EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME VE BAZI FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMLARI

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME VE BAZI FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMLARI"

Transkript

1 Ders 1 Ders 2 Ders 3 Ders 4 Giriş EĞİTİMDE PROGRAM GELİŞTİRME VE BAZI FEN VE TEKNOLOJİ PROGRAMLARI o Bireysel programlarımız. o Hükûmetlerin yürüttükleri programlar kalkınma planları o Program aslında bir işletim sistemi(dos, Linux, Mac Os, Windows) o İşletim sistemi, bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama programlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır. o Bu bağlamda okulun işletim sistemide programlardır. o Olmazsa sistemin sağlıklı işlemesi söz konusu olamaz. o Program Nedir Program kelimesi sözcük kaynağı olarak belirli şartlara ve düzene göre yapılması öngörülen işlemlerin bütünü anlamına gelir o Yapılacak bir işin bölümlerini, bu bölümlerin sırasını ve zamanını gösteren planlama şekline dönüşmüştür. o Öyleyse öğretmen adaylarının, ve öğretmenlerin programın ve program geliştirmenin yürütmenin ve değerlendirmenin nasıl bir süreç olduğu hakkında bilgilendirilmesi gerekmektedir. Bu dersimizde o Program geliştirmeyle ilgili temek kavramların anlaşılması o Planlama, geliştirme, yürütme ve değerlendirme süreçlerinin anlaşılması o Geçmişten günümüze fen eğitiminde geliştirilen programların temel özellikleri açısından anlaşılması o Fen ve Teknoloji öğretimi programının tanınması Program geliştirme süreci o En kısa şekliyle program geliştirme belirlenen hedeflere ulaşmanın en kısa yol haritasıdır. o Program geliştirme bir süreçtir.

2 o Program geliştirme bir planlama ile başlar fakat önceki veya mevcut programın bir değerlendiril mesi ile başlar. Yürütülmekte olan program. o Program geliştirme pahalı ve yoğun emek isteyen bir süreçtir. o Ekip çalışması istemektedir. Program planlamada temel öğeler o Öğrenmeni nasıl gerçekleştiğine dair bilgilerin sürekli değişmesi. o Bunların teori olarak kalması bilimsel bir yasa olarak kabul edilememesi(davranışçı öğrenme teorisi, bilişsel öğrenme teorisi, yapılandırmacı öğrenme teorisi) a) Araştırılacak konular. Ø Ø Ø Psikologların araştırma bulguları Endüstrileşmenin etkileri 19 yüzyılın ikinci yarısına 20. Yüzyılın ilk yarısında Amerika ve Avrupa da eğitim ve öğretim planlamalarında yeniliklerin ortaya atılmasına neden olmuştur. Ø 1925 den sonra eğitimin amacı ve yöntemleri konusunda değişik fikirleri savunan düşünce akımları oluşmaya başlamıştır. Ø Eğitim programlama da değişik düşüncelerin ana farklılıkları şu sorular üzerinde yoğunlaşmakta ve tartışılmaktadır. Ne için eğitim? (Bu programla ulaşılmak istene hedefler nelerdir.) Kim için eğitim? ( Bu programlar kime hizmet etmeli) Hangi yollarla eğitim? (Etkili öğrenme için etkin yol hangisidir)

3 Program planlamada dikkate alınacak dört temel alan 1. sosyal etkenler. 2. bilginin işenişi 3. İnsanın büyümesi ve ve gelişimi 4. Bir süreç olarak öğrenme 1. Sosyal etkenler Ø 20 yüzyılın başlarında taşımacılık, endüstriyel üretim alanındaki gelişmeler gerekse telekominasyon alanındaki yenilikler basit köye dayalı bir hayat süren birçok birimde bir anda büyük değişiklerin olmasına neden olmuştur. Ø Genel anlamda eğitime de etki etmiş ve okul sistemine bakışı ve ondan yararlanma arzularını etkilemiştir. Ø Değişiklerin düzenli olması, aşırılıkların veya kültürel alanda yozlaşmaların olmaması için okulların bu kontrollü geçişe imkân vermesi gerekmektedir. Ø Bizim ülkemizde II dünya savaşına girmemize rağmen onun etkilerini hisseden bir toplumsal yapıya sahiptik. Ø Tarım ve hayvancılığa dayalı bir hayat felsefesi yaygındı. Ø Aileler okula gönderme yerine sahip oldukları işlerde çalıştırmakta idiler. Ø Günümüzde ailelerin ve gençlerin hayat felsefesi değişmiş daha iyi bir eğitime sahip olma daha iyi gelir getiren işlere sahip olma arzusu oluşmuştur.

4 Ø Önceden sanatkârlık hâkimmiş Ülkemizde bu kültürü yanlış oluşturmuşuz eğitimi rahat maaş alınan fazla çalışılmayı gerektirmeyen işler statüsüne sokulmuştur. 2. Bilginin işlenişi: Ø Sosyal değişmeler program planlama üzerine etkilerinin yanı sıra günümüzdeki aşırı bilgi yoğunluğu ve gün be gün katlanan bilgi işlenmesini aktarılmasını zorlaştırmaktadır. Ø Bilginin artışındaki ivme çok büyük oranlarda artış göstermektedir. Ø Bilgilerin seçilmesi, organize edilmesi, uygunluğu, sunuluşu ve değerlendirilmesi güçleşmektedir. Ø Okullarda ne? Ne kadar? Nasıl öğretilmeli? Ø Bu kadar bilgi birikimini uygun şekilde işleyip okul programalarına yansıtamazsak gelecek açısından yeni bilgi üretimin garanti altına alamayız. Ø Eğitim planlamacılar bu problemle baş etmek için yeni stratejiler geliştirmektedirler. Bruner bu konuda bilinen bütün bilgilerin değil sadece temel kavramların öğretilmesi gerektiğini ayrıca öğrencinin yeni bilgileri nasıl ulaşacağını ve öğreneceğini öğretilmesi gerektiğini savunmaktadır. Ø Bilginin planlamasında diğer bir boyut geleceğe yönelik ciddi tahminlerin yapılmasının zorunluluğudur. o Konu bağımlı bir programın yeterliliği şüphelidir. o Bazı açılardan geneleksel bilgi ve yöntemler bireyin ufkun daraltabilir.

5 o Çok boyutlu düşünceye sahip ve üretici geliştirici yeteneklerle donatılması için yeni yaklaşımlara ihtiyaç vardır. Eğitimin geleceğe bakış açısı yetersiz ise veya eğer gençlere verilen eğitim olnları geleceğe hazırlamıyorsa okul kısır bir döngü içerisine girecektir. İnsanın büyümesi ve gelişimi: Ø Dikkate alınması gereken diğer temel bir konu ise insan gelişimidir. Ø İnsan gelişimi hakkındaki bilgiler eğitim sisteminin, okul öncesi eğitim. Özel eğitim, zorunlu eğitim ve lise eğitimi gibi bölümlere ayrılmasını sağlamıştır. Ø İnsan gelişimi üzerine yapılan çalışalar öğrenme teorilerinin temellerini oluşturmaktadır. Ø Uzun zaman süren gözlemler yaş ile büyümenin tahmini sınırlarını bilmemizi sağlamıştır. Ø Gelişmiş ülkelerdeki çocuklar fiziksel erişkinliğe diğer çocuklardan daha erken ulaşmaktadırlar. (daha iyi beslenme, iyi sağlık hizmetleri) Ø Okul çağı süresince zihinsel, sosyal ve duygusal gelişim hakkındaki bilgiler daha az kesinliktedir. Ø Piaget zihinsel gelişimi yaşa bağlı birbirini takip eden dört basamaktan söz etmektedir. Piaget in dışında Vigostsky, Bruner, Gagne Ausebel zihinsel gelişim üzerine teoriler üreten ve gelişimlerini sağlayan bilim adamlarıdır.

6 Bir süreç olarak öğrenme Eğitim planlayıcılar yeni program hazırlama sürecinde aşağıda verilen planlama ilkelerini dikkate almalıdır. 1. Gelişmenin biyolojik temelleri değiştirilebilir. Genler üzerinde çalışma 2. Fiziksel olgunluk yavaşlatılabilir veya hızlatılabilir. (beslenme şekli ve yaşanan ortam koşulları) 3. Zihinsel gelişme güdülenebilir ve yönlendirilebilir. 4. Öğrenme üzerine kültürel etkiler kontrol edilebilir veya özendirilebilir. Ezbercilik geleneği, ders çalışma şekillleri veya yaparak yaşayarak öğrenme gibi. Bazı Fen ve Teknoloji Programları Yabancı ülkelerde geliştirilmiş ve ülkemizde de bazıları uygulanış programlar. 1. Fen Müfredat çalışması: 5-12 yaş arası öğrenciler için geliştirilmiştir. Temel amaç bilimsel bilginin kullanım alanları hakkında haberdar etmek. Fen ve doğa konuları hakkında asgari düzeyde bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Fen ve teknoloji okuryazarlığı hedeflenmiş. Madde, değişim, canlılar ve korunum kavramları, izafiyet enerji, denge, hareket gibi konular ele alınmıştır.

