Titreşimlerden kaynaklanan rahatsızlık. Temel prensipler. Frekans. Osilasyon ve genlik

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Titreşimlerden kaynaklanan rahatsızlık. Temel prensipler. Frekans. Osilasyon ve genlik"

Transkript

1 Temel prensipler Rahatsızlık özneldir ve ölçümü zordur. Titreşimlerin birçok sebebi olabilir ve bunların tanımlanması zordur. Belirli temel prensipleri bilmek titreşimlerin yerini tespit etmeyi kolaylaştırır. Temel prensipler Frekans Frekans Hz (Hertz) olarak ölçülür ve hareket gibi bir durumun ne sıklıkla tekrar edildiğini belirtir. Saniyede üç kez tekrar eden bir salınım 3 Hz frekansa sahiptir. Osilasyon ve genlik Bir şeyler tekrarlayıcı salınım hareketine girmeden önce titreşimler meydana gelir. Genlik, bir salınım yüksekliğinin yarısıdır (Y/2). Salınım 0-25 Hz frekans aralığında rahatsız olarak deneyim edilir. 25 Hz'den yüksek frekanslı salınımlar ise gürültü olarak deneyim edilmektedir. Y T T = Osilasyon periyodu. Y = Osilasyon Scania CV AB 2016, Sweden 1 (23)

2 Rezonans frekansı Rezonans frekansı, öncelikle bir sistemin kütlesi ve sertliği (yayla sabitleme) tarafından belirlenir. Bu nedenle her bileşen kütlesine ve süspansiyon tipine bağlı olan bir rezonans frekansına sahiptir. Temel prensipler Rezonans frekansı kütle artışıyla düşer ve sertliğin artmasıyla artar. Rezonans salınımı Rahatsızlık frekansı rezonans frekansı ile çakışırsa rezonans salınımı meydana gelir. Rezonans salınımı genellikle önemli genlik artışı ile fark edilir. Sönümleme Sönümleme bir yapıyı kontrolsüz salınımdan korur. Sönümleme türlerinden biri hareketi yavaşlatan birbirlerine bağlı olarak hareket eden iki yüzey arasındaki sürtünme anlamına gelen sürtünme sönümlemesidir. Sürtünme olduğunda kinetik enerji ısıya dönüşür. Sürtünme kaynaklı sönümleme daha hızlı hareketlerde veya daha büyük sürtünmelerde daha güçlüdür. Scania CV AB 2016, Sweden 2 (23)

3 Titreşimler Titreşimler Araçtaki rezonans salınımları genellikle 1-13 Hz frekans aralığında meydana gelir. Rahatsızlığa neden olan titreşimleri belirleme Bir titreşim problemini tanımlamak için rahatsızlığın nasıl deneyimlendiğini ve ne zaman meydana geldiğini tespit etmek önemlidir. Titreşimlerin sebebini belirlemeye yardımcı olması için aşağıdaki tabloda yer alan soruların cevaplarını bulun. Soru 1. Titreşimler nasıl hissediliyor, görülüyor veya duyuluyor? 2. Mesala direksiyonda, koltukta veya aracın başka bir parçasında titreşimler var mı? Evet Hayır Titreşimler önden mi yoksa arkadan mı geliyor? Titreşimler yönleri varmış gibi algılanabiliyor mu? 5. Titreşimler aracın hızından etkileniyor mu? Bu durumda titreşimler hangi hızda meydana geliyor ve en fazla ne zaman hissedilmektedir? 6. Titreşimler frenlemeden etkileniyor mu? 7. Titreşimler motor torkundan etkileniyor mu (debriyaja basma, hızlanma, motor freni yapma)? 8. Titreşimler motor devrinden etkileniyor mu? Bu durumda titreşimler en fazla hangi motor devrinde meydana geliyor? 9. Titreşimler vites seçimlerinden etkileniyor mu? Bu durumda titreşimler en fazla hangi viteste meydana geliyor? Notlar Scania CV AB 2016, Sweden 3 (23)

4 Titreşimler Soru 10. Titreşimler yolun düzgün veya bozuk olmasından etkileniyor mu? 11. Titreşimler ön, yan veya ters rüzgardan etkileniyor mu? 12. Titreşimler yönlendirme aksından, değişen araç seviyesinden veya yük transferinden etkileniyor mu? 13. Titreşimler aracın çekicisinin olup olmamasından etkileniyor mu? 14. Titreşimler aracın ne kadar ağır yüklendiğinden veya yük türünden etkileniyor mu? 15. Titreşimlerin meydana gelmesi sebebiyle araçta veya üstyapısında değişen herhangi bir şey var mı? Evet Hayır Notlar Scania CV AB 2016, Sweden 4 (23)

5 Titreşimler Test sürüşü Test sürüşü sırasında aracın ve herhangi bir çekicinin fotoğraflarını çekin ve Scania ile iletişime geçtiğinizde bu fotoğrafları kullanın. Test sürüşü sırasında aşağıdakileri aklınızda bulundurun: Aracın hava süspansiyonu varsa araç seviyesini kontrol edin ve değeri not alın. Kabin seviyesini kontrol edin ve değeri not alın. Test sürüşünü sürücüye göre titreşimlerin meydana geldiği koşullarda gerçekleştirin. Hangi titreşimlerin sürücü tarafından rahatsızlığa sebep verici olarak deneyimlediğini anlamak için aracın test sürüşünü sürücüyle birlikte gerçekleştirin. Test sürüşü sırasında aşağıdaki eylemleri gerçekleştirin ve Rahatsızlığa sebep olan titreşimleri belirleme başlığı altındaki soruları cevaplayın. İzin verilen maksimum yükle sürüş. Boş viteste yokuş aşağı inme. Motor freni. Debriyaja basılıyken sürüş. Semi treyler hem takılıyken hem de takılı değilken sürüş. Otoyolda veya benzeri düzgün bir yolda sürüş. Sürücüye göre titreşim yaratan bir şekilde sürüş. Scania CV AB 2016, Sweden 5 (23)

6 Yoldan kaynaklanan titreşimler Yoldan kaynaklanan titreşimlerin nedeni aşağıdakiler olabilir: Yol şartları Yetersiz kabin sönümleyicileri Şaside veya kabinde yanlış ayarlanmış araç seviyesi Zayıf üstyapı Güçlü bir şekilde titreşen direksiyon (shimmy) Direksiyon sürekli olarak 8-12 Hz frekansta titriyor. Titreşimler Tekerlek dengesizliği 1. Kirli tekerlekleri ve jantları yıkayın. büyük genliğe sahip. 2. Hasar gören tekerlekleri ve jantları yenileyin veya onarın. Direksiyon sistemindeki titreşimler (flutter) Direksiyon tekerleği 7-10 Hz frekansında titriyor ve genliği düşük. Titreşimler düzgün yollarda km/sa hızda meydana geliyor ve hız arttığında veya azaldığında kayboluyor. Vurmalı direksiyon Tekerleklerde dinamik dengesizlik. 3. Tüm yönlendirmeli akslardaki yanlış kasterleri ayarlayın. 4. Dinamik olarak dengesiz olan direksiyon tekerleklerini dengeleyin. 5. Sorun devam ederse direksiyon geometrisini ayarlayın. Dinamik olarak dengesiz olan direksiyon tekerleklerini dengeleyin. Direksiyon tekerleği 8 Hz frekansında çekme yapar veya kuvvetli Arızalı amortisörler Amortisörleri yenileyin. ve düzensiz bir şekilde titrer. Yönlendirme aksındaki sönümleme hareketi Yanlış yönlendirme geometrisini ayarlayın. Scania CV AB 2016, Sweden 6 (23)

7 Şaside zıplatma hareketleri Kabinin 1-1,5 Hz frekansında dikey hareketleri. Arka şasi çıkıntısı çok zayıf. Şasi çıkıntısını güçlendirin. Kabinin boylamasına hareketleri. Yoldan kaynaklanan rahatsızlık frekansı sırasıyla rezonans sönümlemeleri oluşturan şasideki rezonans frekansıyla çakışır. Ön aks üzerindeki amortisör yenileyin. Scania CV AB 2016, Sweden 7 (23)

