Lineer Bağımlılık ve Lineer Bağımsızlık

Benzer belgeler
Lineer Dönüşümler ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv.Dr. Nevin ORHUN

ANADOLU ÜNİVERSİTESİ AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ İLKÖĞRETİM ÖĞRETMENLİĞİ LİSANS TAMAMLAMA PROGRAMI. Lineer. Cebir. Ünite

Özdeğer ve Özvektörler

Lineer Denklem Sistemleri

İç-Çarpım Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr. Grv. Dr. Nevin ORHUN

9.Konu Lineer bağımsızlık, taban, boyut Germe. 9.1.Tanım: V vektör uzayının her bir elemanı

VEKTÖR UZAYLARI 1.GİRİŞ

Math 103 Lineer Cebir Dersi Ara Sınavı

İleri Diferansiyel Denklemler

Lineer Denklem Sistemleri Kısa Bilgiler ve Alıştırmalar

HOMOGEN OLMAYAN DENKLEMLER

Math 103 Lineer Cebir Dersi Ara Sınavı

13. Karakteristik kökler ve özvektörler

x 0 = A(t)x + B(t) (2.1.2)

Bir özvektörün sıfırdan farklı herhangi bri sabitle çarpımı yine bir özvektördür.

MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ

8.Konu Vektör uzayları, Alt Uzaylar

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Doç.Dr.Erdal KARADUMAN İÇİNDEKİLER HEDEFLER ÖZDEŞLİKLER, DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİKLER

Nazım K. Ekinci Matematiksel İktisat Notları ax 1 + bx 2 = α cx 1 + dx 2 =

1. GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G (e ye birim eleman denir) vardır.

TUNCELİ ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ LİNEER CEBİR DERSİ 2012 GÜZ DÖNEMİ ÇIKMIŞ VİZE,FİNAL VE BÜTÜNLEME SORULARI ÖĞR.GÖR.

ÖZDEĞERLER- ÖZVEKTÖRLER

İleri Diferansiyel Denklemler

Ders: MAT261 Konu: Matrisler, Denklem Sistemleri matrisi bulunuz. olmak üzere X = AX + B olacak şekilde bir X 1.

ÖRNEKLER-VEKTÖR UZAYLARI 1. Çözüm: w=k 1 u+k 2 v olmalıdır.

4. BÖLÜM DOĞRUSAL DENKLEM SİSTEMLERİ

Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar

Lineer Cebir. Doç. Dr. Niyazi ŞAHİN TOBB. İçerik: 1.1. Lineer Denklemlerin Tanımı 1.2. Lineer Denklem Sistemleri 1.3. Matrisler

DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ DEKANLIĞI DERS/MODÜL/BLOK TANITIM FORMU. Dersin Orjinal Adı: LINEAR ALGEBRA. Dersin Kodu: CME 1004

LİNEER CEBİR. Ders Sorumlusu: Doç.Dr.Kemal HACIEFENDİOĞLU. Ders Notu: Prof. Dr. Şaban EREN

6. Ders. Mahir Bilen Can. Mayıs 16, 2016

ÖABT Lineer Cebir KONU TESTİ Matris Cebiri

x 1,x 2,,x n ler bilinmeyenler olmak üzere, doğrusal denklemlerin oluşturduğu;

İleri Diferansiyel Denklemler

1 Vektör Uzayları 2. Lineer Cebir. David Pierce. Matematik Bölümü, MSGSÜ mat.msgsu.edu.tr/~dpierce/

10. DİREKT ÇARPIMLAR

Şimdi de [ ] vektörünün ile gösterilen boyu veya büyüklüğü Pisagor. teoreminini iki kere kullanarak

Cebir 1. MIT Açık Ders Malzemeleri

a) x +3 = 8 b) x -4 = -2 c) x -7 = 4 d) x +5 = 6 e) x +8 = 2 f) x -1= -8 x +3 = 5 denkleminin çözümünü bulunuz.