7 2. Proje Mevcut programların yeniden yapılandırılmasını ve fen bilimleri öğretiminde yeni bakış açılarının kazandırılması gerektiğini savunmaktadır. Bilimsel okur yazarlığı önemine değinmiştir. Program şu temeller üzerine oturtulmuştur. Doğal dünyaya aşina olmak. Anahtar kavramları ve fen bilimleri prensiblerini anlamak. Fen bilimleri, matematik ve teknolojinin birbirine bağlı oldukları farkına varmak. Fen bilimleri, matematik ve teknolojinin insan eseri olduğu ve sınırlılıkarının farkında olmak. Bilimsel düşünme üzerine yeterlilik kazanmak. Bilimsel düşünme yetisini bireysel ve sosyal problemleri için kullanmak. Gerçeklerin, kavramların ve formüllerin bir liste halinde öğrencilere öğretilmesini kabul etmektedir. 3. Fen öğretiminde yeni yaklaşımlar. Temel dayanak noktaları. Bilim ve teknolojideki değişkenleri anlayabilme. Bilimsel düşünceye sahip bireyler yetiştirmek. Fen ilgili çalışmaları yapabilmelerine imkân sağlayacak ortamlara sahip araç gereç açısından. Araştırma temelli bir programdır. Öğrenciler oluşturdukları projeler ile etki öğrenmeler gerçekleşmektedir. Üstün yetenekli öğrencilerin kendilerini gösterebilecekleri ortamlar sunmaktadır. Çok boyutlu değerlendirme yöntemeler sunmaktadır. 4. Fen, sağlık ve teknolojide ilerlemeci yaklaşımlar (DASH K6) 1987 yılında geliştirilmiş bir projedir. Temel ama bütün öğrencilerin fen öğretimiyle meşgul etmektir. Öğrenciler her bir ders için ürünler üretirler.

8 Öğrencilerin kendilerini değerlendirebileckeleri yöntemler sunmaktadır. Öğrenci zamanının % nini deneyle geçirir. 650 den fazla etkinlik ile öğrencilerin fen, teknoloji ve sağlık daki temel kavram ve becerilerin yapılandırılmasını desteklemektedir. Fen bilimlerin herkes için anlamaya uygun olduğu felsefesini savunmaktadır. 5. Galaksi sınıf (K-5) 1990 da Amerikada geliştirilen bir programdır. Temel amaç ilköğretim okullarına öğretim materyalleri ve öğretmenlere rehber materyaller geliştirmektir. Galaksi sınıfları teknolojik olarak gelişmiş İnternet bağlantısı olan sınıflardır. Öğrenci merkezli bir yaklaşımdır. Konuların anlatımında başlangıçta 15 dakikalık bir video gösterimi yapılmaktadır. Öğrenciler bu video ile ilgili sorular sorarlar. Etkinlikliklerle soruların cevapları bulunmaya çalışılır. Öğrenci katılımı, araştırmlar, tartışmalar ve bunlar gibi aktif yöntemler en üst seviyede faydalanılır. Öğrenciler yaptıkları etkinlikleri ve buluşları internet yoluyla diğer öğrencilerle paylaşırlar. 6. Fen programı geliştirme çalışması: Ptojede temel amaç bilimsel okuryazarlığı geliştirmek, fen kavramlarının işlevselliğini artırmak, öğrencilere araştırmacı bir ruh kazandırmak. Bu amaca ulaşmak için Materyal merkezli bir yaklaşım sunmaktadır. Öğrenciler çoğunlukla serbest ve bazen öğretmen rehberliğinde özel hazırlanmış materyalleri becerileriyle kullanırlar ve gözlem yaparlar. Çocuğun gözlemerinin açıklanması bilimsel kavramlarla yapılmaktadır. Öğretmenini rolü materyal hazırlamak ve öğrenci araştırmalarına rehberlik etmek ve öğrenci gelişimine yakın bir gözlemci olmaktır. Değerlendirme testlerle değil sürekli değerlendirmelerle yapılmaktadır.

9 Ders 2 Yeni Fen ve Teknoloji Öğretim programının içeriği Yeni programda üç tür öğrenme alanı belirlenmişti bunlar Tutumlar ve değerler kazanımları ile Dikkatini verme ve sürdürme Tepkide bulunma, karşılık verme Değer verme Yaşama tarzını geliştirme amaçlanmıştır. BSB(bilimsel süreç becerileri kazanımları ile; Gözlem yapma Sınıflama Ölçme ve sayıları kullanma Uzay ve zaman ilişkilerini kullanma Önceden kestirme Hipotez kurma Değişkenleri belirleme Kontrol etme Model oluşturma Deney düzenleme ve yapma gibi beceriler açıklanmaktadır. Fen teknoloji toplum ve çevre(fttç) kazanımları ile Fen ve fennin doğasını anlama Teknolojiyi anlama İnsan toplum ve fen arasındaki ilişkiyi kurabilme

10 Fen ve teknolojiyi ilişkilendirebilme Öğrencilerin mevcut problemler karşısında basit teknolojik tasarımlar yapmaları istenilmektedir. Öğrencilerin teknoloji tasarım basamaklarını anlamaları istenir.

11 Öğrenme nedir? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana gelen nispeten kalıcı etkisi uzun süre değişimlerdir. Öğrenmede değişen ne???? İnsan ve hayvan arasında öğrenmedik fark? Diğer bir tanım tekrar ve yaşantı yoluyla organizmanın davranışında meydan gelen oldukça kalıcı değişiklikler. Bilişsel kuramcılara göre öğrenme zihinsel bir süreçtir. Zihne ulaşılan bilgilere anlam verilmesi gerçekleşmektedir. Bu anlam verme Öğrencinin deneyime Önceki var olan bilgilerine Sahip olduğu kültüre, Öğrenmenin gerçekleştiği etkileşimin doğasına, Öğrencini bu süreçteki rolüne etkinliğine bağlı olarak değişmektedir. Öğrenme ürünü davranışlar bilişsel, duyuşsal ve psikomotor olmak üzere üç bölüme ayrılmaktadır. Bilişsel alandaki beceriler Bilgiden doğan zihinsel yetenekleri kapsar. Bilişsel öğrenme kavramlar, Prensipler, kanunlar, teoriler ve Problem çözme süreci ile ilgili bilgilerin öğrenilmesini kapsar. Farklı konularda elde edilen bilgiler bilişsel ağırlıklı olan öğrenmelerdir.

12 Duyuşsal alandaki davranışlar. İlgi, tutum, niyet, inanç, his ve değer verme ile ilgili kavramların bireylerde değişimini kapsar. Çevremizdeki nesnelere olaylara karşı gösterilen sevme, korkma gibi duygularda duyusal öğrenmelerin ürünüdür. Psikomotor(devinişsel) alandaki davranışlar ise Yürüme, koşma kalem tutma, yazma, konuşma, el ve göz becerileri, duyu organlarının koordineli bir şekilde kullanılması, Laboratuvar araç ve gereçlerinin kullanılması Deney düzeneklerinin kurulması gibi pratik becerilerinin geliştirilmesi gibi bireylerin organlarını eğitim öğretimde kullanılması ile ilgili becerilerin geliştirilmesini kapsar Kaynak bilgiyi değişik formlarda ve değişik yollarla ihtiyaç duyulan kişiye aktarır. ÖĞRENME KURAMLARI VE FEN BİLİMLERİNDEKİ UYGULAMALARI Yaşantı nedir? Bireyler doğuştan itibaren çevre ile ilk zamanlar anne ve baba ile etkileşim daha sonra arkadaş öğretmenler ile etkileşim sonucu beceri tutum ve değerler kazanmaktadırlar. Bunların tamamına yaşantı denmektedir. Öğrenmenin temelini bu yaşantılar oluşturmaktadır. Temiz olarak dünyaya gelirler.