8 Lastiklerden ve tekerleklerden kaynaklanan titreşimler Lastiklerden ve tekerleklerden kaynaklanan titreşimler tekerleklerin tek boyda olması, dengesiz olması veya lastik sırtı çevresindeki lastiklerde varyasyonlar olması sebebiyle meydana gelebilir. Bu, akslarda güç varyasyonlarıyla sonuçlanır. Titreşimler en açık şekilde düzgün yollarda fark edilir ve hızın artışıyla frekans da artar. Tek boyda olmayan tekerlerin neden olduğu örnekler Ayarsız tekerlek. Oval tekerlek: Düz olmayan tekerlek. Scania CV AB 2016, Sweden 8 (23)

9 Lastik sıçraması Hem düzgün, hem de bozuk yollarda lastik zıplaması meydana gelebilir. Belirli bir seviyede lastik zıplaması normaldir. Lastik zıplamaları arka aksın lastiklerinde meydana gelir. Lastik zıplamasının sebebi amartisör parçasının süspansiyon sistemi yerine lastik ile yapılmasıdır. Lastikler yetersiz sönümleme yaptığından lastik ve şasi kendini sönümlemeye başlayacaktır. Hava süspansiyonlu araçlarda araç yüksüzken veya az yüklüyken lastik zıplaması meydana gelebilir. Yaprak yaylı süspansiyonu olan araçlarda lastik zıplaması aracın nasıl yüklendiğinden bağımsız olarak meydana gelebilir ancak araç yüksüzken risk en yüksek seviyededir. Yüklenmemiş inşaat araçları ve yaprak yaylı süspansiyonla donatılmış 6x4 tekerlek konfigürasyonu olan ağır yük çekicileri için belirli bir seviyede lastik zıplaması normaldir Araç, araç tahrik aksında zıpladığında kabin boylamasına hareket eder. Titreşimler 2-5 Hz frekansında meydana gelir. Lastiklerde çok az sönümleme ile bağlantılı bir şekilde sert süspansiyon sistemi aracın lastikler üzerinde yeniden zıplamasıyla sonuçlanır. Lastiklerdeki hava basıncını değiştirin ve bunun, farklı hareket frekanaslarıyla sonuçlanıp sonuçlanmadığını kontrol edin. Scania CV AB 2016, Sweden 9 (23)

10 Koruyucu önlemler Ön tekerleklerin kontrolü UYARI! Dingili stantlarla desteklemeyin. Destekleri yalnızca ön dingil altında güvenlik önlemi olarak kullanın. 1. Ön dingili krikoyla kaldırın. 2. Stantları ön dingilin altına yerleştirin. 3. Lastiklere sıkışan taşları çıkarın. 4. Tekerleği 40 km/sa. veya daha yüksek bir hızda döndürmeye başlayın. Lastikteki radyal sapmayı, ovalliği ve titreşimleri kontrol edin. 5. Lastiğin ve jantın radyal sapmasını kontrol edin. Lastiğin ve jantın kenarındaki en büyük radyal sapmanın konumunu not edin. 6. Çok büyük radyal sapmayı azaltmak için jantla ilişkili olarak lastik döndürülebilir. Lastiğin ve jantın en büyük radyal sapmaların konumları birbirlerinden 180 olmalıdır. Not: Asla titreşimlere sebep olan tekerleklerle sürüş yapmayın. Scania CV AB 2016, Sweden 10 (23)

11 Tahrik akslarındaki lastikleri kontrol etme UYARI! Çeki kanca traversini desteklerle desteklemeyin. Destekler yalnızca çeki kanca traversi altında güvenklik önlemi olarak kullanılmalıdır. 1. Aksın orta yerinin altına yerleştirilen krikoyla tahrik akslarındaki tekerlekleri kaldırın. 2. Çeki kanca traversi altına destekleri yerleştirin. 3. Tekerlekleri ve jantları yıkayın. Lastiklere sıkışan taşları çıkarın. 4. Hasar gören tekerlekleri ve jantları yenileyin veya onarın. 5. Tekerlekleri 40 km/sa. veya daha yüksek bir hızda döndürmeye başlayın. Hangi tekerleklerin titreşime yol açtığını kontrol edin. Lastiğin ve jantın radyal sapmasını kontrol edin. Radyal sapma 1,5 mm'yi aşmamalıdır. 6. Tekerlekleri sökün ve yarım aks milini döndürün. Titreşim olup olmadığını kontrol edin. Radyal salınımı veya ovalliği kontrol edin. 7. Çok büyük radyal sapmayı azaltmak için jantla ilişkili olarak lastik döndürülebilir. Lastiğin ve jantın en büyük radyal sapmaların konumları birbirlerinden 180 olmalıdır. Lastikleri kontrol etme hakkında daha fazla bilgi için bir Scania servisi ile temasa geçin. Not: Asla titreşimlere sebep olan tekerleklerle sürüş yapmayın. Tekerleklerin takılması Tekerleği takın, somunları yağlayın ve 600 Nm tork ile çaprazlamasına sıkın. Scania CV AB 2016, Sweden 11 (23)

12 Ağır sırtlı lastikler Doğru lastik tipinin kullanıldığından emin olmak için kontrol edin. Ağır sırtlı lastikler titreşim kaynağı olabilir. Scania CV AB 2016, Sweden 12 (23)

13 Güç aktarımından kaynaklanan titreşimler Güç aktarımından kaynaklanan nötr titreşimler üstyapının yanlış bir şekilde yapılandırılması durumunda aracın diğer parçalarına aktarılabilir. Güç aktarımından kaynaklı titreşimler aracın diğer parçalarına aktarılır. Kabin 7-7,5 Hz frekansta yanlamasına titriyor. Titreşimler düzgün yollarda km/sa. hızda meydana geliyor. Titreşimlerin frekansı hızla birlikte değişiyor. Güç aktarımının parçaları üstyapıya veya şasiye temastır. Güç aktarımı süspansiyonu etkili bir şekilde sönümlenmez. Kabin, üstyapıya veya şasiye temas ediyor. - Kabin süspansiyonu veya kabin eğme sistemi yanlış - takılmış. Statik dengesizlik - Aynı boyutta olmayan tekerlekler veya sırt yakınında lastiğin özelliklerindeki varyasyonlar. - Doğru yalıtıcıların takılmış olduğunu kontrol edin. Gerekirse yenileyin. Zarar görmüş yalıtıcıları yenileyin. Eylemler hakkında daha fazla bilgi Lastiklerden ve tekerleklerden kaynaklanan titreşimler başlığı altında bulunur. Scania CV AB 2016, Sweden 13 (23)

14 Motordan kaynaklanan titreşimler Motorun meydana getirdiği titreşimler rölantideykende sürüş halindeyken de genellikle tüm araçta hissedilir. Krank mili frekansı a : Motor devri yaklaşık dev/dak'dan aşağıya düştüğünde titreşimler, krank milinin dönüşü frekansıyla aynı frekansta meydana gelir. Gaz pedalı hızlı bir şekilde bırakıldığında genlik en yüksek seviyeye ulaşır. Motor yüklüyken titreşimler vites seçiminden bağımsız olarak aynı motor devrinde meydana gelir. Motor rölantide düzensiz çalışır. Ateşleme frekansı b : Titreşimler tüm araçta ateşleme frekansıyla aynı frekansta meydana gelir. a. Krank mili frekansı = motor devri/60 b. n= silindirlerin sayısı/2 olduğunda Ateşleme frekansı = (motor devri n)/60'tır Motor titreşimlerinin kapsamlı kontrolü için Scania servisiyle iletişime geçin. Motordaki mekanik dengesizlik Hatalı veya hasar görmüş motor süspansiyonu Yanma ile alakalı titreşimler. Yanlış ayarlanmış enjeksiyon sistemi. Enjektörlerden birinin açma basıncı çok düşük. Ön yalıtıcıların doğru renk koduna sahip olduğunu kontrol edin. Gerekirse yenileyin. Zarar görmüş yalıtıcıları yenileyin. Eylem için Scania servisiyle iletişime geçin. Eylem için Scania servisiyle iletişime geçin. Eylem için Scania servisiyle iletişime geçin. Scania CV AB 2016, Sweden 14 (23)

