Mikrobiyota, Mikrobiyom Nedir?

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "Mikrobiyota, Mikrobiyom Nedir?"

Transkript

1

2 Mikrobiyota, Mikrobiyom Nedir? Bedenin farklı sistemlerinde bulunan mikroorganizma topluluğu mikrobiyotadır. (cilt mikrobiyotası, bağırsak mikrobiyotası, orofaringeal mikrobiyota) Bedende yaşayan tüm mikroorganizmalar ve onların genetik materyali mikrobiyomdur (Evrensel A ve ark)

3 Mikrobiyota Transplantasyonu? Fekal mikrobiyota ve Borody ve ark. tarafından özel bir organ olarak tanımlanmıştır. Bundan dolayı Fekal Mikrobiyota Transplantasyonu (FMT) bir organ transplantasyonu olarak ele alınmıştır.

4 Fekal Mikrobiyota Transplantasyonu (FMT) FMT sağlıklı donörden alınan mikrobiyotanın hastaya stabil mikrobiyota oluşturmak, mikrobiyotayı onarmak amacıyla transferidir (Xu et al.)

5 Barsaktaki Bakteriler Neden Bu Kadar Önemli? İnsan bağırsağında bakteri var (İnsan vücudundaki hücre sayısının yaklaşık 10 katı) Bağırsaktaki mikroorganizmalar insan genomunun yaklaşık 150 katı kadar genetik materyal içeriyor.

6 Süreçte birçok yeni araştırma intestinal mikrobiyotanın yeni fonksiyonlarını ortaya koyuyor. Özellikle son dönemde; Barsaktaki bakteriler sadece boşluğu dolduran bir madde olarak görülmüyor birçok ek fonksiyon tanımlandı.

7 Probiyotik & FMT (Xu MQ ve ark) Probiyotik FMT Sınırlı bakteri türü Daha geçici bir etki İlave etki bilinmiyor? Daha zengin bakteri türü Daha bütüncül tedavi ve uzun süreli etki Protein, safra asidi, vitamin üretimi

8

9 NIH Mikrobiyom Projesi.. İnsanla ilişkili mikrobiyal toplulukları karakterize etmek klinik olarak önemli olanları ortaya koymak Sağlıklı gruplarda mikrobiyal toplulukların yapısını ve işlevini belirlemek İnsan mikrobiyomunun geçiş özelliklerini, epidemiyolojisini ve ekolojisini belirlemektir. Sonuçta amaç insan mikrobiyomu, insan sağlığı ve hastalıklar arasındaki ilişkileri belirlemek. (The Human Microbiome Project Consortium)

10

11

12 "Can the bacteria in your gut explain your mood?" Ten years ago, that question would have sounded like a joke. Not anymore. The quoted question is in fact the title of a full-scale review by P.A. Smith, published in The New York Times on June 23, The subtitle: "The rich array of microbiota in our intestines can tell us more than you might think. We agree.

13

14 FMT Genel Tıp-I Clostridium difficile (En çok birikim burada). 583 vaka tedavi edilerek yapılan çalışmada olguların %90 ından fazlası tedaviden fayda görmüş ve 2013 tedavi kılavuzu vankomisine rağmen 3. nüksten sonra FMT öneriyor (Surawicz CM ve ark). İnflamatuar barsak hastalıkları (Umut vaad ediyor).

15 FMT Genel Tıp-II İrritabl barsak sendromu vakalarında 55 vakalı bir seride, %36 kür, %16 semptomlarda azalma bildirmiş. Tip II DM de insülin direnci üzerinden olumlu etki Kardiyovasküler hastalıklarda bağımsız risk faktörü olabilieceği öne sürülmüş.

16 Mikrobiyota İşlevleri Besin metabolizması Fırsatçı patojenlere savunma görevi İmmün sistem gelişimi Bağırsakta bariyer işlevi

17

18 PEKİ NEDEN BU ARA ÖNEMLİ *Modern Yaşam *Hijyen Hipotezi *İlerleyen Teknoloji *İnflamasyon psikiyatri ilişkisi

19 FMT Tekniğine Tarihsel Bakış Gaitanın tedavi amacıyla uygulanması 4. yüzyılda Ge Hong un uygulamalarına kadar gidiyor. Besin zehirlenmesi ve şiddetli diyaresi olanlara sarı çorba adıyla bir karışım ile tedavi amaçlı uyguluyordu. Sonrasında Li Shizhen çeşitli bağırsak rahatsızlıklarında (şiddetli diyare, ağrı, kusma, kabızlık vs) tedavi amaçlı mikrobiyotayı kullandı.

20 Ge Hong, Li Sizhen

21 İlerleyen Dönemler Elie Metchnikoff yoğurtta bulunan faydalı mikrobiom yoluyla bağırsaktaki bakteri içeriğinin değiştirilerek sağlığın olumlu yönde değişebileceğini ve yaşlanmanın geciktirilebileceğini söyledi. Bu bakış bugün geliştirilerek hem probiyotiklerin medikal araştırmasına hem de NIH destekli insan Mikrobiom projesine kaynak teşkil etmiştir (Mackowiak PA).

22

23 Beyin Barsak Bağlantısının kurulması George Porter Phillips Bethlem Royal Hospital de laktik asit bakterisinin depresyon semptomlarını iyileştirdiğini belirlemiş (Phillips JGP 1910).

24 Modern Gelişmeler Ne Söylüyor? Barsak bakterileri Merkezi Sinir Sistemi ile 4 bağlantı yolu tanımlamış; A) Bağırsak bakterileri nörotransmitter sentezleme kapasitesine sahip (GABA, NE, Dopamin) B) Bakteriler immün sistemi modüle eder (kısa zincirli yağ asitlerinin sentezi) C) Vagus siniri bu etkileşimde rol oynar D) Triptofan gibi aminoasitlerin modülasyonunda bakteriler rol oynar.

25 Bu etkileşimin sonucunda; Bakterilerin depresyon, şizofreni, otizm, Alzheimer gibi hastalıkları etkilediği gösterilmiştir.

26 Mikrobiyota değişimi ile ilişkilendirilen hastalıklar Metabolik hastalıklar Nöropsikiyatrik hastalıklar Otoimmün hastalıklar Allerjik hastalıklar Tümörler

27 Mikrobiyota Depresyon ve Anksiyete İlişkili Bozukluklar Mikrobiyota barsak beyin aksı ile ilgili birçok araştırma yapılmıştır. Mikrobiyotanın bu hastalıklara nasıl etki ettiği netleştirilirse mikrobiyota temelli tedavi modaliteleri gündeme gelecektir. Bu konudaki çalışmaların çoğu preklinik düzeydedir.

28 İLGİNÇ BİR ÇALIŞMA Depresyon hastalarının mikrobiyotalarının incelendiği bir çalışmada depresyon hastalarında mikrobiyota zenginliği ve çeşitliliğinin azaldığı gösterilmiştir. (Force swim test, sucrose preference test). Aynı çalışmada depresyon hastalarının mikrobiyotaları ratlara transplante edildikten sonra; ratlarda depresyon (anhedoni) ve anksiyete davranışları artmış (Kely et al 2016).

29 İLGİNÇ BİR ÇALIŞMA Triptofan metabolizma değişikliği depresyon vakalarından transplantasyon yapılan vakalarda gösterilmiş (Hem depresyon vakalarında hem de FMT yapılan sıçanlarda). Artmış kynurenine/triptofan oranı saptanmıştır. Triptofanın zararlı kynurenine dönüşümü depresyonun bir biyolojik göstergesi olarak tanımlanmıştır (Kelly et al 2016).

30

31 Bakteri düzeyinde bakınca da; Firmicutes/Bacteroidetes oranında azalma, Lactobacillus yoğunluğunda azalma, Oscillobakter yoğunluğunda artış depresyon preklinik çalışmalarında gösterilmiştir. Lactobacillus anksiyolitik etki, Bacteroidetes antidepresan etki gösterdiği yönünde çalışmalar var. Başka çalışmada İrritabl barsak sendromu olan olguların mikrobiyotası transplante edildiğinde ratlarda anksiyete belirtileri gözlenmiş.

32 Sonuç Depresyon FMT davranışsal bir takım değişikliklere yol açıyor ve depresyon tedavisinde gelecek vaad ediyor gibi görünmektedir.

