TASARIM, DOĞAL TASARIM, ZEKİ TASARIM. Ayhan Sol

Ebat: px
Şu sayfadan göstermeyi başlat:

Download "TASARIM, DOĞAL TASARIM, ZEKİ TASARIM. Ayhan Sol"

Transkript

1 TASARIM, DOĞAL TASARIM, ZEKİ TASARIM Ayhan Sol ODTÜ Felsefe BölümüB

2 Sunuş Gündelik tasarım m anlayışı Doğal tasarım Zeki Tasarım

3 Gündelik Tasarım Erek güdümlg mlü tasarım: Belirli bir ereğe e yönelik y bir dizi eylem öncesi ya da süresince s yapılan ayrınt ntılı planlama gerektiren tasarım m (örnek,( marangozun bir masa yapması). Yönelimli tasarım: Eylemin sonuçlar ları üzerine çok az düşünülse d de belli bir yönelim y (intention) içerdiği i söylenebilecek s eylemlere işaret i eden tasarım m (örnek,( binaları ve odaları dekore etmek için in kullanılan lan doğal nesnelerin stratejik noktalara yerleştirilmesi tirilmesi). Allen ve Bekoff, 1995.

4 İtiraz Allen ve Bekoff un erek güdümlg mlü tasarım örneğinde, tasarımc mcı hem (değiştirilmi tirilmiş ya da yapılm lmış olan) parçalar aları,, hem de bütünüb tasarımlar. Yönelimli Y tasarım örneğinde ise kişi i nesneleri (doğal varlıklar ya da eşyaların n parçalar alarını) ) bir bütün b n tasarımlamak maksadıyla kullanır.. Bütün B n bir yerleştirme göz g önüne ne alınd ndığında her ikisi de erek güdümlg mlü tasarımd mdır. Ancak, parçalar alar söz s konusu olduğunda, unda, eğer e er onlar üzerinde değişiklikler iklikler yapıld ldıysa tasarımlanm ; ; yapılmam lmamışsa (bir tasarımın parçalar aları sayılabilseler de) kendileri tasarımlanmam mlanmamıştır.

5 Tasarım m ve İşlev Şayet X, Z için i in tasarımlanm sa, Z, X in X işlevidir. i Örnek: bir yapınt ntı (artifact) konserve açmak a için i in tasarımlanm sa onun işlevi i konserve açmakta maktır. Şayet Z, X in X işlevi i ise X, Z için i in tasarımlanm tır???? Örnek: Bir taş parças asının işlevi kağı ğıtların n uçmasu masını engellemek ise (bu amaçla kullanılıyorsa) bu taş parças ası kağı ğıt ağırlığı olarak tasarımlanm tır????

6 Tasarım m ve İşlev lev (devam) Yapınt ntıların n ve bir işi için in kullanılan lan ama tasarımlanmam mlanmamış nesnelerin bir işlevi i olması için, in, tasarımland mlandıkları veya niyet edildikleri gibi işi görmelerine gerek yoktur. Örnek 1: Bir konserve açacağı,, tasarım m hatası nedeniyle bir konserve açacağı gibi işlemeyebilir (konserve kutularını açmayabilir). Ancak hala konserve açacaa acağına bu işlevi yüklemek y yanlış sayılmaz. Örnek 2: Bir taş yeterince ağıa ğır r olmadığı için in kâğı ğıt ağırlığı olarak işi görmese de bu amaçla kullanılmak lmak istendiği i için i in bu taşı şın n işlevi i kağı ğıtların uçmasını engellemektir.

7 Ara Sonuç İşlev ve tasarım m arasında bir ilişki varsa da bu ilişki bize tasarımın n ne olduğunu unu söylememekte, tam tersine eğer e er bir nesne tasarımlanm olarak kabul edilirse onun işlevi olduğundan undan söz s z etmemizi olanaklı kılmaktadır. Bunun dışıd ışında geçmi miş deneyimlerimizden kaynaklanan sezgilerimiz dışında bir nesnenin tasarımlanm olduğunu unu gösterecek g bir ilkeye ulaşmak zor görünmektedir. g

8 Doğal Tasarım Doğal tasarım m düşüncesine d biyolojik işlevi i açıklamak için i in başvurulmaktad vurulmaktadır. r. Bir eğretileme e olarak doğal tasarım. Eğer canlı organizmalar tasarımlanm gibi görünmeselerdi, işlevleri i de olmazdı ve var olamazlar ve üreyemezlerdi. Fakat organizmaların n işlevleri i var ve tasarımlanm gibi görünüyorlar g ve böylece b tasarım eğretilemesi uygun görünmektedirlerg nmektedirler (Ruse, 2003).

9 Doğal Tasarım (devam) Tasarımc mcısız z Tasarım. Doğal seçilim süreci s tasarıma yol açan a an bir süres reçtir. Mineraller gibi doğada gözledig zlediğimiz imiz düzenliliklerden d farklı olarak biyolojik nesneler işlevi/amaci levi/amacı olan varlıklard klardır. r. Diğer doğal varlıklardan farklı olarak biyolojik varlıklara atfedilen işlevin i açıklaya klayıcı bir gücüg vardır. r. Mesela minerallerin doğal işlevi i olduğundan undan söz s z etmek mineral hakkında bize yeni bir (bilimsel) bilgi vermez ama Harvey nin kalbin işlevinin i kanı pompalamak olduğunu unu keşfetmesi kalbi anlaşı şılır r kılmk lmıştır. Ancak bir organa gelişig igüzel zel bir şekilde işlev i atfedemeyiz. Bir organın n yaptığı birçok şey vardır. r. Mesela kalp sadece kanı pompalamaz, aynı zamanda özel bir ses çıkarır r ve göğüs s kafesi içinde i inde de bir yer kaplar. O halde bunların değil de kanı pompalamanın n kalbin işlevi i olduğunu unu nasıl söyleyebiliriz?

10 Doğal Tasarım (devam) Bir yapınt ntının n işlevi i yapması için in tasarlandığı iştir. Benzer şekilde biyolojik bir karakterin de işlevinden i söz s edilebilir mi? Doğal tasarımı savunanlar doğal seçilim sürecinin bir tasarım m süreci s olduğunu unu iddia etmekte. Onlara göre g biyolojik bir karakterin işlevi, i bu karakterin daha önceki örneklerinin yapmış oldukları için in seçildikleri iştir. Bugünk nkü bir kalbin işlevinin i kanı pompalamak olmasının nedeni ilk kez bu organa sahip bireylerde bu organın kanı pompaladığı için in seçilmi ilmiş ve sonraki kuşaklara aktarılm lmış olmasıdır. Tasarımlanm bir yapınt ntı,, yapmak üzere tasarımland mlandığı işi i göremese g bile onun işlevi i tasarımlanm olduğu u işi ise, biyolojik bir karakterin işlevi i de (o işi i i görmese g bile) soyun daha önceki örneklerinde yaptığı için in seçildi ildiği i işi olduğu u söylenebilir s ylenebilir mi?

11 Yapınt ntı İşlevi ve Biyolojik İşlev Yapınt ntı işlevi ve biyolojik işlev i arasındaki farklar. Tasarımlanm bir yapınt ntının n ilk örneğinin bile (tasarımlanm olduğu u işi i i görmese g de) tasarımlanm olduğu u işi onun işlevidir. i Ancak biyolojik bir karakterin işlev kazanması için in ilk birkaç kuşaktaki örneklerinin söz s konusu işi i i yapmış ve bunun için i in seçilmi ilmiş olmaları gerekmektedir çünk nkü doğal seçilim her zaman için i in var olan karakterler üzerinde çalışmak zorundadır. r. Ayrıca ortaya çıkmış bir özellik, hiçbir değişiklik iklik geçirmeden seçilim tarafından bir türde t yaygınla nlaştırılabilir. labilir. Bu durumda doğal seçilimin yaptığı tek şey onun yaygınla nlaşmasını sağlamakt lamaktır. Bu durumda seçilim bu özelliği i tasarımlam mlamış sayılmaz. Seçilim süreci s biyolojik işlevi i belirli ölçülerde açıklayabilmektedir. Biyolojik varlıklar kları tasarımlanm nesnelere benzetmek ve süreci s de bir tasarım m süreci s olarak görmek g bilgimize yeni bir şey eklememektedir.