15 Zamanlama dişlisinden kaynaklanan titreşimler Zamanlama dişlisi titreşimleri zamanlama dişlisinde meydana gelen tork ve güç varyasyonlarından dolayı oluşur. Kardan milinden kaynaklanan titreşimler Kardan mili genellikle araçtaki reaksiyonları sağlar. Geniş kardan mafsalı daha geniş reaksiyon güçleri sağlar. α α Titreşimler tüm araçta hıza bağlı olarak değişen yüksek frekansta meydana gelir. Titreşimler km/sa. hızda meydana gelir ve araç seviyesinin yükselmesiyle veya akçalmasıyla ve yönlendirme aksının yükseltilip de yükseltilmemesine bağlı olarak değişir. Titreşimler, yokuşta kalkış veya dik yamaçlara tırmanış sırasında düşük hızda ve yüksek motor yükünde meydana gelir. Titreşimler yüksek hızda meydana gelir ve yönlendirme aksının yükseltilip yükseltilmemesinden veya araç seviyesinin değiştirilip değiştirilmediğinen etkilenmez. Zamanlama dişlisi titreşimlerinin kapsamlı kontrolü için Scania servisiyle iletişime geçin. Olumsuz kardan mafsalı açıları (α). Olumsuz kardan mafsalı açıları kardan mili geometrisi değiştiğinde meydana gelir ve örneğin destek rulman plakasının yeri değiştirildiğinde veya ayrık mil PTO'su takıldığında meydana gelebilir (split shaft PTO). Kardan mili dengesizliği. Yanlışsa, doğru aracı belirleyin. Düşük hızda titreşimler meydana geliyorsa sürüş sırasında ELC hızlı kontrolü etkinleştirin. Kardan mili hasar görmüşse yenileyin. Bozulan varsa dengeleme ağırlıkları takın. Boşluğu olan herhangi bir kardan mafsalı istavrozunu yenileyin. Scania CV AB 2016, Sweden 15 (23)

16 Arka dingil zıplaması Titreşimler tüm araçta 3,5-5,5 Hz frekansında meydana gelir. Titreşimler en sık yüksek yarım aks mili torku, hafif yükler ve hava süspansiyonlu arka akslar ile bağlantılı bir şekilde TC (Çekiş Kontrolü) kullanıldığında meydana gelir. Yüksek yarım aks mili torku yokuşa tırmanma sırasında meydana gelir. Güç aktarma sistemi titreşimi Ön rüzgarlardan kaynaklanan titreşimler Ön ve yan rüzgarlar araçta titreşimlere neden olabilir mesela tavan işareti salınmaya başlar. Tahrik akslarındaki tekerlekler zemine karşı kayar ve bu, tekerleklerin zıplama eğilimi göstermesiyle sonuçlanır. Zıplama hareketiyle etkileşime geçen ve titreşimler oluşturan sürüş torkunda bir varyasyon meydana gelir. Titreşimler tüm araçta 5-6 Hz frekansında meydana gelir. Titreşimler hafif yüklü araçlarda yumuşak yüzeylerde sürüş sırasında meydana gelir. Tahrik aksındaki tekerlekler zemine karşı sarsıntılı bir şekilde kayar ve bu, zamanlama dişlisinde salınımlara sebep olur. Bu tür titreşim normaldir ve herhangi bir eylem gerektirmez. Bu tür titreşim normaldir ve herhangi bir eylem gerektirmez. Scania CV AB 2016, Sweden 16 (23)

17 Araçtaki reaksiyonlar Araçtaki reaksiyonlar Şasi osilasyonları Şasi salınımı, rahatsızlık frekansı tekerleklerden geldiğinde üstyapılı şasideki rezonans salınımıdır. Şasi salınımı salınımın genliği yeterince büyükse ve sönümleme yetersizse rahatsız edici olur. Şasinin rezonans frekansı 5-7 Hz'dir. Şasideki rezonans salınımı tekerleklerden gelen rahatsızlık frekansı 5-7 Hz olduğunda km/sa. hızlarında meydana gelebilir. Şasideki rezonans salınımı yarım rahatsızlık frekansında mesela 30/40 km/sa. hızlarında meydana gelebilir Scania CV AB 2016, Sweden 17 (23)

18 Araçtaki reaksiyonlar Altşasinin konumu Alt şasi öne çekilmeli ve ön aksa mümkün olduğunca yakın şekilde şasi çerçevesine takılmalıdır. Bu, şasi çerçevesindeki yükü ve şasi salınımı risklerini azaltır. Ön aksın merkezi ile alt şasi ön kenarı arasındaki izin verilebilir maksimum mesafe 600 mm'dir En öndeki ataşmanın konumu Herhangi bir şasi salınımı önlemek için en öndeki üstyapı ataşman noktasının ön aksa mümkün olduğunca yakın olması gerekmektedir. Ön aksın merkezi ile altşasideki ön ataşman vidası arasındaki izin verilen maksimum mesafe 725 mm'dir Scania CV AB 2016, Sweden 18 (23)

19 Alt şasi ataşmanı ile ilgili daha fazla bilgi Alt şasi ve ataşmanın seçilmesi belgesinde bulunabilir. Araçtaki reaksiyonlar Şasi 5-7 Hz frekansta dikey olarak titreşiyor. Titreşimler hem düzgün Zayıf şasi - hem de bozuk yollarda km/sa. hızlarında meydana gelir. Zayıf alt şasi - Titreşimler yol koşullarındaki değişikliklerden etkilenir. Zayıf üstyapı - Alt şasinin eklentisi fazla esnek Gevşek olan herhangi bir ataşmanı sıkın. Ayrıca ilk ön aksın merkezinden alt şasinin en öndeki ataşmanına olan mesafenin doğru olduğunu kontrol edin. Salınımları engelleyici yetersiz sönümleme Alt şasi ataşmanlarının doğru tipte olduğunu ve doğru bir şekilde konumlandırılarak doğru torka sıkıldığını kontrol edin. Statik dengesizlik - Lastiklerden veya tekerleklerden kaynaklanan titreşimler Treyler Eylemler hakkında daha fazla bilgi Lastiklerden ve tekerleklerden kaynaklanan titreşimler başlığı altında bulunur. Treyleri olmayan aracın test sürüşü Belirtiler ortadan kalkarsa treylerin sorununu çözün ve düzeltin. Scania CV AB 2016, Sweden 19 (23)

20 Semi treylerli traktördeki şasi salınımları Araçtaki reaksiyonlar Semi treyler 5-7 Hz frekansta titreşiyor. Titreşimler hem düzgün hem de bozuk yollarda km/sa. hızlarında meydana gelir. Statik dengesizlik - Lastiklerden veya tekerleklerden kaynaklanan titreşimler Yüklerde, rezonans frekansını ve bu nedenle salınımların meydana geldiği hızı değiştiren büyük değişiklikler yapılmıştır. Eylemler hakkında daha fazla bilgi Lastiklerden ve tekerleklerden kaynaklanan titreşimler başlığı altında bulunur. Çekici ile başka tipte bir semi treylerla test sürüşü yapın. Çekicide örneğin düz kasalı bir semi treyler varsa, daha sert olan bir tanker semi treylerle değiştirilebilir. Scania CV AB 2016, Sweden 20 (23)

21 Aks hareketleri Araçtaki reaksiyonlar Yatay şasi hareketi aks, tekerleklerde zıpladığında ve kendi kendine salınım başladığında meydana gelir. Hareket, tekerleklerden biri yoldaki büyük bozukluk üzerinden geçtiğinde meydana gelir Hz frekansında yatay şasi hareketlerini titreştirme. Titreşimler düzgün yollarda km/sa hızlarında sürüş sırasında meydana gelir. Lastiklerde çok düşük hava basıncı. Lastiklerden veya tekerleklerden kaynaklanan titreşimler. Lastiklerdeki hava basıncını artırın. Eylemler hakkında daha fazla bilgi Lastiklerden ve tekerleklerden kaynaklanan titreşimler başlığı altında bulunur. Scania CV AB 2016, Sweden 21 (23)

