KARAR MODELLERİNİN SINIFLANDIRILMASI BELİRSİZLİK ALTINDA KARAR VERME PROF. DR. İBRAHİM ÇİL

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "KARAR MODELLERİNİN SINIFLANDIRILMASI BELİRSİZLİK ALTINDA KARAR VERME PROF. DR. İBRAHİM ÇİL"

Transkript

1 KARAR MODELLERİNİN SINIFLANDIRILMASI BELİRSİZLİK ALTINDA KARAR VERME PROF. DR. İBRAHİM ÇİL 1

2 Bu bölümde; Karar problemlerinin sınıflandırılması yapılmaktadır. Ardından belirsizlik altında karar verme problemleri konusu açıklanacaktır.

3 KARAR MODELLERİNİN SINIFLANDIRILMASI Geleneksel karar teorisine göre, karar verme problemleri belirsizlik, risk ve belirlilik durumlarından birine ait olacak şekilde sınıflandırılarak modellenirler. Karar problemlerini sınıflandırma hem seçeneklerin hem de sonuçlarının belirlilik derecelerine göre yapılmaktadır. Karar Ortamları Belirsizlik Altında Karar Verme Karar ortamında çeşitli gelecek olayların olasılığının tayin edilmesi imkansızdır. Risk Altında Karar Verme Parametrelerin alabilecekleri olasılık değerleri biliniyorsa Belirlilik Altında Karar Verme Karar ortamı ile ilgili parametreler bilinen değerlere sahip

4 Belirsizlik Altında Karar Verme Belirsizlik, olgunun karmaşıklığı, çok yönlülüğü ve beklenmedik bir durumla karşılaşılmasıyla ilgilidir. Belirsizlik durumunda, bir kararı izleyen çıktıların gerçekleşme olasılıkları belirli değildir. Belirsizlik durumunda alınacak kararın daha önceden hiç karşılaşılmaması ve bu konuda bilgi bulunamaması halidir. Yeni yatırım kararının verilmesi, yeni üretim ve faaliyet alanlarına girme, yabancı şirketlerle ortaklık yapma, kapsamlı bir reklam kampanyasına girişme gibi konular sonuçların tam olarak bilinemeyeceği karar örnekleridir. Belirsizlik durumunda ise, bağımlı değişkenlerin tamamı bilinmemekte ya da bağımsız değişkenlerden en az birinin değeri tanımlanamamaktadır.

5 Risk Altında Karar Verme Aslında tümü ile belirsiz bir ortama, gerçek hayatta ender rastlanılır. Örneğin konu ile ilgili yöneticilerin ön yargılarına dayanılarak bu olasılıklar kestirilebilir. Böylesi bir durumda ise risk altında karar verme problemi ortaya çıkar. Ayrıca, geçmiş dönemlerin kayıtlarına dayanılarak da, çıktıların olasılıkları tanımlanabilir. Risk durumu, alternatiflerin getireceği beklenen sonuçlar hakkında kesin bir bilgiye sahip olunmadığı durumdur. Risk altında karar vermede, bağımlı değişkenlerin tamamı bilinmekle birlikte, bağımlı değişkenlerin ve aralarındaki ilişkilerin değeri olasılığa bağlıdır.

6 Belirlilik Altında Karar verme Tüm gerçeklerin bilindiği varsayımı halinde ise belirlilik durumunda karar verme söz konusu olur. Belirlilik şartları benzeri deneyimlerin daha önce yaşanmış olmasıyla ilgilidir. Karar vericiler yabancı olmadıkları problemlerle karşılaştıklarında bu problemlerin çözümüne yönelik olarak gerçekleştirecekleri alternatiflerin ne gibi bir sonuç vereceği konusunda fikir sahibidirler. Gerçekte, böylesi bir belirlilik de oldukça ender görülür. Kesinlik durumunda kararla ilgili tüm seçenekler (bağımlı değişken), bu seçeneklerin sonuçlarını belirleyecek değişkenlerin (bağımsız değişken) değeri ve aralarındaki ilişkiler tam olarak bilinmektedir. Karar probleminin kesinlik koşullarında çözümü, amaç fonksiyonun minimize ve maksimize olmasına göre kolaylıkla çözümlenir. Özet olarak risk altında kararlarda belirsizlik derecesi, bir olasılık yoğunluk fonksiyonu cinsinden ifade edilir. Buna karşılık belirsizlik altında kararlarda olasılık yoğunluk fonksiyonu da mevcut değildir. Yani problem hakkında çok daha az bilgi söz konusudur. Başka bir deyişle veri mevcudiyeti açısından bakıldığında belirlilik ve belirsizlik durumları iki uç durumu temsil ederler. Bunların ikisi arasında ise risk durumu söz konusudur.

7 Karar Problemlerinin Sınıflandırılması Belirlilik altında Karar problemi Risk Altında Karar Problemi Belirsizlik Altında Karar Problemi Alternatif-1 %100 Sonuç 1 Alternatif-2 %100 Sonuç 2 Alternatif-3 %100 Sonuç 3 Alternatif-1 %70 Sonuç 1 Alternatif-2 %20 Sonuç 2 Alternatif-3 %10 Sonuç 3 %100 Alternatif-1 Bilinmemekte Sonuç 1 Alternatif-2 Bilinmemekte Sonuç 2 Alternatif-3 Bilinmemekte Sonuç 3 Alternatifler bilinmekte, alternatiflerin oluştuğu koşullar bilinmekte, sonuçlar da belirlidir. Alternatifler ve ilgili koşullar bilinmemekte, fakat sonuçlar olasılıklara dayalı olarak tahmin edilebilmektedir. Alternatifler, alternatiflerin sayısı, ilgili koşullar ve olasılıklar açık bir şekilde bilinmemektedir. Alternatif- N Bilinmemekte Sonuç N

8 Risk ve Belirsizlik Kavramları Birden fazla seçenek arasında tercih yapma sorunu olarak karar verme, geleceğe yönelik bir eylemdir. Geleceğin bugünden kesin olarak öngörülemiyor olması ise risk ve belirsizlik kavramlarını ortaya çıkarır. Risk ve belirsizlik kavramları içerdikleri anlamın nitelikleri açısından farklılık gösterir. Risk sözcüğü olumsuz bir anlam taşırken, riski de kapsayan belirsizlik olumlu ya da olumsuz bir anlam içermez. Belirsizlik, gelecekte karşılaşılabilecek koşullar ve durumlar tanımlanabildiği ve olasılıkları hesaplanabildiği ölçüde riske dönüşmektedir. Risk kavramını bir iktisadi kaybın oluşmasına ilişkin olarak belirsizlik ya da istenilmeyen bir olayın meydana gelme belirsizliği olarak tanımlanabilir. Yani iktisadi anlamı ile risk, ölçülebilir bir belirsizliği ifade eder. Risk sözcüğü istenmeyen bir olayın ortaya çıkması veya tam tersine, arzulanan veya planlanan bir olayın gerçekleşmemesi olasılığını ifade etmektedir. Risk kelimesini iktisadi olarak tanımlamak gerekirse, iktisadi bir işleme ilişkin maddi kaybın ortaya çıkması veya bir giderin ya da zararın meydana gelmesi nedeniyle ekonomik faydanın azalması olasılığıdır.

9 Belirlilik Altında Karar Verme Belirlilik, karar vericinin her bir alternatifin tüm sonuçlarını bilmesi halidir. Bu nedenle alternatifleri karşılaştırmak kolaydır. Ancak, her bir alternatif seçim için direkt olarak karşılaştırılamayan birçok nitelikle ifade edildiğinde belirlilik altında karar verme de zorlaşır. Belirlilik altında gruplanan bir karar probleminde alternatifler bilinmekte, alternatiflerin oluştuğu koşullar bilinmekte ve sonuçlar da kesin olarak belirlenebilmektedir. Her karar alternatifinin getirileri istikrarlı (stable) vebilinmektedir Kesinlikle gerçekleşecek bir tane doğa durumu vardır Karara etki eden birçok kriter ve sınırlama olabilir Belirlilik sınıfındaki problemler AHP gibi yöntemlerle çözülebilir. En popüler yaklaşım Analitik Hiyerarşi Yöntemi (AHP)dir. Bunun yanında Bazı Bilinen Yaklaşımlar: Electre I, II, III, IV ve IS, Promethee I, II ve III Ve bunlar gibi olasılık kullanmayan birçok MCDM (multiple criteria decision making) modeli. Karar verici bu kriterlere ve sınırlamalara göre en iyi sonucu verecek karar alternatifini seçmelidir Belirsizlik barındırmayan LP ve deterministik yöntemlerin hepsi ve

10 Belirlilik Altında Karar Verme Örnekleri İş ten eve dönüş saatlerinde kesinlikle yağmur yağacağını biliyorsunuz, şemsiyeyi alıp almama ile ilgili kararın ödemeler tablosu şu şekilde olacaktır. Buradaki maliyet yağmura yakalandığınızda kuru temizleme için katlanacak bedeldir. Seçenek Yağmur yağması durumu Şemsiyeyi yanına al 0 Şemsiyeyi yanına alma Tüm LP problemleri ve ekonomik sipariş miktarı gibi diğer tüm modeller tek bir tabiat durumuna karşı verilen kararlar olduğu için belirlilik altında karar verme olarak düşünülür. Aşağıdaki model böyledir. Max Z 5000E F Kısıtlar 10E + 15F < E + 10F < E + 10F > 135 E 3F < 0 E + F > 5 E, F > 5

11 BELİRSİZLİK ALTINDA KARAR VERME

12 Belirsizlik Altında Karar Verme Gelecekteki olaylara ihtimal atamanın söz konusu olmadığı karar durumları, belirsizlik altında karar verme olarak adlandırılır. Bazen verilecek bir karar durumunda geleceğe ait olaylar için ihtimaller belirlemek uygun olmayabilir ya da imkansız olabilir. Bazen elimizde ihtimalleri geliştirebilen anlamlı veriler yoktur. Çoğunlukla da geleceğin hoş olmadığının kanıtlandığı durumlarda karar verici kişisel bir ihtimal atamada isteksiz davranır. Belirsizlik altında karar vermede bir veya birden fazla alternatifi bir seri mümkün sonuçlara götüreceğinin bilindiği fakat sonuçların olasılıklarının bilinmediği veya bir anlam taşımadığı varsayılır. O halde yapılacak ilk iş hangi sonuçların oluşacağını kestirmeye çalışmaktır. Belirsizlik durumlarda karar vericilerinin bir süre bekleyerek, durumun belirginleşmesini ve ek bilgi araştırarak problemin kendi zihinlerinde aydınlığa kavuşmasını sağlamaları en doğru harekettir. Belirsizlik, zaman kazanılarak bilinçli çabalarla yenilir.