13 İnsanlık için çok önemli olan öğrenme olgusu geçmişten günümüze kadar eğitimciler tarafından farklı şekillilerde tanımlanmış açıklanmaya çalışılmıştır. Öğrenme kuramı nedir? Öğrenmenin nasıl gerçekleştiğini açıklamak üzere değişik fikirlere inanışlara sahip olan eğitimciler ve psikologlar farklı bakış açılarıyla öğrenmeyi ele almış ve birçok kuram geliştirmişlerdir. Sayısız öğrenme teorisi ortaya atılmıştır. Öğrenme teorileri okuldan bağımsız oluşturulduğunda teorilerle okul ortamının bileştirilmesi ilişkisinin kurulması zor bir süreçtir. Okullardaki temel amaç hedef kitle öğrencilerin eğitilmesi ve eğitiminde temel amacı öğrenmenin meydana gelmesini sağlamak olduğuna göre okullardaki öğretim faaliyetlerinin düzenlemesinde öğrenme teorilerinden faydalanılması kaçınılmazdır. Öğretim programları geliştirilirken kabul edilen benimsenen öğrenme kuramının temel ilkeleri esas alınarak hazırlanması gerekmektedir.

14 Öğretme nedir? Öğrenmenin kolaylaştırılması Öğrenmeye rehberlik edilmesi Öğrenene öğrenmeye gerçekleştirmede yardımcı olunması süreci olarak ifade edilmektedir. Öğretme öğrenmeye rehberlik etme olarak düşünebiliriz. Gagné (1988, s.2) öğretmeyi; bireyde öğrenmeyi başlatmak, harekete geçirmek ve desteklemek için tasarlanan etkinlikler kümesi olarak tanımlamaktadır. Siz hiç kimseye bir şey öğretemezsiniz, yalnız ona kendisinin keşfedebilmesi için yardım edebilirsiniz. Galileo Öğretmek demek yalnız nispeten önemsiz bir şey olan olgulara ilişkin bilgileri nakletmek değil, düşünmeye ve okumaya yönlendirmek ve olgular üzerinde kafa yormaya teşvik etmek demektir. P. B Medawarn

15 Neden Öğretmeye ihtiyaç duyulur? Bilimsel ve teknolojik meydana gelen değişimlerden ve sahip olunan bilgi birikiminden haberdar edilmesi, Bireylerin bilimsel okuryazar haline getirilmesi gerekir. Mevcut bilgi birikimi planlı, programlı ve sistemli olarak önceden belirlenen hedefler doğrultusunda okullarda gerçekleştirilen eğitim faaliyetleri ile bireylere sunulur. Bu süreçte öğretmenler çeşitli etkinlikler ile bireylere sunulur. Bu süreçte öğretmenler çeşitli etkinlikler ile öğrenmeye yardımcı olur. Öğrenme bir aracıya ihtiyaç duymadan da gerçekleşebilir mi??????? Öğrenme ihtiyaç duymadan bireyin etrafındaki uyarıcılara anlam vermesi sonunu oluşacağı gibi direk bir kaynaktan alınması şeklin dede gerçekleşebilir Öğretme ile öğrenme kavramı birlikte kullanılan iki kavram olduğu için öğretme süreci sonunda mutlaka bir öğrenmenin gerçekleşmesi gerektiği düşüncesi vardır. Bu düşünce çoğu zaman doğru olmakla birlikte, öğrenme ve öğretme süreçleri birbirinden bağımsız olarak da devam edebilir. Bazen öğretme etkinlikleri olmadan öğrenmeler gerçekleştiği gibi süreç sonunda öğrenmenin meydana gelmediği öğretme faaliyetleride olabilmektedir. Öğretme okul ortamıyla sınırlı değildir.

16 Bireyde davranış değişikliği meydana getirmek amaçlı bir grup tarafından, bilgisayar televizyon ve radyo ve video gibi materyallerle de gerçekleştirilebilirler. Bilginin her gün artması ve derinleşmesi toplumu oluşturan bireylere bu bilgi birikimini öğretmek değil bilgiye ulaşım yollarını öğretmenin önemini artırmaktadır. Öğretim modelleri nedir? Öğrenme teorilerinin sınıf ortamında uygulanmasına yönelik olarak öğretim modelleri geliştirilmiştir. Öğrenme kuramlarının kavramsallaştırmak için öncelik olarak öğrenmeyi bilmek gerekir. Eğitim kurumu nedir nasıl tanımlarız? Öğretme faaliyetlerinin önceden belirlenen hedefler doğrultusunda istendik davranışların kazandırılması amacıyla düzenlendiği yerler ise eğitim kurumlarıdır.

17 Öğretim nedir? Okullarda yapılan bilinçli, kontrollü, amaçlı, planlı, ve örgütlenmiş etkinlikler yoluyla öğrenmeye sağlamaya çalışma sürecidir. Öğrenmeyi sağlamak üzere öğrencinin yaşantı süreçlerinin kontrol altında tutulmasıdır. Öğretim, öğretmenin çevre, ortam yaratarak, öğrencilerin amaçlar yönünde davranışlar geliştirmesine yardım etmesidir. Öğretim, öğrenmeyi kolaylaştıracak etkinlikleri düzenleme, gerekli araç ve gereçleri sağlama ve rehberlikte bulunma eylemidir. Öğretim Zor ve karmaşık bir süreçtir Gelişmiş bir becerinin İyi bir planlamanın Dikkatli bir hazırlığın Sistemli bir uygulamanın ürünüdür. Öğrenme, öğretme ve öğretim kavramları birbiriyle ilişkili olana ve birlikte kullanılan kavramlardır. Öğretme ve öğretim bireyde davranış değişikliği meydana getirmek amacıyla yapılan faaliyetleri içerir ve her ikisinde amaç öğrenmenin gerçekleşmesidir. Öğretme öğrenene öğrenme faaliyetlerini gerçekleştirmesinde yardımcı olma faaliyetleri olarak tanımlanmakta olup, planlı programlı olmayı gerektirmezken, öğretimde planlılık önemlidir.

18 Eğitim ve öğretim faaliyetlerinin amacına ulaşması için öğrenmenin gerçekleşmesi gerekmektedir. Ancak öğretimin etkili olması için öğrenmenin nasıl gerçekleştiğinin bilinmesi gerekmektedir. Gerçekleştirilmesi düşünülen öğretim etkinliklerinin planlanmasında öğretmenlerin öğretim sürecinin doğasını bilmeleri ve öğrenmeyi açıklamak amacıyla kullanılan öğrenme kuramlarından haberdar olmaları önem taşımaktadır. Öğrenme kuramı ne demektir? Fen eğitimindeki önemi nedir? Fen bilimlerindeki meydana gelen gelişmeler ve yenilikler teknolojik gelişmeyi ve kalkınmayı hedeflediği için okullarda sunulan fen eğitiminin geliştirilmesi ve öğretmen niteliğinin yükseltilmesi önem taşımaktadır. Sınıflarda etkili ve verimli öğretim gerçekleştirilebilmesi büyük oranda yeni öğrenme ve öğretme yaklaşımlarının bilinmesine bağlıdır. Öğrenmeni nasıl meydana geldiğine dair birçok kuram ortaya atılmıştır. Fen öğretiminde en çok kulllanılan Jean Piaget, Jerome Bruneri Rober Gagne ve David Ausebel tarafından gerçekleştirilen kuramlardır. Son zamanlarda piagenin öğrenme kuramının uygulanma biçimi olan Öğrenme halkası, yapısalcı veya bütünleştirici öğrenme kuramı ve çoklu zeka kuramı ortaya atılmıştır. Özellikler yapısalcı öğrenme kuramı öğrenmenin nasıl gerçekleştiği açıklamada en çok kullanılan kuram haline gelmiştir.

19 Jean Piaget in Öğrenme Kuramı Öğretimin planlanmasında cevaplanması gereken en önemli soru öğrencinin amaçlanan eğitimi alamaya elverişli bir bilişsel gelişim düzeyine sahip mi, Eğer planlanan eğitim öğrenciye kazandırılacak davranışlar açısından çocuğun seviyesinin üzerinde ise çocuk başarısız olacaktır. Öğrenicinin hangi yaşta hangi özelliklere sahip olduğunun bilinmesi, verilecek eğitimin hedefleri, içeriği ve kullanılacak yöntemlerin belirlenmesinde öğrencilerin düzeylerine uygun seçilmesine olanak sağlar. Bu nedenle bilişsel gelişimin ne anlama geldiğinin ve bilişsel gelişim evrelerinin özelliklerinin bilinmesi önemlidir. Bilişsel gelişim: Düşünme ve kavrama sisteminde ortaya çıkan gelişme ve değişmeler şeklindedir. Piage bilişsel gelişimle ilgili kuramını geliştirirken pek çok çocuk üzerinde yaptığı gözlemlerden ve bilimsel araştırmalardan elde ettiği verileri kullanmış yaptığı gözlemler sonucu çocukların dünyasının çocukların dünyasından çok farklı olduğunu bulmuş. Yaptığı araştırmalar sonucu bilişsel gelişimin yaşa bağlı bir süreç olduğunu öne sürmesine sebep olmuştur.