22 Şasi hareketleri Araçtaki reaksiyonlar Aracın süspansiyon sisteminin büyük dikey hareketleri vardır. Ön aks süspansiyonu yeterli değilse hareket kabine aktarılır ve orada dikey hareket olarak deneyimlenir. Arka aks süspansiyonu yeterli değilse hareket şasiye aktarılır ve kabinde uzunlamasına hareket olarak deneyimlenir Kabin veya şasi 1-1,5 Hz frekansında titriyor. Titreşimler araç köprü bağlantısı veya tren yolu geçidi gibi ciddi derecede bozukluk olan yerlerde sürüldüğünde meydana gelir. Aşınmış amortisörler. Uzun arka uzantı veya arkaya monteli vinç gibi ağırlık merkezi aracın en arkasında olan ağır kilolar. Amortisörleri yenileyin. Scania CV AB 2016, Sweden 22 (23)

23 Frenleme sırasında titreşimler Araçtaki reaksiyonlar Direksiyon tekerleği, yaklaşık 7 Hz veya 14 Hz frekansta titreşiyor. Titreşimler 40 veya 80 km/sa. hızlardaki hafif frenlemede meydana gelir. Titreşimlerin frekansı aracın hızına eşdeğerdir. Frenlerin titreşimlerinin kapsamlı kontrolü için Scania servisiyle iletişime geçin. Direksiyon tekerleği titreşimleri Direksiyon tekerleği titreşimleri tüm direksiyon akslarında meydana gelir. Eylem için Scania servisiyle iletişime geçin. Jant ve fren kampanası ya da fren kampanası ile poyra arasındaki kirden dolayı oval fren kampanası. Hasar gören jant veya yanlış takılan tekerlek de fren kampanasının oval hale getirebilir. Eylem için Scania servisiyle iletişime geçin. Titreşimler düşük hızlarda hafif frenlemelerde meydana gelir. Deforme olmuş fren kampanası. Fren kampanasını yenileyin. Direksiyon sürekli olarak Hz frekansta titriyor. Titreşimler, Fren kampanasında sıcak noktalar. Fren kampanasını yenileyin. yüksek hızlarda uzun frenlerde meydana gelir. Titreşimlerin frekansı aracın hızını izler. Fren adaptasyonunu kontrol edin. Eylem için Scania servisiyle iletişime geçin. Direksiyon sürekli olarak 8-14 Hz frekansta titriyor. Titreşimler hafif frenlemede meydana gelir ve frekans aracın hızını izler. Eğrilmiş fren diski veya fren diskinin kalınlığındaki varyasyonlar. Fren diskini yenileyin. Scania CV AB 2016, Sweden 23 (23)

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır.

Kereste kamyonları. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler. Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonları yuvarlak keresteleri taşımak için kullanılır. Kereste kamyonları hakkında genel bilgiler Kereste kamyonu üstyapıları yükün büyüklüğüne bağlı

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları Genel bilgiler Genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği arttıran ve araç için durma zamanını azaltan yük taşıyıcıyı hızlıca değiştirmek için kullanılır. Yük değiş tokuşunun en genel türü,

Detaylı

Beton pompalama kamyonları

Beton pompalama kamyonları Genel bilgiler Genel bilgiler Beton pompalama kamyonları hidrolik olarak kontrol edilen bir kol ile genellikle araçtan belirli bir mesafede olan yerlere beton pompalamak için kullanılır. Üstyapı torsiyonel

Detaylı

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları. Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler

Değiştirilebilir yük taşıyıcıları. Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcıları ile ilgili genel bilgiler Değiştirilebilir yük taşıyıcı, esnekliği artıran ve araç için durma zamanını azaltan

Detaylı

Kanca sistemli kamyonlar

Kanca sistemli kamyonlar Genel bilgiler Genel bilgiler Kanca sistemli kamyonlar gevşek yük taşıyıcıları taşımak için kullanılır. Yüklerin taşınması yük taşıyıcıyı mesela kanca kolu veya kablosu kullanılarak kamyonun arka ucuna

Detaylı

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi PGRT hakkında genel bilgi hakkında genel bilgi Sökülebilen üstyapılı kamyonlar torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Sökülebilen üstyapılı kamyonlar farklı taşıma gereksinimleri için farklı yük taşıyıcıları

Detaylı

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur.

Çekme üniteleri. Genel bilgiler. Çekme üniteleri hakkında daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur. Genel bilgiler Çekme birimleri, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın çekme gücünü treylera aktarmaktır. Çekme

Detaylı

Çekiciler ÖNEMLİ! Kapalı römorklu traktör örneği. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Çekiciler ÖNEMLİ! Kapalı römorklu traktör örneği. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Genel bilgiler Traktörler yarı römorku çekmek için tasarlanmıştır. Yaygın yarı römork örnekleri: Kapalı römork Makine römork Damperli treyler Bu belgedeki talimatlar aşağıdaki etmenlerle

Detaylı

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler

Alt şasi ve bağlantısının seçilmesi. Açıklama. Tavsiyeler Açıklama Açıklama Çalışma sırasında oluşabilecek her tip gerilmeyi karşılayabilmek için şasi çerçevesi, alt şasi ve takviye birlikte etkileşim gösterir. Alt şasi boyutlandırma ve tasarımı, ek ve takviyesi,

Detaylı

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Hava direnci Özet Özet Bu belgede, bir aracın yakıt tüketimini etkileyen faktörler özetlenip açıklanmaktadır. PTO, aracı ileriye doğru hareket ettirmek için ne kadar enerji kullanılacağını etkileyen en önemli etkenlerden

Detaylı

Üstyapı bağlantısı. Genel bilgiler. Şasi çerçevesi braketleri. Alt şasi braketleri. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Üstyapı bağlantısı. Genel bilgiler. Şasi çerçevesi braketleri. Alt şasi braketleri. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Üstyapı uyarlama braketleri üstyapının ataşmanı için bir sistem olarak kullanılır. Kombinasyona bağlı olarak sert ataşmandan

Detaylı

Beton mikserleri. Beton mikserleri ile ilgili genel bilgiler. Tasarım. Karıştırıcı ünitesi üstyapısı torsiyonel olarak esnek kabul edilir.

Beton mikserleri. Beton mikserleri ile ilgili genel bilgiler. Tasarım. Karıştırıcı ünitesi üstyapısı torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Beton mikserleri ile ilgili genel bilgiler Beton mikserleri ile ilgili genel bilgiler Karıştırıcı ünitesi üstyapısı torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Tasarım Beton mikserlerinin damper fonksiyonu yoktur

Detaylı

Alt şasi tasarım. Genel bilgiler. Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir:

Alt şasi tasarım. Genel bilgiler. Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir: Alt şasi aşağıdaki amaçlar için kullanılabilir: Yükü şasi çerçevesi üzerine düzgün bir şekilde dağıtmak için Tekerlekler ve çerçeve üzerinde dik duran diğer parçalar için boşluk sağlamak amacıyla Üstyapıyı

Detaylı

Dökme yük tankerleri. Tasarım. Toptan üst yapıları burulmaya karşı sert üstyapılı olarak değerlendirilir.

Dökme yük tankerleri. Tasarım. Toptan üst yapıları burulmaya karşı sert üstyapılı olarak değerlendirilir. Dökme yük tankerleri hakkında genel bilgiler Dökme yük tankerleri hakkında genel bilgiler Toptan üst yapıları burulmaya karşı sert üstyapılı olarak değerlendirilir. Tasarım Şasi salınım riskini azaltmak

Detaylı

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi

Sökülebilen gövdeli kamyonlar. Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen gövdeli kamyonlar hakkında genel bilgi Sökülebilen üstyapılı kamyonlar torsiyonel olarak esnek kabul edilir. Sökülebilen üstyapılı kamyonlar

Detaylı

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ!