13 Belirsizlik Altında Karar Verme Her karar alternatifinin getirileri istikrarlı ve bilinmektedir. Hangisinin olacağı bilinmeyen birçok doğa durumu vardır Karar vericinin bu doğa durumlarına herhangi bir olasılık atayabilecek bilgi/imkanı yoktur. İlk defa gözüken bir durum olabilir. Yeni durumlardan dolayı geçmişteki örnekler geçersiz kalmış olabilir. Yanılsamalardan ötürü sübjektif olasılıklardan kaçınılıyor olabilir.

14 Belirsizlik Altında Karar Verme Kriterler Burada belirsizlik altında ve herhangi bir olasılık dağılımının olmadığı kabulü altında herhangi bir karar verilmesi için kullanılan bazı kriterlerden söz edilecektir. İyimserlik (maksimaks) kriteri Kötümserlik (maksimin) kriteri [Wald] Uzlaşma kriteri [Hurwicz] Pişmanlık (minimaks) kriteri [Savage] Eşolasılık kriteri [Laplace] Bu kriterler arasındaki en önemli fark, çekimser veya tutucu bir karar vericinin, hüküm süren belirsizlik şartlarıyla ilgilenmede nasıl davranacağı veya ne derece çekimser ya da kararlı olduğu hususiyle ortaya çıkar. Karar vericinin değişen durumu yani durumun belirsizliği ile ortaya çıkan morali ve havası uygun bir kriterin seçilmesinde önemli bir faktör olabilir.

15 Karar probleminin yapısı ve değerlendirme tablosu Bir karar problemi, karar alternatifleri (decision alternatives), doğanın durumları (states of nature) ve karar getirilerinden (decision payoff) oluşur. Karar alternatifleri karar vericinin seçebileceği değişik seçeneklerdir. Doğanın durumları ise karar vericinin kontrolünde olmayan gelecekte yaşanabilecek olayları anlatır. Doğanın durumları birbirini dışlayan (mutually exclusive) ve bütün durumları kapsayan (collectively exhaustive) bir şekilde tanımlanmalıdır. Bir karar alternatifinin ve doğa durumunun kombinasyonundan alınan netice bir karar getirisidir. Tüm karar alternatiflerini, doğa durumlarını ve kombinasyonlardan oluşan karar getirilerini gösteren tabloya karar getiri tablosu (decision payoff table) denir. Getiriler fayda(utility), kar, maliyet, zaman, mesafe veya uygun olan herhangi bir ölçüm biriminden ifade edilebilir.

16 Karar probleminin yapısı ve değerlendirme tablosu Gelecekte ortaya çıkabilecek muhtemel durumları (doğanın çıkardığı durumlar) belirle Yüksek, orta, düşük talep Rakip firma yeni bir ürün çıkarır yada çıkarmaz Alternatiflerin bir listesini oluştur. hiçbir şey yapmamak da bir alternatif olabilir. Gelecekte ortaya çıkabilecek olası durumların her biri altında her bir alternatifin getirisini belirle. Mümkün ise gelecekte ortaya çıkabilecek muhtemel her durumun olasılığının belirlenmesi gerekir. Eğer belirlenemiyorsa belirsizlik altında karar problemi olarak ele alnır. Bazı karar kriterlerine göre alternatifler değerlendir ve en iyi alternatifi seç.

17 Alternatifler Değerlendirme Matrisi Belirsizlik altında kararların verilmesinde kullanılan bilgiler ekseriya satırları, muhtemel hareket tarzlarını yani verilecek kararlar veya yapılacak girişimleri temsil eder ve sütunları da sistemin muhtemel gelecekteki durumlarını temsil eder bir matris formunda özetlenir. Durumlar Bu matrise değerlendirme matrisi yada karar matrisi denir q 1 q 2... q n a 1 D(a 1, q 1 ) D(a 1, q 2 )... D(a 1, q n ) Karar getiri tablosunda ifade edilebilen herhangi bir problem karar ağacında da gösterilebilir. a 2 D(a 2, q 1 ) D(a 2 q 2 )... D(a 2, q n ) a 3 D(a 3, q 1 ) D(a 3 q 2 )... D(a 3, q n ) a n D(a n, q 1 ) D(a n, q 2 )... D(a m, q n ) Burada ai : Karar alternatifi i (i = 1,...,n) qj : Doğa durumu j (j = 1,...,m) Dij : i kararı ve j doğa durumunda alınan getiri

18 BELİRSİZLİK ALTINDA KARAR VERME Kötümserlik (maximin) Maksimin Alternatiflerden en kötülerin içinden en iyisinin seçilmesi (kazanç matrisi için). Minimum getirinin garantilenmesi. İyimserlik (maximax) Maksimaks Alternatiflerden en iyilerinin içinden en iyisinin seçilmesi. Uzlaşma kriteri (criterion of realism) Uzlaşma kriteri Eşolasılık kriteri (equally likelihood) Laplace - Eşit Olasılıklı Durumlar Ölçütü. En iyi getiri ortalamasına sahip alternatif tercih edilir. Pişmanlık (minimax) Minimaks Pişmanlık Ölçütü En büyük pişmanlıkların en küçüğüne karşı gelen alternatif seçilir. Karardan pişmanlık derecesi minimize edilir.

19 Getiri Tablosu (Ödemeler Matrisi) Her bir alternatifin muhtemel her durum altındaki getirisini gösteren tablo Durumlar (Gelecekteki Muhtemel Talepler ) Alternatifler Düşük Orta Yüksek Küçük tesis $ 10 $ 10 $ 10 Orta boy tesis Büyük tesis

20 Örnek: Getiri Tablosu (Ödemeler Matrisi) Durumlar (Gelecekteki Muhtemel Talepler ) Alternatifler Düşük Averaj Yüksek Küçük tesis $ 10 $ 10 $ 10 Orta boy tesis Büyük tesis Örnek 5S-2: Maximin e göre Minimum payoffs ; 10, 7, -4 -> Alternatif 1 seç Maximax a göre Maximum payoffs ; 10,12,16 -> Alternatif 3 ü seç Laplace a göre Averaj payoffs ; 30/3, 31/3, 14/3 -> Alternatif 2 yi seç

21 Örnek: Getiri Tablosu (Ödemeler Matrisi) Minimaks pişmanlık, Pişmanlıklar; Gelecekteki Muhtemel Talepler Alternatifler Düşük Averaj Yüksek Küçük tesis Orta boy tesis Büyük tesis $ $ $ Maksimum pişmanlıklar; 6, 4, 14 -> 2 ci alternatifi seç

22 KARAR TABLOSU / ÖDEMELER MATRİSİ OLAYLAR SEÇENEKLER Yüksek Talep Düşük Talep Büyük fabrika kurma $ $ Küçük fabrika kurma $ $ Yatırım yapmama $0 $0

23 İyimserlik (maximax) Maximax kriteri tüm alternatifler arasındaki maksimum getiriyi maksimize eden alternatifi seçer Metod maksimaks karar kuralı olarak ta bilinir Bu kriter tümüyle iyimser davranış yapısına sahip bir karar vericiyi tanımlamaya çalışır. İyimser bir karar verici büyük ödüller kazanmak için risk alarak bu isteğini yerine getirmeye çalışır. Maksimaks karar kuralı değerlendirme tablosunda önce her bir satırdaki en büyük değeri belireler. Daha sonra da bunlar arasından en büyük değere sahip olan seçenek seçilir. Bu bahsedilen kazanç (kar) matrisi için geçerlidir. Kayıp matrisinde de Minimim karar kuralı uygulanır. Yani her bir satırın minimum, yani en küçük değeri belirlenir. Bunlar arasından da en küçük olanı seçilir. Kritik yapılırken bu metodun rasyonel olmadığı söylenir. Çünkü değerlendirme tablosundaki mevcut bilginin çoğu gözardı edilmektedir. Örneğin üçe üçlük bir matristen oluşan değerlendirme tablosundaki 9 değerden yalnızca 3 ü kullanılır. Yüzde olarak eldeki mevcut bilginin % 67 si devre dışı bırakılır. İyimserlik Kriterinin kazanç matrisi için formulasyon aşağıdaki gibidir; m n I maks maks Di j maks I k i 1 j 1 m i 1 i

24 İYİMSERLİK (MAKSİMAKS) İyimserlik düzeyi (o) en büyük olan seçenek seçilir m maks ok = {oi} = { {vij}} i 1 m maks i 1 n maks j 1 OLAYLAR SEÇENEKLER Yüksek Talep Düşük Talep o i Büyük fabrika kurma Küçük fabrika kurma Yatırım yapmama 0 0 0

25 Kötümserlik (Maximin) Maximin kriteri tüm alternatifler arasındaki minimum getiriyi maksimize eden alternatifi seçer Maksimin Kriterleri, Ward kriteri adıyla da bilinir. Maksimin kriterine göre karar verici Alternatiflerden minimum ödemeyi maksimize edeni seçer. Bu kriterde karar verici, şartların daima kötülüğe çalıştığı varsayımından hareketle hangi seçeneği seçerse seçsin şartların daima o seçenek için en kötüsünün ortaya çıkacağını düşünür. Dolayısıyla, karar verici meydana gelebilecek en kötü olayı bekler. Bu kritere göre seçilecek en iyi seçenek ödemelerin en büyüğünü veya minimumların maksimumunu (kötülerin en iyisini) veren seçenek olacaktır. Riskten kaçan bir davranış tarzını sergiler. Bu kriterin tutuculuğu ve karamsarlığı onun en zayıf tarafıdır. Sadece en kötü değerler göz önüne alındığı için diğer getiriler dikkate alınmamaktadır. Bu nedenle rasyonel bir seçim yapılamamaktadır. Kazanç matrisinin sözkonusu olduğu bir durumda, aşağıdaki formüle göre önce her bir satırın en kötü değeri belirlenmekte. Daha sonrada bunların arasından en iyi değere sahip seçenek seçilmektedir. K k m maks i 1 n min Di j maks K j 1 m i 1 i