Önsöz. Mustafa Özdemir Antalya 2016

İleri Diferansiyel Denklemler

İleri Diferansiyel Denklemler

Lineer Cebir (MATH275) Ders Detayları

MATEMATİK ÖĞRETMENLİĞİ

Cebirsel Fonksiyonlar

DENİZ HARP OKULU TEMEL BİLİMLER BÖLÜM BAŞKANLIĞI DERS TANITIM BİLGİLERİ

Prof.Dr.F.Nejat EKMEKCİ, Prof. Dr. Yusuf YAYLI, BAHAR

İKİNCİ DERECEDEN DENKLEMLER

DERS NOTLARI. Yrd. Doç. Dr. Hüseyin BİLGİÇ. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Ağustos 2015

GEO182 Lineer Cebir. Matrisler. Matrisler. Dersi Veren: Dr. İlke Deniz Derse Devam: %70. Vize Sayısı: 1

TRİGONOMETRİK DENKLEMLER

1.GRUPLAR. c (Birleşme özelliği) sağlanır. 2) a G için a e e a a olacak şekilde e G. vardır. 3) a G için denir) vardır.

Şayet bir lineer sistemin en az bir çözümü varsa tutarlı denir.

Taşkın, Çetin, Abdullayeva 2. ÖZDEŞLİKLER,DENKLEMLER VE EŞİTSİZLİKLER

Ders 9: Bézout teoremi

İleri Diferansiyel Denklemler

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Yrd.Doç.Dr.Ömer TARAKÇI İÇİNDEKİLER HEDEFLER DOĞRULAR VE PARABOLLER

olsun. Bu halde g g1 g1 g e ve g g2 g2 g e eşitlikleri olur. b G için a b b a değişme özelliği sağlanıyorsa

Tanım 2.1. Bir kare matrisin determinantı, o matrisi bir sayıya eşleyen fonksiyondur.

T I M U R K A R A Ç AY, H AY D A R E Ş, O R H A N Ö Z E R K A L K U L Ü S N O B E L

KUADRATİK FORM. Tanım: Kuadratik Form. Bir q(x 1,x 2,,x n ) fonksiyonu

Denklemler İkinci Dereceden Denklemler. İkinci dereceden Bir Bilinmeyenli Denklemler. a,b,c IR ve a 0 olmak üzere,

Prof.Dr.F.Nejat EKMEKCİ, Prof. Dr. Yusuf YAYLI, BAHAR

Bu kısımda işlem adı verilen özel bir fonksiyon çeşidini ve işlemlerin önemli özelliklerini inceleyeceğiz.

0.1 Küme Cebri. Teorem 1 A ve B iki küme olmak üzere i) (A B) c = A c B c ii) (A B) c = A c B c

Math 103 Lineer Cebir Dersi Final Sınavı

ii) S 2LW 2WH 2LW 2WH S 2WH 2LW S 3( x 1) 5( x 2) 5 3x 3 5x x Maliye Bölümü EKON 103 Matematik I / Mart 2018 Proje 2 CEVAPLAR C.1) C.

3. BÖLÜM MATRİSLER 1

Math 103 Lineer Cebir Dersi Final Sınavı

Math 103 Lineer Cebir Dersi Final Sınavı

Lineer Cebir (MATH 275) Ders Detayları

Matrisler ve matris işlemleri

BÖLÜNMÜŞ FARKLAR (DİVİDED DİFFERENCES)

.:: BÖLÜM I ::. MATRİS ve DETERMİNANT

BAZI ÖZEL TİP İRRASYONEL DENKLEMLERİN ÇÖZÜM TEKNİKLERİ

Vektör Uzayları ÜNİTE. Amaçlar. İçindekiler. Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN

İÇİNDEKİLER. Ön Söz...2. Adi Diferansiyel Denklemler...3. Birinci Mertebeden ve Birinci Dereceden. Diferansiyel Denklemler...9

İleri Diferansiyel Denklemler

DENKLEM SİSTEMLERİ. ifadesinde a sayısı bilinmeyenin katsayısı ve b ise sabit sayıdır.

1.DERECEDEN DENKLEMLER. (Bu belgenin güncellenmiş halini bu adresten indirebilirsiniz)

SORU 1: En az iki elemana sahip bir X kümesi ile bunun P (X) kuvvet. kümesi veriliyor. P (X) üzerinde 0 ; A = 1 ; A

. [ ] vektörünü S deki vektörlerin bir lineer

İleri Diferansiyel Denklemler

Nokta uzayda bir konumu belirtir. Noktanın 0 boyutlu olduğu kabul edilir. Herhangi bir büyüklüğü yoktur.

ab H bulunur. Şu halde önceki önermenin i) koşulu da sağlanır ve H G bulunur.

kpss Önce biz sorduk 50 Soruda SORU Güncellenmiş Yeni Baskı ÖABT LİSE MATEMATİK SOYUT CEBİR LİNEER CEBİR