Bir düz şanzımanın sökülmesi. Genel. Emniyet. GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. ÖNEMLİ! Genel Genel GR801, GR900, GRS890, GRS900 ve GRS920 şanzımanlar için geçerlidir. Emniyet ÖNEMLİ! Sadece bir krikoyla desteklenen bir aracın altında asla çalışmayın. Destekler kullanın. Varsa, körükteki

Detaylı

Kuvvetler ve hareketler. Tanımlamalar. Bükülmeyle ilgili olarak esnek üstyapı

Kuvvetler ve hareketler. Tanımlamalar. Bükülmeyle ilgili olarak esnek üstyapı Kuvvetler ve hareketler ile ilgili genel bilgiler Kuvvetler ve hareketler ile ilgili genel bilgiler Şasi çerçevesi sürüş yöntemine ve yol yüzeyinin doğasına bağlı olarak farklı yönlerde güçlere maruz kalır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ İÇİNDEKİLER Bölüm 1 GİRİŞ 1.1 TAŞITLAR VE SOSYAL YAŞAM... 1 1.2 TARİHSEL GELİŞİM... 1 1.2.1 Türk Otomotiv Endüstrisi... 11 1.3 TAŞITLARIN SINIFLANDIRILMASI... 14 1.4 TAŞITA ETKİYEN KUVVETLER... 15 1.5

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 GİRİŞ İÇİNDEKİLER Bölüm 1 GİRİŞ 1.1 TAŞITLAR VE SOSYAL YAŞAM... 1 1.2 TARİHSEL GELİŞİM... 1 1.2.1 Türk Otomotiv Endüstrisi... 5 1.3 TAŞITLARIN SINIFLANDIRILMASI... 8 1.4 TAŞITA ETKİYEN KUVVETLER... 9 1.5 TAŞIT

Detaylı

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT

Çekme birimleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler PGRT hakkında genel bilgiler hakkında genel bilgiler, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken bir veya birden fazla parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme biriminin amacı, aracın

Detaylı

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları Model tanımlama Model tanımlama Scania'nın model tanımlaması aşağıdaki örnekte olduğu gibi karakter kombinasyonu derlemesidir: Kamyon modeli Kabin tipi Güç kodu Şasi adaptasyonu Tekerlek konfigürasyonu

Detaylı

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi

Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesi Genel Genel Devrilme stabilitesi ve damperli devrilme stabilitesinin farklı tüleri vardır. Özellikle şunlar yer alır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Bir vinç

Detaylı

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları Model tahsisi Model tahsisi Scania'nın model tahsisi aşağıdaki örnekte olduğu gibi nitelik bileşeni derlemesidir: Kamyon modeli Kabin tipi Güç kodu Şasi adaptasyonu Tekerlek konfigürasyonu Şasi yüksekliği

Detaylı

Arka uzantıyı değiştirme. Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi. Fabrika uyarlaması. Yedek parçalar,

Arka uzantıyı değiştirme. Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi. Fabrika uyarlaması. Yedek parçalar, Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Arka çıkıntının değiştirilmesiyle ilgili genel bilgi Fabrika uyarlaması Arka çıkıntı, 10 mm'nin katları şeklinde artan uzunluklarda fabrikadan sipariş

Detaylı

Çekme üniteleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler. Çekme ünitelerine ilişkin daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur.

Çekme üniteleri. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler. Çekme ünitelerine ilişkin daha fazla bilgi Arka uç adaptasyonları belgesinde bulunur. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler Çekme birimleri, bir aracın römork çekebilmesi için donatılmış olması gereken parçanın hepsine birden verilen isimdir. Çekme birimleri hakkında genel bilgiler Çekme

Detaylı

Çöp toplama kamyonları

Çöp toplama kamyonları ile ilgili genel bilgiler ile ilgili genel bilgiler arka yükleyiciler, yan yükleyiciler veya ön yükleyiciler olarak montelenebilirler. Yan yükleyiciler ve ön yükleyiciler, sürücünün kabinden ayrılmadan

Detaylı

Devrilme stabilitesi. Genel bilgiler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir:

Devrilme stabilitesi. Genel bilgiler. Aşağıdaki belgelerde daha fazla bilgi bulunabilir: Genel bilgiler Başlıca aşağıdakiler olmak üzere farklı devrilme stabilitesi türleri vardır: Sürüş sırasında devrilme stabilitesi Devrilme sırasında devrilme stabilitesi Vinç kullanırken devrilme stabilitesi

Detaylı

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler

Pnömatik sistemi ile ilgili genel bilgiler Tanımlamalar Aracın pnömatik sistemine ilişkin aşağıdaki tanımları ve konseptleri bilmek çok önemlidir: Basınçlı hava deposu Basınçlı hava deposu basınçlı hava içeren basınçlı bir depodur. Basınçlı hava

Detaylı

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler

Şasi üzerinde çalışma için sınırlamalar. Genel bilgiler Genel bilgiler Üstyapıyı planlayabilmek için, erken bir aşamada bir araç için neye izin verilip neye izin verilmediğini bilmek çok önemlidir. Genel bilgiler Bu döküman, opsiyonel donanımların ve üstyapının

Detaylı

Beşinci tekerleğin takılması. Sabit beşinci tekerleğin takılması

Beşinci tekerleğin takılması. Sabit beşinci tekerleğin takılması Sabit beşinci tekerleğin takılması Sabit beşinci tekerleğin takılması Traktör fabrikadan gönderildiğinde, beşinci tekerlek 10.9 cıvatalarla montaj plakasına takılmıştır. Cıvatalar özel bir torka sıkılır.

Detaylı

PTO için kardan milleri

PTO için kardan milleri Genel bilgiler Genel bilgiler Bu belge kardan milini PTO ya bağlama gerekliliklerini açıklamaktadır. Kardan milleri mesela hidrolik pompayı doğrudan PTO ya bağlamak için alan olmadığında kullanılır. Titreşimlerin

Detaylı

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir.

PTO ED120 UYARI! Not: Mekanik hazırlığı olmayan bir araçtaki sürüş kiti olan PTO yu sonradan takmak pahalıdır ve fazla iş yükü gerektirir. Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED120 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED120P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

Yönlendirme aksı takılması

Yönlendirme aksı takılması Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Bir ilave dingil takılmasına dair genel bilgiler Ek ilave dingiller takılırken orijinal Scania yedek parçaları kullanın. Bunun avantajları şu şekildedir:

Detaylı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı

Çamurluk. Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi. Sprey-bastırma aygıtı Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Çamurluk ve tozluklarla ilgili genel bilgi Bazı ülkelerin 109/2011 No AB direktifi Komisyon Tüzüğü (AB) gibi çamurlukları ve tozlukları düzenleyen yasal düzenlemeleri

Detaylı

Aks ağırlığı hesaplamaları. Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler

Aks ağırlığı hesaplamaları. Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler Aks ağırlık hesaplamaları hakkında genel bilgiler Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri, fabrikadan tedarik edilen şasinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks ağırlık hesaplamaları

Detaylı

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8)

PTO ED160. Genel bilgiler Genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Scania CV AB 2017, Sweden 1 (8) Genel bilgiler Genel bilgiler Aşağıdaki sipariş seçenekleri ED160 PTO için mevcuttur. Hidrolik pompa bağlamak için fabrikada takılı sürüş kiti (PTO ED160P) PTO hazırlığı Daha fazla bilgi Sipariş etme seçenekleri

Detaylı

İpuçları, test ve onarım bilgileri: Disk freni

İpuçları, test ve onarım bilgileri: Disk freni 15. Fren balatalarının montajı Gerekli kayıcı plakaları fren kaliperine yerleştirin. Fren balatalarının kılavuzlarını Bosch Superfit 5 000 000 150 ile yağlayın. Kesinlikle bakır içeren yağlayıcılar kullanmayın.

Detaylı

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi

Aks yük hesaplamaları. Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Aks yükleri ve yük hesaplamaları ile ilgili genel bilgi Kamyonları kullanan tüm taşıma tipleri kamyon şasisinin belli bir üstyapı tarafından desteklenmesini gerektirir. Aks yükü hesaplamalarının amacı

Detaylı

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c)

ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR. Bakınız 1. c) ADB (AIR DISC BRAKES/HAVALI DISK FRENLERI) HATA ARAMASI İÇIN TEMEL ESASLAR 1. Aşınma farkı 2. Zamanından önce oluşan aşınma 1. Fren kaliperi sıkıştı/kurallara uygun kaymıyor 1/6 temizleyin (lastik manşetlerde

Detaylı

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır.

