Difüz interstisyel akciğer hastalıklarına yaklaşım Restriktif solunum fonksiyon bozukluğu, difüzyon kapasitesinde (DLCO) düşüş, istirahat veya eforla

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Difüz interstisyel akciğer hastalıklarına yaklaşım Restriktif solunum fonksiyon bozukluğu, difüzyon kapasitesinde (DLCO) düşüş, istirahat veya eforla"

Transkript

1 Difüz interstisyel akciğer hastalıklarına yaklaşım Oya KAYACAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, Ankara. ÖZET Difüz interstisyel akciğer hastalıkları (DİAH), nedeni bilinen veya bilinmeyen, akciğer interstisyumunu tutan, heterojen bir hastalık grubudur. Anamnez, fizik muayene, radyolojik ve fizyolojik bulgular, bronkoskopi ve bronkoskopik materyaller ve seçilmiş olgularda cerrahi akciğer biyopsisi ile tanı konur. Bu yazıda DİAH nin tanımı, sınıflaması, başlıca özellikleri ve klinik yaklaşımda izlenmesi gereken yol yer alacaktır. Anahtar Kelimeler: Difüz interstisyel akciğer hastalıkları, sınıflama, tanı. SUMMARY Approach of diffuse interstitial lung diseases Kayacan O Pulmonary Diseases, Faculty of Medicine, Ankara University, Ankara, Turkey. Diffuse interstitial lung diseases (DILD) are heterogenious set of diseases affecting the interstitium of the lung. The etiologic factors may be known or unknown. The diagnosis is based on the disease history, findings of the physical and radiological examinations, physiological and bronchoscopic findings, the cyto- and/or histopathological findings of the bronchoscopic materials and surgical lung biopsy in some selected patients. The reader will find the definition, classification, general properties and clinical approach of DILD. Key Words: Diffuse interstitial lung diseases, classification, diagnosis. Difüz interstisyel akciğer hastalıkları (DİAH), akciğer interstisyumunu tutan, bilinen veya bilinmeyen nedenlere bağlı gelişen, yaklaşık 150 hastalıktan oluşan heterojen bir hastalık grubudur. Akciğer interstisyumunu tuttuğu için interstisyel akciğer hastalıkları olarak adlandırılmasının yanı sıra son yıllarda difüz bir tutulum olması nedeniyle DİAH olarak adlandırılmaktadır. Akciğer infeksiyonu veya malignitesi olmayan, immün sistemi normal bir olguda; Efor dispnesi, Öksürük, Akciğer radyografisinde bilateral difüz infiltratlar, Yazışma Adresi (Address for Correspondence): Dr. Oya KAYACAN, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı, ANKARA - TURKEY 285 Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

2 Difüz interstisyel akciğer hastalıklarına yaklaşım Restriktif solunum fonksiyon bozukluğu, difüzyon kapasitesinde (DLCO) düşüş, istirahat veya eforla alveolo-arteryel gradientte [P(A-a)O 2 ] artış, Histopatolojik olarak akciğerde fibrozis, inflamasyon, granülomatöz değişiklikler veya eşlik eden sekonder vasküler değişikliklerin varlığında DİAH düşünülmelidir (1). EPİDEMİYOLOJİ DİAH nin görülme sıklığı henüz tam olarak bilinmemektedir. Yabancı kaynaklarda insidansı yılda 3-26/ olarak bildirilmektedir. Bunların 1/3 ünün idiyopatik pulmoner fibrozis (İPF) olduğu düşünülmektedir. Bilinen olguların on katı kadar da bilinmeyen olgu olduğu tahmin edilmektedir (2). Bugün tüm kaynaklarda en sağlıklı ve doğru çalışma olarak gösterilen çalışma on yıl öncesine aittir ve ancak belli bir bölgeyi temsil etmektedir (3). Avrupa dan veriler oldukça azdır. Ülkemizden ise hiç veri bulunmamaktadır. Çok yakın zamanda sarkoidoz bildirimi ile ilgili bir çalışma başlatılmıştır. Bu hastalık grubunun epidemiyolojisinin ortaya konabilmesi için insidansı (belli sürede ortaya çıkan yeni olgu sayısı), prevalansı (anlık veya bir zaman dilimi içinde görülme sıklığı/mevcut hasta sayısı), cinsiyetler ve yaş grupları arasında dağılımı, nedenleri, oluşturduğu mortalite ve morbidite, getirdiği ekonomik yük bilinmelidir. Bunun için çok merkezli ve özverili çalışmalar gerekmektedir (4). ETYOLOJİ DİAH, bilinen ve bilinmeyen birçok nedenle oluşan heterojen bir hastalıklar grubudur. Tablo 1 de başlıca altı grup DİAH görülmektedir (1). Ayrıca, DİAH yi nedenlerine göre ayırmak da mümkündür (2) (Tablo 2). Bütün bu sınıflamalar, Tablo 3 te özetlenmiştir. Tablo 1. DİAH nin sınıflaması. 1. Granülomatöz hastalıklar: Nedeni bilinenler:, inhalasyona veya ilaca bağlı olanlar Nedeni bilinmeyenler:, histiyositozis-x 2. Kollajen-vasküler/konnektif doku hastalıkları ve pulmoner-renal sendromlar 3. İnhalasyona bağlı DİAH Mesleki nedenler: Organik ve inorganik toz maruziyeti Çevresel ve ev içi inhalasyonlar Gaz, duman, buhar ve aerosoller Hobiler: Kuş ve hayvan besleme 4. Kalıtımsal nedenlere bağlı DİAH Ailesel (İPF, sarkoidoz) Tüberoskleroz Hermansky-Pudlak sendromu Nörofibromatöz Metabolik depo hastalıkları Hipokalsiürik hiperkalsemi 5. Spesifik antiteler: Bronşiyolitis obliterans ± organize pnömoni (kriptojenik organize pnömoni) Eozinofilik pnömoni İyatrojenik: İlaçlar, irradiasyon Lenfanjiyoleyomiyomatöz (LAM) Respiratuar bronşiyolitis Alveoler proteinoz Veno-oklüziv hastalık Lenfanjitis karsinomatoza İdiyopatik pulmoner hemosideroz 6. İdiyopatik pulmoner fibrozis (IPF)/kriptojenik fibrozan alveolit (CFA) Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

3 Kayacan O. Tablo 2. DİAH de nedene göre sınıflama. 1. Nedeni bilinen DİAH a. İnhale edilen ajanlar: i. İnorganik tozlar, gazlar ve buharlar ii. Organik tozlar (örn; hipersensitivite pnömonisi) b. İlaçlar (örn; antimikrobiyal veya kemoterapötik ilaçlar) c. İnfeksiyonlar: Bakteriyel, fungal, viral, protozoal d. Radyasyon e. Neoplaziler (örn; lenfanjitis karsinomatoza) f. Sistemik toksik ajanlar (örn; parakuat) g. Transplant reddi h. Diğer organ bozuklukları: i. Hepatit, siroz ii. Sol kalp yetmezliği iii. Kronik üremi iv. İnflamatuvar bağırsak hastalığı 2. Nedeni bilinmeyen DİAH a. İdiyopatik interstisyel pnömoniler (İİP): i. İdiyopatik pulmoner fibrozis (IPF)/kriptojenik fibrozan alveolit (CFA) ii. Nonspesifik interstisyel pnömoni (NSIP) iii. Deskuamatif interstisyel pnömoni (DIP)/respiratuar bronşiyolit ilişkili interstisyel akciğer hastalığı (RB-ILD) iv. Kriptojenik organize pnömoni (COP) v. Akut interstisyel pnömoni (AIP) b. c. Kollajen vasküler hastalıklara bağlı DİAH d. Anjiitis ve granülomatöz e. Eozinofilik pnömoniler f. Histiyositozis-X (Langerhans hücreli granülomatöz) g. Herediter veya ailesel bozukluklar (örn; tüberoskleroz) h. Depo hastalıkları (örn; amiloidoz, alveoler proteinoz) Tablo 3. DİAH sınıflaması. 1. Nedeni bilinen DİAH 2. İdiyopatik interstisyel pnömoniler (İİP) a. İPF b. İPF dışı İİP i. Deskuamatif interstisyel pnömoni (DIP) ii. Akut interstisyel pnömoni (AIP) iii. Nonspesifik interstisyel pnömoni (NSIP) iv. Respiratuar bronşiyolit ilişkili interstisyel akciğer hastalığı (RB-ILD) v. Kriptojenik organize pnömoni (COP) vi. Lenfositik interstisyel pnömoni (LIP) 3. Granülomatöz hastalıklar 4. Diğer DİAH (LAM, eozinofilik pnömoni vb.) 287 Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

4 Difüz interstisyel akciğer hastalıklarına yaklaşım PATOLOJİ İnterstisyum üç komponentten oluşur (Şekil 1). 1. Periferik: Visseral plevra ve interlobüler septumlar, 2. Aksiyal: Büyük damar ve bronşların çevresindeki bağ dokusu, 3. Parankimatöz: Alveol duvarı. Alveol duvarı kapiller içindeki kanı alveol içindeki havadan ayıran µm genişliğinde ince bir bariyerdir. DİAH de alveol, kapiller endoteli veya alveol epitelinden kaynaklanan bir inflamasyon söz konusudur. Bu inflamasyon, DİAH nin temel patolojisini oluşturan alveolittir. Başlıca üç tip alveolit vardır: Lenfositik, Nötrofilik, Eozinofilik. Bazı alveolitler bazı DİAH de ön planda olmakla beraber birçok hastalıkta bunlar bir arada görülebilirler. Şekil 2 de alveolit tiplerine göre başlıca hastalıklar belirtilmiştir (1). İdiyopatik interstisyel pnömoniler (İİP) de klinik adlandırma ve patolojik görünümler birbirlerine çok benzemekle birlikte farklılıklar göstermektedir. İİP deki patolojik ve klinik tanılar Tablo 4 te görülmektedir. Buradaki patolojik tanılar tıbbi dilimize yerleştiğinden İngilizce olarak verilmiştir. ANAMNEZ Anamnezde dikkat edilecek bazı noktalar ayırıcı tanıda yararlı olabilir (5): Yaş, Cinsiyet, Sigara öyküsü, Çevresel ve mesleki maruziyetler, İlaç kullanımı, Soygeçmiş ve Eski akciğer grafileri özellikle gözden geçirilmelidir. Tablo 5 ve 6 da anamnezde dikkat edilmesi gereken noktalar ve bunlara bağlı düşünülmesi uygun olan hastalıklar belirtilmiştir., bağ dokusu hastalıklarının akciğer tutulumu, eozinofilik granülom ve lenfanjiyoleyomiyomatözis daha çok genç erişkinlerde görülürken kronik eozinofilik pnömoni orta yaşlı kadınlarda, İPF 50 yaş ve sonrasında görülmektedir. Bağ dokusu hastalıklarının akciğer tutulumu daha çok kadınlarda saptanmasına karşın romatoid artritin akciğer tutulumu daha çok erkeklerde izlenmektedir. Periferal Aksiyal SEMPTOM ve FİZİK MUAYENE BULGULARI Bazı semptom ve fizik muayene bulguları bizi bazı hastalıklara yönlendirir. Semptomlar Septal Şekil 1. Akciğerin interstisyumu üç komponentten oluşur: Periferal, aksiyal, parankimatöz (septal). DİAH de başlıca semptomlar dispne, öksürük, hemoptizi, hışıltılı solunum ve yan ağrısıdır (5,6). Semptomların süresi ayırıcı tanıda yararlı olabilir: Kronik (aylar-yıllar): İPF, sarkoidoz, histiyositozis-x Akut (günler-haftalar)/subakut (haftalar-aylar): AIP, difüz alveoler hemoraji sendromu, kriptojenik organize pnömoni, bazı ilaca bağlı İAH, Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