Yeşilköy Anadolu Lisesi

Özdeşlikler, Denklemler ve Eşitsizlikler

EŞİTLİK KISITLI TÜREVLİ YÖNTEMLER

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A

Normal Alt Gruplar ve Bölüm Grupları...37

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A

1. BÖLÜM uzayda Bir doğrunun vektörel ve parametrik denklemi BÖLÜM uzayda düzlem denklemleri... 77

ARASINAV SORULARININ ÇÖZÜMLERİ GÜZ DÖNEMİ A A A A A A A

MIT Açık Ders Malzemeleri Bu materyallerden alıntı yapmak veya Kullanım Koşulları hakkında bilgi almak için

Cebir 1. MIT Açık Ders Malzemeleri

CEBİR ÇÖZÜMLÜ SORU BANKASI

8. HAFTA BLM323 SAYISAL ANALİZ. Okt. Yasin ORTAKCI.

ÜNİTE. MATEMATİK-1 Prof.Dr.Ahmet KÜÇÜK İÇİNDEKİLER HEDEFLER TÜREV VE TÜREV ALMA KURALLARI. Türev Türev Alma Kuralları

Tanım 2.1. X boş olmayan bir küme olmak üzere X den X üzerine bire-bir fonksiyona permütasyon denir.

Transkript:

Lineer Bağımlılık ve Lineer Bağımsızlık Yazar Öğr.Grv.Dr.Nevin ORHUN ÜNİTE 5 Amaçlar Bu üniteyi çalıştıktan sonra; Vektör uzayı ve alt uzay yapısını daha iyi tanıyacak, Bir vektör uzayındaki vektörlerin lineer bağımlı ve lineer bağımsız olmaları kavramlarını anlayacak, Lineer bağımlı bir kümenin özelliklerini öğreneceksiniz. İçindekiler Giriş 113 Lineer Bağımlılık, Lineer Bağımsızlık 113 Değerlendirme Soruları 122

Çalışma Önerileri Bu üniteyi çalışırken, bundan önceki ünitelerde olduğu gibi temel kavram ve tanımları iyice kavradıktan sonra çözülmüş örnekleri inceleyiniz. Okuyucuya bırakılan soruları çözünüz. ANADOLU ÜNİ VERSİ TESİ

L İ NEER BAĞ IMLILIK VE Lİ NEER BAĞ IMSIZLIK 113 1. Giriş Bundan önceki ünitede vektör uzaylarını ve alt uzaylarını inceledik. Bu ünitede sonlu sayıdaki vektörlerin lineer bağımlılık ve lineer bağımsızlık özelliklerini inceleyeceğiz. Ayrıca bir vektör uzayındaki lineer bağımsız vektörlerin önemini kavrayacağız. 2. Lineer Bağımlılık, Lineer Bağımsızlık Bir V vektör uzayındaki x 1, x 2,..., x k vektörlerinin kümesi E= {x 1, x 2,..., x k } olsun. c 1 x 1 + c 2 x 2 +... + c k x k = 0 eşitliğini sağlayan, hepsi aynı anda sıfır olmayan c 1, c 2,..., c k skalerleri varsa x 1, x 2,..., x k vektörlerine lineer bağımlı vektörler, E kümesine de lineer bağımlı küme denir. Aksi halde yani, c 1 x 1 + c 2 x 2 +... + c k x k = 0 eşitliği ancak c 1 = c 2 =... = c k = 0 için sağlanıyorsa x 1, x 2,..., x k vektörlerine lineer bağımsız vektörler, E kümesine de lineer bağımsız küme denir. Burada şu noktaya dikkat etmeliyiz: c 1 = c 2 =... = c k = 0 için c 1 x 1 + c 2 x 2 +... + c k x k = 0 eşitliği her zaman sağlanır, önemli olan, c 1 x 1 + c 2 x 2 +... + c k x k = 0 eşitliğinin yalnız ve yalnız c 1 = c 2 =... = c k = 0 için sağlanmasıdır. 2.1. Örnek R 2 deki A= (1, 1), B= (2, -3) vektörlerinin lineer bağımsız olduklarını gösterelim. Bunun için c 1 ve c 2 bilinmeyen sabitler olmak üzere, c 1 (1, 1) + c 2 (2, -3) = 0 (c 1 + 2c 2, c 1-3c 2 ) = 0 alalım. AÇIKÖĞ RETİ M FAKÜLTESİ

