VE TANISI. Dr Lale Olcay

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "VE TANISI. Dr Lale Olcay"

Transkript

1 MİYELODİSPLASTİK SENDROMUN YENİ YNİSINIFLAMASI VE TANISI Dr Lale Olcay

2

3

4 Miyelodisplastik Sendromların (MDS) Fransız-Amerikan-İngiliz (FAB) Sınıflaması Morfolojik Tip Periferik Kan Kemik iliği MDS tanısı % Refrakter anemi < %1 blast <%5 blast (RA) <%15 ringed sideroblast Refrakter anemi ve ring < %1 blast <%5 blast sideroblast >%15 ring sideroblast (RARS) Refrakter anemi ve blast fazlası (RAEB) <%5 blast %5-19 blast Refrakter anemi ve transformasyon gösteren blast fazlası (RAEB-t) > %5 blast veya Auer rod varlığı %20-29 blast veya Auer rod varlığı Kronik miyelomonositik lösemi (KMML) <%5 blast >1x10 9 /L monosit < %20 blast (Nishino HT, Chang CC. Arch Pathol Lab Med 2005; 129: )

5 Miyelodisplastik Sendromların Dünya Sağlık Örgütü (WHO) Sınıflaması (2001) (Nishino HT, Chang CC. Arch Pathol Lab Med 2005; 129: ) MDS Alt grubu Periferik Kan Kemik İliği FAB Alt grubu RA Anemi *Sadece eritroid RA Blast yok/nadir displazi *<%5 blast *<%15 ring sideroblast RARS Anemi *Sadece eritroid RARS Blast yok displazi *<%5 blast MDS + (del)(5q) *>%15 ring sideroblast *Hipolobule nukleuslu megakaryosit sayısı normal-artmış *<%5 blast *Auer rodu yok *sadece (del)5q Refrakter sitopeni ve *Sitopeni (>2 *>%10 displazi (>2 RA çok serili displazi (RCMD) seride) *Blast yok/nadir *Auer rodu yok *Monosit sayısı<1000/mm 3 miyeloid hücre dizisinde) *<%5 blast *Auer rodu yok *<%15 ring sideroblast RCMD ve ring *Sitopeni (>2 *>%10 displazi (>2 RARS sideroblast (RCMD-RS) seride) *Blast yok/nadir *Auer rodu yok *Monosit sayısı<1000/mm 3 miyeloid hücre dizisinde) *<%5 blast *Auer rodu yok *>%15 ring sideroblast RAEB-1 *Sitopeni *Tek veya birden fazla RAEB *<%5 blast *Auer rodu yok *Monosit sayısı <1000/mm3 seride displazi *Blast %5-9 *Auer rodu yok RAEB-2 *Anemi *<%5 blast *Trombosit sayısı normalartmış MDSsınıflandırılamayan *Sitopeni *Blast %5-19 *Auer rodu var/yok *Monosit sayısı<1000/mm 3 *Sitopeni *Blast yok/nadir *Auer rodu yok *Tek veya birden fazla seride displazi *Blast %10-19 *Auer rodu var/yok *Tek seride displazi *<%5 blast *Auer rodu yok RA RAEB *Tek serili displazinin en az 6 aydır var olması ve başka bir nedenin bulunmamış olması gerekmektedir.

6 Refrakter Anemi (WHO) *Anemi belirti ve bulguları ön plandadır. Periferik kanda: *Eritrositler, N/N, N/M, nadiren hipokromiktir. Anizopoikilositoz +/. * Sadece eritroid seride displazi vardır. *Blast Blast, periferik yaymada nadiren görülür (<%1). *Nötrofil ve trombositler normaldir.

7 Kemik İliği *Eritroid öncüller: Normal veya belirgin artmış *Diseritropoiesis: i i i Hafif ağır ğ arasında *Ring sideroblastlar: +/ (<eritroid id öncüllerin % 15 i). *Granülositik ve megakaryositik seri: Normal (% 10 undan daha azını tutan minimal i displazi i görülebilir). *Auer rodu: Yok *Blast<%5. *Kemik iliği biyopsisi: i i Genellikle eritroid id serideki hiperplaziye bağlı olarak hipersellüler, nadiren hiposellüler

8 *Eğer, bir olgu, refrakter anemi kriterlerine uyuyorsa, fk fakat megakaryositleri i hipolobüler ise ve 5q delesyonu saptanmışsa, var olan bozukluk 5q sendromu olarak adlandırılır. d l * Refrakter anemi tanısı, ancak eritroid seriyi tutan diğer anormalliklerin (ilaç, toksinler, viral hastalıklar, immünolojik bozukluklar, kongenital anomaliler, vitamin eksiklikleri, paroksismal nokturnal hemoglobinüri) bulunmadığı gösterildikten sonra konulmalıdır. **

9

10 Çok serili displazi ile birlikte olan refrakter sitopeni (RCMD) *FAB grubu tarafından tarif edilen RA de RAde displastik bozuklukların, sadece eritroid seriye ait olması, ancak bazı gözlemcilerin, MDS de, hematopoietik kök hücreyi tuttuğu ğ için, tek serili displazinin olmadığını öne sürmeleri nedeni ile WHO sınıflaması RCMD isimli yeni bir alt grup tanımlamıştır. *En az iki seride sitopeni vardır. *Blast artışı yok. *Auer rodu yok. *En az iki hematopoietik seri hücresinin % 10 veya daha fazlasında displastik bulgular var. *Halka sideroblast (ringed sideroblast) ların tüm eritroid hücrelere oranı <% 15

11 Halka sideroblast ile birlikte olan refrakter anemi (RARS) *Refrakter anemi *Kemik iliğindeki halka sideroblastı > %15 *Prognoz farklılığı l ğ gösteren öt iki farklı alt grubu vardır: 1) Birisi, yaşam süresi uzun olup (3 EFS: %77),akut lösemiye dönüşmeyen, yalnız eritroid seride dishematopoiesis görülen (İdiopatik saf sideroblastik anemi) 2) Daha yüksek riskli (higher grade) olan grup (3 EFS: %56), granülositer ve/veya megakaryositer seride de displazi bulunan grup. Anormal karyotip yüksek (%17 ye %56). Akut lösemiye dönüşüm %11. Bu grup, daha sonra RCMD RS RS grubuna dahil edilmiş.

12 Patogenez *mtdna mutasyonları sonucunda mitokondrial enerji yapımı bozulur. *Seçici olarak mitokondri demir metabolizması bozulur; solunum zincirinin diğer fonksiyonlarında bozulmaz (lökositler ve megakaryositler etkilenmez) (saf sideroblastik anemi, RARS) *mt DNA daki daha büyük ük mutasyon ise, solunum zincirini i i i ve tüm hematopoietik hücre dizilerinde hayati hücre fonksiyonlarını etkiler. Çok serili displazi ortaya çıkar (RAMD RS) (Germing U, Gattermann N, Aivado M, Hildebrandt B, Aul C. Two types of acquired idiopathic sideroblastic anaemia (AISA): a time tested t t distinction. Br J Haematol 2000;108:724 8)

13 Blast artışı ile birlikte olan refrakter anemi (RAEB) *RAEB (FAB): Blast oranı, periferik yaymada y < %5, Kemik iliğinde: %5 20 En az iki hematopoietik seride sitopeni ve displazi i olan hastaların tamamını kapsamaktadır. kt *Ancak kemik iliğindeki blast oranı %10 20 arasında olan Ancak, kemik iliğindeki blast oranı %10 20 arasında olan RAEB hastalarında prognoz, kemik iliğindeki blast oranı %5 10 arasında olanlardakinden daha kötü (yaşam süresinin daha kısa ve akut lösemiye dönüşüm sıklığının daha yüksek).

14 Bu nedenle, WHO, RAEB i de iki alt gruba ayırmıştır: RAEB 1: Periferik yaymadaki blast oranı %5 in altında, kemik iliğindeki blast oranı ise %5 9 arasında olup, Auer rod bulunmayanlar, RAEB 2: Periferik yaymadaki blast oranı %5 19 arasında, kemik iliğindeki blast oranı ise%10 19 arasında olanlar. Veya bu ölçütleri taşımasalar bile, blastlarında Auer rod taşıyanlar da RAEB 2 olarak değerlendirilirler.

15

16 Transformasyonda RAEB (RAEB t), FAB sınıflamasına göre şu ölçütleri içermektedir: Kemik iliğindeki dkblast oranı %20 30 arasındadır. dd Periferik yaymadaki blast oranı %5 30 arasındadır. Blastlarda l Auer rod vardır. Yaşam süresi verileri, kemik iliğindeki blast oranı %20 30 arasında olanlarla l l %30 un üzerinde olanlarda l benzer olduğundan, WHO sınıflaması, akut lösemi için kemik kiliği eşik blast oranını %20 olarak değerlendirmektedir. Bu nedenle WHO sınıflamasında RAEB t kaldırılmıştır. l

17 Sınıflandırılamayan MDS (MDS U) *Bazı olgular, herhangi bir MDS grubuna uyan hematolojik, morfolojik veya sitogenetik özelliklere sahip değildir. ğ *Bu olgular, tek başına ş trombositopeni veya nötropeni şeklinde ortaya çıkabilirler. *Periferik yayma ve kemik iliğinde blast artışı yoktur. *Displazi tek bir seri (ilgili hücre serisinde veya diğeri) ğ ile sınırlıdır. *(Bu olgular, FAB sınıflamasına göre, RA sınıfına dahil edilirdi).

18 ** *Trombositopeni ve nötropeni yapan diğer nedenlerin, (immünolojik/veya ilaca bağlı ğ nedenler, vitamin B12, folik asid eksikliği ve PNH) bulunmadığının gösterilmiş olması gereklidir. *Anemi veya trombositopeni + tek serili displazisi olmayan kemik iliğindeki blast sayısı<%5 olan ancak sadece sitogenetik anormalliklerin varlığına dayanarak tanı konulan MDS olguları da, yeterli morfolojik şartlar sağlanamamışsa ğ ş bu gruba dahil edilebilirler (Steensma DP, DeWald GW, Hodnefield JM ve ark. Clonal cytogenetic abnormalities in bone marrow specimens without clear morphologic evidence of dysplasia: a form fruste of myelodysplasia? Leuk Res 2003;27: ). Belirtildiği gibi, FAB ile WHO sınıflamaları arasındaki temel farklar a RA,,RAEB, B,RAEB T ve CMML dedir.

19 *** FAB da olup WHO sınıflamasında bulunmayan *Kemik iliğinde blast oranı >%20 (RAEB t) *Kemik iliğindeki blast oranı<%20 olsa bile, AML sitogenetiği olanlar l [t(8;21), t(15;17), inv(16), t(16;16)] *CMML in WHO kriterlerine sahip olanlar *Trombosit sayısı> /mm3 olanlar Bain B, Leukemia Diagnosis, 2003, 159 Nishino HT, Chang CC. Arch Pathol Lab Med 2005; 129: WHO da olup FAB da olmayan *RAEB 1 RAEB 1, RAEB 2 *RCMD *RCMD RS *Sınıflandırılamayan MDS *5q ile assosiye MDS

20 Tk Tekrarlayan özgün sitogenetik ik anormalliklerle ilişkili ş olan miyelodisplastik sendromlar Morfoloji ile sitogenetik ilişkinin ş olduğu MDS olguları 1) del(5q) ve 2) del(17)

21

22 5q sendromu *Tek başına 5q delesyonu ve RA görülür. öülü *Anemi, genellikle makrositiktir, *Trombosit sayısı normal veya artmış olabilir. *Periferik kan veya kemik iliğindeki blast oranı < %5. *Megakaryositler, genellikle artmış ş olup, sıklıkla nukleusları hipolobuledir. *Değişik derecelerde diseritropoiesis vardır. *5q sendromu, en çok orta yaşlı hanımlarda görülür. *Genellikle prognozu iyidir. *Sitogenetik değişim (evolution) AML veya yüksekgradeli MDS e değişimin ğ ş habercisidir.

23

24 5q sendromu *Ancak, 5q dışında sitogenetik anormalliklere sahip olanlar l veya kemik iliğinde veya periferik kanında %5 in üzerinde blast görülenler, 5q sendromu grubuna gubu adahil edilmemelidirler. e e d e

25 *del(17)de ) de *psödo Pelger Huet anomalisi olan veya içinde küçük vakuoller bulunan nötrofiller görülür. *TP53 mutasyonu ile ilişkilidir ve prognozu iyi değildir. del (12p) ve del(20q) eritroid ve megakaryositik anomalilerle birliktedir. Ancak, bunların, özgün olarak klinik, morfolojik ve sitogenetik ilişkilerin belirlenmesine yetecek kadar veri bulunmamaktadır.

26

27 Pediatrik MDS/miyeloproliferatif hastalıklar I. Miyelodisplastik/miyeloproliferatif hastalık *Juvenil miyelomonositik lösemi (JMML) *Kronik miyelomonositik lösemi (KMML) (sekonder) *BCR ABL negatif kronik miyeloid lösemi (Atipik KML, Ph KML) II. Down sendromu (miyeloid) hastalığığ *Geçici anormal miyelopoiesis (TAM) *DS nda miyeloid lösemi III. Miyelodisplastik sendrom (MDS) *Refrakter sitopeni (RC) (PK blast<%2 ve Kİ blast<%5) *Blast artışlı refrakter anemi (RAEB) (PK blast: %2 19; Kİ nde blast: %5 19) *Transformasyon gösteren RAEB (RAEB t) y g ( ) (PK veya Kİ nde blast: % 20 29) Hasle H, Niemeyer CM, Chessells JM et al. A pediatric approach to the WHO classification of myelodysplastic and myeloproliferative diseases. Leukemia 2003;17:

28 Miyelodisplastik/miyeloproliferatif Hastalıklar *Klinik ve hematolojik olarak, MDS ve miyeloproliferatif hastalık özelliklerinin ikisini birden gösterir. *RARS + trombositoz un bu gruba dahil edilmesi? *Akselere fazda KML dahil değil. *Kemik iliği, genellikle hipersellülerdir; *Eşlik eden sitopeni ve SİTOSİS (örneğin anemi ve granülosit artışı) ile birlikte efektif ve inefektif hematopoiesis vardır. *Her üç alt grupta da trombositopeni görülebilir. *Nötrofiller artmış ş ve displastik olabilirler. *Splenomegali ve hepatomegali +/.

