FATİH GENÇ. Program Geliştirme Öğretim İlke ve Yöntemleri

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "FATİH GENÇ. Program Geliştirme Öğretim İlke ve Yöntemleri"

Transkript

1 FATİH GENÇ Program Geliştirme Öğretim İlke ve Yöntemleri

2 Öğretim İlke ve Yöntemleri

3 Ders İçeriği Öğretim İlkeleri Öğretim Model ve Yaklaşımları Öğretim Stratejileri Öğretim Yöntemleri Öğretim Teknikleri Kavram Öğretimi

4 Ünite 1 Öğretim İlkeleri

5 Hedefe Görelik Kazanımlar Öğretim Programı Her şeyin başı hedeftir.

6 Öğrenciye Görelik (Düzeye Uygunluk) Öğrenci özellikleri Bireysel farklar Öğretimin çeşitlendirilmesi

7 Etkin Katılım (Aktivite) Enerjiyi öğrenme için harcama Yaparak öğrenme yaşayarak Kalıcılık

8 Yaşama Yakınlık (Hayatilik) İşlevsel bilgi Öğrenilenleri hayatta kullanma

9 Somuttan Soyuta Somut kullanma materyaller Görme, hissetme dokunma,

10 Açıklık (Ayanilik) Açık bir dil kullanma Kavramları örneklendirme Özetleme yapma Anlatımı materyallerle destekleme

11 DİKKAT!!!

12 Bilinenden Bilinmeyene Yeni bilgiyi eski bilgilerle ilişkilendirme Ön kullanma bilgileri

13 Yakından Uzağa Yakın çevreden bilgiler ve örneklerle başlama

14 Ekonomiklik Tasarruf verimlilik ve Plan yapma

15 Bütünlük Bilişsel Duyuşsal Devinişsel

16 Güncellik (Aktüalite) Yakın zamanda meydana gelen olaylar Önemli günler

17 Transfer Öğrenilenleri yeni bir durumda kullanma Dersler ve konular arası bilgi geçişi

18 Tümdengelim Genelden özele Bütünden parçaya Tanımdan örneğe

19 Sosyallik (Otoriteye İtaat ve Özgürlük) Bağımsız karar verme Sosyalleşme Kurallara uyma

20 Bilginin Güvence Altına Alınması Bilgileri nesilden nesile aktarma Sık tekrar Klasik eserler

21 Basitten Karmaşığa Önce kolay sonra zor soru ve bilgiler

22

23

24

25

26

27

28 1. Ünitenin Sonu

29 Ünite 2 Öğretim Model ve Yaklaşımları

30

31 Model ve yaklaşımlar öğretimin nasıl yapılması gerektiğini açıklar.

32 1. Okulda Öğrenme (Carroll) Sınıfta hızlı ve yavaş öğrenenler vardır. Her öğrenciye ihtiyaç duyduğu kadar ek ZAMAN verilirse herkes öğrenebilir. Öğretmen merkezli

33 1. Okulda Öğrenme (Carroll) Okulda öğrenmenin ögeleri: Yetenek Fırsat Sebat (Sabır) Öğretimden yararlanma yeteneği Öğretimin niteliği

34 2. Tam Öğrenme (Bloom) Yeterli şartlar sağlanırsa herkez her şeyi öğrenebilir. Öğrenemeyen öğrenci yoktur, öğretemeyen öğretmen vardır. Bir ünite tam olarak öğrenildikten sonra diğerine geçilir.

35 2. Tam Öğrenme (Bloom)

36 2. Tam Öğrenme (Bloom) Normal dağılımı reddeder. Sola çarpık dağılımı savunur.

37 2. Tam Öğrenme (Bloom) Tüm öğrenciler istenilen seviyeye ulaşmadan sonraki üniteye geçilmez. Hızlı öğrenenler yavaş öğrenenleri beklemek zorunda kalır. Bireysel farklar göz ardı edilir.

38

39 3. Bireyselleştirilmiş Öğretim (Keller) Bireysel farklar dikkate alınır. Öğretimin başında öğrenciler seviye gruplarına (sınıflarına) ayrılır. Her grup ünitelerde kendi hızıyla ilerler. Gruplar arası geçiş yapılabilir.

40 3. Bireyselleştirilmiş Öğretim (Keller)

41 4. Programlı Öğretim (Skinner) Öğretim bireyselleştirilir. Bireysel öğretim materyalleri hazırlanır. Bireysel materyaller edimsel koşullanma ilkelerine göre düzenlenir. Bir birim öğrenilmeden diğerine geçilmez.

42 4. Programlı Öğretim (Skinner) Edimsel Koşullanma İlkeleri Küçük adımlar Etkin katılım Kademeli ilerleme Başarı (Pekiştireç) Anında düzeltme Bireysel hız

43 5. Temel Öğretim (Glasser) Öğretim en iyi öğretmen tarafından ve sınıfta yapılabilir. Fizyolojik, sevgi, güç, özgürlük, eğlence gibi temel ihtiyaçlar karşılanmalıdır. Öğrenciler belirlenen hedeflere en üst seviyede ulaşmalıdır.

44 5. Temel Öğretim (Glasser)

45 6. Etkili Öğretim (Slavin) Öğrenmeyi etkileme gücüne sahip değişenler düzenlenerek öğrenme düzeyinin artırılması amaçlanır. Öğretmenin sorumlulukları üzerinde durur.

46 6. Etkili Öğretim (Slavin) Etkili Öğretimin Ögeleri: Öğretimin niteliği Öğretim düzeyini uygun hale getirme Teşvik etme Zaman

47 7. Anlamlı Öğrenme (Ausubel) Yeni bilgiler önceki öğrenmelerle ilişkilendirilmelidir. Konular arasında bütünlük ve tutarlılık olmalıdır. Sunuş yolu ve tümdengelim kullanılır. Kavram haritalarına yer verilir. Öğretmen merkezlidir.

48 7. Anlamlı Öğrenme (Ausubel)

49

50 8. Öğretim Durumları (Gagne) Davranışçı ve bilişselcidir. Öğrenmede dış ve iç faktörler etkilidir. Öğretimin amacı öğrencilere problem çözme becerisi kazandırmaktır.

51 Öğrenme Hiyerarşisi

52 Öğretim Adımları 1. Dikkat çekme 2. Hedeften haberdar etme 3. Ön bilgileri ortaya çıkarma 4. Materyal sunumu 5. Rehberlik yapma 6. Davranışı ortaya çıkarma 7. Dönüt sunma 8. Değerlendirme 9. Transferi sağlama

53 Öğrenme Ürünleri Sözel Bilgi Zihinsel Beceri Tutumlar Devinişsel Beceriler Bilişsel Stratejiler

54 9. Basamaklı Öğretim (Nunley) Bireysel farklar dikkate alınır. (Öğrenci merkezli) Öğretim üç basamak ve beş adımda gerçekleştirilmelidir.

55 Öğretim Basamakları

56 Öğretim Sürecinin Adımları

57 10. Yapılandırmacılık Öğretimden çok öğrenme ön plandadır. Herkes kendi bilgi ve anlamlarını bireysel olarak oluşturur. Öğrencilere sadece temel beceriler kazandırılır, öğrenciler kendileri üst düzey öğrenir.

58 10. Yapılandırmacılık

59 Öğretmenin Rolleri Rehberdir. Bireysel farkları dikkate alır. Yaşantı ve materyal zenginliği sunar. Hazırbulunuşluk oluşturur. İpucu ve dönüt kullanır. Öğrencisiyle öğrenendir. Öğrencinin Rolleri Öğrenmeyi öğrenir. Araştırır ve sorgular. Birincil veri kaynaklarına ulaşır. Öğrendiklerini ilişkilendirir. Özgün ürünler ortaya koyar. Öğrendiklerini yaşamda kullanır.

60 10. Yapılandırmacılık

61

62

63 11. 5E Modeli I. Giriş: Dikkat çekme Güdüleme Ön bilgileri hatırlatma II. Keşfetme: Öğrenciler kaynaklardan veriler toplar. III. Açıklama: Keşfedilenler kullanılarak tanım ve çıkarımlara ulaşılır. IV. Derinleştirme: Öğrenilenleri ilişkilendirme Yeni örnekler bulma Bilgiyi yeni bir durumda kullanma V. Değerlendirme: Ürün ve süreç değerlendirilir. Öz ve akran değerlendirme yapılır.

64

65 12. Çoklu Zekâ (Gardner) Birden çok zekâ türü vardır. Birey tüm zekâ türlerine sahip oalrak doğar. (Bireysel farklar vardır.) Zekâ boyutları geliştirilebilir. Zekâ türleri arasında dinamik bir ilişki vardır.

66 Mantıksal / Matematiksel Hesaplama yapma Akıl yürütme Problem çözme İlişkilendirme yapma

67 Sözel / Dilsel Okuma Dinleme Yazma Konuşma Ezber yapma Dil öğrenme

68 Görsel / Uzamsal Resim yapma Şekil, şema, grafik oluşturma Renkleri kullanma Görsel hafıza Zihinde canlandırma Yön bulma

69 Müziksel / Ritmik Sesleri ve notaları ayırt etme Müzik aleti çalma Beste yapma

70 Bedensel / Kinestetik Zihin kas koordinasyonu Vücut hareketleri Jest ve mimikler

71 Sosyal / Kişilerarası İletişim kurma Grupla çalışma Liderlik Empati kurma

72 Öze dönük / İçsel Öz eleştiri yapma Kendini tanıma Bireysel çalışma Günlük tutma

73 Doğacı Bitki ve hayvanları tanıma Doğal olaylara duyarlı olma Doğada vakit geçirme

74 Varoluşsal Varlığın gerçekliğini ve kaynağını sorgulama Hayatın anlamını bulmaya çalışma

75 12. Çoklu Zekâ (Gardner) Öğretmenler öğretim sürecini çeşitlendirmeli ve zenginleştirmelidir. Farklı yöntem, teknik, materyal ve değerlendirme metodları kullanılmalıdır.

76

77

78 13. İş birlikli Öğrenme (Kubaşık) Öğrenciler küçük gruplarda ortak bir amaç için birbirlerinin öğrenmesine yardımcı olurlar. Heterojen gruplar oluşturulur. Öğretmen sürece rehberlik eder.