33 Mikrobiyota Nörodejenerasyon ve Yaşlanma-I Yaşlılarda mikrobiyota farklılığı gözlenmiş. Çünkü bağırsak geçirgenliği artıyor, bakteri ve bakteri komponentleri bağırsak lümeninden sistemik dolaşıma geçiyor ve inflamatuar yanıt tetikleniyor. Yaşlı farelerde artmış IL-1, IL-4, TNF-alfa seviyeleri gözlenmiş (Scott KA).

34 Yaşlanma-II Ayrıca yaşlı farelerde yaşlanmayı geciktiren polifenolle ilişkili syringaresinol maddesinin mikrobiyotada anti-inflamatuar bakterileri (Lactobacillus, Bifidobacterium gibi) arttıran ve potensiyel zararlı bakterileri azalttığı (Akkermansia..) gösterilmiştir. Mikrobiyota insanın yaşam ömrünü uzatmada ve yaşla ilişkili inflamasyonu azaltmada umut vaad ediyor gibi görünmektedir (Serwin ve ark., Cho ve ark.).

35 Alzheimer Hastalığı ve Mikrobiyota Cattano ve ark. Mikrobiyota ve inflamasyonla ilişkili olarak Escherichia/Shigella türlerini Alzheimer hastalarının fekal mikrobiyotalarında (AH) sağlıklı kontrollere göre daha fazla bulmuşlar. Ayrıca bu bakterilerin kanda proinflamatuar sitokinler olan IL-1 ve CXCL5 seviyeleri ile ilişkili olduğunu göstermişler. Başka bir çalışmada nöroinflamasyonu destekler biçimde; Lipopolisakkarit ve E.Coli K99 proteini AH da (beyin parenkiminde ve kanında) sağlıklı kontrollerden fazla bulunmuştur.

36 Yine bir başka çalışmada da üzüm çekirdeğinden elde edilen 3-hidroksibenzoik asidin toksik madde birikimini önlediği gösterilmiş ve polifenolden zengin beslenen kişilerin beyinlerinde amiloid birikiminin az olacağı öne sürülmüştür.?? Tüm bu klinik çalışmalara rağmen AH nın başlangıcı için probiyotiklerin veya diyetin koruyucu olup olamayacağı netlik kazanmamıştır.

37 Mikrobiyota ve Bağımlılık Madde kullanımı ile ilgili durum biraz daha karışık çünkü komorbidite (depresyon ve anksiyete) çok. Madde kullanımında yeterli beslenme de olumsuz yönde etkileniyor.

38 ALKOL Alkol gastrointestinal sistem yoluyla tüketildiği için mikrobiyotaya olumsuz etkisi olabilir. Kronik ethanol tüketiminin Bacteroidetes phylum miktarını azaltırken, Proteobacteria miktarını arttırdığı gösterilmiş. (inflamasyon üzerinden etki) Ayrıca alkolün intestinal permeabiliteyi arttırarak bakterilerin ürünlerini sistemik dolaşıma geçme riskini arttırdığı gösterilmiş (Tsuruya et al, Leclerc et al). PROİNFLAMATUAR Ayrıca sonuçta dysbiyosis oluyor.

39 Diğer Maddeler Mikrobiyota değişiminin kokainin ödül davranışına duyarlılığı arttırdığı belirlenmiş (Kiraly D). Kannabisin aktif metaboliti tetrahidro-kanibinol ün (THC) farelerde mikrobiyotayı değiştirdiği belirlenmiştir (Clunny NL). Hatta bakteri türleri üzerinden (A. muciniphilia yı azaltarak) insülin rezistansını azaltabileceği ve kilo kaybına yol açabileceği tartışılmıştır (Cluny ve ark, Plovier H ve ark).

40 Şizofreni ve Mikrobiyota Şizofreni ile ilgili göreceli az çalışma var. (HAYVAN MODELİ KISITLILIĞI) Şizofreni hastalarında inflamatuar sürecin bozulduğu ve mikrobiyotanın da immün süreci düzenlediği düşünüldüğünde mikrobiyota beyin bağırsak yolağı bu immünolojik mekanizmalar ile açıklanabilir (Kanji ve ark.)

41 Bir çalışmada şizofreni hastalarında barsak geçirgenliğinin sonucu olarak bir inflamatuar marker olan CD-14 miktarında artış saptanmıştır (Severance ve ark). Ayrıca bir RKÇ de probiyotik ekleme tedavisi (PANNS skorları açısından) herhangi bir katkı şizofreni hastalarında kontrol grubuna göre sağlamamıştır (Dickerson ve ark).

42 Başka bir çalışmada da şizofreni hastalarında orofaringeal mikrobiom sağlıklı kontroller ile karşılaştırılmış ve şizofreni hastalarında bakteri çeşitliliği azalmışken, toplamdaki bakteri sayısı artmıştır (Castro N ve ark.). Bu şizofreni hastaları ile kontrolleri karşılaştıran ilk çalışma fakat burada da barsak mikrobiyomu dahil edilmemiş.

43 Şizofreni ve mikrobiyota çalışmalarında bir grup araştırmacı olanzapinin kilo aldırıcı yanetkisi ile mikrobiyotayı incelemişler. Germ Free Bakterilerin (Olanzapin ile kilo alımı bakımından) bağırsaklar kolonize oluncaya kadar çok kilo almadıklarını bulmuşlar. Olanzapin ile tedavi edilen farelerde bazı bakteri türleri fazla bulunmuş ve Erysipelotrichi bakterisi hızlı kilo artışı ile ilişkilendirilmiştir (Morgan AP ve ark.).

44 Mikrobiyota Sosyalleşme ve Nörogelişimsel Bozukluklar Mikrobiyotanın sosyal davranışları düzenlediği ile ilgili birçok çalışma var. Kesin bir mekanizma ortaya konmamakla birlikte nörotransmitter/nöropeptid düzeylerinin etkili olduğu düşünülüyor.

45 Germ free farelerde 3 çember testinde sosyal etkileşimde azalma gözlenmiş. Germ free farelerde sosyal kaçınma, boş çemberde daha çok vakit geçirme gibi belirtiler gözlenmiş. Bu sosyal kaçınma davranışları FMT ile geri döndürülmüş. Bazı çalışmalarda da bu etki gözlenememiştir (Desbonnet L ve ark, Arentsen T ve ark ).

46 3 Çember Testi

47 Yapılan bir klinik çalışmada standardize mikrobiyota verilen otistik çocukların davranışsal ve gastrointestinal belirtilerinde iyileşme olduğu gözlenmiştir ve bu etki tedaviden 8 hafta sonraya kadar devam etmiştir (Kang D ve ark). Yine bir başka preklinik çalışmada Lactobacillus Reuteri verilen ratlarda hipotalamustaki paraventriküler nükleusta oksitosin immün reaktivitesini düzenleyerek otizm davranışlarını azalttığı gözlenmiş (Buffington SA ve ark.)

48 OTİZM MİKROBİYOTA OKSİTOSİN MİKROBİYOTA

49 Obsesif kompulsif bozukluk MİKROBİYOTA PANDAS (Pediatrik otoimmün streptokok enfeksiyonu ile ilişkili nöropsikiyatrik hastalıklar) epizodik OKB ile ilişkili. Fakat bu ilişki streptokok enfeksiyonu yerine tedavi esnasında verilen profilaktik antibiyotik tedavileri ile ilişkilendirilmekte. Stresli yaşam olaylarının mikrobiyotayı değiştirdiği ve OKB i tetiklediği bilinmekte. Burada mikrobiyotanın değişimi OKB semptomlarının oluşumuna katkı sağlayabilir mi? Barsak mikrobiyotasının olumlu yönde değişimini sağlayacak OKB semptomlarını azaltabilir mi??? (Ress Jc. Medical Hypothesis.)

50 Kronik Yorgunluk Sendromu (KYS) Bu konuda da sınırlı veri var. Bir çalışmada da kronik yorgunluk sendromu vakalarının bağırsak mikrobiyotasının sağlıklı kontrollerden farklı olduğu belirlenmiş (Fremont ve ark). Başka bir çalışmada da kolonik mikrobiyotanın değiştirilmesinin KYS olgularının %70 inde başarı yakaladığı ve %58 inde kalıcı yanıt sağladığı belirlenmiş (Borody ve ark)

51 Gelecek beklentileri ve eksiklikler neler? İnsan çalışmalarına ihtiyaç var. Müdahale çalışmaları gerekli. Hangi hastalıkta hangi mikrobiyota dengesizliği, düzensizliği var? Hangi ruhsal bozuklukta hangi mekanizma bozuk? (İnflamatuar yanıt, nörotransmitter, vagal sinir etkisi? Özgün veri eksikliği var.)