Takviye. Arka kısım. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Uç bağlantı demiri ÖNEMLİ! Uç bağlantı demirleri, merkez monteli çeki kanca traversi bulunmayan kamyonlara takılmalıdır. Üst yapı imalatçısının, Scania dışında bir üreticiden alınmış bir uç bağlantı demirini

Detaylı

Gövde adaptasyon braketleri ve delik düzenleri

Gövde adaptasyon braketleri ve delik düzenleri Üstyapı adaptasyon braketi ve delik düzenleri Şasi çerçevesinin arka bölümü ve arka uç delikli veya deliksiz şekilde ya da üstyapı adaptasyon braketleri takılı bir şekilde sipariş edilebilir. Şasi çerçevesinin

Detaylı

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir.

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev. PTO'ların nasıl birleştirilebileceği ile ilgili bilgiler PTO kombinasyonları belgesinde bulunabilir. İşlev Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir (Bodywork Communication Interface). PTO'nun ne zaman

Detaylı

Şasi kamyon 8 2 RADT-AR Yüksek RADT-GR Yüksek 43 43, RAPDT-GR Yüksek Orta

Şasi kamyon 8 2 RADT-AR Yüksek RADT-GR Yüksek 43 43, RAPDT-GR Yüksek Orta ÇEKİŞ / ŞASİ YÜKSEKLİĞİ / DİNGİL MESAFESİ (boyutlar dm olarak verilmiştir) Şasi kamyon 4 2 RAD-L90 Yüksek 34 35 37 40 43 46 49 52 56 60 RAD-GR Yüksek 34 37 40 43 46 49 52 56 60 63 65 67 Orta 37 40 43 46

Detaylı

Şasi çerçeveleri. Scania şasi çerçevesi sınıfı

Şasi çerçeveleri. Scania şasi çerçevesi sınıfı Scania şasi çerçevesi sınıfı Şasi çerçevesi 2 şasi yan kirişinden oluşur. Scania şasi çerçevesi sınıfı Şasiler hakkında daha fazla bilgi şasiye özel teknik özelliklerinde (ICS) ve şasiye özel çizimde (ICD)

Detaylı

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın.

Şanzıman, hibrid araç. Sökme UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. UYARI! Sıcak soğutma suyuna dikkat edin. Koruyucu eldiven ve gözlük kullanın. Not: Büyük miktarda soğutma suyunun sızmaması için, motor soğutma sistemi ve otobüs ısıtma sistemi arasındaki muslukları kapatın.

Detaylı

Yükseltilmiş rölanti devri

Yükseltilmiş rölanti devri Arka Plan Arka Plan Yükseltilmiş rölanti devri fonksiyonu BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Bu fonksiyon hem analog sinyallerle hem de Harici CAN (Controller Area

Detaylı

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir.

Şanzımanın çıkarılması. Genel. Teknik özellikler. Aletler. Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Genel Genel Varyantlı GA750/751/752 ve GA851/852 için geçerlidir. Teknik özellikler Belirtilen ağırlıklar içinde sıvı olmayan şanzımanı gösterir. Şanzımanın ağırlık merkezi sıvı filtre kapağının aşağı

Detaylı

İpuçları, test ve onarım bilgileri: Kampanalı frenler

İpuçları, test ve onarım bilgileri: Kampanalı frenler İpuçları, test ve onarım bilgileri: Kampanalı frenler 15. Fren kampanası montajı Tekerlek poyrasının temizlenmiş, parlak, metalik yüzeyine yağlayıcı, macun veya boya sürmeyin. Fren kampanasını takın. Fren

Detaylı

Ölçüm gösterimleri. Genel. BEP kodları

Ölçüm gösterimleri. Genel. BEP kodları BEP (Üstyapı Değişim Parametresi), araç üreticisi ile üstyapı imalatçısı arasında bilgi transferi yapmak için araçtaki özgün hedefleri tanımlayan kodlardır. BEP kodları ISO 21308 uluslararası standardına

Detaylı

Elektrikli Vibratör Sürücüleri

Elektrikli Vibratör Sürücüleri Elektrikli Vibratör Sürücüleri Tünkers elektrikli vibratör kazık çakıcıları self senkronizasyon prensibi ve doğru hizalanmış titreşimleri yaratmak ilkesine göre çalışır. Balanssız yük milli vibratör, zıt

Detaylı

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi

Egzoz sisteminin modifiye edilmesi Egzoz sisteminde yapılan tüm değişiklikler sertifikayı etkiler. Daha fazla bilgi için bir Scania bayisiyle temasa geçin. Tüm motor tipleri ve egzoz sistemleri için genel sınırlamalar ÖNEMLİ! Aracın egzoz

Detaylı

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları. Scania'nın modüler sistemi

Şasi bilgileri ve model tanımlamaları. Scania'nın modüler sistemi Scania'nın modüler sistemi Scania'nın modüler sistemi Scania'nın geniş modüler sistemi, şasinin farklı kullanımlara en uygun biçimde adapte olmasını sağlar. Her Scania şasisi, her bitmiş araca aşağıdaki

Detaylı

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması Boyama ile ilgili genel bilgiler Boyama ile ilgili genel bilgiler ÖNEMLİ! Boya, malzemenin sağlamlığını etkileyebileceğinden ve boya iyi tutmayacağından Scania, yumuşak ve bükülebilir bileşenlerin boyanmamasını

Detaylı

Otomatik boş vites. Dahili araç sinyalleri ve analog sinyaller kullanarak etkinleştirme

Otomatik boş vites. Dahili araç sinyalleri ve analog sinyaller kullanarak etkinleştirme Arka Plan Arka Plan Otomatik boş vites fonksiyonu BCI kontrol ünitesi (Bodywork Communication Interface) ile kontrol edilir. Otomatik boş vites dahili araç sinyalleri, analog sinyaller ve Harici CAN (Controller

Detaylı

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal

Seçime bağlı çıkış sinyalleri (UF 356) Seçime bağlı çıkış sinyalleri. Ters sinyal Seçime bağlı çıkış sinyalleri Seçime bağlı çıkış sinyalleri Bu belge C493 konektörü pim 8-12 için opsiyonel çıkış sinyallerini açıklamaktadır (uzatılmış fonksiyonelliğe sahip konektör). Bu sinyaller SDP3

Detaylı

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Mekanik ve hidrolik kaldırma cihazları yanlış manevra alınması veya teknik hatalardan dolayı devrilebilir

Detaylı

Vinçler. Vinçler hakkında genel bilgi

Vinçler. Vinçler hakkında genel bilgi Vinçler hakkında genel bilgi Vinç konumunun bağlantı dizaynı üzerindeki etkisi büyüktür. Burada kabinlerin, arka montajlı vinçlerin ve merkezi montajlı vinçlerin arkasına yerleştirmek için bazı öneriler

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu bölümde Aktarma Organları Sistem Tanımı Mekanik Kavramalar Manuel Transmisyon ve Transaxle

Detaylı

Scania'nın sertifikalı bileşenleri ve sistemleri. Genel bilgiler

Scania'nın sertifikalı bileşenleri ve sistemleri. Genel bilgiler Genel bilgiler Araçlar ve dahili sistemler yol güvenliği, çevresel etki gibi yasal gereksinimleri karşılamak için belgelenmiştir. Genel bilgiler Bileşen, birkaç sertifika bölgesinden etkilenebilir. Egzoz

Detaylı

GÜÇ AKTARMA ORGANLARI

GÜÇ AKTARMA ORGANLARI GÜÇ AKTARMA ORGANLARI DEBRİYAJ ŞANZIMAN ŞAFT VEYA TAHRİK MİLİ DİFRANSİYEL AKS TEKERLEK 1.1. Hareket İletim Türleri Motor Trans aks Şanzıman Tahrik Şaftı Şaft (kardan mili) Diferansiyel Aks mili Aks Lastik

Detaylı

Hidrolik donanım bileşenleri

Hidrolik donanım bileşenleri Genel bilgiler Genel bilgiler Eksiksiz hidrolik sistem fabrikadan sipariş edilebilir. Hidrolik ekipman için ayrı bileşenler sipariş etmek de mümkündür, örneğin yarı römorklu traktörler için veya üstyapılı

Detaylı

Damperli kamyonlar. Tasarım PGRT

Damperli kamyonlar. Tasarım PGRT hakkında genel bilgiler hakkında genel bilgiler ın kıvrımlı bir esnek üst yapı olduğu düşünülmektedir. ın asıl kullanım amacı gevşek materyallerin taşınmasına yöneliktir. Damperli gövde, eklemeli olup

Detaylı

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması

Şasinin, aksların ve tekerlek jantlarının fazla boyanması Boyama ile ilgili genel bilgiler Boyama ile ilgili genel bilgiler ÖNEMLİ! Scania, yumuşak veya esnek bir malzemeden yapılmış parçaların boyanmamasını önerir. Lastik hidrolik hortumları ve yumuşak plastik

Detaylı

Vites Kutusu (Şanzıman) Nedir?