26 KÖTÜMSERLİK (MAKSİMİN) Güvenlik düzeyi (s) en büyük olan seçenek seçilir sk = {si} = { {vij}} m maks i 1 m maks i 1 n min j 1 OLAYLAR SEÇENEKLER Yüksek Talep Düşük Talep s i Büyük fabrika kurma Küçük fabrika kurma Yatırım yapmama 0 0 0

27 Uzlaşma kriteri (criterion of realism)-hervicz Kriteri Yukarıda anlatılan kurallar uç noktalarda olduğundan dolayı çoğu karar verici tarafından sakıncalı bulunur. Bu kriter en iyimserden en kötümsere doğru değişen davranışların bir sentezini sağlar. Bu kriter, maksimak kriterinin iyimserliği ile maksimin kriterinin karamsarlığı arasında bir uzlaşık çözüm bulmaya yönelik bir kriterdir. Hervicz kriteri aşırı kötümserlik ve aşırı iyimserlik arasında bir denge sağlar. Hurwicz kuralının kapsadığı iyimserlikle kötümserlik arasındaki uzlaşma karar vericinin iyimserlik indeksini, seçmesine izin verir. =0 olduğunda karar verici kötümserdir. =1 olduğunda ise iyimserdir. Bunun için kriter yukarıdaki iki şansı ve 1 - değerleriyle değerlendirir. Bunun için 0 1 arasında iyimserlik katsayı kullanılması önerilir. nın değeri, karar vericinin kötümserlik veya iyimserliğe doğru meyline göre seçilir. Bir yönde veya diğer yönde kuvvetli bir hissedişin eksikliği halinde =1/2 mdeğerinde farklı bir çözümdür. maks{ [ maks D ] (1 )[min D Kazanç için aşağıdaki formüle göre ij en büyük değeri veren ij i 1 j j seçenek yada hareket tarzı seçilir. ]}

28 UZLAŞMA (GERÇEKÇİLİK) KRİTERİ Hurwicz iyimserlik-kötümserlik indeksi (a) kullanılmasını önermiştir. İyimserlik ve güvenlik düzeylerinin ağırlıklı ortalaması en büyük olan seçenek seçilir m {a oi + (1 a) si} 0 a 1 iken maks i 1 OLAYLAR Uzlaşık SEÇENEKLER Yüksek Talep Düşük Talep değer Büyük fabrika kurma Küçük fabrika kurma Yatırım yapmama = 0.8 için değerler: 124, 76, = 0 = = = Yatırım yapma Küçük fabrika kur Büyük fabrika kur

29 Pişmanlık Kriteri Bazı kaynaklarda Kaçırılan Fırsat kriteri yada Regret Kriteri olarak ta isimlendirilmektedir. Karar vericinin üzülmesine yol açan gerçek sonuçla, kararındaki sonuç arasındaki farkı esas alır. Bu halde karar verici Bilseydim bu seçeneği değil diğerini seçerdim. pişmanlığını duyar. Genel olarak pişmanlık miktarı, gerçek ödeme olarak elde edilenle, ortaya çıkacak şart bilinse idi elde edilecek ödeme arasındaki farkla ölçülür. Bu kritere göre çözüme gidilirken özetle şu aşamalardan geçilir: Karar matrisi pişmanlık matrisi haline dönüştürülür. Her bir seçenek için maksimum pişmanlık değerleri bulunur. İçlerinden en az pişmanlık değerini veren seçenek seçilir. Pişmanlık matrisinde, her kolonun vereceği en büyük ödemeye göre diğer ödemeler arasındaki farklar bulunur ve her kolon için bu işlem tekrarlanır.

30 Pişmanlık Kriteri Pişmanlık kriteri bu hususu yeni bir kayıp matrisi teşkil ederek daha aydınlatmaktadır. D(ai, qj), r(ai, qj) ile değiştirilmektedir. Bu D(ai, qj) ise aşağıdaki şekilde tanımlanmaktadır. Değerlendirme tablosu kazanç değerleri ise pişmanlık matrisi aşağıdaki formulasyon kullanılarak oluşturulur. D( a, q ) D( a, q ) r( ai, q j ) maks ak k j i j Kayıp değerleri için ise aşağıdaki formül kullanılır. r( ai, qj) D( ai, qj) min ak D( ak, qj Bunun anlamı ise r(ai, qj) nin qj sütunundaki en iyi seçim ile aynı kolondaki V(ai, qj) nin değerlerinin farklı olmasıdır. Gerçekte r(ai, qj) verilen bir qj gelecek duruma tekabül eden en iyi durumu bunun sonucu olarak karar vericinin pişmanlığının gösterilişidir. Bu r(ai, qj) fonksiyonuna pişmanlık matrisi denir. )

31 PİŞMANLIK (MİNİMAKS) Savage pişmanlığı (fırsat kaybını) j olayının gerçek olay olması durumunda en iyi seçeneğin getirisi i seçeneğinin j olayı için getirisi arasındaki fark olarak tanımlamıştır. En kötü (en büyük) pişmanlığı en küçük olan seçenek seçilir pişmanlık değerleri OLAYLAR Satır SEÇENEKLER Yüksek Talep Düşük Talep enbüyüğü Büyük fabrika kurma Küçük fabrika kurma Yatırım yapmama

32 Pişmanlık Matrisi (Minimax - Regret) Fırsat Kayıpları yani pişmanlık değerleri Yüksek Talep OLAYLAR Düşük Talep Pişmanlık matrisinde, her kolonun vereceği en büyük ödemeye göre diğer ödemeler arasındaki farklar bulunur ve her sutun için bu işlem tekrarlanır. 200, ,000 0 ( 180,000) 200, ,000 0 ( 20,000) 200, OLAYLAR SEÇENEKLER Yüksek Talep Düşük Talep Büyük fabrika kurma 0 180,000 Küçük fabrika kurma 100,000 20,000 Yatırım yapmama 200,000 0

33 Laplace Kriteri Laplace kriteri Eşolasılık kriteri olarak da bilinir. Bu kriterin temelini, Çeşitli şartların meydana gelme ihtimalleri bilinmiyorsa, her birine aynı olasılık değeri atanmalıdır. İlkesi oluşturur. Burada izlenen yol şudur: Karar matrisinde, her bir hareket tarzı için eş ihtimallere göre ağırlıklı ortalama değerleri hesaplanır. Bunların içerisinden de büyük beklenen ağırlıklı ortalama değerini veren seçenek seçilir. Burada ilgisiz bir olasılığın sisteme katılmasıyla sonuç tümüyle değişebilir. Aşağıdaki ifadeyle ai* hareket tarzını seçeriz. maks a i 1 n i 1 D(a, q i j)

34 EŞOLASILIK Laplace olaylar hakkında hiçbir şey bilmeme ile tüm olayların gerçekleşme olasılıklarının eşit olması nın eşdeğer olduğunu iddia etmiştir. Satır ortalaması (beklenen değeri) en büyük olan seçenek seçilir OLAYLAR Satır SEÇENEKLER Yüksek Talep Düşük Talep ortalaması Büyük fabrika kurma Küçük fabrika kurma Yatırım yapmama 0 0 0

35 ÖRNEK İÇİN SONUÇLARIN ÖZETİ YÖNTEM Maksimaks Maksimin Uzlaşma Eşolasılık KARAR Büyük fabrika kur Yatırım yapma a ya bağlı Küçük fabrika kur Uygun yöntem KV nin kişilik ve düşünce tarzına bağlıdır.

36 Örnek Bu örnekte Emlak alım analizi yapılmaktadır. Yeni üniversite kurulacak bir şehirde arazi fiyatlarında değişmeler olabilecektir. Bir yatırımcı için A ve B bölgesi ile ilgili karar vermede kullanacağı değerlendirme matrisi (kazançlar-getiri) aşağıdaki şekilde olduğuna göre bu yatırımcı hangi kararı vermelidir.

37 Mevcut Arsa Fiyatları Yerleşim Bölgesi A B Şu anki mevcut fiyatlar Üniversitenin bu bölgeye kurulması durumunda bölgedeki arsaların gelecekteki olası fiyatlar Üniversite bu bölgeye kurulmaması durumunda bölgedeki arsaların gelecekteki olası fiyatları

38 Seçenekler Ödemeler tablosu Üniversitenin A ya yapılması Üniversitenin B ye yapılması A dan alınması 31-18= =-12 B den alınması 4-12= =11 A ve B her ikisinden alınması = =-1 Hiç birinden alınmaması 0 0

39 Maksimaks karar kuralı Seçenekler A ya yapılması B ye yapılması Mak A dan alınması <--maximum B den alınması A ve B her ikisinden alınması Hiç birinden alınmaması 0 0 0

40 Makimin karar kuralı Seçenekler A ya yapılmas ı B ye yapılmas ı Min A dan alınması B den alınması A ve B her ikisinden alınması Hiç birinden alınmaması <-maximum

41 Pişmanlık karar kuralı Seçenekler A ya yapılması B ye yapılması Mak A dan alınması B den alınması A ve B her ikisinden alınması <-- mini mum Hiç birinden alınmaması

42 Beklenen Değer karar kuralı Seçenekler A ya yapılma sı B ye yapılmas ı Mak A dan alınması ,5 B den alınması ,5 A ve B her ikisinden alınması Hiç birinden alınmaması Olasılık 0,50 0,5 <--maximum

43 Seçenekler Hervicz Kriteri: karar kuralı A ya yapıl ması B ye yapıl ması Makma x max Mi n A dan alınması * =0.6 B den alınması A ve B her ikisinden alınması Hiç birinden alınmaması