20 Piaget bilişsel gelişimin birbiriyle ilişkili dört faktörden etkilendiğini ifade eder. Bu faktörler Olgunlaşma: Bazı bireyler diğerlerine göre daha hızlı olgunlaşırlar. Olgunlaşma insan gelişiminin dolayısıyla bilişsel gelişimin sınırlarını belirler. Deneyim (yaşantı): bireylerin bazı kavramlarla ilgili geçirecekleri aktif yaşantılar onların dünyayı anlamaları için gerekli bilgileri geliştirmelerini sağlar. Kültürel aktarım (sosyal etkileşim): Bireylerin çevrelerindeki insanlarla bir takım yaşantılar geçirmeleri ve onlarla etkileşim içerisinde bulunmaları sırasında pek çok kavram ve ilke öğrenirler. Dengeleme: zihin doğal haliyle dengededir. Yeni bilgiler farklı durumlar bu denge durumunu bozar. Öğrenilen bilgiler dengesini bozar. Sonra zihin ilişkiler kurarak bu denge ortamını tekrar sağlar. Dengeleme süreci bazılarında kolay bazılarında ise zor olmaktadır. Dengelem süreci ne kadar kolay olursa zihinsel gelişim o kadar hızlı olur. Değişime ayak uydurmak.

21 Bilişsel gelişim yaşla birlikte bu süreçlerde meydana gelen değişmelerdir. Piaget bu değişmelerin(bilişsel gelişimin) doğumdan başlayarak yetişkinliğe kadar ilerleyen dört aşamada gerçekleştiğini ileri sürmektedir. Birbirine girmiş aşamalardan oluşmaktadır. Bu aşamalardan her birisinde sahip olduğu özellik daha sonra gelen dönemlerde de devam eder. Ayrıca bir dönemde taşınması gereken özelliği kazanamayan bir bireyin üst döneme de geçmesini de zorlaşmaktadır. 1. Duyusal Hareket (devinim)dönemi: Doğumdan iki yaşına kadar olan dönem, Sözel olmayan davranışlar gösterir. Duyular ve motor faaliyetleri yoluyla dış dünyayla ilişki kurar. Dönem ilerledikçe çevresinde olanları ve kendisinin çevresinde farklı olduğunu keşfetmeye başlar. Bebeğin duyu organlarının farkına varması ve onu istediği şekilde kullanmayı öğrenmesidir. Dönem sonunda yürümeye karmaşık olmaya zihinsel işlemler gerçekleştirir.

22 2. İşlem öncesi dönem İki yedi yaş arasını okul öncesi dönemi kapsar. Dönemin en belirgin özelliği çocuğun ben merkezli bir düşünceye sahip olmasıdır. Çocuklar kendi düşüncelerinin tek olduğunu başkalarının da farklı düşüncelere sahip olduğunu anlayamazlar. Dünyanın kendi etraflarında döndüklerini zannederler. Kendisini başkasının yerine koyamadığı için kendisinin bildiğini herkesin bildiğini veya gördüğünü zanneder. 3. Somut işlemler dönemi yaşa arasını kapsar İlköğretimini ilk kademesini kapsar. Çocuklar olayları diğer insanların gözünden görmeye alışır. Çocuğun sınıflama, sıralama, karşılaştırma becerileri gelişir.(yaz) Nesneleri ve eşyaları renk, uzunluk, yapıldığı madde gibi farklı özelliklerine göre sıralayabilir (Yaz) Bu dönemde çocuğun kazandığı en önemli özellik korunum dur. Korunum maddenin görüntüsünde meydana gelen değişime rağmen nitelik ve niceliğinde değişimin olmamasıdır.

23 4. Soyut işlemler dönemi En üst düzey bilişsel gelişim dönemidir. 11 yaş ve üzerini kapsamaktadır. Bu dönemde bireyde ayırt etme, Değişkenleri belirleme ve kontrol etme, Hayal kurma, Soyut kavramları algılayabilme gibi becerileri geliştirirler, Genelleme, Tümden gelim, Tümevarım gibi zihinsel işlemler gerçekleştirebilirler. Birey kendi düşüncelerini eleştirir. Başka fikirlerle kendilerininki karşılaştırıp kendi yargılarının doğruluğunu yoklayabilirler. Bir probleme değişik şekillerde çözüm yolu sunabilirler. Çocuklarda hipotez kurma, Olasılıklı düşünme, Değişkenleri belirleme, Kontrol etme, Oranlı düşünme, Korelasyonel düşünme gibi beceriler gelişir. Çocuk mantık kurallarına uygun çıkarsamalarda bulunur.

Örnek öğrenmeler söyleyin? Niçin?

Örnek öğrenmeler söyleyin? Niçin? Örnek öğrenmeler söyleyin? Niçin? Öğrenmede değişen ne???? İnsanlar ve hayvanların öğrenmelerindeki farklar? Öğrenme??? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana

Detaylı

Öğrenme nedir? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana gelen nispeten kalıcı etkisi uzun süre

Öğrenme nedir? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana gelen nispeten kalıcı etkisi uzun süre Öğrenme nedir? Büyüme ve yaşa atfedilmeyecek yaşantılar sonucunda davranış ve tutumlarda meydana gelen nispeten kalıcı etkisi uzun süre değişimlerdir. Öğrenmede değişen ne???? İnsan ve hayvan arasında

Detaylı

Yapılandırmacı Yaklaşım

Yapılandırmacı Yaklaşım Yapılandırmacı Yaklaşım Dr Ismail Marulcu 1 Yapılandırma ama neyi? Öğrenme sürecinde yapılandırılan, inşa edilen ya da yeniden inşa edilen bilgidir. Yapılandırmacılık öğrencilerin yeni bilgileri nasıl

Detaylı

FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI. Burak Kağan Temiz (burak@gazi.edu.tr)

FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI. Burak Kağan Temiz (burak@gazi.edu.tr) FEN ÖĞRETİMİNDE LABORATUVAR YAKLAŞIMLARI 1800 lerden günümüze Bilgi Bilginin Elde Ediliş Yöntemleri Demonstrasyon Bireysel Yapılan Deneyler Öğretmen Merkezli Öğrenci Merkezli Doğrulama (ispat) Keşfetme

Detaylı

Eğitim Bilimlerine Giriş

Eğitim Bilimlerine Giriş Eğitim Bilimlerine Giriş Yrd. Doç. Dr. Tuncay Sevindik E-posta: tuncaysevindik@hotmail.com Web: www.tuncaysevindik.com 1/44 Ders İçeriği Bu dersin amacı; eğitimle ilgili temel kavramlar, eğitimin psikolojik,

Detaylı

BĠLĠŞSEL GELĠŞĠM. Jean Piaget ve Jerome Bruner. Dr. Halise Kader ZENGĠN

BĠLĠŞSEL GELĠŞĠM. Jean Piaget ve Jerome Bruner. Dr. Halise Kader ZENGĠN BĠLĠŞSEL GELĠŞĠM Jean Piaget ve Jerome Bruner Biliş ne demektir? Biliş; düşünme, öğrenme ve hatırlama süreçlerine denir. Bilişsel gelişim neleri kapsar? Bireydeki akıl yürütme, düşünme, bellek ve dildeki

Detaylı

Program Geliştirme ve Öğretim. Yard. Doç. Dr. Çiğdem HÜRSEN

Program Geliştirme ve Öğretim. Yard. Doç. Dr. Çiğdem HÜRSEN Program Geliştirme ve Öğretim Yard. Doç. Dr. Çiğdem HÜRSEN Temel Kavramlar Eğitim: Eğitim, bireyin doğumundan ölümüne kadar süre gelen bir süreçtir. Bu süreçte bireylere çeşitli bilgi, beceri, tutum ve

Detaylı

FEN BĠLGĠSĠ EĞĠTĠMĠNĠN TEMELLERĠ

FEN BĠLGĠSĠ EĞĠTĠMĠNĠN TEMELLERĠ FEN BĠLGĠSĠ EĞĠTĠMĠNĠN TEMELLERĠ Fen Bilgisi Eğitiminin Önemi 06-14 yaş arasındaki zorunlu eğitim döneminde fen bilgisi eğitimi önemli bir yere sahiptir. Fen bilgisi eğitimi; Çocuğa yaratıcı düşünme becerisi

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1

1. ÜNİTE İÇİNDEKİLER EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... iii YAZARLAR HAKKINDA... iv 1. ÜNİTE EĞİTİM PSİKOLOJİSİ / 1 Giriş... 2 Eğitim Psikolojisi ve Öğretmen... 3 Eğitim Psikolojisi... 3 Bilim... 6 Psikoloji... 8 Davranış... 9 Eğitim...