29

30 Kronik miyelomonositik lösemi (KMML) *Hastalık heterojen bulgularla karşımıza çıkabilir. *Bazı olgular, beyaz küre yüksekliği ve splenomegali gibi miyeloproliferatif hastalığı telkin eden bulgularla (FAB, miyeloproliferatif KMML), başvururken, bazı olgularda sitopeni, belirgin displazi saptanır, fakat organomegali yoktur (FAB a göre miyelodisplastik KMML )

31 WHO nun KMML Tanımlaması Periferde inatçı monositoz (>1x10 9 /L) (genellikle 2 5x10 9 /L arasındadır ve 80x10 9 /L i aşabilir). Philadelphia l kromozomu yokluğu, ğ veya BCR/ABL füzyon geni yokluğu Kemik iliği ve periferik kanda blast sayısının %20 nin altında olması (Blast= miyeloblastlar, monoblast, promonosit). Bir veya daha fazla hemopoietik seride displazi. Displazi yoksa veya minimal ise, KMML tanısı, aşağıdaki şartlar sağlanmışsa gene de konulabilir: kemik iliği hücrelerinde edinsel ve klonal sitogenetik anormallik, veya en az üç ay sürmüş olup, başka bir nedene bağlanamamış olan inatçı monositoz (Greenberg PL, CoxC, LeBeau M et al. International survival score for evaluating prognosis in MDS. Blood 1997; 89: ).

32 WHO tarafından, iki KMML sınıfı tarif edilmiştir: i i 1)KMML 1: Kandaki blast ve promonositler < %5 ve kemik iliğindekiler <%10 dur. 2)KMML 2: a) Kandaki blast ve promonosit %5 19 dur. b) Kemik iliğindeki blast ve promonositler il %10 19 dur. c) Blastlarda Auer cismi varlığı (a ve b ölçütleri bulunsa da, bulunmasa da). Eğer ğ eozinofili varsa, bu, isimlendirmeye eklenmelidir. Eozinofili ile birlikte olan KMML olguları, t(5;12) sonucu gelişen TEL/PDGFBRecepto füzyon geni ile ilişkili olabilirler.

33 KMML nin ağırlıklı ğ olarak miyelodisplastik biçimi: *Genellikle sitopeni vardır: nötropeni, trombositopeni veya anemi. *Monositlerde, genellikle displazi vardır (granülleşme ş ve/veya nükleer anormallikler), *Bir veya daha fazla hemapoietik seride minimal displazi görülebilir (diğer ğ MDS tiplerinde görülen nötrofil nukleusunda hipolobülasyon ve/veya granülasyon anormallikleri, ve diseritropoiesis).

34 KMML nin ağırlıklı olarak miyeloproliferatif tipinde *Displazi daha azdır *Tek morfolojik bulgu monositoz olabilir. *KMML deki anemi, normositik veya makrositik olabilir. *Periferik kanda, büyük, atipik trombositler görülebilirler.

35 Miyelodisplastik KMML olgularının %25 i, proliferatif tip KMML e dönüşebilir (Başlangıçta beyaz küre sayısı düşük veya normal iken, daha sonra lökositoz ve organomegali gelişebilir).

36 Kemik iliği: *Kemik iliği: Hipersellülerdir; ancak normosellüler ve nadiren hiposellüler olabilir. *Monosit proliferasyonunun derecesi değişkendir. *Biyopsilerde, hücreler, odaklar halinde bulunur ve çoğalır (blast ve promonosit odakları). Bunlar, CD68(KP 1, PGM 1), lizozim, alfa naftil asetat esteraz ve alfa naftil bütürat esteraz boyaları ile belirgin hale getirilebilir.

37

38 Atipik KML (akml) *Hem miyeloproliferatif, hem de miyelodisplastik hastalığın morfolojik bulguları vardır. *Kan ve kemik kiliğindeki blast oranı %20 yi geçmez; genellikle %5 in altındadır. Klasik KML e benzeyen yönleri: Olgun olan ve olmayan nötrofillerle birlikte olan nötrofili, Klasik KML e benzemeyen yönleri: *KML nin kronik fazında nötrofillerde displazi bulunmaz iken akml denötrofillerde d değişik ik derecelerde d displazi i görülür. *Hem megakaryosit trombosit serisinde hem de eritroid serisinde displazi görülebilir. Genellikle, anemi ve trombositopeni vardır. *Tipik KML nin tersine bazofil yüzdesi normal veya hafif yüksektir.

39 *Sitogenetik veya moleküler olarak Philadelphia kromozomu veya ABL/BCR füzyon geni bulunmamalıdır. *akml nin +8, +13, del(20q), i(17q) ve del(12p) ile özgün bir ilişkisi yoktur. *akml nin klinik seyri hızlı ve kötüdür. *akml, genellikle e e yaşlı erişkinlerde ş edegörülen ve çok nadir olan bir hastalıktır. *Kullanışlı bir terim olmamasına rağmen, yerine daha uygun bir terim bulunamadığı için, hala bu tanım kullanılmaktadır.

40

41 Juvenil miyelomonositik lösemi (JMML) Juvenil kronik miyelomonositik lösemi, lösemi, monozomi 7 sendromu olarak adlandırılan sendrom, WHO ya göre, JMML sınıfına alınmıştır. *Bebeklik ve erken çocukluk döneminde görülür (median yaş 2.0), *Primer olarak granülosit ve monositlerde proliferasyon görülür. *Erkeklerde kl daha sıktır. Brunning RD. Morphologic classifications of myelodysplastic syndromes: French American British (FAB) and World Health Organization (WHO). In: Greenberg PL (ed). Myelodysplastic Syndromes Clinical and Biological Advances. Cambridge University Pres, Cambridge, 2006, p

42 JMML ile Assosiye Olan Durumlar *Nörofibromatosis tip 1 (NF 1) bulunan hastalarda JMML görülme sıklığı, ğ NF 1 görülmeyenlere göre kat daha fazladır. JMML görülen çocukların % ünün klinik olarak NF 1 tanısı vardır. *Noonan Sendromu olan hastalarda, JMMLbenzeri tablo görülür (bazılarında tedavisiz düzelir; bazılarında ise agresif seyirlidir. *Noonan Sendromu olan hastaların %50 sinde PTPN11 mutasyonu vardır.

43 JMML de Kromozomal Anormallikler *Philadelphiap kromozomu: Yok *Monozomi 7: %25 *Diğer ğ anomaliler: %10 *Normal karyotip: %65 Monozomi 7 olanlarda: l Beyaz küre, normal karyotip olanlara göre daha düşük, Hb F normal veya hafif yüksek

44 NF1, KRAS, NRAS veya PTPN11 mutasyonları, JMML hastalarının %75 inde görülür. NRAS ve KRAS daki onkojenik mutasyon sonucunda, RAS/mitojenle aktive edilmiş ş protein kinaz ara yolu patolojik biçimde inaktive olur. (Bunun sonucunda GM CSF hipersensitivitesi gelişir). *Kalan %25 inde henüz tanımlanmamış olan gen bozukluklarının görev yaptığı düşünülmektedir (Niemeyer CM, Kratz CP. Paediatric myelodysplastic syndromes ( y, y y p y and juvenile myelomonocytic leukemia: molecular classification and treatment options. Br J Haematol 2008;140: ).

45 WHO nun juvenil miyelomonositik lösemi için tanı kriterleri 1)Kan ve kemik iliğinde blast < %20 2)Kan monosit sayısı > 1x10 9 /L 3)t(9;22) veya BCR/ABL füzyon geni yok veya aşağıdakilerden en az ikisinin varlığı: a) Hb F, yaşa göre yüksek b) Lökosit sayısı>10 x 10 9 /L c) Kanda olgun olmayan granülositler d) Klonal kromozom anomalisi (monozomi 7 dahil). e) Miyeloid öncüllerin GM CSF e in vitro hipersensitivitesi

46

47 JMML için Tanı Ölçütleri Telkin eden klinik bulgular Hepatosplenemegali p Lenfadenopati Solukluk Cilt döküntüsü Laboratuvar Ölçütleri *Ph kromozomu veya (üçü de bulunmalı) bcr abl yeni düzenlemesi yok Hasle H, Niemeyer CM, Chessells JM et al. A pediatric approach to the WHO classification of myelodysplastic and myeloproliferative diseases. Leukemia 2003;17 *PK daki monosit sayısı>1x10 9 /L *Kİ ndeki blast sayısı<%20 Tam tanı için gerekli ölçütler (en az ikisi var olmalı) * Hb F yaşa göre yüksek *Periferik yaymada miyeloid öncüller *BK>10 x 10 9 /L *Klonal anormallik *Miyeloid öncüllerde GM CSF hipersensitivitesi Hasle H, Niemeyer CM, Chessells JM et al. A pediatric approach to the WHO classification of myelodysplastic and myeloproliferative diseases. Leukemia 2003;17:

48 Bunun yanında, tanı için yardımcı olabilecek olan diğer özellikler: *poliklonal hipergamaglobulinemi, *serum lizozim artışı JMML nin klinik ik ve laboratuvar bulguları l ile taklit edebilecek enfeksiyonların bulunmadığının kesin olarak gösterilmesi gerekmektedir (Epstein Barr, sitomegalovirüs, human herpes virüs 6, histoplazma, mikobakterium, toksoplazma gibi).

49 JMML de Belirti ve Fizik İnceleme Bulguları *Solukluk, k *Ateş, *Enfeksiyon, *Öksürük, *Lenfadenopati, tonsillalarda l hiperplazi i *Belirgin splenomegali, *Orta dereceli hepatomegali ve *Deri döküntüsü (ekzamatöz/erithematöz makülopapül. Yüz, gövde, öd ellerde) *Karaciğer ve dalak, daha az sıklıkla deri, lenf nodları ve solunum sisteminde it i miyelomonositik/lösemik itik/lö ik infiltrasyon vardır. (Hasle H, Niemeyer CM, Chessells JM et al. A pediatric approach to the WHO classification of myelodysplastic and myeloproliferative diseases. Leukemia 2003;17: Niemeyer CM, Kratz CP. Paediatric myelodysplastic syndromes and juvenile myelomonocytic leukemia: molecular classification and treatment options. Br J Haematol 2008;140: Greenberg PL, CoxC, LeBeau M et al. International survival score for evaluating prognosis in MDS. Blood 1997; 89: ).

50 JMML de JMMLde Laboratuvar Bulguları Periferik Kan: *Lökositoz (Median lökosit sayısı x 10 9 /L dir; küçük bir grupta 100 x 10 9 /L nin üzerindedir). *Anemi, trombositopeni *Periferik yayma: Olgun olan ve olmayan nötrofiller, blastlar, promiyelositler, normoblastler ve nadiren immünoblastlar. Blast sayısı < % 5. Bazı monositlerin nükleer lobülasyonları anormaldir; nadiren olgun olmayan monositler. *Monositoz +, eozinofili +, bazofili +

51 JMML de Laboratuvarar Bulguları Kemik iliği: *Hipersellülerdir, nadiren hiposellülerdir. Hipersellülarite, esas olarak granülositik çoğalma nedeniyledir; bazı hastalarda eritroid hiperplazi de görülür. *Monositler, çekirdekli hücrelerin % 5 10 udur. *Blastlar <%20 (genellikle <%5). *Auer rod bulunmaz. *Displastik değişiklikler iklikl çok azdır.

52 JMML de PROGNOZ *JMML, genellikle kötü gidişli bir hastalıktır. HSCT yapılmayan hastalarda median yaşam süresi yaklaşık k 1 yıl. *Trombosit sayısı düşüklüğü, tanı yaşının >2 oluşu, Hb F yüksekliği kötü prognoz işareti *Ölüm nedeni: genellikle solunum yetmezliği *Noonan Sendromunda spontan düzelme olabilir. *Ancak, akut lösemiye dönüşümü nadirdir.

53

54 Down Sendromu (miyeloid) hastalığı 1) Geçici anormal miyelopoiesis (TAM) 2) DS unun miyeloid idlösemisi i *Geçici anormal miyelopoiesis, doğumda d görülür. *DS unun miyeloid lösemisi 1 yaş ve üzerinde saptanır (%49 u 1 yaşında, %34 ü 2 yaşında, %2 si 4 yaşın üzerinde).

55 Down sendromunun geçici ii anormal miyelopoiesisi (TAM, Geçici lösemik reaksiyon, geçici miyeloproliferatif bozukluk, geçici lösemi) *DS lu yenidoğanların %10 una varan bir bölümünde anemi, trombositopeni, lökositoz, ve periferik yaymada blast varlığı görülür. *Klinik ve morfolojik bulgular, kongenital lösemiden farksızdır. *Hemen daima, blastlar, megakaryosit yüzey antijenlerini taşır. *Kandaki blast oranı, kemik iliğinde olduğundan daha fazladır. Bu nedenle, kemik iliği aspirasyonunun tanıda ek bir yararı olmaz. *Olguların %35 inde klonal anormallikler vardır.

56 *TAM, DS mozaisizmi olan hastalarda seçici olarak trizomik hücreleri tutar. *Geçici lösemi, fenotipi normal olup, blastlarında trizomi 21 olan bir yenidoğanda da nadiren olabilir. *Bu yenidoğanların bilinmeyen bir kısmında FISH ile saptanan, düşük düzeyde yapısal trizomi 21 mozaisizmi bulunabilir.