5 Kayacan O. ALVEOLİT LENFOSİTİK, Berilyoz Tüberküloz, PAP İlaca bağlı DİA Lenfanjitis karsinomatoza Kollajen vasküler hastalık Crohn hastalığı AIDS NÖTROFİLİK İPF, ARDS Kollajen vasküler hastalık Wegener granülomatozu Pnömokonyoz Bronkopulmoner infeksiyonlar EOZİNOFİLİK Eozinofilik pnömoni Churg-Strauss sendromu ABPA İlaca bağlı DİA Bronş astımı Şekil 2. DİAH deki başlıca alveolit tipleri. Tablo 4. İdiyopatik interstisyel pnömonilerde patolojik görünüm ve klinik tanılar. Histopatolojik görünüm Usual Interstitial Pneumonia (UIP) Nonspesific Interstitial Pneumonia (NSIP) Organizing Pneumonia (OP) Diffuse Alveolar Damage (DAD) Respiratory Bronchiolitis (RB) Desquamative Interstitial Pneumonia (DIP) Lymphocytic Interstitial Pneumonia (LIP) Klinik tanı İdiyopatik pulmoner fibrozis (İPF)/kriptojenik fibrozan alveolit (CFA) Nonspesifik interstisyel pnömoni (NSİP) Kriptojenik organize pnömoni (KOP) [eski adı bronşiyolitis obliterans ve organize pnömoni (BOOP)] Akut interstisyel pnömoni (AİP) Respiratuar bronşiyolit ilişkili interstisyel akciğer hastalığı (RB-ILD) Deskuamatif interstisyel pnömoni Lenfositik interstisyel pnömoni (LİP) Tablo 5. Yaş ve cinsiyete göre ayırıcı tanıda öncelikle düşünülmesi gereken hastalıklar. İdiyopatik pulmoner fibrozis yaşlarında erişkin Kronik eozinofilik pnömoni Orta yaşlı kadın Eozinofilik granüloma Genç erkek Lenfanjiyoleyomiyomatoz Doğurganlık çağında kadın, bağ dokusu hastalığı yaşlarında erişkin Bağ dokusu hastalığı + DİAH Kadın Romatoid artrit + DİAH Erkek 289 Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

6 Difüz interstisyel akciğer hastalıklarına yaklaşım Tablo 6. Anamnez verilerine göre ayırıcı tanıda düşünülmesi gereken hastalıklar. Sigara öyküsü Çeşitli maruziyetler (ilaç, çevresel, mesleki, hobilere bağlı) Hemoptizi Tekrarlayan pnömotoraks Tekrarlayan sinüzit Soygeçmişte aile öyküsü Respiratuar bronşiyolitle birlikte DİAH Eozinofilik granüloma DİP, İPF İlaca bağlı DİAH (ekstrensek allerjik alveolit) Pnömokonyoz Difüz alveoler hemoraji sendromları Lenfanjiyoleyomiyomatöz Lenfanjiyoleyomiyomatöz Eozinofilik granülom Histiyositozis-X (Langerhans hücreli granülomatöz) Wegener granülomatözü Familyal İPF Familyal sarkoidoz Tüberoskleroz akut eozinofilik pnömoni, hipersensitivite pnömonisi, SLE/polimiyozite eşlik eden akut immünolojik pnömoni düşünülebilir. Dispne: Yavaş gelişen, progresif bir efor dispnesi tüm DİAH de ortak semptomdur. Tablo 7 de çeşitli DİAH de dispne özellikleri yer almaktadır. Dispnede ani artış yan ağrısıyla birlikteyse pnömotoraks akla getirilmelidir. Öksürük: Kuru, irritatif öksürük birçok DİAH de tipiktir. En çok ekstrensek allerjik alveolit, sarkoidoz ve kriptojenik organize pnömonide görülür. Mediasten tutulumu olan sarkoidoz ve lenfanjitis karsinomatözlü olgularda yatınca ortaya çıkması dikkat çekicidir. Respiratuar bronşiyolit, bronşiyolitis obliterans, kriptojenik organize pnömoni, histiyositozis-x kuru öksürüğün görüldüğü diğer hastalıklardır. Hemoptizi: Bu semptom akut bir tablo şeklinde görülür. Hemoptizi olduğunda, Wegener granülomatözü, mikroskobik polianjiit, SLE, romatoid artrit, Behçet hastalığı, Goodpasture sendromu gibi hastalıklar akla getirilmelidir. Difüz alveoler hemoraji sendromları, pulmoner veno-oklüziv hastalık, mitral darlığı ve granülomatöz vaskülitler de ayırıcı tanıda unutulmamalıdır. Lenfanjiyoleyomiyomatöz, tüberoskleroz ve bazı ilaç reaksiyonlarında da nadiren hemoptizi görülebilir. İPF de son derece nadir olup immünsüpresif te- Tablo 7. DİAH de dispnenin özellikleri. Başka semptom yok Konstitüsyonel semptomlarla birlikte Ataklar halinde ve halsizlikle birlikte Dispnede ani artış + yan ağrısı= Pnömotoraks Radyolojik bulgular silik, dispne ön planda Radyolojik bulgular dispneden daha ön planda İPF/CFA Romatizmal hastalıklar Ekstrensek allerjik alveolit Kriptojenik organize pnömoni Eozinofilik akciğer hastalıkları Vaskülitler Histiyositozis-X, Tüberoskleroz, leyomiyomatöz, nörofibromatöz Vaskülit Skleroderma Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

7 Kayacan O. daviye bağlı tüberküloz gelişimi veya skar dokusu üzerinde malignite gelişimi gibi ek nedenler araştırılmalıdır. Hışıltılı solunum: Hışıltılı solunum, az da olas Dİ- AH de görülebilen bir semptomdur. En sık Churg-Strauss sendromu, kronik eozinofilik pnömoni, respiratuar bronşiyolit, lenfanjitis karsinomatozada saptanır. Yan ağrısı: Plevra tutulumu olan, örneğin; romatizmal hastalıklar, ilaca bağlı akciğer hastalığı, asbest maruziyeti gibi durumlarda plöretik tipte göğüs ağrısı görülebilir. Yan ağrısı, pnömotoraksa bağlı da olabilir ve en sık lenfanjiyoleyomiyomatöz, tüberoskleroz ve Langerhans hücreli histiyositoziste görülür. Ateş: Löfgren sendromlu sarkoidoz olgularında, akut dönemdeki hipersensitivite pnömonisinde, kronik eozinofilik pnömonide ve kriptojenik organize pnömonide görülebilir. Bağ dokusu hastalıklarında da ateş ve diğer konstitüsyonel semptomlar görülebilir. Fizik Muayene DİAH de fizik muayene bulguları tanı koydurmaz, ancak yönlendirici olabilir. İnspeksiyonda çomak parmağın görülmesi öncelikle İPF yi düşündürmelidir. İPF li olguların %40-70 inde çomak parmak bulunur. Benzer şekilde romatoid artritli olgularda da görülebilir. Skleroderma, sarkoidoz, hipersensitivite pnömonisi, Langerhans hücreli histiyositoziste ise nadirdir. Eritema nodozum gibi deri döküntüleri sarkoidozun akut formunda ve tüberkülozda dikkati çeken bir bulgu olabilir. Oskültasyonda, özellikle akciğer tabanlarında, tüm inspiryumu dolduran ince nitelikli raller (Velcro rali veya selofan ral) başta İPF olmak üzere birçok DİAH de duyulur. Hava yollarının da tutulduğunu gösteren inspiratuar (squeak) ve ekspiratuar sibilan ronküsler özellikle sarkoidoz, kriptojenik organize pnömoni, ekstrensek allerjik alveolit, romatoid artrit ve Langerhans hücreli histiyositoziste duyulabilir (5,6). Kollajen vasküler hastalıklarda primer hastalığa bağlı bulgular ön plandadır. Tablo 8 de kollajen vasküler hastalıklara özgü bulgular görülmektedir. Tükürük bezi büyümesi sarkoidoz ve lenfositik interstisyel pnömonide, lenfadenopati sarkoidoz, eozinofilik granülom ve neoplazmlarda saptanabilir. düşünülen olgularda, özellikle epitroklear (dirsek üzeri) lenf bezlerinin muayenesi unutulmamalıdır. İleri olgularda pulmoner hipertansiyon ve kronik kor pulmonaleye ait semptom ve bulgular da eklenebilir. LABORATUVAR BULGULARI Eritrosit sedimentasyon hızı (ESH) artmıştır. Tam kan sayımında anemi, lökositoz veya lökopeni, trombositopeni ve eozinofili görülebilir. Tablo 9 da bu değişikliklerin saptandığı hastalıklar görülmektedir. Ayrıca kanda çeşitli antikor, immün kompleks ve gamaglobulinler bakılabilir. Tablo 10 da bunların başlıcaları görülmektedir. Kan biyokimyasında değişiklikler görülebilir (Tablo 11). Böbrek tutulumunda idrar bulguları da görülebilir. Solunum Fonksiyonları Akciğerlerde restriksiyona yol açan bu hastalıklar grubunda klasik olarak saptanan bulgular Tablo 12 de belirtilmiştir. Tablo 8. Kollajen vasküler hastalıklardaki fizik muayene bulguları. Progresif sistemik skleroz Deri ve parmak bulguları, diğer sistemik bulgular Skleroderma Subkütan nodüller, telanjiektazi, Raynaud fenomeni Romatoid artrit Poliartiküler artrit, subkütan nodüller Sistemik lupus eritematozus Multisistem bulgular Polimiyozit-dermatomiyozit Deri döküntüsü, kaslarda hassasiyet ve güçsüzlük Sjögren sendromu Ağız ve gözlerde kuruluk, primer bağ dokusu hastalığına ait bulgular 291 Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