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Öğretme ve Öğrenme ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Dr. Mesut Saçkes Öğrenme bireyin çevresiyle etkileşerek geçirdiği yaşantılar sonucu davranışlarında oluşan kalıcı değişmelerdir. Öğretme öğrenmenin sağlanmasına

Detaylı

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları:

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları: ÖĞRETĠM STRATEJĠLERĠ Öğretim stratejisi, belirlenmiş hedeflere ulaşmak için seçilen genel yoldur. Öğretim stratejileri; sunuş yoluyla öğretim, buluş yoluyla öğretim, araştırma ve inceleme yoluyla öğretim

Detaylı

06-14 yaș arasındaki zorunlu eğitim döneminde fen bilgisi eğitimi önemli bir yere sahiptir.

06-14 yaș arasındaki zorunlu eğitim döneminde fen bilgisi eğitimi önemli bir yere sahiptir. FEN BİLGİSİ EĞİTİMİNİN TEMELLERİ Fen Bilgisi Eğitiminin Önemi 06-14 yaș arasındaki zorunlu eğitim döneminde fen bilgisi eğitimi önemli bir yere sahiptir. Fen bilgisi eğitimi; Çocuğa yaratıcı düșünme becerisi

Detaylı

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI

VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI İÇİNDEKİLER KISIM I VYGOTSKY SİSTEMİ: KÜLTÜREL-TARİHSEL GELİŞİM KURAMI BÖLÜM 1 Vygotsky nin Yaklaşımına Giriş Zihnin Araçları... 4 Zihnin Araçları Niçin Önemlidir... 5 Vygostky Yaklaşımının Tarihçesi...

Detaylı

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ

ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ ZİHİN ENGELLİLER VE EĞİTİMİ ÖZELLİKLERİ Demografik ve Sosyal Özellikler Cinsiyet: Erkeklerde kızlara göre daha sıklıkla görülmektedir. Etnik özellikler: Bazı etnik gruplara ait çocukların zihinsel yetersizlik

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 1. ETKİNLİĞİN ADI Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kursu 4 Mesleki Gelişim Programı 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı

Detaylı

İlkokuma Yazma Öğretimi

İlkokuma Yazma Öğretimi İlkokuma Yazma Öğretimi Günümüzün ve geleceğin öğrencilerinin yetiştirilmesinde, ilk okuma-yazma öğretiminin amacı; sadece okuma ve yazma gibi becerilerin kazandırılması değil, aynı zamanda düşünme, anlama,

Detaylı

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF

EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF EĞİTİM PSİKOLOJİSİ KISA ÖZET KOLAYAOF 2 Kolayaof.com 0 362 2338723 Sayfa 2 İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE- EĞİTİM VE PSİKOLOJİ İLİŞKİSİ: EĞİTİM PSİKOLOJİSİ.... 4 2. ÜNİTE-GELİŞİMİN TEMELLERİ........7 3. ÜNİTE-FİZİKSEL

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI

EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SORGULAMA PROGRAMI 3-4 Aile bireyleri birbirlerine yardımcı olurlar. Anahtar kavramlar: şekil, işlev, roller, haklar, Aileyi aile yapan unsurlar Aileler arasındaki benzerlikler ve farklılıklar Aile üyelerinin farklı rolleri

Detaylı

Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi

Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 19 (2012) 269-273 269 KİTAP İNCELEMESİ Eğitim Fakülteleri ve İlköğretim Öğretmenleri için Matematik Öğretimi Prof. Dr. Murat ALTUN Dilek SEZGİN

Detaylı

Ders Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U Kredi AKTS Çocuk Hukuku

Ders Ayrıntıları Yarıyıl Kodu Adı T+U Kredi AKTS Çocuk Hukuku 1 --- Çocuk Hukuku 2+0 2 2 Seçmeli okul öncesi öğretmenliği lisans öğrencilerinin Türkiye ve Dünya hukukunda çocuğun ve çocuk haklarının yeri konusunda bilgi sahibi olmaları Çocukluk kavramı ve tarihsel

Detaylı

EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme

EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme Giriş Öğretim bir sanattır ve her sanat dalında olduğu gibi öğretim alanında da incelikler vardır. Disiplinler arası

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME Araç-Gereç (Materyal) Geliştirme Derslerin yürütülmesi sürecinde çağdaş öğretim yöntemleri uygulanırken, eğer uygun ortamlarda öğrencilerin gerekli araç-gereçlerle

Detaylı

YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com

YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com YENİ İLKÖĞRETİM TÜRKÇE PROGRAMININ GETİRDİKLERİ Hasan Basri DURSUN > hbdursun@gmail.com Bilginin hızla yenilenerek üretildiği çağımızda birey ve toplumun geleceği, bilgiye ulaşma, bilgiyi kullanma ve üretme

Detaylı

ETKILI BIR FEN ÖĞRETMENI

ETKILI BIR FEN ÖĞRETMENI FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN YETİŞTİRİLMESİNDE DEĞİŞİM VE GEREKÇELER Öğrencinin performansını yükseltmek istiyorsanız kaliteli öğretmen yetiştirmek zorundasınız Alan bilgisi Genel eğitim ve kültür dersleri

Detaylı

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM YETİŞKİNLER İÇİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM YETİŞKİNLER İÇİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÖĞRETMENLİK VE ÖĞRETİM YETİŞKİNLER İÇİN OKUMA YAZMA ÖĞRETİCİLİĞİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖNSÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM. TemplatesWise.com

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM. TemplatesWise.com BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM 1 TemplatesWise.com Konular Eğitim Öğretim Bilgisayarın Eğitimde Kullanma Amaçları Bilgisayar Destekli Eğitim Bilgisayar Destekli Öğretim Bilgisayar Destekli Öğretimin Kuramsal

Detaylı

O Psiko-motor gelişim farklı değişikliklere uğrasa da bireyin tüm yaşamı boyunca devam eden bir süreçtir.

O Psiko-motor gelişim farklı değişikliklere uğrasa da bireyin tüm yaşamı boyunca devam eden bir süreçtir. PSİKOMOTOR GELİŞİM O Psiko-motor gelişim, fiziksel büyüme ve merkezi sinir sisteminin gelişimine paralel olarak organizmanın isteme bağlı hareketlilik kazanması olarak tanımlanır. O Psiko-motor gelişim

Detaylı

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI Prof. Dr. Serap NAZLI Tam Öğrenme Modeli Tam öğrenme modeli, bütün öğrencilerin okullarda öğretileni öğrenebilecekleri varsayımına dayanır. Bloom işin başından beri olumlu öğrenme

Detaylı

BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI

BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI BİLİŞSEL AÇIDAN ÇOCUK GELİŞİMİNİN BASAMAKLARI REYHAN SAĞLAM ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖĞRETMENİ BILIŞ NE DEMEKTIR? Biliş; düşünme, öğrenme ve hatırlama süreçlerine denir. Bilişsel gelişim neleri kapsar?

Detaylı

MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI. Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi

MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI. Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi Dersin İçeriği Matematik öğretiminin temel ilkeleri Matematikte başlıca kuramlar ve öğretim yöntemleri 2 İlköğretim

Detaylı

GELİŞİM, KALITIM ÇEVRE ETKİLEŞİMİNİN BİR ÜRÜNÜDÜR.

GELİŞİM, KALITIM ÇEVRE ETKİLEŞİMİNİN BİR ÜRÜNÜDÜR. GELİŞİM İLKELERİ GELİŞİM, KALITIM ÇEVRE ETKİLEŞİMİNİN BİR ÜRÜNÜDÜR. Kalıtım bireyin anne babasından getirdiği gizil güçleri anlatır. Bu gizil güçlerin üst düzeyi kalıtsal olarak belirlenir. Bu düzeye ulaşma

Detaylı

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Program geliştirme sürecinin üçüncü öğesi öğrenme öğretme süreci dir. Eğitim durumları olarak da bilinen bu öğe nasıl? sorusuna yanıt arar. Eğitim durumları, öğrencilere

Detaylı

Yapılandırmacı anlayışta bilgi, sadece dış dünyanın bir kopyası ya da bir kişiden diğerine geçen edilgen bir emilim değildir.