44 Topluca sonuçlar; Maksimaks karar kuralı: A dan alınması Makimin karar kuralı: Hiç birinden alınmaması Pişmanlık karar kuralı: A ve B her ikisinden alınması Hervicz Kriteri: A dan alınması Beklenen Değer karar kuralı: A ve B den alınması

45 ÖRNEK( Maliyet Örneği) Bir tatil yeri işletmecisi, bayramlardan birisi esnasında müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak üzere stoklanması gerekli maddelerin seviyelenmesi ile ilgili bir karar vermek zorundadır. Müşterilerin kesin sayısı bilinmemektedir. Şu 4 kategoriden birinde olması umulmaktadır. 200, 250, 300, 350, müşteri, bu sebeple, eğer müşteri sayısı i kategorisine düşüyorsa i seviyesi ideal olarak düşünülmek üzere 4 seviyede mal stoklanması tavsiye edilmektedir. İdeal seviyelerden sapma ilave maliyete mal olmakta çünkü ekstra mallar boş yere stoklanmakta veya talep karşılanmamaktadır. Aşağıdaki tablo bu maliyetleri 1000$ olarak vermektedir. Müşteri Kategorisi a Stok miktarı a a a

46 Laplace Kriteri Laplace kriteri 1, 2, 3, 4 aynı şahıslarda aynı olasılıklara sahip olduğunu kabul edelim. Bu sebeple ilgili olasılıklar şöyle verilir. P{ = j}=1/4, j=1, 2, 3, 4 ve a1, a2, a3, a4 hareket tarzları için beklenen maliyetler; E(a1)= 1/4 ( ) = 14, 5 E(a2)= 1/4 ( ) = 11, 5 * E(a3)= 1/4( ) = 18 E(a4)= 1/4( )= 21.4 Bu duruma göre Laplace kriteri kabul edildiğinde en iyi envanter seviyesi a2 hareket tarzıyla belirlenir. Yani, 250 müşteri için stoklama yapmak uygun olur.

47 Maximin Kriteri Bu kriter tutucu bir kriterdir çünkü bu kriter en kötü muhtemel şartlar arasından en iyisini vermeye dayanırlar max j {V(a i, j )} a V(a i, j ) a a * (maksimumların minimumu) a

48 Pişmanlık Kriteri (Savage Kriteri) Verilen matris maliyetleri göstermektedir. Bu sebeple aynı probleme bu kriteri uygulamak için yeni bir matris yani pişmanlık matrisi bulmamız gerekir. Aşağıda verilen pişmanlık matrisi 1, 2, 3, 4. sütun ve kolonlardır. 5, 7, 8, 15 değerlerinin çıkarılmasıyla elde edilir max i {r (a i, j ) } a r(a i, j ) a * Minimax değeri a a

49 Hervicz Kriteri: Hervicz kriteri aşırı kötümserlik ve aşırı iyimserlik altında bir denge sağlar. Bunun için kriter yukarıdaki iki şansı ve 1 - değerleriyle değerlendirir. 0 1 yani, eğer V(ai, j) geliri veya karı gösterirse aşağıdaki sonucu veren hareket tarzı seçilir. Max { Max V(ai, j) + (1- ) Min V(ai, j) } V(ai, qj) nin maliyeti temsil etmesi halinde kriter aşağıdaki sonucu veren hareket tarzını seçer. Min { Min V(ai, j) + (1- ) Max V(ai, j) } =0.5 Min V(a i, j ) Max V(a i, j ) Min (a i, j ) + Max V(a i, j ) * minimum * , , 5

50 Örnek: Risk Altında Karar Verme Bir bilgisayar firması, belediyenin açtığı bilgisayar ihalelerine girecek olsun. Belediye, merkez ve çevre birimleri için ayrı ihaleler açmıştır: C1: Merkez bina bilgisayar donanım ve yazılım ihalesi. C2: Çevre birimleri bilgisayar donanım ve yazılım ihalesi. Firmanın ya C1 ihalesini, ya C2 ihalesini ya da hem C1 ve hem de C2 ihalesini kazanması olasıdır. Firma bu olası durumlara karşılık aşağıdaki beş stratejiyi geliştirmiştir: Donanım işini taşerona yaptır, yazılım işini kendin yap. Yazılım işini taşerona yaptır, donanım işini kendin yap. Hem donanım hem de yazılım işini kendin yap. Donanım ve yazılım işlerinde ortak bir firmayla teklif ver. Tüm donanım ve yazılım işlerini taşerona yaptır, yalnızca proje yöneticisi olarak çalış.

51 Seçenekler Değerlendirme matrisi (Kâr) (x 1000 YTL) Olasılık: Durum: (0.30) (0.20) (0.50) C 1 C 2 C 1 + C 2 A A A A

52 Beklenen Değer Ölçütü Beklenen kârın en büyüklenmesi veya beklenen kaybın en küçüklenmesi sağlanmaya çalışılır. A1: 100*(0.30) + 100*(0.2) + 400*(0.5) = 250 A2: -200*(0.30) + 150*(0.2) + 600*(0.5) = 270 A3: 0*(0.30) + 200*(0.2) + 500*(0.5) = 290 A4: 100*(0.30) + 300*(0.2) + 200*(0.5) = 190

53 Belirsizlik Altında Karar Verme Laplace Ölçütü Olasılıklar belli değildir, ancak eşit olmadıklarını da söyleyemeyiz. Seçenek Ortalama Kazanç A 1 ( )/3 = 200 A 2 ( )/3 = 183 A 3 ( )/3 = 233 A 4 ( )/3 = 200

54 Maximin Ölçütü Maximin: En kötümser bakış açısını temsil eder. En kötü olasılıklar içinde en iyisini seçmeye çalışır. max i {min j Eij} Seçenek min j {E ij } A A A 3 0 A 4 100

55 Maximax Ölçütü Maximax: En iyimser bakış açısını temsil eder. En iyi seçenekler arasından en iyisini seçmeye çalışır. max i {max j Eij} Seçenek max j {E ij } A A A A 4 300

56 Hurwicz Ölçütü İyimserlik ve kötümserlik arasında bir denge kurmak için maxi { [max j Eij] + (1 - ) [min j Eij]}, 0 1 Örnekte, = 0.2 için Seçenek [max j E ij ] + (1 - ) [min j E ij ] A (400) (100) = 160 A (600) (-200) = -40 A (500) (0) = 100 A (300) (100) = A 2A3 A 1 A Değişen değerleri için Hurwicz ölçütü diyagramı

57 Kararların Karşılaştırılması Laplace ölçütü: A3 Maximin ölçütü: A1 veya A4 Maximax ölçütü: A2 Hurwicz ölçütü ( = 0.2): A1

KARAR TEORİSİ. Özlem AYDIN. Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

KARAR TEORİSİ. Özlem AYDIN. Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü KARAR TEORİSİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Karar Ortamları Karar Analizi, alternatiflerin en iyisini seçmek için akılcı bir sürecin kullanılması ile ilgilenir. Seçilen

Detaylı

Dr. Y. İlker TOPCU. Dr. Özgür KABAK web.itu.edu.tr/kabak/

Dr. Y. İlker TOPCU. Dr. Özgür KABAK web.itu.edu.tr/kabak/ Dr. Y. İlker TOPCU www.ilkertopcu.net www.ilkertopcu.org www.ilkertopcu.info facebook.com/yitopcu twitter.com/yitopcu instagram.com/yitopcu Dr. Özgür KABAK web.itu.edu.tr/kabak/ GİRİŞ Tek boyutlu (tek

Detaylı

SAĞLIK KURUMLARINDA OPERASYON YÖNETİMİ

SAĞLIK KURUMLARINDA OPERASYON YÖNETİMİ DİKKATİNİZE: BURADA SADECE ÖZETİN İLK ÜNİTESİ SİZE ÖRNEK OLARAK GÖSTERİLMİŞTİR. ÖZETİN TAMAMININ KAÇ SAYFA OLDUĞUNU ÜNİTELERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜMÜNDEN GÖREBİLİRSİNİZ. SAĞLIK KURUMLARINDA OPERASYON YÖNETİMİ

Detaylı

Tam ve Karma Stratejili Oyunlar. İki Kişili Oyunlar için

Tam ve Karma Stratejili Oyunlar. İki Kişili Oyunlar için Tam ve Karma Stratejili Oyunlar İki Kişili Oyunlar için İki kişili-sıfır toplamlı oyunlar Sabit toplamlı oyunların bir türüdür, Sabit olan toplam 0 a eşittir. Temel Özellikleri Oyunculardan birinin kazancı

Detaylı

OYUN TEORİSİ. Özlem AYDIN. Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

OYUN TEORİSİ. Özlem AYDIN. Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü OYUN TEORİSİ Özlem AYDIN Trakya Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü TANIM ''Oyun Teorisi'', iki yada daha fazla rakibi belirli kurallar altında birleştirerek karşılıklı olarak çelişen olasılıklar

Detaylı

İki kişili-sıfır toplamlı oyunlar. Tam ve Karma Stratejili Oyunlar. Varsayımlar. Sıfır toplamlı oyunlar

İki kişili-sıfır toplamlı oyunlar. Tam ve Karma Stratejili Oyunlar. Varsayımlar. Sıfır toplamlı oyunlar İki kişili-sıfır toplamlı oyunlar Tam ve Karma Stratejili Oyunlar İki Kişili Oyunlar için Sabit toplamlı oyunların bir türüdür, Sabit olan toplam 0 a eşittir. Temel Özellikleri Oyunculardan birinin kazancı

Detaylı

3 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI

3 KESİKLİ RASSAL DEĞİŞKENLER VE OLASILIK DAĞILIMLARI ÖNSÖZ İÇİNDEKİLER III Bölüm 1 İSTATİSTİK ve SAYISAL BİLGİ 11 1.1 İstatistik ve Önemi 12 1.2 İstatistikte Temel Kavramlar 14 1.3 İstatistiğin Amacı 15 1.4 Veri Türleri 15 1.5 Veri Ölçüm Düzeyleri 16 1.6

Detaylı

Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır.

Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır. ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME TOPSIS (Technique For Order Preference By Similarity To Ideal Solution) PROF. DR. İBRAHİM ÇİL 1 Bu bölümde; Çok ölçütlü karar verme yöntemlerinden biri olan TOPSİS yöntemi anlatılacaktır.