8 Difüz interstisyel akciğer hastalıklarına yaklaşım Tablo 9. DİAH de kan incelemesinde bulunabilecek değişiklikler. ESH artışı Anemi Lökopeni Trombositopeni Lökositoz Eozinofili Kollajen vasküler hastalıklar ve sistemik vaskülit Wegener granülomatözü Kronik eozinofilik pnömoni Difüz alveoler hemoraji Kollajen vasküler hastalıklar İlaca bağlı DİAH Kollajen vasküler hastalıklar İlaca bağlı DİAH Kollajen vasküler hastalıklar İlaca bağlı DİAH Nadiren İPF ve sarkoidoz Sistemik vaskülit Eozinofilik pnömoni Akut interstisyel pnömoni BOOP Eozinofilik pnömoniler İlaca bağlı DAH Sistemik vaskülit Tablo 10. DİAH de immün belirleyiciler. Hipergamaglobulinemi ve serumda otoantikorlar Dolaşımda immün kompleksler Antiglomerüler bazal membran antikoru (anti-gmb) Antinötrofil sitoplazmik antikor (ANCA) Anti-Jo1 Lenfositik interstisyel pnömoni Kollajen vasküler hastalıklar Silikoz İPF Eozinofilik granüloma Sistemik vaskülit Kollajen vasküler hastalıklar Lenfositik interstisyel pnömoniler Goodpasture sendromu Wegener granülomatözü Sistemik nekrotizan vaskülit Pulmoner kapillaritis Churg-Strauss allerjik granülomatözü Polimiyozit/dermatomiyozit DİAH de gaz değişimi sıklıkla bozulmuştur. Son 30 yıla gelene dek bunun alveolo-kapiller blok sonucunda geliştiğine inanılmıştır. Ancak daha sonraki çalışmalarla patolojik düzeyde gösterilen bu interstisyel kalınlaşmanın gaz değişimini bozmayacağı ortaya konmuştur. Bugün gaz değişimi bozukluğunun ventilasyon/perfüzyon uyumsuzluğundan kaynaklandığı bilinmektedir. Bu olguların kan gazlarında hipoksemi ve alveoloarteryel O 2 gradientinde [P(A-a)O 2 ] artış saptanır. Egzersizle bu bulgular belirginleşir (7). Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

9 Kayacan O. Tablo 11. DİAH de kanda görülebilecek biyokimyasal değişiklikler. Karaciğer fonksiyon testlerinde bozukluklar BUN yükselmesi Kanda kalsiyum düzeyinin yükselmesi Kreatinin fosfokinaz ve aldolaz yüksekliği ACE yüksekliği SLE Hepatit/siroza eşlik eden DİAH İlaca bağlı DİAH Malignite Pulmoner renal sendromlar Kollajen vasküler hastalıklar İlaca bağlı DİAH Goodpasture sendromu Sistemik vaskülit Malignite Polimiyozit/dermatomiyozit Silikoz Berilyoz ARDS Gaucher hastalığı Tablo 12. DİAH de solunum fonksiyonları. Vital kapasite (VC) Total akciğer kapasitesi (TLC) Rezidüel volüm (RV) RV/TLC Birinci saniye zorlu ekspirasyon volümü (FEV 1 ) FEV 1 /VC Difüzyon kapasitesi (DLCO) DLCO/VA (alveoler volüm) Azalır Azalır Normal/hafif azalır Genellikle artar Azalır Normal/hafif artar Azalır Normal/hafif artar RADYOLOJİK BULGULAR DİAH de anatomik olarak sekonder pulmoner lobül tutulur, bu nedenle radyolojik olarak bu yapının tanınması önem taşımaktadır. Şekil 1 de sekonder pulmoner lobülün şematik görünümü yer almaktadır (8). DİAH de çeşitli radyolojik paternler görülebilir. PA akciğer grafisinde sıklıkla lineer, retiküler, nodüler, retikülonodüler, konsolidasyon ve kistik değişiklikler izlenir. Lezyonların dağılım yerleri, çeşitli DİAH lerde değişmektedir. Ayırıcı tanı, buna göre yönlendirilebilir. Tablo 13 te çeşitli hastalıklardaki lezyonların, akciğer grafisindeki dağılım sıklığı görülmektedir (9). Son yıllarda DİAH de akciğer parankimindeki lezyonların paterni, dağılım yeri ve sıklığının ortaya konması için yüksek rezolüsyonlu (çözünürlüklü) bilgisayarlı tomografi (YRBT) ye başvurulmaktadır. Bu, aynı zamanda bir takip kriteri olarak da kullanılır. YRBT de esas, sekonder pulmoner lobülün tanınmasına dayanır. Tablo 14 te sekonder pulmoner lobül görünümüne göre DİAH de ayırıcı tanı gösterilmiştir (9). 293 Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

10 Difüz interstisyel akciğer hastalıklarına yaklaşım Tablo 13. Akciğer radyografisinde lezyonların dağılım sıklığı. Radyolojik dağılım Üst lob predominansı Alt lob predominansı Periferik predominans Santral (peribronkovasküler) predominans Tanı Kömür işçisi pnömokonyozu Silikoz Eozinofilik pnömoni Langerhans hücreli histiyositozis İdiyopatik pulmoner fibrozis Kollajen vasküler hastalık İdiyopatik pulmoner fibrozis Kollajen vasküler hastalık Eozinofilik pnömoni Kriptojenik organize pnömoni Langerhans hücreli histiyositozis Tablo 14. Sekonder pulmoner lobül görünümüne göre DİAH de ayırıcı tanı. Sentrilobüler nodüller Septal lineer görünüm Panlobüler dansite artımı Panlobüler dansite azalması Mozaik patern Bronşiyolit Pnömokonyoz Sol kalp yetmezliği Lenfanjitis karsinomatoza İlaç toksisitesi Deskuamatif interstisyel pnömoni Konstriktif bronşiyolit Panlobüler amfizem Panlobüler dansite artımı veya azalmasına neden olan durumlar Panlobüler dansite artımı radyolojide buzlu cam görünümü olarak adlandırılır. Konsolidasyondan farklı olarak buzlu cam görünümünün içinde vasküler yapılar seçilebilir. Buzlu cam görünümü yaygın olduğunda bronş yapılarının saydamlığı artar, daha siyah görülür. Panlobüler dansite azalması ise hava yolu obstrüksiyonuna bağlı hava hapsine bağlı olabileceği gibi (örn; bronşiyolit) vasküler obstrüksiyona da bağlı (örn; pulmoner emboli) olabilir. İki durumu birbirinden ayırt etmek için inspiratuar ve ekspiratuar YRBT çekilir. Hava hapsi olan olgularda ekspiratuar YRBT de saydamlık azalmaz, daha da artar. Vasküler patolojiye bağlı panlobüler dansite azalmasında ise damar yapıları incelmiştir. Panlobüler dansite artımı ve azalmasının bir arada olduğu durumlarda ise mozaik paternden söz edilir. Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

11 Kayacan O. DİAH de nodüller, lineer gölgeler, kistik yapılar ve parankim gölgeleri saptanabilir. Tablo 15 te bu lezyonların görüldüğü başlıca DİAH belirtilmiştir. BRONKOSKOPİ DİAH tanısında rutin incelemeler, SFT ve radyolojik incelemelerden sonra bronkoskopi yapılır. Bronkoskopide görülebilecek çok fazla bir bulgu yoktur. Ancak sarkoidozun endobronşiyal tutulumunda pürtüklü mukoza görünümü oldukça tipiktir. Bronkoskopinin başlıca amacı materyal alarak histopatolojik tanıya gitmektir. Bronkoalveoler lavaj (BAL) ve transbronşiyal akciğer biyopsisi (TBAB) en önemli materyallerdir. Bronkoalveoler Lavaj (BAL) BAL, akciğer parankim hastalığını güvenilir bir şekilde gösteren bir materyaldir. Bu yöntemle 1 milyon alveol örneklenebilir. Bronkoskopi sırasında ilk önce BAL alınmalıdır. Böylece, biyopsi veya fırçalama alırken olabilecek hemorajilerle materyalin kanlanması önlenir ve daha güvenilir bir materyal alınmış olur. Orta lob veya lingulanın bir segment ağzına fiberoptik bronkoskop (FOB) wedge pozisyonda yerleştirilip bronkoskop içinden iletilen bir kateter ve buna bağlı bir enjektör vasıtasıyla cc steril izotonik sıvı akciğere verilir ve bekletmeden enjektörle geri alınır. Alınan sıvı sitolojik, bakteriyolojik ve biyokimyasal çeşitli yöntemlerle incelenir. DİAH bir alveolit ile başlar. BAL incelemesine diferansiyel sitoloji ile başlanarak Aktif alveolit var mı? sorusuna yanıt aranmalıdır. Lenfositik, nötrofilik ve eozinofilik olmak üzere üç tip alveolit vardır. ve sarkoidozda lenfositik alveolit görülür. İPF ise nötrofilik alveolitlerin prototipini oluşturur. BAL eozinofilisi en çok eozinofilik pnömoni ve Churg-Straus sendromunda görülür. Alveolit tiplerinin birbiriyle örtüştüğü unutulmamalıdır. Örneğin sarkoidozun son evresinde BAL da nötrofiller hakim olabilir. İPF de eozinofiller nötrofillere eşlik edebilir. Bu, kötü prognozun bir göstergesidir. Şekil 2 de alveolit tipleri ve buna uyan başlıca hastalıklar görülmektedir. BAL incelemesi, primer alveoler proteinoz, alveoler hemoraji sendromları gibi alveoler dolum hastalıkları, infeksiyonlar ve maligniteler dışındaki DİAH de kesin tanı vermez, ancak ortaya koyduğu alveolit tipiyle ayırıcı tanıda yol gösterici olur. Bundan sonraki aşamada, özellikle lenfositik alveolitlerde, lenfosit alt gruplarına bakılarak ayırıcı tanı yapılmalıdır (Tablo 16). BAL hücrelerinin sadece sayısal olarak artması değil, aynı zamanda aktive olmaları da önemlidir. HLA-DR ve IL-2 reseptörlerinin artması lenfositlerin aktive olduklarını gösterir. Bu da BAL ın immünsitolojik incelemesi ile ortaya konabilir (10). BAL da diferansiyel sitolojik inceleme yapılmadan sadece immünsitolojik inceleme ile tanı konulamaz. BAL, DİAH nin aktivitesinin, tedaviye verdiği yanıtın ve prognozunun değerlendirmesinde kullanılabilir. Aktif evredeki olguların BAL ında total hücre sayısı artmıştır, alveoliti oluşturan hücreler aktive olmuştur. Tedaviye yanıt veren olguların total hücre sayısı ve aktivite kriterleri azalır, oranı artmış hücreler normal sınırlarına çekilir. Lenfositik alveolit gösteren olgular nötrofilik olanlara göre tedaviye daha iyi yanıt verir ve daha iyi prognoza sahiptir. da total hücre ve T-lenfosit sayısı ve CD4/CD8 oranı ne denli yüksekse tedaviye yanıt ve prognoz o denli iyidir. İPF de lenfosit sayısının artmış olması iyi prognoza, eozinofillerin artışı ise kötü prognoza işaret eder. Bütün bu verilere karşın tedavinin takibinde BAL ın ne sıklıkta uygulanması gerektiği konusunda fikir birliği yoktur. Olgunun radyolojik ve fizyolojik parametrelerle izlenmesi ön plana çıkmaktadır. Bronş Mukoza Biyopsisi mukozada lezyon yapabildiği için bu olgularda mukoza biyopsisi sonuç verebilir. Özellikle trakea, karina ve ana bronşlardan mukoza örneği alınabilir. Transbronşiyal Akciğer Biyopsisi (TBAB) FOB la akciğer parankiminden TBAB almak mümkündür. TBAB, YRBT de patolojik görünen yerlerden alınır. Ancak bu bölgeler fibrozisin yoğun olduğu yerler olduğundan buradan alınan TBAB tanı vermeyebilir. TBAB nin, görünen belirgin anormal bölgelere komşu, normal görü- 295 Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