79

80 İş Birlikli Öğrenmenin Özellikleri Heterojen gruplar Olumlu bağlılık Yüz yüze etkileşim Eşit başarı fırsatı Grup ödülü Sosyal beceriler Bireysel değerlendirilebilirlik Grup sürecinin değerlendirilmesi

81 İş birlikli Öğretim Teknikleri I. Takım Oyun Turnuva II. Karşılıklı Sorgulama III.Ayrılıp Birleşme IV.Öğrenci Timleri Başarı Grupları V. Birlikte Öğrenme VI.Takım Destekli Bireyselleştirme

82 Takım Oyun - Turnuva Eğitsel yarışmalar düzenlenir. Öğrenciler gruplarda birbirlerini hazırlar. Herkes grubunu temsilen yarışır. En çok puanı toplayan grup ödüle ulaşır.

83 Karşılıklı Sorgulama (Tartışma Grubu) Tartışma konusu belirlenir. Her grup kendi içinde tartışır. Karşılıklı sorular sorulur. Her grup rapor hazırlar. Sözel iletişimi geliştirir.

84 Ayrılıp Birleşme (Jigsaw) Gruptaki herkese farklı bir konu verilir. Herkes kendi konusunun uzmanlık grubuna ayrılır. Öğrenciler konusunda uzmanlaştıktan sonra ilk gruplarına döner ve birbirlerine konularını öğretir. Olumlu bağlılığı en çok geliştiren tekniktir.

85 Ayrılıp Birleşme (Jigsaw) Gruptaki herkese farklı bir konu verilir. Herkes kendi konusunun uzmanlık grubuna ayrılır. Öğrenciler konusunda uzmanlaştıktan sonra ilk gruplarına döner ve birbirlerine konularını öğretir. Olumlu bağlılığı en çok geliştiren tekniktir.

86 Öğrenci Timleri Başarı Grupları Öğretimin başında ve sonunda öğrenci başarıları belirlenir. (Ön test Son test) Öğrenciler ilerleme puanlarına göre sıralanır. En çok ilerleyen grup puanına en çok katkıyı sağlar. Rekabet azalır.

87 Birlikte Öğrenme Herkes iyi olduğu ya da ilgisini çeken konuda çalışır. Araştırmalar yapılır. Herkes öğrendiklerini grup arkadaşlarına da öğretir.

88 Takım Destekli Bireyselleştirme Heterojen grubun içinde alt gruplar oluşturulur. Alt grup homojende olabilir. Alt gruplarda öğrenciler bire bir çalışırlar. Bireysel materyaller kullanılır. Öğrenciler birbirlerinin sınav kağıtlarını kontrol eder.

89 14. Aktif (Etkin) Öğrenme Öğrenci öğrenme sürecinin sorumluluğunu almalıdır. Öğrenciye öz düzenleme ve karar verme fırsatı verilmelidir. Öğretmen sürece rehberlik yapmalıdır.

90 Akit Öğrenmenin Özellikleri Güven Enerji Gruba ait olma Duyarlılık Öz denetim

91

92

93 15. Beyin Temelli Öğrenme Her beyin tektir. Paralel işlemcidir. Anlam arayışı doğuştandır. Öğrenme fizyolojiktir. Öğrenme teşvikle artar, korkuyla azalır. Öğrenmede duygular etkilidir.

94 15. Beyin Temelli Öğrenme Öğrenme ilişkilendirmeler, sınıflandırmalar yoluyla olur. Beyin odaklanmadığı şeyleride öğrenebilir. Öğrenme bilinçli ve bilinç dışı süreçleri kapsar.

95 16. Yaşam Boyu Öğrenme Öğrenme doğumdan ölüme kadar devam eder. Değişime ayak uydurma, mesleki ve kişisel gelişim, öğrenme merakı bireyi yaşam boyu öğrenmeye yöneltir. Formal, informal, örgün, yaygın süreçler buna hizmet eder.

96 Yaşam Boyu Öğrenmenin Ögeleri Süreklilik Yaratıcılık Kendi kendine öğrenme

97 17. Kuantum Öğrenme Bireyin bir bütün olarak kendini gerçekleştirmesi amaçlanır. Her birey farklı şekilde öğrenir ve bilgide kesinlik yoktur. Öğrenci keyif alarak ve daha ez enerji harcayarak öğrenmelidir.

98 17. Kuantum Öğrenme Süper kamplar düzenlenir: Öğrenmeyi öğrenme Etkin öğrenme Not alma teknikleri Uygun yazma teknikleri Hızlı okuma Hafıza geliştirme Zihin haritaları oluşturma

99 18. Ekiple (Takımla) Öğretim Öğretim birden çok uzmanın ve öğretmenin iş birliği ile gerçekleştirilir. Uzmanlar ve öğretmenler örğetimi birlikte planlarlar. Eş zamanlı etkinlikler gerçekleştirilir.

100 19. Tutor Destekli Öğretim Öğrenme ihtiyacı olan öğrenciye bire bir destek verilir. Bireysel hıza ve ihtiyaçlara uygundur. Öğretmen, üst sınıf öğrencisi ya da akran tutor olabilir.

101 20. Dizgeli Öğretim (Sönmez) Kesin ve değişmez bilgi söz konusu değildir. Eğitim ve öğretimde düzenlemeler esnek şekilde yapılmalıdır. Yeri geldiğinde konu, yeri geldiğinde öğretmen, yeri geldiğinde öğrenci merkeze alınabilir.

102 21. Yaşatısal Öğrenme (Kolb) Öğrenciler öğrenmeyi kendi deneyimleri sonucu gerçekleştirirler. Öğrenciler arasında öğrenme biçimleri yönünden farklılıklar vardır.

103 Öğrenme Biçimleri

104

105 2. Ünitenin Sonu

106 Ünite 3 Öğretim Stratejileri ve Düşünme Becerileri

107 Stratejiler dersin genel çerçevesinin oluşturulmasını sağlar.

108

109

110 1. Sunuş (Alış) Yoluyla Öğrenme Anlamlı öğrenmeye uygundur. Tüm bilgileri öğretmen aktarır. Tümdengelim yolu kullanılır. Görseller ve örnekler kullanılmalıdır. Kavram haritalarına yer verilmelidir. Öğretmen ve öğrenciler arasında yoğun etkileşim vardır.

111 Sunuş Aşamaları

112

113 2. Buluş (Keşif) Yoluyla Öğrenme Öğrenme süreci merak ve keşfetme isteği ile başlar. Öğrenciler aktiftir ve genellemelere kendileri ulaşırlar. Tümevarım yolu kullanılır. Öğretmen öğrencilerin keşfetmelerine rehberlik eder.

114 Buluşun Aşamaları (Planlama)

115 Buluşun Aşamaları (Uygulama) Öğretmen örnek verir. Öğrenci inceler. Öğretmen ek örnek verir. Öğrenci inceler ve karşılaştırır. Öğretmen olumsuz örnek verir. Öğrenci karşılaştırır. Öğretmen tanımı ister. Öğrenci çıkarıma ulaşır. Öğrenci kendi örneğini verir.

116

117

118 3. Araştırma Yoluyla Öğrenme Öğrenci tamamen etkin olduğu süreçlerde kendi öznel bilgilerini üretir. Sınıf içi ve dışı süreçleri kapsar. Tümdengelim ve tümevarım yapılır. Bilimsel süreç aşamaları kullanılır. Öğretmen rehberdir.

119 Araştırma İnceleme Aşamaları

120

121 Düşünme Becerileri Eleştirel düşünme Yaratıcı düşünme Yansıtıcı düşünme Analitik düşünme Metabilişsel düşünme Yanal düşünme

122

123

124

125 Yaratıcı Düşünme Aşamaları

126

127

128

129

130

131 3. Ünitenin Sonu

132 Ünite 4 Öğretim Yöntemleri

133

134 1) Anlatım (Sunu / Takrir) Öğretmen merkezli Bilgileri sözel yolla aktarma Tümdengelim

135 1) Anlatım (Sunu / Takrir) Etkili Kullanım Yerleri Derse başlarken (Temel bilgi verirken) Özetleme yaparken Açıklama yaparken Sınıf kalabalıksa Konu çok süre azsa Soyut ve karmaşık konularda

136 1) Anlatım (Sunu / Düz Anlatım) Yöntemin Özellikleri Ekonomiktir. Organize görüş kazandırır. Sınıf ve zaman kontrolü kolaydır. İşiterek öğrenme sağlar. Dinleme ve not tutma alışkanlığı sağlar. Etkin katılım ve kalıcılık düşük

137

138 2) Tartışma Karşılıklı görüşler belirtme Anlaşılmayan noktaları belirleme Düşünmeye sevk etme Pekiştirme

139 2) Tartışma Etkili Kullanım İlkeleri Ön bilgileri kontrol etme Tartışma kurallarını belirlene Yüz yüze oturma düzeni sağlama Demokratik ortam hazırlama Katılıma teşvik etme Dönüt verme

140 2) Tartışma Yöntemin Özellikleri İşiteyerek ve söyleyerek öğrenilir. Etkin katılım sağlar. Üst düzey düşünme gelişir. Sosyalleşme ve iletişim sağlar. Farklı görüşlere saygı gelişir. Somut deneyim kazandırmada yetersizdir.

141

142 Büyük Grup Tartışması Tüm sınıf katılır. Herkes hem konuşmacı hem dinleyicidir. Tartışmaya gönüllü öğrencilerden başlanabilir. Bir lider belirlenir. Az sayıda öğrenciyle daha etkili kullanılır.

143 Küçük Grup Tartışmaları Sınıf küçük gruplara bölünür. Etkin katılımı artırır. Lider belirlenir. Çok sayıda öğrenciyle daha etkili kullanılır.

144 Küçük Grup Tartışmaları Panel Bir grup konunun farklı boyutlarını kendi arasında tartışır. Derinlemesine analiz Samimi ortam

145 Küçük Grup Tartışmaları Sempozyum Akademik ve sanatsal bir konu Ciddi ön hazırlık Çok oturumlu Tabliğ (Bildiri)

146 Küçük Grup Tartışmaları Forum Dinleyicinin tüm sürece katılması Dinleyici soru ve görüşleri

147 Küçük Grup Tartışmaları Münazara Zıt kutuplu bir konu Tez ve antitezler Sabit görüş Bir görüşün kazanması

148 Küçük Grup Tartışmaları Çember Sırayla görüş belirtme Yönetici, sekreter, süre ayarlayıcı

149 Küçük Grup Tartışmaları Zıt Panel Tahmini cevaplar Konuları gözden geçirme Anlaşılmayan noktaları açığa çıkarma

150 Küçük Grup Tartışmaları Kollegyum Öğrenci ve uzman grup Kaynak kişiden bilgi edinme

151 Küçük Grup Tartışmaları Seminer Araştırma sonuçları Daha çok lisans ve üzeri eğitim

152 Küçük Grup Tartışmaları Açık Oturum Bir grup konuşmacı kendi aralarında tartışır. Tartışmayı yönetici yönlendirir. Dinleyiciler soru soramaz. Konu genellikle günceldir.