12 Zeki Tasarım Thomas Aquinas David Hume William Paley Charles Darwin

13 Thomas Aquinas ın n Tasarım m GörüşüG Zekâsı olmayan doğal varlıklar da bir amaçlar ları varmış gibi hareket ediyorlar çünk nkü onlar da en iyiye ulaşmak için in her zaman ya da hemen her zaman aynı şeyi yapıyorlar. yorlar. O halde bu davranış ışları rastlantısal sal olamaz. Bir tasarıma göre g davranıyor olmalıdırlar çünk nkü zekâsı olmayan bir varlık k ancak zekâsı olan birisi tarafından bir amaca yönlendirilirse y o amaca ulaşabilir. abilir. Mesela bir ok ancak okçu u tarafından yönlendirilirse y hedefe ulaşabilir. abilir. Bu nedenle doğal varlıklar kların n hepsine amaçlar larını veren (hedeflerine yönlendiren) y zeki bir varlık k olmalıdır. Bu varlık k da Tanrı dır. r.

14 David Hume un un Tasarım Düşüncesine Eleştirisi Saatler zeki tasarım ürünüdür. r. Saatler ve canlılar lar benzerdir. ===================== O halde, canlılar lar da zeki tasarım ürünüdür. r. (Elliott Sober) İnsanlarda kan dolaşı şımı vardır. r. İnsanlar ve köpekler k benzerdir. ===================== O halde, köpeklerde k de kan dolaşı şımı vardır. r. (a.g.e.) İnsanlarda kan dolaşı şımı vardır. r. İnsanlar ve bitkiler benzerdir. ===================== O halde, bitkilerde de kan dolaşı şımı vardır. r. (a.g.e.)

15 Olabilirlik İlkesi Doğru olduğunu unu gözleme g dayalı olarak bildiğimiz imiz bir önerme alalım m ve buna O diyelim. Sonra O nun neden doğru olduğunu unu gösterecek g H 1 ve H 2 gibi iki varsayıma başvural vuralım. Bu durumda olabilirlik (likelihood) ilkesi şu şekilde ifade edilebilir: Eğer H 1 O nun olasılığı ığını H 2 den daha fazla arttırıyorsa O H 1 i H 2 ye göre g daha fazla destekler. Daha biçimsel imsel bir ifadeyle Eğer P(O/ H 1 ) >> P(O/ H 2 ) ise O H 1 i H 2 den daha fazla destekler. (Sober)

16 William Paley nin Tasarım m GörüşüG A: : Bu saat karmaşı şıktır r ve zamanı göstermeye uygundur. W 1 : Bu saat zeki bir tasarımc mcının ürünüdür. r. W 2 : Bu saat rastlantısal sal fiziksel süres reçlerin ürünüdür. r. (Sober) B: : Canlılar lar karmaşı şıktır r ve hayatta kalma ve üreme etkinliğine ine çok uygundurlar. L 1 : Canlılar lar zeki bir tasarımc mcının ürünüdür. r. L 2 : Canlılar lar rastlantısal sal fiziksel süres reçlerin ürünüdür. r. (a.g.e.)

17 Evrim ve Tasarım G: : Canlılar lar çevreleriyle mükemmel m olmayan bir şekilde uyumludurlar. V 1 : Türler, T mutlak zeki, iyi, güçg üçlü ve her şeyi bilen bir tanrı tarafından ayrı ayrı yaratılm lmıştır. V 2 : Türler T (ortak bir atadan) doğal seçilim yoluyla evrim geçirerek ortaya çıkmıştır.

18 Sonuçlar 1) Tasarımı bir tasarımc mcının ürünü olarak tanımlamak yeni bir bilgi vermez. Tasarımc mcının n amaç,, yönelim y gibi özellikleri tasarım hakkında net bir bilgi sağlamaz çünk nkü bu kavramların n kendileri yeterince açık a k değildir. ildir. Tasarımı,, nesnenin düzenlilik, d organizasyon, işlev gibi özellikleri ile tanımlamak ise istenenden daha çok sayıda nesneyi tasarımlanm olarak kabul etmemize yol açmaktada maktadır. 2) Biyolojik işlevi i açıklamak a için i in ortaya atılm lmış olan doğal tasarım, doğal seçilim süreciyle s açıklansa a da işlevi i açıklamakta a yetersiz kalmakta ve ancak işlev i kavramıyla açıklanabilen a yararsız z bir kavrama dönüşmektedir. d 3) Zeki tasarım m ise 2500 yıldy ldır çeşitli yorumlarıyla yla birlikte biyolojik işlevi/uyumluluğu u açıklamak a ve ayrıca tanrının n varlığı ığını ispat etmek üzere ileri sürülms lmüş bir kavram olarak bu amaçlar larından hiçbirini layıkıyla yla yerine getirememektedir.

Yönetimin Fonksiyonları. İşletmeye Giriş. neltme. Yönetimin Fonksiyonları. Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. vturker@marmara

Yönetimin Fonksiyonları. İşletmeye Giriş. neltme. Yönetimin Fonksiyonları. Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. vturker@marmara İşletme BölümüB İşletmeye Giriş Ders Notu - 9 Yönetimin Fonksiyonları vturker@marmara marmara.edu..edu.tr www.volkanturker volkanturker.com..com.tr 1 2 Yönetimin Fonksiyonları İşletme BölümüB Planlama

Detaylı

YAPILARDA HASAR. Yapılarda Hasar Tespiti-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog. Röleve

YAPILARDA HASAR. Yapılarda Hasar Tespiti-I Ögr. Grv. Mustafa KAVAL AKÜ.Afyon MYO.Đnşaat Prog. Röleve YAPILARDA HASAR TESBĐTĐ-I 1. RÖLEVER Röleve Bir yapının n bütün b n boyutlarını ölçerek plan, kesit ve görünüşünü yeniden çıkarma, ölçüleme ye denir. Röleve,, bir yapının, n, kent dokusunun veya arkeolojik

Detaylı

Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225

Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225 Yaşam Boyu Öğrenme S.221-225 Kaynak II; Eğitimde Program Geliştirme Yazar;Ö.DEMİREL Hazırlayan; Cemil YAYLAR 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

oranda radyasyon bulunmamaktadır 24 Haziran 1986; Aral: "Türkiye'de radyasyon var

oranda radyasyon bulunmamaktadır 24 Haziran 1986; Aral: Türkiye'de radyasyon var Cahit Aral: Radyasyon tehlikesi yok 27 Ocak 1987, Hürriyet H - Ankara 13 Haziran 1986: Sanayi ve Ticaret Bakanı Cahit Aral, "Radyasyon tehlikesi yoktur. Türkiye radyasyondan çok etkilenmemiştir. tir. Hiçbir

Detaylı

Satış. Planlaması ve

Satış. Planlaması ve Satış Planlaması ve Satış ışa a Hazırl rlık 1 Satışı ışın n Altı Aşaması Muhtemel müşterinin m belirlenmesi Görüşmenin planlanması Tanış ışma ve ilk izlenim Sunuş İtirazların n karşı şılanması Satışı ışın

Detaylı

Gelişmeleri. Kasım m üçlü Ekonomi

Gelişmeleri. Kasım m üçlü Ekonomi Bankacılık k Sektörü Gelişmeleri Kasım m 2002 Güçlü Bankacılık, k, GüçG üçlü Ekonomi Bankacılık k sektöründe konsolidasyon Ticari Bankalar Kamu Özel Yabancı TMSF Kalkınma ve Yatırım Bankaları Kamu Özel

Detaylı

Sensörler Veri İletişimi. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL

Sensörler Veri İletişimi. Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Sensörler Veri İletişimi Yrd.Doç.Dr. İlker ÜNAL Veri İletişimi Veri iletişimi, sayısal olarak kodlanmış bir bilginin iki cihaz arasında aktarılmasıdır. Paralel ve Seri İletişim Bir veriyi iki nokta arasında

Detaylı

Fosillerin Sınıflandırılması

Fosillerin Sınıflandırılması Fosillerin Sınıflandırılması Canlıların sınıflandırılması ve biyolojik çeşitlilik Amaç Bu etkinliğin amacı, öğrencilerin biyolojik sınıflandırma kavramını anlamalarını sağlamaktır. Materyal Farklı boyutlarda

Detaylı

Evrim Teorisine Giriş. Evrim çoğunluk tarafından yanlış bilinir, fakat bu durum herkesin evrim hakkında bir fikri olmasını engellemez.

