VII. BÖLÜM ELEKTROSTATİK ENERJİ

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VII. BÖLÜM ELEKTROSTATİK ENERJİ"

Transkript

1 114 VII. BÖLÜM ELEKTROSTATİK ENERJİ 7.1 ELEKTROSTATİK ALANIN ENERJİSİ Elektrik alaıı bir potasiyel eerjiye sahip oluğuu ve bu potasiyel eerjii elektrikle yüklü cisimler üzerie keisii gösteriğii biliyoruz. Yie elektrikle yüklü cisimler arasıa kuvvetleri var oluğuu a biliyoruz. Bu yükleri yerlerii eğiştirilmesi içi bir eerjiye ihtiyaç varır. Veya bu yükler kei hallerie bırakılıklarıa bir iş yapabilirler. Koasatörlere epolaa eerji bir elektrostatik eerjiir. Bu eerji koasatörü elektrik alaıa epo eilmiştir. Koasatör olarke elektrik alaı oluşmaya başlar ve bu ala epolaa eerji ile ilgiliir. Şimi epolaa eerji ile elektrik alaı arasıaki ilişkiyi bulalım. Paralel levhalı üzlem bir koasatörü alaı üzgü olup bu ala içieki eerji, bütü hacim içie üzgü olarak ağılmıştır. Bu eerjiyi vere ifae; W e = 1 Q C olarak yazmıştık. Buraa, Q = σ. s, C = S yazılırsa; W e = 1 σ S olur. Formüle; V =. s eğeri koasatör ielektriğii hacmi olup W e eerjisi bu hacme bölüüğüe birim hacimeki elektrostatik eerji eerjiyi buluruz. Birim hacimeki eerjiye elektrostatik eerji yoğuluğu eir. Elektrostatik eerji yoğuluğu küçük harf (w e ) şeklie gösterilir. w e = W 1 e = V σ S. S = 1 σ, w e = 1 σ buluur. Dekleme, σ ı eşeğer karşılıkları ola, D = σ =. E ve E = D = σ, yazılırsa; w e = 1 D = 1. E = 1.. E = 1. D. E = 1. D. E olur. Yapıla üzelemeler soucua, aşağıaki eerji yoğuluğu formülleri ele eilir. Eerji yoğuluğuu birimi Joule/m 3 tür. w e = 1 σ = 1 D = 1. E = 1. D. E

2 YÜKLER TOPLULUĞUNUN ENERJİSİ Aşağıaki şekile görüle Q 1 ve Q oktasal yükleri, öce birbirie sosuz uzaklıkta olsular. Bu yükleri aralarıaki uzaklık r 1 olucaya kaar bir birie yaklaştıralım. Buu içi gerekli ola ış iş, kuvvet (F) ile l yer eğiştirmesii kuvvet oğrultusuaki bileşeii çarpımıı itegralie eşittir. Yükleri ayı cis olmaları halie; bir yükü iğerie yaklaştırmak içi uygulaacak kuvvet, büyüklükçe yükler arasıaki itme kuvvetie eşit ve zıt yölüür. Q Q 1 r 1 l r u r F 1 Q Q i hareket ettiği yol Şu hale gerekli ış iş (W); W = F 1. r. u r = r 1 Q 1 Q 4πr 1 r. = Q 1.Q 1 r 1 Q 4π r W = 1. Q 4πr 1 olur. Bu ış iş, iki oktasal yük topluluğua epolaa elektrik eerjisi (W e ) e eşittir. Yai, W = W e = Q 1. Q 4π r 1 ir. Bu eklemi aşağıaki şekile üzeleirse, W e = 1 [ Q 4πr 1 Q 1 + Q 1 4πr 1 Q ] yazılabilir. Buraa, U 1 = Q 4πr 1, Q 1 yüküü buluuğu oktaa, Q yükü tarafıa oluşturula potasiyel ve U = Q 1, Q yüküü buluuğu oktaa Q 1 yükü tarafıa oluşturula 4πr 1 potasiyel oluğua iki oktasal yük topluluğuu eerjisi; W e = 1 (U 1. Q 1 + U. Q ) şeklie e yazılabilir. Yukarıa açıklaığı gibi iki yükü birbirie yaklaştırılması soucu yapıla iş, elektrik alaıa potasiyel eerjisi olarak toplamıştır. Yükler serbest bırakılığıa, ala kuvvetlerii etkisi ile hareket eecekler ve alaı potasiyel eerjisi bir iş yapmış olacaktır. Kayıplar ihmal eiliğie, bu iş yükleri birbirie yaklaştırılması içi yapıla ış işe eşit olacaktır. Yukarıaki işlemlere yükleri ayı polariteli oluklarıı kabul etmiştik. Bu eele yükleri birbirie yaklaştırmak içi yapıla iş pozitiftir.

3 116 Şimi, bir Q 3 oktasal yüküü, sosuz uzaklıkta, Q 1 yüküe r 31 ve Q yüküe r 3 uzaklığıa getirelim. Buu içi gerekli ola ış iş; W = W e = r 31 F 31 r r 3 F 3 r, W e = Q 1. Q 3 4πr 31 + Q. Q 3 4πr 3 olur. Dış kuvvetleri yaptığı bu iş soucua elektrik alaıa yie bir eerji toplamıştır. Dış işi epolaa eerjiye eşit oluğu yukarıa belirtilmişti. Üç yükte oluşa topluluğu kurulması içi gerekli ola toplam iş veya söz kousu ola yükler topluluğuu toplam eerjisi; W e = Q 1. Q 4πr 1 + Q 1. Q 3 4πr 31 + Q. Q 3 4πr 3 olarak ele eilir. r 1 Q r 3 r 31 Q 3 Q 1 l Q 3 ü hareket ettiği yol Q 3 F 31 F 3 Bu eklemi aha öce oluğu gibi potasiyeller cisie yazarsak, W e = 1 (U 1 Q 1 + U Q + U 3 Q 3 ) olur. Buraa, U 1, Q ve Q 3 yüklerii Q 1 yüküü buluuğu oktaa oluşturukları toplam potasiyel, U, Q 1 ve Q 3 yüklerii Q yüküü buluuğu oktaa oluşturukları toplam potasiyel, U 3 ise, Q 1 ve Q yüklerii Q 3 yüküü buluuğu oktaa oluşturukları toplam potasiyelir. Bu ekleme aet oktasal yük içi; W e = 1 (U 1 Q 1 + U Q +. +U Q ), W e = 1 Q i=1 i potasiyel eerjisi) U i olur. (yükler topluluğuu Yükler, bir yüzey veya hacme ağılmaları halie e; W e = 1. σ. U. s S, W e = 1. ρ U v v ifaeleri ile eerji yoğuluğu buluur.

4 ELEKTROSTATİK KUVVETLERİN ENERJİ YARDIMI İLE BULUNMASI Elektrostatik alaaki kuvvetler Coulomb kauu ile hesaplaır. Bu kauu oktasal yüklere uygulaması kolay oluğu hale, iğer yüklere uygulaması aha karışıktır. Bua olayı kuvvetleri hesaplamasıa aha kolay yol ola eerji eğişimie fayalaılır. sayıa, yüklü iletkeler topluluğuu alalım. Bu topluluğu bir iletke veya bir iletke grubu üzerie uygulaığı kuvveti bulmak istiyoruz. Buu içi yerleştirme ilkesi uygulaabilir. Eğer toplulukta bulua iletkelere birie küçük bir yerleştirme verilirse yai hareket eerse, toplulukta bir eerji eğişimi olur. Eerjii koruumu ilkesie göre bu eğişimi eklemi; W k = W + W e + kayıp ır. Bu ekleme, W k yer eğiştirme sırasıa kayakları topluluğa veriği eerji, W yerleştirme soucua elektrostatik kuvvetler tarafıa yapıla mekaik iş ve W e epo eile elektrik eerjisieki artış miktarıır. Kayıplar ihmal eilirse eerji eklemi; W k = W + W e Şu hale yer eğiştirme sırasıa kayakları veriği eerjii bir kısmı potasiyel eerji olarak epolaırke, bir kısmı a mekaik işte harcamaktaır. Sosuz küçük yer eğiştirme içi elektrostatik kuvvetleri yaptığı mekaik yaptığı iş; W = F r r ir. Buraa, F r, r yer eğiştirme oğrultusuaki elektrostatik kuvvettir. W k = F r r + W e bu ekleme kuvveti çekersek, F r = W k r W e r olarak buluur. W e = 1 Q i=1 i U i eklemie alaşılığıa göre; Bir iletkei yükü ile potasiyeli arasıa oğrusal bir ilişki varır. Potasiyel eerjii eğişmesi soucua ya yük veya potasiyel eğişmeliir. Şu hale eerji yolu ile kuvveti hesaplamasıa iki urum söz kousuur. Yer eğiştirme soucua yük sabit tutulursa, potasiyel eğişir veya potasiyel sabit tutulursa yük eğişir. Şimi bu iki urum içi kuvveti buluuşuu iceleyelim.