52 Transplantasyon nasıl yapılmalı? (dilüe edilerek mi yapılmalı? Hangi materyal ile dilüe edilmeli? Nasıl uygulanmalı? Tüp, kapsül vs..) Transplant materyali donörden mi alınmalı yoksa kültürde mi üretilmeli? FMT sonrası hangi immünolojik yanıt ile etkililik izlenmeli?

53 Sonuç İmmün sistem ile ilgili gelişmeler, FMT ile ilgili gelişmeler arttıkça, Teknoloji ilerledikçe Ruhsal bozukluklar daha iyi tanındıkça bu konuda daha hızlı bir ilerleme olabilir ve net birşeyler söylenebilir.

54 ŞİMDİLİK NÖROPSİKİYATRİK HASTALIKLAR İÇİN BİRŞEY SÖYLEMEK ADINA ERKEN; FAKAT GELECEKTE PSİKİYATRİK HASTALIKLARI DA DAHA İYİ TANIDIKÇA ÜMİT VAAD ETMEKTE..

55 Kaynaklar 1) Evrensel A, Ceylan ME (2015a) Bagĭrsak beyin ekseni: Psikiyatrik bozukluklarda bagĭrsak mikrobiyotasının rolu. Psikiyatride Gu ncel Yaklas ımlar 7: ) Borody TJ, Khoruts A. Fecal microbiota transplantation and emerging applications. Nat Rev Gastroenterol Hepatol 2012; 9: ) Flint HJ. The impact of nutrition on the human microbiome. Nutr Rev 2012;70 Suppl 1:S10-S13. 4) Strachan DP. Hay fever, hygiene, and household size. BMJ 1989;299: ) Zhao L. The gut microbiota and obesity: from correlation to causality. Nat Rev Microbiol 2013; 11: ) Hornig M. The role of microbes and autoimmunity in the pathogenesis of neuropsychiatric illness. Curr Opin Rheumatol 2013; 25: ) Mackowiak PA. Recycling Metchnikoff: probiotics, the intestinal microbiome and the quest for long life 2013;1:52. 8) Phillips, J.G.P The treatment of melancholia by the lactic acid Bacillus. Br. J. Psychiatry 56:

56 9) Kelly, J.R., Y. Borre, C. O Brien, et al Transferring the blues: depression-associated gut microbiota induces neu- robehavioural changes in the rat. J. Psychiatr Res. 82: ) De Palma, G., M.D.J. Lynch, J. Lu, et al Transplanta- tion of fecal microbiota from patients with irritable bowel syndrome alters gut function and behavior in recipient mice. Sci. Transl. Med. 6397: ) Desbonnet, L., G. Clarke, F. Shanahan, et al Micro- biota is essential for social development in the mouse. Mol. Psychiatry 19: ) Kang, D.-W., J.B. Adams, A.C. Gregory, et al Micro- biota transfer therapy alters gut ecosystem and improves gastrointestinal and autism symptoms: an open-label study. Microbiome 5: ) Buffington, S.A., G.V. Di Prisco, T.A. Auchtung, et al Microbial reconstitution reverses maternal dietinduced social and synaptic deficits in offspring. Cell 165: ) Tsuruya, A., A. Kuwahara, Y. Saito, et al Eco- physiological consequences of alcoholism on human gut microbiota: implications for ethanol-related pathogenesis of colon cancer. Sci. Rep. 6: ) Leclercq, S., S. Matamoros, P.D. Cani, et al Intesti- nal permeability, gut bacterial dysbiosis, and behavioral markers of alcohol-dependence severity. Proc. Natl. Acad. Sci. U.S.A. 111: E4485 E4493.

57 16) Kiraly, D.D., D.M. Walker, E.S. Calipari, et al Alter- ations of the host microbiome affect behavioral responses to cocaine. Sci. Rep. 6: ) Cluny, N.L., C.M. Keenan, R.A. Reimer, et al Pre- vention of diet-induced obesity effects on body weight and gut microbiota in mice treated chronically with 9- tetrahydrocannabinol. PLoS One 10: e ) Plovier, H., A. Everard, C. Druart, et al A purified membrane protein from Akkermansia muciniphila or the pasteurized bacterium improves metabolism in obese and diabetic mice. Nat. Med. 23: ) Cattaneo, A., N. Cattane, S. Galluzzi, et al Association of brain amyloidosis with pro-inflammatory gut bacterial taxa and peripheral inflammation markers in cognitively impaired elderly. Neurobiol. Aging 49: ) Zhan, X., B. Stamova, L.W. Jin, et al Gram- negative bacterial molecules associate with Alzheimer disease pathology. Neurology 87: ) Wang, D., L. Ho, J. Faith, et al Role of intesti- nal microbiota in the generation of polyphenol-derived phenolic acid mediated attenuation of Alzheimer s dis- ease beta-amyloid oligomerization. Mol. Nutr. Food Res. 59:

58 Severance EG, Gressitt KL, Stallings CR, Origoni AE, Khush- alani S, Leweke FM, Dickerson FB, Yolken RH (2013) Discord- ant patterns of bacterial translocation markers and implications for innate immune imbalances in schizophrenia. Schizophr Res 148(1 3): Dickerson FB, Stallings C, Origoni A, Katsafanas E, Savage CL, Schweinfurth LA, Goga J, Khushalani S, Yolken RH (2014) Effect of probiotic supplementation on schizophrenia symptoms and association with gastrointestinal functioning: a randomized, placebocontrolled trial. Prim Care Companion CNS Disord. doi: /pcc.13m01579 Morgan AP, Crowley JJ, Nonneman RJ, Quackenbush CR, Miller CN, Ryan AK, Bogue MA et al (2014) The antipsychotic olanzapine interacts with gut microbiome to cause weight gain in mouse. PLoS ONE 9(12):e115225

Diabetes Mellitus ve Mikrobiyota

Diabetes Mellitus ve Mikrobiyota Diabetes Mellitus ve Mikrobiyota Dr. Okan Bülent Yıldız Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Bilim Dalı 4. Ulusal Bağırsak Mikrobiyotası ve Probiyotik Kongresi 19-22 Ekim 2017,

Detaylı

Probiyotik suşları. Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı

Probiyotik suşları. Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Probiyotik suşları Prof Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı İnsan ve bakteri ilişkisi İnsan vücudundaki bakterilerin yüzey alanı = 400 m 2 (Tenis kortu kadar) İnsandaki gen

Detaylı

İntestinal Mikrobiyota Nedir? Ne yapar? Dr. Taylan Kav Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji BD

İntestinal Mikrobiyota Nedir? Ne yapar? Dr. Taylan Kav Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji BD İntestinal Mikrobiyota Nedir? Ne yapar? Dr. Taylan Kav Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji BD En iyi mikrop ölü mikrop (mu)? Vücudumuzdaki Mikroplar Bakteriler Mantarlar Virüsler Bakterilerle

Detaylı

İnsan Mikrobiyom Projesi. Tanıl Kocagöz, M.D., Ph.D.

İnsan Mikrobiyom Projesi. Tanıl Kocagöz, M.D., Ph.D. İnsan Mikrobiyom Projesi Tanıl Kocagöz, M.D., Ph.D. İnsan Mikrobiyomu İnsan vücudu 10 13 hücreden oluşmaktadır İnsan vücudu 10 14 mikroorganizma taşımaktadır. Mikroorganizmalar insan hücrelerinden 10 kat

Detaylı

MİKROBİYOTA-2018 Prof. Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı

MİKROBİYOTA-2018 Prof. Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı MİKROBİYOTA-2018 Prof. Dr. Ener Çağrı DİNLEYİCİ Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı KLİMİK-2018 ANTALYA OECD VERİLERİ-2017 OECD VERİLERİ-2017 OECD

Detaylı

Erişkinde Mikrobiyota. Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı

Erişkinde Mikrobiyota. Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Erişkinde Mikrobiyota Dr Tarkan Karakan Gazi Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı İnsan ve bakteri ilişkisi İnsan vücudundaki bakterilerin yüzey alanı = 400 m 2 (Tenis kortu kadar) İnsandaki gen sayısı:

Detaylı

*Barsak yaraları üzerine çalışmalarda probiyotikler, yaraların iyileşmesi ve kapanması amaçlı test edilmiştir.