Evrim Teorisine Giriş. Evrim çoğunluk tarafından yanlış bilinir, fakat bu durum herkesin evrim hakkında bir fikri olmasını engellemez. Evrim Teorisine Giriş Evrim çoğunluk tarafından yanlış bilinir, fakat bu durum herkesin evrim hakkında bir fikri olmasını engellemez. Yeterince araştırmadan, yalnızca bir tanım duyarak yapılan yorumları

Detaylı

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni

SANAT FELSEFESİ. Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni SANAT FELSEFESİ Sercan KALKAN Felsefe Öğretmeni Estetik güzel üzerine düşünme, onun ne olduğunu araştırma sanatıdır. A.G. Baumgarten SANATA FELSEFE İLE BAKMAK ESTETİK Estetik; güzelin ne olduğunu sorgulayan

Detaylı

Eskişehir Ticaretinin Geleceği STRATEJİK GELECEK TASARIMI

Eskişehir Ticaretinin Geleceği STRATEJİK GELECEK TASARIMI STRATEJİK GELECEK TASARIMI Strateji nedir? Strateji, bir doğrultu ve rota belirleme süreci s demektir. Bulunulan ortamın n saptanmasından ndan sonra gelecekte hedeflenen konum belirlenir. Gelecekteki hedef

Detaylı

Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı 2. Değerlendirme Raporu. e-dtr İcra Kurulu 26. Toplantısı 26 Aralık 2008

Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı 2. Değerlendirme Raporu. e-dtr İcra Kurulu 26. Toplantısı 26 Aralık 2008 Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı 2. Değerlendirme Raporu e-dtr İcra Kurulu 26. Toplantısı 26 Aralık 2008 DEĞERLENDİRME RAPORLARI 1. Değerlendirme Raporu 12 Haziran 2008 tarihli 24. Đcra Kurulu Toplantısında

Detaylı

İşletmeye Giriş. Giriş. Temel Kavramlar İşletme Nedir? İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. karşı. larını

İşletmeye Giriş. Giriş. Temel Kavramlar İşletme Nedir? İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. karşı. larını İşletme Bölümü Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı İşletmeye Giriş Ders Notu - 1 Giriş Temel Kavramlar İşletme Nedir? Öğr. Grv. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara marmara.edu..edu.tr www.volkanturker

Detaylı

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları

Genel bilgiler Windows gezgini Kes Kopyala Yapıştır komutları. 4 Bilinen Dosya Uzantıları İÇERİK 2 Dosya ve Klasör İşlemleri 3 Giriş BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI Windows 7 - Devam ÖĞR. GÖR. HASAN ALİ AKYÜREK http://www.hasanakyurek.com Sürümler Sürüm Karşılaştırmaları Masaüstü Görev

Detaylı

YER ALTI SULARINDAN ELEKTRİK

YER ALTI SULARINDAN ELEKTRİK YER ALTI SULARINDAN ELEKTRİK ÜRETİMİ Filiz UYSAL befi26@hotmail hotmail.com Dodurga İlköğretim Okulu BİLECİK Gökçe e DENİZ gokceyildiz01@hotmail hotmail.com Özel Gebze Lisesi KOCAELİ Gülçin TÜKENT glcntkn21@hotmail

Detaylı

Aydın Erge 1, Selim Said Eren 2

Aydın Erge 1, Selim Said Eren 2 Aydın Erge 1, Selim Said Eren 2 1 Abant İzzet Baysal Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, Gıda Mühendisliği Bölümü, Bolu (aydin.erge@ibu.edu.tr) 2 Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, İktisadi

Detaylı

III. GELENEKSEL SPOR ŞENLİĞİ

III. GELENEKSEL SPOR ŞENLİĞİ T.C. NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ III. GELENEKSEL SPOR ŞENLİĞİ NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ SPOR ŞENLİĞİ YARIŞMA TALİMATI GENEL HÜKÜMLER AMAÇ : Necmettin Erbakan Üniversitesine bağlı Fakülte, Yüksekokul

Detaylı

TASARIM. nesne bir tasarım m olarak nitelendirilebilir. Ancak, tasarım m daha çok. şey de ifade. etmektedir. bir tasarım m olarak kabul edilmektedir.

TASARIM. nesne bir tasarım m olarak nitelendirilebilir. Ancak, tasarım m daha çok. şey de ifade. etmektedir. bir tasarım m olarak kabul edilmektedir. TASARIM Tasarım m herkes için i in farklı şey ifade etmektedir. Bayanların şapkalarından tutun da dişli kutularının n yağdanl danlıklarına kadar üretilen her nesne bir tasarım m olarak nitelendirilebilir.

Detaylı

T.C. KĠLĠS 7 ARALIK ÜNĠVERSĠTESĠ ÖRGÜN EĞĠTĠM ÖĞRENCĠLERĠNE YÖNELĠK UZAKTAN EĞĠTĠM YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Tanımlar

T.C. KĠLĠS 7 ARALIK ÜNĠVERSĠTESĠ ÖRGÜN EĞĠTĠM ÖĞRENCĠLERĠNE YÖNELĠK UZAKTAN EĞĠTĠM YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Tanımlar Senato Tarihi: 29/07/2015 Senato No : 12 Amaç T.C. KĠLĠS 7 ARALIK ÜNĠVERSĠTESĠ ÖRGÜN EĞĠTĠM ÖĞRENCĠLERĠNE YÖNELĠK UZAKTAN EĞĠTĠM YÖNERGESĠ BĠRĠNCĠ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Tanımlar MADDE 1- (1) Bu yönergenin

Detaylı

Biyolojik. Çeşitlilik, Çölle. in Sağlanmas. lanmasındaki ndaki Rolleri. zleşmelerinin Uygulanması; ; AB Uyum Süreci IşığıI

Biyolojik. Çeşitlilik, Çölle. in Sağlanmas. lanmasındaki ndaki Rolleri. zleşmelerinin Uygulanması; ; AB Uyum Süreci IşığıI Biyolojik Çeşitlilik, Çölle lleşme ile Mücadele M ve İklim Değişikli ikliği: 3 Rio SözleS zleşmesi ve SürdS rdürülebilirliğin in Sağlanmas lanmasındaki ndaki Rolleri Rio SözleS zleşmelerinin Uygulanması;

Detaylı

TMMOB İSTANBUL. Geri Kazanım. Banu SINMAZ Kâmil VARINCA

TMMOB İSTANBUL. Geri Kazanım. Banu SINMAZ Kâmil VARINCA ÇEVRE MÜHENDM HENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Geri Kazanım Banu SINMAZ Kâmil VARINCA ÇEVRE MÜHENDM HENDİSLERİ ODASI İSTANBUL ŞUBESİ Niye Geri Kazanım? İnsan ve çevresi Dünyamız, üzerinde yaşad adığımız

Detaylı

Yönetim; Fonksiyonları. İşletmeye Giriş. Yönetimin Fonksiyonları. İşletmenin Genel Fonksiyonu: Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı.

