİŞMELER Ekim - 2009 AR-GE MÜDÜRLÜĞÜ TÜRKİYE ESNAF VE SANATKARLARI KONFEDERASYONU İÇİNDEKİLER... 1 GAYRİ SAFİ YURTİÇİ HASILA (GSYH)...2 İSTİHDAM... 2 İSTİHDAMIN YAPISI... 2 İŞSİZLİK... 2 İŞGÜCÜNE

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015)

TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) TÜRKİYE EKONOMİSİ MAKRO EKONOMİK GÖSTERGELER (NİSAN 2015) Hane Halkı İşgücü İstatistikleri 2014 te Türkiye de toplam işsizlik %10,1, tarım dışı işsizlik ise %12 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta ise işsizlik

Detaylı

MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ. Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir.

MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ. Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir. 68 MAKROİKTİSAT BÖLÜM 1: MAKROEKONOMİYE GENEL BİR BAKIŞ Mikro kelimesi küçük, Makro kelimesi ise büyük anlamına gelmektedir. Mikroiktisat küçük ekonomik birimler (hanehalkı, firmalar ve piyasalar) ile

Detaylı

Kuraklıkta Son Durum. Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr

Kuraklıkta Son Durum. Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr Esin ERTEK TSKB Ekonomik Araştırmalar erteke@tskb.com.tr Ağustos 2014 2013-2014 kış döneminde ülke genelinde etkisi hissedilen meteorolojik kuraklık, 2014 ün ilk yarısında bölgesel olarak devam etti. Türkiye

Detaylı

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65.

A R A Z İ V A R L I Ğ I ALAN(Ha) PAYI(%) Tarım Arazisi (Kullanılmayan hali Araziler Dahil) (*) 254.960 44,7. Çayır Mera Alanı (*) 65. TARIMSAL YAPI 1. İlin Tarımsal Yapısı İlimiz ekonomisinde Tarım ilk sırada yer almakta olup 28.651 çiftçi ailesinden 141.077 kişi bu sektörden geçimini sağlamaktadır. 2013 yılı Bitkisel ve Hayvansal in

Detaylı