5 118 a) Sabit yük urumu: Eğer kayakları sistemle ola bağlatıları kesilirse, yerleştirme soucua iletkeleri yükleri eğişmez. Çükü kayaklar ile iletkeler arasıa bir yük akışı yoktur. Böylece topluluktaki iletkeleri yükleri sabit kalırke, potasiyelleri eğişir. Ayı zama a kayaklar a topluluğa eerji veremeyeceğie, W k = 0 ( W k r = 0) olur. Bu uruma; F r = 0 W e r a, F r = W e r Q i =sabit buluur. Bu ifaee sabit yük içi iletkeii yer eğiştirmesi soucua, epo eile eerjieki eğişimi kuvveti veriğii göstermekteir. İletkeii hareketi ile yapıla iş, (F r. r ) pozitif oluğua, eklemeki egatif işaret, eerjieki azalmayı göstermekteir. Çükü hareket soucu yapıla iş, ala tarafıa karşılamaktaır. Şu hale yükü sabit oluğu sisteme F r kuvveti sistemi eerjisii azaltacak yöeir. w e = 1 i=1 Q i U i ifaesii F r = W e r Q i =sabit kullaırsak, F r = r [1 Q i=1 i U i ] = 1 Q i=1 i F r = W e r Q i =sabit U i r ifaesie, eerjii tam iferasiyelii alımasıa, yükü sabit olmasıa olayı, Q i r = 0 olacağı hatırlamalıır. b) Sabit potasiyel urumu: Eğer yerleştirme sırasıa kayakları sistemle ola bağlatıları kesilmez ise, kayaklarla sistem arasıa bir yük alış verişi olur ve iletkeleri potasiyelleri eğişmez. Hareket soucu meyaa gele eerji eğişimi kayaklar tarafıa karşılaır. İletkelere meyaa gele Q yük eğişimii karşılamak içi kayakları yaptığı iş; W k = i=1 U i Q i ir. W k = i=1 U i Q i ifaesi ve W e = 1 Q i=1 i U i i iferasiyeli, F r = W k r W e r eklemie kullaılarak kuvvet ifaesi yazılırsa; F r = i=1 U i Q i 1 U r i=1 i Q i r Q i r, (U = sab. ) F r = 1 U i=1 i ele eilir.

6 119 Yükler topluluğuu elektrik potasiyel eerjisii vere, w e = 1 Q i=1 i U i ifaesi ikkate alıarak, F r = W e r U i =sabit buluur. Şu hale potasiyel koşulu altıa yer eğiştirme soucu yapıla iş (F r r ), epo eile eerji eğişimie eşittir. Bu ifaee sabit potasiyel içi epo eile eerjieki artma miktarıı kuvveti veriği alaşılmaktaır. Bu uruma yie ( F r. r ) işi pozitif oluğua, eerjie bir artma söz kousuur. Bua göre sabit potasiyelli sisteme F r kuvveti sistemi eerjisii artıracak yöeir. Yüklü iletkeler topluluğua sabit yük içi bulua kuvvet ifaesi, F r = W e r Q i =sabit ile, sabit potasiyel içi bulua kuvvet ifaesi, F r = W e r U i =sabit söz kousu eklemleri her ikisi e ayı souca götürür. Şu hale; birbiri ile özeştir. Yai F r = W e r Q i =sabit = W e r U i =sabit eklemi yazılabilir. Yukarıaki eklemleri ele eilmesie yer eğiştirme ilkesi kullaılarak, bir hareketi varlığı üşüülmüştür. Gerçekte böyle bir hareket yoktur. 7.4 DİELEKTRİKLERE ETKİ EDEN KUVVETLER Paralel levhalı üzlem koasatöre, levhalara birisi pozitif iğeri egatif yüklü oluğu içi aralarıa bir çekme kuvveti varır. Dolayısı ile levhalar arasıaki ielektriği sıkıştırmaya çalışırlar. Yai levhalara ielektriğe oğru yöele bir kuvvet varır. Şimi bu kuvveti eerji yoluyla bulalım. Koasatörleri levhaları arasıaki ala şieti E, levhaları arasıaki yalıtkaı ielektrik katsayısı ise, alaaki toplam eerji; W e = 1 E v = 1. D. E v = 1 D v olarak ifae eilmişti. Bu eerjieki bir miktar eğişme, koasatör levhalarıı r kaar hareketie ee olur. r hareketii yapılmasıı gerektire işi, alaaki eerjisii eğişimie eşit oluğu bilimekteir. W e = 1. D. E v formülüe, v = S. r koyarak; W e = 1. ( D. E). S. r = F. r yazılabilir ve 1. ( D. E). S. r = F. r e yalıtkaı S yüzeyie etki ee kuvveti; F = 1. D. E S oluğu görülür. Bu kuvvet, ala oğrultusua olup, levha yüzeyie iktir.

7 Dielektriklere etkiye elektrostatik basıç: Birim yüzeye etki ee kuvvete elektrostatik basıç eiliği açıklamıştı. Bu uruma yalıtkaa etkiye elektrostatik basıç; P = F S, P = 1. D. E S S e, P = 1 D. E (N/m ) olmaktaır. İki çeşit sıır yüzeyi varır. Bular, iletke - ielektrik sıırı ve ielektrik-ielektrik sıırı. Şimi bu sıırlaraki basıçları iceleyelim. a) İletke- ielektrik sıırı: Bu sııra basıcı iletkee ielektriğe oğruur. Yukarıa açıklaa ielektriğe etkiye P ifaesii aşağıaki gibi yazabiliriz. P = 1 D. E, P = 1 D, P = 1 E, P = 1 σ b) Dielektrik - ielektrik sıırı: Bu sııraki basıç, yüksek ielektrik katsayılı ielektriktek, üşük ielektrik katsayılı ielektriğe oğruur. Basıcı eğerii hesaplamak içi aşağıa verile şekli ikkate alalım. Seri urumaki bu ielektriklere ala şietleri farklı oluğu hale, akı yoğulukları ayıır. S E D D + + _ E _ + _ + _ + _ 1 > Dielektrikleri; v = S. r iferasiyel hacimlerie epolaa toplam eerji; W e = 1. D. E 1 S. r + 1. D. E. S. r = F. r ir. Buraa r yer eğiştirmesie olayı. Dielektriği kalılığı artarke, 1. Dielektriği kalılığıı azalığıı kabul eelim. Bua göre elektrik alaıaki kuvvet ve basıç; F = 1 S(D. E - D. E 1 ) (N), P = 1 (D. E D. E 1 ) = 1 ( ) D = 1 E 1 E ( 1 ) (N/m ) olur.

8 11 İletke- ielektrik sıırıaki elektrostatik basıç ile ielektrik-ielektrik sıırıaki basıç karşılaştırılığıa, iki ielektrik sıır arasıaki basıcı, ielektriklerle iletke sıırıaki basıcı farkıa eşit oluğu görülür. Eğer 1 > ise, iki ielektrik sıırıaki yüzey yükleri yukarıaki şekile gösteriliği çoklukta olacaktır. Bu a ielektrikler arası sııraki kuvveti egatif levhaya oğru olması emektir. Şu hale basıç, yüksek ielektrik katsayılı yalıtkaa, üşük ielektrik katsayılı yalıtkaa oğru ik olarak etki etmekteir. Yukarıa ala şieti vektörüü sıır yüzeyie ormal oluğu urumu iceleik. Şimi e ala şieti vektörüü sıır yüzeyie paralel olması halii iceleyelim. S: ielektriği alaı + + _ + _ + + _ + _ + 1 D 1 E E E D _ 1 _ D 1 D 1 > Yukarıaki şekile ala şietleri eşit olurke her iki bölgee e elektrik akıları farklıır. Şekile 1 > alıığıa göre, D 1 > D ir. Buraa a, yukarıaki yol izleerek, her bir ielektriği v hacmie epolaaa eerjilerii toplamı; W e = 1. D 1. E. S. r + 1. D. E. S. r = F. r ir. Buraa r yer eğiştirmesie olayı ielektriklere birii büyümesie karşılık, iğerie bir küçülme olacağıa, sıır yüzeyieki kuvvet ifaesi, F = 1 S(. D 1. E -D. E) olur. Buraa basıcı yazalım, P = 1 (D 1. E D. E) = 1 ( 1 ). E = 1 D 1. D ( ) ele eilir. Bu basıç, ielektriklereki elektrik akısı yoğuluklarıı farklı olmasıa oğmaktaır. Eğer ala şieti vektörü, ielektrikleri ayıra sıır yüzeyie eğik ise, sııraki kuvvet iki bileşee ayrılır. Bular sıır yüzeyie ik ve teğet bileşelerir. Yukarıa açıklaa ifaeler göz öüe alıarak; P = 1 ( 1 ). E t1 + 1 ( )D 1 olur.