12 Difüz interstisyel akciğer hastalıklarına yaklaşım Tablo 15. DİAH de başlıca YRBT bulguları. Nodüller Yumuşak doku dansitesinde nodüller Buzlu cam dansitesinde nodüller Sentrilobüler nodüller Lineer gölgeler Septal kalınlaşma Retiküler patern Parankimal bantlar Kistik lezyonlar İzole kistler Bal peteği görünümü Parankim gölgeleri Buzlu cam görünümü Konsolidasyon Berilyoz Langerhans hücreleri histiyositozis Silikoz-kömür işçisi pnömokonyozu Lenfanjitis karsinomatoza Respiratuar bronşiyolit Bronşiyolit Pnömokonyoz Sol kalp yetmezliği Lenfanjitis karsinomatoza İdiyopatik pulmoner fibrozis Kollajen vasküler hastalık Nonspesifik interstisyel pnömoni Subakut/kronik hipersensitivite pnömonisi Pulmoner alveoler proteinoz Sekel (plevra hastalığı, pnömoni, pulmoner infarkt) (amfizem ve bronşektaziye ait olmayan kistler) Langerhans hücreleri histiyositozis Lenfanjiyoleyomiyomatöz İdiyopatik pulmoner fibrozis Kollajen vasküler hastalık Deskuamatif interstisyel pnömoni Respiratuar bronşiyolit Nonspesifik interstisyel pnömoni İlaç toksisitesi Kriptojenik organize pnömoni Pulmoner alveoler proteinoz Kriptojenik organize pnömoni Eozinofilik pnömoni Bronkoalveoler hücreli kanser Lipoid pnömonisi Pulmoner alveoler proteinoz Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

13 Kayacan O. Tablo 16. Lenfositik alveolitlerde T-lenfosit alt grupları ile ayırıcı tanı. CD4/CD8 artmış CD4/CD8 normal CD4/CD8 azalmış Tüberküloz Berilyoz Lenfanjitis karsinomatoza COP Silikoz Crohn hastalığı İlaca bağlı DİAH nümlü yerlerden alınması daha uygundur. Toplam iki-dört örnek alınması tanı olasılığını arttıracaktır. Alınan örneklerin yeterli kabul edilebilmesi için alveol dokusu içermelidir. Aktif patoloji sırasında alınan TBAB, hücre içeriği bakımından zengindir. Fibrotik ve bal peteği evresine geçmiş olgularda ise TBAB hücre bakımından fakirdir. Orta lob ve lingula, difüz hastalıktan bağımsız olarak inflamasyon ve skarlaşma ile pasif konjesyonun sık görüldüğü bölgelerdir. Bu nedenle infiltratif görünümün burada yoğunlaştığı durumlar dışında orta lob ve linguladan TBAB almaktan kaçınılmalıdır. Bakteriyolojik İnceleme Balgam ve bronkoskopik materyalin bakteriyolojik incelemesi unutulmamalıdır. Özellikle kronik miliyer tüberkülozlu olgularda yayma negatif bile olsa kültürde üreme görülebilir ve hastayı gereksiz ve hatta tehlikeli bir kortikosteroid tedavisinden kurtarabilir. Bunun yanı sıra adi kültürle de infeksiyon tanısına ulaşma olasılığı bulunmaktadır. CERRAHİ AKCİĞER BİYOPSİSİ (CAB) DİAH de en güvenilir tanı yöntemi, cerrahi akciğer biyopsisi (CAB) dir. Torakotomiyle açık akciğer biyopsisi (AAB) şeklinde veya torakoskopi eşliğinde akciğer biyopsisi (TEAB) yapılabilir. Son yıllarda TEAB yeğlenmekte ve AAB nin yerini almaktadır. CAB nin Endikasyonları Altmışbeş yaşın altında, tüm incelemelere karşın tanı konulamayan olgular, Ateş, kilo kaybı, hemoptizi varlığı, Ailede DİAH/İPF öyküsü olması, Tekrarlayan pnömotoraks öyküsü, Periferik vaskülit semptom ve bulguları, Açıklanamayan ekstrapulmoner bulgular, Açıklanamayan pulmoner hipertansiyon, Açıklanamayan kardiyomegali, Hızlı progresyon gösteren DİAH, Uzun süre stabil kalan bir olguda yeni eklenen klinik ve radyolojik bulguların varlığı. Bazı olgulara ise kesin histopatolojik tanı konulamamasına karşın CAB uygulamaya gerek yoktur. Bunlarda klinik, fizyolojik ve radyolojik parametrelere bakılarak tanıya ulaşılabilir. CAB nin Gerekmediği Durumlar Altmışbeş yaş üzerindeki olgular, İPF ye özgü ve stabil radyolojik görünüm, Efor dispnesini açıklayacak başka bir patolojinin bulunmaması, Kollajen vasküler hastalık varlığı, Tipik fizyolojik bozukluklar bulunması. Şekil 3 te DİAH tanısında takip edilmesi gereken algoritim verilmiştir (1). Klinik ve radyolojik bulgular, fizyolojik incelemeler, bronkoskopi ve bronkoskopik materyallerin sonuçları bir arada kullanılarak tanıya ulaşılır. DİAH tanısında esas olan histopatolojik tanıya ulaşabilmektir. Ancak yukarıda da belirtildiği gibi bu her olguda mümkün olmamaktadır. Özellikle İPF için, American Thoracic Society (ATS) ve European Respiratory Society (ERS) nin ortak uzlaşı raporlarına göre bazı kriterlere göre tanı konabilir (Tablo 17) (11,12). 297 Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

14 Difüz interstisyel akciğer hastalıklarına yaklaşım DİFÜZ (İNTERSTİSYEL) AKCİĞER HASTALIĞI TANI ALGORİTMİ Anamnez, fizik muayene, eski ve yeni akciğer grafileri, SFT (kronisite, progresyon, stabilite değerlendirilir) Çevresel/iyatrojenik olası nedenleri uzaklaştır Uygun klinik bulgular varsa Bağ dokusu hastalıkları serolojik incelemeleri Biyopsi: Deri, kas, sinüs/nazal septum, böbrek Klinik iyileşme Spesifik sistemik hastalık Var İleri tanısal girişime gerek yok Yok Yok Var Toraks YRBT BAL TBAB Var İleri tanısal girişime gerek yok Spesifik tanı Yok Cerrahi akciğer biyopsisi Şekil 3. DİAH nin tanı yaklaşımı. Tablo 17. İPF de tanı kriterleri. 1. Majör kriterler: a. İlaç toksisitesi, çevresel maruziyetler ve bağ dokusu hastalıkları gibi bilinen DİAH nedenleri ekarte edilmelidir. b. Restriktif solunum fonksiyon bozukluğu ve gaz alışverişinde bozulma. c. İki taraflı, bazallerde retiküler değişiklikler, YRBT de minimal buzlu cam görünümü. d. TBAB veya BAL da başka bir hastalık varlığının gösterilememesi. 2. Minör kriterler: a. Yaş > 50. b. Nedeni açıklanamayan, sinsi başlangıçlı efor dispnesi. c. Hastalık süresi 3 ay. d. İki taraflı, bazallerde inspiratuar raller (Velcro ralleri). Dört majör ve üç minör kriter tanı için yeterlidir. Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

15 Kayacan O. KAYNAKLAR 1. Raghu G. Interstitial lung diseae: A clinical overview and general approach. In: Fishman AP (ed). Fishman s Pulmonary Diseases and Disorders. 3 rd ed. Mc Graw Hill, 1998: Demedts M, Wells AU, Anto JM, et al. Interstitial lung diseases: An epidemiological overview. Eur Respir J 2001; 18 (Suppl 32): Coultas DB, Zumwalt RE, Black WC, Sobonya RE. The epidemiology of interstitial lung diseases. Am J Respir Crit Care Med 1994; 150: Roddenkemper R (ed in chief) European Lung White Book. ERJ Ltd., The Charlesworth Group, Huddersfiald, UK, 2003: King TE Jr. Approach to the patient with interstitial lung disease. In: Crapo JD, Glassroth J, Karlinsky JB, King TE Jr (eds). Baum s Textbook of Pulmonary Diseases. 7 th ed. Lippincott Williams and Wilkins, 2004: Glaspole I, Conron M, du Bois RM. Clinical features of diffuse parenchymal lung disease. In: Olivieri D, du Bois RM (eds). Interstitial Lung Diseases. Eur Respir Monograph 2000; 5(monograph 14): Gibson GJ. Interstitial lung diseases: pathophysiology and respiratory function. In: Olivieri D, du Bois RM (eds). Interstitial Lung Diseases. Eur Respir Monograph 2000; 5(monograph 14): Osma E. Solunum sistemi radyolojisi. Normal ve patolojik. 1. Baskı. İzmir, 2000: Lynch DA. Imaging of diffuse infiltrative lung disease. In: Olivieri D, du Bois RM (eds). Interstitial Lung Diseases. Eur Respir Monograph 2000; 5: Teschler H, Costabel U. Lungenparenchymerkrankungen: Differenzierung mittels bronchoalveolaerer lavage. In: Konietzko G, Costabel U, Müller KM (eds). Generalizierte Lungenparenchymerkrankungen. Steinkopff Verlag Darmstadt 1990: The Joint Statement of the American Thoracic Society and The European Respiratory Society. Idiopathic pulmonary fibrosis: Diagnosis and treatment. International consensus statement. Am J Respir Crit Care Med 2000; 161: du Bois RM, Wells AU. Cryptogenic fibrosing alveolitis/idiopathic pulmonary fibrosis. Eur Respir J 2001; 18 (Suppl 32): Tüberküloz ve Toraks Dergisi 2004; 52(3):

İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir

İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR. Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir İDİOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER (IIP) DE RADYOLOJİK BULGULAR Dr. Recep Savaş Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji ABD İzmir IIP (İdiopatik İnterstisyel Pnömoniler) 2002 yılında ATS-ERS bir sınıflama

Detaylı

İnterstisyel hastalıklar. klarında klinik değerlendirme. erlendirme

İnterstisyel hastalıklar. klarında klinik değerlendirme. erlendirme İnterstisyel akciğer hastalıklar klarında klinik değerlendirme erlendirme Doç.Dr.Dr.Benan.Benan MüsellimM Solunumsal semptomlar Dispne Öksürük Balgam Göğüs s ağrısıa Hemoptizi Alveoler hemoraji sendromları

Detaylı

İnterstisyel Akciğer Hastalıklarında Radyoloji

İnterstisyel Akciğer Hastalıklarında Radyoloji İnterstisyel Akciğer Hastalıklarında Radyoloji Ağırlıklı olarak interstisyel mesafeleri tutan ve beraberinde çoğu zaman hava boşlukları veya hava yollarının da etkilendiği hastalıklardır. Akciğer parankimini

Detaylı

YAYGIN DANSİTE ININ BT İLE AYIRICI TANISI. Dr. Çetin Atasoy

YAYGIN DANSİTE ININ BT İLE AYIRICI TANISI. Dr. Çetin Atasoy YAYGIN DANSİTE ARTIŞININ ININ BT İLE AYIRICI TANISI Dr. Çetin Atasoy Ankara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Buzlu cam yoğunlu unluğu: u: Damar işaretlerinin seçilebildi ilebildiği i minimal yoğunluk artışı

Detaylı

ININ BT İLE AYIRICI TANISI

ININ BT İLE AYIRICI TANISI YAYGIN DANSİTE ARTIŞININ ININ BT İLE AYIRICI TANISI Dr. Çetin Atasoy Ankara Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Buzlu cam yoğunlu unluğu: u: Damar işaretlerinin i seçilebildi ilebildiği i minimal yoğunluk artışı

Detaylı

İntertisyel pnömonilere patolojik yaklaşım. Dr Büge Öz İstanbul Üniversitesi, Cerrahpasa Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı

İntertisyel pnömonilere patolojik yaklaşım. Dr Büge Öz İstanbul Üniversitesi, Cerrahpasa Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı İntertisyel pnömonilere patolojik yaklaşım Dr Büge Öz İstanbul Üniversitesi, Cerrahpasa Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı İnterstisyel akciğer hastalıkları, histo-morfolojik olarak interstisyel inflamasyon,

Detaylı

İnterstisyel Hastalığı aklaşım

İnterstisyel Hastalığı aklaşım İnterstisyel Akciğer Hastalığı Tanıya YaklaY aklaşım Dr. Nesrin Moğulko ulkoç Ege Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Göğüs s Hastalıklar kları Anabilim Dalı Bornova - İzmirzmir Nasıl de İAH? AH? değerlendirmeliyizerlendirmeliyiz

Detaylı

İdiyopatik pulmoner fibrozis (IPF, UIP) (2,3) 50 yaşından büyük ve daha çok erkek hastalar. Periferal retiküler opasiteler (özellikle akciğerlerin pos

İdiyopatik pulmoner fibrozis (IPF, UIP) (2,3) 50 yaşından büyük ve daha çok erkek hastalar. Periferal retiküler opasiteler (özellikle akciğerlerin pos İNTERSTİSİYEL AKCİĞER HASTALIKLARI (1) Prof. Dr. Macit Arıyürek Hacettepe Universitesi Radyoloji AD. Yaygın parenkimal akciğer hastalıkları A. Nedeni bilinen yaygın parenkimal akciğer hastalıkları a. İlaçlara

Detaylı

Olgu sunumu. Doç Dr Göksel Kıter Pamukkale Üniversitesi Göğüs Hast.

Olgu sunumu. Doç Dr Göksel Kıter Pamukkale Üniversitesi Göğüs Hast. Olgu sunumu Doç Dr Göksel Kıter Pamukkale Üniversitesi Göğüs Hast. gokselkiter@yahoo.com 54y, K, Denizli, evhanımı Ani başlayan öksürük ve nefes darlığı 2,5 ay önce hiçbir solunumsal yakınma yok 10 gün

Detaylı

İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar

İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar İnvazif Fungal İnfeksiyonlarda Tanı Klinik-Radyolojik Yaklaşım Dr.Özlem Özdemir Kumbasar Bağışıklığı baskılanmış hastaların akciğer komplikasyonları sık görülen ve ciddi sonuçlara yol açan önemli sorunlardır.

Detaylı

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI Özlem Özdemir Kumbasar İnterstisyel Akciğer Hastalıkları (İAH) akciğeri difüz olarak etkileyen, akciğer parankiminde değişik derecelerde inflamasyon, fibrozis ve yapısal

Detaylı

Temel SFT Yorumlama. Prof. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD

Temel SFT Yorumlama. Prof. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD Temel SFT Yorumlama Prof. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD SPİROMETRİ ENDİKASYONLARI A. Semptom, bulgu veya anormal laboratuar sonuçları varlığında akciğer hastalığı tanısını doğrulamak

Detaylı

BÖLÜM İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI

BÖLÜM İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI BÖLÜM 8 İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI İnterstisyel Akciğer Hastalıkları 25 İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Prof. Dr. Özlem Özdemir Kumbasar Giriş İnterstisyel akciğer hastalıkları (İAH) terimi,

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Kuthan Kavaklı Göğüs Cerrahisi Akciğer Kanserinde Anamnez ve Fizik Muayene Bulguları Giriş Akciğer kanseri ülkemizde 11.5/100.000 görülme sıklığına

Detaylı

ENFEKSİYON SEKELLERİ

ENFEKSİYON SEKELLERİ ENFEKSİYON SEKELLERİ Postenfeksiyöz Bronşiyolitis Obliterans Prof. Dr. Deniz Doğru Ersöz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Ünitesi Bronşiyolitis Obliterans (BO) Alt solunum

Detaylı

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI Dr. Özlem ÖZDEMİR KUMBASAR İnterstisyel Akciğer Hastalıkları (İAH) terimi pulmoner interstisyumun kronik inflamasyonu ve progresif fibrozisi ile karakterize bir grup hastalığı

Detaylı

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015

AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 AKUT SOLUNUM SIKINTISI SENDROMU YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ SHMYO İLK VE ACİL YARDIM BÖLÜMÜ YRD DOÇ DR SEMRA ASLAY 2015 Nonkardiyojenik Akciğer Ödemi Şok Akciğeri Travmatik Yaş Akciğer Beyaz Akciğer Sendromu

Detaylı

DR.ENVER YALNIZ İZMİR DR. SUAT SEREN GÖĞÜS HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ

DR.ENVER YALNIZ İZMİR DR. SUAT SEREN GÖĞÜS HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ DR.ENVER YALNIZ İZMİR DR. SUAT SEREN GÖĞÜS HASTALIKLARI VE CERRAHİSİ EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ OLGU-1 44 yaşında, erkek olgu futbol antrenörü 10 gündür ateş, eforla olan nefes darlığı, kuru öksürük

Detaylı

1/3 Üst Üst loblar AL süp. seg. 2/3 Alt. Gurney JW. Radiology 1988;167: Ventilasyon %30 Perfüzyon %5 Lenf akımı: TB,Sarkoidoz Silikoz, E.G.

1/3 Üst Üst loblar AL süp. seg. 2/3 Alt. Gurney JW. Radiology 1988;167: Ventilasyon %30 Perfüzyon %5 Lenf akımı: TB,Sarkoidoz Silikoz, E.G. O 2, ph: TB Gerilim: Amfizem V/Q=3:1 Ventilasyon %30 Perfüzyon %5 Lenf akımı: TB,Sarkoidoz Silikoz, E.G. 1/3 Üst Üst loblar AL süp. seg. 2/3 Alt Gurney JW. Radiology 1988;167:359-66 Sarkoidoz ve Langerhans

Detaylı

Sert Metal Akciğer Hastalığı

Sert Metal Akciğer Hastalığı OLGU 39 OLGU 39 Sert Metal Akciğer Hastalığı 243 Sert Metal Akciğer Hastalığı Berna Erden Gebeşoğlu, Sevtap Gülgösteren, Canan Demir, Bilge Üzmezoğlu, Funda Demirağ, Cebrail Şimşek Atatürk Göğüs Hastalıkları

Detaylı

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar

Patogenez Bronşektazi gelişiminde iki temel mekanizma rol oynar Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Bronşektazi Giriş Subsegmental solunum yollarının anormal ve kalıcı dilatasyonu şeklinde tanımlanır Hastalık olmaktan çok çeşitli patolojik süreçlerin

Detaylı

İdiyopatik İnterstisyel Pnömonilere Tanısal Yaklaşım

İdiyopatik İnterstisyel Pnömonilere Tanısal Yaklaşım İdiyopatik İnterstisyel Pnömonilere Tanısal Yaklaşım Atike DEMİR, Serir AKTOĞU İzmir Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İZMİR ÖZET İdiyopatik interstisyel pnömoniler, bilinmeyen

Detaylı

KRONİK HİPERSENSİTİVİTE PNÖMONİSİ. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD

KRONİK HİPERSENSİTİVİTE PNÖMONİSİ. Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD KRONİK HİPERSENSİTİVİTE PNÖMONİSİ Dr. Gamze KIRKIL Fırat Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD OLGU 58 y E hasta 10.01.2017 de son aylarda eforla artan nefes darlığı, öksürük, yorgunluk Özgeçmiş: 10 yıldır

Detaylı

SARKOİDOZ lu hasta yönetimi

SARKOİDOZ lu hasta yönetimi SARKOİDOZ lu hasta yönetimi Türk Toraks Derneği XIV. Kış Okulu Prof.Dr.Benan Müsellim 20 Şubat 2015 OLGU - 1 29 yaşında Kadın Erzurum doğumlu Ev hanımı 3 yıldır efor dispnesi 4 yıl önce apandektomi Dayısının