114 L İ NEER BAĞ IMLILIK VE Lİ NEER BAĞ IMSIZLIK Buradan, c 1 + 2 c 2 = 0 c 1-3 c 2 = 0 elde edilir. Bu denklem sisteminden c 1 = c 2 = 0 bulunur. O halde A ve B vektörleri lineer bağımsızdır. 2.2. Örnek R 2 de A= (1, 3), B= (2, 6) vektörlerinin lineer bağımlı olduğunu gösterelim: c 1 (1, 3) + c 2 (2, 6) = (0, 0) (c 1 + 2c 2, 3c 1 + 6c 2 ) = (0, 0) c 1 + 2 c 2 = 0 3 c 1 + 6 c 2 = 0 olur. Burada c 1 = 2, c 2 = -1 sistemin bir çözümü olup A ve B vektörleri lineer bağımlıdır. 2.3. Örnek R 3 deki A= (1, 1, 0), B= (0, 1, 0), C= (1, 0, 1) vektörlerinin lineer bağımsız olduklarını gösterelim; bunun için c 1, c 2, c 3 bilinmeyen sabitler olmak üzere, c 1 (1, 1, 0) + c 2 (0, 1, 0) + c 3 (1, 0, 1) = (0, 0, 0) alalım. (c 1 + c 3, c 1 + c 2, c 3 ) = (0, 0, 0) Buradan c 1 + c 3 = 0 c 1 + c 2 = 0 c 3 = 0 sistemin çözümünden c 1 = c 2 = c 3 = 0 bulunur. O halde A, B, C vektörleri lineer bağımsızdır. ANADOLU ÜNİ VERSİ TESİ

L İ NEER BAĞ IMLILIK VE Lİ NEER BAĞ IMSIZLIK 115 2.4. Örnek R 3 te E= {(1, 0, 1), (2, 1, 1), (4, 3, 1)} kümesinin lineer bağımlı olup olmadığını araştıralım: c 1, c 2, c 3 bilinmeyen sabitler olmak üzere c 1 (1, 0, 1) + c 2 (2, 1, 1) + c 3 (4, 3, 1) = (0, 0, 0) olsun. (c 1 + 2c 2 + 4c 3, c 2 + 3c 3, c 1 + c 2 + c 3 ) = (0, 0, 0) olur. Buradan, c 1 + 2 c 2 + 4 c 3 = 0 c 2 + 3 c 3 = 0 c 1 + c 2 + c 3 = 0 homojen lineer denklem sistemi elde edilir. Sistemin sıfır çözümden başka çözümlerinin olması için katsayılar matrisinin determinantı sıfır olmalıdır, buna göre sistemin katsayılar matrisinin determinantını bulalım: 1 2 4 0 1 3 1 1 1 = 1 1-3 + 1 6-4 = 0 olduğundan, sıfır çözümden başka çözümleri de vardır. Buna göre E kümesi lineer bağımlıdır. Uyarı (i) E kümesinin lineer bağımlı veya bağımsız olduğunu anlamak için sistemi çözmemiz gerekmez. Sıfır olmayan bir çözümün varlığını bilmek yeterlidir. (ii) Determinantın değeri sıfırdan farklı olduğunda sıfır çözüm tek çözümdür. Bu durumda vektörler lineer bağımsızdır. 2.5. Örnek P 2 (R) de E= {1, 1 + x, 1 - x, x 2 } kümesinin lineer bağımlı olup olmadığını araştıralım; a 1 + b (1 + x) + c (1 - x) + dx 2 = 0 alalım. AÇIKÖĞ RETİ M FAKÜLTESİ