9 1 ÖRNEKLER 1. Q yüküü taşıya R yarıçaplı bir küre tarafıa meyaa getirile alaı eerjisii buluuz. ÇÖZÜM: W e = 1 v = 4π r. r, D =. W e = 1 E. D. v = 1 V = Q E. r. D. E v ifaesie; Q 4π r E. r Q 4π r. 4π r. r R r r Q. r r ve buraa, r E. r = U kürei yüzey potasiyeliir. Yerie yazılırsa; W e = 1 Q U. buluur.. Bir koasatörü epo ettiği eerjiyi, W e = 1 Q i=1 i U i formülüe yarararlaarak buluuz ve koasatörler kısmıa buluaa eerji formülü ile karşılaştırıız. ÇÖZÜM: Koasatör levhalarıı yükleri eşit ve zıt ciste olacaklarıa, Q 1 = Q = Qyazılarak, w e = 1 Q i=1 i U i = 1 (Q 1U 1 Q U ), U = U 1 U oluğua, W e = 1 Q U. buluur. 3. Aşağıaki şekile verile eş merkezli iletke küreleri yükleri, Q 1 ve Q ir. Sistemi eerjisii buluuz. Q Q 1 a 0 0 b Bölüm 7.1 e çıkarıla W e = 1 W e =. v E. E v ifaesii üzeleyerek yazalım. v = 0 b. E a iç v + 0 b. E ış Buraa, a r b içi, E iç = Q 1 4 π 0 r, b r içi, E ış = Q 1+Q 4 π 0 r ve v = 4π r. r v W e = Q 1 1 b (Q 8 π 0 r + 1 +Q ) 1 a 8 π 0 r We = Q 1 ( 1 1 ) + (Q 1+Q ). 1 b 8 π 0 a b 8 π 0 b olur. 4. Paralel levhalı bir koasatör, a) Potasiyel kayağıa evamlı olarak bağlı kalığı uruma. b) Öce U gerilimie olurulup, sora kayağı ayrılması U S Q C urumua, ielektriğe etki ee kuvveti buluuz.

10 13 a) Sabit potasiyel içi: F = W e U=sabit ekleme. W e = 1 C. U ve F = 1 U C, C = S. F = 1 U ( S. b) Sabit yük içi: F = W e Q=sabit ) = U.S. ( 1 ) = U.S. = U C buraa epolaa eerjii eklemi; W e = Q C ve F = ( Q C ) F = Q ( 1 ) = Q C = Q. c = S. c Q. c S. ( 1 S. ) = Q. ( ) = Q = Q, S. S. S. = U C = U c S.. S. S. = U C Her iki yötemle yapıla çözüme e ayı souç ele eilmiştir. 5. Şekileki paralel levhalı koasatörü ielektriğie etki ee kuvveti buluuz. a Dilektrik U b _ Dielektriğe etki ee kuvvet, ielektriği koasatörü levhaları arasıa oğru çekmeye çalışmaktaır. F = 1 S(D 1. E - D. E) = 1 S( 1. - )E, E = U, S = a. ifaelerie; F = 1 S( 0 )E = 1 a. ( 0 ) U = U. a. ( 0 ) Newto. 6. Kearları 1m ola karei köşelerie 4C luk oktasal yükler bulumaktaır. Sisteme epo eile eerjiyi buluuz. W e = Q 1. Q 4πr 1 + Q 1. Q 3 4πr 31 + Q. Q 3 4πr 3 Deklemi kullaılarak, 4C r =1m 4C Q 1 = Q = Q 3 = Q 4 = Q = 4 C oluğua, = m W e = 1 ( 4Q + Q ) = 9. 4π 0 r 109 ( 4(4.109 ) 1 W e = 7, J. = 780 J. + (4.109 ) ) 4C 4C

x 2$, X nın bir tahminidir. Bu durumda x ile X arasındaki farka bu örnek için örnekleme hatası x nın örnekleme hatasıdır. X = x - (örnekleme hatası)

x 2$, X nın bir tahminidir. Bu durumda x ile X arasındaki farka bu örnek için örnekleme hatası x nın örnekleme hatasıdır. X = x - (örnekleme hatası) 4 ÖRNEKLEME HATASI 4.1 Duyarlılık 4. Güveilirik 4.3 Örek hacmi ve uyarlılık arasıaki ilişki 4.4 Örek hacmi ve göreceli terimler ile uyarlılık arasıaki ilişki 4.5 Hata kareler ortalaması Örekte ele eile

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALANI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ SINI KONU NLTIMLI ÜNİTE: ELEKTRİK VE MNYETİZM Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK LNI ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ Elektriksel Kuvvet ve Elektrik lanı Ünite Konu nın Çözümleri kuvvetinin yatay ve üşey bileşenleri

Detaylı

A noktasında ki cisim uzaklaşırken de elektriksel kuvvetler iş yapacaktır.

A noktasında ki cisim uzaklaşırken de elektriksel kuvvetler iş yapacaktır. C) ELEKTRİKSEL POTNSİYEL ENERJİ: Şekil 1 eki +Q yükü, + yükünü Q. F k kuvveti ile iter. Bu neenle + yükünü sonsuzan ya a topraktan noktasına getirmek için elektriksel kuvvetlere karşı iş yapılır. Bu iş,

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 1. Konu ELEKTRİKSEL KUVVET VE ELEKTRİK ALAN TEST ÇÖZÜMLERİ . SINI SORU BANKASI. ÜNİT: LKTRİK V MANYTİZMA. Konu LKTRİKSL KUVVT V LKTRİK ALAN TST ÇÖZÜMLRİ Test in Çözümleri. lektriksel Kuvvet ve lektrik Alan I k. A K() k. ve yüklerinin K noktasınaki yükü üzerine

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI

11. SINIF SORU BANKASI . SINIF SORU BANKASI. ÜNİTE: ELEKTRİK E MANYETİZMA. Konu TEST ÇÖZÜMLERİ Düzgün Elektrik Alan e Sığa TEST in Çözümleri. L Şekil II e, tan b E mg mg...( ) () e () bağıntılarının sağ taraflarını eşitlersek;

Detaylı

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr

1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK. Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk E-posta: tdemirturk@pau.edu.tr 1. BÖLÜM ELEKTROSTATİK Yazar: Dr. Tayfun Demirtürk Eposta: temirturk@pau.eu.tr 1 ELEKTROSTATİK: Durgun yüklerin etkilerini ve aralarınaki etkileşmeleri inceler. Doğaa iki çeşit elektrik yükü bulunur: ()

Detaylı

Yrd.Doç.Dr.İstem Köymen KESER

Yrd.Doç.Dr.İstem Köymen KESER Yr.Doç.Dr.İstem Köyme KESER Güve Aralıkları Ortalama yaa iki ortalama farkı içi biliiyor bilimiyor 30

Detaylı

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİKSEL ALAN VE SIĞA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF KONU ANLATIMLI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİKSEL ALAN VE SIĞA ETKİNLİK VE TEST ÇÖZÜMLERİ . SINI ONU ANATIMI. ÜNİTE: EETRİ E MANYETİZMA. onu DÜZGÜN EETRİSE AAN E SIĞA ETİNİ E TEST ÇÖZÜMERİ Düzgün Elektriksel Alan ve Sığa. Ünite. onu A nın Çözümleri 4. E e mg. Birbirine paralel yerleştirilen

Detaylı

Titreşim Sistemlerinin Modellenmesi : Matematik Model

Titreşim Sistemlerinin Modellenmesi : Matematik Model Tireşim Sisemlerii Moellemesi : Maemaik Moel Müheislik sisemleri ile ilgili ireşim aalizlerii gerçekleşirme içi öcelikle sisem serbeslik erecelerii yapılacak ireşim aalizi ile uyumlu olarak emsil eecek

Detaylı

Elektriksel Alan ve Potansiyel. Test 1 in Çözümleri. Şekle göre E bileşke elektriksel alan açıortay doğrultusunda hareket ettiğine göre E 1. dir.

Elektriksel Alan ve Potansiyel. Test 1 in Çözümleri. Şekle göre E bileşke elektriksel alan açıortay doğrultusunda hareket ettiğine göre E 1. dir. 3 lektriksel lan ve Potansiyel 1 Test 1 in Çözümleri 1. 3. 1 30 30 1 3 Şekil inceleniğine noktasınaki elektriksel alanı oluşturan yük tek başına 3 ür. 1 ve yüklerinin noktasına oluşturukları elektriksel

Detaylı

BLAST A C G T T A A A C T C G G C I I I I I I I I I A C T T T A A G C C A A G C

BLAST A C G T T A A A C T C G G C I I I I I I I I I A C T T T A A G C C A A G C BLS Öcei erste; DN izilerie,,g, bazlarıı izilişi, RN izilerie,,g,u bazlarıı izilişi ve protei izilerie amio asitleri izilişi baımıa, orta bir alfabe ile yazılmış izileri hizalaması üzerie urulu. Hizalamış

Detaylı

Dalgalarda Kırınım ve Girişim. Test 1 Çözüm. 3. fant. m dir. Young deneyinde saçak genişliği Dx = L d. P ve A 0

Dalgalarda Kırınım ve Girişim. Test 1 Çözüm. 3. fant. m dir. Young deneyinde saçak genişliği Dx = L d. P ve A 0 34 Dalgalara Kırıı ve Girişi Test Çözü 3.. kayağı tek yarık pere A x kayağı x y Youg eeyie saçak geişliği Dx = ir.. Tek yarıkta saçak geişliği Dx = ir. Bu bağıtıya göre, yarık geişliği ile saçak geişliği