*Barsak yaraları üzerine çalışmalarda probiyotikler, yaraların iyileşmesi ve kapanması amaçlı test edilmiştir. * *Aşılama öncesinde ve beraberinde probiyotik kullanma veya aşının içine serokonversiyon oranını arttıracağına inanılan suşların eklenmesi ilgili çalışmalar son birkaç yılda hızla artmıştır. *Şimdiye

Detaylı

Psikiyatrik Hastalıklarda Yeni Bir Tedavi Hedefi Olarak Beyin Bağırsak Ekseni Uzm. Dr. Serhat Ergün Marmara Üniversitesi Psikiyatri AD

Psikiyatrik Hastalıklarda Yeni Bir Tedavi Hedefi Olarak Beyin Bağırsak Ekseni Uzm. Dr. Serhat Ergün Marmara Üniversitesi Psikiyatri AD Beyin Bağırsak Ekseni Psikiyatrik Hastalıklarda Yeni Bir Tedavi Hedefi Olarak Beyin Bağırsak Ekseni Uzm. Dr. Serhat Ergün Marmara Üniversitesi Psikiyatri AD Beyin Bağırsak Ekseni Beyin ve gastrointestinal

Detaylı

Yaşlıda Mikrobiota ve Uzun Yaşam ile İlişkisi. Prof. Dr. Bülent SAKA İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı

Yaşlıda Mikrobiota ve Uzun Yaşam ile İlişkisi. Prof. Dr. Bülent SAKA İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Yaşlıda Mikrobiota ve Uzun Yaşam ile İlişkisi Prof. Dr. Bülent SAKA İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğrenim Hedefleri İleri yaşın tanımlanması Ülkemiz ve dünyadan

Detaylı

ARTMIŞ BAĞIRSAK GEÇİRGENLİĞİ VE ZONULİN

ARTMIŞ BAĞIRSAK GEÇİRGENLİĞİ VE ZONULİN ARTMIŞ BAĞIRSAK GEÇİRGENLİĞİ VE ZONULİN Son yıllarda yapılan çalışmalar; bağırsakların, besinleri sindirim ve emilimi ile su ve elektrolit homeostazisi yanı sıra mukozal bariyer aracılığı ile vücuda yabancı

Detaylı

Non-Alkolik Karaciğer Yağlanması Olan Hastalarda Barsak Mikrobiyotası

Non-Alkolik Karaciğer Yağlanması Olan Hastalarda Barsak Mikrobiyotası Non-Alkolik Karaciğer Yağlanması Olan Hastalarda Barsak Mikrobiyotası Ceren Erdoğdu 1, Meltem Yalınay 2, Tarkan Karakan 3 1 GÜTF Sağlık Bilimleri Enstitüsü, 2 GÜTF Tıbbi Mikrobiyoloji, 3 GÜTF Gastroenteroloji

Detaylı

Mikrobiyom Çalışmaları. Tanıl Kocagöz

Mikrobiyom Çalışmaları. Tanıl Kocagöz Mikrobiyom Çalışmaları Tanıl Kocagöz İnsan Mikrobiyomu İnsan vücudu 10 13 hücreden oluşmaktadır İnsan vücudu 10 14 mikroorganizma taşımaktadır. Mikroorganizmalar insan hücrelerinden 10 kat daha fazladır.

Detaylı

Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD

Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD Prof.Dr.Kemal NAS Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon AD, Romatoloji BD Kronik enflamatuar hastalıklar, konak doku ve immun hücreleri arasındaki karmaşık etkileşimlerinden

Detaylı

İnfeksiyonlar ve Mikrobiyom İlişkisi

İnfeksiyonlar ve Mikrobiyom İlişkisi İnfeksiyonlar ve Mikrobiyom İlişkisi Dr. Murat Akova Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları Ankara İnsan Mikrobiyomunun Temel Özellikleri Kolonizasyon ve gelişme Doğumla başlar, erişkinde

Detaylı

Prof Dr Zeynep Tamay. Istanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, Çocuk Alerji BD

Prof Dr Zeynep Tamay. Istanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, Çocuk Alerji BD Prof Dr Zeynep Tamay Istanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD, Çocuk Alerji BD Sunu planı Atopik dermatit (AD) tanımlama AD fizyopatolojisi AD-deri mikrobiyota ilişkisi AD-GIS mikrobiyota

Detaylı

İnsan Mikrobiyom Projesi. Prof. Dr. Tanıl Kocagöz

İnsan Mikrobiyom Projesi. Prof. Dr. Tanıl Kocagöz İnsan Mikrobiyom Projesi Prof. Dr. Tanıl Kocagöz Human Microbiome Project İnsan Mikrobiyom Projesi (İMP) 2007 yılında NIH tarafından başlatıldı 300 gönüllünün 5 vücut bölgesinden değişik zamanlarda, toplam

Detaylı

Dirençli Kolonizasyonda Mikrobiyotanın Yeri. Prof. Dr. Z. Ceren KARAHAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Dirençli Kolonizasyonda Mikrobiyotanın Yeri. Prof. Dr. Z. Ceren KARAHAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dirençli Kolonizasyonda Mikrobiyotanın Yeri Prof. Dr. Z. Ceren KARAHAN Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Sunum İçeriği AnCbiyoCk direnci, direncin kaynağı, yayılımı Bağırsak

Detaylı

DİYET POSASI VE SAĞLIK İLİŞKİSİ. Duygu PELİSTER

DİYET POSASI VE SAĞLIK İLİŞKİSİ. Duygu PELİSTER DİYET POSASI VE SAĞLIK İLİŞKİSİ Duygu PELİSTER Lif yönünden zengin diyet, sağlıklı beslenmenin olmazsa olmazlarındandır. Diyet lifinin, sadece gastrointestinal mukozadan sindirilmeden ya da herhangi bir

Detaylı

*Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir.

*Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir. * *Hijyen hipotezi, astım, romatoid artrit, lupus, tip I diabet gibi otoimmün hastalıkların insidansındaki artışı açıklayan bir alternatiftir. *Bu hipotez, memelilerin evrimsel geçmişlerinin bir parçası

Detaylı

Yüksek Lisans Tez Başlığı Ülkemizde Üretilen Makarnaların Bileşimi ve Pişirme Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar Tez Danışmanı Yrd.Doç.Dr.

Yüksek Lisans Tez Başlığı Ülkemizde Üretilen Makarnaların Bileşimi ve Pişirme Kaliteleri Üzerinde Araştırmalar Tez Danışmanı Yrd.Doç.Dr. ÖZGEÇMİŞ Kişisel Bilgiler Eğitim Bilgileri TC No : 58258361008 Adı ve Soyadı : İlkay YILMAZ Unvanı : Dr. - A sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Doğum Tarihi ve Yeri : 24.01.1977; Sakarya İletişim Adresleri : ilkayyilmaz@ayvansaray.edu.tr

Detaylı

MS de Fekal Mikrobiyota Transplantasyonunda Neredeyiz?

MS de Fekal Mikrobiyota Transplantasyonunda Neredeyiz? MS de Fekal Mikrobiyota Transplantasyonunda Neredeyiz? Prof. Dr. Ahmet UYGUN S.B.Ü Gülhane Tıp Fakültesi Gastroenteroloji B.D. I.Uluslararası Türk Dünyası MS Kongresi 15-Şubat-2019 / Ankara 1 Beni TÜRK

Detaylı

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji

D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi. Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji D Vitaminin Relaps Brucelloz üzerine Etkisi Yrd.Doç.Dr. Turhan Togan Başkent Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bruselloz Brucella cinsi bakteriler tarafından primer olarak otçul

Detaylı

Oytun Erbaş, Hüseyin Sedar Akseki, Dilek Taşkıran

Oytun Erbaş, Hüseyin Sedar Akseki, Dilek Taşkıran Yağlı Karaciğer (Metabolik Sendrom) Modeli Geliştirilen Sıçanlarda Psikoz Yatkınlığındaki Artışın Gösterilmesi ve Bu Bulgunun İnflamatuar Sitokinlerle Bağlantısının Açıklanması Oytun Erbaş, Hüseyin Sedar

Detaylı

Solunum Sistemi Mikrobiyotası. Dr. Haluk Türktaş Gazi Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Ankara

Solunum Sistemi Mikrobiyotası. Dr. Haluk Türktaş Gazi Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Ankara Solunum Sistemi Mikrobiyotası Dr. Haluk Türktaş Gazi Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Ankara NIH Human Microbiome Project (2007) Microbial communities in healthy controls and asthmatic airways

Detaylı

T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu. Burcu EKMEKÇİ

T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu. Burcu EKMEKÇİ T.C Uludağ Üniversitesi Mustafakemalpaşa Meslek Yüksekokulu Burcu EKMEKÇİ PROBİYOTİKLER, DOST CANLILAR Probiyotikler Nedir? Probiyotik kelimesi Yunanca da pro bias yani yaşam için olan anlamına gelmektedir.