116 L İ NEER BAĞ IMLILIK VE Lİ NEER BAĞ IMSIZLIK dx 2 + (b - c) x + (a + b + c) = 0 olur. Bir polinomun sıfır polinom olması için her teriminin katsayısının sıfır olması gerekir. Buna göre, d = 0 b - c = 0 a + b + c = 0 denklem sistemi elde edilir. Sistemin sıfır çözümden (a = b = c = d = 0) başka çözümleri varsa, E kümesi lineer bağımlıdır. a = -2, b = 1, c = 1, d= 0 sistemin bir çözümüdür. Sıfır çözümden başka bir çözüm bulduğumuz için E kümesi lineer bağımlıdır. Şimdi uygulamada oldukça yararlı olan bir teoremi verelim: 2.6. Teorem E ve F, E F olacak şekilde V vektör uzayının sonlu iki alt kümesi olsun. (i) E lineer bağımlı ise F de lineer bağımlıdır. (ii) F lineer bağımsız ise E de lineer bağımsızdır. Kanıt E F olacak şekilde E = {x 1, x 2,..., x k ) ve F = {x 1, x 2,..., x k, x k+1,..., x n } kümelerini alalım. (i) E kümesi lineer bağımlı olduğundan c 1 x 1 + c 2 x 2 +... + c k x k = 0 eşitliğini sağlayan hepsi aynı anda sıfır olmayan yani, en az biri sıfırdan farklı olan c 1, c 2,..., c k skalerleri vardır. c k+1 = c k+2 =... = c n = 0 olmak üzere c 1 x 1 + c 2 x 2 +... + c k x k + 0 x k+1 + 0 x k+2 +... + 0 x n = 0 eşitliği sağlanır ve c 1, c 2,..., c k skalerlerinden en az biri sıfırdan farklı olduğundan x 1, x 2,..., x k, x k+1,..., x n vektörleri lineer bağımlıdır, yani F kümesi lineer bağımlıdır. ANADOLU ÜNİ VERSİ TESİ

L İ NEER BAĞ IMLILIK VE Lİ NEER BAĞ IMSIZLIK 117 (ii) F kümesi lineer bağımsız olsun. E kümesi için iki durum vardır; ya lineer bağımlıdır ya da lineer bağımsızdır. E kümesi lineer bağımlı olamaz. Çünkü bu durumda (i) den F nin de lineer bağımlı olması gerekirdi. O halde E lineer bağımsızdır. Sonuç Bir V vektör uzayında {0} kümesi lineer bağımlıdır. Çünkü 1. 0= 0 olur. Burada a = 0 V, c = 1 R alınarak lineer bağımlılık sağlanır. O halde sıfır vektörü içeren her küme lineer bağımlıdır. 2.7. Teorem Bir V vektör uzayında E= { x 1, x 2,..., x k } kümesinin lineer bağımlı olması için gerekli ve yeterli koşul, E deki bir vektörün, diğer vektörlerin lineer bileşimi olmasıdır. Kanıt E= { x 1, x 2,..., x k } kümesi lineer bağımlı olsun. c 1 x 1 + c 2 x 2 +... + c k x k = 0 eşitliğini sağlayacak ve en az biri sıfırdan farklı olacak şekilde c 1, c 2,..., c k skalerleri vardır. Örneğin 1 j k için c j 0 olsun. Bu durumda x j = - c 1 x 1 - c 2 x 2 -... - c k x k c j c j c j yazılır ve x j vektörü diğer vektörlerin bir lineer bileşimi olur. Tersine olarak x j vektörü diğer vektörlerin lineer bileşimi olsun: x j = c 1 x 1 +... + c j-1 x j-1 + c j+1 x j+1 +... + c k x k bu eşitlikten c 1 x 1 +... + c j-1 x j-1 + (-1) x j + c j+1 x j+1 +... + c k x k = 0 elde edilir. Bu eşitliği sağlayan katsayılardan en az biri sıfırdan farklı olduğu için (x j nin katsayısı (-1)) x 1, x 2,..., x k vektörleri lineer bağımlıdır. 2.8. Örnek E= { (1, 0, 0), (0, 1, 0), (0, 0, 1), (1, 1, 1) } kümesinin lineer bağımlı olduğunu gösteriniz. AÇIKÖĞ RETİ M FAKÜLTESİ