Detaylı

Kapasitans (Sığa) Paralel-Plaka Kondansatör, Örnek. Paralel-Plaka Kondansatör. Kondansatör uygulamaları Kamera flaşı BÖLÜM 26 SIĞA VE DİELEKTRİKLER

Kapasitans (Sığa) Paralel-Plaka Kondansatör, Örnek. Paralel-Plaka Kondansatör. Kondansatör uygulamaları Kamera flaşı BÖLÜM 26 SIĞA VE DİELEKTRİKLER BÖLÜM 6 SIĞ VE DİELEKTRİKLER Sığa nın tanımı Sığa nın hesaplanması Konansatörlerin bağlanması Yüklü konansatörlere epolanan enerji Dielektrikli konansatörler Problemler Kapasitans (Sığa) Konansatör çitli

Detaylı

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİK ALAN VE SIĞA TEST ÇÖZÜMLERİ

11. SINIF SORU BANKASI. 2. ÜNİTE: ELEKTRİK VE MANYETİZMA 3. Konu DÜZGÜN ELEKTRİK ALAN VE SIĞA TEST ÇÖZÜMLERİ . SINIF SORU BANASI. ÜNİTE: EETRİ E MANYETİZMA. onu DÜZGÜN EETRİ AAN E SIĞA TEST ÇÖZÜMERİ Düzgün Elektrik Alan ve Sığa TEST in Çözümleri. Şekil II e, E tan b mg mg... ( ) () ve () bağıntılarının sağ taraflarını

Detaylı

Işıkta Girişim. Test 1 Çözüm. 3. fant. m dir. Young deneyinde saçak genişliği Dx = L d. P ve A 0

Işıkta Girişim. Test 1 Çözüm. 3. fant. m dir. Young deneyinde saçak genişliği Dx = L d. P ve A 0 37 Işıkta Girişi 1 Test 1 Çözü 3. 1. kayağı tek yarık pere A 1 x kayağı x y Youg eeyie saçak geişliği Dx = ir. 2. Tek yarıkta saçak geişliği Dx = ir. Bu bağıtıya göre, yarık geişliği ile saçak geişliği

Detaylı

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri

Tork ve Denge. Test 1 in Çözümleri 9 ork ve Denge est in Çözümleri M. Sistemlerin engee olması için toplam momentin (torkun) sıfır olması gerekir. Verilen üç şekil için enge koşulunu yazalım. F. br =. br F = Şekil II G =. +. +. =. 6 = 6

Detaylı

ve yanlış olan yokluk hipotezini reddetmeme (II. tip hata) olasılığı (β)

ve yanlış olan yokluk hipotezini reddetmeme (II. tip hata) olasılığı (β) . Gİİ Kliik araştırmalara öreklem büyüklüğüü belirlemesi kliik protokolü öemli bir parçasıır. Öreklem büyüklüğü gerekee çok büyük ola bir çalışmaa araştırma solamaa araştırma amacıa ulaşmış ve bazı eey

Detaylı

Miller genellikle dönerek moment ve hareket ileten dairesel kesitli makina elemanlarıdır. Buralmaya veya burulma ile birlikte eğilmeye zorlanırlar.

Miller genellikle dönerek moment ve hareket ileten dairesel kesitli makina elemanlarıdır. Buralmaya veya burulma ile birlikte eğilmeye zorlanırlar. BÖLÜM.1 Taımlar ve Sııflaırma Miller geellikle öerek momet ve hareket ilete airesel kesitli makia elemalarıır. Buralmaya veya burulma ile birlikte eğilmeye zorlaırlar. Akslar: Saece yük taşıya ve bu eele

Detaylı

Bölüm 5: Hareket Kanunları

Bölüm 5: Hareket Kanunları Bölüm 5: Hareket Kauları Kavrama Soruları 1- Bir cismi kütlesi ile ağırlığı ayımıdır? 2- Ne zama bir cismi kütlesi sayısal değerce ağırlığıa eşit olur? 3- Eşit kollu terazi kütleyi mi yoksa ağırlığı mı

Detaylı

IŞIK TEORĐLERĐ. Eğer perde üzerindeki P noktasının kaynaklara olan yol farkı, kullanılan ışığın tam katlarına eşitse, P noktasında aydınlık saça

IŞIK TEORĐLERĐ. Eğer perde üzerindeki P noktasının kaynaklara olan yol farkı, kullanılan ışığın tam katlarına eşitse, P noktasında aydınlık saça IŞIK TEORĐERĐ ÇĐFT YARIKA GĐRĐŞĐM DENEYĐ Thomas Youg şk kayaklar su ortama girişim yapa su algalar gibi avrağ ortaya koymak içi bir üzeek hazrlamştr. Bu eey içi ay faza çalşa iki şk kayağa ihtiyaç varr.

Detaylı

FIZ Arasınav 21 Ekim 2017

FIZ Arasınav 21 Ekim 2017 Sınav Türü Sayfa / 2 FIZ 02. rasınav 2 Ekim 207 Tür Grup Numarası Soya iste Numarası E-posta Öğrenci Numarası İmza ÖNEMİ UYRIR: Her soru için yalnızca bir oğru cevap varır ve her oğru cevap puan eğerineir.

Detaylı

GEMİ STABİLİTESİ. Başlangıç Stabilitesi (GM) Statik Stabilite (GZ-ø eğrisi) Dinamik Stabilite (GZ-ø eğrisi altında kalan alan )

GEMİ STABİLİTESİ. Başlangıç Stabilitesi (GM) Statik Stabilite (GZ-ø eğrisi) Dinamik Stabilite (GZ-ø eğrisi altında kalan alan ) Eİ STAİLİTESİ Hasarsız emi Stabilitesi aşlangıç Stabilitesi () Statik Stabilite (Z-ø eğrisi) Dinamik Stabilite (Z-ø eğrisi altına kalan alan ) Yüzen Cisimlerin Dengesi ve aşlangıç Stabilitesi emiye herhangi

Detaylı

TEST 20-1 KONU KONDANSATÖRLER. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ. 1. C = e 0 d. 2. q = C.V dır. C = e 0 d. 3. Araya yalıtkan bir madde koymak C yi artırır.

TEST 20-1 KONU KONDANSATÖRLER. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ. 1. C = e 0 d. 2. q = C.V dır. C = e 0 d. 3. Araya yalıtkan bir madde koymak C yi artırır. KOU 0 KOSÖRLR Çözümler. e 0 S 0- ÇÖÜMLR (Sığa saece levhaların yüzey alanı, araaki uzaklık ve yalıtkanlık katsayısına bağlıır.) P: 5. 6 3 u tür soruları potansiyel ağıtarak çözelim. Potansiyel seri konansatörlere

Detaylı

İ. T. Ü İ N Ş A A T F A K Ü L T E S İ - H İ D R O L İ K D E R S İ BOYUT ANALİZİ

İ. T. Ü İ N Ş A A T F A K Ü L T E S İ - H İ D R O L İ K D E R S İ BOYUT ANALİZİ İ. T. Ü İ N Ş A A T F A K Ü L T E S İ - H İ D R O L İ K D E R S İ BOYUT ANALİZİ (Buckingham) teoremini tanımlayınız. Temel (esas) büyüklük ve temel (esas) boyut ne emektir? Açıklayınız. Bir akışkanlar

Detaylı

İnşaat Mühendisliği Bölümü UYGULAMA 1- BOYUT ANALİZİ

İnşaat Mühendisliği Bölümü UYGULAMA 1- BOYUT ANALİZİ UYGULAMA - BOYUT ANALİZİ INS 36 HİDROLİK 03-GÜZ (Buckingham) teoremini tanımlayınız. Temel (esas) büyüklük ve temel (esas) boyut ne emektir? Açıklayınız. Bir akışkanlar mekaniği problemine teoremi uygulanığına

Detaylı

KAPALI DEVRE BAKIR BORU VE LEVHALI TERMOSİFON AKIŞLI GÜNEŞ TOPLACININ ISIL ANALİZİNİN DENEYSEL VE ANALİTİK ARAŞTIRILMASI

KAPALI DEVRE BAKIR BORU VE LEVHALI TERMOSİFON AKIŞLI GÜNEŞ TOPLACININ ISIL ANALİZİNİN DENEYSEL VE ANALİTİK ARAŞTIRILMASI Osmagazi Üiversitesi Müh.Mim.Fak.Dergisi C.XVIII, S.1, 005 Eg&Arch.Fac.Osmagazi Uiversity, Vol..XVIII, No:1, 005 APAI DEVRE BAIR BORU VE EVHAI ERMOSİFON AIŞI GÜNEŞ OPACININ ISI ANAİZİNİN DENEYSE VE ANAİİ

Detaylı

PARALEL LEVHALAR. Bölüm -2. Levhalar arasındaki elektriksel alan K'da EK, L'de EL ise, oranı. kaçtır?