Vites Kutusu (Şanzıman) Nedir? MANUEL ŞANZIMAN Vites Kutusu (Şanzıman) Nedir? Vites kutusu (şanzıman); hız ve tork değiştirici bir dişli kutusudur. Motorda üretilen güç iki temel parametre içerir; bunlar devir sayısı (hız) ve torktur

Detaylı

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler. Farklı tür PTO ların kontrolü hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur:

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler. Farklı tür PTO ların kontrolü hakkında daha fazla bilgi aşağıdaki belgelerde bulunur: Genel bilgiler Araçları fabrikada PTO takılı şekilde sipariş etmek mümkündür. Araçları fabrikada takılı PTO için elektrik tesisatı ile sipariş etmek de mümkündür. PTO lar mesela üstyapı imalatçısı tarafından

Detaylı

Parametreler Şasi. Giriş

Parametreler Şasi. Giriş Giriş Bu belgedeki parametreler listesini sınırlamak için sadece üstyapı imalatçılarının kullanabileceği parametreler açıklanmıştır. Belli bir araca yönelik mevcut parametrelerin tüm detayları için, lütfen

Detaylı

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler

PTO'ların kontrolü. Genel bilgiler Genel bilgiler Genel bilgiler Aracın BCI (Üstyapı İletişim Sistemi) kontrol ünitesi aracılığıyla PTO'nun kontrolü İşlev yalnızca araçta PTO varsa kullanılabilir. Araç PTO ile donatılmışsa, BCI için bir

Detaylı

Şasi tipi F700 F800 F950 F957 F958 Şasi genişliği ve tolerans (mm) ,5 R11 R11

Şasi tipi F700 F800 F950 F957 F958 Şasi genişliği ve tolerans (mm) ,5 R11 R11 Scania şasi çerçevesi sınıfı Scania şasi çerçevesi sınıfı Şasi çerçevesi sınıfı aşağıdaki şasi tiplerini içerir: Şasi tipi F700 F800 F950 F957 F958 Şasi genişliği ve tolerans (mm) 766 +1 768 +1 771 +1

Detaylı

Disk frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, kampanalı frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, ısınma, disk ve kampanalı frenlerin karşılaştırılması

Disk frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, kampanalı frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, ısınma, disk ve kampanalı frenlerin karşılaştırılması Disk frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, kampanalı frenler, kuvvet iletimi, konstrüksiyon, ısınma, disk ve kampanalı frenlerin karşılaştırılması Hidrolik Fren Sistemi Sürtünmeli Frenler Doğrudan doğruya

Detaylı

Akü bakımı UYARI! Akü bakımı hakkında genel bilgi Akü bakımı hakkında genel bilgi. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım

Akü bakımı UYARI! Akü bakımı hakkında genel bilgi Akü bakımı hakkında genel bilgi. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Akü bakımı hakkında genel bilgi Akü bakımı hakkında genel bilgi UYARI! Aküler aşındırıcı asit içerir. Bu nedenle akü üzerinde çalışırken son derece dikkatli olunmalı ve uygun koruyucu donanım kullanılmalıdır.

Detaylı

Zamanlama zinciri - çıkartma/takma

Zamanlama zinciri - çıkartma/takma Sayfa 1/21 Uyarılar ve öneriler Üretici tarafından aksi önerilmedikçe, aşağıdaki işlemler tavsiye edilir: Üretici tarafından aksi önerilmedikçe, aşağıdaki işlemler tavsiye edilir: Zamanlama zincirini her

Detaylı

yabancı cisim olup olmadığını kontrol edin. Sıcaklık algılama devresi arızalanmış olabilir.

yabancı cisim olup olmadığını kontrol edin. Sıcaklık algılama devresi arızalanmış olabilir. ARIZA KODU AÇIKLAMASI ARIZA SEBEBİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DC baradaki voltaj çok yükselmiş olabilir Çıkışlarda bir kısadevre Çıkışta faz kaybı Firenleme direncinin doğru bir şekilde takıldığını kontrol Yavaşlama

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu hafta Şasi Sistemleri Tekerlekler ve Lastikler Süspansiyonlar Direksiyon Sistemleri

Detaylı

DC baradaki voltaj çok yükselmiş olabilir. Çıkışlarda bir kısadevre olabilir. bağlantıyı kontrol ediniz. Enkoder hatası olabilir.

DC baradaki voltaj çok yükselmiş olabilir. Çıkışlarda bir kısadevre olabilir. bağlantıyı kontrol ediniz. Enkoder hatası olabilir. ARIZA KODU AÇIKLAMASI ARIZA SEBEBİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DC baradaki voltaj çok yükselmiş olabilir Firenleme direncinin doğru bir şekilde takıldığını kontrol Yavaşlama süresi çok düşükse yükseltiniz. Çıkışlarda

Detaylı

U-V-W çıkışları ile motor arası bağlantıyı kontrol ediniz. Enkoderi, kablosunu veya bağlantısını kontrol ediniz. Akım algılayıcıyı değiştiriniz.

U-V-W çıkışları ile motor arası bağlantıyı kontrol ediniz. Enkoderi, kablosunu veya bağlantısını kontrol ediniz. Akım algılayıcıyı değiştiriniz. ARIZA KODU AÇIKLAMASI ARIZA SEBEBİ ÇÖZÜM ÖNERİLERİ DC baradaki voltaj çok yükselmiş olabilir Çıkışlarda bir kısadevre Çıkışta faz kaybı Firenleme direncinin doğru bir şekilde takıldığını kontrol Yavaşlama

Detaylı

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri

Güvenlik önlemleri. Riskler. Bütün araçlar üzerinde çalışırken alınması gereken güvenlik önlemleri Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Kaldırılmış araçlar ve kaporta üzerinde çalışırken Mekanik ve hidrolik kaldırma cihazları yanlış manevra alınması veya teknik hatalardan dolayı devrilebilir

Detaylı

PTO seçimi. Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım

PTO seçimi. Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler. Scania Truck Bodybuilder 22: Yayım Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler Not: PTO'ları ve PTO'lar için elektrikli tertibatı doğrudan fabrikadan sipariş edin. Parça ekleme oldukça maliyetli olacaktır. Parça ekleme,

Detaylı

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev

EG PTO'ların etkinleştirilmesi. İşlev İşlev EG PTO'ların etkinleştirilmesi Fonksiyon PTO'nun sürücü alanından ve kabinin dışından etkinleştirilmesi için kullanılır. PTO, BCI kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir (Bodywork Communication

Detaylı

şasi 1 Şasi kamyon 8 6 Şasi kamyon 8 4 ÇEKİŞ / ŞASİ YÜKSEKLİĞİ / DİNGİL MESAFESİ (boyutlar dm olarak verilmiştir)

şasi 1 Şasi kamyon 8 6 Şasi kamyon 8 4 ÇEKİŞ / ŞASİ YÜKSEKLİĞİ / DİNGİL MESAFESİ (boyutlar dm olarak verilmiştir) ÇEKİŞ / ŞASİ YÜKSEKLİĞİ / DİNGİL MESAFESİ (boyutlar dm olarak verilmiştir) Şasi kamyon X- 60 63 65 67 60 63 65 67 X- 60 Şasi kamyon 4 4 XX- Şasi kamyon 6 2 60 48 60 48 60 60 Şasi kamyon 6 4 X- 32 32 X-

Detaylı

Arka uç uyarlamaları. Arka çıkıntı uyarlamalı uzunluğu BEP-L020

Arka uç uyarlamaları. Arka çıkıntı uyarlamalı uzunluğu BEP-L020 Arka çıkıntı uyarlamalı uzunluğu Arka çıkıntı uyarlamalı uzunluğu Arka uzantı, 750 mm ve 5.200 mm sınır değerler arasındaki 10 mm'nin katları şeklinde artan ölçülerde fabrikadan sipariş edilebilir (resme