57 TAM da Belirti i ve Bulgular l *Ciltte lösemi infiltrasyonu görülebilir. *Hastaların %10 20 sinde başlıca ilerleyici hepatik ve pulmoner disfonksiyonlar olmak üzere hayatı tehdit edici komplikasyonlar görülür;

58 TAM DA TEDAVİ ve PROGNOZ *Çoğunluğunda 1 3 ay içinde spontan remisyon. *Genellikle, TAM da kemoterapi gerekmez ancak ilerleyici hepatik ve pulmoner problemleri l olanlarda l düşük doz sitozin arabinozid yararlı olabilir. *Rekürrens görülebilir. Rekürrensden sonra spontan remisyon olabilir veya inatçı seyredebilir *TAM ı düzelen hastaların yaklaşık ş %25 inde 1 3 yıl sonra miyeloid lösemi gelişebilir. Bu lösemi, edinsel klonal sitogenetik anormalliklerle birliktedir. *DS lu ikizlerden birinde yenidoğan döneminde TAM gelişmiş ve daha sonra lösemi görülmemiş iken, diğer ikiz eşinde yenidoğan döneminde hematolojik bozukluk saptanmamış, fakat 24 aylık iken miyeloid lösemi gelişmiştir. Hasle H M elodsplastic s ndrome In Pui C H (ed) Childhood Leukemias 2nd ed Cambridge Uni ersit Pres

59 Down Sendromunun (DS) miyeloid lösemisi *Down sendromlu hastalarda lösemiye yakalanma şansı, normal popülasyona göre belirgin fazladır (0 5 yaş: Normal popülasyondan x50; 5 29 yaş: x10 daha fazla; 30 yaş üzeri: Normal popülasyona eşit) i) *Lösemilerin yarısı miyeloiddir megakaryosit tutulumu ile birlikte *Akut lösemi öncesi MDS, DS olmayan hastalarda olduğundan daha fazladır. *RA, RAEB veya RAEB t hastalarının %25 inde DS vardır. Şimdiye y kadar, DS tanısı olan iki JMML bildirilmiştir. *Lösemisi tedavi edilmiş olan DS hastalarında, sekonder malignansi gelişme şansı düşüktür. (Hasle H. Myelodysplastic syndrome. In: Pui C H (ed). Childhood Leukemias. 2.ed. Cambridge University Pres Cambridge, 2006, p ). Brunning RD. Morphologic classifications of myelodysplastic syndromes: French American British (FAB) and World Health Organization (WHO). In: Greenberg PL (ed). Myelodysplastic Syndromes Clinical and Biological Advances. Cambridge University Pres, Cambridge, 2006, p

60 *Down sendromunun miyeloid lösemileri, çoğu hastada kemik iliğindeki blast sayısı <%30 olmasına rağmen AML sınıfında değerlendirilmektedir. *AML, MDS ayrımı, kemik iliğindeki blast sayısına göre yapılır; ancak DS undaki miyeloid id lösemide, kemik iliği, genellikle fibrotik olduğundan blast sayısının doğru olarak tayini zordur. *AML M7 tipi (DS hastaları dışında nadirdir) bu hastalarda sıktır. *DS olmayan hastalarda olduğunun tersine olarak DS lu hastalarda AML ile MDS nin biyoloji ve tedavisi farklı değildir. Bu hastalar için, en iyi tanımlama, AML ve MDS nin özelliklerini birleştiren ş Down sendromunun miyeloid lösemisi ifadesidir.

61 *DS olan veya olmayan hastalarda, MDS ile AML M7 nin birçok biyolojik farklılıkları vardır. *Dört yaş ve üzerindeki DS lu çocuklarda, miyeloid lösemi, DS olmayan hastalardaki AML gibi davranır; fakat kt prognozu daha kötüdür. Bu hastalar, DS nun miyeloid lösemisi tanım ölçütlerine uymaz, gerçek de novo AML olarak tanımlanır.

62

63 Down Sendromu Hastalığı nın Fizyopatolojisi 1 *1. event: Trizomi 21 bulunan çocuklarda, lösemi seçici olarak trizomik hücreleri tutar; *2.event: GATA1 geninde edinsel bir mutasyon (Down sendromunun miyeloid lösemisi tüm hastalarda, TAM görülen hastaların büyük kısmında) GATA1 geni normal eritroid id ve megakaryositik differansiyasyon için gerekli olan transkripsiyon faktörlerini kodlar. Bu mutasyon AML-M7 de M7 veya DS olmayan hastalardaki AML de bulunmaz. DS unun miyeloid lösemisi nin ayrı bir antite olarak değerlendirilmesiin bir nedeni de budur.

64 Down Sendromu Hastalığı nın Fizyopatolojisi 2? TAM deki regresyonun nedeni bilinmemektedir; ancak miyeloid lösemide bulunmayıp TAM da bulunan telomeraz aktivitesindeki azalma ile ilişkili olabilir.? 3.event: Bilinmiyor TAM hastalarının %25 i, ve yenidoğan döneminde hematolojik olarak normal olan DS lu hastaların %1 inde (>100 kat risk) ik) 1 3 yıl içinde miyeloid lösemi gelişir. Burada rol oynayan 3.event bilinmemektedir.

65 Down Sendromunun Miyeloid Lösemisi nde Laboratuvar Bulgular Tek başına trombositopeni, bazen beraberinde lökopeni (TAM da ise lökositoz) bulunur. Blastlar, az sayıda olup, megakaryoblast özellikleri taşırlar. Hastalık yavaş seyirlidir. Özellikle trizomi 8 ve tetrazomi 21 görülür. t(8;21), t(15;17), inv(16), monozomi 7, t(1;22) nadirdir. *TAM veya miyeloid lösemisi olan DS luların çok azında klonal gelişim vardır. *DS da karyotip prognostik faktör değildir. *DS lu çocuklardaki miyeloid hücreler, megakaryositik ve eritroid serilerde farklılaşma (diferansiasyon) potansiyeli olan miyeloid öncüllerdir, çoğu olguda lösemik gelişim döneminde, diğer hastalardakinin tersine, granülositik seri etkilenmez

66 Down Sendromunun Miyeloid Lösemisi nde Tedavi 1 *TAM ın tersine DS miyeloid lösemisi tedavi edilmezse fataldir; fakat AML tedavisine iyi yanıt verir. Tedavinin tanı konulur konulmaz, gecikmeksizin başlanması gerekmektedir. *Relaps riski düşüktür. *Tedaviye bağlı toksisite riski yüksektir. *Kök hücre transplantasyonu, artmış toksik etkisi ve tedavi üstünlüğü olmadığı için remisyona giren hastalarda, diğerlerinde olduğu gibi endike değildir.

67 Down Sendromunun Miyeloid Lösemisi nde Tedavi 2 Kemoterapiye duyarlılık nedeni: *DS daki miyeloblastların ivt sitarabin duyarlılığı, DS olmayan hastalara göre 10 kat daha fazla hassastırlar. (Bu 21.kromozomda yerleşmiş olan, sistathion B sentetaz, süperoksid dizmutaz gibi genlerin ekspresyonuna bağlı olabilir). *DS hücrelerinin apoptosis için artmış yatkınlığı da p p ç ş y ğ kemosensitiviteyi arttırır. (Ancak, bu edinsel trizomi 21 de görülmez).

68 Ayrı bir sınıf olarak değerlendirilmesi ğ di il i konusunda görüş birliği olmayan MDS grupları Hipoplastik MDS Miyelofibrosisle l f b l birlikte olan MDS

69

70 Hipoplastik MDS Düşük oranda oa dabir MDS grubunda gubu dada (%8 20) hiposellüler e kemik iliği vardır. Çocukluk yaş grubunda % 18.3 (Bader Menuien 96) Bu olgular ayrı bir sınıf olarak kabul edilmezler; Bu hastalar WHO sınıflamasında hangi sınıf ölçütlerini karşılıyorlarsa, ş o sınıfa dahil edilir ve isimlerinin arkasına hiposellüler kemik iliği ile ifadesi eklenir. *Bu olguların bazılarında immün aracılıklı mekanizmalar rol oynar ve immün sistemi baskılayan ajanlardan yarar görür.

71 **** MDS de, başlangıç MCV si aplastik anemide olduğundan yüksektir. *Kemik iliği ğ biyopsisinde minimal, dağınık ğ halde granülopoietik hücrelerin ve yamasal halde immatür eritropoiesis ve mikromegakaryosit adacıklarının varlığı MDS yi telkin eder. Klonal hematopoisis de MDS yi telkin eder ancak aplastik anemide de görülebilir Klonal değerlendirme için sitogenetik inceleme yetersiz kalabilir; ve FISH, HUMARA incelemeleri l i gerekebilir. NRAS da nokta mutasyonları, MDS de sıktır; ancak aplastik anemide görülmez. P53 ifadesinde artış (expression) MDS için anlamlıdır. (Hasle H, Niemeyer CM, Chessells JM et al. A pediatric approach to the WHO classification of myelodysplastic and myeloproliferative diseases. Leukemia 2003;17: Hasle H. Myelodysplastic syndrome. In: Pui C H (ed). Childhood Leukemias. 2. ed. Cambridge University Pres Cambridge, 2006, p )

72 Patofizyolojik Özellikleri Yönünden Aplastik anemi, hiposellüler miyelodisplastik sendrom, miyelodisplastik sendrom Barrett J, Saunthararajah Y, Molldrem J. Myelodysplastic syndrome and aplastic anemia: Distinct entities or diseases linked by a common pathophysiology? Semin Hematol 2000; 27: Özellikler Aplastik Hiposellüler MDS anemi MDS *Anormal nötrofiller Yok Var Var *Anormal megakaryositler *Blast artışı *Kemik iliği sellülaritesi *Fibrosis *Progenitör hücre sayısı *Prelösemi/lösemiye Yok Yok Düşük Yok Çok düşük Var Bazen Düşük Ara sıra Düşük-normal Var Sık Normal-yüksek Ara sıra Değişken dönüşümş *Stem hücre klonalitesi *PNH bozukluğu *T hücre aktivasyonu *Lenfositin aracılık ettiği Kİ supresyonu *İnterferon gama artışı *TNF artışı %10 Bazen %15 Var >%25 Bazen %25 Var <%25 Bazen %5 Var Var Var Var Var Var Var Var Var Var *İmmün supresyona cevap Var Var Var

73 MDS ile Aplastik aneminin ayırıcı tanısı Özellik Tanısal Olan Tanısal Olmayan *Kan değerleri Tek-üç serili sitopeni *Kan ve kemik iliği morfolojisi Kemik iliği biyopsisi Diğer *Granülosit displazisi *Anormal megakaryositler *Halka sideroblastlar *>%5 blast *Megakaryoblast varlığı *Hiper-normosellüler *ALIPS *Megakaryositlerin anormal lokalizasyonu *Eritroblast adaları *Fibrosis Anormal karyotip *Eritrosit displazisi *Makrositoz *HbF yüksekliği *Hiposellüler *PNH *Hiposellüler

74 Ciddi Aplastik Anemi ile Hiposellüler MDS nin Karşılaştırılması Kan ve kemik iliği Trombosit sayısı Monosit sayısı Lenfosit sayısı Kİ CD34 hücreleri Pelger hücreleri Halka nötrofiller, gr Makrosidler Hb F yüksekliği Diseritropoiesis Displastik megakaryosit Dolaşan megakaryosit Karyotip Kemik iliği biyopsisi ALIPS Eit Eritroblast tve megakaryosit adaları Fibrosis Yama biçiminde sellülarite PCNA (proliferating cell nuclearag Plazma demir döngüsü Kİ ne demir korperasyonu MRI da kemik iliği sellülaritesi i Düşük-homojen Homojen olmayan Ciddi AA Düşük Düşük Normal veya artmış Düşük (%0.04) Normal Düşük (%14.8) Uzamış %100 ünde azalmış % 100 % 0 Hiposellüler MDS Değişken Değişken Normal/düşük Orta (%0.94) Trizomi 8, 5q-, 7q-, diğerleri Daha yüksek (%43.5) Uzamış %85 inde azalmış Değişken

75

76 MDS ve Aplastik aneminin patofizyolojisi Değişken Ciddi aplastik anemi MDS Klonalite X-e bağlı inaktivasyon Bazılarında Klonal çalışmaları Anormal karyotip PNH Ara sıra Yakl %15 Yaklaşık %50 %25 Progenitör hücreler CFU-GM BFU-E Çok düşük Çok düşük Düşük Düşük CFU-MK LTCIC Fas ekspresyonunda artış Apoptosis Sitokinler ve inhibitörleri i İnterferon-ϫ da artış TNF de artış T hücreleri Aktive CD8+ Oligoklonal genişleme Progenitör büyümesinde engellenme Çok düşük Çok düşük Düşük Düşük

77 Diğer taraftan, aplastik anemi olguları, MDS ye dönüşebilir. AML/MDS e dönüşmesini ş önceden belirleyici özellikler hala tam olarak bilinmemektedir.