Detaylı

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir

İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı. Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir İNVAZİF ASPERGİLLOZ Radyolojik Tanı Dr. Recep SAVAŞ Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD, İzmir AMAÇ Radyolojik olarak algoritm Tanı ve bulgular Tedavi sonrası takip İnvazif Asperjilloz Akciğer

Detaylı

İnterstisyel akciğer hastalığının tanısında VATS: Beş olgu sunumu

İnterstisyel akciğer hastalığının tanısında VATS: Beş olgu sunumu İnterstisyel akciğer hastalığının tanısında VATS: Beş olgu sunumu Hande D. İKİTİMUR 1, Fatma TOKER 1, Tunçalp DEMİR 1, A. Kürşat BOZKURT 2, Nurhayat YILDIRIM 1 1 İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi,

Detaylı

Bronşiyolitis Obliterans Organize Pnömoni: Olgu Sunumu

Bronşiyolitis Obliterans Organize Pnömoni: Olgu Sunumu Bronşiyolitis Obliterans Organize Pnömoni: Olgu Sunumu Orhan ÇİLDAĞ*, Fisun KARADAĞ*, Mehmet POLATLI*, Ali VERAL** * Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim

Detaylı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 4 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Eğitim Öğretim Yılı. Dönem 4 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi 2018-2019 Eğitim Öğretim Yılı Dönem 4 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJ TANITIM REHBERİ Hazırlayan: Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı 1 GÖĞÜS HASTALIKLARI STAJI TANITIM

Detaylı

İdiyopatik İnterstisyel Pnömonilerin Yeni Sınıflaması ve Klinik Özellikleri

İdiyopatik İnterstisyel Pnömonilerin Yeni Sınıflaması ve Klinik Özellikleri Derleme Review 333 İdiyopatik İnterstisyel Pnömonilerin Yeni Sınıflaması ve Klinik Özellikleri The New Classification and Clinical Characteristics of Idiopathic Interstitial Pneumonias Dr. Sezgi Şahin

Detaylı

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK

ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM «GINA» Dr. Bengü MUTLU SARIÇİÇEK ASTIM Dünya genelinde 300 milyon kişiyi etkilediği düşünülmekte Gelişmiş ülkelerde artan prevalansa sahip Hasta veya toplum açısından yüksek maliyetli bir hastalık

Detaylı

Dönem 3 Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri:

Dönem 3 Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Konu: Amaç: Öğrenim Hedefleri: Dönem 3 Konu: Solunum sistemi hastalıklarında semptomlar Amaç: Dönem 3 öğrencileri bu dersin sonunda solunum sistemi hastalıklarında öksürük,balgam çıkarma,nefes darlığı,gögüs ağrısı,hemoptizi gibi semtomları

Detaylı

KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKCİĞER KANSERİNDE TANI VE EPİDEMİYOLOJİ. İNT. DR. BURCU TURAN Nisan 2014

KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKCİĞER KANSERİNDE TANI VE EPİDEMİYOLOJİ. İNT. DR. BURCU TURAN Nisan 2014 KÜÇÜK HÜCRELİ DIŞI AKCİĞER KANSERİNDE TANI VE EPİDEMİYOLOJİ İNT. DR. BURCU TURAN Nisan 2014 EPİDEMİYOLOJİ Akciğer kanseri, günümüzde, kadınlarda ve erkeklerde en sık görülen ve en fazla ölüme yol açan

Detaylı

DİFFÜZ PARENKİMAL AKCİĞER HASTALIKLARINA YAKLAŞIM

DİFFÜZ PARENKİMAL AKCİĞER HASTALIKLARINA YAKLAŞIM DİFFÜZ PARENKİMAL AKCİĞER HASTALIKLARINA YAKLAŞIM Dr. Ceyda ANAR Sağlık Bakanlığı Üniversitesi İzmir Dr. Suat Seren Göğüs Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Tanım Bilinen, bilinmeyen

Detaylı

Temel Solunum Fonksiyon Testi Uygulamaları. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı

Temel Solunum Fonksiyon Testi Uygulamaları. Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Temel Solunum Fonksiyon Testi Uygulamaları Dr. Şermin BÖREKÇİ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Solunum fonksiyonlarını değerlendirmek için kullanılan testler nelerdir? Solunum

Detaylı

Kriptojenik Organize Pnömoni (KOP) Songül Özyurt

Kriptojenik Organize Pnömoni (KOP) Songül Özyurt Kriptojenik Organize Pnömoni (KOP) Songül Özyurt İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Sınıflaması İdiopatik İnterstisyel Pnömoniler Otoimmun İnterstisyel Pnömoniler (Bağ Dokusu Hast, İPAF) Hipersensitivite

Detaylı

TORAKS RADYOLOJİSİ. Prof Dr Nurhayat YILDIRIM

TORAKS RADYOLOJİSİ. Prof Dr Nurhayat YILDIRIM TORAKS RADYOLOJİSİ Prof Dr Nurhayat YILDIRIM PA AKCİĞER GRAFİSİNDE TEKNİK ÖZELLİKLER Film ayakta çekilmelidir. Göğüs ön duvarı film kasetine değmelidir. Işık kaynağı kişinin arkasında olmalıdır. Işık kaynağı

Detaylı

Düşük Doz Makrolid ile Tedavi Edilen İki Kriptojenik Organize Pnömoni Olgusu

Düşük Doz Makrolid ile Tedavi Edilen İki Kriptojenik Organize Pnömoni Olgusu OLGU 21 OLGU Düşük Doz Makrolid ile Tedavi Edilen İki Kriptojenik Organize Pnömoni Olgusu 141 Düşük Doz Makrolid ile Tedavi Edilen İki Kriptojenik Organize Pnömoni Olgusu Fatma Çiftci 1, Zehra Aktürk Oğulluk

Detaylı

Sunum planı. Epidemiyoloji Tanım Sınıflama Değerlendirme Tedavi Özet

Sunum planı. Epidemiyoloji Tanım Sınıflama Değerlendirme Tedavi Özet Sunum planı Epidemiyoloji Tanım Sınıflama Değerlendirme Tedavi Özet En sık hekime başvuru nedeni Okul çağındaki çocuklarda %35-40 viral enfeksiyonlar sonrası 10 gün %10 çocukta 25 günü geçer. Neye öksürük

Detaylı

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ

LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ LOKOMOTOR SİSTEM SEMİYOLOJİSİ Prof.Dr.Ayşe Kılıç draysekilic@gmeil.com AMAÇ Lokomotor sistemin temel yapılarını ve çocuklarda görülen yakınmalarını, öykü, fizik muayene ve basit tanı yöntemlerini öğrenmek

Detaylı

Olgu Tartışması Kronik HP. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar

Olgu Tartışması Kronik HP. Dr.Özlem Özdemir Kumbasar Olgu Tartışması Kronik HP Dr.Özlem Özdemir Kumbasar 2015 61 y, kadın hasta 1-2 yıldır giderek artan öksürük, nefes darlığı Değişik hastanelerde muayene olmuş, verilen inhaler tedavilerden yarar görmemiş

Detaylı

İĞER HASTALIKLARI ESKİŞ TIP FAKÜLTES

İĞER HASTALIKLARI ESKİŞ TIP FAKÜLTES İLACA BAĞLI AKCİĞ İĞER HASTALIKLARI Dr. Ragıp Özkan ESKİŞ İŞEHİR R OSMANGAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTES LTESİ RADYOLOJİ ABD Hastaneye yatırılmak zorunda kalınan hastaların % 5 i5 Hastane ölümlerinin % 0,3

Detaylı

TORAKS DEĞERLENDİRME KABUL ŞEKLİ 2 (Bildiri ID: 64)/OLGU BİLDİRİSİ: MEME KANSERİ İÇİN RADYOTERAPİ ALMIŞ OLGUDA RADYASYON PNÖMONİSİ

TORAKS DEĞERLENDİRME KABUL ŞEKLİ 2 (Bildiri ID: 64)/OLGU BİLDİRİSİ: MEME KANSERİ İÇİN RADYOTERAPİ ALMIŞ OLGUDA RADYASYON PNÖMONİSİ TORAKS DEĞERLENDİRME ŞEKLİ 2 ( ID: 64)/OLGU Sİ: MEME KANSERİ İÇİN RADYOTERAPİ ALMIŞ OLGUDA RADYASYON PNÖMONİSİ SONRASINDA GELİŞEN ORGANİZE PNÖMONİ (OP/ BOOP) Poster 3 ( ID: 66)/Akut Pulmoner Emboli: Spiral

Detaylı

Tanı: Metastatik hastalık için patognomonik bir radyolojik. Tek veya muitipl nodüller iyi sınırlı veya difüz. Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak

Tanı: Metastatik hastalık için patognomonik bir radyolojik. Tek veya muitipl nodüller iyi sınırlı veya difüz. Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak Göğüs Cerrahisi Metastatik Akciğer Tümörleri Giriş İzole akciğer metastazlarına tedavi edilemez gözüyle bakılmamalıdır Tümör tipine

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Sedat Gürkok. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Sedat Gürkok. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Soliter Pulmoner Nodül Tanım: Genel bir tanımı olmasa da 3 cm den küçük, akciğer parankimi ile çevrili, beraberinde herhangi patolojinin eşlik

Detaylı

SOLİTER PULMONER NODÜL

SOLİTER PULMONER NODÜL SOLİTER PULMONER NODÜL Dr. Sebahat Akoğlu Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp T p Fakültesi Göğüs s Hastalıklar kları AD Tanım 3 cm.den küçük üçük, tek, normal akciğer dokusuyla çevrili, adenopati ya da atelektazi

Detaylı

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ DEĞERLENDİRMESİ. Dr. Levent Cem MUTLU Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ DEĞERLENDİRMESİ. Dr. Levent Cem MUTLU Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ DEĞERLENDİRMESİ Dr. Levent Cem MUTLU Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Spirometri üç temel ölçümü sağlar: FVC ( Zorlu vital kapasite) FEV1 (bir saniyedeki

Detaylı

Kollajen Vasküler Hastalıklara Bağlı İnterstisyel Akciğer Tutulumunda Başlıca Klinik Sorunlar

Kollajen Vasküler Hastalıklara Bağlı İnterstisyel Akciğer Tutulumunda Başlıca Klinik Sorunlar Eur Respir J 2009;33: 882-896 DOI: 10.1183/09031936.00152607 Copyright ERS Journals Ltd 2009 DERLEME Kollajen Vasküler Hastalıklara Bağlı İnterstisyel Akciğer Tutulumunda Başlıca Klinik Sorunlar K.M. Antoniou,