PARALEL LEVHALAR. Bölüm -2. Levhalar arasındaki elektriksel alan K'da EK, L'de EL ise, oranı. kaçtır? Bölüm evhalar arasınaki elektriksel alan 'a, 'e ise, kaçtır? oranı Paralel levhalar arasına elektriksel alan eğeri sabittir. : lektriksel alan büyüklüğü : Potansiyel Fark (olt) : levhalar arası uzaklık

Detaylı

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ FİZİK

YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ FİZİK YAZILI SINAV SORU ÖRNEKLERİ FİZİK SORU 1: Sıcaklığı 20 C olan 100 g su soğutulmaktaır. Suyun sıcaklığının, veriği ısıya bağlı eğişimini veren grafik şekileki gibiir. ( csu = 1cal/g C ) Suyun sıcaklığı(

Detaylı

DERS 10. Kapalı Türev, Değişim Oranları

DERS 10. Kapalı Türev, Değişim Oranları DERS 0 Kapalı Türev, Değişim Oranları 0.. Kapalı Türev. Fonksiyon kavramının ele alınığı ikinci erste kapalı enklemlerin e fonksiyon tanımlayabileceğini görmüştük. F (, enklemi ile tanımlanan f fonksiyonu

Detaylı

MPa

MPa Gücelleme:04//08 ÖRNEK: Şekilde gösterile parça içi emiyet faktörüü edir? Buluuz. Malzeme süek kabul edilecektir. 00 T=0 Nm, M=00 Nm, F=000 N. y d M Mc 0. eğilme.4 I 4 4 d 4 64 64 d T Tc 0. burulma 9.6

Detaylı

TEST 22-1 KONU ELEKTROMANYETİK KUVVET. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ

TEST 22-1 KONU ELEKTROMANYETİK KUVVET. Çözümlerİ ÇÖZÜMLERİ OU LTROMT UVVT Çözümler TST - ÇÖÜMLR 4.. L M i i i i Telleren geçen akımlar aynı yönlü ise teller birbirini çeker. ki i k i = = ( - L arası kuvvet) 4i = (L - M arası kuvvet) net = ileşke kuvvet ye zıt

Detaylı

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF FİZİK DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI

MEV KOLEJİ ÖZEL ANKARA OKULLARI 10. SINIF FİZİK DERSİ YAZ TATİLİ EV ÇALIŞMASI 2014 2015 MEV OEJİ ÖZE ANARA OUARI 10. SINIF FİZİ DERSİ AZ TATİİ EV ÇAIŞMASI Öevin Veriliş Tarii: 12.06.2015 Öevin Teslim Tarii:21.09.2015 1. Baş kısmının kesit alanı 0,4cm² olan bir çivi, tataya 16N luk

Detaylı

M Ry. Vücut Kütle Merkezi Konumu Hesabı. Nm 2. y 2. Dersin Kapsamı. Kütle Çekim Kuvveti. Kütle. Ağırlık. Moment. Denge. 4 Mart 2010 Arif Mithat Amca

M Ry. Vücut Kütle Merkezi Konumu Hesabı. Nm 2. y 2. Dersin Kapsamı. Kütle Çekim Kuvveti. Kütle. Ağırlık. Moment. Denge. 4 Mart 2010 Arif Mithat Amca Dersin Kapsamı Vücut Kütle erkezi Konumu Hesabı Kütle Ağırlık oment 4 art 0 Arif ithat Amca Denge Ağırlık/Kütle erkezi İnsana Vücut Kütle/Ağırlık erkezinin Konumunu Hesaplama Yöntemleri Newton un Evrensel

Detaylı

ÖRNEKTİR. Uyarı! ertansinansahin.com A) 1 2 B) 2 3. İletkenlik

ÖRNEKTİR. Uyarı! ertansinansahin.com A) 1 2 B) 2 3. İletkenlik Elektrik kımı ve Devreleri Elektrik akımı Potansiyel fark (gerilim) Yüklü küreler arasınaki yük alışverişini, sıvı seviyelerinin farklı oluğu kaplaraki sıvı akışıyla kıyaslayalım. Yüksek potansiyel ve

Detaylı

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+...

Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri. n c = nc i= 1 n ca i. k 1. i= r n. Σ sembolü ile bilinmesi gerekli bazı formüller : 1) k =1+ 2 + 3+... MC formülüü doğruluğuu tümevarım ilkesi ile gösterelim. www.matematikclub.com, 00 Cebir Notları Gökha DEMĐR, gdemir@yahoo.com.tr Tümevarım_toplam_Çarpım_Dizi_Seri Tümevarım Metodu : Matematikte kulladığımız

Detaylı

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler 6 Ünite Optik 1. Gölgeler. Düzlem Ayna 3. üresel Ayna 4. şığın ırılması 5. Mercekler 6. Renkler 1 Gölgeler ve Ayınlanma Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 3. Güneş (3) 1. Paralel ışık emeti be- beyaz

Detaylı

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler

Ünite. Optik. 1. Gölgeler 2. Düzlem Ayna 3. Küresel Ayna 4. Işığın Kırılması 5. Mercekler 6. Renkler 6 Ünite Optik 1. Gölgeler. Düzlem Ayna 3. üresel Ayna 4. şığın ırılması 5. Mercekler 6. Renkler 1 Gölgeler ve Ayınlanma Test Çözümleri 3 Test 1'in Çözümleri 3. Güneş (3) 1. Paralel ışık emeti be- beyaz

Detaylı

TORK. Bölüm -1. Tork, kuvvetin büyüklüğüne ve dönme eksenine olan dik uzaklığına bağlı etkiye tork denir.

TORK. Bölüm -1. Tork, kuvvetin büyüklüğüne ve dönme eksenine olan dik uzaklığına bağlı etkiye tork denir. Bölüm - ork, kuvvetin büyüklüğüne ve önme eksenine olan ik uzaklığına bağlı etkiye tork enir. = uvvet r. τ = D= Uzaklık cismin τ = N. m. τ = ork α ι =. ι =.sinα. N cm O noktası etrafına önebilen çubuğun

Detaylı

MERCEKLER MERCEKLER I 1 I 2. 3f/4 2f/3. 5f/7 5f/3

MERCEKLER MERCEKLER I 1 I 2. 3f/4 2f/3. 5f/7 5f/3 6. BÖÜM MERCEER AŞTRMAAR ÇÖZÜMER MERCEER. 6 7 θ θ 8 θ θ 9 / / 5 0 5/7 5/ 90 OPTİ . 6 O O O 7 O T O O / 8 O T / 9. O T. O O T / 5 0 O T O O T / / OPTİ 9 . x x x x x x x x x O x x x x x O O x Her aralığa

Detaylı

MAKİNA BİLGİSİ I. KISIM ÖRNEK PROBLEMLER

MAKİNA BİLGİSİ I. KISIM ÖRNEK PROBLEMLER ENERJİ VE VERİM ÖRNEK PROBLEM (ENERJİ DÖNÜŞÜMÜ): % 6 verimle çalışa bir iesel motor 86.000 kcal karşılığı iş yapmıştır. Diesel yakıtı altı ısıl eğeri 0.000 kcal/kg, birim fiyatı 4.5 TL/kg ır. a) Harcaa

Detaylı

Bölüm 7: İş ve Kinetik Enerji

Bölüm 7: İş ve Kinetik Enerji Bölüm 7: İş ve Kinetik Enerji Kavrama Soruları - iziksel iş ile günlük hayatta alışık oluğumuz iş kavramları aynımıır? - Kuvvet ve yer eğiştirmenin sıfıran farklı oluğu urumlara iş sıfır olabilir mi? 3-

Detaylı

TEST 1 ÇÖZÜMLER SIĞAÇLAR

TEST 1 ÇÖZÜMLER SIĞAÇLAR TEST ÇÖZÜMER SIĞÇR. Bir sığaç paralel iki levha ve aralarına yalıtkan birortaman oluşur. Doğru akım kaynağına bağlanığına epo eer. Sığacın sığası, = k.f o. olup yapısına bağlıır. Sığa levhalar arasınaki

Detaylı

FİZİK MOMENT - DENGE MO MEN T. M o m e n t = K u v v e t x D i k U z a k l ı k

FİZİK MOMENT - DENGE MO MEN T. M o m e n t = K u v v e t x D i k U z a k l ı k İZİ E - DEGE Günlük hayatta karşılaştığımız anahtarla kapının açılması bir vianın sıkıştırılması pencerenin açılıp kapanması gibi olaylar kuvtin önürme etkisiyle oluşan olaylarır. E uvtin önürücü etkisine

Detaylı

BÖLÜM I. Tam sayılarda Bölünebilme

BÖLÜM I. Tam sayılarda Bölünebilme BÖLÜM I Tam sayılara Bölünebilme Teorem 1.1 (Bölme algoritması) b > 0 olmak üzere, verilen a ve b tam sayıları için a = qb + r, 0 r < b (1) olacak şekile bir ve bir tek q, r Z çifti varır. İspat: 1. İlk