78 ****Aplastik aneminin MDS/Lösemiye dönüşebilmesini önceden belirleyen özellikler Çalışma/olgu sayısı Tanıda Hematopoietik düzelme olduktan sonra Kan ve kemik iliği Ayırdedici özellik Halka eritroblastlar, atipik monositler, morfolojisi/11 olgu yok MCV nin inatçı (Tichelli A ve ark. yüksekliği, HbF 1992) Kan ve kemik iliği morfolojisi/5 olgu (Tamai Y ve ark. 1997). Retikülosit yüksek, MCV yüksek, lenfosit sayısı düşük yüksekliği, granülosit sayısında düşüklük, megakaryosit displazisi 5/60 MDS/AML e dönüştü, 3/60 ünde monozomi 7 gelişti. Kİ histolojisi/63 olgu (De Planque MM ve ark, 1989) 3/60 ında MDS özellikleri var

79 Prognoz üzerinde etkisi *Kemik iliği sellülaritesi prognoza etki eden bir faktör değildir. (Greenberg PL, CoxC, LeBeau M et al. International survival score for evaluating prognosis in MDS. Blood 1997; 89: ). Ancak, International Prognostic Scoring System (IPSS) e göre düşük veya orta risk grubuna giren hiposellüler MDS olgularında yaşam süresinin hiposellüler olmayan MDS olgularına göre daha uzun olduğu gösterilmiştir. (Huang TC, Ko B S, Tang J L et al. Comparison of hypoplastic MDS with normo /hypercellular MDS by International Prognostic Scoring System, cytogenetic and genetic studies. Leukemia 2008; 22:544 50)

80 Hiposellüler MDS de, BK ve Kİ de blast miktarının daha düşük olduğu, RA nin daha sık olduğu, 7/7q nun daha düşük olduğu gösterilmiş. Huang TC, Ko B S, Tang J L et al. Comparison of hypoplastic MDS with ih normo /hypercellular MDS by International Prognostic Scoring System, cytogenetic and genetic studies. Leukemia 2008; 22:544 50) *Hiposellüler olan ve olmayan her iki grubun da aynı sitopeni i derecesini, i aynı FAB altgruplarını, ve aynı sitogenetik anomalileri gösterdiği, AML e dönüşme potansiyellerinin aynı olduğu gösterilmiştir. Tüzüner N, Cox C, Rowe JM, et al. Hypocellular MDS: New proposals. Br J Haematol 1995;91: Maschek H, Kaloutsi V, Rodriguez Kaiser M, Wermer M et al. Hypoplastic myelodysplastic syndrome: incidence, morphology, cytogenetics, and prognosis. Ann Hematol 1993;66:

81

82 II. Kemik iliği fibrosisi ile birlikte olan MDS *Kemik iliği fibrosisi, tüm FAB altgruplarında görülebilir. *En çok KMML, tedaviye bağlı MDS lösemi sendromu, başka nedenlerle kök hücre nakli yapılan hastalarda, AML M7 de görülür. *Yaşam süresi, fibrosis olmayanlara göre daha kısadır. *Miyelofibrosisle birlikte olan miyelodisplazi WHO sınıflamasına göre, ayrı bir antite değildir. *Eğer ğ bir hastada belirgin fibrosis varsa, bu olgu periferik yayma ve Kİ yaymalarının karşılık geldiği MDS sınıfı ölçütlere göre sınıflandırılmalı ve miyelofibrosis ile birlikte terimi eklenmelidir. lidi

83 II. Kemik iliği fibrosisi ile birlikte olan MDS 2 *Miyelofibrosis ile birlikte olan MDS tanısı Kİ fibrosis inin derecesine bağlıdır. *Görüş birliği olmamakla birlikte, bu terimin i diffüz ve kaba retikülin fibrosisi bulunduran (Grade 3), bunun yanı sıra kollajenizasyon da gösteren (Grade 4) olgular için kullanılması önerilmektedir. *170 hastanın %50 sinde +1 veya +2 retikülin, %10 unda +3 retikülin, %2 den daha azında +4 retikülin saptanmıştır). Ödem ve kapillerlerde proliferasyon ile birlikte görülür. (Maschek H, Georgii A, Kaloutsi V et al. Myelofibrosis in primary myelodysplastic syndromes. A retrospective study of 352 patients. Eur J Haematol 1992;48: ). *Tipik AML olgularının yarısından fazlasında Grade 1 ve 2 retikülin fibrosisi görülmektedir (Steensma DP, Hanson CA, Letendre L, Tefferi A. Myelodysplasia with fibrosis: a distinct entity? Leukemia Res 2001;25: ). * Kİ fibrosisi, çocukluk çağında nadirdir.

84 II. Kemik iliği fibrosisi ile birlikte olan MDS,2 *Fibrosisle birlikte görülen MDS ye özgü bir sitogenetik anomali yoktur. *MDS için tipik olan anomaliler, burada da görülür. Yalnızca, KMML de görülen t(5;12)(q33;p12) sonucunda oluşan, TEL/PDGFbetaR füzyon ürününün Kİ fibrosisi ile ilişkisi vardır. (Steensma DP, Hanson CA, Letendre L, Tefferi A. Myelodysplasia with fibrosis: a distinct entity? Leukemia Res2001;25: ). Bizim olgumuzda monozomi 8 vardı. *AML M7: Kemik iliği biyopsisinde blast tayini, t(1;22)(p13;q13) varlığı tanıda yardımcı olabilir.

85 Miyelofibrosis ile seyreden MDS Steensma DP, Hanson CA, Letendre L, Tefferi A. Myelodysplasia with fibrosis: a distinct entity? Leukemia Res2001;25: Fibrosis ile birlikte olan MDS Fibrosisle birlikte olmayan MDS Sıklık Grade 4 fibrosis FAB alt grubuna göre dağılımı %17.3 (61/352) (erişkin) % 1.11 (4/352) (erişkin) Eşit %82.6 (291/352) Retikülin fibrilleri dağılımı Yamasal veya fokal (%67.2) Diffüz (%32.7) Hematolojik bulgular Anemi hafif daha sık (anlamlı) (8.2g/dl e 9.0 g/dl) Trombositler daha az (anlamlı değil) Semikantitatif eritropoiesis Fark yok Fark yok Kantitatif granulopoiesis Semikantitatif megakaryopoiesis Grade 4 ve 5 megakaryopoiesis % 68.9 % 41.3 (anlamlı) Magakaryopoiesisde atipi % 45.9 % 22.0 (anlamlı) Megakaryosit matürasyon bozukluğu %54 %38 (p=0.026) Sellülarite Daha yüksek (p=0.001) 001) ALIP Yaşam süresi 9.6 ay 17.4 ay (P=0.0192) Yaşam süresi (sadece RA) 10 ay 28.9 ay (p=0.0001) Klonal karyotipik değişiklik 6/6 25/45 (P=0.05) 05) AML e dönüşüm %36.1 (22/61) %31.6 (92/291) (hafif yüksek)

86

87 Sekonder MDS MDS, yapısal veya edinsel anomalilere bağlı olarak gelişebilir: JMML ve MDS ile birlikte olan Anomaliler 1.JMML ile birlikte olanlar Yapısal durumlar Nörofibromatosis tip 1 (NF 1) Noonan sendromu Trizomi 8 mozaisizmi 2. MDS ile birlikte olanlar Yapısal durumlar Konjenital kemik iliği yetmezliği Fankoni anemisi Kostman sendromu Shwachman Diamond sendromu Blackfan Diamond anemisi Trizomi 8 mozaisizmi Ailevi MDS (en az bir birinci derece akrabada MDS/AML) 3. Edinsel Durumlar Önceden kemoterapi/radyasyon Aplastik anemi (Hasle H, Niemeyer CM, Chessells JM et al. A pediatric approach to the WHO classification of myelodysplastic and myeloproliferative diseases. Leukemia 2003;17: ).

88 Tedaviye bağlı MDS (t-mds) ve AML Bain JB. Leukemia Diagnosis. Blackwell Publishing, 3rd ed,oxford, 2003, p Özellik Sınıf I Sınıf II Lökomojen Alkile edici ajan (MOPP) Topoizomerz II inhibitörü (etoposid, teniposid, antrasiklinler, sisplatin) Başlangıç 5-15 yıl <5 yıl Diğer daha sık, eozinofili, bazofili, Doğrudan AML M4 ve M5 Özellikler üç serili displazi, hiposellüler olarak başlayabilir. Kİ, miyelofibrosis %40 70 i RCMD, 1/3 ünde RS, %25 i RAEB 1 RAEB 2 Sitogenetik Dengesiz Dengeli (-5,-7) 11q23, t(8;21), t(15;17), inv (16) MDS fazı Var Yok Td Tedaviye Değişken Tam remisyon muhtemel cevap (genellikle kötü)

89 MİYELODİSPLASTİK SENDROMDA TANI *Öz Geçmiş Bilinen anormal yapısal karyotip, kemik iliği yetmezlik sendromu, önceki kan sayımları, önceki malignansiler, önceki kemoterapi, radyoterapi, diğer bilinen bozukluklar veya diğer anomaliler. Ailede malignansi hematolojik, immünolojik hastalıklar veya diğer sendromlar *Fizik İnceleme Enfeksiyon, kanama bulgusu, cilt döküntüsü, ü cilt pigmentasyonu, karaciğer ve dalağın büyüklüğü, lenfadenopati, tonsiller hipertrofi, ekstramedüller miyeloid tümörler. MDS ye özgü bir bulgu yoktur. *Hematolojik Çalışmalar Tam kan sayımı (Hb, Hct, retikülosit, MCV, Bk, lökosit formülü, trombositler, HbF). Morfolojik değerlendirme Periferik kanda en az 100 hücre sayılmalıdır.

90 Periferik yaymada Eritroid Seri: *Anemi: **Normokrom normositik/makrositik (sık) **Mikrositik (nadir) **Retikülositopeni (sık) **Retikülositoz (nadir) Miyeloid Seri: *Nötropeni (sık) *Nötrofili (nadir) *Monositoz *Eozinofili/bazofili (nadir) Trombosit Serisi: *Trombositopeni (sık) *Trombositoz (nadir) *Siklik trombositopeni (nadir) bulunabilir.

91 Kemik iliği aspiratı *Tanı, en az iki kemik iliği örneği alınarak yapılmalıdır. Tekrar bir kemik iliği incelemesi, blast sayısı <%5 iken 6 8 hafta sonra, blast sayısı %5 20 ise 4 hafta sonra, blast sayısı>%20 ise 2 hafta sonra yapılmalıdır. (Hasle H. Myelodysplastic syndrome. In: Pui C H (ed). Childhood Leukemias. 2nd ed. Cambridge University Pres Cambridge, 2006, p ) *Giemza, demir, Sudan siyahı/ miyeloperoksidaz ile boyanmalı *En az 500 hücre sayılmalı, *Neleri değerlendirelim? ** Sellülarite ** BLAST ** Ring Sideroblast ** Displazi

92 Kemik İliği Biyopsisi *Sellülarite: Genellikle artmış/n (Nadiren azalmış) *Retikülin artışı *Hücrelerin anormal dağılımı **Eritroid adaları yok veya çok büyük **Granülositik öncüller santral olarak toplanır (normalde paratrabeküler dağılır) (immatür prekürsörlerin anormal lokalizasyonu=alip *****) **Megakaryositler paratrabeküler bölgede toplanır ve kümeler yapar. (Li X et al. Leukemia & Lymphoma 2005; 46; Bain B. Leukemia Diagnosis. 2003, ) *Makrofaj, mast hücre artışı, plazma hücre agregatları, lenfoid folliküller görülür. *Hipoplastik MDS de retikülin lifleri artabilir ve blast odakları bulunabilir. Bu yönden aplastik anemiden ayrılır.

93 Miyelodisplastik Sendromda Tanı *İmmün fenotiplendirme *in vitro koloni büyüme assay lerinin yeri pratikte yok.

94 MİYELODİSPLASTİK SENDROMDA TANI Kan biyokimyası ve seroloji Laktat dehidrogenaz, ürik asid, ferritin,iga,igm, IgG, eritrosit folat ve serum (s?) B12. EBV,CMV,HHV6, herpes simpleks, parvovirüs B19 a özgün IgG ve IgM. Refrakter sitopenide, kemik iliğinde parvovirüs PCR bakılmalıdır. Sitogenetik ve moleküler çalışmalar Karyotip inceleme (G bantlama) (en az 25 mitoz izlenmelidir). Karyotip normalse, veya sitogenetik sonuç elde edilememişse, i FISH ve/veya moleküler lkül genetik tarama yapılarak 7, +8, +21, t(8;21), t(15;17), inv (16) bakılmalıdır. +8 saptanmış ise, hematolojik olmayan bir dokuda yapısal karyotip çalışılmalıdır.

95 MİYELODİSPLASTİK SENDROMDA SİTOGENETİK *MDS gelişiminde i i klonal l sitogenetik tik anomalilerin i olması önemlidir. *Kromozomal anomaliler, primer MDS de % 30 50, sekonder (tedaviye bağlı) MDS de >% 80 oranında görülür. *Tek sitogenetik anomali erken MDS de görülür (RA, RARS). Hastalık ilerledikçe (RCMD, RCMD RS, RAEB), daha kompleks sitogenetik anomaliler (bir karyotipte 2> anomali) görülür. *MDS d de dengesiz aberasyonlar sık: 5q, 11q, 12q, 20q, 7, 7q, 17q, 13q. *MDS de rastlanan diğer anomaliler: trizomi 8, trizomi 21, inv 3 *MDS de rastlanan nadir translokasyonlar: t(1;7), t(1;3), t(3;3), t(6;9), t(5;12), t(5;7) Bain B. Leukemia Diagnosis. 2003,

96 MDS tanısı için gerekli olan minimal ölçütler En az aşağıdakilerden ikisi var olmalıdır: 1)Uzamış, açıklanamayan sitopeni (nötropeni, trombositopeni veya anemi) 2)En az iki seride morfolojik miyelodisplazi l i 3)Hematopoietik hücrelerde edinsel, klonal sitogenetik anomali 4)Blast sayısında artış (>%5) Hasle H, Niemeyer CM, Chessells JM et al. A pediatric approach to the WHO classification of myelodysplastic and myeloproliferative diseases. Leukemia 2003;17: Hasle H. Myelodysplastic syndrome. In: Pui C H (ed). Childhood Leukemias. 2nd ed. Cambridge University Pres Cambridge, 2006, p

97 İzole sitopeniler, dismorfik bulgular taşımasalar ve blast artışı olmasa da, anormal sitogenetik gösteriyorlarsa, MDS kabul edilir. (Steensma DP, Dewald GW, Hodnefield JM, Tefferi A, Hanson CA. Clonal cytogenetic abnormalities in bone marrow specimens without clear morphologi evidence of dysplasia: a form fruste of myelodysplasia? Leukemia Res 2003;27: ).