Detaylı

YAŞLILIK VE MİKROBİYOTA

YAŞLILIK VE MİKROBİYOTA YAŞLILIK VE MİKROBİYOTA Prof. Dr. Fatma Ulutan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Kuruluş: 1926 Kuruluş: 1976 Sunum planı Yaşlılıkla ilgili son

Detaylı

Chapter 10. Summary (Turkish)-Özet

Chapter 10. Summary (Turkish)-Özet Chapter 10 Summary (Turkish)-Özet Özet Vücuda alınan enerjinin harcanandan fazla olması durumunda ortaya çıkan obezite, günümüzde tüm dünyada araştırılan sağlık sorunlarından birisidir. Obezitenin görülme

Detaylı

Nonalkolik Karaciğer Yağlanması Olan Hastalar ve Sağlıklı Kontrollerde Bağırsak Mikrobiyotasının Yeni Nesil Dizi Analizi İle Karşılaştırılması

Nonalkolik Karaciğer Yağlanması Olan Hastalar ve Sağlıklı Kontrollerde Bağırsak Mikrobiyotasının Yeni Nesil Dizi Analizi İle Karşılaştırılması Nonalkolik Karaciğer Yağlanması Olan Hastalar ve Sağlıklı Kontrollerde Bağırsak Mikrobiyotasının Yeni Nesil Dizi Analizi İle Karşılaştırılması Erdogdu C, Yalinay M, Karakan T, Battaglia T, Blaser MJ Ceren

Detaylı

Arı sütünün besinsel içeriği aşağıdaki tabloda yer almaktadır

Arı sütünün besinsel içeriği aşağıdaki tabloda yer almaktadır Arı Sütü Arı sütü koyu kıvamda jelatinöz vasıfta olup beyaz-sarı renktedir. Arı sütü için uluslararası üretim standartları bulunmayıp Brezilya, Bulgaristan, Japonya ve İsviçre de uygulanan ulusal standartlar

Detaylı

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK

Açıklama 2008 2009. Araştırmacı: YOK. Danışman: YOK. Konuşmacı: YOK Açıklama 2008 2009 Araştırmacı: YOK Danışman: YOK Konuşmacı: YOK SİLAHLI ÇATIŞMA İLE İLİŞKİLİ TRAVMA SONRASI STRES BOZUKLUĞUNDA DİĞER BİYOLOJİK TEDAVİ SEÇENEKLERİ Dr. Cemil ÇELİK Sunumun hedefleri Silahlı

Detaylı

Her ne kadar doğum yapan kadınların mutlu olmaları beklense de, çoğu depresyondadır. Brockington I. Lancet; 2004. Gavin NI. Obstet Gynecol; 2005.

Her ne kadar doğum yapan kadınların mutlu olmaları beklense de, çoğu depresyondadır. Brockington I. Lancet; 2004. Gavin NI. Obstet Gynecol; 2005. Her ne kadar doğum yapan kadınların mutlu olmaları beklense de, çoğu depresyondadır. Brockington I. Lancet; 2004. Gavin NI. Obstet Gynecol; 2005. Postpartum blues (PPB) Puerperal dönemde disfori (üzüntü,

Detaylı

Nörolojik Hastalıklarda Depresyon ve Sitokinler

Nörolojik Hastalıklarda Depresyon ve Sitokinler 46.ULUSAL PSİKİYATRİ KONGRESİ, 2010 Nörolojik Hastalıklarda Depresyon ve Sitokinler Dr.Canan Yücesan Ankara Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Akış Sitokinler ve depresyon Duygudurum bozukluklarının

Detaylı

Şebnem Pırıldar Ege Psikiyatri AD.

Şebnem Pırıldar Ege Psikiyatri AD. Obezitede Anksiyete Bozuklukları ve Depresyon Şebnem Pırıldar Ege Psikiyatri AD. Açıklama 2008 2010 Araştırmacı: Sanofi Danışman: Teva, BMS Konuşmacı: Lundbeck Obezite giderek artan bir toplum sağlığı

Detaylı

Nöroinflamasyon nedir? Temel mekanizmaları ve ölçümleme

Nöroinflamasyon nedir? Temel mekanizmaları ve ölçümleme Nöroinflamasyon nedir? Temel mekanizmaları ve ölçümleme Uz. Dr. Tevfik Kalelioğlu Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Nöroinflamasyon nedir? Temel mekanizmaları ve ölçümleme Uz. Dr. Tevfik Kalelioğlu

Detaylı

Normal Mikrop Florası. Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu

Normal Mikrop Florası. Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu Normal Mikrop Florası Prof.Dr.Cumhur Özkuyumcu Vücudun Normal Florası İnsan vücudunun çeşitli bölgelerinde bulunan, insana zarar vermeksizin hatta bazı yararlar sağlayan mikroorganizma topluluklarına vücudun

Detaylı

Majör Depresyon Hastalarında Klinik Değişkenlerin Oküler Koherans Tomografi ile İlişkisi

Majör Depresyon Hastalarında Klinik Değişkenlerin Oküler Koherans Tomografi ile İlişkisi Majör Depresyon Hastalarında Klinik Değişkenlerin Oküler Koherans Tomografi ile İlişkisi Mesut YILDIZ, Sait ALİM, Sedat BATMAZ, Selim DEMİR, Emrah SONGUR Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı

Detaylı

MS TE BESLENME VE EGZERSİZ. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu

MS TE BESLENME VE EGZERSİZ. Dr. Özlem Taşkapılıoğlu MS TE BESLENME VE EGZERSİZ Dr. Özlem Taşkapılıoğlu «Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun.» MS te beslenme hakkında mitler-gerçekler «Daha fazla fiziksel aktivite ve egzersiz, daha az oturma süresi!»

Detaylı

Gıdaların DNA Üzerine Olumlu ve Olumsuz Etkileri

Gıdaların DNA Üzerine Olumlu ve Olumsuz Etkileri Gıdaların DNA Üzerine Olumlu ve Olumsuz Etkileri Doç. Dr. Tülin Yanık Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyolojik Bilimler Bölümü Moleküler Biyoloji ve Genetik A.B.D. Ankara 2. Fetal Hayattan Çocukluğa

Detaylı

Nöroloji Yoğun Bakım Hastasında Nutrisyon Desteği. Doç.Dr.Ethem Murat Arsava Hacettepe Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı

Nöroloji Yoğun Bakım Hastasında Nutrisyon Desteği. Doç.Dr.Ethem Murat Arsava Hacettepe Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Nöroloji Yoğun Bakım Hastasında Nutrisyon Desteği Doç.Dr.Ethem Murat Arsava Hacettepe Üniversitesi Nöroloji Anabilim Dalı Nörolojik Yoğun Bakımda Nutrisyon Nörolojik hasta grubuna ait çalışma sayısı sınırlı

Detaylı

SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF HEALTH SCIENCES Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayın Organıdır

SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF HEALTH SCIENCES Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayın Organıdır SAĞLIK BİLİMLERİ DERGİSİ JOURNAL OF HEALTH SCIENCES Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Yayın Organıdır Derleme 2018; 27: 95-99 İNTESTİNAL MİKROBİYOTA VE OBEZİTE İLİŞKİSİ THE RELATIONSHIP BETWEEN

Detaylı

Malnutrisyon ve İnflamasyonun. Hasta Ötiroid Sendromu Gelişimine imine Etkisi

Malnutrisyon ve İnflamasyonun. Hasta Ötiroid Sendromu Gelişimine imine Etkisi Sürekli Ayaktan Periton Diyalizi Hastalarında Malnutrisyon ve İnflamasyonun Hasta Ötiroid Sendromu Gelişimine imine Etkisi Ebru Karcı, Erkan Dervişoğlu lu, Necmi Eren, Betül Kalender Kocaeli Üniversitesi,

Detaylı

OBEZİTE Doç. Dr. Erdal Vardar 46. UPK

OBEZİTE Doç. Dr. Erdal Vardar 46. UPK YAŞAM KALİTESİ VE OBEZİTE Doç. Dr. Erdal Vardar 46. UPK Sağlıkla ilgili yaşam kalitesi Kişinin kendi sağlığını değerlendirmesi için geliştirilmiş bir ölçme metodudur. Sağlıkla ilgili yaşam kalitesi ölçümü