Detaylı

Temel Solunum Fonksiyon Testleri Değerlendirme. Prof.Dr.Gaye Ulubay Başkent Üniversitesi Göğüs Hast. AD 2016 Antalya

Temel Solunum Fonksiyon Testleri Değerlendirme. Prof.Dr.Gaye Ulubay Başkent Üniversitesi Göğüs Hast. AD 2016 Antalya Temel Solunum Fonksiyon Testleri Değerlendirme Prof.Dr.Gaye Ulubay Başkent Üniversitesi Göğüs Hast. AD 2016 Antalya x eksenine ölçülen volüm, y eksenine ise akım hızı (volüm/zaman) konulur l Akım

Detaylı

Romatizma BR.HLİ.066

Romatizma BR.HLİ.066 Nedir? başta eklemler olmak üzere, birçok organ ve dokunun doğrudan ya da dolaylı olarak zarar görmesine yol açabilen hastalıklar grubudur. Kanda iltihap düzeyinde yükselmeye neden olup olmamasına göre

Detaylı

Erken Evre Akciğer Kanserinde

Erken Evre Akciğer Kanserinde Erken Evre Akciğer Kanserinde Görüntüleme Dr. Figen Başaran aran Demirkazık Hacettepe Universitesi Radyoloji Anabilim Dalı Kasım 2005 Mayıs 2006 Müsinöz ve nonmüsinöz tipte bronkioloalveoler komponenti

Detaylı

Karsinoid Tümörler Giriş Sınıflandırma: Göğüs Cer rahisi rahisi Göğüs Cer Klinik:

Karsinoid Tümörler Giriş Sınıflandırma: Göğüs Cer rahisi rahisi Göğüs Cer Klinik: Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Karsinoid Tümörler Giriş Ender görülen akciğer tümörleridirler Rezeksiyon uygulanan akciğer tümörlerinin %0,4- %3 ünü oluştururlar Benign-malign

Detaylı

İNVAZİV PULMONER ASPERJİLLOZ Dr. Münire Gökırmak. Süleyman Demirel Üniversitesi Göğüs Hastalıkları A.D.

İNVAZİV PULMONER ASPERJİLLOZ Dr. Münire Gökırmak. Süleyman Demirel Üniversitesi Göğüs Hastalıkları A.D. İNVAZİV PULMONER ASPERJİLLOZ Dr. Münire Gökırmak Süleyman Demirel Üniversitesi Göğüs Hastalıkları A.D. OLGU 1 23 yaşında kadın hasta Ateş, yorgunluk ve anemi Lökosit: 6.800/mm3, %8 nötrofil, %26 blast,

Detaylı

PULMONER NODÜLLER: OLGU ÖRNEKLERİ İLE. Dr.Selen Bayraktaroğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD/İZMİR

PULMONER NODÜLLER: OLGU ÖRNEKLERİ İLE. Dr.Selen Bayraktaroğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD/İZMİR PULMONER NODÜLLER: OLGU ÖRNEKLERİ İLE Dr.Selen Bayraktaroğlu Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji AD/İZMİR OLGU 1 30 y, erkek Öykü:İnflamatuar artrit tanısı ile prednol kullanıyor Testiste gelişen

Detaylı

Bronkoalveoler Lavaj ve Transbronşiyal Biyopsi. Prof. Dr. Demet Karnak Ankara Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD

Bronkoalveoler Lavaj ve Transbronşiyal Biyopsi. Prof. Dr. Demet Karnak Ankara Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD Bronkoalveoler Lavaj ve Transbronşiyal Biyopsi Prof. Dr. Demet Karnak Ankara Üniversitesi Göğüs Hastalıkları AD Bronkoalveoler Lavaj (BAL) Fleksible bronkoskopi (FB) ile uygulanan ve interstisyel akciğer

Detaylı

Yüksek Çözünürlüklü Bilgisayarlı Tomografi

Yüksek Çözünürlüklü Bilgisayarlı Tomografi Yüksek Çözünürlüklü Bilgisayarlı Tomografi Dr. Hüdaver Alper Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı AMAÇ Yüksek Rezolüsyonlu BT Nedir, Nasıl yapılır, Nasıl yorumlanır? Hangi durumlarda

Detaylı

TORAKS TOMOGRAFİ DEĞERLENDİRMESİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ DÖNEM 5

TORAKS TOMOGRAFİ DEĞERLENDİRMESİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ DÖNEM 5 TORAKS TOMOGRAFİ DEĞERLENDİRMESİ Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ DÖNEM 5 BT, X ışınlarının doku tarafından tutulması fizik ilkesine dayanan kesitsel bir görüntüleme yöntemidir X ışınlarının doku tarafından

Detaylı

PNÖMOKONYOZ: OLGU SUNUMU

PNÖMOKONYOZ: OLGU SUNUMU PNÖMOKONYOZ: OLGU SUNUMU Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim Araştırma Hastanesi Dr. Bilge ÜZMEZOĞLU, Dr. Sevtap GÜLGÖSTEREN, Dr. Berna ERDEN, Dr. Canan DEMĠR, Dr. Cebrail ġġmġek 55 yaģında

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI.

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI. SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 08-09 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI. Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 0 Şubat 09 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

İnterstisyel Akciğer Hastalıklarının Tanı ve Takibinde Radyolojinin Rolü

İnterstisyel Akciğer Hastalıklarının Tanı ve Takibinde Radyolojinin Rolü Derleme Review 291 İnterstisyel Akciğer Hastalıklarının Tanı ve Takibinde Radyolojinin Rolü The Role of Radiology in Diagnosis and Follow-up of Interstitial Lung Diseases Dr. Figen BAŞARAN DEMİRKAZIK Hacettepe

Detaylı

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI. Doç Dr. Gülfer Okumuş İTF Göğüs Hastalıkları

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI. Doç Dr. Gülfer Okumuş İTF Göğüs Hastalıkları İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI Doç Dr. Gülfer Okumuş İTF Göğüs Hastalıkları Bilinen, bilinmeyen birçok etkenin akciğer parankiminde benzer patolojik değişikliklere yol açması sonucu oluşan, benzer klinik,

Detaylı

HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi

HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi Uzm. Dr. Sinem AKKAYA IŞIK Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi HIV & CMV Gastrointestinal ve Solunum Sistemi AIDS CMV; nadir ölümcül İlk vaka 1983 Etkili ART sıklık azalmakta, tedavi şansı

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI.

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI. SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 08-09 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI. Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 03 Eylül 08 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİNDE HİKAYE

SOLUNUM SİSTEMİNDE HİKAYE SOLUNUM SİSTEMİNDE HİKAYE Int. Dr. Gamze Ünlüer Nisan 2014 Tıbbın her dalında olduğu gibi göğüs hastalıklarında da klinik değerlendirmenin doğru yapılabilmesi için şu üç koşulun bir arada bulunması gerekir;

Detaylı

PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ

PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ PRİMER SİLİYER DİSKİNEZİ HASTALARININ KLİNİK DEĞERLENDİRMESİ N Emiralioğlu, U Özçelik, G Tuğcu, E Yalçın, D Doğru, N Kiper Hacettepe Üniversitesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Genel Bilgiler Primer

Detaylı

HEMOPTİZİ. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT

HEMOPTİZİ. Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT HEMOPTİZİ Dr. Abdurrahman ŞENYİĞİT Hemoptizi 1. Genel: pulmoner parankim veya trakeobronşial ağaçtan gelen kan veya kanlı balgam öksürme 2. Massive (şiddetli): miktar: 100-600ml/24st; < 5% hastada massive

Detaylı

Eğitim Yılı. Dönem V. Göğüs Hastalıkları. Staj Eğitim Programı

Eğitim Yılı. Dönem V. Göğüs Hastalıkları. Staj Eğitim Programı 2018-2019 Eğitim Yılı Dönem V Göğüs Hastalıkları Staj Eğitim Programı Eğitim Başkoordinatörü: Dönem Koordinatörü: Koordinatör Yardımcısı: Prof. Dr. Mesut A. ÜNSAL Doç. Dr. Eyüp Burak SANCAK Dr. Öğr. Üyesi

Detaylı

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ. Hemoptizi

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ. Hemoptizi HEMOPTİZİ Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ Hemoptizi 1. Genel: pulmoner parankim veya trakeobronşial ağaçtan gelen kan veya kanlı balgam öksürme 2. Massive (şiddetli): miktar: 100-600ml/24st; < 5% hastada massive

Detaylı

nterstisyel Akci er Hastal klar nda Klinik De erlendirme ve Ay r c Tan

nterstisyel Akci er Hastal klar nda Klinik De erlendirme ve Ay r c Tan nterstisyel Akci er Hastal klar nda Klinik De erlendirme ve Ay r c Tan Doç. Dr. Benan MÜSELL M stanbul Üniversitesi Cerrahpafla T p Fakültesi, Gö üs Hastal klar Anabilim Dal, STANBUL kiyüzden fazla hastal

Detaylı

Kor Pulmonale hipertrofi dilatasyonu

Kor Pulmonale hipertrofi dilatasyonu KOR PULMONALE Kor Pulmonale Kronik Kor Pulmonale ; Akciğer, göğüs duvarı veya solunum merkezi patolojileri sonucunda oluşan sağ ventrikül hipertrofi ve/veya dilatasyonudur. Kronik akciğer hastalıkları

Detaylı

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ. Doç Dr Tunçalp Demir

SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ. Doç Dr Tunçalp Demir SOLUNUM FONKSİYON TESTLERİ Doç Dr Tunçalp Demir SFT-SINIFLANDIRMA A-)Spirometrik inceleme 1. Basit spirometri 2. Akım-volüm halkası a)maksimal volenter ventilasyon (MVV) b)reversibilite c)bronş provokasyonu

Detaylı

FİBRİNOJEN DEPO HASTALIĞI. Yrd.Doç.Dr. Güldal YILMAZ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Ankara

FİBRİNOJEN DEPO HASTALIĞI. Yrd.Doç.Dr. Güldal YILMAZ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Ankara FİBRİNOJEN DEPO HASTALIĞI Yrd.Doç.Dr. Güldal YILMAZ Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Patoloji Anabilim Dalı Ankara H. K., 5 yaşında, Kız çocuğu Şikayet: Karında şişlik Özgeçmiş: 8 aylıkken karında

Detaylı

İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Örneğinde Meslek Hastalıklarını Düşünmek. Özlem Özdemir Kumbasar

İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Örneğinde Meslek Hastalıklarını Düşünmek. Özlem Özdemir Kumbasar İnterstisyel Akciğer Hastalıkları Örneğinde Meslek Hastalıklarını Düşünmek Özlem Özdemir Kumbasar İnterstisyel akciğer hastalıkları (İAH)=Difüz parankimal akciğer hastalıkları (DPAH) Yüzlerce farklı hastalığı

Detaylı

A.B.D de her yıl yaklaşık spontan pnömotoraks vakası geliştiği rapor edilmektedir İnsidansı henüz tam olarak bilinmemektedir

A.B.D de her yıl yaklaşık spontan pnömotoraks vakası geliştiği rapor edilmektedir İnsidansı henüz tam olarak bilinmemektedir Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Arş.Gör.Dr.Engin ŞENAY 02.02.2010 Pnömotoraks : Viseral ve parietal plevra yaprakları arasına hava girmesidir Künt Spontan Travmatik olabilir İyatrojenik

Detaylı

İDİYOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER

İDİYOPATİK İNTERSTİSYEL PNÖMONİLER IDIOPATHIC INTERSTITIAL PNEUMONIAS Derya Gümürdülü Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, Adana, Türkiye e-mail: gumurdulu@yahoo.com DOI: 10.5578/tbc.2017.013 Özet İdiyopatik interstisyel

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI.