Yapılandırmacı anlayışta bilgi, sadece dış dünyanın bir kopyası ya da bir kişiden diğerine geçen edilgen bir emilim değildir. Yapılandırmacılık, pozitivist geleneği reddetmekte; bilgi ve öğrenmeyi Kant ve Wittgeinstein'nın savunduğu tezlerde olduğu gibi özneler arası kabul etmektedir. Bu bakış açısından yapılandırıcı öğrenme,

Detaylı

Öğretimde planlama: Belli seviyede ki öğrenci grubuna öğretilecek davranışların ne zaman nasıl, hangi sırada, hangi araç gereç ve materyaller

Öğretimde planlama: Belli seviyede ki öğrenci grubuna öğretilecek davranışların ne zaman nasıl, hangi sırada, hangi araç gereç ve materyaller Öğretimde Planlama Öğretimde planlama: Belli seviyede ki öğrenci grubuna öğretilecek davranışların ne zaman nasıl, hangi sırada, hangi araç gereç ve materyaller kullanılarak,hangi yöntem ve teknikler işe

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-36 AYLIK GELİŞİMSEL RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-36 AYLIK GELİŞİMSEL RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ 0-36 AYLIK GELİŞİMSEL RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ

Detaylı

GELİŞİM OYUNLARI SETİ

GELİŞİM OYUNLARI SETİ GELİŞİM OYUNLARI SETİ Fiyat : 139,00 TL Yaş Grubu : 4 7 yaş arası Uygulama : Bireysel İçindekiler : 4 kitap, 4 ahşap uygulama materyali, 1 öğretmen klavuzu, 1 aile broşürü Gelişim Oyunları Seti, WISC-R

Detaylı

MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ

MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI GÜNCELLENMİŞ TEZ KONULARI LİSTESİ (Not: Tez konuları listesi 25 yeni tez konusu da ilave edilerek güncellenmiştir.) 1. Öğretmen yetiştirme sisteminde mevcut durum analizi

Detaylı

MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI. Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi

MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI. Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi Dersin İçeriği Matematiğin doğası / Matematiksel bilgi Matematik öğretiminin temel ilkeleri Matematikte başlıca kuramlar

Detaylı

Müze Profesyonelleri için Eğitim Modülü. Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan*

Müze Profesyonelleri için Eğitim Modülü. Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan* Müze Profesyonelleri için Eğitim Modülü Prof. Dr. Ayşe Çakır İlhan* Projenin Ortakları: Kültür ve Turizm Bakanlığı,Ankara Üniversitesi, Etnoğrafya Müzesi, TURKKAD,Euro Innovanet-İtalya, Ironbridge George

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ EVDE ÇOCUK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ EVDE ÇOCUK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ EVDE ÇOCUK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

Bilimin üretim, hizmet, ulaşım vb. Pratik alanlardaki sorunlara uygulanmasıdır. (Alkan, 1987)

Bilimin üretim, hizmet, ulaşım vb. Pratik alanlardaki sorunlara uygulanmasıdır. (Alkan, 1987) Bilimin üretim, hizmet, ulaşım vb. Pratik alanlardaki sorunlara uygulanmasıdır. (Alkan, 1987) İnsanın bilimi kullanarak doğaya üstünlük kurmak için tasarladığı rasyonel bir disiplindir.(simon, 1983) İnsanların

Detaylı

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir?

KPSS/1-EB-CÖ/ Bir öğretim programında hedefler ve kazanımlara yer verilmesinin en önemli amacı aşağıdakilerden hangisidir? 82. Belgin öğretmen öğrencilerinden, Nasıl bir okul düşlerdiniz? sorusuna karşılık olarak özgün ve yaratıcı fikir, öneri ve değerlendirmeleri açıkça ve akıllarına ilk geldiği şekilde söylemelerini ister.

Detaylı

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Okuma-Yazma Öğretimi Teori ve Uygulamaları ESN721 1 3 + 0 7 Okuma yazmaya hazıroluşluk, okuma yazma öğretiminde temel yaklaşımlar, diğer ülke

Detaylı

Yöntem Seçimine Etki Eden Etmenler ve Öğretimde Planlama

Yöntem Seçimine Etki Eden Etmenler ve Öğretimde Planlama Yöntem Seçimine Etki Eden Etmenler ve Öğretimde Planlama Öğretim Yöntem Ve Tekniklerinin Genel Sınıflandırılması Öğreten Merkezli Anlatım Öğrenen merkezli Soru Yanıt Problem Çözme Gösteri Gözlem gezisi

Detaylı

FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (3, 4, 5, 6, 7 VE 8. SıNıF) TANITIMI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu

FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (3, 4, 5, 6, 7 VE 8. SıNıF) TANITIMI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu FEN BİLİMLERİ DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI (3, 4, 5, 6, 7 VE 8. SıNıF) TANITIMI Öğretim Programı Tanıtım Sunusu Sununun İçeriği Programın Yapısı Ünite, Kazanım Sayı ve Süre Tablosu Fen Bilimleri Dersi Öğretim

Detaylı

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii

BÖLÜM I GELİŞİM İÇİNDEKİLER 1. ÜNİTE 2. ÜNİTE. ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ... v YAZARLAR HAKKINDA... vii BÖLÜM I GELİŞİM 1. ÜNİTE GELİŞİMLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR, GELİŞİMİN TEMEL İLKELERİ VE GELİŞİMİ ETKİLEYEN ETMENLER... 1 GELİŞİM İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR...

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Yrd. Doç. Dr. FATİH ÇINAR TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim teknolojisi

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Yrd. Doç. Dr. FATİH ÇINAR TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim teknolojisi TEMEL KAVRAMLAR Eğitim Öğrenme Öğretme Ortam Teknoloji Araç - gereç Öğretim materyali Eğitim teknolojisi Öğretim teknolojisi İletişim EĞİTİM: Davranışçı yaklaşıma göre eğitim, bireyin davranışında kendi

Detaylı

Yalıtım ve Yalıtım Malzemeleri Konusuna Yönelik Hazırlanan Öğretim Tasarımının Görme Engelli Öğrencilerin Akademik Başarısına Etkisi

Yalıtım ve Yalıtım Malzemeleri Konusuna Yönelik Hazırlanan Öğretim Tasarımının Görme Engelli Öğrencilerin Akademik Başarısına Etkisi Yalıtım ve Yalıtım Malzemeleri Konusuna Yönelik Hazırlanan Öğretim Tasarımının Görme Engelli Öğrencilerin Akademik Başarısına Etkisi Bireyler görüş birliği, uzman görüşü ve mantık gibi farklı yöntemlerle

Detaylı

Öğrenme ve Öğretim İlkeleri

Öğrenme ve Öğretim İlkeleri Öğrenme ve Öğretim İlkeleri Konular Konu alanı bilgisi Pedagojik bilgi ve beceri Öğretmen deneyimi Sağlıklı öğretmen öğrenci etkileşim ve iletişimi İşbirliği ortamı Hazır bulunuşluk Öğretim etkinliklerini

Detaylı

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim hedefleri belirlendikten sonra öğrencileri bu hedeflere ulaştıracak içeriğin saptanması gerekmektedir. Eğitim programlarının geliştirilmesinde ikinci aşama

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş...1

İÇİNDEKİLER. Giriş...1 İÇİNDEKİLER Giriş...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖĞRENME-ÖĞRETME SÜREÇLERİ Temel Kavramlar...5 Öğrenme ve Öğrenme İlkeleri...8 Öğretim ve Öğretme...10 Öğretim İlkeleri...12 1. Amaca Dönüklük İlkesi...12 2. Öğrenciye

Detaylı

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci;

Öğrenim Kazanımları Bu programı başarı ile tamamlayan öğrenci; Image not found http://bologna.konya.edu.tr/panel/images/pdflogo.png Ders Adı : ANNE BABA EĞİTİMİ Ders No : 0100101 Teorik : 2 Pratik : 0 Kredi : 2 ECTS : 5 Ders Bilgileri Ders Türü Öğretim Dili Öğretim

Detaylı

1 SF. Kuzucuk Okul Öncesi Eğitim Seti

1 SF. Kuzucuk Okul Öncesi Eğitim Seti Kuzucuk Okul Öncesi Eğitim Seti 1 SF SF 2 Kuzucuk Okul Öncesi Eğitim Seti Eğitimin temel basamağı olan Okul Öncesi Eğitim nitelikli ve çok yönlü bir eğitim sürecini gerektirir. Çocukların keyifli zengin

Detaylı

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ

OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ OKUL ÖNCESİ REHBERLİK HİZMETİ Marmara Evleri Anaokulunda Rehberlik Hizmetleri (3 6 yaş) Okulumuzdaki tüm öğrencilerin her yönüyle sağlıklı gelişmeleri, okul ortamına uyum sağlamaları ve kapasitelerini

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Eğitim Teknoloji ve İletişim Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU BÖTE @ KOÜ Önceki Ders Tanışma ve Genel Bilgilendirme Değerlendirme Ölçütleri, Devamsızlık Limitleri Ders

Detaylı

REHBERLİK VE İLETİŞİM 2

REHBERLİK VE İLETİŞİM 2 REHBERLİK VE İLETİŞİM 2 Yrd. Doç Dr. M. İsmail Bağdatlı mismailbagdatli@yahoo.com İletişim, Davranış değişikliği meydana getirmek üzere düşünce, bilgi, duygu, tutum ve becerilerin paylaşılması sürecidir.