Detaylı

Aksiyal SpA da Güncellenmiş ASAS anti-tnf Tedavi Önerileri ve Hedefe Yönelik Tedavi Stratejileri

Aksiyal SpA da Güncellenmiş ASAS anti-tnf Tedavi Önerileri ve Hedefe Yönelik Tedavi Stratejileri Aksiyal SpA da Güncellenmiş ASAS anti-tnf Tedavi Önerileri ve Hedefe Yönelik Tedavi Stratejileri Prof.Dr. M.Pamir ATAGÜNDÜZ Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Romatoloji Bilim Dalı 11 Nisan 2014 Ana Başlıklar

Detaylı

Fekal Transplantasyon Nasıl ve Kime Uygulanmalı? Prof. Dr. Ahmet UYGUN. GATA Gastroenteroloji Bilim Dalı, ANKARA

Fekal Transplantasyon Nasıl ve Kime Uygulanmalı? Prof. Dr. Ahmet UYGUN. GATA Gastroenteroloji Bilim Dalı, ANKARA Fekal Transplantasyon Nasıl ve Kime Uygulanmalı? Prof. Dr. Ahmet UYGUN GATA Gastroenteroloji Bilim Dalı, ANKARA Fekal mikrobiyota transplantasyonu (FMT), terminolojideki diğer isimleriyle fekal bakteriyoterapi,

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR!

OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR! OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR! Yeni araştırmalar, kilo kaybı ameliyatının vücut yağlarının beyin üzerindeki olumsuz etkilerini tersine çevirdiğini gösteriyor.

Detaylı

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar.

Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. ELMANIN FAYDALARI Günde bir elma doktoru evden uzak tutar. Elmanın Sağlığa Faydaları Elma A, E, B6, C, K vitamin kaynağıdır, bunun yanında yüksek miktarda potasyum ve çeşitli mineralleri içeren su içerir.

Detaylı

Fekal Transplantasyon

Fekal Transplantasyon Fekal Transplantasyon Doç. Dr. Recep TEKİN Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Sunum Planı Tanım Tarihçe Endikasyonlar FT Protokolü Literatürden seçmeler

Detaylı

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir??

Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem. Sıklığı?? Klinik seyir?? Doğum sonrası anksiyete bozukluğu için riskli dönem Sıklığı?? Klinik seyir?? Çocuğun ilk travmatik yaşam olayı emzirme bağlanma olumsuz sağlık koşulları yetersiz bakım Doğum Değişim İyi anne olabilecek

Detaylı

PROBİYOTİK Lactabasillus Acidophilus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Rhamnosus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Casei 1.25 milyar CFU Bifidobacterium

PROBİYOTİK Lactabasillus Acidophilus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Rhamnosus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Casei 1.25 milyar CFU Bifidobacterium ENTEROGİS 1 PROBİYOTİK Lactabasillus Acidophilus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Rhamnosus 1.25 milyar CFU Lactabasillus Casei 1.25 milyar CFU Bifidobacterium Bifidum 1.25 milyar CFU Çinko 15 mg 2 Probiyotik

Detaylı

Omega-3 terimi ("n-3", "ω-3" olarak da kullanılır) ilk çift bağın, karbon zincirin ucundaki (ω) metil grubundan itibaren sayılınca 3.

Omega-3 terimi (n-3, ω-3 olarak da kullanılır) ilk çift bağın, karbon zincirin ucundaki (ω) metil grubundan itibaren sayılınca 3. Omega-3 terimi ("n-3", "ω-3" olarak da kullanılır) ilk çift bağın, karbon zincirin ucundaki (ω) metil grubundan itibaren sayılınca 3. karbon-karbon bağı olduğu anlamına gelir. 3 Esansiyel Yağ Asidi 9 Hücre

Detaylı

FOSFOR DENGESİ ve HİPERFOSFATEMİNİN KLİNİK SONUÇLARI

FOSFOR DENGESİ ve HİPERFOSFATEMİNİN KLİNİK SONUÇLARI FOSFOR DENGESİ ve HİPERFOSFATEMİNİN KLİNİK SONUÇLARI Dr. Dilek TORUN Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı 13-17 Kasım 2013 30. Ulusal Nefroloji Hipertansiyon Diyaliz ve Transplantasyon

Detaylı

CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD

CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD CİLT MİKROBİYOTASI PROF.DR. NİLGÜN SOLAK BÜLENT ECEVİT Ü. TIP FAK. DERMATOLOJİ AD CİLT MİKROBİYOTASI CİLT MİKROFLORASI DERİ MİKROBİYOTASI DERİ MİKROFLORASI DERİ Deri en büyük organımız 2 m² alan Vücudu

Detaylı

PSİKOBİYOTİK KAVRAMI VE RUHSAL BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİNDEKİ YERİ. Uzm.Dr. Emel Kurt Hisar Intercontinental Hospital, İstanbul Psikiyatrist

PSİKOBİYOTİK KAVRAMI VE RUHSAL BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİNDEKİ YERİ. Uzm.Dr. Emel Kurt Hisar Intercontinental Hospital, İstanbul Psikiyatrist PSİKOBİYOTİK KAVRAMI VE RUHSAL BOZUKLUKLARIN TEDAVİSİNDEKİ YERİ Uzm.Dr. Emel Kurt Hisar Intercontinental Hospital, İstanbul Psikiyatrist Acaba eski dostlar ı küstürdük mü? Hijyen derken acaba problemin

Detaylı

KANSER TANIMA VE KORUNMA

KANSER TANIMA VE KORUNMA KANSER TANIMA VE KORUNMA Uzm. Dr Dilek Leyla MAMÇU Sunum İçeriği Genel Bilgiler Dünyada ve Ülkemizdeki son durum Kanser nasıl oluşuyor Risk faktörleri neler Tedavi seçenekleri Önleme mümkün mü Sorular/

Detaylı

Araş.Gör. Dr. Meltem Yanaş ESOGÜTIPFAK PSİKİYATRİ ABD

Araş.Gör. Dr. Meltem Yanaş ESOGÜTIPFAK PSİKİYATRİ ABD Araş.Gör. Dr. Meltem Yanaş ESOGÜTIPFAK PSİKİYATRİ ABD 1 Psikiyatride İlaç Etkisinin Hastalık merkezli Modeli 2 Alternatif İlaç merkezli İlaç Modeli 3 Fiziksel Tedaviler Ve Hastalık merkezli Model 1 Psikiyatride

Detaylı

Deneysel Çalışmalarda Hayvan Kullanımı

Deneysel Çalışmalarda Hayvan Kullanımı Deneysel Çalışmalarda Hayvan Kullanımı Dr. T. Murat Koşan ÇOMÜ Tıp Fakültesi Üroloji AD Bir ulusun büyüklüğü ve ahlaki ilerlemesi, hayvanlara yaptıkları muameleye bakılarak yargılanabilir. Mahatma Gandi

Detaylı

Bağırsak mikrobiyotası ve sağlık

Bağırsak mikrobiyotası ve sağlık Turk J Public Health 2018;16(1) Available online at: http://dergipark.gov.tr/tjph Rapor Bağırsak mikrobiyotası ve sağlık Kamer Kalip a, Nazlı Atak b a Arş. Gör. Dr. Ankara Üniversitesi, Tıp Fakültesi,

Detaylı

Mikrobiyota-Beyin-Bağırsak Ekseni. Doç. Dr. Süleyman Yıldırım İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD

Mikrobiyota-Beyin-Bağırsak Ekseni. Doç. Dr. Süleyman Yıldırım İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD Mikrobiyota-Beyin-Bağırsak Ekseni Doç. Dr. Süleyman Yıldırım İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji AD SUNUM PLANI 1. Beyin-bağırsak ekseni 2. Mikrobiyota-beyin-bağırsak

Detaylı

Tip 1 diyabete giriş. Prof. Dr.Mücahit Özyazar Endokrinoloji,Diyabet,Metabolizma Hastalıkları ve Beslenme Bölümü

Tip 1 diyabete giriş. Prof. Dr.Mücahit Özyazar Endokrinoloji,Diyabet,Metabolizma Hastalıkları ve Beslenme Bölümü Tip 1 diyabete giriş Prof. Dr.Mücahit Özyazar Endokrinoloji,Diyabet,Metabolizma Hastalıkları ve Beslenme Bölümü ENTERNASYONAL EKSPER KOMİTE TARAFINDAN HAZIRLANAN DİABETİN YENİ SINIFLAMASI 1 - Tip 1 Diabetes