118 L İ NEER BAĞ IMLILIK VE Lİ NEER BAĞ IMSIZLIK Çözüm E kümesinin lineer bağımlı olduğunu göstermek için 2.7. Teorem gereğince, vektörlerden birinin diğerlerinin lineer bileşimi olduğu gösterilmelidir, (1, 0, 0) = a (0, 1, 0) + b (0, 0, 1) + c (1, 1, 1) alalım. (1, 0, 0) = (c, a + c, b + c) olup, buradan a= -1, b= -1, c= 1 bulunur. Bu şekilde E kümesindeki vektörlerden biri diğerlerinin lineer bileşimi olarak yazıldı. E kümesi lineer bağımlıdır. Bu örneği genelleştirelim: 2.9. Teorem R n de n+1 ya da daha fazla sayıda vektör lineer bağımlıdır. Kanıt R n de m > n olmak üzere m, sayıda x 1, x 2,..., x m vektörleri verilsin. α 1, α 2,..., α m skalerler olmak üzere, α 1 x 1 + α 2 x 2 +... + α m x m = 0 (1) olacak şekilde denklemin α bilinmeyenlerine göre çözümünü araştıralım. R n de x i (i= 1, 2,..., m) vektörünü bileşenleri türünden x i = (x i1, x i2,..., x in ) olarak yazalım. Şimdi (1) denkleminde her vektörü bileşenleri türünden yazarsak, α 1 (x 11, x 12,..., x 1n ) + α 2 (x 21, x 22,..., x 2n ) +... + α m (x m1, x m2,..., x mn ) = (0, 0,..., 0) veya (α 1 x 11 + α 2 x 21 +... + α m x m1, α 1 x 12 + α 2 x 22 +... + α m x m2, α 1 x 1n + α 2 x 2n +... + α m x mn ) = (0, 0,..., 0) olur. Şimdi iki sıralı n-linin eşitliğini ve α 1, α 2,..., α m lerin bilinmeyenler olduğunu gözönüne alarak, aşağıdaki m bilinmiyenli n denklemden oluşan homojen lineer denklem sistemini elde ederiz. ANADOLU ÜNİ VERSİ TESİ

L İ NEER BAĞ IMLILIK VE Lİ NEER BAĞ IMSIZLIK 119 x 11 α 1 + x 21 α 2 +... + x m1 α m = 0 x 12 α 1 + x 22 α 2 +... + x m2 α m = 0 x 1n α 1 + x 2n α 2 +... + x mn α m = 0 Burada m > n bilinmeyen sayısı denklem sayısından fazla olduğundan sistemin katsayılar matrisinin rankı bilinmeyen sayısından küçüktür. Bu nedenle daima sıfırdan farklı bir çözümü vardır. O halde, verilen m sayıdaki x 1, x 2,..., x m vektörleri kümesi R n de lineer bağımlı bir kümedir. Bu teoreme göre örneğin, R 3 deki 4 veya daha fazla, R 4 deki 5 veya daha fazla vektör lineer bağımlıdır. 2.10. Örnek R 2 de e 1 = (1, 0), e 2 = (0, 1) vektörlerine standart birim vektörler denir. R 2 de standart birim vektörler lineer bağımsızdır. Gerçekten, c 1 e 1 + c 2 e 2 = c 1 (1, 0) + c 2 (0, 1) = (c 1, c 2 ) = (0, 0) buradan olur. c 1 = c 2 = 0 Benzer şekilde, R 3 de e 1 = (1, 0, 0), e 2 = (0, 1, 0), e 3 = (0, 0, 1) vektörlerine standart birim vektörler denir. R 3 deki standart birim vektörler lineer bağımsızdır. Gerçekten, c 1 e 1 + c 2 e 2 + c 3 e 3 = c 1 (1, 0, 0) + c 2 (0, 1, 0) + c 3 (0, 0, 1) = (0, 0, 0) = (c 1, c 2, c 3 ) = (0, 0, 0) buradan olur. c 1 = c 2 = c 3 = 0 AÇIKÖĞ RETİ M FAKÜLTESİ

120 L İ NEER BAĞ IMLILIK VE Lİ NEER BAĞ IMSIZLIK Benzer şekilde R n deki, e 1 = 1, 0,..., 0 e 2 = 0, 1,..., 0 e i = 0, 0,..., 1,..., 0, e n = 0, 0,..., 1 vektörlerine standart birim vektörler denir. R n deki e 1, e 2,..., e n standart birim vektörler lineer bağımsızdır. c 1 e 1 + c 2 e 2 +... + c n e n = c 1 (1, 0,..., 0) + c 2 (0, 1,..., 0) +... + c n (0, 0,..., 1) = (c 1, c 2,..., c n ) = (0, 0,..., 0) buradan c 1 = c 2 =... = c n = 0 olur. R 2, R 3,..., R n deki standart birim vektörlerinin oluşturduğu matrislerin 1 0 0 1 1 0 1 0 1 1 0 1 0 1 basamak biçiminde olduğu hemen görülür. 2.9. Teorem gereğince, R 3 de E= {(1, 2, -1), (3, 0, 0), (1, -2, 1), (4, 2, 1)} kümesi lineer bağımlıdır. Satırları E kümesinin öğeleri olan A matrisini oluşturarak basamak biçime indirgeyelim: A = 1 2-1 3 1-2 1 4 2 1 ~ 1 2-1 0 2-1 0 2 ANADOLU ÜNİ VERSİ TESİ