153 Küçük Grup Tartışmaları Vızıltı Grupları (Vızz / Buzz Grup) Küçük gruplar belirlenen konuyu kendi içinde tartışır. Gruptaki herkes 1 dk konuşur. Gruplar rapor sunar. Yeni görüşler üretilir.

154 Küçük Grup Tartışmaları Konferans Üst düzey bilgi gerektiren konuda düzenlenir. Bir uzman bilgilendirici konuşma yapar. Sonunda dinleyici soru sorabilir.

155 Küçük Grup Tartışmaları Birifing Astın üste bilgilendirme sunumu yapmasıdır.

156 Küçük Grup Tartışmaları Birifing Astın üste bilgilendirme sunumu yapmasıdır.

157 Küçük Grup Tartışmaları Söylev Önemli günlerde tercih edilir. Duygu yüklü ve amaçlı konuşmalardır.

158 Küçük Grup Tartışmaları Demeç Makam ya da yetkililerin yaptığı basın açıklamalarıdır.

159 Küçük Grup Tartışmaları Workshop (Çalıştay) Bir problem gruplar halinde tartışılır. Çözümler üretilir. Üretilen çözümler uygulanarak test edilir. Uygulama sanal ortamda da yapılabilir. Kural ile uygulama arasında bağ kurulur. Kazanım en az uygulama düzeyinde olmalıdır.

160 Küçük Grup Tartışmaları Komite Görüşmesi Uzman bir grup belirlenen konuyu araştırır ve sorgular. Bir üst kurula rapor sunar. Üst kurul sınıftır. Çalıştayın ardından kullanılır.

161 Küçük Grup Tartışmaları Fikir Taraması Bir konuya ilişkin öğrenciler akıllarına geleneleri söyler. Derse canlılık getirir. Ön bilgiler ortaya çıkar. Yaratıcılık gelişir.

162 Küçük Grup Tartışmaları Akvaryum Çember şeklinde oturulur. Ortada bir kişi ya da grup görüş belirtir. Çemberdekiler dinler

163

164

165

166 3) Örnek Olay İncelemesi Yaşamdan bir sorun sınıf ortamında tartışılır. Öğrenciler alternatif çözümler üretir.

167 Uygulama Aşamaları

168 Kullanılacak olayın özellikleri Kazanımlara uygun olma Düzeye uygun olma Yaşamdan olma Birden çok çözüm içerme

169 3) Örnek Olay İncelemesi Yöntemin Özellikleri Görerek, işiterek ve söyleyerek öğrenme Etkin katılım Öğrenilenleri gerçek yaşamda kullanma Sorun çözme, analiz etme, karar verme, neden sonuç ilişkisi kurma, yaratıcılık Empati, sosyalleşme, iletişim

170

171 4) Gösterip Yaptırma Psikomotor ve uygulama düzeyndeki davranışların öğretiminde kullanılır. Küçük adımlar şeklinde uygulanır. Anında dönüt sağlanır.

172 4) Gösterip Yaptırma

173 4) Gösterip Yaptırma Yöntemin Özellikleri Yaparak yaşayarak öğrenme sağlar. Çok sayıda duyu organına hitap eder. Katılım gönüllüğe bağlı değildir.

174

175 5) Problem Çözme Öğrenciler yaşamsal bir problemle karşı karşıya getirilir. Bilimsel süreç adımları takip edilir. Araştırma ve sorgulama yapılır. Bireysel ya da grupla çalışılabilir.

176 Uygulama Aşamaları

177 Problemin özellikleri Kazanımlara uygun olma Düzeye uygun olma Dikkat çekici olma Yaşamdan olma Birden çok çözüm içerme

178 5) Problem Çözme Yöntemin Özellikleri Yaparak yaşayarak öğrenme sağlar. Bilimsel tutum kazandırır. Üst düzey düşünme gelişir. Sınıf içi ve dışı süreçleri kapsar. Birincil kaynaklara ulaşılır. Özün bilgiler üretilir.

179

180 6) Proje (İlgi Merkezleri Grupları)

181 6) Proje (İlgi Merkezleri Grupları) Öğrenciler ilgileri doğrultusunda bir konu belirlenir. Araştırmalar yapılır. Somut ürünler oluşturularak sunulur. Bilimsel süreç adımları kullanılır. Bireysel ya da grupla çalışılabilir.

182 Projeyi, problem çözme yönteminde ayıran temel fark somut bir ürünle sonuçlandırılması ve bunun sunulmasıdır.

183 6) Proje (İlgi Merkezleri Grupları) Yöntemin Özellikleri Yaparak yaşayarak öğrenme sağlar. Bilimsel tutum kazandırır. Üst düzey düşünme gelişir. Sınıf içi ve dışı süreçleri kapsar. Birincil kaynaklara ulaşılır. Uzmanlaşma sağlar. Özün bilgiler üretilir. Disiplinler arası öğrenme sağlar. Bilişsel, duyuşsal ve devinişsel gelişim sağlar.

184

185 7) Bireysel Çalışma

186 7) Bireysel Çalışma Öğrenciler bireysel çalışmalar yapar. Kişiye özgü ortamlar oluşturulur. Yaparak yaşayarak öğrenme sağlar. Üst düzey düşünme gelişir. Bireysel hıza uygundur. Sosyalleşme yetersizdir.

187

188 4. Ünitenin Sonu

189 Ünite 5 Öğretim Teknikleri

190 1) Beyin (Buluş) Fırtınası Bir probleme ya da konuya ilişkin kısa sürede çok sayıda yaratıcı fikir üretilir. Yaratıcılık ve problem çözme

191 Uygulama İlkeleri Esnek bir süre belirlenmelidir. Sınıfta yabancı olmamalıdır. Video ya da ses kaydı alınmamalıdır. Neşeli ve rahat bir ortam oluşturulmalıdır. Eleştiri kapı dışında bırakılmalıdır.

192 Uygulama Aşamaları Problem ya da konu belirtilir. Öğrenciler cesaretlendirilir. Tüm görüşler aynen not edilir. Görüşler sınıfça değerlendirilir ve en iyisi belirlenir. Sonuca ulaşılmamışsa devam edilir.

193 Tekniğin Özellikleri Öğrenci merkezlidir. Bir problem çözme yoludur. Yaratıcılık Kendini ifade etme Sosyalleşme

194

195 2) İstasyon Yarım kalan bir işi devam ettirme Dönüşümlü çalışmalar Bir ürün ortaya koyma

196 Uygulama İlkeleri

197 Tekniğin Özellikleri Öğrenciyi merkezlidir. Katılımdan keyif alınır. Yarım bir işi tamamlamayı öğretir. Sosyalleşme sağlar. Özel yeteneklerin ortaya çıkar. Yaparak yaşayarak öğrenilir. Kurallara uyma alışkanlığı kazandırır.

198

199 3) Soru - Cevap Hazırlanan soruların sorulması ve bunlara cevap alınması yoluyla uygulanır. Düşünme gücü kazandırır. Pekiştirme sağlar. Dikkat çeker ve etkin katılım sağlar. Sosyalleşme ve iletişim gelişir. Öğretmene geri bildirim sağlar. Anlaşılmayan noktalar ortaya çıkar.

200 Soru Hazırlama İlkeleri Kazanımlara uygun olma Düzeye uygun olma Düşünmeyi sağlayıcı olma Açık uçlu olma Kolaydan zora düzenlenme

201 Uygulama Aşamaları Soruların hazırlanması Soruların sınıfa yöneltilmesi Düşünme arası verilmesi Cevabın alınması Dönüt verilmesi

202

203 4) Altı Şapkalı Düşünme Farklı bakış açılarını kullanabilme Sistematik düşünme Karar verme

204 Şapka Renkleri

205 Tekniğin Özellikleri Doğru karar vermeyi öğretir. Sistemli (düzenli) düşünmeyi öğretir. Görüşlerin ayrıştırılmasını öğretir. Yanal düşünme becerisi gelişir. Eleştirel, yaratıcı, analitik, empatik düşünme becerilerini geliştirir.

206

207 5) Altı Uygulama Ayakkabısı Uygulamayı gerektiren durumlarda tercih edilir. Aynı anda iki ayakkabı kullanılabilir.

208 5) Altı Uygulama Ayakkabısı

209 6) Konuşma Halkası

210 Uygulama Aşamaları Bir durum öğrencilere sunulur. Tüm öğrenciler daire şeklinde oturur. Öğrenciler sırayla görüş belirtir. Ne hissetmiştir? Ne düşünmüştür? Görüş belirtmek istemeyenlere saygı duyulur. Tüm görüşler alındıktan sonra öğretmen kendi görüşünü belirtir ve özetler.

211 Tekniğin Özellikleri Empati kurma Duygu ve düşünceleri ayırt etme Görüşlerdeki farklılığı ortaya çıkarma Sosyalleşme ve iletişim Kendini ifade etme Saygı ve güven atmosferi oluşturma

212

213 7) Görüş Geliştirme Kesinlikle Katılıyorum Katılıyorum Kararsızım Katılmıyorum Kesinlikle Katılmıyorum

214 Kazanan görüş yoktur!!!!!

215 Tekniğin Özellikleri Başkalarının görüşlerine saygı duyma Yeniliğe ve değişime açık olma Görüşleri gerekçelendirme Sosyalleşme ve iletişim

216

217 8) Köşelenme Belirgin ve net bir cevabı olmayan konular ve problemler üzerinde karar verilirken kullanılır. Öğrencilerin bir probleme ilişkin çözüm önerileri üretmelerini ve bunları savunmalarını sağlar.

218 Görüş değiştirilmez!

219 9) Benzetim (Simülasyon)

220 9) Benzetim (Simülasyon) Gerçek uygulaması riskli ya da mümkün olmayan durumlarda daha çok tercih edilir. Yapay, gerçeğine yakın, temsili ortamlar oluşturulur.

221 Tekniğin Özellikleri Beceri öğretiminde ve psikomotor davranışlarda kullanılır. Öğrencileri gelecekteki rollere hazırlar. Yaparak yaşayarak öğrenilir. Gerçek uygulamaya göre maliyeti daha azdır.

222

223 10) İş Başında Eğitim

224 10) İş Başında Eğitim İşin yapıldığı gerçek ortamda gerçekleştirilir. Yaparak yaşayarak öğrenmeler sağlar. Anında dönüt sağlanmalıdır.

225 11) Mikro Öğretim (Öğret Yeniden Öğret) Mesleki deneyim kazandırır. Yansıtıcı düşünme gelişrir. Öz değerlendirme kapasitesini artırır. Eleştiriyi ve tahammülü öğretir.