Detaylı

Veriye Dayalı Karar Verme (Bölüm 2) Can Akkan

Veriye Dayalı Karar Verme (Bölüm 2) Can Akkan Veriye Dayalı Karar Verme (Bölüm 2) Can Akkan 1 Ders Planı 1. Karar Problemleri i. Karar problemlerinin bileşenleri ii. Değerler, amaçlar, bağlam iii. Etki diagramları 2. Model Girdilerinde Belirsizlik

Detaylı

Karar Verme. Karar Verme ve Oyun Teorisi. Kararların Özellikleri. Karar Analizi

Karar Verme. Karar Verme ve Oyun Teorisi. Kararların Özellikleri. Karar Analizi Karar Verme Karar Verme ve Oyun Teorisi Yrd.Doç.Dr. Gökçe BAYSAL TÜRKÖLMEZ Belirli bir amaca ulaşabilmek için, Değişik alternatiflerin belirlenmesi ve Bunlar içinden en etkilisinin seçilmesi işlemidir.

Detaylı

DARÜŞŞAFAKA LİSESİ SALİH ZEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASI MATEMATİK PROJELERİ YARIŞMASI

DARÜŞŞAFAKA LİSESİ SALİH ZEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASI MATEMATİK PROJELERİ YARIŞMASI DARÜŞŞAFAKA LİSESİ SALİH ZEKİ LİSE ÖĞRENCİLERİ ARASI MATEMATİK PROJELERİ YARIŞMASI PROJENİN ADI: OYUN TEORİSİ İLE İSTANBUL TRAFİĞİNİN İNCELENMESİ HAZIRLAYANLAR: ECE TUNÇKOL-BERKE OĞUZ AKIN MEV KOLEJİ ÖZEL

Detaylı

DOĞRUSAL PROGRAMLAMADA DUALİTE (DUALITY)

DOĞRUSAL PROGRAMLAMADA DUALİTE (DUALITY) DOĞRUSAL PROGRAMLAMADA DUALİTE (DUALITY) 1 DOĞRUSAL PROGRAMLAMADA İKİLİK (DUALİTE-DUALITY) Doğrusal programlama modelleri olarak adlandırılır. Aynı modelin değişik bir düzende oluşturulmasıyla Dual (İkilik)

Detaylı

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım

2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI Tanım 2. REGRESYON ANALİZİNİN TEMEL KAVRAMLARI 2.1. Tanım Regresyon analizi, bir değişkenin başka bir veya daha fazla değişkene olan bağımlılığını inceler. Amaç, bağımlı değişkenin kitle ortalamasını, açıklayıcı

Detaylı

Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi. Ders 5

Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi. Ders 5 Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi Ders 5 FİNANSIN TEMEL SORULARI: Riski nasıl tanımlarız ve ölçeriz? Farklı finansal ürünlerin riskleri birbirleri ile nasıl alakalıdır? Riski nasıl fiyatlarız? RİSK

Detaylı

Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) Yrd.Doç.Dr. Sabahattin Kerem AYTULUN

Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) Yrd.Doç.Dr. Sabahattin Kerem AYTULUN Analitik Hiyerarşi Prosesi (AHP) Yrd.Doç.Dr. Sabahattin Kerem AYTULUN Giriş AHP Thomas L.Saaty tarafından 1970'lerde ortaya atılmıştır. Amaç alternatifler arasından en iyisinin seçilmesidir. Subjektif

Detaylı

BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI

BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI 1 BÖLÜM 12 STUDENT T DAĞILIMI 'Student t dağılımı' ya da kısaca 't dağılımı'; normal dağılım ve Z dağılımının da içerisinde bulunduğu 'sürekli olasılık dağılımları' ailesinde yer alan dağılımlardan bir

Detaylı

Tedarik Zinciri Yönetimi

Tedarik Zinciri Yönetimi Tedarik Zinciri Yönetimi -Tedarikçi Seçme Kararları- Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Satın Alma Bir ișletme, dıșarıdan alacağı malzeme ya da hizmetlerle ilgili olarak satın alma (tedarik) fonksiyonunda beș

Detaylı

ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME TEKNİKLERİ. Dersin Amacı Çok Kriterli Karar Verme Yaklaşımının Genel Yapısı. Dr.Öğr.Üyesi Gökçe BAYSAL TÜRKÖLMEZ

ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME TEKNİKLERİ. Dersin Amacı Çok Kriterli Karar Verme Yaklaşımının Genel Yapısı. Dr.Öğr.Üyesi Gökçe BAYSAL TÜRKÖLMEZ ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME TEKNİKLERİ Dr.Öğr.Üyesi Gökçe BAYSAL TÜRKÖLMEZ Zeleny (1982) multiple criteria decision making kitabına aşağıdaki cümle ile başlar: ıt has become more and more difficult to see

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ (Karar Ağaçları ile Sınıflandırma) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN

VERİ MADENCİLİĞİ (Karar Ağaçları ile Sınıflandırma) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN VERİ MADENCİLİĞİ (Karar Ağaçları ile Sınıflandırma) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN kergun@balikesir.edu.tr İçerik Sınıflandırma yöntemleri Karar ağaçları ile sınıflandırma Entropi Kavramı ID3 Algoritması C4.5

Detaylı

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/21

İŞLETME RİSK YÖNETİMİ. Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/21 İŞLETME RİSK YÖNETİMİ Yrd. Doç. Dr. Tülay Korkusuz Polat 1/21 Kuruluşların, artan belirsizlik ortamında, stratejilerini belirlemeleri ve bu stratejiler doğrultusunda gelişimlerini sürdürmelerinde, yeni

Detaylı

Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü KARAR TEORİSİ. Karar Verme Süreci. Karar Teorisi-Doç. Dr. İhsan KAYA.

Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü KARAR TEORİSİ. Karar Verme Süreci. Karar Teorisi-Doç. Dr. İhsan KAYA. Yıldız Teknik Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü KARAR TEORİSİ Karar Verme Süreci Doç. Dr. İhsan Kaya Karar Teorisi-Doç. Dr. İhsan KAYA 1 Karar Verme Karar Verme belirli bir problemi çözmek ve istenilen

Detaylı

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez

Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Genel Graf Üzerinde Mutlak 1-merkez Çözüm yöntemine geçmeden önce bazı tanımlara ihtiyaç vardır. Dikkate alınan G grafındaki düğümleri 1 den n e kadar numaralandırın. Uzunluğu a(i, j)>0 olarak verilen

Detaylı

Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi. Ders 7 Modern Portföy Teorisi

Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi. Ders 7 Modern Portföy Teorisi Finansal Yatırım ve Portföy Yönetimi Ders 7 Modern Portföy Teorisi Kurucusu Markowitz dir. 1990 yılında bu çalışmasıyla Nobel Ekonomi ödülünü MertonH. Miller ve William F. Sharpe ilepaylaşmıştır. Modern

Detaylı

AHP ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ AHP AHP. AHP Ölçeği AHP Yönteminin Çözüm Aşamaları

AHP ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ AHP AHP. AHP Ölçeği AHP Yönteminin Çözüm Aşamaları ANALİTİK HİYERARŞİ PROSESİ 1970 li yıllarda Wharton School of Business da çalışan Thomas L.Saaty tarafından Karmaşık çok kriterli karar verme problemlerinin çözümü için geliştirilmiştir. Tüm kriterler

Detaylı

PROJE RISK YÖNETIMI D R. Ö Ğ R. Ü Y E S İ K E N A N G E N Ç O L

PROJE RISK YÖNETIMI D R. Ö Ğ R. Ü Y E S İ K E N A N G E N Ç O L PROJE RISK YÖNETIMI D R. Ö Ğ R. Ü Y E S İ K E N A N G E N Ç O L GIRIŞ Projenin başarıyla tamamlanmasını engelleyici faktörlere risk adı verilir. Risk problem değildir, problemin oluşmasına sebep olan faktördür.

Detaylı

Risk ve Belirsizlik. 1. Karar Analizleri 2. Karar Ağaçları 3. Oyun Teorisi. Karar Verme Aşamasındaki Bileşenler

Risk ve Belirsizlik. 1. Karar Analizleri 2. Karar Ağaçları 3. Oyun Teorisi. Karar Verme Aşamasındaki Bileşenler Risk ve Belirsizlik Altında Karar Verme KONU 6 1. Karar Analizleri 2. Karar Ağaçları 3. Oyun Teorisi i Karar Verme Aşamasındaki Bileşenler Gelecekte gerçekleşmesi mümkün olan olaylar Olası Durumlar şeklinde

Detaylı

STRATEJİK DÜŞÜNCE OYUN KURAMI

STRATEJİK DÜŞÜNCE OYUN KURAMI STRATEJİK DÜŞÜNCE OYUN KURAMI OYUN KURAMI İLE İLGİLİ TEMEL KAVRAMLAR a.oyuncular: Oyunda en az iki oyuncu veya rakip olmalı ve onların akılcı hareket ettikleri ve kazanmak için en iyisini yaptıkları varsayılır.