Yönetim; Fonksiyonları. İşletmeye Giriş. Yönetimin Fonksiyonları. İşletmenin Genel Fonksiyonu: Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı. İşletme BölümüB Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı İşletmeye Giriş Ders Notu - 7 Yönetimin Fonksiyonları Öğr. Grv.. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara marmara.edu..edu.tr www.volkanturker volkanturker.com..com.tr

Detaylı

SIVI SABUNLARIN ANTİBAKTER BAKTERİYEL ILAŞTIRILMASI DANIŞMANLAR. Doç.. Dr. Murat KÜÇÜK PROJE ÜYELERİ Bursa Ali Osman Sönmez S

SIVI SABUNLARIN ANTİBAKTER BAKTERİYEL ILAŞTIRILMASI DANIŞMANLAR. Doç.. Dr. Murat KÜÇÜK PROJE ÜYELERİ Bursa Ali Osman Sönmez S KİMYA BİLİM B M DANIŞMANLI MANLIĞI ÇALIŞTAYI 29 AĞUSTOSA USTOS 09 EYLÜL L 2007 ÇANAKKALE SIVI SABUNLARIN ANTİBAKTER BAKTERİYEL ÖZELLİKLERİNİN N KARŞILA ILAŞTIRILMASI DANIŞMANLAR Doç.. Dr. Cahit AKGÜL ÇOMÜ

Detaylı

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet

B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet B02.8 Bölüm Değerlendirmeleri ve Özet 57 Yrd. Doç. Dr. Yakup EMÜL, Bilgisayar Programlama Ders Notları (B02) Şimdiye kadar C programlama dilinin, verileri ekrana yazdırma, kullanıcıdan verileri alma, işlemler

Detaylı

İşletmeye Giriş Dersi. İşletmeye Giriş. Ders notları ve duyurular için; in; 4 adet soru 4 adet cevap. Giriş. Temel Kavramlar İşletme Nedir?

İşletmeye Giriş Dersi. İşletmeye Giriş. Ders notları ve duyurular için; in; 4 adet soru 4 adet cevap. Giriş. Temel Kavramlar İşletme Nedir? İşletmeye Giriş Dersi Ders Notu - 1 Yrd. Doç.. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara.edu.tr vturker@gmail.com www.volkanturker.com.tr Ders notları ve duyurular için; in; www.volkanturker.com.tr Ana menü

Detaylı

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI

T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI T.C. ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLG VENLİK K BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞ İŞTİRME BAŞKANLI KANLIĞI SUNUM PLANI STRATEJİK K PLANLAMA STRATEJİ GELİŞ İŞTİRME BAŞKANLI KANLIĞI STRATEJİK K PLANLAMA 5018 SAYILI KANUN

Detaylı

Psikolojinin Evriminde Darwin in İzleri

Psikolojinin Evriminde Darwin in İzleri Psikolojinin Evriminde Darwin in İzleri Okan Cem Çırakoğlu, PhD Başkent Üniversitesi Psikoloji Bölümü okanc@baskent.edu.tr 19. Yüzyılda Avrupa ve Amerikada ki bilimsel atmosfer Bilimsel disiplinlerin belirginleşmeye

Detaylı

Gerçekten Asal Var mı? Ali Nesin

Gerçekten Asal Var mı? Ali Nesin Bu yazıda hile yapıyorum... Bir yerde bir hata var. Gerçekten Asal Var mı? Ali Nesin K endinden ve birden başka sayıya bölünmeyen a asal denir. Örneğin, 2, 3, 5, 7, 11, 13, 17, 19 asal dır. Ama 35 asal

Detaylı

Üzerine: İnovasyon. Gürcan. Banger

Üzerine: İnovasyon. Gürcan. Banger İnovasyon Üzerine: Kazandıran Yenilikçilik Gürcan Banger 27-28 28 Kasım m 2007 İnovasyon nedir? Bazen inovasyon,, kimi zaman da innovasyon olarak yazıyoruz. yoruz. Latince kökenli k kenli bir sözcs zcük.

Detaylı

BİRİNCİ BÖLÜM KAR AMACI GÜTMEYEN ORGANİZASYONLAR VE PAZARLAMA

BİRİNCİ BÖLÜM KAR AMACI GÜTMEYEN ORGANİZASYONLAR VE PAZARLAMA İÇİNDEKİLER BİRİNCİ BÖLÜM KAR AMACI GÜTMEYEN ORGANİZASYONLAR VE PAZARLAMA Kar Amacı Gütmeyen Organizasyonlar: Kavramsal Bir Bakış... 3 Kar Amacı Gütmeyen Organizasyonlar ve Kavramlaştırma... 3 Kar Amacı

Detaylı

HUKUK FELSEFESİ AÇISINDAN YARARCILIK TEORİSİNİN ELEŞTİRİSİ

HUKUK FELSEFESİ AÇISINDAN YARARCILIK TEORİSİNİN ELEŞTİRİSİ Prof. Dr. Ahmet GÜRBÜZ Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Felsefesi ve Sosyolojisi Anabilim Dalı HUKUK FELSEFESİ AÇISINDAN YARARCILIK TEORİSİNİN ELEŞTİRİSİ Yenilenmiş ve Geliştirilmiş 2. Baskı (1.

Detaylı

Kültür, sanat eğlence, dinlence ve spor TOPLAM 3 0 3 972 195 1167 ENDOKRİN SİSTEMİ 2 0 2 0 0 0 4 4 10 54 28 16 44 11 4 15 3 2 5 0 0 0 Genel Toplam: 27 26 53 56 20 76 2110 533 2643 959 280 1239 147 50

Detaylı

İnovasyon. Üzerine: Gürcan Banger. JCI VI. Girişimcilik imcilik Akademisi : 4-64. 6 Mayıs s 2007

İnovasyon. Üzerine: Gürcan Banger. JCI VI. Girişimcilik imcilik Akademisi : 4-64. 6 Mayıs s 2007 İnovasyon Üzerine: Kazandıran Yenilikçilik Gürcan Banger JCI VI. Girişimcilik imcilik Akademisi : 4-64 6 Mayıs s 2007 İnovasyon nedir? Bazen inovasyon,, kimi zaman da innovasyon olarak yazıyoruz. yoruz.

Detaylı

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İlhan AYDOĞDU

SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İlhan AYDOĞDU SOSYAL ÖĞRENME KURAMI İlhan AYDOĞDU 219-228 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;İlhan AYDOĞDU 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya

Detaylı

Durumunuz: Bunlar hamile Bir tedavi ihtiyacı veya Bakım geçici hastalık düşmek Çocuğun ve ev

Durumunuz: Bunlar hamile Bir tedavi ihtiyacı veya Bakım geçici hastalık düşmek Çocuğun ve ev Aile ve üst düzey yardım Tarih: Nisan 2016 Durumunuz: Bunlar hamile Bir tedavi ihtiyacı veya Bakım geçici hastalık düşmek Çocuğun ve ev Anne veya baba, çocuk ve ev bakım açarsanız, ortaya çıkar Gerçek

Detaylı

T. C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI YARIŞMA SINAVI (SÖZLÜ SINAV) KILAVUZU 2014/1

T. C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI YARIŞMA SINAVI (SÖZLÜ SINAV) KILAVUZU 2014/1 T. C. MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İNSAN KAYNAKLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ MİLLÎ EĞİTİM UZMAN YARDIMCILIĞI YARIŞMA SINAVI (SÖZLÜ SINAV) KILAVUZU 2014/1 DİKKAT: Bu kılavuzu dikkatlice Bu kılavuzu okuduktan dikkatle

Detaylı

Firmadaki Mevcut Öğrenme Faaliyetleri 2.2. Aşama

Firmadaki Mevcut Öğrenme Faaliyetleri 2.2. Aşama DE/11/LLP-LDV/TOI 147 420 Firmadaki Mevcut Öğrenme Faaliyetleri 2.2. Aşama 1. Adınız: 2. İşletmenin Adı: 3. Tarih: Evet Hayır Bilmiyorum 1. Mevcut işinizde mesleki eğitim fırsatlarına erişebiliyor musunuz?