Detaylı

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi

M320D2. Caterpillar M320D2 Lastik Tekerlekli Ekskavatör. Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü. Motor kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi Motor Cat C7.1 ACERT Net Beygir Gücü 123.5 kw / 168 hp Kepçe Kapasitesi 0.35-1.18 m 3 M320D2 Çalısma Ağırlığı * 18 850-19 800 kg * Çalısma ağırlığı ve kepçe makine konfigürasyonuna göre değisebilir. Caterpillar

Detaylı

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ

MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ MOTOR VE ARAÇ TEKNĐĞĐ KONU : ARACIN ÜZERĐNDEKĐ SĐSTEMLER : FREN SĐSTEMĐ : GÖREVĐ : Aracı yavaşlatmak,yavaşlayan aracı durdurmak veya duran aracı sabitlemek için kullanılır. Araç üzerinde 3 tip fren bulunur:

Detaylı

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan

Boşaltma sırasında motor devri kontrolü. Arkaplan Arkaplan Arkaplan Kana kaldıraçlı kamyonu veya damperli gövdeyi kullanırken aracın manevra yapmasını kolaylaştırmak için, motor devrini geçici olarak arttırmak olumlu olabilir. Sürüş modu boş vites haricindeki

Detaylı

Katı Gübre Dağıtma Römorkları Bakım, Kullanım ve Montaj Talimatı

Katı Gübre Dağıtma Römorkları Bakım, Kullanım ve Montaj Talimatı Katı Gübre Dağıtma Römorkları Bakım, Kullanım ve Montaj Talimatı www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages 1 / 9 1. Genel Ölçüler Kapasite: 3 m 3 Kapasite: 5 m 3 www.palazoglu.com info@palazoglu.com Pages

Detaylı

Tork aralığı dahilinde maksimum yük (Nm)

Tork aralığı dahilinde maksimum yük (Nm) Sipariş hakkında genel bilgiler Sipariş hakkında genel bilgiler PTO'ları ve PTO'lar için elektrikli tertibatı doğrudan fabrikadan sipariş edin. Parça ekleme oldukça maliyetli olacaktır. Tavsiye edilen

Detaylı

Arka alt koruma. Genel

Arka alt koruma. Genel Genel Genel UN ECE R58 standardı ile uyum için kamyonlara arka alt korumanın takılması gerekmektedir. Alt koruma fabrikadan temin edilebilir ya da üstyapı imalatçısı tarafından takılabilir. Bu belgede,

Detaylı

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları

ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları ContiTech: Dişli kayışı değişikliği için uzman ipuçları FXJA motor kodlu Fiesta V 2004 model (JH_JD_) 1,4 ltr 16 V bir Ford un dişli kayış seti CT881K2 / CT881WP1 için ayrıntılı kılavuz ContiTech, kayış

Detaylı

Uzaktan motor marşı. Fonksiyon

Uzaktan motor marşı. Fonksiyon Fonksiyon Uzaktan motor çalıştırma mesela kabin dışında bir anahtar kullanarak marş anahtarını çalıştırma konumuna çevirmeden motoru çalıştırmak için kullanılır. Fonksiyon Uzaktan etkinleştirme ile motorun

Detaylı

Üstyapılar için anahtarlar. Genel

Üstyapılar için anahtarlar. Genel Genel Genel Bu belge, üstyapıcılar tarafından kullanılabilen anahtarların bir özetini içerir. Anahtarlar ve kontak muhafazaları Scania bayilerinden sipariş edilebilir. Ayrıca özel sembollere sahip düğmeler

Detaylı

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI

ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI ARAÇ BİLGİSİ VE EKONOMİK ARAÇ KULLANIMI 1. Basınçlı hava fren sisteminde fren devrelerinden herhangi biri devre dışı kaldığında, diğer devrelerin basınç kaybına uğramaması için hangi parça görev yapar?

Detaylı

Honda Integra Type-R

Honda Integra Type-R İlan no: 244753 Honda Integra Type-R Sahibinden SATILIK HONDA CBR 250 R MOTOSİKLET TEMİZZZZ 9.250 TL İlan tarihi: 3 Eylül 2015 İlan detayları İlan detayları İl Trabzon Model yılı Ocak 2011 Km 15.000 km

Detaylı

Kabin dışındaki montaj. Genel. Delikler ve delik işaretleri. Delik açma

Kabin dışındaki montaj. Genel. Delikler ve delik işaretleri. Delik açma Genel Genel Bu belge, deliklerin, delik işaretlerinin ve kaynaklı somunların kabinin dışında nerede konumlandırılacağını açıklamaktadır. Amacı ekstra aksesuarların veya donanımın takılmasını kolaylaştırmaktır.

Detaylı

Ön değiştirici. Bayi El Kitabı SLX FD-M7025 FD-M7020 FD-M7005 FD-M7000 DEORE FD-M6025 FD-M6020 FD-M6000. YOL MTB Trekking. City Touring/ Comfort Bike

Ön değiştirici. Bayi El Kitabı SLX FD-M7025 FD-M7020 FD-M7005 FD-M7000 DEORE FD-M6025 FD-M6020 FD-M6000. YOL MTB Trekking. City Touring/ Comfort Bike (Turkish) DM-MBFD001-01 Bayi El Kitabı YOL MTB Trekking City Touring/ Comfort Bike URBAN SPORT E-BIKE Ön değiştirici SLX FD-M7025 FD-M7020 FD-M7005 FD-M7000 DEORE FD-M6025 FD-M6020 FD-M6000 İÇİNDEKİLER

Detaylı

600MG Model Mercedes-Benz OM 926 LA (FAZ III A) Tip 4 zamanlı, turbo şarjlı, direk enjeksiyonlu, intercooler su soğutmalı dizel motor Silindir sayısı 6 Sıra Piston Çapı ve Stroku 106 mm x 136 mm Motor

Detaylı

Otomatik Şanzımanlar

Otomatik Şanzımanlar Otomatik Şanzımanlar Taşıtın hızına, gaz kelebeği pozisyonuna, yol ve yük şartlarına bağlı olarak viteslerin otomatik olarak değişmelerine imkan veren bir sistemdir. Hız ve tork ihtiyacına göre gerekli

Detaylı

Otomatik boş vites. Genel PGRT

Otomatik boş vites. Genel PGRT Genel Genel Bu fonksiyon aşağıdaki fonksiyonlara sahip araçlarda bulunur: Otomatik şanzıman Tam otomatik Opticruise (debriyaj pedalsız araçlar) Sürücü konforunu arttırmak amacıyla, el freni uygulandıktan

Detaylı

Yavru şanzıman, genel görünüm. Genel bilgiler. Tanımlama EK 730 P

Yavru şanzıman, genel görünüm. Genel bilgiler. Tanımlama EK 730 P Genel bilgiler Bu belge Scania yavru şanzıman hakkındaki en önemli teknik ayrıntıların bir derlemesini içerir. Tanımlama Yavru şanzımanların tanımlanması, aşağıdaki örnekte olduğu gibi bir karakter kombinasyonundan

Detaylı

CNC DİVİZÖR KATALOĞU.

CNC DİVİZÖR KATALOĞU. CNC DİVİZÖR KATALOĞU www.yildiriakina.net 2017 serisi Yeni Tasarım CNC Divizör GXA - S Süper Pnomatik (Pnomatik Frenli) tabla çapı yeni tasarım dikey ve yatay bağlantı sonsuz dişli aktarma süper pnomatik

Detaylı

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ

OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ OTOMOTİV TEKNOLOJİLERİ Prof. Dr. Atatürk Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Makina Mühendisliği Bölümü, Erzurum Bu bölümde Aktarma Organları Sistem Tanımı Mekanik Kavramalar Manuel Transmisyon ve Transaxle

Detaylı

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Özet PGRT

Yakıt tüketimi ile ilgili genel bilgiler. Özet PGRT Özet Özet Bu belgede, bir aracın yakıt tüketimini etkileyen faktörler özetlenip açıklanmaktadır. Bir aracın yakıt tüketimini etkileyen çeşitli faktörler vardır. Lastikler Ekonomik sürüş Araç durumu 03:60-02

Detaylı