Detaylı

Portföy Yönetimi. Yatırım Kumar Adil Oyun

Portföy Yönetimi. Yatırım Kumar Adil Oyun Portföy Yönetimi 1 Yatırım Kumar Adil Oyun 2 1 Risk ve Getiri Kavramı Genel Kural: Getiriyi Sev, Riskten Kaç Faydayı Maksimize Et! 3 Getiri Kavramı Hisse Senedinde getiri iki kaynaktan oluşur. : Sermaye

Detaylı

Yatırım Kumar Adil Oyun

Yatırım Kumar Adil Oyun Portföy Yönetimi Yatırım Kumar Adil Oyun 1 2 Getiri Kavramı Risk ve Getiri Kavramı Genel Kural: Getiriyi Sev, Riskten Kaç Faydayı Maksimize Et! Hisse Senedinde getiri iki kaynaktan oluşur. : Sermaye Kazancı

Detaylı

Yatırım Kumar Adil Oyun

Yatırım Kumar Adil Oyun Portföy Yönetimi 1 Yatırım Kumar Adil Oyun 2 Risk ve Getiri Kavramı Genel Kural: Getiriyi Sev, Riskten Kaç Faydayı Maksimize Et! 3 Getiri Kavramı Hisse Senedinde getiri iki kaynaktan oluşur. : Sermaye

Detaylı

Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Risk-Getiri İlişkisi ve Portföy Yönetimi I

Prof. Dr. Aydın Yüksel MAN 504T Yön. için Finansal Analiz & Araçları Ders: Risk-Getiri İlişkisi ve Portföy Yönetimi I Risk-Getiri İlişkisi ve Portföy Yönetimi I 1 Giriş İşlenecek ana başlıkları sıralarsak: Finansal varlıkların risk ve getirisi Varlık portföylerinin getirisi ve riski 2 Risk ve Getiri Yatırım kararlarının

Detaylı

Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş noktası analizi Oyun kuramı

Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş noktası analizi Oyun kuramı Anadolu Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2013-2014 Güz Dönemi Toplam maliyete/gelire göre yer seçimi Faktör ağırlıklandırma Başabaş

Detaylı

SAYISAL KARAR VERME YÖNTEMLERİ

SAYISAL KARAR VERME YÖNTEMLERİ İÇİNDEKİLER I SAYISAL KARAR VERME YÖNTEMLERİ Prof.Dr. Ramazan AKTAŞ Prof.Dr. Mete M. DOĞANAY Dr. Yunus GÖKMEN Dr. Yavuz GAZİBEY Dr. Ufuk TÜREN II İÇİNDEKİLER Yayın No : 3193 İşletme-Ekonomi Dizisi : 695

Detaylı

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ

TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ TEMEL İSTATİSTİKİ KAVRAMLAR YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM ÇÜTCÜ 1 İstatistik İstatistik, belirsizliğin veya eksik bilginin söz konusu olduğu durumlarda çıkarımlar yapmak ve karar vermek için sayısal verilerin

Detaylı

VERİLERİN SINIFLANDIRILMASI

VERİLERİN SINIFLANDIRILMASI VERİLERİN SINIFLANDIRILMASI Yrd. Doç. Dr. Ünal ERKORKMAZ Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Biyoistatistik Anabilim Dalı uerkorkmaz@sakarya.edu.tr NİTEL VE NİCEL VERİLERİN SINIFLANDIRMASI Sınıflandırma

Detaylı

PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ

PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ PAZARLAMA ARAŞTIRMA SÜRECİ Pazarlama araştırması yapılırken belirli bir sıra izlenir. Araştırmada her aşama, birbirinden bağımsız olmayıp biri diğeri ile ilişkilidir. Araştırma sürecinde başlıca aşağıdaki

Detaylı

AHP ye Giriş Karar verici, her alternatifin her kriterde ne kadar başarılı olduğunu değerlendirir. Her kriterin amaca ulaşmadaki görece önemini değerl

AHP ye Giriş Karar verici, her alternatifin her kriterde ne kadar başarılı olduğunu değerlendirir. Her kriterin amaca ulaşmadaki görece önemini değerl AHP ye Giriş 2 Analitik Hiyerarşi Süreci Bölüm 3 AHP, birebir değerlendirerek alternatifleri sıralamaya dayanan çok nitelikli karar verme yöntemidir. Amaçlar ve alt amaçlar iç içe katmanlar halinde ve

Detaylı

3.2. DP Modellerinin Simpleks Yöntem ile Çözümü Primal Simpleks Yöntem

3.2. DP Modellerinin Simpleks Yöntem ile Çözümü Primal Simpleks Yöntem 3.2. DP Modellerinin Simpleks Yöntem ile Çözümü 3.2.1. Primal Simpleks Yöntem Grafik çözüm yönteminde gördüğümüz gibi optimal çözüm noktası, her zaman uygun çözüm alanının bir köşe noktası ya da uç noktası

Detaylı

Sürekli Rastsal Değişkenler

Sürekli Rastsal Değişkenler Sürekli Rastsal Değişkenler Normal Dağılım: Giriş Normal Dağılım: Tamamen ortalaması ve standart sapması ile tanımlanan bir rastsal değişken, X, için oluşturulan sürekli olasılık dağılımına normal dağılım

Detaylı

JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU

JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU JEODEZİK AĞLARIN OPTİMİZASYONU Jeodezik Ağların Tasarımı 10.HAFTA Dr.Emine Tanır Kayıkçı,2017 OPTİMİZASYON Herhangi bir yatırımın gerçekleştirilmesi sırasında elde bulunan, araç, hammadde, para, işgücü

Detaylı

Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal. değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma

Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal. değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma 2 13.1 Normal Dağılımın Standartlaştırılması Gerçek uygulamalarda, standart normal olmayan sürekli bir rassal değişken, sıfırdan farklı bir ortalama ve birden farklı standart sapma değerleriyle normal

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık -II Prof. Dr. İrfan KAYMAZ İki Ortalama Farkının Güven Aralığı Anakütle Varyansı Biliniyorsa İki ortalama arasındaki farkın dağılımına ilişkin Z değişkeni: Güven aralığı ifadesinde

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık KORELASYON ve REGRESYON ANALİZİ Doç. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Bir değişkenin değerinin diğer değişkendeki veya değişkenlerdeki değişimlere bağlı olarak nasıl etkilendiğinin istatistiksel

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Örnekleme Planlar ve Dağılımları Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım İncelenen olayın ait olduğu anakütlenin bütünüyle dikkate alınması zaman, para, ekipman ve bunun gibi nedenlerden dolayı

Detaylı

ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ

ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ ÖRNEKLEME DAĞILIŞLARI VE TAHMİNLEYİCİLERİN ÖZELLİKLERİ TEMEL KAVRAMLAR PARAMETRE: Populasyonun sayısal açıklayıcı bir ölçüsüdür ve anakütledeki tüm elemanlar dikkate alınarak hesaplanabilir. Ana kütledeki

Detaylı

Dr. Y. İlker TOPCU. Dr. Özgür KABAK web.itu.edu.tr/kabak/

Dr. Y. İlker TOPCU. Dr. Özgür KABAK web.itu.edu.tr/kabak/ Dr. Y. İlker TOPCU www.ilkertopcu.net www.ilkertopcu.org www.ilkertopcu.info facebook.com/yitopcu twitter.com/yitopcu instagram.com/yitopcu Dr. Özgür KABAK web.itu.edu.tr/kabak/ ÇOK ÖLÇÜTLÜ KARAR VERME

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASINA GİRİŞ 11. 1.1. Temel Kavramlar 14 1.2. Modeller 17 1.3. Diğer Kavramlar 17 Değerlendirme Soruları 19

İÇİNDEKİLER. Bölüm 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASINA GİRİŞ 11. 1.1. Temel Kavramlar 14 1.2. Modeller 17 1.3. Diğer Kavramlar 17 Değerlendirme Soruları 19 İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 YÖNEYLEM ARAŞTIRMASINA GİRİŞ 11 1.1. Temel Kavramlar 14 1.2. Modeller 17 1.3. Diğer Kavramlar 17 Değerlendirme Soruları 19 Bölüm 2 DOĞRUSAL PROGRAMLAMA 21 2.1 Doğrusal Programlamanın

Detaylı

Koşullu Öngörümleme. Bu nedenle koşullu öngörümleme gerçekleştirilmelidir.

Koşullu Öngörümleme. Bu nedenle koşullu öngörümleme gerçekleştirilmelidir. Koşullu Öngörümleme Ex - ante (tasarlanan - umulan) öngörümleme söz konusu iken açıklayıcı değişkenlerin hatasız bir şekilde bilindiği varsayımı gerçekçi olmayan bir varsayımdır. Çünkü bazı açıklayıcı

Detaylı

Girişimcilikte Simülasyon: Eğitimcinin Eğitimi

Girişimcilikte Simülasyon: Eğitimcinin Eğitimi Girişimcilikte Simülasyon: Eğitimcinin Eğitimi Giriş Modeller Uygulamalar Risk analizi Olası Analiz Simülasyon Yöntemi Envanter Simülasyonu Bekleme Hatları Avantajlar ve dezavantajlar Referanslar SUNUM

Detaylı

doğrusal programlama DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL)

doğrusal programlama DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL) DOĞRUSAL PROGRAMLAMA (GENEL) Belirli bir amacın gerçekleşmesini etkileyen bazı kısıtlayıcı koşulların ve bu kısıtlayıcı koşulların doğrusal eşitlik ya da eşitsizlik biçiminde verilmesi durumunda amaca

Detaylı

KONFEKSİYONDA KARAR VERME TEKNİKLERİ

KONFEKSİYONDA KARAR VERME TEKNİKLERİ KONFEKSİYONDA KARAR VERME TEKNİKLERİ DECISION MAKING TECHNIQUES IN APPAREL INDUSTRY Ar Gör Yük Müh Can ÜNAL Ege Ü Emel Akın MYO Prof Dr Turan ATILGAN Ege Ü Tekstil Mühendisliği Bölümü ÖZET Günümüzde yaşanan

Detaylı

T.C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ İŞLETME ANABİLİM DALI GENEL İŞLETME BİLİM DALI ANALİTİK HİYERARŞİ SÜRECİ VE ANALİTİK AĞ SÜRECİ METOTLARI KULLANILARAK BİR TERMAL KAMERADA OPTİK SEÇİMİ YÜKSEK

Detaylı

Oyun Teorisine (Kuramına) Giriş

Oyun Teorisine (Kuramına) Giriş Oyun Teorisi Oyun Teorisine (uramına) Giriş Şimdiye kadar, karar modellerinde bireysel kararlar ve çözüm yöntemleri ele alınmıştı. adece tek karar vericinin olduğu karar modellerinde belirsizlik ve risk

Detaylı

Bekleme Hattı Teorisi

Bekleme Hattı Teorisi Bekleme Hattı Teorisi Sürekli Parametreli Markov Zincirleri Tanım 1. * +, durum uzayı * +olan sürekli parametreli bir süreç olsun. Aşağıdaki özellik geçerli olduğunda bu sürece sürekli parametreli Markov