226 Uygulama Aşamaları Mikro uygulama planlanır. Mikro uygulama kayıt altına alınır. Kayıt sınıfça incelenir ve dönüt verilir. Öğrenci, beceriyi dönütler ışığında yeniden düzenler ve uygular. Yeniden kayıt alınarak öğrenciye tekrar dönüt verilir.

227

228 12) Gösterim (Demonstrasyon)

229 Tekniğin Özellikleri Öğretmen merkezli bir uygulamadır. İşiterek ve görerek öğrenme sağlar. Ekonomiktir. Psikomotor becerilere uygundur. Somutluk ve açıklık sağlar. Kavram yanılgılarını engeller.

230 13) Analoji (Metafor/Benzetme)

231 Tekniğin Özellikleri Bilgiler arasında ilişki kurdurur. Öğrenmelerin anlamlı hâle gelir. Açıklık ve somutluk sağlar. Öğretimin bilinenden bilinmeyene gerçekleşir. Öğrenilenlerin kalıcılığını artırır. Yaratıcı düşünmeyi geliştirir.

232

233 14) Yaratıcı Drama Öğrenciler farklı madde ya da insanların durumlarını doğaçlama yoluyla yansıtırlar.

234 Uygulama Aşamaları Isınma (Tanışma Rahatlama) Oyun (Oyun kurulur ve geliştirilir.) Doğaçlama (Oyun yansıtılır.) Oluşum (Oyun tartışılır.)

235 Tekniğin Özellikleri Var olana farklı bakabilmeyi ve yeni bir ürün ortaya koymayı sağlar. Yaratıcı düşünme Sözlü ve sözsüz iletişim Empati ve problem çözme Bilgileri eğlenceli bir biçimde öğrenme

236 15) Rol Oynama Öğrenciler, verilen bir durumundaki canlının yerine kendilerini koyarlar. Belirlenen senaryo dahilinde canlandırmalar yapılır.

237 Tekniğin Özellikleri Empati kurma Yaratıcı düşünme Yaparak yaşayarak öğrenme Eğlenceli öğrenme ortamı Sosyalleşme ve iletişim Problem çözme

238

239

240 16) Eğitsel Oyun Öğretim eğitici oyunlar üzerinden gerçekleştirilir.

241 Tekniğin Özellikleri Öğrenme ortamını neşeli ve eğlenceli hâle getirir. Yaratıcılık, sosyalleşme, iletişim, sanat, estetik ve kurallara uyma becerilerini kazandırır. Bilşsel, duyuşsal ve psikomotor gelişim sağlar.

242

243 17) Deney ve Laboratuvar Bilimsel gerçekleri öğrencilere kanıtlamayı ve somut şekilde görmelerini sağlar. Kuram uygulamaya dönüştürülür.

244 Öncelikle güvenlik tedbirleri alınmalıdır.

245 Tekniğin Özellikleri Teori uygulamaya dönüştürülür. Bilimsel tutum, araştırma ve uygulama becerileri geliştirilir. Psikomotor, uygulama, planlama, yönetme, düşünme, karar verme, problem çözme, gözlem ve değerlendirme becerisi kazandırır.

246 18) Sokrat Tartışması Soru cevap kullanılır. Alay (İroni) ve doğurtmaca aşamalarından oluşur. Keşfetme ve sorgulama Üst düzey düşünme Sosyalleşme ve iletişim

247 19) Sokrat Semineri Üst düzey bir metin sınıfa getirilir. Öğrenciler grup halinde metni analiz eder. Yüz yüze oturma şekli Keşfetme ve sorgulama Üst düzey düşünme Sosyalleşme ve iletişim

248 20) Bilişsel Çıraklık Birey beceriyi izler. Ardından beceri öğretmen desteğiyle yapılmaya çalışılır. Destek giderek azalır. Anında dönüt verilir.

249

250 21) Düşün Eşleş - Paylaş Öğrenciler belirlenen konuyu bireysel düşünürler. Her öğrenci başka bir öğrenciyle eşleşir ve düşüncelerini tartışır. Her küçük grup görüşlerini sınıfla paylaşır.

251 22) Kartopu Kişi sayısı kademeli şekilde artan gruplarda tartışma yapılır

252

253 23) Rulman İç içe gerçmiş iki çember oluşturulur.

254 24) Öğrenme Halkası Keşfederek öğrenmeye uygundur. Üç aşamadan oluşur. 1. Keşif aşaması 2. Kavram tanıtımı 3. Kavram uygulaması

255 25) Argümantasyon Dayanaklandırma Kanıtlama Gerekçelendirme İspat etme Çürütme

256 26) 5 N 1 K Bilgi toplama tekniği Ne? Nerede? Ne zaman? Nasıl? Neden? Kim?

257 27) Eğitsel Gezi (Alan Gezisi) Eğitsel hedeflerle ilgili yapılan planlı ziyaretlerdir. Aşamaları 1. Amaç belirlenir. 2. Yer belirlenir. 3. İzinler alınır. 4. Plan yapılır. 5. Gezi yapılır. 6. Değerlendirilir.

258 Tekniğin Özellikleri İlk elden somut yaşantı sağlar. Topluma katılım sağlar. Çevre duyarlılığını ve tarihsel empatiyi geliştirir. Sosyalleşme ve iletişim Birincil kaynaktır.

259

260 28) Sergi Öğrenci ürünleri planlı şekilde tanıtılır. Yaparak yaşayarak öğrenme Sosyalleşme ve iletişim Ürününe sahip çıkma Estetik ve sanat Öz güven

261 29) Gözlem Bir canlı, nesne ya da olay planlı şekilde incelenir. Veriler hemen kaydedilmelidir. Doğal ortam korunmalıdır. İlke elden somut yaşantı Bilimsel tutum Birincil kaynak

262 30) Görüşme Kaynaklı kişiyle gerçekleştirilen planlı diyaloglardır. Veriler hemen kaydedilmelidir. Sosyalleşme ve iletişim İlk elden veri sağlar. Birincil kaynaktır.

263 31) Ev Ödevi Ders dışında yapılan eğitici sorumluluklardır. Ödevler öncelikle hedeflere uygun olmalıdır. Öğrenci ilgileri ve düzeyleri dikkate alınmalıdır. Tekrar, ön hazırlık, araştırma, ek öğretim ve değerlendirme amacıyla kullanılabilir.

264 Tekniğin Özellikleri Bağımsız çalışma alışkanlığı Verimli ders dışı zaman Metabilişsel düşünme Sorumluluk bilinci Pekiştirme Ödev; ceza vermek için, veli ve yönetici beklentisi için, konuyu kendisi öğrensin diye, boş zamanı doldurmak amacıyla kullanılmamalıdır.

265

266 5. Ünitenin Sonu

267 Ünite 6 Kavram Öğretimi Uygulamaları

268 Kavram yanılgısı nedir?

269 Kavram yanılgıları nasıl düzeltilir? Öğrencinin kavram yanılgıları tespit edilir. Bir tartışma ortamında öğrencinin kavram yanılgısıyla yüzleşmesi sağlanır. Bilimsel yaklaşım ve modellerle kavram yeniden yapılandırılır.

270 1) Kavram Haritası

271 Uygulamanın Özellikleri Her aşama ve kademede kullanılabilir. Değerlendirme sağlar. Anlamlı öğrenmeler sağlar. Konuyu bütünleştirir ve özetler. Somutluk ve kalıcılık sağlar. Tümdengelime dayalı oluşturulur. Öğretmen ya da öğrenci oluşturabilir. Etkin katılım ve tartışma sağlar. Global düşünmeyi sağlar.

272 Kavram Haritası Puanlama Kavram : 1 X 7 = 7 Hiyerarşi : 5 X 2 = 10 Çapraz İlişki :10 X 1 = 10 Örnek : 1 X 2 = 2

273 Hiyerarşik Kavram Haritası

274 Örümcek Kavram Haritası

275 Zincir Kavram Haritası

276 Balık Kılçığı Kavram Haritası (Ishikawa Diyagramı)

277 2) Kavrasal Karikatür

278 2) Kavrasal Karikatür Derse ilgi çeker ve güdüler. Küçük düşme korkusunu azaltır. Yaratıcı düşünme gelişir. Farklı görüşlere saygı duymayı öğretir. Görüşünü sorgulamayı örğetir. Tartışma ortamı oluşturur. Kavram yanılgılarını belirler ve giderir.

279 3) Kavram Ağı (Semantik Ağ)

280 3) Kavram Ağı (Semantik Ağ) Ön bilgileri ortaya çıkarır. Yeni ilişkiler kurdurur. Kavramsal gelişim sağlar. Zihinsel yapıyı düzenler.

281 4) Anlam Çözümleme Tablosu

282 4) Anlam Çözümleme Tablosu Bilgiler tekrar edilip pekiştirilir. Kavramlarla özellikleri arasında ilişkiler kurulur. Kavramsal gelişim sağlar. Analitik düşünme gelişir. Değerlendirme sağlar.

283 5) Bilgi Haritası

284 5) Bilgi Haritası Bilgiler görselleştirilir. Somutluk ve kalıcılık sağlar. Kavramlar arasında ilişkilendirme yapılır.

285 6) Zihin Haritası

286 6) Zihin Haritası Bilgileri somutlaştırır ve kalıcılık artar. Öğrenilenler arasında ilişkiler kurulur. Yaratıcı düşünme gelişir. Etkin katılım sağlar. Ön bilgiler ortaya çıkar. Özgündür. Daireseldir.

287 7) Tahmin Gözlem Açıklama

288 8) Tekzip (Çürütme) Metinleri

289 9) Kavramsal Değişim Metinleri

290 10) VEE Diyagramı

291

292

293

294 6. Ünitenin Sonu

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ PEDAGOJİK FORMASYON İÇİN ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ KOMİSYON 3. Baskı Ankara 2017 PEDAGOJİK FORMASYON İÇİN ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Komisyon Tüm Hakları Saklıdır. 2017 Bu kitabın basım, yayın, satış

Detaylı

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖĞRENME ÖĞRETME SÜREÇLERİ

İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖĞRENME ÖĞRETME SÜREÇLERİ İÇİNDEKİLER GİRİŞ...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖĞRENME ÖĞRETME SÜREÇLERİ 1. TEMEL KAVRAMLAR... 5 2. ÖĞRENME VE ÖĞRENME İLKELERİ... 8 3. ÖĞRETİM VE ÖĞRETME... 10 3.1. Öğretim İlkeleri... 12 3.1.1. Amaca Dönüklük İlkesi...