Detaylı

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN

STATİK MÜHENDİSLİK MEKANİĞİ. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN. Behcet DAĞHAN.  Behcet DAĞHAN Statik Ders Notları Sınav Soru ve Çözümleri DĞHN MÜHENDİSLİK MEKNİĞİ STTİK MÜHENDİSLİK MEKNİĞİ STTİK İÇİNDEKİLE 1. GİİŞ - Skalerler ve Vektörler - Newton Kanunları 2. KUVVET SİSTEMLEİ - İki Boyutlu Kuvvet

Detaylı

Adnan GÖRÜR Duran dalga 1 / 21 DURAN DALGA

Adnan GÖRÜR Duran dalga 1 / 21 DURAN DALGA Anan GÖRÜR Duran alga 1 / 21 DURAN DAGA Uygulamalara, iletim hattı boyunca fazör voltaj veya akımının genliğini çizmek çok kolayır. Bunlara kısaca uran alga (DD) enir ve Kayıpsız Hat Kayıplı Hat V ( )

Detaylı

ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ

ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ ORTALAMA EŞĐTSĐZLĐKLERĐNE GĐRĐŞ Lokma Gökçe Olimpiyat problemlerii çözümüde eşitsizlik teorisi öemli bir yer tutar. Baze bir maksimum miimum değer problemide, baze bir geometrik eşitsizlik kaıtıda, baze

Detaylı

Elektromanyetik Teori Bahar 2005-2006 Dönemi. MAXWELL DENKLEMLERİ VE ELEKTROMANYETİK DALGALAR Giriş

Elektromanyetik Teori Bahar 2005-2006 Dönemi. MAXWELL DENKLEMLERİ VE ELEKTROMANYETİK DALGALAR Giriş MAXWELL DENKLEMLERİ VE ELEKTROMANYETİK DALGALAR Giriş Teori alanınaki katkılarıyla 19. yüzyıl fiziğinin en büyük alarınan biri olan Maxwell in en önemli çalışması elektromanyetizma hakkınaır. Maxwell,

Detaylı

EMAT ÇALIŞMA SORULARI

EMAT ÇALIŞMA SORULARI EMAT ÇALIŞMA SORULARI 1) A = 4. ı x 2. ı y ı z ve B = ı x + 4. ı y 4. ı z vektörlerinin dik olduğunu gösteriniz. İki vektörün skaler çarpımlarının sıfır olması gerekir. A. B = 4.1 + ( 2). 4 + ( 1). ( 4)

Detaylı

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X.

SIVI BASINCI. 3. K cis mi her iki K. sı vı da da yüzdü ğü ne gö re ci sim le re et ki eden kal dır ma kuv vet le ri eşittir. = F ky 2V.d X. BÖÜ SIVI BSINCI IŞTIRR ÇÖZÜER SIVI BSINCI 4a a a a a a a a a a 4a ka bı nın ta ba nın a ki sı vı ba sın cı, 4ag ka bı nın ta bı nın a ki sı vı ba sın cı, ag ve ba sınç la rı ta raf ta ra fa oran la nır

Detaylı

DALMIŞ YÜZEYLERDEKİ KUVVETLER

DALMIŞ YÜZEYLERDEKİ KUVVETLER 9 DALMIŞ YÜZEYLERDEKİ KUVVETLER Kalınlığı olmayan bir yüzeyi göz önüne alalım. Sıvı içine almış bir yüzeye Arşimet Prensipleri geçerli olmala birlite yüzeyinin her ii tarafı aynı sıvı ile oluruluğuna uvvet

Detaylı

Önceki bölümde bir f fonksiyonunun bir a noktasındaki tanım değeri kadar x

Önceki bölümde bir f fonksiyonunun bir a noktasındaki tanım değeri kadar x 3 TÜREV Önceki bölüme bir f fonksiyonunun bir a noktasınaki tanım eğeri kaar x bağımsız eğişkeni a noktasına yaklaşırken f nin avranışınına önemi vurgulanmış ve it kavramı tanıtılmıştı. Daha sonra it kavramınan

Detaylı

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri,

POLİNOMLAR. reel sayılar ve n doğal sayı olmak üzere. n n. + polinomu kısaca ( ) 2 3 n. ifadeleri polinomun terimleri, POLİNOMLAR Taım : a0, a, a,..., a, a reel sayılar ve doğal sayı olmak üzere P x = a x + a x +... + a x + a x + a biçimideki ifadelere x e bağlı reel katsayılı poliom (çok terimli) deir. 0 a 0 ax + a x

Detaylı

0REN2008 MAKĠNA BĠLGĠSĠ KISIM 2 ÖRNEK PROBLEMLER

0REN2008 MAKĠNA BĠLGĠSĠ KISIM 2 ÖRNEK PROBLEMLER OREN008 MAKİNA BİLGİSİ KISIM : ÖRNEK PROBLEMLER Karaeiz Tekik Üiversitesi Orma Fakültesi Orma Eüstri Müheisliği Bölümü 0REN008 MAKĠNA BĠLGĠSĠ KISIM ÖRNEK PROBLEMLER Yr.Doç.Dr. Kal ÜÇÜNCÜ Orma Eüstri Müheisliği

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri 0 lektrostatik ve lektriksel uvvetler 1 Test 1 in Çözümleri 1. cismi küresini itmiş, Z küresini çekmiştir. ani ile aynı cins, ile Z zıt cins elektrikle yüklüür. Z Cevap B ir.. Her üç küre aynı ana birbirine

Detaylı

Vektör bileşenleri için dikey eksende denge denklemi yazılırak, aşağıdaki eşitlik elde edilir. olarak elde edilir. 2

Vektör bileşenleri için dikey eksende denge denklemi yazılırak, aşağıdaki eşitlik elde edilir. olarak elde edilir. 2 Açıklama Sorusu : V kayışlar, ayı mekaizma büyüklükleride düz kayışlara göre daha yüksek dödürme mometlerii taşıyabildikleri bilimektedir. V kayışları düz kayışlara göre gözlee bu üstülüğü sebebi "kama

Detaylı

Sisteme gire aışaı eerjisi; ieti, potasiyel, aış eerjileri ile i eerjii toplamıda oluşmata olup, Q m& g m& Z g Z z0 ref. E g E + E p + u+ E A + gz +u+

Sisteme gire aışaı eerjisi; ieti, potasiyel, aış eerjileri ile i eerjii toplamıda oluşmata olup, Q m& g m& Z g Z z0 ref. E g E + E p + u+ E A + gz +u+ 4. BÖLÜM AÇIK SİSEMLERDE ERMODİNAMİĞİN I. KANUNU Aı aışlı sistemleri sııfladırılması Aı Sistem Aışlı Kararlı aışlı Kararsız aışlı dm dm 0 m& g m& 0 m& g m& dt dt Not: Aı sistemlerde eerji depolaması sözousu

Detaylı

f (a+h) f (a) h + f(a)

f (a+h) f (a) h + f(a) DERS 7 Marjinal Analiz 7.. Marjinal Değerler. f fonksiyonunun (a, f(a noktasınaki teğetinin eğiminin f (a ve teğetin enkleminin e y f (a ( a + f(a oluğunu biliyoruz. a ya yakın bir a+h eğeri için f (a+h

Detaylı

Açık kümeleri belirlemek ve tanımlamak birkaç yolla olabilir. Biz bu yolların birkaçını. + r) açık aralığıdır.

Açık kümeleri belirlemek ve tanımlamak birkaç yolla olabilir. Biz bu yolların birkaçını. + r) açık aralığıdır. . KÜMELERİN YAPILARI. Açık Kümeler-Kapalı Kümeler vereceğiz. Açık kümeleri belirlemek ve tanımlamak birkaç ylla labilir. Biz bu ylların birkaçını.. Tanım: (X, ) metrik uzay x0 (i) B(x, r) { x X : (x, x)

Detaylı

S I V ILARDA KALDIRMA KUVVETİ

S I V ILARDA KALDIRMA KUVVETİ ÜNİE - S I IARDA ADIRA UEİ yun içine ağaç yüzmesi, su içineki taşın aha kolay kalırılması, suyun kalırma kuvveti oluğunu göstermekteir. Askıa alma: Sıvı olu kaba cisim bırakılığına sıvı içine engee ise:

Detaylı

Kuzularda Büyümenin Çok Boyutlu Ölçekleme Yöntemi İle Değerlendirilmesi

Kuzularda Büyümenin Çok Boyutlu Ölçekleme Yöntemi İle Değerlendirilmesi 33 Uluag Uiv. J. Fac. Vet. Me. (003) --3: 33-37 Kuzulara Büyümei Çok Boyutlu Ölçekleme Yötemi İle Değerleirilmesi İsmet DOĞAN * Geliş Tarihi: 5.07.003 Kabul Tarihi: 09.09.003 Özet: Büyümeyi karakterize

Detaylı

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2

LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ-2 LİNEER OLMAYAN DENKLEMLERİN SAYISAL ÇÖZÜM YÖNTEMLERİ SABİT NOKTA İTERASYONU YÖNTEMİ Bu yötemde çözüme gitmek içi f( olarak verile deklem =g( şeklie getirilir. Bir başlagıç değeri seçilir ve g ( ardışık

Detaylı

Termodinamik Sistemler

Termodinamik Sistemler Termoinamik Sistemler Enüstriyel fiziksel ve kimyasal işlemler sırasına kullanılan buhar kazanı, yoğuşturucu, ısı eğiştirici, vana, türbin, kompresör, meme, akış sistemi, kimyasal reaktör ibi ayıtlar birer

Detaylı

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET

ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUVVET VE HAREKET ÖĞRENME ALANI : FİZİKSEL OLAYLAR ÜNİTE 2 : KUET E HAREKET G CİSİMLERİN YÜZME KOŞULLARI (ŞARTLARI) (6 SAAT) 1 Sıvı İçerisineki Cisimlere Etki Een Kuvvetler 2 Cismin Sıvı İçerisineki Durumları 3 Yüzme veya

Detaylı

M I K NATISLAR. Ör nek. Çözüm ÜNİTE 2

M I K NATISLAR. Ör nek. Çözüm ÜNİTE 2 ÜTE 2 I ATIAR Birbirlerine itme veya çekme kuvveti uygulayan, emir, nikel ve kobalt gibi maeleri çeken cisimlere mıknatıs enir. ıknatısın emir gibi cisimleri çekmesi etrafınaki manyetik alan sayesine olmaktaır.