L İ NEER BAĞ IMLILIK VE Lİ NEER BAĞ IMSIZLIK 121 elde edilir. Basamak matrisin sıfır olmayan satırları yani, (1, 2, -1), (0, 2, -1), (0, 0, 2) vektörleri R 3 de lineer bağımsızdır. Bu durum genelde de geçerlidir. Bununla ilgili teoremi verelim: 2.11. Teorem Basamak biçimindeki bir matrisin sıfır olmayan satırları lineer bağımsızdır. Kanıt Basamak biçimindeki bir matrisin sıfır olmayan satırları ν 1, ν 2,..., ν n olsun. { ν 1, ν 2,..., ν n } kümesinin lineer bağımsız olduğunu göstereceğiz. Varsayalım ki, { ν 1, ν 2,..., ν n } kümesi lineer bağımlı olsun. Bu durumda vektörlerden biri diğerlerinin lineer bileşimi olarak, örneğin, ν 1 kendinden sonra gelenlerin bir lineer bileşimi olarak yazılır. ν 1 = c 2 ν 2 + c 3 ν 3 +... + c n ν n (1) Burada v 1 in i. bileşeninin sıfır olmayan ilk bileşen olduğunu kabul edelim. ν 1, ν 2,..., v n vektörlerinin oluşturduğu matris, basamak biçiminde olduğundan ν 2, ν 3,..., ν n vektörlerinin i. bileşenleri sıfırdır. Bu durum, (1) eşitliğinde ν 1 in i. bileşeninin sıfır olmaması ile çelişir. O halde { ν 1, ν 2,..., ν n } kümesi lineer bağımsızdır. 2.12. Örnek R üzerinde 2x2 tipindeki matrisler kümesi M 22 nin matris toplamı ve skaler ile matris çarpımına göre vektör uzayı olduğunu biliyoruz. A, B, C, M 22 A = 1 1 0 1, B = -1 0 1 1, C = 1 3 2 0 vektörlerinin lineer bağımlı olup olmadıklarını araştıralım. c 1 A + c 2 B + c 3 C = 0 olsun. AÇIKÖĞ RETİ M FAKÜLTESİ

122 L İ NEER BAĞ IMLILIK VE Lİ NEER BAĞ IMSIZLIK c 1 1 1 0 1 + c 2-1 0 1 1 + c 3 1 3 2 0 = c 1 c 1 0 c 1 + -c 2 0 + c 2 c 2 c 3 3c 3 2c 3 0 = c 1 - c 2 + c 3 c 1 + 3c 3 = c 2 + 2c 3 c 1 + c 2 İki matrisin eşitliğinden c 1 - c 2 + c 3 = 0 c 1 + 3 c 3 = 0 c 2 + 2c 3 = 0 c 1 + c 2 = 0 homojen lineer denklem sistemi çözülürse; c 1 = c 2 = c 3 = 0 sıfır çözüm elde edilir. Böylece c 1 A + c 2 B + c 3 C = 0 eşitliği yalnız c 1 = c 2 = c 3 = 0 için sağlanıyor. O halde A, B, C matrisleri lineer bağımsızdır. Değerlendirme Soruları 1. R 3 te verilen aşağıdaki vektörlerden hangisi (1, 3, 0), (0, 2, 1) vektörlerinin lineer bileşimidir? A. (1, 5, 2) B. (2, 12, 0) C. (-1, -5, 0) D. (0, 4, 2) E. (1, 0, 5) 2. P 2 (R) de verilen aşağıdaki vektörlerden hangisi p(x)= x 2 + 3x + 1, q(x)= x 2 - x vektörlerinin bir lineer bileşimidir? A. x 2 + 7x + 2 B. x 2-3x C. 2x + 1 D. 2x 2 + 4x + 5 E. 4x 2 + 5 ANADOLU ÜNİ VERSİ TESİ