Detaylı

KEMOTERAPİ İLE İLİŞKİLİ KOGNİTİF BOZUKLUKLARDA

KEMOTERAPİ İLE İLİŞKİLİ KOGNİTİF BOZUKLUKLARDA TFD Nörolojik Fizyoterapi Grubu Bülteni Cilt/Vol:3 Sayı/Issue:10 Ekim/October 2017 www.norofzt.org KEMOTERAPİ İLE İLİŞKİLİ KOGNİTİF BOZUKLUKLARDA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI Kemoterapi ile ilişkili kognitif bozukluklar

Detaylı

Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi

Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi Yaşlılarda Dirençli Anksiyete Bozukluklarının Tanı ve Tedavisi Dr. Berker Duman Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Psikiyatri AD, Konsültasyon-Liyezon Psikiyatrisi BD Ankara Üniversitesi Beyin Araştırmaları

Detaylı

PRETERM MAMALAR. Prematürelerin artan besinsel ihtiyaçlarını karşılar. Normal büyüme ve gelişimi destekler

PRETERM MAMALAR. Prematürelerin artan besinsel ihtiyaçlarını karşılar. Normal büyüme ve gelişimi destekler PRETERM MAMALAR Prematürelerin artan besinsel ihtiyaçlarını karşılar Normal büyüme ve gelişimi destekler Preterm mamalarla artan büyüme oranları elde edilmiştir Ağırlık artışı Baş çevresi genişlemesi Prematüre

Detaylı

STRES, İNFLAMASYON, MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ ETKİLEŞİMİ. Dr. Ömer Yanartaş Marmara Üniversitesi Psikiyatri Anabilimdalı

STRES, İNFLAMASYON, MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ ETKİLEŞİMİ. Dr. Ömer Yanartaş Marmara Üniversitesi Psikiyatri Anabilimdalı STRES, İNFLAMASYON, MERKEZİ SİNİR SİSTEMİ ETKİLEŞİMİ Dr. Ömer Yanartaş Marmara Üniversitesi Psikiyatri Anabilimdalı İnflamasyon ve İmmün Yanıt Sitokinler ve etki mekanizması İnflamatuar süreçler ve psikiyatrik

Detaylı

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011

Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri. Sena Aydın 0341110011 Yaşlanmaya Bağlı Oluşan Kas ve İskelet Sistemi Patofizyolojileri Sena Aydın 0341110011 PATOFİZYOLOJİ Fizyoloji, hücre ve organların normal işleyişini incelerken patoloji ise bunların normalden sapmasını

Detaylı

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI

BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI BARİATRİK AMELİYATLARIN KİLO VERMENİN ÖTESİNDE 7 ÖNEMLİ YARARI Bariatrik ameliyatlar sadece kilo kaybı sağlayarak fiziksel değişim sağlamazlar, asıl önemli olan kilo kaybı sonrası vücudumuz için bu 7 önemli

Detaylı

DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU GASTROENTEROLOJİ ÇALIŞTAYI 14 EKİM 2017/ ANKARA

DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU GASTROENTEROLOJİ ÇALIŞTAYI 14 EKİM 2017/ ANKARA DÜZEN LABORATUVARLAR GRUBU GASTROENTEROLOJİ ÇALIŞTAYI KAPSAMLI PROGRAM 09.00-09.10 Dr. Yahya Laleli Açılış konuşması AMAÇ KAPSAM ÇALIŞTAYDAN ALINMASI BEKLENENLER Katılımcılara, gastrointestinal (GE) sistem

Detaylı

İntestinal Mikrobiyota ve Fekal Transplantasyon

İntestinal Mikrobiyota ve Fekal Transplantasyon güncel gastroenteroloji 17/2 İntestinal Mikrobiyota ve Fekal Transplantasyon Gürkan ÇELEBİ, Ahmet UYGUN GATA Gastroenteroloji Bilim Dalı, Ankara GİRİŞ İnsan vücudunda birçok organ ve dokuda kolonize olmuş

Detaylı

Diyabetin bir komplikasyonu : Yağlı karaciğer hastalığı. Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı

Diyabetin bir komplikasyonu : Yağlı karaciğer hastalığı. Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Diyabetin bir komplikasyonu : Yağlı karaciğer hastalığı Prof. Dr. Kürşad Ünlühızarcı Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı Yağlı karaciğer Karaciğer ağırlığının %5 i veya hepatositlerin

Detaylı

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX

Karaciğer koruyucu DAHA İYİ DAHA SAĞLIKLI, DAHA İYİ VERİMLİ SÜRÜLER İÇİN HEPALYX Karaciğer koruyucu DAHA İYİ Karaciğer fonksiyonu Antioksidan aktivite Protein sentezi Anti-fibrotik aktivite Süt Verimi Süt Proteini Metabolik Sağlık Performans Bağışıklık Karlılık DAHA SAĞLIKLI, DAHA

Detaylı

HOŞGELDİNİZ. Dr. Dilek İnce Günal Nöroloji AD Öğretim Üyesi

HOŞGELDİNİZ. Dr. Dilek İnce Günal Nöroloji AD Öğretim Üyesi HOŞGELDİNİZ Dr. Dilek İnce Günal Nöroloji AD Öğretim Üyesi Multipl Skleroz (MS) nedir? n Kronik, potansiyel olarak kişiye zorluk çıkarabilecek n Merkezi sinir sistemini (beyin ve omurilik) etkileyen bir

Detaylı

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması

Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Beslenme ve İnflamasyon Göstergeleri Açısından Nokturnal ve Konvansiyonel Hemodiyalizin Karşılaştırılması Halil Yazıcı 1, Abdullah Özkök 1, Yaşar Çalışkan 1, Ayşegül Telci 2, Alaattin Yıldız 1 ¹İstanbul

Detaylı

Mizofoni: Psikiyatride yeni bir bozukluk? Yaygınlığı, sosyodemografik özellikler ve ruhsal belirtilerle ilişkisi

Mizofoni: Psikiyatride yeni bir bozukluk? Yaygınlığı, sosyodemografik özellikler ve ruhsal belirtilerle ilişkisi Mizofoni: Psikiyatride yeni bir bozukluk? Yaygınlığı, sosyodemografik özellikler ve ruhsal belirtilerle ilişkisi Uzm. Dr. Gökhan Öz Prof. Dr. Cengiz Kılıç Giriş Mizofoni: Çeşitli hafif seslerden belirgin

Detaylı

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar.

Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Bakır (Cu) Bakır anemi de kritik bir rol oynar. Vücutta küçük miktarda bakır varlığı olmaz ise demirin intestinal yolaktan emilimi ve kc de depolanması mümkün değildir. Bakır hemoglobin yapımı için de

Detaylı

BEEBOOK & BAL ARISI (Apis mellifera L.) MİKROFLORASI

BEEBOOK & BAL ARISI (Apis mellifera L.) MİKROFLORASI BEEBOOK & BAL ARISI (Apis mellifera L.) MİKROFLORASI Dr. Aslı Özkırım Yrd. Doç. Dr., Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Arı Sağlığı Laboratuvarı COLOSS 9.1% 90.9% BEEBOOK BeeBook İçeriği ve Amacı BAL

Detaylı

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ

NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ NİKOTİN BAĞIMLILIĞI VE DİĞER BAĞIMLILIKLARLA İLİŞKİSİ Doç. Dr. Okan Çalıyurt Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD, Edirne Temel Kavramlar Madde kötüye kullanımı Madde bağımlılığı Yoksunluk Tolerans

Detaylı

İçİnDEkİLER Bölüm 1 İÇKİLER 1

İçİnDEkİLER Bölüm 1 İÇKİLER 1 İÇİNDEKİLER Bölüm 1 İÇKİLER...1 Rakı...2 Kımız...3 Rakının İmali...4 Çilingir Sofrası...5 Rakı Nasıl İçilir?...5 Meze...6 Şarap...13 Kırmızı Şaraplar...16 Beyaz Şaraplar...17 Şarapların Servisi...22 Bira...25

Detaylı

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy

YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR. Prof. Dr. Mehmet Ersoy YAŞLILIKTA SIK GÖRÜLEN HASTALIKLAR Prof. Dr. Mehmet Ersoy DEMANSA NEDEN OLAN HASTALIKLAR AMAÇ Demansın nedenleri ve gelişim sürecinin öğretmek Yaşlı bireyde demansa bağlı oluşabilecek problemleri öğretmek