98

99 Ayırıcı Tanı Aplastik anemi AML (*RAEB/RAEB t ile MDS, *Düşük blast sayısı olan AML, *AML M7) Diğer klonal l olmayan hastalıklar *İzole anemi, trombositopeni, nötropeni ile refrakter sitopeni *Diğerleriğ Miyelofibrosis

100 Ayırıcı Tanı 1. Blast artışlı ş MDS (RAEB, RAEB t) ile AML arasındaki farklar Pediatrik hastalarda AML tanımı için %30 luk eşik değerin yararlı olup olmadığı tartışmalıdır. ş RAEB t hastalarının kemoterapiye daha iyi cavap verdiğini gösteren çalışmalar olduğu gibi, kemoterapiden yarar sağlanmayıp sadece kök hüce naklinden yarar sağlandığı yönünde çalışmalar da vardır. (Hasle H. Myelodysplastic syndrome. In: Pui C H (ed). Childhood Leukemias. 2nd ed. Cambridge University Press, Cambridge, 2006, p ). Parametre MDS AML BK Hepatomegali ega Düşük-normal Sık değil Düşük, N, yüksek Sık Sitogenetik aberasyon (Tü Displazi Hematopoiesis Sayısal (-7) Çok serili (multilineage) Klonal (komplet remisyonda bile) Yapısal Nadir Klonal değil Hücre kaynağı Kök hücre Seriye özel Kemoterapiye cevap Fakir İatrojenikj model Alkile edici ajan pp Orta Epipodofilotoksin

101 Ayırıcı Tanı 2. Blast artışı olmayan AML *Kırk dokuz çocuk hasta içinde, blast sayısı %30 un altında olan ve bu nedenle MDS tanısı almış 9 unda AML ye ait sitogenetik özellikler saptanmış. [t(8;21), inv(16), t(11;17), t(9;11), i(1)]. *Bu hastalar, AML DBS (düşük blast sayılı AML) olarak adlandırılmış. *Kemik iliği displazisi hafif veya yok. (Chan GC, Wang WC, Raimondi SC et al. Myelodysplastic syndrome in children: differentiation from acute myeloid leukemia with a low blast count. Leukemia. 1997; 11:206 11).

102 Bu nedenle, blast sayısı %20 ile 30 arasında olan hastalarda blast sayısından çok, hastalığın biyolojik özellikleri dikkate alınmalıdır. AML ye özgü translokasyonları onları olan hastalar, blast sayısı kaç olursa olsun, AML olarak değerlendirilmelidir. Monozomi 7 MDS ye işaret eder. Kemik iliğinde blast oranı %20 30 arasında olan hastalar için hastanın izlenmesi, kemik iliğinin iki hafta sonra tekrar edilmesi önerilir. (Hasle H. Myelodysplastic syndrome. In: Pui C H (ed). Childhood Leukemias. 2nd ed. Cambridge University Pres Cambridge, 2006, p ).

103 Ayırıcı Tanı 3. Fibrosisle birlikte olan MDS ile AML M7 arasındaki Farklar AML M7 de kemik iliği fibrosisi sıktır. Kemik iliği biyopsisinde blast tayini, t(1;22)(p13;q13) varlığı, tanıda yardımcı olabilir. lbili

104 Ayırıcı Tanı 4. Klonal Olmayan Hastalıklar 11 1) Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar (Olcay L, Yetgin S, Okur H, Erekul S, Tuncer M. Dysplastic yp changes in idiopathic thrombocytopenic purpura and the effect of corticosteroids to increase dysplasia and cause hyperdiploid macropolycytes. Am J Hematol. 2000; 65:99 104). 2)Akut ve kronik immün trombositopenik purpura (Olcay L, Yetgin S, Okur H, Erekul S, Tuncer M. Dysplastic changes in idiopathic thrombocytopenic purpura p and the effect of corticosteroids to increase dysplasia and cause hyperdiploid macropolycytes. Am J Hematol. 2000; 65:99 104).

105

106

107

108

109 BİR RC Olgumuz

110 3 7/12 y, E, Ankara Cilt ve mukozalarda peteşi (ÜSYE ardından). Hemoglobin (Hb): 120 g/l, beyaz küre (BK): 9x10 9 /L, trombosit: 4 x 10 9 /L, MNS: 3.6x10 9 /L, OTH: 8.1 fl. Kemik iliği (Kİ): Selüler, genç megakaryositler artmış (trombosit yapımı yok), % 6 blast benzeri hücreler, Coombs (direkt, indirekt), ANA, Anti DNA: Negatif Antikardiolipin antikoru IgG: Normal, IgM: 21.6 RU/ml (N:0 12), (izlemde normale döndü) Immunglobulin (Ig) G, M, A, kompleman (C) 3, C4: Normal Viral seroloji: (Rubella, CMV, Hbs, HAV, EBV, HIV): Negatif Tanı: Akut ITP Tedavi: iv IgG (0.5 gr/kg x3 gün) Başlangıçta cevap var Tedaviye cevap vermeyen ciddi trombositopeni: a) Mega doz metil prednizolon (30 mg/kg/d x7 g, 20 mg/kg/d x sonraki 7 g) b) Prednizolon (2 mg/kg x 20 g) c) ivigg 0.5; 1 g/kg x 4; 2 g d) Vinkristin 0.02 mg/kg e) Siklosporin 5 mg/kg/g x18 g. (Toksisite nedeni ile kesildi) f) Azathioprim (2 mg/kg/g) g) Splenektomi Hayatı tehdit eden olay: İntrakranial kanama x 2 Sekel yok MDS yönünden yeniden yapılan değerlendirme: ğ LDH: 942 U/L, Hb F: %0.5 Kemik İliği: Normoselüler, genç MK de artış (trombosit tomurcuklanması yok), blast benzeri hücreler (bazıları saçlı çıkıntılar içeriyor).(3 29 %). Miyeloid, megakaryositik, eritroid, eozinofilik, monositik seriler dismorfik CD 55: %97, CD59: %96 (eritrositler) Sitogenetik: Tetraploidi (2/22 metafaz plağında)

111 Eritroid Hücreler Monositik Hücreler Eozinofilik Hücreler Apoptotik Hücreler Dejenere Hücreler Mitotik Hücreler Blast-benzeri Hücreler Nötrofilik Hücreler Histiyositik Hücreler M e g a k a r y o s i t v e t r o m b o s i t l e r

112 R1 R2 R3 CD CD95 ligand ,71 Anneksin Bcl Blast-benzeri Hücrelerin Electronmikroskopik k Görüntüsü

113 Tedavi Tanı: Çok serili displazili refrakter sitopeni (RCMD) Hacettepe MDS AML protokolü (mega doz metil prednizolon, sitozin arabinozid, mitoksantron, etoposid). Trombosit sayısı 120 x 10 9 /L (7.gün), sonra hızlı düşüş. IL 11 (50 ug/kg x 5 g, sc) Cevap yok Kemik iliği transplantasyonu (KİT) Donor: HLA6/6 uyumlu, ABO uyumsuz kızkardeşş Hazırlama Rejimi: Busulfan, siklofosfamid, antitimosid globulin Siklosporin ve methotreksat Kök hücre kaynağı: Kemik iliği Manüplasyon: Hidroksietil nişasta sedimentasyonu ile eritrosit deplesyonu Erken KİT Komplikasyonları Refrakter trombositopeni, anti trombosit antikor oluşumu. Çok sayıda transfüzyon Trombosit engraftmentında gecikme (Siklosporini kestikten sonraki +21. gün) Geç KİT Komplikasyonları CD8+ lenfositoz Ateş, splenektomili hasta protokolü Bronşiolitis obliterans pnömonisi Pnömosistis karini (Bal ile saptandı) Tedavi: Co trimaksazol and steroidler Steroid dozu azaltılırken respiratuvar belirtilerde yenileme Siklosporin ve cell cept uygulaması ay tedavi kesimi. Şimdiki Durumu: +60.ay, Karnowski skoru >% 90, ilaç tedavisi i yok.

114 Hastamızda Saptadığımız MDS ve Kronik İTP için Ortak Bulgular Mikromegakaryositler (Erber et al, 1987; Hu et al, 2004; Hu et al, 2005), megakaryosit apoptosisi (Raza et al, 1995; Houwerzijl et al 2004), displastik bulgular (Olcay et al, 2000), deniz mavisi histiyositleri (Howard et al, 1993), megakaryosit emperipolesisi. Hastamızda Saptadığımız MDS ile Uyumlu Olup, Kronik İTP ile Uyumlu Olmayan Bulgular Hastamızda, megakaryosit apoptosisi tip 1 megakaryositte saptandı; kronik İTP de apoptosis, tip 3 megakaryosit düzeyinde başlar (Houwerzijl et al, 2004). Kronik İTP de lenfositler apoptosise dirençlidir (Olsson et al, 2005) ve granülositlerde apoptosisde artış olmaz (Hamada et al, 1998). Bizim hastamızda ise, apoptosis lenfositik, monositik, eritroid, megakaryositik ve granülositik serilerin hepsinde birden vardır. Hastamızda, apoptosis Fas Fas ligand yolu dışı bir yolla olmaktadır. SONUÇLAR Kronik ITP hastaları, %30 61 oranında, tam remisyona girerler (Aroniset al, 1994; Yetgin et al, 1997; Reid et al, 1995). Ancak, refrakter trombositopeni ITP ile kolayca karışabilir (Menke et al,1992; Rosati et al, 1996; Imoto et al, 1996). Kronic ITP olup, 2 9 yıl sonra CMML gelişen ş olgular vardır (Ural et al, 2000; Sawanobori, 1997; Fukuda et al, 1994). MDS hastalarının ancak % inde sitogenetik anomali saptanabilmektedir (Bain B, 2003). Bu iki hastalığın ayrımının yapılması, yetersiz veya aşırı tedavilerin uygulanmaması için şarttır. Ultrastruktürel ve akım sitometrik inceleme sonuçları, kemik iliğindeki apoptosisin derece ve yaygınlığını göstererek, ayırıcı tanıda yardımcı olabilir.

115 Klonal Olmayan Hastalıklar 2 3) Juvenil romatoid artrit (Yetgin S, Özen S, Saatçi Ü, et al. Myelodysplastic features in juvenile rhematoid arthritis. Am J Hematol 1997;54: ) Leishmania (Yaralı N, Fışgın T, Duru F, Kara A. Myelodysplastic features in visceral leishmaniasis. Am J Hematol 2002;71:191 5). 5) Otoimmün hemolitik anemi, otoimmün hastalıklar (Giannouli S, Voulgarelis M, Zintzaras1E,. Tzioufas AG, Moutsopoulos HM. Autoimmune phenomena in myelodysplastic syndromes: a 4 yr prospective study. Rheumatology 2004;43: ). 6) Ürtikeria pigmentosa 7) 22q11.2. mikrodelesyonu olan olgular (Özbek N, Derbent M, Olcay L, Yılmaz Z, Tokel K. Dysplastic changes in the peripheral blood of children with microdeletion 22q11.2. Am J Hematol. 2004;77:126 31).

(İlk iki harfleri - TR)

(İlk iki harfleri - TR) VET-A Kayıt Tarihi:. /. /.. THD Veritabanları Kemik İliği Yetmezliği Veritabanı Hasta Kayıt Formu VET-A HEKİM BİLGİLERİ 1. Merkez 2. Hekim HASTA BİLGİLERİ 3. Hasta Kodu Sistem tarafından otomatik olarak

Detaylı

Dr. Işınsu Kuzu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı. TPHD Kemik TPHD İliği Kemik İliği Yetmezliği, Sempozyumu Nisan, Samsun

Dr. Işınsu Kuzu. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı. TPHD Kemik TPHD İliği Kemik İliği Yetmezliği, Sempozyumu Nisan, Samsun MDS Morfoloji Dr. Işınsu Kuzu Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı TPHD Kemik TPHD İliği Kemik İliği Yetmezliği, Sempozyumu 24-26 Nisan 2008 2008 Ondokuz Nisan, Samsun Mayıs Ünv. SAMSUN

Detaylı

TAM KAN SAYIMININ DEĞERLENDİRMESİ

TAM KAN SAYIMININ DEĞERLENDİRMESİ TAM KAN SAYIMININ DEĞERLENDİRMESİ 60. Türkiye Milli Pediatri Kongresi 9-13 Kasım 2016; Antalya Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Tam Kan Sayımı Konuşmanın

Detaylı

Miyelodisplastik Sendrom. Dr Deniz YILMAZ KARAPINAR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji

Miyelodisplastik Sendrom. Dr Deniz YILMAZ KARAPINAR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Miyelodisplastik Sendrom Dr Deniz YILMAZ KARAPINAR Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Miyelodisplastik Sendrom Hematopoietik öncül hücreleri ilgilendirir Edinsel klonal bir hastalık Ki

Detaylı

III. BÖLÜM EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

III. BÖLÜM EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ III. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU EDİNSEL SAF ERİTROİD DİZİ APLAZİSİ TANI VE

Detaylı

MİYELODİSPLASTİK SENDROM

MİYELODİSPLASTİK SENDROM MİYELODİSPLASTİK SENDROM Türk Hematoloji Derneği Tanı ve Tedavi Kılavuzu 2013 30.01.2014 İnt. Dr. Ertunç ÖKSÜZOĞLU Miyelodisplastik sendrom (MDS) yetersiz eritropoez ve sitopenilerin varlığı ile ortaya

Detaylı

Çocukluk Çağında Miyelodisplastik Sendrom

Çocukluk Çağında Miyelodisplastik Sendrom Çocukluk Çağında Miyelodisplastik Sendrom Miyelodisplastik sendrom (MDS) hematopoietik kök hücrelerin nadir görülen bir hastalığıdır. Klonal hücre büyümesi, bozuk farklılaşma ve artmış apopitozla ortaya

Detaylı

TAM KAN SAYIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ

TAM KAN SAYIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ 1945 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI TAM KAN SAYIMININ DEĞERLENDİRİLMESİ Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı Tam Kan Sayımı

Detaylı

LÖSEMİ MORFOLOJİSİ. Dr. Namık ÖZBEK Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji EAH

LÖSEMİ MORFOLOJİSİ. Dr. Namık ÖZBEK Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji EAH LÖSEMİ MORFOLOJİSİ Dr. Namık ÖZBEK Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji EAH UYGULAMA Posterior superior iliak krestten yapılır 18 ay altında tuberositas tibiadan yapılabilir YAYMA Önceden

Detaylı

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği HEPATİT VEYA KARACİĞER TRANSPLANTASYONU SONRASI APLASTİK ANEMİ: KLİNİK ÖZELLİKLER VE TEDAVİ SONUÇLARI Özlem Tüfekçi 1, Hamiyet Hekimci Özdemir 2, Barış Malbora 3, Namık Yaşar Özbek 4, Neşe Yaralı 4, Arzu

Detaylı

KMML ve JMML monosit (bir tür kan hücresi) olarak adlandırılan tek bir hücre DNA sında bir veya daha fazla akkiz değişiklik (mutasyon) ile başlar.