Detaylı

Bölüm 24 Gauss Yasası

Bölüm 24 Gauss Yasası Bölüm 24 Gauss Yasası Elektrik Akısı Gauss Yasası Gauss Yasasının Yüklü Yalıtkanlara Uygulanması Elektrostatik Dengedeki İletkenler Öğr. Gör. Dr. Mehmet Tarakçı http://kisi.deu.edu.tr/mehmet.tarakci/ Elektrik

Detaylı

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 4 Sayı: 1 sh. 19-35 Ocak 2002 LED İN DARBELİ AŞIRI AKIMDA BAZI DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ

DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 4 Sayı: 1 sh. 19-35 Ocak 2002 LED İN DARBELİ AŞIRI AKIMDA BAZI DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ DEÜ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ FEN ve MÜHENDİSLİK DERGİSİ Cilt: 4 Sayı: 1 sh. 19-35 Ocak 00 LED İN DARBELİ AŞIRI AKIMDA BAZI DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ ÖZET/ABSTRACT (AN INVESTIGATION OF SOME BEHAVIORS OF

Detaylı

DİELEKTRİKLER 5.1 ELEKTRİK ALANI İÇİNDEKİ YALITKAN ATOMUNUN DAVRANIŞI

DİELEKTRİKLER 5.1 ELEKTRİK ALANI İÇİNDEKİ YALITKAN ATOMUNUN DAVRANIŞI 83 V. BÖLÜM DİELEKTRİKLER 5.1 ELEKTRİK ALANI İÇİNDEKİ YALITKAN ATOMUNUN DAVRANIŞI Yalıtkanlarda en dış yörüngedeki elektronlar çekirdeğe güçlü bağlı olup serbest elektrik yükü içermez. Mükemmel bir Yalıtkan

Detaylı

Bu bölümde Coulomb yasasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Gauss yasasının kullanılmasıyla simetrili yük dağılımlarının elektrik alanlarının çok

Bu bölümde Coulomb yasasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Gauss yasasının kullanılmasıyla simetrili yük dağılımlarının elektrik alanlarının çok Gauss Yasası Bu bölümde Coulomb yasasının bir sonucu olarak ortaya çıkan Gauss yasasının kullanılmasıyla simetrili yük dağılımlarının elektrik alanlarının çok daha kullanışlı bir şekilde nasıl hesaplanabileceği

Detaylı

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu - Radyoaktivite

Büyük Patlama ve Evrenin Oluşumu - Radyoaktivite 2 Büyük Patlama ve Evrei Olşm - Rayoaktivite Test 1 i Çözümleri 5. öce sora 1 1. Büyük patlamaa birkaç akika sora ortaya çıka kvvetlere temel kvvet eir. I hy çekirek e Temel kvvetler; l l Güçlü kvvet Zayıf

Detaylı

D( 4 6 % ) "5 2 ( 0* % 09 ) "5 2

D( 4 6 % ) 5 2 ( 0* % 09 ) 5 2 3 BÖLÜM KAALI SİSEMLEDE EMODİNAMİĞİN I KANUNU I Yasaya giriş Birii bölümde eerjii edilide var veya yo edilemeyeeği vurgulamış, sadee biçim değiştirebileeği belirtilmişti Bu ile deeysel souçlara dayaır

Detaylı

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 1 Çözümler

MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 1 Çözümler Adam S. Bolton bolton@mit.edu MIT 8.02, Bahar 2002 Ödev # 1 Çözümler 15 Şubat 2002 Problem 1.1 Kütleçekim ve Elektrostatik kuvvetlerin bağıl şiddetleri. Toz parçacıkları 50 µm çapında ve böylece yarıçapları

Detaylı

Bölüm 2 YAPI BİLEŞENLERİNDE ISI VE BUHAR GEÇİŞİ

Bölüm 2 YAPI BİLEŞENLERİNDE ISI VE BUHAR GEÇİŞİ ME40- Isıtma ve Havalanırma Bahar, 07 Bölüm YAPI BİLEŞENLERİNDE ISI VE BUHAR GEÇİŞİ Ceyhun Yılmaz Afyon Kocatepe Üniversitesi eknoloji Fakültesi Makine Mühenisliği Bölümü YAPI Yapıyı oluşturan uvar, pencere,

Detaylı

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur.

ELEKTROSTATİK. Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. ELEKTROSTATİK Atomda proton ve nötrondan oluşan bir çekirdek ve çekirdeğin çevresinde yörüngelerde hareket eden elektronlar bulunur. Elektrik yüklerinin kaynağı atomun yapısında bulunan elekton ve proton

Detaylı

ASAL ÇARPANLARINA AYIRMA ÇÖZÜMLÜ SORULAR

ASAL ÇARPANLARINA AYIRMA ÇÖZÜMLÜ SORULAR ASAL ÇARPANLARINA AYIRMA ÇÖZÜMLÜ SORULAR 1) 60 sayısıı asal çarpalarıa ayrılmış şekli aşağıdakilerde hagisidir? A)..5 D)..5 B)..5 E)..5 C)..5 1.Yötem: 60 180 90 45 60..5 tir. 15 5 5 1.Yötem: Öğrecilerimizi1.Yötemde

Detaylı

Türev Kuralları. Kural 1. Sabitle Çarpım Kuralı c bir sabit ve f türevlenebilir bir fonksiyonsa, d dx [cf(x)] = c d. dx f(x) dir. Kural 2.

Türev Kuralları. Kural 1. Sabitle Çarpım Kuralı c bir sabit ve f türevlenebilir bir fonksiyonsa, d dx [cf(x)] = c d. dx f(x) dir. Kural 2. Bölüm 3 Türev Kuralları Kural 1. Sabitle Çarpım Kuralı c bir sabit ve f türevlenebilir bir fonksiyonsa, ir. x [cf(x)] = c x f(x) Kural 2. Toplam-Fark Kuralı f ve g türevlenebilir ise, ir. [f(x) ± g(x)]

Detaylı

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri

Elektrostatik ve Elektriksel Kuvvetler. Test 1 in Çözümleri lektrostatik ve lektriksel uvvetler 1 Test 1 in Çözümleri 1. Y cismi X küresini itmiş, Z küresini çekmiştir. Yani X ile Y aynı cins, Y ile Z zıt cins elektrikle yüklüür. 5. X Y Z. () yüklü küreciği elektroskobun

Detaylı

Teknik Not / Technical Note KONUT SEKTÖRÜ İÇİN LİNYİT KÖMÜRÜ TÜKETİCİ FAZLASI

Teknik Not / Technical Note KONUT SEKTÖRÜ İÇİN LİNYİT KÖMÜRÜ TÜKETİCİ FAZLASI MADENCİLİK, Cilt 45, Sayı 4, Sayfa 29-4, Aralık 26 Vol.45, No. 4, pp 29-4, December 26 Teknik Not / Technical Note KONUT SEKTÖRÜ İÇİN LİNYİT KÖMÜRÜ TÜKETİCİ FAZLASI Consumer Surplus of Lignite Coal Consumption

Detaylı

Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör. Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26

Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör. Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26 Elektrostatik Elektrik Alan Elektrik Akı Kondansatör Kaynak : Serway-Beichner Bölüm 23, 24, 26 İndüksiyon Nötr Maddenin indüksiyon yoluyla yüklenmesi (Bir yük türünün diğer yük türüne göre daha fazla olması)

Detaylı

Deney 21 PID Denetleyici (I)

Deney 21 PID Denetleyici (I) Deney 21 PID Denetleyici (I) DENEYİN AMACI 1. Ziegler ve Nichols ayarlama kuralı I i kullanarak PID enetleyici parametrelerini belirlemek. 2. PID enetleyici parametrelerinin ince ayarını yapmak. GENEL