Detaylı

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6. 6. NESNE ĠġLEMLERĠ

ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6. 6. NESNE ĠġLEMLERĠ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 AMAÇ ÖĞRENME FAALĠYETĠ 6 Bu faaliyette verilen bilgiler ile belgeye uygun nesne iģlemlerini (Ģekil, resim, grafik, metin kutusu vb.) planlı ve hatasız yapabileceksiniz. ARAġTIRMA Kelime

Detaylı

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Senato: 2 Mart 2016 2016/06-6 KAHRAMANMARAŞ SÜTÇÜ İMAM ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL DERGİLER YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç ve Kapsam MADDE 1- Bu Yönergenin amacı, Kahramanmaraş

Detaylı

AYDINLATMA ARMATÜRLER NCESİ İLE YAKLAŞIM

AYDINLATMA ARMATÜRLER NCESİ İLE YAKLAŞIM AYDINLATMA ARMATÜRLER RLERİNE ÜRÜN N TASARIMCISI DÜŞÜNCESD NCESİ İLE YAKLAŞIM Prof. Dr. SEÇİL ŞATIR Hitit Üniversitesi Endüstri MühendisliM hendisliği i BölümB Başkan kanı TASARLAMA KAVRAMI Tasarlama aralarında

Detaylı

Uyku Apne Sendromu Tedavisi Olgu Örnekleri

Uyku Apne Sendromu Tedavisi Olgu Örnekleri Uyku Apne Sendromu Tedavisi Olgu Örnekleri Dr.A.Levent.Levent Karasulu Yedikule Göğüs G s Hastalıklar kları ve Göğüs G s Cerrahisi E.A.H Uyku Laboratuarı E.A. 42 yaşı şında erkek hasta Yakınma:Yakla nma:yaklaşık

Detaylı

BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal

BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal BİT ini Kullanarak Bilgiye Ulaşma ve Biçimlendirme (web tarayıcıları, eklentiler, arama motorları, ansiklopediler, çevrimiçi kütüphaneler ve sanal müzeler vb.) Bilgi ve iletişim teknolojileri, bilgiye

Detaylı

Günümüz Sorunları Karşısında Kant Etiği. Dr. Harun TEPE

Günümüz Sorunları Karşısında Kant Etiği. Dr. Harun TEPE Günümüz Sorunları Karşısında Kant Etiği Dr. Harun TEPE Etik tartışmalarda Kant Etiği Kant mı Aristoteles mi?, Kant mı Hegel mi?, Teleolojik Etik mi Deontolojik Etik mi? Erdem Etiği mi Ödev etiği mi? Eylem

Detaylı

END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ

END3061 SİSTEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ END3061 SİSTEM STEM ANALİZİ VE MÜHENDİSLİĞİ BİLİŞİM M SİSTEMLERS STEMLERİ GİRİŞİŞ SİSTEM STEM ANALİZİ VE MÜHENDM HENDİSLİĞİ BİLİŞİM M SİSTEMLERS STEMLERİNE GİRİŞG İŞ Geleceğin işi çevreleri için i in dramatik

Detaylı

LABORATUVAR TEKNİKERİ /TARIMSAL LABORATUVAR TEKNİKERİ

LABORATUVAR TEKNİKERİ /TARIMSAL LABORATUVAR TEKNİKERİ TANIM Tarımsal üretimde toprak, su, bitki, gıda, yem ve gübre analizlerini laboratuar şartlarında yapan, ilgili mühendislerce belirlenen bitki koruma tekniklerini yöntemine uygun olarak yapan kişidir.

Detaylı

J-GUAR İnsan Kaynakları Eğitimi. Bayi Eğitim İçeriği

J-GUAR İnsan Kaynakları Eğitimi. Bayi Eğitim İçeriği J-GUAR İnsan Kaynakları Eğitimi Bayi Eğitim İçeriği Eğitim Kapsamı İnsan Kaynakları Modülleri Süreç Yönetimi Raporlamalar Kritik Detaylar Modül İçeriği Türler Tanımlar İşlemler Parametreler TÜRLER Personel

Detaylı

Şaft: Şaft ve Mafsallar:

Şaft: Şaft ve Mafsallar: Şaft ve Mafsallar: Motor ve tahrik aksı farklı yerde olan araçlarda, vites kutusu ile diferansiyel arasında hareket iletimi için şaft ve açısal sapmalar için gerekli olan mafsallar karşımıza çıkmaktadır.

Detaylı

BİLİŞSEL SÜREÇLER Özlem CİHANGİR

BİLİŞSEL SÜREÇLER Özlem CİHANGİR BİLİŞSEL SÜREÇLER Özlem CİHANGİR 289-299 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Özlem CİHANGİR 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın Yanıtlamaya Çalışın.

Detaylı

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ

Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ Ç.Ü. GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ İÇ MİMARLIK BÖLÜMÜ 2015-2016 GÜZ YARIYILI İÇM 401-402 PROJE 5 & DİPLOMA PROJESİ KONU: GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ TASARIM STÜDYOSU YER: ESKİ BAHÇE KAFE YERLEŞKESİ /KAMPÜS 1.

Detaylı

Sizin değerleriniz neler ve neden bu değerlerin önemli olduklarını düşünüyorsunuz? Neyin önemli olduğuna inanıyorsunuz?

Sizin değerleriniz neler ve neden bu değerlerin önemli olduklarını düşünüyorsunuz? Neyin önemli olduğuna inanıyorsunuz? 1 2 3 DEĞERLER Yrd. Doç. Dr. Müge YURTSEVER KILIÇGÜN Sizin değerleriniz neler ve neden bu değerlerin önemli olduklarını düşünüyorsunuz? Neyin önemli olduğuna inanıyorsunuz? 4 5 6 7 8 Eğlenmenin mi? Arkadaşlar

Detaylı

Bölüm 3. Sentaks ve semantik tarifi ISBN 0-321-49362-1

Bölüm 3. Sentaks ve semantik tarifi ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 3 Sentaks ve semantik tarifi ISBN 0-321-49362-1 Bölüm 3 Konuları Giriş Genel olarak sentaks tarifi Sentaks tarifinin matematiksel yöntemleri Özellik gramerleri (Attribute Grammars) Programların anlamını

Detaylı

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A

T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A T I M U R K A R A Ç AY - H AY D A R E Ş C A L C U L U S S E Ç K I N YAY I N C I L I K A N K A R A Contents 1 İyi Sıralama 5 Bibliography 13 1 İyi Sıralama Well Ordering İyi sıralama kavramı, doğal sayıların

Detaylı

İNSAN KAYNAKLARI. Neden İş Analizi? Elemana göre g. şır. İşe e göre g. beraber bu haliyle eksiklik taşı. daha fazla önem taşı

İNSAN KAYNAKLARI. Neden İş Analizi? Elemana göre g. şır. İşe e göre g. beraber bu haliyle eksiklik taşı. daha fazla önem taşı İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİNİN N ALTYAPISI İŞ ANALİZİ, İŞ TANIMLARI ve YETKİNL NLİKLER Öğ Grv.. D M. Volkan TÜRKERT 3 Neden İş Analizi? Elemana göre g işi değil, işe i e göre g eleman ifadesi doğru olmakla