Detaylı

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir?

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim (OTMG), okul içinde ve dışında öğretmenlerin mesleki bilgi, beceri, değer ve tutumlarının gelişimini destekleyen, etkili öğrenme ve öğretme

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

Öğrenme 10/1/15. Öğrenme nedir? Öğrendiğimizi nasıl biliyoruz? Matematik nedir? Matematik öğrendiğimizi nasıl biliyoruz? Doç. Dr. Güney HACIÖMEROĞLU

Öğrenme 10/1/15. Öğrenme nedir? Öğrendiğimizi nasıl biliyoruz? Matematik nedir? Matematik öğrendiğimizi nasıl biliyoruz? Doç. Dr. Güney HACIÖMEROĞLU 10/1/15 Öğrenme nedir? Öğrendiğimizi nasıl biliyoruz? Matematik nedir? Matematik öğrendiğimizi nasıl biliyoruz? Doç. Dr. Güney HACIÖMEROĞLU http://matematikogretimi.weebly.com/ Öğrenme 1 Öğrendiğimizi

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme TEMEL KAVRAMLAR Yrd.Doç.Dr. Gülçin Tan Şişman Eğitim Programları ve Öğretim Teknoloji Bilimsel ya da sistematik bilgilerin pratik alanlara sistemli bir şekilde

Detaylı

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl

Sosyal Bilimler Enstitüsü. Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl Sosyal Bilimler Enstitüsü Beden Eğitimi ve Spor Öğretimi (Yüksek lisans,tezli) 1. Yarı Yıl BES505 Spor Bilimlerinde Araştırma Teknikleri K:(3,0)3 ECTS:8 Bilimsel araştırma niteliği ve tanımı özellikleri,

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI

ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI A) TEMEL KAVRAMLAR ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI Eğitim? Öğrenme? Öğretme? Öğretim? Eğitim Bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istenilen yönde (eğitimin amaçlarına

Detaylı

İlköğretim (İlkokul ve Ortaokul) Programları. Yrd.Doç.Dr.Gülçin TAN ŞİŞMAN

İlköğretim (İlkokul ve Ortaokul) Programları. Yrd.Doç.Dr.Gülçin TAN ŞİŞMAN İlköğretim (İlkokul ve Ortaokul) Programları Yrd.Doç.Dr.Gülçin TAN ŞİŞMAN Yakın Geçmiş... 1990 Eğitimi Geliştirme Projesi Dünya Bankası nın desteği - ÖME 1997 8 Yıllık Kesintisiz Eğitim 2000 Temel Eğitime

Detaylı

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ

OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ OKUL ÖNCESİNDE OYUN VE HAREKET ETKİNLİĞİ Oyun bir çocuğun en önemli işidir. Çocuklar oyun ortamında kendilerini serbestçe ifade edip, yaşantılarını yansıtırlar ve dış dünyaya farketmeden hazırlık yaparlar.

Detaylı

TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37

TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37 TEKNOLOJİ haftalık ders sayısı 1, yıllık toplam 37 GİRİŞ Altıncı sınıf Teknoloji dersi önceki senelere ait bilgilerin devamı ve genişlemiş halidir. Teknoloji dersi, öğrencileri değişik tecrübe ve etkinliklerin

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM LİDERLİK EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM LİDERLİK EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİM LİDERLİK EĞİTİMİ MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile karşı

Detaylı

İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi (5,6, 7 ve 8. Sınıflar ) Öğretim Programı

İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi (5,6, 7 ve 8. Sınıflar ) Öğretim Programı İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi (5,6, 7 ve 8. Sınıflar ) Öğretim Programı Bölüm Programın Temelleri Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programı İki ana bölümden oluşmuştur: Programın Temelleri Öğrenme Alanları

Detaylı

1 Bilişsel Psikolojiye Giriş 1

1 Bilişsel Psikolojiye Giriş 1 İÇİNDEKİLER Ön söz xiv Teşekkürler xvii 1 Bilişsel Psikolojiye Giriş 1 Kısa Tarih 1 Çağrısımsal (İlişkisel) Dönem 1 Bilişsel Dönem 5 Eğitimde Bilişsel Konular 5 Bir Örnek 9 Özet 11 Önerilen Kaynaklar 12

Detaylı

ÖĞRETMEN EĞĐTĐMĐ SEMĐNERĐ , 30 Haziran, 2010; Tekirdağ

ÖĞRETMEN EĞĐTĐMĐ SEMĐNERĐ , 30 Haziran, 2010; Tekirdağ ÖĞRETMEN EĞĐTĐMĐ SEMĐNERĐ-2010 23-24, 30 Haziran, 2010; Tekirdağ PROJE TABANLI MATEMATĐK VE FEN BĐLĐMLERĐ ÖĞRETĐMĐ-I: KURAMSAL TEMEL BİLGİLER Prof Dr Yaşar ERSOY Emekli Öğretim Üyesi, ODTÜ, Ankara PROJE

Detaylı

EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI

EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI EĞİTİM BİLİMLERİ ANABİLİM DALI EĞİTİM PROGRAMLARI VE ÖĞRETİM BİLİM DALI TEZLİ YÜKSEK LİSANS PROGRAMI 2011 2012 EĞİTİM ÖĞRETİM PLANI BİLİMSEL HAZIRLIK GÜZ YARIYILI DERSLERİ EGB501 Program Geliştirmeye Giriş

Detaylı

AKTS ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ-I MB-

AKTS ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ-I MB- DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ-I MB- 334 VI. 2+2 3 4 Ön Koşul Fen-Teknoloji Programı ve Planlama, Fen Öğretimi Laboratuarı Uygulamaları- I dersini almak ve

Detaylı

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri

Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri Zirve Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği ABD Ders Ġçerikleri 5.DÖNEM 6.DÖNEM DERSLER T U K ECTS DERSLER T U K ECTS SNF 301 FEN VE TEK. ÖĞR. 4 0 4 6 SNF 304 TÜRKÇE ÖĞRETIMI 4 0 4 6 SNF 303

Detaylı

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ

DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞ BİLİMLERİNE GİRİŞ DAVRANIŞIN TANIMI Davranış Kavramı, öncelikle insan veya hayvanın tek tek veya toplu olarak gösterdiği faaliyetler olarak tanımlanabilir. En genel anlamda davranış, insanların

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKTA TEMEL İHTİYAÇLAR KURS PROGRAMI

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKTA TEMEL İHTİYAÇLAR KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI ÇOCUKTA TEMEL İHTİYAÇLAR KURS PROGRAMI Ankara 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... Hata! Yer işareti tanımlanmamış.

Detaylı

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS. Türkçe. Seçmeli. Bu dersin sonunda öğrenci;

Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS. Türkçe. Seçmeli. Bu dersin sonunda öğrenci; Dersin Adı Kodu Yarıyılı T + U Kredisi AKTS Kültür ve Matematik ĠMATS002 2+0 2 4 Ön KoĢul Dersler Dersin Dili Dersin Türü Türkçe Seçmeli Dersin Koordinatörleri Dersi Veren Dersin Yardımcıları Dersin Amacı

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ÖZEL EĞİTİM GEREKTİREN BİREYLER AİLE DESTEK MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2013 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı.