Detaylı

Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI

Ortak Akıl MATEMATİK DENEME SINAVI Ortak Akıl YGS MATEMATİK DENEME SINAVI 6 20502- Ortak Akıl Aem ÇİL Ali Can GÜLLÜ Ayhan YANAĞLIBAŞ Barbaros GÜR Barış DEMİR Celal İŞBİLİR Deniz KARADAĞ Engin POLAT Erhan ERDOĞAN Ersin KESEN Fatih TÜRKMEN

Detaylı

- 1 - IV. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI İKİNCİ AŞAMA SINAVI -1996

- 1 - IV. ULUSAL FİZİK OLİMPİYATI İKİNCİ AŞAMA SINAVI -1996 - - IV. ULUSAL FİZİK OLİMPİYAI İKİNCİ AŞAMA SINAVI -996 A O B C. Sürtümesiz bir eğik düzlem üzeride yüksekliğide bulua A oktasıda m kütleli oktasal bir cisim serbest olarak bırakılıyor. Cisim B oktasıda

Detaylı

Statik Manyetik Alan

Statik Manyetik Alan Statik Manyetik Alan Noktasal Yüke Etki eden Manyetik Kuvvet Akım Elemanına Etki Eden Manyetik Kuvvet Biot-Savart Kanunu Statik Manyetik Alan Statik manyetik alan, sabit akımdan veya bir sürekli mıknatıstan

Detaylı

Bilinen Türevlerden Yeni Türevler Elde Etmek. Polinomların ve. Üstel Fonksiyonların Türevleri. Çarpım Kuralı f ve g türevlenebilir ise,

Bilinen Türevlerden Yeni Türevler Elde Etmek. Polinomların ve. Üstel Fonksiyonların Türevleri. Çarpım Kuralı f ve g türevlenebilir ise, Bilinen Türevleren Yeni Türevler Ele Etmek Bilinen Türevleren Yeni Türevler Ele Etmek Sabitle Çarpım Kuralı c bir sabit ve f türevlenebilir bir fonksiyonsa, x [cf(x)] = c x f(x) ir. Toplam-Fark Kuralı

Detaylı

IfiI IN DALGA DO ASI. ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ. 1. P noktas n n kaynaklara olan yol fark dalga boyunun. 2. a) 3. ayd nl k saça n merkez

IfiI IN DALGA DO ASI. ALIfiTIRMALARIN ÇÖZÜMÜ. 1. P noktas n n kaynaklara olan yol fark dalga boyunun. 2. a) 3. ayd nl k saça n merkez IfiI IN DAGA DO ASI. oktas lara ola yol fark alga boyuu tam kat a eflit ise ay l k, e ilse karal k saçakt r. a) YF. b) IfiI IN DAGA DO ASI.. ay l k saçakt r. YF ( ). ( )..karal k saçakt r.. a). ay l k

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ BÖÜ SIVI BSINCI ODE SORU - DEİ SORURIN ÇÖZÜERİ 4 sıvı basıncı 0 t 4t 6t zaman abın noktasına yapılan sıvı basıncının zamanla eğişim rafiği şekileki ibi CEV E, ve noktalarınaki sıvı basınçları, noktaların

Detaylı

ATÖLYE BİLGİSİ SIVI BASINCI

ATÖLYE BİLGİSİ SIVI BASINCI ATÖYE BİGİSİ SIVI BASINCI Sıvılar ağırlıklarınan olayı bulunukları kabın saece tabanına eğil, kabın yüzeyinin er yerine ve içineki cisimlerin er yerine bir kuvvet uygular. Uygulaığı bu kuvvet etkisi ile

Detaylı

Adı ve Soyadı : Nisan 2011 No :... Bölümü :... MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI

Adı ve Soyadı : Nisan 2011 No :... Bölümü :... MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI Adı ve Soyadı :................ 16 Nisan 011 No :................ Bölümü :................ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ ARA SINAV SORULARI 1) Aşağıdakiler hangisi/hangileri doğrudur? I. Coulomb yasasındaki Coulomb

Detaylı

vor vsu n Sini 2 = n 12 = sabit ; Sinr n1 Sini n = Sinr Sinr = Sini

vor vsu n Sini 2 = n 12 = sabit ; Sinr n1 Sini n = Sinr Sinr = Sini KIRILMALAR Gülük hayatta çok sık rastladığımız ve gözlemlediğimiz bir olaydır kırılma. Bir su kuyusua baktığımız zama kuyuu dibii daha yakıda görürüz. Çay bardağıdaki kaşığı bardak içideyke kırık gibi

Detaylı

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ

MODEL SORU - 1 DEKİ SORULARIN ÇÖZÜMLERİ 4. BÖÜ SIIARIN ADIRA UEİ ODE SORU - 1 DEİ SORUARIN ÇÖZÜERİ. F F 1. F F F Ci sim le r engee oluğuna göre; için, F. s. s için, F. s. s oğunlukların oranı, s s 4 s CEAP B Ci sim ler eşit böl me li ve en ge

Detaylı

MAKROİKTİSAT (İKT209)

MAKROİKTİSAT (İKT209) MKROİKTİST (İKT29) Ders 5: Basit Keynesyen Moel Prof. Dr. Fera HLICIOĞLU İktisat Bölümü Siyasal Bilgiler Fakültesi İstanbul Meeniyet Üniversitesi Derste İnelenen Konular Basit Keynesyen moel Toplam planlanan

Detaylı

DO RU AKIM VE KONDANSATÖRLER

DO RU AKIM VE KONDANSATÖRLER DO RU I E ODSTÖRER DO RU I E ODSTÖRER IfiTIR - 1 ÇÖZÜÜ 1.. = n = = = += = k sa evre = n = = olur. 4. a) ESE IRI =1 b) =. = 4. + 4 + = = 6 + 4 = =. = 6.4 + 6 + 4 = 1 5 = + 1 5 = 5 4. 1 1 1 1 1 = + + + =

Detaylı

sorusu akla gelebilir. Örneğin, O noktasından A noktasına hareket, OA sembolü ile gösterilir

sorusu akla gelebilir. Örneğin, O noktasından A noktasına hareket, OA sembolü ile gösterilir BÖLÜM 1: VEKTÖRLER Vektörleri taımlamak içi iki yol vardır: uzayda oktalara karşılık gele bir koordiat sistemideki oktalar veya büyüklük ve yöü ola eseler. Bu kısımda, ede iki vektör taımıı buluduğu açıklaacak

Detaylı

Sayı Sistemleri. Onluk, İkilik, Sekizlik ve Onaltılık sistemler Dönüşümler Tümleyen aritmetiği

Sayı Sistemleri. Onluk, İkilik, Sekizlik ve Onaltılık sistemler Dönüşümler Tümleyen aritmetiği Sayı Sistemleri Onluk, İkilik, Sekizlik ve Onaltılık sistemler Dönüşümler Tümleyen aritmetiği Giriş Bilgisayar ış ünyaan verileri sayılar aracılığı ile kabul eer. Günümüz teknolojisine bu işlem ikilik

Detaylı

HEDEF PROGRAMLAMA. Hedef programlama yaklaşımında, sistemlerin birden fazla ve genellikle birbiriyle çatışan hedeflerinin olması durumu söz konusudur.

HEDEF PROGRAMLAMA. Hedef programlama yaklaşımında, sistemlerin birden fazla ve genellikle birbiriyle çatışan hedeflerinin olması durumu söz konusudur. HEDEF PROGRAMLAMA Doç. Dr. İhsan KAYA YTU Enüstri Mühenisliği Bölümü Heef Programlama Heef programlama yaklaşımına, sistemlerin biren fazla ve genellikle birbiriyle çatışan heeflerinin olması urumu söz

Detaylı

TÜME VARIM Bu bölümde öce,kısaca tümevarım yötemii, sorada ÖYS de karşılamakta olduğumuz sembolüü ve sembolüü ele alacağız. A. TÜME VARIM YÖNTEMİ Tümevarım yötemii ifade etmede öce, öerme ve doğruluk kümesi

Detaylı

Bölüm 1 Elektrik Alanları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU

Bölüm 1 Elektrik Alanları. Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU E Bölüm 1 Elektrik Alanları Prof. Dr. Bahadır BOYACIOĞLU ELEKTRİK ALANLARI Elektrik Yüklerinin Özellikleri Coulomb Kanunu Elektrik Alanı Düzgün Bir EA da Yüklü Parçacıkların Hareketi Elektrik Yüklerinin

Detaylı

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri

Küresel Aynalar. Test 1 in Çözümleri 8 üresel Aynalar est in Çözümleri 4.. L 4 Cismin L noktası merkeze e birim yükseklikte oluğu için görüntüsü yine merkeze, ters e birim yükseklikte olur. Cismin noktası an uzaklıkta e birim yükseklikte

Detaylı

NOKTANIN İZ DÜŞÜMÜ VE İŞARETLEME

NOKTANIN İZ DÜŞÜMÜ VE İŞARETLEME r. oç. r. Musa Galip ÖZK NOKTNIN İZ ÜŞÜMÜ VE İŞRETLEME Herhangi ir cismin tasarlanması veya çizilmiş resminin okunması, ununla ilişkili noktalara ait görünüşlerin analiz eilmesi ile sağlanır. İki noktaan

Detaylı