Detaylı

KULLANIM ÖMRÜNÜN SONUNA GELMİŞ GEZİNTİ TEKNELERİ İLE İLGİLİ TAMİR VE ONARIM TESİSLERİ İÇİN ESASLAR REHBERLERİ

KULLANIM ÖMRÜNÜN SONUNA GELMİŞ GEZİNTİ TEKNELERİ İLE İLGİLİ TAMİR VE ONARIM TESİSLERİ İÇİN ESASLAR REHBERLERİ KULLANIM ÖMRÜNÜN SONUNA GELMİŞ GEZİNTİ TEKNELERİ İLE İLGİLİ TAMİR VE ONARIM TESİSLERİ İÇİN ESASLAR REHBERLERİ Tümhaklarısaklıdır Bu doküman, BOAT DİGEST Konsorsiyumu nunyazılıizniolmaksızınherhangibirnedenlekopyanalanamaz,

Detaylı

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar

T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM. Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar T.C AĞRI İBRAHİM ÇEÇEN ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ DÖNEM İÇİ UYGULAMA YÖNERGESİ BİRİNCİ BÖLÜM Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar Amaç MADDE 1- (1)Yönergenin Amacı, Ağrı İbrahim Çeçen

Detaylı

İşletim Sisteminin Katmanları

İşletim Sisteminin Katmanları İşletim Sistemi Bilgisayar donanımının doğrudan denetimi ve yönetiminden, temel sistem işlemlerinden ve uygulama yazılımlarını çalıştırmaktan sorumlu olan sistem yazılımıdır. Bütün diğer yazılımların belleğe,

Detaylı

MLİLİĞİİĞİ. Bir Ampul SöndS. ndürmek mi? Gürcan. Banger

MLİLİĞİİĞİ. Bir Ampul SöndS. ndürmek mi? Gürcan. Banger ENERJİ VERİML MLİLİĞİİĞİ Bir Ampul SöndS ndürmek mi? Gürcan Banger Verimlilik, ne kadar girdi ile ne kadar çıktı elde ettiğinizin inizin göstergesidir. Enerji Kullanım Girdi Alanı Çıktı Enerji verimliliği

Detaylı

AMAÇ. Finansal Performans Ölçümü İĞİ RLENMESİ. Kamu Hastanelerinde Finansal Perspektif

AMAÇ. Finansal Performans Ölçümü İĞİ RLENMESİ. Kamu Hastanelerinde Finansal Perspektif HASTANELER İÇİN N VERİ MADENCİLİĞİ İĞİ ile FİNANSAL F ERKEN UYARI SİNYALLERİNİN N ve YOL HARİTALARININ BELİRLENMES RLENMESİ Dr. Ali Serhan KOYUNCUGİL Sermaye Piyasası Kurulu Araştırma Dairesi askoyuncugil@gmail.com

Detaylı

İş Sağlığı İş Sağlığı nedir? Çağdaş İş Sağlığı anlayışı nedir?

İş Sağlığı İş Sağlığı nedir?    Çağdaş İş Sağlığı anlayışı nedir? İş Sağlığı İş sağlığı denilince, üretimi ve işyerini içine alan bir kavram düşünülmelidir. İşyerinde sağlıklı bir çalışma ortamı yoksa işçilerin sağlığından söz edilemez. İş Sağlığı nedir? Bütün çalışanların

Detaylı

PERFORMANS DEĞERLENDĐRME FORMU [P 03/1] Yöneticiler için 1 [ Ortalama değerlendirme ] Tarih:.../../ Bölümü:

PERFORMANS DEĞERLENDĐRME FORMU [P 03/1] Yöneticiler için 1 [ Ortalama değerlendirme ] Tarih:.../../ Bölümü: PERFORMANS DEĞERLENDĐRME FORMU [P 03/1] Yöneticiler için 1 [ Ortalama değerlendirme ] Tarih:.../../ 2009 Adı Soyadı: Bölümü: Unvanı: Değerlendiren: Değerlendirme 100 üzerinden yapılacaktır. 01 20 Çok zayıf,

Detaylı

Temel Kavramlar Bilgi :

Temel Kavramlar Bilgi : Temel Kavramlar Bilim, bilgi, bilmek, öğrenmek sadece insana özgü kavramlardır. Bilgi : 1- Bilgi, bilim sürecinin sonunda elde edilen bir üründür. Kişilerin öğrenme, araştırma veya gözlem yolu ile çaba

Detaylı

BASEL II. Kurulu Bilgilendirme Sunumu Nisan 2007, Ankara

BASEL II. Kurulu Bilgilendirme Sunumu Nisan 2007, Ankara BASEL II TTGV Yönetim Y Kurulu Bilgilendirme Sunumu Nisan 2007, Ankara Sunum Planı Genel Olarak Basel Basel I-Basel II Yeni Standartların n Temel Çerçevesievesi Uygulamaya Geçiş Standart YöntemY Basel

Detaylı

DERS İÇERİKLERİ. Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır.

DERS İÇERİKLERİ. Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır. DERS İÇERİKLERİ Birinci Dönem ATA 101 Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I (2+0) 2 (ECTS:2) Modern Türkiye nin doğuşu ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeleri ele alır. TUR101 Türk Dili

Detaylı

Çoklu Zeka Kuramı - Zeka Tipleri

Çoklu Zeka Kuramı - Zeka Tipleri Çoklu Zeka Kuramı - Zeka Tipleri Howard Gardner "Çoklu Zeka Kuramı" nı ortaya atmadan önce insanların zeki olup olmadığı matematik, geometri ve mantık sorulardan oluşan IQ testleri ile ölçülmekteydi. Fakat

Detaylı

BIM BUILDING INFORMATION MODELING YAPI BİLGİ MODELİ

BIM BUILDING INFORMATION MODELING YAPI BİLGİ MODELİ BIM BUILDING INFORMATION MODELING YAPI BİLGİ MODELİ S u n u m ö z e t i 1. Bölüm: Genel tanımlar 2. Bölüm: BIM e gereksinim 3. Bölüm: Birlikte çalışabilirlik ve BIM veri standardı 4. Bölüm: BIM verisi

Detaylı

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA

Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA Dokuz Eylül Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü YAPI MALZEMESİ II DERSİ BETON TEKNOLOJİSİ AGREGA 1 MİNERAL KÖKENLK KENLİ, DEĞİŞİ ĞİŞİK K BOYUTLU, SERT TANELER BETONUN % 60 - % 80 İ AGREGA AKILCI SEÇİM!

Detaylı

Tragedyacılara ve diğer taklitçi şairlere anlatmayacağını bildiğim için bunu sana anlatabilirim. Bence bu tür şiirlerin hepsi, dinleyenlerin akıl

Tragedyacılara ve diğer taklitçi şairlere anlatmayacağını bildiğim için bunu sana anlatabilirim. Bence bu tür şiirlerin hepsi, dinleyenlerin akıl Platon'un Devleti-2 Platon, adil devlet düzenine ve politikaya dair görüşlerine Devlet adlı eserinde yer vermiştir 01.08.2016 / 15:01 Devlet te yer alan tartışmalar sürerken, Sokrates varoluştan varolmayışa

Detaylı

EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ

EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL PRENSİPLERİ DOÇ.DR.MİTAT KOZ EGZERSİZ REÇETESİ? Egzersiz reçetesi bireylere sistematik ve bireyselleştirilmiş fiziksel aktivite önerileri yapılmasıdır. EGZERSİZ REÇETESİNİN GENEL

Detaylı

YALOVA YEREL SEÇİMLER. Mayıs, 2014

YALOVA YEREL SEÇİMLER. Mayıs, 2014 YALOVA YEREL SEÇİMLER SEÇMEN EĞİE ĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI Mayıs, 2014 ANAR, ISO 9001, ISO 20252 ve GAB (Güvenilir Araştırma rma Belgesi) sahibidir ve tüm t m işi süreçlerinde ISO 9001, ISO 20252 ve GAB standartlarına