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI. SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 08-09 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI. Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 5 Nisan 09 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

Restriktif Akciğer Hastalıklarında Spirometrik Veriler ve Hasta Örnekleri

Restriktif Akciğer Hastalıklarında Spirometrik Veriler ve Hasta Örnekleri Restriktif Akciğer Hastalıklarında Spirometrik Veriler ve Hasta Örnekleri Dr. Candan Öğüş Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı AC lerin mekanik özellikleri Kompliyans Elastik

Detaylı

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ

HEMOPTİZİ. Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ HEMOPTİZİ Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ Hemoptizi 1. Genel: pulmoner parankim veya trakeobronşial ağaçtan gelen kan veya kanlı balgam öksürme 2. Massive (şiddetli): miktar: 100-600ml/24st; < 5% hastada massive

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı

Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi. Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Yüksekte Çalışması İçin Onay Verilecek Çalışanın İç Hastalıkları Açısından Değerlendirilmesi Dr.Emel Bayrak İç Hastalıkları Uzmanı Çalışan açısından, yüksekte güvenle çalışabilirliği belirleyen etkenler:

Detaylı

DİFFÜZ İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARI TANISAL YAKLAŞIM Dr. Oya Kayacan Ankara Üniversitesi Diffüz interstisyel akciğer hastalıkları (DİAH), akciğer interstisyumunu tutan, bilinen veya bilinmeyen nedenlere

Detaylı

mm3, periferik yaymasında lenfosit hakimiyeti vardı. GİRİŞ hastalığın farklı şekillerde isimlendirilmesine neden Olgu 2 Olgu 3

mm3, periferik yaymasında lenfosit hakimiyeti vardı. GİRİŞ hastalığın farklı şekillerde isimlendirilmesine neden Olgu 2 Olgu 3 24 P. I. AĞRAS ve Ark. GİRİŞ Ürtikeryal vaskülit histolojik olarak vaskülit bulgularını gösteren, klinikte persistan ürtikeryal döküntülerle karakterize olan bir klinikopatolojik durumdur (1). Klinikte

Detaylı

TORAKS TOMOGRAFİ DEĞERLENDİRMESİ

TORAKS TOMOGRAFİ DEĞERLENDİRMESİ TORAKS TOMOGRAFİ DEĞERLENDİRMESİ Yrd.Doç.Dr. Süreyya YILMAZ DÖNEM 5 BT, X ışınlarının doku tarafından tutulması fizik ilkesine dayanan kesitsel bir görüntüleme yöntemidir X ışınlarının doku tarafından

Detaylı

Pulmoner Hipertansiyon Ayırıcı Tanısında Solunum Fonksiyon Testleri Spirometri

Pulmoner Hipertansiyon Ayırıcı Tanısında Solunum Fonksiyon Testleri Spirometri Pulmoner Hipertansiyon Ayırıcı Tanısında Solunum Fonksiyon Testleri Spirometri Doç. Dr. Funda Coşkun Uludağ Üniversitesi Göğüs Hastalıkları 1. Ulusal ADHAD Kongresi 26-29 Mayıs 2016 Kıbrıs Amaç Solunum

Detaylı

HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi

HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi HIV Enfeksiyonu ve Tüberküloz Birlikteliğinin Değerlendirilmesi =Evaluation of HIV Infection and Tuberculosis Concomitance= Behice Kurtaran, Selçuk Nazik, Aslıhan Ulu, Ayşe Seza İnal, Süheyla Kömür, Ferit

Detaylı

İnterstisyel Akciğer Hastal klar na Tan sal Yaklaş m

İnterstisyel Akciğer Hastal klar na Tan sal Yaklaş m Derlemeler İnterstisyel Akciğer Hastal klar na Tan sal Yaklaş m Deniz KÖKSAL, Sumru BEDER Ankara Üniversitesi T p Fakültesi, Göğüs Hastal klar ve Tüberküloz Anabilim Dal, ANKARA Diagnostic Approach in

Detaylı

FUNGAL İNFEKSİYONLARDA TANI SORUNLARI RADYOLOJİK SORUNLAR

FUNGAL İNFEKSİYONLARDA TANI SORUNLARI RADYOLOJİK SORUNLAR FUNGAL İNFEKSİYONLARDA TANI SORUNLARI RADYOLOJİK SORUNLAR Dr. Can Zafer Karaman Adnan Menderes Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı AYDIN cankaraman@hotmail.com BASKILANMIŞ BAĞIŞIKLIKTA PÖMONİLİ

Detaylı

28.02.2015. Sarkoidoz. MSS granülomatozları. Sarkoidoz. Sarkoidoz. Granülom / Granülomatoz reaksiyon

28.02.2015. Sarkoidoz. MSS granülomatozları. Sarkoidoz. Sarkoidoz. Granülom / Granülomatoz reaksiyon Granülom / Granülomatoz reaksiyon Non-enfektif granülomatozlar: Sinir sistemi tutulumu ve görüntüleme Küçük nodül Bağışıklık sisteminin, elimine edemediği yabancı patojenlere karşı geliştirdiği ve izole

Detaylı

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire

SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI. Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire SOLUNUM SİSTEMİ HASTALIKLARI Müge BULAKBAŞI Yüksek Hemşire ÜST SOLUNUM YOLU Farenjit :Farenks mukozasının iltihabi bir hastalığıdır. Akut ve kronik olarak seyreder. Larenjit :Üst solunum yolunun bir parçası

Detaylı

Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine

Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak. Göğüs Cerrahisi. Journal of Clinical and Analytical Medicine Journal of Clinical and Analytical Medicine Göğüs Cerrahisi Hasan Çaylak Göğüs Cerrahisi Plevral Sıvı Fizyolojisi Giriş: Plevral sıvının tespitinde; - Direk akciğer grafisi (Yan yatar pozisyonda) - Ultrasonografi

Detaylı

Kliniğimizde interstisyel akciğer hastalığı tanısı alan 92 hastanın incelenmesi

Kliniğimizde interstisyel akciğer hastalığı tanısı alan 92 hastanın incelenmesi Kliniğimizde interstisyel akciğer hastalığı tanısı alan 92 hastanın incelenmesi Bilal ŞENGÜL, Oğuz UZUN, Serhat FINDIK, Atilla Güven ATICI, Levent ERKAN Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi, Göğüs

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP C TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 0 Nisan 05 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIĞINDA TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMI

İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIĞINDA TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMI İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIĞINDA TANI VE TEDAVİ YAKLAŞIMI Dr. H. Gül Öngen İnterstisyel akciğer hastalığı (İAH), bilinen ve bilinmeyen birçok etkenin neden olduğu, benzer klinik, radyolojik ve fizyolojik

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Olgu Sunumu 24 Ocak 2017 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Olgu Sunumu 24 Ocak 2017 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Göğüs Hastalıkları Bilim Dalı Olgu Sunumu 24 Ocak 2017 Salı Ar. Gör. Dr. Aslı Ece Yakıcı Prof. Dr. Zeynep Seda Uyan Kocaeli

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP A TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP A TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP A TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 7 Kasım 0 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP D TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 09 Şubat 05 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı

Solunum Fonksiyon Testleri. Prof Dr Mustafa Erelel İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları

Solunum Fonksiyon Testleri. Prof Dr Mustafa Erelel İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Solunum Fonksiyon Testleri Prof Dr Mustafa Erelel İstanbul Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Solunum Fonksiyon Laboratuvarı Göğüs Hastalıklarının En Gürültülü Yeri İyi ventile edilmiş Nem %2080 Isı 1430

Detaylı

ORGANİK TOZ HASTALIKLARI. Uzm. Dr. Ezgi DEMİRDÖĞEN ÇETİNOĞLU Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD

ORGANİK TOZ HASTALIKLARI. Uzm. Dr. Ezgi DEMİRDÖĞEN ÇETİNOĞLU Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD ORGANİK TOZ HASTALIKLARI Uzm. Dr. Ezgi DEMİRDÖĞEN ÇETİNOĞLU Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD Hipersensitivite Pnömonisi -Tanım Organik toz patiküllerinin veya düşük molekül ağırlıklı

Detaylı

Öksürük. Pınar Çelik

Öksürük. Pınar Çelik Öksürük Pınar Çelik Öksürük Öksürük, akciğerleri aspirasyondan koruyan, sekresyonların atılmasını sağlayan, istemli veya istemsiz refleks yolla oluşan, ani patlayıcı ekspirasyon manevrasıdır. Öksürük refleksinin

Detaylı

Türk Toraks Derneği Bağışıklığı Baskılanmış Hastalarda Tanı ve Tedavi. Uzlaşı Raporu 2008

Türk Toraks Derneği Bağışıklığı Baskılanmış Hastalarda Tanı ve Tedavi. Uzlaşı Raporu 2008 Türk Toraks Derneği Bağışıklığı Baskılanmış Hastalarda Tanı ve Tedavi Uzlaşı Raporu 2008 Türk Toraks Derneği Solunum Sistemi İnfeksiyonları Çalışma Grubu Pnömoni Tanı Tedavi Rehberleri 1998 2002 de değişik

Detaylı

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI

SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI SDÜ TIP FAKÜLTESİ İÇ HASTALIKLARI ANABİLİM DALI 0-05 EĞİTİM YILI DÖNEM IV GRUP B TEORİK DERS PROGRAMI Hft Tarih Saat Konu Süre Öğretim Üyesi 08 Eylül 0 09.00 İç Hastalıkları ve Anamnez () Toraks muayenesi

Detaylı