Detaylı

İÇİNDEKİLER. Giriş...1

İÇİNDEKİLER. Giriş...1 İÇİNDEKİLER Giriş...1 BİRİNCİ BÖLÜM ÖĞRENME-ÖĞRETME SÜREÇLERİ Temel Kavramlar...5 Öğrenme ve Öğrenme İlkeleri...8 Öğretim ve Öğretme...10 Öğretim İlkeleri...12 1. Amaca Dönüklük İlkesi...12 2. Öğrenciye

Detaylı

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi

Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Eğitim Durumlarının Düzenlenmesi Program geliştirme sürecinin üçüncü öğesi öğrenme öğretme süreci dir. Eğitim durumları olarak da bilinen bu öğe nasıl? sorusuna yanıt arar. Eğitim durumları, öğrencilere

Detaylı

30 GÜNDE EĞİTİM BİLİMLERİ

30 GÜNDE EĞİTİM BİLİMLERİ KPSS KONU LÜĞÜ 30 DE EĞİTİM BİLİMLERİ ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ ISBN: 978-605-9340-99-1 Bu kitabın basım, yayın ve satış hakları Kısayol Yayıncılık a aittir. Anılan kuruluşun izni alınmadan yayınların

Detaylı

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME

AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME 2 AKTIF (ETKİN) ÖĞRENME Aktif öğrenme, bireyin öğrenme sürecine aktif olarak katılımını sağlama yaklaşımıdır. Bu yöntemle öğrenciler pasif alıcı konumundan çıkıp yaparak yaşayarak

Detaylı

SENARYO TEMELLİ YAKLAŞIM. Özellikler Geleneksel Yaklaşımlar Senaryo Temelli Yaklaşım

SENARYO TEMELLİ YAKLAŞIM. Özellikler Geleneksel Yaklaşımlar Senaryo Temelli Yaklaşım 5 E Modeli SENARYO TEMELLİ YAKLAŞIM Özellikler Geleneksel Yaklaşımlar Senaryo Temelli Yaklaşım Kapsam Tümdengelimli: Öğrenme alanının kapsamını uzmanlar belirler, konu ve bileşenlerin incelemesiyle öğrenmenin

Detaylı

ÖĞRETİM İLKE YÖNTEMLERİ

ÖĞRETİM İLKE YÖNTEMLERİ ) ) 2014 kpss eğitim bilimleri Türkiye nin En Çok Satan Ders Notları ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ Gökhan Araz ogretiyoruz serisi ogretiakademi ) ogretiakademi Gökhan ARAZ Eğitim Bilimleri Öğretim İlke ve

Detaylı

-Yöntem ve teknik hakkında öğretmen, yeterince bilgi ve beceri sahibi olmalı

-Yöntem ve teknik hakkında öğretmen, yeterince bilgi ve beceri sahibi olmalı ÖĞRETĠM YÖNTEMLERĠ Yöntem ve Tekniklerin Belirlenmesinde İlkeler -Hedeflere uygun olmalı -Öğrenci özelliklerine uygun olmalı -Konunun özelliklerine uygun olmalı -Yöntem ve teknik hakkında öğretmen, yeterince

Detaylı

Öğrenme ve Öğretme. Kuramlar ve Modeller

Öğrenme ve Öğretme. Kuramlar ve Modeller Öğrenme ve Öğretme Kuramlar ve Modeller Öğretim Modelleri ve Kuramları - Öğretme - Öğrenme Kuramları (Modelleri) - Öğretim Stratejisi (Yaklaşımı) - Öğretim Yöntemi (Öğrenme Yolları) - Öğretim Tekniği (Uygulama

Detaylı

Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deneme 3

Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deneme 3 Öğretim Yöntem ve Teknikleri eneme 3 Gol: 1. I. Öğrenci etkinliklerinden önce bilgi aktarmak II. Öğretime ayrılacak zamanı önceden belirlemek III. Öğrencilerin kendi öğrenme sorumluluklarını üstlenmelerini

Detaylı

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları:

Sunuş yoluyla öğretimin aşamaları: ÖĞRETĠM STRATEJĠLERĠ Öğretim stratejisi, belirlenmiş hedeflere ulaşmak için seçilen genel yoldur. Öğretim stratejileri; sunuş yoluyla öğretim, buluş yoluyla öğretim, araştırma ve inceleme yoluyla öğretim

Detaylı

Dil ve Edebiyat Öğretimi-1. (Özel Öğretim Yöntemleri)

Dil ve Edebiyat Öğretimi-1. (Özel Öğretim Yöntemleri) Dil ve Edebiyat Öğretimi-1 (Özel Öğretim Yöntemleri) ISBN:978-605-2132-00-5 Yayın Editörü Dr. Ahmet Akkaya Kapak Bülent POLAT Mizanpaj Burhan MADEN Redaksiyon Muhammet ÖZCAN Baskı ve Cilt: Tarcan Matbaacılık

Detaylı

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ ÖĞRETİM STRATEJİLERİ 1) SUNUŞ (Ausubel) Bilginin anlamlı bir şekilde öğretimidir Anlamlı öğrenme amaçlanır Kavram ilke ve genellemelerin öğretiminde kullanılır Tümdengelim yöntemi

Detaylı

Öğretim İlke ve Yöntemleri. Program İçeriği Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu

Öğretim İlke ve Yöntemleri. Program İçeriği Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu Öğretim İlke ve Yöntemleri Program İçeriği Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu Sunu İçeriği: A. Programın İçeriği B. Derslerin İşlenişi C. Değerlendirme Esasları D. Beklentiler 2 A. Programın İçeriği 1. Öğretimle

Detaylı

AKTS ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ-I MB-

AKTS ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ-I MB- DERS BİLGİLERİ Ders Kodu Yarıyıl T+U Saat Kredi AKTS ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ-I MB- 334 VI. 2+2 3 4 Ön Koşul Fen-Teknoloji Programı ve Planlama, Fen Öğretimi Laboratuarı Uygulamaları- I dersini almak ve

Detaylı

Öğretim İlke ve Yöntemleri

Öğretim İlke ve Yöntemleri EDİTÖR Prof. Dr. Mehmet Nuri GÖMLEKSİZ Öğretim İlke ve Yöntemleri YAZARLAR Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Ülkü Kan Dr. Öğr. Üyesi Sevda KOÇ AKRAN Prof. Dr. Mehmet Nuri GÖMLEKSİZ Prof. Dr. Ali Osman ENGİN Dr. Öğr.

Detaylı

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II

ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Öğretme ve Öğrenme ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ II Dr. Mesut Saçkes Öğrenme bireyin çevresiyle etkileşerek geçirdiği yaşantılar sonucu davranışlarında oluşan kalıcı değişmelerdir. Öğretme öğrenmenin sağlanmasına

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I AÇIK BİR SİSTEM OLARAK EĞİTİM / Sayfa Açık Bir Sistem Olarak Eğitim Eğitim ve Kültür Eğitim...

İÇİNDEKİLER BÖLÜM I AÇIK BİR SİSTEM OLARAK EĞİTİM / Sayfa Açık Bir Sistem Olarak Eğitim Eğitim ve Kültür Eğitim... İÇİNDEKİLER BÖLÜM I AÇIK BİR SİSTEM OLARAK EĞİTİM / 1-28 Sayfa Açık Bir Sistem Olarak Eğitim... 2 Eğitim ve Kültür... 2 Eğitim... 5 Açık Bir Sistem Olarak Eğitim... 5 A. Açık Sistem... 6 B. Yarı Açık Sistem...

Detaylı

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü

Öğretmen Yetiştirme ve Eğitimi Genel Müdürlüğü Ek 1 ÖZ DEĞERLENDİRME FORMU (Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterliklerine İlişkin) Sayın Öğretmenim, Bu form, sizin kişisel ve mesleki yeterlik düzeyinizi kendi bakış açınızla değerlendirmeniz için hazırlanmıştır.

Detaylı

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM I: TEMEL KAVRAMLAR... 1 İnsan... 2 Eğitim ve Öğrenme... 3 Sanat Eğitimi... 5 Müzik Eğitimi... 6 Müzik Eğitiminin Amaçları...

İÇİNDEKİLER. BÖLÜM I: TEMEL KAVRAMLAR... 1 İnsan... 2 Eğitim ve Öğrenme... 3 Sanat Eğitimi... 5 Müzik Eğitimi... 6 Müzik Eğitiminin Amaçları... İÇİNDEKİLER BÖLÜM I: TEMEL KAVRAMLAR... 1 İnsan... 2 Eğitim ve Öğrenme... 3 Sanat Eğitimi... 5 Müzik Eğitimi... 6 Müzik Eğitiminin Amaçları... 6 Μüzik Eğitiminin İlkeleri... 9 Müzik Eğitiminin Boyutları...

Detaylı

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ

EK-1 BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ BEDEN EGİTİMİ DERSİNDE ÖĞRENCİ BAŞARISININ DEĞERLENDİRİLMESİ EK-1 Beden eğitimi dersinde öğrencilerin başarıları; sınavlar, varsa projeler, öğrencilerin performanslarını belirlemeye yönelik çalışmalardan

Detaylı

DLA 9. Uzaktan Eğitim Faaliyeti

DLA 9. Uzaktan Eğitim Faaliyeti DLA 9. Uzaktan Eğitim Faaliyeti Araştırma-Sorgulama Tabanlı ve Argümantasyon Tabanlı Fen Eğitiminde Ölçme-Değerlendirme Prof. Dr. Murat Günel Kavramlar arasında ilişki kurma İstekli yada mecburi süreçler

Detaylı

Stratejiler 4. Sunuş yoluyla Buluş yoluyla Araştırma-inceleme yoluyla Tam öğrenme İşbirliğine dayalı öğrenme

Stratejiler 4. Sunuş yoluyla Buluş yoluyla Araştırma-inceleme yoluyla Tam öğrenme İşbirliğine dayalı öğrenme Strateji 1 Genel olarak; bir şeyi elde etmek için izlenen yol yada amaca ulaşmak için geliştirilen bir planın uygulanmasıdır. Eğitim açısından strateji; dersin hedeflerine ulaşmasını sağlayan; yöntem,

Detaylı

T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ

T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ T. C. GAZİ ÜNİVERSİTESİ GAZİ EĞİTİM FAKÜLTESİ FİZİK EĞİTİMİ A. B. D. PROJE ÖDEVİ ÖĞRETİMİ PLANLAMA VE DEĞERLENDİRME Dr. Yücel KAYABAŞI KÜME ÇALIŞMASI YÖNTEMİ Hazırlayan : Hasan Şahin KIZILCIK 98050029457

Detaylı

Öğretim İlke ve Yöntemleri. Program İçeriği Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu

Öğretim İlke ve Yöntemleri. Program İçeriği Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu Öğretim İlke ve Yöntemleri Program İçeriği Yrd. Doç. Dr. Ali Gurbetoğlu Sunu İçeriği: A. Programın İçeriği B. Derslerin İşlenişi C. Başlıca Kaynaklar D. Değerlendirme Esasları E. Genel İlkeler 2 A. Programın

Detaylı

FEN ve TEKNOLOJİ ÖĞRETİMİNDE. Neden işbirliği? Neden birbirimize yardım ederiz? İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME

FEN ve TEKNOLOJİ ÖĞRETİMİNDE. Neden işbirliği? Neden birbirimize yardım ederiz? İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME FEN ve TEKNOLOJİ ÖĞRETİMİNDE Temel amaç, öğrencilerin ortak bir amaç doğrultusunda küçük gruplar halinde, birbirinin öğrenmelerine yardım ederek çalışma yapmalarıdır. Heterojen (farklı özelliklerde) bir

Detaylı

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI

SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI. Prof. Dr. Serap NAZLI SINIF REHBERLĠĞĠ PROGRAMI Prof. Dr. Serap NAZLI Tam Öğrenme Modeli Tam öğrenme modeli, bütün öğrencilerin okullarda öğretileni öğrenebilecekleri varsayımına dayanır. Bloom işin başından beri olumlu öğrenme

Detaylı

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize;

MEB kitaplarının yanında kullanılacak bu kitap ve dijital kaynakların öğrencilerimize; Sayın Veli, Yeni bir eğitim öğretim yılına başlarken, öğrencilerimizin yıl boyunca öğrenme ortamlarını destekleyecek, ders kitaplarını ve kaynak kitapları sizlerle paylaşmak istedik. Bu kaynakları belirlerken

Detaylı

Öğretimde Kullanılan Teknikler (1)

Öğretimde Kullanılan Teknikler (1) Öğretimde Kullanılan Teknikler (1) Öğretim Teknikleri Öğretim materyallerini sunmada ve öğretim etkinliklerini yapılandırmada izlenen özel bir yoldur. Teknik, bir öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimi,

Detaylı

BÖLÜM 2 ÖĞRENME KURAMLARI VE e lif b YENİ PROGRAM e n g ü

BÖLÜM 2 ÖĞRENME KURAMLARI VE e lif b YENİ PROGRAM e n g ü BÖLÜM 2 ÖĞRENME KURAMLARI VE YENİ PROGRAM Öğrenme kuramları öğrenmeyi açıklamaktadır. Öğrenmenin nasıl gerçekleştiği ve en iyi öğrenmenin nasıl olabileceği vb. ile ilgili temel ilkeler ve süreçler bir

Detaylı

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu

OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI. Öğretim Programı Tanıtım Sunusu OYUN VE FİZİKİ ETKİNLİKLER DERSİ (1-4. SINIFLAR) DERSI Öğretim Programı Tanıtım Sunusu Sunu Akışı Program Geliştirme Süreci Programın Temel Felsefesi ve Genel Amaçları Programda Temel Beceriler Değerler

Detaylı

ÖĞRETİM TEKNİKLERİ. Beyin Fırtınası Gösteri Soru Cevap Benzetim İkili ve Grup Çalışmaları

ÖĞRETİM TEKNİKLERİ. Beyin Fırtınası Gösteri Soru Cevap Benzetim İkili ve Grup Çalışmaları ÖĞRETİM TEKNİKLERİ Beyin Fırtınası Gösteri Soru Cevap Benzetim İkili ve Grup Çalışmaları TEKNİK Öğretme yöntemini uygulamaya koyma biçimidir. Yöntem bir tasarım; teknik bir uygulayım olarak düşünülebilir.

Detaylı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı

T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü. Mesleki Gelişim Programı T.C. MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI Öğretmen Yetiştirme ve Geliştirme Genel Müdürlüğü 1. ETKİNLİĞİN ADI Zihinsel Engellilerin Eğitimi Kursu 4 Mesleki Gelişim Programı 2. ETKİNLİĞİN AMAÇLARI Bu faaliyeti başarı

Detaylı

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI SOSYAL ÖĞRENME KURAMI Gözlem Yolu ile Öğrenme (Bandura) Dikkat etme Hatırda tutma:sembolleştirme-kodlama-saklama Uygulama: Kişisel yeterlilik algısı Pekiştirme Öğrenmeyi sağlayan dolaylı yaşantılar Dolaylı

Detaylı

İÇERİK VE İÇERİK DÜZENLEME ÖĞRETIM İLKE VE YÖNTEMLERI- II. HAFTA

İÇERİK VE İÇERİK DÜZENLEME ÖĞRETIM İLKE VE YÖNTEMLERI- II. HAFTA İÇERİK VE İÇERİK DÜZENLEME ÖĞRETIM İLKE VE YÖNTEMLERI- II. HAFTA İÇERİK Hedefler İçerik Hedef davranışları kazandıracak biçimde ünite ve konuların düzenlenmesi İçerik, hedef davranışlara göre düzenlenir.

Detaylı

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI

REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI PDR Bülteni 2017-2018 Sayı: 07 YÖNDER OKULLARI 2017-2018 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK BİRİMİ ÇALIŞMALARI Yönder Okulları

Detaylı

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİ LİDERLİK EĞİTİMİ KURS PROGRAMI

KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİ LİDERLİK EĞİTİMİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü KİŞİSEL GELİŞİM VE EĞİTİMİ LİDERLİK EĞİTİMİ KURS PROGRAMI 2016 ANKARA İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMIN GİRİŞ

Detaylı

GELENEKSEL OYUNLAR VE ZEKÂ OYUNLARI ZEKÂ OYUNLARI ÖĞRETİCİLİĞİ KURS PROGRAMI

GELENEKSEL OYUNLAR VE ZEKÂ OYUNLARI ZEKÂ OYUNLARI ÖĞRETİCİLİĞİ KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü GELENEKSEL OYUNLAR VE ZEKÂ OYUNLARI ZEKÂ OYUNLARI ÖĞRETİCİLİĞİ KURS PROGRAMI ANKARA, 2017 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI...

Detaylı

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma

1. Çocukları Tanıma Çocukların fiziksel özelliklerini tanıma Çocukların sosyo-ekonomik özelliklerini tanıma Milli Eğitim Bakanlığı ve öğretmen yetiştiren yüksek öğretim kurumları temsilcilerinden oluşturulan "Öğretmen Yeterlikleri Komisyonu" 1999 yılında başlattığı çalışmalarını 2002 yılında tamamlayarak öğretmen

Detaylı

Yıl: 2014,Yazarlar: Okay DEMİR,Yasemin ERSÖZ, Dergi Adı:İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERGİSİ, Cilt:1, Sayı:1 Sayfa Sayısı: (1-11

Yıl: 2014,Yazarlar: Okay DEMİR,Yasemin ERSÖZ, Dergi Adı:İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERGİSİ, Cilt:1, Sayı:1 Sayfa Sayısı: (1-11 Yıl: 2014,Yazarlar: Okay DEMİR,Yasemin ERSÖZ, Dergi Adı:İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ DERGİSİ, Cilt:1, Sayı:1 Sayfa Sayısı: (1-11 arası) Türkçe dersinin temel amaçlarından biri öğrenenleri

Detaylı

Yapılandırmacı Yaklaşım

Yapılandırmacı Yaklaşım Yapılandırmacı Yaklaşım Dr Ismail Marulcu 1 Yapılandırma ama neyi? Öğrenme sürecinde yapılandırılan, inşa edilen ya da yeniden inşa edilen bilgidir. Yapılandırmacılık öğrencilerin yeni bilgileri nasıl

Detaylı

kpss ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ SORU Önce biz sorduk Güncellenmiş Yeni Baskı Eğitim Bilimleri 80 Soruda 64

kpss ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ SORU Önce biz sorduk Güncellenmiş Yeni Baskı Eğitim Bilimleri 80 Soruda 64 Önce biz sorduk kpss 0 1 8 80 Soruda 64 SORU Güncellenmiş Yeni Baskı Eğitim Bilimleri ÖĞRETİM İLKE ve YÖNTEMLERİ Konu Anlatımı Pratik Bilgiler Sınavlara En Yakın Özgün Sorular ve Açıklamaları Çıkmış Sorular

Detaylı

Öğretim Tasarım ve Teknolojisi Sistemi - ASSURE Modelİ

Öğretim Tasarım ve Teknolojisi Sistemi - ASSURE Modelİ Öğretim Tasarım ve Teknolojisi Sistemi - ASSURE Modelİ Bir dersin hazırlığına nereden ve nasıl başlarsınız? Ne öğretmek istiyorum? Hangi hedefe ulaşmak istiyorum? Sınıfın konu hakkında ön öğrenmeleri nedir?

Detaylı

EĞİTİM ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİNİN PLANLANMASI

EĞİTİM ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİNİN PLANLANMASI EĞİTİM ÖĞRETİM ETKİNLİKLERİNİN PLANLANMASI 1. Egıtım durumunun degiskenlerı Ünite Sırası ve Niteligi Hedefler doğrultusunda çağdaş ve bilimsel bilgi İçerik kolaydan zora, basitten karmaşığa, yakından uzağa,

Detaylı

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM. TemplatesWise.com

BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM. TemplatesWise.com BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM 1 TemplatesWise.com Konular Eğitim Öğretim Bilgisayarın Eğitimde Kullanma Amaçları Bilgisayar Destekli Eğitim Bilgisayar Destekli Öğretim Bilgisayar Destekli Öğretimin Kuramsal

Detaylı

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler;

Öğrenci hakkında varsayımlar; Öğretmen hakkında varsayımlar; İyi bir öğretim programında bulunması gereken özellikler; Dersi iyi planlamak ve etkili sunmak öğrenci başarısını artırmanın ve sınıf düzenini sağlamanın yanında öğretmenin kendine olan güveninin de artmasını sağlar. Öğrenci hakkında varsayımlar; 1. Öğrenci saygılı

Detaylı

Öğretim Etkinliklerini Planlama

Öğretim Etkinliklerini Planlama Öğretim Etkinliklerini Planlama Konu Başlıkları Plan Öğretim Etkinliklerinin Planlanması Eğitimde Planlama Neden Eğitimde Planlama? Plan Türleri Yıllık Plan Ünite Planı Günlük Plan Öğretim İlkeleri Bir

Detaylı

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR

ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR ZEKA ATÖLYESİ AKIL OYUNLAR Akıl Oyunları çocukların ve yetişkinlerin strateji geliştirme, planlama, mantık yürütmemantıksal bütünleme, görsel-uzamsal düşünme, yaratıcılık, dikkat - konsantrasyon, hafıza

Detaylı

Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur.

Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ Yöntem nedir? Öğretim yaşantılarının desenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi aşamalarında bilinçli olarak seçilen ve izlenen düzenli yoldur. ÖĞRETİM NE DEĞİLDİR? ÖĞRETİM ÖĞRENCİYE

Detaylı

Ögretimde Kullanılan Teknikler (3)

Ögretimde Kullanılan Teknikler (3) Ögretimde Kullanılan Teknikler (3) İşbirliğine Dayalı Öğrenme (İDÖ) -2- İşbirliğine Dayalı Öğrenme (İDÖ) İşbirliğine dayalı öğrenme, öğrencilerin küçük gruplar oluşturarak bir problemi çözmek ya da bir

Detaylı

Öğretim Sistemleri Tasarımı veya Öğretme-Öğrenme Süreçleri Tasarımı

Öğretim Sistemleri Tasarımı veya Öğretme-Öğrenme Süreçleri Tasarımı Öğretim Tasarımı veya Öğretim Sistemleri Tasarımı veya Öğretme-Öğrenme Süreçleri Tasarımı (Instructional Design Instructional System Design) Öğr.Gör. Şirin KARADENİZ 1 Öğretmeveöğrenme ile ilgili bilimsel

Detaylı

Evrim OĞUZ. Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deneme 2

Evrim OĞUZ. Öğretim Yöntem ve Teknikleri Deneme 2 Öğretim Yöntem ve Teknikleri eneme 2 Gol: 1. ir sosyal bilgiler öğretmeni güneş tutulmasını işleyeceği derste önceden görevlendirdiği üç öğrenciyi tahtanın önüne çıkarır. ünya görevini üstlenen öğrenci

Detaylı

Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı

Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı Yrd. Doç. Dr. Nuray Ç. Dedeoğlu İlköğretim Matematik Eğitimi ndedeoglu@sakarya.edu.tr İlkokul Matematik Dersi Öğretim Programı Güncel Öğretim Programı MEB (2009) İlköğretim ve MEB (2015) İlkokul Matematik

Detaylı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı

Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Eğitim Teknoloji ve İletişim Yrd.Doç.Dr. Levent DURDU BÖTE @ KOÜ Önceki Ders Tanışma ve Genel Bilgilendirme Değerlendirme Ölçütleri, Devamsızlık Limitleri Ders

Detaylı

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı.

T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü. Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı. Ders T.C. DÜZCE ÜNİVERSİTESİ Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Programları ve Öğretimi Tezsiz Yüksek Lisans Programı Öğretim Planı Tablo 1. ve Kredi Sayıları I. Yarıyıl Ders EPO535 Eğitimde Araştırma Yöntemleri

Detaylı

KPSS 2007 EB (5) K. ANLATIM SAYFA 56 / 6. SORU 5. Çocuğun içinde yaşadığı çevre onun öğrenme sürecini etkiler. Öğretim stratejileri belirlenirken bu çevreye dikkat edilmeli ve çevre, öğrenme sürecinde

Detaylı

1. Okulda öğrenme modeliyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır?

1. Okulda öğrenme modeliyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? Öğrenme Öğretme Kuram, Model ve Yaklaşımları Gol: 1. Okulda öğrenme modeliyle ilgili aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? Modele göre sebat öğrencinin bir baskı altında kalmadan öğretime harcadığı zamandır.

Detaylı

Etkin ve İşbirliğine Dayalı Öğrenme S

Etkin ve İşbirliğine Dayalı Öğrenme S Etkin ve İşbirliğine Dayalı Öğrenme S.213-220 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Fesih ÖZNUĞAN 2006 Slaytları Yeniden Düzenleyen; M.A.Evren DEMİRKUŞ Ders Sor.; Doç. Dr.

Detaylı

2. Sunuş yolu ile öğretim stratejisi ile ilgili verilen özelliklerden hangisi yanlıştır? Evrim OĞUZ

2. Sunuş yolu ile öğretim stratejisi ile ilgili verilen özelliklerden hangisi yanlıştır? Evrim OĞUZ Öğretim Yöntem ve Teknikleri eneme Sınavı 1 Gol: 1. ilgisayar dersinde, bilgisayarın donanım birimlerini anlatan bir bilgisayar öğretmeni bu donanım birimlerini birleştirerek öğrencilere nasıl bilgisayarın

Detaylı

2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ

2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ 2.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ Sayın Velimiz, 22 Ekim 2012-14 Aralık 2012 tarihleri arasındaki ikinci temamıza ait bilgiler bu bültende yer almaktadır. Böylece temalara bağlı düzenlediğimiz MEB kazanımlarına

Detaylı

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir?

Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim Nedir? Okul Temelli Mesleki Gelişim (OTMG), okul içinde ve dışında öğretmenlerin mesleki bilgi, beceri, değer ve tutumlarının gelişimini destekleyen, etkili öğrenme ve öğretme

Detaylı

Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma

Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma Eğitim, bireyin gelişmesi, hayatındaki rol ve görevleri en iyi şekilde yerine getirmesi için ihtiyacı olan tutum ve davranışları kazandırma sürecidir. Eğitim yaşantısının nihayetindeki önemli amaçlarından

Detaylı

Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları

Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları Bilgisayar Destekli Eğitimin Gelişimi ve Kuramsal Dayanakları Bir Önceki Ders Çağdaş Eğitim Gereksinimleri Bilgisayarların Eğitime Girişi Bilgisayarların Eğitime Etkisi Öğrencinin ve Öğretmenin Değişen

Detaylı

Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi. Emre ÜNLÜ

Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi. Emre ÜNLÜ Zihinsel Yetersizliği olan bireylere Okuma- Yazma Öğretimi Emre ÜNLÜ Neden okuma yazma öğretmeliyiz? Yaşama katılım Yaşamsal tercihler Okuma yazma Bilgiye ulaşma Bağımsızlaşma Sessel farkındalık Metni

Detaylı

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 SOSYAL BİLGİLER PROGRAMLARININ TARİHİ GELİŞİMİ BÖLÜM 2 SOSYAL BİLGİLER PROGRAMININ YAPISI VE ÖZELİKLERİ

İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 SOSYAL BİLGİLER PROGRAMLARININ TARİHİ GELİŞİMİ BÖLÜM 2 SOSYAL BİLGİLER PROGRAMININ YAPISI VE ÖZELİKLERİ İÇİNDEKİLER BÖLÜM 1 SOSYAL BİLGİLER PROGRAMLARININ TARİHİ GELİŞİMİ Yrd. Doç. Dr. Muzaffer ÇATAK Bölüm Hedefleri... 1 Sosyal Bilgiler ve Sosyal Bilimler... 2 Programlar Üzerinden Sosyal Bilgilerin Tarihi

Detaylı

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (10 Eylül-19 Ekim 2012)

2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (10 Eylül-19 Ekim 2012) 2. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (10 Eylül-19 Ekim 2012) Sayın Velimiz, Sizlerle daha önce paylaştığımız gibi okulumuzda PYP çalışmaları yürütülmektedir. Bu kapsamda 6 PYP disiplinler üstü teması ile ilgili

Detaylı

Stratejiler. Sunuş yoluyla Buluş yoluyla Araştırma-inceleme yoluyla. Dikkat Tekrar Anlamlandırma Yürütücü Biliş Duyuşsal

Stratejiler. Sunuş yoluyla Buluş yoluyla Araştırma-inceleme yoluyla. Dikkat Tekrar Anlamlandırma Yürütücü Biliş Duyuşsal 1 STRATEJİ Genel olarak; bir şeyi elde etmek için izlenen yol ya da amaca ulaşmak için geliştirilen bir planın uygulanmasıdır. Eğitim açısından strateji; dersin hedeflerine ulaşmasını sağlayan; yöntem,

Detaylı

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME

PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME PROBLEM ÇÖZME BASAMAKLARI ve YARATICI DÜŞÜNME Problem Nedir? Çözülmesi gereken mesele, soru, sorun veya aşılması gereken engel. Organizmanın karşılaştığı her türlü güçlük. Tek boyutlu veya çok boyutlu

Detaylı

Yöntem Seçimine Etki Eden Etmenler ve Öğretimde Planlama

Yöntem Seçimine Etki Eden Etmenler ve Öğretimde Planlama Yöntem Seçimine Etki Eden Etmenler ve Öğretimde Planlama Öğretim Yöntem Ve Tekniklerinin Genel Sınıflandırılması Öğreten Merkezli Anlatım Öğrenen merkezli Soru Yanıt Problem Çözme Gösteri Gözlem gezisi

Detaylı

1 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HAYAT BİLGİSİ DERSİNİN GELİŞİMİ

1 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HAYAT BİLGİSİ DERSİNİN GELİŞİMİ İÇİNDEKİLER ÖNSÖZ III Bölüm 1 GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HAYAT BİLGİSİ DERSİNİN GELİŞİMİ 9 1.1. Dünyada Hayat Bilgisi Dersinin Ortaya Çıkışı 11 1.2. Ülkemizde Hayat Bilgisi Dersi Geleneği 13 1.3. Hayat Bilgisi

Detaylı

Öğretim İlke Ve Yöntemleri. Dr. Ali Gurbetoğlu

Öğretim İlke Ve Yöntemleri. Dr. Ali Gurbetoğlu Öğretim İlke Ve Yöntemleri Dr. Ali Gurbetoğlu Sunu İçeriği: A. Program Akışı B. Derslerin İşlenişi C. Başlıca Kaynaklar D. Değerlendirme Esasları E. Genel İlkeler 2 A. Programın İçeriği 1. Öğretimle İlgili

Detaylı

Özel Öğretim Yöntemleri ÖĞRENME VE ÖĞRETİM İLKELERİ

Özel Öğretim Yöntemleri ÖĞRENME VE ÖĞRETİM İLKELERİ Özel Öğretim Yöntemleri ÖĞRENME VE ÖĞRETİM İLKELERİ İLKE NE DEMEKTİR? Türk dil kurumuna göre; Temel düşünce, prensip demektir. Bizi belli bir amaca ulaştıran, doğruluğu kanıtlanmış, her türlü şüpheden

Detaylı

Orta Yıllar Programında Ters-Yüz Sınıf Sistemi ve Farklılaştırma

Orta Yıllar Programında Ters-Yüz Sınıf Sistemi ve Farklılaştırma Orta Yıllar Programında Ters-Yüz Sınıf Sistemi ve Farklılaştırma Mustafa ÖDKEM Özel YÜCE Okulları Sunum içeriği Ters-Yüz sınıf nedir? Ters-Yüz sınıfların avantajları Ters-Yüz sınıf uygulama zorlukları

Detaylı

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Murat GÖKALP

ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Murat GÖKALP İstasyon Tekniği, 5E, 7E Modeli Ünite 7 Pedagojik Formasyon ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ Doç. Dr. Murat GÖKALP 1 Ünite 7 İSTASYON TEKNİĞİ, 5E, 7E MODELİ Doç. Dr. Murat GÖKALP İçindekiler 7.1. İSTASYON TEKNİĞİ...