Detaylı

İHRACATA İLK ADIM PROGRAMI - İİAP - START EXPORTING PROGRAM - S.E.P -

İHRACATA İLK ADIM PROGRAMI - İİAP - START EXPORTING PROGRAM - S.E.P - İHRACATA İLK ADIM PROGRAMI - İİAP - START EXPORTING PROGRAM - S.E.P - NEDİR R? İhracata İlk Adım m Programı (İİAP), TOBB ve Avrupa Odalar Birliği i (Eurochambres( Eurochambres) tarafından geçti tiğimiz

Detaylı

ÖNSÖZ. Sevgili MMKD üyeleri,

ÖNSÖZ. Sevgili MMKD üyeleri, İçindekiler ÖNSÖZ... 2 GİRİŞ... 3 Genel Kurul Toplantısı... 3 Yönetim Kurulu nda Üye ve Görev Değişiklikleri... 3 MMKD Stratejik Plan Çalışması... 3 PROJELER... 4 Kapılar Müzecilere Açık Projesi... 4 Derneklere

Detaylı

ARAŞTIRMASI. Ekim, 2015

ARAŞTIRMASI. Ekim, 2015 KONYA ERKEN SEÇİM M SEÇMEN EĞİE ĞİLİMLERİ ARAŞTIRMASI Ekim, 2015 İçindekiler Özet Araştırma rma Hakkında Seçmen Davranış ışları Partilerin Milletvekili Aday Listeleri ve Seçim Vaatleri ile İlgili Analizler

Detaylı

Yangın Söndürme İlkeleri

Yangın Söndürme İlkeleri Yangın n SöndS ndürücüler ve Yangın n SöndS ndürme İlkeleri Yangın n ve yangın n sönds ndürücülerle ilgili mevzuat ve standartlar *Resmi Gazete: 10.06.2003 Sayı:25134 4857 İŞ KANUNU *Resmi Gazete: 19.12.2007

Detaylı

Zaman Çizgisi. Venn Şeması

Zaman Çizgisi. Venn Şeması Zaman Çizgisi Zaman çizgisi, bir değerlendirme planını göstermenin ve öğrenme döngüsü boyunca çeşitli değerlendirme yöntemlerinin ortaya çıkışını incelemenin basit bir yoludur. Venn Şeması Venn şeması

Detaylı

PROJE ODAKLI İŞ GELİŞTİRME; Kent Atölyeleri örneği

PROJE ODAKLI İŞ GELİŞTİRME; Kent Atölyeleri örneği PROJE ODAKLI İŞ GELİŞTİRME; Kent Atölyeleri örneği A.Faruk GÖKSU-ÇEKÜL Vakfı www.cekulvakfi.org.tr www.kentselyenileme.org ÇEKÜL Vakfı, kurulduğu günden bugüne kadar, Kendini Koruyan Kentler adı altında,

Detaylı

HABİTAT DİREKTİFİ KAPSAMINDAKİ ÇALIŞMALAR

HABİTAT DİREKTİFİ KAPSAMINDAKİ ÇALIŞMALAR T.C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI DOĞA A KORUMA VE MİLLM LLİ PARKLAR GENEL MÜDÜRLM RLÜĞÜ Doğa a Koruma Dairesi Başkanl kanlığı HABİTAT DİREKTİFİ KAPSAMINDAKİ ÇALIŞMALAR Hazırlayan: Serhan ÇAĞIRANKAYA Ziraat

Detaylı

IPYD RYIG. Y.Mimar Şafak EBESEK. 8 Mayıs s 2010 www.safakebesek. safakebesek.com

IPYD RYIG. Y.Mimar Şafak EBESEK. 8 Mayıs s 2010 www.safakebesek. safakebesek.com IPYD RYIG PROJE YÖNETY NETĐMĐNDE NDE FĐNANSAL F RĐSKLERE R BAKIŞ Y.Mimar Şafak EBESEK Doktora öğrencisi,đtü, Öğretim GörevlisiG 8 Mayıs s 2010 www.safakebesek safakebesek.com Entelektüel haklar Bu belgeden

Detaylı

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİNDEKİ SON GELİŞMELERE ÇANAKCI. Hazine Müsteşarı. 11 Ağustos A

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİNDEKİ SON GELİŞMELERE ÇANAKCI. Hazine Müsteşarı. 11 Ağustos A TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİNDEKİ SON GELE İLİŞKİN İŞKİN N DEĞERLENDİRMELERERLENDİRMELERRMELER İbrahim ÇANAKCI Hazine Müsteşarı 11 Ağustos A 2003 I. MAKROEKONOMİK K GELİŞ A. Büyüme B. Enflasyon C. Ödemeler Dengesi

Detaylı

İşletmeye Giriş. İşletmenin Genel Fonksiyonu: YönetimY. fonksiyonudur çünk. ekleştirilmesi için i in bir insan grubunda işbirlii

İşletmeye Giriş. İşletmenin Genel Fonksiyonu: YönetimY. fonksiyonudur çünk. ekleştirilmesi için i in bir insan grubunda işbirlii İşletme BölümüB Yönetim ve Organizasyon Anabilim Dalı İşletmeye Giriş Ders Notu - 6 Öğr. Grv. Dr. M. Volkan TÜRKERT vturker@marmara.edu.tr www.volkanturker.com.tr İşletmenin Genel Fonksiyonu: YönetimY

Detaylı

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP FONKS IYONLARA YAKLAŞIM. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi

NÜMER IK ANAL IZ. Nuri ÖZALP FONKS IYONLARA YAKLAŞIM. Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi NÜMER IK ANAL IZ Bilimsel Hesaplama Matemati¼gi Nuri ÖZALP FONKS IYONLARA YAKLAŞIM Nuri ÖZALP (Ankara Üni.) NÜMER IK ANAL IZ BÖLÜM 4 7! FONKS IYONLARA YAKLAŞIM 1 / 21 1 Polinom Interpolasyonu Newton Formu

Detaylı

İnsan Kaynakları Planlaması

İnsan Kaynakları Planlaması İnsan Kaynakları Planlaması Öğr. Grv.. Dr. M. Volkan TÜRKERT Planlama Nereye gideceğinizi inizi bilmiyorsanız, her yol sizin için i in makbuldür Yapılacak faaliyetler ile ilgili; Ne? Nerede? Ne Zaman?

Detaylı

Bilgisayarla Tasarım I (GRT 207) Ders Detayları

Bilgisayarla Tasarım I (GRT 207) Ders Detayları Bilgisayarla Tasarım I (GRT 207) Ders Detayları Ders Adı Ders Kodu Dönemi Ders Uygulama Saati Saati Laboratuar Saati Kredi AKTS Bilgisayarla Tasarım I GRT 207 Her İkisi 1 2 0 2 5 Ön Koşul Ders(ler)i Dersin

Detaylı

Kaç gün staj yapmalıyım

Kaç gün staj yapmalıyım STAJ ALİ UÇAR Kaç gün staj yapmalıyım Toplamda 50 gün staj yapmalısınız. Gönüllü olarak, fazla da yapabilirsiniz. Bir yerde yaptığınız stajın maksimum 35 günü sayılır. En az 2.sınıf olmalısınız. Dersleriniz

Detaylı

AB VE TÜRKİYE ARASINDAKİ SİVİL TOPLUM DİYALOĞUNUN GELİŞTİRİLMESİ YAPISAL ÇELİK SEKTÖRÜNE YÖNELİK KÜLTÜREL PAYLAŞIM PROJESİ

AB VE TÜRKİYE ARASINDAKİ SİVİL TOPLUM DİYALOĞUNUN GELİŞTİRİLMESİ YAPISAL ÇELİK SEKTÖRÜNE YÖNELİK KÜLTÜREL PAYLAŞIM PROJESİ AB VE TÜRKİYE ARASINDAKİ SİVİL TOPLUM DİYALOĞUNUN GELİŞTİRİLMESİ YAPISAL ÇELİK SEKTÖRÜNE YÖNELİK KÜLTÜREL PAYLAŞIM PROJESİ Bu proje AB tarafından fonlanmaktadır Proje Yürütücüsü: Türk Yapısal Çelik Derneği

Detaylı

ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK 3.5 ÇÖZÜM

ÇÖZÜMLÜ ÖRNEK 3.5 ÇÖZÜM Biçimselleştirme Burada sunulan haliyle bu sembolik gösterim diline önermeler mantığı dili denir. Şimdi günlük dilden çeşitli cümlelerin sembolik biçimler şeklinde nasıl ifadelendirilebileceğini (yani

Detaylı

Hatta Kant'ın felsefesinin ismine "asif philosopy/mış gibi felsefe" deniyor. Genel ahlak kuralları yok ancak onlar var"mış gibi" hareket edeceksin.