Detaylı

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite

Yaşlılarda düzenli fiziksel aktivite Düzenli fiziksel aktivite ile kazanılmak istenen yaşam kalitesi artışı özellikle yaşlı nüfusta önemli görülmektedir. Bu kısımda yaşlılar için egzersiz programı oluşturulurken nelere dikkat edilmesi gerektiği

Detaylı

PROBİYOTİKLER VE SAĞLIK

PROBİYOTİKLER VE SAĞLIK PROBİYOTİKLER VE SAĞLIK Özet : Probiyotikler intestinal mikrobiyal dengeyi düzenleyen canlımikroorganizmalardır. Son yıllarda yapılan çalışmalarda probiyotiklerin bakteriyel ve viral ishaller ile atopik

Detaylı

TÜRKİYE DE EKMEK TÜKETİMİ VE SAĞLIK İLİŞKİSİ Dyt. Elvan Odabaşı Kanar

TÜRKİYE DE EKMEK TÜKETİMİ VE SAĞLIK İLİŞKİSİ Dyt. Elvan Odabaşı Kanar TÜRKİYE DE EKMEK TÜKETİMİ VE SAĞLIK İLİŞKİSİ Dyt. Elvan Odabaşı Kanar EKMEK REYTINGI EN YUKSEK BESIN Ekmek KİLO ALDIRIYOR Ekmeğin üzerine SAĞLIĞA ZARARLIDIR yazılmalı (19.03.2013 Sabah Gazetesi) Ekmek

Detaylı

Arşiv Kaynak Tarama Dergisi

Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Arşiv Kaynak Tarama Dergisi Archives Medical Review Journal Normal Mikrobiyal Floranın İnsan Sağlığı Üzerine Etkisi ve İnsan Mikrobiyom Projesi Normal Microbial Flora Effect on Human Health and Human Microbiome

Detaylı

Clostridium difficile Tedavi Prensipleri

Clostridium difficile Tedavi Prensipleri Clostridium difficile Tedavi Prensipleri Esin ŞENOL G.Ü.T.F. Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji-AD Barsak Mikrobiyotasını Etkileyen Faktörler Antibiyotik kullanımının mikroflora üzerine etkisi

Detaylı

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SINCAN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ Bu sunu Sincan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Hayatboyu Öğrenme Programı Grundtvig Öğrenme Ortaklığı Projesi kapsamında düzenlenen Eğitim Toplantıları için hazırlanmıştır.

Detaylı

Tıbbın Geleceğine dair.. Genetik Testler ve Kişiselleşmiş Tıp Anlayışı. B. Aysin Sermen

Tıbbın Geleceğine dair.. Genetik Testler ve Kişiselleşmiş Tıp Anlayışı. B. Aysin Sermen Tıbbın Geleceğine dair.. Genetik Testler ve Kişiselleşmiş Tıp Anlayışı B. Aysin Sermen Daha güçlü.. Daha atletik.. Daha genç.. Daha huzurlu.. Daha mutlu.. Daha akıllı.. Daha sağlıklı.. Daha akıllı ve sağlıklı

Detaylı

Conjugated Linoleic Acid

Conjugated Linoleic Acid Conjugated Linoleic Acid Conjugated Linoleic Acid (CLA) GENEL BAKIŞ Konjuge linoleik l ik asit bir omega-6 esansiyel yağğ asidi olan linoleik asit (LA) in 28 geometrik ve pozisyonel izomerlerini kapsar.

Detaylı

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır.

Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Son 2 yıl içinde ilaç endüstrisiyle kongre sponsorluğu dışında bağlantım olmamıştır. Lohusalık döneminde ruhsal hastalıklar: risk etkenleri ve klinik gidiş Doç.Dr. Leyla Gülseren 25 Eylül 2013 49. Ulusal

Detaylı

Bağırsak Beyin Ekseni: Psikiyatrik Bozukluklarda Bağırsak Mikrobiyotasının Rolü

Bağırsak Beyin Ekseni: Psikiyatrik Bozukluklarda Bağırsak Mikrobiyotasının Rolü Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar-Current Approaches in Psychiatry 2015; 7(4):461-472 doi: 10.5455/cap.20150128123852 Bağırsak Beyin Ekseni: Psikiyatrik Bozukluklarda Bağırsak Mikrobiyotasının Rolü Gut-Brain

Detaylı

Gastrointestinal (Gİ) sistem, lokalizasyon, yaş, cinsiyet,

Gastrointestinal (Gİ) sistem, lokalizasyon, yaş, cinsiyet, güncel gastroenteroloji 20/4 Fekal Mikrobiyota Transplantasyonu Nalan Gülşen ÜNAL Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi, Namık Kemal Menteş Gastroenteroloji Kliniği, İzmir Gastrointestinal (Gİ) sistem, lokalizasyon,

Detaylı

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon

Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Yoğun Bakımda Nörolojik Resüsitasyon Dr.Canan Aykut Bingöl Yeditepe Üniversite Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Kardiak Arrest 200 000-375 000 kardiak arrest/yıl (ABD) %20 spontan dolaşım sağlanıyor

Detaylı

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ

YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ YETİŞKİNLERDE MADDE BAĞIMLILIĞI DOÇ. DR. ARTUNER DEVECİ CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ PSİKİYATRİ A.D. Madde deyince ne anlıyoruz? Alkol Amfetamin gibi uyarıcılar Kafein Esrar ve sentetik kannabinoidler

Detaylı

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015

MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 Canlıların prokaryot ve ökoaryot olma özelliğini hücre komponentlerinden hangisi belirler? MİKROBİYOLOJİ SORU KAMPI 2015 B. Stoplazmik membran C. Golgi membranı D. Nükleer membran E. Endoplazmik retikulum

Detaylı

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM

Gastrointestinal Sistem Hastalıkları. Dr. Nazan ÇALBAYRAM Gastrointestinal Sistem Hastalıkları Dr. Nazan ÇALBAYRAM ÇÖLYAK HASTALIĞI Çölyak hastalığı bir malabsorbsiyon sendromudur. Hastalık; gluten içeren unlu gıdalara karşı genetik bazda immünojik bir intolerans

Detaylı

Mental sağlığın korunmasında etkili faktörler. Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi

Mental sağlığın korunmasında etkili faktörler. Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Mental sağlığın korunmasında etkili faktörler Prof. Dr. Zeynep Oşar Siva İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Diyabetlilerin önemli bir kısmında bulunan psikolojik bozukluklar çoğu zaman gözardı edilmekte ve

Detaylı

Hatice YILDIRAN. Gıda Mühendisi BURDUR İL MÜDÜRLÜĞÜ

Hatice YILDIRAN. Gıda Mühendisi BURDUR İL MÜDÜRLÜĞÜ Hatice YILDIRAN Gıda Mühendisi BURDUR İL MÜDÜRLÜĞÜ GIDA TAKVİYELERİ Eğitim Yeri Eğitim Konusu : HOLLANDA-TNO : Gıda Takviyeleri Eğitim Süresi : 21 Aralık 2012-20 Mart 2013 Danışman : Dr. Koen VENEMA Eğitim

Detaylı

OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR!

OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR! OBEZİTE CERRAHİSİ GEÇİREN KİŞİLERDE KİLO VERMEK BEYNİ İŞTE BÖYLE ETKİLİYOR! Yeni araştırmalar, kilo kaybı ameliyatının vücut yağlarının beyin üzerindeki olumsuz etkilerini tersine çevirdiğini gösteriyor.

Detaylı

SAĞLIKTA NANOTEKNOLOJİ

SAĞLIKTA NANOTEKNOLOJİ SAĞLIKTA NANOTEKNOLOJİ Uzm. Hem. İlknur Yayla *Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü, Acıbadem Sağlık Grubu Ameliyathaneler ve MSÜ Koordinatörü Hazırlanma Tarihi: 23 Mart 2016 http://www.haberturk.com/saglik/haber/536313-kanserde-nano-teknoloji-mucizesi

Detaylı

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar

Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı. Doç.Dr.Vesile Altınyazar Psikiyatride Akılcı İlaç Kullanımı Doç.Dr.Vesile Altınyazar Tüm dünyada ilaç harcamalarının toplam sağlık harcamaları içindeki payı ortalama %24,9 Ülkemizde bu oran 2000 yılı için %33,5 DSÖ tahminlerine

Detaylı

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD

Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD Dr. Birgül Kaçmaz Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD İnhaler uygulama İntraventriküler/intratekal uygulama Antibiyotik kilit tedavisi Antibiyotik içerikli

Detaylı