Detaylı

Alternatif Karşılaştırma Metotları

Alternatif Karşılaştırma Metotları Selçuk Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Alternatif Karşılaştırma Metotları-2 Alternatif Karşılaştırma Metotları Minimum çekici getiri oranı (Minimum attractive rate of return- MARR) Geri Ödeme Süresi

Detaylı

Yöneylem Araştırması III

Yöneylem Araştırması III Yöneylem Araştırması III Doç. Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU cercioglu@gazi.edu.tr Yöneylem Araştırması III 1 BÖLÜM I: Hedef Programlama HEDEF PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ÖNCELİKSİZ HEDEF PROGRAMLAMA ÖNCELİKLİ HEDEF PROGRAMLAMA

Detaylı

KISITLI OPTİMİZASYON

KISITLI OPTİMİZASYON KISITLI OPTİMİZASYON SİMPLEKS YÖNTEMİ Simpleks Yöntemi Simpleks yöntemi iteratif bir prosedürü gerektirir. Bu iterasyonlar ile gerçekçi çözümlerin olduğu bölgenin (S) bir köşesinden başlayarak amaç fonksiyonunun

Detaylı

BÖLÜM I: Hedef Programlama. Prof.Dr. Bilal TOKLU. HEDEF PROGRAMLAMAYA GİRİŞ HEDEF PROGRAMLAMA MODELLERİNİN ÇÖZÜMÜ

BÖLÜM I: Hedef Programlama. Prof.Dr. Bilal TOKLU. HEDEF PROGRAMLAMAYA GİRİŞ HEDEF PROGRAMLAMA MODELLERİNİN ÇÖZÜMÜ Yöneylem Araştırması III Prof.Dr. Bilal TOKLU btoklu@gazi.edu.tr Yöneylem Araştırması III BÖLÜM I: Hedef Programlama HEDEF PROGRAMLAMAYA GİRİŞ ÖNCELİKSİZ HEDEF PROGRAMLAMA ÖNCELİKLİ HEDEF PROGRAMLAMA HEDEF

Detaylı

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER LAGRANGE YÖNTEMİ Bu metodu incelemek için Amaç fonksiyonu Min.z= f(x) Kısıtı g(x)=0 olan problemde değişkenler ve kısıtlar genel olarak şeklinde gösterilir. fonksiyonlarının

Detaylı

MATRİSEL ÇÖZÜM TABLOLARIYLA DUYARLILIK ANALİZİ

MATRİSEL ÇÖZÜM TABLOLARIYLA DUYARLILIK ANALİZİ SİMPLEKS TABLONUN YORUMU MATRİSEL ÇÖZÜM TABLOLARIYLA DUYARLILIK ANALİZİ Şu ana kadar verilen bir DP probleminin çözümünü ve çözüm şartlarını inceledik. Eğer orijinal modelin parametrelerinde bazı değişiklikler

Detaylı

VERİ MADENCİLİĞİ (Kümeleme) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN

VERİ MADENCİLİĞİ (Kümeleme) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN VERİ MADENCİLİĞİ (Kümeleme) Yrd.Doç.Dr. Kadriye ERGÜN kergun@balikesir.edu.tr İçerik Kümeleme İşlemleri Kümeleme Tanımı Kümeleme Uygulamaları Kümeleme Yöntemleri Kümeleme (Clustering) Kümeleme birbirine

Detaylı

Karar Vermede Oyun Teorisi Tekniği Ve Bir Uygulama

Karar Vermede Oyun Teorisi Tekniği Ve Bir Uygulama 97 Karar Vermede Oyun Teorisi Tekniği Ve Bir Uygulama Bahman Alp RENÇBER * Özet Bu çalışmanın amacı, günümüzde rekabet ortamında karar verme durumunda olan sistemlerin araştırılmasıdır. Bu amaçla verileri

Detaylı

Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli

Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli Matris Cebiriyle Çoklu Regresyon Modeli Hüseyin Taştan Mart 00 Klasik Regresyon Modeli k açıklayıcı değişkenden oluşan regresyon modelini her gözlem i için aşağıdaki gibi yazabiliriz: y i β + β x i + β

Detaylı

RİSK ANALİZİ VE AKTÜERYAL MODELLEME

RİSK ANALİZİ VE AKTÜERYAL MODELLEME SORU 1: Bir hasar sıklığı dağılımının rassal değişken olan ortalaması (0,8) aralığında tekdüze dağılmaktadır. Hasar sıklığı dağılımının Poisson karma dağılıma uyduğu bilindiğine göre 1 ya da daha fazla

Detaylı

İstatistik ve Olasılık

İstatistik ve Olasılık İstatistik ve Olasılık Ders 8: Prof. Dr. İrfan KAYMAZ Tanım Tahmin (kestirim veya öngörü): Mevcut bilgi ve deneylere dayanarak olayın bütünü hakkında bir yargıya varmaktır. Bu anlamda, anakütleden çekilen

Detaylı

OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri

OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri OLASILIK ve İSTATİSTİK Hipotez Testleri Yrd.Doç.Dr. Pınar YILDIRIM Okan Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Hipotezler ve Testler Hipotez, kitleye(yığına) ait

Detaylı

9. HAFTA KARAR VERME SÜRECİ

9. HAFTA KARAR VERME SÜRECİ 1 9. HAFTA KARAR VERME SÜRECİ Karar Karar verme (decision making) Karar verme süreci İyi bir kararın özellikleri Yönetimde karar türleri 2 TANIM Karar: düşünme ve usa vurma sonunda verilen hüküm (yargı),

Detaylı

Genetik Algoritmalar. Bölüm 1. Optimizasyon. Yrd. Doç. Dr. Adem Tuncer E-posta:

Genetik Algoritmalar. Bölüm 1. Optimizasyon. Yrd. Doç. Dr. Adem Tuncer E-posta: Genetik Algoritmalar Bölüm 1 Optimizasyon Yrd. Doç. Dr. Adem Tuncer E-posta: adem.tuncer@yalova.edu.tr Optimizasyon? Optimizasyon Nedir? Eldeki kısıtlı kaynakları en iyi biçimde kullanmak olarak tanımlanabilir.

Detaylı

- Kâr payı (temettü) adı altında hisse senedi sahiplerine (şirket ortaklarına) aktarır. - Kâr ortaklara dağıtılmayarak firma bünyesinde tutulur.

- Kâr payı (temettü) adı altında hisse senedi sahiplerine (şirket ortaklarına) aktarır. - Kâr ortaklara dağıtılmayarak firma bünyesinde tutulur. HĐSSE SENEDĐ DEĞERLEMESĐ Hisse (Ortaklık) senetleri, firmanın belli bir bölümüne ait mülkiyet ifade eder. Ortaklık senedini elinde bulunduran kişi, bu senedi ihraç eden kuruluşun gelecekteki kazancı (karı)

Detaylı

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları

Stok Yönetimi. Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok Yönetimi Pamukkale Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü IENG 227 Modern Üretim Yaklaşımları Stok nedir? Stok, işletmenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere bulundurduğu bitmiş ürün veya çeşitli düzeylerden

Detaylı

KONU: BARAJLARDA SİSMİK TEHLİKENİN TAYİNİ - Olasılıksal ve deterministik hesaplar sonrası baraj tasarımında kulanılacak sismik tehlike seviyeleri

KONU: BARAJLARDA SİSMİK TEHLİKENİN TAYİNİ - Olasılıksal ve deterministik hesaplar sonrası baraj tasarımında kulanılacak sismik tehlike seviyeleri KONU: BARAJLARDA SİSMİK TEHLİKENİN TAYİNİ - Olasılıksal ve deterministik hesaplar sonrası baraj tasarımında kulanılacak sismik tehlike seviyeleri SUNUM YAPAN: Sinan Akkar (ODTÜ) Barajlarda sismik tehlike

Detaylı

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin

Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Ders 9: Kitle Ortalaması ve Varyansı için Tahmin Kitle ve Örneklem Örneklem Dağılımı Nokta Tahmini Tahmin Edicilerin Özellikleri Kitle ortalaması için Aralık Tahmini Kitle Standart Sapması için Aralık

Detaylı

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar

Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Oyun Teorisi IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Bu ders notlarının hazırlanmasında Doç. Dr. İbrahim Çil in ders notlarından faydalanılmıştır. Yrd. Doç. Dr. Hacer GÜNER GÖREN Pamukkale Üniversitesi

Detaylı

Yatırım Ve Yönetime İlişkin Bilgiler

Yatırım Ve Yönetime İlişkin Bilgiler A. TANITICI BİLGİLER Portföy Bilgileri Halka Arz Tarihi 13.06.2012 2 Temmuz 2012 tarihi itibariyle (*) Yatırım Ve Yönetime İlişkin Bilgiler Portföy Yöneticileri Murat Zaman, Kerem Yerebasmaz, Serkan Şevik,

Detaylı

Bölüm 6 - İşletme Performansı

Bölüm 6 - İşletme Performansı Bölüm 6 - İşletme Performansı Performans Kavramı Performans, genel anlamda amaçlı ve planlanmış bir etkinlik sonucunda elde edileni, nicel ya da nitel olarak belirleyen bir kavramdır. Performans Kavramı

Detaylı

altında ilerde ele alınacaktır.

altında ilerde ele alınacaktır. YTÜ-İktisat İstatistik II Nokta Tahmin Yöntemleri 1 NOKTA TAHMİN YÖNTEMLERİ Şimdiye kadar verilmiş tahmin edicilerin sonlu örneklem ve asimptotik özelliklerini inceledik. Acaba bilinmeyen anakütle parametrelerini

Detaylı

1. Nominal faiz oranı %25, enflasyon oranı %5 olduğuna göre reel faiz oranı % kaçtır?

1. Nominal faiz oranı %25, enflasyon oranı %5 olduğuna göre reel faiz oranı % kaçtır? Temel Finans Matematiği ve Değerleme Yöntemleri 1. Nominal faiz oranı %25, enflasyon oranı %5 olduğuna göre reel faiz oranı % kaçtır? a. %18 b. %19 c. %20 d. %21 e. %22 5. Nominal faiz oranı %24 ve iki

Detaylı

Yöneylem Araştırması II

Yöneylem Araştırması II Yöneylem Araştırması II Öğr. Gör. Dr. Hakan ÇERÇİOĞLU cercioglu@gazi.edu.tr BÖLÜM I: Doğrusal Programlama Tekrarı Doğrusal Programlama Tanımı Doğrusal Programlama Varsayımları Grafik Çözüm Metodu Simpleks

Detaylı

YETKİN GAYRİMENKUL DEĞERLEME VE DANIŞMANLIK A.Ş.