KMML ve JMML monosit (bir tür kan hücresi) olarak adlandırılan tek bir hücre DNA sında bir veya daha fazla akkiz değişiklik (mutasyon) ile başlar. 1 Hematoloji Uzmanlık Derneği, the Leukemia & Lymphoma Society(LLS)'e 08.02.2011 tarihinde çevirisi yapılan bu kitapçığın yeniden basım izni verdiği için minnetle teşekkür eder. Konular Kronik miyelomonositik

Detaylı

Vaka 1 MT, 25 yaş, Mardin 10 Eylül 2006 Normal doğum yaptı Doğumdan 3 saat önce hematokrit %27, trombosit sayısı mm3 Doğumda aşırı kanama oldu

Vaka 1 MT, 25 yaş, Mardin 10 Eylül 2006 Normal doğum yaptı Doğumdan 3 saat önce hematokrit %27, trombosit sayısı mm3 Doğumda aşırı kanama oldu VAKA SUNUMLARI Dr.Vahide Zamani Düzen Laboratuvarlar Grubu Vaka 1 MT, 25 yaş, Mardin 10 Eylül 2006 Normal doğum yaptı Doğumdan 3 saat önce hematokrit %27, trombosit sayısı 46.000 mm3 Doğumda aşırı kanama

Detaylı

Çocukluk Çağı AML de Tanı ve Tedavi

Çocukluk Çağı AML de Tanı ve Tedavi Çocukluk Çağı AML de Tanı ve Tedavi Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı AML Kesin Tanısı Kemik İliği Aspirasyon İncelemesi 1. Giemsa boyası ile morfolojik

Detaylı

Juvenil myelomonositer lösemi. Doç. Dr. Barış Kuşkonmaz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji

Juvenil myelomonositer lösemi. Doç. Dr. Barış Kuşkonmaz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji 10. Ulusal Pediatrik Hematoloji Kongresi 3 6 Haziran 2015, Ankara [Barış Kuşkonmaz] BEYANI Araştırma Destekleri/ Baş Araştırıcı Sunumum ile ilgili çıkar çatışmam yoktur. Çalıştığı Firma (lar) Sunumum ile

Detaylı

Adölesanda Lösemi & İnfant Lösemi

Adölesanda Lösemi & İnfant Lösemi Adölesanda Lösemi & İnfant Lösemi Prof. Dr. Özcan Bör Eskişehir Osmangazi Üniversitesi TPHD OKULU 18 20 Kasım 2016 Ankara 1 Adölesanda Lösemi Dünya Sağlık Örgütü 10 19 yaşlarını Adölesan Dönemi olarak

Detaylı

HEREDİTER SFEROSİTOZ. Mayıs 14

HEREDİTER SFEROSİTOZ. Mayıs 14 HEREDİTER SFEROSİTOZ İNT.DR.DİDAR ŞENOCAK Giriş Herediter sferositoz (HS), hücre zarı proteinlerinin kalıtsal hasarı nedeniyle, eritrositlerin morfolojik olarak bikonkav ve santral solukluğu olan disk

Detaylı

Çocukluk Çağında Akut Myeloid Lösemi

Çocukluk Çağında Akut Myeloid Lösemi 1945 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI Çocukluk Çağında Akut Myeloid Lösemi Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı ÇOCUKLUK ÇAĞI

Detaylı

4.SINIF HEMATOLOJI DERSLERI

4.SINIF HEMATOLOJI DERSLERI 4.SINIF HEMATOLOJI DERSLERI DERS 1: HEMOLİTİK ANEMİLER Bir otoimmun hemolitik aneminin tanısı için aşağıda yazılan bulgulardan hangisi spesifiktir? a. Retikülosit artışı b. Normokrom normositer aneminin

Detaylı

Akut Lösemi ve MDS de WHO Sınıflaması

Akut Lösemi ve MDS de WHO Sınıflaması Dr. Nükhet Tüzüner İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Patoloji ABD, Moleküler Onkoloji ve Hematopatoloji Bölümü Myelodisplastik sendrom (MDS) klonalitesi sitogenetik ve moleküler düzeyde kanıtlanmış

Detaylı

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

IX. BÖLÜM KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 KRONİK HASTALIK ANEMİSİ IX. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU KRONİK HASTALIK ANEMİSİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU GİRİŞ VE TANIM Kronik

Detaylı

Akut Myeloid Lösemide Prognostik Faktörler ve Tedavi

Akut Myeloid Lösemide Prognostik Faktörler ve Tedavi 1945 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI Akut Myeloid Lösemide Prognostik Faktörler ve Tedavi Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilim Dalı

Detaylı

Raporlamayla İlgili Düzenleme ve Tartışmalar. Beyhan DURAK ARAS Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi GeneCk AD

Raporlamayla İlgili Düzenleme ve Tartışmalar. Beyhan DURAK ARAS Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi GeneCk AD Raporlamayla İlgili Düzenleme ve Tartışmalar Beyhan DURAK ARAS Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi GeneCk AD Kromozom Adlandırma Sistemi 1960 yılında Danver toplantısı Kabul edilen sistem

Detaylı

Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Archives Medical Review Journal

Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Archives Medical Review Journal Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Archives Medical Review Journal Pediatrik Miyelodisplastik Sendromunda Hematopoietik Kök Hücre Nakli Hematopoietic Stem Cell Transplantation in Pediatric Myelodysplastic Syndromes

Detaylı

Dr.Yıldız Yıldırmak Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi,İstanbul

Dr.Yıldız Yıldırmak Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi,İstanbul Dr.Yıldız Yıldırmak Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi,İstanbul Edinsel aplastik anemi immun aracılı bir hastalıktır Özel çevresel uyaranlar, kişinin genetik risk faktörleri ve immun cevap özelliklerindeki

Detaylı

PAROKSİSMAL NOKTÜRNAL HEMOGLOBİNÜRİ (PNH)

PAROKSİSMAL NOKTÜRNAL HEMOGLOBİNÜRİ (PNH) Prof. Dr. Can BALKAN Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji BD. PAROKSİSMAL NOKTÜRNAL HEMOGLOBİNÜRİ (PNH) PNH, fosfatidilinositol glikan A (PIG-A) geni bakımından mutasyona uğramış olan hematopoetik

Detaylı

Fanconi Anemisinde Hematopoetik Kök Hücre Transplantasyonu

Fanconi Anemisinde Hematopoetik Kök Hücre Transplantasyonu 1945 K SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOC Fanconi Anemisinde Hematopoetik Kök Hücre Transplantasyonu Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji

Detaylı

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar

İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar İmmünyetmezlikli Konakta Viral Enfeksiyonlar Dr. Dilek Çolak 10 y, erkek hasta Olgu 1 Sistinozis Böbrek transplantasyonu Canlı akraba verici HLA 2 antijen uyumsuz 2 Olgu 1 Transplantasyon öncesi viral

Detaylı

V. BÖLÜM HEREDİTER SFEROSİTOZ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011

V. BÖLÜM HEREDİTER SFEROSİTOZ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 HEREDİTER SFEROSİTOZ V. BÖLÜM TANI VE TEDAVİ KILAVUZU HEREDİTER SFEROSİTOZ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU HEREDİTER SFEROSİTOZ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU GİRİŞ Herediter sferositoz (HS);

Detaylı

LÖKOSİTOZLU ÇOCUĞA YAKLAŞIM. Doç.Dr.Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji BD Antalya

LÖKOSİTOZLU ÇOCUĞA YAKLAŞIM. Doç.Dr.Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji BD Antalya LÖKOSİTOZLU ÇOCUĞA YAKLAŞIM Doç.Dr.Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Onkoloji BD Antalya Lökositoz gerçek mi? Trombosit kümeleri Çekirdekli eritrositler (normoblast) Eritrositlerin

Detaylı

Graft Yetersizliğinin Tanı ve Tedavisi. Dr Şahika Zeynep Akı Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Bahçelievler Medical Park Hastanesi

Graft Yetersizliğinin Tanı ve Tedavisi. Dr Şahika Zeynep Akı Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Bahçelievler Medical Park Hastanesi Graft Yetersizliğinin Tanı ve Tedavisi Dr Şahika Zeynep Akı Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Bahçelievler Medical Park Hastanesi Engrafman- Tanım Mutlak nötrofil sayısının > 0.5 x 10 9 /L olduğu ardışık

Detaylı

İKİNCİL KANSERLER. Dr Aziz Yazar Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Tıbbi Onkoloji BD. 23 Mart 2014, Antalya

İKİNCİL KANSERLER. Dr Aziz Yazar Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Tıbbi Onkoloji BD. 23 Mart 2014, Antalya İKİNCİL KANSERLER Dr Aziz Yazar Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD. Tıbbi Onkoloji BD. 23 Mart 2014, Antalya Tanım Kanser tedavisi almış veya kanser öyküsü olan bir hastada histopatolojik

Detaylı

Dr.Ceyhun Bozkurt Dr.Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH Çocuk Onkoloji Bölümü 20.04.2013

Dr.Ceyhun Bozkurt Dr.Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH Çocuk Onkoloji Bölümü 20.04.2013 Dr.Ceyhun Bozkurt Dr.Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları EAH Çocuk Onkoloji Bölümü 20.04.2013 S.T. 15 Yaş Kız Hasta Başvuru tarihi: 12.08.2010 Yakınması: Mide bulantısı Kusma İshal Kolunda

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Hematoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu. 20 Kasım 2014 Perşembe

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Hematoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu. 20 Kasım 2014 Perşembe Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Hematoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 20 Kasım 2014 Perşembe SABAH TOPLANTISI Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Y.O ; 16 yaş erkek hasta,

Detaylı

56Y, erkek hasta Generalize LAP ( servikal, inguinal, aksiller, toraks ve abdomende ) Ateş Gece terlemesi Lenfopeni IgG, IgA, IgM yüksek

56Y, erkek hasta Generalize LAP ( servikal, inguinal, aksiller, toraks ve abdomende ) Ateş Gece terlemesi Lenfopeni IgG, IgA, IgM yüksek 56Y, erkek hasta Generalize LAP ( servikal, inguinal, aksiller, toraks ve abdomende ) Ateş Gece terlemesi Lenfopeni IgG, IgA, IgM yüksek Sedimantasyon (77mm/saat) CRP 7.67(N:0-0.8mg/dl) Servikal lenf nodu

Detaylı

HAİRY CELL LÖSEMİDE GÜNCELEME. Dr. Harika ÇELEBİ Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH

HAİRY CELL LÖSEMİDE GÜNCELEME. Dr. Harika ÇELEBİ Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH HAİRY CELL LÖSEMİDE GÜNCELEME Dr. Harika ÇELEBİ Dışkapı Yıldırım Beyazıt EAH Hair Cell Lösemi (HCL) HCL ilk olarak1958 yılında (Bouroncle ve ark) tanımlanmıştır Nadir görülen, yavaş seyirli, B-hücreli

Detaylı

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler:

LÖKOSİT. WBC; White Blood Cell,; Akyuvar. Lökosit için normal değer : Lökosit sayısını arttıran sebepler: Lökosit sayısını azaltan sebepler: LÖKOSİT WBC; White Blood Cell,; Akyuvar Lökositler kanın beyaz hücreleridir ve vücudun savunmasında görev alırlar. Lökositler kemik iliğinde yapılır ve kan yoluyla bütün dokulara ulaşır vücudumuzu mikrop

Detaylı

Hepatit C. olgu sunumu. Uz. Dr. Hüseyin ÜÇKARDEŞ Bilecik Devlet Hastanesi

Hepatit C. olgu sunumu. Uz. Dr. Hüseyin ÜÇKARDEŞ Bilecik Devlet Hastanesi Hepatit C olgu sunumu Uz. Dr. Hüseyin ÜÇKARDEŞ Bilecik Devlet Hastanesi BİLECİK DEVLET HASTANESİ 1957 2015 N.E. 36 yaşında, kadın hasta Kadın Doğum polikliniği 16.07.2013 Anti-HCV: pozitif ve lökositoz

Detaylı

Kronik Myeloid Lösemi ve Diğer Myeloproliferatif Hastalıklar

Kronik Myeloid Lösemi ve Diğer Myeloproliferatif Hastalıklar 1945 ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI Kronik Myeloid Lösemi ve Diğer Myeloproliferatif Hastalıklar Dr. Talia İleri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji

Detaylı

Minimal Kalıntı Hastalık (MRD)

Minimal Kalıntı Hastalık (MRD) Minimal Kalıntı Hastalık (MRD) Doç. Dr. Müge GÖKÇE İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi Çocuk Hematoloji & Onkoloji Bilim Dalı Sitomorfolojik Remisyon Kemik iliğinde %5 in altında

Detaylı

Lösemi: Tanı ve ayırıcı tanı. Prof. Dr. Lebriz Yüksel Soycan

Lösemi: Tanı ve ayırıcı tanı. Prof. Dr. Lebriz Yüksel Soycan Lösemi: Tanı ve ayırıcı tanı Prof. Dr. Lebriz Yüksel Soycan Lösemi tanımı ve epidemiyolojisi Lösemiler, kemik iliğindeki hematopoietik öncül hücrelerin neoplastik değişimi sonucu ortaya çıkan klonal hastalıklardır