Detaylı

Tam Öğrenme Kuramı -2-

Tam Öğrenme Kuramı -2- Tam Öğrenme Modeli Tam Öğrenme Kuramı Okulda öğrenme (Tam öğrenme) kuramı, başarıyı normal dağılım eğrisinden üçgen dağılıma götüren ya da okuldaki % 20 oranındaki beklendik başarıyı % 75 ile % 90'a hatta

Detaylı

Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS İletişim Becerileri ve Akademik Rapor Yazma III. Duygu Oksal, Kaveh Jalilzadeh, Ömer Çiftçi, Semih Gümüşay

Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS İletişim Becerileri ve Akademik Rapor Yazma III. Duygu Oksal, Kaveh Jalilzadeh, Ömer Çiftçi, Semih Gümüşay Ders Adı Kodu Dönem T+U Saati AKTS İletişim Becerileri ve Akademik Rapor Yazma III ENG 201 GÜZ 3+0 3 Önkoşullar Bu dersin bir önkoşulu yoktur. Öğretim Dili Dersin Seviyesi Dersin Türü Dersin Koordinatörü

Detaylı

EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme

EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR. Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme EĞĠTĠM TEKNOLOJĠLERĠNDE TEMEL KAVRAMLAR Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme Giriş Öğretim bir sanattır ve her sanat dalında olduğu gibi öğretim alanında da incelikler vardır. Disiplinler arası

Detaylı

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi

Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim içeriğinin seçimi ve düzenlenmesi Öğretim hedefleri belirlendikten sonra öğrencileri bu hedeflere ulaştıracak içeriğin saptanması gerekmektedir. Eğitim programlarının geliştirilmesinde ikinci aşama

Detaylı

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM OYUN...1

İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM OYUN...1 İÇİNDEKİLER 1. BÖLÜM OYUN...1 Giriş...3 Türkçede Oyun Kavramı...4 Çeşitli Dillerde Oyun Kavramı...5 Oyun ve Oynamanın Kavramsallaştırılması...6 Oyunun Tanımı...9 Oyunun Doğuşu ve Tarihçesi... 11 Oyun Teorileri...

Detaylı

Yapılandırmacılıkta genellikle birincil (daha önce yapılandırılmamış /yorumlanmamış) kaynaklardan yararlanılır.

Yapılandırmacılıkta genellikle birincil (daha önce yapılandırılmamış /yorumlanmamış) kaynaklardan yararlanılır. Programlı öğretimin en önemli noktası bireysel farklılıkları dikkate almasıdır. ZIT PANEL İşlenen dersin tekrarı, bilgilerin pekiştirilmesi, kontrolü öğrencilerin derse katılımını sağlama amacıyla sınıfın

Detaylı

Ögretimde Kullanılan Teknikler (2)

Ögretimde Kullanılan Teknikler (2) Ögretimde Kullanılan Teknikler (2) Öğretim Tekniklerini Sınıflandırma Yaygın Olarak Kullanılan Teknikler A- Grupla Öğretim Teknikleri: Beyin Fırtınası Soru-Cevap Drama ve Rol Yapma Benzetim Mikro Öğretim

Detaylı

NEDEN ÇiZGi OKULLARI. Yılların Tecrübesi Çizgi ye Dönüştü. Çünkü Çizgi Okulları;

NEDEN ÇiZGi OKULLARI. Yılların Tecrübesi Çizgi ye Dönüştü. Çünkü Çizgi Okulları; NEDEN ÇiZGi OKULLARI Yılların Tecrübesi Çizgi ye Dönüştü Çünkü Çizgi Okulları; Özgün çizgisiyle bireyselleştirilmiş eğitim programı uygulayan bir okuldur. Öğrenci kalabalıkta kaybolmaz. Başarı için bütün

Detaylı

Spor büyüme çağındaki çocuklar için hem bedensel sağlık ve fiziksel gelişme yönünden, hem de iyi bir kişilik oluşması ve ruh sağlığı bakımından

Spor büyüme çağındaki çocuklar için hem bedensel sağlık ve fiziksel gelişme yönünden, hem de iyi bir kişilik oluşması ve ruh sağlığı bakımından Spor büyüme çağındaki çocuklar için hem bedensel sağlık ve fiziksel gelişme yönünden, hem de iyi bir kişilik oluşması ve ruh sağlığı bakımından yararlı ve gereklidir. Çocuk açısından spor fiziksel gelişimin

Detaylı

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI

Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Öğr. Gör. Özlem BAĞCI Çocuğun kas gelişimini sağlayan, enerjisinin boşalmasına yol açan oyun, arkadaşları ile iletişimi ve işbirliğini de sağlayarak onun dünyasını biçimlendirir. Piaget e göre oyun, çocuğun

Detaylı

Program Öğrenme Çıktıları/Yeterlilikleri:

Program Öğrenme Çıktıları/Yeterlilikleri: Program Öğrenme Çıktıları/Yeterlilikleri: İNÖNÜ ÜNİVERSİTESİ İKTİSADİ VE İDARİ BİLİMLER FAKÜLTESİ Kamu Yönetimi Bölümü DERS TANIM VE ÖĞRENİM YETERLİLİKLERİ 1 2 3 4 5 6 7 Yönetim bilimi, Türk kamu yönetimi

Detaylı

ÖĞRENME STİLLERİ. Öğretim İlke ve Yöntemleri VI. Hafta

ÖĞRENME STİLLERİ. Öğretim İlke ve Yöntemleri VI. Hafta ÖĞRENME STİLLERİ Öğretim İlke ve Yöntemleri VI. Hafta ÖĞRENME STİLLERİ Yenilenen öğretim programları Bireysel farklılıklar Öğrenme sürecinin kalitesini arttırmak için öğrencilerin öğrenme stilleri, zeka

Detaylı

ANAFİKİR: Kendimizi tanımamız, sorumluluklarımızı yerine getirmemizde

ANAFİKİR: Kendimizi tanımamız, sorumluluklarımızı yerine getirmemizde 1.SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (9 EYLÜL-25 EKİM 2013) Sayın Velimiz, Sizlerle daha önce paylaştığımız gibi okulumuzda PYP çalışmaları yürütülmektedir. Bu kapsamda; PYP disiplinler üstü temaları ile ilgili

Detaylı

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri

Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Yüksek Lisans Ders İçerikleri Okuma-Yazma Öğretimi Teori ve Uygulamaları ESN721 1 3 + 0 7 Okuma yazmaya hazıroluşluk, okuma yazma öğretiminde temel yaklaşımlar, diğer ülke

Detaylı

ARALIK 2018 ÇOCUĞUNUZUN ZEKA TÜRÜNÜ VE ÖĞRENME STİLİNİ KEŞFEDİN

ARALIK 2018 ÇOCUĞUNUZUN ZEKA TÜRÜNÜ VE ÖĞRENME STİLİNİ KEŞFEDİN ARALIK 2018 ÇOCUĞUNUZUN ZEKA TÜRÜNÜ VE ÖĞRENME STİLİNİ KEŞFEDİN Prof.Gardner ın çoklu zeka teorisine bakıldığında zekayı yeniden tanımladığı görülmektedir. Gardner a göre zeka, değişen dünyada yaşamak

Detaylı

O Drama, temel kuralları önceden belirlenmiş, bir grupta yaşanan, yetişkin bir lider (örneğin bir öğretmen) tarafından yönlendirilen ya da en azından

O Drama, temel kuralları önceden belirlenmiş, bir grupta yaşanan, yetişkin bir lider (örneğin bir öğretmen) tarafından yönlendirilen ya da en azından DRAMA ÇALIŞMALARI O Drama, temel kuralları önceden belirlenmiş, bir grupta yaşanan, yetişkin bir lider (örneğin bir öğretmen) tarafından yönlendirilen ya da en azından başlatılan ve çocuklar tarafından

Detaylı

MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI. Programın Temel Yapısı

MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI. Programın Temel Yapısı MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI Programın Temel Yapısı MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI İlkokul ve Ortaokul 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ve 8. Sınıflar Çıkmış soru (ÖABT-LS) Uygulanmakta olan Ortaöğretim Matematik

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB TASARIMI KURS PROGRAMI

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB TASARIMI KURS PROGRAMI T.C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI WEB TASARIMI KURS PROGRAMI Ankara, 2018 İÇİNDEKİLER PROGRAMIN ADI... 1 PROGRAMIN DAYANAĞI... 1 PROGRAMA GİRİŞ

Detaylı

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ VE YAZILIM DERSİ (5 VE 6. SINIFLAR) Öğretim Programı Tanıtım Sunusu İÇERİK Öğretim Programının Temel Felsefesi Öğretim Programının Temel Felsefesi Öğretim programları; bireyi topluma,

Detaylı

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (10 Eylül-19 Ekim 2012)

4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (10 Eylül-19 Ekim 2012) 4. SINIFLAR PYP VELİ BÜLTENİ (10 Eylül-19 Ekim 2012) Sayın Velimiz, Sizlerle daha önce paylaştığımız gibi okulumuzda PYP çalışmaları yürütülmektedir. Bu kapsamda 6 PYP disiplinler üstü teması ile ilgili

Detaylı

MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI. Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi

MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI. Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi MATEMATIK ÖĞRETIM YÖNTEMLERI Yrd. Doç. Dr. Nuray Çalışkan-Dedeoğlu Matematik Eğitimi Dersin İçeriği Matematik öğretiminin temel ilkeleri Matematikte başlıca kuramlar ve öğretim yöntemleri 2 İlköğretim

Detaylı

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları

Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi. Öğrenci Portfolyoları Öğrencilerin Üst Düzey Zihinsel Becerilerinin Belirlenmesi Öğrenci Portfolyoları Doç.Dr. İsmail KARAKAYA Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Eğitim Bil. Böl. Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme ABD. 1

Detaylı

3. SINIF AKADEMİK BÜLTEN ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI

3. SINIF AKADEMİK BÜLTEN ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI 3. SINIF AKADEMİK BÜLTEN ANABİLİM EĞİTİM KURUMLARI HAYAT BİLGİSİ Hayat Bilgisi Dersi uygulamaları, Anabilim Eğitim kurumlarının kendi akademik değerleri, öğrenci özellikleri ile yoğrulan, MEB Hayat Bilgisi

Detaylı