YETKİN GAYRİMENKUL DEĞERLEME VE DANIŞMANLIK A.Ş. 4. GAYRİMENKULLERİN NİHAİ DEĞERLENDİRMESİ 4.1 Gayrimenkullerin Kullanım Amacına Etki Eden Olumlu Etmenler Şükrü Saraçoğlu Stadının uluslararası standartlarda inşa edilmiş olması, Stadın uluslararası öneme

Detaylı

Etki Diyagramları ve Karar Ağaçları

Etki Diyagramları ve Karar Ağaçları Etki Diyagramları ve Karar Ağaçları IENG 456 Karar Vermede Analitik Yaklaşımlar Bu ders notlarının hazırlanmasında Dr. Vildan Ç. Özkır ın ders notlarından faydalanılmıştır. Yrd. Doç. Dr. Hacer GÜNER GÖREN

Detaylı

Power BI. Neler Öğreneceksiniz?

Power BI. Neler Öğreneceksiniz? Power BI Kendi kendinize iş zekasını keşfedin. Verilerinizi analiz edin, etkileşimli raporlar oluşturun ve bulgularınızı firmanız genelinde paylaşın. Neler Öğreneceksiniz? Bu iki günlük eğitim, güçlü görseller

Detaylı

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN

Üretim/İşlemler Yönetimi 4. Yrd. Doç. Dr. Mert TOPOYAN Üretim/İşlemler Yönetimi 4 Verimlilik En genel anlamıyla bir sistem içerisindeki kaynakların ne derece iyi kullanıldığının bir ölçüsüdür. Üretim yönetimi açısından ise daha açık ifadesi ile üretimde harcanan

Detaylı

15.433 YATIRIM. Ders 7: CAPM ve APT. Bölüm 2: Uygulamalar ve Sınamalar

15.433 YATIRIM. Ders 7: CAPM ve APT. Bölüm 2: Uygulamalar ve Sınamalar 15.433 YATIRIM Ders 7: CAPM ve APT Bölüm 2: Uygulamalar ve Sınamalar Bahar 2003 Öngörüler ve Uygulamalar Öngörüler: - CAPM: Piyasa dengesinde yatırımcılar sadece piyasa riski taşıdıklarında ödüllendirilir.

Detaylı

Finans Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından yönetilen

Finans Portföy Yönetimi A.Ş. tarafından yönetilen A. TANITICI BİLGİLER PORTFÖY BİLGİLERİ YATIRIM VE YÖNETİME İLİŞKİN BİLGİLER Halka Arz Tarihi 07.11.2008 Portföy Yöneticileri 31.12.2008 tarihi itibariyle Murat İNCE Vahap Tolga KOTAN Doruk ERGUN Fon Toplam

Detaylı

KONU 4: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ I

KONU 4: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ I KONU 4: DOĞRUSAL PROGRAMLAMA MODELİ İÇİN ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ I 4.1. Dışbükeylik ve Uç Nokta Bir d.p.p. de model kısıtlarını aynı anda sağlayan X X X karar değişkenleri... n vektörüne çözüm denir. Eğer bu

Detaylı

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler

kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler 1 Örgüt Kültürü Örgüt Kültürü kişinin örgütte kendini anlamlandırmasına fırsat veren ve onun inanış, düşünüş ve davranış biçimini belirleyen normlar ve değerler bütünüdür. 2 Örgüt kültürü, temel grupsal

Detaylı

RİSK YÖNETİMİ İÇERİK: Risk Yönetimi Nedir? Risk Yönetiminin Faydaları Kritik Başarı Faktörleri Risk ile İlgili Tanımlar Görev ve Sorumluluklar

RİSK YÖNETİMİ İÇERİK: Risk Yönetimi Nedir? Risk Yönetiminin Faydaları Kritik Başarı Faktörleri Risk ile İlgili Tanımlar Görev ve Sorumluluklar RİSK YÖNETİMİ İÇERİK: Risk Yönetimi Nedir? Risk Yönetiminin Faydaları Kritik Başarı Faktörleri Risk ile İlgili Tanımlar Görev ve Sorumluluklar STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI 2 Nedir Risk Yönetimi Nedir

Detaylı

2. Klasik Kümeler-Bulanık Kümeler

2. Klasik Kümeler-Bulanık Kümeler 2. Klasik Kümeler-Bulanık Kümeler Klasik Küme Teorisi Klasik kümelerde bir nesnenin bir kümeye üye olması ve üye olmaması söz konusudur. Bu yaklaşıma göre istediğimiz özelliğe sahip olan bir birey, eleman

Detaylı

Risk ve Getiri (1) Ders 9 Finansal Yönetim 15.414

Risk ve Getiri (1) Ders 9 Finansal Yönetim 15.414 Risk ve Getiri (1) Ders 9 Finansal Yönetim 15.414 Bugün Risk ve Getiri İstatistik Tekrarı Hisse senedi davranışlarına giriş Okuma Brealey ve Myers, Bölüm 7, sayfalar 153-165 Yol haritası 1. Bölüm: Değerleme

Detaylı

MEH535 Örüntü Tanıma. Karar Teorisi

MEH535 Örüntü Tanıma. Karar Teorisi MEH535 Örüntü Tanıma 2. Karar Teorisi Doç.Dr. M. Kemal GÜLLÜ Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü web: http://akademikpersonel.kocaeli.edu.tr/kemalg/ E-posta: kemalg@kocaeli.edu.tr Karar Teorisi

Detaylı

Web Madenciliği (Web Mining)

Web Madenciliği (Web Mining) Web Madenciliği (Web Mining) Hazırlayan: M. Ali Akcayol Gazi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Konular Denetimsiz Öğrenmenin Temelleri Kümeleme Uzaklık Fonksiyonları Öklid Uzaklığı Manhattan

Detaylı

TAMSAYILI PROGRAMLAMA

TAMSAYILI PROGRAMLAMA TAMSAYILI PROGRAMLAMA Doğrusal programlama problemlerinde sık sık çözümün tamsayı olması gereken durumlar ile karşılaşılır. Örneğin ele alınan problem masa, sandalye, otomobil vb. üretimlerinin optimum

Detaylı

Matematiksel modellerin elemanları

Matematiksel modellerin elemanları Matematiksel modellerin elemanları Op#mizasyon ve Doğrusal Programlama Maksimizasyon ve Minimizasyon örnekleri, Doğrusal programlama modeli kurma uygulamaları 6. DERS 1. Karar değişkenleri: Bir karar verme

Detaylı

Reyting Metodolojisi. Fonmetre Metodoloji Dokümanı Temmuz, 2012. 2012 Milenyum Teknoloji Bilişim Ar-Ge San. Tic. Ltd. Şti.

Reyting Metodolojisi. Fonmetre Metodoloji Dokümanı Temmuz, 2012. 2012 Milenyum Teknoloji Bilişim Ar-Ge San. Tic. Ltd. Şti. Reyting Metodolojisi Fonmetre Metodoloji Dokümanı Temmuz, 2012 İçerik Giriş Tarihçe Kategori Bazında Gruplama Yatırımcı İçin Anlamı Nasıl Çalışır? Teori Beklenen Fayda Teorisi Portföy Performans Ölçümü

Detaylı

BASEL II. RİSK AĞIRLIK FONKSİYONLARI (Beklenmeyen Kayıplar)

BASEL II. RİSK AĞIRLIK FONKSİYONLARI (Beklenmeyen Kayıplar) BASEL II RİSK AĞIRLIK FONKSİYONLARI (Beklenmeyen Kayıplar) Temerrüde düşmemiş krediler için Basel II düzenlemelerinde Korelasyon Katsayısı, Vade ayarlaması, Sermaye Yükümlülüğü oranı, Sermaye yükümlülüğü

Detaylı

(AYIRIM) DENLİ. Emre KUZUGÜDENL. Doç.Dr.Serdar CARUS

(AYIRIM) DENLİ. Emre KUZUGÜDENL. Doç.Dr.Serdar CARUS DİSKRİMİNANT ANALİZİ (AYIRIM) Emre KUZUGÜDENL DENLİ Doç.Dr.Serdar CARUS Bu analiz ile; Bir bireyin hangi gruptan geldiği (p değişkeni kullanarak, bireyi uygun bir gruba atar ) Her bir değişkenin atama

Detaylı

MIT OpenCourseWare Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009

MIT OpenCourseWare Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 MIT OpenCourseWare http://ocw.mit.edu 14.30 Ekonomide İstatistiksel Yöntemlere Giriş Bahar 2009 Bu materyale atıfta bulunmak ve kullanım koşulları için http://ocw.mit.edu/terms sayfasını ziyaret ediniz.

Detaylı

Olasılık Kuramı ve İstatistik. Konular Olasılık teorisi ile ilgili temel kavramlar Küme işlemleri Olasılık Aksiyomları

Olasılık Kuramı ve İstatistik. Konular Olasılık teorisi ile ilgili temel kavramlar Küme işlemleri Olasılık Aksiyomları Olasılık Kuramı ve İstatistik Konular Olasılık teorisi ile ilgili temel kavramlar Küme işlemleri Olasılık Aksiyomları OLASILIK Olasılık teorisi, raslantı ya da kesin olmayan olaylarla ilgilenir. Raslantı

Detaylı

Kaynak: A. İŞLİER, TESİS PLANLAMASI, 1997

Kaynak: A. İŞLİER, TESİS PLANLAMASI, 1997 Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Doç. Dr. Nil ARAS ENM411 Tesis Planlaması 2016-2017 Güz Dönemi Kaynak: A. İŞLİER, TESİS PLANLAMASI, 1997 2 Tesis Yer Seçimi Problemi (TYSP) TEK AMAÇLI

Detaylı