Detaylı

Nötropenik Çocuk Hastaya Yaklaşım

Nötropenik Çocuk Hastaya Yaklaşım 1945 K SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI UANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOC Nötropenik Çocuk Hastaya Yaklaşım Dr. Talia İleri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji BD Çocuklarda Beyaz Küre ve

Detaylı

Kuramsal: 28 saat. 4 saat-histoloji. Uygulama: 28 saat. 14 saat-fizyoloji 10 saat-biyokimya

Kuramsal: 28 saat. 4 saat-histoloji. Uygulama: 28 saat. 14 saat-fizyoloji 10 saat-biyokimya HEMATOPOETİK SİSTEM Hematopoetik Sistem * Periferik kan * Hematopoezle ilgili dokular * Hemopoetik hücrelerin fonksiyon gösterdikleri doku ve organlardan meydana gelmiştir Kuramsal: 28 saat 14 saat-fizyoloji

Detaylı

KAN- LENFOİD SİSTEM SEMİYOLOJİSİ

KAN- LENFOİD SİSTEM SEMİYOLOJİSİ KAN- LENFOİD SİSTEM SEMİYOLOJİSİ AMAÇ: Hematolojik sisteme ait yakınmaları, öykünün, fizik bakının temel noktalarını ve ilk basamak tanı yöntemlerini öğrenmek. HEDEFLER 1-Hematolojik sistemi oluşturan

Detaylı

MATÜR T- HÜCRELİ LENFOMALAR TANISI PATOLOG GÖZÜYLE

MATÜR T- HÜCRELİ LENFOMALAR TANISI PATOLOG GÖZÜYLE 4. ULUSAL LENFOMA MYELOMA KONGRESİ 2-5 MAYIS 2013, ANTALYA MATÜR T- HÜCRELİ LENFOMALAR TANISI PATOLOG GÖZÜYLE DR. NALAN AKYÜREK GAZİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PATOLOJİ ANABİLİM DALI Matür T- Hücre ve

Detaylı

LİSTEYE EKLENENLER DEĞİŞİKLİK YAPILANLAR

LİSTEYE EKLENENLER DEĞİŞİKLİK YAPILANLAR 01.05.2013-14.11.2013 TARİHLERİ ARASINDA SAĞLIK BAKANLIĞI EK ONAYI ALINMADAN KULLANILABİLECEK ENDİKASYON DIŞI HEMATOLOJİ-ONKOLOJİ İLAÇLARI LİSTESİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER LİSTEYE EKLENENLER SIRA NO İLAÇLAR

Detaylı

Kronik Miyelositer Lösemi

Kronik Miyelositer Lösemi Kronik Miyelositer Lösemi Tanı ve Tedavi Yaklaşımı Dr Adalet Meral Güneş Uludağ Üniv.TıpFak. Çocuk Hematoloji Onkoloji BD Görülme Sıklığı Yıllık insidans ;

Detaylı

KEMİK İLİĞİ MORFOLOJİK DEĞERLENDİRMESİ. Prof. Dr. Yurdanur Kılınç Çukurova Üniversitesi tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilimdalı

KEMİK İLİĞİ MORFOLOJİK DEĞERLENDİRMESİ. Prof. Dr. Yurdanur Kılınç Çukurova Üniversitesi tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilimdalı KEMİK İLİĞİ MORFOLOJİK DEĞERLENDİRMESİ Prof. Dr. Yurdanur Kılınç Çukurova Üniversitesi tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji Bilimdalı In Utero Dönemde Primer Hematopoez Organları Hematopoezin Yeri Başlama

Detaylı

çocuk hastanesi

çocuk hastanesi KEMİK İLİĞİ YETMEZLİKLERİNDE TROMBOSİT TRANSFÜZYONU çocuk hastanesi Dr. Yeşim Aydınok Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji B.D. yesim.aydinok@ege.edu.tr Sunum Akış Planı Trombosit suspansiyonunun

Detaylı

Acıbadem Labmed Hematoloji Network

Acıbadem Labmed Hematoloji Network Acıbadem Labmed Hematoloji Network XT-1800i CA660 XS-1000i bahçeşehir Atakent XS-1000i beylikdüzü XT-1800i XS-1000i CA660 RAL-Staıner XS-1000i göktürk XT-2000i CA660 XT-1800i CA660 XS-1000i etiler XS-1000i

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 28 Haziran 2016 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Kübra Öztürk Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK

BİRİNCİ BASAMAKTA PRİMER İMMÜN YETMEZLİK 1 LERDE LABORATUVAR İPUÇLARI GENEL TARAMA TESTLERİ Tam kan sayımı Periferik yayma İmmünglobulin düzeyleri (IgG, A, M, E) İzohemaglutinin titresi (Anti A, Anti B titresi) Aşıya karşı antikor yanıtı (Hepatit

Detaylı

AKUT LENFOBLASTİK LÖSEMİ AHMET GENÇ

AKUT LENFOBLASTİK LÖSEMİ AHMET GENÇ AKUT LENFOBLASTİK LÖSEMİ AHMET GENÇ SUNU AKIŞI Lösemi Sınıflandırılması Epidemiyoloji Patogenezi Akut Lenfoblastik Lösemi Epidemiyoloji Etiyoloji Klinik ve Lab Bulguları Sitogenetiği Tedavi LÖSEMİ Lenfoid

Detaylı

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü

VAKA SUNUMU. Dr. Neslihan Çiçek Deniz. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü VAKA SUNUMU Dr. Neslihan Çiçek Deniz Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Nefrolojisi Bölümü N.E.K. 5.5 YAŞ, KIZ 1. Başvuru: Haziran 2011 (2 yaş 4 aylık) Şikayet: idrar renginde koyulaşma Hikaye: 3-4

Detaylı

Myeloproliferatif Neoplasmlar

Myeloproliferatif Neoplasmlar Myeloproliferatif Neoplasmlar Sibel Berker Karaüzüm Akdeniz Üniversitesi-Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji ve Genetik Anabilim Dalı Tıbbi Genetikte Algoritmalar Sempozyumu 3-4.06.2017 /Point Otel /ANKARA DSÖ

Detaylı

Kan Kanserleri (Lösemiler)

Kan Kanserleri (Lösemiler) Lösemi Nedir? Lösemi bir kanser türüdür. Kanser, sayısı 100'den fazla olan bir hastalık grubunun ortak adıdır. Kanserde iki önemli özellik bulunur. İlk önce bedendeki bazı hücreler anormalleşir. İkinci

Detaylı

Serap BALAS. Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi

Serap BALAS. Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Serap BALAS Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kemoterapi, hematoloji ve onkolojide bir tedavi seçeneğidir. Kanser tedavisinde hastalığın sürecini yavaşlatmak, geriletmek

Detaylı

Gebelik ve Trombositopeni

Gebelik ve Trombositopeni Gebelik ve Trombositopeni Prof.Dr. Sermet Sağol EÜTF Kadın Hast. ve Doğum AD Gebelik ve Trombositopeni Kemik iliğinde megakaryosit hücrelerinde üretilir. Günde 35.000-50.000 /ml üretilir. Yaşam süresi

Detaylı

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ

Tam Kan Analizi. Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Yrd.Doç.Dr.Filiz BAKAR ATEŞ Tam Kan Analizi Tam kan analizi, en sık kullanılan kan testlerinden biridir. Kandaki 3 major hücreyi analiz eder: 1. Eritrositler 2. Lökositler 3. Plateletler

Detaylı

TÜLAY AKSARAY TECİMER 4 MAYIS 2013

TÜLAY AKSARAY TECİMER 4 MAYIS 2013 TÜLAY AKSARAY TECİMER 4 MAYIS 2013 Langerhans hücreli histiyositoz(lhh) Castleman Hastalığı (CH) Kimura Hastalığı Kikuchi Fujimoto -Histiyositik nekrotizan lenfadenit Rosai-Dorfman hastalığı Tanım Langerhans

Detaylı

PAROKSİSMAL NOKTURNAL HEMOGLOBİNÜRİ TANI ve TEDAVİ. ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 Yard. Doc. Dr. Gülali Aktaş İnt.Dr. Elif Uzuner Nisan 2014

PAROKSİSMAL NOKTURNAL HEMOGLOBİNÜRİ TANI ve TEDAVİ. ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 Yard. Doc. Dr. Gülali Aktaş İnt.Dr. Elif Uzuner Nisan 2014 PAROKSİSMAL NOKTURNAL HEMOGLOBİNÜRİ TANI ve TEDAVİ ULUSAL TEDAVİ KILAVUZU 2011 Yard. Doc. Dr. Gülali Aktaş İnt.Dr. Elif Uzuner Nisan 2014 Klasik olarak kronik intravasküler hemoliz bulguları, kemik iliği

Detaylı

LÖSEMİDE GENETİK DR. EMEL ÖZYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ

LÖSEMİDE GENETİK DR. EMEL ÖZYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ LÖSEMİDE GENETİK DR. EMEL ÖZYÜREK ONDOKUZ MAYIS ÜNİVERSİTESİ KONUŞMA PLANI Kullanılan teknikler Akut lenfoblastik lösemi, KML Akut myeloblastik lösemi Myelodisplastik sendrom Genetik Lösemi biyolojisi,

Detaylı

HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM

HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM KOMPLEMAN SİSTEM GENLERİNDE MUTASYON VARLIĞI GENOTİP FENOTİP İLİŞKİSİ VE TEDAVİ Ş. Hacıkara, A. Berdeli, S. Mir HEMOLİTİK ÜREMİK SENDROM (HÜS) Hemolitik anemi (mikroanjiopatik

Detaylı

Myeloproliferatif Neoplaziler

Myeloproliferatif Neoplaziler Myeloproliferatif Neoplaziler İTF, III.Dönem Hematopatoloji Dersleri Prof. Dr. Öner Doğan İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Myeloproliferatif Neoplaziler Tanım Hemapoetik

Detaylı

İNVAZİV PULMONER ASPERJİLLOZ Dr. Münire Gökırmak. Süleyman Demirel Üniversitesi Göğüs Hastalıkları A.D.

İNVAZİV PULMONER ASPERJİLLOZ Dr. Münire Gökırmak. Süleyman Demirel Üniversitesi Göğüs Hastalıkları A.D. İNVAZİV PULMONER ASPERJİLLOZ Dr. Münire Gökırmak Süleyman Demirel Üniversitesi Göğüs Hastalıkları A.D. OLGU 1 23 yaşında kadın hasta Ateş, yorgunluk ve anemi Lökosit: 6.800/mm3, %8 nötrofil, %26 blast,

Detaylı

J Popul Ther Clin Pharmacol 8:e257-e260;2011

J Popul Ther Clin Pharmacol 8:e257-e260;2011 SİTOMEGALOVİRUS (CMV) Prof. Dr. Seyyâl ROTA Gazi Ü.Tıp Fakültesi LOW SYSTEMIC GANCICLOVIR EXPOSURE AND PREEMPTIVE TREATMENT FAILURE OF CYTOMEGALOVIRUS REACTIVATION IN A TRANSPLANTED CHILD J Popul Ther

Detaylı

Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count

Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count TAM KAN SAYIMI Tam Kan; Hemogram; CBC; Complete blood count Tam kan sayımı kanı oluşturan hücrelerin sayılmasıdır, bir çok hastalık için çok değerli bilgiler sunar. Test venöz kandan yapılır. Günümüzde

Detaylı

AKUT LÖSEMİLER (Çocukluk Çağı) Yrd.Doç.Dr.Servet YEL

AKUT LÖSEMİLER (Çocukluk Çağı) Yrd.Doç.Dr.Servet YEL AKUT LÖSEMİLER (Çocukluk Çağı) Yrd.Doç.Dr.Servet YEL LÖSEMİLER Myeloid ve lenfoid hematopoezisin spesifik evrede duraklama göstermesi ile Gelişen anormal progenitor hücrelerin sınırsız proliferasyon (klonal

Detaylı

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU...

EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU I. BÖLÜM TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANI VE TEDAVİ KILAVUZU... EDİNSEL KANAMA BOZUKLUKLARI VE KALITSAL TROMBOFİLİ TANI VE TEDAVİ KILAVUZU İÇİNDEKİLER Önsöz...iii Ulusal Tanı ve Tedavi Kılavuzu Çalışma Grupları... iv Kısaltmalar... vii Tablolar Listesi... xv Şekiller

Detaylı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Ağustos 2016 Salı

Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Ağustos 2016 Salı Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı Olgu Sunumu 9 Ağustos 2016 Salı Yandal Ar. Gör. Uzm. Dr. Kübra Öztürk Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi

Detaylı

Flow Sitometrinin Malign Hematolojide Kullanımı. Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji/Onkoloji BD Antalya

Flow Sitometrinin Malign Hematolojide Kullanımı. Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji/Onkoloji BD Antalya Flow Sitometrinin Malign Hematolojide Kullanımı Dr. Alphan Küpesiz Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji/Onkoloji BD Antalya Neyi ölçer? Hücre çapı, hacmi, yüzey alanı ve granülaritesini

Detaylı

OLGU 5. Dr.Gülşah KAYGUSUZ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD

OLGU 5. Dr.Gülşah KAYGUSUZ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD OLGU 5 Dr.Gülşah KAYGUSUZ Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Patoloji AD 64 yaş, erkek hasta, halsizlik Fizik Muayene: Splenomegali Özgeçmiş/soygeçmiş: özellik yok TAM KAN: BİYOKİMYASAL TESTLER: 64 yaş,

Detaylı

Paroksismal Nokturnal Hemoglobinürinin Flow Sitometrik Tanısı

Paroksismal Nokturnal Hemoglobinürinin Flow Sitometrik Tanısı Paroksismal Nokturnal Hemoglobinürinin Flow Sitometrik Tanısı Prof. Dr. Nihal Mete Gökmen Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD, Alerji ve Klinik İmmünoloji BD enihalmete@yahoo.com.tr 2 Genel

Detaylı

Ders Yılı Dönem-III Neoplazi ve Hematopoetik Sistem Hast. Ders Kurulu

Ders Yılı Dönem-III Neoplazi ve Hematopoetik Sistem Hast. Ders Kurulu 2018 2019 Ders Yılı Dönem-III Neoplazi ve Hematopoetik Sistem Hast. Ders Kurulu 09.10.2018-30.10.2018 2018 2019 Ders Yılı Dönem-III Neoplazi ve Hematopoetik Sistem Hast. Ders Kurulu 09.10.2018-30.10.2018

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM III NEOPLAZİ VE HEMOPOETİK SİSTEM HASTALIKLARI DERS KURULU

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM III NEOPLAZİ VE HEMOPOETİK SİSTEM HASTALIKLARI DERS KURULU DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2016 2017 DERS YILI DÖNEM III NEOPLAZİ VE HEMOPOETİK SİSTEM HASTALIKLARI DERS KURULU 11.10.2016-31.10.2016 Dersler Teorik Pratik Toplam Patoloji 2 --- 2 Çocuk Hastalıkları

Detaylı

Dr. Aydoğan Lermi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı

Dr. Aydoğan Lermi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı RETİKÜLOSİT SAYIMI RETİKÜLOSİTLER Dr. Aydoğan Lermi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Retikülositler olgunlaşmalarını henüz tamamlamamış eritrositler dir. Yani çekirdeklerini kaybetmeye

Detaylı

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN SİSTEM. (1 Mayıs Haziran 2017 )

EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN SİSTEM. (1 Mayıs Haziran 2017 ) Dekan V. Baş Koordinatör Dönem I Koordinatörü Dönem I Koordinatör Yardımcısı Dönem I Koordinatör Yardımcısı Kurulun amacı: 2016 2017 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN

Detaylı

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM III NEOPLAZİ VE HEMOPOETİK SİSTEM HASTALIKLARI DERS KURULU

DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ DERS YILI DÖNEM III NEOPLAZİ VE HEMOPOETİK SİSTEM HASTALIKLARI DERS KURULU DİCLE ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2017 201 DERS YILI DÖNEM III NEOPLAZİ VE HEMOPOETİK SİSTEM HASTALIKLARI DERS KURULU 10.10.2017-30.10.2017 Dersler Teorik Pratik Toplam Patoloji 2 --- 2 Çocuk --- İç 16

Detaylı

OLGU-2. Dr. Mustafa Büyükavcı Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Ünitesi Erzurum

OLGU-2. Dr. Mustafa Büyükavcı Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Ünitesi Erzurum OLGU-2 Dr. Mustafa Büyükavcı Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji-Onkoloji Ünitesi Erzurum 9 yaş Erkek Şikayeti Halsizlik İştahsızlık Öksürük Kilo kaybı Ateş Göğüs ağrısı Hikayesi Bir aydır

Detaylı

6 ay önce kadavradan kalp nakli olan 66 yaşındaki kadın hastada inguinal bölgede 3X3 cm da lenf düğümü saptandı. Lenf düğümü cerrahi olarak eksize

6 ay önce kadavradan kalp nakli olan 66 yaşındaki kadın hastada inguinal bölgede 3X3 cm da lenf düğümü saptandı. Lenf düğümü cerrahi olarak eksize 6 ay önce kadavradan kalp nakli olan 66 yaşındaki kadın hastada inguinal bölgede 3X3 cm da lenf düğümü saptandı. Lenf düğümü cerrahi olarak eksize edildi. CD20 CD10 Bcl-6 Bcl-2 Ki-67 MUM-1

Detaylı

Hemoglobinopatilere Laboratuvar Yaklaşımı

Hemoglobinopatilere Laboratuvar Yaklaşımı Hemoglobinopatilere Laboratuvar Yaklaşımı Dr. Çağatay Kundak DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU 1949 yılında Orak Hücre Anemisi olan hastalarda elektroforetik olarak farklı bir hemoglobin tipi tanımlanmıştır.

Detaylı

Nilgün Çakar, Z.Birsin Özçakar, Fatih Özaltın, Mustafa Koyun, Banu Çelikel Acar, Elif Bahat, Bora Gülhan, Emine Korkmaz, Ayşe Yurt, Songül Yılmaz,

Nilgün Çakar, Z.Birsin Özçakar, Fatih Özaltın, Mustafa Koyun, Banu Çelikel Acar, Elif Bahat, Bora Gülhan, Emine Korkmaz, Ayşe Yurt, Songül Yılmaz, Nilgün Çakar, Z.Birsin Özçakar, Fatih Özaltın, Mustafa Koyun, Banu Çelikel Acar, Elif Bahat, Bora Gülhan, Emine Korkmaz, Ayşe Yurt, Songül Yılmaz, Oğuz Soylemezoglu, Fatoş Yalcınkaya (ahus infant grubu)

Detaylı

KEMİK İLİĞİ YETMEZLİĞİ. Dr. Ülker Koçak

KEMİK İLİĞİ YETMEZLİĞİ. Dr. Ülker Koçak KEMİK İLİĞİ YETMEZLİĞİ Trombositopeni ile gidenler Dr. Ülker Koçak Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı KEMİK İLİĞİ YETMEZLİĞİ KEMİK İLİĞİ YETMEZLİĞİ Başlangıç ş erken çocukluktan

Detaylı

KONJENİTAL TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANILI ÜÇ OLGU

KONJENİTAL TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANILI ÜÇ OLGU KONJENİTAL TROMBOTİK TROMBOSİTOPENİK PURPURA TANILI ÜÇ OLGU Sağlık Bilimleri Üniversitesi Ankara Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hematoloji Onkoloji SUAM Dilek Kaçar, Tekin Aksu, Pamir Işık, Özlem Arman

Detaylı

TROMBOSİTOPENİ. Doç.Dr.Itır Şirinoğlu Demiriz SBÜ Bakırköy Dr Sadi Konuk EAH İç Hastalıklar ABD ve Hematoloji Kliniği

TROMBOSİTOPENİ. Doç.Dr.Itır Şirinoğlu Demiriz SBÜ Bakırköy Dr Sadi Konuk EAH İç Hastalıklar ABD ve Hematoloji Kliniği TROMBOSİTOPENİ Doç.Dr.Itır Şirinoğlu Demiriz SBÜ Bakırköy Dr Sadi Konuk EAH İç Hastalıklar ABD ve Hematoloji Kliniği TANIM O Trombositopeni: Erişkinlerde

Detaylı

Plazma Hücreli Lösemi. Prof.Dr.Ercüment Ovalı

Plazma Hücreli Lösemi. Prof.Dr.Ercüment Ovalı Plazma Hücreli Lösemi Prof.Dr.Ercüment Ovalı Wladyslaw Antoni Gluzinski 1906 da 47 yaşında kemik ağrısı, kosta kırığı, idarda porteinöz birikim ve lokositoz ile başvuran bir hastada mevcut lokositozda

Detaylı

H e r y ö n ü y l e Prof Dr Ö Devecioğlu

H e r y ö n ü y l e Prof Dr Ö Devecioğlu H e r y ö n ü y l e P E R İ F E R İ K Y A Y M A Prof Dr Ö Devecioğlu 2011 Adana PERİFERİK YAYMA Nedir? Laboratuvar yöntemidir. Sihirli küredir. Piyango biletidir. Kurşundur. Altın bileziktir. PERİFERİK

Detaylı

ANEMİLİ HASTAYA GENEL YAKLAŞIM. Dr Mustafa ÇETİN Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı

ANEMİLİ HASTAYA GENEL YAKLAŞIM. Dr Mustafa ÇETİN Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı ANEMİLİ HASTAYA GENEL YAKLAŞIM Dr Mustafa ÇETİN Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Dersin içeriği Aneminin tanımlanması. Anemi tanısında fizik muayene, öykü Semptom ve Bulgular Anemili

Detaylı

Kan ve Ürünlerinin Transfüzyonu. Uz.Dr. Müge Gökçe Prof.Dr. Mualla Çetin

Kan ve Ürünlerinin Transfüzyonu. Uz.Dr. Müge Gökçe Prof.Dr. Mualla Çetin Kan ve Ürünlerinin Transfüzyonu Uz.Dr. Müge Gökçe Prof.Dr. Mualla Çetin Olgu-şikayet 2 yaş, erkek hasta, Kahramanmaraş Tekrarlayan akciğer ve cilt enfeksiyonları, ağızda aftlar ve solukluk. Olgu-Öykü Anne

Detaylı

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay

ANEMİYE YAKLAŞIM. Dr Sim Kutlay ANEMİYE YAKLAŞIM Dr Sim Kutlay KBH da Demir Eksikliği Nedenleri Gıda ile yetersiz demir alımı Üremiye bağlı anoreksi,düşük proteinli (özellikle hayvansal) diyetler Artmış demir kullanımı Eritropoez stimule

Detaylı

HIV ENFEKSİYONUNUN İMMÜNOLOJİ LABORATUARINDA TAKİBİ

HIV ENFEKSİYONUNUN İMMÜNOLOJİ LABORATUARINDA TAKİBİ HIV ENFEKSİYONUNUN İMMÜNOLOJİ LABORATUARINDA TAKİBİ Doç. Dr. Gülderen Yanıkkaya Demirel Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İmmunoloji Anabilim Dalı Bşk Yeditepe Universitesi Hastanesi, Doku Tipleme Laboratuvarı

Detaylı

BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ. Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr.

BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ. Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr. BÖBREK NAKİLLİ ÇOCUKLARDA GEÇ DÖNEM AKUT REJEKSİYONUN GREFT SAĞKALIMI ÜZERİNE ETKİLERİ Başkent Üniversitesi Çocuk Nefroloji Dr. Aslı KANTAR Akut rejeksiyon (AR), greft disfonksiyonu gelişmesinde major

Detaylı

Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu

Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu Membranoproliferatif Glomerülonefriti Taklit Eden Trombotik Mikroanjiopatili Bir Olgu Sevcan A. Bakkaloğlu, Yeşim Özdemir, İpek Işık Gönül, Figen Doğu, Fatih Özaltın, Sevgi Mir OLGU 9 yaş erkek İshal,

Detaylı

Hazırlık Rejimi GVHD Profilaksisi Kök Hücre Kaynakları. Doç. Dr. Barış Kuşkonmaz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik KİTÜ

Hazırlık Rejimi GVHD Profilaksisi Kök Hücre Kaynakları. Doç. Dr. Barış Kuşkonmaz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik KİTÜ Hazırlık Rejimi GVHD Profilaksisi Kök Hücre Kaynakları Doç. Dr. Barış Kuşkonmaz Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik KİTÜ Hazırlık rejimi Hastayı transplanta hazırlamak için veriliyor Donör HKH

Detaylı

AZ DİFERANSİYE TİROİD KANSERLERİ. Prof. Dr. Müfide Nuran AKÇAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ERZURUM

AZ DİFERANSİYE TİROİD KANSERLERİ. Prof. Dr. Müfide Nuran AKÇAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ERZURUM AZ DİFERANSİYE TİROİD KANSERLERİ Prof. Dr. Müfide Nuran AKÇAY Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı ERZURUM Tanım Az diferansiye tiroid karsinomları, iyi diferansiye ve anaplastik

Detaylı

Tıp Fakültesi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Kocaeli Üniversitesi. Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Tıp Fakültesi Olgu Sunumu

Tıp Fakültesi. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı. Kocaeli Üniversitesi. Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Tıp Fakültesi Olgu Sunumu Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Kocaeli Üniversitesi Çocuk Hematoloji Bilim Dalı Tıp Fakültesi Olgu Sunumu Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı 9 Ekim 2018 Çocuk Hematoloji

Detaylı

Akut Myeloid Lösemi Relaps ve Tedavisi

Akut Myeloid Lösemi Relaps ve Tedavisi ANKARA ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI 1945 Akut Myeloid Lösemi Relaps ve Tedavisi Dr. Talia İleri Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji BD Akut Lösemide Tedavi

Detaylı

Laboratvuar Teknisyenleri için Lökosit (WBC) Sayımı Nasıl yapılır?

Laboratvuar Teknisyenleri için Lökosit (WBC) Sayımı Nasıl yapılır? Lökosit (WBC) Sayımı Laboratvuar Teknisyenleri için Lökosit (WBC) Sayımı Nasıl yapılır? Araç ve Gereçler: Thoma Lamı, akyuvar sulandırma pipeti, türk eriyiği, lamel,mikroskop Thoma lamının hazırlanışı:

Detaylı

EDİNSEL APLASTİK ANEMİDE

EDİNSEL APLASTİK ANEMİDE ANKARA ÜN NİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HAS 1945 ASTALIKLARI EDİNSEL APLASTİK ANEMİDE HEMATOPOETİK KÖK HÜCRE TRANSPLANTASYONU Dr. Mehmet ERTEM Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Pediatrik Hematoloji

Detaylı

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN SİSTEM

T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I V. KURUL DERS PROGRAMI HEMOPOETİK VE İMMÜN SİSTEM T. C. İZMİR KÂTİP ÇELEBİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ 2014 2015 EĞİTİM - ÖĞRETİM YILI DÖNEM I Dekan Baş Koordinatör Dönem I Koordinatörü Dönem I Koordinatör Yardımcısı Dönem I Koordinatör Yardımcısı Kurulun

Detaylı

Kanın Bileşenleri. Total kan Miktarı: Vücut Ağırlığı x0.08. Plazma :%55 Hücreler : %45. Plazmanın %90 su

Kanın Bileşenleri. Total kan Miktarı: Vücut Ağırlığı x0.08. Plazma :%55 Hücreler : %45. Plazmanın %90 su KAN DOKUSU Kanın Bileşenleri Total kan Miktarı: Vücut Ağırlığı x0.08 Plazma :%55 Hücreler : %45 Plazmanın %90 su Kan Hücreleri Eritrosit Lökosit Trombosit Agranulosit Lenfosit Monosit Granulosit Nötrofil

Detaylı