L İ NEER BAĞ IMLILIK VE Lİ NEER BAĞ IMSIZLIK 123 3. M 22 de verilen aşağıdaki vektörlerden hangisi 1 1 0 1, 3-1 0 4, 0 1 0 2 vektörlerinin lineer bileşimi değildir? A. B. C. D. E. 0 6 4 1 0 7 4 2 2 11 5 2 0 9 4. Aşağıdaki kümelerden hangisi R 2 yi germez? A. {(1, 2), (0, 1)} B. {(0, 0), (1, 1)} C. {(1, 2), (3, 4)} D. {(1, 2), (1, 1), (0, 1)} E. {(1,1), (2, 0)} 5. R 3 de verilen aşağıdaki kümelerden hangisi lineer bağımsızdır? A. {(1, 1, 1), (2, 0, 1), (3, -1, 0), (1, 0, 0)} B. {(0, 0, 0), (1, 1, 1), (2, -1, 0)} C. {(0, 1, 0), (0, 1, 1), (1, 1, 1)} D. {(1, 2, 3), (0, 1, 2), (0, 2, 4)} E. {(-1, 7, 1), (-3, 1, 5), (1, 3, -2)} 6. P 2 (R) de verilen aşağıdaki kümelerden hangisi lineer bağımsızdır? A. { x, x + 2, x 2 + x + 1} B. { 1, 1 + x, 2 + 2x } C. { x 2 + 1, x 2, x 2 + x, x 2 + 2 } D. { 0, 1 + x, 1 + x + x 2 } E. { 2, 5, x + 1} AÇIKÖĞ RETİ M FAKÜLTESİ

124 L İ NEER BAĞ IMLILIK VE Lİ NEER BAĞ IMSIZLIK 7. E = {(1, 2, 3), (0, 1, 0), (2, 4, x)} kümesinin lineer bağımlı olması için x ne olmalıdır? A. -1 B. 0 C. 1 2 D. 6 E. - 3 2 8. P 1 (R) de verilen {1 + x, 2 + t 2 + 2x} kümesinin lineer bağımlı olması için t ne olmalıdır? A. 0 B. 2 C. 3 D. 4 E. 9 9. Aşağıdaki kümelerden hangisi P 2 (R) yi gerer? A. { 1, 1 + x, 3 + 5x } B. { 0, x, x 2 } C. { 5, 1 + x, 1 + x + x 2 } D. { 1, 2x 2 } E. { x + x 2, x - x 2 } 10. x = (1, 2, 1, 3), y = (1, -1, 2, 0), z = (1, a, 2, b) vektörlerinin lineer bağımlı olması için a ve b ne olmalıdır? A. a = 1 b = 2 B. a = 0 b = 1 C. a = -1 b = 0 D. a = 2 b = 0 E. a = 0 b = 0 ANADOLU ÜNİ VERSİ TESİ

L İ NEER BAĞ IMLILIK VE Lİ NEER BAĞ IMSIZLIK 125 11. Aşağıdaki ifadelerden hangisi doğrudur? A. E = { x 1, x 2,..., x k } lineer bağımsız bir küme ise E nin herhangi bir vektörü diğer vektörlerin lineer bileşimi olarak yazılabilir. B. S 1 ve S 2, S 1 S 2 olacak şekilde V vektör uzayının sonlu iki alt kümesi olsun. S 2 lineer bağımlı ise S 1 lineer bağımsız olabilir. C. ν 1 ve ν 2 vektörleri eşit ise (ν 1 = ν 2 ) bu vektörler lineer bağımsızdır. D. S 1 ve S 2, V vektör uzayının sonlu iki alt kümesi olsun. S 1 lineer bağımsız, S 2 lineer bağımlı ise S 1 ve S 2 kümelerinin birleşim kümesi lineer bağımsız olabilir. E. a ve b lineer bağımsız iki vektör ise a ve a + b lineer bağımlıdır. Değerlendirme Sorularının Yanıtları 1. D 2. A 3. D 4. B 5. C 6. A 7. D 8. A 9. C 10. C 11. B AÇIKÖĞ RETİ M FAKÜLTESİ

126 Yararlanılan ve Başvurulabilecek Kaynaklar Edwards, C.H., Penney, E. David. Elementary Linear Algebra. Prentice Hall International, Inc. New Jersey, 1988. Göğüş, M., Koçak, Ş., Tayfur, C., Üreyen, M. Lineer Cebir Ders Notları, Eskişehir, 1988. Kolman, Bernard. Introductory Linear Algebra with Applications, Macmillan Publishing Company, New York, 1990. Larry, Smith (Çev: Göğüş, M. vd.), Lineer Cebir, Anadolu Üniversitesi, 1993. ANADOLU ÜNİ VERSİ TESİ