Hatta Kant'ın felsefesinin ismine asif philosopy/mış gibi felsefe deniyor. Genel ahlak kuralları yok ancak onlar varmış gibi hareket edeceksin. Diğer yazımızda belirttiğimiz gibi İmmaunel Kant ahlak delili ile Allah'a ulaşmak değil bilakis O'ndan uzaklaşmak istiyor. Ne yazık ki birçok felsefeci ve hatta ilahiyatçı Allah'ın varlığının delilleri

Detaylı

değildir. Ufkun ötesini de görmek ve bilmek gerekir

değildir. Ufkun ötesini de görmek ve bilmek gerekir Yalnız z ufku görmek g kafi değildir. Ufkun ötesini de görmek ve bilmek gerekir 1 Günümüz bilgi çağıdır. Bilgisiz mücadele mümkün değildir. 2 Türkiye nin Jeopolitiği ; Yani Yerinin Önemi, Gücünü, Hedeflerini

Detaylı

ÖZEL EMİNE ÖRNEK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ. Sorumluluk Duygusu Nedir; Nasıl Kazandırılır?

ÖZEL EMİNE ÖRNEK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ. Sorumluluk Duygusu Nedir; Nasıl Kazandırılır? ÖZEL EMİNE ÖRNEK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ Sorumluluk Duygusu Nedir; Nasıl Kazandırılır? Sorumluluk kişinin üzerine düşen görevleri yerine getirmesi, başkalarının haklarına saygı göstermesi ve davranışlarının

Detaylı

skandinav mesleki güvenlik ortam anketi

skandinav mesleki güvenlik ortam anketi NOSACQ-50- Turkish skandinav mesleki güvenlik ortam anketi Bu anketin amac bu i yerindeki güvenlikle ilgili görü lerinizi almakt r. Cevaplar n z bilgisayara i lenecek ve güvenilir biçimde tutulacakt r.

Detaylı

Sunum Planı İNSAN KAYNAKLARI. Yetkinlik Nedir? Yetkinlikler Competencies. Yetkinlik Tabanlı İKY. Yetkinlik Bazlı İKY İnsan Kaynakları Planlaması

Sunum Planı İNSAN KAYNAKLARI. Yetkinlik Nedir? Yetkinlikler Competencies. Yetkinlik Tabanlı İKY. Yetkinlik Bazlı İKY İnsan Kaynakları Planlaması Sunum Planı İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Yetkinlik Bazlı İKY İnsan Kaynakları Planlaması 2. Sunum Yrd. Doç.. Dr. M. Volkan TürkerT T.C. Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi - İşletme BölümüB Yönetim ve

Detaylı

Ara Sınav Yanıtları Econ 159a/MGT 522a Ben Polak Güz 2007

Ara Sınav Yanıtları Econ 159a/MGT 522a Ben Polak Güz 2007 Ara Sınav Yanıtları Econ 159a/MGT 522a Ben Polak Güz 2007 Aşağıdaki yanıtlar puanları almak için gerekenden daha fazladır. Genelde daha öz açıklamalar daha iyidir. Soru 1. (15 toplam puan). Kısa yanıtlı

Detaylı

BELGE SAYI SĐSTEMĐ II. BELGE SAYI FORMATI

BELGE SAYI SĐSTEMĐ II. BELGE SAYI FORMATI BELGE SAYI SĐSTEMĐ I. GĐRĐŞ Kurum ve Kuruluşlarda yazılı iletişimin çağa uygun olarak geliştirilmesi için arşivlerde kullanılan giden ve gelen evrak takiplerindeki genel esaslar değerlendirilmiştir. Bu

Detaylı

ALTINYILDIZ MENSUCAT VE KONFEKS YON FABR KALARI A.. 31 MART 2010 TAR H NDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEM NE A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU

ALTINYILDIZ MENSUCAT VE KONFEKS YON FABR KALARI A.. 31 MART 2010 TAR H NDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEM NE A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU . 31 MART 2010 TAR H NDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEM NE A T YÖNET M KURULU FAAL YET RAPORU Ç NDEK LER 1.Yönetim Kurulu 2. Denetim Kurulu 3. Sektörel Geli meler 4. Sat lar 5. Yat r mlar 6. Temel Rasyolar

Detaylı

Davranışsal Öğrenmenin Temel İlkeleri Mehmet DOĞAN

Davranışsal Öğrenmenin Temel İlkeleri Mehmet DOĞAN Davranışsal Öğrenmenin Temel İlkeleri Mehmet DOĞAN 196-206 Kaynak II; Eğitim Psikolojisi Yazar;B.YEŞİLYAPRAK Hazırlayan;Mehmet DOĞAN 2005-2006 Ders Sor.; Doç. Dr. Nasip DEMİRKUŞ, 1-Önce Soruları Tıklayın

Detaylı

ÖNEMLİ NOT: 2016 BÜTÇESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMASI. NYC Nilgün Yetiş Koçluk ve Danışmanlık. Gözden Geçirme Tarihi:

ÖNEMLİ NOT: 2016 BÜTÇESİ HAZIRLAMA ÇALIŞMASI. NYC Nilgün Yetiş Koçluk ve Danışmanlık. Gözden Geçirme Tarihi: ÖNEMLİ NOT: Bütçe kısıtlamalar için değil, sizi arzu ettiğiniz hayatı yaşamanız ve hedeflerinize ulaşmanız için yapıldığı zaman oldukça anlamlı ve faydalıdır. Bu çalışmayı yıl başında yapmanız ve 3 er

Detaylı

Proje nedir? Öncelikle kendimize sormamız z gereken soru PROJE NEDİR sorusudur. Proje; bir amacı olan,, bu amacın n gerçekle ekleştirilmesi için i in faaliyetlerin yazıldığı,, bu faaliyetler için i in

Detaylı

GAZİANTEP İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARLARI PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ TOPLANTISI

GAZİANTEP İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARLARI PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ TOPLANTISI GAZİANTEP İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARLARI PROJE YÜRÜTÜCÜLERİ TOPLANTISI TÜBİTAK 4006 BİLİM FUARI NEDİR? Yarışma ortamı olmadığı için öğrencilerimizin üzerindeki baskı kaldırılarak

Detaylı

Çevrimiçi paylaşım 3.1. Baskı 1

Çevrimiçi paylaşım 3.1. Baskı 1 Çevrimiçi paylaşım 3.1 Baskı 1 2008 Nokia telif hakkıdır. Tüm hakları mahfuzdur. Nokia, Nokia Connecting People ve Nseries, Nokia Corporation'ın ticari veya tescilli ticari markalarıdır. Nokia tune, Nokia

Detaylı

Beyaz Gümüş Siyah Klimalarda enerji tüketimini en aza indirmeyi hedefleyen Avrupa Birliği standartları, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren ülkemizde yürürlüğe girmiştir. Enerji sınıfları da Sezonsal

Detaylı