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı. Ders T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı Tablo 1. ve Kredi Sayıları I. Yarıyıl Ders EPO535 Eğitimde Araştırma Yöntemleri

Detaylı

ACIBADEM DOĞA KOLEJİ BİLİM OKULU

ACIBADEM DOĞA KOLEJİ BİLİM OKULU Lego ile Yaratıcı Yazarlık Türkçe derslerimizde öğrencilerimizin yaratıcı okuryazarlık alanında gelişimlerini güçlendirmeyi amaçlıyoruz. Yaratıcı yazarlık dersi içerisinde gerçekleştirdiğimiz lego uygulamalarımızda,

Detaylı

Öğrenme ve Öğretme. Kuramlar ve Modeller

Öğrenme ve Öğretme. Kuramlar ve Modeller Öğrenme ve Öğretme Kuramlar ve Modeller Öğretim Modelleri ve Kuramları - Öğretme - Öğrenme Kuramları (Modelleri) - Öğretim Stratejisi (Yaklaşımı) - Öğretim Yöntemi (Öğrenme Yolları) - Öğretim Tekniği (Uygulama

Detaylı

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME Problem Nedir? Çözülmesi gereken mesele, soru, sorun veya aşılması gereken engel. Organizmanın karşılaştığı her türlü güçlük. Tek boyutlu veya çok boyutlu

Detaylı

PDR de Üç Gelişim Alanı (Kişisel-sosyal gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI

PDR de Üç Gelişim Alanı (Kişisel-sosyal gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI PDR de Üç Gelişim Alanı (Kişisel-sosyal gelişim) Prof. Dr. Serap NAZLI Üç Gelişim Alanı Gelişimsel rehberlik modelinin nihai amacı yaşam kariyeri gelişimini desteklemektir. Gelişimsel PDR nin ilkesi: Rehberlik

Detaylı

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III

İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III İÇİNDEKİLER ÖN SÖZ...III Ünite:I Eğitim Psikolojisinde Bilimsel Araştırma Yöntem ve Teknikleri 13 Psikoloji ve Eğitim Psikolojisi 15 Eğitim Psikolojisi ve Bilim 17 Eğitim Psikolojisi ve Bilimsel Araştırma

Detaylı

TEKNOLOJĠ PLANLAMASI. Başkent Üniversitesi

TEKNOLOJĠ PLANLAMASI. Başkent Üniversitesi TEKNOLOJĠ PLANLAMASI Başkent Üniversitesi ÖĞRENĠM KAZANIMLARI Bu dersi bitirdiğinizde; Teknoloji planlamasının ne olduğuna ilişkin bilgi edinecek, Teknoloji planlamasının amacını öğrenecek, Teknoloji planı

Detaylı

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ

SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ SINIF YÖNETİMİNİN TEMELLERİ Yrd. Doç. Dr. Çetin ERDOĞAN cerdogan@yildiz.edu.tr Sınıf Nedir? Ders yapılır Yaşanır Zaman geçirilir Oyun oynanır Sınıf, bireysel ya da grupla öğrenme yaşantılarının gerçekleştiği

Detaylı

Bilişsel gelişim. Doç.Dr.Banu Yücel-Toy

Bilişsel gelişim. Doç.Dr.Banu Yücel-Toy Bilişsel gelişim Biliş, düşünme, öğrenme ve hatırlama süreçlerine denir. Bilişsel işlemler, akıl ve bilgi, bellek, akıl yürütme, anımsama, unutma, sorun çözme, kavramlar ve düşünce gibi zihinsel işlevleri

Detaylı

BÖLÜM 3 ÖTMG DEÖĞRETMEN NİTELİKLERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME E L I F B E N G Ü

BÖLÜM 3 ÖTMG DEÖĞRETMEN NİTELİKLERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME E L I F B E N G Ü BÖLÜM 3 ÖTMG DEÖĞRETMEN NİTELİKLERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME Öğretmen öğrenenlerin (learner) öğrenmesine rehberlik eden, ortak öğrenen (co-learner), izleyici (Monitor) ve öğretici kişi olarak tanımlanabilir.

Detaylı

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü Ek 1 ÖZ DEĞERLENDİRME FORMU (Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerine İlişkin) Sayın Öğretmenim, Bu form, sizin kişisel ve mesleki yeterlik düzeyinizi kendi bakış açınızla değerlendirmeniz için hazırlanmıştır.

Detaylı

BÖLÜM 2 ÖĞRENME KURAMLARI VE e lif b YENİ PROGRAM e n g ü

BÖLÜM 2 ÖĞRENME KURAMLARI VE e lif b YENİ PROGRAM e n g ü BÖLÜM 2 ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ PROGRAM Öğrenme kuramları öğrenmeyi açıklamaktadır. Öğrenmenin nasıl gerçekleştiği ve en iyi öğrenmenin nasıl olabileceği vb. ile ilgili temel ilkeler ve süreçler bir

Detaylı

22.09.2014 KONUNUN ANA HATLARI ÖĞRETİM KURAMLARI PIAGET ÖĞRENME KURAMI

22.09.2014 KONUNUN ANA HATLARI ÖĞRETİM KURAMLARI PIAGET ÖĞRENME KURAMI KONUNUN ANA HATLARI ÖĞRETİM KURAMLARI PIAGET ÖĞRENME KURAMI Öğrenme-Öğretme Kavramları Öğrenme Kuramları Piaget nin Bilişsel Gelişim Kuramı Bilişsel Gelişim Kuramıyla İlgili Temel Kavramlar Bilişsel Gelişimi

Detaylı

ÖĞRENME KURAMLARI. Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram

ÖĞRENME KURAMLARI. Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram ÖĞRENME KURAMLARI Davranışçı Kuram Bilişsel Kuram Duyuşsal Kuram DAVRANIġÇI KURAMLAR Davranışçı kuramlar, öğrenmenin uyarıcı ile davranış arasında bir bağ kurularak geliştiğini ve pekiştirme yoluyla davranış

Detaylı

Hedef Davranışlar. Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar).

Hedef Davranışlar. Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar). Hedef Davranışlar Eğitim Programının birinci boyutudur. Öğrencilere kazandırılması planlanan niteliklerdir (davranışlar). Bu nitelikler bilişsel, duyuşsal ve psikomotordur. 2 aşamada ele alınmaktadır.

Detaylı

Kavram ortak özelliklere sahip birbirine benzeyen nesneleri ya da olayları bir araya getirerek bir ad altına toplamaktır.kavram;

Kavram ortak özelliklere sahip birbirine benzeyen nesneleri ya da olayları bir araya getirerek bir ad altına toplamaktır.kavram; KAVRAM OLUŞTURMA: Kavram ortak özelliklere sahip birbirine benzeyen nesneleri ya da olayları bir araya getirerek bir ad altına toplamaktır.kavram; ağaç,kedi,güzellik,gibi bir nesne ya da bir sembol olabilir.

Detaylı

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ

1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM ÇOCUK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ ÇOCUK PSİKOLOJİSİNDE GELİŞİM MODELLERİ... 3 ÖĞRENME TEORİSİ MODELİ... 4 BİLİŞSEL GELİŞİM MODELİ... 5 İNSAN GELİŞİMİNİ VE PSİKOLOJİSİNİ AÇIKLAYAN TEMEL KURAMLAR...

Detaylı

MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI. Programın Temel Yapısı

MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI. Programın Temel Yapısı MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI Programın Temel Yapısı MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar Çıkmış soru (ÖABT-LS) Uygulanmakta olan Ortaöğretim Matematik

Detaylı

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ EVDE ÇOCUK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI)

ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ EVDE ÇOCUK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ EVDE ÇOCUK BAKIMI MODÜLER PROGRAMI (YETERLİĞE DAYALI) 2009 ANKARA ÖN SÖZ Günümüzde mesleklerin değişim ile

Detaylı

Gelişim Psikolojisinde Temel Kavramlar ve Gelişimi Etkileyen Faktörler

Gelişim Psikolojisinde Temel Kavramlar ve Gelişimi Etkileyen Faktörler Gelişim Psikolojisinde Temel Kavramlar ve Gelişimi Etkileyen Faktörler 1 1. Gelişim ve Değişim Gelişim, organizmanın doğum öncesi dönemden başlayarak (döllenme) bedensel, zihinsel, duygusal, sosyal yönden

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ TEMEL TERİMLER TEMEL TERİMLER... 2 EĞİTİM... 2 NİTELİKLİ EĞİTİME DOĞRU YÖNELME... 5 ÖĞRENME-ÖĞRETME... 7

İÇİNDEKİLER GİRİŞ TEMEL TERİMLER TEMEL TERİMLER... 2 EĞİTİM... 2 NİTELİKLİ EĞİTİME DOĞRU YÖNELME... 5 ÖĞRENME-ÖĞRETME... 7 İÇİNDEKİLER GİRİŞ TEMEL TERİMLER... 1 1. TEMEL TERİMLER... 2 EĞİTİM... 2 NİTELİKLİ EĞİTİME DOĞRU YÖNELME... 5 ÖĞRENME-ÖĞRETME... 7 BİRİNCİ BÖLÜM BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIFLAR 2. BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF KAVRAMI,

Detaylı

Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ

Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ Öğretmen Liderliği ÖĞRETMEN LİDERLİĞİ Doç. Dr. Cevat ELMA İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı E-posta: cevat.elma@omu.edu.tr Öğretmen liderliğini etkileyen faktörler: Bilgi kaynaklarının

Detaylı